Četvrtak, 24.02.2022.

07:20

Rat - dan prvi: Broje se mrtvi i prazna obećanja; Putin 1:0 Zapad

Rat je počeo. Ruska vojska osvaja deo po deo teritorije, Ukrajinci se bore da ih zaustave. Avioni padaju, tenkovi gore, ima mrtvih. Dan prvi je gotov.

Izvor: B92

Rat - dan prvi: Broje se mrtvi i prazna obeæanja; Putin 1:0 Zapad IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

313 Komentari

Sortiraj po:

zmaj

pre 2 godine

Kako će Putin da objasni oligarsima zašto ne mogu svuda da putuju u svojim Superjahtama? Mislim da sa te strane možemo da očekujemo dosta problema.
(Pjotr, 24. februar 2022 22:45)


Jado, zar misliš da neko ko ima pare ima samo jedan pasoš? Ja nisam nešto bogat pa imam 3.

Ivan Colovic

pre 2 godine

mene interesuje gde je ona koalicija od 20+ zemalja koja je napala nas koji smo intervenisali na svojoj teritoriji da sad raspali po rusiji? i koji je razlog zbog koga se ne okupljaju sada?? pa rusija cak napada drugu suverenu drzavu i niko nista… nije bitno ko za koga navija i sta ce da se desi sa ukrajinom, bitno je to da je rusija pokazala svima da nije samo lokalna sila i da sa njima vise nema zezanja. mnoge stvari ce ovim da se promene, ne samo teritorija i sudbina ukrajine

Milosav

pre 2 godine

Koji tuzan dan! Nisam se osecao ovako od 24. marta kada sam vozio kuci s posla i cuo da je pocelo bombardovanje.
Zaista nisam mislio da ce ovo da se desi, mozda ulazak u Donbas ali ne invazija cele zemlje. Bratski narodi.
Koja karastrofa i tuga! Toliko nepotrebno.
Molim vas da ne navijate za jednu ili drugu stranu, pomislite samo na taj jadan narod koji nista nije kriv, na jadnu preplasenu decu i naravno na nepotrebne zrtve i na jednoj i na drugoj strani.
Neka je svima Bog na pomoci.

vuk

pre 2 godine

Nisam za rat,ali Ukrajinski politcari trebali su da sednu da pregovaraju.Oni su primili oberucke Nato,a Rusi to nece tolerisati.Tesko obicnim ljudima.

Veze

pre 2 godine

Волим ја и Украјинце и Русе,сматрам их браћом ал не ради се овде о интересима Украјине већ о интересима америке.Тако да нико не навија за Русе прорив Украјине већ против Сад.
(нс бој, 24. februar 2022 21:02)

Da mi objasni koji je to interes Amerike, pošto sam neupućen.

Bezi

pre 2 godine

Ja vidim Rusku cizmu na Ukrajinskoj kicmi, a isto tako i cizmu zapada (citaj Amerikanaca) na Srpskoj kicmi, sve zavisi kako ce ovo da se zavrsi.

iDroid

pre 2 godine

Sve ovo je uznemirujuće. Čim vidim ove ljude u skloništima, dobijem grčeve u stomaku. Kako god ovo vojno završi, najvažnije je sprečiti žrtve nevinih. Ne ponovilo se nikome.

ivan

pre 2 godine

Људи, јуче смо легли да спавамо и јутрос смо се пробудили у рату. Није важно кога подржавате, нити ко је управу. Хајде да се помолимо, да када се сутра пробудимо, неће бити више рата. Погинуће много недужних људи.

Ronaldinjo

pre 2 godine

Za sada mi je nejasan ovakav upad Rusije, ali videcemo vec narednih dana sta su zamislili.
Posto se danima najavljivao napad ocekivao sam bombardovanje na daljinu i eventualni upad u Donjeck i Lugansk da se tu osiguraju granice.
Ovako mi izgleda da ce Rusi imati ogromnih gubitaka i moze da se oduzi uz neizbezne gubitke ukrajinskog naroda sto je katastrofa.
Vidim da je vecina na jednoj ili drugoj strani kod nas.Licno ne podrzavam ni jedne ni druge, ovo je sramota sta rade zadnjih 10 godina.Ukrajina sa svojim saptacima iz Vasingtona i Rusija koja je resila da sve svoje frustracije prema zapadu istrese bas na bratskom narodu.

zanimnjivo123

pre 2 godine

Ovo je dat koji Rusija ako zeli da pobedi mora brzo da ga okonca
Ili barem da jasno kaze koji su ciljeci rata. Uzeti pola? Uzeti samo istocne delove?
Jadni narod Ukraine ce platiti cenu:(

AnononimyS

pre 2 godine

Ja bih jako voleo da zamolim ljude da ne uporedjuju bombardovanje Jugoslavije i Ukrajinu. Totalno je razlicit pristup. A jedina razlika je sto nismo imali kopnenu invaziju nato trupa... Tako da batalite vise 99 godinu, molim vas.

Miro ZG

pre 2 godine

Ako Ukrajinci 10 dana uspiju zadržati kontrolu nad većinom teritorija onda je Putin u velikom problemu. Rat će se odužiti, Ruski vojnici će ginuti u stranoj zemlji, Ukrajinci brane svoje, sankcije će ih jako iznutra pogoditi. I ovako je u problemu jer je okrenuo sve protiv sebe, a sankcije će dugoročno napraviti štetu, Ruski narod će početi sve gore živjeti i negodovati protiv Putina. Kako god okreneš Rusija je na gubitku, Ukrajina je na još većem gubitku, Europa je na gubitku, a jedino Amerika je na dobitku.

Pjotr

pre 2 godine

Kako će Putin da objasni oligarsima zašto ne mogu svuda da putuju u svojim Superjahtama? Mislim da sa te strane možemo da očekujemo dosta problema.

Zoc

pre 2 godine

Mogu da napisem samo ovo:Koliko u Ukrajincima sada vidim nas iz 99te,a Ruse kao kauboje koji su nam oteli deo zemlje,a opet volim i jedne i druge, OVO NECE NA DOBRO DA IZADJE.

нс бој

pre 2 godine

Волим ја и Украјинце и Русе,сматрам их браћом ал не ради се овде о интересима Украјине већ о интересима америке.Тако да нико не навија за Русе прорив Украјине већ против Сад.

Vasko de Gama

pre 2 godine

Ljudi, najverovatnije nisam sam u sledećoj misli.

Ovoj planeti i ovoj civilizaciji ni rat, kao najvisi vid ljudske destrukcije i nepovratnih nevinih zrtava, vise nema zivotnu tezinu. Naravno da ljudski zivoti su jedini ideal o kome nema rasprave, ali vise nema s m i s l a.

Ovo zvuci filozofski, ali potrebno je ponovo nekako uvesti u nase umove znacaj samog zivota, ljubavi, porodicnih normi i vrednosti, SVRHU. Apsolutno u proteklih 50 godina nije nista doprinelo tome. Na stranu tehnoloski napredak u svim delatnostima, potpupno beznadje i raskol u svemu.

Nadam se da cu sa svojom porodicom jednog dana reci da sam uspeo da doprinesem necemu da zivoti na ovoj planeti mogu da se osete znacajnijim i boljim.

mudri sova

pre 2 godine

ja neznam kako vama , ali meni je danas jedan od najgorih dana zato što je udario brat na brata ! Ovo ne valja nikako to jest ne valja ni jedan odsto. Žao mi je i Rusa žao mi je i Ukrajinaca. Tuga, golema.

Dragan Borca

pre 2 godine

Koliko sam video danas svasta nesto-- Rusi jos ne upotrebljavaju ni delic svojih najmodernijih oruzja

Bukvalno im nisu izveli niti jedan masovan vazdusni napad

Ukrajina je gurnuta u rat od kojeg moze samo puno propatiti

Rusi ih bukvalno stede koliko god mogu

Ovo izgleda kao neko odaljavanje Ukrajinaca od ruske granice sto vise

Rusi nisu izveli fakticki nijedan masovan napad sa Su-34, Tu- 22 i ostalim mocnim avionima

Bukvalno koriste minimalnu silu, tipa 100 krstarecih, 50 - ak aviona i helikoptera

Nick

pre 2 godine

dzaba dani sećanja na sve poginule za sve velike ratove. Mi kao čovečanstvo i dalje težimo ka nekoj moći, bolesnim ambicijama i željom da imamo kontrolu. Ratovi se vodili pre hiljadu godina za parče teritorije, vode se i sada i to ne samo u Ukrajini. Za
tih hiljadu godina nismo odmakli puno. Umesto da se svi ujedine i učestvuju u razvijanju, modernizaciji, pa da spašavaju ovo malo što je ostalo od planete na kojoj živimo .
Rusija, NATO, Ukrajina, SAD, Putin, Bajden. Svi žive na istoj zemlji i isti vazduh dišu. Vratite lockdown

Zaustavite rat

pre 2 godine

APEL za zemlje kvinte + Amerika da HITNO predloge sastanak Putinu sa temom smirivanja situracije uz GARANCIJU da se NATO ne će širiti na Ukrajinu. Molim bez arogancije prema Rusiji, molim bez prijetnji strašnim sankcijama. Rusija je nuklearna sila to ne zaboravite. Smirite situaciju a najveća odgovornost je na velikim državama to su zemlje kvinte i Amerika.

Trebala bi neka mala zemlja poslati javni APEL zemljama kvinte i Americi. Ako ovo eskalira u treći svjetski, u nuklearni, onda je kasno za apele i kasno za smirivanje, a mnogima od nas neće trebati više ništa. Zabrinjavaju me poruke Zapada, kao da nisu svjesni veličine rizika i strašnih posljedica. Zaboravite aroganciju, priznajte svoje greške, odrecite se širenja NATO.

Ako niko drugi neka Vučić iskoristi priliku da bude mirotvorac.

Ivan ZG

pre 2 godine

Zapamtite da narod koji se brani ne gubi rat.
Vojska Ukrajine broji 600.000 ljudi prije mobilizacije.
Da samo 200.000 njih odluči ne povući se sa svojeg ognjišta to je ogroman problem za Ruse. A Ukrajina može mobilizirati 5 milijuna ljudi!
Nakon par dana proći će početni šok Ukrajinaca. Sada im je sve novo i nitko nema ratnog iskustva. Samo u ratu se brzo odrasta što sam na žalost sam iskusio. Zapamtite da od ljudske volje nema jačeg oružja.
A onda slijedi ono što Putin i Rusi ni ne sanjaju.

frozen

pre 2 godine

Kakve veze ima koliko moze vojnika da mobilizije Ukrajina. Ne vodi se danas rat kao pre pa je bitno koliko ljudstva ima koja strana, nece ni Rusi ici da osvajaju kucu po kucu i u svako selo ulaziti. Samo danasnjim udarima po ciljevima su znacajno redukovali mogucnosti ukrajinske vojske. Zar neko misli da ce Ukrajinci gerilski da ratuju kao Talibani.

Dragana

pre 2 godine

Velike sile su velike sile, one se uvek bore jedne protiv drugih na razne načine a vojno uvek preko malih i slabih zemalja, nikad se neće direktno sukobiti. Kao što nisu ni 1999 tako neće ni sada. Meni samo nije jasno kako neko iz naše zemlje može da podržava napad Rusije na Ukrajinu kad svi dobro znamo da smo doživeli od NATO-a to što sada Ukrajina doživljava od Rusije.

PlayBoy

pre 2 godine

Rusija sprovodi legitimni preventivni udar na ukrajinske snage,ne razumem cudjenje,pogledajte sta radi Izrael kada susedne arapske drzave kupuju ili prave rakete kojima mogu da gadjaju izraelske gradove.NATO poslenjih meseci ozbiljno naoruzava Ukrajinu i Putin nece cekati da ih naoruzaju do zuba pa da im isprovociraju sukob,dellue preventivno i saseca problem u korenu i pravovremeno sprecava mnogo zesci i krvaviji sukob.

Mo

pre 2 godine

Putin se osramotio ovim činom, realno je već očerupao Ukrajinu, ovo je bilo potpuno nepotrebno, izginuće Rusi, braća, pravoslavci sa obe strane zbog njegove megalomanije.

Mad Max

pre 2 godine

Najpravednije za ljudski rod bi bilo kada bi pohvatali sve politicare koji zagovaraju rat bilo da su iz drzava clanica NATO-a, Rusije i Ukrajine i dati im da biraju po zelji avione, tenkove, puske i istalo oruzje pa neka se tamane medjusobno pa da obicnom narodu svane.

neopterecen

pre 2 godine

Ne podrzavam bilo kakav rat i bilo gde. Kao i vecina ratova i ovaj je dogovoren izmedju svetskih sila. Naravno zbog profita. USA je prodala naoruzanje i prodavace ga sve vise ruskim komsijama dok postoji opasnost od ruske invazije. Cena energenata ce skociti pa ce i Rusi na taj nacin takodje zaraditi, plus ce uzeti deo teritorije. Sve je i pocelo odlaganjem severnog toka.
Ko je gubitnik? Evropa. Oslabice je, udarice ekonomiju evrope jer zavise od ruskih energenata. Cim su Nemacka i Francuske pocele da drmaju evropom Britanci su izasli iz EU. Jaka Evropa ne odgovara vodecim igracima u svetu. A jaka Evropa moze biti samo ako su Nemacka i Francuska jake. Nemacka privreda se oslanja na ruski gas 55%. Dovoljan podatak koji govori o svemu.
(Prstnacelo, 24. februar 2022 11:51)

A nisi spomenuo, koliki deo bdp-a rusije cini taj isti gas. 65%. Kome ce ga putin prodati, kad mu EU udari embargo na izvoz? Kinezima??? Rubalj pada i još ce pasti, čim izbace rusiju iz finansijskih transakcija. Putin je ugasio, samo jos ne zna.

nessa

pre 2 godine

ja volim ruse..ali ne mogu bas da s kontam ovaj juris..nekako mi besmilesno uz postojanje oruzja gde ruski vojnik ne bi trebao da strada..ovako na juris..bice mrtvih rusa kao pleve..ne kontam ovakav napad?ameri bi bombardovali mesecima pre nego sto bi usli..nema teorije da se ukraina zavrsi brzo..42 miliona ako uzme pusku..ne ide to bas tako ..neka je bog u pomoci svima nama i rusima i ukraincima

Gordan Papac

pre 2 godine

Ruski bi se narod trebao zapitati zašto njihova zemlja, tako bogata prirodnim resursima (rudarstvo, metali, nafta, plin itd.) i sa svim tim resursima još uvijek u rukama ruske države – a ne zapadnim kompanijama („da ih opljačkaju“) – pa , vjerojatno prosperitetna država je još uvijek tako ekonomski loša, s provincijama i selima još uvijek izgledaju kao u 19. stoljeću... 144 milijuna Rusa ima BDP samo ½ BDP-a Kalifornije (sa 39 milijuna ljudi). Trebali bi se zapitati je li ih Zapad „ponižavao“ zadnjih 20-30 godina (kao što je rekao Adol. Putin) ili ih je ponizio vlastiti vođa okružen svojim prijateljima, kleptokratskim oligarsima koji su de facto uzeli najviše tog novca i ruskih sredstava od ruskog naroda, i trošeći ga u zlatarnicama Cipra ili Belgije, šampanjce u Nici, nekretnine u Londonu, jahte u Monaku, noćni život Marbelle, ulažući svoj novac u švicarske banke i nogometne klubove u Engleskoj ... Pa tko na kraju ponižava Ruse? Tko im je uzeo novac, tko im ne dopušta njihov demokratski javni glas? Što je to ako nije ponižavanje?

zoran stokic

pre 2 godine

Pitanje za rusofile a kako su se Moldovija; Gruzija, Jermenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgistan, Tadžikistan, Estonija, Litva i Latvija (evo da izuzmem Ukrajinu i Belorusiju; da izuzmem regije Rusije, gde živi preko 100 etničkih naroda) našle u sastavu carske Rusije (kasnije SSSR)? Da nisu narodi u tim državama organitovali referendum o dobrovoljnom prisajedinjenu carkoj Rusiji? Ama sve je to OSVOJENO u RATOVIMA; 1000 godina ratovanja. Po rusofilima Zapad ratovao non stop a carska Rusija bila majka Tereza to je priča rusofila. Sve znaju o Indijancima i robovima, kolonijama na Zapadu ali gle čuda nemaju pojima kako se svih tih vekova živelo u carskoj Rusiji (kasnije SSSR). Knjige u šake, nigde se nije tako loše živelo nego u carskoj Rusji, zato su tamo bile non stop pobune naroda (te su pobune pordžavali svi njihovi umetnici, naučnici, intelektalci – koji su danas sinonim - kulture Rusije) otuda i Lenjinova revolucija (nije ga instalirao Zapad) nego ga je stvorio SUPER LOŠ ŽIVOT u carskoj Rusiji. Putin samo ponavlja greške ruskih careva samodržaca - umesto istinskih reformi u društvu, privredi, kulturi – pokretali su stalno nove ratove!

Plowing

pre 2 godine

(dovla, 24. februar 2022 08:38)

Prvo. Ne znam da li si gledao kartu sveta. Ali Rusija ne samo da se već graniči sa 4 NATO zemlje, već je jedna od tih zemalja SAD. Deli ih 15km Beringovog moreuza.

Drugo, ja zaista ne razumem što opravdavaš napad Rusije kao što verovatno opravdavaš i napad Amerike na nas 1999. Nijedan rat nije opravdan, svaki je posledica loše politike i diplomatije. Ako Ukrajinci hoće da se druže sa Amerikancima, njihova stvar. Samostalna su država.

Priznati su čak i od strane koja ih sada napada. Čak nije izazvala ni sukobe na istoku Rusije. Ti sukobi nisu ni postojali pre 2012. Aneksija Krima je bila 2014, blokirali su Ukrajincima celo Azovo more.

Inače svakog diktatora, pa i Putina vremenom opija moć. Takođe kada narod živi jadno i bedno kao u Rusiji, naravno da ti je potreban spoljni neprijatelj.

AlexA

pre 2 godine

Sve je ovo krenulo sa Kosovom, krsenjem medjunarodnog prava i povredom priznatih granica. Nato je kroz bombardovanje dao pravo albancima kao manjini da traze drzavu za sebe, priznao ih, potom stavio u zastitu a nas kao navodne agresore bombardovao. Sad se isto desava u Ukrajini, samo je sad Rusija prisla u zastitu. I to zapadu ne odgovara...ali odgovara kad se američki interesi brane u Libiji, Iraku, Siriji i Koreji, daleko van njihovih granica

DJony

pre 2 godine

Ruska vojska ce objasniti NATO-u kako se izvodi jedna profesionalna i precizna vojna operacija. Nije to vise kao 45-te kad ide rulja unistava sve pred sobom, pljacka, siluje i ostavlja pustos iza sebe. Sem toga njima je Ukraina potrebna zbog svojih resursa i strateske vaznosti. To samo mi unistavamo po sopstvenoj prestonici kad se borimo protiv stranih ambasada. Daleko od toga da opravdavam putinov potez ali ne secam se da je bilo toliko dusebriznika kada su NATO saveznici udarali na SRJ, Libiju, Irak, Afganistan...

gojko

pre 2 godine

Zašto mediji u Srbiji ne objavljuju ruske gubitke?
Zašto nema snimaka razorenih kolona ruskih tenkova.
Gubitci samo na Harkovu se mere u desetinama tenkova i oklopnih vozila.
Barjaktari bukvalno rasturaju čitave oklopne brigade.
Objavite te snimke ako ih nemate guglajte tuđe portale.

Sad ili nikad

pre 2 godine

Tuzan sam zbog Nase brace Ukrajjnaca I Rusa, djavo se nasladjuje sto ih posvadja. Mislim da je bolje sada par stotina mrtvih I malo rusenja da se sotoni pokaze da nemoze vise da radi sta hoce nego posle milioni mrtvih I pobeda sotone, nedaj boze! Braca ce se opet pomiriti, ali sotona nece nikad se promeniti!

Radoznao

pre 2 godine

Teško može Savet bezbednosti pripremati rezoluciju protiv Rusije, jer u ovom trenutku SB-om predsedava Rusija. Mogu pojedine članice tražiti sazivanje sednice, i predložiti nacrt rezolucije, koja će se ili usvojiti, ili ne ( ovo zadnje je skoro sigurno jer RU će straviti veto). I ova vest prikazuje licemerje zapada, koja sebe smatra "međunarodnom zajednicom", i Nato članice sebe smatraju celim SB UN. Ako ništa drugo, bar Rusi ne glume da predstavljaju ceo svet. Pogledajte sajtove bbc ( Velika Britanija), DW ( Nemačka) i RT ( Rusija). Dok na prve dve imate vesti samo iz jednog ugla, na rt imate i vesti iz ruskih a i ukrajinskih i zapadnih izvora.

sale

pre 2 godine

Meni nije jasno kako ce Rusija da zadrzi na duze ove teritorije sa mape. Rusija je prazna , sta dobijaju ovime na duze sem povecanja bede i napustanja stanovnika. Opet je zapad zavadio dva slicna naroda. Ukrajina je ovime mrtva na duze, mozda i decenijama. Nastavlja se beda , jos vece iseljavanje a rusima slede sankcije, povecanje siromastva. Uvek zapad ispadne pametniji.Zalosno

AcA

pre 2 godine

Kako vidim po komentarima zdušno Srbi navijaju za rat i za tzv. braću Ruse! Nerazum zavladao, a ne shvataju da su to braća, isti narod}, ista vera... slovenski narodi se kolju međusobno! Pametnom dosta. U 21.veku Putin izaziva veliki rat u Evropi, a Srbi ga podržavaju!? Izgleda da nije bilo dosta rata Srbima u 20.veku, valja navijati za još, užas kakav smo narod! Usput, niko nema pravo da unesrećuje druge ljude i narode, da razvaljuje druge države, to nije ničiji interes do interesa male grupice hulja. Zato treba bežati u EU od Rusa, Kineza, jer ne daj bože da se zamerimo Rusima,ili da tražimo nazad NIS koji im je poklonio Koštunica, šta bi tek nama radili A zna se šta su radili svojim građanima decenijama, a i sada.
(Veder, 24. februar 2022 11:18) Ajde odsetaj odavde anti Srbine i NATO botino.Govoris o nekakvom NISu,a nisi spomenuo oteto Kosovo ? Ko ce da odgovara za to i za Srpske zrtve ? Treba da je sramota takve poput tebe.Puna podrska RUSIJI !

Nikola

pre 2 godine

Zaista mi je zao Ukrajinaca, i jeste tacno da oni dozivljavaju isto ono sto smo mi. Rusija pokazuje da mogu isto ono sto i NATO odnosno Amerika, sto je mozda dobro da se zna, ali to ne treba da znaci da mi treba da podrzimo to jer smo mi bili zrtva i znamo kako im je. Jedino podrzavam Rusiju u slucaju da dolaze da brane svoj narod kao sto bismo mi branili Srbe na Kosovu. PORUKA JE DA RAT NIKOME NECE DONETI DOBRO I TREBA GA IZBEGAVATI.

miro split

pre 2 godine

Ovo nije svit koji smo tribali ostavit našoj dici.
Kako ih pogledat u oči bez straha i srama?
Sve je počelo ovdi na Balkanu.Onda smo imali šansu,a sad je kasno.
Nema više sretnog završetka.

Djordje Stanojevic

pre 2 godine

Kad vidim ovoliko komentara, kako se raduje tudjoj nesreci sramota me sto sam Srbin.
Sad se radujete bombardovanju Kijeva i Harkova , kao naudili ste 'amerikancima' nesto ili ljudima sto nam nista nisu skrivili u zivotu osim sto jednostavno NECE sa rusima vise ni po koju cenu ?
Volimo mi cizmu, leba i masti i nismo za bolje, hvala bogu pa se ne granicimo sa njima inace bi nasi bili prve budale na ruskom talonu !

Z

pre 2 godine

Gorbačov je svojevremeno tražio da NATO potpiše sporazum sa Rusijom o ne širenju prema istoku i da osim Istočne Nemačke koja je postala deo Nemačke ni jednoj drugoj zemlji istočnog bloka ili zemljama nastale iz SSSR-a, neće biti dozvoljeno pristupanje NATO paktu.
Dolaskom Jeljcina i kolapsom Rusije, ameri ignorišu postignut dogovor i primaju u NATO sve zemlje istočne evrope. Tada niko nije reagovao na to a sada kada Rusija vrši delimični povraćaj uticaja svi su zabrinuti i uplašeni.
Niko neće reagovati i Rusija će doći na prirodnu granicu a to je reka Dnjepar, jer čitav zapadni svet zna šta su uradili i kako su prekršili sporazum. Žrtvovaće pola Ukrajine zarad ostale teritorije koju su pokrili NATO snagama.
A čitava akcija je da NATO nuklearne podmornice ne mogu ući u Azovsko more pod izgovorom da se kotve u Ukrajinskim lukama a odatle mogu lansirati projektile sa nuklearnim bojevim glavama, koji mogu bez priblema doći do Moskve a zbog blizine rusima bi bilo gotovo nemoguće sve ih presresti i oboriti.

BLuka

pre 2 godine

Rusija, Ukrajina, Bjelorusija ukupno 190 miliona stanovnika minimum i 18 miliona kvadratnih kilometara.
Mislite da je moguće te tri zemlje koje imaju sve za život potrebno doterati do gladovanja ili poraza!?
Možda neće voziti mercedes ali za Ladu će uvjek imati a vi se zapitajte šta će biti ako običan građanin u NATOu ne mogne kupiti Golfa ili Seata. Em su vezani za ruske resurse, em su vezani za Kinezke proizvode a ne mogućnost pristupa ruskim resursima obara proizvodnju i u NATOu i u Kini a cijene lete u nebesa jer su NATOvci žedni i krvi i para.
Taj je prolem veoma lako rješiv, prosto okupiraju Rusiju...mislim ako smiju.

Zbunjen

pre 2 godine

Apsolutno mi nije jasno kako neko u Srbiji moze da podrzava neku drzavu koja svojom vojnom silom, bez objave rata, otima drugoj, medjunarodno priznatoj zemlji i clanici UN, teritoriju.

Zevs

pre 2 godine

SAD su napravile za sebe win-win situaciju svojim postupcima u zadnja dva meseca.
Podstakle Ukrajinsku krizu sa ciljem da dobiju Ukrajinu ili da prodaju oružje okolnim zemljama.
Ukrajina je sa druge strane imala situaciju da malo ili puno izgubi. Izabrali su da puno izgube ☹

Vuk

pre 2 godine

Niko se ovde ne obazire na želju ruskog naroda da se otcepi od Ukrajine? Kosovo nama ne prija, ni Donjeck ni Lugansk ne prijaju Ukrajini, ali bitna je razlika, tamo Rusi hoće uz Rusiju a ne kao Albanci uz SAD, pri tome oni masakri namešteni i naša policija se branila od terorista. Pri tome Rusija mora da gleda kako se granatiraju naselja sa ruskim stanvoništvom i svakog dana se ubijju civili. Aj tako neka poče u republici srpskoj prema Srbima, jel biste bili ravnodušni? Problem celog zapada je nacionalnost. Ako bi moglo sve da se pomeša i novac da vlada, bolest najobičnija i izopačenost... Zato su njima problem i Rusija i Kina jer osećaju nešto prema matici i domovini (pričam o prosečnom čoveku). Zato i opstaju kao tolike teritorijalno (nemaju po 50 državica). Da, žele tu mnogi i novac i materijalno, al da pitate prosečnog Amera i Rusa o svojoj domovini i šta oseća, dobili biste potpuno različite odgovore u korist Rusije. Svakako, čovek nije doživeo tu mogućnost da gleda u mirnu stranu, nego bi sve po svaku cenu sada i odmah i to nam je priroda i zato se posvađaju i na kraju dođe ono "ko je jači?". E pa, ko je jači, evo gledajte. Jadni narod. Da, jesu Amerikanci preterali i nikada im neću zaboraviti šta su nam uradili. Ruse nismo trpeli, daleko i njima lepa kuća, ali ih nismo ni čačkali kao što nismo ni Amerikance, al eto, 15000 km je izgleda kraća razdaljina nego 100m granice. Bože pomozi i ukrajniskom i ruskom stanovništvu da nađu svoj mir.

Aleksandar Nedeljković

pre 2 godine

Ako neko ne bi trebao da se raduje ovome i da opravdava ovo , to smo mi - Srbi. Pa setimo se Knina . Setimo se Kosova . Koliko je nasih izginulo u 20 veku , u poslednjoj deceniji samo . Koliko je veterana napusteno od svih . . .

Dajte ljudi dozovimo se pameti.Ne postoji humano ratovanje . Ne radujmo se ovakvim stvarima. Ako neko treba da bude barjaktar protiv ratova - to smo mi.

U vreme korona i masovnog umiranja naroda , malo da se igramo geopolitike. A figure u sahovskoj igri - ljudski zivoti.

denverac

pre 2 godine

Rusija ne bi bila tolika zemlja da nije kroz istoriju uvek osvajala.

Srbija, ovaj put, treba da se drži van šah table najvećih sila. Ne treba da izginemo ako se ovaj konflikt raširi i na druge Slovenske zemlje.

Nik

pre 2 godine

Ukrajina i Ukrajinci su ovde kolateralna steta sudara super sila.Za to treba da zahvale najvise svom rukovodstvu koje vodi zemlju u propast.Kratkovida politika pokusaja priblizavanja zapadu na pogresan nacin dovodjenjem Rusima NATO pod prozor.
Mogli su da pretpostave da Rusi to nece dopustiti,ali nisu izgleda dobro proracunali da nece dobiti podrsku od zapada kakvu su ocekivali.
Lugansk i Donjeck su Rusima samo poluga da isteraju svoje namere.
Zao mi sto nisu bili pametniji i sa svojom slovenskom bracom dogovorili se ,ovako neka im je svima Bog u pomoci ,a i nama.

Z

pre 2 godine

Prošle godine cena gasa 200 USD/m3, svi srećni i zadovoljni osim amera jer po toj ceni je neisplativa ideja transporta gasa brodovima iz Amerike u evropu ( pre svega Nemačku).
Napraviš strategiju i isprovociraš Rusiju da izvrši invaziju na onaj deo Ukrajine kroz koji prolazi gasovod. jer ukrajinci konstantno kradu gas i ne obaziru se na upozorenja Rusije.
Cena gasa vetoglavo skače i sa sadašnjom cenom od 1440 USD postaje isplativo transportovati ga iz amerike.
Ovo nije bitka za Ukrajinu, ovo je bitka za nemačko tržište i njihovu privredu, jer sama Nemačka troši gasa koliko ostatak Evrope zajedno.
Ovo je borba izmedju Amerike i Rusije za kontrolu Evrope.

NikolaKG80

pre 2 godine

Strašno... Razumem za Donbas, ali zašto zadiru dalje u teritoriju Ukrajine? Svaki narod treba da bude slobodan koliko god je moguće, pa i Ukrajinci

Xman

pre 2 godine

Tužno je videti kolone vozila u Kijevu i čuti ove sirene. Podseca na nas. Sve iz iste Vašingtonske kuhinje.
(Tormund, 24. februar 2022 09:51)

Znaci nije kriv okupator nego Vasington? Nisam znao da Vasington kontrolise Putina.

Maja

pre 2 godine

Niko normalan u Srbiji nije podrzao napad NATO na nas. Interesantno je kako svi ti isti ljudi sad podrzavaju Ruse koji rade to isto.

Kako mozete da podrzavate Ruse koji nekome potpuno neduznom za nasu patnju nanosi istu takvu patnju?!

Slavisa V.

pre 2 godine

Putine, pokazao si svoju snagu, povuci sad svoje snage sa ukrajinske teritorije, ne cini ono sto zlotvori sa zapada otkako Sloveni postoje zele, da Sloveni ubijaju Slovene. Vi, Ukrajinci, shvatite da ste se rodili u zemlji koja se granici sa jednom supersilom i da ne mozete biti clanica druge supersile. Sta god se desilo, siguran sam da vas ruski narod mnogo vise voli od onih ka kojima vas je povelo vase rukovodstvo. Oni koji pisu kako se "Srbistan" raduje nisu normalni, samo psihicki bolestan se moze radovati bilo cijoj nesreci. Cenu ce svakako platiti samo obican narod. To smo bar mogli videti tokom ove dve godine, ako smo vec zaboravili ratove kod nas u poslednjoj deceniji prosle ere.

Srba

pre 2 godine

Ovo je skolski primer debakla diplomatije. Politika je izgubila bitku cim se primenjuje sila. Opet ce ratni huskaci da se izvuku bez ogrebotine a stradace neduzan narod. Nikada ne treba opravdavati agresiju, pa ni kada je izazvana, samo treba imati na umu da ovde Rusija nije htela da DNR i LNR dozive "hrvatsku oluju". Mislim da je Putin to imao na umu kada je pokrenuo sve ovo...

Tonyst

pre 2 godine

Ako je Putin nešto napravio je da je ujedinio Europu i NATO. A vi se drzite rusa...kome rus bio prijatelj nije se usrićio...koliko su vama pomogli kad su trebali!? Osim pismenim protestom...

Огњен

pre 2 godine

Примећујем да се код нас вести преносе претежно са прозападним наративом, тумачењима и погледима на ову кризу одн. сукоб у Украјини. Исто тако има доста острашћених коментара у односу на председника Путина и анти-руске хистерије. Нађе се и по неки разуман коментар који сагледава стање онако како јесте, а то је да се Украјинска власт у последњих десетак година понашала као Хрвати према Србима који су тамо живели. На власт су тамо дошли нео-фашисти који су хтели да по хрватским сценарију "Олује" и "Бљеска" реше питање руске мањине. Међутим Руси ипак штите свој народ са обе стране границе, за разлику од нас. За то им свака част. Што се тиче запада они поготово немају морално право да било коме нешто приговарају а поготово о међународном праву које су погазили подржавањем распада СФРЈ, па на овамо. Не морати објавити овај коментар, али ако га објавите видећете по односу плусева и минуса шта мисли овај народ о овој ситуацији.

Loš šahista

pre 2 godine

Putin je ovo veoma loše taktički odigrao:
Rusija će izgubiti mnooogo novca, što zbog same cene vođenja rata, što zbog sankcija.
Izgubiće tehniku i vojnike.
Zauvek su izgubili Ukrajinu i mogućnost da ikada u budućnosti budu na istoj strani.
Rusija je izgubila i ono malo ugleda koji joj je ostao i od sada će ih svi gledati kao obične siledžije od kojih se treba zaštiti.
Uspeo je da ponovo ujedini NATO članice.
Jedino će dobiti teritoriju koja mi i ne treba nešto previše jer je NATO već na granici, a nakon ovoga će verovatno primiti i Gruziju i naoružati do zuba Rumuniju i pribaltičke države.

una

pre 2 godine

Žao mi braće Ukrajinaca , tužan dan za sve Slovene...nego pričaju Rusi već godinama šta i kako, ali neće da čuju. Sad, kao, iznenađeni i uvređeni.

Laravel 9

pre 2 godine

Putin koristi iste prljave tehnologije kao i zapad.
'Genocid protiv rusa', 'ukrainci - nacisti' - znaci, moramo da ocistimo Ukrainu.

Grozan je svet u kome zivimo. On i njegova vojna banda su olesili Rusiju, a ovim ce je dokrajciti.

Verka

pre 2 godine

Sramota za jedan veliki i mocan narod kao sto je ruski. Siledzija naduvenog lica je docekao svoju priliku. Svrbelo ga je da ratuje od dana od kad je postao predsednik. Bolje da je ponovo usao u Afganistan i rasterao talibane. To mu niko ne bi zamerio.

Kontradiktoran

pre 2 godine

Zahvaljujemo se na glasu.

Alo ljudi nije ovde rec teritoriji,pa Rusija je bar ima vise nego bilo ko na planeti...radi se o tome da im je beni nato u dvoristu...i po svemu sudeci nece se zaustaviti...dace bog da se taj zlotvorski savez na celu sa bolesnim kaubojima vec jednom razmontira...menja se svetski poredak,polako-ali sigurno...kad se bude uspostavila ravnoteza u svetu,da ne vlada jedan,bice nam svima bolje...
GLUPOST!!!
Sva ta prica bi imala smisla da se Amerika ne granici sa Rusijom preko Beringovog moreuza. Tako da je NATO oduvek na Ruskim granicama. Cela Putinova prica pada sa tim u vodu. On jednostavno ne moze da preboli raspad SSSRa 1991. I NATO postaje sve veci i mocniji, bez interesa da napada Rusiju, niti to iko moze, ali je NATO stit Evrope od svih napada, islamistickih, eventualnih medjusobnih sukoba. Hiljade nuklearnih raketa ne dozvoljavaju napad na Rusiju i to izbija sve adute Putinu. Tako da je ovo samo glupost, koja nema bas nikakvo utemeljenje u stvarnom stanju stvari na terenu. Rusija je samo ovim napadom na Ukrajinu mnogo ugrozenija nego sto je ikada bila. I cela Evropa. I svet. Putin je otvorio pandorinu kutiju. Da pobedi ne moze. Jutros je izjavio i da je spreman na sve i da ce svet videti oganj kakav nikada video nije! Ludak. Bolesni.

Miyamoto

pre 2 godine

Ne podržavam ovo što radi Rusija ali razumem, da ne spominjem da ovo što Rusi rade Ukrajini je isto što je nama Nato radio 99", razlika je što to tada Zapad radio pa je bilo opravadano i svi su podržavali a sada Rusi rade pa sada svi osuđuju.

kakodane

pre 2 godine

Najbolji su mi ovi što ozbiljno shvaćaju ruske izgovore o Natou na granici Rusije što Rusi, ko fol, ne mogu dopustiti pa će eto okupirati Ukrajinu. Za vašu informaciju Nato je skoro 20 godina na granici Rusije. Manje mu treba iz Latvije polupa Moskvu i St. Petersburg nego iz Harkiva. Ali to očigledno nema veze, pa će Rusi, eto, okupirati Harkiv da bi zaštitili Moskvu.

Bijedni izgovori za napad na narod koji to ničim nije zaslužio. Nazovimo to pravim imenom: otimačina zemlje i širenje imperija zbog ambicija bolesnog i starog diktatora.

D

pre 2 godine

SAD, Kina i Rusija jesu isto s...e, samo drugo pakovanje. Lijepo je danas povjesničar na RTS-u objasnio da se Rusija Budimpeštanskim sporazumom obvezala jamčiti nepovrjedivost granica ako se Ukrajina odrekne nuklearnog oružja. A dušobrižnici mute vodu spominjući Mjensk kako glasi izvorni naziv rusificiranoga Minska. I neka Volođa dopusti Čečenima referendum ako toliko poštuje glas naroda...

vox

pre 2 godine

Zapanjujuce laka predaja ukrajinske vojske. Nisu ni prstom mrdnuli da brane svoju zemlju. Zasto su se onda toliko konfrontirali sa Rusijom ako ne mogu ni da pokusaju samostalnu odbranu a zapad ocigledno nece da ih brani.
(Neocekivana sila, 24. februar 2022 08:06)

Ti stvarno vjeruješ u sve ovo šta plasiraju ruski mediji?

Realno

pre 2 godine

Od 2013. je prosjecna kupovna moc Rusa opala za 29%. U istom periodu se u Srbiji povecala za 29% (slucajno se poklapaju podaci). E sad zamislite ako je prosjecan Srbin bogatiji za 29% kako je tek onom prosjecnom Rusu sto je siromasniji za 29%? Drugim rijecima Putin je bio dobar za Rusiju do 2013. kada je Rusija uzivala ekonomski rast, nakon toga strmoglavo finansijski pada i to ruski narod osjeca.

Zoc

pre 2 godine

Cackali ste Ruskog medveda vec dugo unazad.Eto vam sada!Mozete samo da ga mrzite i nista vise.Molite boga da Kinezi ne krenu na Taiwan.To bi bio sahmat za zapad.

ljusa

pre 2 godine

Gde li ce nas ovo odvesti videcemo al dobro biti nece.Mislim da je uzrok svega nepostovanje Rusije i njenih zahteva koji su legitimni obzirom na kurs koji je Ukrajina zauzela.Na nasu veliku zalost cela Evropa je gubitnik,Amerikanci zadovoljno trljaju ruke jer okolo njih je mirno a oslabljuju Rusiju kao veliku silu i to rade preko drugih.Nemci i Francuzi pre svega moraju da traze resenje sa Rusima zarad mira u Evropi,a ne da samo slusaju Amere.

FD

pre 2 godine

Bojim se da se ovo već dugo spremalo i da Rusi i Kinezi nisu pričali o umetničkom klizanju i rezultatima trke u bobu jednosedu za vreme Olimpijade dok je Putin bio tamo. Amerikanci neće uraditi ništa konkretno za Ukrajinu a Evropu će još čvršće držati za gušu posle ovoga. Sankcije Rusiji mogu veoma lako da se prošire i na Kinu jer ih Kina apsolutno neće poštovati. Ako npr. Kina bude sankcionisana u vezi mikročipova zbog Rusije eto njih vojno na Tajvanu u kratkom roku (na koji i ovako polažu pravo) i preuzimaju gro proizvodnje od koje zavisi ceo svet. Geostrateški je Putin doveden u situaciju da mora da reaguje, nažalost mnogim političarima na zapadu je bilo svejedno šta će se desiti sa Ukrajinom i njenim narodom. Uostalom u narednim mesecima će postati jasno koliki broj Ukrajinaca podržava Ruse i nekako mi se čini da će nova granica ići Dnjeprom.
30 godina NATO radi upravo ovo što je uradio Putin. Čak je i retorika slična. Svuda se pominju ugroženost civilnog stanovništva, prava na samoopredeljenje i sl. a uvek najviše stradaju baš civili opredeljeni za normalan život.
Svet se menja. Ne znam da li smo dobili novog svetskog policajca ili regionalnog kabadahiju ali sam siguran da i treća strana merka iz prikrajka. Može sve ovo mnogo naopako da bude na kraju priče.
Mir svima.

Bosna

pre 2 godine

Bravo za Rusiju! Uradili su tacno ono sto su Amerikanci htjeli i na sta su ih zapravo primorali. Ovo je iznudjeno od Putina. Nakon sto 1/3 Ukraine bude pod okupacijom, Rusija ce dobiti najveci sigurnosni problem ikada. Ranije je FSB muku mucio sa nekom sakom terorista sa kafkaza a sad plavooki, perfektno neprimjetni ex-rusi ima da kopaju i rovare po CIA direktivama. Ko je sposoban da kontrolise milione ljudi u okupaciji? Troskovi su upravo narasli 50x za Rusiji a sigurnosni aparat ulazi u autoimuno oboljenje. Nazalost problemi tek pocinju za sve nas. Putin je izgubio prvu šah partiju a do sada je bio velemajstor.

Berkut

pre 2 godine

Ogorčene borbe na ulazu u Harkov ruski okupator trpi stravične gubitke.
Propao pokušaj ruskog desanta padobrancima na Mariupolj.

Ukrajinska mladost na braniku otadžbine bore se ko lavovi.

Slava Ukrajini
Slava Herojima.

Pall Mall

pre 2 godine

Nema rata dok ne udari brat na brata. Zao mi je Ukrajinski narod sto ce propatiti i doživeti scenario kao mi. Zasto ovo Rusi rade na pravoslavnu bracu? Svo vreme su lagali da izvode vežbe uz granicu sa Ukrajinom. Ipak su Ameri bili u pravu.

I am southern Slav

pre 2 godine

Naivni su svi oni, koji misle da je ovo se desilo zbog širenja NATO pakta. Pa Moskvi, a pogotovo Petrogradu mnogo su bliže Poljska i Baltičke zemlje. Samo po 200-300 kilometara u pojedinim slučajevima, a od Ukrajine do Moskve 800 kilometara. Što Putin ne napadne Poljsku i Baltik? Moćniji je mnogo i od njih, pa što ih ne napadne?

Veder

pre 2 godine

Kako vidim po komentarima zdušno Srbi navijaju za rat i za tzv. braću Ruse! Nerazum zavladao, a ne shvataju da su to braća, isti narod}, ista vera... slovenski narodi se kolju međusobno! Pametnom dosta. U 21.veku Putin izaziva veliki rat u Evropi, a Srbi ga podržavaju!? Izgleda da nije bilo dosta rata Srbima u 20.veku, valja navijati za još, užas kakav smo narod! Usput, niko nema pravo da unesrećuje druge ljude i narode, da razvaljuje druge države, to nije ničiji interes do interesa male grupice hulja. Zato treba bežati u EU od Rusa, Kineza, jer ne daj bože da se zamerimo Rusima,ili da tražimo nazad NIS koji im je poklonio Koštunica, šta bi tek nama radili A zna se šta su radili svojim građanima decenijama, a i sada.

javelin

pre 2 godine

Sedam ruskih aviona je oboreno za sada. Nije lose za 8 sati, skoro 1 avion po satu. Videcemo da li ce se taj trend nastaviti.

Takodje je unisteno preko 40 ruskih tenkova. Inace, Rusija ima samo 350 modernih tenkova. Rat ide odlicno za Ukrajinu za sada, moderno americko naoruzaje je mnogo ispred ruskog.

dezintegracija evrope (drugi deo)-povratni talas

pre 2 godine

Rusija je konačno postala NATO. Istorija se ponavlja. Rus se reformiše tek kada je napadnut. Ko što SSSR ne bi bio SSSR da ne nije bilo nacističke nemačke i njihovog upada, ko što Rusija ne bi bila vojna sila da nije bilo Britanaca i njhovog upada na Krim da shvate koliko im je armija i koncept organizacije zastareo, ko što nikada ne bi iz monarhije izašla da nije bilo Napoleona, tako i danas, bukvalno postane opasnija verzija onoga ko je ugrozi, a to je sada NATO. Ako neko misli da Rusija neće da koristi svoje termonuklearne potencijale taj se vara. Za razliku od zapadnog nuklearnog naoružanja ovi su daleko čistija tehnologija i time može da se legitimizira njihova upotreba i to za uništenje prljavog nuklearnog oružja kako se već opisuje tehnološki zastarelo (tipa atomska bomba, kao one bačene na Hirošimu i Nagasaki) sa ciljem smanjenja broja žrtava i trajnosti posledica nuklearnog sukoba i konačno ostvarenja napretka u nuklearnom razoružanju (apsurd dostojan zapadne doktrine). NATO agresija na SRJ je izvedena zarad spasenja NATO kao sredstva zapada. Rus ovo radi zarad spasenja Rusije. Rus je novi NATO, samo daleko opasniji. I žalosno je što im je dinamika komunikacije ovakva kakva jeste. Svako se sa svojom doktrinom otvara prema sukobu i za sukob, stim što su i Rusi dodali medijski deo, dok zapad izbegava pregovore. Za 200 godina, govoriće o ovome kao totalnom vremenu zbunjenosti i nesposobnosti (gemifikovan dizajn je uvek sterilan, a tako je pravljen novi poredak).

Prstnacelo

pre 2 godine

Ne podrzavam bilo kakav rat i bilo gde. Kao i vecina ratova i ovaj je dogovoren izmedju svetskih sila. Naravno zbog profita. USA je prodala naoruzanje i prodavace ga sve vise ruskim komsijama dok postoji opasnost od ruske invazije. Cena energenata ce skociti pa ce i Rusi na taj nacin takodje zaraditi, plus ce uzeti deo teritorije. Sve je i pocelo odlaganjem severnog toka.
Ko je gubitnik? Evropa. Oslabice je, udarice ekonomiju evrope jer zavise od ruskih energenata. Cim su Nemacka i Francuske pocele da drmaju evropom Britanci su izasli iz EU. Jaka Evropa ne odgovara vodecim igracima u svetu. A jaka Evropa moze biti samo ako su Nemacka i Francuska jake. Nemacka privreda se oslanja na ruski gas 55%. Dovoljan podatak koji govori o svemu.

Fiuman

pre 2 godine

Putin ima 70 godina, želi prije smrti očito ostat malo bolje upamćen. Čuj on brani Ukrajini da se pridruži nekome ili nečemu. Kao da meni susjed kaže, nećeš dovodit u svoj stan tog i tog prijatelja. Ovo je maltretiranje ukrajinskog naroda, ništa drugo.

vilsonovo

pre 2 godine

Koje medjunarodno pravo? Gde je ono bilo 24. marta 1999. godine? I na mnogim drugim mestima. Medjunarodno pravo je ono sto kazu velike sile. Tacka. Mislio sam da je Milsoevic napravio najvecu stattesku gresku kada nije pozicionorai Srbiju i Srbe onako ako je morao, ali onda je ukrajisnka politicka elita napavila jos vecu tragediju 2014. I sta sada? Ostajes bez dela zemlje, vojne snage ce biti tehnoloski desetkovane. Morace da placaju kreditima SVE - od oružja do mostova..Tuzno. To su bilioni dolara duga zauvek. Srce me boli.. Rusi gledaju svon interes. Isto su radili i Amerikanci. Kinezi ce tek da odrade svoje interese...Pamet u glavu. Gledaj sebe i NE MESAJ SE. Izrazavaj zaljenj i pozivaj na prekid sukoba i pomozi ako se pojave izbeglice. Srbija nece priznavati nove drzave, jer nije ni Ukrajana priinala Kosovo, ali nece ni stati sa onima koji su nas 80 dana urnisali raketama. Dovoljno. I pošteno.

Danilo

pre 2 godine

Da mi objasne rusofili zar nisu u Ukrajinci pravoslava braca?
(Filip, 24. februar 2022 08:56)

Pa ne, za Srbe su samo Rusi pravoslavni, a Rumuni, Bugari i Grci nisu. A Ukrajinci još manje.

identiteti suvereniteta

pre 2 godine

Tri koncepta shvatanja suvereniteta. 1) Suverenitet je transparentan prema sili (SAD, deo NATO, Rusija. Uz svu agresivnost sile nRvno ne mogu da priznaju jedna drugu ili jedna drugoj ovo kao pravo, jer onda nisu sile, ali ovo je njihovo stanovište). 2) Suverenitet je nedodirljiv i nepovrediv (Kina). 3) Suverenitet je relativan ali transparetnost postoji samo prema medjunardnom javnom pravu odnosno to mora kroz UN, transparetnost prema sili ne postoji (mi smo ovog shvatanja, tu je izgleda i Francuska, a ne samo Monako). Zanimljivo je da sve ovo jedno sa drugim ne miri i da je jedino zajedničko to što se zapravo odlučuje o mogućnostima pojedinca, ali niko to tako ne posmatra (još uvek). A i na tom nivou svet ima problem, poznat i kao plemstvo i seljaštvo, ali i ono odakle si.

Dusan

pre 2 godine

Zar ono i mi onomad ne trazismo Rusku pomoc pa ih zamrzili najzesce sto ne dodjose, ali dobro posto od skoro sve znamo i u sve se razumemo red je da i ljudski sve ovo ispratimo i iskomentarismo jer sta da se radi sa toliko vremena i pameti na Balkanu superiornome.

MarkoM

pre 2 godine

Umesto da ljudi zive svoje zivote, sad ce da pate zato sto su matori umobolnici sa viskom vremena odlucili da se zabave i igraju riziko u stvarnom zivotu.
Sramota je podrzavati bilo kakvu agresiju.

Benny Hill

pre 2 godine

ne mogu da razumem ljude koji opravdaju Rusiju u komentarima kao rekao vam Putin nemojte u Nato! Pa Ukraina nije Usla u Nato.to je samo izgovor da napadnu UKR...i ono sami ste krivi...nisu Krivi Ukrainci isti su Ko Srbi...isto kao da su Rekli srbima sami ste krivi z Nato bombardovanje....nisu Ukrinci isli u Moskvu da Ratuju nego brane svoju drzavu

Sila se budi

pre 2 godine

Ako se secate kako su svabe napale ruse u ww2...mnogo dobro su napredovali, i izgledalo je da ce da pobede...dok se narod nije probudio i dok nije izbila zelja za opstankom. Kada su se rusi pregrupirali, dobili su rat. Istina je da su imali i brojnost koja je mnogo znacila.
Ono sto je sada drugacije, je da rusija zna da NATO nece da se mesa. I zato ovako napadaju. Ako se NATO umesa...onda ce da bude druga prica. Omjer je 10:1 u korist zapada. A cinjenica da netko misli da mogu da dodju do Pariza, je smesna. Pa da oni to mogu, oni ne bi pregovarali. Kada su napali Gruziju, nisu pregovarali, nego su je rasturili. Sa zapadom pregovaraju, jer znaju da ne mogu da napadnu evropu

Batman

pre 2 godine

Spustite oruzije i gotova prica... ne uvlaci jos naroda u sigurnu smrt! Pogresna politika, nije NATO prijatelj. Brat ti je pruzao ruku, sada ti nudi metak jer si okrenuo ledja. Jednostavno!

DP

pre 2 godine

Ne smijem ni da zamislim sela i manje naseljena mjesta kroz koja prodje vojska i ostala bagra.. Oni koji su to doživeli, znaju o čemu govorim. Molite Boga da ovo stane i da se ne širi dalje!!!

osprey

pre 2 godine

Koliko god volio Ruse ne mogu da opravdam nasilno komadanje jedne drzave, a ni Ukrajince koji su dozvolili da ih Amerikanci naloze a normalno nece oni stradati nego upravo Ukrajinci, ono klasicno lako je s tudjim ... gloginje mlatiti.

Antiratnik

pre 2 godine

Ruski narod sigurno nije ugrozen od NATO vec se radi o panicnom strahu ruskih vlasti za sopstveni opstanak. Da je ruski narod ugrozen ne bi bezao masovno iz Rusije u Ameriku i Evropu. Ruska vlast (kao i svaka diktatorska komunisticka) se plasi toga da do vecine obicnih Rusa ne dodje blizu slika boljeg zivota pa da nastane nezadovoljstvo u Rusiji. Tako opstaju na vlasti vise od 100 godina. Da li iko normalan moze da poveruje u pricu da su ukrajinci toliko poludeli i poceli odjednom da vrse genocid nad rusima bukvalno Rusiji ispred nosa? Prica o navodnoj ugrozenosti Rusije je laz koju ruska vlast decenijama potura. Da neko mozda ne namerava da okupira Rusiju i pobije ruse? Sta ce da im se desi? Ima ih preko 10 miliona van Rusije i niko ih nigde ne dira osim sto ih njihova vlast juri i ugrozava ako su protiv te vlasti.

Branko

pre 2 godine

Zapad je vec pobedio i trlja ruke opet stradaju Slovenski narodi. Bravo za zapad ovo je odigrao maestralno. Napadaju se i gradovi na zapadu Ukrajine video uživo javljanja ovo je samo 400 km od Subotice. Tuku se braća, a ne ratuju protiv stvarnog neprijatelja na zapadu. Kao što smo se mi tukli sa Bošnjacima a opet dobili bi i bez rata sve isto plus ne bi nas mrzeli kaol danas što nas mrze i kao što će Ukrjinci sada da zamrze Ruse. To je kao i kod nas i bio cilj zapada zavadi pa vladaj!

Bezbednosni analiticar Aleksandar K

pre 2 godine

Ovaj postupak Rusije je potpuno očekivan, jer Rusija nastoji potvrditi svoj status velike sile. NATO takođe nije iznenađen ali je odlučio da preko leđa ukrajinskih građana odmeri snage saRusijom. Posle agresije na SRJ 1999 godine, akcija protiv Iraka, Libije i Sirije, ali i akcija protiv Gruzije i sada Ukrajne jasno je da je međunarodno pravo mrtvo. OUN su sada već pokojna organizacija jer zahvaljujući stalnim članicama koje imaju pravo veta (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska), OUN je potpuno paralisana u situacijama kada velike sile odmeravaju snage (što inače čini većinu sukoba u savremenom svetu). Takođe ova kriza i pored činjenice da neće dugo trajati (jer pre svega ekonomije glavnih aktera nisu dovoljno jake da iznesu dugo trajanje i veliki obim krize), predstavljaće ozbiljan test za svetsku ekonomiju i verovatni uvod u jednu od najvećih ekonomskih kriza. Takođe može se očekivati i povećan broj sajber napada na kritičnu infrastrukturu i druge resurse i kapacitete od strateškog značaja, ali će prevashodno biti pogođene zemlje NATO, Ukrajina i Rusija. Takođe nas čeka i velika energetska kriza koja će se kombinovati sa ekonomskom krizom. Sve navedeno govori da će posledice ove sveukupne krize, tj krize u Ukrajina koja čini samo početak krize širih razmera. Same direktne posledice po Ukrajnu će biti katastrofalne sa velikim brojem izbeglica, Rusija će ekonomski oslabiti a to se može i politički odraziti, ali dobija Ukrajnu koja nije u Nato. EU dobija probleme.

seljak iz sumadije

pre 2 godine

molimo se bogu da ovo ne eskalira i da dodje kod nas u dvoriste, dosta je majki i dece plakalo u poslednjih 50 godina...srbi opametite se...u danasnje vreme nema brace, svi gledaju interes...

Ruska nedođija

pre 2 godine

@ "Zavadise dva bratska naroda, istu krv, veru, po vec poznatom receptu... Zna se iz cije kuhinje se kuva lonac ...
(Kraken89, 24. februar 2022 07:32)"


Naravno da se zna iz čije kuhinje - iz Putinove.

Čovek je izgubio dodir sa stvarnošću i sa pravom se njegovo mentalno stanje može dovesti u pitanje.

On misli da ruski narod ovo njegovo bahaćenje neće koštati. E pa koštaće. Koštaće veoma mnogo ukrajinski narod ali će cena i za ruski narod biti veoma visoka.

Pitanje je dokle će ruski narod da trpi i plaća cenu ludila jednog čoveka. Ovo bi zapravo mogao biti početak Putinovog kraja kad obični Rusi osete još jače na svojoj koži koliko jeziva megalomanija njih košta.
(marko_sthlm, 24. februar 2022 08:10)

Od kada to ruski diktatori brinu o vlastitom narodu? Rusi su uvek bili potrošna roba njihovih tirana.

Deus

pre 2 godine

Nije ovo dobro za nas!Pitanje je da li bugari i turci hoce da prekinu snabdevanje gasom Srbiju
--
Prekinuce snabdevanje onda i sebi. Rusija nece snabdevati one koji ometaju normalan protok gasa. U slucaju eskalacije prekinuce i juzni ali i severni tok 1. Totalna energetska blokada. Do toga ipak nece doci.

xo

pre 2 godine

vrlo jednostavno ovo je rat za podelu ukrajine rusija udara vojne ciljeve i uništava vojnu opremu koju će nato da nadoknadi,eto koristi za nato,zapad mlako reguje biće nekih sankcija ali im se ne isplati da se mnogo ljute rusiji. na kraju na žalost posle puno žrtava krim je ruski pokrajne imaju kakvu takvu samostalnost
samo mi nije jasno zašto je rusija dala ukrajinu meni to bio uvek isti narod tako da je ovaj rat stvorio mržnju među njima

Bezbednosni analiticar Aleksandar K

pre 2 godine

Ovaj razvoj situacije u Ukrajina je bio lako predvidljiv. Rusija kao svetska sila koja pokušava da se vrati na međunarodnu scenu kao supersila neće svakako dozvoliti NATO na svojim granicama. No ova kriza neće dugo trajati ali će posledice biti velike i dugotrajne.Posebno posledice po samu Ukrajnu i naravno po svetsku ekonomiju i ekonomije svih aktera (od Rusije i Ukrajne, pa do zemalja EU). Može se očekivati skok broja terorističkih napada i u Rusiji i Ukrajina, ali i šire. Sajber bezbednost strateški važne infrastrukture kako u samoj Rusiji i Ukrajnu, tako i u zemljama članicama NATO. Međunarodno pravo i UN su zahvaljujući NATO agresiji 1999 i ovakvim akcijama Rusije definitivno sahranjeni, tako da su male i zemlje srednje veličine veoma ugrožene. Takođe možemo očekivati i dodatno odmeravanje snaga velikih sila (pre svega SAD i Rusije, dok će se Kina kasnije i sporije uključivati u pokazivanje mišića ali će davati tihu podršku Rusiji) i uticaja u različitim regionima širom sveta(preko leđa malih država).

Slon

pre 2 godine

Ono kad verujes Rusima Ukrajna se odrekla atomskog oruzija u sporazumom sa rusima garant je bio teritorijalni integritet Ukrajne. Naravno bahati rusi ne sljive sporazume.

Ratko

pre 2 godine

Ovo će biti kratak rat dajem Ukrajincima maksimalno 72 sata i to je to. Vlada i premijer su verovatno već napustili državu. Unutra Ukrajine je polovina stanovništva proruski orjentisana ako ne i više. Upad je izveden od strane Rusije i Belorusijevi biće munjevit.

Sasha

pre 2 godine

Nije amerika napala ukrajinu. Nego rusija izvrsila nelegalnu agresiju na ukrajinu.rusi su gori nego zapad ,rusija je pokazala svoje pravo lice licemerni,dvolicni,interes,novac,mnogi ne svataju da nam rusi nisu prijatelji, i nas bi napali. , da imaju interes i da smo blizu granice rusije

Neko iz Srema

pre 2 godine

Zao mi je Ukrajinaca ali sta ocekujes kad komicara odaberes za predsednika pa politika mu komedija...narvno da se znalo da ce Putin da naredi napda cak je Trump u intervju rekao da ce da odradi manju vojnu operaciju naravno da je i on znao jer ga Cia obavestavala sta rade tamo... Zar je iko normalan pomislio da ce Rusi da dozvole da nato dovuce rakete na granicu Rusije i Ukrajne i da mogi da pogode Moskvu za manje od 5 minuta 20 godina govore Dusi ne prilazite i sta se desava... Isti taj zapad je finansirao i sproveo obojenu revoluciju na Majdanu pa su pokusali i sa Belorusijom sve u cilju da pridju sto blize Rusiji.. Sad vratite film i setitese sta se sve nama desavalo e to je bilo eksperiment za dalje..

Oxoxoposum

pre 2 godine

Trajace ovo nekoliko dana, u Kijevu pada vlada, novi izbori, referendum. Napravili su dogovor u Minsku, Ukrajina ga nije ispostovala, evo posledica. Rusija trazi da se Nato vrati na granice iz 1997. Bice zanimljivo.

Xman

pre 2 godine

Prisustvujemo istoriji. Po prvi put se pojavio neko ko se ne plaši amerikanaca i zapadnih mutivoda. Oni koji su do sad mutili i pravili haos po svetu bez posledica, osecaju strah. Došlo vreme za žetvu onog što su decenijama sejali.
(Nezavisni demokratski građanin, 24. februar 2022 08:00)

Ne plasi se Amerikanaca pa napao komsijsku i bratsku siromasnu Ukrajinu koju je zajednicki zivot sa Rusima i unistio.

fankmaster

pre 2 godine

Katastrofa. Tuga. Sramota. Na stranu sva istorija i sve sto se ikada desilo, ali ovakvo divljastvo u 2022, potpuno neisprovocirano bilo cime, je stravicna sramota Rusije od koje se nece oprati. Ovo ce baciti ljagu i na herojsku rusku pobedu u II Svetskom ratu i na sve sto je ruska strana ikada postigla u ime pravde. Cemu ovo? Nesrecni narod Ukrajine, od kojih je bar pola izrazito pro-rusko. Dve slovenske, pravoslavne zemlje u ratu jedna sa drugom. Tuga, tuga!

krema

pre 2 godine

Istina je da je Rusija trenutno u određenoj strateškoj prednosti.
Istina je da je zapad još uvijek previše ovisan o ruskom plinu..
Da se Putin zadržao u područjima sa pretežno ruskim stanovništvom zapad bi još i prešao preko toga, sankcije bi bile relativno blage.
No iako Putin sada ima taktičku nadmoć, verujte za godinu dana svet više neće biti isti kao što ga sada znamo.
Rusija se upravo izula iz cipela globalnog igrača.
Sankcije koje joj se spremaju su dosad neviđene u istoriji. Praktički se izolovala od sveta na ekonomskoj, tehnološkoj i geopolitičkoj razini i od većih igrača ostat će joj razmena dobara samo sa Kinom. Slično kao S. Korea.

Mujo

pre 2 godine

Tuga. Na zalost, proci ce jos puno vremena da se probudi pravi ruski medvjed, a to je ruski narod, koje jedini moze zaustaviti ovu uzasnu tragediju, i vratiti dostojanstvo ruskom covjeku i nasem slavenskom rodu. Ucinili su to pocetkom devedesetim, ucinit ce to opet, i poslati na istorijsko smetljiste sve ove koji danas misle da su gospodari zivota i smrti za milione ljudi.

Sale

pre 2 godine

Ukrajinska vojska se raspala, uglavnom i ne pruza otpor, Maripolj zauzet prakticno bez borbe. Harkov isto mirno ceka ulazak ruske vojske.
Rusi na putu za Kijev, za par sati ce biti ispred Kijeva.

marko_sthlm

pre 2 godine

@ "Zavadise dva bratska naroda, istu krv, veru, po vec poznatom receptu... Zna se iz cije kuhinje se kuva lonac ...
(Kraken89, 24. februar 2022 07:32)"


Naravno da se zna iz čije kuhinje - iz Putinove.

Čovek je izgubio dodir sa stvarnošću i sa pravom se njegovo mentalno stanje može dovesti u pitanje.

On misli da ruski narod ovo njegovo bahaćenje neće koštati. E pa koštaće. Koštaće veoma mnogo ukrajinski narod ali će cena i za ruski narod biti veoma visoka.

Pitanje je dokle će ruski narod da trpi i plaća cenu ludila jednog čoveka. Ovo bi zapravo mogao biti početak Putinovog kraja kad obični Rusi osete još jače na svojoj koži koliko jeziva megalomanija njih košta.

Zoran

pre 2 godine

Ovo je sukob Amerike i Rusije, Ukrajina je uvucena i izigrana. Isto se dogodilo i u Siriji. Bivsa Ju, isti scenario, samo je tada Rusija bila slaba. Koreja, Vijetnam... Nije ovo nista novo. Zao mi je bratskog Ukrajinskog naroda, nisu to zasluzili.

Sole

pre 2 godine

Ovi bukvalno napadaju celu Ukrajinu do granice sa Poljskom i Moldavijom, verovatno ce uci i u Moldaviju jer i tamo postoji jedna seperatisticka ruska "republika" gde jadna mala ruska deca trpe zulum od zlog zapada"

Putler je fasista

pre 2 godine

Koju rusku robu uopste mozes da kupis u Srbiji? Srecom, Srbija je vec uvela sankcije Rusiji. Barem jedna stvar koju smo dobro uradili.

red star

pre 2 godine

Vise nego jasno da velike sile vode istu politiku samo je kod naseg naroda jos taj komunisticki mozak koji okrivljuje samo Amerikance……Avganistan su prvo napali Rusi pa su posle deceniju dosli Ameri ali prosecan Srbin samo pamti Americku agresiju

rusofil

pre 2 godine

Svaki rat je tragičan, međutim i Putin i Lavrov su zadnjih godina pričali, pričali i pričali ali niko ih nije slušao. Umesto toga nastavili su širenje NATO, gurali su Ukrajinu protiv Rusije, slali oružje, instrukture, pretili, uvodili sankcije. Pa šta ste drugo očekivali, da će nuklearna sila mirno da sačeka sopstveno uništenje?!

Avatar

pre 2 godine

Alo ljudi nije ovde rec teritoriji,pa Rusija je bar ima vise nego bilo ko na planeti...radi se o tome da im je beni nato u dvoristu...i po svemu sudeci nece se zaustaviti...dace bog da se taj zlotvorski savez na celu sa bolesnim kaubojima vec jednom razmontira...menja se svetski poredak,polako-ali sigurno...kad se bude uspostavila ravnoteza u svetu,da ne vlada jedan,bice nam svima bolje...

Милош Радунковић

pre 2 godine

Шта није јасно? Да ли се ради о нападу на једну суверену земљу, или не? Ако је То тако, а тако је, онда се поставља најосновније питање, како једна таква акција може да буде легитимна? Легитимна са становишта међународног права није, али То није Оно што је овде у питању. Интереси Русије су витално угрожени уласком Украјине у НАТО пакт, и тиме је све речено. Нема тог права које ће се поштовати у случају да је ваша држава угрожена, њена безбедност, њен народ и њен опстанак. Да закључим, све Ово што имамо прилику да гледамо не би смо смели да посматрамо уско и површно. Русија је огромна, ако не и највећа и најмоћнија војна сила на свету и "играти" се са њом, односно њеним интересима ђаволски је лоша процена.

Nislija

pre 2 godine

Glavni problem je kako ja sada vidim sto Rusija nije vise samo regionalana sila vec je postala i geopoliticka sila u svetu. Nazalost to Ukrajina nije shvatila na vreme a zapad jeste i preko nje pokusava da nekako to vrati na kolosek predhodnog stanja iz 2000 god. Ovde ce svi pa i taj isti zapad morati da to prizna hteo ili ne jer je Rusija ovim pokazala da vise nema nazad kao Amerika za vreme Kubanske krize. Posle ovog treba ocekivati velike lomove u sveri ekonomije jer je Rusija sigurna u svoje energetske resurse na vreme se okrenula Aziji i sve sto se dalje bude desavalo nece joj smetati da se ekonomski razvija u tom sektoru. Nato je ohrabrivao UKRAJINU I BICE ZANIMLJIVO VIDETI STA DALJE POSTO SU ONI I JEDINI KRIVCI ZA NOVONASTALU SITUACIJU A UKRAJINA JE TA KOJA JE SAMA SEBE UVELA U PROBLEM.

hmmm

pre 2 godine

Nije ovo dobro za nas!Pitanje je da li bugari i turci hoce da prekinu snabdevanje gasom Srbiju i mnogo toga,drugo ako nasi odgovori ne budu u duhu americke i EU politike i koliko ce ovo da traje.Druga je prica sa investicijama, imaju li veze sa politickim desavanjima i koliko ce nekome od clanoca EU ili Amerckoj diplomatiji biti vazno da je nesvrstana i mala Srbija i njena politika bitna za potkusurivanje prema Rusiji.

Ero

pre 2 godine

Ja neznam šta ste drugo očekivali. Ljepo je čovjek hiljadu puta ponovio da neće čekati da mu nato dođe na granice. Ukrainci su sami sebe doveli do ovoga. Njihov izbor.

Neocekivana sila

pre 2 godine

Zapanjujuce laka predaja ukrajinske vojske. Nisu ni prstom mrdnuli da brane svoju zemlju. Zasto su se onda toliko konfrontirali sa Rusijom ako ne mogu ni da pokusaju samostalnu odbranu a zapad ocigledno nece da ih brani.

Lemmi

pre 2 godine

Rat počinje kad odgovara bogatima. Sad imamo i ruske lude bogataša koji podržavaju vođu, proveo sam dosta vremena tamo niko od običnih ljudi ne podržava ovo.

sasa the king

pre 2 godine

Resio Putin da se igra rata, mator nema sta da izgubi. Bice ovo velika kriza, obzirom da Evropa nema resenje za ovu situaciju, sem da kuka.

Bane

pre 2 godine

rat nikada nije dobar niti je kome dobro doneo. Ali morate da shvatite neke stvari ... prvo, ulazak Rusije u rat sa Ukrajinom kreiran je od 1999.g. pa nadalje, kada je Amerika odlučila da samostalno tumači svetsku pravdu ... Srbija, Irak, Avganistan, Sirija, Libija ..itd. kako ste, gospodo sa zapada sejali tako sad žanjete ... sad se najbolje vide ti dvostruki standardi zapada ... sve što Rusija sada radi, radili su i oni godinama unazad ... to je bilo ok a ovo nije ... kako da ne ...! drugo, Rusija jednostavno mora zbog sopstvene bezbednosti da interveniše... NATO snage su joj došle do samih granica ... Ukrajina je posebno značajna i zbog crnog mora ... Krim je jednostavno morao ostati u okviru Rusije... tako isto i Donbas region ... nadam se samo da ovo neće trajati predugo i da neće civili stradati ... svetski poredak se definitivno promenio i Amerika evidentno više nije jedina vojna sila ... Eusija i Kina zauzimaju svoje mesto i to kauboje najviše zabrinjava.

Nezavisni demokratski građanin

pre 2 godine

Prisustvujemo istoriji. Po prvi put se pojavio neko ko se ne plaši amerikanaca i zapadnih mutivoda. Oni koji su do sad mutili i pravili haos po svetu bez posledica, osecaju strah. Došlo vreme za žetvu onog što su decenijama sejali.

Шумадинац 100%

pre 2 godine

Сад ће свет да види снагу Русије. Што се Украјинаца тиче, подједнако их као људе гледам у односу на Русе, имам пријатеље у обе државе. Што се државе Украјине тиче, док им је власт про-НАТО оријентисана,на страни сам Русије. Узели су им Крим, сада ће још пола државе,онда ће да поставе неког свог, попутн Јануковича и Украјина ће се стоппити у Русију. Они про-руски оријентисани ће славити, они други ће бежати у Пољску, Немачку, итд.. Углавном, Русија профитира из овога.

Што се суверености тиче, Украјина је 91-ве пристала да буде суверена онолико колико јој Русија дозволи, а то је да Русија има право на луке у Црном и Азовском мору и да НИКАДА не помисле на НАТО. Дозволили су себи да мисле да је миш јачи од лава, а лисица их у то убедила!

018

pre 2 godine

Napala je Rusija pre otprilike jedno 3h. Ono sto se zna, zbrisana je 92ga mehanizovana brigada kod Harkova koja je bila stacionirana tamo ogromnim vazdusnim napadom(tepih bombardovanje), oboreno je 5 aviona i 1 helikopter Ruske Avijacije… ruski tenkovi, mehanizovane brigade unajvecem prelaze granice prelaze sirom Ukrajine, tj prelazili su ovo su i stare vesti. Kijev je postao ratna zona, posto su ruske specijalne jedinice tokom noci izvrsile diverzantske akcije po celoj Ukrajini i napravili haos. Dok pisem ovo Ukrajina je podigla celokupnu avijaciju radi odbrane Kijeva. Jedan od poslednjih diktator na zemlji bacio je sve karte u napad, zelim mu nov Afganistan. Zivela slobodna Ukrajina!

dovla

pre 2 godine

Stvarno neke ljude ovde ne razumem. Ako bismo iz konteksta vadili cinjenice onda je tacno da je Rusija prekrsila medjunarodno pravo. Ali ako gledate siru sliku onda ima apsolutno pravo da se Rusija brani napadom, jer su godinama upozoravali. Ukrajina ne moze u Nato jer nas sistem bezbednosti pada a Rusija je uz Ameriku najveca nuklearna sila. I amerikanci umesto to da razumeju i kau, pa dobro takav isti interes smo mi imali na kubi, rusi su se povukli, evo i mi cemo zarad dobrih odnosa odustati od clanstva ukrajine u nato, oni urade totalno suprotno. Prekrsili sva obecanja o nesiranju, razorili od 1990. 10 drzavva i sistema, razvalili Jugoslaviju, Srbiji oteli Kosovo, isto pokusali sa Gruzijom, avganistanom, sirijom i africka proleca itd... i sad su im puna usta medjunarodnog prava a 30 god ni gafom nisu upotrebljavali taj termin ,,medjunarodno pravo’. Ovim Rusija daje lekciju kako ce da prodju sve zemlje koje remete njenu bezbednost i tu nece biti kompromisa. Rusija ce svakako trgovati sa Kinom, nju sankcije hoce pogoditi ali ne u toj meri kako ljudi misle. 10 godina su se spremali za ovo, sve je preracunato i korak su ispred. Evo sad svi mirno gledaju, ako bude hteo do Kijeva ce da pocepa drzavu, a da su ukrajinci imali pameti imali bi i zemlju i gas i bili mozda i u Eu, samo su trebali da proglase neutralnost, sto joj po istoriji i svemu pripada.

saša

pre 2 godine

Pamtim, da je moj deda govorio, posle Titove smrti ( a bio je u Nemačkoj u zarobljeništvu tokom II svetskog rata ) , " samo da nas Rusi ne napadnu"....

Krik

pre 2 godine

Svi su jaki sa pretnjama prema Rusiji ali niko da stvarno i pomogne Ukrajini. Svaka sličnost sa dešavanjima pre 23 godine u Srbiji je slučajna.

niksic

pre 2 godine

Rusija, Kina i Amerika terorisu svijet i smjenjuju se kao na traci koja ce koga da iskoristi. Manje drzave nemaju sansi prptiv mocnih protivnika, a ostatak svijeta iz straha ne zeli da se petlja. Nazalost, nema izlaza za Ukrajinu iz ovoga, proci ce sto je mnogo zemalja proslo, i stonce jos zemalja proci, jer ovome nema kraja. Podrska za obicni ukrajinski narod, koji ce neduzan propatiti, kao sto su i mnogi, i mi izmedju ostalih.

herceg berliner

pre 2 godine

Podmukla rusija, al Ukrajina je sama kriva jer je dala svoj nuklearni arsenal, da je samo jednu ostavila, nikad ne bi na pamet palo covjeculjku iz Kremlja da metar Ukrajine uzme. A Ukrajina je imala stotine nuklearnih bojevih glava

miki

pre 2 godine

kakvo crno ratno stanje? Ima da bude kao sa Krimom, posle nekoliko meseci se vraća sve u normalu i obnavljaju se dogovori vezani za ekonomiju.

Evropa nije spremna a i izgleda i ne želi da kupuje gas od Amerikanaca.

Afrika

pre 2 godine

Pa čačkali mečku, šta je ovo drugačije od agresije NATO na Srbiju? Nema razlike. Pa kada mogu oni, može I ovaj....šta smo naučili iz ovoga, NIŠTA. Idemo ponovo....

Tarabić

pre 2 godine

Znam da mi nećete objaviti komentar jer u ovom trenutku ne podržavam Rusiju. Podržavao sam ih od Majdana do danas jer su samo zauzeli teritorije koje su u ogromnoj većini naseljavali Rusi.

Marx

pre 2 godine

Ček ček, ovo nije moguće, pa rusofili su ovde na sajtu ubeđivali da se radi samo o vojnoj vežbi na granici sa Ukrajinom?! A da - sad je priča da je Ukrajina kriva, štoih Rusija napala na sopstvenoj teritoriji...Rusi su uradili isto ono što je Nato/Albanija uradili nama s'Kosovom. Normalan Srbi treba najoštrije da osude agresiju Rusije.

Peđa

pre 2 godine

U ovakvim trenucima mi je prosto žao što i mi nismo osetili rusku "bratsku" čizmu za vreme hladnog rata. Drugu pesmu bi pevali teoretičari "rusko-srpskog bratstva".

Goran

pre 2 godine

Dogorelo je Rusiji do nokta,neće dozvoliti Ukrajini niti ulazak u NATO niti antirusku politiku , koliko vidim nastradaće žestoko, ali sami su krivi za to .
Zašto su dozvolili da ih zapad nahuška na Rusiju, dali je moguće da su bili toliko plitkoumni?
E pa neka je taj isti zapad sada i brani. A svima je jasno da NATO neće niti sme da se uključi u otvoreni rat protiv Rusije, jer zna da može biti poražen.
Zato će gurati Ukrajince do poslednjeg da ginu za njihove interese.

LW

pre 2 godine

Mora se priznati da je CIA imala informacije iz prve ruke.Gledam sinoć izvještaj iz Ukrajine koji šalje neki novinar Puljić mislim za Al Jazziru gdje komentariše ono upozorenje od strane Bjele Kuće o napadu u sljedećih 48 sati.Kaže čovjek da je to rečeno prije 36 sati i da je preostalo 12 sati.U momentu izvještaja bilo je oko 20.00 sati.Pogodiše Ameri u "bocu" u žargonu rečeno.Šta mislite da li su Ukri znali za to .Ja mislim da jesu.Biće ovo krvava duga borba bez pobjednika samo sa poraženim.Ratni izvještaji će biti gomila propagande i laži.Ko je bio barem mjesec dana u ratu to mu je jasno.Ja sam bio 5 godina

Sediša

pre 2 godine

Ako ovo paše Ukrajini koja se ne buni, a šta da se onda buni Amerika? Ako se Avganistan ne buni jer ga vode Talibani, šta zbog toga Amerika kuka?

James H. Ladson

pre 2 godine

Nije Ukrajina našla minimalan zajednički interes sa Rusijom. Potpuno se oslonila na zapad i NATO. Sve je uložila na samo jednu kartu i očigledno izgubila.

Amaterska i nepragmatična politika, miljama daleko od realnosti.

Zlatko

pre 2 godine

Patnja čoveka ne poznaje nacije, veru i boju kože. Kako će biti kažnjeni i da li će se ikada od Boga kazniti svi oni koji zarad "viših" ciljeva uvode narode u mržnju i ratove?

nixonn

pre 2 godine

Rusija nije nista drugacija od Amerike. Napad na suverenu drzavu raketama, tenkovima i avionima.

Tako je i Jugoslavija mogla proci 1949 kad je Tito rekao ne.

max

pre 2 godine

Ko se radovao ratu, u kuci mu bio. Putin mi je donekle bio i simpatican, jer bitno je da jedna super sila kao amerika ima protivtezu, ali sad ga je us*ao do bola. Nadam se da ce ga njegov narod lincovati

milos

pre 2 godine

smesni su ovi sa sankcijama za rusiju... normalno da ce se osetiti na neki nacin ali nista specijalno. imaju energiju, hranu, proizvodnju svega i svacega i saradnju sa kinom i mnogima koji im nece uvesti sankcije..

Bacvanin

pre 2 godine

Mislim da je ovim Rusija ugasila i poslednje simpatije ukrajinaca, ako ih je uopste bilo.
Ne razumem ni nase ljude, koji osudjuju zapad. Rusija im otme deo zemlje, napadne ih, podrzava separatiste, a jedini komentar ljudi je - zapad. Pustite Vi zapad, ne napada zapad nego istok.
Bojim se da ce ovo ostaviti dodatne dalekosezne posledice na zemlje u blizini Rusije, ali nece biti puno simptatije prema toj zemlji.
Ne razumem ni Belorusiju, koja se mesa u sve ovo i salje svoje trupe u rat protiv Ukrajine.
Ovim potezom ce Rusija biti dodatno izolovana od strane EU i zapada, sto ce dugorocno dovesti do pada kupovne moci u Rusiji.
Mislim da ce u narednih za 1 do 2 godine poceti prve demonstracije u Rusiji protiv ovakve politike.
Kad padne vrednost plate, pobunice se ljudi da niti imaju para a jos i decu svoju da salju u susednu zemlju da ratuje.
Ukrajini zelim sve najbolje i da sto pre ostvari suverenitet nad celom Ukrajinom, a potom se nadam da ce krenuti putem Poljske, Ceske, Slovacke i Madjarske.

Ljubomir

pre 2 godine

Vraca vam se Kosovo licemeri jedni zapadni, sta ste mislili!!!!
Zao mi je ukrajinaca kao naroda koji ce platiti cenu gluposti svojih vodja!!!!

Peđa

pre 2 godine

U ovakvim trenucima mi je prosto žao što i mi nismo osetili rusku "bratsku" čizmu za vreme hladnog rata. Drugu pesmu bi pevali teoretičari "rusko-srpskog bratstva".

James H. Ladson

pre 2 godine

Nije Ukrajina našla minimalan zajednički interes sa Rusijom. Potpuno se oslonila na zapad i NATO. Sve je uložila na samo jednu kartu i očigledno izgubila.

Amaterska i nepragmatična politika, miljama daleko od realnosti.

dovla

pre 2 godine

Stvarno neke ljude ovde ne razumem. Ako bismo iz konteksta vadili cinjenice onda je tacno da je Rusija prekrsila medjunarodno pravo. Ali ako gledate siru sliku onda ima apsolutno pravo da se Rusija brani napadom, jer su godinama upozoravali. Ukrajina ne moze u Nato jer nas sistem bezbednosti pada a Rusija je uz Ameriku najveca nuklearna sila. I amerikanci umesto to da razumeju i kau, pa dobro takav isti interes smo mi imali na kubi, rusi su se povukli, evo i mi cemo zarad dobrih odnosa odustati od clanstva ukrajine u nato, oni urade totalno suprotno. Prekrsili sva obecanja o nesiranju, razorili od 1990. 10 drzavva i sistema, razvalili Jugoslaviju, Srbiji oteli Kosovo, isto pokusali sa Gruzijom, avganistanom, sirijom i africka proleca itd... i sad su im puna usta medjunarodnog prava a 30 god ni gafom nisu upotrebljavali taj termin ,,medjunarodno pravo’. Ovim Rusija daje lekciju kako ce da prodju sve zemlje koje remete njenu bezbednost i tu nece biti kompromisa. Rusija ce svakako trgovati sa Kinom, nju sankcije hoce pogoditi ali ne u toj meri kako ljudi misle. 10 godina su se spremali za ovo, sve je preracunato i korak su ispred. Evo sad svi mirno gledaju, ako bude hteo do Kijeva ce da pocepa drzavu, a da su ukrajinci imali pameti imali bi i zemlju i gas i bili mozda i u Eu, samo su trebali da proglase neutralnost, sto joj po istoriji i svemu pripada.

Neko iz Srema

pre 2 godine

Zao mi je Ukrajinaca ali sta ocekujes kad komicara odaberes za predsednika pa politika mu komedija...narvno da se znalo da ce Putin da naredi napda cak je Trump u intervju rekao da ce da odradi manju vojnu operaciju naravno da je i on znao jer ga Cia obavestavala sta rade tamo... Zar je iko normalan pomislio da ce Rusi da dozvole da nato dovuce rakete na granicu Rusije i Ukrajne i da mogi da pogode Moskvu za manje od 5 minuta 20 godina govore Dusi ne prilazite i sta se desava... Isti taj zapad je finansirao i sproveo obojenu revoluciju na Majdanu pa su pokusali i sa Belorusijom sve u cilju da pridju sto blize Rusiji.. Sad vratite film i setitese sta se sve nama desavalo e to je bilo eksperiment za dalje..

Шумадинац 100%

pre 2 godine

Сад ће свет да види снагу Русије. Што се Украјинаца тиче, подједнако их као људе гледам у односу на Русе, имам пријатеље у обе државе. Што се државе Украјине тиче, док им је власт про-НАТО оријентисана,на страни сам Русије. Узели су им Крим, сада ће још пола државе,онда ће да поставе неког свог, попутн Јануковича и Украјина ће се стоппити у Русију. Они про-руски оријентисани ће славити, они други ће бежати у Пољску, Немачку, итд.. Углавном, Русија профитира из овога.

Што се суверености тиче, Украјина је 91-ве пристала да буде суверена онолико колико јој Русија дозволи, а то је да Русија има право на луке у Црном и Азовском мору и да НИКАДА не помисле на НАТО. Дозволили су себи да мисле да је миш јачи од лава, а лисица их у то убедила!

Marx

pre 2 godine

Ček ček, ovo nije moguće, pa rusofili su ovde na sajtu ubeđivali da se radi samo o vojnoj vežbi na granici sa Ukrajinom?! A da - sad je priča da je Ukrajina kriva, štoih Rusija napala na sopstvenoj teritoriji...Rusi su uradili isto ono što je Nato/Albanija uradili nama s'Kosovom. Normalan Srbi treba najoštrije da osude agresiju Rusije.

нс бој

pre 2 godine

Волим ја и Украјинце и Русе,сматрам их браћом ал не ради се овде о интересима Украјине већ о интересима америке.Тако да нико не навија за Русе прорив Украјине већ против Сад.

rusofil

pre 2 godine

Svaki rat je tragičan, međutim i Putin i Lavrov su zadnjih godina pričali, pričali i pričali ali niko ih nije slušao. Umesto toga nastavili su širenje NATO, gurali su Ukrajinu protiv Rusije, slali oružje, instrukture, pretili, uvodili sankcije. Pa šta ste drugo očekivali, da će nuklearna sila mirno da sačeka sopstveno uništenje?!

nixonn

pre 2 godine

Rusija nije nista drugacija od Amerike. Napad na suverenu drzavu raketama, tenkovima i avionima.

Tako je i Jugoslavija mogla proci 1949 kad je Tito rekao ne.

Goran

pre 2 godine

Dogorelo je Rusiji do nokta,neće dozvoliti Ukrajini niti ulazak u NATO niti antirusku politiku , koliko vidim nastradaće žestoko, ali sami su krivi za to .
Zašto su dozvolili da ih zapad nahuška na Rusiju, dali je moguće da su bili toliko plitkoumni?
E pa neka je taj isti zapad sada i brani. A svima je jasno da NATO neće niti sme da se uključi u otvoreni rat protiv Rusije, jer zna da može biti poražen.
Zato će gurati Ukrajince do poslednjeg da ginu za njihove interese.

saša

pre 2 godine

Pamtim, da je moj deda govorio, posle Titove smrti ( a bio je u Nemačkoj u zarobljeništvu tokom II svetskog rata ) , " samo da nas Rusi ne napadnu"....

Xman

pre 2 godine

Prisustvujemo istoriji. Po prvi put se pojavio neko ko se ne plaši amerikanaca i zapadnih mutivoda. Oni koji su do sad mutili i pravili haos po svetu bez posledica, osecaju strah. Došlo vreme za žetvu onog što su decenijama sejali.
(Nezavisni demokratski građanin, 24. februar 2022 08:00)

Ne plasi se Amerikanaca pa napao komsijsku i bratsku siromasnu Ukrajinu koju je zajednicki zivot sa Rusima i unistio.

max

pre 2 godine

Ko se radovao ratu, u kuci mu bio. Putin mi je donekle bio i simpatican, jer bitno je da jedna super sila kao amerika ima protivtezu, ali sad ga je us*ao do bola. Nadam se da ce ga njegov narod lincovati

Nezavisni demokratski građanin

pre 2 godine

Prisustvujemo istoriji. Po prvi put se pojavio neko ko se ne plaši amerikanaca i zapadnih mutivoda. Oni koji su do sad mutili i pravili haos po svetu bez posledica, osecaju strah. Došlo vreme za žetvu onog što su decenijama sejali.

Oxoxoposum

pre 2 godine

Trajace ovo nekoliko dana, u Kijevu pada vlada, novi izbori, referendum. Napravili su dogovor u Minsku, Ukrajina ga nije ispostovala, evo posledica. Rusija trazi da se Nato vrati na granice iz 1997. Bice zanimljivo.

mudri sova

pre 2 godine

ja neznam kako vama , ali meni je danas jedan od najgorih dana zato što je udario brat na brata ! Ovo ne valja nikako to jest ne valja ni jedan odsto. Žao mi je i Rusa žao mi je i Ukrajinaca. Tuga, golema.

Miro ZG

pre 2 godine

Ako Ukrajinci 10 dana uspiju zadržati kontrolu nad većinom teritorija onda je Putin u velikom problemu. Rat će se odužiti, Ruski vojnici će ginuti u stranoj zemlji, Ukrajinci brane svoje, sankcije će ih jako iznutra pogoditi. I ovako je u problemu jer je okrenuo sve protiv sebe, a sankcije će dugoročno napraviti štetu, Ruski narod će početi sve gore živjeti i negodovati protiv Putina. Kako god okreneš Rusija je na gubitku, Ukrajina je na još većem gubitku, Europa je na gubitku, a jedino Amerika je na dobitku.

Dragan Borca

pre 2 godine

Koliko sam video danas svasta nesto-- Rusi jos ne upotrebljavaju ni delic svojih najmodernijih oruzja

Bukvalno im nisu izveli niti jedan masovan vazdusni napad

Ukrajina je gurnuta u rat od kojeg moze samo puno propatiti

Rusi ih bukvalno stede koliko god mogu

Ovo izgleda kao neko odaljavanje Ukrajinaca od ruske granice sto vise

Rusi nisu izveli fakticki nijedan masovan napad sa Su-34, Tu- 22 i ostalim mocnim avionima

Bukvalno koriste minimalnu silu, tipa 100 krstarecih, 50 - ak aviona i helikoptera

Ljubomir

pre 2 godine

Vraca vam se Kosovo licemeri jedni zapadni, sta ste mislili!!!!
Zao mi je ukrajinaca kao naroda koji ce platiti cenu gluposti svojih vodja!!!!

PlayBoy

pre 2 godine

Rusija sprovodi legitimni preventivni udar na ukrajinske snage,ne razumem cudjenje,pogledajte sta radi Izrael kada susedne arapske drzave kupuju ili prave rakete kojima mogu da gadjaju izraelske gradove.NATO poslenjih meseci ozbiljno naoruzava Ukrajinu i Putin nece cekati da ih naoruzaju do zuba pa da im isprovociraju sukob,dellue preventivno i saseca problem u korenu i pravovremeno sprecava mnogo zesci i krvaviji sukob.

Ero

pre 2 godine

Ja neznam šta ste drugo očekivali. Ljepo je čovjek hiljadu puta ponovio da neće čekati da mu nato dođe na granice. Ukrainci su sami sebe doveli do ovoga. Njihov izbor.

frozen

pre 2 godine

Kakve veze ima koliko moze vojnika da mobilizije Ukrajina. Ne vodi se danas rat kao pre pa je bitno koliko ljudstva ima koja strana, nece ni Rusi ici da osvajaju kucu po kucu i u svako selo ulaziti. Samo danasnjim udarima po ciljevima su znacajno redukovali mogucnosti ukrajinske vojske. Zar neko misli da ce Ukrajinci gerilski da ratuju kao Talibani.

niksic

pre 2 godine

Rusija, Kina i Amerika terorisu svijet i smjenjuju se kao na traci koja ce koga da iskoristi. Manje drzave nemaju sansi prptiv mocnih protivnika, a ostatak svijeta iz straha ne zeli da se petlja. Nazalost, nema izlaza za Ukrajinu iz ovoga, proci ce sto je mnogo zemalja proslo, i stonce jos zemalja proci, jer ovome nema kraja. Podrska za obicni ukrajinski narod, koji ce neduzan propatiti, kao sto su i mnogi, i mi izmedju ostalih.

Bacvanin

pre 2 godine

Mislim da je ovim Rusija ugasila i poslednje simpatije ukrajinaca, ako ih je uopste bilo.
Ne razumem ni nase ljude, koji osudjuju zapad. Rusija im otme deo zemlje, napadne ih, podrzava separatiste, a jedini komentar ljudi je - zapad. Pustite Vi zapad, ne napada zapad nego istok.
Bojim se da ce ovo ostaviti dodatne dalekosezne posledice na zemlje u blizini Rusije, ali nece biti puno simptatije prema toj zemlji.
Ne razumem ni Belorusiju, koja se mesa u sve ovo i salje svoje trupe u rat protiv Ukrajine.
Ovim potezom ce Rusija biti dodatno izolovana od strane EU i zapada, sto ce dugorocno dovesti do pada kupovne moci u Rusiji.
Mislim da ce u narednih za 1 do 2 godine poceti prve demonstracije u Rusiji protiv ovakve politike.
Kad padne vrednost plate, pobunice se ljudi da niti imaju para a jos i decu svoju da salju u susednu zemlju da ratuje.
Ukrajini zelim sve najbolje i da sto pre ostvari suverenitet nad celom Ukrajinom, a potom se nadam da ce krenuti putem Poljske, Ceske, Slovacke i Madjarske.

Afrika

pre 2 godine

Pa čačkali mečku, šta je ovo drugačije od agresije NATO na Srbiju? Nema razlike. Pa kada mogu oni, može I ovaj....šta smo naučili iz ovoga, NIŠTA. Idemo ponovo....

Sole

pre 2 godine

Ovi bukvalno napadaju celu Ukrajinu do granice sa Poljskom i Moldavijom, verovatno ce uci i u Moldaviju jer i tamo postoji jedna seperatisticka ruska "republika" gde jadna mala ruska deca trpe zulum od zlog zapada"

Neocekivana sila

pre 2 godine

Zapanjujuce laka predaja ukrajinske vojske. Nisu ni prstom mrdnuli da brane svoju zemlju. Zasto su se onda toliko konfrontirali sa Rusijom ako ne mogu ni da pokusaju samostalnu odbranu a zapad ocigledno nece da ih brani.

Sasha

pre 2 godine

Nije amerika napala ukrajinu. Nego rusija izvrsila nelegalnu agresiju na ukrajinu.rusi su gori nego zapad ,rusija je pokazala svoje pravo lice licemerni,dvolicni,interes,novac,mnogi ne svataju da nam rusi nisu prijatelji, i nas bi napali. , da imaju interes i da smo blizu granice rusije

herceg berliner

pre 2 godine

Podmukla rusija, al Ukrajina je sama kriva jer je dala svoj nuklearni arsenal, da je samo jednu ostavila, nikad ne bi na pamet palo covjeculjku iz Kremlja da metar Ukrajine uzme. A Ukrajina je imala stotine nuklearnih bojevih glava

Ivan ZG

pre 2 godine

Zapamtite da narod koji se brani ne gubi rat.
Vojska Ukrajine broji 600.000 ljudi prije mobilizacije.
Da samo 200.000 njih odluči ne povući se sa svojeg ognjišta to je ogroman problem za Ruse. A Ukrajina može mobilizirati 5 milijuna ljudi!
Nakon par dana proći će početni šok Ukrajinaca. Sada im je sve novo i nitko nema ratnog iskustva. Samo u ratu se brzo odrasta što sam na žalost sam iskusio. Zapamtite da od ljudske volje nema jačeg oružja.
A onda slijedi ono što Putin i Rusi ni ne sanjaju.

miki

pre 2 godine

kakvo crno ratno stanje? Ima da bude kao sa Krimom, posle nekoliko meseci se vraća sve u normalu i obnavljaju se dogovori vezani za ekonomiju.

Evropa nije spremna a i izgleda i ne želi da kupuje gas od Amerikanaca.

Милош Радунковић

pre 2 godine

Шта није јасно? Да ли се ради о нападу на једну суверену земљу, или не? Ако је То тако, а тако је, онда се поставља најосновније питање, како једна таква акција може да буде легитимна? Легитимна са становишта међународног права није, али То није Оно што је овде у питању. Интереси Русије су витално угрожени уласком Украјине у НАТО пакт, и тиме је све речено. Нема тог права које ће се поштовати у случају да је ваша држава угрожена, њена безбедност, њен народ и њен опстанак. Да закључим, све Ово што имамо прилику да гледамо не би смо смели да посматрамо уско и површно. Русија је огромна, ако не и највећа и најмоћнија војна сила на свету и "играти" се са њом, односно њеним интересима ђаволски је лоша процена.

Zoran

pre 2 godine

Ovo je sukob Amerike i Rusije, Ukrajina je uvucena i izigrana. Isto se dogodilo i u Siriji. Bivsa Ju, isti scenario, samo je tada Rusija bila slaba. Koreja, Vijetnam... Nije ovo nista novo. Zao mi je bratskog Ukrajinskog naroda, nisu to zasluzili.

Avatar

pre 2 godine

Alo ljudi nije ovde rec teritoriji,pa Rusija je bar ima vise nego bilo ko na planeti...radi se o tome da im je beni nato u dvoristu...i po svemu sudeci nece se zaustaviti...dace bog da se taj zlotvorski savez na celu sa bolesnim kaubojima vec jednom razmontira...menja se svetski poredak,polako-ali sigurno...kad se bude uspostavila ravnoteza u svetu,da ne vlada jedan,bice nam svima bolje...

Sale

pre 2 godine

Ukrajinska vojska se raspala, uglavnom i ne pruza otpor, Maripolj zauzet prakticno bez borbe. Harkov isto mirno ceka ulazak ruske vojske.
Rusi na putu za Kijev, za par sati ce biti ispred Kijeva.

018

pre 2 godine

Napala je Rusija pre otprilike jedno 3h. Ono sto se zna, zbrisana je 92ga mehanizovana brigada kod Harkova koja je bila stacionirana tamo ogromnim vazdusnim napadom(tepih bombardovanje), oboreno je 5 aviona i 1 helikopter Ruske Avijacije… ruski tenkovi, mehanizovane brigade unajvecem prelaze granice prelaze sirom Ukrajine, tj prelazili su ovo su i stare vesti. Kijev je postao ratna zona, posto su ruske specijalne jedinice tokom noci izvrsile diverzantske akcije po celoj Ukrajini i napravili haos. Dok pisem ovo Ukrajina je podigla celokupnu avijaciju radi odbrane Kijeva. Jedan od poslednjih diktator na zemlji bacio je sve karte u napad, zelim mu nov Afganistan. Zivela slobodna Ukrajina!

seljak iz sumadije

pre 2 godine

molimo se bogu da ovo ne eskalira i da dodje kod nas u dvoriste, dosta je majki i dece plakalo u poslednjih 50 godina...srbi opametite se...u danasnje vreme nema brace, svi gledaju interes...

Nislija

pre 2 godine

Glavni problem je kako ja sada vidim sto Rusija nije vise samo regionalana sila vec je postala i geopoliticka sila u svetu. Nazalost to Ukrajina nije shvatila na vreme a zapad jeste i preko nje pokusava da nekako to vrati na kolosek predhodnog stanja iz 2000 god. Ovde ce svi pa i taj isti zapad morati da to prizna hteo ili ne jer je Rusija ovim pokazala da vise nema nazad kao Amerika za vreme Kubanske krize. Posle ovog treba ocekivati velike lomove u sveri ekonomije jer je Rusija sigurna u svoje energetske resurse na vreme se okrenula Aziji i sve sto se dalje bude desavalo nece joj smetati da se ekonomski razvija u tom sektoru. Nato je ohrabrivao UKRAJINU I BICE ZANIMLJIVO VIDETI STA DALJE POSTO SU ONI I JEDINI KRIVCI ZA NOVONASTALU SITUACIJU A UKRAJINA JE TA KOJA JE SAMA SEBE UVELA U PROBLEM.

LW

pre 2 godine

Mora se priznati da je CIA imala informacije iz prve ruke.Gledam sinoć izvještaj iz Ukrajine koji šalje neki novinar Puljić mislim za Al Jazziru gdje komentariše ono upozorenje od strane Bjele Kuće o napadu u sljedećih 48 sati.Kaže čovjek da je to rečeno prije 36 sati i da je preostalo 12 sati.U momentu izvještaja bilo je oko 20.00 sati.Pogodiše Ameri u "bocu" u žargonu rečeno.Šta mislite da li su Ukri znali za to .Ja mislim da jesu.Biće ovo krvava duga borba bez pobjednika samo sa poraženim.Ratni izvještaji će biti gomila propagande i laži.Ko je bio barem mjesec dana u ratu to mu je jasno.Ja sam bio 5 godina

Krik

pre 2 godine

Svi su jaki sa pretnjama prema Rusiji ali niko da stvarno i pomogne Ukrajini. Svaka sličnost sa dešavanjima pre 23 godine u Srbiji je slučajna.

Vasko de Gama

pre 2 godine

Ljudi, najverovatnije nisam sam u sledećoj misli.

Ovoj planeti i ovoj civilizaciji ni rat, kao najvisi vid ljudske destrukcije i nepovratnih nevinih zrtava, vise nema zivotnu tezinu. Naravno da ljudski zivoti su jedini ideal o kome nema rasprave, ali vise nema s m i s l a.

Ovo zvuci filozofski, ali potrebno je ponovo nekako uvesti u nase umove znacaj samog zivota, ljubavi, porodicnih normi i vrednosti, SVRHU. Apsolutno u proteklih 50 godina nije nista doprinelo tome. Na stranu tehnoloski napredak u svim delatnostima, potpupno beznadje i raskol u svemu.

Nadam se da cu sa svojom porodicom jednog dana reci da sam uspeo da doprinesem necemu da zivoti na ovoj planeti mogu da se osete znacajnijim i boljim.

Ronaldinjo

pre 2 godine

Za sada mi je nejasan ovakav upad Rusije, ali videcemo vec narednih dana sta su zamislili.
Posto se danima najavljivao napad ocekivao sam bombardovanje na daljinu i eventualni upad u Donjeck i Lugansk da se tu osiguraju granice.
Ovako mi izgleda da ce Rusi imati ogromnih gubitaka i moze da se oduzi uz neizbezne gubitke ukrajinskog naroda sto je katastrofa.
Vidim da je vecina na jednoj ili drugoj strani kod nas.Licno ne podrzavam ni jedne ni druge, ovo je sramota sta rade zadnjih 10 godina.Ukrajina sa svojim saptacima iz Vasingtona i Rusija koja je resila da sve svoje frustracije prema zapadu istrese bas na bratskom narodu.

Lemmi

pre 2 godine

Rat počinje kad odgovara bogatima. Sad imamo i ruske lude bogataša koji podržavaju vođu, proveo sam dosta vremena tamo niko od običnih ljudi ne podržava ovo.

Ratko

pre 2 godine

Ovo će biti kratak rat dajem Ukrajincima maksimalno 72 sata i to je to. Vlada i premijer su verovatno već napustili državu. Unutra Ukrajine je polovina stanovništva proruski orjentisana ako ne i više. Upad je izveden od strane Rusije i Belorusijevi biće munjevit.

Sediša

pre 2 godine

Ako ovo paše Ukrajini koja se ne buni, a šta da se onda buni Amerika? Ako se Avganistan ne buni jer ga vode Talibani, šta zbog toga Amerika kuka?

milos

pre 2 godine

smesni su ovi sa sankcijama za rusiju... normalno da ce se osetiti na neki nacin ali nista specijalno. imaju energiju, hranu, proizvodnju svega i svacega i saradnju sa kinom i mnogima koji im nece uvesti sankcije..

marko_sthlm

pre 2 godine

@ "Zavadise dva bratska naroda, istu krv, veru, po vec poznatom receptu... Zna se iz cije kuhinje se kuva lonac ...
(Kraken89, 24. februar 2022 07:32)"


Naravno da se zna iz čije kuhinje - iz Putinove.

Čovek je izgubio dodir sa stvarnošću i sa pravom se njegovo mentalno stanje može dovesti u pitanje.

On misli da ruski narod ovo njegovo bahaćenje neće koštati. E pa koštaće. Koštaće veoma mnogo ukrajinski narod ali će cena i za ruski narod biti veoma visoka.

Pitanje je dokle će ruski narod da trpi i plaća cenu ludila jednog čoveka. Ovo bi zapravo mogao biti početak Putinovog kraja kad obični Rusi osete još jače na svojoj koži koliko jeziva megalomanija njih košta.

Bezbednosni analiticar Aleksandar K

pre 2 godine

Ovaj razvoj situacije u Ukrajina je bio lako predvidljiv. Rusija kao svetska sila koja pokušava da se vrati na međunarodnu scenu kao supersila neće svakako dozvoliti NATO na svojim granicama. No ova kriza neće dugo trajati ali će posledice biti velike i dugotrajne.Posebno posledice po samu Ukrajnu i naravno po svetsku ekonomiju i ekonomije svih aktera (od Rusije i Ukrajne, pa do zemalja EU). Može se očekivati skok broja terorističkih napada i u Rusiji i Ukrajina, ali i šire. Sajber bezbednost strateški važne infrastrukture kako u samoj Rusiji i Ukrajnu, tako i u zemljama članicama NATO. Međunarodno pravo i UN su zahvaljujući NATO agresiji 1999 i ovakvim akcijama Rusije definitivno sahranjeni, tako da su male i zemlje srednje veličine veoma ugrožene. Takođe možemo očekivati i dodatno odmeravanje snaga velikih sila (pre svega SAD i Rusije, dok će se Kina kasnije i sporije uključivati u pokazivanje mišića ali će davati tihu podršku Rusiji) i uticaja u različitim regionima širom sveta(preko leđa malih država).

Slon

pre 2 godine

Ono kad verujes Rusima Ukrajna se odrekla atomskog oruzija u sporazumom sa rusima garant je bio teritorijalni integritet Ukrajne. Naravno bahati rusi ne sljive sporazume.

Mujo

pre 2 godine

Tuga. Na zalost, proci ce jos puno vremena da se probudi pravi ruski medvjed, a to je ruski narod, koje jedini moze zaustaviti ovu uzasnu tragediju, i vratiti dostojanstvo ruskom covjeku i nasem slavenskom rodu. Ucinili su to pocetkom devedesetim, ucinit ce to opet, i poslati na istorijsko smetljiste sve ove koji danas misle da su gospodari zivota i smrti za milione ljudi.

Nick

pre 2 godine

dzaba dani sećanja na sve poginule za sve velike ratove. Mi kao čovečanstvo i dalje težimo ka nekoj moći, bolesnim ambicijama i željom da imamo kontrolu. Ratovi se vodili pre hiljadu godina za parče teritorije, vode se i sada i to ne samo u Ukrajini. Za
tih hiljadu godina nismo odmakli puno. Umesto da se svi ujedine i učestvuju u razvijanju, modernizaciji, pa da spašavaju ovo malo što je ostalo od planete na kojoj živimo .
Rusija, NATO, Ukrajina, SAD, Putin, Bajden. Svi žive na istoj zemlji i isti vazduh dišu. Vratite lockdown

Mad Max

pre 2 godine

Najpravednije za ljudski rod bi bilo kada bi pohvatali sve politicare koji zagovaraju rat bilo da su iz drzava clanica NATO-a, Rusije i Ukrajine i dati im da biraju po zelji avione, tenkove, puske i istalo oruzje pa neka se tamane medjusobno pa da obicnom narodu svane.

Bane

pre 2 godine

rat nikada nije dobar niti je kome dobro doneo. Ali morate da shvatite neke stvari ... prvo, ulazak Rusije u rat sa Ukrajinom kreiran je od 1999.g. pa nadalje, kada je Amerika odlučila da samostalno tumači svetsku pravdu ... Srbija, Irak, Avganistan, Sirija, Libija ..itd. kako ste, gospodo sa zapada sejali tako sad žanjete ... sad se najbolje vide ti dvostruki standardi zapada ... sve što Rusija sada radi, radili su i oni godinama unazad ... to je bilo ok a ovo nije ... kako da ne ...! drugo, Rusija jednostavno mora zbog sopstvene bezbednosti da interveniše... NATO snage su joj došle do samih granica ... Ukrajina je posebno značajna i zbog crnog mora ... Krim je jednostavno morao ostati u okviru Rusije... tako isto i Donbas region ... nadam se samo da ovo neće trajati predugo i da neće civili stradati ... svetski poredak se definitivno promenio i Amerika evidentno više nije jedina vojna sila ... Eusija i Kina zauzimaju svoje mesto i to kauboje najviše zabrinjava.

Ruska nedođija

pre 2 godine

@ "Zavadise dva bratska naroda, istu krv, veru, po vec poznatom receptu... Zna se iz cije kuhinje se kuva lonac ...
(Kraken89, 24. februar 2022 07:32)"


Naravno da se zna iz čije kuhinje - iz Putinove.

Čovek je izgubio dodir sa stvarnošću i sa pravom se njegovo mentalno stanje može dovesti u pitanje.

On misli da ruski narod ovo njegovo bahaćenje neće koštati. E pa koštaće. Koštaće veoma mnogo ukrajinski narod ali će cena i za ruski narod biti veoma visoka.

Pitanje je dokle će ruski narod da trpi i plaća cenu ludila jednog čoveka. Ovo bi zapravo mogao biti početak Putinovog kraja kad obični Rusi osete još jače na svojoj koži koliko jeziva megalomanija njih košta.
(marko_sthlm, 24. februar 2022 08:10)

Od kada to ruski diktatori brinu o vlastitom narodu? Rusi su uvek bili potrošna roba njihovih tirana.

Milosav

pre 2 godine

Koji tuzan dan! Nisam se osecao ovako od 24. marta kada sam vozio kuci s posla i cuo da je pocelo bombardovanje.
Zaista nisam mislio da ce ovo da se desi, mozda ulazak u Donbas ali ne invazija cele zemlje. Bratski narodi.
Koja karastrofa i tuga! Toliko nepotrebno.
Molim vas da ne navijate za jednu ili drugu stranu, pomislite samo na taj jadan narod koji nista nije kriv, na jadnu preplasenu decu i naravno na nepotrebne zrtve i na jednoj i na drugoj strani.
Neka je svima Bog na pomoci.

fankmaster

pre 2 godine

Katastrofa. Tuga. Sramota. Na stranu sva istorija i sve sto se ikada desilo, ali ovakvo divljastvo u 2022, potpuno neisprovocirano bilo cime, je stravicna sramota Rusije od koje se nece oprati. Ovo ce baciti ljagu i na herojsku rusku pobedu u II Svetskom ratu i na sve sto je ruska strana ikada postigla u ime pravde. Cemu ovo? Nesrecni narod Ukrajine, od kojih je bar pola izrazito pro-rusko. Dve slovenske, pravoslavne zemlje u ratu jedna sa drugom. Tuga, tuga!

Gordan Papac

pre 2 godine

Ruski bi se narod trebao zapitati zašto njihova zemlja, tako bogata prirodnim resursima (rudarstvo, metali, nafta, plin itd.) i sa svim tim resursima još uvijek u rukama ruske države – a ne zapadnim kompanijama („da ih opljačkaju“) – pa , vjerojatno prosperitetna država je još uvijek tako ekonomski loša, s provincijama i selima još uvijek izgledaju kao u 19. stoljeću... 144 milijuna Rusa ima BDP samo ½ BDP-a Kalifornije (sa 39 milijuna ljudi). Trebali bi se zapitati je li ih Zapad „ponižavao“ zadnjih 20-30 godina (kao što je rekao Adol. Putin) ili ih je ponizio vlastiti vođa okružen svojim prijateljima, kleptokratskim oligarsima koji su de facto uzeli najviše tog novca i ruskih sredstava od ruskog naroda, i trošeći ga u zlatarnicama Cipra ili Belgije, šampanjce u Nici, nekretnine u Londonu, jahte u Monaku, noćni život Marbelle, ulažući svoj novac u švicarske banke i nogometne klubove u Engleskoj ... Pa tko na kraju ponižava Ruse? Tko im je uzeo novac, tko im ne dopušta njihov demokratski javni glas? Što je to ako nije ponižavanje?

FD

pre 2 godine

Bojim se da se ovo već dugo spremalo i da Rusi i Kinezi nisu pričali o umetničkom klizanju i rezultatima trke u bobu jednosedu za vreme Olimpijade dok je Putin bio tamo. Amerikanci neće uraditi ništa konkretno za Ukrajinu a Evropu će još čvršće držati za gušu posle ovoga. Sankcije Rusiji mogu veoma lako da se prošire i na Kinu jer ih Kina apsolutno neće poštovati. Ako npr. Kina bude sankcionisana u vezi mikročipova zbog Rusije eto njih vojno na Tajvanu u kratkom roku (na koji i ovako polažu pravo) i preuzimaju gro proizvodnje od koje zavisi ceo svet. Geostrateški je Putin doveden u situaciju da mora da reaguje, nažalost mnogim političarima na zapadu je bilo svejedno šta će se desiti sa Ukrajinom i njenim narodom. Uostalom u narednim mesecima će postati jasno koliki broj Ukrajinaca podržava Ruse i nekako mi se čini da će nova granica ići Dnjeprom.
30 godina NATO radi upravo ovo što je uradio Putin. Čak je i retorika slična. Svuda se pominju ugroženost civilnog stanovništva, prava na samoopredeljenje i sl. a uvek najviše stradaju baš civili opredeljeni za normalan život.
Svet se menja. Ne znam da li smo dobili novog svetskog policajca ili regionalnog kabadahiju ali sam siguran da i treća strana merka iz prikrajka. Može sve ovo mnogo naopako da bude na kraju priče.
Mir svima.

AnononimyS

pre 2 godine

Ja bih jako voleo da zamolim ljude da ne uporedjuju bombardovanje Jugoslavije i Ukrajinu. Totalno je razlicit pristup. A jedina razlika je sto nismo imali kopnenu invaziju nato trupa... Tako da batalite vise 99 godinu, molim vas.

Zoc

pre 2 godine

Mogu da napisem samo ovo:Koliko u Ukrajincima sada vidim nas iz 99te,a Ruse kao kauboje koji su nam oteli deo zemlje,a opet volim i jedne i druge, OVO NECE NA DOBRO DA IZADJE.

AlexA

pre 2 godine

Sve je ovo krenulo sa Kosovom, krsenjem medjunarodnog prava i povredom priznatih granica. Nato je kroz bombardovanje dao pravo albancima kao manjini da traze drzavu za sebe, priznao ih, potom stavio u zastitu a nas kao navodne agresore bombardovao. Sad se isto desava u Ukrajini, samo je sad Rusija prisla u zastitu. I to zapadu ne odgovara...ali odgovara kad se američki interesi brane u Libiji, Iraku, Siriji i Koreji, daleko van njihovih granica

Pjotr

pre 2 godine

Kako će Putin da objasni oligarsima zašto ne mogu svuda da putuju u svojim Superjahtama? Mislim da sa te strane možemo da očekujemo dosta problema.

zanimnjivo123

pre 2 godine

Ovo je dat koji Rusija ako zeli da pobedi mora brzo da ga okonca
Ili barem da jasno kaze koji su ciljeci rata. Uzeti pola? Uzeti samo istocne delove?
Jadni narod Ukraine ce platiti cenu:(

Zlatko

pre 2 godine

Patnja čoveka ne poznaje nacije, veru i boju kože. Kako će biti kažnjeni i da li će se ikada od Boga kazniti svi oni koji zarad "viših" ciljeva uvode narode u mržnju i ratove?

hmmm

pre 2 godine

Nije ovo dobro za nas!Pitanje je da li bugari i turci hoce da prekinu snabdevanje gasom Srbiju i mnogo toga,drugo ako nasi odgovori ne budu u duhu americke i EU politike i koliko ce ovo da traje.Druga je prica sa investicijama, imaju li veze sa politickim desavanjima i koliko ce nekome od clanoca EU ili Amerckoj diplomatiji biti vazno da je nesvrstana i mala Srbija i njena politika bitna za potkusurivanje prema Rusiji.

Plowing

pre 2 godine

(dovla, 24. februar 2022 08:38)

Prvo. Ne znam da li si gledao kartu sveta. Ali Rusija ne samo da se već graniči sa 4 NATO zemlje, već je jedna od tih zemalja SAD. Deli ih 15km Beringovog moreuza.

Drugo, ja zaista ne razumem što opravdavaš napad Rusije kao što verovatno opravdavaš i napad Amerike na nas 1999. Nijedan rat nije opravdan, svaki je posledica loše politike i diplomatije. Ako Ukrajinci hoće da se druže sa Amerikancima, njihova stvar. Samostalna su država.

Priznati su čak i od strane koja ih sada napada. Čak nije izazvala ni sukobe na istoku Rusije. Ti sukobi nisu ni postojali pre 2012. Aneksija Krima je bila 2014, blokirali su Ukrajincima celo Azovo more.

Inače svakog diktatora, pa i Putina vremenom opija moć. Takođe kada narod živi jadno i bedno kao u Rusiji, naravno da ti je potreban spoljni neprijatelj.

krema

pre 2 godine

Istina je da je Rusija trenutno u određenoj strateškoj prednosti.
Istina je da je zapad još uvijek previše ovisan o ruskom plinu..
Da se Putin zadržao u područjima sa pretežno ruskim stanovništvom zapad bi još i prešao preko toga, sankcije bi bile relativno blage.
No iako Putin sada ima taktičku nadmoć, verujte za godinu dana svet više neće biti isti kao što ga sada znamo.
Rusija se upravo izula iz cipela globalnog igrača.
Sankcije koje joj se spremaju su dosad neviđene u istoriji. Praktički se izolovala od sveta na ekonomskoj, tehnološkoj i geopolitičkoj razini i od većih igrača ostat će joj razmena dobara samo sa Kinom. Slično kao S. Korea.

Putler je fasista

pre 2 godine

Koju rusku robu uopste mozes da kupis u Srbiji? Srecom, Srbija je vec uvela sankcije Rusiji. Barem jedna stvar koju smo dobro uradili.

Ivan Colovic

pre 2 godine

mene interesuje gde je ona koalicija od 20+ zemalja koja je napala nas koji smo intervenisali na svojoj teritoriji da sad raspali po rusiji? i koji je razlog zbog koga se ne okupljaju sada?? pa rusija cak napada drugu suverenu drzavu i niko nista… nije bitno ko za koga navija i sta ce da se desi sa ukrajinom, bitno je to da je rusija pokazala svima da nije samo lokalna sila i da sa njima vise nema zezanja. mnoge stvari ce ovim da se promene, ne samo teritorija i sudbina ukrajine

sasa the king

pre 2 godine

Resio Putin da se igra rata, mator nema sta da izgubi. Bice ovo velika kriza, obzirom da Evropa nema resenje za ovu situaciju, sem da kuka.

red star

pre 2 godine

Vise nego jasno da velike sile vode istu politiku samo je kod naseg naroda jos taj komunisticki mozak koji okrivljuje samo Amerikance……Avganistan su prvo napali Rusi pa su posle deceniju dosli Ameri ali prosecan Srbin samo pamti Americku agresiju

Mo

pre 2 godine

Putin se osramotio ovim činom, realno je već očerupao Ukrajinu, ovo je bilo potpuno nepotrebno, izginuće Rusi, braća, pravoslavci sa obe strane zbog njegove megalomanije.

Miyamoto

pre 2 godine

Ne podržavam ovo što radi Rusija ali razumem, da ne spominjem da ovo što Rusi rade Ukrajini je isto što je nama Nato radio 99", razlika je što to tada Zapad radio pa je bilo opravadano i svi su podržavali a sada Rusi rade pa sada svi osuđuju.

Dragana

pre 2 godine

Velike sile su velike sile, one se uvek bore jedne protiv drugih na razne načine a vojno uvek preko malih i slabih zemalja, nikad se neće direktno sukobiti. Kao što nisu ni 1999 tako neće ni sada. Meni samo nije jasno kako neko iz naše zemlje može da podržava napad Rusije na Ukrajinu kad svi dobro znamo da smo doživeli od NATO-a to što sada Ukrajina doživljava od Rusije.

miro split

pre 2 godine

Ovo nije svit koji smo tribali ostavit našoj dici.
Kako ih pogledat u oči bez straha i srama?
Sve je počelo ovdi na Balkanu.Onda smo imali šansu,a sad je kasno.
Nema više sretnog završetka.

zoran stokic

pre 2 godine

Pitanje za rusofile a kako su se Moldovija; Gruzija, Jermenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgistan, Tadžikistan, Estonija, Litva i Latvija (evo da izuzmem Ukrajinu i Belorusiju; da izuzmem regije Rusije, gde živi preko 100 etničkih naroda) našle u sastavu carske Rusije (kasnije SSSR)? Da nisu narodi u tim državama organitovali referendum o dobrovoljnom prisajedinjenu carkoj Rusiji? Ama sve je to OSVOJENO u RATOVIMA; 1000 godina ratovanja. Po rusofilima Zapad ratovao non stop a carska Rusija bila majka Tereza to je priča rusofila. Sve znaju o Indijancima i robovima, kolonijama na Zapadu ali gle čuda nemaju pojima kako se svih tih vekova živelo u carskoj Rusiji (kasnije SSSR). Knjige u šake, nigde se nije tako loše živelo nego u carskoj Rusji, zato su tamo bile non stop pobune naroda (te su pobune pordžavali svi njihovi umetnici, naučnici, intelektalci – koji su danas sinonim - kulture Rusije) otuda i Lenjinova revolucija (nije ga instalirao Zapad) nego ga je stvorio SUPER LOŠ ŽIVOT u carskoj Rusiji. Putin samo ponavlja greške ruskih careva samodržaca - umesto istinskih reformi u društvu, privredi, kulturi – pokretali su stalno nove ratove!

vuk

pre 2 godine

Nisam za rat,ali Ukrajinski politcari trebali su da sednu da pregovaraju.Oni su primili oberucke Nato,a Rusi to nece tolerisati.Tesko obicnim ljudima.

vilsonovo

pre 2 godine

Koje medjunarodno pravo? Gde je ono bilo 24. marta 1999. godine? I na mnogim drugim mestima. Medjunarodno pravo je ono sto kazu velike sile. Tacka. Mislio sam da je Milsoevic napravio najvecu stattesku gresku kada nije pozicionorai Srbiju i Srbe onako ako je morao, ali onda je ukrajisnka politicka elita napavila jos vecu tragediju 2014. I sta sada? Ostajes bez dela zemlje, vojne snage ce biti tehnoloski desetkovane. Morace da placaju kreditima SVE - od oružja do mostova..Tuzno. To su bilioni dolara duga zauvek. Srce me boli.. Rusi gledaju svon interes. Isto su radili i Amerikanci. Kinezi ce tek da odrade svoje interese...Pamet u glavu. Gledaj sebe i NE MESAJ SE. Izrazavaj zaljenj i pozivaj na prekid sukoba i pomozi ako se pojave izbeglice. Srbija nece priznavati nove drzave, jer nije ni Ukrajana priinala Kosovo, ali nece ni stati sa onima koji su nas 80 dana urnisali raketama. Dovoljno. I pošteno.

Zaustavite rat

pre 2 godine

APEL za zemlje kvinte + Amerika da HITNO predloge sastanak Putinu sa temom smirivanja situracije uz GARANCIJU da se NATO ne će širiti na Ukrajinu. Molim bez arogancije prema Rusiji, molim bez prijetnji strašnim sankcijama. Rusija je nuklearna sila to ne zaboravite. Smirite situaciju a najveća odgovornost je na velikim državama to su zemlje kvinte i Amerika.

Trebala bi neka mala zemlja poslati javni APEL zemljama kvinte i Americi. Ako ovo eskalira u treći svjetski, u nuklearni, onda je kasno za apele i kasno za smirivanje, a mnogima od nas neće trebati više ništa. Zabrinjavaju me poruke Zapada, kao da nisu svjesni veličine rizika i strašnih posljedica. Zaboravite aroganciju, priznajte svoje greške, odrecite se širenja NATO.

Ako niko drugi neka Vučić iskoristi priliku da bude mirotvorac.

zmaj

pre 2 godine

Kako će Putin da objasni oligarsima zašto ne mogu svuda da putuju u svojim Superjahtama? Mislim da sa te strane možemo da očekujemo dosta problema.
(Pjotr, 24. februar 2022 22:45)


Jado, zar misliš da neko ko ima pare ima samo jedan pasoš? Ja nisam nešto bogat pa imam 3.

Zbunjen

pre 2 godine

Apsolutno mi nije jasno kako neko u Srbiji moze da podrzava neku drzavu koja svojom vojnom silom, bez objave rata, otima drugoj, medjunarodno priznatoj zemlji i clanici UN, teritoriju.

kakodane

pre 2 godine

Najbolji su mi ovi što ozbiljno shvaćaju ruske izgovore o Natou na granici Rusije što Rusi, ko fol, ne mogu dopustiti pa će eto okupirati Ukrajinu. Za vašu informaciju Nato je skoro 20 godina na granici Rusije. Manje mu treba iz Latvije polupa Moskvu i St. Petersburg nego iz Harkiva. Ali to očigledno nema veze, pa će Rusi, eto, okupirati Harkiv da bi zaštitili Moskvu.

Bijedni izgovori za napad na narod koji to ničim nije zaslužio. Nazovimo to pravim imenom: otimačina zemlje i širenje imperija zbog ambicija bolesnog i starog diktatora.

Огњен

pre 2 godine

Примећујем да се код нас вести преносе претежно са прозападним наративом, тумачењима и погледима на ову кризу одн. сукоб у Украјини. Исто тако има доста острашћених коментара у односу на председника Путина и анти-руске хистерије. Нађе се и по неки разуман коментар који сагледава стање онако како јесте, а то је да се Украјинска власт у последњих десетак година понашала као Хрвати према Србима који су тамо живели. На власт су тамо дошли нео-фашисти који су хтели да по хрватским сценарију "Олује" и "Бљеска" реше питање руске мањине. Међутим Руси ипак штите свој народ са обе стране границе, за разлику од нас. За то им свака част. Што се тиче запада они поготово немају морално право да било коме нешто приговарају а поготово о међународном праву које су погазили подржавањем распада СФРЈ, па на овамо. Не морати објавити овај коментар, али ако га објавите видећете по односу плусева и минуса шта мисли овај народ о овој ситуацији.

xo

pre 2 godine

vrlo jednostavno ovo je rat za podelu ukrajine rusija udara vojne ciljeve i uništava vojnu opremu koju će nato da nadoknadi,eto koristi za nato,zapad mlako reguje biće nekih sankcija ali im se ne isplati da se mnogo ljute rusiji. na kraju na žalost posle puno žrtava krim je ruski pokrajne imaju kakvu takvu samostalnost
samo mi nije jasno zašto je rusija dala ukrajinu meni to bio uvek isti narod tako da je ovaj rat stvorio mržnju među njima

ivan

pre 2 godine

Људи, јуче смо легли да спавамо и јутрос смо се пробудили у рату. Није важно кога подржавате, нити ко је управу. Хајде да се помолимо, да када се сутра пробудимо, неће бити више рата. Погинуће много недужних људи.

Veder

pre 2 godine

Kako vidim po komentarima zdušno Srbi navijaju za rat i za tzv. braću Ruse! Nerazum zavladao, a ne shvataju da su to braća, isti narod}, ista vera... slovenski narodi se kolju međusobno! Pametnom dosta. U 21.veku Putin izaziva veliki rat u Evropi, a Srbi ga podržavaju!? Izgleda da nije bilo dosta rata Srbima u 20.veku, valja navijati za još, užas kakav smo narod! Usput, niko nema pravo da unesrećuje druge ljude i narode, da razvaljuje druge države, to nije ničiji interes do interesa male grupice hulja. Zato treba bežati u EU od Rusa, Kineza, jer ne daj bože da se zamerimo Rusima,ili da tražimo nazad NIS koji im je poklonio Koštunica, šta bi tek nama radili A zna se šta su radili svojim građanima decenijama, a i sada.

Fiuman

pre 2 godine

Putin ima 70 godina, želi prije smrti očito ostat malo bolje upamćen. Čuj on brani Ukrajini da se pridruži nekome ili nečemu. Kao da meni susjed kaže, nećeš dovodit u svoj stan tog i tog prijatelja. Ovo je maltretiranje ukrajinskog naroda, ništa drugo.

Pall Mall

pre 2 godine

Nema rata dok ne udari brat na brata. Zao mi je Ukrajinski narod sto ce propatiti i doživeti scenario kao mi. Zasto ovo Rusi rade na pravoslavnu bracu? Svo vreme su lagali da izvode vežbe uz granicu sa Ukrajinom. Ipak su Ameri bili u pravu.

Tarabić

pre 2 godine

Znam da mi nećete objaviti komentar jer u ovom trenutku ne podržavam Rusiju. Podržavao sam ih od Majdana do danas jer su samo zauzeli teritorije koje su u ogromnoj većini naseljavali Rusi.

vox

pre 2 godine

Zapanjujuce laka predaja ukrajinske vojske. Nisu ni prstom mrdnuli da brane svoju zemlju. Zasto su se onda toliko konfrontirali sa Rusijom ako ne mogu ni da pokusaju samostalnu odbranu a zapad ocigledno nece da ih brani.
(Neocekivana sila, 24. februar 2022 08:06)

Ti stvarno vjeruješ u sve ovo šta plasiraju ruski mediji?

gojko

pre 2 godine

Zašto mediji u Srbiji ne objavljuju ruske gubitke?
Zašto nema snimaka razorenih kolona ruskih tenkova.
Gubitci samo na Harkovu se mere u desetinama tenkova i oklopnih vozila.
Barjaktari bukvalno rasturaju čitave oklopne brigade.
Objavite te snimke ako ih nemate guglajte tuđe portale.

una

pre 2 godine

Žao mi braće Ukrajinaca , tužan dan za sve Slovene...nego pričaju Rusi već godinama šta i kako, ali neće da čuju. Sad, kao, iznenađeni i uvređeni.

AcA

pre 2 godine

Kako vidim po komentarima zdušno Srbi navijaju za rat i za tzv. braću Ruse! Nerazum zavladao, a ne shvataju da su to braća, isti narod}, ista vera... slovenski narodi se kolju međusobno! Pametnom dosta. U 21.veku Putin izaziva veliki rat u Evropi, a Srbi ga podržavaju!? Izgleda da nije bilo dosta rata Srbima u 20.veku, valja navijati za još, užas kakav smo narod! Usput, niko nema pravo da unesrećuje druge ljude i narode, da razvaljuje druge države, to nije ničiji interes do interesa male grupice hulja. Zato treba bežati u EU od Rusa, Kineza, jer ne daj bože da se zamerimo Rusima,ili da tražimo nazad NIS koji im je poklonio Koštunica, šta bi tek nama radili A zna se šta su radili svojim građanima decenijama, a i sada.
(Veder, 24. februar 2022 11:18) Ajde odsetaj odavde anti Srbine i NATO botino.Govoris o nekakvom NISu,a nisi spomenuo oteto Kosovo ? Ko ce da odgovara za to i za Srpske zrtve ? Treba da je sramota takve poput tebe.Puna podrska RUSIJI !

D

pre 2 godine

SAD, Kina i Rusija jesu isto s...e, samo drugo pakovanje. Lijepo je danas povjesničar na RTS-u objasnio da se Rusija Budimpeštanskim sporazumom obvezala jamčiti nepovrjedivost granica ako se Ukrajina odrekne nuklearnog oružja. A dušobrižnici mute vodu spominjući Mjensk kako glasi izvorni naziv rusificiranoga Minska. I neka Volođa dopusti Čečenima referendum ako toliko poštuje glas naroda...

nessa

pre 2 godine

ja volim ruse..ali ne mogu bas da s kontam ovaj juris..nekako mi besmilesno uz postojanje oruzja gde ruski vojnik ne bi trebao da strada..ovako na juris..bice mrtvih rusa kao pleve..ne kontam ovakav napad?ameri bi bombardovali mesecima pre nego sto bi usli..nema teorije da se ukraina zavrsi brzo..42 miliona ako uzme pusku..ne ide to bas tako ..neka je bog u pomoci svima nama i rusima i ukraincima

I am southern Slav

pre 2 godine

Naivni su svi oni, koji misle da je ovo se desilo zbog širenja NATO pakta. Pa Moskvi, a pogotovo Petrogradu mnogo su bliže Poljska i Baltičke zemlje. Samo po 200-300 kilometara u pojedinim slučajevima, a od Ukrajine do Moskve 800 kilometara. Što Putin ne napadne Poljsku i Baltik? Moćniji je mnogo i od njih, pa što ih ne napadne?

Laravel 9

pre 2 godine

Putin koristi iste prljave tehnologije kao i zapad.
'Genocid protiv rusa', 'ukrainci - nacisti' - znaci, moramo da ocistimo Ukrainu.

Grozan je svet u kome zivimo. On i njegova vojna banda su olesili Rusiju, a ovim ce je dokrajciti.

DP

pre 2 godine

Ne smijem ni da zamislim sela i manje naseljena mjesta kroz koja prodje vojska i ostala bagra.. Oni koji su to doživeli, znaju o čemu govorim. Molite Boga da ovo stane i da se ne širi dalje!!!

Berkut

pre 2 godine

Ogorčene borbe na ulazu u Harkov ruski okupator trpi stravične gubitke.
Propao pokušaj ruskog desanta padobrancima na Mariupolj.

Ukrajinska mladost na braniku otadžbine bore se ko lavovi.

Slava Ukrajini
Slava Herojima.

DJony

pre 2 godine

Ruska vojska ce objasniti NATO-u kako se izvodi jedna profesionalna i precizna vojna operacija. Nije to vise kao 45-te kad ide rulja unistava sve pred sobom, pljacka, siluje i ostavlja pustos iza sebe. Sem toga njima je Ukraina potrebna zbog svojih resursa i strateske vaznosti. To samo mi unistavamo po sopstvenoj prestonici kad se borimo protiv stranih ambasada. Daleko od toga da opravdavam putinov potez ali ne secam se da je bilo toliko dusebriznika kada su NATO saveznici udarali na SRJ, Libiju, Irak, Afganistan...

Z

pre 2 godine

Prošle godine cena gasa 200 USD/m3, svi srećni i zadovoljni osim amera jer po toj ceni je neisplativa ideja transporta gasa brodovima iz Amerike u evropu ( pre svega Nemačku).
Napraviš strategiju i isprovociraš Rusiju da izvrši invaziju na onaj deo Ukrajine kroz koji prolazi gasovod. jer ukrajinci konstantno kradu gas i ne obaziru se na upozorenja Rusije.
Cena gasa vetoglavo skače i sa sadašnjom cenom od 1440 USD postaje isplativo transportovati ga iz amerike.
Ovo nije bitka za Ukrajinu, ovo je bitka za nemačko tržište i njihovu privredu, jer sama Nemačka troši gasa koliko ostatak Evrope zajedno.
Ovo je borba izmedju Amerike i Rusije za kontrolu Evrope.

Deus

pre 2 godine

Nije ovo dobro za nas!Pitanje je da li bugari i turci hoce da prekinu snabdevanje gasom Srbiju
--
Prekinuce snabdevanje onda i sebi. Rusija nece snabdevati one koji ometaju normalan protok gasa. U slucaju eskalacije prekinuce i juzni ali i severni tok 1. Totalna energetska blokada. Do toga ipak nece doci.

iDroid

pre 2 godine

Sve ovo je uznemirujuće. Čim vidim ove ljude u skloništima, dobijem grčeve u stomaku. Kako god ovo vojno završi, najvažnije je sprečiti žrtve nevinih. Ne ponovilo se nikome.

Antiratnik

pre 2 godine

Ruski narod sigurno nije ugrozen od NATO vec se radi o panicnom strahu ruskih vlasti za sopstveni opstanak. Da je ruski narod ugrozen ne bi bezao masovno iz Rusije u Ameriku i Evropu. Ruska vlast (kao i svaka diktatorska komunisticka) se plasi toga da do vecine obicnih Rusa ne dodje blizu slika boljeg zivota pa da nastane nezadovoljstvo u Rusiji. Tako opstaju na vlasti vise od 100 godina. Da li iko normalan moze da poveruje u pricu da su ukrajinci toliko poludeli i poceli odjednom da vrse genocid nad rusima bukvalno Rusiji ispred nosa? Prica o navodnoj ugrozenosti Rusije je laz koju ruska vlast decenijama potura. Da neko mozda ne namerava da okupira Rusiju i pobije ruse? Sta ce da im se desi? Ima ih preko 10 miliona van Rusije i niko ih nigde ne dira osim sto ih njihova vlast juri i ugrozava ako su protiv te vlasti.

Danilo

pre 2 godine

Da mi objasne rusofili zar nisu u Ukrajinci pravoslava braca?
(Filip, 24. februar 2022 08:56)

Pa ne, za Srbe su samo Rusi pravoslavni, a Rumuni, Bugari i Grci nisu. A Ukrajinci još manje.

Branko

pre 2 godine

Zapad je vec pobedio i trlja ruke opet stradaju Slovenski narodi. Bravo za zapad ovo je odigrao maestralno. Napadaju se i gradovi na zapadu Ukrajine video uživo javljanja ovo je samo 400 km od Subotice. Tuku se braća, a ne ratuju protiv stvarnog neprijatelja na zapadu. Kao što smo se mi tukli sa Bošnjacima a opet dobili bi i bez rata sve isto plus ne bi nas mrzeli kaol danas što nas mrze i kao što će Ukrjinci sada da zamrze Ruse. To je kao i kod nas i bio cilj zapada zavadi pa vladaj!

Prstnacelo

pre 2 godine

Ne podrzavam bilo kakav rat i bilo gde. Kao i vecina ratova i ovaj je dogovoren izmedju svetskih sila. Naravno zbog profita. USA je prodala naoruzanje i prodavace ga sve vise ruskim komsijama dok postoji opasnost od ruske invazije. Cena energenata ce skociti pa ce i Rusi na taj nacin takodje zaraditi, plus ce uzeti deo teritorije. Sve je i pocelo odlaganjem severnog toka.
Ko je gubitnik? Evropa. Oslabice je, udarice ekonomiju evrope jer zavise od ruskih energenata. Cim su Nemacka i Francuske pocele da drmaju evropom Britanci su izasli iz EU. Jaka Evropa ne odgovara vodecim igracima u svetu. A jaka Evropa moze biti samo ako su Nemacka i Francuska jake. Nemacka privreda se oslanja na ruski gas 55%. Dovoljan podatak koji govori o svemu.

Radoznao

pre 2 godine

Teško može Savet bezbednosti pripremati rezoluciju protiv Rusije, jer u ovom trenutku SB-om predsedava Rusija. Mogu pojedine članice tražiti sazivanje sednice, i predložiti nacrt rezolucije, koja će se ili usvojiti, ili ne ( ovo zadnje je skoro sigurno jer RU će straviti veto). I ova vest prikazuje licemerje zapada, koja sebe smatra "međunarodnom zajednicom", i Nato članice sebe smatraju celim SB UN. Ako ništa drugo, bar Rusi ne glume da predstavljaju ceo svet. Pogledajte sajtove bbc ( Velika Britanija), DW ( Nemačka) i RT ( Rusija). Dok na prve dve imate vesti samo iz jednog ugla, na rt imate i vesti iz ruskih a i ukrajinskih i zapadnih izvora.

Maja

pre 2 godine

Niko normalan u Srbiji nije podrzao napad NATO na nas. Interesantno je kako svi ti isti ljudi sad podrzavaju Ruse koji rade to isto.

Kako mozete da podrzavate Ruse koji nekome potpuno neduznom za nasu patnju nanosi istu takvu patnju?!

Djordje Stanojevic

pre 2 godine

Kad vidim ovoliko komentara, kako se raduje tudjoj nesreci sramota me sto sam Srbin.
Sad se radujete bombardovanju Kijeva i Harkova , kao naudili ste 'amerikancima' nesto ili ljudima sto nam nista nisu skrivili u zivotu osim sto jednostavno NECE sa rusima vise ni po koju cenu ?
Volimo mi cizmu, leba i masti i nismo za bolje, hvala bogu pa se ne granicimo sa njima inace bi nasi bili prve budale na ruskom talonu !

Loš šahista

pre 2 godine

Putin je ovo veoma loše taktički odigrao:
Rusija će izgubiti mnooogo novca, što zbog same cene vođenja rata, što zbog sankcija.
Izgubiće tehniku i vojnike.
Zauvek su izgubili Ukrajinu i mogućnost da ikada u budućnosti budu na istoj strani.
Rusija je izgubila i ono malo ugleda koji joj je ostao i od sada će ih svi gledati kao obične siledžije od kojih se treba zaštiti.
Uspeo je da ponovo ujedini NATO članice.
Jedino će dobiti teritoriju koja mi i ne treba nešto previše jer je NATO već na granici, a nakon ovoga će verovatno primiti i Gruziju i naoružati do zuba Rumuniju i pribaltičke države.

Realno

pre 2 godine

Od 2013. je prosjecna kupovna moc Rusa opala za 29%. U istom periodu se u Srbiji povecala za 29% (slucajno se poklapaju podaci). E sad zamislite ako je prosjecan Srbin bogatiji za 29% kako je tek onom prosjecnom Rusu sto je siromasniji za 29%? Drugim rijecima Putin je bio dobar za Rusiju do 2013. kada je Rusija uzivala ekonomski rast, nakon toga strmoglavo finansijski pada i to ruski narod osjeca.

Z

pre 2 godine

Gorbačov je svojevremeno tražio da NATO potpiše sporazum sa Rusijom o ne širenju prema istoku i da osim Istočne Nemačke koja je postala deo Nemačke ni jednoj drugoj zemlji istočnog bloka ili zemljama nastale iz SSSR-a, neće biti dozvoljeno pristupanje NATO paktu.
Dolaskom Jeljcina i kolapsom Rusije, ameri ignorišu postignut dogovor i primaju u NATO sve zemlje istočne evrope. Tada niko nije reagovao na to a sada kada Rusija vrši delimični povraćaj uticaja svi su zabrinuti i uplašeni.
Niko neće reagovati i Rusija će doći na prirodnu granicu a to je reka Dnjepar, jer čitav zapadni svet zna šta su uradili i kako su prekršili sporazum. Žrtvovaće pola Ukrajine zarad ostale teritorije koju su pokrili NATO snagama.
A čitava akcija je da NATO nuklearne podmornice ne mogu ući u Azovsko more pod izgovorom da se kotve u Ukrajinskim lukama a odatle mogu lansirati projektile sa nuklearnim bojevim glavama, koji mogu bez priblema doći do Moskve a zbog blizine rusima bi bilo gotovo nemoguće sve ih presresti i oboriti.

neopterecen

pre 2 godine

Ne podrzavam bilo kakav rat i bilo gde. Kao i vecina ratova i ovaj je dogovoren izmedju svetskih sila. Naravno zbog profita. USA je prodala naoruzanje i prodavace ga sve vise ruskim komsijama dok postoji opasnost od ruske invazije. Cena energenata ce skociti pa ce i Rusi na taj nacin takodje zaraditi, plus ce uzeti deo teritorije. Sve je i pocelo odlaganjem severnog toka.
Ko je gubitnik? Evropa. Oslabice je, udarice ekonomiju evrope jer zavise od ruskih energenata. Cim su Nemacka i Francuske pocele da drmaju evropom Britanci su izasli iz EU. Jaka Evropa ne odgovara vodecim igracima u svetu. A jaka Evropa moze biti samo ako su Nemacka i Francuska jake. Nemacka privreda se oslanja na ruski gas 55%. Dovoljan podatak koji govori o svemu.
(Prstnacelo, 24. februar 2022 11:51)

A nisi spomenuo, koliki deo bdp-a rusije cini taj isti gas. 65%. Kome ce ga putin prodati, kad mu EU udari embargo na izvoz? Kinezima??? Rubalj pada i još ce pasti, čim izbace rusiju iz finansijskih transakcija. Putin je ugasio, samo jos ne zna.

osprey

pre 2 godine

Koliko god volio Ruse ne mogu da opravdam nasilno komadanje jedne drzave, a ni Ukrajince koji su dozvolili da ih Amerikanci naloze a normalno nece oni stradati nego upravo Ukrajinci, ono klasicno lako je s tudjim ... gloginje mlatiti.

Bezbednosni analiticar Aleksandar K

pre 2 godine

Ovaj postupak Rusije je potpuno očekivan, jer Rusija nastoji potvrditi svoj status velike sile. NATO takođe nije iznenađen ali je odlučio da preko leđa ukrajinskih građana odmeri snage saRusijom. Posle agresije na SRJ 1999 godine, akcija protiv Iraka, Libije i Sirije, ali i akcija protiv Gruzije i sada Ukrajne jasno je da je međunarodno pravo mrtvo. OUN su sada već pokojna organizacija jer zahvaljujući stalnim članicama koje imaju pravo veta (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska), OUN je potpuno paralisana u situacijama kada velike sile odmeravaju snage (što inače čini većinu sukoba u savremenom svetu). Takođe ova kriza i pored činjenice da neće dugo trajati (jer pre svega ekonomije glavnih aktera nisu dovoljno jake da iznesu dugo trajanje i veliki obim krize), predstavljaće ozbiljan test za svetsku ekonomiju i verovatni uvod u jednu od najvećih ekonomskih kriza. Takođe može se očekivati i povećan broj sajber napada na kritičnu infrastrukturu i druge resurse i kapacitete od strateškog značaja, ali će prevashodno biti pogođene zemlje NATO, Ukrajina i Rusija. Takođe nas čeka i velika energetska kriza koja će se kombinovati sa ekonomskom krizom. Sve navedeno govori da će posledice ove sveukupne krize, tj krize u Ukrajina koja čini samo početak krize širih razmera. Same direktne posledice po Ukrajnu će biti katastrofalne sa velikim brojem izbeglica, Rusija će ekonomski oslabiti a to se može i politički odraziti, ali dobija Ukrajnu koja nije u Nato. EU dobija probleme.

MarkoM

pre 2 godine

Umesto da ljudi zive svoje zivote, sad ce da pate zato sto su matori umobolnici sa viskom vremena odlucili da se zabave i igraju riziko u stvarnom zivotu.
Sramota je podrzavati bilo kakvu agresiju.

Sad ili nikad

pre 2 godine

Tuzan sam zbog Nase brace Ukrajjnaca I Rusa, djavo se nasladjuje sto ih posvadja. Mislim da je bolje sada par stotina mrtvih I malo rusenja da se sotoni pokaze da nemoze vise da radi sta hoce nego posle milioni mrtvih I pobeda sotone, nedaj boze! Braca ce se opet pomiriti, ali sotona nece nikad se promeniti!

Zevs

pre 2 godine

SAD su napravile za sebe win-win situaciju svojim postupcima u zadnja dva meseca.
Podstakle Ukrajinsku krizu sa ciljem da dobiju Ukrajinu ili da prodaju oružje okolnim zemljama.
Ukrajina je sa druge strane imala situaciju da malo ili puno izgubi. Izabrali su da puno izgube ☹

javelin

pre 2 godine

Sedam ruskih aviona je oboreno za sada. Nije lose za 8 sati, skoro 1 avion po satu. Videcemo da li ce se taj trend nastaviti.

Takodje je unisteno preko 40 ruskih tenkova. Inace, Rusija ima samo 350 modernih tenkova. Rat ide odlicno za Ukrajinu za sada, moderno americko naoruzaje je mnogo ispred ruskog.

sale

pre 2 godine

Meni nije jasno kako ce Rusija da zadrzi na duze ove teritorije sa mape. Rusija je prazna , sta dobijaju ovime na duze sem povecanja bede i napustanja stanovnika. Opet je zapad zavadio dva slicna naroda. Ukrajina je ovime mrtva na duze, mozda i decenijama. Nastavlja se beda , jos vece iseljavanje a rusima slede sankcije, povecanje siromastva. Uvek zapad ispadne pametniji.Zalosno

Benny Hill

pre 2 godine

ne mogu da razumem ljude koji opravdaju Rusiju u komentarima kao rekao vam Putin nemojte u Nato! Pa Ukraina nije Usla u Nato.to je samo izgovor da napadnu UKR...i ono sami ste krivi...nisu Krivi Ukrainci isti su Ko Srbi...isto kao da su Rekli srbima sami ste krivi z Nato bombardovanje....nisu Ukrinci isli u Moskvu da Ratuju nego brane svoju drzavu

Sila se budi

pre 2 godine

Ako se secate kako su svabe napale ruse u ww2...mnogo dobro su napredovali, i izgledalo je da ce da pobede...dok se narod nije probudio i dok nije izbila zelja za opstankom. Kada su se rusi pregrupirali, dobili su rat. Istina je da su imali i brojnost koja je mnogo znacila.
Ono sto je sada drugacije, je da rusija zna da NATO nece da se mesa. I zato ovako napadaju. Ako se NATO umesa...onda ce da bude druga prica. Omjer je 10:1 u korist zapada. A cinjenica da netko misli da mogu da dodju do Pariza, je smesna. Pa da oni to mogu, oni ne bi pregovarali. Kada su napali Gruziju, nisu pregovarali, nego su je rasturili. Sa zapadom pregovaraju, jer znaju da ne mogu da napadnu evropu

Nikola

pre 2 godine

Zaista mi je zao Ukrajinaca, i jeste tacno da oni dozivljavaju isto ono sto smo mi. Rusija pokazuje da mogu isto ono sto i NATO odnosno Amerika, sto je mozda dobro da se zna, ali to ne treba da znaci da mi treba da podrzimo to jer smo mi bili zrtva i znamo kako im je. Jedino podrzavam Rusiju u slucaju da dolaze da brane svoj narod kao sto bismo mi branili Srbe na Kosovu. PORUKA JE DA RAT NIKOME NECE DONETI DOBRO I TREBA GA IZBEGAVATI.

Veze

pre 2 godine

Волим ја и Украјинце и Русе,сматрам их браћом ал не ради се овде о интересима Украјине већ о интересима америке.Тако да нико не навија за Русе прорив Украјине већ против Сад.
(нс бој, 24. februar 2022 21:02)

Da mi objasni koji je to interes Amerike, pošto sam neupućen.

BLuka

pre 2 godine

Rusija, Ukrajina, Bjelorusija ukupno 190 miliona stanovnika minimum i 18 miliona kvadratnih kilometara.
Mislite da je moguće te tri zemlje koje imaju sve za život potrebno doterati do gladovanja ili poraza!?
Možda neće voziti mercedes ali za Ladu će uvjek imati a vi se zapitajte šta će biti ako običan građanin u NATOu ne mogne kupiti Golfa ili Seata. Em su vezani za ruske resurse, em su vezani za Kinezke proizvode a ne mogućnost pristupa ruskim resursima obara proizvodnju i u NATOu i u Kini a cijene lete u nebesa jer su NATOvci žedni i krvi i para.
Taj je prolem veoma lako rješiv, prosto okupiraju Rusiju...mislim ako smiju.

Verka

pre 2 godine

Sramota za jedan veliki i mocan narod kao sto je ruski. Siledzija naduvenog lica je docekao svoju priliku. Svrbelo ga je da ratuje od dana od kad je postao predsednik. Bolje da je ponovo usao u Afganistan i rasterao talibane. To mu niko ne bi zamerio.

Xman

pre 2 godine

Tužno je videti kolone vozila u Kijevu i čuti ove sirene. Podseca na nas. Sve iz iste Vašingtonske kuhinje.
(Tormund, 24. februar 2022 09:51)

Znaci nije kriv okupator nego Vasington? Nisam znao da Vasington kontrolise Putina.

Zoc

pre 2 godine

Cackali ste Ruskog medveda vec dugo unazad.Eto vam sada!Mozete samo da ga mrzite i nista vise.Molite boga da Kinezi ne krenu na Taiwan.To bi bio sahmat za zapad.

Tonyst

pre 2 godine

Ako je Putin nešto napravio je da je ujedinio Europu i NATO. A vi se drzite rusa...kome rus bio prijatelj nije se usrićio...koliko su vama pomogli kad su trebali!? Osim pismenim protestom...

Bezi

pre 2 godine

Ja vidim Rusku cizmu na Ukrajinskoj kicmi, a isto tako i cizmu zapada (citaj Amerikanaca) na Srpskoj kicmi, sve zavisi kako ce ovo da se zavrsi.

Batman

pre 2 godine

Spustite oruzije i gotova prica... ne uvlaci jos naroda u sigurnu smrt! Pogresna politika, nije NATO prijatelj. Brat ti je pruzao ruku, sada ti nudi metak jer si okrenuo ledja. Jednostavno!

Slavisa V.

pre 2 godine

Putine, pokazao si svoju snagu, povuci sad svoje snage sa ukrajinske teritorije, ne cini ono sto zlotvori sa zapada otkako Sloveni postoje zele, da Sloveni ubijaju Slovene. Vi, Ukrajinci, shvatite da ste se rodili u zemlji koja se granici sa jednom supersilom i da ne mozete biti clanica druge supersile. Sta god se desilo, siguran sam da vas ruski narod mnogo vise voli od onih ka kojima vas je povelo vase rukovodstvo. Oni koji pisu kako se "Srbistan" raduje nisu normalni, samo psihicki bolestan se moze radovati bilo cijoj nesreci. Cenu ce svakako platiti samo obican narod. To smo bar mogli videti tokom ove dve godine, ako smo vec zaboravili ratove kod nas u poslednjoj deceniji prosle ere.

Aleksandar Nedeljković

pre 2 godine

Ako neko ne bi trebao da se raduje ovome i da opravdava ovo , to smo mi - Srbi. Pa setimo se Knina . Setimo se Kosova . Koliko je nasih izginulo u 20 veku , u poslednjoj deceniji samo . Koliko je veterana napusteno od svih . . .

Dajte ljudi dozovimo se pameti.Ne postoji humano ratovanje . Ne radujmo se ovakvim stvarima. Ako neko treba da bude barjaktar protiv ratova - to smo mi.

U vreme korona i masovnog umiranja naroda , malo da se igramo geopolitike. A figure u sahovskoj igri - ljudski zivoti.

Kontradiktoran

pre 2 godine

Zahvaljujemo se na glasu.

Alo ljudi nije ovde rec teritoriji,pa Rusija je bar ima vise nego bilo ko na planeti...radi se o tome da im je beni nato u dvoristu...i po svemu sudeci nece se zaustaviti...dace bog da se taj zlotvorski savez na celu sa bolesnim kaubojima vec jednom razmontira...menja se svetski poredak,polako-ali sigurno...kad se bude uspostavila ravnoteza u svetu,da ne vlada jedan,bice nam svima bolje...
GLUPOST!!!
Sva ta prica bi imala smisla da se Amerika ne granici sa Rusijom preko Beringovog moreuza. Tako da je NATO oduvek na Ruskim granicama. Cela Putinova prica pada sa tim u vodu. On jednostavno ne moze da preboli raspad SSSRa 1991. I NATO postaje sve veci i mocniji, bez interesa da napada Rusiju, niti to iko moze, ali je NATO stit Evrope od svih napada, islamistickih, eventualnih medjusobnih sukoba. Hiljade nuklearnih raketa ne dozvoljavaju napad na Rusiju i to izbija sve adute Putinu. Tako da je ovo samo glupost, koja nema bas nikakvo utemeljenje u stvarnom stanju stvari na terenu. Rusija je samo ovim napadom na Ukrajinu mnogo ugrozenija nego sto je ikada bila. I cela Evropa. I svet. Putin je otvorio pandorinu kutiju. Da pobedi ne moze. Jutros je izjavio i da je spreman na sve i da ce svet videti oganj kakav nikada video nije! Ludak. Bolesni.

Bosna

pre 2 godine

Bravo za Rusiju! Uradili su tacno ono sto su Amerikanci htjeli i na sta su ih zapravo primorali. Ovo je iznudjeno od Putina. Nakon sto 1/3 Ukraine bude pod okupacijom, Rusija ce dobiti najveci sigurnosni problem ikada. Ranije je FSB muku mucio sa nekom sakom terorista sa kafkaza a sad plavooki, perfektno neprimjetni ex-rusi ima da kopaju i rovare po CIA direktivama. Ko je sposoban da kontrolise milione ljudi u okupaciji? Troskovi su upravo narasli 50x za Rusiji a sigurnosni aparat ulazi u autoimuno oboljenje. Nazalost problemi tek pocinju za sve nas. Putin je izgubio prvu šah partiju a do sada je bio velemajstor.

Vuk

pre 2 godine

Niko se ovde ne obazire na želju ruskog naroda da se otcepi od Ukrajine? Kosovo nama ne prija, ni Donjeck ni Lugansk ne prijaju Ukrajini, ali bitna je razlika, tamo Rusi hoće uz Rusiju a ne kao Albanci uz SAD, pri tome oni masakri namešteni i naša policija se branila od terorista. Pri tome Rusija mora da gleda kako se granatiraju naselja sa ruskim stanvoništvom i svakog dana se ubijju civili. Aj tako neka poče u republici srpskoj prema Srbima, jel biste bili ravnodušni? Problem celog zapada je nacionalnost. Ako bi moglo sve da se pomeša i novac da vlada, bolest najobičnija i izopačenost... Zato su njima problem i Rusija i Kina jer osećaju nešto prema matici i domovini (pričam o prosečnom čoveku). Zato i opstaju kao tolike teritorijalno (nemaju po 50 državica). Da, žele tu mnogi i novac i materijalno, al da pitate prosečnog Amera i Rusa o svojoj domovini i šta oseća, dobili biste potpuno različite odgovore u korist Rusije. Svakako, čovek nije doživeo tu mogućnost da gleda u mirnu stranu, nego bi sve po svaku cenu sada i odmah i to nam je priroda i zato se posvađaju i na kraju dođe ono "ko je jači?". E pa, ko je jači, evo gledajte. Jadni narod. Da, jesu Amerikanci preterali i nikada im neću zaboraviti šta su nam uradili. Ruse nismo trpeli, daleko i njima lepa kuća, ali ih nismo ni čačkali kao što nismo ni Amerikance, al eto, 15000 km je izgleda kraća razdaljina nego 100m granice. Bože pomozi i ukrajniskom i ruskom stanovništvu da nađu svoj mir.

ljusa

pre 2 godine

Gde li ce nas ovo odvesti videcemo al dobro biti nece.Mislim da je uzrok svega nepostovanje Rusije i njenih zahteva koji su legitimni obzirom na kurs koji je Ukrajina zauzela.Na nasu veliku zalost cela Evropa je gubitnik,Amerikanci zadovoljno trljaju ruke jer okolo njih je mirno a oslabljuju Rusiju kao veliku silu i to rade preko drugih.Nemci i Francuzi pre svega moraju da traze resenje sa Rusima zarad mira u Evropi,a ne da samo slusaju Amere.

denverac

pre 2 godine

Rusija ne bi bila tolika zemlja da nije kroz istoriju uvek osvajala.

Srbija, ovaj put, treba da se drži van šah table najvećih sila. Ne treba da izginemo ako se ovaj konflikt raširi i na druge Slovenske zemlje.

Nik

pre 2 godine

Ukrajina i Ukrajinci su ovde kolateralna steta sudara super sila.Za to treba da zahvale najvise svom rukovodstvu koje vodi zemlju u propast.Kratkovida politika pokusaja priblizavanja zapadu na pogresan nacin dovodjenjem Rusima NATO pod prozor.
Mogli su da pretpostave da Rusi to nece dopustiti,ali nisu izgleda dobro proracunali da nece dobiti podrsku od zapada kakvu su ocekivali.
Lugansk i Donjeck su Rusima samo poluga da isteraju svoje namere.
Zao mi sto nisu bili pametniji i sa svojom slovenskom bracom dogovorili se ,ovako neka im je svima Bog u pomoci ,a i nama.

dezintegracija evrope (drugi deo)-povratni talas

pre 2 godine

Rusija je konačno postala NATO. Istorija se ponavlja. Rus se reformiše tek kada je napadnut. Ko što SSSR ne bi bio SSSR da ne nije bilo nacističke nemačke i njihovog upada, ko što Rusija ne bi bila vojna sila da nije bilo Britanaca i njhovog upada na Krim da shvate koliko im je armija i koncept organizacije zastareo, ko što nikada ne bi iz monarhije izašla da nije bilo Napoleona, tako i danas, bukvalno postane opasnija verzija onoga ko je ugrozi, a to je sada NATO. Ako neko misli da Rusija neće da koristi svoje termonuklearne potencijale taj se vara. Za razliku od zapadnog nuklearnog naoružanja ovi su daleko čistija tehnologija i time može da se legitimizira njihova upotreba i to za uništenje prljavog nuklearnog oružja kako se već opisuje tehnološki zastarelo (tipa atomska bomba, kao one bačene na Hirošimu i Nagasaki) sa ciljem smanjenja broja žrtava i trajnosti posledica nuklearnog sukoba i konačno ostvarenja napretka u nuklearnom razoružanju (apsurd dostojan zapadne doktrine). NATO agresija na SRJ je izvedena zarad spasenja NATO kao sredstva zapada. Rus ovo radi zarad spasenja Rusije. Rus je novi NATO, samo daleko opasniji. I žalosno je što im je dinamika komunikacije ovakva kakva jeste. Svako se sa svojom doktrinom otvara prema sukobu i za sukob, stim što su i Rusi dodali medijski deo, dok zapad izbegava pregovore. Za 200 godina, govoriće o ovome kao totalnom vremenu zbunjenosti i nesposobnosti (gemifikovan dizajn je uvek sterilan, a tako je pravljen novi poredak).

Dusan

pre 2 godine

Zar ono i mi onomad ne trazismo Rusku pomoc pa ih zamrzili najzesce sto ne dodjose, ali dobro posto od skoro sve znamo i u sve se razumemo red je da i ljudski sve ovo ispratimo i iskomentarismo jer sta da se radi sa toliko vremena i pameti na Balkanu superiornome.

NikolaKG80

pre 2 godine

Strašno... Razumem za Donbas, ali zašto zadiru dalje u teritoriju Ukrajine? Svaki narod treba da bude slobodan koliko god je moguće, pa i Ukrajinci

Srba

pre 2 godine

Ovo je skolski primer debakla diplomatije. Politika je izgubila bitku cim se primenjuje sila. Opet ce ratni huskaci da se izvuku bez ogrebotine a stradace neduzan narod. Nikada ne treba opravdavati agresiju, pa ni kada je izazvana, samo treba imati na umu da ovde Rusija nije htela da DNR i LNR dozive "hrvatsku oluju". Mislim da je Putin to imao na umu kada je pokrenuo sve ovo...

identiteti suvereniteta

pre 2 godine

Tri koncepta shvatanja suvereniteta. 1) Suverenitet je transparentan prema sili (SAD, deo NATO, Rusija. Uz svu agresivnost sile nRvno ne mogu da priznaju jedna drugu ili jedna drugoj ovo kao pravo, jer onda nisu sile, ali ovo je njihovo stanovište). 2) Suverenitet je nedodirljiv i nepovrediv (Kina). 3) Suverenitet je relativan ali transparetnost postoji samo prema medjunardnom javnom pravu odnosno to mora kroz UN, transparetnost prema sili ne postoji (mi smo ovog shvatanja, tu je izgleda i Francuska, a ne samo Monako). Zanimljivo je da sve ovo jedno sa drugim ne miri i da je jedino zajedničko to što se zapravo odlučuje o mogućnostima pojedinca, ali niko to tako ne posmatra (još uvek). A i na tom nivou svet ima problem, poznat i kao plemstvo i seljaštvo, ali i ono odakle si.

Ivan ZG

pre 2 godine

Zapamtite da narod koji se brani ne gubi rat.
Vojska Ukrajine broji 600.000 ljudi prije mobilizacije.
Da samo 200.000 njih odluči ne povući se sa svojeg ognjišta to je ogroman problem za Ruse. A Ukrajina može mobilizirati 5 milijuna ljudi!
Nakon par dana proći će početni šok Ukrajinaca. Sada im je sve novo i nitko nema ratnog iskustva. Samo u ratu se brzo odrasta što sam na žalost sam iskusio. Zapamtite da od ljudske volje nema jačeg oružja.
A onda slijedi ono što Putin i Rusi ni ne sanjaju.

018

pre 2 godine

Napala je Rusija pre otprilike jedno 3h. Ono sto se zna, zbrisana je 92ga mehanizovana brigada kod Harkova koja je bila stacionirana tamo ogromnim vazdusnim napadom(tepih bombardovanje), oboreno je 5 aviona i 1 helikopter Ruske Avijacije… ruski tenkovi, mehanizovane brigade unajvecem prelaze granice prelaze sirom Ukrajine, tj prelazili su ovo su i stare vesti. Kijev je postao ratna zona, posto su ruske specijalne jedinice tokom noci izvrsile diverzantske akcije po celoj Ukrajini i napravili haos. Dok pisem ovo Ukrajina je podigla celokupnu avijaciju radi odbrane Kijeva. Jedan od poslednjih diktator na zemlji bacio je sve karte u napad, zelim mu nov Afganistan. Zivela slobodna Ukrajina!

Xman

pre 2 godine

Prisustvujemo istoriji. Po prvi put se pojavio neko ko se ne plaši amerikanaca i zapadnih mutivoda. Oni koji su do sad mutili i pravili haos po svetu bez posledica, osecaju strah. Došlo vreme za žetvu onog što su decenijama sejali.
(Nezavisni demokratski građanin, 24. februar 2022 08:00)

Ne plasi se Amerikanaca pa napao komsijsku i bratsku siromasnu Ukrajinu koju je zajednicki zivot sa Rusima i unistio.

Peđa

pre 2 godine

U ovakvim trenucima mi je prosto žao što i mi nismo osetili rusku "bratsku" čizmu za vreme hladnog rata. Drugu pesmu bi pevali teoretičari "rusko-srpskog bratstva".

herceg berliner

pre 2 godine

Podmukla rusija, al Ukrajina je sama kriva jer je dala svoj nuklearni arsenal, da je samo jednu ostavila, nikad ne bi na pamet palo covjeculjku iz Kremlja da metar Ukrajine uzme. A Ukrajina je imala stotine nuklearnih bojevih glava

Sole

pre 2 godine

Ovi bukvalno napadaju celu Ukrajinu do granice sa Poljskom i Moldavijom, verovatno ce uci i u Moldaviju jer i tamo postoji jedna seperatisticka ruska "republika" gde jadna mala ruska deca trpe zulum od zlog zapada"

Sasha

pre 2 godine

Nije amerika napala ukrajinu. Nego rusija izvrsila nelegalnu agresiju na ukrajinu.rusi su gori nego zapad ,rusija je pokazala svoje pravo lice licemerni,dvolicni,interes,novac,mnogi ne svataju da nam rusi nisu prijatelji, i nas bi napali. , da imaju interes i da smo blizu granice rusije

Putler je fasista

pre 2 godine

Koju rusku robu uopste mozes da kupis u Srbiji? Srecom, Srbija je vec uvela sankcije Rusiji. Barem jedna stvar koju smo dobro uradili.

marko_sthlm

pre 2 godine

@ "Zavadise dva bratska naroda, istu krv, veru, po vec poznatom receptu... Zna se iz cije kuhinje se kuva lonac ...
(Kraken89, 24. februar 2022 07:32)"


Naravno da se zna iz čije kuhinje - iz Putinove.

Čovek je izgubio dodir sa stvarnošću i sa pravom se njegovo mentalno stanje može dovesti u pitanje.

On misli da ruski narod ovo njegovo bahaćenje neće koštati. E pa koštaće. Koštaće veoma mnogo ukrajinski narod ali će cena i za ruski narod biti veoma visoka.

Pitanje je dokle će ruski narod da trpi i plaća cenu ludila jednog čoveka. Ovo bi zapravo mogao biti početak Putinovog kraja kad obični Rusi osete još jače na svojoj koži koliko jeziva megalomanija njih košta.

Marx

pre 2 godine

Ček ček, ovo nije moguće, pa rusofili su ovde na sajtu ubeđivali da se radi samo o vojnoj vežbi na granici sa Ukrajinom?! A da - sad je priča da je Ukrajina kriva, štoih Rusija napala na sopstvenoj teritoriji...Rusi su uradili isto ono što je Nato/Albanija uradili nama s'Kosovom. Normalan Srbi treba najoštrije da osude agresiju Rusije.

Bacvanin

pre 2 godine

Mislim da je ovim Rusija ugasila i poslednje simpatije ukrajinaca, ako ih je uopste bilo.
Ne razumem ni nase ljude, koji osudjuju zapad. Rusija im otme deo zemlje, napadne ih, podrzava separatiste, a jedini komentar ljudi je - zapad. Pustite Vi zapad, ne napada zapad nego istok.
Bojim se da ce ovo ostaviti dodatne dalekosezne posledice na zemlje u blizini Rusije, ali nece biti puno simptatije prema toj zemlji.
Ne razumem ni Belorusiju, koja se mesa u sve ovo i salje svoje trupe u rat protiv Ukrajine.
Ovim potezom ce Rusija biti dodatno izolovana od strane EU i zapada, sto ce dugorocno dovesti do pada kupovne moci u Rusiji.
Mislim da ce u narednih za 1 do 2 godine poceti prve demonstracije u Rusiji protiv ovakve politike.
Kad padne vrednost plate, pobunice se ljudi da niti imaju para a jos i decu svoju da salju u susednu zemlju da ratuje.
Ukrajini zelim sve najbolje i da sto pre ostvari suverenitet nad celom Ukrajinom, a potom se nadam da ce krenuti putem Poljske, Ceske, Slovacke i Madjarske.

AnononimyS

pre 2 godine

Ja bih jako voleo da zamolim ljude da ne uporedjuju bombardovanje Jugoslavije i Ukrajinu. Totalno je razlicit pristup. A jedina razlika je sto nismo imali kopnenu invaziju nato trupa... Tako da batalite vise 99 godinu, molim vas.

max

pre 2 godine

Ko se radovao ratu, u kuci mu bio. Putin mi je donekle bio i simpatican, jer bitno je da jedna super sila kao amerika ima protivtezu, ali sad ga je us*ao do bola. Nadam se da ce ga njegov narod lincovati

Mujo

pre 2 godine

Tuga. Na zalost, proci ce jos puno vremena da se probudi pravi ruski medvjed, a to je ruski narod, koje jedini moze zaustaviti ovu uzasnu tragediju, i vratiti dostojanstvo ruskom covjeku i nasem slavenskom rodu. Ucinili su to pocetkom devedesetim, ucinit ce to opet, i poslati na istorijsko smetljiste sve ove koji danas misle da su gospodari zivota i smrti za milione ljudi.

Goran

pre 2 godine

Dogorelo je Rusiji do nokta,neće dozvoliti Ukrajini niti ulazak u NATO niti antirusku politiku , koliko vidim nastradaće žestoko, ali sami su krivi za to .
Zašto su dozvolili da ih zapad nahuška na Rusiju, dali je moguće da su bili toliko plitkoumni?
E pa neka je taj isti zapad sada i brani. A svima je jasno da NATO neće niti sme da se uključi u otvoreni rat protiv Rusije, jer zna da može biti poražen.
Zato će gurati Ukrajince do poslednjeg da ginu za njihove interese.

Nezavisni demokratski građanin

pre 2 godine

Prisustvujemo istoriji. Po prvi put se pojavio neko ko se ne plaši amerikanaca i zapadnih mutivoda. Oni koji su do sad mutili i pravili haos po svetu bez posledica, osecaju strah. Došlo vreme za žetvu onog što su decenijama sejali.

nixonn

pre 2 godine

Rusija nije nista drugacija od Amerike. Napad na suverenu drzavu raketama, tenkovima i avionima.

Tako je i Jugoslavija mogla proci 1949 kad je Tito rekao ne.

Ruska nedođija

pre 2 godine

@ "Zavadise dva bratska naroda, istu krv, veru, po vec poznatom receptu... Zna se iz cije kuhinje se kuva lonac ...
(Kraken89, 24. februar 2022 07:32)"


Naravno da se zna iz čije kuhinje - iz Putinove.

Čovek je izgubio dodir sa stvarnošću i sa pravom se njegovo mentalno stanje može dovesti u pitanje.

On misli da ruski narod ovo njegovo bahaćenje neće koštati. E pa koštaće. Koštaće veoma mnogo ukrajinski narod ali će cena i za ruski narod biti veoma visoka.

Pitanje je dokle će ruski narod da trpi i plaća cenu ludila jednog čoveka. Ovo bi zapravo mogao biti početak Putinovog kraja kad obični Rusi osete još jače na svojoj koži koliko jeziva megalomanija njih košta.
(marko_sthlm, 24. februar 2022 08:10)

Od kada to ruski diktatori brinu o vlastitom narodu? Rusi su uvek bili potrošna roba njihovih tirana.

krema

pre 2 godine

Istina je da je Rusija trenutno u određenoj strateškoj prednosti.
Istina je da je zapad još uvijek previše ovisan o ruskom plinu..
Da se Putin zadržao u područjima sa pretežno ruskim stanovništvom zapad bi još i prešao preko toga, sankcije bi bile relativno blage.
No iako Putin sada ima taktičku nadmoć, verujte za godinu dana svet više neće biti isti kao što ga sada znamo.
Rusija se upravo izula iz cipela globalnog igrača.
Sankcije koje joj se spremaju su dosad neviđene u istoriji. Praktički se izolovala od sveta na ekonomskoj, tehnološkoj i geopolitičkoj razini i od većih igrača ostat će joj razmena dobara samo sa Kinom. Slično kao S. Korea.

Slon

pre 2 godine

Ono kad verujes Rusima Ukrajna se odrekla atomskog oruzija u sporazumom sa rusima garant je bio teritorijalni integritet Ukrajne. Naravno bahati rusi ne sljive sporazume.

James H. Ladson

pre 2 godine

Nije Ukrajina našla minimalan zajednički interes sa Rusijom. Potpuno se oslonila na zapad i NATO. Sve je uložila na samo jednu kartu i očigledno izgubila.

Amaterska i nepragmatična politika, miljama daleko od realnosti.

dovla

pre 2 godine

Stvarno neke ljude ovde ne razumem. Ako bismo iz konteksta vadili cinjenice onda je tacno da je Rusija prekrsila medjunarodno pravo. Ali ako gledate siru sliku onda ima apsolutno pravo da se Rusija brani napadom, jer su godinama upozoravali. Ukrajina ne moze u Nato jer nas sistem bezbednosti pada a Rusija je uz Ameriku najveca nuklearna sila. I amerikanci umesto to da razumeju i kau, pa dobro takav isti interes smo mi imali na kubi, rusi su se povukli, evo i mi cemo zarad dobrih odnosa odustati od clanstva ukrajine u nato, oni urade totalno suprotno. Prekrsili sva obecanja o nesiranju, razorili od 1990. 10 drzavva i sistema, razvalili Jugoslaviju, Srbiji oteli Kosovo, isto pokusali sa Gruzijom, avganistanom, sirijom i africka proleca itd... i sad su im puna usta medjunarodnog prava a 30 god ni gafom nisu upotrebljavali taj termin ,,medjunarodno pravo’. Ovim Rusija daje lekciju kako ce da prodju sve zemlje koje remete njenu bezbednost i tu nece biti kompromisa. Rusija ce svakako trgovati sa Kinom, nju sankcije hoce pogoditi ali ne u toj meri kako ljudi misle. 10 godina su se spremali za ovo, sve je preracunato i korak su ispred. Evo sad svi mirno gledaju, ako bude hteo do Kijeva ce da pocepa drzavu, a da su ukrajinci imali pameti imali bi i zemlju i gas i bili mozda i u Eu, samo su trebali da proglase neutralnost, sto joj po istoriji i svemu pripada.

Ljubomir

pre 2 godine

Vraca vam se Kosovo licemeri jedni zapadni, sta ste mislili!!!!
Zao mi je ukrajinaca kao naroda koji ce platiti cenu gluposti svojih vodja!!!!

Veze

pre 2 godine

Волим ја и Украјинце и Русе,сматрам их браћом ал не ради се овде о интересима Украјине већ о интересима америке.Тако да нико не навија за Русе прорив Украјине већ против Сад.
(нс бој, 24. februar 2022 21:02)

Da mi objasni koji je to interes Amerike, pošto sam neupućen.

PlayBoy

pre 2 godine

Rusija sprovodi legitimni preventivni udar na ukrajinske snage,ne razumem cudjenje,pogledajte sta radi Izrael kada susedne arapske drzave kupuju ili prave rakete kojima mogu da gadjaju izraelske gradove.NATO poslenjih meseci ozbiljno naoruzava Ukrajinu i Putin nece cekati da ih naoruzaju do zuba pa da im isprovociraju sukob,dellue preventivno i saseca problem u korenu i pravovremeno sprecava mnogo zesci i krvaviji sukob.

Шумадинац 100%

pre 2 godine

Сад ће свет да види снагу Русије. Што се Украјинаца тиче, подједнако их као људе гледам у односу на Русе, имам пријатеље у обе државе. Што се државе Украјине тиче, док им је власт про-НАТО оријентисана,на страни сам Русије. Узели су им Крим, сада ће још пола државе,онда ће да поставе неког свог, попутн Јануковича и Украјина ће се стоппити у Русију. Они про-руски оријентисани ће славити, они други ће бежати у Пољску, Немачку, итд.. Углавном, Русија профитира из овога.

Што се суверености тиче, Украјина је 91-ве пристала да буде суверена онолико колико јој Русија дозволи, а то је да Русија има право на луке у Црном и Азовском мору и да НИКАДА не помисле на НАТО. Дозволили су себи да мисле да је миш јачи од лава, а лисица их у то убедила!

Mo

pre 2 godine

Putin se osramotio ovim činom, realno je već očerupao Ukrajinu, ovo je bilo potpuno nepotrebno, izginuće Rusi, braća, pravoslavci sa obe strane zbog njegove megalomanije.

Oxoxoposum

pre 2 godine

Trajace ovo nekoliko dana, u Kijevu pada vlada, novi izbori, referendum. Napravili su dogovor u Minsku, Ukrajina ga nije ispostovala, evo posledica. Rusija trazi da se Nato vrati na granice iz 1997. Bice zanimljivo.

sasa the king

pre 2 godine

Resio Putin da se igra rata, mator nema sta da izgubi. Bice ovo velika kriza, obzirom da Evropa nema resenje za ovu situaciju, sem da kuka.

Neko iz Srema

pre 2 godine

Zao mi je Ukrajinaca ali sta ocekujes kad komicara odaberes za predsednika pa politika mu komedija...narvno da se znalo da ce Putin da naredi napda cak je Trump u intervju rekao da ce da odradi manju vojnu operaciju naravno da je i on znao jer ga Cia obavestavala sta rade tamo... Zar je iko normalan pomislio da ce Rusi da dozvole da nato dovuce rakete na granicu Rusije i Ukrajne i da mogi da pogode Moskvu za manje od 5 minuta 20 godina govore Dusi ne prilazite i sta se desava... Isti taj zapad je finansirao i sproveo obojenu revoluciju na Majdanu pa su pokusali i sa Belorusijom sve u cilju da pridju sto blize Rusiji.. Sad vratite film i setitese sta se sve nama desavalo e to je bilo eksperiment za dalje..

rusofil

pre 2 godine

Svaki rat je tragičan, međutim i Putin i Lavrov su zadnjih godina pričali, pričali i pričali ali niko ih nije slušao. Umesto toga nastavili su širenje NATO, gurali su Ukrajinu protiv Rusije, slali oružje, instrukture, pretili, uvodili sankcije. Pa šta ste drugo očekivali, da će nuklearna sila mirno da sačeka sopstveno uništenje?!

fankmaster

pre 2 godine

Katastrofa. Tuga. Sramota. Na stranu sva istorija i sve sto se ikada desilo, ali ovakvo divljastvo u 2022, potpuno neisprovocirano bilo cime, je stravicna sramota Rusije od koje se nece oprati. Ovo ce baciti ljagu i na herojsku rusku pobedu u II Svetskom ratu i na sve sto je ruska strana ikada postigla u ime pravde. Cemu ovo? Nesrecni narod Ukrajine, od kojih je bar pola izrazito pro-rusko. Dve slovenske, pravoslavne zemlje u ratu jedna sa drugom. Tuga, tuga!

Ero

pre 2 godine

Ja neznam šta ste drugo očekivali. Ljepo je čovjek hiljadu puta ponovio da neće čekati da mu nato dođe na granice. Ukrainci su sami sebe doveli do ovoga. Njihov izbor.

Zaustavite rat

pre 2 godine

APEL za zemlje kvinte + Amerika da HITNO predloge sastanak Putinu sa temom smirivanja situracije uz GARANCIJU da se NATO ne će širiti na Ukrajinu. Molim bez arogancije prema Rusiji, molim bez prijetnji strašnim sankcijama. Rusija je nuklearna sila to ne zaboravite. Smirite situaciju a najveća odgovornost je na velikim državama to su zemlje kvinte i Amerika.

Trebala bi neka mala zemlja poslati javni APEL zemljama kvinte i Americi. Ako ovo eskalira u treći svjetski, u nuklearni, onda je kasno za apele i kasno za smirivanje, a mnogima od nas neće trebati više ništa. Zabrinjavaju me poruke Zapada, kao da nisu svjesni veličine rizika i strašnih posljedica. Zaboravite aroganciju, priznajte svoje greške, odrecite se širenja NATO.

Ako niko drugi neka Vučić iskoristi priliku da bude mirotvorac.

milos

pre 2 godine

smesni su ovi sa sankcijama za rusiju... normalno da ce se osetiti na neki nacin ali nista specijalno. imaju energiju, hranu, proizvodnju svega i svacega i saradnju sa kinom i mnogima koji im nece uvesti sankcije..

Tarabić

pre 2 godine

Znam da mi nećete objaviti komentar jer u ovom trenutku ne podržavam Rusiju. Podržavao sam ih od Majdana do danas jer su samo zauzeli teritorije koje su u ogromnoj većini naseljavali Rusi.

Afrika

pre 2 godine

Pa čačkali mečku, šta je ovo drugačije od agresije NATO na Srbiju? Nema razlike. Pa kada mogu oni, može I ovaj....šta smo naučili iz ovoga, NIŠTA. Idemo ponovo....

Plowing

pre 2 godine

(dovla, 24. februar 2022 08:38)

Prvo. Ne znam da li si gledao kartu sveta. Ali Rusija ne samo da se već graniči sa 4 NATO zemlje, već je jedna od tih zemalja SAD. Deli ih 15km Beringovog moreuza.

Drugo, ja zaista ne razumem što opravdavaš napad Rusije kao što verovatno opravdavaš i napad Amerike na nas 1999. Nijedan rat nije opravdan, svaki je posledica loše politike i diplomatije. Ako Ukrajinci hoće da se druže sa Amerikancima, njihova stvar. Samostalna su država.

Priznati su čak i od strane koja ih sada napada. Čak nije izazvala ni sukobe na istoku Rusije. Ti sukobi nisu ni postojali pre 2012. Aneksija Krima je bila 2014, blokirali su Ukrajincima celo Azovo more.

Inače svakog diktatora, pa i Putina vremenom opija moć. Takođe kada narod živi jadno i bedno kao u Rusiji, naravno da ti je potreban spoljni neprijatelj.

Sila se budi

pre 2 godine

Ako se secate kako su svabe napale ruse u ww2...mnogo dobro su napredovali, i izgledalo je da ce da pobede...dok se narod nije probudio i dok nije izbila zelja za opstankom. Kada su se rusi pregrupirali, dobili su rat. Istina je da su imali i brojnost koja je mnogo znacila.
Ono sto je sada drugacije, je da rusija zna da NATO nece da se mesa. I zato ovako napadaju. Ako se NATO umesa...onda ce da bude druga prica. Omjer je 10:1 u korist zapada. A cinjenica da netko misli da mogu da dodju do Pariza, je smesna. Pa da oni to mogu, oni ne bi pregovarali. Kada su napali Gruziju, nisu pregovarali, nego su je rasturili. Sa zapadom pregovaraju, jer znaju da ne mogu da napadnu evropu

Avatar

pre 2 godine

Alo ljudi nije ovde rec teritoriji,pa Rusija je bar ima vise nego bilo ko na planeti...radi se o tome da im je beni nato u dvoristu...i po svemu sudeci nece se zaustaviti...dace bog da se taj zlotvorski savez na celu sa bolesnim kaubojima vec jednom razmontira...menja se svetski poredak,polako-ali sigurno...kad se bude uspostavila ravnoteza u svetu,da ne vlada jedan,bice nam svima bolje...

Pjotr

pre 2 godine

Kako će Putin da objasni oligarsima zašto ne mogu svuda da putuju u svojim Superjahtama? Mislim da sa te strane možemo da očekujemo dosta problema.

Dragan Borca

pre 2 godine

Koliko sam video danas svasta nesto-- Rusi jos ne upotrebljavaju ni delic svojih najmodernijih oruzja

Bukvalno im nisu izveli niti jedan masovan vazdusni napad

Ukrajina je gurnuta u rat od kojeg moze samo puno propatiti

Rusi ih bukvalno stede koliko god mogu

Ovo izgleda kao neko odaljavanje Ukrajinaca od ruske granice sto vise

Rusi nisu izveli fakticki nijedan masovan napad sa Su-34, Tu- 22 i ostalim mocnim avionima

Bukvalno koriste minimalnu silu, tipa 100 krstarecih, 50 - ak aviona i helikoptera

Sale

pre 2 godine

Ukrajinska vojska se raspala, uglavnom i ne pruza otpor, Maripolj zauzet prakticno bez borbe. Harkov isto mirno ceka ulazak ruske vojske.
Rusi na putu za Kijev, za par sati ce biti ispred Kijeva.

red star

pre 2 godine

Vise nego jasno da velike sile vode istu politiku samo je kod naseg naroda jos taj komunisticki mozak koji okrivljuje samo Amerikance……Avganistan su prvo napali Rusi pa su posle deceniju dosli Ameri ali prosecan Srbin samo pamti Americku agresiju

Neocekivana sila

pre 2 godine

Zapanjujuce laka predaja ukrajinske vojske. Nisu ni prstom mrdnuli da brane svoju zemlju. Zasto su se onda toliko konfrontirali sa Rusijom ako ne mogu ni da pokusaju samostalnu odbranu a zapad ocigledno nece da ih brani.

gojko

pre 2 godine

Zašto mediji u Srbiji ne objavljuju ruske gubitke?
Zašto nema snimaka razorenih kolona ruskih tenkova.
Gubitci samo na Harkovu se mere u desetinama tenkova i oklopnih vozila.
Barjaktari bukvalno rasturaju čitave oklopne brigade.
Objavite te snimke ako ih nemate guglajte tuđe portale.

saša

pre 2 godine

Pamtim, da je moj deda govorio, posle Titove smrti ( a bio je u Nemačkoj u zarobljeništvu tokom II svetskog rata ) , " samo da nas Rusi ne napadnu"....

Gordan Papac

pre 2 godine

Ruski bi se narod trebao zapitati zašto njihova zemlja, tako bogata prirodnim resursima (rudarstvo, metali, nafta, plin itd.) i sa svim tim resursima još uvijek u rukama ruske države – a ne zapadnim kompanijama („da ih opljačkaju“) – pa , vjerojatno prosperitetna država je još uvijek tako ekonomski loša, s provincijama i selima još uvijek izgledaju kao u 19. stoljeću... 144 milijuna Rusa ima BDP samo ½ BDP-a Kalifornije (sa 39 milijuna ljudi). Trebali bi se zapitati je li ih Zapad „ponižavao“ zadnjih 20-30 godina (kao što je rekao Adol. Putin) ili ih je ponizio vlastiti vođa okružen svojim prijateljima, kleptokratskim oligarsima koji su de facto uzeli najviše tog novca i ruskih sredstava od ruskog naroda, i trošeći ga u zlatarnicama Cipra ili Belgije, šampanjce u Nici, nekretnine u Londonu, jahte u Monaku, noćni život Marbelle, ulažući svoj novac u švicarske banke i nogometne klubove u Engleskoj ... Pa tko na kraju ponižava Ruse? Tko im je uzeo novac, tko im ne dopušta njihov demokratski javni glas? Što je to ako nije ponižavanje?

Berkut

pre 2 godine

Ogorčene borbe na ulazu u Harkov ruski okupator trpi stravične gubitke.
Propao pokušaj ruskog desanta padobrancima na Mariupolj.

Ukrajinska mladost na braniku otadžbine bore se ko lavovi.

Slava Ukrajini
Slava Herojima.

нс бој

pre 2 godine

Волим ја и Украјинце и Русе,сматрам их браћом ал не ради се овде о интересима Украјине већ о интересима америке.Тако да нико не навија за Русе прорив Украјине већ против Сад.

Lemmi

pre 2 godine

Rat počinje kad odgovara bogatima. Sad imamo i ruske lude bogataša koji podržavaju vođu, proveo sam dosta vremena tamo niko od običnih ljudi ne podržava ovo.

javelin

pre 2 godine

Sedam ruskih aviona je oboreno za sada. Nije lose za 8 sati, skoro 1 avion po satu. Videcemo da li ce se taj trend nastaviti.

Takodje je unisteno preko 40 ruskih tenkova. Inace, Rusija ima samo 350 modernih tenkova. Rat ide odlicno za Ukrajinu za sada, moderno americko naoruzaje je mnogo ispred ruskog.

neopterecen

pre 2 godine

Ne podrzavam bilo kakav rat i bilo gde. Kao i vecina ratova i ovaj je dogovoren izmedju svetskih sila. Naravno zbog profita. USA je prodala naoruzanje i prodavace ga sve vise ruskim komsijama dok postoji opasnost od ruske invazije. Cena energenata ce skociti pa ce i Rusi na taj nacin takodje zaraditi, plus ce uzeti deo teritorije. Sve je i pocelo odlaganjem severnog toka.
Ko je gubitnik? Evropa. Oslabice je, udarice ekonomiju evrope jer zavise od ruskih energenata. Cim su Nemacka i Francuske pocele da drmaju evropom Britanci su izasli iz EU. Jaka Evropa ne odgovara vodecim igracima u svetu. A jaka Evropa moze biti samo ako su Nemacka i Francuska jake. Nemacka privreda se oslanja na ruski gas 55%. Dovoljan podatak koji govori o svemu.
(Prstnacelo, 24. februar 2022 11:51)

A nisi spomenuo, koliki deo bdp-a rusije cini taj isti gas. 65%. Kome ce ga putin prodati, kad mu EU udari embargo na izvoz? Kinezima??? Rubalj pada i još ce pasti, čim izbace rusiju iz finansijskih transakcija. Putin je ugasio, samo jos ne zna.

Miro ZG

pre 2 godine

Ako Ukrajinci 10 dana uspiju zadržati kontrolu nad većinom teritorija onda je Putin u velikom problemu. Rat će se odužiti, Ruski vojnici će ginuti u stranoj zemlji, Ukrajinci brane svoje, sankcije će ih jako iznutra pogoditi. I ovako je u problemu jer je okrenuo sve protiv sebe, a sankcije će dugoročno napraviti štetu, Ruski narod će početi sve gore živjeti i negodovati protiv Putina. Kako god okreneš Rusija je na gubitku, Ukrajina je na još većem gubitku, Europa je na gubitku, a jedino Amerika je na dobitku.

AcA

pre 2 godine

Kako vidim po komentarima zdušno Srbi navijaju za rat i za tzv. braću Ruse! Nerazum zavladao, a ne shvataju da su to braća, isti narod}, ista vera... slovenski narodi se kolju međusobno! Pametnom dosta. U 21.veku Putin izaziva veliki rat u Evropi, a Srbi ga podržavaju!? Izgleda da nije bilo dosta rata Srbima u 20.veku, valja navijati za još, užas kakav smo narod! Usput, niko nema pravo da unesrećuje druge ljude i narode, da razvaljuje druge države, to nije ničiji interes do interesa male grupice hulja. Zato treba bežati u EU od Rusa, Kineza, jer ne daj bože da se zamerimo Rusima,ili da tražimo nazad NIS koji im je poklonio Koštunica, šta bi tek nama radili A zna se šta su radili svojim građanima decenijama, a i sada.
(Veder, 24. februar 2022 11:18) Ajde odsetaj odavde anti Srbine i NATO botino.Govoris o nekakvom NISu,a nisi spomenuo oteto Kosovo ? Ko ce da odgovara za to i za Srpske zrtve ? Treba da je sramota takve poput tebe.Puna podrska RUSIJI !

Ratko

pre 2 godine

Ovo će biti kratak rat dajem Ukrajincima maksimalno 72 sata i to je to. Vlada i premijer su verovatno već napustili državu. Unutra Ukrajine je polovina stanovništva proruski orjentisana ako ne i više. Upad je izveden od strane Rusije i Belorusijevi biće munjevit.

Fiuman

pre 2 godine

Putin ima 70 godina, želi prije smrti očito ostat malo bolje upamćen. Čuj on brani Ukrajini da se pridruži nekome ili nečemu. Kao da meni susjed kaže, nećeš dovodit u svoj stan tog i tog prijatelja. Ovo je maltretiranje ukrajinskog naroda, ništa drugo.

Sediša

pre 2 godine

Ako ovo paše Ukrajini koja se ne buni, a šta da se onda buni Amerika? Ako se Avganistan ne buni jer ga vode Talibani, šta zbog toga Amerika kuka?

I am southern Slav

pre 2 godine

Naivni su svi oni, koji misle da je ovo se desilo zbog širenja NATO pakta. Pa Moskvi, a pogotovo Petrogradu mnogo su bliže Poljska i Baltičke zemlje. Samo po 200-300 kilometara u pojedinim slučajevima, a od Ukrajine do Moskve 800 kilometara. Što Putin ne napadne Poljsku i Baltik? Moćniji je mnogo i od njih, pa što ih ne napadne?

Милош Радунковић

pre 2 godine

Шта није јасно? Да ли се ради о нападу на једну суверену земљу, или не? Ако је То тако, а тако је, онда се поставља најосновније питање, како једна таква акција може да буде легитимна? Легитимна са становишта међународног права није, али То није Оно што је овде у питању. Интереси Русије су витално угрожени уласком Украјине у НАТО пакт, и тиме је све речено. Нема тог права које ће се поштовати у случају да је ваша држава угрожена, њена безбедност, њен народ и њен опстанак. Да закључим, све Ово што имамо прилику да гледамо не би смо смели да посматрамо уско и површно. Русија је огромна, ако не и највећа и најмоћнија војна сила на свету и "играти" се са њом, односно њеним интересима ђаволски је лоша процена.

Antiratnik

pre 2 godine

Ruski narod sigurno nije ugrozen od NATO vec se radi o panicnom strahu ruskih vlasti za sopstveni opstanak. Da je ruski narod ugrozen ne bi bezao masovno iz Rusije u Ameriku i Evropu. Ruska vlast (kao i svaka diktatorska komunisticka) se plasi toga da do vecine obicnih Rusa ne dodje blizu slika boljeg zivota pa da nastane nezadovoljstvo u Rusiji. Tako opstaju na vlasti vise od 100 godina. Da li iko normalan moze da poveruje u pricu da su ukrajinci toliko poludeli i poceli odjednom da vrse genocid nad rusima bukvalno Rusiji ispred nosa? Prica o navodnoj ugrozenosti Rusije je laz koju ruska vlast decenijama potura. Da neko mozda ne namerava da okupira Rusiju i pobije ruse? Sta ce da im se desi? Ima ih preko 10 miliona van Rusije i niko ih nigde ne dira osim sto ih njihova vlast juri i ugrozava ako su protiv te vlasti.

miki

pre 2 godine

kakvo crno ratno stanje? Ima da bude kao sa Krimom, posle nekoliko meseci se vraća sve u normalu i obnavljaju se dogovori vezani za ekonomiju.

Evropa nije spremna a i izgleda i ne želi da kupuje gas od Amerikanaca.

Nislija

pre 2 godine

Glavni problem je kako ja sada vidim sto Rusija nije vise samo regionalana sila vec je postala i geopoliticka sila u svetu. Nazalost to Ukrajina nije shvatila na vreme a zapad jeste i preko nje pokusava da nekako to vrati na kolosek predhodnog stanja iz 2000 god. Ovde ce svi pa i taj isti zapad morati da to prizna hteo ili ne jer je Rusija ovim pokazala da vise nema nazad kao Amerika za vreme Kubanske krize. Posle ovog treba ocekivati velike lomove u sveri ekonomije jer je Rusija sigurna u svoje energetske resurse na vreme se okrenula Aziji i sve sto se dalje bude desavalo nece joj smetati da se ekonomski razvija u tom sektoru. Nato je ohrabrivao UKRAJINU I BICE ZANIMLJIVO VIDETI STA DALJE POSTO SU ONI I JEDINI KRIVCI ZA NOVONASTALU SITUACIJU A UKRAJINA JE TA KOJA JE SAMA SEBE UVELA U PROBLEM.

kakodane

pre 2 godine

Najbolji su mi ovi što ozbiljno shvaćaju ruske izgovore o Natou na granici Rusije što Rusi, ko fol, ne mogu dopustiti pa će eto okupirati Ukrajinu. Za vašu informaciju Nato je skoro 20 godina na granici Rusije. Manje mu treba iz Latvije polupa Moskvu i St. Petersburg nego iz Harkiva. Ali to očigledno nema veze, pa će Rusi, eto, okupirati Harkiv da bi zaštitili Moskvu.

Bijedni izgovori za napad na narod koji to ničim nije zaslužio. Nazovimo to pravim imenom: otimačina zemlje i širenje imperija zbog ambicija bolesnog i starog diktatora.

Kontradiktoran

pre 2 godine

Zahvaljujemo se na glasu.

Alo ljudi nije ovde rec teritoriji,pa Rusija je bar ima vise nego bilo ko na planeti...radi se o tome da im je beni nato u dvoristu...i po svemu sudeci nece se zaustaviti...dace bog da se taj zlotvorski savez na celu sa bolesnim kaubojima vec jednom razmontira...menja se svetski poredak,polako-ali sigurno...kad se bude uspostavila ravnoteza u svetu,da ne vlada jedan,bice nam svima bolje...
GLUPOST!!!
Sva ta prica bi imala smisla da se Amerika ne granici sa Rusijom preko Beringovog moreuza. Tako da je NATO oduvek na Ruskim granicama. Cela Putinova prica pada sa tim u vodu. On jednostavno ne moze da preboli raspad SSSRa 1991. I NATO postaje sve veci i mocniji, bez interesa da napada Rusiju, niti to iko moze, ali je NATO stit Evrope od svih napada, islamistickih, eventualnih medjusobnih sukoba. Hiljade nuklearnih raketa ne dozvoljavaju napad na Rusiju i to izbija sve adute Putinu. Tako da je ovo samo glupost, koja nema bas nikakvo utemeljenje u stvarnom stanju stvari na terenu. Rusija je samo ovim napadom na Ukrajinu mnogo ugrozenija nego sto je ikada bila. I cela Evropa. I svet. Putin je otvorio pandorinu kutiju. Da pobedi ne moze. Jutros je izjavio i da je spreman na sve i da ce svet videti oganj kakav nikada video nije! Ludak. Bolesni.

Dragana

pre 2 godine

Velike sile su velike sile, one se uvek bore jedne protiv drugih na razne načine a vojno uvek preko malih i slabih zemalja, nikad se neće direktno sukobiti. Kao što nisu ni 1999 tako neće ni sada. Meni samo nije jasno kako neko iz naše zemlje može da podržava napad Rusije na Ukrajinu kad svi dobro znamo da smo doživeli od NATO-a to što sada Ukrajina doživljava od Rusije.

zoran stokic

pre 2 godine

Pitanje za rusofile a kako su se Moldovija; Gruzija, Jermenija, Azerbejdžan, Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgistan, Tadžikistan, Estonija, Litva i Latvija (evo da izuzmem Ukrajinu i Belorusiju; da izuzmem regije Rusije, gde živi preko 100 etničkih naroda) našle u sastavu carske Rusije (kasnije SSSR)? Da nisu narodi u tim državama organitovali referendum o dobrovoljnom prisajedinjenu carkoj Rusiji? Ama sve je to OSVOJENO u RATOVIMA; 1000 godina ratovanja. Po rusofilima Zapad ratovao non stop a carska Rusija bila majka Tereza to je priča rusofila. Sve znaju o Indijancima i robovima, kolonijama na Zapadu ali gle čuda nemaju pojima kako se svih tih vekova živelo u carskoj Rusiji (kasnije SSSR). Knjige u šake, nigde se nije tako loše živelo nego u carskoj Rusji, zato su tamo bile non stop pobune naroda (te su pobune pordžavali svi njihovi umetnici, naučnici, intelektalci – koji su danas sinonim - kulture Rusije) otuda i Lenjinova revolucija (nije ga instalirao Zapad) nego ga je stvorio SUPER LOŠ ŽIVOT u carskoj Rusiji. Putin samo ponavlja greške ruskih careva samodržaca - umesto istinskih reformi u društvu, privredi, kulturi – pokretali su stalno nove ratove!

Zoc

pre 2 godine

Mogu da napisem samo ovo:Koliko u Ukrajincima sada vidim nas iz 99te,a Ruse kao kauboje koji su nam oteli deo zemlje,a opet volim i jedne i druge, OVO NECE NA DOBRO DA IZADJE.

Bosna

pre 2 godine

Bravo za Rusiju! Uradili su tacno ono sto su Amerikanci htjeli i na sta su ih zapravo primorali. Ovo je iznudjeno od Putina. Nakon sto 1/3 Ukraine bude pod okupacijom, Rusija ce dobiti najveci sigurnosni problem ikada. Ranije je FSB muku mucio sa nekom sakom terorista sa kafkaza a sad plavooki, perfektno neprimjetni ex-rusi ima da kopaju i rovare po CIA direktivama. Ko je sposoban da kontrolise milione ljudi u okupaciji? Troskovi su upravo narasli 50x za Rusiji a sigurnosni aparat ulazi u autoimuno oboljenje. Nazalost problemi tek pocinju za sve nas. Putin je izgubio prvu šah partiju a do sada je bio velemajstor.

Realno

pre 2 godine

Od 2013. je prosjecna kupovna moc Rusa opala za 29%. U istom periodu se u Srbiji povecala za 29% (slucajno se poklapaju podaci). E sad zamislite ako je prosjecan Srbin bogatiji za 29% kako je tek onom prosjecnom Rusu sto je siromasniji za 29%? Drugim rijecima Putin je bio dobar za Rusiju do 2013. kada je Rusija uzivala ekonomski rast, nakon toga strmoglavo finansijski pada i to ruski narod osjeca.

Veder

pre 2 godine

Kako vidim po komentarima zdušno Srbi navijaju za rat i za tzv. braću Ruse! Nerazum zavladao, a ne shvataju da su to braća, isti narod}, ista vera... slovenski narodi se kolju međusobno! Pametnom dosta. U 21.veku Putin izaziva veliki rat u Evropi, a Srbi ga podržavaju!? Izgleda da nije bilo dosta rata Srbima u 20.veku, valja navijati za još, užas kakav smo narod! Usput, niko nema pravo da unesrećuje druge ljude i narode, da razvaljuje druge države, to nije ničiji interes do interesa male grupice hulja. Zato treba bežati u EU od Rusa, Kineza, jer ne daj bože da se zamerimo Rusima,ili da tražimo nazad NIS koji im je poklonio Koštunica, šta bi tek nama radili A zna se šta su radili svojim građanima decenijama, a i sada.

Zbunjen

pre 2 godine

Apsolutno mi nije jasno kako neko u Srbiji moze da podrzava neku drzavu koja svojom vojnom silom, bez objave rata, otima drugoj, medjunarodno priznatoj zemlji i clanici UN, teritoriju.

Xman

pre 2 godine

Tužno je videti kolone vozila u Kijevu i čuti ove sirene. Podseca na nas. Sve iz iste Vašingtonske kuhinje.
(Tormund, 24. februar 2022 09:51)

Znaci nije kriv okupator nego Vasington? Nisam znao da Vasington kontrolise Putina.

Pall Mall

pre 2 godine

Nema rata dok ne udari brat na brata. Zao mi je Ukrajinski narod sto ce propatiti i doživeti scenario kao mi. Zasto ovo Rusi rade na pravoslavnu bracu? Svo vreme su lagali da izvode vežbe uz granicu sa Ukrajinom. Ipak su Ameri bili u pravu.

Verka

pre 2 godine

Sramota za jedan veliki i mocan narod kao sto je ruski. Siledzija naduvenog lica je docekao svoju priliku. Svrbelo ga je da ratuje od dana od kad je postao predsednik. Bolje da je ponovo usao u Afganistan i rasterao talibane. To mu niko ne bi zamerio.

Bane

pre 2 godine

rat nikada nije dobar niti je kome dobro doneo. Ali morate da shvatite neke stvari ... prvo, ulazak Rusije u rat sa Ukrajinom kreiran je od 1999.g. pa nadalje, kada je Amerika odlučila da samostalno tumači svetsku pravdu ... Srbija, Irak, Avganistan, Sirija, Libija ..itd. kako ste, gospodo sa zapada sejali tako sad žanjete ... sad se najbolje vide ti dvostruki standardi zapada ... sve što Rusija sada radi, radili su i oni godinama unazad ... to je bilo ok a ovo nije ... kako da ne ...! drugo, Rusija jednostavno mora zbog sopstvene bezbednosti da interveniše... NATO snage su joj došle do samih granica ... Ukrajina je posebno značajna i zbog crnog mora ... Krim je jednostavno morao ostati u okviru Rusije... tako isto i Donbas region ... nadam se samo da ovo neće trajati predugo i da neće civili stradati ... svetski poredak se definitivno promenio i Amerika evidentno više nije jedina vojna sila ... Eusija i Kina zauzimaju svoje mesto i to kauboje najviše zabrinjava.

vox

pre 2 godine

Zapanjujuce laka predaja ukrajinske vojske. Nisu ni prstom mrdnuli da brane svoju zemlju. Zasto su se onda toliko konfrontirali sa Rusijom ako ne mogu ni da pokusaju samostalnu odbranu a zapad ocigledno nece da ih brani.
(Neocekivana sila, 24. februar 2022 08:06)

Ti stvarno vjeruješ u sve ovo šta plasiraju ruski mediji?

LW

pre 2 godine

Mora se priznati da je CIA imala informacije iz prve ruke.Gledam sinoć izvještaj iz Ukrajine koji šalje neki novinar Puljić mislim za Al Jazziru gdje komentariše ono upozorenje od strane Bjele Kuće o napadu u sljedećih 48 sati.Kaže čovjek da je to rečeno prije 36 sati i da je preostalo 12 sati.U momentu izvještaja bilo je oko 20.00 sati.Pogodiše Ameri u "bocu" u žargonu rečeno.Šta mislite da li su Ukri znali za to .Ja mislim da jesu.Biće ovo krvava duga borba bez pobjednika samo sa poraženim.Ratni izvještaji će biti gomila propagande i laži.Ko je bio barem mjesec dana u ratu to mu je jasno.Ja sam bio 5 godina

Laravel 9

pre 2 godine

Putin koristi iste prljave tehnologije kao i zapad.
'Genocid protiv rusa', 'ukrainci - nacisti' - znaci, moramo da ocistimo Ukrainu.

Grozan je svet u kome zivimo. On i njegova vojna banda su olesili Rusiju, a ovim ce je dokrajciti.

Zoc

pre 2 godine

Cackali ste Ruskog medveda vec dugo unazad.Eto vam sada!Mozete samo da ga mrzite i nista vise.Molite boga da Kinezi ne krenu na Taiwan.To bi bio sahmat za zapad.

vuk

pre 2 godine

Nisam za rat,ali Ukrajinski politcari trebali su da sednu da pregovaraju.Oni su primili oberucke Nato,a Rusi to nece tolerisati.Tesko obicnim ljudima.

Loš šahista

pre 2 godine

Putin je ovo veoma loše taktički odigrao:
Rusija će izgubiti mnooogo novca, što zbog same cene vođenja rata, što zbog sankcija.
Izgubiće tehniku i vojnike.
Zauvek su izgubili Ukrajinu i mogućnost da ikada u budućnosti budu na istoj strani.
Rusija je izgubila i ono malo ugleda koji joj je ostao i od sada će ih svi gledati kao obične siledžije od kojih se treba zaštiti.
Uspeo je da ponovo ujedini NATO članice.
Jedino će dobiti teritoriju koja mi i ne treba nešto previše jer je NATO već na granici, a nakon ovoga će verovatno primiti i Gruziju i naoružati do zuba Rumuniju i pribaltičke države.

Miyamoto

pre 2 godine

Ne podržavam ovo što radi Rusija ali razumem, da ne spominjem da ovo što Rusi rade Ukrajini je isto što je nama Nato radio 99", razlika je što to tada Zapad radio pa je bilo opravadano i svi su podržavali a sada Rusi rade pa sada svi osuđuju.

niksic

pre 2 godine

Rusija, Kina i Amerika terorisu svijet i smjenjuju se kao na traci koja ce koga da iskoristi. Manje drzave nemaju sansi prptiv mocnih protivnika, a ostatak svijeta iz straha ne zeli da se petlja. Nazalost, nema izlaza za Ukrajinu iz ovoga, proci ce sto je mnogo zemalja proslo, i stonce jos zemalja proci, jer ovome nema kraja. Podrska za obicni ukrajinski narod, koji ce neduzan propatiti, kao sto su i mnogi, i mi izmedju ostalih.

Danilo

pre 2 godine

Da mi objasne rusofili zar nisu u Ukrajinci pravoslava braca?
(Filip, 24. februar 2022 08:56)

Pa ne, za Srbe su samo Rusi pravoslavni, a Rumuni, Bugari i Grci nisu. A Ukrajinci još manje.

Benny Hill

pre 2 godine

ne mogu da razumem ljude koji opravdaju Rusiju u komentarima kao rekao vam Putin nemojte u Nato! Pa Ukraina nije Usla u Nato.to je samo izgovor da napadnu UKR...i ono sami ste krivi...nisu Krivi Ukrainci isti su Ko Srbi...isto kao da su Rekli srbima sami ste krivi z Nato bombardovanje....nisu Ukrinci isli u Moskvu da Ratuju nego brane svoju drzavu

Branko

pre 2 godine

Zapad je vec pobedio i trlja ruke opet stradaju Slovenski narodi. Bravo za zapad ovo je odigrao maestralno. Napadaju se i gradovi na zapadu Ukrajine video uživo javljanja ovo je samo 400 km od Subotice. Tuku se braća, a ne ratuju protiv stvarnog neprijatelja na zapadu. Kao što smo se mi tukli sa Bošnjacima a opet dobili bi i bez rata sve isto plus ne bi nas mrzeli kaol danas što nas mrze i kao što će Ukrjinci sada da zamrze Ruse. To je kao i kod nas i bio cilj zapada zavadi pa vladaj!

hmmm

pre 2 godine

Nije ovo dobro za nas!Pitanje je da li bugari i turci hoce da prekinu snabdevanje gasom Srbiju i mnogo toga,drugo ako nasi odgovori ne budu u duhu americke i EU politike i koliko ce ovo da traje.Druga je prica sa investicijama, imaju li veze sa politickim desavanjima i koliko ce nekome od clanoca EU ili Amerckoj diplomatiji biti vazno da je nesvrstana i mala Srbija i njena politika bitna za potkusurivanje prema Rusiji.

Batman

pre 2 godine

Spustite oruzije i gotova prica... ne uvlaci jos naroda u sigurnu smrt! Pogresna politika, nije NATO prijatelj. Brat ti je pruzao ruku, sada ti nudi metak jer si okrenuo ledja. Jednostavno!

Tonyst

pre 2 godine

Ako je Putin nešto napravio je da je ujedinio Europu i NATO. A vi se drzite rusa...kome rus bio prijatelj nije se usrićio...koliko su vama pomogli kad su trebali!? Osim pismenim protestom...

Ronaldinjo

pre 2 godine

Za sada mi je nejasan ovakav upad Rusije, ali videcemo vec narednih dana sta su zamislili.
Posto se danima najavljivao napad ocekivao sam bombardovanje na daljinu i eventualni upad u Donjeck i Lugansk da se tu osiguraju granice.
Ovako mi izgleda da ce Rusi imati ogromnih gubitaka i moze da se oduzi uz neizbezne gubitke ukrajinskog naroda sto je katastrofa.
Vidim da je vecina na jednoj ili drugoj strani kod nas.Licno ne podrzavam ni jedne ni druge, ovo je sramota sta rade zadnjih 10 godina.Ukrajina sa svojim saptacima iz Vasingtona i Rusija koja je resila da sve svoje frustracije prema zapadu istrese bas na bratskom narodu.

xo

pre 2 godine

vrlo jednostavno ovo je rat za podelu ukrajine rusija udara vojne ciljeve i uništava vojnu opremu koju će nato da nadoknadi,eto koristi za nato,zapad mlako reguje biće nekih sankcija ali im se ne isplati da se mnogo ljute rusiji. na kraju na žalost posle puno žrtava krim je ruski pokrajne imaju kakvu takvu samostalnost
samo mi nije jasno zašto je rusija dala ukrajinu meni to bio uvek isti narod tako da je ovaj rat stvorio mržnju među njima

frozen

pre 2 godine

Kakve veze ima koliko moze vojnika da mobilizije Ukrajina. Ne vodi se danas rat kao pre pa je bitno koliko ljudstva ima koja strana, nece ni Rusi ici da osvajaju kucu po kucu i u svako selo ulaziti. Samo danasnjim udarima po ciljevima su znacajno redukovali mogucnosti ukrajinske vojske. Zar neko misli da ce Ukrajinci gerilski da ratuju kao Talibani.

DJony

pre 2 godine

Ruska vojska ce objasniti NATO-u kako se izvodi jedna profesionalna i precizna vojna operacija. Nije to vise kao 45-te kad ide rulja unistava sve pred sobom, pljacka, siluje i ostavlja pustos iza sebe. Sem toga njima je Ukraina potrebna zbog svojih resursa i strateske vaznosti. To samo mi unistavamo po sopstvenoj prestonici kad se borimo protiv stranih ambasada. Daleko od toga da opravdavam putinov potez ali ne secam se da je bilo toliko dusebriznika kada su NATO saveznici udarali na SRJ, Libiju, Irak, Afganistan...

Maja

pre 2 godine

Niko normalan u Srbiji nije podrzao napad NATO na nas. Interesantno je kako svi ti isti ljudi sad podrzavaju Ruse koji rade to isto.

Kako mozete da podrzavate Ruse koji nekome potpuno neduznom za nasu patnju nanosi istu takvu patnju?!

mudri sova

pre 2 godine

ja neznam kako vama , ali meni je danas jedan od najgorih dana zato što je udario brat na brata ! Ovo ne valja nikako to jest ne valja ni jedan odsto. Žao mi je i Rusa žao mi je i Ukrajinaca. Tuga, golema.

Bezbednosni analiticar Aleksandar K

pre 2 godine

Ovaj razvoj situacije u Ukrajina je bio lako predvidljiv. Rusija kao svetska sila koja pokušava da se vrati na međunarodnu scenu kao supersila neće svakako dozvoliti NATO na svojim granicama. No ova kriza neće dugo trajati ali će posledice biti velike i dugotrajne.Posebno posledice po samu Ukrajnu i naravno po svetsku ekonomiju i ekonomije svih aktera (od Rusije i Ukrajne, pa do zemalja EU). Može se očekivati skok broja terorističkih napada i u Rusiji i Ukrajina, ali i šire. Sajber bezbednost strateški važne infrastrukture kako u samoj Rusiji i Ukrajnu, tako i u zemljama članicama NATO. Međunarodno pravo i UN su zahvaljujući NATO agresiji 1999 i ovakvim akcijama Rusije definitivno sahranjeni, tako da su male i zemlje srednje veličine veoma ugrožene. Takođe možemo očekivati i dodatno odmeravanje snaga velikih sila (pre svega SAD i Rusije, dok će se Kina kasnije i sporije uključivati u pokazivanje mišića ali će davati tihu podršku Rusiji) i uticaja u različitim regionima širom sveta(preko leđa malih država).

Zoran

pre 2 godine

Ovo je sukob Amerike i Rusije, Ukrajina je uvucena i izigrana. Isto se dogodilo i u Siriji. Bivsa Ju, isti scenario, samo je tada Rusija bila slaba. Koreja, Vijetnam... Nije ovo nista novo. Zao mi je bratskog Ukrajinskog naroda, nisu to zasluzili.

D

pre 2 godine

SAD, Kina i Rusija jesu isto s...e, samo drugo pakovanje. Lijepo je danas povjesničar na RTS-u objasnio da se Rusija Budimpeštanskim sporazumom obvezala jamčiti nepovrjedivost granica ako se Ukrajina odrekne nuklearnog oružja. A dušobrižnici mute vodu spominjući Mjensk kako glasi izvorni naziv rusificiranoga Minska. I neka Volođa dopusti Čečenima referendum ako toliko poštuje glas naroda...

zmaj

pre 2 godine

Kako će Putin da objasni oligarsima zašto ne mogu svuda da putuju u svojim Superjahtama? Mislim da sa te strane možemo da očekujemo dosta problema.
(Pjotr, 24. februar 2022 22:45)


Jado, zar misliš da neko ko ima pare ima samo jedan pasoš? Ja nisam nešto bogat pa imam 3.

Djordje Stanojevic

pre 2 godine

Kad vidim ovoliko komentara, kako se raduje tudjoj nesreci sramota me sto sam Srbin.
Sad se radujete bombardovanju Kijeva i Harkova , kao naudili ste 'amerikancima' nesto ili ljudima sto nam nista nisu skrivili u zivotu osim sto jednostavno NECE sa rusima vise ni po koju cenu ?
Volimo mi cizmu, leba i masti i nismo za bolje, hvala bogu pa se ne granicimo sa njima inace bi nasi bili prve budale na ruskom talonu !

Krik

pre 2 godine

Svi su jaki sa pretnjama prema Rusiji ali niko da stvarno i pomogne Ukrajini. Svaka sličnost sa dešavanjima pre 23 godine u Srbiji je slučajna.

dezintegracija evrope (drugi deo)-povratni talas

pre 2 godine

Rusija je konačno postala NATO. Istorija se ponavlja. Rus se reformiše tek kada je napadnut. Ko što SSSR ne bi bio SSSR da ne nije bilo nacističke nemačke i njihovog upada, ko što Rusija ne bi bila vojna sila da nije bilo Britanaca i njhovog upada na Krim da shvate koliko im je armija i koncept organizacije zastareo, ko što nikada ne bi iz monarhije izašla da nije bilo Napoleona, tako i danas, bukvalno postane opasnija verzija onoga ko je ugrozi, a to je sada NATO. Ako neko misli da Rusija neće da koristi svoje termonuklearne potencijale taj se vara. Za razliku od zapadnog nuklearnog naoružanja ovi su daleko čistija tehnologija i time može da se legitimizira njihova upotreba i to za uništenje prljavog nuklearnog oružja kako se već opisuje tehnološki zastarelo (tipa atomska bomba, kao one bačene na Hirošimu i Nagasaki) sa ciljem smanjenja broja žrtava i trajnosti posledica nuklearnog sukoba i konačno ostvarenja napretka u nuklearnom razoružanju (apsurd dostojan zapadne doktrine). NATO agresija na SRJ je izvedena zarad spasenja NATO kao sredstva zapada. Rus ovo radi zarad spasenja Rusije. Rus je novi NATO, samo daleko opasniji. I žalosno je što im je dinamika komunikacije ovakva kakva jeste. Svako se sa svojom doktrinom otvara prema sukobu i za sukob, stim što su i Rusi dodali medijski deo, dok zapad izbegava pregovore. Za 200 godina, govoriće o ovome kao totalnom vremenu zbunjenosti i nesposobnosti (gemifikovan dizajn je uvek sterilan, a tako je pravljen novi poredak).

AlexA

pre 2 godine

Sve je ovo krenulo sa Kosovom, krsenjem medjunarodnog prava i povredom priznatih granica. Nato je kroz bombardovanje dao pravo albancima kao manjini da traze drzavu za sebe, priznao ih, potom stavio u zastitu a nas kao navodne agresore bombardovao. Sad se isto desava u Ukrajini, samo je sad Rusija prisla u zastitu. I to zapadu ne odgovara...ali odgovara kad se američki interesi brane u Libiji, Iraku, Siriji i Koreji, daleko van njihovih granica

nessa

pre 2 godine

ja volim ruse..ali ne mogu bas da s kontam ovaj juris..nekako mi besmilesno uz postojanje oruzja gde ruski vojnik ne bi trebao da strada..ovako na juris..bice mrtvih rusa kao pleve..ne kontam ovakav napad?ameri bi bombardovali mesecima pre nego sto bi usli..nema teorije da se ukraina zavrsi brzo..42 miliona ako uzme pusku..ne ide to bas tako ..neka je bog u pomoci svima nama i rusima i ukraincima

Ivan Colovic

pre 2 godine

mene interesuje gde je ona koalicija od 20+ zemalja koja je napala nas koji smo intervenisali na svojoj teritoriji da sad raspali po rusiji? i koji je razlog zbog koga se ne okupljaju sada?? pa rusija cak napada drugu suverenu drzavu i niko nista… nije bitno ko za koga navija i sta ce da se desi sa ukrajinom, bitno je to da je rusija pokazala svima da nije samo lokalna sila i da sa njima vise nema zezanja. mnoge stvari ce ovim da se promene, ne samo teritorija i sudbina ukrajine

una

pre 2 godine

Žao mi braće Ukrajinaca , tužan dan za sve Slovene...nego pričaju Rusi već godinama šta i kako, ali neće da čuju. Sad, kao, iznenađeni i uvređeni.

Огњен

pre 2 godine

Примећујем да се код нас вести преносе претежно са прозападним наративом, тумачењима и погледима на ову кризу одн. сукоб у Украјини. Исто тако има доста острашћених коментара у односу на председника Путина и анти-руске хистерије. Нађе се и по неки разуман коментар који сагледава стање онако како јесте, а то је да се Украјинска власт у последњих десетак година понашала као Хрвати према Србима који су тамо живели. На власт су тамо дошли нео-фашисти који су хтели да по хрватским сценарију "Олује" и "Бљеска" реше питање руске мањине. Међутим Руси ипак штите свој народ са обе стране границе, за разлику од нас. За то им свака част. Што се тиче запада они поготово немају морално право да било коме нешто приговарају а поготово о међународном праву које су погазили подржавањем распада СФРЈ, па на овамо. Не морати објавити овај коментар, али ако га објавите видећете по односу плусева и минуса шта мисли овај народ о овој ситуацији.

Vuk

pre 2 godine

Niko se ovde ne obazire na želju ruskog naroda da se otcepi od Ukrajine? Kosovo nama ne prija, ni Donjeck ni Lugansk ne prijaju Ukrajini, ali bitna je razlika, tamo Rusi hoće uz Rusiju a ne kao Albanci uz SAD, pri tome oni masakri namešteni i naša policija se branila od terorista. Pri tome Rusija mora da gleda kako se granatiraju naselja sa ruskim stanvoništvom i svakog dana se ubijju civili. Aj tako neka poče u republici srpskoj prema Srbima, jel biste bili ravnodušni? Problem celog zapada je nacionalnost. Ako bi moglo sve da se pomeša i novac da vlada, bolest najobičnija i izopačenost... Zato su njima problem i Rusija i Kina jer osećaju nešto prema matici i domovini (pričam o prosečnom čoveku). Zato i opstaju kao tolike teritorijalno (nemaju po 50 državica). Da, žele tu mnogi i novac i materijalno, al da pitate prosečnog Amera i Rusa o svojoj domovini i šta oseća, dobili biste potpuno različite odgovore u korist Rusije. Svakako, čovek nije doživeo tu mogućnost da gleda u mirnu stranu, nego bi sve po svaku cenu sada i odmah i to nam je priroda i zato se posvađaju i na kraju dođe ono "ko je jači?". E pa, ko je jači, evo gledajte. Jadni narod. Da, jesu Amerikanci preterali i nikada im neću zaboraviti šta su nam uradili. Ruse nismo trpeli, daleko i njima lepa kuća, ali ih nismo ni čačkali kao što nismo ni Amerikance, al eto, 15000 km je izgleda kraća razdaljina nego 100m granice. Bože pomozi i ukrajniskom i ruskom stanovništvu da nađu svoj mir.

BLuka

pre 2 godine

Rusija, Ukrajina, Bjelorusija ukupno 190 miliona stanovnika minimum i 18 miliona kvadratnih kilometara.
Mislite da je moguće te tri zemlje koje imaju sve za život potrebno doterati do gladovanja ili poraza!?
Možda neće voziti mercedes ali za Ladu će uvjek imati a vi se zapitajte šta će biti ako običan građanin u NATOu ne mogne kupiti Golfa ili Seata. Em su vezani za ruske resurse, em su vezani za Kinezke proizvode a ne mogućnost pristupa ruskim resursima obara proizvodnju i u NATOu i u Kini a cijene lete u nebesa jer su NATOvci žedni i krvi i para.
Taj je prolem veoma lako rješiv, prosto okupiraju Rusiju...mislim ako smiju.

seljak iz sumadije

pre 2 godine

molimo se bogu da ovo ne eskalira i da dodje kod nas u dvoriste, dosta je majki i dece plakalo u poslednjih 50 godina...srbi opametite se...u danasnje vreme nema brace, svi gledaju interes...

Bezi

pre 2 godine

Ja vidim Rusku cizmu na Ukrajinskoj kicmi, a isto tako i cizmu zapada (citaj Amerikanaca) na Srpskoj kicmi, sve zavisi kako ce ovo da se zavrsi.

Bezbednosni analiticar Aleksandar K

pre 2 godine

Ovaj postupak Rusije je potpuno očekivan, jer Rusija nastoji potvrditi svoj status velike sile. NATO takođe nije iznenađen ali je odlučio da preko leđa ukrajinskih građana odmeri snage saRusijom. Posle agresije na SRJ 1999 godine, akcija protiv Iraka, Libije i Sirije, ali i akcija protiv Gruzije i sada Ukrajne jasno je da je međunarodno pravo mrtvo. OUN su sada već pokojna organizacija jer zahvaljujući stalnim članicama koje imaju pravo veta (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska), OUN je potpuno paralisana u situacijama kada velike sile odmeravaju snage (što inače čini većinu sukoba u savremenom svetu). Takođe ova kriza i pored činjenice da neće dugo trajati (jer pre svega ekonomije glavnih aktera nisu dovoljno jake da iznesu dugo trajanje i veliki obim krize), predstavljaće ozbiljan test za svetsku ekonomiju i verovatni uvod u jednu od najvećih ekonomskih kriza. Takođe može se očekivati i povećan broj sajber napada na kritičnu infrastrukturu i druge resurse i kapacitete od strateškog značaja, ali će prevashodno biti pogođene zemlje NATO, Ukrajina i Rusija. Takođe nas čeka i velika energetska kriza koja će se kombinovati sa ekonomskom krizom. Sve navedeno govori da će posledice ove sveukupne krize, tj krize u Ukrajina koja čini samo početak krize širih razmera. Same direktne posledice po Ukrajnu će biti katastrofalne sa velikim brojem izbeglica, Rusija će ekonomski oslabiti a to se može i politički odraziti, ali dobija Ukrajnu koja nije u Nato. EU dobija probleme.

Vasko de Gama

pre 2 godine

Ljudi, najverovatnije nisam sam u sledećoj misli.

Ovoj planeti i ovoj civilizaciji ni rat, kao najvisi vid ljudske destrukcije i nepovratnih nevinih zrtava, vise nema zivotnu tezinu. Naravno da ljudski zivoti su jedini ideal o kome nema rasprave, ali vise nema s m i s l a.

Ovo zvuci filozofski, ali potrebno je ponovo nekako uvesti u nase umove znacaj samog zivota, ljubavi, porodicnih normi i vrednosti, SVRHU. Apsolutno u proteklih 50 godina nije nista doprinelo tome. Na stranu tehnoloski napredak u svim delatnostima, potpupno beznadje i raskol u svemu.

Nadam se da cu sa svojom porodicom jednog dana reci da sam uspeo da doprinesem necemu da zivoti na ovoj planeti mogu da se osete znacajnijim i boljim.

sale

pre 2 godine

Meni nije jasno kako ce Rusija da zadrzi na duze ove teritorije sa mape. Rusija je prazna , sta dobijaju ovime na duze sem povecanja bede i napustanja stanovnika. Opet je zapad zavadio dva slicna naroda. Ukrajina je ovime mrtva na duze, mozda i decenijama. Nastavlja se beda , jos vece iseljavanje a rusima slede sankcije, povecanje siromastva. Uvek zapad ispadne pametniji.Zalosno

vilsonovo

pre 2 godine

Koje medjunarodno pravo? Gde je ono bilo 24. marta 1999. godine? I na mnogim drugim mestima. Medjunarodno pravo je ono sto kazu velike sile. Tacka. Mislio sam da je Milsoevic napravio najvecu stattesku gresku kada nije pozicionorai Srbiju i Srbe onako ako je morao, ali onda je ukrajisnka politicka elita napavila jos vecu tragediju 2014. I sta sada? Ostajes bez dela zemlje, vojne snage ce biti tehnoloski desetkovane. Morace da placaju kreditima SVE - od oružja do mostova..Tuzno. To su bilioni dolara duga zauvek. Srce me boli.. Rusi gledaju svon interes. Isto su radili i Amerikanci. Kinezi ce tek da odrade svoje interese...Pamet u glavu. Gledaj sebe i NE MESAJ SE. Izrazavaj zaljenj i pozivaj na prekid sukoba i pomozi ako se pojave izbeglice. Srbija nece priznavati nove drzave, jer nije ni Ukrajana priinala Kosovo, ali nece ni stati sa onima koji su nas 80 dana urnisali raketama. Dovoljno. I pošteno.

Radoznao

pre 2 godine

Teško može Savet bezbednosti pripremati rezoluciju protiv Rusije, jer u ovom trenutku SB-om predsedava Rusija. Mogu pojedine članice tražiti sazivanje sednice, i predložiti nacrt rezolucije, koja će se ili usvojiti, ili ne ( ovo zadnje je skoro sigurno jer RU će straviti veto). I ova vest prikazuje licemerje zapada, koja sebe smatra "međunarodnom zajednicom", i Nato članice sebe smatraju celim SB UN. Ako ništa drugo, bar Rusi ne glume da predstavljaju ceo svet. Pogledajte sajtove bbc ( Velika Britanija), DW ( Nemačka) i RT ( Rusija). Dok na prve dve imate vesti samo iz jednog ugla, na rt imate i vesti iz ruskih a i ukrajinskih i zapadnih izvora.

Slavisa V.

pre 2 godine

Putine, pokazao si svoju snagu, povuci sad svoje snage sa ukrajinske teritorije, ne cini ono sto zlotvori sa zapada otkako Sloveni postoje zele, da Sloveni ubijaju Slovene. Vi, Ukrajinci, shvatite da ste se rodili u zemlji koja se granici sa jednom supersilom i da ne mozete biti clanica druge supersile. Sta god se desilo, siguran sam da vas ruski narod mnogo vise voli od onih ka kojima vas je povelo vase rukovodstvo. Oni koji pisu kako se "Srbistan" raduje nisu normalni, samo psihicki bolestan se moze radovati bilo cijoj nesreci. Cenu ce svakako platiti samo obican narod. To smo bar mogli videti tokom ove dve godine, ako smo vec zaboravili ratove kod nas u poslednjoj deceniji prosle ere.

Dusan

pre 2 godine

Zar ono i mi onomad ne trazismo Rusku pomoc pa ih zamrzili najzesce sto ne dodjose, ali dobro posto od skoro sve znamo i u sve se razumemo red je da i ljudski sve ovo ispratimo i iskomentarismo jer sta da se radi sa toliko vremena i pameti na Balkanu superiornome.

osprey

pre 2 godine

Koliko god volio Ruse ne mogu da opravdam nasilno komadanje jedne drzave, a ni Ukrajince koji su dozvolili da ih Amerikanci naloze a normalno nece oni stradati nego upravo Ukrajinci, ono klasicno lako je s tudjim ... gloginje mlatiti.

ljusa

pre 2 godine

Gde li ce nas ovo odvesti videcemo al dobro biti nece.Mislim da je uzrok svega nepostovanje Rusije i njenih zahteva koji su legitimni obzirom na kurs koji je Ukrajina zauzela.Na nasu veliku zalost cela Evropa je gubitnik,Amerikanci zadovoljno trljaju ruke jer okolo njih je mirno a oslabljuju Rusiju kao veliku silu i to rade preko drugih.Nemci i Francuzi pre svega moraju da traze resenje sa Rusima zarad mira u Evropi,a ne da samo slusaju Amere.

zanimnjivo123

pre 2 godine

Ovo je dat koji Rusija ako zeli da pobedi mora brzo da ga okonca
Ili barem da jasno kaze koji su ciljeci rata. Uzeti pola? Uzeti samo istocne delove?
Jadni narod Ukraine ce platiti cenu:(

Nick

pre 2 godine

dzaba dani sećanja na sve poginule za sve velike ratove. Mi kao čovečanstvo i dalje težimo ka nekoj moći, bolesnim ambicijama i željom da imamo kontrolu. Ratovi se vodili pre hiljadu godina za parče teritorije, vode se i sada i to ne samo u Ukrajini. Za
tih hiljadu godina nismo odmakli puno. Umesto da se svi ujedine i učestvuju u razvijanju, modernizaciji, pa da spašavaju ovo malo što je ostalo od planete na kojoj živimo .
Rusija, NATO, Ukrajina, SAD, Putin, Bajden. Svi žive na istoj zemlji i isti vazduh dišu. Vratite lockdown

miro split

pre 2 godine

Ovo nije svit koji smo tribali ostavit našoj dici.
Kako ih pogledat u oči bez straha i srama?
Sve je počelo ovdi na Balkanu.Onda smo imali šansu,a sad je kasno.
Nema više sretnog završetka.

MarkoM

pre 2 godine

Umesto da ljudi zive svoje zivote, sad ce da pate zato sto su matori umobolnici sa viskom vremena odlucili da se zabave i igraju riziko u stvarnom zivotu.
Sramota je podrzavati bilo kakvu agresiju.

Z

pre 2 godine

Gorbačov je svojevremeno tražio da NATO potpiše sporazum sa Rusijom o ne širenju prema istoku i da osim Istočne Nemačke koja je postala deo Nemačke ni jednoj drugoj zemlji istočnog bloka ili zemljama nastale iz SSSR-a, neće biti dozvoljeno pristupanje NATO paktu.
Dolaskom Jeljcina i kolapsom Rusije, ameri ignorišu postignut dogovor i primaju u NATO sve zemlje istočne evrope. Tada niko nije reagovao na to a sada kada Rusija vrši delimični povraćaj uticaja svi su zabrinuti i uplašeni.
Niko neće reagovati i Rusija će doći na prirodnu granicu a to je reka Dnjepar, jer čitav zapadni svet zna šta su uradili i kako su prekršili sporazum. Žrtvovaće pola Ukrajine zarad ostale teritorije koju su pokrili NATO snagama.
A čitava akcija je da NATO nuklearne podmornice ne mogu ući u Azovsko more pod izgovorom da se kotve u Ukrajinskim lukama a odatle mogu lansirati projektile sa nuklearnim bojevim glavama, koji mogu bez priblema doći do Moskve a zbog blizine rusima bi bilo gotovo nemoguće sve ih presresti i oboriti.

FD

pre 2 godine

Bojim se da se ovo već dugo spremalo i da Rusi i Kinezi nisu pričali o umetničkom klizanju i rezultatima trke u bobu jednosedu za vreme Olimpijade dok je Putin bio tamo. Amerikanci neće uraditi ništa konkretno za Ukrajinu a Evropu će još čvršće držati za gušu posle ovoga. Sankcije Rusiji mogu veoma lako da se prošire i na Kinu jer ih Kina apsolutno neće poštovati. Ako npr. Kina bude sankcionisana u vezi mikročipova zbog Rusije eto njih vojno na Tajvanu u kratkom roku (na koji i ovako polažu pravo) i preuzimaju gro proizvodnje od koje zavisi ceo svet. Geostrateški je Putin doveden u situaciju da mora da reaguje, nažalost mnogim političarima na zapadu je bilo svejedno šta će se desiti sa Ukrajinom i njenim narodom. Uostalom u narednim mesecima će postati jasno koliki broj Ukrajinaca podržava Ruse i nekako mi se čini da će nova granica ići Dnjeprom.
30 godina NATO radi upravo ovo što je uradio Putin. Čak je i retorika slična. Svuda se pominju ugroženost civilnog stanovništva, prava na samoopredeljenje i sl. a uvek najviše stradaju baš civili opredeljeni za normalan život.
Svet se menja. Ne znam da li smo dobili novog svetskog policajca ili regionalnog kabadahiju ali sam siguran da i treća strana merka iz prikrajka. Može sve ovo mnogo naopako da bude na kraju priče.
Mir svima.

NikolaKG80

pre 2 godine

Strašno... Razumem za Donbas, ali zašto zadiru dalje u teritoriju Ukrajine? Svaki narod treba da bude slobodan koliko god je moguće, pa i Ukrajinci

Nikola

pre 2 godine

Zaista mi je zao Ukrajinaca, i jeste tacno da oni dozivljavaju isto ono sto smo mi. Rusija pokazuje da mogu isto ono sto i NATO odnosno Amerika, sto je mozda dobro da se zna, ali to ne treba da znaci da mi treba da podrzimo to jer smo mi bili zrtva i znamo kako im je. Jedino podrzavam Rusiju u slucaju da dolaze da brane svoj narod kao sto bismo mi branili Srbe na Kosovu. PORUKA JE DA RAT NIKOME NECE DONETI DOBRO I TREBA GA IZBEGAVATI.

Z

pre 2 godine

Prošle godine cena gasa 200 USD/m3, svi srećni i zadovoljni osim amera jer po toj ceni je neisplativa ideja transporta gasa brodovima iz Amerike u evropu ( pre svega Nemačku).
Napraviš strategiju i isprovociraš Rusiju da izvrši invaziju na onaj deo Ukrajine kroz koji prolazi gasovod. jer ukrajinci konstantno kradu gas i ne obaziru se na upozorenja Rusije.
Cena gasa vetoglavo skače i sa sadašnjom cenom od 1440 USD postaje isplativo transportovati ga iz amerike.
Ovo nije bitka za Ukrajinu, ovo je bitka za nemačko tržište i njihovu privredu, jer sama Nemačka troši gasa koliko ostatak Evrope zajedno.
Ovo je borba izmedju Amerike i Rusije za kontrolu Evrope.

Zevs

pre 2 godine

SAD su napravile za sebe win-win situaciju svojim postupcima u zadnja dva meseca.
Podstakle Ukrajinsku krizu sa ciljem da dobiju Ukrajinu ili da prodaju oružje okolnim zemljama.
Ukrajina je sa druge strane imala situaciju da malo ili puno izgubi. Izabrali su da puno izgube ☹

DP

pre 2 godine

Ne smijem ni da zamislim sela i manje naseljena mjesta kroz koja prodje vojska i ostala bagra.. Oni koji su to doživeli, znaju o čemu govorim. Molite Boga da ovo stane i da se ne širi dalje!!!

Srba

pre 2 godine

Ovo je skolski primer debakla diplomatije. Politika je izgubila bitku cim se primenjuje sila. Opet ce ratni huskaci da se izvuku bez ogrebotine a stradace neduzan narod. Nikada ne treba opravdavati agresiju, pa ni kada je izazvana, samo treba imati na umu da ovde Rusija nije htela da DNR i LNR dozive "hrvatsku oluju". Mislim da je Putin to imao na umu kada je pokrenuo sve ovo...

Mad Max

pre 2 godine

Najpravednije za ljudski rod bi bilo kada bi pohvatali sve politicare koji zagovaraju rat bilo da su iz drzava clanica NATO-a, Rusije i Ukrajine i dati im da biraju po zelji avione, tenkove, puske i istalo oruzje pa neka se tamane medjusobno pa da obicnom narodu svane.

Milosav

pre 2 godine

Koji tuzan dan! Nisam se osecao ovako od 24. marta kada sam vozio kuci s posla i cuo da je pocelo bombardovanje.
Zaista nisam mislio da ce ovo da se desi, mozda ulazak u Donbas ali ne invazija cele zemlje. Bratski narodi.
Koja karastrofa i tuga! Toliko nepotrebno.
Molim vas da ne navijate za jednu ili drugu stranu, pomislite samo na taj jadan narod koji nista nije kriv, na jadnu preplasenu decu i naravno na nepotrebne zrtve i na jednoj i na drugoj strani.
Neka je svima Bog na pomoci.

Prstnacelo

pre 2 godine

Ne podrzavam bilo kakav rat i bilo gde. Kao i vecina ratova i ovaj je dogovoren izmedju svetskih sila. Naravno zbog profita. USA je prodala naoruzanje i prodavace ga sve vise ruskim komsijama dok postoji opasnost od ruske invazije. Cena energenata ce skociti pa ce i Rusi na taj nacin takodje zaraditi, plus ce uzeti deo teritorije. Sve je i pocelo odlaganjem severnog toka.
Ko je gubitnik? Evropa. Oslabice je, udarice ekonomiju evrope jer zavise od ruskih energenata. Cim su Nemacka i Francuske pocele da drmaju evropom Britanci su izasli iz EU. Jaka Evropa ne odgovara vodecim igracima u svetu. A jaka Evropa moze biti samo ako su Nemacka i Francuska jake. Nemacka privreda se oslanja na ruski gas 55%. Dovoljan podatak koji govori o svemu.

Aleksandar Nedeljković

pre 2 godine

Ako neko ne bi trebao da se raduje ovome i da opravdava ovo , to smo mi - Srbi. Pa setimo se Knina . Setimo se Kosova . Koliko je nasih izginulo u 20 veku , u poslednjoj deceniji samo . Koliko je veterana napusteno od svih . . .

Dajte ljudi dozovimo se pameti.Ne postoji humano ratovanje . Ne radujmo se ovakvim stvarima. Ako neko treba da bude barjaktar protiv ratova - to smo mi.

U vreme korona i masovnog umiranja naroda , malo da se igramo geopolitike. A figure u sahovskoj igri - ljudski zivoti.

Sad ili nikad

pre 2 godine

Tuzan sam zbog Nase brace Ukrajjnaca I Rusa, djavo se nasladjuje sto ih posvadja. Mislim da je bolje sada par stotina mrtvih I malo rusenja da se sotoni pokaze da nemoze vise da radi sta hoce nego posle milioni mrtvih I pobeda sotone, nedaj boze! Braca ce se opet pomiriti, ali sotona nece nikad se promeniti!

denverac

pre 2 godine

Rusija ne bi bila tolika zemlja da nije kroz istoriju uvek osvajala.

Srbija, ovaj put, treba da se drži van šah table najvećih sila. Ne treba da izginemo ako se ovaj konflikt raširi i na druge Slovenske zemlje.

Deus

pre 2 godine

Nije ovo dobro za nas!Pitanje je da li bugari i turci hoce da prekinu snabdevanje gasom Srbiju
--
Prekinuce snabdevanje onda i sebi. Rusija nece snabdevati one koji ometaju normalan protok gasa. U slucaju eskalacije prekinuce i juzni ali i severni tok 1. Totalna energetska blokada. Do toga ipak nece doci.

Zlatko

pre 2 godine

Patnja čoveka ne poznaje nacije, veru i boju kože. Kako će biti kažnjeni i da li će se ikada od Boga kazniti svi oni koji zarad "viših" ciljeva uvode narode u mržnju i ratove?

Nik

pre 2 godine

Ukrajina i Ukrajinci su ovde kolateralna steta sudara super sila.Za to treba da zahvale najvise svom rukovodstvu koje vodi zemlju u propast.Kratkovida politika pokusaja priblizavanja zapadu na pogresan nacin dovodjenjem Rusima NATO pod prozor.
Mogli su da pretpostave da Rusi to nece dopustiti,ali nisu izgleda dobro proracunali da nece dobiti podrsku od zapada kakvu su ocekivali.
Lugansk i Donjeck su Rusima samo poluga da isteraju svoje namere.
Zao mi sto nisu bili pametniji i sa svojom slovenskom bracom dogovorili se ,ovako neka im je svima Bog u pomoci ,a i nama.

ivan

pre 2 godine

Људи, јуче смо легли да спавамо и јутрос смо се пробудили у рату. Није важно кога подржавате, нити ко је управу. Хајде да се помолимо, да када се сутра пробудимо, неће бити више рата. Погинуће много недужних људи.

identiteti suvereniteta

pre 2 godine

Tri koncepta shvatanja suvereniteta. 1) Suverenitet je transparentan prema sili (SAD, deo NATO, Rusija. Uz svu agresivnost sile nRvno ne mogu da priznaju jedna drugu ili jedna drugoj ovo kao pravo, jer onda nisu sile, ali ovo je njihovo stanovište). 2) Suverenitet je nedodirljiv i nepovrediv (Kina). 3) Suverenitet je relativan ali transparetnost postoji samo prema medjunardnom javnom pravu odnosno to mora kroz UN, transparetnost prema sili ne postoji (mi smo ovog shvatanja, tu je izgleda i Francuska, a ne samo Monako). Zanimljivo je da sve ovo jedno sa drugim ne miri i da je jedino zajedničko to što se zapravo odlučuje o mogućnostima pojedinca, ali niko to tako ne posmatra (još uvek). A i na tom nivou svet ima problem, poznat i kao plemstvo i seljaštvo, ali i ono odakle si.

iDroid

pre 2 godine

Sve ovo je uznemirujuće. Čim vidim ove ljude u skloništima, dobijem grčeve u stomaku. Kako god ovo vojno završi, najvažnije je sprečiti žrtve nevinih. Ne ponovilo se nikome.