Petak, 08.04.2022.

07:05

Rat – dan 44: U Kramatorsku ubijeno 52 civila; Ukrajina dobila S-300; Rusija menja vojnu komandu

Već četrdeset pet dana traje specijalna ruska vojna operacija u Ukrajini. U današnjem raketnom napadu na železničku stanicu u Kramatorsku poginulo je 50 ljudi.

Izvor: B92

Rat – dan 44: U Kramatorsku ubijeno 52 civila; Ukrajina dobila S-300; Rusija menja vojnu komandu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

120 Komentari

Sortiraj po:

rocky

pre 2 godine

Sjeverna Koreja ima nekoliko komada nuklearnog oružja pa se ama baš niko ne usuđuje da ih napadne a baš će neko napasti Rusiju sa 6500 nuklearnih glava i to iz Ukrajine ravnice ko tepih sa Javelinima na ramenima.. Realno ko da Voždovac osvoji šampions ligu..
(Bo_Sana_c, 8. april 2022 23:37)
Nemoj se saliti sa Vozdovcem...tako su se zezali i sa Milvolom u Muckama, pa ljudi uzese kup

Eurohik

pre 2 godine

Cilj Rusije na pocetku je bilo brzo osvajanje Kijeva i zato im je trebao Aerodrom u blizini. Prvi napad je odbijen na aerodrom a drugi je uspio sa 200 helikoptera ali su Ukrajinci minirali piste da veliki Avioni sa tehnikom i ljudstvom ne mogu dopremiti brzo sve to do Kijeva. Rusi su bili primorani onda da idu sa konvojima tehnike kroz Ukrajinu i tu su nastradali, uglavnom . Gradovi nisu unistavani na pocetku , tek posle gubitaka tehnike i ljudstva .

bljuv

pre 2 godine

Koliko je ovaj rat čudan, čudniji čak i od pandemije korona virusa. Nešto tu definitivno nije kako treba. Osvajaš-gubiš-osvajaš-povlačiš se-osvajaš... I to sve ista mesta, iste gradove. Snimci montirani, podešeni, izveštačeni... Dete od 12-13 godina bi shvatilo da sa celom pričom nešto nije u redu.

lokal-patriota

pre 2 godine

interesuje me samo ko ce tamo po tim gradovima da zivi, kad se jednom prekine ovaj rat? ono sto se moze videti su porusene zgrade i gomila šuta...tu nece biti grad duhova vec oblasti duhova!

sofranije

pre 2 godine

o Rusima nije bilo vesti, osim, da su napravili neko novo super oruže, (lovci tenkovi )a na terenu veeliko 0. poslali momke sa lukom i strelom.

Bosanska Pravoslavna Crkva

pre 2 godine

Jedinstven slučaj, ili jedan od rijetkih. Obično u invaziju kreće ogromna armada uz tepihe bombi. A ovo je nevjerojatno. Manje ih je, ali gdje god zatreba stvore višak. Zato bih odbacio djetinjarije o slabostima ruske vojske. Sumnjam da bi ijedna druga uspjela ovako ratovati, zauzimati teren i držati ga.
Rusija ovo sigurno neće izgubiti.

mirko

pre 2 godine

po ratnome pravu napadnuta strana ima pravo ući dvostruko dublje od dosega dalekometne artiljerije u teritorij napadaća , nagodinu će se Ukraina proširiti na teritorij Bjelorusije i Rusije

mirko

pre 2 godine

onaj napis o višecjevnim vbr , ja sam preživio desetak pljuštanja toga oko sebe,
je jeste strah al kad to preživiš znaš da nema milosti prema onom ispred

Odur

pre 2 godine

Zar je moguće da posle NATO bombardovanja 1999. u Srbiji postoji ijedan Srbin koji podržava delovanje NATOa bilo gde?
Koja je to propagandska mašinerija

Objektivno

pre 2 godine

"Generalštab Ukrajine saopštio je da su ruske snage završile povlačenje iz severne ukrajinske oblasti Sumi, dok nastavljaju sa gomilanjem snaga na istoku zemlje, javlja CNN.

„Ruski okupatori su u potpunosti povukli svoje trupe iz oblasti Sumi u Rusku Federaciju“, navodi se u saopštenju Generalštaba na Fejsbuku."

Ova objava nekako odzvanja sa pitanjem, sta cemo sad? Verovatno se na oslobodjenim teritorijama prolama osecaj ocaja i teske realnosti, mozda i smognu snage da angazuju sve sto imaju i pokusaju da razbiju obruc u Donbasu, ali to se moze zavrsiti kao i napori kod Nikolajeva u pravcu Hersona.

Bosanski Balasevic

pre 2 godine

Dok je vojska Rusije otisla na jugo-istok koji je minama okruzen bez sanse za naptedak ka unutrasnjosti, vrijeme je da Ukrajina napadne Bjelorusiju.

zzz

pre 2 godine

Pravični ratovi ne postoje. Anđeli nisu ni jedni ni drugi. Žrtve su civili, stare osobe i deca ponajviše. Ludilo treba što pre zaustaviti, ako je moguće.

price za malu decu

pre 2 godine

@(Vultures, 8. april 2022 22:40)

Kakve crne potkovice, pa zar ti ozbiljno mislis da je konvencionalni rat izmedju NATO pakta i Rusije moguc ? Svaki upad na teritoriju Rusije ili sa druge strane NATO zemalja bi znacio globalni termonuklearni rat. To su price za malu decu kojima se opravdaju imperijalisticke agresije svetskih sila, bilo da se radi o Rusiji ili Americi.

GoranH

pre 2 godine

Ja ovde vidim kraj Rusije u Ukrajini. Posle 44 dana, razbucaše Ukrajinci Ruse.
(Mile, 8. april 2022 08:29)

Pa što onda plaču svaki dan za pomoć, što ne krenu na Moskvu, pomoći će ih NATO u svakom pogledu i eto začas rešena stvar.

Gari Kvoter

pre 2 godine

evo ovako,Nato alijansa..ali cela Nato alijansa,ne Amerika samo,bi zgazila Rusiju.Amerika sama bi se rvala sa njima godinama..Rusija i Kina,bi osvojile svet.
rekapitulacija u kratkim crtama

Сава

pre 2 godine

Пази , Бајден изјавио.Зна ли он на ком континенту живи?Ако не зна нека му његови саветници кажу да се чича не брука.

Bo_Sana_c

pre 2 godine

Sjeverna Koreja ima nekoliko komada nuklearnog oružja pa se ama baš niko ne usuđuje da ih napadne a baš će neko napasti Rusiju sa 6500 nuklearnih glava i to iz Ukrajine ravnice ko tepih sa Javelinima na ramenima.. Realno ko da Voždovac osvoji šampions ligu..

Vultures

pre 2 godine

Problem je u tome sto bi kroz Ukrajinu NATO snage imale pristup ruskom "mekom stomaku" i čist put do Moskve. Ipak je malo teže ući kroz hiljade kilometara Sibira. Naravno, ne podržavam rat, ali je povod potpuno jasan.
(Marko, 08. april 2022 14:14)

to su manje više imale i preko litvanije i letonije pa kremlju nije toliko smetalo... inače, zar stvarno mislite da je neko na zapadu imao plan za nekakav napad na moskvu? niko nikad nije želeo rat sa rusijom. ko je lud da napadne nuklearnu i vojnu silu?
(neutral felš, 8. april 2022 15:47)

Granica sa Ukrajinom je pet puta veca od one sa baltickim zemljama koje su vec NATO. Potpuno je druga prica ako se moras braniti iz jednog pravaca od slucaja kad prijetnja dolazi iz dva pravca. Plus sto bi Bjelorusija u slucaju da Ukrajina postane clan NATO bila opkoljena sa tri strane, plus ako bi Rusi dozvolili Ukrajini da udje u NATO sljedeca na redu je Gruzija i to je onda jos veca granica, a Moskva u potkovici. Ko imalo zna sta je stratesko ratovanje ovo je dovoljno da shvati kao veoma ozbiljnu pretnju. Ako ne mislis nekoga napadati sto se onda priblizavas njegovim granicama. A ovo sa Aljaskom i Kamcatkom je vec objasnjeno, Moskva je na drugoj hemisferi. Ako je sve tako bezazleno kao sto NATOfili pokusavaju da objasne zbog cega su onda Americi prijetili Sovjeti na Kubi.

Srđan BL

pre 2 godine

Los Angeles
Mislis da Ukrajina moze ratovati 20 godina, a i sta bi od nje ostalo u tom slucaju? Pa fora sa ovim ratom je da se pojaca mrznja na obe strane (zapada prema Rusiji i ruskog naroda prema zapadu). Zbog toga ce se Rusija okrenuti istoku nakon svega i postati vise azijska nego evropska zemlja (ako je ikad evropska i bila zbog mrznje koju je Evropa pokazivala prema njoj). Jedno je sigurno, da Ukrajina vise nikad nece biti ista (bolja ne sigurno), a to ce sa malo kasnjenja shvatiti i oni koji ostanu u njoj...

Le Scorpion Serbe

pre 2 godine

Nije li nelogično da se ruska vojska okomljuje na Mariupolj, Buču i Kramatorsk ako je istina da je, kao što sam negde pročitao, stanovništvo u tim gradovima uglavnom ruske etničke pripadnosti? Rusi onda doslovno ubijaju sopstveni narod (AKO su napadači Rusi).

Nabukonozor

pre 2 godine

Jevelini i antitenkovsko nauruzanje vise ne pomazu jer se front seli na istok a tamo nema urbanog ratovanja, pokoje manje naselje i gola ravnica sve do Dnjepra. Ukrajincima trebaju oklopna borbena sredstva tenkovi prije svega, sami Ukrajinci govore da ce od sad sukobi sve vise izgledati kao u drugom svjetskom ratu. Poslusajte Vesli Klarka i njegovu analizu na CNNu o nastavku borbi. Dosad je Ukrajini prebaceno pet tenkova T75 i par laksih oklopnih vozila, to je nista u poredjenju sa ruskom vojnom moci i Rusi imaju prednost zasad jer ako se posiljke nastave stvari se mogu itekako zakomplikovati o cemu Rusi moraju poceti razmisljati ako misle nesto dobiti u ovom ratu i opravdati zrtve koje nisu male. Ukrajinci brane svoju zemlju, njih zrtve ne interesuju, unisteni gradovi, sve je to malacije da se odbrani zemlja i ako Putin misli da ce se uplasiti i bilo sta predati onda je u dubokoj zabludi.

OPRM OK

pre 2 godine

Kako li vecina Rusa gleda na sve ovo
(vukica, 08. april 2022 12:03)

Upravo procitah,da je podrska Putinu od strane Rusa skocila sa 64 % na 82 %!
Ko je mislio drugacije,taj je jako politicki nepismen! Cak je i od vecine nas,omrazenom Milosevicu,tokom bombardovanja,skocila podrska. To je normalna pojava u kriznim vremenima,a zove se nacionalna homogenizacija,ili u prevodu-zbijanje redova! Tako da se zapad malo zahebao,ako je igrao na tu kartu!

Boby

pre 2 godine

Slike rata i užasa na sve strane a nekako se zaboravljaju one bio vojne laboratorija i eksperimenti sa virusima.
Niko ih više ne pominje a izgleda da je sve počelo zbog njih.

keki

pre 2 godine

Ovo raketiranje danas sa onim natpisom "za dijecu" na raketi je toliko glup i naivan fol Ukrajinaca da ne mogu da povjerujem.
Daleko od toga da su Rusi cvjecke ali da se profesionalni vojnik bavi time da pise takve natpise po raketi prije upotrebe.... prave reality od svega, samo da bi sto vise satanizovali Ruse.
(Goran, 8. april 2022 20:37)

Glup za nas ovde koji smo prosli kroz sve namestaljke, montiranje i ocrnjivanja,ali na zapadu jedva cekaju da se samoubede u to ako je potrebno.

Marko

pre 2 godine

@gulag Sve si totalno pogresio,Ukrajinska vojska i te kako i dalje postoji i drzi liniju fronta,naoruzani su do zuba zapadnim oruzijem.Kod Hersona su u ofanzivi,videce se sve sledecih dana,naravno i Rusi rade posao iako svako objektivan vidi da nisu to ciljevi koje su planirali s pocetka pa se sad prilagodjavaju situaciji sto je opet normalno,iznenadio ih je zestok otpor Ukrajine.

Veliki brat

pre 2 godine

Ukrajinci se iznenađujuće hrabro brane, to je ključno
(don, 8. april 2022 13:49)

Ja pak mislim da se ocajni brane jer im je sve razruseno, vojska prakticki ne postoji, samo u tragovima i u paravojnim formacijama. Linije fronte nema...
(gulag, 8. april 2022 20:53)

Koje linije fronta sa današnjom vojnom tehnikom? Jesi li ti video one ruske višecevne lansere na kamionima kako ispaljuju rakete? Sravne sve sa zemljom tamo gde padnu, a nekoliko onih lansera pokrije ogromnu teritoriju raketama. Jedino možeš da preživiš u betonskim zgradama, i to negde u suterenu, na suprotnoj strani od one koja je okrenuta mestu sa koga rusi dejstvuju.

A kad bi iz takvih lansera, da ih ima, Ukrajina poslala par stotina raketa na Krim, ovi iz Moskve bi na sva usta pričali o zločinima protiv civila, a ovo što oni rade ukrajincima je verovatno "milosrdni anđeo"!

Lilli

pre 2 godine

Mi smo predložili da Belorusija bude među zemljama garantima, istakao je on.
Oni ubijaju nevine civile u suverenoj zemlji, a povrh toga dodaju sarkazam. Daj vuku da čuva jagnje, Larove, dobra ideja.

gulag

pre 2 godine

Ukrajinci se iznenađujuće hrabro brane, to je ključno
(don, 8. april 2022 13:49)

Ja pak mislim da se ocajni brane jer im je sve razruseno, vojska prakticki ne postoji, samo u tragovima i u paravojnim formacijama. Linije fronte nema nego se vode uglavnom gerliske borbe. Govorimo o drzavi od 44 milijuna ljudi. Kad su Rusi krenuli sa 190 000 ljudi pomislio sam da su ludi, da ce ih Ukrajinci pojesti za dorucak. A Rusi se setuckaju po Ukrajini kao da je njihova, uz doduse znatne gubitke, ali Ukrajina nema mogucnosti efektivno kontrolirati teritorij.
Taktika je jasna, iscrpljivati Rusiju da na kraju sama odustane. O nekim kontraofenzivama nema ni govora.

Rajko

pre 2 godine

Šta očekujete, da se Ukrajinci predaju i zahvale se Putinu, što im je napadom otvorio oči i misli im dobro? Molim naše patriote da ne kroče ubuduće ni u jednu Nato zemlju na odmor!

kleptokrat

pre 2 godine

Ukraina je ogromna zemlja,sa granicom prema EU od nekoliko hiljada km.Zato je lako dostaviti oruzije,jeste da se noc vec skratila ali sve to funkcionise.Ne smeju Rusi tu nista,jer sta ako pogrese,izbombarduju civilni voz pun izbeglica?Pa to bi cak i Kineze okrenulo protiv njih.

Goran

pre 2 godine

Ovo raketiranje danas sa onim natpisom "za dijecu" na raketi je toliko glup i naivan fol Ukrajinaca da ne mogu da povjerujem.
Daleko od toga da su Rusi cvjecke ali da se profesionalni vojnik bavi time da pise takve natpise po raketi prije upotrebe.... prave reality od svega, samo da bi sto vise satanizovali Ruse.

Milivoje

pre 2 godine

Pazite, ovo je vođena balistička raketa Točka-U sa CEP(mogućnost promašaja u odnosu na centar zamišljene mete - dakle ako je meta objekat širine 50m i podesiti parametre za sredinu objekta, postoji visoka šansa da se promaši) i Točkin CEP iznosi preko 50m u SAVRŠENIM USLOVIMA, a u malo lošijim uslovima(sa malo više vetra i kišom), raste na 100m. Rusi su ovu raketu otpisali još pre 25 godina i ne koriste je, a zašto bi kada imaju efikasniju raketu iz kompleksa "Iskander"? Jedno je sigurno, Rusija je 90% Točki konzervirala, a 10% se nalazi u tradiciji balističkih projektila, postoji oko šest Točki u sastavu vojske, koje se kako kad koriste na treninzima radi obaranja takvih raketa sistemima PVO. Rusi pokušavaju da gađaju precizno radi stradanja što manje civila. Suludo je lagati narod, ali kada treba da se dođe do cilja, on će biti samo žrtva moćnika što nisu imali vremena da potraže. Oni smisle ceo tok događaja, za ceo tok događaja postoji mnogo propratnih priči i to se tako vrti. Takođe vojska Donjecka i Luganska ne poseduje Točku. Niti ranije, niti sada, niti je Rusi koriste decenijama, niti su viđene Točke negde na vagonima,autoputevima, bilo gde, dakle ni jedan dokaz. Najviše je suludo jer ostavlja veoma, veoma veliki i dugotrajni trag, pogotovo kada nema vetra i kada je vedro, trag se satima može videti i odati tačno mesto lansiranja, pratiti ugao i maltene proceniti balistiku baš zato Iskander menja balistiku kasnije i tako protivnik ne može da je uoči.

gulag

pre 2 godine

Slike mrtvih na kolodvoru dokazuju moć ruskih raketa i dokaz humanosti i čojstva denacifikatira....Ona mrtva dječica možda nisu nacisti,ali bi postali,tako da....
(Šime, 8. april 2022 17:07)

To su Ukrajinci izveli kako bi izazvali reakciju svijeta. Bolna tocka Rusa je sto su odlucili paziti na civile pa Ukrajinci to koriste. Radi postede civila puno ruskih vojnika pogiba.

dr

pre 2 godine

mi smo izdrzali 78 dana protiv celog sveta.Ovde se isto tako ceo svet bori protiv Rusa .Da vidim ,da li ce Rusi izdrzati 78 dana kao mi,koji smo bili mnogo slabiji.?

CZ99

pre 2 godine

Putina zanimaju ukrajinske rude i za to je spreman da ubija nevine ljude.
(Bilek, 08. april 2022 16:04)

Da, jer je Rusija presušila sa rudama. Ima smisla, ali u nekoj paralelnoj dimenziji. U ovoj, tvoj komentar nema veze sa mozgom.

Smuleco

pre 2 godine

"Mađarska će prekršiti sankcije Evropske unije ako ostvari najavu da će Moskvi za energente plaćati u rubljama, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen."

Ova je opasan jastreb Amerike!!!

maštar

pre 2 godine

Vidim da komentarišu potpuni amateri, tj. oni sto dana vojnog staza nemaju a boga mi ni inteligencije. Slepo verovanje zapadnim pro-rezimskim medijima je apsolutna glupost. Sve je jasno kada se vidi koliko ima glupih i bespotrebnih izliva mržnje prema svemu što je rusko. Sport, umjetnost i tako dalje. Svaki rat je užas i ja sam protiv ovoga, takodje. Medjutim, ko ima imalo inteligencije moze da shvati o cemu se ovdje radi. O guranju ukrajinaca da što više stradaju za strane interese..

Los Angeles

pre 2 godine

Najsmešniji su ovi komentari koji misle da se rat završava kad Rusija uzme Donbas i koridor ka Krimu. Jel stvarno mislite da će svet dozvoliti nakon svega da se agresor Putin nagradi za ovo bezumlje dobijanjem tih teritorija? Gluposti. Ratovaće se i 20 godina ako treba, zapad ima novac i oružje, ukrajinci imaju srce i moral. Prema tome, ratovaće se u nedogled, dok se ne isteraju i iz tih delova. Sa ulaskom Finske u Nato, svakom rusu apsolutno postaje jasno da je Putin doveo celu zemlju u daleko goru poziciju i opasnost, i njemu su dani odbrojani. Milom ili silom nekim masovnim protestima. Isti važi i za Lukšenka / sankcije njega daleko više udaraju jer Belorusija ne prodaje gas i naftu.

Šime

pre 2 godine

Slike mrtvih na kolodvoru dokazuju moć ruskih raketa i dokaz humanosti i čojstva denacifikatira....Ona mrtva dječica možda nisu nacisti,ali bi postali,tako da....

Marika

pre 2 godine

Zao mi je sto je obican narod uvucen u sve ovo , ali budimo realni medijski linc zapada je mocno oruzje , Putin je sam tvrdio da je bezuspesno pokusaovao diplomatsku debatu ali nailazio je na gluve usi .
Globalno vidimo u svjetu da demokratija ne postoji , od Kanade, Australije i Evrope . Poslednjih nekoliko godina samo slep ne vidi da iz jednog centra moci se kroji sve, od kovid politike, lecenja istim principom , digitalizacije itd . Ako je istina a vjerovatno da jeste da su postojale bio labaratorije u Ukrajini a i diljem svjeta one sigurno ne rade u korist covjeka , pa zar isti ti koji ih financiraju ne vode vec odavno rat protiv covjeka . Na zalost mnogi gledaju samo u jedan mali delic od puzzle slike a tesko im je povezati sirinu .
Da li zelimo novi svjetski poredak , dali zelimo da imamo digitalni id gde ce biti sve na njemu i koji ce dati mogucnost da budes izbrisan iz sistema samo ako nisi pristao na "obaveznu vakcinaciju" ili ako drugacije razmisljas , dali zelimo da budemo ljudi bez slobodne volje?

Ministarstvo za bajke

pre 2 godine

Evo da i ja kažem nešto koji nisam rusofil, a bogami ni ukrofil koji puši svaku vest zapadnih medija koja se plasira putem domaćih medija. Sudeći po vestima b92 (BBC-CNN copy-paste), ukrajinci su do sad ubili milion ruskih vojnika, uništili 10000 njihovih aviona, proterali ih sve do Kamčatke i zaboli Ukrajinsku zastavu na mesec, opet ono što vidim na telegramu (svaki dan novi video zapisi i slike, nijedan dosada nije bio ponovljen ili "stari") Rusi su maltene kompletno uništili Ukrajinsku armiju i bukvalno se sad mačuju sa gerilskim otporom. Kad izvagaš neku sredinu između ova dva toka vesti, dobijaš da ništa od ovoga što čitamo ovde nema veze sa stvarnošću i da su Rusi postigli svoj primatni cilj, dalje cepanje Ukrajine i uništavanje njihove nezavisnoti. Može to ovde da se ne dopada masi i ja nikome ne zameram ništa zbog toga i meni se ne dopada što nevini civili stradaju u ovom sukobu, ali neke priče ovde su stvarno u domenu naučne fantastike (kad je Ukrajinski otpor u pitanju).

nn

pre 2 godine

Ne podrzava ovde niko NATO. Ali normalan covek ne moze da kaze da je u redu sto Rusija radi Ukrajini, isto sto je i NATO radio nama. Samo jos mnogo gore..
Zamislite da je NATO usao kroz Vojovodinu trupama i dosao do Beograda

Boris

pre 2 godine

Sta mislis zasto su izgubili u Vijetnamu, Severnoj Koreji, Kambodži i jos negde u Africi zaboravio sam tacnno gde, gde su Amerikanci imali uzasne gubitke... I jedni i drugi rade drugima o glavu sa strane Rusima u Avganistanu, Ceceniji evo sada u Ukrajini...
(Ekoneko, 8. april 2022 12:53

Ti ne znas ni gdje je USA ratovala a znas da je izgubila i koje je gubitke imala haha. Najvece gubitke je imala u Vijetnamu ali je rat trajao 15+ godina. I ti gubici su bili otprilike 1 USA vojnik za 10-20 Vijetnamskih. Ruski gubici u ovom ratu za 44 dana su neuporedivi sa bilo kojim USA ratom i to nam govori koliko su oni zeljeli da se ovo brzo zavrsi, zato i jeste operacija munjevit napad i kapitulacija Ukrajine, konkretno Kijeva u nekoliko dana. Ipak nije tako, imaju od pocetka ogromne logisticke i druge probleme, plus od starta nisu u stanju da obavljaju kompleksne vazdusne operacije, o gubicima u ljudstvu i teskom naoruzanju da ne govorim, na kraju je i Peskov to priznao.

neutral felš

pre 2 godine

Da, tako je, SAD-Aljaska je od ruske teritorije udaljena 40-tak km, samo taj podatak govori koliko je ovo bezuman rat. Nuklearna sila se plaši približavanja NATO-a a NATO je tu decenijama, ludilo i katastrofa, hiljade ruskih vojnika je već otišlo u grob za potpuno sulude ciljeve.
Neko je napisao da ovo ludilo ima i jednu pozitivnu stranu a to je da ruska vojska nikada više neće biti smatrana super silom, potpuno se slažem.
(bistroocky, 08. april 2022 13:33)

Problem je u tome sto bi kroz Ukrajinu NATO snage imale pristup ruskom "mekom stomaku" i čist put do Moskve. Ipak je malo teže ući kroz hiljade kilometara Sibira. Naravno, ne podržavam rat, ali je povod potpuno jasan.
(Marko, 08. april 2022 14:14)

to su manje više imale i preko litvanije i letonije pa kremlju nije toliko smetalo... inače, zar stvarno mislite da je neko na zapadu imao plan za nekakav napad na moskvu? niko nikad nije želeo rat sa rusijom. ko je lud da napadne nuklearnu i vojnu silu?

Jupiter

pre 2 godine

"Problem je u tome sto bi kroz Ukrajinu NATO snage imale pristup ruskom "mekom stomaku" i čist put do Moskve. Ipak je malo teže ući kroz hiljade kilometara Sibira. Naravno, ne podržavam rat, ali je povod potpuno jasan."

Već su neke zemlje koje graniče s Rusijom u NATO-u. I? Jel Rusija napadnuta? Ko bi se usudio napasti zemlju koja ima nuklearno oružje?
Ko smije napasti Severnu Koreju?

theslaninica

pre 2 godine

Ukrajina je ovde najveći gubitnik. Bez obzira na sasvim pristojan otpor, oni ne mogu pobediti u ovom ratu, jer smatraju pobedom vraćanje Krima, Dombasa i Luganska pod svoju kontrolu, a to će Rusija braniti nuklearnim oružjem. Rusi su se izjasnili da će koristiti strateško nuklearno naoružanje za napad na svoju teritoriju, Krim je već deo RF, a verujem da će još ove godine to postati i DNR i LNR. Kao neko ko je potpuno nepristrasan, samo se pitam - kome ovakav dug rat odgovara? 90% ljudi sa raznih foruma su ubeđeni da odgovara NATO-u ili USA, a meni se čini da odgovara Putinu. Sada je situacija u EU još uvek mirna, ali neće još dugo biti mirna, krenula je inflacija, krenuće i nestašice, recesija, otpuštanja radnika će biti sve više, zima će opet doći. Rusija je bila pod sankcijama zapada i pre napada na Ukrajinu (istina ne ovog obima) ali postoji dobar deo država sa kojima će i dalje trgovati i raditi...ko će moći duže da izdrži?

darac

pre 2 godine

(Qwert, 8. april 2022 13:22) # Link komentara
Ovo nije proxy rat. Proxy rat je gdje dvije velike sile ratuju u trećoj državi tako što posredno podupiru zaraćene strane. Nikaragva 80-tih je klasičan primjer.

Marko

pre 2 godine

Da, tako je, SAD-Aljaska je od ruske teritorije udaljena 40-tak km, samo taj podatak govori koliko je ovo bezuman rat. Nuklearna sila se plaši približavanja NATO-a a NATO je tu decenijama, ludilo i katastrofa, hiljade ruskih vojnika je već otišlo u grob za potpuno sulude ciljeve.
Neko je napisao da ovo ludilo ima i jednu pozitivnu stranu a to je da ruska vojska nikada više neće biti smatrana super silom, potpuno se slažem.
(bistroocky, 08. april 2022 13:33)

Problem je u tome sto bi kroz Ukrajinu NATO snage imale pristup ruskom "mekom stomaku" i čist put do Moskve. Ipak je malo teže ući kroz hiljade kilometara Sibira. Naravno, ne podržavam rat, ali je povod potpuno jasan.

bistroocky

pre 2 godine

Meni je zanimljivo kako mnogi ovde nemaju pojma da Rusiju i US deli samo nekih četrdesetak kilometara.
(Nenad, 8. april 2022 12:41)

Da, tako je, SAD-Aljaska je od ruske teritorije udaljena 40-tak km, samo taj podatak govori koliko je ovo bezuman rat. Nuklearna sila se plaši približavanja NATO-a a NATO je tu decenijama, ludilo i katastrofa, hiljade ruskih vojnika je već otišlo u grob za potpuno sulude ciljeve.
Neko je napisao da ovo ludilo ima i jednu pozitivnu stranu a to je da ruska vojska nikada više neće biti smatrana super silom, potpuno se slažem.

don don

pre 2 godine

Ukrajinci se iznenađujuće hrabro brane, to je ključno, potom dolazak moćnog defanzivnog naoružanja tipa "javelin", dronovi, oklopna sredstva i artiljerija itd sve to znatno usporava rusku vojsku i nanosi joj strahovite gubitke. Ukrajina je već odbranjena, ja očekujem slabljenje ruskog pritiska i kontra ofanziovna djelovanja ukrajinske vojske na jesen. Svaki pedalj ukrajinske teritorije će biti oslobođen.
Ruski vojni stratezi su se preračunali, da budem jasan, i ja sam mislio da će sve trajati par dana, ukoliko ovo hitno ne prestane ruska armija će do kraja godine biti dobrim dijelom desetkovana.
Naravno moja puna podrška hrabrom ukrajinskom narodu koji je već sada pobijedio.

Danilo

pre 2 godine

Kada dođe sva ta vojna tehnika iz inostranstva u Ukrajnu - ko upravlja time ? Šta kao ukrajinski vojnik odmah seda i kreće da vozi i puca bez obuke? Ili u Ukrajinskim uniformama ima i stranaca, NATOvaca ?
(YOOLO, 08. april 2022 12:15)

A jel bilo u Bosni Grka i Rusa na strani Srba? Jeste. Prema tome, u svakom ratu, na svim stranama ima stranaca.

Vuk

pre 2 godine

Opravdani revolt zbog brutalne agresije nije "zapadna histerija" kako neki od komentatora tvrde. Normalno je da masakri izazivaju gnušanje.
(Pera, 8. april 2022 10:53)

Pa što se nisu gnušali u prethodnih 8 godina? A da, "nisu znali". Inače "histerija" je upućivanje na mržnju prema svemu ruskom u ovoj situaciji. A nisu se gnušali ni nad nažim žrtvama tokom svih 90ih godina. Kuhinja je ista.

Qwert

pre 2 godine

Natofili ponavljaju, kao po difoltu, svaki dan bukvalno iste reci, Rusija tigar od papira. Svaki dan isti kom.
A da ih pitas da li je ovo proksi rat, gde za neprijatelja Rusija nema samo Ukrajinu kao takvu, ne bi znali da ti kazu.
A da ih pitas kako se NATO proveo mnogo puta tamo gde su Rusi i Kinezi slali oruzje trecerazrednim zemljama i to bez sankcija i sl., ne bi znali da ti kazu.
Ili se prave da ne znaju.
Da ih pitas sta je silni NATO uradio u Avganistanu, Venecueli (ni zasao), Siriji, ma ne bi znali da ti kazu.
Ima ovde jos papirnih tigrica.

denverac

pre 2 godine

Samo oni šalju oružje i dronove i svašta nešto. Očigledan rat izmedju Nato alijanse i Rusije preko Ukraine. Strašno je što naši ljudi podržavaju Ameriku i Zapad. Kako će to da nam se obije o glavu niste ni svesni.
(Patija, 8. april 2022 07:44)

Naprotiv, kao i uvek, obiće nam se o glavu podrška Rusiji.

neutral felš

pre 2 godine

Ovo je vec otvoreni proxy rat NATO - Rusija. Nadam se da ce se Rusi sjetiti ovoga za 10, 15 godina kad Amerika napadne neku drzavicu pa im otvoreno dostavljati naoruzanje i davati izjave o nanosenju sto vecih gubitaka americkom ljudstvu i tehnici.
(gulag, 08. april 2022 12:05)

bilo je i to u vijetnamu, kambodži, koreji...

gulag

pre 2 godine

Ovo je vec otvoreni proxy rat NATO - Rusija. Nadam se da ce se Rusi sjetiti ovoga za 10, 15 godina kad Amerika napadne neku drzavicu pa im otvoreno dostavljati naoruzanje i davati izjave o nanosenju sto vecih gubitaka americkom ljudstvu i tehnici.

Ekoneko

pre 2 godine

Ovo je vec otvoreni proxy rat NATO - Rusija. Nadam se da ce se Rusi sjetiti ovoga za 10, 15 godina kad Amerika napadne neku drzavicu pa im otvoreno dostavljati naoruzanje i davati izjave o nanosenju sto vecih gubitaka americkom ljudstvu i tehnici.
(gulag, 08. april 2022 12:05)

Sta mislis zasto su izgubili u Vijetnamu, Severnoj Koreji, Kambodži i jos negde u Africi zaboravio sam tacnno gde, gde su Amerikanci imali uzasne gubitke... I jedni i drugi rade drugima o glavu sa strane Rusima u Avganistanu, Ceceniji evo sada u Ukrajini...

Sinke

pre 2 godine

Vjerujem da je Ruski narod protiv ovog bezumnog rata.....Vrijeme ce pokazati da je ovo bio totalno bespotreban rat....Mislim da ni sami Rusi ne znaju zasto ratuju.....Te price o nacistima jednostavno ne piju vodu...Toliko je neduznog naroda nestalo,zbog cega,zasto.....Tuzno.

YOOLO

pre 2 godine

Kada dođe sva ta vojna tehnika iz inostranstva u Ukrajnu - ko upravlja time ? Šta kao ukrajinski vojnik odmah seda i kreće da vozi i puca bez obuke? Ili u Ukrajinskim uniformama ima i stranaca, NATOvaca ?

Dr

pre 2 godine

Niko kao Putin nije konsolidovao evropske i sve zapadne alijanse, u svim oblastima, naoružanju naročito. I niko još od boljševika nije više unazadio Rusiju.
O moj bože, on radi za Zapad?!
Samo da ljudi više ne ginu, neka nadje neki drugi način da pomaže Zapadu.

Ivan ZG

pre 2 godine

Čuo sam da su zauzeli Mariupolj? A tamo se još nalazi 200.000 ljudi.
Pa gdje su? Ili ih Rusi nisu pronašli?
Kako Rusija prebacuje svoje snage prema jugu tako i Ukrajinci prebacuju.
Novo oružje stiže svaki dan samo su sada počeli stizati i tenkovi i borbena vozila istina ne u velikom broju, ali stizat će stalno.
Proizvodnja oružja se na zapadu zahuktala jer više ne treba narudžba nego se odmah šalje u Ukrajinu. Plaća se iz zajedničkog fonda koji je EU za europsko oružje osnovala, a SAD za njihovo oružje. Kada rat završi onda će se sjesti i najveći dio toga duga otpisati, a ostalo će Ukrajina dobiti na kredit.
Ovaj rat Rusija ne može dobiti. EU i SAD dozira oružje tako da rat potraje i Rusiju maksimalno iscrpi, vojno, ekonomski i ljudski. I da zauzme Dombas Rusija rat neće stati jer Ukrajinci neće stati sa ratom niti će im išta potpisati. Ostati će otvoreno ratište, a granate će padati i na Krim i na ruske gradove 20-30 km od granice.

nisliski mohikanac

pre 2 godine

rat u Ukrajini je sredtvo a ne cilj.
Tako da rezultat se ne meri po situaciji tamo nego nesto drugo je tu parametar.
Nisam siguran sta,mozda inflacija,mozda nesto trece ali rat nije.

Lala

pre 2 godine

Ma svaki ruski trnk ukrajinci imaju 10 javalina. Sad je stvar imati dovoljan broj ljudi koji mogu za 3 kilometra da naciljaju i pritisnu obarač. Stigli i harpuni u Odesu, prenosni PVO sistemi. Elitne ruske jedinice pretrpele teške gubitke u živoj sili. Imaju ukrajinci svoje šanse u nastavku!

vladica

pre 2 godine

Dešavanja u Ukrajini su proxy rat izmedju SAD i Rusije koji traje već dosta godina a za koji se moglo naslutiti da će eskalirati u vojnoj intervenciji koja treba da iscrpi Rusiju. Ukrajina je strahovito manipulisana u tom ratu sa obe strane. Izgleda da održavanje ratnog sukoba u ovom trenutku jedino ekonomski odgovara SAD, pa se vraški trude da podrže slabiju stranu na sve načine već vidjene u raspadu Jugoslavije. Ko god je mogao beži iz Ukrajine, tamo kao zatočenici ostaju militantne grupe i civili koji nemaju sredstava niti gde da pobegnu. Srbija koja je na svojoj koži osetila ono što se dešava i Ukrajini i Rusiji, trebala bi koliko god je moguće da zadrži neutralnost u tom proxy ratu, čuvajući korektne odnose sa SAD i Rusijom shodno svojim interesima. Mi smo kulturološki kombinacija istoka i zapada, možemo da razumemo i poštujemo vrednosti i jednih i drugihih, i to treba da iskoristimo kao svoju prednost.

Ruska idila

pre 2 godine

Ne verujem da će Ukrajinci imati želje za uzimanje teritorije. Njima posle ovih ruskih podviga ostaje veoma opustošena zemlja. Obnavljanje će biti dugoročno i mukotrpno.

Ali ni Rusija nije homogena. Kada dođu računi za ovu avanturu može i tamo doći pucanje po šavovima.

Naivni Gedža

pre 2 godine

U odnosu na Zapad, jesam rusofil, ali ne mogu da razumem ovu ubistvenu i rušilačku "specijalnu operaciju" u Ukrajini. Jadni ljudi. Pre nego što podržimo Ruse, setimo se 1999. u Srbiji.

Rallllle

pre 2 godine

Pratiti koji ofanzivni raketni sistemi su se najbolje pokazali, pa kad se smire strasti jednog dana, kupovati jer ipak to najvece sredstvo odvracanja.

Rat

pre 2 godine

Da li neki od komentatora stvarno misle da Rusija nema snagu da zauzme celu Ukrajinu? Pa oni ratuju sa 200.000 vojnika protiv mozda milion ukrajinskih. Mi ne znamo sta je ustvari cilj Putina, mozda nije osvajanje Kijeva. Rusija moze lagano da skupi milion vojnika i da svom snagom udari po Ukrajini i napravi je na pepeo ali ocigledno postoji neki drugi cilj.

Francuz

pre 2 godine

Jedna stvar je dobra u ovom uzasnom ratu, to je da se niko vise nikad nece bojati ruske vojske nakon ovog rata !
(Englez, 8. april 2022 08:14) #

Bas obratno.

gulag

pre 2 godine

Nitko ne spominje i koliko zapad ima komada oruzja koje moze slati Ukrajini bez slabljenja vlastite spremnosti. Tu se prica o desecima tisuca komada, a to je jako puno. Znaci da bi zapad morao brojati barem milijune komada stingera, javelina i ostalog na skladistu ili pocinje i njima lagano praznjenje

Bo_Sana_c

pre 2 godine

Iste one ruske snage koje vojno ništa nisu pokazale oko Kijeva sad su povučene i prebačene u Donbas i sad one trebaju da budu po opasnost po najbolje ukrajinske jedinice a nisu mogle izaći na kraj sa ukrajinskom teritorijalnom odbranom oko Kijeva. Sve mi to miriše na još jedan ruski vojni debakl u najavi...

Sicario

pre 2 godine

Rusi se povukli iz Kijevske oblasti i ostavile prostor da izvuku Ukrajince iz Kijeva na cistinu. Mogu itekako to da iskoriste ako budu hteli i umeli.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Amerikanci zvali, Rusi neće da im se jave na telefon?




Mobilni pretplatnik trenutno nije dostupan. Pokušajte kasnije. Hvala.

Mujo11

pre 2 godine

Nikada nisam vjerovao da jendog dana ima da bukne rat medju Rus i Ukr, i sada mene je cudno i nemam nikakvu ojasnjenje zasto tamo u Ukr se ratuje kada nit je bilo i nit ima razloga za to, bezobzira sta misle oni u Moskvu i u Kievu. Dve susjedne drzave, skoro sa istim narodom, sa tolike velike povrsine, bogate po resursima i vodama, razne mogucnostima za razvoj i mir da ulazu u sukob velike razmera, to je ni manje ni vise nego glupost.

xxxx

pre 2 godine

Ja ovde vidim kraj Rusije u Ukrajini. Posle 44 dana, razbucaše Ukrajinci Ruse.
(Mile, 8. april 2022 08:29)
Ukrajina izgubila 90% vojnog kapacitetao osim pesadije

Ekoneko

pre 2 godine

Nije mi jasno kako uspevaju da doteraju to silno oruzje u Ukrajini ? Zar nemaju obaveštajce, satelite i tako to da bi snimili i sve saznali ? I zasto se zeleznicka cvorista, pruge ne unistavaju ili putevi... Nekako mnogo neorganizovano i traljavo rade Rusi za takozvanu vojnu silu. Sve to ce ih kostati ugleda, politickog i vojnog uticaja a najvažnije gubitaka vojnika na terenu...

Darko

pre 2 godine

Ljudi su neverovatni u komentarima ko je izgubio a ko pobedio. Raduju se nekakvom "porazu" Ruske vojske a njima cilj sigurno nije bio da osvoje Ukrajinu i zauzmu njenu teritoriju vec da im uniste sto je vise moguce naoruzanja, vojne infrastrukture i vojske.
Da je moglo brze, moglo je, ali bi stradalo neuporedivo vise civila a verujem da Rusiji to nije bila namera.
Ukrajinci su "pobedili" kao sto smo i mi '99. govorili da smo pobedili nato a porazbijali nam celu zemlju.

Da ponovim

pre 2 godine

Opet podsećam da se rat vodi na teritoriji Ukrajine. Uvek najviše gubi onaj na čijoj teritoriji se vodi rat. Neko sa strane te huška da se biješ sa komšijom, lomite tvoje stvari, uređaje, nameštaj, posuđe, lustere. Sve stvari na bojnom polju su tvoje, borba se vodi u tvojoj kući. I ti i komšija ste krvavi, izranavljeni, ali njegov stan je netaknut, a tvoj u ruševinama.

mare

pre 2 godine

Pisao sam na početku da za Ruse je kraj ako ovo sklizne u gerilu i skrenulo je, i pisao sam da Zapad može da šalje oružje čisto da Ukrajinci drže glavu iznad vode.
Rusima se ova avantura odužila što im nije bio plan, povukli se iz okoline Kijeva sad mole boga da i Donbas sačuvaju.

kralj

pre 2 godine

Rusi su verovatno pravili greske,sigurno imaju neplanirane gubitke,imam utisak da su po dogovoru otisli sa nekih pozicija pa propaganda cini svoje I ispada da su na rubu poraza.Mene je licno strah da ova zapadna histerija ne pokrene mnogo veci rat,ali se I nadam da ce narodi EU da izvrse pritisak na svoje vlade samo zbog poskupljenja I inflacije.Ovaj rat ce da donese haos u Evropi,ako je tamo haos,kod nas ce da bude katastrofa,bolje ce da prodju samo Ameri I Englezi ali I kod njih nece bas da cveta cvece.

toni23

pre 2 godine

ako su nekad rusi bili vojna sila broj 2 u svetu, od sada su vojna sila broj 2 ali samo u ukrajini, izgleda da su ziveli od slave i pobede nad hitlerom u 2 svetskom ratu, nikad vise nece biti isto, ovo je kraj za putina i rusiju kojoj ce trebati 100 godina da se vrati u stanju u kojoj su bili pre ovog rata

Mozda jednom i objave komentar

pre 2 godine

Ovo ce se zavrsiti (nece pre osvajanja celog Donbasa i rute ka Azovskom moru, sto moze da potraje, uz dostavu oruzja Ukrajini, prema zapadnim strucnjacima , tako sto ce Ukrajina promeniti ustav, ne NATO uz garancije nekoliko zemalja, Krim i Donbas, Lugansk ce formalno biti nepriznati, fakticki skroz pod ruskom kontrolom, a sankcije ce ostati Rusiji ili makar njen odredjeni deo. Rusija ce pokusati da se preorjentise na druga trzista, a Ukrajina ce pokusati da se koliko toliko obnovi, konsoliduje. Izbeglice se vracati nece.
Sve sluti na to.

Goran

pre 2 godine

Danima se govori o porazu ruske vojske, katastrofalnoj taktici,lošoj motivaciji,herojskom otporu Ukrajine itd..itd.
Da ne ide rusima baš sve kao po loju ,to je činjenica koja ne može da sakrije, loš im je bio plan i proračun u prvih dvadesetak dana ratovanja i mnoge su stvari prosto prevideli.
Ali sa druge strane, opet daleko od toga da je ruska vojska na rub od poraza, naprotiv,konsolidovali su se i promenili strategijski cilj.
Niko recimo objektivan, ni da napiše reč o tome ,kakav se pakao trenutno sprema ukrajinskoj vojsci u Donbasu jer su zatvoreni sa svih strana tj.napravljen je veliki kotao.
Rusi su u poslednjih nekoliko dana dostavili nove tenkove,artiljerska oružja,spremaju se za žestoke udare avijacijom,isto tako su u međuvremenu popunili ljudstvo sa dodatnim snagama iz Rusije.
Uopšte stanje na istoku (ukoliko se nešto radikalno ne izmeni) nimalo ne ide na ruku kijevskom režimu i njihovim glavnim snagama (60 000-70 000 ) vojnika,koji su zaglavljeni,zablokirani,bez logističke pomoći osuđeni na borbu u kojoj su zaista u veoma nezavidnoj poziciji,sa gotovo nikakvim šansama da se izvuku vojno bez poraza.
Kada Rusi slome i taj najveći otpor i oslobode Donbas u potpunosti,za realno je očekivati da će Kijev nakon toga morati da ide na kompromis.

Oxoxoposum

pre 2 godine

Nakon 40 dana Ukraina nema avijaciju, Pvo, mornaricu, oklopne jedinice. To se zove demilitarizacija. Jos da stave potpis na status quo i rat na bojnom polju ce biti gotov. Proglasice pobedu, ali ce se rat nastaviti na ekonomskom planu.

Bane

pre 2 godine

Ajde za ovo rucno protiv oklopno i protivvazdusno pesadijsko naoruzanje i da razumem kako se dopremi do Ukrajinske vojske. Nekako se zamaskira kroz humanitarne koridore.

Ali ova prica mi nije jasna, gde sleti taj C-17 sto dovozi ta oklopna vozila? Ajde neka doleti do Poljske, opet iz Poljske mora nekim vozom ili ne znam kako u Ukrajnu. Nije mi jasno zasto se sve to ne unisti.

Pruge, putevi, mostovi. Kako je nama NATO porusio sve mostove cak i po NS.

Patija

pre 2 godine

Samo oni šalju oružje i dronove i svašta nešto. Očigledan rat izmedju Nato alijanse i Rusije preko Ukraine. Strašno je što naši ljudi podržavaju Ameriku i Zapad. Kako će to da nam se obije o glavu niste ni svesni.

Marinko

pre 2 godine

Мислим да Руси не би смели да допусте тај луксуз да Украјини буде дотурано оружје.
Уколико хитно нешто не промене, рат ће потрајати уз велике губитке руске стране.
Не разумем због чега се у самом старту, помоћу сателита, не лоцирају конвоји који допремају оружје и при самом уласку у Украјину униште крстарећим ракетама.

Panac

pre 2 godine

Ova okupacija Ukrajine će jako skupo koštati Rusiju ! Mislim da je Putin pregovorima mogao dogovoriti povrat Krima ( Hruščov 1954 ustupio Ukrajini )... a posebni status za Donbas i Luhansk.... ali preračunao se ! Mislio je slomiti vlast u Kijevu i postaviti marionetsku vlast ! Povlaćenjem iz oblasti Kijeva su priznali vojni poraz !

Patija

pre 2 godine

Samo oni šalju oružje i dronove i svašta nešto. Očigledan rat izmedju Nato alijanse i Rusije preko Ukraine. Strašno je što naši ljudi podržavaju Ameriku i Zapad. Kako će to da nam se obije o glavu niste ni svesni.

Goran

pre 2 godine

Danima se govori o porazu ruske vojske, katastrofalnoj taktici,lošoj motivaciji,herojskom otporu Ukrajine itd..itd.
Da ne ide rusima baš sve kao po loju ,to je činjenica koja ne može da sakrije, loš im je bio plan i proračun u prvih dvadesetak dana ratovanja i mnoge su stvari prosto prevideli.
Ali sa druge strane, opet daleko od toga da je ruska vojska na rub od poraza, naprotiv,konsolidovali su se i promenili strategijski cilj.
Niko recimo objektivan, ni da napiše reč o tome ,kakav se pakao trenutno sprema ukrajinskoj vojsci u Donbasu jer su zatvoreni sa svih strana tj.napravljen je veliki kotao.
Rusi su u poslednjih nekoliko dana dostavili nove tenkove,artiljerska oružja,spremaju se za žestoke udare avijacijom,isto tako su u međuvremenu popunili ljudstvo sa dodatnim snagama iz Rusije.
Uopšte stanje na istoku (ukoliko se nešto radikalno ne izmeni) nimalo ne ide na ruku kijevskom režimu i njihovim glavnim snagama (60 000-70 000 ) vojnika,koji su zaglavljeni,zablokirani,bez logističke pomoći osuđeni na borbu u kojoj su zaista u veoma nezavidnoj poziciji,sa gotovo nikakvim šansama da se izvuku vojno bez poraza.
Kada Rusi slome i taj najveći otpor i oslobode Donbas u potpunosti,za realno je očekivati da će Kijev nakon toga morati da ide na kompromis.

Ministarstvo za bajke

pre 2 godine

Evo da i ja kažem nešto koji nisam rusofil, a bogami ni ukrofil koji puši svaku vest zapadnih medija koja se plasira putem domaćih medija. Sudeći po vestima b92 (BBC-CNN copy-paste), ukrajinci su do sad ubili milion ruskih vojnika, uništili 10000 njihovih aviona, proterali ih sve do Kamčatke i zaboli Ukrajinsku zastavu na mesec, opet ono što vidim na telegramu (svaki dan novi video zapisi i slike, nijedan dosada nije bio ponovljen ili "stari") Rusi su maltene kompletno uništili Ukrajinsku armiju i bukvalno se sad mačuju sa gerilskim otporom. Kad izvagaš neku sredinu između ova dva toka vesti, dobijaš da ništa od ovoga što čitamo ovde nema veze sa stvarnošću i da su Rusi postigli svoj primatni cilj, dalje cepanje Ukrajine i uništavanje njihove nezavisnoti. Može to ovde da se ne dopada masi i ja nikome ne zameram ništa zbog toga i meni se ne dopada što nevini civili stradaju u ovom sukobu, ali neke priče ovde su stvarno u domenu naučne fantastike (kad je Ukrajinski otpor u pitanju).

Marinko

pre 2 godine

Мислим да Руси не би смели да допусте тај луксуз да Украјини буде дотурано оружје.
Уколико хитно нешто не промене, рат ће потрајати уз велике губитке руске стране.
Не разумем због чега се у самом старту, помоћу сателита, не лоцирају конвоји који допремају оружје и при самом уласку у Украјину униште крстарећим ракетама.

Darko

pre 2 godine

Ljudi su neverovatni u komentarima ko je izgubio a ko pobedio. Raduju se nekakvom "porazu" Ruske vojske a njima cilj sigurno nije bio da osvoje Ukrajinu i zauzmu njenu teritoriju vec da im uniste sto je vise moguce naoruzanja, vojne infrastrukture i vojske.
Da je moglo brze, moglo je, ali bi stradalo neuporedivo vise civila a verujem da Rusiji to nije bila namera.
Ukrajinci su "pobedili" kao sto smo i mi '99. govorili da smo pobedili nato a porazbijali nam celu zemlju.

Da ponovim

pre 2 godine

Opet podsećam da se rat vodi na teritoriji Ukrajine. Uvek najviše gubi onaj na čijoj teritoriji se vodi rat. Neko sa strane te huška da se biješ sa komšijom, lomite tvoje stvari, uređaje, nameštaj, posuđe, lustere. Sve stvari na bojnom polju su tvoje, borba se vodi u tvojoj kući. I ti i komšija ste krvavi, izranavljeni, ali njegov stan je netaknut, a tvoj u ruševinama.

Francuz

pre 2 godine

Jedna stvar je dobra u ovom uzasnom ratu, to je da se niko vise nikad nece bojati ruske vojske nakon ovog rata !
(Englez, 8. april 2022 08:14) #

Bas obratno.

xxxx

pre 2 godine

Ja ovde vidim kraj Rusije u Ukrajini. Posle 44 dana, razbucaše Ukrajinci Ruse.
(Mile, 8. april 2022 08:29)
Ukrajina izgubila 90% vojnog kapacitetao osim pesadije

Panac

pre 2 godine

Ova okupacija Ukrajine će jako skupo koštati Rusiju ! Mislim da je Putin pregovorima mogao dogovoriti povrat Krima ( Hruščov 1954 ustupio Ukrajini )... a posebni status za Donbas i Luhansk.... ali preračunao se ! Mislio je slomiti vlast u Kijevu i postaviti marionetsku vlast ! Povlaćenjem iz oblasti Kijeva su priznali vojni poraz !

don don

pre 2 godine

Ukrajinci se iznenađujuće hrabro brane, to je ključno, potom dolazak moćnog defanzivnog naoružanja tipa "javelin", dronovi, oklopna sredstva i artiljerija itd sve to znatno usporava rusku vojsku i nanosi joj strahovite gubitke. Ukrajina je već odbranjena, ja očekujem slabljenje ruskog pritiska i kontra ofanziovna djelovanja ukrajinske vojske na jesen. Svaki pedalj ukrajinske teritorije će biti oslobođen.
Ruski vojni stratezi su se preračunali, da budem jasan, i ja sam mislio da će sve trajati par dana, ukoliko ovo hitno ne prestane ruska armija će do kraja godine biti dobrim dijelom desetkovana.
Naravno moja puna podrška hrabrom ukrajinskom narodu koji je već sada pobijedio.

toni23

pre 2 godine

ako su nekad rusi bili vojna sila broj 2 u svetu, od sada su vojna sila broj 2 ali samo u ukrajini, izgleda da su ziveli od slave i pobede nad hitlerom u 2 svetskom ratu, nikad vise nece biti isto, ovo je kraj za putina i rusiju kojoj ce trebati 100 godina da se vrati u stanju u kojoj su bili pre ovog rata

maštar

pre 2 godine

Vidim da komentarišu potpuni amateri, tj. oni sto dana vojnog staza nemaju a boga mi ni inteligencije. Slepo verovanje zapadnim pro-rezimskim medijima je apsolutna glupost. Sve je jasno kada se vidi koliko ima glupih i bespotrebnih izliva mržnje prema svemu što je rusko. Sport, umjetnost i tako dalje. Svaki rat je užas i ja sam protiv ovoga, takodje. Medjutim, ko ima imalo inteligencije moze da shvati o cemu se ovdje radi. O guranju ukrajinaca da što više stradaju za strane interese..

Vuk

pre 2 godine

Opravdani revolt zbog brutalne agresije nije "zapadna histerija" kako neki od komentatora tvrde. Normalno je da masakri izazivaju gnušanje.
(Pera, 8. april 2022 10:53)

Pa što se nisu gnušali u prethodnih 8 godina? A da, "nisu znali". Inače "histerija" je upućivanje na mržnju prema svemu ruskom u ovoj situaciji. A nisu se gnušali ni nad nažim žrtvama tokom svih 90ih godina. Kuhinja je ista.

Marika

pre 2 godine

Zao mi je sto je obican narod uvucen u sve ovo , ali budimo realni medijski linc zapada je mocno oruzje , Putin je sam tvrdio da je bezuspesno pokusaovao diplomatsku debatu ali nailazio je na gluve usi .
Globalno vidimo u svjetu da demokratija ne postoji , od Kanade, Australije i Evrope . Poslednjih nekoliko godina samo slep ne vidi da iz jednog centra moci se kroji sve, od kovid politike, lecenja istim principom , digitalizacije itd . Ako je istina a vjerovatno da jeste da su postojale bio labaratorije u Ukrajini a i diljem svjeta one sigurno ne rade u korist covjeka , pa zar isti ti koji ih financiraju ne vode vec odavno rat protiv covjeka . Na zalost mnogi gledaju samo u jedan mali delic od puzzle slike a tesko im je povezati sirinu .
Da li zelimo novi svjetski poredak , dali zelimo da imamo digitalni id gde ce biti sve na njemu i koji ce dati mogucnost da budes izbrisan iz sistema samo ako nisi pristao na "obaveznu vakcinaciju" ili ako drugacije razmisljas , dali zelimo da budemo ljudi bez slobodne volje?

Bo_Sana_c

pre 2 godine

Iste one ruske snage koje vojno ništa nisu pokazale oko Kijeva sad su povučene i prebačene u Donbas i sad one trebaju da budu po opasnost po najbolje ukrajinske jedinice a nisu mogle izaći na kraj sa ukrajinskom teritorijalnom odbranom oko Kijeva. Sve mi to miriše na još jedan ruski vojni debakl u najavi...

neutral felš

pre 2 godine

Da, tako je, SAD-Aljaska je od ruske teritorije udaljena 40-tak km, samo taj podatak govori koliko je ovo bezuman rat. Nuklearna sila se plaši približavanja NATO-a a NATO je tu decenijama, ludilo i katastrofa, hiljade ruskih vojnika je već otišlo u grob za potpuno sulude ciljeve.
Neko je napisao da ovo ludilo ima i jednu pozitivnu stranu a to je da ruska vojska nikada više neće biti smatrana super silom, potpuno se slažem.
(bistroocky, 08. april 2022 13:33)

Problem je u tome sto bi kroz Ukrajinu NATO snage imale pristup ruskom "mekom stomaku" i čist put do Moskve. Ipak je malo teže ući kroz hiljade kilometara Sibira. Naravno, ne podržavam rat, ali je povod potpuno jasan.
(Marko, 08. april 2022 14:14)

to su manje više imale i preko litvanije i letonije pa kremlju nije toliko smetalo... inače, zar stvarno mislite da je neko na zapadu imao plan za nekakav napad na moskvu? niko nikad nije želeo rat sa rusijom. ko je lud da napadne nuklearnu i vojnu silu?

Rat

pre 2 godine

Da li neki od komentatora stvarno misle da Rusija nema snagu da zauzme celu Ukrajinu? Pa oni ratuju sa 200.000 vojnika protiv mozda milion ukrajinskih. Mi ne znamo sta je ustvari cilj Putina, mozda nije osvajanje Kijeva. Rusija moze lagano da skupi milion vojnika i da svom snagom udari po Ukrajini i napravi je na pepeo ali ocigledno postoji neki drugi cilj.

nn

pre 2 godine

Ne podrzava ovde niko NATO. Ali normalan covek ne moze da kaze da je u redu sto Rusija radi Ukrajini, isto sto je i NATO radio nama. Samo jos mnogo gore..
Zamislite da je NATO usao kroz Vojovodinu trupama i dosao do Beograda

Qwert

pre 2 godine

Natofili ponavljaju, kao po difoltu, svaki dan bukvalno iste reci, Rusija tigar od papira. Svaki dan isti kom.
A da ih pitas da li je ovo proksi rat, gde za neprijatelja Rusija nema samo Ukrajinu kao takvu, ne bi znali da ti kazu.
A da ih pitas kako se NATO proveo mnogo puta tamo gde su Rusi i Kinezi slali oruzje trecerazrednim zemljama i to bez sankcija i sl., ne bi znali da ti kazu.
Ili se prave da ne znaju.
Da ih pitas sta je silni NATO uradio u Avganistanu, Venecueli (ni zasao), Siriji, ma ne bi znali da ti kazu.
Ima ovde jos papirnih tigrica.

Sinke

pre 2 godine

Vjerujem da je Ruski narod protiv ovog bezumnog rata.....Vrijeme ce pokazati da je ovo bio totalno bespotreban rat....Mislim da ni sami Rusi ne znaju zasto ratuju.....Te price o nacistima jednostavno ne piju vodu...Toliko je neduznog naroda nestalo,zbog cega,zasto.....Tuzno.

Marko

pre 2 godine

Da, tako je, SAD-Aljaska je od ruske teritorije udaljena 40-tak km, samo taj podatak govori koliko je ovo bezuman rat. Nuklearna sila se plaši približavanja NATO-a a NATO je tu decenijama, ludilo i katastrofa, hiljade ruskih vojnika je već otišlo u grob za potpuno sulude ciljeve.
Neko je napisao da ovo ludilo ima i jednu pozitivnu stranu a to je da ruska vojska nikada više neće biti smatrana super silom, potpuno se slažem.
(bistroocky, 08. april 2022 13:33)

Problem je u tome sto bi kroz Ukrajinu NATO snage imale pristup ruskom "mekom stomaku" i čist put do Moskve. Ipak je malo teže ući kroz hiljade kilometara Sibira. Naravno, ne podržavam rat, ali je povod potpuno jasan.

Smuleco

pre 2 godine

"Mađarska će prekršiti sankcije Evropske unije ako ostvari najavu da će Moskvi za energente plaćati u rubljama, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen."

Ova je opasan jastreb Amerike!!!

keki

pre 2 godine

Ovo raketiranje danas sa onim natpisom "za dijecu" na raketi je toliko glup i naivan fol Ukrajinaca da ne mogu da povjerujem.
Daleko od toga da su Rusi cvjecke ali da se profesionalni vojnik bavi time da pise takve natpise po raketi prije upotrebe.... prave reality od svega, samo da bi sto vise satanizovali Ruse.
(Goran, 8. april 2022 20:37)

Glup za nas ovde koji smo prosli kroz sve namestaljke, montiranje i ocrnjivanja,ali na zapadu jedva cekaju da se samoubede u to ako je potrebno.

Danilo

pre 2 godine

Kada dođe sva ta vojna tehnika iz inostranstva u Ukrajnu - ko upravlja time ? Šta kao ukrajinski vojnik odmah seda i kreće da vozi i puca bez obuke? Ili u Ukrajinskim uniformama ima i stranaca, NATOvaca ?
(YOOLO, 08. april 2022 12:15)

A jel bilo u Bosni Grka i Rusa na strani Srba? Jeste. Prema tome, u svakom ratu, na svim stranama ima stranaca.

gulag

pre 2 godine

Slike mrtvih na kolodvoru dokazuju moć ruskih raketa i dokaz humanosti i čojstva denacifikatira....Ona mrtva dječica možda nisu nacisti,ali bi postali,tako da....
(Šime, 8. april 2022 17:07)

To su Ukrajinci izveli kako bi izazvali reakciju svijeta. Bolna tocka Rusa je sto su odlucili paziti na civile pa Ukrajinci to koriste. Radi postede civila puno ruskih vojnika pogiba.

Lala

pre 2 godine

Ma svaki ruski trnk ukrajinci imaju 10 javalina. Sad je stvar imati dovoljan broj ljudi koji mogu za 3 kilometra da naciljaju i pritisnu obarač. Stigli i harpuni u Odesu, prenosni PVO sistemi. Elitne ruske jedinice pretrpele teške gubitke u živoj sili. Imaju ukrajinci svoje šanse u nastavku!

theslaninica

pre 2 godine

Ukrajina je ovde najveći gubitnik. Bez obzira na sasvim pristojan otpor, oni ne mogu pobediti u ovom ratu, jer smatraju pobedom vraćanje Krima, Dombasa i Luganska pod svoju kontrolu, a to će Rusija braniti nuklearnim oružjem. Rusi su se izjasnili da će koristiti strateško nuklearno naoružanje za napad na svoju teritoriju, Krim je već deo RF, a verujem da će još ove godine to postati i DNR i LNR. Kao neko ko je potpuno nepristrasan, samo se pitam - kome ovakav dug rat odgovara? 90% ljudi sa raznih foruma su ubeđeni da odgovara NATO-u ili USA, a meni se čini da odgovara Putinu. Sada je situacija u EU još uvek mirna, ali neće još dugo biti mirna, krenula je inflacija, krenuće i nestašice, recesija, otpuštanja radnika će biti sve više, zima će opet doći. Rusija je bila pod sankcijama zapada i pre napada na Ukrajinu (istina ne ovog obima) ali postoji dobar deo država sa kojima će i dalje trgovati i raditi...ko će moći duže da izdrži?

Šime

pre 2 godine

Slike mrtvih na kolodvoru dokazuju moć ruskih raketa i dokaz humanosti i čojstva denacifikatira....Ona mrtva dječica možda nisu nacisti,ali bi postali,tako da....

denverac

pre 2 godine

Samo oni šalju oružje i dronove i svašta nešto. Očigledan rat izmedju Nato alijanse i Rusije preko Ukraine. Strašno je što naši ljudi podržavaju Ameriku i Zapad. Kako će to da nam se obije o glavu niste ni svesni.
(Patija, 8. april 2022 07:44)

Naprotiv, kao i uvek, obiće nam se o glavu podrška Rusiji.

Boris

pre 2 godine

Sta mislis zasto su izgubili u Vijetnamu, Severnoj Koreji, Kambodži i jos negde u Africi zaboravio sam tacnno gde, gde su Amerikanci imali uzasne gubitke... I jedni i drugi rade drugima o glavu sa strane Rusima u Avganistanu, Ceceniji evo sada u Ukrajini...
(Ekoneko, 8. april 2022 12:53

Ti ne znas ni gdje je USA ratovala a znas da je izgubila i koje je gubitke imala haha. Najvece gubitke je imala u Vijetnamu ali je rat trajao 15+ godina. I ti gubici su bili otprilike 1 USA vojnik za 10-20 Vijetnamskih. Ruski gubici u ovom ratu za 44 dana su neuporedivi sa bilo kojim USA ratom i to nam govori koliko su oni zeljeli da se ovo brzo zavrsi, zato i jeste operacija munjevit napad i kapitulacija Ukrajine, konkretno Kijeva u nekoliko dana. Ipak nije tako, imaju od pocetka ogromne logisticke i druge probleme, plus od starta nisu u stanju da obavljaju kompleksne vazdusne operacije, o gubicima u ljudstvu i teskom naoruzanju da ne govorim, na kraju je i Peskov to priznao.

GoranH

pre 2 godine

Ja ovde vidim kraj Rusije u Ukrajini. Posle 44 dana, razbucaše Ukrajinci Ruse.
(Mile, 8. april 2022 08:29)

Pa što onda plaču svaki dan za pomoć, što ne krenu na Moskvu, pomoći će ih NATO u svakom pogledu i eto začas rešena stvar.

Bane

pre 2 godine

Ajde za ovo rucno protiv oklopno i protivvazdusno pesadijsko naoruzanje i da razumem kako se dopremi do Ukrajinske vojske. Nekako se zamaskira kroz humanitarne koridore.

Ali ova prica mi nije jasna, gde sleti taj C-17 sto dovozi ta oklopna vozila? Ajde neka doleti do Poljske, opet iz Poljske mora nekim vozom ili ne znam kako u Ukrajnu. Nije mi jasno zasto se sve to ne unisti.

Pruge, putevi, mostovi. Kako je nama NATO porusio sve mostove cak i po NS.

mare

pre 2 godine

Pisao sam na početku da za Ruse je kraj ako ovo sklizne u gerilu i skrenulo je, i pisao sam da Zapad može da šalje oružje čisto da Ukrajinci drže glavu iznad vode.
Rusima se ova avantura odužila što im nije bio plan, povukli se iz okoline Kijeva sad mole boga da i Donbas sačuvaju.

Naivni Gedža

pre 2 godine

U odnosu na Zapad, jesam rusofil, ali ne mogu da razumem ovu ubistvenu i rušilačku "specijalnu operaciju" u Ukrajini. Jadni ljudi. Pre nego što podržimo Ruse, setimo se 1999. u Srbiji.

Goran

pre 2 godine

Ovo raketiranje danas sa onim natpisom "za dijecu" na raketi je toliko glup i naivan fol Ukrajinaca da ne mogu da povjerujem.
Daleko od toga da su Rusi cvjecke ali da se profesionalni vojnik bavi time da pise takve natpise po raketi prije upotrebe.... prave reality od svega, samo da bi sto vise satanizovali Ruse.

Vultures

pre 2 godine

Problem je u tome sto bi kroz Ukrajinu NATO snage imale pristup ruskom "mekom stomaku" i čist put do Moskve. Ipak je malo teže ući kroz hiljade kilometara Sibira. Naravno, ne podržavam rat, ali je povod potpuno jasan.
(Marko, 08. april 2022 14:14)

to su manje više imale i preko litvanije i letonije pa kremlju nije toliko smetalo... inače, zar stvarno mislite da je neko na zapadu imao plan za nekakav napad na moskvu? niko nikad nije želeo rat sa rusijom. ko je lud da napadne nuklearnu i vojnu silu?
(neutral felš, 8. april 2022 15:47)

Granica sa Ukrajinom je pet puta veca od one sa baltickim zemljama koje su vec NATO. Potpuno je druga prica ako se moras braniti iz jednog pravaca od slucaja kad prijetnja dolazi iz dva pravca. Plus sto bi Bjelorusija u slucaju da Ukrajina postane clan NATO bila opkoljena sa tri strane, plus ako bi Rusi dozvolili Ukrajini da udje u NATO sljedeca na redu je Gruzija i to je onda jos veca granica, a Moskva u potkovici. Ko imalo zna sta je stratesko ratovanje ovo je dovoljno da shvati kao veoma ozbiljnu pretnju. Ako ne mislis nekoga napadati sto se onda priblizavas njegovim granicama. A ovo sa Aljaskom i Kamcatkom je vec objasnjeno, Moskva je na drugoj hemisferi. Ako je sve tako bezazleno kao sto NATOfili pokusavaju da objasne zbog cega su onda Americi prijetili Sovjeti na Kubi.

OPRM OK

pre 2 godine

Kako li vecina Rusa gleda na sve ovo
(vukica, 08. april 2022 12:03)

Upravo procitah,da je podrska Putinu od strane Rusa skocila sa 64 % na 82 %!
Ko je mislio drugacije,taj je jako politicki nepismen! Cak je i od vecine nas,omrazenom Milosevicu,tokom bombardovanja,skocila podrska. To je normalna pojava u kriznim vremenima,a zove se nacionalna homogenizacija,ili u prevodu-zbijanje redova! Tako da se zapad malo zahebao,ako je igrao na tu kartu!

Srđan BL

pre 2 godine

Los Angeles
Mislis da Ukrajina moze ratovati 20 godina, a i sta bi od nje ostalo u tom slucaju? Pa fora sa ovim ratom je da se pojaca mrznja na obe strane (zapada prema Rusiji i ruskog naroda prema zapadu). Zbog toga ce se Rusija okrenuti istoku nakon svega i postati vise azijska nego evropska zemlja (ako je ikad evropska i bila zbog mrznje koju je Evropa pokazivala prema njoj). Jedno je sigurno, da Ukrajina vise nikad nece biti ista (bolja ne sigurno), a to ce sa malo kasnjenja shvatiti i oni koji ostanu u njoj...

Le Scorpion Serbe

pre 2 godine

Nije li nelogično da se ruska vojska okomljuje na Mariupolj, Buču i Kramatorsk ako je istina da je, kao što sam negde pročitao, stanovništvo u tim gradovima uglavnom ruske etničke pripadnosti? Rusi onda doslovno ubijaju sopstveni narod (AKO su napadači Rusi).

Mujo11

pre 2 godine

Nikada nisam vjerovao da jendog dana ima da bukne rat medju Rus i Ukr, i sada mene je cudno i nemam nikakvu ojasnjenje zasto tamo u Ukr se ratuje kada nit je bilo i nit ima razloga za to, bezobzira sta misle oni u Moskvu i u Kievu. Dve susjedne drzave, skoro sa istim narodom, sa tolike velike povrsine, bogate po resursima i vodama, razne mogucnostima za razvoj i mir da ulazu u sukob velike razmera, to je ni manje ni vise nego glupost.

CZ99

pre 2 godine

Putina zanimaju ukrajinske rude i za to je spreman da ubija nevine ljude.
(Bilek, 08. april 2022 16:04)

Da, jer je Rusija presušila sa rudama. Ima smisla, ali u nekoj paralelnoj dimenziji. U ovoj, tvoj komentar nema veze sa mozgom.

Bo_Sana_c

pre 2 godine

Sjeverna Koreja ima nekoliko komada nuklearnog oružja pa se ama baš niko ne usuđuje da ih napadne a baš će neko napasti Rusiju sa 6500 nuklearnih glava i to iz Ukrajine ravnice ko tepih sa Javelinima na ramenima.. Realno ko da Voždovac osvoji šampions ligu..

Los Angeles

pre 2 godine

Najsmešniji su ovi komentari koji misle da se rat završava kad Rusija uzme Donbas i koridor ka Krimu. Jel stvarno mislite da će svet dozvoliti nakon svega da se agresor Putin nagradi za ovo bezumlje dobijanjem tih teritorija? Gluposti. Ratovaće se i 20 godina ako treba, zapad ima novac i oružje, ukrajinci imaju srce i moral. Prema tome, ratovaće se u nedogled, dok se ne isteraju i iz tih delova. Sa ulaskom Finske u Nato, svakom rusu apsolutno postaje jasno da je Putin doveo celu zemlju u daleko goru poziciju i opasnost, i njemu su dani odbrojani. Milom ili silom nekim masovnim protestima. Isti važi i za Lukšenka / sankcije njega daleko više udaraju jer Belorusija ne prodaje gas i naftu.

Veliki brat

pre 2 godine

Ukrajinci se iznenađujuće hrabro brane, to je ključno
(don, 8. april 2022 13:49)

Ja pak mislim da se ocajni brane jer im je sve razruseno, vojska prakticki ne postoji, samo u tragovima i u paravojnim formacijama. Linije fronte nema...
(gulag, 8. april 2022 20:53)

Koje linije fronta sa današnjom vojnom tehnikom? Jesi li ti video one ruske višecevne lansere na kamionima kako ispaljuju rakete? Sravne sve sa zemljom tamo gde padnu, a nekoliko onih lansera pokrije ogromnu teritoriju raketama. Jedino možeš da preživiš u betonskim zgradama, i to negde u suterenu, na suprotnoj strani od one koja je okrenuta mestu sa koga rusi dejstvuju.

A kad bi iz takvih lansera, da ih ima, Ukrajina poslala par stotina raketa na Krim, ovi iz Moskve bi na sva usta pričali o zločinima protiv civila, a ovo što oni rade ukrajincima je verovatno "milosrdni anđeo"!

Dr

pre 2 godine

Niko kao Putin nije konsolidovao evropske i sve zapadne alijanse, u svim oblastima, naoružanju naročito. I niko još od boljševika nije više unazadio Rusiju.
O moj bože, on radi za Zapad?!
Samo da ljudi više ne ginu, neka nadje neki drugi način da pomaže Zapadu.

bistroocky

pre 2 godine

Meni je zanimljivo kako mnogi ovde nemaju pojma da Rusiju i US deli samo nekih četrdesetak kilometara.
(Nenad, 8. april 2022 12:41)

Da, tako je, SAD-Aljaska je od ruske teritorije udaljena 40-tak km, samo taj podatak govori koliko je ovo bezuman rat. Nuklearna sila se plaši približavanja NATO-a a NATO je tu decenijama, ludilo i katastrofa, hiljade ruskih vojnika je već otišlo u grob za potpuno sulude ciljeve.
Neko je napisao da ovo ludilo ima i jednu pozitivnu stranu a to je da ruska vojska nikada više neće biti smatrana super silom, potpuno se slažem.

Milivoje

pre 2 godine

Pazite, ovo je vođena balistička raketa Točka-U sa CEP(mogućnost promašaja u odnosu na centar zamišljene mete - dakle ako je meta objekat širine 50m i podesiti parametre za sredinu objekta, postoji visoka šansa da se promaši) i Točkin CEP iznosi preko 50m u SAVRŠENIM USLOVIMA, a u malo lošijim uslovima(sa malo više vetra i kišom), raste na 100m. Rusi su ovu raketu otpisali još pre 25 godina i ne koriste je, a zašto bi kada imaju efikasniju raketu iz kompleksa "Iskander"? Jedno je sigurno, Rusija je 90% Točki konzervirala, a 10% se nalazi u tradiciji balističkih projektila, postoji oko šest Točki u sastavu vojske, koje se kako kad koriste na treninzima radi obaranja takvih raketa sistemima PVO. Rusi pokušavaju da gađaju precizno radi stradanja što manje civila. Suludo je lagati narod, ali kada treba da se dođe do cilja, on će biti samo žrtva moćnika što nisu imali vremena da potraže. Oni smisle ceo tok događaja, za ceo tok događaja postoji mnogo propratnih priči i to se tako vrti. Takođe vojska Donjecka i Luganska ne poseduje Točku. Niti ranije, niti sada, niti je Rusi koriste decenijama, niti su viđene Točke negde na vagonima,autoputevima, bilo gde, dakle ni jedan dokaz. Najviše je suludo jer ostavlja veoma, veoma veliki i dugotrajni trag, pogotovo kada nema vetra i kada je vedro, trag se satima može videti i odati tačno mesto lansiranja, pratiti ugao i maltene proceniti balistiku baš zato Iskander menja balistiku kasnije i tako protivnik ne može da je uoči.

price za malu decu

pre 2 godine

@(Vultures, 8. april 2022 22:40)

Kakve crne potkovice, pa zar ti ozbiljno mislis da je konvencionalni rat izmedju NATO pakta i Rusije moguc ? Svaki upad na teritoriju Rusije ili sa druge strane NATO zemalja bi znacio globalni termonuklearni rat. To su price za malu decu kojima se opravdaju imperijalisticke agresije svetskih sila, bilo da se radi o Rusiji ili Americi.

Rajko

pre 2 godine

Šta očekujete, da se Ukrajinci predaju i zahvale se Putinu, što im je napadom otvorio oči i misli im dobro? Molim naše patriote da ne kroče ubuduće ni u jednu Nato zemlju na odmor!

kralj

pre 2 godine

Rusi su verovatno pravili greske,sigurno imaju neplanirane gubitke,imam utisak da su po dogovoru otisli sa nekih pozicija pa propaganda cini svoje I ispada da su na rubu poraza.Mene je licno strah da ova zapadna histerija ne pokrene mnogo veci rat,ali se I nadam da ce narodi EU da izvrse pritisak na svoje vlade samo zbog poskupljenja I inflacije.Ovaj rat ce da donese haos u Evropi,ako je tamo haos,kod nas ce da bude katastrofa,bolje ce da prodju samo Ameri I Englezi ali I kod njih nece bas da cveta cvece.

Jupiter

pre 2 godine

"Problem je u tome sto bi kroz Ukrajinu NATO snage imale pristup ruskom "mekom stomaku" i čist put do Moskve. Ipak je malo teže ući kroz hiljade kilometara Sibira. Naravno, ne podržavam rat, ali je povod potpuno jasan."

Već su neke zemlje koje graniče s Rusijom u NATO-u. I? Jel Rusija napadnuta? Ko bi se usudio napasti zemlju koja ima nuklearno oružje?
Ko smije napasti Severnu Koreju?

Ivan ZG

pre 2 godine

Čuo sam da su zauzeli Mariupolj? A tamo se još nalazi 200.000 ljudi.
Pa gdje su? Ili ih Rusi nisu pronašli?
Kako Rusija prebacuje svoje snage prema jugu tako i Ukrajinci prebacuju.
Novo oružje stiže svaki dan samo su sada počeli stizati i tenkovi i borbena vozila istina ne u velikom broju, ali stizat će stalno.
Proizvodnja oružja se na zapadu zahuktala jer više ne treba narudžba nego se odmah šalje u Ukrajinu. Plaća se iz zajedničkog fonda koji je EU za europsko oružje osnovala, a SAD za njihovo oružje. Kada rat završi onda će se sjesti i najveći dio toga duga otpisati, a ostalo će Ukrajina dobiti na kredit.
Ovaj rat Rusija ne može dobiti. EU i SAD dozira oružje tako da rat potraje i Rusiju maksimalno iscrpi, vojno, ekonomski i ljudski. I da zauzme Dombas Rusija rat neće stati jer Ukrajinci neće stati sa ratom niti će im išta potpisati. Ostati će otvoreno ratište, a granate će padati i na Krim i na ruske gradove 20-30 km od granice.

zzz

pre 2 godine

Pravični ratovi ne postoje. Anđeli nisu ni jedni ni drugi. Žrtve su civili, stare osobe i deca ponajviše. Ludilo treba što pre zaustaviti, ako je moguće.

Ekoneko

pre 2 godine

Nije mi jasno kako uspevaju da doteraju to silno oruzje u Ukrajini ? Zar nemaju obaveštajce, satelite i tako to da bi snimili i sve saznali ? I zasto se zeleznicka cvorista, pruge ne unistavaju ili putevi... Nekako mnogo neorganizovano i traljavo rade Rusi za takozvanu vojnu silu. Sve to ce ih kostati ugleda, politickog i vojnog uticaja a najvažnije gubitaka vojnika na terenu...

Oxoxoposum

pre 2 godine

Nakon 40 dana Ukraina nema avijaciju, Pvo, mornaricu, oklopne jedinice. To se zove demilitarizacija. Jos da stave potpis na status quo i rat na bojnom polju ce biti gotov. Proglasice pobedu, ali ce se rat nastaviti na ekonomskom planu.

YOOLO

pre 2 godine

Kada dođe sva ta vojna tehnika iz inostranstva u Ukrajnu - ko upravlja time ? Šta kao ukrajinski vojnik odmah seda i kreće da vozi i puca bez obuke? Ili u Ukrajinskim uniformama ima i stranaca, NATOvaca ?

Сава

pre 2 godine

Пази , Бајден изјавио.Зна ли он на ком континенту живи?Ако не зна нека му његови саветници кажу да се чича не брука.

Marko

pre 2 godine

@gulag Sve si totalno pogresio,Ukrajinska vojska i te kako i dalje postoji i drzi liniju fronta,naoruzani su do zuba zapadnim oruzijem.Kod Hersona su u ofanzivi,videce se sve sledecih dana,naravno i Rusi rade posao iako svako objektivan vidi da nisu to ciljevi koje su planirali s pocetka pa se sad prilagodjavaju situaciji sto je opet normalno,iznenadio ih je zestok otpor Ukrajine.

Boby

pre 2 godine

Slike rata i užasa na sve strane a nekako se zaboravljaju one bio vojne laboratorija i eksperimenti sa virusima.
Niko ih više ne pominje a izgleda da je sve počelo zbog njih.

Rallllle

pre 2 godine

Pratiti koji ofanzivni raketni sistemi su se najbolje pokazali, pa kad se smire strasti jednog dana, kupovati jer ipak to najvece sredstvo odvracanja.

Nabukonozor

pre 2 godine

Jevelini i antitenkovsko nauruzanje vise ne pomazu jer se front seli na istok a tamo nema urbanog ratovanja, pokoje manje naselje i gola ravnica sve do Dnjepra. Ukrajincima trebaju oklopna borbena sredstva tenkovi prije svega, sami Ukrajinci govore da ce od sad sukobi sve vise izgledati kao u drugom svjetskom ratu. Poslusajte Vesli Klarka i njegovu analizu na CNNu o nastavku borbi. Dosad je Ukrajini prebaceno pet tenkova T75 i par laksih oklopnih vozila, to je nista u poredjenju sa ruskom vojnom moci i Rusi imaju prednost zasad jer ako se posiljke nastave stvari se mogu itekako zakomplikovati o cemu Rusi moraju poceti razmisljati ako misle nesto dobiti u ovom ratu i opravdati zrtve koje nisu male. Ukrajinci brane svoju zemlju, njih zrtve ne interesuju, unisteni gradovi, sve je to malacije da se odbrani zemlja i ako Putin misli da ce se uplasiti i bilo sta predati onda je u dubokoj zabludi.

gulag

pre 2 godine

Ukrajinci se iznenađujuće hrabro brane, to je ključno
(don, 8. april 2022 13:49)

Ja pak mislim da se ocajni brane jer im je sve razruseno, vojska prakticki ne postoji, samo u tragovima i u paravojnim formacijama. Linije fronte nema nego se vode uglavnom gerliske borbe. Govorimo o drzavi od 44 milijuna ljudi. Kad su Rusi krenuli sa 190 000 ljudi pomislio sam da su ludi, da ce ih Ukrajinci pojesti za dorucak. A Rusi se setuckaju po Ukrajini kao da je njihova, uz doduse znatne gubitke, ali Ukrajina nema mogucnosti efektivno kontrolirati teritorij.
Taktika je jasna, iscrpljivati Rusiju da na kraju sama odustane. O nekim kontraofenzivama nema ni govora.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Amerikanci zvali, Rusi neće da im se jave na telefon?




Mobilni pretplatnik trenutno nije dostupan. Pokušajte kasnije. Hvala.

Ruska idila

pre 2 godine

Ne verujem da će Ukrajinci imati želje za uzimanje teritorije. Njima posle ovih ruskih podviga ostaje veoma opustošena zemlja. Obnavljanje će biti dugoročno i mukotrpno.

Ali ni Rusija nije homogena. Kada dođu računi za ovu avanturu može i tamo doći pucanje po šavovima.

Mozda jednom i objave komentar

pre 2 godine

Ovo ce se zavrsiti (nece pre osvajanja celog Donbasa i rute ka Azovskom moru, sto moze da potraje, uz dostavu oruzja Ukrajini, prema zapadnim strucnjacima , tako sto ce Ukrajina promeniti ustav, ne NATO uz garancije nekoliko zemalja, Krim i Donbas, Lugansk ce formalno biti nepriznati, fakticki skroz pod ruskom kontrolom, a sankcije ce ostati Rusiji ili makar njen odredjeni deo. Rusija ce pokusati da se preorjentise na druga trzista, a Ukrajina ce pokusati da se koliko toliko obnovi, konsoliduje. Izbeglice se vracati nece.
Sve sluti na to.

Lilli

pre 2 godine

Mi smo predložili da Belorusija bude među zemljama garantima, istakao je on.
Oni ubijaju nevine civile u suverenoj zemlji, a povrh toga dodaju sarkazam. Daj vuku da čuva jagnje, Larove, dobra ideja.

neutral felš

pre 2 godine

Ovo je vec otvoreni proxy rat NATO - Rusija. Nadam se da ce se Rusi sjetiti ovoga za 10, 15 godina kad Amerika napadne neku drzavicu pa im otvoreno dostavljati naoruzanje i davati izjave o nanosenju sto vecih gubitaka americkom ljudstvu i tehnici.
(gulag, 08. april 2022 12:05)

bilo je i to u vijetnamu, kambodži, koreji...

Ekoneko

pre 2 godine

Ovo je vec otvoreni proxy rat NATO - Rusija. Nadam se da ce se Rusi sjetiti ovoga za 10, 15 godina kad Amerika napadne neku drzavicu pa im otvoreno dostavljati naoruzanje i davati izjave o nanosenju sto vecih gubitaka americkom ljudstvu i tehnici.
(gulag, 08. april 2022 12:05)

Sta mislis zasto su izgubili u Vijetnamu, Severnoj Koreji, Kambodži i jos negde u Africi zaboravio sam tacnno gde, gde su Amerikanci imali uzasne gubitke... I jedni i drugi rade drugima o glavu sa strane Rusima u Avganistanu, Ceceniji evo sada u Ukrajini...

kleptokrat

pre 2 godine

Ukraina je ogromna zemlja,sa granicom prema EU od nekoliko hiljada km.Zato je lako dostaviti oruzije,jeste da se noc vec skratila ali sve to funkcionise.Ne smeju Rusi tu nista,jer sta ako pogrese,izbombarduju civilni voz pun izbeglica?Pa to bi cak i Kineze okrenulo protiv njih.

darac

pre 2 godine

(Qwert, 8. april 2022 13:22) # Link komentara
Ovo nije proxy rat. Proxy rat je gdje dvije velike sile ratuju u trećoj državi tako što posredno podupiru zaraćene strane. Nikaragva 80-tih je klasičan primjer.

Sicario

pre 2 godine

Rusi se povukli iz Kijevske oblasti i ostavile prostor da izvuku Ukrajince iz Kijeva na cistinu. Mogu itekako to da iskoriste ako budu hteli i umeli.

vladica

pre 2 godine

Dešavanja u Ukrajini su proxy rat izmedju SAD i Rusije koji traje već dosta godina a za koji se moglo naslutiti da će eskalirati u vojnoj intervenciji koja treba da iscrpi Rusiju. Ukrajina je strahovito manipulisana u tom ratu sa obe strane. Izgleda da održavanje ratnog sukoba u ovom trenutku jedino ekonomski odgovara SAD, pa se vraški trude da podrže slabiju stranu na sve načine već vidjene u raspadu Jugoslavije. Ko god je mogao beži iz Ukrajine, tamo kao zatočenici ostaju militantne grupe i civili koji nemaju sredstava niti gde da pobegnu. Srbija koja je na svojoj koži osetila ono što se dešava i Ukrajini i Rusiji, trebala bi koliko god je moguće da zadrži neutralnost u tom proxy ratu, čuvajući korektne odnose sa SAD i Rusijom shodno svojim interesima. Mi smo kulturološki kombinacija istoka i zapada, možemo da razumemo i poštujemo vrednosti i jednih i drugihih, i to treba da iskoristimo kao svoju prednost.

gulag

pre 2 godine

Ovo je vec otvoreni proxy rat NATO - Rusija. Nadam se da ce se Rusi sjetiti ovoga za 10, 15 godina kad Amerika napadne neku drzavicu pa im otvoreno dostavljati naoruzanje i davati izjave o nanosenju sto vecih gubitaka americkom ljudstvu i tehnici.

Odur

pre 2 godine

Zar je moguće da posle NATO bombardovanja 1999. u Srbiji postoji ijedan Srbin koji podržava delovanje NATOa bilo gde?
Koja je to propagandska mašinerija

dr

pre 2 godine

mi smo izdrzali 78 dana protiv celog sveta.Ovde se isto tako ceo svet bori protiv Rusa .Da vidim ,da li ce Rusi izdrzati 78 dana kao mi,koji smo bili mnogo slabiji.?

nisliski mohikanac

pre 2 godine

rat u Ukrajini je sredtvo a ne cilj.
Tako da rezultat se ne meri po situaciji tamo nego nesto drugo je tu parametar.
Nisam siguran sta,mozda inflacija,mozda nesto trece ali rat nije.

gulag

pre 2 godine

Nitko ne spominje i koliko zapad ima komada oruzja koje moze slati Ukrajini bez slabljenja vlastite spremnosti. Tu se prica o desecima tisuca komada, a to je jako puno. Znaci da bi zapad morao brojati barem milijune komada stingera, javelina i ostalog na skladistu ili pocinje i njima lagano praznjenje

Bosanski Balasevic

pre 2 godine

Dok je vojska Rusije otisla na jugo-istok koji je minama okruzen bez sanse za naptedak ka unutrasnjosti, vrijeme je da Ukrajina napadne Bjelorusiju.

Objektivno

pre 2 godine

"Generalštab Ukrajine saopštio je da su ruske snage završile povlačenje iz severne ukrajinske oblasti Sumi, dok nastavljaju sa gomilanjem snaga na istoku zemlje, javlja CNN.

„Ruski okupatori su u potpunosti povukli svoje trupe iz oblasti Sumi u Rusku Federaciju“, navodi se u saopštenju Generalštaba na Fejsbuku."

Ova objava nekako odzvanja sa pitanjem, sta cemo sad? Verovatno se na oslobodjenim teritorijama prolama osecaj ocaja i teske realnosti, mozda i smognu snage da angazuju sve sto imaju i pokusaju da razbiju obruc u Donbasu, ali to se moze zavrsiti kao i napori kod Nikolajeva u pravcu Hersona.

mirko

pre 2 godine

po ratnome pravu napadnuta strana ima pravo ući dvostruko dublje od dosega dalekometne artiljerije u teritorij napadaća , nagodinu će se Ukraina proširiti na teritorij Bjelorusije i Rusije

Gari Kvoter

pre 2 godine

evo ovako,Nato alijansa..ali cela Nato alijansa,ne Amerika samo,bi zgazila Rusiju.Amerika sama bi se rvala sa njima godinama..Rusija i Kina,bi osvojile svet.
rekapitulacija u kratkim crtama

sofranije

pre 2 godine

o Rusima nije bilo vesti, osim, da su napravili neko novo super oruže, (lovci tenkovi )a na terenu veeliko 0. poslali momke sa lukom i strelom.

bljuv

pre 2 godine

Koliko je ovaj rat čudan, čudniji čak i od pandemije korona virusa. Nešto tu definitivno nije kako treba. Osvajaš-gubiš-osvajaš-povlačiš se-osvajaš... I to sve ista mesta, iste gradove. Snimci montirani, podešeni, izveštačeni... Dete od 12-13 godina bi shvatilo da sa celom pričom nešto nije u redu.

Bosanska Pravoslavna Crkva

pre 2 godine

Jedinstven slučaj, ili jedan od rijetkih. Obično u invaziju kreće ogromna armada uz tepihe bombi. A ovo je nevjerojatno. Manje ih je, ali gdje god zatreba stvore višak. Zato bih odbacio djetinjarije o slabostima ruske vojske. Sumnjam da bi ijedna druga uspjela ovako ratovati, zauzimati teren i držati ga.
Rusija ovo sigurno neće izgubiti.

lokal-patriota

pre 2 godine

interesuje me samo ko ce tamo po tim gradovima da zivi, kad se jednom prekine ovaj rat? ono sto se moze videti su porusene zgrade i gomila šuta...tu nece biti grad duhova vec oblasti duhova!

mirko

pre 2 godine

onaj napis o višecjevnim vbr , ja sam preživio desetak pljuštanja toga oko sebe,
je jeste strah al kad to preživiš znaš da nema milosti prema onom ispred

Eurohik

pre 2 godine

Cilj Rusije na pocetku je bilo brzo osvajanje Kijeva i zato im je trebao Aerodrom u blizini. Prvi napad je odbijen na aerodrom a drugi je uspio sa 200 helikoptera ali su Ukrajinci minirali piste da veliki Avioni sa tehnikom i ljudstvom ne mogu dopremiti brzo sve to do Kijeva. Rusi su bili primorani onda da idu sa konvojima tehnike kroz Ukrajinu i tu su nastradali, uglavnom . Gradovi nisu unistavani na pocetku , tek posle gubitaka tehnike i ljudstva .

rocky

pre 2 godine

Sjeverna Koreja ima nekoliko komada nuklearnog oružja pa se ama baš niko ne usuđuje da ih napadne a baš će neko napasti Rusiju sa 6500 nuklearnih glava i to iz Ukrajine ravnice ko tepih sa Javelinima na ramenima.. Realno ko da Voždovac osvoji šampions ligu..
(Bo_Sana_c, 8. april 2022 23:37)
Nemoj se saliti sa Vozdovcem...tako su se zezali i sa Milvolom u Muckama, pa ljudi uzese kup

Šime

pre 2 godine

Slike mrtvih na kolodvoru dokazuju moć ruskih raketa i dokaz humanosti i čojstva denacifikatira....Ona mrtva dječica možda nisu nacisti,ali bi postali,tako da....

Panac

pre 2 godine

Ova okupacija Ukrajine će jako skupo koštati Rusiju ! Mislim da je Putin pregovorima mogao dogovoriti povrat Krima ( Hruščov 1954 ustupio Ukrajini )... a posebni status za Donbas i Luhansk.... ali preračunao se ! Mislio je slomiti vlast u Kijevu i postaviti marionetsku vlast ! Povlaćenjem iz oblasti Kijeva su priznali vojni poraz !

don don

pre 2 godine

Ukrajinci se iznenađujuće hrabro brane, to je ključno, potom dolazak moćnog defanzivnog naoružanja tipa "javelin", dronovi, oklopna sredstva i artiljerija itd sve to znatno usporava rusku vojsku i nanosi joj strahovite gubitke. Ukrajina je već odbranjena, ja očekujem slabljenje ruskog pritiska i kontra ofanziovna djelovanja ukrajinske vojske na jesen. Svaki pedalj ukrajinske teritorije će biti oslobođen.
Ruski vojni stratezi su se preračunali, da budem jasan, i ja sam mislio da će sve trajati par dana, ukoliko ovo hitno ne prestane ruska armija će do kraja godine biti dobrim dijelom desetkovana.
Naravno moja puna podrška hrabrom ukrajinskom narodu koji je već sada pobijedio.

Francuz

pre 2 godine

Jedna stvar je dobra u ovom uzasnom ratu, to je da se niko vise nikad nece bojati ruske vojske nakon ovog rata !
(Englez, 8. april 2022 08:14) #

Bas obratno.

Patija

pre 2 godine

Samo oni šalju oružje i dronove i svašta nešto. Očigledan rat izmedju Nato alijanse i Rusije preko Ukraine. Strašno je što naši ljudi podržavaju Ameriku i Zapad. Kako će to da nam se obije o glavu niste ni svesni.

toni23

pre 2 godine

ako su nekad rusi bili vojna sila broj 2 u svetu, od sada su vojna sila broj 2 ali samo u ukrajini, izgleda da su ziveli od slave i pobede nad hitlerom u 2 svetskom ratu, nikad vise nece biti isto, ovo je kraj za putina i rusiju kojoj ce trebati 100 godina da se vrati u stanju u kojoj su bili pre ovog rata

Bo_Sana_c

pre 2 godine

Iste one ruske snage koje vojno ništa nisu pokazale oko Kijeva sad su povučene i prebačene u Donbas i sad one trebaju da budu po opasnost po najbolje ukrajinske jedinice a nisu mogle izaći na kraj sa ukrajinskom teritorijalnom odbranom oko Kijeva. Sve mi to miriše na još jedan ruski vojni debakl u najavi...

Rat

pre 2 godine

Da li neki od komentatora stvarno misle da Rusija nema snagu da zauzme celu Ukrajinu? Pa oni ratuju sa 200.000 vojnika protiv mozda milion ukrajinskih. Mi ne znamo sta je ustvari cilj Putina, mozda nije osvajanje Kijeva. Rusija moze lagano da skupi milion vojnika i da svom snagom udari po Ukrajini i napravi je na pepeo ali ocigledno postoji neki drugi cilj.

gulag

pre 2 godine

Slike mrtvih na kolodvoru dokazuju moć ruskih raketa i dokaz humanosti i čojstva denacifikatira....Ona mrtva dječica možda nisu nacisti,ali bi postali,tako da....
(Šime, 8. april 2022 17:07)

To su Ukrajinci izveli kako bi izazvali reakciju svijeta. Bolna tocka Rusa je sto su odlucili paziti na civile pa Ukrajinci to koriste. Radi postede civila puno ruskih vojnika pogiba.

Goran

pre 2 godine

Danima se govori o porazu ruske vojske, katastrofalnoj taktici,lošoj motivaciji,herojskom otporu Ukrajine itd..itd.
Da ne ide rusima baš sve kao po loju ,to je činjenica koja ne može da sakrije, loš im je bio plan i proračun u prvih dvadesetak dana ratovanja i mnoge su stvari prosto prevideli.
Ali sa druge strane, opet daleko od toga da je ruska vojska na rub od poraza, naprotiv,konsolidovali su se i promenili strategijski cilj.
Niko recimo objektivan, ni da napiše reč o tome ,kakav se pakao trenutno sprema ukrajinskoj vojsci u Donbasu jer su zatvoreni sa svih strana tj.napravljen je veliki kotao.
Rusi su u poslednjih nekoliko dana dostavili nove tenkove,artiljerska oružja,spremaju se za žestoke udare avijacijom,isto tako su u međuvremenu popunili ljudstvo sa dodatnim snagama iz Rusije.
Uopšte stanje na istoku (ukoliko se nešto radikalno ne izmeni) nimalo ne ide na ruku kijevskom režimu i njihovim glavnim snagama (60 000-70 000 ) vojnika,koji su zaglavljeni,zablokirani,bez logističke pomoći osuđeni na borbu u kojoj su zaista u veoma nezavidnoj poziciji,sa gotovo nikakvim šansama da se izvuku vojno bez poraza.
Kada Rusi slome i taj najveći otpor i oslobode Donbas u potpunosti,za realno je očekivati da će Kijev nakon toga morati da ide na kompromis.

xxxx

pre 2 godine

Ja ovde vidim kraj Rusije u Ukrajini. Posle 44 dana, razbucaše Ukrajinci Ruse.
(Mile, 8. april 2022 08:29)
Ukrajina izgubila 90% vojnog kapacitetao osim pesadije

maštar

pre 2 godine

Vidim da komentarišu potpuni amateri, tj. oni sto dana vojnog staza nemaju a boga mi ni inteligencije. Slepo verovanje zapadnim pro-rezimskim medijima je apsolutna glupost. Sve je jasno kada se vidi koliko ima glupih i bespotrebnih izliva mržnje prema svemu što je rusko. Sport, umjetnost i tako dalje. Svaki rat je užas i ja sam protiv ovoga, takodje. Medjutim, ko ima imalo inteligencije moze da shvati o cemu se ovdje radi. O guranju ukrajinaca da što više stradaju za strane interese..

Gari Kvoter

pre 2 godine

evo ovako,Nato alijansa..ali cela Nato alijansa,ne Amerika samo,bi zgazila Rusiju.Amerika sama bi se rvala sa njima godinama..Rusija i Kina,bi osvojile svet.
rekapitulacija u kratkim crtama

Los Angeles

pre 2 godine

Najsmešniji su ovi komentari koji misle da se rat završava kad Rusija uzme Donbas i koridor ka Krimu. Jel stvarno mislite da će svet dozvoliti nakon svega da se agresor Putin nagradi za ovo bezumlje dobijanjem tih teritorija? Gluposti. Ratovaće se i 20 godina ako treba, zapad ima novac i oružje, ukrajinci imaju srce i moral. Prema tome, ratovaće se u nedogled, dok se ne isteraju i iz tih delova. Sa ulaskom Finske u Nato, svakom rusu apsolutno postaje jasno da je Putin doveo celu zemlju u daleko goru poziciju i opasnost, i njemu su dani odbrojani. Milom ili silom nekim masovnim protestima. Isti važi i za Lukšenka / sankcije njega daleko više udaraju jer Belorusija ne prodaje gas i naftu.

Darko

pre 2 godine

Ljudi su neverovatni u komentarima ko je izgubio a ko pobedio. Raduju se nekakvom "porazu" Ruske vojske a njima cilj sigurno nije bio da osvoje Ukrajinu i zauzmu njenu teritoriju vec da im uniste sto je vise moguce naoruzanja, vojne infrastrukture i vojske.
Da je moglo brze, moglo je, ali bi stradalo neuporedivo vise civila a verujem da Rusiji to nije bila namera.
Ukrajinci su "pobedili" kao sto smo i mi '99. govorili da smo pobedili nato a porazbijali nam celu zemlju.

Ministarstvo za bajke

pre 2 godine

Evo da i ja kažem nešto koji nisam rusofil, a bogami ni ukrofil koji puši svaku vest zapadnih medija koja se plasira putem domaćih medija. Sudeći po vestima b92 (BBC-CNN copy-paste), ukrajinci su do sad ubili milion ruskih vojnika, uništili 10000 njihovih aviona, proterali ih sve do Kamčatke i zaboli Ukrajinsku zastavu na mesec, opet ono što vidim na telegramu (svaki dan novi video zapisi i slike, nijedan dosada nije bio ponovljen ili "stari") Rusi su maltene kompletno uništili Ukrajinsku armiju i bukvalno se sad mačuju sa gerilskim otporom. Kad izvagaš neku sredinu između ova dva toka vesti, dobijaš da ništa od ovoga što čitamo ovde nema veze sa stvarnošću i da su Rusi postigli svoj primatni cilj, dalje cepanje Ukrajine i uništavanje njihove nezavisnoti. Može to ovde da se ne dopada masi i ja nikome ne zameram ništa zbog toga i meni se ne dopada što nevini civili stradaju u ovom sukobu, ali neke priče ovde su stvarno u domenu naučne fantastike (kad je Ukrajinski otpor u pitanju).

Sinke

pre 2 godine

Vjerujem da je Ruski narod protiv ovog bezumnog rata.....Vrijeme ce pokazati da je ovo bio totalno bespotreban rat....Mislim da ni sami Rusi ne znaju zasto ratuju.....Te price o nacistima jednostavno ne piju vodu...Toliko je neduznog naroda nestalo,zbog cega,zasto.....Tuzno.

bistroocky

pre 2 godine

Meni je zanimljivo kako mnogi ovde nemaju pojma da Rusiju i US deli samo nekih četrdesetak kilometara.
(Nenad, 8. april 2022 12:41)

Da, tako je, SAD-Aljaska je od ruske teritorije udaljena 40-tak km, samo taj podatak govori koliko je ovo bezuman rat. Nuklearna sila se plaši približavanja NATO-a a NATO je tu decenijama, ludilo i katastrofa, hiljade ruskih vojnika je već otišlo u grob za potpuno sulude ciljeve.
Neko je napisao da ovo ludilo ima i jednu pozitivnu stranu a to je da ruska vojska nikada više neće biti smatrana super silom, potpuno se slažem.

Sicario

pre 2 godine

Rusi se povukli iz Kijevske oblasti i ostavile prostor da izvuku Ukrajince iz Kijeva na cistinu. Mogu itekako to da iskoriste ako budu hteli i umeli.

Marika

pre 2 godine

Zao mi je sto je obican narod uvucen u sve ovo , ali budimo realni medijski linc zapada je mocno oruzje , Putin je sam tvrdio da je bezuspesno pokusaovao diplomatsku debatu ali nailazio je na gluve usi .
Globalno vidimo u svjetu da demokratija ne postoji , od Kanade, Australije i Evrope . Poslednjih nekoliko godina samo slep ne vidi da iz jednog centra moci se kroji sve, od kovid politike, lecenja istim principom , digitalizacije itd . Ako je istina a vjerovatno da jeste da su postojale bio labaratorije u Ukrajini a i diljem svjeta one sigurno ne rade u korist covjeka , pa zar isti ti koji ih financiraju ne vode vec odavno rat protiv covjeka . Na zalost mnogi gledaju samo u jedan mali delic od puzzle slike a tesko im je povezati sirinu .
Da li zelimo novi svjetski poredak , dali zelimo da imamo digitalni id gde ce biti sve na njemu i koji ce dati mogucnost da budes izbrisan iz sistema samo ako nisi pristao na "obaveznu vakcinaciju" ili ako drugacije razmisljas , dali zelimo da budemo ljudi bez slobodne volje?

theslaninica

pre 2 godine

Ukrajina je ovde najveći gubitnik. Bez obzira na sasvim pristojan otpor, oni ne mogu pobediti u ovom ratu, jer smatraju pobedom vraćanje Krima, Dombasa i Luganska pod svoju kontrolu, a to će Rusija braniti nuklearnim oružjem. Rusi su se izjasnili da će koristiti strateško nuklearno naoružanje za napad na svoju teritoriju, Krim je već deo RF, a verujem da će još ove godine to postati i DNR i LNR. Kao neko ko je potpuno nepristrasan, samo se pitam - kome ovakav dug rat odgovara? 90% ljudi sa raznih foruma su ubeđeni da odgovara NATO-u ili USA, a meni se čini da odgovara Putinu. Sada je situacija u EU još uvek mirna, ali neće još dugo biti mirna, krenula je inflacija, krenuće i nestašice, recesija, otpuštanja radnika će biti sve više, zima će opet doći. Rusija je bila pod sankcijama zapada i pre napada na Ukrajinu (istina ne ovog obima) ali postoji dobar deo država sa kojima će i dalje trgovati i raditi...ko će moći duže da izdrži?

gulag

pre 2 godine

Ukrajinci se iznenađujuće hrabro brane, to je ključno
(don, 8. april 2022 13:49)

Ja pak mislim da se ocajni brane jer im je sve razruseno, vojska prakticki ne postoji, samo u tragovima i u paravojnim formacijama. Linije fronte nema nego se vode uglavnom gerliske borbe. Govorimo o drzavi od 44 milijuna ljudi. Kad su Rusi krenuli sa 190 000 ljudi pomislio sam da su ludi, da ce ih Ukrajinci pojesti za dorucak. A Rusi se setuckaju po Ukrajini kao da je njihova, uz doduse znatne gubitke, ali Ukrajina nema mogucnosti efektivno kontrolirati teritorij.
Taktika je jasna, iscrpljivati Rusiju da na kraju sama odustane. O nekim kontraofenzivama nema ni govora.

neutral felš

pre 2 godine

Da, tako je, SAD-Aljaska je od ruske teritorije udaljena 40-tak km, samo taj podatak govori koliko je ovo bezuman rat. Nuklearna sila se plaši približavanja NATO-a a NATO je tu decenijama, ludilo i katastrofa, hiljade ruskih vojnika je već otišlo u grob za potpuno sulude ciljeve.
Neko je napisao da ovo ludilo ima i jednu pozitivnu stranu a to je da ruska vojska nikada više neće biti smatrana super silom, potpuno se slažem.
(bistroocky, 08. april 2022 13:33)

Problem je u tome sto bi kroz Ukrajinu NATO snage imale pristup ruskom "mekom stomaku" i čist put do Moskve. Ipak je malo teže ući kroz hiljade kilometara Sibira. Naravno, ne podržavam rat, ali je povod potpuno jasan.
(Marko, 08. april 2022 14:14)

to su manje više imale i preko litvanije i letonije pa kremlju nije toliko smetalo... inače, zar stvarno mislite da je neko na zapadu imao plan za nekakav napad na moskvu? niko nikad nije želeo rat sa rusijom. ko je lud da napadne nuklearnu i vojnu silu?

mare

pre 2 godine

Pisao sam na početku da za Ruse je kraj ako ovo sklizne u gerilu i skrenulo je, i pisao sam da Zapad može da šalje oružje čisto da Ukrajinci drže glavu iznad vode.
Rusima se ova avantura odužila što im nije bio plan, povukli se iz okoline Kijeva sad mole boga da i Donbas sačuvaju.

Qwert

pre 2 godine

Natofili ponavljaju, kao po difoltu, svaki dan bukvalno iste reci, Rusija tigar od papira. Svaki dan isti kom.
A da ih pitas da li je ovo proksi rat, gde za neprijatelja Rusija nema samo Ukrajinu kao takvu, ne bi znali da ti kazu.
A da ih pitas kako se NATO proveo mnogo puta tamo gde su Rusi i Kinezi slali oruzje trecerazrednim zemljama i to bez sankcija i sl., ne bi znali da ti kazu.
Ili se prave da ne znaju.
Da ih pitas sta je silni NATO uradio u Avganistanu, Venecueli (ni zasao), Siriji, ma ne bi znali da ti kazu.
Ima ovde jos papirnih tigrica.

Lala

pre 2 godine

Ma svaki ruski trnk ukrajinci imaju 10 javalina. Sad je stvar imati dovoljan broj ljudi koji mogu za 3 kilometra da naciljaju i pritisnu obarač. Stigli i harpuni u Odesu, prenosni PVO sistemi. Elitne ruske jedinice pretrpele teške gubitke u živoj sili. Imaju ukrajinci svoje šanse u nastavku!

Marinko

pre 2 godine

Мислим да Руси не би смели да допусте тај луксуз да Украјини буде дотурано оружје.
Уколико хитно нешто не промене, рат ће потрајати уз велике губитке руске стране.
Не разумем због чега се у самом старту, помоћу сателита, не лоцирају конвоји који допремају оружје и при самом уласку у Украјину униште крстарећим ракетама.

Bosanski Balasevic

pre 2 godine

Dok je vojska Rusije otisla na jugo-istok koji je minama okruzen bez sanse za naptedak ka unutrasnjosti, vrijeme je da Ukrajina napadne Bjelorusiju.

Oxoxoposum

pre 2 godine

Nakon 40 dana Ukraina nema avijaciju, Pvo, mornaricu, oklopne jedinice. To se zove demilitarizacija. Jos da stave potpis na status quo i rat na bojnom polju ce biti gotov. Proglasice pobedu, ali ce se rat nastaviti na ekonomskom planu.

Marko

pre 2 godine

Da, tako je, SAD-Aljaska je od ruske teritorije udaljena 40-tak km, samo taj podatak govori koliko je ovo bezuman rat. Nuklearna sila se plaši približavanja NATO-a a NATO je tu decenijama, ludilo i katastrofa, hiljade ruskih vojnika je već otišlo u grob za potpuno sulude ciljeve.
Neko je napisao da ovo ludilo ima i jednu pozitivnu stranu a to je da ruska vojska nikada više neće biti smatrana super silom, potpuno se slažem.
(bistroocky, 08. april 2022 13:33)

Problem je u tome sto bi kroz Ukrajinu NATO snage imale pristup ruskom "mekom stomaku" i čist put do Moskve. Ipak je malo teže ući kroz hiljade kilometara Sibira. Naravno, ne podržavam rat, ali je povod potpuno jasan.

denverac

pre 2 godine

Samo oni šalju oružje i dronove i svašta nešto. Očigledan rat izmedju Nato alijanse i Rusije preko Ukraine. Strašno je što naši ljudi podržavaju Ameriku i Zapad. Kako će to da nam se obije o glavu niste ni svesni.
(Patija, 8. april 2022 07:44)

Naprotiv, kao i uvek, obiće nam se o glavu podrška Rusiji.

dr

pre 2 godine

mi smo izdrzali 78 dana protiv celog sveta.Ovde se isto tako ceo svet bori protiv Rusa .Da vidim ,da li ce Rusi izdrzati 78 dana kao mi,koji smo bili mnogo slabiji.?

Naivni Gedža

pre 2 godine

U odnosu na Zapad, jesam rusofil, ali ne mogu da razumem ovu ubistvenu i rušilačku "specijalnu operaciju" u Ukrajini. Jadni ljudi. Pre nego što podržimo Ruse, setimo se 1999. u Srbiji.

GoranH

pre 2 godine

Ja ovde vidim kraj Rusije u Ukrajini. Posle 44 dana, razbucaše Ukrajinci Ruse.
(Mile, 8. april 2022 08:29)

Pa što onda plaču svaki dan za pomoć, što ne krenu na Moskvu, pomoći će ih NATO u svakom pogledu i eto začas rešena stvar.

Vuk

pre 2 godine

Opravdani revolt zbog brutalne agresije nije "zapadna histerija" kako neki od komentatora tvrde. Normalno je da masakri izazivaju gnušanje.
(Pera, 8. april 2022 10:53)

Pa što se nisu gnušali u prethodnih 8 godina? A da, "nisu znali". Inače "histerija" je upućivanje na mržnju prema svemu ruskom u ovoj situaciji. A nisu se gnušali ni nad nažim žrtvama tokom svih 90ih godina. Kuhinja je ista.

Ivan ZG

pre 2 godine

Čuo sam da su zauzeli Mariupolj? A tamo se još nalazi 200.000 ljudi.
Pa gdje su? Ili ih Rusi nisu pronašli?
Kako Rusija prebacuje svoje snage prema jugu tako i Ukrajinci prebacuju.
Novo oružje stiže svaki dan samo su sada počeli stizati i tenkovi i borbena vozila istina ne u velikom broju, ali stizat će stalno.
Proizvodnja oružja se na zapadu zahuktala jer više ne treba narudžba nego se odmah šalje u Ukrajinu. Plaća se iz zajedničkog fonda koji je EU za europsko oružje osnovala, a SAD za njihovo oružje. Kada rat završi onda će se sjesti i najveći dio toga duga otpisati, a ostalo će Ukrajina dobiti na kredit.
Ovaj rat Rusija ne može dobiti. EU i SAD dozira oružje tako da rat potraje i Rusiju maksimalno iscrpi, vojno, ekonomski i ljudski. I da zauzme Dombas Rusija rat neće stati jer Ukrajinci neće stati sa ratom niti će im išta potpisati. Ostati će otvoreno ratište, a granate će padati i na Krim i na ruske gradove 20-30 km od granice.

Dr

pre 2 godine

Niko kao Putin nije konsolidovao evropske i sve zapadne alijanse, u svim oblastima, naoružanju naročito. I niko još od boljševika nije više unazadio Rusiju.
O moj bože, on radi za Zapad?!
Samo da ljudi više ne ginu, neka nadje neki drugi način da pomaže Zapadu.

Veliki brat

pre 2 godine

Ukrajinci se iznenađujuće hrabro brane, to je ključno
(don, 8. april 2022 13:49)

Ja pak mislim da se ocajni brane jer im je sve razruseno, vojska prakticki ne postoji, samo u tragovima i u paravojnim formacijama. Linije fronte nema...
(gulag, 8. april 2022 20:53)

Koje linije fronta sa današnjom vojnom tehnikom? Jesi li ti video one ruske višecevne lansere na kamionima kako ispaljuju rakete? Sravne sve sa zemljom tamo gde padnu, a nekoliko onih lansera pokrije ogromnu teritoriju raketama. Jedino možeš da preživiš u betonskim zgradama, i to negde u suterenu, na suprotnoj strani od one koja je okrenuta mestu sa koga rusi dejstvuju.

A kad bi iz takvih lansera, da ih ima, Ukrajina poslala par stotina raketa na Krim, ovi iz Moskve bi na sva usta pričali o zločinima protiv civila, a ovo što oni rade ukrajincima je verovatno "milosrdni anđeo"!

Boris

pre 2 godine

Sta mislis zasto su izgubili u Vijetnamu, Severnoj Koreji, Kambodži i jos negde u Africi zaboravio sam tacnno gde, gde su Amerikanci imali uzasne gubitke... I jedni i drugi rade drugima o glavu sa strane Rusima u Avganistanu, Ceceniji evo sada u Ukrajini...
(Ekoneko, 8. april 2022 12:53

Ti ne znas ni gdje je USA ratovala a znas da je izgubila i koje je gubitke imala haha. Najvece gubitke je imala u Vijetnamu ali je rat trajao 15+ godina. I ti gubici su bili otprilike 1 USA vojnik za 10-20 Vijetnamskih. Ruski gubici u ovom ratu za 44 dana su neuporedivi sa bilo kojim USA ratom i to nam govori koliko su oni zeljeli da se ovo brzo zavrsi, zato i jeste operacija munjevit napad i kapitulacija Ukrajine, konkretno Kijeva u nekoliko dana. Ipak nije tako, imaju od pocetka ogromne logisticke i druge probleme, plus od starta nisu u stanju da obavljaju kompleksne vazdusne operacije, o gubicima u ljudstvu i teskom naoruzanju da ne govorim, na kraju je i Peskov to priznao.

Goran

pre 2 godine

Ovo raketiranje danas sa onim natpisom "za dijecu" na raketi je toliko glup i naivan fol Ukrajinaca da ne mogu da povjerujem.
Daleko od toga da su Rusi cvjecke ali da se profesionalni vojnik bavi time da pise takve natpise po raketi prije upotrebe.... prave reality od svega, samo da bi sto vise satanizovali Ruse.

OPRM OK

pre 2 godine

Kako li vecina Rusa gleda na sve ovo
(vukica, 08. april 2022 12:03)

Upravo procitah,da je podrska Putinu od strane Rusa skocila sa 64 % na 82 %!
Ko je mislio drugacije,taj je jako politicki nepismen! Cak je i od vecine nas,omrazenom Milosevicu,tokom bombardovanja,skocila podrska. To je normalna pojava u kriznim vremenima,a zove se nacionalna homogenizacija,ili u prevodu-zbijanje redova! Tako da se zapad malo zahebao,ako je igrao na tu kartu!

Vultures

pre 2 godine

Problem je u tome sto bi kroz Ukrajinu NATO snage imale pristup ruskom "mekom stomaku" i čist put do Moskve. Ipak je malo teže ući kroz hiljade kilometara Sibira. Naravno, ne podržavam rat, ali je povod potpuno jasan.
(Marko, 08. april 2022 14:14)

to su manje više imale i preko litvanije i letonije pa kremlju nije toliko smetalo... inače, zar stvarno mislite da je neko na zapadu imao plan za nekakav napad na moskvu? niko nikad nije želeo rat sa rusijom. ko je lud da napadne nuklearnu i vojnu silu?
(neutral felš, 8. april 2022 15:47)

Granica sa Ukrajinom je pet puta veca od one sa baltickim zemljama koje su vec NATO. Potpuno je druga prica ako se moras braniti iz jednog pravaca od slucaja kad prijetnja dolazi iz dva pravca. Plus sto bi Bjelorusija u slucaju da Ukrajina postane clan NATO bila opkoljena sa tri strane, plus ako bi Rusi dozvolili Ukrajini da udje u NATO sljedeca na redu je Gruzija i to je onda jos veca granica, a Moskva u potkovici. Ko imalo zna sta je stratesko ratovanje ovo je dovoljno da shvati kao veoma ozbiljnu pretnju. Ako ne mislis nekoga napadati sto se onda priblizavas njegovim granicama. A ovo sa Aljaskom i Kamcatkom je vec objasnjeno, Moskva je na drugoj hemisferi. Ako je sve tako bezazleno kao sto NATOfili pokusavaju da objasne zbog cega su onda Americi prijetili Sovjeti na Kubi.

nn

pre 2 godine

Ne podrzava ovde niko NATO. Ali normalan covek ne moze da kaze da je u redu sto Rusija radi Ukrajini, isto sto je i NATO radio nama. Samo jos mnogo gore..
Zamislite da je NATO usao kroz Vojovodinu trupama i dosao do Beograda

Srđan BL

pre 2 godine

Los Angeles
Mislis da Ukrajina moze ratovati 20 godina, a i sta bi od nje ostalo u tom slucaju? Pa fora sa ovim ratom je da se pojaca mrznja na obe strane (zapada prema Rusiji i ruskog naroda prema zapadu). Zbog toga ce se Rusija okrenuti istoku nakon svega i postati vise azijska nego evropska zemlja (ako je ikad evropska i bila zbog mrznje koju je Evropa pokazivala prema njoj). Jedno je sigurno, da Ukrajina vise nikad nece biti ista (bolja ne sigurno), a to ce sa malo kasnjenja shvatiti i oni koji ostanu u njoj...

Smuleco

pre 2 godine

"Mađarska će prekršiti sankcije Evropske unije ako ostvari najavu da će Moskvi za energente plaćati u rubljama, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen."

Ova je opasan jastreb Amerike!!!

Le Scorpion Serbe

pre 2 godine

Nije li nelogično da se ruska vojska okomljuje na Mariupolj, Buču i Kramatorsk ako je istina da je, kao što sam negde pročitao, stanovništvo u tim gradovima uglavnom ruske etničke pripadnosti? Rusi onda doslovno ubijaju sopstveni narod (AKO su napadači Rusi).

Bane

pre 2 godine

Ajde za ovo rucno protiv oklopno i protivvazdusno pesadijsko naoruzanje i da razumem kako se dopremi do Ukrajinske vojske. Nekako se zamaskira kroz humanitarne koridore.

Ali ova prica mi nije jasna, gde sleti taj C-17 sto dovozi ta oklopna vozila? Ajde neka doleti do Poljske, opet iz Poljske mora nekim vozom ili ne znam kako u Ukrajnu. Nije mi jasno zasto se sve to ne unisti.

Pruge, putevi, mostovi. Kako je nama NATO porusio sve mostove cak i po NS.

gulag

pre 2 godine

Nitko ne spominje i koliko zapad ima komada oruzja koje moze slati Ukrajini bez slabljenja vlastite spremnosti. Tu se prica o desecima tisuca komada, a to je jako puno. Znaci da bi zapad morao brojati barem milijune komada stingera, javelina i ostalog na skladistu ili pocinje i njima lagano praznjenje

CZ99

pre 2 godine

Putina zanimaju ukrajinske rude i za to je spreman da ubija nevine ljude.
(Bilek, 08. april 2022 16:04)

Da, jer je Rusija presušila sa rudama. Ima smisla, ali u nekoj paralelnoj dimenziji. U ovoj, tvoj komentar nema veze sa mozgom.

keki

pre 2 godine

Ovo raketiranje danas sa onim natpisom "za dijecu" na raketi je toliko glup i naivan fol Ukrajinaca da ne mogu da povjerujem.
Daleko od toga da su Rusi cvjecke ali da se profesionalni vojnik bavi time da pise takve natpise po raketi prije upotrebe.... prave reality od svega, samo da bi sto vise satanizovali Ruse.
(Goran, 8. april 2022 20:37)

Glup za nas ovde koji smo prosli kroz sve namestaljke, montiranje i ocrnjivanja,ali na zapadu jedva cekaju da se samoubede u to ako je potrebno.

Lilli

pre 2 godine

Mi smo predložili da Belorusija bude među zemljama garantima, istakao je on.
Oni ubijaju nevine civile u suverenoj zemlji, a povrh toga dodaju sarkazam. Daj vuku da čuva jagnje, Larove, dobra ideja.

Boby

pre 2 godine

Slike rata i užasa na sve strane a nekako se zaboravljaju one bio vojne laboratorija i eksperimenti sa virusima.
Niko ih više ne pominje a izgleda da je sve počelo zbog njih.

Rajko

pre 2 godine

Šta očekujete, da se Ukrajinci predaju i zahvale se Putinu, što im je napadom otvorio oči i misli im dobro? Molim naše patriote da ne kroče ubuduće ni u jednu Nato zemlju na odmor!

Objektivno

pre 2 godine

"Generalštab Ukrajine saopštio je da su ruske snage završile povlačenje iz severne ukrajinske oblasti Sumi, dok nastavljaju sa gomilanjem snaga na istoku zemlje, javlja CNN.

„Ruski okupatori su u potpunosti povukli svoje trupe iz oblasti Sumi u Rusku Federaciju“, navodi se u saopštenju Generalštaba na Fejsbuku."

Ova objava nekako odzvanja sa pitanjem, sta cemo sad? Verovatno se na oslobodjenim teritorijama prolama osecaj ocaja i teske realnosti, mozda i smognu snage da angazuju sve sto imaju i pokusaju da razbiju obruc u Donbasu, ali to se moze zavrsiti kao i napori kod Nikolajeva u pravcu Hersona.

YOOLO

pre 2 godine

Kada dođe sva ta vojna tehnika iz inostranstva u Ukrajnu - ko upravlja time ? Šta kao ukrajinski vojnik odmah seda i kreće da vozi i puca bez obuke? Ili u Ukrajinskim uniformama ima i stranaca, NATOvaca ?

gulag

pre 2 godine

Ovo je vec otvoreni proxy rat NATO - Rusija. Nadam se da ce se Rusi sjetiti ovoga za 10, 15 godina kad Amerika napadne neku drzavicu pa im otvoreno dostavljati naoruzanje i davati izjave o nanosenju sto vecih gubitaka americkom ljudstvu i tehnici.

Jupiter

pre 2 godine

"Problem je u tome sto bi kroz Ukrajinu NATO snage imale pristup ruskom "mekom stomaku" i čist put do Moskve. Ipak je malo teže ući kroz hiljade kilometara Sibira. Naravno, ne podržavam rat, ali je povod potpuno jasan."

Već su neke zemlje koje graniče s Rusijom u NATO-u. I? Jel Rusija napadnuta? Ko bi se usudio napasti zemlju koja ima nuklearno oružje?
Ko smije napasti Severnu Koreju?

Da ponovim

pre 2 godine

Opet podsećam da se rat vodi na teritoriji Ukrajine. Uvek najviše gubi onaj na čijoj teritoriji se vodi rat. Neko sa strane te huška da se biješ sa komšijom, lomite tvoje stvari, uređaje, nameštaj, posuđe, lustere. Sve stvari na bojnom polju su tvoje, borba se vodi u tvojoj kući. I ti i komšija ste krvavi, izranavljeni, ali njegov stan je netaknut, a tvoj u ruševinama.

Milivoje

pre 2 godine

Pazite, ovo je vođena balistička raketa Točka-U sa CEP(mogućnost promašaja u odnosu na centar zamišljene mete - dakle ako je meta objekat širine 50m i podesiti parametre za sredinu objekta, postoji visoka šansa da se promaši) i Točkin CEP iznosi preko 50m u SAVRŠENIM USLOVIMA, a u malo lošijim uslovima(sa malo više vetra i kišom), raste na 100m. Rusi su ovu raketu otpisali još pre 25 godina i ne koriste je, a zašto bi kada imaju efikasniju raketu iz kompleksa "Iskander"? Jedno je sigurno, Rusija je 90% Točki konzervirala, a 10% se nalazi u tradiciji balističkih projektila, postoji oko šest Točki u sastavu vojske, koje se kako kad koriste na treninzima radi obaranja takvih raketa sistemima PVO. Rusi pokušavaju da gađaju precizno radi stradanja što manje civila. Suludo je lagati narod, ali kada treba da se dođe do cilja, on će biti samo žrtva moćnika što nisu imali vremena da potraže. Oni smisle ceo tok događaja, za ceo tok događaja postoji mnogo propratnih priči i to se tako vrti. Takođe vojska Donjecka i Luganska ne poseduje Točku. Niti ranije, niti sada, niti je Rusi koriste decenijama, niti su viđene Točke negde na vagonima,autoputevima, bilo gde, dakle ni jedan dokaz. Najviše je suludo jer ostavlja veoma, veoma veliki i dugotrajni trag, pogotovo kada nema vetra i kada je vedro, trag se satima može videti i odati tačno mesto lansiranja, pratiti ugao i maltene proceniti balistiku baš zato Iskander menja balistiku kasnije i tako protivnik ne može da je uoči.

Nabukonozor

pre 2 godine

Jevelini i antitenkovsko nauruzanje vise ne pomazu jer se front seli na istok a tamo nema urbanog ratovanja, pokoje manje naselje i gola ravnica sve do Dnjepra. Ukrajincima trebaju oklopna borbena sredstva tenkovi prije svega, sami Ukrajinci govore da ce od sad sukobi sve vise izgledati kao u drugom svjetskom ratu. Poslusajte Vesli Klarka i njegovu analizu na CNNu o nastavku borbi. Dosad je Ukrajini prebaceno pet tenkova T75 i par laksih oklopnih vozila, to je nista u poredjenju sa ruskom vojnom moci i Rusi imaju prednost zasad jer ako se posiljke nastave stvari se mogu itekako zakomplikovati o cemu Rusi moraju poceti razmisljati ako misle nesto dobiti u ovom ratu i opravdati zrtve koje nisu male. Ukrajinci brane svoju zemlju, njih zrtve ne interesuju, unisteni gradovi, sve je to malacije da se odbrani zemlja i ako Putin misli da ce se uplasiti i bilo sta predati onda je u dubokoj zabludi.

Odur

pre 2 godine

Zar je moguće da posle NATO bombardovanja 1999. u Srbiji postoji ijedan Srbin koji podržava delovanje NATOa bilo gde?
Koja je to propagandska mašinerija

kralj

pre 2 godine

Rusi su verovatno pravili greske,sigurno imaju neplanirane gubitke,imam utisak da su po dogovoru otisli sa nekih pozicija pa propaganda cini svoje I ispada da su na rubu poraza.Mene je licno strah da ova zapadna histerija ne pokrene mnogo veci rat,ali se I nadam da ce narodi EU da izvrse pritisak na svoje vlade samo zbog poskupljenja I inflacije.Ovaj rat ce da donese haos u Evropi,ako je tamo haos,kod nas ce da bude katastrofa,bolje ce da prodju samo Ameri I Englezi ali I kod njih nece bas da cveta cvece.

Ekoneko

pre 2 godine

Nije mi jasno kako uspevaju da doteraju to silno oruzje u Ukrajini ? Zar nemaju obaveštajce, satelite i tako to da bi snimili i sve saznali ? I zasto se zeleznicka cvorista, pruge ne unistavaju ili putevi... Nekako mnogo neorganizovano i traljavo rade Rusi za takozvanu vojnu silu. Sve to ce ih kostati ugleda, politickog i vojnog uticaja a najvažnije gubitaka vojnika na terenu...

Сава

pre 2 godine

Пази , Бајден изјавио.Зна ли он на ком континенту живи?Ако не зна нека му његови саветници кажу да се чича не брука.

Ruska idila

pre 2 godine

Ne verujem da će Ukrajinci imati želje za uzimanje teritorije. Njima posle ovih ruskih podviga ostaje veoma opustošena zemlja. Obnavljanje će biti dugoročno i mukotrpno.

Ali ni Rusija nije homogena. Kada dođu računi za ovu avanturu može i tamo doći pucanje po šavovima.

Mozda jednom i objave komentar

pre 2 godine

Ovo ce se zavrsiti (nece pre osvajanja celog Donbasa i rute ka Azovskom moru, sto moze da potraje, uz dostavu oruzja Ukrajini, prema zapadnim strucnjacima , tako sto ce Ukrajina promeniti ustav, ne NATO uz garancije nekoliko zemalja, Krim i Donbas, Lugansk ce formalno biti nepriznati, fakticki skroz pod ruskom kontrolom, a sankcije ce ostati Rusiji ili makar njen odredjeni deo. Rusija ce pokusati da se preorjentise na druga trzista, a Ukrajina ce pokusati da se koliko toliko obnovi, konsoliduje. Izbeglice se vracati nece.
Sve sluti na to.

vladica

pre 2 godine

Dešavanja u Ukrajini su proxy rat izmedju SAD i Rusije koji traje već dosta godina a za koji se moglo naslutiti da će eskalirati u vojnoj intervenciji koja treba da iscrpi Rusiju. Ukrajina je strahovito manipulisana u tom ratu sa obe strane. Izgleda da održavanje ratnog sukoba u ovom trenutku jedino ekonomski odgovara SAD, pa se vraški trude da podrže slabiju stranu na sve načine već vidjene u raspadu Jugoslavije. Ko god je mogao beži iz Ukrajine, tamo kao zatočenici ostaju militantne grupe i civili koji nemaju sredstava niti gde da pobegnu. Srbija koja je na svojoj koži osetila ono što se dešava i Ukrajini i Rusiji, trebala bi koliko god je moguće da zadrži neutralnost u tom proxy ratu, čuvajući korektne odnose sa SAD i Rusijom shodno svojim interesima. Mi smo kulturološki kombinacija istoka i zapada, možemo da razumemo i poštujemo vrednosti i jednih i drugihih, i to treba da iskoristimo kao svoju prednost.

Loznica, Gučevo, Cer…

pre 2 godine

Amerikanci zvali, Rusi neće da im se jave na telefon?




Mobilni pretplatnik trenutno nije dostupan. Pokušajte kasnije. Hvala.

Bo_Sana_c

pre 2 godine

Sjeverna Koreja ima nekoliko komada nuklearnog oružja pa se ama baš niko ne usuđuje da ih napadne a baš će neko napasti Rusiju sa 6500 nuklearnih glava i to iz Ukrajine ravnice ko tepih sa Javelinima na ramenima.. Realno ko da Voždovac osvoji šampions ligu..

Marko

pre 2 godine

@gulag Sve si totalno pogresio,Ukrajinska vojska i te kako i dalje postoji i drzi liniju fronta,naoruzani su do zuba zapadnim oruzijem.Kod Hersona su u ofanzivi,videce se sve sledecih dana,naravno i Rusi rade posao iako svako objektivan vidi da nisu to ciljevi koje su planirali s pocetka pa se sad prilagodjavaju situaciji sto je opet normalno,iznenadio ih je zestok otpor Ukrajine.

Ekoneko

pre 2 godine

Ovo je vec otvoreni proxy rat NATO - Rusija. Nadam se da ce se Rusi sjetiti ovoga za 10, 15 godina kad Amerika napadne neku drzavicu pa im otvoreno dostavljati naoruzanje i davati izjave o nanosenju sto vecih gubitaka americkom ljudstvu i tehnici.
(gulag, 08. april 2022 12:05)

Sta mislis zasto su izgubili u Vijetnamu, Severnoj Koreji, Kambodži i jos negde u Africi zaboravio sam tacnno gde, gde su Amerikanci imali uzasne gubitke... I jedni i drugi rade drugima o glavu sa strane Rusima u Avganistanu, Ceceniji evo sada u Ukrajini...

Danilo

pre 2 godine

Kada dođe sva ta vojna tehnika iz inostranstva u Ukrajnu - ko upravlja time ? Šta kao ukrajinski vojnik odmah seda i kreće da vozi i puca bez obuke? Ili u Ukrajinskim uniformama ima i stranaca, NATOvaca ?
(YOOLO, 08. april 2022 12:15)

A jel bilo u Bosni Grka i Rusa na strani Srba? Jeste. Prema tome, u svakom ratu, na svim stranama ima stranaca.

mirko

pre 2 godine

po ratnome pravu napadnuta strana ima pravo ući dvostruko dublje od dosega dalekometne artiljerije u teritorij napadaća , nagodinu će se Ukraina proširiti na teritorij Bjelorusije i Rusije

Mujo11

pre 2 godine

Nikada nisam vjerovao da jendog dana ima da bukne rat medju Rus i Ukr, i sada mene je cudno i nemam nikakvu ojasnjenje zasto tamo u Ukr se ratuje kada nit je bilo i nit ima razloga za to, bezobzira sta misle oni u Moskvu i u Kievu. Dve susjedne drzave, skoro sa istim narodom, sa tolike velike povrsine, bogate po resursima i vodama, razne mogucnostima za razvoj i mir da ulazu u sukob velike razmera, to je ni manje ni vise nego glupost.

Bosanska Pravoslavna Crkva

pre 2 godine

Jedinstven slučaj, ili jedan od rijetkih. Obično u invaziju kreće ogromna armada uz tepihe bombi. A ovo je nevjerojatno. Manje ih je, ali gdje god zatreba stvore višak. Zato bih odbacio djetinjarije o slabostima ruske vojske. Sumnjam da bi ijedna druga uspjela ovako ratovati, zauzimati teren i držati ga.
Rusija ovo sigurno neće izgubiti.

darac

pre 2 godine

(Qwert, 8. april 2022 13:22) # Link komentara
Ovo nije proxy rat. Proxy rat je gdje dvije velike sile ratuju u trećoj državi tako što posredno podupiru zaraćene strane. Nikaragva 80-tih je klasičan primjer.

nisliski mohikanac

pre 2 godine

rat u Ukrajini je sredtvo a ne cilj.
Tako da rezultat se ne meri po situaciji tamo nego nesto drugo je tu parametar.
Nisam siguran sta,mozda inflacija,mozda nesto trece ali rat nije.

neutral felš

pre 2 godine

Ovo je vec otvoreni proxy rat NATO - Rusija. Nadam se da ce se Rusi sjetiti ovoga za 10, 15 godina kad Amerika napadne neku drzavicu pa im otvoreno dostavljati naoruzanje i davati izjave o nanosenju sto vecih gubitaka americkom ljudstvu i tehnici.
(gulag, 08. april 2022 12:05)

bilo je i to u vijetnamu, kambodži, koreji...

kleptokrat

pre 2 godine

Ukraina je ogromna zemlja,sa granicom prema EU od nekoliko hiljada km.Zato je lako dostaviti oruzije,jeste da se noc vec skratila ali sve to funkcionise.Ne smeju Rusi tu nista,jer sta ako pogrese,izbombarduju civilni voz pun izbeglica?Pa to bi cak i Kineze okrenulo protiv njih.

Rallllle

pre 2 godine

Pratiti koji ofanzivni raketni sistemi su se najbolje pokazali, pa kad se smire strasti jednog dana, kupovati jer ipak to najvece sredstvo odvracanja.

price za malu decu

pre 2 godine

@(Vultures, 8. april 2022 22:40)

Kakve crne potkovice, pa zar ti ozbiljno mislis da je konvencionalni rat izmedju NATO pakta i Rusije moguc ? Svaki upad na teritoriju Rusije ili sa druge strane NATO zemalja bi znacio globalni termonuklearni rat. To su price za malu decu kojima se opravdaju imperijalisticke agresije svetskih sila, bilo da se radi o Rusiji ili Americi.

zzz

pre 2 godine

Pravični ratovi ne postoje. Anđeli nisu ni jedni ni drugi. Žrtve su civili, stare osobe i deca ponajviše. Ludilo treba što pre zaustaviti, ako je moguće.

sofranije

pre 2 godine

o Rusima nije bilo vesti, osim, da su napravili neko novo super oruže, (lovci tenkovi )a na terenu veeliko 0. poslali momke sa lukom i strelom.

bljuv

pre 2 godine

Koliko je ovaj rat čudan, čudniji čak i od pandemije korona virusa. Nešto tu definitivno nije kako treba. Osvajaš-gubiš-osvajaš-povlačiš se-osvajaš... I to sve ista mesta, iste gradove. Snimci montirani, podešeni, izveštačeni... Dete od 12-13 godina bi shvatilo da sa celom pričom nešto nije u redu.

mirko

pre 2 godine

onaj napis o višecjevnim vbr , ja sam preživio desetak pljuštanja toga oko sebe,
je jeste strah al kad to preživiš znaš da nema milosti prema onom ispred

lokal-patriota

pre 2 godine

interesuje me samo ko ce tamo po tim gradovima da zivi, kad se jednom prekine ovaj rat? ono sto se moze videti su porusene zgrade i gomila šuta...tu nece biti grad duhova vec oblasti duhova!

Eurohik

pre 2 godine

Cilj Rusije na pocetku je bilo brzo osvajanje Kijeva i zato im je trebao Aerodrom u blizini. Prvi napad je odbijen na aerodrom a drugi je uspio sa 200 helikoptera ali su Ukrajinci minirali piste da veliki Avioni sa tehnikom i ljudstvom ne mogu dopremiti brzo sve to do Kijeva. Rusi su bili primorani onda da idu sa konvojima tehnike kroz Ukrajinu i tu su nastradali, uglavnom . Gradovi nisu unistavani na pocetku , tek posle gubitaka tehnike i ljudstva .

rocky

pre 2 godine

Sjeverna Koreja ima nekoliko komada nuklearnog oružja pa se ama baš niko ne usuđuje da ih napadne a baš će neko napasti Rusiju sa 6500 nuklearnih glava i to iz Ukrajine ravnice ko tepih sa Javelinima na ramenima.. Realno ko da Voždovac osvoji šampions ligu..
(Bo_Sana_c, 8. april 2022 23:37)
Nemoj se saliti sa Vozdovcem...tako su se zezali i sa Milvolom u Muckama, pa ljudi uzese kup