Sreda, 05.04.2006.

08:15

Merkator i medijsko zagrejavanje

Srbija je otvoreno dočekala slovenačke firme i sada to očekuje od Slovenije, stav je beogradske štampe.

Izvor: B92

Merkator i medijsko zagrejavanje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

9 Komentari

Sortiraj po:

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Kvalitet i usluga mora biti na nivou zahteva EU da bi se srpski proizvodi plasirali na to trziste uspesno, inace ce biti fijasko, naravno. Drugo, slovenacke robe u EU ima mnogo sto ne znaci uopste da imaju bilo kakvu dominantnu poziciju, vec su iskljucivo "jedan od mnogih igraca" u igri gde srpskih igraca (citaj: proizvoda) nema uopste. Da bi srpski igraci ucestvovali treba prvo da shvate pravila igre u potencijalnom EU trzistu, treba potrosaci da ih upoznaju....dalek put do bilo kog rezultata (nadam se uspeha). Merkator je jedan od mnogih koji bi mogao da plasira direktno kvalitetne proizvode iz Srbije, kojih ima sigurno i pored svog izrazenog pesimizma i nepoverenja. Prehranbena industrija ima sta da ponudi, naravno da NE moze ozbiljno da konkurise Unilever-u ali moze da uzme bar koji delic, inace nece imati nista; inace u svetu 24h-biznisu po pravilima slobodne trgovine je borba za svakog ijednog potrosaca vazna za opstanak. Preko Merkatora ce se moci doci do Aldi-a, Lidl-a, Plus-a itd..."Zasto odjednom toliko ocekivanje da raj padne s'neba?" Treba biti zadovoljan ako se proizvod po proizvod plasira na jedno bogato trziste, zauzimajuci svoj delic potrosaca. Stav biti ili ne biti dokazuje nerazumevanje danasnjeg sveta biznisa. Ovde se ne radi o patriotizmu vec o biznisu i potencijalnim prilikama za pocetak ekonomskog oporavka ili napretka mnogih preduzeca u Srbiji, sto je preko potrebno inace price o evro-atlantskim integracijama nemaju smisla bez privredne konkurentnosti nasih preduzeca sa onima u EU. Sasvim je druga tema o poreklu kapitala Miskovica i Beka, zato su zaduzene drzavne institucije Slovenije ili bolje Srbije da bi se izbegao blam ako su sumnje izrazene u medijima verodostojne. Ne sumnjam u slovenacko pravosudje da ce isterati pricu o poreklu kapitala do kraja ukoliko su dvojac ozbiljni kandidati. Pored toga ne treba zaboraviti da je Italijanska mafija porodice Agneli (FIAT-a) ulozila ogromni kapital u firme sirom severne Italije, koja se nakon toga u opstem interesu preporodila, to nije za poredjenje sa Karicevima, ipak su oni iskljucivo za sebe radili a ne za opste dobro, cak je PSS iskljucivo formiran radi spasavanja dinastije, to ce skora buducnost dokazati.

Coco Bill

pre 18 godina

Čini mi se da je sva ova buka da se "oslabi" konkurencija Merkatora na srpskom tržištu. Prakatično, jedino je Merkator konkurent Deltinom monopolu ovde, a "prodor" na slovenačko, a tek na tržište EU, kao "trojanski konj" preko Merkatora to su su "bajke" za "malu nacionalnu decu".
(Eto nama sad novog "patriotizma" - podržati Miškovića i Beka protiv "bezobraznih" Slovenaca.)
Bez obzira što je Slovenija u EU pitam se - Koliko je Merkator "jak igrač" protiv velikih robnih kuća koje vladaju u EU, a dolazi iz Engleske, Nemačke, Francuske i Italije pa da bi Miškoviću i Beku to bio "trojanski konj" u prodoru na EU ?.
Dakle sve se svodi na srpsko tržište i da se ovde postane glavni igrač koji će diktirati cene, a sve ovo što se okolo događa to je ono što no kažu "da se vlasi ne sete".

Zoran

pre 18 godina

Mišković koristi Merkator da bi na legalan način izneo niovac iz srbije i investirao na tržište EU. Za gospodina Beka nisam siguran šta je njegov cilj, sem da im Vlada Srbije daje podršku da se još bolje pozicioniraju na tržištu Srbije gde već imaju monopol. Nije mesto Vladi da se petlja sa tajkunima i da im daje podršku, to je privatni biznis i tu Vlada mora da gleda interese države a ne Miškovića i Beka.

Posmatrac

pre 18 godina

Da bi Srbija plasirala nesto u EU preko Merkatora mora prvo da ima sta da plasira. I da ispuni stroge uslove kvaliteta, proizvodnje, ambalaze itd. Uostalom u vecem delu EU nigde nema nikakvih slovenackih proizvoda. Ovde u CH je bilo nesto bele tehnike ale preskupe i zadnje sto sam video je u jednoj samoposluzi da jedna slovenacka pekara prodaje smrznuti burek sa sirom i kore za pitu.
E sad ako treba Slovenci da da nas uce da prodajemo burek i kore za pitu ...

Milos

pre 18 godina

Srpski privrednici zaista treba da imaju ravnopravan pristup na sva strana trzista ako imaju finansijskog potencijala za to, kao sto i svi stranci imaju pristupa kod nas.
Medjutim, najblaze receno, malo je neobicno da dva privrednika ,Miskovic i Beko, koji su do juce radili iz debele senke a narocito ovaj drugi, odjednom budu primljeni kod premijera i o njegovoj podrsci njima bude izdato zvanicno saopstenje. Pa ti londonski fondovi sa ruskim kapitalom, pa nase nepronadjene pare na Kipru, pa Mira i Marko o kojima se kao nista ne zna a odjednom, posle Miloseviceve smrti, ceo svet ih pronalazi i intervjuise u Moskvi, Marko se vozi u Hagu kolima ruske ambasade. Istovremeno, jedan Divac i pored nase otvorenosti prema svima, ne moze da ulaze u svojoj zemlji.
Naizgled, stvari koje nemaju veze jedne sa drugima ali da ne bude ipak “ ima neka tajna veza”. Mozda bi neki nas autor sa mastom Dena Brauna mogao da napise bestseler na ovu temu. Ili stvarnost prevazilazi mastu?

Tvrtko prvi

pre 18 godina

Meni lično, a verujem i svim ostalim građanima kako Srbije tako i Slovenije treba da bude apsolutno svejedno ko kupuje ili prodaje akcije na berzi. Bitno je samo da postoji SISTEM koji će garantovati da taj novac nije PRLJAV i da se ne radi ništa protiv opštih načela na kojima počiva EVROPA. To što je možda Slovencima žao što im neko kupuje MERCATOR uopšte nije važno, kao što ni Srbi baš ne bi trebali tome posebno da se raduju jer to nije "srpski kapital" već kapital gospodina Miškovića i Beka. Oni sigurno nisu altruisti (čovekoljupci) koji će kapom i šakom deliti veselim Srbima ono što su u Sloveniji zaradili.

zbunjen

pre 18 godina

Slovenci su stvarno najzatvorenija evropska privreda cak i za "pozeljni" zapadni kapital, a kamo li za ovaj nas, ratno/ekstraprofitersko/polulegalni.
Meni u celoj prici mnogo vise smetaju 2 cinjenice: a) sto bi kupovinom merkatora Miskovic i Beko i ekipa postali totalni monopolisti kod nas, sto znaci jos gora usluga i jos vise cene u njihovim marketima i b) a sto meni ne dozvoli nasa drzava da kupim 5-6 akcija Merkatora na ljubljanskoj berzi vec mi zakon to zabranjuje?? Ne mora Kostunica da me podrzava da to uradim, samo neka mi dozvoli kao sto nece.... Dakle, vracamo se na isto - ultrabogatasima iz Milosevicevog nasledja je u Srbiji dozvoljeno mnogo vise nego drugima i ne samo dozvoljeno, vec ih drzava i podrzava u tome.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Smatram ovo izuzetno mudrim strateskim preduzetnistvom od koje nazalost srpski politicari mogu da profitiraju koji nemaju blage veze o strateskom efektu ovakve investicije dok ce biti u prvim redovima za slikanje. G. Miskovic i g. Beko ovakvim potezom mogu da iskoriste Merkator kao jakog i zdravog "trojanskog konja" kako bi snazno prodrli na trziste EU, srpski proizvodjaci kvalitetne robe mogu na "šlep" da plasiraju svoju robu preko Merkatora. Dok politicari mogu da ublaze posledice sopstvene nekompetentnosti i nesposobnisti izrazeno u skoro 2 decenije kasnjenje za evropskim integracijama time sto ce koristiti Sloveniju i njeno clanstvo EU kao "trojanskog konja" za smanjenje efekta izolacione pozicije Srbije sto se tice EU i potencijal tog trzista. Mnogo je brze plasirati robu preko lobija nego da sam osvajas trziste. Licno mislim da bi ovo bio prvi dobar preduzetnicki potez srpskih privrednika posle drugog svetskog rata. Ukoliko Slovenija primeni politiku trzisnog protekcionizma onda vlast Srbije ne treba da poteze za populistickim merama reciprociteta, koje su uvek stetne, vec kroz Trgovinski Sud/Arbitrazu EU i druge nadlezne institucije da tuzi odgovorne za opstrukciju slobodne trgovine; u cemu treba istrajati jer Slovenija kao clanica EU ne moze vise da primeni komunisticku politiku zbog cega ce je EU kazniti, ubedjen sam da do toga zbog imidza cak nece ni doci. Tako je bilo i prilikom preuzimanja Italijanske Banke Antonveneta koju je kupila Holandska ABN/AMRO, trzisni protekcionizam je opstruirao ceo proces kupovine vecine deonica jer Italija nezvanicno nije dozvoljavala da ijedna inostrana banka preuzme Italijansku u istoriji, ta zvera je isla do te mere da je Italijanski trgovinski sud korupcionaskom aferom prvo zaustavio ceo proces da bi kasnije pred Evropskom Komisijom odsek za Monopol morala da prizna poraz, pre Arbitraze; to je bilo ove godine. G. Miskovic i g. Beko samo da istraju kroz institucije i sto dalje od politike koja moze vise da pokvari, nego sto moze pomoci; kad sve zavrse onda neka pozovi politicare da rade posao za koji su najsposobniji (bar ovi srpski) da seku "vrpcu" i poziraju pred kamerama kao "dame za poslovnu pratnju", Velja nece izostati...Jedan drugi rizik koji poput virusa moze da unisti sve postignuto jeste ne poznavanje zelje trzista EU, odnosno da se Merkator iskosristi za plasiranje ne-kvalitetne robe iz Srbije, to deluje kao virus i ubrzo bi terminalno "razboleo trojanskog konja" i sve sto bi ostalo su nama svima nazalost vrlo poznata "srpska posla s'konja na magarca"...

Anti-trust

pre 18 godina

Domaća štampa je neverovatna. Sve što Mišković i Beko ovim pokušavaju je da osiguraju monopol na srpskom tržištu a ne da prodru na slovenačko. A beogradska štampa se ponaša kao u vreme dolaska Miloševića na vlast i kasnije u vreme bojkota slovenačke robe. Zar je moguće da ništa nismo naučili?

Anti-trust

pre 18 godina

Domaća štampa je neverovatna. Sve što Mišković i Beko ovim pokušavaju je da osiguraju monopol na srpskom tržištu a ne da prodru na slovenačko. A beogradska štampa se ponaša kao u vreme dolaska Miloševića na vlast i kasnije u vreme bojkota slovenačke robe. Zar je moguće da ništa nismo naučili?

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Smatram ovo izuzetno mudrim strateskim preduzetnistvom od koje nazalost srpski politicari mogu da profitiraju koji nemaju blage veze o strateskom efektu ovakve investicije dok ce biti u prvim redovima za slikanje. G. Miskovic i g. Beko ovakvim potezom mogu da iskoriste Merkator kao jakog i zdravog "trojanskog konja" kako bi snazno prodrli na trziste EU, srpski proizvodjaci kvalitetne robe mogu na "šlep" da plasiraju svoju robu preko Merkatora. Dok politicari mogu da ublaze posledice sopstvene nekompetentnosti i nesposobnisti izrazeno u skoro 2 decenije kasnjenje za evropskim integracijama time sto ce koristiti Sloveniju i njeno clanstvo EU kao "trojanskog konja" za smanjenje efekta izolacione pozicije Srbije sto se tice EU i potencijal tog trzista. Mnogo je brze plasirati robu preko lobija nego da sam osvajas trziste. Licno mislim da bi ovo bio prvi dobar preduzetnicki potez srpskih privrednika posle drugog svetskog rata. Ukoliko Slovenija primeni politiku trzisnog protekcionizma onda vlast Srbije ne treba da poteze za populistickim merama reciprociteta, koje su uvek stetne, vec kroz Trgovinski Sud/Arbitrazu EU i druge nadlezne institucije da tuzi odgovorne za opstrukciju slobodne trgovine; u cemu treba istrajati jer Slovenija kao clanica EU ne moze vise da primeni komunisticku politiku zbog cega ce je EU kazniti, ubedjen sam da do toga zbog imidza cak nece ni doci. Tako je bilo i prilikom preuzimanja Italijanske Banke Antonveneta koju je kupila Holandska ABN/AMRO, trzisni protekcionizam je opstruirao ceo proces kupovine vecine deonica jer Italija nezvanicno nije dozvoljavala da ijedna inostrana banka preuzme Italijansku u istoriji, ta zvera je isla do te mere da je Italijanski trgovinski sud korupcionaskom aferom prvo zaustavio ceo proces da bi kasnije pred Evropskom Komisijom odsek za Monopol morala da prizna poraz, pre Arbitraze; to je bilo ove godine. G. Miskovic i g. Beko samo da istraju kroz institucije i sto dalje od politike koja moze vise da pokvari, nego sto moze pomoci; kad sve zavrse onda neka pozovi politicare da rade posao za koji su najsposobniji (bar ovi srpski) da seku "vrpcu" i poziraju pred kamerama kao "dame za poslovnu pratnju", Velja nece izostati...Jedan drugi rizik koji poput virusa moze da unisti sve postignuto jeste ne poznavanje zelje trzista EU, odnosno da se Merkator iskosristi za plasiranje ne-kvalitetne robe iz Srbije, to deluje kao virus i ubrzo bi terminalno "razboleo trojanskog konja" i sve sto bi ostalo su nama svima nazalost vrlo poznata "srpska posla s'konja na magarca"...

zbunjen

pre 18 godina

Slovenci su stvarno najzatvorenija evropska privreda cak i za "pozeljni" zapadni kapital, a kamo li za ovaj nas, ratno/ekstraprofitersko/polulegalni.
Meni u celoj prici mnogo vise smetaju 2 cinjenice: a) sto bi kupovinom merkatora Miskovic i Beko i ekipa postali totalni monopolisti kod nas, sto znaci jos gora usluga i jos vise cene u njihovim marketima i b) a sto meni ne dozvoli nasa drzava da kupim 5-6 akcija Merkatora na ljubljanskoj berzi vec mi zakon to zabranjuje?? Ne mora Kostunica da me podrzava da to uradim, samo neka mi dozvoli kao sto nece.... Dakle, vracamo se na isto - ultrabogatasima iz Milosevicevog nasledja je u Srbiji dozvoljeno mnogo vise nego drugima i ne samo dozvoljeno, vec ih drzava i podrzava u tome.

Milos

pre 18 godina

Srpski privrednici zaista treba da imaju ravnopravan pristup na sva strana trzista ako imaju finansijskog potencijala za to, kao sto i svi stranci imaju pristupa kod nas.
Medjutim, najblaze receno, malo je neobicno da dva privrednika ,Miskovic i Beko, koji su do juce radili iz debele senke a narocito ovaj drugi, odjednom budu primljeni kod premijera i o njegovoj podrsci njima bude izdato zvanicno saopstenje. Pa ti londonski fondovi sa ruskim kapitalom, pa nase nepronadjene pare na Kipru, pa Mira i Marko o kojima se kao nista ne zna a odjednom, posle Miloseviceve smrti, ceo svet ih pronalazi i intervjuise u Moskvi, Marko se vozi u Hagu kolima ruske ambasade. Istovremeno, jedan Divac i pored nase otvorenosti prema svima, ne moze da ulaze u svojoj zemlji.
Naizgled, stvari koje nemaju veze jedne sa drugima ali da ne bude ipak “ ima neka tajna veza”. Mozda bi neki nas autor sa mastom Dena Brauna mogao da napise bestseler na ovu temu. Ili stvarnost prevazilazi mastu?

Tvrtko prvi

pre 18 godina

Meni lično, a verujem i svim ostalim građanima kako Srbije tako i Slovenije treba da bude apsolutno svejedno ko kupuje ili prodaje akcije na berzi. Bitno je samo da postoji SISTEM koji će garantovati da taj novac nije PRLJAV i da se ne radi ništa protiv opštih načela na kojima počiva EVROPA. To što je možda Slovencima žao što im neko kupuje MERCATOR uopšte nije važno, kao što ni Srbi baš ne bi trebali tome posebno da se raduju jer to nije "srpski kapital" već kapital gospodina Miškovića i Beka. Oni sigurno nisu altruisti (čovekoljupci) koji će kapom i šakom deliti veselim Srbima ono što su u Sloveniji zaradili.

Posmatrac

pre 18 godina

Da bi Srbija plasirala nesto u EU preko Merkatora mora prvo da ima sta da plasira. I da ispuni stroge uslove kvaliteta, proizvodnje, ambalaze itd. Uostalom u vecem delu EU nigde nema nikakvih slovenackih proizvoda. Ovde u CH je bilo nesto bele tehnike ale preskupe i zadnje sto sam video je u jednoj samoposluzi da jedna slovenacka pekara prodaje smrznuti burek sa sirom i kore za pitu.
E sad ako treba Slovenci da da nas uce da prodajemo burek i kore za pitu ...

Coco Bill

pre 18 godina

Čini mi se da je sva ova buka da se "oslabi" konkurencija Merkatora na srpskom tržištu. Prakatično, jedino je Merkator konkurent Deltinom monopolu ovde, a "prodor" na slovenačko, a tek na tržište EU, kao "trojanski konj" preko Merkatora to su su "bajke" za "malu nacionalnu decu".
(Eto nama sad novog "patriotizma" - podržati Miškovića i Beka protiv "bezobraznih" Slovenaca.)
Bez obzira što je Slovenija u EU pitam se - Koliko je Merkator "jak igrač" protiv velikih robnih kuća koje vladaju u EU, a dolazi iz Engleske, Nemačke, Francuske i Italije pa da bi Miškoviću i Beku to bio "trojanski konj" u prodoru na EU ?.
Dakle sve se svodi na srpsko tržište i da se ovde postane glavni igrač koji će diktirati cene, a sve ovo što se okolo događa to je ono što no kažu "da se vlasi ne sete".

Zoran

pre 18 godina

Mišković koristi Merkator da bi na legalan način izneo niovac iz srbije i investirao na tržište EU. Za gospodina Beka nisam siguran šta je njegov cilj, sem da im Vlada Srbije daje podršku da se još bolje pozicioniraju na tržištu Srbije gde već imaju monopol. Nije mesto Vladi da se petlja sa tajkunima i da im daje podršku, to je privatni biznis i tu Vlada mora da gleda interese države a ne Miškovića i Beka.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Kvalitet i usluga mora biti na nivou zahteva EU da bi se srpski proizvodi plasirali na to trziste uspesno, inace ce biti fijasko, naravno. Drugo, slovenacke robe u EU ima mnogo sto ne znaci uopste da imaju bilo kakvu dominantnu poziciju, vec su iskljucivo "jedan od mnogih igraca" u igri gde srpskih igraca (citaj: proizvoda) nema uopste. Da bi srpski igraci ucestvovali treba prvo da shvate pravila igre u potencijalnom EU trzistu, treba potrosaci da ih upoznaju....dalek put do bilo kog rezultata (nadam se uspeha). Merkator je jedan od mnogih koji bi mogao da plasira direktno kvalitetne proizvode iz Srbije, kojih ima sigurno i pored svog izrazenog pesimizma i nepoverenja. Prehranbena industrija ima sta da ponudi, naravno da NE moze ozbiljno da konkurise Unilever-u ali moze da uzme bar koji delic, inace nece imati nista; inace u svetu 24h-biznisu po pravilima slobodne trgovine je borba za svakog ijednog potrosaca vazna za opstanak. Preko Merkatora ce se moci doci do Aldi-a, Lidl-a, Plus-a itd..."Zasto odjednom toliko ocekivanje da raj padne s'neba?" Treba biti zadovoljan ako se proizvod po proizvod plasira na jedno bogato trziste, zauzimajuci svoj delic potrosaca. Stav biti ili ne biti dokazuje nerazumevanje danasnjeg sveta biznisa. Ovde se ne radi o patriotizmu vec o biznisu i potencijalnim prilikama za pocetak ekonomskog oporavka ili napretka mnogih preduzeca u Srbiji, sto je preko potrebno inace price o evro-atlantskim integracijama nemaju smisla bez privredne konkurentnosti nasih preduzeca sa onima u EU. Sasvim je druga tema o poreklu kapitala Miskovica i Beka, zato su zaduzene drzavne institucije Slovenije ili bolje Srbije da bi se izbegao blam ako su sumnje izrazene u medijima verodostojne. Ne sumnjam u slovenacko pravosudje da ce isterati pricu o poreklu kapitala do kraja ukoliko su dvojac ozbiljni kandidati. Pored toga ne treba zaboraviti da je Italijanska mafija porodice Agneli (FIAT-a) ulozila ogromni kapital u firme sirom severne Italije, koja se nakon toga u opstem interesu preporodila, to nije za poredjenje sa Karicevima, ipak su oni iskljucivo za sebe radili a ne za opste dobro, cak je PSS iskljucivo formiran radi spasavanja dinastije, to ce skora buducnost dokazati.

Anti-trust

pre 18 godina

Domaća štampa je neverovatna. Sve što Mišković i Beko ovim pokušavaju je da osiguraju monopol na srpskom tržištu a ne da prodru na slovenačko. A beogradska štampa se ponaša kao u vreme dolaska Miloševića na vlast i kasnije u vreme bojkota slovenačke robe. Zar je moguće da ništa nismo naučili?

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Smatram ovo izuzetno mudrim strateskim preduzetnistvom od koje nazalost srpski politicari mogu da profitiraju koji nemaju blage veze o strateskom efektu ovakve investicije dok ce biti u prvim redovima za slikanje. G. Miskovic i g. Beko ovakvim potezom mogu da iskoriste Merkator kao jakog i zdravog "trojanskog konja" kako bi snazno prodrli na trziste EU, srpski proizvodjaci kvalitetne robe mogu na "šlep" da plasiraju svoju robu preko Merkatora. Dok politicari mogu da ublaze posledice sopstvene nekompetentnosti i nesposobnisti izrazeno u skoro 2 decenije kasnjenje za evropskim integracijama time sto ce koristiti Sloveniju i njeno clanstvo EU kao "trojanskog konja" za smanjenje efekta izolacione pozicije Srbije sto se tice EU i potencijal tog trzista. Mnogo je brze plasirati robu preko lobija nego da sam osvajas trziste. Licno mislim da bi ovo bio prvi dobar preduzetnicki potez srpskih privrednika posle drugog svetskog rata. Ukoliko Slovenija primeni politiku trzisnog protekcionizma onda vlast Srbije ne treba da poteze za populistickim merama reciprociteta, koje su uvek stetne, vec kroz Trgovinski Sud/Arbitrazu EU i druge nadlezne institucije da tuzi odgovorne za opstrukciju slobodne trgovine; u cemu treba istrajati jer Slovenija kao clanica EU ne moze vise da primeni komunisticku politiku zbog cega ce je EU kazniti, ubedjen sam da do toga zbog imidza cak nece ni doci. Tako je bilo i prilikom preuzimanja Italijanske Banke Antonveneta koju je kupila Holandska ABN/AMRO, trzisni protekcionizam je opstruirao ceo proces kupovine vecine deonica jer Italija nezvanicno nije dozvoljavala da ijedna inostrana banka preuzme Italijansku u istoriji, ta zvera je isla do te mere da je Italijanski trgovinski sud korupcionaskom aferom prvo zaustavio ceo proces da bi kasnije pred Evropskom Komisijom odsek za Monopol morala da prizna poraz, pre Arbitraze; to je bilo ove godine. G. Miskovic i g. Beko samo da istraju kroz institucije i sto dalje od politike koja moze vise da pokvari, nego sto moze pomoci; kad sve zavrse onda neka pozovi politicare da rade posao za koji su najsposobniji (bar ovi srpski) da seku "vrpcu" i poziraju pred kamerama kao "dame za poslovnu pratnju", Velja nece izostati...Jedan drugi rizik koji poput virusa moze da unisti sve postignuto jeste ne poznavanje zelje trzista EU, odnosno da se Merkator iskosristi za plasiranje ne-kvalitetne robe iz Srbije, to deluje kao virus i ubrzo bi terminalno "razboleo trojanskog konja" i sve sto bi ostalo su nama svima nazalost vrlo poznata "srpska posla s'konja na magarca"...

zbunjen

pre 18 godina

Slovenci su stvarno najzatvorenija evropska privreda cak i za "pozeljni" zapadni kapital, a kamo li za ovaj nas, ratno/ekstraprofitersko/polulegalni.
Meni u celoj prici mnogo vise smetaju 2 cinjenice: a) sto bi kupovinom merkatora Miskovic i Beko i ekipa postali totalni monopolisti kod nas, sto znaci jos gora usluga i jos vise cene u njihovim marketima i b) a sto meni ne dozvoli nasa drzava da kupim 5-6 akcija Merkatora na ljubljanskoj berzi vec mi zakon to zabranjuje?? Ne mora Kostunica da me podrzava da to uradim, samo neka mi dozvoli kao sto nece.... Dakle, vracamo se na isto - ultrabogatasima iz Milosevicevog nasledja je u Srbiji dozvoljeno mnogo vise nego drugima i ne samo dozvoljeno, vec ih drzava i podrzava u tome.

Milos

pre 18 godina

Srpski privrednici zaista treba da imaju ravnopravan pristup na sva strana trzista ako imaju finansijskog potencijala za to, kao sto i svi stranci imaju pristupa kod nas.
Medjutim, najblaze receno, malo je neobicno da dva privrednika ,Miskovic i Beko, koji su do juce radili iz debele senke a narocito ovaj drugi, odjednom budu primljeni kod premijera i o njegovoj podrsci njima bude izdato zvanicno saopstenje. Pa ti londonski fondovi sa ruskim kapitalom, pa nase nepronadjene pare na Kipru, pa Mira i Marko o kojima se kao nista ne zna a odjednom, posle Miloseviceve smrti, ceo svet ih pronalazi i intervjuise u Moskvi, Marko se vozi u Hagu kolima ruske ambasade. Istovremeno, jedan Divac i pored nase otvorenosti prema svima, ne moze da ulaze u svojoj zemlji.
Naizgled, stvari koje nemaju veze jedne sa drugima ali da ne bude ipak “ ima neka tajna veza”. Mozda bi neki nas autor sa mastom Dena Brauna mogao da napise bestseler na ovu temu. Ili stvarnost prevazilazi mastu?

Tvrtko prvi

pre 18 godina

Meni lično, a verujem i svim ostalim građanima kako Srbije tako i Slovenije treba da bude apsolutno svejedno ko kupuje ili prodaje akcije na berzi. Bitno je samo da postoji SISTEM koji će garantovati da taj novac nije PRLJAV i da se ne radi ništa protiv opštih načela na kojima počiva EVROPA. To što je možda Slovencima žao što im neko kupuje MERCATOR uopšte nije važno, kao što ni Srbi baš ne bi trebali tome posebno da se raduju jer to nije "srpski kapital" već kapital gospodina Miškovića i Beka. Oni sigurno nisu altruisti (čovekoljupci) koji će kapom i šakom deliti veselim Srbima ono što su u Sloveniji zaradili.

Posmatrac

pre 18 godina

Da bi Srbija plasirala nesto u EU preko Merkatora mora prvo da ima sta da plasira. I da ispuni stroge uslove kvaliteta, proizvodnje, ambalaze itd. Uostalom u vecem delu EU nigde nema nikakvih slovenackih proizvoda. Ovde u CH je bilo nesto bele tehnike ale preskupe i zadnje sto sam video je u jednoj samoposluzi da jedna slovenacka pekara prodaje smrznuti burek sa sirom i kore za pitu.
E sad ako treba Slovenci da da nas uce da prodajemo burek i kore za pitu ...

Coco Bill

pre 18 godina

Čini mi se da je sva ova buka da se "oslabi" konkurencija Merkatora na srpskom tržištu. Prakatično, jedino je Merkator konkurent Deltinom monopolu ovde, a "prodor" na slovenačko, a tek na tržište EU, kao "trojanski konj" preko Merkatora to su su "bajke" za "malu nacionalnu decu".
(Eto nama sad novog "patriotizma" - podržati Miškovića i Beka protiv "bezobraznih" Slovenaca.)
Bez obzira što je Slovenija u EU pitam se - Koliko je Merkator "jak igrač" protiv velikih robnih kuća koje vladaju u EU, a dolazi iz Engleske, Nemačke, Francuske i Italije pa da bi Miškoviću i Beku to bio "trojanski konj" u prodoru na EU ?.
Dakle sve se svodi na srpsko tržište i da se ovde postane glavni igrač koji će diktirati cene, a sve ovo što se okolo događa to je ono što no kažu "da se vlasi ne sete".

Zoran

pre 18 godina

Mišković koristi Merkator da bi na legalan način izneo niovac iz srbije i investirao na tržište EU. Za gospodina Beka nisam siguran šta je njegov cilj, sem da im Vlada Srbije daje podršku da se još bolje pozicioniraju na tržištu Srbije gde već imaju monopol. Nije mesto Vladi da se petlja sa tajkunima i da im daje podršku, to je privatni biznis i tu Vlada mora da gleda interese države a ne Miškovića i Beka.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Kvalitet i usluga mora biti na nivou zahteva EU da bi se srpski proizvodi plasirali na to trziste uspesno, inace ce biti fijasko, naravno. Drugo, slovenacke robe u EU ima mnogo sto ne znaci uopste da imaju bilo kakvu dominantnu poziciju, vec su iskljucivo "jedan od mnogih igraca" u igri gde srpskih igraca (citaj: proizvoda) nema uopste. Da bi srpski igraci ucestvovali treba prvo da shvate pravila igre u potencijalnom EU trzistu, treba potrosaci da ih upoznaju....dalek put do bilo kog rezultata (nadam se uspeha). Merkator je jedan od mnogih koji bi mogao da plasira direktno kvalitetne proizvode iz Srbije, kojih ima sigurno i pored svog izrazenog pesimizma i nepoverenja. Prehranbena industrija ima sta da ponudi, naravno da NE moze ozbiljno da konkurise Unilever-u ali moze da uzme bar koji delic, inace nece imati nista; inace u svetu 24h-biznisu po pravilima slobodne trgovine je borba za svakog ijednog potrosaca vazna za opstanak. Preko Merkatora ce se moci doci do Aldi-a, Lidl-a, Plus-a itd..."Zasto odjednom toliko ocekivanje da raj padne s'neba?" Treba biti zadovoljan ako se proizvod po proizvod plasira na jedno bogato trziste, zauzimajuci svoj delic potrosaca. Stav biti ili ne biti dokazuje nerazumevanje danasnjeg sveta biznisa. Ovde se ne radi o patriotizmu vec o biznisu i potencijalnim prilikama za pocetak ekonomskog oporavka ili napretka mnogih preduzeca u Srbiji, sto je preko potrebno inace price o evro-atlantskim integracijama nemaju smisla bez privredne konkurentnosti nasih preduzeca sa onima u EU. Sasvim je druga tema o poreklu kapitala Miskovica i Beka, zato su zaduzene drzavne institucije Slovenije ili bolje Srbije da bi se izbegao blam ako su sumnje izrazene u medijima verodostojne. Ne sumnjam u slovenacko pravosudje da ce isterati pricu o poreklu kapitala do kraja ukoliko su dvojac ozbiljni kandidati. Pored toga ne treba zaboraviti da je Italijanska mafija porodice Agneli (FIAT-a) ulozila ogromni kapital u firme sirom severne Italije, koja se nakon toga u opstem interesu preporodila, to nije za poredjenje sa Karicevima, ipak su oni iskljucivo za sebe radili a ne za opste dobro, cak je PSS iskljucivo formiran radi spasavanja dinastije, to ce skora buducnost dokazati.