Sreda, 21.09.2022.

07:40

Rat – dan 210: "Spremni"; Počelo je; "Panika i očaj"; Zabrinutost raste: "Ovo je loše"; Rusi beže?

U toku je 210. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Izvor: B92

Rat – dan 210: "Spremni"; Poèelo je; "Panika i oèaj"; Zabrinutost raste: "Ovo je loše"; Rusi beže? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

29 Komentari

Sortiraj po:

Malo li je na ovu skupocu?

pre 1 godinu

I gdje mislite da Rusi mogu bježati? Ni jedna zemlja ih ne prima! I gdje takvi Rusi misle da bi im bilo bolje i sigurnije?!
(Myrthos, 22. septembar 2022 06:46)

Srbija, Crna Gora, Jermenija, Turska, Kazahstan... Sve je bolje nego da si u sanduku ispod zemlje, zar ne?

gulag

pre 1 godinu

Ništa od ovoga nema, prazna priča. Ogroman rizik Putin preuzima jer se bori za goli opstanak. Rusi ne znaju agresivno ratovati. Agresija kreće napadom na glavni grad (Irak, Srbija, Avganistan, Libija…) jer u protivnom vrijeme radi za branioce.
(Myrthos, 21. septembar 2022 18:14)

Upravo tako. Rusija je već prvih dana trebala udariti po predsjedničkoj rezidenciji, kao i po mjestu stanovanja predsjednika te na taj način delegitimizirati njegov položaj. Ovako se Rusija postavila kao ravnopravan suparnik i Ukrajina naravno odgovara svim sredstvima.
Glavni grad je trebalo okružiti i zatvoriti dok Zelenski ne potpiše kapitulaciju. Sad je kasno za te stvari.

nije lepo biti lud a da to ne znas

pre 1 godinu

sa ovih 300 hiljada ce potpuno odvezati onih 180 hiljada prekaljenih profesionalnih vojnika koji su do sada sporo napredovali jer su bili brojno inferiorni i bili su vezani po bokovima,sveže snage ce ih u potpunosti odvezati i dati im mogucnost da napreduju dosta brze.
(PlayBoy, 21. septembar 2022 21:08)

Pa i Sojgu rece da je poginulo 6000 a ti uporno ponavljas 180k. Aj razumem da oni lazu zbog propagande i imaju koristi od toga, ali sta si ti u celoj ovoj prici pa da lazes gore nego oni? I na kraju, da, konobari, vozaci, zidari… bolje ce da ratuju nego profesionalni vojnici. Pogotovu posle onih prisilnih guranja u kombije i autobuse.

TomHomes

pre 1 godinu

Neverovatno kako mnogi ne vide dalje od nosa..pa kakvih 300 hiljada vojnika na frontu a gdje je logistika da jedan vojnik pojede za cijeli dan samo pola kila hrane to je 150 tona dnevno..i tako svaki dan..kojim putem ce biti dostava i kolonama kamiona da ukrainci ne vide..a treba i raspodjeliti na par stotina kilometara sirokog fronta i tako svaki dan dostava.a gdje je voda za pice..isto svaka boca pola kg ...a hangare da koriste pa ukrainci su im sve hangare vec himarsima do Donetska unistili i nove će...a dolazi zima i hladno i onda glad tih vojnika ako i dodju na frontu..da ne soominjem da ce doci prakticno bes obuke i sa koliko metaka i oruzja i kako ce se i to dostavljati .li onda njihov moral..nema tu nikakve ofanzive Rusije ta mobilizacija ce propasti i na zalost sirotinja koju na front odvedu ce imati malih izgleda da se vrate zivi..jer ce ih tamo drzati dok ih ukrainci ne ubiju.. Putin tom mobilizacijom samo drzi svoju glavu iznad vode u Rusiji..uostalom zasto su Ukrainci stali i nisu ni dosli do nekih napustenih sela i manjih gradova..jer sredjuju logistiku..odmaraju i rotiraju ljude..brinu da nisu gladni i zedni..i planiraju..a ne na ho ruk..i radi svega navedenog rusija ne moze dobiti ovaj rat..

te cunem

pre 1 godinu

mene iznenađuje koliko smo mi kao narod i nacija optimistični i ako svakodnevno kukamo na sve živo mi i dalje ne kapiramo da je svet u teškom nokdaunu .

zzookkii

pre 1 godinu

Mobilizacija će fokusirati na područja na kojima su i do sada bili najveći napori pronalaženja "dragovoljaca" - siromašna, ruralna područja, daleko od europskog dijela Rusije, gdje većina stanovništva nisu etnički Rusi, već pripadnici manjinskih naroda.

PlayBoy

pre 1 godinu

Delimicna mobilizacija ce imati ozbiljan efekat na rusku privredu,ali taj potez je svakao neophodan za Rusiju u trenutnim okonostima,da su to uradili ranije rat bi vec bio gotov,oni su do sada ratovali sa 180 hiljada vojnika protiv 600 hiljada ukrajinskih,neverovatno je da su uopste mogli da vrse bilo kakvu ofanzivu jer za izolaciju neprijateljskih trupa je neophodna brojcana prednost u pesadiji kako bi efikasno zatvarali obruc nakon proboja oklopnih jedinica i tako spreciti protivnika da se povuce iz kotla,sa ovih 300 hiljada ce potpuno odvezati onih 180 hiljada prekaljenih profesionalnih vojnika koji su do sada sporo napredovali jer su bili brojno inferiorni i bili su vezani po bokovima,sveže snage ce ih u potpunosti odvezati i dati im mogucnost da napreduju dosta brze.

Myrthos

pre 1 godinu

Ništa od ovoga nema, prazna priča. Ogroman rizik Putin preuzima jer se bori za goli opstanak. Rusi ne znaju agresivno ratovati. Agresija kreće napadom na glavni grad (Irak, Srbija, Avganistan, Libija…) jer u protivnom vrijeme radi za branioce.

Solomon

pre 1 godinu

Rade isto sto i mi 90tih, proci ce isto ko i mi…samo je za njih sramota veca jer su “sila”.
(csc, 21. septembar 2022 14:38)

Evo ja kao učesnik ratova 90-tih tebi i ostalim da objasnim 90-te.
Srbija 90-tih nigde nije izgubila niti kapitulirala, u Hrvatskoj se vojska Srbije po sporazumu povukla a hrabri Hrvati uz pomoć još hrabrijih Amera su izveli Oluju i Bljesak i izvršila najveće etničko čišćenje u Evropi od WW-2, u BiH su Srbi držali preko 60% teritorije iako su ratovali protiv Bošnjaka, Hrvata i stranih plaćenika na kraju opet po Dejtonu Srbi prepuštaju preko 10% teritorije radi mira u BiH, na kraju Kosovo opet po sporazumu Srbi se povlače ne potpisuju kapitulaciju, znamo kako se danas na zapadu gleda na rezoluciju 1244, kao da je nema, toliko vredi reč zapadnjaka kao i uvek kroz istoriju.
Kako će ko proći to ćemo videti ja samo znam da zima dolazi da plina nema a da Rusi kreću, gde će stati to ćemo videti.

dupli standardi

pre 1 godinu

"...EU neće priznati rezultate najavljenih referenduma u delovima Ukrajine za njihovo pripajanje Rusiji, naglasio je Stano." Isto to tvrdi i Srbija u vezi njene pokrajine KiM.

Panzer

pre 1 godinu

Aporpo karata za avione, RF ima 150 miliona stanovnika, koliko potencijalno moze da ode? I ti koji odu, uglavnom finansijski dobro stoje. Ostace velika vecina kao i u Ukrajini. Ukrajinu je napustilo gotovo 10 miliona civila, pa se i dalje bore. Pored toga, 300k je samo prvi talas, Rusija bez problema moze da mobilise 10x vise. Pitanje je samo, da li ce i koliko ova vest uticati na politicku klimu u Rusiji.

ProkopijeElGrande

pre 1 godinu

Pozvanih 300 000 od 25 miliona rezervista je mala brojka. Da su angazovali bar 5 miliona, pa da se prica o "eskalaciji". Ovo je cisto da se nivelise brojnost na frontu, posto su i Ukrajinci pozvali svoje rezerviste.

Dejan2000

pre 1 godinu

Zamisli sediš kući, država ti nije u ratu, a predsednik te mobiliše i kaže ti da ideš u susednu državu da gineš, ali imaćeš sve beneficije i garancije... ustvari... jbt ćaletu se to već desilo!
Hmmm...

Hm

pre 1 godinu

Citam ove gluposti sto pricaju Solc i ostala ekipa sa zapada...i pitam se imaju li ista u glavi, jer mozga definitivno nemaju?!

Da li je moguce da oni ne shvataju da ce Rusija, Rusija a ne Putin, ici do kraja?

Pa ovo je za njih borba za opstanak. Kakva crna Ukrajina, ovo jeste borba protiv NATOa a Ukrajinci su NATO armija sa kompletnom NATO logistikom od samog pocetka...Osam godina su Ukrajinci obucavani po raznim Kanadama, Amerikama...Pa u samoj Ukrajini koliko je bilo zapadnih instruktora u proteklih osam godina...

I Rusija ce ovde pobediti, nema im druge ukoliko zele spas. I ici ce do samog kraja. Ili ce zapad to shvatiti ili ga, a i Rusije, nece biti.

A to ovi zapadni politicari nikako da razumeju. Oni i dalje misle da se svet vrti oko njih i da su oni Bogom dani da upravljaju tim istim svetom.

sultan

pre 1 godinu

Bruka nema kraja... Zapocnes rat po svojim uslovima i onda poslije 6 mjeseci prijetis nuklearkama. Inace Ukrajina ima i materijal i znanje da napravi nuklearno oruzje jako brzo. A pored toga pitanje je vise filozofsko i psiholosko nego sto je realno, ukoliko bi se Zapad jednom povukao zbog nuklearnih prijetnji, onda bi sutra isto morali uraditi i s Baltikom i Poljskom... znaci nema sanse! Zapad hoce da unisti Rusiju tako sto je Putin napao Ukrajinu a oni bezobraznici se brane, mozga bez. Poslati 300 000 "rezervista", citaj civila, protiv obucenog i opremljenog neprijatelja ce opet biti krivica Zapada? Od svih ciljeva koje su izmisljali na pocetku, sad spominje samo aneksiju teritorija.

Marko

pre 1 godinu

"U ratu smo sa NATO sa celim zapadom"

Ja do sad nisam video da je NATO jedan metak opalio.
Nisam video ni jedan NATO avion nad Ukrajinom a imaju ih na hiljade samo Amerika oko 3000 aviona.
Nisam video na desetine F35 na stotine F16,Rafala....
Nisam video ni jedan NATO helikopter a imaju ih skoro 7000.
Nisam video Patriot ili modernije zapadne pvo sisteme.
Nisam video NATO tenkove Abramse i Leoparde.
Nisam video Šestu flotu,nosače aviona niti NATO mornaricu.
Nisam video
Ništa modernije od HIMARS-a nisam video u Ukrajini a sistem je star preko 20 godina i Ukrajina je dobila samo 2 baterije 16 komada.
Dobili su stare Sovjetske tenkove manje od 50 komada.
Dobili su stare avione manje od 10 komada većina nije sposobna za borbene misije.
Dobili su 16 Himarsa,8 haubica Panzer Phz 2000,par Poljskih i Norveških haubica,dobilo su jedan Harpun sistem,dobili su desetak modernih MRAP-ova,i oko 20-tak Hamera....lako naoružanje i municiju ne računam.
Sva ukupna vojna pomoć zapada za ovih 210 dana rata je 10 puta manja od ratnog plena koji je Ukrajina zarobila u samo 5 dana ofanzive u Harkovskoj oblasti.
Naravno dobijaju i obaveštajnu pomoć o stanju na terenu u realnom vremenu koja je sigurno i najznačajnija pomoć.

Toliko o pomoći koju dobija Ukrajina.
Ukrajina je članica UN.
Savet Bezbednosti UN je izglasao da je na Ukrajinu izvršena vojna agresija sve zemlje sveta su zlasale ZA pa i Srbija sem
4 države koje su glasale protiv a to su
Rusija,Severna Koreja,Iran i Venecuela dok je Kina bila uzdržana.
Tačka 51. statuta UN dozvoljava svim članicama UN da pruže vojnu pomoć članici UN na koju je izvršena vojna agresija.
(hvala ako objavite komentar)

Vedran

pre 1 godinu

Očito sve "ide po planu" cim je doslo do djelimicne mobilizacije (citaj mobilizacija sirotinje i manjina iz provincija)...Nema veze Ukrajina ce uprkos svemu izbaciti agresora iz zemlje.

Nikola

pre 1 godinu

Ali Šolc govori "necemo prihvatiti nikakav mir po diktatu Rusije". Ovim je samo potvrdio da se Ukrajina nista ovde ne pita i sve i da hoce mir zapad im nece dozvoliti.

Dejan2000

pre 1 godinu

Zamisli sediš kući, država ti nije u ratu, a predsednik te mobiliše i kaže ti da ideš u susednu državu da gineš, ali imaćeš sve beneficije i garancije... ustvari... jbt ćaletu se to već desilo!
Hmmm...

Marko

pre 1 godinu

"U ratu smo sa NATO sa celim zapadom"

Ja do sad nisam video da je NATO jedan metak opalio.
Nisam video ni jedan NATO avion nad Ukrajinom a imaju ih na hiljade samo Amerika oko 3000 aviona.
Nisam video na desetine F35 na stotine F16,Rafala....
Nisam video ni jedan NATO helikopter a imaju ih skoro 7000.
Nisam video Patriot ili modernije zapadne pvo sisteme.
Nisam video NATO tenkove Abramse i Leoparde.
Nisam video Šestu flotu,nosače aviona niti NATO mornaricu.
Nisam video
Ništa modernije od HIMARS-a nisam video u Ukrajini a sistem je star preko 20 godina i Ukrajina je dobila samo 2 baterije 16 komada.
Dobili su stare Sovjetske tenkove manje od 50 komada.
Dobili su stare avione manje od 10 komada većina nije sposobna za borbene misije.
Dobili su 16 Himarsa,8 haubica Panzer Phz 2000,par Poljskih i Norveških haubica,dobilo su jedan Harpun sistem,dobili su desetak modernih MRAP-ova,i oko 20-tak Hamera....lako naoružanje i municiju ne računam.
Sva ukupna vojna pomoć zapada za ovih 210 dana rata je 10 puta manja od ratnog plena koji je Ukrajina zarobila u samo 5 dana ofanzive u Harkovskoj oblasti.
Naravno dobijaju i obaveštajnu pomoć o stanju na terenu u realnom vremenu koja je sigurno i najznačajnija pomoć.

Toliko o pomoći koju dobija Ukrajina.
Ukrajina je članica UN.
Savet Bezbednosti UN je izglasao da je na Ukrajinu izvršena vojna agresija sve zemlje sveta su zlasale ZA pa i Srbija sem
4 države koje su glasale protiv a to su
Rusija,Severna Koreja,Iran i Venecuela dok je Kina bila uzdržana.
Tačka 51. statuta UN dozvoljava svim članicama UN da pruže vojnu pomoć članici UN na koju je izvršena vojna agresija.
(hvala ako objavite komentar)

Solomon

pre 1 godinu

Rade isto sto i mi 90tih, proci ce isto ko i mi…samo je za njih sramota veca jer su “sila”.
(csc, 21. septembar 2022 14:38)

Evo ja kao učesnik ratova 90-tih tebi i ostalim da objasnim 90-te.
Srbija 90-tih nigde nije izgubila niti kapitulirala, u Hrvatskoj se vojska Srbije po sporazumu povukla a hrabri Hrvati uz pomoć još hrabrijih Amera su izveli Oluju i Bljesak i izvršila najveće etničko čišćenje u Evropi od WW-2, u BiH su Srbi držali preko 60% teritorije iako su ratovali protiv Bošnjaka, Hrvata i stranih plaćenika na kraju opet po Dejtonu Srbi prepuštaju preko 10% teritorije radi mira u BiH, na kraju Kosovo opet po sporazumu Srbi se povlače ne potpisuju kapitulaciju, znamo kako se danas na zapadu gleda na rezoluciju 1244, kao da je nema, toliko vredi reč zapadnjaka kao i uvek kroz istoriju.
Kako će ko proći to ćemo videti ja samo znam da zima dolazi da plina nema a da Rusi kreću, gde će stati to ćemo videti.

Hm

pre 1 godinu

Citam ove gluposti sto pricaju Solc i ostala ekipa sa zapada...i pitam se imaju li ista u glavi, jer mozga definitivno nemaju?!

Da li je moguce da oni ne shvataju da ce Rusija, Rusija a ne Putin, ici do kraja?

Pa ovo je za njih borba za opstanak. Kakva crna Ukrajina, ovo jeste borba protiv NATOa a Ukrajinci su NATO armija sa kompletnom NATO logistikom od samog pocetka...Osam godina su Ukrajinci obucavani po raznim Kanadama, Amerikama...Pa u samoj Ukrajini koliko je bilo zapadnih instruktora u proteklih osam godina...

I Rusija ce ovde pobediti, nema im druge ukoliko zele spas. I ici ce do samog kraja. Ili ce zapad to shvatiti ili ga, a i Rusije, nece biti.

A to ovi zapadni politicari nikako da razumeju. Oni i dalje misle da se svet vrti oko njih i da su oni Bogom dani da upravljaju tim istim svetom.

Nikola

pre 1 godinu

Ali Šolc govori "necemo prihvatiti nikakav mir po diktatu Rusije". Ovim je samo potvrdio da se Ukrajina nista ovde ne pita i sve i da hoce mir zapad im nece dozvoliti.

sultan

pre 1 godinu

Bruka nema kraja... Zapocnes rat po svojim uslovima i onda poslije 6 mjeseci prijetis nuklearkama. Inace Ukrajina ima i materijal i znanje da napravi nuklearno oruzje jako brzo. A pored toga pitanje je vise filozofsko i psiholosko nego sto je realno, ukoliko bi se Zapad jednom povukao zbog nuklearnih prijetnji, onda bi sutra isto morali uraditi i s Baltikom i Poljskom... znaci nema sanse! Zapad hoce da unisti Rusiju tako sto je Putin napao Ukrajinu a oni bezobraznici se brane, mozga bez. Poslati 300 000 "rezervista", citaj civila, protiv obucenog i opremljenog neprijatelja ce opet biti krivica Zapada? Od svih ciljeva koje su izmisljali na pocetku, sad spominje samo aneksiju teritorija.

Vedran

pre 1 godinu

Očito sve "ide po planu" cim je doslo do djelimicne mobilizacije (citaj mobilizacija sirotinje i manjina iz provincija)...Nema veze Ukrajina ce uprkos svemu izbaciti agresora iz zemlje.

ProkopijeElGrande

pre 1 godinu

Pozvanih 300 000 od 25 miliona rezervista je mala brojka. Da su angazovali bar 5 miliona, pa da se prica o "eskalaciji". Ovo je cisto da se nivelise brojnost na frontu, posto su i Ukrajinci pozvali svoje rezerviste.

dupli standardi

pre 1 godinu

"...EU neće priznati rezultate najavljenih referenduma u delovima Ukrajine za njihovo pripajanje Rusiji, naglasio je Stano." Isto to tvrdi i Srbija u vezi njene pokrajine KiM.

Panzer

pre 1 godinu

Aporpo karata za avione, RF ima 150 miliona stanovnika, koliko potencijalno moze da ode? I ti koji odu, uglavnom finansijski dobro stoje. Ostace velika vecina kao i u Ukrajini. Ukrajinu je napustilo gotovo 10 miliona civila, pa se i dalje bore. Pored toga, 300k je samo prvi talas, Rusija bez problema moze da mobilise 10x vise. Pitanje je samo, da li ce i koliko ova vest uticati na politicku klimu u Rusiji.

Myrthos

pre 1 godinu

Ništa od ovoga nema, prazna priča. Ogroman rizik Putin preuzima jer se bori za goli opstanak. Rusi ne znaju agresivno ratovati. Agresija kreće napadom na glavni grad (Irak, Srbija, Avganistan, Libija…) jer u protivnom vrijeme radi za branioce.

zzookkii

pre 1 godinu

Mobilizacija će fokusirati na područja na kojima su i do sada bili najveći napori pronalaženja "dragovoljaca" - siromašna, ruralna područja, daleko od europskog dijela Rusije, gdje većina stanovništva nisu etnički Rusi, već pripadnici manjinskih naroda.

PlayBoy

pre 1 godinu

Delimicna mobilizacija ce imati ozbiljan efekat na rusku privredu,ali taj potez je svakao neophodan za Rusiju u trenutnim okonostima,da su to uradili ranije rat bi vec bio gotov,oni su do sada ratovali sa 180 hiljada vojnika protiv 600 hiljada ukrajinskih,neverovatno je da su uopste mogli da vrse bilo kakvu ofanzivu jer za izolaciju neprijateljskih trupa je neophodna brojcana prednost u pesadiji kako bi efikasno zatvarali obruc nakon proboja oklopnih jedinica i tako spreciti protivnika da se povuce iz kotla,sa ovih 300 hiljada ce potpuno odvezati onih 180 hiljada prekaljenih profesionalnih vojnika koji su do sada sporo napredovali jer su bili brojno inferiorni i bili su vezani po bokovima,sveže snage ce ih u potpunosti odvezati i dati im mogucnost da napreduju dosta brze.

te cunem

pre 1 godinu

mene iznenađuje koliko smo mi kao narod i nacija optimistični i ako svakodnevno kukamo na sve živo mi i dalje ne kapiramo da je svet u teškom nokdaunu .

TomHomes

pre 1 godinu

Neverovatno kako mnogi ne vide dalje od nosa..pa kakvih 300 hiljada vojnika na frontu a gdje je logistika da jedan vojnik pojede za cijeli dan samo pola kila hrane to je 150 tona dnevno..i tako svaki dan..kojim putem ce biti dostava i kolonama kamiona da ukrainci ne vide..a treba i raspodjeliti na par stotina kilometara sirokog fronta i tako svaki dan dostava.a gdje je voda za pice..isto svaka boca pola kg ...a hangare da koriste pa ukrainci su im sve hangare vec himarsima do Donetska unistili i nove će...a dolazi zima i hladno i onda glad tih vojnika ako i dodju na frontu..da ne soominjem da ce doci prakticno bes obuke i sa koliko metaka i oruzja i kako ce se i to dostavljati .li onda njihov moral..nema tu nikakve ofanzive Rusije ta mobilizacija ce propasti i na zalost sirotinja koju na front odvedu ce imati malih izgleda da se vrate zivi..jer ce ih tamo drzati dok ih ukrainci ne ubiju.. Putin tom mobilizacijom samo drzi svoju glavu iznad vode u Rusiji..uostalom zasto su Ukrainci stali i nisu ni dosli do nekih napustenih sela i manjih gradova..jer sredjuju logistiku..odmaraju i rotiraju ljude..brinu da nisu gladni i zedni..i planiraju..a ne na ho ruk..i radi svega navedenog rusija ne moze dobiti ovaj rat..

Malo li je na ovu skupocu?

pre 1 godinu

I gdje mislite da Rusi mogu bježati? Ni jedna zemlja ih ne prima! I gdje takvi Rusi misle da bi im bilo bolje i sigurnije?!
(Myrthos, 22. septembar 2022 06:46)

Srbija, Crna Gora, Jermenija, Turska, Kazahstan... Sve je bolje nego da si u sanduku ispod zemlje, zar ne?

nije lepo biti lud a da to ne znas

pre 1 godinu

sa ovih 300 hiljada ce potpuno odvezati onih 180 hiljada prekaljenih profesionalnih vojnika koji su do sada sporo napredovali jer su bili brojno inferiorni i bili su vezani po bokovima,sveže snage ce ih u potpunosti odvezati i dati im mogucnost da napreduju dosta brze.
(PlayBoy, 21. septembar 2022 21:08)

Pa i Sojgu rece da je poginulo 6000 a ti uporno ponavljas 180k. Aj razumem da oni lazu zbog propagande i imaju koristi od toga, ali sta si ti u celoj ovoj prici pa da lazes gore nego oni? I na kraju, da, konobari, vozaci, zidari… bolje ce da ratuju nego profesionalni vojnici. Pogotovu posle onih prisilnih guranja u kombije i autobuse.

gulag

pre 1 godinu

Ništa od ovoga nema, prazna priča. Ogroman rizik Putin preuzima jer se bori za goli opstanak. Rusi ne znaju agresivno ratovati. Agresija kreće napadom na glavni grad (Irak, Srbija, Avganistan, Libija…) jer u protivnom vrijeme radi za branioce.
(Myrthos, 21. septembar 2022 18:14)

Upravo tako. Rusija je već prvih dana trebala udariti po predsjedničkoj rezidenciji, kao i po mjestu stanovanja predsjednika te na taj način delegitimizirati njegov položaj. Ovako se Rusija postavila kao ravnopravan suparnik i Ukrajina naravno odgovara svim sredstvima.
Glavni grad je trebalo okružiti i zatvoriti dok Zelenski ne potpiše kapitulaciju. Sad je kasno za te stvari.

Solomon

pre 1 godinu

Rade isto sto i mi 90tih, proci ce isto ko i mi…samo je za njih sramota veca jer su “sila”.
(csc, 21. septembar 2022 14:38)

Evo ja kao učesnik ratova 90-tih tebi i ostalim da objasnim 90-te.
Srbija 90-tih nigde nije izgubila niti kapitulirala, u Hrvatskoj se vojska Srbije po sporazumu povukla a hrabri Hrvati uz pomoć još hrabrijih Amera su izveli Oluju i Bljesak i izvršila najveće etničko čišćenje u Evropi od WW-2, u BiH su Srbi držali preko 60% teritorije iako su ratovali protiv Bošnjaka, Hrvata i stranih plaćenika na kraju opet po Dejtonu Srbi prepuštaju preko 10% teritorije radi mira u BiH, na kraju Kosovo opet po sporazumu Srbi se povlače ne potpisuju kapitulaciju, znamo kako se danas na zapadu gleda na rezoluciju 1244, kao da je nema, toliko vredi reč zapadnjaka kao i uvek kroz istoriju.
Kako će ko proći to ćemo videti ja samo znam da zima dolazi da plina nema a da Rusi kreću, gde će stati to ćemo videti.

Hm

pre 1 godinu

Citam ove gluposti sto pricaju Solc i ostala ekipa sa zapada...i pitam se imaju li ista u glavi, jer mozga definitivno nemaju?!

Da li je moguce da oni ne shvataju da ce Rusija, Rusija a ne Putin, ici do kraja?

Pa ovo je za njih borba za opstanak. Kakva crna Ukrajina, ovo jeste borba protiv NATOa a Ukrajinci su NATO armija sa kompletnom NATO logistikom od samog pocetka...Osam godina su Ukrajinci obucavani po raznim Kanadama, Amerikama...Pa u samoj Ukrajini koliko je bilo zapadnih instruktora u proteklih osam godina...

I Rusija ce ovde pobediti, nema im druge ukoliko zele spas. I ici ce do samog kraja. Ili ce zapad to shvatiti ili ga, a i Rusije, nece biti.

A to ovi zapadni politicari nikako da razumeju. Oni i dalje misle da se svet vrti oko njih i da su oni Bogom dani da upravljaju tim istim svetom.

Marko

pre 1 godinu

"U ratu smo sa NATO sa celim zapadom"

Ja do sad nisam video da je NATO jedan metak opalio.
Nisam video ni jedan NATO avion nad Ukrajinom a imaju ih na hiljade samo Amerika oko 3000 aviona.
Nisam video na desetine F35 na stotine F16,Rafala....
Nisam video ni jedan NATO helikopter a imaju ih skoro 7000.
Nisam video Patriot ili modernije zapadne pvo sisteme.
Nisam video NATO tenkove Abramse i Leoparde.
Nisam video Šestu flotu,nosače aviona niti NATO mornaricu.
Nisam video
Ništa modernije od HIMARS-a nisam video u Ukrajini a sistem je star preko 20 godina i Ukrajina je dobila samo 2 baterije 16 komada.
Dobili su stare Sovjetske tenkove manje od 50 komada.
Dobili su stare avione manje od 10 komada većina nije sposobna za borbene misije.
Dobili su 16 Himarsa,8 haubica Panzer Phz 2000,par Poljskih i Norveških haubica,dobilo su jedan Harpun sistem,dobili su desetak modernih MRAP-ova,i oko 20-tak Hamera....lako naoružanje i municiju ne računam.
Sva ukupna vojna pomoć zapada za ovih 210 dana rata je 10 puta manja od ratnog plena koji je Ukrajina zarobila u samo 5 dana ofanzive u Harkovskoj oblasti.
Naravno dobijaju i obaveštajnu pomoć o stanju na terenu u realnom vremenu koja je sigurno i najznačajnija pomoć.

Toliko o pomoći koju dobija Ukrajina.
Ukrajina je članica UN.
Savet Bezbednosti UN je izglasao da je na Ukrajinu izvršena vojna agresija sve zemlje sveta su zlasale ZA pa i Srbija sem
4 države koje su glasale protiv a to su
Rusija,Severna Koreja,Iran i Venecuela dok je Kina bila uzdržana.
Tačka 51. statuta UN dozvoljava svim članicama UN da pruže vojnu pomoć članici UN na koju je izvršena vojna agresija.
(hvala ako objavite komentar)

sultan

pre 1 godinu

Bruka nema kraja... Zapocnes rat po svojim uslovima i onda poslije 6 mjeseci prijetis nuklearkama. Inace Ukrajina ima i materijal i znanje da napravi nuklearno oruzje jako brzo. A pored toga pitanje je vise filozofsko i psiholosko nego sto je realno, ukoliko bi se Zapad jednom povukao zbog nuklearnih prijetnji, onda bi sutra isto morali uraditi i s Baltikom i Poljskom... znaci nema sanse! Zapad hoce da unisti Rusiju tako sto je Putin napao Ukrajinu a oni bezobraznici se brane, mozga bez. Poslati 300 000 "rezervista", citaj civila, protiv obucenog i opremljenog neprijatelja ce opet biti krivica Zapada? Od svih ciljeva koje su izmisljali na pocetku, sad spominje samo aneksiju teritorija.

Vedran

pre 1 godinu

Očito sve "ide po planu" cim je doslo do djelimicne mobilizacije (citaj mobilizacija sirotinje i manjina iz provincija)...Nema veze Ukrajina ce uprkos svemu izbaciti agresora iz zemlje.

Dejan2000

pre 1 godinu

Zamisli sediš kući, država ti nije u ratu, a predsednik te mobiliše i kaže ti da ideš u susednu državu da gineš, ali imaćeš sve beneficije i garancije... ustvari... jbt ćaletu se to već desilo!
Hmmm...

Nikola

pre 1 godinu

Ali Šolc govori "necemo prihvatiti nikakav mir po diktatu Rusije". Ovim je samo potvrdio da se Ukrajina nista ovde ne pita i sve i da hoce mir zapad im nece dozvoliti.

ProkopijeElGrande

pre 1 godinu

Pozvanih 300 000 od 25 miliona rezervista je mala brojka. Da su angazovali bar 5 miliona, pa da se prica o "eskalaciji". Ovo je cisto da se nivelise brojnost na frontu, posto su i Ukrajinci pozvali svoje rezerviste.

PlayBoy

pre 1 godinu

Delimicna mobilizacija ce imati ozbiljan efekat na rusku privredu,ali taj potez je svakao neophodan za Rusiju u trenutnim okonostima,da su to uradili ranije rat bi vec bio gotov,oni su do sada ratovali sa 180 hiljada vojnika protiv 600 hiljada ukrajinskih,neverovatno je da su uopste mogli da vrse bilo kakvu ofanzivu jer za izolaciju neprijateljskih trupa je neophodna brojcana prednost u pesadiji kako bi efikasno zatvarali obruc nakon proboja oklopnih jedinica i tako spreciti protivnika da se povuce iz kotla,sa ovih 300 hiljada ce potpuno odvezati onih 180 hiljada prekaljenih profesionalnih vojnika koji su do sada sporo napredovali jer su bili brojno inferiorni i bili su vezani po bokovima,sveže snage ce ih u potpunosti odvezati i dati im mogucnost da napreduju dosta brze.

Myrthos

pre 1 godinu

Ništa od ovoga nema, prazna priča. Ogroman rizik Putin preuzima jer se bori za goli opstanak. Rusi ne znaju agresivno ratovati. Agresija kreće napadom na glavni grad (Irak, Srbija, Avganistan, Libija…) jer u protivnom vrijeme radi za branioce.

dupli standardi

pre 1 godinu

"...EU neće priznati rezultate najavljenih referenduma u delovima Ukrajine za njihovo pripajanje Rusiji, naglasio je Stano." Isto to tvrdi i Srbija u vezi njene pokrajine KiM.

Panzer

pre 1 godinu

Aporpo karata za avione, RF ima 150 miliona stanovnika, koliko potencijalno moze da ode? I ti koji odu, uglavnom finansijski dobro stoje. Ostace velika vecina kao i u Ukrajini. Ukrajinu je napustilo gotovo 10 miliona civila, pa se i dalje bore. Pored toga, 300k je samo prvi talas, Rusija bez problema moze da mobilise 10x vise. Pitanje je samo, da li ce i koliko ova vest uticati na politicku klimu u Rusiji.

zzookkii

pre 1 godinu

Mobilizacija će fokusirati na područja na kojima su i do sada bili najveći napori pronalaženja "dragovoljaca" - siromašna, ruralna područja, daleko od europskog dijela Rusije, gdje većina stanovništva nisu etnički Rusi, već pripadnici manjinskih naroda.

te cunem

pre 1 godinu

mene iznenađuje koliko smo mi kao narod i nacija optimistični i ako svakodnevno kukamo na sve živo mi i dalje ne kapiramo da je svet u teškom nokdaunu .

TomHomes

pre 1 godinu

Neverovatno kako mnogi ne vide dalje od nosa..pa kakvih 300 hiljada vojnika na frontu a gdje je logistika da jedan vojnik pojede za cijeli dan samo pola kila hrane to je 150 tona dnevno..i tako svaki dan..kojim putem ce biti dostava i kolonama kamiona da ukrainci ne vide..a treba i raspodjeliti na par stotina kilometara sirokog fronta i tako svaki dan dostava.a gdje je voda za pice..isto svaka boca pola kg ...a hangare da koriste pa ukrainci su im sve hangare vec himarsima do Donetska unistili i nove će...a dolazi zima i hladno i onda glad tih vojnika ako i dodju na frontu..da ne soominjem da ce doci prakticno bes obuke i sa koliko metaka i oruzja i kako ce se i to dostavljati .li onda njihov moral..nema tu nikakve ofanzive Rusije ta mobilizacija ce propasti i na zalost sirotinja koju na front odvedu ce imati malih izgleda da se vrate zivi..jer ce ih tamo drzati dok ih ukrainci ne ubiju.. Putin tom mobilizacijom samo drzi svoju glavu iznad vode u Rusiji..uostalom zasto su Ukrainci stali i nisu ni dosli do nekih napustenih sela i manjih gradova..jer sredjuju logistiku..odmaraju i rotiraju ljude..brinu da nisu gladni i zedni..i planiraju..a ne na ho ruk..i radi svega navedenog rusija ne moze dobiti ovaj rat..

gulag

pre 1 godinu

Ništa od ovoga nema, prazna priča. Ogroman rizik Putin preuzima jer se bori za goli opstanak. Rusi ne znaju agresivno ratovati. Agresija kreće napadom na glavni grad (Irak, Srbija, Avganistan, Libija…) jer u protivnom vrijeme radi za branioce.
(Myrthos, 21. septembar 2022 18:14)

Upravo tako. Rusija je već prvih dana trebala udariti po predsjedničkoj rezidenciji, kao i po mjestu stanovanja predsjednika te na taj način delegitimizirati njegov položaj. Ovako se Rusija postavila kao ravnopravan suparnik i Ukrajina naravno odgovara svim sredstvima.
Glavni grad je trebalo okružiti i zatvoriti dok Zelenski ne potpiše kapitulaciju. Sad je kasno za te stvari.

nije lepo biti lud a da to ne znas

pre 1 godinu

sa ovih 300 hiljada ce potpuno odvezati onih 180 hiljada prekaljenih profesionalnih vojnika koji su do sada sporo napredovali jer su bili brojno inferiorni i bili su vezani po bokovima,sveže snage ce ih u potpunosti odvezati i dati im mogucnost da napreduju dosta brze.
(PlayBoy, 21. septembar 2022 21:08)

Pa i Sojgu rece da je poginulo 6000 a ti uporno ponavljas 180k. Aj razumem da oni lazu zbog propagande i imaju koristi od toga, ali sta si ti u celoj ovoj prici pa da lazes gore nego oni? I na kraju, da, konobari, vozaci, zidari… bolje ce da ratuju nego profesionalni vojnici. Pogotovu posle onih prisilnih guranja u kombije i autobuse.

Malo li je na ovu skupocu?

pre 1 godinu

I gdje mislite da Rusi mogu bježati? Ni jedna zemlja ih ne prima! I gdje takvi Rusi misle da bi im bilo bolje i sigurnije?!
(Myrthos, 22. septembar 2022 06:46)

Srbija, Crna Gora, Jermenija, Turska, Kazahstan... Sve je bolje nego da si u sanduku ispod zemlje, zar ne?