Aktuelno

Sreda, 09.02.2022.

12:25

Alfa Romeo Tonale iz svih uglova FOTO

Izvor: B92

Alfa Romeo Tonale iz svih uglova FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Kole

pre 2 godine

Auto je prelep ali sa ocekivanom pocetnom cenom od 30.000e nece se kupci bas otimati oko njega. Alfa mi je jedan od omiljenih brendova, ali mislim da ipak precenjuju sebe.

Zoltan Farkas

pre 2 godine

Perfektno lep auto.Nema potrebe komentarisati o ukusima.Italijani su po pitanju dizajna i dinamike u vožnji uvek malo ispred svih..Nije za radničku klasu namenjena to sigurno.Cena će biti sigurno oko 30000E i malo jače.Dao bog da ga kupim jednog dana.

Alfa

pre 2 godine

Svaku italijansku,britansku i američku šasiju ću da vozim umesto izvikanih evropskih šasija i karoserija.
I da je bi-fuel, odnosno dvo-goriva, odnosno benzin i TNG, da ako jedno gorivo nestane, tu je drugo.
I da je bez ikakvih pomagala za sekaperse: automatskog menjača, elektronike,autonomne vožnje,videa i igrica, itd.
(Radovan, 10. februar 2022 21:46)

Može, samo neće koštati 3000e, može?

Radovan

pre 2 godine

Jel ovo auto-forum ili pijaca nameštaja?
Svi pričaju o nameštaju, a niko stručan da kaže nešto o šasiji kojoj nema premca i njen razvoj je koštao 1 milijardu €. Iz tog razloga je ovaj auto skup, a ne zbog onog vidljivog koje je nebitno.
Rđavom konju svaka dlaka smeta.
ALFA je uvek bila za stručnog i sportskog vozača, zbog toga je i propala. Nije proizvodila jednostavan auto.
Šta će neznalici stručan auto.

Meni dajte golu šasiju da vozim, a vama eto ta šerpa od nameštaja, pa maštajte kako se vozite.
Motor i šasija su auto, ona vas vozi, ona vas nosi.
Na tenku, jedna polovina je top, a druga polovina je motor ako ne i više.
Svaku italijansku,britansku i američku šasiju ću da vozim umesto izvikanih evropskih šasija i karoserija.
I da je bi-fuel, odnosno dvo-goriva, odnosno benzin i TNG, da ako jedno gorivo nestane, tu je drugo.
I da je bez ikakvih pomagala za sekaperse: automatskog menjača, elektronike,autonomne vožnje,videa i igrica, itd.

Lancia Delta

pre 2 godine

@Nemanja, mozda bi razumeo da si procitao komentar. Pricali smo o 2008, ne o 3008...
@Ivan, 2008 je mikro unutra. Imao sam nesrecu proslog leta da ga vozim do Nemacke i nazad, jer ga je sefica mog tima odabrala kao sluzbeni. Isla je sa nama jos jedna koleginica. Obe probnu dozvolu, pa sam morao ja sve vreme da vozim. Jedva se mi spakovasmo u njega, mada u njegovu odbranu ipak su to dve zene koje putuju na mesec dana nekih 1200km od kuce. Takodje u njegovu odbranu, ipak je zamisljen kao mali gradski auto, a ne za otvoreni put. A prava je agonija bila voziti ga po Nemackoj. Sto godina mu treba da se zaleti na tih nekih 180km/h koliko moze maksimalno da ide, onda radovi na putu, pa usporavaj na 80, 90, i tako u krug. Pritom takvom voznjom trosi kao lud, pa sam svako malo morao na pumpu. Opet, zamisljen kao gradski auto, te nema veliki rezervoar. Ali nije mi legao nikako

Ivan ZG

pre 2 godine

(Lancia Delta, 10. februar 2022 15:54)
Imaš pravo da je Tonale trebalo usporediti sa 3008, a ne sa 2008 iako mi nije jasno tko bi samo na račun većeg prtljažnika dao 10.000 eura više za 3008 u odnosu na 2008. 2008 je izuzetno prostran iznutra i četvero se vozi vrlo komotno osim u slučaju da svi igraju košarku.
Slažem se i sa time da će Tonale sigurno pobijediti 2008 u slučaju da se utrkuju, ali prosječnom vozaču to nije baš bitno.

Ono što sam zaboravio napisati je da mi se ova plava uopće ne sviđa i da me previše podsjeća na Škodu. Vidim da tu boju u zadnje vrijeme guraju dizajneri, ali meni se uopće ne sviđa.
Isto mi nije jasno kako to da nisu izašli sa crnim i bijelim krovom ili srebrnim jer skoro svi auti izgledaju bolje u dvobojnoj varijanti jer se tako razbije ogromna površina u jednoj boji. Tako i jedna kričava zelena ili naranđasta Kona sa crnim krovom izgledaju interesantno i atraktivno. U svakom slučaju se broj ljudi kojima bi se svidjela neka kombinacija boja povećava i povećava i "unikatnost" auta kupca.
U vremenima kada u Europi dominira Dacia, cijena od 38.000 dolara za početni model talijanskog auta srednje veličine mi se čini astronomska.

Nemanja

pre 2 godine

@ Lancia Delta, 10. februar 2022 15:54

Peugeot 3008 ima verziju sa 300 ks (plug in hybrid 4) tako da ne razumem komentar o motorizaciji. Mislim, ako se vec porede vrhunske verzije...

Lancia Delta

pre 2 godine

@Ivan ZG, odlicna analiza, jedino si zaboravio da je Tonale segment iznad 2008, nemalo vecih spoljasnjih dimenzija, te da mu je najslabija motorizacija u nivou Peugeotove najjace. Da ne pricam o upravljivosti i stabilnosti.
@DC, platforma jeste ista kao kod Compassa, tj. sa produzenim medjuosovinskim rastojanjem u odnosu na Fiat 500L/X, ali samo u smislu arhitekture. Geometrija i prednjeg i zadnjeg vesanja je drugacija, prosiren je trag tockova, uz to i karakteristicno za sve Alfe je agresivniji steering ratio, a cak su poveli racuna da raspored mase po osovinama bude 50:50. Zaista se nema sta zameriti tehnickim resenjima, jer nude mnogo vise od konkurencije u segmentu. Mada kako je neko primetio, prosecnom kupcu je bitnija ona svetleca tabla i touch screen, nego steering ratio, ili ne daj Boze raspored mase. Retki su entuzijasti koji zbog toga kupuju auto...
@dogodine, bice i 2.0 tbi 256KS, ali za americko trziste i Bliski istok. Pa ako te ne mrzi da se cimas, idi i kupi

Ivan ZG

pre 2 godine

U cjelini jedan lijep auto kakav se od Alfe i očekuje, ali...
Tih ali ima više.
Serijska verzija ima dosta manje dramatičan prednji kraj. Onaj na prototipu je imao uže svjetla, ravni poklopac motor, a ne ovaj spušteni "nos" i imao je izraženiju centralnu masku koja se protezala dosta niže nego sada.
Druga zamjerka bi bila na veliku površinu relativno ravnog lima na vratima koja me ne oduševljava. Moglo je to bolje, a jedna lijepa lajsna bi bitno umanjila taj osjećaj velike plehnate površine.
Odostraga jedino nemam zamjerke jer mi izgleda odlično, ali sa upaljenim svjetlima. Sa ugašenim nisam vidio pa ne mogu suditi iako je za očekivati da izgleda manje atraktivno.
Iznutra mi izgleda savršeno, a na pogled na ove fotelje koje radi samo Alfa me prođu trnci po leđima.
Ja bi rekao moju ocjenu za dizajn. Izvana slabija četvorka, iznutra petica.
Alfa opet kreće sa nerazumnim cijenama jer početna cijena u SAD-u starta od 38.000 dolara. Auto koji nije atraktivniji od Peugeota 2008
koji košta od 20.000 eura teško se može dobro prodavati sa duplom cijenom. Talijani se opet precjenjuju i ovo će, lako moguće, biti zadnja Alfa. Ne bi bilo ni čudno jer je direktor Fiata sada na čelu Stelantisa i opet gura krivu politiku cijena i precjenjuje svoje proizvode, a to ih je i dovelo u ovu situaciju.
Dotle je 2008 jedan od 5 najprodavanijih auta u EU.

J.

pre 2 godine

"od Italijana se očekuje crvena, bordo, siva, crna..."
Mile
Ma bravo, sve boje automobila koje u Italiji nikada nećeš videti osim crne i sive. Italijani su lansirali belu i još ne prolazi moda...

Vot iss yo nem

pre 2 godine

Čitajući hvalospeve i slušajući samo pozitivna iskustva o alfama od fanova, mislim da će se u Srbiji tući ispred salona da u 9:00 prvi uđu i kupe jedan. Sve drugo bi značilo da debelo lažu.
(Rudolf, 09. februar 2022 17:42)

Isto kao što se tuku i za ostale brendove. Kakvo vreme dolazi, počećemo da se tučemo oko kilo krompira.
(maxy, 9. februar 2022 19:58)

Ili recimo jednog pileta. Pardon, tu smo makljažu već videli.

Blake

pre 2 godine

Bas me zanima sta voze ovi strucnjaci u komentarima kojima je ovo zastareo dizajin? I jos vise me zanima sta tacno je ovde zastarelo jer sve sto je na slici je apsolutno moderno i u trendu?

bas je bitna

pre 2 godine

ovi što se upinju u platformu Renegedea i Compasa neka pogledaju kako je prošao novi dacijin sandero sa nanovijom klio platformom

testna lutka skroz crvena i braon i veoma teške povrede vozača i putnika

niko losiju ocenu za pasivnu bezbednost od sandera i logana iako su na platformi klia pete gerenacije

Iggy

pre 2 godine

Alfa Romeo, automobil protiv koga svi pričaju a ipak vole da ga gledaju.
(Masariko, 09. februar 2022 16:11)

Alfa Romeo, automobil protiv koga svi pričaju a ipak vole da ga gledaju …. ali niko ne voli da kupi

Nemanja

pre 2 godine

@ (transparent, 09. februar 2022 22:54)

Potpuno se slazem ali Alfe vec odavno dele previse stvari sa Fiatom, a ove aktuelne su najbolje posle dugo godina sa sopstvenom platformom itd. Medjutim to je trend u celoj automobilskoj industriji... Po tome Audi nikako ne moze biti premijum jer koristi VW platforme i motore, Maybach je prepakovana S klasa itd. Ali ostaje nada da ce makar sve osim toga, tipa oslanjanja, tjuniranja motora itd. biti individualno. Ali se potpuno slazem, retki su danas sa kompletnim sopstvenim razvojem.

Rudolf

pre 2 godine

Isto kao što se tuku i za ostale brendove. Kakvo vreme dolazi, počećemo da se tučemo oko kilo krompira.
(maxy, 9. februar 2022 19:58)

Što bi se bilo ko tukao oko lubeničara? Kako kažete: jedino je Alfa - emocije. Pa ako emocije nije vredne tuče u redu da se kupi: on day 1, onda debelo lažete sebe i druge.

A oko kilo krompira se već i tuku. Alfisti. Dali su poslednji dinar majstor Miletu iz kraja.

jojufff

pre 2 godine

Jos jednom: Auto je baziran na Fiatovoj Small Wide (SUSW) platformi nekima verovatno poznatoj iz Fiat 500L ili Fiat Tipo, a koja je vec sada 10 godina stara. Alfa zasluzuje bolje!
(DC, 09. februar 2022 21:50)

Prosječnom kupcu nešto znaci platforma?
ako hoces prodaju ubacis gomilu ekrana i sijalica, sto više sličnih modela da se razlikuju po gabaritima i eto.
Platforme, omjer tezine, upravljivost bla bla...to vise ne intersuje nikoga.
daj samo sminke i gotovo

Izhlapjeli starac

pre 2 godine

Koliko ljudi, toliko razlicitih ukusa. Alfi u svim vremenima jedno niko ne moze da ospori: uvek su pravili lepe automobile. Povremeno i prave bisere.

transparent

pre 2 godine

Ovo je zadnja prava alfa, kakvog god kvaliteta bila ali s jos talijanskim genima. Ono sto sam prije par dana citao u jednim njemackim auto-novinama vjerovatno potvrdjuje sto se vec i zna. Nova giulietta ce biti kopija stelantisove opel astre i pezoa 308. Lanciu ce „oziviti“ takodje sa kopijama opela i pezoa. Ali sve sa elektro pogonom. Na slikama se vide velike slicnosti. Ferari ce ostati vjerovatno jedini pravi, sve ostalo ce biti mjesavina istih platformi, istih motora i bez „karaktera“. Davno je to bilo kada sam se sa Uno Turbo Racing-om ganjao sa Alfom 33 boxer-om. A i ja i onaj drugi u Alfi sanjali HF Integrale Evo.

Djura Car

pre 2 godine

Da se vidi koliko su promenili dizajn u odnosu na koncept. Po meni trebalo je da ostave bar svetla i oblik karoserije

https://youtu.be/aAUJpxuIgqU

DC

pre 2 godine

Jos jednom: Auto je baziran na Fiatovoj Small Wide (SUSW) platformi nekima verovatno poznatoj iz Fiat 500L ili Fiat Tipo, a koja je vec sada 10 godina stara. Alfa zasluzuje bolje!

xxyyzz

pre 2 godine

Tonale je veoma lep automobil. Nadam se da Alfa neće nestati kao Saab. Alfa treba da ima što više modela. Nova Giulia, kupe Giulia, karavan verzija, cross karavan verzija istog, još jedan manji SUV, kupe SUV, hatchback itd. Uostalom treba samo pogledati Nemce kakav izbor imaju

raks

pre 2 godine

Meni napred nije dobra kao sto bi trebalo da bude, nije toliko agresivan. Sta vise zadnje 3 alfe nisu napred agresivne kao sto je bila 159ka. Tonale kao da se star 5 godina, to je realno, napred mislim. Ledja mogu da prodju, unutrasnjost ubija koliko je dobra, kao i na 2 predhodna modela. Generalno, Alfu je svako kupovao zato sto je jeftina i dobra. Sada je kao polovna ipak preskupa i losa ideja. Postala je ko jeftini maserati

Bane

pre 2 godine

Mislim da su konacno uboli model koji ce se prodavati dobro
(da, 09. februar 2022 15:02)

Pa ovo ce uglavnom, kao uostalom i sve drugo generalno, zavisiti od cene i konkurencije.

Ova Alfa je model za 2022 a koristi Fiatovu small 4x4 platformu za B segment, ova platforma je 2012 revidovana u LWB (produzeno medjuosovinsko rastojanje) da bi mogao da je koristi i C segment. Recimo iako ovu platformu koriste i Renegade i 500X, konkretno bas na istoj platformi kao ovaj Tonale je Jeep Compas. U milimetar imaju isto medjuosovinsko rastojanje i otpridike su slicnih gabarita.

A Compas je model iz 2017. koji je restilizovan prosle godine. Znaci komentatori lepo primecuju da je ovo model koji vec po pojavi koristi jeftina kompromisna zastarela resenja.

Compas trenutno po nasim salonima kosta od 26.000 do 30.000 u zavisnosti od opreme i motorizacije. Dok konkurenti koji se pominju ovom Tonaleu poput Q3, X1 i GLA kostaju oko 40.000.

Ako Tonale bude kostao kao Compas ima sanse da dobro prodje, bude li cenom znatno odskocio i priblizio se pomenutoj trojki nece proci nista bolje od Stelvia ili Gulije. Jer ni Jeep ni Alfa nisu sto su bili, ali i Jeep nije tek bilo koji brend, vec ima tradiciju kao i Alfa i ne vidim sto bi Alfa bila skuplja od njega.

maxy

pre 2 godine

Čitajući hvalospeve i slušajući samo pozitivna iskustva o alfama od fanova, mislim da će se u Srbiji tući ispred salona da u 9:00 prvi uđu i kupe jedan. Sve drugo bi značilo da debelo lažu.
(Rudolf, 09. februar 2022 17:42)

Isto kao što se tuku i za ostale brendove. Kakvo vreme dolazi, počećemo da se tučemo oko kilo krompira.

Rudolf

pre 2 godine

Čitajući hvalospeve i slušajući samo pozitivna iskustva o alfama od fanova, mislim da će se u Srbiji tući ispred salona da u 9:00 prvi uđu i kupe jedan. Sve drugo bi značilo da debelo lažu.

Mile

pre 2 godine

Izabrati "šerpa plavu" boju kao promotivnu je upitna odluka. Boja koja može nekog odbiti od modela zauvek.
To je dokazano analizama, plava boja je dopadljiva vrlo malom broju ljudi, od Italijana se očekuje crvena, bordo, siva, crna...plava ne, to se ostavlja kao mogućnost za izbor prilikom kupovine.

Sun ce

pre 2 godine

Lepo izgleda, ali posto ima dosta slicnosti sa vecim bratskim modelom, stelviom, moze se reci da se dizajneri i nisu mnogo pretrgli kada je posao oko toga u pitanju?

kraft

pre 2 godine

Jedan je život. Da imam para pazario bi je. Kakva post prodaja, servisi itd...koga briga.
Kraljevi dizajna.
I na kraju,kakav je to auto ako se ne okreneš barem jedan put kad ga zaključaš!

Iggy

pre 2 godine

Izgleda kao da je izasao pre bar pet godina. To za mnoge automobilske znalce jeste pozitivno, ali nazalost Alfa Romeo ne zivi od takvih, nego pre svega gadja kategoriju business kupaca, tj. kupaca koji imaju sluzbene automobile. Takvih nece biti mnogo koji ce ovo naruciti jel oni traze prestiz a to ovaj automobil ne nudi u tolikoj meri koliko nudi nemacka trojka. Nazalost jedina stvar koja je prestizna na ovom automobilu jeste marka.
Da se razumemo, vozim Mazdu i na pamet mi ne pada da je jos prodam i kupim nekog od nemacke trojke. Razmatram Lexus kao sledecu kupovinu. Zasto? Pa ko jednom vozi japanca tesko da ce zeleti da prihvati pouzdanost evropskih proizvodjaca.

kraft

pre 2 godine

Jedan je život. Da imam para pazario bi je. Kakva post prodaja, servisi itd...koga briga.
Kraljevi dizajna.
I na kraju,kakav je to auto ako se ne okreneš barem jedan put kad ga zaključaš!

maxy

pre 2 godine

Čitajući hvalospeve i slušajući samo pozitivna iskustva o alfama od fanova, mislim da će se u Srbiji tući ispred salona da u 9:00 prvi uđu i kupe jedan. Sve drugo bi značilo da debelo lažu.
(Rudolf, 09. februar 2022 17:42)

Isto kao što se tuku i za ostale brendove. Kakvo vreme dolazi, počećemo da se tučemo oko kilo krompira.

Izhlapjeli starac

pre 2 godine

Koliko ljudi, toliko razlicitih ukusa. Alfi u svim vremenima jedno niko ne moze da ospori: uvek su pravili lepe automobile. Povremeno i prave bisere.

transparent

pre 2 godine

Ovo je zadnja prava alfa, kakvog god kvaliteta bila ali s jos talijanskim genima. Ono sto sam prije par dana citao u jednim njemackim auto-novinama vjerovatno potvrdjuje sto se vec i zna. Nova giulietta ce biti kopija stelantisove opel astre i pezoa 308. Lanciu ce „oziviti“ takodje sa kopijama opela i pezoa. Ali sve sa elektro pogonom. Na slikama se vide velike slicnosti. Ferari ce ostati vjerovatno jedini pravi, sve ostalo ce biti mjesavina istih platformi, istih motora i bez „karaktera“. Davno je to bilo kada sam se sa Uno Turbo Racing-om ganjao sa Alfom 33 boxer-om. A i ja i onaj drugi u Alfi sanjali HF Integrale Evo.

Mile

pre 2 godine

Izabrati "šerpa plavu" boju kao promotivnu je upitna odluka. Boja koja može nekog odbiti od modela zauvek.
To je dokazano analizama, plava boja je dopadljiva vrlo malom broju ljudi, od Italijana se očekuje crvena, bordo, siva, crna...plava ne, to se ostavlja kao mogućnost za izbor prilikom kupovine.

xxyyzz

pre 2 godine

Tonale je veoma lep automobil. Nadam se da Alfa neće nestati kao Saab. Alfa treba da ima što više modela. Nova Giulia, kupe Giulia, karavan verzija, cross karavan verzija istog, još jedan manji SUV, kupe SUV, hatchback itd. Uostalom treba samo pogledati Nemce kakav izbor imaju

Bane

pre 2 godine

Mislim da su konacno uboli model koji ce se prodavati dobro
(da, 09. februar 2022 15:02)

Pa ovo ce uglavnom, kao uostalom i sve drugo generalno, zavisiti od cene i konkurencije.

Ova Alfa je model za 2022 a koristi Fiatovu small 4x4 platformu za B segment, ova platforma je 2012 revidovana u LWB (produzeno medjuosovinsko rastojanje) da bi mogao da je koristi i C segment. Recimo iako ovu platformu koriste i Renegade i 500X, konkretno bas na istoj platformi kao ovaj Tonale je Jeep Compas. U milimetar imaju isto medjuosovinsko rastojanje i otpridike su slicnih gabarita.

A Compas je model iz 2017. koji je restilizovan prosle godine. Znaci komentatori lepo primecuju da je ovo model koji vec po pojavi koristi jeftina kompromisna zastarela resenja.

Compas trenutno po nasim salonima kosta od 26.000 do 30.000 u zavisnosti od opreme i motorizacije. Dok konkurenti koji se pominju ovom Tonaleu poput Q3, X1 i GLA kostaju oko 40.000.

Ako Tonale bude kostao kao Compas ima sanse da dobro prodje, bude li cenom znatno odskocio i priblizio se pomenutoj trojki nece proci nista bolje od Stelvia ili Gulije. Jer ni Jeep ni Alfa nisu sto su bili, ali i Jeep nije tek bilo koji brend, vec ima tradiciju kao i Alfa i ne vidim sto bi Alfa bila skuplja od njega.

jojufff

pre 2 godine

Jos jednom: Auto je baziran na Fiatovoj Small Wide (SUSW) platformi nekima verovatno poznatoj iz Fiat 500L ili Fiat Tipo, a koja je vec sada 10 godina stara. Alfa zasluzuje bolje!
(DC, 09. februar 2022 21:50)

Prosječnom kupcu nešto znaci platforma?
ako hoces prodaju ubacis gomilu ekrana i sijalica, sto više sličnih modela da se razlikuju po gabaritima i eto.
Platforme, omjer tezine, upravljivost bla bla...to vise ne intersuje nikoga.
daj samo sminke i gotovo

Blake

pre 2 godine

Bas me zanima sta voze ovi strucnjaci u komentarima kojima je ovo zastareo dizajin? I jos vise me zanima sta tacno je ovde zastarelo jer sve sto je na slici je apsolutno moderno i u trendu?

Vot iss yo nem

pre 2 godine

Čitajući hvalospeve i slušajući samo pozitivna iskustva o alfama od fanova, mislim da će se u Srbiji tući ispred salona da u 9:00 prvi uđu i kupe jedan. Sve drugo bi značilo da debelo lažu.
(Rudolf, 09. februar 2022 17:42)

Isto kao što se tuku i za ostale brendove. Kakvo vreme dolazi, počećemo da se tučemo oko kilo krompira.
(maxy, 9. februar 2022 19:58)

Ili recimo jednog pileta. Pardon, tu smo makljažu već videli.

Rudolf

pre 2 godine

Čitajući hvalospeve i slušajući samo pozitivna iskustva o alfama od fanova, mislim da će se u Srbiji tući ispred salona da u 9:00 prvi uđu i kupe jedan. Sve drugo bi značilo da debelo lažu.

Zoltan Farkas

pre 2 godine

Perfektno lep auto.Nema potrebe komentarisati o ukusima.Italijani su po pitanju dizajna i dinamike u vožnji uvek malo ispred svih..Nije za radničku klasu namenjena to sigurno.Cena će biti sigurno oko 30000E i malo jače.Dao bog da ga kupim jednog dana.

Sun ce

pre 2 godine

Lepo izgleda, ali posto ima dosta slicnosti sa vecim bratskim modelom, stelviom, moze se reci da se dizajneri i nisu mnogo pretrgli kada je posao oko toga u pitanju?

Iggy

pre 2 godine

Izgleda kao da je izasao pre bar pet godina. To za mnoge automobilske znalce jeste pozitivno, ali nazalost Alfa Romeo ne zivi od takvih, nego pre svega gadja kategoriju business kupaca, tj. kupaca koji imaju sluzbene automobile. Takvih nece biti mnogo koji ce ovo naruciti jel oni traze prestiz a to ovaj automobil ne nudi u tolikoj meri koliko nudi nemacka trojka. Nazalost jedina stvar koja je prestizna na ovom automobilu jeste marka.
Da se razumemo, vozim Mazdu i na pamet mi ne pada da je jos prodam i kupim nekog od nemacke trojke. Razmatram Lexus kao sledecu kupovinu. Zasto? Pa ko jednom vozi japanca tesko da ce zeleti da prihvati pouzdanost evropskih proizvodjaca.

DC

pre 2 godine

Jos jednom: Auto je baziran na Fiatovoj Small Wide (SUSW) platformi nekima verovatno poznatoj iz Fiat 500L ili Fiat Tipo, a koja je vec sada 10 godina stara. Alfa zasluzuje bolje!

Lancia Delta

pre 2 godine

@Ivan ZG, odlicna analiza, jedino si zaboravio da je Tonale segment iznad 2008, nemalo vecih spoljasnjih dimenzija, te da mu je najslabija motorizacija u nivou Peugeotove najjace. Da ne pricam o upravljivosti i stabilnosti.
@DC, platforma jeste ista kao kod Compassa, tj. sa produzenim medjuosovinskim rastojanjem u odnosu na Fiat 500L/X, ali samo u smislu arhitekture. Geometrija i prednjeg i zadnjeg vesanja je drugacija, prosiren je trag tockova, uz to i karakteristicno za sve Alfe je agresivniji steering ratio, a cak su poveli racuna da raspored mase po osovinama bude 50:50. Zaista se nema sta zameriti tehnickim resenjima, jer nude mnogo vise od konkurencije u segmentu. Mada kako je neko primetio, prosecnom kupcu je bitnija ona svetleca tabla i touch screen, nego steering ratio, ili ne daj Boze raspored mase. Retki su entuzijasti koji zbog toga kupuju auto...
@dogodine, bice i 2.0 tbi 256KS, ali za americko trziste i Bliski istok. Pa ako te ne mrzi da se cimas, idi i kupi

Radovan

pre 2 godine

Jel ovo auto-forum ili pijaca nameštaja?
Svi pričaju o nameštaju, a niko stručan da kaže nešto o šasiji kojoj nema premca i njen razvoj je koštao 1 milijardu €. Iz tog razloga je ovaj auto skup, a ne zbog onog vidljivog koje je nebitno.
Rđavom konju svaka dlaka smeta.
ALFA je uvek bila za stručnog i sportskog vozača, zbog toga je i propala. Nije proizvodila jednostavan auto.
Šta će neznalici stručan auto.

Meni dajte golu šasiju da vozim, a vama eto ta šerpa od nameštaja, pa maštajte kako se vozite.
Motor i šasija su auto, ona vas vozi, ona vas nosi.
Na tenku, jedna polovina je top, a druga polovina je motor ako ne i više.
Svaku italijansku,britansku i američku šasiju ću da vozim umesto izvikanih evropskih šasija i karoserija.
I da je bi-fuel, odnosno dvo-goriva, odnosno benzin i TNG, da ako jedno gorivo nestane, tu je drugo.
I da je bez ikakvih pomagala za sekaperse: automatskog menjača, elektronike,autonomne vožnje,videa i igrica, itd.

bas je bitna

pre 2 godine

ovi što se upinju u platformu Renegedea i Compasa neka pogledaju kako je prošao novi dacijin sandero sa nanovijom klio platformom

testna lutka skroz crvena i braon i veoma teške povrede vozača i putnika

niko losiju ocenu za pasivnu bezbednost od sandera i logana iako su na platformi klia pete gerenacije

Iggy

pre 2 godine

Alfa Romeo, automobil protiv koga svi pričaju a ipak vole da ga gledaju.
(Masariko, 09. februar 2022 16:11)

Alfa Romeo, automobil protiv koga svi pričaju a ipak vole da ga gledaju …. ali niko ne voli da kupi

Lancia Delta

pre 2 godine

@Nemanja, mozda bi razumeo da si procitao komentar. Pricali smo o 2008, ne o 3008...
@Ivan, 2008 je mikro unutra. Imao sam nesrecu proslog leta da ga vozim do Nemacke i nazad, jer ga je sefica mog tima odabrala kao sluzbeni. Isla je sa nama jos jedna koleginica. Obe probnu dozvolu, pa sam morao ja sve vreme da vozim. Jedva se mi spakovasmo u njega, mada u njegovu odbranu ipak su to dve zene koje putuju na mesec dana nekih 1200km od kuce. Takodje u njegovu odbranu, ipak je zamisljen kao mali gradski auto, a ne za otvoreni put. A prava je agonija bila voziti ga po Nemackoj. Sto godina mu treba da se zaleti na tih nekih 180km/h koliko moze maksimalno da ide, onda radovi na putu, pa usporavaj na 80, 90, i tako u krug. Pritom takvom voznjom trosi kao lud, pa sam svako malo morao na pumpu. Opet, zamisljen kao gradski auto, te nema veliki rezervoar. Ali nije mi legao nikako

Nemanja

pre 2 godine

@ (transparent, 09. februar 2022 22:54)

Potpuno se slazem ali Alfe vec odavno dele previse stvari sa Fiatom, a ove aktuelne su najbolje posle dugo godina sa sopstvenom platformom itd. Medjutim to je trend u celoj automobilskoj industriji... Po tome Audi nikako ne moze biti premijum jer koristi VW platforme i motore, Maybach je prepakovana S klasa itd. Ali ostaje nada da ce makar sve osim toga, tipa oslanjanja, tjuniranja motora itd. biti individualno. Ali se potpuno slazem, retki su danas sa kompletnim sopstvenim razvojem.

Rudolf

pre 2 godine

Isto kao što se tuku i za ostale brendove. Kakvo vreme dolazi, počećemo da se tučemo oko kilo krompira.
(maxy, 9. februar 2022 19:58)

Što bi se bilo ko tukao oko lubeničara? Kako kažete: jedino je Alfa - emocije. Pa ako emocije nije vredne tuče u redu da se kupi: on day 1, onda debelo lažete sebe i druge.

A oko kilo krompira se već i tuku. Alfisti. Dali su poslednji dinar majstor Miletu iz kraja.

Ivan ZG

pre 2 godine

U cjelini jedan lijep auto kakav se od Alfe i očekuje, ali...
Tih ali ima više.
Serijska verzija ima dosta manje dramatičan prednji kraj. Onaj na prototipu je imao uže svjetla, ravni poklopac motor, a ne ovaj spušteni "nos" i imao je izraženiju centralnu masku koja se protezala dosta niže nego sada.
Druga zamjerka bi bila na veliku površinu relativno ravnog lima na vratima koja me ne oduševljava. Moglo je to bolje, a jedna lijepa lajsna bi bitno umanjila taj osjećaj velike plehnate površine.
Odostraga jedino nemam zamjerke jer mi izgleda odlično, ali sa upaljenim svjetlima. Sa ugašenim nisam vidio pa ne mogu suditi iako je za očekivati da izgleda manje atraktivno.
Iznutra mi izgleda savršeno, a na pogled na ove fotelje koje radi samo Alfa me prođu trnci po leđima.
Ja bi rekao moju ocjenu za dizajn. Izvana slabija četvorka, iznutra petica.
Alfa opet kreće sa nerazumnim cijenama jer početna cijena u SAD-u starta od 38.000 dolara. Auto koji nije atraktivniji od Peugeota 2008
koji košta od 20.000 eura teško se može dobro prodavati sa duplom cijenom. Talijani se opet precjenjuju i ovo će, lako moguće, biti zadnja Alfa. Ne bi bilo ni čudno jer je direktor Fiata sada na čelu Stelantisa i opet gura krivu politiku cijena i precjenjuje svoje proizvode, a to ih je i dovelo u ovu situaciju.
Dotle je 2008 jedan od 5 najprodavanijih auta u EU.

raks

pre 2 godine

Meni napred nije dobra kao sto bi trebalo da bude, nije toliko agresivan. Sta vise zadnje 3 alfe nisu napred agresivne kao sto je bila 159ka. Tonale kao da se star 5 godina, to je realno, napred mislim. Ledja mogu da prodju, unutrasnjost ubija koliko je dobra, kao i na 2 predhodna modela. Generalno, Alfu je svako kupovao zato sto je jeftina i dobra. Sada je kao polovna ipak preskupa i losa ideja. Postala je ko jeftini maserati

J.

pre 2 godine

"od Italijana se očekuje crvena, bordo, siva, crna..."
Mile
Ma bravo, sve boje automobila koje u Italiji nikada nećeš videti osim crne i sive. Italijani su lansirali belu i još ne prolazi moda...

Ivan ZG

pre 2 godine

(Lancia Delta, 10. februar 2022 15:54)
Imaš pravo da je Tonale trebalo usporediti sa 3008, a ne sa 2008 iako mi nije jasno tko bi samo na račun većeg prtljažnika dao 10.000 eura više za 3008 u odnosu na 2008. 2008 je izuzetno prostran iznutra i četvero se vozi vrlo komotno osim u slučaju da svi igraju košarku.
Slažem se i sa time da će Tonale sigurno pobijediti 2008 u slučaju da se utrkuju, ali prosječnom vozaču to nije baš bitno.

Ono što sam zaboravio napisati je da mi se ova plava uopće ne sviđa i da me previše podsjeća na Škodu. Vidim da tu boju u zadnje vrijeme guraju dizajneri, ali meni se uopće ne sviđa.
Isto mi nije jasno kako to da nisu izašli sa crnim i bijelim krovom ili srebrnim jer skoro svi auti izgledaju bolje u dvobojnoj varijanti jer se tako razbije ogromna površina u jednoj boji. Tako i jedna kričava zelena ili naranđasta Kona sa crnim krovom izgledaju interesantno i atraktivno. U svakom slučaju se broj ljudi kojima bi se svidjela neka kombinacija boja povećava i povećava i "unikatnost" auta kupca.
U vremenima kada u Europi dominira Dacia, cijena od 38.000 dolara za početni model talijanskog auta srednje veličine mi se čini astronomska.

Djura Car

pre 2 godine

Da se vidi koliko su promenili dizajn u odnosu na koncept. Po meni trebalo je da ostave bar svetla i oblik karoserije

https://youtu.be/aAUJpxuIgqU

Alfa

pre 2 godine

Svaku italijansku,britansku i američku šasiju ću da vozim umesto izvikanih evropskih šasija i karoserija.
I da je bi-fuel, odnosno dvo-goriva, odnosno benzin i TNG, da ako jedno gorivo nestane, tu je drugo.
I da je bez ikakvih pomagala za sekaperse: automatskog menjača, elektronike,autonomne vožnje,videa i igrica, itd.
(Radovan, 10. februar 2022 21:46)

Može, samo neće koštati 3000e, može?

Kole

pre 2 godine

Auto je prelep ali sa ocekivanom pocetnom cenom od 30.000e nece se kupci bas otimati oko njega. Alfa mi je jedan od omiljenih brendova, ali mislim da ipak precenjuju sebe.

Nemanja

pre 2 godine

@ Lancia Delta, 10. februar 2022 15:54

Peugeot 3008 ima verziju sa 300 ks (plug in hybrid 4) tako da ne razumem komentar o motorizaciji. Mislim, ako se vec porede vrhunske verzije...

Rudolf

pre 2 godine

Čitajući hvalospeve i slušajući samo pozitivna iskustva o alfama od fanova, mislim da će se u Srbiji tući ispred salona da u 9:00 prvi uđu i kupe jedan. Sve drugo bi značilo da debelo lažu.

Iggy

pre 2 godine

Izgleda kao da je izasao pre bar pet godina. To za mnoge automobilske znalce jeste pozitivno, ali nazalost Alfa Romeo ne zivi od takvih, nego pre svega gadja kategoriju business kupaca, tj. kupaca koji imaju sluzbene automobile. Takvih nece biti mnogo koji ce ovo naruciti jel oni traze prestiz a to ovaj automobil ne nudi u tolikoj meri koliko nudi nemacka trojka. Nazalost jedina stvar koja je prestizna na ovom automobilu jeste marka.
Da se razumemo, vozim Mazdu i na pamet mi ne pada da je jos prodam i kupim nekog od nemacke trojke. Razmatram Lexus kao sledecu kupovinu. Zasto? Pa ko jednom vozi japanca tesko da ce zeleti da prihvati pouzdanost evropskih proizvodjaca.

DC

pre 2 godine

Jos jednom: Auto je baziran na Fiatovoj Small Wide (SUSW) platformi nekima verovatno poznatoj iz Fiat 500L ili Fiat Tipo, a koja je vec sada 10 godina stara. Alfa zasluzuje bolje!

Iggy

pre 2 godine

Alfa Romeo, automobil protiv koga svi pričaju a ipak vole da ga gledaju.
(Masariko, 09. februar 2022 16:11)

Alfa Romeo, automobil protiv koga svi pričaju a ipak vole da ga gledaju …. ali niko ne voli da kupi

Rudolf

pre 2 godine

Isto kao što se tuku i za ostale brendove. Kakvo vreme dolazi, počećemo da se tučemo oko kilo krompira.
(maxy, 9. februar 2022 19:58)

Što bi se bilo ko tukao oko lubeničara? Kako kažete: jedino je Alfa - emocije. Pa ako emocije nije vredne tuče u redu da se kupi: on day 1, onda debelo lažete sebe i druge.

A oko kilo krompira se već i tuku. Alfisti. Dali su poslednji dinar majstor Miletu iz kraja.

raks

pre 2 godine

Meni napred nije dobra kao sto bi trebalo da bude, nije toliko agresivan. Sta vise zadnje 3 alfe nisu napred agresivne kao sto je bila 159ka. Tonale kao da se star 5 godina, to je realno, napred mislim. Ledja mogu da prodju, unutrasnjost ubija koliko je dobra, kao i na 2 predhodna modela. Generalno, Alfu je svako kupovao zato sto je jeftina i dobra. Sada je kao polovna ipak preskupa i losa ideja. Postala je ko jeftini maserati

Mile

pre 2 godine

Izabrati "šerpa plavu" boju kao promotivnu je upitna odluka. Boja koja može nekog odbiti od modela zauvek.
To je dokazano analizama, plava boja je dopadljiva vrlo malom broju ljudi, od Italijana se očekuje crvena, bordo, siva, crna...plava ne, to se ostavlja kao mogućnost za izbor prilikom kupovine.

Sun ce

pre 2 godine

Lepo izgleda, ali posto ima dosta slicnosti sa vecim bratskim modelom, stelviom, moze se reci da se dizajneri i nisu mnogo pretrgli kada je posao oko toga u pitanju?

Radovan

pre 2 godine

Jel ovo auto-forum ili pijaca nameštaja?
Svi pričaju o nameštaju, a niko stručan da kaže nešto o šasiji kojoj nema premca i njen razvoj je koštao 1 milijardu €. Iz tog razloga je ovaj auto skup, a ne zbog onog vidljivog koje je nebitno.
Rđavom konju svaka dlaka smeta.
ALFA je uvek bila za stručnog i sportskog vozača, zbog toga je i propala. Nije proizvodila jednostavan auto.
Šta će neznalici stručan auto.

Meni dajte golu šasiju da vozim, a vama eto ta šerpa od nameštaja, pa maštajte kako se vozite.
Motor i šasija su auto, ona vas vozi, ona vas nosi.
Na tenku, jedna polovina je top, a druga polovina je motor ako ne i više.
Svaku italijansku,britansku i američku šasiju ću da vozim umesto izvikanih evropskih šasija i karoserija.
I da je bi-fuel, odnosno dvo-goriva, odnosno benzin i TNG, da ako jedno gorivo nestane, tu je drugo.
I da je bez ikakvih pomagala za sekaperse: automatskog menjača, elektronike,autonomne vožnje,videa i igrica, itd.

Ivan ZG

pre 2 godine

U cjelini jedan lijep auto kakav se od Alfe i očekuje, ali...
Tih ali ima više.
Serijska verzija ima dosta manje dramatičan prednji kraj. Onaj na prototipu je imao uže svjetla, ravni poklopac motor, a ne ovaj spušteni "nos" i imao je izraženiju centralnu masku koja se protezala dosta niže nego sada.
Druga zamjerka bi bila na veliku površinu relativno ravnog lima na vratima koja me ne oduševljava. Moglo je to bolje, a jedna lijepa lajsna bi bitno umanjila taj osjećaj velike plehnate površine.
Odostraga jedino nemam zamjerke jer mi izgleda odlično, ali sa upaljenim svjetlima. Sa ugašenim nisam vidio pa ne mogu suditi iako je za očekivati da izgleda manje atraktivno.
Iznutra mi izgleda savršeno, a na pogled na ove fotelje koje radi samo Alfa me prođu trnci po leđima.
Ja bi rekao moju ocjenu za dizajn. Izvana slabija četvorka, iznutra petica.
Alfa opet kreće sa nerazumnim cijenama jer početna cijena u SAD-u starta od 38.000 dolara. Auto koji nije atraktivniji od Peugeota 2008
koji košta od 20.000 eura teško se može dobro prodavati sa duplom cijenom. Talijani se opet precjenjuju i ovo će, lako moguće, biti zadnja Alfa. Ne bi bilo ni čudno jer je direktor Fiata sada na čelu Stelantisa i opet gura krivu politiku cijena i precjenjuje svoje proizvode, a to ih je i dovelo u ovu situaciju.
Dotle je 2008 jedan od 5 najprodavanijih auta u EU.

kraft

pre 2 godine

Jedan je život. Da imam para pazario bi je. Kakva post prodaja, servisi itd...koga briga.
Kraljevi dizajna.
I na kraju,kakav je to auto ako se ne okreneš barem jedan put kad ga zaključaš!

transparent

pre 2 godine

Ovo je zadnja prava alfa, kakvog god kvaliteta bila ali s jos talijanskim genima. Ono sto sam prije par dana citao u jednim njemackim auto-novinama vjerovatno potvrdjuje sto se vec i zna. Nova giulietta ce biti kopija stelantisove opel astre i pezoa 308. Lanciu ce „oziviti“ takodje sa kopijama opela i pezoa. Ali sve sa elektro pogonom. Na slikama se vide velike slicnosti. Ferari ce ostati vjerovatno jedini pravi, sve ostalo ce biti mjesavina istih platformi, istih motora i bez „karaktera“. Davno je to bilo kada sam se sa Uno Turbo Racing-om ganjao sa Alfom 33 boxer-om. A i ja i onaj drugi u Alfi sanjali HF Integrale Evo.

Ivan ZG

pre 2 godine

(Lancia Delta, 10. februar 2022 15:54)
Imaš pravo da je Tonale trebalo usporediti sa 3008, a ne sa 2008 iako mi nije jasno tko bi samo na račun većeg prtljažnika dao 10.000 eura više za 3008 u odnosu na 2008. 2008 je izuzetno prostran iznutra i četvero se vozi vrlo komotno osim u slučaju da svi igraju košarku.
Slažem se i sa time da će Tonale sigurno pobijediti 2008 u slučaju da se utrkuju, ali prosječnom vozaču to nije baš bitno.

Ono što sam zaboravio napisati je da mi se ova plava uopće ne sviđa i da me previše podsjeća na Škodu. Vidim da tu boju u zadnje vrijeme guraju dizajneri, ali meni se uopće ne sviđa.
Isto mi nije jasno kako to da nisu izašli sa crnim i bijelim krovom ili srebrnim jer skoro svi auti izgledaju bolje u dvobojnoj varijanti jer se tako razbije ogromna površina u jednoj boji. Tako i jedna kričava zelena ili naranđasta Kona sa crnim krovom izgledaju interesantno i atraktivno. U svakom slučaju se broj ljudi kojima bi se svidjela neka kombinacija boja povećava i povećava i "unikatnost" auta kupca.
U vremenima kada u Europi dominira Dacia, cijena od 38.000 dolara za početni model talijanskog auta srednje veličine mi se čini astronomska.

Djura Car

pre 2 godine

Da se vidi koliko su promenili dizajn u odnosu na koncept. Po meni trebalo je da ostave bar svetla i oblik karoserije

https://youtu.be/aAUJpxuIgqU

Nemanja

pre 2 godine

@ Lancia Delta, 10. februar 2022 15:54

Peugeot 3008 ima verziju sa 300 ks (plug in hybrid 4) tako da ne razumem komentar o motorizaciji. Mislim, ako se vec porede vrhunske verzije...

Nemanja

pre 2 godine

@ (transparent, 09. februar 2022 22:54)

Potpuno se slazem ali Alfe vec odavno dele previse stvari sa Fiatom, a ove aktuelne su najbolje posle dugo godina sa sopstvenom platformom itd. Medjutim to je trend u celoj automobilskoj industriji... Po tome Audi nikako ne moze biti premijum jer koristi VW platforme i motore, Maybach je prepakovana S klasa itd. Ali ostaje nada da ce makar sve osim toga, tipa oslanjanja, tjuniranja motora itd. biti individualno. Ali se potpuno slazem, retki su danas sa kompletnim sopstvenim razvojem.

J.

pre 2 godine

"od Italijana se očekuje crvena, bordo, siva, crna..."
Mile
Ma bravo, sve boje automobila koje u Italiji nikada nećeš videti osim crne i sive. Italijani su lansirali belu i još ne prolazi moda...

Bane

pre 2 godine

Mislim da su konacno uboli model koji ce se prodavati dobro
(da, 09. februar 2022 15:02)

Pa ovo ce uglavnom, kao uostalom i sve drugo generalno, zavisiti od cene i konkurencije.

Ova Alfa je model za 2022 a koristi Fiatovu small 4x4 platformu za B segment, ova platforma je 2012 revidovana u LWB (produzeno medjuosovinsko rastojanje) da bi mogao da je koristi i C segment. Recimo iako ovu platformu koriste i Renegade i 500X, konkretno bas na istoj platformi kao ovaj Tonale je Jeep Compas. U milimetar imaju isto medjuosovinsko rastojanje i otpridike su slicnih gabarita.

A Compas je model iz 2017. koji je restilizovan prosle godine. Znaci komentatori lepo primecuju da je ovo model koji vec po pojavi koristi jeftina kompromisna zastarela resenja.

Compas trenutno po nasim salonima kosta od 26.000 do 30.000 u zavisnosti od opreme i motorizacije. Dok konkurenti koji se pominju ovom Tonaleu poput Q3, X1 i GLA kostaju oko 40.000.

Ako Tonale bude kostao kao Compas ima sanse da dobro prodje, bude li cenom znatno odskocio i priblizio se pomenutoj trojki nece proci nista bolje od Stelvia ili Gulije. Jer ni Jeep ni Alfa nisu sto su bili, ali i Jeep nije tek bilo koji brend, vec ima tradiciju kao i Alfa i ne vidim sto bi Alfa bila skuplja od njega.

jojufff

pre 2 godine

Jos jednom: Auto je baziran na Fiatovoj Small Wide (SUSW) platformi nekima verovatno poznatoj iz Fiat 500L ili Fiat Tipo, a koja je vec sada 10 godina stara. Alfa zasluzuje bolje!
(DC, 09. februar 2022 21:50)

Prosječnom kupcu nešto znaci platforma?
ako hoces prodaju ubacis gomilu ekrana i sijalica, sto više sličnih modela da se razlikuju po gabaritima i eto.
Platforme, omjer tezine, upravljivost bla bla...to vise ne intersuje nikoga.
daj samo sminke i gotovo

bas je bitna

pre 2 godine

ovi što se upinju u platformu Renegedea i Compasa neka pogledaju kako je prošao novi dacijin sandero sa nanovijom klio platformom

testna lutka skroz crvena i braon i veoma teške povrede vozača i putnika

niko losiju ocenu za pasivnu bezbednost od sandera i logana iako su na platformi klia pete gerenacije

Blake

pre 2 godine

Bas me zanima sta voze ovi strucnjaci u komentarima kojima je ovo zastareo dizajin? I jos vise me zanima sta tacno je ovde zastarelo jer sve sto je na slici je apsolutno moderno i u trendu?

Kole

pre 2 godine

Auto je prelep ali sa ocekivanom pocetnom cenom od 30.000e nece se kupci bas otimati oko njega. Alfa mi je jedan od omiljenih brendova, ali mislim da ipak precenjuju sebe.

xxyyzz

pre 2 godine

Tonale je veoma lep automobil. Nadam se da Alfa neće nestati kao Saab. Alfa treba da ima što više modela. Nova Giulia, kupe Giulia, karavan verzija, cross karavan verzija istog, još jedan manji SUV, kupe SUV, hatchback itd. Uostalom treba samo pogledati Nemce kakav izbor imaju

Izhlapjeli starac

pre 2 godine

Koliko ljudi, toliko razlicitih ukusa. Alfi u svim vremenima jedno niko ne moze da ospori: uvek su pravili lepe automobile. Povremeno i prave bisere.

Lancia Delta

pre 2 godine

@Nemanja, mozda bi razumeo da si procitao komentar. Pricali smo o 2008, ne o 3008...
@Ivan, 2008 je mikro unutra. Imao sam nesrecu proslog leta da ga vozim do Nemacke i nazad, jer ga je sefica mog tima odabrala kao sluzbeni. Isla je sa nama jos jedna koleginica. Obe probnu dozvolu, pa sam morao ja sve vreme da vozim. Jedva se mi spakovasmo u njega, mada u njegovu odbranu ipak su to dve zene koje putuju na mesec dana nekih 1200km od kuce. Takodje u njegovu odbranu, ipak je zamisljen kao mali gradski auto, a ne za otvoreni put. A prava je agonija bila voziti ga po Nemackoj. Sto godina mu treba da se zaleti na tih nekih 180km/h koliko moze maksimalno da ide, onda radovi na putu, pa usporavaj na 80, 90, i tako u krug. Pritom takvom voznjom trosi kao lud, pa sam svako malo morao na pumpu. Opet, zamisljen kao gradski auto, te nema veliki rezervoar. Ali nije mi legao nikako

Alfa

pre 2 godine

Svaku italijansku,britansku i američku šasiju ću da vozim umesto izvikanih evropskih šasija i karoserija.
I da je bi-fuel, odnosno dvo-goriva, odnosno benzin i TNG, da ako jedno gorivo nestane, tu je drugo.
I da je bez ikakvih pomagala za sekaperse: automatskog menjača, elektronike,autonomne vožnje,videa i igrica, itd.
(Radovan, 10. februar 2022 21:46)

Može, samo neće koštati 3000e, može?

maxy

pre 2 godine

Čitajući hvalospeve i slušajući samo pozitivna iskustva o alfama od fanova, mislim da će se u Srbiji tući ispred salona da u 9:00 prvi uđu i kupe jedan. Sve drugo bi značilo da debelo lažu.
(Rudolf, 09. februar 2022 17:42)

Isto kao što se tuku i za ostale brendove. Kakvo vreme dolazi, počećemo da se tučemo oko kilo krompira.

Lancia Delta

pre 2 godine

@Ivan ZG, odlicna analiza, jedino si zaboravio da je Tonale segment iznad 2008, nemalo vecih spoljasnjih dimenzija, te da mu je najslabija motorizacija u nivou Peugeotove najjace. Da ne pricam o upravljivosti i stabilnosti.
@DC, platforma jeste ista kao kod Compassa, tj. sa produzenim medjuosovinskim rastojanjem u odnosu na Fiat 500L/X, ali samo u smislu arhitekture. Geometrija i prednjeg i zadnjeg vesanja je drugacija, prosiren je trag tockova, uz to i karakteristicno za sve Alfe je agresivniji steering ratio, a cak su poveli racuna da raspored mase po osovinama bude 50:50. Zaista se nema sta zameriti tehnickim resenjima, jer nude mnogo vise od konkurencije u segmentu. Mada kako je neko primetio, prosecnom kupcu je bitnija ona svetleca tabla i touch screen, nego steering ratio, ili ne daj Boze raspored mase. Retki su entuzijasti koji zbog toga kupuju auto...
@dogodine, bice i 2.0 tbi 256KS, ali za americko trziste i Bliski istok. Pa ako te ne mrzi da se cimas, idi i kupi

Vot iss yo nem

pre 2 godine

Čitajući hvalospeve i slušajući samo pozitivna iskustva o alfama od fanova, mislim da će se u Srbiji tući ispred salona da u 9:00 prvi uđu i kupe jedan. Sve drugo bi značilo da debelo lažu.
(Rudolf, 09. februar 2022 17:42)

Isto kao što se tuku i za ostale brendove. Kakvo vreme dolazi, počećemo da se tučemo oko kilo krompira.
(maxy, 9. februar 2022 19:58)

Ili recimo jednog pileta. Pardon, tu smo makljažu već videli.

Zoltan Farkas

pre 2 godine

Perfektno lep auto.Nema potrebe komentarisati o ukusima.Italijani su po pitanju dizajna i dinamike u vožnji uvek malo ispred svih..Nije za radničku klasu namenjena to sigurno.Cena će biti sigurno oko 30000E i malo jače.Dao bog da ga kupim jednog dana.