Ponedeljak, 24.07.2006.

09:05

Pregovori na vrhu u Beču

Završeni su prvi pregovori o statusu Kosova na najvišem nivou. Albanska strana: nezavisnost; srpski tim: suštinska autonomija.

Izvor: B92

Pregovori na vrhu u Beèu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

yyy

pre 17 godina

Oprostite, ali na Kosovu je ostalo jedva 100 000 Srba. Ne znam zasto se niko ne zalaze na podjelu Kosova, s tim da podrucje sjeverno od Mitrovice postane dio uze Srbije, a ostatak Kosova da bude nezavisno, s tim da bi se ponudila zastita srpskog zivlja i kulturnih spomenika. U suprotnom, nega se onda napravi federalna drzava 'Srbija i Kosovo' ako se ne mogu dogovoriti. U svakom slucaju, ne zaboravite da je odlaskom Crne Gore, procenat albanskog stanovnistva uvecan o odnosu na ostale ako se broji i Kosovo kao dio Srbije. Jeste li spremni da vam gotovo trecina stanovnistva Srbije govori albanski?

Mala Srpkinja

pre 17 godina

Pa sad, ni ja nemam bas lepo misljenje o svim Srbima iako sam ja Srpkinja. Recimo o ovim sto nisu hteli ni da se rukuju nemam bas lepo misljenje.

branko francuska

pre 17 godina

Hajde sve da zaboravimo , ali ko ce da mi odgovara da sa kojim slucajem Kosovo ostane u sastavu Srbije sta ce se desiti tamo!!!! Ma ljudi da li na to pomislja neko , nema vise albanac koji prihvata posle svega sto je njima uradjeno.I koji ce Srbin da cuva granice u Kosovo. Ja to jednostavno vidim kao absolutno nemoguce.Da smo bili jedno 40-50 % srba onda je to druga prica ali tamo nema Srba ili su manje od 3 %.

judge may

pre 17 godina

Mislim da sve polako hvata nervoza (Albance,UN,Ahtisarija),zbog pat pozicije u koju su sami uleteli.Iako kao papagaji razni analiticari,NVO,i novinari pojedinih "vidjenijih" listova ponavljaju da je sve manje vise reseno oko dodeljivanja nezavisnosti Kosova ipak ne propustaju da prozovu Kostunicu i njegov "antievropski" nastup oko Kosova zato sto stalno ponavlja da Srbija nece prihvatiti nikakav oblik nezavisnosti na svom delu teritorije i sve vise pokazuju nestrpljenje.Jer da je to samo tako oni bi proglasili Kosovo nezavisnim onog momenta kad su krocili na tle juzne Srpske pokrajine,ali ipak i sami znaju da to bez ucesca Srbije i njenih institucija nece ici.Znate najteze je dobiti vec dobijenu utakmicu i cini mi se da to i oni sad uvidjaju.

SLAV

pre 17 godina

Da,7 godina traje izivljavanje Albanskih ekstremista nad preostalim Srpskim zivljem na Kosmetu.dok Albanci slobodno trnzituju Srbijom.A onda hoce jos i da nam predaju lekcije o Nacionalizmu i Demokratiji kako njima odgovara.Para vrti gde burgija nece.

Sasa

pre 17 godina

Nema kraja licemjerju. Kladim se da ce nakon tvz.pregovora o cijepanju Srbije, poceti da uslovljavaju Srbiju izolacijom, ulaskom u EU, Nato...da mora priznati Kosovo.

D.

pre 17 godina

Slazem se da je ta prica o sustinskoj autonomiji Kosova za Srbiju i bilo kog drugog zavrsena vec davno i to upravo zbog pogresne i nasilnicke politike koju je u poslednjim godinama vodio Milosevic i njegova klika. Ali ovaj diskurs da su srpske vlasti i druge elite zapravo najodgovornije za svo nasilje i nesuglasnice pa i razbijanje jugoslavije je sasvim besmislena i pogresna. To sto smo svi krenuli sa iste tacke a posle neki imali vise srece sa politckim elitama koje imaju vise razuma ne negira da smo svi imali svoj prst u istoj corbi, agitujuci rat, nasilje i mrznju, to je bio slucaj u Hrvatskoj, Bosni pa i u Srbiji a bogami najzesce na Kosovu. Mi u Srbiji imamo nezrelu politicku elitu i elektorat koji ne znaju da shvate kontekst u kome zive, to je centralni porblem u Sribiji danas, a situaciju zaostravaju ne samo oni nego i nadmenost stranog novinarstva i politicara koji forsiraju diskurs o tome da je Srbija za sve kriva. Ja se samo nadam da ce u Srbiji pobediti liberalnije politicke struje sa vizijom koje jedino Srbiju mogu da izvuku iz ove rupe u kojoj je sada precizno zato sto razumeju kontekst u kome postojimo.

Recycle Bin

pre 17 godina

"Meni nije, a pretpostavljam ni vama, iz dosadašnjeg evropskog iskustva poznat slučaj da se na teritoriji jedne demokratske države stvarala neka nova država" - poručio je Kostunica. Kostunica izjavio da on navodno nije OBAVESTEN da postoje takvi slucajevi, a takodje nije OBAVESTEN da je na vlasti 1999. bio nedemokratski rezim na celu sa Milosevicem koji je sikanirao i zabranjivao slobodne medije, ubijao politicki nepodobne novinare i politicare (Curuvija, Stambolic, Draskovic) itd.
Srbija 1999. nije bila demokratska država, i u toku te godine je izgubila kontrolu nad odredjenim delom teritorije. Ta teritorija joj 'najverovatnije' nece biti vracena, a evo i 3. slučaja iz dosadašnjeg evropskog iskustva koja navode na takav zakljucak:
1) Nemacka 1944. nije bila demokratska država i u toku te godine je izgubila kontrolu nad danasnjim francuskim pokrajnama Alazasom i Lorenom i te teritorije joj nisu jos uvek vracene.
2) Nemacka pocetkom 1945. jos uvek nije bila demokratska država i u toku te godine je izgubila kontrolu nad teritorijom koja je prisajedinjena Poljskoj i jos uvek joj nije vracena, a Poljska nema uopste nameru da joj tu teritoriju vrati.
3) Italija 1945. nije bila demokratska država i u toku te godine je izgubila kontrolu nad Istrom (Istria), gradom Zadrom (Zara) i pojednim ostrvima na Jadranu, a Republika Hrvatska koja sada kontrolise te teritorije uopste ne namerava da te teritorije vrati Italiji.

Milomir

pre 17 godina

Ako je nezavisnost kompromis, sta je najtvrdji stav Albanaca na Kosovu? Srpski Albanci treba da shvate da nema novih drzava, nema drzava izgradjenih na etnickom ciscenju. Njihova je buducnost u autonomiji u Srbiji i tacka.

Miroslav

pre 17 godina

Ne sme se nikako potpisati nezavisnost Kosova. Albanci su toliko ulozili para u nezavisnost Kosova na svim mogucim nivoima da sada ne smeju da izgube. A izgubice tj.nece ga ni dobiti, ma koliko to suludo zvucalo u ovom trenutku.

Vukasin

pre 17 godina

Beograd hoće sve osim nezavisnosti, a Priština traži samo nezavisnost, a i jednima i drugima je EKONOMIJA na poslednjem mestu, sto uposte ne cudi kad se zna da su ucesnici u pregovorima sami sebe veoma dobro materijalno obezbedili.
Kao i obicno, kad dve strane nisu u stanju da se dogovore, konacnu rec ce dati medjunarodna zajednica, a njena odluka ce biti zasnovana iskljucivo na interesima vojno-ekonomskih sila, pre svega SAD i Nemacke, koje ce u buducnosti imati ulogu kontrolora sprovodjenja resenja koje ce one same predloziti, a onda pozvati ceo svet da te odluke prizna.
Moja prognoza je da ce resenje koje ce predloziti SAD i Nemacka biti sledece:
- Kosovo ce dobiti uslovni medjunarodni subjektivitet koji ce biti uslovljen daljom implementacijom mera za razvoj demokratskog drustva. Medjunarodna zajednica ce posle nekoliko godina dati ocenu uspesnosti te implementacije od cega ce zavisiti puno medjunarodno priznanje. Gradjani Kosova ce dobiti odredjenu vrstu medjunarodnih putnih isprava sa kosovskim amblemom i rezervacijom mogucnosti da posle odredjenog vremena budu zamenjeni pravim pasosima. Kosovo ce dobiti 'stolicu' u UN pez prava glasanja u pocetnom periodu...

beograd 21 vek

pre 17 godina

Pojacava se psiholoski pritisak na srpsku stranu sa nepotpisanim editorijalom u Vasington Postu. Problem je sto Srbija nikada nece blanko potpisati nezavisnost Kosova. Razlog je u tome da nezavisno Kosovo predstavlja smejuriju medjunarodnog prava a ne zato sto je to politika "20 veka".

kole

pre 17 godina

koji biseri "vasington posta". kao da im je tekst sastavio Hasim Taci!!! Koja bi normalna drzava dozvolila stvaranje druge drzave na njezinoj teritoriji? Zanima me kako bi USA odreagovala i njezin predsednik da kojim slucajem Kubanci zele nezavisnost u recimo Floridi!! I o kakvoj to tiraniji pise ovaj list? Dali je to tiranija kada imas pravo na skolovanje na sopstvenom jeziku, kada imas pravo da izaberes legitimno predstavnike svog naroda ili albanci nisu to hteli vec su i za vrem tita sanjali o velikoj albaniji i bojkotovali sve sto dolazi od sfrj a kasnije srj i naposletku srbije. I kada su napadali nas MUP i kada smo uzvracali istom merom protiv tih terorista kao sto rade sve normalne zemlje koje drze do dostojanstva ond asmo ispali mi krivi za sve. Nemogu a da neizbegnem recimo poredjenje albanaca i madjara kao dve najvece nacionalne manjine kod nas.. Dok su madjari ( u svakom pogledu kulturniji i civilizovaniji od albanaca) prihvatili Srbiju kao svoju drzavu i isli na glasanje i imaju pravo na skolovanje na svom jeziku i zive u miru sa Srbima i ostalima u republici Srbiji na drugoj strani su Albanci sve to bojkotovali i pridrzavali se deklaracije prizrenske lige tj. snu svih albanaca da zive u jednoj drzavi. Moramo konstatovati da je albanski lobi veoma jak i uticajan i potrebno je da i mi ulozimo koju paricu u neke novine da objave neke tekstove koji bi isli u prilog nama a ne da slusamo stalno kako su samo Srbi krivi za sve. pa dokle vise? Kad cemo zadovoljiti taj zapad?

Borivoje

pre 17 godina

Počinje period ogromnih pritisaka na Srbiju. Albancima je obećana nezavisnost i ovo što oni danas govore su napamet naučeni tekstovi napisani u Vašingtonu ili Londonu.Verovatno im je rečeno "Vi kao malo pregovarajte,ali mi ćemo završiti posao za vas". Svi se oni nadaju da će kao i do sada što su radili sa S.M.,uroditi pritisci i Srbija pristati na otimačinu. Ali na našu sreću Srbija neće potpisati predaju ili prodaju Kosmeta NIKADA i tačka.
Možda ćemo doći u situaciju da imamo na balkanu državu koju će priznati SAD i neke Evropske i arapske zemlje,ali Srbija neće nikada.Kosmet će biti izvor stalnih sukoba u narednom periodu.

chinorthodox

pre 17 godina

Bas je lepo Zapad pokusao da resi pitanje balkanskog nasledja. Tako sto se uvek i u svakom konflikutu stavljao direktno na stranu protiv Srbije. Ali ne bi trebalo uzimati fatalno pisanje jednih novina. To su ipak novine, to je naruceni tekst u cilju stvaranja pritiska na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova. Jer, ma koliko oni tvdili da je Kosovo vec nezavisno ipak bi nekako da izbegnu da to bude uradjeno suprotno vazecim medjunarodnim zakonima i standardima. Zato ih "izjeda" "tvrdolav" stav Kostunice. Njih muci to sto nemaju vise Milosevica i Seselja koje bi mogli da izmanipulisu da krenu vojno da resavaju pitanje Kosova, sto bi im dalo savrsen alibi da proglase Kosovo nezavisnim. Ovako bilo kako bilo, bez potpisa Srbije, citava ta akcija ma kako se zavrsila bice problematicna i nestabilna u buducnosti.

Dragan

pre 17 godina

Status Qvo je moguće rešenje, to jest da ostane ovako kako jeste. Kosovo ni Srbima ni Albancima nego Ujedinjemim nacijama. Večiti protektorat UN na državnoj teritoriji Srbije gde bi se preselile institucije UN sa Američkog kontinenta u Evropu. To bi demontiralo agresivni albanski nacionalizam i sačuvalo internacionalni i multikulturni duh Kosmeta u granicama Srbije.

Sasa UK

pre 17 godina

Znaci da se oslobodimo Kosmeta da bi resavali neke vaznije, ekonomske probleme?
Zasto bi stali samo na Kosmetu? Ajde da podelimo svu teritoriju sem Sava Centra, Hajata i onih par poslovnih zgrada oko njega, bice nam super.

Zoran, Temisvar

pre 17 godina

A' zar ovaj Veton Suroj spada u one "umerene" lidere albanaca? Tesko nama ako nam ovako izgledaju umereni albanci, a tako snazno pljuvaju po Srbiji... Ako Suroj tako lepo misli o Srbima i Srbiji sta ocekivati od Taqi-a?

Risto

pre 17 godina

Ovde u Austriji stampa jako dobro izvestava o pregovorima. Die Presse, poznati austrijski dnevni list osvrce se na situaciju na Kosovu. Jasno pisu da Srbi i Albanci nece moci da se dogovore i da ce na kraju pitanje Kosova resavati kontakt grupa. I pod tim podrazumeva uslovnu nezavisnost Kosova, sa cim se prema pisanju ovoga lista vec slozila i Rusija. Dakle postavlja se pitanje sta srpski drzavni vrh radi u Becu . I na koji nacin oni misle da dobiju unapred izgubljenu bitku.

mala

pre 17 godina

Cini mi se da bi se brzo rijesilo pitanje KiM ako bi se stvari pojednostavile. Zna se da se Srbija nece odreci svoje teritorije. To je absurd traziti od ne. S druge strane Albanci na Kosovu reklamitraju multieticnost , a to je upravo ostanak Kosova u sastavu Srbije i nepromjenjivost granica. Zatim, Srbija dsaleko vise nudi Albancima kao manjini nego sto su oni spremni da daju Srbima i dr manjinama. Zar to nije rjesenje? Zar nije fer od Srbije? Svi ostali prijedlozi trebali bi kao alternativu da imaju teritorijalnu podjelu Kosova, zbog buducnosti svih ljudi na tom podrucju, zbog mira

Dragan

pre 17 godina

Kosovo je okupirano od NATO alijanse i ovi pregovori između "Beograda i Prištine" su čista glupost. Tek kad se NATO trupe povuku sa Kosova mogu započeti pregovori između Srba i Albanaca pa evo Kosovo je nezavisno od Srbije već 7 godina, a da li je slobodno i samostalno?

Bane

pre 17 godina

Današnja Srbija je, i pored mojih velikih zamerki na tromost i neefikasnost, na prilično dobrom putu u razvoju demokratije, ekonomije i otvaranja ka Evropi i svetu. Takva Srbija ima drastično veće šanse da očuva svoj integritet. Kosovo nije nezavisno, i ne sme da bude.
Posebno, priča o nezavisnosti Kosova od strane Srba, pa i ljudi koji šalju ove komentare, samo može da bude kontraproduktivna za sve naše pregovore, i da obara cenu naših argumenata!!
Dakle, ukoliko neko misli da ova država ima budućnost ukoliko se odriče svojih teritorija i ukoliko svaki problem "rešava" prepuštanjem slučaju, neka zadrži taj luzerski stav za sebe.
Nezavisno Kosovo može samo još više da produbi jaz između Albanaca i Srba koji postoji ceo vek, autonomija u okviru Srbije može konačno jednom da započne približavanje ova dva naroda.

B.

Bačvanin

pre 17 godina

Sve je uzalud.....Srbi i Albanci ne mogu da žive jedni pored drugih,a kamoli zajedno.Jedino rešenje je pravedna podela teritorije sa što manjom seobom stanovništva.
Zvaničnici 2 delegacije nisu spremni ni za kurtozno rukovanje.....pa kako bi onda 2 države mogle da sarađuju.
Ne postoji rešenje osim podele ili završetka započetog etničkog čišćenja srpskog stanovništva.

komsija

pre 17 godina

Tadic kaze da albanska strana nije dala mogucnosti o pregovorima a ja primetim da ona dala vise detaje nego potrebno. Ona govori o stvaranju nacionalnog identiteta, ali i državnim simbolima koji bi odražavali građanski identitet Kosova itg itg o kojima ja mislim da proterava. Drzavni ali i gradjanski identitet Kosova je vec poznat za mene. Napori da se stvori Novi identitet pokazuje albansku zelju da Srbi se integrisu sto bolje u kososvskom drustvu, ali sa druge strane pokazuju da Albanska starana vec izgubila bitku. Srpska strana nije tako pametna da taj momenat iskoristi ali govori o temama van konteksta.
Na kraju bih primetio da Kosovska starna pogresi kada zeli da pre Srbije napravi Gradjansko drustvo i Gradhansku Drzavu. Ona mora da ceka i napravi istu stvorevinu(gradjansko ili nacionalno) koja lici na onu srpsku...

boris

pre 17 godina

Strani mediji (bbc, reuters, times) su jos pre izvesnog vremena javili da je reseno da se kosovu da status uvjetne nezavisnosti s jakom srednjerocnom prisutnoscu medjunarodnih vojnih i civilnih snaga. Rusija je, navodno, pristala. Ona ce koristiti primjer Kosova u razracunavanju s Gruzijom, Moldavijom i drugim zemljama s velikim manjinama Rusa u "spornim regionima". A Kineze Kosovo nikad nije previse niti zanimalo.

Ali, smatram, da za Srbiju to nije lose. Treba krenuti napred. Srbija je tu gde je zbog sebe same. Potrebno je izruciti Mladica i ostale, pustiti Kosovo da ide, i okrenuti se buducnosti, razvoju, eu itd. Jer u skorijoj buducnosti bi nas mogle preteci i druge zemlje, a ne "samo" Bugarska i Rumunjska.

Jugosloven

pre 17 godina

Nije problem samo u prosloj vlasti. Pogledajte ko vas zastupa na pregovorima - to su ljudi koji su tesko kompromitovani slanjem raznih Giski u Hrvatsku, mlataranjem kalasnjikovom po Kosovu i kohabitacijom sa velikosrpskim nacionalizmom. S druge strane, mozete da saljete na pregovore koga god hocete, da se ljutite, ne prhvatate stvarnost i dubite na glavi - Kosovo JESTE nezavisno vec sada, bar u odnosu na Srbiju. I necete ga povratiti, kao sto ni mi necemo nikada povratiti zemlju koju ste nam ubili. Zato, svi vi nacionalisti - svako u svoje pleme - sto ste trazili, to ste i dobili.

bole

pre 17 godina

Posle ovoga Republika Srbija slobodno može da donese novi Ustav Srbije sa svojim viđenjem suštinske autonomije Kosova i Metohije. Albanci sa Kosova nisu ukapirali da je ovo završna runda pregovora o statusu gde im se nudi prilika da budu aktivni učesnici u donošenju ustavnih rešenja AP Kosovo i Metohija. Srbija je insistirala na direktnim pregovorima da se vidi da nema kooperativnosti sa druge strane – što za posledicu ima suštinsku promenu redosleda poteza. Ustav Srbije mora da bude donet u avgustu, najkasnije u prvoj polovini septembra jer posle toga se ređaju događaji (Ahtisarijev izveštaj SB, ....).
Ovo su pregovori u rangu ponude Z4 srbima u Hrvatskoj i u rangu nekih drugih o kojima ne bih trošio reči.
Neko će reći da su današnji pregovori farsa. S tim se slažem ali treba dodati i vrlo korisna farsa jer posle nje Srbija ima odrešene ruke da uređuje stanje u svojoj državi u skladu sa međunarodnim normama - zar svi nisu priznali Srbiju kao demokratsku zemlju, zar niko ne primećuje da na predlog Beograda o suštinskoj autonomiji u svetskim prestonicama u suštini nema prigovora. Jedini koji se nisu probudili su kosovski albanci koji izgleda predlog Beograda nisu ni pročitali.
Posle poteza koji slede MZ će morati samo da konstatuje da je predloženo rešenje Srbije u skladu sa međunarodnim normama i da ga je donela suverena država na proceduralno ispravan način. Trenutno je međunarodna situacija takva da nikome nije do toga da se bakće sa AP Kosovo.
Napomena: Albanci su mogli celu konstrukciju da miniraju nuđenjem opcija za pregovore koje su blaže od njihovih sadašnjih pozicija. To se po svemu sudeći nije desilo (videćemo do kraja dana) i tako su sami sebe ukopali.

Dovla

pre 17 godina

Samo što pre završite ovu farsu, i skinite nam više taj kosovski kamen s vrata, nikom normalnom u Srbiji to ne treba, a ako sadašnja vlada pseudopatriotskih demagoga neće da potpisuje, i ne mora, koga to zanima, neka buduća vlada će potpisati. Kosovo je deveta rupa na svirali koja odvlači pažnju od pravih problema, na prvom mestu ekonomije i izgradnje normalnog političkog i društvenog sistema. Kome budu nedostaju manastiri, neka lepo uplati ekskurziju, inače najviše za njima žale oni koji ih pre dvadeset godina ni u ludilu ne bi posetili, pošto im je članska knjižica virila dva prsta.

Posle 20 godina

pre 17 godina

Da je nezavisna vec se zna, a da li ce Srbija da prihvata ili ne to nek odluce oni sami, ali sto se tice toga da ne prihvata nezavisnost i da ceka nekoliko godina ,ne zanm kome bi vise odgovaralo.Ako se ima u vid natalitet albanaca i srba onda nije tesko da se pogodi kome je vise povoljna situacija, a kad ima u um da posle prihvatanje nezavisne drzave Kosova od stranih drzava onda situacija se menja , jer onda imamo 6 miliona Albanaca a ne samo kosovskih nego i Albamnaca is Albanije.Prema tome nije uopce vazno dal ce prihvatati ili ne Srbija nezavisnost.Da ne bude posle kao sto je sada da se trazi samo nezavisnost kosova a da albanci ne prihvataju nego da traze jos i teritorije preseva bujanovca i drugih mesta.

Darko

pre 17 godina

Ne znam sta se novo moze napisati u komentarima na temu Kosova?! Kosovo vec fakticki i jeste nezavisno samo se trazi put da se to zapakuje u pravnu oblandu. Mi nemamo ni ljudskih ni materijalnih resursa da izdrzavamo Kosovo, a za tih 10 i vise godina Albanaca ce biti vise nego nas.
Putovao sam ovog proleca po Srbiji. Kako se zivi van Beograda je strasno! Ljudi zive u bedi, bez posla. To treba da je nasa tema! Mi smo siromasna zemlja i treba da znamo kojim novcem raspolazemo i sta s tim mozemo (Sto neki strani novinar rece nedavno na TVu da nas drzavni budzet cini pola budzeta grada Beca za odrzavanje zelenila...)

Marko Djordjevic

pre 17 godina

E pa nece moci nikakva nezavisnost! Ni uslovna ni bezuslovna. Kao sto je Srpski premijer lepo rekao, nije Srbija od juce. I ne treba Srbija da izgubi teritoriju koja je vekovima bila nasa, zbog gluposti bivseg drzavnog rukovodstva (Sloba), i zbog osione NATO vojne masinerije.
Ako na silu nametnu nezavisnost Kosova, tako nesto ne smemo da potpisemo i to moramo proglasiti pravno nistavnim. A onda cekati (ako treba 10, 20 i vise godina), da Kosovo povratimo.

Fatos

pre 17 godina

Dobro, Kostunica nije gladan, otisao sa savetnicima da se posavetuje. Nece da ruca sa Albancima, ali moze da im garantuje sustinsku autonomiju u okviru Srbije.
Vrhunac cinizma. E bas zbog ovakvog, poluvekovnog, ponasaja tu smo gde jesmo.

realno

pre 17 godina

Nasima politicarima se ne moze nista zameriti. Ovi pregovori su samo jedna farsa od koje nece proizaci nikakvo resenje. Na kraju ce savet bezbednosti odluciti kakvo ce resenje biti jer od pregovora kosmetskih Albanaca i vlade Srbije nema nikakve vajde. Albanci smatraju kako uzivaju podrsku zapada( sto je istina) i smatraju kako je vec sve gotovo i kako su ovi pregovori samo njihova obaveza da se pojave na njima a resenje se vec zna a to je potpuna nezavisnost. Sa druge strane vlada Republike Srbije smatra kako bi bilo kakvo resenje koje predlozi Marti Ahtisari a koje bi vodilo ka nezavisnosti, bice odbaceno od recimo Rusije i Kine. Videcemo na kraju u savetu bezbednosti da li su nam Rusija istinski tradicionalni saveznici ili je to samo jos jedan mit koji postoji kod Srba i kako ce reagovati Kina na promenu granica na koje je ona alergicna. Od ovih pregovora ponavljam nema nista i obicna su farsa. O najosnovnijim pitanjima kao sto su decentralizacija, crkvena imovina, povratak raseljenih nije resen a nije se ni pomaklo od startnih pozicija dve suprostavljene strane a mozete zamisliti kako ce se dogovoriti o statusu. Iluzorno je ocekivati bilo kakvo resenje koje ce biti plod dogovora dve strane. od toga nema nista.

Vinter

pre 17 godina

Sastanak u Becu ima samo jedan cilj a to je da se dokaze da srbi i albanci ne mogu da se dogovore o nicemu pa ni o buducnosti Kosova. MZ ce posle 2-3 takvih sastanaka reci svoje. Verovatno ce Kosovo dobiti nezavisnost ali ne i punu nezavisnost kakvu zele Albanci. Kao dve susedne zemlje Kosovo i Srbija ce lakse moci da se dogovaraju o svemu ( Primer Srbija-Hrvatska).

dzoni bravo

pre 17 godina

Najveci utisak je da nema komentara. Svi su digli ruke. Samo se Kostunica i Tadic otimaju za sacicu glasaca na sledecim izborima i trose nase pare.

Ana

pre 17 godina

Danas u Becu ne nastupa "ona" Srbija, vec demokratska Srbija, koja je za razliku od svih novonastalih zemalja na Balkanu jedina multietnicka drzava koja na isti nacin tretira sve svoje gradjane koji imaju jednaka prava i kad se zaposljavaju, sticu stipendije i bilo sta drugo. Srbija nikoga nije proterala sa svoje teritorije, Srbija se lepo ekonomski razvija i u njoj mogu svi normalno da zive! Srpski politicki vrh zeli da razgovara i uvazava sve interesne grupe koje ucestvuju u Kosovskom dijalogu i ja svima njima zelim da se dogovore!

Danica

pre 17 godina

Nisam očekivala da se izgrle i izljube, ali da neće ni da se rukuju. To su ipak najviši zvaničnici, trebalo bi svojim ličnim primerom da pokažu da u njima dobre volje da se ta kriza reši. (Po meni je to rešeno u Kumanovu, ali...). Usput bih volela da znam da li su Tadić i Koštunica otputovali zajedno.

Generation X

pre 17 godina

Ne razumem... ili niste dobro preneli šta je Drašković rekao ili se on najeo bunike. Kako Kosovo može da ima "svoj samostalni put ka EU" ako nije nezavisno? Ispada da u UN i NATO mogu samo nezavisne države a u EU mogu i autonomne regije.

x-man

pre 17 godina

To što se danas događa u Beču jeste to što je trebalo da se desi u Rambujeu. Svako zna kako se Srbija tada ponašala i kakvu delegaciju poslala. Pogrešno je očekivati dase sada kontakt grupa i ostali članovi međunarodne delegacije koji odlučuju, uzbude zbog srpskih argumenta pozivajući na međunarodno pravo, jer čini to ona Srbija koja je tada prkosila celom svetu i kršila pravila i izvršila zločine. Kosovo je izgubljeno završetkom rata u Srbiji juna 99 godine sa rezolucijom SB i za to treba da snosi odgovornost ono rukovodstvo čija je politika dovela do te rezolucije.
Uslovna nezavisnost i s vremenom potpuna nezavisnost.

dzoni bravo

pre 17 godina

Najveci utisak je da nema komentara. Svi su digli ruke. Samo se Kostunica i Tadic otimaju za sacicu glasaca na sledecim izborima i trose nase pare.

x-man

pre 17 godina

To što se danas događa u Beču jeste to što je trebalo da se desi u Rambujeu. Svako zna kako se Srbija tada ponašala i kakvu delegaciju poslala. Pogrešno je očekivati dase sada kontakt grupa i ostali članovi međunarodne delegacije koji odlučuju, uzbude zbog srpskih argumenta pozivajući na međunarodno pravo, jer čini to ona Srbija koja je tada prkosila celom svetu i kršila pravila i izvršila zločine. Kosovo je izgubljeno završetkom rata u Srbiji juna 99 godine sa rezolucijom SB i za to treba da snosi odgovornost ono rukovodstvo čija je politika dovela do te rezolucije.
Uslovna nezavisnost i s vremenom potpuna nezavisnost.

Generation X

pre 17 godina

Ne razumem... ili niste dobro preneli šta je Drašković rekao ili se on najeo bunike. Kako Kosovo može da ima "svoj samostalni put ka EU" ako nije nezavisno? Ispada da u UN i NATO mogu samo nezavisne države a u EU mogu i autonomne regije.

Danica

pre 17 godina

Nisam očekivala da se izgrle i izljube, ali da neće ni da se rukuju. To su ipak najviši zvaničnici, trebalo bi svojim ličnim primerom da pokažu da u njima dobre volje da se ta kriza reši. (Po meni je to rešeno u Kumanovu, ali...). Usput bih volela da znam da li su Tadić i Koštunica otputovali zajedno.

Ana

pre 17 godina

Danas u Becu ne nastupa "ona" Srbija, vec demokratska Srbija, koja je za razliku od svih novonastalih zemalja na Balkanu jedina multietnicka drzava koja na isti nacin tretira sve svoje gradjane koji imaju jednaka prava i kad se zaposljavaju, sticu stipendije i bilo sta drugo. Srbija nikoga nije proterala sa svoje teritorije, Srbija se lepo ekonomski razvija i u njoj mogu svi normalno da zive! Srpski politicki vrh zeli da razgovara i uvazava sve interesne grupe koje ucestvuju u Kosovskom dijalogu i ja svima njima zelim da se dogovore!

Vinter

pre 17 godina

Sastanak u Becu ima samo jedan cilj a to je da se dokaze da srbi i albanci ne mogu da se dogovore o nicemu pa ni o buducnosti Kosova. MZ ce posle 2-3 takvih sastanaka reci svoje. Verovatno ce Kosovo dobiti nezavisnost ali ne i punu nezavisnost kakvu zele Albanci. Kao dve susedne zemlje Kosovo i Srbija ce lakse moci da se dogovaraju o svemu ( Primer Srbija-Hrvatska).

Marko Djordjevic

pre 17 godina

E pa nece moci nikakva nezavisnost! Ni uslovna ni bezuslovna. Kao sto je Srpski premijer lepo rekao, nije Srbija od juce. I ne treba Srbija da izgubi teritoriju koja je vekovima bila nasa, zbog gluposti bivseg drzavnog rukovodstva (Sloba), i zbog osione NATO vojne masinerije.
Ako na silu nametnu nezavisnost Kosova, tako nesto ne smemo da potpisemo i to moramo proglasiti pravno nistavnim. A onda cekati (ako treba 10, 20 i vise godina), da Kosovo povratimo.

realno

pre 17 godina

Nasima politicarima se ne moze nista zameriti. Ovi pregovori su samo jedna farsa od koje nece proizaci nikakvo resenje. Na kraju ce savet bezbednosti odluciti kakvo ce resenje biti jer od pregovora kosmetskih Albanaca i vlade Srbije nema nikakve vajde. Albanci smatraju kako uzivaju podrsku zapada( sto je istina) i smatraju kako je vec sve gotovo i kako su ovi pregovori samo njihova obaveza da se pojave na njima a resenje se vec zna a to je potpuna nezavisnost. Sa druge strane vlada Republike Srbije smatra kako bi bilo kakvo resenje koje predlozi Marti Ahtisari a koje bi vodilo ka nezavisnosti, bice odbaceno od recimo Rusije i Kine. Videcemo na kraju u savetu bezbednosti da li su nam Rusija istinski tradicionalni saveznici ili je to samo jos jedan mit koji postoji kod Srba i kako ce reagovati Kina na promenu granica na koje je ona alergicna. Od ovih pregovora ponavljam nema nista i obicna su farsa. O najosnovnijim pitanjima kao sto su decentralizacija, crkvena imovina, povratak raseljenih nije resen a nije se ni pomaklo od startnih pozicija dve suprostavljene strane a mozete zamisliti kako ce se dogovoriti o statusu. Iluzorno je ocekivati bilo kakvo resenje koje ce biti plod dogovora dve strane. od toga nema nista.

Fatos

pre 17 godina

Dobro, Kostunica nije gladan, otisao sa savetnicima da se posavetuje. Nece da ruca sa Albancima, ali moze da im garantuje sustinsku autonomiju u okviru Srbije.
Vrhunac cinizma. E bas zbog ovakvog, poluvekovnog, ponasaja tu smo gde jesmo.

Darko

pre 17 godina

Ne znam sta se novo moze napisati u komentarima na temu Kosova?! Kosovo vec fakticki i jeste nezavisno samo se trazi put da se to zapakuje u pravnu oblandu. Mi nemamo ni ljudskih ni materijalnih resursa da izdrzavamo Kosovo, a za tih 10 i vise godina Albanaca ce biti vise nego nas.
Putovao sam ovog proleca po Srbiji. Kako se zivi van Beograda je strasno! Ljudi zive u bedi, bez posla. To treba da je nasa tema! Mi smo siromasna zemlja i treba da znamo kojim novcem raspolazemo i sta s tim mozemo (Sto neki strani novinar rece nedavno na TVu da nas drzavni budzet cini pola budzeta grada Beca za odrzavanje zelenila...)

Posle 20 godina

pre 17 godina

Da je nezavisna vec se zna, a da li ce Srbija da prihvata ili ne to nek odluce oni sami, ali sto se tice toga da ne prihvata nezavisnost i da ceka nekoliko godina ,ne zanm kome bi vise odgovaralo.Ako se ima u vid natalitet albanaca i srba onda nije tesko da se pogodi kome je vise povoljna situacija, a kad ima u um da posle prihvatanje nezavisne drzave Kosova od stranih drzava onda situacija se menja , jer onda imamo 6 miliona Albanaca a ne samo kosovskih nego i Albamnaca is Albanije.Prema tome nije uopce vazno dal ce prihvatati ili ne Srbija nezavisnost.Da ne bude posle kao sto je sada da se trazi samo nezavisnost kosova a da albanci ne prihvataju nego da traze jos i teritorije preseva bujanovca i drugih mesta.

Jugosloven

pre 17 godina

Nije problem samo u prosloj vlasti. Pogledajte ko vas zastupa na pregovorima - to su ljudi koji su tesko kompromitovani slanjem raznih Giski u Hrvatsku, mlataranjem kalasnjikovom po Kosovu i kohabitacijom sa velikosrpskim nacionalizmom. S druge strane, mozete da saljete na pregovore koga god hocete, da se ljutite, ne prhvatate stvarnost i dubite na glavi - Kosovo JESTE nezavisno vec sada, bar u odnosu na Srbiju. I necete ga povratiti, kao sto ni mi necemo nikada povratiti zemlju koju ste nam ubili. Zato, svi vi nacionalisti - svako u svoje pleme - sto ste trazili, to ste i dobili.

boris

pre 17 godina

Strani mediji (bbc, reuters, times) su jos pre izvesnog vremena javili da je reseno da se kosovu da status uvjetne nezavisnosti s jakom srednjerocnom prisutnoscu medjunarodnih vojnih i civilnih snaga. Rusija je, navodno, pristala. Ona ce koristiti primjer Kosova u razracunavanju s Gruzijom, Moldavijom i drugim zemljama s velikim manjinama Rusa u "spornim regionima". A Kineze Kosovo nikad nije previse niti zanimalo.

Ali, smatram, da za Srbiju to nije lose. Treba krenuti napred. Srbija je tu gde je zbog sebe same. Potrebno je izruciti Mladica i ostale, pustiti Kosovo da ide, i okrenuti se buducnosti, razvoju, eu itd. Jer u skorijoj buducnosti bi nas mogle preteci i druge zemlje, a ne "samo" Bugarska i Rumunjska.

Dovla

pre 17 godina

Samo što pre završite ovu farsu, i skinite nam više taj kosovski kamen s vrata, nikom normalnom u Srbiji to ne treba, a ako sadašnja vlada pseudopatriotskih demagoga neće da potpisuje, i ne mora, koga to zanima, neka buduća vlada će potpisati. Kosovo je deveta rupa na svirali koja odvlači pažnju od pravih problema, na prvom mestu ekonomije i izgradnje normalnog političkog i društvenog sistema. Kome budu nedostaju manastiri, neka lepo uplati ekskurziju, inače najviše za njima žale oni koji ih pre dvadeset godina ni u ludilu ne bi posetili, pošto im je članska knjižica virila dva prsta.

komsija

pre 17 godina

Tadic kaze da albanska strana nije dala mogucnosti o pregovorima a ja primetim da ona dala vise detaje nego potrebno. Ona govori o stvaranju nacionalnog identiteta, ali i državnim simbolima koji bi odražavali građanski identitet Kosova itg itg o kojima ja mislim da proterava. Drzavni ali i gradjanski identitet Kosova je vec poznat za mene. Napori da se stvori Novi identitet pokazuje albansku zelju da Srbi se integrisu sto bolje u kososvskom drustvu, ali sa druge strane pokazuju da Albanska starana vec izgubila bitku. Srpska strana nije tako pametna da taj momenat iskoristi ali govori o temama van konteksta.
Na kraju bih primetio da Kosovska starna pogresi kada zeli da pre Srbije napravi Gradjansko drustvo i Gradhansku Drzavu. Ona mora da ceka i napravi istu stvorevinu(gradjansko ili nacionalno) koja lici na onu srpsku...

bole

pre 17 godina

Posle ovoga Republika Srbija slobodno može da donese novi Ustav Srbije sa svojim viđenjem suštinske autonomije Kosova i Metohije. Albanci sa Kosova nisu ukapirali da je ovo završna runda pregovora o statusu gde im se nudi prilika da budu aktivni učesnici u donošenju ustavnih rešenja AP Kosovo i Metohija. Srbija je insistirala na direktnim pregovorima da se vidi da nema kooperativnosti sa druge strane – što za posledicu ima suštinsku promenu redosleda poteza. Ustav Srbije mora da bude donet u avgustu, najkasnije u prvoj polovini septembra jer posle toga se ređaju događaji (Ahtisarijev izveštaj SB, ....).
Ovo su pregovori u rangu ponude Z4 srbima u Hrvatskoj i u rangu nekih drugih o kojima ne bih trošio reči.
Neko će reći da su današnji pregovori farsa. S tim se slažem ali treba dodati i vrlo korisna farsa jer posle nje Srbija ima odrešene ruke da uređuje stanje u svojoj državi u skladu sa međunarodnim normama - zar svi nisu priznali Srbiju kao demokratsku zemlju, zar niko ne primećuje da na predlog Beograda o suštinskoj autonomiji u svetskim prestonicama u suštini nema prigovora. Jedini koji se nisu probudili su kosovski albanci koji izgleda predlog Beograda nisu ni pročitali.
Posle poteza koji slede MZ će morati samo da konstatuje da je predloženo rešenje Srbije u skladu sa međunarodnim normama i da ga je donela suverena država na proceduralno ispravan način. Trenutno je međunarodna situacija takva da nikome nije do toga da se bakće sa AP Kosovo.
Napomena: Albanci su mogli celu konstrukciju da miniraju nuđenjem opcija za pregovore koje su blaže od njihovih sadašnjih pozicija. To se po svemu sudeći nije desilo (videćemo do kraja dana) i tako su sami sebe ukopali.

Bačvanin

pre 17 godina

Sve je uzalud.....Srbi i Albanci ne mogu da žive jedni pored drugih,a kamoli zajedno.Jedino rešenje je pravedna podela teritorije sa što manjom seobom stanovništva.
Zvaničnici 2 delegacije nisu spremni ni za kurtozno rukovanje.....pa kako bi onda 2 države mogle da sarađuju.
Ne postoji rešenje osim podele ili završetka započetog etničkog čišćenja srpskog stanovništva.

Bane

pre 17 godina

Današnja Srbija je, i pored mojih velikih zamerki na tromost i neefikasnost, na prilično dobrom putu u razvoju demokratije, ekonomije i otvaranja ka Evropi i svetu. Takva Srbija ima drastično veće šanse da očuva svoj integritet. Kosovo nije nezavisno, i ne sme da bude.
Posebno, priča o nezavisnosti Kosova od strane Srba, pa i ljudi koji šalju ove komentare, samo može da bude kontraproduktivna za sve naše pregovore, i da obara cenu naših argumenata!!
Dakle, ukoliko neko misli da ova država ima budućnost ukoliko se odriče svojih teritorija i ukoliko svaki problem "rešava" prepuštanjem slučaju, neka zadrži taj luzerski stav za sebe.
Nezavisno Kosovo može samo još više da produbi jaz između Albanaca i Srba koji postoji ceo vek, autonomija u okviru Srbije može konačno jednom da započne približavanje ova dva naroda.

B.

Dragan

pre 17 godina

Kosovo je okupirano od NATO alijanse i ovi pregovori između "Beograda i Prištine" su čista glupost. Tek kad se NATO trupe povuku sa Kosova mogu započeti pregovori između Srba i Albanaca pa evo Kosovo je nezavisno od Srbije već 7 godina, a da li je slobodno i samostalno?

mala

pre 17 godina

Cini mi se da bi se brzo rijesilo pitanje KiM ako bi se stvari pojednostavile. Zna se da se Srbija nece odreci svoje teritorije. To je absurd traziti od ne. S druge strane Albanci na Kosovu reklamitraju multieticnost , a to je upravo ostanak Kosova u sastavu Srbije i nepromjenjivost granica. Zatim, Srbija dsaleko vise nudi Albancima kao manjini nego sto su oni spremni da daju Srbima i dr manjinama. Zar to nije rjesenje? Zar nije fer od Srbije? Svi ostali prijedlozi trebali bi kao alternativu da imaju teritorijalnu podjelu Kosova, zbog buducnosti svih ljudi na tom podrucju, zbog mira

Sasa UK

pre 17 godina

Znaci da se oslobodimo Kosmeta da bi resavali neke vaznije, ekonomske probleme?
Zasto bi stali samo na Kosmetu? Ajde da podelimo svu teritoriju sem Sava Centra, Hajata i onih par poslovnih zgrada oko njega, bice nam super.

Risto

pre 17 godina

Ovde u Austriji stampa jako dobro izvestava o pregovorima. Die Presse, poznati austrijski dnevni list osvrce se na situaciju na Kosovu. Jasno pisu da Srbi i Albanci nece moci da se dogovore i da ce na kraju pitanje Kosova resavati kontakt grupa. I pod tim podrazumeva uslovnu nezavisnost Kosova, sa cim se prema pisanju ovoga lista vec slozila i Rusija. Dakle postavlja se pitanje sta srpski drzavni vrh radi u Becu . I na koji nacin oni misle da dobiju unapred izgubljenu bitku.

Zoran, Temisvar

pre 17 godina

A' zar ovaj Veton Suroj spada u one "umerene" lidere albanaca? Tesko nama ako nam ovako izgledaju umereni albanci, a tako snazno pljuvaju po Srbiji... Ako Suroj tako lepo misli o Srbima i Srbiji sta ocekivati od Taqi-a?

kole

pre 17 godina

koji biseri "vasington posta". kao da im je tekst sastavio Hasim Taci!!! Koja bi normalna drzava dozvolila stvaranje druge drzave na njezinoj teritoriji? Zanima me kako bi USA odreagovala i njezin predsednik da kojim slucajem Kubanci zele nezavisnost u recimo Floridi!! I o kakvoj to tiraniji pise ovaj list? Dali je to tiranija kada imas pravo na skolovanje na sopstvenom jeziku, kada imas pravo da izaberes legitimno predstavnike svog naroda ili albanci nisu to hteli vec su i za vrem tita sanjali o velikoj albaniji i bojkotovali sve sto dolazi od sfrj a kasnije srj i naposletku srbije. I kada su napadali nas MUP i kada smo uzvracali istom merom protiv tih terorista kao sto rade sve normalne zemlje koje drze do dostojanstva ond asmo ispali mi krivi za sve. Nemogu a da neizbegnem recimo poredjenje albanaca i madjara kao dve najvece nacionalne manjine kod nas.. Dok su madjari ( u svakom pogledu kulturniji i civilizovaniji od albanaca) prihvatili Srbiju kao svoju drzavu i isli na glasanje i imaju pravo na skolovanje na svom jeziku i zive u miru sa Srbima i ostalima u republici Srbiji na drugoj strani su Albanci sve to bojkotovali i pridrzavali se deklaracije prizrenske lige tj. snu svih albanaca da zive u jednoj drzavi. Moramo konstatovati da je albanski lobi veoma jak i uticajan i potrebno je da i mi ulozimo koju paricu u neke novine da objave neke tekstove koji bi isli u prilog nama a ne da slusamo stalno kako su samo Srbi krivi za sve. pa dokle vise? Kad cemo zadovoljiti taj zapad?

beograd 21 vek

pre 17 godina

Pojacava se psiholoski pritisak na srpsku stranu sa nepotpisanim editorijalom u Vasington Postu. Problem je sto Srbija nikada nece blanko potpisati nezavisnost Kosova. Razlog je u tome da nezavisno Kosovo predstavlja smejuriju medjunarodnog prava a ne zato sto je to politika "20 veka".

chinorthodox

pre 17 godina

Bas je lepo Zapad pokusao da resi pitanje balkanskog nasledja. Tako sto se uvek i u svakom konflikutu stavljao direktno na stranu protiv Srbije. Ali ne bi trebalo uzimati fatalno pisanje jednih novina. To su ipak novine, to je naruceni tekst u cilju stvaranja pritiska na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova. Jer, ma koliko oni tvdili da je Kosovo vec nezavisno ipak bi nekako da izbegnu da to bude uradjeno suprotno vazecim medjunarodnim zakonima i standardima. Zato ih "izjeda" "tvrdolav" stav Kostunice. Njih muci to sto nemaju vise Milosevica i Seselja koje bi mogli da izmanipulisu da krenu vojno da resavaju pitanje Kosova, sto bi im dalo savrsen alibi da proglase Kosovo nezavisnim. Ovako bilo kako bilo, bez potpisa Srbije, citava ta akcija ma kako se zavrsila bice problematicna i nestabilna u buducnosti.

Borivoje

pre 17 godina

Počinje period ogromnih pritisaka na Srbiju. Albancima je obećana nezavisnost i ovo što oni danas govore su napamet naučeni tekstovi napisani u Vašingtonu ili Londonu.Verovatno im je rečeno "Vi kao malo pregovarajte,ali mi ćemo završiti posao za vas". Svi se oni nadaju da će kao i do sada što su radili sa S.M.,uroditi pritisci i Srbija pristati na otimačinu. Ali na našu sreću Srbija neće potpisati predaju ili prodaju Kosmeta NIKADA i tačka.
Možda ćemo doći u situaciju da imamo na balkanu državu koju će priznati SAD i neke Evropske i arapske zemlje,ali Srbija neće nikada.Kosmet će biti izvor stalnih sukoba u narednom periodu.

Dragan

pre 17 godina

Status Qvo je moguće rešenje, to jest da ostane ovako kako jeste. Kosovo ni Srbima ni Albancima nego Ujedinjemim nacijama. Večiti protektorat UN na državnoj teritoriji Srbije gde bi se preselile institucije UN sa Američkog kontinenta u Evropu. To bi demontiralo agresivni albanski nacionalizam i sačuvalo internacionalni i multikulturni duh Kosmeta u granicama Srbije.

Miroslav

pre 17 godina

Ne sme se nikako potpisati nezavisnost Kosova. Albanci su toliko ulozili para u nezavisnost Kosova na svim mogucim nivoima da sada ne smeju da izgube. A izgubice tj.nece ga ni dobiti, ma koliko to suludo zvucalo u ovom trenutku.

Milomir

pre 17 godina

Ako je nezavisnost kompromis, sta je najtvrdji stav Albanaca na Kosovu? Srpski Albanci treba da shvate da nema novih drzava, nema drzava izgradjenih na etnickom ciscenju. Njihova je buducnost u autonomiji u Srbiji i tacka.

Vukasin

pre 17 godina

Beograd hoće sve osim nezavisnosti, a Priština traži samo nezavisnost, a i jednima i drugima je EKONOMIJA na poslednjem mestu, sto uposte ne cudi kad se zna da su ucesnici u pregovorima sami sebe veoma dobro materijalno obezbedili.
Kao i obicno, kad dve strane nisu u stanju da se dogovore, konacnu rec ce dati medjunarodna zajednica, a njena odluka ce biti zasnovana iskljucivo na interesima vojno-ekonomskih sila, pre svega SAD i Nemacke, koje ce u buducnosti imati ulogu kontrolora sprovodjenja resenja koje ce one same predloziti, a onda pozvati ceo svet da te odluke prizna.
Moja prognoza je da ce resenje koje ce predloziti SAD i Nemacka biti sledece:
- Kosovo ce dobiti uslovni medjunarodni subjektivitet koji ce biti uslovljen daljom implementacijom mera za razvoj demokratskog drustva. Medjunarodna zajednica ce posle nekoliko godina dati ocenu uspesnosti te implementacije od cega ce zavisiti puno medjunarodno priznanje. Gradjani Kosova ce dobiti odredjenu vrstu medjunarodnih putnih isprava sa kosovskim amblemom i rezervacijom mogucnosti da posle odredjenog vremena budu zamenjeni pravim pasosima. Kosovo ce dobiti 'stolicu' u UN pez prava glasanja u pocetnom periodu...

Sasa

pre 17 godina

Nema kraja licemjerju. Kladim se da ce nakon tvz.pregovora o cijepanju Srbije, poceti da uslovljavaju Srbiju izolacijom, ulaskom u EU, Nato...da mora priznati Kosovo.

Recycle Bin

pre 17 godina

"Meni nije, a pretpostavljam ni vama, iz dosadašnjeg evropskog iskustva poznat slučaj da se na teritoriji jedne demokratske države stvarala neka nova država" - poručio je Kostunica. Kostunica izjavio da on navodno nije OBAVESTEN da postoje takvi slucajevi, a takodje nije OBAVESTEN da je na vlasti 1999. bio nedemokratski rezim na celu sa Milosevicem koji je sikanirao i zabranjivao slobodne medije, ubijao politicki nepodobne novinare i politicare (Curuvija, Stambolic, Draskovic) itd.
Srbija 1999. nije bila demokratska država, i u toku te godine je izgubila kontrolu nad odredjenim delom teritorije. Ta teritorija joj 'najverovatnije' nece biti vracena, a evo i 3. slučaja iz dosadašnjeg evropskog iskustva koja navode na takav zakljucak:
1) Nemacka 1944. nije bila demokratska država i u toku te godine je izgubila kontrolu nad danasnjim francuskim pokrajnama Alazasom i Lorenom i te teritorije joj nisu jos uvek vracene.
2) Nemacka pocetkom 1945. jos uvek nije bila demokratska država i u toku te godine je izgubila kontrolu nad teritorijom koja je prisajedinjena Poljskoj i jos uvek joj nije vracena, a Poljska nema uopste nameru da joj tu teritoriju vrati.
3) Italija 1945. nije bila demokratska država i u toku te godine je izgubila kontrolu nad Istrom (Istria), gradom Zadrom (Zara) i pojednim ostrvima na Jadranu, a Republika Hrvatska koja sada kontrolise te teritorije uopste ne namerava da te teritorije vrati Italiji.

D.

pre 17 godina

Slazem se da je ta prica o sustinskoj autonomiji Kosova za Srbiju i bilo kog drugog zavrsena vec davno i to upravo zbog pogresne i nasilnicke politike koju je u poslednjim godinama vodio Milosevic i njegova klika. Ali ovaj diskurs da su srpske vlasti i druge elite zapravo najodgovornije za svo nasilje i nesuglasnice pa i razbijanje jugoslavije je sasvim besmislena i pogresna. To sto smo svi krenuli sa iste tacke a posle neki imali vise srece sa politckim elitama koje imaju vise razuma ne negira da smo svi imali svoj prst u istoj corbi, agitujuci rat, nasilje i mrznju, to je bio slucaj u Hrvatskoj, Bosni pa i u Srbiji a bogami najzesce na Kosovu. Mi u Srbiji imamo nezrelu politicku elitu i elektorat koji ne znaju da shvate kontekst u kome zive, to je centralni porblem u Sribiji danas, a situaciju zaostravaju ne samo oni nego i nadmenost stranog novinarstva i politicara koji forsiraju diskurs o tome da je Srbija za sve kriva. Ja se samo nadam da ce u Srbiji pobediti liberalnije politicke struje sa vizijom koje jedino Srbiju mogu da izvuku iz ove rupe u kojoj je sada precizno zato sto razumeju kontekst u kome postojimo.

SLAV

pre 17 godina

Da,7 godina traje izivljavanje Albanskih ekstremista nad preostalim Srpskim zivljem na Kosmetu.dok Albanci slobodno trnzituju Srbijom.A onda hoce jos i da nam predaju lekcije o Nacionalizmu i Demokratiji kako njima odgovara.Para vrti gde burgija nece.

judge may

pre 17 godina

Mislim da sve polako hvata nervoza (Albance,UN,Ahtisarija),zbog pat pozicije u koju su sami uleteli.Iako kao papagaji razni analiticari,NVO,i novinari pojedinih "vidjenijih" listova ponavljaju da je sve manje vise reseno oko dodeljivanja nezavisnosti Kosova ipak ne propustaju da prozovu Kostunicu i njegov "antievropski" nastup oko Kosova zato sto stalno ponavlja da Srbija nece prihvatiti nikakav oblik nezavisnosti na svom delu teritorije i sve vise pokazuju nestrpljenje.Jer da je to samo tako oni bi proglasili Kosovo nezavisnim onog momenta kad su krocili na tle juzne Srpske pokrajine,ali ipak i sami znaju da to bez ucesca Srbije i njenih institucija nece ici.Znate najteze je dobiti vec dobijenu utakmicu i cini mi se da to i oni sad uvidjaju.

yyy

pre 17 godina

Oprostite, ali na Kosovu je ostalo jedva 100 000 Srba. Ne znam zasto se niko ne zalaze na podjelu Kosova, s tim da podrucje sjeverno od Mitrovice postane dio uze Srbije, a ostatak Kosova da bude nezavisno, s tim da bi se ponudila zastita srpskog zivlja i kulturnih spomenika. U suprotnom, nega se onda napravi federalna drzava 'Srbija i Kosovo' ako se ne mogu dogovoriti. U svakom slucaju, ne zaboravite da je odlaskom Crne Gore, procenat albanskog stanovnistva uvecan o odnosu na ostale ako se broji i Kosovo kao dio Srbije. Jeste li spremni da vam gotovo trecina stanovnistva Srbije govori albanski?

branko francuska

pre 17 godina

Hajde sve da zaboravimo , ali ko ce da mi odgovara da sa kojim slucajem Kosovo ostane u sastavu Srbije sta ce se desiti tamo!!!! Ma ljudi da li na to pomislja neko , nema vise albanac koji prihvata posle svega sto je njima uradjeno.I koji ce Srbin da cuva granice u Kosovo. Ja to jednostavno vidim kao absolutno nemoguce.Da smo bili jedno 40-50 % srba onda je to druga prica ali tamo nema Srba ili su manje od 3 %.

Mala Srpkinja

pre 17 godina

Pa sad, ni ja nemam bas lepo misljenje o svim Srbima iako sam ja Srpkinja. Recimo o ovim sto nisu hteli ni da se rukuju nemam bas lepo misljenje.

x-man

pre 17 godina

To što se danas događa u Beču jeste to što je trebalo da se desi u Rambujeu. Svako zna kako se Srbija tada ponašala i kakvu delegaciju poslala. Pogrešno je očekivati dase sada kontakt grupa i ostali članovi međunarodne delegacije koji odlučuju, uzbude zbog srpskih argumenta pozivajući na međunarodno pravo, jer čini to ona Srbija koja je tada prkosila celom svetu i kršila pravila i izvršila zločine. Kosovo je izgubljeno završetkom rata u Srbiji juna 99 godine sa rezolucijom SB i za to treba da snosi odgovornost ono rukovodstvo čija je politika dovela do te rezolucije.
Uslovna nezavisnost i s vremenom potpuna nezavisnost.

Generation X

pre 17 godina

Ne razumem... ili niste dobro preneli šta je Drašković rekao ili se on najeo bunike. Kako Kosovo može da ima "svoj samostalni put ka EU" ako nije nezavisno? Ispada da u UN i NATO mogu samo nezavisne države a u EU mogu i autonomne regije.

Danica

pre 17 godina

Nisam očekivala da se izgrle i izljube, ali da neće ni da se rukuju. To su ipak najviši zvaničnici, trebalo bi svojim ličnim primerom da pokažu da u njima dobre volje da se ta kriza reši. (Po meni je to rešeno u Kumanovu, ali...). Usput bih volela da znam da li su Tadić i Koštunica otputovali zajedno.

dzoni bravo

pre 17 godina

Najveci utisak je da nema komentara. Svi su digli ruke. Samo se Kostunica i Tadic otimaju za sacicu glasaca na sledecim izborima i trose nase pare.

Ana

pre 17 godina

Danas u Becu ne nastupa "ona" Srbija, vec demokratska Srbija, koja je za razliku od svih novonastalih zemalja na Balkanu jedina multietnicka drzava koja na isti nacin tretira sve svoje gradjane koji imaju jednaka prava i kad se zaposljavaju, sticu stipendije i bilo sta drugo. Srbija nikoga nije proterala sa svoje teritorije, Srbija se lepo ekonomski razvija i u njoj mogu svi normalno da zive! Srpski politicki vrh zeli da razgovara i uvazava sve interesne grupe koje ucestvuju u Kosovskom dijalogu i ja svima njima zelim da se dogovore!

Vinter

pre 17 godina

Sastanak u Becu ima samo jedan cilj a to je da se dokaze da srbi i albanci ne mogu da se dogovore o nicemu pa ni o buducnosti Kosova. MZ ce posle 2-3 takvih sastanaka reci svoje. Verovatno ce Kosovo dobiti nezavisnost ali ne i punu nezavisnost kakvu zele Albanci. Kao dve susedne zemlje Kosovo i Srbija ce lakse moci da se dogovaraju o svemu ( Primer Srbija-Hrvatska).

Marko Djordjevic

pre 17 godina

E pa nece moci nikakva nezavisnost! Ni uslovna ni bezuslovna. Kao sto je Srpski premijer lepo rekao, nije Srbija od juce. I ne treba Srbija da izgubi teritoriju koja je vekovima bila nasa, zbog gluposti bivseg drzavnog rukovodstva (Sloba), i zbog osione NATO vojne masinerije.
Ako na silu nametnu nezavisnost Kosova, tako nesto ne smemo da potpisemo i to moramo proglasiti pravno nistavnim. A onda cekati (ako treba 10, 20 i vise godina), da Kosovo povratimo.

realno

pre 17 godina

Nasima politicarima se ne moze nista zameriti. Ovi pregovori su samo jedna farsa od koje nece proizaci nikakvo resenje. Na kraju ce savet bezbednosti odluciti kakvo ce resenje biti jer od pregovora kosmetskih Albanaca i vlade Srbije nema nikakve vajde. Albanci smatraju kako uzivaju podrsku zapada( sto je istina) i smatraju kako je vec sve gotovo i kako su ovi pregovori samo njihova obaveza da se pojave na njima a resenje se vec zna a to je potpuna nezavisnost. Sa druge strane vlada Republike Srbije smatra kako bi bilo kakvo resenje koje predlozi Marti Ahtisari a koje bi vodilo ka nezavisnosti, bice odbaceno od recimo Rusije i Kine. Videcemo na kraju u savetu bezbednosti da li su nam Rusija istinski tradicionalni saveznici ili je to samo jos jedan mit koji postoji kod Srba i kako ce reagovati Kina na promenu granica na koje je ona alergicna. Od ovih pregovora ponavljam nema nista i obicna su farsa. O najosnovnijim pitanjima kao sto su decentralizacija, crkvena imovina, povratak raseljenih nije resen a nije se ni pomaklo od startnih pozicija dve suprostavljene strane a mozete zamisliti kako ce se dogovoriti o statusu. Iluzorno je ocekivati bilo kakvo resenje koje ce biti plod dogovora dve strane. od toga nema nista.

Fatos

pre 17 godina

Dobro, Kostunica nije gladan, otisao sa savetnicima da se posavetuje. Nece da ruca sa Albancima, ali moze da im garantuje sustinsku autonomiju u okviru Srbije.
Vrhunac cinizma. E bas zbog ovakvog, poluvekovnog, ponasaja tu smo gde jesmo.

Darko

pre 17 godina

Ne znam sta se novo moze napisati u komentarima na temu Kosova?! Kosovo vec fakticki i jeste nezavisno samo se trazi put da se to zapakuje u pravnu oblandu. Mi nemamo ni ljudskih ni materijalnih resursa da izdrzavamo Kosovo, a za tih 10 i vise godina Albanaca ce biti vise nego nas.
Putovao sam ovog proleca po Srbiji. Kako se zivi van Beograda je strasno! Ljudi zive u bedi, bez posla. To treba da je nasa tema! Mi smo siromasna zemlja i treba da znamo kojim novcem raspolazemo i sta s tim mozemo (Sto neki strani novinar rece nedavno na TVu da nas drzavni budzet cini pola budzeta grada Beca za odrzavanje zelenila...)

Posle 20 godina

pre 17 godina

Da je nezavisna vec se zna, a da li ce Srbija da prihvata ili ne to nek odluce oni sami, ali sto se tice toga da ne prihvata nezavisnost i da ceka nekoliko godina ,ne zanm kome bi vise odgovaralo.Ako se ima u vid natalitet albanaca i srba onda nije tesko da se pogodi kome je vise povoljna situacija, a kad ima u um da posle prihvatanje nezavisne drzave Kosova od stranih drzava onda situacija se menja , jer onda imamo 6 miliona Albanaca a ne samo kosovskih nego i Albamnaca is Albanije.Prema tome nije uopce vazno dal ce prihvatati ili ne Srbija nezavisnost.Da ne bude posle kao sto je sada da se trazi samo nezavisnost kosova a da albanci ne prihvataju nego da traze jos i teritorije preseva bujanovca i drugih mesta.

Jugosloven

pre 17 godina

Nije problem samo u prosloj vlasti. Pogledajte ko vas zastupa na pregovorima - to su ljudi koji su tesko kompromitovani slanjem raznih Giski u Hrvatsku, mlataranjem kalasnjikovom po Kosovu i kohabitacijom sa velikosrpskim nacionalizmom. S druge strane, mozete da saljete na pregovore koga god hocete, da se ljutite, ne prhvatate stvarnost i dubite na glavi - Kosovo JESTE nezavisno vec sada, bar u odnosu na Srbiju. I necete ga povratiti, kao sto ni mi necemo nikada povratiti zemlju koju ste nam ubili. Zato, svi vi nacionalisti - svako u svoje pleme - sto ste trazili, to ste i dobili.

boris

pre 17 godina

Strani mediji (bbc, reuters, times) su jos pre izvesnog vremena javili da je reseno da se kosovu da status uvjetne nezavisnosti s jakom srednjerocnom prisutnoscu medjunarodnih vojnih i civilnih snaga. Rusija je, navodno, pristala. Ona ce koristiti primjer Kosova u razracunavanju s Gruzijom, Moldavijom i drugim zemljama s velikim manjinama Rusa u "spornim regionima". A Kineze Kosovo nikad nije previse niti zanimalo.

Ali, smatram, da za Srbiju to nije lose. Treba krenuti napred. Srbija je tu gde je zbog sebe same. Potrebno je izruciti Mladica i ostale, pustiti Kosovo da ide, i okrenuti se buducnosti, razvoju, eu itd. Jer u skorijoj buducnosti bi nas mogle preteci i druge zemlje, a ne "samo" Bugarska i Rumunjska.

Dovla

pre 17 godina

Samo što pre završite ovu farsu, i skinite nam više taj kosovski kamen s vrata, nikom normalnom u Srbiji to ne treba, a ako sadašnja vlada pseudopatriotskih demagoga neće da potpisuje, i ne mora, koga to zanima, neka buduća vlada će potpisati. Kosovo je deveta rupa na svirali koja odvlači pažnju od pravih problema, na prvom mestu ekonomije i izgradnje normalnog političkog i društvenog sistema. Kome budu nedostaju manastiri, neka lepo uplati ekskurziju, inače najviše za njima žale oni koji ih pre dvadeset godina ni u ludilu ne bi posetili, pošto im je članska knjižica virila dva prsta.

komsija

pre 17 godina

Tadic kaze da albanska strana nije dala mogucnosti o pregovorima a ja primetim da ona dala vise detaje nego potrebno. Ona govori o stvaranju nacionalnog identiteta, ali i državnim simbolima koji bi odražavali građanski identitet Kosova itg itg o kojima ja mislim da proterava. Drzavni ali i gradjanski identitet Kosova je vec poznat za mene. Napori da se stvori Novi identitet pokazuje albansku zelju da Srbi se integrisu sto bolje u kososvskom drustvu, ali sa druge strane pokazuju da Albanska starana vec izgubila bitku. Srpska strana nije tako pametna da taj momenat iskoristi ali govori o temama van konteksta.
Na kraju bih primetio da Kosovska starna pogresi kada zeli da pre Srbije napravi Gradjansko drustvo i Gradhansku Drzavu. Ona mora da ceka i napravi istu stvorevinu(gradjansko ili nacionalno) koja lici na onu srpsku...

bole

pre 17 godina

Posle ovoga Republika Srbija slobodno može da donese novi Ustav Srbije sa svojim viđenjem suštinske autonomije Kosova i Metohije. Albanci sa Kosova nisu ukapirali da je ovo završna runda pregovora o statusu gde im se nudi prilika da budu aktivni učesnici u donošenju ustavnih rešenja AP Kosovo i Metohija. Srbija je insistirala na direktnim pregovorima da se vidi da nema kooperativnosti sa druge strane – što za posledicu ima suštinsku promenu redosleda poteza. Ustav Srbije mora da bude donet u avgustu, najkasnije u prvoj polovini septembra jer posle toga se ređaju događaji (Ahtisarijev izveštaj SB, ....).
Ovo su pregovori u rangu ponude Z4 srbima u Hrvatskoj i u rangu nekih drugih o kojima ne bih trošio reči.
Neko će reći da su današnji pregovori farsa. S tim se slažem ali treba dodati i vrlo korisna farsa jer posle nje Srbija ima odrešene ruke da uređuje stanje u svojoj državi u skladu sa međunarodnim normama - zar svi nisu priznali Srbiju kao demokratsku zemlju, zar niko ne primećuje da na predlog Beograda o suštinskoj autonomiji u svetskim prestonicama u suštini nema prigovora. Jedini koji se nisu probudili su kosovski albanci koji izgleda predlog Beograda nisu ni pročitali.
Posle poteza koji slede MZ će morati samo da konstatuje da je predloženo rešenje Srbije u skladu sa međunarodnim normama i da ga je donela suverena država na proceduralno ispravan način. Trenutno je međunarodna situacija takva da nikome nije do toga da se bakće sa AP Kosovo.
Napomena: Albanci su mogli celu konstrukciju da miniraju nuđenjem opcija za pregovore koje su blaže od njihovih sadašnjih pozicija. To se po svemu sudeći nije desilo (videćemo do kraja dana) i tako su sami sebe ukopali.

Bačvanin

pre 17 godina

Sve je uzalud.....Srbi i Albanci ne mogu da žive jedni pored drugih,a kamoli zajedno.Jedino rešenje je pravedna podela teritorije sa što manjom seobom stanovništva.
Zvaničnici 2 delegacije nisu spremni ni za kurtozno rukovanje.....pa kako bi onda 2 države mogle da sarađuju.
Ne postoji rešenje osim podele ili završetka započetog etničkog čišćenja srpskog stanovništva.

Bane

pre 17 godina

Današnja Srbija je, i pored mojih velikih zamerki na tromost i neefikasnost, na prilično dobrom putu u razvoju demokratije, ekonomije i otvaranja ka Evropi i svetu. Takva Srbija ima drastično veće šanse da očuva svoj integritet. Kosovo nije nezavisno, i ne sme da bude.
Posebno, priča o nezavisnosti Kosova od strane Srba, pa i ljudi koji šalju ove komentare, samo može da bude kontraproduktivna za sve naše pregovore, i da obara cenu naših argumenata!!
Dakle, ukoliko neko misli da ova država ima budućnost ukoliko se odriče svojih teritorija i ukoliko svaki problem "rešava" prepuštanjem slučaju, neka zadrži taj luzerski stav za sebe.
Nezavisno Kosovo može samo još više da produbi jaz između Albanaca i Srba koji postoji ceo vek, autonomija u okviru Srbije može konačno jednom da započne približavanje ova dva naroda.

B.

Dragan

pre 17 godina

Kosovo je okupirano od NATO alijanse i ovi pregovori između "Beograda i Prištine" su čista glupost. Tek kad se NATO trupe povuku sa Kosova mogu započeti pregovori između Srba i Albanaca pa evo Kosovo je nezavisno od Srbije već 7 godina, a da li je slobodno i samostalno?

mala

pre 17 godina

Cini mi se da bi se brzo rijesilo pitanje KiM ako bi se stvari pojednostavile. Zna se da se Srbija nece odreci svoje teritorije. To je absurd traziti od ne. S druge strane Albanci na Kosovu reklamitraju multieticnost , a to je upravo ostanak Kosova u sastavu Srbije i nepromjenjivost granica. Zatim, Srbija dsaleko vise nudi Albancima kao manjini nego sto su oni spremni da daju Srbima i dr manjinama. Zar to nije rjesenje? Zar nije fer od Srbije? Svi ostali prijedlozi trebali bi kao alternativu da imaju teritorijalnu podjelu Kosova, zbog buducnosti svih ljudi na tom podrucju, zbog mira

Sasa UK

pre 17 godina

Znaci da se oslobodimo Kosmeta da bi resavali neke vaznije, ekonomske probleme?
Zasto bi stali samo na Kosmetu? Ajde da podelimo svu teritoriju sem Sava Centra, Hajata i onih par poslovnih zgrada oko njega, bice nam super.

Risto

pre 17 godina

Ovde u Austriji stampa jako dobro izvestava o pregovorima. Die Presse, poznati austrijski dnevni list osvrce se na situaciju na Kosovu. Jasno pisu da Srbi i Albanci nece moci da se dogovore i da ce na kraju pitanje Kosova resavati kontakt grupa. I pod tim podrazumeva uslovnu nezavisnost Kosova, sa cim se prema pisanju ovoga lista vec slozila i Rusija. Dakle postavlja se pitanje sta srpski drzavni vrh radi u Becu . I na koji nacin oni misle da dobiju unapred izgubljenu bitku.

Zoran, Temisvar

pre 17 godina

A' zar ovaj Veton Suroj spada u one "umerene" lidere albanaca? Tesko nama ako nam ovako izgledaju umereni albanci, a tako snazno pljuvaju po Srbiji... Ako Suroj tako lepo misli o Srbima i Srbiji sta ocekivati od Taqi-a?

kole

pre 17 godina

koji biseri "vasington posta". kao da im je tekst sastavio Hasim Taci!!! Koja bi normalna drzava dozvolila stvaranje druge drzave na njezinoj teritoriji? Zanima me kako bi USA odreagovala i njezin predsednik da kojim slucajem Kubanci zele nezavisnost u recimo Floridi!! I o kakvoj to tiraniji pise ovaj list? Dali je to tiranija kada imas pravo na skolovanje na sopstvenom jeziku, kada imas pravo da izaberes legitimno predstavnike svog naroda ili albanci nisu to hteli vec su i za vrem tita sanjali o velikoj albaniji i bojkotovali sve sto dolazi od sfrj a kasnije srj i naposletku srbije. I kada su napadali nas MUP i kada smo uzvracali istom merom protiv tih terorista kao sto rade sve normalne zemlje koje drze do dostojanstva ond asmo ispali mi krivi za sve. Nemogu a da neizbegnem recimo poredjenje albanaca i madjara kao dve najvece nacionalne manjine kod nas.. Dok su madjari ( u svakom pogledu kulturniji i civilizovaniji od albanaca) prihvatili Srbiju kao svoju drzavu i isli na glasanje i imaju pravo na skolovanje na svom jeziku i zive u miru sa Srbima i ostalima u republici Srbiji na drugoj strani su Albanci sve to bojkotovali i pridrzavali se deklaracije prizrenske lige tj. snu svih albanaca da zive u jednoj drzavi. Moramo konstatovati da je albanski lobi veoma jak i uticajan i potrebno je da i mi ulozimo koju paricu u neke novine da objave neke tekstove koji bi isli u prilog nama a ne da slusamo stalno kako su samo Srbi krivi za sve. pa dokle vise? Kad cemo zadovoljiti taj zapad?

beograd 21 vek

pre 17 godina

Pojacava se psiholoski pritisak na srpsku stranu sa nepotpisanim editorijalom u Vasington Postu. Problem je sto Srbija nikada nece blanko potpisati nezavisnost Kosova. Razlog je u tome da nezavisno Kosovo predstavlja smejuriju medjunarodnog prava a ne zato sto je to politika "20 veka".

chinorthodox

pre 17 godina

Bas je lepo Zapad pokusao da resi pitanje balkanskog nasledja. Tako sto se uvek i u svakom konflikutu stavljao direktno na stranu protiv Srbije. Ali ne bi trebalo uzimati fatalno pisanje jednih novina. To su ipak novine, to je naruceni tekst u cilju stvaranja pritiska na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova. Jer, ma koliko oni tvdili da je Kosovo vec nezavisno ipak bi nekako da izbegnu da to bude uradjeno suprotno vazecim medjunarodnim zakonima i standardima. Zato ih "izjeda" "tvrdolav" stav Kostunice. Njih muci to sto nemaju vise Milosevica i Seselja koje bi mogli da izmanipulisu da krenu vojno da resavaju pitanje Kosova, sto bi im dalo savrsen alibi da proglase Kosovo nezavisnim. Ovako bilo kako bilo, bez potpisa Srbije, citava ta akcija ma kako se zavrsila bice problematicna i nestabilna u buducnosti.

Borivoje

pre 17 godina

Počinje period ogromnih pritisaka na Srbiju. Albancima je obećana nezavisnost i ovo što oni danas govore su napamet naučeni tekstovi napisani u Vašingtonu ili Londonu.Verovatno im je rečeno "Vi kao malo pregovarajte,ali mi ćemo završiti posao za vas". Svi se oni nadaju da će kao i do sada što su radili sa S.M.,uroditi pritisci i Srbija pristati na otimačinu. Ali na našu sreću Srbija neće potpisati predaju ili prodaju Kosmeta NIKADA i tačka.
Možda ćemo doći u situaciju da imamo na balkanu državu koju će priznati SAD i neke Evropske i arapske zemlje,ali Srbija neće nikada.Kosmet će biti izvor stalnih sukoba u narednom periodu.

Dragan

pre 17 godina

Status Qvo je moguće rešenje, to jest da ostane ovako kako jeste. Kosovo ni Srbima ni Albancima nego Ujedinjemim nacijama. Večiti protektorat UN na državnoj teritoriji Srbije gde bi se preselile institucije UN sa Američkog kontinenta u Evropu. To bi demontiralo agresivni albanski nacionalizam i sačuvalo internacionalni i multikulturni duh Kosmeta u granicama Srbije.

Miroslav

pre 17 godina

Ne sme se nikako potpisati nezavisnost Kosova. Albanci su toliko ulozili para u nezavisnost Kosova na svim mogucim nivoima da sada ne smeju da izgube. A izgubice tj.nece ga ni dobiti, ma koliko to suludo zvucalo u ovom trenutku.

Milomir

pre 17 godina

Ako je nezavisnost kompromis, sta je najtvrdji stav Albanaca na Kosovu? Srpski Albanci treba da shvate da nema novih drzava, nema drzava izgradjenih na etnickom ciscenju. Njihova je buducnost u autonomiji u Srbiji i tacka.

Vukasin

pre 17 godina

Beograd hoće sve osim nezavisnosti, a Priština traži samo nezavisnost, a i jednima i drugima je EKONOMIJA na poslednjem mestu, sto uposte ne cudi kad se zna da su ucesnici u pregovorima sami sebe veoma dobro materijalno obezbedili.
Kao i obicno, kad dve strane nisu u stanju da se dogovore, konacnu rec ce dati medjunarodna zajednica, a njena odluka ce biti zasnovana iskljucivo na interesima vojno-ekonomskih sila, pre svega SAD i Nemacke, koje ce u buducnosti imati ulogu kontrolora sprovodjenja resenja koje ce one same predloziti, a onda pozvati ceo svet da te odluke prizna.
Moja prognoza je da ce resenje koje ce predloziti SAD i Nemacka biti sledece:
- Kosovo ce dobiti uslovni medjunarodni subjektivitet koji ce biti uslovljen daljom implementacijom mera za razvoj demokratskog drustva. Medjunarodna zajednica ce posle nekoliko godina dati ocenu uspesnosti te implementacije od cega ce zavisiti puno medjunarodno priznanje. Gradjani Kosova ce dobiti odredjenu vrstu medjunarodnih putnih isprava sa kosovskim amblemom i rezervacijom mogucnosti da posle odredjenog vremena budu zamenjeni pravim pasosima. Kosovo ce dobiti 'stolicu' u UN pez prava glasanja u pocetnom periodu...

Sasa

pre 17 godina

Nema kraja licemjerju. Kladim se da ce nakon tvz.pregovora o cijepanju Srbije, poceti da uslovljavaju Srbiju izolacijom, ulaskom u EU, Nato...da mora priznati Kosovo.

Recycle Bin

pre 17 godina

"Meni nije, a pretpostavljam ni vama, iz dosadašnjeg evropskog iskustva poznat slučaj da se na teritoriji jedne demokratske države stvarala neka nova država" - poručio je Kostunica. Kostunica izjavio da on navodno nije OBAVESTEN da postoje takvi slucajevi, a takodje nije OBAVESTEN da je na vlasti 1999. bio nedemokratski rezim na celu sa Milosevicem koji je sikanirao i zabranjivao slobodne medije, ubijao politicki nepodobne novinare i politicare (Curuvija, Stambolic, Draskovic) itd.
Srbija 1999. nije bila demokratska država, i u toku te godine je izgubila kontrolu nad odredjenim delom teritorije. Ta teritorija joj 'najverovatnije' nece biti vracena, a evo i 3. slučaja iz dosadašnjeg evropskog iskustva koja navode na takav zakljucak:
1) Nemacka 1944. nije bila demokratska država i u toku te godine je izgubila kontrolu nad danasnjim francuskim pokrajnama Alazasom i Lorenom i te teritorije joj nisu jos uvek vracene.
2) Nemacka pocetkom 1945. jos uvek nije bila demokratska država i u toku te godine je izgubila kontrolu nad teritorijom koja je prisajedinjena Poljskoj i jos uvek joj nije vracena, a Poljska nema uopste nameru da joj tu teritoriju vrati.
3) Italija 1945. nije bila demokratska država i u toku te godine je izgubila kontrolu nad Istrom (Istria), gradom Zadrom (Zara) i pojednim ostrvima na Jadranu, a Republika Hrvatska koja sada kontrolise te teritorije uopste ne namerava da te teritorije vrati Italiji.

D.

pre 17 godina

Slazem se da je ta prica o sustinskoj autonomiji Kosova za Srbiju i bilo kog drugog zavrsena vec davno i to upravo zbog pogresne i nasilnicke politike koju je u poslednjim godinama vodio Milosevic i njegova klika. Ali ovaj diskurs da su srpske vlasti i druge elite zapravo najodgovornije za svo nasilje i nesuglasnice pa i razbijanje jugoslavije je sasvim besmislena i pogresna. To sto smo svi krenuli sa iste tacke a posle neki imali vise srece sa politckim elitama koje imaju vise razuma ne negira da smo svi imali svoj prst u istoj corbi, agitujuci rat, nasilje i mrznju, to je bio slucaj u Hrvatskoj, Bosni pa i u Srbiji a bogami najzesce na Kosovu. Mi u Srbiji imamo nezrelu politicku elitu i elektorat koji ne znaju da shvate kontekst u kome zive, to je centralni porblem u Sribiji danas, a situaciju zaostravaju ne samo oni nego i nadmenost stranog novinarstva i politicara koji forsiraju diskurs o tome da je Srbija za sve kriva. Ja se samo nadam da ce u Srbiji pobediti liberalnije politicke struje sa vizijom koje jedino Srbiju mogu da izvuku iz ove rupe u kojoj je sada precizno zato sto razumeju kontekst u kome postojimo.

SLAV

pre 17 godina

Da,7 godina traje izivljavanje Albanskih ekstremista nad preostalim Srpskim zivljem na Kosmetu.dok Albanci slobodno trnzituju Srbijom.A onda hoce jos i da nam predaju lekcije o Nacionalizmu i Demokratiji kako njima odgovara.Para vrti gde burgija nece.

judge may

pre 17 godina

Mislim da sve polako hvata nervoza (Albance,UN,Ahtisarija),zbog pat pozicije u koju su sami uleteli.Iako kao papagaji razni analiticari,NVO,i novinari pojedinih "vidjenijih" listova ponavljaju da je sve manje vise reseno oko dodeljivanja nezavisnosti Kosova ipak ne propustaju da prozovu Kostunicu i njegov "antievropski" nastup oko Kosova zato sto stalno ponavlja da Srbija nece prihvatiti nikakav oblik nezavisnosti na svom delu teritorije i sve vise pokazuju nestrpljenje.Jer da je to samo tako oni bi proglasili Kosovo nezavisnim onog momenta kad su krocili na tle juzne Srpske pokrajine,ali ipak i sami znaju da to bez ucesca Srbije i njenih institucija nece ici.Znate najteze je dobiti vec dobijenu utakmicu i cini mi se da to i oni sad uvidjaju.

yyy

pre 17 godina

Oprostite, ali na Kosovu je ostalo jedva 100 000 Srba. Ne znam zasto se niko ne zalaze na podjelu Kosova, s tim da podrucje sjeverno od Mitrovice postane dio uze Srbije, a ostatak Kosova da bude nezavisno, s tim da bi se ponudila zastita srpskog zivlja i kulturnih spomenika. U suprotnom, nega se onda napravi federalna drzava 'Srbija i Kosovo' ako se ne mogu dogovoriti. U svakom slucaju, ne zaboravite da je odlaskom Crne Gore, procenat albanskog stanovnistva uvecan o odnosu na ostale ako se broji i Kosovo kao dio Srbije. Jeste li spremni da vam gotovo trecina stanovnistva Srbije govori albanski?

branko francuska

pre 17 godina

Hajde sve da zaboravimo , ali ko ce da mi odgovara da sa kojim slucajem Kosovo ostane u sastavu Srbije sta ce se desiti tamo!!!! Ma ljudi da li na to pomislja neko , nema vise albanac koji prihvata posle svega sto je njima uradjeno.I koji ce Srbin da cuva granice u Kosovo. Ja to jednostavno vidim kao absolutno nemoguce.Da smo bili jedno 40-50 % srba onda je to druga prica ali tamo nema Srba ili su manje od 3 %.

Mala Srpkinja

pre 17 godina

Pa sad, ni ja nemam bas lepo misljenje o svim Srbima iako sam ja Srpkinja. Recimo o ovim sto nisu hteli ni da se rukuju nemam bas lepo misljenje.