Sreda, 06.12.2006.

08:54

Telekom: Dobra investicija ili ne

Generalni direktor Telekoma Austrija, Boris Nemšić smatra da je Telekom Srbija "teško pretplatio" Telekom Srpske.

Izvor: B92

Telekom: Dobra investicija ili ne IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

14 Komentari

Sortiraj po:

dekica80

pre 17 godina

Naravno da je Kovacevic iznanadjen, ja ne mogu da verujem da ovaj covek uvek prica kontra? Ovaj covek je zalutao u ekonomiji! Pa ovo je prva dobra stvar koju je Telekom uradio u zadnjih par godina! Nadam se da ce I Crnoj Gori uspeti da postane treci operater, jer to je nacin kako se razmislja u buducnost, a ne kao gospodin Kovacevic da bude iznenadjen! Ne mogu da verujem da on uvek komentarise ovako negativno I bez ekonomske logike. Telekom moze da se siri u okolne zemlje ili da se zatvori u Srbiju I da bude pojeden od strane velikih evropskih operatera! Nije skupa cena placena, jer Telekom nema izbora! Zar je bitno da li ce se investicija vratiti za 10 ili 15god? Razocaran sam u komentare ovih takozvanih ekonomista. Mozda bi mogli da zamolimo okolne vlade I kompanije da sacekaju par godina da Telekom ojaca da bi bio u stanju da ih kupi, jer zakasnili smo sa tranzicijom 10tak godina?


A sto se tice komentara da Telekom nije sredio stvari u svojem dvoristu da bi mogao da se siri, odgovor dragi ekonomisti je, kada ga konkurencija primora da resi domace probleme Telekom ce ih I resiti, sada imamo treceg operatera, to je pocetak!

Kakvi su nam ekonomski strucnjaci takva nam je I privreda, UZAS!

dekica80

pre 17 godina

Ko je ovaj Kovacevic da stalno ovako komentarise? Pa jel on zakupio oglasni prostor na sajtu B92? Sta god da se uradi u zemlji on je pametan I kritikuje. A razmislja kao da ima osnovnu skolu. Taj covek nema ni trunku ekonomske logike, njegovi komentari ne zasluzuju nikakvu analizu I ne treba Im se pridavati nikakav znacaj! Cini mi se da on tako lupa cisto nesto da kaze! Njegovi komentari me uvek nasmeju. Covek svakim danom dokazuje kolika je neznalica

objektivno - pazarac

pre 17 godina

Bas gomila pausalnih, proizvoljnih i netacnih ocjena.
1. Telekom Srpske ne duguje nikakav novac za licencu RAK-u, sve licence svih legalnih operatera su odavno placene
2. "Telekom Srpske ima mali broj kvalitetnih kadrova i uglavnom (kao i sve monopolske firme u kojima nije bilo otpustanja) je sve projekte resavao kroz tenderske procedure po sistemu kljuc u ruke. Kada se ima u vidu da Telekom Srbija gubi najkvalitetnije radnike koji prelaze u Telenor i uskoro u Mobilkom, postavlja se pitanje kako ce privuci kadrove u Telekom Srpske gde ce plate morati da se smanje jer su sada vece nego u Telekomu Srbije?" Potpuno netacno, imam rodbinu koja radi u Telenoru ex Mobetelu i tamo su plate daleko manje od onih u Telekomu Srbija, a o radnim uslovima necu ni da trosim rijeci. Da li dotični zna ko je bio monopolista u Austriji i ko tamo ima najkvalitetnije kadrove ? Da mu pomognem, Mobilkom i TA sigurno nije taj, informisite se kod nekog ko tamo zivi.
3. Dodik je rekao da ponude od 400 miliona eura i niže uopće neće biti razmatrane, dakle opet paušalnost najblaže rečeno
4. i posljednje, nije tačno da recimo Bošnjaci ne koriste Mobi's tj. mobilnu Srpske, ljudima iz Sandžaka je znatno jeftinije i povoljnije telefonirati svojoj rodbini preko te mreže, i to samo može biti još povoljnije pogotovu ako TS dobiju licencu i u CG

Zakljucak: NISU SVI u BiH optereceni nacionalizmom, mrznjom i zlobom, mada ima i takvih, i neće svi raditi protiv svog interesa samo iz netrpeljivosti i niskih pobuda ...

Komentator

pre 17 godina

Lepo je sto su se dve bratske drzave ujedinile u telekomunikacijama, ali zalosno je sto ce obe da pate zbog toga. Patriotska osecanja su jedno, realnost je drugo, a ekonomska logika je nesto sasvim trece i ovde je nema.

Telekom Srbija je jednostavno dao suvise mnogo za kompaniju koja je vec dostigla svoj maksimum na trzistu BiH. Telekom Srpske ne vredi 646 miliona evra!

Telekom Austria je daleko iskusnija firma koja ima i vise resursa i transparentnije dugorocne planove za ekspanziju pa im nije palo na pamet da daju vise od 467 miliona evra. 180 miliona evra razlike je dovoljno da se ljudi koji su pripremili ponudu u Beogradu posalju u zatvor na 180 miliona godina. Zasto? Zato sto je 10 godina mnogo za povrat takve investicije, ma koliko Drasko Petrovic uveravao javnost u suprotno. Telekomunikacije nece da stoje u mestu 10 godina, regulativa rj. regulator ide u korist anti-telekomskih inicijativa, a konkurencija stalno raste. Pre svega Telekom Srbija ce da oseti jak udar na svom terenu kada Telenor i Mobilkom zestoko udare na postojece korisnike mobilne telefonije. A na bosanskom trzistu situacija je jos komplikovanija.

BiH ima 4 miliona stanovnika, siromasnih stanovnika, i predstavlja najmanje razvijenu bivsu YU republiku koja je devastirana ratom, gde su pojedine nacije jasno teritorijalno razdvojene, gde je dominacija ruralnog i plemenskog u odnosu na urbano i kosmopolitsko ocigledna. u BiH postoji RAK (Regulatorna Agencija za Telekomunikacije) koja svoj posao obavlja daleko ozbiljnije od Ratel-a u Srbiji (koji nije istinski zainteresovan da dela nezavisno od Telekoma Srbije) stiteci ne samo interese postojeca 3 operatera vec i istinski stimulise razvoj privatnih inicijativa. To je naravno zato sto je Bosna zavisna od instrukcija spolja, tj. prakticno funkcionise kao protektorat. Bosna je cudna zemlja, ali zemlja u kojoj nesumnjivo svaki covek zna koje je nacionalnosti i koji telekom potice iz srpskog, koji iz muslimanskog a koji iz hrvatskog nacionalnog korpusa. Zato i ne cudi da broj pretplatnika kod svakog od 3 operatora stoji u jasnoj korelaciji sa brojem pripadnika pojedinih nacija. Tj. Telekom Srpske ima 350.000 pretplatnika u fiksnoj telefoniji i pruza servis samo u Republici Srpskoj, jer nema infrastrukturu u Federaciji BiH, niti bi pripadnici hrvatskog i muslimanskog naroda koristili srpske telefonske usluge u vecem broju. Republika Srpska ima 1.3 miliona stanovnika tj. svaka porodica vec ima telefon. Godisnje (trend u poslednje 3 godine) broj pretplatnika fiksne telefonije Telekoma Srpske poraste za najvise 10.000 sto pokazuje da je doslo do zasicenja.

Telekom Srpske jos nije platio RAK licencu za mobilnu telefoniju tj. Telekom Srbija ce morati da plati jos 50 miliona evra. Ovogodisnji profit Telekoma Srpske ne ide Telekomu Srbije vec Vladi Republike Srpske. Telekom Srbija ce takodje morati da vrati 30 miliona evra kredita EBRD-u, sto sa prethodnih 50 miliona predstavlja dvogodisnji profit Telekoma Srpske. Tj. kada bi sve mirovalo Telekom Srbija bi u naredne 2 godine poslovao u BiH sa pozitivnom nulom. Ali, problem je sto konkurencija nece da miruje u medjuvremenu, a trziste nije dovoljno dinamicno i ima mali rast koji prati blag porast zivotnog standarda.

Telekom Srpske ima 2750 radnika tj. oko 1500 radnika viska prema evropskim kreiterijumima koje Telekom Srbija nece smeti da otpusti u narednih 5 godina. Telekom Srpske ne poseduje svoje nekretnine tako da placa godisnji zakup od nekoliko miliona evra. Poslovna zgrada Telekoma Srpske u izgradnji je iskljucena iz privatizacije (i dodeljena Vladi Republike Srpske), ali je placena novcem iz profita Telekoma Srpske koji je trebalo da ode u jacanje infrastrukture i razvoj novih usluga. Telekom Srpske ima mali broj kvalitetnih kadrova i uglavnom (kao i sve monopolske firme u kojima nije bilo otpustanja) je sve projekte resavao kroz tenderske procedure po sistemu kljuc u ruke. Kada se ima u vidu da Telekom Srbija gubi najkvalitetnije radnike koji prelaze u Telenor i uskoro u Mobilkom, postavlja se pitanje kako ce privuci kadrove u Telekom Srpske gde ce plate morati da se smanje jer su sada vece nego u Telekomu Srbije?

Zasto se Telekom Srpske nije agresivnije prosirio po Federaciji BiH, jer imao je novac i sve zakonske preduslove? Jednostavno zato sto Sarajevo nece da kupuje od Banja Luke, tj. muslimani i Hrvati nece da kupuju od Srba kada imaju svoje jednako dobro i cesto jeftinije. Zasto Telekom Srbija misli da ce muslimani i Hrvati kupovati telefonske usluge od dvostrukih Srba tj. od Beograda preko Banja Luke? To se u svakom slucaju nece desiti brzo, ima da prodju godine... A moze li Telekom Srbija da ceka? Da li treba da korisnici u Srbiji ispastaju zbog prve, najvece i nenormalno dimenzionisane ponude za Telekom Srpske? Ko ce to da plati? Kako? Kome li je samo palo na pamet da da tolike pare bespotrebno? U svakom slucaju mnogi ce morati ovo da pojasne. Cak je i premijer Republike Srpske Dodik bio iznenadjen visinom ponude, jer ne on ocekivao 400 miliona evra.

Zasto od 10 firmi koje su otkupile tendersku dokumentaciju za privatizaciju Telekoma Srpske samo 2 dostavise ponudu? I zasto je Telekom Srbija dao 180 miliona evra vise od jedinog konkurenta? Zasto Telekom Austria nije bio spreman da da vise? Nije li procenio dokle ima smisla da se ide? Ko je napravio ovu gresku? Ko je taj mozak? Za 180 miliona evra Telekom Srbija je mogao da izgradi novu telekomunikacionu kompaniju na podrucju BiH, a kamoli za 646 miliona!!!

mali marinko

pre 17 godina

Kupovanje telekoma je dvosjekli mač. Najvrijednija stvar u čitavom tom paketu je koncesija, ostatak je manje zanimljiv iz više razloga a ponajveći su državno upravljanje srpskim telekomom i nenaviklost dotične tvrtke na konkurenciju.

Mene više kopka jedna druga stvar. Kad je bila privatizacija Sarajevo osiguranja najbolju ponudu je dala Croatia osiguranje i odbijena je nakon naknadnog izglasavanja zakona po kojem se zabranjuje tvrtkama u većinskom vlasništvu strane države sudjelovanje u privatizaciji tvrtki u BiH. Ono što me zanima je kako je, osvrčući se na taj zakon, srpski telekom mogao kupiti telekom RSa?

Dvojnik

pre 17 godina

"Na pitanje šta je sa problemima koje korisnici imaju u Srbiji, on je rekao da su problemi u Srbiji danas minimalni."

Dakle ovo je zaista biser nad biserima!!! Kad ja koji zivim u centru Beograda imam dvojnika, i o ASDL-u mogu samo da sanjam, (srecom pa je tu kablovski internet-po kriminalno visokoj ceni!) onda mogu samo da zamislim kako je ovima na periferiji, ili ne daj boze, na jugu Srbije! Ovo ulaganje u druge mreze, kada kod kuce problemi ne da nisu reseni nego je to katastrofa od usluge koja jedva u 21 veku moze da se nazove "telefoniranjem", ne da je glupo nego upravo imbecilno.

sale

pre 17 godina

Kovacevic je za privatizaciju Mobtela rekao da je zavrsena tako sto je postignuta cena niza od trzisne vrednosti. On se time diskvalifikovao da ikada vise iko navede njegovo misljenje o bilo cemu.

matematika

pre 17 godina

Gosp. Nemsic kaze da je to investicija koja se nikada ne moze vratiti. Kako je onda mislio da povrati investiciju od 400 i nesto milona ako se ne investicija od 600 i nesto miliona ne moze nikada povratiti. Da li to znaci da ni Telenor nece nikada povratiti svoju investiciju.

A

pre 17 godina

A vidim ovde sve sami stručnjaci pa znaju da je ovo dobra investicija.Kovačević je u principu izneo samo činjenice koje ne idu baš u prilog vašim tvrdnjama.A za koliko se ono beše prodao ceo Mobtel?
Ja samo znam da sam još uvek dvojnik a o dobrom i jeftinom internetu mogu samo da sanjam i da mi se još malo pa više isplati da koristim mobilni nego fiksni telefon.

zdravo drugari

pre 17 godina

Dragor Hiber, stručnjak za širokopojasni internet....

Super je čuti i negativnu kritiku, ali od nekoga ko se razume, ne od bivšeg ministra (pravnika) i Karićevog ekonomiste.

igor

pre 17 godina

Za dobru investiciju nikad ne treba zaliti pare, treba uvek uloziti 9 dolara da bi se izvuklo10 a ne kao u vecini slucajeva u srbiji gde ulozis dolar pa ocekujes deset

hej bre

pre 17 godina

Ne mogu da verujem da Kovacevica uzimate kao nekog ko se razume u ovakve stvari,ovo je jedna osvetnicka izajva ali ne njegova vec gospodina Karica, zasto se b92 srozava na ovakav nivo

nije fer

pre 17 godina

nije fer bacati klipove pod tockove pogotovo sto se radi o dobrom potezu, kritika uvek treba biti na mestu a ova nije,a mozda je doticni primao platu od austrijanaca pa sad nemoze da opravda svoje konsultacije

hej bre

pre 17 godina

Ne mogu da verujem da Kovacevica uzimate kao nekog ko se razume u ovakve stvari,ovo je jedna osvetnicka izajva ali ne njegova vec gospodina Karica, zasto se b92 srozava na ovakav nivo

nije fer

pre 17 godina

nije fer bacati klipove pod tockove pogotovo sto se radi o dobrom potezu, kritika uvek treba biti na mestu a ova nije,a mozda je doticni primao platu od austrijanaca pa sad nemoze da opravda svoje konsultacije

zdravo drugari

pre 17 godina

Dragor Hiber, stručnjak za širokopojasni internet....

Super je čuti i negativnu kritiku, ali od nekoga ko se razume, ne od bivšeg ministra (pravnika) i Karićevog ekonomiste.

igor

pre 17 godina

Za dobru investiciju nikad ne treba zaliti pare, treba uvek uloziti 9 dolara da bi se izvuklo10 a ne kao u vecini slucajeva u srbiji gde ulozis dolar pa ocekujes deset

matematika

pre 17 godina

Gosp. Nemsic kaze da je to investicija koja se nikada ne moze vratiti. Kako je onda mislio da povrati investiciju od 400 i nesto milona ako se ne investicija od 600 i nesto miliona ne moze nikada povratiti. Da li to znaci da ni Telenor nece nikada povratiti svoju investiciju.

A

pre 17 godina

A vidim ovde sve sami stručnjaci pa znaju da je ovo dobra investicija.Kovačević je u principu izneo samo činjenice koje ne idu baš u prilog vašim tvrdnjama.A za koliko se ono beše prodao ceo Mobtel?
Ja samo znam da sam još uvek dvojnik a o dobrom i jeftinom internetu mogu samo da sanjam i da mi se još malo pa više isplati da koristim mobilni nego fiksni telefon.

sale

pre 17 godina

Kovacevic je za privatizaciju Mobtela rekao da je zavrsena tako sto je postignuta cena niza od trzisne vrednosti. On se time diskvalifikovao da ikada vise iko navede njegovo misljenje o bilo cemu.

Dvojnik

pre 17 godina

"Na pitanje šta je sa problemima koje korisnici imaju u Srbiji, on je rekao da su problemi u Srbiji danas minimalni."

Dakle ovo je zaista biser nad biserima!!! Kad ja koji zivim u centru Beograda imam dvojnika, i o ASDL-u mogu samo da sanjam, (srecom pa je tu kablovski internet-po kriminalno visokoj ceni!) onda mogu samo da zamislim kako je ovima na periferiji, ili ne daj boze, na jugu Srbije! Ovo ulaganje u druge mreze, kada kod kuce problemi ne da nisu reseni nego je to katastrofa od usluge koja jedva u 21 veku moze da se nazove "telefoniranjem", ne da je glupo nego upravo imbecilno.

mali marinko

pre 17 godina

Kupovanje telekoma je dvosjekli mač. Najvrijednija stvar u čitavom tom paketu je koncesija, ostatak je manje zanimljiv iz više razloga a ponajveći su državno upravljanje srpskim telekomom i nenaviklost dotične tvrtke na konkurenciju.

Mene više kopka jedna druga stvar. Kad je bila privatizacija Sarajevo osiguranja najbolju ponudu je dala Croatia osiguranje i odbijena je nakon naknadnog izglasavanja zakona po kojem se zabranjuje tvrtkama u većinskom vlasništvu strane države sudjelovanje u privatizaciji tvrtki u BiH. Ono što me zanima je kako je, osvrčući se na taj zakon, srpski telekom mogao kupiti telekom RSa?

Komentator

pre 17 godina

Lepo je sto su se dve bratske drzave ujedinile u telekomunikacijama, ali zalosno je sto ce obe da pate zbog toga. Patriotska osecanja su jedno, realnost je drugo, a ekonomska logika je nesto sasvim trece i ovde je nema.

Telekom Srbija je jednostavno dao suvise mnogo za kompaniju koja je vec dostigla svoj maksimum na trzistu BiH. Telekom Srpske ne vredi 646 miliona evra!

Telekom Austria je daleko iskusnija firma koja ima i vise resursa i transparentnije dugorocne planove za ekspanziju pa im nije palo na pamet da daju vise od 467 miliona evra. 180 miliona evra razlike je dovoljno da se ljudi koji su pripremili ponudu u Beogradu posalju u zatvor na 180 miliona godina. Zasto? Zato sto je 10 godina mnogo za povrat takve investicije, ma koliko Drasko Petrovic uveravao javnost u suprotno. Telekomunikacije nece da stoje u mestu 10 godina, regulativa rj. regulator ide u korist anti-telekomskih inicijativa, a konkurencija stalno raste. Pre svega Telekom Srbija ce da oseti jak udar na svom terenu kada Telenor i Mobilkom zestoko udare na postojece korisnike mobilne telefonije. A na bosanskom trzistu situacija je jos komplikovanija.

BiH ima 4 miliona stanovnika, siromasnih stanovnika, i predstavlja najmanje razvijenu bivsu YU republiku koja je devastirana ratom, gde su pojedine nacije jasno teritorijalno razdvojene, gde je dominacija ruralnog i plemenskog u odnosu na urbano i kosmopolitsko ocigledna. u BiH postoji RAK (Regulatorna Agencija za Telekomunikacije) koja svoj posao obavlja daleko ozbiljnije od Ratel-a u Srbiji (koji nije istinski zainteresovan da dela nezavisno od Telekoma Srbije) stiteci ne samo interese postojeca 3 operatera vec i istinski stimulise razvoj privatnih inicijativa. To je naravno zato sto je Bosna zavisna od instrukcija spolja, tj. prakticno funkcionise kao protektorat. Bosna je cudna zemlja, ali zemlja u kojoj nesumnjivo svaki covek zna koje je nacionalnosti i koji telekom potice iz srpskog, koji iz muslimanskog a koji iz hrvatskog nacionalnog korpusa. Zato i ne cudi da broj pretplatnika kod svakog od 3 operatora stoji u jasnoj korelaciji sa brojem pripadnika pojedinih nacija. Tj. Telekom Srpske ima 350.000 pretplatnika u fiksnoj telefoniji i pruza servis samo u Republici Srpskoj, jer nema infrastrukturu u Federaciji BiH, niti bi pripadnici hrvatskog i muslimanskog naroda koristili srpske telefonske usluge u vecem broju. Republika Srpska ima 1.3 miliona stanovnika tj. svaka porodica vec ima telefon. Godisnje (trend u poslednje 3 godine) broj pretplatnika fiksne telefonije Telekoma Srpske poraste za najvise 10.000 sto pokazuje da je doslo do zasicenja.

Telekom Srpske jos nije platio RAK licencu za mobilnu telefoniju tj. Telekom Srbija ce morati da plati jos 50 miliona evra. Ovogodisnji profit Telekoma Srpske ne ide Telekomu Srbije vec Vladi Republike Srpske. Telekom Srbija ce takodje morati da vrati 30 miliona evra kredita EBRD-u, sto sa prethodnih 50 miliona predstavlja dvogodisnji profit Telekoma Srpske. Tj. kada bi sve mirovalo Telekom Srbija bi u naredne 2 godine poslovao u BiH sa pozitivnom nulom. Ali, problem je sto konkurencija nece da miruje u medjuvremenu, a trziste nije dovoljno dinamicno i ima mali rast koji prati blag porast zivotnog standarda.

Telekom Srpske ima 2750 radnika tj. oko 1500 radnika viska prema evropskim kreiterijumima koje Telekom Srbija nece smeti da otpusti u narednih 5 godina. Telekom Srpske ne poseduje svoje nekretnine tako da placa godisnji zakup od nekoliko miliona evra. Poslovna zgrada Telekoma Srpske u izgradnji je iskljucena iz privatizacije (i dodeljena Vladi Republike Srpske), ali je placena novcem iz profita Telekoma Srpske koji je trebalo da ode u jacanje infrastrukture i razvoj novih usluga. Telekom Srpske ima mali broj kvalitetnih kadrova i uglavnom (kao i sve monopolske firme u kojima nije bilo otpustanja) je sve projekte resavao kroz tenderske procedure po sistemu kljuc u ruke. Kada se ima u vidu da Telekom Srbija gubi najkvalitetnije radnike koji prelaze u Telenor i uskoro u Mobilkom, postavlja se pitanje kako ce privuci kadrove u Telekom Srpske gde ce plate morati da se smanje jer su sada vece nego u Telekomu Srbije?

Zasto se Telekom Srpske nije agresivnije prosirio po Federaciji BiH, jer imao je novac i sve zakonske preduslove? Jednostavno zato sto Sarajevo nece da kupuje od Banja Luke, tj. muslimani i Hrvati nece da kupuju od Srba kada imaju svoje jednako dobro i cesto jeftinije. Zasto Telekom Srbija misli da ce muslimani i Hrvati kupovati telefonske usluge od dvostrukih Srba tj. od Beograda preko Banja Luke? To se u svakom slucaju nece desiti brzo, ima da prodju godine... A moze li Telekom Srbija da ceka? Da li treba da korisnici u Srbiji ispastaju zbog prve, najvece i nenormalno dimenzionisane ponude za Telekom Srpske? Ko ce to da plati? Kako? Kome li je samo palo na pamet da da tolike pare bespotrebno? U svakom slucaju mnogi ce morati ovo da pojasne. Cak je i premijer Republike Srpske Dodik bio iznenadjen visinom ponude, jer ne on ocekivao 400 miliona evra.

Zasto od 10 firmi koje su otkupile tendersku dokumentaciju za privatizaciju Telekoma Srpske samo 2 dostavise ponudu? I zasto je Telekom Srbija dao 180 miliona evra vise od jedinog konkurenta? Zasto Telekom Austria nije bio spreman da da vise? Nije li procenio dokle ima smisla da se ide? Ko je napravio ovu gresku? Ko je taj mozak? Za 180 miliona evra Telekom Srbija je mogao da izgradi novu telekomunikacionu kompaniju na podrucju BiH, a kamoli za 646 miliona!!!

objektivno - pazarac

pre 17 godina

Bas gomila pausalnih, proizvoljnih i netacnih ocjena.
1. Telekom Srpske ne duguje nikakav novac za licencu RAK-u, sve licence svih legalnih operatera su odavno placene
2. "Telekom Srpske ima mali broj kvalitetnih kadrova i uglavnom (kao i sve monopolske firme u kojima nije bilo otpustanja) je sve projekte resavao kroz tenderske procedure po sistemu kljuc u ruke. Kada se ima u vidu da Telekom Srbija gubi najkvalitetnije radnike koji prelaze u Telenor i uskoro u Mobilkom, postavlja se pitanje kako ce privuci kadrove u Telekom Srpske gde ce plate morati da se smanje jer su sada vece nego u Telekomu Srbije?" Potpuno netacno, imam rodbinu koja radi u Telenoru ex Mobetelu i tamo su plate daleko manje od onih u Telekomu Srbija, a o radnim uslovima necu ni da trosim rijeci. Da li dotični zna ko je bio monopolista u Austriji i ko tamo ima najkvalitetnije kadrove ? Da mu pomognem, Mobilkom i TA sigurno nije taj, informisite se kod nekog ko tamo zivi.
3. Dodik je rekao da ponude od 400 miliona eura i niže uopće neće biti razmatrane, dakle opet paušalnost najblaže rečeno
4. i posljednje, nije tačno da recimo Bošnjaci ne koriste Mobi's tj. mobilnu Srpske, ljudima iz Sandžaka je znatno jeftinije i povoljnije telefonirati svojoj rodbini preko te mreže, i to samo može biti još povoljnije pogotovu ako TS dobiju licencu i u CG

Zakljucak: NISU SVI u BiH optereceni nacionalizmom, mrznjom i zlobom, mada ima i takvih, i neće svi raditi protiv svog interesa samo iz netrpeljivosti i niskih pobuda ...

dekica80

pre 17 godina

Naravno da je Kovacevic iznanadjen, ja ne mogu da verujem da ovaj covek uvek prica kontra? Ovaj covek je zalutao u ekonomiji! Pa ovo je prva dobra stvar koju je Telekom uradio u zadnjih par godina! Nadam se da ce I Crnoj Gori uspeti da postane treci operater, jer to je nacin kako se razmislja u buducnost, a ne kao gospodin Kovacevic da bude iznenadjen! Ne mogu da verujem da on uvek komentarise ovako negativno I bez ekonomske logike. Telekom moze da se siri u okolne zemlje ili da se zatvori u Srbiju I da bude pojeden od strane velikih evropskih operatera! Nije skupa cena placena, jer Telekom nema izbora! Zar je bitno da li ce se investicija vratiti za 10 ili 15god? Razocaran sam u komentare ovih takozvanih ekonomista. Mozda bi mogli da zamolimo okolne vlade I kompanije da sacekaju par godina da Telekom ojaca da bi bio u stanju da ih kupi, jer zakasnili smo sa tranzicijom 10tak godina?


A sto se tice komentara da Telekom nije sredio stvari u svojem dvoristu da bi mogao da se siri, odgovor dragi ekonomisti je, kada ga konkurencija primora da resi domace probleme Telekom ce ih I resiti, sada imamo treceg operatera, to je pocetak!

Kakvi su nam ekonomski strucnjaci takva nam je I privreda, UZAS!

dekica80

pre 17 godina

Ko je ovaj Kovacevic da stalno ovako komentarise? Pa jel on zakupio oglasni prostor na sajtu B92? Sta god da se uradi u zemlji on je pametan I kritikuje. A razmislja kao da ima osnovnu skolu. Taj covek nema ni trunku ekonomske logike, njegovi komentari ne zasluzuju nikakvu analizu I ne treba Im se pridavati nikakav znacaj! Cini mi se da on tako lupa cisto nesto da kaze! Njegovi komentari me uvek nasmeju. Covek svakim danom dokazuje kolika je neznalica

hej bre

pre 17 godina

Ne mogu da verujem da Kovacevica uzimate kao nekog ko se razume u ovakve stvari,ovo je jedna osvetnicka izajva ali ne njegova vec gospodina Karica, zasto se b92 srozava na ovakav nivo

nije fer

pre 17 godina

nije fer bacati klipove pod tockove pogotovo sto se radi o dobrom potezu, kritika uvek treba biti na mestu a ova nije,a mozda je doticni primao platu od austrijanaca pa sad nemoze da opravda svoje konsultacije

zdravo drugari

pre 17 godina

Dragor Hiber, stručnjak za širokopojasni internet....

Super je čuti i negativnu kritiku, ali od nekoga ko se razume, ne od bivšeg ministra (pravnika) i Karićevog ekonomiste.

igor

pre 17 godina

Za dobru investiciju nikad ne treba zaliti pare, treba uvek uloziti 9 dolara da bi se izvuklo10 a ne kao u vecini slucajeva u srbiji gde ulozis dolar pa ocekujes deset

matematika

pre 17 godina

Gosp. Nemsic kaze da je to investicija koja se nikada ne moze vratiti. Kako je onda mislio da povrati investiciju od 400 i nesto milona ako se ne investicija od 600 i nesto miliona ne moze nikada povratiti. Da li to znaci da ni Telenor nece nikada povratiti svoju investiciju.

A

pre 17 godina

A vidim ovde sve sami stručnjaci pa znaju da je ovo dobra investicija.Kovačević je u principu izneo samo činjenice koje ne idu baš u prilog vašim tvrdnjama.A za koliko se ono beše prodao ceo Mobtel?
Ja samo znam da sam još uvek dvojnik a o dobrom i jeftinom internetu mogu samo da sanjam i da mi se još malo pa više isplati da koristim mobilni nego fiksni telefon.

sale

pre 17 godina

Kovacevic je za privatizaciju Mobtela rekao da je zavrsena tako sto je postignuta cena niza od trzisne vrednosti. On se time diskvalifikovao da ikada vise iko navede njegovo misljenje o bilo cemu.

Dvojnik

pre 17 godina

"Na pitanje šta je sa problemima koje korisnici imaju u Srbiji, on je rekao da su problemi u Srbiji danas minimalni."

Dakle ovo je zaista biser nad biserima!!! Kad ja koji zivim u centru Beograda imam dvojnika, i o ASDL-u mogu samo da sanjam, (srecom pa je tu kablovski internet-po kriminalno visokoj ceni!) onda mogu samo da zamislim kako je ovima na periferiji, ili ne daj boze, na jugu Srbije! Ovo ulaganje u druge mreze, kada kod kuce problemi ne da nisu reseni nego je to katastrofa od usluge koja jedva u 21 veku moze da se nazove "telefoniranjem", ne da je glupo nego upravo imbecilno.

mali marinko

pre 17 godina

Kupovanje telekoma je dvosjekli mač. Najvrijednija stvar u čitavom tom paketu je koncesija, ostatak je manje zanimljiv iz više razloga a ponajveći su državno upravljanje srpskim telekomom i nenaviklost dotične tvrtke na konkurenciju.

Mene više kopka jedna druga stvar. Kad je bila privatizacija Sarajevo osiguranja najbolju ponudu je dala Croatia osiguranje i odbijena je nakon naknadnog izglasavanja zakona po kojem se zabranjuje tvrtkama u većinskom vlasništvu strane države sudjelovanje u privatizaciji tvrtki u BiH. Ono što me zanima je kako je, osvrčući se na taj zakon, srpski telekom mogao kupiti telekom RSa?

Komentator

pre 17 godina

Lepo je sto su se dve bratske drzave ujedinile u telekomunikacijama, ali zalosno je sto ce obe da pate zbog toga. Patriotska osecanja su jedno, realnost je drugo, a ekonomska logika je nesto sasvim trece i ovde je nema.

Telekom Srbija je jednostavno dao suvise mnogo za kompaniju koja je vec dostigla svoj maksimum na trzistu BiH. Telekom Srpske ne vredi 646 miliona evra!

Telekom Austria je daleko iskusnija firma koja ima i vise resursa i transparentnije dugorocne planove za ekspanziju pa im nije palo na pamet da daju vise od 467 miliona evra. 180 miliona evra razlike je dovoljno da se ljudi koji su pripremili ponudu u Beogradu posalju u zatvor na 180 miliona godina. Zasto? Zato sto je 10 godina mnogo za povrat takve investicije, ma koliko Drasko Petrovic uveravao javnost u suprotno. Telekomunikacije nece da stoje u mestu 10 godina, regulativa rj. regulator ide u korist anti-telekomskih inicijativa, a konkurencija stalno raste. Pre svega Telekom Srbija ce da oseti jak udar na svom terenu kada Telenor i Mobilkom zestoko udare na postojece korisnike mobilne telefonije. A na bosanskom trzistu situacija je jos komplikovanija.

BiH ima 4 miliona stanovnika, siromasnih stanovnika, i predstavlja najmanje razvijenu bivsu YU republiku koja je devastirana ratom, gde su pojedine nacije jasno teritorijalno razdvojene, gde je dominacija ruralnog i plemenskog u odnosu na urbano i kosmopolitsko ocigledna. u BiH postoji RAK (Regulatorna Agencija za Telekomunikacije) koja svoj posao obavlja daleko ozbiljnije od Ratel-a u Srbiji (koji nije istinski zainteresovan da dela nezavisno od Telekoma Srbije) stiteci ne samo interese postojeca 3 operatera vec i istinski stimulise razvoj privatnih inicijativa. To je naravno zato sto je Bosna zavisna od instrukcija spolja, tj. prakticno funkcionise kao protektorat. Bosna je cudna zemlja, ali zemlja u kojoj nesumnjivo svaki covek zna koje je nacionalnosti i koji telekom potice iz srpskog, koji iz muslimanskog a koji iz hrvatskog nacionalnog korpusa. Zato i ne cudi da broj pretplatnika kod svakog od 3 operatora stoji u jasnoj korelaciji sa brojem pripadnika pojedinih nacija. Tj. Telekom Srpske ima 350.000 pretplatnika u fiksnoj telefoniji i pruza servis samo u Republici Srpskoj, jer nema infrastrukturu u Federaciji BiH, niti bi pripadnici hrvatskog i muslimanskog naroda koristili srpske telefonske usluge u vecem broju. Republika Srpska ima 1.3 miliona stanovnika tj. svaka porodica vec ima telefon. Godisnje (trend u poslednje 3 godine) broj pretplatnika fiksne telefonije Telekoma Srpske poraste za najvise 10.000 sto pokazuje da je doslo do zasicenja.

Telekom Srpske jos nije platio RAK licencu za mobilnu telefoniju tj. Telekom Srbija ce morati da plati jos 50 miliona evra. Ovogodisnji profit Telekoma Srpske ne ide Telekomu Srbije vec Vladi Republike Srpske. Telekom Srbija ce takodje morati da vrati 30 miliona evra kredita EBRD-u, sto sa prethodnih 50 miliona predstavlja dvogodisnji profit Telekoma Srpske. Tj. kada bi sve mirovalo Telekom Srbija bi u naredne 2 godine poslovao u BiH sa pozitivnom nulom. Ali, problem je sto konkurencija nece da miruje u medjuvremenu, a trziste nije dovoljno dinamicno i ima mali rast koji prati blag porast zivotnog standarda.

Telekom Srpske ima 2750 radnika tj. oko 1500 radnika viska prema evropskim kreiterijumima koje Telekom Srbija nece smeti da otpusti u narednih 5 godina. Telekom Srpske ne poseduje svoje nekretnine tako da placa godisnji zakup od nekoliko miliona evra. Poslovna zgrada Telekoma Srpske u izgradnji je iskljucena iz privatizacije (i dodeljena Vladi Republike Srpske), ali je placena novcem iz profita Telekoma Srpske koji je trebalo da ode u jacanje infrastrukture i razvoj novih usluga. Telekom Srpske ima mali broj kvalitetnih kadrova i uglavnom (kao i sve monopolske firme u kojima nije bilo otpustanja) je sve projekte resavao kroz tenderske procedure po sistemu kljuc u ruke. Kada se ima u vidu da Telekom Srbija gubi najkvalitetnije radnike koji prelaze u Telenor i uskoro u Mobilkom, postavlja se pitanje kako ce privuci kadrove u Telekom Srpske gde ce plate morati da se smanje jer su sada vece nego u Telekomu Srbije?

Zasto se Telekom Srpske nije agresivnije prosirio po Federaciji BiH, jer imao je novac i sve zakonske preduslove? Jednostavno zato sto Sarajevo nece da kupuje od Banja Luke, tj. muslimani i Hrvati nece da kupuju od Srba kada imaju svoje jednako dobro i cesto jeftinije. Zasto Telekom Srbija misli da ce muslimani i Hrvati kupovati telefonske usluge od dvostrukih Srba tj. od Beograda preko Banja Luke? To se u svakom slucaju nece desiti brzo, ima da prodju godine... A moze li Telekom Srbija da ceka? Da li treba da korisnici u Srbiji ispastaju zbog prve, najvece i nenormalno dimenzionisane ponude za Telekom Srpske? Ko ce to da plati? Kako? Kome li je samo palo na pamet da da tolike pare bespotrebno? U svakom slucaju mnogi ce morati ovo da pojasne. Cak je i premijer Republike Srpske Dodik bio iznenadjen visinom ponude, jer ne on ocekivao 400 miliona evra.

Zasto od 10 firmi koje su otkupile tendersku dokumentaciju za privatizaciju Telekoma Srpske samo 2 dostavise ponudu? I zasto je Telekom Srbija dao 180 miliona evra vise od jedinog konkurenta? Zasto Telekom Austria nije bio spreman da da vise? Nije li procenio dokle ima smisla da se ide? Ko je napravio ovu gresku? Ko je taj mozak? Za 180 miliona evra Telekom Srbija je mogao da izgradi novu telekomunikacionu kompaniju na podrucju BiH, a kamoli za 646 miliona!!!

objektivno - pazarac

pre 17 godina

Bas gomila pausalnih, proizvoljnih i netacnih ocjena.
1. Telekom Srpske ne duguje nikakav novac za licencu RAK-u, sve licence svih legalnih operatera su odavno placene
2. "Telekom Srpske ima mali broj kvalitetnih kadrova i uglavnom (kao i sve monopolske firme u kojima nije bilo otpustanja) je sve projekte resavao kroz tenderske procedure po sistemu kljuc u ruke. Kada se ima u vidu da Telekom Srbija gubi najkvalitetnije radnike koji prelaze u Telenor i uskoro u Mobilkom, postavlja se pitanje kako ce privuci kadrove u Telekom Srpske gde ce plate morati da se smanje jer su sada vece nego u Telekomu Srbije?" Potpuno netacno, imam rodbinu koja radi u Telenoru ex Mobetelu i tamo su plate daleko manje od onih u Telekomu Srbija, a o radnim uslovima necu ni da trosim rijeci. Da li dotični zna ko je bio monopolista u Austriji i ko tamo ima najkvalitetnije kadrove ? Da mu pomognem, Mobilkom i TA sigurno nije taj, informisite se kod nekog ko tamo zivi.
3. Dodik je rekao da ponude od 400 miliona eura i niže uopće neće biti razmatrane, dakle opet paušalnost najblaže rečeno
4. i posljednje, nije tačno da recimo Bošnjaci ne koriste Mobi's tj. mobilnu Srpske, ljudima iz Sandžaka je znatno jeftinije i povoljnije telefonirati svojoj rodbini preko te mreže, i to samo može biti još povoljnije pogotovu ako TS dobiju licencu i u CG

Zakljucak: NISU SVI u BiH optereceni nacionalizmom, mrznjom i zlobom, mada ima i takvih, i neće svi raditi protiv svog interesa samo iz netrpeljivosti i niskih pobuda ...

dekica80

pre 17 godina

Naravno da je Kovacevic iznanadjen, ja ne mogu da verujem da ovaj covek uvek prica kontra? Ovaj covek je zalutao u ekonomiji! Pa ovo je prva dobra stvar koju je Telekom uradio u zadnjih par godina! Nadam se da ce I Crnoj Gori uspeti da postane treci operater, jer to je nacin kako se razmislja u buducnost, a ne kao gospodin Kovacevic da bude iznenadjen! Ne mogu da verujem da on uvek komentarise ovako negativno I bez ekonomske logike. Telekom moze da se siri u okolne zemlje ili da se zatvori u Srbiju I da bude pojeden od strane velikih evropskih operatera! Nije skupa cena placena, jer Telekom nema izbora! Zar je bitno da li ce se investicija vratiti za 10 ili 15god? Razocaran sam u komentare ovih takozvanih ekonomista. Mozda bi mogli da zamolimo okolne vlade I kompanije da sacekaju par godina da Telekom ojaca da bi bio u stanju da ih kupi, jer zakasnili smo sa tranzicijom 10tak godina?


A sto se tice komentara da Telekom nije sredio stvari u svojem dvoristu da bi mogao da se siri, odgovor dragi ekonomisti je, kada ga konkurencija primora da resi domace probleme Telekom ce ih I resiti, sada imamo treceg operatera, to je pocetak!

Kakvi su nam ekonomski strucnjaci takva nam je I privreda, UZAS!

dekica80

pre 17 godina

Ko je ovaj Kovacevic da stalno ovako komentarise? Pa jel on zakupio oglasni prostor na sajtu B92? Sta god da se uradi u zemlji on je pametan I kritikuje. A razmislja kao da ima osnovnu skolu. Taj covek nema ni trunku ekonomske logike, njegovi komentari ne zasluzuju nikakvu analizu I ne treba Im se pridavati nikakav znacaj! Cini mi se da on tako lupa cisto nesto da kaze! Njegovi komentari me uvek nasmeju. Covek svakim danom dokazuje kolika je neznalica