Nedelja, 29.10.2006.

16:19

Marković: Demokratija, diktatura

Predsednik Skupštine najavio da će sednicu Skupštine na kojoj će biti proglašen novi ustav zakazati za 5. novembar.

Izvor: B92

Markoviæ: Demokratija, diktatura IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Pedja

pre 17 godina

Al se nagledasmo likova za jedan dan.
Blagojevic preti najstrozim kaznjavanjem, Lutovac se i dalje predstavlja kao analiticar (kao da nije u stranci), Markovic prica neke price koje niko ne razume, Pink pushta Boj na Kosovu, onaj neki isto analiticar kaze da su gradjani koji nisu izasli na ref. neodgovorni, a to je moje biracko pravo, neki bend je snimio pesmu o referendumu...
Onaj Zivkov opet ispade najpametniji i najnormalniji.
Zivkov za predsednika! Samo da se dogovore kad ce izbori.

*bane*

pre 17 godina

*KAKVA SRAMOTA , desilo se ono što sam znao da će da se desi , u "nadoknadi" vremena !! Ne ostaje mi ništa drugo nego da čestitam Koštunici, Mladiću, Nikoliću, Legiji ,V.Iliću. i ostalima !!

Uma

pre 17 godina

Na zalost nisam u Srbiji (trenutno) i nisam mogla da glasam "ZA" Ustav...A svima ostalima koji su tamo i koji sede kuci, u kafani, na klupi...(zavisi od finansijskog stanja): dobro je neko rekao/napisao "Ako vam je dobro, onda nista!"...
Mislim, daj ljudi, ne mozete reci da su svi, bas svi oni koji nisu izasli na referendum procitali taj Ustav i da su svi oni samo zbog neslaganja sa ovim ili onim clanom bojkotovali isti!Nazalost, naprotiv, jer "kud svi tu i mali Mujo" je postao slogan ove zemlje. Hiljadu i jedan covek ne misli svojom glavom, hiljadu i jedan covek ne zna zasto nije izasao na taj referendum i jos toliko njih misli da su mnogo "trendy" samim tim sto su odsedeli u "toplini" doma svog dok se, konacno, nesto na bolje pocelo desavati u NJIHOVOJ zemlji...

Doktor_SU

pre 17 godina

izlaznost bi bila sigurno veca da je referendum trajao 1 dan, a ne ovako, ceo vikend! Ne bi me cudilo da sledeci izbori traju nedelju dana...

zabiberac

pre 17 godina

Ako se usvoji ustav Kosovo ce biti samostalno, ako se ne usvoji Kosovo ce biti samostalno. Dakle uspeo ne uspeo referendum, Kosovo odlazi. Ima li mozda nekog da mu to nije jasno? Evo i obrazlozenja. Kosovo od dolaska kfor-a ima svoje institucije (da li se to namam svidja ili ne, manje je vazno). Jos pre dolaska medjunarodnih snaga, na kosovo se slilo poprilicna kolicina oruzja i to oruzje je zavrsilo u rukama onih koji od 90-tih ne priznaju da su deo Srbije. Na Kosovu postoji vojna sila (uck) koja je samo formalno razoruzana. Da li bilo ko moze da zamisli da ce bilo koji strani politicar svoje vojnike poslati da razoruza Albance i da ih utera u drzavno pravni poredak Srbije? Da li ce bilo koji strani politicar reci nasim politicarima, "resite problem sa Albancima kako mislite da treba (makar i silom)"? Da li neko misli da mi (drzava Srbija) ima bilo kakvu "polugu" vlasti kojom bi mogla da resi pitanje Kosova u svoju korist, cak i da se niko ne mesa? Moje misljenje je da mi prvo kao nacija moramo da se podmladimo (potreban je pozitivan prirodni prirastaj), pa tek onda da oblikujemo svoju buducnost. Kosovo je izgubljeno, mozda je trenutak da se pogleda istini u oci i da se spasava sto se spasiti moze.

Big Brother

pre 17 godina

Ovde je rec o politickoj i svakoj drugoj nezrelosti ovog naroda... Ja prvi u najmanju ruku prezirem dobar deo partija koje pozivaju na izlazak na referendum i zaokruzivanje "DA", ali kao sto neko rece ako ocekujete da ce se i u buduce moci donositi bitnije odluke bez saglasnosti SVIH grdno se varate. Svi traze neku kvazi autonomiju, neke ustupke... pocece i sela da ucenjuju "ako ne dobijemo TV u nas kulturni centar, ne ce da glasamo BRE!". Malo vise zdravorazumskog razmisljanja nam ne bi skodilo. Samo me cudi zasto je napravljena VELIKA GRESKA usvajanjem zakona o novim-starim obelezijima... ne cete na referendum, mrzi Vas?... onda ima da se stoji mirno i peva uz "Hej Sloveni" i ljubi plavo-belo-crvena zastava!

predrag

pre 17 godina

Ne razumem neke kojima je svejedno da li ce novi ustav biti izglasan ili ne,a sa druge strane se izjasnjavaju kao Srbi...?!Svima onima kojima je ova Srbija takva kakva jeste sve jedna i referendum takodje, porucio bih da i ne pisu komentare jer nemaju smisla...Neka slobodno ostanu da zive po nekim Amerikama,evropama i tome slicno,ali nek pro tome znaju da su tamo bili i ostali samo stranci i nista vise,niko i nista

vladimir

pre 17 godina

Referendum je, kao sto sad neki primecuju, bio veoma riskantan politicki potez. Zato, spasite sto se spasti moze i bar se potrudite da nema kradje i nepravilnosti. To bi tek bila katastrofa i pravi korak nazad.
Sto se tice Kosova, voleo bih da mi napokon neko objasni KAKO bi mi to drzali teritoriju koja je naseljena sa 2 miliona neprijateljski raspolozenih 'domorodaca' i ko bi to platio?
Sto se tice glasnih 'branitelja' srpskog Kosova (narocito onih sa lovom), izvolite pa investirajte u odrzanju srpske kolevke tako sto biste kupili kuce i zemlju na Kosovu i naselili se tamo sa svojim porodicama. Lajanje o srpskom Kosovu sa daljinskim upravljacem u ruci nikad nece obaviti posao.

Melanija

pre 17 godina

Neuspeh referenduma znaci i da je doslo do promena u svesti gradjana Srbije...Ta zvaka da ce narod izglasavanjem predlozenog Ustava sacuvati Kosovo vise se ne lepi ni na cipele, tu i tamo samo polupismenim i neobrazovanim (oko tridesetak procenata)nije jasno da ovaj referendum treba da aktuelnoj vlasti produzi mandat iako ga nema vec duze vreme...
Potpuni promasaj u procenama javnog mnenja i naravno niz promesenih poteza vlasti...
A posledicu svega toga i zasluzuju - odlazak sa vlasti...!

Cartman

pre 17 godina

Neizglasavanje Ustava ce samo kostati poreske obveznike "nepotrebnih" izbora za Ustavotvornu skupstinu jer ce 2/3 vecinu u takvoj skupstini i dalje ciniti DSS, DS i SRS sto znaci da ce verovatno ovaj Ustav tu biti potvrdjen a u goroj varijanti mozda i pokvaren. Posle toga cemo opet morati na izbore za Skupstinu sto kosta a i smara psihicki i to onako posteno. Zbog famozne preambule ce medjunarodnoj zajednici biti upucena poruka o ravnodusnosti gradjana Srbije po pitanju Kosova tako da ce lakse moci da uradite ono sto su zamislili. Ionako mislim da je ta preambula autogol samo tako. Glupava, nepotrebna i kontraproduktivna. Cak i da je bio ponudjen boji Ustav od ovog, ne verujem da bi izlaznost bila nesto posebno veca. Mislim da je ovaj Ustav, kakav god bio, najdemokratskije donesen u istoriji Srbije, Kraljevine SHS/Jugoslavije/SFRJ/SRJ/SCG jer je donet dogovorom demokratskih izabranih predstavnika i to u Skupstini. Ja nisam birao poslanike da bi ga donosili i o njemu raspravljale Zene u crnom, Natasa Kandic, Helsinski odbor i slicne kreature. Javna rasprava me podseca na period samoupravljanja, mesnih zajednica, kucnih saveta i sl. Strucnjaci mogu da govore i ovo i ono ali poslednja je na demokratski izabranim predstavnicima. Jedini problem je sto ti demokratski izabrani poslanici nisu od nekog poverenja ali boze moj kako se budemo menjali mi tako ce se valjda menjati i oni.

Ana

pre 17 godina

Ne znam zaista da li je ikome u interesu da ostane i dalje Slobin Ustav. Kadav god da je novi, ne moze biti gori od Slobinog. A mentalitetom i lenjoscu naseg naroda sam zaprepascena. Imaju mogucnost da se pitaju, a oni to ne rade. Kad bi se hipoteticki, ukinulo to pravo, svi bi na sav glas bili protiv toga. Tragikomedija... Strasno...

ogledalce

pre 17 godina

Jako smo lenj i prost narod, to mi se danas najzad ukazalo u pravoj svojoj velicini i znacaju.
Ako ni zbog cega drugog, trebalo je da se izadje na glasanje bar zbog ovih par hiljada Srba koji zive na Kosovu. Iako mnogi smatraju da je ono davno izgubljeno, poklonjeno, sta vec, trebalo je da se vidi bar odlucnost Srbije da nije spremna da ga se tako lako odrekne.
Sad bi lepo trebalo da se svi Srbi sa Kosova dosele u Srbiju, pa da krenu da kucaju na vrata i traze svoja prava.
Tuzno je sto Srbija tako lako pusta da bilo ko zivi u onakvim uslovima. Ne dogodilo se nikome.

kiza

pre 17 godina

Bila bi šteta ako ne uspe. Kosovo je samo jedan od razloga koji je suvišno prenaglašavan čak i za moj ukus. Tržišni ambijent koji pruža današnji ustav je unazađujući moji drugovi i drugarice. To je srž problema. Država je vlasnik svega, privatna svojina kao osnovna pretpostavka svakog preduzetništva je marginalizovana. Predlolženi ustav u monogome prevazilazi ovaj problem i pored svih mana mazaćemo ga na hleb pre nego plodove bojkota.
Isto tako, njegova načela će obavezivati sve pa i radikale i socijaliste. Neće postojati hijerarhija gde je ustav na trćem mestu a iznad njega jedna partija a iznad partije jedan čovek.
U ostalom kako hoćete, slušajte peščanik, folirajte se da idete na sajam knjiga i čitate knjiga dok pesak neumoljivo curi.

Goxy

pre 17 godina

Sta ce biti?Nece biti ništa novo.Narod ce i dalje da zivi na ivici egzistencije,a politicari ce biti sve bogatiji.Ljudima je dosta price o Kosovu.Narod trazi da zivi normalno,da ne razmišlja šta će biti sutra.Jednom se i političari moraju dozvati pameti i sići iz oblaka u realan život.

Zoran iz Nisa

pre 17 godina

Nece uspeti, pa sta? To je opomena svim pozicionim i opozicionim strankama/politicarima da ne mogu vise da zamajavaju ovaj narod. I, da budem iskren, meni je ova naprasna sloga (skoro) svih politickih stranaka veoma sumnjiva...

O,JEAH

pre 17 godina

'Ajmo malo optimizma! Bolje ustavotvorna skupština, pa novi ustav. Ajde da se ispravi sve što ne valja u ovom nacrtu(a toga, brate, itekako ima!!)pa i da se javnost uključi. Ko je ovima dao mandat da sa 13% podrške(ukupno!!) udaraju temelje novoj državi?? Pa jel' treba da nasednem na kompromis sa radikalima i SPS-om? A paralelno me ubeđuju da mi ovaj ustav štiti građanska prava više nego i jedan u celom svetu?! Za moja prava i put u Evropu se bore Šešelj, Vučela, Toma, Koštunica....??? Pa nemojte me zasmejavati !

Ivan

pre 17 godina

Ovo mi je prvi put da ne izlazim na glasacko mesto, i ponosan sam na to...Konacno da ode Kosovo i da krenemo da zivimo ko ljudi...Koji ce mi kosovo sa 98% albanaca, .5% roma i 1.5% srba...Fala lepo i ziveli...

neću da glasam

pre 17 godina

Pa šta i da referendum propadne? Preživeli smo i bombardovanje. A za političare me baš briga, neka oni razmišljaju o tome zašto nisu uspeli da animiraju dovoljan broj ljudi da podrži ustav.

Chikanski

pre 17 godina

Ako referendum ne uspe, neke političke stranke poput DSS-a će platiti visoku cenu. Platićemo je i mi građani. Ali, nadam se da će to biti dobra lekcija svim političkim strankama, da ubuduće više poštuju svoj narod i svoje glasače.

Aleš

pre 17 godina

A nikome neće pasti na pamet da možda ovaj predlog ustava ne valja, i da bi trebalo da porade na njemu i da ga poboljšaju, i da je to razlog što nije izglasan? Ne, ne, to nije moguće, jer, o bože, sve stranke su se složile oko ovakvog predloga ustava, pa kako bi mogao da ne valja?!? Nego, šalu na stranu, ako se ne izglasa ustav, lepo zasučite rukave, prst na čelo, i dajte nam predložite bolji ustav za koji ćemo da glasamo.

Miroslav, Toronto

pre 17 godina

Svakako da je bilo propusta, ali pravdati eventualni neuspeh cinjenicom da "gradjani nisu konsultovani", krajnje je neozbiljno.
Pa sta je trebalo - da se organizuje anketa "od vrata do vrata"? Gde se u svetu tako pravi nacrt Ustava?
U izradi, koliko sam shvatio, ucestvovali su pravni timovi razlicitih politickih opcija i sastavili kompromisno resenje. To je jedino i realno.
Zagovaracci bojkota, ciji je stav "bice kako ja hocu, ili ustava nece ni biti", svakako ce doneti toj zemlji samo jos vise nevolja i zla.

hrvoje

pre 17 godina

cemu sva ta pitanja i nedoumice kad se vidi da je referendum neuspeo projekat i ustavotvorna skupstina je jedino resenje i da zavrsimo sa tim vec jednom.

alexaNS

pre 17 godina

Tacnije,ja i vecina ljudi koja je glasala nece izaci,imacemo opstu apstinenciju,radikali i sps osvajaju 55-60%,za donosenje ustava treba 2/3 vecina,tako da cete imati jedan "fini" radikalski ustav.Eto Vam,najedite se bojkota!

Radojica

pre 17 godina

Vajni su to političari koji za svoju nesposobnost da ponude koliko-toliko prihvatljiv predlog Ustava optužuju građane.
Inače, i bojkot je način iskazivanja mišljenja.

Vuk

pre 17 godina

Poslovica glasi."Kuća gori, a baba vunu češlja." Bez vune, poslovica nema smisla. U svemu drugom slažem se sa vama - Srbi su jedini narod u Evropi koji uvek postupa protiv zdravog razuma. Znaju li da nepotvrđivanjem novoga Ustavu, ostaje da važi Miloševićev, socijalistički? Pojma nemaju.

AM

pre 17 godina

Medjunarodna zajednica će rešiti status Kosova i Metohije onako kako njima u datom trenutku treba. Potrebe Srba neće imati većeg uticaja na njihovu odluku. Kako medjunarodna zajednica u rukama drži sve poluge kredita, uvoza, izvoza i diplomatskih mehanizama, oni će prinuditi srpsku vladu, a potom i srpski narod da se povinuje njihovim odlukama. Sve ostalo je farsa.

Stanimir Rakić

pre 17 godina

Činjenica da se već 6 godina odlaže i izigrava donošenje najvišeg zakonskog akta zarad očuvanja vlasti proizvela je normalno nezainteresovanost i apatiju građana. Neuspeh referenduma je posebno udarac za vladajuću koaliciju koja se sada, kada je izgubila većinu u Parlamentu, licemerno zaklinje da je donošenje ustava najvažnija stvar na svetu.Ovo može biti i neka vrste pravde - osveta naroda političarima koji ga već godinama zamajavaju.

reZistor

pre 17 godina

Ne vidim kakve veze ima ustav, medjunarodna zajednica i resavanje pitanja Kosova? Da li to znaci da ako u ustavu pise da je Kosovo neotudjuvi deo Srbije, strane sile (koje objektivno vuku sve konce) ce to pricitati i uvaziti, bas kao sto su uvazili i ustavom definisani integritet i suverenitet Iraka, Avganistana, pa i same Srbije 1999-te (da li smo vec zboravili bombardovanje?). Znate sta: bas njih briga sta pise u nasem ustavu. Novi ustav je predstava za lokalnu publiku i nema ama bas nikakve veze sa operativnim resenjem za Kosovo.

zokac

pre 17 godina

Dokle cete plasiti ljude sa tim sta bi bilo kad bi bilo,isto kao u Milosevicevo vreme.Pa nista se nece desiti novo ako se ustav ne usvoji.Malo ce se iskristalisati pol.slika Srbije.Narod nije lud vise i ne naseda na patriotizam kao do sada.Lepo svi da daju otkaz koji su ucestvovali na donosenju i kreiranju novog ustava.Izbori,nova vlada,novi ustav,kako kazu da je ovaj sada za koji treba da glasamo bolji od predhodnog tako ce i noviji biti jos bolji.I tamo neka stoji da je Kosovo Srpsko,a ako je kasno za to i nema vise vremena,pa gospodo sami ste krivi ,niste na vreme dali gas.

Miša

pre 17 godina

Ne razumem o kakvoj ravnodušnosti ovaj čovek priča? Zar on ne razume da problem nije u Preambuli već u celom Ustavu i načinu na koji su pokušali da ga donesu! Ostavili su narodu izbor između jalovog izjašnjavanja o faktički izgubljenoj teritoriji i pristajanja na krajnje nedemokratsku proceduru donošenja Ustava. Ako neko i bude bude bio odgovoran za propast Referenduma, onda će to biti ova vlast a ne narod!

Alex

pre 17 godina

Na jednoj strani imamo Albance sa Kosova koji su svi za nezavisno Kosovo. Na drugoj strani imamo Srbe koji nisu u stanju da izglasaju ni sopstveni ustav. Nije potrebnoo biti previse mudar i pogoditi koga ce medjunarodna zajednica podrzati. Ovaj referendum jeste bila poslednja prilika da se medjunarodnoj zajednici posalje poruka o odlucnosti gradjana Srbije da se Kosovo ne moze tek tako oduzeti od Srbije. Ustavopisci (citaj Vlada Srbije) su na drugoj strani citavu pricu oko ustava organizovali tako kilavo da je moguci neuspeh referenduma izvestan, jer kad se sabere uobicajena ravnodusnost ovdasnjih gradjana sa ljutinom jednog dela gradjanstva zbog nacina na koji je ustav donet dobije se ovakav rezultat.
Ceda i ekipa ne bi trebalo da likuju ako referendum ne uspe, jer oni nisu time dobili nista. Izgubice samo Srbija.

Sale Dorcolac

pre 17 godina

Kao najcesci razlog za bojkot referenduma se navodi to da ga SRS prihvata. Bez te partije, svidjalo se to nama ili ne, nema usvajanja ustava. Ni ovog ni sledeceg. Da sutra dodju Ceda, Canak i Latinka na vlast, i dalje bi im trebala podrska radikala za novi ustav.
Prema tome imamo godine agonije ispred sebe. Godine u kojima ce Srbija da bude sve slabija i sve manja.

nenad011

pre 17 godina

"Kuca gori a baba se ceslja" mislim da to najbolje odslikava mentalitet ljudi na ovim prostorima.
Razumem i one koji su za i one koji su protiv ali ne razumem nezainteresovanost.
Zar postoje ljudi koji misle da je bolje potrositi jos jednu gomilu novca, vremena i zivaca da bi se ponovo uradilo isto?
Niti imamo novac, niti vreme, niti zivce.
I u svakoj sledecoj prilici neko bi mogao da pozove na bojkot, i dokle tako?
Imamo lose politicare, lose institucije ali ocigledno je da i dalje vazi "svaki narod ima vlas kakvu zasluzuje"...dakle nismo ni mi bolji zato nam i jeste ovako.

Boske

pre 17 godina

I nece uspeti!
Pa sta?
Zivot ce biti isti, raspisace se izbori za ustavotvornu skupstinu i, zasto je to lose?
Bitno je da se ne ukrade, pa da izadjemo na boj (ne Kosovski, koji pustaju citav dan)

Mihajlo

pre 17 godina

A zasto bi u visepartijskom sistemu trebali gradjani da se pitaju. Pa nije ovaj Ustav pisao Kardelj, pa da ide na javnu raspravu. Izgleda da bi neki hteli da ozive Centralne komitete KPJ, pa da oni raspravljaju o Nacrtu Ustava. I uopste koje su to organizacije koje bi bile nadlezne da raspravljaju o tekstu Ustava pre nego sto ga usvoji Narodna skupstina. U parlamentarnom sistemu su gradjani izabrali stranke koje ih predstavljaju u Parlamentu i logicno je da tekst Ustava bude rezultat dogovora svih parlamentarnih stranaka.
Bas bih voleo kada bi mi neko rekao koje je to telo i koga bi ono predstavljalo koje bi bilo pozvano da raspravlja o tekstu Ustava. Da li neko misli na nevladine organizacije ili mozda se misli na Kucne savete. Jedino bi, pored stranaka, mogli Kucni saveti da o Ustavu raspravljaju, jer oni predstavljaju nase gradjane.

nenad011

pre 17 godina

"Kuca gori a baba se ceslja" mislim da to najbolje odslikava mentalitet ljudi na ovim prostorima.
Razumem i one koji su za i one koji su protiv ali ne razumem nezainteresovanost.
Zar postoje ljudi koji misle da je bolje potrositi jos jednu gomilu novca, vremena i zivaca da bi se ponovo uradilo isto?
Niti imamo novac, niti vreme, niti zivce.
I u svakoj sledecoj prilici neko bi mogao da pozove na bojkot, i dokle tako?
Imamo lose politicare, lose institucije ali ocigledno je da i dalje vazi "svaki narod ima vlas kakvu zasluzuje"...dakle nismo ni mi bolji zato nam i jeste ovako.

Sale Dorcolac

pre 17 godina

Kao najcesci razlog za bojkot referenduma se navodi to da ga SRS prihvata. Bez te partije, svidjalo se to nama ili ne, nema usvajanja ustava. Ni ovog ni sledeceg. Da sutra dodju Ceda, Canak i Latinka na vlast, i dalje bi im trebala podrska radikala za novi ustav.
Prema tome imamo godine agonije ispred sebe. Godine u kojima ce Srbija da bude sve slabija i sve manja.

Mihajlo

pre 17 godina

A zasto bi u visepartijskom sistemu trebali gradjani da se pitaju. Pa nije ovaj Ustav pisao Kardelj, pa da ide na javnu raspravu. Izgleda da bi neki hteli da ozive Centralne komitete KPJ, pa da oni raspravljaju o Nacrtu Ustava. I uopste koje su to organizacije koje bi bile nadlezne da raspravljaju o tekstu Ustava pre nego sto ga usvoji Narodna skupstina. U parlamentarnom sistemu su gradjani izabrali stranke koje ih predstavljaju u Parlamentu i logicno je da tekst Ustava bude rezultat dogovora svih parlamentarnih stranaka.
Bas bih voleo kada bi mi neko rekao koje je to telo i koga bi ono predstavljalo koje bi bilo pozvano da raspravlja o tekstu Ustava. Da li neko misli na nevladine organizacije ili mozda se misli na Kucne savete. Jedino bi, pored stranaka, mogli Kucni saveti da o Ustavu raspravljaju, jer oni predstavljaju nase gradjane.

Boske

pre 17 godina

I nece uspeti!
Pa sta?
Zivot ce biti isti, raspisace se izbori za ustavotvornu skupstinu i, zasto je to lose?
Bitno je da se ne ukrade, pa da izadjemo na boj (ne Kosovski, koji pustaju citav dan)

Alex

pre 17 godina

Na jednoj strani imamo Albance sa Kosova koji su svi za nezavisno Kosovo. Na drugoj strani imamo Srbe koji nisu u stanju da izglasaju ni sopstveni ustav. Nije potrebnoo biti previse mudar i pogoditi koga ce medjunarodna zajednica podrzati. Ovaj referendum jeste bila poslednja prilika da se medjunarodnoj zajednici posalje poruka o odlucnosti gradjana Srbije da se Kosovo ne moze tek tako oduzeti od Srbije. Ustavopisci (citaj Vlada Srbije) su na drugoj strani citavu pricu oko ustava organizovali tako kilavo da je moguci neuspeh referenduma izvestan, jer kad se sabere uobicajena ravnodusnost ovdasnjih gradjana sa ljutinom jednog dela gradjanstva zbog nacina na koji je ustav donet dobije se ovakav rezultat.
Ceda i ekipa ne bi trebalo da likuju ako referendum ne uspe, jer oni nisu time dobili nista. Izgubice samo Srbija.

Vuk

pre 17 godina

Poslovica glasi."Kuća gori, a baba vunu češlja." Bez vune, poslovica nema smisla. U svemu drugom slažem se sa vama - Srbi su jedini narod u Evropi koji uvek postupa protiv zdravog razuma. Znaju li da nepotvrđivanjem novoga Ustavu, ostaje da važi Miloševićev, socijalistički? Pojma nemaju.

Radojica

pre 17 godina

Vajni su to političari koji za svoju nesposobnost da ponude koliko-toliko prihvatljiv predlog Ustava optužuju građane.
Inače, i bojkot je način iskazivanja mišljenja.

AM

pre 17 godina

Medjunarodna zajednica će rešiti status Kosova i Metohije onako kako njima u datom trenutku treba. Potrebe Srba neće imati većeg uticaja na njihovu odluku. Kako medjunarodna zajednica u rukama drži sve poluge kredita, uvoza, izvoza i diplomatskih mehanizama, oni će prinuditi srpsku vladu, a potom i srpski narod da se povinuje njihovim odlukama. Sve ostalo je farsa.

Stanimir Rakić

pre 17 godina

Činjenica da se već 6 godina odlaže i izigrava donošenje najvišeg zakonskog akta zarad očuvanja vlasti proizvela je normalno nezainteresovanost i apatiju građana. Neuspeh referenduma je posebno udarac za vladajuću koaliciju koja se sada, kada je izgubila većinu u Parlamentu, licemerno zaklinje da je donošenje ustava najvažnija stvar na svetu.Ovo može biti i neka vrste pravde - osveta naroda političarima koji ga već godinama zamajavaju.

reZistor

pre 17 godina

Ne vidim kakve veze ima ustav, medjunarodna zajednica i resavanje pitanja Kosova? Da li to znaci da ako u ustavu pise da je Kosovo neotudjuvi deo Srbije, strane sile (koje objektivno vuku sve konce) ce to pricitati i uvaziti, bas kao sto su uvazili i ustavom definisani integritet i suverenitet Iraka, Avganistana, pa i same Srbije 1999-te (da li smo vec zboravili bombardovanje?). Znate sta: bas njih briga sta pise u nasem ustavu. Novi ustav je predstava za lokalnu publiku i nema ama bas nikakve veze sa operativnim resenjem za Kosovo.

alexaNS

pre 17 godina

Tacnije,ja i vecina ljudi koja je glasala nece izaci,imacemo opstu apstinenciju,radikali i sps osvajaju 55-60%,za donosenje ustava treba 2/3 vecina,tako da cete imati jedan "fini" radikalski ustav.Eto Vam,najedite se bojkota!

zokac

pre 17 godina

Dokle cete plasiti ljude sa tim sta bi bilo kad bi bilo,isto kao u Milosevicevo vreme.Pa nista se nece desiti novo ako se ustav ne usvoji.Malo ce se iskristalisati pol.slika Srbije.Narod nije lud vise i ne naseda na patriotizam kao do sada.Lepo svi da daju otkaz koji su ucestvovali na donosenju i kreiranju novog ustava.Izbori,nova vlada,novi ustav,kako kazu da je ovaj sada za koji treba da glasamo bolji od predhodnog tako ce i noviji biti jos bolji.I tamo neka stoji da je Kosovo Srpsko,a ako je kasno za to i nema vise vremena,pa gospodo sami ste krivi ,niste na vreme dali gas.

Miša

pre 17 godina

Ne razumem o kakvoj ravnodušnosti ovaj čovek priča? Zar on ne razume da problem nije u Preambuli već u celom Ustavu i načinu na koji su pokušali da ga donesu! Ostavili su narodu izbor između jalovog izjašnjavanja o faktički izgubljenoj teritoriji i pristajanja na krajnje nedemokratsku proceduru donošenja Ustava. Ako neko i bude bude bio odgovoran za propast Referenduma, onda će to biti ova vlast a ne narod!

Miroslav, Toronto

pre 17 godina

Svakako da je bilo propusta, ali pravdati eventualni neuspeh cinjenicom da "gradjani nisu konsultovani", krajnje je neozbiljno.
Pa sta je trebalo - da se organizuje anketa "od vrata do vrata"? Gde se u svetu tako pravi nacrt Ustava?
U izradi, koliko sam shvatio, ucestvovali su pravni timovi razlicitih politickih opcija i sastavili kompromisno resenje. To je jedino i realno.
Zagovaracci bojkota, ciji je stav "bice kako ja hocu, ili ustava nece ni biti", svakako ce doneti toj zemlji samo jos vise nevolja i zla.

Chikanski

pre 17 godina

Ako referendum ne uspe, neke političke stranke poput DSS-a će platiti visoku cenu. Platićemo je i mi građani. Ali, nadam se da će to biti dobra lekcija svim političkim strankama, da ubuduće više poštuju svoj narod i svoje glasače.

O,JEAH

pre 17 godina

'Ajmo malo optimizma! Bolje ustavotvorna skupština, pa novi ustav. Ajde da se ispravi sve što ne valja u ovom nacrtu(a toga, brate, itekako ima!!)pa i da se javnost uključi. Ko je ovima dao mandat da sa 13% podrške(ukupno!!) udaraju temelje novoj državi?? Pa jel' treba da nasednem na kompromis sa radikalima i SPS-om? A paralelno me ubeđuju da mi ovaj ustav štiti građanska prava više nego i jedan u celom svetu?! Za moja prava i put u Evropu se bore Šešelj, Vučela, Toma, Koštunica....??? Pa nemojte me zasmejavati !

Ivan

pre 17 godina

Ovo mi je prvi put da ne izlazim na glasacko mesto, i ponosan sam na to...Konacno da ode Kosovo i da krenemo da zivimo ko ljudi...Koji ce mi kosovo sa 98% albanaca, .5% roma i 1.5% srba...Fala lepo i ziveli...

ogledalce

pre 17 godina

Jako smo lenj i prost narod, to mi se danas najzad ukazalo u pravoj svojoj velicini i znacaju.
Ako ni zbog cega drugog, trebalo je da se izadje na glasanje bar zbog ovih par hiljada Srba koji zive na Kosovu. Iako mnogi smatraju da je ono davno izgubljeno, poklonjeno, sta vec, trebalo je da se vidi bar odlucnost Srbije da nije spremna da ga se tako lako odrekne.
Sad bi lepo trebalo da se svi Srbi sa Kosova dosele u Srbiju, pa da krenu da kucaju na vrata i traze svoja prava.
Tuzno je sto Srbija tako lako pusta da bilo ko zivi u onakvim uslovima. Ne dogodilo se nikome.

Zoran iz Nisa

pre 17 godina

Nece uspeti, pa sta? To je opomena svim pozicionim i opozicionim strankama/politicarima da ne mogu vise da zamajavaju ovaj narod. I, da budem iskren, meni je ova naprasna sloga (skoro) svih politickih stranaka veoma sumnjiva...

Goxy

pre 17 godina

Sta ce biti?Nece biti ništa novo.Narod ce i dalje da zivi na ivici egzistencije,a politicari ce biti sve bogatiji.Ljudima je dosta price o Kosovu.Narod trazi da zivi normalno,da ne razmišlja šta će biti sutra.Jednom se i političari moraju dozvati pameti i sići iz oblaka u realan život.

Ana

pre 17 godina

Ne znam zaista da li je ikome u interesu da ostane i dalje Slobin Ustav. Kadav god da je novi, ne moze biti gori od Slobinog. A mentalitetom i lenjoscu naseg naroda sam zaprepascena. Imaju mogucnost da se pitaju, a oni to ne rade. Kad bi se hipoteticki, ukinulo to pravo, svi bi na sav glas bili protiv toga. Tragikomedija... Strasno...

Aleš

pre 17 godina

A nikome neće pasti na pamet da možda ovaj predlog ustava ne valja, i da bi trebalo da porade na njemu i da ga poboljšaju, i da je to razlog što nije izglasan? Ne, ne, to nije moguće, jer, o bože, sve stranke su se složile oko ovakvog predloga ustava, pa kako bi mogao da ne valja?!? Nego, šalu na stranu, ako se ne izglasa ustav, lepo zasučite rukave, prst na čelo, i dajte nam predložite bolji ustav za koji ćemo da glasamo.

neću da glasam

pre 17 godina

Pa šta i da referendum propadne? Preživeli smo i bombardovanje. A za političare me baš briga, neka oni razmišljaju o tome zašto nisu uspeli da animiraju dovoljan broj ljudi da podrži ustav.

hrvoje

pre 17 godina

cemu sva ta pitanja i nedoumice kad se vidi da je referendum neuspeo projekat i ustavotvorna skupstina je jedino resenje i da zavrsimo sa tim vec jednom.

kiza

pre 17 godina

Bila bi šteta ako ne uspe. Kosovo je samo jedan od razloga koji je suvišno prenaglašavan čak i za moj ukus. Tržišni ambijent koji pruža današnji ustav je unazađujući moji drugovi i drugarice. To je srž problema. Država je vlasnik svega, privatna svojina kao osnovna pretpostavka svakog preduzetništva je marginalizovana. Predlolženi ustav u monogome prevazilazi ovaj problem i pored svih mana mazaćemo ga na hleb pre nego plodove bojkota.
Isto tako, njegova načela će obavezivati sve pa i radikale i socijaliste. Neće postojati hijerarhija gde je ustav na trćem mestu a iznad njega jedna partija a iznad partije jedan čovek.
U ostalom kako hoćete, slušajte peščanik, folirajte se da idete na sajam knjiga i čitate knjiga dok pesak neumoljivo curi.

predrag

pre 17 godina

Ne razumem neke kojima je svejedno da li ce novi ustav biti izglasan ili ne,a sa druge strane se izjasnjavaju kao Srbi...?!Svima onima kojima je ova Srbija takva kakva jeste sve jedna i referendum takodje, porucio bih da i ne pisu komentare jer nemaju smisla...Neka slobodno ostanu da zive po nekim Amerikama,evropama i tome slicno,ali nek pro tome znaju da su tamo bili i ostali samo stranci i nista vise,niko i nista

Cartman

pre 17 godina

Neizglasavanje Ustava ce samo kostati poreske obveznike "nepotrebnih" izbora za Ustavotvornu skupstinu jer ce 2/3 vecinu u takvoj skupstini i dalje ciniti DSS, DS i SRS sto znaci da ce verovatno ovaj Ustav tu biti potvrdjen a u goroj varijanti mozda i pokvaren. Posle toga cemo opet morati na izbore za Skupstinu sto kosta a i smara psihicki i to onako posteno. Zbog famozne preambule ce medjunarodnoj zajednici biti upucena poruka o ravnodusnosti gradjana Srbije po pitanju Kosova tako da ce lakse moci da uradite ono sto su zamislili. Ionako mislim da je ta preambula autogol samo tako. Glupava, nepotrebna i kontraproduktivna. Cak i da je bio ponudjen boji Ustav od ovog, ne verujem da bi izlaznost bila nesto posebno veca. Mislim da je ovaj Ustav, kakav god bio, najdemokratskije donesen u istoriji Srbije, Kraljevine SHS/Jugoslavije/SFRJ/SRJ/SCG jer je donet dogovorom demokratskih izabranih predstavnika i to u Skupstini. Ja nisam birao poslanike da bi ga donosili i o njemu raspravljale Zene u crnom, Natasa Kandic, Helsinski odbor i slicne kreature. Javna rasprava me podseca na period samoupravljanja, mesnih zajednica, kucnih saveta i sl. Strucnjaci mogu da govore i ovo i ono ali poslednja je na demokratski izabranim predstavnicima. Jedini problem je sto ti demokratski izabrani poslanici nisu od nekog poverenja ali boze moj kako se budemo menjali mi tako ce se valjda menjati i oni.

Big Brother

pre 17 godina

Ovde je rec o politickoj i svakoj drugoj nezrelosti ovog naroda... Ja prvi u najmanju ruku prezirem dobar deo partija koje pozivaju na izlazak na referendum i zaokruzivanje "DA", ali kao sto neko rece ako ocekujete da ce se i u buduce moci donositi bitnije odluke bez saglasnosti SVIH grdno se varate. Svi traze neku kvazi autonomiju, neke ustupke... pocece i sela da ucenjuju "ako ne dobijemo TV u nas kulturni centar, ne ce da glasamo BRE!". Malo vise zdravorazumskog razmisljanja nam ne bi skodilo. Samo me cudi zasto je napravljena VELIKA GRESKA usvajanjem zakona o novim-starim obelezijima... ne cete na referendum, mrzi Vas?... onda ima da se stoji mirno i peva uz "Hej Sloveni" i ljubi plavo-belo-crvena zastava!

Melanija

pre 17 godina

Neuspeh referenduma znaci i da je doslo do promena u svesti gradjana Srbije...Ta zvaka da ce narod izglasavanjem predlozenog Ustava sacuvati Kosovo vise se ne lepi ni na cipele, tu i tamo samo polupismenim i neobrazovanim (oko tridesetak procenata)nije jasno da ovaj referendum treba da aktuelnoj vlasti produzi mandat iako ga nema vec duze vreme...
Potpuni promasaj u procenama javnog mnenja i naravno niz promesenih poteza vlasti...
A posledicu svega toga i zasluzuju - odlazak sa vlasti...!

vladimir

pre 17 godina

Referendum je, kao sto sad neki primecuju, bio veoma riskantan politicki potez. Zato, spasite sto se spasti moze i bar se potrudite da nema kradje i nepravilnosti. To bi tek bila katastrofa i pravi korak nazad.
Sto se tice Kosova, voleo bih da mi napokon neko objasni KAKO bi mi to drzali teritoriju koja je naseljena sa 2 miliona neprijateljski raspolozenih 'domorodaca' i ko bi to platio?
Sto se tice glasnih 'branitelja' srpskog Kosova (narocito onih sa lovom), izvolite pa investirajte u odrzanju srpske kolevke tako sto biste kupili kuce i zemlju na Kosovu i naselili se tamo sa svojim porodicama. Lajanje o srpskom Kosovu sa daljinskim upravljacem u ruci nikad nece obaviti posao.

Doktor_SU

pre 17 godina

izlaznost bi bila sigurno veca da je referendum trajao 1 dan, a ne ovako, ceo vikend! Ne bi me cudilo da sledeci izbori traju nedelju dana...

Uma

pre 17 godina

Na zalost nisam u Srbiji (trenutno) i nisam mogla da glasam "ZA" Ustav...A svima ostalima koji su tamo i koji sede kuci, u kafani, na klupi...(zavisi od finansijskog stanja): dobro je neko rekao/napisao "Ako vam je dobro, onda nista!"...
Mislim, daj ljudi, ne mozete reci da su svi, bas svi oni koji nisu izasli na referendum procitali taj Ustav i da su svi oni samo zbog neslaganja sa ovim ili onim clanom bojkotovali isti!Nazalost, naprotiv, jer "kud svi tu i mali Mujo" je postao slogan ove zemlje. Hiljadu i jedan covek ne misli svojom glavom, hiljadu i jedan covek ne zna zasto nije izasao na taj referendum i jos toliko njih misli da su mnogo "trendy" samim tim sto su odsedeli u "toplini" doma svog dok se, konacno, nesto na bolje pocelo desavati u NJIHOVOJ zemlji...

zabiberac

pre 17 godina

Ako se usvoji ustav Kosovo ce biti samostalno, ako se ne usvoji Kosovo ce biti samostalno. Dakle uspeo ne uspeo referendum, Kosovo odlazi. Ima li mozda nekog da mu to nije jasno? Evo i obrazlozenja. Kosovo od dolaska kfor-a ima svoje institucije (da li se to namam svidja ili ne, manje je vazno). Jos pre dolaska medjunarodnih snaga, na kosovo se slilo poprilicna kolicina oruzja i to oruzje je zavrsilo u rukama onih koji od 90-tih ne priznaju da su deo Srbije. Na Kosovu postoji vojna sila (uck) koja je samo formalno razoruzana. Da li bilo ko moze da zamisli da ce bilo koji strani politicar svoje vojnike poslati da razoruza Albance i da ih utera u drzavno pravni poredak Srbije? Da li ce bilo koji strani politicar reci nasim politicarima, "resite problem sa Albancima kako mislite da treba (makar i silom)"? Da li neko misli da mi (drzava Srbija) ima bilo kakvu "polugu" vlasti kojom bi mogla da resi pitanje Kosova u svoju korist, cak i da se niko ne mesa? Moje misljenje je da mi prvo kao nacija moramo da se podmladimo (potreban je pozitivan prirodni prirastaj), pa tek onda da oblikujemo svoju buducnost. Kosovo je izgubljeno, mozda je trenutak da se pogleda istini u oci i da se spasava sto se spasiti moze.

*bane*

pre 17 godina

*KAKVA SRAMOTA , desilo se ono što sam znao da će da se desi , u "nadoknadi" vremena !! Ne ostaje mi ništa drugo nego da čestitam Koštunici, Mladiću, Nikoliću, Legiji ,V.Iliću. i ostalima !!

Pedja

pre 17 godina

Al se nagledasmo likova za jedan dan.
Blagojevic preti najstrozim kaznjavanjem, Lutovac se i dalje predstavlja kao analiticar (kao da nije u stranci), Markovic prica neke price koje niko ne razume, Pink pushta Boj na Kosovu, onaj neki isto analiticar kaze da su gradjani koji nisu izasli na ref. neodgovorni, a to je moje biracko pravo, neki bend je snimio pesmu o referendumu...
Onaj Zivkov opet ispade najpametniji i najnormalniji.
Zivkov za predsednika! Samo da se dogovore kad ce izbori.

nenad011

pre 17 godina

"Kuca gori a baba se ceslja" mislim da to najbolje odslikava mentalitet ljudi na ovim prostorima.
Razumem i one koji su za i one koji su protiv ali ne razumem nezainteresovanost.
Zar postoje ljudi koji misle da je bolje potrositi jos jednu gomilu novca, vremena i zivaca da bi se ponovo uradilo isto?
Niti imamo novac, niti vreme, niti zivce.
I u svakoj sledecoj prilici neko bi mogao da pozove na bojkot, i dokle tako?
Imamo lose politicare, lose institucije ali ocigledno je da i dalje vazi "svaki narod ima vlas kakvu zasluzuje"...dakle nismo ni mi bolji zato nam i jeste ovako.

Sale Dorcolac

pre 17 godina

Kao najcesci razlog za bojkot referenduma se navodi to da ga SRS prihvata. Bez te partije, svidjalo se to nama ili ne, nema usvajanja ustava. Ni ovog ni sledeceg. Da sutra dodju Ceda, Canak i Latinka na vlast, i dalje bi im trebala podrska radikala za novi ustav.
Prema tome imamo godine agonije ispred sebe. Godine u kojima ce Srbija da bude sve slabija i sve manja.

Mihajlo

pre 17 godina

A zasto bi u visepartijskom sistemu trebali gradjani da se pitaju. Pa nije ovaj Ustav pisao Kardelj, pa da ide na javnu raspravu. Izgleda da bi neki hteli da ozive Centralne komitete KPJ, pa da oni raspravljaju o Nacrtu Ustava. I uopste koje su to organizacije koje bi bile nadlezne da raspravljaju o tekstu Ustava pre nego sto ga usvoji Narodna skupstina. U parlamentarnom sistemu su gradjani izabrali stranke koje ih predstavljaju u Parlamentu i logicno je da tekst Ustava bude rezultat dogovora svih parlamentarnih stranaka.
Bas bih voleo kada bi mi neko rekao koje je to telo i koga bi ono predstavljalo koje bi bilo pozvano da raspravlja o tekstu Ustava. Da li neko misli na nevladine organizacije ili mozda se misli na Kucne savete. Jedino bi, pored stranaka, mogli Kucni saveti da o Ustavu raspravljaju, jer oni predstavljaju nase gradjane.

Boske

pre 17 godina

I nece uspeti!
Pa sta?
Zivot ce biti isti, raspisace se izbori za ustavotvornu skupstinu i, zasto je to lose?
Bitno je da se ne ukrade, pa da izadjemo na boj (ne Kosovski, koji pustaju citav dan)

Alex

pre 17 godina

Na jednoj strani imamo Albance sa Kosova koji su svi za nezavisno Kosovo. Na drugoj strani imamo Srbe koji nisu u stanju da izglasaju ni sopstveni ustav. Nije potrebnoo biti previse mudar i pogoditi koga ce medjunarodna zajednica podrzati. Ovaj referendum jeste bila poslednja prilika da se medjunarodnoj zajednici posalje poruka o odlucnosti gradjana Srbije da se Kosovo ne moze tek tako oduzeti od Srbije. Ustavopisci (citaj Vlada Srbije) su na drugoj strani citavu pricu oko ustava organizovali tako kilavo da je moguci neuspeh referenduma izvestan, jer kad se sabere uobicajena ravnodusnost ovdasnjih gradjana sa ljutinom jednog dela gradjanstva zbog nacina na koji je ustav donet dobije se ovakav rezultat.
Ceda i ekipa ne bi trebalo da likuju ako referendum ne uspe, jer oni nisu time dobili nista. Izgubice samo Srbija.

Vuk

pre 17 godina

Poslovica glasi."Kuća gori, a baba vunu češlja." Bez vune, poslovica nema smisla. U svemu drugom slažem se sa vama - Srbi su jedini narod u Evropi koji uvek postupa protiv zdravog razuma. Znaju li da nepotvrđivanjem novoga Ustavu, ostaje da važi Miloševićev, socijalistički? Pojma nemaju.

Radojica

pre 17 godina

Vajni su to političari koji za svoju nesposobnost da ponude koliko-toliko prihvatljiv predlog Ustava optužuju građane.
Inače, i bojkot je način iskazivanja mišljenja.

AM

pre 17 godina

Medjunarodna zajednica će rešiti status Kosova i Metohije onako kako njima u datom trenutku treba. Potrebe Srba neće imati većeg uticaja na njihovu odluku. Kako medjunarodna zajednica u rukama drži sve poluge kredita, uvoza, izvoza i diplomatskih mehanizama, oni će prinuditi srpsku vladu, a potom i srpski narod da se povinuje njihovim odlukama. Sve ostalo je farsa.

Stanimir Rakić

pre 17 godina

Činjenica da se već 6 godina odlaže i izigrava donošenje najvišeg zakonskog akta zarad očuvanja vlasti proizvela je normalno nezainteresovanost i apatiju građana. Neuspeh referenduma je posebno udarac za vladajuću koaliciju koja se sada, kada je izgubila većinu u Parlamentu, licemerno zaklinje da je donošenje ustava najvažnija stvar na svetu.Ovo može biti i neka vrste pravde - osveta naroda političarima koji ga već godinama zamajavaju.

reZistor

pre 17 godina

Ne vidim kakve veze ima ustav, medjunarodna zajednica i resavanje pitanja Kosova? Da li to znaci da ako u ustavu pise da je Kosovo neotudjuvi deo Srbije, strane sile (koje objektivno vuku sve konce) ce to pricitati i uvaziti, bas kao sto su uvazili i ustavom definisani integritet i suverenitet Iraka, Avganistana, pa i same Srbije 1999-te (da li smo vec zboravili bombardovanje?). Znate sta: bas njih briga sta pise u nasem ustavu. Novi ustav je predstava za lokalnu publiku i nema ama bas nikakve veze sa operativnim resenjem za Kosovo.

alexaNS

pre 17 godina

Tacnije,ja i vecina ljudi koja je glasala nece izaci,imacemo opstu apstinenciju,radikali i sps osvajaju 55-60%,za donosenje ustava treba 2/3 vecina,tako da cete imati jedan "fini" radikalski ustav.Eto Vam,najedite se bojkota!

zokac

pre 17 godina

Dokle cete plasiti ljude sa tim sta bi bilo kad bi bilo,isto kao u Milosevicevo vreme.Pa nista se nece desiti novo ako se ustav ne usvoji.Malo ce se iskristalisati pol.slika Srbije.Narod nije lud vise i ne naseda na patriotizam kao do sada.Lepo svi da daju otkaz koji su ucestvovali na donosenju i kreiranju novog ustava.Izbori,nova vlada,novi ustav,kako kazu da je ovaj sada za koji treba da glasamo bolji od predhodnog tako ce i noviji biti jos bolji.I tamo neka stoji da je Kosovo Srpsko,a ako je kasno za to i nema vise vremena,pa gospodo sami ste krivi ,niste na vreme dali gas.

Miša

pre 17 godina

Ne razumem o kakvoj ravnodušnosti ovaj čovek priča? Zar on ne razume da problem nije u Preambuli već u celom Ustavu i načinu na koji su pokušali da ga donesu! Ostavili su narodu izbor između jalovog izjašnjavanja o faktički izgubljenoj teritoriji i pristajanja na krajnje nedemokratsku proceduru donošenja Ustava. Ako neko i bude bude bio odgovoran za propast Referenduma, onda će to biti ova vlast a ne narod!

Miroslav, Toronto

pre 17 godina

Svakako da je bilo propusta, ali pravdati eventualni neuspeh cinjenicom da "gradjani nisu konsultovani", krajnje je neozbiljno.
Pa sta je trebalo - da se organizuje anketa "od vrata do vrata"? Gde se u svetu tako pravi nacrt Ustava?
U izradi, koliko sam shvatio, ucestvovali su pravni timovi razlicitih politickih opcija i sastavili kompromisno resenje. To je jedino i realno.
Zagovaracci bojkota, ciji je stav "bice kako ja hocu, ili ustava nece ni biti", svakako ce doneti toj zemlji samo jos vise nevolja i zla.

Chikanski

pre 17 godina

Ako referendum ne uspe, neke političke stranke poput DSS-a će platiti visoku cenu. Platićemo je i mi građani. Ali, nadam se da će to biti dobra lekcija svim političkim strankama, da ubuduće više poštuju svoj narod i svoje glasače.

O,JEAH

pre 17 godina

'Ajmo malo optimizma! Bolje ustavotvorna skupština, pa novi ustav. Ajde da se ispravi sve što ne valja u ovom nacrtu(a toga, brate, itekako ima!!)pa i da se javnost uključi. Ko je ovima dao mandat da sa 13% podrške(ukupno!!) udaraju temelje novoj državi?? Pa jel' treba da nasednem na kompromis sa radikalima i SPS-om? A paralelno me ubeđuju da mi ovaj ustav štiti građanska prava više nego i jedan u celom svetu?! Za moja prava i put u Evropu se bore Šešelj, Vučela, Toma, Koštunica....??? Pa nemojte me zasmejavati !

Ivan

pre 17 godina

Ovo mi je prvi put da ne izlazim na glasacko mesto, i ponosan sam na to...Konacno da ode Kosovo i da krenemo da zivimo ko ljudi...Koji ce mi kosovo sa 98% albanaca, .5% roma i 1.5% srba...Fala lepo i ziveli...

ogledalce

pre 17 godina

Jako smo lenj i prost narod, to mi se danas najzad ukazalo u pravoj svojoj velicini i znacaju.
Ako ni zbog cega drugog, trebalo je da se izadje na glasanje bar zbog ovih par hiljada Srba koji zive na Kosovu. Iako mnogi smatraju da je ono davno izgubljeno, poklonjeno, sta vec, trebalo je da se vidi bar odlucnost Srbije da nije spremna da ga se tako lako odrekne.
Sad bi lepo trebalo da se svi Srbi sa Kosova dosele u Srbiju, pa da krenu da kucaju na vrata i traze svoja prava.
Tuzno je sto Srbija tako lako pusta da bilo ko zivi u onakvim uslovima. Ne dogodilo se nikome.

Zoran iz Nisa

pre 17 godina

Nece uspeti, pa sta? To je opomena svim pozicionim i opozicionim strankama/politicarima da ne mogu vise da zamajavaju ovaj narod. I, da budem iskren, meni je ova naprasna sloga (skoro) svih politickih stranaka veoma sumnjiva...

Goxy

pre 17 godina

Sta ce biti?Nece biti ništa novo.Narod ce i dalje da zivi na ivici egzistencije,a politicari ce biti sve bogatiji.Ljudima je dosta price o Kosovu.Narod trazi da zivi normalno,da ne razmišlja šta će biti sutra.Jednom se i političari moraju dozvati pameti i sići iz oblaka u realan život.

Ana

pre 17 godina

Ne znam zaista da li je ikome u interesu da ostane i dalje Slobin Ustav. Kadav god da je novi, ne moze biti gori od Slobinog. A mentalitetom i lenjoscu naseg naroda sam zaprepascena. Imaju mogucnost da se pitaju, a oni to ne rade. Kad bi se hipoteticki, ukinulo to pravo, svi bi na sav glas bili protiv toga. Tragikomedija... Strasno...

Aleš

pre 17 godina

A nikome neće pasti na pamet da možda ovaj predlog ustava ne valja, i da bi trebalo da porade na njemu i da ga poboljšaju, i da je to razlog što nije izglasan? Ne, ne, to nije moguće, jer, o bože, sve stranke su se složile oko ovakvog predloga ustava, pa kako bi mogao da ne valja?!? Nego, šalu na stranu, ako se ne izglasa ustav, lepo zasučite rukave, prst na čelo, i dajte nam predložite bolji ustav za koji ćemo da glasamo.

neću da glasam

pre 17 godina

Pa šta i da referendum propadne? Preživeli smo i bombardovanje. A za političare me baš briga, neka oni razmišljaju o tome zašto nisu uspeli da animiraju dovoljan broj ljudi da podrži ustav.

hrvoje

pre 17 godina

cemu sva ta pitanja i nedoumice kad se vidi da je referendum neuspeo projekat i ustavotvorna skupstina je jedino resenje i da zavrsimo sa tim vec jednom.

kiza

pre 17 godina

Bila bi šteta ako ne uspe. Kosovo je samo jedan od razloga koji je suvišno prenaglašavan čak i za moj ukus. Tržišni ambijent koji pruža današnji ustav je unazađujući moji drugovi i drugarice. To je srž problema. Država je vlasnik svega, privatna svojina kao osnovna pretpostavka svakog preduzetništva je marginalizovana. Predlolženi ustav u monogome prevazilazi ovaj problem i pored svih mana mazaćemo ga na hleb pre nego plodove bojkota.
Isto tako, njegova načela će obavezivati sve pa i radikale i socijaliste. Neće postojati hijerarhija gde je ustav na trćem mestu a iznad njega jedna partija a iznad partije jedan čovek.
U ostalom kako hoćete, slušajte peščanik, folirajte se da idete na sajam knjiga i čitate knjiga dok pesak neumoljivo curi.

predrag

pre 17 godina

Ne razumem neke kojima je svejedno da li ce novi ustav biti izglasan ili ne,a sa druge strane se izjasnjavaju kao Srbi...?!Svima onima kojima je ova Srbija takva kakva jeste sve jedna i referendum takodje, porucio bih da i ne pisu komentare jer nemaju smisla...Neka slobodno ostanu da zive po nekim Amerikama,evropama i tome slicno,ali nek pro tome znaju da su tamo bili i ostali samo stranci i nista vise,niko i nista

Cartman

pre 17 godina

Neizglasavanje Ustava ce samo kostati poreske obveznike "nepotrebnih" izbora za Ustavotvornu skupstinu jer ce 2/3 vecinu u takvoj skupstini i dalje ciniti DSS, DS i SRS sto znaci da ce verovatno ovaj Ustav tu biti potvrdjen a u goroj varijanti mozda i pokvaren. Posle toga cemo opet morati na izbore za Skupstinu sto kosta a i smara psihicki i to onako posteno. Zbog famozne preambule ce medjunarodnoj zajednici biti upucena poruka o ravnodusnosti gradjana Srbije po pitanju Kosova tako da ce lakse moci da uradite ono sto su zamislili. Ionako mislim da je ta preambula autogol samo tako. Glupava, nepotrebna i kontraproduktivna. Cak i da je bio ponudjen boji Ustav od ovog, ne verujem da bi izlaznost bila nesto posebno veca. Mislim da je ovaj Ustav, kakav god bio, najdemokratskije donesen u istoriji Srbije, Kraljevine SHS/Jugoslavije/SFRJ/SRJ/SCG jer je donet dogovorom demokratskih izabranih predstavnika i to u Skupstini. Ja nisam birao poslanike da bi ga donosili i o njemu raspravljale Zene u crnom, Natasa Kandic, Helsinski odbor i slicne kreature. Javna rasprava me podseca na period samoupravljanja, mesnih zajednica, kucnih saveta i sl. Strucnjaci mogu da govore i ovo i ono ali poslednja je na demokratski izabranim predstavnicima. Jedini problem je sto ti demokratski izabrani poslanici nisu od nekog poverenja ali boze moj kako se budemo menjali mi tako ce se valjda menjati i oni.

Big Brother

pre 17 godina

Ovde je rec o politickoj i svakoj drugoj nezrelosti ovog naroda... Ja prvi u najmanju ruku prezirem dobar deo partija koje pozivaju na izlazak na referendum i zaokruzivanje "DA", ali kao sto neko rece ako ocekujete da ce se i u buduce moci donositi bitnije odluke bez saglasnosti SVIH grdno se varate. Svi traze neku kvazi autonomiju, neke ustupke... pocece i sela da ucenjuju "ako ne dobijemo TV u nas kulturni centar, ne ce da glasamo BRE!". Malo vise zdravorazumskog razmisljanja nam ne bi skodilo. Samo me cudi zasto je napravljena VELIKA GRESKA usvajanjem zakona o novim-starim obelezijima... ne cete na referendum, mrzi Vas?... onda ima da se stoji mirno i peva uz "Hej Sloveni" i ljubi plavo-belo-crvena zastava!

Melanija

pre 17 godina

Neuspeh referenduma znaci i da je doslo do promena u svesti gradjana Srbije...Ta zvaka da ce narod izglasavanjem predlozenog Ustava sacuvati Kosovo vise se ne lepi ni na cipele, tu i tamo samo polupismenim i neobrazovanim (oko tridesetak procenata)nije jasno da ovaj referendum treba da aktuelnoj vlasti produzi mandat iako ga nema vec duze vreme...
Potpuni promasaj u procenama javnog mnenja i naravno niz promesenih poteza vlasti...
A posledicu svega toga i zasluzuju - odlazak sa vlasti...!

vladimir

pre 17 godina

Referendum je, kao sto sad neki primecuju, bio veoma riskantan politicki potez. Zato, spasite sto se spasti moze i bar se potrudite da nema kradje i nepravilnosti. To bi tek bila katastrofa i pravi korak nazad.
Sto se tice Kosova, voleo bih da mi napokon neko objasni KAKO bi mi to drzali teritoriju koja je naseljena sa 2 miliona neprijateljski raspolozenih 'domorodaca' i ko bi to platio?
Sto se tice glasnih 'branitelja' srpskog Kosova (narocito onih sa lovom), izvolite pa investirajte u odrzanju srpske kolevke tako sto biste kupili kuce i zemlju na Kosovu i naselili se tamo sa svojim porodicama. Lajanje o srpskom Kosovu sa daljinskim upravljacem u ruci nikad nece obaviti posao.

Doktor_SU

pre 17 godina

izlaznost bi bila sigurno veca da je referendum trajao 1 dan, a ne ovako, ceo vikend! Ne bi me cudilo da sledeci izbori traju nedelju dana...

Uma

pre 17 godina

Na zalost nisam u Srbiji (trenutno) i nisam mogla da glasam "ZA" Ustav...A svima ostalima koji su tamo i koji sede kuci, u kafani, na klupi...(zavisi od finansijskog stanja): dobro je neko rekao/napisao "Ako vam je dobro, onda nista!"...
Mislim, daj ljudi, ne mozete reci da su svi, bas svi oni koji nisu izasli na referendum procitali taj Ustav i da su svi oni samo zbog neslaganja sa ovim ili onim clanom bojkotovali isti!Nazalost, naprotiv, jer "kud svi tu i mali Mujo" je postao slogan ove zemlje. Hiljadu i jedan covek ne misli svojom glavom, hiljadu i jedan covek ne zna zasto nije izasao na taj referendum i jos toliko njih misli da su mnogo "trendy" samim tim sto su odsedeli u "toplini" doma svog dok se, konacno, nesto na bolje pocelo desavati u NJIHOVOJ zemlji...

zabiberac

pre 17 godina

Ako se usvoji ustav Kosovo ce biti samostalno, ako se ne usvoji Kosovo ce biti samostalno. Dakle uspeo ne uspeo referendum, Kosovo odlazi. Ima li mozda nekog da mu to nije jasno? Evo i obrazlozenja. Kosovo od dolaska kfor-a ima svoje institucije (da li se to namam svidja ili ne, manje je vazno). Jos pre dolaska medjunarodnih snaga, na kosovo se slilo poprilicna kolicina oruzja i to oruzje je zavrsilo u rukama onih koji od 90-tih ne priznaju da su deo Srbije. Na Kosovu postoji vojna sila (uck) koja je samo formalno razoruzana. Da li bilo ko moze da zamisli da ce bilo koji strani politicar svoje vojnike poslati da razoruza Albance i da ih utera u drzavno pravni poredak Srbije? Da li ce bilo koji strani politicar reci nasim politicarima, "resite problem sa Albancima kako mislite da treba (makar i silom)"? Da li neko misli da mi (drzava Srbija) ima bilo kakvu "polugu" vlasti kojom bi mogla da resi pitanje Kosova u svoju korist, cak i da se niko ne mesa? Moje misljenje je da mi prvo kao nacija moramo da se podmladimo (potreban je pozitivan prirodni prirastaj), pa tek onda da oblikujemo svoju buducnost. Kosovo je izgubljeno, mozda je trenutak da se pogleda istini u oci i da se spasava sto se spasiti moze.

*bane*

pre 17 godina

*KAKVA SRAMOTA , desilo se ono što sam znao da će da se desi , u "nadoknadi" vremena !! Ne ostaje mi ništa drugo nego da čestitam Koštunici, Mladiću, Nikoliću, Legiji ,V.Iliću. i ostalima !!

Pedja

pre 17 godina

Al se nagledasmo likova za jedan dan.
Blagojevic preti najstrozim kaznjavanjem, Lutovac se i dalje predstavlja kao analiticar (kao da nije u stranci), Markovic prica neke price koje niko ne razume, Pink pushta Boj na Kosovu, onaj neki isto analiticar kaze da su gradjani koji nisu izasli na ref. neodgovorni, a to je moje biracko pravo, neki bend je snimio pesmu o referendumu...
Onaj Zivkov opet ispade najpametniji i najnormalniji.
Zivkov za predsednika! Samo da se dogovore kad ce izbori.