Ponedeljak, 30.05.2022.

07:35

Rat dan – 96: Novi udarac za Putina; Medvedev zapretio; Serija eksplozija u Nikolajevu

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 96. dan.

Izvor: B92

Rat dan – 96: Novi udarac za Putina; Medvedev zapretio; Serija eksplozija u Nikolajevu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

lignjoslab

pre 1 godinu

@petar.
Te Pametne bombe gotovo ni jedno nase vozilo nije pogodilo sem pokretnih radara kada ostanu ukljucemo predugo.. Bukvalno ni jedan tenk, niti jedno borbeno vozilo sa tih visina nisu pogodili. zato su i presli na infrastrukturu.
mi nismo imali nikakav Pvo za te visine i prakticno su mogli bez straha da nas bombarduju. A iskreno sa tih visina nasoj vojsci su mogli samo infrastrukturu da pogađaju. Razlika u opremljenosti naše i ukrajinake vojske je neuporediva, a da ne kazem da im je i avijacija obnovljena poslednjih dana. Mi smo imali 4 mig29 sa daleko slabijom opremom, a oni su samo juce napali Ruse sa 5 migova vrv 10 puta bolje opremljenih od nasih. Imali su poprilican broj S300 sistema kojima 10 km nije problem, mi bukvalno niti jedan. Da li mislis da bi napadali sa po 60 aviona prvi dan da smo imali nekoliko s300, pa oborili bi im 10aviona taj dan. Ne bi promenili vrv nista jer bi nam ih i unistili, ali bi sigurno bili oprezniji. Poslednje nedelje su Ukrajincima odjednom pojavili i avioni mig29 i Su25 koje su dobili od istocno evropskih zemalja, samo su te zemlje naucile lekciju da to ne objavljuju na sva zvona.. Na kosovu su se Ameri posle i spuštali sa A10, jer nase igle su bile daleko malobrojnije i slabije od stingera koje su ukrajinci dobili i gomila A10 je lako se vracala u bazu čak iako su pretrpeli štetu. Mogao si kamenom da ih gađas koliko su nisko leteli i opet nismo imali čim da ih oborimo. a da ne govorimo da ni jedan radar nismo smeli da upalimo u tim danima dok Ukrajina ima ceo Nato sistem osmatranja i podatke u realnom vremenu od namodernije vojske na svetu.

nomen nescio

pre 1 godinu

Sa velikih visina se napadaju samo fiksne mete, avijacija za podršku - ona koja napada vojsku na položajima mora da leti veoma nisko - nema šanse da se nešto što se nin stop pomera i maskira uopšte i primeti sa 10 km visine i 30-40 km daleko.

To zapažanje o “NATO napadima sa 10 km visine” je napravio neko ko nije video Kosovo u životu, tamo su A-10 brisali na možda 50 metara

nomen nescio

pre 1 godinu

Bosna

Samo nastavi da sanjaš, ode Ukrajina kako je i došla, eto šta će biti. Doduše, s obzirom da su i Ukrajina i Bosna egzistencijalno zavisne od opadajuće moći Zapada zabrinutost je jako razumljiva. Pa i utakmica ima drugo poluvreme, you should know that, Mr Bosna.

Mitque ( objavili ili ne svejedno je )

pre 1 godinu

Pričajte, pišite te, nadajte se ali na kraju mislim da je svima to sada mnogo jasnije da Ukrajina gubi rat i da im je vojska pred rasulom….

Bosna

pre 1 godinu

Realno nece se ovaj rat zavrsiti u klasicnom smislu jer Rusija ne postuje zvanicne granice. Zapad ce im drzati sankcije a sukob ce biti zamrznut poput Nagorno Karabaha nekad. EU radi na alternativnim dobavljacima nafte i gasa, to ce potrajati oko 3 do 5 godina a za to vrijeme ce vjerovatno raditi na naoruzavanju Ukraine na neki novi nivo. Ukr ce biti Nato po svemu osim sto zvanicno i formalno nece biti clan. Dakle jednog dana kada EU u potpunosti bude nezavisna od ruskih energenata Ukr bi mogla da izazove novi rat, treci svjetski ili se sukob tada seli u Aziju, da se uradi destabilizacija Kine i Rusije. Miru nikad kraja.

mario

pre 1 godinu

"Za naše borce nije bilo problema da se izbore sa ovim šejtanima i sledbenicima satanizma u Mariupolju, naši borci su to radili sa velikim apetitom", rekao je Dudajev.
Tipično islamsko razmišljanje,a oni su svi fanatici i teroristi.

Džoni

pre 1 godinu

Ja ne mogu da se nacudim kako ovi Rusi nisko lete! Kod nas se NATO nije spuštao ispod 10km, a helikoptere Im nije padalo na pamet da upotrebe! Da li Rusi to rade jer Ukrajina još uvek ima PVO za sve visine, ili su jednostavno ludi, meni nije jasno..
(Čačanin, 30. maj 2022 10:10)

Rusi jednostavno na rat i na gubitke gledaju drugačije od Zapada. Zapad napada isključivo onda kada je siguran da će gubici i u ljudstvu i u tehnici biti minimalni (pogledajte sve novije "ratove" koje su vodili Amerikanci), znači dobro promisle pre nego se upuste u sukob dok eto Rusi napadnu jednu od površinski najvećih država u Evropi od 44 miliona stanovnika sa veoma respektabilnom vojnom silom. I to ne udarima iz vazduha nego invazijom tj prsa u prsa! Pričao mi je pokojni deda da im je prilikom oslobađanja Beograda neko nemačko mitraljesko gnezdo pravilo ozbiljne probleme u napredovanju i dok su ovi naši svi zakucani za zemlju razmišljali šta da rade Crvenoarmejci su jurišali sa bombama u rukama kao osice na taj bunker. Kada su im ovi naši rekli da stanu, da se zaklone jer ginu uludo njihov odgovor je bio da će jedan doći do njih i ubaciti bombu. Deda kaže da ih je sigurno desetak poginulo pokušavajući dok jedan stvarno nije prišao i uništio bunker? Njima život ništa nije predstavljao.

Јабучило

pre 1 godinu

Sudeći po ruskim podacima, Ukrajina mora da dokupi avione, helikoptere i dronove da dođe na nulu pošto su trenutno u minusu ;)

Да ли урачунаваш непрестану инострану помоћ? Украјински губици превазилазе затечено стање. Другим речима: да нема иностране помоћи, Украјина би већ била на нули.

Petar

pre 1 godinu

Ja ne mogu da se nacudim kako ovi Rusi nisko lete! Kod nas se NATO nije spuštao ispod 10km, a helikoptere Im nije padalo na pamet da upotrebe! Da li Rusi to rade jer Ukrajina još uvek ima PVO za sve visine, ili su jednostavno ludi, meni nije jasno..
(Čačanin, 30. maj 2022 10:10)

Da bi bombardovao sa 10km moras da koristis pametne bombe. Rusi su ocigledno tanki sa tim, jasnije sada?

kole

pre 1 godinu

Sada Srbi su većinski uz Ruse i to je činjenica, ali ne zato što ne znam ni ja koliko vole Ruse, jer ruku na srce i oni kao i svi ostali gledaju samo svoje interese, već Srbi ne vole zapad, a naročito Ameriku i Britaniju, a veoma su dobro svesni da ovde Rusi ratuju protiv celog zapada, a ne samo Ukrajine. Ta činjenica je suštinska i podržka Rusiji je razumljiva, jer nas je taj isti Nato pakt bombardovao 1999, priznao Kosovo kršeći sve moguće norme međunarodnog prava, a sada pričaju kako se mora poštovati teritorijalni integritet Ukrajine. Oni su ti koji su otvorili pandorinu kutiju i sada više nema nazad. Pored toga, toliku količinu licemerja niko pametan ne može progutati. Znači bilo je u redu kada su Srbi proterani iz Hrvatske, bilo je u redu kada su Kosovu dali nezavisnost, nije u redu da Republika Srpska bude nezavisna itd. Pa ko normalan ovo može da prihvati? Lično nisam rusofil, daleko od toga i uvek kažem daleko im lepa kuća, ali ako ih poredim sa ovim zapadnim licemerima, moje srce je na njihovoj strani. Srbija treba da ostane neutralna i ne treba da podržava ni jedne ni druge, jer ako ništa drugo, pojma nemamo šta se u Ukrajini sve dešavalo, šta se dešava i šta će se dešavati, a naročito ne treba verovati zapadnoj propagandi, jer smo je na svojoj koži osetili.
(Tadija, 30. maj 2022 11:45)

Tadija, nisu Srbija i srpsko iskustvo merilo za istorijski dogadjaje.
Znači po tebi da ma koliko Zapad bio u pravu, zapadna civilizacija superiorna, a NATO suštinski odbrambeni savez, Srbi treba, protiv svog interesa, da krenu u inat pogrešnim putem zato što su bili žrtve nečije politike (čitaj Milošević) i ljuti su.
A što se propagande tiče, veruj da je ruska hiljadu puta gora i opakija od zapadne.

Majstor Ringo

pre 1 godinu

Ono ko Komrakov@

Pa sad bas za dve nule nije, malo si ga preterao drug, ali za jednu nulu sigurno jeste.
I sam Peskov je priznao onomad kad su ga pitali za gubitke, nije dao tacan broj ali je rekao, da Rusija ima znacajne gubitke.

Miloš

pre 1 godinu

@Aparthejd - a poštuje li se Helsinški sporazum iz 1975.?
A poštuje li Ukrajina preuzetu neutralnost?
I konačno pitanje za tebe: vrijede li međunarodni sporazumi jednako za sve, ili su neki ipak jednakiji?

joe

pre 1 godinu

da li neko stvarno veruje da će putin u hag, da će nato ući u rusiju, da će ukrajina dobiti rat,da će rusi dobiti rat, da će rusi osvojiti nešto na zspadu? pa nije to mala srbija već velika nuklearna sila rusija i protiv nje nato savez. tu nema pobednuka već zamrzavanja rata ili nuklearnog uništenja planete.

Možda je nešto drugo

pre 1 godinu

Sudeći po podacima koje plasiraju Ukrajinci većina ruskih vojnika je pobijena...ostalo ih je samo nekoliko.
(Fenomen, 30. maj 2022 12:47)

Sudeći po ruskim podacima, Ukrajina mora da dokupi avione, helikoptere i dronove da dođe na nulu pošto su trenutno u minusu ;)

I jedni i drugi lažu za medalju i kriju svoje prave gubitke kao zmija noge.

bl

pre 1 godinu

Rusija trenutno nema nikoga sa ukrajinske strane,a ko je dobio ovlašćenje od strane Amerike da može kvalitetno pregovarati. Nažalost dok god je tako ovome nema kraja. Amerika će sprečavati bilo kakav dogovor,a koji nije po njihovim planovima. Zelenski je trenutno samo produžena ruka Amerike i NATO pakta. Možda bi čovjek i pokušao nešto kako bi spasio što se spasiti da ali su mu svezane ruke.

Aparthejd

pre 1 godinu

'Poljska spremna da postane garant bezbednosti Ukrajine'
koliko su oni nerealni je zabrinjavajuce. pa rusi su vec odbili da bilo koja zemlja kolektivnog zapada bude garant mira u ukrajini. minski sporazumi su pokazali da im se ne moze verovati. eu da prihvati realnost na terenu i realnost svoje ekonomije, a elenski i ekipa ce sami pregovarati sa Rusijom i prihvatiti sta im se kaze.
(bla, 30. maj 2022 09:32)
A šta je sa Budimpeštanskim sporazumom koji je potpisan 1994g? Jel ga ispoštovala Rusija?

Tadija

pre 1 godinu

@Sada Srbi su većinski uz Ruse i to je činjenica, ali ne zato što ne znam ni ja koliko vole Ruse, jer ruku na srce i oni kao i svi ostali gledaju samo svoje interese, već Srbi ne vole zapad, a naročito Ameriku i Britaniju, a veoma su dobro svesni da ovde Rusi ratuju protiv celog zapada, a ne samo Ukrajine. Ta činjenica je suštinska i podržka Rusiji je razumljiva, jer nas je taj isti Nato pakt bombardovao 1999, priznao Kosovo kršeći sve moguće norme međunarodnog prava, a sada pričaju kako se mora poštovati teritorijalni integritet Ukrajine. Oni su ti koji su otvorili pandorinu kutiju i sada više nema nazad. Pored toga, toliku količinu licemerja niko pametan ne može progutati. Znači bilo je u redu kada su Srbi proterani iz Hrvatske, bilo je u redu kada su Kosovu dali nezavisnost, nije u redu da Republika Srpska bude nezavisna itd. Pa ko normalan ovo može da prihvati? Lično nisam rusofil, daleko od toga i uvek kažem daleko im lepa kuća, ali ako ih poredim sa ovim zapadnim licemerima, moje srce je na njihovoj strani. Srbija treba da ostane neutralna i ne treba da podržava ni jedne ni druge, jer ako ništa drugo, pojma nemamo šta se u Ukrajini sve dešavalo, šta se dešava i šta će se dešavati, a naročito ne treba verovati zapadnoj propagandi, jer smo je na svojoj koži osetili.

DaLanik

pre 1 godinu

@Mr Majestyk: ne lazi. Rusi samo brane etničke Ruse u Ukrajini. nema price o bilo kakvoj okupaciji, samo tvoj mozak je ispran zapadnom propagandom.

Brutal Deluxe

pre 1 godinu

Rat se nastavlja i to je dobra vijest, jer rusi napreduju uz strašne gubitke, Ukraina svaki dan sve jača,sankcije stežu. Sada samo usvojiti ovaj paket sankcija za energente koji je najavljen za srijedu. I onda biti strpljiv jer rusi će sada stati sa napadima, zapad će potpuno naoružati Ukrainu, sankcije će gaziti rusiju i Ukraina će krenuti u protuofanzivu.
(Pogled u nedogled, 30. maj 2022 09:34)

Ma sve si super isplanirao osim samo jedne stvari:

Rusi neće stati... Dok na završe što su započeli... Nikada u istoriji nisu.

Mr Majestyk

pre 1 godinu

moraju prisiliti Ukrajinu da odustane od daljnjeg provociranja Rusije.
(Zvezdaš iz Hrvatske, 30. maj 2022 08:32)

Brate mili... Ruska vojska u aktivnom pokušaju okupacije Ukrajine, a ti pričaš o nekakvim ukrajinskim provokacijama. Rusofilija definitivno izaziva slepilo i opšti pad IQ.

Čačanin

pre 1 godinu

Ja ne mogu da se nacudim kako ovi Rusi nisko lete! Kod nas se NATO nije spuštao ispod 10km, a helikoptere Im nije padalo na pamet da upotrebe! Da li Rusi to rade jer Ukrajina još uvek ima PVO za sve visine, ili su jednostavno ludi, meni nije jasno..

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 1 godinu

Rat se nastavlja i to je dobra vijest, jer rusi napreduju uz strašne gubitke, Ukraina svaki dan sve jača,sankcije stežu. Sada samo usvojiti ovaj paket sankcija za energente koji je najavljen za srijedu. I onda biti strpljiv jer rusi će sada stati sa napadima, zapad će potpuno naoružati Ukrainu, sankcije će gaziti rusiju i Ukraina će krenuti u protuofanzivu.
(Pogled u nedogled, 30. maj 2022 09:34)




Prvi put u životu čujem da zemlja koju sravnjavaš sa zemljom svaki dan bude sve jača? Rusi energente mogu izvoziti u Indiju, Kinu i na istok. Na takvom su geografskom području da ne zavise od sankcija EU, dok EU bez ruskih energenata za par godina bi bila na nivou plemena u centralnoj Africi. Zašto ne uvode embargo na rusku naftu?! Ko koči?! Inače jedina stvar u svoj priči da više Evropa neće dobijati energente za bagatelu, veće će sve papreno plaćati. Videćemo kako će se sve to odraziti na ekonomiju zapadnih zemalja? Videćemo kako će narod u zapadnoj Evropi podneti da budu Srbi ko zna koliko decenija pred nama bez dobrih plata i blagostanja…

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 1 godinu

Zelenski smenio šefa sigurnosti; "Mislio je samo na sebe"




Zadnji put kada je Rus pošao u rat pešadijom Adolf Hitler je izvršio samoubistvo…

Sada

pre 1 godinu

Ja ne razumem koliko bolestan moras da budes da mozes da podrzis bilo koji rat i da likujes kada pobedjuje Rusija ili Ukrajina. Bez obzira ko ratuje,sa kim i zasto. Realno ginu ljudi bezveze,mahom mladi ljudi,unistavaju se celi gradovi.

Mozda ce sutra vasa deca ili roditelji tako da ginu zbog nekih idiota politicara.

Ne razumem koliko ste bolesni da uzuvate u ovome.

joca

pre 1 godinu

Jedva cekam "specijalnu vojnu akciju NATO" u Rusiji!
(MileMilicajac, 30. maj 2022 08:02) # Link komentara

Mile nadam se da ti se zelja nikad nece ostvariti , inace cemo svi od tog trenutka odbrojavati poslednje sate , eventualno dane naseg postojanja na planeti .
Kad si toliko militantan i suicidan trk u Ukrajinu , tamo je prava svrha tvog zivota .
EU umesto da gasi pozar doliva benzin na njega da ga jos vise rasplamsa , gde nestade ono njihovo cuveno ' pozivamo obe strane ' koje su obilato koristili kad smo mi u pitanju ?
Ovaj rat je pokazao kakva je u stvari ta tvorevina , nesposobna , cak joj i bivsa clanica soli pamet .
Nisam cuo da je bilo ko od njih pozivao na mir vec se svi utrkuju ko ce vise oruzja da dostavi Ukrajini i produzi rat ...

bla

pre 1 godinu

'Poljska spremna da postane garant bezbednosti Ukrajine'
koliko su oni nerealni je zabrinjavajuce. pa rusi su vec odbili da bilo koja zemlja kolektivnog zapada bude garant mira u ukrajini. minski sporazumi su pokazali da im se ne moze verovati. eu da prihvati realnost na terenu i realnost svoje ekonomije, a elenski i ekipa ce sami pregovarati sa Rusijom i prihvatiti sta im se kaze.

Гиле

pre 1 godinu

Појачање Руских удара вероватно везано за давање ракета Украјни. Те ракете могу мало ослабити Русе али тешко да могу одлучити победника. Могу само повећати број жртава на обе стране. Вероватно је то и циљ.

Stice do Haga

pre 1 godinu

Kako je Drug Putin krenuo, stice do Haga, bez ispaljenog metka, samo sa jednim helihopterom, kao pok. Milosevic! Mozda cak dobije i celiju od pok. Milosevica? To bi bila dobra karma!

Pogled u nedogled

pre 1 godinu

Rat se nastavlja i to je dobra vijest, jer rusi napreduju uz strašne gubitke, Ukraina svaki dan sve jača,sankcije stežu. Sada samo usvojiti ovaj paket sankcija za energente koji je najavljen za srijedu. I onda biti strpljiv jer rusi će sada stati sa napadima, zapad će potpuno naoružati Ukrainu, sankcije će gaziti rusiju i Ukraina će krenuti u protuofanzivu.

LicImUri

pre 1 godinu

@Rade Picket
Pa jeste, da smo i mi lepo pristali na američke zahteve, ne bi bili bombardovani i ne bi nam zemlja bila razrušena.
Jel to hoćeš da kažeš?

MileR

pre 1 godinu

Kako mi je lepo pročitati vest kako lideri EU nešto pričaju o jukraini.
A imaju uticaj na situaciju u jukraini kao ja.
Nije Rusija Luckemburg da uvažava mišljenja evropskih činovnika.

Zvezdaš iz Hrvatske

pre 1 godinu

Ukrajinska vojska jučer je dva puta pokušala kontrofanzivu u khersonskoj regiji. Odbijena su oba napada, uz uništenu ukrajinsku tehniku i preko 200 stradalih ukrajinskih vojnika (nema za sada informacija o ranjenima).

Talijanski general Leonardo Tricarico, izjavio je da EU mora odustati od lude ideje i maštanja o pobjedi nad Rusijom, te da moraju prisiliti Ukrajinu da odustane od daljnjeg provociranja Rusije.

Dogovor EU o zabrani uvoza ruskog plina i nafte, je propao.

Grčka čačka Tursku, Poljska čačka cijelu EU, 70% Talijana protiv slanja oružja Ukrajini, Njemačka malo bi, malo ne bi, Francuzi zbunjeni i ošamućeni... Cijene po EU divljaju.

65% Amerikanaca ima negativno mišljenje o Bidenu.

Ukrajinski vojnici traže da se likvidiraju zastupnici parlamenta koji su otišli preko granice, isto kao što se likvidiraju vojnici pri pokušaju dezertiranja.

Jedini jučerašnji ''uspjeh'' ukrajinske vojske, je granatiranje civilnih objekata u Donetsku.

Pero

pre 1 godinu

"Jedva cekam "specijalnu vojnu akciju NATO" u Rusiji!
(MileMilicajac, 30. maj 2022 08:02) # Link komentara"


Da imaš pameti znao bi da u tom ratu ne bi bilo pobednika i da bi to bio kraj ljudske vrste.

Oliver

pre 1 godinu

I najvecem naivcu je jasno da Poljska zeli da pripoji zapadnu Ukrajinu sa Lavovom i tako ušićari u ovom ratu. Naivni Ukrajinci ce ostati bez drzave- istok i jug idu Rusiji,zapad Poljskoj.

Gospodar Zarin

pre 1 godinu

I...šta bi sa vašom petstotom "kontraofanzivom", ovog puta na Herson!? Ništa, naravno. Žali Bože izginulih za fotelju Zelenog&Co.

Rade Piket

pre 1 godinu

Poljska garant mira znači pristaju na ono šta su Rusi već nudili pre “ specijalne operacije” e pa dragi Ukrainci ako znate da sabirate i oduzimate, najmanje sto možete da uradite Zekenskig u zatvor.
Da on nije slušao prijatelje iz NATO ne bi cam zemlja bila sva razrušena.
Da ne pričamo o gubicima teritorije, i mladih nevinih vojnika.

Rade Piket

pre 1 godinu

Poljska garant mira znači pristaju na ono šta su Rusi već nudili pre “ specijalne operacije” e pa dragi Ukrainci ako znate da sabirate i oduzimate, najmanje sto možete da uradite Zekenskig u zatvor.
Da on nije slušao prijatelje iz NATO ne bi cam zemlja bila sva razrušena.
Da ne pričamo o gubicima teritorije, i mladih nevinih vojnika.

Tadija

pre 1 godinu

@Sada Srbi su većinski uz Ruse i to je činjenica, ali ne zato što ne znam ni ja koliko vole Ruse, jer ruku na srce i oni kao i svi ostali gledaju samo svoje interese, već Srbi ne vole zapad, a naročito Ameriku i Britaniju, a veoma su dobro svesni da ovde Rusi ratuju protiv celog zapada, a ne samo Ukrajine. Ta činjenica je suštinska i podržka Rusiji je razumljiva, jer nas je taj isti Nato pakt bombardovao 1999, priznao Kosovo kršeći sve moguće norme međunarodnog prava, a sada pričaju kako se mora poštovati teritorijalni integritet Ukrajine. Oni su ti koji su otvorili pandorinu kutiju i sada više nema nazad. Pored toga, toliku količinu licemerja niko pametan ne može progutati. Znači bilo je u redu kada su Srbi proterani iz Hrvatske, bilo je u redu kada su Kosovu dali nezavisnost, nije u redu da Republika Srpska bude nezavisna itd. Pa ko normalan ovo može da prihvati? Lično nisam rusofil, daleko od toga i uvek kažem daleko im lepa kuća, ali ako ih poredim sa ovim zapadnim licemerima, moje srce je na njihovoj strani. Srbija treba da ostane neutralna i ne treba da podržava ni jedne ni druge, jer ako ništa drugo, pojma nemamo šta se u Ukrajini sve dešavalo, šta se dešava i šta će se dešavati, a naročito ne treba verovati zapadnoj propagandi, jer smo je na svojoj koži osetili.

Džoni

pre 1 godinu

Ja ne mogu da se nacudim kako ovi Rusi nisko lete! Kod nas se NATO nije spuštao ispod 10km, a helikoptere Im nije padalo na pamet da upotrebe! Da li Rusi to rade jer Ukrajina još uvek ima PVO za sve visine, ili su jednostavno ludi, meni nije jasno..
(Čačanin, 30. maj 2022 10:10)

Rusi jednostavno na rat i na gubitke gledaju drugačije od Zapada. Zapad napada isključivo onda kada je siguran da će gubici i u ljudstvu i u tehnici biti minimalni (pogledajte sve novije "ratove" koje su vodili Amerikanci), znači dobro promisle pre nego se upuste u sukob dok eto Rusi napadnu jednu od površinski najvećih država u Evropi od 44 miliona stanovnika sa veoma respektabilnom vojnom silom. I to ne udarima iz vazduha nego invazijom tj prsa u prsa! Pričao mi je pokojni deda da im je prilikom oslobađanja Beograda neko nemačko mitraljesko gnezdo pravilo ozbiljne probleme u napredovanju i dok su ovi naši svi zakucani za zemlju razmišljali šta da rade Crvenoarmejci su jurišali sa bombama u rukama kao osice na taj bunker. Kada su im ovi naši rekli da stanu, da se zaklone jer ginu uludo njihov odgovor je bio da će jedan doći do njih i ubaciti bombu. Deda kaže da ih je sigurno desetak poginulo pokušavajući dok jedan stvarno nije prišao i uništio bunker? Njima život ništa nije predstavljao.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 1 godinu

Zelenski smenio šefa sigurnosti; "Mislio je samo na sebe"




Zadnji put kada je Rus pošao u rat pešadijom Adolf Hitler je izvršio samoubistvo…

MileR

pre 1 godinu

Kako mi je lepo pročitati vest kako lideri EU nešto pričaju o jukraini.
A imaju uticaj na situaciju u jukraini kao ja.
Nije Rusija Luckemburg da uvažava mišljenja evropskih činovnika.

Zvezdaš iz Hrvatske

pre 1 godinu

Ukrajinska vojska jučer je dva puta pokušala kontrofanzivu u khersonskoj regiji. Odbijena su oba napada, uz uništenu ukrajinsku tehniku i preko 200 stradalih ukrajinskih vojnika (nema za sada informacija o ranjenima).

Talijanski general Leonardo Tricarico, izjavio je da EU mora odustati od lude ideje i maštanja o pobjedi nad Rusijom, te da moraju prisiliti Ukrajinu da odustane od daljnjeg provociranja Rusije.

Dogovor EU o zabrani uvoza ruskog plina i nafte, je propao.

Grčka čačka Tursku, Poljska čačka cijelu EU, 70% Talijana protiv slanja oružja Ukrajini, Njemačka malo bi, malo ne bi, Francuzi zbunjeni i ošamućeni... Cijene po EU divljaju.

65% Amerikanaca ima negativno mišljenje o Bidenu.

Ukrajinski vojnici traže da se likvidiraju zastupnici parlamenta koji su otišli preko granice, isto kao što se likvidiraju vojnici pri pokušaju dezertiranja.

Jedini jučerašnji ''uspjeh'' ukrajinske vojske, je granatiranje civilnih objekata u Donetsku.

Brutal Deluxe

pre 1 godinu

Rat se nastavlja i to je dobra vijest, jer rusi napreduju uz strašne gubitke, Ukraina svaki dan sve jača,sankcije stežu. Sada samo usvojiti ovaj paket sankcija za energente koji je najavljen za srijedu. I onda biti strpljiv jer rusi će sada stati sa napadima, zapad će potpuno naoružati Ukrainu, sankcije će gaziti rusiju i Ukraina će krenuti u protuofanzivu.
(Pogled u nedogled, 30. maj 2022 09:34)

Ma sve si super isplanirao osim samo jedne stvari:

Rusi neće stati... Dok na završe što su započeli... Nikada u istoriji nisu.

Sada

pre 1 godinu

Ja ne razumem koliko bolestan moras da budes da mozes da podrzis bilo koji rat i da likujes kada pobedjuje Rusija ili Ukrajina. Bez obzira ko ratuje,sa kim i zasto. Realno ginu ljudi bezveze,mahom mladi ljudi,unistavaju se celi gradovi.

Mozda ce sutra vasa deca ili roditelji tako da ginu zbog nekih idiota politicara.

Ne razumem koliko ste bolesni da uzuvate u ovome.

Јабучило

pre 1 godinu

Sudeći po ruskim podacima, Ukrajina mora da dokupi avione, helikoptere i dronove da dođe na nulu pošto su trenutno u minusu ;)

Да ли урачунаваш непрестану инострану помоћ? Украјински губици превазилазе затечено стање. Другим речима: да нема иностране помоћи, Украјина би већ била на нули.

Mitque ( objavili ili ne svejedno je )

pre 1 godinu

Pričajte, pišite te, nadajte se ali na kraju mislim da je svima to sada mnogo jasnije da Ukrajina gubi rat i da im je vojska pred rasulom….

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 1 godinu

Rat se nastavlja i to je dobra vijest, jer rusi napreduju uz strašne gubitke, Ukraina svaki dan sve jača,sankcije stežu. Sada samo usvojiti ovaj paket sankcija za energente koji je najavljen za srijedu. I onda biti strpljiv jer rusi će sada stati sa napadima, zapad će potpuno naoružati Ukrainu, sankcije će gaziti rusiju i Ukraina će krenuti u protuofanzivu.
(Pogled u nedogled, 30. maj 2022 09:34)




Prvi put u životu čujem da zemlja koju sravnjavaš sa zemljom svaki dan bude sve jača? Rusi energente mogu izvoziti u Indiju, Kinu i na istok. Na takvom su geografskom području da ne zavise od sankcija EU, dok EU bez ruskih energenata za par godina bi bila na nivou plemena u centralnoj Africi. Zašto ne uvode embargo na rusku naftu?! Ko koči?! Inače jedina stvar u svoj priči da više Evropa neće dobijati energente za bagatelu, veće će sve papreno plaćati. Videćemo kako će se sve to odraziti na ekonomiju zapadnih zemalja? Videćemo kako će narod u zapadnoj Evropi podneti da budu Srbi ko zna koliko decenija pred nama bez dobrih plata i blagostanja…

joca

pre 1 godinu

Jedva cekam "specijalnu vojnu akciju NATO" u Rusiji!
(MileMilicajac, 30. maj 2022 08:02) # Link komentara

Mile nadam se da ti se zelja nikad nece ostvariti , inace cemo svi od tog trenutka odbrojavati poslednje sate , eventualno dane naseg postojanja na planeti .
Kad si toliko militantan i suicidan trk u Ukrajinu , tamo je prava svrha tvog zivota .
EU umesto da gasi pozar doliva benzin na njega da ga jos vise rasplamsa , gde nestade ono njihovo cuveno ' pozivamo obe strane ' koje su obilato koristili kad smo mi u pitanju ?
Ovaj rat je pokazao kakva je u stvari ta tvorevina , nesposobna , cak joj i bivsa clanica soli pamet .
Nisam cuo da je bilo ko od njih pozivao na mir vec se svi utrkuju ko ce vise oruzja da dostavi Ukrajini i produzi rat ...

Pero

pre 1 godinu

"Jedva cekam "specijalnu vojnu akciju NATO" u Rusiji!
(MileMilicajac, 30. maj 2022 08:02) # Link komentara"


Da imaš pameti znao bi da u tom ratu ne bi bilo pobednika i da bi to bio kraj ljudske vrste.

Mr Majestyk

pre 1 godinu

moraju prisiliti Ukrajinu da odustane od daljnjeg provociranja Rusije.
(Zvezdaš iz Hrvatske, 30. maj 2022 08:32)

Brate mili... Ruska vojska u aktivnom pokušaju okupacije Ukrajine, a ti pričaš o nekakvim ukrajinskim provokacijama. Rusofilija definitivno izaziva slepilo i opšti pad IQ.

Гиле

pre 1 godinu

Појачање Руских удара вероватно везано за давање ракета Украјни. Те ракете могу мало ослабити Русе али тешко да могу одлучити победника. Могу само повећати број жртава на обе стране. Вероватно је то и циљ.

DaLanik

pre 1 godinu

@Mr Majestyk: ne lazi. Rusi samo brane etničke Ruse u Ukrajini. nema price o bilo kakvoj okupaciji, samo tvoj mozak je ispran zapadnom propagandom.

Gospodar Zarin

pre 1 godinu

I...šta bi sa vašom petstotom "kontraofanzivom", ovog puta na Herson!? Ništa, naravno. Žali Bože izginulih za fotelju Zelenog&Co.

Čačanin

pre 1 godinu

Ja ne mogu da se nacudim kako ovi Rusi nisko lete! Kod nas se NATO nije spuštao ispod 10km, a helikoptere Im nije padalo na pamet da upotrebe! Da li Rusi to rade jer Ukrajina još uvek ima PVO za sve visine, ili su jednostavno ludi, meni nije jasno..

kole

pre 1 godinu

Sada Srbi su većinski uz Ruse i to je činjenica, ali ne zato što ne znam ni ja koliko vole Ruse, jer ruku na srce i oni kao i svi ostali gledaju samo svoje interese, već Srbi ne vole zapad, a naročito Ameriku i Britaniju, a veoma su dobro svesni da ovde Rusi ratuju protiv celog zapada, a ne samo Ukrajine. Ta činjenica je suštinska i podržka Rusiji je razumljiva, jer nas je taj isti Nato pakt bombardovao 1999, priznao Kosovo kršeći sve moguće norme međunarodnog prava, a sada pričaju kako se mora poštovati teritorijalni integritet Ukrajine. Oni su ti koji su otvorili pandorinu kutiju i sada više nema nazad. Pored toga, toliku količinu licemerja niko pametan ne može progutati. Znači bilo je u redu kada su Srbi proterani iz Hrvatske, bilo je u redu kada su Kosovu dali nezavisnost, nije u redu da Republika Srpska bude nezavisna itd. Pa ko normalan ovo može da prihvati? Lično nisam rusofil, daleko od toga i uvek kažem daleko im lepa kuća, ali ako ih poredim sa ovim zapadnim licemerima, moje srce je na njihovoj strani. Srbija treba da ostane neutralna i ne treba da podržava ni jedne ni druge, jer ako ništa drugo, pojma nemamo šta se u Ukrajini sve dešavalo, šta se dešava i šta će se dešavati, a naročito ne treba verovati zapadnoj propagandi, jer smo je na svojoj koži osetili.
(Tadija, 30. maj 2022 11:45)

Tadija, nisu Srbija i srpsko iskustvo merilo za istorijski dogadjaje.
Znači po tebi da ma koliko Zapad bio u pravu, zapadna civilizacija superiorna, a NATO suštinski odbrambeni savez, Srbi treba, protiv svog interesa, da krenu u inat pogrešnim putem zato što su bili žrtve nečije politike (čitaj Milošević) i ljuti su.
A što se propagande tiče, veruj da je ruska hiljadu puta gora i opakija od zapadne.

Oliver

pre 1 godinu

I najvecem naivcu je jasno da Poljska zeli da pripoji zapadnu Ukrajinu sa Lavovom i tako ušićari u ovom ratu. Naivni Ukrajinci ce ostati bez drzave- istok i jug idu Rusiji,zapad Poljskoj.

Miloš

pre 1 godinu

@Aparthejd - a poštuje li se Helsinški sporazum iz 1975.?
A poštuje li Ukrajina preuzetu neutralnost?
I konačno pitanje za tebe: vrijede li međunarodni sporazumi jednako za sve, ili su neki ipak jednakiji?

bla

pre 1 godinu

'Poljska spremna da postane garant bezbednosti Ukrajine'
koliko su oni nerealni je zabrinjavajuce. pa rusi su vec odbili da bilo koja zemlja kolektivnog zapada bude garant mira u ukrajini. minski sporazumi su pokazali da im se ne moze verovati. eu da prihvati realnost na terenu i realnost svoje ekonomije, a elenski i ekipa ce sami pregovarati sa Rusijom i prihvatiti sta im se kaze.

joe

pre 1 godinu

da li neko stvarno veruje da će putin u hag, da će nato ući u rusiju, da će ukrajina dobiti rat,da će rusi dobiti rat, da će rusi osvojiti nešto na zspadu? pa nije to mala srbija već velika nuklearna sila rusija i protiv nje nato savez. tu nema pobednuka već zamrzavanja rata ili nuklearnog uništenja planete.

Petar

pre 1 godinu

Ja ne mogu da se nacudim kako ovi Rusi nisko lete! Kod nas se NATO nije spuštao ispod 10km, a helikoptere Im nije padalo na pamet da upotrebe! Da li Rusi to rade jer Ukrajina još uvek ima PVO za sve visine, ili su jednostavno ludi, meni nije jasno..
(Čačanin, 30. maj 2022 10:10)

Da bi bombardovao sa 10km moras da koristis pametne bombe. Rusi su ocigledno tanki sa tim, jasnije sada?

Možda je nešto drugo

pre 1 godinu

Sudeći po podacima koje plasiraju Ukrajinci većina ruskih vojnika je pobijena...ostalo ih je samo nekoliko.
(Fenomen, 30. maj 2022 12:47)

Sudeći po ruskim podacima, Ukrajina mora da dokupi avione, helikoptere i dronove da dođe na nulu pošto su trenutno u minusu ;)

I jedni i drugi lažu za medalju i kriju svoje prave gubitke kao zmija noge.

Stice do Haga

pre 1 godinu

Kako je Drug Putin krenuo, stice do Haga, bez ispaljenog metka, samo sa jednim helihopterom, kao pok. Milosevic! Mozda cak dobije i celiju od pok. Milosevica? To bi bila dobra karma!

mario

pre 1 godinu

"Za naše borce nije bilo problema da se izbore sa ovim šejtanima i sledbenicima satanizma u Mariupolju, naši borci su to radili sa velikim apetitom", rekao je Dudajev.
Tipično islamsko razmišljanje,a oni su svi fanatici i teroristi.

Aparthejd

pre 1 godinu

'Poljska spremna da postane garant bezbednosti Ukrajine'
koliko su oni nerealni je zabrinjavajuce. pa rusi su vec odbili da bilo koja zemlja kolektivnog zapada bude garant mira u ukrajini. minski sporazumi su pokazali da im se ne moze verovati. eu da prihvati realnost na terenu i realnost svoje ekonomije, a elenski i ekipa ce sami pregovarati sa Rusijom i prihvatiti sta im se kaze.
(bla, 30. maj 2022 09:32)
A šta je sa Budimpeštanskim sporazumom koji je potpisan 1994g? Jel ga ispoštovala Rusija?

bl

pre 1 godinu

Rusija trenutno nema nikoga sa ukrajinske strane,a ko je dobio ovlašćenje od strane Amerike da može kvalitetno pregovarati. Nažalost dok god je tako ovome nema kraja. Amerika će sprečavati bilo kakav dogovor,a koji nije po njihovim planovima. Zelenski je trenutno samo produžena ruka Amerike i NATO pakta. Možda bi čovjek i pokušao nešto kako bi spasio što se spasiti da ali su mu svezane ruke.

Bosna

pre 1 godinu

Realno nece se ovaj rat zavrsiti u klasicnom smislu jer Rusija ne postuje zvanicne granice. Zapad ce im drzati sankcije a sukob ce biti zamrznut poput Nagorno Karabaha nekad. EU radi na alternativnim dobavljacima nafte i gasa, to ce potrajati oko 3 do 5 godina a za to vrijeme ce vjerovatno raditi na naoruzavanju Ukraine na neki novi nivo. Ukr ce biti Nato po svemu osim sto zvanicno i formalno nece biti clan. Dakle jednog dana kada EU u potpunosti bude nezavisna od ruskih energenata Ukr bi mogla da izazove novi rat, treci svjetski ili se sukob tada seli u Aziju, da se uradi destabilizacija Kine i Rusije. Miru nikad kraja.

LicImUri

pre 1 godinu

@Rade Picket
Pa jeste, da smo i mi lepo pristali na američke zahteve, ne bi bili bombardovani i ne bi nam zemlja bila razrušena.
Jel to hoćeš da kažeš?

Majstor Ringo

pre 1 godinu

Ono ko Komrakov@

Pa sad bas za dve nule nije, malo si ga preterao drug, ali za jednu nulu sigurno jeste.
I sam Peskov je priznao onomad kad su ga pitali za gubitke, nije dao tacan broj ali je rekao, da Rusija ima znacajne gubitke.

Pogled u nedogled

pre 1 godinu

Rat se nastavlja i to je dobra vijest, jer rusi napreduju uz strašne gubitke, Ukraina svaki dan sve jača,sankcije stežu. Sada samo usvojiti ovaj paket sankcija za energente koji je najavljen za srijedu. I onda biti strpljiv jer rusi će sada stati sa napadima, zapad će potpuno naoružati Ukrainu, sankcije će gaziti rusiju i Ukraina će krenuti u protuofanzivu.

lignjoslab

pre 1 godinu

@petar.
Te Pametne bombe gotovo ni jedno nase vozilo nije pogodilo sem pokretnih radara kada ostanu ukljucemo predugo.. Bukvalno ni jedan tenk, niti jedno borbeno vozilo sa tih visina nisu pogodili. zato su i presli na infrastrukturu.
mi nismo imali nikakav Pvo za te visine i prakticno su mogli bez straha da nas bombarduju. A iskreno sa tih visina nasoj vojsci su mogli samo infrastrukturu da pogađaju. Razlika u opremljenosti naše i ukrajinake vojske je neuporediva, a da ne kazem da im je i avijacija obnovljena poslednjih dana. Mi smo imali 4 mig29 sa daleko slabijom opremom, a oni su samo juce napali Ruse sa 5 migova vrv 10 puta bolje opremljenih od nasih. Imali su poprilican broj S300 sistema kojima 10 km nije problem, mi bukvalno niti jedan. Da li mislis da bi napadali sa po 60 aviona prvi dan da smo imali nekoliko s300, pa oborili bi im 10aviona taj dan. Ne bi promenili vrv nista jer bi nam ih i unistili, ali bi sigurno bili oprezniji. Poslednje nedelje su Ukrajincima odjednom pojavili i avioni mig29 i Su25 koje su dobili od istocno evropskih zemalja, samo su te zemlje naucile lekciju da to ne objavljuju na sva zvona.. Na kosovu su se Ameri posle i spuštali sa A10, jer nase igle su bile daleko malobrojnije i slabije od stingera koje su ukrajinci dobili i gomila A10 je lako se vracala u bazu čak iako su pretrpeli štetu. Mogao si kamenom da ih gađas koliko su nisko leteli i opet nismo imali čim da ih oborimo. a da ne govorimo da ni jedan radar nismo smeli da upalimo u tim danima dok Ukrajina ima ceo Nato sistem osmatranja i podatke u realnom vremenu od namodernije vojske na svetu.

nomen nescio

pre 1 godinu

Bosna

Samo nastavi da sanjaš, ode Ukrajina kako je i došla, eto šta će biti. Doduše, s obzirom da su i Ukrajina i Bosna egzistencijalno zavisne od opadajuće moći Zapada zabrinutost je jako razumljiva. Pa i utakmica ima drugo poluvreme, you should know that, Mr Bosna.

nomen nescio

pre 1 godinu

Sa velikih visina se napadaju samo fiksne mete, avijacija za podršku - ona koja napada vojsku na položajima mora da leti veoma nisko - nema šanse da se nešto što se nin stop pomera i maskira uopšte i primeti sa 10 km visine i 30-40 km daleko.

To zapažanje o “NATO napadima sa 10 km visine” je napravio neko ko nije video Kosovo u životu, tamo su A-10 brisali na možda 50 metara

kole

pre 1 godinu

Sada Srbi su većinski uz Ruse i to je činjenica, ali ne zato što ne znam ni ja koliko vole Ruse, jer ruku na srce i oni kao i svi ostali gledaju samo svoje interese, već Srbi ne vole zapad, a naročito Ameriku i Britaniju, a veoma su dobro svesni da ovde Rusi ratuju protiv celog zapada, a ne samo Ukrajine. Ta činjenica je suštinska i podržka Rusiji je razumljiva, jer nas je taj isti Nato pakt bombardovao 1999, priznao Kosovo kršeći sve moguće norme međunarodnog prava, a sada pričaju kako se mora poštovati teritorijalni integritet Ukrajine. Oni su ti koji su otvorili pandorinu kutiju i sada više nema nazad. Pored toga, toliku količinu licemerja niko pametan ne može progutati. Znači bilo je u redu kada su Srbi proterani iz Hrvatske, bilo je u redu kada su Kosovu dali nezavisnost, nije u redu da Republika Srpska bude nezavisna itd. Pa ko normalan ovo može da prihvati? Lično nisam rusofil, daleko od toga i uvek kažem daleko im lepa kuća, ali ako ih poredim sa ovim zapadnim licemerima, moje srce je na njihovoj strani. Srbija treba da ostane neutralna i ne treba da podržava ni jedne ni druge, jer ako ništa drugo, pojma nemamo šta se u Ukrajini sve dešavalo, šta se dešava i šta će se dešavati, a naročito ne treba verovati zapadnoj propagandi, jer smo je na svojoj koži osetili.
(Tadija, 30. maj 2022 11:45)

Tadija, nisu Srbija i srpsko iskustvo merilo za istorijski dogadjaje.
Znači po tebi da ma koliko Zapad bio u pravu, zapadna civilizacija superiorna, a NATO suštinski odbrambeni savez, Srbi treba, protiv svog interesa, da krenu u inat pogrešnim putem zato što su bili žrtve nečije politike (čitaj Milošević) i ljuti su.
A što se propagande tiče, veruj da je ruska hiljadu puta gora i opakija od zapadne.

Stice do Haga

pre 1 godinu

Kako je Drug Putin krenuo, stice do Haga, bez ispaljenog metka, samo sa jednim helihopterom, kao pok. Milosevic! Mozda cak dobije i celiju od pok. Milosevica? To bi bila dobra karma!

Mr Majestyk

pre 1 godinu

moraju prisiliti Ukrajinu da odustane od daljnjeg provociranja Rusije.
(Zvezdaš iz Hrvatske, 30. maj 2022 08:32)

Brate mili... Ruska vojska u aktivnom pokušaju okupacije Ukrajine, a ti pričaš o nekakvim ukrajinskim provokacijama. Rusofilija definitivno izaziva slepilo i opšti pad IQ.

Pogled u nedogled

pre 1 godinu

Rat se nastavlja i to je dobra vijest, jer rusi napreduju uz strašne gubitke, Ukraina svaki dan sve jača,sankcije stežu. Sada samo usvojiti ovaj paket sankcija za energente koji je najavljen za srijedu. I onda biti strpljiv jer rusi će sada stati sa napadima, zapad će potpuno naoružati Ukrainu, sankcije će gaziti rusiju i Ukraina će krenuti u protuofanzivu.

Petar

pre 1 godinu

Ja ne mogu da se nacudim kako ovi Rusi nisko lete! Kod nas se NATO nije spuštao ispod 10km, a helikoptere Im nije padalo na pamet da upotrebe! Da li Rusi to rade jer Ukrajina još uvek ima PVO za sve visine, ili su jednostavno ludi, meni nije jasno..
(Čačanin, 30. maj 2022 10:10)

Da bi bombardovao sa 10km moras da koristis pametne bombe. Rusi su ocigledno tanki sa tim, jasnije sada?

mario

pre 1 godinu

"Za naše borce nije bilo problema da se izbore sa ovim šejtanima i sledbenicima satanizma u Mariupolju, naši borci su to radili sa velikim apetitom", rekao je Dudajev.
Tipično islamsko razmišljanje,a oni su svi fanatici i teroristi.

Bosna

pre 1 godinu

Realno nece se ovaj rat zavrsiti u klasicnom smislu jer Rusija ne postuje zvanicne granice. Zapad ce im drzati sankcije a sukob ce biti zamrznut poput Nagorno Karabaha nekad. EU radi na alternativnim dobavljacima nafte i gasa, to ce potrajati oko 3 do 5 godina a za to vrijeme ce vjerovatno raditi na naoruzavanju Ukraine na neki novi nivo. Ukr ce biti Nato po svemu osim sto zvanicno i formalno nece biti clan. Dakle jednog dana kada EU u potpunosti bude nezavisna od ruskih energenata Ukr bi mogla da izazove novi rat, treci svjetski ili se sukob tada seli u Aziju, da se uradi destabilizacija Kine i Rusije. Miru nikad kraja.

Aparthejd

pre 1 godinu

'Poljska spremna da postane garant bezbednosti Ukrajine'
koliko su oni nerealni je zabrinjavajuce. pa rusi su vec odbili da bilo koja zemlja kolektivnog zapada bude garant mira u ukrajini. minski sporazumi su pokazali da im se ne moze verovati. eu da prihvati realnost na terenu i realnost svoje ekonomije, a elenski i ekipa ce sami pregovarati sa Rusijom i prihvatiti sta im se kaze.
(bla, 30. maj 2022 09:32)
A šta je sa Budimpeštanskim sporazumom koji je potpisan 1994g? Jel ga ispoštovala Rusija?

DaLanik

pre 1 godinu

@Mr Majestyk: ne lazi. Rusi samo brane etničke Ruse u Ukrajini. nema price o bilo kakvoj okupaciji, samo tvoj mozak je ispran zapadnom propagandom.

Rade Piket

pre 1 godinu

Poljska garant mira znači pristaju na ono šta su Rusi već nudili pre “ specijalne operacije” e pa dragi Ukrainci ako znate da sabirate i oduzimate, najmanje sto možete da uradite Zekenskig u zatvor.
Da on nije slušao prijatelje iz NATO ne bi cam zemlja bila sva razrušena.
Da ne pričamo o gubicima teritorije, i mladih nevinih vojnika.

Mitque ( objavili ili ne svejedno je )

pre 1 godinu

Pričajte, pišite te, nadajte se ali na kraju mislim da je svima to sada mnogo jasnije da Ukrajina gubi rat i da im je vojska pred rasulom….

Tadija

pre 1 godinu

@Sada Srbi su većinski uz Ruse i to je činjenica, ali ne zato što ne znam ni ja koliko vole Ruse, jer ruku na srce i oni kao i svi ostali gledaju samo svoje interese, već Srbi ne vole zapad, a naročito Ameriku i Britaniju, a veoma su dobro svesni da ovde Rusi ratuju protiv celog zapada, a ne samo Ukrajine. Ta činjenica je suštinska i podržka Rusiji je razumljiva, jer nas je taj isti Nato pakt bombardovao 1999, priznao Kosovo kršeći sve moguće norme međunarodnog prava, a sada pričaju kako se mora poštovati teritorijalni integritet Ukrajine. Oni su ti koji su otvorili pandorinu kutiju i sada više nema nazad. Pored toga, toliku količinu licemerja niko pametan ne može progutati. Znači bilo je u redu kada su Srbi proterani iz Hrvatske, bilo je u redu kada su Kosovu dali nezavisnost, nije u redu da Republika Srpska bude nezavisna itd. Pa ko normalan ovo može da prihvati? Lično nisam rusofil, daleko od toga i uvek kažem daleko im lepa kuća, ali ako ih poredim sa ovim zapadnim licemerima, moje srce je na njihovoj strani. Srbija treba da ostane neutralna i ne treba da podržava ni jedne ni druge, jer ako ništa drugo, pojma nemamo šta se u Ukrajini sve dešavalo, šta se dešava i šta će se dešavati, a naročito ne treba verovati zapadnoj propagandi, jer smo je na svojoj koži osetili.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 1 godinu

Zelenski smenio šefa sigurnosti; "Mislio je samo na sebe"




Zadnji put kada je Rus pošao u rat pešadijom Adolf Hitler je izvršio samoubistvo…

MileR

pre 1 godinu

Kako mi je lepo pročitati vest kako lideri EU nešto pričaju o jukraini.
A imaju uticaj na situaciju u jukraini kao ja.
Nije Rusija Luckemburg da uvažava mišljenja evropskih činovnika.

Sada

pre 1 godinu

Ja ne razumem koliko bolestan moras da budes da mozes da podrzis bilo koji rat i da likujes kada pobedjuje Rusija ili Ukrajina. Bez obzira ko ratuje,sa kim i zasto. Realno ginu ljudi bezveze,mahom mladi ljudi,unistavaju se celi gradovi.

Mozda ce sutra vasa deca ili roditelji tako da ginu zbog nekih idiota politicara.

Ne razumem koliko ste bolesni da uzuvate u ovome.

Brutal Deluxe

pre 1 godinu

Rat se nastavlja i to je dobra vijest, jer rusi napreduju uz strašne gubitke, Ukraina svaki dan sve jača,sankcije stežu. Sada samo usvojiti ovaj paket sankcija za energente koji je najavljen za srijedu. I onda biti strpljiv jer rusi će sada stati sa napadima, zapad će potpuno naoružati Ukrainu, sankcije će gaziti rusiju i Ukraina će krenuti u protuofanzivu.
(Pogled u nedogled, 30. maj 2022 09:34)

Ma sve si super isplanirao osim samo jedne stvari:

Rusi neće stati... Dok na završe što su započeli... Nikada u istoriji nisu.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 1 godinu

Rat se nastavlja i to je dobra vijest, jer rusi napreduju uz strašne gubitke, Ukraina svaki dan sve jača,sankcije stežu. Sada samo usvojiti ovaj paket sankcija za energente koji je najavljen za srijedu. I onda biti strpljiv jer rusi će sada stati sa napadima, zapad će potpuno naoružati Ukrainu, sankcije će gaziti rusiju i Ukraina će krenuti u protuofanzivu.
(Pogled u nedogled, 30. maj 2022 09:34)




Prvi put u životu čujem da zemlja koju sravnjavaš sa zemljom svaki dan bude sve jača? Rusi energente mogu izvoziti u Indiju, Kinu i na istok. Na takvom su geografskom području da ne zavise od sankcija EU, dok EU bez ruskih energenata za par godina bi bila na nivou plemena u centralnoj Africi. Zašto ne uvode embargo na rusku naftu?! Ko koči?! Inače jedina stvar u svoj priči da više Evropa neće dobijati energente za bagatelu, veće će sve papreno plaćati. Videćemo kako će se sve to odraziti na ekonomiju zapadnih zemalja? Videćemo kako će narod u zapadnoj Evropi podneti da budu Srbi ko zna koliko decenija pred nama bez dobrih plata i blagostanja…

Oliver

pre 1 godinu

I najvecem naivcu je jasno da Poljska zeli da pripoji zapadnu Ukrajinu sa Lavovom i tako ušićari u ovom ratu. Naivni Ukrajinci ce ostati bez drzave- istok i jug idu Rusiji,zapad Poljskoj.

Zvezdaš iz Hrvatske

pre 1 godinu

Ukrajinska vojska jučer je dva puta pokušala kontrofanzivu u khersonskoj regiji. Odbijena su oba napada, uz uništenu ukrajinsku tehniku i preko 200 stradalih ukrajinskih vojnika (nema za sada informacija o ranjenima).

Talijanski general Leonardo Tricarico, izjavio je da EU mora odustati od lude ideje i maštanja o pobjedi nad Rusijom, te da moraju prisiliti Ukrajinu da odustane od daljnjeg provociranja Rusije.

Dogovor EU o zabrani uvoza ruskog plina i nafte, je propao.

Grčka čačka Tursku, Poljska čačka cijelu EU, 70% Talijana protiv slanja oružja Ukrajini, Njemačka malo bi, malo ne bi, Francuzi zbunjeni i ošamućeni... Cijene po EU divljaju.

65% Amerikanaca ima negativno mišljenje o Bidenu.

Ukrajinski vojnici traže da se likvidiraju zastupnici parlamenta koji su otišli preko granice, isto kao što se likvidiraju vojnici pri pokušaju dezertiranja.

Jedini jučerašnji ''uspjeh'' ukrajinske vojske, je granatiranje civilnih objekata u Donetsku.

Možda je nešto drugo

pre 1 godinu

Sudeći po podacima koje plasiraju Ukrajinci većina ruskih vojnika je pobijena...ostalo ih je samo nekoliko.
(Fenomen, 30. maj 2022 12:47)

Sudeći po ruskim podacima, Ukrajina mora da dokupi avione, helikoptere i dronove da dođe na nulu pošto su trenutno u minusu ;)

I jedni i drugi lažu za medalju i kriju svoje prave gubitke kao zmija noge.

Јабучило

pre 1 godinu

Sudeći po ruskim podacima, Ukrajina mora da dokupi avione, helikoptere i dronove da dođe na nulu pošto su trenutno u minusu ;)

Да ли урачунаваш непрестану инострану помоћ? Украјински губици превазилазе затечено стање. Другим речима: да нема иностране помоћи, Украјина би већ била на нули.

bl

pre 1 godinu

Rusija trenutno nema nikoga sa ukrajinske strane,a ko je dobio ovlašćenje od strane Amerike da može kvalitetno pregovarati. Nažalost dok god je tako ovome nema kraja. Amerika će sprečavati bilo kakav dogovor,a koji nije po njihovim planovima. Zelenski je trenutno samo produžena ruka Amerike i NATO pakta. Možda bi čovjek i pokušao nešto kako bi spasio što se spasiti da ali su mu svezane ruke.

Džoni

pre 1 godinu

Ja ne mogu da se nacudim kako ovi Rusi nisko lete! Kod nas se NATO nije spuštao ispod 10km, a helikoptere Im nije padalo na pamet da upotrebe! Da li Rusi to rade jer Ukrajina još uvek ima PVO za sve visine, ili su jednostavno ludi, meni nije jasno..
(Čačanin, 30. maj 2022 10:10)

Rusi jednostavno na rat i na gubitke gledaju drugačije od Zapada. Zapad napada isključivo onda kada je siguran da će gubici i u ljudstvu i u tehnici biti minimalni (pogledajte sve novije "ratove" koje su vodili Amerikanci), znači dobro promisle pre nego se upuste u sukob dok eto Rusi napadnu jednu od površinski najvećih država u Evropi od 44 miliona stanovnika sa veoma respektabilnom vojnom silom. I to ne udarima iz vazduha nego invazijom tj prsa u prsa! Pričao mi je pokojni deda da im je prilikom oslobađanja Beograda neko nemačko mitraljesko gnezdo pravilo ozbiljne probleme u napredovanju i dok su ovi naši svi zakucani za zemlju razmišljali šta da rade Crvenoarmejci su jurišali sa bombama u rukama kao osice na taj bunker. Kada su im ovi naši rekli da stanu, da se zaklone jer ginu uludo njihov odgovor je bio da će jedan doći do njih i ubaciti bombu. Deda kaže da ih je sigurno desetak poginulo pokušavajući dok jedan stvarno nije prišao i uništio bunker? Njima život ništa nije predstavljao.

Gospodar Zarin

pre 1 godinu

I...šta bi sa vašom petstotom "kontraofanzivom", ovog puta na Herson!? Ništa, naravno. Žali Bože izginulih za fotelju Zelenog&Co.

joca

pre 1 godinu

Jedva cekam "specijalnu vojnu akciju NATO" u Rusiji!
(MileMilicajac, 30. maj 2022 08:02) # Link komentara

Mile nadam se da ti se zelja nikad nece ostvariti , inace cemo svi od tog trenutka odbrojavati poslednje sate , eventualno dane naseg postojanja na planeti .
Kad si toliko militantan i suicidan trk u Ukrajinu , tamo je prava svrha tvog zivota .
EU umesto da gasi pozar doliva benzin na njega da ga jos vise rasplamsa , gde nestade ono njihovo cuveno ' pozivamo obe strane ' koje su obilato koristili kad smo mi u pitanju ?
Ovaj rat je pokazao kakva je u stvari ta tvorevina , nesposobna , cak joj i bivsa clanica soli pamet .
Nisam cuo da je bilo ko od njih pozivao na mir vec se svi utrkuju ko ce vise oruzja da dostavi Ukrajini i produzi rat ...

joe

pre 1 godinu

da li neko stvarno veruje da će putin u hag, da će nato ući u rusiju, da će ukrajina dobiti rat,da će rusi dobiti rat, da će rusi osvojiti nešto na zspadu? pa nije to mala srbija već velika nuklearna sila rusija i protiv nje nato savez. tu nema pobednuka već zamrzavanja rata ili nuklearnog uništenja planete.

LicImUri

pre 1 godinu

@Rade Picket
Pa jeste, da smo i mi lepo pristali na američke zahteve, ne bi bili bombardovani i ne bi nam zemlja bila razrušena.
Jel to hoćeš da kažeš?

bla

pre 1 godinu

'Poljska spremna da postane garant bezbednosti Ukrajine'
koliko su oni nerealni je zabrinjavajuce. pa rusi su vec odbili da bilo koja zemlja kolektivnog zapada bude garant mira u ukrajini. minski sporazumi su pokazali da im se ne moze verovati. eu da prihvati realnost na terenu i realnost svoje ekonomije, a elenski i ekipa ce sami pregovarati sa Rusijom i prihvatiti sta im se kaze.

Гиле

pre 1 godinu

Појачање Руских удара вероватно везано за давање ракета Украјни. Те ракете могу мало ослабити Русе али тешко да могу одлучити победника. Могу само повећати број жртава на обе стране. Вероватно је то и циљ.

Miloš

pre 1 godinu

@Aparthejd - a poštuje li se Helsinški sporazum iz 1975.?
A poštuje li Ukrajina preuzetu neutralnost?
I konačno pitanje za tebe: vrijede li međunarodni sporazumi jednako za sve, ili su neki ipak jednakiji?

Pero

pre 1 godinu

"Jedva cekam "specijalnu vojnu akciju NATO" u Rusiji!
(MileMilicajac, 30. maj 2022 08:02) # Link komentara"


Da imaš pameti znao bi da u tom ratu ne bi bilo pobednika i da bi to bio kraj ljudske vrste.

Čačanin

pre 1 godinu

Ja ne mogu da se nacudim kako ovi Rusi nisko lete! Kod nas se NATO nije spuštao ispod 10km, a helikoptere Im nije padalo na pamet da upotrebe! Da li Rusi to rade jer Ukrajina još uvek ima PVO za sve visine, ili su jednostavno ludi, meni nije jasno..

Majstor Ringo

pre 1 godinu

Ono ko Komrakov@

Pa sad bas za dve nule nije, malo si ga preterao drug, ali za jednu nulu sigurno jeste.
I sam Peskov je priznao onomad kad su ga pitali za gubitke, nije dao tacan broj ali je rekao, da Rusija ima znacajne gubitke.

nomen nescio

pre 1 godinu

Bosna

Samo nastavi da sanjaš, ode Ukrajina kako je i došla, eto šta će biti. Doduše, s obzirom da su i Ukrajina i Bosna egzistencijalno zavisne od opadajuće moći Zapada zabrinutost je jako razumljiva. Pa i utakmica ima drugo poluvreme, you should know that, Mr Bosna.

lignjoslab

pre 1 godinu

@petar.
Te Pametne bombe gotovo ni jedno nase vozilo nije pogodilo sem pokretnih radara kada ostanu ukljucemo predugo.. Bukvalno ni jedan tenk, niti jedno borbeno vozilo sa tih visina nisu pogodili. zato su i presli na infrastrukturu.
mi nismo imali nikakav Pvo za te visine i prakticno su mogli bez straha da nas bombarduju. A iskreno sa tih visina nasoj vojsci su mogli samo infrastrukturu da pogađaju. Razlika u opremljenosti naše i ukrajinake vojske je neuporediva, a da ne kazem da im je i avijacija obnovljena poslednjih dana. Mi smo imali 4 mig29 sa daleko slabijom opremom, a oni su samo juce napali Ruse sa 5 migova vrv 10 puta bolje opremljenih od nasih. Imali su poprilican broj S300 sistema kojima 10 km nije problem, mi bukvalno niti jedan. Da li mislis da bi napadali sa po 60 aviona prvi dan da smo imali nekoliko s300, pa oborili bi im 10aviona taj dan. Ne bi promenili vrv nista jer bi nam ih i unistili, ali bi sigurno bili oprezniji. Poslednje nedelje su Ukrajincima odjednom pojavili i avioni mig29 i Su25 koje su dobili od istocno evropskih zemalja, samo su te zemlje naucile lekciju da to ne objavljuju na sva zvona.. Na kosovu su se Ameri posle i spuštali sa A10, jer nase igle su bile daleko malobrojnije i slabije od stingera koje su ukrajinci dobili i gomila A10 je lako se vracala u bazu čak iako su pretrpeli štetu. Mogao si kamenom da ih gađas koliko su nisko leteli i opet nismo imali čim da ih oborimo. a da ne govorimo da ni jedan radar nismo smeli da upalimo u tim danima dok Ukrajina ima ceo Nato sistem osmatranja i podatke u realnom vremenu od namodernije vojske na svetu.

nomen nescio

pre 1 godinu

Sa velikih visina se napadaju samo fiksne mete, avijacija za podršku - ona koja napada vojsku na položajima mora da leti veoma nisko - nema šanse da se nešto što se nin stop pomera i maskira uopšte i primeti sa 10 km visine i 30-40 km daleko.

To zapažanje o “NATO napadima sa 10 km visine” je napravio neko ko nije video Kosovo u životu, tamo su A-10 brisali na možda 50 metara