Nedelja, 01.10.2006.

10:43

Referendum 28. i 29. oktobra

Predsednik Skupštine za 28. i 29. oktobar raspisao referendum o predlogu ustava koji je Skupština Srbije sinoć jednoglasno usvojila.

Izvor: B92

Referendum 28. i 29. oktobra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

Vledimir

pre 17 godina

... Sto se tice ustava, on je svakako bolji od predhodnog, ali ima mnogo losih/sramotnih delova. Veliko pitanje je da li glasati za ovaj ustav, on jeste bolji, ali nije dobar. Mislim da treba dobro razimisliti o posledicama usvajanja ili neusvajanja ustava: da li ce biti ponovnog pokusaja usvajanja boljeg ustava ukoliko ovaj ne bude usvojen, da li ce se ustav uopste postovati, etc... etc...
Ja sam rasmislo o tome, i ja bi glasao protiv ustava, medjutim, posto necu biti u Srbiji, necu biti u prilici da glasam, tako da ce moje NE ostati samo na ovom forumu.

Pozdrav,
Vlada

stefan

pre 17 godina

Dakle procitao sam Ustav i odusevljen sam. Deo koji regulise upravne subjekte - sudstvo , bukvalno je perfektan i mislim da ga se ne bi postidele i neke mnogo starije demokratske drzave . Za sve chediste i ostale dezurne mrzitelje i pljuvace svega sto ova Vlada i premijer urade - sram vas bre bilo - ovo je najvazniji zakon i najvazniji temelj ove drzave ( ako znate koja je ) i stvarno treba biti ili u Quebeku ili na nekoj drugoj planeti pa ne videti koliko je ovaj ustav SRBIJI VAZAN ! Procitajte pa pljujte !

Nele

pre 17 godina

Dakle, ne da stojimo u mestu nego se vracamo u 1998. kad je narod verifikovao ono sto je Milosevic smislio. Sad ce oni dva dana da cekaju da se narod izjasni... Pa gde to ima? S obzirom da svi poslanici .... u istu tikvu pitam se ko ce da kontrolise taj referendum. Za dva dana oni mogu da napakuju milion i 51%. Ja u ovome necu da ucestvujem. Neka glasaju oni koji nisu siti sankcija i ratovanja.

Ivan

pre 17 godina

Jeftin način da čedin minorni LDP dobije još glasova...
Treba reci DA ustavu jer je moderan, proevropski i 1000 puta bolji od prethodnog.

Sasvim obican Srbin

pre 17 godina

Alo bre, koja bre neka posebna prava za Vojvodinu, ko je bre dao status AP Vojvodini, nego komunisticki diktatori. Pa ako po novom ustavu AP Vojvodina ima garantovan minimum 7% od drzavnog budzeta to dovodi druge srpske regije u neravnopravan polozaj. I dalje Beogradizacija i Novosadjinizacija drzave, samo zbog toga da bi bila sto veca administracija na ledjima poreskih obveznika, odnosno sto vise funkcija za razne politicare, jer je mala bara,a mnogo krokodila. Naravno, ja sam za bojkot referenduma za ponudjen sramni ustav. Pre svega jel pitao neko gradjane, osnovnu stvar, za kakvo su drzavno uredjenje? Republika se namece, kao u Jajcu! SRAMOTA!

Milos

pre 17 godina

A zasto nije, u skladu sa tradicijom pravoslavnog srpskog svetostavlja, staroslovenski proglasen za zvanicni jezik, nego se vracamo "samo" 100 godina unazad?!

Bez sale, ja sam Srbin, ali nisam ni pravoslavac, niti pisem cirilicom (iako se njom jednako dobro sluzim kao i latinicom), niti hocu da zivim u "drzavi srpskog naroda i ostalih", niti mislim da su Kosovo i Metohija sastavni deo moje drzave i da imaju sustinsku autonomiju.

Konacno, srpska policitka scena pokazala je svoj demokratski kapacitet kroz dve stvari: prva je ocigledna, nacin donosenja ustava. Drugi je status Vojvodine, za koju se "kao" borila DS, a sa druge strane SRS zadovoljno tvrdi kako Vojvodini nije dato mnogo. Medjutim, u preambuli se drugoj pokrajini daje "sustinska autonomija". Cime je, gospodo, Kosovo zasluzilo vecu autonomiju od Vojvodine? Oruzanom pobunom, gradjanskom neposlusnoscu ili NATO bombardovanjem? Ja tipujem na ovo trece, a u svakom slucaju ovo je najbolji pokazatelj na sta Srbija reaguje. Ne na pravdu, ne na razum i pamet - nego po udri po glavi.

Dejan, FFM

pre 17 godina

Da li je moguće da ustav o kome građani trebaju da glasaju nije nigde javno u celini publikovan??? Ako grešim, ispravite.

Naucnik

pre 17 godina

1. Ne postoji zemlja na svetu gde se "svi" pitaju kakav ce Ustav da bude.
2. Ustav se i usaglasava medju vladajucim strankama - to su izabrani predstavnici naroda.
3. Koliko vidim Crkva(e) je(su) odvojena(e) od Drzave - ne razumem Cedin komentar!
4. Vidim da nekima smeta zvanicno pismo - to samo znaci da ce zvanicni natpisi, formulari, obrasci, dokumenta biti na cirilici. A i vreme je da svi nauce zvanicni jezik i pismo.
5. Poredjenje sa "mrtvim" jezicima i alfabetima je neumesno.
6. Autonomija Vojvodine - a zasto? Zasto ne isto i Beogradu ili Nisu. Mislim, ja sam iz Vojvodine, rodjen, odrastao tamo i sta Autonomija donosi - jos jednu Vladu pride na grbaci. Lokalni porezi i doprinosi se moraju izdvajati povrh onog drzavnog - tako je svuda u svetu. Jedino sto to u Srbiji nije uredjeno kako valja. I to je problem koji svi gradjani Srbije imaju, a ne samo Vojvodjani, i to je problem koji Autonomija ne resava. Dakle, nacin preraspodele poreza se da urediti i to je posao za ministarstva finansija i lokalne samouprave. I da se ne lazemo, ako je predsednik Opstine agilan i pametan, Opstina ce "cvetati", a ako ceka da mu kapne iz BG ili NS onda bolje da ide kuci da kuva rucak!
7. Albancima niko ni ne zeli da vlada. Njima je ponudjena autonomija kakve nema na svetu! Srbija salje poruku da nezavisno Kosovo i Metohiju nece priznati, a oni neka ih proglasavaju nezavisnima koliko im je volja.
8. Ustav je daleko bolji od prethodnog, nije savrsen, ali to je "ziv" akt koji ce se menjati i prilagodjavati.
9. Srbija je samostalna i mora da ima Ustav.
10. Dakle, svi na glasanje. A oni sto ostanu kod kuce tih dana da se oglobe 10% mesecne zarade i da odrade 50 sati dobrovoljnog rada!!! Da se nauce redu...

Čist Srbin

pre 17 godina

Juče sam bio u jednom selu u unutrašnjosti Srbije. Srce Šumadije- sve što sam video da je bilo napisano rukom, napisano je LATINICOM. Narod je već izabrao, neću da mi radikali govore kako ću da pišem i u šta ću da verujem u modernoj Srbiji. Nikad neću pisati ćirilicom pa da vidim ko će da mi zabrani. NEČUVENO!!!

Bik koji Glasa

pre 17 godina

Za Vojvodinu je ovaj ustav omča oko vrata.Beograd nije decentralizovao finansije već i dalje ustavom zadržava pravo raspolaganja poreskim sredstvima.Neću da pare od mog poreza idu za vozni park vlade ili da se finansiraju panduri batinaši.Hoću da one ostanu u Vojvodini i da služe za razvoj moga kraja (vodovod, kanalizacija, putevi

Ljutko

pre 17 godina

Kostunica nas vec 4 godine davi svojom promasenom politikom. Dok Bugarska i Ruminija ulaze u Evropsku Uniju nas Premijer se bavi Srpskom Pravoslavnom crkvom i glavna mu je aktivnost odlasci na parastose. Nas Premijer 4 godine nije uspeo da izruci Mladica koji je uslov za "odmrzavanje" ove polumrtve Srbije. Bavimo se izjednacavanjem cetnika sa partizanima, da ne govorim o konstantnim pricama o Kosovu koje je jednostavno nezavisno a sada kada je svakom jasno da nam je Kostunica UKRAO 4 godine zivota, sada ja da ga vadim izlaskom na referendum. NE! Neka vidi da je unistio Srbiju i da gradjane ne zanimaju teorijsko-istorijsko-filozofsko-socioloske price o Kosovu, pravoslavlju, cetnicima, nego nas iskljucivo interesuje bolji zivot, ekonomski razvoj, ulazak u Evropsku uniju i posedovanje pasosa sa kojim mozemo konacno da izadjemo iz ovog polu-zatvora! Zato ne treba izaci na referendum, ne treba davati legitimnost anahronim politicarima i strankama, treba doci do kraha ovog komunistickog sistema da bi konacno doslo do novih i prvih slobodnih izbora gde ce glavna tema biti razvoj a ne srbizam, pravoslavizam, nacionalizam!

Zeljko

pre 17 godina

Nije mi jasno sta je novi ustav donio vojvodini. Ostali smo krava muzara. A toliko smo toboze hrabri i heroji da se bojimo jednog Vatikana (nije mi poznato da je neku zemlju pregazio Vatikan). Toboze smo dobili Kosovo! A koji doticni od vas na vlasti sme da ode u Pristinu i da ga da Albancima. Nema tamo vec odavno naseg ustava. Kome farbate oci! Licno ovaj Ustav nema veze sa realnoscu i bojkotiracu ga. Vi drugi odlucite sami.

Dzigi

pre 17 godina

Kakva je to glupost da nijedan ustav nije savrsen, pa eto ni oovaj nas???

Prvo, psotoji predlog za ustav EU. Kompletan deo o ljudskim pravima je mogao da se prepise odande, jer ta stvar mora biti ista u svakom savremenom liberalnom ustavu.

Drugo, ovaj nakaradni ustav koji je pravni akt barata recju demokratski u nepravnom smilsu, vec u onom vulgarnom anglo-americkom, a to ukazuje da je ideoloski. Prikladniji termin je svugde gde u njemu stoji demokratski "liberalno".

Trece, svaki narod (nacionalna manjina) moci ce u zvnaicnoj korespodenciji da koristi svoj jezik i SVOJE pismo. JEDINO JE SRBIMA ODREDJENO KOJIM SE PISMOM MORAJU KORISTITI. Vlajda je svima jasno da nijedan ustav ne moze da promeni cinjenicu da srpski jezik ima DVA pisma, jedino je pitanje koje ce biti zvanicno, a zasto ne bi oba bila? Koliko ima zivih ljudi u Srbiji koji su bili zivi kada je u Srbiji jedino cirilica bila u upotrebi, dakle pre 1918? Svasta, svasta, svasta.

I koancno, ne zelim da dozvolim da mi bilo ko uskracuje pravo da dam svoje misljenje (jasvna rapsrava) time sto je SIGURAN DA JA ODNOSNO VECINA UPRAVO MISLI TAKO KAKO SU ONI NAPISALI.

Dakle, 28. i 29. radim nesto korisno, ne glasam.

Душко

pre 17 godina

Лекар сам, доцент Медицинског факултета, са већим бројем научних радова у најцењенијим стручним часописима. Нисам полуписмени националиста. Одушевљен сам текстом новог устава. Стидим се оних који су против, који се додворавају онима који су нам просули уранијум и нанели тешке последице по здравље нашем народу. Јасно је сваком да њих није брига да ли је на власти Милошевић, Тадић или Коштуница. Они хоће да комадају Србију. А наши грађански опредељени људи су слепи да то виде!

Aleksandar

pre 17 godina

Ustav na silu znaci bojkot.
Plasim se da ce za njega da glasa 104 % gradjana jer su sad svi zajedno u gluposti svojoj.
I sta reci u zemlji poput ove nego “You know I don’t believe in you but if you’re out there, save me Superman!”-Homer Simpson

dark

pre 17 godina

Ljudi u Srbiji mi stvarno nisu jasni. Do pre nekoliko nedelja su svi kukali sto ustava nema a kad su se relevantne politicke snage dogovorile, onda im ne valja ustav. Procitao sam ustav, i jeste moderan i bolji od Milosevicevog. Ovde ocigledno ljudima nije jasan proncip predstavnicke demokratije. Izbori su bili na njima su pobedile stranke koje su pobedile i onda su se one dogovorile o ustavu, jednostavno. Za sve one apstinente, vecite kontrase, koji traze savrsene politicare (koji nigde nepostoje) da bi mozda izasli na izbore imam samo jedno da porucim; trazili ste gledajte. I sledeci put na izbore, pa da imate nekog ko vas predstavlja u parlamentu, gde se gle cuda, ipak donose odluke koje pogadjaju sve gradjane Srbije.

tomislav

pre 17 godina

kako bih voleo da im izadje neka saka jada....zato sto su toliko prepotentni i puni sebe, i misle da smo mi mnogo glupi! predsednik skupstine nas je nazvao "obicnim gradjanima"! a sta je on, neki specijalni gradjanin?

Goxy

pre 17 godina

Neću da glasam za ustav, jer u njemu ne piše da FK Crvena zvezda mora da dočeka proleće u Evropi! Pa mogli su i to da ubace, kad su već svakakve baljezgarije napisali!!!

1 od ostalih

pre 17 godina

Pitate se zasto treba da je u ustavu da je Kosovo sastavni deo Srbije? Dobro pitanje! i ja se mislim. Nije li to geografska cinjenica? To pitanje je veoma slicno ovome: zasto u gradovima Vojvodine svuda pise po zidovima "ovo je srbija"? I to mi se cini kao da je cinjenica. Moglisu upisati u preambulu da sunce u Srbiji izlazi na istoku. Ne razumem ovu paranoju. Ova napacena zemlja nikad nece napredovati dok se neki boje od drugacijih bolje reci ostalih.

Sunny

pre 17 godina

Ima dovoljno razloga da bojkotujem ovaj referendum.
1. Na;in na koji je usagla[en - tajno i bey javne rasprave, takoreci nametnut, sklepan u divanima na kanabeu.
2. Redukovamo glasacko telo - ako se smatra da je Kosovo u sastavu Srbije, onda i njeni stanovnici imaju pravo glasa. E sad, to sto oni ne zele da izadju je problem sam po sebi, jer na taj nacin u stvari, kad bi ih obuhvatili referendumom, automatski bi imali i referendum ya samostalnost Kosova. U protivnom, nepriynavanjem njihovih prava, priynaje se da nisu u Srbiji, ma sta pisalo u preambuli.
3. Sadrzaj Ustava:
a) Proterivanje latinice mi je neprihvatljivo
b) Status Vojvodine je i dalje u Slobisticko-radikalskim okvirima
c) Himna, grb i zastava su radjene u stilu kraljevine, a ne republike. To, po meni ne treba ni da bude deo ustava.
d)Preambula nema veze sa stvarnoscu.
e)Jos ne znam ostali sadrzaj Ustava, ali nista od ovog sto sam cuo mi se ne svidja...

Marko Zeljkovic

pre 17 godina

Smeta mi autonomija vojvodine,ne vidim zasto bi hranili "vojvodjane" gladne vlasti. autonomijea je trebala da se smanji, ako ne do najmanjeg moguceg nivoa.titova tvorevina smisljena u cilju slabljenja srbije nema smisla u samostalnoj srbiji 25 godina posle njegove smrti.
zatim mi smeta zastav,grb i himna sa obelezjima kraljevine, zivimo u republici i na to smo ponosni, mislim da dalji komentar nije potreban.
Sudstvo je trebalo da se "otcepi" od uticaja izvrsne i zakonodavne vlasti.
trebalo je izdeliti srbiju na male regione,do 5 opstina, i dati im minimalnu autonomiju u pogledu razoja infrastrukturnih projekata i sl, a ostatak vlasti centralizovati u gl. grad i strogo je podeliti na samostalne celine:izvrsnu,sudsku i zakonodavnu.
Poslanicke mandate je trebalo vratiti strankama.
predsednik vodi vojsku.bira ga narod na izborima, kao i gradonacelnike,pred. opstina itd.vojska je trebala da bude kao do sad,tj da "bacamo" pare na profesionalnu, kad nam vojska aktivno ne treba.

Iceman

pre 17 godina

Na referendum moramo izaci i glasati NE jer ukoliko ostanemo kucama po njihovom zakonu koliko znam nije bitno da li je izasao 50 upisanog tela vec se racuna sta je vecina od ukupnog broja izaslih zaokruzilo. Mislim da ce nas taj novi ustav udaljiti jos vise od Evrope i unazaditi pogotovo sa datim pravima crkvi koja ce postati jos jedna drzava u drzavi i dati crkvi imunitet. Zalosno je da Srbija nema snage i umove koji bi napravili jedan pravi civilizovani, evropski ustav koji bi ovu Srbiju pokrenuo i vodio napred

Aleksandar

pre 17 godina

"Braco Srbi, stoko jedna!" Tim recima se davno obracao Nikola Pasic. Sad se svi lepo pripremite za 28. i 29. oktobar, pa na biralista da kazete jos jedno 'historijsko DA', i da dokazete da je covek pravu dijagnozu ovog naroda doneo pre 100 godina. Za sve one kojima je jos uvek ostala pokoja aktivna siva celija, preporucujem da to vreme provedu citajuci Domanoviceve price... A ja cu se iskreno nadati da se Pasiceve reci ne potvrde po n-ti put.

hrvoje

pre 17 godina

Konačno sam shvatio srpsku politiku. Mislim da je genijalna. Ustvari, srpska vlada svojim udaljavanjem od svijeta želi naći novi kontinent i približiti se Uniji normalnijih naroda s druge strane svjeta. Nešto slično je napravio Kolumbo krenuvši prema zapadu tražiti put do Indije. Svaka čast!

Magnus Pyke

pre 17 godina

Problem Srbije je sto njenu intelektualnu elitu cine deca komunizma koja nisu u stranju da razumeju neophodnost intregracije nase sada male zemlje u svetske tokove.
Tesko je realno tumaciti novi ustav a ne biti strucnjak za pravo. Medjutim, kada vidimo vladajucu ekipu koja je isti narucila i tim "strucnjaka" koji je isti sacinio glava vec polako pocinje da boli.
Da ne bude sve bas tako crno mislim da ovaj novi ustav nece bas nista promeniti. Kosovo ce postati nezavisno, Vojvodina ce poceti ozbiljnije da razmislja o pripajanju Evropi a Srbi ce i dalje da zive u ruzicastim snovima Pink televizije.

Marko Kvebek

pre 17 godina

Rodjen sam pre 30 godina, dok sam bio klinac Tito mi je bio predsednik, imao sam komodor 64, znao sve pesme Stones-a napamet, a do 10-te godine sam video vec nekoliko stranih zemalja i poceo malo da govorim Nemacki. Onda je dosao Milosevic, krenula je srednja skola, slusao se Bad Religion a Zvezda je u Italiji postala Sampion Evrope. Ja sam piso latinicom, znao i cirilicu i ponosio se sto je moja Srbija jedina zemlja u Evropi sa dva pisma. Onda su krenule sankcije ali opet sam osecao odredjenu vrstu slobode. Crkva je bila privatna stvar svakoga, a ne Crni mac koji preseca sve Gordijeve cvorove. Onda je pao Milosevic, fakultet sam privodio kraju, tog 5-tog oktobra sam sa prijateljima proveo citav dan i citavu noc oko parlamenta, bili smo presrecni mislili smo SLOBODA konacno... Posle 6 godina, ja vise ne zivim u Srbiji, zemlji u kojoj se od sada samo pise cirilicom, zemlji kojoj je sada bliza Kina od Italije, zemlji u kojoj Ministri uzivaju na rostiljadama, zemlji, koja lici na Banana republiku, zemlji u kojoj Patrijarh vodi politiku, ne znam kako je vama ali meni se cini da je onaj Beograd u kome sam odrastao i ona Srbija koju sam voleo unistene zbog par politicarcica, primitivaca i crkvenih verodostojnika koji masu zastavama ratnih boja...

Ivan M

pre 17 godina

bicu u beogradu za vreme produzenog referenduma i mirne duse cu spavati u noci izmedju 28 i 29 oktobra i u sirokom luku zaobici glasacka mesta. Ustav ciji sadrzaj nije poznat podpredsednici vlade dva dana pre sednice na kojoj je on usvojen (dakle ne raspravljan, vec usvojen) je bruka i sramota. u svakoj normalnoj zemlji bi tu bio prvi nacrt ustava, pa debata, drugi nacrt i onda konacno usvajanje, a ne ova radikalsko-fasisticka smejurija. kosovo je izgubio veliki vozd, onaj za koga je vecinska nepismena i prolupala srbija glasala na mitinzima i izborima od kasnih 80ih do negde srednjih 90ih. pa ni tadic ne moze da nadje nista bolje nego "ustav nije idealan, al' ajde". Kakav jad i beda - ali bolje nisam ni ocekivao. Srecno vam autonomno Kosovo.

Kiklop, Blok 70

pre 17 godina

Cinjenica je da je ustav jednoglasno prihvacen od partija koje zastupaju vecinu gradjana Srbije. Nedostatak uobicajenih podela je dobar za zemlju i znak da ce referendum biti uspesan. Sto se pisma tice, cirilica postaje jedno od pisama EU od sledece godine. Ako je dobra za Evropu dobra je i za mene. Glasam DA.

Ivan

pre 17 godina

Novi ustav je prikladan situaciji u kojoj se nalazimo i hvala Bogu da smo bar malo poceli misliti na sebe i svoju zemlju! Srbija je zemlja svih Srba,pismo nam je Cirilica a veroispovest Pravoslavna,svi drugi imaju sva prava ali ipak treba znaju da im to nije maticna zemlja i da poznaju granice svojih prohteva. Ja ovaj ustav podrzavam i ZIVELA SRBIJA !!!

Vojvodjan

pre 17 godina

Alo Srbi bre!!Kosovo je izgubljeno 1999 god.,Kumanovskim sporazumom,,kojeg je potpisao licno veliki diktator Slobodan Milosevic, i nad kojim je prestao suverenitet Srbije nad Kosovom!! Ovaj nocni ustav predstavlja jos jedno laganje i manipulaciju nacionalnim osecanjima sopstvenog naroda!!
Bojkot i veliko NE!!!

lucia

pre 17 godina

Ovo je radikalski ustav jer jer su oni govorili da bi proglasili okupaciju kosova ako se proglasi nezavisno, a to valjda ne može bez ustava, zatim oni su hiljadu puta govorili o ćirilici kao nečem strašno bitnom i vojvodini kojoj bi valjda sve uzeli da mogu, znači u suštini ovde je sve ono što su oni zamislili ,a ako baš i nije za to su dobili dva mesta u uređivačkom odboru RTS da se obezbede za izbore. Koštunici kao prikrivenom obožavaocu radikala sve to odgovara ali stvarno ne razumem Tadića. Zar ne postoji crta ispod koje se ne ide pa rizikuje da razočara i nas verne poštovaoce i Zorana đinđića i DS-a od samog njenog osnivanja, zarad vlasti ili neznam već čega,stvarno ne razumem.Neću da glasam za ovo što su napravili ali se bojim da će noć Između 28 i 29-og poslužiti baš za to da se popuni ono što mi izbojkotujemo. Zato neznam da li je bolje bojkotovati ili glasati NE.I samo još komentar na prvi komentar na ovu temu :ne mrzi srbija vojvodinu može da bude samo da ih vlast mrzi a građani srbije sigurno ne.

Ненад

pre 17 godina

Шта ми друго преостаје сем бојкота.То је референдум о Косову као и онај Слобин из 1998.,зато ми не пада на памет да дам легитимитет коалицији ДСС-СРС-СПС да праве већ виђене глупости у моје име!Остали разлози су већ горе поменути...

dragan

pre 17 godina

pozivam sve da glasaju NE za ovaj ustav, opet neki izgovori opet muvaju opet mora hitno jer eto zemlja je ugrozena itd.
glasajte NE i neka taj "legalista" prvo objasno zasto ne ispunjava svoje medjunarodne obaveze !

Nesa

pre 17 godina

Da li ce biti bojkot ili vecinsko NE nije uopste bitni. Bitno je da ovaj Ustav ne moze da prodje zbog:
1) Cirilica zvanicno pismo (smesno)
2) Zakletva predsednika da ce cuvati integritet Kosova i Metohije (smesno kada ce Kosovo dobiti nezavisnost)
3) Drzava Srba i njenih gradjana (smesno, zar nismo svi gradjani ove drzave jednaki)
4) Himna Boze pravde ko me pitao za himnu
5) Nisam imao priliku ni da procitam ovaj ustav
6) Ustav se donosi da bi se prkosilo EU i svetu oko Kosova, da bi se dobili politicki poeni, da bi bili odrazni izbori tako da Boris i Voja mogu i dalje da vladaju a Toma da zajedno sa njima vodi upropastivacku politiku za Srbiju.

Gospodo 28 i 29 Oktobra cu lepo spavati i pokusacu da zaboravim da tog dana Vi politicari pokusavate da unazadite mene moju porodicu, moje drugove i moju drzavu.
Dajte izbore, izaberite ustavotvornu skupstinu dajte strucnjacima da pisu Ustav dajte javnu raspravu i tek onda mogu da kazem da tse ucinili nesto za ovu drzavu. Vojvodina zasluzuje siroku autonomiju, Kosovo cemo izgubiti ali dajte da udjemo u EU i da imamo bolji standard. Voja nam je 2000 obecao dosadnu drzavu sada nam kaze da je Ustav "ziv" i promenljiv. Ja necu ni dosadnu drzavu ni ziv ni promenljiv ustav. Hocu drzaviu koja se menja koja je nosilac promena u regionu drzavu koja je lider Balkana, hocu ustav koji je validan sledecih 100 godina a ne da se menja svaki put kada neka partija dodje na vlast.
Ja hocu realnost i zato pozivam sve drzavnike pa cak i Tomu da prestanu da lazu ovaj narod i lepo nam kazu istinu da smo izgubili Kosovo i da moramo da se borimo da udjemo u EU jer onda nece postojati granice i moci cemo da obilazimo svoa kupturna zdanja na Kosovu bez problema. Kao sto rece jedan potpisnik na ovom forumu, nemam nameru da me neklo tera da pisem cirilicu, nemam nameru da me neko tera da zivim u crkvenoj drzavi da budem religiozan ako to ne zelim.
BOJKOT naravno, ODLAZAK ovih unistitelaj ove drzave OBAVEZNO.
PRESPAVAJMO 28 i 29 oktobar.

Pogledajte Bugare!

pre 17 godina

E moj svete, ne nasedaj na jeftine srpske trikove. Kakvo Kosovo, glavni cilj je guranje pod tepih neuspeha u evropskim integracijama i produzavanje zastite koju drzava pruza ratnim zlocincima.

Ustav, referendum i izbori ce doneti toliko zeljeni "predah" od "teskih evropskih tema" i omoguciti nasim lenjim vlastodrscima da i dalje nista ne rade, a opstaju. A kad posle toga krene kuknjava o kosmickoj nepravdi i krivici sveta zbog gubitka Kosova...

Ma nema kraja izgovorima za neradnike, sve dok se nasi gradjani ne uzmu sami u pamet i zapitaju da li iko misli o njima i sta je za njih uradio.

Djuradj

pre 17 godina

Svacije je pravo da glasa ili ne glasa za Ustav.medjutim ako vecina izglasa taj Ustav ,on se naravno mora postovati.Ne pljujte i ljagajte drzavu i crkvu ,vase neslaganje sa istim moze biti mnogo kulturnije i demokraticnije,kako se vec predstavljate.Jer je Hrvatska gora drzava od Srbije zato sto u svom Ustavu pise da je drzava Hrvata?Jel Bugarskoj i sutradan makedoniji smeta cirilica za odnose u Eu?I u ovom Ustavu lepo pise da je Crkva odvojena od drzave,i stvarno ne vidim sta je sporno?Ja glasam ZA Ustav,postujem i one koji su protiv.

Arber

pre 17 godina

i sa novom ustavom necete dobiti kosovo
to je jedna perlava igra koja je pocela da se igra sa vekovima na politiku srbiju ali sada ste izgubili sve pa josh i Crnu Goru nazalost
hocu opet da kazem da od pocetka ovo je izgublena igra

Dick Steele

pre 17 godina

Predlog Ustava je odličan. Tačka.

Srpski jezik i ćirilično pismo su u Srbiji postojali sve do 1945. Sa ovim Ustavom titoizam je stvarno prošlost, a Srbija realnost. A pominjanje gotice i glagolice u tom kontekstu je stvarno bizarno. U Srbiji je ćirilica "živo" pismo, a o gotici i glagolici ja ne bih trošio previše reči. I da, ako niste znali, Grci (kao dio EU) imaju svoje posebno pismo. Latinicu upotrebljavaju samo kada se koriste stranim jezikom, konkretno engleskim. Izraelci, Gruzijci, Armenci, Rusi, Ukrajinci, Belorusi ili Makedonci takođe. Ali, naravno, "čudni" su uvek samo Srbi. Ali, ne brinite, Srbija je demokratska zemlja. Latinica će i dalje biti u upotrebi na nacionalno mešanim područjima, kao što predviđa Zakon o pravima nacionalnih manjina.

Slavica Novi Sad

pre 17 godina

Na srecu bojkot ustava podrzavaju samo kombi-partije, tako da je usvajanje ovog vaznog dokumenta vrlo verovatno.
Ustav nije perfektan ali je ogroman korak napred u odnosu na bivsi. Jako je pozitivno sto su ga je parlament jednoglasno usvojio.

Albanac sa Kosova

pre 17 godina

Budimo iskreni! Sve dok srpski rukovodioci nazivaju albanski narod kao teroriste, nece oni nikada prisvojiti njihovu simpatiju. Ne zaboravimo, jos Milosevic je za vreme njegovog gospodarstva nazvao kosovske albance za teroriste, pa onda Seselj, pa sada Kostunica, Tadic, Draskovic, Sanda Raskovic itd. Pa kako onda srpski rukovodioci misle da vladaju Kosovom. Pa tamo ce vladati gradjanska neposlusnost. Pa ko ce danas moci da natera Kosovskog premijera Cekua da raportira Kostunici, na primer? Prosla su davna vremena. Pa jesu li srpski politicari toliko naivni kad misle da iste teroriste zadrzavaju u svoju teritoriju. Nije javna tajna da Srbija nece vladati Kosovom samo hoce njene velike suma novca koje se prelivaju iz inostranstva. Takodje je od izuzetnog interesa da srpske ambasade u inostranstvu zaradjuju velike pare od upravo albanskih emigranata(terorista). To upravo hoce srbija, a ne mari za svoje sugradjane na Kosovu.
Sa iskrenim postovanjima!
Albanac!

Petrit

pre 17 godina

"u drzava Srba i njenih gradjana"... Ocigledno Srbi su vise nego samo drugi gradjani Srbije.
Ja sam Albanac sa Kosova al necu moci da glasam, i ako se glasi zbog Kosova!

Tomislav

pre 17 godina

Ljudi, svi članovi Narodne skupštine, ali svih 242 poslanika uspeli su konačno u nečemu da se slože!? Ovo ne ide na dobro!!!

Milos Ilic

pre 17 godina

Da je ustav korak napred niko ne osporava a zato ssto nije tri nego samo jedan korak nije nikakav razlog da se ne izadje na referendum i ne glasa za ustav. Srbija mora da se pomera ka boljoj buduchnosti pa makar to bilo jedan po jedan stepenik. Svaki sledechi ustav che biti laksse doneti nego ovaj i zato moramo svi na referendum i da ga usvojimo. Bezakonje narednih 6 godina i ccekati Cedu da maturira kao politiccar i opere ruke neche nissta dobrog doneti. Sve medijske kuche trebaju da pomognu kampanju jer je novi ustav nasussna potreba.Ljudi stavite prst na ccelo i kazzite kakve su ssanse da se novi ustav usvoji u skoroj buduchnosti kada visse nemamo ni vladu, ni parlament ni ustavni sud ni drzzavu... Kome ovaj haos i bezakonje odgovaraju? Normalnim ljudima sigurno NE.

Z

pre 17 godina

Nijedan ustav nije savrsen, uvek se radi o kompromisu, da bi se zadovoljio sta veci broj ljudi a sto manje prava oduzelo sto manjem broju.
ALI
Ovaj Ustav pun besmislica donet je u dnevno politicke svrhe da bi se zastitila vladajuca oligarhija, da ostanu na vlasti, ne da bi se odbranilo Kosovo nego vise da se nade objasnjenje i opravdanje za njegov gubitak. Kad nekoliko ljudi donese ovakav dokument i kad odlucujucu rec imaju oni koji su Kosovo i izgubili onda postoji samo jedan nacin da se Ustav referendumski usvoji da bi ti isti ostali na vlasti. To je nacionalizam, bolje receno srbovanje, recept koji je uvak palio i u proslosti. Narodu se servira utisak da moze da sacuva Kosovo ako se prihvati. Pokazacemo mi njima snagu Srpstva narocito kad je slozno. Unisticemo neke tamo nevernike koje koriste katolicko pismo i odbranicemo staru slavu vaskoilikog srpstva. To sta je prednost imati oba pisma ako ni zbog cega onda zbog elektronske obrade i globalizacije je nevazno, cini mi se da ce najvise glasaca "za" biti od onih koji ne znaju ni jedno pismo a preferiraju da budu nepismeni u cirilici. Sekularna drzava srpskog naroda je jos jedan element, zatim po mom neukusna himna koja je mogla biti iskoriscena i preradena za nesto velicanstveno, bezvezna zastava koja obmanjuje ali je sva nacionalisticka. Od Albannaca se ocekuje da glasaju na refki da im se ukine pravo glasa i postojanje u politickom zivotu zemlje ciji bi formalno bili clan a od manjina da zaborave na pismo na koje su navikli i da pevaju "srpskog kralja, srpski rod". Te sitne nedostatke ce kompenzovati ogromna vecina onih koji nalaze svrhu postojanja u srbovanju i nacionalizmu i sada mislim da ce Ustav biti izglasan, promenio sam misljenje jer nisam ocekivao da ce se u tom dokumentu naci toliko nacionalistickih oblandi.

Vesna

pre 17 godina

Mirno cu da spavam i da ne glasam za ustav u kome ne znam sta pise, niti me je iko, kroz javnu raspravu pitao u kakvom ustavnom uredjenju hocu da zivim!

Dragoljub

pre 17 godina

g. predsednika skupstine Markovica je nelogican i cinican. Pre svega, nelogican je zbog toga sto ne objasnjava zbog cega se izbori uopste odrzavaju u subotu, kada, po Markovicu, gradjani nedeljom nemaju obaveza (verovatno, po njemu, a i po Kostunici, svi masovno trce u Crkvu,a ako i ne trce, verovatno ce morati kada novi Ustav bude proglasen). Cinican je jer prica o tome da li gradjani mogu mirno da spavaju. A da li Markovic moze mirno da spava? I dokle to velicanje Drzave? I to posebno ovakve, Srpske: korumpirane, nesposobne i zastarele.

Enver Kelmendi

pre 17 godina

Kosovo u preambuli definisano kao deo Srbije sa sustinskom autonomijom. Ruku na srce Skupstina Srbije ima pravo da pise u Ustavu sta god njoj odgovara. Logicno bi bilo sada da Srbija ne ucestvuje u razgovorima o statusu Kosova u Becu. Cemu sada razgovori kada je Kosovo sastavni deo Srbije? Da li je Srbija spremna da se samoizoluje jer ona ide svesno protiv odluke EU i SAD? Nista nije lakse za Skupstinu Kosova da proglasava nezavisnost Kosova i da pise svoj Ustav po zeli vecine stanovnistva. Tako cemo, na balkanski nacin, da pevamo po patrijotskim notama. Enver Kelmendi

Nenad (dijaspora)

pre 17 godina

DA, DA i opet DA za ustav. Hvala Bogu vise da se i on donese. Nije bilo javne raspave? Ma o cemu se dve i po godine pricalo? I to je skoro svako doso do reci. Nebi hteo neke komentare ovde da komentarisem, jer su jednostavno netacne (Primer gotskog pisma u nemackoj. Zivim i studiram u Nemackoj i odlicno im znam istoriju i kulturu). To je moderan evropski ustav, mnogo slican najjacim evropskim drzavama. Zato samo DA, DA i DA.

JA

pre 17 godina

Mnogo bitniji je bio referendum za samostalnu Srbiju pa ga nisu raspisali vec smo cekali da zahvaljujuci crnogorcima dobijemo opet drzavu. Kosmet jeste deo Srbije i ne znam sto bi se zbog toga pisao novi ustav. Potrebnije je da u tom ustavu budu stvari koji su zapostavljeni. Svejedno, nije se svet uplasio sto su srbi ustavom konstatovali da je Kosmet deo Srbje. Niko to ne porice, ali nece im srpski ustav zabraniti da ga uzmu ako im se hoce.

Big Dovla

pre 17 godina

Makar i samo zbog te ćirilice, neću glasati za ovaj ustav. Kako se ti, većinom neobrazovani i primitivni ljudi, samo usuđuju da na takav način pokušavaju da brišu stoleća srpske latinične kulture? O neposrednije političkim pitanjima ne želim ni da govorim: ako je već to Kosovo definisano kao nekakav naučno-fantastični "deo Srbije", i takva glupost (čik, gospodine Nikoliću, probajte da se malo prošetate Prištinom i da popijete kafu u nekoj bašti na "srpskom" Kosovu) u najboljoj tradiciji banana-republika koje se bore za svoje "istorijske" fantazmagorije gurnuta u preambulu ustava, u tom slučaju su valjda i Albanci koji žive na Kosovu građani koji bi trebalo da se pitaju o tom ustavu i svojoj sudbini? Što, drugim rečima znači, da kada se ti Albanci dodaju barem trećini etnički srpskog i nesrpskog stanovništva Srbije kojima vrane još nisu popile "patrijotski" mozak pa bi taj kamen oko vrata Srbije zvani Kosovo dali prvom putniku namerniku sa još milijardu dolara bonusa, to onda znaci samo da je na vlasti diktatorska klika koja lažima i manipulacijama želi da ovu ilegalnu ustavnu skalameriju na silu protera kao legitimni pravni akt protiv volje i interesa većine stanovništva koje živi na teritoriji Srbije kako je oni sami definišu. Što, doduše, nije ništa novo, ali u zemlji u kojoj žrtava galopirajućeg selektivnog slepila ima daleko više nego HIV-pozitivnih u Zimbabveu, nije zgoreg iskoristiti svaku priliku da se čovek podseti na te proklete činjenice.

Pejoni

pre 17 godina

"Citat- Gospodina Tadica
Srbija konačno ce biti uobličena "kao" evropska država i ocenio da je novi predlog neuporedivo bolji od prethodnog ustava.-kraj Citata. znaci samo "kao" a nije Evropska a kada qe to da bude dugo se treba cekati kada je ovakav Vlast na celo.Znaci ovaj Ustav bice i boli nego prosli Ustav.Ja licno mislm da ovaj Ustav nece doneti nikakve promene samo ce stiti vladu za njihove cile,a gradjani ce da plate kao i uvek.A sto se tice Kosova, morate i Bosnu, Crnu Goru, Hrvatsku, Makedoniu da sve drzave oko Srbije da sve bude u okviru Srbije, jel Srbija moze takve Ustave za druge drzave u Balkanu da pravi jer se za sve ona pitaja. Ludi Kosovo je 1999 izgubleno i potpisano da je Srbinja izgubio pravo da odluci bilo sta za Kosovo to vec svih zanaju nista tamo vise nema. Napravite samo za Srbiju jedan dobar ustav a ne prevarite lude, a za Kosovo ne brinite jer mi albanci cemo sami nas Ustav da pravimo, a za nas ce jos malo da odluci Amerika i Europa gde se mi nalazimo jer za trenutak smo u njihovim rukama, a u Srpskim rukama nismo odavno.Ako ovako nastavite vi ce te sve da izgubite gledam sinoc Vesti po neke Srpskim sela u Srbiju oko 70% stari ludi sto tamo zive svi su pobegli is Srbije,za 50 god. ostacete samo pensioneri u Srbiju a sto je najgore necete imati ni pensije jer vlada taj budjet sto ulazi za penzie zaustaviti za sebe. Otvorite oci omladino jer vi sete iduci pensioneri a vasa deca ce patiti.

Rade

pre 17 godina

Glasacu NE ,zato sto nismo gradjanska drzava ,zato sto je izbacena latinica,zato sto su ustav pravili nesposobni ljudi ,zato sto nas ova vlada neverovatno laze i zato sto opozicija u Srbiji NE POSTOJI Kostunica je svima dao po malo vlasti i svi zive dobro ,isto kao za vreme Tita totalno jednopartijski sistem .Znao sam da ce Kostunica da dovrsi posao Milosevica .ZBOGOM SRBIJO NIKADA VISE ,sutra podnosim zahtev za italijansko drzavljanstvo iako volim moj narod ali ovakvu drzavu necu.

blaza

pre 17 godina

nisam imao prilike da citam ustav, ali bih molimo da mi neko pojasni sta znaci tacka 2.ustava da je Srbija drzava Srpskog naroda i ostalih.
Posto nisam neki poznavalac da li to znaci da onih 40% koji nisu srbi su gradjani drugog reda, iako su neki mnogo duze na svojim ognjistima od Srpskog naroda.Na primer Madjari. Oni naseljavaju prostore Vojvodine stotinama godina, dok je srpski narod tu od skora, a vecinski od 47`, ili cak od 92`. Volio bih da mi neko da komentar na moje zapazanje. Mozda ja gresim.

paja

pre 17 godina

Овом предлогу устава се може ставити доста примедби - а уосталом, то може и сваком предлогу. Међутим, у целини је он ипак прихватљив и у овом тренутку неопходан. Надам се да ће народ то схватити и - упркос агресивног негирања од стране минорних странака и појединаца, Устав прихватити.
Ако до тога не дође, онда Србија као држава заиста више не заслужује да постоји и треба је укинути и демонтирати.
То је, уосталом, и био ратни циљ Аустроугарске Империје у случају победе у Првом светском рату. Па, неће ваљда аустроугарска "рука из гроба" у томе и успети скоро 100 година касније? Не дај Боже!

nebojsa

pre 17 godina

Samo da se dogovorimo: hocemo li da zaokruzujemo NE ili cemo da bojkotujemo? Oba resenja prihvatam, samo da me ne bude sramota sto zivim "u drzava Srba i njenih gradjana"... ja mislio da su Srbi gradjani...

Ivan

pre 17 godina

Evo upravo sam ga procitao. Mislim kao pravnik nisam ga detaljno analizirao ali je definitivno moderan i lici na ustave mnogih zapadnih zemalja. Svaka cast, izgleda da ce milosevicev, tiranski ustav konacno da padne...

TOMISLAV

pre 17 godina

uz veliko izvinjenje sto u ovom istorijskom trenutku postavljam tako glupo pitanje, ali da li mozemo da vidimo mi taj Vas ustav? imamo datum referenduma, imamo pitanje, ali ne videsmo ustav!

Maja _V

pre 17 godina

Jedina dobra stvar u celoj ovoj ujdurmi je da cemo imati prilike da bojkotujemo ovaj "nocni" ustav i po dnevnom svetlu, pokazemo sta mislimo o svima njima...zajedno! Znaci...Plebiscit o njima, pa da konacno saznaju kako su nisko pali u nasim ocima! Nisam iz Vojvodine...

asdasd

pre 17 godina

Zasto se u nemačkoj ne koristi gotičko kao sulžbeno pismo? Mislite o tome... Svaka evropska nacija ima svoje tradcionalno pismo, ali se ipak koristi latinica. Neka svako odluči koje pismo će koristiti. Ko želi da sačuva tradiciju, neka koristi ćirilicu, a drugi latinicu. To bi trebalo da bude stvar pojedinca, a ne države. Nametnuti nekome da mora da čuva tradicionalno pismo je isto kao da su ustavom propisali da moramo nositi narodnu nošnju.

Djole

pre 17 godina

Nikako ne izadji ne glasati NE vec bojkotovati! Ne treba im dati legitimitet! DSS,SRS,SPS,G17plus & DS bratija se hvali time sto je uspela da Vojvodjanima ne vrati autonomiju koju im je Milosevic na silu oduzeo! Srbija Vojvodinu iskoriscava a Vojvodjane duboko mrzi - da je postuje ili voli dozvolili bi joj barem tu mrvicu slobode. Zato - BOJKOT!

RF

pre 17 godina

Hvala Narodnoj skupstini sto nam je omogucila da znamo sta pise u Ustavu nase drzave. Hvala im sto smo imali priliku da na javnoj raspravi izrazimo svoje misljenje o resenjima iz Ustava. Hvala narodnim poslanicima sto su se udubili u ustavna resenja i odgovorno i jednoglasno izglasali Ustav. Hvala i predsednicima drzave i vlade, Tadicu i Kostunici sto su svu narodnu odgovornost preneli na sebe. Hvala Predsedniku Narodne skupstine sto nam je obezbedio dvodnevni referendum. Sada smo mi gradjani mirni, mozemo mirno i stalozeno da kazemo NE

Slobodan

pre 17 godina

Svi gradjani Kosova treba da budu ukljuceni u referendum. Nov Ustav i njih obuhvata. Ako ne budu ukljuceni, Ustav je donet na nelegalan nacin. Alo legalisti, sta to planirate da ostavite buducim generacijama u amanet.

Danko

pre 17 godina

Mislim da komentar Predsednika Tadica kako ovaj ustav nije najbolji, ali da je bolji od prethotnog govori dosta o samom ustavu i nacinu njegovog donosenja. Evo ja kazem da kao gradjanin ove zemlje zelim najbolji moguci ustav i samim tim moje izjasnjavanje na referendumu ce biti negativno. Takodje, nacin donosenja ustava je motivisan krajnje politickim pitanjima, a ne potrebom da se zemlja uredi.

asdasd

pre 17 godina

Zasto se u nemačkoj ne koristi gotičko kao sulžbeno pismo? Mislite o tome... Svaka evropska nacija ima svoje tradcionalno pismo, ali se ipak koristi latinica. Neka svako odluči koje pismo će koristiti. Ko želi da sačuva tradiciju, neka koristi ćirilicu, a drugi latinicu. To bi trebalo da bude stvar pojedinca, a ne države. Nametnuti nekome da mora da čuva tradicionalno pismo je isto kao da su ustavom propisali da moramo nositi narodnu nošnju.

Djole

pre 17 godina

Nikako ne izadji ne glasati NE vec bojkotovati! Ne treba im dati legitimitet! DSS,SRS,SPS,G17plus & DS bratija se hvali time sto je uspela da Vojvodjanima ne vrati autonomiju koju im je Milosevic na silu oduzeo! Srbija Vojvodinu iskoriscava a Vojvodjane duboko mrzi - da je postuje ili voli dozvolili bi joj barem tu mrvicu slobode. Zato - BOJKOT!

RF

pre 17 godina

Hvala Narodnoj skupstini sto nam je omogucila da znamo sta pise u Ustavu nase drzave. Hvala im sto smo imali priliku da na javnoj raspravi izrazimo svoje misljenje o resenjima iz Ustava. Hvala narodnim poslanicima sto su se udubili u ustavna resenja i odgovorno i jednoglasno izglasali Ustav. Hvala i predsednicima drzave i vlade, Tadicu i Kostunici sto su svu narodnu odgovornost preneli na sebe. Hvala Predsedniku Narodne skupstine sto nam je obezbedio dvodnevni referendum. Sada smo mi gradjani mirni, mozemo mirno i stalozeno da kazemo NE

Danko

pre 17 godina

Mislim da komentar Predsednika Tadica kako ovaj ustav nije najbolji, ali da je bolji od prethotnog govori dosta o samom ustavu i nacinu njegovog donosenja. Evo ja kazem da kao gradjanin ove zemlje zelim najbolji moguci ustav i samim tim moje izjasnjavanje na referendumu ce biti negativno. Takodje, nacin donosenja ustava je motivisan krajnje politickim pitanjima, a ne potrebom da se zemlja uredi.

Slobodan

pre 17 godina

Svi gradjani Kosova treba da budu ukljuceni u referendum. Nov Ustav i njih obuhvata. Ako ne budu ukljuceni, Ustav je donet na nelegalan nacin. Alo legalisti, sta to planirate da ostavite buducim generacijama u amanet.

Maja _V

pre 17 godina

Jedina dobra stvar u celoj ovoj ujdurmi je da cemo imati prilike da bojkotujemo ovaj "nocni" ustav i po dnevnom svetlu, pokazemo sta mislimo o svima njima...zajedno! Znaci...Plebiscit o njima, pa da konacno saznaju kako su nisko pali u nasim ocima! Nisam iz Vojvodine...

Ivan

pre 17 godina

Evo upravo sam ga procitao. Mislim kao pravnik nisam ga detaljno analizirao ali je definitivno moderan i lici na ustave mnogih zapadnih zemalja. Svaka cast, izgleda da ce milosevicev, tiranski ustav konacno da padne...

TOMISLAV

pre 17 godina

uz veliko izvinjenje sto u ovom istorijskom trenutku postavljam tako glupo pitanje, ali da li mozemo da vidimo mi taj Vas ustav? imamo datum referenduma, imamo pitanje, ali ne videsmo ustav!

blaza

pre 17 godina

nisam imao prilike da citam ustav, ali bih molimo da mi neko pojasni sta znaci tacka 2.ustava da je Srbija drzava Srpskog naroda i ostalih.
Posto nisam neki poznavalac da li to znaci da onih 40% koji nisu srbi su gradjani drugog reda, iako su neki mnogo duze na svojim ognjistima od Srpskog naroda.Na primer Madjari. Oni naseljavaju prostore Vojvodine stotinama godina, dok je srpski narod tu od skora, a vecinski od 47`, ili cak od 92`. Volio bih da mi neko da komentar na moje zapazanje. Mozda ja gresim.

Rade

pre 17 godina

Glasacu NE ,zato sto nismo gradjanska drzava ,zato sto je izbacena latinica,zato sto su ustav pravili nesposobni ljudi ,zato sto nas ova vlada neverovatno laze i zato sto opozicija u Srbiji NE POSTOJI Kostunica je svima dao po malo vlasti i svi zive dobro ,isto kao za vreme Tita totalno jednopartijski sistem .Znao sam da ce Kostunica da dovrsi posao Milosevica .ZBOGOM SRBIJO NIKADA VISE ,sutra podnosim zahtev za italijansko drzavljanstvo iako volim moj narod ali ovakvu drzavu necu.

nebojsa

pre 17 godina

Samo da se dogovorimo: hocemo li da zaokruzujemo NE ili cemo da bojkotujemo? Oba resenja prihvatam, samo da me ne bude sramota sto zivim "u drzava Srba i njenih gradjana"... ja mislio da su Srbi gradjani...

paja

pre 17 godina

Овом предлогу устава се може ставити доста примедби - а уосталом, то може и сваком предлогу. Међутим, у целини је он ипак прихватљив и у овом тренутку неопходан. Надам се да ће народ то схватити и - упркос агресивног негирања од стране минорних странака и појединаца, Устав прихватити.
Ако до тога не дође, онда Србија као држава заиста више не заслужује да постоји и треба је укинути и демонтирати.
То је, уосталом, и био ратни циљ Аустроугарске Империје у случају победе у Првом светском рату. Па, неће ваљда аустроугарска "рука из гроба" у томе и успети скоро 100 година касније? Не дај Боже!

Big Dovla

pre 17 godina

Makar i samo zbog te ćirilice, neću glasati za ovaj ustav. Kako se ti, većinom neobrazovani i primitivni ljudi, samo usuđuju da na takav način pokušavaju da brišu stoleća srpske latinične kulture? O neposrednije političkim pitanjima ne želim ni da govorim: ako je već to Kosovo definisano kao nekakav naučno-fantastični "deo Srbije", i takva glupost (čik, gospodine Nikoliću, probajte da se malo prošetate Prištinom i da popijete kafu u nekoj bašti na "srpskom" Kosovu) u najboljoj tradiciji banana-republika koje se bore za svoje "istorijske" fantazmagorije gurnuta u preambulu ustava, u tom slučaju su valjda i Albanci koji žive na Kosovu građani koji bi trebalo da se pitaju o tom ustavu i svojoj sudbini? Što, drugim rečima znači, da kada se ti Albanci dodaju barem trećini etnički srpskog i nesrpskog stanovništva Srbije kojima vrane još nisu popile "patrijotski" mozak pa bi taj kamen oko vrata Srbije zvani Kosovo dali prvom putniku namerniku sa još milijardu dolara bonusa, to onda znaci samo da je na vlasti diktatorska klika koja lažima i manipulacijama želi da ovu ilegalnu ustavnu skalameriju na silu protera kao legitimni pravni akt protiv volje i interesa većine stanovništva koje živi na teritoriji Srbije kako je oni sami definišu. Što, doduše, nije ništa novo, ali u zemlji u kojoj žrtava galopirajućeg selektivnog slepila ima daleko više nego HIV-pozitivnih u Zimbabveu, nije zgoreg iskoristiti svaku priliku da se čovek podseti na te proklete činjenice.

Nenad (dijaspora)

pre 17 godina

DA, DA i opet DA za ustav. Hvala Bogu vise da se i on donese. Nije bilo javne raspave? Ma o cemu se dve i po godine pricalo? I to je skoro svako doso do reci. Nebi hteo neke komentare ovde da komentarisem, jer su jednostavno netacne (Primer gotskog pisma u nemackoj. Zivim i studiram u Nemackoj i odlicno im znam istoriju i kulturu). To je moderan evropski ustav, mnogo slican najjacim evropskim drzavama. Zato samo DA, DA i DA.

JA

pre 17 godina

Mnogo bitniji je bio referendum za samostalnu Srbiju pa ga nisu raspisali vec smo cekali da zahvaljujuci crnogorcima dobijemo opet drzavu. Kosmet jeste deo Srbije i ne znam sto bi se zbog toga pisao novi ustav. Potrebnije je da u tom ustavu budu stvari koji su zapostavljeni. Svejedno, nije se svet uplasio sto su srbi ustavom konstatovali da je Kosmet deo Srbje. Niko to ne porice, ali nece im srpski ustav zabraniti da ga uzmu ako im se hoce.

Enver Kelmendi

pre 17 godina

Kosovo u preambuli definisano kao deo Srbije sa sustinskom autonomijom. Ruku na srce Skupstina Srbije ima pravo da pise u Ustavu sta god njoj odgovara. Logicno bi bilo sada da Srbija ne ucestvuje u razgovorima o statusu Kosova u Becu. Cemu sada razgovori kada je Kosovo sastavni deo Srbije? Da li je Srbija spremna da se samoizoluje jer ona ide svesno protiv odluke EU i SAD? Nista nije lakse za Skupstinu Kosova da proglasava nezavisnost Kosova i da pise svoj Ustav po zeli vecine stanovnistva. Tako cemo, na balkanski nacin, da pevamo po patrijotskim notama. Enver Kelmendi

Pejoni

pre 17 godina

"Citat- Gospodina Tadica
Srbija konačno ce biti uobličena "kao" evropska država i ocenio da je novi predlog neuporedivo bolji od prethodnog ustava.-kraj Citata. znaci samo "kao" a nije Evropska a kada qe to da bude dugo se treba cekati kada je ovakav Vlast na celo.Znaci ovaj Ustav bice i boli nego prosli Ustav.Ja licno mislm da ovaj Ustav nece doneti nikakve promene samo ce stiti vladu za njihove cile,a gradjani ce da plate kao i uvek.A sto se tice Kosova, morate i Bosnu, Crnu Goru, Hrvatsku, Makedoniu da sve drzave oko Srbije da sve bude u okviru Srbije, jel Srbija moze takve Ustave za druge drzave u Balkanu da pravi jer se za sve ona pitaja. Ludi Kosovo je 1999 izgubleno i potpisano da je Srbinja izgubio pravo da odluci bilo sta za Kosovo to vec svih zanaju nista tamo vise nema. Napravite samo za Srbiju jedan dobar ustav a ne prevarite lude, a za Kosovo ne brinite jer mi albanci cemo sami nas Ustav da pravimo, a za nas ce jos malo da odluci Amerika i Europa gde se mi nalazimo jer za trenutak smo u njihovim rukama, a u Srpskim rukama nismo odavno.Ako ovako nastavite vi ce te sve da izgubite gledam sinoc Vesti po neke Srpskim sela u Srbiju oko 70% stari ludi sto tamo zive svi su pobegli is Srbije,za 50 god. ostacete samo pensioneri u Srbiju a sto je najgore necete imati ni pensije jer vlada taj budjet sto ulazi za penzie zaustaviti za sebe. Otvorite oci omladino jer vi sete iduci pensioneri a vasa deca ce patiti.

Vesna

pre 17 godina

Mirno cu da spavam i da ne glasam za ustav u kome ne znam sta pise, niti me je iko, kroz javnu raspravu pitao u kakvom ustavnom uredjenju hocu da zivim!

Dragoljub

pre 17 godina

g. predsednika skupstine Markovica je nelogican i cinican. Pre svega, nelogican je zbog toga sto ne objasnjava zbog cega se izbori uopste odrzavaju u subotu, kada, po Markovicu, gradjani nedeljom nemaju obaveza (verovatno, po njemu, a i po Kostunici, svi masovno trce u Crkvu,a ako i ne trce, verovatno ce morati kada novi Ustav bude proglasen). Cinican je jer prica o tome da li gradjani mogu mirno da spavaju. A da li Markovic moze mirno da spava? I dokle to velicanje Drzave? I to posebno ovakve, Srpske: korumpirane, nesposobne i zastarele.

Petrit

pre 17 godina

"u drzava Srba i njenih gradjana"... Ocigledno Srbi su vise nego samo drugi gradjani Srbije.
Ja sam Albanac sa Kosova al necu moci da glasam, i ako se glasi zbog Kosova!

Tomislav

pre 17 godina

Ljudi, svi članovi Narodne skupštine, ali svih 242 poslanika uspeli su konačno u nečemu da se slože!? Ovo ne ide na dobro!!!

Z

pre 17 godina

Nijedan ustav nije savrsen, uvek se radi o kompromisu, da bi se zadovoljio sta veci broj ljudi a sto manje prava oduzelo sto manjem broju.
ALI
Ovaj Ustav pun besmislica donet je u dnevno politicke svrhe da bi se zastitila vladajuca oligarhija, da ostanu na vlasti, ne da bi se odbranilo Kosovo nego vise da se nade objasnjenje i opravdanje za njegov gubitak. Kad nekoliko ljudi donese ovakav dokument i kad odlucujucu rec imaju oni koji su Kosovo i izgubili onda postoji samo jedan nacin da se Ustav referendumski usvoji da bi ti isti ostali na vlasti. To je nacionalizam, bolje receno srbovanje, recept koji je uvak palio i u proslosti. Narodu se servira utisak da moze da sacuva Kosovo ako se prihvati. Pokazacemo mi njima snagu Srpstva narocito kad je slozno. Unisticemo neke tamo nevernike koje koriste katolicko pismo i odbranicemo staru slavu vaskoilikog srpstva. To sta je prednost imati oba pisma ako ni zbog cega onda zbog elektronske obrade i globalizacije je nevazno, cini mi se da ce najvise glasaca "za" biti od onih koji ne znaju ni jedno pismo a preferiraju da budu nepismeni u cirilici. Sekularna drzava srpskog naroda je jos jedan element, zatim po mom neukusna himna koja je mogla biti iskoriscena i preradena za nesto velicanstveno, bezvezna zastava koja obmanjuje ali je sva nacionalisticka. Od Albannaca se ocekuje da glasaju na refki da im se ukine pravo glasa i postojanje u politickom zivotu zemlje ciji bi formalno bili clan a od manjina da zaborave na pismo na koje su navikli i da pevaju "srpskog kralja, srpski rod". Te sitne nedostatke ce kompenzovati ogromna vecina onih koji nalaze svrhu postojanja u srbovanju i nacionalizmu i sada mislim da ce Ustav biti izglasan, promenio sam misljenje jer nisam ocekivao da ce se u tom dokumentu naci toliko nacionalistickih oblandi.

Milos Ilic

pre 17 godina

Da je ustav korak napred niko ne osporava a zato ssto nije tri nego samo jedan korak nije nikakav razlog da se ne izadje na referendum i ne glasa za ustav. Srbija mora da se pomera ka boljoj buduchnosti pa makar to bilo jedan po jedan stepenik. Svaki sledechi ustav che biti laksse doneti nego ovaj i zato moramo svi na referendum i da ga usvojimo. Bezakonje narednih 6 godina i ccekati Cedu da maturira kao politiccar i opere ruke neche nissta dobrog doneti. Sve medijske kuche trebaju da pomognu kampanju jer je novi ustav nasussna potreba.Ljudi stavite prst na ccelo i kazzite kakve su ssanse da se novi ustav usvoji u skoroj buduchnosti kada visse nemamo ni vladu, ni parlament ni ustavni sud ni drzzavu... Kome ovaj haos i bezakonje odgovaraju? Normalnim ljudima sigurno NE.

Albanac sa Kosova

pre 17 godina

Budimo iskreni! Sve dok srpski rukovodioci nazivaju albanski narod kao teroriste, nece oni nikada prisvojiti njihovu simpatiju. Ne zaboravimo, jos Milosevic je za vreme njegovog gospodarstva nazvao kosovske albance za teroriste, pa onda Seselj, pa sada Kostunica, Tadic, Draskovic, Sanda Raskovic itd. Pa kako onda srpski rukovodioci misle da vladaju Kosovom. Pa tamo ce vladati gradjanska neposlusnost. Pa ko ce danas moci da natera Kosovskog premijera Cekua da raportira Kostunici, na primer? Prosla su davna vremena. Pa jesu li srpski politicari toliko naivni kad misle da iste teroriste zadrzavaju u svoju teritoriju. Nije javna tajna da Srbija nece vladati Kosovom samo hoce njene velike suma novca koje se prelivaju iz inostranstva. Takodje je od izuzetnog interesa da srpske ambasade u inostranstvu zaradjuju velike pare od upravo albanskih emigranata(terorista). To upravo hoce srbija, a ne mari za svoje sugradjane na Kosovu.
Sa iskrenim postovanjima!
Albanac!

dragan

pre 17 godina

pozivam sve da glasaju NE za ovaj ustav, opet neki izgovori opet muvaju opet mora hitno jer eto zemlja je ugrozena itd.
glasajte NE i neka taj "legalista" prvo objasno zasto ne ispunjava svoje medjunarodne obaveze !

Pogledajte Bugare!

pre 17 godina

E moj svete, ne nasedaj na jeftine srpske trikove. Kakvo Kosovo, glavni cilj je guranje pod tepih neuspeha u evropskim integracijama i produzavanje zastite koju drzava pruza ratnim zlocincima.

Ustav, referendum i izbori ce doneti toliko zeljeni "predah" od "teskih evropskih tema" i omoguciti nasim lenjim vlastodrscima da i dalje nista ne rade, a opstaju. A kad posle toga krene kuknjava o kosmickoj nepravdi i krivici sveta zbog gubitka Kosova...

Ma nema kraja izgovorima za neradnike, sve dok se nasi gradjani ne uzmu sami u pamet i zapitaju da li iko misli o njima i sta je za njih uradio.

Arber

pre 17 godina

i sa novom ustavom necete dobiti kosovo
to je jedna perlava igra koja je pocela da se igra sa vekovima na politiku srbiju ali sada ste izgubili sve pa josh i Crnu Goru nazalost
hocu opet da kazem da od pocetka ovo je izgublena igra

Nesa

pre 17 godina

Da li ce biti bojkot ili vecinsko NE nije uopste bitni. Bitno je da ovaj Ustav ne moze da prodje zbog:
1) Cirilica zvanicno pismo (smesno)
2) Zakletva predsednika da ce cuvati integritet Kosova i Metohije (smesno kada ce Kosovo dobiti nezavisnost)
3) Drzava Srba i njenih gradjana (smesno, zar nismo svi gradjani ove drzave jednaki)
4) Himna Boze pravde ko me pitao za himnu
5) Nisam imao priliku ni da procitam ovaj ustav
6) Ustav se donosi da bi se prkosilo EU i svetu oko Kosova, da bi se dobili politicki poeni, da bi bili odrazni izbori tako da Boris i Voja mogu i dalje da vladaju a Toma da zajedno sa njima vodi upropastivacku politiku za Srbiju.

Gospodo 28 i 29 Oktobra cu lepo spavati i pokusacu da zaboravim da tog dana Vi politicari pokusavate da unazadite mene moju porodicu, moje drugove i moju drzavu.
Dajte izbore, izaberite ustavotvornu skupstinu dajte strucnjacima da pisu Ustav dajte javnu raspravu i tek onda mogu da kazem da tse ucinili nesto za ovu drzavu. Vojvodina zasluzuje siroku autonomiju, Kosovo cemo izgubiti ali dajte da udjemo u EU i da imamo bolji standard. Voja nam je 2000 obecao dosadnu drzavu sada nam kaze da je Ustav "ziv" i promenljiv. Ja necu ni dosadnu drzavu ni ziv ni promenljiv ustav. Hocu drzaviu koja se menja koja je nosilac promena u regionu drzavu koja je lider Balkana, hocu ustav koji je validan sledecih 100 godina a ne da se menja svaki put kada neka partija dodje na vlast.
Ja hocu realnost i zato pozivam sve drzavnike pa cak i Tomu da prestanu da lazu ovaj narod i lepo nam kazu istinu da smo izgubili Kosovo i da moramo da se borimo da udjemo u EU jer onda nece postojati granice i moci cemo da obilazimo svoa kupturna zdanja na Kosovu bez problema. Kao sto rece jedan potpisnik na ovom forumu, nemam nameru da me neklo tera da pisem cirilicu, nemam nameru da me neko tera da zivim u crkvenoj drzavi da budem religiozan ako to ne zelim.
BOJKOT naravno, ODLAZAK ovih unistitelaj ove drzave OBAVEZNO.
PRESPAVAJMO 28 i 29 oktobar.

Slavica Novi Sad

pre 17 godina

Na srecu bojkot ustava podrzavaju samo kombi-partije, tako da je usvajanje ovog vaznog dokumenta vrlo verovatno.
Ustav nije perfektan ali je ogroman korak napred u odnosu na bivsi. Jako je pozitivno sto su ga je parlament jednoglasno usvojio.

Dick Steele

pre 17 godina

Predlog Ustava je odličan. Tačka.

Srpski jezik i ćirilično pismo su u Srbiji postojali sve do 1945. Sa ovim Ustavom titoizam je stvarno prošlost, a Srbija realnost. A pominjanje gotice i glagolice u tom kontekstu je stvarno bizarno. U Srbiji je ćirilica "živo" pismo, a o gotici i glagolici ja ne bih trošio previše reči. I da, ako niste znali, Grci (kao dio EU) imaju svoje posebno pismo. Latinicu upotrebljavaju samo kada se koriste stranim jezikom, konkretno engleskim. Izraelci, Gruzijci, Armenci, Rusi, Ukrajinci, Belorusi ili Makedonci takođe. Ali, naravno, "čudni" su uvek samo Srbi. Ali, ne brinite, Srbija je demokratska zemlja. Latinica će i dalje biti u upotrebi na nacionalno mešanim područjima, kao što predviđa Zakon o pravima nacionalnih manjina.

Djuradj

pre 17 godina

Svacije je pravo da glasa ili ne glasa za Ustav.medjutim ako vecina izglasa taj Ustav ,on se naravno mora postovati.Ne pljujte i ljagajte drzavu i crkvu ,vase neslaganje sa istim moze biti mnogo kulturnije i demokraticnije,kako se vec predstavljate.Jer je Hrvatska gora drzava od Srbije zato sto u svom Ustavu pise da je drzava Hrvata?Jel Bugarskoj i sutradan makedoniji smeta cirilica za odnose u Eu?I u ovom Ustavu lepo pise da je Crkva odvojena od drzave,i stvarno ne vidim sta je sporno?Ja glasam ZA Ustav,postujem i one koji su protiv.

Vojvodjan

pre 17 godina

Alo Srbi bre!!Kosovo je izgubljeno 1999 god.,Kumanovskim sporazumom,,kojeg je potpisao licno veliki diktator Slobodan Milosevic, i nad kojim je prestao suverenitet Srbije nad Kosovom!! Ovaj nocni ustav predstavlja jos jedno laganje i manipulaciju nacionalnim osecanjima sopstvenog naroda!!
Bojkot i veliko NE!!!

Ненад

pre 17 godina

Шта ми друго преостаје сем бојкота.То је референдум о Косову као и онај Слобин из 1998.,зато ми не пада на памет да дам легитимитет коалицији ДСС-СРС-СПС да праве већ виђене глупости у моје име!Остали разлози су већ горе поменути...

lucia

pre 17 godina

Ovo je radikalski ustav jer jer su oni govorili da bi proglasili okupaciju kosova ako se proglasi nezavisno, a to valjda ne može bez ustava, zatim oni su hiljadu puta govorili o ćirilici kao nečem strašno bitnom i vojvodini kojoj bi valjda sve uzeli da mogu, znači u suštini ovde je sve ono što su oni zamislili ,a ako baš i nije za to su dobili dva mesta u uređivačkom odboru RTS da se obezbede za izbore. Koštunici kao prikrivenom obožavaocu radikala sve to odgovara ali stvarno ne razumem Tadića. Zar ne postoji crta ispod koje se ne ide pa rizikuje da razočara i nas verne poštovaoce i Zorana đinđića i DS-a od samog njenog osnivanja, zarad vlasti ili neznam već čega,stvarno ne razumem.Neću da glasam za ovo što su napravili ali se bojim da će noć Između 28 i 29-og poslužiti baš za to da se popuni ono što mi izbojkotujemo. Zato neznam da li je bolje bojkotovati ili glasati NE.I samo još komentar na prvi komentar na ovu temu :ne mrzi srbija vojvodinu može da bude samo da ih vlast mrzi a građani srbije sigurno ne.

Magnus Pyke

pre 17 godina

Problem Srbije je sto njenu intelektualnu elitu cine deca komunizma koja nisu u stranju da razumeju neophodnost intregracije nase sada male zemlje u svetske tokove.
Tesko je realno tumaciti novi ustav a ne biti strucnjak za pravo. Medjutim, kada vidimo vladajucu ekipu koja je isti narucila i tim "strucnjaka" koji je isti sacinio glava vec polako pocinje da boli.
Da ne bude sve bas tako crno mislim da ovaj novi ustav nece bas nista promeniti. Kosovo ce postati nezavisno, Vojvodina ce poceti ozbiljnije da razmislja o pripajanju Evropi a Srbi ce i dalje da zive u ruzicastim snovima Pink televizije.

Iceman

pre 17 godina

Na referendum moramo izaci i glasati NE jer ukoliko ostanemo kucama po njihovom zakonu koliko znam nije bitno da li je izasao 50 upisanog tela vec se racuna sta je vecina od ukupnog broja izaslih zaokruzilo. Mislim da ce nas taj novi ustav udaljiti jos vise od Evrope i unazaditi pogotovo sa datim pravima crkvi koja ce postati jos jedna drzava u drzavi i dati crkvi imunitet. Zalosno je da Srbija nema snage i umove koji bi napravili jedan pravi civilizovani, evropski ustav koji bi ovu Srbiju pokrenuo i vodio napred

Ivan

pre 17 godina

Novi ustav je prikladan situaciji u kojoj se nalazimo i hvala Bogu da smo bar malo poceli misliti na sebe i svoju zemlju! Srbija je zemlja svih Srba,pismo nam je Cirilica a veroispovest Pravoslavna,svi drugi imaju sva prava ali ipak treba znaju da im to nije maticna zemlja i da poznaju granice svojih prohteva. Ja ovaj ustav podrzavam i ZIVELA SRBIJA !!!

Ivan M

pre 17 godina

bicu u beogradu za vreme produzenog referenduma i mirne duse cu spavati u noci izmedju 28 i 29 oktobra i u sirokom luku zaobici glasacka mesta. Ustav ciji sadrzaj nije poznat podpredsednici vlade dva dana pre sednice na kojoj je on usvojen (dakle ne raspravljan, vec usvojen) je bruka i sramota. u svakoj normalnoj zemlji bi tu bio prvi nacrt ustava, pa debata, drugi nacrt i onda konacno usvajanje, a ne ova radikalsko-fasisticka smejurija. kosovo je izgubio veliki vozd, onaj za koga je vecinska nepismena i prolupala srbija glasala na mitinzima i izborima od kasnih 80ih do negde srednjih 90ih. pa ni tadic ne moze da nadje nista bolje nego "ustav nije idealan, al' ajde". Kakav jad i beda - ali bolje nisam ni ocekivao. Srecno vam autonomno Kosovo.

Aleksandar

pre 17 godina

"Braco Srbi, stoko jedna!" Tim recima se davno obracao Nikola Pasic. Sad se svi lepo pripremite za 28. i 29. oktobar, pa na biralista da kazete jos jedno 'historijsko DA', i da dokazete da je covek pravu dijagnozu ovog naroda doneo pre 100 godina. Za sve one kojima je jos uvek ostala pokoja aktivna siva celija, preporucujem da to vreme provedu citajuci Domanoviceve price... A ja cu se iskreno nadati da se Pasiceve reci ne potvrde po n-ti put.

Kiklop, Blok 70

pre 17 godina

Cinjenica je da je ustav jednoglasno prihvacen od partija koje zastupaju vecinu gradjana Srbije. Nedostatak uobicajenih podela je dobar za zemlju i znak da ce referendum biti uspesan. Sto se pisma tice, cirilica postaje jedno od pisama EU od sledece godine. Ako je dobra za Evropu dobra je i za mene. Glasam DA.

Marko Kvebek

pre 17 godina

Rodjen sam pre 30 godina, dok sam bio klinac Tito mi je bio predsednik, imao sam komodor 64, znao sve pesme Stones-a napamet, a do 10-te godine sam video vec nekoliko stranih zemalja i poceo malo da govorim Nemacki. Onda je dosao Milosevic, krenula je srednja skola, slusao se Bad Religion a Zvezda je u Italiji postala Sampion Evrope. Ja sam piso latinicom, znao i cirilicu i ponosio se sto je moja Srbija jedina zemlja u Evropi sa dva pisma. Onda su krenule sankcije ali opet sam osecao odredjenu vrstu slobode. Crkva je bila privatna stvar svakoga, a ne Crni mac koji preseca sve Gordijeve cvorove. Onda je pao Milosevic, fakultet sam privodio kraju, tog 5-tog oktobra sam sa prijateljima proveo citav dan i citavu noc oko parlamenta, bili smo presrecni mislili smo SLOBODA konacno... Posle 6 godina, ja vise ne zivim u Srbiji, zemlji u kojoj se od sada samo pise cirilicom, zemlji kojoj je sada bliza Kina od Italije, zemlji u kojoj Ministri uzivaju na rostiljadama, zemlji, koja lici na Banana republiku, zemlji u kojoj Patrijarh vodi politiku, ne znam kako je vama ali meni se cini da je onaj Beograd u kome sam odrastao i ona Srbija koju sam voleo unistene zbog par politicarcica, primitivaca i crkvenih verodostojnika koji masu zastavama ratnih boja...

hrvoje

pre 17 godina

Konačno sam shvatio srpsku politiku. Mislim da je genijalna. Ustvari, srpska vlada svojim udaljavanjem od svijeta želi naći novi kontinent i približiti se Uniji normalnijih naroda s druge strane svjeta. Nešto slično je napravio Kolumbo krenuvši prema zapadu tražiti put do Indije. Svaka čast!

tomislav

pre 17 godina

kako bih voleo da im izadje neka saka jada....zato sto su toliko prepotentni i puni sebe, i misle da smo mi mnogo glupi! predsednik skupstine nas je nazvao "obicnim gradjanima"! a sta je on, neki specijalni gradjanin?

1 od ostalih

pre 17 godina

Pitate se zasto treba da je u ustavu da je Kosovo sastavni deo Srbije? Dobro pitanje! i ja se mislim. Nije li to geografska cinjenica? To pitanje je veoma slicno ovome: zasto u gradovima Vojvodine svuda pise po zidovima "ovo je srbija"? I to mi se cini kao da je cinjenica. Moglisu upisati u preambulu da sunce u Srbiji izlazi na istoku. Ne razumem ovu paranoju. Ova napacena zemlja nikad nece napredovati dok se neki boje od drugacijih bolje reci ostalih.

dark

pre 17 godina

Ljudi u Srbiji mi stvarno nisu jasni. Do pre nekoliko nedelja su svi kukali sto ustava nema a kad su se relevantne politicke snage dogovorile, onda im ne valja ustav. Procitao sam ustav, i jeste moderan i bolji od Milosevicevog. Ovde ocigledno ljudima nije jasan proncip predstavnicke demokratije. Izbori su bili na njima su pobedile stranke koje su pobedile i onda su se one dogovorile o ustavu, jednostavno. Za sve one apstinente, vecite kontrase, koji traze savrsene politicare (koji nigde nepostoje) da bi mozda izasli na izbore imam samo jedno da porucim; trazili ste gledajte. I sledeci put na izbore, pa da imate nekog ko vas predstavlja u parlamentu, gde se gle cuda, ipak donose odluke koje pogadjaju sve gradjane Srbije.

Goxy

pre 17 godina

Neću da glasam za ustav, jer u njemu ne piše da FK Crvena zvezda mora da dočeka proleće u Evropi! Pa mogli su i to da ubace, kad su već svakakve baljezgarije napisali!!!

Sunny

pre 17 godina

Ima dovoljno razloga da bojkotujem ovaj referendum.
1. Na;in na koji je usagla[en - tajno i bey javne rasprave, takoreci nametnut, sklepan u divanima na kanabeu.
2. Redukovamo glasacko telo - ako se smatra da je Kosovo u sastavu Srbije, onda i njeni stanovnici imaju pravo glasa. E sad, to sto oni ne zele da izadju je problem sam po sebi, jer na taj nacin u stvari, kad bi ih obuhvatili referendumom, automatski bi imali i referendum ya samostalnost Kosova. U protivnom, nepriynavanjem njihovih prava, priynaje se da nisu u Srbiji, ma sta pisalo u preambuli.
3. Sadrzaj Ustava:
a) Proterivanje latinice mi je neprihvatljivo
b) Status Vojvodine je i dalje u Slobisticko-radikalskim okvirima
c) Himna, grb i zastava su radjene u stilu kraljevine, a ne republike. To, po meni ne treba ni da bude deo ustava.
d)Preambula nema veze sa stvarnoscu.
e)Jos ne znam ostali sadrzaj Ustava, ali nista od ovog sto sam cuo mi se ne svidja...

Marko Zeljkovic

pre 17 godina

Smeta mi autonomija vojvodine,ne vidim zasto bi hranili "vojvodjane" gladne vlasti. autonomijea je trebala da se smanji, ako ne do najmanjeg moguceg nivoa.titova tvorevina smisljena u cilju slabljenja srbije nema smisla u samostalnoj srbiji 25 godina posle njegove smrti.
zatim mi smeta zastav,grb i himna sa obelezjima kraljevine, zivimo u republici i na to smo ponosni, mislim da dalji komentar nije potreban.
Sudstvo je trebalo da se "otcepi" od uticaja izvrsne i zakonodavne vlasti.
trebalo je izdeliti srbiju na male regione,do 5 opstina, i dati im minimalnu autonomiju u pogledu razoja infrastrukturnih projekata i sl, a ostatak vlasti centralizovati u gl. grad i strogo je podeliti na samostalne celine:izvrsnu,sudsku i zakonodavnu.
Poslanicke mandate je trebalo vratiti strankama.
predsednik vodi vojsku.bira ga narod na izborima, kao i gradonacelnike,pred. opstina itd.vojska je trebala da bude kao do sad,tj da "bacamo" pare na profesionalnu, kad nam vojska aktivno ne treba.

Душко

pre 17 godina

Лекар сам, доцент Медицинског факултета, са већим бројем научних радова у најцењенијим стручним часописима. Нисам полуписмени националиста. Одушевљен сам текстом новог устава. Стидим се оних који су против, који се додворавају онима који су нам просули уранијум и нанели тешке последице по здравље нашем народу. Јасно је сваком да њих није брига да ли је на власти Милошевић, Тадић или Коштуница. Они хоће да комадају Србију. А наши грађански опредељени људи су слепи да то виде!

Aleksandar

pre 17 godina

Ustav na silu znaci bojkot.
Plasim se da ce za njega da glasa 104 % gradjana jer su sad svi zajedno u gluposti svojoj.
I sta reci u zemlji poput ove nego “You know I don’t believe in you but if you’re out there, save me Superman!”-Homer Simpson

Zeljko

pre 17 godina

Nije mi jasno sta je novi ustav donio vojvodini. Ostali smo krava muzara. A toliko smo toboze hrabri i heroji da se bojimo jednog Vatikana (nije mi poznato da je neku zemlju pregazio Vatikan). Toboze smo dobili Kosovo! A koji doticni od vas na vlasti sme da ode u Pristinu i da ga da Albancima. Nema tamo vec odavno naseg ustava. Kome farbate oci! Licno ovaj Ustav nema veze sa realnoscu i bojkotiracu ga. Vi drugi odlucite sami.

Dzigi

pre 17 godina

Kakva je to glupost da nijedan ustav nije savrsen, pa eto ni oovaj nas???

Prvo, psotoji predlog za ustav EU. Kompletan deo o ljudskim pravima je mogao da se prepise odande, jer ta stvar mora biti ista u svakom savremenom liberalnom ustavu.

Drugo, ovaj nakaradni ustav koji je pravni akt barata recju demokratski u nepravnom smilsu, vec u onom vulgarnom anglo-americkom, a to ukazuje da je ideoloski. Prikladniji termin je svugde gde u njemu stoji demokratski "liberalno".

Trece, svaki narod (nacionalna manjina) moci ce u zvnaicnoj korespodenciji da koristi svoj jezik i SVOJE pismo. JEDINO JE SRBIMA ODREDJENO KOJIM SE PISMOM MORAJU KORISTITI. Vlajda je svima jasno da nijedan ustav ne moze da promeni cinjenicu da srpski jezik ima DVA pisma, jedino je pitanje koje ce biti zvanicno, a zasto ne bi oba bila? Koliko ima zivih ljudi u Srbiji koji su bili zivi kada je u Srbiji jedino cirilica bila u upotrebi, dakle pre 1918? Svasta, svasta, svasta.

I koancno, ne zelim da dozvolim da mi bilo ko uskracuje pravo da dam svoje misljenje (jasvna rapsrava) time sto je SIGURAN DA JA ODNOSNO VECINA UPRAVO MISLI TAKO KAKO SU ONI NAPISALI.

Dakle, 28. i 29. radim nesto korisno, ne glasam.

Bik koji Glasa

pre 17 godina

Za Vojvodinu je ovaj ustav omča oko vrata.Beograd nije decentralizovao finansije već i dalje ustavom zadržava pravo raspolaganja poreskim sredstvima.Neću da pare od mog poreza idu za vozni park vlade ili da se finansiraju panduri batinaši.Hoću da one ostanu u Vojvodini i da služe za razvoj moga kraja (vodovod, kanalizacija, putevi

Ljutko

pre 17 godina

Kostunica nas vec 4 godine davi svojom promasenom politikom. Dok Bugarska i Ruminija ulaze u Evropsku Uniju nas Premijer se bavi Srpskom Pravoslavnom crkvom i glavna mu je aktivnost odlasci na parastose. Nas Premijer 4 godine nije uspeo da izruci Mladica koji je uslov za "odmrzavanje" ove polumrtve Srbije. Bavimo se izjednacavanjem cetnika sa partizanima, da ne govorim o konstantnim pricama o Kosovu koje je jednostavno nezavisno a sada kada je svakom jasno da nam je Kostunica UKRAO 4 godine zivota, sada ja da ga vadim izlaskom na referendum. NE! Neka vidi da je unistio Srbiju i da gradjane ne zanimaju teorijsko-istorijsko-filozofsko-socioloske price o Kosovu, pravoslavlju, cetnicima, nego nas iskljucivo interesuje bolji zivot, ekonomski razvoj, ulazak u Evropsku uniju i posedovanje pasosa sa kojim mozemo konacno da izadjemo iz ovog polu-zatvora! Zato ne treba izaci na referendum, ne treba davati legitimnost anahronim politicarima i strankama, treba doci do kraha ovog komunistickog sistema da bi konacno doslo do novih i prvih slobodnih izbora gde ce glavna tema biti razvoj a ne srbizam, pravoslavizam, nacionalizam!

Čist Srbin

pre 17 godina

Juče sam bio u jednom selu u unutrašnjosti Srbije. Srce Šumadije- sve što sam video da je bilo napisano rukom, napisano je LATINICOM. Narod je već izabrao, neću da mi radikali govore kako ću da pišem i u šta ću da verujem u modernoj Srbiji. Nikad neću pisati ćirilicom pa da vidim ko će da mi zabrani. NEČUVENO!!!

Naucnik

pre 17 godina

1. Ne postoji zemlja na svetu gde se "svi" pitaju kakav ce Ustav da bude.
2. Ustav se i usaglasava medju vladajucim strankama - to su izabrani predstavnici naroda.
3. Koliko vidim Crkva(e) je(su) odvojena(e) od Drzave - ne razumem Cedin komentar!
4. Vidim da nekima smeta zvanicno pismo - to samo znaci da ce zvanicni natpisi, formulari, obrasci, dokumenta biti na cirilici. A i vreme je da svi nauce zvanicni jezik i pismo.
5. Poredjenje sa "mrtvim" jezicima i alfabetima je neumesno.
6. Autonomija Vojvodine - a zasto? Zasto ne isto i Beogradu ili Nisu. Mislim, ja sam iz Vojvodine, rodjen, odrastao tamo i sta Autonomija donosi - jos jednu Vladu pride na grbaci. Lokalni porezi i doprinosi se moraju izdvajati povrh onog drzavnog - tako je svuda u svetu. Jedino sto to u Srbiji nije uredjeno kako valja. I to je problem koji svi gradjani Srbije imaju, a ne samo Vojvodjani, i to je problem koji Autonomija ne resava. Dakle, nacin preraspodele poreza se da urediti i to je posao za ministarstva finansija i lokalne samouprave. I da se ne lazemo, ako je predsednik Opstine agilan i pametan, Opstina ce "cvetati", a ako ceka da mu kapne iz BG ili NS onda bolje da ide kuci da kuva rucak!
7. Albancima niko ni ne zeli da vlada. Njima je ponudjena autonomija kakve nema na svetu! Srbija salje poruku da nezavisno Kosovo i Metohiju nece priznati, a oni neka ih proglasavaju nezavisnima koliko im je volja.
8. Ustav je daleko bolji od prethodnog, nije savrsen, ali to je "ziv" akt koji ce se menjati i prilagodjavati.
9. Srbija je samostalna i mora da ima Ustav.
10. Dakle, svi na glasanje. A oni sto ostanu kod kuce tih dana da se oglobe 10% mesecne zarade i da odrade 50 sati dobrovoljnog rada!!! Da se nauce redu...

Dejan, FFM

pre 17 godina

Da li je moguće da ustav o kome građani trebaju da glasaju nije nigde javno u celini publikovan??? Ako grešim, ispravite.

Milos

pre 17 godina

A zasto nije, u skladu sa tradicijom pravoslavnog srpskog svetostavlja, staroslovenski proglasen za zvanicni jezik, nego se vracamo "samo" 100 godina unazad?!

Bez sale, ja sam Srbin, ali nisam ni pravoslavac, niti pisem cirilicom (iako se njom jednako dobro sluzim kao i latinicom), niti hocu da zivim u "drzavi srpskog naroda i ostalih", niti mislim da su Kosovo i Metohija sastavni deo moje drzave i da imaju sustinsku autonomiju.

Konacno, srpska policitka scena pokazala je svoj demokratski kapacitet kroz dve stvari: prva je ocigledna, nacin donosenja ustava. Drugi je status Vojvodine, za koju se "kao" borila DS, a sa druge strane SRS zadovoljno tvrdi kako Vojvodini nije dato mnogo. Medjutim, u preambuli se drugoj pokrajini daje "sustinska autonomija". Cime je, gospodo, Kosovo zasluzilo vecu autonomiju od Vojvodine? Oruzanom pobunom, gradjanskom neposlusnoscu ili NATO bombardovanjem? Ja tipujem na ovo trece, a u svakom slucaju ovo je najbolji pokazatelj na sta Srbija reaguje. Ne na pravdu, ne na razum i pamet - nego po udri po glavi.

Sasvim obican Srbin

pre 17 godina

Alo bre, koja bre neka posebna prava za Vojvodinu, ko je bre dao status AP Vojvodini, nego komunisticki diktatori. Pa ako po novom ustavu AP Vojvodina ima garantovan minimum 7% od drzavnog budzeta to dovodi druge srpske regije u neravnopravan polozaj. I dalje Beogradizacija i Novosadjinizacija drzave, samo zbog toga da bi bila sto veca administracija na ledjima poreskih obveznika, odnosno sto vise funkcija za razne politicare, jer je mala bara,a mnogo krokodila. Naravno, ja sam za bojkot referenduma za ponudjen sramni ustav. Pre svega jel pitao neko gradjane, osnovnu stvar, za kakvo su drzavno uredjenje? Republika se namece, kao u Jajcu! SRAMOTA!

Ivan

pre 17 godina

Jeftin način da čedin minorni LDP dobije još glasova...
Treba reci DA ustavu jer je moderan, proevropski i 1000 puta bolji od prethodnog.

Nele

pre 17 godina

Dakle, ne da stojimo u mestu nego se vracamo u 1998. kad je narod verifikovao ono sto je Milosevic smislio. Sad ce oni dva dana da cekaju da se narod izjasni... Pa gde to ima? S obzirom da svi poslanici .... u istu tikvu pitam se ko ce da kontrolise taj referendum. Za dva dana oni mogu da napakuju milion i 51%. Ja u ovome necu da ucestvujem. Neka glasaju oni koji nisu siti sankcija i ratovanja.

stefan

pre 17 godina

Dakle procitao sam Ustav i odusevljen sam. Deo koji regulise upravne subjekte - sudstvo , bukvalno je perfektan i mislim da ga se ne bi postidele i neke mnogo starije demokratske drzave . Za sve chediste i ostale dezurne mrzitelje i pljuvace svega sto ova Vlada i premijer urade - sram vas bre bilo - ovo je najvazniji zakon i najvazniji temelj ove drzave ( ako znate koja je ) i stvarno treba biti ili u Quebeku ili na nekoj drugoj planeti pa ne videti koliko je ovaj ustav SRBIJI VAZAN ! Procitajte pa pljujte !

Vledimir

pre 17 godina

... Sto se tice ustava, on je svakako bolji od predhodnog, ali ima mnogo losih/sramotnih delova. Veliko pitanje je da li glasati za ovaj ustav, on jeste bolji, ali nije dobar. Mislim da treba dobro razimisliti o posledicama usvajanja ili neusvajanja ustava: da li ce biti ponovnog pokusaja usvajanja boljeg ustava ukoliko ovaj ne bude usvojen, da li ce se ustav uopste postovati, etc... etc...
Ja sam rasmislo o tome, i ja bi glasao protiv ustava, medjutim, posto necu biti u Srbiji, necu biti u prilici da glasam, tako da ce moje NE ostati samo na ovom forumu.

Pozdrav,
Vlada

Djole

pre 17 godina

Nikako ne izadji ne glasati NE vec bojkotovati! Ne treba im dati legitimitet! DSS,SRS,SPS,G17plus & DS bratija se hvali time sto je uspela da Vojvodjanima ne vrati autonomiju koju im je Milosevic na silu oduzeo! Srbija Vojvodinu iskoriscava a Vojvodjane duboko mrzi - da je postuje ili voli dozvolili bi joj barem tu mrvicu slobode. Zato - BOJKOT!

RF

pre 17 godina

Hvala Narodnoj skupstini sto nam je omogucila da znamo sta pise u Ustavu nase drzave. Hvala im sto smo imali priliku da na javnoj raspravi izrazimo svoje misljenje o resenjima iz Ustava. Hvala narodnim poslanicima sto su se udubili u ustavna resenja i odgovorno i jednoglasno izglasali Ustav. Hvala i predsednicima drzave i vlade, Tadicu i Kostunici sto su svu narodnu odgovornost preneli na sebe. Hvala Predsedniku Narodne skupstine sto nam je obezbedio dvodnevni referendum. Sada smo mi gradjani mirni, mozemo mirno i stalozeno da kazemo NE

Danko

pre 17 godina

Mislim da komentar Predsednika Tadica kako ovaj ustav nije najbolji, ali da je bolji od prethotnog govori dosta o samom ustavu i nacinu njegovog donosenja. Evo ja kazem da kao gradjanin ove zemlje zelim najbolji moguci ustav i samim tim moje izjasnjavanje na referendumu ce biti negativno. Takodje, nacin donosenja ustava je motivisan krajnje politickim pitanjima, a ne potrebom da se zemlja uredi.

Slobodan

pre 17 godina

Svi gradjani Kosova treba da budu ukljuceni u referendum. Nov Ustav i njih obuhvata. Ako ne budu ukljuceni, Ustav je donet na nelegalan nacin. Alo legalisti, sta to planirate da ostavite buducim generacijama u amanet.

asdasd

pre 17 godina

Zasto se u nemačkoj ne koristi gotičko kao sulžbeno pismo? Mislite o tome... Svaka evropska nacija ima svoje tradcionalno pismo, ali se ipak koristi latinica. Neka svako odluči koje pismo će koristiti. Ko želi da sačuva tradiciju, neka koristi ćirilicu, a drugi latinicu. To bi trebalo da bude stvar pojedinca, a ne države. Nametnuti nekome da mora da čuva tradicionalno pismo je isto kao da su ustavom propisali da moramo nositi narodnu nošnju.

Maja _V

pre 17 godina

Jedina dobra stvar u celoj ovoj ujdurmi je da cemo imati prilike da bojkotujemo ovaj "nocni" ustav i po dnevnom svetlu, pokazemo sta mislimo o svima njima...zajedno! Znaci...Plebiscit o njima, pa da konacno saznaju kako su nisko pali u nasim ocima! Nisam iz Vojvodine...

Ivan

pre 17 godina

Evo upravo sam ga procitao. Mislim kao pravnik nisam ga detaljno analizirao ali je definitivno moderan i lici na ustave mnogih zapadnih zemalja. Svaka cast, izgleda da ce milosevicev, tiranski ustav konacno da padne...

TOMISLAV

pre 17 godina

uz veliko izvinjenje sto u ovom istorijskom trenutku postavljam tako glupo pitanje, ali da li mozemo da vidimo mi taj Vas ustav? imamo datum referenduma, imamo pitanje, ali ne videsmo ustav!

blaza

pre 17 godina

nisam imao prilike da citam ustav, ali bih molimo da mi neko pojasni sta znaci tacka 2.ustava da je Srbija drzava Srpskog naroda i ostalih.
Posto nisam neki poznavalac da li to znaci da onih 40% koji nisu srbi su gradjani drugog reda, iako su neki mnogo duze na svojim ognjistima od Srpskog naroda.Na primer Madjari. Oni naseljavaju prostore Vojvodine stotinama godina, dok je srpski narod tu od skora, a vecinski od 47`, ili cak od 92`. Volio bih da mi neko da komentar na moje zapazanje. Mozda ja gresim.

Rade

pre 17 godina

Glasacu NE ,zato sto nismo gradjanska drzava ,zato sto je izbacena latinica,zato sto su ustav pravili nesposobni ljudi ,zato sto nas ova vlada neverovatno laze i zato sto opozicija u Srbiji NE POSTOJI Kostunica je svima dao po malo vlasti i svi zive dobro ,isto kao za vreme Tita totalno jednopartijski sistem .Znao sam da ce Kostunica da dovrsi posao Milosevica .ZBOGOM SRBIJO NIKADA VISE ,sutra podnosim zahtev za italijansko drzavljanstvo iako volim moj narod ali ovakvu drzavu necu.

nebojsa

pre 17 godina

Samo da se dogovorimo: hocemo li da zaokruzujemo NE ili cemo da bojkotujemo? Oba resenja prihvatam, samo da me ne bude sramota sto zivim "u drzava Srba i njenih gradjana"... ja mislio da su Srbi gradjani...

paja

pre 17 godina

Овом предлогу устава се може ставити доста примедби - а уосталом, то може и сваком предлогу. Међутим, у целини је он ипак прихватљив и у овом тренутку неопходан. Надам се да ће народ то схватити и - упркос агресивног негирања од стране минорних странака и појединаца, Устав прихватити.
Ако до тога не дође, онда Србија као држава заиста више не заслужује да постоји и треба је укинути и демонтирати.
То је, уосталом, и био ратни циљ Аустроугарске Империје у случају победе у Првом светском рату. Па, неће ваљда аустроугарска "рука из гроба" у томе и успети скоро 100 година касније? Не дај Боже!

Big Dovla

pre 17 godina

Makar i samo zbog te ćirilice, neću glasati za ovaj ustav. Kako se ti, većinom neobrazovani i primitivni ljudi, samo usuđuju da na takav način pokušavaju da brišu stoleća srpske latinične kulture? O neposrednije političkim pitanjima ne želim ni da govorim: ako je već to Kosovo definisano kao nekakav naučno-fantastični "deo Srbije", i takva glupost (čik, gospodine Nikoliću, probajte da se malo prošetate Prištinom i da popijete kafu u nekoj bašti na "srpskom" Kosovu) u najboljoj tradiciji banana-republika koje se bore za svoje "istorijske" fantazmagorije gurnuta u preambulu ustava, u tom slučaju su valjda i Albanci koji žive na Kosovu građani koji bi trebalo da se pitaju o tom ustavu i svojoj sudbini? Što, drugim rečima znači, da kada se ti Albanci dodaju barem trećini etnički srpskog i nesrpskog stanovništva Srbije kojima vrane još nisu popile "patrijotski" mozak pa bi taj kamen oko vrata Srbije zvani Kosovo dali prvom putniku namerniku sa još milijardu dolara bonusa, to onda znaci samo da je na vlasti diktatorska klika koja lažima i manipulacijama želi da ovu ilegalnu ustavnu skalameriju na silu protera kao legitimni pravni akt protiv volje i interesa većine stanovništva koje živi na teritoriji Srbije kako je oni sami definišu. Što, doduše, nije ništa novo, ali u zemlji u kojoj žrtava galopirajućeg selektivnog slepila ima daleko više nego HIV-pozitivnih u Zimbabveu, nije zgoreg iskoristiti svaku priliku da se čovek podseti na te proklete činjenice.

Nenad (dijaspora)

pre 17 godina

DA, DA i opet DA za ustav. Hvala Bogu vise da se i on donese. Nije bilo javne raspave? Ma o cemu se dve i po godine pricalo? I to je skoro svako doso do reci. Nebi hteo neke komentare ovde da komentarisem, jer su jednostavno netacne (Primer gotskog pisma u nemackoj. Zivim i studiram u Nemackoj i odlicno im znam istoriju i kulturu). To je moderan evropski ustav, mnogo slican najjacim evropskim drzavama. Zato samo DA, DA i DA.

JA

pre 17 godina

Mnogo bitniji je bio referendum za samostalnu Srbiju pa ga nisu raspisali vec smo cekali da zahvaljujuci crnogorcima dobijemo opet drzavu. Kosmet jeste deo Srbije i ne znam sto bi se zbog toga pisao novi ustav. Potrebnije je da u tom ustavu budu stvari koji su zapostavljeni. Svejedno, nije se svet uplasio sto su srbi ustavom konstatovali da je Kosmet deo Srbje. Niko to ne porice, ali nece im srpski ustav zabraniti da ga uzmu ako im se hoce.

Enver Kelmendi

pre 17 godina

Kosovo u preambuli definisano kao deo Srbije sa sustinskom autonomijom. Ruku na srce Skupstina Srbije ima pravo da pise u Ustavu sta god njoj odgovara. Logicno bi bilo sada da Srbija ne ucestvuje u razgovorima o statusu Kosova u Becu. Cemu sada razgovori kada je Kosovo sastavni deo Srbije? Da li je Srbija spremna da se samoizoluje jer ona ide svesno protiv odluke EU i SAD? Nista nije lakse za Skupstinu Kosova da proglasava nezavisnost Kosova i da pise svoj Ustav po zeli vecine stanovnistva. Tako cemo, na balkanski nacin, da pevamo po patrijotskim notama. Enver Kelmendi

Pejoni

pre 17 godina

"Citat- Gospodina Tadica
Srbija konačno ce biti uobličena "kao" evropska država i ocenio da je novi predlog neuporedivo bolji od prethodnog ustava.-kraj Citata. znaci samo "kao" a nije Evropska a kada qe to da bude dugo se treba cekati kada je ovakav Vlast na celo.Znaci ovaj Ustav bice i boli nego prosli Ustav.Ja licno mislm da ovaj Ustav nece doneti nikakve promene samo ce stiti vladu za njihove cile,a gradjani ce da plate kao i uvek.A sto se tice Kosova, morate i Bosnu, Crnu Goru, Hrvatsku, Makedoniu da sve drzave oko Srbije da sve bude u okviru Srbije, jel Srbija moze takve Ustave za druge drzave u Balkanu da pravi jer se za sve ona pitaja. Ludi Kosovo je 1999 izgubleno i potpisano da je Srbinja izgubio pravo da odluci bilo sta za Kosovo to vec svih zanaju nista tamo vise nema. Napravite samo za Srbiju jedan dobar ustav a ne prevarite lude, a za Kosovo ne brinite jer mi albanci cemo sami nas Ustav da pravimo, a za nas ce jos malo da odluci Amerika i Europa gde se mi nalazimo jer za trenutak smo u njihovim rukama, a u Srpskim rukama nismo odavno.Ako ovako nastavite vi ce te sve da izgubite gledam sinoc Vesti po neke Srpskim sela u Srbiju oko 70% stari ludi sto tamo zive svi su pobegli is Srbije,za 50 god. ostacete samo pensioneri u Srbiju a sto je najgore necete imati ni pensije jer vlada taj budjet sto ulazi za penzie zaustaviti za sebe. Otvorite oci omladino jer vi sete iduci pensioneri a vasa deca ce patiti.

Vesna

pre 17 godina

Mirno cu da spavam i da ne glasam za ustav u kome ne znam sta pise, niti me je iko, kroz javnu raspravu pitao u kakvom ustavnom uredjenju hocu da zivim!

Dragoljub

pre 17 godina

g. predsednika skupstine Markovica je nelogican i cinican. Pre svega, nelogican je zbog toga sto ne objasnjava zbog cega se izbori uopste odrzavaju u subotu, kada, po Markovicu, gradjani nedeljom nemaju obaveza (verovatno, po njemu, a i po Kostunici, svi masovno trce u Crkvu,a ako i ne trce, verovatno ce morati kada novi Ustav bude proglasen). Cinican je jer prica o tome da li gradjani mogu mirno da spavaju. A da li Markovic moze mirno da spava? I dokle to velicanje Drzave? I to posebno ovakve, Srpske: korumpirane, nesposobne i zastarele.

Petrit

pre 17 godina

"u drzava Srba i njenih gradjana"... Ocigledno Srbi su vise nego samo drugi gradjani Srbije.
Ja sam Albanac sa Kosova al necu moci da glasam, i ako se glasi zbog Kosova!

Tomislav

pre 17 godina

Ljudi, svi članovi Narodne skupštine, ali svih 242 poslanika uspeli su konačno u nečemu da se slože!? Ovo ne ide na dobro!!!

Z

pre 17 godina

Nijedan ustav nije savrsen, uvek se radi o kompromisu, da bi se zadovoljio sta veci broj ljudi a sto manje prava oduzelo sto manjem broju.
ALI
Ovaj Ustav pun besmislica donet je u dnevno politicke svrhe da bi se zastitila vladajuca oligarhija, da ostanu na vlasti, ne da bi se odbranilo Kosovo nego vise da se nade objasnjenje i opravdanje za njegov gubitak. Kad nekoliko ljudi donese ovakav dokument i kad odlucujucu rec imaju oni koji su Kosovo i izgubili onda postoji samo jedan nacin da se Ustav referendumski usvoji da bi ti isti ostali na vlasti. To je nacionalizam, bolje receno srbovanje, recept koji je uvak palio i u proslosti. Narodu se servira utisak da moze da sacuva Kosovo ako se prihvati. Pokazacemo mi njima snagu Srpstva narocito kad je slozno. Unisticemo neke tamo nevernike koje koriste katolicko pismo i odbranicemo staru slavu vaskoilikog srpstva. To sta je prednost imati oba pisma ako ni zbog cega onda zbog elektronske obrade i globalizacije je nevazno, cini mi se da ce najvise glasaca "za" biti od onih koji ne znaju ni jedno pismo a preferiraju da budu nepismeni u cirilici. Sekularna drzava srpskog naroda je jos jedan element, zatim po mom neukusna himna koja je mogla biti iskoriscena i preradena za nesto velicanstveno, bezvezna zastava koja obmanjuje ali je sva nacionalisticka. Od Albannaca se ocekuje da glasaju na refki da im se ukine pravo glasa i postojanje u politickom zivotu zemlje ciji bi formalno bili clan a od manjina da zaborave na pismo na koje su navikli i da pevaju "srpskog kralja, srpski rod". Te sitne nedostatke ce kompenzovati ogromna vecina onih koji nalaze svrhu postojanja u srbovanju i nacionalizmu i sada mislim da ce Ustav biti izglasan, promenio sam misljenje jer nisam ocekivao da ce se u tom dokumentu naci toliko nacionalistickih oblandi.

Milos Ilic

pre 17 godina

Da je ustav korak napred niko ne osporava a zato ssto nije tri nego samo jedan korak nije nikakav razlog da se ne izadje na referendum i ne glasa za ustav. Srbija mora da se pomera ka boljoj buduchnosti pa makar to bilo jedan po jedan stepenik. Svaki sledechi ustav che biti laksse doneti nego ovaj i zato moramo svi na referendum i da ga usvojimo. Bezakonje narednih 6 godina i ccekati Cedu da maturira kao politiccar i opere ruke neche nissta dobrog doneti. Sve medijske kuche trebaju da pomognu kampanju jer je novi ustav nasussna potreba.Ljudi stavite prst na ccelo i kazzite kakve su ssanse da se novi ustav usvoji u skoroj buduchnosti kada visse nemamo ni vladu, ni parlament ni ustavni sud ni drzzavu... Kome ovaj haos i bezakonje odgovaraju? Normalnim ljudima sigurno NE.

Albanac sa Kosova

pre 17 godina

Budimo iskreni! Sve dok srpski rukovodioci nazivaju albanski narod kao teroriste, nece oni nikada prisvojiti njihovu simpatiju. Ne zaboravimo, jos Milosevic je za vreme njegovog gospodarstva nazvao kosovske albance za teroriste, pa onda Seselj, pa sada Kostunica, Tadic, Draskovic, Sanda Raskovic itd. Pa kako onda srpski rukovodioci misle da vladaju Kosovom. Pa tamo ce vladati gradjanska neposlusnost. Pa ko ce danas moci da natera Kosovskog premijera Cekua da raportira Kostunici, na primer? Prosla su davna vremena. Pa jesu li srpski politicari toliko naivni kad misle da iste teroriste zadrzavaju u svoju teritoriju. Nije javna tajna da Srbija nece vladati Kosovom samo hoce njene velike suma novca koje se prelivaju iz inostranstva. Takodje je od izuzetnog interesa da srpske ambasade u inostranstvu zaradjuju velike pare od upravo albanskih emigranata(terorista). To upravo hoce srbija, a ne mari za svoje sugradjane na Kosovu.
Sa iskrenim postovanjima!
Albanac!

dragan

pre 17 godina

pozivam sve da glasaju NE za ovaj ustav, opet neki izgovori opet muvaju opet mora hitno jer eto zemlja je ugrozena itd.
glasajte NE i neka taj "legalista" prvo objasno zasto ne ispunjava svoje medjunarodne obaveze !

Pogledajte Bugare!

pre 17 godina

E moj svete, ne nasedaj na jeftine srpske trikove. Kakvo Kosovo, glavni cilj je guranje pod tepih neuspeha u evropskim integracijama i produzavanje zastite koju drzava pruza ratnim zlocincima.

Ustav, referendum i izbori ce doneti toliko zeljeni "predah" od "teskih evropskih tema" i omoguciti nasim lenjim vlastodrscima da i dalje nista ne rade, a opstaju. A kad posle toga krene kuknjava o kosmickoj nepravdi i krivici sveta zbog gubitka Kosova...

Ma nema kraja izgovorima za neradnike, sve dok se nasi gradjani ne uzmu sami u pamet i zapitaju da li iko misli o njima i sta je za njih uradio.

Arber

pre 17 godina

i sa novom ustavom necete dobiti kosovo
to je jedna perlava igra koja je pocela da se igra sa vekovima na politiku srbiju ali sada ste izgubili sve pa josh i Crnu Goru nazalost
hocu opet da kazem da od pocetka ovo je izgublena igra

Nesa

pre 17 godina

Da li ce biti bojkot ili vecinsko NE nije uopste bitni. Bitno je da ovaj Ustav ne moze da prodje zbog:
1) Cirilica zvanicno pismo (smesno)
2) Zakletva predsednika da ce cuvati integritet Kosova i Metohije (smesno kada ce Kosovo dobiti nezavisnost)
3) Drzava Srba i njenih gradjana (smesno, zar nismo svi gradjani ove drzave jednaki)
4) Himna Boze pravde ko me pitao za himnu
5) Nisam imao priliku ni da procitam ovaj ustav
6) Ustav se donosi da bi se prkosilo EU i svetu oko Kosova, da bi se dobili politicki poeni, da bi bili odrazni izbori tako da Boris i Voja mogu i dalje da vladaju a Toma da zajedno sa njima vodi upropastivacku politiku za Srbiju.

Gospodo 28 i 29 Oktobra cu lepo spavati i pokusacu da zaboravim da tog dana Vi politicari pokusavate da unazadite mene moju porodicu, moje drugove i moju drzavu.
Dajte izbore, izaberite ustavotvornu skupstinu dajte strucnjacima da pisu Ustav dajte javnu raspravu i tek onda mogu da kazem da tse ucinili nesto za ovu drzavu. Vojvodina zasluzuje siroku autonomiju, Kosovo cemo izgubiti ali dajte da udjemo u EU i da imamo bolji standard. Voja nam je 2000 obecao dosadnu drzavu sada nam kaze da je Ustav "ziv" i promenljiv. Ja necu ni dosadnu drzavu ni ziv ni promenljiv ustav. Hocu drzaviu koja se menja koja je nosilac promena u regionu drzavu koja je lider Balkana, hocu ustav koji je validan sledecih 100 godina a ne da se menja svaki put kada neka partija dodje na vlast.
Ja hocu realnost i zato pozivam sve drzavnike pa cak i Tomu da prestanu da lazu ovaj narod i lepo nam kazu istinu da smo izgubili Kosovo i da moramo da se borimo da udjemo u EU jer onda nece postojati granice i moci cemo da obilazimo svoa kupturna zdanja na Kosovu bez problema. Kao sto rece jedan potpisnik na ovom forumu, nemam nameru da me neklo tera da pisem cirilicu, nemam nameru da me neko tera da zivim u crkvenoj drzavi da budem religiozan ako to ne zelim.
BOJKOT naravno, ODLAZAK ovih unistitelaj ove drzave OBAVEZNO.
PRESPAVAJMO 28 i 29 oktobar.

Slavica Novi Sad

pre 17 godina

Na srecu bojkot ustava podrzavaju samo kombi-partije, tako da je usvajanje ovog vaznog dokumenta vrlo verovatno.
Ustav nije perfektan ali je ogroman korak napred u odnosu na bivsi. Jako je pozitivno sto su ga je parlament jednoglasno usvojio.

Dick Steele

pre 17 godina

Predlog Ustava je odličan. Tačka.

Srpski jezik i ćirilično pismo su u Srbiji postojali sve do 1945. Sa ovim Ustavom titoizam je stvarno prošlost, a Srbija realnost. A pominjanje gotice i glagolice u tom kontekstu je stvarno bizarno. U Srbiji je ćirilica "živo" pismo, a o gotici i glagolici ja ne bih trošio previše reči. I da, ako niste znali, Grci (kao dio EU) imaju svoje posebno pismo. Latinicu upotrebljavaju samo kada se koriste stranim jezikom, konkretno engleskim. Izraelci, Gruzijci, Armenci, Rusi, Ukrajinci, Belorusi ili Makedonci takođe. Ali, naravno, "čudni" su uvek samo Srbi. Ali, ne brinite, Srbija je demokratska zemlja. Latinica će i dalje biti u upotrebi na nacionalno mešanim područjima, kao što predviđa Zakon o pravima nacionalnih manjina.

Djuradj

pre 17 godina

Svacije je pravo da glasa ili ne glasa za Ustav.medjutim ako vecina izglasa taj Ustav ,on se naravno mora postovati.Ne pljujte i ljagajte drzavu i crkvu ,vase neslaganje sa istim moze biti mnogo kulturnije i demokraticnije,kako se vec predstavljate.Jer je Hrvatska gora drzava od Srbije zato sto u svom Ustavu pise da je drzava Hrvata?Jel Bugarskoj i sutradan makedoniji smeta cirilica za odnose u Eu?I u ovom Ustavu lepo pise da je Crkva odvojena od drzave,i stvarno ne vidim sta je sporno?Ja glasam ZA Ustav,postujem i one koji su protiv.

Vojvodjan

pre 17 godina

Alo Srbi bre!!Kosovo je izgubljeno 1999 god.,Kumanovskim sporazumom,,kojeg je potpisao licno veliki diktator Slobodan Milosevic, i nad kojim je prestao suverenitet Srbije nad Kosovom!! Ovaj nocni ustav predstavlja jos jedno laganje i manipulaciju nacionalnim osecanjima sopstvenog naroda!!
Bojkot i veliko NE!!!

Ненад

pre 17 godina

Шта ми друго преостаје сем бојкота.То је референдум о Косову као и онај Слобин из 1998.,зато ми не пада на памет да дам легитимитет коалицији ДСС-СРС-СПС да праве већ виђене глупости у моје име!Остали разлози су већ горе поменути...

lucia

pre 17 godina

Ovo je radikalski ustav jer jer su oni govorili da bi proglasili okupaciju kosova ako se proglasi nezavisno, a to valjda ne može bez ustava, zatim oni su hiljadu puta govorili o ćirilici kao nečem strašno bitnom i vojvodini kojoj bi valjda sve uzeli da mogu, znači u suštini ovde je sve ono što su oni zamislili ,a ako baš i nije za to su dobili dva mesta u uređivačkom odboru RTS da se obezbede za izbore. Koštunici kao prikrivenom obožavaocu radikala sve to odgovara ali stvarno ne razumem Tadića. Zar ne postoji crta ispod koje se ne ide pa rizikuje da razočara i nas verne poštovaoce i Zorana đinđića i DS-a od samog njenog osnivanja, zarad vlasti ili neznam već čega,stvarno ne razumem.Neću da glasam za ovo što su napravili ali se bojim da će noć Između 28 i 29-og poslužiti baš za to da se popuni ono što mi izbojkotujemo. Zato neznam da li je bolje bojkotovati ili glasati NE.I samo još komentar na prvi komentar na ovu temu :ne mrzi srbija vojvodinu može da bude samo da ih vlast mrzi a građani srbije sigurno ne.

Magnus Pyke

pre 17 godina

Problem Srbije je sto njenu intelektualnu elitu cine deca komunizma koja nisu u stranju da razumeju neophodnost intregracije nase sada male zemlje u svetske tokove.
Tesko je realno tumaciti novi ustav a ne biti strucnjak za pravo. Medjutim, kada vidimo vladajucu ekipu koja je isti narucila i tim "strucnjaka" koji je isti sacinio glava vec polako pocinje da boli.
Da ne bude sve bas tako crno mislim da ovaj novi ustav nece bas nista promeniti. Kosovo ce postati nezavisno, Vojvodina ce poceti ozbiljnije da razmislja o pripajanju Evropi a Srbi ce i dalje da zive u ruzicastim snovima Pink televizije.

Iceman

pre 17 godina

Na referendum moramo izaci i glasati NE jer ukoliko ostanemo kucama po njihovom zakonu koliko znam nije bitno da li je izasao 50 upisanog tela vec se racuna sta je vecina od ukupnog broja izaslih zaokruzilo. Mislim da ce nas taj novi ustav udaljiti jos vise od Evrope i unazaditi pogotovo sa datim pravima crkvi koja ce postati jos jedna drzava u drzavi i dati crkvi imunitet. Zalosno je da Srbija nema snage i umove koji bi napravili jedan pravi civilizovani, evropski ustav koji bi ovu Srbiju pokrenuo i vodio napred

Ivan

pre 17 godina

Novi ustav je prikladan situaciji u kojoj se nalazimo i hvala Bogu da smo bar malo poceli misliti na sebe i svoju zemlju! Srbija je zemlja svih Srba,pismo nam je Cirilica a veroispovest Pravoslavna,svi drugi imaju sva prava ali ipak treba znaju da im to nije maticna zemlja i da poznaju granice svojih prohteva. Ja ovaj ustav podrzavam i ZIVELA SRBIJA !!!

Ivan M

pre 17 godina

bicu u beogradu za vreme produzenog referenduma i mirne duse cu spavati u noci izmedju 28 i 29 oktobra i u sirokom luku zaobici glasacka mesta. Ustav ciji sadrzaj nije poznat podpredsednici vlade dva dana pre sednice na kojoj je on usvojen (dakle ne raspravljan, vec usvojen) je bruka i sramota. u svakoj normalnoj zemlji bi tu bio prvi nacrt ustava, pa debata, drugi nacrt i onda konacno usvajanje, a ne ova radikalsko-fasisticka smejurija. kosovo je izgubio veliki vozd, onaj za koga je vecinska nepismena i prolupala srbija glasala na mitinzima i izborima od kasnih 80ih do negde srednjih 90ih. pa ni tadic ne moze da nadje nista bolje nego "ustav nije idealan, al' ajde". Kakav jad i beda - ali bolje nisam ni ocekivao. Srecno vam autonomno Kosovo.

Aleksandar

pre 17 godina

"Braco Srbi, stoko jedna!" Tim recima se davno obracao Nikola Pasic. Sad se svi lepo pripremite za 28. i 29. oktobar, pa na biralista da kazete jos jedno 'historijsko DA', i da dokazete da je covek pravu dijagnozu ovog naroda doneo pre 100 godina. Za sve one kojima je jos uvek ostala pokoja aktivna siva celija, preporucujem da to vreme provedu citajuci Domanoviceve price... A ja cu se iskreno nadati da se Pasiceve reci ne potvrde po n-ti put.

Kiklop, Blok 70

pre 17 godina

Cinjenica je da je ustav jednoglasno prihvacen od partija koje zastupaju vecinu gradjana Srbije. Nedostatak uobicajenih podela je dobar za zemlju i znak da ce referendum biti uspesan. Sto se pisma tice, cirilica postaje jedno od pisama EU od sledece godine. Ako je dobra za Evropu dobra je i za mene. Glasam DA.

Marko Kvebek

pre 17 godina

Rodjen sam pre 30 godina, dok sam bio klinac Tito mi je bio predsednik, imao sam komodor 64, znao sve pesme Stones-a napamet, a do 10-te godine sam video vec nekoliko stranih zemalja i poceo malo da govorim Nemacki. Onda je dosao Milosevic, krenula je srednja skola, slusao se Bad Religion a Zvezda je u Italiji postala Sampion Evrope. Ja sam piso latinicom, znao i cirilicu i ponosio se sto je moja Srbija jedina zemlja u Evropi sa dva pisma. Onda su krenule sankcije ali opet sam osecao odredjenu vrstu slobode. Crkva je bila privatna stvar svakoga, a ne Crni mac koji preseca sve Gordijeve cvorove. Onda je pao Milosevic, fakultet sam privodio kraju, tog 5-tog oktobra sam sa prijateljima proveo citav dan i citavu noc oko parlamenta, bili smo presrecni mislili smo SLOBODA konacno... Posle 6 godina, ja vise ne zivim u Srbiji, zemlji u kojoj se od sada samo pise cirilicom, zemlji kojoj je sada bliza Kina od Italije, zemlji u kojoj Ministri uzivaju na rostiljadama, zemlji, koja lici na Banana republiku, zemlji u kojoj Patrijarh vodi politiku, ne znam kako je vama ali meni se cini da je onaj Beograd u kome sam odrastao i ona Srbija koju sam voleo unistene zbog par politicarcica, primitivaca i crkvenih verodostojnika koji masu zastavama ratnih boja...

hrvoje

pre 17 godina

Konačno sam shvatio srpsku politiku. Mislim da je genijalna. Ustvari, srpska vlada svojim udaljavanjem od svijeta želi naći novi kontinent i približiti se Uniji normalnijih naroda s druge strane svjeta. Nešto slično je napravio Kolumbo krenuvši prema zapadu tražiti put do Indije. Svaka čast!

tomislav

pre 17 godina

kako bih voleo da im izadje neka saka jada....zato sto su toliko prepotentni i puni sebe, i misle da smo mi mnogo glupi! predsednik skupstine nas je nazvao "obicnim gradjanima"! a sta je on, neki specijalni gradjanin?

1 od ostalih

pre 17 godina

Pitate se zasto treba da je u ustavu da je Kosovo sastavni deo Srbije? Dobro pitanje! i ja se mislim. Nije li to geografska cinjenica? To pitanje je veoma slicno ovome: zasto u gradovima Vojvodine svuda pise po zidovima "ovo je srbija"? I to mi se cini kao da je cinjenica. Moglisu upisati u preambulu da sunce u Srbiji izlazi na istoku. Ne razumem ovu paranoju. Ova napacena zemlja nikad nece napredovati dok se neki boje od drugacijih bolje reci ostalih.

dark

pre 17 godina

Ljudi u Srbiji mi stvarno nisu jasni. Do pre nekoliko nedelja su svi kukali sto ustava nema a kad su se relevantne politicke snage dogovorile, onda im ne valja ustav. Procitao sam ustav, i jeste moderan i bolji od Milosevicevog. Ovde ocigledno ljudima nije jasan proncip predstavnicke demokratije. Izbori su bili na njima su pobedile stranke koje su pobedile i onda su se one dogovorile o ustavu, jednostavno. Za sve one apstinente, vecite kontrase, koji traze savrsene politicare (koji nigde nepostoje) da bi mozda izasli na izbore imam samo jedno da porucim; trazili ste gledajte. I sledeci put na izbore, pa da imate nekog ko vas predstavlja u parlamentu, gde se gle cuda, ipak donose odluke koje pogadjaju sve gradjane Srbije.

Goxy

pre 17 godina

Neću da glasam za ustav, jer u njemu ne piše da FK Crvena zvezda mora da dočeka proleće u Evropi! Pa mogli su i to da ubace, kad su već svakakve baljezgarije napisali!!!

Sunny

pre 17 godina

Ima dovoljno razloga da bojkotujem ovaj referendum.
1. Na;in na koji je usagla[en - tajno i bey javne rasprave, takoreci nametnut, sklepan u divanima na kanabeu.
2. Redukovamo glasacko telo - ako se smatra da je Kosovo u sastavu Srbije, onda i njeni stanovnici imaju pravo glasa. E sad, to sto oni ne zele da izadju je problem sam po sebi, jer na taj nacin u stvari, kad bi ih obuhvatili referendumom, automatski bi imali i referendum ya samostalnost Kosova. U protivnom, nepriynavanjem njihovih prava, priynaje se da nisu u Srbiji, ma sta pisalo u preambuli.
3. Sadrzaj Ustava:
a) Proterivanje latinice mi je neprihvatljivo
b) Status Vojvodine je i dalje u Slobisticko-radikalskim okvirima
c) Himna, grb i zastava su radjene u stilu kraljevine, a ne republike. To, po meni ne treba ni da bude deo ustava.
d)Preambula nema veze sa stvarnoscu.
e)Jos ne znam ostali sadrzaj Ustava, ali nista od ovog sto sam cuo mi se ne svidja...

Marko Zeljkovic

pre 17 godina

Smeta mi autonomija vojvodine,ne vidim zasto bi hranili "vojvodjane" gladne vlasti. autonomijea je trebala da se smanji, ako ne do najmanjeg moguceg nivoa.titova tvorevina smisljena u cilju slabljenja srbije nema smisla u samostalnoj srbiji 25 godina posle njegove smrti.
zatim mi smeta zastav,grb i himna sa obelezjima kraljevine, zivimo u republici i na to smo ponosni, mislim da dalji komentar nije potreban.
Sudstvo je trebalo da se "otcepi" od uticaja izvrsne i zakonodavne vlasti.
trebalo je izdeliti srbiju na male regione,do 5 opstina, i dati im minimalnu autonomiju u pogledu razoja infrastrukturnih projekata i sl, a ostatak vlasti centralizovati u gl. grad i strogo je podeliti na samostalne celine:izvrsnu,sudsku i zakonodavnu.
Poslanicke mandate je trebalo vratiti strankama.
predsednik vodi vojsku.bira ga narod na izborima, kao i gradonacelnike,pred. opstina itd.vojska je trebala da bude kao do sad,tj da "bacamo" pare na profesionalnu, kad nam vojska aktivno ne treba.

Душко

pre 17 godina

Лекар сам, доцент Медицинског факултета, са већим бројем научних радова у најцењенијим стручним часописима. Нисам полуписмени националиста. Одушевљен сам текстом новог устава. Стидим се оних који су против, који се додворавају онима који су нам просули уранијум и нанели тешке последице по здравље нашем народу. Јасно је сваком да њих није брига да ли је на власти Милошевић, Тадић или Коштуница. Они хоће да комадају Србију. А наши грађански опредељени људи су слепи да то виде!

Aleksandar

pre 17 godina

Ustav na silu znaci bojkot.
Plasim se da ce za njega da glasa 104 % gradjana jer su sad svi zajedno u gluposti svojoj.
I sta reci u zemlji poput ove nego “You know I don’t believe in you but if you’re out there, save me Superman!”-Homer Simpson

Zeljko

pre 17 godina

Nije mi jasno sta je novi ustav donio vojvodini. Ostali smo krava muzara. A toliko smo toboze hrabri i heroji da se bojimo jednog Vatikana (nije mi poznato da je neku zemlju pregazio Vatikan). Toboze smo dobili Kosovo! A koji doticni od vas na vlasti sme da ode u Pristinu i da ga da Albancima. Nema tamo vec odavno naseg ustava. Kome farbate oci! Licno ovaj Ustav nema veze sa realnoscu i bojkotiracu ga. Vi drugi odlucite sami.

Dzigi

pre 17 godina

Kakva je to glupost da nijedan ustav nije savrsen, pa eto ni oovaj nas???

Prvo, psotoji predlog za ustav EU. Kompletan deo o ljudskim pravima je mogao da se prepise odande, jer ta stvar mora biti ista u svakom savremenom liberalnom ustavu.

Drugo, ovaj nakaradni ustav koji je pravni akt barata recju demokratski u nepravnom smilsu, vec u onom vulgarnom anglo-americkom, a to ukazuje da je ideoloski. Prikladniji termin je svugde gde u njemu stoji demokratski "liberalno".

Trece, svaki narod (nacionalna manjina) moci ce u zvnaicnoj korespodenciji da koristi svoj jezik i SVOJE pismo. JEDINO JE SRBIMA ODREDJENO KOJIM SE PISMOM MORAJU KORISTITI. Vlajda je svima jasno da nijedan ustav ne moze da promeni cinjenicu da srpski jezik ima DVA pisma, jedino je pitanje koje ce biti zvanicno, a zasto ne bi oba bila? Koliko ima zivih ljudi u Srbiji koji su bili zivi kada je u Srbiji jedino cirilica bila u upotrebi, dakle pre 1918? Svasta, svasta, svasta.

I koancno, ne zelim da dozvolim da mi bilo ko uskracuje pravo da dam svoje misljenje (jasvna rapsrava) time sto je SIGURAN DA JA ODNOSNO VECINA UPRAVO MISLI TAKO KAKO SU ONI NAPISALI.

Dakle, 28. i 29. radim nesto korisno, ne glasam.

Bik koji Glasa

pre 17 godina

Za Vojvodinu je ovaj ustav omča oko vrata.Beograd nije decentralizovao finansije već i dalje ustavom zadržava pravo raspolaganja poreskim sredstvima.Neću da pare od mog poreza idu za vozni park vlade ili da se finansiraju panduri batinaši.Hoću da one ostanu u Vojvodini i da služe za razvoj moga kraja (vodovod, kanalizacija, putevi

Ljutko

pre 17 godina

Kostunica nas vec 4 godine davi svojom promasenom politikom. Dok Bugarska i Ruminija ulaze u Evropsku Uniju nas Premijer se bavi Srpskom Pravoslavnom crkvom i glavna mu je aktivnost odlasci na parastose. Nas Premijer 4 godine nije uspeo da izruci Mladica koji je uslov za "odmrzavanje" ove polumrtve Srbije. Bavimo se izjednacavanjem cetnika sa partizanima, da ne govorim o konstantnim pricama o Kosovu koje je jednostavno nezavisno a sada kada je svakom jasno da nam je Kostunica UKRAO 4 godine zivota, sada ja da ga vadim izlaskom na referendum. NE! Neka vidi da je unistio Srbiju i da gradjane ne zanimaju teorijsko-istorijsko-filozofsko-socioloske price o Kosovu, pravoslavlju, cetnicima, nego nas iskljucivo interesuje bolji zivot, ekonomski razvoj, ulazak u Evropsku uniju i posedovanje pasosa sa kojim mozemo konacno da izadjemo iz ovog polu-zatvora! Zato ne treba izaci na referendum, ne treba davati legitimnost anahronim politicarima i strankama, treba doci do kraha ovog komunistickog sistema da bi konacno doslo do novih i prvih slobodnih izbora gde ce glavna tema biti razvoj a ne srbizam, pravoslavizam, nacionalizam!

Čist Srbin

pre 17 godina

Juče sam bio u jednom selu u unutrašnjosti Srbije. Srce Šumadije- sve što sam video da je bilo napisano rukom, napisano je LATINICOM. Narod je već izabrao, neću da mi radikali govore kako ću da pišem i u šta ću da verujem u modernoj Srbiji. Nikad neću pisati ćirilicom pa da vidim ko će da mi zabrani. NEČUVENO!!!

Naucnik

pre 17 godina

1. Ne postoji zemlja na svetu gde se "svi" pitaju kakav ce Ustav da bude.
2. Ustav se i usaglasava medju vladajucim strankama - to su izabrani predstavnici naroda.
3. Koliko vidim Crkva(e) je(su) odvojena(e) od Drzave - ne razumem Cedin komentar!
4. Vidim da nekima smeta zvanicno pismo - to samo znaci da ce zvanicni natpisi, formulari, obrasci, dokumenta biti na cirilici. A i vreme je da svi nauce zvanicni jezik i pismo.
5. Poredjenje sa "mrtvim" jezicima i alfabetima je neumesno.
6. Autonomija Vojvodine - a zasto? Zasto ne isto i Beogradu ili Nisu. Mislim, ja sam iz Vojvodine, rodjen, odrastao tamo i sta Autonomija donosi - jos jednu Vladu pride na grbaci. Lokalni porezi i doprinosi se moraju izdvajati povrh onog drzavnog - tako je svuda u svetu. Jedino sto to u Srbiji nije uredjeno kako valja. I to je problem koji svi gradjani Srbije imaju, a ne samo Vojvodjani, i to je problem koji Autonomija ne resava. Dakle, nacin preraspodele poreza se da urediti i to je posao za ministarstva finansija i lokalne samouprave. I da se ne lazemo, ako je predsednik Opstine agilan i pametan, Opstina ce "cvetati", a ako ceka da mu kapne iz BG ili NS onda bolje da ide kuci da kuva rucak!
7. Albancima niko ni ne zeli da vlada. Njima je ponudjena autonomija kakve nema na svetu! Srbija salje poruku da nezavisno Kosovo i Metohiju nece priznati, a oni neka ih proglasavaju nezavisnima koliko im je volja.
8. Ustav je daleko bolji od prethodnog, nije savrsen, ali to je "ziv" akt koji ce se menjati i prilagodjavati.
9. Srbija je samostalna i mora da ima Ustav.
10. Dakle, svi na glasanje. A oni sto ostanu kod kuce tih dana da se oglobe 10% mesecne zarade i da odrade 50 sati dobrovoljnog rada!!! Da se nauce redu...

Dejan, FFM

pre 17 godina

Da li je moguće da ustav o kome građani trebaju da glasaju nije nigde javno u celini publikovan??? Ako grešim, ispravite.

Milos

pre 17 godina

A zasto nije, u skladu sa tradicijom pravoslavnog srpskog svetostavlja, staroslovenski proglasen za zvanicni jezik, nego se vracamo "samo" 100 godina unazad?!

Bez sale, ja sam Srbin, ali nisam ni pravoslavac, niti pisem cirilicom (iako se njom jednako dobro sluzim kao i latinicom), niti hocu da zivim u "drzavi srpskog naroda i ostalih", niti mislim da su Kosovo i Metohija sastavni deo moje drzave i da imaju sustinsku autonomiju.

Konacno, srpska policitka scena pokazala je svoj demokratski kapacitet kroz dve stvari: prva je ocigledna, nacin donosenja ustava. Drugi je status Vojvodine, za koju se "kao" borila DS, a sa druge strane SRS zadovoljno tvrdi kako Vojvodini nije dato mnogo. Medjutim, u preambuli se drugoj pokrajini daje "sustinska autonomija". Cime je, gospodo, Kosovo zasluzilo vecu autonomiju od Vojvodine? Oruzanom pobunom, gradjanskom neposlusnoscu ili NATO bombardovanjem? Ja tipujem na ovo trece, a u svakom slucaju ovo je najbolji pokazatelj na sta Srbija reaguje. Ne na pravdu, ne na razum i pamet - nego po udri po glavi.

Sasvim obican Srbin

pre 17 godina

Alo bre, koja bre neka posebna prava za Vojvodinu, ko je bre dao status AP Vojvodini, nego komunisticki diktatori. Pa ako po novom ustavu AP Vojvodina ima garantovan minimum 7% od drzavnog budzeta to dovodi druge srpske regije u neravnopravan polozaj. I dalje Beogradizacija i Novosadjinizacija drzave, samo zbog toga da bi bila sto veca administracija na ledjima poreskih obveznika, odnosno sto vise funkcija za razne politicare, jer je mala bara,a mnogo krokodila. Naravno, ja sam za bojkot referenduma za ponudjen sramni ustav. Pre svega jel pitao neko gradjane, osnovnu stvar, za kakvo su drzavno uredjenje? Republika se namece, kao u Jajcu! SRAMOTA!

Ivan

pre 17 godina

Jeftin način da čedin minorni LDP dobije još glasova...
Treba reci DA ustavu jer je moderan, proevropski i 1000 puta bolji od prethodnog.

Nele

pre 17 godina

Dakle, ne da stojimo u mestu nego se vracamo u 1998. kad je narod verifikovao ono sto je Milosevic smislio. Sad ce oni dva dana da cekaju da se narod izjasni... Pa gde to ima? S obzirom da svi poslanici .... u istu tikvu pitam se ko ce da kontrolise taj referendum. Za dva dana oni mogu da napakuju milion i 51%. Ja u ovome necu da ucestvujem. Neka glasaju oni koji nisu siti sankcija i ratovanja.

stefan

pre 17 godina

Dakle procitao sam Ustav i odusevljen sam. Deo koji regulise upravne subjekte - sudstvo , bukvalno je perfektan i mislim da ga se ne bi postidele i neke mnogo starije demokratske drzave . Za sve chediste i ostale dezurne mrzitelje i pljuvace svega sto ova Vlada i premijer urade - sram vas bre bilo - ovo je najvazniji zakon i najvazniji temelj ove drzave ( ako znate koja je ) i stvarno treba biti ili u Quebeku ili na nekoj drugoj planeti pa ne videti koliko je ovaj ustav SRBIJI VAZAN ! Procitajte pa pljujte !

Vledimir

pre 17 godina

... Sto se tice ustava, on je svakako bolji od predhodnog, ali ima mnogo losih/sramotnih delova. Veliko pitanje je da li glasati za ovaj ustav, on jeste bolji, ali nije dobar. Mislim da treba dobro razimisliti o posledicama usvajanja ili neusvajanja ustava: da li ce biti ponovnog pokusaja usvajanja boljeg ustava ukoliko ovaj ne bude usvojen, da li ce se ustav uopste postovati, etc... etc...
Ja sam rasmislo o tome, i ja bi glasao protiv ustava, medjutim, posto necu biti u Srbiji, necu biti u prilici da glasam, tako da ce moje NE ostati samo na ovom forumu.

Pozdrav,
Vlada