Četvrtak, 04.05.2006.

07:44

Uhapšeni Mladićevi pomagači

Po prekidu pregovora sa EU o pridruženju SCG - zbog neizručivanja Mladića - nastavljena su hapšenja njegovih pomagača.

Izvor: B92

Uhapšeni Mladiæevi pomagaèi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

98 Komentari

Sortiraj po:

Milan47

pre 18 godina

Pored toga sto su neki Mladicevi jataci uhapseni,mislim da je ipak kljucni jatak samozvani knjizevnik i autobiograf knjizevnika Radovana Karadzica
potonji Miroslav Toholj.Par puta je na BK televiziji pozivao Maldica i Karadzica da se ne predaju. Cak se i dici sto mu drzava ne udje u trag.E njega Toholja pitajte gde su ONI.Razlog sto ovo tvrdim lezi u cinjenici da on
stampa i izdaje knjige o Radovanu Karadzicu.Dakle trebao bi znati gde se kriju?

Obavesteni

pre 18 godina

Lepo je to sto je Vojislav I Neobavesteni obecao izrucenje, ali da li "Sluzbe" zaista znaju gde je Mladic ? Ja sam siguran da ne znaju, ili znaju da je van Srbije, sto dodje na isto.A kad vec Carla Del Ponte zna gde je, sto lepo ne kaze pa da se sve resi lepim putem ? Pa niko u "sluzbi" nije toliko lud da zna gde je "do pre deset dana", i onda ga "puste" da opet nestane. Krcun i Leka sa prevrcu u grobu....

Afgan

pre 18 godina

Dinkic: "Amerikanci godinama ne mogu da nađu Osamu bin Ladena"

Aaaaaaa, znaci ZATO Amerikance nece da prime u EU "vec godinama".
Jos se Bin Laden ne krije "pojedinacno".

Miki-Bg

pre 18 godina

Pa dobro ljudi, nije da branim Vladu i Kosstunicu, ali podsetio bih na jednu bitnu ccinjenicu. Eufor u Bosni ima visse desetina hiljada vojnika, jedinstvenu, posstenu i profesionalnu komandu, kao i nekolicinu satelita koji mogu da snime otprilike kad mi tipkamo za nassim raccunarima, a eto bass godinama ne mogu da uhapse Karadzzica. Mora da im satelite skrecu dokoni, bezobrazni hakeri iz srpskih manastira po Bosni :))
Kad tolika armada ne mozze da nadje Karadzzica zassto se toliko occekuje od nasse Vlade. MISLITE O TOME !!!

Dejan

pre 18 godina

Krajnje trivijalno jezicko pitanje... Neko vreme sam van srpskog govornog podrucja, pa me interesuje da mi pismeniji i na izvoru pomognu u razumevanju podnaslova koji citira g.Bubala sa: "Gospodin Mladić se krije pojedinačno"

chilac,bec

pre 18 godina

predsednik jedne drzave obeca nesto u sta nije siguran!!!i sta nas onda cudi sto smo tu gde jesmo,ili gde ce mo uskoro biti.drug voja je samo slika ozbiljnosti srbije.sve mi se cini da ce jedina "tekovina" 5.okt.biti paljenje parlamenta.dovedite te radikale da dotaknemo samo dno zivota pa da jednom krenemo nekud.naravno,ako igde ima mesta za nas ovakve.

Djuradj

pre 18 godina

Sao u Srbiji moze da se ministar privrede Bubalo bavi slucajem kolege ministra unut.poslova,ja se ne mesam komsiji mesaru sastav cevapa koje pravi.

EU

pre 18 godina

Zivim u evropskoj uniji i zelim da porucim gradjanima srbije, da negube nadu u EU jer ona stvarno zeli srbiju unutar njenih granica, budite optimisti,daj uradite nesto sami, da vidi evropa da je srbija demokratska zajednica.
Pozdrav svim gradjanima Srbije i nedajte da Srbija stane, jer ako sad srbija stane...

Nikola

pre 18 godina

""Postoji logistički problem, naći čoveka. Eto, Amerikanci godinama ne mogu da nađu Osamu bin Ladena. Kada bih ja znao da oni to ne žele da urade, postupio bih isto kao Labus", dodao je Dinkić. "
Za sve one koje misle kao Dinkic, da vam objasnim razlike izmedju Mladica i Bin Ladena:
1/ Bin Laden nije drzavljanin SAD i ne krije se u SAD, Mladic je nas i krije se kod nas.
2/Bin Laden nije nikad radio u drzavnim strukturama, Mladic uvek. To znaci da mu pomazu ljudi iz sadasnje ili bivse drzavne strukture, Bin Ladena NE. To znaci da nemamo civilnu kontrolu nad tajnim sluzbama, sto nije slucaj sa Bin Ladenom.
3/ Zna se vrlo dobro gde je Bin Laden: u zoni izmedju Pakistana i Afganistana. Isto tako se zna dge je Mladic: u Srbiji. Samo sto ni Pakistan ni Afganistan ne traze prijem u EU, a Srbija da.
Kako sada stoje stvari, imamo iste sanse za prijem kao i oni.

"Cica Mica Gotova Prica"

pre 18 godina

Van pameti je porediti traganje za Bin Ladenom i hapsenje Mladica. Taj koji je ovako nesto u stanju da "odvali" ne ume da misli ili namerno ... jer to prolazi kod naseg naroda. Drugo, niko normalan nece ulagati kapital u Srbiju i to ne zato sto Mladic nije izrucen vec zato sto bi ulaganje bilo isto sto i bacanje para. Sa pravnim sistemom koji nikoga ne stiti i u zemlji gde kiminal prolazi ne kaznjen Srbija moze samo da sedi u sopstvenoj izolaciji. Nikakve sankcije nisu ni potrebne jer ko bi normalan rizikovao bilo kakva ulaganja.

Boro

pre 18 godina

Oduševljavaju me oni koji tvrde da "ne postoje čvrsti dokazi da je Mladić u Srbiji". Zaboravljaju međutim dvije važne stvari. Prvo je slučaj Hrvatske-nitko nije mogao dokazati da je Gotovina u RH, no kad se dovoljno jako potrudila hrvatska ga je pronašla, zato i postoje tajne službe. Pobogu, Židovi su našli Eichmana čak i u Argentini. Drugo što zaboravljaju je iskustvo zapada sa Srbijom, a ono je "što ih jače stisneš, to će kooperativniji bit". Znaju oni dobro u EU da progledaju Srbiji kroz prste, više nitko ne bi tražio Mladića ni ostale. Jedino pritisak iz vana potiče Srbe na suradnju. Ovako će se Srbija potrudit bolje, a ako ne bude dosta, bit će dodatnih sankcije. Odgoda pregovora je teki prvi korak.

Vladimir

pre 18 godina

Pogledajte saopštenje povodom rokova a onda se prisetite kako su svinje u "Životinjskoj farmi" menjale istoriju. Svaka sličnost je neverovatna...

Milan_PT

pre 18 godina

Cinjenica da lukavi Labus otvoreno kritikuje vladu i premijera i da je dao ostavku navodi na cinjenicu da su ovoj vladi dani odbrojani. Samo ne znam da li da se radujem tome ili ne? Slicno je vecniti ministar-preletac Labus radio i u prethodnoj Djindjic-Zivkovicevoj vladi kad je osetio da je ona previse uletela u ociglednu nesposobnost i korupciju, te je poceo da priprema prelazak u novu, DSS-ovu. Glavni razlog zasto se ne radujem padu ove definitivno smotane vlade jeste buduca vlada: u ovom trenutku jedino radikali (sa svojim satelitima) mogu sami da naprave vladu. DS i DSS su (verovatno) definitivno posvadjani i tu nema koalicije. Dakle, vizija nove radikalske vlade sa SPS-om, Ilicevom Novom Srbijom, nekim otpadnicima iz SPO-a, verovatno i karicevcima me tera na razmisljajanje kako neobavesteni Kostunica uopste i nije toliko los koliko mi se cini. Idemo sve brze i brze ka dnu i, na zalost, ne vidim nijednog kocnicara, ma koliko se Labus lagano nabacivao kao jedini OK. Svima je poznato da Labus uopste nije gadljiv na pare i da vole da mu se donesu na noge, i da je gori i od seljaka Velje po tom pitanju. Uzas...

stanislav

pre 18 godina

Kostunica radi tako da ova vlada opstane i posle Mladica. Izgleda da i odlucujucim faktorima u svetu najvise odgovara ovakva kompromisna vlada poput Titove u vreme hladnog rata jer Srbija (i CG), a posle izdvajanja CG samo Srbija i dalje sluzi na Balkanu kao nekada Jugoslavija za balansiranje izmedju Zapada i oporavljene Rusije i uskoro mocne Kine. Zato je ova igra oko Mladica zajednicka i za vladu Srbije i za mocnike u svetu.Dok to traje resavaju se vazna pitanja daljeg usitnjavanja preostalog autoriteta na Balkanu koji pretenduje na veci stepen autonomije u Evropi, kojoj to vise ne odgovara.

a sad svi na TRG

pre 18 godina

Evo ih Kostunica i co. nasli opet rupu u izjavi bajnih Solanas da mi moramo izjuciti Mladica, te ce u tom smeru ponekad hapsiti pomagace i gledati da ispune obavezu... kad tad. Na ovaj nacin su nam nagovestili prolongiranje uzasnog i bolesnog stanja u drustvu.
Dakle, nas VELIKI vekovni problem ostaje: Ova vlada u dilu sa UDBOM ce uciniti sve da opstane. Necemo se mi tako lako njih otarasiti. Oni su dobro izucili vestinu siledzijstva, kamuflaze, odugovlacenja i strahovlade. Ma mozda i padne vlada, ali Tadic je vec spreman kao zamena... Znamo sve, nismo glupi.

DzoniSix

pre 18 godina

Kad god su oficiri radili na svoju ruku i protiv legalno izabranih predstavnika vlasti, Srbija i Srbi su propadali.
Ako je G. Kostunica i legalno izabrana demokratska Vlast odlucila da posalje nekog gnerala u Hag, onda taj general tamo mora da ode bez obzira da li je kriv ili ne.
U protivnom imat cemo sistem slican onima u Centralnoj i Juznoj Americi gdje generali s vremena na vrijeme preuzmu vlast i time guraju u propast i narod i drzavu.

Superhik

pre 18 godina

Ama ljudi, sta se brinete. Sada ce Voja de se posavetuje sa sovom i sve ce biti u redu.
A i za cega ce nam ta Jevropska unija? Valda su nam od vece dragocenosti nasi junaci koji su branili srbstvo od belosveckih ugursuza nego tamo neka Jevropa. Znateli vi da vise necemo moci da pecemo rakiju kade unj unidjemo? Mozemo mi i bez nji jer tako smo u mogucnosti. More, da je Slobo ziv on bi njima pokazo ko devedes devete! A i Vojo nije los, odma se vidi se da je patrijota i dobar srbin. Srbija se nece sageti!

amstel

pre 18 godina

Vlada opet priredjuje farsu. Zasto ova dvojica pomagaca nisu uhapsena juce? Naravno da su njihove aktivnosti bile poznate vlastima i pre vise dana. Pomagache treba pohapsiti, naravno, ali nas problem je Ratko Mladic.

duki

pre 18 godina

Prekinuti pregovori (kazu da srecom nisu suspendovani), Labus dao ostavku, Kostunica sa visine daje pisano saopstenje, Tadic zabrinut, ministri odgovorni za ovu katastrofu bez oglasavanja, ...
Srbijo, ponovo trpis gluposti vlastoljubaca. Imam decu koja ce valjda jednoga dana moci da vide Madjarsku, a unuci i nesto vise. Do tada cemo da teramo inat celom svetu. Nasi politicari, kreatori nase sudbine i buducnosti i dalje ce ici stazama utabanim devedesetih godina.

A. Babic

pre 18 godina

Evo kako stvari stoje: predsednik vlada više puta ponovi da će obaveze prema tribunalu biti u celini poštovane itd itsl. Možda se u našem poimanju finog stila pod diplomatskim govorom podrazumeva plasiranje mutnih formulacija "za opseniti prostotu", ali među ozbiljnim ljudima to znači ono što znači: RM će biti uhapšen i izručen. (Da li to treba ili ne treba, pravedno/nepravedeno itd. sada uopšte nije predmet rasprave. Zaboga premijer je preuzeo moralnu i svaku drugu obaveze.)Sad, premijer možda nije tako mislio (malo vereovatno, čovek je doktor prava) ili je naiveno verovao da će Službe da ga nađu (zar naivnošću stići i toliko se održati na premijerskoj fotelji?). Postoji i treća opcija: premijer je potpuno u rukama Službi, koje jel´da, nemaju nameru da RM nađu a kamo li izruče. Ova treća mogućnost je ono o što mora svakog da zabrine pa i više od toga.
Opet ako su svi tako "dobro radili", "danonoćno", tek onda treba da se svi zabrinemo. Kakve su to Službe koje toliko vremena ne mogu da nađu jednog jedinog čoveka (pa bio on u inostranstvu ili u zemlji, svejedno.) One nekadašnje službe infiltrirale su se u glavni stan Dražin, likvidirale vođe ustaške emigracije po Španiji i J. Americi, a za IB imale u svakom CK u Istočnoj Evropi po jednu krticu najmanje. Ovi danas ne znaju da nađu čoveka ni u jednom Beogradu. Kako stvari stoje, Bin Laden bi mirno mogao da se nastani na Dedinju, ovi ga nikako ne bi uspeli locirati. Kako je Beograd i Srbija zaštićena od mogućih terorističkih napada? Sa ovakvom efikasnošću-nikako. Ministru Jočiću ne smetaju sva nerazjašnjena ubistva i sačekuše, stalni ispadi policajaca prema građanima, premlaćivanje u Kikindi i drugde, pa ni činjenica da sva ta skupa mašinerija ne uspeva da ispuni obaveze koje je urbi et orbi preuzeo predsednik vlade! Zar Oli Ren treba da nam kaže da naša vlada nema kontrolu nad Službama? I onda posle svega kao da svi ministri horu ponavljaju "nije sad vreme za postavljanje odgovornosti". A još je u Talmuru pitano "Ako ne sada onda kada?"

BT

pre 18 godina

Uhapseni pomagaci?! Pa zar Kostunica nije rekao juce da su svi pomagaci uhapseni i da se Mladic sada krije sasvim sam?! IZgleda da je ova vest samo bacanje prasine u oci, kako bi se stvorila atmosfera da se, kao eto, odmah krenulo u hapsenje Mladica. Ne mislim da ce protesti koje budu organizovale ove minorne stranke, u ovom trenutku imati bilo kakvog efekta, pogotovu sto ce se skupiti zanemarljiv broj ljudi. Jednostavno, izneverena su mnoga ocekivanja, ljudi su zapali u apatiju, dosta im je mitingovanja, setnji, i sl. Takodje, upravo kada su na vlasti bili ljudi iz LDP, GSS i SDU, posebno nakon smrti Djindjica, niko od trazenih haskih optuzenika nije izrucivan. Cak sta vise, mogle su se cuti sasvim suprotne izjave danasnjim.

Nenad

pre 18 godina

Prosto je neverovatno koliko je ova Vlada slaba,počev od njenog Pretsednika pa nadalje.Tuga je to.Jadna je Srbija u kojoj Vladu vodi Kotunica,pametan čovek,obrazovan,ali katastrofalno loš političar ili Velja Ilić lik iz vremena od pre dva veka,zalutao u politici,umišljen i uvedjen da je dovoljno biti bahat,psovati i sl.Ili jočić,čovek koji je potpuno zalutao na poslu koji obavlja,Kojadinović i dr.Oni koji su iz partijske discpiline prihvatali funkcije za koje nisu sposobni da ih obavljaju moraju da se prisete da su mnogi i iz Miloševićeve garniture prihvatali olako funkcije,pa ih eno malo u hagu,malo pred Specijalnim sudom.Kada dodje vreme odgovornosti,a ono uvek dolazi,kad tad,polažu se računi.tada nema vadjenje za one koji su zalutali na pojedina mesta.Labudsova ostavka je zakasneli čin priznavanja greške učinjene obaranjem Vlade Zorana Živkovića.A ui tom činu G-17 je dao odlučujući doprinost.Šteta za njih jer imaju sposobne ljude.
Jednom reči čini mi se da je posle svega ovoga sadašnja Vlada već dodirnula dno,te je samo pitanje dana kada će otići u istoriju.Ali za štetne posledice pojedinih poteza,kao što je ovaj poslednji u vezi sa Mladićem,moraće svi na odgovornost.Dosta je Srbiji i njenom, narodu da se ljudi na greškama uče da vladaju.Ko se prihvati vlasti mora da je odgovorno vrši.A da za svoje oidluke odgovara.Zar je pokojnom Djindjiću bilo lako da izruči hagu Miloševića.Za taj hrabar,ispravan i pravi potez jednog političara platio je najveću cenu.Ovi sada plaše se da ne izgube vlast. Sramota!.

Ducille

pre 18 godina

Labus rece:Mozemo ga uhapsiti odmah ili za pet godina.Sad je jasno na sta je mislio-Kostunica je sve ovo namerno dozvolio kako bi "slucaj Mladic" iskompromitovao drzavu i kako bi imao alibi da krene u akciju samo da bi se "oprao" pred svojim nacionalistima i postao spasilac Srbije. Dakle, Labusova ostavka je bila suvisna i sve ce ostati isto.

Vlade

pre 18 godina

Ma kakvi pomagaci,Kostunica u svakom trenutku zna gde se Mladic nalazi, samo se radi o tome da Kostunica pokusava, na sve moguce nacine, da natera Mladica da se preda,da ne bi izgubio podrsku socijalista. Sto se tice Labusove ostavke, mislim da mu je kasno doslo ... u glavu, ionako Dinkic bi pre presao u DSS, nego sto bi podneo ostavku.

komsija

pre 18 godina

Ne mozes da izgubis nesto sto nemas. Srbija izgubila polako ali sigurno svoj kredibilitet tokom Miolosevicevog rezima i onaj poslednji kredibilitet je izgubila na momenat da Milosevic proglasio pobedu nad NATOM i vecina se aplaudirali. Tokom kratkog veka velikana Djindjica, Srbija pocela je da dobije polako i nesigurno svoj kredibilitet. Njegovo ubistvo ne samo da unistio taj kredibilitet ali je prouzrokovao da Zapad trazi "odmazdu" za to ubistvo jer to je bilo jedan udarac i na Evropu. Gospodin Djindjic je bio Zapadni aleata i Zapad ne daje tako lako da njihov prijatelj i borac istih ideala, bude ubijen na monstruazan nacin i ubice se tretitraju kao heroji. Srpski kredibilitet je isao daleko na negativnu vrednost. Sadasnja situacija ne govori da Srbija zeli da dobije kredibilitet i da smanjuje taj negativni kredibilitet. Zapad nikada kaze vam "negativni" trend. Oni uvek govore o pozitivnim osecanjima ali buduci da ja nisam iz "Zapada", konstatujem da Srbija ne izgubi kredibilitet ali ona nije u stanju da dobije nesto od njenog negativnog kredibiliteta...

RUS

pre 18 godina

Ljudi dozovite se pameti vec jednom, moramo se okrenuti sami sebi, niko sa strane nam nece poboljsati kvalitet zivota.Taj gospodin ce se naci tamo gde ga traze a mi cemo i dalje ostati tu gde jesmo, pa ko je glasao za ovu vlast, narod!Manite se Evrope(Nije valjda taj Mladic najveci problem Evrope 21 veka),sredimo stanje kod nas, kriminal i korupciju.

Bojan Zdravic, Houston

pre 18 godina

Labus je samo jedan od stotina hiljada podjednako odgovornih za negativna desavanja u Srbiji u poslednjih 15 godina, tako da njegova ostavka nece nista promeniti na bolje. LDP (ciji sam clan) ispravno reaguje i zakazuje demonstracije trazeci nove izbore, kritikujuci Vladu, te delove SPC i SANU. Toj kritici bi trebalo dodati i rukovodstva svih parlamentarnih stranaka - znaci delove tih stranaka. Jovanovic radi prave stvari, ali propusta da ukaze na sustinski najvazniju stvar - da su ti delovi zapravo sacinjeni od pripadnika tajnih policija. Samim tim kao najveceg protivnika Srbije, treba oznaciti DB i KOS. Treba traziti ukidanje ovih sluzbi, odnosno ukidanje policijske drzave (diktature) i uvodjenje demokratije - znaci promenu drustvenog uredjenja. Propustajuci da iznese sustinski najvazniju stvar, Jovanovic ne uspeva da obezbedi da ga javnost razume, te samim tim masovnije podrzi njegovu politiku - koja je jedina prava u Srbiji.

Milan

pre 18 godina

Veljo druze moj u istom dahu kazes sve je probano ali nismo uspeli i sluzbe su ga pratile i trag mu izgubile. Pa sta je sad ima znaci Karla pravo!?
Ne znam ne bi hteo da budem pesimista ali ako problem Hag tj. perspektiva Srbije ne resimo najbrze kompletno bolece nas zuljevi jos dugi. Ako ne mislimo na nas daj bre mislimo na nasu decu i ne varajmo se da ce nas epovi o takozvanim herojima spasavati.

Mia

pre 18 godina

Treba Kostunica da kaze da je Kosovo vec odavno izgubljeno.Treba da kaze da ga bas briga za sve nas koji hocemo napred i samo napred.Nisam glasala za njega ali oni koji jesu smatraju ga postenim i "osobom koja sme da gleda u oci" kako ono vec bese.Zato neka pogleda naciji u oci i kaze zasto nece da izruci Mladica.Najezim se kad samo pomislim koliko je trajalo ubijanje ljudi u Srebrenici.Ne zelim da imam bilo kakve veze sa tim.Uvek sam volela ljude SVE ljude.Oni koji nisu imaju ozbiljan problem i necu da imam nista zajednicko sa njima.Kako rece Zoran Djindjic zivot je cudo.Kako to objasniti polupismenim ljudima?

Zoki

pre 18 godina

POstovani zemljaci,
sve vise je jasnije da politicari(ne samo nasi) kad pricaju i obecavaju jedno, rade potpuno drugo.
Kostunica nije izrucio Mladica iz razloga da bi podrzao predstojeci referendum u CG. Iako oficijalno nije za nezavisnu CG, mislim da je shvatio prednosti koje ce obe drzave imati ukoliko postanu nezavisne u trenutnoj situaciji. Verujem da ce posle referenduma Mladic biti izrucen i Srbija i Crna Gora ce nastaviti odvojeno putem do EU.

morales

pre 18 godina

Iz ove zemlje treba bezzati ssto pre! CCak i da sada uhapse Mladicha, ssta vredi, ponovo smo sve uradili sa zakassnjenjem od 6 godina...Labus je dao ostavku, i sada se zaboravlja sve ono ssto je G17 plus radio u prethodnom periodu. Sad se oprao, a ono pre, puj pike ne vazzi!!! O ccemu se ovde radi?! Jel oni misle da smo mi bass toliko ludi?

Dositej

pre 18 godina

Od Mladića, Koštunice i tog društva jedino mi veća muka pripadne od ljudi koji su od Evrope videli, eventualno, Kinesku pijacu u Budimpešti, ali zato pouzdano znaju da će ta veštačka tvorevina koja nikome ništa dobro nije donela da se raspadne koliko sledeće nedelje (a bolje nije ni zaslužila jer i postoji samo da bi uništila Srbiju).
A da se kod nas organizuje neka vrsta referenduma, pa da se onda jedni Srbi svi presele u Vojvodinu, a oni drugi Srbi u Šumadiju, pa onda nek proglase Guču za glavni grad, i ama baš svakog sveca za državni praznik i neka lumpuju kolko hoće.
Zapravo, još mi je više muka od onih što iz Kanada, Engleske, sa Bahama, pišu kako nisu pare najvažnije, kako se mora čuvati dostojanstvo i naciJonalni ponos. Ajde, bato, dođi ovde pa za 200 evra (u dva dela) izdržavaj porodicu, a ja da odem na Bahame i da radim šta god ti radiš i da ti pišem pisma kako da sačuvaš ponos.

FicaBg

pre 18 godina

Živo me interesuje da li ovaj narod zna šta nam se desilo, dešava i šta će nam se desiti? Da li će proci vest na RTS-u da je "EU prekinula pregovore zbog Ratka Mladića". Da baš su tim rečima jutros u 8 sati počele vesti na rts. Koja li je svest sad u srpskom narodu?!

mama ludaca

pre 18 godina

O kom kredibilitetu mi govorimo kad prvi covek pise saopstenja umesto da se obrati naciji "uzivo", prizna svoje greske, a ne zamotava ih,u pismenoj formi, u nove lazi. Zar je zaboravljeno da smo uvek imali oficire,popove,politicare koji su bili na raznim platnim spiskovima i da je njihova sudbina bila vaznija od "vaskolikog"roda. Nije to neka nasa specijalnost, ali nismo ni tako divni kako premijer zamislja sebe, Apisa, Simovica, Dozica... spisak je poduzi i svakako nepotpun.

Ne zelim ETIKETU krvolok

pre 18 godina

Ne zelim benzin u flasama Coca-Cola, izolaciju, restrikcije struje, pendreke i policijske sate, LazzoViziju i zabrane, platu od 3 evra, cvarke i lepinju za rucak, kafu bez mleka za dorucak i prazan stomak za veceru i etiketu *krvoloci*, jer svemu ovom nema kraja.

Dule!!!

pre 18 godina

A sta ako je Mladic u Rusiji i ako ga vlasti zaista ne mogu locirati gde je. Problem je u tome sto Srbija je primila odgovornost na sebe sta se dogadjalo u BiH, kao da se radi o srpskim drzavljanima a ne BiH. Moze se nauciti nesto od Hrvata i Mesica kako i onih 6 bosanskih Hrvata koji su polsati sad u Hag. Zvanicna Mesiceva poltika da su to Bosanski Hrvati i da oni predstavljaju medjunarodnu priznatu drzvau Bih a ne Hrvatsku. Ja ne znam zasto ni jedan politicar u Srbiji to vec jednom ne kaze, kao Mesic u Hrvatskoj ili u Srbiji i dalje zele da veruju u te mitove ''svi Srbi u jednoj drzavi''.

dejan bg

pre 18 godina

Sada ce jos ispasti da je jedino G17 moralan pa ce njihovi ministri da se zrtvuju i povuku iz Vlade, iako eto njihov posao nikada i nije ni bio da se bave lovom na Mladica, jer oni se kao razumeju samo u ekonomiju ali se ne bave politikom. Ovo povlacenje G17 je samo predizborni korak posto su ocigledno shvatili da je sada vreme da promene voz pa iz DSS kompozicije uskacu u DS vagon nebi li sa komotne pozicije kriticke opozicije mirno docekali sledece izbore. S druge strane, G17 sigurno nece da uskrati skupstinsku podrsku Vladi posto bi na taj nacin izgubuli mnogo vaznija mesta od ministarskih (direktorska mesta u drzavnim firmama, bankama, drzavnoj lutriji, Narodnoj banci i sl). Mislio sam da samo radikali glume patriotske zrtve kada zatreba.

sve je moguce

pre 18 godina

...Nema problema, nas Evropa nece, necemo ni mi nju. ?Ajd'mo sad da napravimo plan i program kako dalje, bez uplitanja i raznih nerazumljivih objasnjena. Ekonomija nam je najbitnija za pocetak, treba nam kvalitetan proizvod da konkurisemo na vanjskom trzistu, unutrasnje nije snazno jer nemamo svjez kapital. Optimisticno je sto znamo da smo mi u pravu da su uvijek drugi u krivu,i to nas vise nece sputavati u buducim realizacionim programima. Drago mi je da smo shvatili jos jedan put da smo mi u pravu i da nam niko ne treba (pametovanja radi). Spoljni svijet nam treba jedino trgovine radi, da kupuju sto je moguce vise nasih proizvoda. Zivela Srbija ovakva jer je realna.!!!

sumar

pre 18 godina

Po meni, ovde se radi o zameni teza i pokusaju da se vidi drvo u sumi, a ne celokupna slika.
Da li je uopste legitimno i pravno ustanovljeno da se medjunarodni pregovori o pridruzivanju nekoj zajednici, uniji, uslovljavaju ovakvim zahtevima.Salzem se, pridruzivanje SCG EU je stvar odluke obe strane, tako da EU moze ispostaviti bilok kakve zahteve.Ali kako odluciti, da gro (celokupan odnos) jednog dela medjunarodne zajednice prema suverenoj drzavi zavisi od izrucivanja osobe cije se mesto prebivanja ni ne moze tacno odrediti, izuzetno je diskutabilno.Cvrsti dokazi ne postoje da je general u dometu srpskih vlasti.Kako onda uciniti te vlasti odgovornim za njegovo ostajanje na slobodi.Ne branim ni vladu, niti bilo koga iz administracije, ali po meni to nisu odnosi na kojima treba graditi buduce spoljne poslove.Fakti, polazne osnove i slicno moraju se uspostaviti na pravi nacin.Polazeci od ovoga, i obecanja nase strane su ishitrena, ako nisu utemeljena.

Daba

pre 18 godina

Zasto uvek sami sebi pravimo probleme?
Zasto smo prihvatili obaveze prema Hagu, ako necemo da ih postujemo?
Zasto Kostunica nije rekao jasno i glasno da nece da isporuci Mladica i tacka?
A ne, postavi sam sebi rok i onda - nista.
Ovoliko neozbiljnosti i neodgovornosti od premijera jedne zemlje je krajnje degutantno.
U civilizovanom svetu, rec je zakon. Kostunica se kune da je legalista, a ispade? I dok se vlast pravi luda, bez da nas udostoji bilo kakvog objasnjenja, mi cemo i dalje biti kvalifikovani kao "najgori" narod.
Nemojte vise da "brinete" o nama, molim vas!

znatizeljna

pre 18 godina

Da mi je samo znati sta sad misli g. Kostunica?! Ali, ono, lichno, intimno. Da li mu je odlaknulo, kad su pregovori konachno zaustavljeni? Da li njega pogadja gubljenje kredibiliteta, ne Srbije, nego onako, lichno njegovog? Jer, i njegov kredibilitet je u pitanju. Ne mogu da procenim da li je g. Kostunica sujetan chovek. Mnogi su ga opisivali kao skromnog, shto mene, da pravo rechem, brine, jer skromnost, po meni, nije bash neka osobina kojom bi se drzavnik trebao dichiti. Ali iz ochiju mi se cini da jeste sujetan. Pa, kako li se sad stvarno oseca, jer, mora da neka osecanja ima, kad onako zachkilji ocima.

Vojin

pre 18 godina

Stvarno je simpatično da se niko do sada nije zapitao na osnovu čega je Koštunica dao obećanje ako nije znao gde se Mladić nalazi. Normalan čovek ne bi nikad obećavao ukoliko nije siguran da li može to da ispuni, a ovaj je obećavao u ime svih nas i znao unapred da neće izručiti Mladića. Š'a reći?

Aster Blistok

pre 18 godina

Jedini ko u ovoj ludoj zemlji ne gubi kredibilitet jesu politicari koji i dalje , uprkos necinjenju svog posla, pricaju sto bi se trebalo i na koji nacin obaviti. Ono sto najvise mene maloga zabrinjava je da se krivi UN, Haag, Karla zbog svega toga. I bez samozavaravanja molim, Srbija je mozda nekada davno imala kredibilitet. Danas - nikakav kredibilitet ne postoji. Ono sto imamo su politicari koji ne govore ili nece da se suoce sa istinom. Sve mi se cini da je to dobar osnov za jos jednu revoluciju. Ogrezli smo u mitovima, lazima i korupciji i kao takvi necemo biti primljeni medju normalan svet i, ako se ne promenimo, ostacemo na margini da se glozimo i koljemo medju sobom. Trenutno ne postoji nikakvo svetlo na kraju tunela i ja bi savetovao mlade da beze iz te zemlje vani. Verujte mi na rec, cak i Bugarska je zapad u odnosu na trenutno stanje u Srbiji.

Trandafilovic

pre 18 godina

Bilo bi korektno, ljudski,posteno, profesionalno, patriotski da i ministri G 17+ slede svoga sefa. Ali avaj? Kada bi sledeci put bili ministri? A do onda Srbijo posrci. Nastavi stranputicom. Svi dani su pred tobom. Ne osvrci se na svet. Moze svet i bez Tebe. Sta ce svet tebi?

Miroslav

pre 18 godina

Iskreno verujem da će vlasti učiniti sve da konačno pronađu Ratka Mladića i da će on na kraju i otići u Hag. Što se tiče onih koji sada napuštaju vladu, reći ću samo da se zna ko prvi napušta brod kada on tone. To je sistem kada nam je lepo tu smo, a kada nije, zbogom. Što se tiče trojanskog konja (kako neki nazivaju DSS), oni su uvek dežurni krivci za sve bili na vlasti ili van nje. Dobri su kada daju podršku demokratskom bloku u glasanju (npr.pobede Tadića i Bogdanovića zahvaljujući njima), ali se kao uvek optužuju da su saradnici SRS-a. Stvarno smešno, i još jednom podrška da se završi do kraja saradnja sa Hagom, a ko sumnja u uspeh neka slobodno beži.

Komunista

pre 18 godina

Bice zanimljivo videti koliko ce ljudi izaci na protest. Posle 100.000 ljubitelja Milosevica u centru(!) Beograda, bas zanimljivo...

Dragiša

pre 18 godina

Ovo je bezobrazluk! Lično, potpuno mi je jasno da Haški tribunal postoji samo i isključivo da bi se najveća odgovornost za sve što se desilo na prostorima bivše Jugoslavije pripisala Srbiji i njenim građanima. Mislim da je saradnja sa takvom institucijom apsurdna, paradoksalna i da iz saradnje sa tavim telom Srbija ne može izvući ama baš nikakvu korist.
Ali kada kažem bezobrazluk mislim na potez(e) vlade Srbije a u vezi saradnje sa tribunalom u proteklih nekoliko meseci. Dati garancije da će Mladić do maja biti u tribunalu a onda ga ne isporučiti nije ni neozbiljno ni neprofesionalno ni neetički, to je čist bezobrazluk prema partnerima(EU, Hag). Šteta naneta građanima Srbije ovakvim potezom vlade nije zanemarljiva, ali je ipak mnogo manja od katastrofalnih posledica dosadašnjeg rada na unutrašnjem planu ove vlade po privredu, standard, bezbednost građana itd...
O Kosovu i federaciji da i ne govorim.
Evropska Unije(tačnije Srbija u njoj) je mit koji je trenutno gotovo ne zamisliv. Ipak, mislim da bi se u Srbiji moglo pristojno živeti i bez članstva u EU kada bi na vlast KONAČNO došli ljudi koji bi više mislili na narod i državu a manje na sopstvene džepove. Ne znam da li takvih trenutno ima na našoj političkoj sceni, ali trenutna vlast je definitivno, još jednom, dokazala da je potpuno indiferentna prema potrebama i interesima Srbije i njenih građana.

Alex

pre 18 godina

Postoje ovi koji su nesposobni da nas odvedu u EU, postoje i oni koji uopšte ne žele u EU, a postoje i oni koji i žele i sposobni su za EU.
Pa, narode, razmisli, uskoro će izbori.
Samo da ne čujem ono "svi su isti" ... NISU SVI ISTI

dejan

pre 18 godina

ne ulazeci u politiku i odnose aktera u celoj ovoj bednoj situaciji, mene zanima jedan scenario:
- kada obruc bude potpuno suzen, general Mladic odluci da se ubije i poslednja zelja mu bude da ga sakriju negde gde ga niko nece naci, sto realno i nije probelem. sta onda? Pretpostavljam da cemo imati problem sa hagom narednih 50 godina koliko covek moze teorijski da zivi.
Sto se tice ministra Velje Ilica, otkud se on sada pojavi? Gospodine ministre, vi ste covek za grube radove, sad nije momenat da dajete izjave.

ma nisam optimista, ali ...

pre 18 godina

Daleko sam od optimiste, ali mozda ovo jutrosnje sunce kod mene budi neku, verovatno neosnovanu nadu ... pred Medjunarodnim sudom pravde u toku je zavrsna rec naseg pravnog tima, koja ce trajati do utorka, mozda ga ipak do tada predaju. Bila bi to efektna zavrsnica.

Marija

pre 18 godina

Nije mi jasno sta se toliko palite na tu Evropu. Primite se knjige, posla, radite, proizvodite.
Ovo Srbiji dugorocno ide na ruku, dobar potez Kostunice

alexa

pre 18 godina

Imam dete od pet godina. Juce me pita: >Ko je taj Mladic?> Da li je potreban neki komentar? U kakvoj zemlji zivimo? A u kakvoj ce nasa deca? Hoce li i oni da traze Mladica?
Mi smo narod koji sam sebi odmaze tako da nam drugi i ne treba. Kao sto neko rece jedino je dobro sto ce pasti vlada posle ovoga i kraj DSS tiranije.

DJ Vasa

pre 18 godina

Ovo je bezobrazluk!
Potpuno mi je jasno da sve one koji proglasavaju sud u Hagu antisrpskom zaverom nije uopste briga za sudbinu hiljada unesrecenih civila svih etnickih grupa kao posledicu poremecene politike njihovih politickih idola. Mislim da je saradnja sa takvom institucijom preko potrebna i da bez saradnje sa tim sudom oni koji su cinili zlocine u tudje ime nece odgovarati za svoja zlodela.
Steta naneta građanima Srbije ovakvim potezom vlade je ogromna, ali ne treba se cuditi kada se zna da je trenutna vlada formirana uz podrsku ekstremnog krila SPS...
Evropska Unija domacim podobnim tajkunima (domacinima) uopste nije potrebna, jer njima odlicno ide i bez nje, a poslovi i kapital koji su 'stekli' za vreme Milosevicevog rezima nece biti ugrozen stranom konkurencijom. Siguran sam da je ekonomski oporavak Srbije nemoguc bez ekonomskih integracija. Dolazak 'ljudi' kojima su usta puna brige za narod poput radikala dao bi iste rezultate kao i ova trenutna SPS-DSS koalicija, samo sto bi njihova propast bila mnogo brza, umesto beskonacnog DSS-mrcvarenja.

milan

pre 18 godina

Kako neko moze izgubiti nesto ako ga nije imao i to od 1990. To mislim na kredibilitet, sa Kostunicom kome se prevrce u stomaku od legalnosti pa do radikalaca ne mozete i nista bolje i ocekivati.
Oni i onako se snalaze samo u haosu i pljackama , za koje su se vesto izvezbali za vreme nesrecnih ratova ("u kojima nismo ucestvovali")
Zaista mi nismo bolje ni zasluzili ako smo imali Milosevice, Kostunice , Seselje i ne znam koje druge rigidne snage.
Najgore je kada i posle toliko vremena imamo 35 ili 40 procenata gradjana za koje je vreme stalo jos davne 90 godine.
To da mi ne zasluzujemo bolje je dokaz da prilican broj gradjana jos je u 19 ili recimo u 20 veku.
Nekad su neki mogli da nam i pomognu ali mislim da smo mi i boga zamorili sa nasim glupostima...

stojan matic

pre 18 godina

Onaj koji je mogao da u troskoku uvede Srbiju u Evropu, da izvede na ulice pola miliona gradjana je mrtav, ubijen. Zato su ga i ubili. Nema Kostunica nameru, pamet i hrabrost Djindjica da moze od Srbije napraviti evropsku drzavu. A i ovaj narod mi je zdravo cudan? Nisu za dzabe ovde vladali Turci 500 godina.
precanin

Tibor, NS

pre 18 godina

Naravno da je ovakav ishod bio za ocekivati. Ne radi se tu o niokakvom drzavnom interesu, u protivnom bi Mladic i Karadzic odavno bili u Hagu. Ovo vise pokazuje koliko ovu nasu drzavicu vode DB i drugi iz doba nazovi socijalizma. I dok god mi tu na Internetu oplakivali nasu sudbinu (a nas koji imamo kompjuter je oko 5% po nekim statistikama) a na vodecim mestima sede oni kojima nije stalo da se Srbija ukljuci u medjunarodne procese, zivot nam prolazi u bedi i siromastvu, materijalnom i duhovnom. Prosto je neverovatno da uvek od goreg ima jos gore, a po svemu sudeci dno dna jos nismo dotakli. Vec 17 godina rezigniran i razocaran.

Diplomac

pre 18 godina

Sta se nama zuri u Evropu? Pogledajte Rumuniju i Bugarsku, one su kao ispred nas u celoj prici, a Srbija je jos uvek bolja zemlja za zivot od njih. Ova ucena oko Mladica je smesna, neka prekinu pregovore, Evropska unija nece jos dugo potrajati!!! Raspitajte se sta pravi profesori politickih nauka misle o Evropskoj uniji i njenim nacelima.

Miloje

pre 18 godina

Labus je brze bolje skocio sa broda koji se malo zaljuljao. Umesto da vise poradi na resavanju problema, on od problema bezi, misleci valjda da ce time prikupiti neke politicke poene. Taj oportunizam, ipak, prolazi samo kod nepismenih. Izgleda da je i gospodin Labus postao jedan od onih koji ce pustiti suzu kada Kosunica uvede Srbiju u Evropu.

Luka

pre 18 godina

Ma ništa tragično, nastaviće se pregovori vrlo brzo. Ova Vlada je do sada najviše učinila na približavanju Srbije EU, i kada bi ostala ušli bi vrlo brzo!OVA VLADA JE I DALJE STABILNA!

Zoran Maksimovic

pre 18 godina

Pa evo mog komentara na ovaj prekid pregovorasa Evropskom unijom. Ja mislim da pritisci na Srbiju nece prestati nikada, cak i kada im isporucimo i Kradzica i Mladica i ko zna jos koga. Evropa ne zeli Srbiju u uniji ona zeli unistenu Srbiju, gladnu, siromasnu i nikakvu. I vrsice pritiske na nas jos uvek, i kada nam otmu Kosovo, i kad otcepe Crnu Goru, nastavice dalje sa Vojvodinom, Sanjdzakom i tako do kraja... To je sustina cele price. I jos nesto... Nasa policija verovatno drzi u pritvoru Mladica ali ga nasa Vlada ne isporucuje jer je nezadovoljna ,,pazarom" sa Zapadom. Odnosno, prostije, dacemo Mladica a necemo dobiti nista kao i mnogo puta do sada...
Zoran Kosovo

Tosha

pre 18 godina

Kada u nekoj normalnoj zemlji PREMIJER DA NEKO OBECANJE TAKO JAVNO I TRANSPARENTNO pa ga onda ne ispuni, onda on uglavnom podnese ostavku. Ali kod nas verovatno svi koji su u foteljama misle da su bas oni najbolji za te pozicije i da im je to bogom dano. Dragi Premijeru sto primas platu od naseg poreza i naseg krvavog rada, podnesi ostavku i spasi Srbiju vece sramote nego sto je onaj koga molis da se preda. Sreca je da si rekao da se Mladic brzo krece, verovatno se sprema za maraton ili neku drugu trku. Idi Kostunice, ima drugih casnih ljudi koji ce biti bolji od tebe i zauzeti tvoju poziciju. Znam da boli kad se izadje iz fotelje, ali ti to moras da uradis.

CaReFree

pre 18 godina

Srbiaj izgubila kredibilitet?!? A kada ga je imala? Zarad istine treba reci da Srbija vec jako dugo vremena nema kredibilitet jedne ozbiljne demokratske drzave. Mislim da nikada nije ni imala. Periodicno je samo izgledalo da bi mogla da ga stekne ali bi se ubrzo pokazalo da je to samo san.
Imam jedno pitanje za one koji Mladica smatraju casnim i postenim oficirom, hrabrim vojskovodjom itd. Kako je moguce da jedan oficir sa takvim svetonazorima i oreolom hrabrog vojnika dozvoli da njegova drzava i narod placaju toliku cenu samo zato sto je u pitanje dovedena njegova sloboda? Izvinite, nesto tu ne stima. Postoje dva moguca odgovora na ovo pitanje. Jedan bi bio, ili Mladic nije nikakav casni i hrabri vojnik ili tu nesto gadno smrdi a nije do samog Mladica. Iskreno, meni Mladic deluje kao castan i posten oficir, sposoban vojnik itd. Mislim da mi bas i ne znamo sta se u stvari dogadja oko cele te price. Takodje, spadam u one koji veruju da Mladic nije kriv za Srebrenicu niti bilo koji drugi ratni zlocin. To je politicka igra bez granica i to nam je svima jasno.
Ipak, bez obzira na sve, smatram da bi se svaki casni oficir predao i tako prestao da bude teret svojoj drzavi i gradjanima. Jasno nam je svima sta je i kakav je Haski tribunal. Besmisleno je i razgovarati o medjunarodnom pravu i zakonima. Jasno je da je pravda selektivna i to nije nikakva tajna. Medjutim, nisam siguran da li je svima bas najasnije da Srbija nije "teska" milijarde dolara i ne predstavlja nikakvu pa ni regionalnu vojnu ili ekonomsku silu te takva kakva je moze samo da cuti i ispunjava uslove "medjunarodne zajednice" (sta god taj termin znacio). Nama, kao narodu ili ako hocete, gradjanima Srbije, ostaje da izaberemo sposobne vodje i zasucemo rukave ne bi li bar ublazili posledice pedesetogodisnje komunisticke vladavine nasom drzavom. Mozda, za nekoliko desetina godina i mi uspemo da stanemo na noge. Krajnje je vreme da pocnemo da radimo na tome....

Dima

pre 18 godina

A sta se pitanje kredibiliteta u instranstvu tice naseg prosecnog srpskog gezde? Prosetajte ulicama Beograda i vidite koliko je ljude briga za kredibilitet... Pa jos u inostranstvu, i to onom gde nam ne daju da pustamo cecu u diskoteci i hapse nas ako se pobijemo sa domacinima i lomimo im inventar... Nama je lepo ovde jer uvek mozemo da odemo kod nekog na selo, prikoljemo svinjce, popijemo sljivu, a uvece nazad u grad pa u diskoteku. Potpuna sizofrenija.

Tomislav

pre 18 godina

I sada ispada da smo svi lazovi i prevaranti, cela nacija, zbog premijera koji obmanjuje i laze svetsku javnost, pa nece moci, poruka postenih gradjana koji cene svoj obraz glasi "Odlazi", da li sme neko da te pogleda u oci - pa to nemozes uraditi ni sam.

Ana

pre 18 godina

To sto zapad kaze da Srbija gubi kredibilitet me podseca na kolonijalne fraze kojima su sile nazivale "neposlusne" i stavrale im osecaj nize vrednosti. Prvo Srbija cini sve da uhapsi Mladica i to vrlo jasno kaze. To sto ne moze da ga nadje je realnost i nije nikakva greska vlade. Oni koji znaju gde je neka kazu i neka ucine nesto da se uhapse. Mediji, ngo i ostale institucije ako znaju gde je neka kazu. Da li neko u Srbiji moze da shvati da to nije samo odgovornost vlade- vlada je po mom misljenju ucinila i cini dosta. To konstatuju i strani mediji i meni je cudno da domaci mediji ne mogu profesionalno i objektivno da informisu vec samo optuzuju i spekulisu. Meni takodje nije jasno da Tadic daje totalno neumerene izjave tipa da nam od Mladica zavisi pitanje Kosova, sto je totalna glupost- Gosn Predsednice ako vi tako nesto izjavljujete onda dajete signal EU da vama nije uopste stalo do sopstvene zemlje i da mogu da vas ucenjuju, da vam se smeju i da vas lupaju po glavi- to EU jedino voli i zna da radi verujte mi!!! Istorija je pokazala kako su evropske sile uvek uzivale u ugnjetavanju slabijih, ratovi, kolonije, bombardovanja, ekonomske ucene, protekcionizmi su samo jedan ocigledan dokaz, a da ne spominjem kako to izgleda na individualnom nivou- Evropljani se smeju siromasnima gosn Predsednice- i smatraju da je neko glup ako je siromasan- to je istina g. Tadicu i vi treba da im pokazete malo svoje zubice i stavite do znanja da mi necemo vecno da trpimo maltretiranje, da mozemo da budemo ekonomski jaki i izazovni i da na tome stvarno radimo- EU nije ceo svet i mi mozemo da saradjujemo sa veoma bogatim zemljama poput Amerike, Japana, Kine...Nama ne treba njihova pomoc gosn Tadicu mi ako se na pravi nacin usmerimo mozemo da privucemo znacajne investicije. Isto tako mozemo vrlo lako da pocnemo da kupujemo opremu iz Amerike i Japana umesto iz Nemacke i Danske. Radite svoj posao Tadicu, prestanite da kukate!

Nikola

pre 18 godina

Ma sta bre ovi iz Evope uopste hoce od nas?Neka niko ne dira naseg VOJU a narocito Velju. Sve pamet do pametnijeg
Ne bi me cudilo da oni uvedu sankcije EU, a ovaj tupi narod neka i dalje glasa te iste.

Komunista

pre 18 godina

Ne vidim da je neko nesto posebno izgubio. Mladic i ostali zlocinci su i dalje na slobodi, vecina naroda ih i dalje smatra za heroje, Kostunica i sile koje stoje iza njega i dalje su na vlasti, vojska i SPC i dalje su najuglednije institucije u drzavi, SRS je i dalje najveca stranka, tranzicione secikese i dalje kradu i lapaju. Izgubila je samo sacica onih koji svaki dan peru zube. Oni su jedini taoci. Naravno ne Mladica, kao sto kaze Kostunica, vec kleronacionalistickog militarizma koji ovde gazduje vec punih 20 godina.

Bata

pre 18 godina

Pazi sad ovo "Srbija gubi kredibilitet" - a kad smo ga to kao imali? Sve redom Vlade Srbije se zezaju sa spoljnom politikom misleci valjda da su im ti Evropljani i Amerikanci isto sto i prosvetari u strajku. Kako ih nasi otvoreno lazu i vuku za nos godinama samo oko tog Mladica (da ne idemo dalje), cudim se da su bili strpljivi do 2005 da pokazu bilo kakvu reakciju i da su bili toliko blagi da samo zamrznu pregovore.

ja

pre 18 godina

Situaciju u Srbiji teško je uspoređivati sa situacijom u Hrvatskoj iz nekoliko razloga:
1. Hrvatska je ove pregovore koji su u Srbiji suspendirani zaključila još 2001. i potpisala SSP (eng. SAA), što je tek prvi korak na putu ka EU
2. Ante Gotovina bio je posljednja haška obaveza Hrvatske - SCG ih ima još barem šest, što znači da se hapšenjem Mladića primiče korak naprijed, ali nikako ne riješava svih obaveza prema Haškom sudu
3. Većina zemalja srednje i istočne Europe trebale su između 7 i 10 godina od podnošenja zahtjeva za članstvo u EU do dovršetka pregovora i ulaska u EU, a tako nešto predviđa se i za Hrvatsku
4. Kad bi Srbija do kraja godine i zatvorila pregovore o SAA (Stabilisation and Association Agreement) i kad bi reforme provodila maksimalno brzo, gledajući iskustva drugih, teško da bi mogla ući u EU prije 2015; Hrvatskoj se predviđa ulazak u EU najkasnije do 2010; svako daljnje odlaganje zaključivanja SAA pomiče potencijalnu godinu ulaska Srbije u EU;
5. Osim političkih kriterija, zemlje kandidati moraju zadovoljiti i pojedine ekonomske kriterije i to ne, kako se često misli, dostići određenu visinu plaće i kupovne moći već prije svega osigurati tržišno funkcionirajuću ekonomiju, funkcionalan i pravedan pravni sustav, smanjenje korupcije itd.itd. Zemlje koje ne zadovoljavaju ove kriterije ne mogu ući na zajedničko EU tržište - kako vidimo i iz primjera Rumunjske i Bugarske
6. Hrvatska je, nakon tri zemlje Zapadne Europe (Norveška, Island, Švicarska) jedina zemlja za čiji ulazak potporu daje više od 50% građana EU i vrlo je vjerojatno da će biti jedina od budućih članica - sadašnjih kandidata, koja će izbjeći da se o njenom pristupanju odlučuje na referendumu u pojedinim članicama Unije (za sada je referendum opcija u Francuskoj, ali kako se budu zahuktavali pregovori EU s Turskom za očekivati je da će slične poteze povući i druge EU zemlje poput Austrije ili Nizozemske)
7. 2000. godine Hrvatska i SCG bile su na približno istim pozicijama, ali Hrvatska nije ubila ono najbolje što je imala; 5 godina poslije Hrvatska je barem 10 godina ispred Srbije, a Srbija je odlučila stati u mjestu!

Zato je teško uspoređivati situaciju u Hrvatskoj i Srbiji. Srbija može dostići HR, ali samo i jedino radom, nikako mitovima i ispraznim pričama...

Marko, ex-NS

pre 18 godina

"Sto gore, to bolje". Kostunica je u tome dosledan nastavljac S. Milosevica. Narod zivi u izolaciji i nije ni svestan sta mu se dogadja, a indikator te bede je strah od gubitka osnovnog samopouzdanja, kada pocinje da se tvrdi, da nam nije ni ovako lose. Srbija je jos jednom potvrdila da je odavno i definitivno zapecatila svoju tuznu sudbinu.

Zoran

pre 18 godina

Uh ala nas pogodi vest. Vec vidim milione protestanata na celu sa LDP-om i GSS-OM...Realnost je surova a to je da narod takoreci nema sta da jede i da ga bas briga za EU... S druge strane pa vlast su drzali i ovi iz LDP-a i GSS-a, pa sto ga oni ne isporucise...

Mikkah

pre 18 godina

Meni stvarno nije jasno o kojoj Evropi mi pricamo?! Pa, mi smo Bliski Istok po svim kriterijumima, i to onaj viktorijanski, egzoticni. Nama treba 1000 godina da to promenimo... Sam fakat da Vlada nije podnela ostavku (nesposobni smo) potvrdjuje sve ovo... Srbistan...

Dovla

pre 18 godina

Ne gubi kredibilitet Srbija, već njena aktuelna vlada. EU je pogrešila što je sa Koštunicom i sličnima uopšte počinjala nekakva pregovore, u ludoj nadi da je od izvesnih neimenovanih meterijala moguće napraviti pitu. Momentalna ostavka vlade koja nema poverenje i podršku ni kod kuće ni u inostranstvu i novi izbori jedini su logičan korak, ali pošto nemamo posla sa ozbiljnim političarima i dostojanstvenim ljudima, već sa bednim pijavicama koji bi zbog još mesec-dva vlasti prodali i dušu i neke daleko opipljivije i manje uzvišene delove vlastite osobe, bojim se da će ova agonija da se razvlači još neko vreme, iako se, na sreću, već vidi svetlo na kraju tunela.

Vucko

pre 18 godina

Tajne sluzbe jos uvek imaju nadu da ce se vratiti ona vremena izolacije kada su oni i njihovi miljenici na vlasti vedrili i oblacili.Moze se reci da delimicno uspevaju u tome.Nekim strukturama u vlasti nije u interesu da se te sluzbe "ociste",jer postoje ozbiljne sumnje da su bili saradnici tih sluzbi. Otvaranje dosijea bi razresilo mnoge dileme, i ubrzalo ostvarenje naseg cilja da se prikljucimo Evropi.

ingense05@passagen.se

pre 18 godina

Labus kaze: " Ne znam koliko se to ovde, u zemlji oseća, ali kad izađete u inostranstvo i kad čujete kako drugi ljudi razmišljaju, to je jako važna stvar. To je udar na naš ugled. Pogotovo što je neko iz vlade, u ovom slučaju premijer, komesaru EU nešto obećao, dao reč, a posle toga nije izvršio. To je sad pitanje poverenja i dugo će nam trebati da ga povratimo"

Koje poverenje da povratite?
O kom ugledu prica Labus? Zamena teza: za njega je neugled ugled?
U to sto se obecava od strane srpskih politicara vec godinama niko ne veruje a o tome na kakvom smo glasu bolje i da ne spominjem.

Marko Krajnovic

pre 18 godina

Pa naravno da gubi kredibilitet, ne mozete govoriti da sledite evropske vrednosti, a da (i to u zadnjem roku) ne pokazete to. Sramota je to sto gradjani ove zemlje jos uvek ne shvataju da su oni ti koji vode zemlju, a ne politicari za koje su glasali. Jos dosta vremena ce proci dok se to ne shvati.

Dragiša

pre 18 godina

Ne treba se zavaravati. Prva stvar, ono što nam trenutno EU nudi i oko čega se vode pregovori je približavanje evropskoj uniji, pre svega u pravnom i tržišnom smislu, ALI NIKO NI JEDNOM REČJU NE POMINJE ULAZAK SRBIJE U EU U SKORIJOJ BUDUĆNOSTI(bar u narednih 5 godina). EU na nas apsolutno ne gleda kao na ravnopravne u tim pregovorima i korist iz bilo kakvog sporazuma koji kad-tad nastane između Srbije i EU imaće svakako samo EU.

hodo zalli

pre 18 godina

Moze i ovako, pa ne tako.
Ponasanje MZ je identicno ponasanju pre i za vreme agresije Srbije nad BiH. Tada je bilo ne ovako, da ne bi ispalo onako. Te embargo u cilju sprecavanja naoruzavanja Bosne, jer bi se time sukob samo zaostravao. Onda dodje vreme realnog politike, nema bosnjaka ali ima srba u mesto njih u otetoj teritoriji. E sad ovo i Mladic moze da od prevelikog ismejavanja i dobije kakav infarkt i tacka. Nema nista, vrata su vam poluotvorena za tramvaj nazvan zelja.

darth vader

pre 18 godina

Ovo je stvarno katastrofa. Vise od 5 godina kako Milosevic nije na vlasti a ovakve stvari se desavaju. A poseban je komentar onog V. Ilica koji kaze kako su svi danonocno radili. Da li on time brani vladu? Sve i da jesu radili toliko koliko on tvrdi, nisu uradili nista i zbog toga se podnosi ostavka. Sve u svemu ucinak drzave Srbije u 21. veku za sad je NULA. I dokle god onoliki broj ljudi podrzava SRS, a samim tim i nesaradnju sa Hagom, bice i dalje NULA. Srbija, u sustini, mentalno i ne pripada Evropi nego Bliskom Istoku.

Nemi

pre 18 godina

Bravo Kstunice...da bi sebe sacuvao na VLASTI, TVOJOJ OMILJENOJ, nisi zeleo da izrucis Mladica. Pa zna se da ce ti u tom slucaju SPS ukinuti podrsku i da ces pasti sa vladom posto ste i ovako na 3 nozice. Da li je moguce da neko takav postoji, da zarad svog licnog interesa vuce celu zemlju u propast...Postali smo taoci naseg Premijera. Bomoz Bog braco Srbi.

Mashinovodja

pre 18 godina

Zaštitni znak Velje Ilića je lupetanje u javnosti, ali ovog puta je ponovo uspeo da prevaziđe sebe:
"... Sve je učinjeno i ne bih tražio sad ko je odogovoran."
Ma nemoj, SAD ne bi tražio ko je odgovoran, a kad ćeš?
"... Policija je danonoćno radila, svi su radili na tom programu, mnogi svedoci, ljudi, jataci – svi su privođeni i saslušani. Nađeno je niz skloništa gde je on bio pre toga koje je napustio ..."
Možda na Olimpijskim igrama važi ono "važno je učestvovati" (što je netačno), ali u životu su važni SAMO REZULTATI, a ne pričice tipa "rezultata nemamo, ali smo se pošteno naradili". Nije važno da RADIŠ, nego da URADIŠ. Tako je u privatnoj firmi u kojoj ja radim, a ti s tvojim načinom razmišljanja ne bi sastavio ni 3 dana. Ali si zato dobar za srpskog ministra.
"... Neki su ga ljudi pratili i on se izgubio ..." Hahahahaha! Ma, nemoj, izgubio se! Tek tako? Što se ti i takvi kao ti već jednom ne izgubite, pa da nam najzad svane?
"... Službe nisu smele da dozvole da se njemu izgubi trag, rekao je Ilić ..."
Znači, "Službe" su imale trag, pa su ga izgubile. Potpuno se slažem da "Službe" to nisu nikako smele da dozvole. Međutim, postavlja se pitanje šta će sad biti sa "Službama"? Hoće li da počnu da pljušte ostavke po "Službama"? Nešto mi govori da neće i da će opet, po ko zna koji put, vuk pojesti glupog srpskog magarca.
I na kraju, šta se Velja kao ministar za kapitalne investicije uopšte petlja u celu priču oko Mladića? Ovo što je on rekao trebalo bi da pričaju Jočić i Bulatović.

veoma razocarana

pre 18 godina

Sad se pokazuje ono sto je bilo jasno od pocetka: kako je G17 plus uopste mogao da udje u koaliciju sa DSSom, kako su opste ocekivali da ce u takvoj koaliciji moci da priblize Srbiju Evropi? Da nisu podmetali nogu DS-u, da se nisu pretvarali u partiju nego da su ostali ekspertski tim, sve ovo se ne bi dogadjalo. Drago mi je da je Labus dao ostavku jer to ce ipak odjeknuti i makar u stranim vestima malo ublaziti besmislene Kostunicine kritike EU da nije trebalo otkazivati pregovore (kako se uopste usudjuje? On koji nije izvrsio obecanje jos se usudjuje da kritikuje onog KOJEM je nesto obecao)

Anton Skrbnik

pre 18 godina

Bojim se da ce sve vise nas morati da se, kao 90ih, povuce u unutrasnju emigraciju. Da li postoji neki politicki pokret koji bi zastupao zelju velikog broja gradjana da se otcepe od ovakve drzave Srbije.
Da li treba da i mi izmislimo svoju nacionalnu grupu da bismo tako nesto ostvarili? Ne zelimo vise da popravljamo Srbiju i vecinu njenih gradjana, smatramo da za to u ovom veku nema vise vremena - zelimo zasebnost i svoja prava. Zelimo pre Srbije u EU.
Gradjanska autonomija i deprimitivizacija!

Boka, EU

pre 18 godina

... mislim da kredibilnost ove drzave mogu samo da spasu njezini drzavljani.
Dragi zemljaci. Razumem ja da ste vi svi umorili od politike i tih nasih propalih aktera ali...
Vasa buducnost zavisi od vas samih a ne od garniture koju ste morali da izglasate. Ako ovi nisu dobri trazite druge.
Postoji samo dve opcije: trpiti ili ne trpiti!
Oni koji stvarno zele da trpe su oni koji mogu da zarade nesto na ovakvoj situaciji a oni koji samo trpe ste vi koji ste sanjali da je 5 oktobar prekretnica za normalan zivot.
Sada je valjda svim normalnim ljudima jasno da je 5 oktobar bio tek pocetak borbe protiv mraka.
Snagama mraka je takodje sve jasno: oni HOCE da pobede i zato su odlucni da upotrebe sve sto im omgucava pobedu.
Vreme je da i vi normalni gradjani Srbije budete isto toliko odlucni u borbi protiv mracnih sila i da tako dokazete svetu da Srbija nije Ratko Mladic ili Radovan Karadzic!!
Nama treba 27 mart ponovo!!

Miša NS

pre 18 godina

Ovakav razvoj događaja se mogao pretpostaviti. Pa niko normalan ne sumnja da ovu zemlju vode tajne službe a političari su samo ukras. Ako ovome dodamo neodlučnost Koštunice i njegovog okruženja onda imamo datu situaciju.

Sasa Vuckovic

pre 18 godina

Pisane izjave? Ovo sto se desilo i oni daju pisane izjave, kao da smo u doba srednjeg veka, mozda to i nalaze zakon o verskim zajednicama da se vratimo u srednji vek, pa ce nam njihovi razni govornici citati izjave sa trgova. Danas ima TV i za ovakav vazni dogadjaj moraju oboje izaci i sami nam kazati sta se desilo i sta dalje raditi, jer valjda imaju plan, sigurno su znali da ce se ovo desiti, znaci pred gradjanima direktno objasniti sta cemo dalje.

More Turci ne gaz'te oranje

pre 18 godina

Ako ovakva Vlada padne zbog Mladića, to bi bio krunski dokaz da u svemu ovome može biti i nešto dobro. Raspisivanje izbora nakon ovakvog fijaska Koštunice, dovelo bi do onoga što je za Srbiju najbolje: nestanak DSS sa političke scene kao trojanskog konja tzv. demokratskog bloka, i kao gotovo izvesnog budućeg koalicionog partnera SRS. Zato bi svakako bilo u interesu građana ove zemlje da se izbori raspišu sada, i tako spreči koaliciono čerupanje milijardu evra od privatizacije. A Mladića će ionako skembati bilo koja Vlada u kojoj DSS nije alfa i omega.

AM

pre 18 godina

Zapad vrsi pritisak na Srbiju u trenutku kada se odvaja Kosmet i Crna Gora. Drugi haski kandidati bice trazeni u drugim kljucnim trenucima i time ce se vrsiti pritisak. Krajnji cilj Zapada je dovrsavanje rasparcavanja teritorija bivse Jugoslavije. neophodno je usitniti ih, oduzeti im osecaj drzavnosti i pretvoriti ih u oblasti. Ulazak u Evropu tih sitnih zemalja omogucice jeftinu radnu snagu, obaranje nadnica u Zapadnim zemljama, kao i brze bogacenje finansijera. Direktiva Bolkenstajn je za to pripremila put, a Ustav Evropske unije okrenut je iskljucivo ka krupnom kapitalu i finansijerima. Srbija je samo zeton, slicno ostalim srednje-evropskim i balkanskim zemljama. U takvoj situaciji, valja gledati kako da se zemlja izvuce sa najmanje stete.

miki

pre 18 godina

Kao da ste vi imali neki kredibilitet. Pa vi ste slagali ceo svet a razlika je u tome da je svet tek sad shvatio vase prave namere i demaskirao vase pravo lice. Najgore tek sledi.....

veoma razocarana

pre 18 godina

Sad se pokazuje ono sto je bilo jasno od pocetka: kako je G17 plus uopste mogao da udje u koaliciju sa DSSom, kako su opste ocekivali da ce u takvoj koaliciji moci da priblize Srbiju Evropi? Da nisu podmetali nogu DS-u, da se nisu pretvarali u partiju nego da su ostali ekspertski tim, sve ovo se ne bi dogadjalo. Drago mi je da je Labus dao ostavku jer to ce ipak odjeknuti i makar u stranim vestima malo ublaziti besmislene Kostunicine kritike EU da nije trebalo otkazivati pregovore (kako se uopste usudjuje? On koji nije izvrsio obecanje jos se usudjuje da kritikuje onog KOJEM je nesto obecao)

More Turci ne gaz'te oranje

pre 18 godina

Ako ovakva Vlada padne zbog Mladića, to bi bio krunski dokaz da u svemu ovome može biti i nešto dobro. Raspisivanje izbora nakon ovakvog fijaska Koštunice, dovelo bi do onoga što je za Srbiju najbolje: nestanak DSS sa političke scene kao trojanskog konja tzv. demokratskog bloka, i kao gotovo izvesnog budućeg koalicionog partnera SRS. Zato bi svakako bilo u interesu građana ove zemlje da se izbori raspišu sada, i tako spreči koaliciono čerupanje milijardu evra od privatizacije. A Mladića će ionako skembati bilo koja Vlada u kojoj DSS nije alfa i omega.

Boka, EU

pre 18 godina

... mislim da kredibilnost ove drzave mogu samo da spasu njezini drzavljani.
Dragi zemljaci. Razumem ja da ste vi svi umorili od politike i tih nasih propalih aktera ali...
Vasa buducnost zavisi od vas samih a ne od garniture koju ste morali da izglasate. Ako ovi nisu dobri trazite druge.
Postoji samo dve opcije: trpiti ili ne trpiti!
Oni koji stvarno zele da trpe su oni koji mogu da zarade nesto na ovakvoj situaciji a oni koji samo trpe ste vi koji ste sanjali da je 5 oktobar prekretnica za normalan zivot.
Sada je valjda svim normalnim ljudima jasno da je 5 oktobar bio tek pocetak borbe protiv mraka.
Snagama mraka je takodje sve jasno: oni HOCE da pobede i zato su odlucni da upotrebe sve sto im omgucava pobedu.
Vreme je da i vi normalni gradjani Srbije budete isto toliko odlucni u borbi protiv mracnih sila i da tako dokazete svetu da Srbija nije Ratko Mladic ili Radovan Karadzic!!
Nama treba 27 mart ponovo!!

AM

pre 18 godina

Zapad vrsi pritisak na Srbiju u trenutku kada se odvaja Kosmet i Crna Gora. Drugi haski kandidati bice trazeni u drugim kljucnim trenucima i time ce se vrsiti pritisak. Krajnji cilj Zapada je dovrsavanje rasparcavanja teritorija bivse Jugoslavije. neophodno je usitniti ih, oduzeti im osecaj drzavnosti i pretvoriti ih u oblasti. Ulazak u Evropu tih sitnih zemalja omogucice jeftinu radnu snagu, obaranje nadnica u Zapadnim zemljama, kao i brze bogacenje finansijera. Direktiva Bolkenstajn je za to pripremila put, a Ustav Evropske unije okrenut je iskljucivo ka krupnom kapitalu i finansijerima. Srbija je samo zeton, slicno ostalim srednje-evropskim i balkanskim zemljama. U takvoj situaciji, valja gledati kako da se zemlja izvuce sa najmanje stete.

miki

pre 18 godina

Kao da ste vi imali neki kredibilitet. Pa vi ste slagali ceo svet a razlika je u tome da je svet tek sad shvatio vase prave namere i demaskirao vase pravo lice. Najgore tek sledi.....

Miša NS

pre 18 godina

Ovakav razvoj događaja se mogao pretpostaviti. Pa niko normalan ne sumnja da ovu zemlju vode tajne službe a političari su samo ukras. Ako ovome dodamo neodlučnost Koštunice i njegovog okruženja onda imamo datu situaciju.

Anton Skrbnik

pre 18 godina

Bojim se da ce sve vise nas morati da se, kao 90ih, povuce u unutrasnju emigraciju. Da li postoji neki politicki pokret koji bi zastupao zelju velikog broja gradjana da se otcepe od ovakve drzave Srbije.
Da li treba da i mi izmislimo svoju nacionalnu grupu da bismo tako nesto ostvarili? Ne zelimo vise da popravljamo Srbiju i vecinu njenih gradjana, smatramo da za to u ovom veku nema vise vremena - zelimo zasebnost i svoja prava. Zelimo pre Srbije u EU.
Gradjanska autonomija i deprimitivizacija!

Sasa Vuckovic

pre 18 godina

Pisane izjave? Ovo sto se desilo i oni daju pisane izjave, kao da smo u doba srednjeg veka, mozda to i nalaze zakon o verskim zajednicama da se vratimo u srednji vek, pa ce nam njihovi razni govornici citati izjave sa trgova. Danas ima TV i za ovakav vazni dogadjaj moraju oboje izaci i sami nam kazati sta se desilo i sta dalje raditi, jer valjda imaju plan, sigurno su znali da ce se ovo desiti, znaci pred gradjanima direktno objasniti sta cemo dalje.

Dragiša

pre 18 godina

Ne treba se zavaravati. Prva stvar, ono što nam trenutno EU nudi i oko čega se vode pregovori je približavanje evropskoj uniji, pre svega u pravnom i tržišnom smislu, ALI NIKO NI JEDNOM REČJU NE POMINJE ULAZAK SRBIJE U EU U SKORIJOJ BUDUĆNOSTI(bar u narednih 5 godina). EU na nas apsolutno ne gleda kao na ravnopravne u tim pregovorima i korist iz bilo kakvog sporazuma koji kad-tad nastane između Srbije i EU imaće svakako samo EU.

Nemi

pre 18 godina

Bravo Kstunice...da bi sebe sacuvao na VLASTI, TVOJOJ OMILJENOJ, nisi zeleo da izrucis Mladica. Pa zna se da ce ti u tom slucaju SPS ukinuti podrsku i da ces pasti sa vladom posto ste i ovako na 3 nozice. Da li je moguce da neko takav postoji, da zarad svog licnog interesa vuce celu zemlju u propast...Postali smo taoci naseg Premijera. Bomoz Bog braco Srbi.

Dovla

pre 18 godina

Ne gubi kredibilitet Srbija, već njena aktuelna vlada. EU je pogrešila što je sa Koštunicom i sličnima uopšte počinjala nekakva pregovore, u ludoj nadi da je od izvesnih neimenovanih meterijala moguće napraviti pitu. Momentalna ostavka vlade koja nema poverenje i podršku ni kod kuće ni u inostranstvu i novi izbori jedini su logičan korak, ali pošto nemamo posla sa ozbiljnim političarima i dostojanstvenim ljudima, već sa bednim pijavicama koji bi zbog još mesec-dva vlasti prodali i dušu i neke daleko opipljivije i manje uzvišene delove vlastite osobe, bojim se da će ova agonija da se razvlači još neko vreme, iako se, na sreću, već vidi svetlo na kraju tunela.

Marko Krajnovic

pre 18 godina

Pa naravno da gubi kredibilitet, ne mozete govoriti da sledite evropske vrednosti, a da (i to u zadnjem roku) ne pokazete to. Sramota je to sto gradjani ove zemlje jos uvek ne shvataju da su oni ti koji vode zemlju, a ne politicari za koje su glasali. Jos dosta vremena ce proci dok se to ne shvati.

darth vader

pre 18 godina

Ovo je stvarno katastrofa. Vise od 5 godina kako Milosevic nije na vlasti a ovakve stvari se desavaju. A poseban je komentar onog V. Ilica koji kaze kako su svi danonocno radili. Da li on time brani vladu? Sve i da jesu radili toliko koliko on tvrdi, nisu uradili nista i zbog toga se podnosi ostavka. Sve u svemu ucinak drzave Srbije u 21. veku za sad je NULA. I dokle god onoliki broj ljudi podrzava SRS, a samim tim i nesaradnju sa Hagom, bice i dalje NULA. Srbija, u sustini, mentalno i ne pripada Evropi nego Bliskom Istoku.

Mashinovodja

pre 18 godina

Zaštitni znak Velje Ilića je lupetanje u javnosti, ali ovog puta je ponovo uspeo da prevaziđe sebe:
"... Sve je učinjeno i ne bih tražio sad ko je odogovoran."
Ma nemoj, SAD ne bi tražio ko je odgovoran, a kad ćeš?
"... Policija je danonoćno radila, svi su radili na tom programu, mnogi svedoci, ljudi, jataci – svi su privođeni i saslušani. Nađeno je niz skloništa gde je on bio pre toga koje je napustio ..."
Možda na Olimpijskim igrama važi ono "važno je učestvovati" (što je netačno), ali u životu su važni SAMO REZULTATI, a ne pričice tipa "rezultata nemamo, ali smo se pošteno naradili". Nije važno da RADIŠ, nego da URADIŠ. Tako je u privatnoj firmi u kojoj ja radim, a ti s tvojim načinom razmišljanja ne bi sastavio ni 3 dana. Ali si zato dobar za srpskog ministra.
"... Neki su ga ljudi pratili i on se izgubio ..." Hahahahaha! Ma, nemoj, izgubio se! Tek tako? Što se ti i takvi kao ti već jednom ne izgubite, pa da nam najzad svane?
"... Službe nisu smele da dozvole da se njemu izgubi trag, rekao je Ilić ..."
Znači, "Službe" su imale trag, pa su ga izgubile. Potpuno se slažem da "Službe" to nisu nikako smele da dozvole. Međutim, postavlja se pitanje šta će sad biti sa "Službama"? Hoće li da počnu da pljušte ostavke po "Službama"? Nešto mi govori da neće i da će opet, po ko zna koji put, vuk pojesti glupog srpskog magarca.
I na kraju, šta se Velja kao ministar za kapitalne investicije uopšte petlja u celu priču oko Mladića? Ovo što je on rekao trebalo bi da pričaju Jočić i Bulatović.

Vucko

pre 18 godina

Tajne sluzbe jos uvek imaju nadu da ce se vratiti ona vremena izolacije kada su oni i njihovi miljenici na vlasti vedrili i oblacili.Moze se reci da delimicno uspevaju u tome.Nekim strukturama u vlasti nije u interesu da se te sluzbe "ociste",jer postoje ozbiljne sumnje da su bili saradnici tih sluzbi. Otvaranje dosijea bi razresilo mnoge dileme, i ubrzalo ostvarenje naseg cilja da se prikljucimo Evropi.

hodo zalli

pre 18 godina

Moze i ovako, pa ne tako.
Ponasanje MZ je identicno ponasanju pre i za vreme agresije Srbije nad BiH. Tada je bilo ne ovako, da ne bi ispalo onako. Te embargo u cilju sprecavanja naoruzavanja Bosne, jer bi se time sukob samo zaostravao. Onda dodje vreme realnog politike, nema bosnjaka ali ima srba u mesto njih u otetoj teritoriji. E sad ovo i Mladic moze da od prevelikog ismejavanja i dobije kakav infarkt i tacka. Nema nista, vrata su vam poluotvorena za tramvaj nazvan zelja.

ingense05@passagen.se

pre 18 godina

Labus kaze: " Ne znam koliko se to ovde, u zemlji oseća, ali kad izađete u inostranstvo i kad čujete kako drugi ljudi razmišljaju, to je jako važna stvar. To je udar na naš ugled. Pogotovo što je neko iz vlade, u ovom slučaju premijer, komesaru EU nešto obećao, dao reč, a posle toga nije izvršio. To je sad pitanje poverenja i dugo će nam trebati da ga povratimo"

Koje poverenje da povratite?
O kom ugledu prica Labus? Zamena teza: za njega je neugled ugled?
U to sto se obecava od strane srpskih politicara vec godinama niko ne veruje a o tome na kakvom smo glasu bolje i da ne spominjem.

Bata

pre 18 godina

Pazi sad ovo "Srbija gubi kredibilitet" - a kad smo ga to kao imali? Sve redom Vlade Srbije se zezaju sa spoljnom politikom misleci valjda da su im ti Evropljani i Amerikanci isto sto i prosvetari u strajku. Kako ih nasi otvoreno lazu i vuku za nos godinama samo oko tog Mladica (da ne idemo dalje), cudim se da su bili strpljivi do 2005 da pokazu bilo kakvu reakciju i da su bili toliko blagi da samo zamrznu pregovore.

Tomislav

pre 18 godina

I sada ispada da smo svi lazovi i prevaranti, cela nacija, zbog premijera koji obmanjuje i laze svetsku javnost, pa nece moci, poruka postenih gradjana koji cene svoj obraz glasi "Odlazi", da li sme neko da te pogleda u oci - pa to nemozes uraditi ni sam.

Dima

pre 18 godina

A sta se pitanje kredibiliteta u instranstvu tice naseg prosecnog srpskog gezde? Prosetajte ulicama Beograda i vidite koliko je ljude briga za kredibilitet... Pa jos u inostranstvu, i to onom gde nam ne daju da pustamo cecu u diskoteci i hapse nas ako se pobijemo sa domacinima i lomimo im inventar... Nama je lepo ovde jer uvek mozemo da odemo kod nekog na selo, prikoljemo svinjce, popijemo sljivu, a uvece nazad u grad pa u diskoteku. Potpuna sizofrenija.

Mikkah

pre 18 godina

Meni stvarno nije jasno o kojoj Evropi mi pricamo?! Pa, mi smo Bliski Istok po svim kriterijumima, i to onaj viktorijanski, egzoticni. Nama treba 1000 godina da to promenimo... Sam fakat da Vlada nije podnela ostavku (nesposobni smo) potvrdjuje sve ovo... Srbistan...

Tosha

pre 18 godina

Kada u nekoj normalnoj zemlji PREMIJER DA NEKO OBECANJE TAKO JAVNO I TRANSPARENTNO pa ga onda ne ispuni, onda on uglavnom podnese ostavku. Ali kod nas verovatno svi koji su u foteljama misle da su bas oni najbolji za te pozicije i da im je to bogom dano. Dragi Premijeru sto primas platu od naseg poreza i naseg krvavog rada, podnesi ostavku i spasi Srbiju vece sramote nego sto je onaj koga molis da se preda. Sreca je da si rekao da se Mladic brzo krece, verovatno se sprema za maraton ili neku drugu trku. Idi Kostunice, ima drugih casnih ljudi koji ce biti bolji od tebe i zauzeti tvoju poziciju. Znam da boli kad se izadje iz fotelje, ali ti to moras da uradis.

Marko, ex-NS

pre 18 godina

"Sto gore, to bolje". Kostunica je u tome dosledan nastavljac S. Milosevica. Narod zivi u izolaciji i nije ni svestan sta mu se dogadja, a indikator te bede je strah od gubitka osnovnog samopouzdanja, kada pocinje da se tvrdi, da nam nije ni ovako lose. Srbija je jos jednom potvrdila da je odavno i definitivno zapecatila svoju tuznu sudbinu.

Zoran

pre 18 godina

Uh ala nas pogodi vest. Vec vidim milione protestanata na celu sa LDP-om i GSS-OM...Realnost je surova a to je da narod takoreci nema sta da jede i da ga bas briga za EU... S druge strane pa vlast su drzali i ovi iz LDP-a i GSS-a, pa sto ga oni ne isporucise...

Nikola

pre 18 godina

Ma sta bre ovi iz Evope uopste hoce od nas?Neka niko ne dira naseg VOJU a narocito Velju. Sve pamet do pametnijeg
Ne bi me cudilo da oni uvedu sankcije EU, a ovaj tupi narod neka i dalje glasa te iste.

CaReFree

pre 18 godina

Srbiaj izgubila kredibilitet?!? A kada ga je imala? Zarad istine treba reci da Srbija vec jako dugo vremena nema kredibilitet jedne ozbiljne demokratske drzave. Mislim da nikada nije ni imala. Periodicno je samo izgledalo da bi mogla da ga stekne ali bi se ubrzo pokazalo da je to samo san.
Imam jedno pitanje za one koji Mladica smatraju casnim i postenim oficirom, hrabrim vojskovodjom itd. Kako je moguce da jedan oficir sa takvim svetonazorima i oreolom hrabrog vojnika dozvoli da njegova drzava i narod placaju toliku cenu samo zato sto je u pitanje dovedena njegova sloboda? Izvinite, nesto tu ne stima. Postoje dva moguca odgovora na ovo pitanje. Jedan bi bio, ili Mladic nije nikakav casni i hrabri vojnik ili tu nesto gadno smrdi a nije do samog Mladica. Iskreno, meni Mladic deluje kao castan i posten oficir, sposoban vojnik itd. Mislim da mi bas i ne znamo sta se u stvari dogadja oko cele te price. Takodje, spadam u one koji veruju da Mladic nije kriv za Srebrenicu niti bilo koji drugi ratni zlocin. To je politicka igra bez granica i to nam je svima jasno.
Ipak, bez obzira na sve, smatram da bi se svaki casni oficir predao i tako prestao da bude teret svojoj drzavi i gradjanima. Jasno nam je svima sta je i kakav je Haski tribunal. Besmisleno je i razgovarati o medjunarodnom pravu i zakonima. Jasno je da je pravda selektivna i to nije nikakva tajna. Medjutim, nisam siguran da li je svima bas najasnije da Srbija nije "teska" milijarde dolara i ne predstavlja nikakvu pa ni regionalnu vojnu ili ekonomsku silu te takva kakva je moze samo da cuti i ispunjava uslove "medjunarodne zajednice" (sta god taj termin znacio). Nama, kao narodu ili ako hocete, gradjanima Srbije, ostaje da izaberemo sposobne vodje i zasucemo rukave ne bi li bar ublazili posledice pedesetogodisnje komunisticke vladavine nasom drzavom. Mozda, za nekoliko desetina godina i mi uspemo da stanemo na noge. Krajnje je vreme da pocnemo da radimo na tome....

Ana

pre 18 godina

To sto zapad kaze da Srbija gubi kredibilitet me podseca na kolonijalne fraze kojima su sile nazivale "neposlusne" i stavrale im osecaj nize vrednosti. Prvo Srbija cini sve da uhapsi Mladica i to vrlo jasno kaze. To sto ne moze da ga nadje je realnost i nije nikakva greska vlade. Oni koji znaju gde je neka kazu i neka ucine nesto da se uhapse. Mediji, ngo i ostale institucije ako znaju gde je neka kazu. Da li neko u Srbiji moze da shvati da to nije samo odgovornost vlade- vlada je po mom misljenju ucinila i cini dosta. To konstatuju i strani mediji i meni je cudno da domaci mediji ne mogu profesionalno i objektivno da informisu vec samo optuzuju i spekulisu. Meni takodje nije jasno da Tadic daje totalno neumerene izjave tipa da nam od Mladica zavisi pitanje Kosova, sto je totalna glupost- Gosn Predsednice ako vi tako nesto izjavljujete onda dajete signal EU da vama nije uopste stalo do sopstvene zemlje i da mogu da vas ucenjuju, da vam se smeju i da vas lupaju po glavi- to EU jedino voli i zna da radi verujte mi!!! Istorija je pokazala kako su evropske sile uvek uzivale u ugnjetavanju slabijih, ratovi, kolonije, bombardovanja, ekonomske ucene, protekcionizmi su samo jedan ocigledan dokaz, a da ne spominjem kako to izgleda na individualnom nivou- Evropljani se smeju siromasnima gosn Predsednice- i smatraju da je neko glup ako je siromasan- to je istina g. Tadicu i vi treba da im pokazete malo svoje zubice i stavite do znanja da mi necemo vecno da trpimo maltretiranje, da mozemo da budemo ekonomski jaki i izazovni i da na tome stvarno radimo- EU nije ceo svet i mi mozemo da saradjujemo sa veoma bogatim zemljama poput Amerike, Japana, Kine...Nama ne treba njihova pomoc gosn Tadicu mi ako se na pravi nacin usmerimo mozemo da privucemo znacajne investicije. Isto tako mozemo vrlo lako da pocnemo da kupujemo opremu iz Amerike i Japana umesto iz Nemacke i Danske. Radite svoj posao Tadicu, prestanite da kukate!

ja

pre 18 godina

Situaciju u Srbiji teško je uspoređivati sa situacijom u Hrvatskoj iz nekoliko razloga:
1. Hrvatska je ove pregovore koji su u Srbiji suspendirani zaključila još 2001. i potpisala SSP (eng. SAA), što je tek prvi korak na putu ka EU
2. Ante Gotovina bio je posljednja haška obaveza Hrvatske - SCG ih ima još barem šest, što znači da se hapšenjem Mladića primiče korak naprijed, ali nikako ne riješava svih obaveza prema Haškom sudu
3. Većina zemalja srednje i istočne Europe trebale su između 7 i 10 godina od podnošenja zahtjeva za članstvo u EU do dovršetka pregovora i ulaska u EU, a tako nešto predviđa se i za Hrvatsku
4. Kad bi Srbija do kraja godine i zatvorila pregovore o SAA (Stabilisation and Association Agreement) i kad bi reforme provodila maksimalno brzo, gledajući iskustva drugih, teško da bi mogla ući u EU prije 2015; Hrvatskoj se predviđa ulazak u EU najkasnije do 2010; svako daljnje odlaganje zaključivanja SAA pomiče potencijalnu godinu ulaska Srbije u EU;
5. Osim političkih kriterija, zemlje kandidati moraju zadovoljiti i pojedine ekonomske kriterije i to ne, kako se često misli, dostići određenu visinu plaće i kupovne moći već prije svega osigurati tržišno funkcionirajuću ekonomiju, funkcionalan i pravedan pravni sustav, smanjenje korupcije itd.itd. Zemlje koje ne zadovoljavaju ove kriterije ne mogu ući na zajedničko EU tržište - kako vidimo i iz primjera Rumunjske i Bugarske
6. Hrvatska je, nakon tri zemlje Zapadne Europe (Norveška, Island, Švicarska) jedina zemlja za čiji ulazak potporu daje više od 50% građana EU i vrlo je vjerojatno da će biti jedina od budućih članica - sadašnjih kandidata, koja će izbjeći da se o njenom pristupanju odlučuje na referendumu u pojedinim članicama Unije (za sada je referendum opcija u Francuskoj, ali kako se budu zahuktavali pregovori EU s Turskom za očekivati je da će slične poteze povući i druge EU zemlje poput Austrije ili Nizozemske)
7. 2000. godine Hrvatska i SCG bile su na približno istim pozicijama, ali Hrvatska nije ubila ono najbolje što je imala; 5 godina poslije Hrvatska je barem 10 godina ispred Srbije, a Srbija je odlučila stati u mjestu!

Zato je teško uspoređivati situaciju u Hrvatskoj i Srbiji. Srbija može dostići HR, ali samo i jedino radom, nikako mitovima i ispraznim pričama...

Komunista

pre 18 godina

Ne vidim da je neko nesto posebno izgubio. Mladic i ostali zlocinci su i dalje na slobodi, vecina naroda ih i dalje smatra za heroje, Kostunica i sile koje stoje iza njega i dalje su na vlasti, vojska i SPC i dalje su najuglednije institucije u drzavi, SRS je i dalje najveca stranka, tranzicione secikese i dalje kradu i lapaju. Izgubila je samo sacica onih koji svaki dan peru zube. Oni su jedini taoci. Naravno ne Mladica, kao sto kaze Kostunica, vec kleronacionalistickog militarizma koji ovde gazduje vec punih 20 godina.

Dragiša

pre 18 godina

Ovo je bezobrazluk! Lično, potpuno mi je jasno da Haški tribunal postoji samo i isključivo da bi se najveća odgovornost za sve što se desilo na prostorima bivše Jugoslavije pripisala Srbiji i njenim građanima. Mislim da je saradnja sa takvom institucijom apsurdna, paradoksalna i da iz saradnje sa tavim telom Srbija ne može izvući ama baš nikakvu korist.
Ali kada kažem bezobrazluk mislim na potez(e) vlade Srbije a u vezi saradnje sa tribunalom u proteklih nekoliko meseci. Dati garancije da će Mladić do maja biti u tribunalu a onda ga ne isporučiti nije ni neozbiljno ni neprofesionalno ni neetički, to je čist bezobrazluk prema partnerima(EU, Hag). Šteta naneta građanima Srbije ovakvim potezom vlade nije zanemarljiva, ali je ipak mnogo manja od katastrofalnih posledica dosadašnjeg rada na unutrašnjem planu ove vlade po privredu, standard, bezbednost građana itd...
O Kosovu i federaciji da i ne govorim.
Evropska Unije(tačnije Srbija u njoj) je mit koji je trenutno gotovo ne zamisliv. Ipak, mislim da bi se u Srbiji moglo pristojno živeti i bez članstva u EU kada bi na vlast KONAČNO došli ljudi koji bi više mislili na narod i državu a manje na sopstvene džepove. Ne znam da li takvih trenutno ima na našoj političkoj sceni, ali trenutna vlast je definitivno, još jednom, dokazala da je potpuno indiferentna prema potrebama i interesima Srbije i njenih građana.

ma nisam optimista, ali ...

pre 18 godina

Daleko sam od optimiste, ali mozda ovo jutrosnje sunce kod mene budi neku, verovatno neosnovanu nadu ... pred Medjunarodnim sudom pravde u toku je zavrsna rec naseg pravnog tima, koja ce trajati do utorka, mozda ga ipak do tada predaju. Bila bi to efektna zavrsnica.

Alex

pre 18 godina

Postoje ovi koji su nesposobni da nas odvedu u EU, postoje i oni koji uopšte ne žele u EU, a postoje i oni koji i žele i sposobni su za EU.
Pa, narode, razmisli, uskoro će izbori.
Samo da ne čujem ono "svi su isti" ... NISU SVI ISTI

Tibor, NS

pre 18 godina

Naravno da je ovakav ishod bio za ocekivati. Ne radi se tu o niokakvom drzavnom interesu, u protivnom bi Mladic i Karadzic odavno bili u Hagu. Ovo vise pokazuje koliko ovu nasu drzavicu vode DB i drugi iz doba nazovi socijalizma. I dok god mi tu na Internetu oplakivali nasu sudbinu (a nas koji imamo kompjuter je oko 5% po nekim statistikama) a na vodecim mestima sede oni kojima nije stalo da se Srbija ukljuci u medjunarodne procese, zivot nam prolazi u bedi i siromastvu, materijalnom i duhovnom. Prosto je neverovatno da uvek od goreg ima jos gore, a po svemu sudeci dno dna jos nismo dotakli. Vec 17 godina rezigniran i razocaran.

Marija

pre 18 godina

Nije mi jasno sta se toliko palite na tu Evropu. Primite se knjige, posla, radite, proizvodite.
Ovo Srbiji dugorocno ide na ruku, dobar potez Kostunice

Komunista

pre 18 godina

Bice zanimljivo videti koliko ce ljudi izaci na protest. Posle 100.000 ljubitelja Milosevica u centru(!) Beograda, bas zanimljivo...

dejan

pre 18 godina

ne ulazeci u politiku i odnose aktera u celoj ovoj bednoj situaciji, mene zanima jedan scenario:
- kada obruc bude potpuno suzen, general Mladic odluci da se ubije i poslednja zelja mu bude da ga sakriju negde gde ga niko nece naci, sto realno i nije probelem. sta onda? Pretpostavljam da cemo imati problem sa hagom narednih 50 godina koliko covek moze teorijski da zivi.
Sto se tice ministra Velje Ilica, otkud se on sada pojavi? Gospodine ministre, vi ste covek za grube radove, sad nije momenat da dajete izjave.

Luka

pre 18 godina

Ma ništa tragično, nastaviće se pregovori vrlo brzo. Ova Vlada je do sada najviše učinila na približavanju Srbije EU, i kada bi ostala ušli bi vrlo brzo!OVA VLADA JE I DALJE STABILNA!

Diplomac

pre 18 godina

Sta se nama zuri u Evropu? Pogledajte Rumuniju i Bugarsku, one su kao ispred nas u celoj prici, a Srbija je jos uvek bolja zemlja za zivot od njih. Ova ucena oko Mladica je smesna, neka prekinu pregovore, Evropska unija nece jos dugo potrajati!!! Raspitajte se sta pravi profesori politickih nauka misle o Evropskoj uniji i njenim nacelima.

milan

pre 18 godina

Kako neko moze izgubiti nesto ako ga nije imao i to od 1990. To mislim na kredibilitet, sa Kostunicom kome se prevrce u stomaku od legalnosti pa do radikalaca ne mozete i nista bolje i ocekivati.
Oni i onako se snalaze samo u haosu i pljackama , za koje su se vesto izvezbali za vreme nesrecnih ratova ("u kojima nismo ucestvovali")
Zaista mi nismo bolje ni zasluzili ako smo imali Milosevice, Kostunice , Seselje i ne znam koje druge rigidne snage.
Najgore je kada i posle toliko vremena imamo 35 ili 40 procenata gradjana za koje je vreme stalo jos davne 90 godine.
To da mi ne zasluzujemo bolje je dokaz da prilican broj gradjana jos je u 19 ili recimo u 20 veku.
Nekad su neki mogli da nam i pomognu ali mislim da smo mi i boga zamorili sa nasim glupostima...

Miloje

pre 18 godina

Labus je brze bolje skocio sa broda koji se malo zaljuljao. Umesto da vise poradi na resavanju problema, on od problema bezi, misleci valjda da ce time prikupiti neke politicke poene. Taj oportunizam, ipak, prolazi samo kod nepismenih. Izgleda da je i gospodin Labus postao jedan od onih koji ce pustiti suzu kada Kosunica uvede Srbiju u Evropu.

Zoran Maksimovic

pre 18 godina

Pa evo mog komentara na ovaj prekid pregovorasa Evropskom unijom. Ja mislim da pritisci na Srbiju nece prestati nikada, cak i kada im isporucimo i Kradzica i Mladica i ko zna jos koga. Evropa ne zeli Srbiju u uniji ona zeli unistenu Srbiju, gladnu, siromasnu i nikakvu. I vrsice pritiske na nas jos uvek, i kada nam otmu Kosovo, i kad otcepe Crnu Goru, nastavice dalje sa Vojvodinom, Sanjdzakom i tako do kraja... To je sustina cele price. I jos nesto... Nasa policija verovatno drzi u pritvoru Mladica ali ga nasa Vlada ne isporucuje jer je nezadovoljna ,,pazarom" sa Zapadom. Odnosno, prostije, dacemo Mladica a necemo dobiti nista kao i mnogo puta do sada...
Zoran Kosovo

alexa

pre 18 godina

Imam dete od pet godina. Juce me pita: >Ko je taj Mladic?> Da li je potreban neki komentar? U kakvoj zemlji zivimo? A u kakvoj ce nasa deca? Hoce li i oni da traze Mladica?
Mi smo narod koji sam sebi odmaze tako da nam drugi i ne treba. Kao sto neko rece jedino je dobro sto ce pasti vlada posle ovoga i kraj DSS tiranije.

DJ Vasa

pre 18 godina

Ovo je bezobrazluk!
Potpuno mi je jasno da sve one koji proglasavaju sud u Hagu antisrpskom zaverom nije uopste briga za sudbinu hiljada unesrecenih civila svih etnickih grupa kao posledicu poremecene politike njihovih politickih idola. Mislim da je saradnja sa takvom institucijom preko potrebna i da bez saradnje sa tim sudom oni koji su cinili zlocine u tudje ime nece odgovarati za svoja zlodela.
Steta naneta građanima Srbije ovakvim potezom vlade je ogromna, ali ne treba se cuditi kada se zna da je trenutna vlada formirana uz podrsku ekstremnog krila SPS...
Evropska Unija domacim podobnim tajkunima (domacinima) uopste nije potrebna, jer njima odlicno ide i bez nje, a poslovi i kapital koji su 'stekli' za vreme Milosevicevog rezima nece biti ugrozen stranom konkurencijom. Siguran sam da je ekonomski oporavak Srbije nemoguc bez ekonomskih integracija. Dolazak 'ljudi' kojima su usta puna brige za narod poput radikala dao bi iste rezultate kao i ova trenutna SPS-DSS koalicija, samo sto bi njihova propast bila mnogo brza, umesto beskonacnog DSS-mrcvarenja.

stojan matic

pre 18 godina

Onaj koji je mogao da u troskoku uvede Srbiju u Evropu, da izvede na ulice pola miliona gradjana je mrtav, ubijen. Zato su ga i ubili. Nema Kostunica nameru, pamet i hrabrost Djindjica da moze od Srbije napraviti evropsku drzavu. A i ovaj narod mi je zdravo cudan? Nisu za dzabe ovde vladali Turci 500 godina.
precanin

Vojin

pre 18 godina

Stvarno je simpatično da se niko do sada nije zapitao na osnovu čega je Koštunica dao obećanje ako nije znao gde se Mladić nalazi. Normalan čovek ne bi nikad obećavao ukoliko nije siguran da li može to da ispuni, a ovaj je obećavao u ime svih nas i znao unapred da neće izručiti Mladića. Š'a reći?

Miroslav

pre 18 godina

Iskreno verujem da će vlasti učiniti sve da konačno pronađu Ratka Mladića i da će on na kraju i otići u Hag. Što se tiče onih koji sada napuštaju vladu, reći ću samo da se zna ko prvi napušta brod kada on tone. To je sistem kada nam je lepo tu smo, a kada nije, zbogom. Što se tiče trojanskog konja (kako neki nazivaju DSS), oni su uvek dežurni krivci za sve bili na vlasti ili van nje. Dobri su kada daju podršku demokratskom bloku u glasanju (npr.pobede Tadića i Bogdanovića zahvaljujući njima), ali se kao uvek optužuju da su saradnici SRS-a. Stvarno smešno, i još jednom podrška da se završi do kraja saradnja sa Hagom, a ko sumnja u uspeh neka slobodno beži.

Trandafilovic

pre 18 godina

Bilo bi korektno, ljudski,posteno, profesionalno, patriotski da i ministri G 17+ slede svoga sefa. Ali avaj? Kada bi sledeci put bili ministri? A do onda Srbijo posrci. Nastavi stranputicom. Svi dani su pred tobom. Ne osvrci se na svet. Moze svet i bez Tebe. Sta ce svet tebi?

Aster Blistok

pre 18 godina

Jedini ko u ovoj ludoj zemlji ne gubi kredibilitet jesu politicari koji i dalje , uprkos necinjenju svog posla, pricaju sto bi se trebalo i na koji nacin obaviti. Ono sto najvise mene maloga zabrinjava je da se krivi UN, Haag, Karla zbog svega toga. I bez samozavaravanja molim, Srbija je mozda nekada davno imala kredibilitet. Danas - nikakav kredibilitet ne postoji. Ono sto imamo su politicari koji ne govore ili nece da se suoce sa istinom. Sve mi se cini da je to dobar osnov za jos jednu revoluciju. Ogrezli smo u mitovima, lazima i korupciji i kao takvi necemo biti primljeni medju normalan svet i, ako se ne promenimo, ostacemo na margini da se glozimo i koljemo medju sobom. Trenutno ne postoji nikakvo svetlo na kraju tunela i ja bi savetovao mlade da beze iz te zemlje vani. Verujte mi na rec, cak i Bugarska je zapad u odnosu na trenutno stanje u Srbiji.

Dositej

pre 18 godina

Od Mladića, Koštunice i tog društva jedino mi veća muka pripadne od ljudi koji su od Evrope videli, eventualno, Kinesku pijacu u Budimpešti, ali zato pouzdano znaju da će ta veštačka tvorevina koja nikome ništa dobro nije donela da se raspadne koliko sledeće nedelje (a bolje nije ni zaslužila jer i postoji samo da bi uništila Srbiju).
A da se kod nas organizuje neka vrsta referenduma, pa da se onda jedni Srbi svi presele u Vojvodinu, a oni drugi Srbi u Šumadiju, pa onda nek proglase Guču za glavni grad, i ama baš svakog sveca za državni praznik i neka lumpuju kolko hoće.
Zapravo, još mi je više muka od onih što iz Kanada, Engleske, sa Bahama, pišu kako nisu pare najvažnije, kako se mora čuvati dostojanstvo i naciJonalni ponos. Ajde, bato, dođi ovde pa za 200 evra (u dva dela) izdržavaj porodicu, a ja da odem na Bahame i da radim šta god ti radiš i da ti pišem pisma kako da sačuvaš ponos.

sve je moguce

pre 18 godina

...Nema problema, nas Evropa nece, necemo ni mi nju. ?Ajd'mo sad da napravimo plan i program kako dalje, bez uplitanja i raznih nerazumljivih objasnjena. Ekonomija nam je najbitnija za pocetak, treba nam kvalitetan proizvod da konkurisemo na vanjskom trzistu, unutrasnje nije snazno jer nemamo svjez kapital. Optimisticno je sto znamo da smo mi u pravu da su uvijek drugi u krivu,i to nas vise nece sputavati u buducim realizacionim programima. Drago mi je da smo shvatili jos jedan put da smo mi u pravu i da nam niko ne treba (pametovanja radi). Spoljni svijet nam treba jedino trgovine radi, da kupuju sto je moguce vise nasih proizvoda. Zivela Srbija ovakva jer je realna.!!!

Daba

pre 18 godina

Zasto uvek sami sebi pravimo probleme?
Zasto smo prihvatili obaveze prema Hagu, ako necemo da ih postujemo?
Zasto Kostunica nije rekao jasno i glasno da nece da isporuci Mladica i tacka?
A ne, postavi sam sebi rok i onda - nista.
Ovoliko neozbiljnosti i neodgovornosti od premijera jedne zemlje je krajnje degutantno.
U civilizovanom svetu, rec je zakon. Kostunica se kune da je legalista, a ispade? I dok se vlast pravi luda, bez da nas udostoji bilo kakvog objasnjenja, mi cemo i dalje biti kvalifikovani kao "najgori" narod.
Nemojte vise da "brinete" o nama, molim vas!

Ne zelim ETIKETU krvolok

pre 18 godina

Ne zelim benzin u flasama Coca-Cola, izolaciju, restrikcije struje, pendreke i policijske sate, LazzoViziju i zabrane, platu od 3 evra, cvarke i lepinju za rucak, kafu bez mleka za dorucak i prazan stomak za veceru i etiketu *krvoloci*, jer svemu ovom nema kraja.

mama ludaca

pre 18 godina

O kom kredibilitetu mi govorimo kad prvi covek pise saopstenja umesto da se obrati naciji "uzivo", prizna svoje greske, a ne zamotava ih,u pismenoj formi, u nove lazi. Zar je zaboravljeno da smo uvek imali oficire,popove,politicare koji su bili na raznim platnim spiskovima i da je njihova sudbina bila vaznija od "vaskolikog"roda. Nije to neka nasa specijalnost, ali nismo ni tako divni kako premijer zamislja sebe, Apisa, Simovica, Dozica... spisak je poduzi i svakako nepotpun.

sumar

pre 18 godina

Po meni, ovde se radi o zameni teza i pokusaju da se vidi drvo u sumi, a ne celokupna slika.
Da li je uopste legitimno i pravno ustanovljeno da se medjunarodni pregovori o pridruzivanju nekoj zajednici, uniji, uslovljavaju ovakvim zahtevima.Salzem se, pridruzivanje SCG EU je stvar odluke obe strane, tako da EU moze ispostaviti bilok kakve zahteve.Ali kako odluciti, da gro (celokupan odnos) jednog dela medjunarodne zajednice prema suverenoj drzavi zavisi od izrucivanja osobe cije se mesto prebivanja ni ne moze tacno odrediti, izuzetno je diskutabilno.Cvrsti dokazi ne postoje da je general u dometu srpskih vlasti.Kako onda uciniti te vlasti odgovornim za njegovo ostajanje na slobodi.Ne branim ni vladu, niti bilo koga iz administracije, ali po meni to nisu odnosi na kojima treba graditi buduce spoljne poslove.Fakti, polazne osnove i slicno moraju se uspostaviti na pravi nacin.Polazeci od ovoga, i obecanja nase strane su ishitrena, ako nisu utemeljena.

dejan bg

pre 18 godina

Sada ce jos ispasti da je jedino G17 moralan pa ce njihovi ministri da se zrtvuju i povuku iz Vlade, iako eto njihov posao nikada i nije ni bio da se bave lovom na Mladica, jer oni se kao razumeju samo u ekonomiju ali se ne bave politikom. Ovo povlacenje G17 je samo predizborni korak posto su ocigledno shvatili da je sada vreme da promene voz pa iz DSS kompozicije uskacu u DS vagon nebi li sa komotne pozicije kriticke opozicije mirno docekali sledece izbore. S druge strane, G17 sigurno nece da uskrati skupstinsku podrsku Vladi posto bi na taj nacin izgubuli mnogo vaznija mesta od ministarskih (direktorska mesta u drzavnim firmama, bankama, drzavnoj lutriji, Narodnoj banci i sl). Mislio sam da samo radikali glume patriotske zrtve kada zatreba.

FicaBg

pre 18 godina

Živo me interesuje da li ovaj narod zna šta nam se desilo, dešava i šta će nam se desiti? Da li će proci vest na RTS-u da je "EU prekinula pregovore zbog Ratka Mladića". Da baš su tim rečima jutros u 8 sati počele vesti na rts. Koja li je svest sad u srpskom narodu?!

Dule!!!

pre 18 godina

A sta ako je Mladic u Rusiji i ako ga vlasti zaista ne mogu locirati gde je. Problem je u tome sto Srbija je primila odgovornost na sebe sta se dogadjalo u BiH, kao da se radi o srpskim drzavljanima a ne BiH. Moze se nauciti nesto od Hrvata i Mesica kako i onih 6 bosanskih Hrvata koji su polsati sad u Hag. Zvanicna Mesiceva poltika da su to Bosanski Hrvati i da oni predstavljaju medjunarodnu priznatu drzvau Bih a ne Hrvatsku. Ja ne znam zasto ni jedan politicar u Srbiji to vec jednom ne kaze, kao Mesic u Hrvatskoj ili u Srbiji i dalje zele da veruju u te mitove ''svi Srbi u jednoj drzavi''.

znatizeljna

pre 18 godina

Da mi je samo znati sta sad misli g. Kostunica?! Ali, ono, lichno, intimno. Da li mu je odlaknulo, kad su pregovori konachno zaustavljeni? Da li njega pogadja gubljenje kredibiliteta, ne Srbije, nego onako, lichno njegovog? Jer, i njegov kredibilitet je u pitanju. Ne mogu da procenim da li je g. Kostunica sujetan chovek. Mnogi su ga opisivali kao skromnog, shto mene, da pravo rechem, brine, jer skromnost, po meni, nije bash neka osobina kojom bi se drzavnik trebao dichiti. Ali iz ochiju mi se cini da jeste sujetan. Pa, kako li se sad stvarno oseca, jer, mora da neka osecanja ima, kad onako zachkilji ocima.

Zoki

pre 18 godina

POstovani zemljaci,
sve vise je jasnije da politicari(ne samo nasi) kad pricaju i obecavaju jedno, rade potpuno drugo.
Kostunica nije izrucio Mladica iz razloga da bi podrzao predstojeci referendum u CG. Iako oficijalno nije za nezavisnu CG, mislim da je shvatio prednosti koje ce obe drzave imati ukoliko postanu nezavisne u trenutnoj situaciji. Verujem da ce posle referenduma Mladic biti izrucen i Srbija i Crna Gora ce nastaviti odvojeno putem do EU.

komsija

pre 18 godina

Ne mozes da izgubis nesto sto nemas. Srbija izgubila polako ali sigurno svoj kredibilitet tokom Miolosevicevog rezima i onaj poslednji kredibilitet je izgubila na momenat da Milosevic proglasio pobedu nad NATOM i vecina se aplaudirali. Tokom kratkog veka velikana Djindjica, Srbija pocela je da dobije polako i nesigurno svoj kredibilitet. Njegovo ubistvo ne samo da unistio taj kredibilitet ali je prouzrokovao da Zapad trazi "odmazdu" za to ubistvo jer to je bilo jedan udarac i na Evropu. Gospodin Djindjic je bio Zapadni aleata i Zapad ne daje tako lako da njihov prijatelj i borac istih ideala, bude ubijen na monstruazan nacin i ubice se tretitraju kao heroji. Srpski kredibilitet je isao daleko na negativnu vrednost. Sadasnja situacija ne govori da Srbija zeli da dobije kredibilitet i da smanjuje taj negativni kredibilitet. Zapad nikada kaze vam "negativni" trend. Oni uvek govore o pozitivnim osecanjima ali buduci da ja nisam iz "Zapada", konstatujem da Srbija ne izgubi kredibilitet ali ona nije u stanju da dobije nesto od njenog negativnog kredibiliteta...

Bojan Zdravic, Houston

pre 18 godina

Labus je samo jedan od stotina hiljada podjednako odgovornih za negativna desavanja u Srbiji u poslednjih 15 godina, tako da njegova ostavka nece nista promeniti na bolje. LDP (ciji sam clan) ispravno reaguje i zakazuje demonstracije trazeci nove izbore, kritikujuci Vladu, te delove SPC i SANU. Toj kritici bi trebalo dodati i rukovodstva svih parlamentarnih stranaka - znaci delove tih stranaka. Jovanovic radi prave stvari, ali propusta da ukaze na sustinski najvazniju stvar - da su ti delovi zapravo sacinjeni od pripadnika tajnih policija. Samim tim kao najveceg protivnika Srbije, treba oznaciti DB i KOS. Treba traziti ukidanje ovih sluzbi, odnosno ukidanje policijske drzave (diktature) i uvodjenje demokratije - znaci promenu drustvenog uredjenja. Propustajuci da iznese sustinski najvazniju stvar, Jovanovic ne uspeva da obezbedi da ga javnost razume, te samim tim masovnije podrzi njegovu politiku - koja je jedina prava u Srbiji.

Mia

pre 18 godina

Treba Kostunica da kaze da je Kosovo vec odavno izgubljeno.Treba da kaze da ga bas briga za sve nas koji hocemo napred i samo napred.Nisam glasala za njega ali oni koji jesu smatraju ga postenim i "osobom koja sme da gleda u oci" kako ono vec bese.Zato neka pogleda naciji u oci i kaze zasto nece da izruci Mladica.Najezim se kad samo pomislim koliko je trajalo ubijanje ljudi u Srebrenici.Ne zelim da imam bilo kakve veze sa tim.Uvek sam volela ljude SVE ljude.Oni koji nisu imaju ozbiljan problem i necu da imam nista zajednicko sa njima.Kako rece Zoran Djindjic zivot je cudo.Kako to objasniti polupismenim ljudima?

morales

pre 18 godina

Iz ove zemlje treba bezzati ssto pre! CCak i da sada uhapse Mladicha, ssta vredi, ponovo smo sve uradili sa zakassnjenjem od 6 godina...Labus je dao ostavku, i sada se zaboravlja sve ono ssto je G17 plus radio u prethodnom periodu. Sad se oprao, a ono pre, puj pike ne vazzi!!! O ccemu se ovde radi?! Jel oni misle da smo mi bass toliko ludi?

Milan

pre 18 godina

Veljo druze moj u istom dahu kazes sve je probano ali nismo uspeli i sluzbe su ga pratile i trag mu izgubile. Pa sta je sad ima znaci Karla pravo!?
Ne znam ne bi hteo da budem pesimista ali ako problem Hag tj. perspektiva Srbije ne resimo najbrze kompletno bolece nas zuljevi jos dugi. Ako ne mislimo na nas daj bre mislimo na nasu decu i ne varajmo se da ce nas epovi o takozvanim herojima spasavati.

RUS

pre 18 godina

Ljudi dozovite se pameti vec jednom, moramo se okrenuti sami sebi, niko sa strane nam nece poboljsati kvalitet zivota.Taj gospodin ce se naci tamo gde ga traze a mi cemo i dalje ostati tu gde jesmo, pa ko je glasao za ovu vlast, narod!Manite se Evrope(Nije valjda taj Mladic najveci problem Evrope 21 veka),sredimo stanje kod nas, kriminal i korupciju.

Nenad

pre 18 godina

Prosto je neverovatno koliko je ova Vlada slaba,počev od njenog Pretsednika pa nadalje.Tuga je to.Jadna je Srbija u kojoj Vladu vodi Kotunica,pametan čovek,obrazovan,ali katastrofalno loš političar ili Velja Ilić lik iz vremena od pre dva veka,zalutao u politici,umišljen i uvedjen da je dovoljno biti bahat,psovati i sl.Ili jočić,čovek koji je potpuno zalutao na poslu koji obavlja,Kojadinović i dr.Oni koji su iz partijske discpiline prihvatali funkcije za koje nisu sposobni da ih obavljaju moraju da se prisete da su mnogi i iz Miloševićeve garniture prihvatali olako funkcije,pa ih eno malo u hagu,malo pred Specijalnim sudom.Kada dodje vreme odgovornosti,a ono uvek dolazi,kad tad,polažu se računi.tada nema vadjenje za one koji su zalutali na pojedina mesta.Labudsova ostavka je zakasneli čin priznavanja greške učinjene obaranjem Vlade Zorana Živkovića.A ui tom činu G-17 je dao odlučujući doprinost.Šteta za njih jer imaju sposobne ljude.
Jednom reči čini mi se da je posle svega ovoga sadašnja Vlada već dodirnula dno,te je samo pitanje dana kada će otići u istoriju.Ali za štetne posledice pojedinih poteza,kao što je ovaj poslednji u vezi sa Mladićem,moraće svi na odgovornost.Dosta je Srbiji i njenom, narodu da se ljudi na greškama uče da vladaju.Ko se prihvati vlasti mora da je odgovorno vrši.A da za svoje oidluke odgovara.Zar je pokojnom Djindjiću bilo lako da izruči hagu Miloševića.Za taj hrabar,ispravan i pravi potez jednog političara platio je najveću cenu.Ovi sada plaše se da ne izgube vlast. Sramota!.

A. Babic

pre 18 godina

Evo kako stvari stoje: predsednik vlada više puta ponovi da će obaveze prema tribunalu biti u celini poštovane itd itsl. Možda se u našem poimanju finog stila pod diplomatskim govorom podrazumeva plasiranje mutnih formulacija "za opseniti prostotu", ali među ozbiljnim ljudima to znači ono što znači: RM će biti uhapšen i izručen. (Da li to treba ili ne treba, pravedno/nepravedeno itd. sada uopšte nije predmet rasprave. Zaboga premijer je preuzeo moralnu i svaku drugu obaveze.)Sad, premijer možda nije tako mislio (malo vereovatno, čovek je doktor prava) ili je naiveno verovao da će Službe da ga nađu (zar naivnošću stići i toliko se održati na premijerskoj fotelji?). Postoji i treća opcija: premijer je potpuno u rukama Službi, koje jel´da, nemaju nameru da RM nađu a kamo li izruče. Ova treća mogućnost je ono o što mora svakog da zabrine pa i više od toga.
Opet ako su svi tako "dobro radili", "danonoćno", tek onda treba da se svi zabrinemo. Kakve su to Službe koje toliko vremena ne mogu da nađu jednog jedinog čoveka (pa bio on u inostranstvu ili u zemlji, svejedno.) One nekadašnje službe infiltrirale su se u glavni stan Dražin, likvidirale vođe ustaške emigracije po Španiji i J. Americi, a za IB imale u svakom CK u Istočnoj Evropi po jednu krticu najmanje. Ovi danas ne znaju da nađu čoveka ni u jednom Beogradu. Kako stvari stoje, Bin Laden bi mirno mogao da se nastani na Dedinju, ovi ga nikako ne bi uspeli locirati. Kako je Beograd i Srbija zaštićena od mogućih terorističkih napada? Sa ovakvom efikasnošću-nikako. Ministru Jočiću ne smetaju sva nerazjašnjena ubistva i sačekuše, stalni ispadi policajaca prema građanima, premlaćivanje u Kikindi i drugde, pa ni činjenica da sva ta skupa mašinerija ne uspeva da ispuni obaveze koje je urbi et orbi preuzeo predsednik vlade! Zar Oli Ren treba da nam kaže da naša vlada nema kontrolu nad Službama? I onda posle svega kao da svi ministri horu ponavljaju "nije sad vreme za postavljanje odgovornosti". A još je u Talmuru pitano "Ako ne sada onda kada?"

Ducille

pre 18 godina

Labus rece:Mozemo ga uhapsiti odmah ili za pet godina.Sad je jasno na sta je mislio-Kostunica je sve ovo namerno dozvolio kako bi "slucaj Mladic" iskompromitovao drzavu i kako bi imao alibi da krene u akciju samo da bi se "oprao" pred svojim nacionalistima i postao spasilac Srbije. Dakle, Labusova ostavka je bila suvisna i sve ce ostati isto.

duki

pre 18 godina

Prekinuti pregovori (kazu da srecom nisu suspendovani), Labus dao ostavku, Kostunica sa visine daje pisano saopstenje, Tadic zabrinut, ministri odgovorni za ovu katastrofu bez oglasavanja, ...
Srbijo, ponovo trpis gluposti vlastoljubaca. Imam decu koja ce valjda jednoga dana moci da vide Madjarsku, a unuci i nesto vise. Do tada cemo da teramo inat celom svetu. Nasi politicari, kreatori nase sudbine i buducnosti i dalje ce ici stazama utabanim devedesetih godina.

Vlade

pre 18 godina

Ma kakvi pomagaci,Kostunica u svakom trenutku zna gde se Mladic nalazi, samo se radi o tome da Kostunica pokusava, na sve moguce nacine, da natera Mladica da se preda,da ne bi izgubio podrsku socijalista. Sto se tice Labusove ostavke, mislim da mu je kasno doslo ... u glavu, ionako Dinkic bi pre presao u DSS, nego sto bi podneo ostavku.

BT

pre 18 godina

Uhapseni pomagaci?! Pa zar Kostunica nije rekao juce da su svi pomagaci uhapseni i da se Mladic sada krije sasvim sam?! IZgleda da je ova vest samo bacanje prasine u oci, kako bi se stvorila atmosfera da se, kao eto, odmah krenulo u hapsenje Mladica. Ne mislim da ce protesti koje budu organizovale ove minorne stranke, u ovom trenutku imati bilo kakvog efekta, pogotovu sto ce se skupiti zanemarljiv broj ljudi. Jednostavno, izneverena su mnoga ocekivanja, ljudi su zapali u apatiju, dosta im je mitingovanja, setnji, i sl. Takodje, upravo kada su na vlasti bili ljudi iz LDP, GSS i SDU, posebno nakon smrti Djindjica, niko od trazenih haskih optuzenika nije izrucivan. Cak sta vise, mogle su se cuti sasvim suprotne izjave danasnjim.

amstel

pre 18 godina

Vlada opet priredjuje farsu. Zasto ova dvojica pomagaca nisu uhapsena juce? Naravno da su njihove aktivnosti bile poznate vlastima i pre vise dana. Pomagache treba pohapsiti, naravno, ali nas problem je Ratko Mladic.

Superhik

pre 18 godina

Ama ljudi, sta se brinete. Sada ce Voja de se posavetuje sa sovom i sve ce biti u redu.
A i za cega ce nam ta Jevropska unija? Valda su nam od vece dragocenosti nasi junaci koji su branili srbstvo od belosveckih ugursuza nego tamo neka Jevropa. Znateli vi da vise necemo moci da pecemo rakiju kade unj unidjemo? Mozemo mi i bez nji jer tako smo u mogucnosti. More, da je Slobo ziv on bi njima pokazo ko devedes devete! A i Vojo nije los, odma se vidi se da je patrijota i dobar srbin. Srbija se nece sageti!

Vladimir

pre 18 godina

Pogledajte saopštenje povodom rokova a onda se prisetite kako su svinje u "Životinjskoj farmi" menjale istoriju. Svaka sličnost je neverovatna...

stanislav

pre 18 godina

Kostunica radi tako da ova vlada opstane i posle Mladica. Izgleda da i odlucujucim faktorima u svetu najvise odgovara ovakva kompromisna vlada poput Titove u vreme hladnog rata jer Srbija (i CG), a posle izdvajanja CG samo Srbija i dalje sluzi na Balkanu kao nekada Jugoslavija za balansiranje izmedju Zapada i oporavljene Rusije i uskoro mocne Kine. Zato je ova igra oko Mladica zajednicka i za vladu Srbije i za mocnike u svetu.Dok to traje resavaju se vazna pitanja daljeg usitnjavanja preostalog autoriteta na Balkanu koji pretenduje na veci stepen autonomije u Evropi, kojoj to vise ne odgovara.

a sad svi na TRG

pre 18 godina

Evo ih Kostunica i co. nasli opet rupu u izjavi bajnih Solanas da mi moramo izjuciti Mladica, te ce u tom smeru ponekad hapsiti pomagace i gledati da ispune obavezu... kad tad. Na ovaj nacin su nam nagovestili prolongiranje uzasnog i bolesnog stanja u drustvu.
Dakle, nas VELIKI vekovni problem ostaje: Ova vlada u dilu sa UDBOM ce uciniti sve da opstane. Necemo se mi tako lako njih otarasiti. Oni su dobro izucili vestinu siledzijstva, kamuflaze, odugovlacenja i strahovlade. Ma mozda i padne vlada, ali Tadic je vec spreman kao zamena... Znamo sve, nismo glupi.

Milan_PT

pre 18 godina

Cinjenica da lukavi Labus otvoreno kritikuje vladu i premijera i da je dao ostavku navodi na cinjenicu da su ovoj vladi dani odbrojani. Samo ne znam da li da se radujem tome ili ne? Slicno je vecniti ministar-preletac Labus radio i u prethodnoj Djindjic-Zivkovicevoj vladi kad je osetio da je ona previse uletela u ociglednu nesposobnost i korupciju, te je poceo da priprema prelazak u novu, DSS-ovu. Glavni razlog zasto se ne radujem padu ove definitivno smotane vlade jeste buduca vlada: u ovom trenutku jedino radikali (sa svojim satelitima) mogu sami da naprave vladu. DS i DSS su (verovatno) definitivno posvadjani i tu nema koalicije. Dakle, vizija nove radikalske vlade sa SPS-om, Ilicevom Novom Srbijom, nekim otpadnicima iz SPO-a, verovatno i karicevcima me tera na razmisljajanje kako neobavesteni Kostunica uopste i nije toliko los koliko mi se cini. Idemo sve brze i brze ka dnu i, na zalost, ne vidim nijednog kocnicara, ma koliko se Labus lagano nabacivao kao jedini OK. Svima je poznato da Labus uopste nije gadljiv na pare i da vole da mu se donesu na noge, i da je gori i od seljaka Velje po tom pitanju. Uzas...

DzoniSix

pre 18 godina

Kad god su oficiri radili na svoju ruku i protiv legalno izabranih predstavnika vlasti, Srbija i Srbi su propadali.
Ako je G. Kostunica i legalno izabrana demokratska Vlast odlucila da posalje nekog gnerala u Hag, onda taj general tamo mora da ode bez obzira da li je kriv ili ne.
U protivnom imat cemo sistem slican onima u Centralnoj i Juznoj Americi gdje generali s vremena na vrijeme preuzmu vlast i time guraju u propast i narod i drzavu.

Boro

pre 18 godina

Oduševljavaju me oni koji tvrde da "ne postoje čvrsti dokazi da je Mladić u Srbiji". Zaboravljaju međutim dvije važne stvari. Prvo je slučaj Hrvatske-nitko nije mogao dokazati da je Gotovina u RH, no kad se dovoljno jako potrudila hrvatska ga je pronašla, zato i postoje tajne službe. Pobogu, Židovi su našli Eichmana čak i u Argentini. Drugo što zaboravljaju je iskustvo zapada sa Srbijom, a ono je "što ih jače stisneš, to će kooperativniji bit". Znaju oni dobro u EU da progledaju Srbiji kroz prste, više nitko ne bi tražio Mladića ni ostale. Jedino pritisak iz vana potiče Srbe na suradnju. Ovako će se Srbija potrudit bolje, a ako ne bude dosta, bit će dodatnih sankcije. Odgoda pregovora je teki prvi korak.

"Cica Mica Gotova Prica"

pre 18 godina

Van pameti je porediti traganje za Bin Ladenom i hapsenje Mladica. Taj koji je ovako nesto u stanju da "odvali" ne ume da misli ili namerno ... jer to prolazi kod naseg naroda. Drugo, niko normalan nece ulagati kapital u Srbiju i to ne zato sto Mladic nije izrucen vec zato sto bi ulaganje bilo isto sto i bacanje para. Sa pravnim sistemom koji nikoga ne stiti i u zemlji gde kiminal prolazi ne kaznjen Srbija moze samo da sedi u sopstvenoj izolaciji. Nikakve sankcije nisu ni potrebne jer ko bi normalan rizikovao bilo kakva ulaganja.

Nikola

pre 18 godina

""Postoji logistički problem, naći čoveka. Eto, Amerikanci godinama ne mogu da nađu Osamu bin Ladena. Kada bih ja znao da oni to ne žele da urade, postupio bih isto kao Labus", dodao je Dinkić. "
Za sve one koje misle kao Dinkic, da vam objasnim razlike izmedju Mladica i Bin Ladena:
1/ Bin Laden nije drzavljanin SAD i ne krije se u SAD, Mladic je nas i krije se kod nas.
2/Bin Laden nije nikad radio u drzavnim strukturama, Mladic uvek. To znaci da mu pomazu ljudi iz sadasnje ili bivse drzavne strukture, Bin Ladena NE. To znaci da nemamo civilnu kontrolu nad tajnim sluzbama, sto nije slucaj sa Bin Ladenom.
3/ Zna se vrlo dobro gde je Bin Laden: u zoni izmedju Pakistana i Afganistana. Isto tako se zna dge je Mladic: u Srbiji. Samo sto ni Pakistan ni Afganistan ne traze prijem u EU, a Srbija da.
Kako sada stoje stvari, imamo iste sanse za prijem kao i oni.

EU

pre 18 godina

Zivim u evropskoj uniji i zelim da porucim gradjanima srbije, da negube nadu u EU jer ona stvarno zeli srbiju unutar njenih granica, budite optimisti,daj uradite nesto sami, da vidi evropa da je srbija demokratska zajednica.
Pozdrav svim gradjanima Srbije i nedajte da Srbija stane, jer ako sad srbija stane...

chilac,bec

pre 18 godina

predsednik jedne drzave obeca nesto u sta nije siguran!!!i sta nas onda cudi sto smo tu gde jesmo,ili gde ce mo uskoro biti.drug voja je samo slika ozbiljnosti srbije.sve mi se cini da ce jedina "tekovina" 5.okt.biti paljenje parlamenta.dovedite te radikale da dotaknemo samo dno zivota pa da jednom krenemo nekud.naravno,ako igde ima mesta za nas ovakve.

Djuradj

pre 18 godina

Sao u Srbiji moze da se ministar privrede Bubalo bavi slucajem kolege ministra unut.poslova,ja se ne mesam komsiji mesaru sastav cevapa koje pravi.

Dejan

pre 18 godina

Krajnje trivijalno jezicko pitanje... Neko vreme sam van srpskog govornog podrucja, pa me interesuje da mi pismeniji i na izvoru pomognu u razumevanju podnaslova koji citira g.Bubala sa: "Gospodin Mladić se krije pojedinačno"

Afgan

pre 18 godina

Dinkic: "Amerikanci godinama ne mogu da nađu Osamu bin Ladena"

Aaaaaaa, znaci ZATO Amerikance nece da prime u EU "vec godinama".
Jos se Bin Laden ne krije "pojedinacno".

Miki-Bg

pre 18 godina

Pa dobro ljudi, nije da branim Vladu i Kosstunicu, ali podsetio bih na jednu bitnu ccinjenicu. Eufor u Bosni ima visse desetina hiljada vojnika, jedinstvenu, posstenu i profesionalnu komandu, kao i nekolicinu satelita koji mogu da snime otprilike kad mi tipkamo za nassim raccunarima, a eto bass godinama ne mogu da uhapse Karadzzica. Mora da im satelite skrecu dokoni, bezobrazni hakeri iz srpskih manastira po Bosni :))
Kad tolika armada ne mozze da nadje Karadzzica zassto se toliko occekuje od nasse Vlade. MISLITE O TOME !!!

Obavesteni

pre 18 godina

Lepo je to sto je Vojislav I Neobavesteni obecao izrucenje, ali da li "Sluzbe" zaista znaju gde je Mladic ? Ja sam siguran da ne znaju, ili znaju da je van Srbije, sto dodje na isto.A kad vec Carla Del Ponte zna gde je, sto lepo ne kaze pa da se sve resi lepim putem ? Pa niko u "sluzbi" nije toliko lud da zna gde je "do pre deset dana", i onda ga "puste" da opet nestane. Krcun i Leka sa prevrcu u grobu....

Milan47

pre 18 godina

Pored toga sto su neki Mladicevi jataci uhapseni,mislim da je ipak kljucni jatak samozvani knjizevnik i autobiograf knjizevnika Radovana Karadzica
potonji Miroslav Toholj.Par puta je na BK televiziji pozivao Maldica i Karadzica da se ne predaju. Cak se i dici sto mu drzava ne udje u trag.E njega Toholja pitajte gde su ONI.Razlog sto ovo tvrdim lezi u cinjenici da on
stampa i izdaje knjige o Radovanu Karadzicu.Dakle trebao bi znati gde se kriju?

veoma razocarana

pre 18 godina

Sad se pokazuje ono sto je bilo jasno od pocetka: kako je G17 plus uopste mogao da udje u koaliciju sa DSSom, kako su opste ocekivali da ce u takvoj koaliciji moci da priblize Srbiju Evropi? Da nisu podmetali nogu DS-u, da se nisu pretvarali u partiju nego da su ostali ekspertski tim, sve ovo se ne bi dogadjalo. Drago mi je da je Labus dao ostavku jer to ce ipak odjeknuti i makar u stranim vestima malo ublaziti besmislene Kostunicine kritike EU da nije trebalo otkazivati pregovore (kako se uopste usudjuje? On koji nije izvrsio obecanje jos se usudjuje da kritikuje onog KOJEM je nesto obecao)

More Turci ne gaz'te oranje

pre 18 godina

Ako ovakva Vlada padne zbog Mladića, to bi bio krunski dokaz da u svemu ovome može biti i nešto dobro. Raspisivanje izbora nakon ovakvog fijaska Koštunice, dovelo bi do onoga što je za Srbiju najbolje: nestanak DSS sa političke scene kao trojanskog konja tzv. demokratskog bloka, i kao gotovo izvesnog budućeg koalicionog partnera SRS. Zato bi svakako bilo u interesu građana ove zemlje da se izbori raspišu sada, i tako spreči koaliciono čerupanje milijardu evra od privatizacije. A Mladića će ionako skembati bilo koja Vlada u kojoj DSS nije alfa i omega.

Boka, EU

pre 18 godina

... mislim da kredibilnost ove drzave mogu samo da spasu njezini drzavljani.
Dragi zemljaci. Razumem ja da ste vi svi umorili od politike i tih nasih propalih aktera ali...
Vasa buducnost zavisi od vas samih a ne od garniture koju ste morali da izglasate. Ako ovi nisu dobri trazite druge.
Postoji samo dve opcije: trpiti ili ne trpiti!
Oni koji stvarno zele da trpe su oni koji mogu da zarade nesto na ovakvoj situaciji a oni koji samo trpe ste vi koji ste sanjali da je 5 oktobar prekretnica za normalan zivot.
Sada je valjda svim normalnim ljudima jasno da je 5 oktobar bio tek pocetak borbe protiv mraka.
Snagama mraka je takodje sve jasno: oni HOCE da pobede i zato su odlucni da upotrebe sve sto im omgucava pobedu.
Vreme je da i vi normalni gradjani Srbije budete isto toliko odlucni u borbi protiv mracnih sila i da tako dokazete svetu da Srbija nije Ratko Mladic ili Radovan Karadzic!!
Nama treba 27 mart ponovo!!

AM

pre 18 godina

Zapad vrsi pritisak na Srbiju u trenutku kada se odvaja Kosmet i Crna Gora. Drugi haski kandidati bice trazeni u drugim kljucnim trenucima i time ce se vrsiti pritisak. Krajnji cilj Zapada je dovrsavanje rasparcavanja teritorija bivse Jugoslavije. neophodno je usitniti ih, oduzeti im osecaj drzavnosti i pretvoriti ih u oblasti. Ulazak u Evropu tih sitnih zemalja omogucice jeftinu radnu snagu, obaranje nadnica u Zapadnim zemljama, kao i brze bogacenje finansijera. Direktiva Bolkenstajn je za to pripremila put, a Ustav Evropske unije okrenut je iskljucivo ka krupnom kapitalu i finansijerima. Srbija je samo zeton, slicno ostalim srednje-evropskim i balkanskim zemljama. U takvoj situaciji, valja gledati kako da se zemlja izvuce sa najmanje stete.

miki

pre 18 godina

Kao da ste vi imali neki kredibilitet. Pa vi ste slagali ceo svet a razlika je u tome da je svet tek sad shvatio vase prave namere i demaskirao vase pravo lice. Najgore tek sledi.....

Miša NS

pre 18 godina

Ovakav razvoj događaja se mogao pretpostaviti. Pa niko normalan ne sumnja da ovu zemlju vode tajne službe a političari su samo ukras. Ako ovome dodamo neodlučnost Koštunice i njegovog okruženja onda imamo datu situaciju.

Anton Skrbnik

pre 18 godina

Bojim se da ce sve vise nas morati da se, kao 90ih, povuce u unutrasnju emigraciju. Da li postoji neki politicki pokret koji bi zastupao zelju velikog broja gradjana da se otcepe od ovakve drzave Srbije.
Da li treba da i mi izmislimo svoju nacionalnu grupu da bismo tako nesto ostvarili? Ne zelimo vise da popravljamo Srbiju i vecinu njenih gradjana, smatramo da za to u ovom veku nema vise vremena - zelimo zasebnost i svoja prava. Zelimo pre Srbije u EU.
Gradjanska autonomija i deprimitivizacija!

Sasa Vuckovic

pre 18 godina

Pisane izjave? Ovo sto se desilo i oni daju pisane izjave, kao da smo u doba srednjeg veka, mozda to i nalaze zakon o verskim zajednicama da se vratimo u srednji vek, pa ce nam njihovi razni govornici citati izjave sa trgova. Danas ima TV i za ovakav vazni dogadjaj moraju oboje izaci i sami nam kazati sta se desilo i sta dalje raditi, jer valjda imaju plan, sigurno su znali da ce se ovo desiti, znaci pred gradjanima direktno objasniti sta cemo dalje.

Dragiša

pre 18 godina

Ne treba se zavaravati. Prva stvar, ono što nam trenutno EU nudi i oko čega se vode pregovori je približavanje evropskoj uniji, pre svega u pravnom i tržišnom smislu, ALI NIKO NI JEDNOM REČJU NE POMINJE ULAZAK SRBIJE U EU U SKORIJOJ BUDUĆNOSTI(bar u narednih 5 godina). EU na nas apsolutno ne gleda kao na ravnopravne u tim pregovorima i korist iz bilo kakvog sporazuma koji kad-tad nastane između Srbije i EU imaće svakako samo EU.

Nemi

pre 18 godina

Bravo Kstunice...da bi sebe sacuvao na VLASTI, TVOJOJ OMILJENOJ, nisi zeleo da izrucis Mladica. Pa zna se da ce ti u tom slucaju SPS ukinuti podrsku i da ces pasti sa vladom posto ste i ovako na 3 nozice. Da li je moguce da neko takav postoji, da zarad svog licnog interesa vuce celu zemlju u propast...Postali smo taoci naseg Premijera. Bomoz Bog braco Srbi.

Dovla

pre 18 godina

Ne gubi kredibilitet Srbija, već njena aktuelna vlada. EU je pogrešila što je sa Koštunicom i sličnima uopšte počinjala nekakva pregovore, u ludoj nadi da je od izvesnih neimenovanih meterijala moguće napraviti pitu. Momentalna ostavka vlade koja nema poverenje i podršku ni kod kuće ni u inostranstvu i novi izbori jedini su logičan korak, ali pošto nemamo posla sa ozbiljnim političarima i dostojanstvenim ljudima, već sa bednim pijavicama koji bi zbog još mesec-dva vlasti prodali i dušu i neke daleko opipljivije i manje uzvišene delove vlastite osobe, bojim se da će ova agonija da se razvlači još neko vreme, iako se, na sreću, već vidi svetlo na kraju tunela.

Marko Krajnovic

pre 18 godina

Pa naravno da gubi kredibilitet, ne mozete govoriti da sledite evropske vrednosti, a da (i to u zadnjem roku) ne pokazete to. Sramota je to sto gradjani ove zemlje jos uvek ne shvataju da su oni ti koji vode zemlju, a ne politicari za koje su glasali. Jos dosta vremena ce proci dok se to ne shvati.

darth vader

pre 18 godina

Ovo je stvarno katastrofa. Vise od 5 godina kako Milosevic nije na vlasti a ovakve stvari se desavaju. A poseban je komentar onog V. Ilica koji kaze kako su svi danonocno radili. Da li on time brani vladu? Sve i da jesu radili toliko koliko on tvrdi, nisu uradili nista i zbog toga se podnosi ostavka. Sve u svemu ucinak drzave Srbije u 21. veku za sad je NULA. I dokle god onoliki broj ljudi podrzava SRS, a samim tim i nesaradnju sa Hagom, bice i dalje NULA. Srbija, u sustini, mentalno i ne pripada Evropi nego Bliskom Istoku.

Mashinovodja

pre 18 godina

Zaštitni znak Velje Ilića je lupetanje u javnosti, ali ovog puta je ponovo uspeo da prevaziđe sebe:
"... Sve je učinjeno i ne bih tražio sad ko je odogovoran."
Ma nemoj, SAD ne bi tražio ko je odgovoran, a kad ćeš?
"... Policija je danonoćno radila, svi su radili na tom programu, mnogi svedoci, ljudi, jataci – svi su privođeni i saslušani. Nađeno je niz skloništa gde je on bio pre toga koje je napustio ..."
Možda na Olimpijskim igrama važi ono "važno je učestvovati" (što je netačno), ali u životu su važni SAMO REZULTATI, a ne pričice tipa "rezultata nemamo, ali smo se pošteno naradili". Nije važno da RADIŠ, nego da URADIŠ. Tako je u privatnoj firmi u kojoj ja radim, a ti s tvojim načinom razmišljanja ne bi sastavio ni 3 dana. Ali si zato dobar za srpskog ministra.
"... Neki su ga ljudi pratili i on se izgubio ..." Hahahahaha! Ma, nemoj, izgubio se! Tek tako? Što se ti i takvi kao ti već jednom ne izgubite, pa da nam najzad svane?
"... Službe nisu smele da dozvole da se njemu izgubi trag, rekao je Ilić ..."
Znači, "Službe" su imale trag, pa su ga izgubile. Potpuno se slažem da "Službe" to nisu nikako smele da dozvole. Međutim, postavlja se pitanje šta će sad biti sa "Službama"? Hoće li da počnu da pljušte ostavke po "Službama"? Nešto mi govori da neće i da će opet, po ko zna koji put, vuk pojesti glupog srpskog magarca.
I na kraju, šta se Velja kao ministar za kapitalne investicije uopšte petlja u celu priču oko Mladića? Ovo što je on rekao trebalo bi da pričaju Jočić i Bulatović.

Vucko

pre 18 godina

Tajne sluzbe jos uvek imaju nadu da ce se vratiti ona vremena izolacije kada su oni i njihovi miljenici na vlasti vedrili i oblacili.Moze se reci da delimicno uspevaju u tome.Nekim strukturama u vlasti nije u interesu da se te sluzbe "ociste",jer postoje ozbiljne sumnje da su bili saradnici tih sluzbi. Otvaranje dosijea bi razresilo mnoge dileme, i ubrzalo ostvarenje naseg cilja da se prikljucimo Evropi.

hodo zalli

pre 18 godina

Moze i ovako, pa ne tako.
Ponasanje MZ je identicno ponasanju pre i za vreme agresije Srbije nad BiH. Tada je bilo ne ovako, da ne bi ispalo onako. Te embargo u cilju sprecavanja naoruzavanja Bosne, jer bi se time sukob samo zaostravao. Onda dodje vreme realnog politike, nema bosnjaka ali ima srba u mesto njih u otetoj teritoriji. E sad ovo i Mladic moze da od prevelikog ismejavanja i dobije kakav infarkt i tacka. Nema nista, vrata su vam poluotvorena za tramvaj nazvan zelja.

ingense05@passagen.se

pre 18 godina

Labus kaze: " Ne znam koliko se to ovde, u zemlji oseća, ali kad izađete u inostranstvo i kad čujete kako drugi ljudi razmišljaju, to je jako važna stvar. To je udar na naš ugled. Pogotovo što je neko iz vlade, u ovom slučaju premijer, komesaru EU nešto obećao, dao reč, a posle toga nije izvršio. To je sad pitanje poverenja i dugo će nam trebati da ga povratimo"

Koje poverenje da povratite?
O kom ugledu prica Labus? Zamena teza: za njega je neugled ugled?
U to sto se obecava od strane srpskih politicara vec godinama niko ne veruje a o tome na kakvom smo glasu bolje i da ne spominjem.

Bata

pre 18 godina

Pazi sad ovo "Srbija gubi kredibilitet" - a kad smo ga to kao imali? Sve redom Vlade Srbije se zezaju sa spoljnom politikom misleci valjda da su im ti Evropljani i Amerikanci isto sto i prosvetari u strajku. Kako ih nasi otvoreno lazu i vuku za nos godinama samo oko tog Mladica (da ne idemo dalje), cudim se da su bili strpljivi do 2005 da pokazu bilo kakvu reakciju i da su bili toliko blagi da samo zamrznu pregovore.

Tomislav

pre 18 godina

I sada ispada da smo svi lazovi i prevaranti, cela nacija, zbog premijera koji obmanjuje i laze svetsku javnost, pa nece moci, poruka postenih gradjana koji cene svoj obraz glasi "Odlazi", da li sme neko da te pogleda u oci - pa to nemozes uraditi ni sam.

Dima

pre 18 godina

A sta se pitanje kredibiliteta u instranstvu tice naseg prosecnog srpskog gezde? Prosetajte ulicama Beograda i vidite koliko je ljude briga za kredibilitet... Pa jos u inostranstvu, i to onom gde nam ne daju da pustamo cecu u diskoteci i hapse nas ako se pobijemo sa domacinima i lomimo im inventar... Nama je lepo ovde jer uvek mozemo da odemo kod nekog na selo, prikoljemo svinjce, popijemo sljivu, a uvece nazad u grad pa u diskoteku. Potpuna sizofrenija.

Mikkah

pre 18 godina

Meni stvarno nije jasno o kojoj Evropi mi pricamo?! Pa, mi smo Bliski Istok po svim kriterijumima, i to onaj viktorijanski, egzoticni. Nama treba 1000 godina da to promenimo... Sam fakat da Vlada nije podnela ostavku (nesposobni smo) potvrdjuje sve ovo... Srbistan...

Tosha

pre 18 godina

Kada u nekoj normalnoj zemlji PREMIJER DA NEKO OBECANJE TAKO JAVNO I TRANSPARENTNO pa ga onda ne ispuni, onda on uglavnom podnese ostavku. Ali kod nas verovatno svi koji su u foteljama misle da su bas oni najbolji za te pozicije i da im je to bogom dano. Dragi Premijeru sto primas platu od naseg poreza i naseg krvavog rada, podnesi ostavku i spasi Srbiju vece sramote nego sto je onaj koga molis da se preda. Sreca je da si rekao da se Mladic brzo krece, verovatno se sprema za maraton ili neku drugu trku. Idi Kostunice, ima drugih casnih ljudi koji ce biti bolji od tebe i zauzeti tvoju poziciju. Znam da boli kad se izadje iz fotelje, ali ti to moras da uradis.

Marko, ex-NS

pre 18 godina

"Sto gore, to bolje". Kostunica je u tome dosledan nastavljac S. Milosevica. Narod zivi u izolaciji i nije ni svestan sta mu se dogadja, a indikator te bede je strah od gubitka osnovnog samopouzdanja, kada pocinje da se tvrdi, da nam nije ni ovako lose. Srbija je jos jednom potvrdila da je odavno i definitivno zapecatila svoju tuznu sudbinu.

Zoran

pre 18 godina

Uh ala nas pogodi vest. Vec vidim milione protestanata na celu sa LDP-om i GSS-OM...Realnost je surova a to je da narod takoreci nema sta da jede i da ga bas briga za EU... S druge strane pa vlast su drzali i ovi iz LDP-a i GSS-a, pa sto ga oni ne isporucise...

Nikola

pre 18 godina

Ma sta bre ovi iz Evope uopste hoce od nas?Neka niko ne dira naseg VOJU a narocito Velju. Sve pamet do pametnijeg
Ne bi me cudilo da oni uvedu sankcije EU, a ovaj tupi narod neka i dalje glasa te iste.

CaReFree

pre 18 godina

Srbiaj izgubila kredibilitet?!? A kada ga je imala? Zarad istine treba reci da Srbija vec jako dugo vremena nema kredibilitet jedne ozbiljne demokratske drzave. Mislim da nikada nije ni imala. Periodicno je samo izgledalo da bi mogla da ga stekne ali bi se ubrzo pokazalo da je to samo san.
Imam jedno pitanje za one koji Mladica smatraju casnim i postenim oficirom, hrabrim vojskovodjom itd. Kako je moguce da jedan oficir sa takvim svetonazorima i oreolom hrabrog vojnika dozvoli da njegova drzava i narod placaju toliku cenu samo zato sto je u pitanje dovedena njegova sloboda? Izvinite, nesto tu ne stima. Postoje dva moguca odgovora na ovo pitanje. Jedan bi bio, ili Mladic nije nikakav casni i hrabri vojnik ili tu nesto gadno smrdi a nije do samog Mladica. Iskreno, meni Mladic deluje kao castan i posten oficir, sposoban vojnik itd. Mislim da mi bas i ne znamo sta se u stvari dogadja oko cele te price. Takodje, spadam u one koji veruju da Mladic nije kriv za Srebrenicu niti bilo koji drugi ratni zlocin. To je politicka igra bez granica i to nam je svima jasno.
Ipak, bez obzira na sve, smatram da bi se svaki casni oficir predao i tako prestao da bude teret svojoj drzavi i gradjanima. Jasno nam je svima sta je i kakav je Haski tribunal. Besmisleno je i razgovarati o medjunarodnom pravu i zakonima. Jasno je da je pravda selektivna i to nije nikakva tajna. Medjutim, nisam siguran da li je svima bas najasnije da Srbija nije "teska" milijarde dolara i ne predstavlja nikakvu pa ni regionalnu vojnu ili ekonomsku silu te takva kakva je moze samo da cuti i ispunjava uslove "medjunarodne zajednice" (sta god taj termin znacio). Nama, kao narodu ili ako hocete, gradjanima Srbije, ostaje da izaberemo sposobne vodje i zasucemo rukave ne bi li bar ublazili posledice pedesetogodisnje komunisticke vladavine nasom drzavom. Mozda, za nekoliko desetina godina i mi uspemo da stanemo na noge. Krajnje je vreme da pocnemo da radimo na tome....

Ana

pre 18 godina

To sto zapad kaze da Srbija gubi kredibilitet me podseca na kolonijalne fraze kojima su sile nazivale "neposlusne" i stavrale im osecaj nize vrednosti. Prvo Srbija cini sve da uhapsi Mladica i to vrlo jasno kaze. To sto ne moze da ga nadje je realnost i nije nikakva greska vlade. Oni koji znaju gde je neka kazu i neka ucine nesto da se uhapse. Mediji, ngo i ostale institucije ako znaju gde je neka kazu. Da li neko u Srbiji moze da shvati da to nije samo odgovornost vlade- vlada je po mom misljenju ucinila i cini dosta. To konstatuju i strani mediji i meni je cudno da domaci mediji ne mogu profesionalno i objektivno da informisu vec samo optuzuju i spekulisu. Meni takodje nije jasno da Tadic daje totalno neumerene izjave tipa da nam od Mladica zavisi pitanje Kosova, sto je totalna glupost- Gosn Predsednice ako vi tako nesto izjavljujete onda dajete signal EU da vama nije uopste stalo do sopstvene zemlje i da mogu da vas ucenjuju, da vam se smeju i da vas lupaju po glavi- to EU jedino voli i zna da radi verujte mi!!! Istorija je pokazala kako su evropske sile uvek uzivale u ugnjetavanju slabijih, ratovi, kolonije, bombardovanja, ekonomske ucene, protekcionizmi su samo jedan ocigledan dokaz, a da ne spominjem kako to izgleda na individualnom nivou- Evropljani se smeju siromasnima gosn Predsednice- i smatraju da je neko glup ako je siromasan- to je istina g. Tadicu i vi treba da im pokazete malo svoje zubice i stavite do znanja da mi necemo vecno da trpimo maltretiranje, da mozemo da budemo ekonomski jaki i izazovni i da na tome stvarno radimo- EU nije ceo svet i mi mozemo da saradjujemo sa veoma bogatim zemljama poput Amerike, Japana, Kine...Nama ne treba njihova pomoc gosn Tadicu mi ako se na pravi nacin usmerimo mozemo da privucemo znacajne investicije. Isto tako mozemo vrlo lako da pocnemo da kupujemo opremu iz Amerike i Japana umesto iz Nemacke i Danske. Radite svoj posao Tadicu, prestanite da kukate!

ja

pre 18 godina

Situaciju u Srbiji teško je uspoređivati sa situacijom u Hrvatskoj iz nekoliko razloga:
1. Hrvatska je ove pregovore koji su u Srbiji suspendirani zaključila još 2001. i potpisala SSP (eng. SAA), što je tek prvi korak na putu ka EU
2. Ante Gotovina bio je posljednja haška obaveza Hrvatske - SCG ih ima još barem šest, što znači da se hapšenjem Mladića primiče korak naprijed, ali nikako ne riješava svih obaveza prema Haškom sudu
3. Većina zemalja srednje i istočne Europe trebale su između 7 i 10 godina od podnošenja zahtjeva za članstvo u EU do dovršetka pregovora i ulaska u EU, a tako nešto predviđa se i za Hrvatsku
4. Kad bi Srbija do kraja godine i zatvorila pregovore o SAA (Stabilisation and Association Agreement) i kad bi reforme provodila maksimalno brzo, gledajući iskustva drugih, teško da bi mogla ući u EU prije 2015; Hrvatskoj se predviđa ulazak u EU najkasnije do 2010; svako daljnje odlaganje zaključivanja SAA pomiče potencijalnu godinu ulaska Srbije u EU;
5. Osim političkih kriterija, zemlje kandidati moraju zadovoljiti i pojedine ekonomske kriterije i to ne, kako se često misli, dostići određenu visinu plaće i kupovne moći već prije svega osigurati tržišno funkcionirajuću ekonomiju, funkcionalan i pravedan pravni sustav, smanjenje korupcije itd.itd. Zemlje koje ne zadovoljavaju ove kriterije ne mogu ući na zajedničko EU tržište - kako vidimo i iz primjera Rumunjske i Bugarske
6. Hrvatska je, nakon tri zemlje Zapadne Europe (Norveška, Island, Švicarska) jedina zemlja za čiji ulazak potporu daje više od 50% građana EU i vrlo je vjerojatno da će biti jedina od budućih članica - sadašnjih kandidata, koja će izbjeći da se o njenom pristupanju odlučuje na referendumu u pojedinim članicama Unije (za sada je referendum opcija u Francuskoj, ali kako se budu zahuktavali pregovori EU s Turskom za očekivati je da će slične poteze povući i druge EU zemlje poput Austrije ili Nizozemske)
7. 2000. godine Hrvatska i SCG bile su na približno istim pozicijama, ali Hrvatska nije ubila ono najbolje što je imala; 5 godina poslije Hrvatska je barem 10 godina ispred Srbije, a Srbija je odlučila stati u mjestu!

Zato je teško uspoređivati situaciju u Hrvatskoj i Srbiji. Srbija može dostići HR, ali samo i jedino radom, nikako mitovima i ispraznim pričama...

Komunista

pre 18 godina

Ne vidim da je neko nesto posebno izgubio. Mladic i ostali zlocinci su i dalje na slobodi, vecina naroda ih i dalje smatra za heroje, Kostunica i sile koje stoje iza njega i dalje su na vlasti, vojska i SPC i dalje su najuglednije institucije u drzavi, SRS je i dalje najveca stranka, tranzicione secikese i dalje kradu i lapaju. Izgubila je samo sacica onih koji svaki dan peru zube. Oni su jedini taoci. Naravno ne Mladica, kao sto kaze Kostunica, vec kleronacionalistickog militarizma koji ovde gazduje vec punih 20 godina.

Dragiša

pre 18 godina

Ovo je bezobrazluk! Lično, potpuno mi je jasno da Haški tribunal postoji samo i isključivo da bi se najveća odgovornost za sve što se desilo na prostorima bivše Jugoslavije pripisala Srbiji i njenim građanima. Mislim da je saradnja sa takvom institucijom apsurdna, paradoksalna i da iz saradnje sa tavim telom Srbija ne može izvući ama baš nikakvu korist.
Ali kada kažem bezobrazluk mislim na potez(e) vlade Srbije a u vezi saradnje sa tribunalom u proteklih nekoliko meseci. Dati garancije da će Mladić do maja biti u tribunalu a onda ga ne isporučiti nije ni neozbiljno ni neprofesionalno ni neetički, to je čist bezobrazluk prema partnerima(EU, Hag). Šteta naneta građanima Srbije ovakvim potezom vlade nije zanemarljiva, ali je ipak mnogo manja od katastrofalnih posledica dosadašnjeg rada na unutrašnjem planu ove vlade po privredu, standard, bezbednost građana itd...
O Kosovu i federaciji da i ne govorim.
Evropska Unije(tačnije Srbija u njoj) je mit koji je trenutno gotovo ne zamisliv. Ipak, mislim da bi se u Srbiji moglo pristojno živeti i bez članstva u EU kada bi na vlast KONAČNO došli ljudi koji bi više mislili na narod i državu a manje na sopstvene džepove. Ne znam da li takvih trenutno ima na našoj političkoj sceni, ali trenutna vlast je definitivno, još jednom, dokazala da je potpuno indiferentna prema potrebama i interesima Srbije i njenih građana.

ma nisam optimista, ali ...

pre 18 godina

Daleko sam od optimiste, ali mozda ovo jutrosnje sunce kod mene budi neku, verovatno neosnovanu nadu ... pred Medjunarodnim sudom pravde u toku je zavrsna rec naseg pravnog tima, koja ce trajati do utorka, mozda ga ipak do tada predaju. Bila bi to efektna zavrsnica.

Alex

pre 18 godina

Postoje ovi koji su nesposobni da nas odvedu u EU, postoje i oni koji uopšte ne žele u EU, a postoje i oni koji i žele i sposobni su za EU.
Pa, narode, razmisli, uskoro će izbori.
Samo da ne čujem ono "svi su isti" ... NISU SVI ISTI

Tibor, NS

pre 18 godina

Naravno da je ovakav ishod bio za ocekivati. Ne radi se tu o niokakvom drzavnom interesu, u protivnom bi Mladic i Karadzic odavno bili u Hagu. Ovo vise pokazuje koliko ovu nasu drzavicu vode DB i drugi iz doba nazovi socijalizma. I dok god mi tu na Internetu oplakivali nasu sudbinu (a nas koji imamo kompjuter je oko 5% po nekim statistikama) a na vodecim mestima sede oni kojima nije stalo da se Srbija ukljuci u medjunarodne procese, zivot nam prolazi u bedi i siromastvu, materijalnom i duhovnom. Prosto je neverovatno da uvek od goreg ima jos gore, a po svemu sudeci dno dna jos nismo dotakli. Vec 17 godina rezigniran i razocaran.

Marija

pre 18 godina

Nije mi jasno sta se toliko palite na tu Evropu. Primite se knjige, posla, radite, proizvodite.
Ovo Srbiji dugorocno ide na ruku, dobar potez Kostunice

Komunista

pre 18 godina

Bice zanimljivo videti koliko ce ljudi izaci na protest. Posle 100.000 ljubitelja Milosevica u centru(!) Beograda, bas zanimljivo...

dejan

pre 18 godina

ne ulazeci u politiku i odnose aktera u celoj ovoj bednoj situaciji, mene zanima jedan scenario:
- kada obruc bude potpuno suzen, general Mladic odluci da se ubije i poslednja zelja mu bude da ga sakriju negde gde ga niko nece naci, sto realno i nije probelem. sta onda? Pretpostavljam da cemo imati problem sa hagom narednih 50 godina koliko covek moze teorijski da zivi.
Sto se tice ministra Velje Ilica, otkud se on sada pojavi? Gospodine ministre, vi ste covek za grube radove, sad nije momenat da dajete izjave.

Luka

pre 18 godina

Ma ništa tragično, nastaviće se pregovori vrlo brzo. Ova Vlada je do sada najviše učinila na približavanju Srbije EU, i kada bi ostala ušli bi vrlo brzo!OVA VLADA JE I DALJE STABILNA!

Diplomac

pre 18 godina

Sta se nama zuri u Evropu? Pogledajte Rumuniju i Bugarsku, one su kao ispred nas u celoj prici, a Srbija je jos uvek bolja zemlja za zivot od njih. Ova ucena oko Mladica je smesna, neka prekinu pregovore, Evropska unija nece jos dugo potrajati!!! Raspitajte se sta pravi profesori politickih nauka misle o Evropskoj uniji i njenim nacelima.

milan

pre 18 godina

Kako neko moze izgubiti nesto ako ga nije imao i to od 1990. To mislim na kredibilitet, sa Kostunicom kome se prevrce u stomaku od legalnosti pa do radikalaca ne mozete i nista bolje i ocekivati.
Oni i onako se snalaze samo u haosu i pljackama , za koje su se vesto izvezbali za vreme nesrecnih ratova ("u kojima nismo ucestvovali")
Zaista mi nismo bolje ni zasluzili ako smo imali Milosevice, Kostunice , Seselje i ne znam koje druge rigidne snage.
Najgore je kada i posle toliko vremena imamo 35 ili 40 procenata gradjana za koje je vreme stalo jos davne 90 godine.
To da mi ne zasluzujemo bolje je dokaz da prilican broj gradjana jos je u 19 ili recimo u 20 veku.
Nekad su neki mogli da nam i pomognu ali mislim da smo mi i boga zamorili sa nasim glupostima...

Miloje

pre 18 godina

Labus je brze bolje skocio sa broda koji se malo zaljuljao. Umesto da vise poradi na resavanju problema, on od problema bezi, misleci valjda da ce time prikupiti neke politicke poene. Taj oportunizam, ipak, prolazi samo kod nepismenih. Izgleda da je i gospodin Labus postao jedan od onih koji ce pustiti suzu kada Kosunica uvede Srbiju u Evropu.

Zoran Maksimovic

pre 18 godina

Pa evo mog komentara na ovaj prekid pregovorasa Evropskom unijom. Ja mislim da pritisci na Srbiju nece prestati nikada, cak i kada im isporucimo i Kradzica i Mladica i ko zna jos koga. Evropa ne zeli Srbiju u uniji ona zeli unistenu Srbiju, gladnu, siromasnu i nikakvu. I vrsice pritiske na nas jos uvek, i kada nam otmu Kosovo, i kad otcepe Crnu Goru, nastavice dalje sa Vojvodinom, Sanjdzakom i tako do kraja... To je sustina cele price. I jos nesto... Nasa policija verovatno drzi u pritvoru Mladica ali ga nasa Vlada ne isporucuje jer je nezadovoljna ,,pazarom" sa Zapadom. Odnosno, prostije, dacemo Mladica a necemo dobiti nista kao i mnogo puta do sada...
Zoran Kosovo

alexa

pre 18 godina

Imam dete od pet godina. Juce me pita: >Ko je taj Mladic?> Da li je potreban neki komentar? U kakvoj zemlji zivimo? A u kakvoj ce nasa deca? Hoce li i oni da traze Mladica?
Mi smo narod koji sam sebi odmaze tako da nam drugi i ne treba. Kao sto neko rece jedino je dobro sto ce pasti vlada posle ovoga i kraj DSS tiranije.

DJ Vasa

pre 18 godina

Ovo je bezobrazluk!
Potpuno mi je jasno da sve one koji proglasavaju sud u Hagu antisrpskom zaverom nije uopste briga za sudbinu hiljada unesrecenih civila svih etnickih grupa kao posledicu poremecene politike njihovih politickih idola. Mislim da je saradnja sa takvom institucijom preko potrebna i da bez saradnje sa tim sudom oni koji su cinili zlocine u tudje ime nece odgovarati za svoja zlodela.
Steta naneta građanima Srbije ovakvim potezom vlade je ogromna, ali ne treba se cuditi kada se zna da je trenutna vlada formirana uz podrsku ekstremnog krila SPS...
Evropska Unija domacim podobnim tajkunima (domacinima) uopste nije potrebna, jer njima odlicno ide i bez nje, a poslovi i kapital koji su 'stekli' za vreme Milosevicevog rezima nece biti ugrozen stranom konkurencijom. Siguran sam da je ekonomski oporavak Srbije nemoguc bez ekonomskih integracija. Dolazak 'ljudi' kojima su usta puna brige za narod poput radikala dao bi iste rezultate kao i ova trenutna SPS-DSS koalicija, samo sto bi njihova propast bila mnogo brza, umesto beskonacnog DSS-mrcvarenja.

stojan matic

pre 18 godina

Onaj koji je mogao da u troskoku uvede Srbiju u Evropu, da izvede na ulice pola miliona gradjana je mrtav, ubijen. Zato su ga i ubili. Nema Kostunica nameru, pamet i hrabrost Djindjica da moze od Srbije napraviti evropsku drzavu. A i ovaj narod mi je zdravo cudan? Nisu za dzabe ovde vladali Turci 500 godina.
precanin

Vojin

pre 18 godina

Stvarno je simpatično da se niko do sada nije zapitao na osnovu čega je Koštunica dao obećanje ako nije znao gde se Mladić nalazi. Normalan čovek ne bi nikad obećavao ukoliko nije siguran da li može to da ispuni, a ovaj je obećavao u ime svih nas i znao unapred da neće izručiti Mladića. Š'a reći?

Miroslav

pre 18 godina

Iskreno verujem da će vlasti učiniti sve da konačno pronađu Ratka Mladića i da će on na kraju i otići u Hag. Što se tiče onih koji sada napuštaju vladu, reći ću samo da se zna ko prvi napušta brod kada on tone. To je sistem kada nam je lepo tu smo, a kada nije, zbogom. Što se tiče trojanskog konja (kako neki nazivaju DSS), oni su uvek dežurni krivci za sve bili na vlasti ili van nje. Dobri su kada daju podršku demokratskom bloku u glasanju (npr.pobede Tadića i Bogdanovića zahvaljujući njima), ali se kao uvek optužuju da su saradnici SRS-a. Stvarno smešno, i još jednom podrška da se završi do kraja saradnja sa Hagom, a ko sumnja u uspeh neka slobodno beži.

Trandafilovic

pre 18 godina

Bilo bi korektno, ljudski,posteno, profesionalno, patriotski da i ministri G 17+ slede svoga sefa. Ali avaj? Kada bi sledeci put bili ministri? A do onda Srbijo posrci. Nastavi stranputicom. Svi dani su pred tobom. Ne osvrci se na svet. Moze svet i bez Tebe. Sta ce svet tebi?

Aster Blistok

pre 18 godina

Jedini ko u ovoj ludoj zemlji ne gubi kredibilitet jesu politicari koji i dalje , uprkos necinjenju svog posla, pricaju sto bi se trebalo i na koji nacin obaviti. Ono sto najvise mene maloga zabrinjava je da se krivi UN, Haag, Karla zbog svega toga. I bez samozavaravanja molim, Srbija je mozda nekada davno imala kredibilitet. Danas - nikakav kredibilitet ne postoji. Ono sto imamo su politicari koji ne govore ili nece da se suoce sa istinom. Sve mi se cini da je to dobar osnov za jos jednu revoluciju. Ogrezli smo u mitovima, lazima i korupciji i kao takvi necemo biti primljeni medju normalan svet i, ako se ne promenimo, ostacemo na margini da se glozimo i koljemo medju sobom. Trenutno ne postoji nikakvo svetlo na kraju tunela i ja bi savetovao mlade da beze iz te zemlje vani. Verujte mi na rec, cak i Bugarska je zapad u odnosu na trenutno stanje u Srbiji.

Dositej

pre 18 godina

Od Mladića, Koštunice i tog društva jedino mi veća muka pripadne od ljudi koji su od Evrope videli, eventualno, Kinesku pijacu u Budimpešti, ali zato pouzdano znaju da će ta veštačka tvorevina koja nikome ništa dobro nije donela da se raspadne koliko sledeće nedelje (a bolje nije ni zaslužila jer i postoji samo da bi uništila Srbiju).
A da se kod nas organizuje neka vrsta referenduma, pa da se onda jedni Srbi svi presele u Vojvodinu, a oni drugi Srbi u Šumadiju, pa onda nek proglase Guču za glavni grad, i ama baš svakog sveca za državni praznik i neka lumpuju kolko hoće.
Zapravo, još mi je više muka od onih što iz Kanada, Engleske, sa Bahama, pišu kako nisu pare najvažnije, kako se mora čuvati dostojanstvo i naciJonalni ponos. Ajde, bato, dođi ovde pa za 200 evra (u dva dela) izdržavaj porodicu, a ja da odem na Bahame i da radim šta god ti radiš i da ti pišem pisma kako da sačuvaš ponos.

sve je moguce

pre 18 godina

...Nema problema, nas Evropa nece, necemo ni mi nju. ?Ajd'mo sad da napravimo plan i program kako dalje, bez uplitanja i raznih nerazumljivih objasnjena. Ekonomija nam je najbitnija za pocetak, treba nam kvalitetan proizvod da konkurisemo na vanjskom trzistu, unutrasnje nije snazno jer nemamo svjez kapital. Optimisticno je sto znamo da smo mi u pravu da su uvijek drugi u krivu,i to nas vise nece sputavati u buducim realizacionim programima. Drago mi je da smo shvatili jos jedan put da smo mi u pravu i da nam niko ne treba (pametovanja radi). Spoljni svijet nam treba jedino trgovine radi, da kupuju sto je moguce vise nasih proizvoda. Zivela Srbija ovakva jer je realna.!!!

Daba

pre 18 godina

Zasto uvek sami sebi pravimo probleme?
Zasto smo prihvatili obaveze prema Hagu, ako necemo da ih postujemo?
Zasto Kostunica nije rekao jasno i glasno da nece da isporuci Mladica i tacka?
A ne, postavi sam sebi rok i onda - nista.
Ovoliko neozbiljnosti i neodgovornosti od premijera jedne zemlje je krajnje degutantno.
U civilizovanom svetu, rec je zakon. Kostunica se kune da je legalista, a ispade? I dok se vlast pravi luda, bez da nas udostoji bilo kakvog objasnjenja, mi cemo i dalje biti kvalifikovani kao "najgori" narod.
Nemojte vise da "brinete" o nama, molim vas!

Ne zelim ETIKETU krvolok

pre 18 godina

Ne zelim benzin u flasama Coca-Cola, izolaciju, restrikcije struje, pendreke i policijske sate, LazzoViziju i zabrane, platu od 3 evra, cvarke i lepinju za rucak, kafu bez mleka za dorucak i prazan stomak za veceru i etiketu *krvoloci*, jer svemu ovom nema kraja.

mama ludaca

pre 18 godina

O kom kredibilitetu mi govorimo kad prvi covek pise saopstenja umesto da se obrati naciji "uzivo", prizna svoje greske, a ne zamotava ih,u pismenoj formi, u nove lazi. Zar je zaboravljeno da smo uvek imali oficire,popove,politicare koji su bili na raznim platnim spiskovima i da je njihova sudbina bila vaznija od "vaskolikog"roda. Nije to neka nasa specijalnost, ali nismo ni tako divni kako premijer zamislja sebe, Apisa, Simovica, Dozica... spisak je poduzi i svakako nepotpun.

sumar

pre 18 godina

Po meni, ovde se radi o zameni teza i pokusaju da se vidi drvo u sumi, a ne celokupna slika.
Da li je uopste legitimno i pravno ustanovljeno da se medjunarodni pregovori o pridruzivanju nekoj zajednici, uniji, uslovljavaju ovakvim zahtevima.Salzem se, pridruzivanje SCG EU je stvar odluke obe strane, tako da EU moze ispostaviti bilok kakve zahteve.Ali kako odluciti, da gro (celokupan odnos) jednog dela medjunarodne zajednice prema suverenoj drzavi zavisi od izrucivanja osobe cije se mesto prebivanja ni ne moze tacno odrediti, izuzetno je diskutabilno.Cvrsti dokazi ne postoje da je general u dometu srpskih vlasti.Kako onda uciniti te vlasti odgovornim za njegovo ostajanje na slobodi.Ne branim ni vladu, niti bilo koga iz administracije, ali po meni to nisu odnosi na kojima treba graditi buduce spoljne poslove.Fakti, polazne osnove i slicno moraju se uspostaviti na pravi nacin.Polazeci od ovoga, i obecanja nase strane su ishitrena, ako nisu utemeljena.

dejan bg

pre 18 godina

Sada ce jos ispasti da je jedino G17 moralan pa ce njihovi ministri da se zrtvuju i povuku iz Vlade, iako eto njihov posao nikada i nije ni bio da se bave lovom na Mladica, jer oni se kao razumeju samo u ekonomiju ali se ne bave politikom. Ovo povlacenje G17 je samo predizborni korak posto su ocigledno shvatili da je sada vreme da promene voz pa iz DSS kompozicije uskacu u DS vagon nebi li sa komotne pozicije kriticke opozicije mirno docekali sledece izbore. S druge strane, G17 sigurno nece da uskrati skupstinsku podrsku Vladi posto bi na taj nacin izgubuli mnogo vaznija mesta od ministarskih (direktorska mesta u drzavnim firmama, bankama, drzavnoj lutriji, Narodnoj banci i sl). Mislio sam da samo radikali glume patriotske zrtve kada zatreba.

FicaBg

pre 18 godina

Živo me interesuje da li ovaj narod zna šta nam se desilo, dešava i šta će nam se desiti? Da li će proci vest na RTS-u da je "EU prekinula pregovore zbog Ratka Mladića". Da baš su tim rečima jutros u 8 sati počele vesti na rts. Koja li je svest sad u srpskom narodu?!

Dule!!!

pre 18 godina

A sta ako je Mladic u Rusiji i ako ga vlasti zaista ne mogu locirati gde je. Problem je u tome sto Srbija je primila odgovornost na sebe sta se dogadjalo u BiH, kao da se radi o srpskim drzavljanima a ne BiH. Moze se nauciti nesto od Hrvata i Mesica kako i onih 6 bosanskih Hrvata koji su polsati sad u Hag. Zvanicna Mesiceva poltika da su to Bosanski Hrvati i da oni predstavljaju medjunarodnu priznatu drzvau Bih a ne Hrvatsku. Ja ne znam zasto ni jedan politicar u Srbiji to vec jednom ne kaze, kao Mesic u Hrvatskoj ili u Srbiji i dalje zele da veruju u te mitove ''svi Srbi u jednoj drzavi''.

znatizeljna

pre 18 godina

Da mi je samo znati sta sad misli g. Kostunica?! Ali, ono, lichno, intimno. Da li mu je odlaknulo, kad su pregovori konachno zaustavljeni? Da li njega pogadja gubljenje kredibiliteta, ne Srbije, nego onako, lichno njegovog? Jer, i njegov kredibilitet je u pitanju. Ne mogu da procenim da li je g. Kostunica sujetan chovek. Mnogi su ga opisivali kao skromnog, shto mene, da pravo rechem, brine, jer skromnost, po meni, nije bash neka osobina kojom bi se drzavnik trebao dichiti. Ali iz ochiju mi se cini da jeste sujetan. Pa, kako li se sad stvarno oseca, jer, mora da neka osecanja ima, kad onako zachkilji ocima.

Zoki

pre 18 godina

POstovani zemljaci,
sve vise je jasnije da politicari(ne samo nasi) kad pricaju i obecavaju jedno, rade potpuno drugo.
Kostunica nije izrucio Mladica iz razloga da bi podrzao predstojeci referendum u CG. Iako oficijalno nije za nezavisnu CG, mislim da je shvatio prednosti koje ce obe drzave imati ukoliko postanu nezavisne u trenutnoj situaciji. Verujem da ce posle referenduma Mladic biti izrucen i Srbija i Crna Gora ce nastaviti odvojeno putem do EU.

komsija

pre 18 godina

Ne mozes da izgubis nesto sto nemas. Srbija izgubila polako ali sigurno svoj kredibilitet tokom Miolosevicevog rezima i onaj poslednji kredibilitet je izgubila na momenat da Milosevic proglasio pobedu nad NATOM i vecina se aplaudirali. Tokom kratkog veka velikana Djindjica, Srbija pocela je da dobije polako i nesigurno svoj kredibilitet. Njegovo ubistvo ne samo da unistio taj kredibilitet ali je prouzrokovao da Zapad trazi "odmazdu" za to ubistvo jer to je bilo jedan udarac i na Evropu. Gospodin Djindjic je bio Zapadni aleata i Zapad ne daje tako lako da njihov prijatelj i borac istih ideala, bude ubijen na monstruazan nacin i ubice se tretitraju kao heroji. Srpski kredibilitet je isao daleko na negativnu vrednost. Sadasnja situacija ne govori da Srbija zeli da dobije kredibilitet i da smanjuje taj negativni kredibilitet. Zapad nikada kaze vam "negativni" trend. Oni uvek govore o pozitivnim osecanjima ali buduci da ja nisam iz "Zapada", konstatujem da Srbija ne izgubi kredibilitet ali ona nije u stanju da dobije nesto od njenog negativnog kredibiliteta...

Bojan Zdravic, Houston

pre 18 godina

Labus je samo jedan od stotina hiljada podjednako odgovornih za negativna desavanja u Srbiji u poslednjih 15 godina, tako da njegova ostavka nece nista promeniti na bolje. LDP (ciji sam clan) ispravno reaguje i zakazuje demonstracije trazeci nove izbore, kritikujuci Vladu, te delove SPC i SANU. Toj kritici bi trebalo dodati i rukovodstva svih parlamentarnih stranaka - znaci delove tih stranaka. Jovanovic radi prave stvari, ali propusta da ukaze na sustinski najvazniju stvar - da su ti delovi zapravo sacinjeni od pripadnika tajnih policija. Samim tim kao najveceg protivnika Srbije, treba oznaciti DB i KOS. Treba traziti ukidanje ovih sluzbi, odnosno ukidanje policijske drzave (diktature) i uvodjenje demokratije - znaci promenu drustvenog uredjenja. Propustajuci da iznese sustinski najvazniju stvar, Jovanovic ne uspeva da obezbedi da ga javnost razume, te samim tim masovnije podrzi njegovu politiku - koja je jedina prava u Srbiji.

Mia

pre 18 godina

Treba Kostunica da kaze da je Kosovo vec odavno izgubljeno.Treba da kaze da ga bas briga za sve nas koji hocemo napred i samo napred.Nisam glasala za njega ali oni koji jesu smatraju ga postenim i "osobom koja sme da gleda u oci" kako ono vec bese.Zato neka pogleda naciji u oci i kaze zasto nece da izruci Mladica.Najezim se kad samo pomislim koliko je trajalo ubijanje ljudi u Srebrenici.Ne zelim da imam bilo kakve veze sa tim.Uvek sam volela ljude SVE ljude.Oni koji nisu imaju ozbiljan problem i necu da imam nista zajednicko sa njima.Kako rece Zoran Djindjic zivot je cudo.Kako to objasniti polupismenim ljudima?

morales

pre 18 godina

Iz ove zemlje treba bezzati ssto pre! CCak i da sada uhapse Mladicha, ssta vredi, ponovo smo sve uradili sa zakassnjenjem od 6 godina...Labus je dao ostavku, i sada se zaboravlja sve ono ssto je G17 plus radio u prethodnom periodu. Sad se oprao, a ono pre, puj pike ne vazzi!!! O ccemu se ovde radi?! Jel oni misle da smo mi bass toliko ludi?

Milan

pre 18 godina

Veljo druze moj u istom dahu kazes sve je probano ali nismo uspeli i sluzbe su ga pratile i trag mu izgubile. Pa sta je sad ima znaci Karla pravo!?
Ne znam ne bi hteo da budem pesimista ali ako problem Hag tj. perspektiva Srbije ne resimo najbrze kompletno bolece nas zuljevi jos dugi. Ako ne mislimo na nas daj bre mislimo na nasu decu i ne varajmo se da ce nas epovi o takozvanim herojima spasavati.

RUS

pre 18 godina

Ljudi dozovite se pameti vec jednom, moramo se okrenuti sami sebi, niko sa strane nam nece poboljsati kvalitet zivota.Taj gospodin ce se naci tamo gde ga traze a mi cemo i dalje ostati tu gde jesmo, pa ko je glasao za ovu vlast, narod!Manite se Evrope(Nije valjda taj Mladic najveci problem Evrope 21 veka),sredimo stanje kod nas, kriminal i korupciju.

Nenad

pre 18 godina

Prosto je neverovatno koliko je ova Vlada slaba,počev od njenog Pretsednika pa nadalje.Tuga je to.Jadna je Srbija u kojoj Vladu vodi Kotunica,pametan čovek,obrazovan,ali katastrofalno loš političar ili Velja Ilić lik iz vremena od pre dva veka,zalutao u politici,umišljen i uvedjen da je dovoljno biti bahat,psovati i sl.Ili jočić,čovek koji je potpuno zalutao na poslu koji obavlja,Kojadinović i dr.Oni koji su iz partijske discpiline prihvatali funkcije za koje nisu sposobni da ih obavljaju moraju da se prisete da su mnogi i iz Miloševićeve garniture prihvatali olako funkcije,pa ih eno malo u hagu,malo pred Specijalnim sudom.Kada dodje vreme odgovornosti,a ono uvek dolazi,kad tad,polažu se računi.tada nema vadjenje za one koji su zalutali na pojedina mesta.Labudsova ostavka je zakasneli čin priznavanja greške učinjene obaranjem Vlade Zorana Živkovića.A ui tom činu G-17 je dao odlučujući doprinost.Šteta za njih jer imaju sposobne ljude.
Jednom reči čini mi se da je posle svega ovoga sadašnja Vlada već dodirnula dno,te je samo pitanje dana kada će otići u istoriju.Ali za štetne posledice pojedinih poteza,kao što je ovaj poslednji u vezi sa Mladićem,moraće svi na odgovornost.Dosta je Srbiji i njenom, narodu da se ljudi na greškama uče da vladaju.Ko se prihvati vlasti mora da je odgovorno vrši.A da za svoje oidluke odgovara.Zar je pokojnom Djindjiću bilo lako da izruči hagu Miloševića.Za taj hrabar,ispravan i pravi potez jednog političara platio je najveću cenu.Ovi sada plaše se da ne izgube vlast. Sramota!.

A. Babic

pre 18 godina

Evo kako stvari stoje: predsednik vlada više puta ponovi da će obaveze prema tribunalu biti u celini poštovane itd itsl. Možda se u našem poimanju finog stila pod diplomatskim govorom podrazumeva plasiranje mutnih formulacija "za opseniti prostotu", ali među ozbiljnim ljudima to znači ono što znači: RM će biti uhapšen i izručen. (Da li to treba ili ne treba, pravedno/nepravedeno itd. sada uopšte nije predmet rasprave. Zaboga premijer je preuzeo moralnu i svaku drugu obaveze.)Sad, premijer možda nije tako mislio (malo vereovatno, čovek je doktor prava) ili je naiveno verovao da će Službe da ga nađu (zar naivnošću stići i toliko se održati na premijerskoj fotelji?). Postoji i treća opcija: premijer je potpuno u rukama Službi, koje jel´da, nemaju nameru da RM nađu a kamo li izruče. Ova treća mogućnost je ono o što mora svakog da zabrine pa i više od toga.
Opet ako su svi tako "dobro radili", "danonoćno", tek onda treba da se svi zabrinemo. Kakve su to Službe koje toliko vremena ne mogu da nađu jednog jedinog čoveka (pa bio on u inostranstvu ili u zemlji, svejedno.) One nekadašnje službe infiltrirale su se u glavni stan Dražin, likvidirale vođe ustaške emigracije po Španiji i J. Americi, a za IB imale u svakom CK u Istočnoj Evropi po jednu krticu najmanje. Ovi danas ne znaju da nađu čoveka ni u jednom Beogradu. Kako stvari stoje, Bin Laden bi mirno mogao da se nastani na Dedinju, ovi ga nikako ne bi uspeli locirati. Kako je Beograd i Srbija zaštićena od mogućih terorističkih napada? Sa ovakvom efikasnošću-nikako. Ministru Jočiću ne smetaju sva nerazjašnjena ubistva i sačekuše, stalni ispadi policajaca prema građanima, premlaćivanje u Kikindi i drugde, pa ni činjenica da sva ta skupa mašinerija ne uspeva da ispuni obaveze koje je urbi et orbi preuzeo predsednik vlade! Zar Oli Ren treba da nam kaže da naša vlada nema kontrolu nad Službama? I onda posle svega kao da svi ministri horu ponavljaju "nije sad vreme za postavljanje odgovornosti". A još je u Talmuru pitano "Ako ne sada onda kada?"

Ducille

pre 18 godina

Labus rece:Mozemo ga uhapsiti odmah ili za pet godina.Sad je jasno na sta je mislio-Kostunica je sve ovo namerno dozvolio kako bi "slucaj Mladic" iskompromitovao drzavu i kako bi imao alibi da krene u akciju samo da bi se "oprao" pred svojim nacionalistima i postao spasilac Srbije. Dakle, Labusova ostavka je bila suvisna i sve ce ostati isto.

duki

pre 18 godina

Prekinuti pregovori (kazu da srecom nisu suspendovani), Labus dao ostavku, Kostunica sa visine daje pisano saopstenje, Tadic zabrinut, ministri odgovorni za ovu katastrofu bez oglasavanja, ...
Srbijo, ponovo trpis gluposti vlastoljubaca. Imam decu koja ce valjda jednoga dana moci da vide Madjarsku, a unuci i nesto vise. Do tada cemo da teramo inat celom svetu. Nasi politicari, kreatori nase sudbine i buducnosti i dalje ce ici stazama utabanim devedesetih godina.

Vlade

pre 18 godina

Ma kakvi pomagaci,Kostunica u svakom trenutku zna gde se Mladic nalazi, samo se radi o tome da Kostunica pokusava, na sve moguce nacine, da natera Mladica da se preda,da ne bi izgubio podrsku socijalista. Sto se tice Labusove ostavke, mislim da mu je kasno doslo ... u glavu, ionako Dinkic bi pre presao u DSS, nego sto bi podneo ostavku.

BT

pre 18 godina

Uhapseni pomagaci?! Pa zar Kostunica nije rekao juce da su svi pomagaci uhapseni i da se Mladic sada krije sasvim sam?! IZgleda da je ova vest samo bacanje prasine u oci, kako bi se stvorila atmosfera da se, kao eto, odmah krenulo u hapsenje Mladica. Ne mislim da ce protesti koje budu organizovale ove minorne stranke, u ovom trenutku imati bilo kakvog efekta, pogotovu sto ce se skupiti zanemarljiv broj ljudi. Jednostavno, izneverena su mnoga ocekivanja, ljudi su zapali u apatiju, dosta im je mitingovanja, setnji, i sl. Takodje, upravo kada su na vlasti bili ljudi iz LDP, GSS i SDU, posebno nakon smrti Djindjica, niko od trazenih haskih optuzenika nije izrucivan. Cak sta vise, mogle su se cuti sasvim suprotne izjave danasnjim.

amstel

pre 18 godina

Vlada opet priredjuje farsu. Zasto ova dvojica pomagaca nisu uhapsena juce? Naravno da su njihove aktivnosti bile poznate vlastima i pre vise dana. Pomagache treba pohapsiti, naravno, ali nas problem je Ratko Mladic.

Superhik

pre 18 godina

Ama ljudi, sta se brinete. Sada ce Voja de se posavetuje sa sovom i sve ce biti u redu.
A i za cega ce nam ta Jevropska unija? Valda su nam od vece dragocenosti nasi junaci koji su branili srbstvo od belosveckih ugursuza nego tamo neka Jevropa. Znateli vi da vise necemo moci da pecemo rakiju kade unj unidjemo? Mozemo mi i bez nji jer tako smo u mogucnosti. More, da je Slobo ziv on bi njima pokazo ko devedes devete! A i Vojo nije los, odma se vidi se da je patrijota i dobar srbin. Srbija se nece sageti!

Vladimir

pre 18 godina

Pogledajte saopštenje povodom rokova a onda se prisetite kako su svinje u "Životinjskoj farmi" menjale istoriju. Svaka sličnost je neverovatna...

stanislav

pre 18 godina

Kostunica radi tako da ova vlada opstane i posle Mladica. Izgleda da i odlucujucim faktorima u svetu najvise odgovara ovakva kompromisna vlada poput Titove u vreme hladnog rata jer Srbija (i CG), a posle izdvajanja CG samo Srbija i dalje sluzi na Balkanu kao nekada Jugoslavija za balansiranje izmedju Zapada i oporavljene Rusije i uskoro mocne Kine. Zato je ova igra oko Mladica zajednicka i za vladu Srbije i za mocnike u svetu.Dok to traje resavaju se vazna pitanja daljeg usitnjavanja preostalog autoriteta na Balkanu koji pretenduje na veci stepen autonomije u Evropi, kojoj to vise ne odgovara.

a sad svi na TRG

pre 18 godina

Evo ih Kostunica i co. nasli opet rupu u izjavi bajnih Solanas da mi moramo izjuciti Mladica, te ce u tom smeru ponekad hapsiti pomagace i gledati da ispune obavezu... kad tad. Na ovaj nacin su nam nagovestili prolongiranje uzasnog i bolesnog stanja u drustvu.
Dakle, nas VELIKI vekovni problem ostaje: Ova vlada u dilu sa UDBOM ce uciniti sve da opstane. Necemo se mi tako lako njih otarasiti. Oni su dobro izucili vestinu siledzijstva, kamuflaze, odugovlacenja i strahovlade. Ma mozda i padne vlada, ali Tadic je vec spreman kao zamena... Znamo sve, nismo glupi.

Milan_PT

pre 18 godina

Cinjenica da lukavi Labus otvoreno kritikuje vladu i premijera i da je dao ostavku navodi na cinjenicu da su ovoj vladi dani odbrojani. Samo ne znam da li da se radujem tome ili ne? Slicno je vecniti ministar-preletac Labus radio i u prethodnoj Djindjic-Zivkovicevoj vladi kad je osetio da je ona previse uletela u ociglednu nesposobnost i korupciju, te je poceo da priprema prelazak u novu, DSS-ovu. Glavni razlog zasto se ne radujem padu ove definitivno smotane vlade jeste buduca vlada: u ovom trenutku jedino radikali (sa svojim satelitima) mogu sami da naprave vladu. DS i DSS su (verovatno) definitivno posvadjani i tu nema koalicije. Dakle, vizija nove radikalske vlade sa SPS-om, Ilicevom Novom Srbijom, nekim otpadnicima iz SPO-a, verovatno i karicevcima me tera na razmisljajanje kako neobavesteni Kostunica uopste i nije toliko los koliko mi se cini. Idemo sve brze i brze ka dnu i, na zalost, ne vidim nijednog kocnicara, ma koliko se Labus lagano nabacivao kao jedini OK. Svima je poznato da Labus uopste nije gadljiv na pare i da vole da mu se donesu na noge, i da je gori i od seljaka Velje po tom pitanju. Uzas...

DzoniSix

pre 18 godina

Kad god su oficiri radili na svoju ruku i protiv legalno izabranih predstavnika vlasti, Srbija i Srbi su propadali.
Ako je G. Kostunica i legalno izabrana demokratska Vlast odlucila da posalje nekog gnerala u Hag, onda taj general tamo mora da ode bez obzira da li je kriv ili ne.
U protivnom imat cemo sistem slican onima u Centralnoj i Juznoj Americi gdje generali s vremena na vrijeme preuzmu vlast i time guraju u propast i narod i drzavu.

Boro

pre 18 godina

Oduševljavaju me oni koji tvrde da "ne postoje čvrsti dokazi da je Mladić u Srbiji". Zaboravljaju međutim dvije važne stvari. Prvo je slučaj Hrvatske-nitko nije mogao dokazati da je Gotovina u RH, no kad se dovoljno jako potrudila hrvatska ga je pronašla, zato i postoje tajne službe. Pobogu, Židovi su našli Eichmana čak i u Argentini. Drugo što zaboravljaju je iskustvo zapada sa Srbijom, a ono je "što ih jače stisneš, to će kooperativniji bit". Znaju oni dobro u EU da progledaju Srbiji kroz prste, više nitko ne bi tražio Mladića ni ostale. Jedino pritisak iz vana potiče Srbe na suradnju. Ovako će se Srbija potrudit bolje, a ako ne bude dosta, bit će dodatnih sankcije. Odgoda pregovora je teki prvi korak.

"Cica Mica Gotova Prica"

pre 18 godina

Van pameti je porediti traganje za Bin Ladenom i hapsenje Mladica. Taj koji je ovako nesto u stanju da "odvali" ne ume da misli ili namerno ... jer to prolazi kod naseg naroda. Drugo, niko normalan nece ulagati kapital u Srbiju i to ne zato sto Mladic nije izrucen vec zato sto bi ulaganje bilo isto sto i bacanje para. Sa pravnim sistemom koji nikoga ne stiti i u zemlji gde kiminal prolazi ne kaznjen Srbija moze samo da sedi u sopstvenoj izolaciji. Nikakve sankcije nisu ni potrebne jer ko bi normalan rizikovao bilo kakva ulaganja.

Nikola

pre 18 godina

""Postoji logistički problem, naći čoveka. Eto, Amerikanci godinama ne mogu da nađu Osamu bin Ladena. Kada bih ja znao da oni to ne žele da urade, postupio bih isto kao Labus", dodao je Dinkić. "
Za sve one koje misle kao Dinkic, da vam objasnim razlike izmedju Mladica i Bin Ladena:
1/ Bin Laden nije drzavljanin SAD i ne krije se u SAD, Mladic je nas i krije se kod nas.
2/Bin Laden nije nikad radio u drzavnim strukturama, Mladic uvek. To znaci da mu pomazu ljudi iz sadasnje ili bivse drzavne strukture, Bin Ladena NE. To znaci da nemamo civilnu kontrolu nad tajnim sluzbama, sto nije slucaj sa Bin Ladenom.
3/ Zna se vrlo dobro gde je Bin Laden: u zoni izmedju Pakistana i Afganistana. Isto tako se zna dge je Mladic: u Srbiji. Samo sto ni Pakistan ni Afganistan ne traze prijem u EU, a Srbija da.
Kako sada stoje stvari, imamo iste sanse za prijem kao i oni.

EU

pre 18 godina

Zivim u evropskoj uniji i zelim da porucim gradjanima srbije, da negube nadu u EU jer ona stvarno zeli srbiju unutar njenih granica, budite optimisti,daj uradite nesto sami, da vidi evropa da je srbija demokratska zajednica.
Pozdrav svim gradjanima Srbije i nedajte da Srbija stane, jer ako sad srbija stane...

chilac,bec

pre 18 godina

predsednik jedne drzave obeca nesto u sta nije siguran!!!i sta nas onda cudi sto smo tu gde jesmo,ili gde ce mo uskoro biti.drug voja je samo slika ozbiljnosti srbije.sve mi se cini da ce jedina "tekovina" 5.okt.biti paljenje parlamenta.dovedite te radikale da dotaknemo samo dno zivota pa da jednom krenemo nekud.naravno,ako igde ima mesta za nas ovakve.

Djuradj

pre 18 godina

Sao u Srbiji moze da se ministar privrede Bubalo bavi slucajem kolege ministra unut.poslova,ja se ne mesam komsiji mesaru sastav cevapa koje pravi.

Dejan

pre 18 godina

Krajnje trivijalno jezicko pitanje... Neko vreme sam van srpskog govornog podrucja, pa me interesuje da mi pismeniji i na izvoru pomognu u razumevanju podnaslova koji citira g.Bubala sa: "Gospodin Mladić se krije pojedinačno"

Afgan

pre 18 godina

Dinkic: "Amerikanci godinama ne mogu da nađu Osamu bin Ladena"

Aaaaaaa, znaci ZATO Amerikance nece da prime u EU "vec godinama".
Jos se Bin Laden ne krije "pojedinacno".

Miki-Bg

pre 18 godina

Pa dobro ljudi, nije da branim Vladu i Kosstunicu, ali podsetio bih na jednu bitnu ccinjenicu. Eufor u Bosni ima visse desetina hiljada vojnika, jedinstvenu, posstenu i profesionalnu komandu, kao i nekolicinu satelita koji mogu da snime otprilike kad mi tipkamo za nassim raccunarima, a eto bass godinama ne mogu da uhapse Karadzzica. Mora da im satelite skrecu dokoni, bezobrazni hakeri iz srpskih manastira po Bosni :))
Kad tolika armada ne mozze da nadje Karadzzica zassto se toliko occekuje od nasse Vlade. MISLITE O TOME !!!

Obavesteni

pre 18 godina

Lepo je to sto je Vojislav I Neobavesteni obecao izrucenje, ali da li "Sluzbe" zaista znaju gde je Mladic ? Ja sam siguran da ne znaju, ili znaju da je van Srbije, sto dodje na isto.A kad vec Carla Del Ponte zna gde je, sto lepo ne kaze pa da se sve resi lepim putem ? Pa niko u "sluzbi" nije toliko lud da zna gde je "do pre deset dana", i onda ga "puste" da opet nestane. Krcun i Leka sa prevrcu u grobu....

Milan47

pre 18 godina

Pored toga sto su neki Mladicevi jataci uhapseni,mislim da je ipak kljucni jatak samozvani knjizevnik i autobiograf knjizevnika Radovana Karadzica
potonji Miroslav Toholj.Par puta je na BK televiziji pozivao Maldica i Karadzica da se ne predaju. Cak se i dici sto mu drzava ne udje u trag.E njega Toholja pitajte gde su ONI.Razlog sto ovo tvrdim lezi u cinjenici da on
stampa i izdaje knjige o Radovanu Karadzicu.Dakle trebao bi znati gde se kriju?