Računari

Četvrtak, 27.01.2022.

12:55

Microsoft: "Windows 11 je voljen, prihvaćen je dvostruko brže nego Windows 10"

Izvor: B92

Microsoft: "Windows 11 je voljen, prihvaæen je dvostruko brže nego Windows 10" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Besplatno je

pre 2 godine

Pitanje za upućene - koliko je sada teže da se koristi novi operativni sistem bez ikakve finansijske nadoknade i pri tom da se prođe bez većih posledica (nevoljni boravak u kazneno-popravnim institucijama i td).
(pitam za ortaka, 28. januar 2022 09:26)

Skinuo sam besplatnu verziju Win 10 sa zvanicnog sajta pre nekoliko meseci i radi bez ikakvih problema. Dakle, ne treba ti nista od kljuceva za potpuno funkcionalan operativni sistem. Opcije koje su verovatno zakljucane obicnom korisniku uopste nisu neophodne.

Fox

pre 2 godine

Ko želi da instalira i isproba Win 11 na tzv. nepodržanim računarima.
Sa ovog linka https://github.com/AveYo/MediaCreationTool.bat u opciji "Code" skinete zip fajl. Otpakujete ga i pokrenete kao administrator fajl "MediaCreationTool" Označite 11, pa "Auto ISO". Skinuće se modifikovani ISO fajl koji samo nakačite na usb i čista instalacija Win 11 prolazi na gotovo svim računarima bez obzira na TPM i Secure Boot čija provera je zaobiđena.

Mada bi najbolje bilo prvo nadogradja na win 10 zbog digitalne licence.
U ovom slučaju prvo se u folderu "bypass11" kao administrator pokreće fajl "Skip_TPM_Check_on_Dynamic_Update". Nakon toga nadogradnja na Win 11 prolazi bez problema na gotovo svim računarima.

Na ovaj način se digitalna licenca preuzima sa Win 10. Nakon nadogradnje možete da uradite gore navedenu čistu instalaciju, a Win 11 će automatski biti aktiviran.

daud

pre 2 godine

volim nove stvari, instalirao ga, svideo mi se ali je poceo da baguje tek posle nekoliko dana. 1 dan ne baguje, drugi dan ne moze windows explorer da otvori. Jedva sam uspeo da se vratim jer su mi trazili neki bitlocker kod koji je na microsoft nalogu, a automatski zakljucan. sa sve sifrom i telefonom sam jedva dosao do tog koda. kad mi je laptop najvise trebao, zakocio je skroz. vratio se na desetku i sad imam strah od jedanaestice. inace mi laptop podrzava sistem po specifikacijama.

Mile

pre 2 godine

@Felixv Nisi u pravu za Lumiu. Nije Microsoft napravio taj brend, nego je Nokia imala dosta modela pre kupovine od strane Microsofta. Licno sam imao nekoliko tih telefona i hardverski su bili vrh! Nisi u pravu ni za Hotmail. Microsoft ga je kupio 1997. godine za pola milijarde dolara. Jedino za MSN mogu da kažem da si uglavnom u pravu.

Taka

pre 2 godine

Zanimljivo, sve poslovni i ozbiljni korisnici racunara i operativnih sistema, a niko da napise ovde o TPM (trusted platform module), koji mora biti ukljucen da bi instalirao win 11.

Felixv

pre 2 godine

Nema gore IT kompanije od Microsofta. Sve čega su se dotakli su uništili. Kupili Skajp koji smo svi koristili da se čujemo sa dijasporom. Sad ga niko ne koristi. Kupili Lumia telefone. Nokia Lumia linija je bila super. Oni otkupili, napravili par komada i zatvorili radnju. Kaže ne ide. Slično se desilo i sa MSN koji smo svi koristili kao glavni "mesindzer" nekada. Uništili ga naravno. Sećam se da su nekada svi imali Hotmail adresu. To su upropastili isto. Slicno je i sa LinkedIn. Ma neverovatni su. Toliki talenat za uništavanje nisam nikada video...
(Mile, 27. januar 2022 22:31)

Ajde polako, ne preterujmo.

1) Microsoft je kupio Nokia telefone, i napravio Lumia brend. Uništio ga je Google time što je eksplicitno odbio da napravi gmail, google maps i youtube aplikacije za taj operativni sistem. Ne bih rekao da je samo Microsoft kriv.
2) MSN je stvorio Microsoft (MSN = Microsoft Network), tako da je taj messenger zapravo bio Microsoftov proizvod. Jesu ga na kraju upropastili, ali je njihov proizvod.
3) Hotmail takođe Microsoftov proizvod. Što se mene tiče, tu su poboljšali ponudu, i ne bih rekao da su upropastili bilo šta.

Za Skype i LinkedIn se slažem.

Neba

pre 2 godine

Prvi Windows 3.11 sam instalirao pre 28 godina. I u međuvremenu pamtim velike MS kampanje za njihove OS nakon kojih je bio fijasko, izdvojio bih Win ME i Vistu. Njihovi naj bolji proizvodi u ovom segmentu su NT 4.0 i XP, ali tek nakon par service packova. I uvek se svodi na to da su korisnici u stvari beta testeri!

XP

pre 2 godine

(proximus, 28. januar 2022 00:29)
Bravo za komentar!!!

...i imaju rupe koje hakeri mogu da iskoriste da ti upadnu u kompjuter.
(Dr. Realan, 28. januar 2022 02:20)
Svaka peta vest u TEHNOPOLISU su otkrivene rupe u w10 (a biće i u w11), tako da teorija o sigurnosti u odnosu na starije sisteme sve manje drži vodu.

igor_t

pre 2 godine

Jos jedan od hobija u Srba: pljuvanje windowsa. A 99% ljudi ga koristi, od toga 98% ilegalno. A od kompa se ne odvajaju.
Ali u komentarima uvek 3 linuks fanatika, i 3 macOs korisnika kojima je ispod casti da komentarisu.

PS: gore navedene brojke su saljivog karaktera i nisu zvanicna statistika.

pitam za ortaka

pre 2 godine

Pitanje za upućene - koliko je sada teže da se koristi novi operativni sistem bez ikakve finansijske nadoknade i pri tom da se prođe bez većih posledica (nevoljni boravak u kazneno-popravnim institucijama i td).

neko iz publike

pre 2 godine

A sto lazu kad na vecini racunara i ne moze da se instalira Win 11
(wv, 27. januar 2022 21:06)

Bukvalno ne može samo da se instalira na prastarim računarima, a čak i za takve može da se nađe sporedni način.
(Badji, 27. januar 2022 21:28)

Ne može na mom laptopu starom 4 godine, ima i7, 16 GB RAM i 1 GB HDD, teško da je "prastar".
(Dragan, 27. januar 2022 22:23)

@Dragan
Mali ti je HDD.

Bilo je jače od mene.

Srbin iz RS

pre 2 godine

@...Ubuntu (pc varijanta) i macOS (za rad) je u mom slucaju dobitna kombinacija.
(Lemi, 27. januar 2022 22:10)

Ubuntu je super, dok ne dođe do driver-a. Tj ako radi sve iz prve - onda ok, ali ako ne radi onda neke stvari neće proraditi (ili ne kako treba) sve i da dubiš na glavi. Računar 2021. godište, nema driver za wlan?? Napravim svoj (u 2021??), ne radi ako je uključen secure boot u BIOS-u. Multifunkionalni scanner/printer - ne radi scanner. Bluetooth headset - prebacuje ga po sopstvenom nahođenju iz headset u headphones mode. Skype radi, ali ne možeš ući u meni, reinstaliran - opet isto.
Kao server, gdje nema periferija i gdje je sučelje svedeno na terminal je odličan, ali to je daleko od svakodnevnog korištenja za rad.

Stojko

pre 2 godine

@Đoko
Sledeci korak je da nadjes nrki Linix, pocnes da pises cirilicom i sve nas ubedjujes da je Linix top, vrh i grmi, i ustvari se zove GNU/Linix.

Hadžija

pre 2 godine

(Malo poznata strana istorije, 27. januar 2022 23:41)
Ovce služe za šišanje. Uvalili ti 'napucano' sranje.
Kupijo za 30ooo dindži laptop, dobio nadogradnju

Dr. Realan

pre 2 godine

“””Koristim Windows XP i Windows 7 u dual bootu, i to su zadnji Windowsi koje ću ja ikada koristiti privatno osim ako ne izbace neku modernu verziju Windowsa XPa
(Đoko, 27. januar 2022 23:56)
“””

Windows 10 i 11 su moderne verzije. Nego, jel možeš da mi daš tvoju IP adresu, samo nešto da vidim na tvom kompjuteru? Drugim rečima, XP i 7 se više sigurnosno ne osvežavaju (patchuju) i imaju rupe koje hakeri mogu da iskoriste da ti upadnu u kompjuter.

rajvosa

pre 2 godine

Instalirao desetku na dell Intel e 7500 iz 2009 god.Slucajno vidjeh na you tube video 10 ,preuzeo kljuc ispod videa,instalacija trajala sat mozda

lily

pre 2 godine

(Malo poznata strana istorije, 27. januar 2022 23:41

ne znam koga lazes, sebe ili nas. i9, 32gb rama, quadro p2000 izbacio mi pre 2 nedelje da ga updejtujem...

milos

pre 2 godine

Ne može na mom laptopu starom 4 godine, ima i7, 16 GB RAM i 1 GB HDD, teško da je "prastar".
(Dragan, 27. januar 2022 22:23)

Jedino ako si pri kupovini računara pre 4 godine kupio stariji model. Ja sam na prastarom računaru sa i5 6500t, dakle 5-6 generacija pre sadašnje, instalirao win 11 bez ikakvih problema. Na glavnom računaru je i7 9gen, tu tek nije bilo problema...

Dr.NO

pre 2 godine

Sumnjam da će win 11 biti dvostruko prihvaćeniji od 10 - ke.
Od 6 računara sa vin 11 kod mojih prijatelja čak 4 se vratilo na vin 10 još u prvih nedelju dana a ona dva prijatelja mrzi da se vraćaju . Samo ja koristim Linux . Možda utiče i to što smo mahom ozbiljniji ljudi, pa ne igramo igre .

more mrs

pre 2 godine

@ Mile Toliki talenat za uništavanje nisam nikada video...

I onda je posle 30 godina, glavni za to uništavanje IT industrije, izumitelj plavog ekrana smrti, rešio da svoju genijalnost servira preko vakcina, 2019 godine, Bil Gejts je u Davosu objavio da ulaže 19 milijardi $ u biznis sa vakcinama, jer je vidovit, i očekuje barem 10 x zaradu... ko hoće nek pogleda izveštaje iz Davosa,ko ne zna Davos je kada se skupe najveći bogataši da podele kolač od budućih poslova..

proximus

pre 2 godine

@strahotni & liga šampiona
Šefovi, uzmite izguglajte o tome šta je i7-5960x recimo. Taj procesor, po vašoj logici "zastareli traktor", i dan-danas je ispred svog vremena po većini parametara. Verovatno sam vredi više od komplet računara i telefona koje imate. To što se pojedinačno preprodaje i za po 600-700 evra (samo procesor, da se razumemo) nešto govori o tome. I danas jedva možeš naći nešto što je uporedivo sa njim, a da košta manje od 1000€ i sad on nije dovoljno moderan, da podrži nekakav smešan OS. A definitivno nije jedini iz te klase ekstremnih.

Ovaj primer je ekvivalent ideje da za vožnju na novom autoputu moraš kupiti Reno Tvingo ili Punto iz 2021. godine, a BMW M5 od 600ks iz 2018. ne može da se koristi, jer je zastareo.

Oduševljava me kako padate na te marketinške fore, čija je jedina svrha podsticaj hiperprodukcije novih komponenti, bez ikakvog utemeljenja u logici i potrebama.

Nikad se ranije ništa slično nije desilo, jer nije bilo ni logike. A sada je na delu inverzna logika, pa se i HW pravi bez podrške za bilo koji stariji OS. Tako sada imamo jednu ogromnu količinu hardvera na koji se ne može koristiti najnoviji OS, a ne može ni stariji, jer je ukinuta podrška. Epilog - milioni tona elektronskog otpada, koji potiče od potpuno ispravnih i savršeno adekvatnih komponenti za rad i zabavu.

Svako ko pristaje na ovaj tip ucene, direktno podstiče hiperprodukciju elektronskog otpada i pristaje na moderan oblik tehnološkog reketiranja.

Đoko

pre 2 godine

Koristim Windows XP i Windows 7 u dual bootu, i to su zadnji Windowsi koje ću ja ikada koristiti privatno osim ako ne izbace neku modernu verziju Windowsa XPa

Strahotni

pre 2 godine

A sto lazu kad na vecini racunara i ne moze da se instalira Win 11
(wv, 27. januar 2022 21:06)

Tačno ali jedino ukoliko imaš računar s kraja prošlog veka.

Malo poznata strana istorije

pre 2 godine

Opet isto smaranje na komentarima. Isti oni koji su se zaklinjali u win7 pa su prešli na Windows 10 sada se smeju Windowsu 11. Sutra će tako 12tici itd. A ovi sto ne mogu da instaliraju win11 neka kupe komp a ne na traktoru da očekuju instalaciju.
(Liga šampiona, 27. januar 2022 21:48)

pa druže, moj traktor je prije 5godina koštao 3200€. danas mu grafička vrijedi 700€ a procesor 500€... i ja ne mogu da ga instaliram. komp mi perfektno radi na 10v. odbijam da ga updejtujem u nove verzije 10 jer mu koče apps.

Mile

pre 2 godine

Nema gore IT kompanije od Microsofta. Sve čega su se dotakli su uništili. Kupili Skajp koji smo svi koristili da se čujemo sa dijasporom. Sad ga niko ne koristi. Kupili Lumia telefone. Nokia Lumia linija je bila super. Oni otkupili, napravili par komada i zatvorili radnju. Kaže ne ide. Slično se desilo i sa MSN koji smo svi koristili kao glavni "mesindzer" nekada. Uništili ga naravno. Sećam se da su nekada svi imali Hotmail adresu. To su upropastili isto. Slicno je i sa LinkedIn. Ma neverovatni su. Toliki talenat za uništavanje nisam nikada video...

Dragan

pre 2 godine

A sto lazu kad na vecini racunara i ne moze da se instalira Win 11
(wv, 27. januar 2022 21:06)

Bukvalno ne može samo da se instalira na prastarim računarima, a čak i za takve može da se nađe sporedni način.
(Badji, 27. januar 2022 21:28)

Ne može na mom laptopu starom 4 godine, ima i7, 16 GB RAM i 1 GB HDD, teško da je "prastar".

Lemi

pre 2 godine

Windows je kao neki globalni sakupljac reketa. Licencirali su sve sto su mogli od najranijih dana i ubacili se u korporacije, javne institucije itd. kao neka vrsta standarda i sada na osnovu toga ubiraju prihode. Sto se tice njihovog operativnog sistema, dizajna, korisnickog iskustva itd. mogu samo da sanjaju i mastaju o Apple-u i njihovim proizvodima. Ne koristim ga vec dobrih 15 godina, morao sam nesto poslovno na kratko i jedva sam izdrzao. Ubuntu (pc varijanta) i macOS (za rad) je u mom slucaju dobitna kombinacija.

Liga šampiona

pre 2 godine

Opet isto smaranje na komentarima. Isti oni koji su se zaklinjali u win7 pa su prešli na Windows 10 sada se smeju Windowsu 11. Sutra će tako 12tici itd. A ovi sto ne mogu da instaliraju win11 neka kupe komp a ne na traktoru da očekuju instalaciju.

Stanislav

pre 2 godine

HahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahh

Badji

pre 2 godine

A sto lazu kad na vecini racunara i ne moze da se instalira Win 11
(wv, 27. januar 2022 21:06)

Bukvalno ne može samo da se instalira na prastarim računarima, a čak i za takve može da se nađe sporedni način.

Dr. Zohan

pre 2 godine

Koga vi lazete. Koristim windows 25 godina i mogu samo da kazem da gore firme od Microsofta nema. Sve sto dotaknu oni upropaste. Skype je bio vodeca platforma za komunikaciju dok ga nisu kupili i sistematski unistili. Pozicionirali su se rano zato postoje i zaradjuju. Osecaj sta korisnicima treba, nula. Svako inovativno resenje je doslo prekasno u odnosu na konkurenciju.

Mile

pre 2 godine

Nema gore IT kompanije od Microsofta. Sve čega su se dotakli su uništili. Kupili Skajp koji smo svi koristili da se čujemo sa dijasporom. Sad ga niko ne koristi. Kupili Lumia telefone. Nokia Lumia linija je bila super. Oni otkupili, napravili par komada i zatvorili radnju. Kaže ne ide. Slično se desilo i sa MSN koji smo svi koristili kao glavni "mesindzer" nekada. Uništili ga naravno. Sećam se da su nekada svi imali Hotmail adresu. To su upropastili isto. Slicno je i sa LinkedIn. Ma neverovatni su. Toliki talenat za uništavanje nisam nikada video...

Dr. Zohan

pre 2 godine

Koga vi lazete. Koristim windows 25 godina i mogu samo da kazem da gore firme od Microsofta nema. Sve sto dotaknu oni upropaste. Skype je bio vodeca platforma za komunikaciju dok ga nisu kupili i sistematski unistili. Pozicionirali su se rano zato postoje i zaradjuju. Osecaj sta korisnicima treba, nula. Svako inovativno resenje je doslo prekasno u odnosu na konkurenciju.

Stanislav

pre 2 godine

HahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahh

Dragan

pre 2 godine

A sto lazu kad na vecini racunara i ne moze da se instalira Win 11
(wv, 27. januar 2022 21:06)

Bukvalno ne može samo da se instalira na prastarim računarima, a čak i za takve može da se nađe sporedni način.
(Badji, 27. januar 2022 21:28)

Ne može na mom laptopu starom 4 godine, ima i7, 16 GB RAM i 1 GB HDD, teško da je "prastar".

proximus

pre 2 godine

@strahotni & liga šampiona
Šefovi, uzmite izguglajte o tome šta je i7-5960x recimo. Taj procesor, po vašoj logici "zastareli traktor", i dan-danas je ispred svog vremena po većini parametara. Verovatno sam vredi više od komplet računara i telefona koje imate. To što se pojedinačno preprodaje i za po 600-700 evra (samo procesor, da se razumemo) nešto govori o tome. I danas jedva možeš naći nešto što je uporedivo sa njim, a da košta manje od 1000€ i sad on nije dovoljno moderan, da podrži nekakav smešan OS. A definitivno nije jedini iz te klase ekstremnih.

Ovaj primer je ekvivalent ideje da za vožnju na novom autoputu moraš kupiti Reno Tvingo ili Punto iz 2021. godine, a BMW M5 od 600ks iz 2018. ne može da se koristi, jer je zastareo.

Oduševljava me kako padate na te marketinške fore, čija je jedina svrha podsticaj hiperprodukcije novih komponenti, bez ikakvog utemeljenja u logici i potrebama.

Nikad se ranije ništa slično nije desilo, jer nije bilo ni logike. A sada je na delu inverzna logika, pa se i HW pravi bez podrške za bilo koji stariji OS. Tako sada imamo jednu ogromnu količinu hardvera na koji se ne može koristiti najnoviji OS, a ne može ni stariji, jer je ukinuta podrška. Epilog - milioni tona elektronskog otpada, koji potiče od potpuno ispravnih i savršeno adekvatnih komponenti za rad i zabavu.

Svako ko pristaje na ovaj tip ucene, direktno podstiče hiperprodukciju elektronskog otpada i pristaje na moderan oblik tehnološkog reketiranja.

Liga šampiona

pre 2 godine

Opet isto smaranje na komentarima. Isti oni koji su se zaklinjali u win7 pa su prešli na Windows 10 sada se smeju Windowsu 11. Sutra će tako 12tici itd. A ovi sto ne mogu da instaliraju win11 neka kupe komp a ne na traktoru da očekuju instalaciju.

Badji

pre 2 godine

A sto lazu kad na vecini racunara i ne moze da se instalira Win 11
(wv, 27. januar 2022 21:06)

Bukvalno ne može samo da se instalira na prastarim računarima, a čak i za takve može da se nađe sporedni način.

Malo poznata strana istorije

pre 2 godine

Opet isto smaranje na komentarima. Isti oni koji su se zaklinjali u win7 pa su prešli na Windows 10 sada se smeju Windowsu 11. Sutra će tako 12tici itd. A ovi sto ne mogu da instaliraju win11 neka kupe komp a ne na traktoru da očekuju instalaciju.
(Liga šampiona, 27. januar 2022 21:48)

pa druže, moj traktor je prije 5godina koštao 3200€. danas mu grafička vrijedi 700€ a procesor 500€... i ja ne mogu da ga instaliram. komp mi perfektno radi na 10v. odbijam da ga updejtujem u nove verzije 10 jer mu koče apps.

Lemi

pre 2 godine

Windows je kao neki globalni sakupljac reketa. Licencirali su sve sto su mogli od najranijih dana i ubacili se u korporacije, javne institucije itd. kao neka vrsta standarda i sada na osnovu toga ubiraju prihode. Sto se tice njihovog operativnog sistema, dizajna, korisnickog iskustva itd. mogu samo da sanjaju i mastaju o Apple-u i njihovim proizvodima. Ne koristim ga vec dobrih 15 godina, morao sam nesto poslovno na kratko i jedva sam izdrzao. Ubuntu (pc varijanta) i macOS (za rad) je u mom slucaju dobitna kombinacija.

Đoko

pre 2 godine

Koristim Windows XP i Windows 7 u dual bootu, i to su zadnji Windowsi koje ću ja ikada koristiti privatno osim ako ne izbace neku modernu verziju Windowsa XPa

Srbin iz RS

pre 2 godine

@...Ubuntu (pc varijanta) i macOS (za rad) je u mom slucaju dobitna kombinacija.
(Lemi, 27. januar 2022 22:10)

Ubuntu je super, dok ne dođe do driver-a. Tj ako radi sve iz prve - onda ok, ali ako ne radi onda neke stvari neće proraditi (ili ne kako treba) sve i da dubiš na glavi. Računar 2021. godište, nema driver za wlan?? Napravim svoj (u 2021??), ne radi ako je uključen secure boot u BIOS-u. Multifunkionalni scanner/printer - ne radi scanner. Bluetooth headset - prebacuje ga po sopstvenom nahođenju iz headset u headphones mode. Skype radi, ali ne možeš ući u meni, reinstaliran - opet isto.
Kao server, gdje nema periferija i gdje je sučelje svedeno na terminal je odličan, ali to je daleko od svakodnevnog korištenja za rad.

more mrs

pre 2 godine

@ Mile Toliki talenat za uništavanje nisam nikada video...

I onda je posle 30 godina, glavni za to uništavanje IT industrije, izumitelj plavog ekrana smrti, rešio da svoju genijalnost servira preko vakcina, 2019 godine, Bil Gejts je u Davosu objavio da ulaže 19 milijardi $ u biznis sa vakcinama, jer je vidovit, i očekuje barem 10 x zaradu... ko hoće nek pogleda izveštaje iz Davosa,ko ne zna Davos je kada se skupe najveći bogataši da podele kolač od budućih poslova..

igor_t

pre 2 godine

Jos jedan od hobija u Srba: pljuvanje windowsa. A 99% ljudi ga koristi, od toga 98% ilegalno. A od kompa se ne odvajaju.
Ali u komentarima uvek 3 linuks fanatika, i 3 macOs korisnika kojima je ispod casti da komentarisu.

PS: gore navedene brojke su saljivog karaktera i nisu zvanicna statistika.

neko iz publike

pre 2 godine

A sto lazu kad na vecini racunara i ne moze da se instalira Win 11
(wv, 27. januar 2022 21:06)

Bukvalno ne može samo da se instalira na prastarim računarima, a čak i za takve može da se nađe sporedni način.
(Badji, 27. januar 2022 21:28)

Ne može na mom laptopu starom 4 godine, ima i7, 16 GB RAM i 1 GB HDD, teško da je "prastar".
(Dragan, 27. januar 2022 22:23)

@Dragan
Mali ti je HDD.

Bilo je jače od mene.

Dr. Realan

pre 2 godine

“””Koristim Windows XP i Windows 7 u dual bootu, i to su zadnji Windowsi koje ću ja ikada koristiti privatno osim ako ne izbace neku modernu verziju Windowsa XPa
(Đoko, 27. januar 2022 23:56)
“””

Windows 10 i 11 su moderne verzije. Nego, jel možeš da mi daš tvoju IP adresu, samo nešto da vidim na tvom kompjuteru? Drugim rečima, XP i 7 se više sigurnosno ne osvežavaju (patchuju) i imaju rupe koje hakeri mogu da iskoriste da ti upadnu u kompjuter.

Strahotni

pre 2 godine

A sto lazu kad na vecini racunara i ne moze da se instalira Win 11
(wv, 27. januar 2022 21:06)

Tačno ali jedino ukoliko imaš računar s kraja prošlog veka.

Dr.NO

pre 2 godine

Sumnjam da će win 11 biti dvostruko prihvaćeniji od 10 - ke.
Od 6 računara sa vin 11 kod mojih prijatelja čak 4 se vratilo na vin 10 još u prvih nedelju dana a ona dva prijatelja mrzi da se vraćaju . Samo ja koristim Linux . Možda utiče i to što smo mahom ozbiljniji ljudi, pa ne igramo igre .

milos

pre 2 godine

Ne može na mom laptopu starom 4 godine, ima i7, 16 GB RAM i 1 GB HDD, teško da je "prastar".
(Dragan, 27. januar 2022 22:23)

Jedino ako si pri kupovini računara pre 4 godine kupio stariji model. Ja sam na prastarom računaru sa i5 6500t, dakle 5-6 generacija pre sadašnje, instalirao win 11 bez ikakvih problema. Na glavnom računaru je i7 9gen, tu tek nije bilo problema...

Neba

pre 2 godine

Prvi Windows 3.11 sam instalirao pre 28 godina. I u međuvremenu pamtim velike MS kampanje za njihove OS nakon kojih je bio fijasko, izdvojio bih Win ME i Vistu. Njihovi naj bolji proizvodi u ovom segmentu su NT 4.0 i XP, ali tek nakon par service packova. I uvek se svodi na to da su korisnici u stvari beta testeri!

Stojko

pre 2 godine

@Đoko
Sledeci korak je da nadjes nrki Linix, pocnes da pises cirilicom i sve nas ubedjujes da je Linix top, vrh i grmi, i ustvari se zove GNU/Linix.

lily

pre 2 godine

(Malo poznata strana istorije, 27. januar 2022 23:41

ne znam koga lazes, sebe ili nas. i9, 32gb rama, quadro p2000 izbacio mi pre 2 nedelje da ga updejtujem...

XP

pre 2 godine

(proximus, 28. januar 2022 00:29)
Bravo za komentar!!!

...i imaju rupe koje hakeri mogu da iskoriste da ti upadnu u kompjuter.
(Dr. Realan, 28. januar 2022 02:20)
Svaka peta vest u TEHNOPOLISU su otkrivene rupe u w10 (a biće i u w11), tako da teorija o sigurnosti u odnosu na starije sisteme sve manje drži vodu.

Mile

pre 2 godine

@Felixv Nisi u pravu za Lumiu. Nije Microsoft napravio taj brend, nego je Nokia imala dosta modela pre kupovine od strane Microsofta. Licno sam imao nekoliko tih telefona i hardverski su bili vrh! Nisi u pravu ni za Hotmail. Microsoft ga je kupio 1997. godine za pola milijarde dolara. Jedino za MSN mogu da kažem da si uglavnom u pravu.

Taka

pre 2 godine

Zanimljivo, sve poslovni i ozbiljni korisnici racunara i operativnih sistema, a niko da napise ovde o TPM (trusted platform module), koji mora biti ukljucen da bi instalirao win 11.

rajvosa

pre 2 godine

Instalirao desetku na dell Intel e 7500 iz 2009 god.Slucajno vidjeh na you tube video 10 ,preuzeo kljuc ispod videa,instalacija trajala sat mozda

Hadžija

pre 2 godine

(Malo poznata strana istorije, 27. januar 2022 23:41)
Ovce služe za šišanje. Uvalili ti 'napucano' sranje.
Kupijo za 30ooo dindži laptop, dobio nadogradnju

Besplatno je

pre 2 godine

Pitanje za upućene - koliko je sada teže da se koristi novi operativni sistem bez ikakve finansijske nadoknade i pri tom da se prođe bez većih posledica (nevoljni boravak u kazneno-popravnim institucijama i td).
(pitam za ortaka, 28. januar 2022 09:26)

Skinuo sam besplatnu verziju Win 10 sa zvanicnog sajta pre nekoliko meseci i radi bez ikakvih problema. Dakle, ne treba ti nista od kljuceva za potpuno funkcionalan operativni sistem. Opcije koje su verovatno zakljucane obicnom korisniku uopste nisu neophodne.

daud

pre 2 godine

volim nove stvari, instalirao ga, svideo mi se ali je poceo da baguje tek posle nekoliko dana. 1 dan ne baguje, drugi dan ne moze windows explorer da otvori. Jedva sam uspeo da se vratim jer su mi trazili neki bitlocker kod koji je na microsoft nalogu, a automatski zakljucan. sa sve sifrom i telefonom sam jedva dosao do tog koda. kad mi je laptop najvise trebao, zakocio je skroz. vratio se na desetku i sad imam strah od jedanaestice. inace mi laptop podrzava sistem po specifikacijama.

Fox

pre 2 godine

Ko želi da instalira i isproba Win 11 na tzv. nepodržanim računarima.
Sa ovog linka https://github.com/AveYo/MediaCreationTool.bat u opciji "Code" skinete zip fajl. Otpakujete ga i pokrenete kao administrator fajl "MediaCreationTool" Označite 11, pa "Auto ISO". Skinuće se modifikovani ISO fajl koji samo nakačite na usb i čista instalacija Win 11 prolazi na gotovo svim računarima bez obzira na TPM i Secure Boot čija provera je zaobiđena.

Mada bi najbolje bilo prvo nadogradja na win 10 zbog digitalne licence.
U ovom slučaju prvo se u folderu "bypass11" kao administrator pokreće fajl "Skip_TPM_Check_on_Dynamic_Update". Nakon toga nadogradnja na Win 11 prolazi bez problema na gotovo svim računarima.

Na ovaj način se digitalna licenca preuzima sa Win 10. Nakon nadogradnje možete da uradite gore navedenu čistu instalaciju, a Win 11 će automatski biti aktiviran.

Felixv

pre 2 godine

Nema gore IT kompanije od Microsofta. Sve čega su se dotakli su uništili. Kupili Skajp koji smo svi koristili da se čujemo sa dijasporom. Sad ga niko ne koristi. Kupili Lumia telefone. Nokia Lumia linija je bila super. Oni otkupili, napravili par komada i zatvorili radnju. Kaže ne ide. Slično se desilo i sa MSN koji smo svi koristili kao glavni "mesindzer" nekada. Uništili ga naravno. Sećam se da su nekada svi imali Hotmail adresu. To su upropastili isto. Slicno je i sa LinkedIn. Ma neverovatni su. Toliki talenat za uništavanje nisam nikada video...
(Mile, 27. januar 2022 22:31)

Ajde polako, ne preterujmo.

1) Microsoft je kupio Nokia telefone, i napravio Lumia brend. Uništio ga je Google time što je eksplicitno odbio da napravi gmail, google maps i youtube aplikacije za taj operativni sistem. Ne bih rekao da je samo Microsoft kriv.
2) MSN je stvorio Microsoft (MSN = Microsoft Network), tako da je taj messenger zapravo bio Microsoftov proizvod. Jesu ga na kraju upropastili, ali je njihov proizvod.
3) Hotmail takođe Microsoftov proizvod. Što se mene tiče, tu su poboljšali ponudu, i ne bih rekao da su upropastili bilo šta.

Za Skype i LinkedIn se slažem.

pitam za ortaka

pre 2 godine

Pitanje za upućene - koliko je sada teže da se koristi novi operativni sistem bez ikakve finansijske nadoknade i pri tom da se prođe bez većih posledica (nevoljni boravak u kazneno-popravnim institucijama i td).

Stanislav

pre 2 godine

HahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahhahaHahahahahahahhahahahahahahahahahh

Liga šampiona

pre 2 godine

Opet isto smaranje na komentarima. Isti oni koji su se zaklinjali u win7 pa su prešli na Windows 10 sada se smeju Windowsu 11. Sutra će tako 12tici itd. A ovi sto ne mogu da instaliraju win11 neka kupe komp a ne na traktoru da očekuju instalaciju.

Đoko

pre 2 godine

Koristim Windows XP i Windows 7 u dual bootu, i to su zadnji Windowsi koje ću ja ikada koristiti privatno osim ako ne izbace neku modernu verziju Windowsa XPa

Strahotni

pre 2 godine

A sto lazu kad na vecini racunara i ne moze da se instalira Win 11
(wv, 27. januar 2022 21:06)

Tačno ali jedino ukoliko imaš računar s kraja prošlog veka.

Lemi

pre 2 godine

Windows je kao neki globalni sakupljac reketa. Licencirali su sve sto su mogli od najranijih dana i ubacili se u korporacije, javne institucije itd. kao neka vrsta standarda i sada na osnovu toga ubiraju prihode. Sto se tice njihovog operativnog sistema, dizajna, korisnickog iskustva itd. mogu samo da sanjaju i mastaju o Apple-u i njihovim proizvodima. Ne koristim ga vec dobrih 15 godina, morao sam nesto poslovno na kratko i jedva sam izdrzao. Ubuntu (pc varijanta) i macOS (za rad) je u mom slucaju dobitna kombinacija.

Badji

pre 2 godine

A sto lazu kad na vecini racunara i ne moze da se instalira Win 11
(wv, 27. januar 2022 21:06)

Bukvalno ne može samo da se instalira na prastarim računarima, a čak i za takve može da se nađe sporedni način.

Dragan

pre 2 godine

A sto lazu kad na vecini racunara i ne moze da se instalira Win 11
(wv, 27. januar 2022 21:06)

Bukvalno ne može samo da se instalira na prastarim računarima, a čak i za takve može da se nađe sporedni način.
(Badji, 27. januar 2022 21:28)

Ne može na mom laptopu starom 4 godine, ima i7, 16 GB RAM i 1 GB HDD, teško da je "prastar".

Malo poznata strana istorije

pre 2 godine

Opet isto smaranje na komentarima. Isti oni koji su se zaklinjali u win7 pa su prešli na Windows 10 sada se smeju Windowsu 11. Sutra će tako 12tici itd. A ovi sto ne mogu da instaliraju win11 neka kupe komp a ne na traktoru da očekuju instalaciju.
(Liga šampiona, 27. januar 2022 21:48)

pa druže, moj traktor je prije 5godina koštao 3200€. danas mu grafička vrijedi 700€ a procesor 500€... i ja ne mogu da ga instaliram. komp mi perfektno radi na 10v. odbijam da ga updejtujem u nove verzije 10 jer mu koče apps.

Dr. Zohan

pre 2 godine

Koga vi lazete. Koristim windows 25 godina i mogu samo da kazem da gore firme od Microsofta nema. Sve sto dotaknu oni upropaste. Skype je bio vodeca platforma za komunikaciju dok ga nisu kupili i sistematski unistili. Pozicionirali su se rano zato postoje i zaradjuju. Osecaj sta korisnicima treba, nula. Svako inovativno resenje je doslo prekasno u odnosu na konkurenciju.

Mile

pre 2 godine

Nema gore IT kompanije od Microsofta. Sve čega su se dotakli su uništili. Kupili Skajp koji smo svi koristili da se čujemo sa dijasporom. Sad ga niko ne koristi. Kupili Lumia telefone. Nokia Lumia linija je bila super. Oni otkupili, napravili par komada i zatvorili radnju. Kaže ne ide. Slično se desilo i sa MSN koji smo svi koristili kao glavni "mesindzer" nekada. Uništili ga naravno. Sećam se da su nekada svi imali Hotmail adresu. To su upropastili isto. Slicno je i sa LinkedIn. Ma neverovatni su. Toliki talenat za uništavanje nisam nikada video...

Dr. Realan

pre 2 godine

“””Koristim Windows XP i Windows 7 u dual bootu, i to su zadnji Windowsi koje ću ja ikada koristiti privatno osim ako ne izbace neku modernu verziju Windowsa XPa
(Đoko, 27. januar 2022 23:56)
“””

Windows 10 i 11 su moderne verzije. Nego, jel možeš da mi daš tvoju IP adresu, samo nešto da vidim na tvom kompjuteru? Drugim rečima, XP i 7 se više sigurnosno ne osvežavaju (patchuju) i imaju rupe koje hakeri mogu da iskoriste da ti upadnu u kompjuter.

Dr.NO

pre 2 godine

Sumnjam da će win 11 biti dvostruko prihvaćeniji od 10 - ke.
Od 6 računara sa vin 11 kod mojih prijatelja čak 4 se vratilo na vin 10 još u prvih nedelju dana a ona dva prijatelja mrzi da se vraćaju . Samo ja koristim Linux . Možda utiče i to što smo mahom ozbiljniji ljudi, pa ne igramo igre .

more mrs

pre 2 godine

@ Mile Toliki talenat za uništavanje nisam nikada video...

I onda je posle 30 godina, glavni za to uništavanje IT industrije, izumitelj plavog ekrana smrti, rešio da svoju genijalnost servira preko vakcina, 2019 godine, Bil Gejts je u Davosu objavio da ulaže 19 milijardi $ u biznis sa vakcinama, jer je vidovit, i očekuje barem 10 x zaradu... ko hoće nek pogleda izveštaje iz Davosa,ko ne zna Davos je kada se skupe najveći bogataši da podele kolač od budućih poslova..

Stojko

pre 2 godine

@Đoko
Sledeci korak je da nadjes nrki Linix, pocnes da pises cirilicom i sve nas ubedjujes da je Linix top, vrh i grmi, i ustvari se zove GNU/Linix.

Felixv

pre 2 godine

Nema gore IT kompanije od Microsofta. Sve čega su se dotakli su uništili. Kupili Skajp koji smo svi koristili da se čujemo sa dijasporom. Sad ga niko ne koristi. Kupili Lumia telefone. Nokia Lumia linija je bila super. Oni otkupili, napravili par komada i zatvorili radnju. Kaže ne ide. Slično se desilo i sa MSN koji smo svi koristili kao glavni "mesindzer" nekada. Uništili ga naravno. Sećam se da su nekada svi imali Hotmail adresu. To su upropastili isto. Slicno je i sa LinkedIn. Ma neverovatni su. Toliki talenat za uništavanje nisam nikada video...
(Mile, 27. januar 2022 22:31)

Ajde polako, ne preterujmo.

1) Microsoft je kupio Nokia telefone, i napravio Lumia brend. Uništio ga je Google time što je eksplicitno odbio da napravi gmail, google maps i youtube aplikacije za taj operativni sistem. Ne bih rekao da je samo Microsoft kriv.
2) MSN je stvorio Microsoft (MSN = Microsoft Network), tako da je taj messenger zapravo bio Microsoftov proizvod. Jesu ga na kraju upropastili, ali je njihov proizvod.
3) Hotmail takođe Microsoftov proizvod. Što se mene tiče, tu su poboljšali ponudu, i ne bih rekao da su upropastili bilo šta.

Za Skype i LinkedIn se slažem.

Hadžija

pre 2 godine

(Malo poznata strana istorije, 27. januar 2022 23:41)
Ovce služe za šišanje. Uvalili ti 'napucano' sranje.
Kupijo za 30ooo dindži laptop, dobio nadogradnju

milos

pre 2 godine

Ne može na mom laptopu starom 4 godine, ima i7, 16 GB RAM i 1 GB HDD, teško da je "prastar".
(Dragan, 27. januar 2022 22:23)

Jedino ako si pri kupovini računara pre 4 godine kupio stariji model. Ja sam na prastarom računaru sa i5 6500t, dakle 5-6 generacija pre sadašnje, instalirao win 11 bez ikakvih problema. Na glavnom računaru je i7 9gen, tu tek nije bilo problema...

Srbin iz RS

pre 2 godine

@...Ubuntu (pc varijanta) i macOS (za rad) je u mom slucaju dobitna kombinacija.
(Lemi, 27. januar 2022 22:10)

Ubuntu je super, dok ne dođe do driver-a. Tj ako radi sve iz prve - onda ok, ali ako ne radi onda neke stvari neće proraditi (ili ne kako treba) sve i da dubiš na glavi. Računar 2021. godište, nema driver za wlan?? Napravim svoj (u 2021??), ne radi ako je uključen secure boot u BIOS-u. Multifunkionalni scanner/printer - ne radi scanner. Bluetooth headset - prebacuje ga po sopstvenom nahođenju iz headset u headphones mode. Skype radi, ali ne možeš ući u meni, reinstaliran - opet isto.
Kao server, gdje nema periferija i gdje je sučelje svedeno na terminal je odličan, ali to je daleko od svakodnevnog korištenja za rad.

rajvosa

pre 2 godine

Instalirao desetku na dell Intel e 7500 iz 2009 god.Slucajno vidjeh na you tube video 10 ,preuzeo kljuc ispod videa,instalacija trajala sat mozda

lily

pre 2 godine

(Malo poznata strana istorije, 27. januar 2022 23:41

ne znam koga lazes, sebe ili nas. i9, 32gb rama, quadro p2000 izbacio mi pre 2 nedelje da ga updejtujem...

igor_t

pre 2 godine

Jos jedan od hobija u Srba: pljuvanje windowsa. A 99% ljudi ga koristi, od toga 98% ilegalno. A od kompa se ne odvajaju.
Ali u komentarima uvek 3 linuks fanatika, i 3 macOs korisnika kojima je ispod casti da komentarisu.

PS: gore navedene brojke su saljivog karaktera i nisu zvanicna statistika.

daud

pre 2 godine

volim nove stvari, instalirao ga, svideo mi se ali je poceo da baguje tek posle nekoliko dana. 1 dan ne baguje, drugi dan ne moze windows explorer da otvori. Jedva sam uspeo da se vratim jer su mi trazili neki bitlocker kod koji je na microsoft nalogu, a automatski zakljucan. sa sve sifrom i telefonom sam jedva dosao do tog koda. kad mi je laptop najvise trebao, zakocio je skroz. vratio se na desetku i sad imam strah od jedanaestice. inace mi laptop podrzava sistem po specifikacijama.

pitam za ortaka

pre 2 godine

Pitanje za upućene - koliko je sada teže da se koristi novi operativni sistem bez ikakve finansijske nadoknade i pri tom da se prođe bez većih posledica (nevoljni boravak u kazneno-popravnim institucijama i td).

proximus

pre 2 godine

@strahotni & liga šampiona
Šefovi, uzmite izguglajte o tome šta je i7-5960x recimo. Taj procesor, po vašoj logici "zastareli traktor", i dan-danas je ispred svog vremena po većini parametara. Verovatno sam vredi više od komplet računara i telefona koje imate. To što se pojedinačno preprodaje i za po 600-700 evra (samo procesor, da se razumemo) nešto govori o tome. I danas jedva možeš naći nešto što je uporedivo sa njim, a da košta manje od 1000€ i sad on nije dovoljno moderan, da podrži nekakav smešan OS. A definitivno nije jedini iz te klase ekstremnih.

Ovaj primer je ekvivalent ideje da za vožnju na novom autoputu moraš kupiti Reno Tvingo ili Punto iz 2021. godine, a BMW M5 od 600ks iz 2018. ne može da se koristi, jer je zastareo.

Oduševljava me kako padate na te marketinške fore, čija je jedina svrha podsticaj hiperprodukcije novih komponenti, bez ikakvog utemeljenja u logici i potrebama.

Nikad se ranije ništa slično nije desilo, jer nije bilo ni logike. A sada je na delu inverzna logika, pa se i HW pravi bez podrške za bilo koji stariji OS. Tako sada imamo jednu ogromnu količinu hardvera na koji se ne može koristiti najnoviji OS, a ne može ni stariji, jer je ukinuta podrška. Epilog - milioni tona elektronskog otpada, koji potiče od potpuno ispravnih i savršeno adekvatnih komponenti za rad i zabavu.

Svako ko pristaje na ovaj tip ucene, direktno podstiče hiperprodukciju elektronskog otpada i pristaje na moderan oblik tehnološkog reketiranja.

Taka

pre 2 godine

Zanimljivo, sve poslovni i ozbiljni korisnici racunara i operativnih sistema, a niko da napise ovde o TPM (trusted platform module), koji mora biti ukljucen da bi instalirao win 11.

Mile

pre 2 godine

@Felixv Nisi u pravu za Lumiu. Nije Microsoft napravio taj brend, nego je Nokia imala dosta modela pre kupovine od strane Microsofta. Licno sam imao nekoliko tih telefona i hardverski su bili vrh! Nisi u pravu ni za Hotmail. Microsoft ga je kupio 1997. godine za pola milijarde dolara. Jedino za MSN mogu da kažem da si uglavnom u pravu.

Fox

pre 2 godine

Ko želi da instalira i isproba Win 11 na tzv. nepodržanim računarima.
Sa ovog linka https://github.com/AveYo/MediaCreationTool.bat u opciji "Code" skinete zip fajl. Otpakujete ga i pokrenete kao administrator fajl "MediaCreationTool" Označite 11, pa "Auto ISO". Skinuće se modifikovani ISO fajl koji samo nakačite na usb i čista instalacija Win 11 prolazi na gotovo svim računarima bez obzira na TPM i Secure Boot čija provera je zaobiđena.

Mada bi najbolje bilo prvo nadogradja na win 10 zbog digitalne licence.
U ovom slučaju prvo se u folderu "bypass11" kao administrator pokreće fajl "Skip_TPM_Check_on_Dynamic_Update". Nakon toga nadogradnja na Win 11 prolazi bez problema na gotovo svim računarima.

Na ovaj način se digitalna licenca preuzima sa Win 10. Nakon nadogradnje možete da uradite gore navedenu čistu instalaciju, a Win 11 će automatski biti aktiviran.

neko iz publike

pre 2 godine

A sto lazu kad na vecini racunara i ne moze da se instalira Win 11
(wv, 27. januar 2022 21:06)

Bukvalno ne može samo da se instalira na prastarim računarima, a čak i za takve može da se nađe sporedni način.
(Badji, 27. januar 2022 21:28)

Ne može na mom laptopu starom 4 godine, ima i7, 16 GB RAM i 1 GB HDD, teško da je "prastar".
(Dragan, 27. januar 2022 22:23)

@Dragan
Mali ti je HDD.

Bilo je jače od mene.

Besplatno je

pre 2 godine

Pitanje za upućene - koliko je sada teže da se koristi novi operativni sistem bez ikakve finansijske nadoknade i pri tom da se prođe bez većih posledica (nevoljni boravak u kazneno-popravnim institucijama i td).
(pitam za ortaka, 28. januar 2022 09:26)

Skinuo sam besplatnu verziju Win 10 sa zvanicnog sajta pre nekoliko meseci i radi bez ikakvih problema. Dakle, ne treba ti nista od kljuceva za potpuno funkcionalan operativni sistem. Opcije koje su verovatno zakljucane obicnom korisniku uopste nisu neophodne.

Neba

pre 2 godine

Prvi Windows 3.11 sam instalirao pre 28 godina. I u međuvremenu pamtim velike MS kampanje za njihove OS nakon kojih je bio fijasko, izdvojio bih Win ME i Vistu. Njihovi naj bolji proizvodi u ovom segmentu su NT 4.0 i XP, ali tek nakon par service packova. I uvek se svodi na to da su korisnici u stvari beta testeri!

XP

pre 2 godine

(proximus, 28. januar 2022 00:29)
Bravo za komentar!!!

...i imaju rupe koje hakeri mogu da iskoriste da ti upadnu u kompjuter.
(Dr. Realan, 28. januar 2022 02:20)
Svaka peta vest u TEHNOPOLISU su otkrivene rupe u w10 (a biće i u w11), tako da teorija o sigurnosti u odnosu na starije sisteme sve manje drži vodu.