Aktuelno

Subota, 23.07.2022.

17:48

Da li bi đaci trebalo da ustaju svojim nastavnicima? Stručnjaci podeljeni ANKETA

Izvor: 24sedam

Da li bi ðaci trebalo da ustaju svojim nastavnicima? Struènjaci podeljeni ANKETA IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

134 Komentari

Sortiraj po:

Srbeda

pre 1 godinu

Meni, odraslom na selu inače, uvek bilo neobično u Beogradu kada doktor prolazi i da uđe u ordinaciju niko u čekaonici ne ustaje.

Generacija '85

pre 1 godinu

Nisam imao previše poštovanja prema profesorima, kako su nas naučili da ih zovemo (iako uopšte nisu profesori, već nastavnici), dok sam bio mlađi. Sad kad sam malo porastao, i kad ih se setim, imam još manje poštovanja.
Inače, ustajem i kad se rukujem, kada se neko novi priključuje stolu za kojem sam itd, ali ovo nametnuto treniranje strogoće i autoriteta je smešno. Jedan od poštovanijih profesora među nama đacima je bio čovek koji je insistirao da mu ne ustajemo i koji je dozvoljavao da sam odeš do toaleta, dok si sve ostale morao da pitaš, a imali smo i one koji te ne bi pustili da to obaviš sve i da ga moliš na kolenima.

Postoji puna korpa razloga zašto nastavnici danas nisu poštovani i (ne)ustajanje to neće promeniti.

Zoran

pre 1 godinu

Generacija 78, osnovna škola, uređena država, ustajali nastavnicima, sa druge strane nastavnici: jedan pipkao devojčice, drugi pipkao dečake, treći napucavao učenike loptom, šamarao i zavrćao zulufe, četvrti dolazio pijan na časove, peti švercovao kafu ...

Nove lampe za stare

pre 1 godinu

Profesori ovakvi kakvi su danas (čast izuzetcima) ne zazlužuju ni autoritet ni poštovanje. A ispada da sve što podiže autoritet i poštovanje kod profesora treba uvesti na silu. I šta ćemo sad kad više nije komunizam i kad su učenici zaštićeni ko beli medvedi? Profrsori koji vrede - poštovanje zasluže sami, a ostali valjda prolaze kako su zaslužili, mnogi realno i nisu za tu profesiju. To je prirodna "demokratska" selekcija, kao i svuda na zapadu. To je slika i prilika našeg društva i kulture. Kome ne odgovara, neka se obogati pa nek šalje decu u privatne škole.
Jedino što eventuačno može država je da se "malo" koriguje zakon i da se dozvole kamere po školama (hodnici i učionice). Samo pitanje da li bi prošlo, negde su probale škole same da proguraju kamere za obezbedjenje nekih delova pa i to nije zaživelo.

keki

pre 1 godinu

Moraju.
Dosta vise sa preispitivanjima nekih pravila koja su generacijama vazila i koja su mnoge generacije izvele na pravi put.
Demokratija i sloboda izrazavanja ce morati da imaju neka ogranicenja ako covecanstvo zeli da opstane.
(mix, 24. jul 2022 08:23)

Generacijama se igralo oko vatre i zahvaljivalo nebeskim bicima preko samana,pa to ne znaci da zbog toga treba da se nesto radi. Od malih nogu ucite decu suboordinaciji i kako je to normalno stanje. Verujem da na balkanu i jeste,ali zato smo tu i gde jesmo.

Hrundi Bakshi

pre 1 godinu

croata, 24. jul 2022 22:51)

Eeh,otvorio si temu za celonocno zborenje.
Sa takvima kao ti bih rado pricao o ovome,o svemu.
Ali...
Ukratko,nismo se,mi obican narod,nista pitali. Nekolicina "pametnih" nas je dovela tu gde smo.
Ja ,u svojim 50tim,samo imam secanja na predivno detinjstvo i letovanja u Makarskoj i Drveniku.
Vaspitavan i obrazovan u tadasnjem sistemu,i eto,da skratim,jedna od uciteljica i par nastavnika iz osn. skole su jos zivi,i dan danas kad ih sretnem nikako drugacije im se ne javim nego sa "Dobar dan,uciteljice,naztavniče.."
Danas im deca udaraju zauske.
Ako to tako danas treba,onda u redu. Moj sin to nece da uradi,makar ja u zatvor isao. Bolje ja,nego on.
Uglavnom,uruseni smo skroz,ne znam kod vas,ali,eto nek bude merilo to da je Juga nekad imala 22 mil. stanovnika,a danas dabogda 15-16.
I kazu,bolje je danas.
Pozdrav

croata

pre 1 godinu

Kad sam ja isao u skolu ako nisam ustao i pozdravio profesora znalo je biti odlazaka u kut a i samara, a najgore mi je bilo povlacenje zulufa. To se dogadjalo kad sam stvarno nesto zabrljao. Profesore smo postivali, a i bojali se. A jos smo znali i kuci dobit po lampi od roditelja ako bi se slucajno potuzili na profesora. Znao se red.
E sad mislim da smo dobro ispali, ali dajem za pravo danasnjim klincima kad kazu "ako kazete da je to dobar odgoj sta ste se onda ubijali i ratovali devedesetih".

Veliki brat

pre 1 godinu

Ovi što pominju da škola nije vojska nemaju pojma zašto se u vojsci staje mirno kada starešina ulazi u prostoriju ili kada se stoji u stroju i dežurni naredi "mirno"!

Ako ne znate i ako mislite da je u vojsci sve maltretiranje, počevši od ranog ustajanja i nameštanja kreveta, pogledajte i poslušajte govor admirala William-a H. McRaven-a pred studentima Univerziteta u Teksasu, u tom govoru lepo objašnjava ZAŠTO je u vojsci sve tako kako jeste. Druga stvar je kod nas što su neki do činova došli maženi i paženi, pa su se iživljavali nad regrutima ne shvatajući čemu služi vojna obuka.

A sad kad se to primeni na školu, ustajanje kada nastavnik uđe u učionicu treba da bude obavezno, ali ne zbog iskazivanja poštovanja prema starijem ili zbog toga što je to način da se pozdravi nastavnik, već što učenici samim ustajanjem moraju da prekinu svako ćaskanje sa drugarima ili bilo šta drugo što nema veze sa časom.
To ustajanje je kao neka vrsta psihološkog i mentalnog prekidača kojim se prebacuju u režim nastave, bilo da nastavnik tog časa predaje, ispituje usmeno ili daje kontrolni ili pismeni, od tog trenutka sva pažnja učenika je na onome što im govori nastavnik.

Zamislite učionicu u kojoj deca ćaskaju, crtaju karikature, nastavnik ulazi, a učenici to i ne primećuju, nego nastavljaju po svom... na šta bi ličili takvi časovi?

Slažem se da bi ta promena pažnje učenika mogla da se izvede i bez ustajanja, ali poprilično teže, naročito u eri mobilnih telefona!

Maja

pre 1 godinu

Pa ja sam i protiv persiranja. Ne samo u obrazovnom sistemu, vec i u pravosudju i drugim sluzbama. Sve su to puke forme, kreirane kako bi se sto duze odrzao lazni autoritet i zastitio sistem. Komunikacija u drustvima kojima su gradjani na prvom mestu, u kojima se neguje dijalog i kriticko misljenje, sigurno nisu pristalice tih relikata proslosti, a u nekim zemljama to su vec i u jeziku izgubili. Tako je cak i kad se primenjuje nuzna represija, definisana zakonom a ne trenutnom rezim. Tako da - izrazavanje postovanja ustajanjem profesorima, sudijama, predsednicima, persiranje i koriscenje titula radi reda je koncept koji moderna drustva samo unazadjuje.
Pozdrav

kole

pre 1 godinu

To je elementarni znak postovanja. Jel ustanu vojnici kad udje staresina u kabinet za nastavu. Jel ustaju ministri kad udje predsednik drzave na sednicu. Jel ustanu svi ljudi na svetu kad se svira njihova himna. Pa pobogu, nece im noge otpasti ako ustanu i pozdrave profesora. Cude me roditelji koji kazu da njihovi razmazeni debili kakvi su i sami ne treba da ustaju profesorima, a ne shvataju da ce se to nepostovanje i ponizavanje ubrzo odnositi i na njih same.

verba volant

pre 1 godinu

(nastavak)
Bila sam briljantan djak. To se produžilo i u gimnaziji, ali je već moralo da se više uči.
Na kraju: pripadam velikom protivniku studiranja po Bolonjskoj deklaraciji. I tu bih vratila stari sistem: predavanje, vežbe, grfički radovi,ili kolokvijumi za dobijanje potpisa, a onda bato na dvomsemestralni ispit (matematika I kod čuvenog Dr. Ernesta Stipanića, četiri sata pismenog, pa kad položiš na usmeni) i tako 37 ispita +diplomski.
Za pripravnički sto sam sela puna samopouzdanja. Šta si devojko sve savladala, pa za tebe nema granica. Stigla je i tehnološka revolucija. Pa šta. Ako si bila u stanju da spremiš i položiš onakvu matematiku, šta je za tebe word, exsel, Acad. I opet samostalno, i iz knjige.
Imala sam projekte koji su imali fakultetske tehničke kontrole. Poštovala profesore znajući šta su sve uradili, ali ni jednog trenutka nisam sumnjala u sebe. Očekivala sam samo benigne primedbe. Tako je i bivalo.
Što se ajfona, tableta i ostalog tiče, profesori mogu da upute decu na članke korisne za konkretno predavanje, ali da bi mogao da misliš i rešavaš probleme, ti činjenice moraš da imaš u „vuglu, a ne na guglu“.

verba volant

pre 1 godinu

Ustajanje nastavniku/profesoru smatram poštovanjem tradicije i izrazom dobrog domaćeg vaspitanja. To, naravno ne znači izražavanje poštovanja konkretnom profesoru. To tek treba da zasluži.
Po cenu da me proglasite rigidnom i konzervativnom ja sam za stari,dobri ,ja ga nazivam austrougarskim načinom, obrazovanja. To znači maksimalno zanimljivo predavanje, tabla , kreda, sveska, udžbenik.
Što više podsticanja za samostalno učenje iz užbenika. Ne bubetanje, nego :čitanje lekcije, razumevanje, memorisanje i vežbanje reprodukcije.
Lično sam se prilično dosadjivala na času, ali sam već u 3. Osnovne shvatila da mi je bolje da skoncentrisano slušam predavanje i zapamtim što više gradiva. To mi je skraćivalo vreme učenja kod kuće i omogućilo da se bavim raznim drugim aktivnostima : crveni krst, mladi gorani, sport i najdraži šah.
(nastavak)

Hrundi Bakshi

pre 1 godinu

Najbitnije da ucite decu da popovima ljube ruke...
(suboticki mornar, 24. jul 2022 10:00)

Mislim da si ovim svima zapusio usta i ostavio bez mrve argumenata.
Uce ih da idealizuju licemerne alkose i razvratnike (cast izuzecima),a ljude koji pokusavaju da ih necemu nauce,samo sto ne p....u po njima.
I svi ovi sto zagovaraju da ne treba da se ustane,nemaju pojma da,recimo,kad dama ustane sa stola ili prilazi stolu,ili gde se vec sedi,muskarac treba da ustane.
Demokratija nas je urusila moralno,socioloski,zdravstveno,ekonomski,demografski,kako god hocete. Da se ogradim,ova demokratija za koju smo se,boga ti,borili. Ako ima "D" od nje.

fuzi

pre 1 godinu

Nastavnik/učitelj/profesor - em su stariji, em su životno iskusniji, em ti zavisi budućnost od njih i vi retardi koji ne ustajete ima vas i ovde na komentarima???? Ima da se ližete s'njima dok vi ne ostarite

Bongo

pre 1 godinu

Prvo da osuđeni i presudjeni više ne ustaju sudijama, panda vidimo kako je to prošlo. Lako je na prosveti da siljite. Nije ni loše da deca shvate da su prinčevi i princeze samo roditeljima, a ne i generalno

Cane

pre 1 godinu

Naravno da je militantno nasleđe ako se i sada propisuje jednako za sve. U moje vreme, doduše tehnička škola, bilo je kako koji nastavnik odredi. Uglavnom je bilo glupavo ustajati jer smo sedali tek kad uđe nastavnik. Na fakultetu nikome nije ni padalo na pamet da ustaje niti je iko tražio.

Koliko sada mogu da se setim, to ustajanje su zahtevali nastavnici opštih predmeta i stariji. Sa ovima što su predavali stručne smo bili "na ti" pa im to nije narušavalo autoritet, onima koji su ga imali. Mislim da to i nije pitanje autoriteta nego sujeta.

Super simple

pre 1 godinu

"Strucnjaci" kao sto je ova Biljana Lajovic su upravo razlog sto nam je skolstvo u ovakvom mulju, a deca nikad gora i nevaspitanija.

knez

pre 1 godinu

Nazovi postovanje, nazovi tradicija ali nesto tako mora. Psiholozi nas ubiše, nema više granice. Srozava nam se autoritet roditelja, nastavnika, profesora, policajca, drzave....

nele

pre 1 godinu

@Miloš Kecman
Pa nije bas tako. U to neko "nase vreme" smo ustajali profesorima i vecina profesora je imala postovanje uz par izuzetaka. A kad vidim danasnje generacije, mogu da kazem da smo mi ispali prilicno dobro.
Inace, imao sam profesora koji je ocekivao i da ga dva redara cekaju pored katedre. I znalo se, ne ustanes ili ne nacrtas se pored katedre kao redar, ili galamis za vreme casa - na tablu da odgovaras. ALi je bio i korektan pa je zasluzio nase postovanje, ako ispostujes trazeno

Matori Kesa

pre 1 godinu

Davno, u poljoprivrednoj skoli u Rumi knjizevnost je predavala Lj. C. - imala je nadimak Sana ! Kada se setim te iskompleksirane i nedoradjene osobe dodje mi da se vratim u Rumu i da je zasluzeno pozdravim u ime svih kojima je pokvarila skolovanje i mladost ! Nasuprot njoj Profesor M. Dragojevic sa nadimkom ,,baba,, bila je i otac i majka i pedagog i strucnjak sa 20 g. prakse - Veterinar ! Slava joj ! Na silu nema postovanja !

Treba reći

pre 1 godinu

Jedna od najvažnijih delatnosti u nekom drustvu je obrazovanje.
Protestantske zemlje prednjače, nekoliko vekova unazad, zbog davanja prednosti stručnosti u odnosu na podobnost .
Ustajanje i drugi načini potčinjavanja dece ne služe sticanju znanja, što je glavna uloga škola .
Osnovno vaspitanje i ostali socijalni elementi se stiču u porodici .

hm?

pre 1 godinu

Ja sam imao profesora koji je drzao cas, bez obzira na zvono. Sve dok profesor ne zavrsi, niko nije smeo da ustane, bez obzira sta bi zvono oznacilo pocetak odmora. Na zalost, danas je pokojni, iako cesto pomislim na njega kada vidim ovu raspustenu i razmazenu decu.

Ivan

pre 1 godinu

Fakultetski sam obrazovan.Do mozda 4tog razreda se ustajalo profesorima.Na fakultetu i srednjoj skoli se nije ustajalo profesorima, i bio je tu neki pozdrav tipa dobar dan.Neke profesore kojr sretnem, stanem popricam sa njima, i 15god nakon zavrsetka srednje. Postovanje i autoritet se ne sticu ustajanjem, nego pedagoskim radom, gde cete mlade ljude uputiti da se sto bezbolnije jednog dana osamostale. Kazu ne valja sto mladi nisu isli u vojsku, da ih nauci autoritetu.Da vas nauci zivotu, ja bih rekao,da vas spremi da ce nekad neko neskolovaniji i neinteligentniji od vas biti u mogucnosti da vam komanduje. Tako je u vojsci,na poslu i u zivotu generalno. Ali ne treba to propagirati kao neku vrednost....

Nebojša

pre 1 godinu

Ako ustajanje dece vodi njihovom vaspitanju, kako to da vi koji ste ustajali, samim tim vaspitani, niste preneli to vaspitanje na sopstvenu decu? Ako nastavnik hoce postovanje dece, neka ga zasluzi svojim radom a ne svojim ulaskom u ucionicu...
(sab, 24. jul 2022 10:26)

Ja da sam ministar zadužen za obrazovanje doneo bih ukaz da ne morate da ustanu ali da za svako delo nepoštovanja,kradje,te nasilja ili uništavanja školske ili imovine učenika budu adekvatne kazne pa i izbacivanje ukoliko treba pa bi onda roditelji koji i treba to da rade a ne nastavnici vaspitali svoju decu.

Ok

pre 1 godinu

veliki broj nastavnika u osnovnim i srednjim skolama lece svoje komplekse nad decom. zasto bi im se ustajalo?
(glade, 24. jul 2022 09:59)

A jos veci broj roditelja leci svoje komplekse nad nastavnicima, zato u prosveti rade samo matori da nesto menjaju i najgori. Ali nema veze deca su vam presavrsena i prepametna, ne moraju nista ni da uce

da, da...

pre 1 godinu

Zbog ovakvih “modernih” psihologa smo tu gde jesmo.Zasto ono sto je “staro”odmah ne valja?!
Biti kulturan,vaspitan treba vratiti u modu!
uco

ne, uco niste u pravu. tu smo gde jesmo zbog i vama poznatoj mudrosti "pametniji popusta".

I tako...

pre 1 godinu

Miloš Kecman, 24. jul 2022 10:41

Na fakultetu te profesor oslovljava sa "kolega", u tome je stvar. Kad stigneš do fakulteta, smatraš se odraslim i ravnopravnim, a na tom nivou nema potrebe za kurtoaznim ustajanjem. U osnovnoj i srednjoj školi si još dete kod roditelja, učitelja i vaspitača

iks

pre 1 godinu

Ja podržavam da deca ne ustaju. Podržavam i prava roditelja da rade šta hoće i da napadaju nastavnike. Evo zašto: naš obrazovni sistem je toliko oštećen da više nije moguća popravka. Jedino rešenje je potpuni kolaps i izgradnja novog sistema. A one aktivnosti koje sam naveo u prve dve rečenice vode ka tom kolapsu.

Дача

pre 1 godinu

Наставик сам и не инсистирам на устајању, али децу којој сам одељењски старешина учим да треба да устану кад наставник уђе. За то постоје практични разлози о којима теоретичари (педагози, психолози и сл.) никада не размишљају јер у ствари и не држе часове, о свему причају само теоретски.

Пре него што наставник уђе деца раде различите ствари - једни нешто читају, други пишу домаћи из другог предмета, неки дремају лежећи на клупи, неки једу, неки разговарају, смеју се, гледају нешто на телефону... Кад наставник уђе, ученик који устане прекида све активности. Они који не устају често наставе са оним што су радили док их наставник не опомене.

Такође, иако делује да то никакве везе са поштовањем и васпитањем нема, у пракси није тако. То се лако види кад не инсистирате на томе да ученици устају, али погледате ко није устао - и уопште се не изненадите.

Soko

pre 1 godinu

Isto je kad 30 djaka kaze dobar dan ili kad 120 nogara stilica krene da drlja po podu. Poštovanje se stiče, ne nasledjuje niti dobija postavljenjem. To sto su djaci i deca generalno i ocigledno postali nekulturni, nema veze sa ustajanjem ili neustajanjem, to bas nista neće promeniti, vec se radi o korenitim promenama u modernim društvima, ka kojim s radošću srljamo, jer nam je rečeno da je tamo cilj. U tim društvima, ceni se svako zanimanje koje je profitabilno i moćno - lopov, bandit opste prakse, kriminalac, švercer, sumnjivi biznismen, političar, stagod ... Srećom, sve ima svoj kraj, mozda je taj kraj vec krenuo, ali nismo jos svesni da je krenuo... Znaci ceka nas jedan moćan RESET...

nekač

pre 1 godinu

Deca se nikada neće sama od sebe disciplinovati. Ako ih roditelji nisu disciplinovali, tesko da ce škola, osim ako je jako stroga. Kako je u Srbiji integritet roditelja u proseku nizak, ne mogu se očekivati vaspitana deca. U tom smislu skola (osnovna) mora da bude stroga.

Hrundi Bakshi

pre 1 godinu

Najbitnije da ucite decu da popovima ljube ruke...
(suboticki mornar, 24. jul 2022 10:00)

Mislim da si ovim svima zapusio usta i ostavio bez mrve argumenata.
Uce ih da idealizuju licemerne alkose i razvratnike (cast izuzecima),a ljude koji pokusavaju da ih necemu nauce,samo sto ne p....u po njima.
I svi ovi sto zagovaraju da ne treba da se ustane,nemaju pojma da,recimo,kad dama ustane sa stola ili prilazi stolu,ili gde se vec sedi,muskarac treba da ustane.
Demokratija nas je urusila moralno,socioloski,zdravstveno,ekonomski,demografski,kako god hocete. Da se ogradim,ova demokratija za koju smo se,boga ti,borili. Ako ima "D" od nje.

seljak iz sumadije

pre 1 godinu

sta bi bilo kada vi svi u glaa rekli dobar dan, 30 ucenika 30 odeljenja, kakva bi buka nastala kao u skoli...nego problem je sto nasi nepismeni poistovecuju sa vojskom i policijom, iako nema nikakve veze, ustajanje je univerzalno i zastupljnemo je kroz mnoge delatnosti...sad mi postujemo kao neku demokratiju neka prava, a zna se da si ucenici u svim skolama u svetu ustanu iz postovanja ....

Nije škola kenjac

pre 1 godinu

Nastavnik sam u Berlinu, tom gradu-idolu svih modernih shvatanja. Jedno od modernih shvatanja jeste da đaci ne ustaju, i to već odavno. A mi nastavnici se sada borimo za to da skinu noge sa stola i da ne ulazi i izlazi iz učionice ko kad mu se htjedne, a kamoli da otpozdrave kad uđemo. Gledaju te kao ludog vanzemaljca kad im ispričaš da se nekad ustajalo (ako te od buke uopšte čuju).

Дампер

pre 1 godinu

Od kad su uveli psihologe u vojsku ona se počela raspadati, a od kad su počeli da primaju po školama ove kvazi psihologe... nastavak se vidi svakodnevno
(mile, 24. jul 2022 08:44)

Ово је нажалост, у потпуности тачно, само бих додао "психолошкиње" уместо психолози, јер преко 90% су жене. И то наравно није случајно.

Predrag

pre 1 godinu

Komunizam/socijalizam i SFRJ su bili zakon. Deca su bila jednobrazna u učeničkim keceljama a nastavnici su bili autoritet i poštovani. Ova deca što su učila veronauku su najbolji dokaz da istu treba proterati iz škola.

A

pre 1 godinu

Boze oko cega se ovde diskutuje i polemise...to je elementarna kultura.Da li treba komsiji da se kaze "Dobar dan", da li se semafor prelazi na zeleno, da li se papir baca u kantu?

Lea

pre 1 godinu

To je gest kulture i ne treba ga ukidati. To što deca ustaju kad nastavnik uđe nema značaja za nastavnika koliko za decu, samo što će deca to shvatiti tek kasnije. A za pristojnost nikad nije kasno

Toni

pre 1 godinu

Iz razgovora sa nekim porodicama koje žive u malo "rigidnijim" sistemima (srednji i daleki Istok), sam zaključio da se u njihovim zemljama puno toga nauči i reguliše u školama. Pored klasičnog obrazovanja, uči se i ponašanje i odnos prema društvu. Kod nas apsolutno niko i ništa ne profiliše ponašanje djece osim samih roditelja, pa sad vidite koje su šanse da postanu delikventi.

Mija

pre 1 godinu

Nisam pročitala tekst.Izlišno je pričati o tome.Ako se uopšte zna šta je poštovanje.Ti ljudi , učitelji ,nastavnici ,profesori, formiraju karakter , daju vaspitanje,jednom rečju formiraju ljude.Sama činjenica da neko sa strane ušao u prostoriju u koju učenici borave 5-6 h treba da se to vreme razgraniči od jednog do drugog ulaska profesora ,ali i vaspitava ti decu da poštuju one koji dolaze .Tako nauče i sutra kad budu počeli da rade ,kad stranka uđe u kancelariju da treba da ustanu i pozdrave je.Ne treba dopustiti deci opuštenost jer to vremenom prelazi u bahatost i nered.Ustajanje i pozdrav je znak za početak novog rada.A kažu vaspitanje deteta počinje u stomaku majke, a vaspitanje radnog čoveka počinje u školskoj klupi.

Гале

pre 1 godinu

О томе не треба расправљати, то је лажна дилема као и гомила сличних које нам се стално намећу. Наравно да треба, јер истинске људске вредности и морал су давно установљени. Али, пропаганда је застрашујуће снажна...

lavirint

pre 1 godinu

@
Generacija 99, za 12 godina osnovne i srednje skole nismo nikad ustajali. Nije nikakva nova promena da se ne ustaje, vec odavno je praksa.
(Marko, 24. jul 2022 10:26)

Isto generacija 99, a uvek smo ustajali. I u osnovnoj i u srednjoj školi.

Olja

pre 1 godinu

Dakle, i ovo je došlo na red. Zamislite, još postoji "ustati starijem"!
Stvarno je zastarelo. Sve što miriše na na "ono nekad" trebalo bi zameniti nečim novim. Samo, pitam se, da li bi trebalo proterati i onaj prastari način "stvaranja potomstva". Pa taj način je toliko star da uopšte nije jasno kako opstade do dana današnjih.

Marko

pre 1 godinu

Generacija 99, za 12 godina osnovne i srednje skole nismo nikad ustajali. Nije nikakva nova promena da se ne ustaje, vec odavno je praksa.

Madam X

pre 1 godinu

"Kada sam išla u školu ustajali smo da ih pozdravimo jer se to smatralo znakom poštovanja. što je deo nekog prošlog vremena. Tako nešto je tipično za vojsku i policiju, jer je to način pozdravljanja u tim sistemima, i to je u redu.


Устаје се да се поздрави старији и када уђе у кућу, не само у учионицу и то није део неког прошлог времена него део васпитања.

sab

pre 1 godinu

Ako ustajanje dece vodi njihovom vaspitanju, kako to da vi koji ste ustajali, samim tim vaspitani, niste preneli to vaspitanje na sopstvenu decu? Ako nastavnik hoce postovanje dece, neka ga zasluzi svojim radom a ne svojim ulaskom u ucionicu...

Miloš Kecman

pre 1 godinu

Vjerovatno se većini neće svidjeti moje mišljenje ali na to ne mogu uticati. Iako pripadam onima koji su ustajali i na takav način započinjali nastavu te u svakoj učionici smo imali sliku Tita te jedne sedmice smo učili Latinicu a druge Ćirilicu ne smatram da djeca treba da ustaju da time pozdrave nastavnika. Sa djecom se.treba razgovarati i truditi se oko njih da im se prenesu ispravne vrijednosti i naučiti ih lijepom ponašanju. Bio sam svjedok represivnog "vaspitanja" tipa slanja u ćošak, luoanja šamara, udaranje glavom od tablu i čupanja ušiju koje tim istim učenici nisu ništa donijeli u smislu uspijeha ili boljeg ponašanja ili učenja. Ti isti nastavnici/učitelji koje smo pozdravljali ustajanjem i imali strah od njih su nas nekad i pogrešno učili što smatram isto normalnim jer nismo svi ni isti radnici na poslu ali ima razlog što na zapadu (znam kako zvuči ali moram reći) uvijek po dvoje nastavnika sjedi u učionici i radi sa djecom. Mene je škola oblikovala možda 20% a 60% trud, zalaganje i razgovor mojih roditelja a onih preostalih 20% je vjerovatno moj trud i individua. Neka mi neko od tradicionalista odgovori zašto na fakultetu ne ustajemo doktorima, emeritusima i magistrima koji u tom trenutku imaju mnogo više godina škole nego mi godina a ipak im iskazujemo poštovanjem jednim ljudskim pozdravom. Nije valjda da se moramo saginjati kad smo mladji a ne kad smo tinejdžeri ili omladinci. Ponestaje mi karaktera pa moram završiti a tema je za barem nekoliko strana teksta...

neobavezno

pre 1 godinu

Ustati pred nastavnicima jeste gest poštovanja! Ali, gde danas uopšte vidimo poštovanje, bilo gde i bilo prema kome? Starije generacije su vaspitavane u vremenu kada su važile neke druge vrednosti. Danas se podsmevaju tako vaspitavanoj deci!

Jr

pre 1 godinu

Ne naravno. I po tome se vidi na kakvim nasilničkim, sociopatskim osnovama je postavljeno naše društvo i obrazovanje. Autoritet se zaslužuje i to znanjem i pristupom deci, a iznad svega - njihovom slobodnom voljom i slobodnom voljom njihovih roditelja oko školovanja - a ne rakom javne prosvete.
Odmah ukinuti rak javne prosvete. Sve bez izuzetka. To su komunistički kampovi za indoktrinaciju a ne obrazovne ustanove...

V for Vendetta

pre 1 godinu

nastavnike da samaraju pre svakog casa najbolje bi bilo?
broj slobodnih mesta na fakultetima koji treba da obrazuju nastavnime i učitelje dovoljno govori.

johnny

pre 1 godinu

cio vijek se ustajalo profesorima... ja sam ustajao svih 12 godina skolovanja... danas se deci udovoljava sve, samo da bi postali veci debili... i pataziti...

skola

pre 1 godinu

Ima li smo u gimnaziji profesoricu koja je pokusala da se postavi kao drugar sa djacima, tek je dosla s fakulteta. Predavala je tezak predmet, to joj je dodatno otezalo ideju o drugarskom odnosu s nama vec posle prvih ocjena. Posle je to pokusala ispraviti nekim ozbiljnim licem na casovima, ali je autoritet nepovratno izgubljen i na kraju su se svi radovali kad je otisla, iako je dosao strozi profesor.

ls

pre 1 godinu

Kome da ustaju, pijanom ...... koji dodje zujav na cas pa doliva u priprwmi svakih 5 minuta i posle skole ode u kafanu da se dokusuri? Njemu trebaju ustajati?

ivke

pre 1 godinu

ljudi gde živite, pući će mo kao društvo ako nastavimo ovako. l dokle više sa rušenjem sistema vrednosti. sve vam je bespotrebno. ovo više nema smisla

uco

pre 1 godinu

Zbog ovakvih “modernih” psihologa smo tu gde jesmo.Zasto ono sto je “staro”odmah ne valja?!
Biti kulturan,vaspitan treba vratiti u modu!

serbiko

pre 1 godinu

Ma treba da leze, ionako ste sve upropastili sa tim vasim ljudskim pravima, slobodama, ravnopravnosti! Do te mere je sve zatrovano, da je dobro dok ne tuku nastavnike, ono redovno, pre svake nastave. Za koju godinu nece ih ni biti, jer ne zele da se skoluju da bi se na njima izivljavali skorojevici, njihove silikonuse i razmazena deca. U ovoj zemlji svi trabunjaju o svojim pravima, ali samo svojim, nikog nije briga kada rusi tudja prava, a to je posledica naseg sebicluka, pohlepe, pokvarenosti, nepostovanja drugih, e zato su nam deca jos gora, i bice sve gora i gora, dok ne dodje do nekog reseta, pa se svi lepo vratimo na fabricko podesavanje.

ivana

pre 1 godinu

Da ki ustaju u Americi? Ne. E onda ne trebaju da ustaju ni kod nas, jer mi sve radimo kako to nalazu nasi prijatelji preko okeana. Sto se smaramo bez potrebe, kad oni imaju gotova resenja.

шиле

pre 1 godinu

Ми смо устајали кад су наставници то тражили. Неки јесу, неки нису. Генерација '90

Stojane odavno te nema

pre 1 godinu

Realno, osnovna škola je najveći problem roditeljima. Lako ćemo za srednju i fakultet, ali treba završiti osnovnu.
Nastavnici stalno nesto traže: čistu majicu i patike, odgovarajuću svesku, traže trougao i šestar, pa roditeljski sastanci, pa opravdanja od lekara - nisu normalni. Sada hoće i da im učenici ustaju kada udju - ma 'ajte molom vas, previše je.

Crni

pre 1 godinu

Djaci bi trebali da klece na kukuruzu,kada su bezobrazni.
Sada su Puno bezobrazni,jer su uveli Prava Dece, a to je bas kontra vaspitavanju Dece.

Rale

pre 1 godinu

Ne znaci to samo postovanje, nego i "spremni smo za nastavu".
Desilo se x puta da neko ne ustane, trazi nesto po torbi i slicno. Nije smak sveta ako se ne ustane. Ustajanjem dajes znak profesoru da je sve u redu i da cas moze da pocne. Tako da sam za ustajanje.

putnik

pre 1 godinu

Nervira me kad je nekom objasnjenje za nesto "zaostavstina proslih vremena" i da se toga treba resiti.
Ne znam zasto postoji stereotip da nesto ako je staro onda je i lose.
Mozda u starom vremenu nije bilo modernih tehnologija ali je definitivno vaspitanje i bilo na daleko visem nivou.
Nekad je bilo moderno biti vaspitan, kulturan i edukovan, danas je moderno biti bahat, divlji i nekulturan.
Sto se vise budemo odricali tradicije, obicaja i ostalog kulturnog nasledja, ne mozemo ocekivati sjajnu buducnost.
Nemoral je zavladao svetom samo zbog brzih para i laznog sjaja.
UVESTI ZAKON O MORALU!!!
Da se resimo only fansa, youtubera, starleta i ostale gamadi ovoga sveta.

Nako iz mase

pre 1 godinu

@Reforma, ali smislena, gradivo i program nemaju veze sa ovim o čemu se polemiše. Ovde se radi o načinu pokazivanja poštovanja. Ni Vi ne poštujete svakoga podjednako ali se javljate ljudima kada ih sretnete. A ovde se radi o školi, gde ipak mora da postoji neki red. A to što se na ovu temu uošte polemiše samo pokazuje do koje mere je prosveta uništena. Mene bi, i dan danas, bilo sramota da sretnem svog nastavnika i da se njemu / njoj ne javim. Što se gradiva tiče, ne pišu nastavnici program, nego ga sprovode po uputstvu.

Antički odgoj

pre 1 godinu

Ništa normalnije nego se pridići kad se pozdravljaš sa starijom osobom. To je klasa! Ostali su klošari, treš. To je civilizacijska stvar, a ne neka potreba ili merenje ko je i koliko zaslužio poštovanja!

Točak

pre 1 godinu

Ako počnemo da učimo decu pravim vrednostima od malih nogu možemo se nadati da ce se u buducnosti izgraditi kao ljudi i sa jednim odgovornim stavom pristupiti zivotnim izazovima.

uzrok problema

pre 1 godinu

Ako počnemo da učimo decu pravim vrednostima od malih nogu možemo se nadati da ce se u buducnosti izgraditi kao ljudi i sa jednim odgovornim stavom pristupiti zivotnim izazovima.
Točak

da, to je posao roditelja jer posle sedme godine je manje vise kasno.
ali, ako ti roditelji sam ne zive u duhu zivotnih vrednosti zaboravi.

Admiral

pre 1 godinu

Da li đaci trebaju da biju svoje nastavnike?! DA! Da nadoknade sve one godine u prošlom veku u kom su nastavnici tukli nas za naše dobro.

igor

pre 1 godinu

Ovaj drugi komentar u tekstu je tacan. To je za vojsku i nekandruga vremena a nastavniku je ok ako ga dete pozdravi i on njega i jednostavno ako ga postuje na casu. A ne da skace kao vojnik kad ulazi tito

Jovica NS

pre 1 godinu

Živim pored osnovne škole i zgrožen sam ponašanjem dece.Bacaju smeće gde stignu,urlaju,šaraju zidove...Samo im povećavajte prava,pa će izrasti u divne ljude...

Han

pre 1 godinu

I onako je sve otislo u propast… Devalvirano, relativizovano, nista se ne mora, nikome to ne treba, šta ima to veze.. Posle kad te živo zakuca kao ekser, e onda je kasno.

mozaks

pre 1 godinu

to ovi demokratski opredelji stp su trazili i da deca imaju vecu moc nad roditeljima,pa sad i ovo..njih ocito njihovi roditelji nisu vaspitali..
ucitelj nastavnik profesor..to ti je tkr drugi otac i majka..i ako njih n epostujes..sta vise pricati.ne moze niti nije bogom dano da svaki ucenik bude genije..i da ima sve petice ali zato je potrebno postovanje da postoji uzajamno..a narocito odnos mladji stariji..a naravno desava se i obrnuto,kada ucitelj vidi talenat u djaku..i pogura ga svim svojim znanjem..
zalim danasnje i ucitelje a i ucenike,jer su ih roditelji ovi novi toliko svojim.vaspitanjem.unakazili,da su postali invalidi zivota.ne sposobno da kaze i zdravo,vec te samo pogleda preko onog mobilnog ,mozda klimne glavom i gleda te ko tele ..

Milica

pre 1 godinu

DA i ne samo to, jer:

uništili ste sve institucije: prosvetu, lekare, sveštenike a samim tim i porodice sa glupim zapadnim zakonima bez ikakvog usklađivanja sa bilo čim što je realno i potrebno u svakodnevnici.
Kada dete ne poštuje roditelja, učitelja i religiju, nakon toga ostaju deca koja postaju starlete a put koji ih čeka je kriminal, droga i na kraju propast društva i celini.

Dakle, jedno veliko DA TREBA DA USTAJU.

Hvala, ako objavite...

key and peele

pre 1 godinu

itekako treba, da bi znala da postuju znanje o da se ne vrti sver oko njih. da sutra ne tripuju da na yt pise prava istorija srba i prava geografija planete

da je srece pa da deca ciste skolu, kao u japanu, onda bi nas manje kad odrastemo bacalo djubre po svakom kutku gradova, sela i prirode

Reforma, ali smislena

pre 1 godinu

Onda kada se školski program bude unormalio, kada ne bude više nesvrsishodnog ,,cedjenja" dece, kada budu razlučili bitno od nebitnog, onda može da se razmišlja o ustajanju nastavnicima.

Драган КНН

pre 1 godinu

По мом дубоком увјерењу дугогодишњег професора , мора постојати узајамни однос поштовања ученик - професор и обрнуто . Начин на који се то исказује је форма (ако је добра зашто је мијењати) . За мене је незамисливо да се при сусрету у граду не поздравим (са добар дан или наклоном) са мојим ученицима , од којих сам неке учио и прије неколико десетака година (нормално је да их не препознајем , већину) , али отпоздрав , свакако !!!

ako smem da primetim

pre 1 godinu

Ma jok, treba neki pozdrav ajfonom da se osmisli. I da roditeljima ne padne na pamet da dete posalju u prvi razred bez telefona od hiljadu i po evra, tako se stice samopouzdanje i grade kvalitetne licnosti.

Antiwar

pre 1 godinu

Ne. Najbolje je da nastavnik kad udje poljybi stopalo svakog ycenika a ako nekog preskoci, da roditelji odmah dignu frku.
Steasno u sta smo se pretvorili. Posledice su vec vidljive i o najgorim posledicama vec citamo u crnim hronikama medija.

Ron Vizli

pre 1 godinu

Ova kolicina odgovora sa "Da" samo pokazuje koliko smo zaostali i koliko ljudi nemaju pojma sta je osnovna kultura. Takodje pokazuje koliko matorih ljudi ima ova nacija, koji misle da je ustajanje znak bilo cega, a sta se posle desi u toku casa je manje vazno.

Vidi se da ste uvek bili skloni povrsnim znacima postovanja. Zasto niste naucili decu da se nastavnici postuju tako sto se vrednuje njihov rad, uce njihove lekcije, i prate njihovi saveti? Znam da niste, jer vam omladina slusa jalu, bubu, i ostale mentole i velicaju kriminal. Dakle - opet devedeste.

Manite se praznih gestova i bavite se kulturom i vaspitanjem dece.

Ana

pre 1 godinu

Radim u školi i mislim da ustajanje nije izraz poštovanja. Poštovanje je kada komuniciramo i radimo na pristojan, učtiv i uvažavajući način. Ustajanje je za mene privid poštovanja, lažna slika u koju bi da verujemo a suština...pa suština je da smo, kao društvo, učinili sve da zaglupimo našu decu. U razloge ne ulazim, jer ne razumem tu "visoku politiku", ali mi je jasno da se sve urušava. Mama koji sa decom radimo su vezane ruke. Prekobrojna odeljenja, preveliki broj medjusobno nepovezanih predmeta, nema nagrađivanja vrednih nastavnika ni kažnjavanja loših, agresivnost dece mora da se trpii, ne rešava se... Deca vide da se znanje ne isplati, da je lakše kupiti diplomu, da su obrazovani i osobe od integriteta skrajnuti. To je ono čemu ih kao društvo učimo. A onda je važno da ustanu kad nastavnik ulazi, iz poštovanja? Poštovanje se iskazuje na drugi način ako je stvarno. Taj formalizam, bez suštine, nas je i doveo dovde. I svi smo krivi za to.

nenad

pre 1 godinu

Da li je realno da se dovodi u pitanje ustajanje nastavniku ??? To nije samo poštovanje određenog nastavnika, već vaspitni rad, usađivanje društvenih vrednosti. Uništavanje obrazovno vaspitnog sistema je idealan način uništavanja društva na duže staze. Jel ostao ovde neko normalan ili su takvi već pobegli ????

Homer

pre 1 godinu

Ја бих као у Јапану увео да сами ђаци у основној и средњој школи одржавају своје учионице. Уче се раду, мање се баца ђубре јер знају да ће то они морати да почисте. Код нас немогућа мисао, да нечије чедо прља руке....

Han

pre 1 godinu

I onako je sve otislo u propast… Devalvirano, relativizovano, nista se ne mora, nikome to ne treba, šta ima to veze.. Posle kad te živo zakuca kao ekser, e onda je kasno.

milana

pre 1 godinu

Treba da ustanu, jer je i poštovanje i sve radnje koje su do tada radili prekidaju da bi čas počeo na vreme. Deca ako ne uatanu, neka i ne primete da je nastavnik ušao, pa onda dok primete ometaju čas. Taj čin igra 2 uloge

Ambis

pre 1 godinu

Sta je problem da deca ustanu nastavnicima iovako su mnoga deca predebela eto im minijaturne vezbe. Ja bih bio na vratima i isao korak unutra i van da ih teras da ustaju i sede kao trening.

vremena se menjaju

pre 1 godinu

Nije pozdravljanje nastavnika zastarela metoda u školi, nego očito sama škola. Ulazimo u doba kada bi ljudi hteli da im deca idu u školu a da ih ona, eto, ničemu ne edukuje, pa ni osnovnom ljudskom ponašanju. Da nastavnik ne sme da vikne na neposlušno i razmaženo dete, da ne sme da mu da nisku ocenu jer će to možda da mu izazove stres, da mu ni na koji način ne prikaže sliku stvarnog života, već prosto samo da sede tamo i rade šta hoće.

U takvom pogledu, škole same po sebi već zastarevaju i neće ih biti do kraja trećeg milenijuma. Edukacije će se obavljati na druge načine, sterilnije i izolovanije - možda ugradnjom čipa sa određenom tarifom.

Ivan

pre 1 godinu

Ma da, najbolje je ukinuti i taj poslednji znak poštovanja prema profesorima. Jel teško maminim sinovima i tatinim princezama da ustanu na dve sekunde? Stvarno muče decu...

Mila

pre 1 godinu

Kućno vaspitanje bi trebalo da svakog nauči da kada neko uđe u kuću ustane a ne da leži ili sedi
Isto i da se gost isprati.
Ovo samo pokazuje odnos prema znanju u državi.

neobavezno

pre 1 godinu

Ustati pred nastavnicima jeste gest poštovanja! Ali, gde danas uopšte vidimo poštovanje, bilo gde i bilo prema kome? Starije generacije su vaspitavane u vremenu kada su važile neke druge vrednosti. Danas se podsmevaju tako vaspitavanoj deci!

Vukovac

pre 1 godinu

Formalizam jeste bitan. I u školi i na poslu. Deca moraju da se vaspitavaju, da se spremaju za zivot.

Mene vise interesuje rekonstrukcija školstva gde ce ucitelji, nastavnici, profesori da spremaju đake za zivot, da objasne praktičnu primenu onoga sto predaju. A ne generaijski da ponavljaju lekcije.
Sada kada sam vec stariji voleo bih da se vratim u skolu jer sam shvatio da mnogo stvari nisam gledao iz ugla primene i života jer je bilo bitno samo da se nauci za 5 i to je to.

Zoran

pre 1 godinu

Psiholozi, kao sekta su uništili školstvo (iako izgleda da to rade političari ali savetnici su ti koji upravljaju), uništili su relativno zdrave odnose u školi, prebacili to i u porodice, i na kraju maltretiranjem dece sa posebnim potrebama (a o tome bi trebalo da daju reč defektolozi) i njihovim uvođenjem u redovnu nastavu zaokružili svoju destruktivnu priču.

Branimir

pre 1 godinu

Naravno da treba.

Psiholog bi trebao da zna i zašto bi trebalo i da je propisdasu svi jednoobrazno obučeni.

Moj pokojni nastavnik Istorije i Geografije ,Stevan Bobić nije u osnovnoj školi dozvoljavao da curice nanjegovom času imaju lakirane nokte i nose najlon čarape.

U školi ste,osnovnoj,deca ste.
Pre časa radio aceton i svlačile se čarape.

Roditelju nijednom nije palo napamet da protestvuje,sve dece što ima u toj školi ne bi završilo je u suprotnom,obarao bi ih iz Istorije i Geografije.

joca

pre 1 godinu

Da li je moguce da smo do toga došli? Zar ti strucnjaci nisu ustajali nastavnicima? Ako su strucnjaci ne bi ni pricali o ovome. E zato, zbog ovolikih stricnjaka smo ovde gde jesmo...

MARKEĐANI

pre 1 godinu

Naravno, trenutno i sa tim pravilnom, deca su bahata i bezobrazna, osećaju se da im niko nista ne moze. Dok sam ja išao u školu, pre nekih 20tak godina, nastavnik je bio autoritet, danas možeš da ga vređaš, pljuješ i biješ i skoro nikakve posledice bahati đak neće imati.

mile

pre 1 godinu

Od kad su uveli psihologe u vojsku ona se počela raspadati, a od kad su počeli da primaju po školama ove kvazi psihologe... nastavak se vidi svakodnevno

Losmi

pre 1 godinu

Pa s obzirom kakva si današnja deca, trebalo bi ovo da ostane, bar nešto discipline da ostane u njima i uvek će se videti ko je ustao a ko nije, dok dobar dan može da kaže pola, a pola ne, to se neće primetiti.

mix

pre 1 godinu

Moraju.
Dosta vise sa preispitivanjima nekih pravila koja su generacijama vazila i koja su mnoge generacije izvele na pravi put.

Pocece na drustvenim mrezama da se diskituje i da li treba voda da se pije pa ce sigurno biti i onih koji ce se zalagati da nema potrebe...
Alo bre, dosta sa glupostima. Demokratija i sloboda izrazavanja ce morati da imaju neka ogranicenja ako covecanstvo zeli da opstane.
Puno smo sebi dozvolili cim se malo malo dovode neke stvari u pitanje.

Stojadin 45

pre 1 godinu

Kada starija osoba ili nadredjeni udje u prostoriju u kojoj sedim (soba, kancelarija) ja ustanem - tako sam vaspitan.
Danas, npr. dodju gosti, a polovina ukućana (naročito deca) i ne pomeri glavu sa tebleta, telefona ili kompjutera - toliko o poštovanju.
I da ne zaboravim - od kada su glavnu reč preuzeli razni psiholozi, pedagozi, saveti roditelja i sl. a ne nastavnici, sve je krenulo nizbrdo.
Niko se ne trudi da škole imaju logopede, defektologe, socijalne radnike nego su samo tobobože neka prava dece ugrožena.

mudrac

pre 1 godinu

Naravno da trebaju. Zašto od svega praviti dramu. Poštovanje se treba ukazati a time se jasnije ukazuje na hijerarhiju i deca od malih nogu uče da postoje neki sistemi u kojima će sutra živeti. Naravno oni se mogu truditi da budu u vrhu nekog sistema, firme i slično. To se zove praviti karijeru i sticati položaj u društvu iliti sistemu. Ako nema sistema nastaje anarhija.

Milan

pre 1 godinu

Ja sam bio blago sokiran kad mi je dete reklo da ne ustaju kad udje uciteljica. To se u moje vreme podrazumevalo. I tu nije samo poenta cistog ustajanja, vec da od neceg mora da se pocne. Dok su nekad vazila neka druga pravila sve je bilo mnogo bolje. Deca su bila mnogo bolja. Imam dva deteta u skoli i kad vidim kako se generalno deca ponasaju nije mi dobro. Iskreno zalim prosvetne radnike i ja taj posao ne bih radio ni za koje pare. Ne znas ko ih vise maltretira. Dal deca, dal roditelji, dal sistem. A bedno placeni. Uzas jedan!!

Dr Mr

pre 1 godinu

Mi smo ustajali. Postovanje ljudima koji nas uce. Meni se svidja japansko ucenje postovanja prema starijima a pogotovu nastavnicima. Mozda kao dete to ne razumemo, ali sto sam stariji sve vise i vise shvatam, da ti malo gestivi koje smo naucili u detinjstvu su vazan segment nase kulture i morala.

serbiko

pre 1 godinu

Ma treba da leze, ionako ste sve upropastili sa tim vasim ljudskim pravima, slobodama, ravnopravnosti! Do te mere je sve zatrovano, da je dobro dok ne tuku nastavnike, ono redovno, pre svake nastave. Za koju godinu nece ih ni biti, jer ne zele da se skoluju da bi se na njima izivljavali skorojevici, njihove silikonuse i razmazena deca. U ovoj zemlji svi trabunjaju o svojim pravima, ali samo svojim, nikog nije briga kada rusi tudja prava, a to je posledica naseg sebicluka, pohlepe, pokvarenosti, nepostovanja drugih, e zato su nam deca jos gora, i bice sve gora i gora, dok ne dodje do nekog reseta, pa se svi lepo vratimo na fabricko podesavanje.

Ivan

pre 1 godinu

Ma da, najbolje je ukinuti i taj poslednji znak poštovanja prema profesorima. Jel teško maminim sinovima i tatinim princezama da ustanu na dve sekunde? Stvarno muče decu...

putnik

pre 1 godinu

Nervira me kad je nekom objasnjenje za nesto "zaostavstina proslih vremena" i da se toga treba resiti.
Ne znam zasto postoji stereotip da nesto ako je staro onda je i lose.
Mozda u starom vremenu nije bilo modernih tehnologija ali je definitivno vaspitanje i bilo na daleko visem nivou.
Nekad je bilo moderno biti vaspitan, kulturan i edukovan, danas je moderno biti bahat, divlji i nekulturan.
Sto se vise budemo odricali tradicije, obicaja i ostalog kulturnog nasledja, ne mozemo ocekivati sjajnu buducnost.
Nemoral je zavladao svetom samo zbog brzih para i laznog sjaja.
UVESTI ZAKON O MORALU!!!
Da se resimo only fansa, youtubera, starleta i ostale gamadi ovoga sveta.

Mila

pre 1 godinu

Kućno vaspitanje bi trebalo da svakog nauči da kada neko uđe u kuću ustane a ne da leži ili sedi
Isto i da se gost isprati.
Ovo samo pokazuje odnos prema znanju u državi.

Драган КНН

pre 1 godinu

По мом дубоком увјерењу дугогодишњег професора , мора постојати узајамни однос поштовања ученик - професор и обрнуто . Начин на који се то исказује је форма (ако је добра зашто је мијењати) . За мене је незамисливо да се при сусрету у граду не поздравим (са добар дан или наклоном) са мојим ученицима , од којих сам неке учио и прије неколико десетака година (нормално је да их не препознајем , већину) , али отпоздрав , свакако !!!

nenad

pre 1 godinu

Da li je realno da se dovodi u pitanje ustajanje nastavniku ??? To nije samo poštovanje određenog nastavnika, već vaspitni rad, usađivanje društvenih vrednosti. Uništavanje obrazovno vaspitnog sistema je idealan način uništavanja društva na duže staze. Jel ostao ovde neko normalan ili su takvi već pobegli ????

Milan

pre 1 godinu

Ja sam bio blago sokiran kad mi je dete reklo da ne ustaju kad udje uciteljica. To se u moje vreme podrazumevalo. I tu nije samo poenta cistog ustajanja, vec da od neceg mora da se pocne. Dok su nekad vazila neka druga pravila sve je bilo mnogo bolje. Deca su bila mnogo bolja. Imam dva deteta u skoli i kad vidim kako se generalno deca ponasaju nije mi dobro. Iskreno zalim prosvetne radnike i ja taj posao ne bih radio ni za koje pare. Ne znas ko ih vise maltretira. Dal deca, dal roditelji, dal sistem. A bedno placeni. Uzas jedan!!

Nije škola kenjac

pre 1 godinu

Nastavnik sam u Berlinu, tom gradu-idolu svih modernih shvatanja. Jedno od modernih shvatanja jeste da đaci ne ustaju, i to već odavno. A mi nastavnici se sada borimo za to da skinu noge sa stola i da ne ulazi i izlazi iz učionice ko kad mu se htjedne, a kamoli da otpozdrave kad uđemo. Gledaju te kao ludog vanzemaljca kad im ispričaš da se nekad ustajalo (ako te od buke uopšte čuju).

johnny

pre 1 godinu

cio vijek se ustajalo profesorima... ja sam ustajao svih 12 godina skolovanja... danas se deci udovoljava sve, samo da bi postali veci debili... i pataziti...

Dr Mr

pre 1 godinu

Mi smo ustajali. Postovanje ljudima koji nas uce. Meni se svidja japansko ucenje postovanja prema starijima a pogotovu nastavnicima. Mozda kao dete to ne razumemo, ali sto sam stariji sve vise i vise shvatam, da ti malo gestivi koje smo naucili u detinjstvu su vazan segment nase kulture i morala.

mile

pre 1 godinu

Od kad su uveli psihologe u vojsku ona se počela raspadati, a od kad su počeli da primaju po školama ove kvazi psihologe... nastavak se vidi svakodnevno

Stojadin 45

pre 1 godinu

Kada starija osoba ili nadredjeni udje u prostoriju u kojoj sedim (soba, kancelarija) ja ustanem - tako sam vaspitan.
Danas, npr. dodju gosti, a polovina ukućana (naročito deca) i ne pomeri glavu sa tebleta, telefona ili kompjutera - toliko o poštovanju.
I da ne zaboravim - od kada su glavnu reč preuzeli razni psiholozi, pedagozi, saveti roditelja i sl. a ne nastavnici, sve je krenulo nizbrdo.
Niko se ne trudi da škole imaju logopede, defektologe, socijalne radnike nego su samo tobobože neka prava dece ugrožena.

MARKEĐANI

pre 1 godinu

Naravno, trenutno i sa tim pravilnom, deca su bahata i bezobrazna, osećaju se da im niko nista ne moze. Dok sam ja išao u školu, pre nekih 20tak godina, nastavnik je bio autoritet, danas možeš da ga vređaš, pljuješ i biješ i skoro nikakve posledice bahati đak neće imati.

Točak

pre 1 godinu

Ako počnemo da učimo decu pravim vrednostima od malih nogu možemo se nadati da ce se u buducnosti izgraditi kao ljudi i sa jednim odgovornim stavom pristupiti zivotnim izazovima.

milana

pre 1 godinu

Treba da ustanu, jer je i poštovanje i sve radnje koje su do tada radili prekidaju da bi čas počeo na vreme. Deca ako ne uatanu, neka i ne primete da je nastavnik ušao, pa onda dok primete ometaju čas. Taj čin igra 2 uloge

joca

pre 1 godinu

Da li je moguce da smo do toga došli? Zar ti strucnjaci nisu ustajali nastavnicima? Ako su strucnjaci ne bi ni pricali o ovome. E zato, zbog ovolikih stricnjaka smo ovde gde jesmo...

Crni

pre 1 godinu

Djaci bi trebali da klece na kukuruzu,kada su bezobrazni.
Sada su Puno bezobrazni,jer su uveli Prava Dece, a to je bas kontra vaspitavanju Dece.

Zoran

pre 1 godinu

Psiholozi, kao sekta su uništili školstvo (iako izgleda da to rade političari ali savetnici su ti koji upravljaju), uništili su relativno zdrave odnose u školi, prebacili to i u porodice, i na kraju maltretiranjem dece sa posebnim potrebama (a o tome bi trebalo da daju reč defektolozi) i njihovim uvođenjem u redovnu nastavu zaokružili svoju destruktivnu priču.

mix

pre 1 godinu

Moraju.
Dosta vise sa preispitivanjima nekih pravila koja su generacijama vazila i koja su mnoge generacije izvele na pravi put.

Pocece na drustvenim mrezama da se diskituje i da li treba voda da se pije pa ce sigurno biti i onih koji ce se zalagati da nema potrebe...
Alo bre, dosta sa glupostima. Demokratija i sloboda izrazavanja ce morati da imaju neka ogranicenja ako covecanstvo zeli da opstane.
Puno smo sebi dozvolili cim se malo malo dovode neke stvari u pitanje.

Olja

pre 1 godinu

Dakle, i ovo je došlo na red. Zamislite, još postoji "ustati starijem"!
Stvarno je zastarelo. Sve što miriše na na "ono nekad" trebalo bi zameniti nečim novim. Samo, pitam se, da li bi trebalo proterati i onaj prastari način "stvaranja potomstva". Pa taj način je toliko star da uopšte nije jasno kako opstade do dana današnjih.

Madam X

pre 1 godinu

"Kada sam išla u školu ustajali smo da ih pozdravimo jer se to smatralo znakom poštovanja. što je deo nekog prošlog vremena. Tako nešto je tipično za vojsku i policiju, jer je to način pozdravljanja u tim sistemima, i to je u redu.


Устаје се да се поздрави старији и када уђе у кућу, не само у учионицу и то није део неког прошлог времена него део васпитања.

Han

pre 1 godinu

I onako je sve otislo u propast… Devalvirano, relativizovano, nista se ne mora, nikome to ne treba, šta ima to veze.. Posle kad te živo zakuca kao ekser, e onda je kasno.

Vukovac

pre 1 godinu

Formalizam jeste bitan. I u školi i na poslu. Deca moraju da se vaspitavaju, da se spremaju za zivot.

Mene vise interesuje rekonstrukcija školstva gde ce ucitelji, nastavnici, profesori da spremaju đake za zivot, da objasne praktičnu primenu onoga sto predaju. A ne generaijski da ponavljaju lekcije.
Sada kada sam vec stariji voleo bih da se vratim u skolu jer sam shvatio da mnogo stvari nisam gledao iz ugla primene i života jer je bilo bitno samo da se nauci za 5 i to je to.

Homer

pre 1 godinu

Ја бих као у Јапану увео да сами ђаци у основној и средњој школи одржавају своје учионице. Уче се раду, мање се баца ђубре јер знају да ће то они морати да почисте. Код нас немогућа мисао, да нечије чедо прља руке....

neobavezno

pre 1 godinu

Ustati pred nastavnicima jeste gest poštovanja! Ali, gde danas uopšte vidimo poštovanje, bilo gde i bilo prema kome? Starije generacije su vaspitavane u vremenu kada su važile neke druge vrednosti. Danas se podsmevaju tako vaspitavanoj deci!

Antički odgoj

pre 1 godinu

Ništa normalnije nego se pridići kad se pozdravljaš sa starijom osobom. To je klasa! Ostali su klošari, treš. To je civilizacijska stvar, a ne neka potreba ili merenje ko je i koliko zaslužio poštovanja!

Ambis

pre 1 godinu

Sta je problem da deca ustanu nastavnicima iovako su mnoga deca predebela eto im minijaturne vezbe. Ja bih bio na vratima i isao korak unutra i van da ih teras da ustaju i sede kao trening.

mudrac

pre 1 godinu

Naravno da trebaju. Zašto od svega praviti dramu. Poštovanje se treba ukazati a time se jasnije ukazuje na hijerarhiju i deca od malih nogu uče da postoje neki sistemi u kojima će sutra živeti. Naravno oni se mogu truditi da budu u vrhu nekog sistema, firme i slično. To se zove praviti karijeru i sticati položaj u društvu iliti sistemu. Ako nema sistema nastaje anarhija.

Jovica NS

pre 1 godinu

Živim pored osnovne škole i zgrožen sam ponašanjem dece.Bacaju smeće gde stignu,urlaju,šaraju zidove...Samo im povećavajte prava,pa će izrasti u divne ljude...

seljak iz sumadije

pre 1 godinu

sta bi bilo kada vi svi u glaa rekli dobar dan, 30 ucenika 30 odeljenja, kakva bi buka nastala kao u skoli...nego problem je sto nasi nepismeni poistovecuju sa vojskom i policijom, iako nema nikakve veze, ustajanje je univerzalno i zastupljnemo je kroz mnoge delatnosti...sad mi postujemo kao neku demokratiju neka prava, a zna se da si ucenici u svim skolama u svetu ustanu iz postovanja ....

Branimir

pre 1 godinu

Naravno da treba.

Psiholog bi trebao da zna i zašto bi trebalo i da je propisdasu svi jednoobrazno obučeni.

Moj pokojni nastavnik Istorije i Geografije ,Stevan Bobić nije u osnovnoj školi dozvoljavao da curice nanjegovom času imaju lakirane nokte i nose najlon čarape.

U školi ste,osnovnoj,deca ste.
Pre časa radio aceton i svlačile se čarape.

Roditelju nijednom nije palo napamet da protestvuje,sve dece što ima u toj školi ne bi završilo je u suprotnom,obarao bi ih iz Istorije i Geografije.

skola

pre 1 godinu

Ima li smo u gimnaziji profesoricu koja je pokusala da se postavi kao drugar sa djacima, tek je dosla s fakulteta. Predavala je tezak predmet, to joj je dodatno otezalo ideju o drugarskom odnosu s nama vec posle prvih ocjena. Posle je to pokusala ispraviti nekim ozbiljnim licem na casovima, ali je autoritet nepovratno izgubljen i na kraju su se svi radovali kad je otisla, iako je dosao strozi profesor.

vremena se menjaju

pre 1 godinu

Nije pozdravljanje nastavnika zastarela metoda u školi, nego očito sama škola. Ulazimo u doba kada bi ljudi hteli da im deca idu u školu a da ih ona, eto, ničemu ne edukuje, pa ni osnovnom ljudskom ponašanju. Da nastavnik ne sme da vikne na neposlušno i razmaženo dete, da ne sme da mu da nisku ocenu jer će to možda da mu izazove stres, da mu ni na koji način ne prikaže sliku stvarnog života, već prosto samo da sede tamo i rade šta hoće.

U takvom pogledu, škole same po sebi već zastarevaju i neće ih biti do kraja trećeg milenijuma. Edukacije će se obavljati na druge načine, sterilnije i izolovanije - možda ugradnjom čipa sa određenom tarifom.

neobavezno

pre 1 godinu

Ustati pred nastavnicima jeste gest poštovanja! Ali, gde danas uopšte vidimo poštovanje, bilo gde i bilo prema kome? Starije generacije su vaspitavane u vremenu kada su važile neke druge vrednosti. Danas se podsmevaju tako vaspitavanoj deci!

key and peele

pre 1 godinu

itekako treba, da bi znala da postuju znanje o da se ne vrti sver oko njih. da sutra ne tripuju da na yt pise prava istorija srba i prava geografija planete

da je srece pa da deca ciste skolu, kao u japanu, onda bi nas manje kad odrastemo bacalo djubre po svakom kutku gradova, sela i prirode

Losmi

pre 1 godinu

Pa s obzirom kakva si današnja deca, trebalo bi ovo da ostane, bar nešto discipline da ostane u njima i uvek će se videti ko je ustao a ko nije, dok dobar dan može da kaže pola, a pola ne, to se neće primetiti.

V for Vendetta

pre 1 godinu

nastavnike da samaraju pre svakog casa najbolje bi bilo?
broj slobodnih mesta na fakultetima koji treba da obrazuju nastavnime i učitelje dovoljno govori.

Antiwar

pre 1 godinu

Ne. Najbolje je da nastavnik kad udje poljybi stopalo svakog ycenika a ako nekog preskoci, da roditelji odmah dignu frku.
Steasno u sta smo se pretvorili. Posledice su vec vidljive i o najgorim posledicama vec citamo u crnim hronikama medija.

uco

pre 1 godinu

Zbog ovakvih “modernih” psihologa smo tu gde jesmo.Zasto ono sto je “staro”odmah ne valja?!
Biti kulturan,vaspitan treba vratiti u modu!

Nako iz mase

pre 1 godinu

@Reforma, ali smislena, gradivo i program nemaju veze sa ovim o čemu se polemiše. Ovde se radi o načinu pokazivanja poštovanja. Ni Vi ne poštujete svakoga podjednako ali se javljate ljudima kada ih sretnete. A ovde se radi o školi, gde ipak mora da postoji neki red. A to što se na ovu temu uošte polemiše samo pokazuje do koje mere je prosveta uništena. Mene bi, i dan danas, bilo sramota da sretnem svog nastavnika i da se njemu / njoj ne javim. Što se gradiva tiče, ne pišu nastavnici program, nego ga sprovode po uputstvu.

Ana

pre 1 godinu

Radim u školi i mislim da ustajanje nije izraz poštovanja. Poštovanje je kada komuniciramo i radimo na pristojan, učtiv i uvažavajući način. Ustajanje je za mene privid poštovanja, lažna slika u koju bi da verujemo a suština...pa suština je da smo, kao društvo, učinili sve da zaglupimo našu decu. U razloge ne ulazim, jer ne razumem tu "visoku politiku", ali mi je jasno da se sve urušava. Mama koji sa decom radimo su vezane ruke. Prekobrojna odeljenja, preveliki broj medjusobno nepovezanih predmeta, nema nagrađivanja vrednih nastavnika ni kažnjavanja loših, agresivnost dece mora da se trpii, ne rešava se... Deca vide da se znanje ne isplati, da je lakše kupiti diplomu, da su obrazovani i osobe od integriteta skrajnuti. To je ono čemu ih kao društvo učimo. A onda je važno da ustanu kad nastavnik ulazi, iz poštovanja? Poštovanje se iskazuje na drugi način ako je stvarno. Taj formalizam, bez suštine, nas je i doveo dovde. I svi smo krivi za to.

ako smem da primetim

pre 1 godinu

Ma jok, treba neki pozdrav ajfonom da se osmisli. I da roditeljima ne padne na pamet da dete posalju u prvi razred bez telefona od hiljadu i po evra, tako se stice samopouzdanje i grade kvalitetne licnosti.

Rale

pre 1 godinu

Ne znaci to samo postovanje, nego i "spremni smo za nastavu".
Desilo se x puta da neko ne ustane, trazi nesto po torbi i slicno. Nije smak sveta ako se ne ustane. Ustajanjem dajes znak profesoru da je sve u redu i da cas moze da pocne. Tako da sam za ustajanje.

Stojane odavno te nema

pre 1 godinu

Realno, osnovna škola je najveći problem roditeljima. Lako ćemo za srednju i fakultet, ali treba završiti osnovnu.
Nastavnici stalno nesto traže: čistu majicu i patike, odgovarajuću svesku, traže trougao i šestar, pa roditeljski sastanci, pa opravdanja od lekara - nisu normalni. Sada hoće i da im učenici ustaju kada udju - ma 'ajte molom vas, previše je.

Veliki brat

pre 1 godinu

Ovi što pominju da škola nije vojska nemaju pojma zašto se u vojsci staje mirno kada starešina ulazi u prostoriju ili kada se stoji u stroju i dežurni naredi "mirno"!

Ako ne znate i ako mislite da je u vojsci sve maltretiranje, počevši od ranog ustajanja i nameštanja kreveta, pogledajte i poslušajte govor admirala William-a H. McRaven-a pred studentima Univerziteta u Teksasu, u tom govoru lepo objašnjava ZAŠTO je u vojsci sve tako kako jeste. Druga stvar je kod nas što su neki do činova došli maženi i paženi, pa su se iživljavali nad regrutima ne shvatajući čemu služi vojna obuka.

A sad kad se to primeni na školu, ustajanje kada nastavnik uđe u učionicu treba da bude obavezno, ali ne zbog iskazivanja poštovanja prema starijem ili zbog toga što je to način da se pozdravi nastavnik, već što učenici samim ustajanjem moraju da prekinu svako ćaskanje sa drugarima ili bilo šta drugo što nema veze sa časom.
To ustajanje je kao neka vrsta psihološkog i mentalnog prekidača kojim se prebacuju u režim nastave, bilo da nastavnik tog časa predaje, ispituje usmeno ili daje kontrolni ili pismeni, od tog trenutka sva pažnja učenika je na onome što im govori nastavnik.

Zamislite učionicu u kojoj deca ćaskaju, crtaju karikature, nastavnik ulazi, a učenici to i ne primećuju, nego nastavljaju po svom... na šta bi ličili takvi časovi?

Slažem se da bi ta promena pažnje učenika mogla da se izvede i bez ustajanja, ali poprilično teže, naročito u eri mobilnih telefona!

шиле

pre 1 godinu

Ми смо устајали кад су наставници то тражили. Неки јесу, неки нису. Генерација '90

Milica

pre 1 godinu

DA i ne samo to, jer:

uništili ste sve institucije: prosvetu, lekare, sveštenike a samim tim i porodice sa glupim zapadnim zakonima bez ikakvog usklađivanja sa bilo čim što je realno i potrebno u svakodnevnici.
Kada dete ne poštuje roditelja, učitelja i religiju, nakon toga ostaju deca koja postaju starlete a put koji ih čeka je kriminal, droga i na kraju propast društva i celini.

Dakle, jedno veliko DA TREBA DA USTAJU.

Hvala, ako objavite...

ivke

pre 1 godinu

ljudi gde živite, pući će mo kao društvo ako nastavimo ovako. l dokle više sa rušenjem sistema vrednosti. sve vam je bespotrebno. ovo više nema smisla

kole

pre 1 godinu

To je elementarni znak postovanja. Jel ustanu vojnici kad udje staresina u kabinet za nastavu. Jel ustaju ministri kad udje predsednik drzave na sednicu. Jel ustanu svi ljudi na svetu kad se svira njihova himna. Pa pobogu, nece im noge otpasti ako ustanu i pozdrave profesora. Cude me roditelji koji kazu da njihovi razmazeni debili kakvi su i sami ne treba da ustaju profesorima, a ne shvataju da ce se to nepostovanje i ponizavanje ubrzo odnositi i na njih same.

Дача

pre 1 godinu

Наставик сам и не инсистирам на устајању, али децу којој сам одељењски старешина учим да треба да устану кад наставник уђе. За то постоје практични разлози о којима теоретичари (педагози, психолози и сл.) никада не размишљају јер у ствари и не држе часове, о свему причају само теоретски.

Пре него што наставник уђе деца раде различите ствари - једни нешто читају, други пишу домаћи из другог предмета, неки дремају лежећи на клупи, неки једу, неки разговарају, смеју се, гледају нешто на телефону... Кад наставник уђе, ученик који устане прекида све активности. Они који не устају често наставе са оним што су радили док их наставник не опомене.

Такође, иако делује да то никакве везе са поштовањем и васпитањем нема, у пракси није тако. То се лако види кад не инсистирате на томе да ученици устају, али погледате ко није устао - и уопште се не изненадите.

Hrundi Bakshi

pre 1 godinu

croata, 24. jul 2022 22:51)

Eeh,otvorio si temu za celonocno zborenje.
Sa takvima kao ti bih rado pricao o ovome,o svemu.
Ali...
Ukratko,nismo se,mi obican narod,nista pitali. Nekolicina "pametnih" nas je dovela tu gde smo.
Ja ,u svojim 50tim,samo imam secanja na predivno detinjstvo i letovanja u Makarskoj i Drveniku.
Vaspitavan i obrazovan u tadasnjem sistemu,i eto,da skratim,jedna od uciteljica i par nastavnika iz osn. skole su jos zivi,i dan danas kad ih sretnem nikako drugacije im se ne javim nego sa "Dobar dan,uciteljice,naztavniče.."
Danas im deca udaraju zauske.
Ako to tako danas treba,onda u redu. Moj sin to nece da uradi,makar ja u zatvor isao. Bolje ja,nego on.
Uglavnom,uruseni smo skroz,ne znam kod vas,ali,eto nek bude merilo to da je Juga nekad imala 22 mil. stanovnika,a danas dabogda 15-16.
I kazu,bolje je danas.
Pozdrav

uzrok problema

pre 1 godinu

Ako počnemo da učimo decu pravim vrednostima od malih nogu možemo se nadati da ce se u buducnosti izgraditi kao ljudi i sa jednim odgovornim stavom pristupiti zivotnim izazovima.
Točak

da, to je posao roditelja jer posle sedme godine je manje vise kasno.
ali, ako ti roditelji sam ne zive u duhu zivotnih vrednosti zaboravi.

Ok

pre 1 godinu

veliki broj nastavnika u osnovnim i srednjim skolama lece svoje komplekse nad decom. zasto bi im se ustajalo?
(glade, 24. jul 2022 09:59)

A jos veci broj roditelja leci svoje komplekse nad nastavnicima, zato u prosveti rade samo matori da nesto menjaju i najgori. Ali nema veze deca su vam presavrsena i prepametna, ne moraju nista ni da uce

Miloš Kecman

pre 1 godinu

Vjerovatno se većini neće svidjeti moje mišljenje ali na to ne mogu uticati. Iako pripadam onima koji su ustajali i na takav način započinjali nastavu te u svakoj učionici smo imali sliku Tita te jedne sedmice smo učili Latinicu a druge Ćirilicu ne smatram da djeca treba da ustaju da time pozdrave nastavnika. Sa djecom se.treba razgovarati i truditi se oko njih da im se prenesu ispravne vrijednosti i naučiti ih lijepom ponašanju. Bio sam svjedok represivnog "vaspitanja" tipa slanja u ćošak, luoanja šamara, udaranje glavom od tablu i čupanja ušiju koje tim istim učenici nisu ništa donijeli u smislu uspijeha ili boljeg ponašanja ili učenja. Ti isti nastavnici/učitelji koje smo pozdravljali ustajanjem i imali strah od njih su nas nekad i pogrešno učili što smatram isto normalnim jer nismo svi ni isti radnici na poslu ali ima razlog što na zapadu (znam kako zvuči ali moram reći) uvijek po dvoje nastavnika sjedi u učionici i radi sa djecom. Mene je škola oblikovala možda 20% a 60% trud, zalaganje i razgovor mojih roditelja a onih preostalih 20% je vjerovatno moj trud i individua. Neka mi neko od tradicionalista odgovori zašto na fakultetu ne ustajemo doktorima, emeritusima i magistrima koji u tom trenutku imaju mnogo više godina škole nego mi godina a ipak im iskazujemo poštovanjem jednim ljudskim pozdravom. Nije valjda da se moramo saginjati kad smo mladji a ne kad smo tinejdžeri ili omladinci. Ponestaje mi karaktera pa moram završiti a tema je za barem nekoliko strana teksta...

croata

pre 1 godinu

Kad sam ja isao u skolu ako nisam ustao i pozdravio profesora znalo je biti odlazaka u kut a i samara, a najgore mi je bilo povlacenje zulufa. To se dogadjalo kad sam stvarno nesto zabrljao. Profesore smo postivali, a i bojali se. A jos smo znali i kuci dobit po lampi od roditelja ako bi se slucajno potuzili na profesora. Znao se red.
E sad mislim da smo dobro ispali, ali dajem za pravo danasnjim klincima kad kazu "ako kazete da je to dobar odgoj sta ste se onda ubijali i ratovali devedesetih".

Admiral

pre 1 godinu

Da li đaci trebaju da biju svoje nastavnike?! DA! Da nadoknade sve one godine u prošlom veku u kom su nastavnici tukli nas za naše dobro.

Han

pre 1 godinu

I onako je sve otislo u propast… Devalvirano, relativizovano, nista se ne mora, nikome to ne treba, šta ima to veze.. Posle kad te živo zakuca kao ekser, e onda je kasno.

I tako...

pre 1 godinu

Miloš Kecman, 24. jul 2022 10:41

Na fakultetu te profesor oslovljava sa "kolega", u tome je stvar. Kad stigneš do fakulteta, smatraš se odraslim i ravnopravnim, a na tom nivou nema potrebe za kurtoaznim ustajanjem. U osnovnoj i srednjoj školi si još dete kod roditelja, učitelja i vaspitača

igor

pre 1 godinu

Ovaj drugi komentar u tekstu je tacan. To je za vojsku i nekandruga vremena a nastavniku je ok ako ga dete pozdravi i on njega i jednostavno ako ga postuje na casu. A ne da skace kao vojnik kad ulazi tito

Ron Vizli

pre 1 godinu

Ova kolicina odgovora sa "Da" samo pokazuje koliko smo zaostali i koliko ljudi nemaju pojma sta je osnovna kultura. Takodje pokazuje koliko matorih ljudi ima ova nacija, koji misle da je ustajanje znak bilo cega, a sta se posle desi u toku casa je manje vazno.

Vidi se da ste uvek bili skloni povrsnim znacima postovanja. Zasto niste naucili decu da se nastavnici postuju tako sto se vrednuje njihov rad, uce njihove lekcije, i prate njihovi saveti? Znam da niste, jer vam omladina slusa jalu, bubu, i ostale mentole i velicaju kriminal. Dakle - opet devedeste.

Manite se praznih gestova i bavite se kulturom i vaspitanjem dece.

Дампер

pre 1 godinu

Od kad su uveli psihologe u vojsku ona se počela raspadati, a od kad su počeli da primaju po školama ove kvazi psihologe... nastavak se vidi svakodnevno
(mile, 24. jul 2022 08:44)

Ово је нажалост, у потпуности тачно, само бих додао "психолошкиње" уместо психолози, јер преко 90% су жене. И то наравно није случајно.

sab

pre 1 godinu

Ako ustajanje dece vodi njihovom vaspitanju, kako to da vi koji ste ustajali, samim tim vaspitani, niste preneli to vaspitanje na sopstvenu decu? Ako nastavnik hoce postovanje dece, neka ga zasluzi svojim radom a ne svojim ulaskom u ucionicu...

ls

pre 1 godinu

Kome da ustaju, pijanom ...... koji dodje zujav na cas pa doliva u priprwmi svakih 5 minuta i posle skole ode u kafanu da se dokusuri? Njemu trebaju ustajati?

hm?

pre 1 godinu

Ja sam imao profesora koji je drzao cas, bez obzira na zvono. Sve dok profesor ne zavrsi, niko nije smeo da ustane, bez obzira sta bi zvono oznacilo pocetak odmora. Na zalost, danas je pokojni, iako cesto pomislim na njega kada vidim ovu raspustenu i razmazenu decu.

verba volant

pre 1 godinu

(nastavak)
Bila sam briljantan djak. To se produžilo i u gimnaziji, ali je već moralo da se više uči.
Na kraju: pripadam velikom protivniku studiranja po Bolonjskoj deklaraciji. I tu bih vratila stari sistem: predavanje, vežbe, grfički radovi,ili kolokvijumi za dobijanje potpisa, a onda bato na dvomsemestralni ispit (matematika I kod čuvenog Dr. Ernesta Stipanića, četiri sata pismenog, pa kad položiš na usmeni) i tako 37 ispita +diplomski.
Za pripravnički sto sam sela puna samopouzdanja. Šta si devojko sve savladala, pa za tebe nema granica. Stigla je i tehnološka revolucija. Pa šta. Ako si bila u stanju da spremiš i položiš onakvu matematiku, šta je za tebe word, exsel, Acad. I opet samostalno, i iz knjige.
Imala sam projekte koji su imali fakultetske tehničke kontrole. Poštovala profesore znajući šta su sve uradili, ali ni jednog trenutka nisam sumnjala u sebe. Očekivala sam samo benigne primedbe. Tako je i bivalo.
Što se ajfona, tableta i ostalog tiče, profesori mogu da upute decu na članke korisne za konkretno predavanje, ali da bi mogao da misliš i rešavaš probleme, ti činjenice moraš da imaš u „vuglu, a ne na guglu“.

Reforma, ali smislena

pre 1 godinu

Onda kada se školski program bude unormalio, kada ne bude više nesvrsishodnog ,,cedjenja" dece, kada budu razlučili bitno od nebitnog, onda može da se razmišlja o ustajanju nastavnicima.

Toni

pre 1 godinu

Iz razgovora sa nekim porodicama koje žive u malo "rigidnijim" sistemima (srednji i daleki Istok), sam zaključio da se u njihovim zemljama puno toga nauči i reguliše u školama. Pored klasičnog obrazovanja, uči se i ponašanje i odnos prema društvu. Kod nas apsolutno niko i ništa ne profiliše ponašanje djece osim samih roditelja, pa sad vidite koje su šanse da postanu delikventi.

Bongo

pre 1 godinu

Prvo da osuđeni i presudjeni više ne ustaju sudijama, panda vidimo kako je to prošlo. Lako je na prosveti da siljite. Nije ni loše da deca shvate da su prinčevi i princeze samo roditeljima, a ne i generalno

knez

pre 1 godinu

Nazovi postovanje, nazovi tradicija ali nesto tako mora. Psiholozi nas ubiše, nema više granice. Srozava nam se autoritet roditelja, nastavnika, profesora, policajca, drzave....

Super simple

pre 1 godinu

"Strucnjaci" kao sto je ova Biljana Lajovic su upravo razlog sto nam je skolstvo u ovakvom mulju, a deca nikad gora i nevaspitanija.

Marko

pre 1 godinu

Generacija 99, za 12 godina osnovne i srednje skole nismo nikad ustajali. Nije nikakva nova promena da se ne ustaje, vec odavno je praksa.

Lea

pre 1 godinu

To je gest kulture i ne treba ga ukidati. To što deca ustaju kad nastavnik uđe nema značaja za nastavnika koliko za decu, samo što će deca to shvatiti tek kasnije. A za pristojnost nikad nije kasno

Hrundi Bakshi

pre 1 godinu

Najbitnije da ucite decu da popovima ljube ruke...
(suboticki mornar, 24. jul 2022 10:00)

Mislim da si ovim svima zapusio usta i ostavio bez mrve argumenata.
Uce ih da idealizuju licemerne alkose i razvratnike (cast izuzecima),a ljude koji pokusavaju da ih necemu nauce,samo sto ne p....u po njima.
I svi ovi sto zagovaraju da ne treba da se ustane,nemaju pojma da,recimo,kad dama ustane sa stola ili prilazi stolu,ili gde se vec sedi,muskarac treba da ustane.
Demokratija nas je urusila moralno,socioloski,zdravstveno,ekonomski,demografski,kako god hocete. Da se ogradim,ova demokratija za koju smo se,boga ti,borili. Ako ima "D" od nje.

mozaks

pre 1 godinu

to ovi demokratski opredelji stp su trazili i da deca imaju vecu moc nad roditeljima,pa sad i ovo..njih ocito njihovi roditelji nisu vaspitali..
ucitelj nastavnik profesor..to ti je tkr drugi otac i majka..i ako njih n epostujes..sta vise pricati.ne moze niti nije bogom dano da svaki ucenik bude genije..i da ima sve petice ali zato je potrebno postovanje da postoji uzajamno..a narocito odnos mladji stariji..a naravno desava se i obrnuto,kada ucitelj vidi talenat u djaku..i pogura ga svim svojim znanjem..
zalim danasnje i ucitelje a i ucenike,jer su ih roditelji ovi novi toliko svojim.vaspitanjem.unakazili,da su postali invalidi zivota.ne sposobno da kaze i zdravo,vec te samo pogleda preko onog mobilnog ,mozda klimne glavom i gleda te ko tele ..

Jr

pre 1 godinu

Ne naravno. I po tome se vidi na kakvim nasilničkim, sociopatskim osnovama je postavljeno naše društvo i obrazovanje. Autoritet se zaslužuje i to znanjem i pristupom deci, a iznad svega - njihovom slobodnom voljom i slobodnom voljom njihovih roditelja oko školovanja - a ne rakom javne prosvete.
Odmah ukinuti rak javne prosvete. Sve bez izuzetka. To su komunistički kampovi za indoktrinaciju a ne obrazovne ustanove...

Nebojša

pre 1 godinu

Ako ustajanje dece vodi njihovom vaspitanju, kako to da vi koji ste ustajali, samim tim vaspitani, niste preneli to vaspitanje na sopstvenu decu? Ako nastavnik hoce postovanje dece, neka ga zasluzi svojim radom a ne svojim ulaskom u ucionicu...
(sab, 24. jul 2022 10:26)

Ja da sam ministar zadužen za obrazovanje doneo bih ukaz da ne morate da ustanu ali da za svako delo nepoštovanja,kradje,te nasilja ili uništavanja školske ili imovine učenika budu adekvatne kazne pa i izbacivanje ukoliko treba pa bi onda roditelji koji i treba to da rade a ne nastavnici vaspitali svoju decu.

fuzi

pre 1 godinu

Nastavnik/učitelj/profesor - em su stariji, em su životno iskusniji, em ti zavisi budućnost od njih i vi retardi koji ne ustajete ima vas i ovde na komentarima???? Ima da se ližete s'njima dok vi ne ostarite

verba volant

pre 1 godinu

Ustajanje nastavniku/profesoru smatram poštovanjem tradicije i izrazom dobrog domaćeg vaspitanja. To, naravno ne znači izražavanje poštovanja konkretnom profesoru. To tek treba da zasluži.
Po cenu da me proglasite rigidnom i konzervativnom ja sam za stari,dobri ,ja ga nazivam austrougarskim načinom, obrazovanja. To znači maksimalno zanimljivo predavanje, tabla , kreda, sveska, udžbenik.
Što više podsticanja za samostalno učenje iz užbenika. Ne bubetanje, nego :čitanje lekcije, razumevanje, memorisanje i vežbanje reprodukcije.
Lično sam se prilično dosadjivala na času, ali sam već u 3. Osnovne shvatila da mi je bolje da skoncentrisano slušam predavanje i zapamtim što više gradiva. To mi je skraćivalo vreme učenja kod kuće i omogućilo da se bavim raznim drugim aktivnostima : crveni krst, mladi gorani, sport i najdraži šah.
(nastavak)

A

pre 1 godinu

Boze oko cega se ovde diskutuje i polemise...to je elementarna kultura.Da li treba komsiji da se kaze "Dobar dan", da li se semafor prelazi na zeleno, da li se papir baca u kantu?

lavirint

pre 1 godinu

@
Generacija 99, za 12 godina osnovne i srednje skole nismo nikad ustajali. Nije nikakva nova promena da se ne ustaje, vec odavno je praksa.
(Marko, 24. jul 2022 10:26)

Isto generacija 99, a uvek smo ustajali. I u osnovnoj i u srednjoj školi.

Predrag

pre 1 godinu

Komunizam/socijalizam i SFRJ su bili zakon. Deca su bila jednobrazna u učeničkim keceljama a nastavnici su bili autoritet i poštovani. Ova deca što su učila veronauku su najbolji dokaz da istu treba proterati iz škola.

nekač

pre 1 godinu

Deca se nikada neće sama od sebe disciplinovati. Ako ih roditelji nisu disciplinovali, tesko da ce škola, osim ako je jako stroga. Kako je u Srbiji integritet roditelja u proseku nizak, ne mogu se očekivati vaspitana deca. U tom smislu skola (osnovna) mora da bude stroga.

Hrundi Bakshi

pre 1 godinu

Najbitnije da ucite decu da popovima ljube ruke...
(suboticki mornar, 24. jul 2022 10:00)

Mislim da si ovim svima zapusio usta i ostavio bez mrve argumenata.
Uce ih da idealizuju licemerne alkose i razvratnike (cast izuzecima),a ljude koji pokusavaju da ih necemu nauce,samo sto ne p....u po njima.
I svi ovi sto zagovaraju da ne treba da se ustane,nemaju pojma da,recimo,kad dama ustane sa stola ili prilazi stolu,ili gde se vec sedi,muskarac treba da ustane.
Demokratija nas je urusila moralno,socioloski,zdravstveno,ekonomski,demografski,kako god hocete. Da se ogradim,ova demokratija za koju smo se,boga ti,borili. Ako ima "D" od nje.

Ivan

pre 1 godinu

Fakultetski sam obrazovan.Do mozda 4tog razreda se ustajalo profesorima.Na fakultetu i srednjoj skoli se nije ustajalo profesorima, i bio je tu neki pozdrav tipa dobar dan.Neke profesore kojr sretnem, stanem popricam sa njima, i 15god nakon zavrsetka srednje. Postovanje i autoritet se ne sticu ustajanjem, nego pedagoskim radom, gde cete mlade ljude uputiti da se sto bezbolnije jednog dana osamostale. Kazu ne valja sto mladi nisu isli u vojsku, da ih nauci autoritetu.Da vas nauci zivotu, ja bih rekao,da vas spremi da ce nekad neko neskolovaniji i neinteligentniji od vas biti u mogucnosti da vam komanduje. Tako je u vojsci,na poslu i u zivotu generalno. Ali ne treba to propagirati kao neku vrednost....

iks

pre 1 godinu

Ja podržavam da deca ne ustaju. Podržavam i prava roditelja da rade šta hoće i da napadaju nastavnike. Evo zašto: naš obrazovni sistem je toliko oštećen da više nije moguća popravka. Jedino rešenje je potpuni kolaps i izgradnja novog sistema. A one aktivnosti koje sam naveo u prve dve rečenice vode ka tom kolapsu.

nele

pre 1 godinu

@Miloš Kecman
Pa nije bas tako. U to neko "nase vreme" smo ustajali profesorima i vecina profesora je imala postovanje uz par izuzetaka. A kad vidim danasnje generacije, mogu da kazem da smo mi ispali prilicno dobro.
Inace, imao sam profesora koji je ocekivao i da ga dva redara cekaju pored katedre. I znalo se, ne ustanes ili ne nacrtas se pored katedre kao redar, ili galamis za vreme casa - na tablu da odgovaras. ALi je bio i korektan pa je zasluzio nase postovanje, ako ispostujes trazeno

ivana

pre 1 godinu

Da ki ustaju u Americi? Ne. E onda ne trebaju da ustaju ni kod nas, jer mi sve radimo kako to nalazu nasi prijatelji preko okeana. Sto se smaramo bez potrebe, kad oni imaju gotova resenja.

Гале

pre 1 godinu

О томе не треба расправљати, то је лажна дилема као и гомила сличних које нам се стално намећу. Наравно да треба, јер истинске људске вредности и морал су давно установљени. Али, пропаганда је застрашујуће снажна...

Mija

pre 1 godinu

Nisam pročitala tekst.Izlišno je pričati o tome.Ako se uopšte zna šta je poštovanje.Ti ljudi , učitelji ,nastavnici ,profesori, formiraju karakter , daju vaspitanje,jednom rečju formiraju ljude.Sama činjenica da neko sa strane ušao u prostoriju u koju učenici borave 5-6 h treba da se to vreme razgraniči od jednog do drugog ulaska profesora ,ali i vaspitava ti decu da poštuju one koji dolaze .Tako nauče i sutra kad budu počeli da rade ,kad stranka uđe u kancelariju da treba da ustanu i pozdrave je.Ne treba dopustiti deci opuštenost jer to vremenom prelazi u bahatost i nered.Ustajanje i pozdrav je znak za početak novog rada.A kažu vaspitanje deteta počinje u stomaku majke, a vaspitanje radnog čoveka počinje u školskoj klupi.

da, da...

pre 1 godinu

Zbog ovakvih “modernih” psihologa smo tu gde jesmo.Zasto ono sto je “staro”odmah ne valja?!
Biti kulturan,vaspitan treba vratiti u modu!
uco

ne, uco niste u pravu. tu smo gde jesmo zbog i vama poznatoj mudrosti "pametniji popusta".

Matori Kesa

pre 1 godinu

Davno, u poljoprivrednoj skoli u Rumi knjizevnost je predavala Lj. C. - imala je nadimak Sana ! Kada se setim te iskompleksirane i nedoradjene osobe dodje mi da se vratim u Rumu i da je zasluzeno pozdravim u ime svih kojima je pokvarila skolovanje i mladost ! Nasuprot njoj Profesor M. Dragojevic sa nadimkom ,,baba,, bila je i otac i majka i pedagog i strucnjak sa 20 g. prakse - Veterinar ! Slava joj ! Na silu nema postovanja !

Soko

pre 1 godinu

Isto je kad 30 djaka kaze dobar dan ili kad 120 nogara stilica krene da drlja po podu. Poštovanje se stiče, ne nasledjuje niti dobija postavljenjem. To sto su djaci i deca generalno i ocigledno postali nekulturni, nema veze sa ustajanjem ili neustajanjem, to bas nista neće promeniti, vec se radi o korenitim promenama u modernim društvima, ka kojim s radošću srljamo, jer nam je rečeno da je tamo cilj. U tim društvima, ceni se svako zanimanje koje je profitabilno i moćno - lopov, bandit opste prakse, kriminalac, švercer, sumnjivi biznismen, političar, stagod ... Srećom, sve ima svoj kraj, mozda je taj kraj vec krenuo, ali nismo jos svesni da je krenuo... Znaci ceka nas jedan moćan RESET...

Treba reći

pre 1 godinu

Jedna od najvažnijih delatnosti u nekom drustvu je obrazovanje.
Protestantske zemlje prednjače, nekoliko vekova unazad, zbog davanja prednosti stručnosti u odnosu na podobnost .
Ustajanje i drugi načini potčinjavanja dece ne služe sticanju znanja, što je glavna uloga škola .
Osnovno vaspitanje i ostali socijalni elementi se stiču u porodici .

Maja

pre 1 godinu

Pa ja sam i protiv persiranja. Ne samo u obrazovnom sistemu, vec i u pravosudju i drugim sluzbama. Sve su to puke forme, kreirane kako bi se sto duze odrzao lazni autoritet i zastitio sistem. Komunikacija u drustvima kojima su gradjani na prvom mestu, u kojima se neguje dijalog i kriticko misljenje, sigurno nisu pristalice tih relikata proslosti, a u nekim zemljama to su vec i u jeziku izgubili. Tako je cak i kad se primenjuje nuzna represija, definisana zakonom a ne trenutnom rezim. Tako da - izrazavanje postovanja ustajanjem profesorima, sudijama, predsednicima, persiranje i koriscenje titula radi reda je koncept koji moderna drustva samo unazadjuje.
Pozdrav

Zoran

pre 1 godinu

Generacija 78, osnovna škola, uređena država, ustajali nastavnicima, sa druge strane nastavnici: jedan pipkao devojčice, drugi pipkao dečake, treći napucavao učenike loptom, šamarao i zavrćao zulufe, četvrti dolazio pijan na časove, peti švercovao kafu ...

Generacija '85

pre 1 godinu

Nisam imao previše poštovanja prema profesorima, kako su nas naučili da ih zovemo (iako uopšte nisu profesori, već nastavnici), dok sam bio mlađi. Sad kad sam malo porastao, i kad ih se setim, imam još manje poštovanja.
Inače, ustajem i kad se rukujem, kada se neko novi priključuje stolu za kojem sam itd, ali ovo nametnuto treniranje strogoće i autoriteta je smešno. Jedan od poštovanijih profesora među nama đacima je bio čovek koji je insistirao da mu ne ustajemo i koji je dozvoljavao da sam odeš do toaleta, dok si sve ostale morao da pitaš, a imali smo i one koji te ne bi pustili da to obaviš sve i da ga moliš na kolenima.

Postoji puna korpa razloga zašto nastavnici danas nisu poštovani i (ne)ustajanje to neće promeniti.

Cane

pre 1 godinu

Naravno da je militantno nasleđe ako se i sada propisuje jednako za sve. U moje vreme, doduše tehnička škola, bilo je kako koji nastavnik odredi. Uglavnom je bilo glupavo ustajati jer smo sedali tek kad uđe nastavnik. Na fakultetu nikome nije ni padalo na pamet da ustaje niti je iko tražio.

Koliko sada mogu da se setim, to ustajanje su zahtevali nastavnici opštih predmeta i stariji. Sa ovima što su predavali stručne smo bili "na ti" pa im to nije narušavalo autoritet, onima koji su ga imali. Mislim da to i nije pitanje autoriteta nego sujeta.

keki

pre 1 godinu

Moraju.
Dosta vise sa preispitivanjima nekih pravila koja su generacijama vazila i koja su mnoge generacije izvele na pravi put.
Demokratija i sloboda izrazavanja ce morati da imaju neka ogranicenja ako covecanstvo zeli da opstane.
(mix, 24. jul 2022 08:23)

Generacijama se igralo oko vatre i zahvaljivalo nebeskim bicima preko samana,pa to ne znaci da zbog toga treba da se nesto radi. Od malih nogu ucite decu suboordinaciji i kako je to normalno stanje. Verujem da na balkanu i jeste,ali zato smo tu i gde jesmo.

Nove lampe za stare

pre 1 godinu

Profesori ovakvi kakvi su danas (čast izuzetcima) ne zazlužuju ni autoritet ni poštovanje. A ispada da sve što podiže autoritet i poštovanje kod profesora treba uvesti na silu. I šta ćemo sad kad više nije komunizam i kad su učenici zaštićeni ko beli medvedi? Profrsori koji vrede - poštovanje zasluže sami, a ostali valjda prolaze kako su zaslužili, mnogi realno i nisu za tu profesiju. To je prirodna "demokratska" selekcija, kao i svuda na zapadu. To je slika i prilika našeg društva i kulture. Kome ne odgovara, neka se obogati pa nek šalje decu u privatne škole.
Jedino što eventuačno može država je da se "malo" koriguje zakon i da se dozvole kamere po školama (hodnici i učionice). Samo pitanje da li bi prošlo, negde su probale škole same da proguraju kamere za obezbedjenje nekih delova pa i to nije zaživelo.

Srbeda

pre 1 godinu

Meni, odraslom na selu inače, uvek bilo neobično u Beogradu kada doktor prolazi i da uđe u ordinaciju niko u čekaonici ne ustaje.

ls

pre 1 godinu

Kome da ustaju, pijanom ...... koji dodje zujav na cas pa doliva u priprwmi svakih 5 minuta i posle skole ode u kafanu da se dokusuri? Njemu trebaju ustajati?

igor

pre 1 godinu

Ovaj drugi komentar u tekstu je tacan. To je za vojsku i nekandruga vremena a nastavniku je ok ako ga dete pozdravi i on njega i jednostavno ako ga postuje na casu. A ne da skace kao vojnik kad ulazi tito

Jr

pre 1 godinu

Ne naravno. I po tome se vidi na kakvim nasilničkim, sociopatskim osnovama je postavljeno naše društvo i obrazovanje. Autoritet se zaslužuje i to znanjem i pristupom deci, a iznad svega - njihovom slobodnom voljom i slobodnom voljom njihovih roditelja oko školovanja - a ne rakom javne prosvete.
Odmah ukinuti rak javne prosvete. Sve bez izuzetka. To su komunistički kampovi za indoktrinaciju a ne obrazovne ustanove...

Reforma, ali smislena

pre 1 godinu

Onda kada se školski program bude unormalio, kada ne bude više nesvrsishodnog ,,cedjenja" dece, kada budu razlučili bitno od nebitnog, onda može da se razmišlja o ustajanju nastavnicima.

Admiral

pre 1 godinu

Da li đaci trebaju da biju svoje nastavnike?! DA! Da nadoknade sve one godine u prošlom veku u kom su nastavnici tukli nas za naše dobro.

Miloš Kecman

pre 1 godinu

Vjerovatno se većini neće svidjeti moje mišljenje ali na to ne mogu uticati. Iako pripadam onima koji su ustajali i na takav način započinjali nastavu te u svakoj učionici smo imali sliku Tita te jedne sedmice smo učili Latinicu a druge Ćirilicu ne smatram da djeca treba da ustaju da time pozdrave nastavnika. Sa djecom se.treba razgovarati i truditi se oko njih da im se prenesu ispravne vrijednosti i naučiti ih lijepom ponašanju. Bio sam svjedok represivnog "vaspitanja" tipa slanja u ćošak, luoanja šamara, udaranje glavom od tablu i čupanja ušiju koje tim istim učenici nisu ništa donijeli u smislu uspijeha ili boljeg ponašanja ili učenja. Ti isti nastavnici/učitelji koje smo pozdravljali ustajanjem i imali strah od njih su nas nekad i pogrešno učili što smatram isto normalnim jer nismo svi ni isti radnici na poslu ali ima razlog što na zapadu (znam kako zvuči ali moram reći) uvijek po dvoje nastavnika sjedi u učionici i radi sa djecom. Mene je škola oblikovala možda 20% a 60% trud, zalaganje i razgovor mojih roditelja a onih preostalih 20% je vjerovatno moj trud i individua. Neka mi neko od tradicionalista odgovori zašto na fakultetu ne ustajemo doktorima, emeritusima i magistrima koji u tom trenutku imaju mnogo više godina škole nego mi godina a ipak im iskazujemo poštovanjem jednim ljudskim pozdravom. Nije valjda da se moramo saginjati kad smo mladji a ne kad smo tinejdžeri ili omladinci. Ponestaje mi karaktera pa moram završiti a tema je za barem nekoliko strana teksta...

Marko

pre 1 godinu

Generacija 99, za 12 godina osnovne i srednje skole nismo nikad ustajali. Nije nikakva nova promena da se ne ustaje, vec odavno je praksa.

sab

pre 1 godinu

Ako ustajanje dece vodi njihovom vaspitanju, kako to da vi koji ste ustajali, samim tim vaspitani, niste preneli to vaspitanje na sopstvenu decu? Ako nastavnik hoce postovanje dece, neka ga zasluzi svojim radom a ne svojim ulaskom u ucionicu...

Maja

pre 1 godinu

Pa ja sam i protiv persiranja. Ne samo u obrazovnom sistemu, vec i u pravosudju i drugim sluzbama. Sve su to puke forme, kreirane kako bi se sto duze odrzao lazni autoritet i zastitio sistem. Komunikacija u drustvima kojima su gradjani na prvom mestu, u kojima se neguje dijalog i kriticko misljenje, sigurno nisu pristalice tih relikata proslosti, a u nekim zemljama to su vec i u jeziku izgubili. Tako je cak i kad se primenjuje nuzna represija, definisana zakonom a ne trenutnom rezim. Tako da - izrazavanje postovanja ustajanjem profesorima, sudijama, predsednicima, persiranje i koriscenje titula radi reda je koncept koji moderna drustva samo unazadjuje.
Pozdrav

Ron Vizli

pre 1 godinu

Ova kolicina odgovora sa "Da" samo pokazuje koliko smo zaostali i koliko ljudi nemaju pojma sta je osnovna kultura. Takodje pokazuje koliko matorih ljudi ima ova nacija, koji misle da je ustajanje znak bilo cega, a sta se posle desi u toku casa je manje vazno.

Vidi se da ste uvek bili skloni povrsnim znacima postovanja. Zasto niste naucili decu da se nastavnici postuju tako sto se vrednuje njihov rad, uce njihove lekcije, i prate njihovi saveti? Znam da niste, jer vam omladina slusa jalu, bubu, i ostale mentole i velicaju kriminal. Dakle - opet devedeste.

Manite se praznih gestova i bavite se kulturom i vaspitanjem dece.

seljak iz sumadije

pre 1 godinu

sta bi bilo kada vi svi u glaa rekli dobar dan, 30 ucenika 30 odeljenja, kakva bi buka nastala kao u skoli...nego problem je sto nasi nepismeni poistovecuju sa vojskom i policijom, iako nema nikakve veze, ustajanje je univerzalno i zastupljnemo je kroz mnoge delatnosti...sad mi postujemo kao neku demokratiju neka prava, a zna se da si ucenici u svim skolama u svetu ustanu iz postovanja ....

ivana

pre 1 godinu

Da ki ustaju u Americi? Ne. E onda ne trebaju da ustaju ni kod nas, jer mi sve radimo kako to nalazu nasi prijatelji preko okeana. Sto se smaramo bez potrebe, kad oni imaju gotova resenja.

Crni

pre 1 godinu

Djaci bi trebali da klece na kukuruzu,kada su bezobrazni.
Sada su Puno bezobrazni,jer su uveli Prava Dece, a to je bas kontra vaspitavanju Dece.

serbiko

pre 1 godinu

Ma treba da leze, ionako ste sve upropastili sa tim vasim ljudskim pravima, slobodama, ravnopravnosti! Do te mere je sve zatrovano, da je dobro dok ne tuku nastavnike, ono redovno, pre svake nastave. Za koju godinu nece ih ni biti, jer ne zele da se skoluju da bi se na njima izivljavali skorojevici, njihove silikonuse i razmazena deca. U ovoj zemlji svi trabunjaju o svojim pravima, ali samo svojim, nikog nije briga kada rusi tudja prava, a to je posledica naseg sebicluka, pohlepe, pokvarenosti, nepostovanja drugih, e zato su nam deca jos gora, i bice sve gora i gora, dok ne dodje do nekog reseta, pa se svi lepo vratimo na fabricko podesavanje.

Ivan

pre 1 godinu

Ma da, najbolje je ukinuti i taj poslednji znak poštovanja prema profesorima. Jel teško maminim sinovima i tatinim princezama da ustanu na dve sekunde? Stvarno muče decu...

putnik

pre 1 godinu

Nervira me kad je nekom objasnjenje za nesto "zaostavstina proslih vremena" i da se toga treba resiti.
Ne znam zasto postoji stereotip da nesto ako je staro onda je i lose.
Mozda u starom vremenu nije bilo modernih tehnologija ali je definitivno vaspitanje i bilo na daleko visem nivou.
Nekad je bilo moderno biti vaspitan, kulturan i edukovan, danas je moderno biti bahat, divlji i nekulturan.
Sto se vise budemo odricali tradicije, obicaja i ostalog kulturnog nasledja, ne mozemo ocekivati sjajnu buducnost.
Nemoral je zavladao svetom samo zbog brzih para i laznog sjaja.
UVESTI ZAKON O MORALU!!!
Da se resimo only fansa, youtubera, starleta i ostale gamadi ovoga sveta.

Milica

pre 1 godinu

DA i ne samo to, jer:

uništili ste sve institucije: prosvetu, lekare, sveštenike a samim tim i porodice sa glupim zapadnim zakonima bez ikakvog usklađivanja sa bilo čim što je realno i potrebno u svakodnevnici.
Kada dete ne poštuje roditelja, učitelja i religiju, nakon toga ostaju deca koja postaju starlete a put koji ih čeka je kriminal, droga i na kraju propast društva i celini.

Dakle, jedno veliko DA TREBA DA USTAJU.

Hvala, ako objavite...

nenad

pre 1 godinu

Da li je realno da se dovodi u pitanje ustajanje nastavniku ??? To nije samo poštovanje određenog nastavnika, već vaspitni rad, usađivanje društvenih vrednosti. Uništavanje obrazovno vaspitnog sistema je idealan način uništavanja društva na duže staze. Jel ostao ovde neko normalan ili su takvi već pobegli ????

Cane

pre 1 godinu

Naravno da je militantno nasleđe ako se i sada propisuje jednako za sve. U moje vreme, doduše tehnička škola, bilo je kako koji nastavnik odredi. Uglavnom je bilo glupavo ustajati jer smo sedali tek kad uđe nastavnik. Na fakultetu nikome nije ni padalo na pamet da ustaje niti je iko tražio.

Koliko sada mogu da se setim, to ustajanje su zahtevali nastavnici opštih predmeta i stariji. Sa ovima što su predavali stručne smo bili "na ti" pa im to nije narušavalo autoritet, onima koji su ga imali. Mislim da to i nije pitanje autoriteta nego sujeta.

Branimir

pre 1 godinu

Naravno da treba.

Psiholog bi trebao da zna i zašto bi trebalo i da je propisdasu svi jednoobrazno obučeni.

Moj pokojni nastavnik Istorije i Geografije ,Stevan Bobić nije u osnovnoj školi dozvoljavao da curice nanjegovom času imaju lakirane nokte i nose najlon čarape.

U školi ste,osnovnoj,deca ste.
Pre časa radio aceton i svlačile se čarape.

Roditelju nijednom nije palo napamet da protestvuje,sve dece što ima u toj školi ne bi završilo je u suprotnom,obarao bi ih iz Istorije i Geografije.

шиле

pre 1 godinu

Ми смо устајали кад су наставници то тражили. Неки јесу, неки нису. Генерација '90

Stojane odavno te nema

pre 1 godinu

Realno, osnovna škola je najveći problem roditeljima. Lako ćemo za srednju i fakultet, ali treba završiti osnovnu.
Nastavnici stalno nesto traže: čistu majicu i patike, odgovarajuću svesku, traže trougao i šestar, pa roditeljski sastanci, pa opravdanja od lekara - nisu normalni. Sada hoće i da im učenici ustaju kada udju - ma 'ajte molom vas, previše je.

iks

pre 1 godinu

Ja podržavam da deca ne ustaju. Podržavam i prava roditelja da rade šta hoće i da napadaju nastavnike. Evo zašto: naš obrazovni sistem je toliko oštećen da više nije moguća popravka. Jedino rešenje je potpuni kolaps i izgradnja novog sistema. A one aktivnosti koje sam naveo u prve dve rečenice vode ka tom kolapsu.

mile

pre 1 godinu

Od kad su uveli psihologe u vojsku ona se počela raspadati, a od kad su počeli da primaju po školama ove kvazi psihologe... nastavak se vidi svakodnevno

skola

pre 1 godinu

Ima li smo u gimnaziji profesoricu koja je pokusala da se postavi kao drugar sa djacima, tek je dosla s fakulteta. Predavala je tezak predmet, to joj je dodatno otezalo ideju o drugarskom odnosu s nama vec posle prvih ocjena. Posle je to pokusala ispraviti nekim ozbiljnim licem na casovima, ali je autoritet nepovratno izgubljen i na kraju su se svi radovali kad je otisla, iako je dosao strozi profesor.

uco

pre 1 godinu

Zbog ovakvih “modernih” psihologa smo tu gde jesmo.Zasto ono sto je “staro”odmah ne valja?!
Biti kulturan,vaspitan treba vratiti u modu!

Zoran

pre 1 godinu

Psiholozi, kao sekta su uništili školstvo (iako izgleda da to rade političari ali savetnici su ti koji upravljaju), uništili su relativno zdrave odnose u školi, prebacili to i u porodice, i na kraju maltretiranjem dece sa posebnim potrebama (a o tome bi trebalo da daju reč defektolozi) i njihovim uvođenjem u redovnu nastavu zaokružili svoju destruktivnu priču.

Mila

pre 1 godinu

Kućno vaspitanje bi trebalo da svakog nauči da kada neko uđe u kuću ustane a ne da leži ili sedi
Isto i da se gost isprati.
Ovo samo pokazuje odnos prema znanju u državi.

Antiwar

pre 1 godinu

Ne. Najbolje je da nastavnik kad udje poljybi stopalo svakog ycenika a ako nekog preskoci, da roditelji odmah dignu frku.
Steasno u sta smo se pretvorili. Posledice su vec vidljive i o najgorim posledicama vec citamo u crnim hronikama medija.

Madam X

pre 1 godinu

"Kada sam išla u školu ustajali smo da ih pozdravimo jer se to smatralo znakom poštovanja. što je deo nekog prošlog vremena. Tako nešto je tipično za vojsku i policiju, jer je to način pozdravljanja u tim sistemima, i to je u redu.


Устаје се да се поздрави старији и када уђе у кућу, не само у учионицу и то није део неког прошлог времена него део васпитања.

johnny

pre 1 godinu

cio vijek se ustajalo profesorima... ja sam ustajao svih 12 godina skolovanja... danas se deci udovoljava sve, samo da bi postali veci debili... i pataziti...

Nije škola kenjac

pre 1 godinu

Nastavnik sam u Berlinu, tom gradu-idolu svih modernih shvatanja. Jedno od modernih shvatanja jeste da đaci ne ustaju, i to već odavno. A mi nastavnici se sada borimo za to da skinu noge sa stola i da ne ulazi i izlazi iz učionice ko kad mu se htjedne, a kamoli da otpozdrave kad uđemo. Gledaju te kao ludog vanzemaljca kad im ispričaš da se nekad ustajalo (ako te od buke uopšte čuju).

Treba reći

pre 1 godinu

Jedna od najvažnijih delatnosti u nekom drustvu je obrazovanje.
Protestantske zemlje prednjače, nekoliko vekova unazad, zbog davanja prednosti stručnosti u odnosu na podobnost .
Ustajanje i drugi načini potčinjavanja dece ne služe sticanju znanja, što je glavna uloga škola .
Osnovno vaspitanje i ostali socijalni elementi se stiču u porodici .

Milan

pre 1 godinu

Ja sam bio blago sokiran kad mi je dete reklo da ne ustaju kad udje uciteljica. To se u moje vreme podrazumevalo. I tu nije samo poenta cistog ustajanja, vec da od neceg mora da se pocne. Dok su nekad vazila neka druga pravila sve je bilo mnogo bolje. Deca su bila mnogo bolja. Imam dva deteta u skoli i kad vidim kako se generalno deca ponasaju nije mi dobro. Iskreno zalim prosvetne radnike i ja taj posao ne bih radio ni za koje pare. Ne znas ko ih vise maltretira. Dal deca, dal roditelji, dal sistem. A bedno placeni. Uzas jedan!!

Stojadin 45

pre 1 godinu

Kada starija osoba ili nadredjeni udje u prostoriju u kojoj sedim (soba, kancelarija) ja ustanem - tako sam vaspitan.
Danas, npr. dodju gosti, a polovina ukućana (naročito deca) i ne pomeri glavu sa tebleta, telefona ili kompjutera - toliko o poštovanju.
I da ne zaboravim - od kada su glavnu reč preuzeli razni psiholozi, pedagozi, saveti roditelja i sl. a ne nastavnici, sve je krenulo nizbrdo.
Niko se ne trudi da škole imaju logopede, defektologe, socijalne radnike nego su samo tobobože neka prava dece ugrožena.

Olja

pre 1 godinu

Dakle, i ovo je došlo na red. Zamislite, još postoji "ustati starijem"!
Stvarno je zastarelo. Sve što miriše na na "ono nekad" trebalo bi zameniti nečim novim. Samo, pitam se, da li bi trebalo proterati i onaj prastari način "stvaranja potomstva". Pa taj način je toliko star da uopšte nije jasno kako opstade do dana današnjih.

Ambis

pre 1 godinu

Sta je problem da deca ustanu nastavnicima iovako su mnoga deca predebela eto im minijaturne vezbe. Ja bih bio na vratima i isao korak unutra i van da ih teras da ustaju i sede kao trening.

Драган КНН

pre 1 godinu

По мом дубоком увјерењу дугогодишњег професора , мора постојати узајамни однос поштовања ученик - професор и обрнуто . Начин на који се то исказује је форма (ако је добра зашто је мијењати) . За мене је незамисливо да се при сусрету у граду не поздравим (са добар дан или наклоном) са мојим ученицима , од којих сам неке учио и прије неколико десетака година (нормално је да их не препознајем , већину) , али отпоздрав , свакако !!!

Ana

pre 1 godinu

Radim u školi i mislim da ustajanje nije izraz poštovanja. Poštovanje je kada komuniciramo i radimo na pristojan, učtiv i uvažavajući način. Ustajanje je za mene privid poštovanja, lažna slika u koju bi da verujemo a suština...pa suština je da smo, kao društvo, učinili sve da zaglupimo našu decu. U razloge ne ulazim, jer ne razumem tu "visoku politiku", ali mi je jasno da se sve urušava. Mama koji sa decom radimo su vezane ruke. Prekobrojna odeljenja, preveliki broj medjusobno nepovezanih predmeta, nema nagrađivanja vrednih nastavnika ni kažnjavanja loših, agresivnost dece mora da se trpii, ne rešava se... Deca vide da se znanje ne isplati, da je lakše kupiti diplomu, da su obrazovani i osobe od integriteta skrajnuti. To je ono čemu ih kao društvo učimo. A onda je važno da ustanu kad nastavnik ulazi, iz poštovanja? Poštovanje se iskazuje na drugi način ako je stvarno. Taj formalizam, bez suštine, nas je i doveo dovde. I svi smo krivi za to.

joca

pre 1 godinu

Da li je moguce da smo do toga došli? Zar ti strucnjaci nisu ustajali nastavnicima? Ako su strucnjaci ne bi ni pricali o ovome. E zato, zbog ovolikih stricnjaka smo ovde gde jesmo...

milana

pre 1 godinu

Treba da ustanu, jer je i poštovanje i sve radnje koje su do tada radili prekidaju da bi čas počeo na vreme. Deca ako ne uatanu, neka i ne primete da je nastavnik ušao, pa onda dok primete ometaju čas. Taj čin igra 2 uloge

Losmi

pre 1 godinu

Pa s obzirom kakva si današnja deca, trebalo bi ovo da ostane, bar nešto discipline da ostane u njima i uvek će se videti ko je ustao a ko nije, dok dobar dan može da kaže pola, a pola ne, to se neće primetiti.

Točak

pre 1 godinu

Ako počnemo da učimo decu pravim vrednostima od malih nogu možemo se nadati da ce se u buducnosti izgraditi kao ljudi i sa jednim odgovornim stavom pristupiti zivotnim izazovima.

mozaks

pre 1 godinu

to ovi demokratski opredelji stp su trazili i da deca imaju vecu moc nad roditeljima,pa sad i ovo..njih ocito njihovi roditelji nisu vaspitali..
ucitelj nastavnik profesor..to ti je tkr drugi otac i majka..i ako njih n epostujes..sta vise pricati.ne moze niti nije bogom dano da svaki ucenik bude genije..i da ima sve petice ali zato je potrebno postovanje da postoji uzajamno..a narocito odnos mladji stariji..a naravno desava se i obrnuto,kada ucitelj vidi talenat u djaku..i pogura ga svim svojim znanjem..
zalim danasnje i ucitelje a i ucenike,jer su ih roditelji ovi novi toliko svojim.vaspitanjem.unakazili,da su postali invalidi zivota.ne sposobno da kaze i zdravo,vec te samo pogleda preko onog mobilnog ,mozda klimne glavom i gleda te ko tele ..

V for Vendetta

pre 1 godinu

nastavnike da samaraju pre svakog casa najbolje bi bilo?
broj slobodnih mesta na fakultetima koji treba da obrazuju nastavnime i učitelje dovoljno govori.

mix

pre 1 godinu

Moraju.
Dosta vise sa preispitivanjima nekih pravila koja su generacijama vazila i koja su mnoge generacije izvele na pravi put.

Pocece na drustvenim mrezama da se diskituje i da li treba voda da se pije pa ce sigurno biti i onih koji ce se zalagati da nema potrebe...
Alo bre, dosta sa glupostima. Demokratija i sloboda izrazavanja ce morati da imaju neka ogranicenja ako covecanstvo zeli da opstane.
Puno smo sebi dozvolili cim se malo malo dovode neke stvari u pitanje.

mudrac

pre 1 godinu

Naravno da trebaju. Zašto od svega praviti dramu. Poštovanje se treba ukazati a time se jasnije ukazuje na hijerarhiju i deca od malih nogu uče da postoje neki sistemi u kojima će sutra živeti. Naravno oni se mogu truditi da budu u vrhu nekog sistema, firme i slično. To se zove praviti karijeru i sticati položaj u društvu iliti sistemu. Ako nema sistema nastaje anarhija.

Vukovac

pre 1 godinu

Formalizam jeste bitan. I u školi i na poslu. Deca moraju da se vaspitavaju, da se spremaju za zivot.

Mene vise interesuje rekonstrukcija školstva gde ce ucitelji, nastavnici, profesori da spremaju đake za zivot, da objasne praktičnu primenu onoga sto predaju. A ne generaijski da ponavljaju lekcije.
Sada kada sam vec stariji voleo bih da se vratim u skolu jer sam shvatio da mnogo stvari nisam gledao iz ugla primene i života jer je bilo bitno samo da se nauci za 5 i to je to.

ivke

pre 1 godinu

ljudi gde živite, pući će mo kao društvo ako nastavimo ovako. l dokle više sa rušenjem sistema vrednosti. sve vam je bespotrebno. ovo više nema smisla

verba volant

pre 1 godinu

(nastavak)
Bila sam briljantan djak. To se produžilo i u gimnaziji, ali je već moralo da se više uči.
Na kraju: pripadam velikom protivniku studiranja po Bolonjskoj deklaraciji. I tu bih vratila stari sistem: predavanje, vežbe, grfički radovi,ili kolokvijumi za dobijanje potpisa, a onda bato na dvomsemestralni ispit (matematika I kod čuvenog Dr. Ernesta Stipanića, četiri sata pismenog, pa kad položiš na usmeni) i tako 37 ispita +diplomski.
Za pripravnički sto sam sela puna samopouzdanja. Šta si devojko sve savladala, pa za tebe nema granica. Stigla je i tehnološka revolucija. Pa šta. Ako si bila u stanju da spremiš i položiš onakvu matematiku, šta je za tebe word, exsel, Acad. I opet samostalno, i iz knjige.
Imala sam projekte koji su imali fakultetske tehničke kontrole. Poštovala profesore znajući šta su sve uradili, ali ni jednog trenutka nisam sumnjala u sebe. Očekivala sam samo benigne primedbe. Tako je i bivalo.
Što se ajfona, tableta i ostalog tiče, profesori mogu da upute decu na članke korisne za konkretno predavanje, ali da bi mogao da misliš i rešavaš probleme, ti činjenice moraš da imaš u „vuglu, a ne na guglu“.

Dr Mr

pre 1 godinu

Mi smo ustajali. Postovanje ljudima koji nas uce. Meni se svidja japansko ucenje postovanja prema starijima a pogotovu nastavnicima. Mozda kao dete to ne razumemo, ali sto sam stariji sve vise i vise shvatam, da ti malo gestivi koje smo naucili u detinjstvu su vazan segment nase kulture i morala.

Rale

pre 1 godinu

Ne znaci to samo postovanje, nego i "spremni smo za nastavu".
Desilo se x puta da neko ne ustane, trazi nesto po torbi i slicno. Nije smak sveta ako se ne ustane. Ustajanjem dajes znak profesoru da je sve u redu i da cas moze da pocne. Tako da sam za ustajanje.

neobavezno

pre 1 godinu

Ustati pred nastavnicima jeste gest poštovanja! Ali, gde danas uopšte vidimo poštovanje, bilo gde i bilo prema kome? Starije generacije su vaspitavane u vremenu kada su važile neke druge vrednosti. Danas se podsmevaju tako vaspitavanoj deci!

croata

pre 1 godinu

Kad sam ja isao u skolu ako nisam ustao i pozdravio profesora znalo je biti odlazaka u kut a i samara, a najgore mi je bilo povlacenje zulufa. To se dogadjalo kad sam stvarno nesto zabrljao. Profesore smo postivali, a i bojali se. A jos smo znali i kuci dobit po lampi od roditelja ako bi se slucajno potuzili na profesora. Znao se red.
E sad mislim da smo dobro ispali, ali dajem za pravo danasnjim klincima kad kazu "ako kazete da je to dobar odgoj sta ste se onda ubijali i ratovali devedesetih".

Hrundi Bakshi

pre 1 godinu

croata, 24. jul 2022 22:51)

Eeh,otvorio si temu za celonocno zborenje.
Sa takvima kao ti bih rado pricao o ovome,o svemu.
Ali...
Ukratko,nismo se,mi obican narod,nista pitali. Nekolicina "pametnih" nas je dovela tu gde smo.
Ja ,u svojim 50tim,samo imam secanja na predivno detinjstvo i letovanja u Makarskoj i Drveniku.
Vaspitavan i obrazovan u tadasnjem sistemu,i eto,da skratim,jedna od uciteljica i par nastavnika iz osn. skole su jos zivi,i dan danas kad ih sretnem nikako drugacije im se ne javim nego sa "Dobar dan,uciteljice,naztavniče.."
Danas im deca udaraju zauske.
Ako to tako danas treba,onda u redu. Moj sin to nece da uradi,makar ja u zatvor isao. Bolje ja,nego on.
Uglavnom,uruseni smo skroz,ne znam kod vas,ali,eto nek bude merilo to da je Juga nekad imala 22 mil. stanovnika,a danas dabogda 15-16.
I kazu,bolje je danas.
Pozdrav

vremena se menjaju

pre 1 godinu

Nije pozdravljanje nastavnika zastarela metoda u školi, nego očito sama škola. Ulazimo u doba kada bi ljudi hteli da im deca idu u školu a da ih ona, eto, ničemu ne edukuje, pa ni osnovnom ljudskom ponašanju. Da nastavnik ne sme da vikne na neposlušno i razmaženo dete, da ne sme da mu da nisku ocenu jer će to možda da mu izazove stres, da mu ni na koji način ne prikaže sliku stvarnog života, već prosto samo da sede tamo i rade šta hoće.

U takvom pogledu, škole same po sebi već zastarevaju i neće ih biti do kraja trećeg milenijuma. Edukacije će se obavljati na druge načine, sterilnije i izolovanije - možda ugradnjom čipa sa određenom tarifom.

Jovica NS

pre 1 godinu

Živim pored osnovne škole i zgrožen sam ponašanjem dece.Bacaju smeće gde stignu,urlaju,šaraju zidove...Samo im povećavajte prava,pa će izrasti u divne ljude...

Predrag

pre 1 godinu

Komunizam/socijalizam i SFRJ su bili zakon. Deca su bila jednobrazna u učeničkim keceljama a nastavnici su bili autoritet i poštovani. Ova deca što su učila veronauku su najbolji dokaz da istu treba proterati iz škola.

Ivan

pre 1 godinu

Fakultetski sam obrazovan.Do mozda 4tog razreda se ustajalo profesorima.Na fakultetu i srednjoj skoli se nije ustajalo profesorima, i bio je tu neki pozdrav tipa dobar dan.Neke profesore kojr sretnem, stanem popricam sa njima, i 15god nakon zavrsetka srednje. Postovanje i autoritet se ne sticu ustajanjem, nego pedagoskim radom, gde cete mlade ljude uputiti da se sto bezbolnije jednog dana osamostale. Kazu ne valja sto mladi nisu isli u vojsku, da ih nauci autoritetu.Da vas nauci zivotu, ja bih rekao,da vas spremi da ce nekad neko neskolovaniji i neinteligentniji od vas biti u mogucnosti da vam komanduje. Tako je u vojsci,na poslu i u zivotu generalno. Ali ne treba to propagirati kao neku vrednost....

Zoran

pre 1 godinu

Generacija 78, osnovna škola, uređena država, ustajali nastavnicima, sa druge strane nastavnici: jedan pipkao devojčice, drugi pipkao dečake, treći napucavao učenike loptom, šamarao i zavrćao zulufe, četvrti dolazio pijan na časove, peti švercovao kafu ...

neobavezno

pre 1 godinu

Ustati pred nastavnicima jeste gest poštovanja! Ali, gde danas uopšte vidimo poštovanje, bilo gde i bilo prema kome? Starije generacije su vaspitavane u vremenu kada su važile neke druge vrednosti. Danas se podsmevaju tako vaspitavanoj deci!

MARKEĐANI

pre 1 godinu

Naravno, trenutno i sa tim pravilnom, deca su bahata i bezobrazna, osećaju se da im niko nista ne moze. Dok sam ja išao u školu, pre nekih 20tak godina, nastavnik je bio autoritet, danas možeš da ga vređaš, pljuješ i biješ i skoro nikakve posledice bahati đak neće imati.

ako smem da primetim

pre 1 godinu

Ma jok, treba neki pozdrav ajfonom da se osmisli. I da roditeljima ne padne na pamet da dete posalju u prvi razred bez telefona od hiljadu i po evra, tako se stice samopouzdanje i grade kvalitetne licnosti.

Nako iz mase

pre 1 godinu

@Reforma, ali smislena, gradivo i program nemaju veze sa ovim o čemu se polemiše. Ovde se radi o načinu pokazivanja poštovanja. Ni Vi ne poštujete svakoga podjednako ali se javljate ljudima kada ih sretnete. A ovde se radi o školi, gde ipak mora da postoji neki red. A to što se na ovu temu uošte polemiše samo pokazuje do koje mere je prosveta uništena. Mene bi, i dan danas, bilo sramota da sretnem svog nastavnika i da se njemu / njoj ne javim. Što se gradiva tiče, ne pišu nastavnici program, nego ga sprovode po uputstvu.

key and peele

pre 1 godinu

itekako treba, da bi znala da postuju znanje o da se ne vrti sver oko njih. da sutra ne tripuju da na yt pise prava istorija srba i prava geografija planete

da je srece pa da deca ciste skolu, kao u japanu, onda bi nas manje kad odrastemo bacalo djubre po svakom kutku gradova, sela i prirode

Antički odgoj

pre 1 godinu

Ništa normalnije nego se pridići kad se pozdravljaš sa starijom osobom. To je klasa! Ostali su klošari, treš. To je civilizacijska stvar, a ne neka potreba ili merenje ko je i koliko zaslužio poštovanja!

Generacija '85

pre 1 godinu

Nisam imao previše poštovanja prema profesorima, kako su nas naučili da ih zovemo (iako uopšte nisu profesori, već nastavnici), dok sam bio mlađi. Sad kad sam malo porastao, i kad ih se setim, imam još manje poštovanja.
Inače, ustajem i kad se rukujem, kada se neko novi priključuje stolu za kojem sam itd, ali ovo nametnuto treniranje strogoće i autoriteta je smešno. Jedan od poštovanijih profesora među nama đacima je bio čovek koji je insistirao da mu ne ustajemo i koji je dozvoljavao da sam odeš do toaleta, dok si sve ostale morao da pitaš, a imali smo i one koji te ne bi pustili da to obaviš sve i da ga moliš na kolenima.

Postoji puna korpa razloga zašto nastavnici danas nisu poštovani i (ne)ustajanje to neće promeniti.

Homer

pre 1 godinu

Ја бих као у Јапану увео да сами ђаци у основној и средњој школи одржавају своје учионице. Уче се раду, мање се баца ђубре јер знају да ће то они морати да почисте. Код нас немогућа мисао, да нечије чедо прља руке....

Hrundi Bakshi

pre 1 godinu

Najbitnije da ucite decu da popovima ljube ruke...
(suboticki mornar, 24. jul 2022 10:00)

Mislim da si ovim svima zapusio usta i ostavio bez mrve argumenata.
Uce ih da idealizuju licemerne alkose i razvratnike (cast izuzecima),a ljude koji pokusavaju da ih necemu nauce,samo sto ne p....u po njima.
I svi ovi sto zagovaraju da ne treba da se ustane,nemaju pojma da,recimo,kad dama ustane sa stola ili prilazi stolu,ili gde se vec sedi,muskarac treba da ustane.
Demokratija nas je urusila moralno,socioloski,zdravstveno,ekonomski,demografski,kako god hocete. Da se ogradim,ova demokratija za koju smo se,boga ti,borili. Ako ima "D" od nje.

fuzi

pre 1 godinu

Nastavnik/učitelj/profesor - em su stariji, em su životno iskusniji, em ti zavisi budućnost od njih i vi retardi koji ne ustajete ima vas i ovde na komentarima???? Ima da se ližete s'njima dok vi ne ostarite

Hrundi Bakshi

pre 1 godinu

Najbitnije da ucite decu da popovima ljube ruke...
(suboticki mornar, 24. jul 2022 10:00)

Mislim da si ovim svima zapusio usta i ostavio bez mrve argumenata.
Uce ih da idealizuju licemerne alkose i razvratnike (cast izuzecima),a ljude koji pokusavaju da ih necemu nauce,samo sto ne p....u po njima.
I svi ovi sto zagovaraju da ne treba da se ustane,nemaju pojma da,recimo,kad dama ustane sa stola ili prilazi stolu,ili gde se vec sedi,muskarac treba da ustane.
Demokratija nas je urusila moralno,socioloski,zdravstveno,ekonomski,demografski,kako god hocete. Da se ogradim,ova demokratija za koju smo se,boga ti,borili. Ako ima "D" od nje.

Veliki brat

pre 1 godinu

Ovi što pominju da škola nije vojska nemaju pojma zašto se u vojsci staje mirno kada starešina ulazi u prostoriju ili kada se stoji u stroju i dežurni naredi "mirno"!

Ako ne znate i ako mislite da je u vojsci sve maltretiranje, počevši od ranog ustajanja i nameštanja kreveta, pogledajte i poslušajte govor admirala William-a H. McRaven-a pred studentima Univerziteta u Teksasu, u tom govoru lepo objašnjava ZAŠTO je u vojsci sve tako kako jeste. Druga stvar je kod nas što su neki do činova došli maženi i paženi, pa su se iživljavali nad regrutima ne shvatajući čemu služi vojna obuka.

A sad kad se to primeni na školu, ustajanje kada nastavnik uđe u učionicu treba da bude obavezno, ali ne zbog iskazivanja poštovanja prema starijem ili zbog toga što je to način da se pozdravi nastavnik, već što učenici samim ustajanjem moraju da prekinu svako ćaskanje sa drugarima ili bilo šta drugo što nema veze sa časom.
To ustajanje je kao neka vrsta psihološkog i mentalnog prekidača kojim se prebacuju u režim nastave, bilo da nastavnik tog časa predaje, ispituje usmeno ili daje kontrolni ili pismeni, od tog trenutka sva pažnja učenika je na onome što im govori nastavnik.

Zamislite učionicu u kojoj deca ćaskaju, crtaju karikature, nastavnik ulazi, a učenici to i ne primećuju, nego nastavljaju po svom... na šta bi ličili takvi časovi?

Slažem se da bi ta promena pažnje učenika mogla da se izvede i bez ustajanja, ali poprilično teže, naročito u eri mobilnih telefona!

Nove lampe za stare

pre 1 godinu

Profesori ovakvi kakvi su danas (čast izuzetcima) ne zazlužuju ni autoritet ni poštovanje. A ispada da sve što podiže autoritet i poštovanje kod profesora treba uvesti na silu. I šta ćemo sad kad više nije komunizam i kad su učenici zaštićeni ko beli medvedi? Profrsori koji vrede - poštovanje zasluže sami, a ostali valjda prolaze kako su zaslužili, mnogi realno i nisu za tu profesiju. To je prirodna "demokratska" selekcija, kao i svuda na zapadu. To je slika i prilika našeg društva i kulture. Kome ne odgovara, neka se obogati pa nek šalje decu u privatne škole.
Jedino što eventuačno može država je da se "malo" koriguje zakon i da se dozvole kamere po školama (hodnici i učionice). Samo pitanje da li bi prošlo, negde su probale škole same da proguraju kamere za obezbedjenje nekih delova pa i to nije zaživelo.

Han

pre 1 godinu

I onako je sve otislo u propast… Devalvirano, relativizovano, nista se ne mora, nikome to ne treba, šta ima to veze.. Posle kad te živo zakuca kao ekser, e onda je kasno.

da, da...

pre 1 godinu

Zbog ovakvih “modernih” psihologa smo tu gde jesmo.Zasto ono sto je “staro”odmah ne valja?!
Biti kulturan,vaspitan treba vratiti u modu!
uco

ne, uco niste u pravu. tu smo gde jesmo zbog i vama poznatoj mudrosti "pametniji popusta".

Ok

pre 1 godinu

veliki broj nastavnika u osnovnim i srednjim skolama lece svoje komplekse nad decom. zasto bi im se ustajalo?
(glade, 24. jul 2022 09:59)

A jos veci broj roditelja leci svoje komplekse nad nastavnicima, zato u prosveti rade samo matori da nesto menjaju i najgori. Ali nema veze deca su vam presavrsena i prepametna, ne moraju nista ni da uce

Matori Kesa

pre 1 godinu

Davno, u poljoprivrednoj skoli u Rumi knjizevnost je predavala Lj. C. - imala je nadimak Sana ! Kada se setim te iskompleksirane i nedoradjene osobe dodje mi da se vratim u Rumu i da je zasluzeno pozdravim u ime svih kojima je pokvarila skolovanje i mladost ! Nasuprot njoj Profesor M. Dragojevic sa nadimkom ,,baba,, bila je i otac i majka i pedagog i strucnjak sa 20 g. prakse - Veterinar ! Slava joj ! Na silu nema postovanja !

verba volant

pre 1 godinu

Ustajanje nastavniku/profesoru smatram poštovanjem tradicije i izrazom dobrog domaćeg vaspitanja. To, naravno ne znači izražavanje poštovanja konkretnom profesoru. To tek treba da zasluži.
Po cenu da me proglasite rigidnom i konzervativnom ja sam za stari,dobri ,ja ga nazivam austrougarskim načinom, obrazovanja. To znači maksimalno zanimljivo predavanje, tabla , kreda, sveska, udžbenik.
Što više podsticanja za samostalno učenje iz užbenika. Ne bubetanje, nego :čitanje lekcije, razumevanje, memorisanje i vežbanje reprodukcije.
Lično sam se prilično dosadjivala na času, ali sam već u 3. Osnovne shvatila da mi je bolje da skoncentrisano slušam predavanje i zapamtim što više gradiva. To mi je skraćivalo vreme učenja kod kuće i omogućilo da se bavim raznim drugim aktivnostima : crveni krst, mladi gorani, sport i najdraži šah.
(nastavak)

kole

pre 1 godinu

To je elementarni znak postovanja. Jel ustanu vojnici kad udje staresina u kabinet za nastavu. Jel ustaju ministri kad udje predsednik drzave na sednicu. Jel ustanu svi ljudi na svetu kad se svira njihova himna. Pa pobogu, nece im noge otpasti ako ustanu i pozdrave profesora. Cude me roditelji koji kazu da njihovi razmazeni debili kakvi su i sami ne treba da ustaju profesorima, a ne shvataju da ce se to nepostovanje i ponizavanje ubrzo odnositi i na njih same.

keki

pre 1 godinu

Moraju.
Dosta vise sa preispitivanjima nekih pravila koja su generacijama vazila i koja su mnoge generacije izvele na pravi put.
Demokratija i sloboda izrazavanja ce morati da imaju neka ogranicenja ako covecanstvo zeli da opstane.
(mix, 24. jul 2022 08:23)

Generacijama se igralo oko vatre i zahvaljivalo nebeskim bicima preko samana,pa to ne znaci da zbog toga treba da se nesto radi. Od malih nogu ucite decu suboordinaciji i kako je to normalno stanje. Verujem da na balkanu i jeste,ali zato smo tu i gde jesmo.

Han

pre 1 godinu

I onako je sve otislo u propast… Devalvirano, relativizovano, nista se ne mora, nikome to ne treba, šta ima to veze.. Posle kad te živo zakuca kao ekser, e onda je kasno.

Дампер

pre 1 godinu

Od kad su uveli psihologe u vojsku ona se počela raspadati, a od kad su počeli da primaju po školama ove kvazi psihologe... nastavak se vidi svakodnevno
(mile, 24. jul 2022 08:44)

Ово је нажалост, у потпуности тачно, само бих додао "психолошкиње" уместо психолози, јер преко 90% су жене. И то наравно није случајно.

Toni

pre 1 godinu

Iz razgovora sa nekim porodicama koje žive u malo "rigidnijim" sistemima (srednji i daleki Istok), sam zaključio da se u njihovim zemljama puno toga nauči i reguliše u školama. Pored klasičnog obrazovanja, uči se i ponašanje i odnos prema društvu. Kod nas apsolutno niko i ništa ne profiliše ponašanje djece osim samih roditelja, pa sad vidite koje su šanse da postanu delikventi.

Nebojša

pre 1 godinu

Ako ustajanje dece vodi njihovom vaspitanju, kako to da vi koji ste ustajali, samim tim vaspitani, niste preneli to vaspitanje na sopstvenu decu? Ako nastavnik hoce postovanje dece, neka ga zasluzi svojim radom a ne svojim ulaskom u ucionicu...
(sab, 24. jul 2022 10:26)

Ja da sam ministar zadužen za obrazovanje doneo bih ukaz da ne morate da ustanu ali da za svako delo nepoštovanja,kradje,te nasilja ili uništavanja školske ili imovine učenika budu adekvatne kazne pa i izbacivanje ukoliko treba pa bi onda roditelji koji i treba to da rade a ne nastavnici vaspitali svoju decu.

knez

pre 1 godinu

Nazovi postovanje, nazovi tradicija ali nesto tako mora. Psiholozi nas ubiše, nema više granice. Srozava nam se autoritet roditelja, nastavnika, profesora, policajca, drzave....

Mija

pre 1 godinu

Nisam pročitala tekst.Izlišno je pričati o tome.Ako se uopšte zna šta je poštovanje.Ti ljudi , učitelji ,nastavnici ,profesori, formiraju karakter , daju vaspitanje,jednom rečju formiraju ljude.Sama činjenica da neko sa strane ušao u prostoriju u koju učenici borave 5-6 h treba da se to vreme razgraniči od jednog do drugog ulaska profesora ,ali i vaspitava ti decu da poštuju one koji dolaze .Tako nauče i sutra kad budu počeli da rade ,kad stranka uđe u kancelariju da treba da ustanu i pozdrave je.Ne treba dopustiti deci opuštenost jer to vremenom prelazi u bahatost i nered.Ustajanje i pozdrav je znak za početak novog rada.A kažu vaspitanje deteta počinje u stomaku majke, a vaspitanje radnog čoveka počinje u školskoj klupi.

Дача

pre 1 godinu

Наставик сам и не инсистирам на устајању, али децу којој сам одељењски старешина учим да треба да устану кад наставник уђе. За то постоје практични разлози о којима теоретичари (педагози, психолози и сл.) никада не размишљају јер у ствари и не држе часове, о свему причају само теоретски.

Пре него што наставник уђе деца раде различите ствари - једни нешто читају, други пишу домаћи из другог предмета, неки дремају лежећи на клупи, неки једу, неки разговарају, смеју се, гледају нешто на телефону... Кад наставник уђе, ученик који устане прекида све активности. Они који не устају често наставе са оним што су радили док их наставник не опомене.

Такође, иако делује да то никакве везе са поштовањем и васпитањем нема, у пракси није тако. То се лако види кад не инсистирате на томе да ученици устају, али погледате ко није устао - и уопште се не изненадите.

Super simple

pre 1 godinu

"Strucnjaci" kao sto je ova Biljana Lajovic su upravo razlog sto nam je skolstvo u ovakvom mulju, a deca nikad gora i nevaspitanija.

Bongo

pre 1 godinu

Prvo da osuđeni i presudjeni više ne ustaju sudijama, panda vidimo kako je to prošlo. Lako je na prosveti da siljite. Nije ni loše da deca shvate da su prinčevi i princeze samo roditeljima, a ne i generalno

Srbeda

pre 1 godinu

Meni, odraslom na selu inače, uvek bilo neobično u Beogradu kada doktor prolazi i da uđe u ordinaciju niko u čekaonici ne ustaje.

uzrok problema

pre 1 godinu

Ako počnemo da učimo decu pravim vrednostima od malih nogu možemo se nadati da ce se u buducnosti izgraditi kao ljudi i sa jednim odgovornim stavom pristupiti zivotnim izazovima.
Točak

da, to je posao roditelja jer posle sedme godine je manje vise kasno.
ali, ako ti roditelji sam ne zive u duhu zivotnih vrednosti zaboravi.

A

pre 1 godinu

Boze oko cega se ovde diskutuje i polemise...to je elementarna kultura.Da li treba komsiji da se kaze "Dobar dan", da li se semafor prelazi na zeleno, da li se papir baca u kantu?

Soko

pre 1 godinu

Isto je kad 30 djaka kaze dobar dan ili kad 120 nogara stilica krene da drlja po podu. Poštovanje se stiče, ne nasledjuje niti dobija postavljenjem. To sto su djaci i deca generalno i ocigledno postali nekulturni, nema veze sa ustajanjem ili neustajanjem, to bas nista neće promeniti, vec se radi o korenitim promenama u modernim društvima, ka kojim s radošću srljamo, jer nam je rečeno da je tamo cilj. U tim društvima, ceni se svako zanimanje koje je profitabilno i moćno - lopov, bandit opste prakse, kriminalac, švercer, sumnjivi biznismen, političar, stagod ... Srećom, sve ima svoj kraj, mozda je taj kraj vec krenuo, ali nismo jos svesni da je krenuo... Znaci ceka nas jedan moćan RESET...

Гале

pre 1 godinu

О томе не треба расправљати, то је лажна дилема као и гомила сличних које нам се стално намећу. Наравно да треба, јер истинске људске вредности и морал су давно установљени. Али, пропаганда је застрашујуће снажна...

Lea

pre 1 godinu

To je gest kulture i ne treba ga ukidati. To što deca ustaju kad nastavnik uđe nema značaja za nastavnika koliko za decu, samo što će deca to shvatiti tek kasnije. A za pristojnost nikad nije kasno

nekač

pre 1 godinu

Deca se nikada neće sama od sebe disciplinovati. Ako ih roditelji nisu disciplinovali, tesko da ce škola, osim ako je jako stroga. Kako je u Srbiji integritet roditelja u proseku nizak, ne mogu se očekivati vaspitana deca. U tom smislu skola (osnovna) mora da bude stroga.

lavirint

pre 1 godinu

@
Generacija 99, za 12 godina osnovne i srednje skole nismo nikad ustajali. Nije nikakva nova promena da se ne ustaje, vec odavno je praksa.
(Marko, 24. jul 2022 10:26)

Isto generacija 99, a uvek smo ustajali. I u osnovnoj i u srednjoj školi.

I tako...

pre 1 godinu

Miloš Kecman, 24. jul 2022 10:41

Na fakultetu te profesor oslovljava sa "kolega", u tome je stvar. Kad stigneš do fakulteta, smatraš se odraslim i ravnopravnim, a na tom nivou nema potrebe za kurtoaznim ustajanjem. U osnovnoj i srednjoj školi si još dete kod roditelja, učitelja i vaspitača

hm?

pre 1 godinu

Ja sam imao profesora koji je drzao cas, bez obzira na zvono. Sve dok profesor ne zavrsi, niko nije smeo da ustane, bez obzira sta bi zvono oznacilo pocetak odmora. Na zalost, danas je pokojni, iako cesto pomislim na njega kada vidim ovu raspustenu i razmazenu decu.

nele

pre 1 godinu

@Miloš Kecman
Pa nije bas tako. U to neko "nase vreme" smo ustajali profesorima i vecina profesora je imala postovanje uz par izuzetaka. A kad vidim danasnje generacije, mogu da kazem da smo mi ispali prilicno dobro.
Inace, imao sam profesora koji je ocekivao i da ga dva redara cekaju pored katedre. I znalo se, ne ustanes ili ne nacrtas se pored katedre kao redar, ili galamis za vreme casa - na tablu da odgovaras. ALi je bio i korektan pa je zasluzio nase postovanje, ako ispostujes trazeno