Aktuelno

Nedelja, 24.04.2022.

21:02

Sviđopecač - Hrvati preveli "selfi", a mi?

Izvor: RTS

Sviðopecaè - Hrvati preveli "selfi", a mi? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

136 Komentari

Sortiraj po:

malina

pre 2 godine

Meni su toliko smesne ove Hrvatski reci. Razumem vas koji ih hvalite sto odrzavaju svoj jezik, tako i treba ali mi ipak apsurdno zvuce.

Slaven

pre 2 godine

Zlatko...Hrvati jedini od Južnih Slovena imaju baš sva narečja, ekavicu i jekavicu i ijekavicu i čakavicu i štokavicu i kajkavicu i to ti jasno dokazuje da su svi južnoslovenski jezici hrvatski. Analiza gena ti isto dokazuje da su baš Hrvati taj najstariji južnoslovenski narod jer taj gen imaju u najveći odsto u Evropi šta znači da su svi Južni Sloveni zapravo Hrvati. Zato je Hrvate trebalo smanjiti ili skroz izbrisati ili staviti u starateljstvo jer jedino sa tom istinom mogu ti južni Sloveni da se ujedine a to je opasnost posle za Italijane i Germane i Francuze... Stvore zajedničku državu svih Južnih Slovena i ne nazovu je Srbija da se ne sramote pred istorijom i ne dozvole da se zove Hrvatska i nazovu je veštačkim imenom Jugoslavija.

Jezik

pre 2 godine

Hrvati su bili 800g u Austrougarskoj a imaju manje od 1% mađarizma, Srbi imaju oko 35% turcizma. Zašto da Srbi štite vizantijsku ćirilicu i svoj u 500g poturčeni hrvatski jezik, a polako gube i pismo i jezik? Poturčeno "Hrvatsko cvijeće", koje se naziva Bošnjacima, bar ponosno veliča svoje turcizme...
Istorija-povijest, Geografija-zemljopis, Zvanično-službeno, Hiljada-tisuća, Obezbeđenje-osiguranje, Porodica-obitelj, Vaspitanje-odgoj, Komšija-susjed, Hleb-kruh, Penzija-mirovina, Direktor-ravnatelj, Kancer-rak, Štampa-tisak, Saobraćaj-promet, Flaša-boca, Gas-plin, Trotoar-nogostup, Šarafciger-odvijač, Frižider-hladnjak, Šnicla-odrezak, Pištolj-samokres, Mitraljez-strojnica, Kundrak-usadnik, Nišan-ciljnik, Šaržer-spremnik, Lenjir-ravnalo, Amanet-zavjet, Oluk-žljeb, Kajiš-opasač, Brus-grudnjak, Jelek-prsluk, Barjak-stijeg, Kasa-blagajna, Kajmak-vrhnje, Pasulj-grah, Šerpa-teća, Supa-juha, Pazar-tržnica, Ćebe-pokrivač, Ekser-čavao, Kapija-porta, Pantalone-hlače, Paradajz-rajčica, Kašika-žlica, Česma-slavina, Sunđer-spužva, Ortak-suradnik, Bakšiš-napojnica, Dželat-krvnik, Avet-utvara, Apoteka-ljekarna, Bešika-mjehur, Fabrika-tvornica, Selfi-sebić, Ekran-zaslon, Sekretarica-tajnica, Bekstejdž-zapozorje, Tastatura-tipkovnica, Ležeći policajac-uspornik, Vakcina-cjepivo, Pandemija-velepošast, Dezinficijans-raskuživač, Respirator-dišnik, Influenser-utjecajnik, Frontmen-predvodnik, Fudbal-nogomet, Golman-vratar, Ofsajd-zaleđe, Penal-jedanajesterac, Faul-prekršaj, Selektor-izbornik

wer

pre 2 godine

Srbi cekaju da Turci odluce kako ce prevesti pa samo preuzmu, kao i uvijek.
(nogomet, 24. april 2022 23:14)

pa to,
ona vi samo preuzmete od nas,
i dobijete sve na gotovo kao sto ste navikli :)

Zlatko

pre 2 godine

Hrvati nemaju svoj jezik, vec pricaju srpski. Zato izmisljaju na silu neke smesne, Frankestajn reci kojima se i sami smeju. Mi nemamo taj problem jer imamo jedan od najstarijih i najbogatijih jezika na svetu, pa nam nije problem da prihvatimo strane reci za tehnoloske novotarije koje su drugi izmislili.

Gaginho

pre 2 godine

Da nismo jagnjad za klanje, i da imamo nanogram iskonskog ponosa, da se ne pozivamo na Hristovo praštanje, Hrvati su se barem tri puta debelo zadužili kod nas Srba, DEBELO, tako da....ne znam. S u vezi reči, jezika, prvo ( evo i ja) treba da konačno pišemo svojim pismom, ćirilicom, Bugari se ne stide svoje varijante ćirilice, Severni Makedonci takođe, Grci insistiraju na svom pismu! A mi ?

Matori Kesa

pre 2 godine

Sve je to veoma zanimljivo - po nalogu se prave reci da se unisti veza sa srpskim jezikom - pa negde su i uspeli - fantasticna zamena za svima poznatu i jasnu rec - Svaler - napravili su novokovanicom - van doomni do.ebnik ! Skidam kapu !

rečnik

pre 2 godine

Da se malo našalim, mi kažemo oluk, a oni okolokućni tesnopiš... To je kovanica od 2 x po dve spojene reči...
(Stojan, 24. april 2022 22:41)

Ajde ne lupetaj gluposti!

Šumadinac

pre 2 godine

Srbi cekaju da Turci odluce kako ce prevesti pa samo preuzmu, kao i uvijek.
(nogomet, 24. april 2022 23:14)

Za početak mi imamo svoj jezik, što za vas ne može da se kaže. Toliko ste jadni i bedni i toliko vas vole vaše gazde da su vam dale da vam jezik bude unakažen Srpski.
(Švaler, 24. april 2022 23:39)

Bre bosanski pravoslavac da nas Srbijance uči srpski jezik, nek mu Bog pomogne.
Veliki Srbin a koristi reč "švaler" francuskog porekla, pametnom dosta.

Trovach

pre 2 godine

Ne razumem toliku mrznju prema Hrvatima kod nekih. Po ocu sam Hrvat, a mama mi je Srpkinja, rodjen sam u Srbiji i lojalan sam gradjanin. Cak i govorim srpski jer sam tako navikao. Niko, po mom govoru, ne bi ni pomislio da sam Hrvat, ali kada bi takav umobolnik saznao sta sam, automatski bi me mrzeo iako mu nista nazao nisam nacinio.

LudoVreme

pre 2 godine

Srbi cekaju da Turci odluce kako ce prevesti pa samo preuzmu, kao i uvijek. 
(nogomet, 24. april 2022 23:14)

Kada lupiš i ostaneš živ. Reč iz tvog nika ste takođe uzeli od nas. Reč "nogomet" se prvi put pojavila u Politici dvadesetih godina prošlog veka. Par godina nakon toga se počela upotrebljavati u Zagrebu a kasnije se tu i odomaćila. Za razliku od Hrvatske, u Srbiji nije nikada zaživela već je prihvaćena naša reč izvedena iz reči koja u engleskom jeziku označava tu igru. Vidiš, nisu sve reči u srpskom jeziku turcizmi, čak naprotiv, ima reči koje su i Turci uzeli od nas. To je u redu, pošto smo im u Instabulu i izgradili prvi funkcionalna vodovod...

Lav

pre 2 godine

A rusi ima za avion samaljot tj. samolet jer samoleti. Vrtaljot je helikopter jer se vrti i leti. Vazduhoplov je inspirisan brodovima. Tako Vazduhoplov treba da pristaje u vazdušnu luku koja je drugi naziv za aerodrom. Ali kako hrvatski hoće da korsti isto što i drugi jezici. Najveći uticaj na kovanice ima nemački. Nemci kad bi mogli gurnuli cele rečenice u jednu reč.

@ Švaler

pre 2 godine

Srbi cekaju da Turci odluce kako ce prevesti pa samo preuzmu, kao i uvijek.
(nogomet, 24. april 2022 23:14)

Za početak mi imamo svoj jezik, što za vas ne može da se kaže. Toliko ste jadni i bedni i toliko vas vole vaše gazde da su vam dale da vam jezik bude unakažen Srpski.
(Švaler, 24. april 2022 23:39)

Izgleda da si u skoli propustio neke casove svog jezika.

Јабучило

pre 2 godine

На тему самокреса: тај израз је био и део српског језика, као и кратко време картечница (митраљез). Само што ми имамо обичај да се наших речи одрекнемо, јер нам, ваљда, туђе боље звуче. И тако, занимљиво, народ који се стално борио за слободу од туђина (и коме је земља и данас делом под страном влашћу) подлеже туђем културном утицају. Наравно, када су речи нове у искуству, често се туђа реч лако прими . Има више разлога, да их не набрајам. Али Хрвати се боље од нас труде да језичко благо задрже словенским. Деведесетих су прошли кроз дечје болести тог поступка, претераног и непотребног похрваћивања по сваку цену, па су дошли и до врло прихватљивих решења попут успорник (лежећи полицајац), запозорје (хинтербина, бекстејџ) и сличних, укључујући и тај себић.

oZon

pre 2 godine

Srbi cekaju da Turci odluce kako ce prevesti pa samo preuzmu, kao i uvijek.
(nogomet, 24. april 2022 23:14)

Nakon toga Hrvati preuzimaju tu srpsku reč i tvrde da je tisucu godina ta reč hrvatska.

Sinu tisućljetne kulture.

Roćevac

pre 2 godine

Pa pojedine se reči ne mogu doslovno prevesti. Kako u našem jeziku,tako ni na drugim jezicima. Te se reči čuvaju kakve jesu ili se asimiluju. Ta se reč vremenom zahvaljujući upotrebi u svakodnevnom govoru postaje deo rečnika jednog jezika.
Imamo bogat rečnik, imamo svoje izraze a koristimo tuđe za isti. Na primer kuća na etažima. Imamo sprat.

Mr. maxi

pre 2 godine

Jezik lingvistima. Da ne pametujem previše. Meni je smešno što hrvati prevode engleske reči koje su im već u upotrebi i tako grade hrvatski jezik, a dok pričaju svaka druga im je engleska reč iako za nju već imaju reč na srpsko/hrvatskom.

Davor

pre 2 godine

Hrvatski jezik je puno razvijeniji od srpskog. Najviše se to očituje u pjesništvu, a tome si pročitajte pokoji članak na internetu gdje srpski književnici to priznaju i pojašnjavaju. Ja kao jezični amater uviđam neiskazivu razliku naša dva jezika. Nije stvar samo u "mleku i mlijeku"...:)
Nekoliko primjera ću navesti neki drugi put, a za sada kažem da naši jezikoslovci puno više rade na jeziku nego vaši. Hrvatski jezik je dinamičan, uvode se i bruse novine, one lošije odlaze u zaborav a najbolje se implementiraju i ostaju.

Komša

pre 2 godine

Pokušali su da uvedu i reč "zrakomlat" (helikopter) pa nije prošlo. Hit trip Hr uredjivačke politike. Posle zrakomlata, ništa me.ne može iznenaditi.
(...ni oduševiti., 24. april 2022 23:38) 

Mislim da nije problem zameniti neku tudjicu rešenjem iz nekog slovenskog jezika - recimo "kopačka" je češka reč (kopati - šutirati) ali Hrvati baš umeju da sklepaju rogobatne reči. Često im se dešava,mada nekad i "nabodu" (npr nogomet je logična ,jasna reč)
Helikopter Rusi kažu vrtoljot,Bugari vrtolet,Česi vrtulnik...Zar nije lakše uzeti neko od tih rešenja nego sklepati zrakomlat ?

Vera

pre 2 godine

Zvanično još NISU prihvatili novu reč za selfie, još su samo predlozi svojić ili sebić ili samoslik...govorilo se da poneđuje svojić ali još nije zvanično ili službeno...skrinšot je uslik.

eto

pre 2 godine

švaler@ pogledaj i pročitaj nesto starije od Vuka u Srbiji i u Hrvatskoj pa ces vidjeti gdje sta mozes naci i razumjeti i bit ce ti jasno ili bas ako volis mitove onda nediraj nista

lily

pre 2 godine

ja na primer dobijem nalet tecnog otpada kad vidim sve ove zagrade. sta ce vam ta objasnjenja u njima? ako zelis neku misao da iskazes, izrazi je u recenici. a ne datko neke pojmove sa neba da ubacujute u zagrade pa sad kontaj na sta se odnose.

mareadriaticum

pre 2 godine

To je kovanica od 2 x po dve spojene reči...
(Stojan, 24. april 2022 22:41)

Jako si pametan i obrazovan. Hrvatska riječ za to je žlijeb.

kukuruz kokicar

pre 2 godine

(HanSolo, 24. april 2022

Pričaj u svoje ime a ne u množini. Tebi ako se toliko to svidja, idi bre tamo pa zajedno lupetajte reči neke.

Puh

pre 2 godine

sv[oja][f]otka - svotka.
Ne zvuci gluplje od gorepomenutih predloga - ali se izgovara jednako lako i tecno kao selfi.
P.S. Nisam sa Filoloskog.

drmr

pre 2 godine

Pa oni unapređuju svoj jezik.. Šta mi radimo.. Smejemo se hrvatijancima.. Tolko o nama.. Samo posrbimo strane reći i to je kao kul.. Smešni smo.. Kod nas nema prosperiteta ni u jeziku.. Sve turske reči još ni ne probamo da promenimo.. A pravimo se "pametni" na hrvatijanske nove reći.. Glupi smo da glupljih nema u Evropi..
(HanSolo, 24. april 2022 21:58)

jedino sto mi je odvratnije od hrvata je hrvat koji glumi Srbina...

Стрелац

pre 2 godine

Хрвати су мудрији. Ми имамо толико туђица да се наш језик губи, нестаје, а са њиме и наш идентитет. Наша деца и не знају да за многе речи које свакодневно користе су заправо туђице, док се ми смејемо Хрватима који изналазе нове речи, и тако чувају језик, идентитет.

Jezikoslovac

pre 2 godine

Izmisljanje novih reci najbolje svedoci o "tisucljetnoj" kulturi.Ta potreba da imaju "svoj" jezik, nerazumljiv Srbima, isto kao i milogorci, samo pokazuje ispraznost njihovih "kultura". Ono sto je dobro jeste da za 100 godina nece razumeti sta danas pisu, pa ce biti jasno ciji je srpski jezik!

drmr

pre 2 godine

hrvati...sta drugo od njih i da ocekujes!!!
(Huan Pablo Don Fernando, 24. april 2022 21:23)
Šta očekivati? Kulturu, nauku… malo li je? Mi samo prigovaramo a lenji smo da se brinemo za sopstveni jezik. Hrvati nam lepo očitaše lekciju.
(Maja, 24. april 2022 22:30)
mozda su tebi ocitali lekciju... Ja ih se gnusam...

Slovenac

pre 2 godine

Probao je Vuk spasiti srpski jezik, ali nije uspeo. Po danasnjim komentarima se moze videti zasto. Jer turski pobornici stite turske, umesto da stite reci slovenskog porekla. Lepo vam je Djole rekao. Pricate iskvarenu verziju hrvatskog, tz. srpski.

Zbogom

pre 2 godine

ovi lingvisti koji kao nešto ismijavaju hrvatski jezik pretpostavljam da su većinom rusofili koji ismijavaju ruse i njihov slavenski jezik i naziv za avion/самолет itd...
pitanje za iste koji govore kako je hrvatski jezik neki plagijat srpskog... kako se na srpskom ka¿e historija? geografija? fudbal? decembar? zašto vam je nogomet fudbal a rukomet nije hendbal?
mislim, mogao bih tako do jutra ali nema smisla i napokon ako ste toliko pismeni pa pišete onako kako se čita, zašto fudbal nije futbal? općepoznata stvar jest da je fud/hrana/klopa a fut/noga, ne?
mo¿e bit da je u Srbiji McDonalds fast fut restoran(??)
kazete da ste slaveni a podsmijevate se slavizmima i forsirate turcizme čak i germanizme; odvijač -šrafciger, vjetr. staklo -šoferšajbna, perilica rublja -vešmašina...

hrvatski je neusporedivo vjerniji staroslavenskim korjenima, hrvatski jezik je puno više hrvatski nego je srpski srpski.

Kao kakao

pre 2 godine

Pa oni unapređuju svoj jezik.. Šta mi radimo.. Smejemo se hrvatijancima.. Tolko o nama.. Samo posrbimo strane reći i to je kao kul.. Smešni smo.. Kod nas nema prosperiteta ni u jeziku.. Sve turske reči još ni ne probamo da promenimo.. A pravimo se "pametni" na hrvatijanske nove reći.. Glupi smo da glupljih nema u Evropi..
(HanSolo, 24. april 2022 21:58) # Link komentara

Komšo, odalo te ovo ć u reći. Kod nas se kaže reči, množina od reč. Ali samo polako, pohvalno je da učiš srpski.

Јабучило

pre 2 godine

Pokušali su da uvedu i reč "zrakomlat" (helikopter) pa nije prošlo. Hit trip Hr uredjivačke politike. Posle zrakomlata, ništa me.ne može iznenaditi.
(...ni oduševiti., 24. april 2022 23:38)

Нису. То је била спрдња. Али јесу вртолет, по узору на руски (вертол?т).

Miloš

pre 2 godine

Hrvati kultura i nauka????
Nacija koja je Tesli spalila kuću DVA puta? Prvi puta 1942. kad su mu pobili sedamdesetak članova familija, a drugi puta 1995. godine.
Možda sam ja u krivu, možda su to kultura i nauka:
"Kako kulturno spaljivati kuće na inovativan način"

...ni oduševiti.

pre 2 godine

Pokušali su da uvedu i reč "zrakomlat" (helikopter) pa nije prošlo. Hit trip Hr uredjivačke politike. Posle zrakomlata, ništa me.ne može iznenaditi.

Švaler

pre 2 godine

Srbi cekaju da Turci odluce kako ce prevesti pa samo preuzmu, kao i uvijek.
(nogomet, 24. april 2022 23:14)

Za početak mi imamo svoj jezik, što za vas ne može da se kaže. Toliko ste jadni i bedni i toliko vas vole vaše gazde da su vam dale da vam jezik bude unakažen Srpski.

GoranH

pre 2 godine

Glupo je za neke reči na silu smišljati domaći naziv. Naš jezik je pun stranih reči koje smo usvojili kao svoje i to ne treba dirati pa tu spada i ovaj selfi. Ono što ne treba činiti je korišćenje stranih reči za koje oduvek imamo naš srpski izraz.

a

pre 2 godine

Узели српски језик па тим "смешицама" стварају хрватски.НДХ им је била "независна",а сад је неовисна.

Spyderco

pre 2 godine

Samokres?
A, to je nesto drugo.
(gargleblaster, 24. april 2022 21:09)


Bravo, ali kad si već pomenuo, objasni deci da je to hrvatska reč koja označava pištolj. Ne znam koliko se kod njih primila u svakodnevnom govoru, ali je pomalo arhaična i ne odgovara aktulenom stanju. Poznavaoci oružja znaju da su pištolji i puške koji su vršili opaljenje kresanjem kremena izbačeni iz upotrebe tokom 19. veka, sa pronalaskom prvo perkusionog oružja a zatim i sjedinjenog metka sa inicijalnom kapislom (znači, nema nikakvog kresanja). Za vreme poglavnika dr Ante Pavelića u NDH je za radio korišćen termin "KRUGOVAL", ali mi se čini da se ni to nije primilo.

Maja

pre 2 godine

hrvati...sta drugo od njih i da ocekujes!!!
(Huan Pablo Don Fernando, 24. april 2022 21:23)
Šta očekivati? Kulturu, nauku… malo li je? Mi samo prigovaramo a lenji smo da se brinemo za sopstveni jezik. Hrvati nam lepo očitaše lekciju.

Народ

pre 2 godine

@HanSolo-Нарочито што туђу верзију сопственог писма користимо као своје. Исто оно писмо које је било наметано у Првом светском рату а азбука била забрањена а Срби стрељани због писања њом..

Stojan

pre 2 godine

Pa oni unapređuju svoj jezik.. Šta mi radimo.. Smejemo se hrvatijancima.. Tolko o nama.. Samo posrbimo strane reći i to je kao kul.. Smešni smo.. Kod nas nema prosperiteta ni u jeziku.. Sve turske reči još ni ne probamo da promenimo.. A pravimo se "pametni" na hrvatijanske nove reći.. Glupi smo da glupljih nema u Evropi..
(HanSolo, 24. april 2022

Da li si sinko nekad čuo za sintagmu DUH JEZIKA...? Srpski jezik je s jedne strane težak i komplikovano, a s druge jednostavan... Ne trpi reči koje su rogobatne, nema mnogo kovanica i dugačkih reči... Hrvatska sintaksa je ustvari nemačka, koriste infinitiv i razlikuje se od srpske.
Da se malo našalim, mi kažemo oluk, a oni okolokućni tesnopiš... To je kovanica od 2 x po dve spojene reči...

mr

pre 2 godine

Pa oni unapređuju svoj jezik.. Šta mi radimo.. Smejemo se hrvatijancima.. Tolko o nama.. Samo posrbimo strane reći i to je kao kul.. Smešni smo.. Kod nas nema prosperiteta ni u jeziku.. Sve turske reči još ni ne probamo da promenimo.. A pravimo se "pametni" na hrvatijanske nove reći.. Glupi smo da glupljih nema u Evropi..
(HanSolo, 24. april 2022 21:58)

Опусти се, иди негде, макар и соло, и видећеш и да у другим земљама тако изговарају. Бившима је битно да се што више разликују од своји предака. А ти слободно настави да им се дивиш.

Masariko

pre 2 godine

Poseban krug pakla za ove što u tim izvedenicama koriste reč "foto/fotografija". Pa je li hoćete da izbegnete strane reči ili nećete? Svašta!

стеф немаћка

pre 2 godine

Слажем се да наш језик има доста туђица и да смо многе своје речи одбацили и предали Хрватима( повијест, тисућа, свеучилиште, стожер..) што је понижавајуће за нас, али са друге стране никада нећу подржавати овакву накарадну творевину звану ковокованице које нико у пракси не користи и ужасно звуче и које искрено само лингвисти ( језикословци, језичари) знају. Поздрав.

Јабучило

pre 2 godine

Poseban krug pakla za ove što u tim izvedenicama koriste reč "foto/fotografija". Pa je li hoćete da izbegnete strane reči ili nećete? Svašta!
(Masariko, 24. april 2022 21:16)

Фотографија би у дословном преводу била светлопис :)))

Јабучило

pre 2 godine

Руси користе и себјашка. Хрвати и себић. Мени је падало на памет: својка. Ако се већ мора преводити.

HanSolo

pre 2 godine

Pa oni unapređuju svoj jezik.. Šta mi radimo.. Smejemo se hrvatijancima.. Tolko o nama.. Samo posrbimo strane reći i to je kao kul.. Smešni smo.. Kod nas nema prosperiteta ni u jeziku.. Sve turske reči još ni ne probamo da promenimo.. A pravimo se "pametni" na hrvatijanske nove reći.. Glupi smo da glupljih nema u Evropi..

Švaler

pre 2 godine

Srbi cekaju da Turci odluce kako ce prevesti pa samo preuzmu, kao i uvijek.
(nogomet, 24. april 2022 23:14)

Za početak mi imamo svoj jezik, što za vas ne može da se kaže. Toliko ste jadni i bedni i toliko vas vole vaše gazde da su vam dale da vam jezik bude unakažen Srpski.

Miloš

pre 2 godine

Hrvati kultura i nauka????
Nacija koja je Tesli spalila kuću DVA puta? Prvi puta 1942. kad su mu pobili sedamdesetak članova familija, a drugi puta 1995. godine.
Možda sam ja u krivu, možda su to kultura i nauka:
"Kako kulturno spaljivati kuće na inovativan način"

Јабучило

pre 2 godine

Poseban krug pakla za ove što u tim izvedenicama koriste reč "foto/fotografija". Pa je li hoćete da izbegnete strane reči ili nećete? Svašta!
(Masariko, 24. april 2022 21:16)

Фотографија би у дословном преводу била светлопис :)))

mr

pre 2 godine

Pa oni unapređuju svoj jezik.. Šta mi radimo.. Smejemo se hrvatijancima.. Tolko o nama.. Samo posrbimo strane reći i to je kao kul.. Smešni smo.. Kod nas nema prosperiteta ni u jeziku.. Sve turske reči još ni ne probamo da promenimo.. A pravimo se "pametni" na hrvatijanske nove reći.. Glupi smo da glupljih nema u Evropi..
(HanSolo, 24. april 2022 21:58)

Опусти се, иди негде, макар и соло, и видећеш и да у другим земљама тако изговарају. Бившима је битно да се што више разликују од своји предака. А ти слободно настави да им се дивиш.

HanSolo

pre 2 godine

Pa oni unapređuju svoj jezik.. Šta mi radimo.. Smejemo se hrvatijancima.. Tolko o nama.. Samo posrbimo strane reći i to je kao kul.. Smešni smo.. Kod nas nema prosperiteta ni u jeziku.. Sve turske reči još ni ne probamo da promenimo.. A pravimo se "pametni" na hrvatijanske nove reći.. Glupi smo da glupljih nema u Evropi..

...ni oduševiti.

pre 2 godine

Pokušali su da uvedu i reč "zrakomlat" (helikopter) pa nije prošlo. Hit trip Hr uredjivačke politike. Posle zrakomlata, ništa me.ne može iznenaditi.

Masariko

pre 2 godine

Poseban krug pakla za ove što u tim izvedenicama koriste reč "foto/fotografija". Pa je li hoćete da izbegnete strane reči ili nećete? Svašta!

Maja

pre 2 godine

hrvati...sta drugo od njih i da ocekujes!!!
(Huan Pablo Don Fernando, 24. april 2022 21:23)
Šta očekivati? Kulturu, nauku… malo li je? Mi samo prigovaramo a lenji smo da se brinemo za sopstveni jezik. Hrvati nam lepo očitaše lekciju.

Stojan

pre 2 godine

Pa oni unapređuju svoj jezik.. Šta mi radimo.. Smejemo se hrvatijancima.. Tolko o nama.. Samo posrbimo strane reći i to je kao kul.. Smešni smo.. Kod nas nema prosperiteta ni u jeziku.. Sve turske reči još ni ne probamo da promenimo.. A pravimo se "pametni" na hrvatijanske nove reći.. Glupi smo da glupljih nema u Evropi..
(HanSolo, 24. april 2022

Da li si sinko nekad čuo za sintagmu DUH JEZIKA...? Srpski jezik je s jedne strane težak i komplikovano, a s druge jednostavan... Ne trpi reči koje su rogobatne, nema mnogo kovanica i dugačkih reči... Hrvatska sintaksa je ustvari nemačka, koriste infinitiv i razlikuje se od srpske.
Da se malo našalim, mi kažemo oluk, a oni okolokućni tesnopiš... To je kovanica od 2 x po dve spojene reči...

стеф немаћка

pre 2 godine

Слажем се да наш језик има доста туђица и да смо многе своје речи одбацили и предали Хрватима( повијест, тисућа, свеучилиште, стожер..) што је понижавајуће за нас, али са друге стране никада нећу подржавати овакву накарадну творевину звану ковокованице које нико у пракси не користи и ужасно звуче и које искрено само лингвисти ( језикословци, језичари) знају. Поздрав.

a

pre 2 godine

Узели српски језик па тим "смешицама" стварају хрватски.НДХ им је била "независна",а сад је неовисна.

Јабучило

pre 2 godine

Руси користе и себјашка. Хрвати и себић. Мени је падало на памет: својка. Ако се већ мора преводити.

Spyderco

pre 2 godine

Samokres?
A, to je nesto drugo.
(gargleblaster, 24. april 2022 21:09)


Bravo, ali kad si već pomenuo, objasni deci da je to hrvatska reč koja označava pištolj. Ne znam koliko se kod njih primila u svakodnevnom govoru, ali je pomalo arhaična i ne odgovara aktulenom stanju. Poznavaoci oružja znaju da su pištolji i puške koji su vršili opaljenje kresanjem kremena izbačeni iz upotrebe tokom 19. veka, sa pronalaskom prvo perkusionog oružja a zatim i sjedinjenog metka sa inicijalnom kapislom (znači, nema nikakvog kresanja). Za vreme poglavnika dr Ante Pavelića u NDH je za radio korišćen termin "KRUGOVAL", ali mi se čini da se ni to nije primilo.

GoranH

pre 2 godine

Glupo je za neke reči na silu smišljati domaći naziv. Naš jezik je pun stranih reči koje smo usvojili kao svoje i to ne treba dirati pa tu spada i ovaj selfi. Ono što ne treba činiti je korišćenje stranih reči za koje oduvek imamo naš srpski izraz.

Народ

pre 2 godine

@HanSolo-Нарочито што туђу верзију сопственог писма користимо као своје. Исто оно писмо које је било наметано у Првом светском рату а азбука била забрањена а Срби стрељани због писања њом..

Slaven

pre 2 godine

Zlatko...Hrvati jedini od Južnih Slovena imaju baš sva narečja, ekavicu i jekavicu i ijekavicu i čakavicu i štokavicu i kajkavicu i to ti jasno dokazuje da su svi južnoslovenski jezici hrvatski. Analiza gena ti isto dokazuje da su baš Hrvati taj najstariji južnoslovenski narod jer taj gen imaju u najveći odsto u Evropi šta znači da su svi Južni Sloveni zapravo Hrvati. Zato je Hrvate trebalo smanjiti ili skroz izbrisati ili staviti u starateljstvo jer jedino sa tom istinom mogu ti južni Sloveni da se ujedine a to je opasnost posle za Italijane i Germane i Francuze... Stvore zajedničku državu svih Južnih Slovena i ne nazovu je Srbija da se ne sramote pred istorijom i ne dozvole da se zove Hrvatska i nazovu je veštačkim imenom Jugoslavija.

Jezik

pre 2 godine

Hrvati su bili 800g u Austrougarskoj a imaju manje od 1% mađarizma, Srbi imaju oko 35% turcizma. Zašto da Srbi štite vizantijsku ćirilicu i svoj u 500g poturčeni hrvatski jezik, a polako gube i pismo i jezik? Poturčeno "Hrvatsko cvijeće", koje se naziva Bošnjacima, bar ponosno veliča svoje turcizme...
Istorija-povijest, Geografija-zemljopis, Zvanično-službeno, Hiljada-tisuća, Obezbeđenje-osiguranje, Porodica-obitelj, Vaspitanje-odgoj, Komšija-susjed, Hleb-kruh, Penzija-mirovina, Direktor-ravnatelj, Kancer-rak, Štampa-tisak, Saobraćaj-promet, Flaša-boca, Gas-plin, Trotoar-nogostup, Šarafciger-odvijač, Frižider-hladnjak, Šnicla-odrezak, Pištolj-samokres, Mitraljez-strojnica, Kundrak-usadnik, Nišan-ciljnik, Šaržer-spremnik, Lenjir-ravnalo, Amanet-zavjet, Oluk-žljeb, Kajiš-opasač, Brus-grudnjak, Jelek-prsluk, Barjak-stijeg, Kasa-blagajna, Kajmak-vrhnje, Pasulj-grah, Šerpa-teća, Supa-juha, Pazar-tržnica, Ćebe-pokrivač, Ekser-čavao, Kapija-porta, Pantalone-hlače, Paradajz-rajčica, Kašika-žlica, Česma-slavina, Sunđer-spužva, Ortak-suradnik, Bakšiš-napojnica, Dželat-krvnik, Avet-utvara, Apoteka-ljekarna, Bešika-mjehur, Fabrika-tvornica, Selfi-sebić, Ekran-zaslon, Sekretarica-tajnica, Bekstejdž-zapozorje, Tastatura-tipkovnica, Ležeći policajac-uspornik, Vakcina-cjepivo, Pandemija-velepošast, Dezinficijans-raskuživač, Respirator-dišnik, Influenser-utjecajnik, Frontmen-predvodnik, Fudbal-nogomet, Golman-vratar, Ofsajd-zaleđe, Penal-jedanajesterac, Faul-prekršaj, Selektor-izbornik

rečnik

pre 2 godine

Da se malo našalim, mi kažemo oluk, a oni okolokućni tesnopiš... To je kovanica od 2 x po dve spojene reči...
(Stojan, 24. april 2022 22:41)

Ajde ne lupetaj gluposti!

Gaginho

pre 2 godine

Da nismo jagnjad za klanje, i da imamo nanogram iskonskog ponosa, da se ne pozivamo na Hristovo praštanje, Hrvati su se barem tri puta debelo zadužili kod nas Srba, DEBELO, tako da....ne znam. S u vezi reči, jezika, prvo ( evo i ja) treba da konačno pišemo svojim pismom, ćirilicom, Bugari se ne stide svoje varijante ćirilice, Severni Makedonci takođe, Grci insistiraju na svom pismu! A mi ?

Trovach

pre 2 godine

Ne razumem toliku mrznju prema Hrvatima kod nekih. Po ocu sam Hrvat, a mama mi je Srpkinja, rodjen sam u Srbiji i lojalan sam gradjanin. Cak i govorim srpski jer sam tako navikao. Niko, po mom govoru, ne bi ni pomislio da sam Hrvat, ali kada bi takav umobolnik saznao sta sam, automatski bi me mrzeo iako mu nista nazao nisam nacinio.

Zlatko

pre 2 godine

Hrvati nemaju svoj jezik, vec pricaju srpski. Zato izmisljaju na silu neke smesne, Frankestajn reci kojima se i sami smeju. Mi nemamo taj problem jer imamo jedan od najstarijih i najbogatijih jezika na svetu, pa nam nije problem da prihvatimo strane reci za tehnoloske novotarije koje su drugi izmislili.

Davor

pre 2 godine

Hrvatski jezik je puno razvijeniji od srpskog. Najviše se to očituje u pjesništvu, a tome si pročitajte pokoji članak na internetu gdje srpski književnici to priznaju i pojašnjavaju. Ja kao jezični amater uviđam neiskazivu razliku naša dva jezika. Nije stvar samo u "mleku i mlijeku"...:)
Nekoliko primjera ću navesti neki drugi put, a za sada kažem da naši jezikoslovci puno više rade na jeziku nego vaši. Hrvatski jezik je dinamičan, uvode se i bruse novine, one lošije odlaze u zaborav a najbolje se implementiraju i ostaju.

wer

pre 2 godine

Srbi cekaju da Turci odluce kako ce prevesti pa samo preuzmu, kao i uvijek.
(nogomet, 24. april 2022 23:14)

pa to,
ona vi samo preuzmete od nas,
i dobijete sve na gotovo kao sto ste navikli :)

eto

pre 2 godine

švaler@ pogledaj i pročitaj nesto starije od Vuka u Srbiji i u Hrvatskoj pa ces vidjeti gdje sta mozes naci i razumjeti i bit ce ti jasno ili bas ako volis mitove onda nediraj nista

Šumadinac

pre 2 godine

Srbi cekaju da Turci odluce kako ce prevesti pa samo preuzmu, kao i uvijek.
(nogomet, 24. april 2022 23:14)

Za početak mi imamo svoj jezik, što za vas ne može da se kaže. Toliko ste jadni i bedni i toliko vas vole vaše gazde da su vam dale da vam jezik bude unakažen Srpski.
(Švaler, 24. april 2022 23:39)

Bre bosanski pravoslavac da nas Srbijance uči srpski jezik, nek mu Bog pomogne.
Veliki Srbin a koristi reč "švaler" francuskog porekla, pametnom dosta.

Zbogom

pre 2 godine

ovi lingvisti koji kao nešto ismijavaju hrvatski jezik pretpostavljam da su većinom rusofili koji ismijavaju ruse i njihov slavenski jezik i naziv za avion/самолет itd...
pitanje za iste koji govore kako je hrvatski jezik neki plagijat srpskog... kako se na srpskom ka¿e historija? geografija? fudbal? decembar? zašto vam je nogomet fudbal a rukomet nije hendbal?
mislim, mogao bih tako do jutra ali nema smisla i napokon ako ste toliko pismeni pa pišete onako kako se čita, zašto fudbal nije futbal? općepoznata stvar jest da je fud/hrana/klopa a fut/noga, ne?
mo¿e bit da je u Srbiji McDonalds fast fut restoran(??)
kazete da ste slaveni a podsmijevate se slavizmima i forsirate turcizme čak i germanizme; odvijač -šrafciger, vjetr. staklo -šoferšajbna, perilica rublja -vešmašina...

hrvatski je neusporedivo vjerniji staroslavenskim korjenima, hrvatski jezik je puno više hrvatski nego je srpski srpski.

Slovenac

pre 2 godine

Probao je Vuk spasiti srpski jezik, ali nije uspeo. Po danasnjim komentarima se moze videti zasto. Jer turski pobornici stite turske, umesto da stite reci slovenskog porekla. Lepo vam je Djole rekao. Pricate iskvarenu verziju hrvatskog, tz. srpski.

Vera

pre 2 godine

Zvanično još NISU prihvatili novu reč za selfie, još su samo predlozi svojić ili sebić ili samoslik...govorilo se da poneđuje svojić ali još nije zvanično ili službeno...skrinšot je uslik.

oZon

pre 2 godine

Srbi cekaju da Turci odluce kako ce prevesti pa samo preuzmu, kao i uvijek.
(nogomet, 24. april 2022 23:14)

Nakon toga Hrvati preuzimaju tu srpsku reč i tvrde da je tisucu godina ta reč hrvatska.

Sinu tisućljetne kulture.

Јабучило

pre 2 godine

Pokušali su da uvedu i reč "zrakomlat" (helikopter) pa nije prošlo. Hit trip Hr uredjivačke politike. Posle zrakomlata, ništa me.ne može iznenaditi.
(...ni oduševiti., 24. april 2022 23:38)

Нису. То је била спрдња. Али јесу вртолет, по узору на руски (вертол?т).

Стрелац

pre 2 godine

Хрвати су мудрији. Ми имамо толико туђица да се наш језик губи, нестаје, а са њиме и наш идентитет. Наша деца и не знају да за многе речи које свакодневно користе су заправо туђице, док се ми смејемо Хрватима који изналазе нове речи, и тако чувају језик, идентитет.

Puh

pre 2 godine

sv[oja][f]otka - svotka.
Ne zvuci gluplje od gorepomenutih predloga - ali se izgovara jednako lako i tecno kao selfi.
P.S. Nisam sa Filoloskog.

Јабучило

pre 2 godine

На тему самокреса: тај израз је био и део српског језика, као и кратко време картечница (митраљез). Само што ми имамо обичај да се наших речи одрекнемо, јер нам, ваљда, туђе боље звуче. И тако, занимљиво, народ који се стално борио за слободу од туђина (и коме је земља и данас делом под страном влашћу) подлеже туђем културном утицају. Наравно, када су речи нове у искуству, често се туђа реч лако прими . Има више разлога, да их не набрајам. Али Хрвати се боље од нас труде да језичко благо задрже словенским. Деведесетих су прошли кроз дечје болести тог поступка, претераног и непотребног похрваћивања по сваку цену, па су дошли и до врло прихватљивих решења попут успорник (лежећи полицајац), запозорје (хинтербина, бекстејџ) и сличних, укључујући и тај себић.

@ Švaler

pre 2 godine

Srbi cekaju da Turci odluce kako ce prevesti pa samo preuzmu, kao i uvijek.
(nogomet, 24. april 2022 23:14)

Za početak mi imamo svoj jezik, što za vas ne može da se kaže. Toliko ste jadni i bedni i toliko vas vole vaše gazde da su vam dale da vam jezik bude unakažen Srpski.
(Švaler, 24. april 2022 23:39)

Izgleda da si u skoli propustio neke casove svog jezika.

LudoVreme

pre 2 godine

Srbi cekaju da Turci odluce kako ce prevesti pa samo preuzmu, kao i uvijek. 
(nogomet, 24. april 2022 23:14)

Kada lupiš i ostaneš živ. Reč iz tvog nika ste takođe uzeli od nas. Reč "nogomet" se prvi put pojavila u Politici dvadesetih godina prošlog veka. Par godina nakon toga se počela upotrebljavati u Zagrebu a kasnije se tu i odomaćila. Za razliku od Hrvatske, u Srbiji nije nikada zaživela već je prihvaćena naša reč izvedena iz reči koja u engleskom jeziku označava tu igru. Vidiš, nisu sve reči u srpskom jeziku turcizmi, čak naprotiv, ima reči koje su i Turci uzeli od nas. To je u redu, pošto smo im u Instabulu i izgradili prvi funkcionalna vodovod...

Kao kakao

pre 2 godine

Pa oni unapređuju svoj jezik.. Šta mi radimo.. Smejemo se hrvatijancima.. Tolko o nama.. Samo posrbimo strane reći i to je kao kul.. Smešni smo.. Kod nas nema prosperiteta ni u jeziku.. Sve turske reči još ni ne probamo da promenimo.. A pravimo se "pametni" na hrvatijanske nove reći.. Glupi smo da glupljih nema u Evropi..
(HanSolo, 24. april 2022 21:58) # Link komentara

Komšo, odalo te ovo ć u reći. Kod nas se kaže reči, množina od reč. Ali samo polako, pohvalno je da učiš srpski.

Jezikoslovac

pre 2 godine

Izmisljanje novih reci najbolje svedoci o "tisucljetnoj" kulturi.Ta potreba da imaju "svoj" jezik, nerazumljiv Srbima, isto kao i milogorci, samo pokazuje ispraznost njihovih "kultura". Ono sto je dobro jeste da za 100 godina nece razumeti sta danas pisu, pa ce biti jasno ciji je srpski jezik!

drmr

pre 2 godine

hrvati...sta drugo od njih i da ocekujes!!!
(Huan Pablo Don Fernando, 24. april 2022 21:23)
Šta očekivati? Kulturu, nauku… malo li je? Mi samo prigovaramo a lenji smo da se brinemo za sopstveni jezik. Hrvati nam lepo očitaše lekciju.
(Maja, 24. april 2022 22:30)
mozda su tebi ocitali lekciju... Ja ih se gnusam...

mareadriaticum

pre 2 godine

To je kovanica od 2 x po dve spojene reči...
(Stojan, 24. april 2022 22:41)

Jako si pametan i obrazovan. Hrvatska riječ za to je žlijeb.

Mr. maxi

pre 2 godine

Jezik lingvistima. Da ne pametujem previše. Meni je smešno što hrvati prevode engleske reči koje su im već u upotrebi i tako grade hrvatski jezik, a dok pričaju svaka druga im je engleska reč iako za nju već imaju reč na srpsko/hrvatskom.

Matori Kesa

pre 2 godine

Sve je to veoma zanimljivo - po nalogu se prave reci da se unisti veza sa srpskim jezikom - pa negde su i uspeli - fantasticna zamena za svima poznatu i jasnu rec - Svaler - napravili su novokovanicom - van doomni do.ebnik ! Skidam kapu !

malina

pre 2 godine

Meni su toliko smesne ove Hrvatski reci. Razumem vas koji ih hvalite sto odrzavaju svoj jezik, tako i treba ali mi ipak apsurdno zvuce.

drmr

pre 2 godine

Pa oni unapređuju svoj jezik.. Šta mi radimo.. Smejemo se hrvatijancima.. Tolko o nama.. Samo posrbimo strane reći i to je kao kul.. Smešni smo.. Kod nas nema prosperiteta ni u jeziku.. Sve turske reči još ni ne probamo da promenimo.. A pravimo se "pametni" na hrvatijanske nove reći.. Glupi smo da glupljih nema u Evropi..
(HanSolo, 24. april 2022 21:58)

jedino sto mi je odvratnije od hrvata je hrvat koji glumi Srbina...

kukuruz kokicar

pre 2 godine

(HanSolo, 24. april 2022

Pričaj u svoje ime a ne u množini. Tebi ako se toliko to svidja, idi bre tamo pa zajedno lupetajte reči neke.

lily

pre 2 godine

ja na primer dobijem nalet tecnog otpada kad vidim sve ove zagrade. sta ce vam ta objasnjenja u njima? ako zelis neku misao da iskazes, izrazi je u recenici. a ne datko neke pojmove sa neba da ubacujute u zagrade pa sad kontaj na sta se odnose.

Komša

pre 2 godine

Pokušali su da uvedu i reč "zrakomlat" (helikopter) pa nije prošlo. Hit trip Hr uredjivačke politike. Posle zrakomlata, ništa me.ne može iznenaditi.
(...ni oduševiti., 24. april 2022 23:38) 

Mislim da nije problem zameniti neku tudjicu rešenjem iz nekog slovenskog jezika - recimo "kopačka" je češka reč (kopati - šutirati) ali Hrvati baš umeju da sklepaju rogobatne reči. Često im se dešava,mada nekad i "nabodu" (npr nogomet je logična ,jasna reč)
Helikopter Rusi kažu vrtoljot,Bugari vrtolet,Česi vrtulnik...Zar nije lakše uzeti neko od tih rešenja nego sklepati zrakomlat ?

Roćevac

pre 2 godine

Pa pojedine se reči ne mogu doslovno prevesti. Kako u našem jeziku,tako ni na drugim jezicima. Te se reči čuvaju kakve jesu ili se asimiluju. Ta se reč vremenom zahvaljujući upotrebi u svakodnevnom govoru postaje deo rečnika jednog jezika.
Imamo bogat rečnik, imamo svoje izraze a koristimo tuđe za isti. Na primer kuća na etažima. Imamo sprat.

Lav

pre 2 godine

A rusi ima za avion samaljot tj. samolet jer samoleti. Vrtaljot je helikopter jer se vrti i leti. Vazduhoplov je inspirisan brodovima. Tako Vazduhoplov treba da pristaje u vazdušnu luku koja je drugi naziv za aerodrom. Ali kako hrvatski hoće da korsti isto što i drugi jezici. Najveći uticaj na kovanice ima nemački. Nemci kad bi mogli gurnuli cele rečenice u jednu reč.

HanSolo

pre 2 godine

Pa oni unapređuju svoj jezik.. Šta mi radimo.. Smejemo se hrvatijancima.. Tolko o nama.. Samo posrbimo strane reći i to je kao kul.. Smešni smo.. Kod nas nema prosperiteta ni u jeziku.. Sve turske reči još ni ne probamo da promenimo.. A pravimo se "pametni" na hrvatijanske nove reći.. Glupi smo da glupljih nema u Evropi..

Miloš

pre 2 godine

Hrvati kultura i nauka????
Nacija koja je Tesli spalila kuću DVA puta? Prvi puta 1942. kad su mu pobili sedamdesetak članova familija, a drugi puta 1995. godine.
Možda sam ja u krivu, možda su to kultura i nauka:
"Kako kulturno spaljivati kuće na inovativan način"

Švaler

pre 2 godine

Srbi cekaju da Turci odluce kako ce prevesti pa samo preuzmu, kao i uvijek.
(nogomet, 24. april 2022 23:14)

Za početak mi imamo svoj jezik, što za vas ne može da se kaže. Toliko ste jadni i bedni i toliko vas vole vaše gazde da su vam dale da vam jezik bude unakažen Srpski.

Maja

pre 2 godine

hrvati...sta drugo od njih i da ocekujes!!!
(Huan Pablo Don Fernando, 24. april 2022 21:23)
Šta očekivati? Kulturu, nauku… malo li je? Mi samo prigovaramo a lenji smo da se brinemo za sopstveni jezik. Hrvati nam lepo očitaše lekciju.

Stojan

pre 2 godine

Pa oni unapređuju svoj jezik.. Šta mi radimo.. Smejemo se hrvatijancima.. Tolko o nama.. Samo posrbimo strane reći i to je kao kul.. Smešni smo.. Kod nas nema prosperiteta ni u jeziku.. Sve turske reči još ni ne probamo da promenimo.. A pravimo se "pametni" na hrvatijanske nove reći.. Glupi smo da glupljih nema u Evropi..
(HanSolo, 24. april 2022

Da li si sinko nekad čuo za sintagmu DUH JEZIKA...? Srpski jezik je s jedne strane težak i komplikovano, a s druge jednostavan... Ne trpi reči koje su rogobatne, nema mnogo kovanica i dugačkih reči... Hrvatska sintaksa je ustvari nemačka, koriste infinitiv i razlikuje se od srpske.
Da se malo našalim, mi kažemo oluk, a oni okolokućni tesnopiš... To je kovanica od 2 x po dve spojene reči...

...ni oduševiti.

pre 2 godine

Pokušali su da uvedu i reč "zrakomlat" (helikopter) pa nije prošlo. Hit trip Hr uredjivačke politike. Posle zrakomlata, ništa me.ne može iznenaditi.

mr

pre 2 godine

Pa oni unapređuju svoj jezik.. Šta mi radimo.. Smejemo se hrvatijancima.. Tolko o nama.. Samo posrbimo strane reći i to je kao kul.. Smešni smo.. Kod nas nema prosperiteta ni u jeziku.. Sve turske reči još ni ne probamo da promenimo.. A pravimo se "pametni" na hrvatijanske nove reći.. Glupi smo da glupljih nema u Evropi..
(HanSolo, 24. april 2022 21:58)

Опусти се, иди негде, макар и соло, и видећеш и да у другим земљама тако изговарају. Бившима је битно да се што више разликују од своји предака. А ти слободно настави да им се дивиш.

a

pre 2 godine

Узели српски језик па тим "смешицама" стварају хрватски.НДХ им је била "независна",а сад је неовисна.

Zlatko

pre 2 godine

Hrvati nemaju svoj jezik, vec pricaju srpski. Zato izmisljaju na silu neke smesne, Frankestajn reci kojima se i sami smeju. Mi nemamo taj problem jer imamo jedan od najstarijih i najbogatijih jezika na svetu, pa nam nije problem da prihvatimo strane reci za tehnoloske novotarije koje su drugi izmislili.

стеф немаћка

pre 2 godine

Слажем се да наш језик има доста туђица и да смо многе своје речи одбацили и предали Хрватима( повијест, тисућа, свеучилиште, стожер..) што је понижавајуће за нас, али са друге стране никада нећу подржавати овакву накарадну творевину звану ковокованице које нико у пракси не користи и ужасно звуче и које искрено само лингвисти ( језикословци, језичари) знају. Поздрав.

Spyderco

pre 2 godine

Samokres?
A, to je nesto drugo.
(gargleblaster, 24. april 2022 21:09)


Bravo, ali kad si već pomenuo, objasni deci da je to hrvatska reč koja označava pištolj. Ne znam koliko se kod njih primila u svakodnevnom govoru, ali je pomalo arhaična i ne odgovara aktulenom stanju. Poznavaoci oružja znaju da su pištolji i puške koji su vršili opaljenje kresanjem kremena izbačeni iz upotrebe tokom 19. veka, sa pronalaskom prvo perkusionog oružja a zatim i sjedinjenog metka sa inicijalnom kapislom (znači, nema nikakvog kresanja). Za vreme poglavnika dr Ante Pavelića u NDH je za radio korišćen termin "KRUGOVAL", ali mi se čini da se ni to nije primilo.

Народ

pre 2 godine

@HanSolo-Нарочито што туђу верзију сопственог писма користимо као своје. Исто оно писмо које је било наметано у Првом светском рату а азбука била забрањена а Срби стрељани због писања њом..

Masariko

pre 2 godine

Poseban krug pakla za ove što u tim izvedenicama koriste reč "foto/fotografija". Pa je li hoćete da izbegnete strane reči ili nećete? Svašta!

GoranH

pre 2 godine

Glupo je za neke reči na silu smišljati domaći naziv. Naš jezik je pun stranih reči koje smo usvojili kao svoje i to ne treba dirati pa tu spada i ovaj selfi. Ono što ne treba činiti je korišćenje stranih reči za koje oduvek imamo naš srpski izraz.

Јабучило

pre 2 godine

Руси користе и себјашка. Хрвати и себић. Мени је падало на памет: својка. Ако се већ мора преводити.

Gaginho

pre 2 godine

Da nismo jagnjad za klanje, i da imamo nanogram iskonskog ponosa, da se ne pozivamo na Hristovo praštanje, Hrvati su se barem tri puta debelo zadužili kod nas Srba, DEBELO, tako da....ne znam. S u vezi reči, jezika, prvo ( evo i ja) treba da konačno pišemo svojim pismom, ćirilicom, Bugari se ne stide svoje varijante ćirilice, Severni Makedonci takođe, Grci insistiraju na svom pismu! A mi ?

wer

pre 2 godine

Srbi cekaju da Turci odluce kako ce prevesti pa samo preuzmu, kao i uvijek.
(nogomet, 24. april 2022 23:14)

pa to,
ona vi samo preuzmete od nas,
i dobijete sve na gotovo kao sto ste navikli :)

Јабучило

pre 2 godine

Poseban krug pakla za ove što u tim izvedenicama koriste reč "foto/fotografija". Pa je li hoćete da izbegnete strane reči ili nećete? Svašta!
(Masariko, 24. april 2022 21:16)

Фотографија би у дословном преводу била светлопис :)))

Slaven

pre 2 godine

Zlatko...Hrvati jedini od Južnih Slovena imaju baš sva narečja, ekavicu i jekavicu i ijekavicu i čakavicu i štokavicu i kajkavicu i to ti jasno dokazuje da su svi južnoslovenski jezici hrvatski. Analiza gena ti isto dokazuje da su baš Hrvati taj najstariji južnoslovenski narod jer taj gen imaju u najveći odsto u Evropi šta znači da su svi Južni Sloveni zapravo Hrvati. Zato je Hrvate trebalo smanjiti ili skroz izbrisati ili staviti u starateljstvo jer jedino sa tom istinom mogu ti južni Sloveni da se ujedine a to je opasnost posle za Italijane i Germane i Francuze... Stvore zajedničku državu svih Južnih Slovena i ne nazovu je Srbija da se ne sramote pred istorijom i ne dozvole da se zove Hrvatska i nazovu je veštačkim imenom Jugoslavija.

oZon

pre 2 godine

Srbi cekaju da Turci odluce kako ce prevesti pa samo preuzmu, kao i uvijek.
(nogomet, 24. april 2022 23:14)

Nakon toga Hrvati preuzimaju tu srpsku reč i tvrde da je tisucu godina ta reč hrvatska.

Sinu tisućljetne kulture.

Matori Kesa

pre 2 godine

Sve je to veoma zanimljivo - po nalogu se prave reci da se unisti veza sa srpskim jezikom - pa negde su i uspeli - fantasticna zamena za svima poznatu i jasnu rec - Svaler - napravili su novokovanicom - van doomni do.ebnik ! Skidam kapu !

malina

pre 2 godine

Meni su toliko smesne ove Hrvatski reci. Razumem vas koji ih hvalite sto odrzavaju svoj jezik, tako i treba ali mi ipak apsurdno zvuce.

Mr. maxi

pre 2 godine

Jezik lingvistima. Da ne pametujem previše. Meni je smešno što hrvati prevode engleske reči koje su im već u upotrebi i tako grade hrvatski jezik, a dok pričaju svaka druga im je engleska reč iako za nju već imaju reč na srpsko/hrvatskom.

LudoVreme

pre 2 godine

Srbi cekaju da Turci odluce kako ce prevesti pa samo preuzmu, kao i uvijek. 
(nogomet, 24. april 2022 23:14)

Kada lupiš i ostaneš živ. Reč iz tvog nika ste takođe uzeli od nas. Reč "nogomet" se prvi put pojavila u Politici dvadesetih godina prošlog veka. Par godina nakon toga se počela upotrebljavati u Zagrebu a kasnije se tu i odomaćila. Za razliku od Hrvatske, u Srbiji nije nikada zaživela već je prihvaćena naša reč izvedena iz reči koja u engleskom jeziku označava tu igru. Vidiš, nisu sve reči u srpskom jeziku turcizmi, čak naprotiv, ima reči koje su i Turci uzeli od nas. To je u redu, pošto smo im u Instabulu i izgradili prvi funkcionalna vodovod...

Jezik

pre 2 godine

Hrvati su bili 800g u Austrougarskoj a imaju manje od 1% mađarizma, Srbi imaju oko 35% turcizma. Zašto da Srbi štite vizantijsku ćirilicu i svoj u 500g poturčeni hrvatski jezik, a polako gube i pismo i jezik? Poturčeno "Hrvatsko cvijeće", koje se naziva Bošnjacima, bar ponosno veliča svoje turcizme...
Istorija-povijest, Geografija-zemljopis, Zvanično-službeno, Hiljada-tisuća, Obezbeđenje-osiguranje, Porodica-obitelj, Vaspitanje-odgoj, Komšija-susjed, Hleb-kruh, Penzija-mirovina, Direktor-ravnatelj, Kancer-rak, Štampa-tisak, Saobraćaj-promet, Flaša-boca, Gas-plin, Trotoar-nogostup, Šarafciger-odvijač, Frižider-hladnjak, Šnicla-odrezak, Pištolj-samokres, Mitraljez-strojnica, Kundrak-usadnik, Nišan-ciljnik, Šaržer-spremnik, Lenjir-ravnalo, Amanet-zavjet, Oluk-žljeb, Kajiš-opasač, Brus-grudnjak, Jelek-prsluk, Barjak-stijeg, Kasa-blagajna, Kajmak-vrhnje, Pasulj-grah, Šerpa-teća, Supa-juha, Pazar-tržnica, Ćebe-pokrivač, Ekser-čavao, Kapija-porta, Pantalone-hlače, Paradajz-rajčica, Kašika-žlica, Česma-slavina, Sunđer-spužva, Ortak-suradnik, Bakšiš-napojnica, Dželat-krvnik, Avet-utvara, Apoteka-ljekarna, Bešika-mjehur, Fabrika-tvornica, Selfi-sebić, Ekran-zaslon, Sekretarica-tajnica, Bekstejdž-zapozorje, Tastatura-tipkovnica, Ležeći policajac-uspornik, Vakcina-cjepivo, Pandemija-velepošast, Dezinficijans-raskuživač, Respirator-dišnik, Influenser-utjecajnik, Frontmen-predvodnik, Fudbal-nogomet, Golman-vratar, Ofsajd-zaleđe, Penal-jedanajesterac, Faul-prekršaj, Selektor-izbornik

Jezikoslovac

pre 2 godine

Izmisljanje novih reci najbolje svedoci o "tisucljetnoj" kulturi.Ta potreba da imaju "svoj" jezik, nerazumljiv Srbima, isto kao i milogorci, samo pokazuje ispraznost njihovih "kultura". Ono sto je dobro jeste da za 100 godina nece razumeti sta danas pisu, pa ce biti jasno ciji je srpski jezik!

drmr

pre 2 godine

Pa oni unapređuju svoj jezik.. Šta mi radimo.. Smejemo se hrvatijancima.. Tolko o nama.. Samo posrbimo strane reći i to je kao kul.. Smešni smo.. Kod nas nema prosperiteta ni u jeziku.. Sve turske reči još ni ne probamo da promenimo.. A pravimo se "pametni" na hrvatijanske nove reći.. Glupi smo da glupljih nema u Evropi..
(HanSolo, 24. april 2022 21:58)

jedino sto mi je odvratnije od hrvata je hrvat koji glumi Srbina...

drmr

pre 2 godine

hrvati...sta drugo od njih i da ocekujes!!!
(Huan Pablo Don Fernando, 24. april 2022 21:23)
Šta očekivati? Kulturu, nauku… malo li je? Mi samo prigovaramo a lenji smo da se brinemo za sopstveni jezik. Hrvati nam lepo očitaše lekciju.
(Maja, 24. april 2022 22:30)
mozda su tebi ocitali lekciju... Ja ih se gnusam...

Šumadinac

pre 2 godine

Srbi cekaju da Turci odluce kako ce prevesti pa samo preuzmu, kao i uvijek.
(nogomet, 24. april 2022 23:14)

Za početak mi imamo svoj jezik, što za vas ne može da se kaže. Toliko ste jadni i bedni i toliko vas vole vaše gazde da su vam dale da vam jezik bude unakažen Srpski.
(Švaler, 24. april 2022 23:39)

Bre bosanski pravoslavac da nas Srbijance uči srpski jezik, nek mu Bog pomogne.
Veliki Srbin a koristi reč "švaler" francuskog porekla, pametnom dosta.

Kao kakao

pre 2 godine

Pa oni unapređuju svoj jezik.. Šta mi radimo.. Smejemo se hrvatijancima.. Tolko o nama.. Samo posrbimo strane reći i to je kao kul.. Smešni smo.. Kod nas nema prosperiteta ni u jeziku.. Sve turske reči još ni ne probamo da promenimo.. A pravimo se "pametni" na hrvatijanske nove reći.. Glupi smo da glupljih nema u Evropi..
(HanSolo, 24. april 2022 21:58) # Link komentara

Komšo, odalo te ovo ć u reći. Kod nas se kaže reči, množina od reč. Ali samo polako, pohvalno je da učiš srpski.

kukuruz kokicar

pre 2 godine

(HanSolo, 24. april 2022

Pričaj u svoje ime a ne u množini. Tebi ako se toliko to svidja, idi bre tamo pa zajedno lupetajte reči neke.

rečnik

pre 2 godine

Da se malo našalim, mi kažemo oluk, a oni okolokućni tesnopiš... To je kovanica od 2 x po dve spojene reči...
(Stojan, 24. april 2022 22:41)

Ajde ne lupetaj gluposti!

mareadriaticum

pre 2 godine

To je kovanica od 2 x po dve spojene reči...
(Stojan, 24. april 2022 22:41)

Jako si pametan i obrazovan. Hrvatska riječ za to je žlijeb.

Trovach

pre 2 godine

Ne razumem toliku mrznju prema Hrvatima kod nekih. Po ocu sam Hrvat, a mama mi je Srpkinja, rodjen sam u Srbiji i lojalan sam gradjanin. Cak i govorim srpski jer sam tako navikao. Niko, po mom govoru, ne bi ni pomislio da sam Hrvat, ali kada bi takav umobolnik saznao sta sam, automatski bi me mrzeo iako mu nista nazao nisam nacinio.

Јабучило

pre 2 godine

Pokušali su da uvedu i reč "zrakomlat" (helikopter) pa nije prošlo. Hit trip Hr uredjivačke politike. Posle zrakomlata, ništa me.ne može iznenaditi.
(...ni oduševiti., 24. april 2022 23:38)

Нису. То је била спрдња. Али јесу вртолет, по узору на руски (вертол?т).

Zbogom

pre 2 godine

ovi lingvisti koji kao nešto ismijavaju hrvatski jezik pretpostavljam da su većinom rusofili koji ismijavaju ruse i njihov slavenski jezik i naziv za avion/самолет itd...
pitanje za iste koji govore kako je hrvatski jezik neki plagijat srpskog... kako se na srpskom ka¿e historija? geografija? fudbal? decembar? zašto vam je nogomet fudbal a rukomet nije hendbal?
mislim, mogao bih tako do jutra ali nema smisla i napokon ako ste toliko pismeni pa pišete onako kako se čita, zašto fudbal nije futbal? općepoznata stvar jest da je fud/hrana/klopa a fut/noga, ne?
mo¿e bit da je u Srbiji McDonalds fast fut restoran(??)
kazete da ste slaveni a podsmijevate se slavizmima i forsirate turcizme čak i germanizme; odvijač -šrafciger, vjetr. staklo -šoferšajbna, perilica rublja -vešmašina...

hrvatski je neusporedivo vjerniji staroslavenskim korjenima, hrvatski jezik je puno više hrvatski nego je srpski srpski.

Slovenac

pre 2 godine

Probao je Vuk spasiti srpski jezik, ali nije uspeo. Po danasnjim komentarima se moze videti zasto. Jer turski pobornici stite turske, umesto da stite reci slovenskog porekla. Lepo vam je Djole rekao. Pricate iskvarenu verziju hrvatskog, tz. srpski.

Стрелац

pre 2 godine

Хрвати су мудрији. Ми имамо толико туђица да се наш језик губи, нестаје, а са њиме и наш идентитет. Наша деца и не знају да за многе речи које свакодневно користе су заправо туђице, док се ми смејемо Хрватима који изналазе нове речи, и тако чувају језик, идентитет.

Puh

pre 2 godine

sv[oja][f]otka - svotka.
Ne zvuci gluplje od gorepomenutih predloga - ali se izgovara jednako lako i tecno kao selfi.
P.S. Nisam sa Filoloskog.

lily

pre 2 godine

ja na primer dobijem nalet tecnog otpada kad vidim sve ove zagrade. sta ce vam ta objasnjenja u njima? ako zelis neku misao da iskazes, izrazi je u recenici. a ne datko neke pojmove sa neba da ubacujute u zagrade pa sad kontaj na sta se odnose.

Komša

pre 2 godine

Pokušali su da uvedu i reč "zrakomlat" (helikopter) pa nije prošlo. Hit trip Hr uredjivačke politike. Posle zrakomlata, ništa me.ne može iznenaditi.
(...ni oduševiti., 24. april 2022 23:38) 

Mislim da nije problem zameniti neku tudjicu rešenjem iz nekog slovenskog jezika - recimo "kopačka" je češka reč (kopati - šutirati) ali Hrvati baš umeju da sklepaju rogobatne reči. Često im se dešava,mada nekad i "nabodu" (npr nogomet je logična ,jasna reč)
Helikopter Rusi kažu vrtoljot,Bugari vrtolet,Česi vrtulnik...Zar nije lakše uzeti neko od tih rešenja nego sklepati zrakomlat ?

Vera

pre 2 godine

Zvanično još NISU prihvatili novu reč za selfie, još su samo predlozi svojić ili sebić ili samoslik...govorilo se da poneđuje svojić ali još nije zvanično ili službeno...skrinšot je uslik.

eto

pre 2 godine

švaler@ pogledaj i pročitaj nesto starije od Vuka u Srbiji i u Hrvatskoj pa ces vidjeti gdje sta mozes naci i razumjeti i bit ce ti jasno ili bas ako volis mitove onda nediraj nista

Davor

pre 2 godine

Hrvatski jezik je puno razvijeniji od srpskog. Najviše se to očituje u pjesništvu, a tome si pročitajte pokoji članak na internetu gdje srpski književnici to priznaju i pojašnjavaju. Ja kao jezični amater uviđam neiskazivu razliku naša dva jezika. Nije stvar samo u "mleku i mlijeku"...:)
Nekoliko primjera ću navesti neki drugi put, a za sada kažem da naši jezikoslovci puno više rade na jeziku nego vaši. Hrvatski jezik je dinamičan, uvode se i bruse novine, one lošije odlaze u zaborav a najbolje se implementiraju i ostaju.

Roćevac

pre 2 godine

Pa pojedine se reči ne mogu doslovno prevesti. Kako u našem jeziku,tako ni na drugim jezicima. Te se reči čuvaju kakve jesu ili se asimiluju. Ta se reč vremenom zahvaljujući upotrebi u svakodnevnom govoru postaje deo rečnika jednog jezika.
Imamo bogat rečnik, imamo svoje izraze a koristimo tuđe za isti. Na primer kuća na etažima. Imamo sprat.

Lav

pre 2 godine

A rusi ima za avion samaljot tj. samolet jer samoleti. Vrtaljot je helikopter jer se vrti i leti. Vazduhoplov je inspirisan brodovima. Tako Vazduhoplov treba da pristaje u vazdušnu luku koja je drugi naziv za aerodrom. Ali kako hrvatski hoće da korsti isto što i drugi jezici. Najveći uticaj na kovanice ima nemački. Nemci kad bi mogli gurnuli cele rečenice u jednu reč.

Јабучило

pre 2 godine

На тему самокреса: тај израз је био и део српског језика, као и кратко време картечница (митраљез). Само што ми имамо обичај да се наших речи одрекнемо, јер нам, ваљда, туђе боље звуче. И тако, занимљиво, народ који се стално борио за слободу од туђина (и коме је земља и данас делом под страном влашћу) подлеже туђем културном утицају. Наравно, када су речи нове у искуству, често се туђа реч лако прими . Има више разлога, да их не набрајам. Али Хрвати се боље од нас труде да језичко благо задрже словенским. Деведесетих су прошли кроз дечје болести тог поступка, претераног и непотребног похрваћивања по сваку цену, па су дошли и до врло прихватљивих решења попут успорник (лежећи полицајац), запозорје (хинтербина, бекстејџ) и сличних, укључујући и тај себић.

@ Švaler

pre 2 godine

Srbi cekaju da Turci odluce kako ce prevesti pa samo preuzmu, kao i uvijek.
(nogomet, 24. april 2022 23:14)

Za početak mi imamo svoj jezik, što za vas ne može da se kaže. Toliko ste jadni i bedni i toliko vas vole vaše gazde da su vam dale da vam jezik bude unakažen Srpski.
(Švaler, 24. april 2022 23:39)

Izgleda da si u skoli propustio neke casove svog jezika.