Ponedeljak, 01.11.2021.

09:00

Stigao je 1. novembar – zimske gume obavezne ako ima snega ili leda

Izvor: B92

Stigao je 1. novembar – zimske gume obavezne ako ima snega ili leda IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

tumač

pre 2 godine

@(vrach, 2. novembar 2021 16:49)

Naravno da sam zakone citao, a ne portale. Na portalima svuda pise da je obavezno imati ih u gepeku van naseljenog mesta. Po zakonu je obavezno imati lance u gepeku van naseljenog mesta, ako ima snega i leda. Pazljivo citajte sta pise u zakonu i pravilniku. Pisanje kazni sto je znalo da bude slucaj kad je lepo vreme je protivzakonito u tom periodu. Opet kazem, ne vidim razlog da ovoliko komplikuju stvari zakonom i pravilnicima, kad su mogli jasno da napisu.

Boris

pre 2 godine

Kako često menjam automobile (polovne,par godina stare) decenijama sam izlagao sebe trošku, kupovao nove gume. Sada samo polovne, brendirane, minimum 6 mm šara, DOT 2017 pa na gore. Radi posao kao i nova kineska ako ne još bolje. Naravno, svako neka radi šta hoće.
(kraft, 02. novembar 2021 14:41)
@kraft
E moj prijatelju, bolja je nova Tigrova guma nego sve te brendirane polovne, neverovatno. Puno puta sam se za neku robu pitao tipa “ko to kupuje uopšte” ali eto ima nas raznih, neko voli više polovno smeće nego novu gumu.

vrach

pre 2 godine

@tumač

Neko od kolega je ispod napisao, da u zakonu stoji da je zimska oprema obavezna posle 1.11 u slučaju da ima snega i leda na putu, a da zimska oprema podrazumeva to i to, između ostalog i lance. Tako da je zakon veoma precizan. Nemojte samo čitati šta pišu portali, ovde se navede samo termin gume i svi misle da je tako. A evo vidimo da nisu samo gume, već "zimska oprema".

kraft

pre 2 godine

Kako često menjam automobile (polovne,par godina stare) decenijama sam izlagao sebe trošku, kupovao nove gume. Sada samo polovne, brendirane, minimum 6 mm šara, DOT 2017 pa na gore. Radi posao kao i nova kineska ako ne još bolje. Naravno, svako neka radi šta hoće.

Tumac zakona po potrebi, povoljno

pre 2 godine

@(vrach, 2. novembar 2021 10:25)

Naravno da nije tesko, tako i uradim, ali zar je stvarno tesko napisati zakon koji nedvosmisleno definise nesto?

Zer01

pre 2 godine

Kupio lance juce da ne razmisljam, ne smetaju mi nesto posebno u gepeku. Za one koji ne znaju cena im je oko 2500 dinara, znaci nije neki trosak. Zimske gume sam stavio pre 10 dana, pre guzvi i ne smetaju mi u voznji na +15 stepeni. Jos da stavim nove amortizere nazad i ja sam spreman za zimu.

Boki

pre 2 godine

Cela Engleska i Skotska voze letnje gume preko cele godine, sa min. 1.6mm dubinom sare. Cak i ne pale svetla danju. Sve to bez rezervnih sijalica, prve pomoci i trougla u gepeku. I niko se ne sekira.
(veki pekic, 1. novembar 2021 10:13)

Bio sam jednom u Engleskoj kad je pao sneg (2cm). Otkazali su sve sastanke, školu, aktivnosti, dozvolili rad od kuće koliko je moguće (pre korone). Totalni kolaps, sve je stal. Razlog - u slučaju saobraćajke, osiguranje ništa ne pokriva ako na snegu nemaš zimske gume.

vrach

pre 2 godine

Za sve koji se pitaju za lance... Ako ih već imate, zar je problem ubaciti ih u gepek tamo gde je rezervna guma nego razmišljati šta i kako, gde i kada trebaju, a kada ne trebaju... Ja to ubacim čim kupim auto i izvadim kada ga prodajem, ako mi odgovaraju za naredni. Ako ne, dam ih novom vlasniku.

Boki

pre 2 godine

Stavio All Seasion i ne gledam datume, odredbe, vulkanizere, derikoze… Za par godina zamenim za nove i tako kao gospodin.
Ps. Radite na tome da se zabrani uvoz polovnih pneumatika jer su oni najveci bezbednosni rizik a i zemlja nam postaje evropski otpad.

vrach

pre 2 godine

@Fitipaldi

Emersone, nismo te prepoznali... Kolika je šansa da je toliko leda na putu, a da baš snega nikako nema? Pa ono da ideš na letnjim zbog stabilnosti? Kako vam nije bzv pisati raznorazne poluistine i davati neproverene i potencijalno opasne savete? Ja sam čovek sa planine, tu sam naučio da vozim i zamisli, u mom kraju NIKO ne vozi letnje gume po ledu. Ne savetujem ni tebi niti bilo kome drugom. Svako dobro.

mraz

pre 2 godine

To ja ovako. Dizalica, dvije zimske na felgama, 15 minuta posla prije posla. Taman da ću plaćati vulkanizeru zbog 3 dana sa snijegom na kolniku.

M+S

pre 2 godine

Danas skinuo ljetnje gume, montirao zimske gume, mada žali Bože ih montirati pa voziti po ovom vremenu, za dva dana 21 stepen celzijusa, jutarnje sledećih 15 dana neće ići ispod 8 stepeni celzijusa, ali eto dana ljep dan pa da odradim to da ne radim kasnije po kiši. Koliko sam ja razumio zimske gume samo po snegu i ledu, a lance moraš imati tamo gdje je znakom određeno. Samo me zanima da li imaš problema sa osiguranjem, iako nema snega i leda i da li tumače da ti je vozilo tehnički neispravno? Zamolio bih da odgovori neko ko ima ličnog iskustva, ili ko radi u osiguranju. Želim Vam čiste puteve.

Leclerc

pre 2 godine

@(Rade, 1. novembar 2021 15:18)

O ovome sam i pricao. Nigde ne pise da moram da ih nosim sa sobom. Ali u situaciji da moram da ih montiram, dobicu kaznu jer ih nemam kod sebe, samim tim, nisam u mogucnosti da ih montiram. Ali ukoliko uslovi na putu ne zahtevaju lance, po zakonu ne smem da dobijem kaznu jer ih ne posedujem kod sebe u datom trenutku?

Bane

pre 2 godine

Zaista moramo da imamo lance u gepeku? Molim za konkretan i precizan odgovor.
(Domaćin, 1. novembar 2021 14:24)

Teško ćeš dobiti konkretan i precizan odgovor jer je sve stvar tumačenja.

Evo jedan komentator je prekopirao oderedbu koja se odnosi na to.

Kao što možeš da vidiš pominje se termin zimska oprema, a posebno se definiše šta spada pod zimsku opremu. Znači nigde se eksplicitno ne spominje odgovor na tvoje pitanje.

Ja ovako tumačim. U periodu od 01.11. - 01.04. vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako je na putu sneg, led ili poledica. Znači po meni na lance se odnosi isto pravilo kao i na zimske gume, odnosno kao što u pomenutom periodu ne moraš imati zimske gume na autu ako na putu nema snega, leda ili poledice isto tako ni lance ne moraš vozati u gepeku van naseljenog mesta ako na putu nema snega, leda ili poledice.

Što se tiče mog tumačenja koje se tiče lanaca i naseljenog mesta, po meni, ta odredba objašnjava da ih u naselju ne moraš imati čak ni kada je na putu sneg, led ili poledica a ne da ih van naseljenog mesta moraš imati u gepeku čak i kada nema snega, leda ili poledice.

Rade

pre 2 godine

@Leclerc
@Domaćin

PRAVILNIK O PODELI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA VOZILA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA

Član 113

Zimska oprema motornih vozila, osim za vozila vrsta L, K, T, Tm, TR i C, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva:

1) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila vrste M1 i N1;

2) lance odnosno druge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka;

3) za vozila vrsta M2, M3, N2 i N3 obavezni deo zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu, kada se koriste kao zimska oprema, ne sme biti manja od 4 mm.

Na vozilima se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima.

U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Van navedenog perioda vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.

Izuzetno od stava 4. ovog člana, u naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Oprema iz stava 1. tačka 2) ovog člana može se postaviti na točkove na delu puta koji nije označen znakom "lanci za sneg" samo kad je kolovoz prekriven snegom.

Odredbe ovog člana ne odnose se na vojna vozila.

Instruktor

pre 2 godine

@Zaista moramo da imamo lance u gepeku? Molim za konkretan i precizan odgovor.
(Domaćin, 1. novembar 2021 14:24)

Samo kad vozimo van grada. A i tada je vise stvar "dogovora" sa prepostenom i castoljubivom saobracajnom policijom srbistanske banana-gubernije.

Fitipaldi

pre 2 godine

Zamenio točkove (imam 2 kompleta) pre 10 dana, pre bilo kakve gužve. Ne želim da gledam u nebo i razmišljam da li ima leda jutros ili ne... a i u pitanju je bezbednost.
(Bojan,

Sa ljetnim gumama si na ledu stabilniji nego sa zimskim. Zimska je samo za snijeg kojeg na putu ima 7 dana godisnje.

Bojsa

pre 2 godine

svake godine ista polemika! Prosto treba imati dva kompleta gume ili, idealno, tockova, pa ih koristiti po pola godine. Zimske staviti od Oktobra do Marta, a onda prebaciti na letnje. Ovako ce oba seta trajati prosecno po 4-5 godina i covek je miran. Duze od ovoga ni ne treba da se koriste, jer gumeni zidovi pocinju da se suse i takve gume nisu za koriscenje, iako sara izgleda dovoljno duboka, jer je telo same gume izgubilo elesticnost i ono samo sto je i cini zimskom (mekanom) ili lenjom (tvrdom) gumom. All season su potpuna prevara, jer nisu ni jedno, ni drugo, samo zamajavanje i bacen novac. Ova glupost sa obaveznim zimskim gumama, ali kad ima snega, poledice, je prosto zbunjujuca, jer vodi ka nesrecama i vecim troskovima za sve.

S2

pre 2 godine

Svi, pa i autor članka uvek zaborave da pomenu jednu "sitnicu": većina osiguravajućih kuća vam neće priznati, ni isplatiti štetu na vozilu u ovom periodu, ako na vozilu nemate zimske ili allseason gume. Nema veze ima li snega ili ne, takvo vozilo 'ladno proglase NEISPRAVNIM.

Hrundi V. Bakshi

pre 2 godine

Пише да ланци морају да се носе у пртљажнику. А да ли могу да их држим у кабини, да не излазим из аута ако морам да их покажем, да се не бих прехладио или сквасио? Шалу на страну, за ових десет година колико је Правилник на снази, нити једном нисам морао да стављам ланце одн. ауточарапе (е њих држим у гепеку), а стално сам у међу градском саобраћају. Срећа, благе зиме, брзо чишћење путева...?

čiča

pre 2 godine

@čiča, 01. novembar 2021 09:08
Ako mislite da zimska guma kompenzuje vozačko neznanje, onda i dalje uživajte u tom ubedjenju.
(Sa 22 si tropa, 1. novembar 2021 10:16)

Gde ste to pročitali u mom komentaru?
Biće da ste Vi ubeđenja da "vozačko znanje" kompenzuje nedostatak upravljivosti/prijanjanja letnje gume u zimskim uslovima. Želim Vam puno sreće sa tim stavom, trebaće Vam.

Ali svejedno, mali primer: jeste li možda nekada gledali kako izgleda bolid F1 na kiši sa slik gumama? Ja bih rekao da je za volanom i dalje vrhunski profesionalac, ali mi izgleda kao da ne može da "kompenzuje"...

Bojan

pre 2 godine

Zamenio točkove (imam 2 kompleta) pre 10 dana, pre bilo kakve gužve. Ne želim da gledam u nebo i razmišljam da li ima leda jutros ili ne... a i u pitanju je bezbednost.

ZNBg

pre 2 godine

U vezi sa dolaskom zime i prilagođavanja vozila novim uslovima, da napomenem da sam pre par dana na HRT1 gledao jednu emisiju koja govoei o automobilima i bezbednosti u saobraćaju (nešto kao naš SAT ili Vrele Gume). Vozačima je rečeno da ne zaborave da od 01.11. počinje zimski period kada je obavezno uključiti svetla i po danu. Znači, kod njih kao i u većini normalnih Evropskih zemalja (gde mi ne spadamo) nema paljenja svetala tokom proleća i leta po danu.

Leclerc

pre 2 godine

Molim vas clanove pravilnika gde eksplicitno pise da je nosenje lanaca za putnicke automobile van grada sa sobom. Uspeo sam da nadjem u pravilniku da pise da je obavezno namestiti ih na pogonske tockove ukoliko saobracajac tako "naredi" zbog uslova na putu ili je znakom definisano, medjutim nigde ne pise da moram da ih nosim sa sobom. Logicki gledano, nema drugog nacina kad naidjem na ovu situaciju osim da ih imam sa sobom, ali u samom pravilniku ne pise da sam obavezan da ih imam dok ne dodje do same situacije kad mi sleduje kazna. Znaci nije legalno kazniti vozaca za neposedovanje lanaca van naseljenog mesta. Zar je toliko bilo tesko napisati eksplicitno obavezno je nosenje lanaca sa sobom van naseljenog mesta? Ako ima jos neki pravilnik okacite, mrzi me vise da trazim.

Sa 22 si tropa

pre 2 godine

@čiča, 01. novembar 2021 09:08
Ako mislite da zimska guma kompenzuje vozačko neznanje, onda i dalje uživajte u tom ubedjenju.

veki pekic

pre 2 godine

Cela Engleska i Skotska voze letnje gume preko cele godine, sa min. 1.6mm dubinom sare. Cak i ne pale svetla danju. Sve to bez rezervnih sijalica, prve pomoci i trougla u gepeku. I niko se ne sekira.

čiča

pre 2 godine

A šta se dešava ako ne mogu da dodjem do svojih guma zbog politickih igara oko vakcijisanja?
(Zorica, 1. novembar 2021 09:00)

Pa ništa, voziš letnje, izazoveš nesreću i na sudu objasniš da nisi mogla da dođeš do svojih guma zbog političkih igara oko vakcinisanja.

Sud prihvati takav više nego objektivan i smislen razlog, i oslobode te krivice. Dodatno, daju ti napismeno da ne moraš da vakcinišeš gume.

čiča

pre 2 godine

Svako ko zbog neadekvatne gume izazove nezgodu, posebno sa smrtnim ishodom, mora biti optužen za krivično delo sa predumišljajem.

Nemaš novca za zimsku gumu? Ne moraš da voziš, vožnja automobila je luksuz. Postoji javni prevoz. Ja tvrdim da itekako ima, ali ljudi više vole da daju za jedan ručak u kafani. To je valjda bitnije.

Nagledao sam se zakrčenja i haosa u saobraćaju zbog samo jednog automobila koji ima letnje gume. Opravdanja nema.

Pričamo o Evropi, a očekujemo pravila Divljeg Zapada.

čiča

pre 2 godine

A šta se dešava ako ne mogu da dodjem do svojih guma zbog politickih igara oko vakcijisanja?
(Zorica, 1. novembar 2021 09:00)

Pa ništa, voziš letnje, izazoveš nesreću i na sudu objasniš da nisi mogla da dođeš do svojih guma zbog političkih igara oko vakcinisanja.

Sud prihvati takav više nego objektivan i smislen razlog, i oslobode te krivice. Dodatno, daju ti napismeno da ne moraš da vakcinišeš gume.

čiča

pre 2 godine

Svako ko zbog neadekvatne gume izazove nezgodu, posebno sa smrtnim ishodom, mora biti optužen za krivično delo sa predumišljajem.

Nemaš novca za zimsku gumu? Ne moraš da voziš, vožnja automobila je luksuz. Postoji javni prevoz. Ja tvrdim da itekako ima, ali ljudi više vole da daju za jedan ručak u kafani. To je valjda bitnije.

Nagledao sam se zakrčenja i haosa u saobraćaju zbog samo jednog automobila koji ima letnje gume. Opravdanja nema.

Pričamo o Evropi, a očekujemo pravila Divljeg Zapada.

S2

pre 2 godine

Svi, pa i autor članka uvek zaborave da pomenu jednu "sitnicu": većina osiguravajućih kuća vam neće priznati, ni isplatiti štetu na vozilu u ovom periodu, ako na vozilu nemate zimske ili allseason gume. Nema veze ima li snega ili ne, takvo vozilo 'ladno proglase NEISPRAVNIM.

čiča

pre 2 godine

@čiča, 01. novembar 2021 09:08
Ako mislite da zimska guma kompenzuje vozačko neznanje, onda i dalje uživajte u tom ubedjenju.
(Sa 22 si tropa, 1. novembar 2021 10:16)

Gde ste to pročitali u mom komentaru?
Biće da ste Vi ubeđenja da "vozačko znanje" kompenzuje nedostatak upravljivosti/prijanjanja letnje gume u zimskim uslovima. Želim Vam puno sreće sa tim stavom, trebaće Vam.

Ali svejedno, mali primer: jeste li možda nekada gledali kako izgleda bolid F1 na kiši sa slik gumama? Ja bih rekao da je za volanom i dalje vrhunski profesionalac, ali mi izgleda kao da ne može da "kompenzuje"...

vrach

pre 2 godine

@Fitipaldi

Emersone, nismo te prepoznali... Kolika je šansa da je toliko leda na putu, a da baš snega nikako nema? Pa ono da ideš na letnjim zbog stabilnosti? Kako vam nije bzv pisati raznorazne poluistine i davati neproverene i potencijalno opasne savete? Ja sam čovek sa planine, tu sam naučio da vozim i zamisli, u mom kraju NIKO ne vozi letnje gume po ledu. Ne savetujem ni tebi niti bilo kome drugom. Svako dobro.

Leclerc

pre 2 godine

Molim vas clanove pravilnika gde eksplicitno pise da je nosenje lanaca za putnicke automobile van grada sa sobom. Uspeo sam da nadjem u pravilniku da pise da je obavezno namestiti ih na pogonske tockove ukoliko saobracajac tako "naredi" zbog uslova na putu ili je znakom definisano, medjutim nigde ne pise da moram da ih nosim sa sobom. Logicki gledano, nema drugog nacina kad naidjem na ovu situaciju osim da ih imam sa sobom, ali u samom pravilniku ne pise da sam obavezan da ih imam dok ne dodje do same situacije kad mi sleduje kazna. Znaci nije legalno kazniti vozaca za neposedovanje lanaca van naseljenog mesta. Zar je toliko bilo tesko napisati eksplicitno obavezno je nosenje lanaca sa sobom van naseljenog mesta? Ako ima jos neki pravilnik okacite, mrzi me vise da trazim.

ZNBg

pre 2 godine

U vezi sa dolaskom zime i prilagođavanja vozila novim uslovima, da napomenem da sam pre par dana na HRT1 gledao jednu emisiju koja govoei o automobilima i bezbednosti u saobraćaju (nešto kao naš SAT ili Vrele Gume). Vozačima je rečeno da ne zaborave da od 01.11. počinje zimski period kada je obavezno uključiti svetla i po danu. Znači, kod njih kao i u većini normalnih Evropskih zemalja (gde mi ne spadamo) nema paljenja svetala tokom proleća i leta po danu.

veki pekic

pre 2 godine

Cela Engleska i Skotska voze letnje gume preko cele godine, sa min. 1.6mm dubinom sare. Cak i ne pale svetla danju. Sve to bez rezervnih sijalica, prve pomoci i trougla u gepeku. I niko se ne sekira.

Bojan

pre 2 godine

Zamenio točkove (imam 2 kompleta) pre 10 dana, pre bilo kakve gužve. Ne želim da gledam u nebo i razmišljam da li ima leda jutros ili ne... a i u pitanju je bezbednost.

Boki

pre 2 godine

Stavio All Seasion i ne gledam datume, odredbe, vulkanizere, derikoze… Za par godina zamenim za nove i tako kao gospodin.
Ps. Radite na tome da se zabrani uvoz polovnih pneumatika jer su oni najveci bezbednosni rizik a i zemlja nam postaje evropski otpad.

Boki

pre 2 godine

Cela Engleska i Skotska voze letnje gume preko cele godine, sa min. 1.6mm dubinom sare. Cak i ne pale svetla danju. Sve to bez rezervnih sijalica, prve pomoci i trougla u gepeku. I niko se ne sekira.
(veki pekic, 1. novembar 2021 10:13)

Bio sam jednom u Engleskoj kad je pao sneg (2cm). Otkazali su sve sastanke, školu, aktivnosti, dozvolili rad od kuće koliko je moguće (pre korone). Totalni kolaps, sve je stal. Razlog - u slučaju saobraćajke, osiguranje ništa ne pokriva ako na snegu nemaš zimske gume.

Instruktor

pre 2 godine

@Zaista moramo da imamo lance u gepeku? Molim za konkretan i precizan odgovor.
(Domaćin, 1. novembar 2021 14:24)

Samo kad vozimo van grada. A i tada je vise stvar "dogovora" sa prepostenom i castoljubivom saobracajnom policijom srbistanske banana-gubernije.

Bane

pre 2 godine

Zaista moramo da imamo lance u gepeku? Molim za konkretan i precizan odgovor.
(Domaćin, 1. novembar 2021 14:24)

Teško ćeš dobiti konkretan i precizan odgovor jer je sve stvar tumačenja.

Evo jedan komentator je prekopirao oderedbu koja se odnosi na to.

Kao što možeš da vidiš pominje se termin zimska oprema, a posebno se definiše šta spada pod zimsku opremu. Znači nigde se eksplicitno ne spominje odgovor na tvoje pitanje.

Ja ovako tumačim. U periodu od 01.11. - 01.04. vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako je na putu sneg, led ili poledica. Znači po meni na lance se odnosi isto pravilo kao i na zimske gume, odnosno kao što u pomenutom periodu ne moraš imati zimske gume na autu ako na putu nema snega, leda ili poledice isto tako ni lance ne moraš vozati u gepeku van naseljenog mesta ako na putu nema snega, leda ili poledice.

Što se tiče mog tumačenja koje se tiče lanaca i naseljenog mesta, po meni, ta odredba objašnjava da ih u naselju ne moraš imati čak ni kada je na putu sneg, led ili poledica a ne da ih van naseljenog mesta moraš imati u gepeku čak i kada nema snega, leda ili poledice.

Bojsa

pre 2 godine

svake godine ista polemika! Prosto treba imati dva kompleta gume ili, idealno, tockova, pa ih koristiti po pola godine. Zimske staviti od Oktobra do Marta, a onda prebaciti na letnje. Ovako ce oba seta trajati prosecno po 4-5 godina i covek je miran. Duze od ovoga ni ne treba da se koriste, jer gumeni zidovi pocinju da se suse i takve gume nisu za koriscenje, iako sara izgleda dovoljno duboka, jer je telo same gume izgubilo elesticnost i ono samo sto je i cini zimskom (mekanom) ili lenjom (tvrdom) gumom. All season su potpuna prevara, jer nisu ni jedno, ni drugo, samo zamajavanje i bacen novac. Ova glupost sa obaveznim zimskim gumama, ali kad ima snega, poledice, je prosto zbunjujuca, jer vodi ka nesrecama i vecim troskovima za sve.

Rade

pre 2 godine

@Leclerc
@Domaćin

PRAVILNIK O PODELI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA VOZILA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA

Član 113

Zimska oprema motornih vozila, osim za vozila vrsta L, K, T, Tm, TR i C, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva:

1) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila vrste M1 i N1;

2) lance odnosno druge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka;

3) za vozila vrsta M2, M3, N2 i N3 obavezni deo zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu, kada se koriste kao zimska oprema, ne sme biti manja od 4 mm.

Na vozilima se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima.

U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Van navedenog perioda vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.

Izuzetno od stava 4. ovog člana, u naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Oprema iz stava 1. tačka 2) ovog člana može se postaviti na točkove na delu puta koji nije označen znakom "lanci za sneg" samo kad je kolovoz prekriven snegom.

Odredbe ovog člana ne odnose se na vojna vozila.

Sa 22 si tropa

pre 2 godine

@čiča, 01. novembar 2021 09:08
Ako mislite da zimska guma kompenzuje vozačko neznanje, onda i dalje uživajte u tom ubedjenju.

vrach

pre 2 godine

Za sve koji se pitaju za lance... Ako ih već imate, zar je problem ubaciti ih u gepek tamo gde je rezervna guma nego razmišljati šta i kako, gde i kada trebaju, a kada ne trebaju... Ja to ubacim čim kupim auto i izvadim kada ga prodajem, ako mi odgovaraju za naredni. Ako ne, dam ih novom vlasniku.

mraz

pre 2 godine

To ja ovako. Dizalica, dvije zimske na felgama, 15 minuta posla prije posla. Taman da ću plaćati vulkanizeru zbog 3 dana sa snijegom na kolniku.

M+S

pre 2 godine

Danas skinuo ljetnje gume, montirao zimske gume, mada žali Bože ih montirati pa voziti po ovom vremenu, za dva dana 21 stepen celzijusa, jutarnje sledećih 15 dana neće ići ispod 8 stepeni celzijusa, ali eto dana ljep dan pa da odradim to da ne radim kasnije po kiši. Koliko sam ja razumio zimske gume samo po snegu i ledu, a lance moraš imati tamo gdje je znakom određeno. Samo me zanima da li imaš problema sa osiguranjem, iako nema snega i leda i da li tumače da ti je vozilo tehnički neispravno? Zamolio bih da odgovori neko ko ima ličnog iskustva, ili ko radi u osiguranju. Želim Vam čiste puteve.

Hrundi V. Bakshi

pre 2 godine

Пише да ланци морају да се носе у пртљажнику. А да ли могу да их држим у кабини, да не излазим из аута ако морам да их покажем, да се не бих прехладио или сквасио? Шалу на страну, за ових десет година колико је Правилник на снази, нити једном нисам морао да стављам ланце одн. ауточарапе (е њих држим у гепеку), а стално сам у међу градском саобраћају. Срећа, благе зиме, брзо чишћење путева...?

Boris

pre 2 godine

Kako često menjam automobile (polovne,par godina stare) decenijama sam izlagao sebe trošku, kupovao nove gume. Sada samo polovne, brendirane, minimum 6 mm šara, DOT 2017 pa na gore. Radi posao kao i nova kineska ako ne još bolje. Naravno, svako neka radi šta hoće.
(kraft, 02. novembar 2021 14:41)
@kraft
E moj prijatelju, bolja je nova Tigrova guma nego sve te brendirane polovne, neverovatno. Puno puta sam se za neku robu pitao tipa “ko to kupuje uopšte” ali eto ima nas raznih, neko voli više polovno smeće nego novu gumu.

Zer01

pre 2 godine

Kupio lance juce da ne razmisljam, ne smetaju mi nesto posebno u gepeku. Za one koji ne znaju cena im je oko 2500 dinara, znaci nije neki trosak. Zimske gume sam stavio pre 10 dana, pre guzvi i ne smetaju mi u voznji na +15 stepeni. Jos da stavim nove amortizere nazad i ja sam spreman za zimu.

vrach

pre 2 godine

@tumač

Neko od kolega je ispod napisao, da u zakonu stoji da je zimska oprema obavezna posle 1.11 u slučaju da ima snega i leda na putu, a da zimska oprema podrazumeva to i to, između ostalog i lance. Tako da je zakon veoma precizan. Nemojte samo čitati šta pišu portali, ovde se navede samo termin gume i svi misle da je tako. A evo vidimo da nisu samo gume, već "zimska oprema".

Fitipaldi

pre 2 godine

Zamenio točkove (imam 2 kompleta) pre 10 dana, pre bilo kakve gužve. Ne želim da gledam u nebo i razmišljam da li ima leda jutros ili ne... a i u pitanju je bezbednost.
(Bojan,

Sa ljetnim gumama si na ledu stabilniji nego sa zimskim. Zimska je samo za snijeg kojeg na putu ima 7 dana godisnje.

kraft

pre 2 godine

Kako često menjam automobile (polovne,par godina stare) decenijama sam izlagao sebe trošku, kupovao nove gume. Sada samo polovne, brendirane, minimum 6 mm šara, DOT 2017 pa na gore. Radi posao kao i nova kineska ako ne još bolje. Naravno, svako neka radi šta hoće.

Leclerc

pre 2 godine

@(Rade, 1. novembar 2021 15:18)

O ovome sam i pricao. Nigde ne pise da moram da ih nosim sa sobom. Ali u situaciji da moram da ih montiram, dobicu kaznu jer ih nemam kod sebe, samim tim, nisam u mogucnosti da ih montiram. Ali ukoliko uslovi na putu ne zahtevaju lance, po zakonu ne smem da dobijem kaznu jer ih ne posedujem kod sebe u datom trenutku?

tumač

pre 2 godine

@(vrach, 2. novembar 2021 16:49)

Naravno da sam zakone citao, a ne portale. Na portalima svuda pise da je obavezno imati ih u gepeku van naseljenog mesta. Po zakonu je obavezno imati lance u gepeku van naseljenog mesta, ako ima snega i leda. Pazljivo citajte sta pise u zakonu i pravilniku. Pisanje kazni sto je znalo da bude slucaj kad je lepo vreme je protivzakonito u tom periodu. Opet kazem, ne vidim razlog da ovoliko komplikuju stvari zakonom i pravilnicima, kad su mogli jasno da napisu.

Tumac zakona po potrebi, povoljno

pre 2 godine

@(vrach, 2. novembar 2021 10:25)

Naravno da nije tesko, tako i uradim, ali zar je stvarno tesko napisati zakon koji nedvosmisleno definise nesto?

Fitipaldi

pre 2 godine

Zamenio točkove (imam 2 kompleta) pre 10 dana, pre bilo kakve gužve. Ne želim da gledam u nebo i razmišljam da li ima leda jutros ili ne... a i u pitanju je bezbednost.
(Bojan,

Sa ljetnim gumama si na ledu stabilniji nego sa zimskim. Zimska je samo za snijeg kojeg na putu ima 7 dana godisnje.

čiča

pre 2 godine

Svako ko zbog neadekvatne gume izazove nezgodu, posebno sa smrtnim ishodom, mora biti optužen za krivično delo sa predumišljajem.

Nemaš novca za zimsku gumu? Ne moraš da voziš, vožnja automobila je luksuz. Postoji javni prevoz. Ja tvrdim da itekako ima, ali ljudi više vole da daju za jedan ručak u kafani. To je valjda bitnije.

Nagledao sam se zakrčenja i haosa u saobraćaju zbog samo jednog automobila koji ima letnje gume. Opravdanja nema.

Pričamo o Evropi, a očekujemo pravila Divljeg Zapada.

veki pekic

pre 2 godine

Cela Engleska i Skotska voze letnje gume preko cele godine, sa min. 1.6mm dubinom sare. Cak i ne pale svetla danju. Sve to bez rezervnih sijalica, prve pomoci i trougla u gepeku. I niko se ne sekira.

Sa 22 si tropa

pre 2 godine

@čiča, 01. novembar 2021 09:08
Ako mislite da zimska guma kompenzuje vozačko neznanje, onda i dalje uživajte u tom ubedjenju.

Bojsa

pre 2 godine

svake godine ista polemika! Prosto treba imati dva kompleta gume ili, idealno, tockova, pa ih koristiti po pola godine. Zimske staviti od Oktobra do Marta, a onda prebaciti na letnje. Ovako ce oba seta trajati prosecno po 4-5 godina i covek je miran. Duze od ovoga ni ne treba da se koriste, jer gumeni zidovi pocinju da se suse i takve gume nisu za koriscenje, iako sara izgleda dovoljno duboka, jer je telo same gume izgubilo elesticnost i ono samo sto je i cini zimskom (mekanom) ili lenjom (tvrdom) gumom. All season su potpuna prevara, jer nisu ni jedno, ni drugo, samo zamajavanje i bacen novac. Ova glupost sa obaveznim zimskim gumama, ali kad ima snega, poledice, je prosto zbunjujuca, jer vodi ka nesrecama i vecim troskovima za sve.

kraft

pre 2 godine

Kako često menjam automobile (polovne,par godina stare) decenijama sam izlagao sebe trošku, kupovao nove gume. Sada samo polovne, brendirane, minimum 6 mm šara, DOT 2017 pa na gore. Radi posao kao i nova kineska ako ne još bolje. Naravno, svako neka radi šta hoće.

Bojan

pre 2 godine

Zamenio točkove (imam 2 kompleta) pre 10 dana, pre bilo kakve gužve. Ne želim da gledam u nebo i razmišljam da li ima leda jutros ili ne... a i u pitanju je bezbednost.

mraz

pre 2 godine

To ja ovako. Dizalica, dvije zimske na felgama, 15 minuta posla prije posla. Taman da ću plaćati vulkanizeru zbog 3 dana sa snijegom na kolniku.

čiča

pre 2 godine

A šta se dešava ako ne mogu da dodjem do svojih guma zbog politickih igara oko vakcijisanja?
(Zorica, 1. novembar 2021 09:00)

Pa ništa, voziš letnje, izazoveš nesreću i na sudu objasniš da nisi mogla da dođeš do svojih guma zbog političkih igara oko vakcinisanja.

Sud prihvati takav više nego objektivan i smislen razlog, i oslobode te krivice. Dodatno, daju ti napismeno da ne moraš da vakcinišeš gume.

ZNBg

pre 2 godine

U vezi sa dolaskom zime i prilagođavanja vozila novim uslovima, da napomenem da sam pre par dana na HRT1 gledao jednu emisiju koja govoei o automobilima i bezbednosti u saobraćaju (nešto kao naš SAT ili Vrele Gume). Vozačima je rečeno da ne zaborave da od 01.11. počinje zimski period kada je obavezno uključiti svetla i po danu. Znači, kod njih kao i u većini normalnih Evropskih zemalja (gde mi ne spadamo) nema paljenja svetala tokom proleća i leta po danu.

Boris

pre 2 godine

Kako često menjam automobile (polovne,par godina stare) decenijama sam izlagao sebe trošku, kupovao nove gume. Sada samo polovne, brendirane, minimum 6 mm šara, DOT 2017 pa na gore. Radi posao kao i nova kineska ako ne još bolje. Naravno, svako neka radi šta hoće.
(kraft, 02. novembar 2021 14:41)
@kraft
E moj prijatelju, bolja je nova Tigrova guma nego sve te brendirane polovne, neverovatno. Puno puta sam se za neku robu pitao tipa “ko to kupuje uopšte” ali eto ima nas raznih, neko voli više polovno smeće nego novu gumu.

Hrundi V. Bakshi

pre 2 godine

Пише да ланци морају да се носе у пртљажнику. А да ли могу да их држим у кабини, да не излазим из аута ако морам да их покажем, да се не бих прехладио или сквасио? Шалу на страну, за ових десет година колико је Правилник на снази, нити једном нисам морао да стављам ланце одн. ауточарапе (е њих држим у гепеку), а стално сам у међу градском саобраћају. Срећа, благе зиме, брзо чишћење путева...?

Instruktor

pre 2 godine

@Zaista moramo da imamo lance u gepeku? Molim za konkretan i precizan odgovor.
(Domaćin, 1. novembar 2021 14:24)

Samo kad vozimo van grada. A i tada je vise stvar "dogovora" sa prepostenom i castoljubivom saobracajnom policijom srbistanske banana-gubernije.

M+S

pre 2 godine

Danas skinuo ljetnje gume, montirao zimske gume, mada žali Bože ih montirati pa voziti po ovom vremenu, za dva dana 21 stepen celzijusa, jutarnje sledećih 15 dana neće ići ispod 8 stepeni celzijusa, ali eto dana ljep dan pa da odradim to da ne radim kasnije po kiši. Koliko sam ja razumio zimske gume samo po snegu i ledu, a lance moraš imati tamo gdje je znakom određeno. Samo me zanima da li imaš problema sa osiguranjem, iako nema snega i leda i da li tumače da ti je vozilo tehnički neispravno? Zamolio bih da odgovori neko ko ima ličnog iskustva, ili ko radi u osiguranju. Želim Vam čiste puteve.

S2

pre 2 godine

Svi, pa i autor članka uvek zaborave da pomenu jednu "sitnicu": većina osiguravajućih kuća vam neće priznati, ni isplatiti štetu na vozilu u ovom periodu, ako na vozilu nemate zimske ili allseason gume. Nema veze ima li snega ili ne, takvo vozilo 'ladno proglase NEISPRAVNIM.

Leclerc

pre 2 godine

@(Rade, 1. novembar 2021 15:18)

O ovome sam i pricao. Nigde ne pise da moram da ih nosim sa sobom. Ali u situaciji da moram da ih montiram, dobicu kaznu jer ih nemam kod sebe, samim tim, nisam u mogucnosti da ih montiram. Ali ukoliko uslovi na putu ne zahtevaju lance, po zakonu ne smem da dobijem kaznu jer ih ne posedujem kod sebe u datom trenutku?

Leclerc

pre 2 godine

Molim vas clanove pravilnika gde eksplicitno pise da je nosenje lanaca za putnicke automobile van grada sa sobom. Uspeo sam da nadjem u pravilniku da pise da je obavezno namestiti ih na pogonske tockove ukoliko saobracajac tako "naredi" zbog uslova na putu ili je znakom definisano, medjutim nigde ne pise da moram da ih nosim sa sobom. Logicki gledano, nema drugog nacina kad naidjem na ovu situaciju osim da ih imam sa sobom, ali u samom pravilniku ne pise da sam obavezan da ih imam dok ne dodje do same situacije kad mi sleduje kazna. Znaci nije legalno kazniti vozaca za neposedovanje lanaca van naseljenog mesta. Zar je toliko bilo tesko napisati eksplicitno obavezno je nosenje lanaca sa sobom van naseljenog mesta? Ako ima jos neki pravilnik okacite, mrzi me vise da trazim.

čiča

pre 2 godine

@čiča, 01. novembar 2021 09:08
Ako mislite da zimska guma kompenzuje vozačko neznanje, onda i dalje uživajte u tom ubedjenju.
(Sa 22 si tropa, 1. novembar 2021 10:16)

Gde ste to pročitali u mom komentaru?
Biće da ste Vi ubeđenja da "vozačko znanje" kompenzuje nedostatak upravljivosti/prijanjanja letnje gume u zimskim uslovima. Želim Vam puno sreće sa tim stavom, trebaće Vam.

Ali svejedno, mali primer: jeste li možda nekada gledali kako izgleda bolid F1 na kiši sa slik gumama? Ja bih rekao da je za volanom i dalje vrhunski profesionalac, ali mi izgleda kao da ne može da "kompenzuje"...

Bane

pre 2 godine

Zaista moramo da imamo lance u gepeku? Molim za konkretan i precizan odgovor.
(Domaćin, 1. novembar 2021 14:24)

Teško ćeš dobiti konkretan i precizan odgovor jer je sve stvar tumačenja.

Evo jedan komentator je prekopirao oderedbu koja se odnosi na to.

Kao što možeš da vidiš pominje se termin zimska oprema, a posebno se definiše šta spada pod zimsku opremu. Znači nigde se eksplicitno ne spominje odgovor na tvoje pitanje.

Ja ovako tumačim. U periodu od 01.11. - 01.04. vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako je na putu sneg, led ili poledica. Znači po meni na lance se odnosi isto pravilo kao i na zimske gume, odnosno kao što u pomenutom periodu ne moraš imati zimske gume na autu ako na putu nema snega, leda ili poledice isto tako ni lance ne moraš vozati u gepeku van naseljenog mesta ako na putu nema snega, leda ili poledice.

Što se tiče mog tumačenja koje se tiče lanaca i naseljenog mesta, po meni, ta odredba objašnjava da ih u naselju ne moraš imati čak ni kada je na putu sneg, led ili poledica a ne da ih van naseljenog mesta moraš imati u gepeku čak i kada nema snega, leda ili poledice.

vrach

pre 2 godine

@Fitipaldi

Emersone, nismo te prepoznali... Kolika je šansa da je toliko leda na putu, a da baš snega nikako nema? Pa ono da ideš na letnjim zbog stabilnosti? Kako vam nije bzv pisati raznorazne poluistine i davati neproverene i potencijalno opasne savete? Ja sam čovek sa planine, tu sam naučio da vozim i zamisli, u mom kraju NIKO ne vozi letnje gume po ledu. Ne savetujem ni tebi niti bilo kome drugom. Svako dobro.

Boki

pre 2 godine

Stavio All Seasion i ne gledam datume, odredbe, vulkanizere, derikoze… Za par godina zamenim za nove i tako kao gospodin.
Ps. Radite na tome da se zabrani uvoz polovnih pneumatika jer su oni najveci bezbednosni rizik a i zemlja nam postaje evropski otpad.

Boki

pre 2 godine

Cela Engleska i Skotska voze letnje gume preko cele godine, sa min. 1.6mm dubinom sare. Cak i ne pale svetla danju. Sve to bez rezervnih sijalica, prve pomoci i trougla u gepeku. I niko se ne sekira.
(veki pekic, 1. novembar 2021 10:13)

Bio sam jednom u Engleskoj kad je pao sneg (2cm). Otkazali su sve sastanke, školu, aktivnosti, dozvolili rad od kuće koliko je moguće (pre korone). Totalni kolaps, sve je stal. Razlog - u slučaju saobraćajke, osiguranje ništa ne pokriva ako na snegu nemaš zimske gume.

vrach

pre 2 godine

Za sve koji se pitaju za lance... Ako ih već imate, zar je problem ubaciti ih u gepek tamo gde je rezervna guma nego razmišljati šta i kako, gde i kada trebaju, a kada ne trebaju... Ja to ubacim čim kupim auto i izvadim kada ga prodajem, ako mi odgovaraju za naredni. Ako ne, dam ih novom vlasniku.

Zer01

pre 2 godine

Kupio lance juce da ne razmisljam, ne smetaju mi nesto posebno u gepeku. Za one koji ne znaju cena im je oko 2500 dinara, znaci nije neki trosak. Zimske gume sam stavio pre 10 dana, pre guzvi i ne smetaju mi u voznji na +15 stepeni. Jos da stavim nove amortizere nazad i ja sam spreman za zimu.

Tumac zakona po potrebi, povoljno

pre 2 godine

@(vrach, 2. novembar 2021 10:25)

Naravno da nije tesko, tako i uradim, ali zar je stvarno tesko napisati zakon koji nedvosmisleno definise nesto?

vrach

pre 2 godine

@tumač

Neko od kolega je ispod napisao, da u zakonu stoji da je zimska oprema obavezna posle 1.11 u slučaju da ima snega i leda na putu, a da zimska oprema podrazumeva to i to, između ostalog i lance. Tako da je zakon veoma precizan. Nemojte samo čitati šta pišu portali, ovde se navede samo termin gume i svi misle da je tako. A evo vidimo da nisu samo gume, već "zimska oprema".

Rade

pre 2 godine

@Leclerc
@Domaćin

PRAVILNIK O PODELI MOTORNIH I PRIKLJUČNIH VOZILA I TEHNIČKIM USLOVIMA ZA VOZILA U SAOBRAĆAJU NA PUTEVIMA

Član 113

Zimska oprema motornih vozila, osim za vozila vrsta L, K, T, Tm, TR i C, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva:

1) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila vrste M1 i N1;

2) lance odnosno druge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka;

3) za vozila vrsta M2, M3, N2 i N3 obavezni deo zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu, kada se koriste kao zimska oprema, ne sme biti manja od 4 mm.

Na vozilima se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima.

U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Van navedenog perioda vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.

Izuzetno od stava 4. ovog člana, u naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Oprema iz stava 1. tačka 2) ovog člana može se postaviti na točkove na delu puta koji nije označen znakom "lanci za sneg" samo kad je kolovoz prekriven snegom.

Odredbe ovog člana ne odnose se na vojna vozila.

tumač

pre 2 godine

@(vrach, 2. novembar 2021 16:49)

Naravno da sam zakone citao, a ne portale. Na portalima svuda pise da je obavezno imati ih u gepeku van naseljenog mesta. Po zakonu je obavezno imati lance u gepeku van naseljenog mesta, ako ima snega i leda. Pazljivo citajte sta pise u zakonu i pravilniku. Pisanje kazni sto je znalo da bude slucaj kad je lepo vreme je protivzakonito u tom periodu. Opet kazem, ne vidim razlog da ovoliko komplikuju stvari zakonom i pravilnicima, kad su mogli jasno da napisu.