Petak, 01.07.2022.

08:40

Kisindžer: Ovo se može završiti na tri načina

Ukrajinska kriza mogla bi da se završi na tri načina, izjavio je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer za list "Spektejtor".

Izvor: Sputnjik

Kisindžer: Ovo se može završiti na tri naèina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

lala djilkosh

pre 1 godinu

Ova izjava sa 3 moguce opcije je otprilike kao onaj vic sa pocetka korone: imamo 5 vakcina od koje 4 nemamo ...
Iako uopste ne podrzavam rusku agresiju na Ukrajinu, ne vidim sta bi trebalo da se desi da Rusi pristanu na bilo sta osim stvranog stanja na terenu. Zasto bi se ikada povukli sa teritorija za koje su hiuljade vojnika poginula zauzimajuci ih?
Nije to Srbija 90ih, mala i slaba zemlja pa da ih bombardujes dok ne potpisu sve sto hoces.

Nikola

pre 1 godinu

Kisindzer je oduvek bio surovi realista,ovakav neko im treba u EU da ih malo vrati u realnost.On je i za Bosnu posle Dejtonskog sporazuma odmah rekao da nece funkcionisati kao drzava i evo 30 godina posle bio je u pravu.Njegov predlog je bio da se deo pripoji Hrvatskoj,deo gde su Srbi vecina (Republika Srpska)Srbiji a muslimanima da ostane kusur

Charlie Croker

pre 1 godinu

Okej, sada mu se bas vidi da je prestar. Nijedna od 3 opcije nije realna, a druga i treca su apsurd. Ipak, godine cine kod svakoga svoje, pa i kod Kisindzera.

нс бој

pre 1 godinu

Још раније је Кисинџер причао,ал није пријало Нато ушима.Човек има 99 година, у два наврата био секретар САД,одма им је рекао да су Руси јачи и да ће остварити своје циљеве.Још важније је рекао да нас од 3. светског рата дели месец,два дана,тј одлуке о даљем сукобу или завршетку истог.Све ово гурање Литваније,Молдавије, Бугарске,Пољске у рат је пут у трећи светски рат.Америка тешко прихвата крај своје владавине као прве и неприкосновене силе,својим падом вуче цео свет у пропаст.Ја се надам да је рат у Украјини при крају,једини исход је да Руси остваре своје циљеве,мислим да неће ићи даље од Дњепра,у суштини нико не зна шта је циљ Русије,опет неће стати ни на Дњепру ако се ови не предају..Овде нема договора,овде једна страна мора бити побеђена,

pravde nema dok ima plemena

pre 1 godinu

Budimo realni, Ukrajina je mogla da izbegne rat isto kao i Srbija u I Svetskom Ratu. Znači nikako. Kad sila reši da te gazi i otima ne vredi ti ništa.

Završiće se najverovatnije kad Rusija bude zadovoljna, za sada, pa posle idemo dalje i tako do neke globalne katastrofe.

bucko razmislja

pre 1 godinu

@Paja

A da se amerika razbuca na 50tak drzavica?
(mile)

pa ima 50 drzava - tesko ce se pocepati na nacionalne drzave jer US nije nacionalno-plemenski definisana -zato poredjenje neadekvatno.

Fluke

pre 1 godinu

Iskusan čovek, u tri rečenice je sastavio sve.
Rešenje je jednostavno: Krim je gotova stvar; Donbas i Lugansk široka autonomija u UKR; demilitarizacija tih zona pod mešovitom kontrolom; vraćanje ruskog jezika u upotrebu kao pre 2014. godine; stroga zabrana svih nacističkih organizacija u Ukrajini (i Rusiji, što da ne).
Tako niko ne bi bio poražen.

Objavite mi komentar

pre 1 godinu

Nama je uvek bio ogroman problem sto nismo imali nacionalne planove na duzi vremenski period, svaka vlada bi radila po svome i kako god bi je podmitili ili pritisli, dok na zapadu znaju sta ce i kako ce u narednih 200 god i nije bitno kk je na vlasti jer to moze samo delimicno malo da promeni sktuaciju ili uspori njihove planove.

Uvek sam sumnjicav kada potpisujemo bilo kakve planove sa zapadom, oni to tako naprave da uvek mogu nekad iskoristiti u njihovu korist..tako su isto probali i sa Minski porazum kao nama sa Briselski, potpisu ali ne ispunjavaju sve iako su garant i nikom nista a godine i godine prolaze..i opet na kraj ispadaju Rusija i Srbija krivi.

Nama pod hitno treba neki tim ljudi koji ce neprestano raditi za neke osnovne nacionalne planove i to ne sme da zavisi od razno raznih sledecih vlada.

NSBGD

pre 1 godinu

A da se amerika razbuca na 50tak drzavica?
(mile, 01. jul 2022 09:40)
Amerika i jeste "razbucana" na 52 drzave. Problem Rusije je da se nikada ne bi sastavila da je "razbucaju" na neke drzave, a ocigledno je da USA nema taj problem. Razlog mora da trazi Rusija u sebi, kako radi, tako joj se i vraca i da se zapita, zasto svi beze od nje?

ns ja

pre 1 godinu

Iako veoma cenim analitičko mišljenje ovog čoveka, ovog puta imam komentar na sva tri njegova scenarija, ipak je on amerikanac:

1. Ne nije pobeda Rusije zaustavljanje na trenutnim rezultatima na terenu! Pobeda je da prečešlja celu Ukrajinu, ili makar da potkovicom isuši centar istoka i preseče Ukrajinu na pola i čitavu istočnu Ukrajinu zadrži pod kontrolom
2. Bilo kakvo pipanje i mešanje u ruski Krim, bi bila potpuna katastrofa i siguran problem i za zapad, Rusija je samim tim što je bila pod pritiskom NATO prinuđena da radi sve ovo - već sasvim svesno u problemu-iz kojeg ne namerava da izađe bez rešenja tog problema (koji je NATO napravio s umišljajem)
3. Scenario pod 3 je totalna bajka.

Tvrtko

pre 1 godinu

A opcija da Rusi izadju na celu liniju reke Dnjepar? (Burka, 1. jul 2022 09:09)

Ovo me podsjeća na moje davne razgovore sa Ukrajincima, kada sam ih, nakon rata kod nas, uvjeravao je da je rat moguć bilo gdje (Britancima, koji su se zgražavali nad ratnim zločinima u BiH, sam rekao da mi trebaju njihovi mediji tri meseca i da bi dobili neviđeni masakr između Engleza, Škota i Iraca). Tada sam razgovarao o etničkim i religijskim razlikama, ali oni su rekli da su svi Ukrajinci i da to ne igra ulogu, ali su na kraju sami došli do zaključka da bi se Ukrajina mogla podeliti duž Dnjepra. Tada nisam ni znao puno o Ukrajini. Žao mi je tog naroda koji pati i koji je uleteo u istu zamku, kao i mi devedesetih.

ne_ide

pre 1 godinu

A opcija da Rusi izadju na celu liniju reke Dnjepar?
(Burka, 1. jul 2022 09:09)

A da se Rusija razbuca na tridesetak drzavica ?
(Paja, 1. jul 2022 09:21)

To bi se za mnoge drzave moglo reci. Ali neke stavri idu, neke stvari ne idu. Taj tvoj predlog recimo ne ide nikako. Kao sto ne bi recimo isao ni predlog da se USA razbuca. Zasto? Zato sto onda leti perje.
re. Burka Toga se oni plase, ali se pravi naivni pa kao tu opciju cak i ne spominju.

kudadalje

pre 1 godinu

@Ulver, Rusi su u jakom naletu jer znaju da moraju sto vise toga da ostvare pre jeseni i pre blata, gde ce se potencijalno opet zaglibiti. Znaci imaju jos oko 2.5 meseca da zauzmu sto vise toga…

u magnovenju

pre 1 godinu

Završiće se kad ponestane kinte, tj. kad ili za Ruse ili za nato postane preskupo (za Ukrajinu je već odavno).
Zavisno od toga kome prvo ponestane love i trenutka u kome se to desi, zavisiće i konačan ishod.

Zile

pre 1 godinu

Uvek je bio pametniji od svih predsednika koje je savetovao, a bilo ih je desetak. Prema tome treba poslušati mudraca koji je njihov starac Fočo od stotinu leta.

sima

pre 1 godinu

A opcija da Rusi izadju na celu liniju reke Dnjepar?
(Burka, 1. jul 2022 09:09)

A da se Rusija razbuca na tridesetak drzavica ?
(Paja, 1. jul 2022 09:21)
A da se SAD razbucaju na pedesetak i UK na četiri?

Nikola

pre 1 godinu

Mudri stari lisac govori istinu ali ga ne slusaju. za koju od 3 opcije je on, vec se jasno izjasnio ali ga odmah napadose oni koji ce na to na kraju morati da pristanu...

Safet

pre 1 godinu

Kad bi bili Rusi kao Srbi, povukli bi se i dali bi im i malo teritorije oko Moskve.

Kad god smo "pregovarali" u Hr ili BiH, uvek sam molio Boga da potpišu odmah pa kako god jer svaki dan čekanja je za nas neki gubitak. Kod nas je uvek NEKO, Karadžić, Milošević, danas Vučić, a na Zapadu su generacije nevidljivih koji isto traže danas, sutra kao što su pre 100 godina. Niko od "naših" nije imao ideju kuda da se ide, ali ne danas već za 10, 20, 50 godina...

Хенри

pre 1 godinu

2. и 3. апсолутно нереалне. 1. донекле реална (ако колективни запад и украјина буду имали среће).

Ulver

pre 1 godinu

po mom misljenju od ova tri, jedino je moguc prvi scenario, mada se rusi jos nece zaustavljati posto su u jakom naletu i glupo bi bilo da sada prekinu dejstva. gurace ukrajince duboko prema centralnom delu zemlje dok jos mogu bez velikih gubtaka i onemoguce im da se regrupisu i snabdeju novim naoruzanjem. uplitanje nato-a je nemoguce, svi zvanicnici, generali, apsolutno svi, znaju da ce se to zavrsiti veoma krvavo, a i nato je trenutno u naopakoj situaciji posto jos ne znaju ni sa koliko vojnika raspolazu, a i da planiraju da ulete kopneno, kao sto rekoh, bice to krvavo i suludo. avijaciju iskljucujem, posto je preskupo i nece se usudjivati da daleko lete znajuci kakve protivnike imaju i cime raspolazu od naoruzanja, mogu da ih ruse i sa kopna i iz vazduha.

Duci

pre 1 godinu

@Burka
Predpostavljam da si hteo reći Dnjestar?
(Zagor, 01. jul 2022 09:29)

Pretpostavljam da ti znas da su Dnjepar i Dnjestar dve razlicite reke i da je Dnjestar po velicini u odnosu na Dnjepar "potok". Mislim da je @Burka mislio na Dnjepar, kako je i napisao.

Vrdolama

pre 1 godinu

Idealno bi bilo da Rusija nema crnomorsku flotu,niti iskandere niti nuklearke pa da ih par nosaca aviona iz Crnog Mora plus pesadija iz istocnog bloka onda okupacija Krima i Nato baza na njemu pod foluskom vracanja Ukrajini.Ali Ruski medved ima velike kandže.

Nikola

pre 1 godinu

Mudri stari lisac govori istinu ali ga ne slusaju. za koju od 3 opcije je on, vec se jasno izjasnio ali ga odmah napadose oni koji ce na to na kraju morati da pristanu...

Zile

pre 1 godinu

Uvek je bio pametniji od svih predsednika koje je savetovao, a bilo ih je desetak. Prema tome treba poslušati mudraca koji je njihov starac Fočo od stotinu leta.

Tvrtko

pre 1 godinu

A opcija da Rusi izadju na celu liniju reke Dnjepar? (Burka, 1. jul 2022 09:09)

Ovo me podsjeća na moje davne razgovore sa Ukrajincima, kada sam ih, nakon rata kod nas, uvjeravao je da je rat moguć bilo gdje (Britancima, koji su se zgražavali nad ratnim zločinima u BiH, sam rekao da mi trebaju njihovi mediji tri meseca i da bi dobili neviđeni masakr između Engleza, Škota i Iraca). Tada sam razgovarao o etničkim i religijskim razlikama, ali oni su rekli da su svi Ukrajinci i da to ne igra ulogu, ali su na kraju sami došli do zaključka da bi se Ukrajina mogla podeliti duž Dnjepra. Tada nisam ni znao puno o Ukrajini. Žao mi je tog naroda koji pati i koji je uleteo u istu zamku, kao i mi devedesetih.

Vrdolama

pre 1 godinu

Idealno bi bilo da Rusija nema crnomorsku flotu,niti iskandere niti nuklearke pa da ih par nosaca aviona iz Crnog Mora plus pesadija iz istocnog bloka onda okupacija Krima i Nato baza na njemu pod foluskom vracanja Ukrajini.Ali Ruski medved ima velike kandže.

Ulver

pre 1 godinu

po mom misljenju od ova tri, jedino je moguc prvi scenario, mada se rusi jos nece zaustavljati posto su u jakom naletu i glupo bi bilo da sada prekinu dejstva. gurace ukrajince duboko prema centralnom delu zemlje dok jos mogu bez velikih gubtaka i onemoguce im da se regrupisu i snabdeju novim naoruzanjem. uplitanje nato-a je nemoguce, svi zvanicnici, generali, apsolutno svi, znaju da ce se to zavrsiti veoma krvavo, a i nato je trenutno u naopakoj situaciji posto jos ne znaju ni sa koliko vojnika raspolazu, a i da planiraju da ulete kopneno, kao sto rekoh, bice to krvavo i suludo. avijaciju iskljucujem, posto je preskupo i nece se usudjivati da daleko lete znajuci kakve protivnike imaju i cime raspolazu od naoruzanja, mogu da ih ruse i sa kopna i iz vazduha.

sima

pre 1 godinu

A opcija da Rusi izadju na celu liniju reke Dnjepar?
(Burka, 1. jul 2022 09:09)

A da se Rusija razbuca na tridesetak drzavica ?
(Paja, 1. jul 2022 09:21)
A da se SAD razbucaju na pedesetak i UK na četiri?

Хенри

pre 1 godinu

2. и 3. апсолутно нереалне. 1. донекле реална (ако колективни запад и украјина буду имали среће).

Safet

pre 1 godinu

Kad bi bili Rusi kao Srbi, povukli bi se i dali bi im i malo teritorije oko Moskve.

Kad god smo "pregovarali" u Hr ili BiH, uvek sam molio Boga da potpišu odmah pa kako god jer svaki dan čekanja je za nas neki gubitak. Kod nas je uvek NEKO, Karadžić, Milošević, danas Vučić, a na Zapadu su generacije nevidljivih koji isto traže danas, sutra kao što su pre 100 godina. Niko od "naših" nije imao ideju kuda da se ide, ali ne danas već za 10, 20, 50 godina...

u magnovenju

pre 1 godinu

Završiće se kad ponestane kinte, tj. kad ili za Ruse ili za nato postane preskupo (za Ukrajinu je već odavno).
Zavisno od toga kome prvo ponestane love i trenutka u kome se to desi, zavisiće i konačan ishod.

ns ja

pre 1 godinu

Iako veoma cenim analitičko mišljenje ovog čoveka, ovog puta imam komentar na sva tri njegova scenarija, ipak je on amerikanac:

1. Ne nije pobeda Rusije zaustavljanje na trenutnim rezultatima na terenu! Pobeda je da prečešlja celu Ukrajinu, ili makar da potkovicom isuši centar istoka i preseče Ukrajinu na pola i čitavu istočnu Ukrajinu zadrži pod kontrolom
2. Bilo kakvo pipanje i mešanje u ruski Krim, bi bila potpuna katastrofa i siguran problem i za zapad, Rusija je samim tim što je bila pod pritiskom NATO prinuđena da radi sve ovo - već sasvim svesno u problemu-iz kojeg ne namerava da izađe bez rešenja tog problema (koji je NATO napravio s umišljajem)
3. Scenario pod 3 je totalna bajka.

pravde nema dok ima plemena

pre 1 godinu

Budimo realni, Ukrajina je mogla da izbegne rat isto kao i Srbija u I Svetskom Ratu. Znači nikako. Kad sila reši da te gazi i otima ne vredi ti ništa.

Završiće se najverovatnije kad Rusija bude zadovoljna, za sada, pa posle idemo dalje i tako do neke globalne katastrofe.

kudadalje

pre 1 godinu

@Ulver, Rusi su u jakom naletu jer znaju da moraju sto vise toga da ostvare pre jeseni i pre blata, gde ce se potencijalno opet zaglibiti. Znaci imaju jos oko 2.5 meseca da zauzmu sto vise toga…

нс бој

pre 1 godinu

Још раније је Кисинџер причао,ал није пријало Нато ушима.Човек има 99 година, у два наврата био секретар САД,одма им је рекао да су Руси јачи и да ће остварити своје циљеве.Још важније је рекао да нас од 3. светског рата дели месец,два дана,тј одлуке о даљем сукобу или завршетку истог.Све ово гурање Литваније,Молдавије, Бугарске,Пољске у рат је пут у трећи светски рат.Америка тешко прихвата крај своје владавине као прве и неприкосновене силе,својим падом вуче цео свет у пропаст.Ја се надам да је рат у Украјини при крају,једини исход је да Руси остваре своје циљеве,мислим да неће ићи даље од Дњепра,у суштини нико не зна шта је циљ Русије,опет неће стати ни на Дњепру ако се ови не предају..Овде нема договора,овде једна страна мора бити побеђена,

Duci

pre 1 godinu

@Burka
Predpostavljam da si hteo reći Dnjestar?
(Zagor, 01. jul 2022 09:29)

Pretpostavljam da ti znas da su Dnjepar i Dnjestar dve razlicite reke i da je Dnjestar po velicini u odnosu na Dnjepar "potok". Mislim da je @Burka mislio na Dnjepar, kako je i napisao.

Nikola

pre 1 godinu

Kisindzer je oduvek bio surovi realista,ovakav neko im treba u EU da ih malo vrati u realnost.On je i za Bosnu posle Dejtonskog sporazuma odmah rekao da nece funkcionisati kao drzava i evo 30 godina posle bio je u pravu.Njegov predlog je bio da se deo pripoji Hrvatskoj,deo gde su Srbi vecina (Republika Srpska)Srbiji a muslimanima da ostane kusur

Objavite mi komentar

pre 1 godinu

Nama je uvek bio ogroman problem sto nismo imali nacionalne planove na duzi vremenski period, svaka vlada bi radila po svome i kako god bi je podmitili ili pritisli, dok na zapadu znaju sta ce i kako ce u narednih 200 god i nije bitno kk je na vlasti jer to moze samo delimicno malo da promeni sktuaciju ili uspori njihove planove.

Uvek sam sumnjicav kada potpisujemo bilo kakve planove sa zapadom, oni to tako naprave da uvek mogu nekad iskoristiti u njihovu korist..tako su isto probali i sa Minski porazum kao nama sa Briselski, potpisu ali ne ispunjavaju sve iako su garant i nikom nista a godine i godine prolaze..i opet na kraj ispadaju Rusija i Srbija krivi.

Nama pod hitno treba neki tim ljudi koji ce neprestano raditi za neke osnovne nacionalne planove i to ne sme da zavisi od razno raznih sledecih vlada.

lala djilkosh

pre 1 godinu

Ova izjava sa 3 moguce opcije je otprilike kao onaj vic sa pocetka korone: imamo 5 vakcina od koje 4 nemamo ...
Iako uopste ne podrzavam rusku agresiju na Ukrajinu, ne vidim sta bi trebalo da se desi da Rusi pristanu na bilo sta osim stvranog stanja na terenu. Zasto bi se ikada povukli sa teritorija za koje su hiuljade vojnika poginula zauzimajuci ih?
Nije to Srbija 90ih, mala i slaba zemlja pa da ih bombardujes dok ne potpisu sve sto hoces.

ne_ide

pre 1 godinu

A opcija da Rusi izadju na celu liniju reke Dnjepar?
(Burka, 1. jul 2022 09:09)

A da se Rusija razbuca na tridesetak drzavica ?
(Paja, 1. jul 2022 09:21)

To bi se za mnoge drzave moglo reci. Ali neke stavri idu, neke stvari ne idu. Taj tvoj predlog recimo ne ide nikako. Kao sto ne bi recimo isao ni predlog da se USA razbuca. Zasto? Zato sto onda leti perje.
re. Burka Toga se oni plase, ali se pravi naivni pa kao tu opciju cak i ne spominju.

NSBGD

pre 1 godinu

A da se amerika razbuca na 50tak drzavica?
(mile, 01. jul 2022 09:40)
Amerika i jeste "razbucana" na 52 drzave. Problem Rusije je da se nikada ne bi sastavila da je "razbucaju" na neke drzave, a ocigledno je da USA nema taj problem. Razlog mora da trazi Rusija u sebi, kako radi, tako joj se i vraca i da se zapita, zasto svi beze od nje?

bucko razmislja

pre 1 godinu

@Paja

A da se amerika razbuca na 50tak drzavica?
(mile)

pa ima 50 drzava - tesko ce se pocepati na nacionalne drzave jer US nije nacionalno-plemenski definisana -zato poredjenje neadekvatno.

Fluke

pre 1 godinu

Iskusan čovek, u tri rečenice je sastavio sve.
Rešenje je jednostavno: Krim je gotova stvar; Donbas i Lugansk široka autonomija u UKR; demilitarizacija tih zona pod mešovitom kontrolom; vraćanje ruskog jezika u upotrebu kao pre 2014. godine; stroga zabrana svih nacističkih organizacija u Ukrajini (i Rusiji, što da ne).
Tako niko ne bi bio poražen.

Charlie Croker

pre 1 godinu

Okej, sada mu se bas vidi da je prestar. Nijedna od 3 opcije nije realna, a druga i treca su apsurd. Ipak, godine cine kod svakoga svoje, pa i kod Kisindzera.

NSBGD

pre 1 godinu

A da se amerika razbuca na 50tak drzavica?
(mile, 01. jul 2022 09:40)
Amerika i jeste "razbucana" na 52 drzave. Problem Rusije je da se nikada ne bi sastavila da je "razbucaju" na neke drzave, a ocigledno je da USA nema taj problem. Razlog mora da trazi Rusija u sebi, kako radi, tako joj se i vraca i da se zapita, zasto svi beze od nje?

Fluke

pre 1 godinu

Iskusan čovek, u tri rečenice je sastavio sve.
Rešenje je jednostavno: Krim je gotova stvar; Donbas i Lugansk široka autonomija u UKR; demilitarizacija tih zona pod mešovitom kontrolom; vraćanje ruskog jezika u upotrebu kao pre 2014. godine; stroga zabrana svih nacističkih organizacija u Ukrajini (i Rusiji, što da ne).
Tako niko ne bi bio poražen.

Zile

pre 1 godinu

Uvek je bio pametniji od svih predsednika koje je savetovao, a bilo ih je desetak. Prema tome treba poslušati mudraca koji je njihov starac Fočo od stotinu leta.

Ulver

pre 1 godinu

po mom misljenju od ova tri, jedino je moguc prvi scenario, mada se rusi jos nece zaustavljati posto su u jakom naletu i glupo bi bilo da sada prekinu dejstva. gurace ukrajince duboko prema centralnom delu zemlje dok jos mogu bez velikih gubtaka i onemoguce im da se regrupisu i snabdeju novim naoruzanjem. uplitanje nato-a je nemoguce, svi zvanicnici, generali, apsolutno svi, znaju da ce se to zavrsiti veoma krvavo, a i nato je trenutno u naopakoj situaciji posto jos ne znaju ni sa koliko vojnika raspolazu, a i da planiraju da ulete kopneno, kao sto rekoh, bice to krvavo i suludo. avijaciju iskljucujem, posto je preskupo i nece se usudjivati da daleko lete znajuci kakve protivnike imaju i cime raspolazu od naoruzanja, mogu da ih ruse i sa kopna i iz vazduha.

bucko razmislja

pre 1 godinu

@Paja

A da se amerika razbuca na 50tak drzavica?
(mile)

pa ima 50 drzava - tesko ce se pocepati na nacionalne drzave jer US nije nacionalno-plemenski definisana -zato poredjenje neadekvatno.

pravde nema dok ima plemena

pre 1 godinu

Budimo realni, Ukrajina je mogla da izbegne rat isto kao i Srbija u I Svetskom Ratu. Znači nikako. Kad sila reši da te gazi i otima ne vredi ti ništa.

Završiće se najverovatnije kad Rusija bude zadovoljna, za sada, pa posle idemo dalje i tako do neke globalne katastrofe.

Vrdolama

pre 1 godinu

Idealno bi bilo da Rusija nema crnomorsku flotu,niti iskandere niti nuklearke pa da ih par nosaca aviona iz Crnog Mora plus pesadija iz istocnog bloka onda okupacija Krima i Nato baza na njemu pod foluskom vracanja Ukrajini.Ali Ruski medved ima velike kandže.

sima

pre 1 godinu

A opcija da Rusi izadju na celu liniju reke Dnjepar?
(Burka, 1. jul 2022 09:09)

A da se Rusija razbuca na tridesetak drzavica ?
(Paja, 1. jul 2022 09:21)
A da se SAD razbucaju na pedesetak i UK na četiri?

kudadalje

pre 1 godinu

@Ulver, Rusi su u jakom naletu jer znaju da moraju sto vise toga da ostvare pre jeseni i pre blata, gde ce se potencijalno opet zaglibiti. Znaci imaju jos oko 2.5 meseca da zauzmu sto vise toga…

Nikola

pre 1 godinu

Mudri stari lisac govori istinu ali ga ne slusaju. za koju od 3 opcije je on, vec se jasno izjasnio ali ga odmah napadose oni koji ce na to na kraju morati da pristanu...

Хенри

pre 1 godinu

2. и 3. апсолутно нереалне. 1. донекле реална (ако колективни запад и украјина буду имали среће).

Safet

pre 1 godinu

Kad bi bili Rusi kao Srbi, povukli bi se i dali bi im i malo teritorije oko Moskve.

Kad god smo "pregovarali" u Hr ili BiH, uvek sam molio Boga da potpišu odmah pa kako god jer svaki dan čekanja je za nas neki gubitak. Kod nas je uvek NEKO, Karadžić, Milošević, danas Vučić, a na Zapadu su generacije nevidljivih koji isto traže danas, sutra kao što su pre 100 godina. Niko od "naših" nije imao ideju kuda da se ide, ali ne danas već za 10, 20, 50 godina...

ns ja

pre 1 godinu

Iako veoma cenim analitičko mišljenje ovog čoveka, ovog puta imam komentar na sva tri njegova scenarija, ipak je on amerikanac:

1. Ne nije pobeda Rusije zaustavljanje na trenutnim rezultatima na terenu! Pobeda je da prečešlja celu Ukrajinu, ili makar da potkovicom isuši centar istoka i preseče Ukrajinu na pola i čitavu istočnu Ukrajinu zadrži pod kontrolom
2. Bilo kakvo pipanje i mešanje u ruski Krim, bi bila potpuna katastrofa i siguran problem i za zapad, Rusija je samim tim što je bila pod pritiskom NATO prinuđena da radi sve ovo - već sasvim svesno u problemu-iz kojeg ne namerava da izađe bez rešenja tog problema (koji je NATO napravio s umišljajem)
3. Scenario pod 3 je totalna bajka.

Charlie Croker

pre 1 godinu

Okej, sada mu se bas vidi da je prestar. Nijedna od 3 opcije nije realna, a druga i treca su apsurd. Ipak, godine cine kod svakoga svoje, pa i kod Kisindzera.

lala djilkosh

pre 1 godinu

Ova izjava sa 3 moguce opcije je otprilike kao onaj vic sa pocetka korone: imamo 5 vakcina od koje 4 nemamo ...
Iako uopste ne podrzavam rusku agresiju na Ukrajinu, ne vidim sta bi trebalo da se desi da Rusi pristanu na bilo sta osim stvranog stanja na terenu. Zasto bi se ikada povukli sa teritorija za koje su hiuljade vojnika poginula zauzimajuci ih?
Nije to Srbija 90ih, mala i slaba zemlja pa da ih bombardujes dok ne potpisu sve sto hoces.

нс бој

pre 1 godinu

Још раније је Кисинџер причао,ал није пријало Нато ушима.Човек има 99 година, у два наврата био секретар САД,одма им је рекао да су Руси јачи и да ће остварити своје циљеве.Још важније је рекао да нас од 3. светског рата дели месец,два дана,тј одлуке о даљем сукобу или завршетку истог.Све ово гурање Литваније,Молдавије, Бугарске,Пољске у рат је пут у трећи светски рат.Америка тешко прихвата крај своје владавине као прве и неприкосновене силе,својим падом вуче цео свет у пропаст.Ја се надам да је рат у Украјини при крају,једини исход је да Руси остваре своје циљеве,мислим да неће ићи даље од Дњепра,у суштини нико не зна шта је циљ Русије,опет неће стати ни на Дњепру ако се ови не предају..Овде нема договора,овде једна страна мора бити побеђена,

Tvrtko

pre 1 godinu

A opcija da Rusi izadju na celu liniju reke Dnjepar? (Burka, 1. jul 2022 09:09)

Ovo me podsjeća na moje davne razgovore sa Ukrajincima, kada sam ih, nakon rata kod nas, uvjeravao je da je rat moguć bilo gdje (Britancima, koji su se zgražavali nad ratnim zločinima u BiH, sam rekao da mi trebaju njihovi mediji tri meseca i da bi dobili neviđeni masakr između Engleza, Škota i Iraca). Tada sam razgovarao o etničkim i religijskim razlikama, ali oni su rekli da su svi Ukrajinci i da to ne igra ulogu, ali su na kraju sami došli do zaključka da bi se Ukrajina mogla podeliti duž Dnjepra. Tada nisam ni znao puno o Ukrajini. Žao mi je tog naroda koji pati i koji je uleteo u istu zamku, kao i mi devedesetih.

Objavite mi komentar

pre 1 godinu

Nama je uvek bio ogroman problem sto nismo imali nacionalne planove na duzi vremenski period, svaka vlada bi radila po svome i kako god bi je podmitili ili pritisli, dok na zapadu znaju sta ce i kako ce u narednih 200 god i nije bitno kk je na vlasti jer to moze samo delimicno malo da promeni sktuaciju ili uspori njihove planove.

Uvek sam sumnjicav kada potpisujemo bilo kakve planove sa zapadom, oni to tako naprave da uvek mogu nekad iskoristiti u njihovu korist..tako su isto probali i sa Minski porazum kao nama sa Briselski, potpisu ali ne ispunjavaju sve iako su garant i nikom nista a godine i godine prolaze..i opet na kraj ispadaju Rusija i Srbija krivi.

Nama pod hitno treba neki tim ljudi koji ce neprestano raditi za neke osnovne nacionalne planove i to ne sme da zavisi od razno raznih sledecih vlada.

Duci

pre 1 godinu

@Burka
Predpostavljam da si hteo reći Dnjestar?
(Zagor, 01. jul 2022 09:29)

Pretpostavljam da ti znas da su Dnjepar i Dnjestar dve razlicite reke i da je Dnjestar po velicini u odnosu na Dnjepar "potok". Mislim da je @Burka mislio na Dnjepar, kako je i napisao.

ne_ide

pre 1 godinu

A opcija da Rusi izadju na celu liniju reke Dnjepar?
(Burka, 1. jul 2022 09:09)

A da se Rusija razbuca na tridesetak drzavica ?
(Paja, 1. jul 2022 09:21)

To bi se za mnoge drzave moglo reci. Ali neke stavri idu, neke stvari ne idu. Taj tvoj predlog recimo ne ide nikako. Kao sto ne bi recimo isao ni predlog da se USA razbuca. Zasto? Zato sto onda leti perje.
re. Burka Toga se oni plase, ali se pravi naivni pa kao tu opciju cak i ne spominju.

Nikola

pre 1 godinu

Kisindzer je oduvek bio surovi realista,ovakav neko im treba u EU da ih malo vrati u realnost.On je i za Bosnu posle Dejtonskog sporazuma odmah rekao da nece funkcionisati kao drzava i evo 30 godina posle bio je u pravu.Njegov predlog je bio da se deo pripoji Hrvatskoj,deo gde su Srbi vecina (Republika Srpska)Srbiji a muslimanima da ostane kusur

u magnovenju

pre 1 godinu

Završiće se kad ponestane kinte, tj. kad ili za Ruse ili za nato postane preskupo (za Ukrajinu je već odavno).
Zavisno od toga kome prvo ponestane love i trenutka u kome se to desi, zavisiće i konačan ishod.