Subota, 06.08.2022.

11:36

Kako Tajvan drži u šaci Kinu ali i ceo svet

Poslednja dešavanja na Dalekom istoku i tenzije između Kine i Tajvana svet su doveli na ivicu još jednog rata koji bi mogao proizvesti globalnu glavobolju.

Izvor: klix.ba

Kako Tajvan drži u šaci Kinu ali i ceo svet IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Pop

pre 1 godinu

Tajvan jeste Kina i to niko ne spori. Problem je drzavni aparat. Oni mogu to da rese glatko pregovorima o autonomiji ili prelaznom periodu od 20 godina na primer. Garantovati radna mesta i prihode i penzije i sve ce biti ok. Ono sto nije realno je da ce Tajvanac odustati od svoje plate koja je ogromna za kineske prilike ili penzije koje u Kini nekad ni nema.

antibot

pre 1 godinu

Tekst, ali i komentari, za svaku pohvalu. Za nekoga ko slabo prati to tržište ovo je riznica korisnih informacija. Šteta što nema više ovakvih tekstova, edukativnih, a ne navijačkih.

kordil

pre 1 godinu

Malo se preteruje u tekstu, koji bi bio tačan da je pisan 2014/2015 godine. Od tad se nekoliko stvari promenilo, sad je Kina(komunistička) najveći proizvođač čipova i svih delova za matičnu ploču. Kineski konkurent tajvanskom tsmc-u je ove godine usavršio proizvodnju čipa na 7nm procesu i time zaostaje samo 2 ili 3 godine za tsmc i američkim intel. 2014 godine kinezi su proizvodili čipove koji su zaostajali 15 godina za američkim i tajvanskim. Niko ne treba sumnjati da će i ovaj trenutni zaostatak od 3 godine ubrzo zatvoriti i tehnološki se izjednaciti sa amerima i Tajvancima( republičkim kinezima) u ovom segmentu elektronske industrije.

Ante

pre 1 godinu

Po meni, u pravu su i jedni i drugi. Ne može Tajvan biti "prava" Kina, jer ih je 20 miliona, a ovamo su miljarde.
Zato je svijet, Amerika i UN, i svi, ispravno priznali komunističku revoluciju i preuzimanje vlasti i upravljanje Kinom. Ali nisu uspjeli osvojiti taj otok na koji su se Čang Kaj Šekovci povukli.
I oni imaju to pravo da tvrde da su Kina, ali je druga stvar u pitanju.. 70 godina oni imaju vlast na otoku. 70 godina oni uživaju sva prava države na otoku. Po međunarodnom pravu, oni i jesu defakto država, iako nisu dejure.
Svi sporazumi UN, USA, Azija, Evropa, pa i sami sporazumi KINA -Tajvan, imaju zajedničku polaznicu, da ostaje STATUS QUO, i da se taj status neče silom mijenjati! Kina je to garantirala, i na osnovu tih garancija, USA, UN, su priznali Komunističku Kinu kao nasljednicu Kine.
Amerika i dan danas tvrdi da je Tajvan dio jedne Kine, i nikad ih neče priznati, osim u slučaju napada Kine.
Pa i Hong Kong je po ugovoru trebao biti vračen onoj Kini na Tajvanu, a ne komunističkoj Kini. Komunistička Kina je bila u dobrim odnosima s Zapadom, Zapad je i preporodio ekonomski. Naravno, iz svojih interesa, ali to je bio obostran interes. Razumijem ja da je Kina ojačala, i da su se apetiti povečali. Ali u vezi Tajvana, nisu u pravu, ako napadnu.
I glupo je forsirati da je samo USA saveznik Tajvana. Svi susjedi Tajvana su njegovi saveznici.. Svi se plaše i imaju sporove s Kinom. Nešto slično ko i Rusija. Ništa čudno da se podržavaju.

Veliki brat

pre 1 godinu

ok, sve je to lepo ali - dođu, okupiraju Tajvan i otmu im sve. Mslm u cemu je problem?
(mik, 6. avgust 2022 16:20)

Lepo je na to pitanje odgovorio sadašnji direktor TSMC-a, sutra da dođu ovi iz Pekinga i zauzmu Tajvan, neće znati šta će sa fabrikama TSMC-a, jer neće moći ništa da proizvedu, pošto je proizvodnja zavisna od mnogih firmi koje su iz Japana, Singapura, Nemačke, SAD... Svi oni kad zavrnu snadbevanje određenim materijalima, delovima, blokiraju softver, mogu kinezi da se slikaju.
Na kraju je dodao da bi ratom samo svi izgubili, tako da treba tražiti kakvo-takvo mirno rešenje.

Po meni, bolje da se dogovaraju 200 godina ako je potrebno, ali je problem što živimo u eri nestrpljivih političara koji bi za života da ostanu zapamćeni kao nekakvi imperatori i da prevaziđu svoje prethodnike.

Andrija

pre 1 godinu

I da dodam, TSMC je u vlasnistvu svih po malo. Ni jedan fond, privatno lice, finansijska institucija nemaju vise od 2% udela. Ispada da su mnoge svetske firme vlasnici, ali po malo. Najmanje Tajvan. Da, moze biti problem sto je Amedika zabranila da TSMC prodaje Huaweiju čipove

Čeki opinionista del cazzo

pre 1 godinu

Na kraju teksta ide upoređenje sukoba Rusije i Ukrajine i potencijalnog sukoba Kine i Tajvana .

Razlika je u tome što Tajvan ne krade gas od Kine .

Гиле

pre 1 godinu

Колико сам негде читао збо сви тих проблема, Европа размишља да покрене своју производњу чипова. Што наравно није лако. Али као што жели да се отазаси зависности од Русије тако жели и од далеког истока. Сомо сад је приоритет Русија.

ixx

pre 1 godinu

Nedostaje informacija da TSMC zbog Trumpove blokade ne prodaje vise chipove Huaweiu i jos nekima, pa je pitanje koliko je jos Kini TSMC i bitan. Tako da, sve treba uzeti s rezervom

Alo alo

pre 1 godinu

Kina je ekonomski sve jaca i jaca, pa samim tim vec 2026 ili 2027 ona oostaje ekonomska sper sila 1.

E sad usled pada dolara u najavi, zbog na dalje izbegavanja obračuna i naplate , Tajvan ce sam prici Kini.

Amerika je nekad bila nosilac novih tehnogija i kupac poluproizvoda za dalju ugradnju.

E sad je slika totalno drugacija.

Zok1

pre 1 godinu

Tajvanski dolar je otprilike tri puta jači od srpskog dinara, zato brojeve koji se pominju treba staviti u perspektivu. Poluprovodička industrija je to te mere uvezana, da je gotovo nemoguće izbaciti iz igre bilo kojeg igrača. Baš kao što Kina ne može bez Tajvana, ni Tajvan ne može bez Kine. Slično se odnosi i na Južnu Koreju. Ceo svet zavisi od te industrije poluprovodnika, ali bilo kakvi zastoji pre svega pogađaju industrijski razvijene zemlje. Kina je najveće tržište za Tajvan, a Tajvan je jedna od retkih zemalja koja ima suficit u trgovini sa Kinom, i to značajan. Oko 10% izvoza je poljoprivreda, a to je sada pod kineskim sankcijama i Kinu neće puno zaboleti glava oko toga.

brze pruge

pre 1 godinu

Jednostavno partijskim drugovima bode oči što je Tajvan mnogo razvijeniji od Kine i onda neko može da se zapita da li je komunistički put najbolji, a time i da ugrozi privilegije koje ima partija. Sa ekonomske strane Tajvan ima puno fabrika u Kini i zapošljava milione radnika, nije to samo izvoz peska iz Kine

mirko sv

pre 1 godinu

bio je zemljotres na tajvanu krajem 90ih i odmah je bilo sve poskupelo 3x.
inace tajvan drzi 40% svetske proizvodnje chipova, uglavnom za kompjutere, graficke, maticne, laptopove, memorije, mozda malo mobilnih (nekorejskih,nekineskih). verovatno i neke skupe namenske chipove. sve ostalo proizvode kinezi i juzna koreja.

Profa

pre 1 godinu

Samo ako odluče u komunističkoj partiji ,gazi ih Kina kao plitak potok a Ameri samo mogi da laju izdaleka.
I da , nekako uvek zaboravite da baš Kina jedina na svetu ima pojedine plemenite materijale za proizvodnju čipova a ne Tajvan. Globalno gledano Tajvan zavisi od Kineskog uvoza tih materijala za čipove a ne obratno .

Васиљи

pre 1 godinu

Исто се говорило за Украјнско жито,руду и гвожђе...па колико можемо да видимо избоз из Украјине и даље функционише, делом кроз Украјнску а делом кроз Руску власт!

peci

pre 1 godinu

Kako mali Perica zamislja kapitalizam...

Za proizvodnju najsofisticiranijih cipova je nezamenjiv gas neon, a 85% njega dolazi iz Ukrajine i Rusije.
Da se bilo gde pokrene ekonomski isplativa proizvodnja, potrebno je 4-5 godina.
Dakle....

Marko

pre 1 godinu

@rrr
A inače kvarcni pesak je roba koju nema niko, samo Kina.
Kako je stizao brodovima iz Kine, stizaće sa bilo koje tačke na planeti. Nije to Tng pa da mu trebaju specijalizovani terminali za utovar i istovar.
Mnogo je teže obezbediti proizvodnju poluprovodnika, nego nabaviti kvarcni pesak. Silicijum je drugi element po rasprostranjenosti na Zemlji, posle kiseonika.

Pаntagruel

pre 1 godinu

Начин на који је настао Тајван мене делимично подсећа на евакуацију српске војске и владе на Крф 1916. Само је разлика у томе што су се наши 1915/16. повлачили пред спољним непријатељем (Аустро-Угарском, Немачком и Бугарском), док су се Кинези 1949. повлачили пред унутрашњим непријатељем (комунистима који су их поразили у грађанском рату).
То је као када би код нас, на крају Другог светског рата, партизани освојили власт уз помоћ Стаљина, а да су Американци и Британци евакуисали Дражу, па можда са њим и Недића на неко острво на Јадрану и они тамо основали државу која не признаје Тита.

Zoki

pre 1 godinu

Malo ste pobrkali loncice, namerno ili slucajno!
Tajvan nije u pobuni protiv Kine niti se otcepio od nje. To nije teritorija koja je oduzeta Kini pa sada ona treba da je vrati. To je jednostavno teritorija koju komunisticki pobunjenici jos nisu uspeli jos da osvoje od tada legalne i medjunarodno priznate Kineske vlasti.
"kineski nacionalisti na čelu s Čiang Kai-šekom otišli na Tajvan i taj deo proglasili Republikom Kinom"
Ne bas tako. Komunisti su pokrenuli oruzanu pobunu protiv legalne i medjunarodno priznate Kine, tj., njene vlasti. Zvanicna vlast je gubila teritorije i jedina teritorija koju su zadrzali je upravo ostrvo Tajvan.
Zato Tajvanci tvrde da su legalna Kina! A Kina koju mi danas poznajemo su pobunjenici koji su oruzjem rusili ustavni poredak i dosli na vlast.
E sad, to sto politika poznaje samo interes a ne i pravo i pravdu je druga prica. Cija livada njegove ovce. Velike sile su dosta godina kasnije priznale komunisticku vlast.
Kako god, samo da ne pricamo svasta, Tajvan nije otcepljen od Kine nego komunisti jos nisu osvojili (porobili po meni) celu Kinu.

MileR

pre 1 godinu

Džaba vam analiza, Kina je moćan stub u novom dvetskom poretku. Amerima propao plan obuzdavanja Kine preko tajvana.
Sada možete samo gledati kako je tajvan kinesko ostrvo, ili dignuti avione na Kinu.
Zanima me ko će se usuditi?

rrr

pre 1 godinu

Prilično neozbiljan i netačan tekst.Kina tolika zemlja i sila i onda propadne od Tajvana koji ima 25 miliona. Nigde ne videh jednu veliku istinu da Tajvan proizvodnju čipova bazira na sirovini iz Kine,a to je kvarcni pesak. Bez toga Tajvan ne može da pravi čipove i još neke proizvode.I upravo ovih dana Kina ih je udarila na to osetljivo mesto,uvela je Kina sankcije tj zabranila je prodaju tog peska Tajvanu.A o tome ni reči u ovom tekstu.Pa ko od koga zavisi? Sad sledi poskupljenje čipova i još nekih roba,a Tajvan pada u krizu jer njihovi prihodi dossta zavise od toga.

neko ko zna

pre 1 godinu

Jes vala ... jedinu stetu bi imala Kina, a nikako SAD, J. Koreja, Japan, Evropa ...

Moze se reci da Kina dezu svet u saci ....
Unistenjem TSMC ko ce vise izgubiti? Afrika, J. Amerika ... ili razvijene drzave?

Milan

pre 1 godinu

Da su političari racionalni ni jednog rata ne bi bilo!
Ipak čini se da Peking pre želi da kopira tajvanski uspeh i stvori ekonomiju od koje zavisi čitav svet.

Zoki

pre 1 godinu

Malo ste pobrkali loncice, namerno ili slucajno!
Tajvan nije u pobuni protiv Kine niti se otcepio od nje. To nije teritorija koja je oduzeta Kini pa sada ona treba da je vrati. To je jednostavno teritorija koju komunisticki pobunjenici jos nisu uspeli jos da osvoje od tada legalne i medjunarodno priznate Kineske vlasti.
"kineski nacionalisti na čelu s Čiang Kai-šekom otišli na Tajvan i taj deo proglasili Republikom Kinom"
Ne bas tako. Komunisti su pokrenuli oruzanu pobunu protiv legalne i medjunarodno priznate Kine, tj., njene vlasti. Zvanicna vlast je gubila teritorije i jedina teritorija koju su zadrzali je upravo ostrvo Tajvan.
Zato Tajvanci tvrde da su legalna Kina! A Kina koju mi danas poznajemo su pobunjenici koji su oruzjem rusili ustavni poredak i dosli na vlast.
E sad, to sto politika poznaje samo interes a ne i pravo i pravdu je druga prica. Cija livada njegove ovce. Velike sile su dosta godina kasnije priznale komunisticku vlast.
Kako god, samo da ne pricamo svasta, Tajvan nije otcepljen od Kine nego komunisti jos nisu osvojili (porobili po meni) celu Kinu.

Pаntagruel

pre 1 godinu

Начин на који је настао Тајван мене делимично подсећа на евакуацију српске војске и владе на Крф 1916. Само је разлика у томе што су се наши 1915/16. повлачили пред спољним непријатељем (Аустро-Угарском, Немачком и Бугарском), док су се Кинези 1949. повлачили пред унутрашњим непријатељем (комунистима који су их поразили у грађанском рату).
То је као када би код нас, на крају Другог светског рата, партизани освојили власт уз помоћ Стаљина, а да су Американци и Британци евакуисали Дражу, па можда са њим и Недића на неко острво на Јадрану и они тамо основали државу која не признаје Тита.

rrr

pre 1 godinu

Prilično neozbiljan i netačan tekst.Kina tolika zemlja i sila i onda propadne od Tajvana koji ima 25 miliona. Nigde ne videh jednu veliku istinu da Tajvan proizvodnju čipova bazira na sirovini iz Kine,a to je kvarcni pesak. Bez toga Tajvan ne može da pravi čipove i još neke proizvode.I upravo ovih dana Kina ih je udarila na to osetljivo mesto,uvela je Kina sankcije tj zabranila je prodaju tog peska Tajvanu.A o tome ni reči u ovom tekstu.Pa ko od koga zavisi? Sad sledi poskupljenje čipova i još nekih roba,a Tajvan pada u krizu jer njihovi prihodi dossta zavise od toga.

Marko

pre 1 godinu

@rrr
A inače kvarcni pesak je roba koju nema niko, samo Kina.
Kako je stizao brodovima iz Kine, stizaće sa bilo koje tačke na planeti. Nije to Tng pa da mu trebaju specijalizovani terminali za utovar i istovar.
Mnogo je teže obezbediti proizvodnju poluprovodnika, nego nabaviti kvarcni pesak. Silicijum je drugi element po rasprostranjenosti na Zemlji, posle kiseonika.

brze pruge

pre 1 godinu

Jednostavno partijskim drugovima bode oči što je Tajvan mnogo razvijeniji od Kine i onda neko može da se zapita da li je komunistički put najbolji, a time i da ugrozi privilegije koje ima partija. Sa ekonomske strane Tajvan ima puno fabrika u Kini i zapošljava milione radnika, nije to samo izvoz peska iz Kine

mirko sv

pre 1 godinu

bio je zemljotres na tajvanu krajem 90ih i odmah je bilo sve poskupelo 3x.
inace tajvan drzi 40% svetske proizvodnje chipova, uglavnom za kompjutere, graficke, maticne, laptopove, memorije, mozda malo mobilnih (nekorejskih,nekineskih). verovatno i neke skupe namenske chipove. sve ostalo proizvode kinezi i juzna koreja.

MileR

pre 1 godinu

Džaba vam analiza, Kina je moćan stub u novom dvetskom poretku. Amerima propao plan obuzdavanja Kine preko tajvana.
Sada možete samo gledati kako je tajvan kinesko ostrvo, ili dignuti avione na Kinu.
Zanima me ko će se usuditi?

neko ko zna

pre 1 godinu

Jes vala ... jedinu stetu bi imala Kina, a nikako SAD, J. Koreja, Japan, Evropa ...

Moze se reci da Kina dezu svet u saci ....
Unistenjem TSMC ko ce vise izgubiti? Afrika, J. Amerika ... ili razvijene drzave?

Milan

pre 1 godinu

Da su političari racionalni ni jednog rata ne bi bilo!
Ipak čini se da Peking pre želi da kopira tajvanski uspeh i stvori ekonomiju od koje zavisi čitav svet.

peci

pre 1 godinu

Kako mali Perica zamislja kapitalizam...

Za proizvodnju najsofisticiranijih cipova je nezamenjiv gas neon, a 85% njega dolazi iz Ukrajine i Rusije.
Da se bilo gde pokrene ekonomski isplativa proizvodnja, potrebno je 4-5 godina.
Dakle....

ixx

pre 1 godinu

Nedostaje informacija da TSMC zbog Trumpove blokade ne prodaje vise chipove Huaweiu i jos nekima, pa je pitanje koliko je jos Kini TSMC i bitan. Tako da, sve treba uzeti s rezervom

Veliki brat

pre 1 godinu

ok, sve je to lepo ali - dođu, okupiraju Tajvan i otmu im sve. Mslm u cemu je problem?
(mik, 6. avgust 2022 16:20)

Lepo je na to pitanje odgovorio sadašnji direktor TSMC-a, sutra da dođu ovi iz Pekinga i zauzmu Tajvan, neće znati šta će sa fabrikama TSMC-a, jer neće moći ništa da proizvedu, pošto je proizvodnja zavisna od mnogih firmi koje su iz Japana, Singapura, Nemačke, SAD... Svi oni kad zavrnu snadbevanje određenim materijalima, delovima, blokiraju softver, mogu kinezi da se slikaju.
Na kraju je dodao da bi ratom samo svi izgubili, tako da treba tražiti kakvo-takvo mirno rešenje.

Po meni, bolje da se dogovaraju 200 godina ako je potrebno, ali je problem što živimo u eri nestrpljivih političara koji bi za života da ostanu zapamćeni kao nekakvi imperatori i da prevaziđu svoje prethodnike.

kordil

pre 1 godinu

Malo se preteruje u tekstu, koji bi bio tačan da je pisan 2014/2015 godine. Od tad se nekoliko stvari promenilo, sad je Kina(komunistička) najveći proizvođač čipova i svih delova za matičnu ploču. Kineski konkurent tajvanskom tsmc-u je ove godine usavršio proizvodnju čipa na 7nm procesu i time zaostaje samo 2 ili 3 godine za tsmc i američkim intel. 2014 godine kinezi su proizvodili čipove koji su zaostajali 15 godina za američkim i tajvanskim. Niko ne treba sumnjati da će i ovaj trenutni zaostatak od 3 godine ubrzo zatvoriti i tehnološki se izjednaciti sa amerima i Tajvancima( republičkim kinezima) u ovom segmentu elektronske industrije.

Ante

pre 1 godinu

Po meni, u pravu su i jedni i drugi. Ne može Tajvan biti "prava" Kina, jer ih je 20 miliona, a ovamo su miljarde.
Zato je svijet, Amerika i UN, i svi, ispravno priznali komunističku revoluciju i preuzimanje vlasti i upravljanje Kinom. Ali nisu uspjeli osvojiti taj otok na koji su se Čang Kaj Šekovci povukli.
I oni imaju to pravo da tvrde da su Kina, ali je druga stvar u pitanju.. 70 godina oni imaju vlast na otoku. 70 godina oni uživaju sva prava države na otoku. Po međunarodnom pravu, oni i jesu defakto država, iako nisu dejure.
Svi sporazumi UN, USA, Azija, Evropa, pa i sami sporazumi KINA -Tajvan, imaju zajedničku polaznicu, da ostaje STATUS QUO, i da se taj status neče silom mijenjati! Kina je to garantirala, i na osnovu tih garancija, USA, UN, su priznali Komunističku Kinu kao nasljednicu Kine.
Amerika i dan danas tvrdi da je Tajvan dio jedne Kine, i nikad ih neče priznati, osim u slučaju napada Kine.
Pa i Hong Kong je po ugovoru trebao biti vračen onoj Kini na Tajvanu, a ne komunističkoj Kini. Komunistička Kina je bila u dobrim odnosima s Zapadom, Zapad je i preporodio ekonomski. Naravno, iz svojih interesa, ali to je bio obostran interes. Razumijem ja da je Kina ojačala, i da su se apetiti povečali. Ali u vezi Tajvana, nisu u pravu, ako napadnu.
I glupo je forsirati da je samo USA saveznik Tajvana. Svi susjedi Tajvana su njegovi saveznici.. Svi se plaše i imaju sporove s Kinom. Nešto slično ko i Rusija. Ništa čudno da se podržavaju.

Čeki opinionista del cazzo

pre 1 godinu

Na kraju teksta ide upoređenje sukoba Rusije i Ukrajine i potencijalnog sukoba Kine i Tajvana .

Razlika je u tome što Tajvan ne krade gas od Kine .

Васиљи

pre 1 godinu

Исто се говорило за Украјнско жито,руду и гвожђе...па колико можемо да видимо избоз из Украјине и даље функционише, делом кроз Украјнску а делом кроз Руску власт!

Zok1

pre 1 godinu

Tajvanski dolar je otprilike tri puta jači od srpskog dinara, zato brojeve koji se pominju treba staviti u perspektivu. Poluprovodička industrija je to te mere uvezana, da je gotovo nemoguće izbaciti iz igre bilo kojeg igrača. Baš kao što Kina ne može bez Tajvana, ni Tajvan ne može bez Kine. Slično se odnosi i na Južnu Koreju. Ceo svet zavisi od te industrije poluprovodnika, ali bilo kakvi zastoji pre svega pogađaju industrijski razvijene zemlje. Kina je najveće tržište za Tajvan, a Tajvan je jedna od retkih zemalja koja ima suficit u trgovini sa Kinom, i to značajan. Oko 10% izvoza je poljoprivreda, a to je sada pod kineskim sankcijama i Kinu neće puno zaboleti glava oko toga.

Profa

pre 1 godinu

Samo ako odluče u komunističkoj partiji ,gazi ih Kina kao plitak potok a Ameri samo mogi da laju izdaleka.
I da , nekako uvek zaboravite da baš Kina jedina na svetu ima pojedine plemenite materijale za proizvodnju čipova a ne Tajvan. Globalno gledano Tajvan zavisi od Kineskog uvoza tih materijala za čipove a ne obratno .

Alo alo

pre 1 godinu

Kina je ekonomski sve jaca i jaca, pa samim tim vec 2026 ili 2027 ona oostaje ekonomska sper sila 1.

E sad usled pada dolara u najavi, zbog na dalje izbegavanja obračuna i naplate , Tajvan ce sam prici Kini.

Amerika je nekad bila nosilac novih tehnogija i kupac poluproizvoda za dalju ugradnju.

E sad je slika totalno drugacija.

Andrija

pre 1 godinu

I da dodam, TSMC je u vlasnistvu svih po malo. Ni jedan fond, privatno lice, finansijska institucija nemaju vise od 2% udela. Ispada da su mnoge svetske firme vlasnici, ali po malo. Najmanje Tajvan. Da, moze biti problem sto je Amedika zabranila da TSMC prodaje Huaweiju čipove

Гиле

pre 1 godinu

Колико сам негде читао збо сви тих проблема, Европа размишља да покрене своју производњу чипова. Што наравно није лако. Али као што жели да се отазаси зависности од Русије тако жели и од далеког истока. Сомо сад је приоритет Русија.

antibot

pre 1 godinu

Tekst, ali i komentari, za svaku pohvalu. Za nekoga ko slabo prati to tržište ovo je riznica korisnih informacija. Šteta što nema više ovakvih tekstova, edukativnih, a ne navijačkih.

Pop

pre 1 godinu

Tajvan jeste Kina i to niko ne spori. Problem je drzavni aparat. Oni mogu to da rese glatko pregovorima o autonomiji ili prelaznom periodu od 20 godina na primer. Garantovati radna mesta i prihode i penzije i sve ce biti ok. Ono sto nije realno je da ce Tajvanac odustati od svoje plate koja je ogromna za kineske prilike ili penzije koje u Kini nekad ni nema.

rrr

pre 1 godinu

Prilično neozbiljan i netačan tekst.Kina tolika zemlja i sila i onda propadne od Tajvana koji ima 25 miliona. Nigde ne videh jednu veliku istinu da Tajvan proizvodnju čipova bazira na sirovini iz Kine,a to je kvarcni pesak. Bez toga Tajvan ne može da pravi čipove i još neke proizvode.I upravo ovih dana Kina ih je udarila na to osetljivo mesto,uvela je Kina sankcije tj zabranila je prodaju tog peska Tajvanu.A o tome ni reči u ovom tekstu.Pa ko od koga zavisi? Sad sledi poskupljenje čipova i još nekih roba,a Tajvan pada u krizu jer njihovi prihodi dossta zavise od toga.

Profa

pre 1 godinu

Samo ako odluče u komunističkoj partiji ,gazi ih Kina kao plitak potok a Ameri samo mogi da laju izdaleka.
I da , nekako uvek zaboravite da baš Kina jedina na svetu ima pojedine plemenite materijale za proizvodnju čipova a ne Tajvan. Globalno gledano Tajvan zavisi od Kineskog uvoza tih materijala za čipove a ne obratno .

MileR

pre 1 godinu

Džaba vam analiza, Kina je moćan stub u novom dvetskom poretku. Amerima propao plan obuzdavanja Kine preko tajvana.
Sada možete samo gledati kako je tajvan kinesko ostrvo, ili dignuti avione na Kinu.
Zanima me ko će se usuditi?

Alo alo

pre 1 godinu

Kina je ekonomski sve jaca i jaca, pa samim tim vec 2026 ili 2027 ona oostaje ekonomska sper sila 1.

E sad usled pada dolara u najavi, zbog na dalje izbegavanja obračuna i naplate , Tajvan ce sam prici Kini.

Amerika je nekad bila nosilac novih tehnogija i kupac poluproizvoda za dalju ugradnju.

E sad je slika totalno drugacija.

brze pruge

pre 1 godinu

Jednostavno partijskim drugovima bode oči što je Tajvan mnogo razvijeniji od Kine i onda neko može da se zapita da li je komunistički put najbolji, a time i da ugrozi privilegije koje ima partija. Sa ekonomske strane Tajvan ima puno fabrika u Kini i zapošljava milione radnika, nije to samo izvoz peska iz Kine

Zoki

pre 1 godinu

Malo ste pobrkali loncice, namerno ili slucajno!
Tajvan nije u pobuni protiv Kine niti se otcepio od nje. To nije teritorija koja je oduzeta Kini pa sada ona treba da je vrati. To je jednostavno teritorija koju komunisticki pobunjenici jos nisu uspeli jos da osvoje od tada legalne i medjunarodno priznate Kineske vlasti.
"kineski nacionalisti na čelu s Čiang Kai-šekom otišli na Tajvan i taj deo proglasili Republikom Kinom"
Ne bas tako. Komunisti su pokrenuli oruzanu pobunu protiv legalne i medjunarodno priznate Kine, tj., njene vlasti. Zvanicna vlast je gubila teritorije i jedina teritorija koju su zadrzali je upravo ostrvo Tajvan.
Zato Tajvanci tvrde da su legalna Kina! A Kina koju mi danas poznajemo su pobunjenici koji su oruzjem rusili ustavni poredak i dosli na vlast.
E sad, to sto politika poznaje samo interes a ne i pravo i pravdu je druga prica. Cija livada njegove ovce. Velike sile su dosta godina kasnije priznale komunisticku vlast.
Kako god, samo da ne pricamo svasta, Tajvan nije otcepljen od Kine nego komunisti jos nisu osvojili (porobili po meni) celu Kinu.

neko ko zna

pre 1 godinu

Jes vala ... jedinu stetu bi imala Kina, a nikako SAD, J. Koreja, Japan, Evropa ...

Moze se reci da Kina dezu svet u saci ....
Unistenjem TSMC ko ce vise izgubiti? Afrika, J. Amerika ... ili razvijene drzave?

kordil

pre 1 godinu

Malo se preteruje u tekstu, koji bi bio tačan da je pisan 2014/2015 godine. Od tad se nekoliko stvari promenilo, sad je Kina(komunistička) najveći proizvođač čipova i svih delova za matičnu ploču. Kineski konkurent tajvanskom tsmc-u je ove godine usavršio proizvodnju čipa na 7nm procesu i time zaostaje samo 2 ili 3 godine za tsmc i američkim intel. 2014 godine kinezi su proizvodili čipove koji su zaostajali 15 godina za američkim i tajvanskim. Niko ne treba sumnjati da će i ovaj trenutni zaostatak od 3 godine ubrzo zatvoriti i tehnološki se izjednaciti sa amerima i Tajvancima( republičkim kinezima) u ovom segmentu elektronske industrije.

Marko

pre 1 godinu

@rrr
A inače kvarcni pesak je roba koju nema niko, samo Kina.
Kako je stizao brodovima iz Kine, stizaće sa bilo koje tačke na planeti. Nije to Tng pa da mu trebaju specijalizovani terminali za utovar i istovar.
Mnogo je teže obezbediti proizvodnju poluprovodnika, nego nabaviti kvarcni pesak. Silicijum je drugi element po rasprostranjenosti na Zemlji, posle kiseonika.

peci

pre 1 godinu

Kako mali Perica zamislja kapitalizam...

Za proizvodnju najsofisticiranijih cipova je nezamenjiv gas neon, a 85% njega dolazi iz Ukrajine i Rusije.
Da se bilo gde pokrene ekonomski isplativa proizvodnja, potrebno je 4-5 godina.
Dakle....

Ante

pre 1 godinu

Po meni, u pravu su i jedni i drugi. Ne može Tajvan biti "prava" Kina, jer ih je 20 miliona, a ovamo su miljarde.
Zato je svijet, Amerika i UN, i svi, ispravno priznali komunističku revoluciju i preuzimanje vlasti i upravljanje Kinom. Ali nisu uspjeli osvojiti taj otok na koji su se Čang Kaj Šekovci povukli.
I oni imaju to pravo da tvrde da su Kina, ali je druga stvar u pitanju.. 70 godina oni imaju vlast na otoku. 70 godina oni uživaju sva prava države na otoku. Po međunarodnom pravu, oni i jesu defakto država, iako nisu dejure.
Svi sporazumi UN, USA, Azija, Evropa, pa i sami sporazumi KINA -Tajvan, imaju zajedničku polaznicu, da ostaje STATUS QUO, i da se taj status neče silom mijenjati! Kina je to garantirala, i na osnovu tih garancija, USA, UN, su priznali Komunističku Kinu kao nasljednicu Kine.
Amerika i dan danas tvrdi da je Tajvan dio jedne Kine, i nikad ih neče priznati, osim u slučaju napada Kine.
Pa i Hong Kong je po ugovoru trebao biti vračen onoj Kini na Tajvanu, a ne komunističkoj Kini. Komunistička Kina je bila u dobrim odnosima s Zapadom, Zapad je i preporodio ekonomski. Naravno, iz svojih interesa, ali to je bio obostran interes. Razumijem ja da je Kina ojačala, i da su se apetiti povečali. Ali u vezi Tajvana, nisu u pravu, ako napadnu.
I glupo je forsirati da je samo USA saveznik Tajvana. Svi susjedi Tajvana su njegovi saveznici.. Svi se plaše i imaju sporove s Kinom. Nešto slično ko i Rusija. Ništa čudno da se podržavaju.

ixx

pre 1 godinu

Nedostaje informacija da TSMC zbog Trumpove blokade ne prodaje vise chipove Huaweiu i jos nekima, pa je pitanje koliko je jos Kini TSMC i bitan. Tako da, sve treba uzeti s rezervom

Čeki opinionista del cazzo

pre 1 godinu

Na kraju teksta ide upoređenje sukoba Rusije i Ukrajine i potencijalnog sukoba Kine i Tajvana .

Razlika je u tome što Tajvan ne krade gas od Kine .

Васиљи

pre 1 godinu

Исто се говорило за Украјнско жито,руду и гвожђе...па колико можемо да видимо избоз из Украјине и даље функционише, делом кроз Украјнску а делом кроз Руску власт!

Pаntagruel

pre 1 godinu

Начин на који је настао Тајван мене делимично подсећа на евакуацију српске војске и владе на Крф 1916. Само је разлика у томе што су се наши 1915/16. повлачили пред спољним непријатељем (Аустро-Угарском, Немачком и Бугарском), док су се Кинези 1949. повлачили пред унутрашњим непријатељем (комунистима који су их поразили у грађанском рату).
То је као када би код нас, на крају Другог светског рата, партизани освојили власт уз помоћ Стаљина, а да су Американци и Британци евакуисали Дражу, па можда са њим и Недића на неко острво на Јадрану и они тамо основали државу која не признаје Тита.

Zok1

pre 1 godinu

Tajvanski dolar je otprilike tri puta jači od srpskog dinara, zato brojeve koji se pominju treba staviti u perspektivu. Poluprovodička industrija je to te mere uvezana, da je gotovo nemoguće izbaciti iz igre bilo kojeg igrača. Baš kao što Kina ne može bez Tajvana, ni Tajvan ne može bez Kine. Slično se odnosi i na Južnu Koreju. Ceo svet zavisi od te industrije poluprovodnika, ali bilo kakvi zastoji pre svega pogađaju industrijski razvijene zemlje. Kina je najveće tržište za Tajvan, a Tajvan je jedna od retkih zemalja koja ima suficit u trgovini sa Kinom, i to značajan. Oko 10% izvoza je poljoprivreda, a to je sada pod kineskim sankcijama i Kinu neće puno zaboleti glava oko toga.

Milan

pre 1 godinu

Da su političari racionalni ni jednog rata ne bi bilo!
Ipak čini se da Peking pre želi da kopira tajvanski uspeh i stvori ekonomiju od koje zavisi čitav svet.

Veliki brat

pre 1 godinu

ok, sve je to lepo ali - dođu, okupiraju Tajvan i otmu im sve. Mslm u cemu je problem?
(mik, 6. avgust 2022 16:20)

Lepo je na to pitanje odgovorio sadašnji direktor TSMC-a, sutra da dođu ovi iz Pekinga i zauzmu Tajvan, neće znati šta će sa fabrikama TSMC-a, jer neće moći ništa da proizvedu, pošto je proizvodnja zavisna od mnogih firmi koje su iz Japana, Singapura, Nemačke, SAD... Svi oni kad zavrnu snadbevanje određenim materijalima, delovima, blokiraju softver, mogu kinezi da se slikaju.
Na kraju je dodao da bi ratom samo svi izgubili, tako da treba tražiti kakvo-takvo mirno rešenje.

Po meni, bolje da se dogovaraju 200 godina ako je potrebno, ali je problem što živimo u eri nestrpljivih političara koji bi za života da ostanu zapamćeni kao nekakvi imperatori i da prevaziđu svoje prethodnike.

mirko sv

pre 1 godinu

bio je zemljotres na tajvanu krajem 90ih i odmah je bilo sve poskupelo 3x.
inace tajvan drzi 40% svetske proizvodnje chipova, uglavnom za kompjutere, graficke, maticne, laptopove, memorije, mozda malo mobilnih (nekorejskih,nekineskih). verovatno i neke skupe namenske chipove. sve ostalo proizvode kinezi i juzna koreja.

Гиле

pre 1 godinu

Колико сам негде читао збо сви тих проблема, Европа размишља да покрене своју производњу чипова. Што наравно није лако. Али као што жели да се отазаси зависности од Русије тако жели и од далеког истока. Сомо сад је приоритет Русија.

Andrija

pre 1 godinu

I da dodam, TSMC je u vlasnistvu svih po malo. Ni jedan fond, privatno lice, finansijska institucija nemaju vise od 2% udela. Ispada da su mnoge svetske firme vlasnici, ali po malo. Najmanje Tajvan. Da, moze biti problem sto je Amedika zabranila da TSMC prodaje Huaweiju čipove

Pop

pre 1 godinu

Tajvan jeste Kina i to niko ne spori. Problem je drzavni aparat. Oni mogu to da rese glatko pregovorima o autonomiji ili prelaznom periodu od 20 godina na primer. Garantovati radna mesta i prihode i penzije i sve ce biti ok. Ono sto nije realno je da ce Tajvanac odustati od svoje plate koja je ogromna za kineske prilike ili penzije koje u Kini nekad ni nema.

antibot

pre 1 godinu

Tekst, ali i komentari, za svaku pohvalu. Za nekoga ko slabo prati to tržište ovo je riznica korisnih informacija. Šteta što nema više ovakvih tekstova, edukativnih, a ne navijačkih.