Petak, 05.05.2006.

08:00

Beograd i Priština bez dogovora

Na kraju razgovora o decentralizaciji u Beču srpski i albanski timovi nisu postigli kompromis o broju srpskih opština na Kosovu.

Izvor: B92

Beograd i Priština bez dogovora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

skender

pre 17 godina

Pa, vidite mene mije zao sto srbski narod sam ne kaze umorni smo od lazeve svake vlade sto idu i docu. Kosovo treba da se zaboravi mozemo dobro susedstvo imati i svi manjina da imaju Evropske prave, srbi treba vise da gledaju ekonomiju u srbiju i da nadju put kako da priblizu EU, A KOSOVO JOS JEDNOM KAZEM TREBAJU ZABORAVITI AKO IDU U TAJ CILJ, A ZA DOBRO SOSEDSTVO JE OK TU SMO ZA SAVAKOG.

oki

pre 17 godina

pa vreme je da srpski politicari stvarno misle o srpskom narodu ali ako misle da ce to uspeti sputavajuci proces pregovora grdno se varaju.najbolja pomoc je da sa konstruktivnim prilazu resavanja tog pitanja olaksaju povratak svom naradu,jer ljudima je do nosa politika koja ne nudi resenje za taj narod.ako se ide stvaranju novih opstina i podeli kosova kranji rezultat toga moglo bi biti odlazak vecine srba juzno od reke ibar a isto bi moglo doci do i reaktiviranje pitanja juzne srbije a to nebi odgovaralo nikome pogotove sada kada svi stremimo evropi,a bogami evropa nas nece sa takvim problemima ni jedne ni druge

emibaj

pre 17 godina

Ja mislim da u vezi ovoga kakve su dokumenta, ili mislenja ponudili Beograd i Pristina uopste nisu vazni, osim za medijsku propagandu. Vazno je koliko su jedni ili drugi svojim stavovima bili prihvatljivi za organizatore ovih pregovora. Jer na kraju ce oni i odluciti o sudbini kosovskih opstina.

Gunar Knob

pre 18 godina

Stanovnici KiM-a albanske eticke pripadnosti bi vec jednom trebali da shavte da je suzivot sa Srbima moguc i da odustanu od nepotrebnih planova i zahteva za nezavisnost.
Ukoliko je to nemoguce prihvatiti - zasto misle da je taj isti suzivot moguc kada su oni vecina?

r.mail

pre 18 godina

akomisli srpska delegacija da trazi toliko novih opstina na kosovu onda neka se pripremai albancima sa juge srbije dadne najmanje jedno 5 opstina pa u sandjaku jedno pet takodjer u vojvodini jedno 15 kako trazi za kosovo. i nek nam objasne takodjer srpska delegacija dali ima neka opstina u samoj srbiji 500 stanovnikla ako ima samo jedna onda molim brate neka budu i na kosovu ,Albanska delegacija trazi da bude kosovo multikultilarno sredina koji mogu da zive svi jednako i da ne podeli samo na srbe ili samo na albance a taj plan podrzavaju i kontakt grupa i ceo svet a ovo sto pokusava srbska delegacija hoce da stvara vise opstina za srbe nego za albance i ako na kosovu zive 92% albanaca i 8% ostalih obuhvatajuci i srbe hvala

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Srbi kao vecinski narod u SFRJ napravili najvecu gresku .Nisu prihvatali slovenacki predlog za kofederaciju,gde bi se sacuvala Jugoslavija.Sta rade Srbi sada u vezi Kosova? Traze za kosovske Srbe nesto sto nisu u stanje da daju drugima u Srbiji.Traze za Priluze opstinu.Pa ljudi,Priluze je jedno selo.Ili severna Mitrovica da se spoji sa Zvecanom i da se naziva Zvecanska Mitrovica.To mu dodje kao jedna opstina Beograda spoji sa Lapovom i dobije ime Lapovski Beograd.Mene kao Albancu,ne cudi sto srpska delegacija trazi ono sto trazi,nego ja sam besan na kosovsku delegaciju.Bas bi me interesovao sta su odgovarali srpskoj delegaciji kada traze opstinu za neku lokaciju koje su pre 1999 godine bile vecinsko srpsko.Ja kao mitrovcanin,znam i iskreno tvrdim,da pre 1999 u severnu Mitrovicu ziveli su 70% Albanaca.Ovo ce da veruje samo mitrovcani.Drugo,ne znam dali albanska delegacija ima podatke npr. u Pristini koliko stanova je prodato.Ove podatke mogu se uzeti u opstinskom sudu,tamo gde su overeni kupo-prodajni ugovori.Pre rata,znaci pre 1999.godine ,same srpska srestva informisanja su javila da mesecno u Pristini se prodaju 2000 stanova.Enver Kelmendi,5.maj 2006

prishtajna

pre 18 godina

Ja sam iz Prishtine i nemam nista protiv stvaranje 5-6 novih (srpskih) opstina. Ali da ne budu zasnovane sa onom starom mantrom "tu gde srbin tu srbija" jer to ce to, nama, vecini na Kosovu biti poruka da srbi jos ne prihvacaju realnost. Nego zele da se segragiraju i u tim malim "srbicama" zive u iluziji da ce se ipak vojska i policija Srbije nekada vratiti!

Rade

pre 18 godina

Često se zaboravlja da je svaki problem u sadašnjosti posledica pogrešne odluke u prošlosti. Pozdravljajući uvođenje "narodne vlasti" 1945, proglašenja " Socijalističke autonomne pokrajne Kosovo" kao i prihvatanja izbeglica sa prostora Severne Albanije koji su bežali "od nenarodnog režima Envera Hodže". Srbi će Kosovom platiti svoje ambicije da budu kolovođe kojekakvih svetskih pokreta i neke borbe za više ciljeve. Ali ni Albanci se neće baš usrećiti ukoliko ne prihvate evropske vrednosti življenja. Srbi jednostavno treba da zaborave da oni imaju bilo kakave ideologoije tipa komunizam, nesvrstanost, itd.. Odricanjem od kojekakvih ideologija Srbi bi možda mogli da okrenu gubitnički točak istorije.

komsija

pre 18 godina

Ja se delimicno slazem Petersonom izjavom. Istina je da Albanci su optereceni bojazom proslosti. Ja bih rekao da ne samo proslosti ali i sadasnjosti. Za nas srpska politika, kada se radi o Kosovu nije se promenila ni milimetar od svoje strategije. Takticno ona radi sta moze, zbog toga mi se bojimo da brojevi opstina vrlo brzo mogu da budu brojevi vojnih jedinica i srpskih tenkova dislocirani na Kosovu. Zbog toga i Petersom je u pravu kada kaze da status Kosova sluzi za smirivanje nase duse. Ja mislim da to je isto i za srpsku dusu na Kosovu. Srbi Kosva pravom se boje odmazde od nasih bolnih dusi koje vrlo lako mogu da budu "nase slepe bolne dusle", duse koje ne mogu da se orjentise od boli. Jedino sto zamerim njega je da pregovori ne vode izmedju Vlade Kosova i Srba Kosova, ali izmedju Vlade Kosova i Vlade Srbije. To je za mene greska MZ koja ne zna sta radi. Na momenat da status Kosova bude jasno definisan, i kada srpske obavestajne sluzbe bude presecene na Kosovu, pregovori izmedju prestavnika Srba i Kosovske Vlade bice uspesni i zasto ne. Nezavisna jaka Kosova je uslov za dobrobit svih gradjana. Ako ima nekoga ko to ne razume ja bih sugerisao da vide kako Albanci Makedonije danas vole Makedoniju kao svoju drzavu isto, da ne kazem vise neko cak i Makedonci. Zvuci apsurdno, ali bice vremena kada Srbi Kosova volece isto Kosovo i borice se za kosovski interes isto kao Albanci, cak i vise. Bice vrermena kada srpski lideri Kosova, unutar Srpske Vlade dace izjave slicne albanskih politicara Makedonije koje vise lice na stav Makedonske Vlade nego Kosovske Vlade. To nije utopija. To ce biti realnost kada status odredi i nase zajednicke duse nece biti opterecene prosloscu ali samo buducnoscu....

Aco, Zagubica

pre 18 godina

Za formiranje jedne opstine treba uzeti u obzir mnoge cinjenjice. Ako se na Kosovu formiraju opstine samo na osnocu nacionalnog sastava i politicke situacije onda to su vestacke tvorevine koje kad tad propadaju. Ako jedno opstine nema ekonomske , ljudske resusrse, geografsku celinu, koja ne moze da svojim budjetom izdrzava sebe - to je opstina koja ne moze da opstane. Mislim da i bivsa Jugoslavija je bila vestacka tvorevina, pa zbog toga je njen raspad bio neminovan ali na zalost sa tragicnim posledicama.
Bojim se da i opstine na Kosovu koje ce se stvoriti na vestacki nacim doziveti nesto slicno.

D.Savic,Paris

pre 18 godina

ALbancima su porasli apetiti al se plasim da ne prodju ko Srbi u Hrvatskoj,umesto da budu srecni sto Srbi zele da ima daju 3/4 Kosova oni se cenjkaju oko par opstina?Pazite samo da ne izgubite sve jer zelite bas sve da dobijete...

Marko

pre 18 godina

Kostunicina vlada iz dana u dan dokazuje svoju nesposobnost i da joj je iskljucivo stalo do vlasti (cast Labusu). E, pa kao nasa vlada, tako i ovaj nas tim pregovara, bez stvarne zelje da se dogovorimo i pronadjemo kompromis, jer je to u interesu Srbije i pogotovo kosovskih Srba. Kosovo je odavno izgubljeno i sa ovakvim nestrucnim i nezrelim pregovaracima se samo nanosi steta preostalim srbima. Vladi bi bilo bolje da potrazi pomoc ljudi koji poznaju srz kosovskog problema, kao gosp.Govic i gosp.Janjic, nego sto gura ovaj promaseni projekat o srpskim opstinama bez Srba.

Neca

pre 18 godina

Pa nece se nikada ni dogovoriti.Ova Kostunicina vlada ne moze ni sama sa sobom da se dogovori,a pocesto ni licno on sam sa sobom.Sta se moze ocekivati od tih politicara srednjovekovnog shvatanja.
Treba ih menjati i u miru i sto brze resiti i pomiriti se sa cinjenicnim stanjem na K i M pa da idemo dalje jer nema vremena za oklevanja i natezanja vec valja zuriti i hrliti ka buducnosti kao Evropskoj Uniji.

Who thunder the sky?

pre 18 godina

O kakvom pomirenju je rec? Gro albanske populacije je preslo iz Albanije na Kosovo i tu ostalo. Tome je svesrdno pomagao marsal cija se godisnjica smrti svecano obezezava u Kuci cveca. Kao mnogobrojnija, sada pogotovu, nacija, polako su poceli da istiskuju Srbe i druge narode. Koja proslost? Ta proslost o kojoj se prica je pre petnaest godina, doba grotesknog rezima koji nam je svima dosao glave i koga nikako da se oslobodimo. Titova proslost je za Albance bila izvanredna. Krstio im je svako sedmo dete u vreme kada je tesko bilo hraniti porodicu sa jednim, ili dva deteta. Ali, to nema veze sa stvarnoscu koja je defakto uz pomoc Amerike, albanskog lobiranja, uspela da napravi jedan ogroman problem koji ce se resavati kao sto ga resavaju Izrael i Palestina. Ja se bojim da ce, s obzirom da su se Amerikanci namestili na Kosovu, kroz svoju vojnu bazu, poceti njihovo nabildavanje pokraine i da cemo imati slicnu, ako ne i istu situciju kao Palestina i Izrael. Kosovo-Izrael, Srbi-Palestina.

Albani

pre 18 godina

Pa ako Srbi traze tako to ce traziti i druge manjine po Srbiji a to nije ni malo lako posle za samu Srbiji, pa neka sve manjine dobiju opstine ali i da sami financiraju.Samo da ne zaboravimo da i dan danas severna Mitrovica je financirana iz budjeta Kosova ili iz budjeta Albanaca.Ne moze jedna opstina da opstane sa 500 stanovnika da se razumemo.Drugo je da Srbija hoce po atnickom linijom.Ali to nema nigde u svetu pa nece biti ni na Kosovo.Jer ako bude onda otvaraju se druga vrata za Srbiju koja ce tesko posle zatvoriti.

Митар,Косово и Метохија

pre 18 godina

По Љуфти Хазирију би најбоље било да се не спомињу стара документа већ је неопходно легализовати етничко чишћење косовских Албанаца над косовским Србима, Горанцима, Ромима,Турцима, Хрватима и др. Из изјаве дотичног г-дина се види да сви размишљају као екстремиста Аљбин Курти „потенционални повратници су колонизатори КосовА и на КосовА никада није било више од 100 000 Срба“. То што српска делегација тражи нити је конфузно нити је нереално. Ако Словенија може имати безмало две стотине општина, због чега Покрајина КиМ не би могла имати 16 нових, ако је то питање опстанка и повратка српског народа али и др.националних заједница на Косово и Метохију.А једно је сигурно, то јесте питање опстанка и повратка прогнаних. Верујте да се иза тобожњих искрених намера о уједињењу северног и јужног дела Косовске Митровице и неприхватању предлога српсе делегације крије само једно – стварање моноетничке, независне албанске државе КосовА.
Што се изјаве г-дина Петерсена тиче, она је још један доказ пристрасности овог администратора који се заклео да ће бити непристрасан у обављању своје дужности. Уместо да брани Резолуцију 1244 он је на сваки начин крши. Шта више,много пута је изјавио да без обзира како се испуњење стандарда одвијало, без обзира на сва кршења људских права не-Албанаца на КиМ, мора се изаћи у сусрет „народу“Косова (измишљен појам). У својој последњој изјави он иде још и иде даље,па каже: “да помирења не може бити док се не дефинише статус“ - да ли је то независност процените сами.

lazar

pre 18 godina

Zašto je smešno. Ovde u "EU" Sloveniji imamo opštine i sa manje od hiljadu stanovnika. Zašto onda tako ne bi bilo i u Evropskom Kosovu ! Stvar je u organizaciji a ne u broju !

kosovar

pre 18 godina

Jednu stvar ne mogu da prihvatam - zasto ne razmisljamo o tome da zajedno zivimo. Kosova ili Kosovo je zemlja albanaca i serba a ne treba da zaboravimo i ostale kao hrvate, muslimane i roma a moze biti da sutra tamo i nemci, englezi illi francuzi zive. Ajde jednom da razmisljamo da zivimo zajedno i pored svega da respektiramo jedan drugoga. Kosova ili Kosovo treba biti deo Evrope i mora biti demokratska zemlja i ja se nadam da cemo svi imati posao i snagu da zivimo i radimo zajedno. Pozdrav od jednog mladica koji zivi vec 16 godina u nemackoj a ne u svojoj zemlji Kosove ili Kosovo.

Ana

pre 18 godina

G. Ljufti se pravi da ne razume Beograd, u slucaju da zaista ne razume onda ima problem. Beograd ima obavezu da zastiti Srbe gde god se nalazili, a narocito na Kosovu odakle su brutalnom silom oterani, a oni koji su ostali moraju da imaju vojnu zastitu. Da li G. Ljufti razume zasto je Srbima na Kosovu potrebna vojna zastita. Ako ne razume onda treba da prepusti pregovore nekome ko moze da shvati da se Kosovo nece pomeriti sa mrtve tacke dok god ne prestane maltretiranje i ubijanje Srba...

Adnan Gaši, Priština

pre 18 godina

Traziti da se jedno naselje sa 5000 stanovnika proglasi za opstinu je smesno, licemerstvo i neozbilno. Ovakvim predlozima srpska delegacije skace sebi u stomak i gubi priliku da se izbori za glavne ciljeve da se tamo gde je koncentrisana srpska populacija izgrade institucije koje ce pruziti zastitu i sigurnost za srbsku manjinu na Kosovu, da ima ista prava kao i ostale populacije koje ce se garantovati ustavom i drugim pozitivnim zakonima.

Adnan Gaši, Priština

pre 18 godina

Traziti da se jedno naselje sa 5000 stanovnika proglasi za opstinu je smesno, licemerstvo i neozbilno. Ovakvim predlozima srpska delegacije skace sebi u stomak i gubi priliku da se izbori za glavne ciljeve da se tamo gde je koncentrisana srpska populacija izgrade institucije koje ce pruziti zastitu i sigurnost za srbsku manjinu na Kosovu, da ima ista prava kao i ostale populacije koje ce se garantovati ustavom i drugim pozitivnim zakonima.

Ana

pre 18 godina

G. Ljufti se pravi da ne razume Beograd, u slucaju da zaista ne razume onda ima problem. Beograd ima obavezu da zastiti Srbe gde god se nalazili, a narocito na Kosovu odakle su brutalnom silom oterani, a oni koji su ostali moraju da imaju vojnu zastitu. Da li G. Ljufti razume zasto je Srbima na Kosovu potrebna vojna zastita. Ako ne razume onda treba da prepusti pregovore nekome ko moze da shvati da se Kosovo nece pomeriti sa mrtve tacke dok god ne prestane maltretiranje i ubijanje Srba...

kosovar

pre 18 godina

Jednu stvar ne mogu da prihvatam - zasto ne razmisljamo o tome da zajedno zivimo. Kosova ili Kosovo je zemlja albanaca i serba a ne treba da zaboravimo i ostale kao hrvate, muslimane i roma a moze biti da sutra tamo i nemci, englezi illi francuzi zive. Ajde jednom da razmisljamo da zivimo zajedno i pored svega da respektiramo jedan drugoga. Kosova ili Kosovo treba biti deo Evrope i mora biti demokratska zemlja i ja se nadam da cemo svi imati posao i snagu da zivimo i radimo zajedno. Pozdrav od jednog mladica koji zivi vec 16 godina u nemackoj a ne u svojoj zemlji Kosove ili Kosovo.

lazar

pre 18 godina

Zašto je smešno. Ovde u "EU" Sloveniji imamo opštine i sa manje od hiljadu stanovnika. Zašto onda tako ne bi bilo i u Evropskom Kosovu ! Stvar je u organizaciji a ne u broju !

Митар,Косово и Метохија

pre 18 godina

По Љуфти Хазирију би најбоље било да се не спомињу стара документа већ је неопходно легализовати етничко чишћење косовских Албанаца над косовским Србима, Горанцима, Ромима,Турцима, Хрватима и др. Из изјаве дотичног г-дина се види да сви размишљају као екстремиста Аљбин Курти „потенционални повратници су колонизатори КосовА и на КосовА никада није било више од 100 000 Срба“. То што српска делегација тражи нити је конфузно нити је нереално. Ако Словенија може имати безмало две стотине општина, због чега Покрајина КиМ не би могла имати 16 нових, ако је то питање опстанка и повратка српског народа али и др.националних заједница на Косово и Метохију.А једно је сигурно, то јесте питање опстанка и повратка прогнаних. Верујте да се иза тобожњих искрених намера о уједињењу северног и јужног дела Косовске Митровице и неприхватању предлога српсе делегације крије само једно – стварање моноетничке, независне албанске државе КосовА.
Што се изјаве г-дина Петерсена тиче, она је још један доказ пристрасности овог администратора који се заклео да ће бити непристрасан у обављању своје дужности. Уместо да брани Резолуцију 1244 он је на сваки начин крши. Шта више,много пута је изјавио да без обзира како се испуњење стандарда одвијало, без обзира на сва кршења људских права не-Албанаца на КиМ, мора се изаћи у сусрет „народу“Косова (измишљен појам). У својој последњој изјави он иде још и иде даље,па каже: “да помирења не може бити док се не дефинише статус“ - да ли је то независност процените сами.

Albani

pre 18 godina

Pa ako Srbi traze tako to ce traziti i druge manjine po Srbiji a to nije ni malo lako posle za samu Srbiji, pa neka sve manjine dobiju opstine ali i da sami financiraju.Samo da ne zaboravimo da i dan danas severna Mitrovica je financirana iz budjeta Kosova ili iz budjeta Albanaca.Ne moze jedna opstina da opstane sa 500 stanovnika da se razumemo.Drugo je da Srbija hoce po atnickom linijom.Ali to nema nigde u svetu pa nece biti ni na Kosovo.Jer ako bude onda otvaraju se druga vrata za Srbiju koja ce tesko posle zatvoriti.

Neca

pre 18 godina

Pa nece se nikada ni dogovoriti.Ova Kostunicina vlada ne moze ni sama sa sobom da se dogovori,a pocesto ni licno on sam sa sobom.Sta se moze ocekivati od tih politicara srednjovekovnog shvatanja.
Treba ih menjati i u miru i sto brze resiti i pomiriti se sa cinjenicnim stanjem na K i M pa da idemo dalje jer nema vremena za oklevanja i natezanja vec valja zuriti i hrliti ka buducnosti kao Evropskoj Uniji.

Who thunder the sky?

pre 18 godina

O kakvom pomirenju je rec? Gro albanske populacije je preslo iz Albanije na Kosovo i tu ostalo. Tome je svesrdno pomagao marsal cija se godisnjica smrti svecano obezezava u Kuci cveca. Kao mnogobrojnija, sada pogotovu, nacija, polako su poceli da istiskuju Srbe i druge narode. Koja proslost? Ta proslost o kojoj se prica je pre petnaest godina, doba grotesknog rezima koji nam je svima dosao glave i koga nikako da se oslobodimo. Titova proslost je za Albance bila izvanredna. Krstio im je svako sedmo dete u vreme kada je tesko bilo hraniti porodicu sa jednim, ili dva deteta. Ali, to nema veze sa stvarnoscu koja je defakto uz pomoc Amerike, albanskog lobiranja, uspela da napravi jedan ogroman problem koji ce se resavati kao sto ga resavaju Izrael i Palestina. Ja se bojim da ce, s obzirom da su se Amerikanci namestili na Kosovu, kroz svoju vojnu bazu, poceti njihovo nabildavanje pokraine i da cemo imati slicnu, ako ne i istu situciju kao Palestina i Izrael. Kosovo-Izrael, Srbi-Palestina.

komsija

pre 18 godina

Ja se delimicno slazem Petersonom izjavom. Istina je da Albanci su optereceni bojazom proslosti. Ja bih rekao da ne samo proslosti ali i sadasnjosti. Za nas srpska politika, kada se radi o Kosovu nije se promenila ni milimetar od svoje strategije. Takticno ona radi sta moze, zbog toga mi se bojimo da brojevi opstina vrlo brzo mogu da budu brojevi vojnih jedinica i srpskih tenkova dislocirani na Kosovu. Zbog toga i Petersom je u pravu kada kaze da status Kosova sluzi za smirivanje nase duse. Ja mislim da to je isto i za srpsku dusu na Kosovu. Srbi Kosva pravom se boje odmazde od nasih bolnih dusi koje vrlo lako mogu da budu "nase slepe bolne dusle", duse koje ne mogu da se orjentise od boli. Jedino sto zamerim njega je da pregovori ne vode izmedju Vlade Kosova i Srba Kosova, ali izmedju Vlade Kosova i Vlade Srbije. To je za mene greska MZ koja ne zna sta radi. Na momenat da status Kosova bude jasno definisan, i kada srpske obavestajne sluzbe bude presecene na Kosovu, pregovori izmedju prestavnika Srba i Kosovske Vlade bice uspesni i zasto ne. Nezavisna jaka Kosova je uslov za dobrobit svih gradjana. Ako ima nekoga ko to ne razume ja bih sugerisao da vide kako Albanci Makedonije danas vole Makedoniju kao svoju drzavu isto, da ne kazem vise neko cak i Makedonci. Zvuci apsurdno, ali bice vremena kada Srbi Kosova volece isto Kosovo i borice se za kosovski interes isto kao Albanci, cak i vise. Bice vrermena kada srpski lideri Kosova, unutar Srpske Vlade dace izjave slicne albanskih politicara Makedonije koje vise lice na stav Makedonske Vlade nego Kosovske Vlade. To nije utopija. To ce biti realnost kada status odredi i nase zajednicke duse nece biti opterecene prosloscu ali samo buducnoscu....

Aco, Zagubica

pre 18 godina

Za formiranje jedne opstine treba uzeti u obzir mnoge cinjenjice. Ako se na Kosovu formiraju opstine samo na osnocu nacionalnog sastava i politicke situacije onda to su vestacke tvorevine koje kad tad propadaju. Ako jedno opstine nema ekonomske , ljudske resusrse, geografsku celinu, koja ne moze da svojim budjetom izdrzava sebe - to je opstina koja ne moze da opstane. Mislim da i bivsa Jugoslavija je bila vestacka tvorevina, pa zbog toga je njen raspad bio neminovan ali na zalost sa tragicnim posledicama.
Bojim se da i opstine na Kosovu koje ce se stvoriti na vestacki nacim doziveti nesto slicno.

D.Savic,Paris

pre 18 godina

ALbancima su porasli apetiti al se plasim da ne prodju ko Srbi u Hrvatskoj,umesto da budu srecni sto Srbi zele da ima daju 3/4 Kosova oni se cenjkaju oko par opstina?Pazite samo da ne izgubite sve jer zelite bas sve da dobijete...

Marko

pre 18 godina

Kostunicina vlada iz dana u dan dokazuje svoju nesposobnost i da joj je iskljucivo stalo do vlasti (cast Labusu). E, pa kao nasa vlada, tako i ovaj nas tim pregovara, bez stvarne zelje da se dogovorimo i pronadjemo kompromis, jer je to u interesu Srbije i pogotovo kosovskih Srba. Kosovo je odavno izgubljeno i sa ovakvim nestrucnim i nezrelim pregovaracima se samo nanosi steta preostalim srbima. Vladi bi bilo bolje da potrazi pomoc ljudi koji poznaju srz kosovskog problema, kao gosp.Govic i gosp.Janjic, nego sto gura ovaj promaseni projekat o srpskim opstinama bez Srba.

Rade

pre 18 godina

Često se zaboravlja da je svaki problem u sadašnjosti posledica pogrešne odluke u prošlosti. Pozdravljajući uvođenje "narodne vlasti" 1945, proglašenja " Socijalističke autonomne pokrajne Kosovo" kao i prihvatanja izbeglica sa prostora Severne Albanije koji su bežali "od nenarodnog režima Envera Hodže". Srbi će Kosovom platiti svoje ambicije da budu kolovođe kojekakvih svetskih pokreta i neke borbe za više ciljeve. Ali ni Albanci se neće baš usrećiti ukoliko ne prihvate evropske vrednosti življenja. Srbi jednostavno treba da zaborave da oni imaju bilo kakave ideologoije tipa komunizam, nesvrstanost, itd.. Odricanjem od kojekakvih ideologija Srbi bi možda mogli da okrenu gubitnički točak istorije.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Srbi kao vecinski narod u SFRJ napravili najvecu gresku .Nisu prihvatali slovenacki predlog za kofederaciju,gde bi se sacuvala Jugoslavija.Sta rade Srbi sada u vezi Kosova? Traze za kosovske Srbe nesto sto nisu u stanje da daju drugima u Srbiji.Traze za Priluze opstinu.Pa ljudi,Priluze je jedno selo.Ili severna Mitrovica da se spoji sa Zvecanom i da se naziva Zvecanska Mitrovica.To mu dodje kao jedna opstina Beograda spoji sa Lapovom i dobije ime Lapovski Beograd.Mene kao Albancu,ne cudi sto srpska delegacija trazi ono sto trazi,nego ja sam besan na kosovsku delegaciju.Bas bi me interesovao sta su odgovarali srpskoj delegaciji kada traze opstinu za neku lokaciju koje su pre 1999 godine bile vecinsko srpsko.Ja kao mitrovcanin,znam i iskreno tvrdim,da pre 1999 u severnu Mitrovicu ziveli su 70% Albanaca.Ovo ce da veruje samo mitrovcani.Drugo,ne znam dali albanska delegacija ima podatke npr. u Pristini koliko stanova je prodato.Ove podatke mogu se uzeti u opstinskom sudu,tamo gde su overeni kupo-prodajni ugovori.Pre rata,znaci pre 1999.godine ,same srpska srestva informisanja su javila da mesecno u Pristini se prodaju 2000 stanova.Enver Kelmendi,5.maj 2006

prishtajna

pre 18 godina

Ja sam iz Prishtine i nemam nista protiv stvaranje 5-6 novih (srpskih) opstina. Ali da ne budu zasnovane sa onom starom mantrom "tu gde srbin tu srbija" jer to ce to, nama, vecini na Kosovu biti poruka da srbi jos ne prihvacaju realnost. Nego zele da se segragiraju i u tim malim "srbicama" zive u iluziji da ce se ipak vojska i policija Srbije nekada vratiti!

Gunar Knob

pre 18 godina

Stanovnici KiM-a albanske eticke pripadnosti bi vec jednom trebali da shavte da je suzivot sa Srbima moguc i da odustanu od nepotrebnih planova i zahteva za nezavisnost.
Ukoliko je to nemoguce prihvatiti - zasto misle da je taj isti suzivot moguc kada su oni vecina?

r.mail

pre 18 godina

akomisli srpska delegacija da trazi toliko novih opstina na kosovu onda neka se pripremai albancima sa juge srbije dadne najmanje jedno 5 opstina pa u sandjaku jedno pet takodjer u vojvodini jedno 15 kako trazi za kosovo. i nek nam objasne takodjer srpska delegacija dali ima neka opstina u samoj srbiji 500 stanovnikla ako ima samo jedna onda molim brate neka budu i na kosovu ,Albanska delegacija trazi da bude kosovo multikultilarno sredina koji mogu da zive svi jednako i da ne podeli samo na srbe ili samo na albance a taj plan podrzavaju i kontakt grupa i ceo svet a ovo sto pokusava srbska delegacija hoce da stvara vise opstina za srbe nego za albance i ako na kosovu zive 92% albanaca i 8% ostalih obuhvatajuci i srbe hvala

emibaj

pre 17 godina

Ja mislim da u vezi ovoga kakve su dokumenta, ili mislenja ponudili Beograd i Pristina uopste nisu vazni, osim za medijsku propagandu. Vazno je koliko su jedni ili drugi svojim stavovima bili prihvatljivi za organizatore ovih pregovora. Jer na kraju ce oni i odluciti o sudbini kosovskih opstina.

oki

pre 17 godina

pa vreme je da srpski politicari stvarno misle o srpskom narodu ali ako misle da ce to uspeti sputavajuci proces pregovora grdno se varaju.najbolja pomoc je da sa konstruktivnim prilazu resavanja tog pitanja olaksaju povratak svom naradu,jer ljudima je do nosa politika koja ne nudi resenje za taj narod.ako se ide stvaranju novih opstina i podeli kosova kranji rezultat toga moglo bi biti odlazak vecine srba juzno od reke ibar a isto bi moglo doci do i reaktiviranje pitanja juzne srbije a to nebi odgovaralo nikome pogotove sada kada svi stremimo evropi,a bogami evropa nas nece sa takvim problemima ni jedne ni druge

skender

pre 17 godina

Pa, vidite mene mije zao sto srbski narod sam ne kaze umorni smo od lazeve svake vlade sto idu i docu. Kosovo treba da se zaboravi mozemo dobro susedstvo imati i svi manjina da imaju Evropske prave, srbi treba vise da gledaju ekonomiju u srbiju i da nadju put kako da priblizu EU, A KOSOVO JOS JEDNOM KAZEM TREBAJU ZABORAVITI AKO IDU U TAJ CILJ, A ZA DOBRO SOSEDSTVO JE OK TU SMO ZA SAVAKOG.

Adnan Gaši, Priština

pre 18 godina

Traziti da se jedno naselje sa 5000 stanovnika proglasi za opstinu je smesno, licemerstvo i neozbilno. Ovakvim predlozima srpska delegacije skace sebi u stomak i gubi priliku da se izbori za glavne ciljeve da se tamo gde je koncentrisana srpska populacija izgrade institucije koje ce pruziti zastitu i sigurnost za srbsku manjinu na Kosovu, da ima ista prava kao i ostale populacije koje ce se garantovati ustavom i drugim pozitivnim zakonima.

Ana

pre 18 godina

G. Ljufti se pravi da ne razume Beograd, u slucaju da zaista ne razume onda ima problem. Beograd ima obavezu da zastiti Srbe gde god se nalazili, a narocito na Kosovu odakle su brutalnom silom oterani, a oni koji su ostali moraju da imaju vojnu zastitu. Da li G. Ljufti razume zasto je Srbima na Kosovu potrebna vojna zastita. Ako ne razume onda treba da prepusti pregovore nekome ko moze da shvati da se Kosovo nece pomeriti sa mrtve tacke dok god ne prestane maltretiranje i ubijanje Srba...

kosovar

pre 18 godina

Jednu stvar ne mogu da prihvatam - zasto ne razmisljamo o tome da zajedno zivimo. Kosova ili Kosovo je zemlja albanaca i serba a ne treba da zaboravimo i ostale kao hrvate, muslimane i roma a moze biti da sutra tamo i nemci, englezi illi francuzi zive. Ajde jednom da razmisljamo da zivimo zajedno i pored svega da respektiramo jedan drugoga. Kosova ili Kosovo treba biti deo Evrope i mora biti demokratska zemlja i ja se nadam da cemo svi imati posao i snagu da zivimo i radimo zajedno. Pozdrav od jednog mladica koji zivi vec 16 godina u nemackoj a ne u svojoj zemlji Kosove ili Kosovo.

lazar

pre 18 godina

Zašto je smešno. Ovde u "EU" Sloveniji imamo opštine i sa manje od hiljadu stanovnika. Zašto onda tako ne bi bilo i u Evropskom Kosovu ! Stvar je u organizaciji a ne u broju !

Митар,Косово и Метохија

pre 18 godina

По Љуфти Хазирију би најбоље било да се не спомињу стара документа већ је неопходно легализовати етничко чишћење косовских Албанаца над косовским Србима, Горанцима, Ромима,Турцима, Хрватима и др. Из изјаве дотичног г-дина се види да сви размишљају као екстремиста Аљбин Курти „потенционални повратници су колонизатори КосовА и на КосовА никада није било више од 100 000 Срба“. То што српска делегација тражи нити је конфузно нити је нереално. Ако Словенија може имати безмало две стотине општина, због чега Покрајина КиМ не би могла имати 16 нових, ако је то питање опстанка и повратка српског народа али и др.националних заједница на Косово и Метохију.А једно је сигурно, то јесте питање опстанка и повратка прогнаних. Верујте да се иза тобожњих искрених намера о уједињењу северног и јужног дела Косовске Митровице и неприхватању предлога српсе делегације крије само једно – стварање моноетничке, независне албанске државе КосовА.
Што се изјаве г-дина Петерсена тиче, она је још један доказ пристрасности овог администратора који се заклео да ће бити непристрасан у обављању своје дужности. Уместо да брани Резолуцију 1244 он је на сваки начин крши. Шта више,много пута је изјавио да без обзира како се испуњење стандарда одвијало, без обзира на сва кршења људских права не-Албанаца на КиМ, мора се изаћи у сусрет „народу“Косова (измишљен појам). У својој последњој изјави он иде још и иде даље,па каже: “да помирења не може бити док се не дефинише статус“ - да ли је то независност процените сами.

Albani

pre 18 godina

Pa ako Srbi traze tako to ce traziti i druge manjine po Srbiji a to nije ni malo lako posle za samu Srbiji, pa neka sve manjine dobiju opstine ali i da sami financiraju.Samo da ne zaboravimo da i dan danas severna Mitrovica je financirana iz budjeta Kosova ili iz budjeta Albanaca.Ne moze jedna opstina da opstane sa 500 stanovnika da se razumemo.Drugo je da Srbija hoce po atnickom linijom.Ali to nema nigde u svetu pa nece biti ni na Kosovo.Jer ako bude onda otvaraju se druga vrata za Srbiju koja ce tesko posle zatvoriti.

Neca

pre 18 godina

Pa nece se nikada ni dogovoriti.Ova Kostunicina vlada ne moze ni sama sa sobom da se dogovori,a pocesto ni licno on sam sa sobom.Sta se moze ocekivati od tih politicara srednjovekovnog shvatanja.
Treba ih menjati i u miru i sto brze resiti i pomiriti se sa cinjenicnim stanjem na K i M pa da idemo dalje jer nema vremena za oklevanja i natezanja vec valja zuriti i hrliti ka buducnosti kao Evropskoj Uniji.

Who thunder the sky?

pre 18 godina

O kakvom pomirenju je rec? Gro albanske populacije je preslo iz Albanije na Kosovo i tu ostalo. Tome je svesrdno pomagao marsal cija se godisnjica smrti svecano obezezava u Kuci cveca. Kao mnogobrojnija, sada pogotovu, nacija, polako su poceli da istiskuju Srbe i druge narode. Koja proslost? Ta proslost o kojoj se prica je pre petnaest godina, doba grotesknog rezima koji nam je svima dosao glave i koga nikako da se oslobodimo. Titova proslost je za Albance bila izvanredna. Krstio im je svako sedmo dete u vreme kada je tesko bilo hraniti porodicu sa jednim, ili dva deteta. Ali, to nema veze sa stvarnoscu koja je defakto uz pomoc Amerike, albanskog lobiranja, uspela da napravi jedan ogroman problem koji ce se resavati kao sto ga resavaju Izrael i Palestina. Ja se bojim da ce, s obzirom da su se Amerikanci namestili na Kosovu, kroz svoju vojnu bazu, poceti njihovo nabildavanje pokraine i da cemo imati slicnu, ako ne i istu situciju kao Palestina i Izrael. Kosovo-Izrael, Srbi-Palestina.

komsija

pre 18 godina

Ja se delimicno slazem Petersonom izjavom. Istina je da Albanci su optereceni bojazom proslosti. Ja bih rekao da ne samo proslosti ali i sadasnjosti. Za nas srpska politika, kada se radi o Kosovu nije se promenila ni milimetar od svoje strategije. Takticno ona radi sta moze, zbog toga mi se bojimo da brojevi opstina vrlo brzo mogu da budu brojevi vojnih jedinica i srpskih tenkova dislocirani na Kosovu. Zbog toga i Petersom je u pravu kada kaze da status Kosova sluzi za smirivanje nase duse. Ja mislim da to je isto i za srpsku dusu na Kosovu. Srbi Kosva pravom se boje odmazde od nasih bolnih dusi koje vrlo lako mogu da budu "nase slepe bolne dusle", duse koje ne mogu da se orjentise od boli. Jedino sto zamerim njega je da pregovori ne vode izmedju Vlade Kosova i Srba Kosova, ali izmedju Vlade Kosova i Vlade Srbije. To je za mene greska MZ koja ne zna sta radi. Na momenat da status Kosova bude jasno definisan, i kada srpske obavestajne sluzbe bude presecene na Kosovu, pregovori izmedju prestavnika Srba i Kosovske Vlade bice uspesni i zasto ne. Nezavisna jaka Kosova je uslov za dobrobit svih gradjana. Ako ima nekoga ko to ne razume ja bih sugerisao da vide kako Albanci Makedonije danas vole Makedoniju kao svoju drzavu isto, da ne kazem vise neko cak i Makedonci. Zvuci apsurdno, ali bice vremena kada Srbi Kosova volece isto Kosovo i borice se za kosovski interes isto kao Albanci, cak i vise. Bice vrermena kada srpski lideri Kosova, unutar Srpske Vlade dace izjave slicne albanskih politicara Makedonije koje vise lice na stav Makedonske Vlade nego Kosovske Vlade. To nije utopija. To ce biti realnost kada status odredi i nase zajednicke duse nece biti opterecene prosloscu ali samo buducnoscu....

Aco, Zagubica

pre 18 godina

Za formiranje jedne opstine treba uzeti u obzir mnoge cinjenjice. Ako se na Kosovu formiraju opstine samo na osnocu nacionalnog sastava i politicke situacije onda to su vestacke tvorevine koje kad tad propadaju. Ako jedno opstine nema ekonomske , ljudske resusrse, geografsku celinu, koja ne moze da svojim budjetom izdrzava sebe - to je opstina koja ne moze da opstane. Mislim da i bivsa Jugoslavija je bila vestacka tvorevina, pa zbog toga je njen raspad bio neminovan ali na zalost sa tragicnim posledicama.
Bojim se da i opstine na Kosovu koje ce se stvoriti na vestacki nacim doziveti nesto slicno.

D.Savic,Paris

pre 18 godina

ALbancima su porasli apetiti al se plasim da ne prodju ko Srbi u Hrvatskoj,umesto da budu srecni sto Srbi zele da ima daju 3/4 Kosova oni se cenjkaju oko par opstina?Pazite samo da ne izgubite sve jer zelite bas sve da dobijete...

Marko

pre 18 godina

Kostunicina vlada iz dana u dan dokazuje svoju nesposobnost i da joj je iskljucivo stalo do vlasti (cast Labusu). E, pa kao nasa vlada, tako i ovaj nas tim pregovara, bez stvarne zelje da se dogovorimo i pronadjemo kompromis, jer je to u interesu Srbije i pogotovo kosovskih Srba. Kosovo je odavno izgubljeno i sa ovakvim nestrucnim i nezrelim pregovaracima se samo nanosi steta preostalim srbima. Vladi bi bilo bolje da potrazi pomoc ljudi koji poznaju srz kosovskog problema, kao gosp.Govic i gosp.Janjic, nego sto gura ovaj promaseni projekat o srpskim opstinama bez Srba.

Rade

pre 18 godina

Često se zaboravlja da je svaki problem u sadašnjosti posledica pogrešne odluke u prošlosti. Pozdravljajući uvođenje "narodne vlasti" 1945, proglašenja " Socijalističke autonomne pokrajne Kosovo" kao i prihvatanja izbeglica sa prostora Severne Albanije koji su bežali "od nenarodnog režima Envera Hodže". Srbi će Kosovom platiti svoje ambicije da budu kolovođe kojekakvih svetskih pokreta i neke borbe za više ciljeve. Ali ni Albanci se neće baš usrećiti ukoliko ne prihvate evropske vrednosti življenja. Srbi jednostavno treba da zaborave da oni imaju bilo kakave ideologoije tipa komunizam, nesvrstanost, itd.. Odricanjem od kojekakvih ideologija Srbi bi možda mogli da okrenu gubitnički točak istorije.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Srbi kao vecinski narod u SFRJ napravili najvecu gresku .Nisu prihvatali slovenacki predlog za kofederaciju,gde bi se sacuvala Jugoslavija.Sta rade Srbi sada u vezi Kosova? Traze za kosovske Srbe nesto sto nisu u stanje da daju drugima u Srbiji.Traze za Priluze opstinu.Pa ljudi,Priluze je jedno selo.Ili severna Mitrovica da se spoji sa Zvecanom i da se naziva Zvecanska Mitrovica.To mu dodje kao jedna opstina Beograda spoji sa Lapovom i dobije ime Lapovski Beograd.Mene kao Albancu,ne cudi sto srpska delegacija trazi ono sto trazi,nego ja sam besan na kosovsku delegaciju.Bas bi me interesovao sta su odgovarali srpskoj delegaciji kada traze opstinu za neku lokaciju koje su pre 1999 godine bile vecinsko srpsko.Ja kao mitrovcanin,znam i iskreno tvrdim,da pre 1999 u severnu Mitrovicu ziveli su 70% Albanaca.Ovo ce da veruje samo mitrovcani.Drugo,ne znam dali albanska delegacija ima podatke npr. u Pristini koliko stanova je prodato.Ove podatke mogu se uzeti u opstinskom sudu,tamo gde su overeni kupo-prodajni ugovori.Pre rata,znaci pre 1999.godine ,same srpska srestva informisanja su javila da mesecno u Pristini se prodaju 2000 stanova.Enver Kelmendi,5.maj 2006

prishtajna

pre 18 godina

Ja sam iz Prishtine i nemam nista protiv stvaranje 5-6 novih (srpskih) opstina. Ali da ne budu zasnovane sa onom starom mantrom "tu gde srbin tu srbija" jer to ce to, nama, vecini na Kosovu biti poruka da srbi jos ne prihvacaju realnost. Nego zele da se segragiraju i u tim malim "srbicama" zive u iluziji da ce se ipak vojska i policija Srbije nekada vratiti!

Gunar Knob

pre 18 godina

Stanovnici KiM-a albanske eticke pripadnosti bi vec jednom trebali da shavte da je suzivot sa Srbima moguc i da odustanu od nepotrebnih planova i zahteva za nezavisnost.
Ukoliko je to nemoguce prihvatiti - zasto misle da je taj isti suzivot moguc kada su oni vecina?

r.mail

pre 18 godina

akomisli srpska delegacija da trazi toliko novih opstina na kosovu onda neka se pripremai albancima sa juge srbije dadne najmanje jedno 5 opstina pa u sandjaku jedno pet takodjer u vojvodini jedno 15 kako trazi za kosovo. i nek nam objasne takodjer srpska delegacija dali ima neka opstina u samoj srbiji 500 stanovnikla ako ima samo jedna onda molim brate neka budu i na kosovu ,Albanska delegacija trazi da bude kosovo multikultilarno sredina koji mogu da zive svi jednako i da ne podeli samo na srbe ili samo na albance a taj plan podrzavaju i kontakt grupa i ceo svet a ovo sto pokusava srbska delegacija hoce da stvara vise opstina za srbe nego za albance i ako na kosovu zive 92% albanaca i 8% ostalih obuhvatajuci i srbe hvala

emibaj

pre 17 godina

Ja mislim da u vezi ovoga kakve su dokumenta, ili mislenja ponudili Beograd i Pristina uopste nisu vazni, osim za medijsku propagandu. Vazno je koliko su jedni ili drugi svojim stavovima bili prihvatljivi za organizatore ovih pregovora. Jer na kraju ce oni i odluciti o sudbini kosovskih opstina.

oki

pre 17 godina

pa vreme je da srpski politicari stvarno misle o srpskom narodu ali ako misle da ce to uspeti sputavajuci proces pregovora grdno se varaju.najbolja pomoc je da sa konstruktivnim prilazu resavanja tog pitanja olaksaju povratak svom naradu,jer ljudima je do nosa politika koja ne nudi resenje za taj narod.ako se ide stvaranju novih opstina i podeli kosova kranji rezultat toga moglo bi biti odlazak vecine srba juzno od reke ibar a isto bi moglo doci do i reaktiviranje pitanja juzne srbije a to nebi odgovaralo nikome pogotove sada kada svi stremimo evropi,a bogami evropa nas nece sa takvim problemima ni jedne ni druge

skender

pre 17 godina

Pa, vidite mene mije zao sto srbski narod sam ne kaze umorni smo od lazeve svake vlade sto idu i docu. Kosovo treba da se zaboravi mozemo dobro susedstvo imati i svi manjina da imaju Evropske prave, srbi treba vise da gledaju ekonomiju u srbiju i da nadju put kako da priblizu EU, A KOSOVO JOS JEDNOM KAZEM TREBAJU ZABORAVITI AKO IDU U TAJ CILJ, A ZA DOBRO SOSEDSTVO JE OK TU SMO ZA SAVAKOG.