Četvrtak, 18.11.2021.

15:01

Nova studija: Koliko su maske zaista efikasne u sprečavanju kovida?

Izvor: Blic

Nova studija: Koliko su maske zaista efikasne u spreèavanju kovida? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

68 Komentari

Sortiraj po:

Priuceni ucenjaci

pre 2 godine

@
Po ovima što negiraju maske, sva voda iz kante bi trebala da prođe kroz platno i zid bi morao da se pokvasi. Međutim kada to uradite, videćete da će zid ostati suv, i da će većina vode ostati sa strane koja nije okrenuta zidu.
(Halle-ON, 19. novembar 2021 08:31)

Sad nazad na casove hemije iz 8. razreda osnovne da se podsetis sta su vodonicne veze i zasto je tako i zasto nema veze sa velicinom molekula vode.

Partizanovac iz Kragujevca

pre 2 godine

Alo "naucnici"! Na ovom svetu postoji 195 zemalja (lako se proveri gugl pretragom, vi ste ovo istrazivanje vrsili u 200 zemalja?

Bez daljeg komentara, sportski pozdrav zdravo

Halle-ON

pre 2 godine

Raširite platno između dva čoveka ispred nekog zida, i uzmite kantu punu vode i polijte platno vodom iz kante.

Molekuli vode su 0.27 nm, Sars cov2 je od 50-140 nm. Dakle molekuli vode su manji od virusa.

Po ovima što negiraju maske, sva voda iz kante bi trebala da prođe kroz platno i zid bi morao da se pokvasi. Međutim kada to uradite, videćete da će zid ostati suv, i da će većina vode ostati sa strane koja nije okrenuta zidu.

Kako da ne

pre 2 godine

Veliki brat, 18. novembar 2021 21:36

Šta lupetaš. Ja preležao koronu kući svi bili oko mene, decu nisam mogao da isteram iz sobe, ništa apsolutno nismo dezinfikovali, supruzi nestao ukus i miris na nedelju dana ( znači najlakši oblik) deci ništa nije bilo. Da sam nosio masku i sve dezinfikovao verovatno bih pisao hvalospeve maskama i dezinfikacionim sredstvima, a u stvari ke sve samo stari dobri imunitet koji je danas na stubu srama jer imamo vakcine. Strašno u kakve su se ljudi kukavice pretvorili. Uzeće Vam živote zbog vašeg straha ili će ih sam strah pojesti. Nadam se da ćete uskoro osetiti neku krivicu ili stid i da ćete prestati da se ponašate kao kukavice. Ne kako kažu vlastodršci zbog baka i deka već zbog vaše dece...

DEX

pre 2 godine

Po mojim studijama i istraživanjima maske ničemu ne koriste. Naročito ove koje se čuvaju u džepu i koriste više puta. Od njih samo može čovek da se uguši i da dobije infekciju na licu.

Слободан

pre 2 godine

(veljko, 18. novembar 2021 23:56)

Да ли сте о томе размишљали кад сте били мали? Колико пута сте, кад сте били мали, кијали и слинавили у присуству других без рукава на устима и носу?
Да ли Ви мислите да се тада нико није разболео баш због Вас?
Да ли мислите да тада нико није стекао још јачи имунитет баш због Вас?

aaaa

pre 2 godine

@ Japan i Koreja mogu da zahvale svojoj kulturi nošenja maski da su prošli relativno dobro bez obzira na izuzetnu gustinu naseljenosti i staru populaciju.
Tamo ni na ulici nećeš videti nikog bez maske.
(Goran, 18. novembar 2021 22:46)

Sada imamo i kulturu nosenja maski?lecite se!!

NikolaBg

pre 2 godine

Penjem se uz stepenice do Banovog brda a ono masaka koliko hoćeš pobacanih i blatnjavih... Kulture nam uvek manjka već decenijama ako ne i vekovima.

Zoran

pre 2 godine

P.S Slobodno pitaj sta ti nije jasno. Objasnicemo ti. A od uciteljice trazi da ti vrati pare
(nele, 18. novembar 2021 20:09)

Nije mi jasno da li si glup od rođenja ili si iz bolinice izašao kao glup?
Svakavih ima ludih komentara ali tvoj je vrhunski, jel, logično je da je bakterija veća od virusa, pa kada došeta do maske onda jedno prođe a drugo ne. Ili ne šeta već hoda. Možda trči. A verovatno si i video kako izgledaju, onako iza ugla.

zoki

pre 2 godine

Ко што панталоне спречавају смрад кад пустите голуба, толико
(Нећу_Да_Носим_Маску, 18. novembar 2021 18:10)

Jesi zavrsio ti bar osnovnu skolu ?
Zasto hirurzi nose te iste maske ? ( i zvale su se hirurske maske ranije )

veljko

pre 2 godine

Свеједно про или контра маске, не могу да верујем колико стручњака код нас и за маске и за вакцине, или сви то знају са телевизије или интернета, свеједно. Маске су потребне некултурним људима који када кијају или кашљу не знају да покрију нос и уста. Пре короне, када се није ни претпостављало да ће до овога доћи, када сам кијао или кашљао увек себи у рукав или у мајицу. Пренос преко ваздуха када неко дише је раван нули једино ако ти неко дише директ у лице. Није вирус птица па да лети и за њега важи сила тежа и пада веома брзо доле, али кроз кијање и кашаљ лети са слинама и пљувачком великом брзином и поприлично далеко и на тај начин долази до заражавања. Наравно и ако неко прича веома течно па те упљује целог.

Sitan detalj

pre 2 godine

Na pakovanku piše da maska ne štiti od virusa...
(Mladen Vasić, 18. novembar 2021 21:49)

I na pakovanju kondoma piše da ne štiti od std, pa ipak

Goran

pre 2 godine

Na pakovanku piše da maska ne štiti od virusa...
(Mladen Vasić, 18. novembar 2021 21:49)

Time sebe proizvođači prosto štite od mogućih tužbi, a da je 100% zaštita naravno da nije.

Da li pomaže?
Definitivno.
Japan i Koreja mogu da zahvale svojoj kulturi nošenja maski da su prošli relativno dobro bez obzira na izuzetnu gustinu naseljenosti i staru populaciju.
Tamo ni na ulici nećeš videti nikog bez maske.

Silvester

pre 2 godine

Samo polupismeni glupan na kraju komentara koristi izraz "pametnom dosta", tako da sve rečeno odmah pada u vodu.
(Dejan, 18. novembar 2021 20:50)

Hm, ne bih baš rekao da je onaj ko je izrekao tu izreku polupismeni glupan. Čovek je bio pisac i filozof, ostavio je traga iza sebe. Pre bi bilo prijatelju da ti ne razumeš šta se time kaže. Da ti pojasnim: pametnom ne treba puno objašnjavati da bi shvatio, a budalama i onako ne vredi govoriti.

J.

pre 2 godine

"ne pise kad ti daje kinesko djubre"
(Tomy Čubura, 
Ne daje mi kinesko đubre. Živim u EU I maske su proizveden u državi u kojoj živim. I, za razliku od Srbije, koriste se. Iako 90% vas negacionista nije ni videlo kutiju, jer maske kupujete na komad, stoje vam u džepu za slučaj kontrole, niste se umorili da ponavljate lažnu i besmislenu foskulu "na kutiji piše...". Jednako glupa i lažna kao i, "moraš da potpišes da primas vakcinu na sopstvenu odgovornost ".

Cekamo?

pre 2 godine

Ehe,kolektivni imunitet.
Ne postoji.
Vakcine ne stvaraju imunitet ,jer je vise obolelih i umrlih nego pre pustanja u promet tzv.vakcina.
Svako novo istrazivanje samo potvrdjuje cinjenicu ,da je virus vestacki i da su zlocinci na vlasti ,i niko od njih ne oboli ne umre.

Veliki brat

pre 2 godine

Preležao koronu kod kuće, tih 2 sedmice bio izolovan u sobi i povremeno išao do kupatila, pre izlaska iz sobe sam uvek dezinfikovao ruke, lice i nosio N95 masku, i nikoga od ukućana nisam zarazio.

Da nisam nosio masku, pitanje je šta bi bilo.

Takođe, vremensko trajanje zadržavanja u nekom prostoru figuriše, nije isto kad proletite kroz supermarket znajući šta vam treba i kad se pola sata gurate oko neke jeftine robe na akciji dišući jedni drugima za vrat. Niti je isto ako ste 2 sata na fudbalskom stadionu sa još 50.000 navijača, bez obzira što je otvoren prostor.

Tačno je da se virus zadržava i na odreći, ali ne može baš tek tako lako sa te odeće da dospe u disajne puteve ako poštujete sve mere - dezinfikujete ruke i povremeno lice (nakon rizičnih situacija), virus ipak nema ruke, noge ili krila pa da tek tako došeta ili uleti sa vazduhom u vaše disajne puteve. Čak i tada nije lako da se pomoću "spajk" proteiona zakači za ćelije respiratornih organa, može lako da se zalepi za pljuvačku i završi u želudcu.

U prevodu, potrebna je poprilična koncentracija virusa oko vas, ili manja količina virusa uz načet imunitet prehladom ili nečim drugim, da biste se zarazili.

Bar je tako sada, pre godinu i po virsu je bio mnogo virulentniji, tj. brže se razmnožavao i manja količina je dovodila do ozbiljnih posledica.

GATSBY

pre 2 godine

Supruga je lekar u kovid ambulanti, sa prekidima skoro već godinu i po dana. u početku je nosila skafandere i mnogo zaštitne opreme. Sada nosi samo n95 i preko hiruršku masku, i kapu za kosu i mantil. Nije se zarazila posle toliko vremena, kao niko od kolega u crvenoj zoni se nije zarazio na poslu. niko ne kaže da su sigurne potpuno, ali da ne pomažu je čista glupost

Mika

pre 2 godine

Trziste maski i desinfekcijskih sredstava je prosle godine zaradilo 200+ milijardi dolara u celom svetu a fajzer dnevno zaradjuje 210 miliona.. Da li vi stvarno mislite da oni zele da ovo ludilo prestane!?
(dzoni cackalica, 18. novembar 2021 20:18)

Sa druge strane, mocni naftni lobi je izgubio 1000 milijardi, dok je svetska ekonomija otisla za barem 5000 milijardi u minus. Neki isto tako moćni sektori su izgubili daleko više od tih 200 milijardi. Zar zaista, ali najiskrenije pitam, mislite da zbog 200 milijardi prodatih maski imamo pandemiju koja je kolapsirala ekonomiju i oterala celu planetu u dug koji može da uguši sve te kompanije, a milijardere lako napravi milionerima?

Tomy Čubura

pre 2 godine

Svakog meseca od poslodavca dobijem kutiju sa 50 maski, od različitih proizvođača, ni na jednoj kutiji ne piše od čega maska štiti, a od čega ne.
(J., 18. novembar 2021 20:51)
ne pise kad ti daje kinesko djubre

Мирко

pre 2 godine

Да бих ову вест сматрао озбиљном нека ми ови што су радили студију наброје тих 200 земаља. И баш им верујем да су у свакој земљи Африке вршили испитивање. Не треба поредити хируршке маске и ове крпе са уличних тезги које многи носе.

Keke

pre 2 godine

Hajde da nam komentatori objasne koliko su maske ne samo neefikasne nego i štetne po zdravlje, oni znaju sve o aerosolima i virusima i vakcinama i svetskim zaverama, mada su uvek izbegavali školu i bilo koji oblik učenja.

Mostar mostarcima

pre 2 godine

U Mostaru od aprila prošle godine .. ne ove nego od prošle godine niko od nas ne nosi masku. To je vidjelo prošlo ljeto pola Srbije. Prošle godine raja iz Srbije je išla na more u Neum i skoro svi su na dan svratili u Mostar. Gledali su nas u čudu. Sve otvoreno, niko maske itd. Imali smo i mi nekoliko smrtnih slučajeva kako katu od Corone ali da smo se zatvorili nismo. Bilo je prošle godine toga da se jedan period u radnji trazila maska itd ali je to prestolo oko juna mjeseca prošle godine. I za neuke objasnjenje. Plave medicinske maske se bacaju poslije 3 sata upotrebe jer nemaju efekta. Ove platnene su najgore s.... ,, Ne štite nikako. Informišite se malo. A ne rekla kazala, tv kaže, piše tu itd. Malo koristiti sivu materiju ako je ikako moguće.

Samo jedan

pre 2 godine

Ako te lobanja ne stiti od prazne glave nece ni te tvoje pantalone...inace da maske ne stite ne bi ni hirurzi nosili od vajkada. Ali prazna glava negira ono sto ne vidi i sto ne moze da opipa rukama izgleda
(mile, 18. novembar 2021 19:15) # Link komentara

Prijatelju, raspitaj se pre nego što izneseš neistinu. Hirurzi ne nose maske da bi se oni zaštitili, već da ne bi bakterije sa njih prešle na otvorenu ranu. Sad izguglaj razliku između bakterija i virusa.

nele

pre 2 godine

..inace da maske ne stite ne bi ni hirurzi nosili od vajkada..
@mile
Maske stite od BAKTERIJA a ne od virusa. To pise i na pakovanju maski, za pismene. Virus je oko 100puta manji od bakterije.
Da ti preciznije objasnim. Zicana ograda izmedju tebe i komsije ce spreciti zivinu da ode kod njega, ali nece bube i musice. Ili, mreza za musice na prozoru ce spreciti musice a nece prasinu.
A broj 100 je kad a svaki prst na svojim rukama pozoves jednog komsiju u goste i onda prebrojis koliko prstiju oni imaju.

P.S Slobodno pitaj sta ti nije jasno. Objasnicemo ti. A od uciteljice trazi da ti vrati pare

Zika

pre 2 godine

Maska pomaze da se vazduh iz vasih usta umesto na 2-3 metra siri samo na metar. Tako maska stiti da onaj koji je nosi ima manje šanse da zarazi onog drugog na distanci od 2m.
Nazalost drzava je nesposobna da ovo jednostavno objasni, a i ti kojima se treba objasniti nisu u stanju da ista razumeju.
Zato smo tu gde smo.

Hope

pre 2 godine

Ajde što smanjuje broj obolelih za 53 ili koliko već procenata, ali kako uspeva da smanji procenat umrlih? Logika mi nije baš najjasnija. Ako nosite maske, šansa da umrete je 11% manja? Ili ako ste nosili masku a razboleli se ipak u nekom trenutku kad ste je neoprezno skinuli prilikom prelaska ulice, manja je verovatnoća da umrete ? Ili je pak to statistička igrarija, gde može da se pokaže i da maska snižava opadanje kose kod 16% ljudi i čukljeve kod 23%?
(Biće ipak...
Nećeš biti baš isto mokar sa kišobranom kao što bi bio bez kišobrana ako te polijem sa 10 litara vode, kao što nije isto da li ću te politi sa 5 ili 10 litara vode. Maska smanji količinu virusa što je ponekad dovoljno da spase život.

dzoni cackalica

pre 2 godine

Trziste maski i desinfekcijskih sredstava je prosle godine zaradilo 200+ milijardi dolara u celom svetu a fajzer dnevno zaradjuje 210 miliona.. Da li vi stvarno mislite da oni zele da ovo ludilo prestane!?

Dejan

pre 2 godine

@Maska štiti od korone koliko i probušeni kondom od neželjene trudnoće... Pametnom dosta...
(Obrad, 18. novembar 2021 18:26)

Samo polupismeni glupan na kraju komentara koristi izraz "pametnom dosta", tako da sve rečeno odmah pada u vodu.

Milan

pre 2 godine

Mene je maska i pranje ruku i lica izgleda spasilo do sada da se ne zarazim. Gotovo sam siguran da maska štiti tako što smanjuje količinu virusa koji unesemo u organizam. Onda na scenu stupa vakcina....

La la iz Banata

pre 2 godine

@(nele, 18. novembar 2021 20:09)

A šta ako komšije rade u pilani?
Hirurška maska, maska n95, i slični tipovi maski ne zatvaraju lice hermetički. Nije ni njihova svrha da potpuno spreče prolaz virusa i bakterija. Svrha je da spreče aero sol koji se izbacuje disanjem, kao i krupnije kapljice koje se izbacuju govorom, kijanjem, kašljanjem i sl. a koje su medijum kojim se virusi i bakterije u velikoj količini raspršuju u okolinu. Osim toga, poenta je da se i smanji količina partikula virusa ili bakterija sa kojom nezaraženi organizam dolazi u dodir i time da vremena svom imunom sistemu da odreaguje i spreči ozbiljniju infekciju i bolest.

Drug kontraš

pre 2 godine

@nele
Objasni mi zašto se maska navlaži od disanja kada je molekul vode mnogo manji od otvora na masci.

I objasni mi kako se to virus odvoji od sekreta iz nosa i kroz vazduh kreće sam.

Explorer

pre 2 godine

Ajde što smanjuje broj obolelih za 53 ili koliko već procenata, ali kako uspeva da smanji procenat umrlih? Logika mi nije baš najjasnija. Ako nosite maske, šansa da umrete je 11% manja? Ili ako ste nosili masku a razboleli se ipak u nekom trenutku kad ste je neoprezno skinuli prilikom prelaska ulice, manja je verovatnoća da umrete ? Ili je pak to statistička igrarija, gde može da se pokaže i da maska snižava opadanje kose kod 16% ljudi i čukljeve kod 23%?
(Biće ipak, 18. novembar 2021 19:10)

Rado ću objasniti.

Stopa preživljavanja nevakcinisane osobe kao i težina simptoma u direktnoj je korelaciji sa količinom virusa koju je ta osoba unela u organizam u trenutku zaražavanja, naravno pored genetike, starosti i opšteg zdravlja u kome vas virus zatekne. Ukoliko se unese manja količina, to je stimulišuće za odbrambeni mehanizam, počnu da se stvaraju antitela i organizam se relativno lako izbori sa količinom unetog virusa, brzo prezdravi i ostane neki imunitet još neko vreme. Ukoliko se odjednom unese velika količina virusa, organizam ne stigne da napravi dovoljno antitela dovoljno brzo da se izbori sa virusom - virus se razmnožava brže nego što uspevamo da se izborimo i onda se pada u bolničku postelju.
Kad neko zaražen kine/diše u vas bez maske, prenosi mnogo veću količinu virusa nego kad u vas kine neko bez maske. Dakle, ako vas zarazi neko sa maskom, imate manje šanse da završite u bolnici i samim tim nošenje maske smanjuje smrtnost, kao što ova studija i tvrdi.
Toliko od mene. Dobro zdravlje svima.

J.

pre 2 godine

"...Pametnom dosta..."
(Obrad, 1
Rečenica koju pametan čovek nikada neće napisati.
"Ajde što smanjuje broj obolelih za 53 ili koliko već procenata, ali kako uspeva da smanji procenat umrlih? Logika mi nije baš najjasnija"
Biće ipak
Očigledno da ti logika nije najjasnija, nisi morao da pišeš. Kako nekome nije jasno da manje bolesnih znači manje umrlih?! Kako od kovida može da umre neko ko se, prethodno, nije razboleo? Manje virusa koji se unesu - manje bolesnih - lakši tok bolesti - manje umrlih.
"Hirurzi nose maske iz drugih razloga. Nikakve veze to nema sa virusima."
(Štel lopta
Na žalost neznalica kao ti, hirurzi (i gotovo svi lekari u civilizovanog zemljama) maske nose upravo da ne bi na pacijenata preneli virusnu ili bakterijsku infekciju. Jer, kao što smo već milion puta ponovili u ove, skoro pa dve, godine, maskom, prvenstveno, štitimo druge.
"Maske stite od BAKTERIJA a ne od virusa. To pise i na pakovanju maski, za pismene"
nele
Svakog meseca od poslodavca dobijem kutiju sa 50 maski, od različitih proizvođača, ni na jednoj kutiji ne piše od čega maska štiti, a od čega ne.

Štel lopta

pre 2 godine

Ako te lobanja ne stiti od prazne glave nece ni te tvoje pantalone...inace da maske ne stite ne bi ni hirurzi nosili od vajkada. Ali prazna glava negira ono sto ne vidi i sto ne moze da opipa rukama izgleda
(mile, 18. novembar 2021 19:15)

Hirurzi nose maske iz drugih razloga. Nikakve veze to nema sa virusima.

student

pre 2 godine

Na početku pandemije su svi pričali da jednokratne maske štite 2-3 sata, a da posle toga ne štite ništa. Naš narod nosi maske po 3 meseca. Nije teško doneti zaključak o efikasnosti maski.

robby

pre 2 godine

Ako vakcine štite od korone 90 % i ako je efikasnost maske 53% to znači da se od ukupnog broja od 100% uvek zarazi ~ polovina jer se i vakcinisani koji nose maske zaraze virusom.
Kako stvari za sada stoje uvek će neka polovina biti zarazena i ovoj ludosti nema kraja.

mile

pre 2 godine

Zamisli da pustis goluba bez pantalona... Dakle, pantalone STITE od goluba, koliko toliko, kao i maska od korone. Ziv i zdrav bio
(Amater, 18. novembar 2021 18:43)

Ako te lobanja ne stiti od prazne glave nece ni te tvoje pantalone...inace da maske ne stite ne bi ni hirurzi nosili od vajkada. Ali prazna glava negira ono sto ne vidi i sto ne moze da opipa rukama izgleda

BoKi

pre 2 godine

“Ajde što smanjuje broj obolelih za 53 ili koliko već procenata, ali kako uspeva da smanji procenat umrlih? Logika mi nije baš najjasnija. Ako nosite maske, šansa da umrete je 11% manja? Ili ako ste nosili masku a razboleli se ipak u nekom trenutku kad ste je neoprezno skinuli prilikom prelaska ulice, manja je verovatnoća da umrete ? Ili je pak to statistička igrarija, gde može da se pokaže i da maska snižava opadanje kose kod 16% ljudi i čukljeve kod 23%?
(Biće ipak, 18. novembar 2021 19:10)”

Radi se o KOLIČINI virusa koji započnu zarazu kod pojedinca. Ako te napadne 1000 virusa, tvoj organizam ima dovoljno vremena da pripremi odbranu i razvije antitela, pre nego se oni znacajno namnoze. Ako te napadne milion - nema toliko vremena. Odbrana bude slaba i kasna. Prvi slucaj je kada masku nosi i zarazeni i ti. Drugi slucaj je kada niko ne nosi. Čista fizika.

Drug kontraš

pre 2 godine

Kako duhoviti i slični komentari...
Kao da ih je smišljala ista osoba ili da ste ih pokupili na istom mestu. A ne, vi "mislite svojom glavom" :)

Biće ipak

pre 2 godine

Ajde što smanjuje broj obolelih za 53 ili koliko već procenata, ali kako uspeva da smanji procenat umrlih? Logika mi nije baš najjasnija. Ako nosite maske, šansa da umrete je 11% manja? Ili ako ste nosili masku a razboleli se ipak u nekom trenutku kad ste je neoprezno skinuli prilikom prelaska ulice, manja je verovatnoća da umrete ? Ili je pak to statistička igrarija, gde može da se pokaže i da maska snižava opadanje kose kod 16% ljudi i čukljeve kod 23%?

kiki

pre 2 godine

Vidite,
i o maskama da biste pricali morate imati medicinskog znanja i ne trtljati kao vecina u ovim komentarima.Zato to pisem.Vecina komentatora nema pojma, apsolutni duduci su jer, prvo nemaju pojma kako se virus siri kroz vazduh, otprilike to zamisljaju kao sto moja baba zamislja put na mesec.Kada bi znali da se cestice virusa nalaze u sitnim kapljicama tecnosti koje su dovoljno velike da ih maska zaustavi onda bi znali da maska stiti jer ta kapljica se zajedno sa virusom zaustavi ma maski.Tacno prodje jedan mali deo koji je nedovoljan da vas zarazi.Dokaz da maske stite su lekari u kovid ambulantama, bolnicama i crvenim zonama.Zato vecino komentatorska prekinite da lupate gluposti i da komentariste nesto o cemu nemate pojma.

DMX

pre 2 godine

Ta magična cifra od 75% vakcinisanih je samo cilj u svim zemljama da bi države mogle da se obračunaju sa onima koji ne žele da se povinuju novom sistemu... ako ne verujete,pogledajte ostale zemlje,Najveća represija nad stanovništvom je tamo gde je najveći procenat vakcinisanih. Krenuvši od Australije,Izraela,Amerike,Kanade,Francuske,Italije,Austrije...zemlje poput Švedske služe samo kao mamac i obmana da će i drugima biti tako ako se vakcinišu.

milan

pre 2 godine

Ono sto je sigurno jeste da inficirani sire manju kolicinu virusa i da se neinficirani inficiraju manjom kolicinom virusa. Kolicina virusa je kljucna. Mala moze delovati stimulisuce za imuni sistem a velika moze napraviti veliki problem.

milan

pre 2 godine

Ono sto je sigurno jeste da inficirani sire manju kolicinu virusa i da se neinficirani inficiraju manjom kolicinom virusa. Kolicina virusa je kljucna. Mala moze delovati stimulisuce za imuni sistem a velika moze napraviti veliki problem.

Zika

pre 2 godine

Maska pomaze da se vazduh iz vasih usta umesto na 2-3 metra siri samo na metar. Tako maska stiti da onaj koji je nosi ima manje šanse da zarazi onog drugog na distanci od 2m.
Nazalost drzava je nesposobna da ovo jednostavno objasni, a i ti kojima se treba objasniti nisu u stanju da ista razumeju.
Zato smo tu gde smo.

Explorer

pre 2 godine

Ajde što smanjuje broj obolelih za 53 ili koliko već procenata, ali kako uspeva da smanji procenat umrlih? Logika mi nije baš najjasnija. Ako nosite maske, šansa da umrete je 11% manja? Ili ako ste nosili masku a razboleli se ipak u nekom trenutku kad ste je neoprezno skinuli prilikom prelaska ulice, manja je verovatnoća da umrete ? Ili je pak to statistička igrarija, gde može da se pokaže i da maska snižava opadanje kose kod 16% ljudi i čukljeve kod 23%?
(Biće ipak, 18. novembar 2021 19:10)

Rado ću objasniti.

Stopa preživljavanja nevakcinisane osobe kao i težina simptoma u direktnoj je korelaciji sa količinom virusa koju je ta osoba unela u organizam u trenutku zaražavanja, naravno pored genetike, starosti i opšteg zdravlja u kome vas virus zatekne. Ukoliko se unese manja količina, to je stimulišuće za odbrambeni mehanizam, počnu da se stvaraju antitela i organizam se relativno lako izbori sa količinom unetog virusa, brzo prezdravi i ostane neki imunitet još neko vreme. Ukoliko se odjednom unese velika količina virusa, organizam ne stigne da napravi dovoljno antitela dovoljno brzo da se izbori sa virusom - virus se razmnožava brže nego što uspevamo da se izborimo i onda se pada u bolničku postelju.
Kad neko zaražen kine/diše u vas bez maske, prenosi mnogo veću količinu virusa nego kad u vas kine neko bez maske. Dakle, ako vas zarazi neko sa maskom, imate manje šanse da završite u bolnici i samim tim nošenje maske smanjuje smrtnost, kao što ova studija i tvrdi.
Toliko od mene. Dobro zdravlje svima.

GATSBY

pre 2 godine

Supruga je lekar u kovid ambulanti, sa prekidima skoro već godinu i po dana. u početku je nosila skafandere i mnogo zaštitne opreme. Sada nosi samo n95 i preko hiruršku masku, i kapu za kosu i mantil. Nije se zarazila posle toliko vremena, kao niko od kolega u crvenoj zoni se nije zarazio na poslu. niko ne kaže da su sigurne potpuno, ali da ne pomažu je čista glupost

mile

pre 2 godine

Zamisli da pustis goluba bez pantalona... Dakle, pantalone STITE od goluba, koliko toliko, kao i maska od korone. Ziv i zdrav bio
(Amater, 18. novembar 2021 18:43)

Ako te lobanja ne stiti od prazne glave nece ni te tvoje pantalone...inace da maske ne stite ne bi ni hirurzi nosili od vajkada. Ali prazna glava negira ono sto ne vidi i sto ne moze da opipa rukama izgleda

kiki

pre 2 godine

Vidite,
i o maskama da biste pricali morate imati medicinskog znanja i ne trtljati kao vecina u ovim komentarima.Zato to pisem.Vecina komentatora nema pojma, apsolutni duduci su jer, prvo nemaju pojma kako se virus siri kroz vazduh, otprilike to zamisljaju kao sto moja baba zamislja put na mesec.Kada bi znali da se cestice virusa nalaze u sitnim kapljicama tecnosti koje su dovoljno velike da ih maska zaustavi onda bi znali da maska stiti jer ta kapljica se zajedno sa virusom zaustavi ma maski.Tacno prodje jedan mali deo koji je nedovoljan da vas zarazi.Dokaz da maske stite su lekari u kovid ambulantama, bolnicama i crvenim zonama.Zato vecino komentatorska prekinite da lupate gluposti i da komentariste nesto o cemu nemate pojma.

student

pre 2 godine

Na početku pandemije su svi pričali da jednokratne maske štite 2-3 sata, a da posle toga ne štite ništa. Naš narod nosi maske po 3 meseca. Nije teško doneti zaključak o efikasnosti maski.

Mika

pre 2 godine

Trziste maski i desinfekcijskih sredstava je prosle godine zaradilo 200+ milijardi dolara u celom svetu a fajzer dnevno zaradjuje 210 miliona.. Da li vi stvarno mislite da oni zele da ovo ludilo prestane!?
(dzoni cackalica, 18. novembar 2021 20:18)

Sa druge strane, mocni naftni lobi je izgubio 1000 milijardi, dok je svetska ekonomija otisla za barem 5000 milijardi u minus. Neki isto tako moćni sektori su izgubili daleko više od tih 200 milijardi. Zar zaista, ali najiskrenije pitam, mislite da zbog 200 milijardi prodatih maski imamo pandemiju koja je kolapsirala ekonomiju i oterala celu planetu u dug koji može da uguši sve te kompanije, a milijardere lako napravi milionerima?

Cekamo?

pre 2 godine

Ehe,kolektivni imunitet.
Ne postoji.
Vakcine ne stvaraju imunitet ,jer je vise obolelih i umrlih nego pre pustanja u promet tzv.vakcina.
Svako novo istrazivanje samo potvrdjuje cinjenicu ,da je virus vestacki i da su zlocinci na vlasti ,i niko od njih ne oboli ne umre.

Drug kontraš

pre 2 godine

Kako duhoviti i slični komentari...
Kao da ih je smišljala ista osoba ili da ste ih pokupili na istom mestu. A ne, vi "mislite svojom glavom" :)

Dejan

pre 2 godine

@Maska štiti od korone koliko i probušeni kondom od neželjene trudnoće... Pametnom dosta...
(Obrad, 18. novembar 2021 18:26)

Samo polupismeni glupan na kraju komentara koristi izraz "pametnom dosta", tako da sve rečeno odmah pada u vodu.

nele

pre 2 godine

..inace da maske ne stite ne bi ni hirurzi nosili od vajkada..
@mile
Maske stite od BAKTERIJA a ne od virusa. To pise i na pakovanju maski, za pismene. Virus je oko 100puta manji od bakterije.
Da ti preciznije objasnim. Zicana ograda izmedju tebe i komsije ce spreciti zivinu da ode kod njega, ali nece bube i musice. Ili, mreza za musice na prozoru ce spreciti musice a nece prasinu.
A broj 100 je kad a svaki prst na svojim rukama pozoves jednog komsiju u goste i onda prebrojis koliko prstiju oni imaju.

P.S Slobodno pitaj sta ti nije jasno. Objasnicemo ti. A od uciteljice trazi da ti vrati pare

dzoni cackalica

pre 2 godine

Trziste maski i desinfekcijskih sredstava je prosle godine zaradilo 200+ milijardi dolara u celom svetu a fajzer dnevno zaradjuje 210 miliona.. Da li vi stvarno mislite da oni zele da ovo ludilo prestane!?

Hope

pre 2 godine

Ajde što smanjuje broj obolelih za 53 ili koliko već procenata, ali kako uspeva da smanji procenat umrlih? Logika mi nije baš najjasnija. Ako nosite maske, šansa da umrete je 11% manja? Ili ako ste nosili masku a razboleli se ipak u nekom trenutku kad ste je neoprezno skinuli prilikom prelaska ulice, manja je verovatnoća da umrete ? Ili je pak to statistička igrarija, gde može da se pokaže i da maska snižava opadanje kose kod 16% ljudi i čukljeve kod 23%?
(Biće ipak...
Nećeš biti baš isto mokar sa kišobranom kao što bi bio bez kišobrana ako te polijem sa 10 litara vode, kao što nije isto da li ću te politi sa 5 ili 10 litara vode. Maska smanji količinu virusa što je ponekad dovoljno da spase život.

Milan

pre 2 godine

Mene je maska i pranje ruku i lica izgleda spasilo do sada da se ne zarazim. Gotovo sam siguran da maska štiti tako što smanjuje količinu virusa koji unesemo u organizam. Onda na scenu stupa vakcina....

Samo jedan

pre 2 godine

Ako te lobanja ne stiti od prazne glave nece ni te tvoje pantalone...inace da maske ne stite ne bi ni hirurzi nosili od vajkada. Ali prazna glava negira ono sto ne vidi i sto ne moze da opipa rukama izgleda
(mile, 18. novembar 2021 19:15) # Link komentara

Prijatelju, raspitaj se pre nego što izneseš neistinu. Hirurzi ne nose maske da bi se oni zaštitili, već da ne bi bakterije sa njih prešle na otvorenu ranu. Sad izguglaj razliku između bakterija i virusa.

Drug kontraš

pre 2 godine

@nele
Objasni mi zašto se maska navlaži od disanja kada je molekul vode mnogo manji od otvora na masci.

I objasni mi kako se to virus odvoji od sekreta iz nosa i kroz vazduh kreće sam.

La la iz Banata

pre 2 godine

@(nele, 18. novembar 2021 20:09)

A šta ako komšije rade u pilani?
Hirurška maska, maska n95, i slični tipovi maski ne zatvaraju lice hermetički. Nije ni njihova svrha da potpuno spreče prolaz virusa i bakterija. Svrha je da spreče aero sol koji se izbacuje disanjem, kao i krupnije kapljice koje se izbacuju govorom, kijanjem, kašljanjem i sl. a koje su medijum kojim se virusi i bakterije u velikoj količini raspršuju u okolinu. Osim toga, poenta je da se i smanji količina partikula virusa ili bakterija sa kojom nezaraženi organizam dolazi u dodir i time da vremena svom imunom sistemu da odreaguje i spreči ozbiljniju infekciju i bolest.

veljko

pre 2 godine

Свеједно про или контра маске, не могу да верујем колико стручњака код нас и за маске и за вакцине, или сви то знају са телевизије или интернета, свеједно. Маске су потребне некултурним људима који када кијају или кашљу не знају да покрију нос и уста. Пре короне, када се није ни претпостављало да ће до овога доћи, када сам кијао или кашљао увек себи у рукав или у мајицу. Пренос преко ваздуха када неко дише је раван нули једино ако ти неко дише директ у лице. Није вирус птица па да лети и за њега важи сила тежа и пада веома брзо доле, али кроз кијање и кашаљ лети са слинама и пљувачком великом брзином и поприлично далеко и на тај начин долази до заражавања. Наравно и ако неко прича веома течно па те упљује целог.

Veliki brat

pre 2 godine

Preležao koronu kod kuće, tih 2 sedmice bio izolovan u sobi i povremeno išao do kupatila, pre izlaska iz sobe sam uvek dezinfikovao ruke, lice i nosio N95 masku, i nikoga od ukućana nisam zarazio.

Da nisam nosio masku, pitanje je šta bi bilo.

Takođe, vremensko trajanje zadržavanja u nekom prostoru figuriše, nije isto kad proletite kroz supermarket znajući šta vam treba i kad se pola sata gurate oko neke jeftine robe na akciji dišući jedni drugima za vrat. Niti je isto ako ste 2 sata na fudbalskom stadionu sa još 50.000 navijača, bez obzira što je otvoren prostor.

Tačno je da se virus zadržava i na odreći, ali ne može baš tek tako lako sa te odeće da dospe u disajne puteve ako poštujete sve mere - dezinfikujete ruke i povremeno lice (nakon rizičnih situacija), virus ipak nema ruke, noge ili krila pa da tek tako došeta ili uleti sa vazduhom u vaše disajne puteve. Čak i tada nije lako da se pomoću "spajk" proteiona zakači za ćelije respiratornih organa, može lako da se zalepi za pljuvačku i završi u želudcu.

U prevodu, potrebna je poprilična koncentracija virusa oko vas, ili manja količina virusa uz načet imunitet prehladom ili nečim drugim, da biste se zarazili.

Bar je tako sada, pre godinu i po virsu je bio mnogo virulentniji, tj. brže se razmnožavao i manja količina je dovodila do ozbiljnih posledica.

Goran

pre 2 godine

Na pakovanku piše da maska ne štiti od virusa...
(Mladen Vasić, 18. novembar 2021 21:49)

Time sebe proizvođači prosto štite od mogućih tužbi, a da je 100% zaštita naravno da nije.

Da li pomaže?
Definitivno.
Japan i Koreja mogu da zahvale svojoj kulturi nošenja maski da su prošli relativno dobro bez obzira na izuzetnu gustinu naseljenosti i staru populaciju.
Tamo ni na ulici nećeš videti nikog bez maske.

Biće ipak

pre 2 godine

Ajde što smanjuje broj obolelih za 53 ili koliko već procenata, ali kako uspeva da smanji procenat umrlih? Logika mi nije baš najjasnija. Ako nosite maske, šansa da umrete je 11% manja? Ili ako ste nosili masku a razboleli se ipak u nekom trenutku kad ste je neoprezno skinuli prilikom prelaska ulice, manja je verovatnoća da umrete ? Ili je pak to statistička igrarija, gde može da se pokaže i da maska snižava opadanje kose kod 16% ljudi i čukljeve kod 23%?

BoKi

pre 2 godine

“Ajde što smanjuje broj obolelih za 53 ili koliko već procenata, ali kako uspeva da smanji procenat umrlih? Logika mi nije baš najjasnija. Ako nosite maske, šansa da umrete je 11% manja? Ili ako ste nosili masku a razboleli se ipak u nekom trenutku kad ste je neoprezno skinuli prilikom prelaska ulice, manja je verovatnoća da umrete ? Ili je pak to statistička igrarija, gde može da se pokaže i da maska snižava opadanje kose kod 16% ljudi i čukljeve kod 23%?
(Biće ipak, 18. novembar 2021 19:10)”

Radi se o KOLIČINI virusa koji započnu zarazu kod pojedinca. Ako te napadne 1000 virusa, tvoj organizam ima dovoljno vremena da pripremi odbranu i razvije antitela, pre nego se oni znacajno namnoze. Ako te napadne milion - nema toliko vremena. Odbrana bude slaba i kasna. Prvi slucaj je kada masku nosi i zarazeni i ti. Drugi slucaj je kada niko ne nosi. Čista fizika.

Mostar mostarcima

pre 2 godine

U Mostaru od aprila prošle godine .. ne ove nego od prošle godine niko od nas ne nosi masku. To je vidjelo prošlo ljeto pola Srbije. Prošle godine raja iz Srbije je išla na more u Neum i skoro svi su na dan svratili u Mostar. Gledali su nas u čudu. Sve otvoreno, niko maske itd. Imali smo i mi nekoliko smrtnih slučajeva kako katu od Corone ali da smo se zatvorili nismo. Bilo je prošle godine toga da se jedan period u radnji trazila maska itd ali je to prestolo oko juna mjeseca prošle godine. I za neuke objasnjenje. Plave medicinske maske se bacaju poslije 3 sata upotrebe jer nemaju efekta. Ove platnene su najgore s.... ,, Ne štite nikako. Informišite se malo. A ne rekla kazala, tv kaže, piše tu itd. Malo koristiti sivu materiju ako je ikako moguće.

J.

pre 2 godine

"ne pise kad ti daje kinesko djubre"
(Tomy Čubura, 
Ne daje mi kinesko đubre. Živim u EU I maske su proizveden u državi u kojoj živim. I, za razliku od Srbije, koriste se. Iako 90% vas negacionista nije ni videlo kutiju, jer maske kupujete na komad, stoje vam u džepu za slučaj kontrole, niste se umorili da ponavljate lažnu i besmislenu foskulu "na kutiji piše...". Jednako glupa i lažna kao i, "moraš da potpišes da primas vakcinu na sopstvenu odgovornost ".

Sitan detalj

pre 2 godine

Na pakovanku piše da maska ne štiti od virusa...
(Mladen Vasić, 18. novembar 2021 21:49)

I na pakovanju kondoma piše da ne štiti od std, pa ipak

Keke

pre 2 godine

Hajde da nam komentatori objasne koliko su maske ne samo neefikasne nego i štetne po zdravlje, oni znaju sve o aerosolima i virusima i vakcinama i svetskim zaverama, mada su uvek izbegavali školu i bilo koji oblik učenja.

DMX

pre 2 godine

Ta magična cifra od 75% vakcinisanih je samo cilj u svim zemljama da bi države mogle da se obračunaju sa onima koji ne žele da se povinuju novom sistemu... ako ne verujete,pogledajte ostale zemlje,Najveća represija nad stanovništvom je tamo gde je najveći procenat vakcinisanih. Krenuvši od Australije,Izraela,Amerike,Kanade,Francuske,Italije,Austrije...zemlje poput Švedske služe samo kao mamac i obmana da će i drugima biti tako ako se vakcinišu.

Štel lopta

pre 2 godine

Ako te lobanja ne stiti od prazne glave nece ni te tvoje pantalone...inace da maske ne stite ne bi ni hirurzi nosili od vajkada. Ali prazna glava negira ono sto ne vidi i sto ne moze da opipa rukama izgleda
(mile, 18. novembar 2021 19:15)

Hirurzi nose maske iz drugih razloga. Nikakve veze to nema sa virusima.

Мирко

pre 2 godine

Да бих ову вест сматрао озбиљном нека ми ови што су радили студију наброје тих 200 земаља. И баш им верујем да су у свакој земљи Африке вршили испитивање. Не треба поредити хируршке маске и ове крпе са уличних тезги које многи носе.

robby

pre 2 godine

Ako vakcine štite od korone 90 % i ako je efikasnost maske 53% to znači da se od ukupnog broja od 100% uvek zarazi ~ polovina jer se i vakcinisani koji nose maske zaraze virusom.
Kako stvari za sada stoje uvek će neka polovina biti zarazena i ovoj ludosti nema kraja.

J.

pre 2 godine

"...Pametnom dosta..."
(Obrad, 1
Rečenica koju pametan čovek nikada neće napisati.
"Ajde što smanjuje broj obolelih za 53 ili koliko već procenata, ali kako uspeva da smanji procenat umrlih? Logika mi nije baš najjasnija"
Biće ipak
Očigledno da ti logika nije najjasnija, nisi morao da pišeš. Kako nekome nije jasno da manje bolesnih znači manje umrlih?! Kako od kovida može da umre neko ko se, prethodno, nije razboleo? Manje virusa koji se unesu - manje bolesnih - lakši tok bolesti - manje umrlih.
"Hirurzi nose maske iz drugih razloga. Nikakve veze to nema sa virusima."
(Štel lopta
Na žalost neznalica kao ti, hirurzi (i gotovo svi lekari u civilizovanog zemljama) maske nose upravo da ne bi na pacijenata preneli virusnu ili bakterijsku infekciju. Jer, kao što smo već milion puta ponovili u ove, skoro pa dve, godine, maskom, prvenstveno, štitimo druge.
"Maske stite od BAKTERIJA a ne od virusa. To pise i na pakovanju maski, za pismene"
nele
Svakog meseca od poslodavca dobijem kutiju sa 50 maski, od različitih proizvođača, ni na jednoj kutiji ne piše od čega maska štiti, a od čega ne.

Silvester

pre 2 godine

Samo polupismeni glupan na kraju komentara koristi izraz "pametnom dosta", tako da sve rečeno odmah pada u vodu.
(Dejan, 18. novembar 2021 20:50)

Hm, ne bih baš rekao da je onaj ko je izrekao tu izreku polupismeni glupan. Čovek je bio pisac i filozof, ostavio je traga iza sebe. Pre bi bilo prijatelju da ti ne razumeš šta se time kaže. Da ti pojasnim: pametnom ne treba puno objašnjavati da bi shvatio, a budalama i onako ne vredi govoriti.

Tomy Čubura

pre 2 godine

Svakog meseca od poslodavca dobijem kutiju sa 50 maski, od različitih proizvođača, ni na jednoj kutiji ne piše od čega maska štiti, a od čega ne.
(J., 18. novembar 2021 20:51)
ne pise kad ti daje kinesko djubre

Partizanovac iz Kragujevca

pre 2 godine

Alo "naucnici"! Na ovom svetu postoji 195 zemalja (lako se proveri gugl pretragom, vi ste ovo istrazivanje vrsili u 200 zemalja?

Bez daljeg komentara, sportski pozdrav zdravo

NikolaBg

pre 2 godine

Penjem se uz stepenice do Banovog brda a ono masaka koliko hoćeš pobacanih i blatnjavih... Kulture nam uvek manjka već decenijama ako ne i vekovima.

aaaa

pre 2 godine

@ Japan i Koreja mogu da zahvale svojoj kulturi nošenja maski da su prošli relativno dobro bez obzira na izuzetnu gustinu naseljenosti i staru populaciju.
Tamo ni na ulici nećeš videti nikog bez maske.
(Goran, 18. novembar 2021 22:46)

Sada imamo i kulturu nosenja maski?lecite se!!

DEX

pre 2 godine

Po mojim studijama i istraživanjima maske ničemu ne koriste. Naročito ove koje se čuvaju u džepu i koriste više puta. Od njih samo može čovek da se uguši i da dobije infekciju na licu.

Kako da ne

pre 2 godine

Veliki brat, 18. novembar 2021 21:36

Šta lupetaš. Ja preležao koronu kući svi bili oko mene, decu nisam mogao da isteram iz sobe, ništa apsolutno nismo dezinfikovali, supruzi nestao ukus i miris na nedelju dana ( znači najlakši oblik) deci ništa nije bilo. Da sam nosio masku i sve dezinfikovao verovatno bih pisao hvalospeve maskama i dezinfikacionim sredstvima, a u stvari ke sve samo stari dobri imunitet koji je danas na stubu srama jer imamo vakcine. Strašno u kakve su se ljudi kukavice pretvorili. Uzeće Vam živote zbog vašeg straha ili će ih sam strah pojesti. Nadam se da ćete uskoro osetiti neku krivicu ili stid i da ćete prestati da se ponašate kao kukavice. Ne kako kažu vlastodršci zbog baka i deka već zbog vaše dece...

Halle-ON

pre 2 godine

Raširite platno između dva čoveka ispred nekog zida, i uzmite kantu punu vode i polijte platno vodom iz kante.

Molekuli vode su 0.27 nm, Sars cov2 je od 50-140 nm. Dakle molekuli vode su manji od virusa.

Po ovima što negiraju maske, sva voda iz kante bi trebala da prođe kroz platno i zid bi morao da se pokvasi. Međutim kada to uradite, videćete da će zid ostati suv, i da će većina vode ostati sa strane koja nije okrenuta zidu.

zoki

pre 2 godine

Ко што панталоне спречавају смрад кад пустите голуба, толико
(Нећу_Да_Носим_Маску, 18. novembar 2021 18:10)

Jesi zavrsio ti bar osnovnu skolu ?
Zasto hirurzi nose te iste maske ? ( i zvale su se hirurske maske ranije )

Zoran

pre 2 godine

P.S Slobodno pitaj sta ti nije jasno. Objasnicemo ti. A od uciteljice trazi da ti vrati pare
(nele, 18. novembar 2021 20:09)

Nije mi jasno da li si glup od rođenja ili si iz bolinice izašao kao glup?
Svakavih ima ludih komentara ali tvoj je vrhunski, jel, logično je da je bakterija veća od virusa, pa kada došeta do maske onda jedno prođe a drugo ne. Ili ne šeta već hoda. Možda trči. A verovatno si i video kako izgledaju, onako iza ugla.

Слободан

pre 2 godine

(veljko, 18. novembar 2021 23:56)

Да ли сте о томе размишљали кад сте били мали? Колико пута сте, кад сте били мали, кијали и слинавили у присуству других без рукава на устима и носу?
Да ли Ви мислите да се тада нико није разболео баш због Вас?
Да ли мислите да тада нико није стекао још јачи имунитет баш због Вас?

Priuceni ucenjaci

pre 2 godine

@
Po ovima što negiraju maske, sva voda iz kante bi trebala da prođe kroz platno i zid bi morao da se pokvasi. Međutim kada to uradite, videćete da će zid ostati suv, i da će većina vode ostati sa strane koja nije okrenuta zidu.
(Halle-ON, 19. novembar 2021 08:31)

Sad nazad na casove hemije iz 8. razreda osnovne da se podsetis sta su vodonicne veze i zasto je tako i zasto nema veze sa velicinom molekula vode.

nele

pre 2 godine

..inace da maske ne stite ne bi ni hirurzi nosili od vajkada..
@mile
Maske stite od BAKTERIJA a ne od virusa. To pise i na pakovanju maski, za pismene. Virus je oko 100puta manji od bakterije.
Da ti preciznije objasnim. Zicana ograda izmedju tebe i komsije ce spreciti zivinu da ode kod njega, ali nece bube i musice. Ili, mreza za musice na prozoru ce spreciti musice a nece prasinu.
A broj 100 je kad a svaki prst na svojim rukama pozoves jednog komsiju u goste i onda prebrojis koliko prstiju oni imaju.

P.S Slobodno pitaj sta ti nije jasno. Objasnicemo ti. A od uciteljice trazi da ti vrati pare

Silvester

pre 2 godine

Samo polupismeni glupan na kraju komentara koristi izraz "pametnom dosta", tako da sve rečeno odmah pada u vodu.
(Dejan, 18. novembar 2021 20:50)

Hm, ne bih baš rekao da je onaj ko je izrekao tu izreku polupismeni glupan. Čovek je bio pisac i filozof, ostavio je traga iza sebe. Pre bi bilo prijatelju da ti ne razumeš šta se time kaže. Da ti pojasnim: pametnom ne treba puno objašnjavati da bi shvatio, a budalama i onako ne vredi govoriti.

Biće ipak

pre 2 godine

Ajde što smanjuje broj obolelih za 53 ili koliko već procenata, ali kako uspeva da smanji procenat umrlih? Logika mi nije baš najjasnija. Ako nosite maske, šansa da umrete je 11% manja? Ili ako ste nosili masku a razboleli se ipak u nekom trenutku kad ste je neoprezno skinuli prilikom prelaska ulice, manja je verovatnoća da umrete ? Ili je pak to statistička igrarija, gde može da se pokaže i da maska snižava opadanje kose kod 16% ljudi i čukljeve kod 23%?

mile

pre 2 godine

Zamisli da pustis goluba bez pantalona... Dakle, pantalone STITE od goluba, koliko toliko, kao i maska od korone. Ziv i zdrav bio
(Amater, 18. novembar 2021 18:43)

Ako te lobanja ne stiti od prazne glave nece ni te tvoje pantalone...inace da maske ne stite ne bi ni hirurzi nosili od vajkada. Ali prazna glava negira ono sto ne vidi i sto ne moze da opipa rukama izgleda

Cekamo?

pre 2 godine

Ehe,kolektivni imunitet.
Ne postoji.
Vakcine ne stvaraju imunitet ,jer je vise obolelih i umrlih nego pre pustanja u promet tzv.vakcina.
Svako novo istrazivanje samo potvrdjuje cinjenicu ,da je virus vestacki i da su zlocinci na vlasti ,i niko od njih ne oboli ne umre.

Tomy Čubura

pre 2 godine

Svakog meseca od poslodavca dobijem kutiju sa 50 maski, od različitih proizvođača, ni na jednoj kutiji ne piše od čega maska štiti, a od čega ne.
(J., 18. novembar 2021 20:51)
ne pise kad ti daje kinesko djubre

Milan

pre 2 godine

Mene je maska i pranje ruku i lica izgleda spasilo do sada da se ne zarazim. Gotovo sam siguran da maska štiti tako što smanjuje količinu virusa koji unesemo u organizam. Onda na scenu stupa vakcina....

milan

pre 2 godine

Ono sto je sigurno jeste da inficirani sire manju kolicinu virusa i da se neinficirani inficiraju manjom kolicinom virusa. Kolicina virusa je kljucna. Mala moze delovati stimulisuce za imuni sistem a velika moze napraviti veliki problem.

Štel lopta

pre 2 godine

Ako te lobanja ne stiti od prazne glave nece ni te tvoje pantalone...inace da maske ne stite ne bi ni hirurzi nosili od vajkada. Ali prazna glava negira ono sto ne vidi i sto ne moze da opipa rukama izgleda
(mile, 18. novembar 2021 19:15)

Hirurzi nose maske iz drugih razloga. Nikakve veze to nema sa virusima.

Mika

pre 2 godine

Trziste maski i desinfekcijskih sredstava je prosle godine zaradilo 200+ milijardi dolara u celom svetu a fajzer dnevno zaradjuje 210 miliona.. Da li vi stvarno mislite da oni zele da ovo ludilo prestane!?
(dzoni cackalica, 18. novembar 2021 20:18)

Sa druge strane, mocni naftni lobi je izgubio 1000 milijardi, dok je svetska ekonomija otisla za barem 5000 milijardi u minus. Neki isto tako moćni sektori su izgubili daleko više od tih 200 milijardi. Zar zaista, ali najiskrenije pitam, mislite da zbog 200 milijardi prodatih maski imamo pandemiju koja je kolapsirala ekonomiju i oterala celu planetu u dug koji može da uguši sve te kompanije, a milijardere lako napravi milionerima?

Keke

pre 2 godine

Hajde da nam komentatori objasne koliko su maske ne samo neefikasne nego i štetne po zdravlje, oni znaju sve o aerosolima i virusima i vakcinama i svetskim zaverama, mada su uvek izbegavali školu i bilo koji oblik učenja.

Mostar mostarcima

pre 2 godine

U Mostaru od aprila prošle godine .. ne ove nego od prošle godine niko od nas ne nosi masku. To je vidjelo prošlo ljeto pola Srbije. Prošle godine raja iz Srbije je išla na more u Neum i skoro svi su na dan svratili u Mostar. Gledali su nas u čudu. Sve otvoreno, niko maske itd. Imali smo i mi nekoliko smrtnih slučajeva kako katu od Corone ali da smo se zatvorili nismo. Bilo je prošle godine toga da se jedan period u radnji trazila maska itd ali je to prestolo oko juna mjeseca prošle godine. I za neuke objasnjenje. Plave medicinske maske se bacaju poslije 3 sata upotrebe jer nemaju efekta. Ove platnene su najgore s.... ,, Ne štite nikako. Informišite se malo. A ne rekla kazala, tv kaže, piše tu itd. Malo koristiti sivu materiju ako je ikako moguće.

dzoni cackalica

pre 2 godine

Trziste maski i desinfekcijskih sredstava je prosle godine zaradilo 200+ milijardi dolara u celom svetu a fajzer dnevno zaradjuje 210 miliona.. Da li vi stvarno mislite da oni zele da ovo ludilo prestane!?

Dejan

pre 2 godine

@Maska štiti od korone koliko i probušeni kondom od neželjene trudnoće... Pametnom dosta...
(Obrad, 18. novembar 2021 18:26)

Samo polupismeni glupan na kraju komentara koristi izraz "pametnom dosta", tako da sve rečeno odmah pada u vodu.

Veliki brat

pre 2 godine

Preležao koronu kod kuće, tih 2 sedmice bio izolovan u sobi i povremeno išao do kupatila, pre izlaska iz sobe sam uvek dezinfikovao ruke, lice i nosio N95 masku, i nikoga od ukućana nisam zarazio.

Da nisam nosio masku, pitanje je šta bi bilo.

Takođe, vremensko trajanje zadržavanja u nekom prostoru figuriše, nije isto kad proletite kroz supermarket znajući šta vam treba i kad se pola sata gurate oko neke jeftine robe na akciji dišući jedni drugima za vrat. Niti je isto ako ste 2 sata na fudbalskom stadionu sa još 50.000 navijača, bez obzira što je otvoren prostor.

Tačno je da se virus zadržava i na odreći, ali ne može baš tek tako lako sa te odeće da dospe u disajne puteve ako poštujete sve mere - dezinfikujete ruke i povremeno lice (nakon rizičnih situacija), virus ipak nema ruke, noge ili krila pa da tek tako došeta ili uleti sa vazduhom u vaše disajne puteve. Čak i tada nije lako da se pomoću "spajk" proteiona zakači za ćelije respiratornih organa, može lako da se zalepi za pljuvačku i završi u želudcu.

U prevodu, potrebna je poprilična koncentracija virusa oko vas, ili manja količina virusa uz načet imunitet prehladom ili nečim drugim, da biste se zarazili.

Bar je tako sada, pre godinu i po virsu je bio mnogo virulentniji, tj. brže se razmnožavao i manja količina je dovodila do ozbiljnih posledica.

J.

pre 2 godine

"ne pise kad ti daje kinesko djubre"
(Tomy Čubura, 
Ne daje mi kinesko đubre. Živim u EU I maske su proizveden u državi u kojoj živim. I, za razliku od Srbije, koriste se. Iako 90% vas negacionista nije ni videlo kutiju, jer maske kupujete na komad, stoje vam u džepu za slučaj kontrole, niste se umorili da ponavljate lažnu i besmislenu foskulu "na kutiji piše...". Jednako glupa i lažna kao i, "moraš da potpišes da primas vakcinu na sopstvenu odgovornost ".

Samo jedan

pre 2 godine

Ako te lobanja ne stiti od prazne glave nece ni te tvoje pantalone...inace da maske ne stite ne bi ni hirurzi nosili od vajkada. Ali prazna glava negira ono sto ne vidi i sto ne moze da opipa rukama izgleda
(mile, 18. novembar 2021 19:15) # Link komentara

Prijatelju, raspitaj se pre nego što izneseš neistinu. Hirurzi ne nose maske da bi se oni zaštitili, već da ne bi bakterije sa njih prešle na otvorenu ranu. Sad izguglaj razliku između bakterija i virusa.

Sitan detalj

pre 2 godine

Na pakovanku piše da maska ne štiti od virusa...
(Mladen Vasić, 18. novembar 2021 21:49)

I na pakovanju kondoma piše da ne štiti od std, pa ipak

robby

pre 2 godine

Ako vakcine štite od korone 90 % i ako je efikasnost maske 53% to znači da se od ukupnog broja od 100% uvek zarazi ~ polovina jer se i vakcinisani koji nose maske zaraze virusom.
Kako stvari za sada stoje uvek će neka polovina biti zarazena i ovoj ludosti nema kraja.

kiki

pre 2 godine

Vidite,
i o maskama da biste pricali morate imati medicinskog znanja i ne trtljati kao vecina u ovim komentarima.Zato to pisem.Vecina komentatora nema pojma, apsolutni duduci su jer, prvo nemaju pojma kako se virus siri kroz vazduh, otprilike to zamisljaju kao sto moja baba zamislja put na mesec.Kada bi znali da se cestice virusa nalaze u sitnim kapljicama tecnosti koje su dovoljno velike da ih maska zaustavi onda bi znali da maska stiti jer ta kapljica se zajedno sa virusom zaustavi ma maski.Tacno prodje jedan mali deo koji je nedovoljan da vas zarazi.Dokaz da maske stite su lekari u kovid ambulantama, bolnicama i crvenim zonama.Zato vecino komentatorska prekinite da lupate gluposti i da komentariste nesto o cemu nemate pojma.

J.

pre 2 godine

"...Pametnom dosta..."
(Obrad, 1
Rečenica koju pametan čovek nikada neće napisati.
"Ajde što smanjuje broj obolelih za 53 ili koliko već procenata, ali kako uspeva da smanji procenat umrlih? Logika mi nije baš najjasnija"
Biće ipak
Očigledno da ti logika nije najjasnija, nisi morao da pišeš. Kako nekome nije jasno da manje bolesnih znači manje umrlih?! Kako od kovida može da umre neko ko se, prethodno, nije razboleo? Manje virusa koji se unesu - manje bolesnih - lakši tok bolesti - manje umrlih.
"Hirurzi nose maske iz drugih razloga. Nikakve veze to nema sa virusima."
(Štel lopta
Na žalost neznalica kao ti, hirurzi (i gotovo svi lekari u civilizovanog zemljama) maske nose upravo da ne bi na pacijenata preneli virusnu ili bakterijsku infekciju. Jer, kao što smo već milion puta ponovili u ove, skoro pa dve, godine, maskom, prvenstveno, štitimo druge.
"Maske stite od BAKTERIJA a ne od virusa. To pise i na pakovanju maski, za pismene"
nele
Svakog meseca od poslodavca dobijem kutiju sa 50 maski, od različitih proizvođača, ni na jednoj kutiji ne piše od čega maska štiti, a od čega ne.

Zika

pre 2 godine

Maska pomaze da se vazduh iz vasih usta umesto na 2-3 metra siri samo na metar. Tako maska stiti da onaj koji je nosi ima manje šanse da zarazi onog drugog na distanci od 2m.
Nazalost drzava je nesposobna da ovo jednostavno objasni, a i ti kojima se treba objasniti nisu u stanju da ista razumeju.
Zato smo tu gde smo.

Мирко

pre 2 godine

Да бих ову вест сматрао озбиљном нека ми ови што су радили студију наброје тих 200 земаља. И баш им верујем да су у свакој земљи Африке вршили испитивање. Не треба поредити хируршке маске и ове крпе са уличних тезги које многи носе.

Drug kontraš

pre 2 godine

Kako duhoviti i slični komentari...
Kao da ih je smišljala ista osoba ili da ste ih pokupili na istom mestu. A ne, vi "mislite svojom glavom" :)

DMX

pre 2 godine

Ta magična cifra od 75% vakcinisanih je samo cilj u svim zemljama da bi države mogle da se obračunaju sa onima koji ne žele da se povinuju novom sistemu... ako ne verujete,pogledajte ostale zemlje,Najveća represija nad stanovništvom je tamo gde je najveći procenat vakcinisanih. Krenuvši od Australije,Izraela,Amerike,Kanade,Francuske,Italije,Austrije...zemlje poput Švedske služe samo kao mamac i obmana da će i drugima biti tako ako se vakcinišu.

Explorer

pre 2 godine

Ajde što smanjuje broj obolelih za 53 ili koliko već procenata, ali kako uspeva da smanji procenat umrlih? Logika mi nije baš najjasnija. Ako nosite maske, šansa da umrete je 11% manja? Ili ako ste nosili masku a razboleli se ipak u nekom trenutku kad ste je neoprezno skinuli prilikom prelaska ulice, manja je verovatnoća da umrete ? Ili je pak to statistička igrarija, gde može da se pokaže i da maska snižava opadanje kose kod 16% ljudi i čukljeve kod 23%?
(Biće ipak, 18. novembar 2021 19:10)

Rado ću objasniti.

Stopa preživljavanja nevakcinisane osobe kao i težina simptoma u direktnoj je korelaciji sa količinom virusa koju je ta osoba unela u organizam u trenutku zaražavanja, naravno pored genetike, starosti i opšteg zdravlja u kome vas virus zatekne. Ukoliko se unese manja količina, to je stimulišuće za odbrambeni mehanizam, počnu da se stvaraju antitela i organizam se relativno lako izbori sa količinom unetog virusa, brzo prezdravi i ostane neki imunitet još neko vreme. Ukoliko se odjednom unese velika količina virusa, organizam ne stigne da napravi dovoljno antitela dovoljno brzo da se izbori sa virusom - virus se razmnožava brže nego što uspevamo da se izborimo i onda se pada u bolničku postelju.
Kad neko zaražen kine/diše u vas bez maske, prenosi mnogo veću količinu virusa nego kad u vas kine neko bez maske. Dakle, ako vas zarazi neko sa maskom, imate manje šanse da završite u bolnici i samim tim nošenje maske smanjuje smrtnost, kao što ova studija i tvrdi.
Toliko od mene. Dobro zdravlje svima.

Goran

pre 2 godine

Na pakovanku piše da maska ne štiti od virusa...
(Mladen Vasić, 18. novembar 2021 21:49)

Time sebe proizvođači prosto štite od mogućih tužbi, a da je 100% zaštita naravno da nije.

Da li pomaže?
Definitivno.
Japan i Koreja mogu da zahvale svojoj kulturi nošenja maski da su prošli relativno dobro bez obzira na izuzetnu gustinu naseljenosti i staru populaciju.
Tamo ni na ulici nećeš videti nikog bez maske.

student

pre 2 godine

Na početku pandemije su svi pričali da jednokratne maske štite 2-3 sata, a da posle toga ne štite ništa. Naš narod nosi maske po 3 meseca. Nije teško doneti zaključak o efikasnosti maski.

Hope

pre 2 godine

Ajde što smanjuje broj obolelih za 53 ili koliko već procenata, ali kako uspeva da smanji procenat umrlih? Logika mi nije baš najjasnija. Ako nosite maske, šansa da umrete je 11% manja? Ili ako ste nosili masku a razboleli se ipak u nekom trenutku kad ste je neoprezno skinuli prilikom prelaska ulice, manja je verovatnoća da umrete ? Ili je pak to statistička igrarija, gde može da se pokaže i da maska snižava opadanje kose kod 16% ljudi i čukljeve kod 23%?
(Biće ipak...
Nećeš biti baš isto mokar sa kišobranom kao što bi bio bez kišobrana ako te polijem sa 10 litara vode, kao što nije isto da li ću te politi sa 5 ili 10 litara vode. Maska smanji količinu virusa što je ponekad dovoljno da spase život.

GATSBY

pre 2 godine

Supruga je lekar u kovid ambulanti, sa prekidima skoro već godinu i po dana. u početku je nosila skafandere i mnogo zaštitne opreme. Sada nosi samo n95 i preko hiruršku masku, i kapu za kosu i mantil. Nije se zarazila posle toliko vremena, kao niko od kolega u crvenoj zoni se nije zarazio na poslu. niko ne kaže da su sigurne potpuno, ali da ne pomažu je čista glupost

Drug kontraš

pre 2 godine

@nele
Objasni mi zašto se maska navlaži od disanja kada je molekul vode mnogo manji od otvora na masci.

I objasni mi kako se to virus odvoji od sekreta iz nosa i kroz vazduh kreće sam.

La la iz Banata

pre 2 godine

@(nele, 18. novembar 2021 20:09)

A šta ako komšije rade u pilani?
Hirurška maska, maska n95, i slični tipovi maski ne zatvaraju lice hermetički. Nije ni njihova svrha da potpuno spreče prolaz virusa i bakterija. Svrha je da spreče aero sol koji se izbacuje disanjem, kao i krupnije kapljice koje se izbacuju govorom, kijanjem, kašljanjem i sl. a koje su medijum kojim se virusi i bakterije u velikoj količini raspršuju u okolinu. Osim toga, poenta je da se i smanji količina partikula virusa ili bakterija sa kojom nezaraženi organizam dolazi u dodir i time da vremena svom imunom sistemu da odreaguje i spreči ozbiljniju infekciju i bolest.

BoKi

pre 2 godine

“Ajde što smanjuje broj obolelih za 53 ili koliko već procenata, ali kako uspeva da smanji procenat umrlih? Logika mi nije baš najjasnija. Ako nosite maske, šansa da umrete je 11% manja? Ili ako ste nosili masku a razboleli se ipak u nekom trenutku kad ste je neoprezno skinuli prilikom prelaska ulice, manja je verovatnoća da umrete ? Ili je pak to statistička igrarija, gde može da se pokaže i da maska snižava opadanje kose kod 16% ljudi i čukljeve kod 23%?
(Biće ipak, 18. novembar 2021 19:10)”

Radi se o KOLIČINI virusa koji započnu zarazu kod pojedinca. Ako te napadne 1000 virusa, tvoj organizam ima dovoljno vremena da pripremi odbranu i razvije antitela, pre nego se oni znacajno namnoze. Ako te napadne milion - nema toliko vremena. Odbrana bude slaba i kasna. Prvi slucaj je kada masku nosi i zarazeni i ti. Drugi slucaj je kada niko ne nosi. Čista fizika.

veljko

pre 2 godine

Свеједно про или контра маске, не могу да верујем колико стручњака код нас и за маске и за вакцине, или сви то знају са телевизије или интернета, свеједно. Маске су потребне некултурним људима који када кијају или кашљу не знају да покрију нос и уста. Пре короне, када се није ни претпостављало да ће до овога доћи, када сам кијао или кашљао увек себи у рукав или у мајицу. Пренос преко ваздуха када неко дише је раван нули једино ако ти неко дише директ у лице. Није вирус птица па да лети и за њега важи сила тежа и пада веома брзо доле, али кроз кијање и кашаљ лети са слинама и пљувачком великом брзином и поприлично далеко и на тај начин долази до заражавања. Наравно и ако неко прича веома течно па те упљује целог.

zoki

pre 2 godine

Ко што панталоне спречавају смрад кад пустите голуба, толико
(Нећу_Да_Носим_Маску, 18. novembar 2021 18:10)

Jesi zavrsio ti bar osnovnu skolu ?
Zasto hirurzi nose te iste maske ? ( i zvale su se hirurske maske ranije )

aaaa

pre 2 godine

@ Japan i Koreja mogu da zahvale svojoj kulturi nošenja maski da su prošli relativno dobro bez obzira na izuzetnu gustinu naseljenosti i staru populaciju.
Tamo ni na ulici nećeš videti nikog bez maske.
(Goran, 18. novembar 2021 22:46)

Sada imamo i kulturu nosenja maski?lecite se!!

Kako da ne

pre 2 godine

Veliki brat, 18. novembar 2021 21:36

Šta lupetaš. Ja preležao koronu kući svi bili oko mene, decu nisam mogao da isteram iz sobe, ništa apsolutno nismo dezinfikovali, supruzi nestao ukus i miris na nedelju dana ( znači najlakši oblik) deci ništa nije bilo. Da sam nosio masku i sve dezinfikovao verovatno bih pisao hvalospeve maskama i dezinfikacionim sredstvima, a u stvari ke sve samo stari dobri imunitet koji je danas na stubu srama jer imamo vakcine. Strašno u kakve su se ljudi kukavice pretvorili. Uzeće Vam živote zbog vašeg straha ili će ih sam strah pojesti. Nadam se da ćete uskoro osetiti neku krivicu ili stid i da ćete prestati da se ponašate kao kukavice. Ne kako kažu vlastodršci zbog baka i deka već zbog vaše dece...

Halle-ON

pre 2 godine

Raširite platno između dva čoveka ispred nekog zida, i uzmite kantu punu vode i polijte platno vodom iz kante.

Molekuli vode su 0.27 nm, Sars cov2 je od 50-140 nm. Dakle molekuli vode su manji od virusa.

Po ovima što negiraju maske, sva voda iz kante bi trebala da prođe kroz platno i zid bi morao da se pokvasi. Međutim kada to uradite, videćete da će zid ostati suv, i da će većina vode ostati sa strane koja nije okrenuta zidu.

Priuceni ucenjaci

pre 2 godine

@
Po ovima što negiraju maske, sva voda iz kante bi trebala da prođe kroz platno i zid bi morao da se pokvasi. Međutim kada to uradite, videćete da će zid ostati suv, i da će većina vode ostati sa strane koja nije okrenuta zidu.
(Halle-ON, 19. novembar 2021 08:31)

Sad nazad na casove hemije iz 8. razreda osnovne da se podsetis sta su vodonicne veze i zasto je tako i zasto nema veze sa velicinom molekula vode.

Partizanovac iz Kragujevca

pre 2 godine

Alo "naucnici"! Na ovom svetu postoji 195 zemalja (lako se proveri gugl pretragom, vi ste ovo istrazivanje vrsili u 200 zemalja?

Bez daljeg komentara, sportski pozdrav zdravo

Zoran

pre 2 godine

P.S Slobodno pitaj sta ti nije jasno. Objasnicemo ti. A od uciteljice trazi da ti vrati pare
(nele, 18. novembar 2021 20:09)

Nije mi jasno da li si glup od rođenja ili si iz bolinice izašao kao glup?
Svakavih ima ludih komentara ali tvoj je vrhunski, jel, logično je da je bakterija veća od virusa, pa kada došeta do maske onda jedno prođe a drugo ne. Ili ne šeta već hoda. Možda trči. A verovatno si i video kako izgledaju, onako iza ugla.

Слободан

pre 2 godine

(veljko, 18. novembar 2021 23:56)

Да ли сте о томе размишљали кад сте били мали? Колико пута сте, кад сте били мали, кијали и слинавили у присуству других без рукава на устима и носу?
Да ли Ви мислите да се тада нико није разболео баш због Вас?
Да ли мислите да тада нико није стекао још јачи имунитет баш због Вас?

DEX

pre 2 godine

Po mojim studijama i istraživanjima maske ničemu ne koriste. Naročito ove koje se čuvaju u džepu i koriste više puta. Od njih samo može čovek da se uguši i da dobije infekciju na licu.

NikolaBg

pre 2 godine

Penjem se uz stepenice do Banovog brda a ono masaka koliko hoćeš pobacanih i blatnjavih... Kulture nam uvek manjka već decenijama ako ne i vekovima.