Četvrtak, 06.04.2006.

07:57

Snimak ubistva vojnika u Sloveniji

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine istražuje ubistvo vojnika JNA u Sloveniji 1991. dok je u Sloveniji taj predmet zatvoren.

Izvor: B92

Snimak ubistva vojnika u Sloveniji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

Tom75

pre 18 godina

Žao mi je za ove dečke, koji su bili ubijeni na granici, ali ubijeni su bili u vatrenom sukobu i ne posle predaje. Tako kaže i jedan od momaka sa snimke, koji je jedan od trojice sa belom zastavom i koji inaće živi u Kopru. Ovi dečki sa snimke samo su se bacili na pod kada je slovenska strana otvorila vatru na zgradu karavle sa suprotne strane, od kuda nije bilo moguće, da se vidi trojica, koja se predaje. Istraga je ustanovila, kako su ubijeni bili ubijeni u sukobu, a oni koji su se predali nisu bili ubijeni. Tako kažu i svedoci.

PROKLETOLJUT

pre 18 godina

Bio sam na karauli 35 odmah do Holmeca/koji je br34/..,na srecu, daleke 1984 ,kada je vec sve bilo jasno sto se Slovenije tice ...MUKA mi je kad pomislim sta su ti mladici morali da prozive ..a kao sto vidimo neki i nisu uspeli ..Kvaka je u tome sto medju granicarima postoji "tanka crna linija" solidarnosti, ma ko i ma gde bio ..crna -zbog mnogo bojeve municije okolo i izvesne smrti ,ako neko izgubi zivce..E, pa na Holmecu niko nije izgubio zivce, nego je neki teritorijalac -pijan po default - skrhao poslednji trag ljudskosti ..odavno trazim listu poginulih vojnika u ratu u Sloveniji /znam da ih je mnogo moja crna linija 7646/, odavno trazim podatke o tome koji su oficiri predali, koji prodali a koji bili /kao i uvek ! /smireni i pametni pa izveli vojsku u Austriju kao moj kapetan Jovanovic iz Maribora ../i tako deci spasli zivot/..... FUN ANYONE?/PLAYSLOVATION/ HELP ANYONE ?

Mile

pre 18 godina

Istina je, svaka je žrtva nevina, prvenstveno u ovom slučaju, gde su bile žrtve prouzrukovane ludim odlukama političkih kriminalaca, koji su slali vojsku u nezakonitu agresiju na državu Sloveniju, koja je na referendumu sa velikom večinom izglasala sa Ustavom SFRJ zagarantirano pravo otceplenja. Sad srpska javnost postavlja pitanje, da li su žrtve ubijene na način, koji se može tumačiti kao ratni zločin ili je istinito svedočenje slovenskih policajaca, od kojih su - u toj borbi - dvojica rezervista - poginula (Javnost u Srbiji o tome čuti, zašto?). Zato mislim, da bi bilo dobro spustiti loptu i možda slučaj još jednom istražiti. Osobno verujem u nevinost slovenskih policajaca, istovremeno nemam ništa protiv ponovnog procesuiranja slučaja, da se straži istina i smire duhovi.

NN

pre 18 godina

Nažalost, ovaj slučaj će biti i ostati farsa, jer ga neće procesuirati Haški tribunal ni bilo koja druga međunarodna institucija. To što je naše Tužilaštvo pokrenulo postupak, ne znači ništa - uostalom, protiv koga su je i podneli? Protiv Janeza Janše? Slovenci se ponašaju isto kao što su se naše vlasti ponašale prema ratnim zločinima (i još uvek nisu potpuno promenile kurs). Da li je ovaj potez smišljen da se malo smanji tenzija na vlasti povodom saradnje sa Hagom, uz smrt Slobodana Miloševića i samoubistvo Milana Babića, ne znam - moguće je, s obzirom da se za ovo znalo već 15 godina. No, to ne znači da ne treba istrajati na tom slučaju, pa zaboga taj isti Janez Janša je danas predsednik Vlade Slovenije a Slovenija je u EU!

M.S. Mraovic

pre 18 godina

Posle ovog "novog" otkrica da su Slovenci ubijali vojnike JNA, najverovatnije ce EU doneti Zakon, slican Americkim da njihove clanice i njihovi gradjani ne mogu biti osudjeni za ratni zlocin. Ponudjeni Ugovor ce biti potpisan od svih clanica EU a mozda i od Srbije., i tu je kraj price o zlocinima Slovenaca.Zivi bili pa videli.

Zavadi pa vladaj

pre 18 godina

Cekacemo valjda sledecih 100 godina da sve kocke dodju na svoje mesto u zvanicnom otkrivanju istine za ono sto od pocetka znamo sta je i kako bilo. Svi vec zaboravljamo cinjenicu da je jedina drzava tada bila SFRJ i jedina regularna vojska je bila JNA. Sve ostalo su bile paravojne formacije kao sto je i OVK sada. Nisam sledbenik ni jedne politicke opcije ali ovaj snimak samo pokazuje da su svima sa prostora bivse SFRJ ruke krvave do lakata i zato me boli neistina da su Srbi glavni krivci za sve zlocine i raspad Jugoslavije. Ako su ubijani nenaoruzani mladici u Sloveniji, Ako se na Maximiru mahalo Nemackim zastavama a odvaljenim stolicama gadjali navijaci iz Srbije, ako se u Bosni gadjala kolona pripadnika JNA koji se povlace iz BiH onda bi na medjunarodnim poternicama morali zarad objektivnosti da budu svi iz tadasnjeg rukovodstva drzave SFRJ, vojske i republickih vlada zbog direktnih komandi ili "Cinjenja i necinjenja" na ilegalnom naoruzavanju paravojnih formacija i potstrekivanju na sukobe i gradjanski rat. Da je to tako uradjeno ja bih rekao da za nas sve ima sanse. Ovako Zapad je pomogao otcepljivanju republika bivse SFRJ i njihovom formiranju a sada juri jednog po jednog bez u stvari prave doslednosti i sudi im za pojedinacne slucajeve. Sve je to sada istrgnuto iz konteksta i svako moze da se pravda akcijama onog drugog. Neko sada treba da potrosi silne milione na rad kojekavih sudova i vladinih i nevladinih organizacija da bi se dotakao samo deo istine....

Ana Bogdan

pre 18 godina

Samo da skrenem pažnju onima koji predlažu da se za ovo sudi u Hagu da je Haško tužilaštvo više ne vodi istrage niti podiže nove optužnice već samo zastupa optužbu u predmetima koji su u toku i za koje su već podignute optužnice. Dakle, to nije moguće jer je ta institucija praktično zatvorena.

CELAVAC

pre 18 godina

Samo me zanima zašto se o ovome ćutalo 15 godina.I po ko zna koji put se u Srbiji dešava to da se nesreća nevinih koristi u političke svrhe, da bi se skrenuli pogledi sa nekih drugih problema.Nema tu neke brižnosti prema narodu samo lični interesi režima u zadnjih 15 godina.To kažem jer mislim da su svi oni bili isti.I pre 10 i pre 5 godina.Samo se jedan bio drugačiji, pa su ga ubili.Sa druge strane i Evropa bi mogla da pokaže da li stvarno želi Srbiju i da nas niko ne mrzi osim nas samih.

Vojnik

pre 18 godina

Snimak ubistva vojnika u Sloveniji

Bio sam vojnik JNA u Sloveniji 1991. Bio sam u istoj kasarni kao i ubijeni Goran Maletic. Poznavao sam ga i pre nego sto je otisao iz Novog Sada jer sam i sam iz tog kraja. Zeleo bih ovom prilikom da dam par podataka koji mogu pomoci istraznim organima da dodju do vise informacija.
Maletic je bio u grupi vojnika koji su zavrsavali desetarski kurs VP 7646 (granicarska ceta) u Celju. Kada je poceo rat u Sloveniji, ceo vod je krenuo na granicu. To je bio kraj juna 1991. Tada sam ga poslednji put video. Komadant cete (VP 7646) je bio Kapetan I kl. Culibrk (rodom iz Rume). Komandir voda je bio Porucnik Zijad prezime nepoznato. Porucnik Zijad je predvodio jedinicu koja je otisla na Holmec i kojoj su se nalazili poginuli mladici. Proveo sam rat blokiran u celjskoj kasarni i odmah posle rata, sredinom ili krajem jula sam ugledao tog istog Porucnika Zijada koji je tada odmah posle pustanja iz slovenackog zarobljenistva (jer je u medjuvremenu bio zarobljen) dosao da se javi u kasarnu. Par dana kasnije sam imao priliku da vidim raport, napisan od strane istog porucnika, o svim dogadjanjima za vreme borbenih dejstava. Ne secam se detalja, ali znam da sam licno bio potresen tim dokumentom. Mislim da bi taj raport bio od kljucnog znacaja za istragu. Komadant kasarne u Celju je data bio Potpukovnik Luka R. Lukic (preuzeo je komandu kasarne za vreme borbenih dejstava) i on bi morao znati vise o tome. Kasnije je Lukic prebacen u Novosadski korpus. Poreklom je iz Vojvodine (Srpski Miletic ili Srpska Crnja). VP 7646 je bila rasformisana a njeno ljudstvo je bilo integrisano u druge jedinice i prebaceno u Cacak i u Obrenovac u septembru 1991.
Laka im zemlja. Nek pocivaju u miru.

marsijanac

pre 18 godina

Nemogu da verujem da se o ovome cutalo sve ove godine a s druge strane interesantno je da se bas sad to pojavilo kad su se slovenci uzmuvali zbog merkatora.

Bird

pre 18 godina

Lep pozdrav iz Slovenije. Kar se tiče tega primera je v Sloveniji že davno zaključen: 3 vojaki na posnetku niso bili ustreljeni ampak so se ob streljanju samo vrgli na tla. Če niso umrli v kakšnem kasnejšem vojaškem pohodu so še danes živi, kar bo dokazala tudi vaša preiskava. LP Bird P.S.: Derventa, Maj/1990-Maj/1991 :)

DarkoG17

pre 18 godina

Uzas!!! Hajde da svi zajedno, simpatizeri svih stranaka, ovih ili onih, pokusamo da napravimo pritisak na vlasti i na sve NVO da se ovo istera do kraja i istrazi ko sme da tako necovecno likvidira mlade golobrade ljude iz bilo koje zemlje oni bili. Pozivam sve organizacije, sve televizije a pogotovo B92 da pomognu i ljude dobre volje koji su se javljali i kada je emitovan snimak ubistava onih nesrecnih ljudi iz Srebrenice. Zajedno sigurno mozemo da uradimo nesto.
Pozdrav svim ljudima dobre volje.

Mina

pre 18 godina

Protiv ove zene sto je objavila informaciju o ubistvu vojnika JNA je pokrenut postupak za verbalani delikt. Ja sam mislila da je to odavno passe, a ne ubistvo ovih jadnih vojnika.

Boris

pre 18 godina

Ubice i naredbodavaoci moraju izaci pred sud i obavezno biti adekvatno kaznjeni.Nisam pravnik ali je ovo klasicni ratni zlocin.Sucut porodici vojnika!Slovenac iz Beca.

Vucko NS

pre 18 godina

Goran Maletic je bio sjajan momak i uzoran sportista,igrao je hokej u Vojvodini.Znalo se da je poginuo bez metka u cevi ,ali ovaj snimak dokazuje da je u pitanju zlocin( ubistvo).Majstore neka ti je vecna slava jos jednom i nadam se da sa andjelima igras hokej.

Moskvich

pre 18 godina

Teviziju sam poceo gledati od osme sjednice i secam se dobro i 14. kongresa i svega dalje. Slusao sam sve vesti i citao razne novine. Tada sam ja stvari video ovako. Srbija je vec, izmenama ustava, bila stala na novi put. U predsednistvu SFRJ su se nadglasavali. Trebalo je oterat sloveniju. Vojsku za odbranu SFRJ nije ni aktiviralo predsednistvo nego predsednik vlade - Ante Markovic, specijalinim ukazom u skladu sa svojom jugoslovenskom politikom kao iskreni pokusaj da se Jugoslavija sacuva. Medjutim on nije imao pravi uticaj u JNA i oni koji su operativno komandovali operacijom sabotirali su i pustili Jugoslaviju niz vodu (kao i ideju Juguslovenstva jos 74.). Spremali su se za pravi posao, povlacenje na istoriske granice nebeskog naroda. Zato je bilo neophodno da bude krvi, zato je oruzje u Hrvatsku i uslo nesmetano (ali filmski dokumentovano). Mislilo se (pokojnik i njegovi) neka samo oni zapucaju pa ce mo im mi pokazat.

Tako sam to tada vidio, a evo vreme do sada moje uverenje jos nije demantovalo.

vinetu

pre 18 godina

Za sve one prijatelje koji nas uce da cistimo pred svojim vratima zelim da kazem da smo nesto i cinili mozda nedovoljno ali nesto, mozda pod pritiskom ali opet NESTO za razlikku od njih samih koji za ovih 10 ili 15 godina nisu cinili nista zasipajuci nas svojim dobronamernim savetima. Ne samo da nisu cinili nego su sistematski krili kroz institucije svih sistema sopstvene zlocine. Mozda su mogli da to sto su predlagali nama ucine i sami jer cini mi se da je sopstveni primer najbolji primer.

Sarajevo

pre 18 godina

Video sam snimak i to je ocigledan ratni zlocin. Kako se R. Slovenija ne zeli baviti ovim, onda to mora neko drugi uciniti. Takodje treba ucniti i nesto protiv onih koji su prikrivali zlocin ("Tuzilastvo" i "Parlament").

Milos

pre 18 godina

Za konstatovati je, da se ustvari pravi zlocin koji je vidjen na medijima zataskan ne samo onaj u Sloveniji vec isti ili slican u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Haski zvanicnici kao da su odredjeni da ne pokrecu tuzbe za istinske zlocine kojim se nemoze osporiti nista jer slika i ton cak govore sve. Gde su pokrenute tuzbe za Slovenske garnizone, Hrvatske garnizone, Bosanske garnizone, gde su se dogodili strasni zlocini nad neduznim civilima, mladim vojnicima, porodicama civila i vojnih lica, legalnim (odobrenim)kolonama koje su morale da prodju a nisu prosle, ko ce za to odgovarati. Strasno da nemoze biti strasnije, ali Hag se ne oglasava, zasto, dali je to razlog sto su to druge paravojne formacije, a ne srpske. Kako onda verovati tom Haskom sudu koji je nametnut medjunarodnoj zajednici, a koja nije znala pravu istinu, vec se onako novinarski pustilo u eter neka istina, koja u stvari nije to. Kada ce taj Hag da pokrene konacno neku pravu tuzbu, pa da ih svi podrzimo u radu.

majak

pre 18 godina

Zar neko misli da je haski tribunal podigao optuznice protiv svih pocinitelja svakog ratnog zlocina na ovim prostorima. Da jeste, bilo bi ih na hiljade tamo a ne na desetine. Oni su podigli optuznice protiv onih koji su pocinili masovne zlocine - ostalo je na svima nama.

Miki

pre 18 godina

Zlocince treba naci i osuditi,ali,treba suditi i Oficirima.Tko je poslao tu djecu u Sloveniju i zasto??Zasto sa tenkovima??To su tri tuzna primjera,a ima ih na tisuce,na svim stranama.I kao sto netko vec rece,Srbijo,ocisti prvo pred svojim vratima,pa onda dalje!

mb, slo

pre 18 godina

Ako je počinjen zloćin onda odgovorni moraju odgovarati. Ja bi ipak podsetio da je NEKO poslao te "nenaoružane" vojnike na naše ulice. NEKO je slao i tenkove na ulice i avione... Zašto? Jer je naš narod posle nemogučnosti dogovaranja sa tadašnjom Srbijom sa 88,5 % odlučio, da želi nezavisnu zemlju i tako izkoristio pravo koje je bilo garantovano ustavom SFRJ?

Steva Mosorinac

pre 18 godina

Bilo bi dobro da TV B92 sakupi i pusti snimke konferencija za stampu koje je Jelko Kacin drzao u ono vreme i sve to pokazalo ne samo nama koji to znamo, vec i onima u Hagu i evropskim instucijama u kojima je Kacin poslanik. Ali i onim nasim u Vojvodini koji su ga pre par meseci primali i dozvolili da ih poucava o resenju +problema vojvodjanske autonomije+, umesto da ga uhapse i isteraju...

vojo

pre 18 godina

Za ratne zlocine pored odgovornosti izvrsilaca postoji i komandna odgovornost.Izvrsioce tek treba pronaci a po komandnoj odgovornosti od najodgovorniji je Janez Jansa.Nase tuzilastvo trebalo bi da ga prijavi Haskom "tribunalu" i da trazi njegovo procesuiranje.Nasa diplomatija trebala bi da ovaj slucaj podigne na najvisi diplomatski nivo a od Slovenije da zatrazi smenjivanje osumnjicenih za ratne zlocine kako bi mogli biti procesuirani.Takodje bi trebalo bojkotovati i Jansu a i jos neke ako postoji sumnja da su pocinili zlocin ili da su ga prikrivali.

Zoran

pre 18 godina

Uzas i samo uzas. Toliko smo dece izgubili zbog necijih bolesnih ambicija. To se ne moze zaboraviti ni oprostiti bez obzira u kome delu bivse Jugoslavije se to desavalo i o kome se narodu ili narodnosti radilo.

Hmmmmm

pre 18 godina

Zanimljivo da se govori samo o odgovornosti Janse za pogibiju tih vojnika. A nigdje se ne spominje odgovornost onih, koji su tim regrutima dali puske u ruke i poslali ih da pucaju pod pricom da su NATO trupe usle u Jugoslaviju. Vecina regruta je saznala protiv koga se bori tek kad im je slovensko stanovnistvo dalo da procitaju dnevni tisak koji im je bio tjednima prije uskracivan u kasarnama.

Partnership for peace

pre 18 godina

Znaci Haski Tribunal jos od 2003. godine zna za ovaj zlocin ali nije pokrenuo istragu protiv odgovornih iako Slovenacko pravosudje ne zeli time da se bavi??? I posle Kontakt grupa porucuje da zele da budu partneri Beograda. Ko koga ovde...???

joker

pre 18 godina

i onda neka mi neko kaze kako je slovenija lako i jeftino otisla,izasla,pobegla iz jugoslavije i od srbije!!!??kazite to roditeljima i najmilijima koji su ostali iza tih mladih ljudi -vojnika "JNA",koji pre svega nisu imali sta da traze u sloveniji,za sta je najveci krivac balkanski mesar,haski optuzenik,koji je umro nazalost pre vremena da iskusi makar deo kazne za sva stradanja i katastrofe koje je izazvao!!!!

S.

pre 18 godina

Ne sme se stvarati histerija protiv Slovenaca. Pa oni su nasa braca i masovno dolaze u Bgd. da trose pare, a mi tako ostvarujemo znacajan devizni priliv. To sto su uradili nasim vojnicima, to je bilo davno, i mi smo sami krivi za to. Nemojte opet raspirivati medjunacinalnu mrznju i netrpeljivost.

castell

pre 18 godina

Znam samo to da mene nikada niko nece ubediti u suprotno od onoga sto mislim o tome ko je poceo rat. Znam ko me je, nakon sto je njegova zemlja proglasila ne zavisnost, a smatra se za jednu od miroljubivijih i diplomatski nastrojenih, ujutro docekao na barikadi sa automatem okrenutim prema meni.

nenad

pre 18 godina

Cuti se o hiljadama zlocina pocinjenim na ovim prostorima. I to je cinjenica. Svi treba da procesuiraju svoje zlocince i bez toga nema napretka. Zar mi mislimo da je srbija procesuirala zlocine time sto je privela i sudila petorici ljudi i sto je desetak njih u hagu. zar je par desetina ljudi moglo pobiti oko 30,000
civila u Bosni? Iz postovanja prema srpskim zrtvama i legitimiteta zahteva za procesuiranje zlocina nad Srbima Srbija mora da pocne da
napravi generalno spremanje dogadjaja od 1987 pa do danas. Selektivno ciscenje ne pomaze.
Bojim se da vojska cuti jer nije nevina i snosi veliku krivicu za velike ztrve pa bi se njen prljavi ves mogao jos vise zaprljati.

legenda

pre 18 godina

Ne trebaju nase NVO da odrzaju konferenciju za stampu, nego slovenacke. Ako to ne ucine, znamo da smo bolji u bar necemu. Imamo par ljudi (uglavnom zena) koji imaju vise savesti, nego sto oni imaju.

danilo lekic

pre 18 godina

Pohvala za b92,jer se sve vise oglasavaju i povodom zlocina drugih naroda.Potrebno je sto pre izvrsiti pritisak na sudtvo da se sve razotkrije,i kazne krivci.

cure

pre 18 godina

Ja sam ista generacija kao i ti nesretni mladići,i šta da vam napišem.Kako su naši generali bacali činove i padali u rovove i pre bilo kakve pucnjave,a da nepričam kako su oficiri srpske nacionalnosti rodjeni u srbiji bežali na drugu stranu i jasno odavali položaje naših jedinica.Mogu slobodno da kažem da u našoj državi ima toliko ljudi koji slobodno šetaju a direktno ili indirektno učestvovali u našem pogromu.Valjda će im bog presuditi,a oni majmuni za koje ja plaćam porez neka stoje i odaju počast jedni drugima na uništavanju ovog nesretnog naroda.Nemam više snage da kucam i tako ovo pročita 10% naše nacije.

Realni

pre 18 godina

Pa vrijeme je da se dodje do malo objektivnije slike desavanja iz 90-tih. Na tome Srbija mora raditi i istrajati zbog svojih zrtava, svog svog ugleda i na koncu istine. Samo ne zaboravimo da nam za ovo trebaju plan, pare i saveznici. Na zalost, istina sama po sebi nije dovoljna.

milica

pre 18 godina

Sta se u svetu i kod nas dogadja ne znam. Ali, do juce ovde smo citali kako je Milosevic izazvao rat na prostorima bivse Jugoslavije!
Mozda ce neki nepotplaceni istoricar,nekada napisati celu istinu o dogadjajima koji jos traju.

Marija

pre 18 godina

Okej, ali gde je u ovoj vesti informacija o tome hoce li se Haski tribunal baviti ovim zlocinom? Ili se to pitanje ni ne postavlja jer su pocinioci Slovenci?

diko

pre 18 godina

Uporno insistiranje nevladinih organizacija da Srbi moraju da pogledaju u proslost kako bi mogli da krenemo dalje.Ovo je jedan od pogleda koji bas i ne potvrdjuje pravilo da su Srbi krivi za "oslobodilacke" akcije bivsih republika. Pucali su u nenaoruzane mladice sa belom zastavom, bas hrabro.
Ne znam da li je FHP posedovao snimak ubistva i da li bi NAtasa Kandic imala hrabrosti da ga pusti na vasoj televiziji.
Zrtve ne smemo razlikovati po naciji, boji koze, religiji, starosnom dobu, po nicemu , ali ja ne vidim nikakvu razliku izmedju pripadnika zloglasnih Skorpiona i ljudi koji su pucali u nenaoruzane pripadnike JNA, ili ta razlika mozda postoji zaboga oni su Srbi. Toliko o ravnopravnosti

Ivan M

pre 18 godina

Zlocin itekako. Nasi ovo treba da istrae i proslede Slovencima, koji su ipak nadlezni - e onda da vidimo od cega je napravljeno njihovo pravosudje.

Ivan

pre 18 godina

Ako je za Sloveniju slucaj passe, za Srbiju nije. Mozda se mi malo kasnije budimo, ali se probudimo. U to vreme niko nije pitao za srpsku perspektivu citave stvari. Ako ste vi resili sa vasim sudovima i evropskim, ne znaci da slucaj ne moye opet da se pokrene. Ipak, nemojmo zaboraviti ko je prvi poceo rasparcavanje Jugoslavije i ko je preuvelicavao srpsku hegemoniju itd. Ne kazem da je Milosevic bio nevin, ali setimo se onih spotova na televiziji, samozvanih uklanjanja tabli sa SFRJ, bacanje i gazenje jugoslovenske zastave na granicnim prelazima sa Austrijom i Italijom. To se ne zaboravlja, kao ni govori u Cankarjevom domu o budjenju slovenackog nacionalizma koji se nije razlikovao mnogo od Tudjmanovog i Milosevicevog. Setimo se Janeza Janse i njegovih govora. Bilo bi dobro da se podsetimo svi. Dakle pravda za sve i za svakoga. Istina oslobadja sve.

Milena

pre 18 godina

Odgovorne ubice ovih momaka MORAJU biti privedeni pravdi i osudjeni. Zlocin je zlocin i ma ko ga pocinio MORA snositi odgovornost, a velika je sramota za Sloveniju sto je toliko dugo prikrivala i zlocin i pocinioce.

Milan IB

pre 18 godina

Ja sam služio vojsku u Ilirskoj Bistrici u vreme rata u Sloveniji i moram da kažem da nije baš vojska za sve kriva. Iz moje kasarne je nekoliko ljudi poginulo i bilo ranjeno i sve to se dešavalo za vreme tzv. primirja kada su pripadnici TO Slovenije mučki ubijali vojnike. Jedino je bilo strašno što je naređenje bilo da ne smemo da pucamo ako neko prvi ne opali na nas. Srećom imali smo oficire koji su ta naređenja "slobodno interpretirali" i njima možemo samo da zahvalimo što smo se živi izvukli. Svi mi u mislima često vraćamo taj period naših života i često mislimo na poginule i vojnike koji su ostali invalidi u tom mučkom ratu. Dan pre nezavisnosti su nam se svi smeškali i tapkali po ramenu a 25. juna su svi uzeli puške i krenuli na nas. Ta podlost nema granice. Tokom godina sam im to oprostio ali im nikad nisam zaboravio.

Sascha

pre 18 godina

Ja sam demokrata.. Ali, izgleda da smo mi krivi i kada nismo krivi, izgleda da mi izvlacimo deblji kraj i kada su drugi krivi.. Pa zar je Milosevic svojom shizofrenom politikom toliko povredio sujetu amerikanaca, nemaca i engleza, da bi oni mirno posmatrali i kada bi se nama srbima nasilno i seme zatrlo? Haski tribunal je osnovan kao sud za sve ratne zlocine na teritoriji bivse Jugoslavije - to valjda podrazumeva sve one koji su ratovali u SFRJ od 1991. godine; i srbe i slovence i hrvate i albance i crnogorce i makedonce i bosnjake i amerikance i engleze.. Ratni zlocini u Sloveniji 1991. god. su prvi ratni zlocini u nekadasnjoj Jugoslaviji i prosto je neverovatno, nepojmljivo i blasfemicno da se tribunal u Hagu za to nicim nije zainteresovao. Stvarno su prevrsili svaku meru. I kada ovako nesto vide Miloseviceve i Seseljeve pristalice kako da im zubi ne zaskripe? A nama ostalima preostaje samo da cvilimo nad nepravdama i okrutnostima sveta koji surovo kaznjava svaku krupnu neposlusnost, svaku krupnu zabludu..

Bojana

pre 18 godina

Veoma potresno! To jesu bila nevina deca. Saosecam se sa njihovim porodicama.Drago mi je da konacno neko govori o tome. Nadam se da ce ova vest dobiti siroku internacionalnu paznju. Uvek sam se pitala, ZASTO srpske vlasti ne pokrenu intenzivne postupke protiv onih koji su cinili zlocine nad Srbima. A znamo da ih je bilo. Da li svet zna?

Sale, Banja Luka

pre 18 godina

Tako, tako! Samo treba da se vratimo u Evropu i saradjujemo sa njima, sve ce doci na svoje mjesto, svaki zlocin ce se otkriti i kazniti! U to sam vise nego uvjeren! A tek kada ispunimo obaveze prema Hagu, otvorice nam se vrata pravde. Da smo to uradili prije, siguran sam da bi i svi oni sa drugih strana odgovarali za svoje zlocine! A bilo ih je...Sijekovac, Kupres, Sarajevo, Zagreb itd...

stratus

pre 18 godina

Moze prica u Sloveniji da bude passe koliko god zelite, ali... Itekako je rec o RATNIM ZLOCINIMA, samo sto ranije nije bilo dokaza, a sada su dokazi neoborivi. Sada treba tu pricu aktivirati na sva vrata, da vidimo kako ce sada Haag da se postavi po pitanju snimkom vec dokazanih ratnih zlocina. Ne bude li reakcije sa njihove strane, ja, kao neko ko je do sada maksimalno podrzavao izrucenje Ratka Mladica, vise necu biti za to. Zasto? Zato sto bi zanemarivanjem ovako tvrdih dokaza sud pokazao da ga interesuju zlocini samo kada ih pocine Srbi...

Bunjuel

pre 18 godina

-Passe- rece blazirani misleci daje time resio problem. Ne problem nije resen, sve dok krijete svoje zlocince jer je sasvim -passe- da je zlocin individualan ili je to vezano samo za passe clanove EU a za druge kolektivni zlocini su takodje- passe kako rece blazirani-. Nije Srbija prespavala 15 godina bivsi prijatelju nego se radja nova i emnacipovanija sa snagom da prizna svoju gresku. Upravo su se -passe kako rece blazirani- drustva uspavala uzivajuci svoj diskretni sarm zaboravila na svoje kasape. Potseticemo vas na njih! Srbija ce kao i Nemacka biti savest Evrope a vi cete biti naravno-passe kak rece blazirani-

Vekaric

pre 18 godina

http://www.un.org/icty/transe54/030521ED.htm
21.5.2003.

MILOSEVIC: "Mr. Kucan, but I think you said that they were not executed. Is that right?"
KUCAN: "If I understood you correctly that as POWs, that they had been shot, then my answer is no."
MILOSEVIC: "So these three JNA members were not executed?
JUDGE MAY: "That's what he said."
....

KUCAN: "I asserted that these soldiers were not killed and executed as prisoners of war, but unfortunately, they were executed."
Kucan je potvrdio ono sto je na snimku ... vojnici su ubijeni pre nego sto su bili zarobjeni. Ali, nije rekao da su ti vojnici nosili belu zastavu i drzali ruke podignute u vazduh.

morning

pre 18 godina

kad bih se jednog jutra probudio upalio tv i video da se u Hagu sudi za ratni zlocin nad vojnicima JNA malo bih vise verovao u svet u kome zivim i njegovu potrebu za pravdom i istinom.

exTerminator

pre 18 godina

Ne bi se bas reklo da je ova tema u Sloveniji tako passe. Zasto se onda preti gospodji Nevi Miklavcic-Predan?
Mozda smo mi u Srbiji prespavali 15 godina ali smo se i probudili. Tako su se izgleda probudili i borci za ljudska prava u svetu.

Na: http://www.omct.org/base.cfm?page=article&num=5986&consol=close&kwrd=OMCT&cfid=3359228&cftoken=44954455
se salju protestna pisma prilozenoj listi slovenackih zvanicnika.

Dejan

pre 18 godina

Ja sam bio u vojsci u Varazdinu u vreme rata sa slovenijom i moja jedinica je cak bila i poslata u Sloveniju kada su borbe pocele. To sto me je najvise iznenadilo je da cak pri povratku u Srbiju posle odsluzenja tog vojnog roka, niko u Srbiji u to vreme nije pricao o tome. Znaci nekom je to tada bilo u interesu da se to sto pre zataska, ali eto pravda je spora ali kad tad izadje na povrsinu. Za slovensku nezavisnost moralo je da se zrtvuje gomila mladih zivota koji nisu imali nista sa time. Interesuje me samo broj onih koji su ostali invalidi po meni oni su jos gore prosli jer su morali da gledaju ovo licemerje svih umesanih ..

Nadja

pre 18 godina

Na ovim prostorima treba mnogo mnogo istine - 3000 X 3 istinitih prica. Za svakog ubijenog i za sve politicke i vojne odluke koje su dovele do ovih desetocifrenih brojeva.

G-Can

pre 18 godina

Voleo bih da i Jansa dodje na red mada ne verujem da ce se to ikada desiti. Kada su u pitanju ratni zlocini a ovaj je verovatno bio prvi, pitam se zasto je dosao na red kao poslednji? A dokaza je bilo od to kriticnog dana juna 1991. na pomenutom snimku.

Bujar

pre 18 godina

I u mojoj je kasarni poginulo troje vojnika i to zahvaljujuci preciznom pogodku od strane JNA aviona?!
Inace secam se da je tada pukovnik pretio svima da ce biti upucani ako se makar i pomisle o predaji ili dezertiranju. Tada sam imao isto kao ovi jadnici: 19 godina i "najveci mi je bio uspeh u zivotu" sto sam ne mojom greskom postao agresor i okupator u dotadasnjem delu Jugoslavije. Sokiran sam bio jos od tih vremena da se jedva govorilo o 'ratu' u Sloveniji i 'par zrtava', sto eto vidi se nije bilo tacno. 47 poginulih za 10 dana nazovi borbi je mnogo cak i za danasnje vreme a kamo li za 1991 kada se sve to desavalo.
Saucesce porodicama i jako mi je zao sto su im deca stradala bez i da shvate sta im se desilo.
Mi ostali koji smo preziveli, verujete, dosta cesto mislimo na nase prijatelje koje smo tamo izgubili.
Molim boga da im duse nadju mir.

Slovenija

pre 18 godina

Vidi se da su Srbi prespavali poslednjih 15 godina. Ova priča je u Sloveniji passe. Snimka je bila mnogo puta emitirana, o cijeloj stvari su istraživale i parlamentarne komisije i tužilaštvo. I haaški istražitelji su proučavali događanja na Holmecu. Svi su ustanovili da se ne radi o zločinima. A sada, usred žestokih pritiska Haaga na Srbijo zbog Mladića i Karadžića, ova priča ko zna već koji put ispliva na površinu u Srbiji. Slučajno? Siguran sam da ne!

ritter, mb

pre 18 godina

Bio sam u vojsci kad se sve u Sloveniji desavalo i moram da kazem da najvecu odgovornost za sve sto se desilo snosi JNA i njeni nesposobni oficiri. Ako vec vojna bezbednost tadasnje SFRJ nije mogla da spreci naoruzavanje TO u Sloveniji nije smela da dozvoli rat u Sloveniji. Osim toga momci su slati na prevaru pod izgovorom "odbrane drzavne granice"??? Moj najbolji drug iz vojske je kopao rovove prema Italiji kad su ih zasuli minobacacima s ledja. Kao i u svim narednim ratovima koje su vodili komunisticki oficiri lojalni drugu Titu i Partiji, niko vojnicima nije rekao istinu sta se desava. Oni su poslati potpuno nespremni, cak je bilo i diverzija i slucajeva da su nedostajali delovi oruzja koje bi eventualno upotrebili za svoju odbranu. Dakle, iako Jansina vojska treba da odgovora za zlocine koje je uradila, pre svega ja kao Srbin i ex-JNA, zelim da vidim da prvo odgovoraju oni oficiri koji su tu nesrecnu slali u smrt.

nadji hapsi sudi

pre 18 godina

Ja zamišljam da u jednoj zemlji, normalnoj, pogotovo zemlji članici Evropske Unije, ovakvi zločini do detalja i kraja moraju biti istraženi i rešeni.
Duboko se nadam da tako osećaju i građani Slovenije.

Nostradamus

pre 18 godina

Sem rodbine, koga uposte interesuju vojnici poginuli u Sloveniji ?. SFRJ i JNA vise ne postoje, a ti vojnici su sluzili vojsku u toj vojsci i toj drzavi. Iako je ovo klasican ZLOCIN, niko od nasih drzavnih organa nece se zauzeti za ovaj slucaj. Objasnjenje je jednostavno. Zasto se sada interesujete za tri vojnika a za sudbinu hiljada drugih koji su stradali (citaj STRELJANI), od raznih SKORPIONA, se ne interesujete ili to negirate ?. Na ovo pitanje nema odgovora kod nas. Zato je potrebno prvo kod kuce rascistiti sa nasim 'herojima-velikim vodjama' da bi imali moralno pravo pitati druge za istu stvar. Ipak mislim da ce Slovenija neke stvari uraditi drugacije od nas.
Saucesce porodicama poginulih, i glasajmo za profesionalnu vojsku !

Jugosloven

pre 18 godina

Zlocion je zlocin i ne sme se dozvoliti da se bilo ko izvuce od odgovornosti. Nije mi samo jasno otkud se to odjednom Srbija nasla ostecena da trazi pravdu. Jer Sribja je, uz pomoc Hrvatske i Slovnije najodgovornija za razbijanje Jugoslavije i gubitke ljudskih zivota. Treba da se udruze bivsi Jugosloveni i da tuze Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku za sva zla koja su im se desila - pocev od ubijanja, raseljavanja, unistenja drzave i pljacke. Kao sto treba da tuzi i izdajnicku JNA koja se stavila velikim delom u sluzbu velikosprskog nacionalizma, ali i lokalnih nacionalistickih garnitura na teritoriji Jugoslavije.
Zrtve ovog rata nisu nacije - nacije su dzelati.
A zrtve su obicni ljudi, zene i deca, nezavisno od njihove nacionalne pripadnosti.

Pera

pre 18 godina

Zaista potresno. Mladići , na odsluženju vojnog roka u regularnoj vojsci medjunarodno priznate države ubijeni od strane neregularnih oružanih snaga tada nepriznate države u momentu kad nisu pružali otpor sa rukama podignutim u vis. Najsramnije je da je mladić umro od iskrvavljenja zbog neukazane medicinske pomoći. I je sve to dokumantovano na snimku jedne strane televizije.
KO je i zbog čega se ćutalo o ovom zločinu 15 godina. Zašto komitet za saradnju sa Haškim tribinalom za pocetak ne održi konferenciju za štampu i zločin ne prijavi Haškom tribunalu. Mislim da će bez pomoći Haga zločin ostati zaboravljen i nekažnjen.

Tuzna Srpkinja

pre 18 godina

Nekako ne verujem da ce se nesto desiti po ovom pitanju, svi smo navikli da Srbi nisu zrtve, cak ni kada je ovako ocigledno... Na zalost

Doctor Wu

pre 18 godina

Slovenci su svojim medijski podrzanim 'pravednim' otporom 1991. godine pokazali i Hrvatima (ko se jos ne seca one razularene face na snimku iz Splita koja vuce za glavu onog jadnog mladica iz borbenih kola) i Bosancima ( masakr u Tuzli, tokom povlacenja iz kasarne) kako se treba boriti protiv srpskih 'jugo-fasista'. Da li ce nekom faliti dlaka s glave zbog ubijanja ovih mladica i pocinjenih zlocina? Sumnjam. Sto se tice reakcija treba imati u vidu da za neke rat jos uvek traje.

Beogradjanin

pre 18 godina

Konačno da izadje na videlo kako je stvarno došlo do raspada SFRJ i da se vidi da je Slovenija i njihova vladajuća garnitura odigrala glavnu ulogu u razbijanju SFRJ. Žao mi je što se sa ovime čekalo do sada kada Kučan više nije na vlasti. Smatram ga zajedno sa Janšom i Jelkom Kacinom najodgovornijim za ubijanje i progon pripadnika JNA i njihovih porodica u Sloveniji i te 1991 godine kao i u periodu posle tih dogadjaja. Na žalost to nije jedini slučaj ubistva zarobljenika u Sloveniji i nadam se da će i ostali slučajevi biti obelodanjeni. Takodje se nadam da će se pokrenuti i pitanje zašto su slovenački teritorijalci uopšte napali vojsku koja je bila u kasarnama i kada se znalo da će se JNA povući po scenariju koji se desio i u Makedoniji gde nije ispaljen ni jedan metak. Takodje bih voleo da se javno obelodani i da je Slovenija iz Austrije neposredno pre napada na kasarne JNA prošvercovale veće količine oružja u djubretarskim kamionima u cilju napada na kasarne JNA. Pa to je ovde u Sloveniji javna tajna. Takodje kada će da se pokrene i pitanje prodaje i šverca oružja koji je vršila Slovenija u Hrvatsku i Bosnu u trenutku kada je bio embargo na uvoz oružja u tim republikama. Nadam se da će se i za ove slučajeve ratnih zločina Hag proglasiti nadležnim i da će po komandnoj odgovornosti i mnogi ovde u Sloveniji odgovarati za svoja zlodela. Ovo je prilika da se pokaže da je Hag nepristrasan, u suprotnom može slobdeno da se proglasi institucijom dvostrukih merila koja radi u cilju zapadnih diktatura koje sebe nazivaju tobože demokratskim.

paja

pre 18 godina

Први (документовани)ратни злочин на територији СФРЈ почињен у Словенији? Па, о томе су сви знали. То није ништа ново. Словенија је после тога постала и пуноправни члан ЕУ, а ако мислите да се у Брислу о томе није ништа знало онда се грдно варате. Такође се грдно варате ако мислите да ће неко од тих убица за ѕлочин на било који начин одговарати. Зашто? Е, па кад одрастете и размислите, каш`ће вам се само (што рече чика Јова Змај)

Starac sa planine

pre 18 godina

Naslov je odlican.
To nisu bili vojnici, to su bila DECA. Zna se kako je u to vreme izgledala JNA, ti klinci su bili daleko od profesionalne vojske, nisu ni znali sta ih je snaslo kada su pripucali na njih. A komandna odgovornost je ne samo na Jansi vec i na onima koji su ih potpuno nepripremljene poslali u borbu.

Goran

pre 18 godina

Pa sad, ako je nacionalni interes i to da ostavis ljude koji su hladnokrvne ubice na slobodi, i ako ti zbog toga na ulicama 15 godina vlada haos i ginu nam deca na putu do obdanista i skola jer su takve ubice i kriminalci zarad "visih nacionalnih interesa" na slobodi dok mi resavamo probleme koji su vec odavno reseni onda se stvarno slazem da nam nevladine organizacije ne trebaju.
Medjutim, ipak mislim da je nacionalni interes da se za nase dobro osude nasi zlocinci, a verujte da te barabe koje su u Sloveniji na slobodi vec 15 godina najveci problem prave iskljucivo Slovencima. I oni su zadrti kao i mi.

Mitar

pre 18 godina

U to vreme sam sve to gledao na TV-u, i nije to jedina situacija. Jasno se secam da su teritorijalci slovenije pucali u prevrnuti BOV u kome su bila tela vojnika jednom, pa jos jednom kad dodje nova tv ekipa... to je tzv. Overkill; i nikom nista... A ovo je isto kao i skorpioni, sa tom razlikom da nikog nije briga, ukoliko je zrtva Srbin, ili sa Srbinom...

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Zlocin je zlocin i treba istrajati, u ovom slucaju se "dvosmerna" saradnja sa tribunalom moze dokazati na delu. Nema opravdanja za zlocin nad nenaoruzanim vojnicima, nisu to glineni golubovi. Bas me interesuje kako ce slovenacka javnost da se bavi njihovim "Skorpionima". Pogresna politika Slobodana Milosevica prema rezultatima i proglasenju nezavisnosti Slovenije i Hrvatske ne moze ikad biti opravdanje za hladnokrvan zlocin nad zarobljenicima.

SRKI

pre 18 godina

Gospodja Miklavcic iz Helsinskog monitora pokazala je kako se jedan pametan narod "suocava" sa zlocinima. Prikuplja se dokumentacija ali se ne iznosi na videlo sve dok to moze da steti drzavnim i nacionalnim interesima. To se zove gradjanska odgovornost, jer se na taj nacin prvenstveno stite interesi gradjana koji nisu ucestvovali i podrzavali zlocine, a cesto su i sami bili zrtva zlocinacke politike. Sada uporedite to sa nasim NGO koje u sred pregovora o Kosovu iz sve snage trube o zlocinima nad Albancima.

$Demo$

pre 18 godina

Prije svega,ostecena strana treba da pokrece pitanje odgovornosti za pocinjene zlocine(ako to nece vec da uradi lokalna vlast). Zasto JNA ili vlast u Beogradu nikada nisu zvanicno pokrenuli to pitanje? Odgovor je jasan. Dugi niz godina Srbija nije bila zainteresovana da se zlocini uopste istrazuju, vodeci prije svega racuna o tome da se zlocini izvrseni u ime srpskog naroda ne bi otkrili. Zlocini se i danas negiraju, a zlocinci stite kao nacionalni heroji. Vlast u Beogradu bi i danas bila presretna da se o zlocinima mnogo ne prica. Zato i ovo brutalno ubistvo trojice mladih vojnika, za sta se znalo od prvog dana kada se zlocin i desio, nije nikoga u Srbiji uzbudio, naravno izuzimajuci rodbinu i prijatelje ubijenih.

Milos

pre 18 godina

Super sto se i ovo poteglo posle tolikih prica haskog tribunala, sada cemo videti kako zemlje EU resavaju pitanja ratnih zlocina svojih gradjana. Pa nam to moze posluziti za primer kako i mi da se odnosimo prema tom problemu.

Janez

pre 18 godina

Svako neka dobro pogleda taj video snimak, pa će da vidi, da niko nije stradao, nego su se tri mladića bacila na pod a dvojica su se zatekla ka zidu karaule. Baš me zanima kako će sud dokazati, da su baš ta tri mladića poginula u tom videu? Za tu frku krivi su oficiri JNA koji su zapucali iz prozora zgrade dok su se ostali pokušali predati!

komsija

pre 18 godina

Apsolutno! I kao sto nas sve komsije uveravaju vec godinama da nije nikada kasno za istinu - ne bi trebalo ni u ovom slucaju da istina zastari. Jeste proslo 15 godina, ali treba konacno da se otvori i ovaj mucni dosije. Drzava treba da ponudi svu pomoc porodicama koje traze pravdu. Da li je ovo za Hag ili ne, ne znam, ima ko o tome odlucuje, ali da je nazivanje ovog zlocina pravim imenom i da odgovornost (tacno, po komandnoj odgovornosti kao sto se sudi i vecini Srba) pocinilaca izadje na videlo - jeste! Balkan se nece smiriti sve dok se svi zlocini ne rasvetle jer ih nije bilo samo na jednoj strani - bilo ih je svuda. Neciji PR je mozda bio bolji, ali za pravdu nikada ne bi trebalo da bude kasno.

Luka

pre 18 godina

Stvarno mi je zao tih vojnika. Stradali su ni za sta. I tek sada, posle tolikih godina i kada je Slovenija u EU, to se prikazuje u javnosti. Sta je gospodja iz helsinskog odbora iz Slovenije cekala do sada? Da se zlocin nad tim mladicima u Sloveniji zaboravi?

Realno

pre 18 godina

Ovo je dobra prilika za Tribunal u Hagu. Pokretanjem istrage i podizanjem optuznica protiv svih koji su bili umesani u ovo, Tribunal bi sebi podigao kredibilitet, dokazao da je zaista nepristrasan i time dobio vazan adut za razgovore sa vlastima u Srbiji. U suprotnom, ako Tribunal to ne uradi, Hag ce za vecinu Srba i dalje predstavljati neku vrstu golgote za celu naciju, tamnice za srpske heroje, instrument belosvetske zavere protiv pravoslavlja itd.

ИСТИНУ НА ВИДЕЛО

pre 18 godina

Добро јутро. Питам све због чега се о овоме ћутало до сада?! Зашто?!Данас се Србима суди за разбијање СФРЈ, а гле чуда још пре распада Словенци убијали војнике у Словенији. Какви су то људи који су могли да пуцају у голоруке и голобраде војнике са белом заставом у руци. Ово је заиста злочин и надам се да ће због истог одговорни бити приведени правди.

Zoran

pre 18 godina

Drago mi je da B92 napokon izveštava i o ovakvim događajima, kada bi se sada oglasile naše nevladine organozacije i zahtevale da se ovo prosledi Hagu. Još održale konferenciju u Medija centru i osudile ovaj događaj u Sloveniji poverovao bih da za ovu zemlju postoji nada i da svi zajedno želimo dobro svojoj Srbiji.

I.

pre 18 godina

Komandna odgovornost je Janšina! Nek o tome razmisle dobro svi oni koji se rukuju s njim i poziraju fotografima nasmejani. Vredja to što se cela stvar pokreće u sklopu kampanje "Merkator", ali istina je istina, pa makar i tako!

Vucko NS

pre 18 godina

Goran Maletic je bio sjajan momak i uzoran sportista,igrao je hokej u Vojvodini.Znalo se da je poginuo bez metka u cevi ,ali ovaj snimak dokazuje da je u pitanju zlocin( ubistvo).Majstore neka ti je vecna slava jos jednom i nadam se da sa andjelima igras hokej.

M.S. Mraovic

pre 18 godina

Posle ovog "novog" otkrica da su Slovenci ubijali vojnike JNA, najverovatnije ce EU doneti Zakon, slican Americkim da njihove clanice i njihovi gradjani ne mogu biti osudjeni za ratni zlocin. Ponudjeni Ugovor ce biti potpisan od svih clanica EU a mozda i od Srbije., i tu je kraj price o zlocinima Slovenaca.Zivi bili pa videli.

Zavadi pa vladaj

pre 18 godina

Cekacemo valjda sledecih 100 godina da sve kocke dodju na svoje mesto u zvanicnom otkrivanju istine za ono sto od pocetka znamo sta je i kako bilo. Svi vec zaboravljamo cinjenicu da je jedina drzava tada bila SFRJ i jedina regularna vojska je bila JNA. Sve ostalo su bile paravojne formacije kao sto je i OVK sada. Nisam sledbenik ni jedne politicke opcije ali ovaj snimak samo pokazuje da su svima sa prostora bivse SFRJ ruke krvave do lakata i zato me boli neistina da su Srbi glavni krivci za sve zlocine i raspad Jugoslavije. Ako su ubijani nenaoruzani mladici u Sloveniji, Ako se na Maximiru mahalo Nemackim zastavama a odvaljenim stolicama gadjali navijaci iz Srbije, ako se u Bosni gadjala kolona pripadnika JNA koji se povlace iz BiH onda bi na medjunarodnim poternicama morali zarad objektivnosti da budu svi iz tadasnjeg rukovodstva drzave SFRJ, vojske i republickih vlada zbog direktnih komandi ili "Cinjenja i necinjenja" na ilegalnom naoruzavanju paravojnih formacija i potstrekivanju na sukobe i gradjanski rat. Da je to tako uradjeno ja bih rekao da za nas sve ima sanse. Ovako Zapad je pomogao otcepljivanju republika bivse SFRJ i njihovom formiranju a sada juri jednog po jednog bez u stvari prave doslednosti i sudi im za pojedinacne slucajeve. Sve je to sada istrgnuto iz konteksta i svako moze da se pravda akcijama onog drugog. Neko sada treba da potrosi silne milione na rad kojekavih sudova i vladinih i nevladinih organizacija da bi se dotakao samo deo istine....

Vojnik

pre 18 godina

Snimak ubistva vojnika u Sloveniji

Bio sam vojnik JNA u Sloveniji 1991. Bio sam u istoj kasarni kao i ubijeni Goran Maletic. Poznavao sam ga i pre nego sto je otisao iz Novog Sada jer sam i sam iz tog kraja. Zeleo bih ovom prilikom da dam par podataka koji mogu pomoci istraznim organima da dodju do vise informacija.
Maletic je bio u grupi vojnika koji su zavrsavali desetarski kurs VP 7646 (granicarska ceta) u Celju. Kada je poceo rat u Sloveniji, ceo vod je krenuo na granicu. To je bio kraj juna 1991. Tada sam ga poslednji put video. Komadant cete (VP 7646) je bio Kapetan I kl. Culibrk (rodom iz Rume). Komandir voda je bio Porucnik Zijad prezime nepoznato. Porucnik Zijad je predvodio jedinicu koja je otisla na Holmec i kojoj su se nalazili poginuli mladici. Proveo sam rat blokiran u celjskoj kasarni i odmah posle rata, sredinom ili krajem jula sam ugledao tog istog Porucnika Zijada koji je tada odmah posle pustanja iz slovenackog zarobljenistva (jer je u medjuvremenu bio zarobljen) dosao da se javi u kasarnu. Par dana kasnije sam imao priliku da vidim raport, napisan od strane istog porucnika, o svim dogadjanjima za vreme borbenih dejstava. Ne secam se detalja, ali znam da sam licno bio potresen tim dokumentom. Mislim da bi taj raport bio od kljucnog znacaja za istragu. Komadant kasarne u Celju je data bio Potpukovnik Luka R. Lukic (preuzeo je komandu kasarne za vreme borbenih dejstava) i on bi morao znati vise o tome. Kasnije je Lukic prebacen u Novosadski korpus. Poreklom je iz Vojvodine (Srpski Miletic ili Srpska Crnja). VP 7646 je bila rasformisana a njeno ljudstvo je bilo integrisano u druge jedinice i prebaceno u Cacak i u Obrenovac u septembru 1991.
Laka im zemlja. Nek pocivaju u miru.

Milan IB

pre 18 godina

Ja sam služio vojsku u Ilirskoj Bistrici u vreme rata u Sloveniji i moram da kažem da nije baš vojska za sve kriva. Iz moje kasarne je nekoliko ljudi poginulo i bilo ranjeno i sve to se dešavalo za vreme tzv. primirja kada su pripadnici TO Slovenije mučki ubijali vojnike. Jedino je bilo strašno što je naređenje bilo da ne smemo da pucamo ako neko prvi ne opali na nas. Srećom imali smo oficire koji su ta naređenja "slobodno interpretirali" i njima možemo samo da zahvalimo što smo se živi izvukli. Svi mi u mislima često vraćamo taj period naših života i često mislimo na poginule i vojnike koji su ostali invalidi u tom mučkom ratu. Dan pre nezavisnosti su nam se svi smeškali i tapkali po ramenu a 25. juna su svi uzeli puške i krenuli na nas. Ta podlost nema granice. Tokom godina sam im to oprostio ali im nikad nisam zaboravio.

Boris

pre 18 godina

Ubice i naredbodavaoci moraju izaci pred sud i obavezno biti adekvatno kaznjeni.Nisam pravnik ali je ovo klasicni ratni zlocin.Sucut porodici vojnika!Slovenac iz Beca.

DarkoG17

pre 18 godina

Uzas!!! Hajde da svi zajedno, simpatizeri svih stranaka, ovih ili onih, pokusamo da napravimo pritisak na vlasti i na sve NVO da se ovo istera do kraja i istrazi ko sme da tako necovecno likvidira mlade golobrade ljude iz bilo koje zemlje oni bili. Pozivam sve organizacije, sve televizije a pogotovo B92 da pomognu i ljude dobre volje koji su se javljali i kada je emitovan snimak ubistava onih nesrecnih ljudi iz Srebrenice. Zajedno sigurno mozemo da uradimo nesto.
Pozdrav svim ljudima dobre volje.

morning

pre 18 godina

kad bih se jednog jutra probudio upalio tv i video da se u Hagu sudi za ratni zlocin nad vojnicima JNA malo bih vise verovao u svet u kome zivim i njegovu potrebu za pravdom i istinom.

Mina

pre 18 godina

Protiv ove zene sto je objavila informaciju o ubistvu vojnika JNA je pokrenut postupak za verbalani delikt. Ja sam mislila da je to odavno passe, a ne ubistvo ovih jadnih vojnika.

PROKLETOLJUT

pre 18 godina

Bio sam na karauli 35 odmah do Holmeca/koji je br34/..,na srecu, daleke 1984 ,kada je vec sve bilo jasno sto se Slovenije tice ...MUKA mi je kad pomislim sta su ti mladici morali da prozive ..a kao sto vidimo neki i nisu uspeli ..Kvaka je u tome sto medju granicarima postoji "tanka crna linija" solidarnosti, ma ko i ma gde bio ..crna -zbog mnogo bojeve municije okolo i izvesne smrti ,ako neko izgubi zivce..E, pa na Holmecu niko nije izgubio zivce, nego je neki teritorijalac -pijan po default - skrhao poslednji trag ljudskosti ..odavno trazim listu poginulih vojnika u ratu u Sloveniji /znam da ih je mnogo moja crna linija 7646/, odavno trazim podatke o tome koji su oficiri predali, koji prodali a koji bili /kao i uvek ! /smireni i pametni pa izveli vojsku u Austriju kao moj kapetan Jovanovic iz Maribora ../i tako deci spasli zivot/..... FUN ANYONE?/PLAYSLOVATION/ HELP ANYONE ?

Pera

pre 18 godina

Zaista potresno. Mladići , na odsluženju vojnog roka u regularnoj vojsci medjunarodno priznate države ubijeni od strane neregularnih oružanih snaga tada nepriznate države u momentu kad nisu pružali otpor sa rukama podignutim u vis. Najsramnije je da je mladić umro od iskrvavljenja zbog neukazane medicinske pomoći. I je sve to dokumantovano na snimku jedne strane televizije.
KO je i zbog čega se ćutalo o ovom zločinu 15 godina. Zašto komitet za saradnju sa Haškim tribinalom za pocetak ne održi konferenciju za štampu i zločin ne prijavi Haškom tribunalu. Mislim da će bez pomoći Haga zločin ostati zaboravljen i nekažnjen.

cure

pre 18 godina

Ja sam ista generacija kao i ti nesretni mladići,i šta da vam napišem.Kako su naši generali bacali činove i padali u rovove i pre bilo kakve pucnjave,a da nepričam kako su oficiri srpske nacionalnosti rodjeni u srbiji bežali na drugu stranu i jasno odavali položaje naših jedinica.Mogu slobodno da kažem da u našoj državi ima toliko ljudi koji slobodno šetaju a direktno ili indirektno učestvovali u našem pogromu.Valjda će im bog presuditi,a oni majmuni za koje ja plaćam porez neka stoje i odaju počast jedni drugima na uništavanju ovog nesretnog naroda.Nemam više snage da kucam i tako ovo pročita 10% naše nacije.

Sarajevo

pre 18 godina

Video sam snimak i to je ocigledan ratni zlocin. Kako se R. Slovenija ne zeli baviti ovim, onda to mora neko drugi uciniti. Takodje treba ucniti i nesto protiv onih koji su prikrivali zlocin ("Tuzilastvo" i "Parlament").

vinetu

pre 18 godina

Za sve one prijatelje koji nas uce da cistimo pred svojim vratima zelim da kazem da smo nesto i cinili mozda nedovoljno ali nesto, mozda pod pritiskom ali opet NESTO za razlikku od njih samih koji za ovih 10 ili 15 godina nisu cinili nista zasipajuci nas svojim dobronamernim savetima. Ne samo da nisu cinili nego su sistematski krili kroz institucije svih sistema sopstvene zlocine. Mozda su mogli da to sto su predlagali nama ucine i sami jer cini mi se da je sopstveni primer najbolji primer.

CELAVAC

pre 18 godina

Samo me zanima zašto se o ovome ćutalo 15 godina.I po ko zna koji put se u Srbiji dešava to da se nesreća nevinih koristi u političke svrhe, da bi se skrenuli pogledi sa nekih drugih problema.Nema tu neke brižnosti prema narodu samo lični interesi režima u zadnjih 15 godina.To kažem jer mislim da su svi oni bili isti.I pre 10 i pre 5 godina.Samo se jedan bio drugačiji, pa su ga ubili.Sa druge strane i Evropa bi mogla da pokaže da li stvarno želi Srbiju i da nas niko ne mrzi osim nas samih.

ИСТИНУ НА ВИДЕЛО

pre 18 godina

Добро јутро. Питам све због чега се о овоме ћутало до сада?! Зашто?!Данас се Србима суди за разбијање СФРЈ, а гле чуда још пре распада Словенци убијали војнике у Словенији. Какви су то људи који су могли да пуцају у голоруке и голобраде војнике са белом заставом у руци. Ово је заиста злочин и надам се да ће због истог одговорни бити приведени правди.

Bujar

pre 18 godina

I u mojoj je kasarni poginulo troje vojnika i to zahvaljujuci preciznom pogodku od strane JNA aviona?!
Inace secam se da je tada pukovnik pretio svima da ce biti upucani ako se makar i pomisle o predaji ili dezertiranju. Tada sam imao isto kao ovi jadnici: 19 godina i "najveci mi je bio uspeh u zivotu" sto sam ne mojom greskom postao agresor i okupator u dotadasnjem delu Jugoslavije. Sokiran sam bio jos od tih vremena da se jedva govorilo o 'ratu' u Sloveniji i 'par zrtava', sto eto vidi se nije bilo tacno. 47 poginulih za 10 dana nazovi borbi je mnogo cak i za danasnje vreme a kamo li za 1991 kada se sve to desavalo.
Saucesce porodicama i jako mi je zao sto su im deca stradala bez i da shvate sta im se desilo.
Mi ostali koji smo preziveli, verujete, dosta cesto mislimo na nase prijatelje koje smo tamo izgubili.
Molim boga da im duse nadju mir.

Realni

pre 18 godina

Pa vrijeme je da se dodje do malo objektivnije slike desavanja iz 90-tih. Na tome Srbija mora raditi i istrajati zbog svojih zrtava, svog svog ugleda i na koncu istine. Samo ne zaboravimo da nam za ovo trebaju plan, pare i saveznici. Na zalost, istina sama po sebi nije dovoljna.

NN

pre 18 godina

Nažalost, ovaj slučaj će biti i ostati farsa, jer ga neće procesuirati Haški tribunal ni bilo koja druga međunarodna institucija. To što je naše Tužilaštvo pokrenulo postupak, ne znači ništa - uostalom, protiv koga su je i podneli? Protiv Janeza Janše? Slovenci se ponašaju isto kao što su se naše vlasti ponašale prema ratnim zločinima (i još uvek nisu potpuno promenile kurs). Da li je ovaj potez smišljen da se malo smanji tenzija na vlasti povodom saradnje sa Hagom, uz smrt Slobodana Miloševića i samoubistvo Milana Babića, ne znam - moguće je, s obzirom da se za ovo znalo već 15 godina. No, to ne znači da ne treba istrajati na tom slučaju, pa zaboga taj isti Janez Janša je danas predsednik Vlade Slovenije a Slovenija je u EU!

Zoran

pre 18 godina

Drago mi je da B92 napokon izveštava i o ovakvim događajima, kada bi se sada oglasile naše nevladine organozacije i zahtevale da se ovo prosledi Hagu. Još održale konferenciju u Medija centru i osudile ovaj događaj u Sloveniji poverovao bih da za ovu zemlju postoji nada i da svi zajedno želimo dobro svojoj Srbiji.

komsija

pre 18 godina

Apsolutno! I kao sto nas sve komsije uveravaju vec godinama da nije nikada kasno za istinu - ne bi trebalo ni u ovom slucaju da istina zastari. Jeste proslo 15 godina, ali treba konacno da se otvori i ovaj mucni dosije. Drzava treba da ponudi svu pomoc porodicama koje traze pravdu. Da li je ovo za Hag ili ne, ne znam, ima ko o tome odlucuje, ali da je nazivanje ovog zlocina pravim imenom i da odgovornost (tacno, po komandnoj odgovornosti kao sto se sudi i vecini Srba) pocinilaca izadje na videlo - jeste! Balkan se nece smiriti sve dok se svi zlocini ne rasvetle jer ih nije bilo samo na jednoj strani - bilo ih je svuda. Neciji PR je mozda bio bolji, ali za pravdu nikada ne bi trebalo da bude kasno.

Luka

pre 18 godina

Stvarno mi je zao tih vojnika. Stradali su ni za sta. I tek sada, posle tolikih godina i kada je Slovenija u EU, to se prikazuje u javnosti. Sta je gospodja iz helsinskog odbora iz Slovenije cekala do sada? Da se zlocin nad tim mladicima u Sloveniji zaboravi?

SRKI

pre 18 godina

Gospodja Miklavcic iz Helsinskog monitora pokazala je kako se jedan pametan narod "suocava" sa zlocinima. Prikuplja se dokumentacija ali se ne iznosi na videlo sve dok to moze da steti drzavnim i nacionalnim interesima. To se zove gradjanska odgovornost, jer se na taj nacin prvenstveno stite interesi gradjana koji nisu ucestvovali i podrzavali zlocine, a cesto su i sami bili zrtva zlocinacke politike. Sada uporedite to sa nasim NGO koje u sred pregovora o Kosovu iz sve snage trube o zlocinima nad Albancima.

Starac sa planine

pre 18 godina

Naslov je odlican.
To nisu bili vojnici, to su bila DECA. Zna se kako je u to vreme izgledala JNA, ti klinci su bili daleko od profesionalne vojske, nisu ni znali sta ih je snaslo kada su pripucali na njih. A komandna odgovornost je ne samo na Jansi vec i na onima koji su ih potpuno nepripremljene poslali u borbu.

paja

pre 18 godina

Први (документовани)ратни злочин на територији СФРЈ почињен у Словенији? Па, о томе су сви знали. То није ништа ново. Словенија је после тога постала и пуноправни члан ЕУ, а ако мислите да се у Брислу о томе није ништа знало онда се грдно варате. Такође се грдно варате ако мислите да ће неко од тих убица за ѕлочин на било који начин одговарати. Зашто? Е, па кад одрастете и размислите, каш`ће вам се само (што рече чика Јова Змај)

Tuzna Srpkinja

pre 18 godina

Nekako ne verujem da ce se nesto desiti po ovom pitanju, svi smo navikli da Srbi nisu zrtve, cak ni kada je ovako ocigledno... Na zalost

Beogradjanin

pre 18 godina

Konačno da izadje na videlo kako je stvarno došlo do raspada SFRJ i da se vidi da je Slovenija i njihova vladajuća garnitura odigrala glavnu ulogu u razbijanju SFRJ. Žao mi je što se sa ovime čekalo do sada kada Kučan više nije na vlasti. Smatram ga zajedno sa Janšom i Jelkom Kacinom najodgovornijim za ubijanje i progon pripadnika JNA i njihovih porodica u Sloveniji i te 1991 godine kao i u periodu posle tih dogadjaja. Na žalost to nije jedini slučaj ubistva zarobljenika u Sloveniji i nadam se da će i ostali slučajevi biti obelodanjeni. Takodje se nadam da će se pokrenuti i pitanje zašto su slovenački teritorijalci uopšte napali vojsku koja je bila u kasarnama i kada se znalo da će se JNA povući po scenariju koji se desio i u Makedoniji gde nije ispaljen ni jedan metak. Takodje bih voleo da se javno obelodani i da je Slovenija iz Austrije neposredno pre napada na kasarne JNA prošvercovale veće količine oružja u djubretarskim kamionima u cilju napada na kasarne JNA. Pa to je ovde u Sloveniji javna tajna. Takodje kada će da se pokrene i pitanje prodaje i šverca oružja koji je vršila Slovenija u Hrvatsku i Bosnu u trenutku kada je bio embargo na uvoz oružja u tim republikama. Nadam se da će se i za ove slučajeve ratnih zločina Hag proglasiti nadležnim i da će po komandnoj odgovornosti i mnogi ovde u Sloveniji odgovarati za svoja zlodela. Ovo je prilika da se pokaže da je Hag nepristrasan, u suprotnom može slobdeno da se proglasi institucijom dvostrukih merila koja radi u cilju zapadnih diktatura koje sebe nazivaju tobože demokratskim.

nadji hapsi sudi

pre 18 godina

Ja zamišljam da u jednoj zemlji, normalnoj, pogotovo zemlji članici Evropske Unije, ovakvi zločini do detalja i kraja moraju biti istraženi i rešeni.
Duboko se nadam da tako osećaju i građani Slovenije.

stratus

pre 18 godina

Moze prica u Sloveniji da bude passe koliko god zelite, ali... Itekako je rec o RATNIM ZLOCINIMA, samo sto ranije nije bilo dokaza, a sada su dokazi neoborivi. Sada treba tu pricu aktivirati na sva vrata, da vidimo kako ce sada Haag da se postavi po pitanju snimkom vec dokazanih ratnih zlocina. Ne bude li reakcije sa njihove strane, ja, kao neko ko je do sada maksimalno podrzavao izrucenje Ratka Mladica, vise necu biti za to. Zasto? Zato sto bi zanemarivanjem ovako tvrdih dokaza sud pokazao da ga interesuju zlocini samo kada ih pocine Srbi...

milica

pre 18 godina

Sta se u svetu i kod nas dogadja ne znam. Ali, do juce ovde smo citali kako je Milosevic izazvao rat na prostorima bivse Jugoslavije!
Mozda ce neki nepotplaceni istoricar,nekada napisati celu istinu o dogadjajima koji jos traju.

Ivan

pre 18 godina

Ako je za Sloveniju slucaj passe, za Srbiju nije. Mozda se mi malo kasnije budimo, ali se probudimo. U to vreme niko nije pitao za srpsku perspektivu citave stvari. Ako ste vi resili sa vasim sudovima i evropskim, ne znaci da slucaj ne moye opet da se pokrene. Ipak, nemojmo zaboraviti ko je prvi poceo rasparcavanje Jugoslavije i ko je preuvelicavao srpsku hegemoniju itd. Ne kazem da je Milosevic bio nevin, ali setimo se onih spotova na televiziji, samozvanih uklanjanja tabli sa SFRJ, bacanje i gazenje jugoslovenske zastave na granicnim prelazima sa Austrijom i Italijom. To se ne zaboravlja, kao ni govori u Cankarjevom domu o budjenju slovenackog nacionalizma koji se nije razlikovao mnogo od Tudjmanovog i Milosevicevog. Setimo se Janeza Janse i njegovih govora. Bilo bi dobro da se podsetimo svi. Dakle pravda za sve i za svakoga. Istina oslobadja sve.

Steva Mosorinac

pre 18 godina

Bilo bi dobro da TV B92 sakupi i pusti snimke konferencija za stampu koje je Jelko Kacin drzao u ono vreme i sve to pokazalo ne samo nama koji to znamo, vec i onima u Hagu i evropskim instucijama u kojima je Kacin poslanik. Ali i onim nasim u Vojvodini koji su ga pre par meseci primali i dozvolili da ih poucava o resenju +problema vojvodjanske autonomije+, umesto da ga uhapse i isteraju...

I.

pre 18 godina

Komandna odgovornost je Janšina! Nek o tome razmisle dobro svi oni koji se rukuju s njim i poziraju fotografima nasmejani. Vredja to što se cela stvar pokreće u sklopu kampanje "Merkator", ali istina je istina, pa makar i tako!

Realno

pre 18 godina

Ovo je dobra prilika za Tribunal u Hagu. Pokretanjem istrage i podizanjem optuznica protiv svih koji su bili umesani u ovo, Tribunal bi sebi podigao kredibilitet, dokazao da je zaista nepristrasan i time dobio vazan adut za razgovore sa vlastima u Srbiji. U suprotnom, ako Tribunal to ne uradi, Hag ce za vecinu Srba i dalje predstavljati neku vrstu golgote za celu naciju, tamnice za srpske heroje, instrument belosvetske zavere protiv pravoslavlja itd.

Milos

pre 18 godina

Super sto se i ovo poteglo posle tolikih prica haskog tribunala, sada cemo videti kako zemlje EU resavaju pitanja ratnih zlocina svojih gradjana. Pa nam to moze posluziti za primer kako i mi da se odnosimo prema tom problemu.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Zlocin je zlocin i treba istrajati, u ovom slucaju se "dvosmerna" saradnja sa tribunalom moze dokazati na delu. Nema opravdanja za zlocin nad nenaoruzanim vojnicima, nisu to glineni golubovi. Bas me interesuje kako ce slovenacka javnost da se bavi njihovim "Skorpionima". Pogresna politika Slobodana Milosevica prema rezultatima i proglasenju nezavisnosti Slovenije i Hrvatske ne moze ikad biti opravdanje za hladnokrvan zlocin nad zarobljenicima.

$Demo$

pre 18 godina

Prije svega,ostecena strana treba da pokrece pitanje odgovornosti za pocinjene zlocine(ako to nece vec da uradi lokalna vlast). Zasto JNA ili vlast u Beogradu nikada nisu zvanicno pokrenuli to pitanje? Odgovor je jasan. Dugi niz godina Srbija nije bila zainteresovana da se zlocini uopste istrazuju, vodeci prije svega racuna o tome da se zlocini izvrseni u ime srpskog naroda ne bi otkrili. Zlocini se i danas negiraju, a zlocinci stite kao nacionalni heroji. Vlast u Beogradu bi i danas bila presretna da se o zlocinima mnogo ne prica. Zato i ovo brutalno ubistvo trojice mladih vojnika, za sta se znalo od prvog dana kada se zlocin i desio, nije nikoga u Srbiji uzbudio, naravno izuzimajuci rodbinu i prijatelje ubijenih.

Mitar

pre 18 godina

U to vreme sam sve to gledao na TV-u, i nije to jedina situacija. Jasno se secam da su teritorijalci slovenije pucali u prevrnuti BOV u kome su bila tela vojnika jednom, pa jos jednom kad dodje nova tv ekipa... to je tzv. Overkill; i nikom nista... A ovo je isto kao i skorpioni, sa tom razlikom da nikog nije briga, ukoliko je zrtva Srbin, ili sa Srbinom...

Doctor Wu

pre 18 godina

Slovenci su svojim medijski podrzanim 'pravednim' otporom 1991. godine pokazali i Hrvatima (ko se jos ne seca one razularene face na snimku iz Splita koja vuce za glavu onog jadnog mladica iz borbenih kola) i Bosancima ( masakr u Tuzli, tokom povlacenja iz kasarne) kako se treba boriti protiv srpskih 'jugo-fasista'. Da li ce nekom faliti dlaka s glave zbog ubijanja ovih mladica i pocinjenih zlocina? Sumnjam. Sto se tice reakcija treba imati u vidu da za neke rat jos uvek traje.

Nostradamus

pre 18 godina

Sem rodbine, koga uposte interesuju vojnici poginuli u Sloveniji ?. SFRJ i JNA vise ne postoje, a ti vojnici su sluzili vojsku u toj vojsci i toj drzavi. Iako je ovo klasican ZLOCIN, niko od nasih drzavnih organa nece se zauzeti za ovaj slucaj. Objasnjenje je jednostavno. Zasto se sada interesujete za tri vojnika a za sudbinu hiljada drugih koji su stradali (citaj STRELJANI), od raznih SKORPIONA, se ne interesujete ili to negirate ?. Na ovo pitanje nema odgovora kod nas. Zato je potrebno prvo kod kuce rascistiti sa nasim 'herojima-velikim vodjama' da bi imali moralno pravo pitati druge za istu stvar. Ipak mislim da ce Slovenija neke stvari uraditi drugacije od nas.
Saucesce porodicama poginulih, i glasajmo za profesionalnu vojsku !

exTerminator

pre 18 godina

Ne bi se bas reklo da je ova tema u Sloveniji tako passe. Zasto se onda preti gospodji Nevi Miklavcic-Predan?
Mozda smo mi u Srbiji prespavali 15 godina ali smo se i probudili. Tako su se izgleda probudili i borci za ljudska prava u svetu.

Na: http://www.omct.org/base.cfm?page=article&num=5986&consol=close&kwrd=OMCT&cfid=3359228&cftoken=44954455
se salju protestna pisma prilozenoj listi slovenackih zvanicnika.

Bunjuel

pre 18 godina

-Passe- rece blazirani misleci daje time resio problem. Ne problem nije resen, sve dok krijete svoje zlocince jer je sasvim -passe- da je zlocin individualan ili je to vezano samo za passe clanove EU a za druge kolektivni zlocini su takodje- passe kako rece blazirani-. Nije Srbija prespavala 15 godina bivsi prijatelju nego se radja nova i emnacipovanija sa snagom da prizna svoju gresku. Upravo su se -passe kako rece blazirani- drustva uspavala uzivajuci svoj diskretni sarm zaboravila na svoje kasape. Potseticemo vas na njih! Srbija ce kao i Nemacka biti savest Evrope a vi cete biti naravno-passe kak rece blazirani-

diko

pre 18 godina

Uporno insistiranje nevladinih organizacija da Srbi moraju da pogledaju u proslost kako bi mogli da krenemo dalje.Ovo je jedan od pogleda koji bas i ne potvrdjuje pravilo da su Srbi krivi za "oslobodilacke" akcije bivsih republika. Pucali su u nenaoruzane mladice sa belom zastavom, bas hrabro.
Ne znam da li je FHP posedovao snimak ubistva i da li bi NAtasa Kandic imala hrabrosti da ga pusti na vasoj televiziji.
Zrtve ne smemo razlikovati po naciji, boji koze, religiji, starosnom dobu, po nicemu , ali ja ne vidim nikakvu razliku izmedju pripadnika zloglasnih Skorpiona i ljudi koji su pucali u nenaoruzane pripadnike JNA, ili ta razlika mozda postoji zaboga oni su Srbi. Toliko o ravnopravnosti

Ivan M

pre 18 godina

Zlocin itekako. Nasi ovo treba da istrae i proslede Slovencima, koji su ipak nadlezni - e onda da vidimo od cega je napravljeno njihovo pravosudje.

danilo lekic

pre 18 godina

Pohvala za b92,jer se sve vise oglasavaju i povodom zlocina drugih naroda.Potrebno je sto pre izvrsiti pritisak na sudtvo da se sve razotkrije,i kazne krivci.

Zoran

pre 18 godina

Uzas i samo uzas. Toliko smo dece izgubili zbog necijih bolesnih ambicija. To se ne moze zaboraviti ni oprostiti bez obzira u kome delu bivse Jugoslavije se to desavalo i o kome se narodu ili narodnosti radilo.

vojo

pre 18 godina

Za ratne zlocine pored odgovornosti izvrsilaca postoji i komandna odgovornost.Izvrsioce tek treba pronaci a po komandnoj odgovornosti od najodgovorniji je Janez Jansa.Nase tuzilastvo trebalo bi da ga prijavi Haskom "tribunalu" i da trazi njegovo procesuiranje.Nasa diplomatija trebala bi da ovaj slucaj podigne na najvisi diplomatski nivo a od Slovenije da zatrazi smenjivanje osumnjicenih za ratne zlocine kako bi mogli biti procesuirani.Takodje bi trebalo bojkotovati i Jansu a i jos neke ako postoji sumnja da su pocinili zlocin ili da su ga prikrivali.

Miki

pre 18 godina

Zlocince treba naci i osuditi,ali,treba suditi i Oficirima.Tko je poslao tu djecu u Sloveniju i zasto??Zasto sa tenkovima??To su tri tuzna primjera,a ima ih na tisuce,na svim stranama.I kao sto netko vec rece,Srbijo,ocisti prvo pred svojim vratima,pa onda dalje!

Moskvich

pre 18 godina

Teviziju sam poceo gledati od osme sjednice i secam se dobro i 14. kongresa i svega dalje. Slusao sam sve vesti i citao razne novine. Tada sam ja stvari video ovako. Srbija je vec, izmenama ustava, bila stala na novi put. U predsednistvu SFRJ su se nadglasavali. Trebalo je oterat sloveniju. Vojsku za odbranu SFRJ nije ni aktiviralo predsednistvo nego predsednik vlade - Ante Markovic, specijalinim ukazom u skladu sa svojom jugoslovenskom politikom kao iskreni pokusaj da se Jugoslavija sacuva. Medjutim on nije imao pravi uticaj u JNA i oni koji su operativno komandovali operacijom sabotirali su i pustili Jugoslaviju niz vodu (kao i ideju Juguslovenstva jos 74.). Spremali su se za pravi posao, povlacenje na istoriske granice nebeskog naroda. Zato je bilo neophodno da bude krvi, zato je oruzje u Hrvatsku i uslo nesmetano (ali filmski dokumentovano). Mislilo se (pokojnik i njegovi) neka samo oni zapucaju pa ce mo im mi pokazat.

Tako sam to tada vidio, a evo vreme do sada moje uverenje jos nije demantovalo.

Bird

pre 18 godina

Lep pozdrav iz Slovenije. Kar se tiče tega primera je v Sloveniji že davno zaključen: 3 vojaki na posnetku niso bili ustreljeni ampak so se ob streljanju samo vrgli na tla. Če niso umrli v kakšnem kasnejšem vojaškem pohodu so še danes živi, kar bo dokazala tudi vaša preiskava. LP Bird P.S.: Derventa, Maj/1990-Maj/1991 :)

Mile

pre 18 godina

Istina je, svaka je žrtva nevina, prvenstveno u ovom slučaju, gde su bile žrtve prouzrukovane ludim odlukama političkih kriminalaca, koji su slali vojsku u nezakonitu agresiju na državu Sloveniju, koja je na referendumu sa velikom večinom izglasala sa Ustavom SFRJ zagarantirano pravo otceplenja. Sad srpska javnost postavlja pitanje, da li su žrtve ubijene na način, koji se može tumačiti kao ratni zločin ili je istinito svedočenje slovenskih policajaca, od kojih su - u toj borbi - dvojica rezervista - poginula (Javnost u Srbiji o tome čuti, zašto?). Zato mislim, da bi bilo dobro spustiti loptu i možda slučaj još jednom istražiti. Osobno verujem u nevinost slovenskih policajaca, istovremeno nemam ništa protiv ponovnog procesuiranja slučaja, da se straži istina i smire duhovi.

Tom75

pre 18 godina

Žao mi je za ove dečke, koji su bili ubijeni na granici, ali ubijeni su bili u vatrenom sukobu i ne posle predaje. Tako kaže i jedan od momaka sa snimke, koji je jedan od trojice sa belom zastavom i koji inaće živi u Kopru. Ovi dečki sa snimke samo su se bacili na pod kada je slovenska strana otvorila vatru na zgradu karavle sa suprotne strane, od kuda nije bilo moguće, da se vidi trojica, koja se predaje. Istraga je ustanovila, kako su ubijeni bili ubijeni u sukobu, a oni koji su se predali nisu bili ubijeni. Tako kažu i svedoci.

Janez

pre 18 godina

Svako neka dobro pogleda taj video snimak, pa će da vidi, da niko nije stradao, nego su se tri mladića bacila na pod a dvojica su se zatekla ka zidu karaule. Baš me zanima kako će sud dokazati, da su baš ta tri mladića poginula u tom videu? Za tu frku krivi su oficiri JNA koji su zapucali iz prozora zgrade dok su se ostali pokušali predati!

Goran

pre 18 godina

Pa sad, ako je nacionalni interes i to da ostavis ljude koji su hladnokrvne ubice na slobodi, i ako ti zbog toga na ulicama 15 godina vlada haos i ginu nam deca na putu do obdanista i skola jer su takve ubice i kriminalci zarad "visih nacionalnih interesa" na slobodi dok mi resavamo probleme koji su vec odavno reseni onda se stvarno slazem da nam nevladine organizacije ne trebaju.
Medjutim, ipak mislim da je nacionalni interes da se za nase dobro osude nasi zlocinci, a verujte da te barabe koje su u Sloveniji na slobodi vec 15 godina najveci problem prave iskljucivo Slovencima. I oni su zadrti kao i mi.

Dejan

pre 18 godina

Ja sam bio u vojsci u Varazdinu u vreme rata sa slovenijom i moja jedinica je cak bila i poslata u Sloveniju kada su borbe pocele. To sto me je najvise iznenadilo je da cak pri povratku u Srbiju posle odsluzenja tog vojnog roka, niko u Srbiji u to vreme nije pricao o tome. Znaci nekom je to tada bilo u interesu da se to sto pre zataska, ali eto pravda je spora ali kad tad izadje na povrsinu. Za slovensku nezavisnost moralo je da se zrtvuje gomila mladih zivota koji nisu imali nista sa time. Interesuje me samo broj onih koji su ostali invalidi po meni oni su jos gore prosli jer su morali da gledaju ovo licemerje svih umesanih ..

Jugosloven

pre 18 godina

Zlocion je zlocin i ne sme se dozvoliti da se bilo ko izvuce od odgovornosti. Nije mi samo jasno otkud se to odjednom Srbija nasla ostecena da trazi pravdu. Jer Sribja je, uz pomoc Hrvatske i Slovnije najodgovornija za razbijanje Jugoslavije i gubitke ljudskih zivota. Treba da se udruze bivsi Jugosloveni i da tuze Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku za sva zla koja su im se desila - pocev od ubijanja, raseljavanja, unistenja drzave i pljacke. Kao sto treba da tuzi i izdajnicku JNA koja se stavila velikim delom u sluzbu velikosprskog nacionalizma, ali i lokalnih nacionalistickih garnitura na teritoriji Jugoslavije.
Zrtve ovog rata nisu nacije - nacije su dzelati.
A zrtve su obicni ljudi, zene i deca, nezavisno od njihove nacionalne pripadnosti.

ritter, mb

pre 18 godina

Bio sam u vojsci kad se sve u Sloveniji desavalo i moram da kazem da najvecu odgovornost za sve sto se desilo snosi JNA i njeni nesposobni oficiri. Ako vec vojna bezbednost tadasnje SFRJ nije mogla da spreci naoruzavanje TO u Sloveniji nije smela da dozvoli rat u Sloveniji. Osim toga momci su slati na prevaru pod izgovorom "odbrane drzavne granice"??? Moj najbolji drug iz vojske je kopao rovove prema Italiji kad su ih zasuli minobacacima s ledja. Kao i u svim narednim ratovima koje su vodili komunisticki oficiri lojalni drugu Titu i Partiji, niko vojnicima nije rekao istinu sta se desava. Oni su poslati potpuno nespremni, cak je bilo i diverzija i slucajeva da su nedostajali delovi oruzja koje bi eventualno upotrebili za svoju odbranu. Dakle, iako Jansina vojska treba da odgovora za zlocine koje je uradila, pre svega ja kao Srbin i ex-JNA, zelim da vidim da prvo odgovoraju oni oficiri koji su tu nesrecnu slali u smrt.

Nadja

pre 18 godina

Na ovim prostorima treba mnogo mnogo istine - 3000 X 3 istinitih prica. Za svakog ubijenog i za sve politicke i vojne odluke koje su dovele do ovih desetocifrenih brojeva.

Slovenija

pre 18 godina

Vidi se da su Srbi prespavali poslednjih 15 godina. Ova priča je u Sloveniji passe. Snimka je bila mnogo puta emitirana, o cijeloj stvari su istraživale i parlamentarne komisije i tužilaštvo. I haaški istražitelji su proučavali događanja na Holmecu. Svi su ustanovili da se ne radi o zločinima. A sada, usred žestokih pritiska Haaga na Srbijo zbog Mladića i Karadžića, ova priča ko zna već koji put ispliva na površinu u Srbiji. Slučajno? Siguran sam da ne!

G-Can

pre 18 godina

Voleo bih da i Jansa dodje na red mada ne verujem da ce se to ikada desiti. Kada su u pitanju ratni zlocini a ovaj je verovatno bio prvi, pitam se zasto je dosao na red kao poslednji? A dokaza je bilo od to kriticnog dana juna 1991. na pomenutom snimku.

Bojana

pre 18 godina

Veoma potresno! To jesu bila nevina deca. Saosecam se sa njihovim porodicama.Drago mi je da konacno neko govori o tome. Nadam se da ce ova vest dobiti siroku internacionalnu paznju. Uvek sam se pitala, ZASTO srpske vlasti ne pokrenu intenzivne postupke protiv onih koji su cinili zlocine nad Srbima. A znamo da ih je bilo. Da li svet zna?

Milena

pre 18 godina

Odgovorne ubice ovih momaka MORAJU biti privedeni pravdi i osudjeni. Zlocin je zlocin i ma ko ga pocinio MORA snositi odgovornost, a velika je sramota za Sloveniju sto je toliko dugo prikrivala i zlocin i pocinioce.

Sale, Banja Luka

pre 18 godina

Tako, tako! Samo treba da se vratimo u Evropu i saradjujemo sa njima, sve ce doci na svoje mjesto, svaki zlocin ce se otkriti i kazniti! U to sam vise nego uvjeren! A tek kada ispunimo obaveze prema Hagu, otvorice nam se vrata pravde. Da smo to uradili prije, siguran sam da bi i svi oni sa drugih strana odgovarali za svoje zlocine! A bilo ih je...Sijekovac, Kupres, Sarajevo, Zagreb itd...

Sascha

pre 18 godina

Ja sam demokrata.. Ali, izgleda da smo mi krivi i kada nismo krivi, izgleda da mi izvlacimo deblji kraj i kada su drugi krivi.. Pa zar je Milosevic svojom shizofrenom politikom toliko povredio sujetu amerikanaca, nemaca i engleza, da bi oni mirno posmatrali i kada bi se nama srbima nasilno i seme zatrlo? Haski tribunal je osnovan kao sud za sve ratne zlocine na teritoriji bivse Jugoslavije - to valjda podrazumeva sve one koji su ratovali u SFRJ od 1991. godine; i srbe i slovence i hrvate i albance i crnogorce i makedonce i bosnjake i amerikance i engleze.. Ratni zlocini u Sloveniji 1991. god. su prvi ratni zlocini u nekadasnjoj Jugoslaviji i prosto je neverovatno, nepojmljivo i blasfemicno da se tribunal u Hagu za to nicim nije zainteresovao. Stvarno su prevrsili svaku meru. I kada ovako nesto vide Miloseviceve i Seseljeve pristalice kako da im zubi ne zaskripe? A nama ostalima preostaje samo da cvilimo nad nepravdama i okrutnostima sveta koji surovo kaznjava svaku krupnu neposlusnost, svaku krupnu zabludu..

Vekaric

pre 18 godina

http://www.un.org/icty/transe54/030521ED.htm
21.5.2003.

MILOSEVIC: "Mr. Kucan, but I think you said that they were not executed. Is that right?"
KUCAN: "If I understood you correctly that as POWs, that they had been shot, then my answer is no."
MILOSEVIC: "So these three JNA members were not executed?
JUDGE MAY: "That's what he said."
....

KUCAN: "I asserted that these soldiers were not killed and executed as prisoners of war, but unfortunately, they were executed."
Kucan je potvrdio ono sto je na snimku ... vojnici su ubijeni pre nego sto su bili zarobjeni. Ali, nije rekao da su ti vojnici nosili belu zastavu i drzali ruke podignute u vazduh.

Marija

pre 18 godina

Okej, ali gde je u ovoj vesti informacija o tome hoce li se Haski tribunal baviti ovim zlocinom? Ili se to pitanje ni ne postavlja jer su pocinioci Slovenci?

castell

pre 18 godina

Znam samo to da mene nikada niko nece ubediti u suprotno od onoga sto mislim o tome ko je poceo rat. Znam ko me je, nakon sto je njegova zemlja proglasila ne zavisnost, a smatra se za jednu od miroljubivijih i diplomatski nastrojenih, ujutro docekao na barikadi sa automatem okrenutim prema meni.

nenad

pre 18 godina

Cuti se o hiljadama zlocina pocinjenim na ovim prostorima. I to je cinjenica. Svi treba da procesuiraju svoje zlocince i bez toga nema napretka. Zar mi mislimo da je srbija procesuirala zlocine time sto je privela i sudila petorici ljudi i sto je desetak njih u hagu. zar je par desetina ljudi moglo pobiti oko 30,000
civila u Bosni? Iz postovanja prema srpskim zrtvama i legitimiteta zahteva za procesuiranje zlocina nad Srbima Srbija mora da pocne da
napravi generalno spremanje dogadjaja od 1987 pa do danas. Selektivno ciscenje ne pomaze.
Bojim se da vojska cuti jer nije nevina i snosi veliku krivicu za velike ztrve pa bi se njen prljavi ves mogao jos vise zaprljati.

legenda

pre 18 godina

Ne trebaju nase NVO da odrzaju konferenciju za stampu, nego slovenacke. Ako to ne ucine, znamo da smo bolji u bar necemu. Imamo par ljudi (uglavnom zena) koji imaju vise savesti, nego sto oni imaju.

joker

pre 18 godina

i onda neka mi neko kaze kako je slovenija lako i jeftino otisla,izasla,pobegla iz jugoslavije i od srbije!!!??kazite to roditeljima i najmilijima koji su ostali iza tih mladih ljudi -vojnika "JNA",koji pre svega nisu imali sta da traze u sloveniji,za sta je najveci krivac balkanski mesar,haski optuzenik,koji je umro nazalost pre vremena da iskusi makar deo kazne za sva stradanja i katastrofe koje je izazvao!!!!

Partnership for peace

pre 18 godina

Znaci Haski Tribunal jos od 2003. godine zna za ovaj zlocin ali nije pokrenuo istragu protiv odgovornih iako Slovenacko pravosudje ne zeli time da se bavi??? I posle Kontakt grupa porucuje da zele da budu partneri Beograda. Ko koga ovde...???

Hmmmmm

pre 18 godina

Zanimljivo da se govori samo o odgovornosti Janse za pogibiju tih vojnika. A nigdje se ne spominje odgovornost onih, koji su tim regrutima dali puske u ruke i poslali ih da pucaju pod pricom da su NATO trupe usle u Jugoslaviju. Vecina regruta je saznala protiv koga se bori tek kad im je slovensko stanovnistvo dalo da procitaju dnevni tisak koji im je bio tjednima prije uskracivan u kasarnama.

S.

pre 18 godina

Ne sme se stvarati histerija protiv Slovenaca. Pa oni su nasa braca i masovno dolaze u Bgd. da trose pare, a mi tako ostvarujemo znacajan devizni priliv. To sto su uradili nasim vojnicima, to je bilo davno, i mi smo sami krivi za to. Nemojte opet raspirivati medjunacinalnu mrznju i netrpeljivost.

mb, slo

pre 18 godina

Ako je počinjen zloćin onda odgovorni moraju odgovarati. Ja bi ipak podsetio da je NEKO poslao te "nenaoružane" vojnike na naše ulice. NEKO je slao i tenkove na ulice i avione... Zašto? Jer je naš narod posle nemogučnosti dogovaranja sa tadašnjom Srbijom sa 88,5 % odlučio, da želi nezavisnu zemlju i tako izkoristio pravo koje je bilo garantovano ustavom SFRJ?

majak

pre 18 godina

Zar neko misli da je haski tribunal podigao optuznice protiv svih pocinitelja svakog ratnog zlocina na ovim prostorima. Da jeste, bilo bi ih na hiljade tamo a ne na desetine. Oni su podigli optuznice protiv onih koji su pocinili masovne zlocine - ostalo je na svima nama.

Milos

pre 18 godina

Za konstatovati je, da se ustvari pravi zlocin koji je vidjen na medijima zataskan ne samo onaj u Sloveniji vec isti ili slican u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Haski zvanicnici kao da su odredjeni da ne pokrecu tuzbe za istinske zlocine kojim se nemoze osporiti nista jer slika i ton cak govore sve. Gde su pokrenute tuzbe za Slovenske garnizone, Hrvatske garnizone, Bosanske garnizone, gde su se dogodili strasni zlocini nad neduznim civilima, mladim vojnicima, porodicama civila i vojnih lica, legalnim (odobrenim)kolonama koje su morale da prodju a nisu prosle, ko ce za to odgovarati. Strasno da nemoze biti strasnije, ali Hag se ne oglasava, zasto, dali je to razlog sto su to druge paravojne formacije, a ne srpske. Kako onda verovati tom Haskom sudu koji je nametnut medjunarodnoj zajednici, a koja nije znala pravu istinu, vec se onako novinarski pustilo u eter neka istina, koja u stvari nije to. Kada ce taj Hag da pokrene konacno neku pravu tuzbu, pa da ih svi podrzimo u radu.

marsijanac

pre 18 godina

Nemogu da verujem da se o ovome cutalo sve ove godine a s druge strane interesantno je da se bas sad to pojavilo kad su se slovenci uzmuvali zbog merkatora.

Ana Bogdan

pre 18 godina

Samo da skrenem pažnju onima koji predlažu da se za ovo sudi u Hagu da je Haško tužilaštvo više ne vodi istrage niti podiže nove optužnice već samo zastupa optužbu u predmetima koji su u toku i za koje su već podignute optužnice. Dakle, to nije moguće jer je ta institucija praktično zatvorena.

Tom75

pre 18 godina

Žao mi je za ove dečke, koji su bili ubijeni na granici, ali ubijeni su bili u vatrenom sukobu i ne posle predaje. Tako kaže i jedan od momaka sa snimke, koji je jedan od trojice sa belom zastavom i koji inaće živi u Kopru. Ovi dečki sa snimke samo su se bacili na pod kada je slovenska strana otvorila vatru na zgradu karavle sa suprotne strane, od kuda nije bilo moguće, da se vidi trojica, koja se predaje. Istraga je ustanovila, kako su ubijeni bili ubijeni u sukobu, a oni koji su se predali nisu bili ubijeni. Tako kažu i svedoci.

Mile

pre 18 godina

Istina je, svaka je žrtva nevina, prvenstveno u ovom slučaju, gde su bile žrtve prouzrukovane ludim odlukama političkih kriminalaca, koji su slali vojsku u nezakonitu agresiju na državu Sloveniju, koja je na referendumu sa velikom večinom izglasala sa Ustavom SFRJ zagarantirano pravo otceplenja. Sad srpska javnost postavlja pitanje, da li su žrtve ubijene na način, koji se može tumačiti kao ratni zločin ili je istinito svedočenje slovenskih policajaca, od kojih su - u toj borbi - dvojica rezervista - poginula (Javnost u Srbiji o tome čuti, zašto?). Zato mislim, da bi bilo dobro spustiti loptu i možda slučaj još jednom istražiti. Osobno verujem u nevinost slovenskih policajaca, istovremeno nemam ništa protiv ponovnog procesuiranja slučaja, da se straži istina i smire duhovi.

Bird

pre 18 godina

Lep pozdrav iz Slovenije. Kar se tiče tega primera je v Sloveniji že davno zaključen: 3 vojaki na posnetku niso bili ustreljeni ampak so se ob streljanju samo vrgli na tla. Če niso umrli v kakšnem kasnejšem vojaškem pohodu so še danes živi, kar bo dokazala tudi vaša preiskava. LP Bird P.S.: Derventa, Maj/1990-Maj/1991 :)

S.

pre 18 godina

Ne sme se stvarati histerija protiv Slovenaca. Pa oni su nasa braca i masovno dolaze u Bgd. da trose pare, a mi tako ostvarujemo znacajan devizni priliv. To sto su uradili nasim vojnicima, to je bilo davno, i mi smo sami krivi za to. Nemojte opet raspirivati medjunacinalnu mrznju i netrpeljivost.

Moskvich

pre 18 godina

Teviziju sam poceo gledati od osme sjednice i secam se dobro i 14. kongresa i svega dalje. Slusao sam sve vesti i citao razne novine. Tada sam ja stvari video ovako. Srbija je vec, izmenama ustava, bila stala na novi put. U predsednistvu SFRJ su se nadglasavali. Trebalo je oterat sloveniju. Vojsku za odbranu SFRJ nije ni aktiviralo predsednistvo nego predsednik vlade - Ante Markovic, specijalinim ukazom u skladu sa svojom jugoslovenskom politikom kao iskreni pokusaj da se Jugoslavija sacuva. Medjutim on nije imao pravi uticaj u JNA i oni koji su operativno komandovali operacijom sabotirali su i pustili Jugoslaviju niz vodu (kao i ideju Juguslovenstva jos 74.). Spremali su se za pravi posao, povlacenje na istoriske granice nebeskog naroda. Zato je bilo neophodno da bude krvi, zato je oruzje u Hrvatsku i uslo nesmetano (ali filmski dokumentovano). Mislilo se (pokojnik i njegovi) neka samo oni zapucaju pa ce mo im mi pokazat.

Tako sam to tada vidio, a evo vreme do sada moje uverenje jos nije demantovalo.

mb, slo

pre 18 godina

Ako je počinjen zloćin onda odgovorni moraju odgovarati. Ja bi ipak podsetio da je NEKO poslao te "nenaoružane" vojnike na naše ulice. NEKO je slao i tenkove na ulice i avione... Zašto? Jer je naš narod posle nemogučnosti dogovaranja sa tadašnjom Srbijom sa 88,5 % odlučio, da želi nezavisnu zemlju i tako izkoristio pravo koje je bilo garantovano ustavom SFRJ?

Janez

pre 18 godina

Svako neka dobro pogleda taj video snimak, pa će da vidi, da niko nije stradao, nego su se tri mladića bacila na pod a dvojica su se zatekla ka zidu karaule. Baš me zanima kako će sud dokazati, da su baš ta tri mladića poginula u tom videu? Za tu frku krivi su oficiri JNA koji su zapucali iz prozora zgrade dok su se ostali pokušali predati!

joker

pre 18 godina

i onda neka mi neko kaze kako je slovenija lako i jeftino otisla,izasla,pobegla iz jugoslavije i od srbije!!!??kazite to roditeljima i najmilijima koji su ostali iza tih mladih ljudi -vojnika "JNA",koji pre svega nisu imali sta da traze u sloveniji,za sta je najveci krivac balkanski mesar,haski optuzenik,koji je umro nazalost pre vremena da iskusi makar deo kazne za sva stradanja i katastrofe koje je izazvao!!!!

Miki

pre 18 godina

Zlocince treba naci i osuditi,ali,treba suditi i Oficirima.Tko je poslao tu djecu u Sloveniju i zasto??Zasto sa tenkovima??To su tri tuzna primjera,a ima ih na tisuce,na svim stranama.I kao sto netko vec rece,Srbijo,ocisti prvo pred svojim vratima,pa onda dalje!

Vucko NS

pre 18 godina

Goran Maletic je bio sjajan momak i uzoran sportista,igrao je hokej u Vojvodini.Znalo se da je poginuo bez metka u cevi ,ali ovaj snimak dokazuje da je u pitanju zlocin( ubistvo).Majstore neka ti je vecna slava jos jednom i nadam se da sa andjelima igras hokej.

vinetu

pre 18 godina

Za sve one prijatelje koji nas uce da cistimo pred svojim vratima zelim da kazem da smo nesto i cinili mozda nedovoljno ali nesto, mozda pod pritiskom ali opet NESTO za razlikku od njih samih koji za ovih 10 ili 15 godina nisu cinili nista zasipajuci nas svojim dobronamernim savetima. Ne samo da nisu cinili nego su sistematski krili kroz institucije svih sistema sopstvene zlocine. Mozda su mogli da to sto su predlagali nama ucine i sami jer cini mi se da je sopstveni primer najbolji primer.

Vojnik

pre 18 godina

Snimak ubistva vojnika u Sloveniji

Bio sam vojnik JNA u Sloveniji 1991. Bio sam u istoj kasarni kao i ubijeni Goran Maletic. Poznavao sam ga i pre nego sto je otisao iz Novog Sada jer sam i sam iz tog kraja. Zeleo bih ovom prilikom da dam par podataka koji mogu pomoci istraznim organima da dodju do vise informacija.
Maletic je bio u grupi vojnika koji su zavrsavali desetarski kurs VP 7646 (granicarska ceta) u Celju. Kada je poceo rat u Sloveniji, ceo vod je krenuo na granicu. To je bio kraj juna 1991. Tada sam ga poslednji put video. Komadant cete (VP 7646) je bio Kapetan I kl. Culibrk (rodom iz Rume). Komandir voda je bio Porucnik Zijad prezime nepoznato. Porucnik Zijad je predvodio jedinicu koja je otisla na Holmec i kojoj su se nalazili poginuli mladici. Proveo sam rat blokiran u celjskoj kasarni i odmah posle rata, sredinom ili krajem jula sam ugledao tog istog Porucnika Zijada koji je tada odmah posle pustanja iz slovenackog zarobljenistva (jer je u medjuvremenu bio zarobljen) dosao da se javi u kasarnu. Par dana kasnije sam imao priliku da vidim raport, napisan od strane istog porucnika, o svim dogadjanjima za vreme borbenih dejstava. Ne secam se detalja, ali znam da sam licno bio potresen tim dokumentom. Mislim da bi taj raport bio od kljucnog znacaja za istragu. Komadant kasarne u Celju je data bio Potpukovnik Luka R. Lukic (preuzeo je komandu kasarne za vreme borbenih dejstava) i on bi morao znati vise o tome. Kasnije je Lukic prebacen u Novosadski korpus. Poreklom je iz Vojvodine (Srpski Miletic ili Srpska Crnja). VP 7646 je bila rasformisana a njeno ljudstvo je bilo integrisano u druge jedinice i prebaceno u Cacak i u Obrenovac u septembru 1991.
Laka im zemlja. Nek pocivaju u miru.

M.S. Mraovic

pre 18 godina

Posle ovog "novog" otkrica da su Slovenci ubijali vojnike JNA, najverovatnije ce EU doneti Zakon, slican Americkim da njihove clanice i njihovi gradjani ne mogu biti osudjeni za ratni zlocin. Ponudjeni Ugovor ce biti potpisan od svih clanica EU a mozda i od Srbije., i tu je kraj price o zlocinima Slovenaca.Zivi bili pa videli.

Jugosloven

pre 18 godina

Zlocion je zlocin i ne sme se dozvoliti da se bilo ko izvuce od odgovornosti. Nije mi samo jasno otkud se to odjednom Srbija nasla ostecena da trazi pravdu. Jer Sribja je, uz pomoc Hrvatske i Slovnije najodgovornija za razbijanje Jugoslavije i gubitke ljudskih zivota. Treba da se udruze bivsi Jugosloveni i da tuze Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku za sva zla koja su im se desila - pocev od ubijanja, raseljavanja, unistenja drzave i pljacke. Kao sto treba da tuzi i izdajnicku JNA koja se stavila velikim delom u sluzbu velikosprskog nacionalizma, ali i lokalnih nacionalistickih garnitura na teritoriji Jugoslavije.
Zrtve ovog rata nisu nacije - nacije su dzelati.
A zrtve su obicni ljudi, zene i deca, nezavisno od njihove nacionalne pripadnosti.

Nostradamus

pre 18 godina

Sem rodbine, koga uposte interesuju vojnici poginuli u Sloveniji ?. SFRJ i JNA vise ne postoje, a ti vojnici su sluzili vojsku u toj vojsci i toj drzavi. Iako je ovo klasican ZLOCIN, niko od nasih drzavnih organa nece se zauzeti za ovaj slucaj. Objasnjenje je jednostavno. Zasto se sada interesujete za tri vojnika a za sudbinu hiljada drugih koji su stradali (citaj STRELJANI), od raznih SKORPIONA, se ne interesujete ili to negirate ?. Na ovo pitanje nema odgovora kod nas. Zato je potrebno prvo kod kuce rascistiti sa nasim 'herojima-velikim vodjama' da bi imali moralno pravo pitati druge za istu stvar. Ipak mislim da ce Slovenija neke stvari uraditi drugacije od nas.
Saucesce porodicama poginulih, i glasajmo za profesionalnu vojsku !

Slovenija

pre 18 godina

Vidi se da su Srbi prespavali poslednjih 15 godina. Ova priča je u Sloveniji passe. Snimka je bila mnogo puta emitirana, o cijeloj stvari su istraživale i parlamentarne komisije i tužilaštvo. I haaški istražitelji su proučavali događanja na Holmecu. Svi su ustanovili da se ne radi o zločinima. A sada, usred žestokih pritiska Haaga na Srbijo zbog Mladića i Karadžića, ova priča ko zna već koji put ispliva na površinu u Srbiji. Slučajno? Siguran sam da ne!

legenda

pre 18 godina

Ne trebaju nase NVO da odrzaju konferenciju za stampu, nego slovenacke. Ako to ne ucine, znamo da smo bolji u bar necemu. Imamo par ljudi (uglavnom zena) koji imaju vise savesti, nego sto oni imaju.

NN

pre 18 godina

Nažalost, ovaj slučaj će biti i ostati farsa, jer ga neće procesuirati Haški tribunal ni bilo koja druga međunarodna institucija. To što je naše Tužilaštvo pokrenulo postupak, ne znači ništa - uostalom, protiv koga su je i podneli? Protiv Janeza Janše? Slovenci se ponašaju isto kao što su se naše vlasti ponašale prema ratnim zločinima (i još uvek nisu potpuno promenile kurs). Da li je ovaj potez smišljen da se malo smanji tenzija na vlasti povodom saradnje sa Hagom, uz smrt Slobodana Miloševića i samoubistvo Milana Babića, ne znam - moguće je, s obzirom da se za ovo znalo već 15 godina. No, to ne znači da ne treba istrajati na tom slučaju, pa zaboga taj isti Janez Janša je danas predsednik Vlade Slovenije a Slovenija je u EU!

Zoran

pre 18 godina

Drago mi je da B92 napokon izveštava i o ovakvim događajima, kada bi se sada oglasile naše nevladine organozacije i zahtevale da se ovo prosledi Hagu. Još održale konferenciju u Medija centru i osudile ovaj događaj u Sloveniji poverovao bih da za ovu zemlju postoji nada i da svi zajedno želimo dobro svojoj Srbiji.

I.

pre 18 godina

Komandna odgovornost je Janšina! Nek o tome razmisle dobro svi oni koji se rukuju s njim i poziraju fotografima nasmejani. Vredja to što se cela stvar pokreće u sklopu kampanje "Merkator", ali istina je istina, pa makar i tako!

ИСТИНУ НА ВИДЕЛО

pre 18 godina

Добро јутро. Питам све због чега се о овоме ћутало до сада?! Зашто?!Данас се Србима суди за разбијање СФРЈ, а гле чуда још пре распада Словенци убијали војнике у Словенији. Какви су то људи који су могли да пуцају у голоруке и голобраде војнике са белом заставом у руци. Ово је заиста злочин и надам се да ће због истог одговорни бити приведени правди.

Realno

pre 18 godina

Ovo je dobra prilika za Tribunal u Hagu. Pokretanjem istrage i podizanjem optuznica protiv svih koji su bili umesani u ovo, Tribunal bi sebi podigao kredibilitet, dokazao da je zaista nepristrasan i time dobio vazan adut za razgovore sa vlastima u Srbiji. U suprotnom, ako Tribunal to ne uradi, Hag ce za vecinu Srba i dalje predstavljati neku vrstu golgote za celu naciju, tamnice za srpske heroje, instrument belosvetske zavere protiv pravoslavlja itd.

komsija

pre 18 godina

Apsolutno! I kao sto nas sve komsije uveravaju vec godinama da nije nikada kasno za istinu - ne bi trebalo ni u ovom slucaju da istina zastari. Jeste proslo 15 godina, ali treba konacno da se otvori i ovaj mucni dosije. Drzava treba da ponudi svu pomoc porodicama koje traze pravdu. Da li je ovo za Hag ili ne, ne znam, ima ko o tome odlucuje, ali da je nazivanje ovog zlocina pravim imenom i da odgovornost (tacno, po komandnoj odgovornosti kao sto se sudi i vecini Srba) pocinilaca izadje na videlo - jeste! Balkan se nece smiriti sve dok se svi zlocini ne rasvetle jer ih nije bilo samo na jednoj strani - bilo ih je svuda. Neciji PR je mozda bio bolji, ali za pravdu nikada ne bi trebalo da bude kasno.

Luka

pre 18 godina

Stvarno mi je zao tih vojnika. Stradali su ni za sta. I tek sada, posle tolikih godina i kada je Slovenija u EU, to se prikazuje u javnosti. Sta je gospodja iz helsinskog odbora iz Slovenije cekala do sada? Da se zlocin nad tim mladicima u Sloveniji zaboravi?

SRKI

pre 18 godina

Gospodja Miklavcic iz Helsinskog monitora pokazala je kako se jedan pametan narod "suocava" sa zlocinima. Prikuplja se dokumentacija ali se ne iznosi na videlo sve dok to moze da steti drzavnim i nacionalnim interesima. To se zove gradjanska odgovornost, jer se na taj nacin prvenstveno stite interesi gradjana koji nisu ucestvovali i podrzavali zlocine, a cesto su i sami bili zrtva zlocinacke politike. Sada uporedite to sa nasim NGO koje u sred pregovora o Kosovu iz sve snage trube o zlocinima nad Albancima.

Milos

pre 18 godina

Super sto se i ovo poteglo posle tolikih prica haskog tribunala, sada cemo videti kako zemlje EU resavaju pitanja ratnih zlocina svojih gradjana. Pa nam to moze posluziti za primer kako i mi da se odnosimo prema tom problemu.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Zlocin je zlocin i treba istrajati, u ovom slucaju se "dvosmerna" saradnja sa tribunalom moze dokazati na delu. Nema opravdanja za zlocin nad nenaoruzanim vojnicima, nisu to glineni golubovi. Bas me interesuje kako ce slovenacka javnost da se bavi njihovim "Skorpionima". Pogresna politika Slobodana Milosevica prema rezultatima i proglasenju nezavisnosti Slovenije i Hrvatske ne moze ikad biti opravdanje za hladnokrvan zlocin nad zarobljenicima.

$Demo$

pre 18 godina

Prije svega,ostecena strana treba da pokrece pitanje odgovornosti za pocinjene zlocine(ako to nece vec da uradi lokalna vlast). Zasto JNA ili vlast u Beogradu nikada nisu zvanicno pokrenuli to pitanje? Odgovor je jasan. Dugi niz godina Srbija nije bila zainteresovana da se zlocini uopste istrazuju, vodeci prije svega racuna o tome da se zlocini izvrseni u ime srpskog naroda ne bi otkrili. Zlocini se i danas negiraju, a zlocinci stite kao nacionalni heroji. Vlast u Beogradu bi i danas bila presretna da se o zlocinima mnogo ne prica. Zato i ovo brutalno ubistvo trojice mladih vojnika, za sta se znalo od prvog dana kada se zlocin i desio, nije nikoga u Srbiji uzbudio, naravno izuzimajuci rodbinu i prijatelje ubijenih.

Mitar

pre 18 godina

U to vreme sam sve to gledao na TV-u, i nije to jedina situacija. Jasno se secam da su teritorijalci slovenije pucali u prevrnuti BOV u kome su bila tela vojnika jednom, pa jos jednom kad dodje nova tv ekipa... to je tzv. Overkill; i nikom nista... A ovo je isto kao i skorpioni, sa tom razlikom da nikog nije briga, ukoliko je zrtva Srbin, ili sa Srbinom...

Starac sa planine

pre 18 godina

Naslov je odlican.
To nisu bili vojnici, to su bila DECA. Zna se kako je u to vreme izgledala JNA, ti klinci su bili daleko od profesionalne vojske, nisu ni znali sta ih je snaslo kada su pripucali na njih. A komandna odgovornost je ne samo na Jansi vec i na onima koji su ih potpuno nepripremljene poslali u borbu.

paja

pre 18 godina

Први (документовани)ратни злочин на територији СФРЈ почињен у Словенији? Па, о томе су сви знали. То није ништа ново. Словенија је после тога постала и пуноправни члан ЕУ, а ако мислите да се у Брислу о томе није ништа знало онда се грдно варате. Такође се грдно варате ако мислите да ће неко од тих убица за ѕлочин на било који начин одговарати. Зашто? Е, па кад одрастете и размислите, каш`ће вам се само (што рече чика Јова Змај)

Tuzna Srpkinja

pre 18 godina

Nekako ne verujem da ce se nesto desiti po ovom pitanju, svi smo navikli da Srbi nisu zrtve, cak ni kada je ovako ocigledno... Na zalost

Beogradjanin

pre 18 godina

Konačno da izadje na videlo kako je stvarno došlo do raspada SFRJ i da se vidi da je Slovenija i njihova vladajuća garnitura odigrala glavnu ulogu u razbijanju SFRJ. Žao mi je što se sa ovime čekalo do sada kada Kučan više nije na vlasti. Smatram ga zajedno sa Janšom i Jelkom Kacinom najodgovornijim za ubijanje i progon pripadnika JNA i njihovih porodica u Sloveniji i te 1991 godine kao i u periodu posle tih dogadjaja. Na žalost to nije jedini slučaj ubistva zarobljenika u Sloveniji i nadam se da će i ostali slučajevi biti obelodanjeni. Takodje se nadam da će se pokrenuti i pitanje zašto su slovenački teritorijalci uopšte napali vojsku koja je bila u kasarnama i kada se znalo da će se JNA povući po scenariju koji se desio i u Makedoniji gde nije ispaljen ni jedan metak. Takodje bih voleo da se javno obelodani i da je Slovenija iz Austrije neposredno pre napada na kasarne JNA prošvercovale veće količine oružja u djubretarskim kamionima u cilju napada na kasarne JNA. Pa to je ovde u Sloveniji javna tajna. Takodje kada će da se pokrene i pitanje prodaje i šverca oružja koji je vršila Slovenija u Hrvatsku i Bosnu u trenutku kada je bio embargo na uvoz oružja u tim republikama. Nadam se da će se i za ove slučajeve ratnih zločina Hag proglasiti nadležnim i da će po komandnoj odgovornosti i mnogi ovde u Sloveniji odgovarati za svoja zlodela. Ovo je prilika da se pokaže da je Hag nepristrasan, u suprotnom može slobdeno da se proglasi institucijom dvostrukih merila koja radi u cilju zapadnih diktatura koje sebe nazivaju tobože demokratskim.

Goran

pre 18 godina

Pa sad, ako je nacionalni interes i to da ostavis ljude koji su hladnokrvne ubice na slobodi, i ako ti zbog toga na ulicama 15 godina vlada haos i ginu nam deca na putu do obdanista i skola jer su takve ubice i kriminalci zarad "visih nacionalnih interesa" na slobodi dok mi resavamo probleme koji su vec odavno reseni onda se stvarno slazem da nam nevladine organizacije ne trebaju.
Medjutim, ipak mislim da je nacionalni interes da se za nase dobro osude nasi zlocinci, a verujte da te barabe koje su u Sloveniji na slobodi vec 15 godina najveci problem prave iskljucivo Slovencima. I oni su zadrti kao i mi.

Doctor Wu

pre 18 godina

Slovenci su svojim medijski podrzanim 'pravednim' otporom 1991. godine pokazali i Hrvatima (ko se jos ne seca one razularene face na snimku iz Splita koja vuce za glavu onog jadnog mladica iz borbenih kola) i Bosancima ( masakr u Tuzli, tokom povlacenja iz kasarne) kako se treba boriti protiv srpskih 'jugo-fasista'. Da li ce nekom faliti dlaka s glave zbog ubijanja ovih mladica i pocinjenih zlocina? Sumnjam. Sto se tice reakcija treba imati u vidu da za neke rat jos uvek traje.

Dejan

pre 18 godina

Ja sam bio u vojsci u Varazdinu u vreme rata sa slovenijom i moja jedinica je cak bila i poslata u Sloveniju kada su borbe pocele. To sto me je najvise iznenadilo je da cak pri povratku u Srbiju posle odsluzenja tog vojnog roka, niko u Srbiji u to vreme nije pricao o tome. Znaci nekom je to tada bilo u interesu da se to sto pre zataska, ali eto pravda je spora ali kad tad izadje na povrsinu. Za slovensku nezavisnost moralo je da se zrtvuje gomila mladih zivota koji nisu imali nista sa time. Interesuje me samo broj onih koji su ostali invalidi po meni oni su jos gore prosli jer su morali da gledaju ovo licemerje svih umesanih ..

ritter, mb

pre 18 godina

Bio sam u vojsci kad se sve u Sloveniji desavalo i moram da kazem da najvecu odgovornost za sve sto se desilo snosi JNA i njeni nesposobni oficiri. Ako vec vojna bezbednost tadasnje SFRJ nije mogla da spreci naoruzavanje TO u Sloveniji nije smela da dozvoli rat u Sloveniji. Osim toga momci su slati na prevaru pod izgovorom "odbrane drzavne granice"??? Moj najbolji drug iz vojske je kopao rovove prema Italiji kad su ih zasuli minobacacima s ledja. Kao i u svim narednim ratovima koje su vodili komunisticki oficiri lojalni drugu Titu i Partiji, niko vojnicima nije rekao istinu sta se desava. Oni su poslati potpuno nespremni, cak je bilo i diverzija i slucajeva da su nedostajali delovi oruzja koje bi eventualno upotrebili za svoju odbranu. Dakle, iako Jansina vojska treba da odgovora za zlocine koje je uradila, pre svega ja kao Srbin i ex-JNA, zelim da vidim da prvo odgovoraju oni oficiri koji su tu nesrecnu slali u smrt.

Pera

pre 18 godina

Zaista potresno. Mladići , na odsluženju vojnog roka u regularnoj vojsci medjunarodno priznate države ubijeni od strane neregularnih oružanih snaga tada nepriznate države u momentu kad nisu pružali otpor sa rukama podignutim u vis. Najsramnije je da je mladić umro od iskrvavljenja zbog neukazane medicinske pomoći. I je sve to dokumantovano na snimku jedne strane televizije.
KO je i zbog čega se ćutalo o ovom zločinu 15 godina. Zašto komitet za saradnju sa Haškim tribinalom za pocetak ne održi konferenciju za štampu i zločin ne prijavi Haškom tribunalu. Mislim da će bez pomoći Haga zločin ostati zaboravljen i nekažnjen.

Nadja

pre 18 godina

Na ovim prostorima treba mnogo mnogo istine - 3000 X 3 istinitih prica. Za svakog ubijenog i za sve politicke i vojne odluke koje su dovele do ovih desetocifrenih brojeva.

nadji hapsi sudi

pre 18 godina

Ja zamišljam da u jednoj zemlji, normalnoj, pogotovo zemlji članici Evropske Unije, ovakvi zločini do detalja i kraja moraju biti istraženi i rešeni.
Duboko se nadam da tako osećaju i građani Slovenije.

Bujar

pre 18 godina

I u mojoj je kasarni poginulo troje vojnika i to zahvaljujuci preciznom pogodku od strane JNA aviona?!
Inace secam se da je tada pukovnik pretio svima da ce biti upucani ako se makar i pomisle o predaji ili dezertiranju. Tada sam imao isto kao ovi jadnici: 19 godina i "najveci mi je bio uspeh u zivotu" sto sam ne mojom greskom postao agresor i okupator u dotadasnjem delu Jugoslavije. Sokiran sam bio jos od tih vremena da se jedva govorilo o 'ratu' u Sloveniji i 'par zrtava', sto eto vidi se nije bilo tacno. 47 poginulih za 10 dana nazovi borbi je mnogo cak i za danasnje vreme a kamo li za 1991 kada se sve to desavalo.
Saucesce porodicama i jako mi je zao sto su im deca stradala bez i da shvate sta im se desilo.
Mi ostali koji smo preziveli, verujete, dosta cesto mislimo na nase prijatelje koje smo tamo izgubili.
Molim boga da im duse nadju mir.

G-Can

pre 18 godina

Voleo bih da i Jansa dodje na red mada ne verujem da ce se to ikada desiti. Kada su u pitanju ratni zlocini a ovaj je verovatno bio prvi, pitam se zasto je dosao na red kao poslednji? A dokaza je bilo od to kriticnog dana juna 1991. na pomenutom snimku.

exTerminator

pre 18 godina

Ne bi se bas reklo da je ova tema u Sloveniji tako passe. Zasto se onda preti gospodji Nevi Miklavcic-Predan?
Mozda smo mi u Srbiji prespavali 15 godina ali smo se i probudili. Tako su se izgleda probudili i borci za ljudska prava u svetu.

Na: http://www.omct.org/base.cfm?page=article&num=5986&consol=close&kwrd=OMCT&cfid=3359228&cftoken=44954455
se salju protestna pisma prilozenoj listi slovenackih zvanicnika.

Bojana

pre 18 godina

Veoma potresno! To jesu bila nevina deca. Saosecam se sa njihovim porodicama.Drago mi je da konacno neko govori o tome. Nadam se da ce ova vest dobiti siroku internacionalnu paznju. Uvek sam se pitala, ZASTO srpske vlasti ne pokrenu intenzivne postupke protiv onih koji su cinili zlocine nad Srbima. A znamo da ih je bilo. Da li svet zna?

Milan IB

pre 18 godina

Ja sam služio vojsku u Ilirskoj Bistrici u vreme rata u Sloveniji i moram da kažem da nije baš vojska za sve kriva. Iz moje kasarne je nekoliko ljudi poginulo i bilo ranjeno i sve to se dešavalo za vreme tzv. primirja kada su pripadnici TO Slovenije mučki ubijali vojnike. Jedino je bilo strašno što je naređenje bilo da ne smemo da pucamo ako neko prvi ne opali na nas. Srećom imali smo oficire koji su ta naređenja "slobodno interpretirali" i njima možemo samo da zahvalimo što smo se živi izvukli. Svi mi u mislima često vraćamo taj period naših života i često mislimo na poginule i vojnike koji su ostali invalidi u tom mučkom ratu. Dan pre nezavisnosti su nam se svi smeškali i tapkali po ramenu a 25. juna su svi uzeli puške i krenuli na nas. Ta podlost nema granice. Tokom godina sam im to oprostio ali im nikad nisam zaboravio.

Milena

pre 18 godina

Odgovorne ubice ovih momaka MORAJU biti privedeni pravdi i osudjeni. Zlocin je zlocin i ma ko ga pocinio MORA snositi odgovornost, a velika je sramota za Sloveniju sto je toliko dugo prikrivala i zlocin i pocinioce.

Sale, Banja Luka

pre 18 godina

Tako, tako! Samo treba da se vratimo u Evropu i saradjujemo sa njima, sve ce doci na svoje mjesto, svaki zlocin ce se otkriti i kazniti! U to sam vise nego uvjeren! A tek kada ispunimo obaveze prema Hagu, otvorice nam se vrata pravde. Da smo to uradili prije, siguran sam da bi i svi oni sa drugih strana odgovarali za svoje zlocine! A bilo ih je...Sijekovac, Kupres, Sarajevo, Zagreb itd...

Sascha

pre 18 godina

Ja sam demokrata.. Ali, izgleda da smo mi krivi i kada nismo krivi, izgleda da mi izvlacimo deblji kraj i kada su drugi krivi.. Pa zar je Milosevic svojom shizofrenom politikom toliko povredio sujetu amerikanaca, nemaca i engleza, da bi oni mirno posmatrali i kada bi se nama srbima nasilno i seme zatrlo? Haski tribunal je osnovan kao sud za sve ratne zlocine na teritoriji bivse Jugoslavije - to valjda podrazumeva sve one koji su ratovali u SFRJ od 1991. godine; i srbe i slovence i hrvate i albance i crnogorce i makedonce i bosnjake i amerikance i engleze.. Ratni zlocini u Sloveniji 1991. god. su prvi ratni zlocini u nekadasnjoj Jugoslaviji i prosto je neverovatno, nepojmljivo i blasfemicno da se tribunal u Hagu za to nicim nije zainteresovao. Stvarno su prevrsili svaku meru. I kada ovako nesto vide Miloseviceve i Seseljeve pristalice kako da im zubi ne zaskripe? A nama ostalima preostaje samo da cvilimo nad nepravdama i okrutnostima sveta koji surovo kaznjava svaku krupnu neposlusnost, svaku krupnu zabludu..

morning

pre 18 godina

kad bih se jednog jutra probudio upalio tv i video da se u Hagu sudi za ratni zlocin nad vojnicima JNA malo bih vise verovao u svet u kome zivim i njegovu potrebu za pravdom i istinom.

Vekaric

pre 18 godina

http://www.un.org/icty/transe54/030521ED.htm
21.5.2003.

MILOSEVIC: "Mr. Kucan, but I think you said that they were not executed. Is that right?"
KUCAN: "If I understood you correctly that as POWs, that they had been shot, then my answer is no."
MILOSEVIC: "So these three JNA members were not executed?
JUDGE MAY: "That's what he said."
....

KUCAN: "I asserted that these soldiers were not killed and executed as prisoners of war, but unfortunately, they were executed."
Kucan je potvrdio ono sto je na snimku ... vojnici su ubijeni pre nego sto su bili zarobjeni. Ali, nije rekao da su ti vojnici nosili belu zastavu i drzali ruke podignute u vazduh.

stratus

pre 18 godina

Moze prica u Sloveniji da bude passe koliko god zelite, ali... Itekako je rec o RATNIM ZLOCINIMA, samo sto ranije nije bilo dokaza, a sada su dokazi neoborivi. Sada treba tu pricu aktivirati na sva vrata, da vidimo kako ce sada Haag da se postavi po pitanju snimkom vec dokazanih ratnih zlocina. Ne bude li reakcije sa njihove strane, ja, kao neko ko je do sada maksimalno podrzavao izrucenje Ratka Mladica, vise necu biti za to. Zasto? Zato sto bi zanemarivanjem ovako tvrdih dokaza sud pokazao da ga interesuju zlocini samo kada ih pocine Srbi...

Bunjuel

pre 18 godina

-Passe- rece blazirani misleci daje time resio problem. Ne problem nije resen, sve dok krijete svoje zlocince jer je sasvim -passe- da je zlocin individualan ili je to vezano samo za passe clanove EU a za druge kolektivni zlocini su takodje- passe kako rece blazirani-. Nije Srbija prespavala 15 godina bivsi prijatelju nego se radja nova i emnacipovanija sa snagom da prizna svoju gresku. Upravo su se -passe kako rece blazirani- drustva uspavala uzivajuci svoj diskretni sarm zaboravila na svoje kasape. Potseticemo vas na njih! Srbija ce kao i Nemacka biti savest Evrope a vi cete biti naravno-passe kak rece blazirani-

milica

pre 18 godina

Sta se u svetu i kod nas dogadja ne znam. Ali, do juce ovde smo citali kako je Milosevic izazvao rat na prostorima bivse Jugoslavije!
Mozda ce neki nepotplaceni istoricar,nekada napisati celu istinu o dogadjajima koji jos traju.

Realni

pre 18 godina

Pa vrijeme je da se dodje do malo objektivnije slike desavanja iz 90-tih. Na tome Srbija mora raditi i istrajati zbog svojih zrtava, svog svog ugleda i na koncu istine. Samo ne zaboravimo da nam za ovo trebaju plan, pare i saveznici. Na zalost, istina sama po sebi nije dovoljna.

Ivan

pre 18 godina

Ako je za Sloveniju slucaj passe, za Srbiju nije. Mozda se mi malo kasnije budimo, ali se probudimo. U to vreme niko nije pitao za srpsku perspektivu citave stvari. Ako ste vi resili sa vasim sudovima i evropskim, ne znaci da slucaj ne moye opet da se pokrene. Ipak, nemojmo zaboraviti ko je prvi poceo rasparcavanje Jugoslavije i ko je preuvelicavao srpsku hegemoniju itd. Ne kazem da je Milosevic bio nevin, ali setimo se onih spotova na televiziji, samozvanih uklanjanja tabli sa SFRJ, bacanje i gazenje jugoslovenske zastave na granicnim prelazima sa Austrijom i Italijom. To se ne zaboravlja, kao ni govori u Cankarjevom domu o budjenju slovenackog nacionalizma koji se nije razlikovao mnogo od Tudjmanovog i Milosevicevog. Setimo se Janeza Janse i njegovih govora. Bilo bi dobro da se podsetimo svi. Dakle pravda za sve i za svakoga. Istina oslobadja sve.

Marija

pre 18 godina

Okej, ali gde je u ovoj vesti informacija o tome hoce li se Haski tribunal baviti ovim zlocinom? Ili se to pitanje ni ne postavlja jer su pocinioci Slovenci?

diko

pre 18 godina

Uporno insistiranje nevladinih organizacija da Srbi moraju da pogledaju u proslost kako bi mogli da krenemo dalje.Ovo je jedan od pogleda koji bas i ne potvrdjuje pravilo da su Srbi krivi za "oslobodilacke" akcije bivsih republika. Pucali su u nenaoruzane mladice sa belom zastavom, bas hrabro.
Ne znam da li je FHP posedovao snimak ubistva i da li bi NAtasa Kandic imala hrabrosti da ga pusti na vasoj televiziji.
Zrtve ne smemo razlikovati po naciji, boji koze, religiji, starosnom dobu, po nicemu , ali ja ne vidim nikakvu razliku izmedju pripadnika zloglasnih Skorpiona i ljudi koji su pucali u nenaoruzane pripadnike JNA, ili ta razlika mozda postoji zaboga oni su Srbi. Toliko o ravnopravnosti

Ivan M

pre 18 godina

Zlocin itekako. Nasi ovo treba da istrae i proslede Slovencima, koji su ipak nadlezni - e onda da vidimo od cega je napravljeno njihovo pravosudje.

castell

pre 18 godina

Znam samo to da mene nikada niko nece ubediti u suprotno od onoga sto mislim o tome ko je poceo rat. Znam ko me je, nakon sto je njegova zemlja proglasila ne zavisnost, a smatra se za jednu od miroljubivijih i diplomatski nastrojenih, ujutro docekao na barikadi sa automatem okrenutim prema meni.

nenad

pre 18 godina

Cuti se o hiljadama zlocina pocinjenim na ovim prostorima. I to je cinjenica. Svi treba da procesuiraju svoje zlocince i bez toga nema napretka. Zar mi mislimo da je srbija procesuirala zlocine time sto je privela i sudila petorici ljudi i sto je desetak njih u hagu. zar je par desetina ljudi moglo pobiti oko 30,000
civila u Bosni? Iz postovanja prema srpskim zrtvama i legitimiteta zahteva za procesuiranje zlocina nad Srbima Srbija mora da pocne da
napravi generalno spremanje dogadjaja od 1987 pa do danas. Selektivno ciscenje ne pomaze.
Bojim se da vojska cuti jer nije nevina i snosi veliku krivicu za velike ztrve pa bi se njen prljavi ves mogao jos vise zaprljati.

danilo lekic

pre 18 godina

Pohvala za b92,jer se sve vise oglasavaju i povodom zlocina drugih naroda.Potrebno je sto pre izvrsiti pritisak na sudtvo da se sve razotkrije,i kazne krivci.

cure

pre 18 godina

Ja sam ista generacija kao i ti nesretni mladići,i šta da vam napišem.Kako su naši generali bacali činove i padali u rovove i pre bilo kakve pucnjave,a da nepričam kako su oficiri srpske nacionalnosti rodjeni u srbiji bežali na drugu stranu i jasno odavali položaje naših jedinica.Mogu slobodno da kažem da u našoj državi ima toliko ljudi koji slobodno šetaju a direktno ili indirektno učestvovali u našem pogromu.Valjda će im bog presuditi,a oni majmuni za koje ja plaćam porez neka stoje i odaju počast jedni drugima na uništavanju ovog nesretnog naroda.Nemam više snage da kucam i tako ovo pročita 10% naše nacije.

Partnership for peace

pre 18 godina

Znaci Haski Tribunal jos od 2003. godine zna za ovaj zlocin ali nije pokrenuo istragu protiv odgovornih iako Slovenacko pravosudje ne zeli time da se bavi??? I posle Kontakt grupa porucuje da zele da budu partneri Beograda. Ko koga ovde...???

Hmmmmm

pre 18 godina

Zanimljivo da se govori samo o odgovornosti Janse za pogibiju tih vojnika. A nigdje se ne spominje odgovornost onih, koji su tim regrutima dali puske u ruke i poslali ih da pucaju pod pricom da su NATO trupe usle u Jugoslaviju. Vecina regruta je saznala protiv koga se bori tek kad im je slovensko stanovnistvo dalo da procitaju dnevni tisak koji im je bio tjednima prije uskracivan u kasarnama.

Zoran

pre 18 godina

Uzas i samo uzas. Toliko smo dece izgubili zbog necijih bolesnih ambicija. To se ne moze zaboraviti ni oprostiti bez obzira u kome delu bivse Jugoslavije se to desavalo i o kome se narodu ili narodnosti radilo.

vojo

pre 18 godina

Za ratne zlocine pored odgovornosti izvrsilaca postoji i komandna odgovornost.Izvrsioce tek treba pronaci a po komandnoj odgovornosti od najodgovorniji je Janez Jansa.Nase tuzilastvo trebalo bi da ga prijavi Haskom "tribunalu" i da trazi njegovo procesuiranje.Nasa diplomatija trebala bi da ovaj slucaj podigne na najvisi diplomatski nivo a od Slovenije da zatrazi smenjivanje osumnjicenih za ratne zlocine kako bi mogli biti procesuirani.Takodje bi trebalo bojkotovati i Jansu a i jos neke ako postoji sumnja da su pocinili zlocin ili da su ga prikrivali.

Steva Mosorinac

pre 18 godina

Bilo bi dobro da TV B92 sakupi i pusti snimke konferencija za stampu koje je Jelko Kacin drzao u ono vreme i sve to pokazalo ne samo nama koji to znamo, vec i onima u Hagu i evropskim instucijama u kojima je Kacin poslanik. Ali i onim nasim u Vojvodini koji su ga pre par meseci primali i dozvolili da ih poucava o resenju +problema vojvodjanske autonomije+, umesto da ga uhapse i isteraju...

Sarajevo

pre 18 godina

Video sam snimak i to je ocigledan ratni zlocin. Kako se R. Slovenija ne zeli baviti ovim, onda to mora neko drugi uciniti. Takodje treba ucniti i nesto protiv onih koji su prikrivali zlocin ("Tuzilastvo" i "Parlament").

majak

pre 18 godina

Zar neko misli da je haski tribunal podigao optuznice protiv svih pocinitelja svakog ratnog zlocina na ovim prostorima. Da jeste, bilo bi ih na hiljade tamo a ne na desetine. Oni su podigli optuznice protiv onih koji su pocinili masovne zlocine - ostalo je na svima nama.

Milos

pre 18 godina

Za konstatovati je, da se ustvari pravi zlocin koji je vidjen na medijima zataskan ne samo onaj u Sloveniji vec isti ili slican u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Haski zvanicnici kao da su odredjeni da ne pokrecu tuzbe za istinske zlocine kojim se nemoze osporiti nista jer slika i ton cak govore sve. Gde su pokrenute tuzbe za Slovenske garnizone, Hrvatske garnizone, Bosanske garnizone, gde su se dogodili strasni zlocini nad neduznim civilima, mladim vojnicima, porodicama civila i vojnih lica, legalnim (odobrenim)kolonama koje su morale da prodju a nisu prosle, ko ce za to odgovarati. Strasno da nemoze biti strasnije, ali Hag se ne oglasava, zasto, dali je to razlog sto su to druge paravojne formacije, a ne srpske. Kako onda verovati tom Haskom sudu koji je nametnut medjunarodnoj zajednici, a koja nije znala pravu istinu, vec se onako novinarski pustilo u eter neka istina, koja u stvari nije to. Kada ce taj Hag da pokrene konacno neku pravu tuzbu, pa da ih svi podrzimo u radu.

Boris

pre 18 godina

Ubice i naredbodavaoci moraju izaci pred sud i obavezno biti adekvatno kaznjeni.Nisam pravnik ali je ovo klasicni ratni zlocin.Sucut porodici vojnika!Slovenac iz Beca.

Mina

pre 18 godina

Protiv ove zene sto je objavila informaciju o ubistvu vojnika JNA je pokrenut postupak za verbalani delikt. Ja sam mislila da je to odavno passe, a ne ubistvo ovih jadnih vojnika.

DarkoG17

pre 18 godina

Uzas!!! Hajde da svi zajedno, simpatizeri svih stranaka, ovih ili onih, pokusamo da napravimo pritisak na vlasti i na sve NVO da se ovo istera do kraja i istrazi ko sme da tako necovecno likvidira mlade golobrade ljude iz bilo koje zemlje oni bili. Pozivam sve organizacije, sve televizije a pogotovo B92 da pomognu i ljude dobre volje koji su se javljali i kada je emitovan snimak ubistava onih nesrecnih ljudi iz Srebrenice. Zajedno sigurno mozemo da uradimo nesto.
Pozdrav svim ljudima dobre volje.

marsijanac

pre 18 godina

Nemogu da verujem da se o ovome cutalo sve ove godine a s druge strane interesantno je da se bas sad to pojavilo kad su se slovenci uzmuvali zbog merkatora.

CELAVAC

pre 18 godina

Samo me zanima zašto se o ovome ćutalo 15 godina.I po ko zna koji put se u Srbiji dešava to da se nesreća nevinih koristi u političke svrhe, da bi se skrenuli pogledi sa nekih drugih problema.Nema tu neke brižnosti prema narodu samo lični interesi režima u zadnjih 15 godina.To kažem jer mislim da su svi oni bili isti.I pre 10 i pre 5 godina.Samo se jedan bio drugačiji, pa su ga ubili.Sa druge strane i Evropa bi mogla da pokaže da li stvarno želi Srbiju i da nas niko ne mrzi osim nas samih.

Ana Bogdan

pre 18 godina

Samo da skrenem pažnju onima koji predlažu da se za ovo sudi u Hagu da je Haško tužilaštvo više ne vodi istrage niti podiže nove optužnice već samo zastupa optužbu u predmetima koji su u toku i za koje su već podignute optužnice. Dakle, to nije moguće jer je ta institucija praktično zatvorena.

Zavadi pa vladaj

pre 18 godina

Cekacemo valjda sledecih 100 godina da sve kocke dodju na svoje mesto u zvanicnom otkrivanju istine za ono sto od pocetka znamo sta je i kako bilo. Svi vec zaboravljamo cinjenicu da je jedina drzava tada bila SFRJ i jedina regularna vojska je bila JNA. Sve ostalo su bile paravojne formacije kao sto je i OVK sada. Nisam sledbenik ni jedne politicke opcije ali ovaj snimak samo pokazuje da su svima sa prostora bivse SFRJ ruke krvave do lakata i zato me boli neistina da su Srbi glavni krivci za sve zlocine i raspad Jugoslavije. Ako su ubijani nenaoruzani mladici u Sloveniji, Ako se na Maximiru mahalo Nemackim zastavama a odvaljenim stolicama gadjali navijaci iz Srbije, ako se u Bosni gadjala kolona pripadnika JNA koji se povlace iz BiH onda bi na medjunarodnim poternicama morali zarad objektivnosti da budu svi iz tadasnjeg rukovodstva drzave SFRJ, vojske i republickih vlada zbog direktnih komandi ili "Cinjenja i necinjenja" na ilegalnom naoruzavanju paravojnih formacija i potstrekivanju na sukobe i gradjanski rat. Da je to tako uradjeno ja bih rekao da za nas sve ima sanse. Ovako Zapad je pomogao otcepljivanju republika bivse SFRJ i njihovom formiranju a sada juri jednog po jednog bez u stvari prave doslednosti i sudi im za pojedinacne slucajeve. Sve je to sada istrgnuto iz konteksta i svako moze da se pravda akcijama onog drugog. Neko sada treba da potrosi silne milione na rad kojekavih sudova i vladinih i nevladinih organizacija da bi se dotakao samo deo istine....

PROKLETOLJUT

pre 18 godina

Bio sam na karauli 35 odmah do Holmeca/koji je br34/..,na srecu, daleke 1984 ,kada je vec sve bilo jasno sto se Slovenije tice ...MUKA mi je kad pomislim sta su ti mladici morali da prozive ..a kao sto vidimo neki i nisu uspeli ..Kvaka je u tome sto medju granicarima postoji "tanka crna linija" solidarnosti, ma ko i ma gde bio ..crna -zbog mnogo bojeve municije okolo i izvesne smrti ,ako neko izgubi zivce..E, pa na Holmecu niko nije izgubio zivce, nego je neki teritorijalac -pijan po default - skrhao poslednji trag ljudskosti ..odavno trazim listu poginulih vojnika u ratu u Sloveniji /znam da ih je mnogo moja crna linija 7646/, odavno trazim podatke o tome koji su oficiri predali, koji prodali a koji bili /kao i uvek ! /smireni i pametni pa izveli vojsku u Austriju kao moj kapetan Jovanovic iz Maribora ../i tako deci spasli zivot/..... FUN ANYONE?/PLAYSLOVATION/ HELP ANYONE ?