Četvrtak, 16.11.2006.

07:53

Mesić: Pozvao bih Tadića u Vukovar

Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić smatra da bi bilo dobro da se on i srpski predsednik Boris Tadić zajedno poklone žrtvama.

Izvor: B92

Mesiæ: Pozvao bih Tadiæa u Vukovar IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

16 Komentari

Sortiraj po:

ja

pre 17 godina

Red je da se malo smanji dozivljaj sa tom pricom o velikoj Srbiji. Sta je velika Srbija? Po cemu je administrativna podela SFRJ bila "fer" tako da niko nije bio "veliki"? Rat je i izbio zbog nemogucnosti dogovora oko toga koje teritorije se otcepljuju a koje ostaju, i u toj atmosferi jednostranog poteza otcepljenja cele Hrvatske i Slovenije. Zasto je svaki stav koji se te 1991-1992 nije slagao sa principom da republicke granice postanu drzavne - automatski zalaganje za veliku Srbiju? Zasto se na primer teritorije koje danas zauzima Hrvarska ne zovu velika Hrvatska? Da li se epitet "velika" gubi posle 50 ili 100 godina kontrole nad teritorijom?
Ne, borba za Vukovar je bila prepuna zlocina za koji mnogi treba da odgovaraju (mnogi Srbi vec odgovaraju, druge nesto nisam video), ali nema veze sa nikakvom velikom Srbijom. Prica o velikoj Srbiji je politicka manipulacija onih koji su hteli i uspeli da nametnu svoju verziju teritorijalnog razgranicenja kao jedinu ispravnu.

neon

pre 17 godina

Tadić bi trebalo da ode u Vukovar. Grad je sistematski uništavan i na kraju uništen. Velika sramota za Srbiju.
Jedino ne mislim da je to bio deo nekog master plana stvaranja Velike Srbije. Nisu oni (slobisti) baš bili toliko stratezi.

Marijan

pre 17 godina

Ne bi trebalo više da ratujemo, ali je činjenica da bi Srbija i vlast trebali da sve iz Miloševićeve prošlosti ove zemlje postave na svoje mesto. I pred svojim gradjanima i pred gradjanima svih onih zemalja o koje se ta i takva politika ogrešila. Ne pristajem da više ikada moj predsednik bude odgovoran ni za naklonost Slobodanovom režimu, niti da bilo ko u moje ime ili ime gradjana ove zemlje učestvuje u neljudskim delima. Ako gospodin Tadić nije bio u Vukovaru treba da ode, još mnogo može da se vidi. Jako je manjkava i državnička i državna politika sa takvim teretom. Ako Hag mora da sudi našim zločincima ne mora i neko drugi da nas suočava sa našom istorijom.

Vuk zemunski

pre 17 godina

Vrlo perfidne izjave, ne znam zašto nisam začuđen!

Pre svega, Vukovar je bio grad pun Srba nad kojima je među prvima isprobavana hrvatska taktika čišćenja Hrvatske od neHrvata. Nesposobnost političara da mirno ili JNA da vojno reši pitanje otvorene, oružane secesionističke pobune platio je Vukovar - nepotrebnim razaranjima i ubijanjem i vojnika i civila, sa obe strane. Sada spočitavati Srbima tj. Tadiću da je dužan nekakvo izvinjenje je bezobrazno - nije Tadić tada vodio ni Srbe ni Hrvate, a Mesić jeste bio predstavnik svog naroda - mislim da on njima duguje izvinjenje što ih je naveo na nepotrebnu pogibiju.

Dalje, ova "nežna" izjava o Bosni nije upućena toj državi, već bosanskim Srbima i Republici Srpskoj - ona je jedan od dva entiteta. Tipična mesićevska lukavština - "nisam ja pričao o RS, nego uopšteno" - samo budale ne znaju na koga misli. Ako Hrvati žele ravnopravan odnos u Bosni, neka se za njega izbore - ako treba i svojim entitetom, a ne da Srbima ukidaju pravo na Republiku Srpsku, radi "boljeg funkcionisanja države".

Potpuno je tačno da bi Tadić izgubio predsedničke izbore kd bi otišao u Vukovar vođen mesićevskim motivima - ako odu zajedno da se poklone žrtvama jednog suludog rata, onda i nekako. Ali ako Tadić sada retroaktivno i posredno bude nosilac nekakve kolektivne srpske odgovornosti, onda će mu naš narod sigurno i sa pravom uskratiti poverenje. Neka se Mesić obrati onima koji su vodili Srbe i Hrvate početkom devedesetih - Tadić nema ništa sa tim.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

A dokle ce to da njihovi zlocini ne opravdavaju nase, ali nasi OPRAVDAVAJU njihove? Nema opravdanja ni za cije zlocine. Ipak, primera radi, Oric je dobio 2 godine za bog zna koliko mrtvih Srba i svaki psiholog i psihijatar moze objasniti da je to direktno guranje u oko suprotnoj strani i da garatovano izaziva negativnu reakciju, pa cak i "opravdane" zlocine, jer onaj ko je prvi napadnut, u samoodbrani nije uvek sposoban za racionalno razmisljanje. Kad su za sve krivi samo Srbi, zasto su se bivse republike iz FNRJ / SFRJ razisle i medju sobom, zasto nisu stovrile neku novu Jugoslaviju bez Srba? Ceo svet se integrise, samo su nase bivse republike (i autonomne pokrajine) "najpametnije" na planeti i idu politikom "svaka vaska obaska". Da li su Srbi ikada pravili neke incidente i zlocine pre 80-tih? Ne. To najvise govori o njima kao pojedincima i naciji, a ne ono sto se desilo nakon sto su i drugi poceli da zveckaju oruzjem i "oslobadjanjem". Da li su sada Romi u Sloveniji slobodniji nego sto su bili u "tamnici naroda" - FNRJ / SFRJ. Ljudi su po prirodi skloni da prvo primete lose stvari i tako ispada da je pre sve bilo crno a sada je sve belo i dobro. "Velika Srbija" je losa a zasto onda "malu Hrvatsku" ne prime u EU, ako je dobra i bela? Zasto nezavisna Albanija ne cveta, ako je Albancima na KiM jedini problem nezavisnost?

2 meseca tisine

pre 17 godina

Bas lepo bi to bilo i sasvim prirodno ali da li bi mogli u cilju dobrosusedskih odnosa da nas ne dirate pred izbore ili bi vam mozda ipak vise odgovarao Toma Nikolic na celu Srbije?

ekspert iz australije

pre 17 godina

Mislim da prisustvo Tadića vukovarskoj komemoraciji ne bi bilo dobro prihvaćeno od strane hrvatske javnosti, braniteljskih udruga i sl. Već smo vidjeli da ni Tadićeva posjeta Srebrenici nije pridonijela nekakvom pomirenju,oprostu,suživotu...već je od strane Bošnjaka viđena kao nešto neiskreno i iznuđeno. A što se tiče Stipe Mesića on ima čime da se bavi ako hoće da pridonese normalizaciji hrvatsko-srpskih odnosa, neka samo pogleda koliko je Srba povratnika zapošljeno u lokalnoj samoupravi i državnim institucijama ili neka pomogne da se dovede struja u srpska sela po Lici, Dalmaciji...

ja

pre 17 godina

U opkoljenom Vukovaru (baš kao i u Sarajevu, Dubrovniku i drugim gradovima) ginuli su svi njegovi građani - i Hrvati i Srbi i Mađari i svi ostali. Granata ne pita za nacionalnost kada eksplodira i ubija sve po redu- i Hrvate i Srbe i Mađare i sve ostale. Pokloniti se žrtvama je civilizacijski čin, na koji dio srpske javnosti još uvijek nažalost nije spreman, no činjenice se mogu prešućivati, ali ne i promjeniti: Vukovar su razarale snage pod kontrolom Srbije, u ratu čiji je cilj bio stvaranje Velike Srbije. Mi u Hrvatskoj, ali i diljem zemalja koje su bile dio "plana" još uvijek čekamo da od službene Srbije čujemo da je od ideje Velike Srbije odustala. Tadić nam to još uvijek nije jasno rekao, a odlazak u Vukovar zajedno s Mesićem bio bi korak na tom putu - putu povratka međusobnog povjerenja.

Sumnjicavi

pre 17 godina

Veliko je pitanje da li Mesicu mozete verovati. Prvo, radi se o coveku koji je i sam ucestvovoao u razaranju SFRJ i cija uloga i nije bas razjasnjena. A iz ranijih iskustava znamo da svet zbog trenutnih interesa moze da precuti eventulanu ulogu u zlocinima. Drugo, interesantan je tajming kad on poziva Tadica. To su izbori u Srbiji. Verovatno shvatajuci da postoji jedan znacajan procenat desno orijentisanih glasaca u Srbiji koji to Tadicu nece oprositi. Opet ovakav poziv moze da ima samo stetne posledice po rastuce ekonomske odnose izmedju dve zemlje, ergo g-din Mesic je malo neodgovoran ili pravi izdanak balkanske podmetacko-kafanske skole. Voleo bih da ovo sto pisem nije istina nego najobicnija spekulacija koja izgleda kao teorija zavere. Ako smem da primetim, sve te zemlje gde su srpske snage nesumnjivo pocinile zlocine ne pokazuju ni minimalnu spremnost da zatraze izvinjenje za pocinjene zlocine u njihovo ime. Cak i insistiraju na kolektivnoj krivici srpskog naroda. Tolika kolicina ne-emancipovanosti, pogotovo u Bosni, sigurno nece izraditi dobre odnose i izvesti tamosnje Bosanjke na evropski put. Zapravo mislim na pojacanu ostrasnjenost zrtava ili cak kvazi-zrtava koje su jos jace u javnosti a u isto vreme ocigledan nedostak minimalne energije da se sagleda skorasnja istorija. Setite se samo bespomocnog vristanja onog istorisjkog naturscika Dudakovica koji u nemanju argumenta kaze da su Srbi agresori. Valjda su i zlocini koje je naredio na snimku opravdani jer se brani zemlja-krv i tlo hm. Imam utisak da je Milosevic za njih i dalje ziv i kao da im ponekad nedostaje. mala balkanska patologija. Nesumnjivo, treba drzava Srbija da zatrazi oprost za pocinjenje monstruozne zlocine, oni su se dogodili i mi to ne poricemo ali onda kad izvesni moralni kodeksi zavladaju ovim prostorima. Sigurno je da ja ne mogu i necu da preuzmem odgovornost za Srebrenicu ali se stidim nedela koje su pocinili banditi u moj ime. Ali sa druge strane ocekujem jedan konstruktivan odnos i samopreispitivanje jer samo tako m ozemo dostici napredak.

jura

pre 17 godina

Govoreći realno u Vukovaru se dogodio genocid, strijeljani su ranjenici, jednom rječju etničko ćišćenje, pozdravljam pomirbu i smatram da je vrijeme da se svi okrenemo budućnosti. Također mislim da posjet Tadića Vukovaru ne mora nužno biti kontradiktorno njegovoj političkoj karijeri.
S poštovanjem,

Micic Milan-Neu Ulm

pre 17 godina

Nego sta, Gospodin Tadic u svojstvu Predsednika Srbije,treba da se pokloni vukovarskim zrtavama.Nezaboravimo da Hrvatska nije napala Kragujevac da Bosna nije napala Sabac ,nego je bilo obratno.druga je stvar sto su gore navedene drzave u svojstvu odbrane prekrsile zakon ratovanja i shodno tome trebaju njivi casnici da odgovaraju za zlocine.Ako kao Srbi budemo sto pre shvatili da je Milosevicev iSeseljev rezim napravio agresiju na gore navedene zemlje ,prece mo doci do pomirenja i zajedno oticu Evropu kao normalan svijet. Znam nasim "Patriotima" se ovaj moj komentar nece svideti ali to je fakat.

jelena

pre 17 godina

Izvinjenje je formalnost koju je neophodno obaviti, ali tesko da bilo kakvo izvinjenje moze da opere sve ono sto smo uradili. Jedno izvinjenje ne moze da se uslovljava drugim, kao sto ni jedan zlocin ne opravdava drugi.

Vuk Samotnjak

pre 17 godina

Slazem se, a treba dodati i da su zlocini ucinjeni i prema srpskim civilima pre ulaska JNA i srpske TO u Vukovar. Dakle, i Tadic i Mesic bi trebali da se poklone svim zrtvama. I to bi jos trebalo biti ucinjeno bez politizacije - bez pominjanja SM i takvih stvari, jer je to opet suvise jednostavno i baca svu odgovornost na SM. A iako je debelo odgovoran, nije jedini.

Pedja

pre 17 godina

Ne verujem da ce otici ako bude pozvan, jer ce to znaciti da nece dobiti predsednicki mandat na sledecim izborima. Mislim da ce jos dosta vremena proci pre nego sto jedan nas predsednik bude smogao snage da ode u Vukovar, a da se to ne odrazi negativno na njegovu politicku karijeru.

Analiticar

pre 17 godina

Smatram da Gosodin Mesic koristi dosta teske i jake reci. Nas Predsednik Gospodin Tadic se vec poklanjao zrtvama Srebrenice i izvinjavao u ime svog naroda, sto je dobro i treba tako da bude! Ali za uzvrati ja misli da bi bilo sasvim korektno da neko od muslimanskih lidera ode u Bratunac i pokloni se srpskim zrtvama koje su stradale od muslimana, mislim cisto radi postovanja tih ljudi a i zbog dobrosusedskih odnosa. Jer ovako sve je to kontra produktivno i ne dovodi tome da bilo koji narod uvidi svoju gresku! Zato smatram da bi i Mesic trebalo da se pokloni srpskim zrtvama koje su Hrvati pobili u akcijama "Bljesak" i "Oluja", ali u Bosni i Hercegovini! U svakom slucaju smatram da vreme jos nije zrelo za tako nesto, bar ne sada kada su nam na pragu parlamentarni izbori!!!

Analiticar

pre 17 godina

Smatram da Gosodin Mesic koristi dosta teske i jake reci. Nas Predsednik Gospodin Tadic se vec poklanjao zrtvama Srebrenice i izvinjavao u ime svog naroda, sto je dobro i treba tako da bude! Ali za uzvrati ja misli da bi bilo sasvim korektno da neko od muslimanskih lidera ode u Bratunac i pokloni se srpskim zrtvama koje su stradale od muslimana, mislim cisto radi postovanja tih ljudi a i zbog dobrosusedskih odnosa. Jer ovako sve je to kontra produktivno i ne dovodi tome da bilo koji narod uvidi svoju gresku! Zato smatram da bi i Mesic trebalo da se pokloni srpskim zrtvama koje su Hrvati pobili u akcijama "Bljesak" i "Oluja", ali u Bosni i Hercegovini! U svakom slucaju smatram da vreme jos nije zrelo za tako nesto, bar ne sada kada su nam na pragu parlamentarni izbori!!!

jelena

pre 17 godina

Izvinjenje je formalnost koju je neophodno obaviti, ali tesko da bilo kakvo izvinjenje moze da opere sve ono sto smo uradili. Jedno izvinjenje ne moze da se uslovljava drugim, kao sto ni jedan zlocin ne opravdava drugi.

Pedja

pre 17 godina

Ne verujem da ce otici ako bude pozvan, jer ce to znaciti da nece dobiti predsednicki mandat na sledecim izborima. Mislim da ce jos dosta vremena proci pre nego sto jedan nas predsednik bude smogao snage da ode u Vukovar, a da se to ne odrazi negativno na njegovu politicku karijeru.

Vuk Samotnjak

pre 17 godina

Slazem se, a treba dodati i da su zlocini ucinjeni i prema srpskim civilima pre ulaska JNA i srpske TO u Vukovar. Dakle, i Tadic i Mesic bi trebali da se poklone svim zrtvama. I to bi jos trebalo biti ucinjeno bez politizacije - bez pominjanja SM i takvih stvari, jer je to opet suvise jednostavno i baca svu odgovornost na SM. A iako je debelo odgovoran, nije jedini.

ja

pre 17 godina

U opkoljenom Vukovaru (baš kao i u Sarajevu, Dubrovniku i drugim gradovima) ginuli su svi njegovi građani - i Hrvati i Srbi i Mađari i svi ostali. Granata ne pita za nacionalnost kada eksplodira i ubija sve po redu- i Hrvate i Srbe i Mađare i sve ostale. Pokloniti se žrtvama je civilizacijski čin, na koji dio srpske javnosti još uvijek nažalost nije spreman, no činjenice se mogu prešućivati, ali ne i promjeniti: Vukovar su razarale snage pod kontrolom Srbije, u ratu čiji je cilj bio stvaranje Velike Srbije. Mi u Hrvatskoj, ali i diljem zemalja koje su bile dio "plana" još uvijek čekamo da od službene Srbije čujemo da je od ideje Velike Srbije odustala. Tadić nam to još uvijek nije jasno rekao, a odlazak u Vukovar zajedno s Mesićem bio bi korak na tom putu - putu povratka međusobnog povjerenja.

Micic Milan-Neu Ulm

pre 17 godina

Nego sta, Gospodin Tadic u svojstvu Predsednika Srbije,treba da se pokloni vukovarskim zrtavama.Nezaboravimo da Hrvatska nije napala Kragujevac da Bosna nije napala Sabac ,nego je bilo obratno.druga je stvar sto su gore navedene drzave u svojstvu odbrane prekrsile zakon ratovanja i shodno tome trebaju njivi casnici da odgovaraju za zlocine.Ako kao Srbi budemo sto pre shvatili da je Milosevicev iSeseljev rezim napravio agresiju na gore navedene zemlje ,prece mo doci do pomirenja i zajedno oticu Evropu kao normalan svijet. Znam nasim "Patriotima" se ovaj moj komentar nece svideti ali to je fakat.

jura

pre 17 godina

Govoreći realno u Vukovaru se dogodio genocid, strijeljani su ranjenici, jednom rječju etničko ćišćenje, pozdravljam pomirbu i smatram da je vrijeme da se svi okrenemo budućnosti. Također mislim da posjet Tadića Vukovaru ne mora nužno biti kontradiktorno njegovoj političkoj karijeri.
S poštovanjem,

Sumnjicavi

pre 17 godina

Veliko je pitanje da li Mesicu mozete verovati. Prvo, radi se o coveku koji je i sam ucestvovoao u razaranju SFRJ i cija uloga i nije bas razjasnjena. A iz ranijih iskustava znamo da svet zbog trenutnih interesa moze da precuti eventulanu ulogu u zlocinima. Drugo, interesantan je tajming kad on poziva Tadica. To su izbori u Srbiji. Verovatno shvatajuci da postoji jedan znacajan procenat desno orijentisanih glasaca u Srbiji koji to Tadicu nece oprositi. Opet ovakav poziv moze da ima samo stetne posledice po rastuce ekonomske odnose izmedju dve zemlje, ergo g-din Mesic je malo neodgovoran ili pravi izdanak balkanske podmetacko-kafanske skole. Voleo bih da ovo sto pisem nije istina nego najobicnija spekulacija koja izgleda kao teorija zavere. Ako smem da primetim, sve te zemlje gde su srpske snage nesumnjivo pocinile zlocine ne pokazuju ni minimalnu spremnost da zatraze izvinjenje za pocinjene zlocine u njihovo ime. Cak i insistiraju na kolektivnoj krivici srpskog naroda. Tolika kolicina ne-emancipovanosti, pogotovo u Bosni, sigurno nece izraditi dobre odnose i izvesti tamosnje Bosanjke na evropski put. Zapravo mislim na pojacanu ostrasnjenost zrtava ili cak kvazi-zrtava koje su jos jace u javnosti a u isto vreme ocigledan nedostak minimalne energije da se sagleda skorasnja istorija. Setite se samo bespomocnog vristanja onog istorisjkog naturscika Dudakovica koji u nemanju argumenta kaze da su Srbi agresori. Valjda su i zlocini koje je naredio na snimku opravdani jer se brani zemlja-krv i tlo hm. Imam utisak da je Milosevic za njih i dalje ziv i kao da im ponekad nedostaje. mala balkanska patologija. Nesumnjivo, treba drzava Srbija da zatrazi oprost za pocinjenje monstruozne zlocine, oni su se dogodili i mi to ne poricemo ali onda kad izvesni moralni kodeksi zavladaju ovim prostorima. Sigurno je da ja ne mogu i necu da preuzmem odgovornost za Srebrenicu ali se stidim nedela koje su pocinili banditi u moj ime. Ali sa druge strane ocekujem jedan konstruktivan odnos i samopreispitivanje jer samo tako m ozemo dostici napredak.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

A dokle ce to da njihovi zlocini ne opravdavaju nase, ali nasi OPRAVDAVAJU njihove? Nema opravdanja ni za cije zlocine. Ipak, primera radi, Oric je dobio 2 godine za bog zna koliko mrtvih Srba i svaki psiholog i psihijatar moze objasniti da je to direktno guranje u oko suprotnoj strani i da garatovano izaziva negativnu reakciju, pa cak i "opravdane" zlocine, jer onaj ko je prvi napadnut, u samoodbrani nije uvek sposoban za racionalno razmisljanje. Kad su za sve krivi samo Srbi, zasto su se bivse republike iz FNRJ / SFRJ razisle i medju sobom, zasto nisu stovrile neku novu Jugoslaviju bez Srba? Ceo svet se integrise, samo su nase bivse republike (i autonomne pokrajine) "najpametnije" na planeti i idu politikom "svaka vaska obaska". Da li su Srbi ikada pravili neke incidente i zlocine pre 80-tih? Ne. To najvise govori o njima kao pojedincima i naciji, a ne ono sto se desilo nakon sto su i drugi poceli da zveckaju oruzjem i "oslobadjanjem". Da li su sada Romi u Sloveniji slobodniji nego sto su bili u "tamnici naroda" - FNRJ / SFRJ. Ljudi su po prirodi skloni da prvo primete lose stvari i tako ispada da je pre sve bilo crno a sada je sve belo i dobro. "Velika Srbija" je losa a zasto onda "malu Hrvatsku" ne prime u EU, ako je dobra i bela? Zasto nezavisna Albanija ne cveta, ako je Albancima na KiM jedini problem nezavisnost?

Marijan

pre 17 godina

Ne bi trebalo više da ratujemo, ali je činjenica da bi Srbija i vlast trebali da sve iz Miloševićeve prošlosti ove zemlje postave na svoje mesto. I pred svojim gradjanima i pred gradjanima svih onih zemalja o koje se ta i takva politika ogrešila. Ne pristajem da više ikada moj predsednik bude odgovoran ni za naklonost Slobodanovom režimu, niti da bilo ko u moje ime ili ime gradjana ove zemlje učestvuje u neljudskim delima. Ako gospodin Tadić nije bio u Vukovaru treba da ode, još mnogo može da se vidi. Jako je manjkava i državnička i državna politika sa takvim teretom. Ako Hag mora da sudi našim zločincima ne mora i neko drugi da nas suočava sa našom istorijom.

2 meseca tisine

pre 17 godina

Bas lepo bi to bilo i sasvim prirodno ali da li bi mogli u cilju dobrosusedskih odnosa da nas ne dirate pred izbore ili bi vam mozda ipak vise odgovarao Toma Nikolic na celu Srbije?

Vuk zemunski

pre 17 godina

Vrlo perfidne izjave, ne znam zašto nisam začuđen!

Pre svega, Vukovar je bio grad pun Srba nad kojima je među prvima isprobavana hrvatska taktika čišćenja Hrvatske od neHrvata. Nesposobnost političara da mirno ili JNA da vojno reši pitanje otvorene, oružane secesionističke pobune platio je Vukovar - nepotrebnim razaranjima i ubijanjem i vojnika i civila, sa obe strane. Sada spočitavati Srbima tj. Tadiću da je dužan nekakvo izvinjenje je bezobrazno - nije Tadić tada vodio ni Srbe ni Hrvate, a Mesić jeste bio predstavnik svog naroda - mislim da on njima duguje izvinjenje što ih je naveo na nepotrebnu pogibiju.

Dalje, ova "nežna" izjava o Bosni nije upućena toj državi, već bosanskim Srbima i Republici Srpskoj - ona je jedan od dva entiteta. Tipična mesićevska lukavština - "nisam ja pričao o RS, nego uopšteno" - samo budale ne znaju na koga misli. Ako Hrvati žele ravnopravan odnos u Bosni, neka se za njega izbore - ako treba i svojim entitetom, a ne da Srbima ukidaju pravo na Republiku Srpsku, radi "boljeg funkcionisanja države".

Potpuno je tačno da bi Tadić izgubio predsedničke izbore kd bi otišao u Vukovar vođen mesićevskim motivima - ako odu zajedno da se poklone žrtvama jednog suludog rata, onda i nekako. Ali ako Tadić sada retroaktivno i posredno bude nosilac nekakve kolektivne srpske odgovornosti, onda će mu naš narod sigurno i sa pravom uskratiti poverenje. Neka se Mesić obrati onima koji su vodili Srbe i Hrvate početkom devedesetih - Tadić nema ništa sa tim.

ekspert iz australije

pre 17 godina

Mislim da prisustvo Tadića vukovarskoj komemoraciji ne bi bilo dobro prihvaćeno od strane hrvatske javnosti, braniteljskih udruga i sl. Već smo vidjeli da ni Tadićeva posjeta Srebrenici nije pridonijela nekakvom pomirenju,oprostu,suživotu...već je od strane Bošnjaka viđena kao nešto neiskreno i iznuđeno. A što se tiče Stipe Mesića on ima čime da se bavi ako hoće da pridonese normalizaciji hrvatsko-srpskih odnosa, neka samo pogleda koliko je Srba povratnika zapošljeno u lokalnoj samoupravi i državnim institucijama ili neka pomogne da se dovede struja u srpska sela po Lici, Dalmaciji...

neon

pre 17 godina

Tadić bi trebalo da ode u Vukovar. Grad je sistematski uništavan i na kraju uništen. Velika sramota za Srbiju.
Jedino ne mislim da je to bio deo nekog master plana stvaranja Velike Srbije. Nisu oni (slobisti) baš bili toliko stratezi.

ja

pre 17 godina

Red je da se malo smanji dozivljaj sa tom pricom o velikoj Srbiji. Sta je velika Srbija? Po cemu je administrativna podela SFRJ bila "fer" tako da niko nije bio "veliki"? Rat je i izbio zbog nemogucnosti dogovora oko toga koje teritorije se otcepljuju a koje ostaju, i u toj atmosferi jednostranog poteza otcepljenja cele Hrvatske i Slovenije. Zasto je svaki stav koji se te 1991-1992 nije slagao sa principom da republicke granice postanu drzavne - automatski zalaganje za veliku Srbiju? Zasto se na primer teritorije koje danas zauzima Hrvarska ne zovu velika Hrvatska? Da li se epitet "velika" gubi posle 50 ili 100 godina kontrole nad teritorijom?
Ne, borba za Vukovar je bila prepuna zlocina za koji mnogi treba da odgovaraju (mnogi Srbi vec odgovaraju, druge nesto nisam video), ali nema veze sa nikakvom velikom Srbijom. Prica o velikoj Srbiji je politicka manipulacija onih koji su hteli i uspeli da nametnu svoju verziju teritorijalnog razgranicenja kao jedinu ispravnu.

Analiticar

pre 17 godina

Smatram da Gosodin Mesic koristi dosta teske i jake reci. Nas Predsednik Gospodin Tadic se vec poklanjao zrtvama Srebrenice i izvinjavao u ime svog naroda, sto je dobro i treba tako da bude! Ali za uzvrati ja misli da bi bilo sasvim korektno da neko od muslimanskih lidera ode u Bratunac i pokloni se srpskim zrtvama koje su stradale od muslimana, mislim cisto radi postovanja tih ljudi a i zbog dobrosusedskih odnosa. Jer ovako sve je to kontra produktivno i ne dovodi tome da bilo koji narod uvidi svoju gresku! Zato smatram da bi i Mesic trebalo da se pokloni srpskim zrtvama koje su Hrvati pobili u akcijama "Bljesak" i "Oluja", ali u Bosni i Hercegovini! U svakom slucaju smatram da vreme jos nije zrelo za tako nesto, bar ne sada kada su nam na pragu parlamentarni izbori!!!

jelena

pre 17 godina

Izvinjenje je formalnost koju je neophodno obaviti, ali tesko da bilo kakvo izvinjenje moze da opere sve ono sto smo uradili. Jedno izvinjenje ne moze da se uslovljava drugim, kao sto ni jedan zlocin ne opravdava drugi.

Pedja

pre 17 godina

Ne verujem da ce otici ako bude pozvan, jer ce to znaciti da nece dobiti predsednicki mandat na sledecim izborima. Mislim da ce jos dosta vremena proci pre nego sto jedan nas predsednik bude smogao snage da ode u Vukovar, a da se to ne odrazi negativno na njegovu politicku karijeru.

Vuk Samotnjak

pre 17 godina

Slazem se, a treba dodati i da su zlocini ucinjeni i prema srpskim civilima pre ulaska JNA i srpske TO u Vukovar. Dakle, i Tadic i Mesic bi trebali da se poklone svim zrtvama. I to bi jos trebalo biti ucinjeno bez politizacije - bez pominjanja SM i takvih stvari, jer je to opet suvise jednostavno i baca svu odgovornost na SM. A iako je debelo odgovoran, nije jedini.

ja

pre 17 godina

U opkoljenom Vukovaru (baš kao i u Sarajevu, Dubrovniku i drugim gradovima) ginuli su svi njegovi građani - i Hrvati i Srbi i Mađari i svi ostali. Granata ne pita za nacionalnost kada eksplodira i ubija sve po redu- i Hrvate i Srbe i Mađare i sve ostale. Pokloniti se žrtvama je civilizacijski čin, na koji dio srpske javnosti još uvijek nažalost nije spreman, no činjenice se mogu prešućivati, ali ne i promjeniti: Vukovar su razarale snage pod kontrolom Srbije, u ratu čiji je cilj bio stvaranje Velike Srbije. Mi u Hrvatskoj, ali i diljem zemalja koje su bile dio "plana" još uvijek čekamo da od službene Srbije čujemo da je od ideje Velike Srbije odustala. Tadić nam to još uvijek nije jasno rekao, a odlazak u Vukovar zajedno s Mesićem bio bi korak na tom putu - putu povratka međusobnog povjerenja.

Micic Milan-Neu Ulm

pre 17 godina

Nego sta, Gospodin Tadic u svojstvu Predsednika Srbije,treba da se pokloni vukovarskim zrtavama.Nezaboravimo da Hrvatska nije napala Kragujevac da Bosna nije napala Sabac ,nego je bilo obratno.druga je stvar sto su gore navedene drzave u svojstvu odbrane prekrsile zakon ratovanja i shodno tome trebaju njivi casnici da odgovaraju za zlocine.Ako kao Srbi budemo sto pre shvatili da je Milosevicev iSeseljev rezim napravio agresiju na gore navedene zemlje ,prece mo doci do pomirenja i zajedno oticu Evropu kao normalan svijet. Znam nasim "Patriotima" se ovaj moj komentar nece svideti ali to je fakat.

jura

pre 17 godina

Govoreći realno u Vukovaru se dogodio genocid, strijeljani su ranjenici, jednom rječju etničko ćišćenje, pozdravljam pomirbu i smatram da je vrijeme da se svi okrenemo budućnosti. Također mislim da posjet Tadića Vukovaru ne mora nužno biti kontradiktorno njegovoj političkoj karijeri.
S poštovanjem,

Sumnjicavi

pre 17 godina

Veliko je pitanje da li Mesicu mozete verovati. Prvo, radi se o coveku koji je i sam ucestvovoao u razaranju SFRJ i cija uloga i nije bas razjasnjena. A iz ranijih iskustava znamo da svet zbog trenutnih interesa moze da precuti eventulanu ulogu u zlocinima. Drugo, interesantan je tajming kad on poziva Tadica. To su izbori u Srbiji. Verovatno shvatajuci da postoji jedan znacajan procenat desno orijentisanih glasaca u Srbiji koji to Tadicu nece oprositi. Opet ovakav poziv moze da ima samo stetne posledice po rastuce ekonomske odnose izmedju dve zemlje, ergo g-din Mesic je malo neodgovoran ili pravi izdanak balkanske podmetacko-kafanske skole. Voleo bih da ovo sto pisem nije istina nego najobicnija spekulacija koja izgleda kao teorija zavere. Ako smem da primetim, sve te zemlje gde su srpske snage nesumnjivo pocinile zlocine ne pokazuju ni minimalnu spremnost da zatraze izvinjenje za pocinjene zlocine u njihovo ime. Cak i insistiraju na kolektivnoj krivici srpskog naroda. Tolika kolicina ne-emancipovanosti, pogotovo u Bosni, sigurno nece izraditi dobre odnose i izvesti tamosnje Bosanjke na evropski put. Zapravo mislim na pojacanu ostrasnjenost zrtava ili cak kvazi-zrtava koje su jos jace u javnosti a u isto vreme ocigledan nedostak minimalne energije da se sagleda skorasnja istorija. Setite se samo bespomocnog vristanja onog istorisjkog naturscika Dudakovica koji u nemanju argumenta kaze da su Srbi agresori. Valjda su i zlocini koje je naredio na snimku opravdani jer se brani zemlja-krv i tlo hm. Imam utisak da je Milosevic za njih i dalje ziv i kao da im ponekad nedostaje. mala balkanska patologija. Nesumnjivo, treba drzava Srbija da zatrazi oprost za pocinjenje monstruozne zlocine, oni su se dogodili i mi to ne poricemo ali onda kad izvesni moralni kodeksi zavladaju ovim prostorima. Sigurno je da ja ne mogu i necu da preuzmem odgovornost za Srebrenicu ali se stidim nedela koje su pocinili banditi u moj ime. Ali sa druge strane ocekujem jedan konstruktivan odnos i samopreispitivanje jer samo tako m ozemo dostici napredak.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

A dokle ce to da njihovi zlocini ne opravdavaju nase, ali nasi OPRAVDAVAJU njihove? Nema opravdanja ni za cije zlocine. Ipak, primera radi, Oric je dobio 2 godine za bog zna koliko mrtvih Srba i svaki psiholog i psihijatar moze objasniti da je to direktno guranje u oko suprotnoj strani i da garatovano izaziva negativnu reakciju, pa cak i "opravdane" zlocine, jer onaj ko je prvi napadnut, u samoodbrani nije uvek sposoban za racionalno razmisljanje. Kad su za sve krivi samo Srbi, zasto su se bivse republike iz FNRJ / SFRJ razisle i medju sobom, zasto nisu stovrile neku novu Jugoslaviju bez Srba? Ceo svet se integrise, samo su nase bivse republike (i autonomne pokrajine) "najpametnije" na planeti i idu politikom "svaka vaska obaska". Da li su Srbi ikada pravili neke incidente i zlocine pre 80-tih? Ne. To najvise govori o njima kao pojedincima i naciji, a ne ono sto se desilo nakon sto su i drugi poceli da zveckaju oruzjem i "oslobadjanjem". Da li su sada Romi u Sloveniji slobodniji nego sto su bili u "tamnici naroda" - FNRJ / SFRJ. Ljudi su po prirodi skloni da prvo primete lose stvari i tako ispada da je pre sve bilo crno a sada je sve belo i dobro. "Velika Srbija" je losa a zasto onda "malu Hrvatsku" ne prime u EU, ako je dobra i bela? Zasto nezavisna Albanija ne cveta, ako je Albancima na KiM jedini problem nezavisnost?

Marijan

pre 17 godina

Ne bi trebalo više da ratujemo, ali je činjenica da bi Srbija i vlast trebali da sve iz Miloševićeve prošlosti ove zemlje postave na svoje mesto. I pred svojim gradjanima i pred gradjanima svih onih zemalja o koje se ta i takva politika ogrešila. Ne pristajem da više ikada moj predsednik bude odgovoran ni za naklonost Slobodanovom režimu, niti da bilo ko u moje ime ili ime gradjana ove zemlje učestvuje u neljudskim delima. Ako gospodin Tadić nije bio u Vukovaru treba da ode, još mnogo može da se vidi. Jako je manjkava i državnička i državna politika sa takvim teretom. Ako Hag mora da sudi našim zločincima ne mora i neko drugi da nas suočava sa našom istorijom.

2 meseca tisine

pre 17 godina

Bas lepo bi to bilo i sasvim prirodno ali da li bi mogli u cilju dobrosusedskih odnosa da nas ne dirate pred izbore ili bi vam mozda ipak vise odgovarao Toma Nikolic na celu Srbije?

Vuk zemunski

pre 17 godina

Vrlo perfidne izjave, ne znam zašto nisam začuđen!

Pre svega, Vukovar je bio grad pun Srba nad kojima je među prvima isprobavana hrvatska taktika čišćenja Hrvatske od neHrvata. Nesposobnost političara da mirno ili JNA da vojno reši pitanje otvorene, oružane secesionističke pobune platio je Vukovar - nepotrebnim razaranjima i ubijanjem i vojnika i civila, sa obe strane. Sada spočitavati Srbima tj. Tadiću da je dužan nekakvo izvinjenje je bezobrazno - nije Tadić tada vodio ni Srbe ni Hrvate, a Mesić jeste bio predstavnik svog naroda - mislim da on njima duguje izvinjenje što ih je naveo na nepotrebnu pogibiju.

Dalje, ova "nežna" izjava o Bosni nije upućena toj državi, već bosanskim Srbima i Republici Srpskoj - ona je jedan od dva entiteta. Tipična mesićevska lukavština - "nisam ja pričao o RS, nego uopšteno" - samo budale ne znaju na koga misli. Ako Hrvati žele ravnopravan odnos u Bosni, neka se za njega izbore - ako treba i svojim entitetom, a ne da Srbima ukidaju pravo na Republiku Srpsku, radi "boljeg funkcionisanja države".

Potpuno je tačno da bi Tadić izgubio predsedničke izbore kd bi otišao u Vukovar vođen mesićevskim motivima - ako odu zajedno da se poklone žrtvama jednog suludog rata, onda i nekako. Ali ako Tadić sada retroaktivno i posredno bude nosilac nekakve kolektivne srpske odgovornosti, onda će mu naš narod sigurno i sa pravom uskratiti poverenje. Neka se Mesić obrati onima koji su vodili Srbe i Hrvate početkom devedesetih - Tadić nema ništa sa tim.

ekspert iz australije

pre 17 godina

Mislim da prisustvo Tadića vukovarskoj komemoraciji ne bi bilo dobro prihvaćeno od strane hrvatske javnosti, braniteljskih udruga i sl. Već smo vidjeli da ni Tadićeva posjeta Srebrenici nije pridonijela nekakvom pomirenju,oprostu,suživotu...već je od strane Bošnjaka viđena kao nešto neiskreno i iznuđeno. A što se tiče Stipe Mesića on ima čime da se bavi ako hoće da pridonese normalizaciji hrvatsko-srpskih odnosa, neka samo pogleda koliko je Srba povratnika zapošljeno u lokalnoj samoupravi i državnim institucijama ili neka pomogne da se dovede struja u srpska sela po Lici, Dalmaciji...

neon

pre 17 godina

Tadić bi trebalo da ode u Vukovar. Grad je sistematski uništavan i na kraju uništen. Velika sramota za Srbiju.
Jedino ne mislim da je to bio deo nekog master plana stvaranja Velike Srbije. Nisu oni (slobisti) baš bili toliko stratezi.

ja

pre 17 godina

Red je da se malo smanji dozivljaj sa tom pricom o velikoj Srbiji. Sta je velika Srbija? Po cemu je administrativna podela SFRJ bila "fer" tako da niko nije bio "veliki"? Rat je i izbio zbog nemogucnosti dogovora oko toga koje teritorije se otcepljuju a koje ostaju, i u toj atmosferi jednostranog poteza otcepljenja cele Hrvatske i Slovenije. Zasto je svaki stav koji se te 1991-1992 nije slagao sa principom da republicke granice postanu drzavne - automatski zalaganje za veliku Srbiju? Zasto se na primer teritorije koje danas zauzima Hrvarska ne zovu velika Hrvatska? Da li se epitet "velika" gubi posle 50 ili 100 godina kontrole nad teritorijom?
Ne, borba za Vukovar je bila prepuna zlocina za koji mnogi treba da odgovaraju (mnogi Srbi vec odgovaraju, druge nesto nisam video), ali nema veze sa nikakvom velikom Srbijom. Prica o velikoj Srbiji je politicka manipulacija onih koji su hteli i uspeli da nametnu svoju verziju teritorijalnog razgranicenja kao jedinu ispravnu.