Zanimljivosti

Nedelja, 14.08.2022.

11:03

Koliko električni automobili mogu još da pređu nakon što domet pokaže nula kilometara

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Koliko elektrièni automobili mogu još da preðu nakon što domet pokaže nula kilometara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Mario

pre 1 godinu

Pravo pitanje je koliko kosta zamena baterija, posle 5 ili 6 godina.
(Borko, 14. avgust 2022 12:37)

To ti treba da usporediš sa cijenom zamjene katalizatora, DPF filtera, plivajućeg zamajca, servisom turba, pumpe visokog pritiska i brzgalica za dizel auto i dodaš radovni servis, ulje, filtere za zrak i ulje ili pitaš iz dosade?
Za tebe se baterija mijenja svake godine. I najbolje da ne prilaziš blizu jer struja - ubija (neznalice).

Bavaria

pre 1 godinu

@Milan
Moram da pitam na osnovu cega baziras svoju tvrdnju? Ja moju tvrdnju baziram na osnovu posedovanje auta i puno voznje po auto putu. Potrosnja izmedju 18kw i 20kW pri 130km/h, baterija kapaciteta 79kW pa uradi sam matematiku. Nije dovoljno? Pogledaj po youtube, imas puno ljudi koji su se bavili istim pitanjem i testirali i snimala. Savetuj da nadjes Bjorn Nylanda, on testira do detanja sva EV i ima razne tabele gde uporedjuje. Testirao je Teslu 3 LR i sa 90km/h je presao 563km na auto putu a sa 120km/h 422km.

Ujedno ne zaboravi da nema u Evropi auto puta gde mozes da vozis 130km/h non stop 400km. Uvek tu ima i radova na putu i sporih vozila koja obilaze, pa tuneli, pa proslasci kroz naseljena mesta itd itd.

Pricao sam vise puta, Minhen do Beograda, 938km, dva zaustavljanja za punjenje, jedno kod Ljubljane od 12 minuta i drugo kod Slavonskog broda 8 minuta. Dakle ceo put traje duze 20 minuta od nekog fosila koji bi eto presao ceo put od 940km bez ikakve pauze za bilo sta.

Solarnaut

pre 1 godinu

"Solarnaut, 15. avgust 2022 12:33"

Ajde molim te objasni kako planiras uštedjeti 17 000 eura? Zapravo objasni koliko si ustedio za 3 godine koliko je auto kod tebe, jer ostalo je samo pretpostavka. ja sam se ubijao racunajuci i nikako da dodjem do neke prednosti ako uzmes elektro. Naravno treba uzeti istu klasu vozila a ne racunati renault zoi i mercedes s klasu.
(mio, 15. avgust 2022 16:58)

Auto je uzeto za do posla i nazad i sve ostale aktivnosti voznje do 200km u krugu koristi se tako svaki dan minimum 50km, davao na gorivo mesecno 200€ sada dajem ispod 20€ za struju, znaci mesecna usteda 180€, pomnozis to sa 8 godina voznje dobijes 17000€ ustede, plus za male velike servise i kvarove na benzincu-dizelu, znaci samo na gorivu je usteda 17000€

Milan

pre 1 godinu

@Bavaria
Sve OK, ali ni sa jednim automobilom ne može da se pređe 400km pri 130km/h, osim možda Lucid Air ali on nije relevantan za prosečnog korisnika
Samo mercedes EQS sa baterijom od 107 kwh i rekordnom aerodinamikom prelazi preko 400km pri 120km/h. Za tesle ta cifra je moguća tek kod brzine 110km/h.
Realan domet prosečnog EV sa baterijom 70kwh na atoputu je 250-300km, zavisno od aerodinamike. Odprilike na 2h vožnje

karburator

pre 1 godinu

(mio, 15. avgust 2022 16:58)

Evo upravo sam platio struju i čitam s računa da je cena struje 6,408 din/kWh, dnevne tarife, odn. 4x manje, 1,602 din/kWh, noćne tarife. Koliko u svoje el. vozilo treba ''usuti'' struje za jedno kompletno punjenje baterije, najbolje je očitati na samom brojilu el. energije. Tako se dobija verodostojan podatak o elektro potrošnji. [Za vreme punjenja isključiti ostale el. potrošače u el. instalaciji (frižider, zamrzivač, klimu, svetla...).]
Npr. očitao si potrošnju struje od 20kWh, tokom noćnog punjenja. To košta 20 x 1,602 = 32,04 dinara.
Ako imaš mesečno 10 takvih punjenja, 10x toliko.
Zelena tarifa se prostire 350 kWh, pa joj el. vozilo popunjva 200 kWh. Ako ti je i ostala potrošnja el. energije skromnija, pa ne prelazi 150 kWh, tvoja el. vožnja mesečno košta 320 dinara (2,7 evra).
Za ove novce, mesec dana vožnje je veoma jeftino.
Naravno, ko ima kuću, garažu, dvorište, ili nekakav drugačiji privatni pristup svom vozilu sa svoje el. instalacije.

XXL

pre 1 godinu

@Bavaria - svaka čast i hvala što si se odazvao odgovorom samo mi nisu jasni ovi što imaju negativno mišljenje na pozitivnu stvar koju si nam izneo jer ovde stvarno malo ko se zanima za takve stvari osim onih koji voze električni automobil ... pozz ...

mio

pre 1 godinu

"Solarnaut, 15. avgust 2022 12:33"

Ajde molim te objasni kako planiras uštedjeti 17 000 eura? Zapravo objasni koliko si ustedio za 3 godine koliko je auto kod tebe, jer ostalo je samo pretpostavka. ja sam se ubijao racunajuci i nikako da dodjem do neke prednosti ako uzmes elektro. Naravno treba uzeti istu klasu vozila a ne racunati renault zoi i mercedes s klasu.

Bavaria

pre 1 godinu

@XLL
drage volje. U Srbiji ima trenutno na dve lokacije tesla super punjaca, kod Ikee u BG i kod Aleksinca, kod nekog hotela ne secam se imena ali odmah uz autoput. Starije su generacije pa su "samo" 150kW ili u praksi jedno 10 minuta duze se na njima puni nego punjaci sa 250kW. Zanimljivo je da su besplatni, dakle trenutno se ne placa struja na Tesla super punjacima u SRb ali ne veruje. da ce to potrajati kad lokalni serifi namirisu pare.

Vremenski, nikad nisi duze od 25 minuta na tim super punjacima. Uvek su u blizini restorana ili trznih centara ili super marketa. dok prosetam, obavis nuzdu i vec je baterija dovoljno puna. po auto putu sa brzinom od 130km/h mozes preci oko 400km sa punom baterijom.

Solarnaut

pre 1 godinu

Pravo pitanje je koliko kosta zamena baterija, posle 5 ili 6 godina.
(Borko, 14. avgust 2022 12:37)

Pravo pitanje zasto bi neko menjao bateriju posle 5-6 godina, ja sam uzeo Renault Zoe star 4 godine i kod mene je jos 3 godine znaci baterija je stara 7 godina izgubila je 20% kapaciteta, kada padne na 50% kapaciteta bice za zamenu ali ce tada i auto ceo biti star 10-12 godina, doduse kroz ustedu voznje na struju u odnosu na benzin za nekih 7-8 godina koliko ga ja planiram voziti ustedecu negde oko 17000€ u odnosu na neko vozilo dizel-benzin sto bi dao na gorivo pa eto imacu 17000€ za zamenu baterija da nepricamo sta bi jos radio za 7-8 godina voznje malih-velikih servisa, plus dosta delova koji bi pocrkali na benzincu ili dizelu. I na kraju posle 7-8 godina cu opet imati dobar auto sa novim baterijama ako se odlucim da ih zamenim i teraj dalje, za do posla i nazad dnevno 50km savrseno vozilo ako ga punite u sopstvenoj garazi kao ja.

XXL

pre 1 godinu

@Bavaria - 'aj ti to svoje iskustvo sa brzim punjačima objasni nama ovde u Srbiji i gde im je lokacija, a ne kako je u Deutschland uz bavaria beer ... za Deutschland znamo jer svi mi nekog imamo tu al' smo neobavešteni za samu Srbiju pozz ...

Bavaria

pre 1 godinu

@Janko aj ne izmisljaj leba ti. Vozim teslu i pouzdano znam da pricas neistine. Verovatno su cuo od nekog hejtera. Sam kompjuter u Tesli ce pokusati da izabere Superpunjac na koji ces stici sa jednocifrenim procentom baterije jer je onda punjenje i preko 220KW. Da, bar 20 puta sam bio jednocifren, da isao sam na servise znog nekih cudnih zvukova i sve su sredili pod garancijom, dakle garancija vazi iako sam puno puta bio jednocifren...pises neistine i zao mi je sto b92 to dozvoljava

Janko

pre 1 godinu

Nikako nije zdravo za bateriju njeno duboko ispražnjavanje. Za njenu dugovečnost ovo je najgori događaj.
Iz ovog razloga je tehnika plug-in vozila superiorna - ona automatski dopunjava bateriju čim joj kapacitet spadne na 20%. Zato baterija u plug-in traje mnogo duže nego u ev, čak i do milion km.
Čak...
Pojedini proizvođači ev ("Tesla" npr.) pamte da li je bilo više od 3 slučaja ispražnjavanja ispod 15%. Ako je bilo, ne važi garancija za bateriju. Npr.

XXL

pre 1 godinu

O tome ne bih da razmišljam to je problem ovih što imaju EV, a automobil im smrdi na benzin. Naravno kad u gepeku nose kanister od 3-5 lit. goriva i prenosivi punjač kako ih ne bi šlepovali ili negde zaribali u nekoj vukojebini gde nema žive duše ni signala za mobilni.

Djorke

pre 1 godinu

U principu ne “cedi” nista do 0 km dometa.

Nebitno da li je benzin, dizel ili struja, ne znam ko moze da vozi tako da mu rezerva izbija oci. Ajde razumem kod strujasa da se gleda domet jer punjenje traje, ali jednom kada ga kupis navikni se majku mu. Mozes da predjes 300 - super, cim se priblizis 250 zreo si za punjac, nema potrebe testirati da li mozes da predjes 290 ili 310.

Moram da kažem

pre 1 godinu

nbg, 14. avgust 2022 12:26)

Misliš da znaš, a ne znaš šta je demagogija.
A ako ti se ne sviđa moja "demagogija" ti lepo ne čitaj moja demagoška sr**a i eto.

Bavarija

pre 1 godinu

Srbija, zemlja sa najvise experata za EV vozila i ujedno zemlja sa najmanje EV vozila. A da, experti uglavnom nikad nisu ni prosli pored EV vozila a kamoli vozili se u njima ili ne daj Boze, vozili ih

Nata

pre 1 godinu

Bas ne bih volela da se vozim ovakvim automobilim nakon sto se pokaze da mu je preostalo nula km za voznju. A ne bih volela ni pre toga….

Moram da kažem

pre 1 godinu

Meni se samo jednom u životu desilo da ostanem bez goriva, i to pošto sam podsvesno hteo da testiram domet rezerve, koju sam svaki put sve više, i više "teglio", tehnikama vožnje.
E sad se postavlja pitanje, kako vozačke navike, u tim situacijama rešavaju problem.
1. Prvo razmišljate koliko je udaljena najbliža benzinska pumpa. Ili vaš prijatelj za kojeg znate da će da vas ispoštuje. Sa plastičnim kanisterom od 5 litara, ili flašom od 2 rešavate problem.
2. Ako ste više udaljeniji od najbliže pumpe, ne isplati vam se da plaćate taksi i da vučete 5l goriva, tamo ovamo. Nego zovete taksistu koji hoće da vam doveze sa njegove najbliže pumpe do vas 5l goriva.
3.Ako ste u nedođiji ostali bez goriva treba da stopirate, i ostavite auto, u nadi da će ostati u voznom stanju kada se vratite po njega. Ako ste već došli do nedođije praznog rezervoara, znači da ste zalutali, ili ste glupi, opet takvom neko bi mogao da vam pomogne tako što bi izvadio svoje gorivo iz rezervoara, a to mora biti baš dobar čovek kojeg morate sresti, i koji ima crevo i kanister, ili da vas vuče autom do pumpe.

A sa el. autom imate mogućnost da vam dođe mobilina električna punilica, ili šlep služba, ili neko voljan da vas šlepa.

Bavarija

pre 1 godinu

Srbija, zemlja sa najvise experata za EV vozila i ujedno zemlja sa najmanje EV vozila. A da, experti uglavnom nikad nisu ni prosli pored EV vozila a kamoli vozili se u njima ili ne daj Boze, vozili ih

Djorke

pre 1 godinu

U principu ne “cedi” nista do 0 km dometa.

Nebitno da li je benzin, dizel ili struja, ne znam ko moze da vozi tako da mu rezerva izbija oci. Ajde razumem kod strujasa da se gleda domet jer punjenje traje, ali jednom kada ga kupis navikni se majku mu. Mozes da predjes 300 - super, cim se priblizis 250 zreo si za punjac, nema potrebe testirati da li mozes da predjes 290 ili 310.

Nata

pre 1 godinu

Bas ne bih volela da se vozim ovakvim automobilim nakon sto se pokaze da mu je preostalo nula km za voznju. A ne bih volela ni pre toga….

Moram da kažem

pre 1 godinu

Meni se samo jednom u životu desilo da ostanem bez goriva, i to pošto sam podsvesno hteo da testiram domet rezerve, koju sam svaki put sve više, i više "teglio", tehnikama vožnje.
E sad se postavlja pitanje, kako vozačke navike, u tim situacijama rešavaju problem.
1. Prvo razmišljate koliko je udaljena najbliža benzinska pumpa. Ili vaš prijatelj za kojeg znate da će da vas ispoštuje. Sa plastičnim kanisterom od 5 litara, ili flašom od 2 rešavate problem.
2. Ako ste više udaljeniji od najbliže pumpe, ne isplati vam se da plaćate taksi i da vučete 5l goriva, tamo ovamo. Nego zovete taksistu koji hoće da vam doveze sa njegove najbliže pumpe do vas 5l goriva.
3.Ako ste u nedođiji ostali bez goriva treba da stopirate, i ostavite auto, u nadi da će ostati u voznom stanju kada se vratite po njega. Ako ste već došli do nedođije praznog rezervoara, znači da ste zalutali, ili ste glupi, opet takvom neko bi mogao da vam pomogne tako što bi izvadio svoje gorivo iz rezervoara, a to mora biti baš dobar čovek kojeg morate sresti, i koji ima crevo i kanister, ili da vas vuče autom do pumpe.

A sa el. autom imate mogućnost da vam dođe mobilina električna punilica, ili šlep služba, ili neko voljan da vas šlepa.

karburator

pre 1 godinu

(mio, 15. avgust 2022 16:58)

Evo upravo sam platio struju i čitam s računa da je cena struje 6,408 din/kWh, dnevne tarife, odn. 4x manje, 1,602 din/kWh, noćne tarife. Koliko u svoje el. vozilo treba ''usuti'' struje za jedno kompletno punjenje baterije, najbolje je očitati na samom brojilu el. energije. Tako se dobija verodostojan podatak o elektro potrošnji. [Za vreme punjenja isključiti ostale el. potrošače u el. instalaciji (frižider, zamrzivač, klimu, svetla...).]
Npr. očitao si potrošnju struje od 20kWh, tokom noćnog punjenja. To košta 20 x 1,602 = 32,04 dinara.
Ako imaš mesečno 10 takvih punjenja, 10x toliko.
Zelena tarifa se prostire 350 kWh, pa joj el. vozilo popunjva 200 kWh. Ako ti je i ostala potrošnja el. energije skromnija, pa ne prelazi 150 kWh, tvoja el. vožnja mesečno košta 320 dinara (2,7 evra).
Za ove novce, mesec dana vožnje je veoma jeftino.
Naravno, ko ima kuću, garažu, dvorište, ili nekakav drugačiji privatni pristup svom vozilu sa svoje el. instalacije.

Janko

pre 1 godinu

Nikako nije zdravo za bateriju njeno duboko ispražnjavanje. Za njenu dugovečnost ovo je najgori događaj.
Iz ovog razloga je tehnika plug-in vozila superiorna - ona automatski dopunjava bateriju čim joj kapacitet spadne na 20%. Zato baterija u plug-in traje mnogo duže nego u ev, čak i do milion km.
Čak...
Pojedini proizvođači ev ("Tesla" npr.) pamte da li je bilo više od 3 slučaja ispražnjavanja ispod 15%. Ako je bilo, ne važi garancija za bateriju. Npr.

Solarnaut

pre 1 godinu

"Solarnaut, 15. avgust 2022 12:33"

Ajde molim te objasni kako planiras uštedjeti 17 000 eura? Zapravo objasni koliko si ustedio za 3 godine koliko je auto kod tebe, jer ostalo je samo pretpostavka. ja sam se ubijao racunajuci i nikako da dodjem do neke prednosti ako uzmes elektro. Naravno treba uzeti istu klasu vozila a ne racunati renault zoi i mercedes s klasu.
(mio, 15. avgust 2022 16:58)

Auto je uzeto za do posla i nazad i sve ostale aktivnosti voznje do 200km u krugu koristi se tako svaki dan minimum 50km, davao na gorivo mesecno 200€ sada dajem ispod 20€ za struju, znaci mesecna usteda 180€, pomnozis to sa 8 godina voznje dobijes 17000€ ustede, plus za male velike servise i kvarove na benzincu-dizelu, znaci samo na gorivu je usteda 17000€

Solarnaut

pre 1 godinu

Pravo pitanje je koliko kosta zamena baterija, posle 5 ili 6 godina.
(Borko, 14. avgust 2022 12:37)

Pravo pitanje zasto bi neko menjao bateriju posle 5-6 godina, ja sam uzeo Renault Zoe star 4 godine i kod mene je jos 3 godine znaci baterija je stara 7 godina izgubila je 20% kapaciteta, kada padne na 50% kapaciteta bice za zamenu ali ce tada i auto ceo biti star 10-12 godina, doduse kroz ustedu voznje na struju u odnosu na benzin za nekih 7-8 godina koliko ga ja planiram voziti ustedecu negde oko 17000€ u odnosu na neko vozilo dizel-benzin sto bi dao na gorivo pa eto imacu 17000€ za zamenu baterija da nepricamo sta bi jos radio za 7-8 godina voznje malih-velikih servisa, plus dosta delova koji bi pocrkali na benzincu ili dizelu. I na kraju posle 7-8 godina cu opet imati dobar auto sa novim baterijama ako se odlucim da ih zamenim i teraj dalje, za do posla i nazad dnevno 50km savrseno vozilo ako ga punite u sopstvenoj garazi kao ja.

Bavaria

pre 1 godinu

@Janko aj ne izmisljaj leba ti. Vozim teslu i pouzdano znam da pricas neistine. Verovatno su cuo od nekog hejtera. Sam kompjuter u Tesli ce pokusati da izabere Superpunjac na koji ces stici sa jednocifrenim procentom baterije jer je onda punjenje i preko 220KW. Da, bar 20 puta sam bio jednocifren, da isao sam na servise znog nekih cudnih zvukova i sve su sredili pod garancijom, dakle garancija vazi iako sam puno puta bio jednocifren...pises neistine i zao mi je sto b92 to dozvoljava

Moram da kažem

pre 1 godinu

nbg, 14. avgust 2022 12:26)

Misliš da znaš, a ne znaš šta je demagogija.
A ako ti se ne sviđa moja "demagogija" ti lepo ne čitaj moja demagoška sr**a i eto.

XXL

pre 1 godinu

O tome ne bih da razmišljam to je problem ovih što imaju EV, a automobil im smrdi na benzin. Naravno kad u gepeku nose kanister od 3-5 lit. goriva i prenosivi punjač kako ih ne bi šlepovali ili negde zaribali u nekoj vukojebini gde nema žive duše ni signala za mobilni.

Bavaria

pre 1 godinu

@Milan
Moram da pitam na osnovu cega baziras svoju tvrdnju? Ja moju tvrdnju baziram na osnovu posedovanje auta i puno voznje po auto putu. Potrosnja izmedju 18kw i 20kW pri 130km/h, baterija kapaciteta 79kW pa uradi sam matematiku. Nije dovoljno? Pogledaj po youtube, imas puno ljudi koji su se bavili istim pitanjem i testirali i snimala. Savetuj da nadjes Bjorn Nylanda, on testira do detanja sva EV i ima razne tabele gde uporedjuje. Testirao je Teslu 3 LR i sa 90km/h je presao 563km na auto putu a sa 120km/h 422km.

Ujedno ne zaboravi da nema u Evropi auto puta gde mozes da vozis 130km/h non stop 400km. Uvek tu ima i radova na putu i sporih vozila koja obilaze, pa tuneli, pa proslasci kroz naseljena mesta itd itd.

Pricao sam vise puta, Minhen do Beograda, 938km, dva zaustavljanja za punjenje, jedno kod Ljubljane od 12 minuta i drugo kod Slavonskog broda 8 minuta. Dakle ceo put traje duze 20 minuta od nekog fosila koji bi eto presao ceo put od 940km bez ikakve pauze za bilo sta.

Bavaria

pre 1 godinu

@XLL
drage volje. U Srbiji ima trenutno na dve lokacije tesla super punjaca, kod Ikee u BG i kod Aleksinca, kod nekog hotela ne secam se imena ali odmah uz autoput. Starije su generacije pa su "samo" 150kW ili u praksi jedno 10 minuta duze se na njima puni nego punjaci sa 250kW. Zanimljivo je da su besplatni, dakle trenutno se ne placa struja na Tesla super punjacima u SRb ali ne veruje. da ce to potrajati kad lokalni serifi namirisu pare.

Vremenski, nikad nisi duze od 25 minuta na tim super punjacima. Uvek su u blizini restorana ili trznih centara ili super marketa. dok prosetam, obavis nuzdu i vec je baterija dovoljno puna. po auto putu sa brzinom od 130km/h mozes preci oko 400km sa punom baterijom.

mio

pre 1 godinu

"Solarnaut, 15. avgust 2022 12:33"

Ajde molim te objasni kako planiras uštedjeti 17 000 eura? Zapravo objasni koliko si ustedio za 3 godine koliko je auto kod tebe, jer ostalo je samo pretpostavka. ja sam se ubijao racunajuci i nikako da dodjem do neke prednosti ako uzmes elektro. Naravno treba uzeti istu klasu vozila a ne racunati renault zoi i mercedes s klasu.

XXL

pre 1 godinu

@Bavaria - svaka čast i hvala što si se odazvao odgovorom samo mi nisu jasni ovi što imaju negativno mišljenje na pozitivnu stvar koju si nam izneo jer ovde stvarno malo ko se zanima za takve stvari osim onih koji voze električni automobil ... pozz ...

XXL

pre 1 godinu

@Bavaria - 'aj ti to svoje iskustvo sa brzim punjačima objasni nama ovde u Srbiji i gde im je lokacija, a ne kako je u Deutschland uz bavaria beer ... za Deutschland znamo jer svi mi nekog imamo tu al' smo neobavešteni za samu Srbiju pozz ...

Mario

pre 1 godinu

Pravo pitanje je koliko kosta zamena baterija, posle 5 ili 6 godina.
(Borko, 14. avgust 2022 12:37)

To ti treba da usporediš sa cijenom zamjene katalizatora, DPF filtera, plivajućeg zamajca, servisom turba, pumpe visokog pritiska i brzgalica za dizel auto i dodaš radovni servis, ulje, filtere za zrak i ulje ili pitaš iz dosade?
Za tebe se baterija mijenja svake godine. I najbolje da ne prilaziš blizu jer struja - ubija (neznalice).

Milan

pre 1 godinu

@Bavaria
Sve OK, ali ni sa jednim automobilom ne može da se pređe 400km pri 130km/h, osim možda Lucid Air ali on nije relevantan za prosečnog korisnika
Samo mercedes EQS sa baterijom od 107 kwh i rekordnom aerodinamikom prelazi preko 400km pri 120km/h. Za tesle ta cifra je moguća tek kod brzine 110km/h.
Realan domet prosečnog EV sa baterijom 70kwh na atoputu je 250-300km, zavisno od aerodinamike. Odprilike na 2h vožnje

Moram da kažem

pre 1 godinu

Meni se samo jednom u životu desilo da ostanem bez goriva, i to pošto sam podsvesno hteo da testiram domet rezerve, koju sam svaki put sve više, i više "teglio", tehnikama vožnje.
E sad se postavlja pitanje, kako vozačke navike, u tim situacijama rešavaju problem.
1. Prvo razmišljate koliko je udaljena najbliža benzinska pumpa. Ili vaš prijatelj za kojeg znate da će da vas ispoštuje. Sa plastičnim kanisterom od 5 litara, ili flašom od 2 rešavate problem.
2. Ako ste više udaljeniji od najbliže pumpe, ne isplati vam se da plaćate taksi i da vučete 5l goriva, tamo ovamo. Nego zovete taksistu koji hoće da vam doveze sa njegove najbliže pumpe do vas 5l goriva.
3.Ako ste u nedođiji ostali bez goriva treba da stopirate, i ostavite auto, u nadi da će ostati u voznom stanju kada se vratite po njega. Ako ste već došli do nedođije praznog rezervoara, znači da ste zalutali, ili ste glupi, opet takvom neko bi mogao da vam pomogne tako što bi izvadio svoje gorivo iz rezervoara, a to mora biti baš dobar čovek kojeg morate sresti, i koji ima crevo i kanister, ili da vas vuče autom do pumpe.

A sa el. autom imate mogućnost da vam dođe mobilina električna punilica, ili šlep služba, ili neko voljan da vas šlepa.

Nata

pre 1 godinu

Bas ne bih volela da se vozim ovakvim automobilim nakon sto se pokaze da mu je preostalo nula km za voznju. A ne bih volela ni pre toga….

Janko

pre 1 godinu

Nikako nije zdravo za bateriju njeno duboko ispražnjavanje. Za njenu dugovečnost ovo je najgori događaj.
Iz ovog razloga je tehnika plug-in vozila superiorna - ona automatski dopunjava bateriju čim joj kapacitet spadne na 20%. Zato baterija u plug-in traje mnogo duže nego u ev, čak i do milion km.
Čak...
Pojedini proizvođači ev ("Tesla" npr.) pamte da li je bilo više od 3 slučaja ispražnjavanja ispod 15%. Ako je bilo, ne važi garancija za bateriju. Npr.

XXL

pre 1 godinu

O tome ne bih da razmišljam to je problem ovih što imaju EV, a automobil im smrdi na benzin. Naravno kad u gepeku nose kanister od 3-5 lit. goriva i prenosivi punjač kako ih ne bi šlepovali ili negde zaribali u nekoj vukojebini gde nema žive duše ni signala za mobilni.

Moram da kažem

pre 1 godinu

nbg, 14. avgust 2022 12:26)

Misliš da znaš, a ne znaš šta je demagogija.
A ako ti se ne sviđa moja "demagogija" ti lepo ne čitaj moja demagoška sr**a i eto.

Bavaria

pre 1 godinu

@Janko aj ne izmisljaj leba ti. Vozim teslu i pouzdano znam da pricas neistine. Verovatno su cuo od nekog hejtera. Sam kompjuter u Tesli ce pokusati da izabere Superpunjac na koji ces stici sa jednocifrenim procentom baterije jer je onda punjenje i preko 220KW. Da, bar 20 puta sam bio jednocifren, da isao sam na servise znog nekih cudnih zvukova i sve su sredili pod garancijom, dakle garancija vazi iako sam puno puta bio jednocifren...pises neistine i zao mi je sto b92 to dozvoljava

Bavarija

pre 1 godinu

Srbija, zemlja sa najvise experata za EV vozila i ujedno zemlja sa najmanje EV vozila. A da, experti uglavnom nikad nisu ni prosli pored EV vozila a kamoli vozili se u njima ili ne daj Boze, vozili ih

Bavaria

pre 1 godinu

@XLL
drage volje. U Srbiji ima trenutno na dve lokacije tesla super punjaca, kod Ikee u BG i kod Aleksinca, kod nekog hotela ne secam se imena ali odmah uz autoput. Starije su generacije pa su "samo" 150kW ili u praksi jedno 10 minuta duze se na njima puni nego punjaci sa 250kW. Zanimljivo je da su besplatni, dakle trenutno se ne placa struja na Tesla super punjacima u SRb ali ne veruje. da ce to potrajati kad lokalni serifi namirisu pare.

Vremenski, nikad nisi duze od 25 minuta na tim super punjacima. Uvek su u blizini restorana ili trznih centara ili super marketa. dok prosetam, obavis nuzdu i vec je baterija dovoljno puna. po auto putu sa brzinom od 130km/h mozes preci oko 400km sa punom baterijom.

Solarnaut

pre 1 godinu

Pravo pitanje je koliko kosta zamena baterija, posle 5 ili 6 godina.
(Borko, 14. avgust 2022 12:37)

Pravo pitanje zasto bi neko menjao bateriju posle 5-6 godina, ja sam uzeo Renault Zoe star 4 godine i kod mene je jos 3 godine znaci baterija je stara 7 godina izgubila je 20% kapaciteta, kada padne na 50% kapaciteta bice za zamenu ali ce tada i auto ceo biti star 10-12 godina, doduse kroz ustedu voznje na struju u odnosu na benzin za nekih 7-8 godina koliko ga ja planiram voziti ustedecu negde oko 17000€ u odnosu na neko vozilo dizel-benzin sto bi dao na gorivo pa eto imacu 17000€ za zamenu baterija da nepricamo sta bi jos radio za 7-8 godina voznje malih-velikih servisa, plus dosta delova koji bi pocrkali na benzincu ili dizelu. I na kraju posle 7-8 godina cu opet imati dobar auto sa novim baterijama ako se odlucim da ih zamenim i teraj dalje, za do posla i nazad dnevno 50km savrseno vozilo ako ga punite u sopstvenoj garazi kao ja.

XXL

pre 1 godinu

@Bavaria - 'aj ti to svoje iskustvo sa brzim punjačima objasni nama ovde u Srbiji i gde im je lokacija, a ne kako je u Deutschland uz bavaria beer ... za Deutschland znamo jer svi mi nekog imamo tu al' smo neobavešteni za samu Srbiju pozz ...

Milan

pre 1 godinu

@Bavaria
Sve OK, ali ni sa jednim automobilom ne može da se pređe 400km pri 130km/h, osim možda Lucid Air ali on nije relevantan za prosečnog korisnika
Samo mercedes EQS sa baterijom od 107 kwh i rekordnom aerodinamikom prelazi preko 400km pri 120km/h. Za tesle ta cifra je moguća tek kod brzine 110km/h.
Realan domet prosečnog EV sa baterijom 70kwh na atoputu je 250-300km, zavisno od aerodinamike. Odprilike na 2h vožnje

Bavaria

pre 1 godinu

@Milan
Moram da pitam na osnovu cega baziras svoju tvrdnju? Ja moju tvrdnju baziram na osnovu posedovanje auta i puno voznje po auto putu. Potrosnja izmedju 18kw i 20kW pri 130km/h, baterija kapaciteta 79kW pa uradi sam matematiku. Nije dovoljno? Pogledaj po youtube, imas puno ljudi koji su se bavili istim pitanjem i testirali i snimala. Savetuj da nadjes Bjorn Nylanda, on testira do detanja sva EV i ima razne tabele gde uporedjuje. Testirao je Teslu 3 LR i sa 90km/h je presao 563km na auto putu a sa 120km/h 422km.

Ujedno ne zaboravi da nema u Evropi auto puta gde mozes da vozis 130km/h non stop 400km. Uvek tu ima i radova na putu i sporih vozila koja obilaze, pa tuneli, pa proslasci kroz naseljena mesta itd itd.

Pricao sam vise puta, Minhen do Beograda, 938km, dva zaustavljanja za punjenje, jedno kod Ljubljane od 12 minuta i drugo kod Slavonskog broda 8 minuta. Dakle ceo put traje duze 20 minuta od nekog fosila koji bi eto presao ceo put od 940km bez ikakve pauze za bilo sta.

mio

pre 1 godinu

"Solarnaut, 15. avgust 2022 12:33"

Ajde molim te objasni kako planiras uštedjeti 17 000 eura? Zapravo objasni koliko si ustedio za 3 godine koliko je auto kod tebe, jer ostalo je samo pretpostavka. ja sam se ubijao racunajuci i nikako da dodjem do neke prednosti ako uzmes elektro. Naravno treba uzeti istu klasu vozila a ne racunati renault zoi i mercedes s klasu.

Mario

pre 1 godinu

Pravo pitanje je koliko kosta zamena baterija, posle 5 ili 6 godina.
(Borko, 14. avgust 2022 12:37)

To ti treba da usporediš sa cijenom zamjene katalizatora, DPF filtera, plivajućeg zamajca, servisom turba, pumpe visokog pritiska i brzgalica za dizel auto i dodaš radovni servis, ulje, filtere za zrak i ulje ili pitaš iz dosade?
Za tebe se baterija mijenja svake godine. I najbolje da ne prilaziš blizu jer struja - ubija (neznalice).

XXL

pre 1 godinu

@Bavaria - svaka čast i hvala što si se odazvao odgovorom samo mi nisu jasni ovi što imaju negativno mišljenje na pozitivnu stvar koju si nam izneo jer ovde stvarno malo ko se zanima za takve stvari osim onih koji voze električni automobil ... pozz ...

Djorke

pre 1 godinu

U principu ne “cedi” nista do 0 km dometa.

Nebitno da li je benzin, dizel ili struja, ne znam ko moze da vozi tako da mu rezerva izbija oci. Ajde razumem kod strujasa da se gleda domet jer punjenje traje, ali jednom kada ga kupis navikni se majku mu. Mozes da predjes 300 - super, cim se priblizis 250 zreo si za punjac, nema potrebe testirati da li mozes da predjes 290 ili 310.

karburator

pre 1 godinu

(mio, 15. avgust 2022 16:58)

Evo upravo sam platio struju i čitam s računa da je cena struje 6,408 din/kWh, dnevne tarife, odn. 4x manje, 1,602 din/kWh, noćne tarife. Koliko u svoje el. vozilo treba ''usuti'' struje za jedno kompletno punjenje baterije, najbolje je očitati na samom brojilu el. energije. Tako se dobija verodostojan podatak o elektro potrošnji. [Za vreme punjenja isključiti ostale el. potrošače u el. instalaciji (frižider, zamrzivač, klimu, svetla...).]
Npr. očitao si potrošnju struje od 20kWh, tokom noćnog punjenja. To košta 20 x 1,602 = 32,04 dinara.
Ako imaš mesečno 10 takvih punjenja, 10x toliko.
Zelena tarifa se prostire 350 kWh, pa joj el. vozilo popunjva 200 kWh. Ako ti je i ostala potrošnja el. energije skromnija, pa ne prelazi 150 kWh, tvoja el. vožnja mesečno košta 320 dinara (2,7 evra).
Za ove novce, mesec dana vožnje je veoma jeftino.
Naravno, ko ima kuću, garažu, dvorište, ili nekakav drugačiji privatni pristup svom vozilu sa svoje el. instalacije.

Solarnaut

pre 1 godinu

"Solarnaut, 15. avgust 2022 12:33"

Ajde molim te objasni kako planiras uštedjeti 17 000 eura? Zapravo objasni koliko si ustedio za 3 godine koliko je auto kod tebe, jer ostalo je samo pretpostavka. ja sam se ubijao racunajuci i nikako da dodjem do neke prednosti ako uzmes elektro. Naravno treba uzeti istu klasu vozila a ne racunati renault zoi i mercedes s klasu.
(mio, 15. avgust 2022 16:58)

Auto je uzeto za do posla i nazad i sve ostale aktivnosti voznje do 200km u krugu koristi se tako svaki dan minimum 50km, davao na gorivo mesecno 200€ sada dajem ispod 20€ za struju, znaci mesecna usteda 180€, pomnozis to sa 8 godina voznje dobijes 17000€ ustede, plus za male velike servise i kvarove na benzincu-dizelu, znaci samo na gorivu je usteda 17000€