Sreda, 09.11.2022.

19:14

Strašna vest za Rusiju: "Car Kremlja" izgubio?

Dok su ministar Šojgu i general Surovikin objašnjavali razloge ruskog povlačenja iz grada Hersona, Vladimira Putina nigde nije bilo.

Izvor: Jutarnji list

Strašna vest za Rusiju: "Car Kremlja" izgubio? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

neutral fe

pre 1 godinu

Ruski cilj: Permanentno uništavanje Ukrajnske vojske što veoma predano rade
Teritorija, pa to će samo doći
(Dak, 09. novembar 2022 22:52)

za sada su najviše uništili svoju vojsku ali nema veze.

Nikad a ni tada

pre 1 godinu

(Zosim, 09. novembar 2022 22:28)
Prijatelju, ti si žrtva ruske propagande. U Ukrajini nije bilo organizovanog maltretiranja i progona rusa, niti je zabranjen ruski jezik. Ruski priča Zelenski, pola Kieva priča ruski. Bilo je zločina manjeg intenziteta u nekoliko navrata i za to će morati počinioci da odgovaraju ali organizovanog zločina velikih razmera nije bilo. Rusi manipulišu sa cifrom od 15000 poginulih a to je zapravo ukupan broj poginulih i rusa i ukrajinaca a ne samo rusa. Ukrajina je izabrala svoj put i Rusija je htela da je kazni za neposlušnost. Prvo su pokušali da prevare ukrajinski narod kada je Janukovič pobedio uz obećanje da će uvesti Ukrajinu u EU a onda je odbio da potpiše kandidaturu za članstvo u EU kada je postao predsednik. Zato se desio Majdan jer ukri više nisu hteli da žive pod ruskim patronatom. Onda je Putin rešio da kazni Ukrajinu i anektirao Krim a zatim organizovao oružanu pobunu u Lugansku i Donbasu. Zato Evropa ovako reaguje. Tačno je da Evropu to sve više košta ali Evropa je bogata i lakše će izdržati. Amerika je čist ratni profiter.

sluzba ce

pre 1 godinu

Nece niko normalan da ratuje za sulude ideje milijardera iz Kremlja. Ovo je putinov rat, a ne ruski, zato njihova vojska i ne uspeva nista da uradi. Drugacije bi bilo da moraju da brane svoju teritoriju. Zato je najbolje da se povuku i puj pike, da nastave da prodaju energente kao ranije, a za neki ozbiljniji osvajacki rat da se bolje pripreme. Mada putinko je vec mator, tako da posle ovoga postoje ozbiljne sumnje da ce se vise upustati u bilo kakve ratove, jer ce morati da stiti svoju poziciju na domacem terenu, iako u ovom trenutku deluje da nema ko da ga pomeri sa te pozicije.

omniameamecumporto

pre 1 godinu

Rusi su zapalili Moskvu da Napoleon ne bi mogao preživjeti u toj pustoši kad je osvoji.
Rusi su pak pobjegli iz Hersona jer nisu mogli preživjeti bez logistike. Tu je paradigma,jer su sebi dozvolili da ih Ukrajinci opkole i izoliraju.
Bolje i tako nego da im se ponovi Mariupolj. Karma je čudo,nemaju oni takvih ratnika koji bi Mariupolj ponovili.

Djokic

pre 1 godinu

Vidim da se stalno pominju "tepih bombe" pa me baš zanima da li ti komentatori uopšte imaju predstavu o tome kako se to radi i čime Rusi raspolažu?
Da bi neprijatelja zasipao gomilom glupih bombi, moraš da letiš direktno iznad mete. Da li Rusi toliko kontrolišu vazdušni prostor ili bi bili u dometu ukrajinse PVO i avijacije?

Jedini ruski avioni koji mogu nositi glupe bombe u nekoj značajnoj količini su Tu-22M (obično nosi 8) i donekle Su-34 i 24. Tu-95 su odavno konvertovani u nosače krstarećih raketa i više ne mogu nositi obične bombe, a Tu-160 nikada nije ni mogao.
Koliko aviona im treba za neki vidljivi učinak i da li se taj rizik isplati samo da se zadovolji povređeni ponos, a bez garancije da će neprijatelj biti uništen?

toliko

pre 1 godinu

Šta god da izvode ili krpe, zbog ovoga bi sutra nekome moglo da padne napamet da im uzme Kaljingrad. Nije šala. Rus nije jasan. Hteo je da spreči Ukrajince da pobiju Ruse u istočnoj Ukrajini, pa nije izvedeno do kraja, pošto im zapad nije ništa reagovao na uzimanje Krima (da nije bilo obaranja aviona verovatno ni sankcija ne bi bilo), odlučio da uzme pobunjene teritorije, ali sada sa nategnutim severnim tokom, problemima u snabdevanju, promašenim idejama oko porudžbina energenata i oporavka privrede nakon kovida, sa preduzetnikom NATO politike u beloj kući nije tako ispalo kao sa Krimom. Ali dokle god Ukrajinac ne povrati kontrolu nad plovnim putevima i svim lukama, Ukrajina kao država ne postoji. Rus je drži za gušu, a Ukrajina diše kroz infuziju. Ono što je Rusu mnogo veći problem jeste što stalno pominje kraj unipolarnog sveta i da je ovaj multipolaran, ali kako je multipolaran amerikancima i njihovom vozilu NATO-u, tako je multipolaran i njemu, ali on to kao da zaboravlja (možda misli da je bipolaran). Odigraćemu se jednovremeno i Turčin i Artik i Baltik i Kinez, a ovo će još da traje... a o tehnologijama da i ne počinjem. Ali Rus se nikada nije reformisao bez napada na njega, to si mu ostaje i sada.

velimir

pre 1 godinu

Rusu su 1812.napustili i zapalili jednu Moskvu.Rekli bi tadasnji savremenici -suludo i hazarderski.Ko je izasao kao pobednik,naravno marsal Kutuzov,a Napoleonova vojska se povukla u jadnom stanju.Da li je sada Herson,nova paradigma te pobede,jos se nista ne zna.

Zosim

pre 1 godinu

Šta god da je mene srce boli kad vidim kako ljudi ginu i kakve se štete i problemi prave. Koliko patnje običnih ljudi. Bolji je i poraz nego nastavak ubijanja. Nije trebalo do ovog ni doći. Ovo je isprovocirano sa strane. Kriv je onaj ko je maltretisao Ruse u oblastima gdje su Rusi većina. I to trajalo predugo bez ikakve reakcije. Kasnije podržavanje onih koji su maltretirali Ruse, davanje oruzja praktićno bez ograničenja, miniranje Sjevernog toka, prodaja tećnog gasa Evropi. Ništa od tog nije normalno a najmanje normalno je da saveznici u Nato rade jedni protiv drugih (Amerika masno zarađuje na cijeni gasa koji prodaje EU, jedno 3x skuplje nego gradanima Amerike), UK se sumnjiči za miniranje S. toka, afere prisluškivanja itd. A najčudnije od svega je da europski političari kao da su hipnotozirani ili slijepi da rade protiv interesa svojih naroda i drzava. To je neobjašnjivo. Uveli sankcije Rusiji koje vise koštaju EU nego Rusiju, slusaju šta kaze Amerika, daju oružje Ukrajini bez ograničenja itd. a nisu učinili ništa da prisile Ukrajinu da ne maltretiše Ruse u Ukrajini. Posljedica svega je inflacija, manjak energenata, pad BDP, siromašenje eu građana, a sve bez ikakvog smislenog cilja. Ovaj rat šteti Ukrajini, Rusiji i EU, a profitira Amerika i UK.

Aca

pre 1 godinu

Samo treba da mi Evropljani shvatimo ko ce najvise da izgubi, a potom ko ce da profitira.
U Evropi ce najvise da izgube:
Ukrajinci, Rusi i Evro, da ne kazem EU privreda, stanovnici Evrope itd.
Slobodno napisite ko ce najvise da ima korist od ovog sukoba dva slovenska naroda.

Janko

pre 1 godinu

Toliko o tome kako su Rusi jaki i mocni...kako se prica vec mesecima da je od pripajanja ove regije ovo sada Rusija...drugaciji rat ,a ono upravo tako skroz drugaciji,maximalna defanziva...

Marijan

pre 1 godinu

NATO dozira pomoć Ukrajini jer ne želi brzu pobjedu ili eskalaciju rata. I dalje ne mogu shvatiti što se događa s ruskom vojskom. Jedini odgovor je da Rusi a onda i ruska vojska ne žele ovaj rat pa ne postoji uopće bilo kakva motivacija za ratovanje.

Bo_Sana_c

pre 1 godinu

Rusi kopaju zaštitne rovove po sjevernom Krimu, pitanje je zbog koga?! Postavljaju antitenkovske prepreke oko Mariopulja koji je najmanje tristo kilometara vazdušne linije od prvih ukrajinskih jedinica i pitanje je zašto to rade ? Nešto tu dobro ne štima,imam osjećaj da su u ruskom vojnom vrhu i samom Kremlju mnogo bolje upoznati sa stvarnim stanjem u njihovim jedinicama na terenu u Ukrajini nego što se to javno prikazuje i želi priznati a po svemu sudeći stanje je jako loše do stvarno očajno... Ne predaje se tek tako vrlo važno mjesto kakav je Herson ako stvarno nisu bili svjesni da jedan jači ukrajinski udar bi im nanio katastrofalan i ponižavajući poraz uz gubitak ogromne količine vojne opreme i velikog broja vojnika..

Boki

pre 1 godinu

Razlika izmedju vojske koja zna šta hoće i zbog čega gine i one koja nezna zasto je uopšte tu!
Citao sam prije par dana kako je Ruska vojska izgubila artiljeriski nadmoć u Ukrajini. Ako je to tačno, piši gotovo. Njihov čitav sistem se bazira na Bataljonskim Taktičkim Grupama (Rusija nema dovoljno profesionalnog ljudstva za divizije itd), uz upotrebu nadmocne artiljerije. Sto je u Americi avijacija to je u Rusiji artiljerija.
Znaci ako su izgubili artiljeriski duel, rat je izgubljen.

Vladimir

pre 1 godinu

Čitajuci ove komentare čini mi se da svako piše kako je navijački opredeljen na jednu ili drugu stranu. Problem je sto niko ne zna niti može da pretpostavi šta je cilj i namera Rusije, i samo mozemo nagađati, ako ovo nije uvod u dogovorene pregovore gde bi Ukrajina sa zadnjim malim vojnim uspesima bar malo izašla uzdignute glave, onda ce ovo mnogo dugo trajati i cilj nije Ukrajina jer ce svakako postati nefunkcionalna kao drzava, vec nesto drugo i mozda uvod u mnogo vece promene a verovatno i probleme na globalnom nivou, zato svaku ovakvi bitku treba gledati sa velikom rezervom bez navojackih strasti jer sa obe strane ginu oni koji nisu krivi za ovo sto se dešava

Samo realno

pre 1 godinu

Proglasio to delom Rusije i sada izgubio deo teritorije Rusije. Dakle, prihvatljivo je izgubiti deo Rusije. Crvene linije mogu da se pomeraju. Onda to više nisu crvene linije. Moraće opasno da se zamisle.

Sloboda govora

pre 1 godinu

Još rat nije blizu kraja, ali se ovo očekivalo. Sada će Ukrajina pokušati da osvoji Mariuopolj. Tu se onda odlučuje rat. Polazim od toga da za Krim i vjerovatno uži Donjeck neće biti napadani, nego predmet pregovora.

Gospodar Zarin

pre 1 godinu

Glavni cilj Rusije je bio i ostao Azovsko more, zbog ruskog unutrašnjeg sistema reka&kanala koji povezuju Severno more&Baltik&Azovsko more (Crno more&Mediteran)&Kaspijsko jezero. Putin nikada nije hteo stvaran rat, otuda i min.vojske i statična kampanja. Rusi sada imaju obezbeđen izlaz na Crno more koji će povezati sa svojim rečnim Putem svile, koridorom Sever-Jug, preko Irana do Indije. Dvojac Rusija&Indija biće treća super sila, uz nestajuću Ameriku i nastajuću Kinu. Umesto novog bipolarnog sveta Amerika-Kina, ovaj rusko-indijski Belt&Road otvoriće vrata multipolarnom svetu. Iz tog razloga, Rusi nikada nisu hteli vojni savez sa Kinom. Novorusija je bila samo neophodan deo slagalice. Sada ide zamrzavanje konflikta na Dnjepru i mirovni sporazum.

Марлоне

pre 1 godinu

Што их Руси навлаче. Кад их навуку и развуку, биће куку леле кад крене разбијање. Губици Украјинаца су преко 400.000 људи. Потрошили су све своје резерве и пола складишта Европе је испражњено. При томе се задужују ненормалном брзином. Дугорочно, овај рат не могу да добију. Као и увијек углавном је све игра бројки, а бројке су на Руској страни.

Pingvin iz Nišavu

pre 1 godinu

Ne znam kako ne shvatate da je Donbas zvaničnom odlukom Dume Donbas postao deo Rusije, kao i Krim pre toga. To nije samo propagandna izjava. To konkretno znači da bi u nemogućoj najgoroj opciji Rusi primenili nuklearno oružje da bi odbranili svoju teritoriju. Novu ili staru, tu nema razlike. A ne postoji rat u kojem će nuklearna velesila dozvoliti da porazom izgubi svoju teritoriju, a pogotovo ne svoju teritoriju na kojoj živi njen narod. I treba pratiti i unutarnju političku scenu Rusije. Za mnoge političare Putin je previše mekan prema Ukrajini i prema NATO. Dakle, jedna složena situacija, koju onaj promukli u zelenoj majici svako ne prezentuje zapadnom auditorijumu jer bi se ljudi zapitali dokle žele da njihove vlade idu sa podrškom Ukrajini. Do pobede Ukrajine? Do "pobede" Ukrajine čak i ako bi "pobeda" dovela do nukleranog sukoba?

Milosav

pre 1 godinu

Poraz ne bi bio sraman, Rusija od pocetka nije imala realnu taktiku. Bio sam sokiran kada su zaista napali unutrasnjost Ukrajine ali sam racunao sila je Rusija, ne bi oni tek tako srljali u nesto toliko veliko i ozbiljno. Takodje sam bio ubedjen da i ako napadnu to ograniciti samo na sporne teritorije Donbasa itd.
Medjutim posle dve tri nedelje se pokazalo da je ruska taktika potpuno bezidejna, a vojska neprofesionalna i zastarela.
Mislim da su igrali na kartu da ce Ukrajina da se odmah preda kada vidi da napada mnogostruko jaci neprijatelj.
Kao sto smo videli odigralo se upravo obratno.
Sada smo u situaciji gde je Rusija izolovana ekonomski od celog sveta (mislim na zapadni svet), pretrpeli su ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici. Sto je najgore po njih "ofirali" su karte. Zapad i NATO su se sada uverili da Rusija nije nikakva sila ako se izuzme diskutabilno nuklearno naoruzanje. Moral u vojsci je nizak, resursi i naoruzanje razvuceni do pucanja.
Takodje su uspeli da prosire NATO za barem dve drzave.
Najbolje sto bi Putin mogao sada da uradi je da odmah povuce vojsku iz delova Ukrajine u kojim su Rusi manjina i spase zivote svojih vojnika i dalju sramotu. Na zalost za ovu besmislenu invaziju ruski narod ce da placa desetinama godina u vidu ratne odstete, sankcija i izolacije.
Zao mi je ruskog naroda koji kroz istoriju placa ceh zbog hirova svojih vodja.

zverev

pre 1 godinu

ja sam govorila od pocetka da Rusija moze da zauzme Ukrainu ali da ce biti problem kako to odrzati. za to treba citava Rusija, vojska, narod, ko ce da odrzava te gradove i da ih kontrolise. pa da je Kineza to nebi uspelo a ne rusa koji ni Rusiju ne mogu da pokriju

Milan

pre 1 godinu

Zar neko stvarno misli da ce Rusi izgubiti rat i da se povlacenje ruskih snaga iz Hersona karakterise kao poraz,mi smo tek na samom pocetku jednog dugoh rata u Ukrajini.

1. pokušaj

pre 1 godinu

Holivudska propaganda koja je u poslednjih mesec dana sažvakana bar 100 puta, manji deo Hersona preko reke Dnjepar je evakuisan od civila, a povučena je i tehnika, u tom delu grada sada nema nikoga, ni Rusa ni ukrajinaca, namerno ih puštaju u mišolovku u kojoj će ih, ako se prevare da uđu, poklopiti tepih bombama bez civilnih žrtava.

Sauron

pre 1 godinu

Vec su poceli da prave odbrambene linije na severu Krima i kopaju rovove, a ovde neki pricaju o nekoj taktici i kako ce rat da traje godinama kako ce Rusi pobediti i slicno. Ljudi ajde malo manje bajki i zavaravanja, to vise ni Rus ne moze da pojede.

TnT

pre 1 godinu

Iako se nadam da ce se Ukrajina odbraniti, nisam bas siguran u ovo povlacenje. Ne bih se ja bas radovao. Mozda Rusi samo hoce da rasteraju ukrajinske civile da im ne rade iza ledja.

Svakako Slava Ukrajini

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 1 godinu

Zemlja koja ima sve iz periodnog sistema elemenata i izlaz na 12 mora, prostire se na dva kontinenta, ima 150 miliona stanovnika i istu pobedi par američkih Himarsa i haubica? Onda znaj kako je ta država trula i puna korupcije gde samo određen broj ljudi bliski Putinu uživa u svojim jahtama, vilama i svom tom luksuzu. Država koja bi trebala biti 2 vojna sila puca kao zvečka i ne može metra da napreduje na bojnom polju na kome je napadaju u malim grupicama ukrajinska vojska, pa još beži… Šta bi radili da ih napadne čitav NATO pakt sa bar 200 hiljada vojnika i svim svojim naprednim oružjem? Pa za mesec dana bi došli do Kamčatke. Haha

Moljac

pre 1 godinu

Ukrajinci će teško preći Dnjepar, širok je. Ali, mogu da udare na Volnovahu, tu je sve po suvom, i da zađu iza leđa. Iz Volnovahe mogu ka Marijupolju, Melitopolju, Donjecku, Krimu i onom delu Hersona koji je na levoj obali Dnjepra. Tako da možemo očekivati da se koncentracija južnih trupa prebaci na taj pravac, uz držanje fronta kod Bahmuta i Limana u centru i na severu.

Mikii

pre 1 godinu

Prema dobro obaveštenom izvoru, radi se o taktičkom prestrojavanju ruskih snaga na levu obalu Dnjepra. Neće se oni tek tako povući iz Hersona. Namera im je da Ukrajince uvuku u zamku. Teška borba tek predstoji. Slava Ukrajini!

Lawless

pre 1 godinu

Ukrajnsko "osvajanje" Hersona se jos nije desilo ali se uveliko promovise.
Ovde nema povlacenja usled borbenih dejstava. Radi se o taktici. Bar ja to tako vidim, laicki. Prave bitke tek slede. Ukrajnska vojska je skupo platila sela iz koji ce morati da izadju. Trose vojnike nemilice. Rusi moraju da stede. Napadaju sa daleko manje ljudstva od minimalno potrebnog. Pri tom, ratuju sami protiv svih zapadnih zemalja.

pitekantrop

pre 1 godinu

bravo za ukrajince! koliko su se obrukali 2014, sad su stvarno zadivili ceo svet. kakvi god da su rusi, i dalje su super moćni, teren je ravan kao tepsija i stvarno nije lako zaustaviti toliku silu. drugo su bili vijetnam i avganistan, ovo je da tako kažem ferka, direktan sudar dve vojske i ne verujem da su ovo i najveći optimisti mogli da očekuju.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 1 godinu

Zemlja koja ima sve iz periodnog sistema elemenata i izlaz na 12 mora, prostire se na dva kontinenta, ima 150 miliona stanovnika i istu pobedi par američkih Himarsa i haubica? Onda znaj kako je ta država trula i puna korupcije gde samo određen broj ljudi bliski Putinu uživa u svojim jahtama, vilama i svom tom luksuzu. Država koja bi trebala biti 2 vojna sila puca kao zvečka i ne može metra da napreduje na bojnom polju na kome je napadaju u malim grupicama ukrajinska vojska, pa još beži… Šta bi radili da ih napadne čitav NATO pakt sa bar 200 hiljada vojnika i svim svojim naprednim oružjem? Pa za mesec dana bi došli do Kamčatke. Haha

Sauron

pre 1 godinu

Vec su poceli da prave odbrambene linije na severu Krima i kopaju rovove, a ovde neki pricaju o nekoj taktici i kako ce rat da traje godinama kako ce Rusi pobediti i slicno. Ljudi ajde malo manje bajki i zavaravanja, to vise ni Rus ne moze da pojede.

Milosav

pre 1 godinu

Poraz ne bi bio sraman, Rusija od pocetka nije imala realnu taktiku. Bio sam sokiran kada su zaista napali unutrasnjost Ukrajine ali sam racunao sila je Rusija, ne bi oni tek tako srljali u nesto toliko veliko i ozbiljno. Takodje sam bio ubedjen da i ako napadnu to ograniciti samo na sporne teritorije Donbasa itd.
Medjutim posle dve tri nedelje se pokazalo da je ruska taktika potpuno bezidejna, a vojska neprofesionalna i zastarela.
Mislim da su igrali na kartu da ce Ukrajina da se odmah preda kada vidi da napada mnogostruko jaci neprijatelj.
Kao sto smo videli odigralo se upravo obratno.
Sada smo u situaciji gde je Rusija izolovana ekonomski od celog sveta (mislim na zapadni svet), pretrpeli su ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici. Sto je najgore po njih "ofirali" su karte. Zapad i NATO su se sada uverili da Rusija nije nikakva sila ako se izuzme diskutabilno nuklearno naoruzanje. Moral u vojsci je nizak, resursi i naoruzanje razvuceni do pucanja.
Takodje su uspeli da prosire NATO za barem dve drzave.
Najbolje sto bi Putin mogao sada da uradi je da odmah povuce vojsku iz delova Ukrajine u kojim su Rusi manjina i spase zivote svojih vojnika i dalju sramotu. Na zalost za ovu besmislenu invaziju ruski narod ce da placa desetinama godina u vidu ratne odstete, sankcija i izolacije.
Zao mi je ruskog naroda koji kroz istoriju placa ceh zbog hirova svojih vodja.

zverev

pre 1 godinu

ja sam govorila od pocetka da Rusija moze da zauzme Ukrainu ali da ce biti problem kako to odrzati. za to treba citava Rusija, vojska, narod, ko ce da odrzava te gradove i da ih kontrolise. pa da je Kineza to nebi uspelo a ne rusa koji ni Rusiju ne mogu da pokriju

pitekantrop

pre 1 godinu

bravo za ukrajince! koliko su se obrukali 2014, sad su stvarno zadivili ceo svet. kakvi god da su rusi, i dalje su super moćni, teren je ravan kao tepsija i stvarno nije lako zaustaviti toliku silu. drugo su bili vijetnam i avganistan, ovo je da tako kažem ferka, direktan sudar dve vojske i ne verujem da su ovo i najveći optimisti mogli da očekuju.

Samo realno

pre 1 godinu

Proglasio to delom Rusije i sada izgubio deo teritorije Rusije. Dakle, prihvatljivo je izgubiti deo Rusije. Crvene linije mogu da se pomeraju. Onda to više nisu crvene linije. Moraće opasno da se zamisle.

Moljac

pre 1 godinu

Ukrajinci će teško preći Dnjepar, širok je. Ali, mogu da udare na Volnovahu, tu je sve po suvom, i da zađu iza leđa. Iz Volnovahe mogu ka Marijupolju, Melitopolju, Donjecku, Krimu i onom delu Hersona koji je na levoj obali Dnjepra. Tako da možemo očekivati da se koncentracija južnih trupa prebaci na taj pravac, uz držanje fronta kod Bahmuta i Limana u centru i na severu.

Марлоне

pre 1 godinu

Што их Руси навлаче. Кад их навуку и развуку, биће куку леле кад крене разбијање. Губици Украјинаца су преко 400.000 људи. Потрошили су све своје резерве и пола складишта Европе је испражњено. При томе се задужују ненормалном брзином. Дугорочно, овај рат не могу да добију. Као и увијек углавном је све игра бројки, а бројке су на Руској страни.

Boki

pre 1 godinu

Razlika izmedju vojske koja zna šta hoće i zbog čega gine i one koja nezna zasto je uopšte tu!
Citao sam prije par dana kako je Ruska vojska izgubila artiljeriski nadmoć u Ukrajini. Ako je to tačno, piši gotovo. Njihov čitav sistem se bazira na Bataljonskim Taktičkim Grupama (Rusija nema dovoljno profesionalnog ljudstva za divizije itd), uz upotrebu nadmocne artiljerije. Sto je u Americi avijacija to je u Rusiji artiljerija.
Znaci ako su izgubili artiljeriski duel, rat je izgubljen.

Janko

pre 1 godinu

Toliko o tome kako su Rusi jaki i mocni...kako se prica vec mesecima da je od pripajanja ove regije ovo sada Rusija...drugaciji rat ,a ono upravo tako skroz drugaciji,maximalna defanziva...

TnT

pre 1 godinu

Iako se nadam da ce se Ukrajina odbraniti, nisam bas siguran u ovo povlacenje. Ne bih se ja bas radovao. Mozda Rusi samo hoce da rasteraju ukrajinske civile da im ne rade iza ledja.

Svakako Slava Ukrajini

Mikii

pre 1 godinu

Prema dobro obaveštenom izvoru, radi se o taktičkom prestrojavanju ruskih snaga na levu obalu Dnjepra. Neće se oni tek tako povući iz Hersona. Namera im je da Ukrajince uvuku u zamku. Teška borba tek predstoji. Slava Ukrajini!

Bo_Sana_c

pre 1 godinu

Rusi kopaju zaštitne rovove po sjevernom Krimu, pitanje je zbog koga?! Postavljaju antitenkovske prepreke oko Mariopulja koji je najmanje tristo kilometara vazdušne linije od prvih ukrajinskih jedinica i pitanje je zašto to rade ? Nešto tu dobro ne štima,imam osjećaj da su u ruskom vojnom vrhu i samom Kremlju mnogo bolje upoznati sa stvarnim stanjem u njihovim jedinicama na terenu u Ukrajini nego što se to javno prikazuje i želi priznati a po svemu sudeći stanje je jako loše do stvarno očajno... Ne predaje se tek tako vrlo važno mjesto kakav je Herson ako stvarno nisu bili svjesni da jedan jači ukrajinski udar bi im nanio katastrofalan i ponižavajući poraz uz gubitak ogromne količine vojne opreme i velikog broja vojnika..

Pingvin iz Nišavu

pre 1 godinu

Ne znam kako ne shvatate da je Donbas zvaničnom odlukom Dume Donbas postao deo Rusije, kao i Krim pre toga. To nije samo propagandna izjava. To konkretno znači da bi u nemogućoj najgoroj opciji Rusi primenili nuklearno oružje da bi odbranili svoju teritoriju. Novu ili staru, tu nema razlike. A ne postoji rat u kojem će nuklearna velesila dozvoliti da porazom izgubi svoju teritoriju, a pogotovo ne svoju teritoriju na kojoj živi njen narod. I treba pratiti i unutarnju političku scenu Rusije. Za mnoge političare Putin je previše mekan prema Ukrajini i prema NATO. Dakle, jedna složena situacija, koju onaj promukli u zelenoj majici svako ne prezentuje zapadnom auditorijumu jer bi se ljudi zapitali dokle žele da njihove vlade idu sa podrškom Ukrajini. Do pobede Ukrajine? Do "pobede" Ukrajine čak i ako bi "pobeda" dovela do nukleranog sukoba?

Lawless

pre 1 godinu

Ukrajnsko "osvajanje" Hersona se jos nije desilo ali se uveliko promovise.
Ovde nema povlacenja usled borbenih dejstava. Radi se o taktici. Bar ja to tako vidim, laicki. Prave bitke tek slede. Ukrajnska vojska je skupo platila sela iz koji ce morati da izadju. Trose vojnike nemilice. Rusi moraju da stede. Napadaju sa daleko manje ljudstva od minimalno potrebnog. Pri tom, ratuju sami protiv svih zapadnih zemalja.

1. pokušaj

pre 1 godinu

Holivudska propaganda koja je u poslednjih mesec dana sažvakana bar 100 puta, manji deo Hersona preko reke Dnjepar je evakuisan od civila, a povučena je i tehnika, u tom delu grada sada nema nikoga, ni Rusa ni ukrajinaca, namerno ih puštaju u mišolovku u kojoj će ih, ako se prevare da uđu, poklopiti tepih bombama bez civilnih žrtava.

Marijan

pre 1 godinu

NATO dozira pomoć Ukrajini jer ne želi brzu pobjedu ili eskalaciju rata. I dalje ne mogu shvatiti što se događa s ruskom vojskom. Jedini odgovor je da Rusi a onda i ruska vojska ne žele ovaj rat pa ne postoji uopće bilo kakva motivacija za ratovanje.

Vladimir

pre 1 godinu

Čitajuci ove komentare čini mi se da svako piše kako je navijački opredeljen na jednu ili drugu stranu. Problem je sto niko ne zna niti može da pretpostavi šta je cilj i namera Rusije, i samo mozemo nagađati, ako ovo nije uvod u dogovorene pregovore gde bi Ukrajina sa zadnjim malim vojnim uspesima bar malo izašla uzdignute glave, onda ce ovo mnogo dugo trajati i cilj nije Ukrajina jer ce svakako postati nefunkcionalna kao drzava, vec nesto drugo i mozda uvod u mnogo vece promene a verovatno i probleme na globalnom nivou, zato svaku ovakvi bitku treba gledati sa velikom rezervom bez navojackih strasti jer sa obe strane ginu oni koji nisu krivi za ovo sto se dešava

Zosim

pre 1 godinu

Šta god da je mene srce boli kad vidim kako ljudi ginu i kakve se štete i problemi prave. Koliko patnje običnih ljudi. Bolji je i poraz nego nastavak ubijanja. Nije trebalo do ovog ni doći. Ovo je isprovocirano sa strane. Kriv je onaj ko je maltretisao Ruse u oblastima gdje su Rusi većina. I to trajalo predugo bez ikakve reakcije. Kasnije podržavanje onih koji su maltretirali Ruse, davanje oruzja praktićno bez ograničenja, miniranje Sjevernog toka, prodaja tećnog gasa Evropi. Ništa od tog nije normalno a najmanje normalno je da saveznici u Nato rade jedni protiv drugih (Amerika masno zarađuje na cijeni gasa koji prodaje EU, jedno 3x skuplje nego gradanima Amerike), UK se sumnjiči za miniranje S. toka, afere prisluškivanja itd. A najčudnije od svega je da europski političari kao da su hipnotozirani ili slijepi da rade protiv interesa svojih naroda i drzava. To je neobjašnjivo. Uveli sankcije Rusiji koje vise koštaju EU nego Rusiju, slusaju šta kaze Amerika, daju oružje Ukrajini bez ograničenja itd. a nisu učinili ništa da prisile Ukrajinu da ne maltretiše Ruse u Ukrajini. Posljedica svega je inflacija, manjak energenata, pad BDP, siromašenje eu građana, a sve bez ikakvog smislenog cilja. Ovaj rat šteti Ukrajini, Rusiji i EU, a profitira Amerika i UK.

Aca

pre 1 godinu

Samo treba da mi Evropljani shvatimo ko ce najvise da izgubi, a potom ko ce da profitira.
U Evropi ce najvise da izgube:
Ukrajinci, Rusi i Evro, da ne kazem EU privreda, stanovnici Evrope itd.
Slobodno napisite ko ce najvise da ima korist od ovog sukoba dva slovenska naroda.

Milan

pre 1 godinu

Zar neko stvarno misli da ce Rusi izgubiti rat i da se povlacenje ruskih snaga iz Hersona karakterise kao poraz,mi smo tek na samom pocetku jednog dugoh rata u Ukrajini.

Sloboda govora

pre 1 godinu

Još rat nije blizu kraja, ali se ovo očekivalo. Sada će Ukrajina pokušati da osvoji Mariuopolj. Tu se onda odlučuje rat. Polazim od toga da za Krim i vjerovatno uži Donjeck neće biti napadani, nego predmet pregovora.

Gospodar Zarin

pre 1 godinu

Glavni cilj Rusije je bio i ostao Azovsko more, zbog ruskog unutrašnjeg sistema reka&kanala koji povezuju Severno more&Baltik&Azovsko more (Crno more&Mediteran)&Kaspijsko jezero. Putin nikada nije hteo stvaran rat, otuda i min.vojske i statična kampanja. Rusi sada imaju obezbeđen izlaz na Crno more koji će povezati sa svojim rečnim Putem svile, koridorom Sever-Jug, preko Irana do Indije. Dvojac Rusija&Indija biće treća super sila, uz nestajuću Ameriku i nastajuću Kinu. Umesto novog bipolarnog sveta Amerika-Kina, ovaj rusko-indijski Belt&Road otvoriće vrata multipolarnom svetu. Iz tog razloga, Rusi nikada nisu hteli vojni savez sa Kinom. Novorusija je bila samo neophodan deo slagalice. Sada ide zamrzavanje konflikta na Dnjepru i mirovni sporazum.

velimir

pre 1 godinu

Rusu su 1812.napustili i zapalili jednu Moskvu.Rekli bi tadasnji savremenici -suludo i hazarderski.Ko je izasao kao pobednik,naravno marsal Kutuzov,a Napoleonova vojska se povukla u jadnom stanju.Da li je sada Herson,nova paradigma te pobede,jos se nista ne zna.

Nikad a ni tada

pre 1 godinu

(Zosim, 09. novembar 2022 22:28)
Prijatelju, ti si žrtva ruske propagande. U Ukrajini nije bilo organizovanog maltretiranja i progona rusa, niti je zabranjen ruski jezik. Ruski priča Zelenski, pola Kieva priča ruski. Bilo je zločina manjeg intenziteta u nekoliko navrata i za to će morati počinioci da odgovaraju ali organizovanog zločina velikih razmera nije bilo. Rusi manipulišu sa cifrom od 15000 poginulih a to je zapravo ukupan broj poginulih i rusa i ukrajinaca a ne samo rusa. Ukrajina je izabrala svoj put i Rusija je htela da je kazni za neposlušnost. Prvo su pokušali da prevare ukrajinski narod kada je Janukovič pobedio uz obećanje da će uvesti Ukrajinu u EU a onda je odbio da potpiše kandidaturu za članstvo u EU kada je postao predsednik. Zato se desio Majdan jer ukri više nisu hteli da žive pod ruskim patronatom. Onda je Putin rešio da kazni Ukrajinu i anektirao Krim a zatim organizovao oružanu pobunu u Lugansku i Donbasu. Zato Evropa ovako reaguje. Tačno je da Evropu to sve više košta ali Evropa je bogata i lakše će izdržati. Amerika je čist ratni profiter.

neutral fe

pre 1 godinu

Ruski cilj: Permanentno uništavanje Ukrajnske vojske što veoma predano rade
Teritorija, pa to će samo doći
(Dak, 09. novembar 2022 22:52)

za sada su najviše uništili svoju vojsku ali nema veze.

sluzba ce

pre 1 godinu

Nece niko normalan da ratuje za sulude ideje milijardera iz Kremlja. Ovo je putinov rat, a ne ruski, zato njihova vojska i ne uspeva nista da uradi. Drugacije bi bilo da moraju da brane svoju teritoriju. Zato je najbolje da se povuku i puj pike, da nastave da prodaju energente kao ranije, a za neki ozbiljniji osvajacki rat da se bolje pripreme. Mada putinko je vec mator, tako da posle ovoga postoje ozbiljne sumnje da ce se vise upustati u bilo kakve ratove, jer ce morati da stiti svoju poziciju na domacem terenu, iako u ovom trenutku deluje da nema ko da ga pomeri sa te pozicije.

omniameamecumporto

pre 1 godinu

Rusi su zapalili Moskvu da Napoleon ne bi mogao preživjeti u toj pustoši kad je osvoji.
Rusi su pak pobjegli iz Hersona jer nisu mogli preživjeti bez logistike. Tu je paradigma,jer su sebi dozvolili da ih Ukrajinci opkole i izoliraju.
Bolje i tako nego da im se ponovi Mariupolj. Karma je čudo,nemaju oni takvih ratnika koji bi Mariupolj ponovili.

Djokic

pre 1 godinu

Vidim da se stalno pominju "tepih bombe" pa me baš zanima da li ti komentatori uopšte imaju predstavu o tome kako se to radi i čime Rusi raspolažu?
Da bi neprijatelja zasipao gomilom glupih bombi, moraš da letiš direktno iznad mete. Da li Rusi toliko kontrolišu vazdušni prostor ili bi bili u dometu ukrajinse PVO i avijacije?

Jedini ruski avioni koji mogu nositi glupe bombe u nekoj značajnoj količini su Tu-22M (obično nosi 8) i donekle Su-34 i 24. Tu-95 su odavno konvertovani u nosače krstarećih raketa i više ne mogu nositi obične bombe, a Tu-160 nikada nije ni mogao.
Koliko aviona im treba za neki vidljivi učinak i da li se taj rizik isplati samo da se zadovolji povređeni ponos, a bez garancije da će neprijatelj biti uništen?

toliko

pre 1 godinu

Šta god da izvode ili krpe, zbog ovoga bi sutra nekome moglo da padne napamet da im uzme Kaljingrad. Nije šala. Rus nije jasan. Hteo je da spreči Ukrajince da pobiju Ruse u istočnoj Ukrajini, pa nije izvedeno do kraja, pošto im zapad nije ništa reagovao na uzimanje Krima (da nije bilo obaranja aviona verovatno ni sankcija ne bi bilo), odlučio da uzme pobunjene teritorije, ali sada sa nategnutim severnim tokom, problemima u snabdevanju, promašenim idejama oko porudžbina energenata i oporavka privrede nakon kovida, sa preduzetnikom NATO politike u beloj kući nije tako ispalo kao sa Krimom. Ali dokle god Ukrajinac ne povrati kontrolu nad plovnim putevima i svim lukama, Ukrajina kao država ne postoji. Rus je drži za gušu, a Ukrajina diše kroz infuziju. Ono što je Rusu mnogo veći problem jeste što stalno pominje kraj unipolarnog sveta i da je ovaj multipolaran, ali kako je multipolaran amerikancima i njihovom vozilu NATO-u, tako je multipolaran i njemu, ali on to kao da zaboravlja (možda misli da je bipolaran). Odigraćemu se jednovremeno i Turčin i Artik i Baltik i Kinez, a ovo će još da traje... a o tehnologijama da i ne počinjem. Ali Rus se nikada nije reformisao bez napada na njega, to si mu ostaje i sada.

Mikii

pre 1 godinu

Prema dobro obaveštenom izvoru, radi se o taktičkom prestrojavanju ruskih snaga na levu obalu Dnjepra. Neće se oni tek tako povući iz Hersona. Namera im je da Ukrajince uvuku u zamku. Teška borba tek predstoji. Slava Ukrajini!

Pingvin iz Nišavu

pre 1 godinu

Ne znam kako ne shvatate da je Donbas zvaničnom odlukom Dume Donbas postao deo Rusije, kao i Krim pre toga. To nije samo propagandna izjava. To konkretno znači da bi u nemogućoj najgoroj opciji Rusi primenili nuklearno oružje da bi odbranili svoju teritoriju. Novu ili staru, tu nema razlike. A ne postoji rat u kojem će nuklearna velesila dozvoliti da porazom izgubi svoju teritoriju, a pogotovo ne svoju teritoriju na kojoj živi njen narod. I treba pratiti i unutarnju političku scenu Rusije. Za mnoge političare Putin je previše mekan prema Ukrajini i prema NATO. Dakle, jedna složena situacija, koju onaj promukli u zelenoj majici svako ne prezentuje zapadnom auditorijumu jer bi se ljudi zapitali dokle žele da njihove vlade idu sa podrškom Ukrajini. Do pobede Ukrajine? Do "pobede" Ukrajine čak i ako bi "pobeda" dovela do nukleranog sukoba?

Марлоне

pre 1 godinu

Што их Руси навлаче. Кад их навуку и развуку, биће куку леле кад крене разбијање. Губици Украјинаца су преко 400.000 људи. Потрошили су све своје резерве и пола складишта Европе је испражњено. При томе се задужују ненормалном брзином. Дугорочно, овај рат не могу да добију. Као и увијек углавном је све игра бројки, а бројке су на Руској страни.

Gospodar Zarin

pre 1 godinu

Glavni cilj Rusije je bio i ostao Azovsko more, zbog ruskog unutrašnjeg sistema reka&kanala koji povezuju Severno more&Baltik&Azovsko more (Crno more&Mediteran)&Kaspijsko jezero. Putin nikada nije hteo stvaran rat, otuda i min.vojske i statična kampanja. Rusi sada imaju obezbeđen izlaz na Crno more koji će povezati sa svojim rečnim Putem svile, koridorom Sever-Jug, preko Irana do Indije. Dvojac Rusija&Indija biće treća super sila, uz nestajuću Ameriku i nastajuću Kinu. Umesto novog bipolarnog sveta Amerika-Kina, ovaj rusko-indijski Belt&Road otvoriće vrata multipolarnom svetu. Iz tog razloga, Rusi nikada nisu hteli vojni savez sa Kinom. Novorusija je bila samo neophodan deo slagalice. Sada ide zamrzavanje konflikta na Dnjepru i mirovni sporazum.

1. pokušaj

pre 1 godinu

Holivudska propaganda koja je u poslednjih mesec dana sažvakana bar 100 puta, manji deo Hersona preko reke Dnjepar je evakuisan od civila, a povučena je i tehnika, u tom delu grada sada nema nikoga, ni Rusa ni ukrajinaca, namerno ih puštaju u mišolovku u kojoj će ih, ako se prevare da uđu, poklopiti tepih bombama bez civilnih žrtava.

Lawless

pre 1 godinu

Ukrajnsko "osvajanje" Hersona se jos nije desilo ali se uveliko promovise.
Ovde nema povlacenja usled borbenih dejstava. Radi se o taktici. Bar ja to tako vidim, laicki. Prave bitke tek slede. Ukrajnska vojska je skupo platila sela iz koji ce morati da izadju. Trose vojnike nemilice. Rusi moraju da stede. Napadaju sa daleko manje ljudstva od minimalno potrebnog. Pri tom, ratuju sami protiv svih zapadnih zemalja.

Milan

pre 1 godinu

Zar neko stvarno misli da ce Rusi izgubiti rat i da se povlacenje ruskih snaga iz Hersona karakterise kao poraz,mi smo tek na samom pocetku jednog dugoh rata u Ukrajini.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 1 godinu

Zemlja koja ima sve iz periodnog sistema elemenata i izlaz na 12 mora, prostire se na dva kontinenta, ima 150 miliona stanovnika i istu pobedi par američkih Himarsa i haubica? Onda znaj kako je ta država trula i puna korupcije gde samo određen broj ljudi bliski Putinu uživa u svojim jahtama, vilama i svom tom luksuzu. Država koja bi trebala biti 2 vojna sila puca kao zvečka i ne može metra da napreduje na bojnom polju na kome je napadaju u malim grupicama ukrajinska vojska, pa još beži… Šta bi radili da ih napadne čitav NATO pakt sa bar 200 hiljada vojnika i svim svojim naprednim oružjem? Pa za mesec dana bi došli do Kamčatke. Haha

Zosim

pre 1 godinu

Šta god da je mene srce boli kad vidim kako ljudi ginu i kakve se štete i problemi prave. Koliko patnje običnih ljudi. Bolji je i poraz nego nastavak ubijanja. Nije trebalo do ovog ni doći. Ovo je isprovocirano sa strane. Kriv je onaj ko je maltretisao Ruse u oblastima gdje su Rusi većina. I to trajalo predugo bez ikakve reakcije. Kasnije podržavanje onih koji su maltretirali Ruse, davanje oruzja praktićno bez ograničenja, miniranje Sjevernog toka, prodaja tećnog gasa Evropi. Ništa od tog nije normalno a najmanje normalno je da saveznici u Nato rade jedni protiv drugih (Amerika masno zarađuje na cijeni gasa koji prodaje EU, jedno 3x skuplje nego gradanima Amerike), UK se sumnjiči za miniranje S. toka, afere prisluškivanja itd. A najčudnije od svega je da europski političari kao da su hipnotozirani ili slijepi da rade protiv interesa svojih naroda i drzava. To je neobjašnjivo. Uveli sankcije Rusiji koje vise koštaju EU nego Rusiju, slusaju šta kaze Amerika, daju oružje Ukrajini bez ograničenja itd. a nisu učinili ništa da prisile Ukrajinu da ne maltretiše Ruse u Ukrajini. Posljedica svega je inflacija, manjak energenata, pad BDP, siromašenje eu građana, a sve bez ikakvog smislenog cilja. Ovaj rat šteti Ukrajini, Rusiji i EU, a profitira Amerika i UK.

TnT

pre 1 godinu

Iako se nadam da ce se Ukrajina odbraniti, nisam bas siguran u ovo povlacenje. Ne bih se ja bas radovao. Mozda Rusi samo hoce da rasteraju ukrajinske civile da im ne rade iza ledja.

Svakako Slava Ukrajini

velimir

pre 1 godinu

Rusu su 1812.napustili i zapalili jednu Moskvu.Rekli bi tadasnji savremenici -suludo i hazarderski.Ko je izasao kao pobednik,naravno marsal Kutuzov,a Napoleonova vojska se povukla u jadnom stanju.Da li je sada Herson,nova paradigma te pobede,jos se nista ne zna.

Moljac

pre 1 godinu

Ukrajinci će teško preći Dnjepar, širok je. Ali, mogu da udare na Volnovahu, tu je sve po suvom, i da zađu iza leđa. Iz Volnovahe mogu ka Marijupolju, Melitopolju, Donjecku, Krimu i onom delu Hersona koji je na levoj obali Dnjepra. Tako da možemo očekivati da se koncentracija južnih trupa prebaci na taj pravac, uz držanje fronta kod Bahmuta i Limana u centru i na severu.

Milosav

pre 1 godinu

Poraz ne bi bio sraman, Rusija od pocetka nije imala realnu taktiku. Bio sam sokiran kada su zaista napali unutrasnjost Ukrajine ali sam racunao sila je Rusija, ne bi oni tek tako srljali u nesto toliko veliko i ozbiljno. Takodje sam bio ubedjen da i ako napadnu to ograniciti samo na sporne teritorije Donbasa itd.
Medjutim posle dve tri nedelje se pokazalo da je ruska taktika potpuno bezidejna, a vojska neprofesionalna i zastarela.
Mislim da su igrali na kartu da ce Ukrajina da se odmah preda kada vidi da napada mnogostruko jaci neprijatelj.
Kao sto smo videli odigralo se upravo obratno.
Sada smo u situaciji gde je Rusija izolovana ekonomski od celog sveta (mislim na zapadni svet), pretrpeli su ogromne gubitke u ljudstvu i tehnici. Sto je najgore po njih "ofirali" su karte. Zapad i NATO su se sada uverili da Rusija nije nikakva sila ako se izuzme diskutabilno nuklearno naoruzanje. Moral u vojsci je nizak, resursi i naoruzanje razvuceni do pucanja.
Takodje su uspeli da prosire NATO za barem dve drzave.
Najbolje sto bi Putin mogao sada da uradi je da odmah povuce vojsku iz delova Ukrajine u kojim su Rusi manjina i spase zivote svojih vojnika i dalju sramotu. Na zalost za ovu besmislenu invaziju ruski narod ce da placa desetinama godina u vidu ratne odstete, sankcija i izolacije.
Zao mi je ruskog naroda koji kroz istoriju placa ceh zbog hirova svojih vodja.

Sauron

pre 1 godinu

Vec su poceli da prave odbrambene linije na severu Krima i kopaju rovove, a ovde neki pricaju o nekoj taktici i kako ce rat da traje godinama kako ce Rusi pobediti i slicno. Ljudi ajde malo manje bajki i zavaravanja, to vise ni Rus ne moze da pojede.

pitekantrop

pre 1 godinu

bravo za ukrajince! koliko su se obrukali 2014, sad su stvarno zadivili ceo svet. kakvi god da su rusi, i dalje su super moćni, teren je ravan kao tepsija i stvarno nije lako zaustaviti toliku silu. drugo su bili vijetnam i avganistan, ovo je da tako kažem ferka, direktan sudar dve vojske i ne verujem da su ovo i najveći optimisti mogli da očekuju.

Aca

pre 1 godinu

Samo treba da mi Evropljani shvatimo ko ce najvise da izgubi, a potom ko ce da profitira.
U Evropi ce najvise da izgube:
Ukrajinci, Rusi i Evro, da ne kazem EU privreda, stanovnici Evrope itd.
Slobodno napisite ko ce najvise da ima korist od ovog sukoba dva slovenska naroda.

Vladimir

pre 1 godinu

Čitajuci ove komentare čini mi se da svako piše kako je navijački opredeljen na jednu ili drugu stranu. Problem je sto niko ne zna niti može da pretpostavi šta je cilj i namera Rusije, i samo mozemo nagađati, ako ovo nije uvod u dogovorene pregovore gde bi Ukrajina sa zadnjim malim vojnim uspesima bar malo izašla uzdignute glave, onda ce ovo mnogo dugo trajati i cilj nije Ukrajina jer ce svakako postati nefunkcionalna kao drzava, vec nesto drugo i mozda uvod u mnogo vece promene a verovatno i probleme na globalnom nivou, zato svaku ovakvi bitku treba gledati sa velikom rezervom bez navojackih strasti jer sa obe strane ginu oni koji nisu krivi za ovo sto se dešava

zverev

pre 1 godinu

ja sam govorila od pocetka da Rusija moze da zauzme Ukrainu ali da ce biti problem kako to odrzati. za to treba citava Rusija, vojska, narod, ko ce da odrzava te gradove i da ih kontrolise. pa da je Kineza to nebi uspelo a ne rusa koji ni Rusiju ne mogu da pokriju

Janko

pre 1 godinu

Toliko o tome kako su Rusi jaki i mocni...kako se prica vec mesecima da je od pripajanja ove regije ovo sada Rusija...drugaciji rat ,a ono upravo tako skroz drugaciji,maximalna defanziva...

Sloboda govora

pre 1 godinu

Još rat nije blizu kraja, ali se ovo očekivalo. Sada će Ukrajina pokušati da osvoji Mariuopolj. Tu se onda odlučuje rat. Polazim od toga da za Krim i vjerovatno uži Donjeck neće biti napadani, nego predmet pregovora.

Marijan

pre 1 godinu

NATO dozira pomoć Ukrajini jer ne želi brzu pobjedu ili eskalaciju rata. I dalje ne mogu shvatiti što se događa s ruskom vojskom. Jedini odgovor je da Rusi a onda i ruska vojska ne žele ovaj rat pa ne postoji uopće bilo kakva motivacija za ratovanje.

Boki

pre 1 godinu

Razlika izmedju vojske koja zna šta hoće i zbog čega gine i one koja nezna zasto je uopšte tu!
Citao sam prije par dana kako je Ruska vojska izgubila artiljeriski nadmoć u Ukrajini. Ako je to tačno, piši gotovo. Njihov čitav sistem se bazira na Bataljonskim Taktičkim Grupama (Rusija nema dovoljno profesionalnog ljudstva za divizije itd), uz upotrebu nadmocne artiljerije. Sto je u Americi avijacija to je u Rusiji artiljerija.
Znaci ako su izgubili artiljeriski duel, rat je izgubljen.

Bo_Sana_c

pre 1 godinu

Rusi kopaju zaštitne rovove po sjevernom Krimu, pitanje je zbog koga?! Postavljaju antitenkovske prepreke oko Mariopulja koji je najmanje tristo kilometara vazdušne linije od prvih ukrajinskih jedinica i pitanje je zašto to rade ? Nešto tu dobro ne štima,imam osjećaj da su u ruskom vojnom vrhu i samom Kremlju mnogo bolje upoznati sa stvarnim stanjem u njihovim jedinicama na terenu u Ukrajini nego što se to javno prikazuje i želi priznati a po svemu sudeći stanje je jako loše do stvarno očajno... Ne predaje se tek tako vrlo važno mjesto kakav je Herson ako stvarno nisu bili svjesni da jedan jači ukrajinski udar bi im nanio katastrofalan i ponižavajući poraz uz gubitak ogromne količine vojne opreme i velikog broja vojnika..

Nikad a ni tada

pre 1 godinu

(Zosim, 09. novembar 2022 22:28)
Prijatelju, ti si žrtva ruske propagande. U Ukrajini nije bilo organizovanog maltretiranja i progona rusa, niti je zabranjen ruski jezik. Ruski priča Zelenski, pola Kieva priča ruski. Bilo je zločina manjeg intenziteta u nekoliko navrata i za to će morati počinioci da odgovaraju ali organizovanog zločina velikih razmera nije bilo. Rusi manipulišu sa cifrom od 15000 poginulih a to je zapravo ukupan broj poginulih i rusa i ukrajinaca a ne samo rusa. Ukrajina je izabrala svoj put i Rusija je htela da je kazni za neposlušnost. Prvo su pokušali da prevare ukrajinski narod kada je Janukovič pobedio uz obećanje da će uvesti Ukrajinu u EU a onda je odbio da potpiše kandidaturu za članstvo u EU kada je postao predsednik. Zato se desio Majdan jer ukri više nisu hteli da žive pod ruskim patronatom. Onda je Putin rešio da kazni Ukrajinu i anektirao Krim a zatim organizovao oružanu pobunu u Lugansku i Donbasu. Zato Evropa ovako reaguje. Tačno je da Evropu to sve više košta ali Evropa je bogata i lakše će izdržati. Amerika je čist ratni profiter.

sluzba ce

pre 1 godinu

Nece niko normalan da ratuje za sulude ideje milijardera iz Kremlja. Ovo je putinov rat, a ne ruski, zato njihova vojska i ne uspeva nista da uradi. Drugacije bi bilo da moraju da brane svoju teritoriju. Zato je najbolje da se povuku i puj pike, da nastave da prodaju energente kao ranije, a za neki ozbiljniji osvajacki rat da se bolje pripreme. Mada putinko je vec mator, tako da posle ovoga postoje ozbiljne sumnje da ce se vise upustati u bilo kakve ratove, jer ce morati da stiti svoju poziciju na domacem terenu, iako u ovom trenutku deluje da nema ko da ga pomeri sa te pozicije.

Samo realno

pre 1 godinu

Proglasio to delom Rusije i sada izgubio deo teritorije Rusije. Dakle, prihvatljivo je izgubiti deo Rusije. Crvene linije mogu da se pomeraju. Onda to više nisu crvene linije. Moraće opasno da se zamisle.

neutral fe

pre 1 godinu

Ruski cilj: Permanentno uništavanje Ukrajnske vojske što veoma predano rade
Teritorija, pa to će samo doći
(Dak, 09. novembar 2022 22:52)

za sada su najviše uništili svoju vojsku ali nema veze.

omniameamecumporto

pre 1 godinu

Rusi su zapalili Moskvu da Napoleon ne bi mogao preživjeti u toj pustoši kad je osvoji.
Rusi su pak pobjegli iz Hersona jer nisu mogli preživjeti bez logistike. Tu je paradigma,jer su sebi dozvolili da ih Ukrajinci opkole i izoliraju.
Bolje i tako nego da im se ponovi Mariupolj. Karma je čudo,nemaju oni takvih ratnika koji bi Mariupolj ponovili.

toliko

pre 1 godinu

Šta god da izvode ili krpe, zbog ovoga bi sutra nekome moglo da padne napamet da im uzme Kaljingrad. Nije šala. Rus nije jasan. Hteo je da spreči Ukrajince da pobiju Ruse u istočnoj Ukrajini, pa nije izvedeno do kraja, pošto im zapad nije ništa reagovao na uzimanje Krima (da nije bilo obaranja aviona verovatno ni sankcija ne bi bilo), odlučio da uzme pobunjene teritorije, ali sada sa nategnutim severnim tokom, problemima u snabdevanju, promašenim idejama oko porudžbina energenata i oporavka privrede nakon kovida, sa preduzetnikom NATO politike u beloj kući nije tako ispalo kao sa Krimom. Ali dokle god Ukrajinac ne povrati kontrolu nad plovnim putevima i svim lukama, Ukrajina kao država ne postoji. Rus je drži za gušu, a Ukrajina diše kroz infuziju. Ono što je Rusu mnogo veći problem jeste što stalno pominje kraj unipolarnog sveta i da je ovaj multipolaran, ali kako je multipolaran amerikancima i njihovom vozilu NATO-u, tako je multipolaran i njemu, ali on to kao da zaboravlja (možda misli da je bipolaran). Odigraćemu se jednovremeno i Turčin i Artik i Baltik i Kinez, a ovo će još da traje... a o tehnologijama da i ne počinjem. Ali Rus se nikada nije reformisao bez napada na njega, to si mu ostaje i sada.

Djokic

pre 1 godinu

Vidim da se stalno pominju "tepih bombe" pa me baš zanima da li ti komentatori uopšte imaju predstavu o tome kako se to radi i čime Rusi raspolažu?
Da bi neprijatelja zasipao gomilom glupih bombi, moraš da letiš direktno iznad mete. Da li Rusi toliko kontrolišu vazdušni prostor ili bi bili u dometu ukrajinse PVO i avijacije?

Jedini ruski avioni koji mogu nositi glupe bombe u nekoj značajnoj količini su Tu-22M (obično nosi 8) i donekle Su-34 i 24. Tu-95 su odavno konvertovani u nosače krstarećih raketa i više ne mogu nositi obične bombe, a Tu-160 nikada nije ni mogao.
Koliko aviona im treba za neki vidljivi učinak i da li se taj rizik isplati samo da se zadovolji povređeni ponos, a bez garancije da će neprijatelj biti uništen?