Sreda, 12.07.2006.

07:25

U Vašingtonu o Kosovu i o Hagu

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica završio je u Beloj kući razgovore s američkim potpredsednikom Dikom Čejnijem.

Izvor: B92

U Vašingtonu o Kosovu i o Hagu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

Istina

pre 17 godina

Ovakvim prkosnim i inatnim nastupom - Srbija - ne samo da ce izgubiti i ono malo u pregovorima o Kosovu - nego i mnogo vise; i po pitanju pristupa EU - i po pitanju finansijske pomoci - ulaganja itd.
Ici ce se toliko daleko - do gradjanskih sukoba - a mozda i gubitka i drugih delova drzave (Vojvodine i Sandzaka).
Tako ce Svet reagovati na prkosni deo Srbije.

Milos Ilic

pre 17 godina

Podela na Kosovo i Metohiju svima najvisse odgovara.
Predlozzio bih da se podeli po etnicckim linijama 1974. kada je Kosovo i Metohija i postala SA Pokrajina u sastavu SFRJ, ili poossto Albanci verovatno neche prihvatiti neka to bude 1974+(1999-1974):2=1986.5 (to je recimo 1.Juli 1986.
Na osnovu ove podele priznati Kosovo i Metohiju kao nezavisnu drzzavu (Srbija bi trbala prihvatiti) sa dve federalne jedinice koje bi imale pravo na otcepljenje na
referendumu organizovanom od strane EU, a koji se mozze odrzati jedanput i to u 3 moguche godine (recimo 2006, '09 ili '12.) sa 50%+1 glas od broja izasslih biracca. Znam da zvucci idealisticcki ali ako Ameri kazzu "dobar predlog" mislim da bi prossao.

Hercegovac

pre 17 godina

Neko je tamo već zacrtao da će Kosovo biti nezavisno sviđalo se to nekome ili ne. Naime nezavisnost Kosova toliko veze sa lobiranjem Albanaca da MZ(čitaj: USA) nema svoje interese na Kosovu. Da USA nema interese Albancima ne bi pomogli ni svi lobisti ovoga svijeta. Međutim posmatrajući američke pohode u zaštiti "vitalnih nacionalnih"interesa širom svijeta i sa Kosovom će biti isto. Dokle im bude trebalo ponašaće se ovako, kada ga iscijede i kada im bude zadnja rupa na svirali promijeniće i oni list. Jednostavno: Albanci žele nezavisnost a Ameri imaju interese na Kosovu, da bi upravljali nesmetano tom teritorijom moraju udovoljiti većini a s obzirom da sila boga ne moli a Ameri su to pokazali toliko puta Albanci će dobiti kakvu takvu nezavisnost iako ne vjerujem da će je Srbija ikada potpisati.

diiko

pre 17 godina

Smatram da je za Srbiju ova godina od isuvise istorijskog znacaja, da bi Srbija sebi danas dozvolila tako veliki liksuz da se svadja sama sa sobom dok ceo svet odlucuje o njenoj sudbini. Ipak, i ako znamo da je Kosovo izgubljena bitka, u kojoj su kriminalci i teroristi pobedili, takodje znamo da ako dozvolimo da isti nastave da pobedjuju i ucvrcuju svoj lobi po svetu, situacija moze da bude jos gora.
Podrzavam naseg sadasnjeg predsednika u nastojanjima da iznese nepobitne cinjenice na pravom mestu. Podrzavam ga da se bori na demokratski nacin za ono sto je u interesu svih nas. I mislim da bi bilo strasno kada bi Srbija nastavila da cuti i dopustila da drugi odluce o njenoj teritoriji i njenoj sudbini, a da niko ne kaze ono sto jeste.
I ako znamo da ce odluka medjunarodne zajednice biti isuvise izopacena za nas, smatram da ipak treba da postoji neki nacin da se to jasno i glasno kaze. Ako neko javno uradi pogresan potez, zna da ce uvek za sobom snositi deo krivice za ono sto budu posledice pogresne odluke i pokusace da ispravi greske u nekoj buducnosti. Ako se mi sami ne borimo za nasu buducnost, niko nam je drugi nece pokloniti.
Kad se osvrnemo bolje po proslosti, shvaticemo da tom jadnom narodu ipak nije najbitnija politika, granice ni zastave, vec nada u bolju buducnost, sto je uvek i bio razlog zasto su dolazili da zive na toj teritoriji i zasto su svo ovo vreme bili tamo.

srdjan

pre 17 godina

Nije mi jasno zbog cega svi beze od podele Kosova. To bi i za Srbe i za Albance bio neki vid pobede a i svako bi dobio neku svoju teritoriju. Osim toga, nema sanse da ja sutradan, kao Srbin, odem u Prizren ili Djakovicu i da kazem: "... evo osecam se lepo i spokojno. To je moja zemlja". Pandorina kutija je otvorena i tu vise nema povratka na staro. Da li zbog vecite teznje Albanaca da se odvoje ili zbog strahovlade Milosevica manje je bitno. Danas imamo ovakvu situaciju i prema njoj treba da se opredelimo na pravi nacin. Podelite to malo jada pa svako na svoju stranu. To je konstruktivni pristup i mislim da bi se za 2-3 meseca o svemu dogovorili. Nema vremena za gubljenje vremena!!!

Zlatan

pre 17 godina

Следи овакав расплет: Биће донета нова Резолуција Савета Безбедности Уједињених нација, у којој ће бити назначено да се прихвата условна независност Косова, јер је то определење већине грађана Косова. Кина и Русија биће уздржане. Биће објашњено да Косово треба да поштује права националаних мањина и људских права, па ће уз мониторинг међународне заједнице то бити смисао условности. Званичници Србије неће прихватити ову одлуку, а све реакције биће углавном са унутар-политичким одјеком. Наравно, биће много компликованије када друге државе почну признавати Косово као независно, јер се тиме директно конфронтирају са Србијом, па ће се проналазити неки модели условног признавања, које може трајати годинама. У перспективи, број неалбанског становништва на Косову свешће се на највише 5%. Тотална корумпираност, економска неразвијеност, нефунционалност и повезаност са криминалом, учиниће Косово правом црном рупом Европе. У догледно време, немогуће је замислити да Србија не учини ништа на повраћају, барем делимичног суверенитета над Косовом и Метохијом, па ће то довести до неминовног извора новог жаришта у Европи, као практичног дугорочног развоја догађаја, изазваног противправним, насилним цепањем једне независне, суверене, демократске државе, каква је Србија. Све би било другачије када би постојала свест међу грађанима Србије да Косово просто не припада Србији. Свиђало се то некоме или не, то није случај.

vasilije knezevic

pre 17 godina

Ponovo se fokusiraju nase tragedije i nasi poslednji napori da se zadrzi najsimbolicniji dio Srbije. Vrlo tesko je analizirati i suditi sadasnju situaciji ali se moze slobodno reci da svi oni mracni faktori koji su uslovili nasu tragediju pocinju da se ponovo bude. Ponovo se forsira odgovornost samo jednog dijela naseg podrucja a u sustini se zaboravlja ko je zapalio vatru ("We didn't start the fire"). Nevinost koja se projecira bilo sa koje (Albanske, Bosansko-muslimanske, katolicko-hrvatske, Slovenacko-sebicno predrasudne)strane samo je zavjesa ispred izdajnicko-manipulativne aktivnosti vodjene desetine godina prije finalne tragedije. Srbiji i Srbima ostaje samo to da svoje napore slozno koordiniraju i pokazu svijetu (ciji su mozgovi vec u potpunom "brain washing" procesu prema nasem narodu)da stvari drugacije izgledaju i da je odgovornost kolektivna. Danasnji Irak je jedan od najociglednijih svjedocanstava sta se dogodi sa zemljom kada se spoljne sile pocinju mijesati i favorizovati djelove stanovnistva jedne protiv drugih.

Vuk zemunski

pre 17 godina

Kosmet i jeste deo Srbije, takve kakva je. Problem kod nas je što se neslaganja odmah rešavaju jal otcepljenjem jal mlaćenjem jal ubijanjem. Pogledajmo beli svet - Kanada, USA, Velika Britanija, Španija, Italija - sve su pune grupacija, nacija, narodnosti, koje žele neko otcepljenje ili autonomiju, ali tamo ratova nema. Za njih važe neka druga pravila. Zamislite da Meksikanci traže Kaliforniju, jer ih tamo ima mnogo?! Smejao bi im se svet.
I šta ima loše u tome da Albanci imaju svoje predstavnike u Skupštini Srbije?! I oni su građani zajedničke države, naravno da će imati i predstavnike i podpredsednike Vlade (kao i ostale manjine - npr. Hrvati). Ne vidim da je Srbija propala zbog Ivane Dulić, neće sigurno ni zbog Albanaca u Skupštini.
Ako se Kosmet i otcepi, šta ćemo sa Republikom Srpskom? Proći će vreme, izmeniće se stanje u svetu, pa ćemo opet sesti da se dogovorimo. Dakle, ni uslovna ni bezuslovna nezavisnost - Kosmet je srce Srbije!

Marko

pre 17 godina

Naravno da ne mozemo da prihvatimo nezavisnost! To direktno vodi u razgradjivanje drzave, t.j. ko garantuje da i drugi delovi Srbije gde u vecini zive manjine ne bi trazili odjajanje po istom principu.
Ja se medjutim ne bi mnogo uznemiravo oko Kosova. Kada je Argentina zauzela Foklandska ostrva, tadasnja premijerka Velike Britanije Margaret Tacer je proglasila taj cin nezakonitim i pravno nistavnim. Posle su poslali ratnu flotu i povratili Foklande. Naravno, razlika u odnosu na Kosovo je da je Velika Britanija imala vrlo malo prava na Foklande, a mi imamo sva moguca prava na Kosovo!
Prema tome, samo nista ne potpisivati, a ako proglase nezavisnost na silu, proglasiti taj cin pravno nistavnim. I onda cekati (ako treba 10, 20 i vise godina), da povratimo Kosovo. Mi cemo uvek biti tu, i ne zuri nam se.

mama ludaca

pre 17 godina

Sve je isto,samo...stalno slusamo mudre i iskljucive stavove "nasih",a retko saznamo u izvornom obliku stav "tudjina".
Lepo je sto smo spremni za dogovor u kome nema pregovora o trenutno jedino pravednom resenju,a to je nezavisnost Kosova.
Da sam Albanka,borila bih se do zadnjeg atoma da izadjem iz ludnice gde sam bila gradjanka drugog reda zadnjih vise od 15 godina.
Price o Jerusalimu mogu da se prevedu i na teren Carigrada,pa ne vidim da neko od relevantnih Grka putuje po svetu i vice da je to njihovo,mada je romejska hriscanska prestonica bila njihova 1000,a Kosovo nase ni 500 godina.
O kakvoj pravdi je ovde rec?Bolje bi bilo da razgovaramo sa Albancima da bi oni cuvali nasu manjinu i nase svetinje kao svoje,sto su i Turci poceli da rade(primer Efesa je bolji od grada na Bosforu,ali se situacija menja nabolje jer oni zele u EU,a to ne mogu bez obezbedjivanja prava gradjanima druge vere i nacije).

Srba

pre 17 godina

Eh kad smo onomad na referendumu svi glasali protiv stranih posmatraca, to jest za rat ,pa taj rat izgubili ,sudbina Kosova je tada bila zapecacena.
Nego okrenimo se mi malo Srbiji. Da vidimo koliko praznih kuca ima u Vojvodjanskim selima, koji delovi Uze Srbije su opusteli poslednjih godina .Koliko ima nezaposlenih, koliki je natalitet, koliko ima abortusa, koliko nepismenih , koliko je srpske dece bespovratno otislo u svet ,pa cemo doci do pravih problema. Kosovi jeste problem ali nije najveci . Bez resavanja gore navedenih problama tesko da cemo ikada biti u stanju da resimo pitanje Kosmeta.

Mihailo

pre 17 godina

Kad smo vec i kod rata, NATO je zvanicno usao u njega zbog zastite ljudskih prava i "sustinske autonomije kosovskih Albanaca", a ne zbog "nezavisnosti" Kosova - kao sto je trubio Milosevic.
Mislim, mi verujemo u ono sto se javno izgovara na Zapadu.
A ove nase fasiste sto buni i smeta im sto ce 18% srpskih poslanika biti sa Kosova,sta njima reci? Sto da nemamo 18% politickih predstavnika kosovskih Albanaca? Pa i oni su ljudi i vremenom ce shvatiti da im je bolje da imaju svoju "sustinsku" autonomiju koju i Srbija priznaje, nego da se strecaju svakih izbora u "susednoj" Srbiji i eventualnog povratka neke nove generacije Srba u maslinastim uniformama. A oni koji misle da se to ne bi desilo, lose misle i slabo poznaju svoj narod.

ja

pre 17 godina

Srbija je davno rekla što je mislila o "europskom principu nemijenjanja granica" i danas se pozivati na te principe je licemjerno. Kad je Srbija bila jača, nikakvi principi nisu bili važni. Danas kad je slabija, e onda se principi broje. Nažalost, to tako ne ide. Sve što se događa Srbima i Srbiji rezultat je jedne loše politike koja se oslanjala na pravo jačega i sad joj se to isto pravo obija o glavu. Za Srbiju i sve nas bilo bi najbolje da Srbija prihvati realno stanje stvari, prizna poraz te nakaradne politike, prihvati posljedice tog poraza i nastavi graditi jednu bolju, normalniju i budućnosti okrenutu Srbiju. Jer pobjediti više ne može. Nikako, koliko god se neki trudili pokazati drugačije...

Dok

pre 17 godina

Jaoj pa kako nije sramota Kostunicu da tako trubi na prazno kako je Kosovo=Srbija i da Srbija nikada nece priznati nezavisnost Kosova a onda tolike godine patnje za sve tokom Milosevicevog rezima,silne milijarde koje je NATO potrosio tokom bombardovanja, i silne koje su se ulozile u Kosovu posle odose u vodu e sad ajde Jovo pa na novo Kosovo unutar Srbije pa 2 miliona albanaca koji to ne zele naravno da ce se suprostaviti a onda Kostunica po starom Milosevicevom receptu pa ponovo MZ da intervenise.Kada je vlada u Srbiji toliko demokratska zasto ne isporuce Mladica za kojeg ceo normalan svet zna da je odgovoran za Srebrnicu nego ga cuvala vojska kojom, "kontrolise" "demokratska" vlada Srbije. Sve su to price za malu decu jer Kosovo je vec 7 godina, Bogu hvala, van "demokratskog" drustva Srbije u kojoj najvise mesta u skupstini imaju Radikali.

Krsljanin

pre 17 godina

"Beskompromisan" stav Kostunice o Kosovu je samo njegova borba za glasove na prvim izborima posle proglasenja nezavisnosti Kosova. Sve te velike beskompromisne reci upucene su srpskim glasacima, a ne politicarima vlada koji ce odluciti sudbinu Kosova. I u ovim diskusijama se vidi da mnogima nije bitno sta ce se desiti nego da li Kostunica "dobro" govori.

Periferija

pre 17 godina

Nek g. Kostunica prica sta god hoce, to ionako niko ne slusa. Jedino malo iritira ono "nikada" koje stalno ponavljaju on i njegovi papagaji - ne zaboravite braco da u zivotu nema "nikada", ima samo "prvi put"... A posle nema plakanja...

think about

pre 17 godina

Prema mom vidjenju, jedino pitanje koje sebi postavlja SAD, je: "Da li
ce u Srbiji izbiti oruzani sukobi (radikali isl => 45% stanovnistva) u
slucaju nezavisnosti".
Za sada smo na obradi i opservaciji. Cim pocnemo masovnije davati
izjave tipa Tadic "nece biti sukoba", bice momenat za ocepljenje. Neka
i bude, uverenja sam da je Kosovo uteg oko vrata svakom uredjenom
drustvu i ekonomiji. A nama je preko potrebam ekonomski progres.
Evidentno MZu je zbog "neceg" stalo do Kosova. Znacaj Albanske reakcije je sitan, a svaka autonomija Albancima jeste ogroman poklon. Apetiti albanskih lidera zavise iskljucivo od obecanja sa zapada, sa druge
strane, apetiti nisu opravdanje za bilo kakve oruzane pobune. Kazu
pravne knjige, i to svi dobro razumemo.
Da malo analiziram cesto pominjanu opasnost od nezadovoljstva Albanaca: Uzevsi u obzir potencijal albanske oruzane snage, glavne privredne delatnosti ekonomije Kosova, i imidz generatora kriminala (koji Kosovo vec poseduje ovde na zapadu), da se jednostavno zakljuciti da Albanci nemaju "glas u horu". Albanska je velika prednost medjutim, sto "kupcu" mogu da ponude mnogo vise, nego neka demokratska i suverena zemlja koja je svesna svojih prava i vlasnistva.
Da zakljucim, ne mi slim ni ja da ce sukoba biti danas, Srbija nema
snage ni volje (hvala bogu). Ali sam ubedjenja, poznajuci genezu
albanske pretenzije, da se albanski apetiti nece zaustaviti na Kosovu.
Pitanje je da li ce neko drugi, vec sutra, i bez sukoba (!), ustupiti
deo svoje teritorije (?). Toliko o stabilnosti u regionu i sire. A
Srbima zelim malo vise vestine u diplomatiji i malo vise razumevanja
psihologije svojih sagovornika. Srbija mora i treba da brani svoje
interese diplomatskim putem, a kada pitanje drzavne teritorije bude
reseno, usaglasiti diplomatiju sa novonastalom situacijom.

Nostradamus

pre 17 godina

"..KiM su uvek bili i ostace sastavni deo Srbije .." - kraj zelja Vlade i ostalih. Vojo moze lepo da se provede u Americi i kupi poneki poklon za najblize, a ostalo se ionako zna. Bice kao i onomad sa Milosevicem, Izetbegovicem i Tudjmanom. Budes neko vreme gost SAD-a a onda ti ljudi lepo donesu napisano sta treba ubuduce da radis i da potpises. To je takzvana DIKTIRANA DEMOKRATIJA... Nakon sto potpises i dodjes kuci, odmah na konferenciji za stampu objasnis " .. kako su samo nasi predlozi usvojeni ... ".
Bilo bi bolje lepo Karadzica i Mladica poslati u Haag i svi pritisci bi odjednom omeksali. Ali treba Voja da se seti toga ili neko da mu kaze ...

Mile

pre 17 godina

Slazem se sa Kostunicom i podrzavam svakog politicara u Srbiji koji se zalaze za ocuvanje teritorijalnog integriteta Srbije. Evropa je bila ta koja je pocetkom 90-ih odlucila, a kasnije svet prihvatio PRINCIP nemenjanja (republickih) granica bivse YU. Molim lepo, princip je princip.
Ako je tacno da se mi nista ne pitamo u vezi Kosova, pa sto nas stalno pitaju o tome. Imali su 7 GODINA da priznaju nezavisnost KiM bez pristanka Srbije.
Ako Albanci sa Kosova ostanu u Srbiji - nista strasno. Naravno da ce biti homogenizovani na izborima ali gospodo (iz uze Srbije) onda napolje iz kuce za izbore pa pravac na glasacka mesta.
Ovi nasi "liberali" se uzasavaju sto ce (ako KiM ostane u Srbiji) mozda Albanac biti predsednik Srbije. I takvi mislie da ih Evropa primi. Pa sta i ako bude (bez obzira na status KiM). A ako je "zabrinjavajuce" sto 20% gradjana ne zeli da bude u Srbiji, sta onda treba BiH da kaze.
Najveca ironija je u tome sto put Srbije prema Evropi vodi preko Kosova (u Srbiji). Ako naucimo da budemo tolerantniji prema njima (sto pojedince uzasava) pre cemo u Evropu.
Primer: Hrvatska, stepen razvoja se meri nivoom integrisanja Hrvatskih Srba u drzavu.
Jer kako stvari stoje sada Evropa na (nas) Srbe gleda kao sto takvi (pojedinci) gedaju na Kosovske Albance.
Sve to da bi jednog dana Srbi Albanci Madjari i ostali u Srbiji mogli da se bave BNP, o cemu u opste nema mnogo sta da se razgovara ali ima ,mnogo dase RADI da bi se on ostvario/povecao.
Nazalost desi li se da Kosovski Albanci dobiju nezavisnost i odu, pojedinci ce naci nekog drugog da im bude prepreka na njihovom putu za Evropu.

donkizele

pre 17 godina

Stvarno mi nije jasno kako MZ planira da se suoci sa 95% gradjana RS koji ne zele da biti u bih, i ne zele uopste da budu gradjani drzave bih. I oni kazu da to resenje obezbedjuje stabilnost u regionu!!! Pa zar MZ stvarno misli da je RS corava?!!!

Veljko

pre 17 godina

Po nekima je bolje da im daju nezavisnost jer ih ima dva miliona. pa i ako im daju nezavisnost oni ce da dodju na jug srbije isto kao sto su dosli iz Albanije na Kosovo, tako da to nije nikakav argument da im se da teritorija. toliko

posmatrac

pre 17 godina

Bus je primio Janeza Jansu a nije Kostunicu. Da li nam to nesto govori? Kostunica je pozvan da mu se nesto saopsti, a on to ne bi da shvati. Da li je to koristan metod? naravno da nije. Vec smo se uverili u pogresne metode nasih politicara. Sta bi Srbija sa Kosovom pod svojom jurisdikcijom? Nece je 2 miliona ljudi. Ni po koju cenu. Ko je kriv? Ne vredi sad o tome? Treba biti svestan i odgovoran za svoje postupke, a Srbija se ne ponasa odgovorno. Kako onda moze da ocekuje da ce neko voditi racuna o njenim problemima i nepravdama koje joj se cine. Trebalo bi nasa vlada da bude realisticna, a ne da glumata. To se odnosi i na Kostunicu. Realnost, racionalnost i diplomatija bi trebalo da se koriste, a ne inat.

Stojan

pre 17 godina

Jedini čovek koji je donekle mogao da reši kosovski problem je bio Zoran Djindjic. Da li ovi koji komentarišu zaista misle da Koštunica moze da reši kosovski problem sa RESTAURACIJOM Miloševićevog režima uz podršku prouzrokovača rata socijalista i radikala. Da li mozda mislimo da svet i EU ne vide sta se dešava u Srbiji?

Pluton

pre 17 godina

Puna podrska nasem predsedniku Vlade! Kosovo je Srbija, a zemlja je ravna ploca oslonjena na tri velike kornjace! Veliki pozdrav svim stanovnicima planete na kojoj obitava profesor doktor gosodin Vojislav Kostunica sa svojim savetnicima! Sedite i gledajte sta ce dalje da se desi!

David

pre 17 godina

Ok, to je Kostunica rekao, a sta su rekli njegovi sagovornici? Ja mislim da je to mnogo bitnije za nas, nego sta je rekao Kostunica; on prica svoju pricu...i novi ustav nam je 'doneo' i zajednicu sa CG nam je 'sacuvao'...

Luka

pre 17 godina

Slazem se da treba da bude puna saradnja sa haskim tribunalom u cilju dobrih diplomatskih odnosa sa zapadnim zemljama. Jedino me buni pitanje Kosova; nas premijer tvrdi da ta srpska pokrajina nece biti nezavisna, a na zapadu vise podrzavaju nezavisnost. Neka se lepo svi dogovore sta ce i kako ce da podele to parce kolaca, neka ispostave racune jedni drugima i mirna Backa. Dok se ovako cenjkaju, odose nam najbolje godine zivota.

Ana

pre 17 godina

Ja imam jednu poruku za Srbe koji smatraju da je Kosovo "gotovo"- probajte vec danas da iz kuce izbacite sav namestaj, da bacite platu koju primate, da zapalite sopstvenu kucu... Nije normalno da to radite sebi. Boli, jel da, suludo? Pa boli jos vise ako se odricete svog identiteta ili svoje teritorije. Poruka svim medjunarodnim politicarima je da mi imamo mnogo vitalnije interese na Kosovu od epskih! To je srpska imovina koja je trenutno uzurpirana. Svi koji su isli u skolu su ucili kakva se bogatstva nalaze na Kosovu. Mi smo spremni da uvazimo i interese drugih koji zele tamo da posluju i da radimo sa svima koji tamo imaju interese, ali nismo spremni da nam se otmu rudnici, bogatstva i imovina!

goodman

pre 17 godina

Pa nije ovaj Voja ni tako los. Nije Srbija izgubila rat, nego ratnohuskacki i diktatorski rezim anglo-americke alijanse. Mi smo srecni da konacno zivimo u jednoj boljoj drzavi za sve njene gradjane , pa i Albance. Zasto ne bismo svi ziveli zajedno, brinuli za bezbednost manjina i bezbednost Zap Balkana bi bila zagarantovana. Malo je sarkasticno da nezavisnost Kosova zagovara Bushov sekretar za nacionalnu bezbednost.

Neven

pre 17 godina

Potpuna podrska Kostunici!!! jedini politicar koji je jasno i glasno otisao da brani srpski interes, tamo gde se jedino odbraniti i moze - za pregovarackim stolom u Americi. Da SAD zeli nezavisnost Kosova, KiM bi bilo nezavisno jos od 2002, ali ocigledno da ni Americi to ne odgovara 100%. Bravo Vojo, na trudu!

cudno, cudno

pre 17 godina

Cudna vam je ta demokratija: Srbiju niko nista ne pita, a ona je izazvala sve (probleme)! Ako je tako beznacajna - kako izazva sve probleme? Ako nije beznacajna, onda ce se jos kako pitati. Ne shvatate vi nista - ne pitaju oni Srbiju Srbije radi, nego sebe radi: ako bilo sta nametnu, onda je Milosevic bio OK covek - i on je tu i tamo po nesto nametao. A onda ce doci nezgodna pitanja: ako je bio OK, zasto ste ga bombardovali, sudili mu u Hagu i slicno? Neko rece "ni reci o 95% Albanaca, stanovnika KiM" - o strasne li represije, o strasne li nepravde: kad i kako ti jadni ljudi, koje su Srbi dan i noc "ubijali, proterivali, zatvarali, otpustali" postadose 95% stanovnistva KiM? Je li to NATO posejao zajedno sa bombama, jer par dana nakon kumanovskog sporazuma oni postadose "95%"? Opet neko rece: "Srbi su nekonstruktivni, ne prihvataju nezavisnost KiM", a sto Amerikanci nisu mirno prihvatili "novu realnost" i "bili konstruktivni" prema Japancima recimo? Nego Solana se nesto ne cuje, mora biti da sredjuje po kuci, ima tamo dosta toga, videcemo kako ce on prihvatiti "novu realnost" i sta ce raditi sa milionima ljudi koji ne zele da budu drzavljani Spanije i tome slicno.
Inace, svaka cast majci Terezi i albanskim pevacicama, ali zasto onda ostali prirediše "Mart 2004", sa paljenjem, rusenjem i uriniranjem po crkvama? Cudno, Srbima se zamera sve ono sto su radili U RATOVIMA, a mart 2004 se nekako "provukao" u MIRNO DOBA, kad je na KiM zavladala albansko-zapadnjacka demokratija (?).

Nikola

pre 17 godina

Dokle cete da raspravljate o medjunarodnom pravu koje (navodno) Srbiji "garantuje" celovitost teritorije i suverenitet na istoj teritoriji; pa i SFRJ je bila 'medjunarodno priznata' drzava pa se desilo sta se desilo (da ne ulazimo u druge primere iz poslednjih 20-25 godina). Pitanje Kosova odavno nije pravno, vec politicko pitanje. Pa zamislite se, imate dva miliona Abanaca (oko 20% ukupnog stanovnistva) koji ne zele da zive u drzavi Srbiji (narocito ne u ovakvoj gde je vlast u rukama desnicarskih stranaka). Pa zar zaista mislite da je neka druga opcija moguca, na duge staze? Takodje, za sve one "patriote" koji "ne daju" Kosovo, razmislite sta je najbolje za vasu zemlju i gradjane, i kakvu drzavu i drustvo zelite da izgradite (polazeci od toga kakvu drzavu i drustvo sad imate).

Enver Kelemdni

pre 17 godina

Pa i "Kumanovski sporazum" je mogao da se potpise posle tri ,a ne da se ceka 78.dana bombardovanja. Tada bi Srbija bila manje ostecena u privredi, infra-strukturi u vojnim objektima i naoruzanju. I sada za Srbiju nece biti sve jedno kada ce da potpise nezavisnost Kosova: sada kada se njoj nudi neka pomoc i olaksice ili posle izolacije Srbije. Onda ona ce biti primorana da vrati svoj udeo od 15,5 milijardi $ inostranog duga, nece imati pristup u Svetsku banku za nove kredite,itd. Za g.Kostunicu je lako reci "Njet", ali sta ce posle? I g.Milosevic je odbijao sve zahteve od MZ ali vidite kakve su posledice ostale. Kosovo,srpski Jerusalim,i onoko se ne moze silom vratiti,a ni milom nece je dobiti. Pat pozicija,takodjer,Srbiji ne odgovara. Srbiji nedostaje jedan De Gol, Ataturk ili Djidjic.

ko bi ga znao

pre 17 godina

Moje licno mishljenje:
Koshtunica i svi politicari u Srbiji mole boga da neko drugi nametne reshenje i da nezavisnost Kosovu jer u protivnom ...trecina poslanika u parlamentu Albanci sa tendecijom da u bliskoj buducnosti sluzhbeni jezik u srbiji bude albanski a presednik Albanac ...ovako teraj inat EU da oni odluce kako Srbima odgovara (citaj nezavisnost)a politicarima ciste ruke silom su oteli kao, a narod ko narod ..progutao je mnogo shto shta progutace i ovo.

Dima

pre 17 godina

Ovaj nas 'premijer' nije sposoban ni da razume sta vidi i cuje oko sebe, i kako onda da predlozi nesto razumno. KOSMET je odavno postao Kosova, a ko to ne kapira moze samo da se jedi. Umesto da nasa vlada uradi ono sto moze, ona rastace i ono malo srpskog drustva tamo, i radi najdirektnije protiv srpskih nacionalnih interesa...

batista

pre 17 godina

...Da li iko u Srbiji zeli,zaista,trecinu poslanika Albanaca,potpredsednika vlade Albanca,ministre Albance...Cinjenica je da ni oni ni mi to ne zelimo... Sada ce neko reci "pa neka idu u Albaniju!" I to smo pokusali na silu,pa smo dobili po nosu,a oni prelazni oblik drzave... Mnogo je vode proslo Dunavom,tako se i mnogo para sa Kosova slivalo u budzete nairazlicitijih mocnih lobi grupa... Dok smo se mi pozivali na pravdu,mit, istoriju i Boga,oni su materijalnog sveta svesni i koristeci njegove nacine i metode, sanjali i BUDNI radili na ostvarenju svog sna! Mi i dalje ostajemo robovi mitova,i u tome trazimo svoj spas i svoju utehu.. Na zalost godina je 2006,vek 21.Covek je odavno sleteo na Mesec, prve sonde su sletele na Jupiteriv mesec, svet je postao selo sa jednom valutom a mitovi su ostali u knjigama Tolkina i na filmskim platnima mocnog Holivuda!
Treba biti realan, treba osigurati da Kosovo bude multietnicko,sacuvati nas zivalj i ostale manjine, nasu kulturnu i istorijsku bastinu,i onda potruditi se da se zapocne normalan odnos sa prvim susedima,onoliko koliko je to moguce u pocetku,dok se drustvo ne izgradi ne sazri i ne polozi ispit iz demokratije pa cemo svi zajedni,valjda u toj Jevropi zajedno ziveti!

Dule

pre 17 godina

S A D su VEC ODAVNO pokazale sta misle o Srbima, Albancima i Kosovu. Kada? - Pa jos onog trenutka kada se Ricard Holbruk “u mirovnoj misiji na nasoj teritoriji” slikao sa onim “teroristom”, pardon, “borcem za slobodu, samostalno i suvereno Kosovo” – za pocetak – a onda ce “malo da se primire pa ce da produze borbu i za Veliku Albaniju”. Zasto da ne – na veliku radost, vojno-industrijskih kompleksa i citave armije novih “visokih predstavnika i mirotovoraca” (nove ture “satl diplomatije”, plate, dnevnice …). BALKAN – BURE BARUTA – DA ALI I PRIMER ODLICNOG MESTA I VELIKIH MOGUCNOSTI ZA NOVU - VELIKU ZARADU.”

Milos

pre 17 godina

Valjda i politicki nepismenim ljudima mora da bude jasno da je nezavisnost Kosova gotova stvar ako u isto vreme kada premijer u Vasingtonu ubedjuje Amerikance da mi na to nikada necemo pristati, predsednik drzave ( i to na Tijanicevoj TV) obavestava svoje podanike da se nezavisnost ne moze iskljuciti. Znaci, kohabitanti su tako raspodelili uloge – zahvalniju za siroku javnost, da i dalje izigrava patriotu, uzeo je premijer a nezahvalniju, da bude nosilac losih vesti, predsednik.
Sada ce glavno pitanje biti kako da citava ekipa, i posle nepovoljnog scenarija, ostane tu gde je, ukljucujuci i radikale, socijaliste, predsednika skupstine, poslanike i ostalu bratiju, ali naci ce se resenje kao i uvek do sada, ovce su i dalje spremne da budu sisane. Samo da budu mastovitiji od Slobodana Milosevica posle Kumanovskog sporazuma, da ne proglase i oni veliku pobedu, to ipak ne bi moglo da prodje. Mada...

Realista

pre 17 godina

Ne želim da branim Koštunicu ali bih samo da podsetim na ostrašćene komentare onih koji su tvrdili da on ne može da putuje nigde po svetu, kako ga niko ne zove i ne želi da ga primi. Šta god da bude rezultat ovih brojnih sastanaka drago mi je da postoji usaglašen nastup Tadića i Koštunice u poslednjih par meseci. Šta god ko mislio o njima, činjenica je da su imali više bitnih sastanaka u tom periodu nego bilo ko u Srbiji ikada.

Trifun NS

pre 17 godina

Ma podrzavam ja Vojine napore, ali mi se cini da su ga otkacili a on to nazalost nece shvatiti. Promeni strategiju Vojo, daj Mladica.

tosi

pre 17 godina

Tvrdnja Kostunice da se "davanjem nezavisnosti Kosovu poremeti stabilnost u regijonu", jeste usamljeno glediste -srpsko glediste. Svi ostali misle suprotno - nedavanje nezavisnosti Kosovu bi poremetilo stabilnost u regijonu.
Sledece, Srbija je svojom politikom izazvala rat ne celoj teritoriji bivse Jugoslavije i time i na Kosovu. Rat je kockanje, ili se dobija ili se gubi. Srbija je gubitnik. Ulog je bio Kosovo. U kocki se nikad ne vraca ulog.

Ne-sugradjanin

pre 17 godina

Stvarno mi nije jasno kako Kostunica planira da se suoci sa 2 miliona gradjana koji ne zele da im on bude predsednik, i ne zele uopste da budu gradjani drzave Srbije. I on kaze da to resenje obezbedjuje stabilnost u regionu!!! Pa zar on stvarno misli da MZ je corava?!!!

miljan

pre 17 godina

Kosovo i METOHIJA su uvek bili i ostace sastavni deo Srbije. Albanci se vode logikom da ih ima 90% na KiM i da ce vecina odlucivati. Nisu ni spomenuli koiko ih ima u celoj Srbiji jer je KiM sastavni deo Srbije. Cepati jednu medjunarodno priznatu drzavu znaci gaziti sva madjunarodna prava i sve moguce uredbe, deklaracije i povelje. Pa o kakvoj demokratiji i pravima se govori se govori kad Srbi na KiM nemaju ni struju ni vodu i leti i zimi. Da li standardi podrazumevaju samo struju i vodu ili ce se uskoro Srbima na KiM i vazduh naplacivati? U potpunosti podrzavam stav premijera Kostunice da Srbija NIKADA nece staviti potpis na nezavisno KiM.

Tanja

pre 17 godina

Nije Srbija izgubila rat, nego ratnohuskacki i diktatorski rezim Slobodana Milosevica. Mi smo srecni da konacno zivimo u jednoj boljoj drzavi za sve njene gradjane , pa i Albance.

Generation X

pre 17 godina

Dakle, Boris Tadić ne propušta priliku da daje izjave u svojstvu predsednika Demokratske Stranke a ne predsednika Srbije. Pri tom mislim na njegov stav da bi pre donošenja odluke o konačnom statusu Kosova trebalo održati prevremene izbore. To odgovara jedino Demokratskoj Stranci, jer Tadić računa da bi posle tih izbora mogla da formira Vladu uz još neke koalicione partnere. Tadićeva računica je sledeća: izbori moraju biti održani pre donošenja odluke o statusu Kosova jer ako Kosovo dobije nezavisnost, na sledećim izborima pobeđuju Radikali; ako rešenje bude drugačije, pozicija DSS i njihovih koalicionih partnera će porasti na štetu rejtinga DS. Dalje, preuzimanje vlasti od strane DS neposredno pre određivanja statusa Kosova oslobađa DS ovornosti za nastalu situaciju pošto nisu učestvovali u Vladi koja je vodila pregovore a Tadić može uvek da se vadi kako je imao drugačije stavove u odnosu na Vladu. Vrlo providno, gospodine Tadiću. Voleo bih da sledeći predsednik Srbije bude neka nestranačka ličnost.

saxmix

pre 17 godina

Zanimljivo,ni riječi o 95% Albanaca na Kosovu.Što sa njima.Hoćete im uz autonomiju dati 25% stolica u skupštini Srbije.Za 5 godina bi vam predsjednik mogao biti Albanac.Koštunica,kao i Milošević, hoće Kosovo bez Albanaca,a to je nemoguće.Bit će isto što i sa CG i nikom ništa.

teodora 2

pre 17 godina

... nikakvog efekta nije bilo ni u Londonu, ni u Rimu - mediji cak to nisu ni pratili, a domacini su svuda imali dijametralno suprotna misljenja. Mene zanima kako Kostunica i njegovi misle da urede izvrsnu vlast na Kosovu. Kako da njegovo vecinsko stanovnistvo to prihvati i zivi u miru. Kako bi Kostunica bio premijer i za 2 miliona Albanaca? E, za to Voja nema nikakvo resenje, nikakav predlog, nista konstruktivno - sto su i inace karakteristike njegove politike.
Ja nemam predlog resenja, ali bojim se da je Kosovo davno izgubljeno. Nikada nisam bila tamo, smatram da moj brat, suprug i sinovi ne treba da ratuju. Smatram da nikakvog konflikta ne sme biti. A "partiojote" i drugi nacionalno svesni desnicari ako ovako nastave i Vojvodina ce svim srcem pozeleti da ode iz zagrljaja majke Srbije.

Borgia

pre 17 godina

Smiješno je očekivati kompromis, nakon svega što se dogodilo u zadnjih 26 godina. Kad je Kosovo imalo autonomiju u okviru SFRJ, 1980, na Albance su poslali vojsku i nemilosrdno su tukli i ubijali sve "iredentiste". Niko se nije trudio razgovaraati. U toj autonomnoj pokrajini, albanski rudari su štrajkali u rudniku, A Srbi pričali da im je tamo super, da imaju i Banane. Pa kad je tako super, što nisu sišli i oni dole. Kad je ukinuta autonomija, u doba SM-a, onda su krenuli ozbiljniji, odnosno teži progoni. Ukidanje škola, otpuštanje službenika, i sveopšta anatemizacija Albanaca. I na kraju su ubijeni, protjerani na hiljede, i stotine hiljada. Šta očekivati na kraju od Srbije. Ništa, nego da se odmankne od Kosova. Zašto Srbija insistira na zaštiti prava Srba, pa zato jer zna kako bi oni štiti prava Albanaca, i boje se osvete u naprijed. Da li je poznato u Srbiji da Albanci nisu baš divlje pleme. Recimo, Majka Tereza, je Albanka ređena u Skoplju, prije par dana je u Puli zajedno SJose Carreras-om pjevala poznata Albanska sopranistica, ona ista koja je pjevala i u filmu Peti element. Nisu baš Albanci tako divlji i nepismeni, kako ih se želi prikazati. Ali ne postoji razlog zbog kojeg bi trebali prihvatiti autonomiju bilo kakvog oblika u okviru Srbije. Srbima ostaje čekat i vidjet, da su možda Albanci ipak demkrate veće od njih samih.

Nenad

pre 17 godina

Politicki marketing Srpske platforme nema jasan slogan:
kad bi drzava iz sve snage trubila "Kosovo je Srpski Jerusalem" poruka bi bila daleko jasnija i ozbiljnija.

Branislav

pre 17 godina

Zelim da u potpunosti podrzim predsednika vlade Dr Vojislava Kostunicu u njegovom beskompromisnom stavu da je KOSMET sastavni deo SRBIJE i da je bilo koje drugo resenje sa stanovista medjunarodnog prava(ne uzimajuci u obzir druge razloge) za Srbiju neprihvatljivo.G-din Kostunica je pokazao svojom doplomatskom ofanzivom (od Pariza, preko Rusije i Londona do Rima i Vasingtona) da je pravi drzavnik i zastupnik legitimnih interesa Srbije. Iz tog razloga svi mi Srbi i gradjani Srbije koji Kosmet smatraju delom nase drzave moramo stati uz politiku nase vlade i naseg premijera i BESPOGOVORNO ga PODRZATI.
Kosovo i Metohija je srce Srbije i tako ce ostati!
Bane iz Novog Sada.

Ymeri

pre 17 godina

Uvek isto mi smo protiv nezavisnosti, i nezavisnost je neprihvatljiv, znaci to da druga strana trazi nezavisnost Kosova. Autonmija kaze se kompromisno resenje, smesno, ko prihvati u Kosovu takve resenje niko osim 5% Serba, onda kakav kompromis je to.

Branislav

pre 17 godina

Zelim da u potpunosti podrzim predsednika vlade Dr Vojislava Kostunicu u njegovom beskompromisnom stavu da je KOSMET sastavni deo SRBIJE i da je bilo koje drugo resenje sa stanovista medjunarodnog prava(ne uzimajuci u obzir druge razloge) za Srbiju neprihvatljivo.G-din Kostunica je pokazao svojom doplomatskom ofanzivom (od Pariza, preko Rusije i Londona do Rima i Vasingtona) da je pravi drzavnik i zastupnik legitimnih interesa Srbije. Iz tog razloga svi mi Srbi i gradjani Srbije koji Kosmet smatraju delom nase drzave moramo stati uz politiku nase vlade i naseg premijera i BESPOGOVORNO ga PODRZATI.
Kosovo i Metohija je srce Srbije i tako ce ostati!
Bane iz Novog Sada.

Nenad

pre 17 godina

Politicki marketing Srpske platforme nema jasan slogan:
kad bi drzava iz sve snage trubila "Kosovo je Srpski Jerusalem" poruka bi bila daleko jasnija i ozbiljnija.

Ymeri

pre 17 godina

Uvek isto mi smo protiv nezavisnosti, i nezavisnost je neprihvatljiv, znaci to da druga strana trazi nezavisnost Kosova. Autonmija kaze se kompromisno resenje, smesno, ko prihvati u Kosovu takve resenje niko osim 5% Serba, onda kakav kompromis je to.

Realista

pre 17 godina

Ne želim da branim Koštunicu ali bih samo da podsetim na ostrašćene komentare onih koji su tvrdili da on ne može da putuje nigde po svetu, kako ga niko ne zove i ne želi da ga primi. Šta god da bude rezultat ovih brojnih sastanaka drago mi je da postoji usaglašen nastup Tadića i Koštunice u poslednjih par meseci. Šta god ko mislio o njima, činjenica je da su imali više bitnih sastanaka u tom periodu nego bilo ko u Srbiji ikada.

Dule

pre 17 godina

S A D su VEC ODAVNO pokazale sta misle o Srbima, Albancima i Kosovu. Kada? - Pa jos onog trenutka kada se Ricard Holbruk “u mirovnoj misiji na nasoj teritoriji” slikao sa onim “teroristom”, pardon, “borcem za slobodu, samostalno i suvereno Kosovo” – za pocetak – a onda ce “malo da se primire pa ce da produze borbu i za Veliku Albaniju”. Zasto da ne – na veliku radost, vojno-industrijskih kompleksa i citave armije novih “visokih predstavnika i mirotovoraca” (nove ture “satl diplomatije”, plate, dnevnice …). BALKAN – BURE BARUTA – DA ALI I PRIMER ODLICNOG MESTA I VELIKIH MOGUCNOSTI ZA NOVU - VELIKU ZARADU.”

tosi

pre 17 godina

Tvrdnja Kostunice da se "davanjem nezavisnosti Kosovu poremeti stabilnost u regijonu", jeste usamljeno glediste -srpsko glediste. Svi ostali misle suprotno - nedavanje nezavisnosti Kosovu bi poremetilo stabilnost u regijonu.
Sledece, Srbija je svojom politikom izazvala rat ne celoj teritoriji bivse Jugoslavije i time i na Kosovu. Rat je kockanje, ili se dobija ili se gubi. Srbija je gubitnik. Ulog je bio Kosovo. U kocki se nikad ne vraca ulog.

Trifun NS

pre 17 godina

Ma podrzavam ja Vojine napore, ali mi se cini da su ga otkacili a on to nazalost nece shvatiti. Promeni strategiju Vojo, daj Mladica.

saxmix

pre 17 godina

Zanimljivo,ni riječi o 95% Albanaca na Kosovu.Što sa njima.Hoćete im uz autonomiju dati 25% stolica u skupštini Srbije.Za 5 godina bi vam predsjednik mogao biti Albanac.Koštunica,kao i Milošević, hoće Kosovo bez Albanaca,a to je nemoguće.Bit će isto što i sa CG i nikom ništa.

Tanja

pre 17 godina

Nije Srbija izgubila rat, nego ratnohuskacki i diktatorski rezim Slobodana Milosevica. Mi smo srecni da konacno zivimo u jednoj boljoj drzavi za sve njene gradjane , pa i Albance.

Borgia

pre 17 godina

Smiješno je očekivati kompromis, nakon svega što se dogodilo u zadnjih 26 godina. Kad je Kosovo imalo autonomiju u okviru SFRJ, 1980, na Albance su poslali vojsku i nemilosrdno su tukli i ubijali sve "iredentiste". Niko se nije trudio razgovaraati. U toj autonomnoj pokrajini, albanski rudari su štrajkali u rudniku, A Srbi pričali da im je tamo super, da imaju i Banane. Pa kad je tako super, što nisu sišli i oni dole. Kad je ukinuta autonomija, u doba SM-a, onda su krenuli ozbiljniji, odnosno teži progoni. Ukidanje škola, otpuštanje službenika, i sveopšta anatemizacija Albanaca. I na kraju su ubijeni, protjerani na hiljede, i stotine hiljada. Šta očekivati na kraju od Srbije. Ništa, nego da se odmankne od Kosova. Zašto Srbija insistira na zaštiti prava Srba, pa zato jer zna kako bi oni štiti prava Albanaca, i boje se osvete u naprijed. Da li je poznato u Srbiji da Albanci nisu baš divlje pleme. Recimo, Majka Tereza, je Albanka ređena u Skoplju, prije par dana je u Puli zajedno SJose Carreras-om pjevala poznata Albanska sopranistica, ona ista koja je pjevala i u filmu Peti element. Nisu baš Albanci tako divlji i nepismeni, kako ih se želi prikazati. Ali ne postoji razlog zbog kojeg bi trebali prihvatiti autonomiju bilo kakvog oblika u okviru Srbije. Srbima ostaje čekat i vidjet, da su možda Albanci ipak demkrate veće od njih samih.

Generation X

pre 17 godina

Dakle, Boris Tadić ne propušta priliku da daje izjave u svojstvu predsednika Demokratske Stranke a ne predsednika Srbije. Pri tom mislim na njegov stav da bi pre donošenja odluke o konačnom statusu Kosova trebalo održati prevremene izbore. To odgovara jedino Demokratskoj Stranci, jer Tadić računa da bi posle tih izbora mogla da formira Vladu uz još neke koalicione partnere. Tadićeva računica je sledeća: izbori moraju biti održani pre donošenja odluke o statusu Kosova jer ako Kosovo dobije nezavisnost, na sledećim izborima pobeđuju Radikali; ako rešenje bude drugačije, pozicija DSS i njihovih koalicionih partnera će porasti na štetu rejtinga DS. Dalje, preuzimanje vlasti od strane DS neposredno pre određivanja statusa Kosova oslobađa DS ovornosti za nastalu situaciju pošto nisu učestvovali u Vladi koja je vodila pregovore a Tadić može uvek da se vadi kako je imao drugačije stavove u odnosu na Vladu. Vrlo providno, gospodine Tadiću. Voleo bih da sledeći predsednik Srbije bude neka nestranačka ličnost.

Milos

pre 17 godina

Valjda i politicki nepismenim ljudima mora da bude jasno da je nezavisnost Kosova gotova stvar ako u isto vreme kada premijer u Vasingtonu ubedjuje Amerikance da mi na to nikada necemo pristati, predsednik drzave ( i to na Tijanicevoj TV) obavestava svoje podanike da se nezavisnost ne moze iskljuciti. Znaci, kohabitanti su tako raspodelili uloge – zahvalniju za siroku javnost, da i dalje izigrava patriotu, uzeo je premijer a nezahvalniju, da bude nosilac losih vesti, predsednik.
Sada ce glavno pitanje biti kako da citava ekipa, i posle nepovoljnog scenarija, ostane tu gde je, ukljucujuci i radikale, socijaliste, predsednika skupstine, poslanike i ostalu bratiju, ali naci ce se resenje kao i uvek do sada, ovce su i dalje spremne da budu sisane. Samo da budu mastovitiji od Slobodana Milosevica posle Kumanovskog sporazuma, da ne proglase i oni veliku pobedu, to ipak ne bi moglo da prodje. Mada...

Ne-sugradjanin

pre 17 godina

Stvarno mi nije jasno kako Kostunica planira da se suoci sa 2 miliona gradjana koji ne zele da im on bude predsednik, i ne zele uopste da budu gradjani drzave Srbije. I on kaze da to resenje obezbedjuje stabilnost u regionu!!! Pa zar on stvarno misli da MZ je corava?!!!

miljan

pre 17 godina

Kosovo i METOHIJA su uvek bili i ostace sastavni deo Srbije. Albanci se vode logikom da ih ima 90% na KiM i da ce vecina odlucivati. Nisu ni spomenuli koiko ih ima u celoj Srbiji jer je KiM sastavni deo Srbije. Cepati jednu medjunarodno priznatu drzavu znaci gaziti sva madjunarodna prava i sve moguce uredbe, deklaracije i povelje. Pa o kakvoj demokratiji i pravima se govori se govori kad Srbi na KiM nemaju ni struju ni vodu i leti i zimi. Da li standardi podrazumevaju samo struju i vodu ili ce se uskoro Srbima na KiM i vazduh naplacivati? U potpunosti podrzavam stav premijera Kostunice da Srbija NIKADA nece staviti potpis na nezavisno KiM.

teodora 2

pre 17 godina

... nikakvog efekta nije bilo ni u Londonu, ni u Rimu - mediji cak to nisu ni pratili, a domacini su svuda imali dijametralno suprotna misljenja. Mene zanima kako Kostunica i njegovi misle da urede izvrsnu vlast na Kosovu. Kako da njegovo vecinsko stanovnistvo to prihvati i zivi u miru. Kako bi Kostunica bio premijer i za 2 miliona Albanaca? E, za to Voja nema nikakvo resenje, nikakav predlog, nista konstruktivno - sto su i inace karakteristike njegove politike.
Ja nemam predlog resenja, ali bojim se da je Kosovo davno izgubljeno. Nikada nisam bila tamo, smatram da moj brat, suprug i sinovi ne treba da ratuju. Smatram da nikakvog konflikta ne sme biti. A "partiojote" i drugi nacionalno svesni desnicari ako ovako nastave i Vojvodina ce svim srcem pozeleti da ode iz zagrljaja majke Srbije.

ko bi ga znao

pre 17 godina

Moje licno mishljenje:
Koshtunica i svi politicari u Srbiji mole boga da neko drugi nametne reshenje i da nezavisnost Kosovu jer u protivnom ...trecina poslanika u parlamentu Albanci sa tendecijom da u bliskoj buducnosti sluzhbeni jezik u srbiji bude albanski a presednik Albanac ...ovako teraj inat EU da oni odluce kako Srbima odgovara (citaj nezavisnost)a politicarima ciste ruke silom su oteli kao, a narod ko narod ..progutao je mnogo shto shta progutace i ovo.

Dima

pre 17 godina

Ovaj nas 'premijer' nije sposoban ni da razume sta vidi i cuje oko sebe, i kako onda da predlozi nesto razumno. KOSMET je odavno postao Kosova, a ko to ne kapira moze samo da se jedi. Umesto da nasa vlada uradi ono sto moze, ona rastace i ono malo srpskog drustva tamo, i radi najdirektnije protiv srpskih nacionalnih interesa...

batista

pre 17 godina

...Da li iko u Srbiji zeli,zaista,trecinu poslanika Albanaca,potpredsednika vlade Albanca,ministre Albance...Cinjenica je da ni oni ni mi to ne zelimo... Sada ce neko reci "pa neka idu u Albaniju!" I to smo pokusali na silu,pa smo dobili po nosu,a oni prelazni oblik drzave... Mnogo je vode proslo Dunavom,tako se i mnogo para sa Kosova slivalo u budzete nairazlicitijih mocnih lobi grupa... Dok smo se mi pozivali na pravdu,mit, istoriju i Boga,oni su materijalnog sveta svesni i koristeci njegove nacine i metode, sanjali i BUDNI radili na ostvarenju svog sna! Mi i dalje ostajemo robovi mitova,i u tome trazimo svoj spas i svoju utehu.. Na zalost godina je 2006,vek 21.Covek je odavno sleteo na Mesec, prve sonde su sletele na Jupiteriv mesec, svet je postao selo sa jednom valutom a mitovi su ostali u knjigama Tolkina i na filmskim platnima mocnog Holivuda!
Treba biti realan, treba osigurati da Kosovo bude multietnicko,sacuvati nas zivalj i ostale manjine, nasu kulturnu i istorijsku bastinu,i onda potruditi se da se zapocne normalan odnos sa prvim susedima,onoliko koliko je to moguce u pocetku,dok se drustvo ne izgradi ne sazri i ne polozi ispit iz demokratije pa cemo svi zajedni,valjda u toj Jevropi zajedno ziveti!

Enver Kelemdni

pre 17 godina

Pa i "Kumanovski sporazum" je mogao da se potpise posle tri ,a ne da se ceka 78.dana bombardovanja. Tada bi Srbija bila manje ostecena u privredi, infra-strukturi u vojnim objektima i naoruzanju. I sada za Srbiju nece biti sve jedno kada ce da potpise nezavisnost Kosova: sada kada se njoj nudi neka pomoc i olaksice ili posle izolacije Srbije. Onda ona ce biti primorana da vrati svoj udeo od 15,5 milijardi $ inostranog duga, nece imati pristup u Svetsku banku za nove kredite,itd. Za g.Kostunicu je lako reci "Njet", ali sta ce posle? I g.Milosevic je odbijao sve zahteve od MZ ali vidite kakve su posledice ostale. Kosovo,srpski Jerusalim,i onoko se ne moze silom vratiti,a ni milom nece je dobiti. Pat pozicija,takodjer,Srbiji ne odgovara. Srbiji nedostaje jedan De Gol, Ataturk ili Djidjic.

Neven

pre 17 godina

Potpuna podrska Kostunici!!! jedini politicar koji je jasno i glasno otisao da brani srpski interes, tamo gde se jedino odbraniti i moze - za pregovarackim stolom u Americi. Da SAD zeli nezavisnost Kosova, KiM bi bilo nezavisno jos od 2002, ali ocigledno da ni Americi to ne odgovara 100%. Bravo Vojo, na trudu!

cudno, cudno

pre 17 godina

Cudna vam je ta demokratija: Srbiju niko nista ne pita, a ona je izazvala sve (probleme)! Ako je tako beznacajna - kako izazva sve probleme? Ako nije beznacajna, onda ce se jos kako pitati. Ne shvatate vi nista - ne pitaju oni Srbiju Srbije radi, nego sebe radi: ako bilo sta nametnu, onda je Milosevic bio OK covek - i on je tu i tamo po nesto nametao. A onda ce doci nezgodna pitanja: ako je bio OK, zasto ste ga bombardovali, sudili mu u Hagu i slicno? Neko rece "ni reci o 95% Albanaca, stanovnika KiM" - o strasne li represije, o strasne li nepravde: kad i kako ti jadni ljudi, koje su Srbi dan i noc "ubijali, proterivali, zatvarali, otpustali" postadose 95% stanovnistva KiM? Je li to NATO posejao zajedno sa bombama, jer par dana nakon kumanovskog sporazuma oni postadose "95%"? Opet neko rece: "Srbi su nekonstruktivni, ne prihvataju nezavisnost KiM", a sto Amerikanci nisu mirno prihvatili "novu realnost" i "bili konstruktivni" prema Japancima recimo? Nego Solana se nesto ne cuje, mora biti da sredjuje po kuci, ima tamo dosta toga, videcemo kako ce on prihvatiti "novu realnost" i sta ce raditi sa milionima ljudi koji ne zele da budu drzavljani Spanije i tome slicno.
Inace, svaka cast majci Terezi i albanskim pevacicama, ali zasto onda ostali prirediše "Mart 2004", sa paljenjem, rusenjem i uriniranjem po crkvama? Cudno, Srbima se zamera sve ono sto su radili U RATOVIMA, a mart 2004 se nekako "provukao" u MIRNO DOBA, kad je na KiM zavladala albansko-zapadnjacka demokratija (?).

Nikola

pre 17 godina

Dokle cete da raspravljate o medjunarodnom pravu koje (navodno) Srbiji "garantuje" celovitost teritorije i suverenitet na istoj teritoriji; pa i SFRJ je bila 'medjunarodno priznata' drzava pa se desilo sta se desilo (da ne ulazimo u druge primere iz poslednjih 20-25 godina). Pitanje Kosova odavno nije pravno, vec politicko pitanje. Pa zamislite se, imate dva miliona Abanaca (oko 20% ukupnog stanovnistva) koji ne zele da zive u drzavi Srbiji (narocito ne u ovakvoj gde je vlast u rukama desnicarskih stranaka). Pa zar zaista mislite da je neka druga opcija moguca, na duge staze? Takodje, za sve one "patriote" koji "ne daju" Kosovo, razmislite sta je najbolje za vasu zemlju i gradjane, i kakvu drzavu i drustvo zelite da izgradite (polazeci od toga kakvu drzavu i drustvo sad imate).

David

pre 17 godina

Ok, to je Kostunica rekao, a sta su rekli njegovi sagovornici? Ja mislim da je to mnogo bitnije za nas, nego sta je rekao Kostunica; on prica svoju pricu...i novi ustav nam je 'doneo' i zajednicu sa CG nam je 'sacuvao'...

goodman

pre 17 godina

Pa nije ovaj Voja ni tako los. Nije Srbija izgubila rat, nego ratnohuskacki i diktatorski rezim anglo-americke alijanse. Mi smo srecni da konacno zivimo u jednoj boljoj drzavi za sve njene gradjane , pa i Albance. Zasto ne bismo svi ziveli zajedno, brinuli za bezbednost manjina i bezbednost Zap Balkana bi bila zagarantovana. Malo je sarkasticno da nezavisnost Kosova zagovara Bushov sekretar za nacionalnu bezbednost.

Luka

pre 17 godina

Slazem se da treba da bude puna saradnja sa haskim tribunalom u cilju dobrih diplomatskih odnosa sa zapadnim zemljama. Jedino me buni pitanje Kosova; nas premijer tvrdi da ta srpska pokrajina nece biti nezavisna, a na zapadu vise podrzavaju nezavisnost. Neka se lepo svi dogovore sta ce i kako ce da podele to parce kolaca, neka ispostave racune jedni drugima i mirna Backa. Dok se ovako cenjkaju, odose nam najbolje godine zivota.

Ana

pre 17 godina

Ja imam jednu poruku za Srbe koji smatraju da je Kosovo "gotovo"- probajte vec danas da iz kuce izbacite sav namestaj, da bacite platu koju primate, da zapalite sopstvenu kucu... Nije normalno da to radite sebi. Boli, jel da, suludo? Pa boli jos vise ako se odricete svog identiteta ili svoje teritorije. Poruka svim medjunarodnim politicarima je da mi imamo mnogo vitalnije interese na Kosovu od epskih! To je srpska imovina koja je trenutno uzurpirana. Svi koji su isli u skolu su ucili kakva se bogatstva nalaze na Kosovu. Mi smo spremni da uvazimo i interese drugih koji zele tamo da posluju i da radimo sa svima koji tamo imaju interese, ali nismo spremni da nam se otmu rudnici, bogatstva i imovina!

posmatrac

pre 17 godina

Bus je primio Janeza Jansu a nije Kostunicu. Da li nam to nesto govori? Kostunica je pozvan da mu se nesto saopsti, a on to ne bi da shvati. Da li je to koristan metod? naravno da nije. Vec smo se uverili u pogresne metode nasih politicara. Sta bi Srbija sa Kosovom pod svojom jurisdikcijom? Nece je 2 miliona ljudi. Ni po koju cenu. Ko je kriv? Ne vredi sad o tome? Treba biti svestan i odgovoran za svoje postupke, a Srbija se ne ponasa odgovorno. Kako onda moze da ocekuje da ce neko voditi racuna o njenim problemima i nepravdama koje joj se cine. Trebalo bi nasa vlada da bude realisticna, a ne da glumata. To se odnosi i na Kostunicu. Realnost, racionalnost i diplomatija bi trebalo da se koriste, a ne inat.

Stojan

pre 17 godina

Jedini čovek koji je donekle mogao da reši kosovski problem je bio Zoran Djindjic. Da li ovi koji komentarišu zaista misle da Koštunica moze da reši kosovski problem sa RESTAURACIJOM Miloševićevog režima uz podršku prouzrokovača rata socijalista i radikala. Da li mozda mislimo da svet i EU ne vide sta se dešava u Srbiji?

Veljko

pre 17 godina

Po nekima je bolje da im daju nezavisnost jer ih ima dva miliona. pa i ako im daju nezavisnost oni ce da dodju na jug srbije isto kao sto su dosli iz Albanije na Kosovo, tako da to nije nikakav argument da im se da teritorija. toliko

Pluton

pre 17 godina

Puna podrska nasem predsedniku Vlade! Kosovo je Srbija, a zemlja je ravna ploca oslonjena na tri velike kornjace! Veliki pozdrav svim stanovnicima planete na kojoj obitava profesor doktor gosodin Vojislav Kostunica sa svojim savetnicima! Sedite i gledajte sta ce dalje da se desi!

donkizele

pre 17 godina

Stvarno mi nije jasno kako MZ planira da se suoci sa 95% gradjana RS koji ne zele da biti u bih, i ne zele uopste da budu gradjani drzave bih. I oni kazu da to resenje obezbedjuje stabilnost u regionu!!! Pa zar MZ stvarno misli da je RS corava?!!!

Mile

pre 17 godina

Slazem se sa Kostunicom i podrzavam svakog politicara u Srbiji koji se zalaze za ocuvanje teritorijalnog integriteta Srbije. Evropa je bila ta koja je pocetkom 90-ih odlucila, a kasnije svet prihvatio PRINCIP nemenjanja (republickih) granica bivse YU. Molim lepo, princip je princip.
Ako je tacno da se mi nista ne pitamo u vezi Kosova, pa sto nas stalno pitaju o tome. Imali su 7 GODINA da priznaju nezavisnost KiM bez pristanka Srbije.
Ako Albanci sa Kosova ostanu u Srbiji - nista strasno. Naravno da ce biti homogenizovani na izborima ali gospodo (iz uze Srbije) onda napolje iz kuce za izbore pa pravac na glasacka mesta.
Ovi nasi "liberali" se uzasavaju sto ce (ako KiM ostane u Srbiji) mozda Albanac biti predsednik Srbije. I takvi mislie da ih Evropa primi. Pa sta i ako bude (bez obzira na status KiM). A ako je "zabrinjavajuce" sto 20% gradjana ne zeli da bude u Srbiji, sta onda treba BiH da kaze.
Najveca ironija je u tome sto put Srbije prema Evropi vodi preko Kosova (u Srbiji). Ako naucimo da budemo tolerantniji prema njima (sto pojedince uzasava) pre cemo u Evropu.
Primer: Hrvatska, stepen razvoja se meri nivoom integrisanja Hrvatskih Srba u drzavu.
Jer kako stvari stoje sada Evropa na (nas) Srbe gleda kao sto takvi (pojedinci) gedaju na Kosovske Albance.
Sve to da bi jednog dana Srbi Albanci Madjari i ostali u Srbiji mogli da se bave BNP, o cemu u opste nema mnogo sta da se razgovara ali ima ,mnogo dase RADI da bi se on ostvario/povecao.
Nazalost desi li se da Kosovski Albanci dobiju nezavisnost i odu, pojedinci ce naci nekog drugog da im bude prepreka na njihovom putu za Evropu.

Nostradamus

pre 17 godina

"..KiM su uvek bili i ostace sastavni deo Srbije .." - kraj zelja Vlade i ostalih. Vojo moze lepo da se provede u Americi i kupi poneki poklon za najblize, a ostalo se ionako zna. Bice kao i onomad sa Milosevicem, Izetbegovicem i Tudjmanom. Budes neko vreme gost SAD-a a onda ti ljudi lepo donesu napisano sta treba ubuduce da radis i da potpises. To je takzvana DIKTIRANA DEMOKRATIJA... Nakon sto potpises i dodjes kuci, odmah na konferenciji za stampu objasnis " .. kako su samo nasi predlozi usvojeni ... ".
Bilo bi bolje lepo Karadzica i Mladica poslati u Haag i svi pritisci bi odjednom omeksali. Ali treba Voja da se seti toga ili neko da mu kaze ...

ja

pre 17 godina

Srbija je davno rekla što je mislila o "europskom principu nemijenjanja granica" i danas se pozivati na te principe je licemjerno. Kad je Srbija bila jača, nikakvi principi nisu bili važni. Danas kad je slabija, e onda se principi broje. Nažalost, to tako ne ide. Sve što se događa Srbima i Srbiji rezultat je jedne loše politike koja se oslanjala na pravo jačega i sad joj se to isto pravo obija o glavu. Za Srbiju i sve nas bilo bi najbolje da Srbija prihvati realno stanje stvari, prizna poraz te nakaradne politike, prihvati posljedice tog poraza i nastavi graditi jednu bolju, normalniju i budućnosti okrenutu Srbiju. Jer pobjediti više ne može. Nikako, koliko god se neki trudili pokazati drugačije...

think about

pre 17 godina

Prema mom vidjenju, jedino pitanje koje sebi postavlja SAD, je: "Da li
ce u Srbiji izbiti oruzani sukobi (radikali isl => 45% stanovnistva) u
slucaju nezavisnosti".
Za sada smo na obradi i opservaciji. Cim pocnemo masovnije davati
izjave tipa Tadic "nece biti sukoba", bice momenat za ocepljenje. Neka
i bude, uverenja sam da je Kosovo uteg oko vrata svakom uredjenom
drustvu i ekonomiji. A nama je preko potrebam ekonomski progres.
Evidentno MZu je zbog "neceg" stalo do Kosova. Znacaj Albanske reakcije je sitan, a svaka autonomija Albancima jeste ogroman poklon. Apetiti albanskih lidera zavise iskljucivo od obecanja sa zapada, sa druge
strane, apetiti nisu opravdanje za bilo kakve oruzane pobune. Kazu
pravne knjige, i to svi dobro razumemo.
Da malo analiziram cesto pominjanu opasnost od nezadovoljstva Albanaca: Uzevsi u obzir potencijal albanske oruzane snage, glavne privredne delatnosti ekonomije Kosova, i imidz generatora kriminala (koji Kosovo vec poseduje ovde na zapadu), da se jednostavno zakljuciti da Albanci nemaju "glas u horu". Albanska je velika prednost medjutim, sto "kupcu" mogu da ponude mnogo vise, nego neka demokratska i suverena zemlja koja je svesna svojih prava i vlasnistva.
Da zakljucim, ne mi slim ni ja da ce sukoba biti danas, Srbija nema
snage ni volje (hvala bogu). Ali sam ubedjenja, poznajuci genezu
albanske pretenzije, da se albanski apetiti nece zaustaviti na Kosovu.
Pitanje je da li ce neko drugi, vec sutra, i bez sukoba (!), ustupiti
deo svoje teritorije (?). Toliko o stabilnosti u regionu i sire. A
Srbima zelim malo vise vestine u diplomatiji i malo vise razumevanja
psihologije svojih sagovornika. Srbija mora i treba da brani svoje
interese diplomatskim putem, a kada pitanje drzavne teritorije bude
reseno, usaglasiti diplomatiju sa novonastalom situacijom.

Krsljanin

pre 17 godina

"Beskompromisan" stav Kostunice o Kosovu je samo njegova borba za glasove na prvim izborima posle proglasenja nezavisnosti Kosova. Sve te velike beskompromisne reci upucene su srpskim glasacima, a ne politicarima vlada koji ce odluciti sudbinu Kosova. I u ovim diskusijama se vidi da mnogima nije bitno sta ce se desiti nego da li Kostunica "dobro" govori.

Periferija

pre 17 godina

Nek g. Kostunica prica sta god hoce, to ionako niko ne slusa. Jedino malo iritira ono "nikada" koje stalno ponavljaju on i njegovi papagaji - ne zaboravite braco da u zivotu nema "nikada", ima samo "prvi put"... A posle nema plakanja...

Dok

pre 17 godina

Jaoj pa kako nije sramota Kostunicu da tako trubi na prazno kako je Kosovo=Srbija i da Srbija nikada nece priznati nezavisnost Kosova a onda tolike godine patnje za sve tokom Milosevicevog rezima,silne milijarde koje je NATO potrosio tokom bombardovanja, i silne koje su se ulozile u Kosovu posle odose u vodu e sad ajde Jovo pa na novo Kosovo unutar Srbije pa 2 miliona albanaca koji to ne zele naravno da ce se suprostaviti a onda Kostunica po starom Milosevicevom receptu pa ponovo MZ da intervenise.Kada je vlada u Srbiji toliko demokratska zasto ne isporuce Mladica za kojeg ceo normalan svet zna da je odgovoran za Srebrnicu nego ga cuvala vojska kojom, "kontrolise" "demokratska" vlada Srbije. Sve su to price za malu decu jer Kosovo je vec 7 godina, Bogu hvala, van "demokratskog" drustva Srbije u kojoj najvise mesta u skupstini imaju Radikali.

Srba

pre 17 godina

Eh kad smo onomad na referendumu svi glasali protiv stranih posmatraca, to jest za rat ,pa taj rat izgubili ,sudbina Kosova je tada bila zapecacena.
Nego okrenimo se mi malo Srbiji. Da vidimo koliko praznih kuca ima u Vojvodjanskim selima, koji delovi Uze Srbije su opusteli poslednjih godina .Koliko ima nezaposlenih, koliki je natalitet, koliko ima abortusa, koliko nepismenih , koliko je srpske dece bespovratno otislo u svet ,pa cemo doci do pravih problema. Kosovi jeste problem ali nije najveci . Bez resavanja gore navedenih problama tesko da cemo ikada biti u stanju da resimo pitanje Kosmeta.

mama ludaca

pre 17 godina

Sve je isto,samo...stalno slusamo mudre i iskljucive stavove "nasih",a retko saznamo u izvornom obliku stav "tudjina".
Lepo je sto smo spremni za dogovor u kome nema pregovora o trenutno jedino pravednom resenju,a to je nezavisnost Kosova.
Da sam Albanka,borila bih se do zadnjeg atoma da izadjem iz ludnice gde sam bila gradjanka drugog reda zadnjih vise od 15 godina.
Price o Jerusalimu mogu da se prevedu i na teren Carigrada,pa ne vidim da neko od relevantnih Grka putuje po svetu i vice da je to njihovo,mada je romejska hriscanska prestonica bila njihova 1000,a Kosovo nase ni 500 godina.
O kakvoj pravdi je ovde rec?Bolje bi bilo da razgovaramo sa Albancima da bi oni cuvali nasu manjinu i nase svetinje kao svoje,sto su i Turci poceli da rade(primer Efesa je bolji od grada na Bosforu,ali se situacija menja nabolje jer oni zele u EU,a to ne mogu bez obezbedjivanja prava gradjanima druge vere i nacije).

Mihailo

pre 17 godina

Kad smo vec i kod rata, NATO je zvanicno usao u njega zbog zastite ljudskih prava i "sustinske autonomije kosovskih Albanaca", a ne zbog "nezavisnosti" Kosova - kao sto je trubio Milosevic.
Mislim, mi verujemo u ono sto se javno izgovara na Zapadu.
A ove nase fasiste sto buni i smeta im sto ce 18% srpskih poslanika biti sa Kosova,sta njima reci? Sto da nemamo 18% politickih predstavnika kosovskih Albanaca? Pa i oni su ljudi i vremenom ce shvatiti da im je bolje da imaju svoju "sustinsku" autonomiju koju i Srbija priznaje, nego da se strecaju svakih izbora u "susednoj" Srbiji i eventualnog povratka neke nove generacije Srba u maslinastim uniformama. A oni koji misle da se to ne bi desilo, lose misle i slabo poznaju svoj narod.

Marko

pre 17 godina

Naravno da ne mozemo da prihvatimo nezavisnost! To direktno vodi u razgradjivanje drzave, t.j. ko garantuje da i drugi delovi Srbije gde u vecini zive manjine ne bi trazili odjajanje po istom principu.
Ja se medjutim ne bi mnogo uznemiravo oko Kosova. Kada je Argentina zauzela Foklandska ostrva, tadasnja premijerka Velike Britanije Margaret Tacer je proglasila taj cin nezakonitim i pravno nistavnim. Posle su poslali ratnu flotu i povratili Foklande. Naravno, razlika u odnosu na Kosovo je da je Velika Britanija imala vrlo malo prava na Foklande, a mi imamo sva moguca prava na Kosovo!
Prema tome, samo nista ne potpisivati, a ako proglase nezavisnost na silu, proglasiti taj cin pravno nistavnim. I onda cekati (ako treba 10, 20 i vise godina), da povratimo Kosovo. Mi cemo uvek biti tu, i ne zuri nam se.

Vuk zemunski

pre 17 godina

Kosmet i jeste deo Srbije, takve kakva je. Problem kod nas je što se neslaganja odmah rešavaju jal otcepljenjem jal mlaćenjem jal ubijanjem. Pogledajmo beli svet - Kanada, USA, Velika Britanija, Španija, Italija - sve su pune grupacija, nacija, narodnosti, koje žele neko otcepljenje ili autonomiju, ali tamo ratova nema. Za njih važe neka druga pravila. Zamislite da Meksikanci traže Kaliforniju, jer ih tamo ima mnogo?! Smejao bi im se svet.
I šta ima loše u tome da Albanci imaju svoje predstavnike u Skupštini Srbije?! I oni su građani zajedničke države, naravno da će imati i predstavnike i podpredsednike Vlade (kao i ostale manjine - npr. Hrvati). Ne vidim da je Srbija propala zbog Ivane Dulić, neće sigurno ni zbog Albanaca u Skupštini.
Ako se Kosmet i otcepi, šta ćemo sa Republikom Srpskom? Proći će vreme, izmeniće se stanje u svetu, pa ćemo opet sesti da se dogovorimo. Dakle, ni uslovna ni bezuslovna nezavisnost - Kosmet je srce Srbije!

vasilije knezevic

pre 17 godina

Ponovo se fokusiraju nase tragedije i nasi poslednji napori da se zadrzi najsimbolicniji dio Srbije. Vrlo tesko je analizirati i suditi sadasnju situaciji ali se moze slobodno reci da svi oni mracni faktori koji su uslovili nasu tragediju pocinju da se ponovo bude. Ponovo se forsira odgovornost samo jednog dijela naseg podrucja a u sustini se zaboravlja ko je zapalio vatru ("We didn't start the fire"). Nevinost koja se projecira bilo sa koje (Albanske, Bosansko-muslimanske, katolicko-hrvatske, Slovenacko-sebicno predrasudne)strane samo je zavjesa ispred izdajnicko-manipulativne aktivnosti vodjene desetine godina prije finalne tragedije. Srbiji i Srbima ostaje samo to da svoje napore slozno koordiniraju i pokazu svijetu (ciji su mozgovi vec u potpunom "brain washing" procesu prema nasem narodu)da stvari drugacije izgledaju i da je odgovornost kolektivna. Danasnji Irak je jedan od najociglednijih svjedocanstava sta se dogodi sa zemljom kada se spoljne sile pocinju mijesati i favorizovati djelove stanovnistva jedne protiv drugih.

Zlatan

pre 17 godina

Следи овакав расплет: Биће донета нова Резолуција Савета Безбедности Уједињених нација, у којој ће бити назначено да се прихвата условна независност Косова, јер је то определење већине грађана Косова. Кина и Русија биће уздржане. Биће објашњено да Косово треба да поштује права националаних мањина и људских права, па ће уз мониторинг међународне заједнице то бити смисао условности. Званичници Србије неће прихватити ову одлуку, а све реакције биће углавном са унутар-политичким одјеком. Наравно, биће много компликованије када друге државе почну признавати Косово као независно, јер се тиме директно конфронтирају са Србијом, па ће се проналазити неки модели условног признавања, које може трајати годинама. У перспективи, број неалбанског становништва на Косову свешће се на највише 5%. Тотална корумпираност, економска неразвијеност, нефунционалност и повезаност са криминалом, учиниће Косово правом црном рупом Европе. У догледно време, немогуће је замислити да Србија не учини ништа на повраћају, барем делимичног суверенитета над Косовом и Метохијом, па ће то довести до неминовног извора новог жаришта у Европи, као практичног дугорочног развоја догађаја, изазваног противправним, насилним цепањем једне независне, суверене, демократске државе, каква је Србија. Све би било другачије када би постојала свест међу грађанима Србије да Косово просто не припада Србији. Свиђало се то некоме или не, то није случај.

srdjan

pre 17 godina

Nije mi jasno zbog cega svi beze od podele Kosova. To bi i za Srbe i za Albance bio neki vid pobede a i svako bi dobio neku svoju teritoriju. Osim toga, nema sanse da ja sutradan, kao Srbin, odem u Prizren ili Djakovicu i da kazem: "... evo osecam se lepo i spokojno. To je moja zemlja". Pandorina kutija je otvorena i tu vise nema povratka na staro. Da li zbog vecite teznje Albanaca da se odvoje ili zbog strahovlade Milosevica manje je bitno. Danas imamo ovakvu situaciju i prema njoj treba da se opredelimo na pravi nacin. Podelite to malo jada pa svako na svoju stranu. To je konstruktivni pristup i mislim da bi se za 2-3 meseca o svemu dogovorili. Nema vremena za gubljenje vremena!!!

diiko

pre 17 godina

Smatram da je za Srbiju ova godina od isuvise istorijskog znacaja, da bi Srbija sebi danas dozvolila tako veliki liksuz da se svadja sama sa sobom dok ceo svet odlucuje o njenoj sudbini. Ipak, i ako znamo da je Kosovo izgubljena bitka, u kojoj su kriminalci i teroristi pobedili, takodje znamo da ako dozvolimo da isti nastave da pobedjuju i ucvrcuju svoj lobi po svetu, situacija moze da bude jos gora.
Podrzavam naseg sadasnjeg predsednika u nastojanjima da iznese nepobitne cinjenice na pravom mestu. Podrzavam ga da se bori na demokratski nacin za ono sto je u interesu svih nas. I mislim da bi bilo strasno kada bi Srbija nastavila da cuti i dopustila da drugi odluce o njenoj teritoriji i njenoj sudbini, a da niko ne kaze ono sto jeste.
I ako znamo da ce odluka medjunarodne zajednice biti isuvise izopacena za nas, smatram da ipak treba da postoji neki nacin da se to jasno i glasno kaze. Ako neko javno uradi pogresan potez, zna da ce uvek za sobom snositi deo krivice za ono sto budu posledice pogresne odluke i pokusace da ispravi greske u nekoj buducnosti. Ako se mi sami ne borimo za nasu buducnost, niko nam je drugi nece pokloniti.
Kad se osvrnemo bolje po proslosti, shvaticemo da tom jadnom narodu ipak nije najbitnija politika, granice ni zastave, vec nada u bolju buducnost, sto je uvek i bio razlog zasto su dolazili da zive na toj teritoriji i zasto su svo ovo vreme bili tamo.

Hercegovac

pre 17 godina

Neko je tamo već zacrtao da će Kosovo biti nezavisno sviđalo se to nekome ili ne. Naime nezavisnost Kosova toliko veze sa lobiranjem Albanaca da MZ(čitaj: USA) nema svoje interese na Kosovu. Da USA nema interese Albancima ne bi pomogli ni svi lobisti ovoga svijeta. Međutim posmatrajući američke pohode u zaštiti "vitalnih nacionalnih"interesa širom svijeta i sa Kosovom će biti isto. Dokle im bude trebalo ponašaće se ovako, kada ga iscijede i kada im bude zadnja rupa na svirali promijeniće i oni list. Jednostavno: Albanci žele nezavisnost a Ameri imaju interese na Kosovu, da bi upravljali nesmetano tom teritorijom moraju udovoljiti većini a s obzirom da sila boga ne moli a Ameri su to pokazali toliko puta Albanci će dobiti kakvu takvu nezavisnost iako ne vjerujem da će je Srbija ikada potpisati.

Milos Ilic

pre 17 godina

Podela na Kosovo i Metohiju svima najvisse odgovara.
Predlozzio bih da se podeli po etnicckim linijama 1974. kada je Kosovo i Metohija i postala SA Pokrajina u sastavu SFRJ, ili poossto Albanci verovatno neche prihvatiti neka to bude 1974+(1999-1974):2=1986.5 (to je recimo 1.Juli 1986.
Na osnovu ove podele priznati Kosovo i Metohiju kao nezavisnu drzzavu (Srbija bi trbala prihvatiti) sa dve federalne jedinice koje bi imale pravo na otcepljenje na
referendumu organizovanom od strane EU, a koji se mozze odrzati jedanput i to u 3 moguche godine (recimo 2006, '09 ili '12.) sa 50%+1 glas od broja izasslih biracca. Znam da zvucci idealisticcki ali ako Ameri kazzu "dobar predlog" mislim da bi prossao.

Istina

pre 17 godina

Ovakvim prkosnim i inatnim nastupom - Srbija - ne samo da ce izgubiti i ono malo u pregovorima o Kosovu - nego i mnogo vise; i po pitanju pristupa EU - i po pitanju finansijske pomoci - ulaganja itd.
Ici ce se toliko daleko - do gradjanskih sukoba - a mozda i gubitka i drugih delova drzave (Vojvodine i Sandzaka).
Tako ce Svet reagovati na prkosni deo Srbije.

Branislav

pre 17 godina

Zelim da u potpunosti podrzim predsednika vlade Dr Vojislava Kostunicu u njegovom beskompromisnom stavu da je KOSMET sastavni deo SRBIJE i da je bilo koje drugo resenje sa stanovista medjunarodnog prava(ne uzimajuci u obzir druge razloge) za Srbiju neprihvatljivo.G-din Kostunica je pokazao svojom doplomatskom ofanzivom (od Pariza, preko Rusije i Londona do Rima i Vasingtona) da je pravi drzavnik i zastupnik legitimnih interesa Srbije. Iz tog razloga svi mi Srbi i gradjani Srbije koji Kosmet smatraju delom nase drzave moramo stati uz politiku nase vlade i naseg premijera i BESPOGOVORNO ga PODRZATI.
Kosovo i Metohija je srce Srbije i tako ce ostati!
Bane iz Novog Sada.

Nenad

pre 17 godina

Politicki marketing Srpske platforme nema jasan slogan:
kad bi drzava iz sve snage trubila "Kosovo je Srpski Jerusalem" poruka bi bila daleko jasnija i ozbiljnija.

Ymeri

pre 17 godina

Uvek isto mi smo protiv nezavisnosti, i nezavisnost je neprihvatljiv, znaci to da druga strana trazi nezavisnost Kosova. Autonmija kaze se kompromisno resenje, smesno, ko prihvati u Kosovu takve resenje niko osim 5% Serba, onda kakav kompromis je to.

Realista

pre 17 godina

Ne želim da branim Koštunicu ali bih samo da podsetim na ostrašćene komentare onih koji su tvrdili da on ne može da putuje nigde po svetu, kako ga niko ne zove i ne želi da ga primi. Šta god da bude rezultat ovih brojnih sastanaka drago mi je da postoji usaglašen nastup Tadića i Koštunice u poslednjih par meseci. Šta god ko mislio o njima, činjenica je da su imali više bitnih sastanaka u tom periodu nego bilo ko u Srbiji ikada.

Dule

pre 17 godina

S A D su VEC ODAVNO pokazale sta misle o Srbima, Albancima i Kosovu. Kada? - Pa jos onog trenutka kada se Ricard Holbruk “u mirovnoj misiji na nasoj teritoriji” slikao sa onim “teroristom”, pardon, “borcem za slobodu, samostalno i suvereno Kosovo” – za pocetak – a onda ce “malo da se primire pa ce da produze borbu i za Veliku Albaniju”. Zasto da ne – na veliku radost, vojno-industrijskih kompleksa i citave armije novih “visokih predstavnika i mirotovoraca” (nove ture “satl diplomatije”, plate, dnevnice …). BALKAN – BURE BARUTA – DA ALI I PRIMER ODLICNOG MESTA I VELIKIH MOGUCNOSTI ZA NOVU - VELIKU ZARADU.”

tosi

pre 17 godina

Tvrdnja Kostunice da se "davanjem nezavisnosti Kosovu poremeti stabilnost u regijonu", jeste usamljeno glediste -srpsko glediste. Svi ostali misle suprotno - nedavanje nezavisnosti Kosovu bi poremetilo stabilnost u regijonu.
Sledece, Srbija je svojom politikom izazvala rat ne celoj teritoriji bivse Jugoslavije i time i na Kosovu. Rat je kockanje, ili se dobija ili se gubi. Srbija je gubitnik. Ulog je bio Kosovo. U kocki se nikad ne vraca ulog.

Trifun NS

pre 17 godina

Ma podrzavam ja Vojine napore, ali mi se cini da su ga otkacili a on to nazalost nece shvatiti. Promeni strategiju Vojo, daj Mladica.

saxmix

pre 17 godina

Zanimljivo,ni riječi o 95% Albanaca na Kosovu.Što sa njima.Hoćete im uz autonomiju dati 25% stolica u skupštini Srbije.Za 5 godina bi vam predsjednik mogao biti Albanac.Koštunica,kao i Milošević, hoće Kosovo bez Albanaca,a to je nemoguće.Bit će isto što i sa CG i nikom ništa.

Tanja

pre 17 godina

Nije Srbija izgubila rat, nego ratnohuskacki i diktatorski rezim Slobodana Milosevica. Mi smo srecni da konacno zivimo u jednoj boljoj drzavi za sve njene gradjane , pa i Albance.

Borgia

pre 17 godina

Smiješno je očekivati kompromis, nakon svega što se dogodilo u zadnjih 26 godina. Kad je Kosovo imalo autonomiju u okviru SFRJ, 1980, na Albance su poslali vojsku i nemilosrdno su tukli i ubijali sve "iredentiste". Niko se nije trudio razgovaraati. U toj autonomnoj pokrajini, albanski rudari su štrajkali u rudniku, A Srbi pričali da im je tamo super, da imaju i Banane. Pa kad je tako super, što nisu sišli i oni dole. Kad je ukinuta autonomija, u doba SM-a, onda su krenuli ozbiljniji, odnosno teži progoni. Ukidanje škola, otpuštanje službenika, i sveopšta anatemizacija Albanaca. I na kraju su ubijeni, protjerani na hiljede, i stotine hiljada. Šta očekivati na kraju od Srbije. Ništa, nego da se odmankne od Kosova. Zašto Srbija insistira na zaštiti prava Srba, pa zato jer zna kako bi oni štiti prava Albanaca, i boje se osvete u naprijed. Da li je poznato u Srbiji da Albanci nisu baš divlje pleme. Recimo, Majka Tereza, je Albanka ređena u Skoplju, prije par dana je u Puli zajedno SJose Carreras-om pjevala poznata Albanska sopranistica, ona ista koja je pjevala i u filmu Peti element. Nisu baš Albanci tako divlji i nepismeni, kako ih se želi prikazati. Ali ne postoji razlog zbog kojeg bi trebali prihvatiti autonomiju bilo kakvog oblika u okviru Srbije. Srbima ostaje čekat i vidjet, da su možda Albanci ipak demkrate veće od njih samih.

Generation X

pre 17 godina

Dakle, Boris Tadić ne propušta priliku da daje izjave u svojstvu predsednika Demokratske Stranke a ne predsednika Srbije. Pri tom mislim na njegov stav da bi pre donošenja odluke o konačnom statusu Kosova trebalo održati prevremene izbore. To odgovara jedino Demokratskoj Stranci, jer Tadić računa da bi posle tih izbora mogla da formira Vladu uz još neke koalicione partnere. Tadićeva računica je sledeća: izbori moraju biti održani pre donošenja odluke o statusu Kosova jer ako Kosovo dobije nezavisnost, na sledećim izborima pobeđuju Radikali; ako rešenje bude drugačije, pozicija DSS i njihovih koalicionih partnera će porasti na štetu rejtinga DS. Dalje, preuzimanje vlasti od strane DS neposredno pre određivanja statusa Kosova oslobađa DS ovornosti za nastalu situaciju pošto nisu učestvovali u Vladi koja je vodila pregovore a Tadić može uvek da se vadi kako je imao drugačije stavove u odnosu na Vladu. Vrlo providno, gospodine Tadiću. Voleo bih da sledeći predsednik Srbije bude neka nestranačka ličnost.

Milos

pre 17 godina

Valjda i politicki nepismenim ljudima mora da bude jasno da je nezavisnost Kosova gotova stvar ako u isto vreme kada premijer u Vasingtonu ubedjuje Amerikance da mi na to nikada necemo pristati, predsednik drzave ( i to na Tijanicevoj TV) obavestava svoje podanike da se nezavisnost ne moze iskljuciti. Znaci, kohabitanti su tako raspodelili uloge – zahvalniju za siroku javnost, da i dalje izigrava patriotu, uzeo je premijer a nezahvalniju, da bude nosilac losih vesti, predsednik.
Sada ce glavno pitanje biti kako da citava ekipa, i posle nepovoljnog scenarija, ostane tu gde je, ukljucujuci i radikale, socijaliste, predsednika skupstine, poslanike i ostalu bratiju, ali naci ce se resenje kao i uvek do sada, ovce su i dalje spremne da budu sisane. Samo da budu mastovitiji od Slobodana Milosevica posle Kumanovskog sporazuma, da ne proglase i oni veliku pobedu, to ipak ne bi moglo da prodje. Mada...

Ne-sugradjanin

pre 17 godina

Stvarno mi nije jasno kako Kostunica planira da se suoci sa 2 miliona gradjana koji ne zele da im on bude predsednik, i ne zele uopste da budu gradjani drzave Srbije. I on kaze da to resenje obezbedjuje stabilnost u regionu!!! Pa zar on stvarno misli da MZ je corava?!!!

miljan

pre 17 godina

Kosovo i METOHIJA su uvek bili i ostace sastavni deo Srbije. Albanci se vode logikom da ih ima 90% na KiM i da ce vecina odlucivati. Nisu ni spomenuli koiko ih ima u celoj Srbiji jer je KiM sastavni deo Srbije. Cepati jednu medjunarodno priznatu drzavu znaci gaziti sva madjunarodna prava i sve moguce uredbe, deklaracije i povelje. Pa o kakvoj demokratiji i pravima se govori se govori kad Srbi na KiM nemaju ni struju ni vodu i leti i zimi. Da li standardi podrazumevaju samo struju i vodu ili ce se uskoro Srbima na KiM i vazduh naplacivati? U potpunosti podrzavam stav premijera Kostunice da Srbija NIKADA nece staviti potpis na nezavisno KiM.

teodora 2

pre 17 godina

... nikakvog efekta nije bilo ni u Londonu, ni u Rimu - mediji cak to nisu ni pratili, a domacini su svuda imali dijametralno suprotna misljenja. Mene zanima kako Kostunica i njegovi misle da urede izvrsnu vlast na Kosovu. Kako da njegovo vecinsko stanovnistvo to prihvati i zivi u miru. Kako bi Kostunica bio premijer i za 2 miliona Albanaca? E, za to Voja nema nikakvo resenje, nikakav predlog, nista konstruktivno - sto su i inace karakteristike njegove politike.
Ja nemam predlog resenja, ali bojim se da je Kosovo davno izgubljeno. Nikada nisam bila tamo, smatram da moj brat, suprug i sinovi ne treba da ratuju. Smatram da nikakvog konflikta ne sme biti. A "partiojote" i drugi nacionalno svesni desnicari ako ovako nastave i Vojvodina ce svim srcem pozeleti da ode iz zagrljaja majke Srbije.

ko bi ga znao

pre 17 godina

Moje licno mishljenje:
Koshtunica i svi politicari u Srbiji mole boga da neko drugi nametne reshenje i da nezavisnost Kosovu jer u protivnom ...trecina poslanika u parlamentu Albanci sa tendecijom da u bliskoj buducnosti sluzhbeni jezik u srbiji bude albanski a presednik Albanac ...ovako teraj inat EU da oni odluce kako Srbima odgovara (citaj nezavisnost)a politicarima ciste ruke silom su oteli kao, a narod ko narod ..progutao je mnogo shto shta progutace i ovo.

Dima

pre 17 godina

Ovaj nas 'premijer' nije sposoban ni da razume sta vidi i cuje oko sebe, i kako onda da predlozi nesto razumno. KOSMET je odavno postao Kosova, a ko to ne kapira moze samo da se jedi. Umesto da nasa vlada uradi ono sto moze, ona rastace i ono malo srpskog drustva tamo, i radi najdirektnije protiv srpskih nacionalnih interesa...

batista

pre 17 godina

...Da li iko u Srbiji zeli,zaista,trecinu poslanika Albanaca,potpredsednika vlade Albanca,ministre Albance...Cinjenica je da ni oni ni mi to ne zelimo... Sada ce neko reci "pa neka idu u Albaniju!" I to smo pokusali na silu,pa smo dobili po nosu,a oni prelazni oblik drzave... Mnogo je vode proslo Dunavom,tako se i mnogo para sa Kosova slivalo u budzete nairazlicitijih mocnih lobi grupa... Dok smo se mi pozivali na pravdu,mit, istoriju i Boga,oni su materijalnog sveta svesni i koristeci njegove nacine i metode, sanjali i BUDNI radili na ostvarenju svog sna! Mi i dalje ostajemo robovi mitova,i u tome trazimo svoj spas i svoju utehu.. Na zalost godina je 2006,vek 21.Covek je odavno sleteo na Mesec, prve sonde su sletele na Jupiteriv mesec, svet je postao selo sa jednom valutom a mitovi su ostali u knjigama Tolkina i na filmskim platnima mocnog Holivuda!
Treba biti realan, treba osigurati da Kosovo bude multietnicko,sacuvati nas zivalj i ostale manjine, nasu kulturnu i istorijsku bastinu,i onda potruditi se da se zapocne normalan odnos sa prvim susedima,onoliko koliko je to moguce u pocetku,dok se drustvo ne izgradi ne sazri i ne polozi ispit iz demokratije pa cemo svi zajedni,valjda u toj Jevropi zajedno ziveti!

Enver Kelemdni

pre 17 godina

Pa i "Kumanovski sporazum" je mogao da se potpise posle tri ,a ne da se ceka 78.dana bombardovanja. Tada bi Srbija bila manje ostecena u privredi, infra-strukturi u vojnim objektima i naoruzanju. I sada za Srbiju nece biti sve jedno kada ce da potpise nezavisnost Kosova: sada kada se njoj nudi neka pomoc i olaksice ili posle izolacije Srbije. Onda ona ce biti primorana da vrati svoj udeo od 15,5 milijardi $ inostranog duga, nece imati pristup u Svetsku banku za nove kredite,itd. Za g.Kostunicu je lako reci "Njet", ali sta ce posle? I g.Milosevic je odbijao sve zahteve od MZ ali vidite kakve su posledice ostale. Kosovo,srpski Jerusalim,i onoko se ne moze silom vratiti,a ni milom nece je dobiti. Pat pozicija,takodjer,Srbiji ne odgovara. Srbiji nedostaje jedan De Gol, Ataturk ili Djidjic.

Neven

pre 17 godina

Potpuna podrska Kostunici!!! jedini politicar koji je jasno i glasno otisao da brani srpski interes, tamo gde se jedino odbraniti i moze - za pregovarackim stolom u Americi. Da SAD zeli nezavisnost Kosova, KiM bi bilo nezavisno jos od 2002, ali ocigledno da ni Americi to ne odgovara 100%. Bravo Vojo, na trudu!

cudno, cudno

pre 17 godina

Cudna vam je ta demokratija: Srbiju niko nista ne pita, a ona je izazvala sve (probleme)! Ako je tako beznacajna - kako izazva sve probleme? Ako nije beznacajna, onda ce se jos kako pitati. Ne shvatate vi nista - ne pitaju oni Srbiju Srbije radi, nego sebe radi: ako bilo sta nametnu, onda je Milosevic bio OK covek - i on je tu i tamo po nesto nametao. A onda ce doci nezgodna pitanja: ako je bio OK, zasto ste ga bombardovali, sudili mu u Hagu i slicno? Neko rece "ni reci o 95% Albanaca, stanovnika KiM" - o strasne li represije, o strasne li nepravde: kad i kako ti jadni ljudi, koje su Srbi dan i noc "ubijali, proterivali, zatvarali, otpustali" postadose 95% stanovnistva KiM? Je li to NATO posejao zajedno sa bombama, jer par dana nakon kumanovskog sporazuma oni postadose "95%"? Opet neko rece: "Srbi su nekonstruktivni, ne prihvataju nezavisnost KiM", a sto Amerikanci nisu mirno prihvatili "novu realnost" i "bili konstruktivni" prema Japancima recimo? Nego Solana se nesto ne cuje, mora biti da sredjuje po kuci, ima tamo dosta toga, videcemo kako ce on prihvatiti "novu realnost" i sta ce raditi sa milionima ljudi koji ne zele da budu drzavljani Spanije i tome slicno.
Inace, svaka cast majci Terezi i albanskim pevacicama, ali zasto onda ostali prirediše "Mart 2004", sa paljenjem, rusenjem i uriniranjem po crkvama? Cudno, Srbima se zamera sve ono sto su radili U RATOVIMA, a mart 2004 se nekako "provukao" u MIRNO DOBA, kad je na KiM zavladala albansko-zapadnjacka demokratija (?).

Nikola

pre 17 godina

Dokle cete da raspravljate o medjunarodnom pravu koje (navodno) Srbiji "garantuje" celovitost teritorije i suverenitet na istoj teritoriji; pa i SFRJ je bila 'medjunarodno priznata' drzava pa se desilo sta se desilo (da ne ulazimo u druge primere iz poslednjih 20-25 godina). Pitanje Kosova odavno nije pravno, vec politicko pitanje. Pa zamislite se, imate dva miliona Abanaca (oko 20% ukupnog stanovnistva) koji ne zele da zive u drzavi Srbiji (narocito ne u ovakvoj gde je vlast u rukama desnicarskih stranaka). Pa zar zaista mislite da je neka druga opcija moguca, na duge staze? Takodje, za sve one "patriote" koji "ne daju" Kosovo, razmislite sta je najbolje za vasu zemlju i gradjane, i kakvu drzavu i drustvo zelite da izgradite (polazeci od toga kakvu drzavu i drustvo sad imate).

David

pre 17 godina

Ok, to je Kostunica rekao, a sta su rekli njegovi sagovornici? Ja mislim da je to mnogo bitnije za nas, nego sta je rekao Kostunica; on prica svoju pricu...i novi ustav nam je 'doneo' i zajednicu sa CG nam je 'sacuvao'...

goodman

pre 17 godina

Pa nije ovaj Voja ni tako los. Nije Srbija izgubila rat, nego ratnohuskacki i diktatorski rezim anglo-americke alijanse. Mi smo srecni da konacno zivimo u jednoj boljoj drzavi za sve njene gradjane , pa i Albance. Zasto ne bismo svi ziveli zajedno, brinuli za bezbednost manjina i bezbednost Zap Balkana bi bila zagarantovana. Malo je sarkasticno da nezavisnost Kosova zagovara Bushov sekretar za nacionalnu bezbednost.

Luka

pre 17 godina

Slazem se da treba da bude puna saradnja sa haskim tribunalom u cilju dobrih diplomatskih odnosa sa zapadnim zemljama. Jedino me buni pitanje Kosova; nas premijer tvrdi da ta srpska pokrajina nece biti nezavisna, a na zapadu vise podrzavaju nezavisnost. Neka se lepo svi dogovore sta ce i kako ce da podele to parce kolaca, neka ispostave racune jedni drugima i mirna Backa. Dok se ovako cenjkaju, odose nam najbolje godine zivota.

Ana

pre 17 godina

Ja imam jednu poruku za Srbe koji smatraju da je Kosovo "gotovo"- probajte vec danas da iz kuce izbacite sav namestaj, da bacite platu koju primate, da zapalite sopstvenu kucu... Nije normalno da to radite sebi. Boli, jel da, suludo? Pa boli jos vise ako se odricete svog identiteta ili svoje teritorije. Poruka svim medjunarodnim politicarima je da mi imamo mnogo vitalnije interese na Kosovu od epskih! To je srpska imovina koja je trenutno uzurpirana. Svi koji su isli u skolu su ucili kakva se bogatstva nalaze na Kosovu. Mi smo spremni da uvazimo i interese drugih koji zele tamo da posluju i da radimo sa svima koji tamo imaju interese, ali nismo spremni da nam se otmu rudnici, bogatstva i imovina!

posmatrac

pre 17 godina

Bus je primio Janeza Jansu a nije Kostunicu. Da li nam to nesto govori? Kostunica je pozvan da mu se nesto saopsti, a on to ne bi da shvati. Da li je to koristan metod? naravno da nije. Vec smo se uverili u pogresne metode nasih politicara. Sta bi Srbija sa Kosovom pod svojom jurisdikcijom? Nece je 2 miliona ljudi. Ni po koju cenu. Ko je kriv? Ne vredi sad o tome? Treba biti svestan i odgovoran za svoje postupke, a Srbija se ne ponasa odgovorno. Kako onda moze da ocekuje da ce neko voditi racuna o njenim problemima i nepravdama koje joj se cine. Trebalo bi nasa vlada da bude realisticna, a ne da glumata. To se odnosi i na Kostunicu. Realnost, racionalnost i diplomatija bi trebalo da se koriste, a ne inat.

Stojan

pre 17 godina

Jedini čovek koji je donekle mogao da reši kosovski problem je bio Zoran Djindjic. Da li ovi koji komentarišu zaista misle da Koštunica moze da reši kosovski problem sa RESTAURACIJOM Miloševićevog režima uz podršku prouzrokovača rata socijalista i radikala. Da li mozda mislimo da svet i EU ne vide sta se dešava u Srbiji?

Veljko

pre 17 godina

Po nekima je bolje da im daju nezavisnost jer ih ima dva miliona. pa i ako im daju nezavisnost oni ce da dodju na jug srbije isto kao sto su dosli iz Albanije na Kosovo, tako da to nije nikakav argument da im se da teritorija. toliko

Pluton

pre 17 godina

Puna podrska nasem predsedniku Vlade! Kosovo je Srbija, a zemlja je ravna ploca oslonjena na tri velike kornjace! Veliki pozdrav svim stanovnicima planete na kojoj obitava profesor doktor gosodin Vojislav Kostunica sa svojim savetnicima! Sedite i gledajte sta ce dalje da se desi!

donkizele

pre 17 godina

Stvarno mi nije jasno kako MZ planira da se suoci sa 95% gradjana RS koji ne zele da biti u bih, i ne zele uopste da budu gradjani drzave bih. I oni kazu da to resenje obezbedjuje stabilnost u regionu!!! Pa zar MZ stvarno misli da je RS corava?!!!

Mile

pre 17 godina

Slazem se sa Kostunicom i podrzavam svakog politicara u Srbiji koji se zalaze za ocuvanje teritorijalnog integriteta Srbije. Evropa je bila ta koja je pocetkom 90-ih odlucila, a kasnije svet prihvatio PRINCIP nemenjanja (republickih) granica bivse YU. Molim lepo, princip je princip.
Ako je tacno da se mi nista ne pitamo u vezi Kosova, pa sto nas stalno pitaju o tome. Imali su 7 GODINA da priznaju nezavisnost KiM bez pristanka Srbije.
Ako Albanci sa Kosova ostanu u Srbiji - nista strasno. Naravno da ce biti homogenizovani na izborima ali gospodo (iz uze Srbije) onda napolje iz kuce za izbore pa pravac na glasacka mesta.
Ovi nasi "liberali" se uzasavaju sto ce (ako KiM ostane u Srbiji) mozda Albanac biti predsednik Srbije. I takvi mislie da ih Evropa primi. Pa sta i ako bude (bez obzira na status KiM). A ako je "zabrinjavajuce" sto 20% gradjana ne zeli da bude u Srbiji, sta onda treba BiH da kaze.
Najveca ironija je u tome sto put Srbije prema Evropi vodi preko Kosova (u Srbiji). Ako naucimo da budemo tolerantniji prema njima (sto pojedince uzasava) pre cemo u Evropu.
Primer: Hrvatska, stepen razvoja se meri nivoom integrisanja Hrvatskih Srba u drzavu.
Jer kako stvari stoje sada Evropa na (nas) Srbe gleda kao sto takvi (pojedinci) gedaju na Kosovske Albance.
Sve to da bi jednog dana Srbi Albanci Madjari i ostali u Srbiji mogli da se bave BNP, o cemu u opste nema mnogo sta da se razgovara ali ima ,mnogo dase RADI da bi se on ostvario/povecao.
Nazalost desi li se da Kosovski Albanci dobiju nezavisnost i odu, pojedinci ce naci nekog drugog da im bude prepreka na njihovom putu za Evropu.

Nostradamus

pre 17 godina

"..KiM su uvek bili i ostace sastavni deo Srbije .." - kraj zelja Vlade i ostalih. Vojo moze lepo da se provede u Americi i kupi poneki poklon za najblize, a ostalo se ionako zna. Bice kao i onomad sa Milosevicem, Izetbegovicem i Tudjmanom. Budes neko vreme gost SAD-a a onda ti ljudi lepo donesu napisano sta treba ubuduce da radis i da potpises. To je takzvana DIKTIRANA DEMOKRATIJA... Nakon sto potpises i dodjes kuci, odmah na konferenciji za stampu objasnis " .. kako su samo nasi predlozi usvojeni ... ".
Bilo bi bolje lepo Karadzica i Mladica poslati u Haag i svi pritisci bi odjednom omeksali. Ali treba Voja da se seti toga ili neko da mu kaze ...

ja

pre 17 godina

Srbija je davno rekla što je mislila o "europskom principu nemijenjanja granica" i danas se pozivati na te principe je licemjerno. Kad je Srbija bila jača, nikakvi principi nisu bili važni. Danas kad je slabija, e onda se principi broje. Nažalost, to tako ne ide. Sve što se događa Srbima i Srbiji rezultat je jedne loše politike koja se oslanjala na pravo jačega i sad joj se to isto pravo obija o glavu. Za Srbiju i sve nas bilo bi najbolje da Srbija prihvati realno stanje stvari, prizna poraz te nakaradne politike, prihvati posljedice tog poraza i nastavi graditi jednu bolju, normalniju i budućnosti okrenutu Srbiju. Jer pobjediti više ne može. Nikako, koliko god se neki trudili pokazati drugačije...

think about

pre 17 godina

Prema mom vidjenju, jedino pitanje koje sebi postavlja SAD, je: "Da li
ce u Srbiji izbiti oruzani sukobi (radikali isl => 45% stanovnistva) u
slucaju nezavisnosti".
Za sada smo na obradi i opservaciji. Cim pocnemo masovnije davati
izjave tipa Tadic "nece biti sukoba", bice momenat za ocepljenje. Neka
i bude, uverenja sam da je Kosovo uteg oko vrata svakom uredjenom
drustvu i ekonomiji. A nama je preko potrebam ekonomski progres.
Evidentno MZu je zbog "neceg" stalo do Kosova. Znacaj Albanske reakcije je sitan, a svaka autonomija Albancima jeste ogroman poklon. Apetiti albanskih lidera zavise iskljucivo od obecanja sa zapada, sa druge
strane, apetiti nisu opravdanje za bilo kakve oruzane pobune. Kazu
pravne knjige, i to svi dobro razumemo.
Da malo analiziram cesto pominjanu opasnost od nezadovoljstva Albanaca: Uzevsi u obzir potencijal albanske oruzane snage, glavne privredne delatnosti ekonomije Kosova, i imidz generatora kriminala (koji Kosovo vec poseduje ovde na zapadu), da se jednostavno zakljuciti da Albanci nemaju "glas u horu". Albanska je velika prednost medjutim, sto "kupcu" mogu da ponude mnogo vise, nego neka demokratska i suverena zemlja koja je svesna svojih prava i vlasnistva.
Da zakljucim, ne mi slim ni ja da ce sukoba biti danas, Srbija nema
snage ni volje (hvala bogu). Ali sam ubedjenja, poznajuci genezu
albanske pretenzije, da se albanski apetiti nece zaustaviti na Kosovu.
Pitanje je da li ce neko drugi, vec sutra, i bez sukoba (!), ustupiti
deo svoje teritorije (?). Toliko o stabilnosti u regionu i sire. A
Srbima zelim malo vise vestine u diplomatiji i malo vise razumevanja
psihologije svojih sagovornika. Srbija mora i treba da brani svoje
interese diplomatskim putem, a kada pitanje drzavne teritorije bude
reseno, usaglasiti diplomatiju sa novonastalom situacijom.

Krsljanin

pre 17 godina

"Beskompromisan" stav Kostunice o Kosovu je samo njegova borba za glasove na prvim izborima posle proglasenja nezavisnosti Kosova. Sve te velike beskompromisne reci upucene su srpskim glasacima, a ne politicarima vlada koji ce odluciti sudbinu Kosova. I u ovim diskusijama se vidi da mnogima nije bitno sta ce se desiti nego da li Kostunica "dobro" govori.

Periferija

pre 17 godina

Nek g. Kostunica prica sta god hoce, to ionako niko ne slusa. Jedino malo iritira ono "nikada" koje stalno ponavljaju on i njegovi papagaji - ne zaboravite braco da u zivotu nema "nikada", ima samo "prvi put"... A posle nema plakanja...

Dok

pre 17 godina

Jaoj pa kako nije sramota Kostunicu da tako trubi na prazno kako je Kosovo=Srbija i da Srbija nikada nece priznati nezavisnost Kosova a onda tolike godine patnje za sve tokom Milosevicevog rezima,silne milijarde koje je NATO potrosio tokom bombardovanja, i silne koje su se ulozile u Kosovu posle odose u vodu e sad ajde Jovo pa na novo Kosovo unutar Srbije pa 2 miliona albanaca koji to ne zele naravno da ce se suprostaviti a onda Kostunica po starom Milosevicevom receptu pa ponovo MZ da intervenise.Kada je vlada u Srbiji toliko demokratska zasto ne isporuce Mladica za kojeg ceo normalan svet zna da je odgovoran za Srebrnicu nego ga cuvala vojska kojom, "kontrolise" "demokratska" vlada Srbije. Sve su to price za malu decu jer Kosovo je vec 7 godina, Bogu hvala, van "demokratskog" drustva Srbije u kojoj najvise mesta u skupstini imaju Radikali.

Srba

pre 17 godina

Eh kad smo onomad na referendumu svi glasali protiv stranih posmatraca, to jest za rat ,pa taj rat izgubili ,sudbina Kosova je tada bila zapecacena.
Nego okrenimo se mi malo Srbiji. Da vidimo koliko praznih kuca ima u Vojvodjanskim selima, koji delovi Uze Srbije su opusteli poslednjih godina .Koliko ima nezaposlenih, koliki je natalitet, koliko ima abortusa, koliko nepismenih , koliko je srpske dece bespovratno otislo u svet ,pa cemo doci do pravih problema. Kosovi jeste problem ali nije najveci . Bez resavanja gore navedenih problama tesko da cemo ikada biti u stanju da resimo pitanje Kosmeta.

mama ludaca

pre 17 godina

Sve je isto,samo...stalno slusamo mudre i iskljucive stavove "nasih",a retko saznamo u izvornom obliku stav "tudjina".
Lepo je sto smo spremni za dogovor u kome nema pregovora o trenutno jedino pravednom resenju,a to je nezavisnost Kosova.
Da sam Albanka,borila bih se do zadnjeg atoma da izadjem iz ludnice gde sam bila gradjanka drugog reda zadnjih vise od 15 godina.
Price o Jerusalimu mogu da se prevedu i na teren Carigrada,pa ne vidim da neko od relevantnih Grka putuje po svetu i vice da je to njihovo,mada je romejska hriscanska prestonica bila njihova 1000,a Kosovo nase ni 500 godina.
O kakvoj pravdi je ovde rec?Bolje bi bilo da razgovaramo sa Albancima da bi oni cuvali nasu manjinu i nase svetinje kao svoje,sto su i Turci poceli da rade(primer Efesa je bolji od grada na Bosforu,ali se situacija menja nabolje jer oni zele u EU,a to ne mogu bez obezbedjivanja prava gradjanima druge vere i nacije).

Mihailo

pre 17 godina

Kad smo vec i kod rata, NATO je zvanicno usao u njega zbog zastite ljudskih prava i "sustinske autonomije kosovskih Albanaca", a ne zbog "nezavisnosti" Kosova - kao sto je trubio Milosevic.
Mislim, mi verujemo u ono sto se javno izgovara na Zapadu.
A ove nase fasiste sto buni i smeta im sto ce 18% srpskih poslanika biti sa Kosova,sta njima reci? Sto da nemamo 18% politickih predstavnika kosovskih Albanaca? Pa i oni su ljudi i vremenom ce shvatiti da im je bolje da imaju svoju "sustinsku" autonomiju koju i Srbija priznaje, nego da se strecaju svakih izbora u "susednoj" Srbiji i eventualnog povratka neke nove generacije Srba u maslinastim uniformama. A oni koji misle da se to ne bi desilo, lose misle i slabo poznaju svoj narod.

Marko

pre 17 godina

Naravno da ne mozemo da prihvatimo nezavisnost! To direktno vodi u razgradjivanje drzave, t.j. ko garantuje da i drugi delovi Srbije gde u vecini zive manjine ne bi trazili odjajanje po istom principu.
Ja se medjutim ne bi mnogo uznemiravo oko Kosova. Kada je Argentina zauzela Foklandska ostrva, tadasnja premijerka Velike Britanije Margaret Tacer je proglasila taj cin nezakonitim i pravno nistavnim. Posle su poslali ratnu flotu i povratili Foklande. Naravno, razlika u odnosu na Kosovo je da je Velika Britanija imala vrlo malo prava na Foklande, a mi imamo sva moguca prava na Kosovo!
Prema tome, samo nista ne potpisivati, a ako proglase nezavisnost na silu, proglasiti taj cin pravno nistavnim. I onda cekati (ako treba 10, 20 i vise godina), da povratimo Kosovo. Mi cemo uvek biti tu, i ne zuri nam se.

Vuk zemunski

pre 17 godina

Kosmet i jeste deo Srbije, takve kakva je. Problem kod nas je što se neslaganja odmah rešavaju jal otcepljenjem jal mlaćenjem jal ubijanjem. Pogledajmo beli svet - Kanada, USA, Velika Britanija, Španija, Italija - sve su pune grupacija, nacija, narodnosti, koje žele neko otcepljenje ili autonomiju, ali tamo ratova nema. Za njih važe neka druga pravila. Zamislite da Meksikanci traže Kaliforniju, jer ih tamo ima mnogo?! Smejao bi im se svet.
I šta ima loše u tome da Albanci imaju svoje predstavnike u Skupštini Srbije?! I oni su građani zajedničke države, naravno da će imati i predstavnike i podpredsednike Vlade (kao i ostale manjine - npr. Hrvati). Ne vidim da je Srbija propala zbog Ivane Dulić, neće sigurno ni zbog Albanaca u Skupštini.
Ako se Kosmet i otcepi, šta ćemo sa Republikom Srpskom? Proći će vreme, izmeniće se stanje u svetu, pa ćemo opet sesti da se dogovorimo. Dakle, ni uslovna ni bezuslovna nezavisnost - Kosmet je srce Srbije!

vasilije knezevic

pre 17 godina

Ponovo se fokusiraju nase tragedije i nasi poslednji napori da se zadrzi najsimbolicniji dio Srbije. Vrlo tesko je analizirati i suditi sadasnju situaciji ali se moze slobodno reci da svi oni mracni faktori koji su uslovili nasu tragediju pocinju da se ponovo bude. Ponovo se forsira odgovornost samo jednog dijela naseg podrucja a u sustini se zaboravlja ko je zapalio vatru ("We didn't start the fire"). Nevinost koja se projecira bilo sa koje (Albanske, Bosansko-muslimanske, katolicko-hrvatske, Slovenacko-sebicno predrasudne)strane samo je zavjesa ispred izdajnicko-manipulativne aktivnosti vodjene desetine godina prije finalne tragedije. Srbiji i Srbima ostaje samo to da svoje napore slozno koordiniraju i pokazu svijetu (ciji su mozgovi vec u potpunom "brain washing" procesu prema nasem narodu)da stvari drugacije izgledaju i da je odgovornost kolektivna. Danasnji Irak je jedan od najociglednijih svjedocanstava sta se dogodi sa zemljom kada se spoljne sile pocinju mijesati i favorizovati djelove stanovnistva jedne protiv drugih.

Zlatan

pre 17 godina

Следи овакав расплет: Биће донета нова Резолуција Савета Безбедности Уједињених нација, у којој ће бити назначено да се прихвата условна независност Косова, јер је то определење већине грађана Косова. Кина и Русија биће уздржане. Биће објашњено да Косово треба да поштује права националаних мањина и људских права, па ће уз мониторинг међународне заједнице то бити смисао условности. Званичници Србије неће прихватити ову одлуку, а све реакције биће углавном са унутар-политичким одјеком. Наравно, биће много компликованије када друге државе почну признавати Косово као независно, јер се тиме директно конфронтирају са Србијом, па ће се проналазити неки модели условног признавања, које може трајати годинама. У перспективи, број неалбанског становништва на Косову свешће се на највише 5%. Тотална корумпираност, економска неразвијеност, нефунционалност и повезаност са криминалом, учиниће Косово правом црном рупом Европе. У догледно време, немогуће је замислити да Србија не учини ништа на повраћају, барем делимичног суверенитета над Косовом и Метохијом, па ће то довести до неминовног извора новог жаришта у Европи, као практичног дугорочног развоја догађаја, изазваног противправним, насилним цепањем једне независне, суверене, демократске државе, каква је Србија. Све би било другачије када би постојала свест међу грађанима Србије да Косово просто не припада Србији. Свиђало се то некоме или не, то није случај.

srdjan

pre 17 godina

Nije mi jasno zbog cega svi beze od podele Kosova. To bi i za Srbe i za Albance bio neki vid pobede a i svako bi dobio neku svoju teritoriju. Osim toga, nema sanse da ja sutradan, kao Srbin, odem u Prizren ili Djakovicu i da kazem: "... evo osecam se lepo i spokojno. To je moja zemlja". Pandorina kutija je otvorena i tu vise nema povratka na staro. Da li zbog vecite teznje Albanaca da se odvoje ili zbog strahovlade Milosevica manje je bitno. Danas imamo ovakvu situaciju i prema njoj treba da se opredelimo na pravi nacin. Podelite to malo jada pa svako na svoju stranu. To je konstruktivni pristup i mislim da bi se za 2-3 meseca o svemu dogovorili. Nema vremena za gubljenje vremena!!!

diiko

pre 17 godina

Smatram da je za Srbiju ova godina od isuvise istorijskog znacaja, da bi Srbija sebi danas dozvolila tako veliki liksuz da se svadja sama sa sobom dok ceo svet odlucuje o njenoj sudbini. Ipak, i ako znamo da je Kosovo izgubljena bitka, u kojoj su kriminalci i teroristi pobedili, takodje znamo da ako dozvolimo da isti nastave da pobedjuju i ucvrcuju svoj lobi po svetu, situacija moze da bude jos gora.
Podrzavam naseg sadasnjeg predsednika u nastojanjima da iznese nepobitne cinjenice na pravom mestu. Podrzavam ga da se bori na demokratski nacin za ono sto je u interesu svih nas. I mislim da bi bilo strasno kada bi Srbija nastavila da cuti i dopustila da drugi odluce o njenoj teritoriji i njenoj sudbini, a da niko ne kaze ono sto jeste.
I ako znamo da ce odluka medjunarodne zajednice biti isuvise izopacena za nas, smatram da ipak treba da postoji neki nacin da se to jasno i glasno kaze. Ako neko javno uradi pogresan potez, zna da ce uvek za sobom snositi deo krivice za ono sto budu posledice pogresne odluke i pokusace da ispravi greske u nekoj buducnosti. Ako se mi sami ne borimo za nasu buducnost, niko nam je drugi nece pokloniti.
Kad se osvrnemo bolje po proslosti, shvaticemo da tom jadnom narodu ipak nije najbitnija politika, granice ni zastave, vec nada u bolju buducnost, sto je uvek i bio razlog zasto su dolazili da zive na toj teritoriji i zasto su svo ovo vreme bili tamo.

Hercegovac

pre 17 godina

Neko je tamo već zacrtao da će Kosovo biti nezavisno sviđalo se to nekome ili ne. Naime nezavisnost Kosova toliko veze sa lobiranjem Albanaca da MZ(čitaj: USA) nema svoje interese na Kosovu. Da USA nema interese Albancima ne bi pomogli ni svi lobisti ovoga svijeta. Međutim posmatrajući američke pohode u zaštiti "vitalnih nacionalnih"interesa širom svijeta i sa Kosovom će biti isto. Dokle im bude trebalo ponašaće se ovako, kada ga iscijede i kada im bude zadnja rupa na svirali promijeniće i oni list. Jednostavno: Albanci žele nezavisnost a Ameri imaju interese na Kosovu, da bi upravljali nesmetano tom teritorijom moraju udovoljiti većini a s obzirom da sila boga ne moli a Ameri su to pokazali toliko puta Albanci će dobiti kakvu takvu nezavisnost iako ne vjerujem da će je Srbija ikada potpisati.

Milos Ilic

pre 17 godina

Podela na Kosovo i Metohiju svima najvisse odgovara.
Predlozzio bih da se podeli po etnicckim linijama 1974. kada je Kosovo i Metohija i postala SA Pokrajina u sastavu SFRJ, ili poossto Albanci verovatno neche prihvatiti neka to bude 1974+(1999-1974):2=1986.5 (to je recimo 1.Juli 1986.
Na osnovu ove podele priznati Kosovo i Metohiju kao nezavisnu drzzavu (Srbija bi trbala prihvatiti) sa dve federalne jedinice koje bi imale pravo na otcepljenje na
referendumu organizovanom od strane EU, a koji se mozze odrzati jedanput i to u 3 moguche godine (recimo 2006, '09 ili '12.) sa 50%+1 glas od broja izasslih biracca. Znam da zvucci idealisticcki ali ako Ameri kazzu "dobar predlog" mislim da bi prossao.

Istina

pre 17 godina

Ovakvim prkosnim i inatnim nastupom - Srbija - ne samo da ce izgubiti i ono malo u pregovorima o Kosovu - nego i mnogo vise; i po pitanju pristupa EU - i po pitanju finansijske pomoci - ulaganja itd.
Ici ce se toliko daleko - do gradjanskih sukoba - a mozda i gubitka i drugih delova drzave (Vojvodine i Sandzaka).
Tako ce Svet reagovati na prkosni deo Srbije.