Petak, 12.11.2021.

13:30

ANKETA Da li je veronauci mesto u školi? Ponovo se pokrenula rasprava

Srpska pravoslavna crkva želi da vrati status veronauke, pa da ona bude obavezni izborni predmet u školama, kao što je bio do 2018. godine.

Izvor: B92

ANKETA Da li je veronauci mesto u školi? Ponovo se pokrenula rasprava IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Марија

pre 2 godine

Јако ценим уметност али музичку културу и ликовну уметност такође треба уврстити у изборни предмет. Тако имате више могућности да изаберете према личним афинитетима. Развијена духовност је уметност изнад сваке друге а Бог врховни стваралац-створитељ. Не би се требали изјашњавати као верници а ниподаштавати верску наставу као непотребну истовремено.

Марија

pre 2 godine

Уреду је да буде изборни предмет. Имате могућност да изаберете други. Имате могућност да се упознате са свим религијама са акцентом на званичну у земљи. Изненађује количина незнања и погрешног тумачења вере од стране 90% људи који се изјашњавају као верници који славе крсну славу. Али и ставови су подложни променама за ситан интерес. Где нам је карактер? Али ми смо небески народ..е па Срби добро нам је какви смо. Што би рекао Ђоле Балашевић- таман како смо заслужили.

sd

pre 2 godine

Koliko znam mi smo sekularna država u kojoj su crkva i država odvojeni Ustavom. Znači veronauci nije mesto u državnim školama, a trenutno stanje i novi zahtevi sveštenstva su protiv ustavni.

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 2 godine

Toma - preko 90 % se na popisu izjasnilo kao vernici !? ,,Pametnom dosta,, !! Kada vidim kako se ogromna vecina ponasa i Sta radi jasno mi je koliki su i Kakvi vernici - a kome je dosta a kome nije dosta je Tesko pitanje !Veronauci nije mesto u skoli vec u verskim ustanovama fakultativno - Koga zanima naci ce vreme za duhovnost !

?

pre 2 godine

Vidim da su drugi komentari obradili neke argumente protiv, a ja ću samo da dodam sledeće: bio sam generacija koja je imala veronauku u srednjoj (i odabrao sam nju). 4 godine smo se samo dosađivali, i mi učenici i profesori. Ne sećam se bukvalno ničega od gradiva s tih časova, samo ćaskanja s profesorima o stvarima van gradiva. A zamislite kako je sad ovim generacijama koje tovare time 12 godina, od početka osnovne pa do kraja srednje. Kao da gradiva već nisu preširoka (rasplinuta) i kao da nemaju već previše časova, nego sad samo još fali da svake nedelje i veronauka pojede jedan 'slot' u rasporedu.
(aleksa, 12. novembar 2021 15:20)

То је искључиво зато што план и програм није прилагођен. Да се отишло ученицима са једне занимљиве стране, било би интересантно. Код мене на факултету, један професор је убијао нас са својим предавањима, кад је отишао у пензију и дошао други, то се једва чекали на његова предавања. Дакле, није проблем у предмету.

aleksa

pre 2 godine

Vidim da su drugi komentari obradili neke argumente protiv, a ja ću samo da dodam sledeće: bio sam generacija koja je imala veronauku u srednjoj (i odabrao sam nju). 4 godine smo se samo dosađivali, i mi učenici i profesori. Ne sećam se bukvalno ničega od gradiva s tih časova, samo ćaskanja s profesorima o stvarima van gradiva. A zamislite kako je sad ovim generacijama koje tovare time 12 godina, od početka osnovne pa do kraja srednje. Kao da gradiva već nisu preširoka (rasplinuta) i kao da nemaju već previše časova, nego sad samo još fali da svake nedelje i veronauka pojede jedan 'slot' u rasporedu.

Милица

pre 2 godine

Па неће црква да прихвати ту обавезу на себе јер се у недељу попови растрче да скупљају паре од венчања, крштења, сечења колача итд. Каква веронаука.
Овако су лепо наметнули школи да она завршава њихов посао, а они сакупљају паре по парохијама, а у образовање својих парохијана не улажу ни мало труда, а ни времена.

Radoznao

pre 2 godine

Vernik sam, desničar i konzervativan po političkim i moralnim shvatanjima, ali upravo iz tih razloga smatram da veronauci nije mesto u javnim/državnim školama ( kao što nije mesto ni drugim ideologijama, npr. marksizmu, progresivizmu). U školi treba da se uče nauke, i to bez obzira dali je neka nauka socijalno poželjna ili nije ( protiv sam i da se izbacuje iz programa činjenica da postoje dva pola). Lično mi se čak i ne sviđa naziv "veronauka", jer po meni postoji kontradikcija. U Hrista verujem bez potrebe/mogućnosti dokazivanja, dok nauka treba da bude nešto dokazivo, proverljivo. Eventualno se slažem da država finansira ( kao što finansira i razne nevladine organizacije), dali direktno ili kao odbijanje od poreza.

војвода момчило

pre 2 godine

Наравно да је потребна. Веронаука је широк спектар наука, и кроз обавезну примену и разумевање вере, што православне што католичке или пак исламске, добија се другачији поглед на свет и околину, лакше се разумеју потребе и обреди муслимана у околини, смањује се религијска нетрпељивост.. Плус је верска филозофија нешто што може улити мало смирења и вере у млађе генерације, које прерано срљају у глупости модерног света

Sujeverni ateista

pre 2 godine

Kao neko ko nije vernik, ma koliko to paradoksalno zvucalo, obradovao sam se kada se veronauka uvela u skole.

Naivno sam poverovao da ce decu uciti o istoriji raznih religija i njihovim specificnostima, kao i da ce se praviti uporedne analize istih. Ubedjen sam da bi nam svima bilo bolje ako bismo bili upoznati sa elementarnim specificnostima i dogmama, kako trenutno aktivnih, tako i napustenih religija.

Moje razocarenje je ubrzo poprimilo biblijske proporcije kada sam shvatio da se iza predmeta "veronauka", u stvari, krije najobinije propagiranje pravoslavlja ili nekih drugih religija trenutno prisutnih u Srbiji - komada 6, ako se ne varam.

Ako je to bila ideja, onda bar promenite ime predmeta. Ne moze se predmet zvati "veronauka", a izucavati iskljucivo jednu veru, pogotovu ne u sekularnoj drzavi-republici, koja na grbu ima kraljevsku krunu i genetski modifikovanog dvoglavog orla, al' to je vec neka druga tema.

Dejan

pre 2 godine

Potpuno je SKANDALOZNO terati decu da se sa sedam godina izjasnjavaju kao vernici ili ateisti i time davati prostor malim talibanima koje su mama i tako naucili da ih targetiraju i maltretiraju. Jel 100% sigurno se nece skupiti ekipa sa Gradjanskog da maltretira "onog malog sto ide na veronauku" nego ce naravno biti obrnuto. Pritom, to nije ni bitno, ne mozemo i ne smemo, kao civilizacijsko pitanje, primoravati decu da se javno deklarisu kao vernici ili ateisti.

Stevan

pre 2 godine

"Prema podacima sa poslednjeg popisa, preko 90 procenata građana se izjasnilo da su vernici"

Pametnom dosta.
(Toma, 12. novembar 2021 13:53)

Tačnije bi bilo "Budali dosta." jer pametan zna kako je ovaj (inače naduvan) podatak nastao: po statističkom broju zaposlenih koji su se deklarisali da slave "krsnu slavu", verske praznike po gregorijanskom kalendaru ili druge verske praznike (nehrišćanske). Jer ako se ne izjasne, ti dani im se ne plaćaju, odnosno su obični radni dani. A i u tih iznuđenih i lažnih 90% spadaju svi vernici, ne samo pravoslavci koji po pravilu eksploatišu taj lažni podatak.

Ako misliš da 90% građana zaista praktikuje neku, čak bilo koju religiju, onda ne spadaš u kategoriju "pametnih". A obavezna veronauka je upravo mehanizam da religiju praktikuju i oni koji slobodnim izborom ne bi.

Alo! Sloboda verovanja je i sloboda da se ne veruje. Država je dužna i tu slobodu da štiti bar jednako koliko i slobodan izbor religije.

Po ličnom iskustvu, taj procenat je još veći: bio sam jedini u službi (cca 120 zaposlenih) koji nije prijavio nikakvu slavu, ni katoličke, muslimanske ili bilo koje druge verske praznike.

Bacvanin

pre 2 godine

Sve sto je obavezno, a ljudi nece, se ovako i zvrsi. Isto kao i vojni rok ili upotreba cirilice.
Jednostavno, mlade to ne zanima, pa kad se moze birati onda ne biraju tu opciju.
Rezultat bude da onaj ko je ponudio mogucnost izbora, ne bude zadvoljan sto mladi nisu izabrali onako kako ponudjac izbora to zeli. Jedini izlas ponudjacu je da uz pomoc zakona primora ljude da koriste ono sto je ponudjac izbora i zeleo.

Milan Jonić

pre 2 godine

Sviđa mi se Brankov komentar pa bi hteo da se nadovežem.
Mnogo veći efekat u obrazovanju dece, što se veronauke tiče, bi bio ako bi se Crkva u tome više angažovala i preuzela to obrazovanje isključivo na sebe, a evo kako: U rejonu svake škole su otprilike dve do tri parohije. Negde i samo jedna parohija. Zašto crkva ne bi preuzela obavezu na sebe da jednom nedeljno, recimo nedeljom, okupi porodice sa učenicima po odeljenjima učenika dotične škole i održi im predavanje iz veronauke. Ovakvi časovi veronauke bi imali mnogo većeg efekta nego deci u školi nametati te iste časove veronauke. Dete kad vidi da roditelji to prihvataju, prihvatiće i ono, a iz svega samo od sebe proizilazi i gradjansko vaspitanje.

nastavnik

pre 2 godine

Mišljenja sam da verskoj nastavi ima mesta u školama , ali samo kao izborni predmet. Ako roditelji na početku škoske godine potpišu da njihovo dete treba da pohađa versku nastavu i treba da je pohađa. Ako neki drugi roditelj potpiše da njegovo dete treba da pohađa građansko vaspitanje i to dete treba da pohađa taj predmet.
A ostala deca lepo kući!
Onda bi svi lepo videli koliko su Srbima bitni vera i vaspianje.

Pero

pre 2 godine

Veronauka uopšte ne bi trebalo da bude školski predmet. Organizujte je po verskim ustanovama, pa neka decu vodi onaj ko želi. Ovako se samo stvaraju podele među decom, ko ide na veronauku a ko na građansko.

dragan stanisavljevic

pre 2 godine

"Osim što deca u školi uče darvinizam i da je čovek nastao od majmuna, neka nauče i da je Bog stvorio čoveka, i neka imaju više pogleda na svet", smatra kulturolog.

Ne znam da li se tako uci, ali Darvin nikada (jos jednom nikada) nije rekao da je covek nastao od majmuna, vec da je od covekog predka evolucija posla na dve strane. Od jedne grane nastao je covek, od druge grane majmun.

Inace, ucenje veronauke u skolama nije nametanje religije, vec samo ucenje cinjenica. Kao sto ucimo istoriju tako bi deca trebalo da znaju bar osnove iz veronauke, jer religija je bila osnova drustva skoro 2000 godina.

snezana

pre 2 godine

Od prvog do četvrtog razreda da, u starijim razredima je već dosadno i dosta prevaziđeno, reformisati predmet muzičko vaspitanje,povećati broj časova likovnog, opste predmete u osnovnoj skoli svesti na jedan predmet, kao prirodu i društvo.

Vladimir

pre 2 godine

Nametati deci bilo koju religiju je zlostavljanje deteta, pogotovu ako se radi o velikim monoteističkim religijama gde je religijski moral zasnovan na strahu, stidu i netoleranciji prema drugačijima.

brm

pre 2 godine

To je nešto što crkva treba da finansira u svojim objektima. Imamo mnogo bitnije fakultetivne nastave koja bi mogla da zameni veronauku. Domaćinstvo, prva pomoć, osnove finansija (od malena treba učiti decu o pravljenju budžeta i raspolaganjem istim),... Sve su to svari koje su potrebne svakoj individui. Veronauka je samo nametanja uticaja crkve, i ništa više. Još svi mi iz poreza da plaćamo veroučitelje, a crkva je prva koja ne plaća porez. Pa gde je tu logika?

Бранко

pre 2 godine

Грађанском васитању је место у кући, породици, а веронауци је место у цркви. Школа је образовна институција и у њој се не учи лепо васпитање и понашање, то је нешто што се доноси од куће. Такође се у школи не учи да има Бога. То се учи у црки и породици ако прихвати цркву. Све што је на силу и наметнуто, на крају испадне смешно и девалвирано.

Vladimir

pre 2 godine

Nametati deci bilo koju religiju je zlostavljanje deteta, pogotovu ako se radi o velikim monoteističkim religijama gde je religijski moral zasnovan na strahu, stidu i netoleranciji prema drugačijima.

Dejan

pre 2 godine

Potpuno je SKANDALOZNO terati decu da se sa sedam godina izjasnjavaju kao vernici ili ateisti i time davati prostor malim talibanima koje su mama i tako naucili da ih targetiraju i maltretiraju. Jel 100% sigurno se nece skupiti ekipa sa Gradjanskog da maltretira "onog malog sto ide na veronauku" nego ce naravno biti obrnuto. Pritom, to nije ni bitno, ne mozemo i ne smemo, kao civilizacijsko pitanje, primoravati decu da se javno deklarisu kao vernici ili ateisti.

Бранко

pre 2 godine

Грађанском васитању је место у кући, породици, а веронауци је место у цркви. Школа је образовна институција и у њој се не учи лепо васпитање и понашање, то је нешто што се доноси од куће. Такође се у школи не учи да има Бога. То се учи у црки и породици ако прихвати цркву. Све што је на силу и наметнуто, на крају испадне смешно и девалвирано.

brm

pre 2 godine

To je nešto što crkva treba da finansira u svojim objektima. Imamo mnogo bitnije fakultetivne nastave koja bi mogla da zameni veronauku. Domaćinstvo, prva pomoć, osnove finansija (od malena treba učiti decu o pravljenju budžeta i raspolaganjem istim),... Sve su to svari koje su potrebne svakoj individui. Veronauka je samo nametanja uticaja crkve, i ništa više. Još svi mi iz poreza da plaćamo veroučitelje, a crkva je prva koja ne plaća porez. Pa gde je tu logika?

Radoznao

pre 2 godine

Vernik sam, desničar i konzervativan po političkim i moralnim shvatanjima, ali upravo iz tih razloga smatram da veronauci nije mesto u javnim/državnim školama ( kao što nije mesto ni drugim ideologijama, npr. marksizmu, progresivizmu). U školi treba da se uče nauke, i to bez obzira dali je neka nauka socijalno poželjna ili nije ( protiv sam i da se izbacuje iz programa činjenica da postoje dva pola). Lično mi se čak i ne sviđa naziv "veronauka", jer po meni postoji kontradikcija. U Hrista verujem bez potrebe/mogućnosti dokazivanja, dok nauka treba da bude nešto dokazivo, proverljivo. Eventualno se slažem da država finansira ( kao što finansira i razne nevladine organizacije), dali direktno ili kao odbijanje od poreza.

Pero

pre 2 godine

Veronauka uopšte ne bi trebalo da bude školski predmet. Organizujte je po verskim ustanovama, pa neka decu vodi onaj ko želi. Ovako se samo stvaraju podele među decom, ko ide na veronauku a ko na građansko.

војвода момчило

pre 2 godine

Наравно да је потребна. Веронаука је широк спектар наука, и кроз обавезну примену и разумевање вере, што православне што католичке или пак исламске, добија се другачији поглед на свет и околину, лакше се разумеју потребе и обреди муслимана у околини, смањује се религијска нетрпељивост.. Плус је верска филозофија нешто што може улити мало смирења и вере у млађе генерације, које прерано срљају у глупости модерног света

Sujeverni ateista

pre 2 godine

Kao neko ko nije vernik, ma koliko to paradoksalno zvucalo, obradovao sam se kada se veronauka uvela u skole.

Naivno sam poverovao da ce decu uciti o istoriji raznih religija i njihovim specificnostima, kao i da ce se praviti uporedne analize istih. Ubedjen sam da bi nam svima bilo bolje ako bismo bili upoznati sa elementarnim specificnostima i dogmama, kako trenutno aktivnih, tako i napustenih religija.

Moje razocarenje je ubrzo poprimilo biblijske proporcije kada sam shvatio da se iza predmeta "veronauka", u stvari, krije najobinije propagiranje pravoslavlja ili nekih drugih religija trenutno prisutnih u Srbiji - komada 6, ako se ne varam.

Ako je to bila ideja, onda bar promenite ime predmeta. Ne moze se predmet zvati "veronauka", a izucavati iskljucivo jednu veru, pogotovu ne u sekularnoj drzavi-republici, koja na grbu ima kraljevsku krunu i genetski modifikovanog dvoglavog orla, al' to je vec neka druga tema.

Милица

pre 2 godine

Па неће црква да прихвати ту обавезу на себе јер се у недељу попови растрче да скупљају паре од венчања, крштења, сечења колача итд. Каква веронаука.
Овако су лепо наметнули школи да она завршава њихов посао, а они сакупљају паре по парохијама, а у образовање својих парохијана не улажу ни мало труда, а ни времена.

Stevan

pre 2 godine

"Prema podacima sa poslednjeg popisa, preko 90 procenata građana se izjasnilo da su vernici"

Pametnom dosta.
(Toma, 12. novembar 2021 13:53)

Tačnije bi bilo "Budali dosta." jer pametan zna kako je ovaj (inače naduvan) podatak nastao: po statističkom broju zaposlenih koji su se deklarisali da slave "krsnu slavu", verske praznike po gregorijanskom kalendaru ili druge verske praznike (nehrišćanske). Jer ako se ne izjasne, ti dani im se ne plaćaju, odnosno su obični radni dani. A i u tih iznuđenih i lažnih 90% spadaju svi vernici, ne samo pravoslavci koji po pravilu eksploatišu taj lažni podatak.

Ako misliš da 90% građana zaista praktikuje neku, čak bilo koju religiju, onda ne spadaš u kategoriju "pametnih". A obavezna veronauka je upravo mehanizam da religiju praktikuju i oni koji slobodnim izborom ne bi.

Alo! Sloboda verovanja je i sloboda da se ne veruje. Država je dužna i tu slobodu da štiti bar jednako koliko i slobodan izbor religije.

Po ličnom iskustvu, taj procenat je još veći: bio sam jedini u službi (cca 120 zaposlenih) koji nije prijavio nikakvu slavu, ni katoličke, muslimanske ili bilo koje druge verske praznike.

nastavnik

pre 2 godine

Mišljenja sam da verskoj nastavi ima mesta u školama , ali samo kao izborni predmet. Ako roditelji na početku škoske godine potpišu da njihovo dete treba da pohađa versku nastavu i treba da je pohađa. Ako neki drugi roditelj potpiše da njegovo dete treba da pohađa građansko vaspitanje i to dete treba da pohađa taj predmet.
A ostala deca lepo kući!
Onda bi svi lepo videli koliko su Srbima bitni vera i vaspianje.

dragan stanisavljevic

pre 2 godine

"Osim što deca u školi uče darvinizam i da je čovek nastao od majmuna, neka nauče i da je Bog stvorio čoveka, i neka imaju više pogleda na svet", smatra kulturolog.

Ne znam da li se tako uci, ali Darvin nikada (jos jednom nikada) nije rekao da je covek nastao od majmuna, vec da je od covekog predka evolucija posla na dve strane. Od jedne grane nastao je covek, od druge grane majmun.

Inace, ucenje veronauke u skolama nije nametanje religije, vec samo ucenje cinjenica. Kao sto ucimo istoriju tako bi deca trebalo da znaju bar osnove iz veronauke, jer religija je bila osnova drustva skoro 2000 godina.

Bacvanin

pre 2 godine

Sve sto je obavezno, a ljudi nece, se ovako i zvrsi. Isto kao i vojni rok ili upotreba cirilice.
Jednostavno, mlade to ne zanima, pa kad se moze birati onda ne biraju tu opciju.
Rezultat bude da onaj ko je ponudio mogucnost izbora, ne bude zadvoljan sto mladi nisu izabrali onako kako ponudjac izbora to zeli. Jedini izlas ponudjacu je da uz pomoc zakona primora ljude da koriste ono sto je ponudjac izbora i zeleo.

?

pre 2 godine

Vidim da su drugi komentari obradili neke argumente protiv, a ja ću samo da dodam sledeće: bio sam generacija koja je imala veronauku u srednjoj (i odabrao sam nju). 4 godine smo se samo dosađivali, i mi učenici i profesori. Ne sećam se bukvalno ničega od gradiva s tih časova, samo ćaskanja s profesorima o stvarima van gradiva. A zamislite kako je sad ovim generacijama koje tovare time 12 godina, od početka osnovne pa do kraja srednje. Kao da gradiva već nisu preširoka (rasplinuta) i kao da nemaju već previše časova, nego sad samo još fali da svake nedelje i veronauka pojede jedan 'slot' u rasporedu.
(aleksa, 12. novembar 2021 15:20)

То је искључиво зато што план и програм није прилагођен. Да се отишло ученицима са једне занимљиве стране, било би интересантно. Код мене на факултету, један професор је убијао нас са својим предавањима, кад је отишао у пензију и дошао други, то се једва чекали на његова предавања. Дакле, није проблем у предмету.

aleksa

pre 2 godine

Vidim da su drugi komentari obradili neke argumente protiv, a ja ću samo da dodam sledeće: bio sam generacija koja je imala veronauku u srednjoj (i odabrao sam nju). 4 godine smo se samo dosađivali, i mi učenici i profesori. Ne sećam se bukvalno ničega od gradiva s tih časova, samo ćaskanja s profesorima o stvarima van gradiva. A zamislite kako je sad ovim generacijama koje tovare time 12 godina, od početka osnovne pa do kraja srednje. Kao da gradiva već nisu preširoka (rasplinuta) i kao da nemaju već previše časova, nego sad samo još fali da svake nedelje i veronauka pojede jedan 'slot' u rasporedu.

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 2 godine

Toma - preko 90 % se na popisu izjasnilo kao vernici !? ,,Pametnom dosta,, !! Kada vidim kako se ogromna vecina ponasa i Sta radi jasno mi je koliki su i Kakvi vernici - a kome je dosta a kome nije dosta je Tesko pitanje !Veronauci nije mesto u skoli vec u verskim ustanovama fakultativno - Koga zanima naci ce vreme za duhovnost !

Milan Jonić

pre 2 godine

Sviđa mi se Brankov komentar pa bi hteo da se nadovežem.
Mnogo veći efekat u obrazovanju dece, što se veronauke tiče, bi bio ako bi se Crkva u tome više angažovala i preuzela to obrazovanje isključivo na sebe, a evo kako: U rejonu svake škole su otprilike dve do tri parohije. Negde i samo jedna parohija. Zašto crkva ne bi preuzela obavezu na sebe da jednom nedeljno, recimo nedeljom, okupi porodice sa učenicima po odeljenjima učenika dotične škole i održi im predavanje iz veronauke. Ovakvi časovi veronauke bi imali mnogo većeg efekta nego deci u školi nametati te iste časove veronauke. Dete kad vidi da roditelji to prihvataju, prihvatiće i ono, a iz svega samo od sebe proizilazi i gradjansko vaspitanje.

Марија

pre 2 godine

Јако ценим уметност али музичку културу и ликовну уметност такође треба уврстити у изборни предмет. Тако имате више могућности да изаберете према личним афинитетима. Развијена духовност је уметност изнад сваке друге а Бог врховни стваралац-створитељ. Не би се требали изјашњавати као верници а ниподаштавати верску наставу као непотребну истовремено.

sd

pre 2 godine

Koliko znam mi smo sekularna država u kojoj su crkva i država odvojeni Ustavom. Znači veronauci nije mesto u državnim školama, a trenutno stanje i novi zahtevi sveštenstva su protiv ustavni.

Марија

pre 2 godine

Уреду је да буде изборни предмет. Имате могућност да изаберете други. Имате могућност да се упознате са свим религијама са акцентом на званичну у земљи. Изненађује количина незнања и погрешног тумачења вере од стране 90% људи који се изјашњавају као верници који славе крсну славу. Али и ставови су подложни променама за ситан интерес. Где нам је карактер? Али ми смо небески народ..е па Срби добро нам је какви смо. Што би рекао Ђоле Балашевић- таман како смо заслужили.

snezana

pre 2 godine

Od prvog do četvrtog razreda da, u starijim razredima je već dosadno i dosta prevaziđeno, reformisati predmet muzičko vaspitanje,povećati broj časova likovnog, opste predmete u osnovnoj skoli svesti na jedan predmet, kao prirodu i društvo.

Vladimir

pre 2 godine

Nametati deci bilo koju religiju je zlostavljanje deteta, pogotovu ako se radi o velikim monoteističkim religijama gde je religijski moral zasnovan na strahu, stidu i netoleranciji prema drugačijima.

Dejan

pre 2 godine

Potpuno je SKANDALOZNO terati decu da se sa sedam godina izjasnjavaju kao vernici ili ateisti i time davati prostor malim talibanima koje su mama i tako naucili da ih targetiraju i maltretiraju. Jel 100% sigurno se nece skupiti ekipa sa Gradjanskog da maltretira "onog malog sto ide na veronauku" nego ce naravno biti obrnuto. Pritom, to nije ni bitno, ne mozemo i ne smemo, kao civilizacijsko pitanje, primoravati decu da se javno deklarisu kao vernici ili ateisti.

sd

pre 2 godine

Koliko znam mi smo sekularna država u kojoj su crkva i država odvojeni Ustavom. Znači veronauci nije mesto u državnim školama, a trenutno stanje i novi zahtevi sveštenstva su protiv ustavni.

Pero

pre 2 godine

Veronauka uopšte ne bi trebalo da bude školski predmet. Organizujte je po verskim ustanovama, pa neka decu vodi onaj ko želi. Ovako se samo stvaraju podele među decom, ko ide na veronauku a ko na građansko.

војвода момчило

pre 2 godine

Наравно да је потребна. Веронаука је широк спектар наука, и кроз обавезну примену и разумевање вере, што православне што католичке или пак исламске, добија се другачији поглед на свет и околину, лакше се разумеју потребе и обреди муслимана у околини, смањује се религијска нетрпељивост.. Плус је верска филозофија нешто што може улити мало смирења и вере у млађе генерације, које прерано срљају у глупости модерног света

snezana

pre 2 godine

Od prvog do četvrtog razreda da, u starijim razredima je već dosadno i dosta prevaziđeno, reformisati predmet muzičko vaspitanje,povećati broj časova likovnog, opste predmete u osnovnoj skoli svesti na jedan predmet, kao prirodu i društvo.

dragan stanisavljevic

pre 2 godine

"Osim što deca u školi uče darvinizam i da je čovek nastao od majmuna, neka nauče i da je Bog stvorio čoveka, i neka imaju više pogleda na svet", smatra kulturolog.

Ne znam da li se tako uci, ali Darvin nikada (jos jednom nikada) nije rekao da je covek nastao od majmuna, vec da je od covekog predka evolucija posla na dve strane. Od jedne grane nastao je covek, od druge grane majmun.

Inace, ucenje veronauke u skolama nije nametanje religije, vec samo ucenje cinjenica. Kao sto ucimo istoriju tako bi deca trebalo da znaju bar osnove iz veronauke, jer religija je bila osnova drustva skoro 2000 godina.

Милица

pre 2 godine

Па неће црква да прихвати ту обавезу на себе јер се у недељу попови растрче да скупљају паре од венчања, крштења, сечења колача итд. Каква веронаука.
Овако су лепо наметнули школи да она завршава њихов посао, а они сакупљају паре по парохијама, а у образовање својих парохијана не улажу ни мало труда, а ни времена.

Stanko -obicaji su stariji od zakona !

pre 2 godine

Toma - preko 90 % se na popisu izjasnilo kao vernici !? ,,Pametnom dosta,, !! Kada vidim kako se ogromna vecina ponasa i Sta radi jasno mi je koliki su i Kakvi vernici - a kome je dosta a kome nije dosta je Tesko pitanje !Veronauci nije mesto u skoli vec u verskim ustanovama fakultativno - Koga zanima naci ce vreme za duhovnost !

Бранко

pre 2 godine

Грађанском васитању је место у кући, породици, а веронауци је место у цркви. Школа је образовна институција и у њој се не учи лепо васпитање и понашање, то је нешто што се доноси од куће. Такође се у школи не учи да има Бога. То се учи у црки и породици ако прихвати цркву. Све што је на силу и наметнуто, на крају испадне смешно и девалвирано.

Sujeverni ateista

pre 2 godine

Kao neko ko nije vernik, ma koliko to paradoksalno zvucalo, obradovao sam se kada se veronauka uvela u skole.

Naivno sam poverovao da ce decu uciti o istoriji raznih religija i njihovim specificnostima, kao i da ce se praviti uporedne analize istih. Ubedjen sam da bi nam svima bilo bolje ako bismo bili upoznati sa elementarnim specificnostima i dogmama, kako trenutno aktivnih, tako i napustenih religija.

Moje razocarenje je ubrzo poprimilo biblijske proporcije kada sam shvatio da se iza predmeta "veronauka", u stvari, krije najobinije propagiranje pravoslavlja ili nekih drugih religija trenutno prisutnih u Srbiji - komada 6, ako se ne varam.

Ako je to bila ideja, onda bar promenite ime predmeta. Ne moze se predmet zvati "veronauka", a izucavati iskljucivo jednu veru, pogotovu ne u sekularnoj drzavi-republici, koja na grbu ima kraljevsku krunu i genetski modifikovanog dvoglavog orla, al' to je vec neka druga tema.

brm

pre 2 godine

To je nešto što crkva treba da finansira u svojim objektima. Imamo mnogo bitnije fakultetivne nastave koja bi mogla da zameni veronauku. Domaćinstvo, prva pomoć, osnove finansija (od malena treba učiti decu o pravljenju budžeta i raspolaganjem istim),... Sve su to svari koje su potrebne svakoj individui. Veronauka je samo nametanja uticaja crkve, i ništa više. Još svi mi iz poreza da plaćamo veroučitelje, a crkva je prva koja ne plaća porez. Pa gde je tu logika?

Stevan

pre 2 godine

"Prema podacima sa poslednjeg popisa, preko 90 procenata građana se izjasnilo da su vernici"

Pametnom dosta.
(Toma, 12. novembar 2021 13:53)

Tačnije bi bilo "Budali dosta." jer pametan zna kako je ovaj (inače naduvan) podatak nastao: po statističkom broju zaposlenih koji su se deklarisali da slave "krsnu slavu", verske praznike po gregorijanskom kalendaru ili druge verske praznike (nehrišćanske). Jer ako se ne izjasne, ti dani im se ne plaćaju, odnosno su obični radni dani. A i u tih iznuđenih i lažnih 90% spadaju svi vernici, ne samo pravoslavci koji po pravilu eksploatišu taj lažni podatak.

Ako misliš da 90% građana zaista praktikuje neku, čak bilo koju religiju, onda ne spadaš u kategoriju "pametnih". A obavezna veronauka je upravo mehanizam da religiju praktikuju i oni koji slobodnim izborom ne bi.

Alo! Sloboda verovanja je i sloboda da se ne veruje. Država je dužna i tu slobodu da štiti bar jednako koliko i slobodan izbor religije.

Po ličnom iskustvu, taj procenat je još veći: bio sam jedini u službi (cca 120 zaposlenih) koji nije prijavio nikakvu slavu, ni katoličke, muslimanske ili bilo koje druge verske praznike.

Radoznao

pre 2 godine

Vernik sam, desničar i konzervativan po političkim i moralnim shvatanjima, ali upravo iz tih razloga smatram da veronauci nije mesto u javnim/državnim školama ( kao što nije mesto ni drugim ideologijama, npr. marksizmu, progresivizmu). U školi treba da se uče nauke, i to bez obzira dali je neka nauka socijalno poželjna ili nije ( protiv sam i da se izbacuje iz programa činjenica da postoje dva pola). Lično mi se čak i ne sviđa naziv "veronauka", jer po meni postoji kontradikcija. U Hrista verujem bez potrebe/mogućnosti dokazivanja, dok nauka treba da bude nešto dokazivo, proverljivo. Eventualno se slažem da država finansira ( kao što finansira i razne nevladine organizacije), dali direktno ili kao odbijanje od poreza.

Milan Jonić

pre 2 godine

Sviđa mi se Brankov komentar pa bi hteo da se nadovežem.
Mnogo veći efekat u obrazovanju dece, što se veronauke tiče, bi bio ako bi se Crkva u tome više angažovala i preuzela to obrazovanje isključivo na sebe, a evo kako: U rejonu svake škole su otprilike dve do tri parohije. Negde i samo jedna parohija. Zašto crkva ne bi preuzela obavezu na sebe da jednom nedeljno, recimo nedeljom, okupi porodice sa učenicima po odeljenjima učenika dotične škole i održi im predavanje iz veronauke. Ovakvi časovi veronauke bi imali mnogo većeg efekta nego deci u školi nametati te iste časove veronauke. Dete kad vidi da roditelji to prihvataju, prihvatiće i ono, a iz svega samo od sebe proizilazi i gradjansko vaspitanje.

aleksa

pre 2 godine

Vidim da su drugi komentari obradili neke argumente protiv, a ja ću samo da dodam sledeće: bio sam generacija koja je imala veronauku u srednjoj (i odabrao sam nju). 4 godine smo se samo dosađivali, i mi učenici i profesori. Ne sećam se bukvalno ničega od gradiva s tih časova, samo ćaskanja s profesorima o stvarima van gradiva. A zamislite kako je sad ovim generacijama koje tovare time 12 godina, od početka osnovne pa do kraja srednje. Kao da gradiva već nisu preširoka (rasplinuta) i kao da nemaju već previše časova, nego sad samo još fali da svake nedelje i veronauka pojede jedan 'slot' u rasporedu.

Bacvanin

pre 2 godine

Sve sto je obavezno, a ljudi nece, se ovako i zvrsi. Isto kao i vojni rok ili upotreba cirilice.
Jednostavno, mlade to ne zanima, pa kad se moze birati onda ne biraju tu opciju.
Rezultat bude da onaj ko je ponudio mogucnost izbora, ne bude zadvoljan sto mladi nisu izabrali onako kako ponudjac izbora to zeli. Jedini izlas ponudjacu je da uz pomoc zakona primora ljude da koriste ono sto je ponudjac izbora i zeleo.

nastavnik

pre 2 godine

Mišljenja sam da verskoj nastavi ima mesta u školama , ali samo kao izborni predmet. Ako roditelji na početku škoske godine potpišu da njihovo dete treba da pohađa versku nastavu i treba da je pohađa. Ako neki drugi roditelj potpiše da njegovo dete treba da pohađa građansko vaspitanje i to dete treba da pohađa taj predmet.
A ostala deca lepo kući!
Onda bi svi lepo videli koliko su Srbima bitni vera i vaspianje.

Марија

pre 2 godine

Уреду је да буде изборни предмет. Имате могућност да изаберете други. Имате могућност да се упознате са свим религијама са акцентом на званичну у земљи. Изненађује количина незнања и погрешног тумачења вере од стране 90% људи који се изјашњавају као верници који славе крсну славу. Али и ставови су подложни променама за ситан интерес. Где нам је карактер? Али ми смо небески народ..е па Срби добро нам је какви смо. Што би рекао Ђоле Балашевић- таман како смо заслужили.

?

pre 2 godine

Vidim da su drugi komentari obradili neke argumente protiv, a ja ću samo da dodam sledeće: bio sam generacija koja je imala veronauku u srednjoj (i odabrao sam nju). 4 godine smo se samo dosađivali, i mi učenici i profesori. Ne sećam se bukvalno ničega od gradiva s tih časova, samo ćaskanja s profesorima o stvarima van gradiva. A zamislite kako je sad ovim generacijama koje tovare time 12 godina, od početka osnovne pa do kraja srednje. Kao da gradiva već nisu preširoka (rasplinuta) i kao da nemaju već previše časova, nego sad samo još fali da svake nedelje i veronauka pojede jedan 'slot' u rasporedu.
(aleksa, 12. novembar 2021 15:20)

То је искључиво зато што план и програм није прилагођен. Да се отишло ученицима са једне занимљиве стране, било би интересантно. Код мене на факултету, један професор је убијао нас са својим предавањима, кад је отишао у пензију и дошао други, то се једва чекали на његова предавања. Дакле, није проблем у предмету.

Марија

pre 2 godine

Јако ценим уметност али музичку културу и ликовну уметност такође треба уврстити у изборни предмет. Тако имате више могућности да изаберете према личним афинитетима. Развијена духовност је уметност изнад сваке друге а Бог врховни стваралац-створитељ. Не би се требали изјашњавати као верници а ниподаштавати верску наставу као непотребну истовремено.