Subota, 21.10.2006.

14:17

Ministri pozvali na potvrdu ustava

Ministri Vlade Srbije iz DSS-a, na više punktova u Beogradu, objašnjavali su građanima predlog teksta novog ustava Srbije.

Izvor: B92

Ministri pozvali na potvrdu ustava IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Jelena

pre 17 godina

Kakva "cool" situacija (uskoro ću pisati “kool” situacija)! Svi su ZA, samo su Jovanović, Biserko, Vučo, itd. PROTIV - budući da je napred navedena gospoda vrlo nepopularna, ne bi me čudilo da su kao zadatak dobili da pričaju protiv novog ustava, ne bi li on nekako “prošao” na referendumu. Ono što je mnogo važnije od toga ko je za i ko je protiv, kao i od ove misteriozne atmosfere opšteg konsenzusa, jeste da je OVAJ USTAV LOŠ. Dok su neki njegovi delovi možda dobri i evropski, kontekst je očajan! Celokupna Srbija je stavljena u kontekst Kosova, umesto da bude obrnuto, preambulom kojom Koštunica i ekipa traže od naroda potvrdu svoje platforme "suštinska autonomija Kosova" (kad već nisu uspeli u međunarodnim pregovorima), što se uopšte ne razlikuje od poslednjeg Miloševićevog referenduma sa pitanjem (verovatno parafraziram) "da li ste za strano mešanje?”, kao da bi bilo ko normalan izašao i zaokružio “DA”, i kao da je tim referendumom narod uspeo da spreči to strano mešanje. Tako ni putem ovog referenduma naš narod neće moći da reši status Kosova, zato što, nažalost, nema mandat za to. Takođe, vlasti se ponovo igraju sa narodom i narodnim emocijama i na vrlo perfidan način skidaju odgovornost za Kosovo i sa Miloševića i sa sebe! Dakle, narode, budući da smo za sve odgovorni mi, čemu nam onda služi vlast?

V.M.Dj.T.

pre 17 godina

Da li je ovo predizborna kampanja?Tako mi lici.Cela Srbija je okicena velikim bilbordima sa likovima ljudi sa vlasti na primer Dinkic u Kragujevcu i sire pozivaju na glasanje.To odista ni Milosevic nije radio.Zasto se "BOJE"LDP-a? Ostacu kod kuce jer ce i onako biti izglasan.Verovatno je mnogo bolji od postojeceg ali nacin na koji se vrsi propaganda je STRAVA.Vuksanovic, Stojkovic, Velja i jos neki samo kontraproduktivno rade.Imala bih utisak da glkasam za njih nedaj boze!!!!!!!!!!!!!

Alome

pre 17 godina

Milosevic nije umro sve dok njegove slike srbi iz svojih spavacih soba ne prenesu u podrum. Eh tada mozda i njegove ideje ce biti bacene pod tepih. Na zalost, tada u srbiji nece biti drugih osim srba i cigana te ce im ustav savrseno odgovarati. Ja, biti ce sa njima i srbi iz rasejanja naravno.

Alonso

pre 17 godina

Ovo je trijumf 12. marta zato je ovo Legjin ustav. Glasa se dva dana zato je Nocni ustav.Dzabe sto je Slobodan Milosevic umro kada je tu novi Milosevic Kostunica.

dragan

pre 17 godina

E, sad, kakva je razlika između g. Petrovića i Vučelića...Nikakva...
Zalažu se za isto.No, svako zlo nosi i iskru dobroga. Dočlo je vreme za alternativu u Srbiju. na jedni stranu narodnjaci, sledbenici palanačke, podaničke i parohijalne Srbije u koju je na velika vrata ušla DS za koju sam na svim izborima do sada glasao, a na drugu stranu liberalna i građanska Srbija.
Zato podržavam LDP i NVOI sektor koji govore gde je danas Srbija i ko zaoravo želi da "podvaljuje". DS je na žalost vrhunac te podvale.

Dragan Krusevac-Bec

pre 17 godina

NE! Zbog mnogo cega. Malo je stvari zbog kojih ga treba podrzati. Sudeci po ovim komentarima polovina je protiv! Znaci ici ce oprobana SPS - SRS metoda - silovanje glasackih kutija.hrs7h2w

andro

pre 17 godina

Opet se "anti-ratnim profiterima" daje mediska paznja nesrazmerna njihovom realnom uticaju ali veoma srazmerna tome sto su "najbolji" (da citiram G. Svilanovica) i kao takvi ce i nas ostale bednike boljim da naprave. Na zalost, kao sto nam "mainstream" stranke ni na sta ne lice, tako i ova, Srbiji preko potrebna, gradjanska opcija, ni na sta ne lici. Nikako da provalim kakvu smislenu alternativu to oni nude osim pljuvanja po DSSu i (u zadnje vreme) DSu (uz naravno SPC, BIA, SRS, SPS, akademiju nauka, ...). Ili je njihova vizija Srbije: da priznamo sve zlocine koje su u nase ime radili (i usput u hriscanskom maniru oprostimo sve sto su Srbima radili), pristanemo dobrovoljno da placamo BiH (i Hrvatskoj) ratne reparacije, priznajmo dobrovoljno Kosovu (i po mogucstvu Vojvodini) samostalnost, ukinemo vojsku, BIA, a moze i drzavu i proglasimo najvecim patriotama ljude koji su konacno Srbe izveli na pravi put.

Glavni

pre 17 godina

Da li mislite da je fer da Vojvodini ostane samo 7% od svog novca?! Zasto sam ja lud da placam porez, a da od toga 93% ode u Beograd, a da moja okolina uopste ne vidi taj novac? Jos uvek smo mi u drustvu, kad jedni rade a drugi uzivaju. E pa onda posto smo mi preko nedelje radili, vikend nam pripada za odmor. Tako da uopste ne planiram ni da se priblizim MZ i da glasam. BOJKOT!!! Pozivam sve moje sugradjane Vojvodjane, da BOJKOTUJU IZBORE! Zasto bismo mi radili a drugi uzivali. Nemojte izlaziti na biralista!!!

Šefica

pre 17 godina

Neke kampanje deluju uvredljivo!!!! Retorika gospodina Petrovića me podsetila na SPS. Čini se da mi Srbi imamo loše pamćenje -biće da je to neka antropološka anomalija,genetski prenosiva.

Misa

pre 17 godina

Meteoroloske prognoze ukazuju na to da ce naredni vikend biti izuzetno povoljan za pecanje, duge setnje u prirodi i uopste piknik aktivosti. Ali bez obzira na to mislim da ce kraljevacka lozionica raditi punom parom.

krebezis

pre 17 godina

Nevidim razlog za bilo kakvu nervozu i zabrinutost oko usvajanja ustava.Imacemo vremena da ga donesemo jer boze moj zar je malo dva dana.Samo napred braco srbi samo jos ustav da donesemo i nema nikakvih problema sve ce posle toga biti bolje.

Dragoljub

pre 17 godina

Ja nisam ljubitelj Sonje Biserko i gdje Kovacevic-Vuco, ali mislim da Ustav nije predlozen na demokratski nacin. Cak je i ustav od 1990. imao javnu raspravu pre donosenja predloga Ustava. Ma kakve mu bile intencije, ustav donesen na nedemokratski nacin (tu spadaju i blago receno cudne odluke o sastavu izbornih komisija, kontroli glasanja, dvodnevnom referenduju) NE MOZE biti demokratski.
Sto se tice podrske Zapada. Zapad je 1995. podrzavao Milosevica, ali da li to znaci da je Milosevic tada valjao? Ili je samo bio (tada) u zapadnom interesu? Nije sve sto Zapad podrzava nuzno dobro, pa tako ni ovaj Ustav, koga predlaze i zagovara siroka koalicija SPS/DSS/SRS/DS/G17+, naravno svako iz svog interesa.

Peđa

pre 17 godina

Treba pomoći našoj mladoj državi, izaći i glasati za ustav. On svakako nije idealan, ali je bolji od prethodnog - Miloševićevog. Plod je kompromisa, ali ustav i treba da bude plod kompromisa - to nije stranačka stvar. Čeda i ekipa mrzovoljnih i antiprotivnih dižu galamu samo da bi ubrali jeftine političke poene.

banchi

pre 17 godina

Ceda je izgubio kompas, ali nije naucio da se i bez kompasa moze snalaziti u vremenu i prostoru. Ali kad bolje razmislim on je ipak iz nekog drugog vremena i prostora - srecom proslog. Ovo sto radi je bacanje blata po svima i svakome, onog istog blata u koje se zaglibio i sa kojim se ukaljao u vreme kada je bio svakoj corbi mirodjija.
Sad je epizodista i to vrlo los.

Btomic

pre 17 godina

Ne verujem da bi Djindjic da je ziv bio ponosan na istupe svog nedoraslog ucenika. Onaj ko sebe smatra dostojnim kritike ustava jedne zemlje trebalo bi da ima bar osnovno znanje filozofije i logike i da ne koristi logicke greske "ad hominem" tipa. Cak i da je ustav nasledjen od Milosevica, ne treba odbaciti ideju zbog toga od koga dolazi. Kao sto moze biti greska pozivati se na autoritete, tako isto moze biti greska osuditi ideju zato sto joj izvor nije obecavajuci. Ako je ustav "Milosevicev" onda neka Ceda izadje sa konkretnim komentarima zasto je toliko los da se poziva na njegov bojkot. Inace deluje detinjasto!

Rade

pre 17 godina

Kakva naglabanja pravnih strucnjaka. Ovo o nacionalnoj drzavi i getoima za manjine je posebno "interesantno" s obzirom da je oblast zastite ljudskih i manjinskih prava najbolji deo ovog ustava. Deo o otklonu od bivseg rezima je jos jedan biser u nizu nasih biserka.

Big Dovla

pre 17 godina

Očigledno je da su se posle ratnog sociološkog haosa formirale tri relativno jasno definisane grupacije: grupa građana koja predstavlja najregresivnija strujanja u društvu i koja je u punoj meri stajala iza zločina i krađe devedesetih a čije interese predstavljaju SRS i SPS, "neosrpski" mainstream čije levo i desno krilo predstavljaju Koštunica i Tadićeva kolaboracionistička DS, i na kraju manjinski deo stanovništva koji, možda pomalo donkihotski, u zemlji u mentalnom i finansijskom smislu spaloj s konja na magarca, pokušava da održi korak sa svetom i ponaša se u skladu sa zapadnim standardima, a koji predstavlja šarena grupa manjih političkih stranaka sa LDP na čelu. I to je to, to jest, jedina vrlina ove situacije u odnosu na predratnu koju ja mogu da vidim je što je ovo konačno realno stanje i realna slika srpskog naroda i države, bez ulepšavanja koje su donosile razvijenije republike i činjenica da je Beograd bio glavni grad jedne relativno velike zemlje (ondašnja elita danas uglavnom živi u inostranstvu, te stvarno više ništa veštački ne popravlja prosek "realne Srbije"). A njena osnovna mana je prosto to što je ta slika veoma ružna, nekvalitetna i primitivna, naročito ljudima koji su se formirali u nekim boljim vremenima i navikli na neke više standarde. Ja potpuno razumem zašto Zapad pragmatično podržava ovako sumnjivo donet i loš ustav i lidere poput Koštunice, Tadića i Ilića o kojima sigurno nema ništa lepše mišljenje od mene ili spomenutog manjinskog dela srpske populacije, i to je možda u ovom trenutku i racionalniji put. Međutim, mnogo puta u istoriji čovečanstva i ove tužne i male zemlje pokazalo se da je ono što na prvi pogled izgleda racionalno i celishodno na duži vremenski rok i u široj perspektivi u suštini pogrešna odluka (a i ja sam se davno zarekao da nikada više neću dati svoj glas nečemu što je "manje zlo" - pa tako nisam glasao ni za Koštunicu čak ni protiv Miloševića - bilo mi je, doduše, već jasno da su Slobini dani, bez obzira na izbore, izbrojani - ni za Tadića čak ni protiv Nikolića, i mislim da sam oba puta bio u pravu), te ću i na dan ustavnog referenduma spokojno ostati kod kuće, a na izborima, prirodno, uprkos tome što nisam baš preveliki fan g. Jovanovića, dati svoj glas LDP-u, pa makar to u ovom trenutku i izgledalo i kao iracionalan i nepraktičan gest. Nešto mi govori da se, kao i u slučaju Koštunice i Tadića, sigurno neću pokajati).

aasaa

pre 17 godina

Najimpresivnija imformacija u celoj vesti je informacija da je Biljana Kovacevic-Vuco osudila Savet Evrope i OEBS zato sto su podrzali ustav.
Ne znam, ali sve cesce mi se cini da sto je gore stanje u zemlji to su nevladine organizacije i par manjih stranaka srecnije, i da zato oni aktivno deluju da nam svima bude gore. Ja ne znam zasto njima ne valja ustav koji je dobar Evropi i nije Milosevicev nego ustav konsenzusa svih parlamentarnih stranaka osim njihova 3 poslanika?

koki

pre 17 godina

Pa gde su pravi Vojovđani. NAHije moguće da im je ovaj ustav sa 7% obezbeđenih noavaca dovoljan kada taj isti budžet srpski pune sa neznatnih 33-55%.
B O J K O T !!!!!!!!

Trento

pre 17 godina

Ma da, cim se donese ustav, KFOR odlazi sa Kosova, Albanci takodje, u Srbiju stize 100 milijardi dolara strane pomoci, i postajemo raj na zemlji ..hahah .prica za budale ..

marinko

pre 17 godina

Znaju li oni koliko svi zajedno imaju gradjana iza sebe?Ceda bi trebao da svima nama objasni zasto ustav nije promenjen onda kada je DOS imao 176 poslanika a on bio sef poslanicke grupe.Nije ovaj novi uatav nimalo sjajan ali je sigurno bolji od Milosevicevog a besmislena je tvrdnja da je Legijin.

Neba

pre 17 godina

Ove fraze ,,nocni ustav", a posebno ,,legijin ustav" nisu nista drugo do pokusaj skretanja paznje na sebe blesavim komentarima. Takav jezik ljudi ne razumeju, ne prihvataju takav ekstremizam. Ustav ce proci. Voleo bih kada bi svi koji se zalazu za bojkot rekli nesto vise od kritika, a da to nije nedostatak javne rasprave. Jeste to problem, ali cinjenica je da je ustav evropski i da je posebno dobar sto se tice Vojvodine. Prema tome, treba izaci i treba glasati ZA!

lale

pre 17 godina

Kako neka osoba koja nema dan radnog staža uopšte može da pomisli da je u stanju da utiče na nečije mišljenje !? Očigledno mu se usladila politika tj. hleb bez motike.

gale

pre 17 godina

Ovo nije samo ustav "gospodina legije", vec nacin donosenja radi spshavanja vlasti i odredbe o kosovu i nebeskoj Srbiji govore o sistemu vrednosti devedesetih u koji se lepo uklapaju i Kostunica i Tadic shto pokazuje i zabrana ulaska u prostorije starog grada...bruka za "demokrate"

Svetski a nas

pre 17 godina

Ako su Čeda, Biljana Kovačević-Vučo i ostala kompanija protiv ustava, to znači da ustav valja! Sledeći vikend glasam ZA!:)

Ilija Podjamic

pre 17 godina

O novom ustavu Srbije vrlo malo znam. Medjutim mnogo znam o Cedi, Sonji i Biljani i njihovim stetnim stavovima po Srbe da bih prihvatio njihova misljenja. Ilija

Milos Ilic

pre 17 godina

Ceda je providan i Legiju podmeche svima da ne ispadne da je samo on sa njim ssurovao.
To je moglo izgleda samo u njegovo vreme.

Milos Ilic

pre 17 godina

Ceda je providan i Legiju podmeche svima da ne ispadne da je samo on sa njim ssurovao.
To je moglo izgleda samo u njegovo vreme.

gale

pre 17 godina

Ovo nije samo ustav "gospodina legije", vec nacin donosenja radi spshavanja vlasti i odredbe o kosovu i nebeskoj Srbiji govore o sistemu vrednosti devedesetih u koji se lepo uklapaju i Kostunica i Tadic shto pokazuje i zabrana ulaska u prostorije starog grada...bruka za "demokrate"

lale

pre 17 godina

Kako neka osoba koja nema dan radnog staža uopšte može da pomisli da je u stanju da utiče na nečije mišljenje !? Očigledno mu se usladila politika tj. hleb bez motike.

Neba

pre 17 godina

Ove fraze ,,nocni ustav", a posebno ,,legijin ustav" nisu nista drugo do pokusaj skretanja paznje na sebe blesavim komentarima. Takav jezik ljudi ne razumeju, ne prihvataju takav ekstremizam. Ustav ce proci. Voleo bih kada bi svi koji se zalazu za bojkot rekli nesto vise od kritika, a da to nije nedostatak javne rasprave. Jeste to problem, ali cinjenica je da je ustav evropski i da je posebno dobar sto se tice Vojvodine. Prema tome, treba izaci i treba glasati ZA!

Ilija Podjamic

pre 17 godina

O novom ustavu Srbije vrlo malo znam. Medjutim mnogo znam o Cedi, Sonji i Biljani i njihovim stetnim stavovima po Srbe da bih prihvatio njihova misljenja. Ilija

Svetski a nas

pre 17 godina

Ako su Čeda, Biljana Kovačević-Vučo i ostala kompanija protiv ustava, to znači da ustav valja! Sledeći vikend glasam ZA!:)

koki

pre 17 godina

Pa gde su pravi Vojovđani. NAHije moguće da im je ovaj ustav sa 7% obezbeđenih noavaca dovoljan kada taj isti budžet srpski pune sa neznatnih 33-55%.
B O J K O T !!!!!!!!

aasaa

pre 17 godina

Najimpresivnija imformacija u celoj vesti je informacija da je Biljana Kovacevic-Vuco osudila Savet Evrope i OEBS zato sto su podrzali ustav.
Ne znam, ali sve cesce mi se cini da sto je gore stanje u zemlji to su nevladine organizacije i par manjih stranaka srecnije, i da zato oni aktivno deluju da nam svima bude gore. Ja ne znam zasto njima ne valja ustav koji je dobar Evropi i nije Milosevicev nego ustav konsenzusa svih parlamentarnih stranaka osim njihova 3 poslanika?

marinko

pre 17 godina

Znaju li oni koliko svi zajedno imaju gradjana iza sebe?Ceda bi trebao da svima nama objasni zasto ustav nije promenjen onda kada je DOS imao 176 poslanika a on bio sef poslanicke grupe.Nije ovaj novi uatav nimalo sjajan ali je sigurno bolji od Milosevicevog a besmislena je tvrdnja da je Legijin.

Trento

pre 17 godina

Ma da, cim se donese ustav, KFOR odlazi sa Kosova, Albanci takodje, u Srbiju stize 100 milijardi dolara strane pomoci, i postajemo raj na zemlji ..hahah .prica za budale ..

Btomic

pre 17 godina

Ne verujem da bi Djindjic da je ziv bio ponosan na istupe svog nedoraslog ucenika. Onaj ko sebe smatra dostojnim kritike ustava jedne zemlje trebalo bi da ima bar osnovno znanje filozofije i logike i da ne koristi logicke greske "ad hominem" tipa. Cak i da je ustav nasledjen od Milosevica, ne treba odbaciti ideju zbog toga od koga dolazi. Kao sto moze biti greska pozivati se na autoritete, tako isto moze biti greska osuditi ideju zato sto joj izvor nije obecavajuci. Ako je ustav "Milosevicev" onda neka Ceda izadje sa konkretnim komentarima zasto je toliko los da se poziva na njegov bojkot. Inace deluje detinjasto!

banchi

pre 17 godina

Ceda je izgubio kompas, ali nije naucio da se i bez kompasa moze snalaziti u vremenu i prostoru. Ali kad bolje razmislim on je ipak iz nekog drugog vremena i prostora - srecom proslog. Ovo sto radi je bacanje blata po svima i svakome, onog istog blata u koje se zaglibio i sa kojim se ukaljao u vreme kada je bio svakoj corbi mirodjija.
Sad je epizodista i to vrlo los.

Rade

pre 17 godina

Kakva naglabanja pravnih strucnjaka. Ovo o nacionalnoj drzavi i getoima za manjine je posebno "interesantno" s obzirom da je oblast zastite ljudskih i manjinskih prava najbolji deo ovog ustava. Deo o otklonu od bivseg rezima je jos jedan biser u nizu nasih biserka.

Big Dovla

pre 17 godina

Očigledno je da su se posle ratnog sociološkog haosa formirale tri relativno jasno definisane grupacije: grupa građana koja predstavlja najregresivnija strujanja u društvu i koja je u punoj meri stajala iza zločina i krađe devedesetih a čije interese predstavljaju SRS i SPS, "neosrpski" mainstream čije levo i desno krilo predstavljaju Koštunica i Tadićeva kolaboracionistička DS, i na kraju manjinski deo stanovništva koji, možda pomalo donkihotski, u zemlji u mentalnom i finansijskom smislu spaloj s konja na magarca, pokušava da održi korak sa svetom i ponaša se u skladu sa zapadnim standardima, a koji predstavlja šarena grupa manjih političkih stranaka sa LDP na čelu. I to je to, to jest, jedina vrlina ove situacije u odnosu na predratnu koju ja mogu da vidim je što je ovo konačno realno stanje i realna slika srpskog naroda i države, bez ulepšavanja koje su donosile razvijenije republike i činjenica da je Beograd bio glavni grad jedne relativno velike zemlje (ondašnja elita danas uglavnom živi u inostranstvu, te stvarno više ništa veštački ne popravlja prosek "realne Srbije"). A njena osnovna mana je prosto to što je ta slika veoma ružna, nekvalitetna i primitivna, naročito ljudima koji su se formirali u nekim boljim vremenima i navikli na neke više standarde. Ja potpuno razumem zašto Zapad pragmatično podržava ovako sumnjivo donet i loš ustav i lidere poput Koštunice, Tadića i Ilića o kojima sigurno nema ništa lepše mišljenje od mene ili spomenutog manjinskog dela srpske populacije, i to je možda u ovom trenutku i racionalniji put. Međutim, mnogo puta u istoriji čovečanstva i ove tužne i male zemlje pokazalo se da je ono što na prvi pogled izgleda racionalno i celishodno na duži vremenski rok i u široj perspektivi u suštini pogrešna odluka (a i ja sam se davno zarekao da nikada više neću dati svoj glas nečemu što je "manje zlo" - pa tako nisam glasao ni za Koštunicu čak ni protiv Miloševića - bilo mi je, doduše, već jasno da su Slobini dani, bez obzira na izbore, izbrojani - ni za Tadića čak ni protiv Nikolića, i mislim da sam oba puta bio u pravu), te ću i na dan ustavnog referenduma spokojno ostati kod kuće, a na izborima, prirodno, uprkos tome što nisam baš preveliki fan g. Jovanovića, dati svoj glas LDP-u, pa makar to u ovom trenutku i izgledalo i kao iracionalan i nepraktičan gest. Nešto mi govori da se, kao i u slučaju Koštunice i Tadića, sigurno neću pokajati).

Dragoljub

pre 17 godina

Ja nisam ljubitelj Sonje Biserko i gdje Kovacevic-Vuco, ali mislim da Ustav nije predlozen na demokratski nacin. Cak je i ustav od 1990. imao javnu raspravu pre donosenja predloga Ustava. Ma kakve mu bile intencije, ustav donesen na nedemokratski nacin (tu spadaju i blago receno cudne odluke o sastavu izbornih komisija, kontroli glasanja, dvodnevnom referenduju) NE MOZE biti demokratski.
Sto se tice podrske Zapada. Zapad je 1995. podrzavao Milosevica, ali da li to znaci da je Milosevic tada valjao? Ili je samo bio (tada) u zapadnom interesu? Nije sve sto Zapad podrzava nuzno dobro, pa tako ni ovaj Ustav, koga predlaze i zagovara siroka koalicija SPS/DSS/SRS/DS/G17+, naravno svako iz svog interesa.

Peđa

pre 17 godina

Treba pomoći našoj mladoj državi, izaći i glasati za ustav. On svakako nije idealan, ali je bolji od prethodnog - Miloševićevog. Plod je kompromisa, ali ustav i treba da bude plod kompromisa - to nije stranačka stvar. Čeda i ekipa mrzovoljnih i antiprotivnih dižu galamu samo da bi ubrali jeftine političke poene.

Misa

pre 17 godina

Meteoroloske prognoze ukazuju na to da ce naredni vikend biti izuzetno povoljan za pecanje, duge setnje u prirodi i uopste piknik aktivosti. Ali bez obzira na to mislim da ce kraljevacka lozionica raditi punom parom.

krebezis

pre 17 godina

Nevidim razlog za bilo kakvu nervozu i zabrinutost oko usvajanja ustava.Imacemo vremena da ga donesemo jer boze moj zar je malo dva dana.Samo napred braco srbi samo jos ustav da donesemo i nema nikakvih problema sve ce posle toga biti bolje.

Šefica

pre 17 godina

Neke kampanje deluju uvredljivo!!!! Retorika gospodina Petrovića me podsetila na SPS. Čini se da mi Srbi imamo loše pamćenje -biće da je to neka antropološka anomalija,genetski prenosiva.

Glavni

pre 17 godina

Da li mislite da je fer da Vojvodini ostane samo 7% od svog novca?! Zasto sam ja lud da placam porez, a da od toga 93% ode u Beograd, a da moja okolina uopste ne vidi taj novac? Jos uvek smo mi u drustvu, kad jedni rade a drugi uzivaju. E pa onda posto smo mi preko nedelje radili, vikend nam pripada za odmor. Tako da uopste ne planiram ni da se priblizim MZ i da glasam. BOJKOT!!! Pozivam sve moje sugradjane Vojvodjane, da BOJKOTUJU IZBORE! Zasto bismo mi radili a drugi uzivali. Nemojte izlaziti na biralista!!!

andro

pre 17 godina

Opet se "anti-ratnim profiterima" daje mediska paznja nesrazmerna njihovom realnom uticaju ali veoma srazmerna tome sto su "najbolji" (da citiram G. Svilanovica) i kao takvi ce i nas ostale bednike boljim da naprave. Na zalost, kao sto nam "mainstream" stranke ni na sta ne lice, tako i ova, Srbiji preko potrebna, gradjanska opcija, ni na sta ne lici. Nikako da provalim kakvu smislenu alternativu to oni nude osim pljuvanja po DSSu i (u zadnje vreme) DSu (uz naravno SPC, BIA, SRS, SPS, akademiju nauka, ...). Ili je njihova vizija Srbije: da priznamo sve zlocine koje su u nase ime radili (i usput u hriscanskom maniru oprostimo sve sto su Srbima radili), pristanemo dobrovoljno da placamo BiH (i Hrvatskoj) ratne reparacije, priznajmo dobrovoljno Kosovu (i po mogucstvu Vojvodini) samostalnost, ukinemo vojsku, BIA, a moze i drzavu i proglasimo najvecim patriotama ljude koji su konacno Srbe izveli na pravi put.

Alonso

pre 17 godina

Ovo je trijumf 12. marta zato je ovo Legjin ustav. Glasa se dva dana zato je Nocni ustav.Dzabe sto je Slobodan Milosevic umro kada je tu novi Milosevic Kostunica.

Dragan Krusevac-Bec

pre 17 godina

NE! Zbog mnogo cega. Malo je stvari zbog kojih ga treba podrzati. Sudeci po ovim komentarima polovina je protiv! Znaci ici ce oprobana SPS - SRS metoda - silovanje glasackih kutija.hrs7h2w

dragan

pre 17 godina

E, sad, kakva je razlika između g. Petrovića i Vučelića...Nikakva...
Zalažu se za isto.No, svako zlo nosi i iskru dobroga. Dočlo je vreme za alternativu u Srbiju. na jedni stranu narodnjaci, sledbenici palanačke, podaničke i parohijalne Srbije u koju je na velika vrata ušla DS za koju sam na svim izborima do sada glasao, a na drugu stranu liberalna i građanska Srbija.
Zato podržavam LDP i NVOI sektor koji govore gde je danas Srbija i ko zaoravo želi da "podvaljuje". DS je na žalost vrhunac te podvale.

Alome

pre 17 godina

Milosevic nije umro sve dok njegove slike srbi iz svojih spavacih soba ne prenesu u podrum. Eh tada mozda i njegove ideje ce biti bacene pod tepih. Na zalost, tada u srbiji nece biti drugih osim srba i cigana te ce im ustav savrseno odgovarati. Ja, biti ce sa njima i srbi iz rasejanja naravno.

V.M.Dj.T.

pre 17 godina

Da li je ovo predizborna kampanja?Tako mi lici.Cela Srbija je okicena velikim bilbordima sa likovima ljudi sa vlasti na primer Dinkic u Kragujevcu i sire pozivaju na glasanje.To odista ni Milosevic nije radio.Zasto se "BOJE"LDP-a? Ostacu kod kuce jer ce i onako biti izglasan.Verovatno je mnogo bolji od postojeceg ali nacin na koji se vrsi propaganda je STRAVA.Vuksanovic, Stojkovic, Velja i jos neki samo kontraproduktivno rade.Imala bih utisak da glkasam za njih nedaj boze!!!!!!!!!!!!!

Jelena

pre 17 godina

Kakva "cool" situacija (uskoro ću pisati “kool” situacija)! Svi su ZA, samo su Jovanović, Biserko, Vučo, itd. PROTIV - budući da je napred navedena gospoda vrlo nepopularna, ne bi me čudilo da su kao zadatak dobili da pričaju protiv novog ustava, ne bi li on nekako “prošao” na referendumu. Ono što je mnogo važnije od toga ko je za i ko je protiv, kao i od ove misteriozne atmosfere opšteg konsenzusa, jeste da je OVAJ USTAV LOŠ. Dok su neki njegovi delovi možda dobri i evropski, kontekst je očajan! Celokupna Srbija je stavljena u kontekst Kosova, umesto da bude obrnuto, preambulom kojom Koštunica i ekipa traže od naroda potvrdu svoje platforme "suštinska autonomija Kosova" (kad već nisu uspeli u međunarodnim pregovorima), što se uopšte ne razlikuje od poslednjeg Miloševićevog referenduma sa pitanjem (verovatno parafraziram) "da li ste za strano mešanje?”, kao da bi bilo ko normalan izašao i zaokružio “DA”, i kao da je tim referendumom narod uspeo da spreči to strano mešanje. Tako ni putem ovog referenduma naš narod neće moći da reši status Kosova, zato što, nažalost, nema mandat za to. Takođe, vlasti se ponovo igraju sa narodom i narodnim emocijama i na vrlo perfidan način skidaju odgovornost za Kosovo i sa Miloševića i sa sebe! Dakle, narode, budući da smo za sve odgovorni mi, čemu nam onda služi vlast?

Milos Ilic

pre 17 godina

Ceda je providan i Legiju podmeche svima da ne ispadne da je samo on sa njim ssurovao.
To je moglo izgleda samo u njegovo vreme.

gale

pre 17 godina

Ovo nije samo ustav "gospodina legije", vec nacin donosenja radi spshavanja vlasti i odredbe o kosovu i nebeskoj Srbiji govore o sistemu vrednosti devedesetih u koji se lepo uklapaju i Kostunica i Tadic shto pokazuje i zabrana ulaska u prostorije starog grada...bruka za "demokrate"

lale

pre 17 godina

Kako neka osoba koja nema dan radnog staža uopšte može da pomisli da je u stanju da utiče na nečije mišljenje !? Očigledno mu se usladila politika tj. hleb bez motike.

Neba

pre 17 godina

Ove fraze ,,nocni ustav", a posebno ,,legijin ustav" nisu nista drugo do pokusaj skretanja paznje na sebe blesavim komentarima. Takav jezik ljudi ne razumeju, ne prihvataju takav ekstremizam. Ustav ce proci. Voleo bih kada bi svi koji se zalazu za bojkot rekli nesto vise od kritika, a da to nije nedostatak javne rasprave. Jeste to problem, ali cinjenica je da je ustav evropski i da je posebno dobar sto se tice Vojvodine. Prema tome, treba izaci i treba glasati ZA!

Ilija Podjamic

pre 17 godina

O novom ustavu Srbije vrlo malo znam. Medjutim mnogo znam o Cedi, Sonji i Biljani i njihovim stetnim stavovima po Srbe da bih prihvatio njihova misljenja. Ilija

Svetski a nas

pre 17 godina

Ako su Čeda, Biljana Kovačević-Vučo i ostala kompanija protiv ustava, to znači da ustav valja! Sledeći vikend glasam ZA!:)

koki

pre 17 godina

Pa gde su pravi Vojovđani. NAHije moguće da im je ovaj ustav sa 7% obezbeđenih noavaca dovoljan kada taj isti budžet srpski pune sa neznatnih 33-55%.
B O J K O T !!!!!!!!

aasaa

pre 17 godina

Najimpresivnija imformacija u celoj vesti je informacija da je Biljana Kovacevic-Vuco osudila Savet Evrope i OEBS zato sto su podrzali ustav.
Ne znam, ali sve cesce mi se cini da sto je gore stanje u zemlji to su nevladine organizacije i par manjih stranaka srecnije, i da zato oni aktivno deluju da nam svima bude gore. Ja ne znam zasto njima ne valja ustav koji je dobar Evropi i nije Milosevicev nego ustav konsenzusa svih parlamentarnih stranaka osim njihova 3 poslanika?

marinko

pre 17 godina

Znaju li oni koliko svi zajedno imaju gradjana iza sebe?Ceda bi trebao da svima nama objasni zasto ustav nije promenjen onda kada je DOS imao 176 poslanika a on bio sef poslanicke grupe.Nije ovaj novi uatav nimalo sjajan ali je sigurno bolji od Milosevicevog a besmislena je tvrdnja da je Legijin.

Trento

pre 17 godina

Ma da, cim se donese ustav, KFOR odlazi sa Kosova, Albanci takodje, u Srbiju stize 100 milijardi dolara strane pomoci, i postajemo raj na zemlji ..hahah .prica za budale ..

Btomic

pre 17 godina

Ne verujem da bi Djindjic da je ziv bio ponosan na istupe svog nedoraslog ucenika. Onaj ko sebe smatra dostojnim kritike ustava jedne zemlje trebalo bi da ima bar osnovno znanje filozofije i logike i da ne koristi logicke greske "ad hominem" tipa. Cak i da je ustav nasledjen od Milosevica, ne treba odbaciti ideju zbog toga od koga dolazi. Kao sto moze biti greska pozivati se na autoritete, tako isto moze biti greska osuditi ideju zato sto joj izvor nije obecavajuci. Ako je ustav "Milosevicev" onda neka Ceda izadje sa konkretnim komentarima zasto je toliko los da se poziva na njegov bojkot. Inace deluje detinjasto!

banchi

pre 17 godina

Ceda je izgubio kompas, ali nije naucio da se i bez kompasa moze snalaziti u vremenu i prostoru. Ali kad bolje razmislim on je ipak iz nekog drugog vremena i prostora - srecom proslog. Ovo sto radi je bacanje blata po svima i svakome, onog istog blata u koje se zaglibio i sa kojim se ukaljao u vreme kada je bio svakoj corbi mirodjija.
Sad je epizodista i to vrlo los.

Rade

pre 17 godina

Kakva naglabanja pravnih strucnjaka. Ovo o nacionalnoj drzavi i getoima za manjine je posebno "interesantno" s obzirom da je oblast zastite ljudskih i manjinskih prava najbolji deo ovog ustava. Deo o otklonu od bivseg rezima je jos jedan biser u nizu nasih biserka.

Big Dovla

pre 17 godina

Očigledno je da su se posle ratnog sociološkog haosa formirale tri relativno jasno definisane grupacije: grupa građana koja predstavlja najregresivnija strujanja u društvu i koja je u punoj meri stajala iza zločina i krađe devedesetih a čije interese predstavljaju SRS i SPS, "neosrpski" mainstream čije levo i desno krilo predstavljaju Koštunica i Tadićeva kolaboracionistička DS, i na kraju manjinski deo stanovništva koji, možda pomalo donkihotski, u zemlji u mentalnom i finansijskom smislu spaloj s konja na magarca, pokušava da održi korak sa svetom i ponaša se u skladu sa zapadnim standardima, a koji predstavlja šarena grupa manjih političkih stranaka sa LDP na čelu. I to je to, to jest, jedina vrlina ove situacije u odnosu na predratnu koju ja mogu da vidim je što je ovo konačno realno stanje i realna slika srpskog naroda i države, bez ulepšavanja koje su donosile razvijenije republike i činjenica da je Beograd bio glavni grad jedne relativno velike zemlje (ondašnja elita danas uglavnom živi u inostranstvu, te stvarno više ništa veštački ne popravlja prosek "realne Srbije"). A njena osnovna mana je prosto to što je ta slika veoma ružna, nekvalitetna i primitivna, naročito ljudima koji su se formirali u nekim boljim vremenima i navikli na neke više standarde. Ja potpuno razumem zašto Zapad pragmatično podržava ovako sumnjivo donet i loš ustav i lidere poput Koštunice, Tadića i Ilića o kojima sigurno nema ništa lepše mišljenje od mene ili spomenutog manjinskog dela srpske populacije, i to je možda u ovom trenutku i racionalniji put. Međutim, mnogo puta u istoriji čovečanstva i ove tužne i male zemlje pokazalo se da je ono što na prvi pogled izgleda racionalno i celishodno na duži vremenski rok i u široj perspektivi u suštini pogrešna odluka (a i ja sam se davno zarekao da nikada više neću dati svoj glas nečemu što je "manje zlo" - pa tako nisam glasao ni za Koštunicu čak ni protiv Miloševića - bilo mi je, doduše, već jasno da su Slobini dani, bez obzira na izbore, izbrojani - ni za Tadića čak ni protiv Nikolića, i mislim da sam oba puta bio u pravu), te ću i na dan ustavnog referenduma spokojno ostati kod kuće, a na izborima, prirodno, uprkos tome što nisam baš preveliki fan g. Jovanovića, dati svoj glas LDP-u, pa makar to u ovom trenutku i izgledalo i kao iracionalan i nepraktičan gest. Nešto mi govori da se, kao i u slučaju Koštunice i Tadića, sigurno neću pokajati).

Dragoljub

pre 17 godina

Ja nisam ljubitelj Sonje Biserko i gdje Kovacevic-Vuco, ali mislim da Ustav nije predlozen na demokratski nacin. Cak je i ustav od 1990. imao javnu raspravu pre donosenja predloga Ustava. Ma kakve mu bile intencije, ustav donesen na nedemokratski nacin (tu spadaju i blago receno cudne odluke o sastavu izbornih komisija, kontroli glasanja, dvodnevnom referenduju) NE MOZE biti demokratski.
Sto se tice podrske Zapada. Zapad je 1995. podrzavao Milosevica, ali da li to znaci da je Milosevic tada valjao? Ili je samo bio (tada) u zapadnom interesu? Nije sve sto Zapad podrzava nuzno dobro, pa tako ni ovaj Ustav, koga predlaze i zagovara siroka koalicija SPS/DSS/SRS/DS/G17+, naravno svako iz svog interesa.

Peđa

pre 17 godina

Treba pomoći našoj mladoj državi, izaći i glasati za ustav. On svakako nije idealan, ali je bolji od prethodnog - Miloševićevog. Plod je kompromisa, ali ustav i treba da bude plod kompromisa - to nije stranačka stvar. Čeda i ekipa mrzovoljnih i antiprotivnih dižu galamu samo da bi ubrali jeftine političke poene.

Misa

pre 17 godina

Meteoroloske prognoze ukazuju na to da ce naredni vikend biti izuzetno povoljan za pecanje, duge setnje u prirodi i uopste piknik aktivosti. Ali bez obzira na to mislim da ce kraljevacka lozionica raditi punom parom.

krebezis

pre 17 godina

Nevidim razlog za bilo kakvu nervozu i zabrinutost oko usvajanja ustava.Imacemo vremena da ga donesemo jer boze moj zar je malo dva dana.Samo napred braco srbi samo jos ustav da donesemo i nema nikakvih problema sve ce posle toga biti bolje.

Šefica

pre 17 godina

Neke kampanje deluju uvredljivo!!!! Retorika gospodina Petrovića me podsetila na SPS. Čini se da mi Srbi imamo loše pamćenje -biće da je to neka antropološka anomalija,genetski prenosiva.

Glavni

pre 17 godina

Da li mislite da je fer da Vojvodini ostane samo 7% od svog novca?! Zasto sam ja lud da placam porez, a da od toga 93% ode u Beograd, a da moja okolina uopste ne vidi taj novac? Jos uvek smo mi u drustvu, kad jedni rade a drugi uzivaju. E pa onda posto smo mi preko nedelje radili, vikend nam pripada za odmor. Tako da uopste ne planiram ni da se priblizim MZ i da glasam. BOJKOT!!! Pozivam sve moje sugradjane Vojvodjane, da BOJKOTUJU IZBORE! Zasto bismo mi radili a drugi uzivali. Nemojte izlaziti na biralista!!!

andro

pre 17 godina

Opet se "anti-ratnim profiterima" daje mediska paznja nesrazmerna njihovom realnom uticaju ali veoma srazmerna tome sto su "najbolji" (da citiram G. Svilanovica) i kao takvi ce i nas ostale bednike boljim da naprave. Na zalost, kao sto nam "mainstream" stranke ni na sta ne lice, tako i ova, Srbiji preko potrebna, gradjanska opcija, ni na sta ne lici. Nikako da provalim kakvu smislenu alternativu to oni nude osim pljuvanja po DSSu i (u zadnje vreme) DSu (uz naravno SPC, BIA, SRS, SPS, akademiju nauka, ...). Ili je njihova vizija Srbije: da priznamo sve zlocine koje su u nase ime radili (i usput u hriscanskom maniru oprostimo sve sto su Srbima radili), pristanemo dobrovoljno da placamo BiH (i Hrvatskoj) ratne reparacije, priznajmo dobrovoljno Kosovu (i po mogucstvu Vojvodini) samostalnost, ukinemo vojsku, BIA, a moze i drzavu i proglasimo najvecim patriotama ljude koji su konacno Srbe izveli na pravi put.

Alonso

pre 17 godina

Ovo je trijumf 12. marta zato je ovo Legjin ustav. Glasa se dva dana zato je Nocni ustav.Dzabe sto je Slobodan Milosevic umro kada je tu novi Milosevic Kostunica.

Dragan Krusevac-Bec

pre 17 godina

NE! Zbog mnogo cega. Malo je stvari zbog kojih ga treba podrzati. Sudeci po ovim komentarima polovina je protiv! Znaci ici ce oprobana SPS - SRS metoda - silovanje glasackih kutija.hrs7h2w

dragan

pre 17 godina

E, sad, kakva je razlika između g. Petrovića i Vučelića...Nikakva...
Zalažu se za isto.No, svako zlo nosi i iskru dobroga. Dočlo je vreme za alternativu u Srbiju. na jedni stranu narodnjaci, sledbenici palanačke, podaničke i parohijalne Srbije u koju je na velika vrata ušla DS za koju sam na svim izborima do sada glasao, a na drugu stranu liberalna i građanska Srbija.
Zato podržavam LDP i NVOI sektor koji govore gde je danas Srbija i ko zaoravo želi da "podvaljuje". DS je na žalost vrhunac te podvale.

Alome

pre 17 godina

Milosevic nije umro sve dok njegove slike srbi iz svojih spavacih soba ne prenesu u podrum. Eh tada mozda i njegove ideje ce biti bacene pod tepih. Na zalost, tada u srbiji nece biti drugih osim srba i cigana te ce im ustav savrseno odgovarati. Ja, biti ce sa njima i srbi iz rasejanja naravno.

V.M.Dj.T.

pre 17 godina

Da li je ovo predizborna kampanja?Tako mi lici.Cela Srbija je okicena velikim bilbordima sa likovima ljudi sa vlasti na primer Dinkic u Kragujevcu i sire pozivaju na glasanje.To odista ni Milosevic nije radio.Zasto se "BOJE"LDP-a? Ostacu kod kuce jer ce i onako biti izglasan.Verovatno je mnogo bolji od postojeceg ali nacin na koji se vrsi propaganda je STRAVA.Vuksanovic, Stojkovic, Velja i jos neki samo kontraproduktivno rade.Imala bih utisak da glkasam za njih nedaj boze!!!!!!!!!!!!!

Jelena

pre 17 godina

Kakva "cool" situacija (uskoro ću pisati “kool” situacija)! Svi su ZA, samo su Jovanović, Biserko, Vučo, itd. PROTIV - budući da je napred navedena gospoda vrlo nepopularna, ne bi me čudilo da su kao zadatak dobili da pričaju protiv novog ustava, ne bi li on nekako “prošao” na referendumu. Ono što je mnogo važnije od toga ko je za i ko je protiv, kao i od ove misteriozne atmosfere opšteg konsenzusa, jeste da je OVAJ USTAV LOŠ. Dok su neki njegovi delovi možda dobri i evropski, kontekst je očajan! Celokupna Srbija je stavljena u kontekst Kosova, umesto da bude obrnuto, preambulom kojom Koštunica i ekipa traže od naroda potvrdu svoje platforme "suštinska autonomija Kosova" (kad već nisu uspeli u međunarodnim pregovorima), što se uopšte ne razlikuje od poslednjeg Miloševićevog referenduma sa pitanjem (verovatno parafraziram) "da li ste za strano mešanje?”, kao da bi bilo ko normalan izašao i zaokružio “DA”, i kao da je tim referendumom narod uspeo da spreči to strano mešanje. Tako ni putem ovog referenduma naš narod neće moći da reši status Kosova, zato što, nažalost, nema mandat za to. Takođe, vlasti se ponovo igraju sa narodom i narodnim emocijama i na vrlo perfidan način skidaju odgovornost za Kosovo i sa Miloševića i sa sebe! Dakle, narode, budući da smo za sve odgovorni mi, čemu nam onda služi vlast?