Utorak, 25.07.2006.

07:46

Vizner: Konstruktivnost iznad svega

Dan pošto je završena prva runda pregovora o statusu Kosova u Beču, u Beograd je doputovao američki izaslanik Frenk Vizner.

Izvor: B92

Vizner: Konstruktivnost iznad svega IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Mika

pre 17 godina

Smesno mi je kada vidim Albance kako likuju nad celom ovom situacijom, zasto i ne bi - ide im u korist.
Samo, ne zavaravajte se previse. To sto pricate o srpskoj represiji i kolonizaciji nece vam pomoci previse kada jednom budete nezavisni. Bez obzira sto pricate o "srpski zljocini u Kosovi" i nabrajate silovanja i paljenja budite svesni jedne stvari: oteli ste deo teritorije jedne suverene drzave koja vam je dozvolila da se na njenoj teritoriji nastanite i da prilicno pristojno zivite (uporedite Albaniju i Kosovo 80-ih). Pravi cilj "kosovara" nisu nikakva prava i slobode, vec sirenje. To je, bato moj, dalja ekspanzija i pravljenje haosa u svim zemljama prema kojima imate teritorijalne pretenzije.
Samo, nemojte da spavate na lovorikama. ZAPAMTITE: Amerikanci su napali SVAKOG, ali bukvalno SVAKOG svog bivseg saveznika.

Petar Popara - Crni

pre 17 godina

Ni Srbija, a pogotovo Kosovo nikada nece biti primljene u Evropsku Uniju. Prica kako Srbi i Albanci mogu da zive zajedno ali samo u EU ista je kao i ona da Srbi i Albanci mogu da zive zajedno ali samo u Juznoj Francuskoj i na Beverli Hilsu. Ali lepo je da bar razgovaraju, bolje nego da se ubijajau.

bora

pre 17 godina

Očigledno su sve opcije u igri. Nekim igračima se ne sviđa to što je Srbija sada drugačija zemlja u odnosu na pre 7 godina i što postoji konsezus u okviru političkih struktura Srbije u vezi statusa Kosova i Metohije. Neko je u SAD obećao nezavisnost Kosova nekome i sada je u pitanju da se sačuva obraz (i glava jer je u pitanju velika lova). To nije naš problem.
Srbija ima jednostavne opcije: da se striktno pridržava platforme koja je prezentirana i da izgrađuje institucionalne kapacitete za unapređenje međunarodne saradnje, mada tu situacija nijetako loša kada pogledamo promotere vrednosti MZ (pre svega promotere vrednosti EU i SAD), prezentirane i promovisane profesionalne standarde u pregovorima (glavni promoteri Ahtisari, Roan, Vizner, ...), kada analiziramo opcije MZ (EU i SAD pre svega) u vezi rešavanja brojnih problema na planeti – onda možemo samo da kažemo da mi uopšte ne zaostajemo za svetom čak u nekim oblastima imamo i više profesionalne standarde.
Pošto se očekuje konstruktivnost pre svega i uvažavanje nove realnosti Srbija treba da još tvrđe insistira na svojim stavovima i da konačno donese novi ustav gde će se odrediti konačan status Kosova. Koliko se može primetiti na predložena rešenja Srbije u vezi statusa Kosova stručnih i kompetentnih primedbi nema jer su predložena rešenja u okviru međunarodnih normi. Pošto su svi upoznati i nema primedbi onda to treba materijalizovati u ustavnom tekstu.
To što albanci ne žele da se izjasne nije u suštini naš problem jer oni ništa što predloži Srbija neće prihvatiti osim nezavisnosti a neztavisnost nije opcija o kojoj Srbija želi da razgovara. Predložena rešanja su u saglasnosti sa međunarodnim normama, albanska manjina ima sva prava i sve institucionalne garancije kao i ostale manjine, čak i malo više, jedino joj ostaje da pokaže da je civilizacijiski zrela i da zbog svog prosperiteta to prepozna i da pruženu ruku prihvati.
Ukoliko SAD i EU shvataju novu realnost (a shvataju, jer u protivnom bi njihovi profesionalni standardi bili znatno ispod naših a to nije slučaj) oni mogu da albansku manjinu Srbije ubede da prihvati novu realnost i da je status Kosova rešen saglasno platformi Vlade Republike Srbije.
Napomena: umesto termina kosovski albanci, ili šiprati bolje je koristiti termin albanska manjina u Srbiji. Vlada Srbije mora da malo poradi na usaglašavanju terminologije i da se stvari ipak svugde nazivaju pravim imenom.

MisaPisa

pre 17 godina

Podela Kosova je jedina realnost koja moze da zadovolji obe strane. Dugorocno gledano nama to vise odgova s obzirom koliki natalitet oni imaju, a koliki mi.
S tim sako se krene sa podelom KiM treba traziti da se Albanci sa Juga Srbije presele na KiM i da se njihova imovina dodeli Srbima sa Kosova gde su Albanci u vecini.
Da se podelimo svako na svoju stranu i da nema vise problema.

zok

pre 17 godina

Nije mi jasno sledece:
Kako to Kosovo koje je samo POKRAJNA moze da dobije nezavisnost i svi pritiskaju Srbe da ga se odreknu, a sa druge strane Republika Srpska je REPUBLIKA u jednoj federaciji - ona ne moze da dobije nezavisnost i opet teraju Srbe da je se odreknu.
Valjda republika u federaciji ima vise prava od pokrajne u republici... ili sam ja to pogresno razumeo?

Nexhi

pre 17 godina

Ovaj predlog SAC-a jeste neki "bosanski lonac" i nesto vise od toga- buckuris koga ne moze niko pojesti, ali bogme ni napraviti.

CHEDOMIRadelaideSOTH AUSTRALIA

pre 17 godina

Sami pregovori su igra reci da bi se udovoljilo svima. Ova Vlada bi jos i mogla,pod nekakvim hipotetickim okolnostima, da popusti pred MZ, ali ce sigurno, u buducnosti, doci na vlast neka radikalnija struja i na silu ce povratiti tu teritoriju pod suverenitet Srbije. Tada ce mo imati "izraelski scenario"-evakuacija Srba, a zatim ulazak tenkova i vojnih buldozera i sravnice Kosovo sa zemljom. Znam da zvuci zastrasujuce zato i treba tu cinjenicu imati u vidu. Nikakva rezolucija ne moze da promeni cinjenicu da je Kosovo pokrajina Republike Srbije i bilo koje drugo resenje ce dovesti do daljeg vakuma u razvoju tog dela sveta, a pogotovo status-quo na dvadeset godina. Pa ko da ulaze svoj novac u bilo kakav posao na teritoriju na kojoj nije nista reseno i definisano. Da taj narod ima posao od kog moze da zivi-manje bi razmisljao o ratovanju.

Darko

pre 17 godina

Rjesenje za Kosovo je doneseno odavno u Washingtonu i Londonu gdje se i pisao scenarij za ove prostore zadnjih petnaestak godina.Zar netko jos vjeruje da se ista pita male drzave.Globalizacija i Novi svjetki poredak po osovini zla USA U.K je u punom pogonu.

Visar(Kosovar)

pre 17 godina

Da li moze neko reci kakav status sada ima Kosovo? Pa sta misli Kostunica, da ce kosovari prihvatiti bilo kakvu autonomiju i ici na donju poziciju nego sto jesu sada? To nije kompromis nego put nazad na '90-te godine. Ali ti Vojo mozes sanja kolko god hoces. Pozdrav sa komsiluka.

Skubidu

pre 17 godina

Kako Kosovski Albanski politicari mogu da objasne buducnost Kosova "svom" narodu, ako i dobiju nezavisnost, jer ce bice pod kontrolom EU, ali ne kao deo EU, nego njihova "kolonija".
Srbija ce postati clan EU do 2014 najkasnije, a tom slucaju, uzimajucui u obzir da situacija koja je u Kosovu nije samo produkt "nerazresenog statusa" Kosova nego mentaliteta naroda koji ga naseljavaja, Kosovo ce i dalje ostati kolonija jer ako budu srecni mozda bude uslova za ulazak Kosova do 2035 u EU.
Jer ako Albanija koja ima i more i sto-sta jedva krpi kraj sa krajem onda sta moze jedno malo izolovano Kosovo samo da uradi. Ako budu ostali deo Srbije bice pusteni u EU zajedno sa Srbijom. Ali ne oni pune narodu glave kako ce Albanska imigracija uloziti u razvoj Kosova. Da li je ta imigracija ulagala u svoju maticu Albaniju? I ako jeste gde im je taj raskos? Imali ste i univerzete placene od Srbije dok ste bili "ugnjetavani", ali vam ni to nije bilo dosta. Verujete imigracija ne ulaze bez velikog "povracaja" love.

Marko

pre 17 godina

Nezavisnost Kosova i Metohije bez saglasnosti Srbije bi bio pravni presedan. Srbi i Albanci na Kosovu i Metohiji ne mogu više da žive zajedno. Suživot je zaista neizvodljiv s obzirom na stanje na terenu. Oba naroda preterano ističu svoj inat i to je izvor svih problema. Potrebno je naći originalno srednje rešenje. Ja ga vidim u PODELI Kosova i Metohije. To bi bilo rešenje koje će trajno uaspostaviti mir u tom delu. Srbija može dobiti makismum 10-15% Kosmeta, što je odlično! Svi građani Srbije moraju insistirati na podeli, jer je to ključ svega. Posle toga, krećemo da živimo u stabilnoj državi Srbiji.

Ivan - Toronto

pre 17 godina

Po Vizneru, kao i po ostalim americkim mudracima, Srbija bi bila "konstruktivna i demokraticna" samo kad bi pristala na sve nemoguce uslove koje joj postavljaju. Tako oni resavaju probleme svugde u svetu, recimo, Rusija ugnjetava Ukrajinu zato sto joj ne prodaje gas po 4 puta nizoj ceni, dok oni ne ugnjetavaju Kubu sankcijama koje traju vec 40 godina.
Po mom misljennju jedino razumno resenje je da se KiM odmah primi u EU, bude pod zajednickom administrativnom kontrolom EU i Srbije i, naravno, ostane deo Srbije. Na taj nacin ono bi se brzo razvilo, Albanci ne bi imali razloga da budu nezadovoljni, a Srbija bi imala resenje koje nije gubitak teritorije. EU i ostali, imali bi teritoriju koja nece predstavljati problem na Balkanu.

hmmm

pre 17 godina

To sto ljudi u Srbiji izgleda jos ne shvate je da Albanci Srbiju poistovecuju sa krvoprolicem, zverskim ubistvima, progonima, paljenjima i rusenjima. Kadgod je Kosovo bila autonomija unutar Srbije, Albanci su krvarili, i to mnogo krvarili, nezavosno da li je Srbija bila "demokratska" ili nije. Za Albance je nezavisnost ZIVOT. Svake, pa i najmanje veze sa Srbijom, jednog prosecnog Albanca asociira na SMRT. Prema tome, oni biraju izmedju ZIVOTA I SMRTI, a ne tamo izmedju neke autonomije, evropske, helsinske ili sta ti ja znam aktove ili ustave. Besmisleno je i beznadezno ubedjivati ljude koji su krvarili da bilo sta prihvate. Borba za golu ekzistenciju ne poznaje pravila.

Milan

pre 17 godina

Nezavisnost na probu ne postoji i nije ostvarljiva, ali visoka autonomija je moguca. Dati Srbiji i Albancima mogucnost da tu autonomiju zive, da probaju 10 god. na primer uz usku pratnju Evrope. Mislim da bi se na taj nacin obadve strane mogle dokazati koliko im je stalo do mira i napretka. Pa kada udjemo zajedno u Evropu izgledace sve drugacije. Srbija bez amputacije je prava Srbija.

fatmir05@yahoo.com

pre 17 godina

Ko kaze da Albanci nisu za kompromis, ili smo mi za kompromis ili niko. Kosovo u okviru Srbije, bilo je...da ostane? Sto da ne! Da, da, da dragi moji, sto da ne. Evo ja se za to zalazem - naravno sve to pod patronatom EU i bez dolaska srbijanske vojske i milicije vec da to bude kosovsko, sastavljeno od Kosovara. Pa da vidimo ko ce da kosi a ko da vodu nosi. Pokajali biste se vec za 5 godina, ako ne biste, jos bolje - za nas. Ali da znate ja mislim da je bolje za nas da ostanemo sastavni deo Srbije jer tako imamo vise manevarskog prostora za sirenje kasnije. Nas premijer, nasi ljudi....ma sve mislim da vam se ne bi svidelo...ali ja sam iskreno za, mada moji drugovi Albanci misle da se salim kada im ovako pricam.

Erian

pre 17 godina

Jel ovdje neko stvarno tako naivan da misli da ce Kosovari prihvatiti neku Autonomiju???!!!Nismo mi bas tako glupi kao sto vi mislite u vasim predrasudama..
Kostunica kaze "Autonomija moze se popraviti, a nezavisnost ne".To njemu je najveci Argument protiv nezavisnosti moje zemlje.Mi koji zivimo ovdje znamo kako se moze autonomija "popraviti", tenkovima, vojskom , policijom, zatvaranjem televizije, tucom novinara ,ratom, progonom milijun ljudi, ubijanjem 20 000 njih, silovanjima, paljevinama, pljackama..itd.
Hvala vam za ponudu..ali ne damo ono sto mi sada imamo a to je SLOBODA.
A nasu SLOBODU mozemo sacuvati samo u nezavisnoj Drzavi Kosova, kako bi se nikada istorija ne bi ponovila.

Viktor(Kosovar)

pre 17 godina

Ja bih se osvrnuo na ovaj predlog ove srpske lobisticke organizacije. Ne zato sto je srpska, nego, taj njihov predlog je samo izmena imena 'problem' na 'big problems'. Te vase pare koje bacate na propale organizacije za lobiranje je samo jos jedan primer da Srbija ne zna sta ce,jer ni lobisticke organizacije ne znaju da daju predloge nego samo igraju recima. To sto oni predlazu je glupost,veca glupost negoli predlog Srbije. Ta organizacija pokusava da 'budu veci katolici od Pape',jer taj predlog nema veze sa nicem do sada, nego samo bacaju prasinu na pare srpskih poreznika,kao da rade nesto i eto troskovi. Stvarno,dati im malo medijskog prostora je los marketing za sve novine,a mozda su platili za taj prostor,pa se to prasta...

rilez

pre 17 godina

Mnogi ne vide o cemu je ovde rec zapravo. Cak ni pregovaraci. Naime, cini se da su Albanci obecali nekim kapitalistima sa zapada pravo na eksploataciju strateski vaznih ruda sa Kosova u zamenu za neovisnost. Kapitalisti koji su usli u dil ne znaju sa kime su usli u to. Ne poznaju ih dovoljno.

bobi

pre 17 godina

Po Vizneru "konstruktivnost se traži (naravno samo od jedne strane) da bi bili obezbeđeni mir i demokratija i zaštita prava svih građana Kosova"

U prevodu, ako ne pristanete na dobrovoljnu amputaciju Kosova, ispastace ono malo Srba sto dole ostane. Bice prepusteni na milost i nemilost "izfrustriranih Kosovara", bez prava na osnovna humanitarna prava (odn. bice kao i do sada.)

Buduci da je Americki stav tokom prvih pregovora o Kosovu bio "ako ne pristanete na amputaciju Kosova, ispastace cela Srbija" (sto su onda brze-bolje i pokazali NATO milosrdnom intervencijom), moze se zakljuciti kako je "medjunarodna zajednica" postala popustivlja prema Srbiji. Umesto da ispasta deset miliona, ispastace samo sto hiljada. Ako bude trece prilike, mozda cak uspemo da nam otmu Kosovo i da nas usput uopste ne kazne?

Dj

pre 17 godina

Stvarno nemam reci, neotudjivo pravo svih bivsih republika SFRJ je bilo da zadrze teritorijalni integritet, samo je u slucaju Srbije to problem. Po kom pravnom principu Albanci na Kosovu imaju pravo da ocepe deo druge drzave i naprave svoju? Zbog cega onda to pravo nije dato Srbima u Hrvatskoj i Bosni i Hrvatima u Bosni?

Mile

pre 17 godina

Stavovi koji su izneti od strane Srpske delegacije su sasvim dobri. Ostaje da se vidi dali ce Evropa i MZ ostati verni SVOM principu (jos iz 90-ih) o nemenjanju granica naslnim putem.

Igor Novi Beograd

pre 17 godina

Srbi nude 90%, Albanci ne nude ništa. Ko je tu nekonstruktivan?
Jednom prekinut lanac ustanovljen principom nema menjanja granica na Balkanu, vrlo lako će se kidati dalje. Ko garantuje da se neće Albanci sa juga Srbije - po istom principu - zalagati za nezavisnost. Ko garantuje to isto za Bošnjake u Sandžaku, ko to garantuje za Srbe u Republici Srpskoj. Da li i tu treba poštovati volju naroda, jer 90% stanovništa Republike Srpske garant želi nezavisnost od Federacije BiH!

Fratko

pre 17 godina

Kosovo je imalo autonomiju u okviru Srbije i Jugoslavije, imali smo sve, ali samo nesto je falio ime Republika. To nam je kostao mnogo!!! Autonomija sustinska ili ne-sustinska znaci da Srbija kad god hoce moze da radi sta hoce sa Kosovom. Ali to je neprihvatljivo za Evropu 21 veka. Jedino resenje jeste funkcionalna nezavisnost, uz najbolje garantovane prava za Srbe u Kosovi.

A menjanje granica znaci podela Kosove bi znacile mozda neki pocetak dezintegrisanja po celoj Evropi i sire. Kosovo ima svoje granice, samo bi trebalo da ove granice dobiju medjunarodno priznanje i to je to. Onda cemo svi znati gde stanemo i moci cemo da gradimo, radimo i dajemo bolju buducnost nove generacije, i Albancima i Srbima.

A ja bas i zelim najbolje susedstvo da imamo sa Srbijom jer imamo mnogo sta da damo i da uzimamo.

Pozdrav svima xxxxx

Митар,КиМ

pre 17 godina

Поздрављам сваки састанак представника Србије и представника косовско-метохијских Албанаца.Боље је и 100год.преговарати него 1.год.ратовати.Стекао сам утисак да смо сви скупа постали,неко мање неко више, цивилизованији него што смо ранијих година били.
Такође,гледајући како су се представници Србије и представници ким-Албанаца поздрављали са организаторима јучерашњег скупа увидео сам ОГРОМНУ РАЗЛИКУ пре свега у менталитету и понашању између СРБА и АЛБАНАЦА.Док су се Албанци великодушно смешкали,чак и грлили на албански начин(Тачи) са представницима међународне заједнице,Срби су у духу свог препознатљивог идентитета били достојанствени,поносни и пркосни.Шта ће бити резултат свега тога видећемо.
Међутим,невероватно је колико су коментари појединих преставника међународне заједнице неукусни и лицемерни.Појединци иду толико далеко да кажу да Србија мора имати конструктивнији став,иако је реално гледано став Србије много флексибилнији и у складу са свим важећим конвенцијама и правилима која важе за сваку државу у свету.ОДступање од таквог принципа имаће далекосежне последице по будућност читавог региона.Другим речима,независно КиМ је моноетничко КиМ у коме ће доћи до прогона хришћана и затирања читаве једне цивилизације која је дуги низ година присутна на простору КиМ.

npb

pre 17 godina

Pitanje Kosova je veoma kompleksno. Ali resenje ne mora da bude. Srbi treba da se izbore za svoje teritorije, a R. Srbija za zastitu svojih interesa, sto ekonomskih, sto kulturnih... Ostalo treba dati Albancima, jer malo ko u Srbiji veruje da s Albancima treba deliti drzavu.
Na duze staze, Kosovu ce Srbija trebati mnogo vise nego Kosovo Srbiji. Za pocetak je bitno da Srbija trazi svoje unutar Kosova.
Prost primer: Albansko vodjstvo ne zeli da daje intervjue na srpskom - ali ako je to, pored albanskog, zvanican jezik Kosova, oni bi to MORALI. Takve male stvari treba traziti i lako se dobijaju...

R@shon_su

pre 17 godina

Niko ne govori šta konkretno misle naši političari kad kažu "više od autonomije a manje od nezavisnosti"?!to bi jedino moglo da znači tragediju za Srbiju,odnosno da bi oni prihvatili Kosovo kao neku vrstu federalne jedinice,pa bi nam se zemlja (verovatno) zvala "Srbija i Kosovo", trećina ministara u Vladi Srbije (i Kosova) bi bili Albanci,kao i ambasadori Srbije i Kosova u svetu?! da li su to stvarno srpski nacionalni interesi? a da ne spominjem činjenicu da bi oko 25% stanovnika te države bili Albanci,i albanski jezik ,pored srpskog,kao drugi službeni(što bi bilo veoma verovatno,s obzirom na njihov procenat i status - "više od autonomije,manje od nezavisnosti")?!...podela Kosova bi Srbiji u ovom trenutku najiše odgovarala...severnu petinu ostaviti Srbiji,ostatku priznati nezavisnost...

kompromis

pre 17 godina

Jedina formula za kompromis je poštujmo volju albanske većine i pravo kosovskih manjina. A to je nezavisno Kosovo, sa funkcionalnim opštinama.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Albanci kazu da bi mogli da traze nezavisno Kosovo + nezavisna Juzna Srbija (Presevska Dolina) + odmah ujedinjenje sa Albanijom. U poredjenju sa tim, "samo" nezavisno Kosovo je za njih kompromis. MZ od Beograda trazi konstruktivnost. Sta to znaci? Verovatno "Kosovo morate da date, Juznu Srbiju vam necemo oduzeti". To je kao ono kad je Nemac poveo na streljanje 2 sina iz jedne porodice pa na kuknjavu roditelja rekao: "Streljacemo samo jednog, vi izaberite koga!". Cudno je, da Albanci sa Kosova "vise ne mogu da zive pod srpskom vlascu (i ostalo sto obicno govore)" a Albanci iz Juzne Srbije mogu. Jasno je, da i jedni i drugi "vole" Srbe podjednako, ali su im Amerikanci obecali samo Kosovo i oruzana pobuna u Juznoj Srbiji je relativno brzo splasnula i sad je tamo prilicno stabilan mir. Sve su to jasne stvari, surove zivotne cinjenice ili kako to Albanci i ini vole da govore "nova realnost". Ali, terati Srbe da izjave kako ONI ZELE da Kosovo bude nezavisno, je svinjarije prve vrste. Lepe nam se najrazlicitije etikete, da smo ne znam kakvi nacionalisti, da smo konzervativni, da ovo, da ono, a mi nismo nista gori ni bolji od ostalih ljudi na planeti. Ako su Albanci toliko napredni i demokratski, zasto se oni ne odreknu Kosova i da lepo, komsiski saradjujemo i gradimo svetlu buducnost, udruzeni u EU? Radi se o cistom inatu, a dobro se zna ko je tu "doktor nauka", vec vekovima. Mi smo Staljinu rekli "FY", necemo valjda sada popustiti pred tamo nekim Amerikancima, koji prave zicanu ogradu prema Alb... uh, ne, prema Meksiku. Bas se naso ko ce da nas uci konstruktivnosti - rasturise Irak ko Lego kockice, tamo ce se tek namuciti sa statusom.

Boby

pre 17 godina

"Beograd je voljan da da sve sem nezavisnosti, a Priština ne želi ništa sem nezavisnosti." = Podjela Kosova, koje je najbolje rjesenje i za nas i za njih. Nama nase manastire i spomenike a njima djelove gdje su u velikoj vecini.

normalna

pre 17 godina

meni je neobicno sto sve svetske agencije lepo kazu FAILURE, znaci, propali pregovori Srba i Albanaca sa Kosova!! Ovde svi mediji sugerisu ono eto, bilo je tako i tako. To ima svoje ime, i to se u normalnom sveti smatra neuspehom.
Drugo je sto to i nisu pregovori, nego farsa. A to celicno jedinstvo i paradni korak Tadica, Kostunice i Draskovica (uvezban) je otuzna slika naseg drzavnog vrha. Slozili su se da ce da se "bore"( znajuci da se samo igraju Milutinovica i kompanije)za Kosovo koje je Srbija izgubila potpisom voljenog im Slobodana 1999!
Svaki dan mi je slika vedrog, aktivnog, vrednog, obrazovanog, realnog i uvazenog u celom svetu, Dr Zorana Djindjica pred ocima, svaki dan...

Boki ES

pre 17 godina

Mali pritisak medjunarodne zajednice na albansku stranu resio bi pregovore vrlo brzo jer bi Albanci shvatili da jako mnogo dobijaju sa ovim sto im nudi Srbija. Vreme je da se krene u tom pravcu jer je Srbija oguglala na sve moguce pritiske, pretnje i nepravde. Nametnuto odvajanje Kosmeta iz Srbije moglo bi da destabilizuje demokratski razvoj u Srbiji i BIH a da ne pricamo kako bi takvo resenje moglo da se koristi u drugim delovima sveta. Takav razvoj dogadjaja bi doneo sigurno vece glavobolje i troskove evropskoj uniji nego "objasniti" Albancima da moraju da prihvate medjunarodno priznate granice isto kao i katalonci, baskijci, korzikanci, severni irci, vojvodjanski madjari, hrvatski srbi, itd.

Dani

pre 17 godina

Nema smisla nuditi autonomije kada to vec bila probana i znamo kako su zavrsile -krvoprolicem. Cini mi se da srpski lideri do znaju al nece prihvatiti. Ako stvarno misle tako kakve su njihove izjave, vecu stetu ce naneti Srbima nego Albancima.

Jugosloven

pre 17 godina

Pazi, premijer Srbije se zalaze za princip teritorijalnog integirteta? Posle svega sto je velikosrpski nacionalizam uradio u Jugoslaviji, Hrvatskoj, BiH i na Kosovu ovo je vrhunski cinizam sprskih politicara. Zasto se nisu zalagali za taj princip kada su "raspamecivali", kako kaze "heroj" Maldic, narod sirom Jugoslavije, proterivali civile i pokusavali da prekroje granice medjunarodno priznatih susednih zemalja silom i zlocinima?

Konstruktivac

pre 17 godina

U ovoj vesti se spominje zakljucak koji se juce mogao cuti i u vecini izvestaja TV stanica: "Beograd je voljan da da sve sem nezavisnosti, a Pristina ne zeli nista sem nezavisnosti." I ko je tu onda konstruktivan? Ko je iskljuciv? Ko postavlja uslove? Koga treba ubedjivati da menja i prilagodjava pocetne stavove?

Zelim jos samo da iznesem licni utisak koji mi se nametnuo nakon citanja vesti sa skupa u Becu - kada srpski politicari istupe sa jedinstvenim stavom onda zadaju silne glavobolje i predstavnicima medjunarodne zajednice i Albancima. Mnogo je po njih bilo lakse i jednostavnije kada su na srpskoj strani imali medjusobno suprostavljene stavove i predstavnike Srba koji su se slagali kao rogovi u vreci.

Stav

pre 17 godina

Fatmir Sejdiu je rekao tacno sto i treba. Trebalo bi da i Kostunica vodi razgovor usmeren ka ulasku u EU kao uslov za okoncanje svega ovoga. Pod okriljem EU je svejedno ima li ili nema granica. Onda bi od EU zavisio mir na kosovu a ne od srba ili albanaca. Pozivam sve strane da svoje uslove prebace na ulazak u EU. Recite im otvoreno: mi mozemo da zivimo zajedno samo ako smo deo EU.

Stav

pre 17 godina

Fatmir Sejdiu je rekao tacno sto i treba. Trebalo bi da i Kostunica vodi razgovor usmeren ka ulasku u EU kao uslov za okoncanje svega ovoga. Pod okriljem EU je svejedno ima li ili nema granica. Onda bi od EU zavisio mir na kosovu a ne od srba ili albanaca. Pozivam sve strane da svoje uslove prebace na ulazak u EU. Recite im otvoreno: mi mozemo da zivimo zajedno samo ako smo deo EU.

Konstruktivac

pre 17 godina

U ovoj vesti se spominje zakljucak koji se juce mogao cuti i u vecini izvestaja TV stanica: "Beograd je voljan da da sve sem nezavisnosti, a Pristina ne zeli nista sem nezavisnosti." I ko je tu onda konstruktivan? Ko je iskljuciv? Ko postavlja uslove? Koga treba ubedjivati da menja i prilagodjava pocetne stavove?

Zelim jos samo da iznesem licni utisak koji mi se nametnuo nakon citanja vesti sa skupa u Becu - kada srpski politicari istupe sa jedinstvenim stavom onda zadaju silne glavobolje i predstavnicima medjunarodne zajednice i Albancima. Mnogo je po njih bilo lakse i jednostavnije kada su na srpskoj strani imali medjusobno suprostavljene stavove i predstavnike Srba koji su se slagali kao rogovi u vreci.

Jugosloven

pre 17 godina

Pazi, premijer Srbije se zalaze za princip teritorijalnog integirteta? Posle svega sto je velikosrpski nacionalizam uradio u Jugoslaviji, Hrvatskoj, BiH i na Kosovu ovo je vrhunski cinizam sprskih politicara. Zasto se nisu zalagali za taj princip kada su "raspamecivali", kako kaze "heroj" Maldic, narod sirom Jugoslavije, proterivali civile i pokusavali da prekroje granice medjunarodno priznatih susednih zemalja silom i zlocinima?

Dani

pre 17 godina

Nema smisla nuditi autonomije kada to vec bila probana i znamo kako su zavrsile -krvoprolicem. Cini mi se da srpski lideri do znaju al nece prihvatiti. Ako stvarno misle tako kakve su njihove izjave, vecu stetu ce naneti Srbima nego Albancima.

Boki ES

pre 17 godina

Mali pritisak medjunarodne zajednice na albansku stranu resio bi pregovore vrlo brzo jer bi Albanci shvatili da jako mnogo dobijaju sa ovim sto im nudi Srbija. Vreme je da se krene u tom pravcu jer je Srbija oguglala na sve moguce pritiske, pretnje i nepravde. Nametnuto odvajanje Kosmeta iz Srbije moglo bi da destabilizuje demokratski razvoj u Srbiji i BIH a da ne pricamo kako bi takvo resenje moglo da se koristi u drugim delovima sveta. Takav razvoj dogadjaja bi doneo sigurno vece glavobolje i troskove evropskoj uniji nego "objasniti" Albancima da moraju da prihvate medjunarodno priznate granice isto kao i katalonci, baskijci, korzikanci, severni irci, vojvodjanski madjari, hrvatski srbi, itd.

Boby

pre 17 godina

"Beograd je voljan da da sve sem nezavisnosti, a Priština ne želi ništa sem nezavisnosti." = Podjela Kosova, koje je najbolje rjesenje i za nas i za njih. Nama nase manastire i spomenike a njima djelove gdje su u velikoj vecini.

kompromis

pre 17 godina

Jedina formula za kompromis je poštujmo volju albanske većine i pravo kosovskih manjina. A to je nezavisno Kosovo, sa funkcionalnim opštinama.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Albanci kazu da bi mogli da traze nezavisno Kosovo + nezavisna Juzna Srbija (Presevska Dolina) + odmah ujedinjenje sa Albanijom. U poredjenju sa tim, "samo" nezavisno Kosovo je za njih kompromis. MZ od Beograda trazi konstruktivnost. Sta to znaci? Verovatno "Kosovo morate da date, Juznu Srbiju vam necemo oduzeti". To je kao ono kad je Nemac poveo na streljanje 2 sina iz jedne porodice pa na kuknjavu roditelja rekao: "Streljacemo samo jednog, vi izaberite koga!". Cudno je, da Albanci sa Kosova "vise ne mogu da zive pod srpskom vlascu (i ostalo sto obicno govore)" a Albanci iz Juzne Srbije mogu. Jasno je, da i jedni i drugi "vole" Srbe podjednako, ali su im Amerikanci obecali samo Kosovo i oruzana pobuna u Juznoj Srbiji je relativno brzo splasnula i sad je tamo prilicno stabilan mir. Sve su to jasne stvari, surove zivotne cinjenice ili kako to Albanci i ini vole da govore "nova realnost". Ali, terati Srbe da izjave kako ONI ZELE da Kosovo bude nezavisno, je svinjarije prve vrste. Lepe nam se najrazlicitije etikete, da smo ne znam kakvi nacionalisti, da smo konzervativni, da ovo, da ono, a mi nismo nista gori ni bolji od ostalih ljudi na planeti. Ako su Albanci toliko napredni i demokratski, zasto se oni ne odreknu Kosova i da lepo, komsiski saradjujemo i gradimo svetlu buducnost, udruzeni u EU? Radi se o cistom inatu, a dobro se zna ko je tu "doktor nauka", vec vekovima. Mi smo Staljinu rekli "FY", necemo valjda sada popustiti pred tamo nekim Amerikancima, koji prave zicanu ogradu prema Alb... uh, ne, prema Meksiku. Bas se naso ko ce da nas uci konstruktivnosti - rasturise Irak ko Lego kockice, tamo ce se tek namuciti sa statusom.

R@shon_su

pre 17 godina

Niko ne govori šta konkretno misle naši političari kad kažu "više od autonomije a manje od nezavisnosti"?!to bi jedino moglo da znači tragediju za Srbiju,odnosno da bi oni prihvatili Kosovo kao neku vrstu federalne jedinice,pa bi nam se zemlja (verovatno) zvala "Srbija i Kosovo", trećina ministara u Vladi Srbije (i Kosova) bi bili Albanci,kao i ambasadori Srbije i Kosova u svetu?! da li su to stvarno srpski nacionalni interesi? a da ne spominjem činjenicu da bi oko 25% stanovnika te države bili Albanci,i albanski jezik ,pored srpskog,kao drugi službeni(što bi bilo veoma verovatno,s obzirom na njihov procenat i status - "više od autonomije,manje od nezavisnosti")?!...podela Kosova bi Srbiji u ovom trenutku najiše odgovarala...severnu petinu ostaviti Srbiji,ostatku priznati nezavisnost...

normalna

pre 17 godina

meni je neobicno sto sve svetske agencije lepo kazu FAILURE, znaci, propali pregovori Srba i Albanaca sa Kosova!! Ovde svi mediji sugerisu ono eto, bilo je tako i tako. To ima svoje ime, i to se u normalnom sveti smatra neuspehom.
Drugo je sto to i nisu pregovori, nego farsa. A to celicno jedinstvo i paradni korak Tadica, Kostunice i Draskovica (uvezban) je otuzna slika naseg drzavnog vrha. Slozili su se da ce da se "bore"( znajuci da se samo igraju Milutinovica i kompanije)za Kosovo koje je Srbija izgubila potpisom voljenog im Slobodana 1999!
Svaki dan mi je slika vedrog, aktivnog, vrednog, obrazovanog, realnog i uvazenog u celom svetu, Dr Zorana Djindjica pred ocima, svaki dan...

Igor Novi Beograd

pre 17 godina

Srbi nude 90%, Albanci ne nude ništa. Ko je tu nekonstruktivan?
Jednom prekinut lanac ustanovljen principom nema menjanja granica na Balkanu, vrlo lako će se kidati dalje. Ko garantuje da se neće Albanci sa juga Srbije - po istom principu - zalagati za nezavisnost. Ko garantuje to isto za Bošnjake u Sandžaku, ko to garantuje za Srbe u Republici Srpskoj. Da li i tu treba poštovati volju naroda, jer 90% stanovništa Republike Srpske garant želi nezavisnost od Federacije BiH!

Митар,КиМ

pre 17 godina

Поздрављам сваки састанак представника Србије и представника косовско-метохијских Албанаца.Боље је и 100год.преговарати него 1.год.ратовати.Стекао сам утисак да смо сви скупа постали,неко мање неко више, цивилизованији него што смо ранијих година били.
Такође,гледајући како су се представници Србије и представници ким-Албанаца поздрављали са организаторима јучерашњег скупа увидео сам ОГРОМНУ РАЗЛИКУ пре свега у менталитету и понашању између СРБА и АЛБАНАЦА.Док су се Албанци великодушно смешкали,чак и грлили на албански начин(Тачи) са представницима међународне заједнице,Срби су у духу свог препознатљивог идентитета били достојанствени,поносни и пркосни.Шта ће бити резултат свега тога видећемо.
Међутим,невероватно је колико су коментари појединих преставника међународне заједнице неукусни и лицемерни.Појединци иду толико далеко да кажу да Србија мора имати конструктивнији став,иако је реално гледано став Србије много флексибилнији и у складу са свим важећим конвенцијама и правилима која важе за сваку државу у свету.ОДступање од таквог принципа имаће далекосежне последице по будућност читавог региона.Другим речима,независно КиМ је моноетничко КиМ у коме ће доћи до прогона хришћана и затирања читаве једне цивилизације која је дуги низ година присутна на простору КиМ.

npb

pre 17 godina

Pitanje Kosova je veoma kompleksno. Ali resenje ne mora da bude. Srbi treba da se izbore za svoje teritorije, a R. Srbija za zastitu svojih interesa, sto ekonomskih, sto kulturnih... Ostalo treba dati Albancima, jer malo ko u Srbiji veruje da s Albancima treba deliti drzavu.
Na duze staze, Kosovu ce Srbija trebati mnogo vise nego Kosovo Srbiji. Za pocetak je bitno da Srbija trazi svoje unutar Kosova.
Prost primer: Albansko vodjstvo ne zeli da daje intervjue na srpskom - ali ako je to, pored albanskog, zvanican jezik Kosova, oni bi to MORALI. Takve male stvari treba traziti i lako se dobijaju...

Fratko

pre 17 godina

Kosovo je imalo autonomiju u okviru Srbije i Jugoslavije, imali smo sve, ali samo nesto je falio ime Republika. To nam je kostao mnogo!!! Autonomija sustinska ili ne-sustinska znaci da Srbija kad god hoce moze da radi sta hoce sa Kosovom. Ali to je neprihvatljivo za Evropu 21 veka. Jedino resenje jeste funkcionalna nezavisnost, uz najbolje garantovane prava za Srbe u Kosovi.

A menjanje granica znaci podela Kosove bi znacile mozda neki pocetak dezintegrisanja po celoj Evropi i sire. Kosovo ima svoje granice, samo bi trebalo da ove granice dobiju medjunarodno priznanje i to je to. Onda cemo svi znati gde stanemo i moci cemo da gradimo, radimo i dajemo bolju buducnost nove generacije, i Albancima i Srbima.

A ja bas i zelim najbolje susedstvo da imamo sa Srbijom jer imamo mnogo sta da damo i da uzimamo.

Pozdrav svima xxxxx

Dj

pre 17 godina

Stvarno nemam reci, neotudjivo pravo svih bivsih republika SFRJ je bilo da zadrze teritorijalni integritet, samo je u slucaju Srbije to problem. Po kom pravnom principu Albanci na Kosovu imaju pravo da ocepe deo druge drzave i naprave svoju? Zbog cega onda to pravo nije dato Srbima u Hrvatskoj i Bosni i Hrvatima u Bosni?

Mile

pre 17 godina

Stavovi koji su izneti od strane Srpske delegacije su sasvim dobri. Ostaje da se vidi dali ce Evropa i MZ ostati verni SVOM principu (jos iz 90-ih) o nemenjanju granica naslnim putem.

rilez

pre 17 godina

Mnogi ne vide o cemu je ovde rec zapravo. Cak ni pregovaraci. Naime, cini se da su Albanci obecali nekim kapitalistima sa zapada pravo na eksploataciju strateski vaznih ruda sa Kosova u zamenu za neovisnost. Kapitalisti koji su usli u dil ne znaju sa kime su usli u to. Ne poznaju ih dovoljno.

Viktor(Kosovar)

pre 17 godina

Ja bih se osvrnuo na ovaj predlog ove srpske lobisticke organizacije. Ne zato sto je srpska, nego, taj njihov predlog je samo izmena imena 'problem' na 'big problems'. Te vase pare koje bacate na propale organizacije za lobiranje je samo jos jedan primer da Srbija ne zna sta ce,jer ni lobisticke organizacije ne znaju da daju predloge nego samo igraju recima. To sto oni predlazu je glupost,veca glupost negoli predlog Srbije. Ta organizacija pokusava da 'budu veci katolici od Pape',jer taj predlog nema veze sa nicem do sada, nego samo bacaju prasinu na pare srpskih poreznika,kao da rade nesto i eto troskovi. Stvarno,dati im malo medijskog prostora je los marketing za sve novine,a mozda su platili za taj prostor,pa se to prasta...

bobi

pre 17 godina

Po Vizneru "konstruktivnost se traži (naravno samo od jedne strane) da bi bili obezbeđeni mir i demokratija i zaštita prava svih građana Kosova"

U prevodu, ako ne pristanete na dobrovoljnu amputaciju Kosova, ispastace ono malo Srba sto dole ostane. Bice prepusteni na milost i nemilost "izfrustriranih Kosovara", bez prava na osnovna humanitarna prava (odn. bice kao i do sada.)

Buduci da je Americki stav tokom prvih pregovora o Kosovu bio "ako ne pristanete na amputaciju Kosova, ispastace cela Srbija" (sto su onda brze-bolje i pokazali NATO milosrdnom intervencijom), moze se zakljuciti kako je "medjunarodna zajednica" postala popustivlja prema Srbiji. Umesto da ispasta deset miliona, ispastace samo sto hiljada. Ako bude trece prilike, mozda cak uspemo da nam otmu Kosovo i da nas usput uopste ne kazne?

Erian

pre 17 godina

Jel ovdje neko stvarno tako naivan da misli da ce Kosovari prihvatiti neku Autonomiju???!!!Nismo mi bas tako glupi kao sto vi mislite u vasim predrasudama..
Kostunica kaze "Autonomija moze se popraviti, a nezavisnost ne".To njemu je najveci Argument protiv nezavisnosti moje zemlje.Mi koji zivimo ovdje znamo kako se moze autonomija "popraviti", tenkovima, vojskom , policijom, zatvaranjem televizije, tucom novinara ,ratom, progonom milijun ljudi, ubijanjem 20 000 njih, silovanjima, paljevinama, pljackama..itd.
Hvala vam za ponudu..ali ne damo ono sto mi sada imamo a to je SLOBODA.
A nasu SLOBODU mozemo sacuvati samo u nezavisnoj Drzavi Kosova, kako bi se nikada istorija ne bi ponovila.

Milan

pre 17 godina

Nezavisnost na probu ne postoji i nije ostvarljiva, ali visoka autonomija je moguca. Dati Srbiji i Albancima mogucnost da tu autonomiju zive, da probaju 10 god. na primer uz usku pratnju Evrope. Mislim da bi se na taj nacin obadve strane mogle dokazati koliko im je stalo do mira i napretka. Pa kada udjemo zajedno u Evropu izgledace sve drugacije. Srbija bez amputacije je prava Srbija.

fatmir05@yahoo.com

pre 17 godina

Ko kaze da Albanci nisu za kompromis, ili smo mi za kompromis ili niko. Kosovo u okviru Srbije, bilo je...da ostane? Sto da ne! Da, da, da dragi moji, sto da ne. Evo ja se za to zalazem - naravno sve to pod patronatom EU i bez dolaska srbijanske vojske i milicije vec da to bude kosovsko, sastavljeno od Kosovara. Pa da vidimo ko ce da kosi a ko da vodu nosi. Pokajali biste se vec za 5 godina, ako ne biste, jos bolje - za nas. Ali da znate ja mislim da je bolje za nas da ostanemo sastavni deo Srbije jer tako imamo vise manevarskog prostora za sirenje kasnije. Nas premijer, nasi ljudi....ma sve mislim da vam se ne bi svidelo...ali ja sam iskreno za, mada moji drugovi Albanci misle da se salim kada im ovako pricam.

Visar(Kosovar)

pre 17 godina

Da li moze neko reci kakav status sada ima Kosovo? Pa sta misli Kostunica, da ce kosovari prihvatiti bilo kakvu autonomiju i ici na donju poziciju nego sto jesu sada? To nije kompromis nego put nazad na '90-te godine. Ali ti Vojo mozes sanja kolko god hoces. Pozdrav sa komsiluka.

Marko

pre 17 godina

Nezavisnost Kosova i Metohije bez saglasnosti Srbije bi bio pravni presedan. Srbi i Albanci na Kosovu i Metohiji ne mogu više da žive zajedno. Suživot je zaista neizvodljiv s obzirom na stanje na terenu. Oba naroda preterano ističu svoj inat i to je izvor svih problema. Potrebno je naći originalno srednje rešenje. Ja ga vidim u PODELI Kosova i Metohije. To bi bilo rešenje koje će trajno uaspostaviti mir u tom delu. Srbija može dobiti makismum 10-15% Kosmeta, što je odlično! Svi građani Srbije moraju insistirati na podeli, jer je to ključ svega. Posle toga, krećemo da živimo u stabilnoj državi Srbiji.

Ivan - Toronto

pre 17 godina

Po Vizneru, kao i po ostalim americkim mudracima, Srbija bi bila "konstruktivna i demokraticna" samo kad bi pristala na sve nemoguce uslove koje joj postavljaju. Tako oni resavaju probleme svugde u svetu, recimo, Rusija ugnjetava Ukrajinu zato sto joj ne prodaje gas po 4 puta nizoj ceni, dok oni ne ugnjetavaju Kubu sankcijama koje traju vec 40 godina.
Po mom misljennju jedino razumno resenje je da se KiM odmah primi u EU, bude pod zajednickom administrativnom kontrolom EU i Srbije i, naravno, ostane deo Srbije. Na taj nacin ono bi se brzo razvilo, Albanci ne bi imali razloga da budu nezadovoljni, a Srbija bi imala resenje koje nije gubitak teritorije. EU i ostali, imali bi teritoriju koja nece predstavljati problem na Balkanu.

Skubidu

pre 17 godina

Kako Kosovski Albanski politicari mogu da objasne buducnost Kosova "svom" narodu, ako i dobiju nezavisnost, jer ce bice pod kontrolom EU, ali ne kao deo EU, nego njihova "kolonija".
Srbija ce postati clan EU do 2014 najkasnije, a tom slucaju, uzimajucui u obzir da situacija koja je u Kosovu nije samo produkt "nerazresenog statusa" Kosova nego mentaliteta naroda koji ga naseljavaja, Kosovo ce i dalje ostati kolonija jer ako budu srecni mozda bude uslova za ulazak Kosova do 2035 u EU.
Jer ako Albanija koja ima i more i sto-sta jedva krpi kraj sa krajem onda sta moze jedno malo izolovano Kosovo samo da uradi. Ako budu ostali deo Srbije bice pusteni u EU zajedno sa Srbijom. Ali ne oni pune narodu glave kako ce Albanska imigracija uloziti u razvoj Kosova. Da li je ta imigracija ulagala u svoju maticu Albaniju? I ako jeste gde im je taj raskos? Imali ste i univerzete placene od Srbije dok ste bili "ugnjetavani", ali vam ni to nije bilo dosta. Verujete imigracija ne ulaze bez velikog "povracaja" love.

Darko

pre 17 godina

Rjesenje za Kosovo je doneseno odavno u Washingtonu i Londonu gdje se i pisao scenarij za ove prostore zadnjih petnaestak godina.Zar netko jos vjeruje da se ista pita male drzave.Globalizacija i Novi svjetki poredak po osovini zla USA U.K je u punom pogonu.

hmmm

pre 17 godina

To sto ljudi u Srbiji izgleda jos ne shvate je da Albanci Srbiju poistovecuju sa krvoprolicem, zverskim ubistvima, progonima, paljenjima i rusenjima. Kadgod je Kosovo bila autonomija unutar Srbije, Albanci su krvarili, i to mnogo krvarili, nezavosno da li je Srbija bila "demokratska" ili nije. Za Albance je nezavisnost ZIVOT. Svake, pa i najmanje veze sa Srbijom, jednog prosecnog Albanca asociira na SMRT. Prema tome, oni biraju izmedju ZIVOTA I SMRTI, a ne tamo izmedju neke autonomije, evropske, helsinske ili sta ti ja znam aktove ili ustave. Besmisleno je i beznadezno ubedjivati ljude koji su krvarili da bilo sta prihvate. Borba za golu ekzistenciju ne poznaje pravila.

CHEDOMIRadelaideSOTH AUSTRALIA

pre 17 godina

Sami pregovori su igra reci da bi se udovoljilo svima. Ova Vlada bi jos i mogla,pod nekakvim hipotetickim okolnostima, da popusti pred MZ, ali ce sigurno, u buducnosti, doci na vlast neka radikalnija struja i na silu ce povratiti tu teritoriju pod suverenitet Srbije. Tada ce mo imati "izraelski scenario"-evakuacija Srba, a zatim ulazak tenkova i vojnih buldozera i sravnice Kosovo sa zemljom. Znam da zvuci zastrasujuce zato i treba tu cinjenicu imati u vidu. Nikakva rezolucija ne moze da promeni cinjenicu da je Kosovo pokrajina Republike Srbije i bilo koje drugo resenje ce dovesti do daljeg vakuma u razvoju tog dela sveta, a pogotovo status-quo na dvadeset godina. Pa ko da ulaze svoj novac u bilo kakav posao na teritoriju na kojoj nije nista reseno i definisano. Da taj narod ima posao od kog moze da zivi-manje bi razmisljao o ratovanju.

Nexhi

pre 17 godina

Ovaj predlog SAC-a jeste neki "bosanski lonac" i nesto vise od toga- buckuris koga ne moze niko pojesti, ali bogme ni napraviti.

zok

pre 17 godina

Nije mi jasno sledece:
Kako to Kosovo koje je samo POKRAJNA moze da dobije nezavisnost i svi pritiskaju Srbe da ga se odreknu, a sa druge strane Republika Srpska je REPUBLIKA u jednoj federaciji - ona ne moze da dobije nezavisnost i opet teraju Srbe da je se odreknu.
Valjda republika u federaciji ima vise prava od pokrajne u republici... ili sam ja to pogresno razumeo?

bora

pre 17 godina

Očigledno su sve opcije u igri. Nekim igračima se ne sviđa to što je Srbija sada drugačija zemlja u odnosu na pre 7 godina i što postoji konsezus u okviru političkih struktura Srbije u vezi statusa Kosova i Metohije. Neko je u SAD obećao nezavisnost Kosova nekome i sada je u pitanju da se sačuva obraz (i glava jer je u pitanju velika lova). To nije naš problem.
Srbija ima jednostavne opcije: da se striktno pridržava platforme koja je prezentirana i da izgrađuje institucionalne kapacitete za unapređenje međunarodne saradnje, mada tu situacija nijetako loša kada pogledamo promotere vrednosti MZ (pre svega promotere vrednosti EU i SAD), prezentirane i promovisane profesionalne standarde u pregovorima (glavni promoteri Ahtisari, Roan, Vizner, ...), kada analiziramo opcije MZ (EU i SAD pre svega) u vezi rešavanja brojnih problema na planeti – onda možemo samo da kažemo da mi uopšte ne zaostajemo za svetom čak u nekim oblastima imamo i više profesionalne standarde.
Pošto se očekuje konstruktivnost pre svega i uvažavanje nove realnosti Srbija treba da još tvrđe insistira na svojim stavovima i da konačno donese novi ustav gde će se odrediti konačan status Kosova. Koliko se može primetiti na predložena rešenja Srbije u vezi statusa Kosova stručnih i kompetentnih primedbi nema jer su predložena rešenja u okviru međunarodnih normi. Pošto su svi upoznati i nema primedbi onda to treba materijalizovati u ustavnom tekstu.
To što albanci ne žele da se izjasne nije u suštini naš problem jer oni ništa što predloži Srbija neće prihvatiti osim nezavisnosti a neztavisnost nije opcija o kojoj Srbija želi da razgovara. Predložena rešanja su u saglasnosti sa međunarodnim normama, albanska manjina ima sva prava i sve institucionalne garancije kao i ostale manjine, čak i malo više, jedino joj ostaje da pokaže da je civilizacijiski zrela i da zbog svog prosperiteta to prepozna i da pruženu ruku prihvati.
Ukoliko SAD i EU shvataju novu realnost (a shvataju, jer u protivnom bi njihovi profesionalni standardi bili znatno ispod naših a to nije slučaj) oni mogu da albansku manjinu Srbije ubede da prihvati novu realnost i da je status Kosova rešen saglasno platformi Vlade Republike Srbije.
Napomena: umesto termina kosovski albanci, ili šiprati bolje je koristiti termin albanska manjina u Srbiji. Vlada Srbije mora da malo poradi na usaglašavanju terminologije i da se stvari ipak svugde nazivaju pravim imenom.

MisaPisa

pre 17 godina

Podela Kosova je jedina realnost koja moze da zadovolji obe strane. Dugorocno gledano nama to vise odgova s obzirom koliki natalitet oni imaju, a koliki mi.
S tim sako se krene sa podelom KiM treba traziti da se Albanci sa Juga Srbije presele na KiM i da se njihova imovina dodeli Srbima sa Kosova gde su Albanci u vecini.
Da se podelimo svako na svoju stranu i da nema vise problema.

Petar Popara - Crni

pre 17 godina

Ni Srbija, a pogotovo Kosovo nikada nece biti primljene u Evropsku Uniju. Prica kako Srbi i Albanci mogu da zive zajedno ali samo u EU ista je kao i ona da Srbi i Albanci mogu da zive zajedno ali samo u Juznoj Francuskoj i na Beverli Hilsu. Ali lepo je da bar razgovaraju, bolje nego da se ubijajau.

Mika

pre 17 godina

Smesno mi je kada vidim Albance kako likuju nad celom ovom situacijom, zasto i ne bi - ide im u korist.
Samo, ne zavaravajte se previse. To sto pricate o srpskoj represiji i kolonizaciji nece vam pomoci previse kada jednom budete nezavisni. Bez obzira sto pricate o "srpski zljocini u Kosovi" i nabrajate silovanja i paljenja budite svesni jedne stvari: oteli ste deo teritorije jedne suverene drzave koja vam je dozvolila da se na njenoj teritoriji nastanite i da prilicno pristojno zivite (uporedite Albaniju i Kosovo 80-ih). Pravi cilj "kosovara" nisu nikakva prava i slobode, vec sirenje. To je, bato moj, dalja ekspanzija i pravljenje haosa u svim zemljama prema kojima imate teritorijalne pretenzije.
Samo, nemojte da spavate na lovorikama. ZAPAMTITE: Amerikanci su napali SVAKOG, ali bukvalno SVAKOG svog bivseg saveznika.

Stav

pre 17 godina

Fatmir Sejdiu je rekao tacno sto i treba. Trebalo bi da i Kostunica vodi razgovor usmeren ka ulasku u EU kao uslov za okoncanje svega ovoga. Pod okriljem EU je svejedno ima li ili nema granica. Onda bi od EU zavisio mir na kosovu a ne od srba ili albanaca. Pozivam sve strane da svoje uslove prebace na ulazak u EU. Recite im otvoreno: mi mozemo da zivimo zajedno samo ako smo deo EU.

Konstruktivac

pre 17 godina

U ovoj vesti se spominje zakljucak koji se juce mogao cuti i u vecini izvestaja TV stanica: "Beograd je voljan da da sve sem nezavisnosti, a Pristina ne zeli nista sem nezavisnosti." I ko je tu onda konstruktivan? Ko je iskljuciv? Ko postavlja uslove? Koga treba ubedjivati da menja i prilagodjava pocetne stavove?

Zelim jos samo da iznesem licni utisak koji mi se nametnuo nakon citanja vesti sa skupa u Becu - kada srpski politicari istupe sa jedinstvenim stavom onda zadaju silne glavobolje i predstavnicima medjunarodne zajednice i Albancima. Mnogo je po njih bilo lakse i jednostavnije kada su na srpskoj strani imali medjusobno suprostavljene stavove i predstavnike Srba koji su se slagali kao rogovi u vreci.

Jugosloven

pre 17 godina

Pazi, premijer Srbije se zalaze za princip teritorijalnog integirteta? Posle svega sto je velikosrpski nacionalizam uradio u Jugoslaviji, Hrvatskoj, BiH i na Kosovu ovo je vrhunski cinizam sprskih politicara. Zasto se nisu zalagali za taj princip kada su "raspamecivali", kako kaze "heroj" Maldic, narod sirom Jugoslavije, proterivali civile i pokusavali da prekroje granice medjunarodno priznatih susednih zemalja silom i zlocinima?

Dani

pre 17 godina

Nema smisla nuditi autonomije kada to vec bila probana i znamo kako su zavrsile -krvoprolicem. Cini mi se da srpski lideri do znaju al nece prihvatiti. Ako stvarno misle tako kakve su njihove izjave, vecu stetu ce naneti Srbima nego Albancima.

Boki ES

pre 17 godina

Mali pritisak medjunarodne zajednice na albansku stranu resio bi pregovore vrlo brzo jer bi Albanci shvatili da jako mnogo dobijaju sa ovim sto im nudi Srbija. Vreme je da se krene u tom pravcu jer je Srbija oguglala na sve moguce pritiske, pretnje i nepravde. Nametnuto odvajanje Kosmeta iz Srbije moglo bi da destabilizuje demokratski razvoj u Srbiji i BIH a da ne pricamo kako bi takvo resenje moglo da se koristi u drugim delovima sveta. Takav razvoj dogadjaja bi doneo sigurno vece glavobolje i troskove evropskoj uniji nego "objasniti" Albancima da moraju da prihvate medjunarodno priznate granice isto kao i katalonci, baskijci, korzikanci, severni irci, vojvodjanski madjari, hrvatski srbi, itd.

Boby

pre 17 godina

"Beograd je voljan da da sve sem nezavisnosti, a Priština ne želi ništa sem nezavisnosti." = Podjela Kosova, koje je najbolje rjesenje i za nas i za njih. Nama nase manastire i spomenike a njima djelove gdje su u velikoj vecini.

kompromis

pre 17 godina

Jedina formula za kompromis je poštujmo volju albanske većine i pravo kosovskih manjina. A to je nezavisno Kosovo, sa funkcionalnim opštinama.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Albanci kazu da bi mogli da traze nezavisno Kosovo + nezavisna Juzna Srbija (Presevska Dolina) + odmah ujedinjenje sa Albanijom. U poredjenju sa tim, "samo" nezavisno Kosovo je za njih kompromis. MZ od Beograda trazi konstruktivnost. Sta to znaci? Verovatno "Kosovo morate da date, Juznu Srbiju vam necemo oduzeti". To je kao ono kad je Nemac poveo na streljanje 2 sina iz jedne porodice pa na kuknjavu roditelja rekao: "Streljacemo samo jednog, vi izaberite koga!". Cudno je, da Albanci sa Kosova "vise ne mogu da zive pod srpskom vlascu (i ostalo sto obicno govore)" a Albanci iz Juzne Srbije mogu. Jasno je, da i jedni i drugi "vole" Srbe podjednako, ali su im Amerikanci obecali samo Kosovo i oruzana pobuna u Juznoj Srbiji je relativno brzo splasnula i sad je tamo prilicno stabilan mir. Sve su to jasne stvari, surove zivotne cinjenice ili kako to Albanci i ini vole da govore "nova realnost". Ali, terati Srbe da izjave kako ONI ZELE da Kosovo bude nezavisno, je svinjarije prve vrste. Lepe nam se najrazlicitije etikete, da smo ne znam kakvi nacionalisti, da smo konzervativni, da ovo, da ono, a mi nismo nista gori ni bolji od ostalih ljudi na planeti. Ako su Albanci toliko napredni i demokratski, zasto se oni ne odreknu Kosova i da lepo, komsiski saradjujemo i gradimo svetlu buducnost, udruzeni u EU? Radi se o cistom inatu, a dobro se zna ko je tu "doktor nauka", vec vekovima. Mi smo Staljinu rekli "FY", necemo valjda sada popustiti pred tamo nekim Amerikancima, koji prave zicanu ogradu prema Alb... uh, ne, prema Meksiku. Bas se naso ko ce da nas uci konstruktivnosti - rasturise Irak ko Lego kockice, tamo ce se tek namuciti sa statusom.

R@shon_su

pre 17 godina

Niko ne govori šta konkretno misle naši političari kad kažu "više od autonomije a manje od nezavisnosti"?!to bi jedino moglo da znači tragediju za Srbiju,odnosno da bi oni prihvatili Kosovo kao neku vrstu federalne jedinice,pa bi nam se zemlja (verovatno) zvala "Srbija i Kosovo", trećina ministara u Vladi Srbije (i Kosova) bi bili Albanci,kao i ambasadori Srbije i Kosova u svetu?! da li su to stvarno srpski nacionalni interesi? a da ne spominjem činjenicu da bi oko 25% stanovnika te države bili Albanci,i albanski jezik ,pored srpskog,kao drugi službeni(što bi bilo veoma verovatno,s obzirom na njihov procenat i status - "više od autonomije,manje od nezavisnosti")?!...podela Kosova bi Srbiji u ovom trenutku najiše odgovarala...severnu petinu ostaviti Srbiji,ostatku priznati nezavisnost...

normalna

pre 17 godina

meni je neobicno sto sve svetske agencije lepo kazu FAILURE, znaci, propali pregovori Srba i Albanaca sa Kosova!! Ovde svi mediji sugerisu ono eto, bilo je tako i tako. To ima svoje ime, i to se u normalnom sveti smatra neuspehom.
Drugo je sto to i nisu pregovori, nego farsa. A to celicno jedinstvo i paradni korak Tadica, Kostunice i Draskovica (uvezban) je otuzna slika naseg drzavnog vrha. Slozili su se da ce da se "bore"( znajuci da se samo igraju Milutinovica i kompanije)za Kosovo koje je Srbija izgubila potpisom voljenog im Slobodana 1999!
Svaki dan mi je slika vedrog, aktivnog, vrednog, obrazovanog, realnog i uvazenog u celom svetu, Dr Zorana Djindjica pred ocima, svaki dan...

Igor Novi Beograd

pre 17 godina

Srbi nude 90%, Albanci ne nude ništa. Ko je tu nekonstruktivan?
Jednom prekinut lanac ustanovljen principom nema menjanja granica na Balkanu, vrlo lako će se kidati dalje. Ko garantuje da se neće Albanci sa juga Srbije - po istom principu - zalagati za nezavisnost. Ko garantuje to isto za Bošnjake u Sandžaku, ko to garantuje za Srbe u Republici Srpskoj. Da li i tu treba poštovati volju naroda, jer 90% stanovništa Republike Srpske garant želi nezavisnost od Federacije BiH!

Митар,КиМ

pre 17 godina

Поздрављам сваки састанак представника Србије и представника косовско-метохијских Албанаца.Боље је и 100год.преговарати него 1.год.ратовати.Стекао сам утисак да смо сви скупа постали,неко мање неко више, цивилизованији него што смо ранијих година били.
Такође,гледајући како су се представници Србије и представници ким-Албанаца поздрављали са организаторима јучерашњег скупа увидео сам ОГРОМНУ РАЗЛИКУ пре свега у менталитету и понашању између СРБА и АЛБАНАЦА.Док су се Албанци великодушно смешкали,чак и грлили на албански начин(Тачи) са представницима међународне заједнице,Срби су у духу свог препознатљивог идентитета били достојанствени,поносни и пркосни.Шта ће бити резултат свега тога видећемо.
Међутим,невероватно је колико су коментари појединих преставника међународне заједнице неукусни и лицемерни.Појединци иду толико далеко да кажу да Србија мора имати конструктивнији став,иако је реално гледано став Србије много флексибилнији и у складу са свим важећим конвенцијама и правилима која важе за сваку државу у свету.ОДступање од таквог принципа имаће далекосежне последице по будућност читавог региона.Другим речима,независно КиМ је моноетничко КиМ у коме ће доћи до прогона хришћана и затирања читаве једне цивилизације која је дуги низ година присутна на простору КиМ.

npb

pre 17 godina

Pitanje Kosova je veoma kompleksno. Ali resenje ne mora da bude. Srbi treba da se izbore za svoje teritorije, a R. Srbija za zastitu svojih interesa, sto ekonomskih, sto kulturnih... Ostalo treba dati Albancima, jer malo ko u Srbiji veruje da s Albancima treba deliti drzavu.
Na duze staze, Kosovu ce Srbija trebati mnogo vise nego Kosovo Srbiji. Za pocetak je bitno da Srbija trazi svoje unutar Kosova.
Prost primer: Albansko vodjstvo ne zeli da daje intervjue na srpskom - ali ako je to, pored albanskog, zvanican jezik Kosova, oni bi to MORALI. Takve male stvari treba traziti i lako se dobijaju...

Fratko

pre 17 godina

Kosovo je imalo autonomiju u okviru Srbije i Jugoslavije, imali smo sve, ali samo nesto je falio ime Republika. To nam je kostao mnogo!!! Autonomija sustinska ili ne-sustinska znaci da Srbija kad god hoce moze da radi sta hoce sa Kosovom. Ali to je neprihvatljivo za Evropu 21 veka. Jedino resenje jeste funkcionalna nezavisnost, uz najbolje garantovane prava za Srbe u Kosovi.

A menjanje granica znaci podela Kosove bi znacile mozda neki pocetak dezintegrisanja po celoj Evropi i sire. Kosovo ima svoje granice, samo bi trebalo da ove granice dobiju medjunarodno priznanje i to je to. Onda cemo svi znati gde stanemo i moci cemo da gradimo, radimo i dajemo bolju buducnost nove generacije, i Albancima i Srbima.

A ja bas i zelim najbolje susedstvo da imamo sa Srbijom jer imamo mnogo sta da damo i da uzimamo.

Pozdrav svima xxxxx

Dj

pre 17 godina

Stvarno nemam reci, neotudjivo pravo svih bivsih republika SFRJ je bilo da zadrze teritorijalni integritet, samo je u slucaju Srbije to problem. Po kom pravnom principu Albanci na Kosovu imaju pravo da ocepe deo druge drzave i naprave svoju? Zbog cega onda to pravo nije dato Srbima u Hrvatskoj i Bosni i Hrvatima u Bosni?

Mile

pre 17 godina

Stavovi koji su izneti od strane Srpske delegacije su sasvim dobri. Ostaje da se vidi dali ce Evropa i MZ ostati verni SVOM principu (jos iz 90-ih) o nemenjanju granica naslnim putem.

rilez

pre 17 godina

Mnogi ne vide o cemu je ovde rec zapravo. Cak ni pregovaraci. Naime, cini se da su Albanci obecali nekim kapitalistima sa zapada pravo na eksploataciju strateski vaznih ruda sa Kosova u zamenu za neovisnost. Kapitalisti koji su usli u dil ne znaju sa kime su usli u to. Ne poznaju ih dovoljno.

Viktor(Kosovar)

pre 17 godina

Ja bih se osvrnuo na ovaj predlog ove srpske lobisticke organizacije. Ne zato sto je srpska, nego, taj njihov predlog je samo izmena imena 'problem' na 'big problems'. Te vase pare koje bacate na propale organizacije za lobiranje je samo jos jedan primer da Srbija ne zna sta ce,jer ni lobisticke organizacije ne znaju da daju predloge nego samo igraju recima. To sto oni predlazu je glupost,veca glupost negoli predlog Srbije. Ta organizacija pokusava da 'budu veci katolici od Pape',jer taj predlog nema veze sa nicem do sada, nego samo bacaju prasinu na pare srpskih poreznika,kao da rade nesto i eto troskovi. Stvarno,dati im malo medijskog prostora je los marketing za sve novine,a mozda su platili za taj prostor,pa se to prasta...

bobi

pre 17 godina

Po Vizneru "konstruktivnost se traži (naravno samo od jedne strane) da bi bili obezbeđeni mir i demokratija i zaštita prava svih građana Kosova"

U prevodu, ako ne pristanete na dobrovoljnu amputaciju Kosova, ispastace ono malo Srba sto dole ostane. Bice prepusteni na milost i nemilost "izfrustriranih Kosovara", bez prava na osnovna humanitarna prava (odn. bice kao i do sada.)

Buduci da je Americki stav tokom prvih pregovora o Kosovu bio "ako ne pristanete na amputaciju Kosova, ispastace cela Srbija" (sto su onda brze-bolje i pokazali NATO milosrdnom intervencijom), moze se zakljuciti kako je "medjunarodna zajednica" postala popustivlja prema Srbiji. Umesto da ispasta deset miliona, ispastace samo sto hiljada. Ako bude trece prilike, mozda cak uspemo da nam otmu Kosovo i da nas usput uopste ne kazne?

Erian

pre 17 godina

Jel ovdje neko stvarno tako naivan da misli da ce Kosovari prihvatiti neku Autonomiju???!!!Nismo mi bas tako glupi kao sto vi mislite u vasim predrasudama..
Kostunica kaze "Autonomija moze se popraviti, a nezavisnost ne".To njemu je najveci Argument protiv nezavisnosti moje zemlje.Mi koji zivimo ovdje znamo kako se moze autonomija "popraviti", tenkovima, vojskom , policijom, zatvaranjem televizije, tucom novinara ,ratom, progonom milijun ljudi, ubijanjem 20 000 njih, silovanjima, paljevinama, pljackama..itd.
Hvala vam za ponudu..ali ne damo ono sto mi sada imamo a to je SLOBODA.
A nasu SLOBODU mozemo sacuvati samo u nezavisnoj Drzavi Kosova, kako bi se nikada istorija ne bi ponovila.

Milan

pre 17 godina

Nezavisnost na probu ne postoji i nije ostvarljiva, ali visoka autonomija je moguca. Dati Srbiji i Albancima mogucnost da tu autonomiju zive, da probaju 10 god. na primer uz usku pratnju Evrope. Mislim da bi se na taj nacin obadve strane mogle dokazati koliko im je stalo do mira i napretka. Pa kada udjemo zajedno u Evropu izgledace sve drugacije. Srbija bez amputacije je prava Srbija.

fatmir05@yahoo.com

pre 17 godina

Ko kaze da Albanci nisu za kompromis, ili smo mi za kompromis ili niko. Kosovo u okviru Srbije, bilo je...da ostane? Sto da ne! Da, da, da dragi moji, sto da ne. Evo ja se za to zalazem - naravno sve to pod patronatom EU i bez dolaska srbijanske vojske i milicije vec da to bude kosovsko, sastavljeno od Kosovara. Pa da vidimo ko ce da kosi a ko da vodu nosi. Pokajali biste se vec za 5 godina, ako ne biste, jos bolje - za nas. Ali da znate ja mislim da je bolje za nas da ostanemo sastavni deo Srbije jer tako imamo vise manevarskog prostora za sirenje kasnije. Nas premijer, nasi ljudi....ma sve mislim da vam se ne bi svidelo...ali ja sam iskreno za, mada moji drugovi Albanci misle da se salim kada im ovako pricam.

Visar(Kosovar)

pre 17 godina

Da li moze neko reci kakav status sada ima Kosovo? Pa sta misli Kostunica, da ce kosovari prihvatiti bilo kakvu autonomiju i ici na donju poziciju nego sto jesu sada? To nije kompromis nego put nazad na '90-te godine. Ali ti Vojo mozes sanja kolko god hoces. Pozdrav sa komsiluka.

Marko

pre 17 godina

Nezavisnost Kosova i Metohije bez saglasnosti Srbije bi bio pravni presedan. Srbi i Albanci na Kosovu i Metohiji ne mogu više da žive zajedno. Suživot je zaista neizvodljiv s obzirom na stanje na terenu. Oba naroda preterano ističu svoj inat i to je izvor svih problema. Potrebno je naći originalno srednje rešenje. Ja ga vidim u PODELI Kosova i Metohije. To bi bilo rešenje koje će trajno uaspostaviti mir u tom delu. Srbija može dobiti makismum 10-15% Kosmeta, što je odlično! Svi građani Srbije moraju insistirati na podeli, jer je to ključ svega. Posle toga, krećemo da živimo u stabilnoj državi Srbiji.

Ivan - Toronto

pre 17 godina

Po Vizneru, kao i po ostalim americkim mudracima, Srbija bi bila "konstruktivna i demokraticna" samo kad bi pristala na sve nemoguce uslove koje joj postavljaju. Tako oni resavaju probleme svugde u svetu, recimo, Rusija ugnjetava Ukrajinu zato sto joj ne prodaje gas po 4 puta nizoj ceni, dok oni ne ugnjetavaju Kubu sankcijama koje traju vec 40 godina.
Po mom misljennju jedino razumno resenje je da se KiM odmah primi u EU, bude pod zajednickom administrativnom kontrolom EU i Srbije i, naravno, ostane deo Srbije. Na taj nacin ono bi se brzo razvilo, Albanci ne bi imali razloga da budu nezadovoljni, a Srbija bi imala resenje koje nije gubitak teritorije. EU i ostali, imali bi teritoriju koja nece predstavljati problem na Balkanu.

Skubidu

pre 17 godina

Kako Kosovski Albanski politicari mogu da objasne buducnost Kosova "svom" narodu, ako i dobiju nezavisnost, jer ce bice pod kontrolom EU, ali ne kao deo EU, nego njihova "kolonija".
Srbija ce postati clan EU do 2014 najkasnije, a tom slucaju, uzimajucui u obzir da situacija koja je u Kosovu nije samo produkt "nerazresenog statusa" Kosova nego mentaliteta naroda koji ga naseljavaja, Kosovo ce i dalje ostati kolonija jer ako budu srecni mozda bude uslova za ulazak Kosova do 2035 u EU.
Jer ako Albanija koja ima i more i sto-sta jedva krpi kraj sa krajem onda sta moze jedno malo izolovano Kosovo samo da uradi. Ako budu ostali deo Srbije bice pusteni u EU zajedno sa Srbijom. Ali ne oni pune narodu glave kako ce Albanska imigracija uloziti u razvoj Kosova. Da li je ta imigracija ulagala u svoju maticu Albaniju? I ako jeste gde im je taj raskos? Imali ste i univerzete placene od Srbije dok ste bili "ugnjetavani", ali vam ni to nije bilo dosta. Verujete imigracija ne ulaze bez velikog "povracaja" love.

Darko

pre 17 godina

Rjesenje za Kosovo je doneseno odavno u Washingtonu i Londonu gdje se i pisao scenarij za ove prostore zadnjih petnaestak godina.Zar netko jos vjeruje da se ista pita male drzave.Globalizacija i Novi svjetki poredak po osovini zla USA U.K je u punom pogonu.

hmmm

pre 17 godina

To sto ljudi u Srbiji izgleda jos ne shvate je da Albanci Srbiju poistovecuju sa krvoprolicem, zverskim ubistvima, progonima, paljenjima i rusenjima. Kadgod je Kosovo bila autonomija unutar Srbije, Albanci su krvarili, i to mnogo krvarili, nezavosno da li je Srbija bila "demokratska" ili nije. Za Albance je nezavisnost ZIVOT. Svake, pa i najmanje veze sa Srbijom, jednog prosecnog Albanca asociira na SMRT. Prema tome, oni biraju izmedju ZIVOTA I SMRTI, a ne tamo izmedju neke autonomije, evropske, helsinske ili sta ti ja znam aktove ili ustave. Besmisleno je i beznadezno ubedjivati ljude koji su krvarili da bilo sta prihvate. Borba za golu ekzistenciju ne poznaje pravila.

CHEDOMIRadelaideSOTH AUSTRALIA

pre 17 godina

Sami pregovori su igra reci da bi se udovoljilo svima. Ova Vlada bi jos i mogla,pod nekakvim hipotetickim okolnostima, da popusti pred MZ, ali ce sigurno, u buducnosti, doci na vlast neka radikalnija struja i na silu ce povratiti tu teritoriju pod suverenitet Srbije. Tada ce mo imati "izraelski scenario"-evakuacija Srba, a zatim ulazak tenkova i vojnih buldozera i sravnice Kosovo sa zemljom. Znam da zvuci zastrasujuce zato i treba tu cinjenicu imati u vidu. Nikakva rezolucija ne moze da promeni cinjenicu da je Kosovo pokrajina Republike Srbije i bilo koje drugo resenje ce dovesti do daljeg vakuma u razvoju tog dela sveta, a pogotovo status-quo na dvadeset godina. Pa ko da ulaze svoj novac u bilo kakav posao na teritoriju na kojoj nije nista reseno i definisano. Da taj narod ima posao od kog moze da zivi-manje bi razmisljao o ratovanju.

Nexhi

pre 17 godina

Ovaj predlog SAC-a jeste neki "bosanski lonac" i nesto vise od toga- buckuris koga ne moze niko pojesti, ali bogme ni napraviti.

zok

pre 17 godina

Nije mi jasno sledece:
Kako to Kosovo koje je samo POKRAJNA moze da dobije nezavisnost i svi pritiskaju Srbe da ga se odreknu, a sa druge strane Republika Srpska je REPUBLIKA u jednoj federaciji - ona ne moze da dobije nezavisnost i opet teraju Srbe da je se odreknu.
Valjda republika u federaciji ima vise prava od pokrajne u republici... ili sam ja to pogresno razumeo?

bora

pre 17 godina

Očigledno su sve opcije u igri. Nekim igračima se ne sviđa to što je Srbija sada drugačija zemlja u odnosu na pre 7 godina i što postoji konsezus u okviru političkih struktura Srbije u vezi statusa Kosova i Metohije. Neko je u SAD obećao nezavisnost Kosova nekome i sada je u pitanju da se sačuva obraz (i glava jer je u pitanju velika lova). To nije naš problem.
Srbija ima jednostavne opcije: da se striktno pridržava platforme koja je prezentirana i da izgrađuje institucionalne kapacitete za unapređenje međunarodne saradnje, mada tu situacija nijetako loša kada pogledamo promotere vrednosti MZ (pre svega promotere vrednosti EU i SAD), prezentirane i promovisane profesionalne standarde u pregovorima (glavni promoteri Ahtisari, Roan, Vizner, ...), kada analiziramo opcije MZ (EU i SAD pre svega) u vezi rešavanja brojnih problema na planeti – onda možemo samo da kažemo da mi uopšte ne zaostajemo za svetom čak u nekim oblastima imamo i više profesionalne standarde.
Pošto se očekuje konstruktivnost pre svega i uvažavanje nove realnosti Srbija treba da još tvrđe insistira na svojim stavovima i da konačno donese novi ustav gde će se odrediti konačan status Kosova. Koliko se može primetiti na predložena rešenja Srbije u vezi statusa Kosova stručnih i kompetentnih primedbi nema jer su predložena rešenja u okviru međunarodnih normi. Pošto su svi upoznati i nema primedbi onda to treba materijalizovati u ustavnom tekstu.
To što albanci ne žele da se izjasne nije u suštini naš problem jer oni ništa što predloži Srbija neće prihvatiti osim nezavisnosti a neztavisnost nije opcija o kojoj Srbija želi da razgovara. Predložena rešanja su u saglasnosti sa međunarodnim normama, albanska manjina ima sva prava i sve institucionalne garancije kao i ostale manjine, čak i malo više, jedino joj ostaje da pokaže da je civilizacijiski zrela i da zbog svog prosperiteta to prepozna i da pruženu ruku prihvati.
Ukoliko SAD i EU shvataju novu realnost (a shvataju, jer u protivnom bi njihovi profesionalni standardi bili znatno ispod naših a to nije slučaj) oni mogu da albansku manjinu Srbije ubede da prihvati novu realnost i da je status Kosova rešen saglasno platformi Vlade Republike Srbije.
Napomena: umesto termina kosovski albanci, ili šiprati bolje je koristiti termin albanska manjina u Srbiji. Vlada Srbije mora da malo poradi na usaglašavanju terminologije i da se stvari ipak svugde nazivaju pravim imenom.

MisaPisa

pre 17 godina

Podela Kosova je jedina realnost koja moze da zadovolji obe strane. Dugorocno gledano nama to vise odgova s obzirom koliki natalitet oni imaju, a koliki mi.
S tim sako se krene sa podelom KiM treba traziti da se Albanci sa Juga Srbije presele na KiM i da se njihova imovina dodeli Srbima sa Kosova gde su Albanci u vecini.
Da se podelimo svako na svoju stranu i da nema vise problema.

Petar Popara - Crni

pre 17 godina

Ni Srbija, a pogotovo Kosovo nikada nece biti primljene u Evropsku Uniju. Prica kako Srbi i Albanci mogu da zive zajedno ali samo u EU ista je kao i ona da Srbi i Albanci mogu da zive zajedno ali samo u Juznoj Francuskoj i na Beverli Hilsu. Ali lepo je da bar razgovaraju, bolje nego da se ubijajau.

Mika

pre 17 godina

Smesno mi je kada vidim Albance kako likuju nad celom ovom situacijom, zasto i ne bi - ide im u korist.
Samo, ne zavaravajte se previse. To sto pricate o srpskoj represiji i kolonizaciji nece vam pomoci previse kada jednom budete nezavisni. Bez obzira sto pricate o "srpski zljocini u Kosovi" i nabrajate silovanja i paljenja budite svesni jedne stvari: oteli ste deo teritorije jedne suverene drzave koja vam je dozvolila da se na njenoj teritoriji nastanite i da prilicno pristojno zivite (uporedite Albaniju i Kosovo 80-ih). Pravi cilj "kosovara" nisu nikakva prava i slobode, vec sirenje. To je, bato moj, dalja ekspanzija i pravljenje haosa u svim zemljama prema kojima imate teritorijalne pretenzije.
Samo, nemojte da spavate na lovorikama. ZAPAMTITE: Amerikanci su napali SVAKOG, ali bukvalno SVAKOG svog bivseg saveznika.