Petak, 22.04.2022.

07:18

Rat – dan 58: Kadirov najavio, stiže još dobrovoljaca; Prebacuje se teška artiljerija; Zelenski hvali vojsku

Pedeset osmi dan specijalne operacije vojske Rusije u Ukrajini.

Izvor: B92

Rat – dan 58: Kadirov najavio, stiže još dobrovoljaca; Prebacuje se teška artiljerija; Zelenski hvali vojsku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Самосвесна грађанка

pre 2 godine

(Radoš, 22. april 2022 22:00)


До сад се нико није против њега побунио, што значи да грађани подржавају све оно што је учинио и што чини.

DžejAr65

pre 2 godine

Izgleda da vas MNOGO svrbi to što čitav civilizovani svet podržava Ukrajinu u njenoj odbrani od ove agresije, i to što ti svemoćni Rusi (svetska velesila) u koje se kunete ne mogu jednu železaru da osvoje evo već više od dva meseca.
(Milutin, 22. april 2022 15:53)
јели то онај ЦИВИЛИЗОВАНИ свет што нас бомбардовао '99

Milan

pre 2 godine

@Oliver
"Zivot stanovništva je totalno nebitan,to je ono sto ne kapiraju na Zapadu. Bitna je vlast i moć,zato sankcije nisu srusile ni kubanski ni iranski rezim iako traju decenijama. A zapad i dalje naivno misli da sankcije deluju. Ne,sankcije ne deluju i nikada nisu ni delovale."
Sankcije deluju itekako jer cilj sankcija jeste da se spreci rast i napredak takvih drzava, kao i njihovo sirenje i privlacenje drugih drzava. Nezadovoljno stanovnistvo ce kad-tad srusiti te rezime nije bitno za 2 ili 22 ili 222 godine ali njihov krah i sudbina su izvesni. SSSR se srusio iznutra, bez ispaljenog metka.

Pantagruel

pre 2 godine

Најбољи су ови који кукају како је једна православна земља могла да нападне другу. Па како смо се тукли ми и Бугари, 1884/5, 1913, 1915-18, 1941-45?

Mrki

pre 2 godine

Varsavski pakt i Sovjetski savez su se raspali iznutra.Izgrizla ih je beda izazvana trkom u naoruzanju izmedju Nato i Varsavskog pakta.Mnogo jace ekonomije zapada,trzisno orjentisane pokazale su vecu snagu u toj trci nad planskim,socijalistickim ekonomijama istocnog bloka.I sve su te zemlje,manje vise,presle na trzisnu ekonomiju.Tu je rusija najgore prosla zbog totalne korupcije i vaucerske privatizacije.Oko 2ooo ljudi je preko noci postalo enormno bogato.Ostali bili i ostsli sirotinja.E,to im se sada sveti.I tek ce im biti gadno,jer ide novi,visegodisnji ciklus iscrpljivanja.

Ivan78bg

pre 2 godine

Rusija napala Ukrajnu-a onda citam komentare gde kazu-"pa da zapad ce se boriti do poslednjeg Ukrainca".Pa sta trebali Ukrainci da urade?Da predaju svoju zemlju?Ko je vama toliko isprao mozak??Zapad ce normalno da iskoristi priliku da oslabi Rusiju sto vise moze.Ne sumljam i da su odredjeni cinioci sa zapada radili sve da do sukoba i dodje.Mislite da Rusija ne bi to isto radila?Normalno da bi i radila je to isto.Samo sto nije uspesna u tome.A Ukrainci imaju da brane svoju zemlju sa ogromnom podrskom zapada.Na duze sanse Rusija nema sanse da drzi okupirane delove Ukrajne.To nas uci istorija.Rusija je finansiski daleko slabija od vecine zapadnih zemalja,sada je i vecina sveta protiv njenih postupaka.A ubrzala je i prelazak zapadnih zemalja na druge izvore gasa i nafte.Ko nevidi da je ovo uzasno los potez Rusije je naivan i ispranog mozga.

Radoš

pre 2 godine

E ako Belgija ne otera kako vi kažete "agresora" nema ništa od prestanka rata u Ukrajini.Samo se pitam(mo) dokle više tog izopačenog cinizma i huškanja Ukrajinskog predsednika i rukovodstva da se bore do poslednjeg Ukrajinaca,strašno, umesto da pokušaju(huškači) da ubede te iste da sednu za sto i pregovaraju i samo pregovaraju i da se dođe do konačnog rešenja koje će zadovoljiti obe strane jer u suprotnom druga strana će još više i sve više pojačavati bombardovanje i raketiranje i vojnih i ostalih ciljeva.Prestanite više da na taj način pomažete zemlju koja je baš zbog vas tobože prijatelja dovedena na rubu propasti i samouništenja. Pregovori i samo pregovori jer mir i sloboda nemaju alternativu

Bojan

pre 2 godine

Napisao sam već jedan post ali deco da vam objasnim još nešto. Nema opravdanja da jedna pravoslavna zemlja napadne drugu uz to ta Ukrajina je prva držala mitinge i podršku Srbiji 99 godine, proverite na internetu i nikad nije priznala Kosovo kao državu.
E sad da vam objasnim kako izgleda rat... Ja sam iz manjeg mesta 40000 stavila, 99 godine kad je bila mobilizacija odziv je bio 110% , vojska toliko zove jer računa da neko nije tu, neko je bolestan, neko polomio ruku.... Znate koliki je bio odziv u Beogradu? 17,%!!! Toliko o tome. Što Bora kaže : "za ideale ginu budale"
Dakle ginu iz malih gradova, sela.... gine srednja klasa i siromašni.
A vi dalje navijajte, tako je i u Ukrajini, tako je i u Rusiji a vi navijajte, ginu vaši vršnjaci 18-20 godina, oni drže pušku a vi telefon. Šta mislite imali razlike?

Martaz

pre 2 godine

Ukrajinu pokusavaju da porobe dve najvece sile , Nato clanice i Rusija, s obzirom da Nato je korporacijski gigant koji sve drzave drzi u saci ide uvjek vojno ili potkupljivanjem politicara i postavljanjem svojih marioneta plus drze medije koji i te kako rade svoj posao.
Raspad bankovnog sistema i borba za prevlast u novoj eri digitalizacije , mali covjek gine da se bogati obogate jos vise.

Mija

pre 2 godine

Pa sigurno da će i SAD i V Britanija i Španija i Holandija i t .d. slati oružje.Ne gine njihov narod ,ne ruši se njihova zemlja nego ,Ukrajinski i ruski narod i njihova zemlja.U drugom S.R. da bi se pokrile krađe svetskih moćnika i devalvacija koja nastala našli su Hitlera i optužili Nemačku .Neko je trebao biti žrtva .Sad su našli Zelenskog i Rusiju da budu krivi za bankrote zapada za koje zahvaljujući društvenim mrežama znamo odavno.A kako rekao Degol ,,Ako gospodari sveta , bankari i boržuszija tako kaže takoće i biti." Šteta što ukrajinski narod pati.Nadamo se da naša zemlja neće izneveriti nekog ,,Zelenskok" koji će nas upropastiti.

Bojan

pre 2 godine

Nazivati ljude fašistima koji brane svoju zemlju a ovi što sve ruše u tuđoj državi mirotvorcima, stvarno smešno. Dakle svi mi koji smo bili mobilisani i bili tu da branimo Srbiju smo fašisti!? Nisu ušli kopneni ali verujte niko od nas se nebi povukao jer brani svoj dom, ulicu, grad... A vi deco nemojte komentarisati, bolje da nemate takva iskustva jer to nije fudbalska utakmica i stvarno treba dva puta meriti pre komentara nego prepisivati ono što gotovo svi mediji prenose.

dragan

pre 2 godine

Rusija je inala 4000 aviona naspram 300 ukrajinskih , i 12000 tenkova naspram 2500 ukrajinskih.

Dalje da ne listamo, jasno je ko ovo dobija na kraju.

objavite mi komentar !

pre 2 godine

Neke informacije su ovde krajnje smešne.
Ja razumem da ukrajinci u poslednje vreme nemaju baš čime da se pohvale na frontu.
Ali zato je njima bitno da se u gradiću Koroljevu zapalio veliki magacin, u kojem se inače skladišti staklena vuna i raznorazne farbe namenjene građevinskoj industriji.
A naslov takav senzacionalan,taman da pomisliš da je napravljena ne znam kakva diverzija.

bgd

pre 2 godine

Ovde ima uglavnom navijačkih, kibicerskih komentara, što je bezdušno. Znamo šta smo sve ovde doživeli i imamo valjda predstavu koliko je ovo surovo i tragično. Nadam se da će ubrzo sesti za pregovarački sto i okončati besmisleni rat.

Miloš

pre 2 godine

Sale, Brate,
pa je l' bi Ti pljunuo na svog brata, samo ako bi ti neki moćnik za taj "podvig" dao novac i obećao podršku? Da li bi radovao takvoj svojoj budućnosti?
Hajd' kaži onako po pravdi i po srcu.
(ljud, 22. april 2022 15:04)

A Ukrajinac ti nije brat? Na čijoj bi strani bio da imaš dva brata i da jači brat bije i maltretira slabijeg?

Milutin

pre 2 godine

@ ćorav kod očiju

Znači po prvi put posle 2 svetskog rata je jedna suverena Evropska zemlja napala drugu suverenu Evropsku zemlju a tebi je najbitnija poruka u celoj toj priči toboži “pad zapadnog sistema vrednosti”.

Izgleda da vas MNOGO svrbi to što čitav civilizovani svet podržava Ukrajinu u njenoj odbrani od ove agresije, i to što ti svemoćni Rusi (svetska velesila) u koje se kunete ne mogu jednu železaru da osvoje evo već više od dva meseca.

pajin komšija

pre 2 godine

A Ukrajinac ti nije brat? Na čijoj bi strani bio da imaš dva brata i da jači brat bije i maltretira slabijeg?
(Miloš, 22. april 2022 15:32)
verujem da bi sagledao situaciju i bio na strani pravde
nemože slabiji da 8 godina maltretira jačeg a da neočekuje da ća dobiti po ušima i nisam nastrojen ni jednoj strani saosećam sa svima koji su stradali

ljud

pre 2 godine

...Pitam se zbog koga i cega zrtvovati Srbiju i buducnost? Uvodite sankcije jer ce biti kasno ubrzo...
(Sale Offenbach, 22. april 2022 12:19)

Sale, Brate,
pa je l' bi Ti pljunuo na svog brata, samo ako bi ti neki moćnik za taj "podvig" dao novac i obećao podršku? Da li bi radovao takvoj svojoj budućnosti?
Hajd' kaži onako po pravdi i po srcu.

Saša

pre 2 godine

A Ukrajinac ti nije brat? Na čijoj bi strani bio da imaš dva brata i da jači brat bije i maltretira slabijeg?
(Miloš, 22. april 2022 15:32)

Na strani onog koji me brani od siledžije na ulici a ne na strani onog koji se posvađao sa bratom jer mu je to rekao taj siledžija sa ulice.

guli

pre 2 godine

Sa obe strane poginulo je preko 50000 vojnika. Gine se.
(Dragan, 22. april 2022 13:58)

Malo manje, oko 40.000. 35.000 ukrajinakih i nesto vise od 5.000 ruskih i pro-ruskih.

Dule

pre 2 godine

Prebacice ih ne brinite [..]
(Sale Offenbach, 22. april 2022 13:28)

E dobro, hvala ti sto si mi rekao da ne brinem, bas sam razmisljao gde ce jadni Zapadnjaci sa fabrikama.

Druze, receno ti je vec 2 puta, nisu oni dosli u Rusiju jer je vole, nego zato sto su morali, jer su sve te druge zemlje, Ceska, Rumunija, Baltik itd vec "iskoriscene". One sve zajedno nemaju 140 miliona ljudi, da ne pricamo da tamo vec ima nekih fabrika valjda. Nije ni ostatak Istocne Evrope pustinja, koja samo ceka da dodje neka fabrika iz Rusije.

Znaci ako vlasnik fabrike se prebaci iz Rusije u Rumuniju, on pravi vecu konkurenciju u Rumuniji, pa ga tamo kosta sve jos vise, a pitanje je da li ce sad i moci da nadje radnike, s obzirom na ogromnu potraznju.

A pritom ne mozes da odneses fabriku, nije to spakujes kofere, i ajd' zdravo. Mozes da odjavis firmu, ali itekako drzava moze da te zaustavi da odneses svu masineriju.

ja sam ja

pre 2 godine

(Sale Offenbach, 22. april 2022 12:19)

Gde će da prebace fabrike? U Nemačku, Češku? Rad je tamo skuplji nego u Srbiji a izvesno je da bi i energija uskoro mogla da bude još skuplja! Evropske kompanije na globalnom tržištu vode bitku sa kinezima koji su jeftiniji od evropljanja!
Ko misli da će te kompanije preko noći sve da zatvore? Gde će da nađu radnike?
Naivan je ko misli da te firme nisu došle iz Srbije zbog sopstvenog interesa!
Da im je stalo do Srbije došli bi 1991, a danas bi ljude bolje plaćali!
Da vam napomenem da firme prebacuju iz Ukrajine u Rumuniju i Srbiju!

vlada

pre 2 godine

Zato što je dobro čuvan i zato što je u stanju da obori i rakete(granate) koje ga napadaju.
O čemu se radi ovde? Unapred zahvalan na odgovoru.
(neko, 22. april 2022 12:43)

Epa bas zato sto nije dobro cuvan, zato je unisten. S 300 ne cine samo lanseri, vec i radari, koji su unisteni.

rajkonen

pre 2 godine

zar iko misli da ce doturom oruzja nesto sto je izvesno da se promeni..?
Pa nisu to dve nekakve drzavice...
Prvo, i kad dovezu do recimo Poljsko-Ukrajinske granice, cim predje granicu postaje meta rusima i brzo biva unisteno...
A drugo, zapad a i rusi znaju da sebi ne smeju da dozvole da izgube, tako da...

Sale Offenbach

pre 2 godine

Sale Offenbach, 22. april 2022 12:19)

Gde će da prebace fabrike? U Nemačku, Češku? Rad je tamo skuplji nego u Srbiji a izvesno je da bi i energija uskoro mogla da bude još skuplja! Evropske kompanije na globalnom tržištu vode bitku sa kinezima koji su jeftiniji od evropljanja!
Ko misli da će te kompanije preko noći sve da zatvore? Gde će da nađu radnike?
Naivan je ko misli da te firme nisu došle iz Srbije zbog sopstvenog interesa!
Da im je stalo do Srbije došli bi 1991, a danas bi ljude bolje plaćali!
Da vam napomenem da firme prebacuju iz Ukrajine u Rumuniju i Srbiju!
(ja sam ja, 22. april 2022

Prebacice ih ne brinite. Kada mogu da zatvore i izadju sa ogromnog ruskog trzista koje su napustile skoro sve svetske kompanije, napustice i iz male Srbije. Jos lakse. Postoji Rumunija, Moldavija, Bugarska, Madjarska, Češka i Slovacka, Baltik... Nego zemljaci mislite o sebi glavom a ne inatom. Inat je zao drug i inat nikada nikome nije dobro doneo. Srbija okruzena EU drzavama i pod sankcijama, ne moze izdrzati ni dva meseca. Ne dao vam Bog da docekate. Na vama je i neka vam je Bog u pomoci.

raxa

pre 2 godine

(neko, 22. april 2022 12:43

Evo da ti odgovorim. Ima vise razloga.
Prvi je taj da svi dalekometni PVO sistemi, pa I S300 moraju biti zasticeni pvo sistemima kratkog dometa koji su puno agilniji I reaguju brze u slucaju da otkriju rakete, helikoptere, avione Ili bespilotne letilice koje su krenule u pohod na dalekometni PVO. Primjeri takvog oruzja su "pancir" Ili "Thor". Bez njih, S300 je meta par exelans!


Drugo, ako se s300 nlazai u dometu artiljerije, ne pomaze mu nista. Od artiljerijsko sistema recimo "krasnopolj" nema odbrane, pogodak je gotovo 100%.


Trece, pored ova dva razloga gore, maskiranje istog je neophodno, jer Orland bespilotne letilice I druge vrste dronova ih lako lociraju, znaci, opet nista bez pvo sistema kratkog dometa

Cetvrto, lociranje iz satelita, avaksa, spijunaze, sabotaze, sve to doprinosi potencijalnom unistenju cilja.

Milan

pre 2 godine

@neko S300 jeste efikasan sistem PVO ali nije najmoderniji
Cesto unistavanje s300 sistema od strane Rusa moze da se objasni iz vise uglova:
Prvo, ukrajinski s300 sistemi nemaju veliku potporu pomocnih pvo sistema kao sto su buk, neva, tor, pantsir i slicno, jer kada se napravi taj pojas pvo-e koji stiti i na malim i vecim visinama i daljinama onda je mnogo teze unistiti s300 ili s400.
Drugo, nemaju ukri vremena da postavljaju sve te sisteme i da ih drze u pripravnosti na neki malo duzi period, zato sto rusi ipak vladaju njihovim nebom bar u tolikoj meri da mogu lako avijacijom da ih neutralisu, cak sta vise mnogo ih je unisteno prilikom premestanja, a jos gore bi bilo da su stacionarni na neki period od par sati na primer, iako je vreme postavljanja sistema relativno kratko.
Trece, jedan deo tih sredstava je unisten i unistava se prilikom transporta u Ukrajinu.
I cetvrto, konfiguracija terena ratista koja je mahom ravna i nije pogodna za otvoreno postavljanje baterija pvo, bilo kojih jer se lako otkrivaju putem bespilotnih letelica i satelita.
Jedino sto ukrima ide na ruku je sto je velika teritorija, veliko prostranstvo, pa je potrebno malo vise vremena da se snime ta sredstva i da se dejstvuje po njima, mada i to moze da se skrati kontinuiranim nadletanjem bespilotnim letelicama npr.
Nadam se da sam malo uspeo da objasnim.

juhu

pre 2 godine

Pozdrav @neko,

sistem S-300 nije samo lanser raketa neko grupa vozila koje imaju svoje zadatke vezane za rad S-300. Dva tipa vozila se koriste za odbranu lansera koji nema integrisani odbrambeni sistem. Ta vozila, takođe lansirna, obezbeđuju odbranu celog sistema na dva različita načina i na različim daljinama. Neophodna je i zaštita od napada sa tla. Ukrajinci izgleda nemaju dovoljno iskustva u radu tih odbrambenog dela sistema ili uopšte i nemaju ta prateća vozila. I tako se dešava to što se dešava.
Neki misle da ih Ukrajinci lako gube jer ih nisu masno platili pa ih tek tako "troše", a neki i dalje veruju da su Rusi softverski integrisali blokadu tako da ispaljene rakete ne smeju da pogađaju avione ili ciljeve koji su definisani kao ruski tj. da se pre udara samounište.

mandragora

pre 2 godine

Rusija gubi ovaj rat. Vec sada Ukrajina ima vise tenkova na bojistu od Rusije a, kako vreme odmice, balans ce se sve vise pomerati u korist Ukrajine. Cela Evropa, izuzev nas, sipa oruzje u Ukrajinu. USA takodje…i sve to polako menja odnos snaga.
(csc, 22. april 2022 11:55)

Imaju ali vise unistenih tenkova,a svo to oruzje koje sipa Evropa i NATO bude unisteno cim stigne u Lavov.

neko

pre 2 godine

Imam jedno pitanje, a nije provokacija ili išta slično.
Čitam ovih dana Rusi uništili sistem S300, sada pogodili drugi S300. Ono što mene interesuje je, kako je moguće da se uništi taj sistem kada se do skoro pričalo da je to jedan od najmodernijih PVO sistema koji je nemoguće uništiti jer je mobilan. Zato što je dobro čuvan i zato što je u stanju da obori i rakete(granate) koje ga napadaju.
O čemu se radi ovde? Unapred zahvalan na odgovoru.

Sale Offenbach

pre 2 godine

Da ostavimo rat po strani, ali sta cete braco i zemljaci, ako vam se Srbiji uvedu sankcije kao sto se ovde naveliko pise i povlacenje investicija i kompanija? Bice gore sto puta od onih devedesetih jer tada okolne drzave nisu bile u uniji a sada je Srbija okruzena. Pitam se zbog koga i cega zrtvovati Srbiju i buducnost? Uvodite sankcije jer ce biti kasno ubrzo. Ja ne zivim tu, ali me je Srbije zao.

Mir

pre 2 godine

Ukrajina je pobjednik, ako ostane država.

Amerika nije izgubila ni jednu bitku u Vijetnamu, od Sj. VJ vojske, a izgubila je rat. Tako ce i Rusija proci.

malina

pre 2 godine

Slava Rusiji!
(stevo, 22. april 2022 08:45)

Slava Ukrajini!
(malina, 22. april 2022 10:34)


SLAVA SRBIJI!
(Bokius, 22. april 2022 10:52)

Upravu si, slazem se...slava Srbiji!

Jaaa

pre 2 godine

Rusija gubi ovaj rat. Vec sada Ukrajina ima vise tenkova na bojistu od Rusije a, kako vreme odmice, balans ce se sve vise pomerati u korist Ukrajine. Cela Evropa, izuzev nas, sipa oruzje u Ukrajinu. USA takodje…i sve to polako menja odnos snaga.
(csc, 22. april 2022 11:55)

Aha...

LudoVreme

pre 2 godine

Ruska vojska tvrdi da je zauzela Mariupolj...
Uglavnom, juče sam u izveštajima iz tog grada, video po prvi put novinare bez šlema i pancira. I vojska više ne nosi svu opremu koju je doskora nosila. Bataljon Somali se vrati kući u Donbas. Scene dočeka su posebno dirljive. Mesta koja su pretrpela ogromnu štetu su već skoro očišćena.
To sve govori više od hiljadu reči...

csc

pre 2 godine

Rusija gubi ovaj rat. Vec sada Ukrajina ima vise tenkova na bojistu od Rusije a, kako vreme odmice, balans ce se sve vise pomerati u korist Ukrajine. Cela Evropa, izuzev nas, sipa oruzje u Ukrajinu. USA takodje…i sve to polako menja odnos snaga.

ćorav kod očiju

pre 2 godine

Najviše prašine se diže da se ne vidi dan posle sutra. Pad ili pobeda Rusije više nije bitna stvar iako se svi trude to da prikažu kao nešto bitno. Nije čak ni bitno da li će zapad da ih genocidno pobije ili kolonijalno porobi (realno ne bi ni imali druge opcije). Nije bitno ni da zaplene ceo Sibir i dobiju gas džabe. Ono što je nepovratno je da je zapad prvi put:
- upotrebio taktiku diktatora i cenzurisao medije
- javno naoružavao stranu u ratu i pozivao ili primoravao i druge na to (što je realno činio i pre, ali je bar iz moralnih načela to pre krio dok se sa dokaza starih preko 30-50 godina nisu skidale oznake tajnosti)
- svima je jasno ko je štitio državu (Ukrajinu), verovatno će većina i verovati da je na taj način zaštićen i zapad (EU), ali ostaće pitanje: ko je zaštitio Ukrajince? One civile što tvrde da su u masovnim grobnicama? Ko su onda izbeglice koje su pobegle u Evropu? Da li su ti, što su ostali i stradali, bili Ukrajinci koji su branili svoju domovinu, a to znači vojnici?

Koji god odgovor da date na ovakva pitanja, on će ukazati da su zapadne vrednosti ozbiljno oštećene. Pad Rusije je pad jedne od većih i manje-više snažnijih država, ali ovaj gubitak zapadnih vrednosti je pad cele zapadne civilizacije. Nije bilo ni potrebe da taj pad bude vojni. Ali o tome ćemo slušati tek kada njihovi građani počnu da im postavljaju pitanja.

Zabrinut

pre 2 godine

Svi pisu iz mirnih domova o Ukrajinii i Rusiji sta se tamo dogadja i sta bi se jos moglo
dogoditi. Ali niko se ne pita, kakve ce to posledice imati i na nas i sta bi se jos moglo
sve dogoditi? Malo razmislite!

lala

pre 2 godine

Svi pisu iz mirnih domova o Ukrajinii i Rusiji sta se tamo dogadja i sta bi se jos moglo
dogoditi. Ali niko se ne pita, kakve ce to posledice imati i na nas i sta bi se jos moglo
sve dogoditi? Malo razmislite!
(Zabrinut, 22. april 2022 10:07)

Zato u ovom trenutku kao narod moramo da budemo veoma pazljivi i da ne okrecemo paznju na sebe. Ali naravno nas narod to ne zeli pa drzimo proteste u korist Rusije. Koliko god mi ne volimo zapad, moramo da priznamo da je zapad mocan i da moze da nas unisti ako hoce. Glupo je sad da zavrsimo na svetskim vestima kao jedina zemlja koja podrzava Rusiju. Ako mislite da imamo saveznike u Aziji, Juznoj Americi, Africi itd...pitajte se cije oni medije imaju? Ko ima uticaj po celom svetu? Tako da u ovom trenutku bi nam bilo najbolje da cutimo i gledamo svoja posla, ovo nije nasa borba, Rusija nije nasa zemlja.

Albert

pre 2 godine

Rusija je lansirala onu raketu pre neki dan samo kako bi skrenula pažnju Ruskog naroda i njihovih satelita na čorsokak u koji se Putin teško zaglibio u Ukrajini.

Oliver

pre 2 godine

@dr

Potpuno pogresno. Pretnja nuklearnim oružjem je smislena,jer bas zbog toga niko nista ne sme Rusima vojno. Zato Rusi mogu bez ikakvih vojnih posledica da uzmu Abhaziju,Juznu Osetiju,Krim ili Donbas,zato mogu da udju u Siriju i zastite Basara el Asada i naprave dve vojne baze,da daju oruzje Venecueli itd. Oni sve to mogu,jer imaju najmocnije nuklearno oružje na svetu. A sto se tice ekonomskih posledica,oni su,za razliku od zapadnjaka,navikli da trpe,pogotovo starije stanovništvo koje pamti period Sovjetskog Saveza. Ako su oni 45 godina mogli da zive bez ikakvih dodira sa Zapadom,zasto ne bi mogli ponovo? Pogotovo sto postoje cak 150 drzava na svetu koje im nisu uvele sankcije i sa kojima mogu da posluju nesmetano. Nuklearno oružje je to sto daje veliku moc. To je shvatio i jedan Kim Džong Un pa ni njemu niko nista ne moze,a kamoli Rusiji. Zivot stanovništva je totalno nebitan,to je ono sto ne kapiraju na Zapadu. Bitna je vlast i moć,zato sankcije nisu srusile ni kubanski ni iranski rezim iako traju decenijama. A zapad i dalje naivno misli da sankcije deluju. Ne,sankcije ne deluju i nikada nisu ni delovale.

Dr

pre 2 godine

Rat će se završiti, Ukrajina će biti obnovljena nekom vrstom Maršalovog plana posle 2. svetskog rata, odmah će postati članica EU, itd. A Rusija unazadjena decenijama, narod osiromašen, ponovo će hrana biti problem, ne samo korupcija i slične stvari kao do nedavno.
Pretnja nuklearnim oružjem je besmislena. Rusi se hvale da imaju mnogo više "bojevih glava" i jače rakete, ali ispaljivanje sa samo jedne američke podmornice, po američkim naučnicima, menja klimu zauvek, a radioaktivni oblaci se šire celim svetom, gotovo je sa istorijom. A ruske vlasti se hvale i prete da mogu mnogo jače i više od toga?

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Meni su najjača prepucavanja naroda na prostorima exYu po društvenim mrežama u vezi rata u Ukrajini, a ne gledaju da su i svi oni skupa porobljeni od vlastitih političara, ratnih profitera i stranog faktora bez ispaljenog metka, i da je situacija kao ‘90-ih godina prošlog veka…

Englez

pre 2 godine

Rusija je ekonomski i vojno iscrpljena. Vecinsko stanovnistvo i privreda je blizu kolapsa. Rusija je izgubila status vojne sile. Ukratko Rusija je tigar od papira !

Rickey

pre 2 godine

Putinova propaganda masina: Uzimamo Kijev za dva dana! Onda ok nista, bar celu obalu Crnog mora i Odesu! Ok ni to ne mozemo, uzecemo ceo Istok i Donetsk. Ako ni to, onda barem Muripolj. Celicanu izgleda necemo moci da uzmemo, ak da porglasimo ponbedu i bez toga! Kako ide i mizda i Krim izgube pa tvrde da je to bio plan sve vreme!?!

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Meni su najjača prepucavanja naroda na prostorima exYu po društvenim mrežama u vezi rata u Ukrajini, a ne gledaju da su i svi oni skupa porobljeni od vlastitih političara, ratnih profitera i stranog faktora bez ispaljenog metka, i da je situacija kao ‘90-ih godina prošlog veka…

Oliver

pre 2 godine

@dr

Potpuno pogresno. Pretnja nuklearnim oružjem je smislena,jer bas zbog toga niko nista ne sme Rusima vojno. Zato Rusi mogu bez ikakvih vojnih posledica da uzmu Abhaziju,Juznu Osetiju,Krim ili Donbas,zato mogu da udju u Siriju i zastite Basara el Asada i naprave dve vojne baze,da daju oruzje Venecueli itd. Oni sve to mogu,jer imaju najmocnije nuklearno oružje na svetu. A sto se tice ekonomskih posledica,oni su,za razliku od zapadnjaka,navikli da trpe,pogotovo starije stanovništvo koje pamti period Sovjetskog Saveza. Ako su oni 45 godina mogli da zive bez ikakvih dodira sa Zapadom,zasto ne bi mogli ponovo? Pogotovo sto postoje cak 150 drzava na svetu koje im nisu uvele sankcije i sa kojima mogu da posluju nesmetano. Nuklearno oružje je to sto daje veliku moc. To je shvatio i jedan Kim Džong Un pa ni njemu niko nista ne moze,a kamoli Rusiji. Zivot stanovništva je totalno nebitan,to je ono sto ne kapiraju na Zapadu. Bitna je vlast i moć,zato sankcije nisu srusile ni kubanski ni iranski rezim iako traju decenijama. A zapad i dalje naivno misli da sankcije deluju. Ne,sankcije ne deluju i nikada nisu ni delovale.

Englez

pre 2 godine

Rusija je ekonomski i vojno iscrpljena. Vecinsko stanovnistvo i privreda je blizu kolapsa. Rusija je izgubila status vojne sile. Ukratko Rusija je tigar od papira !

Bojan

pre 2 godine

Nazivati ljude fašistima koji brane svoju zemlju a ovi što sve ruše u tuđoj državi mirotvorcima, stvarno smešno. Dakle svi mi koji smo bili mobilisani i bili tu da branimo Srbiju smo fašisti!? Nisu ušli kopneni ali verujte niko od nas se nebi povukao jer brani svoj dom, ulicu, grad... A vi deco nemojte komentarisati, bolje da nemate takva iskustva jer to nije fudbalska utakmica i stvarno treba dva puta meriti pre komentara nego prepisivati ono što gotovo svi mediji prenose.

Rickey

pre 2 godine

Putinova propaganda masina: Uzimamo Kijev za dva dana! Onda ok nista, bar celu obalu Crnog mora i Odesu! Ok ni to ne mozemo, uzecemo ceo Istok i Donetsk. Ako ni to, onda barem Muripolj. Celicanu izgleda necemo moci da uzmemo, ak da porglasimo ponbedu i bez toga! Kako ide i mizda i Krim izgube pa tvrde da je to bio plan sve vreme!?!

pajin komšija

pre 2 godine

A Ukrajinac ti nije brat? Na čijoj bi strani bio da imaš dva brata i da jači brat bije i maltretira slabijeg?
(Miloš, 22. april 2022 15:32)
verujem da bi sagledao situaciju i bio na strani pravde
nemože slabiji da 8 godina maltretira jačeg a da neočekuje da ća dobiti po ušima i nisam nastrojen ni jednoj strani saosećam sa svima koji su stradali

Dr

pre 2 godine

Rat će se završiti, Ukrajina će biti obnovljena nekom vrstom Maršalovog plana posle 2. svetskog rata, odmah će postati članica EU, itd. A Rusija unazadjena decenijama, narod osiromašen, ponovo će hrana biti problem, ne samo korupcija i slične stvari kao do nedavno.
Pretnja nuklearnim oružjem je besmislena. Rusi se hvale da imaju mnogo više "bojevih glava" i jače rakete, ali ispaljivanje sa samo jedne američke podmornice, po američkim naučnicima, menja klimu zauvek, a radioaktivni oblaci se šire celim svetom, gotovo je sa istorijom. A ruske vlasti se hvale i prete da mogu mnogo jače i više od toga?

Jaaa

pre 2 godine

Rusija gubi ovaj rat. Vec sada Ukrajina ima vise tenkova na bojistu od Rusije a, kako vreme odmice, balans ce se sve vise pomerati u korist Ukrajine. Cela Evropa, izuzev nas, sipa oruzje u Ukrajinu. USA takodje…i sve to polako menja odnos snaga.
(csc, 22. april 2022 11:55)

Aha...

bgd

pre 2 godine

Ovde ima uglavnom navijačkih, kibicerskih komentara, što je bezdušno. Znamo šta smo sve ovde doživeli i imamo valjda predstavu koliko je ovo surovo i tragično. Nadam se da će ubrzo sesti za pregovarački sto i okončati besmisleni rat.

Albert

pre 2 godine

Rusija je lansirala onu raketu pre neki dan samo kako bi skrenula pažnju Ruskog naroda i njihovih satelita na čorsokak u koji se Putin teško zaglibio u Ukrajini.

lala

pre 2 godine

Svi pisu iz mirnih domova o Ukrajinii i Rusiji sta se tamo dogadja i sta bi se jos moglo
dogoditi. Ali niko se ne pita, kakve ce to posledice imati i na nas i sta bi se jos moglo
sve dogoditi? Malo razmislite!
(Zabrinut, 22. april 2022 10:07)

Zato u ovom trenutku kao narod moramo da budemo veoma pazljivi i da ne okrecemo paznju na sebe. Ali naravno nas narod to ne zeli pa drzimo proteste u korist Rusije. Koliko god mi ne volimo zapad, moramo da priznamo da je zapad mocan i da moze da nas unisti ako hoce. Glupo je sad da zavrsimo na svetskim vestima kao jedina zemlja koja podrzava Rusiju. Ako mislite da imamo saveznike u Aziji, Juznoj Americi, Africi itd...pitajte se cije oni medije imaju? Ko ima uticaj po celom svetu? Tako da u ovom trenutku bi nam bilo najbolje da cutimo i gledamo svoja posla, ovo nije nasa borba, Rusija nije nasa zemlja.

LudoVreme

pre 2 godine

Ruska vojska tvrdi da je zauzela Mariupolj...
Uglavnom, juče sam u izveštajima iz tog grada, video po prvi put novinare bez šlema i pancira. I vojska više ne nosi svu opremu koju je doskora nosila. Bataljon Somali se vrati kući u Donbas. Scene dočeka su posebno dirljive. Mesta koja su pretrpela ogromnu štetu su već skoro očišćena.
To sve govori više od hiljadu reči...

Milutin

pre 2 godine

@ ćorav kod očiju

Znači po prvi put posle 2 svetskog rata je jedna suverena Evropska zemlja napala drugu suverenu Evropsku zemlju a tebi je najbitnija poruka u celoj toj priči toboži “pad zapadnog sistema vrednosti”.

Izgleda da vas MNOGO svrbi to što čitav civilizovani svet podržava Ukrajinu u njenoj odbrani od ove agresije, i to što ti svemoćni Rusi (svetska velesila) u koje se kunete ne mogu jednu železaru da osvoje evo već više od dva meseca.

ćorav kod očiju

pre 2 godine

Najviše prašine se diže da se ne vidi dan posle sutra. Pad ili pobeda Rusije više nije bitna stvar iako se svi trude to da prikažu kao nešto bitno. Nije čak ni bitno da li će zapad da ih genocidno pobije ili kolonijalno porobi (realno ne bi ni imali druge opcije). Nije bitno ni da zaplene ceo Sibir i dobiju gas džabe. Ono što je nepovratno je da je zapad prvi put:
- upotrebio taktiku diktatora i cenzurisao medije
- javno naoružavao stranu u ratu i pozivao ili primoravao i druge na to (što je realno činio i pre, ali je bar iz moralnih načela to pre krio dok se sa dokaza starih preko 30-50 godina nisu skidale oznake tajnosti)
- svima je jasno ko je štitio državu (Ukrajinu), verovatno će većina i verovati da je na taj način zaštićen i zapad (EU), ali ostaće pitanje: ko je zaštitio Ukrajince? One civile što tvrde da su u masovnim grobnicama? Ko su onda izbeglice koje su pobegle u Evropu? Da li su ti, što su ostali i stradali, bili Ukrajinci koji su branili svoju domovinu, a to znači vojnici?

Koji god odgovor da date na ovakva pitanja, on će ukazati da su zapadne vrednosti ozbiljno oštećene. Pad Rusije je pad jedne od većih i manje-više snažnijih država, ali ovaj gubitak zapadnih vrednosti je pad cele zapadne civilizacije. Nije bilo ni potrebe da taj pad bude vojni. Ali o tome ćemo slušati tek kada njihovi građani počnu da im postavljaju pitanja.

Saša

pre 2 godine

A Ukrajinac ti nije brat? Na čijoj bi strani bio da imaš dva brata i da jači brat bije i maltretira slabijeg?
(Miloš, 22. april 2022 15:32)

Na strani onog koji me brani od siledžije na ulici a ne na strani onog koji se posvađao sa bratom jer mu je to rekao taj siledžija sa ulice.

Ivan78bg

pre 2 godine

Rusija napala Ukrajnu-a onda citam komentare gde kazu-"pa da zapad ce se boriti do poslednjeg Ukrainca".Pa sta trebali Ukrainci da urade?Da predaju svoju zemlju?Ko je vama toliko isprao mozak??Zapad ce normalno da iskoristi priliku da oslabi Rusiju sto vise moze.Ne sumljam i da su odredjeni cinioci sa zapada radili sve da do sukoba i dodje.Mislite da Rusija ne bi to isto radila?Normalno da bi i radila je to isto.Samo sto nije uspesna u tome.A Ukrainci imaju da brane svoju zemlju sa ogromnom podrskom zapada.Na duze sanse Rusija nema sanse da drzi okupirane delove Ukrajne.To nas uci istorija.Rusija je finansiski daleko slabija od vecine zapadnih zemalja,sada je i vecina sveta protiv njenih postupaka.A ubrzala je i prelazak zapadnih zemalja na druge izvore gasa i nafte.Ko nevidi da je ovo uzasno los potez Rusije je naivan i ispranog mozga.

mandragora

pre 2 godine

Rusija gubi ovaj rat. Vec sada Ukrajina ima vise tenkova na bojistu od Rusije a, kako vreme odmice, balans ce se sve vise pomerati u korist Ukrajine. Cela Evropa, izuzev nas, sipa oruzje u Ukrajinu. USA takodje…i sve to polako menja odnos snaga.
(csc, 22. april 2022 11:55)

Imaju ali vise unistenih tenkova,a svo to oruzje koje sipa Evropa i NATO bude unisteno cim stigne u Lavov.

malina

pre 2 godine

Slava Rusiji!
(stevo, 22. april 2022 08:45)

Slava Ukrajini!
(malina, 22. april 2022 10:34)


SLAVA SRBIJI!
(Bokius, 22. april 2022 10:52)

Upravu si, slazem se...slava Srbiji!

dragan

pre 2 godine

Rusija je inala 4000 aviona naspram 300 ukrajinskih , i 12000 tenkova naspram 2500 ukrajinskih.

Dalje da ne listamo, jasno je ko ovo dobija na kraju.

Bojan

pre 2 godine

Napisao sam već jedan post ali deco da vam objasnim još nešto. Nema opravdanja da jedna pravoslavna zemlja napadne drugu uz to ta Ukrajina je prva držala mitinge i podršku Srbiji 99 godine, proverite na internetu i nikad nije priznala Kosovo kao državu.
E sad da vam objasnim kako izgleda rat... Ja sam iz manjeg mesta 40000 stavila, 99 godine kad je bila mobilizacija odziv je bio 110% , vojska toliko zove jer računa da neko nije tu, neko je bolestan, neko polomio ruku.... Znate koliki je bio odziv u Beogradu? 17,%!!! Toliko o tome. Što Bora kaže : "za ideale ginu budale"
Dakle ginu iz malih gradova, sela.... gine srednja klasa i siromašni.
A vi dalje navijajte, tako je i u Ukrajini, tako je i u Rusiji a vi navijajte, ginu vaši vršnjaci 18-20 godina, oni drže pušku a vi telefon. Šta mislite imali razlike?

objavite mi komentar !

pre 2 godine

Neke informacije su ovde krajnje smešne.
Ja razumem da ukrajinci u poslednje vreme nemaju baš čime da se pohvale na frontu.
Ali zato je njima bitno da se u gradiću Koroljevu zapalio veliki magacin, u kojem se inače skladišti staklena vuna i raznorazne farbe namenjene građevinskoj industriji.
A naslov takav senzacionalan,taman da pomisliš da je napravljena ne znam kakva diverzija.

Milan

pre 2 godine

@neko S300 jeste efikasan sistem PVO ali nije najmoderniji
Cesto unistavanje s300 sistema od strane Rusa moze da se objasni iz vise uglova:
Prvo, ukrajinski s300 sistemi nemaju veliku potporu pomocnih pvo sistema kao sto su buk, neva, tor, pantsir i slicno, jer kada se napravi taj pojas pvo-e koji stiti i na malim i vecim visinama i daljinama onda je mnogo teze unistiti s300 ili s400.
Drugo, nemaju ukri vremena da postavljaju sve te sisteme i da ih drze u pripravnosti na neki malo duzi period, zato sto rusi ipak vladaju njihovim nebom bar u tolikoj meri da mogu lako avijacijom da ih neutralisu, cak sta vise mnogo ih je unisteno prilikom premestanja, a jos gore bi bilo da su stacionarni na neki period od par sati na primer, iako je vreme postavljanja sistema relativno kratko.
Trece, jedan deo tih sredstava je unisten i unistava se prilikom transporta u Ukrajinu.
I cetvrto, konfiguracija terena ratista koja je mahom ravna i nije pogodna za otvoreno postavljanje baterija pvo, bilo kojih jer se lako otkrivaju putem bespilotnih letelica i satelita.
Jedino sto ukrima ide na ruku je sto je velika teritorija, veliko prostranstvo, pa je potrebno malo vise vremena da se snime ta sredstva i da se dejstvuje po njima, mada i to moze da se skrati kontinuiranim nadletanjem bespilotnim letelicama npr.
Nadam se da sam malo uspeo da objasnim.

Sale Offenbach

pre 2 godine

Da ostavimo rat po strani, ali sta cete braco i zemljaci, ako vam se Srbiji uvedu sankcije kao sto se ovde naveliko pise i povlacenje investicija i kompanija? Bice gore sto puta od onih devedesetih jer tada okolne drzave nisu bile u uniji a sada je Srbija okruzena. Pitam se zbog koga i cega zrtvovati Srbiju i buducnost? Uvodite sankcije jer ce biti kasno ubrzo. Ja ne zivim tu, ali me je Srbije zao.

Sale Offenbach

pre 2 godine

Sale Offenbach, 22. april 2022 12:19)

Gde će da prebace fabrike? U Nemačku, Češku? Rad je tamo skuplji nego u Srbiji a izvesno je da bi i energija uskoro mogla da bude još skuplja! Evropske kompanije na globalnom tržištu vode bitku sa kinezima koji su jeftiniji od evropljanja!
Ko misli da će te kompanije preko noći sve da zatvore? Gde će da nađu radnike?
Naivan je ko misli da te firme nisu došle iz Srbije zbog sopstvenog interesa!
Da im je stalo do Srbije došli bi 1991, a danas bi ljude bolje plaćali!
Da vam napomenem da firme prebacuju iz Ukrajine u Rumuniju i Srbiju!
(ja sam ja, 22. april 2022

Prebacice ih ne brinite. Kada mogu da zatvore i izadju sa ogromnog ruskog trzista koje su napustile skoro sve svetske kompanije, napustice i iz male Srbije. Jos lakse. Postoji Rumunija, Moldavija, Bugarska, Madjarska, Češka i Slovacka, Baltik... Nego zemljaci mislite o sebi glavom a ne inatom. Inat je zao drug i inat nikada nikome nije dobro doneo. Srbija okruzena EU drzavama i pod sankcijama, ne moze izdrzati ni dva meseca. Ne dao vam Bog da docekate. Na vama je i neka vam je Bog u pomoci.

csc

pre 2 godine

Rusija gubi ovaj rat. Vec sada Ukrajina ima vise tenkova na bojistu od Rusije a, kako vreme odmice, balans ce se sve vise pomerati u korist Ukrajine. Cela Evropa, izuzev nas, sipa oruzje u Ukrajinu. USA takodje…i sve to polako menja odnos snaga.

Miloš

pre 2 godine

Sale, Brate,
pa je l' bi Ti pljunuo na svog brata, samo ako bi ti neki moćnik za taj "podvig" dao novac i obećao podršku? Da li bi radovao takvoj svojoj budućnosti?
Hajd' kaži onako po pravdi i po srcu.
(ljud, 22. april 2022 15:04)

A Ukrajinac ti nije brat? Na čijoj bi strani bio da imaš dva brata i da jači brat bije i maltretira slabijeg?

Mija

pre 2 godine

Pa sigurno da će i SAD i V Britanija i Španija i Holandija i t .d. slati oružje.Ne gine njihov narod ,ne ruši se njihova zemlja nego ,Ukrajinski i ruski narod i njihova zemlja.U drugom S.R. da bi se pokrile krađe svetskih moćnika i devalvacija koja nastala našli su Hitlera i optužili Nemačku .Neko je trebao biti žrtva .Sad su našli Zelenskog i Rusiju da budu krivi za bankrote zapada za koje zahvaljujući društvenim mrežama znamo odavno.A kako rekao Degol ,,Ako gospodari sveta , bankari i boržuszija tako kaže takoće i biti." Šteta što ukrajinski narod pati.Nadamo se da naša zemlja neće izneveriti nekog ,,Zelenskok" koji će nas upropastiti.

Zabrinut

pre 2 godine

Svi pisu iz mirnih domova o Ukrajinii i Rusiji sta se tamo dogadja i sta bi se jos moglo
dogoditi. Ali niko se ne pita, kakve ce to posledice imati i na nas i sta bi se jos moglo
sve dogoditi? Malo razmislite!

guli

pre 2 godine

Sa obe strane poginulo je preko 50000 vojnika. Gine se.
(Dragan, 22. april 2022 13:58)

Malo manje, oko 40.000. 35.000 ukrajinakih i nesto vise od 5.000 ruskih i pro-ruskih.

ljud

pre 2 godine

...Pitam se zbog koga i cega zrtvovati Srbiju i buducnost? Uvodite sankcije jer ce biti kasno ubrzo...
(Sale Offenbach, 22. april 2022 12:19)

Sale, Brate,
pa je l' bi Ti pljunuo na svog brata, samo ako bi ti neki moćnik za taj "podvig" dao novac i obećao podršku? Da li bi radovao takvoj svojoj budućnosti?
Hajd' kaži onako po pravdi i po srcu.

Mir

pre 2 godine

Ukrajina je pobjednik, ako ostane država.

Amerika nije izgubila ni jednu bitku u Vijetnamu, od Sj. VJ vojske, a izgubila je rat. Tako ce i Rusija proci.

raxa

pre 2 godine

(neko, 22. april 2022 12:43

Evo da ti odgovorim. Ima vise razloga.
Prvi je taj da svi dalekometni PVO sistemi, pa I S300 moraju biti zasticeni pvo sistemima kratkog dometa koji su puno agilniji I reaguju brze u slucaju da otkriju rakete, helikoptere, avione Ili bespilotne letilice koje su krenule u pohod na dalekometni PVO. Primjeri takvog oruzja su "pancir" Ili "Thor". Bez njih, S300 je meta par exelans!


Drugo, ako se s300 nlazai u dometu artiljerije, ne pomaze mu nista. Od artiljerijsko sistema recimo "krasnopolj" nema odbrane, pogodak je gotovo 100%.


Trece, pored ova dva razloga gore, maskiranje istog je neophodno, jer Orland bespilotne letilice I druge vrste dronova ih lako lociraju, znaci, opet nista bez pvo sistema kratkog dometa

Cetvrto, lociranje iz satelita, avaksa, spijunaze, sabotaze, sve to doprinosi potencijalnom unistenju cilja.

Mrki

pre 2 godine

Varsavski pakt i Sovjetski savez su se raspali iznutra.Izgrizla ih je beda izazvana trkom u naoruzanju izmedju Nato i Varsavskog pakta.Mnogo jace ekonomije zapada,trzisno orjentisane pokazale su vecu snagu u toj trci nad planskim,socijalistickim ekonomijama istocnog bloka.I sve su te zemlje,manje vise,presle na trzisnu ekonomiju.Tu je rusija najgore prosla zbog totalne korupcije i vaucerske privatizacije.Oko 2ooo ljudi je preko noci postalo enormno bogato.Ostali bili i ostsli sirotinja.E,to im se sada sveti.I tek ce im biti gadno,jer ide novi,visegodisnji ciklus iscrpljivanja.

rajkonen

pre 2 godine

zar iko misli da ce doturom oruzja nesto sto je izvesno da se promeni..?
Pa nisu to dve nekakve drzavice...
Prvo, i kad dovezu do recimo Poljsko-Ukrajinske granice, cim predje granicu postaje meta rusima i brzo biva unisteno...
A drugo, zapad a i rusi znaju da sebi ne smeju da dozvole da izgube, tako da...

Radoš

pre 2 godine

E ako Belgija ne otera kako vi kažete "agresora" nema ništa od prestanka rata u Ukrajini.Samo se pitam(mo) dokle više tog izopačenog cinizma i huškanja Ukrajinskog predsednika i rukovodstva da se bore do poslednjeg Ukrajinaca,strašno, umesto da pokušaju(huškači) da ubede te iste da sednu za sto i pregovaraju i samo pregovaraju i da se dođe do konačnog rešenja koje će zadovoljiti obe strane jer u suprotnom druga strana će još više i sve više pojačavati bombardovanje i raketiranje i vojnih i ostalih ciljeva.Prestanite više da na taj način pomažete zemlju koja je baš zbog vas tobože prijatelja dovedena na rubu propasti i samouništenja. Pregovori i samo pregovori jer mir i sloboda nemaju alternativu

vlada

pre 2 godine

Zato što je dobro čuvan i zato što je u stanju da obori i rakete(granate) koje ga napadaju.
O čemu se radi ovde? Unapred zahvalan na odgovoru.
(neko, 22. april 2022 12:43)

Epa bas zato sto nije dobro cuvan, zato je unisten. S 300 ne cine samo lanseri, vec i radari, koji su unisteni.

ja sam ja

pre 2 godine

(Sale Offenbach, 22. april 2022 12:19)

Gde će da prebace fabrike? U Nemačku, Češku? Rad je tamo skuplji nego u Srbiji a izvesno je da bi i energija uskoro mogla da bude još skuplja! Evropske kompanije na globalnom tržištu vode bitku sa kinezima koji su jeftiniji od evropljanja!
Ko misli da će te kompanije preko noći sve da zatvore? Gde će da nađu radnike?
Naivan je ko misli da te firme nisu došle iz Srbije zbog sopstvenog interesa!
Da im je stalo do Srbije došli bi 1991, a danas bi ljude bolje plaćali!
Da vam napomenem da firme prebacuju iz Ukrajine u Rumuniju i Srbiju!

Dule

pre 2 godine

Prebacice ih ne brinite [..]
(Sale Offenbach, 22. april 2022 13:28)

E dobro, hvala ti sto si mi rekao da ne brinem, bas sam razmisljao gde ce jadni Zapadnjaci sa fabrikama.

Druze, receno ti je vec 2 puta, nisu oni dosli u Rusiju jer je vole, nego zato sto su morali, jer su sve te druge zemlje, Ceska, Rumunija, Baltik itd vec "iskoriscene". One sve zajedno nemaju 140 miliona ljudi, da ne pricamo da tamo vec ima nekih fabrika valjda. Nije ni ostatak Istocne Evrope pustinja, koja samo ceka da dodje neka fabrika iz Rusije.

Znaci ako vlasnik fabrike se prebaci iz Rusije u Rumuniju, on pravi vecu konkurenciju u Rumuniji, pa ga tamo kosta sve jos vise, a pitanje je da li ce sad i moci da nadje radnike, s obzirom na ogromnu potraznju.

A pritom ne mozes da odneses fabriku, nije to spakujes kofere, i ajd' zdravo. Mozes da odjavis firmu, ali itekako drzava moze da te zaustavi da odneses svu masineriju.

neko

pre 2 godine

Imam jedno pitanje, a nije provokacija ili išta slično.
Čitam ovih dana Rusi uništili sistem S300, sada pogodili drugi S300. Ono što mene interesuje je, kako je moguće da se uništi taj sistem kada se do skoro pričalo da je to jedan od najmodernijih PVO sistema koji je nemoguće uništiti jer je mobilan. Zato što je dobro čuvan i zato što je u stanju da obori i rakete(granate) koje ga napadaju.
O čemu se radi ovde? Unapred zahvalan na odgovoru.

juhu

pre 2 godine

Pozdrav @neko,

sistem S-300 nije samo lanser raketa neko grupa vozila koje imaju svoje zadatke vezane za rad S-300. Dva tipa vozila se koriste za odbranu lansera koji nema integrisani odbrambeni sistem. Ta vozila, takođe lansirna, obezbeđuju odbranu celog sistema na dva različita načina i na različim daljinama. Neophodna je i zaštita od napada sa tla. Ukrajinci izgleda nemaju dovoljno iskustva u radu tih odbrambenog dela sistema ili uopšte i nemaju ta prateća vozila. I tako se dešava to što se dešava.
Neki misle da ih Ukrajinci lako gube jer ih nisu masno platili pa ih tek tako "troše", a neki i dalje veruju da su Rusi softverski integrisali blokadu tako da ispaljene rakete ne smeju da pogađaju avione ili ciljeve koji su definisani kao ruski tj. da se pre udara samounište.

Martaz

pre 2 godine

Ukrajinu pokusavaju da porobe dve najvece sile , Nato clanice i Rusija, s obzirom da Nato je korporacijski gigant koji sve drzave drzi u saci ide uvjek vojno ili potkupljivanjem politicara i postavljanjem svojih marioneta plus drze medije koji i te kako rade svoj posao.
Raspad bankovnog sistema i borba za prevlast u novoj eri digitalizacije , mali covjek gine da se bogati obogate jos vise.

Pantagruel

pre 2 godine

Најбољи су ови који кукају како је једна православна земља могла да нападне другу. Па како смо се тукли ми и Бугари, 1884/5, 1913, 1915-18, 1941-45?

DžejAr65

pre 2 godine

Izgleda da vas MNOGO svrbi to što čitav civilizovani svet podržava Ukrajinu u njenoj odbrani od ove agresije, i to što ti svemoćni Rusi (svetska velesila) u koje se kunete ne mogu jednu železaru da osvoje evo već više od dva meseca.
(Milutin, 22. april 2022 15:53)
јели то онај ЦИВИЛИЗОВАНИ свет што нас бомбардовао '99

Milan

pre 2 godine

@Oliver
"Zivot stanovništva je totalno nebitan,to je ono sto ne kapiraju na Zapadu. Bitna je vlast i moć,zato sankcije nisu srusile ni kubanski ni iranski rezim iako traju decenijama. A zapad i dalje naivno misli da sankcije deluju. Ne,sankcije ne deluju i nikada nisu ni delovale."
Sankcije deluju itekako jer cilj sankcija jeste da se spreci rast i napredak takvih drzava, kao i njihovo sirenje i privlacenje drugih drzava. Nezadovoljno stanovnistvo ce kad-tad srusiti te rezime nije bitno za 2 ili 22 ili 222 godine ali njihov krah i sudbina su izvesni. SSSR se srusio iznutra, bez ispaljenog metka.

Самосвесна грађанка

pre 2 godine

(Radoš, 22. april 2022 22:00)


До сад се нико није против њега побунио, што значи да грађани подржавају све оно што је учинио и што чини.

Englez

pre 2 godine

Rusija je ekonomski i vojno iscrpljena. Vecinsko stanovnistvo i privreda je blizu kolapsa. Rusija je izgubila status vojne sile. Ukratko Rusija je tigar od papira !

Rickey

pre 2 godine

Putinova propaganda masina: Uzimamo Kijev za dva dana! Onda ok nista, bar celu obalu Crnog mora i Odesu! Ok ni to ne mozemo, uzecemo ceo Istok i Donetsk. Ako ni to, onda barem Muripolj. Celicanu izgleda necemo moci da uzmemo, ak da porglasimo ponbedu i bez toga! Kako ide i mizda i Krim izgube pa tvrde da je to bio plan sve vreme!?!

Dr

pre 2 godine

Rat će se završiti, Ukrajina će biti obnovljena nekom vrstom Maršalovog plana posle 2. svetskog rata, odmah će postati članica EU, itd. A Rusija unazadjena decenijama, narod osiromašen, ponovo će hrana biti problem, ne samo korupcija i slične stvari kao do nedavno.
Pretnja nuklearnim oružjem je besmislena. Rusi se hvale da imaju mnogo više "bojevih glava" i jače rakete, ali ispaljivanje sa samo jedne američke podmornice, po američkim naučnicima, menja klimu zauvek, a radioaktivni oblaci se šire celim svetom, gotovo je sa istorijom. A ruske vlasti se hvale i prete da mogu mnogo jače i više od toga?

Albert

pre 2 godine

Rusija je lansirala onu raketu pre neki dan samo kako bi skrenula pažnju Ruskog naroda i njihovih satelita na čorsokak u koji se Putin teško zaglibio u Ukrajini.

Milutin

pre 2 godine

@ ćorav kod očiju

Znači po prvi put posle 2 svetskog rata je jedna suverena Evropska zemlja napala drugu suverenu Evropsku zemlju a tebi je najbitnija poruka u celoj toj priči toboži “pad zapadnog sistema vrednosti”.

Izgleda da vas MNOGO svrbi to što čitav civilizovani svet podržava Ukrajinu u njenoj odbrani od ove agresije, i to što ti svemoćni Rusi (svetska velesila) u koje se kunete ne mogu jednu železaru da osvoje evo već više od dva meseca.

csc

pre 2 godine

Rusija gubi ovaj rat. Vec sada Ukrajina ima vise tenkova na bojistu od Rusije a, kako vreme odmice, balans ce se sve vise pomerati u korist Ukrajine. Cela Evropa, izuzev nas, sipa oruzje u Ukrajinu. USA takodje…i sve to polako menja odnos snaga.

Mir

pre 2 godine

Ukrajina je pobjednik, ako ostane država.

Amerika nije izgubila ni jednu bitku u Vijetnamu, od Sj. VJ vojske, a izgubila je rat. Tako ce i Rusija proci.

Bojan

pre 2 godine

Nazivati ljude fašistima koji brane svoju zemlju a ovi što sve ruše u tuđoj državi mirotvorcima, stvarno smešno. Dakle svi mi koji smo bili mobilisani i bili tu da branimo Srbiju smo fašisti!? Nisu ušli kopneni ali verujte niko od nas se nebi povukao jer brani svoj dom, ulicu, grad... A vi deco nemojte komentarisati, bolje da nemate takva iskustva jer to nije fudbalska utakmica i stvarno treba dva puta meriti pre komentara nego prepisivati ono što gotovo svi mediji prenose.

guli

pre 2 godine

Sa obe strane poginulo je preko 50000 vojnika. Gine se.
(Dragan, 22. april 2022 13:58)

Malo manje, oko 40.000. 35.000 ukrajinakih i nesto vise od 5.000 ruskih i pro-ruskih.

Sale Offenbach

pre 2 godine

Da ostavimo rat po strani, ali sta cete braco i zemljaci, ako vam se Srbiji uvedu sankcije kao sto se ovde naveliko pise i povlacenje investicija i kompanija? Bice gore sto puta od onih devedesetih jer tada okolne drzave nisu bile u uniji a sada je Srbija okruzena. Pitam se zbog koga i cega zrtvovati Srbiju i buducnost? Uvodite sankcije jer ce biti kasno ubrzo. Ja ne zivim tu, ali me je Srbije zao.

pajin komšija

pre 2 godine

A Ukrajinac ti nije brat? Na čijoj bi strani bio da imaš dva brata i da jači brat bije i maltretira slabijeg?
(Miloš, 22. april 2022 15:32)
verujem da bi sagledao situaciju i bio na strani pravde
nemože slabiji da 8 godina maltretira jačeg a da neočekuje da ća dobiti po ušima i nisam nastrojen ni jednoj strani saosećam sa svima koji su stradali

Oliver

pre 2 godine

@dr

Potpuno pogresno. Pretnja nuklearnim oružjem je smislena,jer bas zbog toga niko nista ne sme Rusima vojno. Zato Rusi mogu bez ikakvih vojnih posledica da uzmu Abhaziju,Juznu Osetiju,Krim ili Donbas,zato mogu da udju u Siriju i zastite Basara el Asada i naprave dve vojne baze,da daju oruzje Venecueli itd. Oni sve to mogu,jer imaju najmocnije nuklearno oružje na svetu. A sto se tice ekonomskih posledica,oni su,za razliku od zapadnjaka,navikli da trpe,pogotovo starije stanovništvo koje pamti period Sovjetskog Saveza. Ako su oni 45 godina mogli da zive bez ikakvih dodira sa Zapadom,zasto ne bi mogli ponovo? Pogotovo sto postoje cak 150 drzava na svetu koje im nisu uvele sankcije i sa kojima mogu da posluju nesmetano. Nuklearno oružje je to sto daje veliku moc. To je shvatio i jedan Kim Džong Un pa ni njemu niko nista ne moze,a kamoli Rusiji. Zivot stanovništva je totalno nebitan,to je ono sto ne kapiraju na Zapadu. Bitna je vlast i moć,zato sankcije nisu srusile ni kubanski ni iranski rezim iako traju decenijama. A zapad i dalje naivno misli da sankcije deluju. Ne,sankcije ne deluju i nikada nisu ni delovale.

Mija

pre 2 godine

Pa sigurno da će i SAD i V Britanija i Španija i Holandija i t .d. slati oružje.Ne gine njihov narod ,ne ruši se njihova zemlja nego ,Ukrajinski i ruski narod i njihova zemlja.U drugom S.R. da bi se pokrile krađe svetskih moćnika i devalvacija koja nastala našli su Hitlera i optužili Nemačku .Neko je trebao biti žrtva .Sad su našli Zelenskog i Rusiju da budu krivi za bankrote zapada za koje zahvaljujući društvenim mrežama znamo odavno.A kako rekao Degol ,,Ako gospodari sveta , bankari i boržuszija tako kaže takoće i biti." Šteta što ukrajinski narod pati.Nadamo se da naša zemlja neće izneveriti nekog ,,Zelenskok" koji će nas upropastiti.

Ivan78bg

pre 2 godine

Rusija napala Ukrajnu-a onda citam komentare gde kazu-"pa da zapad ce se boriti do poslednjeg Ukrainca".Pa sta trebali Ukrainci da urade?Da predaju svoju zemlju?Ko je vama toliko isprao mozak??Zapad ce normalno da iskoristi priliku da oslabi Rusiju sto vise moze.Ne sumljam i da su odredjeni cinioci sa zapada radili sve da do sukoba i dodje.Mislite da Rusija ne bi to isto radila?Normalno da bi i radila je to isto.Samo sto nije uspesna u tome.A Ukrainci imaju da brane svoju zemlju sa ogromnom podrskom zapada.Na duze sanse Rusija nema sanse da drzi okupirane delove Ukrajne.To nas uci istorija.Rusija je finansiski daleko slabija od vecine zapadnih zemalja,sada je i vecina sveta protiv njenih postupaka.A ubrzala je i prelazak zapadnih zemalja na druge izvore gasa i nafte.Ko nevidi da je ovo uzasno los potez Rusije je naivan i ispranog mozga.

Miloš

pre 2 godine

Sale, Brate,
pa je l' bi Ti pljunuo na svog brata, samo ako bi ti neki moćnik za taj "podvig" dao novac i obećao podršku? Da li bi radovao takvoj svojoj budućnosti?
Hajd' kaži onako po pravdi i po srcu.
(ljud, 22. april 2022 15:04)

A Ukrajinac ti nije brat? Na čijoj bi strani bio da imaš dva brata i da jači brat bije i maltretira slabijeg?

Jaaa

pre 2 godine

Rusija gubi ovaj rat. Vec sada Ukrajina ima vise tenkova na bojistu od Rusije a, kako vreme odmice, balans ce se sve vise pomerati u korist Ukrajine. Cela Evropa, izuzev nas, sipa oruzje u Ukrajinu. USA takodje…i sve to polako menja odnos snaga.
(csc, 22. april 2022 11:55)

Aha...

ljud

pre 2 godine

...Pitam se zbog koga i cega zrtvovati Srbiju i buducnost? Uvodite sankcije jer ce biti kasno ubrzo...
(Sale Offenbach, 22. april 2022 12:19)

Sale, Brate,
pa je l' bi Ti pljunuo na svog brata, samo ako bi ti neki moćnik za taj "podvig" dao novac i obećao podršku? Da li bi radovao takvoj svojoj budućnosti?
Hajd' kaži onako po pravdi i po srcu.

LudoVreme

pre 2 godine

Ruska vojska tvrdi da je zauzela Mariupolj...
Uglavnom, juče sam u izveštajima iz tog grada, video po prvi put novinare bez šlema i pancira. I vojska više ne nosi svu opremu koju je doskora nosila. Bataljon Somali se vrati kući u Donbas. Scene dočeka su posebno dirljive. Mesta koja su pretrpela ogromnu štetu su već skoro očišćena.
To sve govori više od hiljadu reči...

Saša

pre 2 godine

A Ukrajinac ti nije brat? Na čijoj bi strani bio da imaš dva brata i da jači brat bije i maltretira slabijeg?
(Miloš, 22. april 2022 15:32)

Na strani onog koji me brani od siledžije na ulici a ne na strani onog koji se posvađao sa bratom jer mu je to rekao taj siledžija sa ulice.

dragan

pre 2 godine

Rusija je inala 4000 aviona naspram 300 ukrajinskih , i 12000 tenkova naspram 2500 ukrajinskih.

Dalje da ne listamo, jasno je ko ovo dobija na kraju.

Sale Offenbach

pre 2 godine

Sale Offenbach, 22. april 2022 12:19)

Gde će da prebace fabrike? U Nemačku, Češku? Rad je tamo skuplji nego u Srbiji a izvesno je da bi i energija uskoro mogla da bude još skuplja! Evropske kompanije na globalnom tržištu vode bitku sa kinezima koji su jeftiniji od evropljanja!
Ko misli da će te kompanije preko noći sve da zatvore? Gde će da nađu radnike?
Naivan je ko misli da te firme nisu došle iz Srbije zbog sopstvenog interesa!
Da im je stalo do Srbije došli bi 1991, a danas bi ljude bolje plaćali!
Da vam napomenem da firme prebacuju iz Ukrajine u Rumuniju i Srbiju!
(ja sam ja, 22. april 2022

Prebacice ih ne brinite. Kada mogu da zatvore i izadju sa ogromnog ruskog trzista koje su napustile skoro sve svetske kompanije, napustice i iz male Srbije. Jos lakse. Postoji Rumunija, Moldavija, Bugarska, Madjarska, Češka i Slovacka, Baltik... Nego zemljaci mislite o sebi glavom a ne inatom. Inat je zao drug i inat nikada nikome nije dobro doneo. Srbija okruzena EU drzavama i pod sankcijama, ne moze izdrzati ni dva meseca. Ne dao vam Bog da docekate. Na vama je i neka vam je Bog u pomoci.

mandragora

pre 2 godine

Rusija gubi ovaj rat. Vec sada Ukrajina ima vise tenkova na bojistu od Rusije a, kako vreme odmice, balans ce se sve vise pomerati u korist Ukrajine. Cela Evropa, izuzev nas, sipa oruzje u Ukrajinu. USA takodje…i sve to polako menja odnos snaga.
(csc, 22. april 2022 11:55)

Imaju ali vise unistenih tenkova,a svo to oruzje koje sipa Evropa i NATO bude unisteno cim stigne u Lavov.

Radoš

pre 2 godine

E ako Belgija ne otera kako vi kažete "agresora" nema ništa od prestanka rata u Ukrajini.Samo se pitam(mo) dokle više tog izopačenog cinizma i huškanja Ukrajinskog predsednika i rukovodstva da se bore do poslednjeg Ukrajinaca,strašno, umesto da pokušaju(huškači) da ubede te iste da sednu za sto i pregovaraju i samo pregovaraju i da se dođe do konačnog rešenja koje će zadovoljiti obe strane jer u suprotnom druga strana će još više i sve više pojačavati bombardovanje i raketiranje i vojnih i ostalih ciljeva.Prestanite više da na taj način pomažete zemlju koja je baš zbog vas tobože prijatelja dovedena na rubu propasti i samouništenja. Pregovori i samo pregovori jer mir i sloboda nemaju alternativu

ćorav kod očiju

pre 2 godine

Najviše prašine se diže da se ne vidi dan posle sutra. Pad ili pobeda Rusije više nije bitna stvar iako se svi trude to da prikažu kao nešto bitno. Nije čak ni bitno da li će zapad da ih genocidno pobije ili kolonijalno porobi (realno ne bi ni imali druge opcije). Nije bitno ni da zaplene ceo Sibir i dobiju gas džabe. Ono što je nepovratno je da je zapad prvi put:
- upotrebio taktiku diktatora i cenzurisao medije
- javno naoružavao stranu u ratu i pozivao ili primoravao i druge na to (što je realno činio i pre, ali je bar iz moralnih načela to pre krio dok se sa dokaza starih preko 30-50 godina nisu skidale oznake tajnosti)
- svima je jasno ko je štitio državu (Ukrajinu), verovatno će većina i verovati da je na taj način zaštićen i zapad (EU), ali ostaće pitanje: ko je zaštitio Ukrajince? One civile što tvrde da su u masovnim grobnicama? Ko su onda izbeglice koje su pobegle u Evropu? Da li su ti, što su ostali i stradali, bili Ukrajinci koji su branili svoju domovinu, a to znači vojnici?

Koji god odgovor da date na ovakva pitanja, on će ukazati da su zapadne vrednosti ozbiljno oštećene. Pad Rusije je pad jedne od većih i manje-više snažnijih država, ali ovaj gubitak zapadnih vrednosti je pad cele zapadne civilizacije. Nije bilo ni potrebe da taj pad bude vojni. Ali o tome ćemo slušati tek kada njihovi građani počnu da im postavljaju pitanja.

lala

pre 2 godine

Svi pisu iz mirnih domova o Ukrajinii i Rusiji sta se tamo dogadja i sta bi se jos moglo
dogoditi. Ali niko se ne pita, kakve ce to posledice imati i na nas i sta bi se jos moglo
sve dogoditi? Malo razmislite!
(Zabrinut, 22. april 2022 10:07)

Zato u ovom trenutku kao narod moramo da budemo veoma pazljivi i da ne okrecemo paznju na sebe. Ali naravno nas narod to ne zeli pa drzimo proteste u korist Rusije. Koliko god mi ne volimo zapad, moramo da priznamo da je zapad mocan i da moze da nas unisti ako hoce. Glupo je sad da zavrsimo na svetskim vestima kao jedina zemlja koja podrzava Rusiju. Ako mislite da imamo saveznike u Aziji, Juznoj Americi, Africi itd...pitajte se cije oni medije imaju? Ko ima uticaj po celom svetu? Tako da u ovom trenutku bi nam bilo najbolje da cutimo i gledamo svoja posla, ovo nije nasa borba, Rusija nije nasa zemlja.

objavite mi komentar !

pre 2 godine

Neke informacije su ovde krajnje smešne.
Ja razumem da ukrajinci u poslednje vreme nemaju baš čime da se pohvale na frontu.
Ali zato je njima bitno da se u gradiću Koroljevu zapalio veliki magacin, u kojem se inače skladišti staklena vuna i raznorazne farbe namenjene građevinskoj industriji.
A naslov takav senzacionalan,taman da pomisliš da je napravljena ne znam kakva diverzija.

Dule

pre 2 godine

Prebacice ih ne brinite [..]
(Sale Offenbach, 22. april 2022 13:28)

E dobro, hvala ti sto si mi rekao da ne brinem, bas sam razmisljao gde ce jadni Zapadnjaci sa fabrikama.

Druze, receno ti je vec 2 puta, nisu oni dosli u Rusiju jer je vole, nego zato sto su morali, jer su sve te druge zemlje, Ceska, Rumunija, Baltik itd vec "iskoriscene". One sve zajedno nemaju 140 miliona ljudi, da ne pricamo da tamo vec ima nekih fabrika valjda. Nije ni ostatak Istocne Evrope pustinja, koja samo ceka da dodje neka fabrika iz Rusije.

Znaci ako vlasnik fabrike se prebaci iz Rusije u Rumuniju, on pravi vecu konkurenciju u Rumuniji, pa ga tamo kosta sve jos vise, a pitanje je da li ce sad i moci da nadje radnike, s obzirom na ogromnu potraznju.

A pritom ne mozes da odneses fabriku, nije to spakujes kofere, i ajd' zdravo. Mozes da odjavis firmu, ali itekako drzava moze da te zaustavi da odneses svu masineriju.

malina

pre 2 godine

Slava Rusiji!
(stevo, 22. april 2022 08:45)

Slava Ukrajini!
(malina, 22. april 2022 10:34)


SLAVA SRBIJI!
(Bokius, 22. april 2022 10:52)

Upravu si, slazem se...slava Srbiji!

ja sam ja

pre 2 godine

(Sale Offenbach, 22. april 2022 12:19)

Gde će da prebace fabrike? U Nemačku, Češku? Rad je tamo skuplji nego u Srbiji a izvesno je da bi i energija uskoro mogla da bude još skuplja! Evropske kompanije na globalnom tržištu vode bitku sa kinezima koji su jeftiniji od evropljanja!
Ko misli da će te kompanije preko noći sve da zatvore? Gde će da nađu radnike?
Naivan je ko misli da te firme nisu došle iz Srbije zbog sopstvenog interesa!
Da im je stalo do Srbije došli bi 1991, a danas bi ljude bolje plaćali!
Da vam napomenem da firme prebacuju iz Ukrajine u Rumuniju i Srbiju!

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Meni su najjača prepucavanja naroda na prostorima exYu po društvenim mrežama u vezi rata u Ukrajini, a ne gledaju da su i svi oni skupa porobljeni od vlastitih političara, ratnih profitera i stranog faktora bez ispaljenog metka, i da je situacija kao ‘90-ih godina prošlog veka…

Milan

pre 2 godine

@neko S300 jeste efikasan sistem PVO ali nije najmoderniji
Cesto unistavanje s300 sistema od strane Rusa moze da se objasni iz vise uglova:
Prvo, ukrajinski s300 sistemi nemaju veliku potporu pomocnih pvo sistema kao sto su buk, neva, tor, pantsir i slicno, jer kada se napravi taj pojas pvo-e koji stiti i na malim i vecim visinama i daljinama onda je mnogo teze unistiti s300 ili s400.
Drugo, nemaju ukri vremena da postavljaju sve te sisteme i da ih drze u pripravnosti na neki malo duzi period, zato sto rusi ipak vladaju njihovim nebom bar u tolikoj meri da mogu lako avijacijom da ih neutralisu, cak sta vise mnogo ih je unisteno prilikom premestanja, a jos gore bi bilo da su stacionarni na neki period od par sati na primer, iako je vreme postavljanja sistema relativno kratko.
Trece, jedan deo tih sredstava je unisten i unistava se prilikom transporta u Ukrajinu.
I cetvrto, konfiguracija terena ratista koja je mahom ravna i nije pogodna za otvoreno postavljanje baterija pvo, bilo kojih jer se lako otkrivaju putem bespilotnih letelica i satelita.
Jedino sto ukrima ide na ruku je sto je velika teritorija, veliko prostranstvo, pa je potrebno malo vise vremena da se snime ta sredstva i da se dejstvuje po njima, mada i to moze da se skrati kontinuiranim nadletanjem bespilotnim letelicama npr.
Nadam se da sam malo uspeo da objasnim.

neko

pre 2 godine

Imam jedno pitanje, a nije provokacija ili išta slično.
Čitam ovih dana Rusi uništili sistem S300, sada pogodili drugi S300. Ono što mene interesuje je, kako je moguće da se uništi taj sistem kada se do skoro pričalo da je to jedan od najmodernijih PVO sistema koji je nemoguće uništiti jer je mobilan. Zato što je dobro čuvan i zato što je u stanju da obori i rakete(granate) koje ga napadaju.
O čemu se radi ovde? Unapred zahvalan na odgovoru.

rajkonen

pre 2 godine

zar iko misli da ce doturom oruzja nesto sto je izvesno da se promeni..?
Pa nisu to dve nekakve drzavice...
Prvo, i kad dovezu do recimo Poljsko-Ukrajinske granice, cim predje granicu postaje meta rusima i brzo biva unisteno...
A drugo, zapad a i rusi znaju da sebi ne smeju da dozvole da izgube, tako da...

Bojan

pre 2 godine

Napisao sam već jedan post ali deco da vam objasnim još nešto. Nema opravdanja da jedna pravoslavna zemlja napadne drugu uz to ta Ukrajina je prva držala mitinge i podršku Srbiji 99 godine, proverite na internetu i nikad nije priznala Kosovo kao državu.
E sad da vam objasnim kako izgleda rat... Ja sam iz manjeg mesta 40000 stavila, 99 godine kad je bila mobilizacija odziv je bio 110% , vojska toliko zove jer računa da neko nije tu, neko je bolestan, neko polomio ruku.... Znate koliki je bio odziv u Beogradu? 17,%!!! Toliko o tome. Što Bora kaže : "za ideale ginu budale"
Dakle ginu iz malih gradova, sela.... gine srednja klasa i siromašni.
A vi dalje navijajte, tako je i u Ukrajini, tako je i u Rusiji a vi navijajte, ginu vaši vršnjaci 18-20 godina, oni drže pušku a vi telefon. Šta mislite imali razlike?

Martaz

pre 2 godine

Ukrajinu pokusavaju da porobe dve najvece sile , Nato clanice i Rusija, s obzirom da Nato je korporacijski gigant koji sve drzave drzi u saci ide uvjek vojno ili potkupljivanjem politicara i postavljanjem svojih marioneta plus drze medije koji i te kako rade svoj posao.
Raspad bankovnog sistema i borba za prevlast u novoj eri digitalizacije , mali covjek gine da se bogati obogate jos vise.

Mrki

pre 2 godine

Varsavski pakt i Sovjetski savez su se raspali iznutra.Izgrizla ih je beda izazvana trkom u naoruzanju izmedju Nato i Varsavskog pakta.Mnogo jace ekonomije zapada,trzisno orjentisane pokazale su vecu snagu u toj trci nad planskim,socijalistickim ekonomijama istocnog bloka.I sve su te zemlje,manje vise,presle na trzisnu ekonomiju.Tu je rusija najgore prosla zbog totalne korupcije i vaucerske privatizacije.Oko 2ooo ljudi je preko noci postalo enormno bogato.Ostali bili i ostsli sirotinja.E,to im se sada sveti.I tek ce im biti gadno,jer ide novi,visegodisnji ciklus iscrpljivanja.

Zabrinut

pre 2 godine

Svi pisu iz mirnih domova o Ukrajinii i Rusiji sta se tamo dogadja i sta bi se jos moglo
dogoditi. Ali niko se ne pita, kakve ce to posledice imati i na nas i sta bi se jos moglo
sve dogoditi? Malo razmislite!

bgd

pre 2 godine

Ovde ima uglavnom navijačkih, kibicerskih komentara, što je bezdušno. Znamo šta smo sve ovde doživeli i imamo valjda predstavu koliko je ovo surovo i tragično. Nadam se da će ubrzo sesti za pregovarački sto i okončati besmisleni rat.

juhu

pre 2 godine

Pozdrav @neko,

sistem S-300 nije samo lanser raketa neko grupa vozila koje imaju svoje zadatke vezane za rad S-300. Dva tipa vozila se koriste za odbranu lansera koji nema integrisani odbrambeni sistem. Ta vozila, takođe lansirna, obezbeđuju odbranu celog sistema na dva različita načina i na različim daljinama. Neophodna je i zaštita od napada sa tla. Ukrajinci izgleda nemaju dovoljno iskustva u radu tih odbrambenog dela sistema ili uopšte i nemaju ta prateća vozila. I tako se dešava to što se dešava.
Neki misle da ih Ukrajinci lako gube jer ih nisu masno platili pa ih tek tako "troše", a neki i dalje veruju da su Rusi softverski integrisali blokadu tako da ispaljene rakete ne smeju da pogađaju avione ili ciljeve koji su definisani kao ruski tj. da se pre udara samounište.

vlada

pre 2 godine

Zato što je dobro čuvan i zato što je u stanju da obori i rakete(granate) koje ga napadaju.
O čemu se radi ovde? Unapred zahvalan na odgovoru.
(neko, 22. april 2022 12:43)

Epa bas zato sto nije dobro cuvan, zato je unisten. S 300 ne cine samo lanseri, vec i radari, koji su unisteni.

raxa

pre 2 godine

(neko, 22. april 2022 12:43

Evo da ti odgovorim. Ima vise razloga.
Prvi je taj da svi dalekometni PVO sistemi, pa I S300 moraju biti zasticeni pvo sistemima kratkog dometa koji su puno agilniji I reaguju brze u slucaju da otkriju rakete, helikoptere, avione Ili bespilotne letilice koje su krenule u pohod na dalekometni PVO. Primjeri takvog oruzja su "pancir" Ili "Thor". Bez njih, S300 je meta par exelans!


Drugo, ako se s300 nlazai u dometu artiljerije, ne pomaze mu nista. Od artiljerijsko sistema recimo "krasnopolj" nema odbrane, pogodak je gotovo 100%.


Trece, pored ova dva razloga gore, maskiranje istog je neophodno, jer Orland bespilotne letilice I druge vrste dronova ih lako lociraju, znaci, opet nista bez pvo sistema kratkog dometa

Cetvrto, lociranje iz satelita, avaksa, spijunaze, sabotaze, sve to doprinosi potencijalnom unistenju cilja.

DžejAr65

pre 2 godine

Izgleda da vas MNOGO svrbi to što čitav civilizovani svet podržava Ukrajinu u njenoj odbrani od ove agresije, i to što ti svemoćni Rusi (svetska velesila) u koje se kunete ne mogu jednu železaru da osvoje evo već više od dva meseca.
(Milutin, 22. april 2022 15:53)
јели то онај ЦИВИЛИЗОВАНИ свет што нас бомбардовао '99

Milan

pre 2 godine

@Oliver
"Zivot stanovništva je totalno nebitan,to je ono sto ne kapiraju na Zapadu. Bitna je vlast i moć,zato sankcije nisu srusile ni kubanski ni iranski rezim iako traju decenijama. A zapad i dalje naivno misli da sankcije deluju. Ne,sankcije ne deluju i nikada nisu ni delovale."
Sankcije deluju itekako jer cilj sankcija jeste da se spreci rast i napredak takvih drzava, kao i njihovo sirenje i privlacenje drugih drzava. Nezadovoljno stanovnistvo ce kad-tad srusiti te rezime nije bitno za 2 ili 22 ili 222 godine ali njihov krah i sudbina su izvesni. SSSR se srusio iznutra, bez ispaljenog metka.

Самосвесна грађанка

pre 2 godine

(Radoš, 22. april 2022 22:00)


До сад се нико није против њега побунио, што значи да грађани подржавају све оно што је учинио и што чини.

Pantagruel

pre 2 godine

Најбољи су ови који кукају како је једна православна земља могла да нападне другу. Па како смо се тукли ми и Бугари, 1884/5, 1913, 1915-18, 1941-45?