Četvrtak, 06.01.2022.

11:31

Stižu nove grafičke karte, za vrhunski gejming na svim uređajima

Izvor: B92

Stižu nove grafièke karte, za vrhunski gejming na svim ureðajima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

64 Komentari

Sortiraj po:

Zr

pre 2 godine

Iako sam zadnjih 20 godina iskljucivo PC korisnik moram priznati da cu da batalim PC gejming ako se situacija ne promeni. Jednostavno ne mogu da prihvatim da mi racunar bude skuplji od auta. Bolje mi deluje da kupim PS5 i desetak igara na popustu za 1000€ nego da dam iste pare za komp i ne mogu da pokrenem vecinu istih igrica u FullHD. A ovamo 4k,HDR,60fps.

Veliki brat

pre 2 godine

Nisu majneri krivi vec same fabrike nvidia i AMD koji isporucuju majnerima direktno hiljade i hiljade graficikih po vecoj cenI umesto da ide kod dobavljaca pa u prodavnhice legalno.
(Dragan, 6. januar 2022 16:07)

Nisam znao da AMD i nVidia imaju fabrie!?

Onaj ko proizvodi čipove je "malo" u gužvi već godinama, i proizvodnja mora da se rezerviše unapred, i 99% ide po principu ko najviše ponudi. Još je pandemija sve totalno poremetila ogromnom potražnjom laptopova, telefona i tableta, jer su ljudi poslove obavljali od kuće (pa svakom detetu treba bar po tablet, ako već ne može da se priušti svakom po laptop, sad i deca 3-4. razred imaju smart telefone, a pre 7-8 takvi su i u 8. razredu bili u manjini, itd.), neko je na vreme rezervisao proizvodne resurse kod prve ili druge kompanije koje su jedine dve koje imaju proizvodnju 5nm čipova (manja potrošnja, dakle veća autonomija na bateriji, manje se greju, brže rade aplikacije, itd.), a neki nisu na vreme rezervisali veće kvote, a majneri i gejmeri kupuju k'o ludi.

Zato nVidia realno proizvodi ni 50% kartica u odnosu koliko bi moglo da se proda, za maloprodaju dileri dobiju neke količine koje se odmah prodaju preko veze preprodavcima, i zato su takve cene.

Da je nVidia imala sistem kao npr. Ferari, pa 3090 može da kupi npr. ko ima 2080 ili 1070/1080, bar bi ispoštovala kupce koji su nekada dali relativno ogroman novac npr. za 1080.

Mali Perica

pre 2 godine

@XP
"Da li je bolje prodati 10.000 grafičkih karti po 1000 evra sa 800 evra zarade, ili milion karti po 300 evra sa 100 evra zarade?
U prvom slučaju je zarada 8 miliona evra, u drugom 100 miliona evra.
(Kasno se setili, 06. januar 2022 15:44)

A da ti otvoriš jednu fabriku grafičkih karti, pa da nam svima bude lepo?
Kako mali Perica zamišlja biznis..."

- Male Perice su i stvorile najveće biznise, a takvi kao ti rade za njih.
Zato su tako negativni...

Pogan

pre 2 godine

Tako vam i treba "PC" Gaymeri. PC odavno vise nije primarna masina za gaming. Ovako, kao covek uzme se next gen konzola i nema briga 5+ godina. Jedva cekam minuse ?
(Marko, 06. januar 2022 21:49)

Naravno da jedva cekas, jer si itekako svestan kakve gluposti pises.

severnjak

pre 2 godine

Mogao bih uzeti dobru staru dvicu, natankati do vrha, uzeti jos jednu za rezervu da ceka u garazi, a onda odvedem garu na svirku Baje Malog Knindze i castim celu šatru do jutra za manje para nego sto ce biti potrebno za 3090ti!

JoXim

pre 2 godine

Negde sam procitao da RTX 3090 trosi 1250w.. Verujem ja da je jaka graficka, ali realno, tih 10 fps vise u odnosu na rtx 3080 pa cak I 3070 nije nesto preveliko za tu cenu I potrosnju energije
(Severus, 06. januar 2022 18:00)

Kojih crnih 1250W...
350W je TDP.
Preporučeno napajane oko 750W ali pravih, ako se ne varam.

Mirko

pre 2 godine

Imam zaista solidnu platu i nije mi problem da platim 1000-2000e za koliko se prodaju ove graficke kod nas. Ali nekako ne mogu sebe da nateram na to, iako sam prvih 150k koje sam ustekao od prvog posla dao na dobar komp, i nastavio da putujem gspom do posla a za te pare tad mogao sam da uzmem neki krs i izbegnem zlopacenje.

B

pre 2 godine

Grafe su i dalje uzasno skupe ali zato kad 3070Ti zavrti 144+ FPS na 1440p freesync ultrawide monitoru... Pa HDR, RTX, DLSS... Lepo je.
(Steam Powered, 6. januar 2022 22:23)
G-Sync ide uz NVidiu. FreeSync je za AMD.

sanjuro

pre 2 godine

Uvaljao Vegu 56 za 750 evra, nabavio novu 3060ti za 800 evra. Istu vegu platio 2019. 200 evra. Od minera. Mineru prirodno i prodao. E sad, voleo bih kada bih mogao da vam kazem da sam pametan i sve to isplanirao, ali me prosto htelo. Ove cene su nenormalne.

Cinique

pre 2 godine

I prosečan "gejmer" za grafičku kartu da više para nego njegov otac za stan u kom taj "prosečni gejmer" živi zajedno sa tim istim ocem i majkom. Takvog debila da žalim što ne može da kupi još skuplju grafičku? Takvi paraziti treba da izumru, game over & shut down.

Moje ime

pre 2 godine

Vreme igranja na kompu će se vratiti kad se završi ova ludnica s rudarenjem. Sećam se kad sam pazario Q6600, HD4870 i SSD - pa mogao sam sve igre da vozim u FullHD-u za 700 evra. Još sam oklevao da dam 230 evra samo za grafu tad. Sad su cene otišle u nebo. Kad sam sklapao novi komp pre neku godinu, bio sam srećan što sam za 1080Ti dao samo soma evra, a cela konfiguracija me je koštala 3,5 (više mi treba za posao nego za igre). Novi komp nemam nameru da kupujem dok cene ne padnu na neki razuman nivo.

bigule

pre 2 godine

Ova 3050 je navodno budzet serija grafickih koja bi trebala da kosta 250$. Kad dodje kod nas bive 700e plus mineri znaci 1300 na kraju.

St0rmtr00per

pre 2 godine

Fun fact, karticu koju sam uzeo pre 2 godine sada mogu da prodam za vise para nego sto sam je tada platio. Gde ide ovaj svet...

Sasa

pre 2 godine

Racunar je baziran na Athlon 3000G procesoru. Igram starije igre. Nemam novca sada za ozbiljniju kupovinu. Razlog je zaista jednostavan, a neupitno saosecam sa igracima, od 2019. sam kupio preko 120. grafickih kartica. :D

P.S. Ljutite se koliko vam je volja. Nikoga za isto nije briga. Samo neka ETH i ostali kripto junaci nastave da rastu.
Znate li koliko sam akcija samo kupio? Apple, Microsoft i nVidia? Neozbiljno je govoriti o brizi za vase igranje.

Pozdrav.

Vrg

pre 2 godine

Kao bivsi HCG a ima 5 godina miner, da porucim nekadasnjim kolegama gamer-ima da grafika nema dok se Eter moze kopati a to je jos pola a mozda i cijela ova godina, tako da su ovo samo puste zelje. No hard feelings.
(WWIII, 6. januar 2022 20:29)

Opusteno, uzecemo vase za godinu dana za sicu. Top igara ima kolko hoces i za 5 godina stare kartice. Vise nego vremena ionako.

pera o kondor

pre 2 godine

Ma odlično ,super i giga ultra.
Neki dan sam bio u nekoj prodavnici ,nisam trazio grafiku ,nego sam ničim izazvan odvučen od strane rodjene žene da pazarim šporet i pored žalosnog pogleda mog izmučenog novčanika.
U svom onom besmislu od bele tehnike istog oblika u najnižem cenovnom rangu,marki za koje nikad nisam čuo,bizarno se našla u ćošku,u staklenom displeju neka leva matična ploča a pored nje AMD kartica od 4giga kojoj je krštenica verovatno slična mojoj .
Odrastao sam čovek,oženjen,imam decu,imam čak i posao....i ne znam kad ću da odrastem,ali stojeći ispred tog komada plastike koji i pored toga što je proizveden još kad je Isus po zemlji 'odo još uvek košta 28000 din,shvatio sam da ću pre da zateknem Evu Mendez kako mi gola kuva kafu nego da imam i blizu nečeg kao što je ovo u tekstu.
Fala vam za tekst,znam da nije vaša krivica,znam da vam nije namera.

Неко123

pre 2 godine

Nisu majneri krivi vec same fabrike nvidia i AMD koji isporucuju majnerima direktno hiljade i hiljade graficikih po vecoj cenI umesto da ide kod dobavljaca pa u prodavnhice legalno.
Gejmeri od koga su zivele te kompanije su proslost, sada zaradjuju mnogo vise bas te iste zbog majnovanja.
Da li zaista mislite da ne mogu da naprave graficku koja jednostavno ne moze da majnuje? dajte molim vas.
Nadam se objavi komentara.
Sretni praznici.
(Dragan, 06. januar 2022 16:07)

Не знам како си то замислио. Исто као кад би рекао - нек Интел направи процесоре који раде нормално али не могу да пусте порно филм.

Steam Powered

pre 2 godine

Grafe su i dalje uzasno skupe ali zato kad 3070Ti zavrti 144+ FPS na 1440p freesync ultrawide monitoru... Pa HDR, RTX, DLSS... Lepo je.

Sasa

pre 2 godine

Od mene necete videti eura z grafiku dok se ne normalizuju cene....bolje kevi da kupim auto za pijacu...
(Miki, 6. januar 2022 20:19) # Link komentara

Dosad je graficka karta bila prioritet u odnosu na automobil za KEVU.

Marko

pre 2 godine

Tako vam i treba "PC" Gaymeri. PC odavno vise nije primarna masina za gaming. Ovako, kao covek uzme se next gen konzola i nema briga 5+ godina. Jedva cekam minuse 😁

mr.wolf

pre 2 godine

Kruptovalute su produkt dogovora AMD (Ati) i Nvidia direktora iz 2006 godine. Tada su istrazivanja pokazala da ce u narednih 15 godina hardver (pre svega GPU) "presisati" obican softwer. Glavesine su skapirale da ce u buducnosti biti mnogo manja potraznja za vrhunskim GPU, jer ce GPU ponuditi FHD igranje na karticama od 200-300e. Uopste, prosecnom korisniku je danas dovoljan komp od 100e (Surf, Filmovi, Muzika). Za 4K bi i dalje trebala bolja grafika, ali je to bas mali deo trzista. Kriptovaluta je bila odlican biznis plan kojim su tim vrhunskim karticama nasli namenu i prakticno novu primenu. Tako se doslo do toga da se sa GPU "kopa" kriptovaluta. Samo pogledajte brojke. High End GPU se prodaje u nezamislivim kolicinama, a sve na konto kripto valuta. High end GPU se pre 10-15 godina prodavao samo entuzijastima, i bio je zastupljen manje od 1%.
Tako se doslo do situacije da se GPU od 2000e prodaje kao nekad neka iz srednjeg ili nizeg ranga od 100-300e.
Kriptovalute su samo produkt dobrog istrazivanja, i dobro osmisljenog plana kako uvecati svoj profit, i kako prodati robu koju bi inace prodao u malim kolicinama, a ovako je prodajes u 100x vecim kolicinam, mozda i vise.

XP

pre 2 godine

Da li je bolje prodati 10.000 grafičkih karti po 1000 evra sa 800 evra zarade, ili milion karti po 300 evra sa 100 evra zarade?
U prvom slučaju je zarada 8 miliona evra, u drugom 100 miliona evra.
(Kasno se setili, 06. januar 2022 15:44)

A da ti otvoriš jednu fabriku grafičkih karti, pa da nam svima bude lepo?
Kako mali Perica zamišlja biznis...

WWIII

pre 2 godine

Kao bivsi HCG a ima 5 godina miner, da porucim nekadasnjim kolegama gamer-ima da grafika nema dok se Eter moze kopati a to je jos pola a mozda i cijela ova godina, tako da su ovo samo puste zelje. No hard feelings.

Boban

pre 2 godine

Za mene je moja grafa Asus Geforce GTX 1070 8GB i dalje zver tako da necu da je menjam jos nekoliko godina jer sam prezadovoljan sa igrama na 1080p rezoluciji

Roy Keane

pre 2 godine

Nisu majneri krivi vec same fabrike nvidia i AMD koji isporucuju majnerima direktno hiljade i hiljade graficikih po vecoj cenI umesto da ide kod dobavljaca pa u prodavnhice legalno.
Gejmeri od koga su zivele te kompanije su proslost, sada zaradjuju mnogo vise bas te iste zbog majnovanja.
Da li zaista mislite da ne mogu da naprave graficku koja jednostavno ne moze da majnuje? dajte molim vas.
Nadam se objavi komentara.
Sretni praznici.
(Dragan, 06. januar 2022 16:07)

A sto da se ne dodvoravaju majnerima? Jos uvek jedan deo grafika ( do duse nenormalno skup) zavrsava kod lovarnih gejmera, odstranili su one koji su kalkulisali da li da uzmu gtx 1070 ili 1080 jer nemaju bas puno para, a majneri uzimaju bukvalno sta god da se pojavi, i svi srecni. Kada kripto valute zakrepaju, ili kada bude moguce rudarenje istih i preko smart tv-a, tada ce se i cene grafika normalizovati, gejmeri ce opet izmileti iz rupa i kupovati grafike kao i pre kripto valuta, nece sigurno bojkotovati pc gejming, a to proizvodjaci grafika vrlo dobro znaju, zato i imas ovu situaciju koju imas trenutno.
(ls, 06. januar 2022 20:34)

Kriptovalute i jesu izmisljoyina AMD i NVidie. Prosto ko pasulj. Pravcemo vrhunske kartice ( za koje realno postoji 1% trzista ), ali izmislicemo nesto, i onda ce te vrhunske kartice na angro da valjamo.
Jel vi stvarno mislite da bi se ta 3090 prodala u ovom broju da ne postoje kriptovalute ?

Jaaa

pre 2 godine

od prosle godine molim Boga da mi stara 1080 ne rikne...dosla luda vremena da grafika kosta kolko sve osale komponente i to najbolje birane, tako da o upg grafike ni ne razmisljam! jedino o cemu mislim je neka prikladna kazna za majnere (ne preprodavce kripto valuta, to je ok) ... majnere da zadesi neka kazna i to da pate, bas dugo dugo i bolno
(lokal-patriota, 06. januar 2022 17:03)

Prodaj to i uzmi konzolu da ne razmišljaš..

ls

pre 2 godine

Nisu majneri krivi vec same fabrike nvidia i AMD koji isporucuju majnerima direktno hiljade i hiljade graficikih po vecoj cenI umesto da ide kod dobavljaca pa u prodavnhice legalno.
Gejmeri od koga su zivele te kompanije su proslost, sada zaradjuju mnogo vise bas te iste zbog majnovanja.
Da li zaista mislite da ne mogu da naprave graficku koja jednostavno ne moze da majnuje? dajte molim vas.
Nadam se objavi komentara.
Sretni praznici.
(Dragan, 06. januar 2022 16:07)

A sto da se ne dodvoravaju majnerima? Jos uvek jedan deo grafika ( do duse nenormalno skup) zavrsava kod lovarnih gejmera, odstranili su one koji su kalkulisali da li da uzmu gtx 1070 ili 1080 jer nemaju bas puno para, a majneri uzimaju bukvalno sta god da se pojavi, i svi srecni. Kada kripto valute zakrepaju, ili kada bude moguce rudarenje istih i preko smart tv-a, tada ce se i cene grafika normalizovati, gejmeri ce opet izmileti iz rupa i kupovati grafike kao i pre kripto valuta, nece sigurno bojkotovati pc gejming, a to proizvodjaci grafika vrlo dobro znaju, zato i imas ovu situaciju koju imas trenutno.

Marko

pre 2 godine

@Dragan

Pa ne mogu da naprave graficku koja ne moze da majnuje, jedino ako na toj grafickoj ne bi mogle da se pokrecu igre uopste...

Kako da uporedim... kao da seces grane sa brusilicom za metal, ona sece pa sece kontas, moguce je iseci nesto drugo pored metala , ako ne pazis ode i prst :D

Stefan

pre 2 godine

@Kasno ste se setili Oni proizvode i sad milione kartica i prodaju ih ne po 1000 e nego i po 3000 e i to se proda pre nego da izadje u regularnoj ponudi. Mislis da je to lose za Nvidiu i AMD? Naravno njih nije briga za gejmere vec samo za profit. Dugorocno ce im se to obiti o glavu jer igrice su se igrale i igrace se a mining je vec sada neizvestan. Mnogo igraca je preslo na konzole i mnogi se nece vratiti na PC.
@Severus Nije tacno da trosi 1250w jer imam 3090 karticu, trosi oko 300w i to za mining ali verovatno je preporuka da se obezbedi napajanje od 1000-1250w. Slicne preporuke su za sve kartice iz 30 serije(od 750w+ za 3060...).

Zer01

pre 2 godine

Ja uzivam u mojoj RTX3090 evo vec 15 meseci i jos uvek je 600e skuplja nego sto sam je platio kod Madjara. Najvise je koristim za posao, rendering i slicno, a igram Starcraft Brood War, Mame32 i Age of Empires 1. Isplatila mi se visestruko inace a ova 3090Ti je nevidjena glupost za sisanje ovaca.

Severus

pre 2 godine

Negde sam procitao da RTX 3090 trosi 1250w.. Verujem ja da je jaka graficka, ali realno, tih 10 fps vise u odnosu na rtx 3080 pa cak I 3070 nije nesto preveliko za tu cenu I potrosnju energije

Astronomikon

pre 2 godine

Kod nas ludilo sa cenama hardvera pre svih skalpera pocinje od nase drzave koja ima najvece namete - takse i carine na uvoz tehnologije u evropi, e tu sam ja popizdeo jos pre ovog ludila sa nestasicom hardvera koja nas danas muci. Cak i pre 5 godina kad sam sklapao zadnji PC i morao da pazarim od madjara neke komponente cene su bile kod nas 20-30% vece nego bilo gde drugde i znacajno si stedeo na celoj konfiguraciji ako ne kupujes u nasim prodavnicama.

troll hunter

pre 2 godine

(lokal-patriota, 6. januar 2022 17:03)

Šta misliš o kaznama za ove što cele linje u fabrikama čipova isključuju ili one što zbog jednog radnika pozitivnog na koronu celu luku zaustave i blokiraju hiljade kontejnera ili možda ove što koriste priliku (partijske, rodjačke i druge veze) pa uzmu hiljadu grafika a onda (pošto drže monopol) daju na kašikicu sa nenormalno naduvanim cenama? Pretpostavljam da su ti oni svi OK!?

Zoran

pre 2 godine

Ja sam sa PC prešao na konzole definitivno, dobar gejmerski komp kosta skoro koliko dve, tri nove konzole, to nije normalno. Imam PC sa obicnim komponentama i koristim ga za surf, filmove i muziku za gejming ne pada mi na pamet.

lokal-patriota

pre 2 godine

od prosle godine molim Boga da mi stara 1080 ne rikne...dosla luda vremena da grafika kosta kolko sve osale komponente i to najbolje birane, tako da o upg grafike ni ne razmisljam! jedino o cemu mislim je neka prikladna kazna za majnere (ne preprodavce kripto valuta, to je ok) ... majnere da zadesi neka kazna i to da pate, bas dugo dugo i bolno

politikologbezbednjak

pre 2 godine

Али кад прочитам "врхунски гејмер", прво што помислим је неки профи лик који игра за паре, такмичи се итд. А онда схватим да се мисли на ове што само имају пуно пара да приуште ову опрему и што мисле да су профи јер играју игрице са графиком на ултра хај

Grof

pre 2 godine

kasno se setili buraz, ne boj se, broj prodatoh je isti, bile one 500 ili 3000 dolara... sve se proda. eno majnerima se prodaju bulkovi od 100 komada minimum pa ti vidi... daleko su tu veći igrači nego ti, ja, Mirko i Slavko...

Dragan

pre 2 godine

Nisu majneri krivi vec same fabrike nvidia i AMD koji isporucuju majnerima direktno hiljade i hiljade graficikih po vecoj cenI umesto da ide kod dobavljaca pa u prodavnhice legalno.
Gejmeri od koga su zivele te kompanije su proslost, sada zaradjuju mnogo vise bas te iste zbog majnovanja.
Da li zaista mislite da ne mogu da naprave graficku koja jednostavno ne moze da majnuje? dajte molim vas.
Nadam se objavi komentara.
Sretni praznici.

Kasno se setili

pre 2 godine

Da li je bolje prodati 10.000 grafičkih karti po 1000 evra sa 800 evra zarade, ili milion karti po 300 evra sa 100 evra zarade?
U prvom slučaju je zarada 8 miliona evra, u drugom 100 miliona evra.

Stanley

pre 2 godine

Bas se radujem svim modelima koje ce skalperi prodavati 4x skuplje od preporucene cene. I standardno ce biti nestasica istih. A ovaj 3090ti, ne smem ni da pomislim koliko ce kostati kod nas. Verovatno izmedju 3800 i 5000 evra. Mlacenje prazne slame.

Stanley

pre 2 godine

Bas se radujem svim modelima koje ce skalperi prodavati 4x skuplje od preporucene cene. I standardno ce biti nestasica istih. A ovaj 3090ti, ne smem ni da pomislim koliko ce kostati kod nas. Verovatno izmedju 3800 i 5000 evra. Mlacenje prazne slame.

politikologbezbednjak

pre 2 godine

Али кад прочитам "врхунски гејмер", прво што помислим је неки профи лик који игра за паре, такмичи се итд. А онда схватим да се мисли на ове што само имају пуно пара да приуште ову опрему и што мисле да су профи јер играју игрице са графиком на ултра хај

pera o kondor

pre 2 godine

Ma odlično ,super i giga ultra.
Neki dan sam bio u nekoj prodavnici ,nisam trazio grafiku ,nego sam ničim izazvan odvučen od strane rodjene žene da pazarim šporet i pored žalosnog pogleda mog izmučenog novčanika.
U svom onom besmislu od bele tehnike istog oblika u najnižem cenovnom rangu,marki za koje nikad nisam čuo,bizarno se našla u ćošku,u staklenom displeju neka leva matična ploča a pored nje AMD kartica od 4giga kojoj je krštenica verovatno slična mojoj .
Odrastao sam čovek,oženjen,imam decu,imam čak i posao....i ne znam kad ću da odrastem,ali stojeći ispred tog komada plastike koji i pored toga što je proizveden još kad je Isus po zemlji 'odo još uvek košta 28000 din,shvatio sam da ću pre da zateknem Evu Mendez kako mi gola kuva kafu nego da imam i blizu nečeg kao što je ovo u tekstu.
Fala vam za tekst,znam da nije vaša krivica,znam da vam nije namera.

Kasno se setili

pre 2 godine

Da li je bolje prodati 10.000 grafičkih karti po 1000 evra sa 800 evra zarade, ili milion karti po 300 evra sa 100 evra zarade?
U prvom slučaju je zarada 8 miliona evra, u drugom 100 miliona evra.

Astronomikon

pre 2 godine

Kod nas ludilo sa cenama hardvera pre svih skalpera pocinje od nase drzave koja ima najvece namete - takse i carine na uvoz tehnologije u evropi, e tu sam ja popizdeo jos pre ovog ludila sa nestasicom hardvera koja nas danas muci. Cak i pre 5 godina kad sam sklapao zadnji PC i morao da pazarim od madjara neke komponente cene su bile kod nas 20-30% vece nego bilo gde drugde i znacajno si stedeo na celoj konfiguraciji ako ne kupujes u nasim prodavnicama.

Zoran

pre 2 godine

Ja sam sa PC prešao na konzole definitivno, dobar gejmerski komp kosta skoro koliko dve, tri nove konzole, to nije normalno. Imam PC sa obicnim komponentama i koristim ga za surf, filmove i muziku za gejming ne pada mi na pamet.

Grof

pre 2 godine

kasno se setili buraz, ne boj se, broj prodatoh je isti, bile one 500 ili 3000 dolara... sve se proda. eno majnerima se prodaju bulkovi od 100 komada minimum pa ti vidi... daleko su tu veći igrači nego ti, ja, Mirko i Slavko...

lokal-patriota

pre 2 godine

od prosle godine molim Boga da mi stara 1080 ne rikne...dosla luda vremena da grafika kosta kolko sve osale komponente i to najbolje birane, tako da o upg grafike ni ne razmisljam! jedino o cemu mislim je neka prikladna kazna za majnere (ne preprodavce kripto valuta, to je ok) ... majnere da zadesi neka kazna i to da pate, bas dugo dugo i bolno

Dragan

pre 2 godine

Nisu majneri krivi vec same fabrike nvidia i AMD koji isporucuju majnerima direktno hiljade i hiljade graficikih po vecoj cenI umesto da ide kod dobavljaca pa u prodavnhice legalno.
Gejmeri od koga su zivele te kompanije su proslost, sada zaradjuju mnogo vise bas te iste zbog majnovanja.
Da li zaista mislite da ne mogu da naprave graficku koja jednostavno ne moze da majnuje? dajte molim vas.
Nadam se objavi komentara.
Sretni praznici.

mr.wolf

pre 2 godine

Kruptovalute su produkt dogovora AMD (Ati) i Nvidia direktora iz 2006 godine. Tada su istrazivanja pokazala da ce u narednih 15 godina hardver (pre svega GPU) "presisati" obican softwer. Glavesine su skapirale da ce u buducnosti biti mnogo manja potraznja za vrhunskim GPU, jer ce GPU ponuditi FHD igranje na karticama od 200-300e. Uopste, prosecnom korisniku je danas dovoljan komp od 100e (Surf, Filmovi, Muzika). Za 4K bi i dalje trebala bolja grafika, ali je to bas mali deo trzista. Kriptovaluta je bila odlican biznis plan kojim su tim vrhunskim karticama nasli namenu i prakticno novu primenu. Tako se doslo do toga da se sa GPU "kopa" kriptovaluta. Samo pogledajte brojke. High End GPU se prodaje u nezamislivim kolicinama, a sve na konto kripto valuta. High end GPU se pre 10-15 godina prodavao samo entuzijastima, i bio je zastupljen manje od 1%.
Tako se doslo do situacije da se GPU od 2000e prodaje kao nekad neka iz srednjeg ili nizeg ranga od 100-300e.
Kriptovalute su samo produkt dobrog istrazivanja, i dobro osmisljenog plana kako uvecati svoj profit, i kako prodati robu koju bi inace prodao u malim kolicinama, a ovako je prodajes u 100x vecim kolicinam, mozda i vise.

troll hunter

pre 2 godine

(lokal-patriota, 6. januar 2022 17:03)

Šta misliš o kaznama za ove što cele linje u fabrikama čipova isključuju ili one što zbog jednog radnika pozitivnog na koronu celu luku zaustave i blokiraju hiljade kontejnera ili možda ove što koriste priliku (partijske, rodjačke i druge veze) pa uzmu hiljadu grafika a onda (pošto drže monopol) daju na kašikicu sa nenormalno naduvanim cenama? Pretpostavljam da su ti oni svi OK!?

Severus

pre 2 godine

Negde sam procitao da RTX 3090 trosi 1250w.. Verujem ja da je jaka graficka, ali realno, tih 10 fps vise u odnosu na rtx 3080 pa cak I 3070 nije nesto preveliko za tu cenu I potrosnju energije

XP

pre 2 godine

Da li je bolje prodati 10.000 grafičkih karti po 1000 evra sa 800 evra zarade, ili milion karti po 300 evra sa 100 evra zarade?
U prvom slučaju je zarada 8 miliona evra, u drugom 100 miliona evra.
(Kasno se setili, 06. januar 2022 15:44)

A da ti otvoriš jednu fabriku grafičkih karti, pa da nam svima bude lepo?
Kako mali Perica zamišlja biznis...

Boban

pre 2 godine

Za mene je moja grafa Asus Geforce GTX 1070 8GB i dalje zver tako da necu da je menjam jos nekoliko godina jer sam prezadovoljan sa igrama na 1080p rezoluciji

Неко123

pre 2 godine

Nisu majneri krivi vec same fabrike nvidia i AMD koji isporucuju majnerima direktno hiljade i hiljade graficikih po vecoj cenI umesto da ide kod dobavljaca pa u prodavnhice legalno.
Gejmeri od koga su zivele te kompanije su proslost, sada zaradjuju mnogo vise bas te iste zbog majnovanja.
Da li zaista mislite da ne mogu da naprave graficku koja jednostavno ne moze da majnuje? dajte molim vas.
Nadam se objavi komentara.
Sretni praznici.
(Dragan, 06. januar 2022 16:07)

Не знам како си то замислио. Исто као кад би рекао - нек Интел направи процесоре који раде нормално али не могу да пусте порно филм.

Roy Keane

pre 2 godine

Nisu majneri krivi vec same fabrike nvidia i AMD koji isporucuju majnerima direktno hiljade i hiljade graficikih po vecoj cenI umesto da ide kod dobavljaca pa u prodavnhice legalno.
Gejmeri od koga su zivele te kompanije su proslost, sada zaradjuju mnogo vise bas te iste zbog majnovanja.
Da li zaista mislite da ne mogu da naprave graficku koja jednostavno ne moze da majnuje? dajte molim vas.
Nadam se objavi komentara.
Sretni praznici.
(Dragan, 06. januar 2022 16:07)

A sto da se ne dodvoravaju majnerima? Jos uvek jedan deo grafika ( do duse nenormalno skup) zavrsava kod lovarnih gejmera, odstranili su one koji su kalkulisali da li da uzmu gtx 1070 ili 1080 jer nemaju bas puno para, a majneri uzimaju bukvalno sta god da se pojavi, i svi srecni. Kada kripto valute zakrepaju, ili kada bude moguce rudarenje istih i preko smart tv-a, tada ce se i cene grafika normalizovati, gejmeri ce opet izmileti iz rupa i kupovati grafike kao i pre kripto valuta, nece sigurno bojkotovati pc gejming, a to proizvodjaci grafika vrlo dobro znaju, zato i imas ovu situaciju koju imas trenutno.
(ls, 06. januar 2022 20:34)

Kriptovalute i jesu izmisljoyina AMD i NVidie. Prosto ko pasulj. Pravcemo vrhunske kartice ( za koje realno postoji 1% trzista ), ali izmislicemo nesto, i onda ce te vrhunske kartice na angro da valjamo.
Jel vi stvarno mislite da bi se ta 3090 prodala u ovom broju da ne postoje kriptovalute ?

Sasa

pre 2 godine

Od mene necete videti eura z grafiku dok se ne normalizuju cene....bolje kevi da kupim auto za pijacu...
(Miki, 6. januar 2022 20:19) # Link komentara

Dosad je graficka karta bila prioritet u odnosu na automobil za KEVU.

Jaaa

pre 2 godine

od prosle godine molim Boga da mi stara 1080 ne rikne...dosla luda vremena da grafika kosta kolko sve osale komponente i to najbolje birane, tako da o upg grafike ni ne razmisljam! jedino o cemu mislim je neka prikladna kazna za majnere (ne preprodavce kripto valuta, to je ok) ... majnere da zadesi neka kazna i to da pate, bas dugo dugo i bolno
(lokal-patriota, 06. januar 2022 17:03)

Prodaj to i uzmi konzolu da ne razmišljaš..

WWIII

pre 2 godine

Kao bivsi HCG a ima 5 godina miner, da porucim nekadasnjim kolegama gamer-ima da grafika nema dok se Eter moze kopati a to je jos pola a mozda i cijela ova godina, tako da su ovo samo puste zelje. No hard feelings.

Marko

pre 2 godine

Tako vam i treba "PC" Gaymeri. PC odavno vise nije primarna masina za gaming. Ovako, kao covek uzme se next gen konzola i nema briga 5+ godina. Jedva cekam minuse 😁

Steam Powered

pre 2 godine

Grafe su i dalje uzasno skupe ali zato kad 3070Ti zavrti 144+ FPS na 1440p freesync ultrawide monitoru... Pa HDR, RTX, DLSS... Lepo je.

Pogan

pre 2 godine

Tako vam i treba "PC" Gaymeri. PC odavno vise nije primarna masina za gaming. Ovako, kao covek uzme se next gen konzola i nema briga 5+ godina. Jedva cekam minuse ?
(Marko, 06. januar 2022 21:49)

Naravno da jedva cekas, jer si itekako svestan kakve gluposti pises.

sanjuro

pre 2 godine

Uvaljao Vegu 56 za 750 evra, nabavio novu 3060ti za 800 evra. Istu vegu platio 2019. 200 evra. Od minera. Mineru prirodno i prodao. E sad, voleo bih kada bih mogao da vam kazem da sam pametan i sve to isplanirao, ali me prosto htelo. Ove cene su nenormalne.

severnjak

pre 2 godine

Mogao bih uzeti dobru staru dvicu, natankati do vrha, uzeti jos jednu za rezervu da ceka u garazi, a onda odvedem garu na svirku Baje Malog Knindze i castim celu šatru do jutra za manje para nego sto ce biti potrebno za 3090ti!

Zer01

pre 2 godine

Ja uzivam u mojoj RTX3090 evo vec 15 meseci i jos uvek je 600e skuplja nego sto sam je platio kod Madjara. Najvise je koristim za posao, rendering i slicno, a igram Starcraft Brood War, Mame32 i Age of Empires 1. Isplatila mi se visestruko inace a ova 3090Ti je nevidjena glupost za sisanje ovaca.

Mali Perica

pre 2 godine

@XP
"Da li je bolje prodati 10.000 grafičkih karti po 1000 evra sa 800 evra zarade, ili milion karti po 300 evra sa 100 evra zarade?
U prvom slučaju je zarada 8 miliona evra, u drugom 100 miliona evra.
(Kasno se setili, 06. januar 2022 15:44)

A da ti otvoriš jednu fabriku grafičkih karti, pa da nam svima bude lepo?
Kako mali Perica zamišlja biznis..."

- Male Perice su i stvorile najveće biznise, a takvi kao ti rade za njih.
Zato su tako negativni...

B

pre 2 godine

Grafe su i dalje uzasno skupe ali zato kad 3070Ti zavrti 144+ FPS na 1440p freesync ultrawide monitoru... Pa HDR, RTX, DLSS... Lepo je.
(Steam Powered, 6. januar 2022 22:23)
G-Sync ide uz NVidiu. FreeSync je za AMD.

JoXim

pre 2 godine

Negde sam procitao da RTX 3090 trosi 1250w.. Verujem ja da je jaka graficka, ali realno, tih 10 fps vise u odnosu na rtx 3080 pa cak I 3070 nije nesto preveliko za tu cenu I potrosnju energije
(Severus, 06. januar 2022 18:00)

Kojih crnih 1250W...
350W je TDP.
Preporučeno napajane oko 750W ali pravih, ako se ne varam.

Mirko

pre 2 godine

Imam zaista solidnu platu i nije mi problem da platim 1000-2000e za koliko se prodaju ove graficke kod nas. Ali nekako ne mogu sebe da nateram na to, iako sam prvih 150k koje sam ustekao od prvog posla dao na dobar komp, i nastavio da putujem gspom do posla a za te pare tad mogao sam da uzmem neki krs i izbegnem zlopacenje.

Stefan

pre 2 godine

@Kasno ste se setili Oni proizvode i sad milione kartica i prodaju ih ne po 1000 e nego i po 3000 e i to se proda pre nego da izadje u regularnoj ponudi. Mislis da je to lose za Nvidiu i AMD? Naravno njih nije briga za gejmere vec samo za profit. Dugorocno ce im se to obiti o glavu jer igrice su se igrale i igrace se a mining je vec sada neizvestan. Mnogo igraca je preslo na konzole i mnogi se nece vratiti na PC.
@Severus Nije tacno da trosi 1250w jer imam 3090 karticu, trosi oko 300w i to za mining ali verovatno je preporuka da se obezbedi napajanje od 1000-1250w. Slicne preporuke su za sve kartice iz 30 serije(od 750w+ za 3060...).

St0rmtr00per

pre 2 godine

Fun fact, karticu koju sam uzeo pre 2 godine sada mogu da prodam za vise para nego sto sam je tada platio. Gde ide ovaj svet...

Marko

pre 2 godine

@Dragan

Pa ne mogu da naprave graficku koja ne moze da majnuje, jedino ako na toj grafickoj ne bi mogle da se pokrecu igre uopste...

Kako da uporedim... kao da seces grane sa brusilicom za metal, ona sece pa sece kontas, moguce je iseci nesto drugo pored metala , ako ne pazis ode i prst :D

bigule

pre 2 godine

Ova 3050 je navodno budzet serija grafickih koja bi trebala da kosta 250$. Kad dodje kod nas bive 700e plus mineri znaci 1300 na kraju.

Moje ime

pre 2 godine

Vreme igranja na kompu će se vratiti kad se završi ova ludnica s rudarenjem. Sećam se kad sam pazario Q6600, HD4870 i SSD - pa mogao sam sve igre da vozim u FullHD-u za 700 evra. Još sam oklevao da dam 230 evra samo za grafu tad. Sad su cene otišle u nebo. Kad sam sklapao novi komp pre neku godinu, bio sam srećan što sam za 1080Ti dao samo soma evra, a cela konfiguracija me je koštala 3,5 (više mi treba za posao nego za igre). Novi komp nemam nameru da kupujem dok cene ne padnu na neki razuman nivo.

Cinique

pre 2 godine

I prosečan "gejmer" za grafičku kartu da više para nego njegov otac za stan u kom taj "prosečni gejmer" živi zajedno sa tim istim ocem i majkom. Takvog debila da žalim što ne može da kupi još skuplju grafičku? Takvi paraziti treba da izumru, game over & shut down.

Vrg

pre 2 godine

Kao bivsi HCG a ima 5 godina miner, da porucim nekadasnjim kolegama gamer-ima da grafika nema dok se Eter moze kopati a to je jos pola a mozda i cijela ova godina, tako da su ovo samo puste zelje. No hard feelings.
(WWIII, 6. januar 2022 20:29)

Opusteno, uzecemo vase za godinu dana za sicu. Top igara ima kolko hoces i za 5 godina stare kartice. Vise nego vremena ionako.

Zr

pre 2 godine

Iako sam zadnjih 20 godina iskljucivo PC korisnik moram priznati da cu da batalim PC gejming ako se situacija ne promeni. Jednostavno ne mogu da prihvatim da mi racunar bude skuplji od auta. Bolje mi deluje da kupim PS5 i desetak igara na popustu za 1000€ nego da dam iste pare za komp i ne mogu da pokrenem vecinu istih igrica u FullHD. A ovamo 4k,HDR,60fps.

ls

pre 2 godine

Nisu majneri krivi vec same fabrike nvidia i AMD koji isporucuju majnerima direktno hiljade i hiljade graficikih po vecoj cenI umesto da ide kod dobavljaca pa u prodavnhice legalno.
Gejmeri od koga su zivele te kompanije su proslost, sada zaradjuju mnogo vise bas te iste zbog majnovanja.
Da li zaista mislite da ne mogu da naprave graficku koja jednostavno ne moze da majnuje? dajte molim vas.
Nadam se objavi komentara.
Sretni praznici.
(Dragan, 06. januar 2022 16:07)

A sto da se ne dodvoravaju majnerima? Jos uvek jedan deo grafika ( do duse nenormalno skup) zavrsava kod lovarnih gejmera, odstranili su one koji su kalkulisali da li da uzmu gtx 1070 ili 1080 jer nemaju bas puno para, a majneri uzimaju bukvalno sta god da se pojavi, i svi srecni. Kada kripto valute zakrepaju, ili kada bude moguce rudarenje istih i preko smart tv-a, tada ce se i cene grafika normalizovati, gejmeri ce opet izmileti iz rupa i kupovati grafike kao i pre kripto valuta, nece sigurno bojkotovati pc gejming, a to proizvodjaci grafika vrlo dobro znaju, zato i imas ovu situaciju koju imas trenutno.

Sasa

pre 2 godine

Racunar je baziran na Athlon 3000G procesoru. Igram starije igre. Nemam novca sada za ozbiljniju kupovinu. Razlog je zaista jednostavan, a neupitno saosecam sa igracima, od 2019. sam kupio preko 120. grafickih kartica. :D

P.S. Ljutite se koliko vam je volja. Nikoga za isto nije briga. Samo neka ETH i ostali kripto junaci nastave da rastu.
Znate li koliko sam akcija samo kupio? Apple, Microsoft i nVidia? Neozbiljno je govoriti o brizi za vase igranje.

Pozdrav.

Veliki brat

pre 2 godine

Nisu majneri krivi vec same fabrike nvidia i AMD koji isporucuju majnerima direktno hiljade i hiljade graficikih po vecoj cenI umesto da ide kod dobavljaca pa u prodavnhice legalno.
(Dragan, 6. januar 2022 16:07)

Nisam znao da AMD i nVidia imaju fabrie!?

Onaj ko proizvodi čipove je "malo" u gužvi već godinama, i proizvodnja mora da se rezerviše unapred, i 99% ide po principu ko najviše ponudi. Još je pandemija sve totalno poremetila ogromnom potražnjom laptopova, telefona i tableta, jer su ljudi poslove obavljali od kuće (pa svakom detetu treba bar po tablet, ako već ne može da se priušti svakom po laptop, sad i deca 3-4. razred imaju smart telefone, a pre 7-8 takvi su i u 8. razredu bili u manjini, itd.), neko je na vreme rezervisao proizvodne resurse kod prve ili druge kompanije koje su jedine dve koje imaju proizvodnju 5nm čipova (manja potrošnja, dakle veća autonomija na bateriji, manje se greju, brže rade aplikacije, itd.), a neki nisu na vreme rezervisali veće kvote, a majneri i gejmeri kupuju k'o ludi.

Zato nVidia realno proizvodi ni 50% kartica u odnosu koliko bi moglo da se proda, za maloprodaju dileri dobiju neke količine koje se odmah prodaju preko veze preprodavcima, i zato su takve cene.

Da je nVidia imala sistem kao npr. Ferari, pa 3090 može da kupi npr. ko ima 2080 ili 1070/1080, bar bi ispoštovala kupce koji su nekada dali relativno ogroman novac npr. za 1080.

Marko

pre 2 godine

Tako vam i treba "PC" Gaymeri. PC odavno vise nije primarna masina za gaming. Ovako, kao covek uzme se next gen konzola i nema briga 5+ godina. Jedva cekam minuse 😁

Kasno se setili

pre 2 godine

Da li je bolje prodati 10.000 grafičkih karti po 1000 evra sa 800 evra zarade, ili milion karti po 300 evra sa 100 evra zarade?
U prvom slučaju je zarada 8 miliona evra, u drugom 100 miliona evra.

Cinique

pre 2 godine

I prosečan "gejmer" za grafičku kartu da više para nego njegov otac za stan u kom taj "prosečni gejmer" živi zajedno sa tim istim ocem i majkom. Takvog debila da žalim što ne može da kupi još skuplju grafičku? Takvi paraziti treba da izumru, game over & shut down.

Severus

pre 2 godine

Negde sam procitao da RTX 3090 trosi 1250w.. Verujem ja da je jaka graficka, ali realno, tih 10 fps vise u odnosu na rtx 3080 pa cak I 3070 nije nesto preveliko za tu cenu I potrosnju energije

Pogan

pre 2 godine

Tako vam i treba "PC" Gaymeri. PC odavno vise nije primarna masina za gaming. Ovako, kao covek uzme se next gen konzola i nema briga 5+ godina. Jedva cekam minuse ?
(Marko, 06. januar 2022 21:49)

Naravno da jedva cekas, jer si itekako svestan kakve gluposti pises.

Sasa

pre 2 godine

Racunar je baziran na Athlon 3000G procesoru. Igram starije igre. Nemam novca sada za ozbiljniju kupovinu. Razlog je zaista jednostavan, a neupitno saosecam sa igracima, od 2019. sam kupio preko 120. grafickih kartica. :D

P.S. Ljutite se koliko vam je volja. Nikoga za isto nije briga. Samo neka ETH i ostali kripto junaci nastave da rastu.
Znate li koliko sam akcija samo kupio? Apple, Microsoft i nVidia? Neozbiljno je govoriti o brizi za vase igranje.

Pozdrav.

mr.wolf

pre 2 godine

Kruptovalute su produkt dogovora AMD (Ati) i Nvidia direktora iz 2006 godine. Tada su istrazivanja pokazala da ce u narednih 15 godina hardver (pre svega GPU) "presisati" obican softwer. Glavesine su skapirale da ce u buducnosti biti mnogo manja potraznja za vrhunskim GPU, jer ce GPU ponuditi FHD igranje na karticama od 200-300e. Uopste, prosecnom korisniku je danas dovoljan komp od 100e (Surf, Filmovi, Muzika). Za 4K bi i dalje trebala bolja grafika, ali je to bas mali deo trzista. Kriptovaluta je bila odlican biznis plan kojim su tim vrhunskim karticama nasli namenu i prakticno novu primenu. Tako se doslo do toga da se sa GPU "kopa" kriptovaluta. Samo pogledajte brojke. High End GPU se prodaje u nezamislivim kolicinama, a sve na konto kripto valuta. High end GPU se pre 10-15 godina prodavao samo entuzijastima, i bio je zastupljen manje od 1%.
Tako se doslo do situacije da se GPU od 2000e prodaje kao nekad neka iz srednjeg ili nizeg ranga od 100-300e.
Kriptovalute su samo produkt dobrog istrazivanja, i dobro osmisljenog plana kako uvecati svoj profit, i kako prodati robu koju bi inace prodao u malim kolicinama, a ovako je prodajes u 100x vecim kolicinam, mozda i vise.

Sasa

pre 2 godine

Od mene necete videti eura z grafiku dok se ne normalizuju cene....bolje kevi da kupim auto za pijacu...
(Miki, 6. januar 2022 20:19) # Link komentara

Dosad je graficka karta bila prioritet u odnosu na automobil za KEVU.

Steam Powered

pre 2 godine

Grafe su i dalje uzasno skupe ali zato kad 3070Ti zavrti 144+ FPS na 1440p freesync ultrawide monitoru... Pa HDR, RTX, DLSS... Lepo je.

lokal-patriota

pre 2 godine

od prosle godine molim Boga da mi stara 1080 ne rikne...dosla luda vremena da grafika kosta kolko sve osale komponente i to najbolje birane, tako da o upg grafike ni ne razmisljam! jedino o cemu mislim je neka prikladna kazna za majnere (ne preprodavce kripto valuta, to je ok) ... majnere da zadesi neka kazna i to da pate, bas dugo dugo i bolno

XP

pre 2 godine

Da li je bolje prodati 10.000 grafičkih karti po 1000 evra sa 800 evra zarade, ili milion karti po 300 evra sa 100 evra zarade?
U prvom slučaju je zarada 8 miliona evra, u drugom 100 miliona evra.
(Kasno se setili, 06. januar 2022 15:44)

A da ti otvoriš jednu fabriku grafičkih karti, pa da nam svima bude lepo?
Kako mali Perica zamišlja biznis...

ls

pre 2 godine

Nisu majneri krivi vec same fabrike nvidia i AMD koji isporucuju majnerima direktno hiljade i hiljade graficikih po vecoj cenI umesto da ide kod dobavljaca pa u prodavnhice legalno.
Gejmeri od koga su zivele te kompanije su proslost, sada zaradjuju mnogo vise bas te iste zbog majnovanja.
Da li zaista mislite da ne mogu da naprave graficku koja jednostavno ne moze da majnuje? dajte molim vas.
Nadam se objavi komentara.
Sretni praznici.
(Dragan, 06. januar 2022 16:07)

A sto da se ne dodvoravaju majnerima? Jos uvek jedan deo grafika ( do duse nenormalno skup) zavrsava kod lovarnih gejmera, odstranili su one koji su kalkulisali da li da uzmu gtx 1070 ili 1080 jer nemaju bas puno para, a majneri uzimaju bukvalno sta god da se pojavi, i svi srecni. Kada kripto valute zakrepaju, ili kada bude moguce rudarenje istih i preko smart tv-a, tada ce se i cene grafika normalizovati, gejmeri ce opet izmileti iz rupa i kupovati grafike kao i pre kripto valuta, nece sigurno bojkotovati pc gejming, a to proizvodjaci grafika vrlo dobro znaju, zato i imas ovu situaciju koju imas trenutno.

Jaaa

pre 2 godine

od prosle godine molim Boga da mi stara 1080 ne rikne...dosla luda vremena da grafika kosta kolko sve osale komponente i to najbolje birane, tako da o upg grafike ni ne razmisljam! jedino o cemu mislim je neka prikladna kazna za majnere (ne preprodavce kripto valuta, to je ok) ... majnere da zadesi neka kazna i to da pate, bas dugo dugo i bolno
(lokal-patriota, 06. januar 2022 17:03)

Prodaj to i uzmi konzolu da ne razmišljaš..

Roy Keane

pre 2 godine

Nisu majneri krivi vec same fabrike nvidia i AMD koji isporucuju majnerima direktno hiljade i hiljade graficikih po vecoj cenI umesto da ide kod dobavljaca pa u prodavnhice legalno.
Gejmeri od koga su zivele te kompanije su proslost, sada zaradjuju mnogo vise bas te iste zbog majnovanja.
Da li zaista mislite da ne mogu da naprave graficku koja jednostavno ne moze da majnuje? dajte molim vas.
Nadam se objavi komentara.
Sretni praznici.
(Dragan, 06. januar 2022 16:07)

A sto da se ne dodvoravaju majnerima? Jos uvek jedan deo grafika ( do duse nenormalno skup) zavrsava kod lovarnih gejmera, odstranili su one koji su kalkulisali da li da uzmu gtx 1070 ili 1080 jer nemaju bas puno para, a majneri uzimaju bukvalno sta god da se pojavi, i svi srecni. Kada kripto valute zakrepaju, ili kada bude moguce rudarenje istih i preko smart tv-a, tada ce se i cene grafika normalizovati, gejmeri ce opet izmileti iz rupa i kupovati grafike kao i pre kripto valuta, nece sigurno bojkotovati pc gejming, a to proizvodjaci grafika vrlo dobro znaju, zato i imas ovu situaciju koju imas trenutno.
(ls, 06. januar 2022 20:34)

Kriptovalute i jesu izmisljoyina AMD i NVidie. Prosto ko pasulj. Pravcemo vrhunske kartice ( za koje realno postoji 1% trzista ), ali izmislicemo nesto, i onda ce te vrhunske kartice na angro da valjamo.
Jel vi stvarno mislite da bi se ta 3090 prodala u ovom broju da ne postoje kriptovalute ?

Dragan

pre 2 godine

Nisu majneri krivi vec same fabrike nvidia i AMD koji isporucuju majnerima direktno hiljade i hiljade graficikih po vecoj cenI umesto da ide kod dobavljaca pa u prodavnhice legalno.
Gejmeri od koga su zivele te kompanije su proslost, sada zaradjuju mnogo vise bas te iste zbog majnovanja.
Da li zaista mislite da ne mogu da naprave graficku koja jednostavno ne moze da majnuje? dajte molim vas.
Nadam se objavi komentara.
Sretni praznici.

Zoran

pre 2 godine

Ja sam sa PC prešao na konzole definitivno, dobar gejmerski komp kosta skoro koliko dve, tri nove konzole, to nije normalno. Imam PC sa obicnim komponentama i koristim ga za surf, filmove i muziku za gejming ne pada mi na pamet.

politikologbezbednjak

pre 2 godine

Али кад прочитам "врхунски гејмер", прво што помислим је неки профи лик који игра за паре, такмичи се итд. А онда схватим да се мисли на ове што само имају пуно пара да приуште ову опрему и што мисле да су профи јер играју игрице са графиком на ултра хај

WWIII

pre 2 godine

Kao bivsi HCG a ima 5 godina miner, da porucim nekadasnjim kolegama gamer-ima da grafika nema dok se Eter moze kopati a to je jos pola a mozda i cijela ova godina, tako da su ovo samo puste zelje. No hard feelings.

Astronomikon

pre 2 godine

Kod nas ludilo sa cenama hardvera pre svih skalpera pocinje od nase drzave koja ima najvece namete - takse i carine na uvoz tehnologije u evropi, e tu sam ja popizdeo jos pre ovog ludila sa nestasicom hardvera koja nas danas muci. Cak i pre 5 godina kad sam sklapao zadnji PC i morao da pazarim od madjara neke komponente cene su bile kod nas 20-30% vece nego bilo gde drugde i znacajno si stedeo na celoj konfiguraciji ako ne kupujes u nasim prodavnicama.

Mali Perica

pre 2 godine

@XP
"Da li je bolje prodati 10.000 grafičkih karti po 1000 evra sa 800 evra zarade, ili milion karti po 300 evra sa 100 evra zarade?
U prvom slučaju je zarada 8 miliona evra, u drugom 100 miliona evra.
(Kasno se setili, 06. januar 2022 15:44)

A da ti otvoriš jednu fabriku grafičkih karti, pa da nam svima bude lepo?
Kako mali Perica zamišlja biznis..."

- Male Perice su i stvorile najveće biznise, a takvi kao ti rade za njih.
Zato su tako negativni...

Zer01

pre 2 godine

Ja uzivam u mojoj RTX3090 evo vec 15 meseci i jos uvek je 600e skuplja nego sto sam je platio kod Madjara. Najvise je koristim za posao, rendering i slicno, a igram Starcraft Brood War, Mame32 i Age of Empires 1. Isplatila mi se visestruko inace a ova 3090Ti je nevidjena glupost za sisanje ovaca.

severnjak

pre 2 godine

Mogao bih uzeti dobru staru dvicu, natankati do vrha, uzeti jos jednu za rezervu da ceka u garazi, a onda odvedem garu na svirku Baje Malog Knindze i castim celu šatru do jutra za manje para nego sto ce biti potrebno za 3090ti!

Stanley

pre 2 godine

Bas se radujem svim modelima koje ce skalperi prodavati 4x skuplje od preporucene cene. I standardno ce biti nestasica istih. A ovaj 3090ti, ne smem ni da pomislim koliko ce kostati kod nas. Verovatno izmedju 3800 i 5000 evra. Mlacenje prazne slame.

B

pre 2 godine

Grafe su i dalje uzasno skupe ali zato kad 3070Ti zavrti 144+ FPS na 1440p freesync ultrawide monitoru... Pa HDR, RTX, DLSS... Lepo je.
(Steam Powered, 6. januar 2022 22:23)
G-Sync ide uz NVidiu. FreeSync je za AMD.

Boban

pre 2 godine

Za mene je moja grafa Asus Geforce GTX 1070 8GB i dalje zver tako da necu da je menjam jos nekoliko godina jer sam prezadovoljan sa igrama na 1080p rezoluciji

Неко123

pre 2 godine

Nisu majneri krivi vec same fabrike nvidia i AMD koji isporucuju majnerima direktno hiljade i hiljade graficikih po vecoj cenI umesto da ide kod dobavljaca pa u prodavnhice legalno.
Gejmeri od koga su zivele te kompanije su proslost, sada zaradjuju mnogo vise bas te iste zbog majnovanja.
Da li zaista mislite da ne mogu da naprave graficku koja jednostavno ne moze da majnuje? dajte molim vas.
Nadam se objavi komentara.
Sretni praznici.
(Dragan, 06. januar 2022 16:07)

Не знам како си то замислио. Исто као кад би рекао - нек Интел направи процесоре који раде нормално али не могу да пусте порно филм.

pera o kondor

pre 2 godine

Ma odlično ,super i giga ultra.
Neki dan sam bio u nekoj prodavnici ,nisam trazio grafiku ,nego sam ničim izazvan odvučen od strane rodjene žene da pazarim šporet i pored žalosnog pogleda mog izmučenog novčanika.
U svom onom besmislu od bele tehnike istog oblika u najnižem cenovnom rangu,marki za koje nikad nisam čuo,bizarno se našla u ćošku,u staklenom displeju neka leva matična ploča a pored nje AMD kartica od 4giga kojoj je krštenica verovatno slična mojoj .
Odrastao sam čovek,oženjen,imam decu,imam čak i posao....i ne znam kad ću da odrastem,ali stojeći ispred tog komada plastike koji i pored toga što je proizveden još kad je Isus po zemlji 'odo još uvek košta 28000 din,shvatio sam da ću pre da zateknem Evu Mendez kako mi gola kuva kafu nego da imam i blizu nečeg kao što je ovo u tekstu.
Fala vam za tekst,znam da nije vaša krivica,znam da vam nije namera.

Mirko

pre 2 godine

Imam zaista solidnu platu i nije mi problem da platim 1000-2000e za koliko se prodaju ove graficke kod nas. Ali nekako ne mogu sebe da nateram na to, iako sam prvih 150k koje sam ustekao od prvog posla dao na dobar komp, i nastavio da putujem gspom do posla a za te pare tad mogao sam da uzmem neki krs i izbegnem zlopacenje.

Grof

pre 2 godine

kasno se setili buraz, ne boj se, broj prodatoh je isti, bile one 500 ili 3000 dolara... sve se proda. eno majnerima se prodaju bulkovi od 100 komada minimum pa ti vidi... daleko su tu veći igrači nego ti, ja, Mirko i Slavko...

troll hunter

pre 2 godine

(lokal-patriota, 6. januar 2022 17:03)

Šta misliš o kaznama za ove što cele linje u fabrikama čipova isključuju ili one što zbog jednog radnika pozitivnog na koronu celu luku zaustave i blokiraju hiljade kontejnera ili možda ove što koriste priliku (partijske, rodjačke i druge veze) pa uzmu hiljadu grafika a onda (pošto drže monopol) daju na kašikicu sa nenormalno naduvanim cenama? Pretpostavljam da su ti oni svi OK!?

Stefan

pre 2 godine

@Kasno ste se setili Oni proizvode i sad milione kartica i prodaju ih ne po 1000 e nego i po 3000 e i to se proda pre nego da izadje u regularnoj ponudi. Mislis da je to lose za Nvidiu i AMD? Naravno njih nije briga za gejmere vec samo za profit. Dugorocno ce im se to obiti o glavu jer igrice su se igrale i igrace se a mining je vec sada neizvestan. Mnogo igraca je preslo na konzole i mnogi se nece vratiti na PC.
@Severus Nije tacno da trosi 1250w jer imam 3090 karticu, trosi oko 300w i to za mining ali verovatno je preporuka da se obezbedi napajanje od 1000-1250w. Slicne preporuke su za sve kartice iz 30 serije(od 750w+ za 3060...).

Marko

pre 2 godine

@Dragan

Pa ne mogu da naprave graficku koja ne moze da majnuje, jedino ako na toj grafickoj ne bi mogle da se pokrecu igre uopste...

Kako da uporedim... kao da seces grane sa brusilicom za metal, ona sece pa sece kontas, moguce je iseci nesto drugo pored metala , ako ne pazis ode i prst :D

Moje ime

pre 2 godine

Vreme igranja na kompu će se vratiti kad se završi ova ludnica s rudarenjem. Sećam se kad sam pazario Q6600, HD4870 i SSD - pa mogao sam sve igre da vozim u FullHD-u za 700 evra. Još sam oklevao da dam 230 evra samo za grafu tad. Sad su cene otišle u nebo. Kad sam sklapao novi komp pre neku godinu, bio sam srećan što sam za 1080Ti dao samo soma evra, a cela konfiguracija me je koštala 3,5 (više mi treba za posao nego za igre). Novi komp nemam nameru da kupujem dok cene ne padnu na neki razuman nivo.

Vrg

pre 2 godine

Kao bivsi HCG a ima 5 godina miner, da porucim nekadasnjim kolegama gamer-ima da grafika nema dok se Eter moze kopati a to je jos pola a mozda i cijela ova godina, tako da su ovo samo puste zelje. No hard feelings.
(WWIII, 6. januar 2022 20:29)

Opusteno, uzecemo vase za godinu dana za sicu. Top igara ima kolko hoces i za 5 godina stare kartice. Vise nego vremena ionako.

bigule

pre 2 godine

Ova 3050 je navodno budzet serija grafickih koja bi trebala da kosta 250$. Kad dodje kod nas bive 700e plus mineri znaci 1300 na kraju.

Zr

pre 2 godine

Iako sam zadnjih 20 godina iskljucivo PC korisnik moram priznati da cu da batalim PC gejming ako se situacija ne promeni. Jednostavno ne mogu da prihvatim da mi racunar bude skuplji od auta. Bolje mi deluje da kupim PS5 i desetak igara na popustu za 1000€ nego da dam iste pare za komp i ne mogu da pokrenem vecinu istih igrica u FullHD. A ovamo 4k,HDR,60fps.

St0rmtr00per

pre 2 godine

Fun fact, karticu koju sam uzeo pre 2 godine sada mogu da prodam za vise para nego sto sam je tada platio. Gde ide ovaj svet...

sanjuro

pre 2 godine

Uvaljao Vegu 56 za 750 evra, nabavio novu 3060ti za 800 evra. Istu vegu platio 2019. 200 evra. Od minera. Mineru prirodno i prodao. E sad, voleo bih kada bih mogao da vam kazem da sam pametan i sve to isplanirao, ali me prosto htelo. Ove cene su nenormalne.

JoXim

pre 2 godine

Negde sam procitao da RTX 3090 trosi 1250w.. Verujem ja da je jaka graficka, ali realno, tih 10 fps vise u odnosu na rtx 3080 pa cak I 3070 nije nesto preveliko za tu cenu I potrosnju energije
(Severus, 06. januar 2022 18:00)

Kojih crnih 1250W...
350W je TDP.
Preporučeno napajane oko 750W ali pravih, ako se ne varam.

Veliki brat

pre 2 godine

Nisu majneri krivi vec same fabrike nvidia i AMD koji isporucuju majnerima direktno hiljade i hiljade graficikih po vecoj cenI umesto da ide kod dobavljaca pa u prodavnhice legalno.
(Dragan, 6. januar 2022 16:07)

Nisam znao da AMD i nVidia imaju fabrie!?

Onaj ko proizvodi čipove je "malo" u gužvi već godinama, i proizvodnja mora da se rezerviše unapred, i 99% ide po principu ko najviše ponudi. Još je pandemija sve totalno poremetila ogromnom potražnjom laptopova, telefona i tableta, jer su ljudi poslove obavljali od kuće (pa svakom detetu treba bar po tablet, ako već ne može da se priušti svakom po laptop, sad i deca 3-4. razred imaju smart telefone, a pre 7-8 takvi su i u 8. razredu bili u manjini, itd.), neko je na vreme rezervisao proizvodne resurse kod prve ili druge kompanije koje su jedine dve koje imaju proizvodnju 5nm čipova (manja potrošnja, dakle veća autonomija na bateriji, manje se greju, brže rade aplikacije, itd.), a neki nisu na vreme rezervisali veće kvote, a majneri i gejmeri kupuju k'o ludi.

Zato nVidia realno proizvodi ni 50% kartica u odnosu koliko bi moglo da se proda, za maloprodaju dileri dobiju neke količine koje se odmah prodaju preko veze preprodavcima, i zato su takve cene.

Da je nVidia imala sistem kao npr. Ferari, pa 3090 može da kupi npr. ko ima 2080 ili 1070/1080, bar bi ispoštovala kupce koji su nekada dali relativno ogroman novac npr. za 1080.