Aktuelno

Subota, 09.07.2022.

10:09

Uputstva za vožnju auto-putem kroz Crnu Goru FOTO/VIDEO

Izvor: Izvor: B92, cdm.me

Uputstva za vožnju auto-putem kroz Crnu Goru FOTO/VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

94 Komentari

Sortiraj po:

samo realan

pre 1 godinu

E moj sine, pa ovi ne mogu jos da prodaju i prekrece sto je Tito napravio sa radnim akcijama...
(samo realan, 9. jul 2022 15:36)

Krečenje je uvek najskuplje ;)
Uvek je lako izgraditi, treba posle održavati, a kod nas se nikad ništa nije održavalo kao treba. Koja bolnica ili škola kod nas ima u budžetu stavke za fasadu, prozore, trotoar? Izgradnja je jednokratan trošak i često manji od troška održavanja tokom 40-50 godina.

Mozda je najbolje da ga iskopamo posle 40 godina pa nek kreci, krpi rupe, menja bandere, odrzava hidro centrale, menja sine na prugama, prepokriva i kreci bolnice. Steta sto zatvorise onaj goli otok. Imalo bi se za sve u ovoj zemlji.

NIKOLA

pre 1 godinu

Beogradjanin
Uštedećeš max 30 min.Fora je u bezbednosti itd a ne u vremenu.A tih 5-6 sati do mora ima se još načekamo godinama.

Samo da nas opet ne uhvate

pre 1 godinu

...i bez najnovijeg za kojeg se radi projektna dokumentacija a tice se trase ZR/Bgd i Temisvar/Bgd)

A projektna dokumentacija prava puslica, kao i uvek, uvažava rizike gradnje dugačkih mostova na zabarenom, likvefabilnom, banatskom tlu - na onaj naš, tradicionalni, pravi srpski način.
Pa ili će da košta kao da se objekti spremaju za svakodnevne 50 MT termonuklearne udare, ili će ga oduvaja prvi jak rumunski potres.
Hvala manitou-u, provereni eksperti su odavno tu i opet šilje olovčice

Objavite komentar molim

pre 1 godinu

@ Tomy Čubura
Nije mi stvarno jasno, niste vi prvi, da se vole davati komentari o stvarima o kojima se nista ne zna a lako su provjerljive.
Hrvatski autoputevi ( sa izuzetkom Bina Istre) nisu pod nikakvom koncesijom , eto. Lako provjerljivo za one koji hoće. Tako da, bez obzira sto bi nekime bilo drago, treba utvrditi činjenice.

Podatke treba proučiti

pre 1 godinu

Srbija ima najvise km izgradjenog autoputa od svih SFRJ republika.

Najvise izgradjeno u zadnjih 10 godina.
(I to vam je tako, 9. jul 2022 13:12)

# Link komentara

Pa ipak nije a evo i dokaza:

hr.wikipedia.org/wiki/Autoceste_u_Hrvatskoj
bs.wikipedia.org/wiki/Autoputevi_u_Srbiji
bs.wikipedia.org/wiki/Spisak_autoputeva_i_brzih_cesta_u_Sloveniji

brm

pre 1 godinu

Замисли, изградили 41км аутопута за 16 година самосталности а кредит ће да враћају и њихови чукунуци! Опасан напредак. Кад будеш ишао тим путем сврати у Колашин и питај људе како живе…
(veliki, 9. jul 2022 17:25)

U Kolašinu su se izgradila dva skijališta. Baš sam sticajem okolnosti bio ove zime i mogu da kažem da sam oduševljen. A tek im je izgradnja svega u začetku. Ne možeš nekretninu više tamo da nađeš u novogradnji ispod 2000 evra za kvadrat. I oni što su živeli loše, moći će od zimske sezone dobro da se snađu, ako imaju nešto u glavi. Mada, i leti sad već imaju malo turista. Ne brini ti za Kolašin. A 41km autoputa po onom terenu gde ili praviš tunele ili mostove, nije lagan. Nadam se da ne porediš pravljenje autoputa kroz Vojvodinu, ili eventualno Šumadiju sa onim u CG.

mg

pre 1 godinu

није мени жао што се отцепише, но што им оста у држави оно што никад није била црна гора, полимље и стара источна херцеговина. ено њима цетиња и брда и подгорице, на им све са тузијем и улцињом, ал што узеше баштину немањића, то ми жао ка око да су ми узели

A je li? Nije ni Vojvodina nikad bila Srbija do bliske prošlosti znaš.

Petar

pre 1 godinu

Tommy Cubura, da napravljeno 500k stanova, ali ta nepravda i nejednakost je i dalje vidljiva.Mnogi ili vecina nisu dobili nista, a uzimali su im od plata.Koje su posledice te socijalisticke "urbanizacije"?Nestanak sela, zapustenost imanja, bioloska ugrozenost Srbije.Sve sto je bilo potrebno Srbiji je izgradnja puteva i ljudi bi ostali na svojim imanjima.Zato polako, nije sve na plus strani.I danas policija,vojska i politicari dobijaju stanove po mnogo jeftinijim cenama, a ostali to placaju mnogo skuplje.Sta je to tako znacajno za ovu zemlju izvela vojska i policija?Samo mi nemojte o soc.pravdi iz vremena SFRJ.Dolar onda i sad ne vrede isto, ako pricate o dugovima iz tog vremena, morate ih preracunati u danasnji dolar. Nesumnjivo je da je odluka o deindustrijalizaciji Srbije doneta jos u doba SFRJ, a da je zavrsena u vreme privatizacije.

Boris

pre 1 godinu

Svaka čast, tim putem se upravo izbegava najkritičniji deo puta kroz CG i zbog čega su mnogi izbegavali da idu na more tamo. Gledam onaj nadvožnjak autoputa ispred Podgorice, impozantno zaista. Inače kad već pišem komentar da napišem vezano za deo puta kroz Srbiju i granični orelaz, bio prošle nedelje, deo posle Prijepolja do granice je propao ozbiljno, van naselejnih mesta trava i korov se nadvija na put, zaštitne ograde zarđale i na svakih 5 metara udarene. Stajališta iz put prepuna smeća, neuređena. A naš granični prelaz tuga, pre par godina novo urađeno, nedovršeno i već ono što je urađeno je propalo. Ispod kućica policajaca u ladovini leži čopor pasa lutalica u ladovini, tuga tuga tuga. Traka nema, neobelezeno, neznas gde prilazis gde stajes. Kroz Cg druga pesma, iako nisu novi putevi puno puno čistije, obeleženo sve, novi znakovi ili bar čisti. Kontejner na svakom stajalistu. Nadam se da čita neko ovo ili ipak da zažmurimo svi na ove ruzne stvari.

Tomy Čubura

pre 1 godinu

E to vam je ostavio drug Tito.

Dugove.
Nerasciscene racune.
Ruzne gradove soc realizma.
NIKAKVU putnu infrastrukturu.

Sramota je da jedna zemlja okrenuta ka turizmu dobija svoje prve kilometre autoputa tek nakon sto smo usli u 2/5 21. veka.

Da ne govorim da je hrvatska sa mnogo duzom obalom morala da daje autoputeve pod koncesiju i sad od putarina ne vidi ni cent !
(I to vam je tako, 09. jul 2022 11:06)
sug SFRJ u najgorem slucaju je bio par milijadi $ !
samo 1 stvar - hidrocentrala Djerdap danas da se pravi kostala bi 30 milijardi $ !!!
stanova drustvenih podeljenih radnicima izgradjeno je oko 500.000 sa kucama koje su radnici izgradili kreditima koje nisu fakticki ni vracali to je do milion .... i danasnja vrednost toga 20/30 milijardi $ !
pruga , bolnica domova zdravlja , autoputeva , domova kulture odmaralista ...to samo Bog zna koliko je izgradjeno i kolika je danasnja vrednost toga !!!!!!
prvi boeing 737/300 1985 g. kao prvi evropski korisnik dobija JAT , a 5 aviona po 23 miliona$ su placeni izvozom u USA ( recimo prva petoletka Trstenik je pravila kocnice i stajni trap za Boeing ! )
itd,itd,itd ...daleko bi nas odvela priča .
ima i loših stvari , uglavnom posle Tita su se desavale a najveca mrlja te drzave je kradja i prodaja beba iz porodilista .....to je zaista neverovatno kako je to dozvoljeno ....

Tomy Čubura

pre 1 godinu

Како ли се Немци и Французи снађу у Бугарској која је чланица Европске уније, а користи латиницу? Како се снађу у Грчкој чији је алфабет још компликованији него ћирилица? Да нису можда одустали од путовања у те две земље? Нема горе болести од аутошовинизма. Његош је лепо написао у Горском вијенцу: "Којој овци своје руно смета,
онде нема ни овце ни руна".
Скинули бисте ви ћирилицу и са Музеја краља Николе, да вас није стид.
(Pantagruel, 09. jul 2022 21:10)
snadju se tako što na svakom znaku ima natpis i latinicom ! ali treba malo mrdnuti iz sela !

Алекса

pre 1 godinu

Zasto tvrdis da smo jedan narod i to (SRPSKI)?
Ja nisam Srbin, Crnogorac sam!
(Bokyyyy, 9. jul 2022 23:46)

Нисмо ми један народ. У Црној Гори живе Срби који су Црногорци. Али живите и ви који нисте Срби. Он каже да је Тито направио нацију којој ти припадаш, и да се у њој окупило све оно што би Петровићи само пре сто година "истраживали"...

Тако да ти сигурно ниси исти народ као ми или као Његош....

Superhik

pre 1 godinu

Uputstvo za otplatu kredita besmislenih građevinskih poduhvata (pljački ) narodima država koje su ih preuzele u obavezu je neophodno !

Umka

pre 1 godinu

Kad gradis autoput iz budzeta to je znak da ti je drzava finansijski jaka..
(C i n i k, 9. jul 2022 21:21)

To znaci da nece niko drugi da gradi. Privatnici ne grade gde nece da zarade, onda mora drzava.

---

U hr autoput nije isplativ zbog enormnih zaduzenja za izgradnju, a taj deo pod koncesijom je cak lose i ugovoren jer kad prodje sezona koncesionar naplacuje od budzeta hr svaki nedostajuci auto koji je bio projektovan da prodje a nije jer nema sezone cele godine..
(C i n i k, 9. jul 2022 21:21)

U Hrvatskoj su autoputevi napravljeni da spajaju Luku Rijeka sa Bečom i Budimeštom, kao i Luka Ploče sa istim tim autoputevima.

C i n i k

pre 1 godinu

Mi radimo klasicno (pre)zaduzivanje drzave, dok kod koncesije koncesionar radi i odrzavanje koje kroz godine postaje sve skuplje i skuplje
(gospodin 3%, 09. jul 2022 22:44)


Pojma ti nemas a ponajmanje o koncesijama za autoputeve, da je koncesija dobra ko sto pises svako bi je imao a u Evropi je ima jedino hr..
To da ce koncesionar da "radi" odrzavanje autoputa je smejurija..
Ti naivno mislis da je koncesionar neki Bozic Bata, koji dolazi kod tebe da ti pomogne tako sto ce da odrzava i placa autoput ?
SRB ima javni dug 53% tako da pisanje o "prezaduzenosti" za autoputeve je takodje tvoje totalno nepoznavanje materije..

key and peele

pre 1 godinu

није мени жао што се отцепише, но што им оста у држави оно што никад није била црна гора, полимље и стара источна херцеговина. ено њима цетиња и брда и подгорице, на им све са тузијем и улцињом, ал што узеше баштину немањића, то ми жао ка око да су ми узели

DelBoy

pre 1 godinu

Нећемо ми бар још десет година имати завршен цео тај аутопут до црногорског приморја. Зато лепо, Грчка. Све аутопутем, а и избор обале много већи него у Црној Гори. Кад се не би губило толико времена на преласку границе између Србије и Македоније, стизало би се за 7-8 сати.
Пре три дана се вратили са Ситоније. До тамо је жена све извозила сама. Тек у повратку је последњу деоницу предала мени, од Јагодине до Београда. Ја чистије (а топло) море и лепше плаже са природним хладом (четинарима) нисам видео од свог детињства, кад сам два лета провео и Цавтату. Цене у продавницама су можда свега 20% више него у Београду. Храна и пиће уопште нису скупа, ни у малим продавницама, а плус имате Лидл на десетак километара за евентуалне веће набавке. Једино ресторани деру. Немате вечеру за двоје одраслих и двоје деце, испод 65-70 евра. Али не мора да се вечера у ресторану баш свако вече. Свако друго или треће можете да поднесете, ако сте обоје запослени, па свако плаћа наизменично.
(Pantagruel, 09. jul 2022 21:29)

Poenta price je da si ti bio u Grckoj? :)))

Veliki brat

pre 1 godinu

@I to vam je tako
Sta je kralj ostavio?
Drug Tito je ostavio auto-puteve, aerodrome, luke, fabrike... a umro covek pre vise od 40 godina!
(@@@, 9. jul 2022 12:23)

Tito je nenormalnom brzinom povećavao dug SFRJ od 1970. do 1980. godine (uvećan za oko 5 puta, sa 4,5 na 22 milijarde dolara, a deo tog duga i danas vraćamo, s tim što je najveći deo oprošten), da nije umro 1980. godine, prošao bi kao Čaušesku!

A to šta je ostavio... pa, gradile su i druge zemlje nešto, nije samo SFRJ. Pogledaj šta je Nemačka postala do 1980. godine, a 1945. godine bila sva u ruševinama, plus morala da plaća ratne reparacije i vrati sve što je dobila kao pomoć za obnovu industrije.


E moj sine, pa ovi ne mogu jos da prodaju i prekrece sto je Tito napravio sa radnim akcijama...
(samo realan, 9. jul 2022 15:36)

Krečenje je uvek najskuplje ;)
Uvek je lako izgraditi, treba posle održavati, a kod nas se nikad ništa nije održavalo kao treba. Koja bolnica ili škola kod nas ima u budžetu stavke za fasadu, prozore, trotoar? Izgradnja je jednokratan trošak i često manji od troška održavanja tokom 40-50 godina.



A u SFRJ si imao autoput od Slovenije do Makedonije.
(dzoni, 9. jul 2022 16:07)

Baš od SLO do MK, neprekidan autoput?


Svi napreduju od kad su pobegli od Srbije.
(MM, 9. jul 2022 12:24)

Nisu toliko napredovali, nego Srbija ide u suprotnom smeru!
Kao kad si u vozu koji stoji, a na susednom koloseku voz ide u suprotnom smeru, pa imaš osećaj da se i tvoj voz kreće ;)

Bokyyyy

pre 1 godinu

коментар је безвезе, али тек за ово немам речи колика је глупост! Пошто у време Југе Црногорцима нису прављени аутопутеви, они су отишли од Србије??? Па овакву безвезарију дуууго нисам прочитао! Какве везе Србија има са тим??? Ми смо у СРЈ и СЦГ финансирали Црну Гору, из свог буџета улагали огроман новац а они нису давали скоро ништа. Кад су већ отишли пре 16 год, шта им толико требало да изграде ауто пут, још због њега упали у дужничко ропство из кога се неће извући деценијама! Ништа ти не разумеш. Тито јесте запостављао и Србију и ЦГ јер је то један народ (СРПСКИ - и Мило се изјашњавао као Србин, као и Његош, књаз Данило и сви остали!). Измислио је црногорску и македонску нацију да би разбио српски национални корпус, створио републику ЦГ и Македонију (кад су оне постојале раније?) да би спречио да Србија има излаз на море и да има превелику територију! Разбио је српски народ у 4 републике и последице тога сви добро осећамо, баш као и Срби који данас живе у МК, ЦГ и Хрватској. Србија ни на који начин није кочила ЦГ, Тито јесте, али они нису због тога отишли из Југе! А од Србије су отишли на намештеном, неуспелом референдуму који је организовао Мило како би имао своју приватну државу!
(veliki, 09. jul 2022 17:20)

Zasto tvrdis da smo jedan narod i to (SRPSKI)?
Ja nisam Srbin, Crnogorac sam!

pera

pre 1 godinu

Onda je i horizontalna signalizacija za maloumne, poput tebe i slicnih, kojima smeta sve sto moze nekom da pomogne.
Sta ce mi zmigavac ako vidis da skrecem levo!?
(aha, 09. jul 2022 13:29)
ne mora covek da ima neki veci kapacitet da shvati sta sam napisao al eto ti nemas ni toliki

gospodin 3%

pre 1 godinu

@C i n i k

uporedjujes babe i zabe autoput u Hrv nije isplativ zbog protoka saobracaja sto je i logicno jer niko u novembru ne ide put plaza....drugo km auto puta za deonice u vojvodini kosta u proseku 1.5mil e dok mi nemamo deonicu koju placamo ispod 10mil, samo je grdelica izasla na 5 puta veci iznos od predvidjene cifre koja je vec bila prenapumpana

Mi radimo klasicno (pre)zaduzivanje drzave, dok kod koncesije koncesionar radi i odrzavanje koje kroz godine postaje sve skuplje i skuplje

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

Norveška, koja važi za bogatu zemlju, ima iznenađujuće loše puteve. Ko ne vjeruje, YouTube kanal Kristo Boginski, čovjek vozi kamion, da vidite samo kakvim "kozjim stazama" ono je nevjerovatno.
(.., 9. jul 2022 17:00)

U odnosu na broj stanovnika prilicno velika, razudjena i geografski nezgodna (tuneli, krivine, usecanja u brdo i sl), negde nema ni to nego samo trajekt. Ne isplati im se toliko gradnja ogromnih puteva, ali zato im maltene svaka opstina ima aerodrom.
Ono po cemu sam vozio uopste nisu bili losi putevi. Malo nezgodni da, uklesani u brdo ili serpentine, ali sam kvalitet puta skroz OK, bez rupa. Jedino sto im je 50 skoro svuda, pa malo traje dok stignes, al kud svi Norvezani, tu i mali Olaf :D

Pantagruel

pre 1 godinu

A što? Misliš li da postoji neki Srbin u CG koji ne zna latinicu? A sem toga baš bi bilo zanimljivo vidjeti nekog Njemca ili Francuza kako bi se snalazili sa ćirilicom. Ovako kad vide da piše Kolašin barem znaju gdje idu. Sa znakom koji ima ispisamo Колашин, teško bi se snašli. Treba biti pragmatičan.
(Mile dizna, 09. jul 2022 18:37)
Како ли се Немци и Французи снађу у Бугарској која је чланица Европске уније, а користи латиницу? Како се снађу у Грчкој чији је алфабет још компликованији него ћирилица? Да нису можда одустали од путовања у те две земље? Нема горе болести од аутошовинизма. Његош је лепо написао у Горском вијенцу: "Којој овци своје руно смета,
онде нема ни овце ни руна".
Скинули бисте ви ћирилицу и са Музеја краља Николе, да вас није стид.

Pantagruel

pre 1 godinu

Нећемо ми бар још десет година имати завршен цео тај аутопут до црногорског приморја. Зато лепо, Грчка. Све аутопутем, а и избор обале много већи него у Црној Гори. Кад се не би губило толико времена на преласку границе између Србије и Македоније, стизало би се за 7-8 сати.
Пре три дана се вратили са Ситоније. До тамо је жена све извозила сама. Тек у повратку је последњу деоницу предала мени, од Јагодине до Београда. Ја чистије (а топло) море и лепше плаже са природним хладом (четинарима) нисам видео од свог детињства, кад сам два лета провео и Цавтату. Цене у продавницама су можда свега 20% више него у Београду. Храна и пиће уопште нису скупа, ни у малим продавницама, а плус имате Лидл на десетак километара за евентуалне веће набавке. Једино ресторани деру. Немате вечеру за двоје одраслих и двоје деце, испод 65-70 евра. Али не мора да се вечера у ресторану баш свако вече. Свако друго или треће можете да поднесете, ако сте обоје запослени, па свако плаћа наизменично.

tRupe

pre 1 godinu

Cela Austrija je pokrivena dobrim autoputevima. Verujem da će Crno Gorci postaviti ćerilične table kad ponovo navale Rusi u CG, i kad preusmere trenutnu političku orijentaciju.

C i n i k

pre 1 godinu

Znači od 1036 km pod koncesijom je 388 km.
(Umka, 09. jul 2022 16:05)

SRB, od cca 2000 km autoputa ( sto izgradjenih a sto projektovanih i bez najnovijeg za kojeg se radi projektna dokumentacija a tice se trase ZR/Bgd i Temisvar/Bgd) , 0 ( i slovima: nula) koncesija..
Pri tom, autoput Raca /Kuzmin skupa sa mostom preko Save i 8 km autoputa u RS, se gradi iz budzeta kao i Fruskogorski koridor u preteznom delu...
Kad gradis autoput iz budzeta to je znak da ti je drzava finansijski jaka..
U hr autoput nije isplativ zbog enormnih zaduzenja za izgradnju, a taj deo pod koncesijom je cak lose i ugovoren jer kad prodje sezona koncesionar naplacuje od budzeta hr svaki nedostajuci auto koji je bio projektovan da prodje a nije jer nema sezone cele godine..

stonoga

pre 1 godinu

Samo da ne bude kvalitetena kao nas Milos Veliki…. Posle 2-3 god asfalt je vec ispucao i u nekim deonicama potonuo… dno… a da ne pricao za obilaznicu oko Bgd preko Pupina … tu se neki delovi doslovce raspadaju

Mile dizna

pre 1 godinu

А зашто су сви знакови исписани латиницом, уместо ћирилицом? Срби из Црне Горе по уставу могу да захтевају да знакови буду исписани ћирилицом, то јест матерњим језиком, исто као и у осталим земљама чланицама Европске Уније, као и кандидатима.
(Никола, 09. jul 2022 16:04)

A što? Misliš li da postoji neki Srbin u CG koji ne zna latinicu? A sem toga baš bi bilo zanimljivo vidjeti nekog Njemca ili Francuza kako bi se snalazili sa ćirilicom. Ovako kad vide da piše Kolašin barem znaju gdje idu. Sa znakom koji ima ispisamo Колашин, teško bi se snašli. Treba biti pragmatičan.

veliki

pre 1 godinu

Svi napreduju od kad su pobegli od Srbije.
(MM, 09. jul 2022 12:24). А Србија највише и видиш како сви кукају што смо најбољи и напредујемо најбрже и на све начине покушавају да нас зауставе! Џаба! Замисли, изградили 41км аутопута за 16 година самосталности а кредит ће да враћају и њихови чукунуци! Опасан напредак. Кад будеш ишао тим путем сврати у Колашин и питај људе како живе…

Ravna Gora

pre 1 godinu

Znači od 1036 km pod koncesijom je 388 km.
(Umka, 9. jul 2022 16:05)

Autocesta Rijeka - Zagreb je isto vlasnistvo drzave tako da nije ni ta pod koncesijom, samo Macelj i Istarski ipsilon.

maxy

pre 1 godinu

I to vam je tako: u pravu si, sampioni ste zadnjih 10 godina. Ali to je zato, jer zadnjih 10 godinja niko vise pa i ne gradi autoceste. Normalne zemlje su ih izgradile davno pre. Samo se doda ponekad neka nova deonica. Vi oko BG nemate pobilaznicu alo. U Lj je bila zavrsena u doba SFRJ.
(Slovenac, 09. jul 2022 15:55)

I oko moga sela obilaznica završena u doba SFRJ. To je tako sa selima. Kažu da su gradovi malo veći, pa treba više vremena da se napravi.

veliki

pre 1 godinu

Crnogorcima svaka cast, jedino njima nisu pravljeni putevi u vreme Jugoslavije, bili su zapostavljeni, to je svima jasno, zato su i otisli od nas na kraju.
(@@@, 09. jul 2022 12:23) Цео коментар је безвезе, али тек за ово немам речи колика је глупост! Пошто у време Југе Црногорцима нису прављени аутопутеви, они су отишли од Србије??? Па овакву безвезарију дуууго нисам прочитао! Какве везе Србија има са тим??? Ми смо у СРЈ и СЦГ финансирали Црну Гору, из свог буџета улагали огроман новац а они нису давали скоро ништа. Кад су већ отишли пре 16 год, шта им толико требало да изграде ауто пут, још због њега упали у дужничко ропство из кога се неће извући деценијама! Ништа ти не разумеш. Тито јесте запостављао и Србију и ЦГ јер је то један народ (СРПСКИ - и Мило се изјашњавао као Србин, као и Његош, књаз Данило и сви остали!). Измислио је црногорску и македонску нацију да би разбио српски национални корпус, створио републику ЦГ и Македонију (кад су оне постојале раније?) да би спречио да Србија има излаз на море и да има превелику територију! Разбио је српски народ у 4 републике и последице тога сви добро осећамо, баш као и Срби који данас живе у МК, ЦГ и Хрватској. Србија ни на који начин није кочила ЦГ, Тито јесте, али они нису због тога отишли из Југе! А од Србије су отишли на намештеном, неуспелом референдуму који је организовао Мило како би имао своју приватну државу!

..

pre 1 godinu

Norveška, koja važi za bogatu zemlju, ima iznenađujuće loše puteve. Ko ne vjeruje, YouTube kanal Kristo Boginski, čovjek vozi kamion, da vidite samo kakvim "kozjim stazama" ono je nevjerovatno.

Никола

pre 1 godinu

А зашто су сви знакови исписани латиницом, уместо ћирилицом? Срби из Црне Горе по уставу могу да захтевају да знакови буду исписани ћирилицом, то јест матерњим језиком, исто као и у осталим земљама чланицама Европске Уније, као и кандидатима.

Ime

pre 1 godinu

Ovo se proveri u 2 koraka na netu da ne dobijate ni cent od putarina.

Ali kako tebi lakse da verujes.
(I to vam je tako, 9. jul 2022 13:11)

Ili ne razumijes ili namjerno lazes. Sve sto je pod HACom ide drzavi pa idi provjeri sto je to sve, uzmi i vise od 2 koraka ako treba.

dzoni

pre 1 godinu

(I to vam je tako, 9. jul 2022 11:06) # Link komentara

Grcka je 1990 imala ukupno 150 km autoputa ,Irska 20 km,Finska 200 ,Norveska 0 ..A u SFRJ si imao autoput od Slovenije do Makedonije.

U CG i BOsni je izuzetno tezak teren ..to je npr razlog sto najbogatija zemlja sveta Norveska i dan danas nema autoputeve..

dzo

pre 1 godinu

@ @@@ Crnogorcima svaka cast, jedino njima nisu pravljeni putevi u vreme Jugoslavije, bili su zapostavljeni, to je svima jasno, zato su i otisli od nas na kraju.


O cemu pricas ..pa svi putevi u CG sem ovog autoputa od 40 km su napravljeni za vreme SFRJ..Crna Gora je cela u planinama ,kanjonima..ti stvarno mislis da je to isto da se radi kao put kroz ravnicu..npr u Grckoj gde je takav teren kakav je u CG tu uopste ne postoje putevi .
Crna GOra ima 600 000 ljudi ..da se napravi onakva putna mreza iz pocetka u CG bi trebalo jedno 50 milijardi dolara

Umka

pre 1 godinu

Hrvatska od putarina ne vidi ni cent za puteve za čiju izgradnju nije ni dala cent.
(Nikad više, 9. jul 2022 11:38)

A1 Dalmatina - 480 km - Hrvatske autoceste d.o.o.
A2 Zagorska autocesta - 60 km - Autocesta Zagreb – Macelj d.o.o.
A3 Posavska autocesta - 306 km - Hrvatske autoceste d.o.o.
A4 Varaždinska autocesta - 96 km - Hrvatske autoceste d.o.o.
A5 Slavonika - 58 km - Hrvatske autoceste d.o.o.
A6 Goranka - 81 km - Autocesta Rijeka - Zagreb d.d.
A7 Primorka - 28 km - Autocesta Rijeka - Zagreb d.d.
A8 Istarski ipsilon - 64 km - Bina-Istra d.d.
A9 Istarski ipsilon - 76 km - Bina-Istra d.d. (
A10 Neretvanska autocesta - 8 km - Hrvatske autoceste d.o.o.
A11 Sisačka autocesta - 32 km - Hrvatske autoceste d.o.o.

Znači od 1036 km pod koncesijom je 388 km.

tom pus

pre 1 godinu

prodješ Kolašin pa lijevo skretanje prema Mateševu
(rešpekt, 09. jul 2022 
koliko posle kolašina i ima li neki putokazi od skretanja koliko ima do izlaska na autoput

tom pus

pre 1 godinu

 ne verujem da su otisli od nas zato sto su bili zapostavljeni, tu su tudji interesi bili u pitanju. Uostalom CG je i danas prilicno zavisna od nas, veliki broj turista dolazi iz Srbije, studenti iz CG dolaze u Srbiju, koriste i nas zdravstveni sistem.
(000, 09. jul 2022 13:02)

Zahvaljujemo

pa normalno,isti smo narod,pusti ti političke ,,elita,, one rade za druge

samo realan

pre 1 godinu

E to vam je ostavio drug Tito.

Dugove.
Nerasciscene racune.
Ruzne gradove soc realizma.
NIKAKVU putnu infrastrukturu.

Sramota je da jedna zemlja okrenuta ka turizmu dobija svoje prve kilometre autoputa tek nakon sto smo usli u 2/5 21. veka.

Da ne govorim da je hrvatska sa mnogo duzom obalom morala da daje autoputeve pod koncesiju i sad od putarina ne vidi ni cent !
(I to vam je tako, 09. jul 2022 11:06)


E moj sine, pa ovi ne mogu jos da prodaju i prekrece sto je Tito napravio sa radnim akcijama. Inace, da nije bilo tih radnih akcija, i zaludjenosti u Tita, ne bi imali ni struje danas, kamo li puteva koliko su ovi utrzni. Inace cisto da znas, u Titovo vreme, radno vreme je bilo 8 sati, subota i nedelja su uglavnom bili neradni dani. Znali su se praznici, pa ti imaj petlju kad stavis zastavu na firmu da radis. Sad se prijatelju vise ne zna nista niti ima kalvog reda. Sad lopove zovemo biznismenima, dame noci su starlete i ugledne gradjanke koje imaju vise pratilaca nego sto bi imao Nikola Tesla da je ziv, cega smo se nekad stideli sad je to za ponos a cime bi trebali da se ponosimo to je sad za osudu i treba da se stidimo toga. Nekad je porodica bila svetinja, a danas nam pune glavu da su tata i tata, sto su nekad bili tata i mama.

Rob Sinji

pre 1 godinu

Svi napreduju od kad su pobegli od Srbije.
(MM, 9. jul 2022 12:24)

A Srbija napredovala više od svih od kako se otarasila polupismenih lezilebovića i direktora iz bratskih republika.
Do duše ni moja ni tvoja izjava nisu u potpunosti tačne ali eto da vidiš kako je lako lajati i pljuvati po nekome bez osnova ili razloga.

nemanja

pre 1 godinu

u zivotu nisam video turbine da rade sto u tunelimo sto u trznim centrima.
(badjon, 09. jul 2022 11:49)

Nadam se i da nećeš jer u punom kapacitetu rade samo u slučaju požara kada izbacuju dim van tunela

Dex

pre 1 godinu

Svi napreduju od kad su pobegli od Srbije.
(MM, 09. jul 2022 12:24)

A od Srbije se štekaju za šećer, brašno i ostale namirnice, dobar napredak!
(4, 9. jul 2022 12:41)

To je zato sto Srbija besplatno deli imovinu svojih gradjana, pa sto ne bi kad je dzabe ili skoro dzabe. Bolje uzeti nego kupiti negde drugde.

Гиле

pre 1 godinu

Ови што критикују што је тек сада направљено парче аутопута треба да знају да је и ово парче вероватно неисплативо. Али ако се гледа да дођу туристи исплативо само ако се појача број туриста. Само њима треба још доста километара аутопута да би то стварно било да се сјурим у Цг. Овако још увек се брже стиже до Хрватског приморја, ко иде тамо.

Slovenac

pre 1 godinu

I to vam je tako: u pravu si, sampioni ste zadnjih 10 godina. Ali to je zato, jer zadnjih 10 godinja niko vise pa i ne gradi autoceste. Normalne zemlje su ih izgradile davno pre. Samo se doda ponekad neka nova deonica. Vi oko BG nemate pobilaznicu alo. U Lj je bila zavrsena u doba SFRJ.

Alexa

pre 1 godinu

"E to vam je ostavio drug Tito.
(I to vam je tako)"

Pre Tita volovska kola po centru Beograda, kaljuga svuda. Pogledaj snimke. Sto se tice dugova, svaka ex-Yu drzava je mnogo zaduzenija nego tada.
Ne kazem da je sve bilo dobro, mnogo mana, ali nas je jndustrijalizovao. Pa nasa vlada i dalje privatizuje ono sto je u to doba napravljeno.

Alekksej

pre 1 godinu

Konto famoznog autoputa....
Prvi put mi se desilo da me TomTom odvede na još nezavršen put....
Autoput još nije završen pa ni sami prilazi. Nije otvoren i ne radi....Ne gubite vreme i živce....
Ako imate sreće, putar sa kanapom preko celog puta će isti spustiti i pustiti vas da prodjete....Posle je samo faktor sreće ..
Mada može kao i meni da se desi da vas ne pusti i izgubite pola sata, a auto overite na makadamu ...

Vazdaisto

pre 1 godinu

E sad kada na ovaj put izadju crnogorski junaci, majstori volana, ova uputstva nista nece vredeti. Obzirom da do sada ovi junaci nisu videli autoput, smatrace da su u obavezi da odmah daju gas do daske kako bi svima pokazali svoje vozacko umece i velike mogucnosti svojih (ukradenih iz Evrope) automobila i motorcikala…
(Nata, 9. jul 2022 13:35)
Mi iz Evrope ne krademo automobile više, to smo ostavili 2000. sad ih regularni uvozimo, a krademo zlato sudeći po novinskim člancima. Sudeći po istim člancima, vi ste zaglavili u devedesetim i ne mrdate nidje. Za vožnju si u pravu.

milanm

pre 1 godinu

Čestitke za CG !
Ne tako davno, većina onih koji su živeli na teritoriji SFRJ nisu imali tekuću vodu i toalet, a kad
je devedesetih, u svetu, ogroman novac postao dostupan, umesto da ga iskoriste za razvoj i još tešnje sarađuju , vrli poznavaoci, uglavnom, nepostojeće prošlosti su se dohvatili za guše i dan-danas ne posustaju .
Nije blam biti siromašan , blam je ponašati se glupo .

HAC

pre 1 godinu

@Da ne govorim da je hrvatska sa mnogo duzom obalom morala da daje autoputeve pod koncesiju i sad od putarina ne vidi ni cent !

Nije točno. Potpuna laž i dezinformacija.U koncesiji na moru je samo Istarski ipsilon. Prvi put čujem da je HAC koncesionar.
(HAC, 09. jul 2022 11:58)

Ovo se proveri u 2 koraka na netu da ne dobijate ni cent od putarina.

Ali kako tebi lakse da verujes


Nevjerojatno! S takvim znalcima čudo da niste Švicarska. Znači autocesta ZG-ST je u koncesiji? Hvala na informaciji. Upravo da i jest, što nije, PDV ne ide HR nego isto koncesionaru pretpostavljam. Propali mi već odavno, samo nismo bankrot još proglasili. Uživaj legendo...

blam

pre 1 godinu

Sta pricas ti dete?! Pa u to vreme Tita je cela zemlja industrijalizovana i izgradjeni maltene svi autoputevi, fabrike, elektrane i pruge koji postoje i danas na teritoriji cele bivse juge. A Tita nema vec 40 godina i ti se danas setis da je on kriv za nesto. Koliko nam je kriv Kralj Pera ili Milos Obrenovic tek ako je ovaj kriv sto nije izgradio vise?
(Sumadin, 09. jul 2022 13:43)

Posto ti niko nije do sad rekao.

SFRJ je JEDINA zemlja istocnog bloka koja nije ispunila prvu petoletku.

Prvih 5 godina su se bavili iskljucivo nacionalizacijom i proterivanjem srpske inteligencije.

Vazdaisto

pre 1 godinu

A gde je uputstvo kako stici do tog autoputa ?
(vozac, 9. jul 2022 10:55)

Crna Gora je jedna ulica druže, ako ti treba upustvo, onda ti nema pomoći.

Loli

pre 1 godinu

@@@

Zaboravio si samo da napises da je Tito ostavio i drzavni sistem koji se raspao cim je on umro!? U stvari dok je jos bio u bolnickom krevetu. A koji je i rezultirao krvavim raspadom i gradjanskim ratovima 90tih. ON licno je odrzavao separatizam Slovenije, tolerisao i tetosio Hrvatsko ustastvo, i napravio nacije Muslimane i Makedonce i danasnje Montenegrine (ne i prave Crnogorce). Cisto istine radi.

Dva oka u glavi

pre 1 godinu

Evo objasnjenja kako stici iz Srbije na auto put...

Dolazak ide iz pravca Bijelog Polja ili Rozaja i Berana , i od mesta Ribarevine glavnom magistralom idete normalno ka Kolasinu.

Kod Kolasina ne idete pravo ka kanjonu Morace, vec skrecete ka Kolasinu i Matesevu gde je u blizini petlja za ulazak na novi auto put.

Izlaz je posle 41 km na petlji Smokovac, na ulazu u Podgoricu.
Odatle ko nece u grad, modernom obilaznicom ide oko Podgorice u svim pravcima...kroz tunel Sozina ka Baru,ili ka Budvi ili potpuno novim bulevarom prema Danilovgradu,Niksicu i jako dobrim novim putem za Herceg Novi ,Kotor,Trebinje...

Nata

pre 1 godinu

E sad kada na ovaj put izadju crnogorski junaci, majstori volana, ova uputstva nista nece vredeti. Obzirom da do sada ovi junaci nisu videli autoput, smatrace da su u obavezi da odmah daju gas do daske kako bi svima pokazali svoje vozacko umece i velike mogucnosti svojih (ukradenih iz Evrope) automobila i motorcikala…

I to vam je tako

pre 1 godinu

@Da ne govorim da je hrvatska sa mnogo duzom obalom morala da daje autoputeve pod koncesiju i sad od putarina ne vidi ni cent !

Nije točno. Potpuna laž i dezinformacija.U koncesiji na moru je samo Istarski ipsilon. Prvi put čujem da je HAC koncesionar.
(HAC, 09. jul 2022 11:58)

Ovo se proveri u 2 koraka na netu da ne dobijate ni cent od putarina.

Ali kako tebi lakse da verujes.

I to vam je tako

pre 1 godinu

Svi napreduju od kad su pobegli od Srbije.
(MM, 09. jul 2022 12:24)

Srbija ima najvise km izgradjenog autoputa od svih SFRJ republika.

Najvise izgradjeno u zadnjih 10 godina.

Sumadin

pre 1 godinu

E to vam je ostavio drug Tito.

Dugove.
Nerasciscene racune.
Ruzne gradove soc realizma.
NIKAKVU putnu infrastrukturu.

Sramota je da jedna zemlja okrenuta ka turizmu dobija svoje prve kilometre autoputa tek nakon sto smo usli u 2/5 21. veka.

Da ne govorim da je hrvatska sa mnogo duzom obalom morala da daje autoputeve pod koncesiju i sad od putarina ne vidi ni cent !
(I to vam je tako, 09. jul 2022 11:06)


Sta pricas ti dete?! Pa u to vreme Tita je cela zemlja industrijalizovana i izgradjeni maltene svi autoputevi, fabrike, elektrane i pruge koji postoje i danas na teritoriji cele bivse juge. A Tita nema vec 40 godina i ti se danas setis da je on kriv za nesto. Koliko nam je kriv Kralj Pera ili Milos Obrenovic tek ako je ovaj kriv sto nije izgradio vise?

000

pre 1 godinu

@ @@@
Crnogorcima svaka cast, jedino njima nisu pravljeni putevi u vreme Jugoslavije, bili su zapostavljeni, to je svima jasno, zato su i otisli od nas na kraju.
---
Ali je SFRJ Crnoj Gori ostavila prugu za Bar, projekat koji je skupo kostao drzavu i koji danas ne bi bio izvodljiv bez upliva stranog kapitala.

I ne verujem da su otisli od nas zato sto su bili zapostavljeni, tu su tudji interesi bili u pitanju. Uostalom CG je i danas prilicno zavisna od nas, veliki broj turista dolazi iz Srbije, studenti iz CG dolaze u Srbiju, koriste i nas zdravstveni sistem.

aha

pre 1 godinu

@pera
Onda je i horizontalna signalizacija za maloumne, poput tebe i slicnih, kojima smeta sve sto moze nekom da pomogne.
Sta ce mi zmigavac ako vidis da skrecem levo!?

@@@

pre 1 godinu

@I to vam je tako
Sta je kralj ostavio?
Drug Tito je ostavio auto-puteve, aerodrome, luke, fabrike... a umro covek pre vise od 40 godina! Posle njega, niko nista!
Drug Tito je od Jugoslavije napravio 4 turisticku silu Evrope. Da li su sve bivse republike ZAJEDNO danas 4 u Evropi?
Drug Tito ostavio 4 vojnu silu Evrope? Danas? Danas jedna baza grcke vojske ima vise aviona nego cela Srbija. Tito ostavio 4 000 tenkova, Srbija ima 200, ostali jos toliko svi zajedno, Tito ostavio 1100 aviona, Srbija ima 12 aviona...
Drug Tito ostavio 19 ekonomsku silu SVETA, danas Slovenija ima veci BDP od Srbije a ima 3 puta manje stanovnika.
Jel to Tito i danas treba da nam pravi puteve?

Crnogorcima svaka cast, jedino njima nisu pravljeni putevi u vreme Jugoslavije, bili su zapostavljeni, to je svima jasno, zato su i otisli od nas na kraju.

4

pre 1 godinu

Svi napreduju od kad su pobegli od Srbije.
(MM, 09. jul 2022 12:24)

A od Srbije se štekaju za šećer, brašno i ostale namirnice, dobar napredak!

I to vam je tako

pre 1 godinu

E to vam je ostavio drug Tito.

Dugove.
Nerasciscene racune.
Ruzne gradove soc realizma.
NIKAKVU putnu infrastrukturu.

Sramota je da jedna zemlja okrenuta ka turizmu dobija svoje prve kilometre autoputa tek nakon sto smo usli u 2/5 21. veka.

Da ne govorim da je hrvatska sa mnogo duzom obalom morala da daje autoputeve pod koncesiju i sad od putarina ne vidi ni cent !

pera

pre 1 godinu

jel ovo neki specijalni autoput, specijalna naplatna i tunel? Razumem da je to u cg prvi put da imaju komad autoputa al ovo su uputstva za maloumne

HAC

pre 1 godinu

@Da ne govorim da je hrvatska sa mnogo duzom obalom morala da daje autoputeve pod koncesiju i sad od putarina ne vidi ni cent !

Nije točno. Potpuna laž i dezinformacija.U koncesiji na moru je samo Istarski ipsilon. Prvi put čujem da je HAC koncesionar.

Dva oka u glavi

pre 1 godinu

Evo objasnjenja kako stici iz Srbije na auto put...

Dolazak ide iz pravca Bijelog Polja ili Rozaja i Berana , i od mesta Ribarevine glavnom magistralom idete normalno ka Kolasinu.

Kod Kolasina ne idete pravo ka kanjonu Morace, vec skrecete ka Kolasinu i Matesevu gde je u blizini petlja za ulazak na novi auto put.

Izlaz je posle 41 km na petlji Smokovac, na ulazu u Podgoricu.
Odatle ko nece u grad, modernom obilaznicom ide oko Podgorice u svim pravcima...kroz tunel Sozina ka Baru,ili ka Budvi ili potpuno novim bulevarom prema Danilovgradu,Niksicu i jako dobrim novim putem za Herceg Novi ,Kotor,Trebinje...

Sumadin

pre 1 godinu

E to vam je ostavio drug Tito.

Dugove.
Nerasciscene racune.
Ruzne gradove soc realizma.
NIKAKVU putnu infrastrukturu.

Sramota je da jedna zemlja okrenuta ka turizmu dobija svoje prve kilometre autoputa tek nakon sto smo usli u 2/5 21. veka.

Da ne govorim da je hrvatska sa mnogo duzom obalom morala da daje autoputeve pod koncesiju i sad od putarina ne vidi ni cent !
(I to vam je tako, 09. jul 2022 11:06)


Sta pricas ti dete?! Pa u to vreme Tita je cela zemlja industrijalizovana i izgradjeni maltene svi autoputevi, fabrike, elektrane i pruge koji postoje i danas na teritoriji cele bivse juge. A Tita nema vec 40 godina i ti se danas setis da je on kriv za nesto. Koliko nam je kriv Kralj Pera ili Milos Obrenovic tek ako je ovaj kriv sto nije izgradio vise?

@@@

pre 1 godinu

@I to vam je tako
Sta je kralj ostavio?
Drug Tito je ostavio auto-puteve, aerodrome, luke, fabrike... a umro covek pre vise od 40 godina! Posle njega, niko nista!
Drug Tito je od Jugoslavije napravio 4 turisticku silu Evrope. Da li su sve bivse republike ZAJEDNO danas 4 u Evropi?
Drug Tito ostavio 4 vojnu silu Evrope? Danas? Danas jedna baza grcke vojske ima vise aviona nego cela Srbija. Tito ostavio 4 000 tenkova, Srbija ima 200, ostali jos toliko svi zajedno, Tito ostavio 1100 aviona, Srbija ima 12 aviona...
Drug Tito ostavio 19 ekonomsku silu SVETA, danas Slovenija ima veci BDP od Srbije a ima 3 puta manje stanovnika.
Jel to Tito i danas treba da nam pravi puteve?

Crnogorcima svaka cast, jedino njima nisu pravljeni putevi u vreme Jugoslavije, bili su zapostavljeni, to je svima jasno, zato su i otisli od nas na kraju.

4

pre 1 godinu

Svi napreduju od kad su pobegli od Srbije.
(MM, 09. jul 2022 12:24)

A od Srbije se štekaju za šećer, brašno i ostale namirnice, dobar napredak!

000

pre 1 godinu

@ @@@
Crnogorcima svaka cast, jedino njima nisu pravljeni putevi u vreme Jugoslavije, bili su zapostavljeni, to je svima jasno, zato su i otisli od nas na kraju.
---
Ali je SFRJ Crnoj Gori ostavila prugu za Bar, projekat koji je skupo kostao drzavu i koji danas ne bi bio izvodljiv bez upliva stranog kapitala.

I ne verujem da su otisli od nas zato sto su bili zapostavljeni, tu su tudji interesi bili u pitanju. Uostalom CG je i danas prilicno zavisna od nas, veliki broj turista dolazi iz Srbije, studenti iz CG dolaze u Srbiju, koriste i nas zdravstveni sistem.

Nata

pre 1 godinu

E sad kada na ovaj put izadju crnogorski junaci, majstori volana, ova uputstva nista nece vredeti. Obzirom da do sada ovi junaci nisu videli autoput, smatrace da su u obavezi da odmah daju gas do daske kako bi svima pokazali svoje vozacko umece i velike mogucnosti svojih (ukradenih iz Evrope) automobila i motorcikala…

samo realan

pre 1 godinu

E to vam je ostavio drug Tito.

Dugove.
Nerasciscene racune.
Ruzne gradove soc realizma.
NIKAKVU putnu infrastrukturu.

Sramota je da jedna zemlja okrenuta ka turizmu dobija svoje prve kilometre autoputa tek nakon sto smo usli u 2/5 21. veka.

Da ne govorim da je hrvatska sa mnogo duzom obalom morala da daje autoputeve pod koncesiju i sad od putarina ne vidi ni cent !
(I to vam je tako, 09. jul 2022 11:06)


E moj sine, pa ovi ne mogu jos da prodaju i prekrece sto je Tito napravio sa radnim akcijama. Inace, da nije bilo tih radnih akcija, i zaludjenosti u Tita, ne bi imali ni struje danas, kamo li puteva koliko su ovi utrzni. Inace cisto da znas, u Titovo vreme, radno vreme je bilo 8 sati, subota i nedelja su uglavnom bili neradni dani. Znali su se praznici, pa ti imaj petlju kad stavis zastavu na firmu da radis. Sad se prijatelju vise ne zna nista niti ima kalvog reda. Sad lopove zovemo biznismenima, dame noci su starlete i ugledne gradjanke koje imaju vise pratilaca nego sto bi imao Nikola Tesla da je ziv, cega smo se nekad stideli sad je to za ponos a cime bi trebali da se ponosimo to je sad za osudu i treba da se stidimo toga. Nekad je porodica bila svetinja, a danas nam pune glavu da su tata i tata, sto su nekad bili tata i mama.

I to vam je tako

pre 1 godinu

E to vam je ostavio drug Tito.

Dugove.
Nerasciscene racune.
Ruzne gradove soc realizma.
NIKAKVU putnu infrastrukturu.

Sramota je da jedna zemlja okrenuta ka turizmu dobija svoje prve kilometre autoputa tek nakon sto smo usli u 2/5 21. veka.

Da ne govorim da je hrvatska sa mnogo duzom obalom morala da daje autoputeve pod koncesiju i sad od putarina ne vidi ni cent !

pera

pre 1 godinu

jel ovo neki specijalni autoput, specijalna naplatna i tunel? Razumem da je to u cg prvi put da imaju komad autoputa al ovo su uputstva za maloumne

Rob Sinji

pre 1 godinu

Svi napreduju od kad su pobegli od Srbije.
(MM, 9. jul 2022 12:24)

A Srbija napredovala više od svih od kako se otarasila polupismenih lezilebovića i direktora iz bratskih republika.
Do duše ni moja ni tvoja izjava nisu u potpunosti tačne ali eto da vidiš kako je lako lajati i pljuvati po nekome bez osnova ili razloga.

dzoni

pre 1 godinu

(I to vam je tako, 9. jul 2022 11:06) # Link komentara

Grcka je 1990 imala ukupno 150 km autoputa ,Irska 20 km,Finska 200 ,Norveska 0 ..A u SFRJ si imao autoput od Slovenije do Makedonije.

U CG i BOsni je izuzetno tezak teren ..to je npr razlog sto najbogatija zemlja sveta Norveska i dan danas nema autoputeve..

dzo

pre 1 godinu

@ @@@ Crnogorcima svaka cast, jedino njima nisu pravljeni putevi u vreme Jugoslavije, bili su zapostavljeni, to je svima jasno, zato su i otisli od nas na kraju.


O cemu pricas ..pa svi putevi u CG sem ovog autoputa od 40 km su napravljeni za vreme SFRJ..Crna Gora je cela u planinama ,kanjonima..ti stvarno mislis da je to isto da se radi kao put kroz ravnicu..npr u Grckoj gde je takav teren kakav je u CG tu uopste ne postoje putevi .
Crna GOra ima 600 000 ljudi ..da se napravi onakva putna mreza iz pocetka u CG bi trebalo jedno 50 milijardi dolara

HAC

pre 1 godinu

@Da ne govorim da je hrvatska sa mnogo duzom obalom morala da daje autoputeve pod koncesiju i sad od putarina ne vidi ni cent !

Nije točno. Potpuna laž i dezinformacija.U koncesiji na moru je samo Istarski ipsilon. Prvi put čujem da je HAC koncesionar.

I to vam je tako

pre 1 godinu

Svi napreduju od kad su pobegli od Srbije.
(MM, 09. jul 2022 12:24)

Srbija ima najvise km izgradjenog autoputa od svih SFRJ republika.

Najvise izgradjeno u zadnjih 10 godina.

maxy

pre 1 godinu

I to vam je tako: u pravu si, sampioni ste zadnjih 10 godina. Ali to je zato, jer zadnjih 10 godinja niko vise pa i ne gradi autoceste. Normalne zemlje su ih izgradile davno pre. Samo se doda ponekad neka nova deonica. Vi oko BG nemate pobilaznicu alo. U Lj je bila zavrsena u doba SFRJ.
(Slovenac, 09. jul 2022 15:55)

I oko moga sela obilaznica završena u doba SFRJ. To je tako sa selima. Kažu da su gradovi malo veći, pa treba više vremena da se napravi.

nemanja

pre 1 godinu

u zivotu nisam video turbine da rade sto u tunelimo sto u trznim centrima.
(badjon, 09. jul 2022 11:49)

Nadam se i da nećeš jer u punom kapacitetu rade samo u slučaju požara kada izbacuju dim van tunela

Mile dizna

pre 1 godinu

А зашто су сви знакови исписани латиницом, уместо ћирилицом? Срби из Црне Горе по уставу могу да захтевају да знакови буду исписани ћирилицом, то јест матерњим језиком, исто као и у осталим земљама чланицама Европске Уније, као и кандидатима.
(Никола, 09. jul 2022 16:04)

A što? Misliš li da postoji neki Srbin u CG koji ne zna latinicu? A sem toga baš bi bilo zanimljivo vidjeti nekog Njemca ili Francuza kako bi se snalazili sa ćirilicom. Ovako kad vide da piše Kolašin barem znaju gdje idu. Sa znakom koji ima ispisamo Колашин, teško bi se snašli. Treba biti pragmatičan.

Umka

pre 1 godinu

Hrvatska od putarina ne vidi ni cent za puteve za čiju izgradnju nije ni dala cent.
(Nikad više, 9. jul 2022 11:38)

A1 Dalmatina - 480 km - Hrvatske autoceste d.o.o.
A2 Zagorska autocesta - 60 km - Autocesta Zagreb – Macelj d.o.o.
A3 Posavska autocesta - 306 km - Hrvatske autoceste d.o.o.
A4 Varaždinska autocesta - 96 km - Hrvatske autoceste d.o.o.
A5 Slavonika - 58 km - Hrvatske autoceste d.o.o.
A6 Goranka - 81 km - Autocesta Rijeka - Zagreb d.d.
A7 Primorka - 28 km - Autocesta Rijeka - Zagreb d.d.
A8 Istarski ipsilon - 64 km - Bina-Istra d.d.
A9 Istarski ipsilon - 76 km - Bina-Istra d.d. (
A10 Neretvanska autocesta - 8 km - Hrvatske autoceste d.o.o.
A11 Sisačka autocesta - 32 km - Hrvatske autoceste d.o.o.

Znači od 1036 km pod koncesijom je 388 km.

I to vam je tako

pre 1 godinu

@Da ne govorim da je hrvatska sa mnogo duzom obalom morala da daje autoputeve pod koncesiju i sad od putarina ne vidi ni cent !

Nije točno. Potpuna laž i dezinformacija.U koncesiji na moru je samo Istarski ipsilon. Prvi put čujem da je HAC koncesionar.
(HAC, 09. jul 2022 11:58)

Ovo se proveri u 2 koraka na netu da ne dobijate ni cent od putarina.

Ali kako tebi lakse da verujes.

aha

pre 1 godinu

@pera
Onda je i horizontalna signalizacija za maloumne, poput tebe i slicnih, kojima smeta sve sto moze nekom da pomogne.
Sta ce mi zmigavac ako vidis da skrecem levo!?

Никола

pre 1 godinu

А зашто су сви знакови исписани латиницом, уместо ћирилицом? Срби из Црне Горе по уставу могу да захтевају да знакови буду исписани ћирилицом, то јест матерњим језиком, исто као и у осталим земљама чланицама Европске Уније, као и кандидатима.

Alexa

pre 1 godinu

"E to vam je ostavio drug Tito.
(I to vam je tako)"

Pre Tita volovska kola po centru Beograda, kaljuga svuda. Pogledaj snimke. Sto se tice dugova, svaka ex-Yu drzava je mnogo zaduzenija nego tada.
Ne kazem da je sve bilo dobro, mnogo mana, ali nas je jndustrijalizovao. Pa nasa vlada i dalje privatizuje ono sto je u to doba napravljeno.

tom pus

pre 1 godinu

 ne verujem da su otisli od nas zato sto su bili zapostavljeni, tu su tudji interesi bili u pitanju. Uostalom CG je i danas prilicno zavisna od nas, veliki broj turista dolazi iz Srbije, studenti iz CG dolaze u Srbiju, koriste i nas zdravstveni sistem.
(000, 09. jul 2022 13:02)

Zahvaljujemo

pa normalno,isti smo narod,pusti ti političke ,,elita,, one rade za druge

veliki

pre 1 godinu

Crnogorcima svaka cast, jedino njima nisu pravljeni putevi u vreme Jugoslavije, bili su zapostavljeni, to je svima jasno, zato su i otisli od nas na kraju.
(@@@, 09. jul 2022 12:23) Цео коментар је безвезе, али тек за ово немам речи колика је глупост! Пошто у време Југе Црногорцима нису прављени аутопутеви, они су отишли од Србије??? Па овакву безвезарију дуууго нисам прочитао! Какве везе Србија има са тим??? Ми смо у СРЈ и СЦГ финансирали Црну Гору, из свог буџета улагали огроман новац а они нису давали скоро ништа. Кад су већ отишли пре 16 год, шта им толико требало да изграде ауто пут, још због њега упали у дужничко ропство из кога се неће извући деценијама! Ништа ти не разумеш. Тито јесте запостављао и Србију и ЦГ јер је то један народ (СРПСКИ - и Мило се изјашњавао као Србин, као и Његош, књаз Данило и сви остали!). Измислио је црногорску и македонску нацију да би разбио српски национални корпус, створио републику ЦГ и Македонију (кад су оне постојале раније?) да би спречио да Србија има излаз на море и да има превелику територију! Разбио је српски народ у 4 републике и последице тога сви добро осећамо, баш као и Срби који данас живе у МК, ЦГ и Хрватској. Србија ни на који начин није кочила ЦГ, Тито јесте, али они нису због тога отишли из Југе! А од Србије су отишли на намештеном, неуспелом референдуму који је организовао Мило како би имао своју приватну државу!

veliki

pre 1 godinu

Svi napreduju od kad su pobegli od Srbije.
(MM, 09. jul 2022 12:24). А Србија највише и видиш како сви кукају што смо најбољи и напредујемо најбрже и на све начине покушавају да нас зауставе! Џаба! Замисли, изградили 41км аутопута за 16 година самосталности а кредит ће да враћају и њихови чукунуци! Опасан напредак. Кад будеш ишао тим путем сврати у Колашин и питај људе како живе…

Pantagruel

pre 1 godinu

A što? Misliš li da postoji neki Srbin u CG koji ne zna latinicu? A sem toga baš bi bilo zanimljivo vidjeti nekog Njemca ili Francuza kako bi se snalazili sa ćirilicom. Ovako kad vide da piše Kolašin barem znaju gdje idu. Sa znakom koji ima ispisamo Колашин, teško bi se snašli. Treba biti pragmatičan.
(Mile dizna, 09. jul 2022 18:37)
Како ли се Немци и Французи снађу у Бугарској која је чланица Европске уније, а користи латиницу? Како се снађу у Грчкој чији је алфабет још компликованији него ћирилица? Да нису можда одустали од путовања у те две земље? Нема горе болести од аутошовинизма. Његош је лепо написао у Горском вијенцу: "Којој овци своје руно смета,
онде нема ни овце ни руна".
Скинули бисте ви ћирилицу и са Музеја краља Николе, да вас није стид.

Slovenac

pre 1 godinu

I to vam je tako: u pravu si, sampioni ste zadnjih 10 godina. Ali to je zato, jer zadnjih 10 godinja niko vise pa i ne gradi autoceste. Normalne zemlje su ih izgradile davno pre. Samo se doda ponekad neka nova deonica. Vi oko BG nemate pobilaznicu alo. U Lj je bila zavrsena u doba SFRJ.

Loli

pre 1 godinu

@@@

Zaboravio si samo da napises da je Tito ostavio i drzavni sistem koji se raspao cim je on umro!? U stvari dok je jos bio u bolnickom krevetu. A koji je i rezultirao krvavim raspadom i gradjanskim ratovima 90tih. ON licno je odrzavao separatizam Slovenije, tolerisao i tetosio Hrvatsko ustastvo, i napravio nacije Muslimane i Makedonce i danasnje Montenegrine (ne i prave Crnogorce). Cisto istine radi.

HAC

pre 1 godinu

@Da ne govorim da je hrvatska sa mnogo duzom obalom morala da daje autoputeve pod koncesiju i sad od putarina ne vidi ni cent !

Nije točno. Potpuna laž i dezinformacija.U koncesiji na moru je samo Istarski ipsilon. Prvi put čujem da je HAC koncesionar.
(HAC, 09. jul 2022 11:58)

Ovo se proveri u 2 koraka na netu da ne dobijate ni cent od putarina.

Ali kako tebi lakse da verujes


Nevjerojatno! S takvim znalcima čudo da niste Švicarska. Znači autocesta ZG-ST je u koncesiji? Hvala na informaciji. Upravo da i jest, što nije, PDV ne ide HR nego isto koncesionaru pretpostavljam. Propali mi već odavno, samo nismo bankrot još proglasili. Uživaj legendo...

Vazdaisto

pre 1 godinu

A gde je uputstvo kako stici do tog autoputa ?
(vozac, 9. jul 2022 10:55)

Crna Gora je jedna ulica druže, ako ti treba upustvo, onda ti nema pomoći.

Vazdaisto

pre 1 godinu

E sad kada na ovaj put izadju crnogorski junaci, majstori volana, ova uputstva nista nece vredeti. Obzirom da do sada ovi junaci nisu videli autoput, smatrace da su u obavezi da odmah daju gas do daske kako bi svima pokazali svoje vozacko umece i velike mogucnosti svojih (ukradenih iz Evrope) automobila i motorcikala…
(Nata, 9. jul 2022 13:35)
Mi iz Evrope ne krademo automobile više, to smo ostavili 2000. sad ih regularni uvozimo, a krademo zlato sudeći po novinskim člancima. Sudeći po istim člancima, vi ste zaglavili u devedesetim i ne mrdate nidje. Za vožnju si u pravu.

milanm

pre 1 godinu

Čestitke za CG !
Ne tako davno, većina onih koji su živeli na teritoriji SFRJ nisu imali tekuću vodu i toalet, a kad
je devedesetih, u svetu, ogroman novac postao dostupan, umesto da ga iskoriste za razvoj i još tešnje sarađuju , vrli poznavaoci, uglavnom, nepostojeće prošlosti su se dohvatili za guše i dan-danas ne posustaju .
Nije blam biti siromašan , blam je ponašati se glupo .

Pantagruel

pre 1 godinu

Нећемо ми бар још десет година имати завршен цео тај аутопут до црногорског приморја. Зато лепо, Грчка. Све аутопутем, а и избор обале много већи него у Црној Гори. Кад се не би губило толико времена на преласку границе између Србије и Македоније, стизало би се за 7-8 сати.
Пре три дана се вратили са Ситоније. До тамо је жена све извозила сама. Тек у повратку је последњу деоницу предала мени, од Јагодине до Београда. Ја чистије (а топло) море и лепше плаже са природним хладом (четинарима) нисам видео од свог детињства, кад сам два лета провео и Цавтату. Цене у продавницама су можда свега 20% више него у Београду. Храна и пиће уопште нису скупа, ни у малим продавницама, а плус имате Лидл на десетак километара за евентуалне веће набавке. Једино ресторани деру. Немате вечеру за двоје одраслих и двоје деце, испод 65-70 евра. Али не мора да се вечера у ресторану баш свако вече. Свако друго или треће можете да поднесете, ако сте обоје запослени, па свако плаћа наизменично.

blam

pre 1 godinu

Sta pricas ti dete?! Pa u to vreme Tita je cela zemlja industrijalizovana i izgradjeni maltene svi autoputevi, fabrike, elektrane i pruge koji postoje i danas na teritoriji cele bivse juge. A Tita nema vec 40 godina i ti se danas setis da je on kriv za nesto. Koliko nam je kriv Kralj Pera ili Milos Obrenovic tek ako je ovaj kriv sto nije izgradio vise?
(Sumadin, 09. jul 2022 13:43)

Posto ti niko nije do sad rekao.

SFRJ je JEDINA zemlja istocnog bloka koja nije ispunila prvu petoletku.

Prvih 5 godina su se bavili iskljucivo nacionalizacijom i proterivanjem srpske inteligencije.

Ime

pre 1 godinu

Ovo se proveri u 2 koraka na netu da ne dobijate ni cent od putarina.

Ali kako tebi lakse da verujes.
(I to vam je tako, 9. jul 2022 13:11)

Ili ne razumijes ili namjerno lazes. Sve sto je pod HACom ide drzavi pa idi provjeri sto je to sve, uzmi i vise od 2 koraka ako treba.

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

Norveška, koja važi za bogatu zemlju, ima iznenađujuće loše puteve. Ko ne vjeruje, YouTube kanal Kristo Boginski, čovjek vozi kamion, da vidite samo kakvim "kozjim stazama" ono je nevjerovatno.
(.., 9. jul 2022 17:00)

U odnosu na broj stanovnika prilicno velika, razudjena i geografski nezgodna (tuneli, krivine, usecanja u brdo i sl), negde nema ni to nego samo trajekt. Ne isplati im se toliko gradnja ogromnih puteva, ali zato im maltene svaka opstina ima aerodrom.
Ono po cemu sam vozio uopste nisu bili losi putevi. Malo nezgodni da, uklesani u brdo ili serpentine, ali sam kvalitet puta skroz OK, bez rupa. Jedino sto im je 50 skoro svuda, pa malo traje dok stignes, al kud svi Norvezani, tu i mali Olaf :D

Гиле

pre 1 godinu

Ови што критикују што је тек сада направљено парче аутопута треба да знају да је и ово парче вероватно неисплативо. Али ако се гледа да дођу туристи исплативо само ако се појача број туриста. Само њима треба још доста километара аутопута да би то стварно било да се сјурим у Цг. Овако још увек се брже стиже до Хрватског приморја, ко иде тамо.

stonoga

pre 1 godinu

Samo da ne bude kvalitetena kao nas Milos Veliki…. Posle 2-3 god asfalt je vec ispucao i u nekim deonicama potonuo… dno… a da ne pricao za obilaznicu oko Bgd preko Pupina … tu se neki delovi doslovce raspadaju

Bokyyyy

pre 1 godinu

коментар је безвезе, али тек за ово немам речи колика је глупост! Пошто у време Југе Црногорцима нису прављени аутопутеви, они су отишли од Србије??? Па овакву безвезарију дуууго нисам прочитао! Какве везе Србија има са тим??? Ми смо у СРЈ и СЦГ финансирали Црну Гору, из свог буџета улагали огроман новац а они нису давали скоро ништа. Кад су већ отишли пре 16 год, шта им толико требало да изграде ауто пут, још због њега упали у дужничко ропство из кога се неће извући деценијама! Ништа ти не разумеш. Тито јесте запостављао и Србију и ЦГ јер је то један народ (СРПСКИ - и Мило се изјашњавао као Србин, као и Његош, књаз Данило и сви остали!). Измислио је црногорску и македонску нацију да би разбио српски национални корпус, створио републику ЦГ и Македонију (кад су оне постојале раније?) да би спречио да Србија има излаз на море и да има превелику територију! Разбио је српски народ у 4 републике и последице тога сви добро осећамо, баш као и Срби који данас живе у МК, ЦГ и Хрватској. Србија ни на који начин није кочила ЦГ, Тито јесте, али они нису због тога отишли из Југе! А од Србије су отишли на намештеном, неуспелом референдуму који је организовао Мило како би имао своју приватну државу!
(veliki, 09. jul 2022 17:20)

Zasto tvrdis da smo jedan narod i to (SRPSKI)?
Ja nisam Srbin, Crnogorac sam!

brm

pre 1 godinu

Замисли, изградили 41км аутопута за 16 година самосталности а кредит ће да враћају и њихови чукунуци! Опасан напредак. Кад будеш ишао тим путем сврати у Колашин и питај људе како живе…
(veliki, 9. jul 2022 17:25)

U Kolašinu su se izgradila dva skijališta. Baš sam sticajem okolnosti bio ove zime i mogu da kažem da sam oduševljen. A tek im je izgradnja svega u začetku. Ne možeš nekretninu više tamo da nađeš u novogradnji ispod 2000 evra za kvadrat. I oni što su živeli loše, moći će od zimske sezone dobro da se snađu, ako imaju nešto u glavi. Mada, i leti sad već imaju malo turista. Ne brini ti za Kolašin. A 41km autoputa po onom terenu gde ili praviš tunele ili mostove, nije lagan. Nadam se da ne porediš pravljenje autoputa kroz Vojvodinu, ili eventualno Šumadiju sa onim u CG.

Dex

pre 1 godinu

Svi napreduju od kad su pobegli od Srbije.
(MM, 09. jul 2022 12:24)

A od Srbije se štekaju za šećer, brašno i ostale namirnice, dobar napredak!
(4, 9. jul 2022 12:41)

To je zato sto Srbija besplatno deli imovinu svojih gradjana, pa sto ne bi kad je dzabe ili skoro dzabe. Bolje uzeti nego kupiti negde drugde.

DelBoy

pre 1 godinu

Нећемо ми бар још десет година имати завршен цео тај аутопут до црногорског приморја. Зато лепо, Грчка. Све аутопутем, а и избор обале много већи него у Црној Гори. Кад се не би губило толико времена на преласку границе између Србије и Македоније, стизало би се за 7-8 сати.
Пре три дана се вратили са Ситоније. До тамо је жена све извозила сама. Тек у повратку је последњу деоницу предала мени, од Јагодине до Београда. Ја чистије (а топло) море и лепше плаже са природним хладом (четинарима) нисам видео од свог детињства, кад сам два лета провео и Цавтату. Цене у продавницама су можда свега 20% више него у Београду. Храна и пиће уопште нису скупа, ни у малим продавницама, а плус имате Лидл на десетак километара за евентуалне веће набавке. Једино ресторани деру. Немате вечеру за двоје одраслих и двоје деце, испод 65-70 евра. Али не мора да се вечера у ресторану баш свако вече. Свако друго или треће можете да поднесете, ако сте обоје запослени, па свако плаћа наизменично.
(Pantagruel, 09. jul 2022 21:29)

Poenta price je da si ti bio u Grckoj? :)))

Boris

pre 1 godinu

Svaka čast, tim putem se upravo izbegava najkritičniji deo puta kroz CG i zbog čega su mnogi izbegavali da idu na more tamo. Gledam onaj nadvožnjak autoputa ispred Podgorice, impozantno zaista. Inače kad već pišem komentar da napišem vezano za deo puta kroz Srbiju i granični orelaz, bio prošle nedelje, deo posle Prijepolja do granice je propao ozbiljno, van naselejnih mesta trava i korov se nadvija na put, zaštitne ograde zarđale i na svakih 5 metara udarene. Stajališta iz put prepuna smeća, neuređena. A naš granični prelaz tuga, pre par godina novo urađeno, nedovršeno i već ono što je urađeno je propalo. Ispod kućica policajaca u ladovini leži čopor pasa lutalica u ladovini, tuga tuga tuga. Traka nema, neobelezeno, neznas gde prilazis gde stajes. Kroz Cg druga pesma, iako nisu novi putevi puno puno čistije, obeleženo sve, novi znakovi ili bar čisti. Kontejner na svakom stajalistu. Nadam se da čita neko ovo ili ipak da zažmurimo svi na ove ruzne stvari.

Алекса

pre 1 godinu

Zasto tvrdis da smo jedan narod i to (SRPSKI)?
Ja nisam Srbin, Crnogorac sam!
(Bokyyyy, 9. jul 2022 23:46)

Нисмо ми један народ. У Црној Гори живе Срби који су Црногорци. Али живите и ви који нисте Срби. Он каже да је Тито направио нацију којој ти припадаш, и да се у њој окупило све оно што би Петровићи само пре сто година "истраживали"...

Тако да ти сигурно ниси исти народ као ми или као Његош....

Tomy Čubura

pre 1 godinu

E to vam je ostavio drug Tito.

Dugove.
Nerasciscene racune.
Ruzne gradove soc realizma.
NIKAKVU putnu infrastrukturu.

Sramota je da jedna zemlja okrenuta ka turizmu dobija svoje prve kilometre autoputa tek nakon sto smo usli u 2/5 21. veka.

Da ne govorim da je hrvatska sa mnogo duzom obalom morala da daje autoputeve pod koncesiju i sad od putarina ne vidi ni cent !
(I to vam je tako, 09. jul 2022 11:06)
sug SFRJ u najgorem slucaju je bio par milijadi $ !
samo 1 stvar - hidrocentrala Djerdap danas da se pravi kostala bi 30 milijardi $ !!!
stanova drustvenih podeljenih radnicima izgradjeno je oko 500.000 sa kucama koje su radnici izgradili kreditima koje nisu fakticki ni vracali to je do milion .... i danasnja vrednost toga 20/30 milijardi $ !
pruga , bolnica domova zdravlja , autoputeva , domova kulture odmaralista ...to samo Bog zna koliko je izgradjeno i kolika je danasnja vrednost toga !!!!!!
prvi boeing 737/300 1985 g. kao prvi evropski korisnik dobija JAT , a 5 aviona po 23 miliona$ su placeni izvozom u USA ( recimo prva petoletka Trstenik je pravila kocnice i stajni trap za Boeing ! )
itd,itd,itd ...daleko bi nas odvela priča .
ima i loših stvari , uglavnom posle Tita su se desavale a najveca mrlja te drzave je kradja i prodaja beba iz porodilista .....to je zaista neverovatno kako je to dozvoljeno ....

Tomy Čubura

pre 1 godinu

Како ли се Немци и Французи снађу у Бугарској која је чланица Европске уније, а користи латиницу? Како се снађу у Грчкој чији је алфабет још компликованији него ћирилица? Да нису можда одустали од путовања у те две земље? Нема горе болести од аутошовинизма. Његош је лепо написао у Горском вијенцу: "Којој овци своје руно смета,
онде нема ни овце ни руна".
Скинули бисте ви ћирилицу и са Музеја краља Николе, да вас није стид.
(Pantagruel, 09. jul 2022 21:10)
snadju se tako što na svakom znaku ima natpis i latinicom ! ali treba malo mrdnuti iz sela !

mg

pre 1 godinu

није мени жао што се отцепише, но што им оста у држави оно што никад није била црна гора, полимље и стара источна херцеговина. ено њима цетиња и брда и подгорице, на им све са тузијем и улцињом, ал што узеше баштину немањића, то ми жао ка око да су ми узели

A je li? Nije ni Vojvodina nikad bila Srbija do bliske prošlosti znaš.

tom pus

pre 1 godinu

prodješ Kolašin pa lijevo skretanje prema Mateševu
(rešpekt, 09. jul 2022 
koliko posle kolašina i ima li neki putokazi od skretanja koliko ima do izlaska na autoput

Ravna Gora

pre 1 godinu

Znači od 1036 km pod koncesijom je 388 km.
(Umka, 9. jul 2022 16:05)

Autocesta Rijeka - Zagreb je isto vlasnistvo drzave tako da nije ni ta pod koncesijom, samo Macelj i Istarski ipsilon.

..

pre 1 godinu

Norveška, koja važi za bogatu zemlju, ima iznenađujuće loše puteve. Ko ne vjeruje, YouTube kanal Kristo Boginski, čovjek vozi kamion, da vidite samo kakvim "kozjim stazama" ono je nevjerovatno.

C i n i k

pre 1 godinu

Znači od 1036 km pod koncesijom je 388 km.
(Umka, 09. jul 2022 16:05)

SRB, od cca 2000 km autoputa ( sto izgradjenih a sto projektovanih i bez najnovijeg za kojeg se radi projektna dokumentacija a tice se trase ZR/Bgd i Temisvar/Bgd) , 0 ( i slovima: nula) koncesija..
Pri tom, autoput Raca /Kuzmin skupa sa mostom preko Save i 8 km autoputa u RS, se gradi iz budzeta kao i Fruskogorski koridor u preteznom delu...
Kad gradis autoput iz budzeta to je znak da ti je drzava finansijski jaka..
U hr autoput nije isplativ zbog enormnih zaduzenja za izgradnju, a taj deo pod koncesijom je cak lose i ugovoren jer kad prodje sezona koncesionar naplacuje od budzeta hr svaki nedostajuci auto koji je bio projektovan da prodje a nije jer nema sezone cele godine..

Veliki brat

pre 1 godinu

@I to vam je tako
Sta je kralj ostavio?
Drug Tito je ostavio auto-puteve, aerodrome, luke, fabrike... a umro covek pre vise od 40 godina!
(@@@, 9. jul 2022 12:23)

Tito je nenormalnom brzinom povećavao dug SFRJ od 1970. do 1980. godine (uvećan za oko 5 puta, sa 4,5 na 22 milijarde dolara, a deo tog duga i danas vraćamo, s tim što je najveći deo oprošten), da nije umro 1980. godine, prošao bi kao Čaušesku!

A to šta je ostavio... pa, gradile su i druge zemlje nešto, nije samo SFRJ. Pogledaj šta je Nemačka postala do 1980. godine, a 1945. godine bila sva u ruševinama, plus morala da plaća ratne reparacije i vrati sve što je dobila kao pomoć za obnovu industrije.


E moj sine, pa ovi ne mogu jos da prodaju i prekrece sto je Tito napravio sa radnim akcijama...
(samo realan, 9. jul 2022 15:36)

Krečenje je uvek najskuplje ;)
Uvek je lako izgraditi, treba posle održavati, a kod nas se nikad ništa nije održavalo kao treba. Koja bolnica ili škola kod nas ima u budžetu stavke za fasadu, prozore, trotoar? Izgradnja je jednokratan trošak i često manji od troška održavanja tokom 40-50 godina.



A u SFRJ si imao autoput od Slovenije do Makedonije.
(dzoni, 9. jul 2022 16:07)

Baš od SLO do MK, neprekidan autoput?


Svi napreduju od kad su pobegli od Srbije.
(MM, 9. jul 2022 12:24)

Nisu toliko napredovali, nego Srbija ide u suprotnom smeru!
Kao kad si u vozu koji stoji, a na susednom koloseku voz ide u suprotnom smeru, pa imaš osećaj da se i tvoj voz kreće ;)

gospodin 3%

pre 1 godinu

@C i n i k

uporedjujes babe i zabe autoput u Hrv nije isplativ zbog protoka saobracaja sto je i logicno jer niko u novembru ne ide put plaza....drugo km auto puta za deonice u vojvodini kosta u proseku 1.5mil e dok mi nemamo deonicu koju placamo ispod 10mil, samo je grdelica izasla na 5 puta veci iznos od predvidjene cifre koja je vec bila prenapumpana

Mi radimo klasicno (pre)zaduzivanje drzave, dok kod koncesije koncesionar radi i odrzavanje koje kroz godine postaje sve skuplje i skuplje

tRupe

pre 1 godinu

Cela Austrija je pokrivena dobrim autoputevima. Verujem da će Crno Gorci postaviti ćerilične table kad ponovo navale Rusi u CG, i kad preusmere trenutnu političku orijentaciju.

pera

pre 1 godinu

Onda je i horizontalna signalizacija za maloumne, poput tebe i slicnih, kojima smeta sve sto moze nekom da pomogne.
Sta ce mi zmigavac ako vidis da skrecem levo!?
(aha, 09. jul 2022 13:29)
ne mora covek da ima neki veci kapacitet da shvati sta sam napisao al eto ti nemas ni toliki

Alekksej

pre 1 godinu

Konto famoznog autoputa....
Prvi put mi se desilo da me TomTom odvede na još nezavršen put....
Autoput još nije završen pa ni sami prilazi. Nije otvoren i ne radi....Ne gubite vreme i živce....
Ako imate sreće, putar sa kanapom preko celog puta će isti spustiti i pustiti vas da prodjete....Posle je samo faktor sreće ..
Mada može kao i meni da se desi da vas ne pusti i izgubite pola sata, a auto overite na makadamu ...

key and peele

pre 1 godinu

није мени жао што се отцепише, но што им оста у држави оно што никад није била црна гора, полимље и стара источна херцеговина. ено њима цетиња и брда и подгорице, на им све са тузијем и улцињом, ал што узеше баштину немањића, то ми жао ка око да су ми узели

Umka

pre 1 godinu

Kad gradis autoput iz budzeta to je znak da ti je drzava finansijski jaka..
(C i n i k, 9. jul 2022 21:21)

To znaci da nece niko drugi da gradi. Privatnici ne grade gde nece da zarade, onda mora drzava.

---

U hr autoput nije isplativ zbog enormnih zaduzenja za izgradnju, a taj deo pod koncesijom je cak lose i ugovoren jer kad prodje sezona koncesionar naplacuje od budzeta hr svaki nedostajuci auto koji je bio projektovan da prodje a nije jer nema sezone cele godine..
(C i n i k, 9. jul 2022 21:21)

U Hrvatskoj su autoputevi napravljeni da spajaju Luku Rijeka sa Bečom i Budimeštom, kao i Luka Ploče sa istim tim autoputevima.

C i n i k

pre 1 godinu

Mi radimo klasicno (pre)zaduzivanje drzave, dok kod koncesije koncesionar radi i odrzavanje koje kroz godine postaje sve skuplje i skuplje
(gospodin 3%, 09. jul 2022 22:44)


Pojma ti nemas a ponajmanje o koncesijama za autoputeve, da je koncesija dobra ko sto pises svako bi je imao a u Evropi je ima jedino hr..
To da ce koncesionar da "radi" odrzavanje autoputa je smejurija..
Ti naivno mislis da je koncesionar neki Bozic Bata, koji dolazi kod tebe da ti pomogne tako sto ce da odrzava i placa autoput ?
SRB ima javni dug 53% tako da pisanje o "prezaduzenosti" za autoputeve je takodje tvoje totalno nepoznavanje materije..

Podatke treba proučiti

pre 1 godinu

Srbija ima najvise km izgradjenog autoputa od svih SFRJ republika.

Najvise izgradjeno u zadnjih 10 godina.
(I to vam je tako, 9. jul 2022 13:12)

# Link komentara

Pa ipak nije a evo i dokaza:

hr.wikipedia.org/wiki/Autoceste_u_Hrvatskoj
bs.wikipedia.org/wiki/Autoputevi_u_Srbiji
bs.wikipedia.org/wiki/Spisak_autoputeva_i_brzih_cesta_u_Sloveniji

Objavite komentar molim

pre 1 godinu

@ Tomy Čubura
Nije mi stvarno jasno, niste vi prvi, da se vole davati komentari o stvarima o kojima se nista ne zna a lako su provjerljive.
Hrvatski autoputevi ( sa izuzetkom Bina Istre) nisu pod nikakvom koncesijom , eto. Lako provjerljivo za one koji hoće. Tako da, bez obzira sto bi nekime bilo drago, treba utvrditi činjenice.

Superhik

pre 1 godinu

Uputstvo za otplatu kredita besmislenih građevinskih poduhvata (pljački ) narodima država koje su ih preuzele u obavezu je neophodno !

Petar

pre 1 godinu

Tommy Cubura, da napravljeno 500k stanova, ali ta nepravda i nejednakost je i dalje vidljiva.Mnogi ili vecina nisu dobili nista, a uzimali su im od plata.Koje su posledice te socijalisticke "urbanizacije"?Nestanak sela, zapustenost imanja, bioloska ugrozenost Srbije.Sve sto je bilo potrebno Srbiji je izgradnja puteva i ljudi bi ostali na svojim imanjima.Zato polako, nije sve na plus strani.I danas policija,vojska i politicari dobijaju stanove po mnogo jeftinijim cenama, a ostali to placaju mnogo skuplje.Sta je to tako znacajno za ovu zemlju izvela vojska i policija?Samo mi nemojte o soc.pravdi iz vremena SFRJ.Dolar onda i sad ne vrede isto, ako pricate o dugovima iz tog vremena, morate ih preracunati u danasnji dolar. Nesumnjivo je da je odluka o deindustrijalizaciji Srbije doneta jos u doba SFRJ, a da je zavrsena u vreme privatizacije.

samo realan

pre 1 godinu

E moj sine, pa ovi ne mogu jos da prodaju i prekrece sto je Tito napravio sa radnim akcijama...
(samo realan, 9. jul 2022 15:36)

Krečenje je uvek najskuplje ;)
Uvek je lako izgraditi, treba posle održavati, a kod nas se nikad ništa nije održavalo kao treba. Koja bolnica ili škola kod nas ima u budžetu stavke za fasadu, prozore, trotoar? Izgradnja je jednokratan trošak i često manji od troška održavanja tokom 40-50 godina.

Mozda je najbolje da ga iskopamo posle 40 godina pa nek kreci, krpi rupe, menja bandere, odrzava hidro centrale, menja sine na prugama, prepokriva i kreci bolnice. Steta sto zatvorise onaj goli otok. Imalo bi se za sve u ovoj zemlji.

Samo da nas opet ne uhvate

pre 1 godinu

...i bez najnovijeg za kojeg se radi projektna dokumentacija a tice se trase ZR/Bgd i Temisvar/Bgd)

A projektna dokumentacija prava puslica, kao i uvek, uvažava rizike gradnje dugačkih mostova na zabarenom, likvefabilnom, banatskom tlu - na onaj naš, tradicionalni, pravi srpski način.
Pa ili će da košta kao da se objekti spremaju za svakodnevne 50 MT termonuklearne udare, ili će ga oduvaja prvi jak rumunski potres.
Hvala manitou-u, provereni eksperti su odavno tu i opet šilje olovčice

NIKOLA

pre 1 godinu

Beogradjanin
Uštedećeš max 30 min.Fora je u bezbednosti itd a ne u vremenu.A tih 5-6 sati do mora ima se još načekamo godinama.

I to vam je tako

pre 1 godinu

E to vam je ostavio drug Tito.

Dugove.
Nerasciscene racune.
Ruzne gradove soc realizma.
NIKAKVU putnu infrastrukturu.

Sramota je da jedna zemlja okrenuta ka turizmu dobija svoje prve kilometre autoputa tek nakon sto smo usli u 2/5 21. veka.

Da ne govorim da je hrvatska sa mnogo duzom obalom morala da daje autoputeve pod koncesiju i sad od putarina ne vidi ni cent !

@@@

pre 1 godinu

@I to vam je tako
Sta je kralj ostavio?
Drug Tito je ostavio auto-puteve, aerodrome, luke, fabrike... a umro covek pre vise od 40 godina! Posle njega, niko nista!
Drug Tito je od Jugoslavije napravio 4 turisticku silu Evrope. Da li su sve bivse republike ZAJEDNO danas 4 u Evropi?
Drug Tito ostavio 4 vojnu silu Evrope? Danas? Danas jedna baza grcke vojske ima vise aviona nego cela Srbija. Tito ostavio 4 000 tenkova, Srbija ima 200, ostali jos toliko svi zajedno, Tito ostavio 1100 aviona, Srbija ima 12 aviona...
Drug Tito ostavio 19 ekonomsku silu SVETA, danas Slovenija ima veci BDP od Srbije a ima 3 puta manje stanovnika.
Jel to Tito i danas treba da nam pravi puteve?

Crnogorcima svaka cast, jedino njima nisu pravljeni putevi u vreme Jugoslavije, bili su zapostavljeni, to je svima jasno, zato su i otisli od nas na kraju.

pera

pre 1 godinu

jel ovo neki specijalni autoput, specijalna naplatna i tunel? Razumem da je to u cg prvi put da imaju komad autoputa al ovo su uputstva za maloumne

I to vam je tako

pre 1 godinu

Svi napreduju od kad su pobegli od Srbije.
(MM, 09. jul 2022 12:24)

Srbija ima najvise km izgradjenog autoputa od svih SFRJ republika.

Najvise izgradjeno u zadnjih 10 godina.

Никола

pre 1 godinu

А зашто су сви знакови исписани латиницом, уместо ћирилицом? Срби из Црне Горе по уставу могу да захтевају да знакови буду исписани ћирилицом, то јест матерњим језиком, исто као и у осталим земљама чланицама Европске Уније, као и кандидатима.

Bokyyyy

pre 1 godinu

коментар је безвезе, али тек за ово немам речи колика је глупост! Пошто у време Југе Црногорцима нису прављени аутопутеви, они су отишли од Србије??? Па овакву безвезарију дуууго нисам прочитао! Какве везе Србија има са тим??? Ми смо у СРЈ и СЦГ финансирали Црну Гору, из свог буџета улагали огроман новац а они нису давали скоро ништа. Кад су већ отишли пре 16 год, шта им толико требало да изграде ауто пут, још због њега упали у дужничко ропство из кога се неће извући деценијама! Ништа ти не разумеш. Тито јесте запостављао и Србију и ЦГ јер је то један народ (СРПСКИ - и Мило се изјашњавао као Србин, као и Његош, књаз Данило и сви остали!). Измислио је црногорску и македонску нацију да би разбио српски национални корпус, створио републику ЦГ и Македонију (кад су оне постојале раније?) да би спречио да Србија има излаз на море и да има превелику територију! Разбио је српски народ у 4 републике и последице тога сви добро осећамо, баш као и Срби који данас живе у МК, ЦГ и Хрватској. Србија ни на који начин није кочила ЦГ, Тито јесте, али они нису због тога отишли из Југе! А од Србије су отишли на намештеном, неуспелом референдуму који је организовао Мило како би имао своју приватну државу!
(veliki, 09. jul 2022 17:20)

Zasto tvrdis da smo jedan narod i to (SRPSKI)?
Ja nisam Srbin, Crnogorac sam!

Sumadin

pre 1 godinu

E to vam je ostavio drug Tito.

Dugove.
Nerasciscene racune.
Ruzne gradove soc realizma.
NIKAKVU putnu infrastrukturu.

Sramota je da jedna zemlja okrenuta ka turizmu dobija svoje prve kilometre autoputa tek nakon sto smo usli u 2/5 21. veka.

Da ne govorim da je hrvatska sa mnogo duzom obalom morala da daje autoputeve pod koncesiju i sad od putarina ne vidi ni cent !
(I to vam je tako, 09. jul 2022 11:06)


Sta pricas ti dete?! Pa u to vreme Tita je cela zemlja industrijalizovana i izgradjeni maltene svi autoputevi, fabrike, elektrane i pruge koji postoje i danas na teritoriji cele bivse juge. A Tita nema vec 40 godina i ti se danas setis da je on kriv za nesto. Koliko nam je kriv Kralj Pera ili Milos Obrenovic tek ako je ovaj kriv sto nije izgradio vise?

4

pre 1 godinu

Svi napreduju od kad su pobegli od Srbije.
(MM, 09. jul 2022 12:24)

A od Srbije se štekaju za šećer, brašno i ostale namirnice, dobar napredak!

Mile dizna

pre 1 godinu

А зашто су сви знакови исписани латиницом, уместо ћирилицом? Срби из Црне Горе по уставу могу да захтевају да знакови буду исписани ћирилицом, то јест матерњим језиком, исто као и у осталим земљама чланицама Европске Уније, као и кандидатима.
(Никола, 09. jul 2022 16:04)

A što? Misliš li da postoji neki Srbin u CG koji ne zna latinicu? A sem toga baš bi bilo zanimljivo vidjeti nekog Njemca ili Francuza kako bi se snalazili sa ćirilicom. Ovako kad vide da piše Kolašin barem znaju gdje idu. Sa znakom koji ima ispisamo Колашин, teško bi se snašli. Treba biti pragmatičan.

C i n i k

pre 1 godinu

Znači od 1036 km pod koncesijom je 388 km.
(Umka, 09. jul 2022 16:05)

SRB, od cca 2000 km autoputa ( sto izgradjenih a sto projektovanih i bez najnovijeg za kojeg se radi projektna dokumentacija a tice se trase ZR/Bgd i Temisvar/Bgd) , 0 ( i slovima: nula) koncesija..
Pri tom, autoput Raca /Kuzmin skupa sa mostom preko Save i 8 km autoputa u RS, se gradi iz budzeta kao i Fruskogorski koridor u preteznom delu...
Kad gradis autoput iz budzeta to je znak da ti je drzava finansijski jaka..
U hr autoput nije isplativ zbog enormnih zaduzenja za izgradnju, a taj deo pod koncesijom je cak lose i ugovoren jer kad prodje sezona koncesionar naplacuje od budzeta hr svaki nedostajuci auto koji je bio projektovan da prodje a nije jer nema sezone cele godine..

Nata

pre 1 godinu

E sad kada na ovaj put izadju crnogorski junaci, majstori volana, ova uputstva nista nece vredeti. Obzirom da do sada ovi junaci nisu videli autoput, smatrace da su u obavezi da odmah daju gas do daske kako bi svima pokazali svoje vozacko umece i velike mogucnosti svojih (ukradenih iz Evrope) automobila i motorcikala…

Pantagruel

pre 1 godinu

Нећемо ми бар још десет година имати завршен цео тај аутопут до црногорског приморја. Зато лепо, Грчка. Све аутопутем, а и избор обале много већи него у Црној Гори. Кад се не би губило толико времена на преласку границе између Србије и Македоније, стизало би се за 7-8 сати.
Пре три дана се вратили са Ситоније. До тамо је жена све извозила сама. Тек у повратку је последњу деоницу предала мени, од Јагодине до Београда. Ја чистије (а топло) море и лепше плаже са природним хладом (четинарима) нисам видео од свог детињства, кад сам два лета провео и Цавтату. Цене у продавницама су можда свега 20% више него у Београду. Храна и пиће уопште нису скупа, ни у малим продавницама, а плус имате Лидл на десетак километара за евентуалне веће набавке. Једино ресторани деру. Немате вечеру за двоје одраслих и двоје деце, испод 65-70 евра. Али не мора да се вечера у ресторану баш свако вече. Свако друго или треће можете да поднесете, ако сте обоје запослени, па свако плаћа наизменично.

Loli

pre 1 godinu

@@@

Zaboravio si samo da napises da je Tito ostavio i drzavni sistem koji se raspao cim je on umro!? U stvari dok je jos bio u bolnickom krevetu. A koji je i rezultirao krvavim raspadom i gradjanskim ratovima 90tih. ON licno je odrzavao separatizam Slovenije, tolerisao i tetosio Hrvatsko ustastvo, i napravio nacije Muslimane i Makedonce i danasnje Montenegrine (ne i prave Crnogorce). Cisto istine radi.

HAC

pre 1 godinu

@Da ne govorim da je hrvatska sa mnogo duzom obalom morala da daje autoputeve pod koncesiju i sad od putarina ne vidi ni cent !

Nije točno. Potpuna laž i dezinformacija.U koncesiji na moru je samo Istarski ipsilon. Prvi put čujem da je HAC koncesionar.

I to vam je tako

pre 1 godinu

@Da ne govorim da je hrvatska sa mnogo duzom obalom morala da daje autoputeve pod koncesiju i sad od putarina ne vidi ni cent !

Nije točno. Potpuna laž i dezinformacija.U koncesiji na moru je samo Istarski ipsilon. Prvi put čujem da je HAC koncesionar.
(HAC, 09. jul 2022 11:58)

Ovo se proveri u 2 koraka na netu da ne dobijate ni cent od putarina.

Ali kako tebi lakse da verujes.

veliki

pre 1 godinu

Crnogorcima svaka cast, jedino njima nisu pravljeni putevi u vreme Jugoslavije, bili su zapostavljeni, to je svima jasno, zato su i otisli od nas na kraju.
(@@@, 09. jul 2022 12:23) Цео коментар је безвезе, али тек за ово немам речи колика је глупост! Пошто у време Југе Црногорцима нису прављени аутопутеви, они су отишли од Србије??? Па овакву безвезарију дуууго нисам прочитао! Какве везе Србија има са тим??? Ми смо у СРЈ и СЦГ финансирали Црну Гору, из свог буџета улагали огроман новац а они нису давали скоро ништа. Кад су већ отишли пре 16 год, шта им толико требало да изграде ауто пут, још због њега упали у дужничко ропство из кога се неће извући деценијама! Ништа ти не разумеш. Тито јесте запостављао и Србију и ЦГ јер је то један народ (СРПСКИ - и Мило се изјашњавао као Србин, као и Његош, књаз Данило и сви остали!). Измислио је црногорску и македонску нацију да би разбио српски национални корпус, створио републику ЦГ и Македонију (кад су оне постојале раније?) да би спречио да Србија има излаз на море и да има превелику територију! Разбио је српски народ у 4 републике и последице тога сви добро осећамо, баш као и Срби који данас живе у МК, ЦГ и Хрватској. Србија ни на који начин није кочила ЦГ, Тито јесте, али они нису због тога отишли из Југе! А од Србије су отишли на намештеном, неуспелом референдуму који је организовао Мило како би имао своју приватну државу!

blam

pre 1 godinu

Sta pricas ti dete?! Pa u to vreme Tita je cela zemlja industrijalizovana i izgradjeni maltene svi autoputevi, fabrike, elektrane i pruge koji postoje i danas na teritoriji cele bivse juge. A Tita nema vec 40 godina i ti se danas setis da je on kriv za nesto. Koliko nam je kriv Kralj Pera ili Milos Obrenovic tek ako je ovaj kriv sto nije izgradio vise?
(Sumadin, 09. jul 2022 13:43)

Posto ti niko nije do sad rekao.

SFRJ je JEDINA zemlja istocnog bloka koja nije ispunila prvu petoletku.

Prvih 5 godina su se bavili iskljucivo nacionalizacijom i proterivanjem srpske inteligencije.

veliki

pre 1 godinu

Svi napreduju od kad su pobegli od Srbije.
(MM, 09. jul 2022 12:24). А Србија највише и видиш како сви кукају што смо најбољи и напредујемо најбрже и на све начине покушавају да нас зауставе! Џаба! Замисли, изградили 41км аутопута за 16 година самосталности а кредит ће да враћају и њихови чукунуци! Опасан напредак. Кад будеш ишао тим путем сврати у Колашин и питај људе како живе…

Slovenac

pre 1 godinu

I to vam je tako: u pravu si, sampioni ste zadnjih 10 godina. Ali to je zato, jer zadnjih 10 godinja niko vise pa i ne gradi autoceste. Normalne zemlje su ih izgradile davno pre. Samo se doda ponekad neka nova deonica. Vi oko BG nemate pobilaznicu alo. U Lj je bila zavrsena u doba SFRJ.

tRupe

pre 1 godinu

Cela Austrija je pokrivena dobrim autoputevima. Verujem da će Crno Gorci postaviti ćerilične table kad ponovo navale Rusi u CG, i kad preusmere trenutnu političku orijentaciju.

Alekksej

pre 1 godinu

Konto famoznog autoputa....
Prvi put mi se desilo da me TomTom odvede na još nezavršen put....
Autoput još nije završen pa ni sami prilazi. Nije otvoren i ne radi....Ne gubite vreme i živce....
Ako imate sreće, putar sa kanapom preko celog puta će isti spustiti i pustiti vas da prodjete....Posle je samo faktor sreće ..
Mada može kao i meni da se desi da vas ne pusti i izgubite pola sata, a auto overite na makadamu ...

Dex

pre 1 godinu

Svi napreduju od kad su pobegli od Srbije.
(MM, 09. jul 2022 12:24)

A od Srbije se štekaju za šećer, brašno i ostale namirnice, dobar napredak!
(4, 9. jul 2022 12:41)

To je zato sto Srbija besplatno deli imovinu svojih gradjana, pa sto ne bi kad je dzabe ili skoro dzabe. Bolje uzeti nego kupiti negde drugde.

samo realan

pre 1 godinu

E to vam je ostavio drug Tito.

Dugove.
Nerasciscene racune.
Ruzne gradove soc realizma.
NIKAKVU putnu infrastrukturu.

Sramota je da jedna zemlja okrenuta ka turizmu dobija svoje prve kilometre autoputa tek nakon sto smo usli u 2/5 21. veka.

Da ne govorim da je hrvatska sa mnogo duzom obalom morala da daje autoputeve pod koncesiju i sad od putarina ne vidi ni cent !
(I to vam je tako, 09. jul 2022 11:06)


E moj sine, pa ovi ne mogu jos da prodaju i prekrece sto je Tito napravio sa radnim akcijama. Inace, da nije bilo tih radnih akcija, i zaludjenosti u Tita, ne bi imali ni struje danas, kamo li puteva koliko su ovi utrzni. Inace cisto da znas, u Titovo vreme, radno vreme je bilo 8 sati, subota i nedelja su uglavnom bili neradni dani. Znali su se praznici, pa ti imaj petlju kad stavis zastavu na firmu da radis. Sad se prijatelju vise ne zna nista niti ima kalvog reda. Sad lopove zovemo biznismenima, dame noci su starlete i ugledne gradjanke koje imaju vise pratilaca nego sto bi imao Nikola Tesla da je ziv, cega smo se nekad stideli sad je to za ponos a cime bi trebali da se ponosimo to je sad za osudu i treba da se stidimo toga. Nekad je porodica bila svetinja, a danas nam pune glavu da su tata i tata, sto su nekad bili tata i mama.

Rob Sinji

pre 1 godinu

Svi napreduju od kad su pobegli od Srbije.
(MM, 9. jul 2022 12:24)

A Srbija napredovala više od svih od kako se otarasila polupismenih lezilebovića i direktora iz bratskih republika.
Do duše ni moja ni tvoja izjava nisu u potpunosti tačne ali eto da vidiš kako je lako lajati i pljuvati po nekome bez osnova ili razloga.

maxy

pre 1 godinu

I to vam je tako: u pravu si, sampioni ste zadnjih 10 godina. Ali to je zato, jer zadnjih 10 godinja niko vise pa i ne gradi autoceste. Normalne zemlje su ih izgradile davno pre. Samo se doda ponekad neka nova deonica. Vi oko BG nemate pobilaznicu alo. U Lj je bila zavrsena u doba SFRJ.
(Slovenac, 09. jul 2022 15:55)

I oko moga sela obilaznica završena u doba SFRJ. To je tako sa selima. Kažu da su gradovi malo veći, pa treba više vremena da se napravi.

Pantagruel

pre 1 godinu

A što? Misliš li da postoji neki Srbin u CG koji ne zna latinicu? A sem toga baš bi bilo zanimljivo vidjeti nekog Njemca ili Francuza kako bi se snalazili sa ćirilicom. Ovako kad vide da piše Kolašin barem znaju gdje idu. Sa znakom koji ima ispisamo Колашин, teško bi se snašli. Treba biti pragmatičan.
(Mile dizna, 09. jul 2022 18:37)
Како ли се Немци и Французи снађу у Бугарској која је чланица Европске уније, а користи латиницу? Како се снађу у Грчкој чији је алфабет још компликованији него ћирилица? Да нису можда одустали од путовања у те две земље? Нема горе болести од аутошовинизма. Његош је лепо написао у Горском вијенцу: "Којој овци своје руно смета,
онде нема ни овце ни руна".
Скинули бисте ви ћирилицу и са Музеја краља Николе, да вас није стид.

000

pre 1 godinu

@ @@@
Crnogorcima svaka cast, jedino njima nisu pravljeni putevi u vreme Jugoslavije, bili su zapostavljeni, to je svima jasno, zato su i otisli od nas na kraju.
---
Ali je SFRJ Crnoj Gori ostavila prugu za Bar, projekat koji je skupo kostao drzavu i koji danas ne bi bio izvodljiv bez upliva stranog kapitala.

I ne verujem da su otisli od nas zato sto su bili zapostavljeni, tu su tudji interesi bili u pitanju. Uostalom CG je i danas prilicno zavisna od nas, veliki broj turista dolazi iz Srbije, studenti iz CG dolaze u Srbiju, koriste i nas zdravstveni sistem.

key and peele

pre 1 godinu

није мени жао што се отцепише, но што им оста у држави оно што никад није била црна гора, полимље и стара источна херцеговина. ено њима цетиња и брда и подгорице, на им све са тузијем и улцињом, ал што узеше баштину немањића, то ми жао ка око да су ми узели

Vazdaisto

pre 1 godinu

E sad kada na ovaj put izadju crnogorski junaci, majstori volana, ova uputstva nista nece vredeti. Obzirom da do sada ovi junaci nisu videli autoput, smatrace da su u obavezi da odmah daju gas do daske kako bi svima pokazali svoje vozacko umece i velike mogucnosti svojih (ukradenih iz Evrope) automobila i motorcikala…
(Nata, 9. jul 2022 13:35)
Mi iz Evrope ne krademo automobile više, to smo ostavili 2000. sad ih regularni uvozimo, a krademo zlato sudeći po novinskim člancima. Sudeći po istim člancima, vi ste zaglavili u devedesetim i ne mrdate nidje. Za vožnju si u pravu.

HAC

pre 1 godinu

@Da ne govorim da je hrvatska sa mnogo duzom obalom morala da daje autoputeve pod koncesiju i sad od putarina ne vidi ni cent !

Nije točno. Potpuna laž i dezinformacija.U koncesiji na moru je samo Istarski ipsilon. Prvi put čujem da je HAC koncesionar.
(HAC, 09. jul 2022 11:58)

Ovo se proveri u 2 koraka na netu da ne dobijate ni cent od putarina.

Ali kako tebi lakse da verujes


Nevjerojatno! S takvim znalcima čudo da niste Švicarska. Znači autocesta ZG-ST je u koncesiji? Hvala na informaciji. Upravo da i jest, što nije, PDV ne ide HR nego isto koncesionaru pretpostavljam. Propali mi već odavno, samo nismo bankrot još proglasili. Uživaj legendo...

C i n i k

pre 1 godinu

Mi radimo klasicno (pre)zaduzivanje drzave, dok kod koncesije koncesionar radi i odrzavanje koje kroz godine postaje sve skuplje i skuplje
(gospodin 3%, 09. jul 2022 22:44)


Pojma ti nemas a ponajmanje o koncesijama za autoputeve, da je koncesija dobra ko sto pises svako bi je imao a u Evropi je ima jedino hr..
To da ce koncesionar da "radi" odrzavanje autoputa je smejurija..
Ti naivno mislis da je koncesionar neki Bozic Bata, koji dolazi kod tebe da ti pomogne tako sto ce da odrzava i placa autoput ?
SRB ima javni dug 53% tako da pisanje o "prezaduzenosti" za autoputeve je takodje tvoje totalno nepoznavanje materije..

Umka

pre 1 godinu

Hrvatska od putarina ne vidi ni cent za puteve za čiju izgradnju nije ni dala cent.
(Nikad više, 9. jul 2022 11:38)

A1 Dalmatina - 480 km - Hrvatske autoceste d.o.o.
A2 Zagorska autocesta - 60 km - Autocesta Zagreb – Macelj d.o.o.
A3 Posavska autocesta - 306 km - Hrvatske autoceste d.o.o.
A4 Varaždinska autocesta - 96 km - Hrvatske autoceste d.o.o.
A5 Slavonika - 58 km - Hrvatske autoceste d.o.o.
A6 Goranka - 81 km - Autocesta Rijeka - Zagreb d.d.
A7 Primorka - 28 km - Autocesta Rijeka - Zagreb d.d.
A8 Istarski ipsilon - 64 km - Bina-Istra d.d.
A9 Istarski ipsilon - 76 km - Bina-Istra d.d. (
A10 Neretvanska autocesta - 8 km - Hrvatske autoceste d.o.o.
A11 Sisačka autocesta - 32 km - Hrvatske autoceste d.o.o.

Znači od 1036 km pod koncesijom je 388 km.

dzo

pre 1 godinu

@ @@@ Crnogorcima svaka cast, jedino njima nisu pravljeni putevi u vreme Jugoslavije, bili su zapostavljeni, to je svima jasno, zato su i otisli od nas na kraju.


O cemu pricas ..pa svi putevi u CG sem ovog autoputa od 40 km su napravljeni za vreme SFRJ..Crna Gora je cela u planinama ,kanjonima..ti stvarno mislis da je to isto da se radi kao put kroz ravnicu..npr u Grckoj gde je takav teren kakav je u CG tu uopste ne postoje putevi .
Crna GOra ima 600 000 ljudi ..da se napravi onakva putna mreza iz pocetka u CG bi trebalo jedno 50 milijardi dolara

Alexa

pre 1 godinu

"E to vam je ostavio drug Tito.
(I to vam je tako)"

Pre Tita volovska kola po centru Beograda, kaljuga svuda. Pogledaj snimke. Sto se tice dugova, svaka ex-Yu drzava je mnogo zaduzenija nego tada.
Ne kazem da je sve bilo dobro, mnogo mana, ali nas je jndustrijalizovao. Pa nasa vlada i dalje privatizuje ono sto je u to doba napravljeno.

tom pus

pre 1 godinu

 ne verujem da su otisli od nas zato sto su bili zapostavljeni, tu su tudji interesi bili u pitanju. Uostalom CG je i danas prilicno zavisna od nas, veliki broj turista dolazi iz Srbije, studenti iz CG dolaze u Srbiju, koriste i nas zdravstveni sistem.
(000, 09. jul 2022 13:02)

Zahvaljujemo

pa normalno,isti smo narod,pusti ti političke ,,elita,, one rade za druge

Vazdaisto

pre 1 godinu

A gde je uputstvo kako stici do tog autoputa ?
(vozac, 9. jul 2022 10:55)

Crna Gora je jedna ulica druže, ako ti treba upustvo, onda ti nema pomoći.

..

pre 1 godinu

Norveška, koja važi za bogatu zemlju, ima iznenađujuće loše puteve. Ko ne vjeruje, YouTube kanal Kristo Boginski, čovjek vozi kamion, da vidite samo kakvim "kozjim stazama" ono je nevjerovatno.

Алекса

pre 1 godinu

Zasto tvrdis da smo jedan narod i to (SRPSKI)?
Ja nisam Srbin, Crnogorac sam!
(Bokyyyy, 9. jul 2022 23:46)

Нисмо ми један народ. У Црној Гори живе Срби који су Црногорци. Али живите и ви који нисте Срби. Он каже да је Тито направио нацију којој ти припадаш, и да се у њој окупило све оно што би Петровићи само пре сто година "истраживали"...

Тако да ти сигурно ниси исти народ као ми или као Његош....

dzoni

pre 1 godinu

(I to vam je tako, 9. jul 2022 11:06) # Link komentara

Grcka je 1990 imala ukupno 150 km autoputa ,Irska 20 km,Finska 200 ,Norveska 0 ..A u SFRJ si imao autoput od Slovenije do Makedonije.

U CG i BOsni je izuzetno tezak teren ..to je npr razlog sto najbogatija zemlja sveta Norveska i dan danas nema autoputeve..

milanm

pre 1 godinu

Čestitke za CG !
Ne tako davno, većina onih koji su živeli na teritoriji SFRJ nisu imali tekuću vodu i toalet, a kad
je devedesetih, u svetu, ogroman novac postao dostupan, umesto da ga iskoriste za razvoj i još tešnje sarađuju , vrli poznavaoci, uglavnom, nepostojeće prošlosti su se dohvatili za guše i dan-danas ne posustaju .
Nije blam biti siromašan , blam je ponašati se glupo .

Dva oka u glavi

pre 1 godinu

Evo objasnjenja kako stici iz Srbije na auto put...

Dolazak ide iz pravca Bijelog Polja ili Rozaja i Berana , i od mesta Ribarevine glavnom magistralom idete normalno ka Kolasinu.

Kod Kolasina ne idete pravo ka kanjonu Morace, vec skrecete ka Kolasinu i Matesevu gde je u blizini petlja za ulazak na novi auto put.

Izlaz je posle 41 km na petlji Smokovac, na ulazu u Podgoricu.
Odatle ko nece u grad, modernom obilaznicom ide oko Podgorice u svim pravcima...kroz tunel Sozina ka Baru,ili ka Budvi ili potpuno novim bulevarom prema Danilovgradu,Niksicu i jako dobrim novim putem za Herceg Novi ,Kotor,Trebinje...

Ime

pre 1 godinu

Ovo se proveri u 2 koraka na netu da ne dobijate ni cent od putarina.

Ali kako tebi lakse da verujes.
(I to vam je tako, 9. jul 2022 13:11)

Ili ne razumijes ili namjerno lazes. Sve sto je pod HACom ide drzavi pa idi provjeri sto je to sve, uzmi i vise od 2 koraka ako treba.

stonoga

pre 1 godinu

Samo da ne bude kvalitetena kao nas Milos Veliki…. Posle 2-3 god asfalt je vec ispucao i u nekim deonicama potonuo… dno… a da ne pricao za obilaznicu oko Bgd preko Pupina … tu se neki delovi doslovce raspadaju

aha

pre 1 godinu

@pera
Onda je i horizontalna signalizacija za maloumne, poput tebe i slicnih, kojima smeta sve sto moze nekom da pomogne.
Sta ce mi zmigavac ako vidis da skrecem levo!?

tom pus

pre 1 godinu

prodješ Kolašin pa lijevo skretanje prema Mateševu
(rešpekt, 09. jul 2022 
koliko posle kolašina i ima li neki putokazi od skretanja koliko ima do izlaska na autoput

Ravna Gora

pre 1 godinu

Znači od 1036 km pod koncesijom je 388 km.
(Umka, 9. jul 2022 16:05)

Autocesta Rijeka - Zagreb je isto vlasnistvo drzave tako da nije ni ta pod koncesijom, samo Macelj i Istarski ipsilon.

Petar

pre 1 godinu

Tommy Cubura, da napravljeno 500k stanova, ali ta nepravda i nejednakost je i dalje vidljiva.Mnogi ili vecina nisu dobili nista, a uzimali su im od plata.Koje su posledice te socijalisticke "urbanizacije"?Nestanak sela, zapustenost imanja, bioloska ugrozenost Srbije.Sve sto je bilo potrebno Srbiji je izgradnja puteva i ljudi bi ostali na svojim imanjima.Zato polako, nije sve na plus strani.I danas policija,vojska i politicari dobijaju stanove po mnogo jeftinijim cenama, a ostali to placaju mnogo skuplje.Sta je to tako znacajno za ovu zemlju izvela vojska i policija?Samo mi nemojte o soc.pravdi iz vremena SFRJ.Dolar onda i sad ne vrede isto, ako pricate o dugovima iz tog vremena, morate ih preracunati u danasnji dolar. Nesumnjivo je da je odluka o deindustrijalizaciji Srbije doneta jos u doba SFRJ, a da je zavrsena u vreme privatizacije.

Гиле

pre 1 godinu

Ови што критикују што је тек сада направљено парче аутопута треба да знају да је и ово парче вероватно неисплативо. Али ако се гледа да дођу туристи исплативо само ако се појача број туриста. Само њима треба још доста километара аутопута да би то стварно било да се сјурим у Цг. Овако још увек се брже стиже до Хрватског приморја, ко иде тамо.

DelBoy

pre 1 godinu

Нећемо ми бар још десет година имати завршен цео тај аутопут до црногорског приморја. Зато лепо, Грчка. Све аутопутем, а и избор обале много већи него у Црној Гори. Кад се не би губило толико времена на преласку границе између Србије и Македоније, стизало би се за 7-8 сати.
Пре три дана се вратили са Ситоније. До тамо је жена све извозила сама. Тек у повратку је последњу деоницу предала мени, од Јагодине до Београда. Ја чистије (а топло) море и лепше плаже са природним хладом (четинарима) нисам видео од свог детињства, кад сам два лета провео и Цавтату. Цене у продавницама су можда свега 20% више него у Београду. Храна и пиће уопште нису скупа, ни у малим продавницама, а плус имате Лидл на десетак километара за евентуалне веће набавке. Једино ресторани деру. Немате вечеру за двоје одраслих и двоје деце, испод 65-70 евра. Али не мора да се вечера у ресторану баш свако вече. Свако друго или треће можете да поднесете, ако сте обоје запослени, па свако плаћа наизменично.
(Pantagruel, 09. jul 2022 21:29)

Poenta price je da si ti bio u Grckoj? :)))

Nuklearni mravojed

pre 1 godinu

Norveška, koja važi za bogatu zemlju, ima iznenađujuće loše puteve. Ko ne vjeruje, YouTube kanal Kristo Boginski, čovjek vozi kamion, da vidite samo kakvim "kozjim stazama" ono je nevjerovatno.
(.., 9. jul 2022 17:00)

U odnosu na broj stanovnika prilicno velika, razudjena i geografski nezgodna (tuneli, krivine, usecanja u brdo i sl), negde nema ni to nego samo trajekt. Ne isplati im se toliko gradnja ogromnih puteva, ali zato im maltene svaka opstina ima aerodrom.
Ono po cemu sam vozio uopste nisu bili losi putevi. Malo nezgodni da, uklesani u brdo ili serpentine, ali sam kvalitet puta skroz OK, bez rupa. Jedino sto im je 50 skoro svuda, pa malo traje dok stignes, al kud svi Norvezani, tu i mali Olaf :D

brm

pre 1 godinu

Замисли, изградили 41км аутопута за 16 година самосталности а кредит ће да враћају и њихови чукунуци! Опасан напредак. Кад будеш ишао тим путем сврати у Колашин и питај људе како живе…
(veliki, 9. jul 2022 17:25)

U Kolašinu su se izgradila dva skijališta. Baš sam sticajem okolnosti bio ove zime i mogu da kažem da sam oduševljen. A tek im je izgradnja svega u začetku. Ne možeš nekretninu više tamo da nađeš u novogradnji ispod 2000 evra za kvadrat. I oni što su živeli loše, moći će od zimske sezone dobro da se snađu, ako imaju nešto u glavi. Mada, i leti sad već imaju malo turista. Ne brini ti za Kolašin. A 41km autoputa po onom terenu gde ili praviš tunele ili mostove, nije lagan. Nadam se da ne porediš pravljenje autoputa kroz Vojvodinu, ili eventualno Šumadiju sa onim u CG.

Tomy Čubura

pre 1 godinu

E to vam je ostavio drug Tito.

Dugove.
Nerasciscene racune.
Ruzne gradove soc realizma.
NIKAKVU putnu infrastrukturu.

Sramota je da jedna zemlja okrenuta ka turizmu dobija svoje prve kilometre autoputa tek nakon sto smo usli u 2/5 21. veka.

Da ne govorim da je hrvatska sa mnogo duzom obalom morala da daje autoputeve pod koncesiju i sad od putarina ne vidi ni cent !
(I to vam je tako, 09. jul 2022 11:06)
sug SFRJ u najgorem slucaju je bio par milijadi $ !
samo 1 stvar - hidrocentrala Djerdap danas da se pravi kostala bi 30 milijardi $ !!!
stanova drustvenih podeljenih radnicima izgradjeno je oko 500.000 sa kucama koje su radnici izgradili kreditima koje nisu fakticki ni vracali to je do milion .... i danasnja vrednost toga 20/30 milijardi $ !
pruga , bolnica domova zdravlja , autoputeva , domova kulture odmaralista ...to samo Bog zna koliko je izgradjeno i kolika je danasnja vrednost toga !!!!!!
prvi boeing 737/300 1985 g. kao prvi evropski korisnik dobija JAT , a 5 aviona po 23 miliona$ su placeni izvozom u USA ( recimo prva petoletka Trstenik je pravila kocnice i stajni trap za Boeing ! )
itd,itd,itd ...daleko bi nas odvela priča .
ima i loših stvari , uglavnom posle Tita su se desavale a najveca mrlja te drzave je kradja i prodaja beba iz porodilista .....to je zaista neverovatno kako je to dozvoljeno ....

mg

pre 1 godinu

није мени жао што се отцепише, но што им оста у држави оно што никад није била црна гора, полимље и стара источна херцеговина. ено њима цетиња и брда и подгорице, на им све са тузијем и улцињом, ал што узеше баштину немањића, то ми жао ка око да су ми узели

A je li? Nije ni Vojvodina nikad bila Srbija do bliske prošlosti znaš.

pera

pre 1 godinu

Onda je i horizontalna signalizacija za maloumne, poput tebe i slicnih, kojima smeta sve sto moze nekom da pomogne.
Sta ce mi zmigavac ako vidis da skrecem levo!?
(aha, 09. jul 2022 13:29)
ne mora covek da ima neki veci kapacitet da shvati sta sam napisao al eto ti nemas ni toliki

gospodin 3%

pre 1 godinu

@C i n i k

uporedjujes babe i zabe autoput u Hrv nije isplativ zbog protoka saobracaja sto je i logicno jer niko u novembru ne ide put plaza....drugo km auto puta za deonice u vojvodini kosta u proseku 1.5mil e dok mi nemamo deonicu koju placamo ispod 10mil, samo je grdelica izasla na 5 puta veci iznos od predvidjene cifre koja je vec bila prenapumpana

Mi radimo klasicno (pre)zaduzivanje drzave, dok kod koncesije koncesionar radi i odrzavanje koje kroz godine postaje sve skuplje i skuplje

Umka

pre 1 godinu

Kad gradis autoput iz budzeta to je znak da ti je drzava finansijski jaka..
(C i n i k, 9. jul 2022 21:21)

To znaci da nece niko drugi da gradi. Privatnici ne grade gde nece da zarade, onda mora drzava.

---

U hr autoput nije isplativ zbog enormnih zaduzenja za izgradnju, a taj deo pod koncesijom je cak lose i ugovoren jer kad prodje sezona koncesionar naplacuje od budzeta hr svaki nedostajuci auto koji je bio projektovan da prodje a nije jer nema sezone cele godine..
(C i n i k, 9. jul 2022 21:21)

U Hrvatskoj su autoputevi napravljeni da spajaju Luku Rijeka sa Bečom i Budimeštom, kao i Luka Ploče sa istim tim autoputevima.

Superhik

pre 1 godinu

Uputstvo za otplatu kredita besmislenih građevinskih poduhvata (pljački ) narodima država koje su ih preuzele u obavezu je neophodno !

Tomy Čubura

pre 1 godinu

Како ли се Немци и Французи снађу у Бугарској која је чланица Европске уније, а користи латиницу? Како се снађу у Грчкој чији је алфабет још компликованији него ћирилица? Да нису можда одустали од путовања у те две земље? Нема горе болести од аутошовинизма. Његош је лепо написао у Горском вијенцу: "Којој овци своје руно смета,
онде нема ни овце ни руна".
Скинули бисте ви ћирилицу и са Музеја краља Николе, да вас није стид.
(Pantagruel, 09. jul 2022 21:10)
snadju se tako što na svakom znaku ima natpis i latinicom ! ali treba malo mrdnuti iz sela !

nemanja

pre 1 godinu

u zivotu nisam video turbine da rade sto u tunelimo sto u trznim centrima.
(badjon, 09. jul 2022 11:49)

Nadam se i da nećeš jer u punom kapacitetu rade samo u slučaju požara kada izbacuju dim van tunela

Veliki brat

pre 1 godinu

@I to vam je tako
Sta je kralj ostavio?
Drug Tito je ostavio auto-puteve, aerodrome, luke, fabrike... a umro covek pre vise od 40 godina!
(@@@, 9. jul 2022 12:23)

Tito je nenormalnom brzinom povećavao dug SFRJ od 1970. do 1980. godine (uvećan za oko 5 puta, sa 4,5 na 22 milijarde dolara, a deo tog duga i danas vraćamo, s tim što je najveći deo oprošten), da nije umro 1980. godine, prošao bi kao Čaušesku!

A to šta je ostavio... pa, gradile su i druge zemlje nešto, nije samo SFRJ. Pogledaj šta je Nemačka postala do 1980. godine, a 1945. godine bila sva u ruševinama, plus morala da plaća ratne reparacije i vrati sve što je dobila kao pomoć za obnovu industrije.


E moj sine, pa ovi ne mogu jos da prodaju i prekrece sto je Tito napravio sa radnim akcijama...
(samo realan, 9. jul 2022 15:36)

Krečenje je uvek najskuplje ;)
Uvek je lako izgraditi, treba posle održavati, a kod nas se nikad ništa nije održavalo kao treba. Koja bolnica ili škola kod nas ima u budžetu stavke za fasadu, prozore, trotoar? Izgradnja je jednokratan trošak i često manji od troška održavanja tokom 40-50 godina.



A u SFRJ si imao autoput od Slovenije do Makedonije.
(dzoni, 9. jul 2022 16:07)

Baš od SLO do MK, neprekidan autoput?


Svi napreduju od kad su pobegli od Srbije.
(MM, 9. jul 2022 12:24)

Nisu toliko napredovali, nego Srbija ide u suprotnom smeru!
Kao kad si u vozu koji stoji, a na susednom koloseku voz ide u suprotnom smeru, pa imaš osećaj da se i tvoj voz kreće ;)

Boris

pre 1 godinu

Svaka čast, tim putem se upravo izbegava najkritičniji deo puta kroz CG i zbog čega su mnogi izbegavali da idu na more tamo. Gledam onaj nadvožnjak autoputa ispred Podgorice, impozantno zaista. Inače kad već pišem komentar da napišem vezano za deo puta kroz Srbiju i granični orelaz, bio prošle nedelje, deo posle Prijepolja do granice je propao ozbiljno, van naselejnih mesta trava i korov se nadvija na put, zaštitne ograde zarđale i na svakih 5 metara udarene. Stajališta iz put prepuna smeća, neuređena. A naš granični prelaz tuga, pre par godina novo urađeno, nedovršeno i već ono što je urađeno je propalo. Ispod kućica policajaca u ladovini leži čopor pasa lutalica u ladovini, tuga tuga tuga. Traka nema, neobelezeno, neznas gde prilazis gde stajes. Kroz Cg druga pesma, iako nisu novi putevi puno puno čistije, obeleženo sve, novi znakovi ili bar čisti. Kontejner na svakom stajalistu. Nadam se da čita neko ovo ili ipak da zažmurimo svi na ove ruzne stvari.

Objavite komentar molim

pre 1 godinu

@ Tomy Čubura
Nije mi stvarno jasno, niste vi prvi, da se vole davati komentari o stvarima o kojima se nista ne zna a lako su provjerljive.
Hrvatski autoputevi ( sa izuzetkom Bina Istre) nisu pod nikakvom koncesijom , eto. Lako provjerljivo za one koji hoće. Tako da, bez obzira sto bi nekime bilo drago, treba utvrditi činjenice.

Podatke treba proučiti

pre 1 godinu

Srbija ima najvise km izgradjenog autoputa od svih SFRJ republika.

Najvise izgradjeno u zadnjih 10 godina.
(I to vam je tako, 9. jul 2022 13:12)

# Link komentara

Pa ipak nije a evo i dokaza:

hr.wikipedia.org/wiki/Autoceste_u_Hrvatskoj
bs.wikipedia.org/wiki/Autoputevi_u_Srbiji
bs.wikipedia.org/wiki/Spisak_autoputeva_i_brzih_cesta_u_Sloveniji

Samo da nas opet ne uhvate

pre 1 godinu

...i bez najnovijeg za kojeg se radi projektna dokumentacija a tice se trase ZR/Bgd i Temisvar/Bgd)

A projektna dokumentacija prava puslica, kao i uvek, uvažava rizike gradnje dugačkih mostova na zabarenom, likvefabilnom, banatskom tlu - na onaj naš, tradicionalni, pravi srpski način.
Pa ili će da košta kao da se objekti spremaju za svakodnevne 50 MT termonuklearne udare, ili će ga oduvaja prvi jak rumunski potres.
Hvala manitou-u, provereni eksperti su odavno tu i opet šilje olovčice

NIKOLA

pre 1 godinu

Beogradjanin
Uštedećeš max 30 min.Fora je u bezbednosti itd a ne u vremenu.A tih 5-6 sati do mora ima se još načekamo godinama.

samo realan

pre 1 godinu

E moj sine, pa ovi ne mogu jos da prodaju i prekrece sto je Tito napravio sa radnim akcijama...
(samo realan, 9. jul 2022 15:36)

Krečenje je uvek najskuplje ;)
Uvek je lako izgraditi, treba posle održavati, a kod nas se nikad ništa nije održavalo kao treba. Koja bolnica ili škola kod nas ima u budžetu stavke za fasadu, prozore, trotoar? Izgradnja je jednokratan trošak i često manji od troška održavanja tokom 40-50 godina.

Mozda je najbolje da ga iskopamo posle 40 godina pa nek kreci, krpi rupe, menja bandere, odrzava hidro centrale, menja sine na prugama, prepokriva i kreci bolnice. Steta sto zatvorise onaj goli otok. Imalo bi se za sve u ovoj zemlji.