Utorak, 22.02.2022.

11:37

Koliko košta zamena baterije na električnom automobilu

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Koliko košta zamena baterije na elektriènom automobilu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

146 Komentari

Sortiraj po:

Cccc

pre 2 godine

O kakvim vi parama pričate, ja u mojim kolima zamenim bateriju za 60 evra i to novu, sipam nafte i vozim tri godine i opet kupim novu bateriju

Dušan Tapavički

pre 2 godine

Kupite elektromobil, pa prođite kao i ja sa štampačem. Eto ga stoji na polici i ne radi. Koštao je 12000 din, za nepun mesec pojeo malo boje, koje su sipali uz štampač. Sad mi treba ponovo 12000 za nove kerztidže, koje će da popije za kratko vreme. Zatim opet 12000, pošto su se obezbedili da ne mogu da se dopunjavaju! Znači, štampač u đubre, a štamanje u firmu sa posedovanjem štampača, pa lepo platiš po stranici, kao pre 25 godina! Tako će biti i sa elektromobilima. Trunuće u šupi, a za garažu ćete kupiti polovnog Yugića da se vozite!

Miki

pre 2 godine

Ne znam za Norge, tamo su i velike subvencije Vlade, al ti si ocigledno uveren da se po CH voze samo EV?!
I da svajcarci to kupuju ko alvu i bez problema ?
Da u CH nije nista 50.000 $...
Ima EV po CH ali je to na nivou statisticke greske,mnogo ti citas bajke...
(1112, 23. februar 2022 11:37) 
Lako je proveriti na netu da su u CH prosle godine el vozila cinila 18% novih prodatih automobila + plug in hibridi sa 28%, to je sve samo nije nivo statisticke greske

zee

pre 2 godine

davne 2010, cena baterije po kwh je bila 1200$. Danas je 101$. Svakako se ocekuje dalji pad cene baterija, pogotovo sto se od 2025. ocekuju natrijum-ion resenja. U međuvremenu, juzna evropa nabavlja baterijske module sa ostecenih vozila, pazare ih na ebay-u tako da se za fiat e500 baterija stara 4god, moze naci za ispod 1000e sto je prihvatljivo s obzirom na cene goriva... i vise nego prihvatljivo. Trece i najbolje je pojava startup kompanija u usa, trend se siri po svetu, koje pakuju third party baterije... Kao kod nas kada ti remontuju bateriju za srafilicu. Daju garanciju 10god, uglavnom je range veci od fabrickih itd itd

Šupak Meraklija

pre 2 godine

(Milanče, 23. februar 2022 14:11)

Da Milance, isti onaj lobby sto primorava narod da se vakcinise protiv kovida "navlaci" glupake na elektricna vozila. Sto posto provereno!
Takodje tvrde da je Zemlja okrugla!

gagi4

pre 2 godine

Zar zaista mislite da je nekom norvezaninu ili svajcarcu bitno da li ce za 8+ godina da odvoji 3-4 mesecne plate za zamenu baterije!?

Ni jedan Norvezanin, a posebno ne Svajcarac, ne bi ni u najvecem ludilu odvojio 3-4 plate, za kupovinu nekog dela, baterije ili bilo cega na autu. Samo Srbin odvoji 70 hiljada dinara za plivajuci zamajac, a ima platu 45 hiljada, a ne oni. Oni ce taj auto oterati na otpad, a ucice u novi lizing ili kredit za nabavku drugog, a taj auto ce sa otpada kupiti neki Albanac, Bugarin, Srbin, pa ce ga zavaliti u maticnoj zemlji. Tako to ide.

#

pre 2 godine

Sta lupetas? Ajde covecanski te pitam sta lupetas? Zamenjene baterije na RAV4 u Svedskoj za 3000 eura. Najjeftiniji novi auto sa najsmesnijim motorom nema ispod 10 000 eura. Jedno taksi udruzenje je uzelo 50 Camry automobila, pa sigurno bez razloga.
(Milan, 23. februar 2022 11:08)

Milane, previše arogancije uvek ide zajedno sa premalo znanja. Naravno da će baterija za RAV4 biti jeftina, jer je njegova baterija od 18,1kWh koja je dovoljna za nekih 60-65 km. To nije električni automobil, već hibrid...

Boban

pre 2 godine

Samo da pitam, a gde to "kod vas" u evropi kasko pokriva bateriju....?!
E svasta je sta covek nece naci ovde i kakve sve "umotvorine"...
(111, 23. februar 2022 00:06)

Kasko pokriva sudar što je bilo inicijalno pitanje (uništavanje baterije u sudaru). Izgubio si sposobnost da čitaš, mučeni rođače.

Čoban

pre 2 godine

@(Boban, 23. februar 2022 13:03)

Ajde idi diluj malo drogu, pocinje ti smena, ostavi se vise hvalospeva na bo2 komentarima kako si mlad i uspesan

Milanče

pre 2 godine

Pitaću EV zaljubljenike, kad krenu na naplaćuju pinjenje na "besplatnim " punjačkim punktovima.Samo još malo da navuku ljude.A što se tiče "čistoće " EV , proguglajte šta su nemački naučnici rekli, koliko proizvodnja baterije za auto izbaci co2 samo se o tome ne priča i ne piše!

Boban

pre 2 godine

"Stop being poor" komentar. Vrhunac arogancije.
(Klej, 23. februar 2022 11:44)

Svaki bogataš koji bogatstvo nije nasledio je sebi rekao: "Stop being poor".

A vi se tešite da je siromaštvo: "božija volja".

Aca

pre 2 godine

Posle ovoliko nastampanih $ i € navedene cene ce biti sicusne kad se ocekivana inflacija razgoropadi. A do tada ce oni koji prvi prodaju sknuti kajmak. Za zastitu zivotne sredine ih nije briga.

kole

pre 2 godine

@svasta
Imam ja familiju u Norveskoj, pa kad dodju ovde i kad ih pozovem na rucak, pa kad zena Sremica postavi trpezu, oni prvo pola sata slikaju ikebanu i salju slike kolegama u Oslu, pa onda navale dok ne popadaju pod astal. Imaju oni dobre plate, ali su cene svega da ti se zavrti u glavi. Njima je jeftino i opuste se tek kad sa svojom platom odu negde u turizam.

Naše ime

pre 2 godine

@(Milan, 23. februar 2022 11:08)

RAV4 nije elektricni, vec hibrid, zato je zamena baterije 3000e.

@(Mika, 23. februar 2022 10:11)

Modern gasoline engines have a maximum thermal efficiency of more than 50%, but road legal cars are only about 20% to 35% when used to power a car. U prevodu u automobilima sa SUS na benzin imaju efikasnost od 20% do 35%. Nema razloga umanjivati brojke. Svakako je manje efikasan od EV-a tj elektromotra, ali to ne znaci da su EV bolji sveukupno gledano.


@(samo kažem, 23. februar 2022 09:31)

Da to je primer najefikasnijih sa toplotnom pumpom. Bez toplotne pumpe grejanje trosi i do 4 puta vise bateriju. Idealne temperature za toplotnu pumpu su 5C do 15C kako sam negde procitao, ali mogu da rade do -10C. U slucaju nize temperature, potrosnja drasticno skace prilikom grejanja, dok kod vozila sa SUS motorima, toplota je nusproizvod i potrosnja se blago povecava.

Sveukupno, dosta mi je ovih lobiranja za EV i preuvelicavanja kako je to vrhunac tehnologije u transportu, a realno su u praksi za grad i okolinu, kao i za dostavna vozila moze se reci idealno resenje. Za sve ostalo morace jos da ih usavrsavaju i naravno da smanje dozivljaj sa cenama, jer stvarno vise nema opravdanja za ove prenaduvane cene.

kole

pre 2 godine

To znaci da nema vise polovnih automobila. Ko kupi nov, vozi 200.000km i na otpad, jer ko je lud da kupi auto sa tom kilometrazom gde je protokom vremena doslo do starenja materijala i jos mu treba 20.000 evra za nove baterije da bi ga pokrenuo. Ako znamo da vozaci na zapadu prelaze godisnje od 30 do 60.000km to znaci da ce taj auto biti potrosen za nekoliko godina. Znam da dolaze teska vremena i da cemo se sa nostalgijo secati lepis vremena kada su nas "trovali" dizelasi i benzinci.

dzigi

pre 2 godine

"Baš se čudim da piscu koji piše o cenama baterija za pojedine brendove nije palo na um da napiše koliko koštaju baterije najvećeg brenda Toyota?" - najveći brend Tojota je tek skoro izbacila EV, i to samo jedan model, kod nas se još nije ni pojavio. Tako da možda ni sama Tojota ne zna koliko da zacepi cenu za tu bateriju.

unuk

pre 2 godine

Kupim ja na buvljaku polovnu Bosch srafilicu na baterije. Radila lepo na licu mesta, ali kada sam kod kuce hteo nesto da uradim, cvrc Milojka, zasrafila dva srafa i kaput. Raspitam se posto nova baterija i dobijem info da original Bosch kosta kao nova srafilica sa sve novom baterijom nekog manje zvucnog imena. Tada sam naslutio u kom ce pravcu da se krece elektrifikacija automobila.

Milan

pre 2 godine

Zamena baterija košta kao dobar nov auto koji ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Možda se ponavljam ali električni automobili su najveća prevara u istoriji.
(DEX, 23. februar 2022 08:33)

Sta lupetas? Ajde covecanski te pitam sta lupetas? Zamenjene baterije na RAV4 u Svedskoj za 3000 eura. Najjeftiniji novi auto sa najsmesnijim motorom nema ispod 10 000 eura. Jedno taksi udruzenje je uzelo 50 Camry automobila, pa sigurno bez razloga.

Flash

pre 2 godine

Sta lupetas? Ajde covecanski te pitam sta lupetas? Zamenjene baterije na RAV4 u Svedskoj za 3000 eura. Najjeftiniji novi auto sa najsmesnijim motorom nema ispod 10 000 eura. Jedno taksi udruzenje je uzelo 50 Camry automobila, pa sigurno bez razloga.
(Milan, 23. februar 2022 11:08)
Nije pitanje zamjena baterije na RAV4 dizelu. Govor je o električnim vozilima .

Klej

pre 2 godine

@pa Kako je to uopšte dobro za kupca? Dobro jer moraš češće da kupuješ auto? E svašta. A loše je i za ekologiju (što je primarna svrha postojanja el. automobila) jer sam proces proizvodnje zagađuje okolinu.

kimi R

pre 2 godine

@svasta
Ovo je objavljeno na Srpskom portalu, zar očekuješ da Švajcarci komentarišu? Inače kod nas nema nikakve razlike između onih što hvale, i onih što kude. Svakako 99% komentatora sa obe strane neće nikad sesti u neki EV. Ne računam dijasporu koja nam ovde prosipa pamet.

321

pre 2 godine

Nova baterija za modele iz Volkswagenove porodice ID (ID.3 i ID.4) trebalo bi da košta između 10.000 i 15.000 evra. Za starije modele bazirane na MQB platformi, e-Golf i e-Up cena je između 10.000 i 20.000 evra.

Cim vidite "trebalo" bi da kosta "izmedju 10 i 15.000" znajte da ce biti najmanje 15.000 evra..
Pitanje je za sektase EV, da li vi stvarno mislite da je 15.000 evra nikakav iznos za prosecnog nemca?
Posto citam da komentarisete da je EV zapravo namenjen za bogatije gradjane Eu?
U kojim to bajkama vi zivite?

EV vs EV

pre 2 godine

Zar zaista mislite da je nekom norvezaninu ili svajcarcu bitno da li ce za 8+ godina da odvoji 3-4 mesecne plate za zamenu baterije!? Ni ne shvatate koliko bedno zivite u odnosu na normalan svet...
(svasta, 23. februar 2022 10:52)

Kako koji Norvežanin ili Švajcarac. Neki 3-4 plate, neki jednu platu, a neki trećinu bonusa. Ali slažem se sa poslednjim komentarom. Sad će izbori pa vi vidite... ili gigantskim stopama u "zlatno doba" ili stanite na rep svima i da polože račune, pa zasucite rukave i naplatiti sve, ništa više "besplatno".

Klej

pre 2 godine

Pa kupi novo. Neće svet da se ravna prema kupcima izraubovanih dizla sa ugašenim dpf.
(Boban, 22. februar 2022 15:56)

"Stop being poor" komentar. Vrhunac arogancije.

1112

pre 2 godine

Gomila komentara, od kojih je 99% od onih koji nikad nece moci da kupe EV (i kojima realno nije ni namenjen). Zar zaista mislite da je nekom norvezaninu ili svajcarcu bitno da li ce za 8+ godina da odvoji 3-4 mesecne plate za zamenu baterije!? Ni ne shvatate koliko bedno zivite u odnosu na normalan svet...
(svasta, 23. februar 2022 10:52)


Ne znam za Norge, tamo su i velike subvencije Vlade, al ti si ocigledno uveren da se po CH voze samo EV?!
I da svajcarci to kupuju ko alvu i bez problema ?
Da u CH nije nista 50.000 $...
Ima EV po CH ali je to na nivou statisticke greske,mnogo ti citas bajke...

mare

pre 2 godine

Lepo neko napisa da li bi u el. auto star 8 godina spucali novu bateriju od 15.000 do 20.000€...Ego agenda, šatro ekologije je prevara transhumanizma.

Dragan

pre 2 godine

Nova cena za punjenje baterije u nemackoj je 35 eura za 50kwh. I koja je tu usteda ako za 8 godina das za bateriju 10.000 eura u odnosu na benzince?

901

pre 2 godine

Sve je razumljivo jer promene nisu ugodne i ljudi ih se plaše. Pokušavaju da ih izbegnu i drže se onoga što naju. Mi smo u sred tranzicije, a tu nije komotno.
(Mika, 23. februar 2022 10:11)


Nema ovde straha od promena.
Komentatori koji su racionalni tvrde da je EV neisplativ i da su ljudi navikli na vozacki komfor koji imaju sa SUS motorima.
Ali onda se javljaju EV sektasi koji promovisu EV i koji pljuju po tudjim misljenjima, a sto je najgore ne verujem da ijedan elektro sektas na portalu i vozi EV..
Ljudi samo komentarisu da im je upotreba EV neracionalna, nisu za to da produznim kablovima sa terasa pune EV i znaju da nigde sa EV nece moci na duzi put.
Onda im vi sektasi pisete da su to siromasni ljudi i da EV nisu za njih...?!
Dakle to samo pokazuje koliko ste vi sektasi nerazumni..

ZnaOnKoSam

pre 2 godine

ahahaa, a zamisli scenario gde pada sneg, a ti stojis u svom EV u koloni na gazeli sa ukljucenim grejanjem .... Pitam se kolko bi EV izdrzao?
(Mixx, 23. februar 2022 08:30)

Ne mozemo se grejati ni ako SUS motor ne radi. Ako si pri kraju rezervoara, isto ti se vata

Dzoni

pre 2 godine

Jedna od stvari koja me odbija od ideje da nabavim elektricni automobil je upravo to, ima kratak rok upotrebe. Kad pocne baterija da zeza, mozes samo da ga bacis. I onda pricaju o ekologiji, a na otpadima ce biti hiljade vozila koja su osim baterije potpuno ok za upotrebu. Samo sistem da non stop kupujemo nove telefone, nove kompjutere i sada nove automobile, da smo non stop u kreditima..

Mika

pre 2 godine

Jedan od problem čoveka je razmišljanje u trenutnom vremenu. Zbog manjka informacija ljudi često ne gledaju dalje od sadašnjeg trenutka. Baterija sada košta 15000 eur, za 10 godina će koštati 5000 eur. Verovatno će moći da se iznajmi, a da i dalje troškovi ne budu visoku. Što se tiče električne enrgije, opet manjak informacija. Efikasnost SUS motora je do 15%, efikasnost električnih motora je preko 75%. Dakle, treba dosta manje enegrije za isti rad. Jedini realan problem je reciklaža i otpad od baterija.

Sve je razumljivo jer promene nisu ugodne i ljudi ih se plaše. Pokušavaju da ih izbegnu i drže se onoga što naju. Mi smo u sred tranzicije, a tu nije komotno.

svasta

pre 2 godine

Zato izmedju ostalog, niko i nece da kupuje EV. Osim onih 1,5% koji neznaju sta ce sa parama.
(Mika, 22. februar 2022 20:03)

Gomila komentara, od kojih je 99% od onih koji nikad nece moci da kupe EV (i kojima realno nije ni namenjen). Zar zaista mislite da je nekom norvezaninu ili svajcarcu bitno da li ce za 8+ godina da odvoji 3-4 mesecne plate za zamenu baterije!? Ni ne shvatate koliko bedno zivite u odnosu na normalan svet...

evfreak

pre 2 godine

@Mixx
Navescu primer najboljih a to su Tesla, Hyundai, Kia itd...

Zagrevanje kabine trosi u proseku 600w ako je auto vec zagrejan(npr posle 15min).
Baterija je u proseku 60kWh. Grubo receno( naravno, vrlo neprecizno ali posluzice) , oko 100 sati ili 4 dana!!! Pozdrav

Pele

pre 2 godine

... Opet, vazno je izbaciti zagadjivace iz urbanih sredina, u kojima se truju gradjani izduvnim gasovima i cesticama.
(Pesmerga, 23. februar 2022 07:32)

U slučaju Bgd-a, bitniji su filteri na elektranama (koje treba da "hrane" te elektromobile) kao i visoke zgrade na tokovima kretanja vazdušnih masa (početak Sarajevske, BgH2O, Rajićeva...), tako da bih ja prvo to rešavao...

Srle

pre 2 godine

Neko napisa da je reparacija u Bg-u 300-400 eu. Za informaciju, toliko košta reparacija za skuplji el-Bike ili skuter.Ne znam šta na autu mogu da ti urade za te pare i da pređe isto kao i sa originalnom?A i original ima opasnu autonomiju....

samo kažem

pre 2 godine

ahahaa, a zamisli scenario gde pada sneg, a ti stojis u svom EV u koloni na gazeli sa ukljucenim grejanjem .... Pitam se kolko bi EV izdrzao?
(Mixx, 23. februar 2022 08:30)

Zavisi od automobila koji voziš i koliko mu je puna baterija. Imaš dosta videa gde su vlasnici testirali na ekstremnim temperaturama koliko može da izdrži grejanje. Otprilike preko 12 sati bez problema na temperaturama od -10C.

Ako se zatekneš sa skoro praznom baterijom u mećavi onda si u problemu. Isto kao kada bi bio sa skoro praznim rezervoarom goriva u SUS vozilu.

prepotopko

pre 2 godine

Umesto da se besiš ti lepo uplati kasko i spavaj nasmejan. Za svaki srbijanski problem postoji evropsko rešenje.
(Boban, 22. februar 2022 23:50)

Za evropsko rešenje potrebne su i evropske plate. Kasko za prosečan električni automobil je 2000 evra.

Gradimir

pre 2 godine

Bio ovde tekst pre par nedelja o zameni motora na jednom SUV-u.
https://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2022&mm=01&dd=29&nav_id=2096863
15.000$ bez poreza. Nema ništa jeftino kod zvaničnog servisa.
Ako baterije menjate van garancije, nećete ih ni menjati kod zvaničnog servisera. Već ima radinoica koje repariraju baterije kojima neka ćelija ne radi, ili koje menjanju vaše loše baterije dobrima izvađenim iz slupanog vozila. Nema kod nas, ali ima tamo gde je tržište već uspostavljeno, tipa Holandija, GB, SAD. U SAD je skoro jedna takva radionica ubacila u Teslu S svoje baterije kojima su prešli 750 milja u cugu.
Imate i sajt za vlasnike Leafa sa spiskom gde sve možete zameniti baterije:
https://nissanleafbatteryreplacement.com/
Ko nešto neće, traži opravdanje, ko hoće, traži rešenje.

e

pre 2 godine

Baš se čudim da piscu koji piše o cenama baterija za pojedine brendove nije palo na um da napiše koliko koštaju baterije najvećeg brenda Toyota?

Miroljub

pre 2 godine

@(Dragan EV, 22. februar 2022 13:38)
Tacno je da su nekada uredjaji trajali 20godina ali je npr. zamrzivac kostao kao 2-3 prosecne plate.Danas kosta ispod 1 plate. A sa automobilima je obrnuto, sve su skuplji a sve manje traju...Nece se EV leba najest u Srbiji jos dugo dugo.
A sto se baterija tice cuo sam da u Bg postoji neki servis za reparaciju pa menjaju samo celije koje su ostecene, to narocito taxi udruzenja koriste, obicno servis izadje oko 300-400e

Mixx

pre 2 godine

ahahaa, a zamisli scenario gde pada sneg, a ti stojis u svom EV u koloni na gazeli sa ukljucenim grejanjem .... Pitam se kolko bi EV izdrzao?

DEX

pre 2 godine

Zamena baterija košta kao dobar nov auto koji ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Možda se ponavljam ali električni automobili su najveća prevara u istoriji.

Pesmerga

pre 2 godine

Gledao 3-4god starog Renoa Zoe, sa 41kwh i oko 75000km na satu , na zapadu za oko 14000e iskoci, sa otkupljenom baterijom.
Kontam, radim 4 dana nedeljno, 120km u oba pravca, oko 10 meseci godisnje vozim tu relaciju.
Za benzin mi treba min 2500e godisnje.
Da pozivi baterija, i sa smanjenim kapacitetom 5-6god., taj automobil se sam isplatio.
Ali ako zvekne iznenada, racunica pada u vodu.
Naravno i benzinac moze da zvekne, ali nece toliko kostati ni generalna.
Opet, vazno je izbaciti zagadjivace iz urbanih sredina, u kojima se truju gradjani izduvnim gasovima i cesticama.

Znalac

pre 2 godine

ja sam potpuno iznendajen da je auto-industrija ozisla u pravcu el.automobila. Uvek sam mislio da ce to biti vodonik, na primer.
Ovo sada je neprakticno iz vise aspekata, a opet se potencira i gura prodaja. Nije mi jasno, i siguran sam da je ovo neki prelazni period.

Mance

pre 2 godine

Ispasce da cemo citav zivot biti u kreditu zarad otplate auta jer prvo ga kupimo na kredit jer inace su preskupi, pa za par godina dodatno udjemo u kredit za novu bateriju jer kola su ko nova ali bez baterije ne vrede nista a i baterija preskupa,... I tako nakon svakih 150.000 do 250.000 km, a da ne pricam sto cemo morati da podizemo kredite za kupovinu baterije u slucaju sudara jer nije pokrivena osiguranjem, ili kredite za placanje racuna za struju koji ce svaki put biti vise stotina evra mesecno (jer delom ce otici i za druge pametne uredjaje).

Sto sveća

pre 2 godine

Ja sada ne razumem kako će uopšte izgledati tržište polovnih automobila u budućnosti, ako uopšte bude postojalo...
(Marko, 22. februar 2022 14:52)

Slično kao tržište, recimo, usisivača. Nije da na buvljaku ne može da se nađe polovan isisivač, ali malo ko razmatra takvu opciju.

OK

pre 2 godine

Ako se baterije menjaju na 150.000 Km ili na 5-6 godina i ako elektro automobili budu standard, sta se radi sa starim baterijama? One su veci zagadjivaci nego plasticne boce. Toliko o ekologiji i el automobilima.

Paor

pre 2 godine

Preskupa zamena baterija će dovesti do veće proizvodnje novih automobila i time većeg otpada. Upravo suprotno od onog što su rekli - da je električni automobil dobar za životnu sredinu. E to je kozumerizžstičko rešenje za zdravu životnu sredinu

111

pre 2 godine

a zamisli tek u sudaru ili nekako ostetis bateriju koju garancija ako sam dobro upucen ne pokriva!!uzmes strangu i obesis se!!!
(dd, 22. februar 2022 23:06)

Umesto da se besiš ti lepo uplati kasko i spavaj nasmejan. Za svaki srbijanski problem postoji evropsko rešenje.
(Boban, 22. februar 2022 23:50


Samo da pitam, a gde to "kod vas" u evropi kasko pokriva bateriju....?!
E svasta je sta covek nece naci ovde i kakve sve "umotvorine"...

dd

pre 2 godine

a zamisli tek u sudaru ili nekako ostetis bateriju koju garancija ako sam dobro upucen ne pokriva!!uzmes strangu i obesis se!!!

elektricni auto je luksuz za strance koji imaju 5X vece plate od nas.ja stvarno nemam pojma zasto se oni uopste potenciraju kao neka kupovina???

a cena baterija nece ici na dole nego na gore,a zasto?pa zato sto se predvidja da u narednih 10-15g potraznja litijuma poraste za oko 300%!!!potraznja dize cenu,uvek bilo i bice.

kome ces prodati E.Auto kada mu baterija rikne,ili vremenom za 8-10g kada oslabi i zavrsi svoj ciklus zivota???mozes samo da nazoves slep sluzbu da ti ga odslepaju na auto otpad i skinu delove.i dobijes neku simbolicnu cifru.

kupovina E.Auta je nevidjena hrabrost da ne kazem ludost,bacene pare u kantu za smece.veoma nesigurna kupovina u klasi kriptovaluta!!!

Boban

pre 2 godine

a zamisli tek u sudaru ili nekako ostetis bateriju koju garancija ako sam dobro upucen ne pokriva!!uzmes strangu i obesis se!!!
(dd, 22. februar 2022 23:06)

Umesto da se besiš ti lepo uplati kasko i spavaj nasmejan. Za svaki srbijanski problem postoji evropsko rešenje.

lily

pre 2 godine

dok god racunate u evro na cemu i sta cete ustedeti, vama zivot prolazi. kupujte ono sto zelite, uzivajte u onome sto imate i volite. koga briga koliko traju, da li iko kupuje polovna el vozila (a kupuje i te kako), koliko kosta baterija itd.

boki

pre 2 godine

kupis auto i predjes 250.000km i ode bateria..(na vecini na 300.000km) ustedis na gorivu (7l da trosi prosek ) znaci oko 30.000e usteda i kada saberes koliko si trosio na punjenje tipa pola kucna pola brzi punjac i kada kupis bateriju u minusu si da ne goorimo da posle 8 god i on pocne da zeza sa elektronikom itd..suma sumaru skuplji sport..

Mika

pre 2 godine

@Joca
Ipak imam utisak da ljudi "statičnog uma" su baš ovi koji servirano prihvataju a da nisu ni mućnuli glavom.
Zaštita životne sredine je veoma kompleksna stvar i nije tako prosta kako nam se predatavlja. Da bi električni automobili postali stvarnost potrebna su tolika ulaganja i potrošnja da se sa razlogom postavlja pitanje da li to ima ikakvog smisla.
Evo samo jednog primera. U Srbiji ima sigurno 2000000 vozila. Zamislite samo potrošnju za reciklažu tih automobila i zamenu za električna. Tone i tone baterija...
Za životnu sredinu je bolji smer konverzija svih automobila na goriva koja manje zagađuju a mogu da iskoriste istu infrastrukturu.
To naravno nije cilj, već profit i nametanje tehnologije po svaku cenu.

SlinaV

pre 2 godine

... potpuni apsurd sa svime što je u vezi sa el. vozilima... 1. proizvodnja struje za njihovo ponjenje uopšte nije ni ekološka, a još manje realno dostupna za bilo kakvu priču o ekonomičnosti... 2. el. vozila su u startu neopravdano skupa. Imaju daleko manje delova i skolopova, a koštaju daleko više od klasičnih vozila, uglavnom zbog besmislene cene akumulatora... 3. ekologija u smislu reciklaže i izduva dasova je upitna, jer je sveukupno el. auto u proizvodnji i kasnije prilikom reciklaže, daleko prrljaviji... Uglavnom, mnogo besmislica..

Boža

pre 2 godine

Prvo za nes su preskupi. Zamena baterija katastrofa pa neće niko uzeti polovan. Kod nas nema infrastrukture. Ako bi to postalo masovno, nema toliko el.energije.

Veliki brat

pre 2 godine

Apple automobil: posle 2 godine počne da smanjuje snagu i ubrzanje kako bi navodno produžio trajanje baterije, a u stvari glavni cilj je da kupite noviji model koji je još snažniji i brži...

Miki

pre 2 godine

Mila majko, eto zato ću ja da trošim autić sa motorom na unutrašnje sagorevanje. Polovnjak se nabavi i posle deset godina za malu sumu, a električni polovnjak neće sigurno niko da kupi, a tek kad više ne bude moguće menjanje baterija za odredjen model...
Ne treba uopšte kupovati automobile na struju!

Boban

pre 2 godine

Ne razumem se bas najbolje u EV, ali, koliko mogu da shvatim, to punjenje na kucnu uticnicu traje kod nekih modela i 20 i vise sati?!
(gagi4, 22. februar 2022 19:11)

Traje i 50 sati ako si došao toliko prazan da se sam isključio zadnji metar pred parking.

Ali kako će biti punjen svako veče a preko dana napraviti standardnih 20 - 100km u gradu svako jutro će biti pun. Naravno, pod uslovom da si uz stan kupio parking mesto koje nisi kupio pa se potucaš po komšiluku.

Gagi drži se dizla tu si bez premca šta se umeš da zatvoriš ili isčupaš.

blokada i ST1

pre 2 godine

Vecina SUS motora kosta 1000-2000 evra, tako da je ovo sto si napisao u najmanju ruku neistina.
(joe, 22. februar 2022 19:56)

Hahaha, hahahahahaa, AHAHAHAHA. Gde leba ti, na otpadu? Ajde pusti mail ovlascenom uvozniku (ili proizvodjacu) pa javi sta su ti rekli.

P.S. Pre otvaranja odgovora pripremi secer i vodu i sedi

War Inside My Head

pre 2 godine

EV su,makar za sad,što neko prije mene reče,gedžeti na 4 točka,i to dobro skupi.U principu praktično samo za gradsku vožnju,i to tamo gdje postoji infrastruktura.Zamislimo putovanja na ljetovanje u Grčku,autonomija baterije je oko 500km,a ljetovalište udaljeno 700km?Četvoročlana porodica,morate dopuniti bateriju,punjenje minimalno 2h,cijena upitna.Punionica vjerovatno kod nekog ugostiteljskog objekta,znači ta 2h se provodi vrijeme,umor,žeđ,glad,dodatni trošak.Za sad je to skupa igračka,a i pitanje ekologije zamućeno.Kako se proizvodi ta struja,otpad auta i njegovih dijelova...

hejhej

pre 2 godine

Moglo bi pored ovoga da se napravi i istraživanje koliko na sus motorima koštaju servisi + zamena dizni/dpf/egr/kvačila i to kod ovlašćenih servisa. I to su sve delovi koji se menjaju jednom ili više puta za tih 8 godina.

Ne razumem ni one što nenormalno podražavaju ni one što napadaju električne aute. Električni auti su super, jer donose novu konkurenciju. Subvencije na njih će uskoro nestati i ostalo će odraditi tržište. Bar nešto da obori malo cene auta. Pa zar ne vidi koliko su proizvođači poludeli sa cenama!? Pogotovo u Evropi gde nam prodaju 3cilindraše za 20k eura. Ludilo šta smo dočekali !

Milan

pre 2 godine

@Joca
Garancija ne pokriva ako u udesu oštetiš bateriju, to može da se desi sutra i imaju cenu ako se to desi. A vi se žalite koliko košta plivajući zamajac?

pedra

pre 2 godine

Sad ovi sto pricaju o lopovima i kradjama !! Za hybridna vozila Prius , Yaris ili Chr dosta je jednostavno cak su mi u radnji stavili zastitu protiv kradje. Baterija se nalazi ispod sedista pozadi. Nova eliktricna vozila BZ4x od Toyote i Ionic5 imaju ugrdjenu bateriju citavom duzinom izmedju prednjih i zadnjih tockova. Super za teziste vozila ali ne znam kako su zamislili kontrolu ili zamenu ?😅

Joca

pre 2 godine

Koliko će koštati benzin te 2032. kada današnji kupac električnog automobila bude morao da menja bateriju? Tipična manipulacija: odakle njima informacija da će za deset godina baterija koštati 15k€? Kakve veze sa tim ima današnja njihova cena? Tu današnju cenu pokriva garancija (jer se i radi o neispravnosti, a ne o očekivanoj degradaciji baterije). Ja ne kažem koliko će koštati zamena baterije za 10 godina, ja to ne znam. Možda i više? Ali kako ovi to znaju? Kako vi znate da benzin neće koštati 100 evra po litru? Možda se više neće ni prodavati da bi se sačuvala nafta za potrebe vojske?

Električni automobili su revolucija jednaka onoj koju je napravio Nikola Tesla. Ni to nisu prihvatali ljudi "statičnog uma", oni koji su se prividno razumno pitali "čemu graditi potpuno novu, megalomansku infrastrukturu kad svaki kvart i fabrika imaju svoju elektranu jednosmerne struje"? "Neće biti bakra za toliko dugačke dalekovode". "Naizmenična struja je opasna, mož' slona da ubije". Ono vreme, ondašnje budale i njihovi "argumenti". Da se tada slušalo nekakve "Mikice" i "Teslologe" sada zaista niko ne bi ni pominjao zagađivanje od automobila jer bi gradovi postali nemogući za opstanak ljudi u njima. Tj, ne bi nikad ni narasli kao megalopolisi. Da su tada debili prevladali, istina ni njih danas ne bi bilo, ali ni svega korisnog što donosi tehnološki progres. Nekada su i za benzinske automobile govorili da je bolje s konjima i volovima. Možda, za konje i volove. Tako je i danas.

Boki B.

pre 2 godine

Znači TNG je za naše prilike je naj opcija. Pošto je ekološko gorivo kad bi se smanjila cena i to je to.Napolju možda bio gorivo a elektro je samo dobra ideja ali u praksi se pokazalo da je neisplativo.

Zacvo

pre 2 godine

Tačno je da pojedini prozvođači daju garanciju 250.000km ali samo pojedini. To ne znači da oni garantuju da će autonomija baterije da bude ista kao kada je nova. Oni garantuju da će baterija da radi ali kojim kapacitetom, to je već drugo pitanje.
Na osnovu bogatog iskustva sa raznim službenim ev u poslednjih nekoliko godina, degradacija baterije je značajna na godišnjem nivou. Naravno, nije kod svih isto ali kod nekih se kreće i do 20% godišnje.
Osim toga, to je ista tehnologija kao i baterije u telefonima, laptopovima i sl. Da li iko ima laptop koji svakodnevno koristi a da mu je baterija ista nakon dve godine? A automobili se koriste u mnogo više ekstremnim uslovima nego laptopovi, hladnoća, vrućina, neravnomerno trošenje, punjenje...

neinformisan

pre 2 godine

Da li vi stvarno mislite da se ev prave zbog (za) naseg trzista? Na zapadu jako retko ko kupuje novi auto za kes. To su uglavnom privatni lizing ili krediti sa preostalom vrednoscu. U oba slucaja se vozila vracaju auto kuci posle (uglavnom) tri godine I uzimaju se nova vozila. Zasto bi zapadnjak uopste razmisljao sta ce biti sa baterijom, koliko kosta zamena I slicno. Njemu je bitno da auto ide, da je pod garancijom I da ga, zbog auta, ne boli glava. Samo se kod nas, I u siromasnim drzavama, ljudi brinu sta ce biti posle 7-8-10 godina.

Lindberg

pre 2 godine

Vozim vec 20 godina, za 1 Tesla bateriju mozete mogu se kupiti sva tri vozila koja sam posedovao (po tadasnjim cenama) i pokrije trosak goriva. Ako baterija traje 20+ godina moze se ustedeti, racunica je jasna.

gagi4

pre 2 godine

Ne razumem se bas najbolje u EV, ali, koliko mogu da shvatim, to punjenje na kucnu uticnicu traje kod nekih modela i 20 i vise sati?! Sve i da imam kucu sa garazom, nemam 20 sati vremena da ga punim, a s obzirom da svakodnevno predjem oko 150 km, brzo ce mi doci i ta zamena baterije. Sam auto, ne mogu da kupim ispod 30 hiljada evra, znaci, da treba na svakih 3-4 god, novih 30 hiljada?! Pa to nije realno ni da sam u upravnom odboru Srbijagasa, a ne obican taksista, zato mislim, da za obicnog coveka EV jos uvek nije opcija, barem dok se ne smisle neke cudotvorne baterije, jeftine, koje se pune ekstra brzo i menjaju se veoma lako. Plasili smo se zamajca koji zna da pliva, sad ispade da je to macji kasalj za bateriju.

grad

pre 2 godine

Hahahahahahahhahaha smejacu se dok me stomak ne zaboli a kako cu da se smejem ovim zagovornicima elektro automobila kao satro toje bolje jeftinije ne zagadjuje.....

Alex

pre 2 godine

Bice isto kao sto sada radimo sa mobilnim telefonima ( ugovor na 24 mes ) stim sto ce biti kao sto vec postoji , uzimas na recimo 3 ili 4 god , vracas ga za reciklazu nastavljas da placas ratu ceo zivot uvek malo vecu i uvek imas nov telefon tj auto jer onaj stari je pojelo vreme.

bezanija

pre 2 godine

samo lizing, ko moze naravno. ne isplati se vise kupovati auto... iznajmljujes ga od banke par godina i vratis prakticno kad se izvozas.

de si tu si

pre 2 godine

Znaci prakticno ista kao zamena SUS motora.

p.s. Da, znam da SUS motor moze i da se popravi/reparira za manju sumu, ali isto tako mogu i pojedinacne celije u bateriji

Vrana

pre 2 godine

Zato jos uvek nisu elektricna auta dobra. Ja sam mislio da su hibridi dobro resenje ali kad sam procitao za mercedes naplacuje 15hilj zamenu baterije na lakom hibridu to nije auto plug in vec laki hibrid gde je baterija relativno mala je cist lopovluk

Komsija lijevo

pre 2 godine

Podrzava El.auta ali SAMO kao mali gradski(drugi) auto, sa kojim covjek moze 100-150 km preci, otici na posao, neku sitnu kupovinu, dvosjed bukvalno sa sto nizom cijenom.
Sve ostalo je totalno sr..e
Za desetak godina imacemo ekolosku katastrofu sa ovim polovnim automobilima, niti ce ih ko kupovati, niti ce imati kakve vrijednosti, jer ce zamjena baterije kostati kao novo auto, mozda i vise.
I na kraju sto se tice EKOLOGIJE, izdracunase neki, da EL auto treba da predje cini mi se oko 130 000 pa da je tek onda manje poguban za okolinu, jer njegova proizvodnja zahtjeva daleko vise zagadjivanja. E sad aj predji sa autom 200 000 km koji treba da se puni svako 150-200km 2-3 sata minimum na punjacu. Pa gdje mozes da odes nego do granapa i na posao.
Dok ne bude baterija koja se buni za 10 min i prelazi 1000km, i kosta neku razumnu cifru, zaboravi sto se mene tice na ova auta.

lele

pre 2 godine

U kini na stanicama gde se menjaju izmenjive baterije u njihovim automobilima koji to podržavaju, 7$ za 150km autonomije i za 3 minuta !!! Namenjeno taksistima i svskome ko želi tako nešto. To je budućnost koju oni već uveliko imaju.

Boban

pre 2 godine

Sve je to lepo ali niko da mi objasni kako cemo svako vece u mojoj ulici da razvlacimo kablove do svojih automobila. Svako ce morati da ima kabl od 1000 m najmanje.
(molina, 22. februar 2022 18:22)

Nikako. Uvek je postojala boranija i biće. Ti i takvi slični su to sami izabrali.

molina

pre 2 godine

Sve je to lepo ali niko da mi objasni kako cemo svako vece u mojoj ulici da razvlacimo kablove do svojih automobila. Svako ce morati da ima kabl od 1000 m najmanje.

ljud

pre 2 godine

Baterije na plug-in vozilima traju duže od baterija na EV.
Zašto?
Zato što se nikada ne iscrpljuju ispod 20% niti se pune do 100% svog nazivnog kapaciteta, a to blagotvorno deluje na usporavanje procesa degradacije baterije.

Bane

pre 2 godine

Ima ljudi koji predju 250 000 hiljada km za 4, 5 godina. To i dalje nije staro auto za ulaganje od 15 000 €
A zq taj kes da uradis i motor i mjenjac i da ostane para za jos 300 000 km
(stranac, 22. februar 2022 16:57)

Sa EV nema sanse toliko da napravi za 4,5 godina. Samo bez onih racunica to je 50-60.000 km godisnje, pa podeljeno na 365 dana pa je to 150 km dnevno sto je domet svakog EV sa jednim punjenjem koje onda moze da se puni preko noci.

Znam ljude koji prelaze toliko godisnje i ne prave oni tolike kolometraze fiksno na dnevnom nivou, jedan dan samo dodju do firme i kuci i naprave 15 km, drugi dan naprave 600 km po terenu, par puta mesecno stuku po 2000 km u dva dana kada idu preko.

Praviti 60.000 km godisnje sa autom koji ima domet 250 km pa ga punis 9 sati....nema sanse.

realan

pre 2 godine

Kad doje vreme za zamenu, auto ide na otpad, jer ce biti jeftinije uzeti skroz novi iz salona. Jednostavno, dizeli i benzinci su tu da ostanu, a elektro je prolazno

900

pre 2 godine

Cene zamenskih baterija ne padaju, naprotiv..
Sem toga greska je u textu, nigde nien garancija 250.000 km za bateriju, u Usa garancija je 100.000 miles a u Evropi 150.000 km ili 6 do 7 god pa sta pre nastupi..
Prilikom zamene fabricke baterije menja se i tecnost i hladanjak baterije, auto mora da ostane u servisu min.3 dana a placa se i rad servisera, u cenu nove zamenske baterije uracunata je i otkupna cena fabricke baterije..
Sve u svemu vrlo,vrlo skup sport..:

samo da se zna

pre 2 godine

Polako ljudi.
Nisu sva EV podjednako dobra. Ima boljih a ima i koja nisu bolja. Toyota i Tesla imaju najbolje baterije (Panasonic). Njihova degradacija je oko 1% godišnje. To znači da traju 20 g. dok oslabe na 80%.

Sumadinac

pre 2 godine

Elektro automobili nemaju perspektivu, sa sadasnjom cenom struje su na granici isplativosti, struje u svetu nema dovoljno sto ogranicava širenje ove vrste automobila, dodatno je ovo sa trajanjem i cenom nove baterije..

Boban

pre 2 godine

Moramo se navići"??! Zašto?
(Rodion Gataulin, 22. februar 2022 16:12)

Lako je navići se na 500 konja sa niskim težištem, jako lako, zaboravićeš odmah na dizlo, Srbine.

gagi4

pre 2 godine

Dragan EV, 22. februar 2022 13:38)

Imenjace, ja godisnje prelazim oko 50 hiljada km, na sta ja da se navikavam? da kupujem nov EV svake 3-4 godine? Ne, ne navikavam se na hipsterske budalastine, vozicu benzince dok postoje, a postojace.

batica

pre 2 godine

@Dragan EV
I ovog puta tvoji komentari odišu pogrešnim tvrdnjama.Ti kažeš "ranije su automobili trajali 20 godina" a ja pogledam kroz prozor i vidim 20 takvih automobila na parkingu.Druga stvar,veliki broj proizvođača EV laže o kapacitetu baterije upravo da bi ispunili tu famoznu garanciju od 70% posle 8 godina.Lepo slažu da im je baterija manja nego što jeste i nemaju problem.Takođe,kako se troši baterija mnogo zavisi i gde i kako se vozi EV,sigurno je da će automobil koji se koristi u Norveškoj imati lošiju bateriju za 5 godina nego isti takav koji se koristi u npr Španiji.Ono što je ovde najveći problem je u stvari tvoje prihvatanje činjenice kako je automobil isto što i toster jer smo eto potrošačko društvo.Kupovina automobila je druga najskuplja stvar u čovekovom životu,odmah posle kupovine stana/kuće a ako za tebe novac ništa ne predstavlja onda izvini...

pera ždera

pre 2 godine

@Nikola
Akcizama za benzin treba (sic) da se plaća zaštita prirode i održavanje puteva. To će se prebaciti na EV putem nekih drugih, recimo pri registraciji, putarini, ceni struje, itd.

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@Moramo se navići na to da se sve više skraćuje rok trajanja kako automobila tako i tehničkih uređaja uopšte da bi se održao jedan od osnovnih zahteva proizvodnje u kapitalizmu - RAST.
(Dragan EV, 22. februar 2022 13:38)

Ovi EV sektaši skaču sami sebi u usta i nikako da ukapiraju koliko gluposti ovde izlučuju po komentarima. ALO, pa zar to nije suprotno navodnoj "ekologiji" koju vi ekostaljinisti toliko "obožavate"?!?!?
"Moramo se navići"??! Zašto? Zato što bi vi voleli da ne postoji SLOBODNO TRŽIŠTE, pa "moramo"?!?!? Je*o vas staljin takve nakaradne. Za svoj novac kupujem ono što volim i što mi odgovara A NE NEKO SRA*E ZATO ŠTO "MORAM", bilmezu.

stranac

pre 2 godine

Ima ljudi koji predju 250 000 hiljada km za 4, 5 godina. To i dalje nije staro auto za ulaganje od 15 000 €
A zq taj kes da uradis i motor i mjenjac i da ostane para za jos 300 000 km

Aca

pre 2 godine

Zamena baterije je proces koji nikada nece biti isplatljiv verovali ili ne. Ukoliko se ikada baterija bude menjala menjace se u slucaju opravdane reklamacije i ukoliko osiguranje bude placalo zamenu. Ukoliko budete ludak koji recimo plati bateriju 10k evra, budite sigurni da za taj automobil necete dobiti vise od 8k.

Dragče Malešević

pre 2 godine

@Brzo će se lopovi u Srbiji specijalizovati za krađu baterija.
(Stanislav St., 22. februar 2022 13:42)

Ako će vala, od budala neka kradu a normalne ljude da ne diraju! Što se baterije tiče, pošto vozim diesel i voziću ga do smrti, ja trenutno mogu da im dam *urac, a za ostalo ćemo da se dogovorimo...

gojko 12

pre 2 godine

Večito pitanje - da li bi ste u auto star 10 godina uložili 15.000€ ?! samo za zamenu ba(k)terije...???
(OmiKoron, 22. februar 2022 13:51)

To će biti manji problem od cene punjenja koja će uskoro biti 50 eura na "besplatnim" brzim punjačima.

Gledam juče na You Tube onaj "Riči raja" provozao Teslu od nekog momka iz Slovenije i momak kaže u Sloveniji
jedan euro jedan kilovat.

lala djilkosh

pre 2 godine

Samo jos da uspem do kraja godine da narucimmojnovi aut sa 2.0 dizelom i briga me sledecih 2 god za ove igracke sto trenutno izlaze sa proizvidnih traka.
Ako zanemarimo ekologiju (a po mnogim studijama r-auto uopstr ni nije "zeleniji") ajde da pogledamo i taj takozvani usability: mene treba neko da ubedi da predjem sa automobila koji sam jednom mesecno morao da odvezem na "punjenje" na automobil koji moram barem jednom dnevno da kackm na neki kabl?!
I to je modernizacija???

Nsadjanin

pre 2 godine

@dragan EV

"Baterije u električnim automobilima gube godišnje u proseku od 1 do 2 procenta kapaciteta u zavisnosti od uslova eksploatacije."

Klasicna lazna vest. Tacnije moguce je ako ti stoji vozilo u garazi i ne koristi se.

Istina je da se vec posle prve godine smanjuje kapacitet 10-15%

Dragan

pre 2 godine

Elektricni automobili su najveca prevara!
Auto industrija nema pojma sta da radi, ali ih dlanovi svrbe.Inkasiraju milijarde, a kupci ce na kraju svoje elektromobile davati u staro gvozdje.
Stvar sa hibridima je takodje vrlo smrdljiva.
Te eksperimente cemo naravno mi,potrosaci platiti!

justin

pre 2 godine

nema posle
nema prodaje posle
kola u reciklažu
tek sad dolazi do izražaja stara ideja da se kola više Ne prodaju već samo unajmljuju od spec firmi na duži rok,5 godina,vratiš,uzmeš druga

Boban

pre 2 godine

i sad kupite elektricni sto stedi struju a poske na kup dodje naplata.
(ZiveliGovedina, 22. februar 2022 14:32)

Pa kupi novo. Neće svet da se ravna prema kupcima izraubovanih dizla sa ugašenim dpf.

pa

pre 2 godine

Pa kostace toliko da se ne isplati menjati je. Nakon 8 godina ili 250000km kupis ponovo novo vozilo. Dobro za proizvodjaca, dobro za kupca. Nije sigurno voziti 20 godina stare krseve.
Najrealnije je voziti samo na lizing jer onda imas pravu sliku koliko kosta automobil na mesecnom nivou.

Nikola

pre 2 godine

Znači neće biti električnih polovnjaka. Sirotinja će ko na kubu restaurirati automobile dok nam ne zabrane vožnju na sus motor, ali smunjam jer punimo budžet akcizama.

Dragan EV

pre 2 godine

Baterije u električnim automobilima gube godišnje u proseku od 1 do 2 procenta kapaciteta u zavisnosti od uslova eksploatacije.

Garancija na baterije je obično 8 godina ili 160.000 km (100.000 milja). Ta garancija obično podrazumeva da kapacitet baterije neće pasti ispod 70 procenata u garantnom periodu.

Dakle, posle 8 godina neće baterija otkazati tako da ne može da se koristi auto, nego će imati uobičajeno od 75 do 85 procenata početnog kapaciteta.

Automobili Nissan Leaf koji su počeli da se prodaju 2010. i 2011. godine, danas posle 12 godina i dalje se voze sa originalnom baterijom bez problema.

Na kraju krajeva, ranije su automobili trajali i preko 20 godina, ali ranije je i bela tehnika trajala preko 20 godina.

Moramo se navići na to da se sve više skraćuje rok trajanja kako automobila tako i tehničkih uređaja uopšte da bi se održao jedan od osnovnih zahteva proizvodnje u kapitalizmu - RAST.

Каурин

pre 2 godine

Уобичајено је да нико не гледа унапред...
Погледајте само колико им је времена требало да жонглирају чињеницу да је сваки произвођач мобилних телефона имао свој пуњач! Уместо да науче и пропишу стандарде у старту, сада се са батеријама за ЕВ прави још већа грешка. Све може бити проблематично са њима: стандард прикључка, пуњења, запаљивости, рециклаже... Па чак и баналне ствари процене будуће компактности ових батерија и стандардизације њихове замене. То би значило, рецимо, да ћу кроз 10 година моћи да купим половни пасат ГТЕ коме ћу заменом сада стандардне батерије од 10+ KWh у исти габарит моћи да ставим и целих 50+... И добити доминантно електрично уместо доминантно бензинско возило (какво је сада)!
Толико о томе колико је неком стварно стало да озбиљно реши било који проблем!

Nikola

pre 2 godine

Znači neće biti električnih polovnjaka. Sirotinja će ko na kubu restaurirati automobile dok nam ne zabrane vožnju na sus motor, ali smunjam jer punimo budžet akcizama.

Dragan EV

pre 2 godine

Baterije u električnim automobilima gube godišnje u proseku od 1 do 2 procenta kapaciteta u zavisnosti od uslova eksploatacije.

Garancija na baterije je obično 8 godina ili 160.000 km (100.000 milja). Ta garancija obično podrazumeva da kapacitet baterije neće pasti ispod 70 procenata u garantnom periodu.

Dakle, posle 8 godina neće baterija otkazati tako da ne može da se koristi auto, nego će imati uobičajeno od 75 do 85 procenata početnog kapaciteta.

Automobili Nissan Leaf koji su počeli da se prodaju 2010. i 2011. godine, danas posle 12 godina i dalje se voze sa originalnom baterijom bez problema.

Na kraju krajeva, ranije su automobili trajali i preko 20 godina, ali ranije je i bela tehnika trajala preko 20 godina.

Moramo se navići na to da se sve više skraćuje rok trajanja kako automobila tako i tehničkih uređaja uopšte da bi se održao jedan od osnovnih zahteva proizvodnje u kapitalizmu - RAST.

batica

pre 2 godine

@Dragan EV
I ovog puta tvoji komentari odišu pogrešnim tvrdnjama.Ti kažeš "ranije su automobili trajali 20 godina" a ja pogledam kroz prozor i vidim 20 takvih automobila na parkingu.Druga stvar,veliki broj proizvođača EV laže o kapacitetu baterije upravo da bi ispunili tu famoznu garanciju od 70% posle 8 godina.Lepo slažu da im je baterija manja nego što jeste i nemaju problem.Takođe,kako se troši baterija mnogo zavisi i gde i kako se vozi EV,sigurno je da će automobil koji se koristi u Norveškoj imati lošiju bateriju za 5 godina nego isti takav koji se koristi u npr Španiji.Ono što je ovde najveći problem je u stvari tvoje prihvatanje činjenice kako je automobil isto što i toster jer smo eto potrošačko društvo.Kupovina automobila je druga najskuplja stvar u čovekovom životu,odmah posle kupovine stana/kuće a ako za tebe novac ništa ne predstavlja onda izvini...

Каурин

pre 2 godine

Уобичајено је да нико не гледа унапред...
Погледајте само колико им је времена требало да жонглирају чињеницу да је сваки произвођач мобилних телефона имао свој пуњач! Уместо да науче и пропишу стандарде у старту, сада се са батеријама за ЕВ прави још већа грешка. Све може бити проблематично са њима: стандард прикључка, пуњења, запаљивости, рециклаже... Па чак и баналне ствари процене будуће компактности ових батерија и стандардизације њихове замене. То би значило, рецимо, да ћу кроз 10 година моћи да купим половни пасат ГТЕ коме ћу заменом сада стандардне батерије од 10+ KWh у исти габарит моћи да ставим и целих 50+... И добити доминантно електрично уместо доминантно бензинско возило (какво је сада)!
Толико о томе колико је неком стварно стало да озбиљно реши било који проблем!

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@Moramo se navići na to da se sve više skraćuje rok trajanja kako automobila tako i tehničkih uređaja uopšte da bi se održao jedan od osnovnih zahteva proizvodnje u kapitalizmu - RAST.
(Dragan EV, 22. februar 2022 13:38)

Ovi EV sektaši skaču sami sebi u usta i nikako da ukapiraju koliko gluposti ovde izlučuju po komentarima. ALO, pa zar to nije suprotno navodnoj "ekologiji" koju vi ekostaljinisti toliko "obožavate"?!?!?
"Moramo se navići"??! Zašto? Zato što bi vi voleli da ne postoji SLOBODNO TRŽIŠTE, pa "moramo"?!?!? Je*o vas staljin takve nakaradne. Za svoj novac kupujem ono što volim i što mi odgovara A NE NEKO SRA*E ZATO ŠTO "MORAM", bilmezu.

gagi4

pre 2 godine

Dragan EV, 22. februar 2022 13:38)

Imenjace, ja godisnje prelazim oko 50 hiljada km, na sta ja da se navikavam? da kupujem nov EV svake 3-4 godine? Ne, ne navikavam se na hipsterske budalastine, vozicu benzince dok postoje, a postojace.

900

pre 2 godine

Cene zamenskih baterija ne padaju, naprotiv..
Sem toga greska je u textu, nigde nien garancija 250.000 km za bateriju, u Usa garancija je 100.000 miles a u Evropi 150.000 km ili 6 do 7 god pa sta pre nastupi..
Prilikom zamene fabricke baterije menja se i tecnost i hladanjak baterije, auto mora da ostane u servisu min.3 dana a placa se i rad servisera, u cenu nove zamenske baterije uracunata je i otkupna cena fabricke baterije..
Sve u svemu vrlo,vrlo skup sport..:

Bane

pre 2 godine

Ima ljudi koji predju 250 000 hiljada km za 4, 5 godina. To i dalje nije staro auto za ulaganje od 15 000 €
A zq taj kes da uradis i motor i mjenjac i da ostane para za jos 300 000 km
(stranac, 22. februar 2022 16:57)

Sa EV nema sanse toliko da napravi za 4,5 godina. Samo bez onih racunica to je 50-60.000 km godisnje, pa podeljeno na 365 dana pa je to 150 km dnevno sto je domet svakog EV sa jednim punjenjem koje onda moze da se puni preko noci.

Znam ljude koji prelaze toliko godisnje i ne prave oni tolike kolometraze fiksno na dnevnom nivou, jedan dan samo dodju do firme i kuci i naprave 15 km, drugi dan naprave 600 km po terenu, par puta mesecno stuku po 2000 km u dva dana kada idu preko.

Praviti 60.000 km godisnje sa autom koji ima domet 250 km pa ga punis 9 sati....nema sanse.

Veliki brat

pre 2 godine

Apple automobil: posle 2 godine počne da smanjuje snagu i ubrzanje kako bi navodno produžio trajanje baterije, a u stvari glavni cilj je da kupite noviji model koji je još snažniji i brži...

realan

pre 2 godine

Kad doje vreme za zamenu, auto ide na otpad, jer ce biti jeftinije uzeti skroz novi iz salona. Jednostavno, dizeli i benzinci su tu da ostanu, a elektro je prolazno

boki

pre 2 godine

kupis auto i predjes 250.000km i ode bateria..(na vecini na 300.000km) ustedis na gorivu (7l da trosi prosek ) znaci oko 30.000e usteda i kada saberes koliko si trosio na punjenje tipa pola kucna pola brzi punjac i kada kupis bateriju u minusu si da ne goorimo da posle 8 god i on pocne da zeza sa elektronikom itd..suma sumaru skuplji sport..

dd

pre 2 godine

a zamisli tek u sudaru ili nekako ostetis bateriju koju garancija ako sam dobro upucen ne pokriva!!uzmes strangu i obesis se!!!

elektricni auto je luksuz za strance koji imaju 5X vece plate od nas.ja stvarno nemam pojma zasto se oni uopste potenciraju kao neka kupovina???

a cena baterija nece ici na dole nego na gore,a zasto?pa zato sto se predvidja da u narednih 10-15g potraznja litijuma poraste za oko 300%!!!potraznja dize cenu,uvek bilo i bice.

kome ces prodati E.Auto kada mu baterija rikne,ili vremenom za 8-10g kada oslabi i zavrsi svoj ciklus zivota???mozes samo da nazoves slep sluzbu da ti ga odslepaju na auto otpad i skinu delove.i dobijes neku simbolicnu cifru.

kupovina E.Auta je nevidjena hrabrost da ne kazem ludost,bacene pare u kantu za smece.veoma nesigurna kupovina u klasi kriptovaluta!!!

Dragan

pre 2 godine

Elektricni automobili su najveca prevara!
Auto industrija nema pojma sta da radi, ali ih dlanovi svrbe.Inkasiraju milijarde, a kupci ce na kraju svoje elektromobile davati u staro gvozdje.
Stvar sa hibridima je takodje vrlo smrdljiva.
Te eksperimente cemo naravno mi,potrosaci platiti!

War Inside My Head

pre 2 godine

EV su,makar za sad,što neko prije mene reče,gedžeti na 4 točka,i to dobro skupi.U principu praktično samo za gradsku vožnju,i to tamo gdje postoji infrastruktura.Zamislimo putovanja na ljetovanje u Grčku,autonomija baterije je oko 500km,a ljetovalište udaljeno 700km?Četvoročlana porodica,morate dopuniti bateriju,punjenje minimalno 2h,cijena upitna.Punionica vjerovatno kod nekog ugostiteljskog objekta,znači ta 2h se provodi vrijeme,umor,žeđ,glad,dodatni trošak.Za sad je to skupa igračka,a i pitanje ekologije zamućeno.Kako se proizvodi ta struja,otpad auta i njegovih dijelova...

Dragče Malešević

pre 2 godine

@Brzo će se lopovi u Srbiji specijalizovati za krađu baterija.
(Stanislav St., 22. februar 2022 13:42)

Ako će vala, od budala neka kradu a normalne ljude da ne diraju! Što se baterije tiče, pošto vozim diesel i voziću ga do smrti, ja trenutno mogu da im dam *urac, a za ostalo ćemo da se dogovorimo...

Nsadjanin

pre 2 godine

@dragan EV

"Baterije u električnim automobilima gube godišnje u proseku od 1 do 2 procenta kapaciteta u zavisnosti od uslova eksploatacije."

Klasicna lazna vest. Tacnije moguce je ako ti stoji vozilo u garazi i ne koristi se.

Istina je da se vec posle prve godine smanjuje kapacitet 10-15%

gojko 12

pre 2 godine

Večito pitanje - da li bi ste u auto star 10 godina uložili 15.000€ ?! samo za zamenu ba(k)terije...???
(OmiKoron, 22. februar 2022 13:51)

To će biti manji problem od cene punjenja koja će uskoro biti 50 eura na "besplatnim" brzim punjačima.

Gledam juče na You Tube onaj "Riči raja" provozao Teslu od nekog momka iz Slovenije i momak kaže u Sloveniji
jedan euro jedan kilovat.

molina

pre 2 godine

Sve je to lepo ali niko da mi objasni kako cemo svako vece u mojoj ulici da razvlacimo kablove do svojih automobila. Svako ce morati da ima kabl od 1000 m najmanje.

Mika

pre 2 godine

@Joca
Ipak imam utisak da ljudi "statičnog uma" su baš ovi koji servirano prihvataju a da nisu ni mućnuli glavom.
Zaštita životne sredine je veoma kompleksna stvar i nije tako prosta kako nam se predatavlja. Da bi električni automobili postali stvarnost potrebna su tolika ulaganja i potrošnja da se sa razlogom postavlja pitanje da li to ima ikakvog smisla.
Evo samo jednog primera. U Srbiji ima sigurno 2000000 vozila. Zamislite samo potrošnju za reciklažu tih automobila i zamenu za električna. Tone i tone baterija...
Za životnu sredinu je bolji smer konverzija svih automobila na goriva koja manje zagađuju a mogu da iskoriste istu infrastrukturu.
To naravno nije cilj, već profit i nametanje tehnologije po svaku cenu.

gagi4

pre 2 godine

Ne razumem se bas najbolje u EV, ali, koliko mogu da shvatim, to punjenje na kucnu uticnicu traje kod nekih modela i 20 i vise sati?! Sve i da imam kucu sa garazom, nemam 20 sati vremena da ga punim, a s obzirom da svakodnevno predjem oko 150 km, brzo ce mi doci i ta zamena baterije. Sam auto, ne mogu da kupim ispod 30 hiljada evra, znaci, da treba na svakih 3-4 god, novih 30 hiljada?! Pa to nije realno ni da sam u upravnom odboru Srbijagasa, a ne obican taksista, zato mislim, da za obicnog coveka EV jos uvek nije opcija, barem dok se ne smisle neke cudotvorne baterije, jeftine, koje se pune ekstra brzo i menjaju se veoma lako. Plasili smo se zamajca koji zna da pliva, sad ispade da je to macji kasalj za bateriju.

Vrana

pre 2 godine

Zato jos uvek nisu elektricna auta dobra. Ja sam mislio da su hibridi dobro resenje ali kad sam procitao za mercedes naplacuje 15hilj zamenu baterije na lakom hibridu to nije auto plug in vec laki hibrid gde je baterija relativno mala je cist lopovluk

SlinaV

pre 2 godine

... potpuni apsurd sa svime što je u vezi sa el. vozilima... 1. proizvodnja struje za njihovo ponjenje uopšte nije ni ekološka, a još manje realno dostupna za bilo kakvu priču o ekonomičnosti... 2. el. vozila su u startu neopravdano skupa. Imaju daleko manje delova i skolopova, a koštaju daleko više od klasičnih vozila, uglavnom zbog besmislene cene akumulatora... 3. ekologija u smislu reciklaže i izduva dasova je upitna, jer je sveukupno el. auto u proizvodnji i kasnije prilikom reciklaže, daleko prrljaviji... Uglavnom, mnogo besmislica..

Aca

pre 2 godine

Zamena baterije je proces koji nikada nece biti isplatljiv verovali ili ne. Ukoliko se ikada baterija bude menjala menjace se u slucaju opravdane reklamacije i ukoliko osiguranje bude placalo zamenu. Ukoliko budete ludak koji recimo plati bateriju 10k evra, budite sigurni da za taj automobil necete dobiti vise od 8k.

Miki

pre 2 godine

Mila majko, eto zato ću ja da trošim autić sa motorom na unutrašnje sagorevanje. Polovnjak se nabavi i posle deset godina za malu sumu, a električni polovnjak neće sigurno niko da kupi, a tek kad više ne bude moguće menjanje baterija za odredjen model...
Ne treba uopšte kupovati automobile na struju!

Sumadinac

pre 2 godine

Elektro automobili nemaju perspektivu, sa sadasnjom cenom struje su na granici isplativosti, struje u svetu nema dovoljno sto ogranicava širenje ove vrste automobila, dodatno je ovo sa trajanjem i cenom nove baterije..

ljud

pre 2 godine

Baterije na plug-in vozilima traju duže od baterija na EV.
Zašto?
Zato što se nikada ne iscrpljuju ispod 20% niti se pune do 100% svog nazivnog kapaciteta, a to blagotvorno deluje na usporavanje procesa degradacije baterije.

Boki B.

pre 2 godine

Znači TNG je za naše prilike je naj opcija. Pošto je ekološko gorivo kad bi se smanjila cena i to je to.Napolju možda bio gorivo a elektro je samo dobra ideja ali u praksi se pokazalo da je neisplativo.

Boban

pre 2 godine

a zamisli tek u sudaru ili nekako ostetis bateriju koju garancija ako sam dobro upucen ne pokriva!!uzmes strangu i obesis se!!!
(dd, 22. februar 2022 23:06)

Umesto da se besiš ti lepo uplati kasko i spavaj nasmejan. Za svaki srbijanski problem postoji evropsko rešenje.

Boža

pre 2 godine

Prvo za nes su preskupi. Zamena baterija katastrofa pa neće niko uzeti polovan. Kod nas nema infrastrukture. Ako bi to postalo masovno, nema toliko el.energije.

lala djilkosh

pre 2 godine

Samo jos da uspem do kraja godine da narucimmojnovi aut sa 2.0 dizelom i briga me sledecih 2 god za ove igracke sto trenutno izlaze sa proizvidnih traka.
Ako zanemarimo ekologiju (a po mnogim studijama r-auto uopstr ni nije "zeleniji") ajde da pogledamo i taj takozvani usability: mene treba neko da ubedi da predjem sa automobila koji sam jednom mesecno morao da odvezem na "punjenje" na automobil koji moram barem jednom dnevno da kackm na neki kabl?!
I to je modernizacija???

Milan

pre 2 godine

@Joca
Garancija ne pokriva ako u udesu oštetiš bateriju, to može da se desi sutra i imaju cenu ako se to desi. A vi se žalite koliko košta plivajući zamajac?

grad

pre 2 godine

Hahahahahahahhahaha smejacu se dok me stomak ne zaboli a kako cu da se smejem ovim zagovornicima elektro automobila kao satro toje bolje jeftinije ne zagadjuje.....

neinformisan

pre 2 godine

Da li vi stvarno mislite da se ev prave zbog (za) naseg trzista? Na zapadu jako retko ko kupuje novi auto za kes. To su uglavnom privatni lizing ili krediti sa preostalom vrednoscu. U oba slucaja se vozila vracaju auto kuci posle (uglavnom) tri godine I uzimaju se nova vozila. Zasto bi zapadnjak uopste razmisljao sta ce biti sa baterijom, koliko kosta zamena I slicno. Njemu je bitno da auto ide, da je pod garancijom I da ga, zbog auta, ne boli glava. Samo se kod nas, I u siromasnim drzavama, ljudi brinu sta ce biti posle 7-8-10 godina.

hejhej

pre 2 godine

Moglo bi pored ovoga da se napravi i istraživanje koliko na sus motorima koštaju servisi + zamena dizni/dpf/egr/kvačila i to kod ovlašćenih servisa. I to su sve delovi koji se menjaju jednom ili više puta za tih 8 godina.

Ne razumem ni one što nenormalno podražavaju ni one što napadaju električne aute. Električni auti su super, jer donose novu konkurenciju. Subvencije na njih će uskoro nestati i ostalo će odraditi tržište. Bar nešto da obori malo cene auta. Pa zar ne vidi koliko su proizvođači poludeli sa cenama!? Pogotovo u Evropi gde nam prodaju 3cilindraše za 20k eura. Ludilo šta smo dočekali !

lele

pre 2 godine

U kini na stanicama gde se menjaju izmenjive baterije u njihovim automobilima koji to podržavaju, 7$ za 150km autonomije i za 3 minuta !!! Namenjeno taksistima i svskome ko želi tako nešto. To je budućnost koju oni već uveliko imaju.

Joca

pre 2 godine

Koliko će koštati benzin te 2032. kada današnji kupac električnog automobila bude morao da menja bateriju? Tipična manipulacija: odakle njima informacija da će za deset godina baterija koštati 15k€? Kakve veze sa tim ima današnja njihova cena? Tu današnju cenu pokriva garancija (jer se i radi o neispravnosti, a ne o očekivanoj degradaciji baterije). Ja ne kažem koliko će koštati zamena baterije za 10 godina, ja to ne znam. Možda i više? Ali kako ovi to znaju? Kako vi znate da benzin neće koštati 100 evra po litru? Možda se više neće ni prodavati da bi se sačuvala nafta za potrebe vojske?

Električni automobili su revolucija jednaka onoj koju je napravio Nikola Tesla. Ni to nisu prihvatali ljudi "statičnog uma", oni koji su se prividno razumno pitali "čemu graditi potpuno novu, megalomansku infrastrukturu kad svaki kvart i fabrika imaju svoju elektranu jednosmerne struje"? "Neće biti bakra za toliko dugačke dalekovode". "Naizmenična struja je opasna, mož' slona da ubije". Ono vreme, ondašnje budale i njihovi "argumenti". Da se tada slušalo nekakve "Mikice" i "Teslologe" sada zaista niko ne bi ni pominjao zagađivanje od automobila jer bi gradovi postali nemogući za opstanak ljudi u njima. Tj, ne bi nikad ni narasli kao megalopolisi. Da su tada debili prevladali, istina ni njih danas ne bi bilo, ali ni svega korisnog što donosi tehnološki progres. Nekada su i za benzinske automobile govorili da je bolje s konjima i volovima. Možda, za konje i volove. Tako je i danas.

DEX

pre 2 godine

Zamena baterija košta kao dobar nov auto koji ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Možda se ponavljam ali električni automobili su najveća prevara u istoriji.

pa

pre 2 godine

Pa kostace toliko da se ne isplati menjati je. Nakon 8 godina ili 250000km kupis ponovo novo vozilo. Dobro za proizvodjaca, dobro za kupca. Nije sigurno voziti 20 godina stare krseve.
Najrealnije je voziti samo na lizing jer onda imas pravu sliku koliko kosta automobil na mesecnom nivou.

stranac

pre 2 godine

Ima ljudi koji predju 250 000 hiljada km za 4, 5 godina. To i dalje nije staro auto za ulaganje od 15 000 €
A zq taj kes da uradis i motor i mjenjac i da ostane para za jos 300 000 km

Alex

pre 2 godine

Bice isto kao sto sada radimo sa mobilnim telefonima ( ugovor na 24 mes ) stim sto ce biti kao sto vec postoji , uzimas na recimo 3 ili 4 god , vracas ga za reciklazu nastavljas da placas ratu ceo zivot uvek malo vecu i uvek imas nov telefon tj auto jer onaj stari je pojelo vreme.

bezanija

pre 2 godine

samo lizing, ko moze naravno. ne isplati se vise kupovati auto... iznajmljujes ga od banke par godina i vratis prakticno kad se izvozas.

samo da se zna

pre 2 godine

Polako ljudi.
Nisu sva EV podjednako dobra. Ima boljih a ima i koja nisu bolja. Toyota i Tesla imaju najbolje baterije (Panasonic). Njihova degradacija je oko 1% godišnje. To znači da traju 20 g. dok oslabe na 80%.

lily

pre 2 godine

dok god racunate u evro na cemu i sta cete ustedeti, vama zivot prolazi. kupujte ono sto zelite, uzivajte u onome sto imate i volite. koga briga koliko traju, da li iko kupuje polovna el vozila (a kupuje i te kako), koliko kosta baterija itd.

Zacvo

pre 2 godine

Tačno je da pojedini prozvođači daju garanciju 250.000km ali samo pojedini. To ne znači da oni garantuju da će autonomija baterije da bude ista kao kada je nova. Oni garantuju da će baterija da radi ali kojim kapacitetom, to je već drugo pitanje.
Na osnovu bogatog iskustva sa raznim službenim ev u poslednjih nekoliko godina, degradacija baterije je značajna na godišnjem nivou. Naravno, nije kod svih isto ali kod nekih se kreće i do 20% godišnje.
Osim toga, to je ista tehnologija kao i baterije u telefonima, laptopovima i sl. Da li iko ima laptop koji svakodnevno koristi a da mu je baterija ista nakon dve godine? A automobili se koriste u mnogo više ekstremnim uslovima nego laptopovi, hladnoća, vrućina, neravnomerno trošenje, punjenje...

prepotopko

pre 2 godine

Umesto da se besiš ti lepo uplati kasko i spavaj nasmejan. Za svaki srbijanski problem postoji evropsko rešenje.
(Boban, 22. februar 2022 23:50)

Za evropsko rešenje potrebne su i evropske plate. Kasko za prosečan električni automobil je 2000 evra.

gagi4

pre 2 godine

Zar zaista mislite da je nekom norvezaninu ili svajcarcu bitno da li ce za 8+ godina da odvoji 3-4 mesecne plate za zamenu baterije!?

Ni jedan Norvezanin, a posebno ne Svajcarac, ne bi ni u najvecem ludilu odvojio 3-4 plate, za kupovinu nekog dela, baterije ili bilo cega na autu. Samo Srbin odvoji 70 hiljada dinara za plivajuci zamajac, a ima platu 45 hiljada, a ne oni. Oni ce taj auto oterati na otpad, a ucice u novi lizing ili kredit za nabavku drugog, a taj auto ce sa otpada kupiti neki Albanac, Bugarin, Srbin, pa ce ga zavaliti u maticnoj zemlji. Tako to ide.

Znalac

pre 2 godine

ja sam potpuno iznendajen da je auto-industrija ozisla u pravcu el.automobila. Uvek sam mislio da ce to biti vodonik, na primer.
Ovo sada je neprakticno iz vise aspekata, a opet se potencira i gura prodaja. Nije mi jasno, i siguran sam da je ovo neki prelazni period.

pera ždera

pre 2 godine

@Nikola
Akcizama za benzin treba (sic) da se plaća zaštita prirode i održavanje puteva. To će se prebaciti na EV putem nekih drugih, recimo pri registraciji, putarini, ceni struje, itd.

Boban

pre 2 godine

Sve je to lepo ali niko da mi objasni kako cemo svako vece u mojoj ulici da razvlacimo kablove do svojih automobila. Svako ce morati da ima kabl od 1000 m najmanje.
(molina, 22. februar 2022 18:22)

Nikako. Uvek je postojala boranija i biće. Ti i takvi slični su to sami izabrali.

#

pre 2 godine

Sta lupetas? Ajde covecanski te pitam sta lupetas? Zamenjene baterije na RAV4 u Svedskoj za 3000 eura. Najjeftiniji novi auto sa najsmesnijim motorom nema ispod 10 000 eura. Jedno taksi udruzenje je uzelo 50 Camry automobila, pa sigurno bez razloga.
(Milan, 23. februar 2022 11:08)

Milane, previše arogancije uvek ide zajedno sa premalo znanja. Naravno da će baterija za RAV4 biti jeftina, jer je njegova baterija od 18,1kWh koja je dovoljna za nekih 60-65 km. To nije električni automobil, već hibrid...

justin

pre 2 godine

nema posle
nema prodaje posle
kola u reciklažu
tek sad dolazi do izražaja stara ideja da se kola više Ne prodaju već samo unajmljuju od spec firmi na duži rok,5 godina,vratiš,uzmeš druga

Mixx

pre 2 godine

ahahaa, a zamisli scenario gde pada sneg, a ti stojis u svom EV u koloni na gazeli sa ukljucenim grejanjem .... Pitam se kolko bi EV izdrzao?

blokada i ST1

pre 2 godine

Vecina SUS motora kosta 1000-2000 evra, tako da je ovo sto si napisao u najmanju ruku neistina.
(joe, 22. februar 2022 19:56)

Hahaha, hahahahahaa, AHAHAHAHA. Gde leba ti, na otpadu? Ajde pusti mail ovlascenom uvozniku (ili proizvodjacu) pa javi sta su ti rekli.

P.S. Pre otvaranja odgovora pripremi secer i vodu i sedi

kole

pre 2 godine

@svasta
Imam ja familiju u Norveskoj, pa kad dodju ovde i kad ih pozovem na rucak, pa kad zena Sremica postavi trpezu, oni prvo pola sata slikaju ikebanu i salju slike kolegama u Oslu, pa onda navale dok ne popadaju pod astal. Imaju oni dobre plate, ali su cene svega da ti se zavrti u glavi. Njima je jeftino i opuste se tek kad sa svojom platom odu negde u turizam.

Boban

pre 2 godine

Ne razumem se bas najbolje u EV, ali, koliko mogu da shvatim, to punjenje na kucnu uticnicu traje kod nekih modela i 20 i vise sati?!
(gagi4, 22. februar 2022 19:11)

Traje i 50 sati ako si došao toliko prazan da se sam isključio zadnji metar pred parking.

Ali kako će biti punjen svako veče a preko dana napraviti standardnih 20 - 100km u gradu svako jutro će biti pun. Naravno, pod uslovom da si uz stan kupio parking mesto koje nisi kupio pa se potucaš po komšiluku.

Gagi drži se dizla tu si bez premca šta se umeš da zatvoriš ili isčupaš.

Boban

pre 2 godine

Moramo se navići"??! Zašto?
(Rodion Gataulin, 22. februar 2022 16:12)

Lako je navići se na 500 konja sa niskim težištem, jako lako, zaboravićeš odmah na dizlo, Srbine.

Komsija lijevo

pre 2 godine

Podrzava El.auta ali SAMO kao mali gradski(drugi) auto, sa kojim covjek moze 100-150 km preci, otici na posao, neku sitnu kupovinu, dvosjed bukvalno sa sto nizom cijenom.
Sve ostalo je totalno sr..e
Za desetak godina imacemo ekolosku katastrofu sa ovim polovnim automobilima, niti ce ih ko kupovati, niti ce imati kakve vrijednosti, jer ce zamjena baterije kostati kao novo auto, mozda i vise.
I na kraju sto se tice EKOLOGIJE, izdracunase neki, da EL auto treba da predje cini mi se oko 130 000 pa da je tek onda manje poguban za okolinu, jer njegova proizvodnja zahtjeva daleko vise zagadjivanja. E sad aj predji sa autom 200 000 km koji treba da se puni svako 150-200km 2-3 sata minimum na punjacu. Pa gdje mozes da odes nego do granapa i na posao.
Dok ne bude baterija koja se buni za 10 min i prelazi 1000km, i kosta neku razumnu cifru, zaboravi sto se mene tice na ova auta.

Miroljub

pre 2 godine

@(Dragan EV, 22. februar 2022 13:38)
Tacno je da su nekada uredjaji trajali 20godina ali je npr. zamrzivac kostao kao 2-3 prosecne plate.Danas kosta ispod 1 plate. A sa automobilima je obrnuto, sve su skuplji a sve manje traju...Nece se EV leba najest u Srbiji jos dugo dugo.
A sto se baterija tice cuo sam da u Bg postoji neki servis za reparaciju pa menjaju samo celije koje su ostecene, to narocito taxi udruzenja koriste, obicno servis izadje oko 300-400e

Gradimir

pre 2 godine

Bio ovde tekst pre par nedelja o zameni motora na jednom SUV-u.
https://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2022&mm=01&dd=29&nav_id=2096863
15.000$ bez poreza. Nema ništa jeftino kod zvaničnog servisa.
Ako baterije menjate van garancije, nećete ih ni menjati kod zvaničnog servisera. Već ima radinoica koje repariraju baterije kojima neka ćelija ne radi, ili koje menjanju vaše loše baterije dobrima izvađenim iz slupanog vozila. Nema kod nas, ali ima tamo gde je tržište već uspostavljeno, tipa Holandija, GB, SAD. U SAD je skoro jedna takva radionica ubacila u Teslu S svoje baterije kojima su prešli 750 milja u cugu.
Imate i sajt za vlasnike Leafa sa spiskom gde sve možete zameniti baterije:
https://nissanleafbatteryreplacement.com/
Ko nešto neće, traži opravdanje, ko hoće, traži rešenje.

Sto sveća

pre 2 godine

Ja sada ne razumem kako će uopšte izgledati tržište polovnih automobila u budućnosti, ako uopšte bude postojalo...
(Marko, 22. februar 2022 14:52)

Slično kao tržište, recimo, usisivača. Nije da na buvljaku ne može da se nađe polovan isisivač, ali malo ko razmatra takvu opciju.

OK

pre 2 godine

Ako se baterije menjaju na 150.000 Km ili na 5-6 godina i ako elektro automobili budu standard, sta se radi sa starim baterijama? One su veci zagadjivaci nego plasticne boce. Toliko o ekologiji i el automobilima.

pedra

pre 2 godine

Sad ovi sto pricaju o lopovima i kradjama !! Za hybridna vozila Prius , Yaris ili Chr dosta je jednostavno cak su mi u radnji stavili zastitu protiv kradje. Baterija se nalazi ispod sedista pozadi. Nova eliktricna vozila BZ4x od Toyote i Ionic5 imaju ugrdjenu bateriju citavom duzinom izmedju prednjih i zadnjih tockova. Super za teziste vozila ali ne znam kako su zamislili kontrolu ili zamenu ?😅

Boban

pre 2 godine

i sad kupite elektricni sto stedi struju a poske na kup dodje naplata.
(ZiveliGovedina, 22. februar 2022 14:32)

Pa kupi novo. Neće svet da se ravna prema kupcima izraubovanih dizla sa ugašenim dpf.

Dzoni

pre 2 godine

Jedna od stvari koja me odbija od ideje da nabavim elektricni automobil je upravo to, ima kratak rok upotrebe. Kad pocne baterija da zeza, mozes samo da ga bacis. I onda pricaju o ekologiji, a na otpadima ce biti hiljade vozila koja su osim baterije potpuno ok za upotrebu. Samo sistem da non stop kupujemo nove telefone, nove kompjutere i sada nove automobile, da smo non stop u kreditima..

321

pre 2 godine

Nova baterija za modele iz Volkswagenove porodice ID (ID.3 i ID.4) trebalo bi da košta između 10.000 i 15.000 evra. Za starije modele bazirane na MQB platformi, e-Golf i e-Up cena je između 10.000 i 20.000 evra.

Cim vidite "trebalo" bi da kosta "izmedju 10 i 15.000" znajte da ce biti najmanje 15.000 evra..
Pitanje je za sektase EV, da li vi stvarno mislite da je 15.000 evra nikakav iznos za prosecnog nemca?
Posto citam da komentarisete da je EV zapravo namenjen za bogatije gradjane Eu?
U kojim to bajkama vi zivite?

Klej

pre 2 godine

Pa kupi novo. Neće svet da se ravna prema kupcima izraubovanih dizla sa ugašenim dpf.
(Boban, 22. februar 2022 15:56)

"Stop being poor" komentar. Vrhunac arogancije.

Dušan Tapavički

pre 2 godine

Kupite elektromobil, pa prođite kao i ja sa štampačem. Eto ga stoji na polici i ne radi. Koštao je 12000 din, za nepun mesec pojeo malo boje, koje su sipali uz štampač. Sad mi treba ponovo 12000 za nove kerztidže, koje će da popije za kratko vreme. Zatim opet 12000, pošto su se obezbedili da ne mogu da se dopunjavaju! Znači, štampač u đubre, a štamanje u firmu sa posedovanjem štampača, pa lepo platiš po stranici, kao pre 25 godina! Tako će biti i sa elektromobilima. Trunuće u šupi, a za garažu ćete kupiti polovnog Yugića da se vozite!

901

pre 2 godine

Sve je razumljivo jer promene nisu ugodne i ljudi ih se plaše. Pokušavaju da ih izbegnu i drže se onoga što naju. Mi smo u sred tranzicije, a tu nije komotno.
(Mika, 23. februar 2022 10:11)


Nema ovde straha od promena.
Komentatori koji su racionalni tvrde da je EV neisplativ i da su ljudi navikli na vozacki komfor koji imaju sa SUS motorima.
Ali onda se javljaju EV sektasi koji promovisu EV i koji pljuju po tudjim misljenjima, a sto je najgore ne verujem da ijedan elektro sektas na portalu i vozi EV..
Ljudi samo komentarisu da im je upotreba EV neracionalna, nisu za to da produznim kablovima sa terasa pune EV i znaju da nigde sa EV nece moci na duzi put.
Onda im vi sektasi pisete da su to siromasni ljudi i da EV nisu za njih...?!
Dakle to samo pokazuje koliko ste vi sektasi nerazumni..

Lindberg

pre 2 godine

Vozim vec 20 godina, za 1 Tesla bateriju mozete mogu se kupiti sva tri vozila koja sam posedovao (po tadasnjim cenama) i pokrije trosak goriva. Ako baterija traje 20+ godina moze se ustedeti, racunica je jasna.

111

pre 2 godine

a zamisli tek u sudaru ili nekako ostetis bateriju koju garancija ako sam dobro upucen ne pokriva!!uzmes strangu i obesis se!!!
(dd, 22. februar 2022 23:06)

Umesto da se besiš ti lepo uplati kasko i spavaj nasmejan. Za svaki srbijanski problem postoji evropsko rešenje.
(Boban, 22. februar 2022 23:50


Samo da pitam, a gde to "kod vas" u evropi kasko pokriva bateriju....?!
E svasta je sta covek nece naci ovde i kakve sve "umotvorine"...

1112

pre 2 godine

Gomila komentara, od kojih je 99% od onih koji nikad nece moci da kupe EV (i kojima realno nije ni namenjen). Zar zaista mislite da je nekom norvezaninu ili svajcarcu bitno da li ce za 8+ godina da odvoji 3-4 mesecne plate za zamenu baterije!? Ni ne shvatate koliko bedno zivite u odnosu na normalan svet...
(svasta, 23. februar 2022 10:52)


Ne znam za Norge, tamo su i velike subvencije Vlade, al ti si ocigledno uveren da se po CH voze samo EV?!
I da svajcarci to kupuju ko alvu i bez problema ?
Da u CH nije nista 50.000 $...
Ima EV po CH ali je to na nivou statisticke greske,mnogo ti citas bajke...

Milanče

pre 2 godine

Pitaću EV zaljubljenike, kad krenu na naplaćuju pinjenje na "besplatnim " punjačkim punktovima.Samo još malo da navuku ljude.A što se tiče "čistoće " EV , proguglajte šta su nemački naučnici rekli, koliko proizvodnja baterije za auto izbaci co2 samo se o tome ne priča i ne piše!

de si tu si

pre 2 godine

Znaci prakticno ista kao zamena SUS motora.

p.s. Da, znam da SUS motor moze i da se popravi/reparira za manju sumu, ali isto tako mogu i pojedinacne celije u bateriji

kole

pre 2 godine

To znaci da nema vise polovnih automobila. Ko kupi nov, vozi 200.000km i na otpad, jer ko je lud da kupi auto sa tom kilometrazom gde je protokom vremena doslo do starenja materijala i jos mu treba 20.000 evra za nove baterije da bi ga pokrenuo. Ako znamo da vozaci na zapadu prelaze godisnje od 30 do 60.000km to znaci da ce taj auto biti potrosen za nekoliko godina. Znam da dolaze teska vremena i da cemo se sa nostalgijo secati lepis vremena kada su nas "trovali" dizelasi i benzinci.

unuk

pre 2 godine

Kupim ja na buvljaku polovnu Bosch srafilicu na baterije. Radila lepo na licu mesta, ali kada sam kod kuce hteo nesto da uradim, cvrc Milojka, zasrafila dva srafa i kaput. Raspitam se posto nova baterija i dobijem info da original Bosch kosta kao nova srafilica sa sve novom baterijom nekog manje zvucnog imena. Tada sam naslutio u kom ce pravcu da se krece elektrifikacija automobila.

Paor

pre 2 godine

Preskupa zamena baterija će dovesti do veće proizvodnje novih automobila i time većeg otpada. Upravo suprotno od onog što su rekli - da je električni automobil dobar za životnu sredinu. E to je kozumerizžstičko rešenje za zdravu životnu sredinu

Mance

pre 2 godine

Ispasce da cemo citav zivot biti u kreditu zarad otplate auta jer prvo ga kupimo na kredit jer inace su preskupi, pa za par godina dodatno udjemo u kredit za novu bateriju jer kola su ko nova ali bez baterije ne vrede nista a i baterija preskupa,... I tako nakon svakih 150.000 do 250.000 km, a da ne pricam sto cemo morati da podizemo kredite za kupovinu baterije u slucaju sudara jer nije pokrivena osiguranjem, ili kredite za placanje racuna za struju koji ce svaki put biti vise stotina evra mesecno (jer delom ce otici i za druge pametne uredjaje).

Pesmerga

pre 2 godine

Gledao 3-4god starog Renoa Zoe, sa 41kwh i oko 75000km na satu , na zapadu za oko 14000e iskoci, sa otkupljenom baterijom.
Kontam, radim 4 dana nedeljno, 120km u oba pravca, oko 10 meseci godisnje vozim tu relaciju.
Za benzin mi treba min 2500e godisnje.
Da pozivi baterija, i sa smanjenim kapacitetom 5-6god., taj automobil se sam isplatio.
Ali ako zvekne iznenada, racunica pada u vodu.
Naravno i benzinac moze da zvekne, ali nece toliko kostati ni generalna.
Opet, vazno je izbaciti zagadjivace iz urbanih sredina, u kojima se truju gradjani izduvnim gasovima i cesticama.

samo kažem

pre 2 godine

ahahaa, a zamisli scenario gde pada sneg, a ti stojis u svom EV u koloni na gazeli sa ukljucenim grejanjem .... Pitam se kolko bi EV izdrzao?
(Mixx, 23. februar 2022 08:30)

Zavisi od automobila koji voziš i koliko mu je puna baterija. Imaš dosta videa gde su vlasnici testirali na ekstremnim temperaturama koliko može da izdrži grejanje. Otprilike preko 12 sati bez problema na temperaturama od -10C.

Ako se zatekneš sa skoro praznom baterijom u mećavi onda si u problemu. Isto kao kada bi bio sa skoro praznim rezervoarom goriva u SUS vozilu.

e

pre 2 godine

Baš se čudim da piscu koji piše o cenama baterija za pojedine brendove nije palo na um da napiše koliko koštaju baterije najvećeg brenda Toyota?

Flash

pre 2 godine

Sta lupetas? Ajde covecanski te pitam sta lupetas? Zamenjene baterije na RAV4 u Svedskoj za 3000 eura. Najjeftiniji novi auto sa najsmesnijim motorom nema ispod 10 000 eura. Jedno taksi udruzenje je uzelo 50 Camry automobila, pa sigurno bez razloga.
(Milan, 23. februar 2022 11:08)
Nije pitanje zamjena baterije na RAV4 dizelu. Govor je o električnim vozilima .

Naše ime

pre 2 godine

@(Milan, 23. februar 2022 11:08)

RAV4 nije elektricni, vec hibrid, zato je zamena baterije 3000e.

@(Mika, 23. februar 2022 10:11)

Modern gasoline engines have a maximum thermal efficiency of more than 50%, but road legal cars are only about 20% to 35% when used to power a car. U prevodu u automobilima sa SUS na benzin imaju efikasnost od 20% do 35%. Nema razloga umanjivati brojke. Svakako je manje efikasan od EV-a tj elektromotra, ali to ne znaci da su EV bolji sveukupno gledano.


@(samo kažem, 23. februar 2022 09:31)

Da to je primer najefikasnijih sa toplotnom pumpom. Bez toplotne pumpe grejanje trosi i do 4 puta vise bateriju. Idealne temperature za toplotnu pumpu su 5C do 15C kako sam negde procitao, ali mogu da rade do -10C. U slucaju nize temperature, potrosnja drasticno skace prilikom grejanja, dok kod vozila sa SUS motorima, toplota je nusproizvod i potrosnja se blago povecava.

Sveukupno, dosta mi je ovih lobiranja za EV i preuvelicavanja kako je to vrhunac tehnologije u transportu, a realno su u praksi za grad i okolinu, kao i za dostavna vozila moze se reci idealno resenje. Za sve ostalo morace jos da ih usavrsavaju i naravno da smanje dozivljaj sa cenama, jer stvarno vise nema opravdanja za ove prenaduvane cene.

Šupak Meraklija

pre 2 godine

(Milanče, 23. februar 2022 14:11)

Da Milance, isti onaj lobby sto primorava narod da se vakcinise protiv kovida "navlaci" glupake na elektricna vozila. Sto posto provereno!
Takodje tvrde da je Zemlja okrugla!

Pele

pre 2 godine

... Opet, vazno je izbaciti zagadjivace iz urbanih sredina, u kojima se truju gradjani izduvnim gasovima i cesticama.
(Pesmerga, 23. februar 2022 07:32)

U slučaju Bgd-a, bitniji su filteri na elektranama (koje treba da "hrane" te elektromobile) kao i visoke zgrade na tokovima kretanja vazdušnih masa (početak Sarajevske, BgH2O, Rajićeva...), tako da bih ja prvo to rešavao...

Klej

pre 2 godine

@pa Kako je to uopšte dobro za kupca? Dobro jer moraš češće da kupuješ auto? E svašta. A loše je i za ekologiju (što je primarna svrha postojanja el. automobila) jer sam proces proizvodnje zagađuje okolinu.

mare

pre 2 godine

Lepo neko napisa da li bi u el. auto star 8 godina spucali novu bateriju od 15.000 do 20.000€...Ego agenda, šatro ekologije je prevara transhumanizma.

EV vs EV

pre 2 godine

Zar zaista mislite da je nekom norvezaninu ili svajcarcu bitno da li ce za 8+ godina da odvoji 3-4 mesecne plate za zamenu baterije!? Ni ne shvatate koliko bedno zivite u odnosu na normalan svet...
(svasta, 23. februar 2022 10:52)

Kako koji Norvežanin ili Švajcarac. Neki 3-4 plate, neki jednu platu, a neki trećinu bonusa. Ali slažem se sa poslednjim komentarom. Sad će izbori pa vi vidite... ili gigantskim stopama u "zlatno doba" ili stanite na rep svima i da polože račune, pa zasucite rukave i naplatiti sve, ništa više "besplatno".

kimi R

pre 2 godine

@svasta
Ovo je objavljeno na Srpskom portalu, zar očekuješ da Švajcarci komentarišu? Inače kod nas nema nikakve razlike između onih što hvale, i onih što kude. Svakako 99% komentatora sa obe strane neće nikad sesti u neki EV. Ne računam dijasporu koja nam ovde prosipa pamet.

zee

pre 2 godine

davne 2010, cena baterije po kwh je bila 1200$. Danas je 101$. Svakako se ocekuje dalji pad cene baterija, pogotovo sto se od 2025. ocekuju natrijum-ion resenja. U međuvremenu, juzna evropa nabavlja baterijske module sa ostecenih vozila, pazare ih na ebay-u tako da se za fiat e500 baterija stara 4god, moze naci za ispod 1000e sto je prihvatljivo s obzirom na cene goriva... i vise nego prihvatljivo. Trece i najbolje je pojava startup kompanija u usa, trend se siri po svetu, koje pakuju third party baterije... Kao kod nas kada ti remontuju bateriju za srafilicu. Daju garanciju 10god, uglavnom je range veci od fabrickih itd itd

Srle

pre 2 godine

Neko napisa da je reparacija u Bg-u 300-400 eu. Za informaciju, toliko košta reparacija za skuplji el-Bike ili skuter.Ne znam šta na autu mogu da ti urade za te pare i da pređe isto kao i sa originalnom?A i original ima opasnu autonomiju....

Dragan

pre 2 godine

Nova cena za punjenje baterije u nemackoj je 35 eura za 50kwh. I koja je tu usteda ako za 8 godina das za bateriju 10.000 eura u odnosu na benzince?

dzigi

pre 2 godine

"Baš se čudim da piscu koji piše o cenama baterija za pojedine brendove nije palo na um da napiše koliko koštaju baterije najvećeg brenda Toyota?" - najveći brend Tojota je tek skoro izbacila EV, i to samo jedan model, kod nas se još nije ni pojavio. Tako da možda ni sama Tojota ne zna koliko da zacepi cenu za tu bateriju.

Boban

pre 2 godine

"Stop being poor" komentar. Vrhunac arogancije.
(Klej, 23. februar 2022 11:44)

Svaki bogataš koji bogatstvo nije nasledio je sebi rekao: "Stop being poor".

A vi se tešite da je siromaštvo: "božija volja".

Mika

pre 2 godine

Jedan od problem čoveka je razmišljanje u trenutnom vremenu. Zbog manjka informacija ljudi često ne gledaju dalje od sadašnjeg trenutka. Baterija sada košta 15000 eur, za 10 godina će koštati 5000 eur. Verovatno će moći da se iznajmi, a da i dalje troškovi ne budu visoku. Što se tiče električne enrgije, opet manjak informacija. Efikasnost SUS motora je do 15%, efikasnost električnih motora je preko 75%. Dakle, treba dosta manje enegrije za isti rad. Jedini realan problem je reciklaža i otpad od baterija.

Sve je razumljivo jer promene nisu ugodne i ljudi ih se plaše. Pokušavaju da ih izbegnu i drže se onoga što naju. Mi smo u sred tranzicije, a tu nije komotno.

ZnaOnKoSam

pre 2 godine

ahahaa, a zamisli scenario gde pada sneg, a ti stojis u svom EV u koloni na gazeli sa ukljucenim grejanjem .... Pitam se kolko bi EV izdrzao?
(Mixx, 23. februar 2022 08:30)

Ne mozemo se grejati ni ako SUS motor ne radi. Ako si pri kraju rezervoara, isto ti se vata

svasta

pre 2 godine

Zato izmedju ostalog, niko i nece da kupuje EV. Osim onih 1,5% koji neznaju sta ce sa parama.
(Mika, 22. februar 2022 20:03)

Gomila komentara, od kojih je 99% od onih koji nikad nece moci da kupe EV (i kojima realno nije ni namenjen). Zar zaista mislite da je nekom norvezaninu ili svajcarcu bitno da li ce za 8+ godina da odvoji 3-4 mesecne plate za zamenu baterije!? Ni ne shvatate koliko bedno zivite u odnosu na normalan svet...

Aca

pre 2 godine

Posle ovoliko nastampanih $ i € navedene cene ce biti sicusne kad se ocekivana inflacija razgoropadi. A do tada ce oni koji prvi prodaju sknuti kajmak. Za zastitu zivotne sredine ih nije briga.

Čoban

pre 2 godine

@(Boban, 23. februar 2022 13:03)

Ajde idi diluj malo drogu, pocinje ti smena, ostavi se vise hvalospeva na bo2 komentarima kako si mlad i uspesan

Boban

pre 2 godine

Samo da pitam, a gde to "kod vas" u evropi kasko pokriva bateriju....?!
E svasta je sta covek nece naci ovde i kakve sve "umotvorine"...
(111, 23. februar 2022 00:06)

Kasko pokriva sudar što je bilo inicijalno pitanje (uništavanje baterije u sudaru). Izgubio si sposobnost da čitaš, mučeni rođače.

evfreak

pre 2 godine

@Mixx
Navescu primer najboljih a to su Tesla, Hyundai, Kia itd...

Zagrevanje kabine trosi u proseku 600w ako je auto vec zagrejan(npr posle 15min).
Baterija je u proseku 60kWh. Grubo receno( naravno, vrlo neprecizno ali posluzice) , oko 100 sati ili 4 dana!!! Pozdrav

Miki

pre 2 godine

Ne znam za Norge, tamo su i velike subvencije Vlade, al ti si ocigledno uveren da se po CH voze samo EV?!
I da svajcarci to kupuju ko alvu i bez problema ?
Da u CH nije nista 50.000 $...
Ima EV po CH ali je to na nivou statisticke greske,mnogo ti citas bajke...
(1112, 23. februar 2022 11:37) 
Lako je proveriti na netu da su u CH prosle godine el vozila cinila 18% novih prodatih automobila + plug in hibridi sa 28%, to je sve samo nije nivo statisticke greske

Cccc

pre 2 godine

O kakvim vi parama pričate, ja u mojim kolima zamenim bateriju za 60 evra i to novu, sipam nafte i vozim tri godine i opet kupim novu bateriju

Milan

pre 2 godine

Zamena baterija košta kao dobar nov auto koji ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Možda se ponavljam ali električni automobili su najveća prevara u istoriji.
(DEX, 23. februar 2022 08:33)

Sta lupetas? Ajde covecanski te pitam sta lupetas? Zamenjene baterije na RAV4 u Svedskoj za 3000 eura. Najjeftiniji novi auto sa najsmesnijim motorom nema ispod 10 000 eura. Jedno taksi udruzenje je uzelo 50 Camry automobila, pa sigurno bez razloga.

pa

pre 2 godine

Pa kostace toliko da se ne isplati menjati je. Nakon 8 godina ili 250000km kupis ponovo novo vozilo. Dobro za proizvodjaca, dobro za kupca. Nije sigurno voziti 20 godina stare krseve.
Najrealnije je voziti samo na lizing jer onda imas pravu sliku koliko kosta automobil na mesecnom nivou.

Boban

pre 2 godine

a zamisli tek u sudaru ili nekako ostetis bateriju koju garancija ako sam dobro upucen ne pokriva!!uzmes strangu i obesis se!!!
(dd, 22. februar 2022 23:06)

Umesto da se besiš ti lepo uplati kasko i spavaj nasmejan. Za svaki srbijanski problem postoji evropsko rešenje.

Joca

pre 2 godine

Koliko će koštati benzin te 2032. kada današnji kupac električnog automobila bude morao da menja bateriju? Tipična manipulacija: odakle njima informacija da će za deset godina baterija koštati 15k€? Kakve veze sa tim ima današnja njihova cena? Tu današnju cenu pokriva garancija (jer se i radi o neispravnosti, a ne o očekivanoj degradaciji baterije). Ja ne kažem koliko će koštati zamena baterije za 10 godina, ja to ne znam. Možda i više? Ali kako ovi to znaju? Kako vi znate da benzin neće koštati 100 evra po litru? Možda se više neće ni prodavati da bi se sačuvala nafta za potrebe vojske?

Električni automobili su revolucija jednaka onoj koju je napravio Nikola Tesla. Ni to nisu prihvatali ljudi "statičnog uma", oni koji su se prividno razumno pitali "čemu graditi potpuno novu, megalomansku infrastrukturu kad svaki kvart i fabrika imaju svoju elektranu jednosmerne struje"? "Neće biti bakra za toliko dugačke dalekovode". "Naizmenična struja je opasna, mož' slona da ubije". Ono vreme, ondašnje budale i njihovi "argumenti". Da se tada slušalo nekakve "Mikice" i "Teslologe" sada zaista niko ne bi ni pominjao zagađivanje od automobila jer bi gradovi postali nemogući za opstanak ljudi u njima. Tj, ne bi nikad ni narasli kao megalopolisi. Da su tada debili prevladali, istina ni njih danas ne bi bilo, ali ni svega korisnog što donosi tehnološki progres. Nekada su i za benzinske automobile govorili da je bolje s konjima i volovima. Možda, za konje i volove. Tako je i danas.

Boban

pre 2 godine

Moramo se navići"??! Zašto?
(Rodion Gataulin, 22. februar 2022 16:12)

Lako je navići se na 500 konja sa niskim težištem, jako lako, zaboravićeš odmah na dizlo, Srbine.

Dragan EV

pre 2 godine

Baterije u električnim automobilima gube godišnje u proseku od 1 do 2 procenta kapaciteta u zavisnosti od uslova eksploatacije.

Garancija na baterije je obično 8 godina ili 160.000 km (100.000 milja). Ta garancija obično podrazumeva da kapacitet baterije neće pasti ispod 70 procenata u garantnom periodu.

Dakle, posle 8 godina neće baterija otkazati tako da ne može da se koristi auto, nego će imati uobičajeno od 75 do 85 procenata početnog kapaciteta.

Automobili Nissan Leaf koji su počeli da se prodaju 2010. i 2011. godine, danas posle 12 godina i dalje se voze sa originalnom baterijom bez problema.

Na kraju krajeva, ranije su automobili trajali i preko 20 godina, ali ranije je i bela tehnika trajala preko 20 godina.

Moramo se navići na to da se sve više skraćuje rok trajanja kako automobila tako i tehničkih uređaja uopšte da bi se održao jedan od osnovnih zahteva proizvodnje u kapitalizmu - RAST.

Boban

pre 2 godine

Sve je to lepo ali niko da mi objasni kako cemo svako vece u mojoj ulici da razvlacimo kablove do svojih automobila. Svako ce morati da ima kabl od 1000 m najmanje.
(molina, 22. februar 2022 18:22)

Nikako. Uvek je postojala boranija i biće. Ti i takvi slični su to sami izabrali.

Boban

pre 2 godine

i sad kupite elektricni sto stedi struju a poske na kup dodje naplata.
(ZiveliGovedina, 22. februar 2022 14:32)

Pa kupi novo. Neće svet da se ravna prema kupcima izraubovanih dizla sa ugašenim dpf.

de si tu si

pre 2 godine

Znaci prakticno ista kao zamena SUS motora.

p.s. Da, znam da SUS motor moze i da se popravi/reparira za manju sumu, ali isto tako mogu i pojedinacne celije u bateriji

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@Moramo se navići na to da se sve više skraćuje rok trajanja kako automobila tako i tehničkih uređaja uopšte da bi se održao jedan od osnovnih zahteva proizvodnje u kapitalizmu - RAST.
(Dragan EV, 22. februar 2022 13:38)

Ovi EV sektaši skaču sami sebi u usta i nikako da ukapiraju koliko gluposti ovde izlučuju po komentarima. ALO, pa zar to nije suprotno navodnoj "ekologiji" koju vi ekostaljinisti toliko "obožavate"?!?!?
"Moramo se navići"??! Zašto? Zato što bi vi voleli da ne postoji SLOBODNO TRŽIŠTE, pa "moramo"?!?!? Je*o vas staljin takve nakaradne. Za svoj novac kupujem ono što volim i što mi odgovara A NE NEKO SRA*E ZATO ŠTO "MORAM", bilmezu.

neinformisan

pre 2 godine

Da li vi stvarno mislite da se ev prave zbog (za) naseg trzista? Na zapadu jako retko ko kupuje novi auto za kes. To su uglavnom privatni lizing ili krediti sa preostalom vrednoscu. U oba slucaja se vozila vracaju auto kuci posle (uglavnom) tri godine I uzimaju se nova vozila. Zasto bi zapadnjak uopste razmisljao sta ce biti sa baterijom, koliko kosta zamena I slicno. Njemu je bitno da auto ide, da je pod garancijom I da ga, zbog auta, ne boli glava. Samo se kod nas, I u siromasnim drzavama, ljudi brinu sta ce biti posle 7-8-10 godina.

lily

pre 2 godine

dok god racunate u evro na cemu i sta cete ustedeti, vama zivot prolazi. kupujte ono sto zelite, uzivajte u onome sto imate i volite. koga briga koliko traju, da li iko kupuje polovna el vozila (a kupuje i te kako), koliko kosta baterija itd.

samo da se zna

pre 2 godine

Polako ljudi.
Nisu sva EV podjednako dobra. Ima boljih a ima i koja nisu bolja. Toyota i Tesla imaju najbolje baterije (Panasonic). Njihova degradacija je oko 1% godišnje. To znači da traju 20 g. dok oslabe na 80%.

Nsadjanin

pre 2 godine

@dragan EV

"Baterije u električnim automobilima gube godišnje u proseku od 1 do 2 procenta kapaciteta u zavisnosti od uslova eksploatacije."

Klasicna lazna vest. Tacnije moguce je ako ti stoji vozilo u garazi i ne koristi se.

Istina je da se vec posle prve godine smanjuje kapacitet 10-15%

Milan

pre 2 godine

Zamena baterija košta kao dobar nov auto koji ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Možda se ponavljam ali električni automobili su najveća prevara u istoriji.
(DEX, 23. februar 2022 08:33)

Sta lupetas? Ajde covecanski te pitam sta lupetas? Zamenjene baterije na RAV4 u Svedskoj za 3000 eura. Najjeftiniji novi auto sa najsmesnijim motorom nema ispod 10 000 eura. Jedno taksi udruzenje je uzelo 50 Camry automobila, pa sigurno bez razloga.

molina

pre 2 godine

Sve je to lepo ali niko da mi objasni kako cemo svako vece u mojoj ulici da razvlacimo kablove do svojih automobila. Svako ce morati da ima kabl od 1000 m najmanje.

svasta

pre 2 godine

Zato izmedju ostalog, niko i nece da kupuje EV. Osim onih 1,5% koji neznaju sta ce sa parama.
(Mika, 22. februar 2022 20:03)

Gomila komentara, od kojih je 99% od onih koji nikad nece moci da kupe EV (i kojima realno nije ni namenjen). Zar zaista mislite da je nekom norvezaninu ili svajcarcu bitno da li ce za 8+ godina da odvoji 3-4 mesecne plate za zamenu baterije!? Ni ne shvatate koliko bedno zivite u odnosu na normalan svet...

Boban

pre 2 godine

Ne razumem se bas najbolje u EV, ali, koliko mogu da shvatim, to punjenje na kucnu uticnicu traje kod nekih modela i 20 i vise sati?!
(gagi4, 22. februar 2022 19:11)

Traje i 50 sati ako si došao toliko prazan da se sam isključio zadnji metar pred parking.

Ali kako će biti punjen svako veče a preko dana napraviti standardnih 20 - 100km u gradu svako jutro će biti pun. Naravno, pod uslovom da si uz stan kupio parking mesto koje nisi kupio pa se potucaš po komšiluku.

Gagi drži se dizla tu si bez premca šta se umeš da zatvoriš ili isčupaš.

realan

pre 2 godine

Kad doje vreme za zamenu, auto ide na otpad, jer ce biti jeftinije uzeti skroz novi iz salona. Jednostavno, dizeli i benzinci su tu da ostanu, a elektro je prolazno

Dragče Malešević

pre 2 godine

@Brzo će se lopovi u Srbiji specijalizovati za krađu baterija.
(Stanislav St., 22. februar 2022 13:42)

Ako će vala, od budala neka kradu a normalne ljude da ne diraju! Što se baterije tiče, pošto vozim diesel i voziću ga do smrti, ja trenutno mogu da im dam *urac, a za ostalo ćemo da se dogovorimo...

batica

pre 2 godine

@Dragan EV
I ovog puta tvoji komentari odišu pogrešnim tvrdnjama.Ti kažeš "ranije su automobili trajali 20 godina" a ja pogledam kroz prozor i vidim 20 takvih automobila na parkingu.Druga stvar,veliki broj proizvođača EV laže o kapacitetu baterije upravo da bi ispunili tu famoznu garanciju od 70% posle 8 godina.Lepo slažu da im je baterija manja nego što jeste i nemaju problem.Takođe,kako se troši baterija mnogo zavisi i gde i kako se vozi EV,sigurno je da će automobil koji se koristi u Norveškoj imati lošiju bateriju za 5 godina nego isti takav koji se koristi u npr Španiji.Ono što je ovde najveći problem je u stvari tvoje prihvatanje činjenice kako je automobil isto što i toster jer smo eto potrošačko društvo.Kupovina automobila je druga najskuplja stvar u čovekovom životu,odmah posle kupovine stana/kuće a ako za tebe novac ništa ne predstavlja onda izvini...

gagi4

pre 2 godine

Dragan EV, 22. februar 2022 13:38)

Imenjace, ja godisnje prelazim oko 50 hiljada km, na sta ja da se navikavam? da kupujem nov EV svake 3-4 godine? Ne, ne navikavam se na hipsterske budalastine, vozicu benzince dok postoje, a postojace.

ZnaOnKoSam

pre 2 godine

ahahaa, a zamisli scenario gde pada sneg, a ti stojis u svom EV u koloni na gazeli sa ukljucenim grejanjem .... Pitam se kolko bi EV izdrzao?
(Mixx, 23. februar 2022 08:30)

Ne mozemo se grejati ni ako SUS motor ne radi. Ako si pri kraju rezervoara, isto ti se vata

blokada i ST1

pre 2 godine

Vecina SUS motora kosta 1000-2000 evra, tako da je ovo sto si napisao u najmanju ruku neistina.
(joe, 22. februar 2022 19:56)

Hahaha, hahahahahaa, AHAHAHAHA. Gde leba ti, na otpadu? Ajde pusti mail ovlascenom uvozniku (ili proizvodjacu) pa javi sta su ti rekli.

P.S. Pre otvaranja odgovora pripremi secer i vodu i sedi

Sumadinac

pre 2 godine

Elektro automobili nemaju perspektivu, sa sadasnjom cenom struje su na granici isplativosti, struje u svetu nema dovoljno sto ogranicava širenje ove vrste automobila, dodatno je ovo sa trajanjem i cenom nove baterije..

Bane

pre 2 godine

Ima ljudi koji predju 250 000 hiljada km za 4, 5 godina. To i dalje nije staro auto za ulaganje od 15 000 €
A zq taj kes da uradis i motor i mjenjac i da ostane para za jos 300 000 km
(stranac, 22. februar 2022 16:57)

Sa EV nema sanse toliko da napravi za 4,5 godina. Samo bez onih racunica to je 50-60.000 km godisnje, pa podeljeno na 365 dana pa je to 150 km dnevno sto je domet svakog EV sa jednim punjenjem koje onda moze da se puni preko noci.

Znam ljude koji prelaze toliko godisnje i ne prave oni tolike kolometraze fiksno na dnevnom nivou, jedan dan samo dodju do firme i kuci i naprave 15 km, drugi dan naprave 600 km po terenu, par puta mesecno stuku po 2000 km u dva dana kada idu preko.

Praviti 60.000 km godisnje sa autom koji ima domet 250 km pa ga punis 9 sati....nema sanse.

Lindberg

pre 2 godine

Vozim vec 20 godina, za 1 Tesla bateriju mozete mogu se kupiti sva tri vozila koja sam posedovao (po tadasnjim cenama) i pokrije trosak goriva. Ako baterija traje 20+ godina moze se ustedeti, racunica je jasna.

grad

pre 2 godine

Hahahahahahahhahaha smejacu se dok me stomak ne zaboli a kako cu da se smejem ovim zagovornicima elektro automobila kao satro toje bolje jeftinije ne zagadjuje.....

lala djilkosh

pre 2 godine

Samo jos da uspem do kraja godine da narucimmojnovi aut sa 2.0 dizelom i briga me sledecih 2 god za ove igracke sto trenutno izlaze sa proizvidnih traka.
Ako zanemarimo ekologiju (a po mnogim studijama r-auto uopstr ni nije "zeleniji") ajde da pogledamo i taj takozvani usability: mene treba neko da ubedi da predjem sa automobila koji sam jednom mesecno morao da odvezem na "punjenje" na automobil koji moram barem jednom dnevno da kackm na neki kabl?!
I to je modernizacija???

stranac

pre 2 godine

Ima ljudi koji predju 250 000 hiljada km za 4, 5 godina. To i dalje nije staro auto za ulaganje od 15 000 €
A zq taj kes da uradis i motor i mjenjac i da ostane para za jos 300 000 km

dd

pre 2 godine

a zamisli tek u sudaru ili nekako ostetis bateriju koju garancija ako sam dobro upucen ne pokriva!!uzmes strangu i obesis se!!!

elektricni auto je luksuz za strance koji imaju 5X vece plate od nas.ja stvarno nemam pojma zasto se oni uopste potenciraju kao neka kupovina???

a cena baterija nece ici na dole nego na gore,a zasto?pa zato sto se predvidja da u narednih 10-15g potraznja litijuma poraste za oko 300%!!!potraznja dize cenu,uvek bilo i bice.

kome ces prodati E.Auto kada mu baterija rikne,ili vremenom za 8-10g kada oslabi i zavrsi svoj ciklus zivota???mozes samo da nazoves slep sluzbu da ti ga odslepaju na auto otpad i skinu delove.i dobijes neku simbolicnu cifru.

kupovina E.Auta je nevidjena hrabrost da ne kazem ludost,bacene pare u kantu za smece.veoma nesigurna kupovina u klasi kriptovaluta!!!

Mika

pre 2 godine

Jedan od problem čoveka je razmišljanje u trenutnom vremenu. Zbog manjka informacija ljudi često ne gledaju dalje od sadašnjeg trenutka. Baterija sada košta 15000 eur, za 10 godina će koštati 5000 eur. Verovatno će moći da se iznajmi, a da i dalje troškovi ne budu visoku. Što se tiče električne enrgije, opet manjak informacija. Efikasnost SUS motora je do 15%, efikasnost električnih motora je preko 75%. Dakle, treba dosta manje enegrije za isti rad. Jedini realan problem je reciklaža i otpad od baterija.

Sve je razumljivo jer promene nisu ugodne i ljudi ih se plaše. Pokušavaju da ih izbegnu i drže se onoga što naju. Mi smo u sred tranzicije, a tu nije komotno.

Boban

pre 2 godine

"Stop being poor" komentar. Vrhunac arogancije.
(Klej, 23. februar 2022 11:44)

Svaki bogataš koji bogatstvo nije nasledio je sebi rekao: "Stop being poor".

A vi se tešite da je siromaštvo: "božija volja".

Dragan

pre 2 godine

Elektricni automobili su najveca prevara!
Auto industrija nema pojma sta da radi, ali ih dlanovi svrbe.Inkasiraju milijarde, a kupci ce na kraju svoje elektromobile davati u staro gvozdje.
Stvar sa hibridima je takodje vrlo smrdljiva.
Te eksperimente cemo naravno mi,potrosaci platiti!

lele

pre 2 godine

U kini na stanicama gde se menjaju izmenjive baterije u njihovim automobilima koji to podržavaju, 7$ za 150km autonomije i za 3 minuta !!! Namenjeno taksistima i svskome ko želi tako nešto. To je budućnost koju oni već uveliko imaju.

bezanija

pre 2 godine

samo lizing, ko moze naravno. ne isplati se vise kupovati auto... iznajmljujes ga od banke par godina i vratis prakticno kad se izvozas.

boki

pre 2 godine

kupis auto i predjes 250.000km i ode bateria..(na vecini na 300.000km) ustedis na gorivu (7l da trosi prosek ) znaci oko 30.000e usteda i kada saberes koliko si trosio na punjenje tipa pola kucna pola brzi punjac i kada kupis bateriju u minusu si da ne goorimo da posle 8 god i on pocne da zeza sa elektronikom itd..suma sumaru skuplji sport..

DEX

pre 2 godine

Zamena baterija košta kao dobar nov auto koji ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Možda se ponavljam ali električni automobili su najveća prevara u istoriji.

Boki B.

pre 2 godine

Znači TNG je za naše prilike je naj opcija. Pošto je ekološko gorivo kad bi se smanjila cena i to je to.Napolju možda bio gorivo a elektro je samo dobra ideja ali u praksi se pokazalo da je neisplativo.

Gradimir

pre 2 godine

Bio ovde tekst pre par nedelja o zameni motora na jednom SUV-u.
https://www.b92.net/automobili/vesti.php?yyyy=2022&mm=01&dd=29&nav_id=2096863
15.000$ bez poreza. Nema ništa jeftino kod zvaničnog servisa.
Ako baterije menjate van garancije, nećete ih ni menjati kod zvaničnog servisera. Već ima radinoica koje repariraju baterije kojima neka ćelija ne radi, ili koje menjanju vaše loše baterije dobrima izvađenim iz slupanog vozila. Nema kod nas, ali ima tamo gde je tržište već uspostavljeno, tipa Holandija, GB, SAD. U SAD je skoro jedna takva radionica ubacila u Teslu S svoje baterije kojima su prešli 750 milja u cugu.
Imate i sajt za vlasnike Leafa sa spiskom gde sve možete zameniti baterije:
https://nissanleafbatteryreplacement.com/
Ko nešto neće, traži opravdanje, ko hoće, traži rešenje.

Nikola

pre 2 godine

Znači neće biti električnih polovnjaka. Sirotinja će ko na kubu restaurirati automobile dok nam ne zabrane vožnju na sus motor, ali smunjam jer punimo budžet akcizama.

Aca

pre 2 godine

Zamena baterije je proces koji nikada nece biti isplatljiv verovali ili ne. Ukoliko se ikada baterija bude menjala menjace se u slucaju opravdane reklamacije i ukoliko osiguranje bude placalo zamenu. Ukoliko budete ludak koji recimo plati bateriju 10k evra, budite sigurni da za taj automobil necete dobiti vise od 8k.

900

pre 2 godine

Cene zamenskih baterija ne padaju, naprotiv..
Sem toga greska je u textu, nigde nien garancija 250.000 km za bateriju, u Usa garancija je 100.000 miles a u Evropi 150.000 km ili 6 do 7 god pa sta pre nastupi..
Prilikom zamene fabricke baterije menja se i tecnost i hladanjak baterije, auto mora da ostane u servisu min.3 dana a placa se i rad servisera, u cenu nove zamenske baterije uracunata je i otkupna cena fabricke baterije..
Sve u svemu vrlo,vrlo skup sport..:

Miki

pre 2 godine

Mila majko, eto zato ću ja da trošim autić sa motorom na unutrašnje sagorevanje. Polovnjak se nabavi i posle deset godina za malu sumu, a električni polovnjak neće sigurno niko da kupi, a tek kad više ne bude moguće menjanje baterija za odredjen model...
Ne treba uopšte kupovati automobile na struju!

SlinaV

pre 2 godine

... potpuni apsurd sa svime što je u vezi sa el. vozilima... 1. proizvodnja struje za njihovo ponjenje uopšte nije ni ekološka, a još manje realno dostupna za bilo kakvu priču o ekonomičnosti... 2. el. vozila su u startu neopravdano skupa. Imaju daleko manje delova i skolopova, a koštaju daleko više od klasičnih vozila, uglavnom zbog besmislene cene akumulatora... 3. ekologija u smislu reciklaže i izduva dasova je upitna, jer je sveukupno el. auto u proizvodnji i kasnije prilikom reciklaže, daleko prrljaviji... Uglavnom, mnogo besmislica..

Milanče

pre 2 godine

Pitaću EV zaljubljenike, kad krenu na naplaćuju pinjenje na "besplatnim " punjačkim punktovima.Samo još malo da navuku ljude.A što se tiče "čistoće " EV , proguglajte šta su nemački naučnici rekli, koliko proizvodnja baterije za auto izbaci co2 samo se o tome ne priča i ne piše!

hejhej

pre 2 godine

Moglo bi pored ovoga da se napravi i istraživanje koliko na sus motorima koštaju servisi + zamena dizni/dpf/egr/kvačila i to kod ovlašćenih servisa. I to su sve delovi koji se menjaju jednom ili više puta za tih 8 godina.

Ne razumem ni one što nenormalno podražavaju ni one što napadaju električne aute. Električni auti su super, jer donose novu konkurenciju. Subvencije na njih će uskoro nestati i ostalo će odraditi tržište. Bar nešto da obori malo cene auta. Pa zar ne vidi koliko su proizvođači poludeli sa cenama!? Pogotovo u Evropi gde nam prodaju 3cilindraše za 20k eura. Ludilo šta smo dočekali !

Veliki brat

pre 2 godine

Apple automobil: posle 2 godine počne da smanjuje snagu i ubrzanje kako bi navodno produžio trajanje baterije, a u stvari glavni cilj je da kupite noviji model koji je još snažniji i brži...

evfreak

pre 2 godine

@Mixx
Navescu primer najboljih a to su Tesla, Hyundai, Kia itd...

Zagrevanje kabine trosi u proseku 600w ako je auto vec zagrejan(npr posle 15min).
Baterija je u proseku 60kWh. Grubo receno( naravno, vrlo neprecizno ali posluzice) , oko 100 sati ili 4 dana!!! Pozdrav

Boban

pre 2 godine

Samo da pitam, a gde to "kod vas" u evropi kasko pokriva bateriju....?!
E svasta je sta covek nece naci ovde i kakve sve "umotvorine"...
(111, 23. februar 2022 00:06)

Kasko pokriva sudar što je bilo inicijalno pitanje (uništavanje baterije u sudaru). Izgubio si sposobnost da čitaš, mučeni rođače.

gagi4

pre 2 godine

Ne razumem se bas najbolje u EV, ali, koliko mogu da shvatim, to punjenje na kucnu uticnicu traje kod nekih modela i 20 i vise sati?! Sve i da imam kucu sa garazom, nemam 20 sati vremena da ga punim, a s obzirom da svakodnevno predjem oko 150 km, brzo ce mi doci i ta zamena baterije. Sam auto, ne mogu da kupim ispod 30 hiljada evra, znaci, da treba na svakih 3-4 god, novih 30 hiljada?! Pa to nije realno ni da sam u upravnom odboru Srbijagasa, a ne obican taksista, zato mislim, da za obicnog coveka EV jos uvek nije opcija, barem dok se ne smisle neke cudotvorne baterije, jeftine, koje se pune ekstra brzo i menjaju se veoma lako. Plasili smo se zamajca koji zna da pliva, sad ispade da je to macji kasalj za bateriju.

War Inside My Head

pre 2 godine

EV su,makar za sad,što neko prije mene reče,gedžeti na 4 točka,i to dobro skupi.U principu praktično samo za gradsku vožnju,i to tamo gdje postoji infrastruktura.Zamislimo putovanja na ljetovanje u Grčku,autonomija baterije je oko 500km,a ljetovalište udaljeno 700km?Četvoročlana porodica,morate dopuniti bateriju,punjenje minimalno 2h,cijena upitna.Punionica vjerovatno kod nekog ugostiteljskog objekta,znači ta 2h se provodi vrijeme,umor,žeđ,glad,dodatni trošak.Za sad je to skupa igračka,a i pitanje ekologije zamućeno.Kako se proizvodi ta struja,otpad auta i njegovih dijelova...

Mika

pre 2 godine

@Joca
Ipak imam utisak da ljudi "statičnog uma" su baš ovi koji servirano prihvataju a da nisu ni mućnuli glavom.
Zaštita životne sredine je veoma kompleksna stvar i nije tako prosta kako nam se predatavlja. Da bi električni automobili postali stvarnost potrebna su tolika ulaganja i potrošnja da se sa razlogom postavlja pitanje da li to ima ikakvog smisla.
Evo samo jednog primera. U Srbiji ima sigurno 2000000 vozila. Zamislite samo potrošnju za reciklažu tih automobila i zamenu za električna. Tone i tone baterija...
Za životnu sredinu je bolji smer konverzija svih automobila na goriva koja manje zagađuju a mogu da iskoriste istu infrastrukturu.
To naravno nije cilj, već profit i nametanje tehnologije po svaku cenu.

Mixx

pre 2 godine

ahahaa, a zamisli scenario gde pada sneg, a ti stojis u svom EV u koloni na gazeli sa ukljucenim grejanjem .... Pitam se kolko bi EV izdrzao?

gojko 12

pre 2 godine

Večito pitanje - da li bi ste u auto star 10 godina uložili 15.000€ ?! samo za zamenu ba(k)terije...???
(OmiKoron, 22. februar 2022 13:51)

To će biti manji problem od cene punjenja koja će uskoro biti 50 eura na "besplatnim" brzim punjačima.

Gledam juče na You Tube onaj "Riči raja" provozao Teslu od nekog momka iz Slovenije i momak kaže u Sloveniji
jedan euro jedan kilovat.

pera ždera

pre 2 godine

@Nikola
Akcizama za benzin treba (sic) da se plaća zaštita prirode i održavanje puteva. To će se prebaciti na EV putem nekih drugih, recimo pri registraciji, putarini, ceni struje, itd.

Alex

pre 2 godine

Bice isto kao sto sada radimo sa mobilnim telefonima ( ugovor na 24 mes ) stim sto ce biti kao sto vec postoji , uzimas na recimo 3 ili 4 god , vracas ga za reciklazu nastavljas da placas ratu ceo zivot uvek malo vecu i uvek imas nov telefon tj auto jer onaj stari je pojelo vreme.

Boža

pre 2 godine

Prvo za nes su preskupi. Zamena baterija katastrofa pa neće niko uzeti polovan. Kod nas nema infrastrukture. Ako bi to postalo masovno, nema toliko el.energije.

111

pre 2 godine

a zamisli tek u sudaru ili nekako ostetis bateriju koju garancija ako sam dobro upucen ne pokriva!!uzmes strangu i obesis se!!!
(dd, 22. februar 2022 23:06)

Umesto da se besiš ti lepo uplati kasko i spavaj nasmejan. Za svaki srbijanski problem postoji evropsko rešenje.
(Boban, 22. februar 2022 23:50


Samo da pitam, a gde to "kod vas" u evropi kasko pokriva bateriju....?!
E svasta je sta covek nece naci ovde i kakve sve "umotvorine"...

321

pre 2 godine

Nova baterija za modele iz Volkswagenove porodice ID (ID.3 i ID.4) trebalo bi da košta između 10.000 i 15.000 evra. Za starije modele bazirane na MQB platformi, e-Golf i e-Up cena je između 10.000 i 20.000 evra.

Cim vidite "trebalo" bi da kosta "izmedju 10 i 15.000" znajte da ce biti najmanje 15.000 evra..
Pitanje je za sektase EV, da li vi stvarno mislite da je 15.000 evra nikakav iznos za prosecnog nemca?
Posto citam da komentarisete da je EV zapravo namenjen za bogatije gradjane Eu?
U kojim to bajkama vi zivite?

ljud

pre 2 godine

Baterije na plug-in vozilima traju duže od baterija na EV.
Zašto?
Zato što se nikada ne iscrpljuju ispod 20% niti se pune do 100% svog nazivnog kapaciteta, a to blagotvorno deluje na usporavanje procesa degradacije baterije.

pedra

pre 2 godine

Sad ovi sto pricaju o lopovima i kradjama !! Za hybridna vozila Prius , Yaris ili Chr dosta je jednostavno cak su mi u radnji stavili zastitu protiv kradje. Baterija se nalazi ispod sedista pozadi. Nova eliktricna vozila BZ4x od Toyote i Ionic5 imaju ugrdjenu bateriju citavom duzinom izmedju prednjih i zadnjih tockova. Super za teziste vozila ali ne znam kako su zamislili kontrolu ili zamenu ?😅

Pesmerga

pre 2 godine

Gledao 3-4god starog Renoa Zoe, sa 41kwh i oko 75000km na satu , na zapadu za oko 14000e iskoci, sa otkupljenom baterijom.
Kontam, radim 4 dana nedeljno, 120km u oba pravca, oko 10 meseci godisnje vozim tu relaciju.
Za benzin mi treba min 2500e godisnje.
Da pozivi baterija, i sa smanjenim kapacitetom 5-6god., taj automobil se sam isplatio.
Ali ako zvekne iznenada, racunica pada u vodu.
Naravno i benzinac moze da zvekne, ali nece toliko kostati ni generalna.
Opet, vazno je izbaciti zagadjivace iz urbanih sredina, u kojima se truju gradjani izduvnim gasovima i cesticama.

901

pre 2 godine

Sve je razumljivo jer promene nisu ugodne i ljudi ih se plaše. Pokušavaju da ih izbegnu i drže se onoga što naju. Mi smo u sred tranzicije, a tu nije komotno.
(Mika, 23. februar 2022 10:11)


Nema ovde straha od promena.
Komentatori koji su racionalni tvrde da je EV neisplativ i da su ljudi navikli na vozacki komfor koji imaju sa SUS motorima.
Ali onda se javljaju EV sektasi koji promovisu EV i koji pljuju po tudjim misljenjima, a sto je najgore ne verujem da ijedan elektro sektas na portalu i vozi EV..
Ljudi samo komentarisu da im je upotreba EV neracionalna, nisu za to da produznim kablovima sa terasa pune EV i znaju da nigde sa EV nece moci na duzi put.
Onda im vi sektasi pisete da su to siromasni ljudi i da EV nisu za njih...?!
Dakle to samo pokazuje koliko ste vi sektasi nerazumni..

Cccc

pre 2 godine

O kakvim vi parama pričate, ja u mojim kolima zamenim bateriju za 60 evra i to novu, sipam nafte i vozim tri godine i opet kupim novu bateriju

Каурин

pre 2 godine

Уобичајено је да нико не гледа унапред...
Погледајте само колико им је времена требало да жонглирају чињеницу да је сваки произвођач мобилних телефона имао свој пуњач! Уместо да науче и пропишу стандарде у старту, сада се са батеријама за ЕВ прави још већа грешка. Све може бити проблематично са њима: стандард прикључка, пуњења, запаљивости, рециклаже... Па чак и баналне ствари процене будуће компактности ових батерија и стандардизације њихове замене. То би значило, рецимо, да ћу кроз 10 година моћи да купим половни пасат ГТЕ коме ћу заменом сада стандардне батерије од 10+ KWh у исти габарит моћи да ставим и целих 50+... И добити доминантно електрично уместо доминантно бензинско возило (какво је сада)!
Толико о томе колико је неком стварно стало да озбиљно реши било који проблем!

justin

pre 2 godine

nema posle
nema prodaje posle
kola u reciklažu
tek sad dolazi do izražaja stara ideja da se kola više Ne prodaju već samo unajmljuju od spec firmi na duži rok,5 godina,vratiš,uzmeš druga

Komsija lijevo

pre 2 godine

Podrzava El.auta ali SAMO kao mali gradski(drugi) auto, sa kojim covjek moze 100-150 km preci, otici na posao, neku sitnu kupovinu, dvosjed bukvalno sa sto nizom cijenom.
Sve ostalo je totalno sr..e
Za desetak godina imacemo ekolosku katastrofu sa ovim polovnim automobilima, niti ce ih ko kupovati, niti ce imati kakve vrijednosti, jer ce zamjena baterije kostati kao novo auto, mozda i vise.
I na kraju sto se tice EKOLOGIJE, izdracunase neki, da EL auto treba da predje cini mi se oko 130 000 pa da je tek onda manje poguban za okolinu, jer njegova proizvodnja zahtjeva daleko vise zagadjivanja. E sad aj predji sa autom 200 000 km koji treba da se puni svako 150-200km 2-3 sata minimum na punjacu. Pa gdje mozes da odes nego do granapa i na posao.
Dok ne bude baterija koja se buni za 10 min i prelazi 1000km, i kosta neku razumnu cifru, zaboravi sto se mene tice na ova auta.

Zacvo

pre 2 godine

Tačno je da pojedini prozvođači daju garanciju 250.000km ali samo pojedini. To ne znači da oni garantuju da će autonomija baterije da bude ista kao kada je nova. Oni garantuju da će baterija da radi ali kojim kapacitetom, to je već drugo pitanje.
Na osnovu bogatog iskustva sa raznim službenim ev u poslednjih nekoliko godina, degradacija baterije je značajna na godišnjem nivou. Naravno, nije kod svih isto ali kod nekih se kreće i do 20% godišnje.
Osim toga, to je ista tehnologija kao i baterije u telefonima, laptopovima i sl. Da li iko ima laptop koji svakodnevno koristi a da mu je baterija ista nakon dve godine? A automobili se koriste u mnogo više ekstremnim uslovima nego laptopovi, hladnoća, vrućina, neravnomerno trošenje, punjenje...

Milan

pre 2 godine

@Joca
Garancija ne pokriva ako u udesu oštetiš bateriju, to može da se desi sutra i imaju cenu ako se to desi. A vi se žalite koliko košta plivajući zamajac?

OK

pre 2 godine

Ako se baterije menjaju na 150.000 Km ili na 5-6 godina i ako elektro automobili budu standard, sta se radi sa starim baterijama? One su veci zagadjivaci nego plasticne boce. Toliko o ekologiji i el automobilima.

Znalac

pre 2 godine

ja sam potpuno iznendajen da je auto-industrija ozisla u pravcu el.automobila. Uvek sam mislio da ce to biti vodonik, na primer.
Ovo sada je neprakticno iz vise aspekata, a opet se potencira i gura prodaja. Nije mi jasno, i siguran sam da je ovo neki prelazni period.

kole

pre 2 godine

@svasta
Imam ja familiju u Norveskoj, pa kad dodju ovde i kad ih pozovem na rucak, pa kad zena Sremica postavi trpezu, oni prvo pola sata slikaju ikebanu i salju slike kolegama u Oslu, pa onda navale dok ne popadaju pod astal. Imaju oni dobre plate, ali su cene svega da ti se zavrti u glavi. Njima je jeftino i opuste se tek kad sa svojom platom odu negde u turizam.

Dušan Tapavički

pre 2 godine

Kupite elektromobil, pa prođite kao i ja sa štampačem. Eto ga stoji na polici i ne radi. Koštao je 12000 din, za nepun mesec pojeo malo boje, koje su sipali uz štampač. Sad mi treba ponovo 12000 za nove kerztidže, koje će da popije za kratko vreme. Zatim opet 12000, pošto su se obezbedili da ne mogu da se dopunjavaju! Znači, štampač u đubre, a štamanje u firmu sa posedovanjem štampača, pa lepo platiš po stranici, kao pre 25 godina! Tako će biti i sa elektromobilima. Trunuće u šupi, a za garažu ćete kupiti polovnog Yugića da se vozite!

Mance

pre 2 godine

Ispasce da cemo citav zivot biti u kreditu zarad otplate auta jer prvo ga kupimo na kredit jer inace su preskupi, pa za par godina dodatno udjemo u kredit za novu bateriju jer kola su ko nova ali bez baterije ne vrede nista a i baterija preskupa,... I tako nakon svakih 150.000 do 250.000 km, a da ne pricam sto cemo morati da podizemo kredite za kupovinu baterije u slucaju sudara jer nije pokrivena osiguranjem, ili kredite za placanje racuna za struju koji ce svaki put biti vise stotina evra mesecno (jer delom ce otici i za druge pametne uredjaje).

prepotopko

pre 2 godine

Umesto da se besiš ti lepo uplati kasko i spavaj nasmejan. Za svaki srbijanski problem postoji evropsko rešenje.
(Boban, 22. februar 2022 23:50)

Za evropsko rešenje potrebne su i evropske plate. Kasko za prosečan električni automobil je 2000 evra.

samo kažem

pre 2 godine

ahahaa, a zamisli scenario gde pada sneg, a ti stojis u svom EV u koloni na gazeli sa ukljucenim grejanjem .... Pitam se kolko bi EV izdrzao?
(Mixx, 23. februar 2022 08:30)

Zavisi od automobila koji voziš i koliko mu je puna baterija. Imaš dosta videa gde su vlasnici testirali na ekstremnim temperaturama koliko može da izdrži grejanje. Otprilike preko 12 sati bez problema na temperaturama od -10C.

Ako se zatekneš sa skoro praznom baterijom u mećavi onda si u problemu. Isto kao kada bi bio sa skoro praznim rezervoarom goriva u SUS vozilu.

Klej

pre 2 godine

Pa kupi novo. Neće svet da se ravna prema kupcima izraubovanih dizla sa ugašenim dpf.
(Boban, 22. februar 2022 15:56)

"Stop being poor" komentar. Vrhunac arogancije.

Šupak Meraklija

pre 2 godine

(Milanče, 23. februar 2022 14:11)

Da Milance, isti onaj lobby sto primorava narod da se vakcinise protiv kovida "navlaci" glupake na elektricna vozila. Sto posto provereno!
Takodje tvrde da je Zemlja okrugla!

Vrana

pre 2 godine

Zato jos uvek nisu elektricna auta dobra. Ja sam mislio da su hibridi dobro resenje ali kad sam procitao za mercedes naplacuje 15hilj zamenu baterije na lakom hibridu to nije auto plug in vec laki hibrid gde je baterija relativno mala je cist lopovluk

Paor

pre 2 godine

Preskupa zamena baterija će dovesti do veće proizvodnje novih automobila i time većeg otpada. Upravo suprotno od onog što su rekli - da je električni automobil dobar za životnu sredinu. E to je kozumerizžstičko rešenje za zdravu životnu sredinu

e

pre 2 godine

Baš se čudim da piscu koji piše o cenama baterija za pojedine brendove nije palo na um da napiše koliko koštaju baterije najvećeg brenda Toyota?

mare

pre 2 godine

Lepo neko napisa da li bi u el. auto star 8 godina spucali novu bateriju od 15.000 do 20.000€...Ego agenda, šatro ekologije je prevara transhumanizma.

Naše ime

pre 2 godine

@(Milan, 23. februar 2022 11:08)

RAV4 nije elektricni, vec hibrid, zato je zamena baterije 3000e.

@(Mika, 23. februar 2022 10:11)

Modern gasoline engines have a maximum thermal efficiency of more than 50%, but road legal cars are only about 20% to 35% when used to power a car. U prevodu u automobilima sa SUS na benzin imaju efikasnost od 20% do 35%. Nema razloga umanjivati brojke. Svakako je manje efikasan od EV-a tj elektromotra, ali to ne znaci da su EV bolji sveukupno gledano.


@(samo kažem, 23. februar 2022 09:31)

Da to je primer najefikasnijih sa toplotnom pumpom. Bez toplotne pumpe grejanje trosi i do 4 puta vise bateriju. Idealne temperature za toplotnu pumpu su 5C do 15C kako sam negde procitao, ali mogu da rade do -10C. U slucaju nize temperature, potrosnja drasticno skace prilikom grejanja, dok kod vozila sa SUS motorima, toplota je nusproizvod i potrosnja se blago povecava.

Sveukupno, dosta mi je ovih lobiranja za EV i preuvelicavanja kako je to vrhunac tehnologije u transportu, a realno su u praksi za grad i okolinu, kao i za dostavna vozila moze se reci idealno resenje. Za sve ostalo morace jos da ih usavrsavaju i naravno da smanje dozivljaj sa cenama, jer stvarno vise nema opravdanja za ove prenaduvane cene.

gagi4

pre 2 godine

Zar zaista mislite da je nekom norvezaninu ili svajcarcu bitno da li ce za 8+ godina da odvoji 3-4 mesecne plate za zamenu baterije!?

Ni jedan Norvezanin, a posebno ne Svajcarac, ne bi ni u najvecem ludilu odvojio 3-4 plate, za kupovinu nekog dela, baterije ili bilo cega na autu. Samo Srbin odvoji 70 hiljada dinara za plivajuci zamajac, a ima platu 45 hiljada, a ne oni. Oni ce taj auto oterati na otpad, a ucice u novi lizing ili kredit za nabavku drugog, a taj auto ce sa otpada kupiti neki Albanac, Bugarin, Srbin, pa ce ga zavaliti u maticnoj zemlji. Tako to ide.

Dzoni

pre 2 godine

Jedna od stvari koja me odbija od ideje da nabavim elektricni automobil je upravo to, ima kratak rok upotrebe. Kad pocne baterija da zeza, mozes samo da ga bacis. I onda pricaju o ekologiji, a na otpadima ce biti hiljade vozila koja su osim baterije potpuno ok za upotrebu. Samo sistem da non stop kupujemo nove telefone, nove kompjutere i sada nove automobile, da smo non stop u kreditima..

1112

pre 2 godine

Gomila komentara, od kojih je 99% od onih koji nikad nece moci da kupe EV (i kojima realno nije ni namenjen). Zar zaista mislite da je nekom norvezaninu ili svajcarcu bitno da li ce za 8+ godina da odvoji 3-4 mesecne plate za zamenu baterije!? Ni ne shvatate koliko bedno zivite u odnosu na normalan svet...
(svasta, 23. februar 2022 10:52)


Ne znam za Norge, tamo su i velike subvencije Vlade, al ti si ocigledno uveren da se po CH voze samo EV?!
I da svajcarci to kupuju ko alvu i bez problema ?
Da u CH nije nista 50.000 $...
Ima EV po CH ali je to na nivou statisticke greske,mnogo ti citas bajke...

kole

pre 2 godine

To znaci da nema vise polovnih automobila. Ko kupi nov, vozi 200.000km i na otpad, jer ko je lud da kupi auto sa tom kilometrazom gde je protokom vremena doslo do starenja materijala i jos mu treba 20.000 evra za nove baterije da bi ga pokrenuo. Ako znamo da vozaci na zapadu prelaze godisnje od 30 do 60.000km to znaci da ce taj auto biti potrosen za nekoliko godina. Znam da dolaze teska vremena i da cemo se sa nostalgijo secati lepis vremena kada su nas "trovali" dizelasi i benzinci.

Miki

pre 2 godine

Ne znam za Norge, tamo su i velike subvencije Vlade, al ti si ocigledno uveren da se po CH voze samo EV?!
I da svajcarci to kupuju ko alvu i bez problema ?
Da u CH nije nista 50.000 $...
Ima EV po CH ali je to na nivou statisticke greske,mnogo ti citas bajke...
(1112, 23. februar 2022 11:37) 
Lako je proveriti na netu da su u CH prosle godine el vozila cinila 18% novih prodatih automobila + plug in hibridi sa 28%, to je sve samo nije nivo statisticke greske

Sto sveća

pre 2 godine

Ja sada ne razumem kako će uopšte izgledati tržište polovnih automobila u budućnosti, ako uopšte bude postojalo...
(Marko, 22. februar 2022 14:52)

Slično kao tržište, recimo, usisivača. Nije da na buvljaku ne može da se nađe polovan isisivač, ali malo ko razmatra takvu opciju.

Miroljub

pre 2 godine

@(Dragan EV, 22. februar 2022 13:38)
Tacno je da su nekada uredjaji trajali 20godina ali je npr. zamrzivac kostao kao 2-3 prosecne plate.Danas kosta ispod 1 plate. A sa automobilima je obrnuto, sve su skuplji a sve manje traju...Nece se EV leba najest u Srbiji jos dugo dugo.
A sto se baterija tice cuo sam da u Bg postoji neki servis za reparaciju pa menjaju samo celije koje su ostecene, to narocito taxi udruzenja koriste, obicno servis izadje oko 300-400e

EV vs EV

pre 2 godine

Zar zaista mislite da je nekom norvezaninu ili svajcarcu bitno da li ce za 8+ godina da odvoji 3-4 mesecne plate za zamenu baterije!? Ni ne shvatate koliko bedno zivite u odnosu na normalan svet...
(svasta, 23. februar 2022 10:52)

Kako koji Norvežanin ili Švajcarac. Neki 3-4 plate, neki jednu platu, a neki trećinu bonusa. Ali slažem se sa poslednjim komentarom. Sad će izbori pa vi vidite... ili gigantskim stopama u "zlatno doba" ili stanite na rep svima i da polože račune, pa zasucite rukave i naplatiti sve, ništa više "besplatno".

dzigi

pre 2 godine

"Baš se čudim da piscu koji piše o cenama baterija za pojedine brendove nije palo na um da napiše koliko koštaju baterije najvećeg brenda Toyota?" - najveći brend Tojota je tek skoro izbacila EV, i to samo jedan model, kod nas se još nije ni pojavio. Tako da možda ni sama Tojota ne zna koliko da zacepi cenu za tu bateriju.

Aca

pre 2 godine

Posle ovoliko nastampanih $ i € navedene cene ce biti sicusne kad se ocekivana inflacija razgoropadi. A do tada ce oni koji prvi prodaju sknuti kajmak. Za zastitu zivotne sredine ih nije briga.

Srle

pre 2 godine

Neko napisa da je reparacija u Bg-u 300-400 eu. Za informaciju, toliko košta reparacija za skuplji el-Bike ili skuter.Ne znam šta na autu mogu da ti urade za te pare i da pređe isto kao i sa originalnom?A i original ima opasnu autonomiju....

kimi R

pre 2 godine

@svasta
Ovo je objavljeno na Srpskom portalu, zar očekuješ da Švajcarci komentarišu? Inače kod nas nema nikakve razlike između onih što hvale, i onih što kude. Svakako 99% komentatora sa obe strane neće nikad sesti u neki EV. Ne računam dijasporu koja nam ovde prosipa pamet.

unuk

pre 2 godine

Kupim ja na buvljaku polovnu Bosch srafilicu na baterije. Radila lepo na licu mesta, ali kada sam kod kuce hteo nesto da uradim, cvrc Milojka, zasrafila dva srafa i kaput. Raspitam se posto nova baterija i dobijem info da original Bosch kosta kao nova srafilica sa sve novom baterijom nekog manje zvucnog imena. Tada sam naslutio u kom ce pravcu da se krece elektrifikacija automobila.

Čoban

pre 2 godine

@(Boban, 23. februar 2022 13:03)

Ajde idi diluj malo drogu, pocinje ti smena, ostavi se vise hvalospeva na bo2 komentarima kako si mlad i uspesan

#

pre 2 godine

Sta lupetas? Ajde covecanski te pitam sta lupetas? Zamenjene baterije na RAV4 u Svedskoj za 3000 eura. Najjeftiniji novi auto sa najsmesnijim motorom nema ispod 10 000 eura. Jedno taksi udruzenje je uzelo 50 Camry automobila, pa sigurno bez razloga.
(Milan, 23. februar 2022 11:08)

Milane, previše arogancije uvek ide zajedno sa premalo znanja. Naravno da će baterija za RAV4 biti jeftina, jer je njegova baterija od 18,1kWh koja je dovoljna za nekih 60-65 km. To nije električni automobil, već hibrid...

Pele

pre 2 godine

... Opet, vazno je izbaciti zagadjivace iz urbanih sredina, u kojima se truju gradjani izduvnim gasovima i cesticama.
(Pesmerga, 23. februar 2022 07:32)

U slučaju Bgd-a, bitniji su filteri na elektranama (koje treba da "hrane" te elektromobile) kao i visoke zgrade na tokovima kretanja vazdušnih masa (početak Sarajevske, BgH2O, Rajićeva...), tako da bih ja prvo to rešavao...

Dragan

pre 2 godine

Nova cena za punjenje baterije u nemackoj je 35 eura za 50kwh. I koja je tu usteda ako za 8 godina das za bateriju 10.000 eura u odnosu na benzince?

Klej

pre 2 godine

@pa Kako je to uopšte dobro za kupca? Dobro jer moraš češće da kupuješ auto? E svašta. A loše je i za ekologiju (što je primarna svrha postojanja el. automobila) jer sam proces proizvodnje zagađuje okolinu.

zee

pre 2 godine

davne 2010, cena baterije po kwh je bila 1200$. Danas je 101$. Svakako se ocekuje dalji pad cene baterija, pogotovo sto se od 2025. ocekuju natrijum-ion resenja. U međuvremenu, juzna evropa nabavlja baterijske module sa ostecenih vozila, pazare ih na ebay-u tako da se za fiat e500 baterija stara 4god, moze naci za ispod 1000e sto je prihvatljivo s obzirom na cene goriva... i vise nego prihvatljivo. Trece i najbolje je pojava startup kompanija u usa, trend se siri po svetu, koje pakuju third party baterije... Kao kod nas kada ti remontuju bateriju za srafilicu. Daju garanciju 10god, uglavnom je range veci od fabrickih itd itd

Flash

pre 2 godine

Sta lupetas? Ajde covecanski te pitam sta lupetas? Zamenjene baterije na RAV4 u Svedskoj za 3000 eura. Najjeftiniji novi auto sa najsmesnijim motorom nema ispod 10 000 eura. Jedno taksi udruzenje je uzelo 50 Camry automobila, pa sigurno bez razloga.
(Milan, 23. februar 2022 11:08)
Nije pitanje zamjena baterije na RAV4 dizelu. Govor je o električnim vozilima .