Ponedeljak, 28.03.2022.

15:22

Zaboravljene srpske reči - da li znate njihovo značenje?

Izvor: Novosti

Zaboravljene srpske reèi - da li znate njihovo znaèenje? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

Mama

pre 2 godine

Iz nekog razloga ne vidim članak, samo komentare...
Cujte ljudi, sloveni? Germani? Autohtonost ovog naroda nam uskraćuju uz nas kao svedoke. Molim vas, istrazujte sami. Zaobidjite knjige, Seoba, Naseljavanja Srbije i dajte malo masti na volju, misao imao veću logiku od pogresne istorije.

Никола

pre 2 godine

Grao je reč koja je u staroslovenski jezik došla kao posledica interakcije sa germanskim plemenima: nemačka reč za sivo je "grau", a engleska "grey." Luča najverovatnije dolazi iz latinskog (lux).

187

pre 2 godine

#deka

Kapa dole za komentar. Ali hrpa onih koje ste "kritikovali" će vam lupati minuse iako je sve što ste rekli istina. Puna podrška istini.

Mimmi

pre 2 godine

meni omiljena rec koja se ne upotrebaljava je - DOCKAN (sinonim za kasno), nekako mi je bas simpaticno-luCKasta, zbog onog CK u sredini. Mladjima iz nekog razloga nije cool (pa je zato prakticno zaboravljena), i jedino se moze cuti kod starijih ljudi. Glasam da se vrati u upotrebu, i da se uvedu i glagoli "dockaniti" i "zadockaniti" (ukoliko dosad nisu postojali)...:-)

figerald

pre 2 godine

U Srbiji Srpski jezik i izvornu Vukovu gramatiku koriste jos jedino stanovnici na teritoriji Sandzaka. Istina je da jezik konstantno evoluira, i mi smo mozda jedina nacija u Evropi koja ima jednu zvanicnu gramatiku na papiru a u upotrebi nesto sasvim trece.

CATAPA

pre 2 godine

Samo ako nije staroslovenski stariji od latinskog i starogrckog jezika.
(Maxa, 29. mart 2022 14:17)
To verovatno ne može da se zna, osim ako se ne napravi algoritam veštačke inteligencije koji bi znao sve poznate (bar indoevropske) jezike, pa uporednom analizom dekodirao porekla reči. Ono što je za sada izvesno je da Sloveni nisu imali unificirano pismo, odnosno imperiju kojoj bi takvo pismo bilo neophodno radi organizacije vlasti. Takođe je moguće da neko autentično slovensko pismo nije sačuvano, odnosno je uništeno krstašenjem (krstašenje ne treba poistovećivati sa "krstaškim ratovima"; i ti ratovi su bili nastavak prethodnog brutalnog krstašenja hrišćana po celoj Evropi).

Crkveni "staroslovenski" nema nikakve veze sa jezicima koje su govorili u raznim slovenskim plemenima. Taj "jezik" su skovali stranci, hrišćanski misionari koji su pre Slovena prihvatili tu jevrejsku mitologiju i rimsku crkvu. Sada se ta nakaza od jezika proglašava "izvorno slovenskom". Svaka generacija umišlja da istorija počinje njima, ali jedino su hrišćani ubijali one koji su govorili da istorija ne počinje hrišćanstvom, niti svet počinje sa jevrejskim bogom.

Antički Grci nisu bili nacija. Te državice su kulturološki bile različitije među sobom nego moderne evropske nacionalne države. Rimljani nisu to bili ni toliko, Rimljanin je mogao da bude svako ko je priznavao i služio imperiji odnosno imperatoru. Amerikanci su kopirali takav koncept "države/nacije" recimo. Vrlo svesno, naravno.

guska koja je spasla Rim

pre 2 godine

Copy-paste nacija, kao i sve hibridne nacije danas.
Ili rimljani posle njih, šta oni imaju baš što je rimsko, a što nisu implementirali od plemena koje su asimilizovali (etruraca npr...).
Nije život nastao danas. Polako, smiri se.
(Nezavisni demokratski građanin, 29. mart 2022 15:05)

Ne znam sta bi ti imalo znaciti "copy-paste nacije", niti razumem tu "implementaciju", ali, Rimljani su i bili delom Etrurci. Rimljani nisu bili Latini (pustite sta su vas ucili oni vasi neobrazovani ucitelji i profesori istorije!), oni su od pocetka bili tri-etnicki (Latini, Sabini i Etrurci, ravnopravno i ravnomerno). Sa velikim postovanjem prema Grcima, od kojih su ucili i koje su nastojali da oponasaju. A kasnije su postali melting pot mediteranskog sveta.

X=iks

pre 2 godine

Vjeđe su obrve ? Mislim da su vjeđe kapci na očima.

Noćas se moje čelo žari
noćas se moje vjeđe pote....
(Tereza, 29. mart 2022 13:53)

Potiti se = znojiti se. Ne znam kako se kapci mogu znojiti. A obrve upravo i sluze da skupljaju znoj.

deka

pre 2 godine

komsinica koja je pedagod u osnovnoj skoli mi prica kako se sve vise roditelja i dece zali na neke ucitiljice, Problem je u tome sto ih uce bosanski pa deca kukaju kako je nista ne razumeju. nije moje da se mesam ko ce da se zaposli ili mora li jer je neko od gore naredio ali ovo je zemlja srbija i zvanicni jezik je srpski. moze i izvinjavam se kinezima i kinez da bude ucitelj u srpskoj skoli ali mora da uci decu srpski. pokusavam da ispravljam unuka ali gotovo je naucio je da kaze kontas, ljulja, spinat, ... muka mi je vise od toga da se zaposljavaju nestrucni. zaustavi me policajac zato sto nisam stavio pojas pa mi kaze" a dje si ti kreno". Da li smo mi to okupirani a ja nisam saznao ili je promenjen zvanicni jezik ove zemlje

Jova

pre 2 godine

Grao nije srpska rec, nastala je od nemačke reči Grau
(Jojo, 29. mart 2022 11:17)

U redu, kopirali smo, priznajemo. Ali imam jednu drugu zagonetku za sve vas. U svedskom jeziku postoje cak dve reci koje se isto (ili slicno) izgovaraju kao u srpskom i isto i znace: läkare (lekar) i lök (luk). Ko je tu od koga prepisao i zasto jedino mi Srbi i Svedjani u celoj Evropi doktore medicine zovemo lekar? Isto vazi i za luk. Jezici su cudo.

@Dejan

pre 2 godine

Ovo što ja pišem, a neki će pročitati, nije u potpunosti Srpski jezik! Reformom jezika, Vuk Stefanović Karadžić je otkinuo, udaljio i zauvek promenio Srpski jezik od svog izvornog oblika! Tako je , u suštini, odvojio Srbe i njihov jezik od matice Slovenskih naroda i jezika! Mi smo jedini narod na Svetu koji ne može pročitati i razumeti svoje knjige i zapise stare 200 i više godina. Treba nam prevodioc! Originalni, pravi, Srpski jezik, moze se jedino čuti od sveštenstva, priliko molitva i čitanja crkvenih knjiga! Stare reči se sve slabije koriste, a zamenjuju engleskim sinonimima, gemanizmima, turcizmima itd.
(Dejan, 29. mart 2022 13:02) 
Diskvalifikacija zbog nepismenosti, a pri tom nisi ni u pravu. Obican narod nije nikada pricao crkvenim staroslovenskim.

Стрелац

pre 2 godine

Највећи загађивачи српског језика су јавне личности - политичари, певачи, спортисти. Значи, не образовани слојеви.
За њима су медији, који предњаче у коришћењу верзија извучених из енглеских речи. Скоро сам прочитао реч, "рендомнизација". На жалост, има их још много. Ужас.

pa sad

pre 2 godine

@Nostradamus

Tajkun, kineska rec, znaci veliki gospodar, koristena je u Japanu kao pocasna titula za mocne strance, i odatle je usla u siru upotrebu.
Uzgred, bogatstvo jezika se cuva citanjem sopstvenih knjizevnih klasika, a ne svakodnevnim govorom jer je svakodnevni govor uvek ogranicen na jedan kraj. Stevan Sremac je u svojim delima ovekovecio i banatski i niski govor sa kraja 19. veka.

Nezavisni demokratski građanin

pre 2 godine

@ Nezavisni demokratski građanin

I da, latinski jezik je stariji od staroslovenskog, kao što je i starogrčki. Dosta više sa tom Deretićkom istorijom. Da nisi i ti slučajno potomak Ahila, koji je inače bio Srbin?
(Srki, 29. mart 2022 13:22)

Ne botuj autošovinisto. Ko su stari grci, šta su stari grci, počinje li istorija ovog sveta sa njima?
Sve su kopirali od drugih. Copy-paste nacija, kao i sve hibridne nacije danas.
Ili rimljani posle njih, šta oni imaju baš što je rimsko, a što nisu implementirali od plemena koje su asimilizovali (etruraca npr...).
Nije život nastao danas. Polako, smiri se.

Me,Myself and I

pre 2 godine

"Veđe su, verovali ili ne, obrve."
Šalite se?
Stvarno bih voleo da upoznam osobu koja,verovao ja ili ne, ne zna šta znači pojam veđe.

Che

pre 2 godine

Srbi iz Hrvatske koriste te riječi. Na Baniji se npr. za mlijeko kaže još i varenika. A skorup je ona korica na vrhu koja je stvori kad se mlijeko prokuhava. Na Baniji je kajmak kajmak. Kajmak je prerađeni skorup.

Tereza

pre 2 godine

Vjeđe nisu obrve.
Vjeđe su, vjerovali ili ne, kapci na očima.



Nad dalekim morem vjetrovi se dižu,
sklapaju se vjeđe, sjećanja se nižu,
a srce bi htjelo, dok se grane lome
da istinu kaže, ali nema kome.

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

@Dejan, 29. mart 2022 13:02
"Reformom jezika, Vuk Stefanović Karadžić je otkinuo, udaljio i zauvek promenio Srpski jezik od svog izvornog oblika! Tako je , u suštini, odvojio Srbe i njihov jezik od matice Slovenskih naroda i jezika!"
Kao neko ko je Srbin, ali ne i Sloven, rekao bih da Vuk Stefanović Karadžić ako ni zbog čega drugog, a ono zbog tog odvajanja Srba i njihovog jezika od nekakve matice slovenskih naroda i jezika - šta god to zaista značilo - zaslužuje slavu i iskreno poštovanje. Ne treba zaboraviti da je njegova reforma, bila i jedna od prvih brana rusifikaciji ovog naroda, jer je tamo neki "slavjanoserbski" ili kako se već zvao, bio ništa drugo do perfidni pokušaj rusifikacije Srba. Šteta je samo što je i Vuk forsirao ćirilicu, jer srpski jezik mora preći na latinicu u potpunosti. Daničićevu, naravno.

@Kernow, 29. mart 2022 13:39
Nije netačno, ali... Tehnički, Gaelic (Gaelic/Gaeilge) reč za "crno" je u originalu "dubh" i izgovor bi bio pre "duv" nego "dub". Mada je u složenicama - a Dublin je složenica - oblik "dub" zastupljeniji.

Me,Myself and I

pre 2 godine

"Luca je bila rec koja se koristila kod onog dela stanovnistva koje je bilo pod kuluturoloskim uticajem Venecije, od italijanskog "la luce" - svetlo. Svetlost je prava srpska i slovenska rec.
(Vanja, 29. mart 2022 11:18)"
Veruj mi Vanja, nakon višegodišnjeg bavljenja etimologijom, ispostavilo se da su Latini od nas preuzeli pojam "Luč-a".

auuu

pre 2 godine

Ako ste zaboravili kako se priča stari Srpski jezik, idite u Goru(iznad Prizrena) i čućete najstariji i najčistiji Srpski jezik.
(neko, 29. mart 2022 11:49)

Ili u Vranje i okolinu. Tako su najsličnije pričali u doba Nemanjića.

Језик није црно бели појам него ’грао’

pre 2 godine

Иако је чланак кратак, аутор није изджао а да не употреби бар једну страну реч - синоним...Језик је жива ствар и лако се мења. Као што предходни коментари кажу, одржао се у изворном облику само у крајевима која су била изолована због непријатељског окружења, Призрен, Крајина, или тамо где нико није хтео да иде, чак ни Турци, као рецимо ЦГ, па се људи нису мешали. Наши људи су прошлости живели једноствно и нису имали потребу за речима као на пример ’машина’, ’шрафцигер’, ’локомотива’ и сл...рало, волови, нож, секира и то је то. Како се повећава комуникација и мешање међу људима тако долазе нови појмови и речи. Рецимо један упрошћени пример, стигне у наше крајеве некакав црвени укусан плод којег нико до тада није видео. Странац који га је донео каже да долази из неке далеке, нестварно лепе земље која личи на рај (paradise) и ето га нама - парадајз...а онда Хрвати нормално кажу - ааа не, ми ћемо то другачије да зовемо - рајчица...
Исто тако стигне некакав сандук у коме може да се хлади храна и на њему пише 'Frigidaire'(америчка фабрика беле технике) и ми добијемо реч ’фрижидер’...реч хладилник се ретко употребљава...Реч ’хувер’ уместо ’усисивач’ је била дуго у употреби међу послератном генерацијом из истог разлога...
Тако и данас, великом брзином долазе нове ствари и појмови и језик се незаустављиво мења...

Danilo

pre 2 godine

Poštujem Hrvate u jezičkom smislu, bore se kao lavovi protiv stranih reči i često bivaju ismevani od strane naših ljudi. To su preuzeli od Francuza, oni ne dopuštaju ni jednoj stranoj reči da ugrožava njihov jezik, i za svaki novi pojam ubace novu, ali svoju reč. A kod nas je opšta zbrka sa stranim rečima.

Srki

pre 2 godine

@ Nezavisni demokratski građanin

I da, latinski jezik je stariji od staroslovenskog, kao što je i starogrčki. Dosta više sa tom Deretićkom istorijom. Da nisi i ti slučajno potomak Ahila, koji je inače bio Srbin?

Bull Terrier

pre 2 godine

Ми баш волимо фудбал, а не ногомет(и ако имамо рукомет) играче нам бира селектор уместо изборник…имамо фамилије уместо породица, едукујемо се уместо да смо образовани, имамо листинге уместо списка, међународно је постало интернационално….

Realno

pre 2 godine

Ništa od očuvanja srpskog dok to ne uđe u ustav i pozatvaraju se medijske kuće koje koriste nepotrebno engleske reči umesto srpskih.

Ser Kokeza od FSS-a

pre 2 godine

Ne smetaju mi reci koje smo "pokupili" od nasih komsija, kao sto su Madjari i Turci. Cak mi ni germanizmi ne smetaju toliko posto je veliki broj Nemaca u proslosti ziveo na nasim prostorima, pa su i oni donekle "nasi".

Ali anglicizmi su mi, iz dana u dan, sve vise iritantniji. Treba smanjiti njihovu upotrebu sto je vise moguce.

Kernow

pre 2 godine

Reč "dub" južni Sloveni su uzeli iz keltskog, i znači 'crn'. Odatle vuku poreklo i reči dubrava, toponim Dubrovnik. Kao poređenje, Dablin (Dubhlinn u originalu na irskom), znači 'crna lokva' u prevodu, pandan engleskom Blekpulu (Blackpool).

Nostradamus

pre 2 godine

Ovo je bas lepo tema za verbanje „nacionalistickog patriotizma“ u formi „borbe za ocuvanje srpskog jezika“, he, he, he. Jezik je ziv i ne moze se sacuvati ili odbraniti od uticaja drugih jezika, ma koliko se trudili. Reci se prihvataju i onda ostaju ili same po sebi nestaju iz govora. Za neke pojmove nemamo sopstvenu rec i onda tudja bude usvojena. Primer za to su, selfi ili majmun, a takvih primera ima na stotine. Potpuno ista stvar je u drugim jezicima i tu ne pomaze nikakav zakon niti zabrana. Svi ljudi koji govore vise jezika, nemaju problema sa „tudjim izrazima“, jer sve je relativno i uticaji su uglavnom geografski povezani ili su jezici srodni. Nemamo japanske, kineske, koreanske, itd reci u nasem jeziku.

Dejan

pre 2 godine

Ovo što ja pišem, a neki će pročitati, nije u potpunosti Srpski jezik! Reformom jezika, Vuk Stefanović Karadžić je otkinuo, udaljio i zauvek promenio Srpski jezik od svog izvornog oblika! Tako je , u suštini, odvojio Srbe i njihov jezik od matice Slovenskih naroda i jezika! Mi smo jedini narod na Svetu koji ne može pročitati i razumeti svoje knjige i zapise stare 200 i više godina. Treba nam prevodioc! Originalni, pravi, Srpski jezik, moze se jedino čuti od sveštenstva, priliko molitva i čitanja crkvenih knjiga! Stare reči se sve slabije koriste, a zamenjuju engleskim sinonimima, gemanizmima, turcizmima itd.

Jug Srbije

pre 2 godine

U leskovačkom kraju postoje reči vedje (obrve) i dubrava (šuma), kao i dub ili dubica za drvo. Skorup se ne koristi. Studeno je književnim jezikom potisnuto rečju hladno iako uopšte nemaju isto značenje. Hladovina (ispod drveta) predstavlja nešto što nije toplo, a studeno je baš hladno i osnov je imena manastira Studenica i reke Studenica ili pesničkoh studen. Reči treba čuvati - jezik je višeslojan i iz njega se mnogo toga može naučiti.

Вигел

pre 2 godine

Веђе и дубрава се користе на Косову. Пуно је и топографских назива које имају дубрава у себи

Nezavisni demokratski građanin

pre 2 godine

Osim ovih primera, tu je i pregršt drugih reči poput grao (što je nekada bio naziv za sivu i pepeljastu boju) ili luča (nekada reč za svetlost).

Грао је германизам, Луч(а) романизам.
(Јабучило, 29. mart 2022 11:20)

Bio bi kada bi germanski ili latinski jezik bio stariji od staroslovenskog.

Nezavisni demokratski građanin

pre 2 godine

Ako je Dubrava šuma, da li to ima u značenju neke veze sa nazivom grada Dubrovnika?
(Mata, 29. mart 2022 11:45)

Ili Dubrava kod Tuzle u kojoj su naseljeni hrvati. Mi srbi smo dozvolili upliv mnogih stranih reči u naš jezik (turskih prvenstveno) tako da ispade da su najbolji čuvari pravog starog srpskog jezika, u stvari hrvati koji su ga uzeli od nas. Za drugosrbijance odmah replika da hrvati jesu poseban narod, nažalost skoro istrebljen od Avara i Ugara. Ovo danas sto imamo to su 70% prekvalifikovani astro-ugarski narodi u hrvatski korpus.
I na kraju o Dubrovniku. Njegovo ime nastalo je od biljke rogoz, zato ga latini nazvasa Ragusa... Ovo Dubrovnik je kasnije, i ima veze sa vasom opservacijom.

Mile

pre 2 godine

Ako je Dubrava šuma, da li to ima u značenju neke veze sa nazivom grada Dubrovnika?
(Mata, 29. mart 2022 11:45)
Tako je.
Iza Dubrovnika a i po celoj Dalmaciji je nekad bila gusta šuma koju su Mlečani isekli zbog proizvodnje brodova.
Erozija je posle učinila svoje.

Nezavisni demokratski građanin

pre 2 godine

Grao nije srpska rec, nastala je od nemačke reči Grau
(Jojo, 29. mart 2022 11:17)
Aman, prekinite više sa nemcima. Nacija koja je juče nastala, a do prekjuče nije znala ni da priča. Ne počinje istorija i život na planeti zemlji ni sa njima, ni sa izlaskom prvog Iphonea...
Latini, Nemci, Germani... Sve sto imaju prepisano je od drugih, starijih.

ddoddo

pre 2 godine

ma nema danas vise zaborava (tj "izumrlih" reci, narecja, jezika, pisma) u vreme sveprisutnih kompjutera i baza podataka koje sve zivo imaju. problem je neujednacena sposobnost (raznih individua i odredjenih drustveno-bioloskih nepravdi) brzog povezivanja i kvalitetnog procesiranja svih tih podataka, a ne njihova dostupnost. tj sve je "zivo", ali nije sve svima podjednako dostupno i "ozivljivo".

Za gospođu 3.000

pre 2 godine

Pan di Spagna, u prevodu hleb iz Španije.
Kod nas PATIŠPANJ, i ovo će verovatno jednog dana biti zaboravljena srpska reč?

Vanja

pre 2 godine

Luca je bila rec koja se koristila kod onog dela stanovnistva koje je bilo pod kuluturoloskim uticajem Venecije, od italijanskog "la luce" - svetlo. Svetlost je prava srpska i slovenska rec.

neko

pre 2 godine

Da bismo očuvali bogatstvo srpskog jezika, moramo ga negovati i čuvati od zaborava sve reči koje smo nekada davno upotrebljavali.

Ako ste zaboravili kako se priča stari Srpski jezik, idite u Goru(iznad Prizrena) i čućete najstariji i najčistiji Srpski jezik.

Goran

pre 2 godine

Po obicaju, niste u pravu. Vjeđe, dubrava i skorup su u upotrebi u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i kod Srba iz Hrvatske a i u Zapadnoj Srbiji. Zasto se gube te rijeci u Centralnoj Srbiji, nije tesko zakljuciti. U Srbiji je uveliko na djelu upotreba tudjica umjesto vlastitih rijeci. Kolicina engleskih izraza je postala veca nego kolicina rijeci koje smo preuzeli iz turskog ili madjarskog za koje se smatra da su opravdano - domace. Na njima je nastala dobrom delom nasa knjizevnost i ne smetaju nam. Ali engleske su invazivne. Cak i tekst ispod prostora za ostavljanje vlastitog misljena nije uredu.
Napomena: Usled velikog broja automatski generisanih komentara ( spam ) prinuđeni smo da uvedemo dodatnu verifikaciju.
Da li mozete zamisliti ovakvo nasilje nad srpskim jezikom (automatski, generisani,komentar, spam, verifikacija). Ove reci imaju latinski koren ali uzete su iz engleskog jezika.
Gubimo bitku sa engleskim. A rugamo se Hrvatima zbog izmisljanja reci. Oni se bar bore da budu svoji na svome.

Јабучило

pre 2 godine

Osim ovih primera, tu je i pregršt drugih reči poput grao (što je nekada bio naziv za sivu i pepeljastu boju) ili luča (nekada reč za svetlost).

Грао је германизам, Луч(а) романизам.

Janko

pre 2 godine

Moguce, stvarno - realno. Jel si realan?
Podrazumevano - difolt
Glupost - nonsens
odlicno - exxxtra

Za par godina ce vam trebati recnik

A vise nije ni soping mol nego sm

Goran

pre 2 godine

Po obicaju, niste u pravu. Vjeđe, dubrava i skorup su u upotrebi u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i kod Srba iz Hrvatske a i u Zapadnoj Srbiji. Zasto se gube te rijeci u Centralnoj Srbiji, nije tesko zakljuciti. U Srbiji je uveliko na djelu upotreba tudjica umjesto vlastitih rijeci. Kolicina engleskih izraza je postala veca nego kolicina rijeci koje smo preuzeli iz turskog ili madjarskog za koje se smatra da su opravdano - domace. Na njima je nastala dobrom delom nasa knjizevnost i ne smetaju nam. Ali engleske su invazivne. Cak i tekst ispod prostora za ostavljanje vlastitog misljena nije uredu.
Napomena: Usled velikog broja automatski generisanih komentara ( spam ) prinuđeni smo da uvedemo dodatnu verifikaciju.
Da li mozete zamisliti ovakvo nasilje nad srpskim jezikom (automatski, generisani,komentar, spam, verifikacija). Ove reci imaju latinski koren ali uzete su iz engleskog jezika.
Gubimo bitku sa engleskim. A rugamo se Hrvatima zbog izmisljanja reci. Oni se bar bore da budu svoji na svome.

Vanja

pre 2 godine

Luca je bila rec koja se koristila kod onog dela stanovnistva koje je bilo pod kuluturoloskim uticajem Venecije, od italijanskog "la luce" - svetlo. Svetlost je prava srpska i slovenska rec.

Mile

pre 2 godine

Ako je Dubrava šuma, da li to ima u značenju neke veze sa nazivom grada Dubrovnika?
(Mata, 29. mart 2022 11:45)
Tako je.
Iza Dubrovnika a i po celoj Dalmaciji je nekad bila gusta šuma koju su Mlečani isekli zbog proizvodnje brodova.
Erozija je posle učinila svoje.

Јабучило

pre 2 godine

Osim ovih primera, tu je i pregršt drugih reči poput grao (što je nekada bio naziv za sivu i pepeljastu boju) ili luča (nekada reč za svetlost).

Грао је германизам, Луч(а) романизам.

Janko

pre 2 godine

Moguce, stvarno - realno. Jel si realan?
Podrazumevano - difolt
Glupost - nonsens
odlicno - exxxtra

Za par godina ce vam trebati recnik

A vise nije ni soping mol nego sm

Bull Terrier

pre 2 godine

Ми баш волимо фудбал, а не ногомет(и ако имамо рукомет) играче нам бира селектор уместо изборник…имамо фамилије уместо породица, едукујемо се уместо да смо образовани, имамо листинге уместо списка, међународно је постало интернационално….

Nezavisni demokratski građanin

pre 2 godine

Grao nije srpska rec, nastala je od nemačke reči Grau
(Jojo, 29. mart 2022 11:17)
Aman, prekinite više sa nemcima. Nacija koja je juče nastala, a do prekjuče nije znala ni da priča. Ne počinje istorija i život na planeti zemlji ni sa njima, ni sa izlaskom prvog Iphonea...
Latini, Nemci, Germani... Sve sto imaju prepisano je od drugih, starijih.

@Dejan

pre 2 godine

Ovo što ja pišem, a neki će pročitati, nije u potpunosti Srpski jezik! Reformom jezika, Vuk Stefanović Karadžić je otkinuo, udaljio i zauvek promenio Srpski jezik od svog izvornog oblika! Tako je , u suštini, odvojio Srbe i njihov jezik od matice Slovenskih naroda i jezika! Mi smo jedini narod na Svetu koji ne može pročitati i razumeti svoje knjige i zapise stare 200 i više godina. Treba nam prevodioc! Originalni, pravi, Srpski jezik, moze se jedino čuti od sveštenstva, priliko molitva i čitanja crkvenih knjiga! Stare reči se sve slabije koriste, a zamenjuju engleskim sinonimima, gemanizmima, turcizmima itd.
(Dejan, 29. mart 2022 13:02) 
Diskvalifikacija zbog nepismenosti, a pri tom nisi ni u pravu. Obican narod nije nikada pricao crkvenim staroslovenskim.

Jug Srbije

pre 2 godine

U leskovačkom kraju postoje reči vedje (obrve) i dubrava (šuma), kao i dub ili dubica za drvo. Skorup se ne koristi. Studeno je književnim jezikom potisnuto rečju hladno iako uopšte nemaju isto značenje. Hladovina (ispod drveta) predstavlja nešto što nije toplo, a studeno je baš hladno i osnov je imena manastira Studenica i reke Studenica ili pesničkoh studen. Reči treba čuvati - jezik je višeslojan i iz njega se mnogo toga može naučiti.

Danilo

pre 2 godine

Poštujem Hrvate u jezičkom smislu, bore se kao lavovi protiv stranih reči i često bivaju ismevani od strane naših ljudi. To su preuzeli od Francuza, oni ne dopuštaju ni jednoj stranoj reči da ugrožava njihov jezik, i za svaki novi pojam ubace novu, ali svoju reč. A kod nas je opšta zbrka sa stranim rečima.

Ser Kokeza od FSS-a

pre 2 godine

Ne smetaju mi reci koje smo "pokupili" od nasih komsija, kao sto su Madjari i Turci. Cak mi ni germanizmi ne smetaju toliko posto je veliki broj Nemaca u proslosti ziveo na nasim prostorima, pa su i oni donekle "nasi".

Ali anglicizmi su mi, iz dana u dan, sve vise iritantniji. Treba smanjiti njihovu upotrebu sto je vise moguce.

neko

pre 2 godine

Da bismo očuvali bogatstvo srpskog jezika, moramo ga negovati i čuvati od zaborava sve reči koje smo nekada davno upotrebljavali.

Ako ste zaboravili kako se priča stari Srpski jezik, idite u Goru(iznad Prizrena) i čućete najstariji i najčistiji Srpski jezik.

Jova

pre 2 godine

Grao nije srpska rec, nastala je od nemačke reči Grau
(Jojo, 29. mart 2022 11:17)

U redu, kopirali smo, priznajemo. Ali imam jednu drugu zagonetku za sve vas. U svedskom jeziku postoje cak dve reci koje se isto (ili slicno) izgovaraju kao u srpskom i isto i znace: läkare (lekar) i lök (luk). Ko je tu od koga prepisao i zasto jedino mi Srbi i Svedjani u celoj Evropi doktore medicine zovemo lekar? Isto vazi i za luk. Jezici su cudo.

Nezavisni demokratski građanin

pre 2 godine

Ako je Dubrava šuma, da li to ima u značenju neke veze sa nazivom grada Dubrovnika?
(Mata, 29. mart 2022 11:45)

Ili Dubrava kod Tuzle u kojoj su naseljeni hrvati. Mi srbi smo dozvolili upliv mnogih stranih reči u naš jezik (turskih prvenstveno) tako da ispade da su najbolji čuvari pravog starog srpskog jezika, u stvari hrvati koji su ga uzeli od nas. Za drugosrbijance odmah replika da hrvati jesu poseban narod, nažalost skoro istrebljen od Avara i Ugara. Ovo danas sto imamo to su 70% prekvalifikovani astro-ugarski narodi u hrvatski korpus.
I na kraju o Dubrovniku. Njegovo ime nastalo je od biljke rogoz, zato ga latini nazvasa Ragusa... Ovo Dubrovnik je kasnije, i ima veze sa vasom opservacijom.

deka

pre 2 godine

komsinica koja je pedagod u osnovnoj skoli mi prica kako se sve vise roditelja i dece zali na neke ucitiljice, Problem je u tome sto ih uce bosanski pa deca kukaju kako je nista ne razumeju. nije moje da se mesam ko ce da se zaposli ili mora li jer je neko od gore naredio ali ovo je zemlja srbija i zvanicni jezik je srpski. moze i izvinjavam se kinezima i kinez da bude ucitelj u srpskoj skoli ali mora da uci decu srpski. pokusavam da ispravljam unuka ali gotovo je naucio je da kaze kontas, ljulja, spinat, ... muka mi je vise od toga da se zaposljavaju nestrucni. zaustavi me policajac zato sto nisam stavio pojas pa mi kaze" a dje si ti kreno". Da li smo mi to okupirani a ja nisam saznao ili je promenjen zvanicni jezik ove zemlje

Me,Myself and I

pre 2 godine

"Veđe su, verovali ili ne, obrve."
Šalite se?
Stvarno bih voleo da upoznam osobu koja,verovao ja ili ne, ne zna šta znači pojam veđe.

Nezavisni demokratski građanin

pre 2 godine

Osim ovih primera, tu je i pregršt drugih reči poput grao (što je nekada bio naziv za sivu i pepeljastu boju) ili luča (nekada reč za svetlost).

Грао је германизам, Луч(а) романизам.
(Јабучило, 29. mart 2022 11:20)

Bio bi kada bi germanski ili latinski jezik bio stariji od staroslovenskog.

Za gospođu 3.000

pre 2 godine

Pan di Spagna, u prevodu hleb iz Španije.
Kod nas PATIŠPANJ, i ovo će verovatno jednog dana biti zaboravljena srpska reč?

Стрелац

pre 2 godine

Највећи загађивачи српског језика су јавне личности - политичари, певачи, спортисти. Значи, не образовани слојеви.
За њима су медији, који предњаче у коришћењу верзија извучених из енглеских речи. Скоро сам прочитао реч, "рендомнизација". На жалост, има их још много. Ужас.

Realno

pre 2 godine

Ništa od očuvanja srpskog dok to ne uđe u ustav i pozatvaraju se medijske kuće koje koriste nepotrebno engleske reči umesto srpskih.

Me,Myself and I

pre 2 godine

"Luca je bila rec koja se koristila kod onog dela stanovnistva koje je bilo pod kuluturoloskim uticajem Venecije, od italijanskog "la luce" - svetlo. Svetlost je prava srpska i slovenska rec.
(Vanja, 29. mart 2022 11:18)"
Veruj mi Vanja, nakon višegodišnjeg bavljenja etimologijom, ispostavilo se da su Latini od nas preuzeli pojam "Luč-a".

Srki

pre 2 godine

@ Nezavisni demokratski građanin

I da, latinski jezik je stariji od staroslovenskog, kao što je i starogrčki. Dosta više sa tom Deretićkom istorijom. Da nisi i ti slučajno potomak Ahila, koji je inače bio Srbin?

Kernow

pre 2 godine

Reč "dub" južni Sloveni su uzeli iz keltskog, i znači 'crn'. Odatle vuku poreklo i reči dubrava, toponim Dubrovnik. Kao poređenje, Dablin (Dubhlinn u originalu na irskom), znači 'crna lokva' u prevodu, pandan engleskom Blekpulu (Blackpool).

Tereza

pre 2 godine

Vjeđe nisu obrve.
Vjeđe su, vjerovali ili ne, kapci na očima.



Nad dalekim morem vjetrovi se dižu,
sklapaju se vjeđe, sjećanja se nižu,
a srce bi htjelo, dok se grane lome
da istinu kaže, ali nema kome.

Nezavisni demokratski građanin

pre 2 godine

@ Nezavisni demokratski građanin

I da, latinski jezik je stariji od staroslovenskog, kao što je i starogrčki. Dosta više sa tom Deretićkom istorijom. Da nisi i ti slučajno potomak Ahila, koji je inače bio Srbin?
(Srki, 29. mart 2022 13:22)

Ne botuj autošovinisto. Ko su stari grci, šta su stari grci, počinje li istorija ovog sveta sa njima?
Sve su kopirali od drugih. Copy-paste nacija, kao i sve hibridne nacije danas.
Ili rimljani posle njih, šta oni imaju baš što je rimsko, a što nisu implementirali od plemena koje su asimilizovali (etruraca npr...).
Nije život nastao danas. Polako, smiri se.

Che

pre 2 godine

Srbi iz Hrvatske koriste te riječi. Na Baniji se npr. za mlijeko kaže još i varenika. A skorup je ona korica na vrhu koja je stvori kad se mlijeko prokuhava. Na Baniji je kajmak kajmak. Kajmak je prerađeni skorup.

Језик није црно бели појам него ’грао’

pre 2 godine

Иако је чланак кратак, аутор није изджао а да не употреби бар једну страну реч - синоним...Језик је жива ствар и лако се мења. Као што предходни коментари кажу, одржао се у изворном облику само у крајевима која су била изолована због непријатељског окружења, Призрен, Крајина, или тамо где нико није хтео да иде, чак ни Турци, као рецимо ЦГ, па се људи нису мешали. Наши људи су прошлости живели једноствно и нису имали потребу за речима као на пример ’машина’, ’шрафцигер’, ’локомотива’ и сл...рало, волови, нож, секира и то је то. Како се повећава комуникација и мешање међу људима тако долазе нови појмови и речи. Рецимо један упрошћени пример, стигне у наше крајеве некакав црвени укусан плод којег нико до тада није видео. Странац који га је донео каже да долази из неке далеке, нестварно лепе земље која личи на рај (paradise) и ето га нама - парадајз...а онда Хрвати нормално кажу - ааа не, ми ћемо то другачије да зовемо - рајчица...
Исто тако стигне некакав сандук у коме може да се хлади храна и на њему пише 'Frigidaire'(америчка фабрика беле технике) и ми добијемо реч ’фрижидер’...реч хладилник се ретко употребљава...Реч ’хувер’ уместо ’усисивач’ је била дуго у употреби међу послератном генерацијом из истог разлога...
Тако и данас, великом брзином долазе нове ствари и појмови и језик се незаустављиво мења...

pa sad

pre 2 godine

@Nostradamus

Tajkun, kineska rec, znaci veliki gospodar, koristena je u Japanu kao pocasna titula za mocne strance, i odatle je usla u siru upotrebu.
Uzgred, bogatstvo jezika se cuva citanjem sopstvenih knjizevnih klasika, a ne svakodnevnim govorom jer je svakodnevni govor uvek ogranicen na jedan kraj. Stevan Sremac je u svojim delima ovekovecio i banatski i niski govor sa kraja 19. veka.

auuu

pre 2 godine

Ako ste zaboravili kako se priča stari Srpski jezik, idite u Goru(iznad Prizrena) i čućete najstariji i najčistiji Srpski jezik.
(neko, 29. mart 2022 11:49)

Ili u Vranje i okolinu. Tako su najsličnije pričali u doba Nemanjića.

Nostradamus

pre 2 godine

Ovo je bas lepo tema za verbanje „nacionalistickog patriotizma“ u formi „borbe za ocuvanje srpskog jezika“, he, he, he. Jezik je ziv i ne moze se sacuvati ili odbraniti od uticaja drugih jezika, ma koliko se trudili. Reci se prihvataju i onda ostaju ili same po sebi nestaju iz govora. Za neke pojmove nemamo sopstvenu rec i onda tudja bude usvojena. Primer za to su, selfi ili majmun, a takvih primera ima na stotine. Potpuno ista stvar je u drugim jezicima i tu ne pomaze nikakav zakon niti zabrana. Svi ljudi koji govore vise jezika, nemaju problema sa „tudjim izrazima“, jer sve je relativno i uticaji su uglavnom geografski povezani ili su jezici srodni. Nemamo japanske, kineske, koreanske, itd reci u nasem jeziku.

Dejan

pre 2 godine

Ovo što ja pišem, a neki će pročitati, nije u potpunosti Srpski jezik! Reformom jezika, Vuk Stefanović Karadžić je otkinuo, udaljio i zauvek promenio Srpski jezik od svog izvornog oblika! Tako je , u suštini, odvojio Srbe i njihov jezik od matice Slovenskih naroda i jezika! Mi smo jedini narod na Svetu koji ne može pročitati i razumeti svoje knjige i zapise stare 200 i više godina. Treba nam prevodioc! Originalni, pravi, Srpski jezik, moze se jedino čuti od sveštenstva, priliko molitva i čitanja crkvenih knjiga! Stare reči se sve slabije koriste, a zamenjuju engleskim sinonimima, gemanizmima, turcizmima itd.

Вигел

pre 2 godine

Веђе и дубрава се користе на Косову. Пуно је и топографских назива које имају дубрава у себи

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

@Dejan, 29. mart 2022 13:02
"Reformom jezika, Vuk Stefanović Karadžić je otkinuo, udaljio i zauvek promenio Srpski jezik od svog izvornog oblika! Tako je , u suštini, odvojio Srbe i njihov jezik od matice Slovenskih naroda i jezika!"
Kao neko ko je Srbin, ali ne i Sloven, rekao bih da Vuk Stefanović Karadžić ako ni zbog čega drugog, a ono zbog tog odvajanja Srba i njihovog jezika od nekakve matice slovenskih naroda i jezika - šta god to zaista značilo - zaslužuje slavu i iskreno poštovanje. Ne treba zaboraviti da je njegova reforma, bila i jedna od prvih brana rusifikaciji ovog naroda, jer je tamo neki "slavjanoserbski" ili kako se već zvao, bio ništa drugo do perfidni pokušaj rusifikacije Srba. Šteta je samo što je i Vuk forsirao ćirilicu, jer srpski jezik mora preći na latinicu u potpunosti. Daničićevu, naravno.

@Kernow, 29. mart 2022 13:39
Nije netačno, ali... Tehnički, Gaelic (Gaelic/Gaeilge) reč za "crno" je u originalu "dubh" i izgovor bi bio pre "duv" nego "dub". Mada je u složenicama - a Dublin je složenica - oblik "dub" zastupljeniji.

Mimmi

pre 2 godine

meni omiljena rec koja se ne upotrebaljava je - DOCKAN (sinonim za kasno), nekako mi je bas simpaticno-luCKasta, zbog onog CK u sredini. Mladjima iz nekog razloga nije cool (pa je zato prakticno zaboravljena), i jedino se moze cuti kod starijih ljudi. Glasam da se vrati u upotrebu, i da se uvedu i glagoli "dockaniti" i "zadockaniti" (ukoliko dosad nisu postojali)...:-)

X=iks

pre 2 godine

Vjeđe su obrve ? Mislim da su vjeđe kapci na očima.

Noćas se moje čelo žari
noćas se moje vjeđe pote....
(Tereza, 29. mart 2022 13:53)

Potiti se = znojiti se. Ne znam kako se kapci mogu znojiti. A obrve upravo i sluze da skupljaju znoj.

CATAPA

pre 2 godine

Samo ako nije staroslovenski stariji od latinskog i starogrckog jezika.
(Maxa, 29. mart 2022 14:17)
To verovatno ne može da se zna, osim ako se ne napravi algoritam veštačke inteligencije koji bi znao sve poznate (bar indoevropske) jezike, pa uporednom analizom dekodirao porekla reči. Ono što je za sada izvesno je da Sloveni nisu imali unificirano pismo, odnosno imperiju kojoj bi takvo pismo bilo neophodno radi organizacije vlasti. Takođe je moguće da neko autentično slovensko pismo nije sačuvano, odnosno je uništeno krstašenjem (krstašenje ne treba poistovećivati sa "krstaškim ratovima"; i ti ratovi su bili nastavak prethodnog brutalnog krstašenja hrišćana po celoj Evropi).

Crkveni "staroslovenski" nema nikakve veze sa jezicima koje su govorili u raznim slovenskim plemenima. Taj "jezik" su skovali stranci, hrišćanski misionari koji su pre Slovena prihvatili tu jevrejsku mitologiju i rimsku crkvu. Sada se ta nakaza od jezika proglašava "izvorno slovenskom". Svaka generacija umišlja da istorija počinje njima, ali jedino su hrišćani ubijali one koji su govorili da istorija ne počinje hrišćanstvom, niti svet počinje sa jevrejskim bogom.

Antički Grci nisu bili nacija. Te državice su kulturološki bile različitije među sobom nego moderne evropske nacionalne države. Rimljani nisu to bili ni toliko, Rimljanin je mogao da bude svako ko je priznavao i služio imperiji odnosno imperatoru. Amerikanci su kopirali takav koncept "države/nacije" recimo. Vrlo svesno, naravno.

Mama

pre 2 godine

Iz nekog razloga ne vidim članak, samo komentare...
Cujte ljudi, sloveni? Germani? Autohtonost ovog naroda nam uskraćuju uz nas kao svedoke. Molim vas, istrazujte sami. Zaobidjite knjige, Seoba, Naseljavanja Srbije i dajte malo masti na volju, misao imao veću logiku od pogresne istorije.

Никола

pre 2 godine

Grao je reč koja je u staroslovenski jezik došla kao posledica interakcije sa germanskim plemenima: nemačka reč za sivo je "grau", a engleska "grey." Luča najverovatnije dolazi iz latinskog (lux).

ddoddo

pre 2 godine

ma nema danas vise zaborava (tj "izumrlih" reci, narecja, jezika, pisma) u vreme sveprisutnih kompjutera i baza podataka koje sve zivo imaju. problem je neujednacena sposobnost (raznih individua i odredjenih drustveno-bioloskih nepravdi) brzog povezivanja i kvalitetnog procesiranja svih tih podataka, a ne njihova dostupnost. tj sve je "zivo", ali nije sve svima podjednako dostupno i "ozivljivo".

guska koja je spasla Rim

pre 2 godine

Copy-paste nacija, kao i sve hibridne nacije danas.
Ili rimljani posle njih, šta oni imaju baš što je rimsko, a što nisu implementirali od plemena koje su asimilizovali (etruraca npr...).
Nije život nastao danas. Polako, smiri se.
(Nezavisni demokratski građanin, 29. mart 2022 15:05)

Ne znam sta bi ti imalo znaciti "copy-paste nacije", niti razumem tu "implementaciju", ali, Rimljani su i bili delom Etrurci. Rimljani nisu bili Latini (pustite sta su vas ucili oni vasi neobrazovani ucitelji i profesori istorije!), oni su od pocetka bili tri-etnicki (Latini, Sabini i Etrurci, ravnopravno i ravnomerno). Sa velikim postovanjem prema Grcima, od kojih su ucili i koje su nastojali da oponasaju. A kasnije su postali melting pot mediteranskog sveta.

figerald

pre 2 godine

U Srbiji Srpski jezik i izvornu Vukovu gramatiku koriste jos jedino stanovnici na teritoriji Sandzaka. Istina je da jezik konstantno evoluira, i mi smo mozda jedina nacija u Evropi koja ima jednu zvanicnu gramatiku na papiru a u upotrebi nesto sasvim trece.

187

pre 2 godine

#deka

Kapa dole za komentar. Ali hrpa onih koje ste "kritikovali" će vam lupati minuse iako je sve što ste rekli istina. Puna podrška istini.

Nezavisni demokratski građanin

pre 2 godine

Grao nije srpska rec, nastala je od nemačke reči Grau
(Jojo, 29. mart 2022 11:17)
Aman, prekinite više sa nemcima. Nacija koja je juče nastala, a do prekjuče nije znala ni da priča. Ne počinje istorija i život na planeti zemlji ni sa njima, ni sa izlaskom prvog Iphonea...
Latini, Nemci, Germani... Sve sto imaju prepisano je od drugih, starijih.

Dejan

pre 2 godine

Ovo što ja pišem, a neki će pročitati, nije u potpunosti Srpski jezik! Reformom jezika, Vuk Stefanović Karadžić je otkinuo, udaljio i zauvek promenio Srpski jezik od svog izvornog oblika! Tako je , u suštini, odvojio Srbe i njihov jezik od matice Slovenskih naroda i jezika! Mi smo jedini narod na Svetu koji ne može pročitati i razumeti svoje knjige i zapise stare 200 i više godina. Treba nam prevodioc! Originalni, pravi, Srpski jezik, moze se jedino čuti od sveštenstva, priliko molitva i čitanja crkvenih knjiga! Stare reči se sve slabije koriste, a zamenjuju engleskim sinonimima, gemanizmima, turcizmima itd.

Nezavisni demokratski građanin

pre 2 godine

Osim ovih primera, tu je i pregršt drugih reči poput grao (što je nekada bio naziv za sivu i pepeljastu boju) ili luča (nekada reč za svetlost).

Грао је германизам, Луч(а) романизам.
(Јабучило, 29. mart 2022 11:20)

Bio bi kada bi germanski ili latinski jezik bio stariji od staroslovenskog.

deka

pre 2 godine

komsinica koja je pedagod u osnovnoj skoli mi prica kako se sve vise roditelja i dece zali na neke ucitiljice, Problem je u tome sto ih uce bosanski pa deca kukaju kako je nista ne razumeju. nije moje da se mesam ko ce da se zaposli ili mora li jer je neko od gore naredio ali ovo je zemlja srbija i zvanicni jezik je srpski. moze i izvinjavam se kinezima i kinez da bude ucitelj u srpskoj skoli ali mora da uci decu srpski. pokusavam da ispravljam unuka ali gotovo je naucio je da kaze kontas, ljulja, spinat, ... muka mi je vise od toga da se zaposljavaju nestrucni. zaustavi me policajac zato sto nisam stavio pojas pa mi kaze" a dje si ti kreno". Da li smo mi to okupirani a ja nisam saznao ili je promenjen zvanicni jezik ove zemlje

Goran

pre 2 godine

Po obicaju, niste u pravu. Vjeđe, dubrava i skorup su u upotrebi u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i kod Srba iz Hrvatske a i u Zapadnoj Srbiji. Zasto se gube te rijeci u Centralnoj Srbiji, nije tesko zakljuciti. U Srbiji je uveliko na djelu upotreba tudjica umjesto vlastitih rijeci. Kolicina engleskih izraza je postala veca nego kolicina rijeci koje smo preuzeli iz turskog ili madjarskog za koje se smatra da su opravdano - domace. Na njima je nastala dobrom delom nasa knjizevnost i ne smetaju nam. Ali engleske su invazivne. Cak i tekst ispod prostora za ostavljanje vlastitog misljena nije uredu.
Napomena: Usled velikog broja automatski generisanih komentara ( spam ) prinuđeni smo da uvedemo dodatnu verifikaciju.
Da li mozete zamisliti ovakvo nasilje nad srpskim jezikom (automatski, generisani,komentar, spam, verifikacija). Ove reci imaju latinski koren ali uzete su iz engleskog jezika.
Gubimo bitku sa engleskim. A rugamo se Hrvatima zbog izmisljanja reci. Oni se bar bore da budu svoji na svome.

auuu

pre 2 godine

Ako ste zaboravili kako se priča stari Srpski jezik, idite u Goru(iznad Prizrena) i čućete najstariji i najčistiji Srpski jezik.
(neko, 29. mart 2022 11:49)

Ili u Vranje i okolinu. Tako su najsličnije pričali u doba Nemanjića.

Nezavisni demokratski građanin

pre 2 godine

Ako je Dubrava šuma, da li to ima u značenju neke veze sa nazivom grada Dubrovnika?
(Mata, 29. mart 2022 11:45)

Ili Dubrava kod Tuzle u kojoj su naseljeni hrvati. Mi srbi smo dozvolili upliv mnogih stranih reči u naš jezik (turskih prvenstveno) tako da ispade da su najbolji čuvari pravog starog srpskog jezika, u stvari hrvati koji su ga uzeli od nas. Za drugosrbijance odmah replika da hrvati jesu poseban narod, nažalost skoro istrebljen od Avara i Ugara. Ovo danas sto imamo to su 70% prekvalifikovani astro-ugarski narodi u hrvatski korpus.
I na kraju o Dubrovniku. Njegovo ime nastalo je od biljke rogoz, zato ga latini nazvasa Ragusa... Ovo Dubrovnik je kasnije, i ima veze sa vasom opservacijom.

Srki

pre 2 godine

@ Nezavisni demokratski građanin

I da, latinski jezik je stariji od staroslovenskog, kao što je i starogrčki. Dosta više sa tom Deretićkom istorijom. Da nisi i ti slučajno potomak Ahila, koji je inače bio Srbin?

Nezavisni demokratski građanin

pre 2 godine

@ Nezavisni demokratski građanin

I da, latinski jezik je stariji od staroslovenskog, kao što je i starogrčki. Dosta više sa tom Deretićkom istorijom. Da nisi i ti slučajno potomak Ahila, koji je inače bio Srbin?
(Srki, 29. mart 2022 13:22)

Ne botuj autošovinisto. Ko su stari grci, šta su stari grci, počinje li istorija ovog sveta sa njima?
Sve su kopirali od drugih. Copy-paste nacija, kao i sve hibridne nacije danas.
Ili rimljani posle njih, šta oni imaju baš što je rimsko, a što nisu implementirali od plemena koje su asimilizovali (etruraca npr...).
Nije život nastao danas. Polako, smiri se.

neko

pre 2 godine

Da bismo očuvali bogatstvo srpskog jezika, moramo ga negovati i čuvati od zaborava sve reči koje smo nekada davno upotrebljavali.

Ako ste zaboravili kako se priča stari Srpski jezik, idite u Goru(iznad Prizrena) i čućete najstariji i najčistiji Srpski jezik.

Јабучило

pre 2 godine

Osim ovih primera, tu je i pregršt drugih reči poput grao (što je nekada bio naziv za sivu i pepeljastu boju) ili luča (nekada reč za svetlost).

Грао је германизам, Луч(а) романизам.

ddoddo

pre 2 godine

ma nema danas vise zaborava (tj "izumrlih" reci, narecja, jezika, pisma) u vreme sveprisutnih kompjutera i baza podataka koje sve zivo imaju. problem je neujednacena sposobnost (raznih individua i odredjenih drustveno-bioloskih nepravdi) brzog povezivanja i kvalitetnog procesiranja svih tih podataka, a ne njihova dostupnost. tj sve je "zivo", ali nije sve svima podjednako dostupno i "ozivljivo".

Nostradamus

pre 2 godine

Ovo je bas lepo tema za verbanje „nacionalistickog patriotizma“ u formi „borbe za ocuvanje srpskog jezika“, he, he, he. Jezik je ziv i ne moze se sacuvati ili odbraniti od uticaja drugih jezika, ma koliko se trudili. Reci se prihvataju i onda ostaju ili same po sebi nestaju iz govora. Za neke pojmove nemamo sopstvenu rec i onda tudja bude usvojena. Primer za to su, selfi ili majmun, a takvih primera ima na stotine. Potpuno ista stvar je u drugim jezicima i tu ne pomaze nikakav zakon niti zabrana. Svi ljudi koji govore vise jezika, nemaju problema sa „tudjim izrazima“, jer sve je relativno i uticaji su uglavnom geografski povezani ili su jezici srodni. Nemamo japanske, kineske, koreanske, itd reci u nasem jeziku.

Tereza

pre 2 godine

Vjeđe nisu obrve.
Vjeđe su, vjerovali ili ne, kapci na očima.



Nad dalekim morem vjetrovi se dižu,
sklapaju se vjeđe, sjećanja se nižu,
a srce bi htjelo, dok se grane lome
da istinu kaže, ali nema kome.

Kernow

pre 2 godine

Reč "dub" južni Sloveni su uzeli iz keltskog, i znači 'crn'. Odatle vuku poreklo i reči dubrava, toponim Dubrovnik. Kao poređenje, Dablin (Dubhlinn u originalu na irskom), znači 'crna lokva' u prevodu, pandan engleskom Blekpulu (Blackpool).

Me,Myself and I

pre 2 godine

"Luca je bila rec koja se koristila kod onog dela stanovnistva koje je bilo pod kuluturoloskim uticajem Venecije, od italijanskog "la luce" - svetlo. Svetlost je prava srpska i slovenska rec.
(Vanja, 29. mart 2022 11:18)"
Veruj mi Vanja, nakon višegodišnjeg bavljenja etimologijom, ispostavilo se da su Latini od nas preuzeli pojam "Luč-a".

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

@Dejan, 29. mart 2022 13:02
"Reformom jezika, Vuk Stefanović Karadžić je otkinuo, udaljio i zauvek promenio Srpski jezik od svog izvornog oblika! Tako je , u suštini, odvojio Srbe i njihov jezik od matice Slovenskih naroda i jezika!"
Kao neko ko je Srbin, ali ne i Sloven, rekao bih da Vuk Stefanović Karadžić ako ni zbog čega drugog, a ono zbog tog odvajanja Srba i njihovog jezika od nekakve matice slovenskih naroda i jezika - šta god to zaista značilo - zaslužuje slavu i iskreno poštovanje. Ne treba zaboraviti da je njegova reforma, bila i jedna od prvih brana rusifikaciji ovog naroda, jer je tamo neki "slavjanoserbski" ili kako se već zvao, bio ništa drugo do perfidni pokušaj rusifikacije Srba. Šteta je samo što je i Vuk forsirao ćirilicu, jer srpski jezik mora preći na latinicu u potpunosti. Daničićevu, naravno.

@Kernow, 29. mart 2022 13:39
Nije netačno, ali... Tehnički, Gaelic (Gaelic/Gaeilge) reč za "crno" je u originalu "dubh" i izgovor bi bio pre "duv" nego "dub". Mada je u složenicama - a Dublin je složenica - oblik "dub" zastupljeniji.

Realno

pre 2 godine

Ništa od očuvanja srpskog dok to ne uđe u ustav i pozatvaraju se medijske kuće koje koriste nepotrebno engleske reči umesto srpskih.

figerald

pre 2 godine

U Srbiji Srpski jezik i izvornu Vukovu gramatiku koriste jos jedino stanovnici na teritoriji Sandzaka. Istina je da jezik konstantno evoluira, i mi smo mozda jedina nacija u Evropi koja ima jednu zvanicnu gramatiku na papiru a u upotrebi nesto sasvim trece.

Vanja

pre 2 godine

Luca je bila rec koja se koristila kod onog dela stanovnistva koje je bilo pod kuluturoloskim uticajem Venecije, od italijanskog "la luce" - svetlo. Svetlost je prava srpska i slovenska rec.

Danilo

pre 2 godine

Poštujem Hrvate u jezičkom smislu, bore se kao lavovi protiv stranih reči i često bivaju ismevani od strane naših ljudi. To su preuzeli od Francuza, oni ne dopuštaju ni jednoj stranoj reči da ugrožava njihov jezik, i za svaki novi pojam ubace novu, ali svoju reč. A kod nas je opšta zbrka sa stranim rečima.

Ser Kokeza od FSS-a

pre 2 godine

Ne smetaju mi reci koje smo "pokupili" od nasih komsija, kao sto su Madjari i Turci. Cak mi ni germanizmi ne smetaju toliko posto je veliki broj Nemaca u proslosti ziveo na nasim prostorima, pa su i oni donekle "nasi".

Ali anglicizmi su mi, iz dana u dan, sve vise iritantniji. Treba smanjiti njihovu upotrebu sto je vise moguce.

Bull Terrier

pre 2 godine

Ми баш волимо фудбал, а не ногомет(и ако имамо рукомет) играче нам бира селектор уместо изборник…имамо фамилије уместо породица, едукујемо се уместо да смо образовани, имамо листинге уместо списка, међународно је постало интернационално….

Mile

pre 2 godine

Ako je Dubrava šuma, da li to ima u značenju neke veze sa nazivom grada Dubrovnika?
(Mata, 29. mart 2022 11:45)
Tako je.
Iza Dubrovnika a i po celoj Dalmaciji je nekad bila gusta šuma koju su Mlečani isekli zbog proizvodnje brodova.
Erozija je posle učinila svoje.

Me,Myself and I

pre 2 godine

"Veđe su, verovali ili ne, obrve."
Šalite se?
Stvarno bih voleo da upoznam osobu koja,verovao ja ili ne, ne zna šta znači pojam veđe.

@Dejan

pre 2 godine

Ovo što ja pišem, a neki će pročitati, nije u potpunosti Srpski jezik! Reformom jezika, Vuk Stefanović Karadžić je otkinuo, udaljio i zauvek promenio Srpski jezik od svog izvornog oblika! Tako je , u suštini, odvojio Srbe i njihov jezik od matice Slovenskih naroda i jezika! Mi smo jedini narod na Svetu koji ne može pročitati i razumeti svoje knjige i zapise stare 200 i više godina. Treba nam prevodioc! Originalni, pravi, Srpski jezik, moze se jedino čuti od sveštenstva, priliko molitva i čitanja crkvenih knjiga! Stare reči se sve slabije koriste, a zamenjuju engleskim sinonimima, gemanizmima, turcizmima itd.
(Dejan, 29. mart 2022 13:02) 
Diskvalifikacija zbog nepismenosti, a pri tom nisi ni u pravu. Obican narod nije nikada pricao crkvenim staroslovenskim.

Никола

pre 2 godine

Grao je reč koja je u staroslovenski jezik došla kao posledica interakcije sa germanskim plemenima: nemačka reč za sivo je "grau", a engleska "grey." Luča najverovatnije dolazi iz latinskog (lux).

Janko

pre 2 godine

Moguce, stvarno - realno. Jel si realan?
Podrazumevano - difolt
Glupost - nonsens
odlicno - exxxtra

Za par godina ce vam trebati recnik

A vise nije ni soping mol nego sm

Jova

pre 2 godine

Grao nije srpska rec, nastala je od nemačke reči Grau
(Jojo, 29. mart 2022 11:17)

U redu, kopirali smo, priznajemo. Ali imam jednu drugu zagonetku za sve vas. U svedskom jeziku postoje cak dve reci koje se isto (ili slicno) izgovaraju kao u srpskom i isto i znace: läkare (lekar) i lök (luk). Ko je tu od koga prepisao i zasto jedino mi Srbi i Svedjani u celoj Evropi doktore medicine zovemo lekar? Isto vazi i za luk. Jezici su cudo.

Jug Srbije

pre 2 godine

U leskovačkom kraju postoje reči vedje (obrve) i dubrava (šuma), kao i dub ili dubica za drvo. Skorup se ne koristi. Studeno je književnim jezikom potisnuto rečju hladno iako uopšte nemaju isto značenje. Hladovina (ispod drveta) predstavlja nešto što nije toplo, a studeno je baš hladno i osnov je imena manastira Studenica i reke Studenica ili pesničkoh studen. Reči treba čuvati - jezik je višeslojan i iz njega se mnogo toga može naučiti.

Језик није црно бели појам него ’грао’

pre 2 godine

Иако је чланак кратак, аутор није изджао а да не употреби бар једну страну реч - синоним...Језик је жива ствар и лако се мења. Као што предходни коментари кажу, одржао се у изворном облику само у крајевима која су била изолована због непријатељског окружења, Призрен, Крајина, или тамо где нико није хтео да иде, чак ни Турци, као рецимо ЦГ, па се људи нису мешали. Наши људи су прошлости живели једноствно и нису имали потребу за речима као на пример ’машина’, ’шрафцигер’, ’локомотива’ и сл...рало, волови, нож, секира и то је то. Како се повећава комуникација и мешање међу људима тако долазе нови појмови и речи. Рецимо један упрошћени пример, стигне у наше крајеве некакав црвени укусан плод којег нико до тада није видео. Странац који га је донео каже да долази из неке далеке, нестварно лепе земље која личи на рај (paradise) и ето га нама - парадајз...а онда Хрвати нормално кажу - ааа не, ми ћемо то другачије да зовемо - рајчица...
Исто тако стигне некакав сандук у коме може да се хлади храна и на њему пише 'Frigidaire'(америчка фабрика беле технике) и ми добијемо реч ’фрижидер’...реч хладилник се ретко употребљава...Реч ’хувер’ уместо ’усисивач’ је била дуго у употреби међу послератном генерацијом из истог разлога...
Тако и данас, великом брзином долазе нове ствари и појмови и језик се незаустављиво мења...

187

pre 2 godine

#deka

Kapa dole za komentar. Ali hrpa onih koje ste "kritikovali" će vam lupati minuse iako je sve što ste rekli istina. Puna podrška istini.

Che

pre 2 godine

Srbi iz Hrvatske koriste te riječi. Na Baniji se npr. za mlijeko kaže još i varenika. A skorup je ona korica na vrhu koja je stvori kad se mlijeko prokuhava. Na Baniji je kajmak kajmak. Kajmak je prerađeni skorup.

Стрелац

pre 2 godine

Највећи загађивачи српског језика су јавне личности - политичари, певачи, спортисти. Значи, не образовани слојеви.
За њима су медији, који предњаче у коришћењу верзија извучених из енглеских речи. Скоро сам прочитао реч, "рендомнизација". На жалост, има их још много. Ужас.

CATAPA

pre 2 godine

Samo ako nije staroslovenski stariji od latinskog i starogrckog jezika.
(Maxa, 29. mart 2022 14:17)
To verovatno ne može da se zna, osim ako se ne napravi algoritam veštačke inteligencije koji bi znao sve poznate (bar indoevropske) jezike, pa uporednom analizom dekodirao porekla reči. Ono što je za sada izvesno je da Sloveni nisu imali unificirano pismo, odnosno imperiju kojoj bi takvo pismo bilo neophodno radi organizacije vlasti. Takođe je moguće da neko autentično slovensko pismo nije sačuvano, odnosno je uništeno krstašenjem (krstašenje ne treba poistovećivati sa "krstaškim ratovima"; i ti ratovi su bili nastavak prethodnog brutalnog krstašenja hrišćana po celoj Evropi).

Crkveni "staroslovenski" nema nikakve veze sa jezicima koje su govorili u raznim slovenskim plemenima. Taj "jezik" su skovali stranci, hrišćanski misionari koji su pre Slovena prihvatili tu jevrejsku mitologiju i rimsku crkvu. Sada se ta nakaza od jezika proglašava "izvorno slovenskom". Svaka generacija umišlja da istorija počinje njima, ali jedino su hrišćani ubijali one koji su govorili da istorija ne počinje hrišćanstvom, niti svet počinje sa jevrejskim bogom.

Antički Grci nisu bili nacija. Te državice su kulturološki bile različitije među sobom nego moderne evropske nacionalne države. Rimljani nisu to bili ni toliko, Rimljanin je mogao da bude svako ko je priznavao i služio imperiji odnosno imperatoru. Amerikanci su kopirali takav koncept "države/nacije" recimo. Vrlo svesno, naravno.

Mimmi

pre 2 godine

meni omiljena rec koja se ne upotrebaljava je - DOCKAN (sinonim za kasno), nekako mi je bas simpaticno-luCKasta, zbog onog CK u sredini. Mladjima iz nekog razloga nije cool (pa je zato prakticno zaboravljena), i jedino se moze cuti kod starijih ljudi. Glasam da se vrati u upotrebu, i da se uvedu i glagoli "dockaniti" i "zadockaniti" (ukoliko dosad nisu postojali)...:-)

Za gospođu 3.000

pre 2 godine

Pan di Spagna, u prevodu hleb iz Španije.
Kod nas PATIŠPANJ, i ovo će verovatno jednog dana biti zaboravljena srpska reč?

X=iks

pre 2 godine

Vjeđe su obrve ? Mislim da su vjeđe kapci na očima.

Noćas se moje čelo žari
noćas se moje vjeđe pote....
(Tereza, 29. mart 2022 13:53)

Potiti se = znojiti se. Ne znam kako se kapci mogu znojiti. A obrve upravo i sluze da skupljaju znoj.

Вигел

pre 2 godine

Веђе и дубрава се користе на Косову. Пуно је и топографских назива које имају дубрава у себи

pa sad

pre 2 godine

@Nostradamus

Tajkun, kineska rec, znaci veliki gospodar, koristena je u Japanu kao pocasna titula za mocne strance, i odatle je usla u siru upotrebu.
Uzgred, bogatstvo jezika se cuva citanjem sopstvenih knjizevnih klasika, a ne svakodnevnim govorom jer je svakodnevni govor uvek ogranicen na jedan kraj. Stevan Sremac je u svojim delima ovekovecio i banatski i niski govor sa kraja 19. veka.

guska koja je spasla Rim

pre 2 godine

Copy-paste nacija, kao i sve hibridne nacije danas.
Ili rimljani posle njih, šta oni imaju baš što je rimsko, a što nisu implementirali od plemena koje su asimilizovali (etruraca npr...).
Nije život nastao danas. Polako, smiri se.
(Nezavisni demokratski građanin, 29. mart 2022 15:05)

Ne znam sta bi ti imalo znaciti "copy-paste nacije", niti razumem tu "implementaciju", ali, Rimljani su i bili delom Etrurci. Rimljani nisu bili Latini (pustite sta su vas ucili oni vasi neobrazovani ucitelji i profesori istorije!), oni su od pocetka bili tri-etnicki (Latini, Sabini i Etrurci, ravnopravno i ravnomerno). Sa velikim postovanjem prema Grcima, od kojih su ucili i koje su nastojali da oponasaju. A kasnije su postali melting pot mediteranskog sveta.

Mama

pre 2 godine

Iz nekog razloga ne vidim članak, samo komentare...
Cujte ljudi, sloveni? Germani? Autohtonost ovog naroda nam uskraćuju uz nas kao svedoke. Molim vas, istrazujte sami. Zaobidjite knjige, Seoba, Naseljavanja Srbije i dajte malo masti na volju, misao imao veću logiku od pogresne istorije.