Aktuelno

Sreda, 22.06.2022.

08:20

Samsung u problemu zbog velikog broja neprodatih telefona

Izvor: B92

Samsung u problemu zbog velikog broja neprodatih telefona IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Realno

pre 1 godinu

Neka stave non-extra-profit cenu, pa ce sve otici ocas posla.

Npr, A5x serija 200-250 ojra max. Zasto bi plasticni telefon kostao vise ?

Milos

pre 1 godinu

Koliko sam ja primetio u svojoj okolini samsung je na dobrom putu. Svako drugi ima samsung A 52s 5g...mislim da su to neistine vezane za A seriju.

Bandit

pre 1 godinu

Uopšte me ne interesuje da pratim trendove niti da me provajderi farbaju. Telefon platim kešom, 500€ maksimalno, nov I uzmem mu dušu narednih godina. Prethodn S6 sam koristio bezmalo 6 godina, bez kvarova, jednom zamenjena baterija i sad sam mu zabranio auto-update. Ne pada mi na pamet da platim 50tak eura mesečno račun, da bi me jak uređaj na rate za dve godine koštao preko 1000€. Račun mi je svega 1700din mesečno, 5GB interneta mi se gomila pa u svakom trenutku imam oko 10GB. Ostalo je neograničeno i meni je savršeno dovoljno. Sada koristim A72 I jedino mi smeta što nemam stabilizaciju videa na 4k/60fps. To sam žrtvovao svesno, samo zbog toga i brda drugih nepotrebnih gluposti da plaćam telefon kao skup laptop ne pada mi na pamet. Drugi neka leče komplekse. Ljudi plaćaju 50+ eura mesečni račun za telefon i menjaju ga na dve godine pa onda letuju na Paraliji, stvarno ne razumem.

knjige braćo

pre 1 godinu

ako već nemaš kreditnu karticu, pa da njome platiš i razvučeš na 12-15 rata, mislim da je neozbiljno juriti kredit da bi se kupio telefon. Moje razmišljanje je da kredit treba da pokriva najosnovnije stvari. Kredit od 40.000 za frižider mi je na mestu, ali kredit od 40.000 za telefon meni bar izgleda kao opružanje više nego što sam dugačak. Dakle, operater mi nudi plaćanje na rate, uz minimalnu proveru i bez evedincije u kreditnom birou. Ako plaćam 2000 pretplatu bez telefona, mogu da plaćam i recimo 3300 (pretplata plus rata telefona). U principu je isto, ali bar meni zvuči drugačije ako znam da plaćam samo mesečni račun nego ako plaćam račun plus ratu kredita za kupljeni telefon.
Naravno, druga je stvar da su i pretplate visoke, plus je gimanstika menjanja operatera ista kao i gimnastika menjanja banke. Ako je nešto sad jeftinije, ko ti garantuje da za tri meseca neće biti skuplje?
(Zlatko, 22. jun 2022 12:54)

Ugovor ti je samo još gora opcija kredita... uplatiš prepaid i nemaš nikakve obaveze, a telefon ako nemaš 200e ili 300-400, ne trebaš ni da kupuješ nov nego da gledaš da zaradiš pare.. Dobar telefon nije nužnost pa da se zadužuješ ili obavezuješ na 2 godine, a za telefoniranje možeš da se snađeš i sa nekim jeftinim od 30e ako je baš kriza..

Powerslave

pre 1 godinu

Telefoni su dostigli izvesni limit što se tiče napretka i jednostavno razlika između telefona iz ove i prošle (i pretprošle) godine nije ni blizu onoliko velika kao što je bila pre deset godina.
Ranije je i te kako imalo smisla napraviti upgrade i preći sa Galaxy S2 na S3 ili sa S3 na S4 jer je to donosilo očigledan napredak u perfomansama.
Telefoni, ne samo Samsung već svi, već nekoliko godina nemaju opipljiv napredak u bilo kom segmentu... a sve su skuplji i skuplji.
Ne tako davno flagship je koštao 500€... pa su digli na 600€ i mislili smo da preteruju... sada koštaju i po 1200€.


I sad neko tamo očekuje da će narod masovno svake godine da daje 1200€ za 99% isti telefon. Kako da ne.
Još bar da je i isti nego svaki sledeći telefon ima sve manje postojećih opcija, izbacuju slotove za SD karticu, 3.5mm jack, notification LED... pa čak i sam punjač :D

Maks

pre 1 godinu

@(Zlatko, 22. jun 2022 12:54)

Ja ne znam zašto bi neki prosečan korisnik telefona (koji nije neki trgovac kome je posao da stalno zivka nekog na telefon) uzimao neki paket koji plaća 2-3 hiljade mesečno, samo da bi uzeli neki telefon kao "jeftinije" uz pretplatu.

Neki to možda opravdavaju tako što kažu da baš puno telefoniraju i da će to da potroše, al' to je telefoniranje u fazonu da neko zove tolko da bi potrošio to... kažeš nekom "Ej, što me ne pozoveš preko ove aplikacije besplatno, a isto ti je" i dobiješ odgovor "ma nema veze.... ionako imam baš puno besplatnih minuta"...

Mnogi više potroše na pretplatu i razne "budžet" telefone što ih menjaju kad im istekne ugovor nego što bi recimo koštalo da uzmu 16" MacBook Pro sa M1 Pro čipom i XDR Retina mini-LED ekranom (znači, vrhunski laptop... jedan od najboljih laptopova na tržištu po mišljenju mnogih) i da taj laptop koriste neki duži period (da će taj laptop možda 10 godina da koriste ili ako ga prodaju nakom možda 5 godina, da će verovatno moći komotno da traže preko 1000 evra za taj laptop kao polovan, a možda čak i 1500... ako neko za polovan 15" MBP iz 2017 može da traži oko 1300 evra u 2022, onda će vrlo verovatno neko komotno moći da traži preko 1300 evra za 16" MBP Pro M1 Pro za nekih 5 godina).

Znači i da kažemo da neko dâ 3000 evra za taj laptop, na duži period će taj laptop verovatno da ga košta nekih 25 evra mesečno.

Moler

pre 1 godinu

provajderi najviše deru, umesto da spuste cenu jer potpisuješ ugovor na 2 god, oni ti ga naplate duplo nego u prodavnici, sad te svaki telefon da nije baš naj niži ispadne bar 500e..
Ne razumem narod koji trči da potpiše nov ugovor iskreno...


Pa ti kada potpisujes novi ugovor niko te ne bije po usima da uzmes i telefon, ja redovno potpisujem novi ugovor uvek bez telefona i zbog toga imam popust na pretplatu a za kes uzmem telefon koji zelim, win-win.

Zlatko

pre 1 godinu

provajderi najviše deru, umesto da spuste cenu jer potpisuješ ugovor na 2 god, oni ti ga naplate duplo nego u prodavnici, sad te svaki telefon da nije baš naj niži ispadne bar 500e..
Ne razumem narod koji trči da potpiše nov ugovor iskreno...
(knjige braćo, 22. jun 2022 10:41)

Da ti kažem svoje viđenje tvoje konstatacije.
Trenutno sam u inostranstvu. Ovde je u slobodnoj prodaji moguće naći prošlosezonski model. Pa čak i stariji. Recimo, video sam da može da se kupi Note 10, dakle to je tri generacije nazad. Jedna takva kupovina prošlosezonskog modela mi traje 2,5 godina i jednostavno ne želim da ga menjam jer ne vidim alternativu, ne vidim šta to može nova srednja klasa da ponudi. Sigurno da kamerama ne može da stane na crtu (mada meni kao amateru slike ne izgledaju loše), ali svime ostalom itekako može. I ovde mi nije problem da platim bilo koju cenu, ali imam neke granice do kojih idem.
99% je izvesno da je avantura završena i da ću kući za koju nedelju. Trenutno, kao što rekoh neću menjati telefon i neću trčati kod operatera, ali to je i dalje nekako najprihvatljivija opcija. Nekako mi je suludo da prosečna plata dozvoljava da se iskešira 40.000 za kupovinu telefona negde u prodavnici. Takođe, ako već nemaš kreditnu karticu, pa da njome platiš i razvučeš na 12-15 rata, mislim da je neozbiljno juriti kredit da bi se kupio telefon. Moje razmišljanje je da kredit treba da pokriva najosnovnije stvari. Kredit od 40.000 za frižider mi je na mestu, ali kredit od 40.000 za telefon meni bar izgleda kao opružanje više nego što sam dugačak. Dakle, operater mi nudi plaćanje na rate, uz minimalnu proveru i bez evedincije u kreditnom birou. Ako plaćam 2000 pretplatu bez telefona, mogu da plaćam i recimo 3300 (pretplata plus rata telefona). U principu je isto, ali bar meni zvuči drugačije ako znam da plaćam samo mesečni račun nego ako plaćam račun plus ratu kredita za kupljeni telefon.
Naravno, druga je stvar da su i pretplate visoke, plus je gimanstika menjanja operatera ista kao i gimnastika menjanja banke. Ako je nešto sad jeftinije, ko ti garantuje da za tri meseca neće biti skuplje?

Dusan

pre 1 godinu

Brale ja zivim u nemackoj i ovde preplata bez telefona je najmanje 30-40evra zavisno od operatera. A sa telefonom tipa iphone 13pro max ili s22ultra je 60evra. I racunica je da ja tel koji kosta 1300-1400evra na kraju platim 400-500evra. Za te pare mozes kupis neki solidan android i nista vise.
(Vrana, 22. jun 2022 11:33)

Lupas gluposti. Plati telefon punu cenu i pretplata ce ti biti 30-40 Evra.

Duh

pre 1 godinu

Evo ja recimo koristim A5 kupljen 2018 godine, još uvek radi korektno, baterija može da se razvuče i do dva dana umerenim korišćenjem, ne koristim društvene mreže, niti milion aplikacija, samo vesti, mp3 player, viber i aplikacija za trčanje. Ne fotkam, inače po dnevnim uslovima solidna kamera, ima i IP86, metar ispod vode...izrada fantastična.

Драгољуб Бг

pre 1 godinu

Telefoni ovog proizvođača iz A serije izašli su na loš glas, dok se serija S i dalje prodaje iako malo precenjena.
"A" serija ima u odnosu na konkurenciju bolji ekran, slabije kamere, isti cpu, ram i skladisni prostor, i opet cenu višu za 30-40%, sa takvim nastupom ishod nije izvestan.
Samsung će verovatno preispitati koliko je pametno izbacivati toliko novih modela u kratkom periodu, kao i da li je isplativa proizvodnja uređaja srednje i niže klase...

bili

pre 1 godinu

Nema sredine momci, morate da se opredelite... Ne možete da pokrivate i donji platežni segment srednjim kvalitetom, i istovremeno da se deklarišete kao premijum brend.
Zamislimo Rolls Royce za 50 000$ to bi ga klasno srozalo kao brend.
Zato zlatna jabuka cveta, oni se ne bakću srednjom klasom i sirotinjom.
Čak i ona najgora sirotinja koja živi u 30 kvadrata, ulaže u imidž laptopom, i premijum telefonom da odglumi jak standard, i uđe u orbitu lovatora.
(Moram da kažem, 22. jun 2022 09:09)
Sta je SE serija ako ne pokusaj da se privukce srednja platezna moc.

Vrana

pre 1 godinu

Prvo, nabili su cene nenormalno, a nikakav napredak u odnosu na prethodne modele.
Drugo, zestoko su se zeznuli sa Exynos procesorima.
Trece, cesto im baguju telefoni novije serije, ali to izgleda zavisi od serije ili neceg drugog.
Cetvrto, poskidali su sve zivo, pa cak i diodu za notifikacije.
I onda trebas da platis telefon kao suvo zlato za ono sto nema i bez ikakvog napretka. Ma vazi.
(Paranormal Dimension, 22. jun 2022 10:03)

Brale mani se ti interneta i prica kako je exynos los. Ti to ne mozes da osetis. Qualcomm se npr jos uvek greje ko sporet smederevac cim ga malo opteretis. A baguju svi cak i iphone kad tek izadje. 13 ja imala problem da su neke igrice za pola sata trosile 70% baterije pa su sve to popravili. A sto su poskidali sve zivo pa jesi ti gledao kako je sve spakovano u tim telefonima nema mesta pored ogromne baterije i ogromnih kamera.

Vrana

pre 1 godinu

ja sam godinama koristio Samsung, da bi mi jednostavno " stao, crn ekran" Zadnja dva tako. Odem da kupim( ne kupujem skupe niti na preko operatera, 250-300 e max) Gledam Samsung i kineski Oppo. Mnogi mi preporucili upravo Kineza, prodavac isto( i on koristi) ali i neke kolege na poslu. Kupio Oppo , koristim ga za sada bez problema a ima gotovo sve identično kao Samsung. Čak i više. ovde u francuskoj su uzeli dobar deo kolača Samsungu u tom cenovnik rangu. Kao što vidite ne gađam se parama niti brojkama, ali za tu cenu prodavci ne preporučuju Samsung. Ne shvatam zašto ljudi daju ogroman novac za mob?
(Aleksandar, 22. jun 2022

Brale ja zivim u nemackoj i ovde preplata bez telefona je najmanje 30-40evra zavisno od operatera. A sa telefonom tipa iphone 13pro max ili s22ultra je 60evra. I racunica je da ja tel koji kosta 1300-1400evra na kraju platim 400-500evra. Za te pare mozes kupis neki solidan android i nista vise.

Милутин

pre 1 godinu

Током 2018-2019. године у читавом свету безмало 50% све новопроизведене робе завршило је на отпаду, а да није ни распакивано. Најжалосније је да су за ту производњу утрошене сировине, енергија, људски рад и беспотребно увећано загађење. То безумље је морало да се пресече и то је оно што живимо данас и што ћемо живети у наредном периоду. Смањење производње свега. Наравно, они који на томе зарађују подићиће цене и спровести тактику продај мање, заради више.

Vaso

pre 1 godinu

prosle godine kupio A52, prezadovoljan (pre toga ima Huavei-koji je bio katastrofa u odnosu na ovaj) i ne nameravam da ga menjam u sledećih 10 godina.
Dao 40.000 za telefon i to mi je izgledalo puno. A dati hiljadi i vise evra za telefon za mene je nonsens prve vrste....

Men Behaving Badly

pre 1 godinu

Nisu samo onu u takvoj situaciji vec bukvalno svi jer su u 2022 izbacili lošije modele od 2021.
U 2020-toj i 2021 se desio veliki bum sa odlicnim telefonima od nekih 200 do 400 eura.
Posebno je Samsung uradio nešto što nikada nije sa modelom A52s koji je bukvalno oduvao konkurenciju,postao je globalni hit i sada ne znaju šta da rade,izbacili A53 koji je po svemu lošiji od A52s.
Realme izbacio 9 pro koji ladno nema amoled ekran a obican 8 i 8 pro imaju.
O Xiomaju da ne pricam oni stancaju modele ne znaju više gde je levo a gde desno.A realno dostigli su neki vrh sa modelom Redmi note 10 pro.
Normalno ovde pricam i modelima do nekih 350 eura.
Mobilna industrija je stigla do nekoh vrha i sada nemaš potrebe da menjaš telefone kao nekada jer ti novi telefoni ti nista bolje ne donose.
Sada se trkaju sa baterijama koja se od koje brže puni i sa nekim lažnim megapikselima.

knjige braćo

pre 1 godinu

(Stanley, 22. jun 2022 09:13)

provajderi najviše deru, umesto da spuste cenu jer potpisuješ ugovor na 2 god, oni ti ga naplate duplo nego u prodavnici, sad te svaki telefon da nije baš naj niži ispadne bar 500e..
Ne razumem narod koji trči da potpiše nov ugovor iskreno...

Milojko

pre 1 godinu

Malo je doslo do prezasicenja trzista. Licno nikad nisam razumeo to menjanje telefona svake godine. Menjam na 3 i po otprilike (kad baterija oslabi), ali cak ni tada nema nekog znacajnog skoka u tehnologijama. Jeste bilo razlike u pocetku izmedju prvog Androida i 3 godine novijeg, ali od S10 do S22 nema apsolutno nikakvog napretka. Fold je jos sirov.

asomakum

pre 1 godinu

@Stanley nenormalne cene. Meni za 3 meseca istice ugovor sa MTS-om za Note 20 Ultra, 120.000 kostao septembra 2020. Za dve godine, telefon iz istog segmenta 50% skuplji.

Šeldon

pre 1 godinu

@Goran

Pa Apple pravi samo flagship uređaje, sa retkim eksperimentima (5c), dok Samsung pokriva bukvalno sve segmente tržišta. Ali slažem se da bi kod nas bilo dovoljno na primer da postoje 3-4 modela iz A serije.

niski

pre 1 godinu

a iz to cim izadje novi model stari se povlaci iz prodaje, Note 20 u prodavnicama nema cim je izasao S21. A da su preskupi jesu, top model je nekad kostao max 400 do 500 evra, a sad 1500... mnogo

Aleksandar

pre 1 godinu

ja sam godinama koristio Samsung, da bi mi jednostavno " stao, crn ekran" Zadnja dva tako. Odem da kupim( ne kupujem skupe niti na preko operatera, 250-300 e max) Gledam Samsung i kineski Oppo. Mnogi mi preporucili upravo Kineza, prodavac isto( i on koristi) ali i neke kolege na poslu. Kupio Oppo , koristim ga za sada bez problema a ima gotovo sve identično kao Samsung. Čak i više. ovde u francuskoj su uzeli dobar deo kolača Samsungu u tom cenovnik rangu. Kao što vidite ne gađam se parama niti brojkama, ali za tu cenu prodavci ne preporučuju Samsung. Ne shvatam zašto ljudi daju ogroman novac za mob?

Lee Kas

pre 1 godinu

@Astro,
proveri svoje informacije pre nego sto odvalis glupost pa ostanes ziv. Koji premium Samsung je izgubio 50% na ceni posle pola godine?

Paranormal Dimension

pre 1 godinu

Prvo, nabili su cene nenormalno, a nikakav napredak u odnosu na prethodne modele.
Drugo, zestoko su se zeznuli sa Exynos procesorima.
Trece, cesto im baguju telefoni novije serije, ali to izgleda zavisi od serije ili neceg drugog.
Cetvrto, poskidali su sve zivo, pa cak i diodu za notifikacije.
I onda trebas da platis telefon kao suvo zlato za ono sto nema i bez ikakvog napretka. Ma vazi.

Nebojša

pre 1 godinu

Kada su mnogi telefoni a serije jednostavno loši za tražen novac u poređenju sa mnogim Kinezima poruka Samsungu da manje štancaju a ono što izbaci da bude konkurentno jer samo ime ne pridaje sem kod naivnih.

Goran

pre 1 godinu

Ne razumem Samsung, zasto prave 125.000 modela u A seriji? Cemu tolika produkcija? Pa Ajfon ima do sada ispod 30 modela od pocetka proizvodje tog telefona. Mozda i gresima ali kad udjem u prodavnicu da pogledam telefone, ispred ociju mi samo A 1, 22, 51,52,72,... A 1.000.102. 50 Miliona necega na zalihama govori da su gadno pigresili u proceni trzista.

Reziel

pre 1 godinu

Imam Galaxy S20, neki dan sam probao u tržnom centru S22. Ekran mi deluje za nijansu bolje, ali iskreno ne vidim nikakav razlog da ulupam 120.000 rsd u novi model. Generalno mislim da je problem u tome što novije generacije telefona ne nude toliki napredak u odnosu na starije, pa i menjanje ide sporije.

Zoran

pre 1 godinu

Kad se setim S4 i S9 šta su sve imali pa i univerzalni ic daljinski upravljač a danas vrhunski modeli nema led diode za notifikaciju , nema aux porta , nema porta za sd karticu itd.

Moram da kažem

pre 1 godinu

Nema sredine momci, morate da se opredelite... Ne možete da pokrivate i donji platežni segment srednjim kvalitetom, i istovremeno da se deklarišete kao premijum brend.
Zamislimo Rolls Royce za 50 000$ to bi ga klasno srozalo kao brend.
Zato zlatna jabuka cveta, oni se ne bakću srednjom klasom i sirotinjom.
Čak i ona najgora sirotinja koja živi u 30 kvadrata, ulaže u imidž laptopom, i premijum telefonom da odglumi jak standard, i uđe u orbitu lovatora.

Zoran

pre 1 godinu

Kad se setim S4 i S9 šta su sve imali pa i univerzalni ic daljinski upravljač a danas vrhunski modeli nema led diode za notifikaciju , nema aux porta , nema porta za sd karticu itd.

Reziel

pre 1 godinu

Imam Galaxy S20, neki dan sam probao u tržnom centru S22. Ekran mi deluje za nijansu bolje, ali iskreno ne vidim nikakav razlog da ulupam 120.000 rsd u novi model. Generalno mislim da je problem u tome što novije generacije telefona ne nude toliki napredak u odnosu na starije, pa i menjanje ide sporije.

Nebojša

pre 1 godinu

Kada su mnogi telefoni a serije jednostavno loši za tražen novac u poređenju sa mnogim Kinezima poruka Samsungu da manje štancaju a ono što izbaci da bude konkurentno jer samo ime ne pridaje sem kod naivnih.

Goran

pre 1 godinu

Ne razumem Samsung, zasto prave 125.000 modela u A seriji? Cemu tolika produkcija? Pa Ajfon ima do sada ispod 30 modela od pocetka proizvodje tog telefona. Mozda i gresima ali kad udjem u prodavnicu da pogledam telefone, ispred ociju mi samo A 1, 22, 51,52,72,... A 1.000.102. 50 Miliona necega na zalihama govori da su gadno pigresili u proceni trzista.

Milojko

pre 1 godinu

Malo je doslo do prezasicenja trzista. Licno nikad nisam razumeo to menjanje telefona svake godine. Menjam na 3 i po otprilike (kad baterija oslabi), ali cak ni tada nema nekog znacajnog skoka u tehnologijama. Jeste bilo razlike u pocetku izmedju prvog Androida i 3 godine novijeg, ali od S10 do S22 nema apsolutno nikakvog napretka. Fold je jos sirov.

Moram da kažem

pre 1 godinu

Nema sredine momci, morate da se opredelite... Ne možete da pokrivate i donji platežni segment srednjim kvalitetom, i istovremeno da se deklarišete kao premijum brend.
Zamislimo Rolls Royce za 50 000$ to bi ga klasno srozalo kao brend.
Zato zlatna jabuka cveta, oni se ne bakću srednjom klasom i sirotinjom.
Čak i ona najgora sirotinja koja živi u 30 kvadrata, ulaže u imidž laptopom, i premijum telefonom da odglumi jak standard, i uđe u orbitu lovatora.

niski

pre 1 godinu

a iz to cim izadje novi model stari se povlaci iz prodaje, Note 20 u prodavnicama nema cim je izasao S21. A da su preskupi jesu, top model je nekad kostao max 400 do 500 evra, a sad 1500... mnogo

Paranormal Dimension

pre 1 godinu

Prvo, nabili su cene nenormalno, a nikakav napredak u odnosu na prethodne modele.
Drugo, zestoko su se zeznuli sa Exynos procesorima.
Trece, cesto im baguju telefoni novije serije, ali to izgleda zavisi od serije ili neceg drugog.
Cetvrto, poskidali su sve zivo, pa cak i diodu za notifikacije.
I onda trebas da platis telefon kao suvo zlato za ono sto nema i bez ikakvog napretka. Ma vazi.

Men Behaving Badly

pre 1 godinu

Nisu samo onu u takvoj situaciji vec bukvalno svi jer su u 2022 izbacili lošije modele od 2021.
U 2020-toj i 2021 se desio veliki bum sa odlicnim telefonima od nekih 200 do 400 eura.
Posebno je Samsung uradio nešto što nikada nije sa modelom A52s koji je bukvalno oduvao konkurenciju,postao je globalni hit i sada ne znaju šta da rade,izbacili A53 koji je po svemu lošiji od A52s.
Realme izbacio 9 pro koji ladno nema amoled ekran a obican 8 i 8 pro imaju.
O Xiomaju da ne pricam oni stancaju modele ne znaju više gde je levo a gde desno.A realno dostigli su neki vrh sa modelom Redmi note 10 pro.
Normalno ovde pricam i modelima do nekih 350 eura.
Mobilna industrija je stigla do nekoh vrha i sada nemaš potrebe da menjaš telefone kao nekada jer ti novi telefoni ti nista bolje ne donose.
Sada se trkaju sa baterijama koja se od koje brže puni i sa nekim lažnim megapikselima.

Aleksandar

pre 1 godinu

ja sam godinama koristio Samsung, da bi mi jednostavno " stao, crn ekran" Zadnja dva tako. Odem da kupim( ne kupujem skupe niti na preko operatera, 250-300 e max) Gledam Samsung i kineski Oppo. Mnogi mi preporucili upravo Kineza, prodavac isto( i on koristi) ali i neke kolege na poslu. Kupio Oppo , koristim ga za sada bez problema a ima gotovo sve identično kao Samsung. Čak i više. ovde u francuskoj su uzeli dobar deo kolača Samsungu u tom cenovnik rangu. Kao što vidite ne gađam se parama niti brojkama, ali za tu cenu prodavci ne preporučuju Samsung. Ne shvatam zašto ljudi daju ogroman novac za mob?

Bandit

pre 1 godinu

Uopšte me ne interesuje da pratim trendove niti da me provajderi farbaju. Telefon platim kešom, 500€ maksimalno, nov I uzmem mu dušu narednih godina. Prethodn S6 sam koristio bezmalo 6 godina, bez kvarova, jednom zamenjena baterija i sad sam mu zabranio auto-update. Ne pada mi na pamet da platim 50tak eura mesečno račun, da bi me jak uređaj na rate za dve godine koštao preko 1000€. Račun mi je svega 1700din mesečno, 5GB interneta mi se gomila pa u svakom trenutku imam oko 10GB. Ostalo je neograničeno i meni je savršeno dovoljno. Sada koristim A72 I jedino mi smeta što nemam stabilizaciju videa na 4k/60fps. To sam žrtvovao svesno, samo zbog toga i brda drugih nepotrebnih gluposti da plaćam telefon kao skup laptop ne pada mi na pamet. Drugi neka leče komplekse. Ljudi plaćaju 50+ eura mesečni račun za telefon i menjaju ga na dve godine pa onda letuju na Paraliji, stvarno ne razumem.

asomakum

pre 1 godinu

@Stanley nenormalne cene. Meni za 3 meseca istice ugovor sa MTS-om za Note 20 Ultra, 120.000 kostao septembra 2020. Za dve godine, telefon iz istog segmenta 50% skuplji.

Милутин

pre 1 godinu

Током 2018-2019. године у читавом свету безмало 50% све новопроизведене робе завршило је на отпаду, а да није ни распакивано. Најжалосније је да су за ту производњу утрошене сировине, енергија, људски рад и беспотребно увећано загађење. То безумље је морало да се пресече и то је оно што живимо данас и што ћемо живети у наредном периоду. Смањење производње свега. Наравно, они који на томе зарађују подићиће цене и спровести тактику продај мање, заради више.

Vaso

pre 1 godinu

prosle godine kupio A52, prezadovoljan (pre toga ima Huavei-koji je bio katastrofa u odnosu na ovaj) i ne nameravam da ga menjam u sledećih 10 godina.
Dao 40.000 za telefon i to mi je izgledalo puno. A dati hiljadi i vise evra za telefon za mene je nonsens prve vrste....

Powerslave

pre 1 godinu

Telefoni su dostigli izvesni limit što se tiče napretka i jednostavno razlika između telefona iz ove i prošle (i pretprošle) godine nije ni blizu onoliko velika kao što je bila pre deset godina.
Ranije je i te kako imalo smisla napraviti upgrade i preći sa Galaxy S2 na S3 ili sa S3 na S4 jer je to donosilo očigledan napredak u perfomansama.
Telefoni, ne samo Samsung već svi, već nekoliko godina nemaju opipljiv napredak u bilo kom segmentu... a sve su skuplji i skuplji.
Ne tako davno flagship je koštao 500€... pa su digli na 600€ i mislili smo da preteruju... sada koštaju i po 1200€.


I sad neko tamo očekuje da će narod masovno svake godine da daje 1200€ za 99% isti telefon. Kako da ne.
Još bar da je i isti nego svaki sledeći telefon ima sve manje postojećih opcija, izbacuju slotove za SD karticu, 3.5mm jack, notification LED... pa čak i sam punjač :D

knjige braćo

pre 1 godinu

(Stanley, 22. jun 2022 09:13)

provajderi najviše deru, umesto da spuste cenu jer potpisuješ ugovor na 2 god, oni ti ga naplate duplo nego u prodavnici, sad te svaki telefon da nije baš naj niži ispadne bar 500e..
Ne razumem narod koji trči da potpiše nov ugovor iskreno...

Milos

pre 1 godinu

Koliko sam ja primetio u svojoj okolini samsung je na dobrom putu. Svako drugi ima samsung A 52s 5g...mislim da su to neistine vezane za A seriju.

Šeldon

pre 1 godinu

@Goran

Pa Apple pravi samo flagship uređaje, sa retkim eksperimentima (5c), dok Samsung pokriva bukvalno sve segmente tržišta. Ali slažem se da bi kod nas bilo dovoljno na primer da postoje 3-4 modela iz A serije.

bili

pre 1 godinu

Nema sredine momci, morate da se opredelite... Ne možete da pokrivate i donji platežni segment srednjim kvalitetom, i istovremeno da se deklarišete kao premijum brend.
Zamislimo Rolls Royce za 50 000$ to bi ga klasno srozalo kao brend.
Zato zlatna jabuka cveta, oni se ne bakću srednjom klasom i sirotinjom.
Čak i ona najgora sirotinja koja živi u 30 kvadrata, ulaže u imidž laptopom, i premijum telefonom da odglumi jak standard, i uđe u orbitu lovatora.
(Moram da kažem, 22. jun 2022 09:09)
Sta je SE serija ako ne pokusaj da se privukce srednja platezna moc.

Dusan

pre 1 godinu

Brale ja zivim u nemackoj i ovde preplata bez telefona je najmanje 30-40evra zavisno od operatera. A sa telefonom tipa iphone 13pro max ili s22ultra je 60evra. I racunica je da ja tel koji kosta 1300-1400evra na kraju platim 400-500evra. Za te pare mozes kupis neki solidan android i nista vise.
(Vrana, 22. jun 2022 11:33)

Lupas gluposti. Plati telefon punu cenu i pretplata ce ti biti 30-40 Evra.

Duh

pre 1 godinu

Evo ja recimo koristim A5 kupljen 2018 godine, još uvek radi korektno, baterija može da se razvuče i do dva dana umerenim korišćenjem, ne koristim društvene mreže, niti milion aplikacija, samo vesti, mp3 player, viber i aplikacija za trčanje. Ne fotkam, inače po dnevnim uslovima solidna kamera, ima i IP86, metar ispod vode...izrada fantastična.

Драгољуб Бг

pre 1 godinu

Telefoni ovog proizvođača iz A serije izašli su na loš glas, dok se serija S i dalje prodaje iako malo precenjena.
"A" serija ima u odnosu na konkurenciju bolji ekran, slabije kamere, isti cpu, ram i skladisni prostor, i opet cenu višu za 30-40%, sa takvim nastupom ishod nije izvestan.
Samsung će verovatno preispitati koliko je pametno izbacivati toliko novih modela u kratkom periodu, kao i da li je isplativa proizvodnja uređaja srednje i niže klase...

Moler

pre 1 godinu

provajderi najviše deru, umesto da spuste cenu jer potpisuješ ugovor na 2 god, oni ti ga naplate duplo nego u prodavnici, sad te svaki telefon da nije baš naj niži ispadne bar 500e..
Ne razumem narod koji trči da potpiše nov ugovor iskreno...


Pa ti kada potpisujes novi ugovor niko te ne bije po usima da uzmes i telefon, ja redovno potpisujem novi ugovor uvek bez telefona i zbog toga imam popust na pretplatu a za kes uzmem telefon koji zelim, win-win.

Zlatko

pre 1 godinu

provajderi najviše deru, umesto da spuste cenu jer potpisuješ ugovor na 2 god, oni ti ga naplate duplo nego u prodavnici, sad te svaki telefon da nije baš naj niži ispadne bar 500e..
Ne razumem narod koji trči da potpiše nov ugovor iskreno...
(knjige braćo, 22. jun 2022 10:41)

Da ti kažem svoje viđenje tvoje konstatacije.
Trenutno sam u inostranstvu. Ovde je u slobodnoj prodaji moguće naći prošlosezonski model. Pa čak i stariji. Recimo, video sam da može da se kupi Note 10, dakle to je tri generacije nazad. Jedna takva kupovina prošlosezonskog modela mi traje 2,5 godina i jednostavno ne želim da ga menjam jer ne vidim alternativu, ne vidim šta to može nova srednja klasa da ponudi. Sigurno da kamerama ne može da stane na crtu (mada meni kao amateru slike ne izgledaju loše), ali svime ostalom itekako može. I ovde mi nije problem da platim bilo koju cenu, ali imam neke granice do kojih idem.
99% je izvesno da je avantura završena i da ću kući za koju nedelju. Trenutno, kao što rekoh neću menjati telefon i neću trčati kod operatera, ali to je i dalje nekako najprihvatljivija opcija. Nekako mi je suludo da prosečna plata dozvoljava da se iskešira 40.000 za kupovinu telefona negde u prodavnici. Takođe, ako već nemaš kreditnu karticu, pa da njome platiš i razvučeš na 12-15 rata, mislim da je neozbiljno juriti kredit da bi se kupio telefon. Moje razmišljanje je da kredit treba da pokriva najosnovnije stvari. Kredit od 40.000 za frižider mi je na mestu, ali kredit od 40.000 za telefon meni bar izgleda kao opružanje više nego što sam dugačak. Dakle, operater mi nudi plaćanje na rate, uz minimalnu proveru i bez evedincije u kreditnom birou. Ako plaćam 2000 pretplatu bez telefona, mogu da plaćam i recimo 3300 (pretplata plus rata telefona). U principu je isto, ali bar meni zvuči drugačije ako znam da plaćam samo mesečni račun nego ako plaćam račun plus ratu kredita za kupljeni telefon.
Naravno, druga je stvar da su i pretplate visoke, plus je gimanstika menjanja operatera ista kao i gimnastika menjanja banke. Ako je nešto sad jeftinije, ko ti garantuje da za tri meseca neće biti skuplje?

knjige braćo

pre 1 godinu

ako već nemaš kreditnu karticu, pa da njome platiš i razvučeš na 12-15 rata, mislim da je neozbiljno juriti kredit da bi se kupio telefon. Moje razmišljanje je da kredit treba da pokriva najosnovnije stvari. Kredit od 40.000 za frižider mi je na mestu, ali kredit od 40.000 za telefon meni bar izgleda kao opružanje više nego što sam dugačak. Dakle, operater mi nudi plaćanje na rate, uz minimalnu proveru i bez evedincije u kreditnom birou. Ako plaćam 2000 pretplatu bez telefona, mogu da plaćam i recimo 3300 (pretplata plus rata telefona). U principu je isto, ali bar meni zvuči drugačije ako znam da plaćam samo mesečni račun nego ako plaćam račun plus ratu kredita za kupljeni telefon.
Naravno, druga je stvar da su i pretplate visoke, plus je gimanstika menjanja operatera ista kao i gimnastika menjanja banke. Ako je nešto sad jeftinije, ko ti garantuje da za tri meseca neće biti skuplje?
(Zlatko, 22. jun 2022 12:54)

Ugovor ti je samo još gora opcija kredita... uplatiš prepaid i nemaš nikakve obaveze, a telefon ako nemaš 200e ili 300-400, ne trebaš ni da kupuješ nov nego da gledaš da zaradiš pare.. Dobar telefon nije nužnost pa da se zadužuješ ili obavezuješ na 2 godine, a za telefoniranje možeš da se snađeš i sa nekim jeftinim od 30e ako je baš kriza..

Realno

pre 1 godinu

Neka stave non-extra-profit cenu, pa ce sve otici ocas posla.

Npr, A5x serija 200-250 ojra max. Zasto bi plasticni telefon kostao vise ?

Vrana

pre 1 godinu

Prvo, nabili su cene nenormalno, a nikakav napredak u odnosu na prethodne modele.
Drugo, zestoko su se zeznuli sa Exynos procesorima.
Trece, cesto im baguju telefoni novije serije, ali to izgleda zavisi od serije ili neceg drugog.
Cetvrto, poskidali su sve zivo, pa cak i diodu za notifikacije.
I onda trebas da platis telefon kao suvo zlato za ono sto nema i bez ikakvog napretka. Ma vazi.
(Paranormal Dimension, 22. jun 2022 10:03)

Brale mani se ti interneta i prica kako je exynos los. Ti to ne mozes da osetis. Qualcomm se npr jos uvek greje ko sporet smederevac cim ga malo opteretis. A baguju svi cak i iphone kad tek izadje. 13 ja imala problem da su neke igrice za pola sata trosile 70% baterije pa su sve to popravili. A sto su poskidali sve zivo pa jesi ti gledao kako je sve spakovano u tim telefonima nema mesta pored ogromne baterije i ogromnih kamera.

Vrana

pre 1 godinu

ja sam godinama koristio Samsung, da bi mi jednostavno " stao, crn ekran" Zadnja dva tako. Odem da kupim( ne kupujem skupe niti na preko operatera, 250-300 e max) Gledam Samsung i kineski Oppo. Mnogi mi preporucili upravo Kineza, prodavac isto( i on koristi) ali i neke kolege na poslu. Kupio Oppo , koristim ga za sada bez problema a ima gotovo sve identično kao Samsung. Čak i više. ovde u francuskoj su uzeli dobar deo kolača Samsungu u tom cenovnik rangu. Kao što vidite ne gađam se parama niti brojkama, ali za tu cenu prodavci ne preporučuju Samsung. Ne shvatam zašto ljudi daju ogroman novac za mob?
(Aleksandar, 22. jun 2022

Brale ja zivim u nemackoj i ovde preplata bez telefona je najmanje 30-40evra zavisno od operatera. A sa telefonom tipa iphone 13pro max ili s22ultra je 60evra. I racunica je da ja tel koji kosta 1300-1400evra na kraju platim 400-500evra. Za te pare mozes kupis neki solidan android i nista vise.

Lee Kas

pre 1 godinu

@Astro,
proveri svoje informacije pre nego sto odvalis glupost pa ostanes ziv. Koji premium Samsung je izgubio 50% na ceni posle pola godine?

Maks

pre 1 godinu

@(Zlatko, 22. jun 2022 12:54)

Ja ne znam zašto bi neki prosečan korisnik telefona (koji nije neki trgovac kome je posao da stalno zivka nekog na telefon) uzimao neki paket koji plaća 2-3 hiljade mesečno, samo da bi uzeli neki telefon kao "jeftinije" uz pretplatu.

Neki to možda opravdavaju tako što kažu da baš puno telefoniraju i da će to da potroše, al' to je telefoniranje u fazonu da neko zove tolko da bi potrošio to... kažeš nekom "Ej, što me ne pozoveš preko ove aplikacije besplatno, a isto ti je" i dobiješ odgovor "ma nema veze.... ionako imam baš puno besplatnih minuta"...

Mnogi više potroše na pretplatu i razne "budžet" telefone što ih menjaju kad im istekne ugovor nego što bi recimo koštalo da uzmu 16" MacBook Pro sa M1 Pro čipom i XDR Retina mini-LED ekranom (znači, vrhunski laptop... jedan od najboljih laptopova na tržištu po mišljenju mnogih) i da taj laptop koriste neki duži period (da će taj laptop možda 10 godina da koriste ili ako ga prodaju nakom možda 5 godina, da će verovatno moći komotno da traže preko 1000 evra za taj laptop kao polovan, a možda čak i 1500... ako neko za polovan 15" MBP iz 2017 može da traži oko 1300 evra u 2022, onda će vrlo verovatno neko komotno moći da traži preko 1300 evra za 16" MBP Pro M1 Pro za nekih 5 godina).

Znači i da kažemo da neko dâ 3000 evra za taj laptop, na duži period će taj laptop verovatno da ga košta nekih 25 evra mesečno.

Moram da kažem

pre 1 godinu

Nema sredine momci, morate da se opredelite... Ne možete da pokrivate i donji platežni segment srednjim kvalitetom, i istovremeno da se deklarišete kao premijum brend.
Zamislimo Rolls Royce za 50 000$ to bi ga klasno srozalo kao brend.
Zato zlatna jabuka cveta, oni se ne bakću srednjom klasom i sirotinjom.
Čak i ona najgora sirotinja koja živi u 30 kvadrata, ulaže u imidž laptopom, i premijum telefonom da odglumi jak standard, i uđe u orbitu lovatora.

Lee Kas

pre 1 godinu

@Astro,
proveri svoje informacije pre nego sto odvalis glupost pa ostanes ziv. Koji premium Samsung je izgubio 50% na ceni posle pola godine?

Maks

pre 1 godinu

@(Zlatko, 22. jun 2022 12:54)

Ja ne znam zašto bi neki prosečan korisnik telefona (koji nije neki trgovac kome je posao da stalno zivka nekog na telefon) uzimao neki paket koji plaća 2-3 hiljade mesečno, samo da bi uzeli neki telefon kao "jeftinije" uz pretplatu.

Neki to možda opravdavaju tako što kažu da baš puno telefoniraju i da će to da potroše, al' to je telefoniranje u fazonu da neko zove tolko da bi potrošio to... kažeš nekom "Ej, što me ne pozoveš preko ove aplikacije besplatno, a isto ti je" i dobiješ odgovor "ma nema veze.... ionako imam baš puno besplatnih minuta"...

Mnogi više potroše na pretplatu i razne "budžet" telefone što ih menjaju kad im istekne ugovor nego što bi recimo koštalo da uzmu 16" MacBook Pro sa M1 Pro čipom i XDR Retina mini-LED ekranom (znači, vrhunski laptop... jedan od najboljih laptopova na tržištu po mišljenju mnogih) i da taj laptop koriste neki duži period (da će taj laptop možda 10 godina da koriste ili ako ga prodaju nakom možda 5 godina, da će verovatno moći komotno da traže preko 1000 evra za taj laptop kao polovan, a možda čak i 1500... ako neko za polovan 15" MBP iz 2017 može da traži oko 1300 evra u 2022, onda će vrlo verovatno neko komotno moći da traži preko 1300 evra za 16" MBP Pro M1 Pro za nekih 5 godina).

Znači i da kažemo da neko dâ 3000 evra za taj laptop, na duži period će taj laptop verovatno da ga košta nekih 25 evra mesečno.

Vrana

pre 1 godinu

ja sam godinama koristio Samsung, da bi mi jednostavno " stao, crn ekran" Zadnja dva tako. Odem da kupim( ne kupujem skupe niti na preko operatera, 250-300 e max) Gledam Samsung i kineski Oppo. Mnogi mi preporucili upravo Kineza, prodavac isto( i on koristi) ali i neke kolege na poslu. Kupio Oppo , koristim ga za sada bez problema a ima gotovo sve identično kao Samsung. Čak i više. ovde u francuskoj su uzeli dobar deo kolača Samsungu u tom cenovnik rangu. Kao što vidite ne gađam se parama niti brojkama, ali za tu cenu prodavci ne preporučuju Samsung. Ne shvatam zašto ljudi daju ogroman novac za mob?
(Aleksandar, 22. jun 2022

Brale ja zivim u nemackoj i ovde preplata bez telefona je najmanje 30-40evra zavisno od operatera. A sa telefonom tipa iphone 13pro max ili s22ultra je 60evra. I racunica je da ja tel koji kosta 1300-1400evra na kraju platim 400-500evra. Za te pare mozes kupis neki solidan android i nista vise.

Vrana

pre 1 godinu

Prvo, nabili su cene nenormalno, a nikakav napredak u odnosu na prethodne modele.
Drugo, zestoko su se zeznuli sa Exynos procesorima.
Trece, cesto im baguju telefoni novije serije, ali to izgleda zavisi od serije ili neceg drugog.
Cetvrto, poskidali su sve zivo, pa cak i diodu za notifikacije.
I onda trebas da platis telefon kao suvo zlato za ono sto nema i bez ikakvog napretka. Ma vazi.
(Paranormal Dimension, 22. jun 2022 10:03)

Brale mani se ti interneta i prica kako je exynos los. Ti to ne mozes da osetis. Qualcomm se npr jos uvek greje ko sporet smederevac cim ga malo opteretis. A baguju svi cak i iphone kad tek izadje. 13 ja imala problem da su neke igrice za pola sata trosile 70% baterije pa su sve to popravili. A sto su poskidali sve zivo pa jesi ti gledao kako je sve spakovano u tim telefonima nema mesta pored ogromne baterije i ogromnih kamera.

Milos

pre 1 godinu

Koliko sam ja primetio u svojoj okolini samsung je na dobrom putu. Svako drugi ima samsung A 52s 5g...mislim da su to neistine vezane za A seriju.

Bandit

pre 1 godinu

Uopšte me ne interesuje da pratim trendove niti da me provajderi farbaju. Telefon platim kešom, 500€ maksimalno, nov I uzmem mu dušu narednih godina. Prethodn S6 sam koristio bezmalo 6 godina, bez kvarova, jednom zamenjena baterija i sad sam mu zabranio auto-update. Ne pada mi na pamet da platim 50tak eura mesečno račun, da bi me jak uređaj na rate za dve godine koštao preko 1000€. Račun mi je svega 1700din mesečno, 5GB interneta mi se gomila pa u svakom trenutku imam oko 10GB. Ostalo je neograničeno i meni je savršeno dovoljno. Sada koristim A72 I jedino mi smeta što nemam stabilizaciju videa na 4k/60fps. To sam žrtvovao svesno, samo zbog toga i brda drugih nepotrebnih gluposti da plaćam telefon kao skup laptop ne pada mi na pamet. Drugi neka leče komplekse. Ljudi plaćaju 50+ eura mesečni račun za telefon i menjaju ga na dve godine pa onda letuju na Paraliji, stvarno ne razumem.

Aleksandar

pre 1 godinu

ja sam godinama koristio Samsung, da bi mi jednostavno " stao, crn ekran" Zadnja dva tako. Odem da kupim( ne kupujem skupe niti na preko operatera, 250-300 e max) Gledam Samsung i kineski Oppo. Mnogi mi preporucili upravo Kineza, prodavac isto( i on koristi) ali i neke kolege na poslu. Kupio Oppo , koristim ga za sada bez problema a ima gotovo sve identično kao Samsung. Čak i više. ovde u francuskoj su uzeli dobar deo kolača Samsungu u tom cenovnik rangu. Kao što vidite ne gađam se parama niti brojkama, ali za tu cenu prodavci ne preporučuju Samsung. Ne shvatam zašto ljudi daju ogroman novac za mob?

Nebojša

pre 1 godinu

Kada su mnogi telefoni a serije jednostavno loši za tražen novac u poređenju sa mnogim Kinezima poruka Samsungu da manje štancaju a ono što izbaci da bude konkurentno jer samo ime ne pridaje sem kod naivnih.

Драгољуб Бг

pre 1 godinu

Telefoni ovog proizvođača iz A serije izašli su na loš glas, dok se serija S i dalje prodaje iako malo precenjena.
"A" serija ima u odnosu na konkurenciju bolji ekran, slabije kamere, isti cpu, ram i skladisni prostor, i opet cenu višu za 30-40%, sa takvim nastupom ishod nije izvestan.
Samsung će verovatno preispitati koliko je pametno izbacivati toliko novih modela u kratkom periodu, kao i da li je isplativa proizvodnja uređaja srednje i niže klase...

Dusan

pre 1 godinu

Brale ja zivim u nemackoj i ovde preplata bez telefona je najmanje 30-40evra zavisno od operatera. A sa telefonom tipa iphone 13pro max ili s22ultra je 60evra. I racunica je da ja tel koji kosta 1300-1400evra na kraju platim 400-500evra. Za te pare mozes kupis neki solidan android i nista vise.
(Vrana, 22. jun 2022 11:33)

Lupas gluposti. Plati telefon punu cenu i pretplata ce ti biti 30-40 Evra.

Zoran

pre 1 godinu

Kad se setim S4 i S9 šta su sve imali pa i univerzalni ic daljinski upravljač a danas vrhunski modeli nema led diode za notifikaciju , nema aux porta , nema porta za sd karticu itd.

Vaso

pre 1 godinu

prosle godine kupio A52, prezadovoljan (pre toga ima Huavei-koji je bio katastrofa u odnosu na ovaj) i ne nameravam da ga menjam u sledećih 10 godina.
Dao 40.000 za telefon i to mi je izgledalo puno. A dati hiljadi i vise evra za telefon za mene je nonsens prve vrste....

Reziel

pre 1 godinu

Imam Galaxy S20, neki dan sam probao u tržnom centru S22. Ekran mi deluje za nijansu bolje, ali iskreno ne vidim nikakav razlog da ulupam 120.000 rsd u novi model. Generalno mislim da je problem u tome što novije generacije telefona ne nude toliki napredak u odnosu na starije, pa i menjanje ide sporije.

Paranormal Dimension

pre 1 godinu

Prvo, nabili su cene nenormalno, a nikakav napredak u odnosu na prethodne modele.
Drugo, zestoko su se zeznuli sa Exynos procesorima.
Trece, cesto im baguju telefoni novije serije, ali to izgleda zavisi od serije ili neceg drugog.
Cetvrto, poskidali su sve zivo, pa cak i diodu za notifikacije.
I onda trebas da platis telefon kao suvo zlato za ono sto nema i bez ikakvog napretka. Ma vazi.

Zlatko

pre 1 godinu

provajderi najviše deru, umesto da spuste cenu jer potpisuješ ugovor na 2 god, oni ti ga naplate duplo nego u prodavnici, sad te svaki telefon da nije baš naj niži ispadne bar 500e..
Ne razumem narod koji trči da potpiše nov ugovor iskreno...
(knjige braćo, 22. jun 2022 10:41)

Da ti kažem svoje viđenje tvoje konstatacije.
Trenutno sam u inostranstvu. Ovde je u slobodnoj prodaji moguće naći prošlosezonski model. Pa čak i stariji. Recimo, video sam da može da se kupi Note 10, dakle to je tri generacije nazad. Jedna takva kupovina prošlosezonskog modela mi traje 2,5 godina i jednostavno ne želim da ga menjam jer ne vidim alternativu, ne vidim šta to može nova srednja klasa da ponudi. Sigurno da kamerama ne može da stane na crtu (mada meni kao amateru slike ne izgledaju loše), ali svime ostalom itekako može. I ovde mi nije problem da platim bilo koju cenu, ali imam neke granice do kojih idem.
99% je izvesno da je avantura završena i da ću kući za koju nedelju. Trenutno, kao što rekoh neću menjati telefon i neću trčati kod operatera, ali to je i dalje nekako najprihvatljivija opcija. Nekako mi je suludo da prosečna plata dozvoljava da se iskešira 40.000 za kupovinu telefona negde u prodavnici. Takođe, ako već nemaš kreditnu karticu, pa da njome platiš i razvučeš na 12-15 rata, mislim da je neozbiljno juriti kredit da bi se kupio telefon. Moje razmišljanje je da kredit treba da pokriva najosnovnije stvari. Kredit od 40.000 za frižider mi je na mestu, ali kredit od 40.000 za telefon meni bar izgleda kao opružanje više nego što sam dugačak. Dakle, operater mi nudi plaćanje na rate, uz minimalnu proveru i bez evedincije u kreditnom birou. Ako plaćam 2000 pretplatu bez telefona, mogu da plaćam i recimo 3300 (pretplata plus rata telefona). U principu je isto, ali bar meni zvuči drugačije ako znam da plaćam samo mesečni račun nego ako plaćam račun plus ratu kredita za kupljeni telefon.
Naravno, druga je stvar da su i pretplate visoke, plus je gimanstika menjanja operatera ista kao i gimnastika menjanja banke. Ako je nešto sad jeftinije, ko ti garantuje da za tri meseca neće biti skuplje?

Šeldon

pre 1 godinu

@Goran

Pa Apple pravi samo flagship uređaje, sa retkim eksperimentima (5c), dok Samsung pokriva bukvalno sve segmente tržišta. Ali slažem se da bi kod nas bilo dovoljno na primer da postoje 3-4 modela iz A serije.

Duh

pre 1 godinu

Evo ja recimo koristim A5 kupljen 2018 godine, još uvek radi korektno, baterija može da se razvuče i do dva dana umerenim korišćenjem, ne koristim društvene mreže, niti milion aplikacija, samo vesti, mp3 player, viber i aplikacija za trčanje. Ne fotkam, inače po dnevnim uslovima solidna kamera, ima i IP86, metar ispod vode...izrada fantastična.

Realno

pre 1 godinu

Neka stave non-extra-profit cenu, pa ce sve otici ocas posla.

Npr, A5x serija 200-250 ojra max. Zasto bi plasticni telefon kostao vise ?

Goran

pre 1 godinu

Ne razumem Samsung, zasto prave 125.000 modela u A seriji? Cemu tolika produkcija? Pa Ajfon ima do sada ispod 30 modela od pocetka proizvodje tog telefona. Mozda i gresima ali kad udjem u prodavnicu da pogledam telefone, ispred ociju mi samo A 1, 22, 51,52,72,... A 1.000.102. 50 Miliona necega na zalihama govori da su gadno pigresili u proceni trzista.

bili

pre 1 godinu

Nema sredine momci, morate da se opredelite... Ne možete da pokrivate i donji platežni segment srednjim kvalitetom, i istovremeno da se deklarišete kao premijum brend.
Zamislimo Rolls Royce za 50 000$ to bi ga klasno srozalo kao brend.
Zato zlatna jabuka cveta, oni se ne bakću srednjom klasom i sirotinjom.
Čak i ona najgora sirotinja koja živi u 30 kvadrata, ulaže u imidž laptopom, i premijum telefonom da odglumi jak standard, i uđe u orbitu lovatora.
(Moram da kažem, 22. jun 2022 09:09)
Sta je SE serija ako ne pokusaj da se privukce srednja platezna moc.

Moler

pre 1 godinu

provajderi najviše deru, umesto da spuste cenu jer potpisuješ ugovor na 2 god, oni ti ga naplate duplo nego u prodavnici, sad te svaki telefon da nije baš naj niži ispadne bar 500e..
Ne razumem narod koji trči da potpiše nov ugovor iskreno...


Pa ti kada potpisujes novi ugovor niko te ne bije po usima da uzmes i telefon, ja redovno potpisujem novi ugovor uvek bez telefona i zbog toga imam popust na pretplatu a za kes uzmem telefon koji zelim, win-win.

Powerslave

pre 1 godinu

Telefoni su dostigli izvesni limit što se tiče napretka i jednostavno razlika između telefona iz ove i prošle (i pretprošle) godine nije ni blizu onoliko velika kao što je bila pre deset godina.
Ranije je i te kako imalo smisla napraviti upgrade i preći sa Galaxy S2 na S3 ili sa S3 na S4 jer je to donosilo očigledan napredak u perfomansama.
Telefoni, ne samo Samsung već svi, već nekoliko godina nemaju opipljiv napredak u bilo kom segmentu... a sve su skuplji i skuplji.
Ne tako davno flagship je koštao 500€... pa su digli na 600€ i mislili smo da preteruju... sada koštaju i po 1200€.


I sad neko tamo očekuje da će narod masovno svake godine da daje 1200€ za 99% isti telefon. Kako da ne.
Još bar da je i isti nego svaki sledeći telefon ima sve manje postojećih opcija, izbacuju slotove za SD karticu, 3.5mm jack, notification LED... pa čak i sam punjač :D

Milojko

pre 1 godinu

Malo je doslo do prezasicenja trzista. Licno nikad nisam razumeo to menjanje telefona svake godine. Menjam na 3 i po otprilike (kad baterija oslabi), ali cak ni tada nema nekog znacajnog skoka u tehnologijama. Jeste bilo razlike u pocetku izmedju prvog Androida i 3 godine novijeg, ali od S10 do S22 nema apsolutno nikakvog napretka. Fold je jos sirov.

asomakum

pre 1 godinu

@Stanley nenormalne cene. Meni za 3 meseca istice ugovor sa MTS-om za Note 20 Ultra, 120.000 kostao septembra 2020. Za dve godine, telefon iz istog segmenta 50% skuplji.

knjige braćo

pre 1 godinu

ako već nemaš kreditnu karticu, pa da njome platiš i razvučeš na 12-15 rata, mislim da je neozbiljno juriti kredit da bi se kupio telefon. Moje razmišljanje je da kredit treba da pokriva najosnovnije stvari. Kredit od 40.000 za frižider mi je na mestu, ali kredit od 40.000 za telefon meni bar izgleda kao opružanje više nego što sam dugačak. Dakle, operater mi nudi plaćanje na rate, uz minimalnu proveru i bez evedincije u kreditnom birou. Ako plaćam 2000 pretplatu bez telefona, mogu da plaćam i recimo 3300 (pretplata plus rata telefona). U principu je isto, ali bar meni zvuči drugačije ako znam da plaćam samo mesečni račun nego ako plaćam račun plus ratu kredita za kupljeni telefon.
Naravno, druga je stvar da su i pretplate visoke, plus je gimanstika menjanja operatera ista kao i gimnastika menjanja banke. Ako je nešto sad jeftinije, ko ti garantuje da za tri meseca neće biti skuplje?
(Zlatko, 22. jun 2022 12:54)

Ugovor ti je samo još gora opcija kredita... uplatiš prepaid i nemaš nikakve obaveze, a telefon ako nemaš 200e ili 300-400, ne trebaš ni da kupuješ nov nego da gledaš da zaradiš pare.. Dobar telefon nije nužnost pa da se zadužuješ ili obavezuješ na 2 godine, a za telefoniranje možeš da se snađeš i sa nekim jeftinim od 30e ako je baš kriza..

knjige braćo

pre 1 godinu

(Stanley, 22. jun 2022 09:13)

provajderi najviše deru, umesto da spuste cenu jer potpisuješ ugovor na 2 god, oni ti ga naplate duplo nego u prodavnici, sad te svaki telefon da nije baš naj niži ispadne bar 500e..
Ne razumem narod koji trči da potpiše nov ugovor iskreno...

Men Behaving Badly

pre 1 godinu

Nisu samo onu u takvoj situaciji vec bukvalno svi jer su u 2022 izbacili lošije modele od 2021.
U 2020-toj i 2021 se desio veliki bum sa odlicnim telefonima od nekih 200 do 400 eura.
Posebno je Samsung uradio nešto što nikada nije sa modelom A52s koji je bukvalno oduvao konkurenciju,postao je globalni hit i sada ne znaju šta da rade,izbacili A53 koji je po svemu lošiji od A52s.
Realme izbacio 9 pro koji ladno nema amoled ekran a obican 8 i 8 pro imaju.
O Xiomaju da ne pricam oni stancaju modele ne znaju više gde je levo a gde desno.A realno dostigli su neki vrh sa modelom Redmi note 10 pro.
Normalno ovde pricam i modelima do nekih 350 eura.
Mobilna industrija je stigla do nekoh vrha i sada nemaš potrebe da menjaš telefone kao nekada jer ti novi telefoni ti nista bolje ne donose.
Sada se trkaju sa baterijama koja se od koje brže puni i sa nekim lažnim megapikselima.

niski

pre 1 godinu

a iz to cim izadje novi model stari se povlaci iz prodaje, Note 20 u prodavnicama nema cim je izasao S21. A da su preskupi jesu, top model je nekad kostao max 400 do 500 evra, a sad 1500... mnogo

Милутин

pre 1 godinu

Током 2018-2019. године у читавом свету безмало 50% све новопроизведене робе завршило је на отпаду, а да није ни распакивано. Најжалосније је да су за ту производњу утрошене сировине, енергија, људски рад и беспотребно увећано загађење. То безумље је морало да се пресече и то је оно што живимо данас и што ћемо живети у наредном периоду. Смањење производње свега. Наравно, они који на томе зарађују подићиће цене и спровести тактику продај мање, заради више.