Ponedeljak, 11.12.2006.

08:58

Analitičari o šansama i kampanjama

Stranke koje će sigurno osvojiti dovoljan broj glasova za ulazak u Parlament su DS, SRS i DSS-NS, saglasni stručnjaci.

Izvor: B92

Analitièari o šansama i kampanjama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Studentkinja

pre 17 godina

mislim da se tacne prognoze jos uvek ne mogu davati, jer, na primer lista "Branko Pavlovic- Zato sto mora bolje" je tek 15. decembra predela listu RIK-u. Mislim da Pavlovic uopste nije zanemarljiva licnost, i da ce se na kraju kampanje mnogi ljudi koji ne znaju za koga da glasaju odluciti za njega.

trbo9

pre 17 godina

Kad objavljivanje željenih - naručenih rezultata ne bi koštalo i do 100.000 EUR-a, možda bi im i verovali.
Inače i ako se polomiše da i nameštenim anketama kreiraju javno mnenje, džaba kreče. Možda tako i preliju neki demokratski orijentisan glas ali radikali svejedno i ne čitaju istraživanja ( a i da čitaju bojim se da ih ne bi razumeli).
Što se tiče cenzusa voleo bih da naši vajni analitičari založe nešto osim autoriteta - ja im nudim na svaki uloženi dinar 5 da SPO prolazi cenzus.
Evo im načina da lako uzmu pare.
A i kladionice će verovatno objaviti kvote pa i tu imaju šansu da unovče svoje znanje.

Ivan, Kraljevo

pre 17 godina

Analize mozda nisu uvek potpuno pouzdane, ali je sigurno da su istrazivanja javnog mnjenja veoma precizna. Problem je samo obraditi i na pravi nacin interpretirati te rezultate. Jedno je sigurno, izbori su pravi nacin da se sve to proveri!

taranezy

pre 17 godina

Dobra prognoza, sto manja izlaznost to vise procenata za radikale, izadjite na izbore i sprecite da manjina odlucuje o nasim sudbinama.

Chosen

pre 17 godina

Jadna je Srbija ako i Karić uđe u parlament... Ja se najiskrenije nadam da ce i LDP&Co i G17+ preći cenzus i sa DS-om na celu uspeti da formiraju vladu

Dušan

pre 17 godina

Mnogo su uranili sa procenama,kao da smo stabilan politički sistem sa stabilnim strankama. I ne uzimaju u obzir elemente koji se dešavaju ili će tek da se dese u predizbornoj kampanji. Već se sigurno može reći da je uočljiva loša procena od pre dve tri nedelje, kada je u pitanju koalicija LDP-SDU-DSS-LSV. Sa njihovom kampanjom oni su već hit i to baš u krugovima značajnog biračkog tela. Koliko su ozbiljno i profesionalno ušli u kampanju neka posluži pouzdana činjenica da su aktivni i deluju i u Sloveniji i Austriji, i začuđujuće su prihvaćeni.
Moguće je da će se značajno menjat politička slika Srbije.

savke

pre 17 godina

Ama ljudi, jel' vama jasno da ce novi premijer biti Kostunica i ako bi DSS imao 5%, a da ne govorimo o ovih 16-17%. I dalje ce mr.Tadic biti "maneken" a drzavom ce upravljati Voja "neobavesteni" koji je po skoro svim analiticarima najmocniji covek Srbije...

Ivan

pre 17 godina

Mislim da ce DS ipak preskociti radikale na ovim izborima. Vreme je da se Srbija probudi iz sna i konacno kaze koga hoce a kogha nece. Cenzus prelaze i SRS, DSS i SPS. G17 verovatno prelazi, a LDP ima samo jak slogan i nista vise. Iskreno, mislim da LDP ne nudi nikakvo resenje za Srbiju vec nastupaju demagogoski, kao i PSS nude zelene salate. Borisova stranka ipak nudi konkretniji program.

Dalibor, Kragujevac

pre 17 godina

Demokratska stranka sigurno preuzima odgovornost u vođenju nove VLADE, a sigurno je i to da će napraviti koaliciju sa njoj bliskim strankama. Nema potrebe da se pljujemo međusobno već da se radikali i socijalisti u što manjem broju nađu u parlamentu ili da ne pređu cenzus.

Branko

pre 17 godina

Nista novo, vidi se da rade za nekog!Mozda Karic predje cenzus, mozda kad covek uspe da napravi brod koji ce moci po svemiru da putuje brzinom svetlosti!A da ne pricam da u utisku nedelje, svaka emisija ista prica zadnjih nedelja!

Lesa

pre 17 godina

Dobro.Bojim se da je problem ovih izbora broj izbornih apstinenata.Ako se zadrzi ovako visoki nivo apstinenata onda nam ne gine vlast sacinjena od radikala i “narodnjaka” uz kojeg socijalistu (sps-ovca)pride.Ako se dovoljan broj od postojecih apstinenata “trgne” i ukljuci u izbornu pricu onda je situacija drugacija.U tom slucaju mozemo da ocekujemo znacajnu ulogu demokrata u predastojecoj vladi sa bitnim ucescem u radu parlamenta.Neki igraju na dva lastisa.Ako pobedi visoka apstinencija onda ce se ti neki prikloniti radikalima,a ako pobedi “otrgnuce” iz apstinencije onda ce se pribliziti demokratama.Pitanje je samo koliku ce cenu morati da plate kadrovi tih nekih za ovakav manevar.Bas pred nase izbore Bugarska i Rumunija ulaze u punopravno clanstvo u EU.To moze biti znacajan psiholoski momenat bar za one neodlucne ili apstinente.U tom slucaju ce imati pred ocima cinjenicu da su Bugari i Rumuni oni koji su mudri i idu tamo gde je bolje, pametnije i uspesnije,tj.sa boljima, pametnijima i uspesnijima.Nadam se da ce mladi ove zemlje na dan izbora pre odlaska na neku privatnu ili masovniju zuraju (shizenje),ili u pozoriste,bioskop,kao i neko drugo zanimljivo desavanje svratiti pojedinacno ili grupno do mesta gde se nalaze kutije za glasanje i ubaciti listic na kojem su nekog zaokruzili.Mozda je to smoran cin ali od tog cina ce zavisiti umnogome start njihove zivotne perspektive.Ja cu na izbore izaci zbog njihove perspektive.Ja sam svoju dotakao.Takva je kakva je morala da bude.Njihova ce,ipak,zavisiti od toga koliko ce im izlazak na ove izbore biti manje smor postupak a koliko trenutak nuzno zrelog promisljanja zarad sopstvenog interesa.Izgleda da nas EU zeli u spstvenoj kuci kao dobre stanare sto su i svi drugi.Mladi ce morati da se odluce o tome da li ce koracati ka svojoj perspektivi uz tripovanje o tome da smo mi narod najstariji, najbolji, najpametniji, najposteniji, najhrabriji,i naj,naj,naj,….ili ce koracati uz svest da nije bitno koliko je koji narod star,da najpametniji ne postoje,da je postenje nesto sto se u ponasanju stalno potvrdjuje,da je biti hrabar u danasnjem svetu isto sto i imati, znati, uspeti, stvarati, komunicirati,biti u pokretu, postovati druge,….ali i na demokratski nacin teziti biti sa boljima, uspenijima, pametnijima, srecnijima.Mislim da ce na kraju sve prognoze o toku i ishodu ovih izbora biti potvrdjene ili odbacene upravo stepenom ucesca mladih i brojem apstinenata.To je moja prognoza za izbore 2007.
Ziveli
Lesa

Miskec

pre 17 godina

Siguran sam, skoro stopostotno, da se prognoze, pomenutih analitičara neće pokopiti sa stvarnošću. Ovakve prognoze sam mogao, "ladno", da dam i ja.
Kampanja je nešto što će opredeliti građane, u najvećoj meri.
Ko izdrži i ne dosadi izbornoj masi i privuče sebi "spavače", ili barem, deo njih, može računati na skupštinske klupe.
Mislim da DSS greši, što dozvoljava, takozvanim, jurišnicima, Palmi i Velji da promovišu koaliciju, moguće je, da želi da ih "potroši" na početku, ali negativnu konotaciju, koju Palma "vuće" sa sobom, teško će zaboraviti izboro telo, van Jagodine, mislim, kako vreme odmiče, da će to svi iskoristiti. Takođe, Veljino asfaltiranje puteva i putića i "samo što nisu gotovi" projekti ( on tako voli tu reč), teško, da će doneti neki glas, van Čačka. Uostalom, da Velja veruje sebi, izašao bi sam na izbore, ne bi se krio ispod suknje DSS-a i odande "kevtao", takođe i Palma.
Ključna rečenica DS ili SR, polako, preuzima primat u opredeljenju glasača i mislim, da će se tu voditi "rovovska" borba. Kampanja RS, sa Šešeljevim postom je kratkog veka i mislim, da će imati negativan efekat, slažem se sa pitanjem: kako je pobedio Tribunal,kada je još tamo, sa skoro, izvesnom robijaškom budućnošću?
LDP je, očigledno, angažovao profi agenciju i, za sada, to rade, šta god ko mislio, zaista, krajnje profesionalno i to će imati efekta,izraženim, verovatno, preko cenzusa. Karić, ma ni u tragovima, Čović, mrtva politička figura, definitivno.
Brisanje negativne slike o onom petlu na krovu, koji se okreće, kako vetar duva, nemoguća je misija za njega, u koaliciji sa Krkobabićem, ma hajte.
SPO, eee, duša me boli, "mega" stranka devedesetih, kula svetilja režimu, kadrovskim greškama, laviranjem u političkim pravcima, ne učestvovanje u petooktobarskim događajima, Danino "miraslobijansko" guranje, Vuka vodi u istoriju, šteta, po nekad je bilo zanimljivo slušati Vukovo "pojanje".
SPS, potrošili su vreme za uvođenje mladih u prve redove, "guranje" u Slobinu fotelju, skupo će ih koštati, ako ne peđu cenzus, a, objektivno, na ivici su, pridružiće se Vuku i Čoviću.
Pokušao sam da budem, koliko je to moguće, objektivan, mada, svako od nas je a' priori subjektivan

Vitomir

pre 17 godina

Analitičari lobiraju na osnovu istraživanja koja su relativna. Ako... Ako na izbore izadje 70%, onda je jedna priča, a ako izadje 40% onda je potpuno druga priča. Iskreno se nadam da mnoge stranke neće ući u vlast jer, setimo se, 5 oktobar je propao iznutra i propadaće i ubuduće dok god ne dobijemo vlast sa zdravim jezgrom. Šteta je što do sada nisu otvorene arhive tajnih službi, morali bi se poštovati elementarni uslovi za bavljenje politikom i državnim poslovima.

aLEXA

pre 17 godina

Pazite gospodo analitičari da vam se ne omakne kao prošli put na referendumu o otcepljenju Crne Gore ili na izborima pre toga da omašite za jadnih 10%... Imam neki čudan osećaj da će Čeda da vas iznenadi sa jedno 12-13 %... Ali neka bude kako bude, sve ove ankete neko naručuje, a čije su ovce onoga je i livada...pa i rezultat ankete:-)

Optimista

pre 17 godina

Kao i u svakoj profesiji pa tako i u procenjivanu rezultata treba da stoji odgovornost promasis u rezultate katastrofalnim razlikama vise puta priznas sebi nisam ja za ovo i napustis kao sto svaki trener za neuspeh svoje ekipe odlazi, ali ociglednoj da nepostoji moralni mehanizam kod ovih ljudi. Kad tri razlicite agencija naprave istrazivanja i na sva tri G17 i LDP prelaze cenzus i to ne u granicama vec u pristojnim razmerama i onda se neko pojavi i kaze ma ja osecam u mom stomaku da oni nemaju sanse a da pri tome i nije izasao iz kruga dvojke.

Goran

pre 17 godina

Analitičarima u principu ne verujem, pre svega zbog uvrežene sumnje u “nameštaljke” ali ono što su sinoć pričali bilo je veoma dosledno, argumentovano i objektivno. Samo su potvrdili ono što se u javnosti sve potpunije nazire kao rasplet predizbornih kampanja pojedinih stranaka – radikali u velikoj recesiji nakom tragikomične Haške epizode a demokratske snage, sa sve dominantnijom najvećom strankom DS, koriste ovaj sunovrat retrogradnih snaga i sve sigurnije koračaju ka definitivnoj pobedi.

Vladimir

pre 17 godina

Očigledno da se srpski radikali sve više zapliću “kao pile u kučine” naročito posle one šarade sa Šešeljevim ponašanjem u Hagu i reakcijama partijskog rukovodstva u zemlji. To je prouzrokovalo veliko kolebanje njihovog biračkog tela pa ako ovako nastave, a poznati su po bandoglavosti, doživeće drastičan pad rejtiga na opštu radost njihovih političkih protivnika. Mene lično posebno raduje rast rejtiga Demokratske stranke koja će već umeti da okupi ostale srodne snage.

Milan J.

pre 17 godina

Bilo je očekivano da Demokratska stranka, zahvaljujući doslednoj politici predsednika Tadića i odlično osmišljenoj kampanji, daleko premaši popularnost svih stranaka u biračkom telu. Sada je jedino važno da se, uz nastavak kampanje, što agilnije apeluje na maksimalnu izlaznost i pobeda je sigurna što bi predstavljalo konačan trijumf suštinske demokratije na našim prostorima.

obican gradjanin

pre 17 godina

Najbolje bi bilo da NIKO i ne izadje na izbore. Kod nas vise nema levih i desnih razlika se potpuno izgubila Radikali su zvanicno ekstremna desnica sa vecinom krajnje levih ideja. Koalicija oko LDP-a je preekstremna levica sa izrazenim muzicko-desnim krilom (Canak-Batic) DSS i DS vise i ne znaju sta su, SPS fakticki ne postoji dok SPO epski umire u jurisu sa desnice ka levici. O tome da su vec svi oni bili na vlasti izlisno je i govoriti. Dakle izbor se svodi na reciklirane stare kadrove bez novih lica i ideja. najdominantnija nit koja ih sve povezuje je briga za sopstveni dzep, jer ako ih bolje pogledate svi su oni na volseban nacin dobro situirani, lepi, nasmejani i uhranjeni sa voznim parkovima dostojnih Indijskih maharadza. A vi dragi aktivisti lepite plakate gde god stignete(drugi ce da ih skidaju) masite stranackim zastavama i nadajte se da cete dobiti mrvice vlasti. Za sve ostale zna se-BOJKOT

Vladimir

pre 17 godina

Prekljuce je agencija "Media gallup" izbacila rezultate koji su uradjeni istrazivanjem javnosti(oko 2000 ispitanika) i koji su zasnovani na cinjenicama. Rezultati se dosta razlikuju od ocekivanja Milana Nikolica i drugih sinocnih gostiju. Prateci rad gospodina Milana Nikolica, slobodno mogu da kazem da se njegove prognoze nisu nikad obistinile. Za Antonica takodje. Verujem da je u pitanju neznanje i da se njihove prognoze zasnivaju na subjektivnom odnosu koji imaju prema DS-u. Mislim da bi im bilo bolje da se okrenu ka nekim drugim stvarima a ne prognoziranju rezultata, trajanju Vlade, rejtingu stranaka i sl, kako ne bi vise zamajavali narod u Srbiji. Nece njihove lazne prognoze pomoci DS-u da pobedi.

pitanja

pre 17 godina

Gospodin Milan Nikolic i njegova nevladina organizacija, NISU SPECIJALIZOVANI za istrazivanje javnog mnjenja. Zato u nacelu vise verujem specijalizovanim agencijama,kao sto su Skan,Medija Galup ili Stratedzik Marketing. Njihovi rezultati su ipak iako medjusobno razliciti,bar zasnovani na dugogodisnjem iskustvu u oblasi istrazivanja javnog mnjenja.
Dr Antonic je javno opredeljen za politiku koju predstavlja Vojislav Kostunica,sto je legitimno,ali ga ne cini objektivnim kada analizuje G 17,DS ili LDP.
Zato je tesko komentarisati stavove tih ljudi, jer su krajnje subjektivni.

Слободан

pre 17 godina

Могу господа аналитичари да мудрују и читав дан ако желе тј. ако Оља Бећковић има времена да се са њима замајава. Што се тиче рејтинга странака сетите се колико су пута обманули народ. Ја вам кажем да ће народњачка коалиција бити велико изненађење за све, биће најмање други а иза себе ће оставити демократе. Можете ме држати за реч!

kostruktivista

pre 17 godina

Ah da, a da ne govorimo o cinjenici da predvidjanja ishoda izbora mogu da uticu na ishod istih. (koga interesuje moze da pogleda: Cox, G.V. 1999)

kArLo

pre 17 godina

Mislim da se LDP potcenjuje. Kako cujem, mnogi PR i marketinski strucnjaci ocenjuju Cedinu kampanju kao najbolju. Mislim da on uspeva da se otrese nakacenih etiketa.

Petronije

pre 17 godina

Ako pogledamo malo unazad analiticari su se bas ispromasivali u poslednjih 5-6 godina. Mislim da G17 sigurno ulazi u parlament (mozda dobije i cak 10 %), dok je sa LDP-om malo teze mada imaju odlicnu kampanju. Mladja se nije ispucao. Ma nije ni blizu. Ipak su ministri iz G17 dosta uradili. Sacekacemo pa cemo videti.

Marina

pre 17 godina

Intersantno je da kada neko u Srbiji pocne da menja stvari (kao sto je to Mladjan Dinkic)odmah krenu da ga potcenjuju. Mladja nije demagog, on se ne udvara narodu, iznosi realno stanje a narod voli demagogiju. Nudi konkretna resenja i pre svega nadu nama mladima koji zelimo da ostanemo u Srbiji i zajedno kao on energicno radimo da nam bude bolje.

kostruktivista

pre 17 godina

Analiticari... problem sa analiticarima (ne samo nasim)je sto analizu, koja se po definiciji bazira na odredjenim teorijama, predstavljaju kao stvarnost. Svaka teorija polazi od odredjenih aksioma, i odrziva je samo kad aksiomi vaze. Problem nastaje kada se zeli "predvideti" ishod ili jos gore "prepisati" resenje, bazirano na aksiomima koji redukuju stvarnost...

KOZA-NOSTRA-DAMUS

pre 17 godina

...dobro reče sinoć u "utisku" gledalac iz Leskovca...svi pričaju o DS-u a istinski demokratski blok je upravo SPO-LDP i G17 plus...Moje je mišljenje potpuno suprotno od ovih "stručnjaka" i silno se nadam da će G17 plus imati oko 10%,kao i da će LDP i SPO preskočiti cenzus...veće izglede sada ima LDP jer imaju jak slogan!!!...iza Mlađe su KONKRETNI REZULTATI!!!.."smaknuo je Karića...NIP je dobra ideja u koju je bio uključen i Goran Ješić i čak i da se ništa od toga ne realizuje , oni su naterali Srbiju da razmišlja o projektima...o tome šta je goruće i najvažnije...to je POZITIVA i zato moj glas ide Mlađi...samo napred!!!

ssrdjan

pre 17 godina

Mislim da analiticari grese, ali se nadam da neke ljude kao C.Jovanoviccca i V.Draskovicca nikad (vise) neccu videti u skupstini.
Sinocc neko u Utisku recce "STo ljudi vecc jednom ne zaborave Silerovu" !!! Pa ovaj narod ionako ima kratku pamet, kako bi bilo da sve zaboravimo?!
Nista ne zaboravljam i nista ne prastam. Zao mi je sto neccu imati za koga da glasam, ali ne mogu oprostiti ni nereseni Bodrum ni milijarde sa Kipra. Ne prastam, bre, njima nista, hrisccanstvo ispoljavam na drugoj strani, gde treba ljudima.
Osim Kipar i Bodrum ekipe o ostalima, naravno, i ne razmisljam.

ssrdjan

pre 17 godina

Mislim da analiticari grese, ali se nadam da neke ljude kao C.Jovanoviccca i V.Draskovicca nikad (vise) neccu videti u skupstini.
Sinocc neko u Utisku recce "STo ljudi vecc jednom ne zaborave Silerovu" !!! Pa ovaj narod ionako ima kratku pamet, kako bi bilo da sve zaboravimo?!
Nista ne zaboravljam i nista ne prastam. Zao mi je sto neccu imati za koga da glasam, ali ne mogu oprostiti ni nereseni Bodrum ni milijarde sa Kipra. Ne prastam, bre, njima nista, hrisccanstvo ispoljavam na drugoj strani, gde treba ljudima.
Osim Kipar i Bodrum ekipe o ostalima, naravno, i ne razmisljam.

kostruktivista

pre 17 godina

Analiticari... problem sa analiticarima (ne samo nasim)je sto analizu, koja se po definiciji bazira na odredjenim teorijama, predstavljaju kao stvarnost. Svaka teorija polazi od odredjenih aksioma, i odrziva je samo kad aksiomi vaze. Problem nastaje kada se zeli "predvideti" ishod ili jos gore "prepisati" resenje, bazirano na aksiomima koji redukuju stvarnost...

KOZA-NOSTRA-DAMUS

pre 17 godina

...dobro reče sinoć u "utisku" gledalac iz Leskovca...svi pričaju o DS-u a istinski demokratski blok je upravo SPO-LDP i G17 plus...Moje je mišljenje potpuno suprotno od ovih "stručnjaka" i silno se nadam da će G17 plus imati oko 10%,kao i da će LDP i SPO preskočiti cenzus...veće izglede sada ima LDP jer imaju jak slogan!!!...iza Mlađe su KONKRETNI REZULTATI!!!.."smaknuo je Karića...NIP je dobra ideja u koju je bio uključen i Goran Ješić i čak i da se ništa od toga ne realizuje , oni su naterali Srbiju da razmišlja o projektima...o tome šta je goruće i najvažnije...to je POZITIVA i zato moj glas ide Mlađi...samo napred!!!

kostruktivista

pre 17 godina

Ah da, a da ne govorimo o cinjenici da predvidjanja ishoda izbora mogu da uticu na ishod istih. (koga interesuje moze da pogleda: Cox, G.V. 1999)

Marina

pre 17 godina

Intersantno je da kada neko u Srbiji pocne da menja stvari (kao sto je to Mladjan Dinkic)odmah krenu da ga potcenjuju. Mladja nije demagog, on se ne udvara narodu, iznosi realno stanje a narod voli demagogiju. Nudi konkretna resenja i pre svega nadu nama mladima koji zelimo da ostanemo u Srbiji i zajedno kao on energicno radimo da nam bude bolje.

Petronije

pre 17 godina

Ako pogledamo malo unazad analiticari su se bas ispromasivali u poslednjih 5-6 godina. Mislim da G17 sigurno ulazi u parlament (mozda dobije i cak 10 %), dok je sa LDP-om malo teze mada imaju odlicnu kampanju. Mladja se nije ispucao. Ma nije ni blizu. Ipak su ministri iz G17 dosta uradili. Sacekacemo pa cemo videti.

kArLo

pre 17 godina

Mislim da se LDP potcenjuje. Kako cujem, mnogi PR i marketinski strucnjaci ocenjuju Cedinu kampanju kao najbolju. Mislim da on uspeva da se otrese nakacenih etiketa.

Vladimir

pre 17 godina

Prekljuce je agencija "Media gallup" izbacila rezultate koji su uradjeni istrazivanjem javnosti(oko 2000 ispitanika) i koji su zasnovani na cinjenicama. Rezultati se dosta razlikuju od ocekivanja Milana Nikolica i drugih sinocnih gostiju. Prateci rad gospodina Milana Nikolica, slobodno mogu da kazem da se njegove prognoze nisu nikad obistinile. Za Antonica takodje. Verujem da je u pitanju neznanje i da se njihove prognoze zasnivaju na subjektivnom odnosu koji imaju prema DS-u. Mislim da bi im bilo bolje da se okrenu ka nekim drugim stvarima a ne prognoziranju rezultata, trajanju Vlade, rejtingu stranaka i sl, kako ne bi vise zamajavali narod u Srbiji. Nece njihove lazne prognoze pomoci DS-u da pobedi.

Слободан

pre 17 godina

Могу господа аналитичари да мудрују и читав дан ако желе тј. ако Оља Бећковић има времена да се са њима замајава. Што се тиче рејтинга странака сетите се колико су пута обманули народ. Ја вам кажем да ће народњачка коалиција бити велико изненађење за све, биће најмање други а иза себе ће оставити демократе. Можете ме држати за реч!

obican gradjanin

pre 17 godina

Najbolje bi bilo da NIKO i ne izadje na izbore. Kod nas vise nema levih i desnih razlika se potpuno izgubila Radikali su zvanicno ekstremna desnica sa vecinom krajnje levih ideja. Koalicija oko LDP-a je preekstremna levica sa izrazenim muzicko-desnim krilom (Canak-Batic) DSS i DS vise i ne znaju sta su, SPS fakticki ne postoji dok SPO epski umire u jurisu sa desnice ka levici. O tome da su vec svi oni bili na vlasti izlisno je i govoriti. Dakle izbor se svodi na reciklirane stare kadrove bez novih lica i ideja. najdominantnija nit koja ih sve povezuje je briga za sopstveni dzep, jer ako ih bolje pogledate svi su oni na volseban nacin dobro situirani, lepi, nasmejani i uhranjeni sa voznim parkovima dostojnih Indijskih maharadza. A vi dragi aktivisti lepite plakate gde god stignete(drugi ce da ih skidaju) masite stranackim zastavama i nadajte se da cete dobiti mrvice vlasti. Za sve ostale zna se-BOJKOT

pitanja

pre 17 godina

Gospodin Milan Nikolic i njegova nevladina organizacija, NISU SPECIJALIZOVANI za istrazivanje javnog mnjenja. Zato u nacelu vise verujem specijalizovanim agencijama,kao sto su Skan,Medija Galup ili Stratedzik Marketing. Njihovi rezultati su ipak iako medjusobno razliciti,bar zasnovani na dugogodisnjem iskustvu u oblasi istrazivanja javnog mnjenja.
Dr Antonic je javno opredeljen za politiku koju predstavlja Vojislav Kostunica,sto je legitimno,ali ga ne cini objektivnim kada analizuje G 17,DS ili LDP.
Zato je tesko komentarisati stavove tih ljudi, jer su krajnje subjektivni.

Optimista

pre 17 godina

Kao i u svakoj profesiji pa tako i u procenjivanu rezultata treba da stoji odgovornost promasis u rezultate katastrofalnim razlikama vise puta priznas sebi nisam ja za ovo i napustis kao sto svaki trener za neuspeh svoje ekipe odlazi, ali ociglednoj da nepostoji moralni mehanizam kod ovih ljudi. Kad tri razlicite agencija naprave istrazivanja i na sva tri G17 i LDP prelaze cenzus i to ne u granicama vec u pristojnim razmerama i onda se neko pojavi i kaze ma ja osecam u mom stomaku da oni nemaju sanse a da pri tome i nije izasao iz kruga dvojke.

Milan J.

pre 17 godina

Bilo je očekivano da Demokratska stranka, zahvaljujući doslednoj politici predsednika Tadića i odlično osmišljenoj kampanji, daleko premaši popularnost svih stranaka u biračkom telu. Sada je jedino važno da se, uz nastavak kampanje, što agilnije apeluje na maksimalnu izlaznost i pobeda je sigurna što bi predstavljalo konačan trijumf suštinske demokratije na našim prostorima.

Vladimir

pre 17 godina

Očigledno da se srpski radikali sve više zapliću “kao pile u kučine” naročito posle one šarade sa Šešeljevim ponašanjem u Hagu i reakcijama partijskog rukovodstva u zemlji. To je prouzrokovalo veliko kolebanje njihovog biračkog tela pa ako ovako nastave, a poznati su po bandoglavosti, doživeće drastičan pad rejtiga na opštu radost njihovih političkih protivnika. Mene lično posebno raduje rast rejtiga Demokratske stranke koja će već umeti da okupi ostale srodne snage.

Goran

pre 17 godina

Analitičarima u principu ne verujem, pre svega zbog uvrežene sumnje u “nameštaljke” ali ono što su sinoć pričali bilo je veoma dosledno, argumentovano i objektivno. Samo su potvrdili ono što se u javnosti sve potpunije nazire kao rasplet predizbornih kampanja pojedinih stranaka – radikali u velikoj recesiji nakom tragikomične Haške epizode a demokratske snage, sa sve dominantnijom najvećom strankom DS, koriste ovaj sunovrat retrogradnih snaga i sve sigurnije koračaju ka definitivnoj pobedi.

Vitomir

pre 17 godina

Analitičari lobiraju na osnovu istraživanja koja su relativna. Ako... Ako na izbore izadje 70%, onda je jedna priča, a ako izadje 40% onda je potpuno druga priča. Iskreno se nadam da mnoge stranke neće ući u vlast jer, setimo se, 5 oktobar je propao iznutra i propadaće i ubuduće dok god ne dobijemo vlast sa zdravim jezgrom. Šteta je što do sada nisu otvorene arhive tajnih službi, morali bi se poštovati elementarni uslovi za bavljenje politikom i državnim poslovima.

aLEXA

pre 17 godina

Pazite gospodo analitičari da vam se ne omakne kao prošli put na referendumu o otcepljenju Crne Gore ili na izborima pre toga da omašite za jadnih 10%... Imam neki čudan osećaj da će Čeda da vas iznenadi sa jedno 12-13 %... Ali neka bude kako bude, sve ove ankete neko naručuje, a čije su ovce onoga je i livada...pa i rezultat ankete:-)

Lesa

pre 17 godina

Dobro.Bojim se da je problem ovih izbora broj izbornih apstinenata.Ako se zadrzi ovako visoki nivo apstinenata onda nam ne gine vlast sacinjena od radikala i “narodnjaka” uz kojeg socijalistu (sps-ovca)pride.Ako se dovoljan broj od postojecih apstinenata “trgne” i ukljuci u izbornu pricu onda je situacija drugacija.U tom slucaju mozemo da ocekujemo znacajnu ulogu demokrata u predastojecoj vladi sa bitnim ucescem u radu parlamenta.Neki igraju na dva lastisa.Ako pobedi visoka apstinencija onda ce se ti neki prikloniti radikalima,a ako pobedi “otrgnuce” iz apstinencije onda ce se pribliziti demokratama.Pitanje je samo koliku ce cenu morati da plate kadrovi tih nekih za ovakav manevar.Bas pred nase izbore Bugarska i Rumunija ulaze u punopravno clanstvo u EU.To moze biti znacajan psiholoski momenat bar za one neodlucne ili apstinente.U tom slucaju ce imati pred ocima cinjenicu da su Bugari i Rumuni oni koji su mudri i idu tamo gde je bolje, pametnije i uspesnije,tj.sa boljima, pametnijima i uspesnijima.Nadam se da ce mladi ove zemlje na dan izbora pre odlaska na neku privatnu ili masovniju zuraju (shizenje),ili u pozoriste,bioskop,kao i neko drugo zanimljivo desavanje svratiti pojedinacno ili grupno do mesta gde se nalaze kutije za glasanje i ubaciti listic na kojem su nekog zaokruzili.Mozda je to smoran cin ali od tog cina ce zavisiti umnogome start njihove zivotne perspektive.Ja cu na izbore izaci zbog njihove perspektive.Ja sam svoju dotakao.Takva je kakva je morala da bude.Njihova ce,ipak,zavisiti od toga koliko ce im izlazak na ove izbore biti manje smor postupak a koliko trenutak nuzno zrelog promisljanja zarad sopstvenog interesa.Izgleda da nas EU zeli u spstvenoj kuci kao dobre stanare sto su i svi drugi.Mladi ce morati da se odluce o tome da li ce koracati ka svojoj perspektivi uz tripovanje o tome da smo mi narod najstariji, najbolji, najpametniji, najposteniji, najhrabriji,i naj,naj,naj,….ili ce koracati uz svest da nije bitno koliko je koji narod star,da najpametniji ne postoje,da je postenje nesto sto se u ponasanju stalno potvrdjuje,da je biti hrabar u danasnjem svetu isto sto i imati, znati, uspeti, stvarati, komunicirati,biti u pokretu, postovati druge,….ali i na demokratski nacin teziti biti sa boljima, uspenijima, pametnijima, srecnijima.Mislim da ce na kraju sve prognoze o toku i ishodu ovih izbora biti potvrdjene ili odbacene upravo stepenom ucesca mladih i brojem apstinenata.To je moja prognoza za izbore 2007.
Ziveli
Lesa

Miskec

pre 17 godina

Siguran sam, skoro stopostotno, da se prognoze, pomenutih analitičara neće pokopiti sa stvarnošću. Ovakve prognoze sam mogao, "ladno", da dam i ja.
Kampanja je nešto što će opredeliti građane, u najvećoj meri.
Ko izdrži i ne dosadi izbornoj masi i privuče sebi "spavače", ili barem, deo njih, može računati na skupštinske klupe.
Mislim da DSS greši, što dozvoljava, takozvanim, jurišnicima, Palmi i Velji da promovišu koaliciju, moguće je, da želi da ih "potroši" na početku, ali negativnu konotaciju, koju Palma "vuće" sa sobom, teško će zaboraviti izboro telo, van Jagodine, mislim, kako vreme odmiče, da će to svi iskoristiti. Takođe, Veljino asfaltiranje puteva i putića i "samo što nisu gotovi" projekti ( on tako voli tu reč), teško, da će doneti neki glas, van Čačka. Uostalom, da Velja veruje sebi, izašao bi sam na izbore, ne bi se krio ispod suknje DSS-a i odande "kevtao", takođe i Palma.
Ključna rečenica DS ili SR, polako, preuzima primat u opredeljenju glasača i mislim, da će se tu voditi "rovovska" borba. Kampanja RS, sa Šešeljevim postom je kratkog veka i mislim, da će imati negativan efekat, slažem se sa pitanjem: kako je pobedio Tribunal,kada je još tamo, sa skoro, izvesnom robijaškom budućnošću?
LDP je, očigledno, angažovao profi agenciju i, za sada, to rade, šta god ko mislio, zaista, krajnje profesionalno i to će imati efekta,izraženim, verovatno, preko cenzusa. Karić, ma ni u tragovima, Čović, mrtva politička figura, definitivno.
Brisanje negativne slike o onom petlu na krovu, koji se okreće, kako vetar duva, nemoguća je misija za njega, u koaliciji sa Krkobabićem, ma hajte.
SPO, eee, duša me boli, "mega" stranka devedesetih, kula svetilja režimu, kadrovskim greškama, laviranjem u političkim pravcima, ne učestvovanje u petooktobarskim događajima, Danino "miraslobijansko" guranje, Vuka vodi u istoriju, šteta, po nekad je bilo zanimljivo slušati Vukovo "pojanje".
SPS, potrošili su vreme za uvođenje mladih u prve redove, "guranje" u Slobinu fotelju, skupo će ih koštati, ako ne peđu cenzus, a, objektivno, na ivici su, pridružiće se Vuku i Čoviću.
Pokušao sam da budem, koliko je to moguće, objektivan, mada, svako od nas je a' priori subjektivan

Branko

pre 17 godina

Nista novo, vidi se da rade za nekog!Mozda Karic predje cenzus, mozda kad covek uspe da napravi brod koji ce moci po svemiru da putuje brzinom svetlosti!A da ne pricam da u utisku nedelje, svaka emisija ista prica zadnjih nedelja!

Dalibor, Kragujevac

pre 17 godina

Demokratska stranka sigurno preuzima odgovornost u vođenju nove VLADE, a sigurno je i to da će napraviti koaliciju sa njoj bliskim strankama. Nema potrebe da se pljujemo međusobno već da se radikali i socijalisti u što manjem broju nađu u parlamentu ili da ne pređu cenzus.

Ivan

pre 17 godina

Mislim da ce DS ipak preskociti radikale na ovim izborima. Vreme je da se Srbija probudi iz sna i konacno kaze koga hoce a kogha nece. Cenzus prelaze i SRS, DSS i SPS. G17 verovatno prelazi, a LDP ima samo jak slogan i nista vise. Iskreno, mislim da LDP ne nudi nikakvo resenje za Srbiju vec nastupaju demagogoski, kao i PSS nude zelene salate. Borisova stranka ipak nudi konkretniji program.

savke

pre 17 godina

Ama ljudi, jel' vama jasno da ce novi premijer biti Kostunica i ako bi DSS imao 5%, a da ne govorimo o ovih 16-17%. I dalje ce mr.Tadic biti "maneken" a drzavom ce upravljati Voja "neobavesteni" koji je po skoro svim analiticarima najmocniji covek Srbije...

Dušan

pre 17 godina

Mnogo su uranili sa procenama,kao da smo stabilan politički sistem sa stabilnim strankama. I ne uzimaju u obzir elemente koji se dešavaju ili će tek da se dese u predizbornoj kampanji. Već se sigurno može reći da je uočljiva loša procena od pre dve tri nedelje, kada je u pitanju koalicija LDP-SDU-DSS-LSV. Sa njihovom kampanjom oni su već hit i to baš u krugovima značajnog biračkog tela. Koliko su ozbiljno i profesionalno ušli u kampanju neka posluži pouzdana činjenica da su aktivni i deluju i u Sloveniji i Austriji, i začuđujuće su prihvaćeni.
Moguće je da će se značajno menjat politička slika Srbije.

Chosen

pre 17 godina

Jadna je Srbija ako i Karić uđe u parlament... Ja se najiskrenije nadam da ce i LDP&Co i G17+ preći cenzus i sa DS-om na celu uspeti da formiraju vladu

taranezy

pre 17 godina

Dobra prognoza, sto manja izlaznost to vise procenata za radikale, izadjite na izbore i sprecite da manjina odlucuje o nasim sudbinama.

Ivan, Kraljevo

pre 17 godina

Analize mozda nisu uvek potpuno pouzdane, ali je sigurno da su istrazivanja javnog mnjenja veoma precizna. Problem je samo obraditi i na pravi nacin interpretirati te rezultate. Jedno je sigurno, izbori su pravi nacin da se sve to proveri!

trbo9

pre 17 godina

Kad objavljivanje željenih - naručenih rezultata ne bi koštalo i do 100.000 EUR-a, možda bi im i verovali.
Inače i ako se polomiše da i nameštenim anketama kreiraju javno mnenje, džaba kreče. Možda tako i preliju neki demokratski orijentisan glas ali radikali svejedno i ne čitaju istraživanja ( a i da čitaju bojim se da ih ne bi razumeli).
Što se tiče cenzusa voleo bih da naši vajni analitičari založe nešto osim autoriteta - ja im nudim na svaki uloženi dinar 5 da SPO prolazi cenzus.
Evo im načina da lako uzmu pare.
A i kladionice će verovatno objaviti kvote pa i tu imaju šansu da unovče svoje znanje.

Studentkinja

pre 17 godina

mislim da se tacne prognoze jos uvek ne mogu davati, jer, na primer lista "Branko Pavlovic- Zato sto mora bolje" je tek 15. decembra predela listu RIK-u. Mislim da Pavlovic uopste nije zanemarljiva licnost, i da ce se na kraju kampanje mnogi ljudi koji ne znaju za koga da glasaju odluciti za njega.

ssrdjan

pre 17 godina

Mislim da analiticari grese, ali se nadam da neke ljude kao C.Jovanoviccca i V.Draskovicca nikad (vise) neccu videti u skupstini.
Sinocc neko u Utisku recce "STo ljudi vecc jednom ne zaborave Silerovu" !!! Pa ovaj narod ionako ima kratku pamet, kako bi bilo da sve zaboravimo?!
Nista ne zaboravljam i nista ne prastam. Zao mi je sto neccu imati za koga da glasam, ali ne mogu oprostiti ni nereseni Bodrum ni milijarde sa Kipra. Ne prastam, bre, njima nista, hrisccanstvo ispoljavam na drugoj strani, gde treba ljudima.
Osim Kipar i Bodrum ekipe o ostalima, naravno, i ne razmisljam.

kostruktivista

pre 17 godina

Analiticari... problem sa analiticarima (ne samo nasim)je sto analizu, koja se po definiciji bazira na odredjenim teorijama, predstavljaju kao stvarnost. Svaka teorija polazi od odredjenih aksioma, i odrziva je samo kad aksiomi vaze. Problem nastaje kada se zeli "predvideti" ishod ili jos gore "prepisati" resenje, bazirano na aksiomima koji redukuju stvarnost...

KOZA-NOSTRA-DAMUS

pre 17 godina

...dobro reče sinoć u "utisku" gledalac iz Leskovca...svi pričaju o DS-u a istinski demokratski blok je upravo SPO-LDP i G17 plus...Moje je mišljenje potpuno suprotno od ovih "stručnjaka" i silno se nadam da će G17 plus imati oko 10%,kao i da će LDP i SPO preskočiti cenzus...veće izglede sada ima LDP jer imaju jak slogan!!!...iza Mlađe su KONKRETNI REZULTATI!!!.."smaknuo je Karića...NIP je dobra ideja u koju je bio uključen i Goran Ješić i čak i da se ništa od toga ne realizuje , oni su naterali Srbiju da razmišlja o projektima...o tome šta je goruće i najvažnije...to je POZITIVA i zato moj glas ide Mlađi...samo napred!!!

kostruktivista

pre 17 godina

Ah da, a da ne govorimo o cinjenici da predvidjanja ishoda izbora mogu da uticu na ishod istih. (koga interesuje moze da pogleda: Cox, G.V. 1999)

Marina

pre 17 godina

Intersantno je da kada neko u Srbiji pocne da menja stvari (kao sto je to Mladjan Dinkic)odmah krenu da ga potcenjuju. Mladja nije demagog, on se ne udvara narodu, iznosi realno stanje a narod voli demagogiju. Nudi konkretna resenja i pre svega nadu nama mladima koji zelimo da ostanemo u Srbiji i zajedno kao on energicno radimo da nam bude bolje.

Petronije

pre 17 godina

Ako pogledamo malo unazad analiticari su se bas ispromasivali u poslednjih 5-6 godina. Mislim da G17 sigurno ulazi u parlament (mozda dobije i cak 10 %), dok je sa LDP-om malo teze mada imaju odlicnu kampanju. Mladja se nije ispucao. Ma nije ni blizu. Ipak su ministri iz G17 dosta uradili. Sacekacemo pa cemo videti.

kArLo

pre 17 godina

Mislim da se LDP potcenjuje. Kako cujem, mnogi PR i marketinski strucnjaci ocenjuju Cedinu kampanju kao najbolju. Mislim da on uspeva da se otrese nakacenih etiketa.

Vladimir

pre 17 godina

Prekljuce je agencija "Media gallup" izbacila rezultate koji su uradjeni istrazivanjem javnosti(oko 2000 ispitanika) i koji su zasnovani na cinjenicama. Rezultati se dosta razlikuju od ocekivanja Milana Nikolica i drugih sinocnih gostiju. Prateci rad gospodina Milana Nikolica, slobodno mogu da kazem da se njegove prognoze nisu nikad obistinile. Za Antonica takodje. Verujem da je u pitanju neznanje i da se njihove prognoze zasnivaju na subjektivnom odnosu koji imaju prema DS-u. Mislim da bi im bilo bolje da se okrenu ka nekim drugim stvarima a ne prognoziranju rezultata, trajanju Vlade, rejtingu stranaka i sl, kako ne bi vise zamajavali narod u Srbiji. Nece njihove lazne prognoze pomoci DS-u da pobedi.

Слободан

pre 17 godina

Могу господа аналитичари да мудрују и читав дан ако желе тј. ако Оља Бећковић има времена да се са њима замајава. Што се тиче рејтинга странака сетите се колико су пута обманули народ. Ја вам кажем да ће народњачка коалиција бити велико изненађење за све, биће најмање други а иза себе ће оставити демократе. Можете ме држати за реч!

obican gradjanin

pre 17 godina

Najbolje bi bilo da NIKO i ne izadje na izbore. Kod nas vise nema levih i desnih razlika se potpuno izgubila Radikali su zvanicno ekstremna desnica sa vecinom krajnje levih ideja. Koalicija oko LDP-a je preekstremna levica sa izrazenim muzicko-desnim krilom (Canak-Batic) DSS i DS vise i ne znaju sta su, SPS fakticki ne postoji dok SPO epski umire u jurisu sa desnice ka levici. O tome da su vec svi oni bili na vlasti izlisno je i govoriti. Dakle izbor se svodi na reciklirane stare kadrove bez novih lica i ideja. najdominantnija nit koja ih sve povezuje je briga za sopstveni dzep, jer ako ih bolje pogledate svi su oni na volseban nacin dobro situirani, lepi, nasmejani i uhranjeni sa voznim parkovima dostojnih Indijskih maharadza. A vi dragi aktivisti lepite plakate gde god stignete(drugi ce da ih skidaju) masite stranackim zastavama i nadajte se da cete dobiti mrvice vlasti. Za sve ostale zna se-BOJKOT

pitanja

pre 17 godina

Gospodin Milan Nikolic i njegova nevladina organizacija, NISU SPECIJALIZOVANI za istrazivanje javnog mnjenja. Zato u nacelu vise verujem specijalizovanim agencijama,kao sto su Skan,Medija Galup ili Stratedzik Marketing. Njihovi rezultati su ipak iako medjusobno razliciti,bar zasnovani na dugogodisnjem iskustvu u oblasi istrazivanja javnog mnjenja.
Dr Antonic je javno opredeljen za politiku koju predstavlja Vojislav Kostunica,sto je legitimno,ali ga ne cini objektivnim kada analizuje G 17,DS ili LDP.
Zato je tesko komentarisati stavove tih ljudi, jer su krajnje subjektivni.

Optimista

pre 17 godina

Kao i u svakoj profesiji pa tako i u procenjivanu rezultata treba da stoji odgovornost promasis u rezultate katastrofalnim razlikama vise puta priznas sebi nisam ja za ovo i napustis kao sto svaki trener za neuspeh svoje ekipe odlazi, ali ociglednoj da nepostoji moralni mehanizam kod ovih ljudi. Kad tri razlicite agencija naprave istrazivanja i na sva tri G17 i LDP prelaze cenzus i to ne u granicama vec u pristojnim razmerama i onda se neko pojavi i kaze ma ja osecam u mom stomaku da oni nemaju sanse a da pri tome i nije izasao iz kruga dvojke.

Milan J.

pre 17 godina

Bilo je očekivano da Demokratska stranka, zahvaljujući doslednoj politici predsednika Tadića i odlično osmišljenoj kampanji, daleko premaši popularnost svih stranaka u biračkom telu. Sada je jedino važno da se, uz nastavak kampanje, što agilnije apeluje na maksimalnu izlaznost i pobeda je sigurna što bi predstavljalo konačan trijumf suštinske demokratije na našim prostorima.

Vladimir

pre 17 godina

Očigledno da se srpski radikali sve više zapliću “kao pile u kučine” naročito posle one šarade sa Šešeljevim ponašanjem u Hagu i reakcijama partijskog rukovodstva u zemlji. To je prouzrokovalo veliko kolebanje njihovog biračkog tela pa ako ovako nastave, a poznati su po bandoglavosti, doživeće drastičan pad rejtiga na opštu radost njihovih političkih protivnika. Mene lično posebno raduje rast rejtiga Demokratske stranke koja će već umeti da okupi ostale srodne snage.

Goran

pre 17 godina

Analitičarima u principu ne verujem, pre svega zbog uvrežene sumnje u “nameštaljke” ali ono što su sinoć pričali bilo je veoma dosledno, argumentovano i objektivno. Samo su potvrdili ono što se u javnosti sve potpunije nazire kao rasplet predizbornih kampanja pojedinih stranaka – radikali u velikoj recesiji nakom tragikomične Haške epizode a demokratske snage, sa sve dominantnijom najvećom strankom DS, koriste ovaj sunovrat retrogradnih snaga i sve sigurnije koračaju ka definitivnoj pobedi.

Vitomir

pre 17 godina

Analitičari lobiraju na osnovu istraživanja koja su relativna. Ako... Ako na izbore izadje 70%, onda je jedna priča, a ako izadje 40% onda je potpuno druga priča. Iskreno se nadam da mnoge stranke neće ući u vlast jer, setimo se, 5 oktobar je propao iznutra i propadaće i ubuduće dok god ne dobijemo vlast sa zdravim jezgrom. Šteta je što do sada nisu otvorene arhive tajnih službi, morali bi se poštovati elementarni uslovi za bavljenje politikom i državnim poslovima.

aLEXA

pre 17 godina

Pazite gospodo analitičari da vam se ne omakne kao prošli put na referendumu o otcepljenju Crne Gore ili na izborima pre toga da omašite za jadnih 10%... Imam neki čudan osećaj da će Čeda da vas iznenadi sa jedno 12-13 %... Ali neka bude kako bude, sve ove ankete neko naručuje, a čije su ovce onoga je i livada...pa i rezultat ankete:-)

Lesa

pre 17 godina

Dobro.Bojim se da je problem ovih izbora broj izbornih apstinenata.Ako se zadrzi ovako visoki nivo apstinenata onda nam ne gine vlast sacinjena od radikala i “narodnjaka” uz kojeg socijalistu (sps-ovca)pride.Ako se dovoljan broj od postojecih apstinenata “trgne” i ukljuci u izbornu pricu onda je situacija drugacija.U tom slucaju mozemo da ocekujemo znacajnu ulogu demokrata u predastojecoj vladi sa bitnim ucescem u radu parlamenta.Neki igraju na dva lastisa.Ako pobedi visoka apstinencija onda ce se ti neki prikloniti radikalima,a ako pobedi “otrgnuce” iz apstinencije onda ce se pribliziti demokratama.Pitanje je samo koliku ce cenu morati da plate kadrovi tih nekih za ovakav manevar.Bas pred nase izbore Bugarska i Rumunija ulaze u punopravno clanstvo u EU.To moze biti znacajan psiholoski momenat bar za one neodlucne ili apstinente.U tom slucaju ce imati pred ocima cinjenicu da su Bugari i Rumuni oni koji su mudri i idu tamo gde je bolje, pametnije i uspesnije,tj.sa boljima, pametnijima i uspesnijima.Nadam se da ce mladi ove zemlje na dan izbora pre odlaska na neku privatnu ili masovniju zuraju (shizenje),ili u pozoriste,bioskop,kao i neko drugo zanimljivo desavanje svratiti pojedinacno ili grupno do mesta gde se nalaze kutije za glasanje i ubaciti listic na kojem su nekog zaokruzili.Mozda je to smoran cin ali od tog cina ce zavisiti umnogome start njihove zivotne perspektive.Ja cu na izbore izaci zbog njihove perspektive.Ja sam svoju dotakao.Takva je kakva je morala da bude.Njihova ce,ipak,zavisiti od toga koliko ce im izlazak na ove izbore biti manje smor postupak a koliko trenutak nuzno zrelog promisljanja zarad sopstvenog interesa.Izgleda da nas EU zeli u spstvenoj kuci kao dobre stanare sto su i svi drugi.Mladi ce morati da se odluce o tome da li ce koracati ka svojoj perspektivi uz tripovanje o tome da smo mi narod najstariji, najbolji, najpametniji, najposteniji, najhrabriji,i naj,naj,naj,….ili ce koracati uz svest da nije bitno koliko je koji narod star,da najpametniji ne postoje,da je postenje nesto sto se u ponasanju stalno potvrdjuje,da je biti hrabar u danasnjem svetu isto sto i imati, znati, uspeti, stvarati, komunicirati,biti u pokretu, postovati druge,….ali i na demokratski nacin teziti biti sa boljima, uspenijima, pametnijima, srecnijima.Mislim da ce na kraju sve prognoze o toku i ishodu ovih izbora biti potvrdjene ili odbacene upravo stepenom ucesca mladih i brojem apstinenata.To je moja prognoza za izbore 2007.
Ziveli
Lesa

Miskec

pre 17 godina

Siguran sam, skoro stopostotno, da se prognoze, pomenutih analitičara neće pokopiti sa stvarnošću. Ovakve prognoze sam mogao, "ladno", da dam i ja.
Kampanja je nešto što će opredeliti građane, u najvećoj meri.
Ko izdrži i ne dosadi izbornoj masi i privuče sebi "spavače", ili barem, deo njih, može računati na skupštinske klupe.
Mislim da DSS greši, što dozvoljava, takozvanim, jurišnicima, Palmi i Velji da promovišu koaliciju, moguće je, da želi da ih "potroši" na početku, ali negativnu konotaciju, koju Palma "vuće" sa sobom, teško će zaboraviti izboro telo, van Jagodine, mislim, kako vreme odmiče, da će to svi iskoristiti. Takođe, Veljino asfaltiranje puteva i putića i "samo što nisu gotovi" projekti ( on tako voli tu reč), teško, da će doneti neki glas, van Čačka. Uostalom, da Velja veruje sebi, izašao bi sam na izbore, ne bi se krio ispod suknje DSS-a i odande "kevtao", takođe i Palma.
Ključna rečenica DS ili SR, polako, preuzima primat u opredeljenju glasača i mislim, da će se tu voditi "rovovska" borba. Kampanja RS, sa Šešeljevim postom je kratkog veka i mislim, da će imati negativan efekat, slažem se sa pitanjem: kako je pobedio Tribunal,kada je još tamo, sa skoro, izvesnom robijaškom budućnošću?
LDP je, očigledno, angažovao profi agenciju i, za sada, to rade, šta god ko mislio, zaista, krajnje profesionalno i to će imati efekta,izraženim, verovatno, preko cenzusa. Karić, ma ni u tragovima, Čović, mrtva politička figura, definitivno.
Brisanje negativne slike o onom petlu na krovu, koji se okreće, kako vetar duva, nemoguća je misija za njega, u koaliciji sa Krkobabićem, ma hajte.
SPO, eee, duša me boli, "mega" stranka devedesetih, kula svetilja režimu, kadrovskim greškama, laviranjem u političkim pravcima, ne učestvovanje u petooktobarskim događajima, Danino "miraslobijansko" guranje, Vuka vodi u istoriju, šteta, po nekad je bilo zanimljivo slušati Vukovo "pojanje".
SPS, potrošili su vreme za uvođenje mladih u prve redove, "guranje" u Slobinu fotelju, skupo će ih koštati, ako ne peđu cenzus, a, objektivno, na ivici su, pridružiće se Vuku i Čoviću.
Pokušao sam da budem, koliko je to moguće, objektivan, mada, svako od nas je a' priori subjektivan

Branko

pre 17 godina

Nista novo, vidi se da rade za nekog!Mozda Karic predje cenzus, mozda kad covek uspe da napravi brod koji ce moci po svemiru da putuje brzinom svetlosti!A da ne pricam da u utisku nedelje, svaka emisija ista prica zadnjih nedelja!

Dalibor, Kragujevac

pre 17 godina

Demokratska stranka sigurno preuzima odgovornost u vođenju nove VLADE, a sigurno je i to da će napraviti koaliciju sa njoj bliskim strankama. Nema potrebe da se pljujemo međusobno već da se radikali i socijalisti u što manjem broju nađu u parlamentu ili da ne pređu cenzus.

Ivan

pre 17 godina

Mislim da ce DS ipak preskociti radikale na ovim izborima. Vreme je da se Srbija probudi iz sna i konacno kaze koga hoce a kogha nece. Cenzus prelaze i SRS, DSS i SPS. G17 verovatno prelazi, a LDP ima samo jak slogan i nista vise. Iskreno, mislim da LDP ne nudi nikakvo resenje za Srbiju vec nastupaju demagogoski, kao i PSS nude zelene salate. Borisova stranka ipak nudi konkretniji program.

savke

pre 17 godina

Ama ljudi, jel' vama jasno da ce novi premijer biti Kostunica i ako bi DSS imao 5%, a da ne govorimo o ovih 16-17%. I dalje ce mr.Tadic biti "maneken" a drzavom ce upravljati Voja "neobavesteni" koji je po skoro svim analiticarima najmocniji covek Srbije...

Dušan

pre 17 godina

Mnogo su uranili sa procenama,kao da smo stabilan politički sistem sa stabilnim strankama. I ne uzimaju u obzir elemente koji se dešavaju ili će tek da se dese u predizbornoj kampanji. Već se sigurno može reći da je uočljiva loša procena od pre dve tri nedelje, kada je u pitanju koalicija LDP-SDU-DSS-LSV. Sa njihovom kampanjom oni su već hit i to baš u krugovima značajnog biračkog tela. Koliko su ozbiljno i profesionalno ušli u kampanju neka posluži pouzdana činjenica da su aktivni i deluju i u Sloveniji i Austriji, i začuđujuće su prihvaćeni.
Moguće je da će se značajno menjat politička slika Srbije.

Chosen

pre 17 godina

Jadna je Srbija ako i Karić uđe u parlament... Ja se najiskrenije nadam da ce i LDP&Co i G17+ preći cenzus i sa DS-om na celu uspeti da formiraju vladu

taranezy

pre 17 godina

Dobra prognoza, sto manja izlaznost to vise procenata za radikale, izadjite na izbore i sprecite da manjina odlucuje o nasim sudbinama.

Ivan, Kraljevo

pre 17 godina

Analize mozda nisu uvek potpuno pouzdane, ali je sigurno da su istrazivanja javnog mnjenja veoma precizna. Problem je samo obraditi i na pravi nacin interpretirati te rezultate. Jedno je sigurno, izbori su pravi nacin da se sve to proveri!

trbo9

pre 17 godina

Kad objavljivanje željenih - naručenih rezultata ne bi koštalo i do 100.000 EUR-a, možda bi im i verovali.
Inače i ako se polomiše da i nameštenim anketama kreiraju javno mnenje, džaba kreče. Možda tako i preliju neki demokratski orijentisan glas ali radikali svejedno i ne čitaju istraživanja ( a i da čitaju bojim se da ih ne bi razumeli).
Što se tiče cenzusa voleo bih da naši vajni analitičari založe nešto osim autoriteta - ja im nudim na svaki uloženi dinar 5 da SPO prolazi cenzus.
Evo im načina da lako uzmu pare.
A i kladionice će verovatno objaviti kvote pa i tu imaju šansu da unovče svoje znanje.

Studentkinja

pre 17 godina

mislim da se tacne prognoze jos uvek ne mogu davati, jer, na primer lista "Branko Pavlovic- Zato sto mora bolje" je tek 15. decembra predela listu RIK-u. Mislim da Pavlovic uopste nije zanemarljiva licnost, i da ce se na kraju kampanje mnogi ljudi koji ne znaju za koga da glasaju odluciti za njega.