Prevencija

Sreda, 10.11.2021.

14:04

Od trenutne pomoći do ozbiljne zavisnosti: Dr Baletić objašnjava kako se rešiti opake navike

Izvor: Milica Milosavljeviæ B92

Od trenutne pomoæi do ozbiljne zavisnosti: Dr Baletiæ objašnjava kako se rešiti opake navike IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 2 godine

Koristim Olinth (pre njegove pojave nafazol) jedno 20 godina. imam neku blagu devijaciju i opcija je operacija koju ne želim ili ovo. Kolko god da je štetno, nije ni tako strašno. bukvalno trećinu doze prsnem u obe nozdrve pre spavanja, danju nekako izguram i tako....bolje dobar san nego muka i disanje na usta.

O boze

pre 2 godine

A da se manete nosa i sluznice, i proverite nivoe vitamina D... Vitamin D deluje ko kortikosteroid, modulira imuni odgovor... Pri odvikavanju moze i kofein od 100 do 200mg da pomogne plus Vit D3(vise hiljada jedinica)...

Vagica

pre 2 godine

Bila sam i ja posle jednog virusa plus alergija. 3 godine užasa, panika kada ih nemam kod sebe. Odlučila da se "skinem" sa njih, otišla kod ORL i tako rekla. Doktorka mi je dala inhalacije efedrina+fiziološki+pantenol (jedva su mi dali efedrin u apoteci jerga određeni kpriste za nešto - zaboravila sam za šta), bio je pakao par dana, jedva sam jela i gutala pljuvačku ali se posle par dana sredilo koliki-toliko, kasnije fiziološki i pantenol. Danas ih izbegavam kada god mogu, pokušam prvo sa hipertoničkim marisol, on takođe smanjuje otok sluzokože (ne kao ksilometazolin, jer on sužava krvne sudove) tako što izvlači vodu iz otoka pošto ima veću koncentraciju NaCl nego fiziološki rastvor istog.

luminor

pre 2 godine

@pera Konsultuj se sa orl doktorom, mislim da ce ti predloziti fess operaciju sinusa, uklanjanje degenerisane sluznice nosa, vjerovatno imas i polipe u sinusima i nosu.. Zvuci strasno ali zapravo nije, radi se u opstoj anesteziji, izlazis iz bolnice poslije 2 dana, poslije nekih 20-30 dana si nov covjek.. Pod uslovom da ispratis upute dr-a za higijenu nosa i post op terapiju .. Naravno kapi zaboravis, osim ako bas hoces opet pod noz

petar

pre 2 godine

Ovako, koje iskustvo sa kapima, konkretno nafazolinom. Koristio sam ih od kad sam znao za sebe, tačnije od malena. Preko dana nekako ali pred spavanje kapi obavezno u obe nozdrve. I tako godinama. Na fakultetu sam ih toliko koristio da sam skroz poremetio sluzokožu nosa, konstantno sam duvao sukrvicu pomesanu sa sekretom. Jedno vece shvatim da nesto moram da promenim jer ću načisto da upropastim nos sa kapima i tako udjem ja na net, na forume i čitam. Te zamena sprejevima sa kortikosteroidima, te marisol, srebrne kapi, inhalacije, operacije, seanse i psihoterapije. Ja se iznerviram i bacim kapi koje sam držao u ruci kroz prozor i resim da ih vise ne koristim pa makar se ugušio. Posle jedno 2-3 dana agonije samo sam osetio (i čuo, bukvalno) kako se otpušavaju obe nozdrve. Prvo jedna pa druga. Od tada koristim kapi samo kada me uhvati teška prehlada, mada ih i yafa izbegavam.

Bivši

pre 2 godine

Takođe bivši zavisnik od kapi za nos. Koristio 5 godina svaki dan. Sluznica nosa bila pod konstantnom upalom. Prestao kada sam zakačio neki virus koji mi je zbog očajne sluzokože uništio olfaktorne nerve. Nisam osećao nikakav miris godinu dana i još dve godine oporavka da počnem da osećam sve mirise. Od tada samo morska voda u spreju i neti pot irigacija sa Respimer kesicama. Jedino pravo rešenje je operacija devijacije za koju nikad nisam imao hrabrosti.

Fibi

pre 2 godine

Ja sam navucena na kapi za nos vec 15 godina.Uzasno se osecam kad nemam kapi pored sebe a nos mi zapusen,probam da disem na usta i muka mi.Probala sam razne rastvore i preko dana mozda mogu da iskuluram al uvece ne vredi.Moram svako vece pred spavanje da prsnem Snup u obe nozdrve da bih mirno spavala.Znam da imam problem ali ne znam ni kako da ga resim.Inace mi bocica traje 10 dana.

Pera

pre 2 godine

Koristim svakodnevno vec 12-13 godina, ksilometazolin (Otrivin ovde u Kanadi). Sve sam probao sto su mi doktori preporucili i nista, ali nista nije pomoglo. Da nema kapi ne bih mogao normalno da funkcionisem.
- Nekoliko vrsta kapi sa kortikosteroidima, nista ni posle nekoliko nedelja. Nos zapusen kao i ranije
- Kompletno odustao 2-3 nedelje, u pocetku bilo za nijansu bolje (naravno ni izdaleka toliko otpusen nos kao ranije), posle neku nedelju ponovo konstantna zapusenost jedne ili obe nozdrve
- Probao i jednu po jednu nozdrvu, bez pomoci. leva nozdrva u pocetku bila manje-vise ok, a sad se redovno zapusava iako ne koristim u njoj Otrivin vec mesecima
- Probao razne biljne preparate, slanu vodu, NISTA
- Probao cuveni ljuti pepper spray sa interneta, NISTA

Tekst nas optuzuje kao da smo narkomani ali bez ovoga ne mogu da funkcionisem, ne mogu da radim, radim sa ljudima, moram da pricam, imam sastanke, prezentujem materijal, drzim treninge, sve bih dao da se resim ovoga ali ne znam kako, kvalitet spavanja mi je veoma los i posledicno celog zivota

River

pre 2 godine

Ja koristim ksilometazolin za decu, po potrebi, razblažen fiziološkim rastvorom i kada se stvori ta zavisnost, beli slez rešava problem. Jeste da je odvratan i da "odvikavanje" ponekad potraje ali lepo zameni ksilometazolin i reši upalu sluznice nosa.
Pritom bih napomenuo da imam dosta jaku devijaciju septuma i hroničnu upalu sinusa koja se, blago rečeno, pogoršava tokom grejne sezone od svakojakih čestica u "vazduhu" i kada vidim koliko su neki ljudi "navučeni" na te sprejeve shvatam da sam ja potpuno bezazlen slučaj.
Uglavnom, što manje koristiti ako je moguće, prvo probati sa fiziološkim rastvorom i inhalacijama ili pratiti preporuku koju mi je ORL dao: prvom prilikom se seli iz Srbije u čistije krajeve.

Brada Bg

pre 2 godine

Ja sam pre vise od 2 godine imao saobracajku gde sam polomio nos i ispomerao sve unutra, dakle napred vraceno ali septum unutra skroz u desnu stranu, i jednostavno nema disanja na nos dok ne naprskam sprej. Planirana operacija, ali zadesila korona i nema nista od toga. Patnja nevidjena, gledam kad god je moguce da samo jednom prsnem pred spavanje, nocu ne mogu oka da sklopim ako mi je zapusen nos, a danju se borim svim silama, kad ne mogu onda naprskam jednom. Uglavnom da to trenutno ne koristim, posledice po zdravlje bi bile daleko gore.

steva

pre 2 godine

Dok sam stažirao u apoteci, kakvih sam se tipova nagledao. Smireniji su mi bili narkomani dok čekaju buprenorfin nego ovi za nafazolin. Prvo sipaju u nos, pa onda vade pare sa plaćaju. Baš uznemirujuće. A da ne pričam o tome koliko je odvikavanje teško (skoro nemoguće kod nekih).

Jovan

pre 2 godine

Bio sam navučen na nafazolin kapi i nisam mogao bez njih, bude ok kad stavim i posle tačno 4 sata, u minut tačno zapuši se nos i tako u krug... Spasio sam se sa kapima Propolaid koje sam prskao u po jednu nozdrvu naizmenično, od tad samo oprezno sa kapima, užasna zavisnost su kapi...

Možda nekome pomogne

pre 2 godine

Povremeno sam se "navlačila", kupovala u kontinuitetu 3-4 bočice, mora jedan dan da se iskulira bez njih i nos sam popusti.
Sada kada mi je zapušen koristim inhalator u stiku.

Bivsi korisnik

pre 2 godine

Posle vise od decenije koriscenja kapi sam uspeo da ih se resim.

1. Par nedelja stavljajte kapi samo u jedno nozdrvu dok se druga oporavi
2. Prestanite da koristite i u drugoj

Znaci ceo process ce da potraje 2-3 nedelje, ali treba vremena da se sluzokoza oporavi. Na ovaj nacin dajete jednoj nozdrvi sansu dok se druga oporavlja, a onda koristite izglecenu nozdrvu sa disanje dok je druga zapusena i oporavlja se.

Radi 100%

nn

pre 2 godine

Znam da je štetno, znam sve, znam. Ali osjećaj zadovoljstva i smirenosti kad konačno prodišem na nos.... može se porediti sa daleko popularnijim zadovoljstvima :-)

matori

pre 2 godine

svake godine od novembra do sredine aprila, tj grejna sezona, koristim pre spavanje kapi ( sprej) za decu. u principu, ne koristim mnogo, ali bez njih nema spavanja. i ne dišem na usta, uvek pomognu. probao sam ovlaživače prostorija, sprej na bazi morske vode, itd... džabe....
skinem se sa njih kad prestane grejna sezona i počnem da pijem tablete protiv alergije u proleće.... i tako poslednjih 20 godina...

Milos

pre 2 godine

Imao sam visegodisnji problem bas sa kapima za nos. Smenjivao sam Operil, Nafazol, Olynth i dr. Nisam izlazio iz kuce a da u jakni nemam bocu u dzepu (ovo je narocito bilo izrazeno zimi, kada sam imao problema sa zapusenim nosem prilikom ulaska u toplu prostoriju, nakon boravka napolju). Shvatio sam da je stavljanje kapi za mene zapravio bio ritual i da mi se cesto desavalo da ih šprcnem a da za time nema potrebe. Kupio sam sebi u jednom momentu Marisol i krenuo njega da unosim umesto kapi (i u slučajevima kada mi je nos bio zapušen i kada sam morao da ispoštujem "ritual"). Taj Marisol sam koristio jedno sigurno dva meseca, da bih na kraju počeo da i njegovu konzumaciju smanjujem i na kraju sam u potpunosti prestao da nešto "šprckam" u nos.

P.S. ovo nije reklama za različite lekove/brendove samo moje iskustvo (pokušajte i vi, ako imate problem sa tim prelaznim rešenjima).

ime

pre 2 godine

Nema ko sta da me ubedjuje… komsija ceo zivot koristi, pa mu nista ne fali. Problem sa sinusima, sta vec…
Nafazol 10ak godina, sad presao na Olint…

To ko s bromazepamima. Ljudi, pogotovo stariji, uzimaju ih pre spavanja. Olaksava zivot.

To je terapija. Kao sto neko uzima svakodnevno tablete za prtisak ili srce.

Ne pravite famu oko svake stvari…

dnK

pre 2 godine

moj stari (68 god. ima) koristi kapi za nos bukvalno od kad ga znam, gotovo svakodnevno. Prvo Benil, Nafazol, sad ove u spreju... Nije nikad imao problema sem sto je mozda navucen na njih. Nismo svi isti za sve, tako je i sa virusima, ali neki doktori ne zele da azuriraju svoje znanje. Gde doktor da uci nesto, pa on sve zna!

Igor

pre 2 godine

Pocelo je bezazleno, prvo je devojka sa kojom sam se tada vidjao koristila. Jednom mi je ponudila i svidelo mi se stvarno na pocetku i resavalo mi probleme koje sam imao. Ubrzo sam se navukao i prosao pakao. U sustini, sto vise koristite, imate vecu potrebu. Davno je prosao period kada sam uzivao u kapima, sada je to bila cista potreba. Na kraju su me roditelji zakljucali u sobu na tri dana bez kapi, bila su to najgora tri dana mog zivota, ali sam izgurao i posle vise nikada nisam koristio kapi. Sada kada mi je zapusen nos, uzmem malo vode i morske soli ili se inhaliram.

Bivsi korisnik

pre 2 godine

Posle vise od decenije koriscenja kapi sam uspeo da ih se resim.

1. Par nedelja stavljajte kapi samo u jedno nozdrvu dok se druga oporavi
2. Prestanite da koristite i u drugoj

Znaci ceo process ce da potraje 2-3 nedelje, ali treba vremena da se sluzokoza oporavi. Na ovaj nacin dajete jednoj nozdrvi sansu dok se druga oporavlja, a onda koristite izglecenu nozdrvu sa disanje dok je druga zapusena i oporavlja se.

Radi 100%

nn

pre 2 godine

Znam da je štetno, znam sve, znam. Ali osjećaj zadovoljstva i smirenosti kad konačno prodišem na nos.... može se porediti sa daleko popularnijim zadovoljstvima :-)

steva

pre 2 godine

Dok sam stažirao u apoteci, kakvih sam se tipova nagledao. Smireniji su mi bili narkomani dok čekaju buprenorfin nego ovi za nafazolin. Prvo sipaju u nos, pa onda vade pare sa plaćaju. Baš uznemirujuće. A da ne pričam o tome koliko je odvikavanje teško (skoro nemoguće kod nekih).

Milos

pre 2 godine

Imao sam visegodisnji problem bas sa kapima za nos. Smenjivao sam Operil, Nafazol, Olynth i dr. Nisam izlazio iz kuce a da u jakni nemam bocu u dzepu (ovo je narocito bilo izrazeno zimi, kada sam imao problema sa zapusenim nosem prilikom ulaska u toplu prostoriju, nakon boravka napolju). Shvatio sam da je stavljanje kapi za mene zapravio bio ritual i da mi se cesto desavalo da ih šprcnem a da za time nema potrebe. Kupio sam sebi u jednom momentu Marisol i krenuo njega da unosim umesto kapi (i u slučajevima kada mi je nos bio zapušen i kada sam morao da ispoštujem "ritual"). Taj Marisol sam koristio jedno sigurno dva meseca, da bih na kraju počeo da i njegovu konzumaciju smanjujem i na kraju sam u potpunosti prestao da nešto "šprckam" u nos.

P.S. ovo nije reklama za različite lekove/brendove samo moje iskustvo (pokušajte i vi, ako imate problem sa tim prelaznim rešenjima).

Brada Bg

pre 2 godine

Ja sam pre vise od 2 godine imao saobracajku gde sam polomio nos i ispomerao sve unutra, dakle napred vraceno ali septum unutra skroz u desnu stranu, i jednostavno nema disanja na nos dok ne naprskam sprej. Planirana operacija, ali zadesila korona i nema nista od toga. Patnja nevidjena, gledam kad god je moguce da samo jednom prsnem pred spavanje, nocu ne mogu oka da sklopim ako mi je zapusen nos, a danju se borim svim silama, kad ne mogu onda naprskam jednom. Uglavnom da to trenutno ne koristim, posledice po zdravlje bi bile daleko gore.

Jovan

pre 2 godine

Bio sam navučen na nafazolin kapi i nisam mogao bez njih, bude ok kad stavim i posle tačno 4 sata, u minut tačno zapuši se nos i tako u krug... Spasio sam se sa kapima Propolaid koje sam prskao u po jednu nozdrvu naizmenično, od tad samo oprezno sa kapima, užasna zavisnost su kapi...

Fibi

pre 2 godine

Ja sam navucena na kapi za nos vec 15 godina.Uzasno se osecam kad nemam kapi pored sebe a nos mi zapusen,probam da disem na usta i muka mi.Probala sam razne rastvore i preko dana mozda mogu da iskuluram al uvece ne vredi.Moram svako vece pred spavanje da prsnem Snup u obe nozdrve da bih mirno spavala.Znam da imam problem ali ne znam ni kako da ga resim.Inace mi bocica traje 10 dana.

ime

pre 2 godine

Nema ko sta da me ubedjuje… komsija ceo zivot koristi, pa mu nista ne fali. Problem sa sinusima, sta vec…
Nafazol 10ak godina, sad presao na Olint…

To ko s bromazepamima. Ljudi, pogotovo stariji, uzimaju ih pre spavanja. Olaksava zivot.

To je terapija. Kao sto neko uzima svakodnevno tablete za prtisak ili srce.

Ne pravite famu oko svake stvari…

Igor

pre 2 godine

Pocelo je bezazleno, prvo je devojka sa kojom sam se tada vidjao koristila. Jednom mi je ponudila i svidelo mi se stvarno na pocetku i resavalo mi probleme koje sam imao. Ubrzo sam se navukao i prosao pakao. U sustini, sto vise koristite, imate vecu potrebu. Davno je prosao period kada sam uzivao u kapima, sada je to bila cista potreba. Na kraju su me roditelji zakljucali u sobu na tri dana bez kapi, bila su to najgora tri dana mog zivota, ali sam izgurao i posle vise nikada nisam koristio kapi. Sada kada mi je zapusen nos, uzmem malo vode i morske soli ili se inhaliram.

Pera

pre 2 godine

Koristim svakodnevno vec 12-13 godina, ksilometazolin (Otrivin ovde u Kanadi). Sve sam probao sto su mi doktori preporucili i nista, ali nista nije pomoglo. Da nema kapi ne bih mogao normalno da funkcionisem.
- Nekoliko vrsta kapi sa kortikosteroidima, nista ni posle nekoliko nedelja. Nos zapusen kao i ranije
- Kompletno odustao 2-3 nedelje, u pocetku bilo za nijansu bolje (naravno ni izdaleka toliko otpusen nos kao ranije), posle neku nedelju ponovo konstantna zapusenost jedne ili obe nozdrve
- Probao i jednu po jednu nozdrvu, bez pomoci. leva nozdrva u pocetku bila manje-vise ok, a sad se redovno zapusava iako ne koristim u njoj Otrivin vec mesecima
- Probao razne biljne preparate, slanu vodu, NISTA
- Probao cuveni ljuti pepper spray sa interneta, NISTA

Tekst nas optuzuje kao da smo narkomani ali bez ovoga ne mogu da funkcionisem, ne mogu da radim, radim sa ljudima, moram da pricam, imam sastanke, prezentujem materijal, drzim treninge, sve bih dao da se resim ovoga ali ne znam kako, kvalitet spavanja mi je veoma los i posledicno celog zivota

matori

pre 2 godine

svake godine od novembra do sredine aprila, tj grejna sezona, koristim pre spavanje kapi ( sprej) za decu. u principu, ne koristim mnogo, ali bez njih nema spavanja. i ne dišem na usta, uvek pomognu. probao sam ovlaživače prostorija, sprej na bazi morske vode, itd... džabe....
skinem se sa njih kad prestane grejna sezona i počnem da pijem tablete protiv alergije u proleće.... i tako poslednjih 20 godina...

River

pre 2 godine

Ja koristim ksilometazolin za decu, po potrebi, razblažen fiziološkim rastvorom i kada se stvori ta zavisnost, beli slez rešava problem. Jeste da je odvratan i da "odvikavanje" ponekad potraje ali lepo zameni ksilometazolin i reši upalu sluznice nosa.
Pritom bih napomenuo da imam dosta jaku devijaciju septuma i hroničnu upalu sinusa koja se, blago rečeno, pogoršava tokom grejne sezone od svakojakih čestica u "vazduhu" i kada vidim koliko su neki ljudi "navučeni" na te sprejeve shvatam da sam ja potpuno bezazlen slučaj.
Uglavnom, što manje koristiti ako je moguće, prvo probati sa fiziološkim rastvorom i inhalacijama ili pratiti preporuku koju mi je ORL dao: prvom prilikom se seli iz Srbije u čistije krajeve.

petar

pre 2 godine

Ovako, koje iskustvo sa kapima, konkretno nafazolinom. Koristio sam ih od kad sam znao za sebe, tačnije od malena. Preko dana nekako ali pred spavanje kapi obavezno u obe nozdrve. I tako godinama. Na fakultetu sam ih toliko koristio da sam skroz poremetio sluzokožu nosa, konstantno sam duvao sukrvicu pomesanu sa sekretom. Jedno vece shvatim da nesto moram da promenim jer ću načisto da upropastim nos sa kapima i tako udjem ja na net, na forume i čitam. Te zamena sprejevima sa kortikosteroidima, te marisol, srebrne kapi, inhalacije, operacije, seanse i psihoterapije. Ja se iznerviram i bacim kapi koje sam držao u ruci kroz prozor i resim da ih vise ne koristim pa makar se ugušio. Posle jedno 2-3 dana agonije samo sam osetio (i čuo, bukvalno) kako se otpušavaju obe nozdrve. Prvo jedna pa druga. Od tada koristim kapi samo kada me uhvati teška prehlada, mada ih i yafa izbegavam.

dnK

pre 2 godine

moj stari (68 god. ima) koristi kapi za nos bukvalno od kad ga znam, gotovo svakodnevno. Prvo Benil, Nafazol, sad ove u spreju... Nije nikad imao problema sem sto je mozda navucen na njih. Nismo svi isti za sve, tako je i sa virusima, ali neki doktori ne zele da azuriraju svoje znanje. Gde doktor da uci nesto, pa on sve zna!

luminor

pre 2 godine

@pera Konsultuj se sa orl doktorom, mislim da ce ti predloziti fess operaciju sinusa, uklanjanje degenerisane sluznice nosa, vjerovatno imas i polipe u sinusima i nosu.. Zvuci strasno ali zapravo nije, radi se u opstoj anesteziji, izlazis iz bolnice poslije 2 dana, poslije nekih 20-30 dana si nov covjek.. Pod uslovom da ispratis upute dr-a za higijenu nosa i post op terapiju .. Naravno kapi zaboravis, osim ako bas hoces opet pod noz

Bivši

pre 2 godine

Takođe bivši zavisnik od kapi za nos. Koristio 5 godina svaki dan. Sluznica nosa bila pod konstantnom upalom. Prestao kada sam zakačio neki virus koji mi je zbog očajne sluzokože uništio olfaktorne nerve. Nisam osećao nikakav miris godinu dana i još dve godine oporavka da počnem da osećam sve mirise. Od tada samo morska voda u spreju i neti pot irigacija sa Respimer kesicama. Jedino pravo rešenje je operacija devijacije za koju nikad nisam imao hrabrosti.

Vagica

pre 2 godine

Bila sam i ja posle jednog virusa plus alergija. 3 godine užasa, panika kada ih nemam kod sebe. Odlučila da se "skinem" sa njih, otišla kod ORL i tako rekla. Doktorka mi je dala inhalacije efedrina+fiziološki+pantenol (jedva su mi dali efedrin u apoteci jerga određeni kpriste za nešto - zaboravila sam za šta), bio je pakao par dana, jedva sam jela i gutala pljuvačku ali se posle par dana sredilo koliki-toliko, kasnije fiziološki i pantenol. Danas ih izbegavam kada god mogu, pokušam prvo sa hipertoničkim marisol, on takođe smanjuje otok sluzokože (ne kao ksilometazolin, jer on sužava krvne sudove) tako što izvlači vodu iz otoka pošto ima veću koncentraciju NaCl nego fiziološki rastvor istog.

Možda nekome pomogne

pre 2 godine

Povremeno sam se "navlačila", kupovala u kontinuitetu 3-4 bočice, mora jedan dan da se iskulira bez njih i nos sam popusti.
Sada kada mi je zapušen koristim inhalator u stiku.

Ivan

pre 2 godine

Koristim Olinth (pre njegove pojave nafazol) jedno 20 godina. imam neku blagu devijaciju i opcija je operacija koju ne želim ili ovo. Kolko god da je štetno, nije ni tako strašno. bukvalno trećinu doze prsnem u obe nozdrve pre spavanja, danju nekako izguram i tako....bolje dobar san nego muka i disanje na usta.

O boze

pre 2 godine

A da se manete nosa i sluznice, i proverite nivoe vitamina D... Vitamin D deluje ko kortikosteroid, modulira imuni odgovor... Pri odvikavanju moze i kofein od 100 do 200mg da pomogne plus Vit D3(vise hiljada jedinica)...

ime

pre 2 godine

Nema ko sta da me ubedjuje… komsija ceo zivot koristi, pa mu nista ne fali. Problem sa sinusima, sta vec…
Nafazol 10ak godina, sad presao na Olint…

To ko s bromazepamima. Ljudi, pogotovo stariji, uzimaju ih pre spavanja. Olaksava zivot.

To je terapija. Kao sto neko uzima svakodnevno tablete za prtisak ili srce.

Ne pravite famu oko svake stvari…

dnK

pre 2 godine

moj stari (68 god. ima) koristi kapi za nos bukvalno od kad ga znam, gotovo svakodnevno. Prvo Benil, Nafazol, sad ove u spreju... Nije nikad imao problema sem sto je mozda navucen na njih. Nismo svi isti za sve, tako je i sa virusima, ali neki doktori ne zele da azuriraju svoje znanje. Gde doktor da uci nesto, pa on sve zna!

Igor

pre 2 godine

Pocelo je bezazleno, prvo je devojka sa kojom sam se tada vidjao koristila. Jednom mi je ponudila i svidelo mi se stvarno na pocetku i resavalo mi probleme koje sam imao. Ubrzo sam se navukao i prosao pakao. U sustini, sto vise koristite, imate vecu potrebu. Davno je prosao period kada sam uzivao u kapima, sada je to bila cista potreba. Na kraju su me roditelji zakljucali u sobu na tri dana bez kapi, bila su to najgora tri dana mog zivota, ali sam izgurao i posle vise nikada nisam koristio kapi. Sada kada mi je zapusen nos, uzmem malo vode i morske soli ili se inhaliram.

nn

pre 2 godine

Znam da je štetno, znam sve, znam. Ali osjećaj zadovoljstva i smirenosti kad konačno prodišem na nos.... može se porediti sa daleko popularnijim zadovoljstvima :-)

Fibi

pre 2 godine

Ja sam navucena na kapi za nos vec 15 godina.Uzasno se osecam kad nemam kapi pored sebe a nos mi zapusen,probam da disem na usta i muka mi.Probala sam razne rastvore i preko dana mozda mogu da iskuluram al uvece ne vredi.Moram svako vece pred spavanje da prsnem Snup u obe nozdrve da bih mirno spavala.Znam da imam problem ali ne znam ni kako da ga resim.Inace mi bocica traje 10 dana.

matori

pre 2 godine

svake godine od novembra do sredine aprila, tj grejna sezona, koristim pre spavanje kapi ( sprej) za decu. u principu, ne koristim mnogo, ali bez njih nema spavanja. i ne dišem na usta, uvek pomognu. probao sam ovlaživače prostorija, sprej na bazi morske vode, itd... džabe....
skinem se sa njih kad prestane grejna sezona i počnem da pijem tablete protiv alergije u proleće.... i tako poslednjih 20 godina...

Možda nekome pomogne

pre 2 godine

Povremeno sam se "navlačila", kupovala u kontinuitetu 3-4 bočice, mora jedan dan da se iskulira bez njih i nos sam popusti.
Sada kada mi je zapušen koristim inhalator u stiku.

Pera

pre 2 godine

Koristim svakodnevno vec 12-13 godina, ksilometazolin (Otrivin ovde u Kanadi). Sve sam probao sto su mi doktori preporucili i nista, ali nista nije pomoglo. Da nema kapi ne bih mogao normalno da funkcionisem.
- Nekoliko vrsta kapi sa kortikosteroidima, nista ni posle nekoliko nedelja. Nos zapusen kao i ranije
- Kompletno odustao 2-3 nedelje, u pocetku bilo za nijansu bolje (naravno ni izdaleka toliko otpusen nos kao ranije), posle neku nedelju ponovo konstantna zapusenost jedne ili obe nozdrve
- Probao i jednu po jednu nozdrvu, bez pomoci. leva nozdrva u pocetku bila manje-vise ok, a sad se redovno zapusava iako ne koristim u njoj Otrivin vec mesecima
- Probao razne biljne preparate, slanu vodu, NISTA
- Probao cuveni ljuti pepper spray sa interneta, NISTA

Tekst nas optuzuje kao da smo narkomani ali bez ovoga ne mogu da funkcionisem, ne mogu da radim, radim sa ljudima, moram da pricam, imam sastanke, prezentujem materijal, drzim treninge, sve bih dao da se resim ovoga ali ne znam kako, kvalitet spavanja mi je veoma los i posledicno celog zivota

O boze

pre 2 godine

A da se manete nosa i sluznice, i proverite nivoe vitamina D... Vitamin D deluje ko kortikosteroid, modulira imuni odgovor... Pri odvikavanju moze i kofein od 100 do 200mg da pomogne plus Vit D3(vise hiljada jedinica)...

Milos

pre 2 godine

Imao sam visegodisnji problem bas sa kapima za nos. Smenjivao sam Operil, Nafazol, Olynth i dr. Nisam izlazio iz kuce a da u jakni nemam bocu u dzepu (ovo je narocito bilo izrazeno zimi, kada sam imao problema sa zapusenim nosem prilikom ulaska u toplu prostoriju, nakon boravka napolju). Shvatio sam da je stavljanje kapi za mene zapravio bio ritual i da mi se cesto desavalo da ih šprcnem a da za time nema potrebe. Kupio sam sebi u jednom momentu Marisol i krenuo njega da unosim umesto kapi (i u slučajevima kada mi je nos bio zapušen i kada sam morao da ispoštujem "ritual"). Taj Marisol sam koristio jedno sigurno dva meseca, da bih na kraju počeo da i njegovu konzumaciju smanjujem i na kraju sam u potpunosti prestao da nešto "šprckam" u nos.

P.S. ovo nije reklama za različite lekove/brendove samo moje iskustvo (pokušajte i vi, ako imate problem sa tim prelaznim rešenjima).

steva

pre 2 godine

Dok sam stažirao u apoteci, kakvih sam se tipova nagledao. Smireniji su mi bili narkomani dok čekaju buprenorfin nego ovi za nafazolin. Prvo sipaju u nos, pa onda vade pare sa plaćaju. Baš uznemirujuće. A da ne pričam o tome koliko je odvikavanje teško (skoro nemoguće kod nekih).

luminor

pre 2 godine

@pera Konsultuj se sa orl doktorom, mislim da ce ti predloziti fess operaciju sinusa, uklanjanje degenerisane sluznice nosa, vjerovatno imas i polipe u sinusima i nosu.. Zvuci strasno ali zapravo nije, radi se u opstoj anesteziji, izlazis iz bolnice poslije 2 dana, poslije nekih 20-30 dana si nov covjek.. Pod uslovom da ispratis upute dr-a za higijenu nosa i post op terapiju .. Naravno kapi zaboravis, osim ako bas hoces opet pod noz

Jovan

pre 2 godine

Bio sam navučen na nafazolin kapi i nisam mogao bez njih, bude ok kad stavim i posle tačno 4 sata, u minut tačno zapuši se nos i tako u krug... Spasio sam se sa kapima Propolaid koje sam prskao u po jednu nozdrvu naizmenično, od tad samo oprezno sa kapima, užasna zavisnost su kapi...

Bivši

pre 2 godine

Takođe bivši zavisnik od kapi za nos. Koristio 5 godina svaki dan. Sluznica nosa bila pod konstantnom upalom. Prestao kada sam zakačio neki virus koji mi je zbog očajne sluzokože uništio olfaktorne nerve. Nisam osećao nikakav miris godinu dana i još dve godine oporavka da počnem da osećam sve mirise. Od tada samo morska voda u spreju i neti pot irigacija sa Respimer kesicama. Jedino pravo rešenje je operacija devijacije za koju nikad nisam imao hrabrosti.

petar

pre 2 godine

Ovako, koje iskustvo sa kapima, konkretno nafazolinom. Koristio sam ih od kad sam znao za sebe, tačnije od malena. Preko dana nekako ali pred spavanje kapi obavezno u obe nozdrve. I tako godinama. Na fakultetu sam ih toliko koristio da sam skroz poremetio sluzokožu nosa, konstantno sam duvao sukrvicu pomesanu sa sekretom. Jedno vece shvatim da nesto moram da promenim jer ću načisto da upropastim nos sa kapima i tako udjem ja na net, na forume i čitam. Te zamena sprejevima sa kortikosteroidima, te marisol, srebrne kapi, inhalacije, operacije, seanse i psihoterapije. Ja se iznerviram i bacim kapi koje sam držao u ruci kroz prozor i resim da ih vise ne koristim pa makar se ugušio. Posle jedno 2-3 dana agonije samo sam osetio (i čuo, bukvalno) kako se otpušavaju obe nozdrve. Prvo jedna pa druga. Od tada koristim kapi samo kada me uhvati teška prehlada, mada ih i yafa izbegavam.

Vagica

pre 2 godine

Bila sam i ja posle jednog virusa plus alergija. 3 godine užasa, panika kada ih nemam kod sebe. Odlučila da se "skinem" sa njih, otišla kod ORL i tako rekla. Doktorka mi je dala inhalacije efedrina+fiziološki+pantenol (jedva su mi dali efedrin u apoteci jerga određeni kpriste za nešto - zaboravila sam za šta), bio je pakao par dana, jedva sam jela i gutala pljuvačku ali se posle par dana sredilo koliki-toliko, kasnije fiziološki i pantenol. Danas ih izbegavam kada god mogu, pokušam prvo sa hipertoničkim marisol, on takođe smanjuje otok sluzokože (ne kao ksilometazolin, jer on sužava krvne sudove) tako što izvlači vodu iz otoka pošto ima veću koncentraciju NaCl nego fiziološki rastvor istog.

Ivan

pre 2 godine

Koristim Olinth (pre njegove pojave nafazol) jedno 20 godina. imam neku blagu devijaciju i opcija je operacija koju ne želim ili ovo. Kolko god da je štetno, nije ni tako strašno. bukvalno trećinu doze prsnem u obe nozdrve pre spavanja, danju nekako izguram i tako....bolje dobar san nego muka i disanje na usta.

Brada Bg

pre 2 godine

Ja sam pre vise od 2 godine imao saobracajku gde sam polomio nos i ispomerao sve unutra, dakle napred vraceno ali septum unutra skroz u desnu stranu, i jednostavno nema disanja na nos dok ne naprskam sprej. Planirana operacija, ali zadesila korona i nema nista od toga. Patnja nevidjena, gledam kad god je moguce da samo jednom prsnem pred spavanje, nocu ne mogu oka da sklopim ako mi je zapusen nos, a danju se borim svim silama, kad ne mogu onda naprskam jednom. Uglavnom da to trenutno ne koristim, posledice po zdravlje bi bile daleko gore.

Bivsi korisnik

pre 2 godine

Posle vise od decenije koriscenja kapi sam uspeo da ih se resim.

1. Par nedelja stavljajte kapi samo u jedno nozdrvu dok se druga oporavi
2. Prestanite da koristite i u drugoj

Znaci ceo process ce da potraje 2-3 nedelje, ali treba vremena da se sluzokoza oporavi. Na ovaj nacin dajete jednoj nozdrvi sansu dok se druga oporavlja, a onda koristite izglecenu nozdrvu sa disanje dok je druga zapusena i oporavlja se.

Radi 100%

River

pre 2 godine

Ja koristim ksilometazolin za decu, po potrebi, razblažen fiziološkim rastvorom i kada se stvori ta zavisnost, beli slez rešava problem. Jeste da je odvratan i da "odvikavanje" ponekad potraje ali lepo zameni ksilometazolin i reši upalu sluznice nosa.
Pritom bih napomenuo da imam dosta jaku devijaciju septuma i hroničnu upalu sinusa koja se, blago rečeno, pogoršava tokom grejne sezone od svakojakih čestica u "vazduhu" i kada vidim koliko su neki ljudi "navučeni" na te sprejeve shvatam da sam ja potpuno bezazlen slučaj.
Uglavnom, što manje koristiti ako je moguće, prvo probati sa fiziološkim rastvorom i inhalacijama ili pratiti preporuku koju mi je ORL dao: prvom prilikom se seli iz Srbije u čistije krajeve.