Subota, 03.09.2022.

14:47

NASA: Zvanično, ponovo odloženo; ni danas ne idemo na Mesec, problem neotklonjiv VIDEO

Izvor: Beta

NASA: Zvanièno, ponovo odloženo; ni danas ne idemo na Mesec, problem neotklonjiv VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

166 Komentari

Sortiraj po:

neutral fe

pre 1 godinu

Nece to bez rusa.
(mandragora, 3. septembar 2022 15:23)

Rusi odnosno Sovjeti su postigli sjajne uspehe u aeronautici, doduše uz ogromnu cenu pre svega u ljudskim žrtvama. Ali baš su u odnosu na svoje pokušaje da osvoje mesec imalu i najveće poraze. Njihov sadašnji raketni potencijal ne pokriva distance do meseca. A svi koji ukazuju na činjenicu da su rusi transportovali uslužno i astronaute iz drugih zemalja na svemirsku stranicu, neka prvo pogledaju razdaljinu do te stanice, pa razdaljinu do meseca.
(Direktor, 04. septembar 2022 00:21)

... nešto manje od 300.000 km duža trajektorija, plus natrag.

neutral fe

pre 1 godinu

@dd, veliki je problem primeniti tehnologiju staru 70 godina iz prostog razloga - ne postoji više.
Zašto ti ne koristiš Nokia3310 telefon?
Zato što ga nema.
E, tako je i sa svemirskom tehnologijom.
(rebro, 3. septembar 2022 21:51)

Da li da plačem ili da se smejem?!
Ti si primer ljudske deevolucije.
Inače, imam 3310 u fioci i mogu da ga koristim.
(Deni, 04. septembar 2022 23:03)

možeš li da ga lansiraš u svemir, tačnom putanjom do odredjene tačke, i da ga vratiš nazad?
problem sa starom tehnologijom, u fundusima ili u fioci ko nokia, nije da li će da rade ok nego koliko još dugo će da rade ok. važi i za tehnologiju i tehniku, i auta i hifi, važi i za telefone, kompjutere, a važi i za rakete, module i lendere... važi i za tu tvoju nokiju.

Deni

pre 1 godinu

@dd, veliki je problem primeniti tehnologiju staru 70 godina iz prostog razloga - ne postoji više.
Zašto ti ne koristiš Nokia3310 telefon?
Zato što ga nema.
E, tako je i sa svemirskom tehnologijom.
(rebro, 3. septembar 2022 21:51)
Da li da plačem ili da se smejem?!
Ti si primer ljudske deevolucije.
Inače, imam 3310 u fioci i mogu da ga koristim.

Djordije Cvarkov

pre 1 godinu

Pomrli nacisticki inzenjeri koji su do skoro vodili NASA-u. A kineske ili ti niskokvalitetne delove i Žika šloser ne može da okrpi. Ima tamo pametnih i sposobnih Srba, inzenjera i tehničara, ali neće da guraju Amere, proradio im patriotizam. Dok se Kosovo ne vrati pod upravu Beograda, dok se ne izvine za bombardovanje Srbije i plate odstetu, nece poleteti ni jedna raketa SAD-a. U ostalom, tako je i posteno, dosta je bilo. Ende

Nesha

pre 1 godinu

Da li je realno da u 2022. godini neko i dalje ponavlja "Stenli Kjubrik je izjavio pred smrt da je lično režirao tu farsu.", aman ljudi, na hiljadu mesta imamo dokazano da na tom snimku nije stari dobri Stenli, dokle ćete više.

Da ga je Kjubrik snimao on bi tražio, u svom maniru, da sletanje na Mesec snima na pravoj lokaciji ;)

BOX

pre 1 godinu

Svi dobro znamo da rakete Amerikanci kupuju od Rusa jer oni nemaju tu tehnologiju. Ruske su najpouzdanije rakete tako da sto se tice ko je od njih tehnoloski napredniji izmedju Rusa i Amera to Vam sve govori..

Astro

pre 1 godinu

SLS raketa koristi RS-25 motore proizvedene od strane Americke firme Rocketdyne. Kao sto su drugi napisali, originalno korisceni za Space Shuttle. Koriste tecni vodonik i tecni kiseonik kao gorivo.

Problem sa tecnim vodonikom je sto su molekuli vodonika dosta mali i dovoljan je mikroskopski procep da procuri pa je stoga jako tesko ostvariti savrsen spoj na ventilu za punjenje. Pogotovo sto je i temperatura isparavanja jako niska, kada se veoma hladne cevi za provod tecnog vodonika sa quick-disconnect-a spoje na ulazni ventil na raketi koji je na spoljnoj temperaturi, gotovo je nemoguce ostvariti savrsen spoj. Zbog toga se koriste specijalne gumice (gasket) i drugi mekani materiali ali opet jako tesko bez curenja. Sve sto mogu da urade je da uspore punjenje i snize pritisak vodonika u cevima za punjenje da smanje kolicinu koja iscuri.

Curenje kao takvo nije problem jer goriva ima dovoljno i ionako isparava u samom rezervoaru u raketi pa se odvodi u gasnom stanju i visak ispusta kroz ventile a tecni vodonik dopunjava do samog lansiranja. Problem je sto je vodonik izuzetno zapaljiv kada je u kontaktu sa kiseonikom. Kada je koncentracija cistog vodonika u vazduhu preko 4% (a kiseonika ima oko 20%) onda je dovoljna jedna iskra da dodje do eksplozije. U tom delu na spoju za punjenje goriva gde curi vodonik izmerili su koncentraciju 3-4 puta vecu od dozvoljenih 4%. Malo je falilo da ode sve u vazduh. Morali su da obustave.

A da su nesposobni i da ih treba otpustiti to da.

Bre!

pre 1 godinu

Pa normalno da curi vodonik kada im je cela raketa a la frankenstajn: busteri iz otkazanog projekta, polovni motori skinuti sa spejs satla, rezervoari sklepani na brzinu...

Djokica

pre 1 godinu

(luka, 3. septembar 2022 19:38)

I poslednje - Zemlja je ravna ploca koju na ledjima drze kornjace, je li tako? A sada malo ozbiljnije. U mnogim drzavama u to vreme radio-astronomi su svoje antene usmerili ka Mesecu i slusali razgovor izmedju posade Apola 11 i Hjustona. U to vreme je u orbiti bilo svega par vestackih satelita, sama tehnologija je bila nova i nije bas bilo lako lazirati tako nesto.

DEJAN

pre 1 godinu

Ako NASA nije u stanju u 2022 da ide do meseca kako su mogli u 60 tih. I onako su planirali da poshalju shatl bez ekipaza kako bi izmerili nivo radijaciji prvo sta je dokaz da nikad nisu bili na mesecu. Ali oni lazu citavo vreme za sve pa i za ovo.

Tri Tacke

pre 1 godinu

Srbi su imali maksimalni dopronos isto kao i u ruskom programu gde su ljudi bežali pred infor biroom...
U apolu su napravili model i program, a ne ono go-no go. U ruskom su napravili gorivo.
Toliko. Anti-Srbi, začepite više!!!

Tri Tacke

pre 1 godinu

Ono što je svima promaklo je da je fuzioni reaktor konačno proradio, i da je za prvih 120 sekundi potrošio sve zalihe prikupljenog tricijuma na Zemlji. Amerikanci i Evropljani su se "mučili" decenijama, onda Kinezi promene dva parametra i reaktor proradi - nisu motrili na Kineze!!!
Sada bi letovi na Mesec bili komercijalni, da donose izrudareni tricijum čije se zalihe mere u hiljadama tona. Naftne kompanije su upregle sve svoje snage da spreče letove na mesec i spreče razvoj fuzije, pogotovu je to bilo očiglefno kod pojave hladne fuzije 1989-te.
Ovaj rat u Ukrajini treba gledati u tom svetlu kao i granatiranje ukrajinske nuklearke u svetlu ponovnog uključivanja francuskih i nemačkih nuklearki.
Ako Artemis poleti na Mesec, biće to čudo nad čudima. I više od toga! Mnogo više.

mirko sv

pre 1 godinu

nagledao sam se u poslednjih godinu dana barem preko 200 sati dokumentaro naucnih emisija od svemiru.
a moja ideja je da se mars ne treba ovako naseliti, vec da trebamo poslati rakete i nekakve module iza marsa u pojas asteroida i zakaciti ledene asteroide te ih preusmeriti na mars. komad leda precnika 200.300m... veoma dugotrajan i skup proces, barem 100g da marsu damo vode za okean. jer marsu fali samo atmosfera, ako se to uspe, bice olaksano sletanje, jer je sletanje i usporavanje najskuplji problem...

marcus1975

pre 1 godinu

pa zar je problem primeniti tehnologiju iz 1969g???te godine ljudska posada je otisla na mesec i vratila se bez ikakvih problema?ili nije?
(dd, 3. septembar 2022 15:00)

Samo jedan primer zašto jeste ogroman problem:
Motor Rocketdyne F-1, prvi stepen čuvene rakete "Saturn 5" koja je odnela "Apolo" na Mesec, više niko ne ume da sastavi tako da iz prve radi. Imaju kompletne crteže, ali ne znaju "cake" kojih ima na hiljade. Jesu majstori i inženjeri iz tog vremena ostavili ceduljice i beleške, ali te beleške niko danas ne razume.
Zato su napravili nov motor i novu raketu i razume se da imaju probleme koji uvek postoje. Sovjeti su na samom početku izračunali (teorija poizdanosti sistema) da im treba 12 (dvanaest) lansiranja i revizija rakete da se reše svi problemi i da ta raketa bude pouzdana. Eno i "SpaceX"-u su rakete zaglavljivale ili se raspadale na rampi, ali oni su privatna firma, njihove su pare i niko im ništa ne može, a ovo su pare poreskih obveznika. Mora sve da bude javno i sve da radi iz prve inače slede teorije zavere i pitanja poput Vašeg:)

MisterNo

pre 1 godinu

@lilu

Pa sad ako je proracun sletanja Apolo 13 minorna stvar onda si u pravu. Sletanje je inace najkriticnija stvar sa celom letelicom, a ne sa ostecenom kakav je bio Apolo 13.
Realno, nasi nisu bili vodeci inzenjeri, ali daleko da su bili potrcko...

David

pre 1 godinu

Nema NASA vise kadrova, unistiena je NASA pre Klintona. Jako puno loseg kadra se uvuklo u NASU. Secam se jednom su objavili konkurs za specijalistu moon surface, javilo im se 40 k kandidata, a usvetu je mozda svega 50 takvih osoba. Bolji kadar ima spacex danas. NASA nekada i sada to su dve velike razlike. To je kao kada bi drzava pokusala da ozivi elektronsku industriju u NIsu danas na osnovuznanja od pre 35 godina.

Jr

pre 1 godinu

Laž svemira je satanistička laž kojom nas varaju satanisti da bi učinili da se osećamo beznačajnim. Tako žele da nas odvoje od Boga. Gore je kupola i ništa ne prolazi. Zemlja je ravna a sateliti su zapravo baloni. Zvezde su samo svetla koja je Bog postavio, kao i sve drugo...

Aha

pre 1 godinu

Nemaju dovoljno veliki studio za piletanje i sletanje kao pre 50 godina, sada su svi veći studiji angažovani snimanjima uspeha ukrajinske kontraofanzive.

wer

pre 1 godinu

tako'e,
sve to laz i prevara,
korona i 5g cip
d'e je iko ikada poleteo sa nase ravne zemlje?
el postoje neki dokazi, vi prepametni naUcnici?

Sami rekose

pre 1 godinu

Danas imaju "probleme", a navodno su jos '69 bili tamo. I onda 53.godine to nisu ponovili. Ja sam za nauku, ali takodje i za ukidanje bajki iz nastavnog programa ;)

Bickey

pre 1 godinu

@Ja stvarno ne razumem da iko danas veruje u Američko sletanje na mesec. Kao prvo,ako je mesec kao što tvrde udaljen 330 000 km, nema šanse da su prošli radijaciju Van Alenovog pojasa

Odakle uopšte znaš za Van Alenov pojas? Video si lično? Ili si odlučio da veruješ naučnicima da Van Alenov pojas postoji?

Zemljoradnik

pre 1 godinu

i zato space x nema problema sa svojim lansiranjima ovde se radi o NASI.
(m, 03. septembar 2022 23:43)

- Imao je space x itekako problema. Uostalom space x ide u orbitu do oko 500 km, a ovo što NASA pokušava je let do Meseca udaljenog 330,000 km. Neuporedivo je.

gari

pre 1 godinu

Kad nema RUSKIH RAKETA NOSAČA, onda je problem, jer ne znaju da naprave sopstvene!!!!!
Ustvari znaju,samo im malo "curi" gorivo. Šalu na stranu, cela usa se snabdeva iz "ostatka sveta", izmestili su sopstvenu proizvodnju u kinu, meksiko, indiju, aziju, istočnu evropu,EU... Globalizacija i "drčnost" na profit, polako dolazi na naplatu. Svoju proizvodnju u usa su ili ugasili ili sveli na minimum, potpuštali radnike, i sad frka, kriza i "trgovinski rat" sa ostatkom sveta...

dbz

pre 1 godinu

@(luka, 3. septembar 2022 19:38)
Kažeš "Nema šanse da su prošli radijaciju Van Alenovog pojasa"... To je jedna od osnovnih mantri koje neuki "alternativci" vrte već decenijama kao pokvarene gramofonske ploče, a nemaju ni zrnce volje da se zaista informišu o temi. Ali, hajde, objasniću još jednom, jer vidim da ima puno mladih ljudi koji su izbegavali časove fizike u osnovnoj školi, pa sad misle da im je par somnabulnih YouTube klipova dovoljno da "znaju sve". Kao prvo, ne postoji jedan nego dva bazična pojasa radijacije oko Zemlje, a povremeno ih ima i više zavisno od količine kosmičkih čestica koje zarobljava Zemljino magnetno polje. Kao drugo, to nisu sfere koje u potpunosti okružuju celu planetu, već polja u obliku "krofne" koja slede linije magnetnog polja - pa tako postoje područja sa veoma različitim intenzitetom radijacije, uključujući i oblasti gde je ona minimalna. Upravo to omogućava relativno bezbedan let ljudskih posada – brod ne ide ravnom putanjom prema Mesecu, kao da sledi razapet konac, nego koristi paraboličnu putanju kako bi u početnom delu puta prošao kroz oblasti gde je intenzitet radijacije mnogo manji. I to radi velikom brzinom, kako bi što pre prošao kroz to neugodno područje. Zato je izloženost posade radijaciji bila sasvim podnošljiva, a najbitniji faktor je bilo kratko trajanje misija. Pronađi slike putanje koju su koristile "Apolo" misije i sve će biti jasno - barem kada je reč o famoznim Van Alenovim pojasima.

Deni

pre 1 godinu

Meni je fascinantno da danasnji ljudi misle da danas sve treba da ide glatko bez imalo muke jer smo mnogo uznapredovali.Ali u nauci nije tako.Zar ti stvarno mislis da su oni otisli na Mesec bez imalo muka iz prvi put?.Samo sto tada nije postojao internet pa da svako komentarise i da se cudi a posle da prica teorije zavere.Drugo ova raketa je 100 puta teza i komplilovanija i samim tim ima vise prostora za greske.Ne brini raketa ce stici na Mesec ali bez muke nema nauke.Ne veruj u ove neznalice koji samo pricaju teoriju zavere a ne znaju fiziku za 6 razred.
(Kaiser Roger, 3. septembar 2022 22:03)
Šta će im teža i komplikovanija raketa kad je i ona lakša, jednostavnija, odrađivala posao 70-tih godina prošlog veka?
Pa neka smo mi glupi i neobrazovani, ali sve to što nam se podmeće kao činjenica nema ni najmanje smisla.

Direktor

pre 1 godinu

Nece to bez rusa.
(mandragora, 3. septembar 2022 15:23)

Rusi odnosno Sovjeti su postigli sjajne uspehe u aeronautici, doduše uz ogromnu cenu pre svega u ljudskim žrtvama. Ali baš su u odnosu na svoje pokušaje da osvoje mesec imalu i najveće poraze. Njihov sadašnji raketni potencijal ne pokriva distance do meseca. A svi koji ukazuju na činjenicu da su rusi transportovali uslužno i astronaute iz drugih zemalja na svemirsku stranicu, neka prvo pogledaju razdaljinu do te stanice, pa razdaljinu do meseca.

Exo

pre 1 godinu

vec sam puno puta pisao o tome,veoma sam upucen u te stvari.pa rusi cute zbog svog Gagarina koji pandan americkoj posadi za mesec.u to vreme je pocela svemirska trka.rusi lansirali gagarina prvog coveka u zemljinoj orbiti.ameri se uplasili i fejkovali ljudski misiju na mesec.

naravno da se nista od toga nije desilo.ameri cute o gagarinu koji nije ni video raketu a ne da je bio u svemiru.rusi cute o sletanju na mesec.to ce im biti vecna tajna.sto se toga tice ameri i rusi rade zajedno.pardon lazu zajedno!!!

sad posle vise od 50g imaju tehnicki problem skoro mesec dana da posalju obicnu raketu?ma dajte ljudi otvorite oci,lazu nas!!!kao sto je neko napisao,da se to stvarno desilo danas bi imali ekskurzije i setnje po mesecu!!!
(zz, 3. septembar 2022 18:55)

Ko te uputio? YT kanal pod nazivom "reptili vladaju zemljom"?

mile

pre 1 godinu

Raketni motor RS 10
(sosa, 3. septembar 2022 21:06)

Odgovorio si mi nesto sto nisam ni pitao. Google nije cuo za taj motor a nisam ni ja. Ja znam sta su Ameri kupili od Rusa i zasto. Nisam nikad cuo da neko kupuje celu raketu. Jednostavnije je platiti usluge lansiranja u tom slucaju.

lilu

pre 1 godinu

Kao prvo,ako je mesec kao što tvrde udaljen 330 000 km, nema šanse da su prošli radijaciju Van Alenovog pojasa.
(luka, 3. septembar 2022 19:38)

kao 1A sam naucnik Van Alen je izjavio da ta radijacija nije stetna za ljude

nikola

pre 1 godinu

Meseca i bezbedno se vrate?
(Goran, 03. septembar 2022 20:25)
Idi u Walmart u americi.. 90% stvari je iz Kine.. Pre 50.godine sve je bilo proizvedeno u americi..kao sto smo mi raspad I'm sfrj izgubili proizvodnju I Ameri su Ali drugim nacinima.
Pre 50 godina americki auti su bili Avion za ostatak Sveta, imali su automaske menjace, elektropodizace, klimu dok u Evropi se vozio Reno 4 Koji jedva isao uz brdo.
A Danas americki auti su za sprdnju u svetu.
Tako da America Industrija pre 50 godina je bila Jaca nego Danas i mogla je svasta da proizvode kvalitetno.. Danas I ne bas.. Ima kvaliteta Ali I krsa koliko hoces

ProRok

pre 1 godinu

Samo ti slusaj "mudre" babe,daleko ces dogurati.
(Petar, 03. septembar 2022 20:26)

Petre@ i pravi pacijentu@, nije poenta da je baba mene '69.g. uverila za sva vremena, da će let na mesec, sprečiti Bog. Poenta je da let u kosmos veoma složen i rizičan da mu ljudi još nisu dorasli. Izuzetan problem je radijacija. Podržavam nauku, ali sam za propitivanje svake tvrdnje.Ovo poletanje ne ide kako su planirali. Kraj.

m

pre 1 godinu

Nema vise nemackih naucnika kao sto je Braun i Nasa ne moze nista.
(Kaiser Roger, 03. septembar 2022 15:28)

i zato space x nema problema sa svojim lansiranjima ovde se radi o NASI.

Kaiser Roger

pre 1 godinu

Moze li neko ko bolje poznaje i prati astronautiku da pojasni, kako je moguce da danas uz toliki napredak tehnike imaju problema sa lansiranjem rakete ka Mesecu, a pre pedeset godina je to bilo izvodljivo?I ako su tada sleteli na Mesec, kako su bez tehnicke podrske tada mogli da polete sa površine Meseca i bezbedno se vrate?
(Goran, 03. septembar 2022 20:25)

Meni je fascinantno da danasnji ljudi misle da danas sve treba da ide glatko bez imalo muke jer smo mnogo uznapredovali.Ali u nauci nije tako.Zar ti stvarno mislis da su oni otisli na Mesec bez imalo muka iz prvi put?.Samo sto tada nije postojao internet pa da svako komentarise i da se cudi a posle da prica teorije zavere.Drugo ova raketa je 100 puta teza i komplilovanija i samim tim ima vise prostora za greske.Ne brini raketa ce stici na Mesec ali bez muke nema nauke.Ne veruj u ove neznalice koji samo pricaju teoriju zavere a ne znaju fiziku za 6 razred.

Marko

pre 1 godinu

"O čemu je reč, u čemu je problem?
Проблем је у сигурносним протоколима..."

Problem je u tome što im curi rezervoar.
Imaju pukotinu ( procep kako oni kažu - ma šta to značilo ) kroz koji curi vodonik. I onda su verovatno zvali komšiju Žiku šlosera da im to zavari, ali mu nije uspelo.
Mislim... šta reći - nisu u stanju da naprave jedan običan rezervoar za tečni vodonik, a da im isti ne procuri. Razumem ja da su tu u pitanju ogromni pritisci i sve što uz to dolazi, ali oni su NASA, a ne neki bravar koji pravi rezervoar za šverc benzina iz Rumunije.

Arch Enemy

pre 1 godinu

Jedno je poslati nešto tj. sondu ili satelit ds kruži oko Mjeseca a nešto sasvim drugo je poslati sondu sa ljudima koji će sletjeti na Mjesec i onda se lansirati nazad na Zemlju, tamo i nazad ukupno preko 700 000 km, medjunarodna orbitalna stanica kruži oko Zemlje na udaljenosti od nekih 420 km što je tako reći pred nosom !

laky

pre 1 godinu

pa zar je problem primeniti tehnologiju iz 1969g???te godine ljudska posada je otisla na mesec i vratila se bez ikakvih problema?ili nije?
(dd, 03. septembar 2022 15:00)

bez ikakvih problema? lupio i ostao ziv...

Zagorski

pre 1 godinu

@ProRok, tako je i moj brat rekao našoj babi. Baba, Amerikanci su sleteli na mesec i poboli Američku zastavu! Izađe baba iz kuće, stavi dlan na čelo i gleda u mesec, na kraju opsova brata, što lažeš budalo, nema zastave nigde! E, tako i ostale babe, kao i tvoja.

Veliki brat

pre 1 godinu

Па било ко ако нешто зна о ракетарству, зна да амери везе немају о њему, до сада су користили руске ракете и гориво али нема више...
(хемија, 3. septembar 2022 18:05)

Koju konkretno rusku raketu su koristili? Koristili su jedan model motora iz Rusije, za jedan model rakete, i ta priča je završena, jer se nove narudžbe ne planiraju još od pre 2 godine.



...nema šanse da su prošli radijaciju Van Alenovog pojasa.
(luka, 3. septembar 2022 19:38)

Imaš neki konkretan dokaz da je radijacija tolika da se ne može zaustaviti npr. običnom kuhinjskom alu-folijom? Kolika je konkretno ta radijacija, kad već izričito tvrdiš da je nemoguće proći kroz te pojase?

I jedna napomena: ne postoji samo jedan Van Alenov pojas, tako da nisi naveo na koji konkretno misliš, ili su problematična oba?
Ili je ipak veći problem zračenje Sunca, jer je mnogo duže vreme na putu izvan Van Alenovih pojasa do Meseca, gde nema zaštite od sunčevog zračenja?

lilu

pre 1 godinu

vec sam puno puta pisao o tome,veoma sam upucen u te stvari.
(zz, 3. septembar 2022 18:58)

e nemoj mi reci, veoma si upucen? bio si tamo u vreme hladnog rata? slusao si sta pricaju u ruskom razvojnom centru?

koliko ljudi mogu biti egoisticni da sami sebe proglase nekim ekspertima a izvori "cinjenica" su neki tamo no name sajtovi, YT klipovi stvarani ciljano za njih i zbog pregleda. selektovanje cinjenica koje potvrdjuju njihova iverenja itd.

lilu

pre 1 godinu

Drugo u lansiranju Apolo programa učestvovalo je 8 veličanstvenih naučnika sve Srbi. Zahvaljujući njima je NASA i napravila Apolo program. Ovo možeš naći na sajtu NASA pod uslovom da znaœ engleski. Taj glupi sarkazam zadrži za sebe.
(očajno pero, 3. septembar 2022 16:53)

nije 8 nego 7 i nije zahvaljujuci njima nego su imali neki MINORNI doprinos u tome.

a sad jedna stvar. srbi tvrde da ameri nisu bili na mesecu a sad odjednom smo doprineli da apollo 11 koji je otisao na mesec ipak jeste postojao? ili nije? hocemo se dogovoriti?

mrk

pre 1 godinu

Moze li neko ko bolje poznaje i prati astronautiku da pojasni, kako je moguce da danas uz toliki napredak tehnike imaju problema sa lansiranjem rakete ka Mesecu
(Goran, 3. septembar 2022 20:25)

probel je sa motorima i sistemo goriva i hladjenja. to su stvari koje se koriste vec 20 godina, iznova se koriste i premstaju se. ovi motori su bili na spejs satlu, drugim raketama itd. logicno da ce doci do problema.
samo to ne mozes sveznalim srbima objasniti.
inzenjer sam po struci i to masinski i znam koliko je tesko nesto novo napraviti a da savrseno funkcionise.
problemi su bili sa hladjenjem motora 3 prosli put a ne sa gorivom kao sto pise u tekstu

rebro

pre 1 godinu

@dd, veliki je problem primeniti tehnologiju staru 70 godina iz prostog razloga - ne postoji više.
Zašto ti ne koristiš Nokia3310 telefon?
Zato što ga nema.
E, tako je i sa svemirskom tehnologijom.

rebro

pre 1 godinu

@luka, radijacija Van Alenovog pojasa je objašnjena bar 200 puta.
Astronaut Edgar Mičel je pred smrt izjavio da su ih na Mesecu posmatrali neki koji nisu ljudi.
I sad ti znaš bolje od njega.

sosa

pre 1 godinu

A koja to ruska raketa moze da odnese ljude do meseca? Kako se zove ruska raketa koju su Ameri kupili?
(Mile, 03. septembar 2022 19:58)


Raketni motor RS 10

lalos

pre 1 godinu

Kao prvo,ako je mesec kao što tvrde udaljen 330 000 km, nema šanse da su prošli radijaciju Van Alenovog pojasa.Kao drugo,Stenli Kjubrik je izjavio pred smrt da je lično režirao tu farsu.Kao treće,Henri Kisindžer je to i potvrdio,uz opasku da je takav bio trenutak sa Rusima,te da im je to laganje bilo preko potrebno za bustovanje posrnulog patriotizma zbog debakla u Vijetnamu, Kubanske krize , rekao je “Lagali su i Rusi,ali mi smo slagali bolje”.
(luka, 3. septembar 2022 19:38)

kao 1A sam naucnik Van Alen je izjavio da ta radijacija nije stetna po ljude.

Keki

pre 1 godinu

I ako su tada sleteli na Mesec, kako su bez tehnicke podrske tada mogli da polete sa površine Meseca i bezbedno se vrate?
(Goran, 3. septembar 2022 20:25)

Na isto nacin kao sto se nekada proizvodila Volkswagen buba a danas ne bi prosla nijedan bezbedonoani test.ili kao sto je duh St Luisa preleteo sve sto je preleteo bez gpsa,kompjutera,pomocnih Sistema Ili bilo kakve veze sa kontrolom letenja. Na stranu sve,tada su letovi bili stvar prestiza i deo hladnog rata,a danas se mnogo stvari vise gleda npr parametri komercijalizacije. Zasto ljudi koji ovo ne mogu Sami da zakljuce uopste citaju vesti iz NASA umesto da sede na cosku sa flasom piva i raspravljaju druge svetsle probleme,npr vakcine,illuminate,reptile,5g...sta god

Veliki brat

pre 1 godinu

Pa nije problem u tehnologiji već u kvalitetu materijala i radova.
(GoranH, 03. septembar 2022 16:00)

Ne razumem. Pa jesu li tada materijali bili bolji? Gorivo? Posade? O čemu je reč, u čemu je problem?
(Git gud, 3. septembar 2022 17:55)

Pogledaj zašto je na kraju Čelendžer završio kako je završio u januaru 1986. godine i kako su još od prve misije 5 godina ranije imali problema sa "običnom" gumom za zaptivanje između segmenata onih bustera na čvrsto gorivo.
Inženjer kompanije Morton Thiokol, koja proizvodi buster rakete za Spejs šatl, dobio je otkaz jer je tvrdio da će do nesreće doći odmah na početku lansiranja, imajući u vidu da je najavljena temperatura u vreme lansiranja oko -3C, a da je ranije naniža temperatura pri lansiranju bila 12C, i opet su utvrđena oštećenja i gubljene funkcije zaptivanja primarnog gumenog prstena na spojevima.
Do katastrofe nije došlo pri startovanju motora na busterima samo zbog oksida koji su blokirali da se na problematičnom spoju pojavi otvoren plamen, ali se još pre samog lansiranja tu video dim, tako da su nesreću mogli da spreče da je neko gledao detalje. Ali, već 2 puta je bilo odlagano lansiranje i menadžment NASA nije hteo još jednu "bruku", pa su pritisnuli inženjere da potpišu dozvole za lansiranje, a kad se desila katastrofa, dobili su mnogo veću bruku nego da su još jednom odložili lansiranje.

Sada je druga priča, ako samo joedan od inženjera ne potpiše da je sve u redu, nema lansiranja!

Bb

pre 1 godinu

Curi im vodik koji služi da se motori podhlade prije paljenja. Vodik je najlakši element i uvijek curi pomalo čak i kad nema mikro pukotina. No big deal. Popravit će oni to.

Goran

pre 1 godinu

Moze li neko ko bolje poznaje i prati astronautiku da pojasni, kako je moguce da danas uz toliki napredak tehnike imaju problema sa lansiranjem rakete ka Mesecu, a pre pedeset godina je to bilo izvodljivo?I ako su tada sleteli na Mesec, kako su bez tehnicke podrske tada mogli da polete sa površine Meseca i bezbedno se vrate?

Sinan Sakić

pre 1 godinu

@Git gud
O čemu je reč, u čemu je problem?
Проблем је у сигурносним протоколима.Један амерички научник је пре неколико година изјавио да ниједна ракета са људском посадом, шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, не би по, данашњим сигурносним стандардима, могла бити лансирана.Компјутери, који надгледају све аспекте лансирања, би то исто лансирање зауставили из десетина разлога. За заустављање лансирања, данас, довољан је један технички проблем.
(Рајко, 03. septembar 2022 18:42)
Ovo ko da sam ja izjavio da bih uzeo US Open ove godine, ali nisam dobio vizu. Čuj njega “sigurnosni protokoli”...da nisu mozda “bezbednosni” , je li, strucnjak?

Petar

pre 1 godinu

Moj komentar po treći put. Kada sam babi 1969.g. rekao da će ljudi otići na mesec, rekla mi je da to Bog neće dozvoliti. Sada posle 50 godina, počinjem da verujem da je bila u pravu?
(ProRok, 03. septembar 2022 19:46
Samo ti slusaj "mudre" babe,daleko ces dogurati.

Banana

pre 1 godinu

Nema vise nemackih naucnika kao sto je Braun i Nasa ne moze nista.
(Kaiser Roger, 03. septembar 2022 15:28)

Glavni raketni naucnik i vodja tehnickog tima u SpaceX-u je Nemac!

luka

pre 1 godinu

Ja stvarno ne razumem da iko danas veruje u Američko sletanje na mesec. Kao prvo,ako je mesec kao što tvrde udaljen 330 000 km, nema šanse da su prošli radijaciju Van Alenovog pojasa.Kao drugo,Stenli Kjubrik je izjavio pred smrt da je lično režirao tu farsu.Kao treće,Henri Kisindžer je to i potvrdio,uz opasku da je takav bio trenutak sa Rusima,te da im je to laganje bilo preko potrebno za bustovanje posrnulog patriotizma zbog debakla u Vijetnamu, Kubanske krize , rekao je “Lagali su i Rusi,ali mi smo slagali bolje”.

@Рајко

pre 1 godinu

@Git gud
O čemu je reč, u čemu je problem?
Проблем је у сигурносним протоколима.Један амерички научник је пре неколико година изјавио да ниједна ракета са људском посадом, шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, не би по, данашњим сигурносним стандардима, могла бити лансирана.Компјутери, који надгледају све аспекте лансирања, би то исто лансирање зауставили из десетина разлога. За заустављање лансирања, данас, довољан је један технички проблем.
(Рајко, 3. septembar 2022 18:42)

Stvarno verujes u tu glupost??? Pa ko programira te kompjutere? A pri tom ne jednom, nego su vec po toj prici 6 puta bili na mesecu i sada kao sa svim iskustvom, kompjuter je postao stroziji??? Ma, daaaaj.

ProRok

pre 1 godinu

Moj komentar po treći put. Kada sam babi 1969.g. rekao da će ljudi otići na mesec, rekla mi je da to Bog neće dozvoliti. Sada posle 50 godina, počinjem da verujem da je bila u pravu?

Procep na raketi! xD

pre 1 godinu

Znate onaj vic sa mackom:

Proizvodjac Mercedesa - Mi uvece stavimo macku i ako je macka ujutru ziva, automobil nije dobar.
Proizvodjac Juga - Mi uvece stavimo macku i ako macke ujutru nema, automobil nije dobar...

Kakav bre procep pominju ovi ludaci, pa nije to jugo da se vozi po Ibarskoj...

Mr. Spok

pre 1 godinu

Neće to ići bez ruskog motora RD 108 (ракетный двыгатель 108) koji je tolike godine gurao sve NASA projekte do MSS. Drago mi je što vidim da ima mnogo informisanih koji znaju kako je to do skoro išlo "tamo gore". Rusi su u svemirskoj tehnologiji svetlosnu godinu ispred svih. Do novih avantura na Mesecu moraju ovi preko bare još malo da savladaju gradivo. Ko ne veruje sada uveriće se uskoro...

Sasa

pre 1 godinu

O čemu je reč, u čemu je problem?
Проблем је у сигурносним протоколима.Један амерички научник је пре неколико година изјавио да ниједна ракета са људском посадом, шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, не би по, данашњим сигурносним стандардима, могла бити лансирана.Компјутери, који надгледају све аспекте лансирања, би то исто лансирање зауставили из десетина разлога. За заустављање лансирања, данас, довољан је један технички проблем.
(Рајко, 3. septembar 2022 18:42)

Tvoj problem je sto previse verujes tim bezimenim "americkim naucnicima". Nekada su naucnici imali imena, danas su svi samo naucnici. Danas kazu jednu, sutra drugo, ali oni su naucnici, to se po automatizmu prihvata kao istina.

ProkopijeElGrande

pre 1 godinu

Cim su Rusi prestali da im isporucuju raketne motore - problemi. Lepo im je rekao Rogozin - Ostaje vam jedino da letite na metlama.

iks

pre 1 godinu

Povežite slova i brojeve: a) NASA želi da pošalje lutke oko Meseca da vidi dejstvo sila, radijacije i slično ali nije u stanju da napuni rezervoar gorivom, b) NASA uspešno šalje ljude na Mesec koji se živi i zdravi vraćaju na Zemlju, 1) 1969. godina, 2) 2022. godina.

хемија

pre 1 godinu

Па било ко ако нешто зна о ракетарству, зна да амери везе немају о њему, до сада су користили руске ракете и гориво али нема више...

@Srga Robocap

pre 1 godinu

Nemoze to bez kabla
(Srga Robocap, 3. septembar 2022 17:26)

Da, ne moze, ali ne bi trebalo ni nepismeni kojima je prostoprosirena recenica problem da komentarisu odlazak na mesec. Tako da... eto, ipak vidis da sve moze.

zz

pre 1 godinu

Dobro,Amerikanci su lagali,ali zašto su Rusi cutali,ni dan danas mi nije jasno a evo pedeset godina prodje !
(cvrko

vec sam puno puta pisao o tome,veoma sam upucen u te stvari.pa rusi cute zbog svog Gagarina koji pandan americkoj posadi za mesec.u to vreme je pocela svemirska trka.rusi lansirali gagarina prvog coveka u zemljinoj orbiti.ameri se uplasili i fejkovali ljudski misiju na mesec.

naravno da se nista od toga nije desilo.ameri cute o gagarinu koji nije ni video raketu a ne da je bio u svemiru.rusi cute o sletanju na mesec.to ce im biti vecna tajna.sto se toga tice ameri i rusi rade zajedno.pardon lazu zajedno!!!

sad posle vise od 50g imaju tehnicki problem skoro mesec dana da posalju obicnu raketu?ma dajte ljudi otvorite oci,lazu nas!!!kao sto je neko napisao,da se to stvarno desilo danas bi imali ekskurzije i setnje po mesecu!!!

Radoznao

pre 1 godinu

Tipičan primer kada se politika upliće u istraživanje/nauku. Ovaj program je zamišljen da ostvari sve woke ciljeve: šef programa je žena, manjine su više zatupljene od svog procenta u stanovništvu, sprema se da se pošalje prvi crnac i prva žena na Mesec ( sve ovo se uvek ponavlja u vestima na CNN-u). Bilo je i žena i crnaca u programu Apolo, ali oni nisu bili angažovani zbog toga što su bile žene ili crnci, nego što su znali posao za koji su primpljeni. Sada je za Nasu prioritet pripadnost grupi, pa tek sekundarno znanje.

Boško

pre 1 godinu

Dobro,Amerikanci su lagali,ali zašto su Rusi cutali,ni dan danas mi nije jasno a evo pedeset godina prodje !
(cvrko, 3. septembar 2022 17:43)

Ko bi im verovao? Svet bi bio ubeđen da zli komunisti ne mogu da podnesu uspeh kapitalističke velesile, pa lažu da bi nekako ukaljali najveći uspeh u istoriji čovečanstva. Danas, pogotovo kad čitamo ovakve vesti, potpuno je jasno da niko nikada nije poslao ljude na Mesec, a da ne pričamo o njihovom povratku na Zemlju. To je tek logističko-tehnička katastrofa u najavi i potpuno nemoguća čak i u 2022. godini.

Kaiser Roger

pre 1 godinu

..ne, nema vise jevtinih ruskih raketa iz 80-tih godina...
(kraja, 03. septembar 2022 18:03)

Kako ne shvatate ameri su uzimali od rusa jer su jeftinije ali to su neki drugi motori.Ovo je najveca raketa ikada koja bi trebalo da stigne na Mesec, da rusi imaju i oni bi sleteli zar ne?.A drugo i ti rusi nisu sami napravili nego 2500 nemackih naucnika koji su radili.Jedan naucnik koji bio najbolji iz oblasti hidrogenske bombe je odveden za Rusiju i zato su sovjeti imali najjacu hidrogensku bombu.A raketna nauka nije maltene ni postojala u Rusiju do 1945, tek poneki entuzijasta.Kasnije je sve to nastalo, a Nemacka je bila broj 1 u svetu.

tutu tutu

pre 1 godinu

Meni je fascinantno da ljudi i dalje misle da je bilo samo jedno sletanje na Mesec. Bilo ih je šest u periodu od 1969. do 1972. godine.

Vlajko

pre 1 godinu

Ne ide to tek tako ljudi, 69te je bila svemirska trka, sletanje na Mesec je trebalo da ispuni Kenedijevo obecanje i ujedno oznaci pobedu Amerike nad SSSR-om, dakle to je moralo da se desi. Pobeda je Amerikancima dala veliki podstrek za buducnost, vratila ljudima nadu jer su Sovjeti poslali prvog coveka u svemir. Zbog toga ostaje sumnja da su Ameri uopste i realizovali tu misiju, a cinjenica da NASA salje prvo pokusne lutke radi snimanja radijacije u svemiru dodatno potvrdjuje da su sumnje itekako opravdane.

Sima poštenjačina

pre 1 godinu

Nisu Rusi ćutali, nego Sovjeti, komunisti. A ako se gleda da je Rusija bila okupirana komunistima, i da su oni globalisti isto kao i zapadni globalisti, dolazimo do zakljička da su Sovjeti i Ameri bili pod jednom vlašću, pa su zato koordinirano ćutali. Što se lako vidi i sa ex Yu granicama republika, gde su ih komunisti crtali, a Zapad 90ih insistirao na njima, umesto da menja prethodne granice neprijatelja.

Рајко

pre 1 godinu

@Git gud
O čemu je reč, u čemu je problem?
Проблем је у сигурносним протоколима.Један амерички научник је пре неколико година изјавио да ниједна ракета са људском посадом, шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, не би по, данашњим сигурносним стандардима, могла бити лансирана.Компјутери, који надгледају све аспекте лансирања, би то исто лансирање зауставили из десетина разлога. За заустављање лансирања, данас, довољан је један технички проблем.

zz

pre 1 godinu

Dobro,Amerikanci su lagali,ali zašto su Rusi cutali,ni dan danas mi nije jasno a evo pedeset godina prodje !
(cvrko

vec sam puno puta pisao o tome,veoma sam upucen u te stvari.pa rusi cute zbog svog Gagarina koji pandan americkoj posadi za mesec.u to vreme je pocela svemirska trka.rusi lansirali gagarina prvog coveka u zemljinoj orbiti.ameri se uplasili i fejkovali ljudski misiju na mesec.

naravno da se nista od toga nije desilo.ameri cute o gagarinu koji nije ni video raketu a ne da je bio u svemiru.rusi cute o sletanju na mesec.to ce im biti vecna tajna.sto se toga tice ameri i rusi rade zajedno.pardon lazu zajedno!!!

sad posle vise od 50g imaju tehnicki problem skoro mesec dana da posalju obicnu raketu?ma dajte ljudi otvorite oci,lazu nas!!!kao sto je neko napisao,da se to stvarno desilo danas bi imali ekskurzije i setnje po mesecu!!!

kosta

pre 1 godinu

90 milijardi € košta ova sprdnja, a ljudi umiru od gladi i onda nas lože da je njima stalo do nas...koriste vodonično gorivo,a nama uvaljuju elektronska vozila i ostale krševe. A na Mesecu su bili samo na Kjubrikovom filmu.

neko iz mase

pre 1 godinu

Šta je sa CO2 zagađenjem ? Ubijate nas u pojam oko auta i co2, čak su i krave optužene da ga previše proizvode a ova grdosija ima da u atmosferu pošalje više co2 nego svi auti u USA zajedno.

posmatrac

pre 1 godinu

Danas ne mogu pošalju lutke u orbitu, a pre 50 godina su ljudima sleteli na Mesec. Ljudi su još dobro i pametni kolko se sistem trudi da ih zaglupi.

milan

pre 1 godinu

pa zar je problem primeniti tehnologiju iz 1969g???te godine ljudska posada je otisla na mesec i vratila se bez ikakvih problema?ili nije?
(dd, 3. septembar 2022 15:00)

Danas su ljudi daleko razmazeniji nego pre 50 godina. Secam se pre 50 godina nisi smeo da trepnes sto moras u vojsku i sto ce tamo da ti ubrizgaju 20 vakcina. Sada se ljudi plase antena jer ce ne daj boze da ostanu sterilni. Prosto, danas su ljudi seka perse i tuzakaju se za svaku sitnicu. Prosto, ti Apolo programi nisu uopste bili bezbedni. Procenat prezivljavanja je bio 50% i svi su bili ozraceni ali su tada ljudi bili drugaciji. Tada su ljudi ginuli za ideale, niko nije tuzio drzavu i nije bilo medija koji sire strah od smrti i bolesti. Seti se da su slate i zivotinje. Majmuni i psi. Ajde da vidim ko sada pored ovih za zastitu zivotinja i javnosti na drustvenim mrezama to sme. Sada to vise ne moze tako i austronautu ne sme dlaka da zafali a kamoli nesto strasnije da mu se desi.

Los Angeles

pre 1 godinu

Podrugljivi komentari srbijanaca,koji se jos mlataraju kosovom,i beze u podrume od pomracenja sunca.
(Lala, 3. septembar 2022 16:05)
Druze, ne vredi ti, koliko god se trudis, nikad neces biti deo tog zapada, tako da batali to lupetanje. Iste komentare ostavljaju i napredni Ameri
(xxxx, 03. septembar 2022 17:07

Kad bi samo znao koliko si pogrešan, smejao bi se sam sebi. U USA si domaći u roku par meseci, svi su ovde dobrodošli i isti. Da pogledaš spisak imena samo Nase ili SpaceX pa da vidiš ko sve tu radi iznenadio bi se. E sad to što u Nemačku i Švajcarsku ide naša klasa ljudi koja realno i u Beogradu bi bili kao da su pali sa Marsa, a pri tome i nemci hladni, to je drugi problem. Pitajte Anu Ivanović za recept, mada se ona decenijama ne ponaša kao srpkinja nego kao svetsa osoba.

Sajber Nindza

pre 1 godinu

Ovi vise nisu u stanju ni papirni avion da lansiraju.
(Srbi, narod najstariji, 3. septembar 2022 16:45)


Meni ceo zivot odzvanja ono iz crtanog filma...
"To ti nikad nece... poleteti."

Git gud

pre 1 godinu

Pa nije problem u tehnologiji već u kvalitetu materijala i radova.
(GoranH, 03. septembar 2022 16:00)

Ne razumem. Pa jesu li tada materijali bili bolji? Gorivo? Posade? O čemu je reč, u čemu je problem?

Veteran

pre 1 godinu

Nista bez ruskih materijala, goriva i znanja
(mile, 3. septembar 2022 15:33) 

Ajd prosvetli nas pa nam reci a dokle su rusi to stigli?
Ni do Kijeva ne mogu da stignu koliko su jaki sa tehnikom.

dr.5ar

pre 1 godinu

ovolika priprema i lutke koje salju je samo dokaz da na Mesecu nikad nisu ni bili...a cak je i veliko pitanje da li su ikada astronauti isli dalje od Zemljine orbite

xxxx

pre 1 godinu

Podrugljivi komentari srbijanaca,koji se jos mlataraju kosovom,i beze u podrume od pomracenja sunca.
(Lala, 3. septembar 2022 16:05)
Druze, ne vredi ti, koliko god se trudis, nikad neces biti deo tog zapada, tako da batali to lupetanje. Iste komentare ostavljaju i napredni Ameri

neko ko zna

pre 1 godinu

Tada su išli da vide, sada će ići da ostanu i prave bazu. Velika je razlika.
(Locutus, 03. septembar 2022 16:48)

Lutke koje idu ce da prave bazu?

Locutus

pre 1 godinu

pa zar je problem primeniti tehnologiju iz 1969g???te godine ljudska posada je otisla na mesec i vratila se bez ikakvih problema?ili nije?
(dd, 3. septembar 2022 15:00)

Tada su išli da vide, sada će ići da ostanu i prave bazu. Velika je razlika.

@dd

pre 1 godinu

pa zar je problem primeniti tehnologiju iz 1969g???te godine ljudska posada je otisla na mesec i vratila se bez ikakvih problema?ili nije?
(dd, 3. septembar 2022 15:00)

Ne razumes. Nema vise floppy disketa, razmagnetisano sve.

ne trosi puno ulja

pre 1 godinu

"Prilikom pokušaja lansiranja u ponedeljak pojavili su se problemi sa senzorom motora i curenjem goriva, zbog čega je lansiranje obustavljeno i novo zakazano za danas."


Ovo zvuci kao da je neko dovezao pasata starog 20 godina na servis!
Ali, bar je zabavno za pracenje.

sosa

pre 1 godinu

Podrugljivi komentari srbijanaca,koji se jos mlataraju kosovom,i beze u podrume od pomracenja sunca.
(Lala, 03. septembar 2022 16:05)


Zato hrvatijanci svima veruju.

očajno pero

pre 1 godinu

@Lala možda mi mlataramo Kosovom i bežimo kada je pomračenje sunca, jer mi za razliku od tebe imamo pamet, a ti samo taj glupavi sarkazam. Bilo bi dobro ponekada nešto i da pročitaœ pa i naučiš, jer Srbi za razliku od tebe i tebi sličnih imaju kvantni um. Tebe mogu Amerikanci da lažu koliko hoće, ali. nas teško. Drugo u lansiranju Apolo programa učestvovalo je 8 veličanstvenih naučnika sve Srbi. Zahvaljujući njima je NASA i napravila Apolo program. Ovo možeš naći na sajtu NASA pod uslovom da znaœ engleski. Taj glupi sarkazam zadrži za sebe.

Salle

pre 1 godinu

baš bezveze,pa već smo bili na mesecu,al u ono vreme bili kvalitetni proizvodi, ovo sad... sve se kvari pred istek roka.
(iv, 3. septembar 2022 15:25)

Jedna od prednosti koje je prošlost imala u odnosu na sadašnjost je nedostatak transparentnosti. Danas ove spektakle gledaš uživo na jutjubu. Da si od 60ih godina imao te mogućnosti, ne bi ti izletela ta, za kvalitetnije delove i ostali sarkazmi.

Zvekete

pre 1 godinu

Podrugljivi komentari srbijanaca,koji se jos mlataraju kosovom,i beze u podrume od pomracenja sunca.
(Lala, 03. septembar 2022 16:05)

Hrvati ne mogu bez Srba

GoranH

pre 1 godinu

...
pa zar je problem primeniti tehnologiju iz 1969g???te godine ljudska posada je otisla na mesec i vratila se bez ikakvih problema?ili nije?
(dd, 03. septembar 2022 15:00)

Pa nije problem u tehnologiji već u kvalitetu materijala i radova.

Zoran

pre 1 godinu

Tehnologija 1969 , par stvari :

https://images.app.goo.gl/PCxSw5ZJJFhcpz6D7
https://images.app.goo.gl/4niuGmyYpUP46qm67
https://images.app.goo.gl/xngUBNxH6K3fgLLQ8

...i sletese na Mesec ?

Zalosno je kako se ljudima moze manipulisati, a da ne trepnes.
Sasvim sigurno da 99% ljudi nema ideju o kakvom se poduhvatu tu radi i koliko je velika razlika izmedju slanja rakete bez posade i sa posadom na tako veliki put kroz svemir. Njima jednostavno kazes da su se spustili, pokazes sliku na TV-u i prica je zavrsena. Prospes dva tri "naucna" objasnjenja od strane nekoliko placenika sa Dr. ispred imena i ljudi padose.
Tuga...

024

pre 1 godinu

50 godina posle slanja rakete i pos?de na Mesec nisu sposobni napuniti raketu..bili lazovi...i ostali..da zarate nekog su majstori..i pre i sad.

MisterNo

pre 1 godinu

Dajte otkazite taj promasaj i pare dajte SpaceX... Raketa je promasen koncept, ima dva pomocna potisnika na kruto gorivo?!?
Jednokratna je i lansiranje njome kosta $600.000 po kg tereta.

Postojeci Falcon Heavy je raketa za visestruku upotrebu, i kompletno je na tecno gorivo. Slabija je nekih 20%

StarShip bi trebao da je mocniji od SLS, sa visestrukom upotrebom i cenom od - pazi sad - $1000 po kg tereta. Cak i da Musk fantazira i da bude 10.000 po kg, neuporedivo jeftinije.

xxxx

pre 1 godinu

Podrugljivi komentari srbijanaca,koji se jos mlataraju kosovom,i beze u podrume od pomracenja sunca.
(Lala, 3. septembar 2022 16:05)
Druze, ne vredi ti, koliko god se trudis, nikad neces biti deo tog zapada, tako da batali to lupetanje. Iste komentare ostavljaju i napredni Ameri

sosa

pre 1 godinu

Podrugljivi komentari srbijanaca,koji se jos mlataraju kosovom,i beze u podrume od pomracenja sunca.
(Lala, 03. septembar 2022 16:05)


Zato hrvatijanci svima veruju.

Zvekete

pre 1 godinu

Podrugljivi komentari srbijanaca,koji se jos mlataraju kosovom,i beze u podrume od pomracenja sunca.
(Lala, 03. septembar 2022 16:05)

Hrvati ne mogu bez Srba

@dd

pre 1 godinu

pa zar je problem primeniti tehnologiju iz 1969g???te godine ljudska posada je otisla na mesec i vratila se bez ikakvih problema?ili nije?
(dd, 3. septembar 2022 15:00)

Ne razumes. Nema vise floppy disketa, razmagnetisano sve.

024

pre 1 godinu

50 godina posle slanja rakete i pos?de na Mesec nisu sposobni napuniti raketu..bili lazovi...i ostali..da zarate nekog su majstori..i pre i sad.

Zoran

pre 1 godinu

Tehnologija 1969 , par stvari :

https://images.app.goo.gl/PCxSw5ZJJFhcpz6D7
https://images.app.goo.gl/4niuGmyYpUP46qm67
https://images.app.goo.gl/xngUBNxH6K3fgLLQ8

...i sletese na Mesec ?

Zalosno je kako se ljudima moze manipulisati, a da ne trepnes.
Sasvim sigurno da 99% ljudi nema ideju o kakvom se poduhvatu tu radi i koliko je velika razlika izmedju slanja rakete bez posade i sa posadom na tako veliki put kroz svemir. Njima jednostavno kazes da su se spustili, pokazes sliku na TV-u i prica je zavrsena. Prospes dva tri "naucna" objasnjenja od strane nekoliko placenika sa Dr. ispred imena i ljudi padose.
Tuga...

milan

pre 1 godinu

pa zar je problem primeniti tehnologiju iz 1969g???te godine ljudska posada je otisla na mesec i vratila se bez ikakvih problema?ili nije?
(dd, 3. septembar 2022 15:00)

Danas su ljudi daleko razmazeniji nego pre 50 godina. Secam se pre 50 godina nisi smeo da trepnes sto moras u vojsku i sto ce tamo da ti ubrizgaju 20 vakcina. Sada se ljudi plase antena jer ce ne daj boze da ostanu sterilni. Prosto, danas su ljudi seka perse i tuzakaju se za svaku sitnicu. Prosto, ti Apolo programi nisu uopste bili bezbedni. Procenat prezivljavanja je bio 50% i svi su bili ozraceni ali su tada ljudi bili drugaciji. Tada su ljudi ginuli za ideale, niko nije tuzio drzavu i nije bilo medija koji sire strah od smrti i bolesti. Seti se da su slate i zivotinje. Majmuni i psi. Ajde da vidim ko sada pored ovih za zastitu zivotinja i javnosti na drustvenim mrezama to sme. Sada to vise ne moze tako i austronautu ne sme dlaka da zafali a kamoli nesto strasnije da mu se desi.

neko ko zna

pre 1 godinu

Tada su išli da vide, sada će ići da ostanu i prave bazu. Velika je razlika.
(Locutus, 03. septembar 2022 16:48)

Lutke koje idu ce da prave bazu?

ne trosi puno ulja

pre 1 godinu

"Prilikom pokušaja lansiranja u ponedeljak pojavili su se problemi sa senzorom motora i curenjem goriva, zbog čega je lansiranje obustavljeno i novo zakazano za danas."


Ovo zvuci kao da je neko dovezao pasata starog 20 godina na servis!
Ali, bar je zabavno za pracenje.

Petar

pre 1 godinu

Moj komentar po treći put. Kada sam babi 1969.g. rekao da će ljudi otići na mesec, rekla mi je da to Bog neće dozvoliti. Sada posle 50 godina, počinjem da verujem da je bila u pravu?
(ProRok, 03. septembar 2022 19:46
Samo ti slusaj "mudre" babe,daleko ces dogurati.

iks

pre 1 godinu

Povežite slova i brojeve: a) NASA želi da pošalje lutke oko Meseca da vidi dejstvo sila, radijacije i slično ali nije u stanju da napuni rezervoar gorivom, b) NASA uspešno šalje ljude na Mesec koji se živi i zdravi vraćaju na Zemlju, 1) 1969. godina, 2) 2022. godina.

nikola

pre 1 godinu

Meseca i bezbedno se vrate?
(Goran, 03. septembar 2022 20:25)
Idi u Walmart u americi.. 90% stvari je iz Kine.. Pre 50.godine sve je bilo proizvedeno u americi..kao sto smo mi raspad I'm sfrj izgubili proizvodnju I Ameri su Ali drugim nacinima.
Pre 50 godina americki auti su bili Avion za ostatak Sveta, imali su automaske menjace, elektropodizace, klimu dok u Evropi se vozio Reno 4 Koji jedva isao uz brdo.
A Danas americki auti su za sprdnju u svetu.
Tako da America Industrija pre 50 godina je bila Jaca nego Danas i mogla je svasta da proizvode kvalitetno.. Danas I ne bas.. Ima kvaliteta Ali I krsa koliko hoces

GoranH

pre 1 godinu

...
pa zar je problem primeniti tehnologiju iz 1969g???te godine ljudska posada je otisla na mesec i vratila se bez ikakvih problema?ili nije?
(dd, 03. septembar 2022 15:00)

Pa nije problem u tehnologiji već u kvalitetu materijala i radova.

Marko

pre 1 godinu

"O čemu je reč, u čemu je problem?
Проблем је у сигурносним протоколима..."

Problem je u tome što im curi rezervoar.
Imaju pukotinu ( procep kako oni kažu - ma šta to značilo ) kroz koji curi vodonik. I onda su verovatno zvali komšiju Žiku šlosera da im to zavari, ali mu nije uspelo.
Mislim... šta reći - nisu u stanju da naprave jedan običan rezervoar za tečni vodonik, a da im isti ne procuri. Razumem ja da su tu u pitanju ogromni pritisci i sve što uz to dolazi, ali oni su NASA, a ne neki bravar koji pravi rezervoar za šverc benzina iz Rumunije.

хемија

pre 1 godinu

Па било ко ако нешто зна о ракетарству, зна да амери везе немају о њему, до сада су користили руске ракете и гориво али нема више...

Vlajko

pre 1 godinu

Ne ide to tek tako ljudi, 69te je bila svemirska trka, sletanje na Mesec je trebalo da ispuni Kenedijevo obecanje i ujedno oznaci pobedu Amerike nad SSSR-om, dakle to je moralo da se desi. Pobeda je Amerikancima dala veliki podstrek za buducnost, vratila ljudima nadu jer su Sovjeti poslali prvog coveka u svemir. Zbog toga ostaje sumnja da su Ameri uopste i realizovali tu misiju, a cinjenica da NASA salje prvo pokusne lutke radi snimanja radijacije u svemiru dodatno potvrdjuje da su sumnje itekako opravdane.

dr.5ar

pre 1 godinu

ovolika priprema i lutke koje salju je samo dokaz da na Mesecu nikad nisu ni bili...a cak je i veliko pitanje da li su ikada astronauti isli dalje od Zemljine orbite

Goran

pre 1 godinu

Moze li neko ko bolje poznaje i prati astronautiku da pojasni, kako je moguce da danas uz toliki napredak tehnike imaju problema sa lansiranjem rakete ka Mesecu, a pre pedeset godina je to bilo izvodljivo?I ako su tada sleteli na Mesec, kako su bez tehnicke podrske tada mogli da polete sa površine Meseca i bezbedno se vrate?

neko iz mase

pre 1 godinu

Šta je sa CO2 zagađenjem ? Ubijate nas u pojam oko auta i co2, čak su i krave optužene da ga previše proizvode a ova grdosija ima da u atmosferu pošalje više co2 nego svi auti u USA zajedno.

ProkopijeElGrande

pre 1 godinu

Cim su Rusi prestali da im isporucuju raketne motore - problemi. Lepo im je rekao Rogozin - Ostaje vam jedino da letite na metlama.

tutu tutu

pre 1 godinu

Meni je fascinantno da ljudi i dalje misle da je bilo samo jedno sletanje na Mesec. Bilo ih je šest u periodu od 1969. do 1972. godine.

Salle

pre 1 godinu

baš bezveze,pa već smo bili na mesecu,al u ono vreme bili kvalitetni proizvodi, ovo sad... sve se kvari pred istek roka.
(iv, 3. septembar 2022 15:25)

Jedna od prednosti koje je prošlost imala u odnosu na sadašnjost je nedostatak transparentnosti. Danas ove spektakle gledaš uživo na jutjubu. Da si od 60ih godina imao te mogućnosti, ne bi ti izletela ta, za kvalitetnije delove i ostali sarkazmi.

MisterNo

pre 1 godinu

Dajte otkazite taj promasaj i pare dajte SpaceX... Raketa je promasen koncept, ima dva pomocna potisnika na kruto gorivo?!?
Jednokratna je i lansiranje njome kosta $600.000 po kg tereta.

Postojeci Falcon Heavy je raketa za visestruku upotrebu, i kompletno je na tecno gorivo. Slabija je nekih 20%

StarShip bi trebao da je mocniji od SLS, sa visestrukom upotrebom i cenom od - pazi sad - $1000 po kg tereta. Cak i da Musk fantazira i da bude 10.000 po kg, neuporedivo jeftinije.

@Рајко

pre 1 godinu

@Git gud
O čemu je reč, u čemu je problem?
Проблем је у сигурносним протоколима.Један амерички научник је пре неколико година изјавио да ниједна ракета са људском посадом, шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, не би по, данашњим сигурносним стандардима, могла бити лансирана.Компјутери, који надгледају све аспекте лансирања, би то исто лансирање зауставили из десетина разлога. За заустављање лансирања, данас, довољан је један технички проблем.
(Рајко, 3. septembar 2022 18:42)

Stvarno verujes u tu glupost??? Pa ko programira te kompjutere? A pri tom ne jednom, nego su vec po toj prici 6 puta bili na mesecu i sada kao sa svim iskustvom, kompjuter je postao stroziji??? Ma, daaaaj.

Kaiser Roger

pre 1 godinu

Moze li neko ko bolje poznaje i prati astronautiku da pojasni, kako je moguce da danas uz toliki napredak tehnike imaju problema sa lansiranjem rakete ka Mesecu, a pre pedeset godina je to bilo izvodljivo?I ako su tada sleteli na Mesec, kako su bez tehnicke podrske tada mogli da polete sa površine Meseca i bezbedno se vrate?
(Goran, 03. septembar 2022 20:25)

Meni je fascinantno da danasnji ljudi misle da danas sve treba da ide glatko bez imalo muke jer smo mnogo uznapredovali.Ali u nauci nije tako.Zar ti stvarno mislis da su oni otisli na Mesec bez imalo muka iz prvi put?.Samo sto tada nije postojao internet pa da svako komentarise i da se cudi a posle da prica teorije zavere.Drugo ova raketa je 100 puta teza i komplilovanija i samim tim ima vise prostora za greske.Ne brini raketa ce stici na Mesec ali bez muke nema nauke.Ne veruj u ove neznalice koji samo pricaju teoriju zavere a ne znaju fiziku za 6 razred.

Keki

pre 1 godinu

I ako su tada sleteli na Mesec, kako su bez tehnicke podrske tada mogli da polete sa površine Meseca i bezbedno se vrate?
(Goran, 3. septembar 2022 20:25)

Na isto nacin kao sto se nekada proizvodila Volkswagen buba a danas ne bi prosla nijedan bezbedonoani test.ili kao sto je duh St Luisa preleteo sve sto je preleteo bez gpsa,kompjutera,pomocnih Sistema Ili bilo kakve veze sa kontrolom letenja. Na stranu sve,tada su letovi bili stvar prestiza i deo hladnog rata,a danas se mnogo stvari vise gleda npr parametri komercijalizacije. Zasto ljudi koji ovo ne mogu Sami da zakljuce uopste citaju vesti iz NASA umesto da sede na cosku sa flasom piva i raspravljaju druge svetsle probleme,npr vakcine,illuminate,reptile,5g...sta god

Zagorski

pre 1 godinu

@ProRok, tako je i moj brat rekao našoj babi. Baba, Amerikanci su sleteli na mesec i poboli Američku zastavu! Izađe baba iz kuće, stavi dlan na čelo i gleda u mesec, na kraju opsova brata, što lažeš budalo, nema zastave nigde! E, tako i ostale babe, kao i tvoja.

Sasa

pre 1 godinu

O čemu je reč, u čemu je problem?
Проблем је у сигурносним протоколима.Један амерички научник је пре неколико година изјавио да ниједна ракета са људском посадом, шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, не би по, данашњим сигурносним стандардима, могла бити лансирана.Компјутери, који надгледају све аспекте лансирања, би то исто лансирање зауставили из десетина разлога. За заустављање лансирања, данас, довољан је један технички проблем.
(Рајко, 3. septembar 2022 18:42)

Tvoj problem je sto previse verujes tim bezimenim "americkim naucnicima". Nekada su naucnici imali imena, danas su svi samo naucnici. Danas kazu jednu, sutra drugo, ali oni su naucnici, to se po automatizmu prihvata kao istina.

Sajber Nindza

pre 1 godinu

Ovi vise nisu u stanju ni papirni avion da lansiraju.
(Srbi, narod najstariji, 3. septembar 2022 16:45)


Meni ceo zivot odzvanja ono iz crtanog filma...
"To ti nikad nece... poleteti."

luka

pre 1 godinu

Ja stvarno ne razumem da iko danas veruje u Američko sletanje na mesec. Kao prvo,ako je mesec kao što tvrde udaljen 330 000 km, nema šanse da su prošli radijaciju Van Alenovog pojasa.Kao drugo,Stenli Kjubrik je izjavio pred smrt da je lično režirao tu farsu.Kao treće,Henri Kisindžer je to i potvrdio,uz opasku da je takav bio trenutak sa Rusima,te da im je to laganje bilo preko potrebno za bustovanje posrnulog patriotizma zbog debakla u Vijetnamu, Kubanske krize , rekao je “Lagali su i Rusi,ali mi smo slagali bolje”.

Veteran

pre 1 godinu

Nista bez ruskih materijala, goriva i znanja
(mile, 3. septembar 2022 15:33) 

Ajd prosvetli nas pa nam reci a dokle su rusi to stigli?
Ni do Kijeva ne mogu da stignu koliko su jaki sa tehnikom.

lilu

pre 1 godinu

Kao prvo,ako je mesec kao što tvrde udaljen 330 000 km, nema šanse da su prošli radijaciju Van Alenovog pojasa.
(luka, 3. septembar 2022 19:38)

kao 1A sam naucnik Van Alen je izjavio da ta radijacija nije stetna za ljude

lilu

pre 1 godinu

Drugo u lansiranju Apolo programa učestvovalo je 8 veličanstvenih naučnika sve Srbi. Zahvaljujući njima je NASA i napravila Apolo program. Ovo možeš naći na sajtu NASA pod uslovom da znaœ engleski. Taj glupi sarkazam zadrži za sebe.
(očajno pero, 3. septembar 2022 16:53)

nije 8 nego 7 i nije zahvaljujuci njima nego su imali neki MINORNI doprinos u tome.

a sad jedna stvar. srbi tvrde da ameri nisu bili na mesecu a sad odjednom smo doprineli da apollo 11 koji je otisao na mesec ipak jeste postojao? ili nije? hocemo se dogovoriti?

Git gud

pre 1 godinu

Pa nije problem u tehnologiji već u kvalitetu materijala i radova.
(GoranH, 03. septembar 2022 16:00)

Ne razumem. Pa jesu li tada materijali bili bolji? Gorivo? Posade? O čemu je reč, u čemu je problem?

Banana

pre 1 godinu

Nema vise nemackih naucnika kao sto je Braun i Nasa ne moze nista.
(Kaiser Roger, 03. septembar 2022 15:28)

Glavni raketni naucnik i vodja tehnickog tima u SpaceX-u je Nemac!

Arch Enemy

pre 1 godinu

Jedno je poslati nešto tj. sondu ili satelit ds kruži oko Mjeseca a nešto sasvim drugo je poslati sondu sa ljudima koji će sletjeti na Mjesec i onda se lansirati nazad na Zemlju, tamo i nazad ukupno preko 700 000 km, medjunarodna orbitalna stanica kruži oko Zemlje na udaljenosti od nekih 420 km što je tako reći pred nosom !

Locutus

pre 1 godinu

pa zar je problem primeniti tehnologiju iz 1969g???te godine ljudska posada je otisla na mesec i vratila se bez ikakvih problema?ili nije?
(dd, 3. septembar 2022 15:00)

Tada su išli da vide, sada će ići da ostanu i prave bazu. Velika je razlika.

kosta

pre 1 godinu

90 milijardi € košta ova sprdnja, a ljudi umiru od gladi i onda nas lože da je njima stalo do nas...koriste vodonično gorivo,a nama uvaljuju elektronska vozila i ostale krševe. A na Mesecu su bili samo na Kjubrikovom filmu.

m

pre 1 godinu

Nema vise nemackih naucnika kao sto je Braun i Nasa ne moze nista.
(Kaiser Roger, 03. septembar 2022 15:28)

i zato space x nema problema sa svojim lansiranjima ovde se radi o NASI.

Рајко

pre 1 godinu

@Git gud
O čemu je reč, u čemu je problem?
Проблем је у сигурносним протоколима.Један амерички научник је пре неколико година изјавио да ниједна ракета са људском посадом, шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, не би по, данашњим сигурносним стандардима, могла бити лансирана.Компјутери, који надгледају све аспекте лансирања, би то исто лансирање зауставили из десетина разлога. За заустављање лансирања, данас, довољан је један технички проблем.

Radoznao

pre 1 godinu

Tipičan primer kada se politika upliće u istraživanje/nauku. Ovaj program je zamišljen da ostvari sve woke ciljeve: šef programa je žena, manjine su više zatupljene od svog procenta u stanovništvu, sprema se da se pošalje prvi crnac i prva žena na Mesec ( sve ovo se uvek ponavlja u vestima na CNN-u). Bilo je i žena i crnaca u programu Apolo, ali oni nisu bili angažovani zbog toga što su bile žene ili crnci, nego što su znali posao za koji su primpljeni. Sada je za Nasu prioritet pripadnost grupi, pa tek sekundarno znanje.

lilu

pre 1 godinu

vec sam puno puta pisao o tome,veoma sam upucen u te stvari.
(zz, 3. septembar 2022 18:58)

e nemoj mi reci, veoma si upucen? bio si tamo u vreme hladnog rata? slusao si sta pricaju u ruskom razvojnom centru?

koliko ljudi mogu biti egoisticni da sami sebe proglase nekim ekspertima a izvori "cinjenica" su neki tamo no name sajtovi, YT klipovi stvarani ciljano za njih i zbog pregleda. selektovanje cinjenica koje potvrdjuju njihova iverenja itd.

laky

pre 1 godinu

pa zar je problem primeniti tehnologiju iz 1969g???te godine ljudska posada je otisla na mesec i vratila se bez ikakvih problema?ili nije?
(dd, 03. septembar 2022 15:00)

bez ikakvih problema? lupio i ostao ziv...

posmatrac

pre 1 godinu

Danas ne mogu pošalju lutke u orbitu, a pre 50 godina su ljudima sleteli na Mesec. Ljudi su još dobro i pametni kolko se sistem trudi da ih zaglupi.

ProRok

pre 1 godinu

Samo ti slusaj "mudre" babe,daleko ces dogurati.
(Petar, 03. septembar 2022 20:26)

Petre@ i pravi pacijentu@, nije poenta da je baba mene '69.g. uverila za sva vremena, da će let na mesec, sprečiti Bog. Poenta je da let u kosmos veoma složen i rizičan da mu ljudi još nisu dorasli. Izuzetan problem je radijacija. Podržavam nauku, ali sam za propitivanje svake tvrdnje.Ovo poletanje ne ide kako su planirali. Kraj.

sosa

pre 1 godinu

A koja to ruska raketa moze da odnese ljude do meseca? Kako se zove ruska raketa koju su Ameri kupili?
(Mile, 03. septembar 2022 19:58)


Raketni motor RS 10

rebro

pre 1 godinu

@luka, radijacija Van Alenovog pojasa je objašnjena bar 200 puta.
Astronaut Edgar Mičel je pred smrt izjavio da su ih na Mesecu posmatrali neki koji nisu ljudi.
I sad ti znaš bolje od njega.

ProRok

pre 1 godinu

Moj komentar po treći put. Kada sam babi 1969.g. rekao da će ljudi otići na mesec, rekla mi je da to Bog neće dozvoliti. Sada posle 50 godina, počinjem da verujem da je bila u pravu?

Mr. Spok

pre 1 godinu

Neće to ići bez ruskog motora RD 108 (ракетный двыгатель 108) koji je tolike godine gurao sve NASA projekte do MSS. Drago mi je što vidim da ima mnogo informisanih koji znaju kako je to do skoro išlo "tamo gore". Rusi su u svemirskoj tehnologiji svetlosnu godinu ispred svih. Do novih avantura na Mesecu moraju ovi preko bare još malo da savladaju gradivo. Ko ne veruje sada uveriće se uskoro...

rebro

pre 1 godinu

@dd, veliki je problem primeniti tehnologiju staru 70 godina iz prostog razloga - ne postoji više.
Zašto ti ne koristiš Nokia3310 telefon?
Zato što ga nema.
E, tako je i sa svemirskom tehnologijom.

Boško

pre 1 godinu

Dobro,Amerikanci su lagali,ali zašto su Rusi cutali,ni dan danas mi nije jasno a evo pedeset godina prodje !
(cvrko, 3. septembar 2022 17:43)

Ko bi im verovao? Svet bi bio ubeđen da zli komunisti ne mogu da podnesu uspeh kapitalističke velesile, pa lažu da bi nekako ukaljali najveći uspeh u istoriji čovečanstva. Danas, pogotovo kad čitamo ovakve vesti, potpuno je jasno da niko nikada nije poslao ljude na Mesec, a da ne pričamo o njihovom povratku na Zemlju. To je tek logističko-tehnička katastrofa u najavi i potpuno nemoguća čak i u 2022. godini.

Veliki brat

pre 1 godinu

Pa nije problem u tehnologiji već u kvalitetu materijala i radova.
(GoranH, 03. septembar 2022 16:00)

Ne razumem. Pa jesu li tada materijali bili bolji? Gorivo? Posade? O čemu je reč, u čemu je problem?
(Git gud, 3. septembar 2022 17:55)

Pogledaj zašto je na kraju Čelendžer završio kako je završio u januaru 1986. godine i kako su još od prve misije 5 godina ranije imali problema sa "običnom" gumom za zaptivanje između segmenata onih bustera na čvrsto gorivo.
Inženjer kompanije Morton Thiokol, koja proizvodi buster rakete za Spejs šatl, dobio je otkaz jer je tvrdio da će do nesreće doći odmah na početku lansiranja, imajući u vidu da je najavljena temperatura u vreme lansiranja oko -3C, a da je ranije naniža temperatura pri lansiranju bila 12C, i opet su utvrđena oštećenja i gubljene funkcije zaptivanja primarnog gumenog prstena na spojevima.
Do katastrofe nije došlo pri startovanju motora na busterima samo zbog oksida koji su blokirali da se na problematičnom spoju pojavi otvoren plamen, ali se još pre samog lansiranja tu video dim, tako da su nesreću mogli da spreče da je neko gledao detalje. Ali, već 2 puta je bilo odlagano lansiranje i menadžment NASA nije hteo još jednu "bruku", pa su pritisnuli inženjere da potpišu dozvole za lansiranje, a kad se desila katastrofa, dobili su mnogo veću bruku nego da su još jednom odložili lansiranje.

Sada je druga priča, ako samo joedan od inženjera ne potpiše da je sve u redu, nema lansiranja!

očajno pero

pre 1 godinu

@Lala možda mi mlataramo Kosovom i bežimo kada je pomračenje sunca, jer mi za razliku od tebe imamo pamet, a ti samo taj glupavi sarkazam. Bilo bi dobro ponekada nešto i da pročitaœ pa i naučiš, jer Srbi za razliku od tebe i tebi sličnih imaju kvantni um. Tebe mogu Amerikanci da lažu koliko hoće, ali. nas teško. Drugo u lansiranju Apolo programa učestvovalo je 8 veličanstvenih naučnika sve Srbi. Zahvaljujući njima je NASA i napravila Apolo program. Ovo možeš naći na sajtu NASA pod uslovom da znaœ engleski. Taj glupi sarkazam zadrži za sebe.

Procep na raketi! xD

pre 1 godinu

Znate onaj vic sa mackom:

Proizvodjac Mercedesa - Mi uvece stavimo macku i ako je macka ujutru ziva, automobil nije dobar.
Proizvodjac Juga - Mi uvece stavimo macku i ako macke ujutru nema, automobil nije dobar...

Kakav bre procep pominju ovi ludaci, pa nije to jugo da se vozi po Ibarskoj...

lalos

pre 1 godinu

Kao prvo,ako je mesec kao što tvrde udaljen 330 000 km, nema šanse da su prošli radijaciju Van Alenovog pojasa.Kao drugo,Stenli Kjubrik je izjavio pred smrt da je lično režirao tu farsu.Kao treće,Henri Kisindžer je to i potvrdio,uz opasku da je takav bio trenutak sa Rusima,te da im je to laganje bilo preko potrebno za bustovanje posrnulog patriotizma zbog debakla u Vijetnamu, Kubanske krize , rekao je “Lagali su i Rusi,ali mi smo slagali bolje”.
(luka, 3. septembar 2022 19:38)

kao 1A sam naucnik Van Alen je izjavio da ta radijacija nije stetna po ljude.

zz

pre 1 godinu

Dobro,Amerikanci su lagali,ali zašto su Rusi cutali,ni dan danas mi nije jasno a evo pedeset godina prodje !
(cvrko

vec sam puno puta pisao o tome,veoma sam upucen u te stvari.pa rusi cute zbog svog Gagarina koji pandan americkoj posadi za mesec.u to vreme je pocela svemirska trka.rusi lansirali gagarina prvog coveka u zemljinoj orbiti.ameri se uplasili i fejkovali ljudski misiju na mesec.

naravno da se nista od toga nije desilo.ameri cute o gagarinu koji nije ni video raketu a ne da je bio u svemiru.rusi cute o sletanju na mesec.to ce im biti vecna tajna.sto se toga tice ameri i rusi rade zajedno.pardon lazu zajedno!!!

sad posle vise od 50g imaju tehnicki problem skoro mesec dana da posalju obicnu raketu?ma dajte ljudi otvorite oci,lazu nas!!!kao sto je neko napisao,da se to stvarno desilo danas bi imali ekskurzije i setnje po mesecu!!!

Sinan Sakić

pre 1 godinu

@Git gud
O čemu je reč, u čemu je problem?
Проблем је у сигурносним протоколима.Један амерички научник је пре неколико година изјавио да ниједна ракета са људском посадом, шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, не би по, данашњим сигурносним стандардима, могла бити лансирана.Компјутери, који надгледају све аспекте лансирања, би то исто лансирање зауставили из десетина разлога. За заустављање лансирања, данас, довољан је један технички проблем.
(Рајко, 03. septembar 2022 18:42)
Ovo ko da sam ja izjavio da bih uzeo US Open ove godine, ali nisam dobio vizu. Čuj njega “sigurnosni protokoli”...da nisu mozda “bezbednosni” , je li, strucnjak?

Veliki brat

pre 1 godinu

Па било ко ако нешто зна о ракетарству, зна да амери везе немају о њему, до сада су користили руске ракете и гориво али нема више...
(хемија, 3. septembar 2022 18:05)

Koju konkretno rusku raketu su koristili? Koristili su jedan model motora iz Rusije, za jedan model rakete, i ta priča je završena, jer se nove narudžbe ne planiraju još od pre 2 godine.



...nema šanse da su prošli radijaciju Van Alenovog pojasa.
(luka, 3. septembar 2022 19:38)

Imaš neki konkretan dokaz da je radijacija tolika da se ne može zaustaviti npr. običnom kuhinjskom alu-folijom? Kolika je konkretno ta radijacija, kad već izričito tvrdiš da je nemoguće proći kroz te pojase?

I jedna napomena: ne postoji samo jedan Van Alenov pojas, tako da nisi naveo na koji konkretno misliš, ili su problematična oba?
Ili je ipak veći problem zračenje Sunca, jer je mnogo duže vreme na putu izvan Van Alenovih pojasa do Meseca, gde nema zaštite od sunčevog zračenja?

@Srga Robocap

pre 1 godinu

Nemoze to bez kabla
(Srga Robocap, 3. septembar 2022 17:26)

Da, ne moze, ali ne bi trebalo ni nepismeni kojima je prostoprosirena recenica problem da komentarisu odlazak na mesec. Tako da... eto, ipak vidis da sve moze.

Bb

pre 1 godinu

Curi im vodik koji služi da se motori podhlade prije paljenja. Vodik je najlakši element i uvijek curi pomalo čak i kad nema mikro pukotina. No big deal. Popravit će oni to.

mile

pre 1 godinu

Raketni motor RS 10
(sosa, 3. septembar 2022 21:06)

Odgovorio si mi nesto sto nisam ni pitao. Google nije cuo za taj motor a nisam ni ja. Ja znam sta su Ameri kupili od Rusa i zasto. Nisam nikad cuo da neko kupuje celu raketu. Jednostavnije je platiti usluge lansiranja u tom slucaju.

mrk

pre 1 godinu

Moze li neko ko bolje poznaje i prati astronautiku da pojasni, kako je moguce da danas uz toliki napredak tehnike imaju problema sa lansiranjem rakete ka Mesecu
(Goran, 3. septembar 2022 20:25)

probel je sa motorima i sistemo goriva i hladjenja. to su stvari koje se koriste vec 20 godina, iznova se koriste i premstaju se. ovi motori su bili na spejs satlu, drugim raketama itd. logicno da ce doci do problema.
samo to ne mozes sveznalim srbima objasniti.
inzenjer sam po struci i to masinski i znam koliko je tesko nesto novo napraviti a da savrseno funkcionise.
problemi su bili sa hladjenjem motora 3 prosli put a ne sa gorivom kao sto pise u tekstu

Kaiser Roger

pre 1 godinu

..ne, nema vise jevtinih ruskih raketa iz 80-tih godina...
(kraja, 03. septembar 2022 18:03)

Kako ne shvatate ameri su uzimali od rusa jer su jeftinije ali to su neki drugi motori.Ovo je najveca raketa ikada koja bi trebalo da stigne na Mesec, da rusi imaju i oni bi sleteli zar ne?.A drugo i ti rusi nisu sami napravili nego 2500 nemackih naucnika koji su radili.Jedan naucnik koji bio najbolji iz oblasti hidrogenske bombe je odveden za Rusiju i zato su sovjeti imali najjacu hidrogensku bombu.A raketna nauka nije maltene ni postojala u Rusiju do 1945, tek poneki entuzijasta.Kasnije je sve to nastalo, a Nemacka je bila broj 1 u svetu.

Sima poštenjačina

pre 1 godinu

Nisu Rusi ćutali, nego Sovjeti, komunisti. A ako se gleda da je Rusija bila okupirana komunistima, i da su oni globalisti isto kao i zapadni globalisti, dolazimo do zakljička da su Sovjeti i Ameri bili pod jednom vlašću, pa su zato koordinirano ćutali. Što se lako vidi i sa ex Yu granicama republika, gde su ih komunisti crtali, a Zapad 90ih insistirao na njima, umesto da menja prethodne granice neprijatelja.

Los Angeles

pre 1 godinu

Podrugljivi komentari srbijanaca,koji se jos mlataraju kosovom,i beze u podrume od pomracenja sunca.
(Lala, 3. septembar 2022 16:05)
Druze, ne vredi ti, koliko god se trudis, nikad neces biti deo tog zapada, tako da batali to lupetanje. Iste komentare ostavljaju i napredni Ameri
(xxxx, 03. septembar 2022 17:07

Kad bi samo znao koliko si pogrešan, smejao bi se sam sebi. U USA si domaći u roku par meseci, svi su ovde dobrodošli i isti. Da pogledaš spisak imena samo Nase ili SpaceX pa da vidiš ko sve tu radi iznenadio bi se. E sad to što u Nemačku i Švajcarsku ide naša klasa ljudi koja realno i u Beogradu bi bili kao da su pali sa Marsa, a pri tome i nemci hladni, to je drugi problem. Pitajte Anu Ivanović za recept, mada se ona decenijama ne ponaša kao srpkinja nego kao svetsa osoba.

zz

pre 1 godinu

Dobro,Amerikanci su lagali,ali zašto su Rusi cutali,ni dan danas mi nije jasno a evo pedeset godina prodje !
(cvrko

vec sam puno puta pisao o tome,veoma sam upucen u te stvari.pa rusi cute zbog svog Gagarina koji pandan americkoj posadi za mesec.u to vreme je pocela svemirska trka.rusi lansirali gagarina prvog coveka u zemljinoj orbiti.ameri se uplasili i fejkovali ljudski misiju na mesec.

naravno da se nista od toga nije desilo.ameri cute o gagarinu koji nije ni video raketu a ne da je bio u svemiru.rusi cute o sletanju na mesec.to ce im biti vecna tajna.sto se toga tice ameri i rusi rade zajedno.pardon lazu zajedno!!!

sad posle vise od 50g imaju tehnicki problem skoro mesec dana da posalju obicnu raketu?ma dajte ljudi otvorite oci,lazu nas!!!kao sto je neko napisao,da se to stvarno desilo danas bi imali ekskurzije i setnje po mesecu!!!

Bre!

pre 1 godinu

Pa normalno da curi vodonik kada im je cela raketa a la frankenstajn: busteri iz otkazanog projekta, polovni motori skinuti sa spejs satla, rezervoari sklepani na brzinu...

DEJAN

pre 1 godinu

Ako NASA nije u stanju u 2022 da ide do meseca kako su mogli u 60 tih. I onako su planirali da poshalju shatl bez ekipaza kako bi izmerili nivo radijaciji prvo sta je dokaz da nikad nisu bili na mesecu. Ali oni lazu citavo vreme za sve pa i za ovo.

Deni

pre 1 godinu

@dd, veliki je problem primeniti tehnologiju staru 70 godina iz prostog razloga - ne postoji više.
Zašto ti ne koristiš Nokia3310 telefon?
Zato što ga nema.
E, tako je i sa svemirskom tehnologijom.
(rebro, 3. septembar 2022 21:51)
Da li da plačem ili da se smejem?!
Ti si primer ljudske deevolucije.
Inače, imam 3310 u fioci i mogu da ga koristim.

Aha

pre 1 godinu

Nemaju dovoljno veliki studio za piletanje i sletanje kao pre 50 godina, sada su svi veći studiji angažovani snimanjima uspeha ukrajinske kontraofanzive.

Nesha

pre 1 godinu

Da li je realno da u 2022. godini neko i dalje ponavlja "Stenli Kjubrik je izjavio pred smrt da je lično režirao tu farsu.", aman ljudi, na hiljadu mesta imamo dokazano da na tom snimku nije stari dobri Stenli, dokle ćete više.

Da ga je Kjubrik snimao on bi tražio, u svom maniru, da sletanje na Mesec snima na pravoj lokaciji ;)

Bickey

pre 1 godinu

@Ja stvarno ne razumem da iko danas veruje u Američko sletanje na mesec. Kao prvo,ako je mesec kao što tvrde udaljen 330 000 km, nema šanse da su prošli radijaciju Van Alenovog pojasa

Odakle uopšte znaš za Van Alenov pojas? Video si lično? Ili si odlučio da veruješ naučnicima da Van Alenov pojas postoji?

Astro

pre 1 godinu

SLS raketa koristi RS-25 motore proizvedene od strane Americke firme Rocketdyne. Kao sto su drugi napisali, originalno korisceni za Space Shuttle. Koriste tecni vodonik i tecni kiseonik kao gorivo.

Problem sa tecnim vodonikom je sto su molekuli vodonika dosta mali i dovoljan je mikroskopski procep da procuri pa je stoga jako tesko ostvariti savrsen spoj na ventilu za punjenje. Pogotovo sto je i temperatura isparavanja jako niska, kada se veoma hladne cevi za provod tecnog vodonika sa quick-disconnect-a spoje na ulazni ventil na raketi koji je na spoljnoj temperaturi, gotovo je nemoguce ostvariti savrsen spoj. Zbog toga se koriste specijalne gumice (gasket) i drugi mekani materiali ali opet jako tesko bez curenja. Sve sto mogu da urade je da uspore punjenje i snize pritisak vodonika u cevima za punjenje da smanje kolicinu koja iscuri.

Curenje kao takvo nije problem jer goriva ima dovoljno i ionako isparava u samom rezervoaru u raketi pa se odvodi u gasnom stanju i visak ispusta kroz ventile a tecni vodonik dopunjava do samog lansiranja. Problem je sto je vodonik izuzetno zapaljiv kada je u kontaktu sa kiseonikom. Kada je koncentracija cistog vodonika u vazduhu preko 4% (a kiseonika ima oko 20%) onda je dovoljna jedna iskra da dodje do eksplozije. U tom delu na spoju za punjenje goriva gde curi vodonik izmerili su koncentraciju 3-4 puta vecu od dozvoljenih 4%. Malo je falilo da ode sve u vazduh. Morali su da obustave.

A da su nesposobni i da ih treba otpustiti to da.

Deni

pre 1 godinu

Meni je fascinantno da danasnji ljudi misle da danas sve treba da ide glatko bez imalo muke jer smo mnogo uznapredovali.Ali u nauci nije tako.Zar ti stvarno mislis da su oni otisli na Mesec bez imalo muka iz prvi put?.Samo sto tada nije postojao internet pa da svako komentarise i da se cudi a posle da prica teorije zavere.Drugo ova raketa je 100 puta teza i komplilovanija i samim tim ima vise prostora za greske.Ne brini raketa ce stici na Mesec ali bez muke nema nauke.Ne veruj u ove neznalice koji samo pricaju teoriju zavere a ne znaju fiziku za 6 razred.
(Kaiser Roger, 3. septembar 2022 22:03)
Šta će im teža i komplikovanija raketa kad je i ona lakša, jednostavnija, odrađivala posao 70-tih godina prošlog veka?
Pa neka smo mi glupi i neobrazovani, ali sve to što nam se podmeće kao činjenica nema ni najmanje smisla.

dbz

pre 1 godinu

@(luka, 3. septembar 2022 19:38)
Kažeš "Nema šanse da su prošli radijaciju Van Alenovog pojasa"... To je jedna od osnovnih mantri koje neuki "alternativci" vrte već decenijama kao pokvarene gramofonske ploče, a nemaju ni zrnce volje da se zaista informišu o temi. Ali, hajde, objasniću još jednom, jer vidim da ima puno mladih ljudi koji su izbegavali časove fizike u osnovnoj školi, pa sad misle da im je par somnabulnih YouTube klipova dovoljno da "znaju sve". Kao prvo, ne postoji jedan nego dva bazična pojasa radijacije oko Zemlje, a povremeno ih ima i više zavisno od količine kosmičkih čestica koje zarobljava Zemljino magnetno polje. Kao drugo, to nisu sfere koje u potpunosti okružuju celu planetu, već polja u obliku "krofne" koja slede linije magnetnog polja - pa tako postoje područja sa veoma različitim intenzitetom radijacije, uključujući i oblasti gde je ona minimalna. Upravo to omogućava relativno bezbedan let ljudskih posada – brod ne ide ravnom putanjom prema Mesecu, kao da sledi razapet konac, nego koristi paraboličnu putanju kako bi u početnom delu puta prošao kroz oblasti gde je intenzitet radijacije mnogo manji. I to radi velikom brzinom, kako bi što pre prošao kroz to neugodno područje. Zato je izloženost posade radijaciji bila sasvim podnošljiva, a najbitniji faktor je bilo kratko trajanje misija. Pronađi slike putanje koju su koristile "Apolo" misije i sve će biti jasno - barem kada je reč o famoznim Van Alenovim pojasima.

Sami rekose

pre 1 godinu

Danas imaju "probleme", a navodno su jos '69 bili tamo. I onda 53.godine to nisu ponovili. Ja sam za nauku, ali takodje i za ukidanje bajki iz nastavnog programa ;)

marcus1975

pre 1 godinu

pa zar je problem primeniti tehnologiju iz 1969g???te godine ljudska posada je otisla na mesec i vratila se bez ikakvih problema?ili nije?
(dd, 3. septembar 2022 15:00)

Samo jedan primer zašto jeste ogroman problem:
Motor Rocketdyne F-1, prvi stepen čuvene rakete "Saturn 5" koja je odnela "Apolo" na Mesec, više niko ne ume da sastavi tako da iz prve radi. Imaju kompletne crteže, ali ne znaju "cake" kojih ima na hiljade. Jesu majstori i inženjeri iz tog vremena ostavili ceduljice i beleške, ali te beleške niko danas ne razume.
Zato su napravili nov motor i novu raketu i razume se da imaju probleme koji uvek postoje. Sovjeti su na samom početku izračunali (teorija poizdanosti sistema) da im treba 12 (dvanaest) lansiranja i revizija rakete da se reše svi problemi i da ta raketa bude pouzdana. Eno i "SpaceX"-u su rakete zaglavljivale ili se raspadale na rampi, ali oni su privatna firma, njihove su pare i niko im ništa ne može, a ovo su pare poreskih obveznika. Mora sve da bude javno i sve da radi iz prve inače slede teorije zavere i pitanja poput Vašeg:)

Djokica

pre 1 godinu

(luka, 3. septembar 2022 19:38)

I poslednje - Zemlja je ravna ploca koju na ledjima drze kornjace, je li tako? A sada malo ozbiljnije. U mnogim drzavama u to vreme radio-astronomi su svoje antene usmerili ka Mesecu i slusali razgovor izmedju posade Apola 11 i Hjustona. U to vreme je u orbiti bilo svega par vestackih satelita, sama tehnologija je bila nova i nije bas bilo lako lazirati tako nesto.

wer

pre 1 godinu

tako'e,
sve to laz i prevara,
korona i 5g cip
d'e je iko ikada poleteo sa nase ravne zemlje?
el postoje neki dokazi, vi prepametni naUcnici?

David

pre 1 godinu

Nema NASA vise kadrova, unistiena je NASA pre Klintona. Jako puno loseg kadra se uvuklo u NASU. Secam se jednom su objavili konkurs za specijalistu moon surface, javilo im se 40 k kandidata, a usvetu je mozda svega 50 takvih osoba. Bolji kadar ima spacex danas. NASA nekada i sada to su dve velike razlike. To je kao kada bi drzava pokusala da ozivi elektronsku industriju u NIsu danas na osnovuznanja od pre 35 godina.

Tri Tacke

pre 1 godinu

Ono što je svima promaklo je da je fuzioni reaktor konačno proradio, i da je za prvih 120 sekundi potrošio sve zalihe prikupljenog tricijuma na Zemlji. Amerikanci i Evropljani su se "mučili" decenijama, onda Kinezi promene dva parametra i reaktor proradi - nisu motrili na Kineze!!!
Sada bi letovi na Mesec bili komercijalni, da donose izrudareni tricijum čije se zalihe mere u hiljadama tona. Naftne kompanije su upregle sve svoje snage da spreče letove na mesec i spreče razvoj fuzije, pogotovu je to bilo očiglefno kod pojave hladne fuzije 1989-te.
Ovaj rat u Ukrajini treba gledati u tom svetlu kao i granatiranje ukrajinske nuklearke u svetlu ponovnog uključivanja francuskih i nemačkih nuklearki.
Ako Artemis poleti na Mesec, biće to čudo nad čudima. I više od toga! Mnogo više.

Djordije Cvarkov

pre 1 godinu

Pomrli nacisticki inzenjeri koji su do skoro vodili NASA-u. A kineske ili ti niskokvalitetne delove i Žika šloser ne može da okrpi. Ima tamo pametnih i sposobnih Srba, inzenjera i tehničara, ali neće da guraju Amere, proradio im patriotizam. Dok se Kosovo ne vrati pod upravu Beograda, dok se ne izvine za bombardovanje Srbije i plate odstetu, nece poleteti ni jedna raketa SAD-a. U ostalom, tako je i posteno, dosta je bilo. Ende

Direktor

pre 1 godinu

Nece to bez rusa.
(mandragora, 3. septembar 2022 15:23)

Rusi odnosno Sovjeti su postigli sjajne uspehe u aeronautici, doduše uz ogromnu cenu pre svega u ljudskim žrtvama. Ali baš su u odnosu na svoje pokušaje da osvoje mesec imalu i najveće poraze. Njihov sadašnji raketni potencijal ne pokriva distance do meseca. A svi koji ukazuju na činjenicu da su rusi transportovali uslužno i astronaute iz drugih zemalja na svemirsku stranicu, neka prvo pogledaju razdaljinu do te stanice, pa razdaljinu do meseca.

Exo

pre 1 godinu

vec sam puno puta pisao o tome,veoma sam upucen u te stvari.pa rusi cute zbog svog Gagarina koji pandan americkoj posadi za mesec.u to vreme je pocela svemirska trka.rusi lansirali gagarina prvog coveka u zemljinoj orbiti.ameri se uplasili i fejkovali ljudski misiju na mesec.

naravno da se nista od toga nije desilo.ameri cute o gagarinu koji nije ni video raketu a ne da je bio u svemiru.rusi cute o sletanju na mesec.to ce im biti vecna tajna.sto se toga tice ameri i rusi rade zajedno.pardon lazu zajedno!!!

sad posle vise od 50g imaju tehnicki problem skoro mesec dana da posalju obicnu raketu?ma dajte ljudi otvorite oci,lazu nas!!!kao sto je neko napisao,da se to stvarno desilo danas bi imali ekskurzije i setnje po mesecu!!!
(zz, 3. septembar 2022 18:55)

Ko te uputio? YT kanal pod nazivom "reptili vladaju zemljom"?

Zemljoradnik

pre 1 godinu

i zato space x nema problema sa svojim lansiranjima ovde se radi o NASI.
(m, 03. septembar 2022 23:43)

- Imao je space x itekako problema. Uostalom space x ide u orbitu do oko 500 km, a ovo što NASA pokušava je let do Meseca udaljenog 330,000 km. Neuporedivo je.

Jr

pre 1 godinu

Laž svemira je satanistička laž kojom nas varaju satanisti da bi učinili da se osećamo beznačajnim. Tako žele da nas odvoje od Boga. Gore je kupola i ništa ne prolazi. Zemlja je ravna a sateliti su zapravo baloni. Zvezde su samo svetla koja je Bog postavio, kao i sve drugo...

mirko sv

pre 1 godinu

nagledao sam se u poslednjih godinu dana barem preko 200 sati dokumentaro naucnih emisija od svemiru.
a moja ideja je da se mars ne treba ovako naseliti, vec da trebamo poslati rakete i nekakve module iza marsa u pojas asteroida i zakaciti ledene asteroide te ih preusmeriti na mars. komad leda precnika 200.300m... veoma dugotrajan i skup proces, barem 100g da marsu damo vode za okean. jer marsu fali samo atmosfera, ako se to uspe, bice olaksano sletanje, jer je sletanje i usporavanje najskuplji problem...

gari

pre 1 godinu

Kad nema RUSKIH RAKETA NOSAČA, onda je problem, jer ne znaju da naprave sopstvene!!!!!
Ustvari znaju,samo im malo "curi" gorivo. Šalu na stranu, cela usa se snabdeva iz "ostatka sveta", izmestili su sopstvenu proizvodnju u kinu, meksiko, indiju, aziju, istočnu evropu,EU... Globalizacija i "drčnost" na profit, polako dolazi na naplatu. Svoju proizvodnju u usa su ili ugasili ili sveli na minimum, potpuštali radnike, i sad frka, kriza i "trgovinski rat" sa ostatkom sveta...

MisterNo

pre 1 godinu

@lilu

Pa sad ako je proracun sletanja Apolo 13 minorna stvar onda si u pravu. Sletanje je inace najkriticnija stvar sa celom letelicom, a ne sa ostecenom kakav je bio Apolo 13.
Realno, nasi nisu bili vodeci inzenjeri, ali daleko da su bili potrcko...

Tri Tacke

pre 1 godinu

Srbi su imali maksimalni dopronos isto kao i u ruskom programu gde su ljudi bežali pred infor biroom...
U apolu su napravili model i program, a ne ono go-no go. U ruskom su napravili gorivo.
Toliko. Anti-Srbi, začepite više!!!

BOX

pre 1 godinu

Svi dobro znamo da rakete Amerikanci kupuju od Rusa jer oni nemaju tu tehnologiju. Ruske su najpouzdanije rakete tako da sto se tice ko je od njih tehnoloski napredniji izmedju Rusa i Amera to Vam sve govori..

neutral fe

pre 1 godinu

@dd, veliki je problem primeniti tehnologiju staru 70 godina iz prostog razloga - ne postoji više.
Zašto ti ne koristiš Nokia3310 telefon?
Zato što ga nema.
E, tako je i sa svemirskom tehnologijom.
(rebro, 3. septembar 2022 21:51)

Da li da plačem ili da se smejem?!
Ti si primer ljudske deevolucije.
Inače, imam 3310 u fioci i mogu da ga koristim.
(Deni, 04. septembar 2022 23:03)

možeš li da ga lansiraš u svemir, tačnom putanjom do odredjene tačke, i da ga vratiš nazad?
problem sa starom tehnologijom, u fundusima ili u fioci ko nokia, nije da li će da rade ok nego koliko još dugo će da rade ok. važi i za tehnologiju i tehniku, i auta i hifi, važi i za telefone, kompjutere, a važi i za rakete, module i lendere... važi i za tu tvoju nokiju.

neutral fe

pre 1 godinu

Nece to bez rusa.
(mandragora, 3. septembar 2022 15:23)

Rusi odnosno Sovjeti su postigli sjajne uspehe u aeronautici, doduše uz ogromnu cenu pre svega u ljudskim žrtvama. Ali baš su u odnosu na svoje pokušaje da osvoje mesec imalu i najveće poraze. Njihov sadašnji raketni potencijal ne pokriva distance do meseca. A svi koji ukazuju na činjenicu da su rusi transportovali uslužno i astronaute iz drugih zemalja na svemirsku stranicu, neka prvo pogledaju razdaljinu do te stanice, pa razdaljinu do meseca.
(Direktor, 04. septembar 2022 00:21)

... nešto manje od 300.000 km duža trajektorija, plus natrag.

Zoran

pre 1 godinu

Tehnologija 1969 , par stvari :

https://images.app.goo.gl/PCxSw5ZJJFhcpz6D7
https://images.app.goo.gl/4niuGmyYpUP46qm67
https://images.app.goo.gl/xngUBNxH6K3fgLLQ8

...i sletese na Mesec ?

Zalosno je kako se ljudima moze manipulisati, a da ne trepnes.
Sasvim sigurno da 99% ljudi nema ideju o kakvom se poduhvatu tu radi i koliko je velika razlika izmedju slanja rakete bez posade i sa posadom na tako veliki put kroz svemir. Njima jednostavno kazes da su se spustili, pokazes sliku na TV-u i prica je zavrsena. Prospes dva tri "naucna" objasnjenja od strane nekoliko placenika sa Dr. ispred imena i ljudi padose.
Tuga...

Veteran

pre 1 godinu

Nista bez ruskih materijala, goriva i znanja
(mile, 3. septembar 2022 15:33) 

Ajd prosvetli nas pa nam reci a dokle su rusi to stigli?
Ni do Kijeva ne mogu da stignu koliko su jaki sa tehnikom.

Locutus

pre 1 godinu

pa zar je problem primeniti tehnologiju iz 1969g???te godine ljudska posada je otisla na mesec i vratila se bez ikakvih problema?ili nije?
(dd, 3. septembar 2022 15:00)

Tada su išli da vide, sada će ići da ostanu i prave bazu. Velika je razlika.

xxxx

pre 1 godinu

Podrugljivi komentari srbijanaca,koji se jos mlataraju kosovom,i beze u podrume od pomracenja sunca.
(Lala, 3. septembar 2022 16:05)
Druze, ne vredi ti, koliko god se trudis, nikad neces biti deo tog zapada, tako da batali to lupetanje. Iste komentare ostavljaju i napredni Ameri

Salle

pre 1 godinu

baš bezveze,pa već smo bili na mesecu,al u ono vreme bili kvalitetni proizvodi, ovo sad... sve se kvari pred istek roka.
(iv, 3. septembar 2022 15:25)

Jedna od prednosti koje je prošlost imala u odnosu na sadašnjost je nedostatak transparentnosti. Danas ove spektakle gledaš uživo na jutjubu. Da si od 60ih godina imao te mogućnosti, ne bi ti izletela ta, za kvalitetnije delove i ostali sarkazmi.

024

pre 1 godinu

50 godina posle slanja rakete i pos?de na Mesec nisu sposobni napuniti raketu..bili lazovi...i ostali..da zarate nekog su majstori..i pre i sad.

Kaiser Roger

pre 1 godinu

Moze li neko ko bolje poznaje i prati astronautiku da pojasni, kako je moguce da danas uz toliki napredak tehnike imaju problema sa lansiranjem rakete ka Mesecu, a pre pedeset godina je to bilo izvodljivo?I ako su tada sleteli na Mesec, kako su bez tehnicke podrske tada mogli da polete sa površine Meseca i bezbedno se vrate?
(Goran, 03. septembar 2022 20:25)

Meni je fascinantno da danasnji ljudi misle da danas sve treba da ide glatko bez imalo muke jer smo mnogo uznapredovali.Ali u nauci nije tako.Zar ti stvarno mislis da su oni otisli na Mesec bez imalo muka iz prvi put?.Samo sto tada nije postojao internet pa da svako komentarise i da se cudi a posle da prica teorije zavere.Drugo ova raketa je 100 puta teza i komplilovanija i samim tim ima vise prostora za greske.Ne brini raketa ce stici na Mesec ali bez muke nema nauke.Ne veruj u ove neznalice koji samo pricaju teoriju zavere a ne znaju fiziku za 6 razred.

Petar

pre 1 godinu

Moj komentar po treći put. Kada sam babi 1969.g. rekao da će ljudi otići na mesec, rekla mi je da to Bog neće dozvoliti. Sada posle 50 godina, počinjem da verujem da je bila u pravu?
(ProRok, 03. septembar 2022 19:46
Samo ti slusaj "mudre" babe,daleko ces dogurati.

sosa

pre 1 godinu

Podrugljivi komentari srbijanaca,koji se jos mlataraju kosovom,i beze u podrume od pomracenja sunca.
(Lala, 03. septembar 2022 16:05)


Zato hrvatijanci svima veruju.

MisterNo

pre 1 godinu

Dajte otkazite taj promasaj i pare dajte SpaceX... Raketa je promasen koncept, ima dva pomocna potisnika na kruto gorivo?!?
Jednokratna je i lansiranje njome kosta $600.000 po kg tereta.

Postojeci Falcon Heavy je raketa za visestruku upotrebu, i kompletno je na tecno gorivo. Slabija je nekih 20%

StarShip bi trebao da je mocniji od SLS, sa visestrukom upotrebom i cenom od - pazi sad - $1000 po kg tereta. Cak i da Musk fantazira i da bude 10.000 po kg, neuporedivo jeftinije.

rebro

pre 1 godinu

@dd, veliki je problem primeniti tehnologiju staru 70 godina iz prostog razloga - ne postoji više.
Zašto ti ne koristiš Nokia3310 telefon?
Zato što ga nema.
E, tako je i sa svemirskom tehnologijom.

Zvekete

pre 1 godinu

Podrugljivi komentari srbijanaca,koji se jos mlataraju kosovom,i beze u podrume od pomracenja sunca.
(Lala, 03. septembar 2022 16:05)

Hrvati ne mogu bez Srba

ProRok

pre 1 godinu

Moj komentar po treći put. Kada sam babi 1969.g. rekao da će ljudi otići na mesec, rekla mi je da to Bog neće dozvoliti. Sada posle 50 godina, počinjem da verujem da je bila u pravu?

Keki

pre 1 godinu

I ako su tada sleteli na Mesec, kako su bez tehnicke podrske tada mogli da polete sa površine Meseca i bezbedno se vrate?
(Goran, 3. septembar 2022 20:25)

Na isto nacin kao sto se nekada proizvodila Volkswagen buba a danas ne bi prosla nijedan bezbedonoani test.ili kao sto je duh St Luisa preleteo sve sto je preleteo bez gpsa,kompjutera,pomocnih Sistema Ili bilo kakve veze sa kontrolom letenja. Na stranu sve,tada su letovi bili stvar prestiza i deo hladnog rata,a danas se mnogo stvari vise gleda npr parametri komercijalizacije. Zasto ljudi koji ovo ne mogu Sami da zakljuce uopste citaju vesti iz NASA umesto da sede na cosku sa flasom piva i raspravljaju druge svetsle probleme,npr vakcine,illuminate,reptile,5g...sta god

luka

pre 1 godinu

Ja stvarno ne razumem da iko danas veruje u Američko sletanje na mesec. Kao prvo,ako je mesec kao što tvrde udaljen 330 000 km, nema šanse da su prošli radijaciju Van Alenovog pojasa.Kao drugo,Stenli Kjubrik je izjavio pred smrt da je lično režirao tu farsu.Kao treće,Henri Kisindžer je to i potvrdio,uz opasku da je takav bio trenutak sa Rusima,te da im je to laganje bilo preko potrebno za bustovanje posrnulog patriotizma zbog debakla u Vijetnamu, Kubanske krize , rekao je “Lagali su i Rusi,ali mi smo slagali bolje”.

dr.5ar

pre 1 godinu

ovolika priprema i lutke koje salju je samo dokaz da na Mesecu nikad nisu ni bili...a cak je i veliko pitanje da li su ikada astronauti isli dalje od Zemljine orbite

neko ko zna

pre 1 godinu

Tada su išli da vide, sada će ići da ostanu i prave bazu. Velika je razlika.
(Locutus, 03. septembar 2022 16:48)

Lutke koje idu ce da prave bazu?

zz

pre 1 godinu

Dobro,Amerikanci su lagali,ali zašto su Rusi cutali,ni dan danas mi nije jasno a evo pedeset godina prodje !
(cvrko

vec sam puno puta pisao o tome,veoma sam upucen u te stvari.pa rusi cute zbog svog Gagarina koji pandan americkoj posadi za mesec.u to vreme je pocela svemirska trka.rusi lansirali gagarina prvog coveka u zemljinoj orbiti.ameri se uplasili i fejkovali ljudski misiju na mesec.

naravno da se nista od toga nije desilo.ameri cute o gagarinu koji nije ni video raketu a ne da je bio u svemiru.rusi cute o sletanju na mesec.to ce im biti vecna tajna.sto se toga tice ameri i rusi rade zajedno.pardon lazu zajedno!!!

sad posle vise od 50g imaju tehnicki problem skoro mesec dana da posalju obicnu raketu?ma dajte ljudi otvorite oci,lazu nas!!!kao sto je neko napisao,da se to stvarno desilo danas bi imali ekskurzije i setnje po mesecu!!!

Рајко

pre 1 godinu

@Git gud
O čemu je reč, u čemu je problem?
Проблем је у сигурносним протоколима.Један амерички научник је пре неколико година изјавио да ниједна ракета са људском посадом, шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, не би по, данашњим сигурносним стандардима, могла бити лансирана.Компјутери, који надгледају све аспекте лансирања, би то исто лансирање зауставили из десетина разлога. За заустављање лансирања, данас, довољан је један технички проблем.

zz

pre 1 godinu

Dobro,Amerikanci su lagali,ali zašto su Rusi cutali,ni dan danas mi nije jasno a evo pedeset godina prodje !
(cvrko

vec sam puno puta pisao o tome,veoma sam upucen u te stvari.pa rusi cute zbog svog Gagarina koji pandan americkoj posadi za mesec.u to vreme je pocela svemirska trka.rusi lansirali gagarina prvog coveka u zemljinoj orbiti.ameri se uplasili i fejkovali ljudski misiju na mesec.

naravno da se nista od toga nije desilo.ameri cute o gagarinu koji nije ni video raketu a ne da je bio u svemiru.rusi cute o sletanju na mesec.to ce im biti vecna tajna.sto se toga tice ameri i rusi rade zajedno.pardon lazu zajedno!!!

sad posle vise od 50g imaju tehnicki problem skoro mesec dana da posalju obicnu raketu?ma dajte ljudi otvorite oci,lazu nas!!!kao sto je neko napisao,da se to stvarno desilo danas bi imali ekskurzije i setnje po mesecu!!!

хемија

pre 1 godinu

Па било ко ако нешто зна о ракетарству, зна да амери везе немају о њему, до сада су користили руске ракете и гориво али нема више...

Bb

pre 1 godinu

Curi im vodik koji služi da se motori podhlade prije paljenja. Vodik je najlakši element i uvijek curi pomalo čak i kad nema mikro pukotina. No big deal. Popravit će oni to.

@Рајко

pre 1 godinu

@Git gud
O čemu je reč, u čemu je problem?
Проблем је у сигурносним протоколима.Један амерички научник је пре неколико година изјавио да ниједна ракета са људском посадом, шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, не би по, данашњим сигурносним стандардима, могла бити лансирана.Компјутери, који надгледају све аспекте лансирања, би то исто лансирање зауставили из десетина разлога. За заустављање лансирања, данас, довољан је један технички проблем.
(Рајко, 3. septembar 2022 18:42)

Stvarno verujes u tu glupost??? Pa ko programira te kompjutere? A pri tom ne jednom, nego su vec po toj prici 6 puta bili na mesecu i sada kao sa svim iskustvom, kompjuter je postao stroziji??? Ma, daaaaj.

Sinan Sakić

pre 1 godinu

@Git gud
O čemu je reč, u čemu je problem?
Проблем је у сигурносним протоколима.Један амерички научник је пре неколико година изјавио да ниједна ракета са људском посадом, шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, не би по, данашњим сигурносним стандардима, могла бити лансирана.Компјутери, који надгледају све аспекте лансирања, би то исто лансирање зауставили из десетина разлога. За заустављање лансирања, данас, довољан је један технички проблем.
(Рајко, 03. septembar 2022 18:42)
Ovo ko da sam ja izjavio da bih uzeo US Open ove godine, ali nisam dobio vizu. Čuj njega “sigurnosni protokoli”...da nisu mozda “bezbednosni” , je li, strucnjak?

ProRok

pre 1 godinu

Samo ti slusaj "mudre" babe,daleko ces dogurati.
(Petar, 03. septembar 2022 20:26)

Petre@ i pravi pacijentu@, nije poenta da je baba mene '69.g. uverila za sva vremena, da će let na mesec, sprečiti Bog. Poenta je da let u kosmos veoma složen i rizičan da mu ljudi još nisu dorasli. Izuzetan problem je radijacija. Podržavam nauku, ali sam za propitivanje svake tvrdnje.Ovo poletanje ne ide kako su planirali. Kraj.

@dd

pre 1 godinu

pa zar je problem primeniti tehnologiju iz 1969g???te godine ljudska posada je otisla na mesec i vratila se bez ikakvih problema?ili nije?
(dd, 3. septembar 2022 15:00)

Ne razumes. Nema vise floppy disketa, razmagnetisano sve.

iks

pre 1 godinu

Povežite slova i brojeve: a) NASA želi da pošalje lutke oko Meseca da vidi dejstvo sila, radijacije i slično ali nije u stanju da napuni rezervoar gorivom, b) NASA uspešno šalje ljude na Mesec koji se živi i zdravi vraćaju na Zemlju, 1) 1969. godina, 2) 2022. godina.

tutu tutu

pre 1 godinu

Meni je fascinantno da ljudi i dalje misle da je bilo samo jedno sletanje na Mesec. Bilo ih je šest u periodu od 1969. do 1972. godine.

Vlajko

pre 1 godinu

Ne ide to tek tako ljudi, 69te je bila svemirska trka, sletanje na Mesec je trebalo da ispuni Kenedijevo obecanje i ujedno oznaci pobedu Amerike nad SSSR-om, dakle to je moralo da se desi. Pobeda je Amerikancima dala veliki podstrek za buducnost, vratila ljudima nadu jer su Sovjeti poslali prvog coveka u svemir. Zbog toga ostaje sumnja da su Ameri uopste i realizovali tu misiju, a cinjenica da NASA salje prvo pokusne lutke radi snimanja radijacije u svemiru dodatno potvrdjuje da su sumnje itekako opravdane.

ProkopijeElGrande

pre 1 godinu

Cim su Rusi prestali da im isporucuju raketne motore - problemi. Lepo im je rekao Rogozin - Ostaje vam jedino da letite na metlama.

Mr. Spok

pre 1 godinu

Neće to ići bez ruskog motora RD 108 (ракетный двыгатель 108) koji je tolike godine gurao sve NASA projekte do MSS. Drago mi je što vidim da ima mnogo informisanih koji znaju kako je to do skoro išlo "tamo gore". Rusi su u svemirskoj tehnologiji svetlosnu godinu ispred svih. Do novih avantura na Mesecu moraju ovi preko bare još malo da savladaju gradivo. Ko ne veruje sada uveriće se uskoro...

GoranH

pre 1 godinu

...
pa zar je problem primeniti tehnologiju iz 1969g???te godine ljudska posada je otisla na mesec i vratila se bez ikakvih problema?ili nije?
(dd, 03. septembar 2022 15:00)

Pa nije problem u tehnologiji već u kvalitetu materijala i radova.

Sima poštenjačina

pre 1 godinu

Nisu Rusi ćutali, nego Sovjeti, komunisti. A ako se gleda da je Rusija bila okupirana komunistima, i da su oni globalisti isto kao i zapadni globalisti, dolazimo do zakljička da su Sovjeti i Ameri bili pod jednom vlašću, pa su zato koordinirano ćutali. Što se lako vidi i sa ex Yu granicama republika, gde su ih komunisti crtali, a Zapad 90ih insistirao na njima, umesto da menja prethodne granice neprijatelja.

Sasa

pre 1 godinu

O čemu je reč, u čemu je problem?
Проблем је у сигурносним протоколима.Један амерички научник је пре неколико година изјавио да ниједна ракета са људском посадом, шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, не би по, данашњим сигурносним стандардима, могла бити лансирана.Компјутери, који надгледају све аспекте лансирања, би то исто лансирање зауставили из десетина разлога. За заустављање лансирања, данас, довољан је један технички проблем.
(Рајко, 3. septembar 2022 18:42)

Tvoj problem je sto previse verujes tim bezimenim "americkim naucnicima". Nekada su naucnici imali imena, danas su svi samo naucnici. Danas kazu jednu, sutra drugo, ali oni su naucnici, to se po automatizmu prihvata kao istina.

lilu

pre 1 godinu

Drugo u lansiranju Apolo programa učestvovalo je 8 veličanstvenih naučnika sve Srbi. Zahvaljujući njima je NASA i napravila Apolo program. Ovo možeš naći na sajtu NASA pod uslovom da znaœ engleski. Taj glupi sarkazam zadrži za sebe.
(očajno pero, 3. septembar 2022 16:53)

nije 8 nego 7 i nije zahvaljujuci njima nego su imali neki MINORNI doprinos u tome.

a sad jedna stvar. srbi tvrde da ameri nisu bili na mesecu a sad odjednom smo doprineli da apollo 11 koji je otisao na mesec ipak jeste postojao? ili nije? hocemo se dogovoriti?

milan

pre 1 godinu

pa zar je problem primeniti tehnologiju iz 1969g???te godine ljudska posada je otisla na mesec i vratila se bez ikakvih problema?ili nije?
(dd, 3. septembar 2022 15:00)

Danas su ljudi daleko razmazeniji nego pre 50 godina. Secam se pre 50 godina nisi smeo da trepnes sto moras u vojsku i sto ce tamo da ti ubrizgaju 20 vakcina. Sada se ljudi plase antena jer ce ne daj boze da ostanu sterilni. Prosto, danas su ljudi seka perse i tuzakaju se za svaku sitnicu. Prosto, ti Apolo programi nisu uopste bili bezbedni. Procenat prezivljavanja je bio 50% i svi su bili ozraceni ali su tada ljudi bili drugaciji. Tada su ljudi ginuli za ideale, niko nije tuzio drzavu i nije bilo medija koji sire strah od smrti i bolesti. Seti se da su slate i zivotinje. Majmuni i psi. Ajde da vidim ko sada pored ovih za zastitu zivotinja i javnosti na drustvenim mrezama to sme. Sada to vise ne moze tako i austronautu ne sme dlaka da zafali a kamoli nesto strasnije da mu se desi.

kosta

pre 1 godinu

90 milijardi € košta ova sprdnja, a ljudi umiru od gladi i onda nas lože da je njima stalo do nas...koriste vodonično gorivo,a nama uvaljuju elektronska vozila i ostale krševe. A na Mesecu su bili samo na Kjubrikovom filmu.

rebro

pre 1 godinu

@luka, radijacija Van Alenovog pojasa je objašnjena bar 200 puta.
Astronaut Edgar Mičel je pred smrt izjavio da su ih na Mesecu posmatrali neki koji nisu ljudi.
I sad ti znaš bolje od njega.

posmatrac

pre 1 godinu

Danas ne mogu pošalju lutke u orbitu, a pre 50 godina su ljudima sleteli na Mesec. Ljudi su još dobro i pametni kolko se sistem trudi da ih zaglupi.

Boško

pre 1 godinu

Dobro,Amerikanci su lagali,ali zašto su Rusi cutali,ni dan danas mi nije jasno a evo pedeset godina prodje !
(cvrko, 3. septembar 2022 17:43)

Ko bi im verovao? Svet bi bio ubeđen da zli komunisti ne mogu da podnesu uspeh kapitalističke velesile, pa lažu da bi nekako ukaljali najveći uspeh u istoriji čovečanstva. Danas, pogotovo kad čitamo ovakve vesti, potpuno je jasno da niko nikada nije poslao ljude na Mesec, a da ne pričamo o njihovom povratku na Zemlju. To je tek logističko-tehnička katastrofa u najavi i potpuno nemoguća čak i u 2022. godini.

laky

pre 1 godinu

pa zar je problem primeniti tehnologiju iz 1969g???te godine ljudska posada je otisla na mesec i vratila se bez ikakvih problema?ili nije?
(dd, 03. septembar 2022 15:00)

bez ikakvih problema? lupio i ostao ziv...

Kaiser Roger

pre 1 godinu

..ne, nema vise jevtinih ruskih raketa iz 80-tih godina...
(kraja, 03. septembar 2022 18:03)

Kako ne shvatate ameri su uzimali od rusa jer su jeftinije ali to su neki drugi motori.Ovo je najveca raketa ikada koja bi trebalo da stigne na Mesec, da rusi imaju i oni bi sleteli zar ne?.A drugo i ti rusi nisu sami napravili nego 2500 nemackih naucnika koji su radili.Jedan naucnik koji bio najbolji iz oblasti hidrogenske bombe je odveden za Rusiju i zato su sovjeti imali najjacu hidrogensku bombu.A raketna nauka nije maltene ni postojala u Rusiju do 1945, tek poneki entuzijasta.Kasnije je sve to nastalo, a Nemacka je bila broj 1 u svetu.

očajno pero

pre 1 godinu

@Lala možda mi mlataramo Kosovom i bežimo kada je pomračenje sunca, jer mi za razliku od tebe imamo pamet, a ti samo taj glupavi sarkazam. Bilo bi dobro ponekada nešto i da pročitaœ pa i naučiš, jer Srbi za razliku od tebe i tebi sličnih imaju kvantni um. Tebe mogu Amerikanci da lažu koliko hoće, ali. nas teško. Drugo u lansiranju Apolo programa učestvovalo je 8 veličanstvenih naučnika sve Srbi. Zahvaljujući njima je NASA i napravila Apolo program. Ovo možeš naći na sajtu NASA pod uslovom da znaœ engleski. Taj glupi sarkazam zadrži za sebe.

Goran

pre 1 godinu

Moze li neko ko bolje poznaje i prati astronautiku da pojasni, kako je moguce da danas uz toliki napredak tehnike imaju problema sa lansiranjem rakete ka Mesecu, a pre pedeset godina je to bilo izvodljivo?I ako su tada sleteli na Mesec, kako su bez tehnicke podrske tada mogli da polete sa površine Meseca i bezbedno se vrate?

mrk

pre 1 godinu

Moze li neko ko bolje poznaje i prati astronautiku da pojasni, kako je moguce da danas uz toliki napredak tehnike imaju problema sa lansiranjem rakete ka Mesecu
(Goran, 3. septembar 2022 20:25)

probel je sa motorima i sistemo goriva i hladjenja. to su stvari koje se koriste vec 20 godina, iznova se koriste i premstaju se. ovi motori su bili na spejs satlu, drugim raketama itd. logicno da ce doci do problema.
samo to ne mozes sveznalim srbima objasniti.
inzenjer sam po struci i to masinski i znam koliko je tesko nesto novo napraviti a da savrseno funkcionise.
problemi su bili sa hladjenjem motora 3 prosli put a ne sa gorivom kao sto pise u tekstu

@Srga Robocap

pre 1 godinu

Nemoze to bez kabla
(Srga Robocap, 3. septembar 2022 17:26)

Da, ne moze, ali ne bi trebalo ni nepismeni kojima je prostoprosirena recenica problem da komentarisu odlazak na mesec. Tako da... eto, ipak vidis da sve moze.

nikola

pre 1 godinu

Meseca i bezbedno se vrate?
(Goran, 03. septembar 2022 20:25)
Idi u Walmart u americi.. 90% stvari je iz Kine.. Pre 50.godine sve je bilo proizvedeno u americi..kao sto smo mi raspad I'm sfrj izgubili proizvodnju I Ameri su Ali drugim nacinima.
Pre 50 godina americki auti su bili Avion za ostatak Sveta, imali su automaske menjace, elektropodizace, klimu dok u Evropi se vozio Reno 4 Koji jedva isao uz brdo.
A Danas americki auti su za sprdnju u svetu.
Tako da America Industrija pre 50 godina je bila Jaca nego Danas i mogla je svasta da proizvode kvalitetno.. Danas I ne bas.. Ima kvaliteta Ali I krsa koliko hoces

sosa

pre 1 godinu

A koja to ruska raketa moze da odnese ljude do meseca? Kako se zove ruska raketa koju su Ameri kupili?
(Mile, 03. septembar 2022 19:58)


Raketni motor RS 10

Zagorski

pre 1 godinu

@ProRok, tako je i moj brat rekao našoj babi. Baba, Amerikanci su sleteli na mesec i poboli Američku zastavu! Izađe baba iz kuće, stavi dlan na čelo i gleda u mesec, na kraju opsova brata, što lažeš budalo, nema zastave nigde! E, tako i ostale babe, kao i tvoja.

lilu

pre 1 godinu

Kao prvo,ako je mesec kao što tvrde udaljen 330 000 km, nema šanse da su prošli radijaciju Van Alenovog pojasa.
(luka, 3. septembar 2022 19:38)

kao 1A sam naucnik Van Alen je izjavio da ta radijacija nije stetna za ljude

m

pre 1 godinu

Nema vise nemackih naucnika kao sto je Braun i Nasa ne moze nista.
(Kaiser Roger, 03. septembar 2022 15:28)

i zato space x nema problema sa svojim lansiranjima ovde se radi o NASI.

mile

pre 1 godinu

Raketni motor RS 10
(sosa, 3. septembar 2022 21:06)

Odgovorio si mi nesto sto nisam ni pitao. Google nije cuo za taj motor a nisam ni ja. Ja znam sta su Ameri kupili od Rusa i zasto. Nisam nikad cuo da neko kupuje celu raketu. Jednostavnije je platiti usluge lansiranja u tom slucaju.

ne trosi puno ulja

pre 1 godinu

"Prilikom pokušaja lansiranja u ponedeljak pojavili su se problemi sa senzorom motora i curenjem goriva, zbog čega je lansiranje obustavljeno i novo zakazano za danas."


Ovo zvuci kao da je neko dovezao pasata starog 20 godina na servis!
Ali, bar je zabavno za pracenje.

neko iz mase

pre 1 godinu

Šta je sa CO2 zagađenjem ? Ubijate nas u pojam oko auta i co2, čak su i krave optužene da ga previše proizvode a ova grdosija ima da u atmosferu pošalje više co2 nego svi auti u USA zajedno.

Procep na raketi! xD

pre 1 godinu

Znate onaj vic sa mackom:

Proizvodjac Mercedesa - Mi uvece stavimo macku i ako je macka ujutru ziva, automobil nije dobar.
Proizvodjac Juga - Mi uvece stavimo macku i ako macke ujutru nema, automobil nije dobar...

Kakav bre procep pominju ovi ludaci, pa nije to jugo da se vozi po Ibarskoj...

Los Angeles

pre 1 godinu

Podrugljivi komentari srbijanaca,koji se jos mlataraju kosovom,i beze u podrume od pomracenja sunca.
(Lala, 3. septembar 2022 16:05)
Druze, ne vredi ti, koliko god se trudis, nikad neces biti deo tog zapada, tako da batali to lupetanje. Iste komentare ostavljaju i napredni Ameri
(xxxx, 03. septembar 2022 17:07

Kad bi samo znao koliko si pogrešan, smejao bi se sam sebi. U USA si domaći u roku par meseci, svi su ovde dobrodošli i isti. Da pogledaš spisak imena samo Nase ili SpaceX pa da vidiš ko sve tu radi iznenadio bi se. E sad to što u Nemačku i Švajcarsku ide naša klasa ljudi koja realno i u Beogradu bi bili kao da su pali sa Marsa, a pri tome i nemci hladni, to je drugi problem. Pitajte Anu Ivanović za recept, mada se ona decenijama ne ponaša kao srpkinja nego kao svetsa osoba.

Marko

pre 1 godinu

"O čemu je reč, u čemu je problem?
Проблем је у сигурносним протоколима..."

Problem je u tome što im curi rezervoar.
Imaju pukotinu ( procep kako oni kažu - ma šta to značilo ) kroz koji curi vodonik. I onda su verovatno zvali komšiju Žiku šlosera da im to zavari, ali mu nije uspelo.
Mislim... šta reći - nisu u stanju da naprave jedan običan rezervoar za tečni vodonik, a da im isti ne procuri. Razumem ja da su tu u pitanju ogromni pritisci i sve što uz to dolazi, ali oni su NASA, a ne neki bravar koji pravi rezervoar za šverc benzina iz Rumunije.

Git gud

pre 1 godinu

Pa nije problem u tehnologiji već u kvalitetu materijala i radova.
(GoranH, 03. septembar 2022 16:00)

Ne razumem. Pa jesu li tada materijali bili bolji? Gorivo? Posade? O čemu je reč, u čemu je problem?

lilu

pre 1 godinu

vec sam puno puta pisao o tome,veoma sam upucen u te stvari.
(zz, 3. septembar 2022 18:58)

e nemoj mi reci, veoma si upucen? bio si tamo u vreme hladnog rata? slusao si sta pricaju u ruskom razvojnom centru?

koliko ljudi mogu biti egoisticni da sami sebe proglase nekim ekspertima a izvori "cinjenica" su neki tamo no name sajtovi, YT klipovi stvarani ciljano za njih i zbog pregleda. selektovanje cinjenica koje potvrdjuju njihova iverenja itd.

Arch Enemy

pre 1 godinu

Jedno je poslati nešto tj. sondu ili satelit ds kruži oko Mjeseca a nešto sasvim drugo je poslati sondu sa ljudima koji će sletjeti na Mjesec i onda se lansirati nazad na Zemlju, tamo i nazad ukupno preko 700 000 km, medjunarodna orbitalna stanica kruži oko Zemlje na udaljenosti od nekih 420 km što je tako reći pred nosom !

Veliki brat

pre 1 godinu

Pa nije problem u tehnologiji već u kvalitetu materijala i radova.
(GoranH, 03. septembar 2022 16:00)

Ne razumem. Pa jesu li tada materijali bili bolji? Gorivo? Posade? O čemu je reč, u čemu je problem?
(Git gud, 3. septembar 2022 17:55)

Pogledaj zašto je na kraju Čelendžer završio kako je završio u januaru 1986. godine i kako su još od prve misije 5 godina ranije imali problema sa "običnom" gumom za zaptivanje između segmenata onih bustera na čvrsto gorivo.
Inženjer kompanije Morton Thiokol, koja proizvodi buster rakete za Spejs šatl, dobio je otkaz jer je tvrdio da će do nesreće doći odmah na početku lansiranja, imajući u vidu da je najavljena temperatura u vreme lansiranja oko -3C, a da je ranije naniža temperatura pri lansiranju bila 12C, i opet su utvrđena oštećenja i gubljene funkcije zaptivanja primarnog gumenog prstena na spojevima.
Do katastrofe nije došlo pri startovanju motora na busterima samo zbog oksida koji su blokirali da se na problematičnom spoju pojavi otvoren plamen, ali se još pre samog lansiranja tu video dim, tako da su nesreću mogli da spreče da je neko gledao detalje. Ali, već 2 puta je bilo odlagano lansiranje i menadžment NASA nije hteo još jednu "bruku", pa su pritisnuli inženjere da potpišu dozvole za lansiranje, a kad se desila katastrofa, dobili su mnogo veću bruku nego da su još jednom odložili lansiranje.

Sada je druga priča, ako samo joedan od inženjera ne potpiše da je sve u redu, nema lansiranja!

Veliki brat

pre 1 godinu

Па било ко ако нешто зна о ракетарству, зна да амери везе немају о њему, до сада су користили руске ракете и гориво али нема више...
(хемија, 3. septembar 2022 18:05)

Koju konkretno rusku raketu su koristili? Koristili su jedan model motora iz Rusije, za jedan model rakete, i ta priča je završena, jer se nove narudžbe ne planiraju još od pre 2 godine.



...nema šanse da su prošli radijaciju Van Alenovog pojasa.
(luka, 3. septembar 2022 19:38)

Imaš neki konkretan dokaz da je radijacija tolika da se ne može zaustaviti npr. običnom kuhinjskom alu-folijom? Kolika je konkretno ta radijacija, kad već izričito tvrdiš da je nemoguće proći kroz te pojase?

I jedna napomena: ne postoji samo jedan Van Alenov pojas, tako da nisi naveo na koji konkretno misliš, ili su problematična oba?
Ili je ipak veći problem zračenje Sunca, jer je mnogo duže vreme na putu izvan Van Alenovih pojasa do Meseca, gde nema zaštite od sunčevog zračenja?

Sajber Nindza

pre 1 godinu

Ovi vise nisu u stanju ni papirni avion da lansiraju.
(Srbi, narod najstariji, 3. septembar 2022 16:45)


Meni ceo zivot odzvanja ono iz crtanog filma...
"To ti nikad nece... poleteti."

Radoznao

pre 1 godinu

Tipičan primer kada se politika upliće u istraživanje/nauku. Ovaj program je zamišljen da ostvari sve woke ciljeve: šef programa je žena, manjine su više zatupljene od svog procenta u stanovništvu, sprema se da se pošalje prvi crnac i prva žena na Mesec ( sve ovo se uvek ponavlja u vestima na CNN-u). Bilo je i žena i crnaca u programu Apolo, ali oni nisu bili angažovani zbog toga što su bile žene ili crnci, nego što su znali posao za koji su primpljeni. Sada je za Nasu prioritet pripadnost grupi, pa tek sekundarno znanje.

Banana

pre 1 godinu

Nema vise nemackih naucnika kao sto je Braun i Nasa ne moze nista.
(Kaiser Roger, 03. septembar 2022 15:28)

Glavni raketni naucnik i vodja tehnickog tima u SpaceX-u je Nemac!

lalos

pre 1 godinu

Kao prvo,ako je mesec kao što tvrde udaljen 330 000 km, nema šanse da su prošli radijaciju Van Alenovog pojasa.Kao drugo,Stenli Kjubrik je izjavio pred smrt da je lično režirao tu farsu.Kao treće,Henri Kisindžer je to i potvrdio,uz opasku da je takav bio trenutak sa Rusima,te da im je to laganje bilo preko potrebno za bustovanje posrnulog patriotizma zbog debakla u Vijetnamu, Kubanske krize , rekao je “Lagali su i Rusi,ali mi smo slagali bolje”.
(luka, 3. septembar 2022 19:38)

kao 1A sam naucnik Van Alen je izjavio da ta radijacija nije stetna po ljude.

BOX

pre 1 godinu

Svi dobro znamo da rakete Amerikanci kupuju od Rusa jer oni nemaju tu tehnologiju. Ruske su najpouzdanije rakete tako da sto se tice ko je od njih tehnoloski napredniji izmedju Rusa i Amera to Vam sve govori..

Djordije Cvarkov

pre 1 godinu

Pomrli nacisticki inzenjeri koji su do skoro vodili NASA-u. A kineske ili ti niskokvalitetne delove i Žika šloser ne može da okrpi. Ima tamo pametnih i sposobnih Srba, inzenjera i tehničara, ali neće da guraju Amere, proradio im patriotizam. Dok se Kosovo ne vrati pod upravu Beograda, dok se ne izvine za bombardovanje Srbije i plate odstetu, nece poleteti ni jedna raketa SAD-a. U ostalom, tako je i posteno, dosta je bilo. Ende

Bre!

pre 1 godinu

Pa normalno da curi vodonik kada im je cela raketa a la frankenstajn: busteri iz otkazanog projekta, polovni motori skinuti sa spejs satla, rezervoari sklepani na brzinu...

DEJAN

pre 1 godinu

Ako NASA nije u stanju u 2022 da ide do meseca kako su mogli u 60 tih. I onako su planirali da poshalju shatl bez ekipaza kako bi izmerili nivo radijaciji prvo sta je dokaz da nikad nisu bili na mesecu. Ali oni lazu citavo vreme za sve pa i za ovo.

Deni

pre 1 godinu

@dd, veliki je problem primeniti tehnologiju staru 70 godina iz prostog razloga - ne postoji više.
Zašto ti ne koristiš Nokia3310 telefon?
Zato što ga nema.
E, tako je i sa svemirskom tehnologijom.
(rebro, 3. septembar 2022 21:51)
Da li da plačem ili da se smejem?!
Ti si primer ljudske deevolucije.
Inače, imam 3310 u fioci i mogu da ga koristim.

neutral fe

pre 1 godinu

@dd, veliki je problem primeniti tehnologiju staru 70 godina iz prostog razloga - ne postoji više.
Zašto ti ne koristiš Nokia3310 telefon?
Zato što ga nema.
E, tako je i sa svemirskom tehnologijom.
(rebro, 3. septembar 2022 21:51)

Da li da plačem ili da se smejem?!
Ti si primer ljudske deevolucije.
Inače, imam 3310 u fioci i mogu da ga koristim.
(Deni, 04. septembar 2022 23:03)

možeš li da ga lansiraš u svemir, tačnom putanjom do odredjene tačke, i da ga vratiš nazad?
problem sa starom tehnologijom, u fundusima ili u fioci ko nokia, nije da li će da rade ok nego koliko još dugo će da rade ok. važi i za tehnologiju i tehniku, i auta i hifi, važi i za telefone, kompjutere, a važi i za rakete, module i lendere... važi i za tu tvoju nokiju.

Exo

pre 1 godinu

vec sam puno puta pisao o tome,veoma sam upucen u te stvari.pa rusi cute zbog svog Gagarina koji pandan americkoj posadi za mesec.u to vreme je pocela svemirska trka.rusi lansirali gagarina prvog coveka u zemljinoj orbiti.ameri se uplasili i fejkovali ljudski misiju na mesec.

naravno da se nista od toga nije desilo.ameri cute o gagarinu koji nije ni video raketu a ne da je bio u svemiru.rusi cute o sletanju na mesec.to ce im biti vecna tajna.sto se toga tice ameri i rusi rade zajedno.pardon lazu zajedno!!!

sad posle vise od 50g imaju tehnicki problem skoro mesec dana da posalju obicnu raketu?ma dajte ljudi otvorite oci,lazu nas!!!kao sto je neko napisao,da se to stvarno desilo danas bi imali ekskurzije i setnje po mesecu!!!
(zz, 3. septembar 2022 18:55)

Ko te uputio? YT kanal pod nazivom "reptili vladaju zemljom"?

Tri Tacke

pre 1 godinu

Ono što je svima promaklo je da je fuzioni reaktor konačno proradio, i da je za prvih 120 sekundi potrošio sve zalihe prikupljenog tricijuma na Zemlji. Amerikanci i Evropljani su se "mučili" decenijama, onda Kinezi promene dva parametra i reaktor proradi - nisu motrili na Kineze!!!
Sada bi letovi na Mesec bili komercijalni, da donose izrudareni tricijum čije se zalihe mere u hiljadama tona. Naftne kompanije su upregle sve svoje snage da spreče letove na mesec i spreče razvoj fuzije, pogotovu je to bilo očiglefno kod pojave hladne fuzije 1989-te.
Ovaj rat u Ukrajini treba gledati u tom svetlu kao i granatiranje ukrajinske nuklearke u svetlu ponovnog uključivanja francuskih i nemačkih nuklearki.
Ako Artemis poleti na Mesec, biće to čudo nad čudima. I više od toga! Mnogo više.

gari

pre 1 godinu

Kad nema RUSKIH RAKETA NOSAČA, onda je problem, jer ne znaju da naprave sopstvene!!!!!
Ustvari znaju,samo im malo "curi" gorivo. Šalu na stranu, cela usa se snabdeva iz "ostatka sveta", izmestili su sopstvenu proizvodnju u kinu, meksiko, indiju, aziju, istočnu evropu,EU... Globalizacija i "drčnost" na profit, polako dolazi na naplatu. Svoju proizvodnju u usa su ili ugasili ili sveli na minimum, potpuštali radnike, i sad frka, kriza i "trgovinski rat" sa ostatkom sveta...

Djokica

pre 1 godinu

(luka, 3. septembar 2022 19:38)

I poslednje - Zemlja je ravna ploca koju na ledjima drze kornjace, je li tako? A sada malo ozbiljnije. U mnogim drzavama u to vreme radio-astronomi su svoje antene usmerili ka Mesecu i slusali razgovor izmedju posade Apola 11 i Hjustona. U to vreme je u orbiti bilo svega par vestackih satelita, sama tehnologija je bila nova i nije bas bilo lako lazirati tako nesto.

Nesha

pre 1 godinu

Da li je realno da u 2022. godini neko i dalje ponavlja "Stenli Kjubrik je izjavio pred smrt da je lično režirao tu farsu.", aman ljudi, na hiljadu mesta imamo dokazano da na tom snimku nije stari dobri Stenli, dokle ćete više.

Da ga je Kjubrik snimao on bi tražio, u svom maniru, da sletanje na Mesec snima na pravoj lokaciji ;)

neutral fe

pre 1 godinu

Nece to bez rusa.
(mandragora, 3. septembar 2022 15:23)

Rusi odnosno Sovjeti su postigli sjajne uspehe u aeronautici, doduše uz ogromnu cenu pre svega u ljudskim žrtvama. Ali baš su u odnosu na svoje pokušaje da osvoje mesec imalu i najveće poraze. Njihov sadašnji raketni potencijal ne pokriva distance do meseca. A svi koji ukazuju na činjenicu da su rusi transportovali uslužno i astronaute iz drugih zemalja na svemirsku stranicu, neka prvo pogledaju razdaljinu do te stanice, pa razdaljinu do meseca.
(Direktor, 04. septembar 2022 00:21)

... nešto manje od 300.000 km duža trajektorija, plus natrag.

Deni

pre 1 godinu

Meni je fascinantno da danasnji ljudi misle da danas sve treba da ide glatko bez imalo muke jer smo mnogo uznapredovali.Ali u nauci nije tako.Zar ti stvarno mislis da su oni otisli na Mesec bez imalo muka iz prvi put?.Samo sto tada nije postojao internet pa da svako komentarise i da se cudi a posle da prica teorije zavere.Drugo ova raketa je 100 puta teza i komplilovanija i samim tim ima vise prostora za greske.Ne brini raketa ce stici na Mesec ali bez muke nema nauke.Ne veruj u ove neznalice koji samo pricaju teoriju zavere a ne znaju fiziku za 6 razred.
(Kaiser Roger, 3. septembar 2022 22:03)
Šta će im teža i komplikovanija raketa kad je i ona lakša, jednostavnija, odrađivala posao 70-tih godina prošlog veka?
Pa neka smo mi glupi i neobrazovani, ali sve to što nam se podmeće kao činjenica nema ni najmanje smisla.

dbz

pre 1 godinu

@(luka, 3. septembar 2022 19:38)
Kažeš "Nema šanse da su prošli radijaciju Van Alenovog pojasa"... To je jedna od osnovnih mantri koje neuki "alternativci" vrte već decenijama kao pokvarene gramofonske ploče, a nemaju ni zrnce volje da se zaista informišu o temi. Ali, hajde, objasniću još jednom, jer vidim da ima puno mladih ljudi koji su izbegavali časove fizike u osnovnoj školi, pa sad misle da im je par somnabulnih YouTube klipova dovoljno da "znaju sve". Kao prvo, ne postoji jedan nego dva bazična pojasa radijacije oko Zemlje, a povremeno ih ima i više zavisno od količine kosmičkih čestica koje zarobljava Zemljino magnetno polje. Kao drugo, to nisu sfere koje u potpunosti okružuju celu planetu, već polja u obliku "krofne" koja slede linije magnetnog polja - pa tako postoje područja sa veoma različitim intenzitetom radijacije, uključujući i oblasti gde je ona minimalna. Upravo to omogućava relativno bezbedan let ljudskih posada – brod ne ide ravnom putanjom prema Mesecu, kao da sledi razapet konac, nego koristi paraboličnu putanju kako bi u početnom delu puta prošao kroz oblasti gde je intenzitet radijacije mnogo manji. I to radi velikom brzinom, kako bi što pre prošao kroz to neugodno područje. Zato je izloženost posade radijaciji bila sasvim podnošljiva, a najbitniji faktor je bilo kratko trajanje misija. Pronađi slike putanje koju su koristile "Apolo" misije i sve će biti jasno - barem kada je reč o famoznim Van Alenovim pojasima.

Bickey

pre 1 godinu

@Ja stvarno ne razumem da iko danas veruje u Američko sletanje na mesec. Kao prvo,ako je mesec kao što tvrde udaljen 330 000 km, nema šanse da su prošli radijaciju Van Alenovog pojasa

Odakle uopšte znaš za Van Alenov pojas? Video si lično? Ili si odlučio da veruješ naučnicima da Van Alenov pojas postoji?

Jr

pre 1 godinu

Laž svemira je satanistička laž kojom nas varaju satanisti da bi učinili da se osećamo beznačajnim. Tako žele da nas odvoje od Boga. Gore je kupola i ništa ne prolazi. Zemlja je ravna a sateliti su zapravo baloni. Zvezde su samo svetla koja je Bog postavio, kao i sve drugo...

Aha

pre 1 godinu

Nemaju dovoljno veliki studio za piletanje i sletanje kao pre 50 godina, sada su svi veći studiji angažovani snimanjima uspeha ukrajinske kontraofanzive.

David

pre 1 godinu

Nema NASA vise kadrova, unistiena je NASA pre Klintona. Jako puno loseg kadra se uvuklo u NASU. Secam se jednom su objavili konkurs za specijalistu moon surface, javilo im se 40 k kandidata, a usvetu je mozda svega 50 takvih osoba. Bolji kadar ima spacex danas. NASA nekada i sada to su dve velike razlike. To je kao kada bi drzava pokusala da ozivi elektronsku industriju u NIsu danas na osnovuznanja od pre 35 godina.

Astro

pre 1 godinu

SLS raketa koristi RS-25 motore proizvedene od strane Americke firme Rocketdyne. Kao sto su drugi napisali, originalno korisceni za Space Shuttle. Koriste tecni vodonik i tecni kiseonik kao gorivo.

Problem sa tecnim vodonikom je sto su molekuli vodonika dosta mali i dovoljan je mikroskopski procep da procuri pa je stoga jako tesko ostvariti savrsen spoj na ventilu za punjenje. Pogotovo sto je i temperatura isparavanja jako niska, kada se veoma hladne cevi za provod tecnog vodonika sa quick-disconnect-a spoje na ulazni ventil na raketi koji je na spoljnoj temperaturi, gotovo je nemoguce ostvariti savrsen spoj. Zbog toga se koriste specijalne gumice (gasket) i drugi mekani materiali ali opet jako tesko bez curenja. Sve sto mogu da urade je da uspore punjenje i snize pritisak vodonika u cevima za punjenje da smanje kolicinu koja iscuri.

Curenje kao takvo nije problem jer goriva ima dovoljno i ionako isparava u samom rezervoaru u raketi pa se odvodi u gasnom stanju i visak ispusta kroz ventile a tecni vodonik dopunjava do samog lansiranja. Problem je sto je vodonik izuzetno zapaljiv kada je u kontaktu sa kiseonikom. Kada je koncentracija cistog vodonika u vazduhu preko 4% (a kiseonika ima oko 20%) onda je dovoljna jedna iskra da dodje do eksplozije. U tom delu na spoju za punjenje goriva gde curi vodonik izmerili su koncentraciju 3-4 puta vecu od dozvoljenih 4%. Malo je falilo da ode sve u vazduh. Morali su da obustave.

A da su nesposobni i da ih treba otpustiti to da.

Direktor

pre 1 godinu

Nece to bez rusa.
(mandragora, 3. septembar 2022 15:23)

Rusi odnosno Sovjeti su postigli sjajne uspehe u aeronautici, doduše uz ogromnu cenu pre svega u ljudskim žrtvama. Ali baš su u odnosu na svoje pokušaje da osvoje mesec imalu i najveće poraze. Njihov sadašnji raketni potencijal ne pokriva distance do meseca. A svi koji ukazuju na činjenicu da su rusi transportovali uslužno i astronaute iz drugih zemalja na svemirsku stranicu, neka prvo pogledaju razdaljinu do te stanice, pa razdaljinu do meseca.

Zemljoradnik

pre 1 godinu

i zato space x nema problema sa svojim lansiranjima ovde se radi o NASI.
(m, 03. septembar 2022 23:43)

- Imao je space x itekako problema. Uostalom space x ide u orbitu do oko 500 km, a ovo što NASA pokušava je let do Meseca udaljenog 330,000 km. Neuporedivo je.

Sami rekose

pre 1 godinu

Danas imaju "probleme", a navodno su jos '69 bili tamo. I onda 53.godine to nisu ponovili. Ja sam za nauku, ali takodje i za ukidanje bajki iz nastavnog programa ;)

wer

pre 1 godinu

tako'e,
sve to laz i prevara,
korona i 5g cip
d'e je iko ikada poleteo sa nase ravne zemlje?
el postoje neki dokazi, vi prepametni naUcnici?

marcus1975

pre 1 godinu

pa zar je problem primeniti tehnologiju iz 1969g???te godine ljudska posada je otisla na mesec i vratila se bez ikakvih problema?ili nije?
(dd, 3. septembar 2022 15:00)

Samo jedan primer zašto jeste ogroman problem:
Motor Rocketdyne F-1, prvi stepen čuvene rakete "Saturn 5" koja je odnela "Apolo" na Mesec, više niko ne ume da sastavi tako da iz prve radi. Imaju kompletne crteže, ali ne znaju "cake" kojih ima na hiljade. Jesu majstori i inženjeri iz tog vremena ostavili ceduljice i beleške, ali te beleške niko danas ne razume.
Zato su napravili nov motor i novu raketu i razume se da imaju probleme koji uvek postoje. Sovjeti su na samom početku izračunali (teorija poizdanosti sistema) da im treba 12 (dvanaest) lansiranja i revizija rakete da se reše svi problemi i da ta raketa bude pouzdana. Eno i "SpaceX"-u su rakete zaglavljivale ili se raspadale na rampi, ali oni su privatna firma, njihove su pare i niko im ništa ne može, a ovo su pare poreskih obveznika. Mora sve da bude javno i sve da radi iz prve inače slede teorije zavere i pitanja poput Vašeg:)

mirko sv

pre 1 godinu

nagledao sam se u poslednjih godinu dana barem preko 200 sati dokumentaro naucnih emisija od svemiru.
a moja ideja je da se mars ne treba ovako naseliti, vec da trebamo poslati rakete i nekakve module iza marsa u pojas asteroida i zakaciti ledene asteroide te ih preusmeriti na mars. komad leda precnika 200.300m... veoma dugotrajan i skup proces, barem 100g da marsu damo vode za okean. jer marsu fali samo atmosfera, ako se to uspe, bice olaksano sletanje, jer je sletanje i usporavanje najskuplji problem...

MisterNo

pre 1 godinu

@lilu

Pa sad ako je proracun sletanja Apolo 13 minorna stvar onda si u pravu. Sletanje je inace najkriticnija stvar sa celom letelicom, a ne sa ostecenom kakav je bio Apolo 13.
Realno, nasi nisu bili vodeci inzenjeri, ali daleko da su bili potrcko...

Tri Tacke

pre 1 godinu

Srbi su imali maksimalni dopronos isto kao i u ruskom programu gde su ljudi bežali pred infor biroom...
U apolu su napravili model i program, a ne ono go-no go. U ruskom su napravili gorivo.
Toliko. Anti-Srbi, začepite više!!!