Četvrtak, 20.07.2006.

07:11

Izrael pojačao vazdušne napade

Izraelske snage i libanska ekstremistička grupa Hezbolah nastavili su sukobe na jugu Libana. Kofi Anan traži hitan prekid vatre.

Izvor: B92

Izrael pojaèao vazdušne napade IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Milutin Brisel

pre 17 godina

Ovo je rat ciji ce jedini rezultat biti zrtve.
Na ovakav nacin Izrael nece nista postici, ako govorimo o bezbednosti Izraela. Broj zrtava je odavno premasio pocetnih nekoliko, koji su bili povod za vojnu intervenciju i ubrzo ce dostici broj zrtava koji je Izrael podneo za vreme nekoliko godina unazad ukupno! Anti-Jevrejski osecaj u okolnim zemljama ce kao posledica ovih dogadjaja biti jos veci nego ranije. Na Bliskom Istoku je mrznja prema Jevrejima I Jevrejskoj drzavi dovoljna za terorizam, te je jasan I uticaj ovih akcija na terorizam. Potpuno eliminisati teroriste, zatim gerilske grupacije i neorganizovane naoruzane pojedince je nemoguce u uslovima nestabilnosti, siromastva a kamoli u uslovima rata. Vojnim akcijama sirokog spectra unazad dvadeset ili trideset godina se ide na "potpuno unistenje I iskorenjivanje terorizma” u Libanu, Gazi itd a da se terorizam I otpor uopste ne smanjuju. Na ovaj nacin se samo jos lakse regrutuju dobrovoljci u gerilske formacije za odbranu I one teroristicke za odmazdu. Tako da je krajnje paradoksalno pokretati sveobuhvatni rat radi samo jos jednog “unistavanja terorizma”. Sa druge strane gajenje Hezbolaha na teritoriji Libana vodi u samoubistvo. Metode delovanje Hezbolaha, Dzihada itd su jedino logicni onima iz cijih redova se pripadnici tih teroristickih organizacija regrutuju. Ja ih razumem ali tome nema mesta u bilo cemu sto je dobro na ovome svetu. Poenta je da se protiv njih ovako ne vredi boriti jer ovakva borba isto tako predstavlja ubistvo i samoubistvo bez drugih rezultata.
Licno, u ovom sukobu vidim dve strane koje se ne mogu nikako porediti. Jednu stranu koja se brani i podnosi zrtve a drugu koja bezobzirno napada bez ikakvog smisla da ce se takvim napadima ista postici. Jedna strana su civili Izraela, Libana i Palestine a druga Vojno-politicke(i teroristicke) establisment tih zemalja koji iako svestan da su zrtve jedini rezultat njihovih ratova i dalje ubijaju naokolo radi ostanka na vlasti, zadovoljavanja licnih nacionalisticko-psiholoskih mitova i cesto novca.

zona,ny

pre 17 godina

Ovde je i laiku jasno da ovo nema veze sa Izraelom. Strategija mnogo podseca na ono sto je nama radjeno od strane Amera. Unistiti ekonomiju, infrastrukturu, zaplasiti celokupnu naciju, tretirati smrt civila kao kolateralnu stetu. Pitam se zar je moguce da je citav civilizovani svet postao taocem Americke spoljne politike.

Sale

pre 17 godina

Na veliku zalost civila na obe strane, diplomatijom je nemoguce pobediti terorizam. Izrael koristi jedino moguce sredstvo, a to je apsolutna i nemilosrdna sila, terorizam je jedan veoma opasan virus i ovakva reakcija je jedini efikasan lek protiv njega. Ako sada Izraelsku armiju zaustave toboze mirovne akcije, to ce samo dati vreme bandama da se pregrupisu i zalece rane, a posle toga ce biti jos opasniji i borba protiv njih jos krvavija. Koliko god broj zrtava izgleda veliki ovog momenta, svakako je znatno manji od onoga do kojeg bi se doslo odugovlacenjem borbi. Ne mogu ponovo da gledam kako grupa manijaka ubija nekoliko stotina nevine dece na samom pocetku skolske godine zarad visih ciljeva, zato zelim svu srecu Izraelskim vojnicima i da se ne zaustave dok ne uniste zlo iz korena.

Bitic

pre 17 godina

Gde je Savet Bezbednosti? Gde su Ujedinjene Nacije? Gde su svetski mocnici i G8 i svakojakih drugih grupa i asosijacija kada niko nema hrabrosti da zaustavi vec jednom rusilacku masineriju-Izrael, pod patronatom SAD? Ko moze da pomisli da Severna koreja ne treba da se naoruzava, ko ima moralno pravo da od Irana trazi da se ne naoruzava? Oh u kakvom nemoralnom svetu zivimo!!! Dok je SSSR bio pandam SAD, dok je Varsavski Pakt parirao NATO Paktu, situacije nije bla ovakva crna kao sto je sada. Svetu ne preti opasnost od pojedinh grupa i grupica terorista. Svetu preti posanost od terorizmu kojeg izvode SAD direktno ili posredstvom Izraela.

Bojan

pre 17 godina

Lako je sa Libanom. Izivljavaju se nad drzavom koja ime vise demokratije nego bilo koja druga zemlja na Bliskom Istoku. Kako onda ubediti Arape da idu u demokratiju kad "demokrate i civizovani" ovo rade Libanu kao najdemokratskijoj zemlji u regionu. Stvarno sramota da ponekad pomislim "uh sto ne napadnu Iran pa da im oni pokazu i opamete ih malo". Napred Liban.

Lanna

pre 17 godina

Izrael se kao stalno brani a palestinska teritorija sve manja dok se Israel siri.
Israelsko drustvo je paramoicno i sa kompleksom vise vrednosti u odnosu na Palestince koji su, ugred budi receno, i zrtve svoje arapske "brace". Drustvo nije demokratsko kao sto s eto stalno istice. nemaju ustav a osnovne vrednosti crpe iz ortodoxnog judaizam koji je isto netolerantan kao i svaka fundamentalisticka religija.

Goran

pre 17 godina

Strasno me pogadja sve ovo sto se desava poslednjih dana. A najvise od svega ljudska glupost i agresivnost. Ja nikako ne branim Hezbolah, ali me strasno iritira stav po principu: "Gospodo Libanci sami ste krivi sto vam je neko na silu okupirao zemlju i sto nemate snage da sami savladate Hezbolah pa cemo zato mi sve zajedno da vas satremo". I taj Izrael, je mnogo gluplji nego sto svi misle. Njih Amerika przi, a oni se primaju ko male bebe i sta su sad uradili ?
Samo su unistili zivote skoro milion ljudi u Libanu a indirektno i mnogo vise zbog posledica migracija, i od njih napravili nove vatrene pristalice Hezbolaha.
A ta prica: "dajte vratite ta dva vojnika" je na nivou trogodisnjeg deteta. Ja stvarno ne mogu da verujem.
Pa po toj logici je Miskoviceva (Delta) porodica trebalo da bombarduje Beograd kada je ovaj bio otet zato sto su gradjani ove zemlje dopustili kriminalcima da se vrzmaju po Beogradu.

hajro sokolovic

pre 17 godina

Evo jos jednog dokaza zasto svaka drzava treba da ima nuklearno oruzje-pa kom opanci kom obojci. Tvrdim da bi u svijetu vladao mir. Da niko nikog ne bi smio napasti - napad bi znacio i sopstveno unistenje. Drzave narodi i njihove vodje bi bili prinudjeni pregovorima rjesavati sporove. Osim onih 8 drzava koje imaju nuklearno oruzje sve druge moze da napada ko hoce i kako hoce. Vidim da ima komentara koji na neki nacin podrzavaju Izrael. Nevjerovatno. Pa Izral upravo i radi ovo jer ima silu i mocnog prijatelja iza ledja. To nema veze sa dva oteta vojnika. Uzgred oni nisu oteti u Izraelu vec u Libanu jer su povredili granicu iz nekog razloga. Pa necete valjda reci da je Gavrilo Princip kriv za Prvi svjetski rat. TAJ DOGADJAJ JE BIO SAMO POVOD EZROCI SU BILI SASVIM DRUGE PRIRODE.tAKO JE I U OVOM SLUCAJU. Izrael hoce te teritorije da prisvoji ili otme. O tome se radi i to traje godinama-decenijama...

Boro

pre 17 godina

Mnogi ovdje osuđuju Izrael, ali ti kao da zaboravljaju s kim imaju Izraelci posla. Pazite, od početka sukoba Izraelci su ublili 10, da, da DESET libanonaca za svakog svog poginulog, ali Hezbollah i dalje bombardira Izrael! Zašto bi Izrael mario za libanonske civile, kad ne mare oni sami? Što bi vi mislili da netko iz Srbije počne raketirat Veliku Britaniju? Smatrali bi ga za luđaka, naravno, koji vodi Srbiju u propast, ali Hezbollah ne mari što njihov narod trpi užasne posljedice zbog njihovih akcija! Što bi bilo kad Izrael ne bi ovako reagirao? Svako malo bi se ponavljale otmice, teroristički napadi i raketiranja Izraela sa sve većim posljedicama, jer bi Hezbollah ojačao, a oni ne mare za žrtve koje će podnjet njihov narod zbog toga, oni samo žele ubit što više Izraelaca! Zašto oni provociraju Izrael kad je njihov narod taj koji trpi užasne posljedice zbog toga?

Johny

pre 17 godina

Dragi i postovani prijatelji i iz Srbije i iz Izraela,
Ako ja kao Srbin mogu i moram da osudim Srpsku drzavu za gnusno unistavanje i torturu nad okolnim drzavama (BiH, Hrvatska i Kosovo), onda ne vidim razloga zasto bilo ko drugi, pa cak i sami Izraelci, ne bi mogli i morali da priznaju strahote koje Izrael u velikim razmerama seje nad svojim komsijama. Ne kazem da su muslimanski fudamentalisti ista tolerantniji i manje agresivni, ali posto su siromasniji i okupirani odna za njihovu borbu imam koliko-toliko razumevanja. The bottom line is, da se ja kao ljudsko bice, stidim svakog ko ubija buducnost i zivote nevinih ljudi.

Zvjezdan

pre 17 godina

Bravo Izraelu? Za jednog zarobljenog vojnika (po vasem) kindapovanog 150 civila ubijenih za dva 300 civila ubijenih. Mada je i to malo pa ih treba malo i raspametiti tako sto cete im i gradove srusiti, zalihe hrane unistiti, puteve, aerodrome, mostove, itd.

ja

pre 17 godina

P i Izrael je kindapovao i ubijao njihove vojnike i proterivao stanovnistvo. To sto oni nemaju svoju jako organizovanu vojsku nego naoruzane grupe ne cini nikakvu razliku - drzavni terorizam je takodje veliki problem jer proizvodi i vece nevine zrtve.

Dejan

pre 17 godina

Libanska vlada trebalo je jos davno da se obracuna sa teroristickim islamistickim milicijama (Hezbolah) na svojoj teritoriji, ako tvrdi da je Liban bas tako suverena drzava. Jedino sto je premijer u stanju da uradi je da spasava svoju stolicu u vladi ciji je deo - Hezbolah. Jadno.

Mediji = Portparoli svetskog pozorista

pre 17 godina

Uh, ala ste se zapalili. Sve velike svetske akcije su prethodno isplanirane i svode se na ostvarivanje nekih ciljeva. Jedna istina se plasira na medijima, a druga, prava, je na tajnim agendama. Folovi. Ne zestite se. Ili je sve ovo da bi se srusio Iran, ili da se isprazne malo vojni arsenali i nadopune novim, ili, ili, ili... mozda nikada necemo ni znati pravu istinu, nevezano za usluznu delatnost medija koji servisira cover-up tajnih agendi.
Bravo za ovog, bravo za onog je aplauz upucen glumcima. Jedino su zrtve prave, nazalost.

Denis, USA

pre 17 godina

Sam Hezbolah nije ni postojao do pre 25 godina kada je pocetkom 80-ih osnovan kao vid otpora Izraelskoj okupaciji juznog Libana. Posto je Hezbolah imao relativnog uspeha u toj borbi (potpomognut Sirijom i Iranom) i zato sto je okupacija postala skupa za Izrael (i materijalno i ljudski), Izrael je odlucio da se povuce sa tih teritorija pre nekoliko godina.
Znaci, Izrael nije mogao da izadje na kraj sa Hezbolahom, a kao sada ocekuje da relativno nestabilna demokratska vlada Libana to uradi. Najvazniji razlog zasto nije tacno da Izrael zeli dvojicu otetih vojnika nazad je cinjenica da smo svi (Izrael ponajvise) svesni da bombardovanjem gradova, civila i infrastrukture nemozete nikoga osloboditi. Otmica je samo jeftini izgovor za Izrael da kao jaci pocne da se izivljava i pokaze silu zemljama u okolini.

banja luka

pre 17 godina

Iako smo svi, naravno, protiv terorizma, i islamskog "svetog rata", jer smo sve to osjetili na svojoj kozi, ipak, najzalosnije je gledati ubijanje neduzne djece i civila, pa i vojnika, koji su primorani da za nista gube glave. Kada se sve to desavalo ovdje nije mi bilo jasno kako velike svjetske sile mogu mirno da gledaju stradanje neduznih ljudi. Medjutim, radili su to, tako da me ne cudi ignorisanje muke svih onih koji su se nasli u libanskoj i izraelskoj vatri.

Milan

pre 17 godina

Ovo što radi Hezbolah je terorizam, a ovo što radi Izrael je državni terorizam i zločin protiv čovečnosti. Dižem svoj glas protiv izraelske okupacije Libana i ubijanja nedužnih ljudi!

Guta Popivoda

pre 17 godina

Kao sto smo mi opravdano bombardovani zbog Milosevica (jer nismo hteli da se odreknemo njegove politike), tako je i opravdano da Izrael bombarduje Liban, dok njegova vlada je unisti Hezbolah. Nije mi jasno zasto Izraelci to ne urade, zasto ne ratuju protiv same Libanske vlade, nego se direktno bore protiv Hezbolaha, kao da vlada Libana nije odgovorna za ono sto se na njenom podrucju dogadja?!

Milana

pre 17 godina

Ugledni evropski ekonomisti smatraju a imaju i teoriju da je ekonomija USA bazirana na ratnim aktivnostima. Ovo, naravno potvrdjuju i podaci o jednodnevnom kostanju vodjenja ratova, trenutno posebno u Iraku. Profit, profit i profit, bilo da je u pitanju proizvodnja oruzja ili jagma za resursima. I potpuno je jasno zasto USA podrzava Izrael a bice intersantno videti kako ce Zapad resiti ovu krizu jer Francuzi ocigledno ne odobravaju sve to.

Milan

pre 17 godina

Zar je bitno ko je kriv kad ljudi masovno stradaju? Ljudi koji kazu ako tako vam i treba, nemaju veze sa zivotom. Izral ima amere uz sebe (nije tu nista cudno kad se zna koji je lobi najaci na svetu i ko upravlja Amerikom)i niko im ne moze nista. Sledeca je Sirija ili Iran, a mozda i grupno nikad se ne zna.

Desava se

pre 17 godina

UN ne osudjuje izraelski napad na Liban, jer bi time osudila svoj napad na Srbiju 1999. Sto se tice opet izraelskog napada i stradanja neduznih, mislim da niko nije neduzan. Zasto svi mi sedimo u svojim foteljicama i komentarisemo desavanja, umesto da se ceo svet ujedini u otporu diktaturama i ratovima. Nije li vreme da pokazemo da nismo topovska djulad? Valjda misilimo da smo ovce koje moze da vodi ko kako hoce,zedne preko vode? Ajd' sto nas vode nego nas i ubijaju, izrabljuju, zaglupljuju. Nije li narod Srbije koji je cutao Milosevicu i njegovoj politici i cuvao svoje zadnjice od policijskih udaraca kriv za sva zla koja su nam se desila. Nije mogao ili nije imao hrabrosti da nesto promeni, i svesti da shvati da moze. I danas penimo na ovu vladu i trpimo njenu nesposobnost. Cekamo novog "milosrdnog andjela" da nam pomogne?Licemeri smo mi ljudi. Veliki licemeri. Isto je tako i narod Libana kriv jer ga saka terorista drzi u rukama. Treba se vec jednom osvestiti. Dvadeset je prvi vek.

Bata

pre 17 godina

Hm, je l' sad i Libanci koji nisu pripadnici Hezbolaha imaju "pravo na odbranu". I tako u krug? Interesantan je taj konflikt u kojem se svi samo brane. Ne zna se ko je ludji od dve suprotstavljene strane.

think about

pre 17 godina

Postavlja se pitanje: do koje granice je samoodbrana.
Odgovor je jednostavan, samoodbrana je sve dok Liban ne stavi pod kontrolu teroriste, dok ne prestane da daje pretece i agresivne izjave i dok se javno ne obaveze da ce ciniti sve sto im je u moci da prestanu sa terorom nad susednim Izraelom. Amin.
Zar odjednom zaboravljamo kako je hamas godinama neometano nanosio civilne zrtve Izraelu? Napad Izraela nije bez povoda, nego naprotiv, sa ogromnim povodom i ciljem.
Odjednom vidim sazaljenje nad slabijim agresorom, a ne nad onim koji takodje podnosi ogromne zrtve vec decenijama i plus NE NAPADA PRVI.
Ako neko misli da Izrael prekoracuje samoodbranu, on to treba i da argumentuje, a ne da daje puste 'humanisticke' izjave svrstavajuci se na stranu Libana zbog, opet cistog ekonomskog interesa njegove zemlje.
Zao mi je zrtava, i jednih i drugih, ali terorizmu se mora stati na put - jer je upravo terorizam fabrika smrti.

Plikuscht

pre 17 godina

E, drugari Libanci, stvar je vrlo jednostavna...
Tvrdite da ste drzava, pa je pretpostavka da imate policiju, vojsku, tajne sluzbe i da kontrolisete sopstvenu zemlju. Onda lepo pohapsite likove iz Hezbolaha koji vec godinama imaju baze i citave kampove za obuku na VASOJ teritoriji i koji sa VASE teritorije nesmetano projektilima dometa 70km bombarduju Izrael i njena naselja i izbicete Izraelcima argument za ovo sta rade.
Ili mozda ne zelite jer se slazete sa onim sta Hezbolah cini vec godinama? Ali onda ako je tako - zasto sada kukate?

Ivan

pre 17 godina

Ko kaze da jedan izraelski zivot vredni nekoliko stotina arapskih?Pa upravo Hamas i Hezbolah koji za jednog Izraelca traze 1000 Arapa. Ovo uostalom nije prvi put da Hezbolah otima vojnike. Pre nekoliko godina izrael je za 3 poginula vojnika pustio nekoliko stotina, ako ne i hiljadu zatvorenika. Vreme je da se napadima Hezbolaha stane na kraje, i jednom za svagda ti islamski fanatici dokrajce. Puna podrska Izraelu!!!

Izraelac

pre 17 godina

Dragi prijatelji, gradjani Srbije,
Daleko od toga da opravdavam ljudska razaranja od strane drzave ciji sam gradjanin godinama. Sta vise, ucesnik sam demonstracija za mir na Bliskom istoku otkad sam dosao u Izrael. No, ne mogu a da ne primetim jednu stvar. Na vesti o uzasnom ratu izmedju Izraela i Hizbala(Libana), mnogi se obaziru na to da je Izraelu sve dozvoljeno, a Srbiji nije... Jako mi je zao, sto malo ko oplakuje sudbinu zrtava u ratovima, nego zali zbog toga sto njemu nije data "moc" da se obracuna sa teroristima (neki bi u stvari voleli da se isti scenario dogodio na Kosovu, i ne osudjuju sam cin agresdije). Nazalost, Srbija jos nije zrela sto se tice gradjanske svesti i politicke kulture...
Pored toga, i osude preterane vojne akcije Izraela, moram da kazem da je na moju zemlju palo preko hiljadu kacusa za ovih nekoliko dana, i sve na civilne ciljeve. Samo su juce poginula dva deteta u Izraelu od kacuse....
Pozdrav iz Izraela

Mirko

pre 17 godina

40 odsto Libanaca su Hriscani, zemljom vlada antisirijska koalicija, a videcemo ko ce u buducnosti, posto su joj zabili noz (Izrael) u ledja... Tuzno je da Srbi koji zive u SAD podrzavaju ovakvu spoljnu politiku nepismenog Busha i njegove 52. drzave.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Ovde postoje samo dve "strane" - neke vojske, nebitno koje, i civili. Niko nema prava da ubija civile ko kokoske, bez obzira na objasnjenja tipa "vi pruzate podrsku teroristima". Tesko sam bolestan, godinama ne izlazim iz stana, niti glasam, niti sta drugo - kako sam ja to "podrzavao" Milosevica & kompaniju, zbog cega me NATO bombardovao? Sigurno je da nisam jedini u takvom polozaju. Sve je to u sluzbi interesa svetskih mocnika, koji ce se jednog lepog dana cuditi sta ih je snaslo, kad budu pronadjena jos ko zna kakva oruzja i svetska sirotinja bude u stanju da im vrati milo za drago. A garantovano ce im vratiti, to su prirodni zakoni. Cudi me i dalje da MZ uporno trazi Mladica zbog njegovih zlocina a svojim cinjenjem, jos od 6.avgusta 1945 naovamo, ga istovremeno amnestira, jer i oni rade isto. ""Njihovi" zlocini ne opravdavaju "nase"" vazi samo za strane u sukobu, ali ne i za one koji bi da sude drugima - NJIHOVI zlocini jos kako "opravdavaju" sve ostale zlocine. Na Japance su bacene atomske bombe isto tako jer su "podrzavali svoju vladu", kao da ih je neko nesto pitao.

Vanstranacki analiticar

pre 17 godina

Liban i njegov predivni miroljubivi narod su TRAJNE zrtve Sirije, Irana, Palestinaca, Hezbolaha i ostalih fundamentalistickih militantnih grupa.
Drzava Liban nema realne snage da se suprostavi uzurpatorima njene teritorije koju fundamentalisti koriste protiv Izraela a u izraelskim odmazdama ni krivi ni duzni stradaju i Libanci.
Mislim da Liban treba da trazi od UN vojnu i moralnu pomoc, da bude protektorat UN bar 20 godina - kako bi se ova divna zemlja i ovaj kulturni narod oporavio.
Bio sam u Libanu kada je cvetao kao najlepsa ruza - a decenijama gledam kako razaraju bradati fundamentalisti.To treba spreciti - a resiti problem Palestinske drzave. Na taj nacin bi mozda i Liban ostavili na miru. I Siriju koja je u istom polozaju (malo boljem) u odnosu na Iran.

Novosađanka

pre 17 godina

Svaki oblik nasilja, a pogotovo tako surovog ne mogu da podržim, jer i ovoga puta ne stradaju "vođe" već narod. Zato ne opravdam Jevreje i ne mogu da razumem toliko mržnje i nasilja od naroda koji je toliko pretrpeo za vreme II svetskog rata.
Inače, u aprilu ove godine bila sam u Bejrutu, divan grad i gostoljubivi ljudi. Ne mogu da razumem toliko iskrvljenu sliku o muslimaskom svetu - pa nisu svi teroristi.
S druge strane, kao da se zaboravlja da na teritoriji Libana i Sirije ima najviše istorijskih spomenika iz najranijeg doba hrišćanstva. Smeta li i to Jevrejima? Može li to neko da zaustaviili Amere sa 200 godina starom istorijim i to ne zanima. Podržavaju Izrael, jer iza svega stoje velike pare i najmoćniji lobi u Americi.

no name

pre 17 godina

Podrzavam Liban u potpunosti jer Izrael je cista tvorevina USA posle II SV rata i na njega gledam kao na Albance na Kosovu. Oduzeli su veliki deo teritorija palestincima i proglasili svoju drzavu pocevsi besomucno da ubijaju sve arape u svojoj okolini. Te teroriste o kojima pricamo pa svi dobro znamo da su ih sami Ameri stvorili za vreme rata Rusije i Avganistana. Popularni Mudjahedini koji su odmah posle rata okrenuli ledja Amerima i poceli da obucavaju svoju bracu sirom Azije i Afrike za ostvarenje svojih ciljeva. Jevreji se u slucaju palestinaca i svih svojih komsija stvarno ponasaju kao Nacisti, a i kako ne bi kad se opet javno zna da im amerika svake godine daje oko 4,5 milijardi za oruzje i to se moze proveriti na sajtovima, a ono sto je jos cudnije Amerika u isto vreme daje i 900 miliona dolara palestincima za oruzje. Tu price o miru nema. Americi je potreban takav jedan konflikt u kome ce stalno izazivati lokalne arapske zemlje. Zbog svega toga ne mogu reci da je Izrael upravu jer su oni sve vreme na tudjoj teritoriji i diktiraju pravila. Niko nema prava da zato sto je pretrpeo velike gubitke za vreme ratova terorise ostatak sveta jer sta bi onda Rusija trebala da radi koja je u oba rata izgubila vise nego 5-struko ljudi nego sto je jevreja pobijeno.

Ritter

pre 17 godina

Ljudskoj inteligenciji nikad kraja...Zar sve te silne obavestajne sluzbe koje placaju USA i Izrael nisu mogli da nadju Sadama, Milosevica ili lidere Hezbolaha i da ih eliminisu ili ih deportuju u Gvantanamo ili gde god vec hoce? Ne, lakse je sruciti tone exploziva na narod Srbije ili narod Libana ili Iraka. Kazu im: “pa vi imate lose lidere, smenite ih”…pa dodjite vi malo gospodo da vidite kako je bilo ziveti sa Sadamom, Slobom, Hezbolahom i slicnima u svojoj zemlji. Smenite ih vi ako mozete ali na neki malo pametniji nacin …ako ste vec toliko dobronamerni kao sto tvrdite da jeste. Ja sam ziveo 10 godina pod Milosevicem i nisam sigurno mogao da odem sam na Dedinje i da ga smenim a ni studenti koji su demostrirali. Sta ocekujete da libanski studenti odu na jug i pohapse Hezbolah? Pa mi ne mozemo ni sa radikalima na kraj koji masu malim pistoljcicima, a zamislite da imaju rakete srednjeg dometa? Izgleda da gomila doktora nauka u USA i Izraelu sluzi uglavnom za pravljenje oruzja i planiranje ratova. To potvrdjuje i najnovija Busova zabrana istrazivanja na maticnim celijama. Tragedija.

Zvjezdan

pre 17 godina

Cudno? Svi mrze Izrael pa jadan Izrael mora se sa svima da se bije, pa tako usput ubije i po kojeg civila (par stotina)..... Ja, ipak mislim da Izrael nije jos naisao na pravog igraca koji ce da ih istambura da nikada vise nece im na pamet pasti da djele (takozvanu) pravdu itd.
A sada ovo sta rade je samo dokaz divljstva malo veceg nego sto su Hezbolah i Hamas.
EU i UN i ostali sram da vas bude pogledajte svoju decu (ako ih imate) i zapitajte se? sta da su oni u Libanu, da li bi i oni bili teroristi, za ove demokratske divljake koji ruse sve zivo pred sobom.

tomimomi

pre 17 godina

Mi ni posle 11 godina ne uspevamo da uhapsimo Mladića, šta mislite koliko je teško posle 15 godina rata obuzdati terorističke grupacije. Liban je jedva uspeo da organizuje izbore i sad to sve treba uništiti. Nisu mi neke stvari jasne, kako kod nas tako i u svetu. Kada pričate u Libanu uzmite malo knjige iz istorije i pročitajte šta je ta zemlja i šta je Bejrut bio pre 25 godina. Nije to Somalija ili Afganistan. Arapi su ponosan i hrabar narod. Kada terorističke akcije krenu one ne zaobilaze ni Evropu i svako podržavanje rata i razaranja donosi dugoročno haos u Evropi. U krajnjem slučaju Liban je zemlja sa 40% hrišćanske populacije.

London Thinking

pre 17 godina

Svaka zemlja ima prava da brani svoje interese (ukljucujuci otete vojnike). Velika razlika je u tome sto Izrael to radi uz pomoc i podrsku mocnih prijatelja, a Srbija je pokusala da to uradi bez ijednog jedinog saveznika. Ishodi oba scenarija su poznati unapred...

evropljanka

pre 17 godina

Ja znam zbog cega je tamo rat. Kao prvo Izrael je uzeo zemlju Palestini tada kada je Izrael priznat kao drzava.
Drugo svi znamo da je Izrael postavio ultimatum da se povuku vojska Libana daleko od granica sa Izraelem.. Zbog cega svet cuti kao i SAD- pa prosta stvar, najveci bogatasi sveta su Jevreji i njihovo bogatstvo je toliko da neke svetske statistike govore o tome da oni drze 73% ukupnih rezerva u bankama SAD-a.
MOJE misljenje je takvo TAMO NIKADA nece da bude mira jer kao prvo Izrael ima da trpi jer nije muslimanska zemlja a ako se ne bude vodio rat sa Izraelom to ce poceti muslimani medju sobom da se bore.
ISTINA

maki

pre 17 godina

UN sve više počinju da liče na nemoćno Društvo naroda pred početak II svetskog rata. Strašno je što se bilo ko na planeti opredeljuje za bilo koju stranu. Ovo je 21. vek, valjda bi bilo normalno da su godine besmislenog ratovanja iza čovečanstva!

442 do Bejruta

pre 17 godina

Kad se prije sest god. izraelska vojska povukala iz libanonske tampon zone, Hisbala je slavio "pobjedu" protiv "mrskih cionista"! Smatrajuci da su jaci, i da se mogu suprostaviti "cionistima", nastavili su da "cackaju mecku"...
Libanska vlada, umjesto da rijesava pitanje Hizbale, njene svakodnevne prijetnje, raznoraznim provokacijama na lib-izr. granici, -oni grade mostove, puteve, aerodrome, razvijaju turizam, trgovinu... a sto Hizbala moze uvuci u rat cijelu zemlju, to nikom nista!
Dragi moj Fuade, zemlju u rat ti je uvukao Nasralla, a ne Olmert i njegovi!
U principu upotreba "prekomjerne sile", pokazuje da je Izraelu "prekipilo", i da su rijeseni ( iskljucivo zbog nezaintersovnosti libanske vlade) da stanu u kraj hizballi, koja je, a tu se slaze, 99.8% stanovnika planete Zemlje,- TERORISTICKA ORGANIZACIJA!

Vladimirr

pre 17 godina

Sta drugo reci nego prekoracenje nuzne odbrane. Izrael se ponasa siledzijski, naravno da moze da napada Hezbolah ali ne i da unisti celu zemlju. Sto pre medjunarodne trupe tamo, pa da vidimo kraj i Hezbolahu ali i ovakvom ponasanju Izraela.

darko

pre 17 godina

Jos uvek ne mogu da se nacudim sta se tamo desava i kako je to za Amere hvala bogu normalno. Jako mi je zao Libana, ratovali su 20ak godina prvo hriscani i muslimani pa onda svako sa svakim, jedno selo sa drugim. Na pocetku i na kraju uvek je to bio rat Izraela sa Sirijom i Iranom ali na zalost uvek na teritoriji Libana. Libanski narod je duboko podeljen na hriscanski i muslimanski deo sta je uvek odgovaralo ovim zaracenim stranama.
U razgovoru sa svojim prijateljem Libancem uvek sam se cudio (ja sa Balkana ako je to moguce), govoreci mu pa vi ste svi Libanci, za razliku od nas Srba, Bosnjaka, Hrvata (sta svakako ne pravda nase ratove) mada smo i mi nekada kao isto pleme koje je naselilo te prostore pa se kasnije nazionalizovali. No, iz njegovih odgovora se videlo da tamo ne postoji druga strana.
Na kraju, ocigledan pokusan Amerike da uvuce u rat Iran, na sta rade vec mesecima. Ni to im nije prolazilo ili ne bi proslo kod svojih biraca (+postojeci rat sa Irakom) sa optuzbama za obogacivanje uranijuma pa je ovo sad sledeca taktika. Bojim se da ce Iran biti isprovociran, u smislu Ameri lansiraju neko cudo na Izral pa optuze Iran i zestoko vrate, i sve zbog toga sto ako izgube primat naftnog biznisa za dolar, amerika moze finansiski kolapsirati u danu (pod uslovom da se najveci proizvodjaci nafte OPEK IRAN Venecuela okrenu ka europertolu. Elem zna se sta se desilo sa Irakom samo zato sto je pokusao isto nafta za euro.

Commie

pre 17 godina

Naravno da Izrael ima pravo da se brani od terorizma. Ali ako prekoracuje odbranu, treba da odgovara pred sudom u Hagu. Ali ne treba zaboraviti da zbog toga sto Hezbola, Hamas i druge teroristicke organizacije drze civilno stanovnistvo kao svoje taoce jer rasporedjuju teroriste u najgusce naseljenim mestima, dolazi do velikog broja civilnih zrtava.

Срђан

pre 17 godina

Гледам синоћ на CNN-у репортажу из Либана.. И снимају неку девојку која је имала поруку за свет... као Престаните са бомбардовањем, нисмо ми сви терористи!.....
А нисте сви терористи?!?!?
А ми смо сви били терористи кад су нас бомбардовали, кад је ''милосрдни анђео'' гађао школе и болнице, због политике Слободана Милошевића!!

nesho

pre 17 godina

Sve je ovo stvarna slika stanja sveta u smislu nemoci UN-a / Saveta Bezbednosti kao mrtvog slova na papiru, i s druge strane nasilnistva i neizmerne arogancije SAD-a i njihovog mini- ekvivalenta na Bliskom Istoku - Izraela. Gde je sada kritika Izraela, i osuda toga sto je njihova agresija jasno karakterisana prekomernom/neproporcionalnom/upotrebom sile. Licemerju nikad kraja ...

mishko

pre 17 godina

Izrael ima pravo da se brani tako što će izvršiti agresiju na susednu zemlju a mi smo za uništenje terorista na Kosovu znači za akciju na sopstvenoj teritoriji dobili bombardovanje.To su ta ljudska prava za koja se zalaže međunarodna zajednica sa Amerikom na čelu.

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Očekujem demokratsku Evropu /kojoj mi toliko težimo/ i SAD, /kojima se mi toliko uvlačimo/, da u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, pokrenu hitnu raspravu i osude agresiju Izraela na jednu suverenu zemlju. I da hitno reaguju, poput "Milosrdnog andjela", u cilju sprečavanja humanitarne katastrofe. Liban je sada mnogo sličan Srbiji od pre nekoliko godina. Sa time što su se u osudi Srbije, po prvi put, ujedinili Izraelski političari, političari SAD-a, svih muslimanskih država i naravno Evrope, koja u ovakvim situacijama izigrava samo američki prirepak. Te "velike" nacije nikada nisu imale snage da se, čak ni verbalno, suprostave agresivnoj politici svog prekookeanskog mentora. Danas Liban a sutra....
Na granici sa Irakom /koji se "izgradjuje" uz pomoć Zapada/ stoji 250.000 turskih vojnika. Čekaju znak da još jednom udju na teritoriju "nezavisnog" Iraka i konačno "reše" pitanje Kurda. Bojim se da će se u ovom kreiranom haosu izgubiti i "veliki majstor" odnosno, da će najveću cenu platiti onaj, koji je pustio "duha iz boce".

Milan

pre 17 godina

Zauzimanje strana i komentarisanje ko ima ciju podrsku mi lici na deciju prepirku "Moj je tata jaci od tvog!"
Da li se pitate uopste kako je civilima?

Qassam Launcher

pre 17 godina

Ако се сећате оних 7 Канађана које је држава Израел убила пре неки дан, 4 од њих су била деца.
А акција се наводно води због 3 отета јеврејска војника.
Луиз Арбур каже следеће, баш бејаше на Ројтерсу:
"Размера убијања и њихова предвидивост може значити кривичну одговорност, поготово оних на командним позицијама."
За оне који не знају, Израел гађа све врсте цивилних објеката, као што су рецимо складишта пшенице, како милиони људи у Либану не би имали довољно хране.

Sajmon

pre 17 godina

Zašto bi se Amerika obazirala na Libanske žrtve vise nego na svoje interese?
Reč kolateralna šteta je Američkoj vlast i delu EU postala toliko draga, jer njome kamufliraju žrtve i ne osećaju ni trunku griže savesti (koju možda i nemaju) kada bi rekli žrtva.

Bob Sent Kler

pre 17 godina

Super im je fora. Sediste u Libanu, uskoce u Izrael ubiju danas 2, sutra 3, preksutra jednog coveka i tako stalno.
Pa misle ovi mutavi. Ne mogu da napadnu suverenu drzavu.
Greska sinak. Nisu oni Srbi pa da nemaju podrsku u svetu vec su na celu CNN-a, CBS-a, ima ih u Pentagonu, Beloj Kuci, Kremlju.
Niste vi zrtve. Zrtve su one zene i deca razneti po autobusima (svakog drugog dana), po metroima, trznim centrima sirom sveta.
Tamo u vasim zemljama se raznosite koliko hocete, kad vam smisao zivota nije nista drugo sem Dzihad ima i nas koji volimo da uzivamo u zivotu i odrastanju nase dece.

Dragan SA

pre 17 godina

Mister Siniora,sami ste krivi. Zasto cuvate teroriste na svojoj teritoriji, koji bombarduju drugu drzavu. Israel je potpuno u pravu, samo ne znam zasto nije bila i Srbija 1999.

Ivana

pre 17 godina

kakva ironija... bas narod koji je stradao najvise od Nemaca tokom rata se sada upravo ponasa kao Nacisti. Za njihova dva vojnika 300 civila, svaka cast Jevreji....

Maksi

pre 17 godina

Bravo za Liban... stvarno je tuzno da ceo svet gleda i ne preuzima nista po pitanju nasilnickog ponasanja Izraela. Sve mi se cini da USA stvarno ne zeli mir na Bliskom Istoku, pa po cenu stradanja civila, hmmm... zvuci mi poznato...

Maksi

pre 17 godina

Bravo za Liban... stvarno je tuzno da ceo svet gleda i ne preuzima nista po pitanju nasilnickog ponasanja Izraela. Sve mi se cini da USA stvarno ne zeli mir na Bliskom Istoku, pa po cenu stradanja civila, hmmm... zvuci mi poznato...

Ivana

pre 17 godina

kakva ironija... bas narod koji je stradao najvise od Nemaca tokom rata se sada upravo ponasa kao Nacisti. Za njihova dva vojnika 300 civila, svaka cast Jevreji....

Sajmon

pre 17 godina

Zašto bi se Amerika obazirala na Libanske žrtve vise nego na svoje interese?
Reč kolateralna šteta je Američkoj vlast i delu EU postala toliko draga, jer njome kamufliraju žrtve i ne osećaju ni trunku griže savesti (koju možda i nemaju) kada bi rekli žrtva.

Dragan SA

pre 17 godina

Mister Siniora,sami ste krivi. Zasto cuvate teroriste na svojoj teritoriji, koji bombarduju drugu drzavu. Israel je potpuno u pravu, samo ne znam zasto nije bila i Srbija 1999.

Bob Sent Kler

pre 17 godina

Super im je fora. Sediste u Libanu, uskoce u Izrael ubiju danas 2, sutra 3, preksutra jednog coveka i tako stalno.
Pa misle ovi mutavi. Ne mogu da napadnu suverenu drzavu.
Greska sinak. Nisu oni Srbi pa da nemaju podrsku u svetu vec su na celu CNN-a, CBS-a, ima ih u Pentagonu, Beloj Kuci, Kremlju.
Niste vi zrtve. Zrtve su one zene i deca razneti po autobusima (svakog drugog dana), po metroima, trznim centrima sirom sveta.
Tamo u vasim zemljama se raznosite koliko hocete, kad vam smisao zivota nije nista drugo sem Dzihad ima i nas koji volimo da uzivamo u zivotu i odrastanju nase dece.

nesho

pre 17 godina

Sve je ovo stvarna slika stanja sveta u smislu nemoci UN-a / Saveta Bezbednosti kao mrtvog slova na papiru, i s druge strane nasilnistva i neizmerne arogancije SAD-a i njihovog mini- ekvivalenta na Bliskom Istoku - Izraela. Gde je sada kritika Izraela, i osuda toga sto je njihova agresija jasno karakterisana prekomernom/neproporcionalnom/upotrebom sile. Licemerju nikad kraja ...

mishko

pre 17 godina

Izrael ima pravo da se brani tako što će izvršiti agresiju na susednu zemlju a mi smo za uništenje terorista na Kosovu znači za akciju na sopstvenoj teritoriji dobili bombardovanje.To su ta ljudska prava za koja se zalaže međunarodna zajednica sa Amerikom na čelu.

Срђан

pre 17 godina

Гледам синоћ на CNN-у репортажу из Либана.. И снимају неку девојку која је имала поруку за свет... као Престаните са бомбардовањем, нисмо ми сви терористи!.....
А нисте сви терористи?!?!?
А ми смо сви били терористи кад су нас бомбардовали, кад је ''милосрдни анђео'' гађао школе и болнице, због политике Слободана Милошевића!!

Vladimirr

pre 17 godina

Sta drugo reci nego prekoracenje nuzne odbrane. Izrael se ponasa siledzijski, naravno da moze da napada Hezbolah ali ne i da unisti celu zemlju. Sto pre medjunarodne trupe tamo, pa da vidimo kraj i Hezbolahu ali i ovakvom ponasanju Izraela.

Commie

pre 17 godina

Naravno da Izrael ima pravo da se brani od terorizma. Ali ako prekoracuje odbranu, treba da odgovara pred sudom u Hagu. Ali ne treba zaboraviti da zbog toga sto Hezbola, Hamas i druge teroristicke organizacije drze civilno stanovnistvo kao svoje taoce jer rasporedjuju teroriste u najgusce naseljenim mestima, dolazi do velikog broja civilnih zrtava.

darko

pre 17 godina

Jos uvek ne mogu da se nacudim sta se tamo desava i kako je to za Amere hvala bogu normalno. Jako mi je zao Libana, ratovali su 20ak godina prvo hriscani i muslimani pa onda svako sa svakim, jedno selo sa drugim. Na pocetku i na kraju uvek je to bio rat Izraela sa Sirijom i Iranom ali na zalost uvek na teritoriji Libana. Libanski narod je duboko podeljen na hriscanski i muslimanski deo sta je uvek odgovaralo ovim zaracenim stranama.
U razgovoru sa svojim prijateljem Libancem uvek sam se cudio (ja sa Balkana ako je to moguce), govoreci mu pa vi ste svi Libanci, za razliku od nas Srba, Bosnjaka, Hrvata (sta svakako ne pravda nase ratove) mada smo i mi nekada kao isto pleme koje je naselilo te prostore pa se kasnije nazionalizovali. No, iz njegovih odgovora se videlo da tamo ne postoji druga strana.
Na kraju, ocigledan pokusan Amerike da uvuce u rat Iran, na sta rade vec mesecima. Ni to im nije prolazilo ili ne bi proslo kod svojih biraca (+postojeci rat sa Irakom) sa optuzbama za obogacivanje uranijuma pa je ovo sad sledeca taktika. Bojim se da ce Iran biti isprovociran, u smislu Ameri lansiraju neko cudo na Izral pa optuze Iran i zestoko vrate, i sve zbog toga sto ako izgube primat naftnog biznisa za dolar, amerika moze finansiski kolapsirati u danu (pod uslovom da se najveci proizvodjaci nafte OPEK IRAN Venecuela okrenu ka europertolu. Elem zna se sta se desilo sa Irakom samo zato sto je pokusao isto nafta za euro.

Qassam Launcher

pre 17 godina

Ако се сећате оних 7 Канађана које је држава Израел убила пре неки дан, 4 од њих су била деца.
А акција се наводно води због 3 отета јеврејска војника.
Луиз Арбур каже следеће, баш бејаше на Ројтерсу:
"Размера убијања и њихова предвидивост може значити кривичну одговорност, поготово оних на командним позицијама."
За оне који не знају, Израел гађа све врсте цивилних објеката, као што су рецимо складишта пшенице, како милиони људи у Либану не би имали довољно хране.

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Očekujem demokratsku Evropu /kojoj mi toliko težimo/ i SAD, /kojima se mi toliko uvlačimo/, da u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, pokrenu hitnu raspravu i osude agresiju Izraela na jednu suverenu zemlju. I da hitno reaguju, poput "Milosrdnog andjela", u cilju sprečavanja humanitarne katastrofe. Liban je sada mnogo sličan Srbiji od pre nekoliko godina. Sa time što su se u osudi Srbije, po prvi put, ujedinili Izraelski političari, političari SAD-a, svih muslimanskih država i naravno Evrope, koja u ovakvim situacijama izigrava samo američki prirepak. Te "velike" nacije nikada nisu imale snage da se, čak ni verbalno, suprostave agresivnoj politici svog prekookeanskog mentora. Danas Liban a sutra....
Na granici sa Irakom /koji se "izgradjuje" uz pomoć Zapada/ stoji 250.000 turskih vojnika. Čekaju znak da još jednom udju na teritoriju "nezavisnog" Iraka i konačno "reše" pitanje Kurda. Bojim se da će se u ovom kreiranom haosu izgubiti i "veliki majstor" odnosno, da će najveću cenu platiti onaj, koji je pustio "duha iz boce".

Milan

pre 17 godina

Zauzimanje strana i komentarisanje ko ima ciju podrsku mi lici na deciju prepirku "Moj je tata jaci od tvog!"
Da li se pitate uopste kako je civilima?

London Thinking

pre 17 godina

Svaka zemlja ima prava da brani svoje interese (ukljucujuci otete vojnike). Velika razlika je u tome sto Izrael to radi uz pomoc i podrsku mocnih prijatelja, a Srbija je pokusala da to uradi bez ijednog jedinog saveznika. Ishodi oba scenarija su poznati unapred...

evropljanka

pre 17 godina

Ja znam zbog cega je tamo rat. Kao prvo Izrael je uzeo zemlju Palestini tada kada je Izrael priznat kao drzava.
Drugo svi znamo da je Izrael postavio ultimatum da se povuku vojska Libana daleko od granica sa Izraelem.. Zbog cega svet cuti kao i SAD- pa prosta stvar, najveci bogatasi sveta su Jevreji i njihovo bogatstvo je toliko da neke svetske statistike govore o tome da oni drze 73% ukupnih rezerva u bankama SAD-a.
MOJE misljenje je takvo TAMO NIKADA nece da bude mira jer kao prvo Izrael ima da trpi jer nije muslimanska zemlja a ako se ne bude vodio rat sa Izraelom to ce poceti muslimani medju sobom da se bore.
ISTINA

Ritter

pre 17 godina

Ljudskoj inteligenciji nikad kraja...Zar sve te silne obavestajne sluzbe koje placaju USA i Izrael nisu mogli da nadju Sadama, Milosevica ili lidere Hezbolaha i da ih eliminisu ili ih deportuju u Gvantanamo ili gde god vec hoce? Ne, lakse je sruciti tone exploziva na narod Srbije ili narod Libana ili Iraka. Kazu im: “pa vi imate lose lidere, smenite ih”…pa dodjite vi malo gospodo da vidite kako je bilo ziveti sa Sadamom, Slobom, Hezbolahom i slicnima u svojoj zemlji. Smenite ih vi ako mozete ali na neki malo pametniji nacin …ako ste vec toliko dobronamerni kao sto tvrdite da jeste. Ja sam ziveo 10 godina pod Milosevicem i nisam sigurno mogao da odem sam na Dedinje i da ga smenim a ni studenti koji su demostrirali. Sta ocekujete da libanski studenti odu na jug i pohapse Hezbolah? Pa mi ne mozemo ni sa radikalima na kraj koji masu malim pistoljcicima, a zamislite da imaju rakete srednjeg dometa? Izgleda da gomila doktora nauka u USA i Izraelu sluzi uglavnom za pravljenje oruzja i planiranje ratova. To potvrdjuje i najnovija Busova zabrana istrazivanja na maticnim celijama. Tragedija.

maki

pre 17 godina

UN sve više počinju da liče na nemoćno Društvo naroda pred početak II svetskog rata. Strašno je što se bilo ko na planeti opredeljuje za bilo koju stranu. Ovo je 21. vek, valjda bi bilo normalno da su godine besmislenog ratovanja iza čovečanstva!

no name

pre 17 godina

Podrzavam Liban u potpunosti jer Izrael je cista tvorevina USA posle II SV rata i na njega gledam kao na Albance na Kosovu. Oduzeli su veliki deo teritorija palestincima i proglasili svoju drzavu pocevsi besomucno da ubijaju sve arape u svojoj okolini. Te teroriste o kojima pricamo pa svi dobro znamo da su ih sami Ameri stvorili za vreme rata Rusije i Avganistana. Popularni Mudjahedini koji su odmah posle rata okrenuli ledja Amerima i poceli da obucavaju svoju bracu sirom Azije i Afrike za ostvarenje svojih ciljeva. Jevreji se u slucaju palestinaca i svih svojih komsija stvarno ponasaju kao Nacisti, a i kako ne bi kad se opet javno zna da im amerika svake godine daje oko 4,5 milijardi za oruzje i to se moze proveriti na sajtovima, a ono sto je jos cudnije Amerika u isto vreme daje i 900 miliona dolara palestincima za oruzje. Tu price o miru nema. Americi je potreban takav jedan konflikt u kome ce stalno izazivati lokalne arapske zemlje. Zbog svega toga ne mogu reci da je Izrael upravu jer su oni sve vreme na tudjoj teritoriji i diktiraju pravila. Niko nema prava da zato sto je pretrpeo velike gubitke za vreme ratova terorise ostatak sveta jer sta bi onda Rusija trebala da radi koja je u oba rata izgubila vise nego 5-struko ljudi nego sto je jevreja pobijeno.

Zvjezdan

pre 17 godina

Cudno? Svi mrze Izrael pa jadan Izrael mora se sa svima da se bije, pa tako usput ubije i po kojeg civila (par stotina)..... Ja, ipak mislim da Izrael nije jos naisao na pravog igraca koji ce da ih istambura da nikada vise nece im na pamet pasti da djele (takozvanu) pravdu itd.
A sada ovo sta rade je samo dokaz divljstva malo veceg nego sto su Hezbolah i Hamas.
EU i UN i ostali sram da vas bude pogledajte svoju decu (ako ih imate) i zapitajte se? sta da su oni u Libanu, da li bi i oni bili teroristi, za ove demokratske divljake koji ruse sve zivo pred sobom.

tomimomi

pre 17 godina

Mi ni posle 11 godina ne uspevamo da uhapsimo Mladića, šta mislite koliko je teško posle 15 godina rata obuzdati terorističke grupacije. Liban je jedva uspeo da organizuje izbore i sad to sve treba uništiti. Nisu mi neke stvari jasne, kako kod nas tako i u svetu. Kada pričate u Libanu uzmite malo knjige iz istorije i pročitajte šta je ta zemlja i šta je Bejrut bio pre 25 godina. Nije to Somalija ili Afganistan. Arapi su ponosan i hrabar narod. Kada terorističke akcije krenu one ne zaobilaze ni Evropu i svako podržavanje rata i razaranja donosi dugoročno haos u Evropi. U krajnjem slučaju Liban je zemlja sa 40% hrišćanske populacije.

442 do Bejruta

pre 17 godina

Kad se prije sest god. izraelska vojska povukala iz libanonske tampon zone, Hisbala je slavio "pobjedu" protiv "mrskih cionista"! Smatrajuci da su jaci, i da se mogu suprostaviti "cionistima", nastavili su da "cackaju mecku"...
Libanska vlada, umjesto da rijesava pitanje Hizbale, njene svakodnevne prijetnje, raznoraznim provokacijama na lib-izr. granici, -oni grade mostove, puteve, aerodrome, razvijaju turizam, trgovinu... a sto Hizbala moze uvuci u rat cijelu zemlju, to nikom nista!
Dragi moj Fuade, zemlju u rat ti je uvukao Nasralla, a ne Olmert i njegovi!
U principu upotreba "prekomjerne sile", pokazuje da je Izraelu "prekipilo", i da su rijeseni ( iskljucivo zbog nezaintersovnosti libanske vlade) da stanu u kraj hizballi, koja je, a tu se slaze, 99.8% stanovnika planete Zemlje,- TERORISTICKA ORGANIZACIJA!

Novosađanka

pre 17 godina

Svaki oblik nasilja, a pogotovo tako surovog ne mogu da podržim, jer i ovoga puta ne stradaju "vođe" već narod. Zato ne opravdam Jevreje i ne mogu da razumem toliko mržnje i nasilja od naroda koji je toliko pretrpeo za vreme II svetskog rata.
Inače, u aprilu ove godine bila sam u Bejrutu, divan grad i gostoljubivi ljudi. Ne mogu da razumem toliko iskrvljenu sliku o muslimaskom svetu - pa nisu svi teroristi.
S druge strane, kao da se zaboravlja da na teritoriji Libana i Sirije ima najviše istorijskih spomenika iz najranijeg doba hrišćanstva. Smeta li i to Jevrejima? Može li to neko da zaustaviili Amere sa 200 godina starom istorijim i to ne zanima. Podržavaju Izrael, jer iza svega stoje velike pare i najmoćniji lobi u Americi.

Ivan

pre 17 godina

Ko kaze da jedan izraelski zivot vredni nekoliko stotina arapskih?Pa upravo Hamas i Hezbolah koji za jednog Izraelca traze 1000 Arapa. Ovo uostalom nije prvi put da Hezbolah otima vojnike. Pre nekoliko godina izrael je za 3 poginula vojnika pustio nekoliko stotina, ako ne i hiljadu zatvorenika. Vreme je da se napadima Hezbolaha stane na kraje, i jednom za svagda ti islamski fanatici dokrajce. Puna podrska Izraelu!!!

Plikuscht

pre 17 godina

E, drugari Libanci, stvar je vrlo jednostavna...
Tvrdite da ste drzava, pa je pretpostavka da imate policiju, vojsku, tajne sluzbe i da kontrolisete sopstvenu zemlju. Onda lepo pohapsite likove iz Hezbolaha koji vec godinama imaju baze i citave kampove za obuku na VASOJ teritoriji i koji sa VASE teritorije nesmetano projektilima dometa 70km bombarduju Izrael i njena naselja i izbicete Izraelcima argument za ovo sta rade.
Ili mozda ne zelite jer se slazete sa onim sta Hezbolah cini vec godinama? Ali onda ako je tako - zasto sada kukate?

Vanstranacki analiticar

pre 17 godina

Liban i njegov predivni miroljubivi narod su TRAJNE zrtve Sirije, Irana, Palestinaca, Hezbolaha i ostalih fundamentalistickih militantnih grupa.
Drzava Liban nema realne snage da se suprostavi uzurpatorima njene teritorije koju fundamentalisti koriste protiv Izraela a u izraelskim odmazdama ni krivi ni duzni stradaju i Libanci.
Mislim da Liban treba da trazi od UN vojnu i moralnu pomoc, da bude protektorat UN bar 20 godina - kako bi se ova divna zemlja i ovaj kulturni narod oporavio.
Bio sam u Libanu kada je cvetao kao najlepsa ruza - a decenijama gledam kako razaraju bradati fundamentalisti.To treba spreciti - a resiti problem Palestinske drzave. Na taj nacin bi mozda i Liban ostavili na miru. I Siriju koja je u istom polozaju (malo boljem) u odnosu na Iran.

Izraelac

pre 17 godina

Dragi prijatelji, gradjani Srbije,
Daleko od toga da opravdavam ljudska razaranja od strane drzave ciji sam gradjanin godinama. Sta vise, ucesnik sam demonstracija za mir na Bliskom istoku otkad sam dosao u Izrael. No, ne mogu a da ne primetim jednu stvar. Na vesti o uzasnom ratu izmedju Izraela i Hizbala(Libana), mnogi se obaziru na to da je Izraelu sve dozvoljeno, a Srbiji nije... Jako mi je zao, sto malo ko oplakuje sudbinu zrtava u ratovima, nego zali zbog toga sto njemu nije data "moc" da se obracuna sa teroristima (neki bi u stvari voleli da se isti scenario dogodio na Kosovu, i ne osudjuju sam cin agresdije). Nazalost, Srbija jos nije zrela sto se tice gradjanske svesti i politicke kulture...
Pored toga, i osude preterane vojne akcije Izraela, moram da kazem da je na moju zemlju palo preko hiljadu kacusa za ovih nekoliko dana, i sve na civilne ciljeve. Samo su juce poginula dva deteta u Izraelu od kacuse....
Pozdrav iz Izraela

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Ovde postoje samo dve "strane" - neke vojske, nebitno koje, i civili. Niko nema prava da ubija civile ko kokoske, bez obzira na objasnjenja tipa "vi pruzate podrsku teroristima". Tesko sam bolestan, godinama ne izlazim iz stana, niti glasam, niti sta drugo - kako sam ja to "podrzavao" Milosevica & kompaniju, zbog cega me NATO bombardovao? Sigurno je da nisam jedini u takvom polozaju. Sve je to u sluzbi interesa svetskih mocnika, koji ce se jednog lepog dana cuditi sta ih je snaslo, kad budu pronadjena jos ko zna kakva oruzja i svetska sirotinja bude u stanju da im vrati milo za drago. A garantovano ce im vratiti, to su prirodni zakoni. Cudi me i dalje da MZ uporno trazi Mladica zbog njegovih zlocina a svojim cinjenjem, jos od 6.avgusta 1945 naovamo, ga istovremeno amnestira, jer i oni rade isto. ""Njihovi" zlocini ne opravdavaju "nase"" vazi samo za strane u sukobu, ali ne i za one koji bi da sude drugima - NJIHOVI zlocini jos kako "opravdavaju" sve ostale zlocine. Na Japance su bacene atomske bombe isto tako jer su "podrzavali svoju vladu", kao da ih je neko nesto pitao.

Mirko

pre 17 godina

40 odsto Libanaca su Hriscani, zemljom vlada antisirijska koalicija, a videcemo ko ce u buducnosti, posto su joj zabili noz (Izrael) u ledja... Tuzno je da Srbi koji zive u SAD podrzavaju ovakvu spoljnu politiku nepismenog Busha i njegove 52. drzave.

think about

pre 17 godina

Postavlja se pitanje: do koje granice je samoodbrana.
Odgovor je jednostavan, samoodbrana je sve dok Liban ne stavi pod kontrolu teroriste, dok ne prestane da daje pretece i agresivne izjave i dok se javno ne obaveze da ce ciniti sve sto im je u moci da prestanu sa terorom nad susednim Izraelom. Amin.
Zar odjednom zaboravljamo kako je hamas godinama neometano nanosio civilne zrtve Izraelu? Napad Izraela nije bez povoda, nego naprotiv, sa ogromnim povodom i ciljem.
Odjednom vidim sazaljenje nad slabijim agresorom, a ne nad onim koji takodje podnosi ogromne zrtve vec decenijama i plus NE NAPADA PRVI.
Ako neko misli da Izrael prekoracuje samoodbranu, on to treba i da argumentuje, a ne da daje puste 'humanisticke' izjave svrstavajuci se na stranu Libana zbog, opet cistog ekonomskog interesa njegove zemlje.
Zao mi je zrtava, i jednih i drugih, ali terorizmu se mora stati na put - jer je upravo terorizam fabrika smrti.

Desava se

pre 17 godina

UN ne osudjuje izraelski napad na Liban, jer bi time osudila svoj napad na Srbiju 1999. Sto se tice opet izraelskog napada i stradanja neduznih, mislim da niko nije neduzan. Zasto svi mi sedimo u svojim foteljicama i komentarisemo desavanja, umesto da se ceo svet ujedini u otporu diktaturama i ratovima. Nije li vreme da pokazemo da nismo topovska djulad? Valjda misilimo da smo ovce koje moze da vodi ko kako hoce,zedne preko vode? Ajd' sto nas vode nego nas i ubijaju, izrabljuju, zaglupljuju. Nije li narod Srbije koji je cutao Milosevicu i njegovoj politici i cuvao svoje zadnjice od policijskih udaraca kriv za sva zla koja su nam se desila. Nije mogao ili nije imao hrabrosti da nesto promeni, i svesti da shvati da moze. I danas penimo na ovu vladu i trpimo njenu nesposobnost. Cekamo novog "milosrdnog andjela" da nam pomogne?Licemeri smo mi ljudi. Veliki licemeri. Isto je tako i narod Libana kriv jer ga saka terorista drzi u rukama. Treba se vec jednom osvestiti. Dvadeset je prvi vek.

Milan

pre 17 godina

Zar je bitno ko je kriv kad ljudi masovno stradaju? Ljudi koji kazu ako tako vam i treba, nemaju veze sa zivotom. Izral ima amere uz sebe (nije tu nista cudno kad se zna koji je lobi najaci na svetu i ko upravlja Amerikom)i niko im ne moze nista. Sledeca je Sirija ili Iran, a mozda i grupno nikad se ne zna.

Bata

pre 17 godina

Hm, je l' sad i Libanci koji nisu pripadnici Hezbolaha imaju "pravo na odbranu". I tako u krug? Interesantan je taj konflikt u kojem se svi samo brane. Ne zna se ko je ludji od dve suprotstavljene strane.

Milan

pre 17 godina

Ovo što radi Hezbolah je terorizam, a ovo što radi Izrael je državni terorizam i zločin protiv čovečnosti. Dižem svoj glas protiv izraelske okupacije Libana i ubijanja nedužnih ljudi!

Guta Popivoda

pre 17 godina

Kao sto smo mi opravdano bombardovani zbog Milosevica (jer nismo hteli da se odreknemo njegove politike), tako je i opravdano da Izrael bombarduje Liban, dok njegova vlada je unisti Hezbolah. Nije mi jasno zasto Izraelci to ne urade, zasto ne ratuju protiv same Libanske vlade, nego se direktno bore protiv Hezbolaha, kao da vlada Libana nije odgovorna za ono sto se na njenom podrucju dogadja?!

Milana

pre 17 godina

Ugledni evropski ekonomisti smatraju a imaju i teoriju da je ekonomija USA bazirana na ratnim aktivnostima. Ovo, naravno potvrdjuju i podaci o jednodnevnom kostanju vodjenja ratova, trenutno posebno u Iraku. Profit, profit i profit, bilo da je u pitanju proizvodnja oruzja ili jagma za resursima. I potpuno je jasno zasto USA podrzava Izrael a bice intersantno videti kako ce Zapad resiti ovu krizu jer Francuzi ocigledno ne odobravaju sve to.

Denis, USA

pre 17 godina

Sam Hezbolah nije ni postojao do pre 25 godina kada je pocetkom 80-ih osnovan kao vid otpora Izraelskoj okupaciji juznog Libana. Posto je Hezbolah imao relativnog uspeha u toj borbi (potpomognut Sirijom i Iranom) i zato sto je okupacija postala skupa za Izrael (i materijalno i ljudski), Izrael je odlucio da se povuce sa tih teritorija pre nekoliko godina.
Znaci, Izrael nije mogao da izadje na kraj sa Hezbolahom, a kao sada ocekuje da relativno nestabilna demokratska vlada Libana to uradi. Najvazniji razlog zasto nije tacno da Izrael zeli dvojicu otetih vojnika nazad je cinjenica da smo svi (Izrael ponajvise) svesni da bombardovanjem gradova, civila i infrastrukture nemozete nikoga osloboditi. Otmica je samo jeftini izgovor za Izrael da kao jaci pocne da se izivljava i pokaze silu zemljama u okolini.

banja luka

pre 17 godina

Iako smo svi, naravno, protiv terorizma, i islamskog "svetog rata", jer smo sve to osjetili na svojoj kozi, ipak, najzalosnije je gledati ubijanje neduzne djece i civila, pa i vojnika, koji su primorani da za nista gube glave. Kada se sve to desavalo ovdje nije mi bilo jasno kako velike svjetske sile mogu mirno da gledaju stradanje neduznih ljudi. Medjutim, radili su to, tako da me ne cudi ignorisanje muke svih onih koji su se nasli u libanskoj i izraelskoj vatri.

Mediji = Portparoli svetskog pozorista

pre 17 godina

Uh, ala ste se zapalili. Sve velike svetske akcije su prethodno isplanirane i svode se na ostvarivanje nekih ciljeva. Jedna istina se plasira na medijima, a druga, prava, je na tajnim agendama. Folovi. Ne zestite se. Ili je sve ovo da bi se srusio Iran, ili da se isprazne malo vojni arsenali i nadopune novim, ili, ili, ili... mozda nikada necemo ni znati pravu istinu, nevezano za usluznu delatnost medija koji servisira cover-up tajnih agendi.
Bravo za ovog, bravo za onog je aplauz upucen glumcima. Jedino su zrtve prave, nazalost.

Dejan

pre 17 godina

Libanska vlada trebalo je jos davno da se obracuna sa teroristickim islamistickim milicijama (Hezbolah) na svojoj teritoriji, ako tvrdi da je Liban bas tako suverena drzava. Jedino sto je premijer u stanju da uradi je da spasava svoju stolicu u vladi ciji je deo - Hezbolah. Jadno.

Johny

pre 17 godina

Dragi i postovani prijatelji i iz Srbije i iz Izraela,
Ako ja kao Srbin mogu i moram da osudim Srpsku drzavu za gnusno unistavanje i torturu nad okolnim drzavama (BiH, Hrvatska i Kosovo), onda ne vidim razloga zasto bilo ko drugi, pa cak i sami Izraelci, ne bi mogli i morali da priznaju strahote koje Izrael u velikim razmerama seje nad svojim komsijama. Ne kazem da su muslimanski fudamentalisti ista tolerantniji i manje agresivni, ali posto su siromasniji i okupirani odna za njihovu borbu imam koliko-toliko razumevanja. The bottom line is, da se ja kao ljudsko bice, stidim svakog ko ubija buducnost i zivote nevinih ljudi.

hajro sokolovic

pre 17 godina

Evo jos jednog dokaza zasto svaka drzava treba da ima nuklearno oruzje-pa kom opanci kom obojci. Tvrdim da bi u svijetu vladao mir. Da niko nikog ne bi smio napasti - napad bi znacio i sopstveno unistenje. Drzave narodi i njihove vodje bi bili prinudjeni pregovorima rjesavati sporove. Osim onih 8 drzava koje imaju nuklearno oruzje sve druge moze da napada ko hoce i kako hoce. Vidim da ima komentara koji na neki nacin podrzavaju Izrael. Nevjerovatno. Pa Izral upravo i radi ovo jer ima silu i mocnog prijatelja iza ledja. To nema veze sa dva oteta vojnika. Uzgred oni nisu oteti u Izraelu vec u Libanu jer su povredili granicu iz nekog razloga. Pa necete valjda reci da je Gavrilo Princip kriv za Prvi svjetski rat. TAJ DOGADJAJ JE BIO SAMO POVOD EZROCI SU BILI SASVIM DRUGE PRIRODE.tAKO JE I U OVOM SLUCAJU. Izrael hoce te teritorije da prisvoji ili otme. O tome se radi i to traje godinama-decenijama...

Boro

pre 17 godina

Mnogi ovdje osuđuju Izrael, ali ti kao da zaboravljaju s kim imaju Izraelci posla. Pazite, od početka sukoba Izraelci su ublili 10, da, da DESET libanonaca za svakog svog poginulog, ali Hezbollah i dalje bombardira Izrael! Zašto bi Izrael mario za libanonske civile, kad ne mare oni sami? Što bi vi mislili da netko iz Srbije počne raketirat Veliku Britaniju? Smatrali bi ga za luđaka, naravno, koji vodi Srbiju u propast, ali Hezbollah ne mari što njihov narod trpi užasne posljedice zbog njihovih akcija! Što bi bilo kad Izrael ne bi ovako reagirao? Svako malo bi se ponavljale otmice, teroristički napadi i raketiranja Izraela sa sve većim posljedicama, jer bi Hezbollah ojačao, a oni ne mare za žrtve koje će podnjet njihov narod zbog toga, oni samo žele ubit što više Izraelaca! Zašto oni provociraju Izrael kad je njihov narod taj koji trpi užasne posljedice zbog toga?

Zvjezdan

pre 17 godina

Bravo Izraelu? Za jednog zarobljenog vojnika (po vasem) kindapovanog 150 civila ubijenih za dva 300 civila ubijenih. Mada je i to malo pa ih treba malo i raspametiti tako sto cete im i gradove srusiti, zalihe hrane unistiti, puteve, aerodrome, mostove, itd.

Goran

pre 17 godina

Strasno me pogadja sve ovo sto se desava poslednjih dana. A najvise od svega ljudska glupost i agresivnost. Ja nikako ne branim Hezbolah, ali me strasno iritira stav po principu: "Gospodo Libanci sami ste krivi sto vam je neko na silu okupirao zemlju i sto nemate snage da sami savladate Hezbolah pa cemo zato mi sve zajedno da vas satremo". I taj Izrael, je mnogo gluplji nego sto svi misle. Njih Amerika przi, a oni se primaju ko male bebe i sta su sad uradili ?
Samo su unistili zivote skoro milion ljudi u Libanu a indirektno i mnogo vise zbog posledica migracija, i od njih napravili nove vatrene pristalice Hezbolaha.
A ta prica: "dajte vratite ta dva vojnika" je na nivou trogodisnjeg deteta. Ja stvarno ne mogu da verujem.
Pa po toj logici je Miskoviceva (Delta) porodica trebalo da bombarduje Beograd kada je ovaj bio otet zato sto su gradjani ove zemlje dopustili kriminalcima da se vrzmaju po Beogradu.

ja

pre 17 godina

P i Izrael je kindapovao i ubijao njihove vojnike i proterivao stanovnistvo. To sto oni nemaju svoju jako organizovanu vojsku nego naoruzane grupe ne cini nikakvu razliku - drzavni terorizam je takodje veliki problem jer proizvodi i vece nevine zrtve.

Lanna

pre 17 godina

Izrael se kao stalno brani a palestinska teritorija sve manja dok se Israel siri.
Israelsko drustvo je paramoicno i sa kompleksom vise vrednosti u odnosu na Palestince koji su, ugred budi receno, i zrtve svoje arapske "brace". Drustvo nije demokratsko kao sto s eto stalno istice. nemaju ustav a osnovne vrednosti crpe iz ortodoxnog judaizam koji je isto netolerantan kao i svaka fundamentalisticka religija.

Bojan

pre 17 godina

Lako je sa Libanom. Izivljavaju se nad drzavom koja ime vise demokratije nego bilo koja druga zemlja na Bliskom Istoku. Kako onda ubediti Arape da idu u demokratiju kad "demokrate i civizovani" ovo rade Libanu kao najdemokratskijoj zemlji u regionu. Stvarno sramota da ponekad pomislim "uh sto ne napadnu Iran pa da im oni pokazu i opamete ih malo". Napred Liban.

Bitic

pre 17 godina

Gde je Savet Bezbednosti? Gde su Ujedinjene Nacije? Gde su svetski mocnici i G8 i svakojakih drugih grupa i asosijacija kada niko nema hrabrosti da zaustavi vec jednom rusilacku masineriju-Izrael, pod patronatom SAD? Ko moze da pomisli da Severna koreja ne treba da se naoruzava, ko ima moralno pravo da od Irana trazi da se ne naoruzava? Oh u kakvom nemoralnom svetu zivimo!!! Dok je SSSR bio pandam SAD, dok je Varsavski Pakt parirao NATO Paktu, situacije nije bla ovakva crna kao sto je sada. Svetu ne preti opasnost od pojedinh grupa i grupica terorista. Svetu preti posanost od terorizmu kojeg izvode SAD direktno ili posredstvom Izraela.

Sale

pre 17 godina

Na veliku zalost civila na obe strane, diplomatijom je nemoguce pobediti terorizam. Izrael koristi jedino moguce sredstvo, a to je apsolutna i nemilosrdna sila, terorizam je jedan veoma opasan virus i ovakva reakcija je jedini efikasan lek protiv njega. Ako sada Izraelsku armiju zaustave toboze mirovne akcije, to ce samo dati vreme bandama da se pregrupisu i zalece rane, a posle toga ce biti jos opasniji i borba protiv njih jos krvavija. Koliko god broj zrtava izgleda veliki ovog momenta, svakako je znatno manji od onoga do kojeg bi se doslo odugovlacenjem borbi. Ne mogu ponovo da gledam kako grupa manijaka ubija nekoliko stotina nevine dece na samom pocetku skolske godine zarad visih ciljeva, zato zelim svu srecu Izraelskim vojnicima i da se ne zaustave dok ne uniste zlo iz korena.

zona,ny

pre 17 godina

Ovde je i laiku jasno da ovo nema veze sa Izraelom. Strategija mnogo podseca na ono sto je nama radjeno od strane Amera. Unistiti ekonomiju, infrastrukturu, zaplasiti celokupnu naciju, tretirati smrt civila kao kolateralnu stetu. Pitam se zar je moguce da je citav civilizovani svet postao taocem Americke spoljne politike.

Milutin Brisel

pre 17 godina

Ovo je rat ciji ce jedini rezultat biti zrtve.
Na ovakav nacin Izrael nece nista postici, ako govorimo o bezbednosti Izraela. Broj zrtava je odavno premasio pocetnih nekoliko, koji su bili povod za vojnu intervenciju i ubrzo ce dostici broj zrtava koji je Izrael podneo za vreme nekoliko godina unazad ukupno! Anti-Jevrejski osecaj u okolnim zemljama ce kao posledica ovih dogadjaja biti jos veci nego ranije. Na Bliskom Istoku je mrznja prema Jevrejima I Jevrejskoj drzavi dovoljna za terorizam, te je jasan I uticaj ovih akcija na terorizam. Potpuno eliminisati teroriste, zatim gerilske grupacije i neorganizovane naoruzane pojedince je nemoguce u uslovima nestabilnosti, siromastva a kamoli u uslovima rata. Vojnim akcijama sirokog spectra unazad dvadeset ili trideset godina se ide na "potpuno unistenje I iskorenjivanje terorizma” u Libanu, Gazi itd a da se terorizam I otpor uopste ne smanjuju. Na ovaj nacin se samo jos lakse regrutuju dobrovoljci u gerilske formacije za odbranu I one teroristicke za odmazdu. Tako da je krajnje paradoksalno pokretati sveobuhvatni rat radi samo jos jednog “unistavanja terorizma”. Sa druge strane gajenje Hezbolaha na teritoriji Libana vodi u samoubistvo. Metode delovanje Hezbolaha, Dzihada itd su jedino logicni onima iz cijih redova se pripadnici tih teroristickih organizacija regrutuju. Ja ih razumem ali tome nema mesta u bilo cemu sto je dobro na ovome svetu. Poenta je da se protiv njih ovako ne vredi boriti jer ovakva borba isto tako predstavlja ubistvo i samoubistvo bez drugih rezultata.
Licno, u ovom sukobu vidim dve strane koje se ne mogu nikako porediti. Jednu stranu koja se brani i podnosi zrtve a drugu koja bezobzirno napada bez ikakvog smisla da ce se takvim napadima ista postici. Jedna strana su civili Izraela, Libana i Palestine a druga Vojno-politicke(i teroristicke) establisment tih zemalja koji iako svestan da su zrtve jedini rezultat njihovih ratova i dalje ubijaju naokolo radi ostanka na vlasti, zadovoljavanja licnih nacionalisticko-psiholoskih mitova i cesto novca.

Maksi

pre 17 godina

Bravo za Liban... stvarno je tuzno da ceo svet gleda i ne preuzima nista po pitanju nasilnickog ponasanja Izraela. Sve mi se cini da USA stvarno ne zeli mir na Bliskom Istoku, pa po cenu stradanja civila, hmmm... zvuci mi poznato...

Ivana

pre 17 godina

kakva ironija... bas narod koji je stradao najvise od Nemaca tokom rata se sada upravo ponasa kao Nacisti. Za njihova dva vojnika 300 civila, svaka cast Jevreji....

Sajmon

pre 17 godina

Zašto bi se Amerika obazirala na Libanske žrtve vise nego na svoje interese?
Reč kolateralna šteta je Američkoj vlast i delu EU postala toliko draga, jer njome kamufliraju žrtve i ne osećaju ni trunku griže savesti (koju možda i nemaju) kada bi rekli žrtva.

Dragan SA

pre 17 godina

Mister Siniora,sami ste krivi. Zasto cuvate teroriste na svojoj teritoriji, koji bombarduju drugu drzavu. Israel je potpuno u pravu, samo ne znam zasto nije bila i Srbija 1999.

Bob Sent Kler

pre 17 godina

Super im je fora. Sediste u Libanu, uskoce u Izrael ubiju danas 2, sutra 3, preksutra jednog coveka i tako stalno.
Pa misle ovi mutavi. Ne mogu da napadnu suverenu drzavu.
Greska sinak. Nisu oni Srbi pa da nemaju podrsku u svetu vec su na celu CNN-a, CBS-a, ima ih u Pentagonu, Beloj Kuci, Kremlju.
Niste vi zrtve. Zrtve su one zene i deca razneti po autobusima (svakog drugog dana), po metroima, trznim centrima sirom sveta.
Tamo u vasim zemljama se raznosite koliko hocete, kad vam smisao zivota nije nista drugo sem Dzihad ima i nas koji volimo da uzivamo u zivotu i odrastanju nase dece.

nesho

pre 17 godina

Sve je ovo stvarna slika stanja sveta u smislu nemoci UN-a / Saveta Bezbednosti kao mrtvog slova na papiru, i s druge strane nasilnistva i neizmerne arogancije SAD-a i njihovog mini- ekvivalenta na Bliskom Istoku - Izraela. Gde je sada kritika Izraela, i osuda toga sto je njihova agresija jasno karakterisana prekomernom/neproporcionalnom/upotrebom sile. Licemerju nikad kraja ...

mishko

pre 17 godina

Izrael ima pravo da se brani tako što će izvršiti agresiju na susednu zemlju a mi smo za uništenje terorista na Kosovu znači za akciju na sopstvenoj teritoriji dobili bombardovanje.To su ta ljudska prava za koja se zalaže međunarodna zajednica sa Amerikom na čelu.

Срђан

pre 17 godina

Гледам синоћ на CNN-у репортажу из Либана.. И снимају неку девојку која је имала поруку за свет... као Престаните са бомбардовањем, нисмо ми сви терористи!.....
А нисте сви терористи?!?!?
А ми смо сви били терористи кад су нас бомбардовали, кад је ''милосрдни анђео'' гађао школе и болнице, због политике Слободана Милошевића!!

Vladimirr

pre 17 godina

Sta drugo reci nego prekoracenje nuzne odbrane. Izrael se ponasa siledzijski, naravno da moze da napada Hezbolah ali ne i da unisti celu zemlju. Sto pre medjunarodne trupe tamo, pa da vidimo kraj i Hezbolahu ali i ovakvom ponasanju Izraela.

Commie

pre 17 godina

Naravno da Izrael ima pravo da se brani od terorizma. Ali ako prekoracuje odbranu, treba da odgovara pred sudom u Hagu. Ali ne treba zaboraviti da zbog toga sto Hezbola, Hamas i druge teroristicke organizacije drze civilno stanovnistvo kao svoje taoce jer rasporedjuju teroriste u najgusce naseljenim mestima, dolazi do velikog broja civilnih zrtava.

darko

pre 17 godina

Jos uvek ne mogu da se nacudim sta se tamo desava i kako je to za Amere hvala bogu normalno. Jako mi je zao Libana, ratovali su 20ak godina prvo hriscani i muslimani pa onda svako sa svakim, jedno selo sa drugim. Na pocetku i na kraju uvek je to bio rat Izraela sa Sirijom i Iranom ali na zalost uvek na teritoriji Libana. Libanski narod je duboko podeljen na hriscanski i muslimanski deo sta je uvek odgovaralo ovim zaracenim stranama.
U razgovoru sa svojim prijateljem Libancem uvek sam se cudio (ja sa Balkana ako je to moguce), govoreci mu pa vi ste svi Libanci, za razliku od nas Srba, Bosnjaka, Hrvata (sta svakako ne pravda nase ratove) mada smo i mi nekada kao isto pleme koje je naselilo te prostore pa se kasnije nazionalizovali. No, iz njegovih odgovora se videlo da tamo ne postoji druga strana.
Na kraju, ocigledan pokusan Amerike da uvuce u rat Iran, na sta rade vec mesecima. Ni to im nije prolazilo ili ne bi proslo kod svojih biraca (+postojeci rat sa Irakom) sa optuzbama za obogacivanje uranijuma pa je ovo sad sledeca taktika. Bojim se da ce Iran biti isprovociran, u smislu Ameri lansiraju neko cudo na Izral pa optuze Iran i zestoko vrate, i sve zbog toga sto ako izgube primat naftnog biznisa za dolar, amerika moze finansiski kolapsirati u danu (pod uslovom da se najveci proizvodjaci nafte OPEK IRAN Venecuela okrenu ka europertolu. Elem zna se sta se desilo sa Irakom samo zato sto je pokusao isto nafta za euro.

Qassam Launcher

pre 17 godina

Ако се сећате оних 7 Канађана које је држава Израел убила пре неки дан, 4 од њих су била деца.
А акција се наводно води због 3 отета јеврејска војника.
Луиз Арбур каже следеће, баш бејаше на Ројтерсу:
"Размера убијања и њихова предвидивост може значити кривичну одговорност, поготово оних на командним позицијама."
За оне који не знају, Израел гађа све врсте цивилних објеката, као што су рецимо складишта пшенице, како милиони људи у Либану не би имали довољно хране.

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Očekujem demokratsku Evropu /kojoj mi toliko težimo/ i SAD, /kojima se mi toliko uvlačimo/, da u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, pokrenu hitnu raspravu i osude agresiju Izraela na jednu suverenu zemlju. I da hitno reaguju, poput "Milosrdnog andjela", u cilju sprečavanja humanitarne katastrofe. Liban je sada mnogo sličan Srbiji od pre nekoliko godina. Sa time što su se u osudi Srbije, po prvi put, ujedinili Izraelski političari, političari SAD-a, svih muslimanskih država i naravno Evrope, koja u ovakvim situacijama izigrava samo američki prirepak. Te "velike" nacije nikada nisu imale snage da se, čak ni verbalno, suprostave agresivnoj politici svog prekookeanskog mentora. Danas Liban a sutra....
Na granici sa Irakom /koji se "izgradjuje" uz pomoć Zapada/ stoji 250.000 turskih vojnika. Čekaju znak da još jednom udju na teritoriju "nezavisnog" Iraka i konačno "reše" pitanje Kurda. Bojim se da će se u ovom kreiranom haosu izgubiti i "veliki majstor" odnosno, da će najveću cenu platiti onaj, koji je pustio "duha iz boce".

Milan

pre 17 godina

Zauzimanje strana i komentarisanje ko ima ciju podrsku mi lici na deciju prepirku "Moj je tata jaci od tvog!"
Da li se pitate uopste kako je civilima?

London Thinking

pre 17 godina

Svaka zemlja ima prava da brani svoje interese (ukljucujuci otete vojnike). Velika razlika je u tome sto Izrael to radi uz pomoc i podrsku mocnih prijatelja, a Srbija je pokusala da to uradi bez ijednog jedinog saveznika. Ishodi oba scenarija su poznati unapred...

evropljanka

pre 17 godina

Ja znam zbog cega je tamo rat. Kao prvo Izrael je uzeo zemlju Palestini tada kada je Izrael priznat kao drzava.
Drugo svi znamo da je Izrael postavio ultimatum da se povuku vojska Libana daleko od granica sa Izraelem.. Zbog cega svet cuti kao i SAD- pa prosta stvar, najveci bogatasi sveta su Jevreji i njihovo bogatstvo je toliko da neke svetske statistike govore o tome da oni drze 73% ukupnih rezerva u bankama SAD-a.
MOJE misljenje je takvo TAMO NIKADA nece da bude mira jer kao prvo Izrael ima da trpi jer nije muslimanska zemlja a ako se ne bude vodio rat sa Izraelom to ce poceti muslimani medju sobom da se bore.
ISTINA

Ritter

pre 17 godina

Ljudskoj inteligenciji nikad kraja...Zar sve te silne obavestajne sluzbe koje placaju USA i Izrael nisu mogli da nadju Sadama, Milosevica ili lidere Hezbolaha i da ih eliminisu ili ih deportuju u Gvantanamo ili gde god vec hoce? Ne, lakse je sruciti tone exploziva na narod Srbije ili narod Libana ili Iraka. Kazu im: “pa vi imate lose lidere, smenite ih”…pa dodjite vi malo gospodo da vidite kako je bilo ziveti sa Sadamom, Slobom, Hezbolahom i slicnima u svojoj zemlji. Smenite ih vi ako mozete ali na neki malo pametniji nacin …ako ste vec toliko dobronamerni kao sto tvrdite da jeste. Ja sam ziveo 10 godina pod Milosevicem i nisam sigurno mogao da odem sam na Dedinje i da ga smenim a ni studenti koji su demostrirali. Sta ocekujete da libanski studenti odu na jug i pohapse Hezbolah? Pa mi ne mozemo ni sa radikalima na kraj koji masu malim pistoljcicima, a zamislite da imaju rakete srednjeg dometa? Izgleda da gomila doktora nauka u USA i Izraelu sluzi uglavnom za pravljenje oruzja i planiranje ratova. To potvrdjuje i najnovija Busova zabrana istrazivanja na maticnim celijama. Tragedija.

maki

pre 17 godina

UN sve više počinju da liče na nemoćno Društvo naroda pred početak II svetskog rata. Strašno je što se bilo ko na planeti opredeljuje za bilo koju stranu. Ovo je 21. vek, valjda bi bilo normalno da su godine besmislenog ratovanja iza čovečanstva!

no name

pre 17 godina

Podrzavam Liban u potpunosti jer Izrael je cista tvorevina USA posle II SV rata i na njega gledam kao na Albance na Kosovu. Oduzeli su veliki deo teritorija palestincima i proglasili svoju drzavu pocevsi besomucno da ubijaju sve arape u svojoj okolini. Te teroriste o kojima pricamo pa svi dobro znamo da su ih sami Ameri stvorili za vreme rata Rusije i Avganistana. Popularni Mudjahedini koji su odmah posle rata okrenuli ledja Amerima i poceli da obucavaju svoju bracu sirom Azije i Afrike za ostvarenje svojih ciljeva. Jevreji se u slucaju palestinaca i svih svojih komsija stvarno ponasaju kao Nacisti, a i kako ne bi kad se opet javno zna da im amerika svake godine daje oko 4,5 milijardi za oruzje i to se moze proveriti na sajtovima, a ono sto je jos cudnije Amerika u isto vreme daje i 900 miliona dolara palestincima za oruzje. Tu price o miru nema. Americi je potreban takav jedan konflikt u kome ce stalno izazivati lokalne arapske zemlje. Zbog svega toga ne mogu reci da je Izrael upravu jer su oni sve vreme na tudjoj teritoriji i diktiraju pravila. Niko nema prava da zato sto je pretrpeo velike gubitke za vreme ratova terorise ostatak sveta jer sta bi onda Rusija trebala da radi koja je u oba rata izgubila vise nego 5-struko ljudi nego sto je jevreja pobijeno.

Zvjezdan

pre 17 godina

Cudno? Svi mrze Izrael pa jadan Izrael mora se sa svima da se bije, pa tako usput ubije i po kojeg civila (par stotina)..... Ja, ipak mislim da Izrael nije jos naisao na pravog igraca koji ce da ih istambura da nikada vise nece im na pamet pasti da djele (takozvanu) pravdu itd.
A sada ovo sta rade je samo dokaz divljstva malo veceg nego sto su Hezbolah i Hamas.
EU i UN i ostali sram da vas bude pogledajte svoju decu (ako ih imate) i zapitajte se? sta da su oni u Libanu, da li bi i oni bili teroristi, za ove demokratske divljake koji ruse sve zivo pred sobom.

tomimomi

pre 17 godina

Mi ni posle 11 godina ne uspevamo da uhapsimo Mladića, šta mislite koliko je teško posle 15 godina rata obuzdati terorističke grupacije. Liban je jedva uspeo da organizuje izbore i sad to sve treba uništiti. Nisu mi neke stvari jasne, kako kod nas tako i u svetu. Kada pričate u Libanu uzmite malo knjige iz istorije i pročitajte šta je ta zemlja i šta je Bejrut bio pre 25 godina. Nije to Somalija ili Afganistan. Arapi su ponosan i hrabar narod. Kada terorističke akcije krenu one ne zaobilaze ni Evropu i svako podržavanje rata i razaranja donosi dugoročno haos u Evropi. U krajnjem slučaju Liban je zemlja sa 40% hrišćanske populacije.

442 do Bejruta

pre 17 godina

Kad se prije sest god. izraelska vojska povukala iz libanonske tampon zone, Hisbala je slavio "pobjedu" protiv "mrskih cionista"! Smatrajuci da su jaci, i da se mogu suprostaviti "cionistima", nastavili su da "cackaju mecku"...
Libanska vlada, umjesto da rijesava pitanje Hizbale, njene svakodnevne prijetnje, raznoraznim provokacijama na lib-izr. granici, -oni grade mostove, puteve, aerodrome, razvijaju turizam, trgovinu... a sto Hizbala moze uvuci u rat cijelu zemlju, to nikom nista!
Dragi moj Fuade, zemlju u rat ti je uvukao Nasralla, a ne Olmert i njegovi!
U principu upotreba "prekomjerne sile", pokazuje da je Izraelu "prekipilo", i da su rijeseni ( iskljucivo zbog nezaintersovnosti libanske vlade) da stanu u kraj hizballi, koja je, a tu se slaze, 99.8% stanovnika planete Zemlje,- TERORISTICKA ORGANIZACIJA!

Novosađanka

pre 17 godina

Svaki oblik nasilja, a pogotovo tako surovog ne mogu da podržim, jer i ovoga puta ne stradaju "vođe" već narod. Zato ne opravdam Jevreje i ne mogu da razumem toliko mržnje i nasilja od naroda koji je toliko pretrpeo za vreme II svetskog rata.
Inače, u aprilu ove godine bila sam u Bejrutu, divan grad i gostoljubivi ljudi. Ne mogu da razumem toliko iskrvljenu sliku o muslimaskom svetu - pa nisu svi teroristi.
S druge strane, kao da se zaboravlja da na teritoriji Libana i Sirije ima najviše istorijskih spomenika iz najranijeg doba hrišćanstva. Smeta li i to Jevrejima? Može li to neko da zaustaviili Amere sa 200 godina starom istorijim i to ne zanima. Podržavaju Izrael, jer iza svega stoje velike pare i najmoćniji lobi u Americi.

Ivan

pre 17 godina

Ko kaze da jedan izraelski zivot vredni nekoliko stotina arapskih?Pa upravo Hamas i Hezbolah koji za jednog Izraelca traze 1000 Arapa. Ovo uostalom nije prvi put da Hezbolah otima vojnike. Pre nekoliko godina izrael je za 3 poginula vojnika pustio nekoliko stotina, ako ne i hiljadu zatvorenika. Vreme je da se napadima Hezbolaha stane na kraje, i jednom za svagda ti islamski fanatici dokrajce. Puna podrska Izraelu!!!

Plikuscht

pre 17 godina

E, drugari Libanci, stvar je vrlo jednostavna...
Tvrdite da ste drzava, pa je pretpostavka da imate policiju, vojsku, tajne sluzbe i da kontrolisete sopstvenu zemlju. Onda lepo pohapsite likove iz Hezbolaha koji vec godinama imaju baze i citave kampove za obuku na VASOJ teritoriji i koji sa VASE teritorije nesmetano projektilima dometa 70km bombarduju Izrael i njena naselja i izbicete Izraelcima argument za ovo sta rade.
Ili mozda ne zelite jer se slazete sa onim sta Hezbolah cini vec godinama? Ali onda ako je tako - zasto sada kukate?

Vanstranacki analiticar

pre 17 godina

Liban i njegov predivni miroljubivi narod su TRAJNE zrtve Sirije, Irana, Palestinaca, Hezbolaha i ostalih fundamentalistickih militantnih grupa.
Drzava Liban nema realne snage da se suprostavi uzurpatorima njene teritorije koju fundamentalisti koriste protiv Izraela a u izraelskim odmazdama ni krivi ni duzni stradaju i Libanci.
Mislim da Liban treba da trazi od UN vojnu i moralnu pomoc, da bude protektorat UN bar 20 godina - kako bi se ova divna zemlja i ovaj kulturni narod oporavio.
Bio sam u Libanu kada je cvetao kao najlepsa ruza - a decenijama gledam kako razaraju bradati fundamentalisti.To treba spreciti - a resiti problem Palestinske drzave. Na taj nacin bi mozda i Liban ostavili na miru. I Siriju koja je u istom polozaju (malo boljem) u odnosu na Iran.

Izraelac

pre 17 godina

Dragi prijatelji, gradjani Srbije,
Daleko od toga da opravdavam ljudska razaranja od strane drzave ciji sam gradjanin godinama. Sta vise, ucesnik sam demonstracija za mir na Bliskom istoku otkad sam dosao u Izrael. No, ne mogu a da ne primetim jednu stvar. Na vesti o uzasnom ratu izmedju Izraela i Hizbala(Libana), mnogi se obaziru na to da je Izraelu sve dozvoljeno, a Srbiji nije... Jako mi je zao, sto malo ko oplakuje sudbinu zrtava u ratovima, nego zali zbog toga sto njemu nije data "moc" da se obracuna sa teroristima (neki bi u stvari voleli da se isti scenario dogodio na Kosovu, i ne osudjuju sam cin agresdije). Nazalost, Srbija jos nije zrela sto se tice gradjanske svesti i politicke kulture...
Pored toga, i osude preterane vojne akcije Izraela, moram da kazem da je na moju zemlju palo preko hiljadu kacusa za ovih nekoliko dana, i sve na civilne ciljeve. Samo su juce poginula dva deteta u Izraelu od kacuse....
Pozdrav iz Izraela

svi (ni)su isti

pre 17 godina

Ovde postoje samo dve "strane" - neke vojske, nebitno koje, i civili. Niko nema prava da ubija civile ko kokoske, bez obzira na objasnjenja tipa "vi pruzate podrsku teroristima". Tesko sam bolestan, godinama ne izlazim iz stana, niti glasam, niti sta drugo - kako sam ja to "podrzavao" Milosevica & kompaniju, zbog cega me NATO bombardovao? Sigurno je da nisam jedini u takvom polozaju. Sve je to u sluzbi interesa svetskih mocnika, koji ce se jednog lepog dana cuditi sta ih je snaslo, kad budu pronadjena jos ko zna kakva oruzja i svetska sirotinja bude u stanju da im vrati milo za drago. A garantovano ce im vratiti, to su prirodni zakoni. Cudi me i dalje da MZ uporno trazi Mladica zbog njegovih zlocina a svojim cinjenjem, jos od 6.avgusta 1945 naovamo, ga istovremeno amnestira, jer i oni rade isto. ""Njihovi" zlocini ne opravdavaju "nase"" vazi samo za strane u sukobu, ali ne i za one koji bi da sude drugima - NJIHOVI zlocini jos kako "opravdavaju" sve ostale zlocine. Na Japance su bacene atomske bombe isto tako jer su "podrzavali svoju vladu", kao da ih je neko nesto pitao.

Mirko

pre 17 godina

40 odsto Libanaca su Hriscani, zemljom vlada antisirijska koalicija, a videcemo ko ce u buducnosti, posto su joj zabili noz (Izrael) u ledja... Tuzno je da Srbi koji zive u SAD podrzavaju ovakvu spoljnu politiku nepismenog Busha i njegove 52. drzave.

think about

pre 17 godina

Postavlja se pitanje: do koje granice je samoodbrana.
Odgovor je jednostavan, samoodbrana je sve dok Liban ne stavi pod kontrolu teroriste, dok ne prestane da daje pretece i agresivne izjave i dok se javno ne obaveze da ce ciniti sve sto im je u moci da prestanu sa terorom nad susednim Izraelom. Amin.
Zar odjednom zaboravljamo kako je hamas godinama neometano nanosio civilne zrtve Izraelu? Napad Izraela nije bez povoda, nego naprotiv, sa ogromnim povodom i ciljem.
Odjednom vidim sazaljenje nad slabijim agresorom, a ne nad onim koji takodje podnosi ogromne zrtve vec decenijama i plus NE NAPADA PRVI.
Ako neko misli da Izrael prekoracuje samoodbranu, on to treba i da argumentuje, a ne da daje puste 'humanisticke' izjave svrstavajuci se na stranu Libana zbog, opet cistog ekonomskog interesa njegove zemlje.
Zao mi je zrtava, i jednih i drugih, ali terorizmu se mora stati na put - jer je upravo terorizam fabrika smrti.

Desava se

pre 17 godina

UN ne osudjuje izraelski napad na Liban, jer bi time osudila svoj napad na Srbiju 1999. Sto se tice opet izraelskog napada i stradanja neduznih, mislim da niko nije neduzan. Zasto svi mi sedimo u svojim foteljicama i komentarisemo desavanja, umesto da se ceo svet ujedini u otporu diktaturama i ratovima. Nije li vreme da pokazemo da nismo topovska djulad? Valjda misilimo da smo ovce koje moze da vodi ko kako hoce,zedne preko vode? Ajd' sto nas vode nego nas i ubijaju, izrabljuju, zaglupljuju. Nije li narod Srbije koji je cutao Milosevicu i njegovoj politici i cuvao svoje zadnjice od policijskih udaraca kriv za sva zla koja su nam se desila. Nije mogao ili nije imao hrabrosti da nesto promeni, i svesti da shvati da moze. I danas penimo na ovu vladu i trpimo njenu nesposobnost. Cekamo novog "milosrdnog andjela" da nam pomogne?Licemeri smo mi ljudi. Veliki licemeri. Isto je tako i narod Libana kriv jer ga saka terorista drzi u rukama. Treba se vec jednom osvestiti. Dvadeset je prvi vek.

Milan

pre 17 godina

Zar je bitno ko je kriv kad ljudi masovno stradaju? Ljudi koji kazu ako tako vam i treba, nemaju veze sa zivotom. Izral ima amere uz sebe (nije tu nista cudno kad se zna koji je lobi najaci na svetu i ko upravlja Amerikom)i niko im ne moze nista. Sledeca je Sirija ili Iran, a mozda i grupno nikad se ne zna.

Bata

pre 17 godina

Hm, je l' sad i Libanci koji nisu pripadnici Hezbolaha imaju "pravo na odbranu". I tako u krug? Interesantan je taj konflikt u kojem se svi samo brane. Ne zna se ko je ludji od dve suprotstavljene strane.

Milan

pre 17 godina

Ovo što radi Hezbolah je terorizam, a ovo što radi Izrael je državni terorizam i zločin protiv čovečnosti. Dižem svoj glas protiv izraelske okupacije Libana i ubijanja nedužnih ljudi!

Guta Popivoda

pre 17 godina

Kao sto smo mi opravdano bombardovani zbog Milosevica (jer nismo hteli da se odreknemo njegove politike), tako je i opravdano da Izrael bombarduje Liban, dok njegova vlada je unisti Hezbolah. Nije mi jasno zasto Izraelci to ne urade, zasto ne ratuju protiv same Libanske vlade, nego se direktno bore protiv Hezbolaha, kao da vlada Libana nije odgovorna za ono sto se na njenom podrucju dogadja?!

Milana

pre 17 godina

Ugledni evropski ekonomisti smatraju a imaju i teoriju da je ekonomija USA bazirana na ratnim aktivnostima. Ovo, naravno potvrdjuju i podaci o jednodnevnom kostanju vodjenja ratova, trenutno posebno u Iraku. Profit, profit i profit, bilo da je u pitanju proizvodnja oruzja ili jagma za resursima. I potpuno je jasno zasto USA podrzava Izrael a bice intersantno videti kako ce Zapad resiti ovu krizu jer Francuzi ocigledno ne odobravaju sve to.

Denis, USA

pre 17 godina

Sam Hezbolah nije ni postojao do pre 25 godina kada je pocetkom 80-ih osnovan kao vid otpora Izraelskoj okupaciji juznog Libana. Posto je Hezbolah imao relativnog uspeha u toj borbi (potpomognut Sirijom i Iranom) i zato sto je okupacija postala skupa za Izrael (i materijalno i ljudski), Izrael je odlucio da se povuce sa tih teritorija pre nekoliko godina.
Znaci, Izrael nije mogao da izadje na kraj sa Hezbolahom, a kao sada ocekuje da relativno nestabilna demokratska vlada Libana to uradi. Najvazniji razlog zasto nije tacno da Izrael zeli dvojicu otetih vojnika nazad je cinjenica da smo svi (Izrael ponajvise) svesni da bombardovanjem gradova, civila i infrastrukture nemozete nikoga osloboditi. Otmica je samo jeftini izgovor za Izrael da kao jaci pocne da se izivljava i pokaze silu zemljama u okolini.

banja luka

pre 17 godina

Iako smo svi, naravno, protiv terorizma, i islamskog "svetog rata", jer smo sve to osjetili na svojoj kozi, ipak, najzalosnije je gledati ubijanje neduzne djece i civila, pa i vojnika, koji su primorani da za nista gube glave. Kada se sve to desavalo ovdje nije mi bilo jasno kako velike svjetske sile mogu mirno da gledaju stradanje neduznih ljudi. Medjutim, radili su to, tako da me ne cudi ignorisanje muke svih onih koji su se nasli u libanskoj i izraelskoj vatri.

Mediji = Portparoli svetskog pozorista

pre 17 godina

Uh, ala ste se zapalili. Sve velike svetske akcije su prethodno isplanirane i svode se na ostvarivanje nekih ciljeva. Jedna istina se plasira na medijima, a druga, prava, je na tajnim agendama. Folovi. Ne zestite se. Ili je sve ovo da bi se srusio Iran, ili da se isprazne malo vojni arsenali i nadopune novim, ili, ili, ili... mozda nikada necemo ni znati pravu istinu, nevezano za usluznu delatnost medija koji servisira cover-up tajnih agendi.
Bravo za ovog, bravo za onog je aplauz upucen glumcima. Jedino su zrtve prave, nazalost.

Dejan

pre 17 godina

Libanska vlada trebalo je jos davno da se obracuna sa teroristickim islamistickim milicijama (Hezbolah) na svojoj teritoriji, ako tvrdi da je Liban bas tako suverena drzava. Jedino sto je premijer u stanju da uradi je da spasava svoju stolicu u vladi ciji je deo - Hezbolah. Jadno.

Johny

pre 17 godina

Dragi i postovani prijatelji i iz Srbije i iz Izraela,
Ako ja kao Srbin mogu i moram da osudim Srpsku drzavu za gnusno unistavanje i torturu nad okolnim drzavama (BiH, Hrvatska i Kosovo), onda ne vidim razloga zasto bilo ko drugi, pa cak i sami Izraelci, ne bi mogli i morali da priznaju strahote koje Izrael u velikim razmerama seje nad svojim komsijama. Ne kazem da su muslimanski fudamentalisti ista tolerantniji i manje agresivni, ali posto su siromasniji i okupirani odna za njihovu borbu imam koliko-toliko razumevanja. The bottom line is, da se ja kao ljudsko bice, stidim svakog ko ubija buducnost i zivote nevinih ljudi.

hajro sokolovic

pre 17 godina

Evo jos jednog dokaza zasto svaka drzava treba da ima nuklearno oruzje-pa kom opanci kom obojci. Tvrdim da bi u svijetu vladao mir. Da niko nikog ne bi smio napasti - napad bi znacio i sopstveno unistenje. Drzave narodi i njihove vodje bi bili prinudjeni pregovorima rjesavati sporove. Osim onih 8 drzava koje imaju nuklearno oruzje sve druge moze da napada ko hoce i kako hoce. Vidim da ima komentara koji na neki nacin podrzavaju Izrael. Nevjerovatno. Pa Izral upravo i radi ovo jer ima silu i mocnog prijatelja iza ledja. To nema veze sa dva oteta vojnika. Uzgred oni nisu oteti u Izraelu vec u Libanu jer su povredili granicu iz nekog razloga. Pa necete valjda reci da je Gavrilo Princip kriv za Prvi svjetski rat. TAJ DOGADJAJ JE BIO SAMO POVOD EZROCI SU BILI SASVIM DRUGE PRIRODE.tAKO JE I U OVOM SLUCAJU. Izrael hoce te teritorije da prisvoji ili otme. O tome se radi i to traje godinama-decenijama...

Boro

pre 17 godina

Mnogi ovdje osuđuju Izrael, ali ti kao da zaboravljaju s kim imaju Izraelci posla. Pazite, od početka sukoba Izraelci su ublili 10, da, da DESET libanonaca za svakog svog poginulog, ali Hezbollah i dalje bombardira Izrael! Zašto bi Izrael mario za libanonske civile, kad ne mare oni sami? Što bi vi mislili da netko iz Srbije počne raketirat Veliku Britaniju? Smatrali bi ga za luđaka, naravno, koji vodi Srbiju u propast, ali Hezbollah ne mari što njihov narod trpi užasne posljedice zbog njihovih akcija! Što bi bilo kad Izrael ne bi ovako reagirao? Svako malo bi se ponavljale otmice, teroristički napadi i raketiranja Izraela sa sve većim posljedicama, jer bi Hezbollah ojačao, a oni ne mare za žrtve koje će podnjet njihov narod zbog toga, oni samo žele ubit što više Izraelaca! Zašto oni provociraju Izrael kad je njihov narod taj koji trpi užasne posljedice zbog toga?

Zvjezdan

pre 17 godina

Bravo Izraelu? Za jednog zarobljenog vojnika (po vasem) kindapovanog 150 civila ubijenih za dva 300 civila ubijenih. Mada je i to malo pa ih treba malo i raspametiti tako sto cete im i gradove srusiti, zalihe hrane unistiti, puteve, aerodrome, mostove, itd.

Goran

pre 17 godina

Strasno me pogadja sve ovo sto se desava poslednjih dana. A najvise od svega ljudska glupost i agresivnost. Ja nikako ne branim Hezbolah, ali me strasno iritira stav po principu: "Gospodo Libanci sami ste krivi sto vam je neko na silu okupirao zemlju i sto nemate snage da sami savladate Hezbolah pa cemo zato mi sve zajedno da vas satremo". I taj Izrael, je mnogo gluplji nego sto svi misle. Njih Amerika przi, a oni se primaju ko male bebe i sta su sad uradili ?
Samo su unistili zivote skoro milion ljudi u Libanu a indirektno i mnogo vise zbog posledica migracija, i od njih napravili nove vatrene pristalice Hezbolaha.
A ta prica: "dajte vratite ta dva vojnika" je na nivou trogodisnjeg deteta. Ja stvarno ne mogu da verujem.
Pa po toj logici je Miskoviceva (Delta) porodica trebalo da bombarduje Beograd kada je ovaj bio otet zato sto su gradjani ove zemlje dopustili kriminalcima da se vrzmaju po Beogradu.

ja

pre 17 godina

P i Izrael je kindapovao i ubijao njihove vojnike i proterivao stanovnistvo. To sto oni nemaju svoju jako organizovanu vojsku nego naoruzane grupe ne cini nikakvu razliku - drzavni terorizam je takodje veliki problem jer proizvodi i vece nevine zrtve.

Lanna

pre 17 godina

Izrael se kao stalno brani a palestinska teritorija sve manja dok se Israel siri.
Israelsko drustvo je paramoicno i sa kompleksom vise vrednosti u odnosu na Palestince koji su, ugred budi receno, i zrtve svoje arapske "brace". Drustvo nije demokratsko kao sto s eto stalno istice. nemaju ustav a osnovne vrednosti crpe iz ortodoxnog judaizam koji je isto netolerantan kao i svaka fundamentalisticka religija.

Bojan

pre 17 godina

Lako je sa Libanom. Izivljavaju se nad drzavom koja ime vise demokratije nego bilo koja druga zemlja na Bliskom Istoku. Kako onda ubediti Arape da idu u demokratiju kad "demokrate i civizovani" ovo rade Libanu kao najdemokratskijoj zemlji u regionu. Stvarno sramota da ponekad pomislim "uh sto ne napadnu Iran pa da im oni pokazu i opamete ih malo". Napred Liban.

Bitic

pre 17 godina

Gde je Savet Bezbednosti? Gde su Ujedinjene Nacije? Gde su svetski mocnici i G8 i svakojakih drugih grupa i asosijacija kada niko nema hrabrosti da zaustavi vec jednom rusilacku masineriju-Izrael, pod patronatom SAD? Ko moze da pomisli da Severna koreja ne treba da se naoruzava, ko ima moralno pravo da od Irana trazi da se ne naoruzava? Oh u kakvom nemoralnom svetu zivimo!!! Dok je SSSR bio pandam SAD, dok je Varsavski Pakt parirao NATO Paktu, situacije nije bla ovakva crna kao sto je sada. Svetu ne preti opasnost od pojedinh grupa i grupica terorista. Svetu preti posanost od terorizmu kojeg izvode SAD direktno ili posredstvom Izraela.

Sale

pre 17 godina

Na veliku zalost civila na obe strane, diplomatijom je nemoguce pobediti terorizam. Izrael koristi jedino moguce sredstvo, a to je apsolutna i nemilosrdna sila, terorizam je jedan veoma opasan virus i ovakva reakcija je jedini efikasan lek protiv njega. Ako sada Izraelsku armiju zaustave toboze mirovne akcije, to ce samo dati vreme bandama da se pregrupisu i zalece rane, a posle toga ce biti jos opasniji i borba protiv njih jos krvavija. Koliko god broj zrtava izgleda veliki ovog momenta, svakako je znatno manji od onoga do kojeg bi se doslo odugovlacenjem borbi. Ne mogu ponovo da gledam kako grupa manijaka ubija nekoliko stotina nevine dece na samom pocetku skolske godine zarad visih ciljeva, zato zelim svu srecu Izraelskim vojnicima i da se ne zaustave dok ne uniste zlo iz korena.

zona,ny

pre 17 godina

Ovde je i laiku jasno da ovo nema veze sa Izraelom. Strategija mnogo podseca na ono sto je nama radjeno od strane Amera. Unistiti ekonomiju, infrastrukturu, zaplasiti celokupnu naciju, tretirati smrt civila kao kolateralnu stetu. Pitam se zar je moguce da je citav civilizovani svet postao taocem Americke spoljne politike.

Milutin Brisel

pre 17 godina

Ovo je rat ciji ce jedini rezultat biti zrtve.
Na ovakav nacin Izrael nece nista postici, ako govorimo o bezbednosti Izraela. Broj zrtava je odavno premasio pocetnih nekoliko, koji su bili povod za vojnu intervenciju i ubrzo ce dostici broj zrtava koji je Izrael podneo za vreme nekoliko godina unazad ukupno! Anti-Jevrejski osecaj u okolnim zemljama ce kao posledica ovih dogadjaja biti jos veci nego ranije. Na Bliskom Istoku je mrznja prema Jevrejima I Jevrejskoj drzavi dovoljna za terorizam, te je jasan I uticaj ovih akcija na terorizam. Potpuno eliminisati teroriste, zatim gerilske grupacije i neorganizovane naoruzane pojedince je nemoguce u uslovima nestabilnosti, siromastva a kamoli u uslovima rata. Vojnim akcijama sirokog spectra unazad dvadeset ili trideset godina se ide na "potpuno unistenje I iskorenjivanje terorizma” u Libanu, Gazi itd a da se terorizam I otpor uopste ne smanjuju. Na ovaj nacin se samo jos lakse regrutuju dobrovoljci u gerilske formacije za odbranu I one teroristicke za odmazdu. Tako da je krajnje paradoksalno pokretati sveobuhvatni rat radi samo jos jednog “unistavanja terorizma”. Sa druge strane gajenje Hezbolaha na teritoriji Libana vodi u samoubistvo. Metode delovanje Hezbolaha, Dzihada itd su jedino logicni onima iz cijih redova se pripadnici tih teroristickih organizacija regrutuju. Ja ih razumem ali tome nema mesta u bilo cemu sto je dobro na ovome svetu. Poenta je da se protiv njih ovako ne vredi boriti jer ovakva borba isto tako predstavlja ubistvo i samoubistvo bez drugih rezultata.
Licno, u ovom sukobu vidim dve strane koje se ne mogu nikako porediti. Jednu stranu koja se brani i podnosi zrtve a drugu koja bezobzirno napada bez ikakvog smisla da ce se takvim napadima ista postici. Jedna strana su civili Izraela, Libana i Palestine a druga Vojno-politicke(i teroristicke) establisment tih zemalja koji iako svestan da su zrtve jedini rezultat njihovih ratova i dalje ubijaju naokolo radi ostanka na vlasti, zadovoljavanja licnih nacionalisticko-psiholoskih mitova i cesto novca.