Nedelja, 06.03.2022.

11:48

Konstrakta o značenju teksta pobedničke pesme: "Nije jedina poruka o zdravstvenoj knjižici" VIDEO

Izvor: Blic

Konstrakta o znaèenju teksta pobednièke pesme: "Nije jedina poruka o zdravstvenoj knjižici" VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

104 Komentari

Sortiraj po:

Vicky

pre 2 godine

Svi se prave nešto pametni kao razumeju pesmu,poistovećuju se kako mnogi nemaju zdravstveno,pa ona "peva"samo kako "umetnici"nemaju zdravstveno.Svi su sad neki umetnici?Bolesna "pesma"jako loše je uticala na moju psihu,ovo može da sluša samo onaj ko je na nekim drogama

Milena

pre 2 godine

...Nije lepa, nije dobra... Umetnica mora biti zdrava!!! Obraca se svima da evrovizijski umetnici moraju biti zdravi (normalni). Jer poslednjih godina je uzas ko se sve takmici na evroviziji. Pokret rukama pokazuje da su ludi. Pesma ima mnogo poruka... Svaka cast Konstrakta!

mimmia

pre 2 godine

...tasi-tasi-tanana i svileni peskir nad lavorom, nisam zdrava nisam dobra, a hocu da sam dobra ali i zdrava, a mozda i lepa kao zla megan. tasi-tasi-tanana, ne znam sta cu, ocu necu...

LaLa

pre 2 godine

Uz Marijin vokalni nastup u Finskoj koji je oduvao Evropu, ova pesma i ceo performans će vratiti Evroviziju u Srbiju.Ovo je nešto potpuno novo i originalno,duboko, višeslojno i višeznačno, a ima super ritam i ulazi u uho, zarazna je koliko god da pere ruke. :-)) Mislim da sada kada stručni žiriji imaju posl. reč, a ne publika, ovo će biti ubedljiv trijumf u Torinu. Prošle godine smo probali sa veselom pesmom i nastupom u stilu JLo,ali svi su to loše ocenili kao kopiranje JLo.
Sada im šaljemo originalnu autorsku pesmu i umetnički nastup,pa ćemo videti. Bitno je šta kaže stručni žiri a njih ovo neće ostaviti ravnodušnim.Nije nikoga.Napred Sebija!!

Bruder

pre 2 godine

Na zalost ,meni je doktor zabranio da gledam euroviziju ,kaze imaces posledice po zdravlje ,cuces nekoga ko ti kaze da imas reumu ,bolest , visok secer ,jetra ti otekla ,podocnjake ...i onda dodjes kod mene i davis me sa pesmom koja je napisana da opise tvoje stanje . Tako da mislim da je u pravu da ne smem da gledam tv i euroviziju.

DaLanik

pre 2 godine

Sa jedne strane, dobro je da nisu neke silikonke pobedile ili neka seljana kao Aca Lukas. Sa druge strane, ova "pesma" je zanimljiva samo nama zbog teksta, inace je nikakva, ako bude pevala na srpskom, niko nece shvatiti...

Granota

pre 2 godine

Iako nisam neki veliki pratilac pesme Evrovizije, mislim da je poenta, bar u zamisli iste, da svaki narod sebe predstavi onom vrstom muzike za koju smatra da ga oslikava, barem u datom trenutku. To je dugo bilo tako i imalo je smisla. Nisu sve zemlje konstantne u svojim stilovima. Recimo, Španija je prešla preko kopli (narodnih pesama centralne i južne Španije), preko šlagera do flamenk(ilj)a i regetona (južnoamerička disko muzika). Ali nikad nije napravila ništa, tako da je sada u pokušaju da napravi nešto različito, uglavnom neuspešno. Slično je i sa ostalim zemljama, svi su lutali, uglavnom bez uspeha. Ja mislim da je koncept na kraju da pesma bude kvalitetna, hit. Sad se biraju najkvalitetnije pesme, realno, bez obzira na žanr. Upravo to je moja primedba ovoj pesmi. Ajd što ne znam žanr, ali ona ne peva. Niti pesma prenosi išta. Rambo je sličan primer, ali ne zato što je pesma loša, naprotiv, nego jer su ga razumeli samo u regionu. Ja sam puštao Ramba Špancima i oni, iako su razumeli tekst, nisu mogli da razumeju suštinu.

Skeptik

pre 2 godine

@eto
Sve ste u pravu, ali niste u potpunosti u pravu. Ovde se govori o statusu samostalnog umetnika, a ne o nezaposlenoj osobi. Malo proucite problem. Ima dosta tekstova na raznim portalima.

Arsa

pre 2 godine

Ako je namešteno glasanje, ništa novo. Devojka je preko nekog “lobirala” da je pošalju na Evroviziju. Sto da ne, država ti plati sve a ti tamo odeš i jedeš piješ i djuskas. A posle na tezgi trazis 10000€ jer si bio na Evroviziji.

Ako je stvarno izglasana, onda treba Rusi da nas počiste za lica zemlje kao Ukrajnu.

Nn

pre 2 godine

Evo ja priznajem da ništa ja ovo ne razumijem, nije me stid, majke mi. Pritom mi nisu ni ove druge 18+ ništa bolje, ali tamo makar znam od čega mi se povraće, a kod ove ništa ne kontam. Mora da je do mene.

zdravstveno

pre 2 godine

Dosta nas u ovoj zemlji nema zdravstveno. Sto zaradimo, odvojimo sa strane pa kad bolest dodje kod privatnika. Puno nikada nece imati ni penziju vec ce se deca brinuti o njima, ko ih ima. Ovi drugi, kako Bog da.
(Neko tamo, 6. mart 2022 14:07)

U Srbiji je za nezaposlene i decu besplatno zdravstveno osiguranje. Zaposlenima se uplacuje. Penzioneri su ga zaradili do kraja zivota.
(Zemunac, 6. mart 2022 14:32)

Tacno! Znam po sebi. Sve sto treba je da se prijavis kao nezaposlen, ali nekima je i to puno cimanja. Zdravstvo je takvo kakvo je, ali i kao nezaposlen mozes da imas zdr. knjizicu, a ako nesto ne daj boze moras, cekas ces isto kao i zaposleni nikakve razlike, ali knjizicu mozes da imas, nije nikakva posebna procedura.

eto

pre 2 godine

Da razjasnim zdravstveno u Srbiji - nezaposlena lica ostvaruju pravo na isto, sem ako zive na adresi na kojoj je prosek primanja po članu porodice nezaposlenog lica ne prelazi iznos minimalne zarade u neto iznosu.

Dakle, ako vam muz zaradjuje ispod 140.000, i to su jedini neto prihodi u kuci, a vas je 4oro na adresi, onda imate pravo na zdravstveno. Ako zaradjuje preko 140.000, onda nemate.

Drugi uslov, ako se ne varam, je da se ne vodi vise od jedne nepokretnosti na tu osobu koja zeli da ostvari pravo na beplatno zdravstveno. Ili ijedne, nisam siguran.

Svakako mozete sami da ga uplacujete i to nije veliki iznos.

A umetnica i pesma je odlicna, konacno nesto pametno i mi da posaljemo.

4k4.Dex

pre 2 godine

@ja
Da u pravu si neko je pored svih ostačih preuticajnih zvezda namestio da pobedi Konstrakta. Bravo za ramišljanje. Koji mozgići ivde komemtarišu haos.

ns

pre 2 godine

Kao samostalna umetnica lepo uplatis samostalno penzijsko i zdravstveno osiguranje i dobijes knjizicu. Nego vi biste hteli da uzimate pare za nastupe, a da sve dobijete dzabe.
(navijac, 06. mart 2022 12:28)

evo navijac lepo objasnio..
umesto da prodajete drogu na stadionima i klubovi vam uplaćuju osiguranje vi ništa
(žilijen, drago mi je, 06. mart 2022 14:43)

U pravu je covek potpuno a ti si se uhvatio za ime kojim se on potpisao i konstruisao neki kontekst da bi ga diskreditovao.
Uplatite sebi zdravstveno osiguranje i imacete overenu knjizicu. To je prosto.

Slavin Balen

pre 2 godine

Muzički je ovo teška bezvezarija. Dotična nije Billie Eilish. Čemu kopiranje unikatnih izvođačica kad to ne ide. Emo s nekim elektroničkim trap beatom pa sve zajedno u neki break downbeat. Papazjanija, stilski miš-maš.
Ali opet, do sad je Eurovizija pokazala priličnu nelogičnost s odabirom pobjedničke pjesme koje se nitko ne sjeća. Tako gledano, možda i bude na vrhu. A ono u čemu sam siguran da hrvatska predstavnica (inače odlična pjevačica) Mia Dimšić neće biti u prvoj polovici. Njezina pjesma je previše slična Taylor Swift "Willow".

Maja

pre 2 godine

@(Slavin Balen, 06. mart 2022 15:13)
Morate se malo vise informisati o Konstrakti i njenom dosadasnjem radu, kako samostalnom, tako i sa Zemlja gruva. Uvek su bili svoji i jedinstveni, mnogo pre nego sto su se pevacice koje spominjete pojavile na sceni.

Бане Melbourne

pre 2 godine

Жена изађе на бину или ти stage како ви то волите да кажете, опра руке и победи. И шта ћемо сад??.

живац

pre 2 godine

mnogo dobra riba. zaljubljen sam. nije bitno da zena izgleda i ponasa se pornografski. naprotiv. ova je faca. ima drzanje, stav, karakter, daje inteligentna, a i te kako je lepa i zgodna sto se u ovom spotu konkretnom ne vidi, ali jeste.

Oki

pre 2 godine

Znamo svi sta je htela da kaze, poslednje dve godine su bile inspiracija, samo ne sme da kaze to javno jer ce se obeleziti raznim imenima, a mozda joj se cak i zabrani nastup na Evroviziji

Marko

pre 2 godine

Onaj pokret rukom pokazuje vi ste ludi a ja se zajebavam i zato cu da pobedim a ove seljake koji se prave da znaju sta je osmislio neko ko se pravio pametan natera u da glasaju za mene jer ce misliti da to tako treba

Neko tamo

pre 2 godine

Dosta nas u ovoj zemlji nema zdravstveno. Sto zaradimo, odvojimo sa strane pa kad bolest dodje kod privatnika. Puno nikada nece imati ni penziju vec ce se deca brinuti o njima, ko ih ima. Ovi drugi, kako Bog da.

Toni

pre 2 godine

(бартендер, 6. mart 2022 12:07)

Možda ti se ne sviđa numera, u redu. Zbog prizivanja nuklearnog rata bi trebalo da potražiš stručnu pomoć.

Dušan

pre 2 godine

Када чујем образложења свих ових хејтера схватим зашто смо ту где јесмо - лицемерје и примитивизам

ja

pre 2 godine

Sa ovakvom pesmom se ne može bez nameštanja pobediti ni na takmičenju za pesmu grada, a kamo li za pesmu evrovizije.
Zašto mi uopšte idemo tamo ako nam takmičenje i pobeda nije cilj ja stvarno ne znam.

No1e

pre 2 godine

Ajde da "rasvetlimo" poruku... :
- Svi znamo da je Vidal Sassoon, čuveni frizer (frizer=kosa) od jevrejske porodice, a jevreji su, svi znamo, uništavani od nacističke Nemačke koja ima Schwarzkopf, Wella, itd. Ona ovom pesmom protestuje protiv globalizacije, nemačkog uticaja i favorizovanja velikih korporacija čiji je uticaj svakodnevan u oblikovanju naših života...

- Dalje, umetnica je bavi problemima "ranih znakova" bolesti koji se manifestuju kroz kožu, što upućuje na obavezne i redovne kontrole. Umetnica šalje poruku da je prevencija izuzetno bitna u današnjem brzom načinu življenja. To se implicira iako se kroz pesmu ne navodi. Verovatno umetnica nije imala vremena unutar sinkope da doda još poruka, all što kaže naš narod "ko razume, shvatiće".

- U drugom delu pesme umetnica blendira zdravlje i modu, gde insistira na suknji koja je nekako simbol ženstvenosti, ali kroz zadnju deceniju mnogi avangardni umetnici, po rođenju muškarci, praktikuju ovaj komad robe, koji je do tada bio isključivo vezan za nežniji pol. Ne opisuje materijale te suknje, ali koža i viskoza bi se isticali kao materijali, pre svega zbog udobnosti i elastičnosti istih.

- Ovaj (zadnji, pr.aut) deo pesme mi može, očekivano, izazvati polemiku u društvu, jer može se zaključiti da ona teži urušavanju državnog zdravstvenog sistema i favorizovanja privatnog, pritom se pozivajuću na božanstvenu intervenciju (Bože zdravlja). Ovde bi teolozi mogli dati svoj sud. Konstrakta je nonkonformista. Ne želi ukalupljenje. Svesna je posledica neposedovanja zdravstvene knjižice. Ne veruje, i ne podnosi državni sistem. Priznajem, usluga je daleko brža, i većina vrhunskih stručnjaka radi privatno. Ali, da li je to poruka koju želimo da pošaljemo? Za veliki broj zdravstvenih radnika ovo bi bio koban udarac, em zbog postojećih kredita, em zbog standarda života. Za mlade kolege, dobijanje kredita za stan bilo bi još teže.
Verovatno Konstrakta ima plan kako bi im se pomoglo prelaskom na privatni sistem. Ali to je već politički problem. Mi se ovde bavimo umetnošću. Država bi mogla da ospori ovo, i dugi sudski proces bi usledio. Ali sam uveren da je ovo isplanirao za sve eventualnosti! Verovatno bi Borivoje Borović bio angažovan.

Ali ovo je samo vrh poruke, toliko skrivenih poruka, misli, dvoznačenja, alegorije, kvazi-pseudo apstrakcije... hiperbole...

I šta "vama" nije jasno?

primitivci vladaju

pre 2 godine

Евровизија и онако тражи овакве перформансе. Прошле године смо послали 3 лепе, енергичне девојке и где смо завршили?
(ivan, 6. mart 2022 12:15)

Da, ona sto joj usta zauzimaju pola face je bas super, prava srpska lepota, po izboru produhovljenih sivonja koji se loze na splav i vestacku sisu.

žilijen, drago mi je

pre 2 godine

Евровизија и онако тражи овакве перформансе. Прошле године смо послали 3 лепе, енергичне девојке и где смо завршили?
(ivan, 06. mart 2022 12:15)

ja te lepe i energične volim da gledam u filmovima 18+..
nikako za pevanje

my way

pre 2 godine

Аман, напаћена душа која мисли да је физички болесна, а није. Све то кроз духовите стихове о коси Меган Маркл, немању здравственог, итд. Када већ причамо о здравственом осигурању, оно је у Србији приступачно и доступно свима. Мени се песма свиђа, јер Евровизија и јесте за спрдњу, а да смо се свесно одрекли финала, јесмо. Можда да се ураде нови духовити стихови на енлеском који би били актуелни и занимљиви европској публици. Но, да Констракта оде, све ово понови на евровизијској сцени и буде међу последњима, мени је то сасвим ок.

žilijen, drago mi je

pre 2 godine

Kao samostalna umetnica lepo uplatis samostalno penzijsko i zdravstveno osiguranje i dobijes knjizicu. Nego vi biste hteli da uzimate pare za nastupe, a da sve dobijete dzabe.
(navijac, 06. mart 2022 12:28)

evo navijac lepo objasnio..
umesto da prodajete drogu na stadionima i klubovi vam uplaćuju osiguranje vi ništa

No1e

pre 2 godine

Ajde da "rasvetlimo" poruku... :
- Svi znamo da je Vidal Sassoon, čuveni frizer (frizer=kosa) od jevrejske porodice, a jevreji su, svi znamo, uništavani od nacističke Nemačke koja ima Schwarzkopf, Wella, itd. Ona ovom pesmom protestuje protiv globalizacije, nemačkog uticaja i favorizovanja velikih korporacija čiji je uticaj svakodnevan u oblikovanju naših života...

- Dalje, umetnica je bavi problemima "ranih znakova" bolesti koji se manifestuju kroz kožu, što upućuje na obavezne i redovne kontrole. Umetnica šalje poruku da je prevencija izuzetno bitna u današnjem brzom načinu življenja. To se implicira iako se kroz pesmu ne navodi. Verovatno umetnica nije imala vremena unutar sinkope da doda još poruka, all što kaže naš narod "ko razume, shvatiće".

- U drugom delu pesme umetnica blendira zdravlje i modu, gde insistira na suknji koja je nekako simbol ženstvenosti, ali kroz zadnju deceniju mnogi avangardni umetnici, po rođenju muškarci, praktikuju ovaj komad robe, koji je do tada bio isključivo vezan za nežniji pol. Ne opisuje materijale te suknje, ali koža i viskoza bi se isticali kao materijali, pre svega zbog udobnosti i elastičnosti istih.

- Ovaj (zadnji, pr.aut) deo pesme mi može, očekivano, izazvati polemiku u društvu, jer može se zaključiti da ona teži urušavanju državnog zdravstvenog sistema i favorizovanja privatnog, pritom se pozivajuću na božanstvenu intervenciju (Bože zdravlja). Ovde bi teolozi mogli dati svoj sud. Konstrakta je nonkonformista. Ne želi ukalupljenje. Svesna je posledica neposedovanja zdravstvene knjižice. Ne veruje, i ne podnosi državni sistem. Priznajem, usluga je daleko brža, i većina vrhunskih stručnjaka radi privatno. Ali, da li je to poruka koju želimo da pošaljemo? Za veliki broj zdravstvenih radnika ovo bi bio koban udarac, em zbog postojećih kredita, em zbog standarda života. Za mlade kolege, dobijanje kredita za stan bilo bi još teže.
Verovatno Konstrakta ima plan kako bi im se pomoglo prelaskom na privatni sistem. Ali to je već politički problem. Mi se ovde bavimo umetnošću. Država bi mogla da ospori ovo, i dugi sudski proces bi usledio. Ali sam uveren da je ovo isplanirao za sve eventualnosti!

Ali ovo je samo vrh poruke, toliko skrivenih poruka, misli, dvoznačenja, alegorije, kvazi-pseudo apstrakcije... hiperbole...

I šta "vama" nije jasno?

Zemunac

pre 2 godine

Dosta nas u ovoj zemlji nema zdravstveno. Sto zaradimo, odvojimo sa strane pa kad bolest dodje kod privatnika. Puno nikada nece imati ni penziju vec ce se deca brinuti o njima, ko ih ima. Ovi drugi, kako Bog da.
(Neko tamo, 6. mart 2022 14:07)

U Srbiji je za nezaposlene i decu besplatno zdravstveno osiguranje. Zaposlenima se uplacuje. Penzioneri su ga zaradili do kraja zivota.

ma, daj!

pre 2 godine

većina ostalih sa prevazidjenim stilovima, već vidjenim, za kafanu, za jevtine noćne klubove...
kod pobednice moramo poštovati ideju, stav, umetnički izraz, originalnost. Kada se sve sabere, pobednik za ponos, koje god mesto da zauzme. Ona nije došla na takmičenje da pobedi, samim tim, pobednik je muzička publika sa ispravnim ukusom...ostali, u kafanu, pa neka nastave da "kite" pevaljke i harmonikaše sa 20€...

begesss

pre 2 godine

Ovo je svakako visi nivo, ovde se ne radi samo o pevanju nego i o glumi na sceni. Pored toga pesma ima dupoku poruku. Najzanimljivije je to sto na ovu pesmu nije moguce uraditi parodiju.

natalija

pre 2 godine

Gledano iz muzičkog ugla - ovo je anti-muzika (melodija, ritam, harmonija...) a što se tiče teksta, tu je sve udrobljeno podseća me na izbor za mis sveta, kada lepotice nauče neki tekst o "korektnosti" ... sve je tu...zdravlje i BOŽE POMOZI... Vala ovde ni "Bog više ne može da pomgne" i kad bi hteo.

Kako bi tek zvučalo na engleskom

pre 2 godine

@ neKo

Kad budu slušali pesmu stranci će samo slušati glas i uvideti momentalno, ma ekspresno brzo da ona ne peva ili peva veoma slabo. Osnovni kriterijum neispunjen. To će zaparati uši na samom početku. I neće tad biti pod utiskom "poruke", mada možda bombastični efekti reflektora i scenografije nešto nadomeste.

Sale

pre 2 godine

Ovo je kao Rambo Amadeus pre neku godinu za CG... verovatno ce isto proci... Ako ides sa politikom i porukom negde onda ili ides sa necim u trendu i ocekujes rezultat, ili je cilj poslati poruku po cenu rezultata i onda o rezultatu i ne pricas... sve drugo je foliranje... a za pesmu svaka cast, neobicna je ali interesantna... Umetnost i treba da provocira...

jest

pre 2 godine

Žena ima odličan glas i mogla bi da otpeva štošta. Ali ovo nije pesma. Ni pevanja, ni muzike. Sad, sto je sve ostalo gore... Doduše, ni Evrovizija već par decenija nije "song contest".
Bolje pesme su bile u dečijim emisijama Neven, Poletarac...
Možda sam ja samo ostario pa očekujem neku muziku.

Black

pre 2 godine

@Kao samostalna umetnica lepo uplatis samostalno penzijsko i zdravstveno osiguranje i dobijes knjizicu. Nego vi biste hteli da uzimate pare za nastupe, a da sve dobijete dzabe.
(navijac, 06. mart 2022 12:28)

Zato ti kao profi navijač imaš plaćeno zdravstveno i penzijsko i beneficirani radni staž. Ipak je teško biti navijač, a umetnik može biti svako.

dilema

pre 2 godine

Umetnici nikad nisu čuli za uplaćivanje doprinosa, a bogami ni poreze... Ali zato uredno koriste puteve izgrađene od tog novca, recimo. Obavestite ih da svaki samostalni preduzetnik to SEBI uplaćuje. Ili nek se jave na biro, opet će imati zdravstveno. Samo da ne drame više...

Black

pre 2 godine

Ово је део песме у последњој строфи на латинском који је веома битан и даје јаче значење свему пре тога што је певано на српском.

У здравом телу, у здравом телу...
Tело је здраво и шта ћемо сад?

Слаб ум у здравом телу
Тужна душа у здравом телу
Очајни ум у здравом телу
Уплашен ум у здравом телу
И шта ћемо сад?

Blaster

pre 2 godine

Евровизија и онако тражи овакве перформансе. Прошле године смо послали 3 лепе, енергичне девојке и где смо завршили?
(ivan, 6. mart 2022 12:15)

Prošlo je vreme tih "lepih i energičnih". Ustvari pre bih reko jeftinih devojaka. Malo avangarde nije na odmet.

A

pre 2 godine

Prvo nisu samo umetnici bez knjižice, nego i mnogi drugi. Drugo igralo se na temu "prognanih" i odbačenih i eto ti more glasova. Laka pobeda. A kvalitet i dalje manjka.

dilema

pre 2 godine

Евровизија и онако тражи овакве перформансе. Прошле године смо послали 3 лепе, енергичне девојке и где смо завршили?
(ivan, 06. mart 2022 12:15)

Gde je pornićarkama i mesto. Evropa takve samo u rijalitiju viđa. Nek idu u Ameriku pa nek gologuzaju. O krindži čoko moko pesmi da ne pričam...

dd

pre 2 godine

sta je ovo bem ti sunac??? stvarno je vreme za nuklearni rat...ovo je sramota sta se radi.sad meni neko treba da kaze"NE RAZUMES PESMU"druze razumeo sam je posle 10 sekundi i prekinuo slusanje.

danas se snima nevidjeni sund...ovo je skandal.a sto je najgore i ostale pesme su katastrofa.od ovakvih pesama covek moze ozbiljno da prsne!

slusas pesmu a IQ ti kaze NEMOJ DALJE!!!

НеКо

pre 2 godine

Вишеслојна. Авангардна. Освежавајућа. Експериментална. Концептуална. Занимљива. Размишљајућа. Истинита.

Mango

pre 2 godine

Status umetnika u ovoj zemlji je očajan. Ljudi vide samo etradne "umetnike" i jefitini šund koji ih prati.
Iskreno se nadam da ce nova Vlada posle izbora imati vise sluha za umetnost. Tesko, ali nadam se.

pera

pre 2 godine

a sto umetnici nemaju zdravstveno? zasto ga sami ne uplacujete? zaradjujete dovoljno da to mozete. Sta sad treba da zalimo pevaljke mucene...

navijac

pre 2 godine

Kao samostalna umetnica lepo uplatis samostalno penzijsko i zdravstveno osiguranje i dobijes knjizicu. Nego vi biste hteli da uzimate pare za nastupe, a da sve dobijete dzabe.

E

pre 2 godine

Obavezno da tokom nastupa u Torinu u pozadini ide engleski prevod, posebno latinskih delova.
"Bolestan um u zdravom telu
Tužna duša u zdravom telu
Očajan um u zdravom telu
Prestravljen um u zdravom telu"

ivan

pre 2 godine

Евровизија и онако тражи овакве перформансе. Прошле године смо послали 3 лепе, енергичне девојке и где смо завршили?

eXtRa

pre 2 godine

Odakle vam to da je Konstrakta totalni autsajder i nepoznata? Žena se aktivno bavi muzikom već 15 godina i poznato je ime u muzičkim krugovima. E, sad... To što se o kulturi u Srbiji ne piše i što smo kao društvo spali na "zadruga" nivo, to moramo nekako da menjamo. Umetnost osvešćuje, pomaže nam da na životne situacije gledamo iz različitih uglova. Sa druge strane,
kolektivno suženje svesti je cilj naših političara. Nije samo zdravo telo bitno - već i zdrav um.

Tuzlak

pre 2 godine

Odlicna pjesma, ovo je akademija nauka u poredjenju sa seljanom i golim guzovima sa Eurovizije !
PS - Nemam shamana je i dalje najdraza 😻

бартендер

pre 2 godine

Треба да дође до нуклеарног рата, ово је све отишлло куд не треба… Гомила неких неповезаних речи са ритмом који оптерећује… Не знам што сам себи урадио ово на недељно јутро, имаћу трауме цео дан.

nn

pre 2 godine

Kod nas sve slojevito, od oblačenja pa do evrovizije. Majstori smo da pridajemo sebi više značaja nego što bi trebalo, tu smo definitivno prvi u Evropi.

Puz

pre 2 godine

Dobro je, pesma cilja besmisao trulog zapada koji u zadnjih nekoliko godina traga za ekstremizmima a ne za pesmom. Kao takva moze biti i poslednja ali i druga. Za pobedu vec mora politika ozbiljno da se umesa. Svedoci smo glasanja u zadnjih par godina, gde se komsije opasno drze jedni drugih, sto kod nas nije i nece biti slucaj. Realno, mozda sam ja staromodan i od pesme ocekujem zabavu i dobro raspolozenje a ne da zamaram mozak kao da citam Tolstoja da bih razumeo sta je tekstopisac hteo reci.

Objasnite mi, nisam više u toku

pre 2 godine

Ne razumem zašto umetnici nemaju zdravstveno? Ako se vode kao nezaposleni, zar nemaju pravo na besplatno? Ili zar ne mogu da uplaćuju sami sebi, to je bilo 2500 mesečno nekad?

eXtRa

pre 2 godine

Odakle vam to da je Konstrakta totalni autsajder i nepoznata? Žena se aktivno bavi muzikom već 15 godina i poznato je ime u muzičkim krugovima. E, sad... To što se o kulturi u Srbiji ne piše i što smo kao društvo spali na "zadruga" nivo, to moramo nekako da menjamo. Umetnost osvešćuje, pomaže nam da na životne situacije gledamo iz različitih uglova. Sa druge strane,
kolektivno suženje svesti je cilj naših političara. Nije samo zdravo telo bitno - već i zdrav um.

НеКо

pre 2 godine

Вишеслојна. Авангардна. Освежавајућа. Експериментална. Концептуална. Занимљива. Размишљајућа. Истинита.

E

pre 2 godine

Obavezno da tokom nastupa u Torinu u pozadini ide engleski prevod, posebno latinskih delova.
"Bolestan um u zdravom telu
Tužna duša u zdravom telu
Očajan um u zdravom telu
Prestravljen um u zdravom telu"

Tuzlak

pre 2 godine

Odlicna pjesma, ovo je akademija nauka u poredjenju sa seljanom i golim guzovima sa Eurovizije !
PS - Nemam shamana je i dalje najdraza 😻

Mango

pre 2 godine

Status umetnika u ovoj zemlji je očajan. Ljudi vide samo etradne "umetnike" i jefitini šund koji ih prati.
Iskreno se nadam da ce nova Vlada posle izbora imati vise sluha za umetnost. Tesko, ali nadam se.

Objasnite mi, nisam više u toku

pre 2 godine

Ne razumem zašto umetnici nemaju zdravstveno? Ako se vode kao nezaposleni, zar nemaju pravo na besplatno? Ili zar ne mogu da uplaćuju sami sebi, to je bilo 2500 mesečno nekad?

navijac

pre 2 godine

Kao samostalna umetnica lepo uplatis samostalno penzijsko i zdravstveno osiguranje i dobijes knjizicu. Nego vi biste hteli da uzimate pare za nastupe, a da sve dobijete dzabe.

Blaster

pre 2 godine

Евровизија и онако тражи овакве перформансе. Прошле године смо послали 3 лепе, енергичне девојке и где смо завршили?
(ivan, 6. mart 2022 12:15)

Prošlo je vreme tih "lepih i energičnih". Ustvari pre bih reko jeftinih devojaka. Malo avangarde nije na odmet.

primitivci vladaju

pre 2 godine

Евровизија и онако тражи овакве перформансе. Прошле године смо послали 3 лепе, енергичне девојке и где смо завршили?
(ivan, 6. mart 2022 12:15)

Da, ona sto joj usta zauzimaju pola face je bas super, prava srpska lepota, po izboru produhovljenih sivonja koji se loze na splav i vestacku sisu.

Puz

pre 2 godine

Dobro je, pesma cilja besmisao trulog zapada koji u zadnjih nekoliko godina traga za ekstremizmima a ne za pesmom. Kao takva moze biti i poslednja ali i druga. Za pobedu vec mora politika ozbiljno da se umesa. Svedoci smo glasanja u zadnjih par godina, gde se komsije opasno drze jedni drugih, sto kod nas nije i nece biti slucaj. Realno, mozda sam ja staromodan i od pesme ocekujem zabavu i dobro raspolozenje a ne da zamaram mozak kao da citam Tolstoja da bih razumeo sta je tekstopisac hteo reci.

Black

pre 2 godine

Ово је део песме у последњој строфи на латинском који је веома битан и даје јаче значење свему пре тога што је певано на српском.

У здравом телу, у здравом телу...
Tело је здраво и шта ћемо сад?

Слаб ум у здравом телу
Тужна душа у здравом телу
Очајни ум у здравом телу
Уплашен ум у здравом телу
И шта ћемо сад?

žilijen, drago mi je

pre 2 godine

Евровизија и онако тражи овакве перформансе. Прошле године смо послали 3 лепе, енергичне девојке и где смо завршили?
(ivan, 06. mart 2022 12:15)

ja te lepe i energične volim da gledam u filmovima 18+..
nikako za pevanje

бартендер

pre 2 godine

Треба да дође до нуклеарног рата, ово је све отишлло куд не треба… Гомила неких неповезаних речи са ритмом који оптерећује… Не знам што сам себи урадио ово на недељно јутро, имаћу трауме цео дан.

dilema

pre 2 godine

Евровизија и онако тражи овакве перформансе. Прошле године смо послали 3 лепе, енергичне девојке и где смо завршили?
(ivan, 06. mart 2022 12:15)

Gde je pornićarkama i mesto. Evropa takve samo u rijalitiju viđa. Nek idu u Ameriku pa nek gologuzaju. O krindži čoko moko pesmi da ne pričam...

Бане Melbourne

pre 2 godine

Жена изађе на бину или ти stage како ви то волите да кажете, опра руке и победи. И шта ћемо сад??.

nn

pre 2 godine

Kod nas sve slojevito, od oblačenja pa do evrovizije. Majstori smo da pridajemo sebi više značaja nego što bi trebalo, tu smo definitivno prvi u Evropi.

ivan

pre 2 godine

Евровизија и онако тражи овакве перформансе. Прошле године смо послали 3 лепе, енергичне девојке и где смо завршили?

begesss

pre 2 godine

Ovo je svakako visi nivo, ovde se ne radi samo o pevanju nego i o glumi na sceni. Pored toga pesma ima dupoku poruku. Najzanimljivije je to sto na ovu pesmu nije moguce uraditi parodiju.

Black

pre 2 godine

@Kao samostalna umetnica lepo uplatis samostalno penzijsko i zdravstveno osiguranje i dobijes knjizicu. Nego vi biste hteli da uzimate pare za nastupe, a da sve dobijete dzabe.
(navijac, 06. mart 2022 12:28)

Zato ti kao profi navijač imaš plaćeno zdravstveno i penzijsko i beneficirani radni staž. Ipak je teško biti navijač, a umetnik može biti svako.

ma, daj!

pre 2 godine

većina ostalih sa prevazidjenim stilovima, već vidjenim, za kafanu, za jevtine noćne klubove...
kod pobednice moramo poštovati ideju, stav, umetnički izraz, originalnost. Kada se sve sabere, pobednik za ponos, koje god mesto da zauzme. Ona nije došla na takmičenje da pobedi, samim tim, pobednik je muzička publika sa ispravnim ukusom...ostali, u kafanu, pa neka nastave da "kite" pevaljke i harmonikaše sa 20€...

живац

pre 2 godine

mnogo dobra riba. zaljubljen sam. nije bitno da zena izgleda i ponasa se pornografski. naprotiv. ova je faca. ima drzanje, stav, karakter, daje inteligentna, a i te kako je lepa i zgodna sto se u ovom spotu konkretnom ne vidi, ali jeste.

žilijen, drago mi je

pre 2 godine

Kao samostalna umetnica lepo uplatis samostalno penzijsko i zdravstveno osiguranje i dobijes knjizicu. Nego vi biste hteli da uzimate pare za nastupe, a da sve dobijete dzabe.
(navijac, 06. mart 2022 12:28)

evo navijac lepo objasnio..
umesto da prodajete drogu na stadionima i klubovi vam uplaćuju osiguranje vi ništa

Toni

pre 2 godine

(бартендер, 6. mart 2022 12:07)

Možda ti se ne sviđa numera, u redu. Zbog prizivanja nuklearnog rata bi trebalo da potražiš stručnu pomoć.

Nn

pre 2 godine

Evo ja priznajem da ništa ja ovo ne razumijem, nije me stid, majke mi. Pritom mi nisu ni ove druge 18+ ništa bolje, ali tamo makar znam od čega mi se povraće, a kod ove ništa ne kontam. Mora da je do mene.

dilema

pre 2 godine

Umetnici nikad nisu čuli za uplaćivanje doprinosa, a bogami ni poreze... Ali zato uredno koriste puteve izgrađene od tog novca, recimo. Obavestite ih da svaki samostalni preduzetnik to SEBI uplaćuje. Ili nek se jave na biro, opet će imati zdravstveno. Samo da ne drame više...

my way

pre 2 godine

Аман, напаћена душа која мисли да је физички болесна, а није. Све то кроз духовите стихове о коси Меган Маркл, немању здравственог, итд. Када већ причамо о здравственом осигурању, оно је у Србији приступачно и доступно свима. Мени се песма свиђа, јер Евровизија и јесте за спрдњу, а да смо се свесно одрекли финала, јесмо. Можда да се ураде нови духовити стихови на енлеском који би били актуелни и занимљиви европској публици. Но, да Констракта оде, све ово понови на евровизијској сцени и буде међу последњима, мени је то сасвим ок.

Neko tamo

pre 2 godine

Dosta nas u ovoj zemlji nema zdravstveno. Sto zaradimo, odvojimo sa strane pa kad bolest dodje kod privatnika. Puno nikada nece imati ni penziju vec ce se deca brinuti o njima, ko ih ima. Ovi drugi, kako Bog da.

4k4.Dex

pre 2 godine

@ja
Da u pravu si neko je pored svih ostačih preuticajnih zvezda namestio da pobedi Konstrakta. Bravo za ramišljanje. Koji mozgići ivde komemtarišu haos.

Sale

pre 2 godine

Ovo je kao Rambo Amadeus pre neku godinu za CG... verovatno ce isto proci... Ako ides sa politikom i porukom negde onda ili ides sa necim u trendu i ocekujes rezultat, ili je cilj poslati poruku po cenu rezultata i onda o rezultatu i ne pricas... sve drugo je foliranje... a za pesmu svaka cast, neobicna je ali interesantna... Umetnost i treba da provocira...

dd

pre 2 godine

sta je ovo bem ti sunac??? stvarno je vreme za nuklearni rat...ovo je sramota sta se radi.sad meni neko treba da kaze"NE RAZUMES PESMU"druze razumeo sam je posle 10 sekundi i prekinuo slusanje.

danas se snima nevidjeni sund...ovo je skandal.a sto je najgore i ostale pesme su katastrofa.od ovakvih pesama covek moze ozbiljno da prsne!

slusas pesmu a IQ ti kaze NEMOJ DALJE!!!

Marko

pre 2 godine

Onaj pokret rukom pokazuje vi ste ludi a ja se zajebavam i zato cu da pobedim a ove seljake koji se prave da znaju sta je osmislio neko ko se pravio pametan natera u da glasaju za mene jer ce misliti da to tako treba

zdravstveno

pre 2 godine

Dosta nas u ovoj zemlji nema zdravstveno. Sto zaradimo, odvojimo sa strane pa kad bolest dodje kod privatnika. Puno nikada nece imati ni penziju vec ce se deca brinuti o njima, ko ih ima. Ovi drugi, kako Bog da.
(Neko tamo, 6. mart 2022 14:07)

U Srbiji je za nezaposlene i decu besplatno zdravstveno osiguranje. Zaposlenima se uplacuje. Penzioneri su ga zaradili do kraja zivota.
(Zemunac, 6. mart 2022 14:32)

Tacno! Znam po sebi. Sve sto treba je da se prijavis kao nezaposlen, ali nekima je i to puno cimanja. Zdravstvo je takvo kakvo je, ali i kao nezaposlen mozes da imas zdr. knjizicu, a ako nesto ne daj boze moras, cekas ces isto kao i zaposleni nikakve razlike, ali knjizicu mozes da imas, nije nikakva posebna procedura.

Dušan

pre 2 godine

Када чујем образложења свих ових хејтера схватим зашто смо ту где јесмо - лицемерје и примитивизам

Slavin Balen

pre 2 godine

Muzički je ovo teška bezvezarija. Dotična nije Billie Eilish. Čemu kopiranje unikatnih izvođačica kad to ne ide. Emo s nekim elektroničkim trap beatom pa sve zajedno u neki break downbeat. Papazjanija, stilski miš-maš.
Ali opet, do sad je Eurovizija pokazala priličnu nelogičnost s odabirom pobjedničke pjesme koje se nitko ne sjeća. Tako gledano, možda i bude na vrhu. A ono u čemu sam siguran da hrvatska predstavnica (inače odlična pjevačica) Mia Dimšić neće biti u prvoj polovici. Njezina pjesma je previše slična Taylor Swift "Willow".

ja

pre 2 godine

Sa ovakvom pesmom se ne može bez nameštanja pobediti ni na takmičenju za pesmu grada, a kamo li za pesmu evrovizije.
Zašto mi uopšte idemo tamo ako nam takmičenje i pobeda nije cilj ja stvarno ne znam.

jest

pre 2 godine

Žena ima odličan glas i mogla bi da otpeva štošta. Ali ovo nije pesma. Ni pevanja, ni muzike. Sad, sto je sve ostalo gore... Doduše, ni Evrovizija već par decenija nije "song contest".
Bolje pesme su bile u dečijim emisijama Neven, Poletarac...
Možda sam ja samo ostario pa očekujem neku muziku.

Zemunac

pre 2 godine

Dosta nas u ovoj zemlji nema zdravstveno. Sto zaradimo, odvojimo sa strane pa kad bolest dodje kod privatnika. Puno nikada nece imati ni penziju vec ce se deca brinuti o njima, ko ih ima. Ovi drugi, kako Bog da.
(Neko tamo, 6. mart 2022 14:07)

U Srbiji je za nezaposlene i decu besplatno zdravstveno osiguranje. Zaposlenima se uplacuje. Penzioneri su ga zaradili do kraja zivota.

pera

pre 2 godine

a sto umetnici nemaju zdravstveno? zasto ga sami ne uplacujete? zaradjujete dovoljno da to mozete. Sta sad treba da zalimo pevaljke mucene...

No1e

pre 2 godine

Ajde da "rasvetlimo" poruku... :
- Svi znamo da je Vidal Sassoon, čuveni frizer (frizer=kosa) od jevrejske porodice, a jevreji su, svi znamo, uništavani od nacističke Nemačke koja ima Schwarzkopf, Wella, itd. Ona ovom pesmom protestuje protiv globalizacije, nemačkog uticaja i favorizovanja velikih korporacija čiji je uticaj svakodnevan u oblikovanju naših života...

- Dalje, umetnica je bavi problemima "ranih znakova" bolesti koji se manifestuju kroz kožu, što upućuje na obavezne i redovne kontrole. Umetnica šalje poruku da je prevencija izuzetno bitna u današnjem brzom načinu življenja. To se implicira iako se kroz pesmu ne navodi. Verovatno umetnica nije imala vremena unutar sinkope da doda još poruka, all što kaže naš narod "ko razume, shvatiće".

- U drugom delu pesme umetnica blendira zdravlje i modu, gde insistira na suknji koja je nekako simbol ženstvenosti, ali kroz zadnju deceniju mnogi avangardni umetnici, po rođenju muškarci, praktikuju ovaj komad robe, koji je do tada bio isključivo vezan za nežniji pol. Ne opisuje materijale te suknje, ali koža i viskoza bi se isticali kao materijali, pre svega zbog udobnosti i elastičnosti istih.

- Ovaj (zadnji, pr.aut) deo pesme mi može, očekivano, izazvati polemiku u društvu, jer može se zaključiti da ona teži urušavanju državnog zdravstvenog sistema i favorizovanja privatnog, pritom se pozivajuću na božanstvenu intervenciju (Bože zdravlja). Ovde bi teolozi mogli dati svoj sud. Konstrakta je nonkonformista. Ne želi ukalupljenje. Svesna je posledica neposedovanja zdravstvene knjižice. Ne veruje, i ne podnosi državni sistem. Priznajem, usluga je daleko brža, i većina vrhunskih stručnjaka radi privatno. Ali, da li je to poruka koju želimo da pošaljemo? Za veliki broj zdravstvenih radnika ovo bi bio koban udarac, em zbog postojećih kredita, em zbog standarda života. Za mlade kolege, dobijanje kredita za stan bilo bi još teže.
Verovatno Konstrakta ima plan kako bi im se pomoglo prelaskom na privatni sistem. Ali to je već politički problem. Mi se ovde bavimo umetnošću. Država bi mogla da ospori ovo, i dugi sudski proces bi usledio. Ali sam uveren da je ovo isplanirao za sve eventualnosti! Verovatno bi Borivoje Borović bio angažovan.

Ali ovo je samo vrh poruke, toliko skrivenih poruka, misli, dvoznačenja, alegorije, kvazi-pseudo apstrakcije... hiperbole...

I šta "vama" nije jasno?

natalija

pre 2 godine

Gledano iz muzičkog ugla - ovo je anti-muzika (melodija, ritam, harmonija...) a što se tiče teksta, tu je sve udrobljeno podseća me na izbor za mis sveta, kada lepotice nauče neki tekst o "korektnosti" ... sve je tu...zdravlje i BOŽE POMOZI... Vala ovde ni "Bog više ne može da pomgne" i kad bi hteo.

Kako bi tek zvučalo na engleskom

pre 2 godine

@ neKo

Kad budu slušali pesmu stranci će samo slušati glas i uvideti momentalno, ma ekspresno brzo da ona ne peva ili peva veoma slabo. Osnovni kriterijum neispunjen. To će zaparati uši na samom početku. I neće tad biti pod utiskom "poruke", mada možda bombastični efekti reflektora i scenografije nešto nadomeste.

Maja

pre 2 godine

@(Slavin Balen, 06. mart 2022 15:13)
Morate se malo vise informisati o Konstrakti i njenom dosadasnjem radu, kako samostalnom, tako i sa Zemlja gruva. Uvek su bili svoji i jedinstveni, mnogo pre nego sto su se pevacice koje spominjete pojavile na sceni.

ns

pre 2 godine

Kao samostalna umetnica lepo uplatis samostalno penzijsko i zdravstveno osiguranje i dobijes knjizicu. Nego vi biste hteli da uzimate pare za nastupe, a da sve dobijete dzabe.
(navijac, 06. mart 2022 12:28)

evo navijac lepo objasnio..
umesto da prodajete drogu na stadionima i klubovi vam uplaćuju osiguranje vi ništa
(žilijen, drago mi je, 06. mart 2022 14:43)

U pravu je covek potpuno a ti si se uhvatio za ime kojim se on potpisao i konstruisao neki kontekst da bi ga diskreditovao.
Uplatite sebi zdravstveno osiguranje i imacete overenu knjizicu. To je prosto.

Oki

pre 2 godine

Znamo svi sta je htela da kaze, poslednje dve godine su bile inspiracija, samo ne sme da kaze to javno jer ce se obeleziti raznim imenima, a mozda joj se cak i zabrani nastup na Evroviziji

A

pre 2 godine

Prvo nisu samo umetnici bez knjižice, nego i mnogi drugi. Drugo igralo se na temu "prognanih" i odbačenih i eto ti more glasova. Laka pobeda. A kvalitet i dalje manjka.

eto

pre 2 godine

Da razjasnim zdravstveno u Srbiji - nezaposlena lica ostvaruju pravo na isto, sem ako zive na adresi na kojoj je prosek primanja po članu porodice nezaposlenog lica ne prelazi iznos minimalne zarade u neto iznosu.

Dakle, ako vam muz zaradjuje ispod 140.000, i to su jedini neto prihodi u kuci, a vas je 4oro na adresi, onda imate pravo na zdravstveno. Ako zaradjuje preko 140.000, onda nemate.

Drugi uslov, ako se ne varam, je da se ne vodi vise od jedne nepokretnosti na tu osobu koja zeli da ostvari pravo na beplatno zdravstveno. Ili ijedne, nisam siguran.

Svakako mozete sami da ga uplacujete i to nije veliki iznos.

A umetnica i pesma je odlicna, konacno nesto pametno i mi da posaljemo.

LaLa

pre 2 godine

Uz Marijin vokalni nastup u Finskoj koji je oduvao Evropu, ova pesma i ceo performans će vratiti Evroviziju u Srbiju.Ovo je nešto potpuno novo i originalno,duboko, višeslojno i višeznačno, a ima super ritam i ulazi u uho, zarazna je koliko god da pere ruke. :-)) Mislim da sada kada stručni žiriji imaju posl. reč, a ne publika, ovo će biti ubedljiv trijumf u Torinu. Prošle godine smo probali sa veselom pesmom i nastupom u stilu JLo,ali svi su to loše ocenili kao kopiranje JLo.
Sada im šaljemo originalnu autorsku pesmu i umetnički nastup,pa ćemo videti. Bitno je šta kaže stručni žiri a njih ovo neće ostaviti ravnodušnim.Nije nikoga.Napred Sebija!!

Arsa

pre 2 godine

Ako je namešteno glasanje, ništa novo. Devojka je preko nekog “lobirala” da je pošalju na Evroviziju. Sto da ne, država ti plati sve a ti tamo odeš i jedeš piješ i djuskas. A posle na tezgi trazis 10000€ jer si bio na Evroviziji.

Ako je stvarno izglasana, onda treba Rusi da nas počiste za lica zemlje kao Ukrajnu.

Granota

pre 2 godine

Iako nisam neki veliki pratilac pesme Evrovizije, mislim da je poenta, bar u zamisli iste, da svaki narod sebe predstavi onom vrstom muzike za koju smatra da ga oslikava, barem u datom trenutku. To je dugo bilo tako i imalo je smisla. Nisu sve zemlje konstantne u svojim stilovima. Recimo, Španija je prešla preko kopli (narodnih pesama centralne i južne Španije), preko šlagera do flamenk(ilj)a i regetona (južnoamerička disko muzika). Ali nikad nije napravila ništa, tako da je sada u pokušaju da napravi nešto različito, uglavnom neuspešno. Slično je i sa ostalim zemljama, svi su lutali, uglavnom bez uspeha. Ja mislim da je koncept na kraju da pesma bude kvalitetna, hit. Sad se biraju najkvalitetnije pesme, realno, bez obzira na žanr. Upravo to je moja primedba ovoj pesmi. Ajd što ne znam žanr, ali ona ne peva. Niti pesma prenosi išta. Rambo je sličan primer, ali ne zato što je pesma loša, naprotiv, nego jer su ga razumeli samo u regionu. Ja sam puštao Ramba Špancima i oni, iako su razumeli tekst, nisu mogli da razumeju suštinu.

No1e

pre 2 godine

Ajde da "rasvetlimo" poruku... :
- Svi znamo da je Vidal Sassoon, čuveni frizer (frizer=kosa) od jevrejske porodice, a jevreji su, svi znamo, uništavani od nacističke Nemačke koja ima Schwarzkopf, Wella, itd. Ona ovom pesmom protestuje protiv globalizacije, nemačkog uticaja i favorizovanja velikih korporacija čiji je uticaj svakodnevan u oblikovanju naših života...

- Dalje, umetnica je bavi problemima "ranih znakova" bolesti koji se manifestuju kroz kožu, što upućuje na obavezne i redovne kontrole. Umetnica šalje poruku da je prevencija izuzetno bitna u današnjem brzom načinu življenja. To se implicira iako se kroz pesmu ne navodi. Verovatno umetnica nije imala vremena unutar sinkope da doda još poruka, all što kaže naš narod "ko razume, shvatiće".

- U drugom delu pesme umetnica blendira zdravlje i modu, gde insistira na suknji koja je nekako simbol ženstvenosti, ali kroz zadnju deceniju mnogi avangardni umetnici, po rođenju muškarci, praktikuju ovaj komad robe, koji je do tada bio isključivo vezan za nežniji pol. Ne opisuje materijale te suknje, ali koža i viskoza bi se isticali kao materijali, pre svega zbog udobnosti i elastičnosti istih.

- Ovaj (zadnji, pr.aut) deo pesme mi može, očekivano, izazvati polemiku u društvu, jer može se zaključiti da ona teži urušavanju državnog zdravstvenog sistema i favorizovanja privatnog, pritom se pozivajuću na božanstvenu intervenciju (Bože zdravlja). Ovde bi teolozi mogli dati svoj sud. Konstrakta je nonkonformista. Ne želi ukalupljenje. Svesna je posledica neposedovanja zdravstvene knjižice. Ne veruje, i ne podnosi državni sistem. Priznajem, usluga je daleko brža, i većina vrhunskih stručnjaka radi privatno. Ali, da li je to poruka koju želimo da pošaljemo? Za veliki broj zdravstvenih radnika ovo bi bio koban udarac, em zbog postojećih kredita, em zbog standarda života. Za mlade kolege, dobijanje kredita za stan bilo bi još teže.
Verovatno Konstrakta ima plan kako bi im se pomoglo prelaskom na privatni sistem. Ali to je već politički problem. Mi se ovde bavimo umetnošću. Država bi mogla da ospori ovo, i dugi sudski proces bi usledio. Ali sam uveren da je ovo isplanirao za sve eventualnosti!

Ali ovo je samo vrh poruke, toliko skrivenih poruka, misli, dvoznačenja, alegorije, kvazi-pseudo apstrakcije... hiperbole...

I šta "vama" nije jasno?

Skeptik

pre 2 godine

@eto
Sve ste u pravu, ali niste u potpunosti u pravu. Ovde se govori o statusu samostalnog umetnika, a ne o nezaposlenoj osobi. Malo proucite problem. Ima dosta tekstova na raznim portalima.

DaLanik

pre 2 godine

Sa jedne strane, dobro je da nisu neke silikonke pobedile ili neka seljana kao Aca Lukas. Sa druge strane, ova "pesma" je zanimljiva samo nama zbog teksta, inace je nikakva, ako bude pevala na srpskom, niko nece shvatiti...

mimmia

pre 2 godine

...tasi-tasi-tanana i svileni peskir nad lavorom, nisam zdrava nisam dobra, a hocu da sam dobra ali i zdrava, a mozda i lepa kao zla megan. tasi-tasi-tanana, ne znam sta cu, ocu necu...

Bruder

pre 2 godine

Na zalost ,meni je doktor zabranio da gledam euroviziju ,kaze imaces posledice po zdravlje ,cuces nekoga ko ti kaze da imas reumu ,bolest , visok secer ,jetra ti otekla ,podocnjake ...i onda dodjes kod mene i davis me sa pesmom koja je napisana da opise tvoje stanje . Tako da mislim da je u pravu da ne smem da gledam tv i euroviziju.

Vicky

pre 2 godine

Svi se prave nešto pametni kao razumeju pesmu,poistovećuju se kako mnogi nemaju zdravstveno,pa ona "peva"samo kako "umetnici"nemaju zdravstveno.Svi su sad neki umetnici?Bolesna "pesma"jako loše je uticala na moju psihu,ovo može da sluša samo onaj ko je na nekim drogama

Milena

pre 2 godine

...Nije lepa, nije dobra... Umetnica mora biti zdrava!!! Obraca se svima da evrovizijski umetnici moraju biti zdravi (normalni). Jer poslednjih godina je uzas ko se sve takmici na evroviziji. Pokret rukama pokazuje da su ludi. Pesma ima mnogo poruka... Svaka cast Konstrakta!

бартендер

pre 2 godine

Треба да дође до нуклеарног рата, ово је све отишлло куд не треба… Гомила неких неповезаних речи са ритмом који оптерећује… Не знам што сам себи урадио ово на недељно јутро, имаћу трауме цео дан.

ivan

pre 2 godine

Евровизија и онако тражи овакве перформансе. Прошле године смо послали 3 лепе, енергичне девојке и где смо завршили?

navijac

pre 2 godine

Kao samostalna umetnica lepo uplatis samostalno penzijsko i zdravstveno osiguranje i dobijes knjizicu. Nego vi biste hteli da uzimate pare za nastupe, a da sve dobijete dzabe.

НеКо

pre 2 godine

Вишеслојна. Авангардна. Освежавајућа. Експериментална. Концептуална. Занимљива. Размишљајућа. Истинита.

ja

pre 2 godine

Sa ovakvom pesmom se ne može bez nameštanja pobediti ni na takmičenju za pesmu grada, a kamo li za pesmu evrovizije.
Zašto mi uopšte idemo tamo ako nam takmičenje i pobeda nije cilj ja stvarno ne znam.

Puz

pre 2 godine

Dobro je, pesma cilja besmisao trulog zapada koji u zadnjih nekoliko godina traga za ekstremizmima a ne za pesmom. Kao takva moze biti i poslednja ali i druga. Za pobedu vec mora politika ozbiljno da se umesa. Svedoci smo glasanja u zadnjih par godina, gde se komsije opasno drze jedni drugih, sto kod nas nije i nece biti slucaj. Realno, mozda sam ja staromodan i od pesme ocekujem zabavu i dobro raspolozenje a ne da zamaram mozak kao da citam Tolstoja da bih razumeo sta je tekstopisac hteo reci.

dd

pre 2 godine

sta je ovo bem ti sunac??? stvarno je vreme za nuklearni rat...ovo je sramota sta se radi.sad meni neko treba da kaze"NE RAZUMES PESMU"druze razumeo sam je posle 10 sekundi i prekinuo slusanje.

danas se snima nevidjeni sund...ovo je skandal.a sto je najgore i ostale pesme su katastrofa.od ovakvih pesama covek moze ozbiljno da prsne!

slusas pesmu a IQ ti kaze NEMOJ DALJE!!!

nn

pre 2 godine

Kod nas sve slojevito, od oblačenja pa do evrovizije. Majstori smo da pridajemo sebi više značaja nego što bi trebalo, tu smo definitivno prvi u Evropi.

natalija

pre 2 godine

Gledano iz muzičkog ugla - ovo je anti-muzika (melodija, ritam, harmonija...) a što se tiče teksta, tu je sve udrobljeno podseća me na izbor za mis sveta, kada lepotice nauče neki tekst o "korektnosti" ... sve je tu...zdravlje i BOŽE POMOZI... Vala ovde ni "Bog više ne može da pomgne" i kad bi hteo.

Arsa

pre 2 godine

Ako je namešteno glasanje, ništa novo. Devojka je preko nekog “lobirala” da je pošalju na Evroviziju. Sto da ne, država ti plati sve a ti tamo odeš i jedeš piješ i djuskas. A posle na tezgi trazis 10000€ jer si bio na Evroviziji.

Ako je stvarno izglasana, onda treba Rusi da nas počiste za lica zemlje kao Ukrajnu.

No1e

pre 2 godine

Ajde da "rasvetlimo" poruku... :
- Svi znamo da je Vidal Sassoon, čuveni frizer (frizer=kosa) od jevrejske porodice, a jevreji su, svi znamo, uništavani od nacističke Nemačke koja ima Schwarzkopf, Wella, itd. Ona ovom pesmom protestuje protiv globalizacije, nemačkog uticaja i favorizovanja velikih korporacija čiji je uticaj svakodnevan u oblikovanju naših života...

- Dalje, umetnica je bavi problemima "ranih znakova" bolesti koji se manifestuju kroz kožu, što upućuje na obavezne i redovne kontrole. Umetnica šalje poruku da je prevencija izuzetno bitna u današnjem brzom načinu življenja. To se implicira iako se kroz pesmu ne navodi. Verovatno umetnica nije imala vremena unutar sinkope da doda još poruka, all što kaže naš narod "ko razume, shvatiće".

- U drugom delu pesme umetnica blendira zdravlje i modu, gde insistira na suknji koja je nekako simbol ženstvenosti, ali kroz zadnju deceniju mnogi avangardni umetnici, po rođenju muškarci, praktikuju ovaj komad robe, koji je do tada bio isključivo vezan za nežniji pol. Ne opisuje materijale te suknje, ali koža i viskoza bi se isticali kao materijali, pre svega zbog udobnosti i elastičnosti istih.

- Ovaj (zadnji, pr.aut) deo pesme mi može, očekivano, izazvati polemiku u društvu, jer može se zaključiti da ona teži urušavanju državnog zdravstvenog sistema i favorizovanja privatnog, pritom se pozivajuću na božanstvenu intervenciju (Bože zdravlja). Ovde bi teolozi mogli dati svoj sud. Konstrakta je nonkonformista. Ne želi ukalupljenje. Svesna je posledica neposedovanja zdravstvene knjižice. Ne veruje, i ne podnosi državni sistem. Priznajem, usluga je daleko brža, i većina vrhunskih stručnjaka radi privatno. Ali, da li je to poruka koju želimo da pošaljemo? Za veliki broj zdravstvenih radnika ovo bi bio koban udarac, em zbog postojećih kredita, em zbog standarda života. Za mlade kolege, dobijanje kredita za stan bilo bi još teže.
Verovatno Konstrakta ima plan kako bi im se pomoglo prelaskom na privatni sistem. Ali to je već politički problem. Mi se ovde bavimo umetnošću. Država bi mogla da ospori ovo, i dugi sudski proces bi usledio. Ali sam uveren da je ovo isplanirao za sve eventualnosti! Verovatno bi Borivoje Borović bio angažovan.

Ali ovo je samo vrh poruke, toliko skrivenih poruka, misli, dvoznačenja, alegorije, kvazi-pseudo apstrakcije... hiperbole...

I šta "vama" nije jasno?

Slavin Balen

pre 2 godine

Muzički je ovo teška bezvezarija. Dotična nije Billie Eilish. Čemu kopiranje unikatnih izvođačica kad to ne ide. Emo s nekim elektroničkim trap beatom pa sve zajedno u neki break downbeat. Papazjanija, stilski miš-maš.
Ali opet, do sad je Eurovizija pokazala priličnu nelogičnost s odabirom pobjedničke pjesme koje se nitko ne sjeća. Tako gledano, možda i bude na vrhu. A ono u čemu sam siguran da hrvatska predstavnica (inače odlična pjevačica) Mia Dimšić neće biti u prvoj polovici. Njezina pjesma je previše slična Taylor Swift "Willow".

eXtRa

pre 2 godine

Odakle vam to da je Konstrakta totalni autsajder i nepoznata? Žena se aktivno bavi muzikom već 15 godina i poznato je ime u muzičkim krugovima. E, sad... To što se o kulturi u Srbiji ne piše i što smo kao društvo spali na "zadruga" nivo, to moramo nekako da menjamo. Umetnost osvešćuje, pomaže nam da na životne situacije gledamo iz različitih uglova. Sa druge strane,
kolektivno suženje svesti je cilj naših političara. Nije samo zdravo telo bitno - već i zdrav um.

Tuzlak

pre 2 godine

Odlicna pjesma, ovo je akademija nauka u poredjenju sa seljanom i golim guzovima sa Eurovizije !
PS - Nemam shamana je i dalje najdraza 😻

Kako bi tek zvučalo na engleskom

pre 2 godine

@ neKo

Kad budu slušali pesmu stranci će samo slušati glas i uvideti momentalno, ma ekspresno brzo da ona ne peva ili peva veoma slabo. Osnovni kriterijum neispunjen. To će zaparati uši na samom početku. I neće tad biti pod utiskom "poruke", mada možda bombastični efekti reflektora i scenografije nešto nadomeste.

my way

pre 2 godine

Аман, напаћена душа која мисли да је физички болесна, а није. Све то кроз духовите стихове о коси Меган Маркл, немању здравственог, итд. Када већ причамо о здравственом осигурању, оно је у Србији приступачно и доступно свима. Мени се песма свиђа, јер Евровизија и јесте за спрдњу, а да смо се свесно одрекли финала, јесмо. Можда да се ураде нови духовити стихови на енлеском који би били актуелни и занимљиви европској публици. Но, да Констракта оде, све ово понови на евровизијској сцени и буде међу последњима, мени је то сасвим ок.

No1e

pre 2 godine

Ajde da "rasvetlimo" poruku... :
- Svi znamo da je Vidal Sassoon, čuveni frizer (frizer=kosa) od jevrejske porodice, a jevreji su, svi znamo, uništavani od nacističke Nemačke koja ima Schwarzkopf, Wella, itd. Ona ovom pesmom protestuje protiv globalizacije, nemačkog uticaja i favorizovanja velikih korporacija čiji je uticaj svakodnevan u oblikovanju naših života...

- Dalje, umetnica je bavi problemima "ranih znakova" bolesti koji se manifestuju kroz kožu, što upućuje na obavezne i redovne kontrole. Umetnica šalje poruku da je prevencija izuzetno bitna u današnjem brzom načinu življenja. To se implicira iako se kroz pesmu ne navodi. Verovatno umetnica nije imala vremena unutar sinkope da doda još poruka, all što kaže naš narod "ko razume, shvatiće".

- U drugom delu pesme umetnica blendira zdravlje i modu, gde insistira na suknji koja je nekako simbol ženstvenosti, ali kroz zadnju deceniju mnogi avangardni umetnici, po rođenju muškarci, praktikuju ovaj komad robe, koji je do tada bio isključivo vezan za nežniji pol. Ne opisuje materijale te suknje, ali koža i viskoza bi se isticali kao materijali, pre svega zbog udobnosti i elastičnosti istih.

- Ovaj (zadnji, pr.aut) deo pesme mi može, očekivano, izazvati polemiku u društvu, jer može se zaključiti da ona teži urušavanju državnog zdravstvenog sistema i favorizovanja privatnog, pritom se pozivajuću na božanstvenu intervenciju (Bože zdravlja). Ovde bi teolozi mogli dati svoj sud. Konstrakta je nonkonformista. Ne želi ukalupljenje. Svesna je posledica neposedovanja zdravstvene knjižice. Ne veruje, i ne podnosi državni sistem. Priznajem, usluga je daleko brža, i većina vrhunskih stručnjaka radi privatno. Ali, da li je to poruka koju želimo da pošaljemo? Za veliki broj zdravstvenih radnika ovo bi bio koban udarac, em zbog postojećih kredita, em zbog standarda života. Za mlade kolege, dobijanje kredita za stan bilo bi još teže.
Verovatno Konstrakta ima plan kako bi im se pomoglo prelaskom na privatni sistem. Ali to je već politički problem. Mi se ovde bavimo umetnošću. Država bi mogla da ospori ovo, i dugi sudski proces bi usledio. Ali sam uveren da je ovo isplanirao za sve eventualnosti!

Ali ovo je samo vrh poruke, toliko skrivenih poruka, misli, dvoznačenja, alegorije, kvazi-pseudo apstrakcije... hiperbole...

I šta "vama" nije jasno?

Objasnite mi, nisam više u toku

pre 2 godine

Ne razumem zašto umetnici nemaju zdravstveno? Ako se vode kao nezaposleni, zar nemaju pravo na besplatno? Ili zar ne mogu da uplaćuju sami sebi, to je bilo 2500 mesečno nekad?

jest

pre 2 godine

Žena ima odličan glas i mogla bi da otpeva štošta. Ali ovo nije pesma. Ni pevanja, ni muzike. Sad, sto je sve ostalo gore... Doduše, ni Evrovizija već par decenija nije "song contest".
Bolje pesme su bile u dečijim emisijama Neven, Poletarac...
Možda sam ja samo ostario pa očekujem neku muziku.

живац

pre 2 godine

mnogo dobra riba. zaljubljen sam. nije bitno da zena izgleda i ponasa se pornografski. naprotiv. ova je faca. ima drzanje, stav, karakter, daje inteligentna, a i te kako je lepa i zgodna sto se u ovom spotu konkretnom ne vidi, ali jeste.

Mango

pre 2 godine

Status umetnika u ovoj zemlji je očajan. Ljudi vide samo etradne "umetnike" i jefitini šund koji ih prati.
Iskreno se nadam da ce nova Vlada posle izbora imati vise sluha za umetnost. Tesko, ali nadam se.

Marko

pre 2 godine

Onaj pokret rukom pokazuje vi ste ludi a ja se zajebavam i zato cu da pobedim a ove seljake koji se prave da znaju sta je osmislio neko ko se pravio pametan natera u da glasaju za mene jer ce misliti da to tako treba

pera

pre 2 godine

a sto umetnici nemaju zdravstveno? zasto ga sami ne uplacujete? zaradjujete dovoljno da to mozete. Sta sad treba da zalimo pevaljke mucene...

dilema

pre 2 godine

Umetnici nikad nisu čuli za uplaćivanje doprinosa, a bogami ni poreze... Ali zato uredno koriste puteve izgrađene od tog novca, recimo. Obavestite ih da svaki samostalni preduzetnik to SEBI uplaćuje. Ili nek se jave na biro, opet će imati zdravstveno. Samo da ne drame više...

A

pre 2 godine

Prvo nisu samo umetnici bez knjižice, nego i mnogi drugi. Drugo igralo se na temu "prognanih" i odbačenih i eto ti more glasova. Laka pobeda. A kvalitet i dalje manjka.

E

pre 2 godine

Obavezno da tokom nastupa u Torinu u pozadini ide engleski prevod, posebno latinskih delova.
"Bolestan um u zdravom telu
Tužna duša u zdravom telu
Očajan um u zdravom telu
Prestravljen um u zdravom telu"

begesss

pre 2 godine

Ovo je svakako visi nivo, ovde se ne radi samo o pevanju nego i o glumi na sceni. Pored toga pesma ima dupoku poruku. Najzanimljivije je to sto na ovu pesmu nije moguce uraditi parodiju.

Black

pre 2 godine

@Kao samostalna umetnica lepo uplatis samostalno penzijsko i zdravstveno osiguranje i dobijes knjizicu. Nego vi biste hteli da uzimate pare za nastupe, a da sve dobijete dzabe.
(navijac, 06. mart 2022 12:28)

Zato ti kao profi navijač imaš plaćeno zdravstveno i penzijsko i beneficirani radni staž. Ipak je teško biti navijač, a umetnik može biti svako.

Neko tamo

pre 2 godine

Dosta nas u ovoj zemlji nema zdravstveno. Sto zaradimo, odvojimo sa strane pa kad bolest dodje kod privatnika. Puno nikada nece imati ni penziju vec ce se deca brinuti o njima, ko ih ima. Ovi drugi, kako Bog da.

Dušan

pre 2 godine

Када чујем образложења свих ових хејтера схватим зашто смо ту где јесмо - лицемерје и примитивизам

Sale

pre 2 godine

Ovo je kao Rambo Amadeus pre neku godinu za CG... verovatno ce isto proci... Ako ides sa politikom i porukom negde onda ili ides sa necim u trendu i ocekujes rezultat, ili je cilj poslati poruku po cenu rezultata i onda o rezultatu i ne pricas... sve drugo je foliranje... a za pesmu svaka cast, neobicna je ali interesantna... Umetnost i treba da provocira...

Oki

pre 2 godine

Znamo svi sta je htela da kaze, poslednje dve godine su bile inspiracija, samo ne sme da kaze to javno jer ce se obeleziti raznim imenima, a mozda joj se cak i zabrani nastup na Evroviziji

Blaster

pre 2 godine

Евровизија и онако тражи овакве перформансе. Прошле године смо послали 3 лепе, енергичне девојке и где смо завршили?
(ivan, 6. mart 2022 12:15)

Prošlo je vreme tih "lepih i energičnih". Ustvari pre bih reko jeftinih devojaka. Malo avangarde nije na odmet.

ma, daj!

pre 2 godine

većina ostalih sa prevazidjenim stilovima, već vidjenim, za kafanu, za jevtine noćne klubove...
kod pobednice moramo poštovati ideju, stav, umetnički izraz, originalnost. Kada se sve sabere, pobednik za ponos, koje god mesto da zauzme. Ona nije došla na takmičenje da pobedi, samim tim, pobednik je muzička publika sa ispravnim ukusom...ostali, u kafanu, pa neka nastave da "kite" pevaljke i harmonikaše sa 20€...

Zemunac

pre 2 godine

Dosta nas u ovoj zemlji nema zdravstveno. Sto zaradimo, odvojimo sa strane pa kad bolest dodje kod privatnika. Puno nikada nece imati ni penziju vec ce se deca brinuti o njima, ko ih ima. Ovi drugi, kako Bog da.
(Neko tamo, 6. mart 2022 14:07)

U Srbiji je za nezaposlene i decu besplatno zdravstveno osiguranje. Zaposlenima se uplacuje. Penzioneri su ga zaradili do kraja zivota.

dilema

pre 2 godine

Евровизија и онако тражи овакве перформансе. Прошле године смо послали 3 лепе, енергичне девојке и где смо завршили?
(ivan, 06. mart 2022 12:15)

Gde je pornićarkama i mesto. Evropa takve samo u rijalitiju viđa. Nek idu u Ameriku pa nek gologuzaju. O krindži čoko moko pesmi da ne pričam...

Toni

pre 2 godine

(бартендер, 6. mart 2022 12:07)

Možda ti se ne sviđa numera, u redu. Zbog prizivanja nuklearnog rata bi trebalo da potražiš stručnu pomoć.

žilijen, drago mi je

pre 2 godine

Kao samostalna umetnica lepo uplatis samostalno penzijsko i zdravstveno osiguranje i dobijes knjizicu. Nego vi biste hteli da uzimate pare za nastupe, a da sve dobijete dzabe.
(navijac, 06. mart 2022 12:28)

evo navijac lepo objasnio..
umesto da prodajete drogu na stadionima i klubovi vam uplaćuju osiguranje vi ništa

Granota

pre 2 godine

Iako nisam neki veliki pratilac pesme Evrovizije, mislim da je poenta, bar u zamisli iste, da svaki narod sebe predstavi onom vrstom muzike za koju smatra da ga oslikava, barem u datom trenutku. To je dugo bilo tako i imalo je smisla. Nisu sve zemlje konstantne u svojim stilovima. Recimo, Španija je prešla preko kopli (narodnih pesama centralne i južne Španije), preko šlagera do flamenk(ilj)a i regetona (južnoamerička disko muzika). Ali nikad nije napravila ništa, tako da je sada u pokušaju da napravi nešto različito, uglavnom neuspešno. Slično je i sa ostalim zemljama, svi su lutali, uglavnom bez uspeha. Ja mislim da je koncept na kraju da pesma bude kvalitetna, hit. Sad se biraju najkvalitetnije pesme, realno, bez obzira na žanr. Upravo to je moja primedba ovoj pesmi. Ajd što ne znam žanr, ali ona ne peva. Niti pesma prenosi išta. Rambo je sličan primer, ali ne zato što je pesma loša, naprotiv, nego jer su ga razumeli samo u regionu. Ja sam puštao Ramba Špancima i oni, iako su razumeli tekst, nisu mogli da razumeju suštinu.

žilijen, drago mi je

pre 2 godine

Евровизија и онако тражи овакве перформансе. Прошле године смо послали 3 лепе, енергичне девојке и где смо завршили?
(ivan, 06. mart 2022 12:15)

ja te lepe i energične volim da gledam u filmovima 18+..
nikako za pevanje

primitivci vladaju

pre 2 godine

Евровизија и онако тражи овакве перформансе. Прошле године смо послали 3 лепе, енергичне девојке и где смо завршили?
(ivan, 6. mart 2022 12:15)

Da, ona sto joj usta zauzimaju pola face je bas super, prava srpska lepota, po izboru produhovljenih sivonja koji se loze na splav i vestacku sisu.

Black

pre 2 godine

Ово је део песме у последњој строфи на латинском који је веома битан и даје јаче значење свему пре тога што је певано на српском.

У здравом телу, у здравом телу...
Tело је здраво и шта ћемо сад?

Слаб ум у здравом телу
Тужна душа у здравом телу
Очајни ум у здравом телу
Уплашен ум у здравом телу
И шта ћемо сад?

Бане Melbourne

pre 2 godine

Жена изађе на бину или ти stage како ви то волите да кажете, опра руке и победи. И шта ћемо сад??.

DaLanik

pre 2 godine

Sa jedne strane, dobro je da nisu neke silikonke pobedile ili neka seljana kao Aca Lukas. Sa druge strane, ova "pesma" je zanimljiva samo nama zbog teksta, inace je nikakva, ako bude pevala na srpskom, niko nece shvatiti...

mimmia

pre 2 godine

...tasi-tasi-tanana i svileni peskir nad lavorom, nisam zdrava nisam dobra, a hocu da sam dobra ali i zdrava, a mozda i lepa kao zla megan. tasi-tasi-tanana, ne znam sta cu, ocu necu...

eto

pre 2 godine

Da razjasnim zdravstveno u Srbiji - nezaposlena lica ostvaruju pravo na isto, sem ako zive na adresi na kojoj je prosek primanja po članu porodice nezaposlenog lica ne prelazi iznos minimalne zarade u neto iznosu.

Dakle, ako vam muz zaradjuje ispod 140.000, i to su jedini neto prihodi u kuci, a vas je 4oro na adresi, onda imate pravo na zdravstveno. Ako zaradjuje preko 140.000, onda nemate.

Drugi uslov, ako se ne varam, je da se ne vodi vise od jedne nepokretnosti na tu osobu koja zeli da ostvari pravo na beplatno zdravstveno. Ili ijedne, nisam siguran.

Svakako mozete sami da ga uplacujete i to nije veliki iznos.

A umetnica i pesma je odlicna, konacno nesto pametno i mi da posaljemo.

Nn

pre 2 godine

Evo ja priznajem da ništa ja ovo ne razumijem, nije me stid, majke mi. Pritom mi nisu ni ove druge 18+ ništa bolje, ali tamo makar znam od čega mi se povraće, a kod ove ništa ne kontam. Mora da je do mene.

Skeptik

pre 2 godine

@eto
Sve ste u pravu, ali niste u potpunosti u pravu. Ovde se govori o statusu samostalnog umetnika, a ne o nezaposlenoj osobi. Malo proucite problem. Ima dosta tekstova na raznim portalima.

Bruder

pre 2 godine

Na zalost ,meni je doktor zabranio da gledam euroviziju ,kaze imaces posledice po zdravlje ,cuces nekoga ko ti kaze da imas reumu ,bolest , visok secer ,jetra ti otekla ,podocnjake ...i onda dodjes kod mene i davis me sa pesmom koja je napisana da opise tvoje stanje . Tako da mislim da je u pravu da ne smem da gledam tv i euroviziju.

4k4.Dex

pre 2 godine

@ja
Da u pravu si neko je pored svih ostačih preuticajnih zvezda namestio da pobedi Konstrakta. Bravo za ramišljanje. Koji mozgići ivde komemtarišu haos.

Maja

pre 2 godine

@(Slavin Balen, 06. mart 2022 15:13)
Morate se malo vise informisati o Konstrakti i njenom dosadasnjem radu, kako samostalnom, tako i sa Zemlja gruva. Uvek su bili svoji i jedinstveni, mnogo pre nego sto su se pevacice koje spominjete pojavile na sceni.

zdravstveno

pre 2 godine

Dosta nas u ovoj zemlji nema zdravstveno. Sto zaradimo, odvojimo sa strane pa kad bolest dodje kod privatnika. Puno nikada nece imati ni penziju vec ce se deca brinuti o njima, ko ih ima. Ovi drugi, kako Bog da.
(Neko tamo, 6. mart 2022 14:07)

U Srbiji je za nezaposlene i decu besplatno zdravstveno osiguranje. Zaposlenima se uplacuje. Penzioneri su ga zaradili do kraja zivota.
(Zemunac, 6. mart 2022 14:32)

Tacno! Znam po sebi. Sve sto treba je da se prijavis kao nezaposlen, ali nekima je i to puno cimanja. Zdravstvo je takvo kakvo je, ali i kao nezaposlen mozes da imas zdr. knjizicu, a ako nesto ne daj boze moras, cekas ces isto kao i zaposleni nikakve razlike, ali knjizicu mozes da imas, nije nikakva posebna procedura.

ns

pre 2 godine

Kao samostalna umetnica lepo uplatis samostalno penzijsko i zdravstveno osiguranje i dobijes knjizicu. Nego vi biste hteli da uzimate pare za nastupe, a da sve dobijete dzabe.
(navijac, 06. mart 2022 12:28)

evo navijac lepo objasnio..
umesto da prodajete drogu na stadionima i klubovi vam uplaćuju osiguranje vi ništa
(žilijen, drago mi je, 06. mart 2022 14:43)

U pravu je covek potpuno a ti si se uhvatio za ime kojim se on potpisao i konstruisao neki kontekst da bi ga diskreditovao.
Uplatite sebi zdravstveno osiguranje i imacete overenu knjizicu. To je prosto.

LaLa

pre 2 godine

Uz Marijin vokalni nastup u Finskoj koji je oduvao Evropu, ova pesma i ceo performans će vratiti Evroviziju u Srbiju.Ovo je nešto potpuno novo i originalno,duboko, višeslojno i višeznačno, a ima super ritam i ulazi u uho, zarazna je koliko god da pere ruke. :-)) Mislim da sada kada stručni žiriji imaju posl. reč, a ne publika, ovo će biti ubedljiv trijumf u Torinu. Prošle godine smo probali sa veselom pesmom i nastupom u stilu JLo,ali svi su to loše ocenili kao kopiranje JLo.
Sada im šaljemo originalnu autorsku pesmu i umetnički nastup,pa ćemo videti. Bitno je šta kaže stručni žiri a njih ovo neće ostaviti ravnodušnim.Nije nikoga.Napred Sebija!!

Vicky

pre 2 godine

Svi se prave nešto pametni kao razumeju pesmu,poistovećuju se kako mnogi nemaju zdravstveno,pa ona "peva"samo kako "umetnici"nemaju zdravstveno.Svi su sad neki umetnici?Bolesna "pesma"jako loše je uticala na moju psihu,ovo može da sluša samo onaj ko je na nekim drogama

Milena

pre 2 godine

...Nije lepa, nije dobra... Umetnica mora biti zdrava!!! Obraca se svima da evrovizijski umetnici moraju biti zdravi (normalni). Jer poslednjih godina je uzas ko se sve takmici na evroviziji. Pokret rukama pokazuje da su ludi. Pesma ima mnogo poruka... Svaka cast Konstrakta!