Zanimljivosti

Subota, 12.03.2022.

11:41

Nemci savetuju kako da trošite manje goriva

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Nemci savetuju kako da trošite manje goriva IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

125 Komentari

Sortiraj po:

Mirko

pre 2 godine

EU sa prosekom plata 5-10x vecim od nasih dostigla cene goriva koje mi imamo vec 10g i odjednom smak sveta? Sta ce da rade kad krenu milioni izbeglica, gasenje industrije, restrikcije struje i vode, bonovi za hranu?

ljud

pre 2 godine

To oni germani sto su kupovali dodatne kolicine gasa od Rusa po povlascenim cenama, pa ih svojim clanicama u EU prodavale po duplo vecim cenama...
(Djokica, 14. mart 2022 11:51)

Ma da l' je moguće? Oni?

klk

pre 2 godine

... Tako da ti uzbrdica pojede sve sto nizbrdica napravi, ako ne i vise. Tako da, logika nigde veze...
(auto, 13. mart 2022 13:09)

Pročitaj ponovo, ali s razumevanjem. Uloži truda, ne brzaj.
(Na uzbrdicama trose isto.
Na nizbrdicama, ev pravi struju dok susv ne pravi.)

Djokica

pre 2 godine

To oni germani sto su kupovali dodatne kolicine gasa od Rusa po povlascenim cenama, pa ih svojim clanicama u EU prodavale po duplo vecim cenama. Nemci precizni tacni, al u zaradi i drpanju, ne znam ko nam je uvalio sliko o njima kao ljudima gde je sve po PSu, sve tacno i precizno, ma bezi, najvece lopine i foliranti.
Ima nacina da dodje nafta do Srbije, ne sekirajte se vi i druge zemlje ce da se znalaze, bez obzira sto ga ove svabe tupe jer zivot ne moze da stane.

kognitivna disonanca

pre 2 godine

@Slav:

Da se razumemo, nisam ja napisao da je zupčanik za petu ili šestu brzinu suv, nego da pri malom broju obrtaja ulje "preko" njega ne cirkuliše u optimalnoj količini. Prosto nije zaliven sa pravom količinom ulja, što na duže staze (godinu, dve, tri) dovodi do kvara menjača. Ovo govorim iz iskustva, i odnosi se na prosečne automobile na srpskim putevima, a potvrdu možeš naći na nekim YT klipovima, iz mehanike, gde se lepo objašnjava rad menjača.

Trudio sam se da ovo objasnim što prostijim rečima, jer preko 99% ljudi na ovom portalu nisu mašinski injenjeri ili automehaničari za menjače.

A za onog "manijaka" što baljezga o automobilima bez plivajućeg zamajca, pa njega imaju i svi benzinci iole veće kubukaže, odnosno snage. Plivajući smanjuje vibracije, produžava vek motora, menjača, kvačila... Problem je što je skup, a većina vozi polovne automobile kupljene sa ogromnim kilometražama, ali na žalost toga nisu ni svesni. Na oglasima je 99% automobila je sa štelovanom kilometražom. Čak je i u Nemačkoj i Švajcarskoj to česta pojava. Siguran je samo auto, koji je sa garancijom ovlašćenog servisa, koji je obično menjan staro za novo.

Miki

pre 2 godine

Nema sta da se izmislja novo. Vozite auto bas kad morate, ostalo pesaka ili biciklom. A postoji jos jedan savet za ustedu goriva, kupite Teslu :)

Djorke

pre 2 godine

"Secam se kada sam vozio Fiat Pandu da je na 100-110 trosila oko 5 litara, a na 130 oko 7. Bukvalno 15-20km/h vise, a razlika maltene 40% u potrosnji, realno przis gorivo bezveze. Mali motoric, ona relativno “kutijasta” aerodinamika … sve oseti valjda.
(Djorke, 13. mart 2022 10:01)"

- I kod mene sličan slučaj:
Opel Antara. Ako autoputem idem 110 km/h, potrošnja je oko 6 litara.
Na 120 km/h, potrosnja je 7 litara.
Na 130 km/h, potrošnja je već 8.5 litara.
Ako od SU do BG ( i nazad) idem 130 km/h, potrošiću 5 litara više, odnosno 1000 dinara da bih stigao 15 min ranije ( u jednom pravcu)? Skupo mu kosta tih 15 minuta.
(Mare, 13. mart 2022 17:52)

Sećam se da sam tada išao sa devojkom na Jonsko more, putovali noću i odokativno ta brzina (oko stotke i malo preko). Na tu dužinu puta ispalo nam je još jedan dan na moru razlika u ceni u odnosu na prženje gasa tj. tako smo računali, a ostali još tri :)))

Lancia Delta

pre 2 godine

@jojo, odvezi ti tvoj TDI kod majstora da proveri injektore, egr ventil i usis. Nije normalno da se motor gusi ispod 2000rpm. Takodje je nemoguce da potrosnja bude veca na nizim nego na visim obrtajima, ukoliko je motor ispravan. Jednostavno motor u svakom ciklusu sagoreva smesu vazduha i dizela zapremine cilindara. Sto je manje tih ciklusa, manja ce biti i potrosnja. Ako je taj 2.0 pumpa-dizna, onda ti je gotovo sigurno mehanicka karakteristika potpuno poremecena usled greske u geometriji turba, to se desava prakticno na svakom PD TDI. Stavi ga na valjke, i videces o cemu pricam

voodoo

pre 2 godine

A bas skoro sam citao clanak kako se uopste ne stedi kada vozite auto na premalo obrtaja i kako je stetno po automobile, ne secam se ko je tacno izbacio podatke, ali na ovom portalu sam citao. Aj sad?

Alamunja

pre 2 godine

oni koji voze dizela u visem stepenu prenosa sa malim obrtajima stede gorivo, ali time praveni do 1000 puta veci trosak koji kasnije plate kod mehanicara.

vibratim

pre 2 godine

Kupiš VW i ništa ne trošiš i ništa ne zagadjuješ...
Kad bi vi samo znali koliko Nemci lažu, ali ima vremena, tu su došli, upoznaćete ih.

Realan

pre 2 godine

Dve Škode 450000 km,gas i dizel,originalni setovi kvačila i zamajac.Zajedno stare 30 god.Vozimo normalno bez odlaska u visoke obrtaje.Po mnogima ovde sve je odavno trebalo da pocrka jer ne nabijamo gas u pod.

wer

pre 2 godine

savet tipa "nemojte da konstantno da gazite gas kao bimlezi, pa onda naglo na kocnicu kao moroni" se odnosi na ekipicu nizih primata sa balkana :)

al uzalud saveti, sve ide u vetar
ovde je to visevekovna tradicija

Mladen

pre 2 godine

Vozim Fiat Grande Punto 1.2 sa plinom

Sad za vikend sam išao NS - Bor, tačno 360km. Potrošeno 25l plina, što je tačno 7l/100km.
Uslov je bio uzdržavanje od punog gasa i vožnje preko 120 km/č, a prosek mi je bio tačno 80km/č, odnosno 4.5 sata vožnje (mada sam svraćao nešto po Beogradu).

A sad malo fizike - potrošnja je srazmerna uloženom radu motora, što je snaga x vreme.
Tretnutna snaga motora dosta zavisi od dosta faktora, ali ima i član koji odgovara kubu brzine (brzina ^ 3), otpor vazduha. Dakle, ako motoru treba oko 20ks da bi auto išao 100km/č, za 120 km/č mu treba 20x(120/100)^3= 35ks. Za 130 44ks. Dakle, više nego duplo snage, samim tim deo potrošnje zavistan od brzine je više nego dupliran.

Ako pri 100 troši 5l/100, od čega 3l odlazi na ostale otpore, a 2l na otpor vazduha, po ovoj računici pri 120 trošiće 6.5l/100, pri 130 7.4l/100, a pri 140 8.5l/100.

doktor

pre 2 godine

Znam puno njih koji su,kada su cigarete bile 130din,rekli da ce da ostave pusenje kada cigare budu bile 250din. Nepusac sam ali mislim da sada nema cigara ispod 300din. Nekoliko njih koji su izjavili ono,i dalje puse. Poenta,vozice se ovaj narod i dalje.

Djolex

pre 2 godine

I pre ove ludnice sa cenama goriva sam testirao Mito (1,3 mjet) na auto-putu. Bukvalno 5L na brzini od 110km/sat. 120 na sat trosi skoro 5,8 i 130 trosi 6,2. Prolazim oko 1000km u oba smera i Boga mi vidi se usteda kada vozim 110.

Malo volim zustrije da startujem na semaforu, ali mora negde i da se potrosi.

ljud

pre 2 godine

Kad sam postao vozac jedan pametan covek mi rece: trošićeš goriva srazmerno onoliko koliko pritiskaš kočnicu. Morao malo da stavim prst na čelo ali definitivno je tako.
(crni, 13. mart 2022 20:10)

Bravo.
Pozdravi čoveka.
Vrlo lepo rečeno.

klk

pre 2 godine

(Ezee, 13. mart 2022 22:21)

OK. Zato sam i napisao da samo vožnja sa najvećim potraživanjem, najzahtevnija vožnja treba da bude na vaših 4.500 o. Van tog režima, vozite kao što ste napisali.

Jova

pre 2 godine

За нас неупућене што возимо јапанске атмосферске бензинце: шта је то пливајући замајац о којем стално дробе возачи чађавих загађивача (дизелаша)?
(Срђан Јовановић, 13. mart 2022 12:42)



Ne brini, decko, ne moras da znas, to je za normalna kola, sa jakim motorima, vama sa japanskim igrackicama za decu nije bitno, uopste ne moras da mislis o tome.

Stefaneli

pre 2 godine

@nidza

Verovatno si veliki dzek sa svojim priglupim komentarom, a sipas u svog trabanta godisnje koliko ja u svoja 4 auta mesecno.
Mogu da racunam i preracunavam se koliko 'ocu, a i ova racunica je u vreme dokolice dok se vozim i nemam pametnija posla. I mislis li da ga ne potegnem ponekad 200kmh? Naravno da da, ali to je 1% od 100% slucaja moje voznje.
A u sustini, nigde i ne zurim, 1h vremena u mesec dana mi ne znaci nista, slusam neku muziku ili podkast i razmisljam kako da pravim pare (a i pazim na potrosnju), a ti budi jack i dalje...

krugodvojkaš

pre 2 godine

A da se izvinite Rusima i Ukrajincima, platite sve slupano po Ukr i nastavimo s koronom gde je stala, a gorivo, ma dace ga Rusi po bilo kojoj ceni

Ezee

pre 2 godine

@(klk, 13. mart 2022 12:21)

To verovatno važi za dizele, na mom atmosfercu max. obrtni moment je na 4500 obrtaja (a max brzinu može da dostigne u 6. tek na 7000) možda sam 2 puta vozio iznad 4000 i to na autoputu. U 90% slučajeva vozim na 2000-2500 obrtaja...

govedina

pre 2 godine

Ma da.. Skinite i 20 kgm tezine nekom dijetom da ustedite na gasu.. Hrani a onda u na gorivu hahahaha.. Dokle da slusamo ove bajke ovih baroncina sa berzi.. Nista nije poskupilo vec su njihove marze skocile i odlucili su da nam skinu gace sa dupeta,, sve sto slusamo o poskupljenjima je laz i sve jr proizvod histerije koju namerno proizvode ds bi oni bili jos bogatiji.. Nafta je jeftina! Uvek je bila, sve sto nam pricaju je laz.. Ovo je zavera protiv coveka.. A pocelo je od istih igraca koji su proizveli koronu.. To je okultna duboka drzava, skup sotonista!

pravda za Čajkovskog

pre 2 godine

Zasto bi mi stedeli? To morate vi Nemci da cinite, mi ne, nama nasi dizelasi trose smesno, u proseku oko 3,42 litra kombinovano, barem sam tako obavesten na temama o potrosnji, na raznim porodicnim skupovima i slicno. Potrosnje su uglavnom daleko ispod fabrickih deklaracija, kada su bili novi, valjda se to smanjuje sa godinama, a posto su kod nas oni preko 15 god starosti, ta potrosnja je mizerna, zato ih i vozimo svi. Narocito je mala, kada olaksamo auto, skidajuci nepotrebne delove sa njega, kao sto je plivajuci zamajac (stavlja se obican), DPF, katalizator, ADBlue i svasta nesto stavljeno da nam smeta. Zati, mi vozimo 160 opusteno.

Dada

pre 2 godine

Sa vožnjom 4. brzinom u gradu nije toliko problem ako idete 50, kod mene na Jtd sa 5 brzina to je oko 1200 RPM, i motor to odlično podnosi prima gas, problem je što vrlo često usporim kada neko ispred mene vozi 40 isl i tad je već broj obrtaja oko 1000.

Drugim rečima ili ću da davim motor ili da vratim u 3. Na kraju kad sam se preračunao ispade da mi je 3. u gradu ipak taman.

Daleko bolje prima gas kad zatreba. Ne guši motor a potrošnja je skoro ista.

Izuzetak su oni najveći NBGD bulevari gde može i po više od km van špica da se veže tečne vožnje.

Milan

pre 2 godine

Kupite limuzinu umesto SUV, to je već ušteda od 2l/100km ( provereno sa istim motorom na istom putu).
Još koliko uštedite pri nabavci novog vozila, možete čitav život da vozite opušteno za iste pare.
Doduše niste IN, a i taj ulazak u auto što je života koštao generacije pre nas, svi kičme izlomili

Filip

pre 2 godine

Polazite autom uvek u trecoj brzini, na sto manjem broju obrtaja...
Ae odjebite sa savetima ko da deca voze automobile evo vec vise od pola veka.
Da niste usrali odnose sa dobavljacem jer ste bezobrazno nadmeni, lopine i hocete da jasete korisnike na celom kontinentu svega ovog ne bi ni bilo.
Stisnucemo se ko i svaki put kad su sankcije i nedaj boze milosrdni andjeli i prezivecemo.

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 2 godine

- I kod mene sličan slučaj:
Opel Antara. Ako autoputem idem 110 km/h, potrošnja je oko 6 litara.
Na 120 km/h, potrosnja je 7 litara.
Na 130 km/h, potrošnja je već 8.5 litara.
Ako od SU do BG ( i nazad) idem 130 km/h, potrošiću 5 litara više, odnosno 1000 dinara da bih stigao 15 min ranije ( u jednom pravcu)? Skupo mu kosta tih 15 minuta.
(Mare, 13. mart 2022 17:52)

1000 din za 15 min zivota. .uvek bih platio. .jer vreme ti je najvrednija dragocenost.
samo treba imati tih 1000 rsd u jednom pravcu

pera

pre 2 godine

Sta je tu cudno...pa ja vozim 4 na 50 sto je i normalno to je sasvim normalna voznja lagana opustajuca bez stresa i naprezanja,a na 60 vec prebacujem u 5 i vizum na oko 1500 obrtaja.Sad zavisi od motora i konja na kojoj brzini idu obrtaji,optimalnobje da se vozi jednom brzinom kojoj koja god bila na 1500 obrtaja tu je potrosnja optimalna.
(Acko, 13. mart 2022 17:26)
od tebe covek bolje da ne kupuje auto. Jadan taj tvoj motor koga mora da trpi...

nidža

pre 2 godine

Ne, vozicu u prvoj do 50. Jako zanimljivi saveti...ako auto 200 ili više ks, nema tu razmišljanja koliko troši. Ili gas ili tramvaj...

statuskan

pre 2 godine

molim Nemce da o jasne kako su podigli drzavu posle ww2 a mi jos nismo malte ne ni mrdnuli...
(alek neki, 13. mart 2022 19:38)

Maršalov plan batice, Ameri upumpali kintu. Zato su njihov vazal do dana današnjeg!

crni

pre 2 godine

Kad sam postao vozac jedan pametan covek mi rece: trošićeš goriva srazmerno onoliko koliko pritiskaš kočnicu.. Morao malo da stavim prst na čelo ali definitivno je tako..

Goxy

pre 2 godine

Ko čita između redova zna da je jedna bitna stavka zelene agende i nenormalna cena goriva kako bi se isforsirala prodaja EV. Cilj je između ostalog da u budućnosti automobile vozi samo najbogatatiji sloj društva. Ako vidite koliko koštaju električna vozila sve postaje kristalno jasno.
(statuskan, 13. mart 2022 15:52)

Svaki EV će pre ili kasnije koštati 2000e. Stoga bez brige i sirotinja će voziti.

lop

pre 2 godine

За нас неупућене што возимо јапанске атмосферске бензинце: шта је то пливајући замајац о којем стално дробе возачи чађавих загађивача (дизелаша)?
(Срђан Јовановић, 13. mart 2022 12:42)

To ti je ono zbog cega debili koji ne znaju voziti podizu pozajmice i kredite. Imam za posla Megana dci 2006. godiste, 340 hiljada presao (najmanje), kupio ga ja kad je imao 70 hiljada. Nikad menjan zamajac, nikad radjena turbina, ide sasvim solidno, miran kao bubica, nista ne drma i ne lupa (dakle, zamajac i dizne dobre), skoro da ne cadi (znaci egr i turbina dobri), ulja potrosi oko litar na 10 hiljada (mislim da je to normalno - dakle, motor i turbina OK). I ja, da ne cujem od drugih, isto ne bih znao sta je zamajac i slicno, iako sam vozac "cadjavog zagadjivaca". I na to da se nadovezem, vozis ti benzinca zato sto ti se moze, ne znam i ne zanima me koliko prelazis kilometara, ali ne postoje dzaba dizelasi. Ja sa svojih 140 km svaki dan (radni), nisam siguran da bih to vozio, pa taman kad bi bio dobar za zdravlje, a ne manji zagadjivac. I manimo se jednom vec te price kako benzinci ne zagadjuju, manje da, ali i dalje puno. I oni imaju izduvne gasove, i benzin se dobija iz nafte, vise ga se potrosi. Mala je razlika u danasnje vreme.

ja

pre 2 godine

Drug jajara vozi insigniju, ne verujem da je taj auto ikad osetio preko 2000rpm, kad stisne kvačilo kazaljka obrtomera se skoro i ne pomeri. Ugasio mu se auto, majstor mu rekao da je računar pobrljavio jer ne zna jel se auto kreće ili stoji.

Mare

pre 2 godine

"Secam se kada sam vozio Fiat Pandu da je na 100-110 trosila oko 5 litara, a na 130 oko 7. Bukvalno 15-20km/h vise, a razlika maltene 40% u potrosnji, realno przis gorivo bezveze. Mali motoric, ona relativno “kutijasta” aerodinamika … sve oseti valjda.
(Djorke, 13. mart 2022 10:01)"

- I kod mene sličan slučaj:
Opel Antara. Ako autoputem idem 110 km/h, potrošnja je oko 6 litara.
Na 120 km/h, potrosnja je 7 litara.
Na 130 km/h, potrošnja je već 8.5 litara.
Ako od SU do BG ( i nazad) idem 130 km/h, potrošiću 5 litara više, odnosno 1000 dinara da bih stigao 15 min ranije ( u jednom pravcu)? Skupo mu kosta tih 15 minuta.

Acko

pre 2 godine

Sta je tu cudno...pa ja vozim 4 na 50 sto je i normalno to je sasvim normalna voznja lagana opustajuca bez stresa i naprezanja,a na 60 vec prebacujem u 5 i vizum na oko 1500 obrtaja.Sad zavisi od motora i konja na kojoj brzini idu obrtaji,optimalnobje da se vozi jednom brzinom kojoj koja god bila na 1500 obrtaja tu je potrosnja optimalna.

C i n i k

pre 2 godine

Kupite gorivo u Nemačkoj i odmah pređete 30% više nego kad kupite kod nas...
(Randy Marsh, 13. mart 2022 10:02)


Da, to je klasicna ribolovacka prica...

dexter-lab

pre 2 godine

За нас неупућене што возимо јапанске атмосферске бензинце: шта је то пливајући замајац о којем стално дробе возачи чађавих загађивача (дизелаша)?
(Срђан Јовановић, 13. mart 2022 12:42)
To ti je ono sto je prvo kostalo 2000e, pa 1000e, pa je sada oko 400-500. To je ono zbog cega su mnoge kuce otisle pod hipoteku, mnoge domacine okrenulo ka alkoholu i rasturilo znacajan broj brakova. Da, to je taj plivajuci zamajac, simbol tdi generacije (uz dizne, bosh pumpe, hidropodizace, egr, dfp…).

MARKEĐANI

pre 2 godine

Jao jadni, meni ih baš žao što moraju ovo da rade da bi uštedeli novac i što im se njihov uglađeni, bogati, razmaženi bogataški život polako urušava. Jadni, šmrk.

statuskan

pre 2 godine

Ko čita između redova zna da je jedna bitna stavka zelene agende i nenormalna cena goriva kako bi se isforsirala prodaja EV. Cilj je između ostalog da u budućnosti automobile vozi samo najbogatatiji sloj društva. Ako vidite koliko koštaju električna vozila sve postaje kristalno jasno.

Stefaneli

pre 2 godine

Imamo 4 auta, jedan je terenac koji nam sluzi za dodatni posao i trosi 15l, drugi je mali gradski 1.4 benzin, Golf 4 sa 130 i kusur konja koji je kupljen nov i kod nas je dugo, dugo i 2.0 moderni TDI sa 150ks i auto novije generacije...
Zenini su u Nisu, a ja 130km odatle autoputem ka severu... Zadnjih mesec dana, kada pazim na obrtaje i gledam da motoru nadjem najbolji odnos, da se ne muci, a da je na najnizim obrtajima, ustedeh oko 3000 din :) Doduse nikad nisam naglo kocio i ubrzavao, ali na primer, taj Golf koji je 19g star u sestoj na 113-115 kmh trosi 1.5l manje nego na 130 kmh.
Prostom matematikom, a idemo 2x mesecno za Nis, to su 1.5l razlike x 1.3 koeficijent x 2 (napred-nazad) su 3.9l ustede za 15 minuta duze voznje... 2x mesecno su 8l ustede x 180 din, dakle 1440 din ustedim za ukupno 4x15 min duze voznje (dva puta mesecno napred-nazad).
To je jedan fin rucak ili dvaput odemo na kolac i sladoled... Nije za bacanje, ako me razumete :) Ranije na to nisam obracao paznju, vozim i dalje isto u gradskoj voznji, ali na otvorenom putu ustede su velike a kao sto kazem, zakasnim 15 min u odnosu na to da sam vozio 130kmh, bukvalno nista.

Topalović i sinovi

pre 2 godine

Krave ,konjići , bicikli su budućnost ekološke nemačke. Isključivo da se nemcima dozvoli ulaz u Srbiju vozom preko Subotice, ne vozilima i motorima kao dosad.

maxy

pre 2 godine

За нас неупућене што возимо јапанске атмосферске бензинце: шта је то пливајући замајац о којем стално дробе возачи чађавих загађивача (дизелаша)?
(Срђан Јовановић, 13. mart 2022 12:42)

Znaćeš kada budeš vozio benzinca ili dizelaša sa 300+ Nm.

Slav

pre 2 godine

Jednom sam se zaj***o sa tom praksom i nikad više!
(kognitivna disonanca, 13. mart 2022 12:35)
Ono kada te ne znalica ubedi u nešto. Gospodine.. dolji snop ( ili to sto zoveš veliki zupčanik ) se non stop okrece ( u bilo kojoj brzini bio) jer je fiksni.. razdvojeni zupčanici su na gornjem snopu ( oni dele prenos i oni se takodje okreću inerciono) . Rezime .. zapljuskivanje ulja se vrsi non stop. Savet. Zavrti samo jedan miler u posudi pa vidi da će te isprska . Uzgred.. svi sada noviji menjsci imaju i pumpu ulja vezanu za spojnicku osovinu( ps, spojnicka se vrti čim upalis motor) pozdrav .. Za cenzore. Objavite nekada komentar i mene cenzurisanih

Neki čobanin budala

pre 2 godine

@Срђан Јовановић

Nema veze plivajući isključivo sa dizelašima, već sa obrtnim momentom. Turbo benzinci imaju plivajući, ima ga i BMW šestak 2.0 ako govorimo o atmosfercima. Naravno, ređe crkava jer je isporuka snage ravnomernija nego kod dizelaša.

ivan

pre 2 godine

Ма возим нормално до кад се буде могло. Ако се Немци брину о потрошњи шта онда ми да кажемо. Кад се више не буде могло, постоји градски превоз или бицикла и лагано.

Max

pre 2 godine

@Srdjan Jovanović
Drago mi je što vozite Japanca benzincs i baš Vam hvala što čuvate planetu i za nas što vozimo čadjave dizelaše.
Inače, moj dizelaš ima ispravan EGR, ispravan DPF i od mene dosta.
PS Mogu da primetim da vozači Japanaca, atmosferaca postaju ozbiljna sekta, sreća pa ih nema mnogo.
@Lancia delta
Slazem se sa naglim pootapanjem gasa i uništavanjem zamajca. Inače auto mi je šestobrzinac, 150ks i nešto mi se čini da mu 50 u 4 brzini ne prija u gradu( osim na otvorenom i bez guzve gde moze taj režim). I u pravu ste da nas mrzi da menjamo brzine ;)

no name

pre 2 godine

jos jedan savet koji nisu napisali... auto nemojte voziti kad god ne morate i eto najvece ustede.. umesto auta koristite druga prevozna sredstva kao bickl voz bus itd...

Si

pre 2 godine

Vozite sporije manje ćete goriva trošiti ili mozda vozite automobile na struju. Ipak, se nemojte uopšte voziti, tada sigurno ništa ne trošite.

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 2 godine

Opasno jeste - ali, ako ste ,,stedisa,, zavucite se kamionu ili busu u zadnjicu i prakticno eliminisete otpor vazduha - JEDNOM sam na auto putu tako vozio iza slepera - noga tek pipa papucicu gasa a peglamo 90 ! Kad vec o Stednji drobimo !

jagodinac

pre 2 godine

i kad krenete da prodajete benzin u plasticnim flasama,stavite plasticnu flasu u vrelu vodi garantovano je zapremina niza od 10-20posto....:-)

auto

pre 2 godine

EV imaju drugačiju logiku kako ih treba voziti. Njihovo usporavanje, kočenje motorom, ne odbacuje kinetičku energiju od vozila u vidu toplote u kočnicama (kako se dešava kod SUSV), već tu energiju pretvara u el.energiju i puni bateriju EV. Znači da brdoviti tereni svaku nizbrdicu koriste za proizvodnju el.energije, i da su na takvim terenima EV osetno isplativija (manje troše goriva) nego SUSV na tim terenima.
(klk, 13. mart 2022 12:00)

Logika ti je dobra, ali kad bi nekako imao brdoviti teren samo sa nizbrdicom. Tacno jeste da se baterija dopunjava tako, ali je isto i cinjenica da bi dosli do nizbrdice, morate se popeti uz neku uzbrdicu, a tu svako auto, pa i EV, trosi vise. Tako da ti uzbrdica pojede sve sto nizbrdica napravi, ako ne i vise. Tako da, logika nigde veze. Ispadose EV terenska auta. Njima najvise pase lagana voznja, po ravnom, zato i jesu 80% gradska auta.

Jojo

pre 2 godine

Ovakav savet uništava narocito dizel motor i to vise stvari: dizne kao i celi motor se prlja zato sto ne radi u optimalnom modu i temperaturi, zamajac itd. Moj 2.0 TDI se guši ispod 2000 i vidi se da se motor muci narocito ako zelis iole malo da ubrzas. takodje 50kmh u 4oj npr kod mog dizela je tipa 1200 o/m i jako gusi motor i veca je potrosnja. Licno sam merio trenutnu potrosnju na ravnom konstantna brzina 60kmh, potrosnja u 3oj brzini je za 1l manja nego u 4oj. Tako da su ovo ciste gluposti. Na zalost u srbiji je previse dizelasa koje su ljudi kupili da bi vozili po gradu i to na pogresan nacin, zato imamo gomilu polovnih automobila sa upropascenim motorom ...

Sto mu gromova

pre 2 godine

Pa najbolji savet za uštedu goriva, bio bi da isplaniraš rutu gde ima najviše nizbrdica, a onda kada kreneš od npr. kuće prvih 500-600m daš pun gas, kako bi ga "zaleteo" i pustiš da se kotlka u leru. Ukoliko se desi da naiđeš na semafor iili gužvu i zaustaviš se, samo zamoliš pešake da te poguraju da ponovo uhvatiš zalet i tako do krajnjeg odredišta..

Ovo bi ujedno bila i dobra prilika, jer bi se razvio novi kadar i biznis, "Profesionalni gurač automobila" firma "Hvataj zalet d.o.o.

bahati drug

pre 2 godine

Kupite gorivo u Nemačkoj i odmah pređete 30% više nego kad kupite kod nas...
(Randy Marsh, 13. mart 2022 10:02)


ovo vredi isključivo za Austriju.

kognitivna disonanca

pre 2 godine

To su "trikovi" BG taksista, od kojih zagarantovano stradaju menjači, pa posle pričaju sa setom kako su četvorobrzinski bilo mnogo bolji od petobrzinskih, a ovi od šestobrzinskih. Problem je u tome što se pri malom broju obrtaja, tzv. sinhron zupčanici poslednje brzine ne podmazuju dovoljno, jer im je položaj na vrhu menjača, a ulje tu dospeva samo u dovoljnoj količini, samo ako ga donji, veći zupčanik "isprska". Pošto se on okreće previše sporo pri manjem broju obrtaja... Kvar se manifestuje u početku blagim zujanjem u petoj i šestoj brzini.

Jednom sam se zaj***o sa tom praksom i nikad više!

klk

pre 2 godine

EV imaju drugačiju logiku kako ih treba voziti. Njihovo usporavanje, kočenje motorom, ne odbacuje kinetičku energiju od vozila u vidu toplote u kočnicama (kako se dešava kod SUSV), već tu energiju pretvara u el.energiju i puni bateriju EV. Znači da brdoviti tereni svaku nizbrdicu koriste za proizvodnju el.energije, i da su na takvim terenima EV osetno isplativija (manje troše goriva) nego SUSV na tim terenima.

Срђан Јовановић

pre 2 godine

@ Max, 13. mart 2022 10:24

За нас неупућене што возимо јапанске атмосферске бензинце: шта је то пливајући замајац о којем стално дробе возачи чађавих загађивача (дизелаша)?

klk

pre 2 godine

Ovo prvo gusi motor i dovodi do troskova vezanih za popravke. Mada je to primarni nacin voznje u Srbiji. 50kmh i vec cetvrta brzina, nista gore po motor
(Vf, 13. mart 2022 09:36)

Tako je, tako se moglo shvatiti iz teksta.
A treba znati da motor radi optimalno, najekonomičnije, sa najboljim stepenom iskorišćenja goriva kada radi na obrtajima pri kojima je obrtni moment najveći, ALI samo u slučaju maksimalnog pritiska na pedalu gasa. Samo tada, kada želimo najveće ubrzavanje ili jaku vuču, npr. kada nosimo ili vučemo veliki teret. U ostalim uslovima može se ići na viši stepen prenosa da bismo smanjili obrtaje, ALI i tada veoma vodeći računa da ne oštetimo motor kako je "Vf" napisao. Znači, bez velikog gasa pri visokom stepenu prenosa.

rog

pre 2 godine

Moje mišljenje je da se vozi auto na optimalnim obrtajima ( konkretno turbo dizel na 1600-2000) i tada mu je najmanja potrošnja.
(Max, 13. mart 2022 10:24)

Razlika kod turbo dizela sa 6 brzina izmedju 2 i 3. brzine je 800 obrtaja. Ako promenis na 2000 iz 2 u 3 spadnes na 1200 obrtaja.

Pera

pre 2 godine

Ja inače pokušavam da vozim tako da pred crveno ili ležeći pustim kola da sama uspore, ali nije prijatno jer u retrovizoru redovno vidim majmune u nemačkim kolima kako mi se zaleću u branik da bi udarili po kočnici na dva metra od zaustavljanja.

Lancia Delta

pre 2 godine

@vf, max, voziti 50 km/h u cetvrtom stepenu prenosa je najnormalnija stvar za iole snazniji motor, tipa 100 KS i vise. Voznja konstantnom brzinom i lagano ubrzavanje u tom rezimu ne stete zamajcu, niti drugim sklopovima. Ono sto izuzetno steti je jako stiskanje gasa sa niskih obrtaja, npr. kao kada se vozi 4-om 50 km/h, 5-om 70 km/h i slicno, kada su obrtaji ispod 1500rpm. Tada motor ima izrazenu talasnost momenta, i zamajac mora sve to da 'pegla'. Tako da za cuvanje zamajca je dovoljno prebaciti u stepen nize, podignu se obrtaji na oko 2000rpm, i onda moze da se stiska bez problema. Za maksimalnu stedljivost uvek u sto visi stepen prenosa (koliko prenosni odnosi menjaca dozvoljavaju), za maksimalno ubrzanje u sto nizi. E sad sto ljude generalno mrzi da menjaju brzine, pa im je lakse da voze 3-om po gradu non stop, iako postoje uslovi da se vozi 4-om, to je druga stvar

klk

pre 2 godine

Prečesto i nepromišljeno usporavanje, kočenje, je najteže za potrošnju. Kinetička energija vozila iznosi 1/2 mv2, i ona se sva uništava kočenjem do v=0. A nadoknađuje se... gorivom, odakle bi drugo. Znači, balvani koji se zaleću prema crvenom semaforu. Ili cepanice koje malo-malo pa "pumpaju" pedalu gasa. To gas / kočnica, to je najgore za potrošnju.

Buljisha

pre 2 godine

I onda sedite u svog gradskog SUV-a od 2t, benzinca sa širokim gumama prečnika 19" i imate realne šanse da smanjite potrošnju ispod 10l :)

Moje mišljenje ne smrdi samo meni

pre 2 godine

Imam bahatog drugara koji živi maksimalno u fullu... Od auta, kuće, zimovanja, letovanja, sve u najvišoj lux klasi, od hotela do plaža.
I kaže on meni: Ne mogu da verujem, pa ti štediš i na osvetljenju ekrana???
Eeeheeeej!!!???

Djorke

pre 2 godine

Secam se kada sam vozio Fiat Pandu da je na 100-110 trosila oko 5 litara, a na 130 oko 7. Bukvalno 15-20km/h vise, a razlika maltene 40% u potrosnji, realno przis gorivo bezveze. Mali motoric, ona relativno “kutijasta” aerodinamika … sve oseti valjda.

Arch

pre 2 godine

Dođite vi kod nas da vidite kako Srbi startuju kao Mika Hakinen od semafora do semafora. Ili kada se podigne rampa koja im je oduzela 1 minut života dok su čekali da prođe voz. Pa onda na autoputu 150, šta ima da se ograničava brzina. Ako zeleno krene da treperi ni slučajno ne podići nogu sa gasa, naprotiv, gas do daske da se uhvati poslednji treptaj. A ne ovi saveti za mlaku vožnju, finu, kulturnu. Samo hard core, bre!

Max

pre 2 godine

Baš je dobro i delotvorno za plivajući zamajac kada se vozi 50 u četvrtoj brzini!
Više majstora mi je reklo da ga to više uništava nego potpisivanje automobila u prvoj brzini.
A opet pri takvim uslovima ako je potrebno da se naglo ubrza, mora da se lepo potopi gas pa se potroši sve gorivo koje se uštedelo. Moje mišljenje je da se vozi auto na optimalnim obrtajima ( konkretno turbo dizel na 1600-2000) i tada mu je najmanja potrošnja.

as

pre 2 godine

I sipajte maksimum 5 litara goriva da bi auto bio laksi.
Lepi saveti.
Dolaze od onih koji su zakuvali sce ovo da gorivo bude ekstremno skupo.
Al njih to ne dotice,oni ne moraju da stede.

Vf

pre 2 godine

Ovo prvo gusi motor i dovodi do troskova vezanih za popravke. Mada je to primarni nacin voznje u Srbiji. 50kmh i vec cetvrta brzina, nista gore po motor

Arch

pre 2 godine

Dođite vi kod nas da vidite kako Srbi startuju kao Mika Hakinen od semafora do semafora. Ili kada se podigne rampa koja im je oduzela 1 minut života dok su čekali da prođe voz. Pa onda na autoputu 150, šta ima da se ograničava brzina. Ako zeleno krene da treperi ni slučajno ne podići nogu sa gasa, naprotiv, gas do daske da se uhvati poslednji treptaj. A ne ovi saveti za mlaku vožnju, finu, kulturnu. Samo hard core, bre!

as

pre 2 godine

I sipajte maksimum 5 litara goriva da bi auto bio laksi.
Lepi saveti.
Dolaze od onih koji su zakuvali sce ovo da gorivo bude ekstremno skupo.
Al njih to ne dotice,oni ne moraju da stede.

Djorke

pre 2 godine

Secam se kada sam vozio Fiat Pandu da je na 100-110 trosila oko 5 litara, a na 130 oko 7. Bukvalno 15-20km/h vise, a razlika maltene 40% u potrosnji, realno przis gorivo bezveze. Mali motoric, ona relativno “kutijasta” aerodinamika … sve oseti valjda.

Pera

pre 2 godine

Ja inače pokušavam da vozim tako da pred crveno ili ležeći pustim kola da sama uspore, ali nije prijatno jer u retrovizoru redovno vidim majmune u nemačkim kolima kako mi se zaleću u branik da bi udarili po kočnici na dva metra od zaustavljanja.

klk

pre 2 godine

Prečesto i nepromišljeno usporavanje, kočenje, je najteže za potrošnju. Kinetička energija vozila iznosi 1/2 mv2, i ona se sva uništava kočenjem do v=0. A nadoknađuje se... gorivom, odakle bi drugo. Znači, balvani koji se zaleću prema crvenom semaforu. Ili cepanice koje malo-malo pa "pumpaju" pedalu gasa. To gas / kočnica, to je najgore za potrošnju.

Buljisha

pre 2 godine

I onda sedite u svog gradskog SUV-a od 2t, benzinca sa širokim gumama prečnika 19" i imate realne šanse da smanjite potrošnju ispod 10l :)

C i n i k

pre 2 godine

Kupite gorivo u Nemačkoj i odmah pređete 30% više nego kad kupite kod nas...
(Randy Marsh, 13. mart 2022 10:02)


Da, to je klasicna ribolovacka prica...

Срђан Јовановић

pre 2 godine

@ Max, 13. mart 2022 10:24

За нас неупућене што возимо јапанске атмосферске бензинце: шта је то пливајући замајац о којем стално дробе возачи чађавих загађивача (дизелаша)?

ja

pre 2 godine

Drug jajara vozi insigniju, ne verujem da je taj auto ikad osetio preko 2000rpm, kad stisne kvačilo kazaljka obrtomera se skoro i ne pomeri. Ugasio mu se auto, majstor mu rekao da je računar pobrljavio jer ne zna jel se auto kreće ili stoji.

ljud

pre 2 godine

Kad sam postao vozac jedan pametan covek mi rece: trošićeš goriva srazmerno onoliko koliko pritiskaš kočnicu. Morao malo da stavim prst na čelo ali definitivno je tako.
(crni, 13. mart 2022 20:10)

Bravo.
Pozdravi čoveka.
Vrlo lepo rečeno.

Moje mišljenje ne smrdi samo meni

pre 2 godine

Imam bahatog drugara koji živi maksimalno u fullu... Od auta, kuće, zimovanja, letovanja, sve u najvišoj lux klasi, od hotela do plaža.
I kaže on meni: Ne mogu da verujem, pa ti štediš i na osvetljenju ekrana???
Eeeheeeej!!!???

Max

pre 2 godine

Baš je dobro i delotvorno za plivajući zamajac kada se vozi 50 u četvrtoj brzini!
Više majstora mi je reklo da ga to više uništava nego potpisivanje automobila u prvoj brzini.
A opet pri takvim uslovima ako je potrebno da se naglo ubrza, mora da se lepo potopi gas pa se potroši sve gorivo koje se uštedelo. Moje mišljenje je da se vozi auto na optimalnim obrtajima ( konkretno turbo dizel na 1600-2000) i tada mu je najmanja potrošnja.

Mare

pre 2 godine

"Secam se kada sam vozio Fiat Pandu da je na 100-110 trosila oko 5 litara, a na 130 oko 7. Bukvalno 15-20km/h vise, a razlika maltene 40% u potrosnji, realno przis gorivo bezveze. Mali motoric, ona relativno “kutijasta” aerodinamika … sve oseti valjda.
(Djorke, 13. mart 2022 10:01)"

- I kod mene sličan slučaj:
Opel Antara. Ako autoputem idem 110 km/h, potrošnja je oko 6 litara.
Na 120 km/h, potrosnja je 7 litara.
Na 130 km/h, potrošnja je već 8.5 litara.
Ako od SU do BG ( i nazad) idem 130 km/h, potrošiću 5 litara više, odnosno 1000 dinara da bih stigao 15 min ranije ( u jednom pravcu)? Skupo mu kosta tih 15 minuta.

dexter-lab

pre 2 godine

За нас неупућене што возимо јапанске атмосферске бензинце: шта је то пливајући замајац о којем стално дробе возачи чађавих загађивача (дизелаша)?
(Срђан Јовановић, 13. mart 2022 12:42)
To ti je ono sto je prvo kostalo 2000e, pa 1000e, pa je sada oko 400-500. To je ono zbog cega su mnoge kuce otisle pod hipoteku, mnoge domacine okrenulo ka alkoholu i rasturilo znacajan broj brakova. Da, to je taj plivajuci zamajac, simbol tdi generacije (uz dizne, bosh pumpe, hidropodizace, egr, dfp…).

Lancia Delta

pre 2 godine

@vf, max, voziti 50 km/h u cetvrtom stepenu prenosa je najnormalnija stvar za iole snazniji motor, tipa 100 KS i vise. Voznja konstantnom brzinom i lagano ubrzavanje u tom rezimu ne stete zamajcu, niti drugim sklopovima. Ono sto izuzetno steti je jako stiskanje gasa sa niskih obrtaja, npr. kao kada se vozi 4-om 50 km/h, 5-om 70 km/h i slicno, kada su obrtaji ispod 1500rpm. Tada motor ima izrazenu talasnost momenta, i zamajac mora sve to da 'pegla'. Tako da za cuvanje zamajca je dovoljno prebaciti u stepen nize, podignu se obrtaji na oko 2000rpm, i onda moze da se stiska bez problema. Za maksimalnu stedljivost uvek u sto visi stepen prenosa (koliko prenosni odnosi menjaca dozvoljavaju), za maksimalno ubrzanje u sto nizi. E sad sto ljude generalno mrzi da menjaju brzine, pa im je lakse da voze 3-om po gradu non stop, iako postoje uslovi da se vozi 4-om, to je druga stvar

pravda za Čajkovskog

pre 2 godine

Zasto bi mi stedeli? To morate vi Nemci da cinite, mi ne, nama nasi dizelasi trose smesno, u proseku oko 3,42 litra kombinovano, barem sam tako obavesten na temama o potrosnji, na raznim porodicnim skupovima i slicno. Potrosnje su uglavnom daleko ispod fabrickih deklaracija, kada su bili novi, valjda se to smanjuje sa godinama, a posto su kod nas oni preko 15 god starosti, ta potrosnja je mizerna, zato ih i vozimo svi. Narocito je mala, kada olaksamo auto, skidajuci nepotrebne delove sa njega, kao sto je plivajuci zamajac (stavlja se obican), DPF, katalizator, ADBlue i svasta nesto stavljeno da nam smeta. Zati, mi vozimo 160 opusteno.

Vf

pre 2 godine

Ovo prvo gusi motor i dovodi do troskova vezanih za popravke. Mada je to primarni nacin voznje u Srbiji. 50kmh i vec cetvrta brzina, nista gore po motor

kognitivna disonanca

pre 2 godine

To su "trikovi" BG taksista, od kojih zagarantovano stradaju menjači, pa posle pričaju sa setom kako su četvorobrzinski bilo mnogo bolji od petobrzinskih, a ovi od šestobrzinskih. Problem je u tome što se pri malom broju obrtaja, tzv. sinhron zupčanici poslednje brzine ne podmazuju dovoljno, jer im je položaj na vrhu menjača, a ulje tu dospeva samo u dovoljnoj količini, samo ako ga donji, veći zupčanik "isprska". Pošto se on okreće previše sporo pri manjem broju obrtaja... Kvar se manifestuje u početku blagim zujanjem u petoj i šestoj brzini.

Jednom sam se zaj***o sa tom praksom i nikad više!

Stefaneli

pre 2 godine

Imamo 4 auta, jedan je terenac koji nam sluzi za dodatni posao i trosi 15l, drugi je mali gradski 1.4 benzin, Golf 4 sa 130 i kusur konja koji je kupljen nov i kod nas je dugo, dugo i 2.0 moderni TDI sa 150ks i auto novije generacije...
Zenini su u Nisu, a ja 130km odatle autoputem ka severu... Zadnjih mesec dana, kada pazim na obrtaje i gledam da motoru nadjem najbolji odnos, da se ne muci, a da je na najnizim obrtajima, ustedeh oko 3000 din :) Doduse nikad nisam naglo kocio i ubrzavao, ali na primer, taj Golf koji je 19g star u sestoj na 113-115 kmh trosi 1.5l manje nego na 130 kmh.
Prostom matematikom, a idemo 2x mesecno za Nis, to su 1.5l razlike x 1.3 koeficijent x 2 (napred-nazad) su 3.9l ustede za 15 minuta duze voznje... 2x mesecno su 8l ustede x 180 din, dakle 1440 din ustedim za ukupno 4x15 min duze voznje (dva puta mesecno napred-nazad).
To je jedan fin rucak ili dvaput odemo na kolac i sladoled... Nije za bacanje, ako me razumete :) Ranije na to nisam obracao paznju, vozim i dalje isto u gradskoj voznji, ali na otvorenom putu ustede su velike a kao sto kazem, zakasnim 15 min u odnosu na to da sam vozio 130kmh, bukvalno nista.

statuskan

pre 2 godine

Ko čita između redova zna da je jedna bitna stavka zelene agende i nenormalna cena goriva kako bi se isforsirala prodaja EV. Cilj je između ostalog da u budućnosti automobile vozi samo najbogatatiji sloj društva. Ako vidite koliko koštaju električna vozila sve postaje kristalno jasno.

Filip

pre 2 godine

Polazite autom uvek u trecoj brzini, na sto manjem broju obrtaja...
Ae odjebite sa savetima ko da deca voze automobile evo vec vise od pola veka.
Da niste usrali odnose sa dobavljacem jer ste bezobrazno nadmeni, lopine i hocete da jasete korisnike na celom kontinentu svega ovog ne bi ni bilo.
Stisnucemo se ko i svaki put kad su sankcije i nedaj boze milosrdni andjeli i prezivecemo.

govedina

pre 2 godine

Ma da.. Skinite i 20 kgm tezine nekom dijetom da ustedite na gasu.. Hrani a onda u na gorivu hahahaha.. Dokle da slusamo ove bajke ovih baroncina sa berzi.. Nista nije poskupilo vec su njihove marze skocile i odlucili su da nam skinu gace sa dupeta,, sve sto slusamo o poskupljenjima je laz i sve jr proizvod histerije koju namerno proizvode ds bi oni bili jos bogatiji.. Nafta je jeftina! Uvek je bila, sve sto nam pricaju je laz.. Ovo je zavera protiv coveka.. A pocelo je od istih igraca koji su proizveli koronu.. To je okultna duboka drzava, skup sotonista!

statuskan

pre 2 godine

molim Nemce da o jasne kako su podigli drzavu posle ww2 a mi jos nismo malte ne ni mrdnuli...
(alek neki, 13. mart 2022 19:38)

Maršalov plan batice, Ameri upumpali kintu. Zato su njihov vazal do dana današnjeg!

klk

pre 2 godine

Ovo prvo gusi motor i dovodi do troskova vezanih za popravke. Mada je to primarni nacin voznje u Srbiji. 50kmh i vec cetvrta brzina, nista gore po motor
(Vf, 13. mart 2022 09:36)

Tako je, tako se moglo shvatiti iz teksta.
A treba znati da motor radi optimalno, najekonomičnije, sa najboljim stepenom iskorišćenja goriva kada radi na obrtajima pri kojima je obrtni moment najveći, ALI samo u slučaju maksimalnog pritiska na pedalu gasa. Samo tada, kada želimo najveće ubrzavanje ili jaku vuču, npr. kada nosimo ili vučemo veliki teret. U ostalim uslovima može se ići na viši stepen prenosa da bismo smanjili obrtaje, ALI i tada veoma vodeći računa da ne oštetimo motor kako je "Vf" napisao. Znači, bez velikog gasa pri visokom stepenu prenosa.

bahati drug

pre 2 godine

Kupite gorivo u Nemačkoj i odmah pređete 30% više nego kad kupite kod nas...
(Randy Marsh, 13. mart 2022 10:02)


ovo vredi isključivo za Austriju.

no name

pre 2 godine

jos jedan savet koji nisu napisali... auto nemojte voziti kad god ne morate i eto najvece ustede.. umesto auta koristite druga prevozna sredstva kao bickl voz bus itd...

doktor

pre 2 godine

Znam puno njih koji su,kada su cigarete bile 130din,rekli da ce da ostave pusenje kada cigare budu bile 250din. Nepusac sam ali mislim da sada nema cigara ispod 300din. Nekoliko njih koji su izjavili ono,i dalje puse. Poenta,vozice se ovaj narod i dalje.

krugodvojkaš

pre 2 godine

A da se izvinite Rusima i Ukrajincima, platite sve slupano po Ukr i nastavimo s koronom gde je stala, a gorivo, ma dace ga Rusi po bilo kojoj ceni

maxy

pre 2 godine

За нас неупућене што возимо јапанске атмосферске бензинце: шта је то пливајући замајац о којем стално дробе возачи чађавих загађивача (дизелаша)?
(Срђан Јовановић, 13. mart 2022 12:42)

Znaćeš kada budeš vozio benzinca ili dizelaša sa 300+ Nm.

crni

pre 2 godine

Kad sam postao vozac jedan pametan covek mi rece: trošićeš goriva srazmerno onoliko koliko pritiskaš kočnicu.. Morao malo da stavim prst na čelo ali definitivno je tako..

Milan

pre 2 godine

Kupite limuzinu umesto SUV, to je već ušteda od 2l/100km ( provereno sa istim motorom na istom putu).
Još koliko uštedite pri nabavci novog vozila, možete čitav život da vozite opušteno za iste pare.
Doduše niste IN, a i taj ulazak u auto što je života koštao generacije pre nas, svi kičme izlomili

Neki čobanin budala

pre 2 godine

@Срђан Јовановић

Nema veze plivajući isključivo sa dizelašima, već sa obrtnim momentom. Turbo benzinci imaju plivajući, ima ga i BMW šestak 2.0 ako govorimo o atmosfercima. Naravno, ređe crkava jer je isporuka snage ravnomernija nego kod dizelaša.

jagodinac

pre 2 godine

i kad krenete da prodajete benzin u plasticnim flasama,stavite plasticnu flasu u vrelu vodi garantovano je zapremina niza od 10-20posto....:-)

Sto mu gromova

pre 2 godine

Pa najbolji savet za uštedu goriva, bio bi da isplaniraš rutu gde ima najviše nizbrdica, a onda kada kreneš od npr. kuće prvih 500-600m daš pun gas, kako bi ga "zaleteo" i pustiš da se kotlka u leru. Ukoliko se desi da naiđeš na semafor iili gužvu i zaustaviš se, samo zamoliš pešake da te poguraju da ponovo uhvatiš zalet i tako do krajnjeg odredišta..

Ovo bi ujedno bila i dobra prilika, jer bi se razvio novi kadar i biznis, "Profesionalni gurač automobila" firma "Hvataj zalet d.o.o.

MARKEĐANI

pre 2 godine

Jao jadni, meni ih baš žao što moraju ovo da rade da bi uštedeli novac i što im se njihov uglađeni, bogati, razmaženi bogataški život polako urušava. Jadni, šmrk.

pera

pre 2 godine

Sta je tu cudno...pa ja vozim 4 na 50 sto je i normalno to je sasvim normalna voznja lagana opustajuca bez stresa i naprezanja,a na 60 vec prebacujem u 5 i vizum na oko 1500 obrtaja.Sad zavisi od motora i konja na kojoj brzini idu obrtaji,optimalnobje da se vozi jednom brzinom kojoj koja god bila na 1500 obrtaja tu je potrosnja optimalna.
(Acko, 13. mart 2022 17:26)
od tebe covek bolje da ne kupuje auto. Jadan taj tvoj motor koga mora da trpi...

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 2 godine

Opasno jeste - ali, ako ste ,,stedisa,, zavucite se kamionu ili busu u zadnjicu i prakticno eliminisete otpor vazduha - JEDNOM sam na auto putu tako vozio iza slepera - noga tek pipa papucicu gasa a peglamo 90 ! Kad vec o Stednji drobimo !

Jova

pre 2 godine

За нас неупућене што возимо јапанске атмосферске бензинце: шта је то пливајући замајац о којем стално дробе возачи чађавих загађивача (дизелаша)?
(Срђан Јовановић, 13. mart 2022 12:42)



Ne brini, decko, ne moras da znas, to je za normalna kola, sa jakim motorima, vama sa japanskim igrackicama za decu nije bitno, uopste ne moras da mislis o tome.

Slav

pre 2 godine

Jednom sam se zaj***o sa tom praksom i nikad više!
(kognitivna disonanca, 13. mart 2022 12:35)
Ono kada te ne znalica ubedi u nešto. Gospodine.. dolji snop ( ili to sto zoveš veliki zupčanik ) se non stop okrece ( u bilo kojoj brzini bio) jer je fiksni.. razdvojeni zupčanici su na gornjem snopu ( oni dele prenos i oni se takodje okreću inerciono) . Rezime .. zapljuskivanje ulja se vrsi non stop. Savet. Zavrti samo jedan miler u posudi pa vidi da će te isprska . Uzgred.. svi sada noviji menjsci imaju i pumpu ulja vezanu za spojnicku osovinu( ps, spojnicka se vrti čim upalis motor) pozdrav .. Za cenzore. Objavite nekada komentar i mene cenzurisanih

Topalović i sinovi

pre 2 godine

Krave ,konjići , bicikli su budućnost ekološke nemačke. Isključivo da se nemcima dozvoli ulaz u Srbiju vozom preko Subotice, ne vozilima i motorima kao dosad.

Si

pre 2 godine

Vozite sporije manje ćete goriva trošiti ili mozda vozite automobile na struju. Ipak, se nemojte uopšte voziti, tada sigurno ništa ne trošite.

auto

pre 2 godine

EV imaju drugačiju logiku kako ih treba voziti. Njihovo usporavanje, kočenje motorom, ne odbacuje kinetičku energiju od vozila u vidu toplote u kočnicama (kako se dešava kod SUSV), već tu energiju pretvara u el.energiju i puni bateriju EV. Znači da brdoviti tereni svaku nizbrdicu koriste za proizvodnju el.energije, i da su na takvim terenima EV osetno isplativija (manje troše goriva) nego SUSV na tim terenima.
(klk, 13. mart 2022 12:00)

Logika ti je dobra, ali kad bi nekako imao brdoviti teren samo sa nizbrdicom. Tacno jeste da se baterija dopunjava tako, ali je isto i cinjenica da bi dosli do nizbrdice, morate se popeti uz neku uzbrdicu, a tu svako auto, pa i EV, trosi vise. Tako da ti uzbrdica pojede sve sto nizbrdica napravi, ako ne i vise. Tako da, logika nigde veze. Ispadose EV terenska auta. Njima najvise pase lagana voznja, po ravnom, zato i jesu 80% gradska auta.

ivan

pre 2 godine

Ма возим нормално до кад се буде могло. Ако се Немци брину о потрошњи шта онда ми да кажемо. Кад се више не буде могло, постоји градски превоз или бицикла и лагано.

lop

pre 2 godine

За нас неупућене што возимо јапанске атмосферске бензинце: шта је то пливајући замајац о којем стално дробе возачи чађавих загађивача (дизелаша)?
(Срђан Јовановић, 13. mart 2022 12:42)

To ti je ono zbog cega debili koji ne znaju voziti podizu pozajmice i kredite. Imam za posla Megana dci 2006. godiste, 340 hiljada presao (najmanje), kupio ga ja kad je imao 70 hiljada. Nikad menjan zamajac, nikad radjena turbina, ide sasvim solidno, miran kao bubica, nista ne drma i ne lupa (dakle, zamajac i dizne dobre), skoro da ne cadi (znaci egr i turbina dobri), ulja potrosi oko litar na 10 hiljada (mislim da je to normalno - dakle, motor i turbina OK). I ja, da ne cujem od drugih, isto ne bih znao sta je zamajac i slicno, iako sam vozac "cadjavog zagadjivaca". I na to da se nadovezem, vozis ti benzinca zato sto ti se moze, ne znam i ne zanima me koliko prelazis kilometara, ali ne postoje dzaba dizelasi. Ja sa svojih 140 km svaki dan (radni), nisam siguran da bih to vozio, pa taman kad bi bio dobar za zdravlje, a ne manji zagadjivac. I manimo se jednom vec te price kako benzinci ne zagadjuju, manje da, ali i dalje puno. I oni imaju izduvne gasove, i benzin se dobija iz nafte, vise ga se potrosi. Mala je razlika u danasnje vreme.

vibratim

pre 2 godine

Kupiš VW i ništa ne trošiš i ništa ne zagadjuješ...
Kad bi vi samo znali koliko Nemci lažu, ali ima vremena, tu su došli, upoznaćete ih.

Jojo

pre 2 godine

Ovakav savet uništava narocito dizel motor i to vise stvari: dizne kao i celi motor se prlja zato sto ne radi u optimalnom modu i temperaturi, zamajac itd. Moj 2.0 TDI se guši ispod 2000 i vidi se da se motor muci narocito ako zelis iole malo da ubrzas. takodje 50kmh u 4oj npr kod mog dizela je tipa 1200 o/m i jako gusi motor i veca je potrosnja. Licno sam merio trenutnu potrosnju na ravnom konstantna brzina 60kmh, potrosnja u 3oj brzini je za 1l manja nego u 4oj. Tako da su ovo ciste gluposti. Na zalost u srbiji je previse dizelasa koje su ljudi kupili da bi vozili po gradu i to na pogresan nacin, zato imamo gomilu polovnih automobila sa upropascenim motorom ...

Djokica

pre 2 godine

To oni germani sto su kupovali dodatne kolicine gasa od Rusa po povlascenim cenama, pa ih svojim clanicama u EU prodavale po duplo vecim cenama. Nemci precizni tacni, al u zaradi i drpanju, ne znam ko nam je uvalio sliko o njima kao ljudima gde je sve po PSu, sve tacno i precizno, ma bezi, najvece lopine i foliranti.
Ima nacina da dodje nafta do Srbije, ne sekirajte se vi i druge zemlje ce da se znalaze, bez obzira sto ga ove svabe tupe jer zivot ne moze da stane.

rog

pre 2 godine

Moje mišljenje je da se vozi auto na optimalnim obrtajima ( konkretno turbo dizel na 1600-2000) i tada mu je najmanja potrošnja.
(Max, 13. mart 2022 10:24)

Razlika kod turbo dizela sa 6 brzina izmedju 2 i 3. brzine je 800 obrtaja. Ako promenis na 2000 iz 2 u 3 spadnes na 1200 obrtaja.

Goxy

pre 2 godine

Ko čita između redova zna da je jedna bitna stavka zelene agende i nenormalna cena goriva kako bi se isforsirala prodaja EV. Cilj je između ostalog da u budućnosti automobile vozi samo najbogatatiji sloj društva. Ako vidite koliko koštaju električna vozila sve postaje kristalno jasno.
(statuskan, 13. mart 2022 15:52)

Svaki EV će pre ili kasnije koštati 2000e. Stoga bez brige i sirotinja će voziti.

klk

pre 2 godine

EV imaju drugačiju logiku kako ih treba voziti. Njihovo usporavanje, kočenje motorom, ne odbacuje kinetičku energiju od vozila u vidu toplote u kočnicama (kako se dešava kod SUSV), već tu energiju pretvara u el.energiju i puni bateriju EV. Znači da brdoviti tereni svaku nizbrdicu koriste za proizvodnju el.energije, i da su na takvim terenima EV osetno isplativija (manje troše goriva) nego SUSV na tim terenima.

wer

pre 2 godine

savet tipa "nemojte da konstantno da gazite gas kao bimlezi, pa onda naglo na kocnicu kao moroni" se odnosi na ekipicu nizih primata sa balkana :)

al uzalud saveti, sve ide u vetar
ovde je to visevekovna tradicija

Alamunja

pre 2 godine

oni koji voze dizela u visem stepenu prenosa sa malim obrtajima stede gorivo, ali time praveni do 1000 puta veci trosak koji kasnije plate kod mehanicara.

ljud

pre 2 godine

To oni germani sto su kupovali dodatne kolicine gasa od Rusa po povlascenim cenama, pa ih svojim clanicama u EU prodavale po duplo vecim cenama...
(Djokica, 14. mart 2022 11:51)

Ma da l' je moguće? Oni?

Max

pre 2 godine

@Srdjan Jovanović
Drago mi je što vozite Japanca benzincs i baš Vam hvala što čuvate planetu i za nas što vozimo čadjave dizelaše.
Inače, moj dizelaš ima ispravan EGR, ispravan DPF i od mene dosta.
PS Mogu da primetim da vozači Japanaca, atmosferaca postaju ozbiljna sekta, sreća pa ih nema mnogo.
@Lancia delta
Slazem se sa naglim pootapanjem gasa i uništavanjem zamajca. Inače auto mi je šestobrzinac, 150ks i nešto mi se čini da mu 50 u 4 brzini ne prija u gradu( osim na otvorenom i bez guzve gde moze taj režim). I u pravu ste da nas mrzi da menjamo brzine ;)

Mirko

pre 2 godine

EU sa prosekom plata 5-10x vecim od nasih dostigla cene goriva koje mi imamo vec 10g i odjednom smak sveta? Sta ce da rade kad krenu milioni izbeglica, gasenje industrije, restrikcije struje i vode, bonovi za hranu?

Dada

pre 2 godine

Sa vožnjom 4. brzinom u gradu nije toliko problem ako idete 50, kod mene na Jtd sa 5 brzina to je oko 1200 RPM, i motor to odlično podnosi prima gas, problem je što vrlo često usporim kada neko ispred mene vozi 40 isl i tad je već broj obrtaja oko 1000.

Drugim rečima ili ću da davim motor ili da vratim u 3. Na kraju kad sam se preračunao ispade da mi je 3. u gradu ipak taman.

Daleko bolje prima gas kad zatreba. Ne guši motor a potrošnja je skoro ista.

Izuzetak su oni najveći NBGD bulevari gde može i po više od km van špica da se veže tečne vožnje.

Ezee

pre 2 godine

@(klk, 13. mart 2022 12:21)

To verovatno važi za dizele, na mom atmosfercu max. obrtni moment je na 4500 obrtaja (a max brzinu može da dostigne u 6. tek na 7000) možda sam 2 puta vozio iznad 4000 i to na autoputu. U 90% slučajeva vozim na 2000-2500 obrtaja...

Stefaneli

pre 2 godine

@nidza

Verovatno si veliki dzek sa svojim priglupim komentarom, a sipas u svog trabanta godisnje koliko ja u svoja 4 auta mesecno.
Mogu da racunam i preracunavam se koliko 'ocu, a i ova racunica je u vreme dokolice dok se vozim i nemam pametnija posla. I mislis li da ga ne potegnem ponekad 200kmh? Naravno da da, ali to je 1% od 100% slucaja moje voznje.
A u sustini, nigde i ne zurim, 1h vremena u mesec dana mi ne znaci nista, slusam neku muziku ili podkast i razmisljam kako da pravim pare (a i pazim na potrosnju), a ti budi jack i dalje...

nidža

pre 2 godine

Ne, vozicu u prvoj do 50. Jako zanimljivi saveti...ako auto 200 ili više ks, nema tu razmišljanja koliko troši. Ili gas ili tramvaj...

Realan

pre 2 godine

Dve Škode 450000 km,gas i dizel,originalni setovi kvačila i zamajac.Zajedno stare 30 god.Vozimo normalno bez odlaska u visoke obrtaje.Po mnogima ovde sve je odavno trebalo da pocrka jer ne nabijamo gas u pod.

Djorke

pre 2 godine

"Secam se kada sam vozio Fiat Pandu da je na 100-110 trosila oko 5 litara, a na 130 oko 7. Bukvalno 15-20km/h vise, a razlika maltene 40% u potrosnji, realno przis gorivo bezveze. Mali motoric, ona relativno “kutijasta” aerodinamika … sve oseti valjda.
(Djorke, 13. mart 2022 10:01)"

- I kod mene sličan slučaj:
Opel Antara. Ako autoputem idem 110 km/h, potrošnja je oko 6 litara.
Na 120 km/h, potrosnja je 7 litara.
Na 130 km/h, potrošnja je već 8.5 litara.
Ako od SU do BG ( i nazad) idem 130 km/h, potrošiću 5 litara više, odnosno 1000 dinara da bih stigao 15 min ranije ( u jednom pravcu)? Skupo mu kosta tih 15 minuta.
(Mare, 13. mart 2022 17:52)

Sećam se da sam tada išao sa devojkom na Jonsko more, putovali noću i odokativno ta brzina (oko stotke i malo preko). Na tu dužinu puta ispalo nam je još jedan dan na moru razlika u ceni u odnosu na prženje gasa tj. tako smo računali, a ostali još tri :)))

voodoo

pre 2 godine

A bas skoro sam citao clanak kako se uopste ne stedi kada vozite auto na premalo obrtaja i kako je stetno po automobile, ne secam se ko je tacno izbacio podatke, ali na ovom portalu sam citao. Aj sad?

Mladen

pre 2 godine

Vozim Fiat Grande Punto 1.2 sa plinom

Sad za vikend sam išao NS - Bor, tačno 360km. Potrošeno 25l plina, što je tačno 7l/100km.
Uslov je bio uzdržavanje od punog gasa i vožnje preko 120 km/č, a prosek mi je bio tačno 80km/č, odnosno 4.5 sata vožnje (mada sam svraćao nešto po Beogradu).

A sad malo fizike - potrošnja je srazmerna uloženom radu motora, što je snaga x vreme.
Tretnutna snaga motora dosta zavisi od dosta faktora, ali ima i član koji odgovara kubu brzine (brzina ^ 3), otpor vazduha. Dakle, ako motoru treba oko 20ks da bi auto išao 100km/č, za 120 km/č mu treba 20x(120/100)^3= 35ks. Za 130 44ks. Dakle, više nego duplo snage, samim tim deo potrošnje zavistan od brzine je više nego dupliran.

Ako pri 100 troši 5l/100, od čega 3l odlazi na ostale otpore, a 2l na otpor vazduha, po ovoj računici pri 120 trošiće 6.5l/100, pri 130 7.4l/100, a pri 140 8.5l/100.

Djolex

pre 2 godine

I pre ove ludnice sa cenama goriva sam testirao Mito (1,3 mjet) na auto-putu. Bukvalno 5L na brzini od 110km/sat. 120 na sat trosi skoro 5,8 i 130 trosi 6,2. Prolazim oko 1000km u oba smera i Boga mi vidi se usteda kada vozim 110.

Malo volim zustrije da startujem na semaforu, ali mora negde i da se potrosi.

kognitivna disonanca

pre 2 godine

@Slav:

Da se razumemo, nisam ja napisao da je zupčanik za petu ili šestu brzinu suv, nego da pri malom broju obrtaja ulje "preko" njega ne cirkuliše u optimalnoj količini. Prosto nije zaliven sa pravom količinom ulja, što na duže staze (godinu, dve, tri) dovodi do kvara menjača. Ovo govorim iz iskustva, i odnosi se na prosečne automobile na srpskim putevima, a potvrdu možeš naći na nekim YT klipovima, iz mehanike, gde se lepo objašnjava rad menjača.

Trudio sam se da ovo objasnim što prostijim rečima, jer preko 99% ljudi na ovom portalu nisu mašinski injenjeri ili automehaničari za menjače.

A za onog "manijaka" što baljezga o automobilima bez plivajućeg zamajca, pa njega imaju i svi benzinci iole veće kubukaže, odnosno snage. Plivajući smanjuje vibracije, produžava vek motora, menjača, kvačila... Problem je što je skup, a većina vozi polovne automobile kupljene sa ogromnim kilometražama, ali na žalost toga nisu ni svesni. Na oglasima je 99% automobila je sa štelovanom kilometražom. Čak je i u Nemačkoj i Švajcarskoj to česta pojava. Siguran je samo auto, koji je sa garancijom ovlašćenog servisa, koji je obično menjan staro za novo.

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 2 godine

- I kod mene sličan slučaj:
Opel Antara. Ako autoputem idem 110 km/h, potrošnja je oko 6 litara.
Na 120 km/h, potrosnja je 7 litara.
Na 130 km/h, potrošnja je već 8.5 litara.
Ako od SU do BG ( i nazad) idem 130 km/h, potrošiću 5 litara više, odnosno 1000 dinara da bih stigao 15 min ranije ( u jednom pravcu)? Skupo mu kosta tih 15 minuta.
(Mare, 13. mart 2022 17:52)

1000 din za 15 min zivota. .uvek bih platio. .jer vreme ti je najvrednija dragocenost.
samo treba imati tih 1000 rsd u jednom pravcu

Acko

pre 2 godine

Sta je tu cudno...pa ja vozim 4 na 50 sto je i normalno to je sasvim normalna voznja lagana opustajuca bez stresa i naprezanja,a na 60 vec prebacujem u 5 i vizum na oko 1500 obrtaja.Sad zavisi od motora i konja na kojoj brzini idu obrtaji,optimalnobje da se vozi jednom brzinom kojoj koja god bila na 1500 obrtaja tu je potrosnja optimalna.

klk

pre 2 godine

(Ezee, 13. mart 2022 22:21)

OK. Zato sam i napisao da samo vožnja sa najvećim potraživanjem, najzahtevnija vožnja treba da bude na vaših 4.500 o. Van tog režima, vozite kao što ste napisali.

klk

pre 2 godine

... Tako da ti uzbrdica pojede sve sto nizbrdica napravi, ako ne i vise. Tako da, logika nigde veze...
(auto, 13. mart 2022 13:09)

Pročitaj ponovo, ali s razumevanjem. Uloži truda, ne brzaj.
(Na uzbrdicama trose isto.
Na nizbrdicama, ev pravi struju dok susv ne pravi.)

Miki

pre 2 godine

Nema sta da se izmislja novo. Vozite auto bas kad morate, ostalo pesaka ili biciklom. A postoji jos jedan savet za ustedu goriva, kupite Teslu :)

Lancia Delta

pre 2 godine

@jojo, odvezi ti tvoj TDI kod majstora da proveri injektore, egr ventil i usis. Nije normalno da se motor gusi ispod 2000rpm. Takodje je nemoguce da potrosnja bude veca na nizim nego na visim obrtajima, ukoliko je motor ispravan. Jednostavno motor u svakom ciklusu sagoreva smesu vazduha i dizela zapremine cilindara. Sto je manje tih ciklusa, manja ce biti i potrosnja. Ako je taj 2.0 pumpa-dizna, onda ti je gotovo sigurno mehanicka karakteristika potpuno poremecena usled greske u geometriji turba, to se desava prakticno na svakom PD TDI. Stavi ga na valjke, i videces o cemu pricam

Срђан Јовановић

pre 2 godine

@ Max, 13. mart 2022 10:24

За нас неупућене што возимо јапанске атмосферске бензинце: шта је то пливајући замајац о којем стално дробе возачи чађавих загађивача (дизелаша)?

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 2 godine

- I kod mene sličan slučaj:
Opel Antara. Ako autoputem idem 110 km/h, potrošnja je oko 6 litara.
Na 120 km/h, potrosnja je 7 litara.
Na 130 km/h, potrošnja je već 8.5 litara.
Ako od SU do BG ( i nazad) idem 130 km/h, potrošiću 5 litara više, odnosno 1000 dinara da bih stigao 15 min ranije ( u jednom pravcu)? Skupo mu kosta tih 15 minuta.
(Mare, 13. mart 2022 17:52)

1000 din za 15 min zivota. .uvek bih platio. .jer vreme ti je najvrednija dragocenost.
samo treba imati tih 1000 rsd u jednom pravcu

Jova

pre 2 godine

За нас неупућене што возимо јапанске атмосферске бензинце: шта је то пливајући замајац о којем стално дробе возачи чађавих загађивача (дизелаша)?
(Срђан Јовановић, 13. mart 2022 12:42)



Ne brini, decko, ne moras da znas, to je za normalna kola, sa jakim motorima, vama sa japanskim igrackicama za decu nije bitno, uopste ne moras da mislis o tome.

Vf

pre 2 godine

Ovo prvo gusi motor i dovodi do troskova vezanih za popravke. Mada je to primarni nacin voznje u Srbiji. 50kmh i vec cetvrta brzina, nista gore po motor

Moje mišljenje ne smrdi samo meni

pre 2 godine

Imam bahatog drugara koji živi maksimalno u fullu... Od auta, kuće, zimovanja, letovanja, sve u najvišoj lux klasi, od hotela do plaža.
I kaže on meni: Ne mogu da verujem, pa ti štediš i na osvetljenju ekrana???
Eeeheeeej!!!???

Arch

pre 2 godine

Dođite vi kod nas da vidite kako Srbi startuju kao Mika Hakinen od semafora do semafora. Ili kada se podigne rampa koja im je oduzela 1 minut života dok su čekali da prođe voz. Pa onda na autoputu 150, šta ima da se ograničava brzina. Ako zeleno krene da treperi ni slučajno ne podići nogu sa gasa, naprotiv, gas do daske da se uhvati poslednji treptaj. A ne ovi saveti za mlaku vožnju, finu, kulturnu. Samo hard core, bre!

Goxy

pre 2 godine

Ko čita između redova zna da je jedna bitna stavka zelene agende i nenormalna cena goriva kako bi se isforsirala prodaja EV. Cilj je između ostalog da u budućnosti automobile vozi samo najbogatatiji sloj društva. Ako vidite koliko koštaju električna vozila sve postaje kristalno jasno.
(statuskan, 13. mart 2022 15:52)

Svaki EV će pre ili kasnije koštati 2000e. Stoga bez brige i sirotinja će voziti.

C i n i k

pre 2 godine

Kupite gorivo u Nemačkoj i odmah pređete 30% više nego kad kupite kod nas...
(Randy Marsh, 13. mart 2022 10:02)


Da, to je klasicna ribolovacka prica...

Acko

pre 2 godine

Sta je tu cudno...pa ja vozim 4 na 50 sto je i normalno to je sasvim normalna voznja lagana opustajuca bez stresa i naprezanja,a na 60 vec prebacujem u 5 i vizum na oko 1500 obrtaja.Sad zavisi od motora i konja na kojoj brzini idu obrtaji,optimalnobje da se vozi jednom brzinom kojoj koja god bila na 1500 obrtaja tu je potrosnja optimalna.

Stefaneli

pre 2 godine

@nidza

Verovatno si veliki dzek sa svojim priglupim komentarom, a sipas u svog trabanta godisnje koliko ja u svoja 4 auta mesecno.
Mogu da racunam i preracunavam se koliko 'ocu, a i ova racunica je u vreme dokolice dok se vozim i nemam pametnija posla. I mislis li da ga ne potegnem ponekad 200kmh? Naravno da da, ali to je 1% od 100% slucaja moje voznje.
A u sustini, nigde i ne zurim, 1h vremena u mesec dana mi ne znaci nista, slusam neku muziku ili podkast i razmisljam kako da pravim pare (a i pazim na potrosnju), a ti budi jack i dalje...

as

pre 2 godine

I sipajte maksimum 5 litara goriva da bi auto bio laksi.
Lepi saveti.
Dolaze od onih koji su zakuvali sce ovo da gorivo bude ekstremno skupo.
Al njih to ne dotice,oni ne moraju da stede.

ja

pre 2 godine

Drug jajara vozi insigniju, ne verujem da je taj auto ikad osetio preko 2000rpm, kad stisne kvačilo kazaljka obrtomera se skoro i ne pomeri. Ugasio mu se auto, majstor mu rekao da je računar pobrljavio jer ne zna jel se auto kreće ili stoji.

Max

pre 2 godine

Baš je dobro i delotvorno za plivajući zamajac kada se vozi 50 u četvrtoj brzini!
Više majstora mi je reklo da ga to više uništava nego potpisivanje automobila u prvoj brzini.
A opet pri takvim uslovima ako je potrebno da se naglo ubrza, mora da se lepo potopi gas pa se potroši sve gorivo koje se uštedelo. Moje mišljenje je da se vozi auto na optimalnim obrtajima ( konkretno turbo dizel na 1600-2000) i tada mu je najmanja potrošnja.

klk

pre 2 godine

EV imaju drugačiju logiku kako ih treba voziti. Njihovo usporavanje, kočenje motorom, ne odbacuje kinetičku energiju od vozila u vidu toplote u kočnicama (kako se dešava kod SUSV), već tu energiju pretvara u el.energiju i puni bateriju EV. Znači da brdoviti tereni svaku nizbrdicu koriste za proizvodnju el.energije, i da su na takvim terenima EV osetno isplativija (manje troše goriva) nego SUSV na tim terenima.

kognitivna disonanca

pre 2 godine

To su "trikovi" BG taksista, od kojih zagarantovano stradaju menjači, pa posle pričaju sa setom kako su četvorobrzinski bilo mnogo bolji od petobrzinskih, a ovi od šestobrzinskih. Problem je u tome što se pri malom broju obrtaja, tzv. sinhron zupčanici poslednje brzine ne podmazuju dovoljno, jer im je položaj na vrhu menjača, a ulje tu dospeva samo u dovoljnoj količini, samo ako ga donji, veći zupčanik "isprska". Pošto se on okreće previše sporo pri manjem broju obrtaja... Kvar se manifestuje u početku blagim zujanjem u petoj i šestoj brzini.

Jednom sam se zaj***o sa tom praksom i nikad više!

maxy

pre 2 godine

За нас неупућене што возимо јапанске атмосферске бензинце: шта је то пливајући замајац о којем стално дробе возачи чађавих загађивача (дизелаша)?
(Срђан Јовановић, 13. mart 2022 12:42)

Znaćeš kada budeš vozio benzinca ili dizelaša sa 300+ Nm.

Filip

pre 2 godine

Polazite autom uvek u trecoj brzini, na sto manjem broju obrtaja...
Ae odjebite sa savetima ko da deca voze automobile evo vec vise od pola veka.
Da niste usrali odnose sa dobavljacem jer ste bezobrazno nadmeni, lopine i hocete da jasete korisnike na celom kontinentu svega ovog ne bi ni bilo.
Stisnucemo se ko i svaki put kad su sankcije i nedaj boze milosrdni andjeli i prezivecemo.

Pera

pre 2 godine

Ja inače pokušavam da vozim tako da pred crveno ili ležeći pustim kola da sama uspore, ali nije prijatno jer u retrovizoru redovno vidim majmune u nemačkim kolima kako mi se zaleću u branik da bi udarili po kočnici na dva metra od zaustavljanja.

dexter-lab

pre 2 godine

За нас неупућене што возимо јапанске атмосферске бензинце: шта је то пливајући замајац о којем стално дробе возачи чађавих загађивача (дизелаша)?
(Срђан Јовановић, 13. mart 2022 12:42)
To ti je ono sto je prvo kostalo 2000e, pa 1000e, pa je sada oko 400-500. To je ono zbog cega su mnoge kuce otisle pod hipoteku, mnoge domacine okrenulo ka alkoholu i rasturilo znacajan broj brakova. Da, to je taj plivajuci zamajac, simbol tdi generacije (uz dizne, bosh pumpe, hidropodizace, egr, dfp…).

statuskan

pre 2 godine

Ko čita između redova zna da je jedna bitna stavka zelene agende i nenormalna cena goriva kako bi se isforsirala prodaja EV. Cilj je između ostalog da u budućnosti automobile vozi samo najbogatatiji sloj društva. Ako vidite koliko koštaju električna vozila sve postaje kristalno jasno.

pravda za Čajkovskog

pre 2 godine

Zasto bi mi stedeli? To morate vi Nemci da cinite, mi ne, nama nasi dizelasi trose smesno, u proseku oko 3,42 litra kombinovano, barem sam tako obavesten na temama o potrosnji, na raznim porodicnim skupovima i slicno. Potrosnje su uglavnom daleko ispod fabrickih deklaracija, kada su bili novi, valjda se to smanjuje sa godinama, a posto su kod nas oni preko 15 god starosti, ta potrosnja je mizerna, zato ih i vozimo svi. Narocito je mala, kada olaksamo auto, skidajuci nepotrebne delove sa njega, kao sto je plivajuci zamajac (stavlja se obican), DPF, katalizator, ADBlue i svasta nesto stavljeno da nam smeta. Zati, mi vozimo 160 opusteno.

Lancia Delta

pre 2 godine

@vf, max, voziti 50 km/h u cetvrtom stepenu prenosa je najnormalnija stvar za iole snazniji motor, tipa 100 KS i vise. Voznja konstantnom brzinom i lagano ubrzavanje u tom rezimu ne stete zamajcu, niti drugim sklopovima. Ono sto izuzetno steti je jako stiskanje gasa sa niskih obrtaja, npr. kao kada se vozi 4-om 50 km/h, 5-om 70 km/h i slicno, kada su obrtaji ispod 1500rpm. Tada motor ima izrazenu talasnost momenta, i zamajac mora sve to da 'pegla'. Tako da za cuvanje zamajca je dovoljno prebaciti u stepen nize, podignu se obrtaji na oko 2000rpm, i onda moze da se stiska bez problema. Za maksimalnu stedljivost uvek u sto visi stepen prenosa (koliko prenosni odnosi menjaca dozvoljavaju), za maksimalno ubrzanje u sto nizi. E sad sto ljude generalno mrzi da menjaju brzine, pa im je lakse da voze 3-om po gradu non stop, iako postoje uslovi da se vozi 4-om, to je druga stvar

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 2 godine

Opasno jeste - ali, ako ste ,,stedisa,, zavucite se kamionu ili busu u zadnjicu i prakticno eliminisete otpor vazduha - JEDNOM sam na auto putu tako vozio iza slepera - noga tek pipa papucicu gasa a peglamo 90 ! Kad vec o Stednji drobimo !

MARKEĐANI

pre 2 godine

Jao jadni, meni ih baš žao što moraju ovo da rade da bi uštedeli novac i što im se njihov uglađeni, bogati, razmaženi bogataški život polako urušava. Jadni, šmrk.

Jojo

pre 2 godine

Ovakav savet uništava narocito dizel motor i to vise stvari: dizne kao i celi motor se prlja zato sto ne radi u optimalnom modu i temperaturi, zamajac itd. Moj 2.0 TDI se guši ispod 2000 i vidi se da se motor muci narocito ako zelis iole malo da ubrzas. takodje 50kmh u 4oj npr kod mog dizela je tipa 1200 o/m i jako gusi motor i veca je potrosnja. Licno sam merio trenutnu potrosnju na ravnom konstantna brzina 60kmh, potrosnja u 3oj brzini je za 1l manja nego u 4oj. Tako da su ovo ciste gluposti. Na zalost u srbiji je previse dizelasa koje su ljudi kupili da bi vozili po gradu i to na pogresan nacin, zato imamo gomilu polovnih automobila sa upropascenim motorom ...

krugodvojkaš

pre 2 godine

A da se izvinite Rusima i Ukrajincima, platite sve slupano po Ukr i nastavimo s koronom gde je stala, a gorivo, ma dace ga Rusi po bilo kojoj ceni

klk

pre 2 godine

Prečesto i nepromišljeno usporavanje, kočenje, je najteže za potrošnju. Kinetička energija vozila iznosi 1/2 mv2, i ona se sva uništava kočenjem do v=0. A nadoknađuje se... gorivom, odakle bi drugo. Znači, balvani koji se zaleću prema crvenom semaforu. Ili cepanice koje malo-malo pa "pumpaju" pedalu gasa. To gas / kočnica, to je najgore za potrošnju.

Miki

pre 2 godine

Nema sta da se izmislja novo. Vozite auto bas kad morate, ostalo pesaka ili biciklom. A postoji jos jedan savet za ustedu goriva, kupite Teslu :)

rog

pre 2 godine

Moje mišljenje je da se vozi auto na optimalnim obrtajima ( konkretno turbo dizel na 1600-2000) i tada mu je najmanja potrošnja.
(Max, 13. mart 2022 10:24)

Razlika kod turbo dizela sa 6 brzina izmedju 2 i 3. brzine je 800 obrtaja. Ako promenis na 2000 iz 2 u 3 spadnes na 1200 obrtaja.

Stefaneli

pre 2 godine

Imamo 4 auta, jedan je terenac koji nam sluzi za dodatni posao i trosi 15l, drugi je mali gradski 1.4 benzin, Golf 4 sa 130 i kusur konja koji je kupljen nov i kod nas je dugo, dugo i 2.0 moderni TDI sa 150ks i auto novije generacije...
Zenini su u Nisu, a ja 130km odatle autoputem ka severu... Zadnjih mesec dana, kada pazim na obrtaje i gledam da motoru nadjem najbolji odnos, da se ne muci, a da je na najnizim obrtajima, ustedeh oko 3000 din :) Doduse nikad nisam naglo kocio i ubrzavao, ali na primer, taj Golf koji je 19g star u sestoj na 113-115 kmh trosi 1.5l manje nego na 130 kmh.
Prostom matematikom, a idemo 2x mesecno za Nis, to su 1.5l razlike x 1.3 koeficijent x 2 (napred-nazad) su 3.9l ustede za 15 minuta duze voznje... 2x mesecno su 8l ustede x 180 din, dakle 1440 din ustedim za ukupno 4x15 min duze voznje (dva puta mesecno napred-nazad).
To je jedan fin rucak ili dvaput odemo na kolac i sladoled... Nije za bacanje, ako me razumete :) Ranije na to nisam obracao paznju, vozim i dalje isto u gradskoj voznji, ali na otvorenom putu ustede su velike a kao sto kazem, zakasnim 15 min u odnosu na to da sam vozio 130kmh, bukvalno nista.

govedina

pre 2 godine

Ma da.. Skinite i 20 kgm tezine nekom dijetom da ustedite na gasu.. Hrani a onda u na gorivu hahahaha.. Dokle da slusamo ove bajke ovih baroncina sa berzi.. Nista nije poskupilo vec su njihove marze skocile i odlucili su da nam skinu gace sa dupeta,, sve sto slusamo o poskupljenjima je laz i sve jr proizvod histerije koju namerno proizvode ds bi oni bili jos bogatiji.. Nafta je jeftina! Uvek je bila, sve sto nam pricaju je laz.. Ovo je zavera protiv coveka.. A pocelo je od istih igraca koji su proizveli koronu.. To je okultna duboka drzava, skup sotonista!

Milan

pre 2 godine

Kupite limuzinu umesto SUV, to je već ušteda od 2l/100km ( provereno sa istim motorom na istom putu).
Još koliko uštedite pri nabavci novog vozila, možete čitav život da vozite opušteno za iste pare.
Doduše niste IN, a i taj ulazak u auto što je života koštao generacije pre nas, svi kičme izlomili

pera

pre 2 godine

Sta je tu cudno...pa ja vozim 4 na 50 sto je i normalno to je sasvim normalna voznja lagana opustajuca bez stresa i naprezanja,a na 60 vec prebacujem u 5 i vizum na oko 1500 obrtaja.Sad zavisi od motora i konja na kojoj brzini idu obrtaji,optimalnobje da se vozi jednom brzinom kojoj koja god bila na 1500 obrtaja tu je potrosnja optimalna.
(Acko, 13. mart 2022 17:26)
od tebe covek bolje da ne kupuje auto. Jadan taj tvoj motor koga mora da trpi...

Realan

pre 2 godine

Dve Škode 450000 km,gas i dizel,originalni setovi kvačila i zamajac.Zajedno stare 30 god.Vozimo normalno bez odlaska u visoke obrtaje.Po mnogima ovde sve je odavno trebalo da pocrka jer ne nabijamo gas u pod.

Djorke

pre 2 godine

Secam se kada sam vozio Fiat Pandu da je na 100-110 trosila oko 5 litara, a na 130 oko 7. Bukvalno 15-20km/h vise, a razlika maltene 40% u potrosnji, realno przis gorivo bezveze. Mali motoric, ona relativno “kutijasta” aerodinamika … sve oseti valjda.

bahati drug

pre 2 godine

Kupite gorivo u Nemačkoj i odmah pređete 30% više nego kad kupite kod nas...
(Randy Marsh, 13. mart 2022 10:02)


ovo vredi isključivo za Austriju.

lop

pre 2 godine

За нас неупућене што возимо јапанске атмосферске бензинце: шта је то пливајући замајац о којем стално дробе возачи чађавих загађивача (дизелаша)?
(Срђан Јовановић, 13. mart 2022 12:42)

To ti je ono zbog cega debili koji ne znaju voziti podizu pozajmice i kredite. Imam za posla Megana dci 2006. godiste, 340 hiljada presao (najmanje), kupio ga ja kad je imao 70 hiljada. Nikad menjan zamajac, nikad radjena turbina, ide sasvim solidno, miran kao bubica, nista ne drma i ne lupa (dakle, zamajac i dizne dobre), skoro da ne cadi (znaci egr i turbina dobri), ulja potrosi oko litar na 10 hiljada (mislim da je to normalno - dakle, motor i turbina OK). I ja, da ne cujem od drugih, isto ne bih znao sta je zamajac i slicno, iako sam vozac "cadjavog zagadjivaca". I na to da se nadovezem, vozis ti benzinca zato sto ti se moze, ne znam i ne zanima me koliko prelazis kilometara, ali ne postoje dzaba dizelasi. Ja sa svojih 140 km svaki dan (radni), nisam siguran da bih to vozio, pa taman kad bi bio dobar za zdravlje, a ne manji zagadjivac. I manimo se jednom vec te price kako benzinci ne zagadjuju, manje da, ali i dalje puno. I oni imaju izduvne gasove, i benzin se dobija iz nafte, vise ga se potrosi. Mala je razlika u danasnje vreme.

Buljisha

pre 2 godine

I onda sedite u svog gradskog SUV-a od 2t, benzinca sa širokim gumama prečnika 19" i imate realne šanse da smanjite potrošnju ispod 10l :)

Sto mu gromova

pre 2 godine

Pa najbolji savet za uštedu goriva, bio bi da isplaniraš rutu gde ima najviše nizbrdica, a onda kada kreneš od npr. kuće prvih 500-600m daš pun gas, kako bi ga "zaleteo" i pustiš da se kotlka u leru. Ukoliko se desi da naiđeš na semafor iili gužvu i zaustaviš se, samo zamoliš pešake da te poguraju da ponovo uhvatiš zalet i tako do krajnjeg odredišta..

Ovo bi ujedno bila i dobra prilika, jer bi se razvio novi kadar i biznis, "Profesionalni gurač automobila" firma "Hvataj zalet d.o.o.

statuskan

pre 2 godine

molim Nemce da o jasne kako su podigli drzavu posle ww2 a mi jos nismo malte ne ni mrdnuli...
(alek neki, 13. mart 2022 19:38)

Maršalov plan batice, Ameri upumpali kintu. Zato su njihov vazal do dana današnjeg!

Dada

pre 2 godine

Sa vožnjom 4. brzinom u gradu nije toliko problem ako idete 50, kod mene na Jtd sa 5 brzina to je oko 1200 RPM, i motor to odlično podnosi prima gas, problem je što vrlo često usporim kada neko ispred mene vozi 40 isl i tad je već broj obrtaja oko 1000.

Drugim rečima ili ću da davim motor ili da vratim u 3. Na kraju kad sam se preračunao ispade da mi je 3. u gradu ipak taman.

Daleko bolje prima gas kad zatreba. Ne guši motor a potrošnja je skoro ista.

Izuzetak su oni najveći NBGD bulevari gde može i po više od km van špica da se veže tečne vožnje.

klk

pre 2 godine

... Tako da ti uzbrdica pojede sve sto nizbrdica napravi, ako ne i vise. Tako da, logika nigde veze...
(auto, 13. mart 2022 13:09)

Pročitaj ponovo, ali s razumevanjem. Uloži truda, ne brzaj.
(Na uzbrdicama trose isto.
Na nizbrdicama, ev pravi struju dok susv ne pravi.)

auto

pre 2 godine

EV imaju drugačiju logiku kako ih treba voziti. Njihovo usporavanje, kočenje motorom, ne odbacuje kinetičku energiju od vozila u vidu toplote u kočnicama (kako se dešava kod SUSV), već tu energiju pretvara u el.energiju i puni bateriju EV. Znači da brdoviti tereni svaku nizbrdicu koriste za proizvodnju el.energije, i da su na takvim terenima EV osetno isplativija (manje troše goriva) nego SUSV na tim terenima.
(klk, 13. mart 2022 12:00)

Logika ti je dobra, ali kad bi nekako imao brdoviti teren samo sa nizbrdicom. Tacno jeste da se baterija dopunjava tako, ali je isto i cinjenica da bi dosli do nizbrdice, morate se popeti uz neku uzbrdicu, a tu svako auto, pa i EV, trosi vise. Tako da ti uzbrdica pojede sve sto nizbrdica napravi, ako ne i vise. Tako da, logika nigde veze. Ispadose EV terenska auta. Njima najvise pase lagana voznja, po ravnom, zato i jesu 80% gradska auta.

wer

pre 2 godine

savet tipa "nemojte da konstantno da gazite gas kao bimlezi, pa onda naglo na kocnicu kao moroni" se odnosi na ekipicu nizih primata sa balkana :)

al uzalud saveti, sve ide u vetar
ovde je to visevekovna tradicija

Djokica

pre 2 godine

To oni germani sto su kupovali dodatne kolicine gasa od Rusa po povlascenim cenama, pa ih svojim clanicama u EU prodavale po duplo vecim cenama. Nemci precizni tacni, al u zaradi i drpanju, ne znam ko nam je uvalio sliko o njima kao ljudima gde je sve po PSu, sve tacno i precizno, ma bezi, najvece lopine i foliranti.
Ima nacina da dodje nafta do Srbije, ne sekirajte se vi i druge zemlje ce da se znalaze, bez obzira sto ga ove svabe tupe jer zivot ne moze da stane.

klk

pre 2 godine

Ovo prvo gusi motor i dovodi do troskova vezanih za popravke. Mada je to primarni nacin voznje u Srbiji. 50kmh i vec cetvrta brzina, nista gore po motor
(Vf, 13. mart 2022 09:36)

Tako je, tako se moglo shvatiti iz teksta.
A treba znati da motor radi optimalno, najekonomičnije, sa najboljim stepenom iskorišćenja goriva kada radi na obrtajima pri kojima je obrtni moment najveći, ALI samo u slučaju maksimalnog pritiska na pedalu gasa. Samo tada, kada želimo najveće ubrzavanje ili jaku vuču, npr. kada nosimo ili vučemo veliki teret. U ostalim uslovima može se ići na viši stepen prenosa da bismo smanjili obrtaje, ALI i tada veoma vodeći računa da ne oštetimo motor kako je "Vf" napisao. Znači, bez velikog gasa pri visokom stepenu prenosa.

no name

pre 2 godine

jos jedan savet koji nisu napisali... auto nemojte voziti kad god ne morate i eto najvece ustede.. umesto auta koristite druga prevozna sredstva kao bickl voz bus itd...

Ezee

pre 2 godine

@(klk, 13. mart 2022 12:21)

To verovatno važi za dizele, na mom atmosfercu max. obrtni moment je na 4500 obrtaja (a max brzinu može da dostigne u 6. tek na 7000) možda sam 2 puta vozio iznad 4000 i to na autoputu. U 90% slučajeva vozim na 2000-2500 obrtaja...

Mladen

pre 2 godine

Vozim Fiat Grande Punto 1.2 sa plinom

Sad za vikend sam išao NS - Bor, tačno 360km. Potrošeno 25l plina, što je tačno 7l/100km.
Uslov je bio uzdržavanje od punog gasa i vožnje preko 120 km/č, a prosek mi je bio tačno 80km/č, odnosno 4.5 sata vožnje (mada sam svraćao nešto po Beogradu).

A sad malo fizike - potrošnja je srazmerna uloženom radu motora, što je snaga x vreme.
Tretnutna snaga motora dosta zavisi od dosta faktora, ali ima i član koji odgovara kubu brzine (brzina ^ 3), otpor vazduha. Dakle, ako motoru treba oko 20ks da bi auto išao 100km/č, za 120 km/č mu treba 20x(120/100)^3= 35ks. Za 130 44ks. Dakle, više nego duplo snage, samim tim deo potrošnje zavistan od brzine je više nego dupliran.

Ako pri 100 troši 5l/100, od čega 3l odlazi na ostale otpore, a 2l na otpor vazduha, po ovoj računici pri 120 trošiće 6.5l/100, pri 130 7.4l/100, a pri 140 8.5l/100.

Alamunja

pre 2 godine

oni koji voze dizela u visem stepenu prenosa sa malim obrtajima stede gorivo, ali time praveni do 1000 puta veci trosak koji kasnije plate kod mehanicara.

Mirko

pre 2 godine

EU sa prosekom plata 5-10x vecim od nasih dostigla cene goriva koje mi imamo vec 10g i odjednom smak sveta? Sta ce da rade kad krenu milioni izbeglica, gasenje industrije, restrikcije struje i vode, bonovi za hranu?

crni

pre 2 godine

Kad sam postao vozac jedan pametan covek mi rece: trošićeš goriva srazmerno onoliko koliko pritiskaš kočnicu.. Morao malo da stavim prst na čelo ali definitivno je tako..

nidža

pre 2 godine

Ne, vozicu u prvoj do 50. Jako zanimljivi saveti...ako auto 200 ili više ks, nema tu razmišljanja koliko troši. Ili gas ili tramvaj...

ljud

pre 2 godine

Kad sam postao vozac jedan pametan covek mi rece: trošićeš goriva srazmerno onoliko koliko pritiskaš kočnicu. Morao malo da stavim prst na čelo ali definitivno je tako.
(crni, 13. mart 2022 20:10)

Bravo.
Pozdravi čoveka.
Vrlo lepo rečeno.

Djorke

pre 2 godine

"Secam se kada sam vozio Fiat Pandu da je na 100-110 trosila oko 5 litara, a na 130 oko 7. Bukvalno 15-20km/h vise, a razlika maltene 40% u potrosnji, realno przis gorivo bezveze. Mali motoric, ona relativno “kutijasta” aerodinamika … sve oseti valjda.
(Djorke, 13. mart 2022 10:01)"

- I kod mene sličan slučaj:
Opel Antara. Ako autoputem idem 110 km/h, potrošnja je oko 6 litara.
Na 120 km/h, potrosnja je 7 litara.
Na 130 km/h, potrošnja je već 8.5 litara.
Ako od SU do BG ( i nazad) idem 130 km/h, potrošiću 5 litara više, odnosno 1000 dinara da bih stigao 15 min ranije ( u jednom pravcu)? Skupo mu kosta tih 15 minuta.
(Mare, 13. mart 2022 17:52)

Sećam se da sam tada išao sa devojkom na Jonsko more, putovali noću i odokativno ta brzina (oko stotke i malo preko). Na tu dužinu puta ispalo nam je još jedan dan na moru razlika u ceni u odnosu na prženje gasa tj. tako smo računali, a ostali još tri :)))

ivan

pre 2 godine

Ма возим нормално до кад се буде могло. Ако се Немци брину о потрошњи шта онда ми да кажемо. Кад се више не буде могло, постоји градски превоз или бицикла и лагано.

Topalović i sinovi

pre 2 godine

Krave ,konjići , bicikli su budućnost ekološke nemačke. Isključivo da se nemcima dozvoli ulaz u Srbiju vozom preko Subotice, ne vozilima i motorima kao dosad.

Mare

pre 2 godine

"Secam se kada sam vozio Fiat Pandu da je na 100-110 trosila oko 5 litara, a na 130 oko 7. Bukvalno 15-20km/h vise, a razlika maltene 40% u potrosnji, realno przis gorivo bezveze. Mali motoric, ona relativno “kutijasta” aerodinamika … sve oseti valjda.
(Djorke, 13. mart 2022 10:01)"

- I kod mene sličan slučaj:
Opel Antara. Ako autoputem idem 110 km/h, potrošnja je oko 6 litara.
Na 120 km/h, potrosnja je 7 litara.
Na 130 km/h, potrošnja je već 8.5 litara.
Ako od SU do BG ( i nazad) idem 130 km/h, potrošiću 5 litara više, odnosno 1000 dinara da bih stigao 15 min ranije ( u jednom pravcu)? Skupo mu kosta tih 15 minuta.

Djolex

pre 2 godine

I pre ove ludnice sa cenama goriva sam testirao Mito (1,3 mjet) na auto-putu. Bukvalno 5L na brzini od 110km/sat. 120 na sat trosi skoro 5,8 i 130 trosi 6,2. Prolazim oko 1000km u oba smera i Boga mi vidi se usteda kada vozim 110.

Malo volim zustrije da startujem na semaforu, ali mora negde i da se potrosi.

Max

pre 2 godine

@Srdjan Jovanović
Drago mi je što vozite Japanca benzincs i baš Vam hvala što čuvate planetu i za nas što vozimo čadjave dizelaše.
Inače, moj dizelaš ima ispravan EGR, ispravan DPF i od mene dosta.
PS Mogu da primetim da vozači Japanaca, atmosferaca postaju ozbiljna sekta, sreća pa ih nema mnogo.
@Lancia delta
Slazem se sa naglim pootapanjem gasa i uništavanjem zamajca. Inače auto mi je šestobrzinac, 150ks i nešto mi se čini da mu 50 u 4 brzini ne prija u gradu( osim na otvorenom i bez guzve gde moze taj režim). I u pravu ste da nas mrzi da menjamo brzine ;)

Slav

pre 2 godine

Jednom sam se zaj***o sa tom praksom i nikad više!
(kognitivna disonanca, 13. mart 2022 12:35)
Ono kada te ne znalica ubedi u nešto. Gospodine.. dolji snop ( ili to sto zoveš veliki zupčanik ) se non stop okrece ( u bilo kojoj brzini bio) jer je fiksni.. razdvojeni zupčanici su na gornjem snopu ( oni dele prenos i oni se takodje okreću inerciono) . Rezime .. zapljuskivanje ulja se vrsi non stop. Savet. Zavrti samo jedan miler u posudi pa vidi da će te isprska . Uzgred.. svi sada noviji menjsci imaju i pumpu ulja vezanu za spojnicku osovinu( ps, spojnicka se vrti čim upalis motor) pozdrav .. Za cenzore. Objavite nekada komentar i mene cenzurisanih

ljud

pre 2 godine

To oni germani sto su kupovali dodatne kolicine gasa od Rusa po povlascenim cenama, pa ih svojim clanicama u EU prodavale po duplo vecim cenama...
(Djokica, 14. mart 2022 11:51)

Ma da l' je moguće? Oni?

jagodinac

pre 2 godine

i kad krenete da prodajete benzin u plasticnim flasama,stavite plasticnu flasu u vrelu vodi garantovano je zapremina niza od 10-20posto....:-)

Si

pre 2 godine

Vozite sporije manje ćete goriva trošiti ili mozda vozite automobile na struju. Ipak, se nemojte uopšte voziti, tada sigurno ništa ne trošite.

doktor

pre 2 godine

Znam puno njih koji su,kada su cigarete bile 130din,rekli da ce da ostave pusenje kada cigare budu bile 250din. Nepusac sam ali mislim da sada nema cigara ispod 300din. Nekoliko njih koji su izjavili ono,i dalje puse. Poenta,vozice se ovaj narod i dalje.

vibratim

pre 2 godine

Kupiš VW i ništa ne trošiš i ništa ne zagadjuješ...
Kad bi vi samo znali koliko Nemci lažu, ali ima vremena, tu su došli, upoznaćete ih.

Lancia Delta

pre 2 godine

@jojo, odvezi ti tvoj TDI kod majstora da proveri injektore, egr ventil i usis. Nije normalno da se motor gusi ispod 2000rpm. Takodje je nemoguce da potrosnja bude veca na nizim nego na visim obrtajima, ukoliko je motor ispravan. Jednostavno motor u svakom ciklusu sagoreva smesu vazduha i dizela zapremine cilindara. Sto je manje tih ciklusa, manja ce biti i potrosnja. Ako je taj 2.0 pumpa-dizna, onda ti je gotovo sigurno mehanicka karakteristika potpuno poremecena usled greske u geometriji turba, to se desava prakticno na svakom PD TDI. Stavi ga na valjke, i videces o cemu pricam

voodoo

pre 2 godine

A bas skoro sam citao clanak kako se uopste ne stedi kada vozite auto na premalo obrtaja i kako je stetno po automobile, ne secam se ko je tacno izbacio podatke, ali na ovom portalu sam citao. Aj sad?

kognitivna disonanca

pre 2 godine

@Slav:

Da se razumemo, nisam ja napisao da je zupčanik za petu ili šestu brzinu suv, nego da pri malom broju obrtaja ulje "preko" njega ne cirkuliše u optimalnoj količini. Prosto nije zaliven sa pravom količinom ulja, što na duže staze (godinu, dve, tri) dovodi do kvara menjača. Ovo govorim iz iskustva, i odnosi se na prosečne automobile na srpskim putevima, a potvrdu možeš naći na nekim YT klipovima, iz mehanike, gde se lepo objašnjava rad menjača.

Trudio sam se da ovo objasnim što prostijim rečima, jer preko 99% ljudi na ovom portalu nisu mašinski injenjeri ili automehaničari za menjače.

A za onog "manijaka" što baljezga o automobilima bez plivajućeg zamajca, pa njega imaju i svi benzinci iole veće kubukaže, odnosno snage. Plivajući smanjuje vibracije, produžava vek motora, menjača, kvačila... Problem je što je skup, a većina vozi polovne automobile kupljene sa ogromnim kilometražama, ali na žalost toga nisu ni svesni. Na oglasima je 99% automobila je sa štelovanom kilometražom. Čak je i u Nemačkoj i Švajcarskoj to česta pojava. Siguran je samo auto, koji je sa garancijom ovlašćenog servisa, koji je obično menjan staro za novo.

klk

pre 2 godine

(Ezee, 13. mart 2022 22:21)

OK. Zato sam i napisao da samo vožnja sa najvećim potraživanjem, najzahtevnija vožnja treba da bude na vaših 4.500 o. Van tog režima, vozite kao što ste napisali.

Neki čobanin budala

pre 2 godine

@Срђан Јовановић

Nema veze plivajući isključivo sa dizelašima, već sa obrtnim momentom. Turbo benzinci imaju plivajući, ima ga i BMW šestak 2.0 ako govorimo o atmosfercima. Naravno, ređe crkava jer je isporuka snage ravnomernija nego kod dizelaša.