Petak, 04.08.2006.

07:26

Bitka za prevlast nad vojskom

Vojislav Koštunica kontrolisaće ubuduće antiteroristički bataljon, koji će biti u sastavu Specijalne brigade.

Izvor: B92

Bitka za prevlast nad vojskom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

exof

pre 17 godina

Mislim da je istupaNje ministra Stankovića u ovom slučaju prilično neozbiljno.Pričati o tome ko će komandovati sa Vojskom, a da to nije u potpunosti zakonski regulisano,treba sa malo više opreza i takta.Ovo je pravo politizovanje Vojske.Praktično po ovome ispada da će u Vojsci biti dvovlašće u komandovanju.Jednim, nazovimo ga elitnim delom(i verovatno bolje plaćenim)po Stankoviću rukovodiće premijer a ko će onim drugim većim delom to nije objasnio.Ostaje da se vidi ko je partijski jači ministar Stanković ili general Ponoš, koji uživa nepodeljeno poverenje Predsednika Tadića.A inače što se tiče poznavanja Vojske i Stanković i Ponoš su tu tanki, jedan je lekar a drugi oficir tehničke struke(Ponoš), dakle pozadinac a uz to čovek i nije sa ovih prostora, što u celoj priči i nije tako nebitno.Mislim da iza ovakvih ideja ,koje ministar Stanković izgleda olako shvata, stoji svita njegovih savetnika, koji očito nisu dorasli tim zadacima.Pa zamislite samo da je za savetnika za građevinarstvo uzeo penzionisanog pukovnika Menićanin Milana, po obrazovanju raketaša PVO?!

Alex

pre 17 godina

- Svaka drzavna institucija je vezana za politiku , a pitanje je koliko i zasto, sto zavisi od samog interesa pojedinih stranaka.
- Ko ce ici na VA kada nisu resena egzistencionalna pitanja.
- I dalje politika zauzima NO 1 u nasim malim zivotima.
- Gde su ta obecanja o boljem ?

Trajce sr.

pre 17 godina

Bravo narode, dobro ste shvatili. Vlada hoće da kontroliše RRA, sada i specijalne jedinice vojske, zar vam to ne liči na pripreme za naredne "demokratske izbore". Gospodine predsedniče Vlade: bolje dajte one pare koje pripadaju Vojsci i nemojte da tražite načine kako da ih što duže držite gladnim. Dosta nam je štapa i šargarepe. Donestite Zakon o Vojsci što pre pa ako tamo rešite da predsednik Vlade komanduje Vojskom ili nekim posebnim jedinicama naka tako i bude, ali nemojte u vakuumu da se grabite za delove Vojske.

Zoran

pre 17 godina

Zar smo već zaboravili vladavinu pokojnog Miloševića i sve što je bilo za vreme njegove apsolutne vlasti nad životom svih građana srbije. Mi nemamo još ni državu a ministar vojni koji za to još nema ni pravno pokriće, mislim nije još izabran u Skupštinio deli vojsku i komande kao da je deda mraz. Naša zemlja se ljulja između povratka na vreme vladavine Slobodana Miloševića i puta u demokratso društvo. Bile jednom jedne beretke i da se više nikada ne ponove. Ustav kaže da vojskom komanduje Predsednik republike, Skupština donosi odluke o upotrebi vojske i to je to i tako treba i da ostane. Naši eksperimenti su nas i doveli u situaciju da nas napadne i bombarduje NATO.

Iceman

pre 17 godina

Smesno. A sto lepo ne bi i vojsku podelili medju strankama kao sto su sve u ovoj zemlji. Posto SPO vec drzi JAT znaci oni bi mogli i da dobiju vazduhoplovne jedinice. Posto Kostunica na sve nacine pokusava da "uhapsi" Mladica nek on dobije antiteroristicke jedinice. Radikalima treba dati nista manje od tenkovskih jedinica. Sve ostale ne bi mogle da zadovolje njihove prohteve. Ds i Tadicu bi trebalo dati pesadiju. A G17 bi trebala da dobije logisticke jedinice svih ovih rodova vojske. Mislim da nisam nikoga izostavio, a ako i jesam izvinjavam se ipak vise nemamo more pa ni pomorske jedinice. Na ovaj nacin bi svi bili podmireni i onda kad decu saljemo u vojsku pogleda se ciju partijsku knjizicu ide i u taj rod vojske ga saljemo jer ipak politicki orjentisana i svesna omladina je najvaznija.

Danica

pre 17 godina

Iskreno, mene je strah ako Koštunica bude nadležan za Anteteroristički bataljon. On lako može da demonstracije "građančića" proglasi terorističkim aktom.

Milan

pre 17 godina

Mi nismo monarhija, vec Republika. U 99% Republika u svetu vojskom komanduje Predesednik Republike. Ne readi se o Vojislavu Kostunici i Tadicu, jer jednog dana Predsednik Srbije moze biti is DSS a premijer iz DS, vec o razumevanju normalnih nadleznosti u demokratskim republikama. Ako postanemo monarhija jednog dana, onda ce, normnalno, vojskom komandovati premijer i vlada. Za sada je to jasno da je to Predsednim zemlje. Ljdima koji se javljau iz UK i drugih monarhija...nemojmo brktai babe i zabe. Sapienti sat!

Ivan - Toronto

pre 17 godina

Gospodine Radicu, kanadska Vlada je donela odluku da angazuje svoje vojne jedinice u Avganistanu, ne da bi "helikopterom prevezni vatrogasce", vec da bi tamo ratovali. Englesko premijer Toni Bler, kao i ranije M. Tacer, odlucili su da angazuju svoju vojsku u Iraku, odnosno Argentini. Sacuvaj nas Boze od raznoraznih "analiticara".

Peđa

pre 17 godina

Interesantan mi je ovaj "vojni analitičar" koji pravi razliku izmedju izvršne vlasti šefa države. Nisam siguran da je cuo da se negde ti pojmovi i preklapaju. U mnogim savremenim monarhijama bilo bi smeshno da se šef države (i.e. monarh) uopšte pita o tim stvarima.
Bilo kako bilo, ne treba preterano slušati naše vojne (a i bilo kakve druge) analitičare.

Saint

pre 17 godina

Katastrofa... Ljudi koji sede sa u Vladi sa Socijalistima, jacaju Radikale i brane Haske optuzenike nasli za shodno da nam objasne sta je civilna kontrola Vojske. A ti narode nemoj ni da pomislis da ono "mnogo babica kilava deca" ima bilo kakve veze sa ovim...

Cudi me da nisu predlozili Pavkovica za Komandanta, obzirom da ce biti kuci neko vreme...

Saša

pre 17 godina

Suština cele priče je kontrolisanje lica koja mogu da skrivaju, traže, lociraju ili uhapse Ratka Mladića...očigledno je stvar u skupljanju nekih budićih političkih poena..osim ako nije u pitanju stara dobra sujeta...

mama ludaca

pre 17 godina

Da li je to demokratija kad se jednim vaznim segmentom drzave koji placamo MI a ne Tadici ili Kostunice,igraju i prepustaju jedan drugome kao da je to njihova ocevina?
Ponovo ce biti rec o cuvenim standardima: sto nigde ne moze, moze ovde jer nam ni Tadic ni Kostunica nisu otvorili demokratski prozor u svet. Jedino sto vidimo je mracna crkva puna autokrata i voluntarista.

vlada ns-bg-kg-ni-su

pre 17 godina

Svidela se vojska Kostunici jos iz vremena dok je sedeo u palati na Novom Beogradu, pa reko da ga zelja mine i da nadje sebi jedinicu srcu milu, tako malu i lepu, koja nema bele mantile kada sindikalno protestuje...

Sale UK

pre 17 godina

Zanimljivo da 'demokrate' imaju problema i sa ovim, iako se takva kontrola vojske praktikuje u celom demokratskom svetu. Toni Bler komanduje vojskom u Britaniji, ne zbog toga to je on Toni Bler vec zato sto je premijer. Ko bi trebao da komanduje antiteroristickom jedinicom? Narod referendumom?

Milos

pre 17 godina

Znaci, taj bataljon VS ce biti pod ekskluzivnom kontrolom premijera!
Cemu onda sluze Predsednik Srbije - Tadic, ministar Vojske Srbije, Vlada Srbije, nadlezni odbori Parlamenta Srbije. Sta je bilo sa Vrhovnim Savetom Odbrane posle odlaska CG? Taj bataljon, ukoliko bude bio pod kontrolom samo premijera ce predstavljati njegovu pretorijansku gardu (reinkarnaciju Sauceskuove securitate-e), sto se ne sme dozvoliti.
Sigurno da ne bi trebalo taj bataljon stavljati pod kontrolu samo jednog lica - danasnjeg ili sutrasnjeg premijera.

D Ognjanovic

pre 17 godina

Vojskom treba upravljati u ime naroda nikako u ime troclane koalicije nacionalsocijalista radikala i stranke drzavne bezbednosti.

vojnk

pre 17 godina

Pa zasto vec jednom nepustite da vojska bude ono sto jeste? Dokle vise sa tom politickom trgovinom ko komanduje vojskom? Dajte da ta vojska bude profesionalna, dajte da bude vrhunski opremljena tehnikom, dajte da njeni pripadnici budu adekvatno placeni, stambeno obezbedjeni... Smatram da vojska treba da bude van politike, jer umorni su gradjani Srbije oko tih igara koce i stace i kada ce. Gospodo predsednici vlade i republike dajte da bolje zivimo OK, a vojsku pustite po strani.

Zoran Sretic

pre 17 godina

Nece jedinicu kontrolisati Vojislav Kostunica vec Predsednik Vlade Srbije Vojislav Kostunica. To se zove civilna kontrola vojske, ako se ne varam?

joker

pre 17 godina

pa to je stvarno smesno!!!!???dok te dve partije ne otvore karte-sto ne ocekujem da se dogodi u skorije vreme!!!!-nema nista od napretka srbije i sanacije katastrofe '90-tih!!!kakve veze ima predsednik vlade sa vojskom-on je "direktor" vlade!!!predsednik drzave je glavnokomandujuci i vojske i policije-svih ili bolje receno jedinih drzavnih oruzanih snaga!!!ali kod nas je i dalje sve politicki orjentisano kao nekada u doba tita,pa zato stalno imamo problem, cak i te dve jedine,kao demokratske partije!!!!katastrofa!!!

zvrk

pre 17 godina

Aman, o kakvoj Vojsci se ovde prica. Srbija nema Vojsku, niti ce je imati u narednih 100 god.(za Vojnu akademiju konkurisalo 3(tri) sposobna mladica). Na zalost u nazovi Vojsci se i danas, a vise nego pre, na vise duznosti postavljaju po partijskoj pripadnosti i licnim vezama. Da imaju i malo obraza i Stankovic i Ponos bi se odavno sklonili.

zvrk

pre 17 godina

Aman, o kakvoj Vojsci se ovde prica. Srbija nema Vojsku, niti ce je imati u narednih 100 god.(za Vojnu akademiju konkurisalo 3(tri) sposobna mladica). Na zalost u nazovi Vojsci se i danas, a vise nego pre, na vise duznosti postavljaju po partijskoj pripadnosti i licnim vezama. Da imaju i malo obraza i Stankovic i Ponos bi se odavno sklonili.

joker

pre 17 godina

pa to je stvarno smesno!!!!???dok te dve partije ne otvore karte-sto ne ocekujem da se dogodi u skorije vreme!!!!-nema nista od napretka srbije i sanacije katastrofe '90-tih!!!kakve veze ima predsednik vlade sa vojskom-on je "direktor" vlade!!!predsednik drzave je glavnokomandujuci i vojske i policije-svih ili bolje receno jedinih drzavnih oruzanih snaga!!!ali kod nas je i dalje sve politicki orjentisano kao nekada u doba tita,pa zato stalno imamo problem, cak i te dve jedine,kao demokratske partije!!!!katastrofa!!!

Zoran Sretic

pre 17 godina

Nece jedinicu kontrolisati Vojislav Kostunica vec Predsednik Vlade Srbije Vojislav Kostunica. To se zove civilna kontrola vojske, ako se ne varam?

vojnk

pre 17 godina

Pa zasto vec jednom nepustite da vojska bude ono sto jeste? Dokle vise sa tom politickom trgovinom ko komanduje vojskom? Dajte da ta vojska bude profesionalna, dajte da bude vrhunski opremljena tehnikom, dajte da njeni pripadnici budu adekvatno placeni, stambeno obezbedjeni... Smatram da vojska treba da bude van politike, jer umorni su gradjani Srbije oko tih igara koce i stace i kada ce. Gospodo predsednici vlade i republike dajte da bolje zivimo OK, a vojsku pustite po strani.

D Ognjanovic

pre 17 godina

Vojskom treba upravljati u ime naroda nikako u ime troclane koalicije nacionalsocijalista radikala i stranke drzavne bezbednosti.

Milos

pre 17 godina

Znaci, taj bataljon VS ce biti pod ekskluzivnom kontrolom premijera!
Cemu onda sluze Predsednik Srbije - Tadic, ministar Vojske Srbije, Vlada Srbije, nadlezni odbori Parlamenta Srbije. Sta je bilo sa Vrhovnim Savetom Odbrane posle odlaska CG? Taj bataljon, ukoliko bude bio pod kontrolom samo premijera ce predstavljati njegovu pretorijansku gardu (reinkarnaciju Sauceskuove securitate-e), sto se ne sme dozvoliti.
Sigurno da ne bi trebalo taj bataljon stavljati pod kontrolu samo jednog lica - danasnjeg ili sutrasnjeg premijera.

Sale UK

pre 17 godina

Zanimljivo da 'demokrate' imaju problema i sa ovim, iako se takva kontrola vojske praktikuje u celom demokratskom svetu. Toni Bler komanduje vojskom u Britaniji, ne zbog toga to je on Toni Bler vec zato sto je premijer. Ko bi trebao da komanduje antiteroristickom jedinicom? Narod referendumom?

vlada ns-bg-kg-ni-su

pre 17 godina

Svidela se vojska Kostunici jos iz vremena dok je sedeo u palati na Novom Beogradu, pa reko da ga zelja mine i da nadje sebi jedinicu srcu milu, tako malu i lepu, koja nema bele mantile kada sindikalno protestuje...

Saint

pre 17 godina

Katastrofa... Ljudi koji sede sa u Vladi sa Socijalistima, jacaju Radikale i brane Haske optuzenike nasli za shodno da nam objasne sta je civilna kontrola Vojske. A ti narode nemoj ni da pomislis da ono "mnogo babica kilava deca" ima bilo kakve veze sa ovim...

Cudi me da nisu predlozili Pavkovica za Komandanta, obzirom da ce biti kuci neko vreme...

mama ludaca

pre 17 godina

Da li je to demokratija kad se jednim vaznim segmentom drzave koji placamo MI a ne Tadici ili Kostunice,igraju i prepustaju jedan drugome kao da je to njihova ocevina?
Ponovo ce biti rec o cuvenim standardima: sto nigde ne moze, moze ovde jer nam ni Tadic ni Kostunica nisu otvorili demokratski prozor u svet. Jedino sto vidimo je mracna crkva puna autokrata i voluntarista.

Saša

pre 17 godina

Suština cele priče je kontrolisanje lica koja mogu da skrivaju, traže, lociraju ili uhapse Ratka Mladića...očigledno je stvar u skupljanju nekih budićih političkih poena..osim ako nije u pitanju stara dobra sujeta...

Peđa

pre 17 godina

Interesantan mi je ovaj "vojni analitičar" koji pravi razliku izmedju izvršne vlasti šefa države. Nisam siguran da je cuo da se negde ti pojmovi i preklapaju. U mnogim savremenim monarhijama bilo bi smeshno da se šef države (i.e. monarh) uopšte pita o tim stvarima.
Bilo kako bilo, ne treba preterano slušati naše vojne (a i bilo kakve druge) analitičare.

Ivan - Toronto

pre 17 godina

Gospodine Radicu, kanadska Vlada je donela odluku da angazuje svoje vojne jedinice u Avganistanu, ne da bi "helikopterom prevezni vatrogasce", vec da bi tamo ratovali. Englesko premijer Toni Bler, kao i ranije M. Tacer, odlucili su da angazuju svoju vojsku u Iraku, odnosno Argentini. Sacuvaj nas Boze od raznoraznih "analiticara".

Milan

pre 17 godina

Mi nismo monarhija, vec Republika. U 99% Republika u svetu vojskom komanduje Predesednik Republike. Ne readi se o Vojislavu Kostunici i Tadicu, jer jednog dana Predsednik Srbije moze biti is DSS a premijer iz DS, vec o razumevanju normalnih nadleznosti u demokratskim republikama. Ako postanemo monarhija jednog dana, onda ce, normnalno, vojskom komandovati premijer i vlada. Za sada je to jasno da je to Predsednim zemlje. Ljdima koji se javljau iz UK i drugih monarhija...nemojmo brktai babe i zabe. Sapienti sat!

Danica

pre 17 godina

Iskreno, mene je strah ako Koštunica bude nadležan za Anteteroristički bataljon. On lako može da demonstracije "građančića" proglasi terorističkim aktom.

Iceman

pre 17 godina

Smesno. A sto lepo ne bi i vojsku podelili medju strankama kao sto su sve u ovoj zemlji. Posto SPO vec drzi JAT znaci oni bi mogli i da dobiju vazduhoplovne jedinice. Posto Kostunica na sve nacine pokusava da "uhapsi" Mladica nek on dobije antiteroristicke jedinice. Radikalima treba dati nista manje od tenkovskih jedinica. Sve ostale ne bi mogle da zadovolje njihove prohteve. Ds i Tadicu bi trebalo dati pesadiju. A G17 bi trebala da dobije logisticke jedinice svih ovih rodova vojske. Mislim da nisam nikoga izostavio, a ako i jesam izvinjavam se ipak vise nemamo more pa ni pomorske jedinice. Na ovaj nacin bi svi bili podmireni i onda kad decu saljemo u vojsku pogleda se ciju partijsku knjizicu ide i u taj rod vojske ga saljemo jer ipak politicki orjentisana i svesna omladina je najvaznija.

Zoran

pre 17 godina

Zar smo već zaboravili vladavinu pokojnog Miloševića i sve što je bilo za vreme njegove apsolutne vlasti nad životom svih građana srbije. Mi nemamo još ni državu a ministar vojni koji za to još nema ni pravno pokriće, mislim nije još izabran u Skupštinio deli vojsku i komande kao da je deda mraz. Naša zemlja se ljulja između povratka na vreme vladavine Slobodana Miloševića i puta u demokratso društvo. Bile jednom jedne beretke i da se više nikada ne ponove. Ustav kaže da vojskom komanduje Predsednik republike, Skupština donosi odluke o upotrebi vojske i to je to i tako treba i da ostane. Naši eksperimenti su nas i doveli u situaciju da nas napadne i bombarduje NATO.

Trajce sr.

pre 17 godina

Bravo narode, dobro ste shvatili. Vlada hoće da kontroliše RRA, sada i specijalne jedinice vojske, zar vam to ne liči na pripreme za naredne "demokratske izbore". Gospodine predsedniče Vlade: bolje dajte one pare koje pripadaju Vojsci i nemojte da tražite načine kako da ih što duže držite gladnim. Dosta nam je štapa i šargarepe. Donestite Zakon o Vojsci što pre pa ako tamo rešite da predsednik Vlade komanduje Vojskom ili nekim posebnim jedinicama naka tako i bude, ali nemojte u vakuumu da se grabite za delove Vojske.

Alex

pre 17 godina

- Svaka drzavna institucija je vezana za politiku , a pitanje je koliko i zasto, sto zavisi od samog interesa pojedinih stranaka.
- Ko ce ici na VA kada nisu resena egzistencionalna pitanja.
- I dalje politika zauzima NO 1 u nasim malim zivotima.
- Gde su ta obecanja o boljem ?

exof

pre 17 godina

Mislim da je istupaNje ministra Stankovića u ovom slučaju prilično neozbiljno.Pričati o tome ko će komandovati sa Vojskom, a da to nije u potpunosti zakonski regulisano,treba sa malo više opreza i takta.Ovo je pravo politizovanje Vojske.Praktično po ovome ispada da će u Vojsci biti dvovlašće u komandovanju.Jednim, nazovimo ga elitnim delom(i verovatno bolje plaćenim)po Stankoviću rukovodiće premijer a ko će onim drugim većim delom to nije objasnio.Ostaje da se vidi ko je partijski jači ministar Stanković ili general Ponoš, koji uživa nepodeljeno poverenje Predsednika Tadića.A inače što se tiče poznavanja Vojske i Stanković i Ponoš su tu tanki, jedan je lekar a drugi oficir tehničke struke(Ponoš), dakle pozadinac a uz to čovek i nije sa ovih prostora, što u celoj priči i nije tako nebitno.Mislim da iza ovakvih ideja ,koje ministar Stanković izgleda olako shvata, stoji svita njegovih savetnika, koji očito nisu dorasli tim zadacima.Pa zamislite samo da je za savetnika za građevinarstvo uzeo penzionisanog pukovnika Menićanin Milana, po obrazovanju raketaša PVO?!

zvrk

pre 17 godina

Aman, o kakvoj Vojsci se ovde prica. Srbija nema Vojsku, niti ce je imati u narednih 100 god.(za Vojnu akademiju konkurisalo 3(tri) sposobna mladica). Na zalost u nazovi Vojsci se i danas, a vise nego pre, na vise duznosti postavljaju po partijskoj pripadnosti i licnim vezama. Da imaju i malo obraza i Stankovic i Ponos bi se odavno sklonili.

joker

pre 17 godina

pa to je stvarno smesno!!!!???dok te dve partije ne otvore karte-sto ne ocekujem da se dogodi u skorije vreme!!!!-nema nista od napretka srbije i sanacije katastrofe '90-tih!!!kakve veze ima predsednik vlade sa vojskom-on je "direktor" vlade!!!predsednik drzave je glavnokomandujuci i vojske i policije-svih ili bolje receno jedinih drzavnih oruzanih snaga!!!ali kod nas je i dalje sve politicki orjentisano kao nekada u doba tita,pa zato stalno imamo problem, cak i te dve jedine,kao demokratske partije!!!!katastrofa!!!

Zoran Sretic

pre 17 godina

Nece jedinicu kontrolisati Vojislav Kostunica vec Predsednik Vlade Srbije Vojislav Kostunica. To se zove civilna kontrola vojske, ako se ne varam?

vojnk

pre 17 godina

Pa zasto vec jednom nepustite da vojska bude ono sto jeste? Dokle vise sa tom politickom trgovinom ko komanduje vojskom? Dajte da ta vojska bude profesionalna, dajte da bude vrhunski opremljena tehnikom, dajte da njeni pripadnici budu adekvatno placeni, stambeno obezbedjeni... Smatram da vojska treba da bude van politike, jer umorni su gradjani Srbije oko tih igara koce i stace i kada ce. Gospodo predsednici vlade i republike dajte da bolje zivimo OK, a vojsku pustite po strani.

D Ognjanovic

pre 17 godina

Vojskom treba upravljati u ime naroda nikako u ime troclane koalicije nacionalsocijalista radikala i stranke drzavne bezbednosti.

Milos

pre 17 godina

Znaci, taj bataljon VS ce biti pod ekskluzivnom kontrolom premijera!
Cemu onda sluze Predsednik Srbije - Tadic, ministar Vojske Srbije, Vlada Srbije, nadlezni odbori Parlamenta Srbije. Sta je bilo sa Vrhovnim Savetom Odbrane posle odlaska CG? Taj bataljon, ukoliko bude bio pod kontrolom samo premijera ce predstavljati njegovu pretorijansku gardu (reinkarnaciju Sauceskuove securitate-e), sto se ne sme dozvoliti.
Sigurno da ne bi trebalo taj bataljon stavljati pod kontrolu samo jednog lica - danasnjeg ili sutrasnjeg premijera.

Sale UK

pre 17 godina

Zanimljivo da 'demokrate' imaju problema i sa ovim, iako se takva kontrola vojske praktikuje u celom demokratskom svetu. Toni Bler komanduje vojskom u Britaniji, ne zbog toga to je on Toni Bler vec zato sto je premijer. Ko bi trebao da komanduje antiteroristickom jedinicom? Narod referendumom?

vlada ns-bg-kg-ni-su

pre 17 godina

Svidela se vojska Kostunici jos iz vremena dok je sedeo u palati na Novom Beogradu, pa reko da ga zelja mine i da nadje sebi jedinicu srcu milu, tako malu i lepu, koja nema bele mantile kada sindikalno protestuje...

Saint

pre 17 godina

Katastrofa... Ljudi koji sede sa u Vladi sa Socijalistima, jacaju Radikale i brane Haske optuzenike nasli za shodno da nam objasne sta je civilna kontrola Vojske. A ti narode nemoj ni da pomislis da ono "mnogo babica kilava deca" ima bilo kakve veze sa ovim...

Cudi me da nisu predlozili Pavkovica za Komandanta, obzirom da ce biti kuci neko vreme...

mama ludaca

pre 17 godina

Da li je to demokratija kad se jednim vaznim segmentom drzave koji placamo MI a ne Tadici ili Kostunice,igraju i prepustaju jedan drugome kao da je to njihova ocevina?
Ponovo ce biti rec o cuvenim standardima: sto nigde ne moze, moze ovde jer nam ni Tadic ni Kostunica nisu otvorili demokratski prozor u svet. Jedino sto vidimo je mracna crkva puna autokrata i voluntarista.

Saša

pre 17 godina

Suština cele priče je kontrolisanje lica koja mogu da skrivaju, traže, lociraju ili uhapse Ratka Mladića...očigledno je stvar u skupljanju nekih budićih političkih poena..osim ako nije u pitanju stara dobra sujeta...

Peđa

pre 17 godina

Interesantan mi je ovaj "vojni analitičar" koji pravi razliku izmedju izvršne vlasti šefa države. Nisam siguran da je cuo da se negde ti pojmovi i preklapaju. U mnogim savremenim monarhijama bilo bi smeshno da se šef države (i.e. monarh) uopšte pita o tim stvarima.
Bilo kako bilo, ne treba preterano slušati naše vojne (a i bilo kakve druge) analitičare.

Ivan - Toronto

pre 17 godina

Gospodine Radicu, kanadska Vlada je donela odluku da angazuje svoje vojne jedinice u Avganistanu, ne da bi "helikopterom prevezni vatrogasce", vec da bi tamo ratovali. Englesko premijer Toni Bler, kao i ranije M. Tacer, odlucili su da angazuju svoju vojsku u Iraku, odnosno Argentini. Sacuvaj nas Boze od raznoraznih "analiticara".

Milan

pre 17 godina

Mi nismo monarhija, vec Republika. U 99% Republika u svetu vojskom komanduje Predesednik Republike. Ne readi se o Vojislavu Kostunici i Tadicu, jer jednog dana Predsednik Srbije moze biti is DSS a premijer iz DS, vec o razumevanju normalnih nadleznosti u demokratskim republikama. Ako postanemo monarhija jednog dana, onda ce, normnalno, vojskom komandovati premijer i vlada. Za sada je to jasno da je to Predsednim zemlje. Ljdima koji se javljau iz UK i drugih monarhija...nemojmo brktai babe i zabe. Sapienti sat!

Danica

pre 17 godina

Iskreno, mene je strah ako Koštunica bude nadležan za Anteteroristički bataljon. On lako može da demonstracije "građančića" proglasi terorističkim aktom.

Iceman

pre 17 godina

Smesno. A sto lepo ne bi i vojsku podelili medju strankama kao sto su sve u ovoj zemlji. Posto SPO vec drzi JAT znaci oni bi mogli i da dobiju vazduhoplovne jedinice. Posto Kostunica na sve nacine pokusava da "uhapsi" Mladica nek on dobije antiteroristicke jedinice. Radikalima treba dati nista manje od tenkovskih jedinica. Sve ostale ne bi mogle da zadovolje njihove prohteve. Ds i Tadicu bi trebalo dati pesadiju. A G17 bi trebala da dobije logisticke jedinice svih ovih rodova vojske. Mislim da nisam nikoga izostavio, a ako i jesam izvinjavam se ipak vise nemamo more pa ni pomorske jedinice. Na ovaj nacin bi svi bili podmireni i onda kad decu saljemo u vojsku pogleda se ciju partijsku knjizicu ide i u taj rod vojske ga saljemo jer ipak politicki orjentisana i svesna omladina je najvaznija.

Zoran

pre 17 godina

Zar smo već zaboravili vladavinu pokojnog Miloševića i sve što je bilo za vreme njegove apsolutne vlasti nad životom svih građana srbije. Mi nemamo još ni državu a ministar vojni koji za to još nema ni pravno pokriće, mislim nije još izabran u Skupštinio deli vojsku i komande kao da je deda mraz. Naša zemlja se ljulja između povratka na vreme vladavine Slobodana Miloševića i puta u demokratso društvo. Bile jednom jedne beretke i da se više nikada ne ponove. Ustav kaže da vojskom komanduje Predsednik republike, Skupština donosi odluke o upotrebi vojske i to je to i tako treba i da ostane. Naši eksperimenti su nas i doveli u situaciju da nas napadne i bombarduje NATO.

Trajce sr.

pre 17 godina

Bravo narode, dobro ste shvatili. Vlada hoće da kontroliše RRA, sada i specijalne jedinice vojske, zar vam to ne liči na pripreme za naredne "demokratske izbore". Gospodine predsedniče Vlade: bolje dajte one pare koje pripadaju Vojsci i nemojte da tražite načine kako da ih što duže držite gladnim. Dosta nam je štapa i šargarepe. Donestite Zakon o Vojsci što pre pa ako tamo rešite da predsednik Vlade komanduje Vojskom ili nekim posebnim jedinicama naka tako i bude, ali nemojte u vakuumu da se grabite za delove Vojske.

Alex

pre 17 godina

- Svaka drzavna institucija je vezana za politiku , a pitanje je koliko i zasto, sto zavisi od samog interesa pojedinih stranaka.
- Ko ce ici na VA kada nisu resena egzistencionalna pitanja.
- I dalje politika zauzima NO 1 u nasim malim zivotima.
- Gde su ta obecanja o boljem ?

exof

pre 17 godina

Mislim da je istupaNje ministra Stankovića u ovom slučaju prilično neozbiljno.Pričati o tome ko će komandovati sa Vojskom, a da to nije u potpunosti zakonski regulisano,treba sa malo više opreza i takta.Ovo je pravo politizovanje Vojske.Praktično po ovome ispada da će u Vojsci biti dvovlašće u komandovanju.Jednim, nazovimo ga elitnim delom(i verovatno bolje plaćenim)po Stankoviću rukovodiće premijer a ko će onim drugim većim delom to nije objasnio.Ostaje da se vidi ko je partijski jači ministar Stanković ili general Ponoš, koji uživa nepodeljeno poverenje Predsednika Tadića.A inače što se tiče poznavanja Vojske i Stanković i Ponoš su tu tanki, jedan je lekar a drugi oficir tehničke struke(Ponoš), dakle pozadinac a uz to čovek i nije sa ovih prostora, što u celoj priči i nije tako nebitno.Mislim da iza ovakvih ideja ,koje ministar Stanković izgleda olako shvata, stoji svita njegovih savetnika, koji očito nisu dorasli tim zadacima.Pa zamislite samo da je za savetnika za građevinarstvo uzeo penzionisanog pukovnika Menićanin Milana, po obrazovanju raketaša PVO?!