Aktuelno

Nedelja, 31.07.2022.

10:51

Balašević pisao iz srca, ne zbog politike; Ivačković: "Nije trebalo da pomene Tita"

Izvor: Headliner

Balaševiæ pisao iz srca, ne zbog politike; Ivaèkoviæ: "Nije trebalo da pomene Tita" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Blaster

pre 1 godinu

@Nikola - ne boj se, fanovi Balasevica nisu zatucani vernici, ne treba mu oreol nekakve crkve, pogotovo ne SPC.
(Apatrid, 31. jul 2022 12:15)

Ali mu sin jeste.

Ilija Čvorović

pre 1 godinu

Ivačkoviću?! Ti li si? Zafalilo para? Džoni te sahranio, a ti nastavljaš? Sad moraš po mrtvima, jer živi mogu da ti odgovore na tvoje baljezgarije, a to baš ume da zaboli, a?

Lucky

pre 1 godinu

Da nije pevao o titu ne bi niko ni cuo za njega. S tim nam se svima penjao na glavu jer se drugo nista u to vreme nije ni pustalo osim toga.Imao je i dobre i lose pesme ! Politicki je bio opredeljeni komunista drparos a s padom komunizma postao je autonomas! Imao je i jako antiSRPSKE, ponizaavajuce pesme kao sto mu je ona gde mu ,,braca prica o ratu kada se 19te vrno,,! Tada je poceo i moj prezir prema njemu kao coveku!Kasnije ga je on samo produbljivao svojim izjavama i ponasanjem.

Damnjanovic Slobodan

pre 1 godinu

Bi u ovoj Srbiji i vecih od Balasevuca al takvog srbomrzca tesko j bilo naci Ja nemam pravo da mu.bilo sta prastam jer nije ni on nije imao milosti.Kako sejes tako znjes.

Racunajte na nas

pre 1 godinu

Svakako treba odvojiti delo coveka od licnosti koja moze biti sasvim suprotna. Balasevic je bez sumnje bio jedan od najvecih pesnika modernog vremena. Takodje nije zanimarivao ni drustveno politicki rad od pocetka svoje karijere do njenog samog kraja. Nije moguce biti velika zvezda na Balkanu bez angazovanja u tom smislu. Balasevic se u tome odlicno snalazio.

gordana

pre 1 godinu

Djole Balasevic je bio pesnik u pravom smislu a sto se tice muzickih ukusa mozemo se razlikovati.Ali tekstovi pesama su neopisivo srcanii to je neosporno.

gordana

pre 1 godinu

Apsolutno ste sve izneli bez prisnosti kojom nas je Djole sarmirao .I pesma "racunajte nas"je bas autenticna sa naivnim verovanjem pojedinca u super vodje.Nenadmasan pesnik .i veliki gubitak

zoran

pre 1 godinu

Zaboravio sam da dodam da Balaševićeva kvazi intelektualna klimakterična publika često ističe dubinu njegovih tekstova. Tekstovi su mu toliko duboki da prosto zamišljam lika kako mu lomi bagrenje...
(Blaster, 31. jul 2022 14:16)

Leči se.

Mila

pre 1 godinu

Djole - jedan jedini, zauvek sa mnom i zauvek prisutan u mom zivotu..pesme vanvremenske, ko razume shvatice.. Ko ga ne voli, ima sirok dijapazon drugih izvodjaca, pa nek izvoli..ja nemam potrebu da komentarisem Cecu, Seku Aleksic i ekipu.. jer ih ne slusam i ne cenim, zato mi nije jasna potreba onih koji ne vole Djoleta da ga komentarisu.

Blaster

pre 1 godinu

Poslusaj Drvenu pesmu, pa mi navedi Bajagin tekst koji bi mogao da se sa tim poredi. Muzicki Bajaga nije odmakao dalje od tri akorda, cak su Balaseviceve pesme teze za izvodjenje.
(lebemekani, 31. jul 2022 22:37)

Nema svrhe sa tobom raspredati. Ja te krstim a ti prdiš, što se kaže. Uživaj u drvenom konjiću, petlu i izvaljenom baremu...

Zemun 1972

pre 1 godinu

Za sve ove koji pljuju po Đoletu:

Odlazi cirkus
Slovenska

Dovoljno!!!
Tačka !!!
Gasi svetlo, zaključaj vrata i dogodine u ovo vreme opet.

Milos

pre 1 godinu

Велики песник и уметник! Толико снажних песама, предивних слика, умотаних у певљиве арије, а последњих година и права мала ремек дела музике. Ко не разуме не могу му помоћи, ако неко није слушао нека покуша, можда чује нешто ново!

AnteZD

pre 1 godinu

Prvo, Balašević nije ni pjevač, ni pjesnik, njegove pjesme nisu za "uđbenike i čitanke", to je za "lopuže i bitange".

Djeco draga, njegove pjesme su za kina, ili kako vi kažete, bioskope.
Nije uopće stvar koliko su dobre, valjaju li ili ne, i sve druge gluposti.
Jedino što je bitno, da je svaka njegova pjesma, putovanje u film, koji bi on režirao, a tako neponovljivo prenio publici, da oni sami stvore scenografiju i glumce.
Eto, to je njegova genijalnost, mada bih velike zasluge tu pridodao i njegovoj ekipi koja ga je savršeno muzički pratila i davala taj "štih" njegovoj neponovljivoj lakoči verbalnog izjašnjavanja.
Uz to, socijalno je bio izrazito intelingentan. O "ulizivanju" ne bih puno govorio, ulizuje se po pravilu vlasti i vladajučima. To kod njega nije bio slučaj. Nitko ne može reči, da mu je zbog toga bilo lakše, večinu njegove karijere. Da li je griješio? Sigurno. Da li mu to njegovi fanovi zamjeraju? Niti malo. Dapače, to ga i približava nama. Da li je širio pozitivne poruke,ili zlonamjerne? Glupost da se i postavi takvo pitanje. Biti ambasador dobre volje UNa, je velika čast za svaku svjetsku zvijezdu. Možete misliti, kako su oni gledali, "ko je ovaj", kad je njemu dodijeljena ta čast.
I onda, nekim Srbima, Đole ne valja. Al se redovno bune, ako u filmu vide Srbina negativca. A Pozitivca se "srame", dok bi drugi d..e dali za jednog takvog.
E, Srbi, Srbi...

lebemekani

pre 1 godinu

@Blaster
Poslusaj Drvenu pesmu, pa mi navedi Bajagin tekst koji bi mogao da se sa tim poredi. Muzicki Bajaga nije odmakao dalje od tri akorda, cak su Balaseviceve pesme teze za izvodjenje.

Čika Boško

pre 1 godinu

Računajte na nas je uvlakačka pesma samo tako! Uz to težak promašaj, jer su baš te generacije razbucala divnu zemlju Jugoslaviju... A nije se proslavio ni pesmom Ne lomite mi bagremove... Bar za one koji znaju šta se na Kosovu dogadjalo u Prvom i Drugom Balkanskom ratu...(vidi: Dimitrije Tucović, Srbija i Arbanija).
Uz to krajnje je neumesno porediti Balašević sa Rakićem, Dučićem, Disom, Djurom Jakšićem, Davičom, Matićem, Miljkovićem i drugim srpskim velikanima!
A razumem Ivačkovića... Njemu je najvažnije da proda knjigu.

Čika Boško

pre 1 godinu

Ali pesme... neke bi mogle u čitanke bez problema.
(SuperepuS, 31. jul 2022 14:11)

A koje bi to pesme mogle u čitanke i za koji razred, majke ti. Nabroji mi bar dve...

Blaster

pre 1 godinu

Auuu, brate mili...
Ukusi su različiti, naravno. I to je sasvim ok. Volim/slušam ili ne volim/ne slušam, legitimno. Alii za Balaševića izjaviti da je bio šarlatan?!?!?!
(ja, 31. jul 2022 12:18)

Ako ga pominjemo u kontekstu pesnika onda je svakako šarlatan, ako ga pominjemo u kontekstu kompozitora opet je šarlatan. Patetični tekstovi na šablon od 3-4 akorda... Čovek je isto što i Ceca, Karleuša. Zabavljač koji je pronašao narodnu zlatnu žicu... Publika koja sluša Balaševića smatra njegove tekstove dubokoumnim a sebe veoma intelektualno obdarenim. Smatraju da imaju kapacitet da dosegnu te nedostupne dubine običnim smrtnicima. To je zapravo publika koja čita modernu psihologiju i seče vene na Paula Koelja... Ništa loše nisam mislio samo mi je malo smešno dizanje u nebesa ispod prosečnog šarlatana. p.s Bajaga je za njega izmislio poeziju.

napalm

pre 1 godinu

@Nikola - ne boj se, fanovi Balasevica nisu zatucani vernici, ne treba mu oreol nekakve crkve, pogotovo ne SPC.
(Apatrid, 31. jul 2022 12:15)

Vas je papa Jovo Kapa.

mercep zadro spegelj i ostali

pre 1 godinu

Balašević je bio u malom procentu onih koji nisu progutali gebelsovsku propagandu 90tih
(a znamo ko je bio ministar informisanja) i znao je prepoznati i glasno reći ko je na krivoj strani kad su divljački bombardovani Vukovar, Sarajevo, Dubrovnik, Tuzla...
Generali i brkati majori...
(T800, 31. jul 2022 14:00)

Specijalni izvestac za HRT ahahaa

Заплањац

pre 1 godinu

, Мислим оно...човек је видео тита 3 пута, поредити њега и Dylan Boba...вулгарно!!!

u slucaju rata bezite avionima JATa

pre 1 godinu

Jeste, znao je da napise stih, ali u Banjaluci nikad nece biti postovan samo zbog izjave koju je dao na pitanje zasto nece praviti koncert u BL? Rekao je da nece praviti koncert u BL sve dok se tamo ne vrate svi protjerani bivsi stanovnici Banjaluke...!
I onda nakon toga ode u Sarajevo i napravi velicanstven koncert.
Sam je sebe zakopao tom izjavom.
P.S. mi
Zar se Balasevic nije odrekao pjesme Racunajte na nas? Rambo Amadeus je kupio tu pjesmu?
Znaci sluzila mu je dok je trebalo!?
(ds, 31. jul 2022 12:15)

Koji grad je bio nepune četiri godine granatiran i unistavan sa okolnih brda !
Da nije Banjaluka ?
(Miki, 31. jul 2022 15:07)

Grad iz kojeg je jos u aprilu 1992. otislo 40.000 Srba.

n

pre 1 godinu

Koji grad je bio nepune četiri godine granatiran i unistavan sa okolnih brda !
Da nije Banjaluka ?
(Miki, 31. jul 2022 15:07)

Ratno Sarajevo je bilo podeljeno na dva dijela, a u dijelu grada pod srpskom kontrolom (Grbavica, Ilidža...) nije se moglo kretati od muslimanskih snajpera i granata ispaljivanih sa Igmana i raznih brda pod kontrolom tkz Armije BiH. Ono što je stanovnicima oba dijela grada bilo potrebno nakon rata su pomirenje i poruke mira, a ne napadno dodvoravanje jednoj strani kao što je to činio Balašević.

Na teritoriji današnje Federacije BiH nema srpskog sela koje nije bilo etnički očišćeno što vrlo jasno pokazuju i posleratni popisi stanovništva, pa se Balašević zbog toga nije potresao. Srbi su etnički očišćeni i iz Hrvatske, pa se ni zbog toga Balašević nije uzbuđivao, već je bez ikakvih moralnih dilema tamo držao koncerte.

Džigi

pre 1 godinu

Balašević je izuzetan pesnik, koji je u stanju da dopre do najdubljih hodnika naše duše. Pogodi sinopsu koja otvara vrata svih osećanja i osoba postaje ranjiva.
Na žalost, stavljati ga u rang Boba Dilana ja velika greška. Prosto jer je Dilan borac za pravednije društvo. Većina njegovih pesama, pogotovu u početku karijere, su pesme kritike društva. Ako bih ga piredio sa nekim na našim prostorima, to bi bio Džoni Štulić. Univerzalna glupost ljudskog uma, koja se nastavlja hiljadama godina, je izražena u njegovim pesmama. Vezivati pesme za pojedince, ili trenutnu političku situaciju ne pravi pesnika velikim. Zato je Balašević u pravu, pominjanje Tita nije bilo najsrećnije ali i mene dirne onakva kakva je jer je pesma mojeg odrastanja. I, naravno, dirne u dušu!

siki

pre 1 godinu

Covek da je napisao samo Vasu Ladackog bio bi veliki.To kakav je on bio je totalno nebitno i ne treba suditi o ljudima koje ne poznajes licno.Jedan je od simbola Vojvodine i njegova ostavstina je ogromna.Sve najbolje svima.

zemljanin

pre 1 godinu

Kao i vecina pesama i on je vecinom pisao o ljubavi, tj.o boli i patnji. Sve je to ok da je ta ljubav u svetu zaista prisutna. I ovi na splavovima pevaju o ljubavi, publika u delirijumu, a medju njima i kojekakvi mafijasi, ubice, prevaranti(slicno kao u crkvi)...to je ta lazna ljubav o kojoj se peva vekovima, a i dan danas...i nista se ne menja. I dalje vadimo jedni drugima oci i secemo vratove. Ne mogu da ulazim u to da li je on bio iskren u tome ili samo pisao o onome sto nedostaje svetu, jer ga nisam poznavao. Sva ta ljubav u svetu je u vecini slucajeva lazna, kratkotrajna, proizilazi iz koristoljublja itd... mozda lupetam, a mozda i ne. It is just my opinion sto bi rekao the Dude ?

zoran71

pre 1 godinu

Klasican separatista sto je u pesmama vredjao Srbe koji su dosli u severnu Srpsku pokrajnu a ulizivao se onima preko,populisticke pesme i otrcani fazoni i zaista nemogu da shvatim one koji ga vole a on i peva ,j..o vas voz koji vas dovo.

Miki

pre 1 godinu

Jeste, znao je da napise stih, ali u Banjaluci nikad nece biti postovan samo zbog izjave koju je dao na pitanje zasto nece praviti koncert u BL? Rekao je da nece praviti koncert u BL sve dok se tamo ne vrate svi protjerani bivsi stanovnici Banjaluke...!
I onda nakon toga ode u Sarajevo i napravi velicanstven koncert.
Sam je sebe zakopao tom izjavom.
P.S. mi
Zar se Balasevic nije odrekao pjesme Racunajte na nas? Rambo Amadeus je kupio tu pjesmu?
Znaci sluzila mu je dok je trebalo!?
(ds, 31. jul 2022 12:15)

Koji grad je bio nepune četiri godine granatiran i unistavan sa okolnih brda !
Da nije Banjaluka ?

boki89

pre 1 godinu

Balašević je sigurno bio najveći pesnik među muzičarima na prostoru ex-YU. Muzičar i pevač ne toliko, ali niko i nije očekivao vokalne eksperimente. U brzim pesmama je znao da bude pomalo osredan, što se tiče muzike, ali i tekstova, ali zato su balade ono što će za uvek ostati kada čovek pomisli na Đoleta. U njima je pokazao poetsku dubinu i muzički talenat za melanholiju. Nisu to nikakve pesmice za sredovečne žene (ili tako nešto), kao što je neko ovde napisao. Nego iskrena tuga prelivena u pesmu. Taj d-mol, koji je označavao njegovo stvaralaštvo, je ta "slovenska duša" protkana panonskom (ili možemo iskreno reči mađarskom) depresijom ravnice. Niko ne mora da sluša njegove stvari (estradni izbor je širok, pa kako kome). Ko hoće da ga sluša, rado će se setiti boljih vremena. Te pesme su to što je njega nadživelo. A njegova familija? Zar stvarno vredi još trošiti reči na frustrirane i iskompleksirane osobe, koje su slučajno rođene s tim prezimenom (ili ga uzele posle venčanja)? Nemaju oni ni trunke njegove kreativnosti i velike tuge duše slovenske. Jedan je Đorđe Balašević.
(Zagor, zvezdarski, 31. jul 2022 12:12)

Ne pada iver daleko od klada njegova porodica zena deca su slika Djordja Balasevica izgleda kanda da se Djoko nije predstavio onakav kakav je bio u stvari a njegova zena i deca su njegova slika samo pare pare i pljuvanje na druge u odnosu gde drzim koncert.Kao pisac pesama sjajan ali kao covek i ne bas.

SuperepuS

pre 1 godinu

Svidelo se to nekome ili ne, neke njegove pesme uistinu jesu remek dela. Da ne nabrajam sad koje su, a možda su i za svakoga neke druge. Uvek sam imao utisak da dobar deo ljudi ne razume Balaševića. A imao je i svakakvih izjava sa kojima se ni sam nisam slagao ili mi se nisu dopadale. I mislim da ga baš zbog toga mnogi nisu ni voleli. Ali pesme... neke bi mogle u čitanke bez problema.

tehničar

pre 1 godinu

često je pevao reči koje su mi falile.
za mene, biće uvek i zauvek jedan od najvećih (mika, d. trifunović, kemal, arsen,...) i da smo normalan svet i normalna država on i ostali nabrojani bi trebali da budu u udžbenicima.

T800

pre 1 godinu

Balašević je bio u malom procentu onih koji nisu progutali gebelsovsku propagandu 90tih
(a znamo ko je bio ministar informisanja) i znao je prepoznati i glasno reći ko je na krivoj strani kad su divljački bombardovani Vukovar, Sarajevo, Dubrovnik, Tuzla...
Generali i brkati majori...

Blaster

pre 1 godinu

Zaboravio sam da dodam da Balaševićeva kvazi intelektualna klimakterična publika često ističe dubinu njegovih tekstova. Tekstovi su mu toliko duboki da prosto zamišljam lika kako mu lomi bagrenje...

Fire walk with me

pre 1 godinu

Imam njegovu knjigu od Azre, odlična je. Nije se dodvoravao Džoniju iako mu se svi dodvoravaju, baš dobra knjiga, čak mislim da ga je Džoni napao nešto. O ukusima se ne raspravlja ali Azra je ipak po mom mišljenju lirički neprevaziđen bend na ovim prostorima. Možda mi se Balašević ne sviđa jer je dosta mlak muzički i prilagodljiv svima, ne znam...

Grga

pre 1 godinu

Imam 70 godina. Đole je moj savremenik. Kada sam prvi put čuo pesmu " u razdeljak te ljubim" rekao sam drugovima, da bih ga rado zastupao, sada bi rekli, bio njegov menadžer. Svi su mi se smejali!

lion

pre 1 godinu

Balašević je bio veliki populista. Glupo je svrstavati ga u pesnike kad je lik običan šarlatan koji je narodu pevao šta narod želi da čuje. Melanholočni tekstovi uvek dobro prolaze kod klimakteričnih žena koje žale za izgubljenom mladošću. To je ovaj odlično skapirao i igrao na sigurnu kartu...
(Blaster, 31. jul 2022 11:15)

Zakletva titu, pesma protiv otcepljenja slovenaca, sloboda-ne. Jedino je ovoj poslednjoj ostao dosledan. Na svakom koncertu se bukvalno šlihtao trenutnoj publici najčešće na račun prethodne. To su njegove moralne karakteristike koje su lako proverljive na internetu i yt. Na autonomaštvu mu ne zameram, njegovo lično političko ubeđenje na koje svako ima pravo, kao čovek je bio poprilično ljigav

djokix miodrag

pre 1 godinu

da je pisao lepe tekstove i lepe pesme da ali svrstavati ga tamo gde ne pripada je samo losa propaganda da je bio populist znamo svi mi koji smo isli na njegove koncerte sedamdesetih ili osamdesetih pa i devedesetih svuda je pevap i govorio sta su hteli da cuju i srbi i hrvati i slovenci bio sam prisutan kada je tesko ismejavao srbe na koncertu u ljunljani prema tome da je bio dobar zabavljac da da je imao dobre tekstove da ali da je bio sasvim o0k svakako nije

Toni

pre 1 godinu

Možda je najbolji, ali je I dalje bljak. Kevin Spejsi je genijalan glumac ali je bljak. Nisu bili loši ni Vudi Alen ili Polanski ali su bljak. Dobar je bio i Mika Aleksić ali je sad bljak. Šta je Đole skrivio ? Ništa , on je samo bljak, nije čak morao ni ništa što se krivično goni da uradi da bi postao bljak. Potpuni beskičmenjak. Bljak po definiciji.

Петар

pre 1 godinu

Чини ми се да је његов патриотизам убрзано почео да се гаси одмах после "багрења". Жао ми је због тога, песме и музика су били лепи. Па сада још и неталентована родбина... Све мање слушам Ђолета.

Bosanac

pre 1 godinu

Balašević je bio veliki populista. Glupo je svrstavati ga u pesnike kad je lik običan šarlatan koji je narodu pevao šta narod želi da čuje. Melanholočni tekstovi uvek dobro prolaze kod klimakteričnih žena koje žale za izgubljenom mladošću. To je ovaj odlično skapirao i igrao na sigurnu kartu...
(Blaster, 31. jul 2022 11:15)

Hahahaha, pametni mrzitelj svega.Pa Balaševića obožavaju i muškarci koliko i "klimakterične" žene. Zna se ko njega ne voli.

svašta

pre 1 godinu

Tvrdnja da je Balašević jedan od naših najvećih pesnika je jednaka ludost kao i ona tvrdnja da je Mirjam (spisateljica jeftinih ljubavnih melodrama) jedan od naših najvećih pisaca koju su samo zli komunisti nipodaštavali. Ta besmislica je ispisana od strane jedne novinarke. Balašević je bio stihoklepac čiji su stihovi kič u poređenju sa umetničkom peozijom. Taj lik koji ga je svrstao među najveće pesnike se razume u poeziju taman koliko tele u astrofiziku.

samojeglupostbeskonacna

pre 1 godinu

Balašević - veliki pesnik? Pokaži mi šta je veliki uspon za tebe i ja ću ti reći kakve su ti penjačke sposobnosti! Neko ko nikad nije napustio ravnicu, kad se popenje na vrh oraha čini mu se da diše svež vazduh sa velikih visina. Balaševic - pesnik? Zamislite da ste na pijaci, gde niko nikad ne čita novine i ne gleda medije, pobedili u tuči prodavca lubenice. I svi vas prodavci proglase velikim bokserom, jer ne znaju za bolju tehniku borbe. A vi, ipak, niste bokser, i svaki pravi bokser iz nizerazrednog kluba bi vas čas posla umlatio. A gde su dobri bokseri, a, tek, gde su veliki bokseri. Razmislite, obrazujte se, bar toliko da ne štetite svojoj zemlji širenjem lažnih merila vrednosti.

Zagor, zvezdarski

pre 1 godinu

Balašević je sigurno bio najveći pesnik među muzičarima na prostoru ex-YU. Muzičar i pevač ne toliko, ali niko i nije očekivao vokalne eksperimente. U brzim pesmama je znao da bude pomalo osredan, što se tiče muzike, ali i tekstova, ali zato su balade ono što će za uvek ostati kada čovek pomisli na Đoleta. U njima je pokazao poetsku dubinu i muzički talenat za melanholiju. Nisu to nikakve pesmice za sredovečne žene (ili tako nešto), kao što je neko ovde napisao. Nego iskrena tuga prelivena u pesmu. Taj d-mol, koji je označavao njegovo stvaralaštvo, je ta "slovenska duša" protkana panonskom (ili možemo iskreno reči mađarskom) depresijom ravnice. Niko ne mora da sluša njegove stvari (estradni izbor je širok, pa kako kome). Ko hoće da ga sluša, rado će se setiti boljih vremena. Te pesme su to što je njega nadživelo. A njegova familija? Zar stvarno vredi još trošiti reči na frustrirane i iskompleksirane osobe, koje su slučajno rođene s tim prezimenom (ili ga uzele posle venčanja)? Nemaju oni ni trunke njegove kreativnosti i velike tuge duše slovenske. Jedan je Đorđe Balašević.

ja

pre 1 godinu

Balašević je bio veliki populista. Glupo je svrstavati ga u pesnike kad je lik običan šarlatan koji je narodu pevao šta narod želi da čuje. Melanholočni tekstovi uvek dobro prolaze kod klimakteričnih žena koje žale za izgubljenom mladošću. To je ovaj odlično skapirao i igrao na sigurnu kartu...
(Blaster, 31. jul 2022 11:15)

Auuu, brate mili...
Ukusi su različiti, naravno. I to je sasvim ok. Volim/slušam ili ne volim/ne slušam, legitimno. Alii za Balaševića izjaviti da je bio šarlatan?!?!?!

mladići borovi, devojke jele

pre 1 godinu

"najveći pesnik među muzičarima" je branimir johnny štulić!

da je živ, i balašević bi volšebno nestao sa ivačkovićeve liste, jer bi mu i on, poput štulića, rekao šta tačno misli o njegovom pisaniju...

ds

pre 1 godinu

Jeste, znao je da napise stih, ali u Banjaluci nikad nece biti postovan samo zbog izjave koju je dao na pitanje zasto nece praviti koncert u BL? Rekao je da nece praviti koncert u BL sve dok se tamo ne vrate svi protjerani bivsi stanovnici Banjaluke...!
I onda nakon toga ode u Sarajevo i napravi velicanstven koncert.
Sam je sebe zakopao tom izjavom.
P.S.
Zar se Balasevic nije odrekao pjesme Racunajte na nas? Rambo Amadeus je kupio tu pjesmu?
Znaci sluzila mu je dok je trebalo!?

Blaster

pre 1 godinu

Balašević je bio veliki populista. Glupo je svrstavati ga u pesnike kad je lik običan šarlatan koji je narodu pevao šta narod želi da čuje. Melanholočni tekstovi uvek dobro prolaze kod klimakteričnih žena koje žale za izgubljenom mladošću. To je ovaj odlično skapirao i igrao na sigurnu kartu...

drug sa fakulteta

pre 1 godinu

koja glupost... Titi je deo vremena u kom smo živeli...
personifikacija slobode, jedinstva, dobrote i ljudskosti...
nebitan je on kao pojedinac, već osećanja i ponašanja ljudi u tom vremenu...
ko shvata razumeće... ko ne ... nevredi mu objašnjavati... pogotovo ovim kvazipatriotama i nacionalistima...
bre

Nikola S

pre 1 godinu

Kada bi svi ostali, van našeg govornog područja, shvatili dubinu i sve nivoe tj. nijanse njegovih pesama, bilo bi očigledno i njima da bi Nobelova nagrada za književnost trebalo da bude samo jedno od priznanja koje zaslužuje.
(Pragmatic, 31. jul 2022 11:05

Pragmatic, šta ste još pročitali u životu?

Milovan12

pre 1 godinu

Stvari se na žalost slože, kad čovek umre.
Nadam se da je među Anđelima jer bio normalan čovek. Namćor, ali normalan, bez šarenih košulja, odela, zulufa i ostalih lažnjaka kojim se njegove kolege kite.
Na žalost, neki njegovi iz kuće, sad izgledaju tako.
Ti isti, njegovi, su pokazali medijsku glad kojoj se on isto rugao i verovatno im uskraćivao.
Da je bio nesretan, očigledno je. A da je toliko najbolji pesnik, baš i nije, jer šta će mo onda sa Mikom i ekipom, pa i nekima iz Balaševog veka, tipa Duško Trifunović. O Botovima, unajmljenim da hvale ( njegove reči)- kojima se isto rugao, isto neću, jer neki proizilaze iz njegovog krvnog lanca.
Mada, on po krvi, nema naslednike koji liče na njega. Ima ih, ali ne liče, koliko god se trudili.

Pragmatic

pre 1 godinu

Kada bi svi ostali, van našeg govornog područja, shvatili dubinu i sve nivoe tj. nijanse njegovih pesama, bilo bi očigledno i njima da bi Nobelova nagrada za književnost trebalo da bude samo jedno od priznanja koje zaslužuje.

Blaster

pre 1 godinu

Balašević je bio veliki populista. Glupo je svrstavati ga u pesnike kad je lik običan šarlatan koji je narodu pevao šta narod želi da čuje. Melanholočni tekstovi uvek dobro prolaze kod klimakteričnih žena koje žale za izgubljenom mladošću. To je ovaj odlično skapirao i igrao na sigurnu kartu...

Pragmatic

pre 1 godinu

Kada bi svi ostali, van našeg govornog područja, shvatili dubinu i sve nivoe tj. nijanse njegovih pesama, bilo bi očigledno i njima da bi Nobelova nagrada za književnost trebalo da bude samo jedno od priznanja koje zaslužuje.

Milovan12

pre 1 godinu

Stvari se na žalost slože, kad čovek umre.
Nadam se da je među Anđelima jer bio normalan čovek. Namćor, ali normalan, bez šarenih košulja, odela, zulufa i ostalih lažnjaka kojim se njegove kolege kite.
Na žalost, neki njegovi iz kuće, sad izgledaju tako.
Ti isti, njegovi, su pokazali medijsku glad kojoj se on isto rugao i verovatno im uskraćivao.
Da je bio nesretan, očigledno je. A da je toliko najbolji pesnik, baš i nije, jer šta će mo onda sa Mikom i ekipom, pa i nekima iz Balaševog veka, tipa Duško Trifunović. O Botovima, unajmljenim da hvale ( njegove reči)- kojima se isto rugao, isto neću, jer neki proizilaze iz njegovog krvnog lanca.
Mada, on po krvi, nema naslednike koji liče na njega. Ima ih, ali ne liče, koliko god se trudili.

SuperepuS

pre 1 godinu

Svidelo se to nekome ili ne, neke njegove pesme uistinu jesu remek dela. Da ne nabrajam sad koje su, a možda su i za svakoga neke druge. Uvek sam imao utisak da dobar deo ljudi ne razume Balaševića. A imao je i svakakvih izjava sa kojima se ni sam nisam slagao ili mi se nisu dopadale. I mislim da ga baš zbog toga mnogi nisu ni voleli. Ali pesme... neke bi mogle u čitanke bez problema.

siki

pre 1 godinu

Covek da je napisao samo Vasu Ladackog bio bi veliki.To kakav je on bio je totalno nebitno i ne treba suditi o ljudima koje ne poznajes licno.Jedan je od simbola Vojvodine i njegova ostavstina je ogromna.Sve najbolje svima.

lion

pre 1 godinu

Balašević je bio veliki populista. Glupo je svrstavati ga u pesnike kad je lik običan šarlatan koji je narodu pevao šta narod želi da čuje. Melanholočni tekstovi uvek dobro prolaze kod klimakteričnih žena koje žale za izgubljenom mladošću. To je ovaj odlično skapirao i igrao na sigurnu kartu...
(Blaster, 31. jul 2022 11:15)

Zakletva titu, pesma protiv otcepljenja slovenaca, sloboda-ne. Jedino je ovoj poslednjoj ostao dosledan. Na svakom koncertu se bukvalno šlihtao trenutnoj publici najčešće na račun prethodne. To su njegove moralne karakteristike koje su lako proverljive na internetu i yt. Na autonomaštvu mu ne zameram, njegovo lično političko ubeđenje na koje svako ima pravo, kao čovek je bio poprilično ljigav

tehničar

pre 1 godinu

često je pevao reči koje su mi falile.
za mene, biće uvek i zauvek jedan od najvećih (mika, d. trifunović, kemal, arsen,...) i da smo normalan svet i normalna država on i ostali nabrojani bi trebali da budu u udžbenicima.

Zagor, zvezdarski

pre 1 godinu

Balašević je sigurno bio najveći pesnik među muzičarima na prostoru ex-YU. Muzičar i pevač ne toliko, ali niko i nije očekivao vokalne eksperimente. U brzim pesmama je znao da bude pomalo osredan, što se tiče muzike, ali i tekstova, ali zato su balade ono što će za uvek ostati kada čovek pomisli na Đoleta. U njima je pokazao poetsku dubinu i muzički talenat za melanholiju. Nisu to nikakve pesmice za sredovečne žene (ili tako nešto), kao što je neko ovde napisao. Nego iskrena tuga prelivena u pesmu. Taj d-mol, koji je označavao njegovo stvaralaštvo, je ta "slovenska duša" protkana panonskom (ili možemo iskreno reči mađarskom) depresijom ravnice. Niko ne mora da sluša njegove stvari (estradni izbor je širok, pa kako kome). Ko hoće da ga sluša, rado će se setiti boljih vremena. Te pesme su to što je njega nadživelo. A njegova familija? Zar stvarno vredi još trošiti reči na frustrirane i iskompleksirane osobe, koje su slučajno rođene s tim prezimenom (ili ga uzele posle venčanja)? Nemaju oni ni trunke njegove kreativnosti i velike tuge duše slovenske. Jedan je Đorđe Balašević.

djokix miodrag

pre 1 godinu

da je pisao lepe tekstove i lepe pesme da ali svrstavati ga tamo gde ne pripada je samo losa propaganda da je bio populist znamo svi mi koji smo isli na njegove koncerte sedamdesetih ili osamdesetih pa i devedesetih svuda je pevap i govorio sta su hteli da cuju i srbi i hrvati i slovenci bio sam prisutan kada je tesko ismejavao srbe na koncertu u ljunljani prema tome da je bio dobar zabavljac da da je imao dobre tekstove da ali da je bio sasvim o0k svakako nije

ja

pre 1 godinu

Balašević je bio veliki populista. Glupo je svrstavati ga u pesnike kad je lik običan šarlatan koji je narodu pevao šta narod želi da čuje. Melanholočni tekstovi uvek dobro prolaze kod klimakteričnih žena koje žale za izgubljenom mladošću. To je ovaj odlično skapirao i igrao na sigurnu kartu...
(Blaster, 31. jul 2022 11:15)

Auuu, brate mili...
Ukusi su različiti, naravno. I to je sasvim ok. Volim/slušam ili ne volim/ne slušam, legitimno. Alii za Balaševića izjaviti da je bio šarlatan?!?!?!

n

pre 1 godinu

Koji grad je bio nepune četiri godine granatiran i unistavan sa okolnih brda !
Da nije Banjaluka ?
(Miki, 31. jul 2022 15:07)

Ratno Sarajevo je bilo podeljeno na dva dijela, a u dijelu grada pod srpskom kontrolom (Grbavica, Ilidža...) nije se moglo kretati od muslimanskih snajpera i granata ispaljivanih sa Igmana i raznih brda pod kontrolom tkz Armije BiH. Ono što je stanovnicima oba dijela grada bilo potrebno nakon rata su pomirenje i poruke mira, a ne napadno dodvoravanje jednoj strani kao što je to činio Balašević.

Na teritoriji današnje Federacije BiH nema srpskog sela koje nije bilo etnički očišćeno što vrlo jasno pokazuju i posleratni popisi stanovništva, pa se Balašević zbog toga nije potresao. Srbi su etnički očišćeni i iz Hrvatske, pa se ni zbog toga Balašević nije uzbuđivao, već je bez ikakvih moralnih dilema tamo držao koncerte.

svašta

pre 1 godinu

Tvrdnja da je Balašević jedan od naših najvećih pesnika je jednaka ludost kao i ona tvrdnja da je Mirjam (spisateljica jeftinih ljubavnih melodrama) jedan od naših najvećih pisaca koju su samo zli komunisti nipodaštavali. Ta besmislica je ispisana od strane jedne novinarke. Balašević je bio stihoklepac čiji su stihovi kič u poređenju sa umetničkom peozijom. Taj lik koji ga je svrstao među najveće pesnike se razume u poeziju taman koliko tele u astrofiziku.

T800

pre 1 godinu

Balašević je bio u malom procentu onih koji nisu progutali gebelsovsku propagandu 90tih
(a znamo ko je bio ministar informisanja) i znao je prepoznati i glasno reći ko je na krivoj strani kad su divljački bombardovani Vukovar, Sarajevo, Dubrovnik, Tuzla...
Generali i brkati majori...

AnteZD

pre 1 godinu

Prvo, Balašević nije ni pjevač, ni pjesnik, njegove pjesme nisu za "uđbenike i čitanke", to je za "lopuže i bitange".

Djeco draga, njegove pjesme su za kina, ili kako vi kažete, bioskope.
Nije uopće stvar koliko su dobre, valjaju li ili ne, i sve druge gluposti.
Jedino što je bitno, da je svaka njegova pjesma, putovanje u film, koji bi on režirao, a tako neponovljivo prenio publici, da oni sami stvore scenografiju i glumce.
Eto, to je njegova genijalnost, mada bih velike zasluge tu pridodao i njegovoj ekipi koja ga je savršeno muzički pratila i davala taj "štih" njegovoj neponovljivoj lakoči verbalnog izjašnjavanja.
Uz to, socijalno je bio izrazito intelingentan. O "ulizivanju" ne bih puno govorio, ulizuje se po pravilu vlasti i vladajučima. To kod njega nije bio slučaj. Nitko ne može reči, da mu je zbog toga bilo lakše, večinu njegove karijere. Da li je griješio? Sigurno. Da li mu to njegovi fanovi zamjeraju? Niti malo. Dapače, to ga i približava nama. Da li je širio pozitivne poruke,ili zlonamjerne? Glupost da se i postavi takvo pitanje. Biti ambasador dobre volje UNa, je velika čast za svaku svjetsku zvijezdu. Možete misliti, kako su oni gledali, "ko je ovaj", kad je njemu dodijeljena ta čast.
I onda, nekim Srbima, Đole ne valja. Al se redovno bune, ako u filmu vide Srbina negativca. A Pozitivca se "srame", dok bi drugi d..e dali za jednog takvog.
E, Srbi, Srbi...

drug sa fakulteta

pre 1 godinu

koja glupost... Titi je deo vremena u kom smo živeli...
personifikacija slobode, jedinstva, dobrote i ljudskosti...
nebitan je on kao pojedinac, već osećanja i ponašanja ljudi u tom vremenu...
ko shvata razumeće... ko ne ... nevredi mu objašnjavati... pogotovo ovim kvazipatriotama i nacionalistima...
bre

u slucaju rata bezite avionima JATa

pre 1 godinu

Jeste, znao je da napise stih, ali u Banjaluci nikad nece biti postovan samo zbog izjave koju je dao na pitanje zasto nece praviti koncert u BL? Rekao je da nece praviti koncert u BL sve dok se tamo ne vrate svi protjerani bivsi stanovnici Banjaluke...!
I onda nakon toga ode u Sarajevo i napravi velicanstven koncert.
Sam je sebe zakopao tom izjavom.
P.S. mi
Zar se Balasevic nije odrekao pjesme Racunajte na nas? Rambo Amadeus je kupio tu pjesmu?
Znaci sluzila mu je dok je trebalo!?
(ds, 31. jul 2022 12:15)

Koji grad je bio nepune četiri godine granatiran i unistavan sa okolnih brda !
Da nije Banjaluka ?
(Miki, 31. jul 2022 15:07)

Grad iz kojeg je jos u aprilu 1992. otislo 40.000 Srba.

Bosanac

pre 1 godinu

Balašević je bio veliki populista. Glupo je svrstavati ga u pesnike kad je lik običan šarlatan koji je narodu pevao šta narod želi da čuje. Melanholočni tekstovi uvek dobro prolaze kod klimakteričnih žena koje žale za izgubljenom mladošću. To je ovaj odlično skapirao i igrao na sigurnu kartu...
(Blaster, 31. jul 2022 11:15)

Hahahaha, pametni mrzitelj svega.Pa Balaševića obožavaju i muškarci koliko i "klimakterične" žene. Zna se ko njega ne voli.

Džigi

pre 1 godinu

Balašević je izuzetan pesnik, koji je u stanju da dopre do najdubljih hodnika naše duše. Pogodi sinopsu koja otvara vrata svih osećanja i osoba postaje ranjiva.
Na žalost, stavljati ga u rang Boba Dilana ja velika greška. Prosto jer je Dilan borac za pravednije društvo. Većina njegovih pesama, pogotovu u početku karijere, su pesme kritike društva. Ako bih ga piredio sa nekim na našim prostorima, to bi bio Džoni Štulić. Univerzalna glupost ljudskog uma, koja se nastavlja hiljadama godina, je izražena u njegovim pesmama. Vezivati pesme za pojedince, ili trenutnu političku situaciju ne pravi pesnika velikim. Zato je Balašević u pravu, pominjanje Tita nije bilo najsrećnije ali i mene dirne onakva kakva je jer je pesma mojeg odrastanja. I, naravno, dirne u dušu!

Blaster

pre 1 godinu

Zaboravio sam da dodam da Balaševićeva kvazi intelektualna klimakterična publika često ističe dubinu njegovih tekstova. Tekstovi su mu toliko duboki da prosto zamišljam lika kako mu lomi bagrenje...

samojeglupostbeskonacna

pre 1 godinu

Balašević - veliki pesnik? Pokaži mi šta je veliki uspon za tebe i ja ću ti reći kakve su ti penjačke sposobnosti! Neko ko nikad nije napustio ravnicu, kad se popenje na vrh oraha čini mu se da diše svež vazduh sa velikih visina. Balaševic - pesnik? Zamislite da ste na pijaci, gde niko nikad ne čita novine i ne gleda medije, pobedili u tuči prodavca lubenice. I svi vas prodavci proglase velikim bokserom, jer ne znaju za bolju tehniku borbe. A vi, ipak, niste bokser, i svaki pravi bokser iz nizerazrednog kluba bi vas čas posla umlatio. A gde su dobri bokseri, a, tek, gde su veliki bokseri. Razmislite, obrazujte se, bar toliko da ne štetite svojoj zemlji širenjem lažnih merila vrednosti.

ds

pre 1 godinu

Jeste, znao je da napise stih, ali u Banjaluci nikad nece biti postovan samo zbog izjave koju je dao na pitanje zasto nece praviti koncert u BL? Rekao je da nece praviti koncert u BL sve dok se tamo ne vrate svi protjerani bivsi stanovnici Banjaluke...!
I onda nakon toga ode u Sarajevo i napravi velicanstven koncert.
Sam je sebe zakopao tom izjavom.
P.S.
Zar se Balasevic nije odrekao pjesme Racunajte na nas? Rambo Amadeus je kupio tu pjesmu?
Znaci sluzila mu je dok je trebalo!?

Nikola S

pre 1 godinu

Kada bi svi ostali, van našeg govornog područja, shvatili dubinu i sve nivoe tj. nijanse njegovih pesama, bilo bi očigledno i njima da bi Nobelova nagrada za književnost trebalo da bude samo jedno od priznanja koje zaslužuje.
(Pragmatic, 31. jul 2022 11:05

Pragmatic, šta ste još pročitali u životu?

Toni

pre 1 godinu

Možda je najbolji, ali je I dalje bljak. Kevin Spejsi je genijalan glumac ali je bljak. Nisu bili loši ni Vudi Alen ili Polanski ali su bljak. Dobar je bio i Mika Aleksić ali je sad bljak. Šta je Đole skrivio ? Ništa , on je samo bljak, nije čak morao ni ništa što se krivično goni da uradi da bi postao bljak. Potpuni beskičmenjak. Bljak po definiciji.

boki89

pre 1 godinu

Balašević je sigurno bio najveći pesnik među muzičarima na prostoru ex-YU. Muzičar i pevač ne toliko, ali niko i nije očekivao vokalne eksperimente. U brzim pesmama je znao da bude pomalo osredan, što se tiče muzike, ali i tekstova, ali zato su balade ono što će za uvek ostati kada čovek pomisli na Đoleta. U njima je pokazao poetsku dubinu i muzički talenat za melanholiju. Nisu to nikakve pesmice za sredovečne žene (ili tako nešto), kao što je neko ovde napisao. Nego iskrena tuga prelivena u pesmu. Taj d-mol, koji je označavao njegovo stvaralaštvo, je ta "slovenska duša" protkana panonskom (ili možemo iskreno reči mađarskom) depresijom ravnice. Niko ne mora da sluša njegove stvari (estradni izbor je širok, pa kako kome). Ko hoće da ga sluša, rado će se setiti boljih vremena. Te pesme su to što je njega nadživelo. A njegova familija? Zar stvarno vredi još trošiti reči na frustrirane i iskompleksirane osobe, koje su slučajno rođene s tim prezimenom (ili ga uzele posle venčanja)? Nemaju oni ni trunke njegove kreativnosti i velike tuge duše slovenske. Jedan je Đorđe Balašević.
(Zagor, zvezdarski, 31. jul 2022 12:12)

Ne pada iver daleko od klada njegova porodica zena deca su slika Djordja Balasevica izgleda kanda da se Djoko nije predstavio onakav kakav je bio u stvari a njegova zena i deca su njegova slika samo pare pare i pljuvanje na druge u odnosu gde drzim koncert.Kao pisac pesama sjajan ali kao covek i ne bas.

mercep zadro spegelj i ostali

pre 1 godinu

Balašević je bio u malom procentu onih koji nisu progutali gebelsovsku propagandu 90tih
(a znamo ko je bio ministar informisanja) i znao je prepoznati i glasno reći ko je na krivoj strani kad su divljački bombardovani Vukovar, Sarajevo, Dubrovnik, Tuzla...
Generali i brkati majori...
(T800, 31. jul 2022 14:00)

Specijalni izvestac za HRT ahahaa

napalm

pre 1 godinu

@Nikola - ne boj se, fanovi Balasevica nisu zatucani vernici, ne treba mu oreol nekakve crkve, pogotovo ne SPC.
(Apatrid, 31. jul 2022 12:15)

Vas je papa Jovo Kapa.

Blaster

pre 1 godinu

Auuu, brate mili...
Ukusi su različiti, naravno. I to je sasvim ok. Volim/slušam ili ne volim/ne slušam, legitimno. Alii za Balaševića izjaviti da je bio šarlatan?!?!?!
(ja, 31. jul 2022 12:18)

Ako ga pominjemo u kontekstu pesnika onda je svakako šarlatan, ako ga pominjemo u kontekstu kompozitora opet je šarlatan. Patetični tekstovi na šablon od 3-4 akorda... Čovek je isto što i Ceca, Karleuša. Zabavljač koji je pronašao narodnu zlatnu žicu... Publika koja sluša Balaševića smatra njegove tekstove dubokoumnim a sebe veoma intelektualno obdarenim. Smatraju da imaju kapacitet da dosegnu te nedostupne dubine običnim smrtnicima. To je zapravo publika koja čita modernu psihologiju i seče vene na Paula Koelja... Ništa loše nisam mislio samo mi je malo smešno dizanje u nebesa ispod prosečnog šarlatana. p.s Bajaga je za njega izmislio poeziju.

Grga

pre 1 godinu

Imam 70 godina. Đole je moj savremenik. Kada sam prvi put čuo pesmu " u razdeljak te ljubim" rekao sam drugovima, da bih ga rado zastupao, sada bi rekli, bio njegov menadžer. Svi su mi se smejali!

Milos

pre 1 godinu

Велики песник и уметник! Толико снажних песама, предивних слика, умотаних у певљиве арије, а последњих година и права мала ремек дела музике. Ко не разуме не могу му помоћи, ако неко није слушао нека покуша, можда чује нешто ново!

mladići borovi, devojke jele

pre 1 godinu

"najveći pesnik među muzičarima" je branimir johnny štulić!

da je živ, i balašević bi volšebno nestao sa ivačkovićeve liste, jer bi mu i on, poput štulića, rekao šta tačno misli o njegovom pisaniju...

lebemekani

pre 1 godinu

@Blaster
Poslusaj Drvenu pesmu, pa mi navedi Bajagin tekst koji bi mogao da se sa tim poredi. Muzicki Bajaga nije odmakao dalje od tri akorda, cak su Balaseviceve pesme teze za izvodjenje.

Заплањац

pre 1 godinu

, Мислим оно...човек је видео тита 3 пута, поредити њега и Dylan Boba...вулгарно!!!

Петар

pre 1 godinu

Чини ми се да је његов патриотизам убрзано почео да се гаси одмах после "багрења". Жао ми је због тога, песме и музика су били лепи. Па сада још и неталентована родбина... Све мање слушам Ђолета.

Miki

pre 1 godinu

Jeste, znao je da napise stih, ali u Banjaluci nikad nece biti postovan samo zbog izjave koju je dao na pitanje zasto nece praviti koncert u BL? Rekao je da nece praviti koncert u BL sve dok se tamo ne vrate svi protjerani bivsi stanovnici Banjaluke...!
I onda nakon toga ode u Sarajevo i napravi velicanstven koncert.
Sam je sebe zakopao tom izjavom.
P.S. mi
Zar se Balasevic nije odrekao pjesme Racunajte na nas? Rambo Amadeus je kupio tu pjesmu?
Znaci sluzila mu je dok je trebalo!?
(ds, 31. jul 2022 12:15)

Koji grad je bio nepune četiri godine granatiran i unistavan sa okolnih brda !
Da nije Banjaluka ?

Čika Boško

pre 1 godinu

Računajte na nas je uvlakačka pesma samo tako! Uz to težak promašaj, jer su baš te generacije razbucala divnu zemlju Jugoslaviju... A nije se proslavio ni pesmom Ne lomite mi bagremove... Bar za one koji znaju šta se na Kosovu dogadjalo u Prvom i Drugom Balkanskom ratu...(vidi: Dimitrije Tucović, Srbija i Arbanija).
Uz to krajnje je neumesno porediti Balašević sa Rakićem, Dučićem, Disom, Djurom Jakšićem, Davičom, Matićem, Miljkovićem i drugim srpskim velikanima!
A razumem Ivačkovića... Njemu je najvažnije da proda knjigu.

Fire walk with me

pre 1 godinu

Imam njegovu knjigu od Azre, odlična je. Nije se dodvoravao Džoniju iako mu se svi dodvoravaju, baš dobra knjiga, čak mislim da ga je Džoni napao nešto. O ukusima se ne raspravlja ali Azra je ipak po mom mišljenju lirički neprevaziđen bend na ovim prostorima. Možda mi se Balašević ne sviđa jer je dosta mlak muzički i prilagodljiv svima, ne znam...

zoran71

pre 1 godinu

Klasican separatista sto je u pesmama vredjao Srbe koji su dosli u severnu Srpsku pokrajnu a ulizivao se onima preko,populisticke pesme i otrcani fazoni i zaista nemogu da shvatim one koji ga vole a on i peva ,j..o vas voz koji vas dovo.

Čika Boško

pre 1 godinu

Ali pesme... neke bi mogle u čitanke bez problema.
(SuperepuS, 31. jul 2022 14:11)

A koje bi to pesme mogle u čitanke i za koji razred, majke ti. Nabroji mi bar dve...

zoran

pre 1 godinu

Zaboravio sam da dodam da Balaševićeva kvazi intelektualna klimakterična publika često ističe dubinu njegovih tekstova. Tekstovi su mu toliko duboki da prosto zamišljam lika kako mu lomi bagrenje...
(Blaster, 31. jul 2022 14:16)

Leči se.

Damnjanovic Slobodan

pre 1 godinu

Bi u ovoj Srbiji i vecih od Balasevuca al takvog srbomrzca tesko j bilo naci Ja nemam pravo da mu.bilo sta prastam jer nije ni on nije imao milosti.Kako sejes tako znjes.

Mila

pre 1 godinu

Djole - jedan jedini, zauvek sa mnom i zauvek prisutan u mom zivotu..pesme vanvremenske, ko razume shvatice.. Ko ga ne voli, ima sirok dijapazon drugih izvodjaca, pa nek izvoli..ja nemam potrebu da komentarisem Cecu, Seku Aleksic i ekipu.. jer ih ne slusam i ne cenim, zato mi nije jasna potreba onih koji ne vole Djoleta da ga komentarisu.

zemljanin

pre 1 godinu

Kao i vecina pesama i on je vecinom pisao o ljubavi, tj.o boli i patnji. Sve je to ok da je ta ljubav u svetu zaista prisutna. I ovi na splavovima pevaju o ljubavi, publika u delirijumu, a medju njima i kojekakvi mafijasi, ubice, prevaranti(slicno kao u crkvi)...to je ta lazna ljubav o kojoj se peva vekovima, a i dan danas...i nista se ne menja. I dalje vadimo jedni drugima oci i secemo vratove. Ne mogu da ulazim u to da li je on bio iskren u tome ili samo pisao o onome sto nedostaje svetu, jer ga nisam poznavao. Sva ta ljubav u svetu je u vecini slucajeva lazna, kratkotrajna, proizilazi iz koristoljublja itd... mozda lupetam, a mozda i ne. It is just my opinion sto bi rekao the Dude ?

gordana

pre 1 godinu

Apsolutno ste sve izneli bez prisnosti kojom nas je Djole sarmirao .I pesma "racunajte nas"je bas autenticna sa naivnim verovanjem pojedinca u super vodje.Nenadmasan pesnik .i veliki gubitak

Lucky

pre 1 godinu

Da nije pevao o titu ne bi niko ni cuo za njega. S tim nam se svima penjao na glavu jer se drugo nista u to vreme nije ni pustalo osim toga.Imao je i dobre i lose pesme ! Politicki je bio opredeljeni komunista drparos a s padom komunizma postao je autonomas! Imao je i jako antiSRPSKE, ponizaavajuce pesme kao sto mu je ona gde mu ,,braca prica o ratu kada se 19te vrno,,! Tada je poceo i moj prezir prema njemu kao coveku!Kasnije ga je on samo produbljivao svojim izjavama i ponasanjem.

gordana

pre 1 godinu

Djole Balasevic je bio pesnik u pravom smislu a sto se tice muzickih ukusa mozemo se razlikovati.Ali tekstovi pesama su neopisivo srcanii to je neosporno.

Racunajte na nas

pre 1 godinu

Svakako treba odvojiti delo coveka od licnosti koja moze biti sasvim suprotna. Balasevic je bez sumnje bio jedan od najvecih pesnika modernog vremena. Takodje nije zanimarivao ni drustveno politicki rad od pocetka svoje karijere do njenog samog kraja. Nije moguce biti velika zvezda na Balkanu bez angazovanja u tom smislu. Balasevic se u tome odlicno snalazio.

Blaster

pre 1 godinu

Poslusaj Drvenu pesmu, pa mi navedi Bajagin tekst koji bi mogao da se sa tim poredi. Muzicki Bajaga nije odmakao dalje od tri akorda, cak su Balaseviceve pesme teze za izvodjenje.
(lebemekani, 31. jul 2022 22:37)

Nema svrhe sa tobom raspredati. Ja te krstim a ti prdiš, što se kaže. Uživaj u drvenom konjiću, petlu i izvaljenom baremu...

Zemun 1972

pre 1 godinu

Za sve ove koji pljuju po Đoletu:

Odlazi cirkus
Slovenska

Dovoljno!!!
Tačka !!!
Gasi svetlo, zaključaj vrata i dogodine u ovo vreme opet.

Blaster

pre 1 godinu

@Nikola - ne boj se, fanovi Balasevica nisu zatucani vernici, ne treba mu oreol nekakve crkve, pogotovo ne SPC.
(Apatrid, 31. jul 2022 12:15)

Ali mu sin jeste.

Ilija Čvorović

pre 1 godinu

Ivačkoviću?! Ti li si? Zafalilo para? Džoni te sahranio, a ti nastavljaš? Sad moraš po mrtvima, jer živi mogu da ti odgovore na tvoje baljezgarije, a to baš ume da zaboli, a?

Blaster

pre 1 godinu

Balašević je bio veliki populista. Glupo je svrstavati ga u pesnike kad je lik običan šarlatan koji je narodu pevao šta narod želi da čuje. Melanholočni tekstovi uvek dobro prolaze kod klimakteričnih žena koje žale za izgubljenom mladošću. To je ovaj odlično skapirao i igrao na sigurnu kartu...

Pragmatic

pre 1 godinu

Kada bi svi ostali, van našeg govornog područja, shvatili dubinu i sve nivoe tj. nijanse njegovih pesama, bilo bi očigledno i njima da bi Nobelova nagrada za književnost trebalo da bude samo jedno od priznanja koje zaslužuje.

Blaster

pre 1 godinu

Zaboravio sam da dodam da Balaševićeva kvazi intelektualna klimakterična publika često ističe dubinu njegovih tekstova. Tekstovi su mu toliko duboki da prosto zamišljam lika kako mu lomi bagrenje...

svašta

pre 1 godinu

Tvrdnja da je Balašević jedan od naših najvećih pesnika je jednaka ludost kao i ona tvrdnja da je Mirjam (spisateljica jeftinih ljubavnih melodrama) jedan od naših najvećih pisaca koju su samo zli komunisti nipodaštavali. Ta besmislica je ispisana od strane jedne novinarke. Balašević je bio stihoklepac čiji su stihovi kič u poređenju sa umetničkom peozijom. Taj lik koji ga je svrstao među najveće pesnike se razume u poeziju taman koliko tele u astrofiziku.

Blaster

pre 1 godinu

Auuu, brate mili...
Ukusi su različiti, naravno. I to je sasvim ok. Volim/slušam ili ne volim/ne slušam, legitimno. Alii za Balaševića izjaviti da je bio šarlatan?!?!?!
(ja, 31. jul 2022 12:18)

Ako ga pominjemo u kontekstu pesnika onda je svakako šarlatan, ako ga pominjemo u kontekstu kompozitora opet je šarlatan. Patetični tekstovi na šablon od 3-4 akorda... Čovek je isto što i Ceca, Karleuša. Zabavljač koji je pronašao narodnu zlatnu žicu... Publika koja sluša Balaševića smatra njegove tekstove dubokoumnim a sebe veoma intelektualno obdarenim. Smatraju da imaju kapacitet da dosegnu te nedostupne dubine običnim smrtnicima. To je zapravo publika koja čita modernu psihologiju i seče vene na Paula Koelja... Ništa loše nisam mislio samo mi je malo smešno dizanje u nebesa ispod prosečnog šarlatana. p.s Bajaga je za njega izmislio poeziju.

Toni

pre 1 godinu

Možda je najbolji, ali je I dalje bljak. Kevin Spejsi je genijalan glumac ali je bljak. Nisu bili loši ni Vudi Alen ili Polanski ali su bljak. Dobar je bio i Mika Aleksić ali je sad bljak. Šta je Đole skrivio ? Ništa , on je samo bljak, nije čak morao ni ništa što se krivično goni da uradi da bi postao bljak. Potpuni beskičmenjak. Bljak po definiciji.

T800

pre 1 godinu

Balašević je bio u malom procentu onih koji nisu progutali gebelsovsku propagandu 90tih
(a znamo ko je bio ministar informisanja) i znao je prepoznati i glasno reći ko je na krivoj strani kad su divljački bombardovani Vukovar, Sarajevo, Dubrovnik, Tuzla...
Generali i brkati majori...

samojeglupostbeskonacna

pre 1 godinu

Balašević - veliki pesnik? Pokaži mi šta je veliki uspon za tebe i ja ću ti reći kakve su ti penjačke sposobnosti! Neko ko nikad nije napustio ravnicu, kad se popenje na vrh oraha čini mu se da diše svež vazduh sa velikih visina. Balaševic - pesnik? Zamislite da ste na pijaci, gde niko nikad ne čita novine i ne gleda medije, pobedili u tuči prodavca lubenice. I svi vas prodavci proglase velikim bokserom, jer ne znaju za bolju tehniku borbe. A vi, ipak, niste bokser, i svaki pravi bokser iz nizerazrednog kluba bi vas čas posla umlatio. A gde su dobri bokseri, a, tek, gde su veliki bokseri. Razmislite, obrazujte se, bar toliko da ne štetite svojoj zemlji širenjem lažnih merila vrednosti.

Milovan12

pre 1 godinu

Stvari se na žalost slože, kad čovek umre.
Nadam se da je među Anđelima jer bio normalan čovek. Namćor, ali normalan, bez šarenih košulja, odela, zulufa i ostalih lažnjaka kojim se njegove kolege kite.
Na žalost, neki njegovi iz kuće, sad izgledaju tako.
Ti isti, njegovi, su pokazali medijsku glad kojoj se on isto rugao i verovatno im uskraćivao.
Da je bio nesretan, očigledno je. A da je toliko najbolji pesnik, baš i nije, jer šta će mo onda sa Mikom i ekipom, pa i nekima iz Balaševog veka, tipa Duško Trifunović. O Botovima, unajmljenim da hvale ( njegove reči)- kojima se isto rugao, isto neću, jer neki proizilaze iz njegovog krvnog lanca.
Mada, on po krvi, nema naslednike koji liče na njega. Ima ih, ali ne liče, koliko god se trudili.

Miki

pre 1 godinu

Jeste, znao je da napise stih, ali u Banjaluci nikad nece biti postovan samo zbog izjave koju je dao na pitanje zasto nece praviti koncert u BL? Rekao je da nece praviti koncert u BL sve dok se tamo ne vrate svi protjerani bivsi stanovnici Banjaluke...!
I onda nakon toga ode u Sarajevo i napravi velicanstven koncert.
Sam je sebe zakopao tom izjavom.
P.S. mi
Zar se Balasevic nije odrekao pjesme Racunajte na nas? Rambo Amadeus je kupio tu pjesmu?
Znaci sluzila mu je dok je trebalo!?
(ds, 31. jul 2022 12:15)

Koji grad je bio nepune četiri godine granatiran i unistavan sa okolnih brda !
Da nije Banjaluka ?

Čika Boško

pre 1 godinu

Računajte na nas je uvlakačka pesma samo tako! Uz to težak promašaj, jer su baš te generacije razbucala divnu zemlju Jugoslaviju... A nije se proslavio ni pesmom Ne lomite mi bagremove... Bar za one koji znaju šta se na Kosovu dogadjalo u Prvom i Drugom Balkanskom ratu...(vidi: Dimitrije Tucović, Srbija i Arbanija).
Uz to krajnje je neumesno porediti Balašević sa Rakićem, Dučićem, Disom, Djurom Jakšićem, Davičom, Matićem, Miljkovićem i drugim srpskim velikanima!
A razumem Ivačkovića... Njemu je najvažnije da proda knjigu.

lion

pre 1 godinu

Balašević je bio veliki populista. Glupo je svrstavati ga u pesnike kad je lik običan šarlatan koji je narodu pevao šta narod želi da čuje. Melanholočni tekstovi uvek dobro prolaze kod klimakteričnih žena koje žale za izgubljenom mladošću. To je ovaj odlično skapirao i igrao na sigurnu kartu...
(Blaster, 31. jul 2022 11:15)

Zakletva titu, pesma protiv otcepljenja slovenaca, sloboda-ne. Jedino je ovoj poslednjoj ostao dosledan. Na svakom koncertu se bukvalno šlihtao trenutnoj publici najčešće na račun prethodne. To su njegove moralne karakteristike koje su lako proverljive na internetu i yt. Na autonomaštvu mu ne zameram, njegovo lično političko ubeđenje na koje svako ima pravo, kao čovek je bio poprilično ljigav

boki89

pre 1 godinu

Balašević je sigurno bio najveći pesnik među muzičarima na prostoru ex-YU. Muzičar i pevač ne toliko, ali niko i nije očekivao vokalne eksperimente. U brzim pesmama je znao da bude pomalo osredan, što se tiče muzike, ali i tekstova, ali zato su balade ono što će za uvek ostati kada čovek pomisli na Đoleta. U njima je pokazao poetsku dubinu i muzički talenat za melanholiju. Nisu to nikakve pesmice za sredovečne žene (ili tako nešto), kao što je neko ovde napisao. Nego iskrena tuga prelivena u pesmu. Taj d-mol, koji je označavao njegovo stvaralaštvo, je ta "slovenska duša" protkana panonskom (ili možemo iskreno reči mađarskom) depresijom ravnice. Niko ne mora da sluša njegove stvari (estradni izbor je širok, pa kako kome). Ko hoće da ga sluša, rado će se setiti boljih vremena. Te pesme su to što je njega nadživelo. A njegova familija? Zar stvarno vredi još trošiti reči na frustrirane i iskompleksirane osobe, koje su slučajno rođene s tim prezimenom (ili ga uzele posle venčanja)? Nemaju oni ni trunke njegove kreativnosti i velike tuge duše slovenske. Jedan je Đorđe Balašević.
(Zagor, zvezdarski, 31. jul 2022 12:12)

Ne pada iver daleko od klada njegova porodica zena deca su slika Djordja Balasevica izgleda kanda da se Djoko nije predstavio onakav kakav je bio u stvari a njegova zena i deca su njegova slika samo pare pare i pljuvanje na druge u odnosu gde drzim koncert.Kao pisac pesama sjajan ali kao covek i ne bas.

Bosanac

pre 1 godinu

Balašević je bio veliki populista. Glupo je svrstavati ga u pesnike kad je lik običan šarlatan koji je narodu pevao šta narod želi da čuje. Melanholočni tekstovi uvek dobro prolaze kod klimakteričnih žena koje žale za izgubljenom mladošću. To je ovaj odlično skapirao i igrao na sigurnu kartu...
(Blaster, 31. jul 2022 11:15)

Hahahaha, pametni mrzitelj svega.Pa Balaševića obožavaju i muškarci koliko i "klimakterične" žene. Zna se ko njega ne voli.

djokix miodrag

pre 1 godinu

da je pisao lepe tekstove i lepe pesme da ali svrstavati ga tamo gde ne pripada je samo losa propaganda da je bio populist znamo svi mi koji smo isli na njegove koncerte sedamdesetih ili osamdesetih pa i devedesetih svuda je pevap i govorio sta su hteli da cuju i srbi i hrvati i slovenci bio sam prisutan kada je tesko ismejavao srbe na koncertu u ljunljani prema tome da je bio dobar zabavljac da da je imao dobre tekstove da ali da je bio sasvim o0k svakako nije

Čika Boško

pre 1 godinu

Ali pesme... neke bi mogle u čitanke bez problema.
(SuperepuS, 31. jul 2022 14:11)

A koje bi to pesme mogle u čitanke i za koji razred, majke ti. Nabroji mi bar dve...

Fire walk with me

pre 1 godinu

Imam njegovu knjigu od Azre, odlična je. Nije se dodvoravao Džoniju iako mu se svi dodvoravaju, baš dobra knjiga, čak mislim da ga je Džoni napao nešto. O ukusima se ne raspravlja ali Azra je ipak po mom mišljenju lirički neprevaziđen bend na ovim prostorima. Možda mi se Balašević ne sviđa jer je dosta mlak muzički i prilagodljiv svima, ne znam...

ja

pre 1 godinu

Balašević je bio veliki populista. Glupo je svrstavati ga u pesnike kad je lik običan šarlatan koji je narodu pevao šta narod želi da čuje. Melanholočni tekstovi uvek dobro prolaze kod klimakteričnih žena koje žale za izgubljenom mladošću. To je ovaj odlično skapirao i igrao na sigurnu kartu...
(Blaster, 31. jul 2022 11:15)

Auuu, brate mili...
Ukusi su različiti, naravno. I to je sasvim ok. Volim/slušam ili ne volim/ne slušam, legitimno. Alii za Balaševića izjaviti da je bio šarlatan?!?!?!

SuperepuS

pre 1 godinu

Svidelo se to nekome ili ne, neke njegove pesme uistinu jesu remek dela. Da ne nabrajam sad koje su, a možda su i za svakoga neke druge. Uvek sam imao utisak da dobar deo ljudi ne razume Balaševića. A imao je i svakakvih izjava sa kojima se ni sam nisam slagao ili mi se nisu dopadale. I mislim da ga baš zbog toga mnogi nisu ni voleli. Ali pesme... neke bi mogle u čitanke bez problema.

siki

pre 1 godinu

Covek da je napisao samo Vasu Ladackog bio bi veliki.To kakav je on bio je totalno nebitno i ne treba suditi o ljudima koje ne poznajes licno.Jedan je od simbola Vojvodine i njegova ostavstina je ogromna.Sve najbolje svima.

zoran71

pre 1 godinu

Klasican separatista sto je u pesmama vredjao Srbe koji su dosli u severnu Srpsku pokrajnu a ulizivao se onima preko,populisticke pesme i otrcani fazoni i zaista nemogu da shvatim one koji ga vole a on i peva ,j..o vas voz koji vas dovo.

mladići borovi, devojke jele

pre 1 godinu

"najveći pesnik među muzičarima" je branimir johnny štulić!

da je živ, i balašević bi volšebno nestao sa ivačkovićeve liste, jer bi mu i on, poput štulića, rekao šta tačno misli o njegovom pisaniju...

Zagor, zvezdarski

pre 1 godinu

Balašević je sigurno bio najveći pesnik među muzičarima na prostoru ex-YU. Muzičar i pevač ne toliko, ali niko i nije očekivao vokalne eksperimente. U brzim pesmama je znao da bude pomalo osredan, što se tiče muzike, ali i tekstova, ali zato su balade ono što će za uvek ostati kada čovek pomisli na Đoleta. U njima je pokazao poetsku dubinu i muzički talenat za melanholiju. Nisu to nikakve pesmice za sredovečne žene (ili tako nešto), kao što je neko ovde napisao. Nego iskrena tuga prelivena u pesmu. Taj d-mol, koji je označavao njegovo stvaralaštvo, je ta "slovenska duša" protkana panonskom (ili možemo iskreno reči mađarskom) depresijom ravnice. Niko ne mora da sluša njegove stvari (estradni izbor je širok, pa kako kome). Ko hoće da ga sluša, rado će se setiti boljih vremena. Te pesme su to što je njega nadživelo. A njegova familija? Zar stvarno vredi još trošiti reči na frustrirane i iskompleksirane osobe, koje su slučajno rođene s tim prezimenom (ili ga uzele posle venčanja)? Nemaju oni ni trunke njegove kreativnosti i velike tuge duše slovenske. Jedan je Đorđe Balašević.

ds

pre 1 godinu

Jeste, znao je da napise stih, ali u Banjaluci nikad nece biti postovan samo zbog izjave koju je dao na pitanje zasto nece praviti koncert u BL? Rekao je da nece praviti koncert u BL sve dok se tamo ne vrate svi protjerani bivsi stanovnici Banjaluke...!
I onda nakon toga ode u Sarajevo i napravi velicanstven koncert.
Sam je sebe zakopao tom izjavom.
P.S.
Zar se Balasevic nije odrekao pjesme Racunajte na nas? Rambo Amadeus je kupio tu pjesmu?
Znaci sluzila mu je dok je trebalo!?

drug sa fakulteta

pre 1 godinu

koja glupost... Titi je deo vremena u kom smo živeli...
personifikacija slobode, jedinstva, dobrote i ljudskosti...
nebitan je on kao pojedinac, već osećanja i ponašanja ljudi u tom vremenu...
ko shvata razumeće... ko ne ... nevredi mu objašnjavati... pogotovo ovim kvazipatriotama i nacionalistima...
bre

Džigi

pre 1 godinu

Balašević je izuzetan pesnik, koji je u stanju da dopre do najdubljih hodnika naše duše. Pogodi sinopsu koja otvara vrata svih osećanja i osoba postaje ranjiva.
Na žalost, stavljati ga u rang Boba Dilana ja velika greška. Prosto jer je Dilan borac za pravednije društvo. Većina njegovih pesama, pogotovu u početku karijere, su pesme kritike društva. Ako bih ga piredio sa nekim na našim prostorima, to bi bio Džoni Štulić. Univerzalna glupost ljudskog uma, koja se nastavlja hiljadama godina, je izražena u njegovim pesmama. Vezivati pesme za pojedince, ili trenutnu političku situaciju ne pravi pesnika velikim. Zato je Balašević u pravu, pominjanje Tita nije bilo najsrećnije ali i mene dirne onakva kakva je jer je pesma mojeg odrastanja. I, naravno, dirne u dušu!

AnteZD

pre 1 godinu

Prvo, Balašević nije ni pjevač, ni pjesnik, njegove pjesme nisu za "uđbenike i čitanke", to je za "lopuže i bitange".

Djeco draga, njegove pjesme su za kina, ili kako vi kažete, bioskope.
Nije uopće stvar koliko su dobre, valjaju li ili ne, i sve druge gluposti.
Jedino što je bitno, da je svaka njegova pjesma, putovanje u film, koji bi on režirao, a tako neponovljivo prenio publici, da oni sami stvore scenografiju i glumce.
Eto, to je njegova genijalnost, mada bih velike zasluge tu pridodao i njegovoj ekipi koja ga je savršeno muzički pratila i davala taj "štih" njegovoj neponovljivoj lakoči verbalnog izjašnjavanja.
Uz to, socijalno je bio izrazito intelingentan. O "ulizivanju" ne bih puno govorio, ulizuje se po pravilu vlasti i vladajučima. To kod njega nije bio slučaj. Nitko ne može reči, da mu je zbog toga bilo lakše, večinu njegove karijere. Da li je griješio? Sigurno. Da li mu to njegovi fanovi zamjeraju? Niti malo. Dapače, to ga i približava nama. Da li je širio pozitivne poruke,ili zlonamjerne? Glupost da se i postavi takvo pitanje. Biti ambasador dobre volje UNa, je velika čast za svaku svjetsku zvijezdu. Možete misliti, kako su oni gledali, "ko je ovaj", kad je njemu dodijeljena ta čast.
I onda, nekim Srbima, Đole ne valja. Al se redovno bune, ako u filmu vide Srbina negativca. A Pozitivca se "srame", dok bi drugi d..e dali za jednog takvog.
E, Srbi, Srbi...

Заплањац

pre 1 godinu

, Мислим оно...човек је видео тита 3 пута, поредити њега и Dylan Boba...вулгарно!!!

napalm

pre 1 godinu

@Nikola - ne boj se, fanovi Balasevica nisu zatucani vernici, ne treba mu oreol nekakve crkve, pogotovo ne SPC.
(Apatrid, 31. jul 2022 12:15)

Vas je papa Jovo Kapa.

Петар

pre 1 godinu

Чини ми се да је његов патриотизам убрзано почео да се гаси одмах после "багрења". Жао ми је због тога, песме и музика су били лепи. Па сада још и неталентована родбина... Све мање слушам Ђолета.

tehničar

pre 1 godinu

često je pevao reči koje su mi falile.
za mene, biće uvek i zauvek jedan od najvećih (mika, d. trifunović, kemal, arsen,...) i da smo normalan svet i normalna država on i ostali nabrojani bi trebali da budu u udžbenicima.

Nikola S

pre 1 godinu

Kada bi svi ostali, van našeg govornog područja, shvatili dubinu i sve nivoe tj. nijanse njegovih pesama, bilo bi očigledno i njima da bi Nobelova nagrada za književnost trebalo da bude samo jedno od priznanja koje zaslužuje.
(Pragmatic, 31. jul 2022 11:05

Pragmatic, šta ste još pročitali u životu?

n

pre 1 godinu

Koji grad je bio nepune četiri godine granatiran i unistavan sa okolnih brda !
Da nije Banjaluka ?
(Miki, 31. jul 2022 15:07)

Ratno Sarajevo je bilo podeljeno na dva dijela, a u dijelu grada pod srpskom kontrolom (Grbavica, Ilidža...) nije se moglo kretati od muslimanskih snajpera i granata ispaljivanih sa Igmana i raznih brda pod kontrolom tkz Armije BiH. Ono što je stanovnicima oba dijela grada bilo potrebno nakon rata su pomirenje i poruke mira, a ne napadno dodvoravanje jednoj strani kao što je to činio Balašević.

Na teritoriji današnje Federacije BiH nema srpskog sela koje nije bilo etnički očišćeno što vrlo jasno pokazuju i posleratni popisi stanovništva, pa se Balašević zbog toga nije potresao. Srbi su etnički očišćeni i iz Hrvatske, pa se ni zbog toga Balašević nije uzbuđivao, već je bez ikakvih moralnih dilema tamo držao koncerte.

Milos

pre 1 godinu

Велики песник и уметник! Толико снажних песама, предивних слика, умотаних у певљиве арије, а последњих година и права мала ремек дела музике. Ко не разуме не могу му помоћи, ако неко није слушао нека покуша, можда чује нешто ново!

Grga

pre 1 godinu

Imam 70 godina. Đole je moj savremenik. Kada sam prvi put čuo pesmu " u razdeljak te ljubim" rekao sam drugovima, da bih ga rado zastupao, sada bi rekli, bio njegov menadžer. Svi su mi se smejali!

lebemekani

pre 1 godinu

@Blaster
Poslusaj Drvenu pesmu, pa mi navedi Bajagin tekst koji bi mogao da se sa tim poredi. Muzicki Bajaga nije odmakao dalje od tri akorda, cak su Balaseviceve pesme teze za izvodjenje.

Damnjanovic Slobodan

pre 1 godinu

Bi u ovoj Srbiji i vecih od Balasevuca al takvog srbomrzca tesko j bilo naci Ja nemam pravo da mu.bilo sta prastam jer nije ni on nije imao milosti.Kako sejes tako znjes.

mercep zadro spegelj i ostali

pre 1 godinu

Balašević je bio u malom procentu onih koji nisu progutali gebelsovsku propagandu 90tih
(a znamo ko je bio ministar informisanja) i znao je prepoznati i glasno reći ko je na krivoj strani kad su divljački bombardovani Vukovar, Sarajevo, Dubrovnik, Tuzla...
Generali i brkati majori...
(T800, 31. jul 2022 14:00)

Specijalni izvestac za HRT ahahaa

u slucaju rata bezite avionima JATa

pre 1 godinu

Jeste, znao je da napise stih, ali u Banjaluci nikad nece biti postovan samo zbog izjave koju je dao na pitanje zasto nece praviti koncert u BL? Rekao je da nece praviti koncert u BL sve dok se tamo ne vrate svi protjerani bivsi stanovnici Banjaluke...!
I onda nakon toga ode u Sarajevo i napravi velicanstven koncert.
Sam je sebe zakopao tom izjavom.
P.S. mi
Zar se Balasevic nije odrekao pjesme Racunajte na nas? Rambo Amadeus je kupio tu pjesmu?
Znaci sluzila mu je dok je trebalo!?
(ds, 31. jul 2022 12:15)

Koji grad je bio nepune četiri godine granatiran i unistavan sa okolnih brda !
Da nije Banjaluka ?
(Miki, 31. jul 2022 15:07)

Grad iz kojeg je jos u aprilu 1992. otislo 40.000 Srba.

zemljanin

pre 1 godinu

Kao i vecina pesama i on je vecinom pisao o ljubavi, tj.o boli i patnji. Sve je to ok da je ta ljubav u svetu zaista prisutna. I ovi na splavovima pevaju o ljubavi, publika u delirijumu, a medju njima i kojekakvi mafijasi, ubice, prevaranti(slicno kao u crkvi)...to je ta lazna ljubav o kojoj se peva vekovima, a i dan danas...i nista se ne menja. I dalje vadimo jedni drugima oci i secemo vratove. Ne mogu da ulazim u to da li je on bio iskren u tome ili samo pisao o onome sto nedostaje svetu, jer ga nisam poznavao. Sva ta ljubav u svetu je u vecini slucajeva lazna, kratkotrajna, proizilazi iz koristoljublja itd... mozda lupetam, a mozda i ne. It is just my opinion sto bi rekao the Dude ?

Zemun 1972

pre 1 godinu

Za sve ove koji pljuju po Đoletu:

Odlazi cirkus
Slovenska

Dovoljno!!!
Tačka !!!
Gasi svetlo, zaključaj vrata i dogodine u ovo vreme opet.

Mila

pre 1 godinu

Djole - jedan jedini, zauvek sa mnom i zauvek prisutan u mom zivotu..pesme vanvremenske, ko razume shvatice.. Ko ga ne voli, ima sirok dijapazon drugih izvodjaca, pa nek izvoli..ja nemam potrebu da komentarisem Cecu, Seku Aleksic i ekipu.. jer ih ne slusam i ne cenim, zato mi nije jasna potreba onih koji ne vole Djoleta da ga komentarisu.

zoran

pre 1 godinu

Zaboravio sam da dodam da Balaševićeva kvazi intelektualna klimakterična publika često ističe dubinu njegovih tekstova. Tekstovi su mu toliko duboki da prosto zamišljam lika kako mu lomi bagrenje...
(Blaster, 31. jul 2022 14:16)

Leči se.

Blaster

pre 1 godinu

Poslusaj Drvenu pesmu, pa mi navedi Bajagin tekst koji bi mogao da se sa tim poredi. Muzicki Bajaga nije odmakao dalje od tri akorda, cak su Balaseviceve pesme teze za izvodjenje.
(lebemekani, 31. jul 2022 22:37)

Nema svrhe sa tobom raspredati. Ja te krstim a ti prdiš, što se kaže. Uživaj u drvenom konjiću, petlu i izvaljenom baremu...

gordana

pre 1 godinu

Apsolutno ste sve izneli bez prisnosti kojom nas je Djole sarmirao .I pesma "racunajte nas"je bas autenticna sa naivnim verovanjem pojedinca u super vodje.Nenadmasan pesnik .i veliki gubitak

Lucky

pre 1 godinu

Da nije pevao o titu ne bi niko ni cuo za njega. S tim nam se svima penjao na glavu jer se drugo nista u to vreme nije ni pustalo osim toga.Imao je i dobre i lose pesme ! Politicki je bio opredeljeni komunista drparos a s padom komunizma postao je autonomas! Imao je i jako antiSRPSKE, ponizaavajuce pesme kao sto mu je ona gde mu ,,braca prica o ratu kada se 19te vrno,,! Tada je poceo i moj prezir prema njemu kao coveku!Kasnije ga je on samo produbljivao svojim izjavama i ponasanjem.

gordana

pre 1 godinu

Djole Balasevic je bio pesnik u pravom smislu a sto se tice muzickih ukusa mozemo se razlikovati.Ali tekstovi pesama su neopisivo srcanii to je neosporno.

Racunajte na nas

pre 1 godinu

Svakako treba odvojiti delo coveka od licnosti koja moze biti sasvim suprotna. Balasevic je bez sumnje bio jedan od najvecih pesnika modernog vremena. Takodje nije zanimarivao ni drustveno politicki rad od pocetka svoje karijere do njenog samog kraja. Nije moguce biti velika zvezda na Balkanu bez angazovanja u tom smislu. Balasevic se u tome odlicno snalazio.

Blaster

pre 1 godinu

@Nikola - ne boj se, fanovi Balasevica nisu zatucani vernici, ne treba mu oreol nekakve crkve, pogotovo ne SPC.
(Apatrid, 31. jul 2022 12:15)

Ali mu sin jeste.

Ilija Čvorović

pre 1 godinu

Ivačkoviću?! Ti li si? Zafalilo para? Džoni te sahranio, a ti nastavljaš? Sad moraš po mrtvima, jer živi mogu da ti odgovore na tvoje baljezgarije, a to baš ume da zaboli, a?