Četvrtak, 21.04.2022.

08:12

Svetska premijera: BMW Serije 7 FOTO/VIDEO

Izvor: B92

Svetska premijera: BMW Serije 7 FOTO/VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

w

pre 2 godine

@nik
"Apsolutna katastrofa od dizajna...."

Reče čovek koji je nepismen. Ne sviđa se njemu ni S klasa. Ne da nema neku školu za dizajn, nego nema ni osnovnu školu završenu kako treba. Daju sebi ljudi za pravo da imaju mišljenje o svemu i da ga dele javno... Nažalost.

Zox

pre 2 godine

Cetvorooki, sa opustenim kapcima sa strane, kad to vidim, asocijacija mi je na krmeljivu osobu ili matoru osobu ili tuznu osobu. Delom me asocira i na bezlicnu masku Skode. Zasto unutra nisu produzili displej i ispred suvozacevog mesta. Ovaj kristal-dijamant kiceraj mi se nije svidjao ni pre (asocira me na zenske automobile i dzidza bidze), ali kad sam video taj kristalo-alu dijamant detalj u enterijeru na ostrvu izmedju putnika, e to je bilo previse. Koji dziber misli da je ovo nadmoc, prefinjenost, elegancija i ili nesto originalno momentalno treba da popije otkaz.
PS: Vracanje drvenih elemenata u enterijer je tako pasee, niti se uklapa u to sci-fi, slu, glas, displej fazon. I taj detalj je podlozan habanju i polivanju, prilikom glancanja i ciscenja enterijera, tako da je i to glupo. Kocka od 5m, sa displejima unutra koje niko i ne gleda u voznji.

Marko

pre 2 godine

Meni ova sedmica spolja lici kao pokusaj priblizavanja luksuznijem bratu RR. Nekako je pokupio mnogo kockastih detalja exterijera od njega

dok ne stigne kanalizacija i asfalt

pre 2 godine

Ovo je savrsen proizvod za milione novih milionera odrasle uz kratke video sadrzaje bez smisla, koji nikada nisu gubili vreme po muzejima i izlozbama i mrze arhitekturu 19 veka.

Pa ti vid'!!!

pre 2 godine

Bmw se vozi,ne gleda se previše!Ili vozi ili šetaj!Najljepši je tamo gdje će ga većina najprije vidjeti,otpozadi.Ni meni se ne sviđa izgled prednjih farova ali ovako spušteni sa svom tom tehnologijom mogu biti samo još funkcionalniji.Motorizacija i vozne osobine će kao i uvijek biti vrhunski.Sve u svemu,oni su ostali dosljedni priči koja im donosi rekordne rezultate u prodaji a većina nas koja će tek par puta da vidi ovo vozilo,može da misli šta god hoće.

šomi

pre 2 godine

@ Pravedni, 21. april 2022 09:45:
Mene zadnji kraj podseća čak i na 164.
Počeo sam razmišljati o nekoj bembari kao drugom autu, da imam svakodnevno do posla i nazad, a za vikend da imam ono "ultimate driving machine".
Od ranije mi je tiha patnja e39, racionalan sam pa je izbor pao na neki 3.0, b ili d, svejedno (ne mora baš M5).
A još kad sam od žene čuo da se i njoj sviđa, mojoj sreći nije bilo kraja! Čekam samo da se pojavi primerak u dobrom stanju i stupam u akciju.

Đukčeve stilske egzibicije na novijim serijama neću komentarisati. Verujem da je tržište dobro procenjeno i da firma neće ostati bez profita.

Challenger

pre 2 godine

Volim BMW i zato me ovo dodatno nervira. Sveukupni dizajn je uzasan i akcenat je na svim mogucim glupostima koje nemaju veze sa "duhom automobila" kao sto je taj bioskop pozadi. M340i i M5 ostaju jedini stupci necega sto se zove ultimate driving machine.

w

pre 2 godine

Tako su i vlasnici Simke i Tristaća komentarisali kad se pojavila prva trojka i petica: Vidi mu maske, vidi mu svetla, šta je sa starim dobrim bmwom.

Sale

pre 2 godine

Да сам директор БМВ-а рекао бих да је дизајн из круга фабрике. Мене би било срамота да као дизајнер ставим своје име на ово. Можда је ово дизајн за Исток, али у Европи мислим да је катастрофа. Тако да то је решење, да бмв и јапанци замене дизајнере, можда тако и погоде. Генерално изгледа да се труде да како због слабих мотора, тако и због дизајна, да нас натерају да што пре мењамо аутомобил. Јер ем ће кратко трајати, ем ћеш и као највећи оптимиста кроз неко време схватити да ипак возиш грдобу.
(mr, 21. april 2022 14:58)

Al' pošto nisi direktor BMW-a srećom nisi morao ni da stavljaš potpis ni da voziš grdobu, voziš Daciu k'o čovek i ne potpisuješ ništa...

bimmer

pre 2 godine

Nije toliko do Kineza koliko je do želje da se ponudi nešto novo, što ne liči na ostala auta.
"Rađen za Kineze" i sl. argumenti - i E32 i E39 i sve prethodne limuzine sa klasičnim dizajnom odlično su prolazile kako u Kini tako i u USA.
Nova sedmica mi više deluje da je namenjena upravo Amerima, vidim neke sličnosti s njihovim autima.

nik

pre 2 godine

Apsolutna katastrofa od dizajna, ne zna se da li grdje iznutra ili spolja.
Spolja ime previse ne usaglasenih linija i elemenata, kompozicija je katastrofalna svega (vise razlicitih stilova).
Iznutra se ne zna sta je gore, ali su sedista ko stare komunisticke fotelje po nekadasnjim bankama.
Apsolutno nulti ukus po pitanju odluke BMW da prihvati ovako nesto.
Mecka nova S je klasa za ovu 7, ali ni Mecka esteski ne valja nista isto promasaj.
p.s

U tehnologiju ne ulazim totalno mi je nevazna u ovom rangu cene, zelim na prvom mesti vizuelni dozivlja pa onda cipove i update sistema i ostalih budalasina.Pih razocaranje.

Mare

pre 2 godine

Da li je neko bio skoro u salonu BMWa?
Ne zna se koji je model lepši od koga. Dvadeset godina se motam po njihovom salonu, kupac sam nekoliko njihovih novih automobila, nikada nije bio takav slučaj. Pre par meseci nikada nisam imao lakši izbor, bukvalno sam se fokusirao na veličinu automobila koja mi je optimalna i nisam mogao pogrešiti...
Drvlje i kamenje na račun dizajna zbog X7 i serije 7?!? Na račun 2 modela koji nas realno najmanje zanimaju, budimo iskreni, to će ionako drugi voziti. Moj komentar na račun navedena 2 modela je da je načinjen krupan iskorak po pitanju dizajna, što je za svaku pohvalu, da su dimenzije drastično povećane, a da konačan sud o izgledu treba ostaviti za vreme kada auto bude na ulici!

Toni Markov

pre 2 godine

H.Ford je rekao da sam ja pitao kupce sto zele rekli bi "zelimo brzeg konja..." Da balkance njemacki dizajneri pitali sto zele rekli bi brzeg golfa jedinicu ili BMWa kockicu.

Dečko

pre 2 godine

Odvratan dizajn međutim iz BMW su izjavili da svoje najskuplje modele prilagođavaju ukusu kupaca u Kini gde odlazi preko 70% prodaje svih najskupljih BMW modela.

Smeško

pre 2 godine

A kada će već jednom da naprave kola-kuću,pa da prodamo kuće i stanove i da živimo u automobilima sa sve blagodetima koje oni donose:smartfone,TV,light show,sado/mazo i sve one stvari koje nas još više otuđuju od ljudi,prirode i samih sebe??

Amos Dundee

pre 2 godine

Moj cale je pre 30 god imao Bmw 5 iz 1980.g. Covek se u tom autu zaista osecao posebno. Bljestao je od kvaliteta i same pojave. Kasnije sam pokusao da se usrecim sa nekim Bmw-ima ali nisam se pronasao u tome. Jednostavno sve su losiji i losiji.

pele

pre 2 godine

To je (uspjesan) pokusaj da se konkurise Majbahu i ostalim "teskim" automobilima koje vozi neko drugi, dok vi sjedite pozadi. Ko zeli BMW i da ga sam vozi, ima M od 3 do 5 pa - izvol'te.

mr

pre 2 godine

Да сам директор БМВ-а рекао бих да је дизајн из круга фабрике. Мене би било срамота да као дизајнер ставим своје име на ово. Можда је ово дизајн за Исток, али у Европи мислим да је катастрофа. Тако да то је решење, да бмв и јапанци замене дизајнере, можда тако и погоде. Генерално изгледа да се труде да како због слабих мотора, тако и због дизајна, да нас натерају да што пре мењамо аутомобил. Јер ем ће кратко трајати, ем ћеш и као највећи оптимиста кроз неко време схватити да ипак возиш грдобу.

ivan

pre 2 godine

Шта раде ови дизајнери из BMW-а у последњих пар година? Које дроге конзумирају?

ha ha

pre 2 godine

Misliš redno, pošto paralelno sigurno može. Svakako parking nije problem jer je ovo auto od kućne garaže do rezervisanog mesta. Neće sigurno u maxi da ide sa njim. Ono što je problem je što je toliko ružan od napred da bi bilje izgledao da se frontalno sudari
(Goxy, 21. april 2022 10:16)

U USA ih mozes videti ispred Wallmarta, ali ovo je previse ruzno cak i za to. O kiceraju iznutra, sa besmislenim ekranom za zadnja sedista da i ne pricam. Inace, takva sedista sa podmetacem za noge ima Toyota Siena, porodicni minivan.

w

pre 2 godine

Dijagnoza je slanje ovolikog broja negativnih komentara za nešto što pomera granice, što će se odlično prodavati, što većina ovde trenutno ne razume jer dobacuje do Škode, Golfa 6, Sportagea i sl. E, to je dijagnoza.

matori

pre 2 godine

znam čoveka koji voli i vozi BMW svega par godina star. on bi uzeo novi auto - BMW, ali je rekao da su mu ovi novi ružni i da će morati da menja proizvođača....
razumem ga. ja nemam tu lovu, ali da imam, ne bih vozio BMW.

w

pre 2 godine

Snažno, hrabro, originalno i nije poenta da li se ove slike sviđaju bilo kome od nas. Nije konzervativan kao S ili ziheraš kao A8. A, to što ne liči na Škodu, Golfa, Sportage, Alfu i Stila, to je izgleda problem samo kod napaćenih srpskih vozača. Svejedno će da balave kad ga vide uživo.

Бананамен

pre 2 godine

Нема потреба да седмица буде замена за Ролс-Ројс. Електрификација полако уништава душу ових легендарних модела. Дизајн је тек постао циркус. Као љубитељ марке веч годинама сам неодушевљен на шта то све почиње да личи. Вечна слава за е38 !

mostarac

pre 2 godine

Uopšte ne sumnjam da će biti udoban, moćan i da će biti vrhunac tehnologije ali dizajn je užas. Prednja grupa farova ista kao na Citroën Cactus. Ovi ekrani unutra ne daju nikakav utisak da voziš auto tako visoke klase. I kako uopšte ovako velika i vertikalna površina "njuške" ima veze sa aerodinamikom? Ja sam malo stariji pa sam možda i "zapeo" u kasnim osamdesetim i ranim devedesetim ali tada su auti imali neki šarm a i na prvi pogled si mogao znati kojoj klasi pripada. Danas ne mogu znati gledam li BMW serije 3, 5 ili 7 dok ne vidim oznaku pozadi. Isto važi i za Mercedes C, E ili S klase.

S

pre 2 godine

Jako volim BMW i nema nikakve sumnje da je i ova 7ca vrhunski auto ali ... poslednjih godina im je dizajn vrlo upitan, cak sta vise za moj ukus, mercedesova poslednja generacija ih dizajnerski nadmasuje. KOnkretno na ovoj 7ci, prednji deo je uzasan, ne lici uopste na BMW, iskreno ooozbiljno bih razmislio da li bih kupio ovaj model, cak sta vise verovatno ne samo zbog izgleda napred. Menjajte pod hitno tog vaseg Domagoja Đukeca, ovaj svojim dizajnom ubija zelju i strast i za naredne generacije i sve sto zbog cega je BMW to sto jeste bio do sada

Neko

pre 2 godine

Urnisa ih Hrvat sa dizajnom. On i odeljenje za istraživanje tržišta.
Posmatrajući EQ seriju od Mercedesa i novu BMW sedmicu, izgledno je da se okreću kineskom tržištu. I americkom na kom su već jaki.
Evropa je zaglibila sa svojom birokratijom. Dok Ameri i Kinezi profitiraju, Evropa glumi nekog ekologa. Mi ćemo biti svedeni na kosilice sa tri cilindra a ameri i kinezi na kamionete i limuzine po 5.5 metara dužine i tri tone težine.
Za to vrijeme u Evropi najprodavaniji modeli B segmenta, 208, clio, 2008. Ni Golf se više ne prodaje kao nekad, i on postao prevelik za evropski standard.

proporcija

pre 2 godine

ovo sa dimenzijama ne znam kuda vodi, auto od 5,5m je kao osrednji kombi, za 20 godina će narasti do 8m ako nastave ovim trendom

Istrebljivač Vonjevina

pre 2 godine

Sada će korisnici zardjalih pony bicikala i havarisanih svetlo-plavih trabanata iz 1969. sa raspalim belim frotirnim čarapama na vonjavim stopalima objasniti kako je ovo jedan ružan i nekvalitetan automobil...

Malo nas je al smo g*vna

pre 2 godine

Ne znam da li mi se svidja ili ne svidja ha ha ha.
Novi automobili imaju toliko elektronike, svakakvih softvera, kad to krene da pokazuje error 404 ili software update no longer available, biće veselo!
(Astro-Kosmo-Naut, 21. april 2022 09:45)

Eror 247.Pozivas telefonom,dobar dan imam eror 247,ok dajte nam kod vaseg bmw-a,237ydrhj78,ok sacekajte malo,aha evo ga,imate eror 247 ne radi vam rucna kocnica,treba da uplatite 2300 eur,kada uplatite mi cemo odmah da vam je abdejtujemo.Prijatan dan.

Goxy

pre 2 godine

Sa dužinom od 5,40m svakako ne može da se parkira paralelno nigde u Evropi, sa sve zakretanjem točkova.
(Vozač, 21. april 2022 09:53)

Misliš redno, pošto paralelno sigurno može. Svakako parking nije problem jer je ovo auto od kućne garaže do rezervisanog mesta. Neće sigurno u maxi da ide sa njim. Ono što je problem je što je toliko ružan od napred da bi bilje izgledao da se frontalno sudari

Vozač

pre 2 godine

Eh Kvantovi, deda vam se u grobu prevrće. Saginjete se kineskom kiču do poda. Sa dužinom od 5,40m svakako ne može da se parkira paralelno nigde u Evropi, sa sve zakretanjem točkova.

Astro-Kosmo-Naut

pre 2 godine

Ne znam da li mi se svidja ili ne svidja ha ha ha.
Novi automobili imaju toliko elektronike, svakakvih softvera, kad to krene da pokazuje error 404 ili software update no longer available, biće veselo!

B

pre 2 godine

Koliko god pokušavao da ubedim sebe da je prednji kraj dizajniran od strane stručnjaka, da treba uvoditi inovacije, da se prodaje dobro, i da ovo verovatno bolje izgleda uživo - ne vredi. Sve je dobro ali prednji deo mi više liči na neki SSangYong nego na BMW. Nekada su bavarci imali lice, sad je napred ostala njuška.

Pravedni

pre 2 godine

Tragikomedija. Multipla nije vise najruzniji auto na svetu. Zadnji deo Alfa Romeo 166.
Ocekujem poplavu komentara BMW fanova, vi koji ne mozete da kupite, mozete samo da kritikujete.
Mozemo i da se gadimo.
Moze nam se, dzabe vama pare, kad nemate ukusa

Astro-Kosmo-Naut

pre 2 godine

Ne znam da li mi se svidja ili ne svidja ha ha ha.
Novi automobili imaju toliko elektronike, svakakvih softvera, kad to krene da pokazuje error 404 ili software update no longer available, biće veselo!

Pravedni

pre 2 godine

Tragikomedija. Multipla nije vise najruzniji auto na svetu. Zadnji deo Alfa Romeo 166.
Ocekujem poplavu komentara BMW fanova, vi koji ne mozete da kupite, mozete samo da kritikujete.
Mozemo i da se gadimo.
Moze nam se, dzabe vama pare, kad nemate ukusa

Vozač

pre 2 godine

Eh Kvantovi, deda vam se u grobu prevrće. Saginjete se kineskom kiču do poda. Sa dužinom od 5,40m svakako ne može da se parkira paralelno nigde u Evropi, sa sve zakretanjem točkova.

Malo nas je al smo g*vna

pre 2 godine

Ne znam da li mi se svidja ili ne svidja ha ha ha.
Novi automobili imaju toliko elektronike, svakakvih softvera, kad to krene da pokazuje error 404 ili software update no longer available, biće veselo!
(Astro-Kosmo-Naut, 21. april 2022 09:45)

Eror 247.Pozivas telefonom,dobar dan imam eror 247,ok dajte nam kod vaseg bmw-a,237ydrhj78,ok sacekajte malo,aha evo ga,imate eror 247 ne radi vam rucna kocnica,treba da uplatite 2300 eur,kada uplatite mi cemo odmah da vam je abdejtujemo.Prijatan dan.

Neko

pre 2 godine

Urnisa ih Hrvat sa dizajnom. On i odeljenje za istraživanje tržišta.
Posmatrajući EQ seriju od Mercedesa i novu BMW sedmicu, izgledno je da se okreću kineskom tržištu. I americkom na kom su već jaki.
Evropa je zaglibila sa svojom birokratijom. Dok Ameri i Kinezi profitiraju, Evropa glumi nekog ekologa. Mi ćemo biti svedeni na kosilice sa tri cilindra a ameri i kinezi na kamionete i limuzine po 5.5 metara dužine i tri tone težine.
Za to vrijeme u Evropi najprodavaniji modeli B segmenta, 208, clio, 2008. Ni Golf se više ne prodaje kao nekad, i on postao prevelik za evropski standard.

S

pre 2 godine

Jako volim BMW i nema nikakve sumnje da je i ova 7ca vrhunski auto ali ... poslednjih godina im je dizajn vrlo upitan, cak sta vise za moj ukus, mercedesova poslednja generacija ih dizajnerski nadmasuje. KOnkretno na ovoj 7ci, prednji deo je uzasan, ne lici uopste na BMW, iskreno ooozbiljno bih razmislio da li bih kupio ovaj model, cak sta vise verovatno ne samo zbog izgleda napred. Menjajte pod hitno tog vaseg Domagoja Đukeca, ovaj svojim dizajnom ubija zelju i strast i za naredne generacije i sve sto zbog cega je BMW to sto jeste bio do sada

B

pre 2 godine

Koliko god pokušavao da ubedim sebe da je prednji kraj dizajniran od strane stručnjaka, da treba uvoditi inovacije, da se prodaje dobro, i da ovo verovatno bolje izgleda uživo - ne vredi. Sve je dobro ali prednji deo mi više liči na neki SSangYong nego na BMW. Nekada su bavarci imali lice, sad je napred ostala njuška.

proporcija

pre 2 godine

ovo sa dimenzijama ne znam kuda vodi, auto od 5,5m je kao osrednji kombi, za 20 godina će narasti do 8m ako nastave ovim trendom

Dečko

pre 2 godine

Odvratan dizajn međutim iz BMW su izjavili da svoje najskuplje modele prilagođavaju ukusu kupaca u Kini gde odlazi preko 70% prodaje svih najskupljih BMW modela.

Amos Dundee

pre 2 godine

Moj cale je pre 30 god imao Bmw 5 iz 1980.g. Covek se u tom autu zaista osecao posebno. Bljestao je od kvaliteta i same pojave. Kasnije sam pokusao da se usrecim sa nekim Bmw-ima ali nisam se pronasao u tome. Jednostavno sve su losiji i losiji.

ivan

pre 2 godine

Шта раде ови дизајнери из BMW-а у последњих пар година? Које дроге конзумирају?

matori

pre 2 godine

znam čoveka koji voli i vozi BMW svega par godina star. on bi uzeo novi auto - BMW, ali je rekao da su mu ovi novi ružni i da će morati da menja proizvođača....
razumem ga. ja nemam tu lovu, ali da imam, ne bih vozio BMW.

Goxy

pre 2 godine

Sa dužinom od 5,40m svakako ne može da se parkira paralelno nigde u Evropi, sa sve zakretanjem točkova.
(Vozač, 21. april 2022 09:53)

Misliš redno, pošto paralelno sigurno može. Svakako parking nije problem jer je ovo auto od kućne garaže do rezervisanog mesta. Neće sigurno u maxi da ide sa njim. Ono što je problem je što je toliko ružan od napred da bi bilje izgledao da se frontalno sudari

mostarac

pre 2 godine

Uopšte ne sumnjam da će biti udoban, moćan i da će biti vrhunac tehnologije ali dizajn je užas. Prednja grupa farova ista kao na Citroën Cactus. Ovi ekrani unutra ne daju nikakav utisak da voziš auto tako visoke klase. I kako uopšte ovako velika i vertikalna površina "njuške" ima veze sa aerodinamikom? Ja sam malo stariji pa sam možda i "zapeo" u kasnim osamdesetim i ranim devedesetim ali tada su auti imali neki šarm a i na prvi pogled si mogao znati kojoj klasi pripada. Danas ne mogu znati gledam li BMW serije 3, 5 ili 7 dok ne vidim oznaku pozadi. Isto važi i za Mercedes C, E ili S klase.

dok ne stigne kanalizacija i asfalt

pre 2 godine

Ovo je savrsen proizvod za milione novih milionera odrasle uz kratke video sadrzaje bez smisla, koji nikada nisu gubili vreme po muzejima i izlozbama i mrze arhitekturu 19 veka.

w

pre 2 godine

Snažno, hrabro, originalno i nije poenta da li se ove slike sviđaju bilo kome od nas. Nije konzervativan kao S ili ziheraš kao A8. A, to što ne liči na Škodu, Golfa, Sportage, Alfu i Stila, to je izgleda problem samo kod napaćenih srpskih vozača. Svejedno će da balave kad ga vide uživo.

mr

pre 2 godine

Да сам директор БМВ-а рекао бих да је дизајн из круга фабрике. Мене би било срамота да као дизајнер ставим своје име на ово. Можда је ово дизајн за Исток, али у Европи мислим да је катастрофа. Тако да то је решење, да бмв и јапанци замене дизајнере, можда тако и погоде. Генерално изгледа да се труде да како због слабих мотора, тако и због дизајна, да нас натерају да што пре мењамо аутомобил. Јер ем ће кратко трајати, ем ћеш и као највећи оптимиста кроз неко време схватити да ипак возиш грдобу.

Бананамен

pre 2 godine

Нема потреба да седмица буде замена за Ролс-Ројс. Електрификација полако уништава душу ових легендарних модела. Дизајн је тек постао циркус. Као љубитељ марке веч годинама сам неодушевљен на шта то све почиње да личи. Вечна слава за е38 !

Smeško

pre 2 godine

A kada će već jednom da naprave kola-kuću,pa da prodamo kuće i stanove i da živimo u automobilima sa sve blagodetima koje oni donose:smartfone,TV,light show,sado/mazo i sve one stvari koje nas još više otuđuju od ljudi,prirode i samih sebe??

w

pre 2 godine

Dijagnoza je slanje ovolikog broja negativnih komentara za nešto što pomera granice, što će se odlično prodavati, što većina ovde trenutno ne razume jer dobacuje do Škode, Golfa 6, Sportagea i sl. E, to je dijagnoza.

Istrebljivač Vonjevina

pre 2 godine

Sada će korisnici zardjalih pony bicikala i havarisanih svetlo-plavih trabanata iz 1969. sa raspalim belim frotirnim čarapama na vonjavim stopalima objasniti kako je ovo jedan ružan i nekvalitetan automobil...

Challenger

pre 2 godine

Volim BMW i zato me ovo dodatno nervira. Sveukupni dizajn je uzasan i akcenat je na svim mogucim glupostima koje nemaju veze sa "duhom automobila" kao sto je taj bioskop pozadi. M340i i M5 ostaju jedini stupci necega sto se zove ultimate driving machine.

pele

pre 2 godine

To je (uspjesan) pokusaj da se konkurise Majbahu i ostalim "teskim" automobilima koje vozi neko drugi, dok vi sjedite pozadi. Ko zeli BMW i da ga sam vozi, ima M od 3 do 5 pa - izvol'te.

ha ha

pre 2 godine

Misliš redno, pošto paralelno sigurno može. Svakako parking nije problem jer je ovo auto od kućne garaže do rezervisanog mesta. Neće sigurno u maxi da ide sa njim. Ono što je problem je što je toliko ružan od napred da bi bilje izgledao da se frontalno sudari
(Goxy, 21. april 2022 10:16)

U USA ih mozes videti ispred Wallmarta, ali ovo je previse ruzno cak i za to. O kiceraju iznutra, sa besmislenim ekranom za zadnja sedista da i ne pricam. Inace, takva sedista sa podmetacem za noge ima Toyota Siena, porodicni minivan.

Marko

pre 2 godine

Meni ova sedmica spolja lici kao pokusaj priblizavanja luksuznijem bratu RR. Nekako je pokupio mnogo kockastih detalja exterijera od njega

Sale

pre 2 godine

Да сам директор БМВ-а рекао бих да је дизајн из круга фабрике. Мене би било срамота да као дизајнер ставим своје име на ово. Можда је ово дизајн за Исток, али у Европи мислим да је катастрофа. Тако да то је решење, да бмв и јапанци замене дизајнере, можда тако и погоде. Генерално изгледа да се труде да како због слабих мотора, тако и због дизајна, да нас натерају да што пре мењамо аутомобил. Јер ем ће кратко трајати, ем ћеш и као највећи оптимиста кроз неко време схватити да ипак возиш грдобу.
(mr, 21. april 2022 14:58)

Al' pošto nisi direktor BMW-a srećom nisi morao ni da stavljaš potpis ni da voziš grdobu, voziš Daciu k'o čovek i ne potpisuješ ništa...

nik

pre 2 godine

Apsolutna katastrofa od dizajna, ne zna se da li grdje iznutra ili spolja.
Spolja ime previse ne usaglasenih linija i elemenata, kompozicija je katastrofalna svega (vise razlicitih stilova).
Iznutra se ne zna sta je gore, ali su sedista ko stare komunisticke fotelje po nekadasnjim bankama.
Apsolutno nulti ukus po pitanju odluke BMW da prihvati ovako nesto.
Mecka nova S je klasa za ovu 7, ali ni Mecka esteski ne valja nista isto promasaj.
p.s

U tehnologiju ne ulazim totalno mi je nevazna u ovom rangu cene, zelim na prvom mesti vizuelni dozivlja pa onda cipove i update sistema i ostalih budalasina.Pih razocaranje.

Zox

pre 2 godine

Cetvorooki, sa opustenim kapcima sa strane, kad to vidim, asocijacija mi je na krmeljivu osobu ili matoru osobu ili tuznu osobu. Delom me asocira i na bezlicnu masku Skode. Zasto unutra nisu produzili displej i ispred suvozacevog mesta. Ovaj kristal-dijamant kiceraj mi se nije svidjao ni pre (asocira me na zenske automobile i dzidza bidze), ali kad sam video taj kristalo-alu dijamant detalj u enterijeru na ostrvu izmedju putnika, e to je bilo previse. Koji dziber misli da je ovo nadmoc, prefinjenost, elegancija i ili nesto originalno momentalno treba da popije otkaz.
PS: Vracanje drvenih elemenata u enterijer je tako pasee, niti se uklapa u to sci-fi, slu, glas, displej fazon. I taj detalj je podlozan habanju i polivanju, prilikom glancanja i ciscenja enterijera, tako da je i to glupo. Kocka od 5m, sa displejima unutra koje niko i ne gleda u voznji.

bimmer

pre 2 godine

Nije toliko do Kineza koliko je do želje da se ponudi nešto novo, što ne liči na ostala auta.
"Rađen za Kineze" i sl. argumenti - i E32 i E39 i sve prethodne limuzine sa klasičnim dizajnom odlično su prolazile kako u Kini tako i u USA.
Nova sedmica mi više deluje da je namenjena upravo Amerima, vidim neke sličnosti s njihovim autima.

w

pre 2 godine

Tako su i vlasnici Simke i Tristaća komentarisali kad se pojavila prva trojka i petica: Vidi mu maske, vidi mu svetla, šta je sa starim dobrim bmwom.

Pa ti vid'!!!

pre 2 godine

Bmw se vozi,ne gleda se previše!Ili vozi ili šetaj!Najljepši je tamo gdje će ga većina najprije vidjeti,otpozadi.Ni meni se ne sviđa izgled prednjih farova ali ovako spušteni sa svom tom tehnologijom mogu biti samo još funkcionalniji.Motorizacija i vozne osobine će kao i uvijek biti vrhunski.Sve u svemu,oni su ostali dosljedni priči koja im donosi rekordne rezultate u prodaji a većina nas koja će tek par puta da vidi ovo vozilo,može da misli šta god hoće.

šomi

pre 2 godine

@ Pravedni, 21. april 2022 09:45:
Mene zadnji kraj podseća čak i na 164.
Počeo sam razmišljati o nekoj bembari kao drugom autu, da imam svakodnevno do posla i nazad, a za vikend da imam ono "ultimate driving machine".
Od ranije mi je tiha patnja e39, racionalan sam pa je izbor pao na neki 3.0, b ili d, svejedno (ne mora baš M5).
A još kad sam od žene čuo da se i njoj sviđa, mojoj sreći nije bilo kraja! Čekam samo da se pojavi primerak u dobrom stanju i stupam u akciju.

Đukčeve stilske egzibicije na novijim serijama neću komentarisati. Verujem da je tržište dobro procenjeno i da firma neće ostati bez profita.

Toni Markov

pre 2 godine

H.Ford je rekao da sam ja pitao kupce sto zele rekli bi "zelimo brzeg konja..." Da balkance njemacki dizajneri pitali sto zele rekli bi brzeg golfa jedinicu ili BMWa kockicu.

Mare

pre 2 godine

Da li je neko bio skoro u salonu BMWa?
Ne zna se koji je model lepši od koga. Dvadeset godina se motam po njihovom salonu, kupac sam nekoliko njihovih novih automobila, nikada nije bio takav slučaj. Pre par meseci nikada nisam imao lakši izbor, bukvalno sam se fokusirao na veličinu automobila koja mi je optimalna i nisam mogao pogrešiti...
Drvlje i kamenje na račun dizajna zbog X7 i serije 7?!? Na račun 2 modela koji nas realno najmanje zanimaju, budimo iskreni, to će ionako drugi voziti. Moj komentar na račun navedena 2 modela je da je načinjen krupan iskorak po pitanju dizajna, što je za svaku pohvalu, da su dimenzije drastično povećane, a da konačan sud o izgledu treba ostaviti za vreme kada auto bude na ulici!

w

pre 2 godine

@nik
"Apsolutna katastrofa od dizajna...."

Reče čovek koji je nepismen. Ne sviđa se njemu ni S klasa. Ne da nema neku školu za dizajn, nego nema ni osnovnu školu završenu kako treba. Daju sebi ljudi za pravo da imaju mišljenje o svemu i da ga dele javno... Nažalost.

Istrebljivač Vonjevina

pre 2 godine

Sada će korisnici zardjalih pony bicikala i havarisanih svetlo-plavih trabanata iz 1969. sa raspalim belim frotirnim čarapama na vonjavim stopalima objasniti kako je ovo jedan ružan i nekvalitetan automobil...

Pravedni

pre 2 godine

Tragikomedija. Multipla nije vise najruzniji auto na svetu. Zadnji deo Alfa Romeo 166.
Ocekujem poplavu komentara BMW fanova, vi koji ne mozete da kupite, mozete samo da kritikujete.
Mozemo i da se gadimo.
Moze nam se, dzabe vama pare, kad nemate ukusa

w

pre 2 godine

Dijagnoza je slanje ovolikog broja negativnih komentara za nešto što pomera granice, što će se odlično prodavati, što većina ovde trenutno ne razume jer dobacuje do Škode, Golfa 6, Sportagea i sl. E, to je dijagnoza.

w

pre 2 godine

Snažno, hrabro, originalno i nije poenta da li se ove slike sviđaju bilo kome od nas. Nije konzervativan kao S ili ziheraš kao A8. A, to što ne liči na Škodu, Golfa, Sportage, Alfu i Stila, to je izgleda problem samo kod napaćenih srpskih vozača. Svejedno će da balave kad ga vide uživo.

Pa ti vid'!!!

pre 2 godine

Bmw se vozi,ne gleda se previše!Ili vozi ili šetaj!Najljepši je tamo gdje će ga većina najprije vidjeti,otpozadi.Ni meni se ne sviđa izgled prednjih farova ali ovako spušteni sa svom tom tehnologijom mogu biti samo još funkcionalniji.Motorizacija i vozne osobine će kao i uvijek biti vrhunski.Sve u svemu,oni su ostali dosljedni priči koja im donosi rekordne rezultate u prodaji a većina nas koja će tek par puta da vidi ovo vozilo,može da misli šta god hoće.

w

pre 2 godine

@nik
"Apsolutna katastrofa od dizajna...."

Reče čovek koji je nepismen. Ne sviđa se njemu ni S klasa. Ne da nema neku školu za dizajn, nego nema ni osnovnu školu završenu kako treba. Daju sebi ljudi za pravo da imaju mišljenje o svemu i da ga dele javno... Nažalost.

Sale

pre 2 godine

Да сам директор БМВ-а рекао бих да је дизајн из круга фабрике. Мене би било срамота да као дизајнер ставим своје име на ово. Можда је ово дизајн за Исток, али у Европи мислим да је катастрофа. Тако да то је решење, да бмв и јапанци замене дизајнере, можда тако и погоде. Генерално изгледа да се труде да како због слабих мотора, тако и због дизајна, да нас натерају да што пре мењамо аутомобил. Јер ем ће кратко трајати, ем ћеш и као највећи оптимиста кроз неко време схватити да ипак возиш грдобу.
(mr, 21. april 2022 14:58)

Al' pošto nisi direktor BMW-a srećom nisi morao ni da stavljaš potpis ni da voziš grdobu, voziš Daciu k'o čovek i ne potpisuješ ništa...

Amos Dundee

pre 2 godine

Moj cale je pre 30 god imao Bmw 5 iz 1980.g. Covek se u tom autu zaista osecao posebno. Bljestao je od kvaliteta i same pojave. Kasnije sam pokusao da se usrecim sa nekim Bmw-ima ali nisam se pronasao u tome. Jednostavno sve su losiji i losiji.

w

pre 2 godine

Tako su i vlasnici Simke i Tristaća komentarisali kad se pojavila prva trojka i petica: Vidi mu maske, vidi mu svetla, šta je sa starim dobrim bmwom.

Vozač

pre 2 godine

Eh Kvantovi, deda vam se u grobu prevrće. Saginjete se kineskom kiču do poda. Sa dužinom od 5,40m svakako ne može da se parkira paralelno nigde u Evropi, sa sve zakretanjem točkova.

matori

pre 2 godine

znam čoveka koji voli i vozi BMW svega par godina star. on bi uzeo novi auto - BMW, ali je rekao da su mu ovi novi ružni i da će morati da menja proizvođača....
razumem ga. ja nemam tu lovu, ali da imam, ne bih vozio BMW.

Toni Markov

pre 2 godine

H.Ford je rekao da sam ja pitao kupce sto zele rekli bi "zelimo brzeg konja..." Da balkance njemacki dizajneri pitali sto zele rekli bi brzeg golfa jedinicu ili BMWa kockicu.

Goxy

pre 2 godine

Sa dužinom od 5,40m svakako ne može da se parkira paralelno nigde u Evropi, sa sve zakretanjem točkova.
(Vozač, 21. april 2022 09:53)

Misliš redno, pošto paralelno sigurno može. Svakako parking nije problem jer je ovo auto od kućne garaže do rezervisanog mesta. Neće sigurno u maxi da ide sa njim. Ono što je problem je što je toliko ružan od napred da bi bilje izgledao da se frontalno sudari

mr

pre 2 godine

Да сам директор БМВ-а рекао бих да је дизајн из круга фабрике. Мене би било срамота да као дизајнер ставим своје име на ово. Можда је ово дизајн за Исток, али у Европи мислим да је катастрофа. Тако да то је решење, да бмв и јапанци замене дизајнере, можда тако и погоде. Генерално изгледа да се труде да како због слабих мотора, тако и због дизајна, да нас натерају да што пре мењамо аутомобил. Јер ем ће кратко трајати, ем ћеш и као највећи оптимиста кроз неко време схватити да ипак возиш грдобу.

Astro-Kosmo-Naut

pre 2 godine

Ne znam da li mi se svidja ili ne svidja ha ha ha.
Novi automobili imaju toliko elektronike, svakakvih softvera, kad to krene da pokazuje error 404 ili software update no longer available, biće veselo!

Neko

pre 2 godine

Urnisa ih Hrvat sa dizajnom. On i odeljenje za istraživanje tržišta.
Posmatrajući EQ seriju od Mercedesa i novu BMW sedmicu, izgledno je da se okreću kineskom tržištu. I americkom na kom su već jaki.
Evropa je zaglibila sa svojom birokratijom. Dok Ameri i Kinezi profitiraju, Evropa glumi nekog ekologa. Mi ćemo biti svedeni na kosilice sa tri cilindra a ameri i kinezi na kamionete i limuzine po 5.5 metara dužine i tri tone težine.
Za to vrijeme u Evropi najprodavaniji modeli B segmenta, 208, clio, 2008. Ni Golf se više ne prodaje kao nekad, i on postao prevelik za evropski standard.

S

pre 2 godine

Jako volim BMW i nema nikakve sumnje da je i ova 7ca vrhunski auto ali ... poslednjih godina im je dizajn vrlo upitan, cak sta vise za moj ukus, mercedesova poslednja generacija ih dizajnerski nadmasuje. KOnkretno na ovoj 7ci, prednji deo je uzasan, ne lici uopste na BMW, iskreno ooozbiljno bih razmislio da li bih kupio ovaj model, cak sta vise verovatno ne samo zbog izgleda napred. Menjajte pod hitno tog vaseg Domagoja Đukeca, ovaj svojim dizajnom ubija zelju i strast i za naredne generacije i sve sto zbog cega je BMW to sto jeste bio do sada

ivan

pre 2 godine

Шта раде ови дизајнери из BMW-а у последњих пар година? Које дроге конзумирају?

Mare

pre 2 godine

Da li je neko bio skoro u salonu BMWa?
Ne zna se koji je model lepši od koga. Dvadeset godina se motam po njihovom salonu, kupac sam nekoliko njihovih novih automobila, nikada nije bio takav slučaj. Pre par meseci nikada nisam imao lakši izbor, bukvalno sam se fokusirao na veličinu automobila koja mi je optimalna i nisam mogao pogrešiti...
Drvlje i kamenje na račun dizajna zbog X7 i serije 7?!? Na račun 2 modela koji nas realno najmanje zanimaju, budimo iskreni, to će ionako drugi voziti. Moj komentar na račun navedena 2 modela je da je načinjen krupan iskorak po pitanju dizajna, što je za svaku pohvalu, da su dimenzije drastično povećane, a da konačan sud o izgledu treba ostaviti za vreme kada auto bude na ulici!

Malo nas je al smo g*vna

pre 2 godine

Ne znam da li mi se svidja ili ne svidja ha ha ha.
Novi automobili imaju toliko elektronike, svakakvih softvera, kad to krene da pokazuje error 404 ili software update no longer available, biće veselo!
(Astro-Kosmo-Naut, 21. april 2022 09:45)

Eror 247.Pozivas telefonom,dobar dan imam eror 247,ok dajte nam kod vaseg bmw-a,237ydrhj78,ok sacekajte malo,aha evo ga,imate eror 247 ne radi vam rucna kocnica,treba da uplatite 2300 eur,kada uplatite mi cemo odmah da vam je abdejtujemo.Prijatan dan.

ha ha

pre 2 godine

Misliš redno, pošto paralelno sigurno može. Svakako parking nije problem jer je ovo auto od kućne garaže do rezervisanog mesta. Neće sigurno u maxi da ide sa njim. Ono što je problem je što je toliko ružan od napred da bi bilje izgledao da se frontalno sudari
(Goxy, 21. april 2022 10:16)

U USA ih mozes videti ispred Wallmarta, ali ovo je previse ruzno cak i za to. O kiceraju iznutra, sa besmislenim ekranom za zadnja sedista da i ne pricam. Inace, takva sedista sa podmetacem za noge ima Toyota Siena, porodicni minivan.

šomi

pre 2 godine

@ Pravedni, 21. april 2022 09:45:
Mene zadnji kraj podseća čak i na 164.
Počeo sam razmišljati o nekoj bembari kao drugom autu, da imam svakodnevno do posla i nazad, a za vikend da imam ono "ultimate driving machine".
Od ranije mi je tiha patnja e39, racionalan sam pa je izbor pao na neki 3.0, b ili d, svejedno (ne mora baš M5).
A još kad sam od žene čuo da se i njoj sviđa, mojoj sreći nije bilo kraja! Čekam samo da se pojavi primerak u dobrom stanju i stupam u akciju.

Đukčeve stilske egzibicije na novijim serijama neću komentarisati. Verujem da je tržište dobro procenjeno i da firma neće ostati bez profita.

mostarac

pre 2 godine

Uopšte ne sumnjam da će biti udoban, moćan i da će biti vrhunac tehnologije ali dizajn je užas. Prednja grupa farova ista kao na Citroën Cactus. Ovi ekrani unutra ne daju nikakav utisak da voziš auto tako visoke klase. I kako uopšte ovako velika i vertikalna površina "njuške" ima veze sa aerodinamikom? Ja sam malo stariji pa sam možda i "zapeo" u kasnim osamdesetim i ranim devedesetim ali tada su auti imali neki šarm a i na prvi pogled si mogao znati kojoj klasi pripada. Danas ne mogu znati gledam li BMW serije 3, 5 ili 7 dok ne vidim oznaku pozadi. Isto važi i za Mercedes C, E ili S klase.

pele

pre 2 godine

To je (uspjesan) pokusaj da se konkurise Majbahu i ostalim "teskim" automobilima koje vozi neko drugi, dok vi sjedite pozadi. Ko zeli BMW i da ga sam vozi, ima M od 3 do 5 pa - izvol'te.

Smeško

pre 2 godine

A kada će već jednom da naprave kola-kuću,pa da prodamo kuće i stanove i da živimo u automobilima sa sve blagodetima koje oni donose:smartfone,TV,light show,sado/mazo i sve one stvari koje nas još više otuđuju od ljudi,prirode i samih sebe??

B

pre 2 godine

Koliko god pokušavao da ubedim sebe da je prednji kraj dizajniran od strane stručnjaka, da treba uvoditi inovacije, da se prodaje dobro, i da ovo verovatno bolje izgleda uživo - ne vredi. Sve je dobro ali prednji deo mi više liči na neki SSangYong nego na BMW. Nekada su bavarci imali lice, sad je napred ostala njuška.

Бананамен

pre 2 godine

Нема потреба да седмица буде замена за Ролс-Ројс. Електрификација полако уништава душу ових легендарних модела. Дизајн је тек постао циркус. Као љубитељ марке веч годинама сам неодушевљен на шта то све почиње да личи. Вечна слава за е38 !

Challenger

pre 2 godine

Volim BMW i zato me ovo dodatno nervira. Sveukupni dizajn je uzasan i akcenat je na svim mogucim glupostima koje nemaju veze sa "duhom automobila" kao sto je taj bioskop pozadi. M340i i M5 ostaju jedini stupci necega sto se zove ultimate driving machine.

Zox

pre 2 godine

Cetvorooki, sa opustenim kapcima sa strane, kad to vidim, asocijacija mi je na krmeljivu osobu ili matoru osobu ili tuznu osobu. Delom me asocira i na bezlicnu masku Skode. Zasto unutra nisu produzili displej i ispred suvozacevog mesta. Ovaj kristal-dijamant kiceraj mi se nije svidjao ni pre (asocira me na zenske automobile i dzidza bidze), ali kad sam video taj kristalo-alu dijamant detalj u enterijeru na ostrvu izmedju putnika, e to je bilo previse. Koji dziber misli da je ovo nadmoc, prefinjenost, elegancija i ili nesto originalno momentalno treba da popije otkaz.
PS: Vracanje drvenih elemenata u enterijer je tako pasee, niti se uklapa u to sci-fi, slu, glas, displej fazon. I taj detalj je podlozan habanju i polivanju, prilikom glancanja i ciscenja enterijera, tako da je i to glupo. Kocka od 5m, sa displejima unutra koje niko i ne gleda u voznji.

proporcija

pre 2 godine

ovo sa dimenzijama ne znam kuda vodi, auto od 5,5m je kao osrednji kombi, za 20 godina će narasti do 8m ako nastave ovim trendom

Dečko

pre 2 godine

Odvratan dizajn međutim iz BMW su izjavili da svoje najskuplje modele prilagođavaju ukusu kupaca u Kini gde odlazi preko 70% prodaje svih najskupljih BMW modela.

nik

pre 2 godine

Apsolutna katastrofa od dizajna, ne zna se da li grdje iznutra ili spolja.
Spolja ime previse ne usaglasenih linija i elemenata, kompozicija je katastrofalna svega (vise razlicitih stilova).
Iznutra se ne zna sta je gore, ali su sedista ko stare komunisticke fotelje po nekadasnjim bankama.
Apsolutno nulti ukus po pitanju odluke BMW da prihvati ovako nesto.
Mecka nova S je klasa za ovu 7, ali ni Mecka esteski ne valja nista isto promasaj.
p.s

U tehnologiju ne ulazim totalno mi je nevazna u ovom rangu cene, zelim na prvom mesti vizuelni dozivlja pa onda cipove i update sistema i ostalih budalasina.Pih razocaranje.

dok ne stigne kanalizacija i asfalt

pre 2 godine

Ovo je savrsen proizvod za milione novih milionera odrasle uz kratke video sadrzaje bez smisla, koji nikada nisu gubili vreme po muzejima i izlozbama i mrze arhitekturu 19 veka.

bimmer

pre 2 godine

Nije toliko do Kineza koliko je do želje da se ponudi nešto novo, što ne liči na ostala auta.
"Rađen za Kineze" i sl. argumenti - i E32 i E39 i sve prethodne limuzine sa klasičnim dizajnom odlično su prolazile kako u Kini tako i u USA.
Nova sedmica mi više deluje da je namenjena upravo Amerima, vidim neke sličnosti s njihovim autima.

Marko

pre 2 godine

Meni ova sedmica spolja lici kao pokusaj priblizavanja luksuznijem bratu RR. Nekako je pokupio mnogo kockastih detalja exterijera od njega