Subota, 05.03.2022.

08:15

Rat – dan deseti: Evakuacija propala, pregovarač mrtav; Ukrajini stižu borbeni avioni?; Putinov sat otkucava

Deseti dan specijalne vojne operacije u Ukrajini. Bez mnogo promena na terenu - razaranje i još razaranja, čekajući pregovore.

Izvor: B92

Rat – dan deseti: Evakuacija propala, pregovaraè mrtav; Ukrajini stižu borbeni avioni?; Putinov sat otkucava IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

fc

pre 2 godine

ja uopšte ne razumem šta zapravo znači da neka treća zemlja uvede zabranu leta nad Ukrajinom i zašto to znači da se pridružila Ukrajini?

ursula

pre 2 godine

ovi svaki dan objavljuju da su unistili par kolona ratne tehnike na svim frontovima, a Rusi stalno osvajaju dijelove Ukrajine. Jeli Rusi imaju neograniceno vojne tehnike na teritoriji Ukrajine ili ih Ukrajinci pustaju da zauzimaju teritoriju?

Dušan

pre 2 godine

Nisam nikako za rat!!!Samo mi nisu jasni ljudi koji govore da se Rusi muče.Rusi idu strateški korak po korak.Angazovali su tek deseti deo vojske i ide im sasvim dobro.Realno da žele da unište totalnu Ukrajinu to bi uradili za 10 dana.Mogu da krenu sa 300 aviona i onda bi onaj klovn Zelenski molio neki cirkus da radi u njemu,pošto ga nigde drugde ne bi ni zaposlili.

nikola

pre 2 godine

Denacifikacija znaci poslati cecenske islamske teroriste da u sred Evrope ubijaju pravoslavne hriscane koji su na izborina za predsnika izabrali jevreja. Cudna neka formulacija denacifikacije. Za to vreme u slobodnoj Rusiji ko pomene rec rat ide u zatvor na 15 godina. Divno.

Gnijko

pre 2 godine

Kinezi samo trljaju rukice. Nebitno kako ovaj RAT(jer nema drugog naziva za ovo) završi, Rusija se nema kome drugo okrenut za ekonomsku obnovu nego njima. Svi će plesat kako Kinezi sviraju

Mima

pre 2 godine

Bravo "Aron". Rat diktatora koji nema contact sa stvarnoscu. 22 godine ma vlasti. Ako cemo posteno, Kina se uzdigla zahvaljujuci upravo jakoj (ekonomski) Americi i liberalnoj ekonomiji. I naravno mudroj vladi. Bez obzira sto nema mnogo demokratije, ali narod pocinje da zivi bolje. I Indija je pocela da napreduje upravo zahvaljujuci zapadnim investicijama u farmaceutsku industriju i druge sektore. Sramota je za Rusiju na sta je spala, tako bogata zemlja a tako nesposoban narod za prospeitet. Diktator za diktatorom, ne nazire se kraj njihovoj agoniji. Slava Ukrajini.

DamirUSA

pre 2 godine

Jugoslavija je nekada bila u istoj situaciji kao Ukrajina, da smo se potpuno okrenuli zapadu, rusi bi napravili invaziju sa okolnih susjeda gdje su trpali vojsku, onda nismo htjeli da pripadnemo istoku, možda zato što bi nas rusi muzli, možda zato što nam se nije svidjao taj sistem i atmosfera, možda neki sasvim drugi razlog, odlučili smo se da budemo neutralni i da se nadamo da nas niko neće napasti. Zapadu je odgovarala stabilna jugoslavija za vrijeme hladnog rata i zato su podržavali Tita jer je on održavao mir bratstvom i jedinstvom, na zapadu su znali ,ako dodje do rata u Jugi i pošto je istok tada bio mnogo jak, da će se zapad nekako morati umješati u taj rat a onda bi rizikovali da izazovu veliki rat izmedju zapada i istoka i gdje bi se upotrijebile i nuklearke kojih je tada bilo 8 puta više nego danas. U ovom ratu u ukrajini, zapad zna da mora da se umiješa protiv Rusije , samo je pitanje koliko i kako će pomoci ukrajini i oslabiti rusiju, gdje je crvena linija, da se ne preskoči i onda dodje do svjetckog rata, onda i do nuklearnog rata. Postoji politika i geopolitika, to su dvije totalno različite stvari, političari se bave politikom, vojska i agencije kao što su američka CIA, ruska FSB (bifša KGB) i ostali se bave geopolitikom.

Srecko

pre 2 godine

Nije problem što ruski narod podržava Putina. Njima se ograničava pristup informacijama i servira im se propaganda na način na koji se ni Gebels ne bi posramio. Nisu krivi jer ne znaju pravu istinu. Ali ono što je zastrašujuće je da srpski narod koji ima pristup svim informacijama podržava Putina u tolikoj mjeri. To se da zaključiti po količini negativnih ocjena na sve što je protiv Putina. To ledi krv u žilama.
(Miro ZG, 5. mart 2022 10:31)

Nije problem sto ustase podrzavaju neonaciste, problem je sto se to ovde javno objavljuje.
(Ustadoh ja, ustase svi, 5. mart 2022 12:

Te price o ustasama i neonacistima prolaze samo u Rusiji i Srbiji. Rusi otkidaju komad po komad Ukrajine pa se cude sto Ukrajinci ne pristaju na tako nesto. Apsolutno ista slika sa srpskim krajinama 90ih. Ubijanje, pljackanje, etnicko ciscenje par godina, a kad dobijete po nosu onda kmecanje i zazivanje nekakvih nacista i ustasa.Nemam apsolutno nikakve sumnje da bi Srbija ponovo isla u "odbranu srpstva po regionu" samo da ima cime. Pa ti vidi tko su "nacisti"

Sve ok

pre 2 godine

Meni je od svih drzava najrazumniji stav zauzela Turska. Vidi se da im Amerika ne diktira vise kao nekada. Hvala barem na tome, ako ne bude 3.svetski Antalijo dolazim.

Marko

pre 2 godine

Mislim da nema smisla da koristite izraz "specijalna vojna operacija", obzirom da se radi o dugo pripremanoj agresiji na članicu UN, sa ciljem da se smeni njeno legalno i legitimno rukovodstvo, uz ogromne (nesagledive?) civilne žrtve. Hvala.

mitque

pre 2 godine

Sankcije teško padaju Rusiji ali i ekonomija EU ispašta mnogo. Cene gasa, nafte i hrane ide gore, preko milion izbeglica u EU, sve to nepovoljno utiče na zapadnu ekonomiju i ne odrzivo je na duže staze. Mislim da čak i na zapadu mnogi žele da ukrajinci sto pre pokleknu da bi se stvari vratile na normalu. Mislim da ako Marijopolj padne u narednih dva, tri dana ukrajinska armija ce biti porazena vrlo brzo i onda počinju ozbiljni pregovori …

bikkojileži

pre 2 godine

imao sam priliku da procitam knjigu onog zlotvora Bžežinskog o svetu kao velikoj sahovskoj tabli.I opet cu čim je pronadjem.Ovo su Rusi jednostavno MORALI uraditi ili Rusije ne bi bilo.Drugim rečima-ukrajinsko rukovodstvo knjigu nije čitalo jer bi drugacije se postavili od pocetka.A zapad je majstorski doveo Putina u situaciju da izabere manje zlo od dva koja su se nudila.Ne branim rusku stranu ali zamislite čoveka kad mu gangrena zahvati nogu: sta mislite sta ce odluciti.

Radoznao

pre 2 godine

Piter van Buren, čovek koji je bio zadužen za informativni rat u Iraku ( zvanična funkcija mu je bila šef rekonstrukcije), je juče objavio interesantan članak u spectator-u o tome kako je izveštavanje iz Ukrajine postalo "slobodno od činjenica", u kojem je nabrojao mnoge neistine koje se u medijima preuzimaju kao istina. Lepo je Hiram Džonson rekao da je prva žrtva rata istina. I to je na obe strane. Mislim da su jedini pobednici rata na obe strane ekstremisti. I jedni i drugi će iskoristiti situaciju da ućute svoju opoziciju. Za samo sedam dana koliko spektakularnih vesti za koje se ispostavilo da su neistinite: duh Kijeva, Ukrajinska misica ratuje, Rusi razrušili spomenik holokaustu... Mislim da će i današnja vest pljušte ostavke biti za par dana demantovana...

dado

pre 2 godine

Ubili svog pregovarača nacisti da daju primjer za sledećeg koji bi pravio kompromis sa rusijom.
ko će sada ići na pregovore i šta će pričati.
da neće neko dogovoriti nešto sa rusijom?
oni ovo rade već 8 godina.
u pravu je putin, izgleda, u vezi sa denacifikacijom.

Tugomir

pre 2 godine

Deseti dan specijalne vojne operacije. Aprilski rat u Jugoslaviji 1941.g.je trajao 11 dana. Ako Ukrajinci izdrže duže, valjda će zaslužiti da se ovo zove ratom.

Paprikas

pre 2 godine

Samo danas su oborena 2 ruska aviona i 2 helikoptera, sa sve slikama i pilotima zarobljenim ili poginulim. Bukvlano nista ne objavljujete, ni 3 % onoga sto se desava. Ovde kad procitas Rusi stigli do Pariza.
(Arsenal, 05. mart 2022 15:53)

Sta sad treba da objavljuju sve propagandne gluposti koje neko postavi na net? Danas je srusen jedan avion (Su34 - jedan pilot poginuo, drugi preziveo) i jedna BPL i to je to za sada. Ostalo (dva helikoptera) je montaza. Narocito i neiskusnom oku lako uocljiv CGI rusenja helikoptera Mi-8. Ono je presmesno. Elem, Rusi nisu stigli do Pariza ali napreduju i to momacki. Ako hoces nezavisnu analizu sukoba pogledaj jutjub kanal Jurija Podoljaka Ukrajinca koji ima pouzdane informacije direktno sa fronta i to od obe strane. Dva puta dnevno donosi detaljne izvestaje. Vrlo realno prica bez lozenja i gluposti. Hvala na objavi.

Slavin Balen

pre 2 godine

@Aca bg

Da su Rusi u nuklearnom potencijalu moćni, i možda jači od Amerikanaca, stoji tvrdnja. No uzimam primjer samo jedne klase američkih podmornica.
Ohio.
14 operativnih.
Svaka nosi 24 Trident projektila
Svaki ima 12 nezavisno navođenih nuklearnih glava.
Suma je 288 po jednoj podmornici. Pomnoženo sa 14 je više od 4000.
Da uspije pogoditi cilj svaka deseta, to je brojka od 400 projektila.
A naveo sam samo jednu klasu podmornica.

Sada

pre 2 godine

Ne mogu da razumem da bilo ko normalan moze da opravda i podrzi ovo sto Putin radi. Da bilo ko normalan moze da opravda i podrzi da neko posalje vojsku da nekoga napadne.
Ovo se odnosi i na Putina i na Nato i na USA i na sve ostale bez izuzetka. Niko normalan ne moze da podrzi bilo koga u ubijanju.

db sa sela

pre 2 godine

" specialna vojna operacija ".
Propagandni naziv za napad na drugu drzavu i njene civile,sve u svhu otimanje prirodnog bogatsva.
Svuda su protesti protiv ,i u Rusiji uz hapsenja.Samo u Srbiji protest ZA.

Arsenal

pre 2 godine

Samo danas su oborena 2 ruska aviona i 2 helikoptera, sa sve slikama i pilotima zarobljenim ili poginulim. Bukvlano nista ne objavljujete, ni 3 % onoga sto se desava. Ovde kad procitas Rusi stigli do Pariza.

BLuka

pre 2 godine

Realnost rata se promenila, nije vazno vise da li imate vise aviona, helikoptera ili tenkova ako vam neprijatelj ima hiljade i hiljade stingera, dzavelina, dronova i slicnih oruzja.
(howyesno@
Realnost rata je uvjek ista i ne promijenjena, prosto ako težiš ka što manje žrtava u redovima protivnika trpećeš više gubitaka u svojim redovima i obrnuto ako želiš što manje svojih žrtava i gubitaka onda protivnik trpi više.
Naravno znači sve to šta si nabrojao pa onda imaš razbijanje Jermena od strane Azara i Turaka ali to u ovom slučaju ne vredi jer Rusi ne žale svoje gubitke (što je veoma bitno) jer imaju viši cilj a imaju čime anulirati to šta imaju Ukrajimci i imaju čime nadoknaditi svoje gubitke (isto veoma bitno).
Valjak je krenuo i ima jasan pravac i cilj, sve ostalo je smetnja koja ne utiče na uspjeh samo ga malo prolongira.

howyesno

pre 2 godine

Realnost rata se promenila, nije vazno vise da li imate vise aviona, helikoptera ili tenkova ako vam neprijatelj ima hiljade i hiljade stingera, dzavelina, dronova i slicnih oruzja.

Aca bg

pre 2 godine

Pretpostavljam da ce Rusi u dogledno vreme zauzeti istocnu Ukrajinu i Kijev.I to "na misice".Samo bojim se da ce to biti Pirova pobeda.Kao prvo,osim u Donbasu,svuda su docekani neprijateljski.Kao drugo,mit o mocnom ruskom oruzju se rasprsio kao mehur od sapunice.Osim nuklearnog,naravno,tu su bez premca...

necromancer

pre 2 godine

Na osnovu komentara vezanih za ova dešavanja mogu da zaključim da smo kao nacija jako podeljeni, i ako nesto ovde zagusti ne gine nam građanski rat.

Jedni slepo veruju zapadu drugi isto slepo proruski orjentisani, nema nigde sredine ili levo ili desno. Niste mi jasni ni jedni ni drugi?
Kad ćemo malo da se okrenemo nama samima i da imamo malo sloge u narodu da ne bude to samo ma papiru "samo sloga Srbina spasava"?

Whitefield

pre 2 godine

oko 20 procenata ukrajinskog naroda ima srpsko poreklo... i Ukrajinci vam nisu braća a Rusi jesu!? šta nije u redu sa vašim glavama!? slava Ukrajini! slava herojskom ukrajinskom narodu!

Milisava

pre 2 godine

Porazavajuce je koliko ljudi navija za Rusiju. Rusija napala suverenu drzavu, pod nekim izgovorom samo njima validnim. A nama se isto desilo 1999. NATO nas napao pod nekim izgovorom, samo njima validnim.
Kako sada podrzavamo agresora na suverenu drzavu? Kada smo to isto preziveli pre samo 20 god?

Aron

pre 2 godine

Besmislen rat. A postavlja se pitanje kome je do toga? Nikome. Ovde vlada potpuna konfuzija Ukrajina bi htela da im zapadne zemlje reše rat a zapadne da to Ukrajinci sami reše. Rat Nato i Rusije je naučna fantastika, propaganda, sankcije i provokacije to može. Takav sukob bi ugrozio njegovo visocanstvo globalizam, a to multinationalne kompanije i države sveta neće dozvoliti. Sam napad recimo Amerike na Iran je nemoguće jer bi onda Iranci minirali Ormuski moreuz u cena nafte bi eksplodirala. Ovaj svet je svet Ilona Maska, Dzef Bezosa i Bill Gejtsa a ne cara Nikolaja drugog, Vilhema i Lojd Džordza, Staljina, Hitlera... Ljudi hoće da uživaju u životu, trguju da kupe novi model ajfona, da brinu o globalnom zagrevanjuda, putuju na Mesec i Mars. Koga realno i ozbiljno briga za srednjovekovni teritorijalni rat Ukrajine i Rusije.

keni

pre 2 godine

Za 3 dana do berlina....provereno
(ivan, 5. mart 2022 09:29)

Pa kada bi ratovali punim kapacitetom i ne stedeci civile mozda bi i mogli.
Naravno to bi bio kraj civilizacije.
Ovo jeste agresija jedne zemlje na drugu i prosto gledano jeste za osudu. Ali isto tako su za osudu i ovi ratni huskaci USA koji su i doveli do ovoga. Naravno oni ne staju. Evo sada i Svedska i Finsaka u Nato. To je rusenje svih sporazuma koje su potpisali, a koji im sluze samo kao taktika odugovlacenja. Ajde da Rusi stave svoje naoruzanje na Kubu da vidimo (a videli smo jednom) da li nece doci do nuklearne krize.
Jos 2005 citao sam intervju sa jednim poznatim americkim ekonomskim i vojnim analiticarem koji je rekao da ce izmedju 2020 i 2030 doci do sukoba US i Rusije oko preraspodele svetskog bogatstva i ravnoteze, naravno misleci na ruski Sibir.
Amerima je isticalo vreme , ravnoteza se pocela prebacivati prema Kin i i Rusiji, ocigledno da su imali plan jos pre 20 i vise godina i sada ga realizuju.
Sa ili bez sukoba Rusije i Ukrajine oni bi do ove tacke pa i dalje dosli do 2030. Sigurno nisu umali samo plan A.
Rusi saterani u cosak, ukrajinci kolateralna steta, istocna Evropa glavna poluga i odstupnica, a korist US,UK, zapadna Evropa...

Ustadoh ja, ustase svi

pre 2 godine

Nije problem što ruski narod podržava Putina. Njima se ograničava pristup informacijama i servira im se propaganda na način na koji se ni Gebels ne bi posramio. Nisu krivi jer ne znaju pravu istinu. Ali ono što je zastrašujuće je da srpski narod koji ima pristup svim informacijama podržava Putina u tolikoj mjeri. To se da zaključiti po količini negativnih ocjena na sve što je protiv Putina. To ledi krv u žilama.
(Miro ZG, 5. mart 2022 10:31)

Nije problem sto ustase podrzavaju neonaciste, problem je sto se to ovde javno objavljuje.

Deni

pre 2 godine

Ne postoji sporazum izmedju Nato i Rusije da se nesme siriti ka istoku,navodno neko usmeno obecanje sto kod zapadnog mentaliteta nista ne prestavlja,samo se mi i Rusi palimo i mislimo da je to neki dogovor.

vlada

pre 2 godine

@Miro ZG. Kako zoves zabranu ruskih vesti u zapadnoj Evropi? Kako nazivas to sto je u Ceskoj gradjanin uhapsen jer je na Facebooku podrzao Rusiju I sada ga ceka 3 godine zatvora? Kako nazivas zabranu takmicenja Rusima cak i u klupskim takmicenjima, kao npr sto ih izbacuju iz klubova u Nemackoj? Kako nazivas ucene zemljama koje zele da budu neutralne? Fasizam na delu u Evropi, a svi Europejci aplaudiraju.

Rusofil

pre 2 godine

Ovim ratom Putin vodi Rusiju i nas ruski bratski narod u totalnu ekonomsku katastrofu, samo Sirija, Belorusija, Severna Koreja i Venecuela daju podrsku Rusiji u UNu. Sto bi se reklo citav normalan Svet osudjuje Putinovu agresiju.

elf

pre 2 godine

Pa naravno da moraju da dobijaju kad si poslao 10 milijardi u oruzju. Poslali su i Afganistanu pa im talibani sve uzeli. Kao da je to sva strategija, puno upumpanog oruzja je srazmerno uspehu. To samo moze da bude u relaciji sa vise zrtava i razaranja, a strateski nikako. Rusi ce im uzeti ceo istok i jug, ako se ovo prolongira.

rale pg

pre 2 godine

Zašto i Rusija ne uđe u NATO i reše se svi problemi
(Mirko, 05. mart 2022 09:24)
Pa upravo je Putin pricao o tome sa jos tada Klintonom ali mu je rekao da ne moze Rusija u Nato jer je Nato stvoren zbog Rusije.Nije tajna da misle da je to prevelika teritorija da bi je samo koristila jedna zemlja .

Miro ZG

pre 2 godine

Nije problem što ruski narod podržava Putina. Njima se ograničava pristup informacijama i servira im se propaganda na način na koji se ni Gebels ne bi posramio. Nisu krivi jer ne znaju pravu istinu. Ali ono što je zastrašujuće je da srpski narod koji ima pristup svim informacijama podržava Putina u tolikoj mjeri. To se da zaključiti po količini negativnih ocjena na sve što je protiv Putina. To ledi krv u žilama.

SrpskaSparta

pre 2 godine

Ovo kao na onu igur Risiko, svi pricaju Rusi ovo ono, a grad po grad polako padaju i gubitci su sigurni. Ja vjerujem u narednih 5 dana Kijev je spreman za pad ili ti predaju. Ma mogli su ih za 48h pregzit nego pustaju civile da izadju.

Zum

pre 2 godine

Ali ameri i dalje hrabre, huškaju ukrajince i guraju ih dublje u rat.
A vrlo dobro znaju da je poraz sa teškim gubicima veoma izvestan ukoliko ne kapituliraju u skorije vreme.

Oliver

pre 2 godine

@Mirko

Zato sto Nato nece. Putin je to predložio Klintonu 2000.godine,ali je Klinton odbio. Njima treba Rusija kao neprijatelj,to je njihov smisao postojanja. Drugo,kad bi Rusija bila clan Nato,onda Zapad ne bi mogao da sanja o oduzimanju bogatog Sibira,sto je njihov neskriveni cilj, o cemu je otvoreno govorio Zbignjev Bzezinski. Zato ce Zapad i Rusija biti vecni neprijatelji.

Homosapiens

pre 2 godine

>> kazna zatvora do 15 godina za one koji namerno šire lažne informacije o ruskim oružanim snagama.

Idemo, tako je, sledeci zakon ce biti protv napada na licnost i delo... znate vec koga

Jedan narod

pre 2 godine

***Zašto i Rusija ne uđe u NATO i reše se svi problemi****

Cak su i hteli ali su Amerikanci rekli da su preveliki. Imas na jutjubu Putinovu izjavu o tome.
Osim toga glavni problem sveta 400 godina je dip stejt

vlada

pre 2 godine

@Miro ZG. Kako zoves zabranu ruskih vesti u zapadnoj Evropi? Kako nazivas to sto je u Ceskoj gradjanin uhapsen jer je na Facebooku podrzao Rusiju I sada ga ceka 3 godine zatvora? Kako nazivas zabranu takmicenja Rusima cak i u klupskim takmicenjima, kao npr sto ih izbacuju iz klubova u Nemackoj? Kako nazivas ucene zemljama koje zele da budu neutralne? Fasizam na delu u Evropi, a svi Europejci aplaudiraju.

rale pg

pre 2 godine

Zašto i Rusija ne uđe u NATO i reše se svi problemi
(Mirko, 05. mart 2022 09:24)
Pa upravo je Putin pricao o tome sa jos tada Klintonom ali mu je rekao da ne moze Rusija u Nato jer je Nato stvoren zbog Rusije.Nije tajna da misle da je to prevelika teritorija da bi je samo koristila jedna zemlja .

Ustadoh ja, ustase svi

pre 2 godine

Nije problem što ruski narod podržava Putina. Njima se ograničava pristup informacijama i servira im se propaganda na način na koji se ni Gebels ne bi posramio. Nisu krivi jer ne znaju pravu istinu. Ali ono što je zastrašujuće je da srpski narod koji ima pristup svim informacijama podržava Putina u tolikoj mjeri. To se da zaključiti po količini negativnih ocjena na sve što je protiv Putina. To ledi krv u žilama.
(Miro ZG, 5. mart 2022 10:31)

Nije problem sto ustase podrzavaju neonaciste, problem je sto se to ovde javno objavljuje.

Oliver

pre 2 godine

@Mirko

Zato sto Nato nece. Putin je to predložio Klintonu 2000.godine,ali je Klinton odbio. Njima treba Rusija kao neprijatelj,to je njihov smisao postojanja. Drugo,kad bi Rusija bila clan Nato,onda Zapad ne bi mogao da sanja o oduzimanju bogatog Sibira,sto je njihov neskriveni cilj, o cemu je otvoreno govorio Zbignjev Bzezinski. Zato ce Zapad i Rusija biti vecni neprijatelji.

nikola

pre 2 godine

Denacifikacija znaci poslati cecenske islamske teroriste da u sred Evrope ubijaju pravoslavne hriscane koji su na izborina za predsnika izabrali jevreja. Cudna neka formulacija denacifikacije. Za to vreme u slobodnoj Rusiji ko pomene rec rat ide u zatvor na 15 godina. Divno.

dado

pre 2 godine

Ubili svog pregovarača nacisti da daju primjer za sledećeg koji bi pravio kompromis sa rusijom.
ko će sada ići na pregovore i šta će pričati.
da neće neko dogovoriti nešto sa rusijom?
oni ovo rade već 8 godina.
u pravu je putin, izgleda, u vezi sa denacifikacijom.

bikkojileži

pre 2 godine

imao sam priliku da procitam knjigu onog zlotvora Bžežinskog o svetu kao velikoj sahovskoj tabli.I opet cu čim je pronadjem.Ovo su Rusi jednostavno MORALI uraditi ili Rusije ne bi bilo.Drugim rečima-ukrajinsko rukovodstvo knjigu nije čitalo jer bi drugacije se postavili od pocetka.A zapad je majstorski doveo Putina u situaciju da izabere manje zlo od dva koja su se nudila.Ne branim rusku stranu ali zamislite čoveka kad mu gangrena zahvati nogu: sta mislite sta ce odluciti.

Miro ZG

pre 2 godine

Nije problem što ruski narod podržava Putina. Njima se ograničava pristup informacijama i servira im se propaganda na način na koji se ni Gebels ne bi posramio. Nisu krivi jer ne znaju pravu istinu. Ali ono što je zastrašujuće je da srpski narod koji ima pristup svim informacijama podržava Putina u tolikoj mjeri. To se da zaključiti po količini negativnih ocjena na sve što je protiv Putina. To ledi krv u žilama.

Aron

pre 2 godine

Besmislen rat. A postavlja se pitanje kome je do toga? Nikome. Ovde vlada potpuna konfuzija Ukrajina bi htela da im zapadne zemlje reše rat a zapadne da to Ukrajinci sami reše. Rat Nato i Rusije je naučna fantastika, propaganda, sankcije i provokacije to može. Takav sukob bi ugrozio njegovo visocanstvo globalizam, a to multinationalne kompanije i države sveta neće dozvoliti. Sam napad recimo Amerike na Iran je nemoguće jer bi onda Iranci minirali Ormuski moreuz u cena nafte bi eksplodirala. Ovaj svet je svet Ilona Maska, Dzef Bezosa i Bill Gejtsa a ne cara Nikolaja drugog, Vilhema i Lojd Džordza, Staljina, Hitlera... Ljudi hoće da uživaju u životu, trguju da kupe novi model ajfona, da brinu o globalnom zagrevanjuda, putuju na Mesec i Mars. Koga realno i ozbiljno briga za srednjovekovni teritorijalni rat Ukrajine i Rusije.

SrpskaSparta

pre 2 godine

Ovo kao na onu igur Risiko, svi pricaju Rusi ovo ono, a grad po grad polako padaju i gubitci su sigurni. Ja vjerujem u narednih 5 dana Kijev je spreman za pad ili ti predaju. Ma mogli su ih za 48h pregzit nego pustaju civile da izadju.

Gnijko

pre 2 godine

Kinezi samo trljaju rukice. Nebitno kako ovaj RAT(jer nema drugog naziva za ovo) završi, Rusija se nema kome drugo okrenut za ekonomsku obnovu nego njima. Svi će plesat kako Kinezi sviraju

Paprikas

pre 2 godine

Samo danas su oborena 2 ruska aviona i 2 helikoptera, sa sve slikama i pilotima zarobljenim ili poginulim. Bukvlano nista ne objavljujete, ni 3 % onoga sto se desava. Ovde kad procitas Rusi stigli do Pariza.
(Arsenal, 05. mart 2022 15:53)

Sta sad treba da objavljuju sve propagandne gluposti koje neko postavi na net? Danas je srusen jedan avion (Su34 - jedan pilot poginuo, drugi preziveo) i jedna BPL i to je to za sada. Ostalo (dva helikoptera) je montaza. Narocito i neiskusnom oku lako uocljiv CGI rusenja helikoptera Mi-8. Ono je presmesno. Elem, Rusi nisu stigli do Pariza ali napreduju i to momacki. Ako hoces nezavisnu analizu sukoba pogledaj jutjub kanal Jurija Podoljaka Ukrajinca koji ima pouzdane informacije direktno sa fronta i to od obe strane. Dva puta dnevno donosi detaljne izvestaje. Vrlo realno prica bez lozenja i gluposti. Hvala na objavi.

Sada

pre 2 godine

Ne mogu da razumem da bilo ko normalan moze da opravda i podrzi ovo sto Putin radi. Da bilo ko normalan moze da opravda i podrzi da neko posalje vojsku da nekoga napadne.
Ovo se odnosi i na Putina i na Nato i na USA i na sve ostale bez izuzetka. Niko normalan ne moze da podrzi bilo koga u ubijanju.

Zum

pre 2 godine

Ali ameri i dalje hrabre, huškaju ukrajince i guraju ih dublje u rat.
A vrlo dobro znaju da je poraz sa teškim gubicima veoma izvestan ukoliko ne kapituliraju u skorije vreme.

Srecko

pre 2 godine

Nije problem što ruski narod podržava Putina. Njima se ograničava pristup informacijama i servira im se propaganda na način na koji se ni Gebels ne bi posramio. Nisu krivi jer ne znaju pravu istinu. Ali ono što je zastrašujuće je da srpski narod koji ima pristup svim informacijama podržava Putina u tolikoj mjeri. To se da zaključiti po količini negativnih ocjena na sve što je protiv Putina. To ledi krv u žilama.
(Miro ZG, 5. mart 2022 10:31)

Nije problem sto ustase podrzavaju neonaciste, problem je sto se to ovde javno objavljuje.
(Ustadoh ja, ustase svi, 5. mart 2022 12:

Te price o ustasama i neonacistima prolaze samo u Rusiji i Srbiji. Rusi otkidaju komad po komad Ukrajine pa se cude sto Ukrajinci ne pristaju na tako nesto. Apsolutno ista slika sa srpskim krajinama 90ih. Ubijanje, pljackanje, etnicko ciscenje par godina, a kad dobijete po nosu onda kmecanje i zazivanje nekakvih nacista i ustasa.Nemam apsolutno nikakve sumnje da bi Srbija ponovo isla u "odbranu srpstva po regionu" samo da ima cime. Pa ti vidi tko su "nacisti"

Mima

pre 2 godine

Bravo "Aron". Rat diktatora koji nema contact sa stvarnoscu. 22 godine ma vlasti. Ako cemo posteno, Kina se uzdigla zahvaljujuci upravo jakoj (ekonomski) Americi i liberalnoj ekonomiji. I naravno mudroj vladi. Bez obzira sto nema mnogo demokratije, ali narod pocinje da zivi bolje. I Indija je pocela da napreduje upravo zahvaljujuci zapadnim investicijama u farmaceutsku industriju i druge sektore. Sramota je za Rusiju na sta je spala, tako bogata zemlja a tako nesposoban narod za prospeitet. Diktator za diktatorom, ne nazire se kraj njihovoj agoniji. Slava Ukrajini.

keni

pre 2 godine

Za 3 dana do berlina....provereno
(ivan, 5. mart 2022 09:29)

Pa kada bi ratovali punim kapacitetom i ne stedeci civile mozda bi i mogli.
Naravno to bi bio kraj civilizacije.
Ovo jeste agresija jedne zemlje na drugu i prosto gledano jeste za osudu. Ali isto tako su za osudu i ovi ratni huskaci USA koji su i doveli do ovoga. Naravno oni ne staju. Evo sada i Svedska i Finsaka u Nato. To je rusenje svih sporazuma koje su potpisali, a koji im sluze samo kao taktika odugovlacenja. Ajde da Rusi stave svoje naoruzanje na Kubu da vidimo (a videli smo jednom) da li nece doci do nuklearne krize.
Jos 2005 citao sam intervju sa jednim poznatim americkim ekonomskim i vojnim analiticarem koji je rekao da ce izmedju 2020 i 2030 doci do sukoba US i Rusije oko preraspodele svetskog bogatstva i ravnoteze, naravno misleci na ruski Sibir.
Amerima je isticalo vreme , ravnoteza se pocela prebacivati prema Kin i i Rusiji, ocigledno da su imali plan jos pre 20 i vise godina i sada ga realizuju.
Sa ili bez sukoba Rusije i Ukrajine oni bi do ove tacke pa i dalje dosli do 2030. Sigurno nisu umali samo plan A.
Rusi saterani u cosak, ukrajinci kolateralna steta, istocna Evropa glavna poluga i odstupnica, a korist US,UK, zapadna Evropa...

Jedan narod

pre 2 godine

***Zašto i Rusija ne uđe u NATO i reše se svi problemi****

Cak su i hteli ali su Amerikanci rekli da su preveliki. Imas na jutjubu Putinovu izjavu o tome.
Osim toga glavni problem sveta 400 godina je dip stejt

db sa sela

pre 2 godine

" specialna vojna operacija ".
Propagandni naziv za napad na drugu drzavu i njene civile,sve u svhu otimanje prirodnog bogatsva.
Svuda su protesti protiv ,i u Rusiji uz hapsenja.Samo u Srbiji protest ZA.

Radoznao

pre 2 godine

Piter van Buren, čovek koji je bio zadužen za informativni rat u Iraku ( zvanična funkcija mu je bila šef rekonstrukcije), je juče objavio interesantan članak u spectator-u o tome kako je izveštavanje iz Ukrajine postalo "slobodno od činjenica", u kojem je nabrojao mnoge neistine koje se u medijima preuzimaju kao istina. Lepo je Hiram Džonson rekao da je prva žrtva rata istina. I to je na obe strane. Mislim da su jedini pobednici rata na obe strane ekstremisti. I jedni i drugi će iskoristiti situaciju da ućute svoju opoziciju. Za samo sedam dana koliko spektakularnih vesti za koje se ispostavilo da su neistinite: duh Kijeva, Ukrajinska misica ratuje, Rusi razrušili spomenik holokaustu... Mislim da će i današnja vest pljušte ostavke biti za par dana demantovana...

Milisava

pre 2 godine

Porazavajuce je koliko ljudi navija za Rusiju. Rusija napala suverenu drzavu, pod nekim izgovorom samo njima validnim. A nama se isto desilo 1999. NATO nas napao pod nekim izgovorom, samo njima validnim.
Kako sada podrzavamo agresora na suverenu drzavu? Kada smo to isto preziveli pre samo 20 god?

Rusofil

pre 2 godine

Ovim ratom Putin vodi Rusiju i nas ruski bratski narod u totalnu ekonomsku katastrofu, samo Sirija, Belorusija, Severna Koreja i Venecuela daju podrsku Rusiji u UNu. Sto bi se reklo citav normalan Svet osudjuje Putinovu agresiju.

Marko

pre 2 godine

Mislim da nema smisla da koristite izraz "specijalna vojna operacija", obzirom da se radi o dugo pripremanoj agresiji na članicu UN, sa ciljem da se smeni njeno legalno i legitimno rukovodstvo, uz ogromne (nesagledive?) civilne žrtve. Hvala.

Whitefield

pre 2 godine

oko 20 procenata ukrajinskog naroda ima srpsko poreklo... i Ukrajinci vam nisu braća a Rusi jesu!? šta nije u redu sa vašim glavama!? slava Ukrajini! slava herojskom ukrajinskom narodu!

necromancer

pre 2 godine

Na osnovu komentara vezanih za ova dešavanja mogu da zaključim da smo kao nacija jako podeljeni, i ako nesto ovde zagusti ne gine nam građanski rat.

Jedni slepo veruju zapadu drugi isto slepo proruski orjentisani, nema nigde sredine ili levo ili desno. Niste mi jasni ni jedni ni drugi?
Kad ćemo malo da se okrenemo nama samima i da imamo malo sloge u narodu da ne bude to samo ma papiru "samo sloga Srbina spasava"?

Dušan

pre 2 godine

Nisam nikako za rat!!!Samo mi nisu jasni ljudi koji govore da se Rusi muče.Rusi idu strateški korak po korak.Angazovali su tek deseti deo vojske i ide im sasvim dobro.Realno da žele da unište totalnu Ukrajinu to bi uradili za 10 dana.Mogu da krenu sa 300 aviona i onda bi onaj klovn Zelenski molio neki cirkus da radi u njemu,pošto ga nigde drugde ne bi ni zaposlili.

mitque

pre 2 godine

Sankcije teško padaju Rusiji ali i ekonomija EU ispašta mnogo. Cene gasa, nafte i hrane ide gore, preko milion izbeglica u EU, sve to nepovoljno utiče na zapadnu ekonomiju i ne odrzivo je na duže staze. Mislim da čak i na zapadu mnogi žele da ukrajinci sto pre pokleknu da bi se stvari vratile na normalu. Mislim da ako Marijopolj padne u narednih dva, tri dana ukrajinska armija ce biti porazena vrlo brzo i onda počinju ozbiljni pregovori …

Tugomir

pre 2 godine

Deseti dan specijalne vojne operacije. Aprilski rat u Jugoslaviji 1941.g.je trajao 11 dana. Ako Ukrajinci izdrže duže, valjda će zaslužiti da se ovo zove ratom.

Arsenal

pre 2 godine

Samo danas su oborena 2 ruska aviona i 2 helikoptera, sa sve slikama i pilotima zarobljenim ili poginulim. Bukvlano nista ne objavljujete, ni 3 % onoga sto se desava. Ovde kad procitas Rusi stigli do Pariza.

Homosapiens

pre 2 godine

>> kazna zatvora do 15 godina za one koji namerno šire lažne informacije o ruskim oružanim snagama.

Idemo, tako je, sledeci zakon ce biti protv napada na licnost i delo... znate vec koga

elf

pre 2 godine

Pa naravno da moraju da dobijaju kad si poslao 10 milijardi u oruzju. Poslali su i Afganistanu pa im talibani sve uzeli. Kao da je to sva strategija, puno upumpanog oruzja je srazmerno uspehu. To samo moze da bude u relaciji sa vise zrtava i razaranja, a strateski nikako. Rusi ce im uzeti ceo istok i jug, ako se ovo prolongira.

Aca bg

pre 2 godine

Pretpostavljam da ce Rusi u dogledno vreme zauzeti istocnu Ukrajinu i Kijev.I to "na misice".Samo bojim se da ce to biti Pirova pobeda.Kao prvo,osim u Donbasu,svuda su docekani neprijateljski.Kao drugo,mit o mocnom ruskom oruzju se rasprsio kao mehur od sapunice.Osim nuklearnog,naravno,tu su bez premca...

BLuka

pre 2 godine

Realnost rata se promenila, nije vazno vise da li imate vise aviona, helikoptera ili tenkova ako vam neprijatelj ima hiljade i hiljade stingera, dzavelina, dronova i slicnih oruzja.
(howyesno@
Realnost rata je uvjek ista i ne promijenjena, prosto ako težiš ka što manje žrtava u redovima protivnika trpećeš više gubitaka u svojim redovima i obrnuto ako želiš što manje svojih žrtava i gubitaka onda protivnik trpi više.
Naravno znači sve to šta si nabrojao pa onda imaš razbijanje Jermena od strane Azara i Turaka ali to u ovom slučaju ne vredi jer Rusi ne žale svoje gubitke (što je veoma bitno) jer imaju viši cilj a imaju čime anulirati to šta imaju Ukrajimci i imaju čime nadoknaditi svoje gubitke (isto veoma bitno).
Valjak je krenuo i ima jasan pravac i cilj, sve ostalo je smetnja koja ne utiče na uspjeh samo ga malo prolongira.

Slavin Balen

pre 2 godine

@Aca bg

Da su Rusi u nuklearnom potencijalu moćni, i možda jači od Amerikanaca, stoji tvrdnja. No uzimam primjer samo jedne klase američkih podmornica.
Ohio.
14 operativnih.
Svaka nosi 24 Trident projektila
Svaki ima 12 nezavisno navođenih nuklearnih glava.
Suma je 288 po jednoj podmornici. Pomnoženo sa 14 je više od 4000.
Da uspije pogoditi cilj svaka deseta, to je brojka od 400 projektila.
A naveo sam samo jednu klasu podmornica.

Sve ok

pre 2 godine

Meni je od svih drzava najrazumniji stav zauzela Turska. Vidi se da im Amerika ne diktira vise kao nekada. Hvala barem na tome, ako ne bude 3.svetski Antalijo dolazim.

Deni

pre 2 godine

Ne postoji sporazum izmedju Nato i Rusije da se nesme siriti ka istoku,navodno neko usmeno obecanje sto kod zapadnog mentaliteta nista ne prestavlja,samo se mi i Rusi palimo i mislimo da je to neki dogovor.

howyesno

pre 2 godine

Realnost rata se promenila, nije vazno vise da li imate vise aviona, helikoptera ili tenkova ako vam neprijatelj ima hiljade i hiljade stingera, dzavelina, dronova i slicnih oruzja.

DamirUSA

pre 2 godine

Jugoslavija je nekada bila u istoj situaciji kao Ukrajina, da smo se potpuno okrenuli zapadu, rusi bi napravili invaziju sa okolnih susjeda gdje su trpali vojsku, onda nismo htjeli da pripadnemo istoku, možda zato što bi nas rusi muzli, možda zato što nam se nije svidjao taj sistem i atmosfera, možda neki sasvim drugi razlog, odlučili smo se da budemo neutralni i da se nadamo da nas niko neće napasti. Zapadu je odgovarala stabilna jugoslavija za vrijeme hladnog rata i zato su podržavali Tita jer je on održavao mir bratstvom i jedinstvom, na zapadu su znali ,ako dodje do rata u Jugi i pošto je istok tada bio mnogo jak, da će se zapad nekako morati umješati u taj rat a onda bi rizikovali da izazovu veliki rat izmedju zapada i istoka i gdje bi se upotrijebile i nuklearke kojih je tada bilo 8 puta više nego danas. U ovom ratu u ukrajini, zapad zna da mora da se umiješa protiv Rusije , samo je pitanje koliko i kako će pomoci ukrajini i oslabiti rusiju, gdje je crvena linija, da se ne preskoči i onda dodje do svjetckog rata, onda i do nuklearnog rata. Postoji politika i geopolitika, to su dvije totalno različite stvari, političari se bave politikom, vojska i agencije kao što su američka CIA, ruska FSB (bifša KGB) i ostali se bave geopolitikom.

ursula

pre 2 godine

ovi svaki dan objavljuju da su unistili par kolona ratne tehnike na svim frontovima, a Rusi stalno osvajaju dijelove Ukrajine. Jeli Rusi imaju neograniceno vojne tehnike na teritoriji Ukrajine ili ih Ukrajinci pustaju da zauzimaju teritoriju?

fc

pre 2 godine

ja uopšte ne razumem šta zapravo znači da neka treća zemlja uvede zabranu leta nad Ukrajinom i zašto to znači da se pridružila Ukrajini?

Miro ZG

pre 2 godine

Nije problem što ruski narod podržava Putina. Njima se ograničava pristup informacijama i servira im se propaganda na način na koji se ni Gebels ne bi posramio. Nisu krivi jer ne znaju pravu istinu. Ali ono što je zastrašujuće je da srpski narod koji ima pristup svim informacijama podržava Putina u tolikoj mjeri. To se da zaključiti po količini negativnih ocjena na sve što je protiv Putina. To ledi krv u žilama.

Srecko

pre 2 godine

Nije problem što ruski narod podržava Putina. Njima se ograničava pristup informacijama i servira im se propaganda na način na koji se ni Gebels ne bi posramio. Nisu krivi jer ne znaju pravu istinu. Ali ono što je zastrašujuće je da srpski narod koji ima pristup svim informacijama podržava Putina u tolikoj mjeri. To se da zaključiti po količini negativnih ocjena na sve što je protiv Putina. To ledi krv u žilama.
(Miro ZG, 5. mart 2022 10:31)

Nije problem sto ustase podrzavaju neonaciste, problem je sto se to ovde javno objavljuje.
(Ustadoh ja, ustase svi, 5. mart 2022 12:

Te price o ustasama i neonacistima prolaze samo u Rusiji i Srbiji. Rusi otkidaju komad po komad Ukrajine pa se cude sto Ukrajinci ne pristaju na tako nesto. Apsolutno ista slika sa srpskim krajinama 90ih. Ubijanje, pljackanje, etnicko ciscenje par godina, a kad dobijete po nosu onda kmecanje i zazivanje nekakvih nacista i ustasa.Nemam apsolutno nikakve sumnje da bi Srbija ponovo isla u "odbranu srpstva po regionu" samo da ima cime. Pa ti vidi tko su "nacisti"

Mima

pre 2 godine

Bravo "Aron". Rat diktatora koji nema contact sa stvarnoscu. 22 godine ma vlasti. Ako cemo posteno, Kina se uzdigla zahvaljujuci upravo jakoj (ekonomski) Americi i liberalnoj ekonomiji. I naravno mudroj vladi. Bez obzira sto nema mnogo demokratije, ali narod pocinje da zivi bolje. I Indija je pocela da napreduje upravo zahvaljujuci zapadnim investicijama u farmaceutsku industriju i druge sektore. Sramota je za Rusiju na sta je spala, tako bogata zemlja a tako nesposoban narod za prospeitet. Diktator za diktatorom, ne nazire se kraj njihovoj agoniji. Slava Ukrajini.

Whitefield

pre 2 godine

oko 20 procenata ukrajinskog naroda ima srpsko poreklo... i Ukrajinci vam nisu braća a Rusi jesu!? šta nije u redu sa vašim glavama!? slava Ukrajini! slava herojskom ukrajinskom narodu!

nikola

pre 2 godine

Denacifikacija znaci poslati cecenske islamske teroriste da u sred Evrope ubijaju pravoslavne hriscane koji su na izborina za predsnika izabrali jevreja. Cudna neka formulacija denacifikacije. Za to vreme u slobodnoj Rusiji ko pomene rec rat ide u zatvor na 15 godina. Divno.

Rusofil

pre 2 godine

Ovim ratom Putin vodi Rusiju i nas ruski bratski narod u totalnu ekonomsku katastrofu, samo Sirija, Belorusija, Severna Koreja i Venecuela daju podrsku Rusiji u UNu. Sto bi se reklo citav normalan Svet osudjuje Putinovu agresiju.

Arsenal

pre 2 godine

Samo danas su oborena 2 ruska aviona i 2 helikoptera, sa sve slikama i pilotima zarobljenim ili poginulim. Bukvlano nista ne objavljujete, ni 3 % onoga sto se desava. Ovde kad procitas Rusi stigli do Pariza.

Marko

pre 2 godine

Mislim da nema smisla da koristite izraz "specijalna vojna operacija", obzirom da se radi o dugo pripremanoj agresiji na članicu UN, sa ciljem da se smeni njeno legalno i legitimno rukovodstvo, uz ogromne (nesagledive?) civilne žrtve. Hvala.

Milisava

pre 2 godine

Porazavajuce je koliko ljudi navija za Rusiju. Rusija napala suverenu drzavu, pod nekim izgovorom samo njima validnim. A nama se isto desilo 1999. NATO nas napao pod nekim izgovorom, samo njima validnim.
Kako sada podrzavamo agresora na suverenu drzavu? Kada smo to isto preziveli pre samo 20 god?

Deni

pre 2 godine

Ne postoji sporazum izmedju Nato i Rusije da se nesme siriti ka istoku,navodno neko usmeno obecanje sto kod zapadnog mentaliteta nista ne prestavlja,samo se mi i Rusi palimo i mislimo da je to neki dogovor.

Aca bg

pre 2 godine

Pretpostavljam da ce Rusi u dogledno vreme zauzeti istocnu Ukrajinu i Kijev.I to "na misice".Samo bojim se da ce to biti Pirova pobeda.Kao prvo,osim u Donbasu,svuda su docekani neprijateljski.Kao drugo,mit o mocnom ruskom oruzju se rasprsio kao mehur od sapunice.Osim nuklearnog,naravno,tu su bez premca...

db sa sela

pre 2 godine

" specialna vojna operacija ".
Propagandni naziv za napad na drugu drzavu i njene civile,sve u svhu otimanje prirodnog bogatsva.
Svuda su protesti protiv ,i u Rusiji uz hapsenja.Samo u Srbiji protest ZA.

Ustadoh ja, ustase svi

pre 2 godine

Nije problem što ruski narod podržava Putina. Njima se ograničava pristup informacijama i servira im se propaganda na način na koji se ni Gebels ne bi posramio. Nisu krivi jer ne znaju pravu istinu. Ali ono što je zastrašujuće je da srpski narod koji ima pristup svim informacijama podržava Putina u tolikoj mjeri. To se da zaključiti po količini negativnih ocjena na sve što je protiv Putina. To ledi krv u žilama.
(Miro ZG, 5. mart 2022 10:31)

Nije problem sto ustase podrzavaju neonaciste, problem je sto se to ovde javno objavljuje.

Slavin Balen

pre 2 godine

@Aca bg

Da su Rusi u nuklearnom potencijalu moćni, i možda jači od Amerikanaca, stoji tvrdnja. No uzimam primjer samo jedne klase američkih podmornica.
Ohio.
14 operativnih.
Svaka nosi 24 Trident projektila
Svaki ima 12 nezavisno navođenih nuklearnih glava.
Suma je 288 po jednoj podmornici. Pomnoženo sa 14 je više od 4000.
Da uspije pogoditi cilj svaka deseta, to je brojka od 400 projektila.
A naveo sam samo jednu klasu podmornica.

DamirUSA

pre 2 godine

Jugoslavija je nekada bila u istoj situaciji kao Ukrajina, da smo se potpuno okrenuli zapadu, rusi bi napravili invaziju sa okolnih susjeda gdje su trpali vojsku, onda nismo htjeli da pripadnemo istoku, možda zato što bi nas rusi muzli, možda zato što nam se nije svidjao taj sistem i atmosfera, možda neki sasvim drugi razlog, odlučili smo se da budemo neutralni i da se nadamo da nas niko neće napasti. Zapadu je odgovarala stabilna jugoslavija za vrijeme hladnog rata i zato su podržavali Tita jer je on održavao mir bratstvom i jedinstvom, na zapadu su znali ,ako dodje do rata u Jugi i pošto je istok tada bio mnogo jak, da će se zapad nekako morati umješati u taj rat a onda bi rizikovali da izazovu veliki rat izmedju zapada i istoka i gdje bi se upotrijebile i nuklearke kojih je tada bilo 8 puta više nego danas. U ovom ratu u ukrajini, zapad zna da mora da se umiješa protiv Rusije , samo je pitanje koliko i kako će pomoci ukrajini i oslabiti rusiju, gdje je crvena linija, da se ne preskoči i onda dodje do svjetckog rata, onda i do nuklearnog rata. Postoji politika i geopolitika, to su dvije totalno različite stvari, političari se bave politikom, vojska i agencije kao što su američka CIA, ruska FSB (bifša KGB) i ostali se bave geopolitikom.

Homosapiens

pre 2 godine

>> kazna zatvora do 15 godina za one koji namerno šire lažne informacije o ruskim oružanim snagama.

Idemo, tako je, sledeci zakon ce biti protv napada na licnost i delo... znate vec koga

Sada

pre 2 godine

Ne mogu da razumem da bilo ko normalan moze da opravda i podrzi ovo sto Putin radi. Da bilo ko normalan moze da opravda i podrzi da neko posalje vojsku da nekoga napadne.
Ovo se odnosi i na Putina i na Nato i na USA i na sve ostale bez izuzetka. Niko normalan ne moze da podrzi bilo koga u ubijanju.

dado

pre 2 godine

Ubili svog pregovarača nacisti da daju primjer za sledećeg koji bi pravio kompromis sa rusijom.
ko će sada ići na pregovore i šta će pričati.
da neće neko dogovoriti nešto sa rusijom?
oni ovo rade već 8 godina.
u pravu je putin, izgleda, u vezi sa denacifikacijom.

vlada

pre 2 godine

@Miro ZG. Kako zoves zabranu ruskih vesti u zapadnoj Evropi? Kako nazivas to sto je u Ceskoj gradjanin uhapsen jer je na Facebooku podrzao Rusiju I sada ga ceka 3 godine zatvora? Kako nazivas zabranu takmicenja Rusima cak i u klupskim takmicenjima, kao npr sto ih izbacuju iz klubova u Nemackoj? Kako nazivas ucene zemljama koje zele da budu neutralne? Fasizam na delu u Evropi, a svi Europejci aplaudiraju.

howyesno

pre 2 godine

Realnost rata se promenila, nije vazno vise da li imate vise aviona, helikoptera ili tenkova ako vam neprijatelj ima hiljade i hiljade stingera, dzavelina, dronova i slicnih oruzja.

Paprikas

pre 2 godine

Samo danas su oborena 2 ruska aviona i 2 helikoptera, sa sve slikama i pilotima zarobljenim ili poginulim. Bukvlano nista ne objavljujete, ni 3 % onoga sto se desava. Ovde kad procitas Rusi stigli do Pariza.
(Arsenal, 05. mart 2022 15:53)

Sta sad treba da objavljuju sve propagandne gluposti koje neko postavi na net? Danas je srusen jedan avion (Su34 - jedan pilot poginuo, drugi preziveo) i jedna BPL i to je to za sada. Ostalo (dva helikoptera) je montaza. Narocito i neiskusnom oku lako uocljiv CGI rusenja helikoptera Mi-8. Ono je presmesno. Elem, Rusi nisu stigli do Pariza ali napreduju i to momacki. Ako hoces nezavisnu analizu sukoba pogledaj jutjub kanal Jurija Podoljaka Ukrajinca koji ima pouzdane informacije direktno sa fronta i to od obe strane. Dva puta dnevno donosi detaljne izvestaje. Vrlo realno prica bez lozenja i gluposti. Hvala na objavi.

Sve ok

pre 2 godine

Meni je od svih drzava najrazumniji stav zauzela Turska. Vidi se da im Amerika ne diktira vise kao nekada. Hvala barem na tome, ako ne bude 3.svetski Antalijo dolazim.

bikkojileži

pre 2 godine

imao sam priliku da procitam knjigu onog zlotvora Bžežinskog o svetu kao velikoj sahovskoj tabli.I opet cu čim je pronadjem.Ovo su Rusi jednostavno MORALI uraditi ili Rusije ne bi bilo.Drugim rečima-ukrajinsko rukovodstvo knjigu nije čitalo jer bi drugacije se postavili od pocetka.A zapad je majstorski doveo Putina u situaciju da izabere manje zlo od dva koja su se nudila.Ne branim rusku stranu ali zamislite čoveka kad mu gangrena zahvati nogu: sta mislite sta ce odluciti.

SrpskaSparta

pre 2 godine

Ovo kao na onu igur Risiko, svi pricaju Rusi ovo ono, a grad po grad polako padaju i gubitci su sigurni. Ja vjerujem u narednih 5 dana Kijev je spreman za pad ili ti predaju. Ma mogli su ih za 48h pregzit nego pustaju civile da izadju.

Dušan

pre 2 godine

Nisam nikako za rat!!!Samo mi nisu jasni ljudi koji govore da se Rusi muče.Rusi idu strateški korak po korak.Angazovali su tek deseti deo vojske i ide im sasvim dobro.Realno da žele da unište totalnu Ukrajinu to bi uradili za 10 dana.Mogu da krenu sa 300 aviona i onda bi onaj klovn Zelenski molio neki cirkus da radi u njemu,pošto ga nigde drugde ne bi ni zaposlili.

Aron

pre 2 godine

Besmislen rat. A postavlja se pitanje kome je do toga? Nikome. Ovde vlada potpuna konfuzija Ukrajina bi htela da im zapadne zemlje reše rat a zapadne da to Ukrajinci sami reše. Rat Nato i Rusije je naučna fantastika, propaganda, sankcije i provokacije to može. Takav sukob bi ugrozio njegovo visocanstvo globalizam, a to multinationalne kompanije i države sveta neće dozvoliti. Sam napad recimo Amerike na Iran je nemoguće jer bi onda Iranci minirali Ormuski moreuz u cena nafte bi eksplodirala. Ovaj svet je svet Ilona Maska, Dzef Bezosa i Bill Gejtsa a ne cara Nikolaja drugog, Vilhema i Lojd Džordza, Staljina, Hitlera... Ljudi hoće da uživaju u životu, trguju da kupe novi model ajfona, da brinu o globalnom zagrevanjuda, putuju na Mesec i Mars. Koga realno i ozbiljno briga za srednjovekovni teritorijalni rat Ukrajine i Rusije.

Oliver

pre 2 godine

@Mirko

Zato sto Nato nece. Putin je to predložio Klintonu 2000.godine,ali je Klinton odbio. Njima treba Rusija kao neprijatelj,to je njihov smisao postojanja. Drugo,kad bi Rusija bila clan Nato,onda Zapad ne bi mogao da sanja o oduzimanju bogatog Sibira,sto je njihov neskriveni cilj, o cemu je otvoreno govorio Zbignjev Bzezinski. Zato ce Zapad i Rusija biti vecni neprijatelji.

Zum

pre 2 godine

Ali ameri i dalje hrabre, huškaju ukrajince i guraju ih dublje u rat.
A vrlo dobro znaju da je poraz sa teškim gubicima veoma izvestan ukoliko ne kapituliraju u skorije vreme.

keni

pre 2 godine

Za 3 dana do berlina....provereno
(ivan, 5. mart 2022 09:29)

Pa kada bi ratovali punim kapacitetom i ne stedeci civile mozda bi i mogli.
Naravno to bi bio kraj civilizacije.
Ovo jeste agresija jedne zemlje na drugu i prosto gledano jeste za osudu. Ali isto tako su za osudu i ovi ratni huskaci USA koji su i doveli do ovoga. Naravno oni ne staju. Evo sada i Svedska i Finsaka u Nato. To je rusenje svih sporazuma koje su potpisali, a koji im sluze samo kao taktika odugovlacenja. Ajde da Rusi stave svoje naoruzanje na Kubu da vidimo (a videli smo jednom) da li nece doci do nuklearne krize.
Jos 2005 citao sam intervju sa jednim poznatim americkim ekonomskim i vojnim analiticarem koji je rekao da ce izmedju 2020 i 2030 doci do sukoba US i Rusije oko preraspodele svetskog bogatstva i ravnoteze, naravno misleci na ruski Sibir.
Amerima je isticalo vreme , ravnoteza se pocela prebacivati prema Kin i i Rusiji, ocigledno da su imali plan jos pre 20 i vise godina i sada ga realizuju.
Sa ili bez sukoba Rusije i Ukrajine oni bi do ove tacke pa i dalje dosli do 2030. Sigurno nisu umali samo plan A.
Rusi saterani u cosak, ukrajinci kolateralna steta, istocna Evropa glavna poluga i odstupnica, a korist US,UK, zapadna Evropa...

rale pg

pre 2 godine

Zašto i Rusija ne uđe u NATO i reše se svi problemi
(Mirko, 05. mart 2022 09:24)
Pa upravo je Putin pricao o tome sa jos tada Klintonom ali mu je rekao da ne moze Rusija u Nato jer je Nato stvoren zbog Rusije.Nije tajna da misle da je to prevelika teritorija da bi je samo koristila jedna zemlja .

Tugomir

pre 2 godine

Deseti dan specijalne vojne operacije. Aprilski rat u Jugoslaviji 1941.g.je trajao 11 dana. Ako Ukrajinci izdrže duže, valjda će zaslužiti da se ovo zove ratom.

mitque

pre 2 godine

Sankcije teško padaju Rusiji ali i ekonomija EU ispašta mnogo. Cene gasa, nafte i hrane ide gore, preko milion izbeglica u EU, sve to nepovoljno utiče na zapadnu ekonomiju i ne odrzivo je na duže staze. Mislim da čak i na zapadu mnogi žele da ukrajinci sto pre pokleknu da bi se stvari vratile na normalu. Mislim da ako Marijopolj padne u narednih dva, tri dana ukrajinska armija ce biti porazena vrlo brzo i onda počinju ozbiljni pregovori …

BLuka

pre 2 godine

Realnost rata se promenila, nije vazno vise da li imate vise aviona, helikoptera ili tenkova ako vam neprijatelj ima hiljade i hiljade stingera, dzavelina, dronova i slicnih oruzja.
(howyesno@
Realnost rata je uvjek ista i ne promijenjena, prosto ako težiš ka što manje žrtava u redovima protivnika trpećeš više gubitaka u svojim redovima i obrnuto ako želiš što manje svojih žrtava i gubitaka onda protivnik trpi više.
Naravno znači sve to šta si nabrojao pa onda imaš razbijanje Jermena od strane Azara i Turaka ali to u ovom slučaju ne vredi jer Rusi ne žale svoje gubitke (što je veoma bitno) jer imaju viši cilj a imaju čime anulirati to šta imaju Ukrajimci i imaju čime nadoknaditi svoje gubitke (isto veoma bitno).
Valjak je krenuo i ima jasan pravac i cilj, sve ostalo je smetnja koja ne utiče na uspjeh samo ga malo prolongira.

Jedan narod

pre 2 godine

***Zašto i Rusija ne uđe u NATO i reše se svi problemi****

Cak su i hteli ali su Amerikanci rekli da su preveliki. Imas na jutjubu Putinovu izjavu o tome.
Osim toga glavni problem sveta 400 godina je dip stejt

Gnijko

pre 2 godine

Kinezi samo trljaju rukice. Nebitno kako ovaj RAT(jer nema drugog naziva za ovo) završi, Rusija se nema kome drugo okrenut za ekonomsku obnovu nego njima. Svi će plesat kako Kinezi sviraju

elf

pre 2 godine

Pa naravno da moraju da dobijaju kad si poslao 10 milijardi u oruzju. Poslali su i Afganistanu pa im talibani sve uzeli. Kao da je to sva strategija, puno upumpanog oruzja je srazmerno uspehu. To samo moze da bude u relaciji sa vise zrtava i razaranja, a strateski nikako. Rusi ce im uzeti ceo istok i jug, ako se ovo prolongira.

Radoznao

pre 2 godine

Piter van Buren, čovek koji je bio zadužen za informativni rat u Iraku ( zvanična funkcija mu je bila šef rekonstrukcije), je juče objavio interesantan članak u spectator-u o tome kako je izveštavanje iz Ukrajine postalo "slobodno od činjenica", u kojem je nabrojao mnoge neistine koje se u medijima preuzimaju kao istina. Lepo je Hiram Džonson rekao da je prva žrtva rata istina. I to je na obe strane. Mislim da su jedini pobednici rata na obe strane ekstremisti. I jedni i drugi će iskoristiti situaciju da ućute svoju opoziciju. Za samo sedam dana koliko spektakularnih vesti za koje se ispostavilo da su neistinite: duh Kijeva, Ukrajinska misica ratuje, Rusi razrušili spomenik holokaustu... Mislim da će i današnja vest pljušte ostavke biti za par dana demantovana...

necromancer

pre 2 godine

Na osnovu komentara vezanih za ova dešavanja mogu da zaključim da smo kao nacija jako podeljeni, i ako nesto ovde zagusti ne gine nam građanski rat.

Jedni slepo veruju zapadu drugi isto slepo proruski orjentisani, nema nigde sredine ili levo ili desno. Niste mi jasni ni jedni ni drugi?
Kad ćemo malo da se okrenemo nama samima i da imamo malo sloge u narodu da ne bude to samo ma papiru "samo sloga Srbina spasava"?

fc

pre 2 godine

ja uopšte ne razumem šta zapravo znači da neka treća zemlja uvede zabranu leta nad Ukrajinom i zašto to znači da se pridružila Ukrajini?

ursula

pre 2 godine

ovi svaki dan objavljuju da su unistili par kolona ratne tehnike na svim frontovima, a Rusi stalno osvajaju dijelove Ukrajine. Jeli Rusi imaju neograniceno vojne tehnike na teritoriji Ukrajine ili ih Ukrajinci pustaju da zauzimaju teritoriju?