Ponedeljak, 04.10.2021.

07:25

Slovenački predlog je iznenađenje, ali ko stoji iza njega?

Jedini pritisak na EU, uz koji je moguće da do 2030. u svoje članstvo zajedno primi preostale države Zapadnog Balkana, što sada predlaže Slovenija – američki.

Izvor: Sputnjik

Slovenaèki predlog je iznenaðenje, ali ko stoji iza njega? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Harun el Rašid

pre 2 godine

Sadašnja situacija govori o tome da SAD-u vrlo smeta pre svega destabilizacija Balkana sama po sebi zbog tih različitih nacionalnih interesa država sa Zapadnog Balkana. S druge strane, smeta im i strani uticaj koji se javlja na Zapadnom Balkan" ističe Zečević.

Čekaj malo, uticaj SAD nije strani ili vam smeta i sopstveni uticaj? Ništa mi nije jasno.

Superhik

pre 2 godine

Osnovni problem je prisiljavanje Srbije na teritorijalni ustupak ! Kad bi se od toga odustalo ne bi bilo nikakvih smetnji za ulazak u EU !

Ivan ZG

pre 2 godine

Vidim da neki shvaćaju u čemu je problem pri primanju, a u čemu nije.
Ja sam bio prvi protiv ulaska Hrvatske u EU, ali mi jasno da samo par godina od ulaska imamo puno više dobrih od loših strana od ulaska.
Čak i da ulaskom u EU ne povučemo više novaca iz EU nego što smo uplatili mi smo na dobitku. Kako? Jednostavno zato što o novcima koje povlačimo iz EU ne odlučuju političari. EU se brine i kontrolira da se novci iz EU NAMJENSKI troše baš za ono za šta su namjenjeni. Samim time je prostor za korupciju i pljačku smanjen, a novci se ulažu u podizanje konkurentnosti firmi, podizanju efikasnosti, produktivnosti, smanjenju potrošnje energenata, izolaciju kuća i zgrada... Političari u privredi sve manje sudjeluju i to je sjajno jer većina njih nikada nije primila lopatu u ruke ni obukla radne rukavice tj. o poslu nemaju pojma.
Albanija je najbliže zatvaranju svih poglavlja i ona nije sigurna da će biti primljena do 2030-te. Crna Gora ima još puno za napraviti da bi ispunila minimum za primanje. Ostali nemaju nikakve preduvjete za primanje dok neki ništa ni ne rade da bi jednog dana bili primljeni pa onda zamjenom teza kažu - neće nas primiti. I gle čuda svi znaju o kome se radi.

Reka

pre 2 godine

Ako bi se sve zemlje primilo, region bi se ispraznio, a samim time i mogucnost nekog novog rata bi bila mala. Ostali bi samo nacionalisti koji su samo za rat preko interneta, a to znaci da nema rata.

Loreda

pre 2 godine

Na pitanje EU da ili ne ja kažem veliko DA. Iz mog iskustva kao običnog građanina zašto kažem da? Zato jer se mogu zaposliti u bilo kojoj zemlji članici EU, u pošiljkama između zemalja EU ne plaća se carina, hrana koju kupujem je strogo kontrolirana i zdravstveno potpuno ispravna, aparati i sve ostale kućanske potrepštine koje kupujem moraju biti istog kvaliteta kakav je npr. u Njemačkoj, na svu tehničku robu moram dobiti garanciju od 5 godina, svu robu koju kupujem sa dostavom imam pravo vratiti uz povrat novca ukoliko nisam zadovoljna i još ima dosta toga, ali ovo mi sada pada na pamet kao iskustvo jedne prosječne građanke, koji je te pogodnosti koristila.

da ili ne

pre 2 godine

U čijem interesu bi bilo da se prime sve? Ko bi od toga imao korist a ko šćetu? Interes Rusije nije. Interes regiona? Hrvatskoj i Bugarskoj i Grčkoj bi odgovaralo. Region bi se ispraznio za godinu dana ali bi se slobodno putovalo. Rusija i Kina i Turska bi bile bez uticaja.

1112

pre 2 godine

Slovenci, hvala Vam, ali nemojte nam pomagati. Nama je dovoljno lose i bez clanstva u EU
(Sasa, 04. oktobar 2021 07:46)


Pisi u svoje ime, to je elementarno.
Ako je tebi lose ok, ali nije svima, naprotiv.

DJony

pre 2 godine

Jasno je da nas ne zele ali ne znaju sta sa nama jer su se tako opekli na Rumunuju, Bugarsku, Hrvatsku. Imam prijatelje koji zive u razlicitim drzavama EU, sto nasih koji su otisli tamo sto stranaca i svi se slazu u jednom, ako ikada udjemo u EU necemo nista time izgubiti, mozemo samo dobiti ali da ne sanjamo kule i gradove.
Realno sam misljenja da je tesko opstati u ligi gde imate 5 super timova. Mozete se samo boriti da ne ostanete na dnu liste, da udjete u prvih 5 zaboravite.

1112

pre 2 godine

U istoriji nikada balkan nije bio evropa niti ce sada
(China, 04. oktobar 2021 07:40)


Ja inace ne koristim tu tursku rec "balkan" ali kako vidim i SLO,hr kao i BUG i GR su u EU a na balkanskom su poluostrvu?
SRB je stara evropska drzava, oduvek je bila i bice u Evropi, druga je stvar politike nekih zemalja EU, to ponasanje prema SRB je bumerang koji ce se njima vratiti, polakote..

Stepski vuk

pre 2 godine

Не желимо у еу..... Швајцарски систем је најбољи
(ИБАРСКА ЛАСИЦА, 4. oktobar 2021 09:03)

A sta smo mi uradili da budemo u poziciji Svajcarske, pa da mozemo da se integrisemo sa EU na taj nacin?

aca

pre 2 godine

Lepo od Slovenije ,sto nam daje nadu da cemo i mi nekada postati deo velike evropske zajednice naroda i drzava,da necemo vecno biti jedna od 4-5 trecih drzava na kontinentu.

Бранко

pre 2 godine

Те 2030, па и раније, многе европске земље молиће да се удруже са нама, односно простором од милоште званим "мали Шенген". За то постоји више разлога. Ово је увод у ту причу.

Loreda

pre 2 godine

Među ljudima koji žive u državama koje još čekaju članstvo u EU vječno se vodi polemika EU da ili ne. Potpuno je jasno da EU ima i manjkavosti kojih ne bi trebalo biti, a tu prije svega mislim na preglomazan aparat koji upravlja sa EU, a koji bi imao istu efikasnost kada bi bio reduciran za preko 50%. Međutim što meni kao prosječnoj osobi znači život u EU? Mislim da nitko, ali baš nitko od nas nije životom u EU ništa izgubio u odnosu na prijašnje stanje, ali svaki je nešto dobio. Netko više, a netko manje ovisno od osobnog očekivanja, ali svaki je i to je neupitno na dobitku.

Jon Spencer

pre 2 godine

Kada je srušen Sloba, pominjali su ulaz u EU 2005, pa 2010, 2015, 2020...

Onda su malo zaoštrili pa rekli da nema ništa od 2025. i počelo je da dolazi do postepenog trežnjenja na Balkanu. Sada je vreme za novu dozu, nema od odvikavanja ništa.
(Dragan Miladinovic, 4. oktobar 2021 07:28)

...a naivni Srbi su za to vreme izrucili sve politicare i generale koji su iole nesto vredeli u ovom narodu.

Splavar

pre 2 godine

Smešno je koliko se potencira primanje-članstvo u EU i pored činjenice da je to prevaziđena organizacija koja od koje su više koristi imali amerikanci nego "evropljani".
(MileR, 04. oktobar 2021 07:50)

Ajde objasni, molim te. Ja sam Amerikanac srpskog porekla, kakve smo tamo imali koristi od EU. Nije da podrzavam, ili da sam protiv, samo me zanima da li je to bolje za Srbiju. Tvoj stav prvi put negde citam, nije mi jasno sta koga u SAD briga da li EU uopste postoji, kakva korist? Pa bitnije su nam Kina, Indija, Brazil, Mexiko, izrael i Saudijska Arabija, vecina naroda ne moze ni da definise EU, a biznisi je izbegavaju zbog poreskih tarifa i viska propisa i birokratije. Zaista pojma nemam kako SAD profitira postojanjem EU

Mile

pre 2 godine

Evropeizacija Balkana je znatno sporija nego balkanizacija Evrope. Ko živi u inostranstvu to može da potvrdi. Nek EU radi šta oče, mic po mic večina če nas bit u EU tako ili onako.

NekoIzMase

pre 2 godine

Da li treba ili ne ... EU ali da bude zajedno sa šengen zonom, granice su veštačka tvorevina, i ograničavajući faktor za obuzdavanje ljudi.
JA sam za EU ali i sa Rusijom, Belarusijom, Engleskom ... Jedna snažna celovita i snažna EU (ili kakvo god ime joj dali), pa posle idemo dalje.

raw reality

pre 2 godine

Ko pojedinačno, kao građanin Srbije , želi u EU, to može da uradi, ovako ili onako, proces traje oko godinu dana. Ali cela Srbija u EU, to je zaista malo verovatno.

ja sam ja

pre 2 godine

Na nama je da budemo racionalni! A naši polotičari moraju da shvate bolje uzimati svaki dan po Dinar, nego odmah 100 Dinara pa ništa više. A uz to da gledamošta je dobro u EU to sprovesti na terenu bez obzira na EU, ali biti otvoren i spreman da podržiš i dobre ideje iz Srbije. Kao se kao društvo promenimo, e tada ćemo i Srbija biti u boljoj pregovaračkoj situaciji.

andrej

pre 2 godine

Postoji jednostavan recept kako bi usli. Da mi stavimo rok do 2024 za ulazak u EU, a ako oni to ne zele da cemo uci u savez sa rRusijom. Usli bi i pre tog roka.

Mile Tranzicija

pre 2 godine

Prodje zivot rodjaci... a politicarima sve bolje i bolje, stanovi, jahte, avioni, kamioni... velika steta ali kako sejemo tako i zanjemo.

lozic

pre 2 godine

Balkanske drzave ce uci u EU tek onda, kada zatvore sva poglavlja, ispune sve uslove svih drzava clanica EU, kada pocnu primjenjivati vanjsku politiku EU, te kada istrebe korupciju i vladavinu jednopartijskog sistema. To bi trebali svi na Balkanu da znaju.

Mrki

pre 2 godine

Da vidimo, 2030 cu imati 65 godina. Da li ce tada uopste i biti EU ili ne, koga je briga, kada mi je ceo zivot prosao u iscelivanju ovoga ili onoga? Tada ce mi jedina briga biti da li cu moci u penziju tada ili sa 80 godina, … i da li cu moci da platim zubnu protezu jer ni sada nemam jos mnogo zuba.

Rob Sinji

pre 2 godine

Nije meni teško da pokazujem pasoš na granici ako biznis ide kako treba i nema previše vancarinskih barijera. Olakšajte prolaz kamionima i pritisnite vlasti u regionu da smanje korupciju. Pa EU kad i ako bude. Mada da ste pametni primili bi Srbiju i za pet godina svi okolo bi legli na rudu i počeli bi da se menjaju.

Dragan Miladinovic

pre 2 godine

Kada je srušen Sloba, pominjali su ulaz u EU 2005, pa 2010, 2015, 2020...

Onda su malo zaoštrili pa rekli da nema ništa od 2025. i počelo je da dolazi do postepenog trežnjenja na Balkanu. Sada je vreme za novu dozu, nema od odvikavanja ništa.

MileR

pre 2 godine

Smešno je koliko se potencira primanje-članstvo u EU i pored činjenice da je to prevaziđena organizacija koja od koje su više koristi imali amerikanci nego "evropljani".

Brejk

pre 2 godine

Problem je u nama, jer mi uporno odbijamo da se obračunamo sa korupcijom u svim segmentima društva, da uredimo sudstvo i slibodu medija. Svaka vlast misli da treba večno da traje, pa im ne odgovara vladavina prava. Da smi uredili vlastitu državu, EU bi nas sama pozvala. Nušta od transoarentnosti i boljeg života.

Brejk

pre 2 godine

Problem je u nama, jer mi uporno odbijamo da se obračunamo sa korupcijom u svim segmentima društva, da uredimo sudstvo i slibodu medija. Svaka vlast misli da treba večno da traje, pa im ne odgovara vladavina prava. Da smi uredili vlastitu državu, EU bi nas sama pozvala. Nušta od transoarentnosti i boljeg života.

Dragan Miladinovic

pre 2 godine

Kada je srušen Sloba, pominjali su ulaz u EU 2005, pa 2010, 2015, 2020...

Onda su malo zaoštrili pa rekli da nema ništa od 2025. i počelo je da dolazi do postepenog trežnjenja na Balkanu. Sada je vreme za novu dozu, nema od odvikavanja ništa.

Mrki

pre 2 godine

Da vidimo, 2030 cu imati 65 godina. Da li ce tada uopste i biti EU ili ne, koga je briga, kada mi je ceo zivot prosao u iscelivanju ovoga ili onoga? Tada ce mi jedina briga biti da li cu moci u penziju tada ili sa 80 godina, … i da li cu moci da platim zubnu protezu jer ni sada nemam jos mnogo zuba.

Mile Tranzicija

pre 2 godine

Prodje zivot rodjaci... a politicarima sve bolje i bolje, stanovi, jahte, avioni, kamioni... velika steta ali kako sejemo tako i zanjemo.

Rob Sinji

pre 2 godine

Nije meni teško da pokazujem pasoš na granici ako biznis ide kako treba i nema previše vancarinskih barijera. Olakšajte prolaz kamionima i pritisnite vlasti u regionu da smanje korupciju. Pa EU kad i ako bude. Mada da ste pametni primili bi Srbiju i za pet godina svi okolo bi legli na rudu i počeli bi da se menjaju.

MileR

pre 2 godine

Smešno je koliko se potencira primanje-članstvo u EU i pored činjenice da je to prevaziđena organizacija koja od koje su više koristi imali amerikanci nego "evropljani".

lozic

pre 2 godine

Balkanske drzave ce uci u EU tek onda, kada zatvore sva poglavlja, ispune sve uslove svih drzava clanica EU, kada pocnu primjenjivati vanjsku politiku EU, te kada istrebe korupciju i vladavinu jednopartijskog sistema. To bi trebali svi na Balkanu da znaju.

Jon Spencer

pre 2 godine

Kada je srušen Sloba, pominjali su ulaz u EU 2005, pa 2010, 2015, 2020...

Onda su malo zaoštrili pa rekli da nema ništa od 2025. i počelo je da dolazi do postepenog trežnjenja na Balkanu. Sada je vreme za novu dozu, nema od odvikavanja ništa.
(Dragan Miladinovic, 4. oktobar 2021 07:28)

...a naivni Srbi su za to vreme izrucili sve politicare i generale koji su iole nesto vredeli u ovom narodu.

Loreda

pre 2 godine

Među ljudima koji žive u državama koje još čekaju članstvo u EU vječno se vodi polemika EU da ili ne. Potpuno je jasno da EU ima i manjkavosti kojih ne bi trebalo biti, a tu prije svega mislim na preglomazan aparat koji upravlja sa EU, a koji bi imao istu efikasnost kada bi bio reduciran za preko 50%. Međutim što meni kao prosječnoj osobi znači život u EU? Mislim da nitko, ali baš nitko od nas nije životom u EU ništa izgubio u odnosu na prijašnje stanje, ali svaki je nešto dobio. Netko više, a netko manje ovisno od osobnog očekivanja, ali svaki je i to je neupitno na dobitku.

Splavar

pre 2 godine

Smešno je koliko se potencira primanje-članstvo u EU i pored činjenice da je to prevaziđena organizacija koja od koje su više koristi imali amerikanci nego "evropljani".
(MileR, 04. oktobar 2021 07:50)

Ajde objasni, molim te. Ja sam Amerikanac srpskog porekla, kakve smo tamo imali koristi od EU. Nije da podrzavam, ili da sam protiv, samo me zanima da li je to bolje za Srbiju. Tvoj stav prvi put negde citam, nije mi jasno sta koga u SAD briga da li EU uopste postoji, kakva korist? Pa bitnije su nam Kina, Indija, Brazil, Mexiko, izrael i Saudijska Arabija, vecina naroda ne moze ni da definise EU, a biznisi je izbegavaju zbog poreskih tarifa i viska propisa i birokratije. Zaista pojma nemam kako SAD profitira postojanjem EU

Mile

pre 2 godine

Evropeizacija Balkana je znatno sporija nego balkanizacija Evrope. Ko živi u inostranstvu to može da potvrdi. Nek EU radi šta oče, mic po mic večina če nas bit u EU tako ili onako.

andrej

pre 2 godine

Postoji jednostavan recept kako bi usli. Da mi stavimo rok do 2024 za ulazak u EU, a ako oni to ne zele da cemo uci u savez sa rRusijom. Usli bi i pre tog roka.

Stepski vuk

pre 2 godine

Не желимо у еу..... Швајцарски систем је најбољи
(ИБАРСКА ЛАСИЦА, 4. oktobar 2021 09:03)

A sta smo mi uradili da budemo u poziciji Svajcarske, pa da mozemo da se integrisemo sa EU na taj nacin?

Loreda

pre 2 godine

Na pitanje EU da ili ne ja kažem veliko DA. Iz mog iskustva kao običnog građanina zašto kažem da? Zato jer se mogu zaposliti u bilo kojoj zemlji članici EU, u pošiljkama između zemalja EU ne plaća se carina, hrana koju kupujem je strogo kontrolirana i zdravstveno potpuno ispravna, aparati i sve ostale kućanske potrepštine koje kupujem moraju biti istog kvaliteta kakav je npr. u Njemačkoj, na svu tehničku robu moram dobiti garanciju od 5 godina, svu robu koju kupujem sa dostavom imam pravo vratiti uz povrat novca ukoliko nisam zadovoljna i još ima dosta toga, ali ovo mi sada pada na pamet kao iskustvo jedne prosječne građanke, koji je te pogodnosti koristila.

raw reality

pre 2 godine

Ko pojedinačno, kao građanin Srbije , želi u EU, to može da uradi, ovako ili onako, proces traje oko godinu dana. Ali cela Srbija u EU, to je zaista malo verovatno.

Reka

pre 2 godine

Ako bi se sve zemlje primilo, region bi se ispraznio, a samim time i mogucnost nekog novog rata bi bila mala. Ostali bi samo nacionalisti koji su samo za rat preko interneta, a to znaci da nema rata.

ja sam ja

pre 2 godine

Na nama je da budemo racionalni! A naši polotičari moraju da shvate bolje uzimati svaki dan po Dinar, nego odmah 100 Dinara pa ništa više. A uz to da gledamošta je dobro u EU to sprovesti na terenu bez obzira na EU, ali biti otvoren i spreman da podržiš i dobre ideje iz Srbije. Kao se kao društvo promenimo, e tada ćemo i Srbija biti u boljoj pregovaračkoj situaciji.

aca

pre 2 godine

Lepo od Slovenije ,sto nam daje nadu da cemo i mi nekada postati deo velike evropske zajednice naroda i drzava,da necemo vecno biti jedna od 4-5 trecih drzava na kontinentu.

1112

pre 2 godine

Slovenci, hvala Vam, ali nemojte nam pomagati. Nama je dovoljno lose i bez clanstva u EU
(Sasa, 04. oktobar 2021 07:46)


Pisi u svoje ime, to je elementarno.
Ako je tebi lose ok, ali nije svima, naprotiv.

Ivan ZG

pre 2 godine

Vidim da neki shvaćaju u čemu je problem pri primanju, a u čemu nije.
Ja sam bio prvi protiv ulaska Hrvatske u EU, ali mi jasno da samo par godina od ulaska imamo puno više dobrih od loših strana od ulaska.
Čak i da ulaskom u EU ne povučemo više novaca iz EU nego što smo uplatili mi smo na dobitku. Kako? Jednostavno zato što o novcima koje povlačimo iz EU ne odlučuju političari. EU se brine i kontrolira da se novci iz EU NAMJENSKI troše baš za ono za šta su namjenjeni. Samim time je prostor za korupciju i pljačku smanjen, a novci se ulažu u podizanje konkurentnosti firmi, podizanju efikasnosti, produktivnosti, smanjenju potrošnje energenata, izolaciju kuća i zgrada... Političari u privredi sve manje sudjeluju i to je sjajno jer većina njih nikada nije primila lopatu u ruke ni obukla radne rukavice tj. o poslu nemaju pojma.
Albanija je najbliže zatvaranju svih poglavlja i ona nije sigurna da će biti primljena do 2030-te. Crna Gora ima još puno za napraviti da bi ispunila minimum za primanje. Ostali nemaju nikakve preduvjete za primanje dok neki ništa ni ne rade da bi jednog dana bili primljeni pa onda zamjenom teza kažu - neće nas primiti. I gle čuda svi znaju o kome se radi.

1112

pre 2 godine

U istoriji nikada balkan nije bio evropa niti ce sada
(China, 04. oktobar 2021 07:40)


Ja inace ne koristim tu tursku rec "balkan" ali kako vidim i SLO,hr kao i BUG i GR su u EU a na balkanskom su poluostrvu?
SRB je stara evropska drzava, oduvek je bila i bice u Evropi, druga je stvar politike nekih zemalja EU, to ponasanje prema SRB je bumerang koji ce se njima vratiti, polakote..

DJony

pre 2 godine

Jasno je da nas ne zele ali ne znaju sta sa nama jer su se tako opekli na Rumunuju, Bugarsku, Hrvatsku. Imam prijatelje koji zive u razlicitim drzavama EU, sto nasih koji su otisli tamo sto stranaca i svi se slazu u jednom, ako ikada udjemo u EU necemo nista time izgubiti, mozemo samo dobiti ali da ne sanjamo kule i gradove.
Realno sam misljenja da je tesko opstati u ligi gde imate 5 super timova. Mozete se samo boriti da ne ostanete na dnu liste, da udjete u prvih 5 zaboravite.

da ili ne

pre 2 godine

U čijem interesu bi bilo da se prime sve? Ko bi od toga imao korist a ko šćetu? Interes Rusije nije. Interes regiona? Hrvatskoj i Bugarskoj i Grčkoj bi odgovaralo. Region bi se ispraznio za godinu dana ali bi se slobodno putovalo. Rusija i Kina i Turska bi bile bez uticaja.

NekoIzMase

pre 2 godine

Da li treba ili ne ... EU ali da bude zajedno sa šengen zonom, granice su veštačka tvorevina, i ograničavajući faktor za obuzdavanje ljudi.
JA sam za EU ali i sa Rusijom, Belarusijom, Engleskom ... Jedna snažna celovita i snažna EU (ili kakvo god ime joj dali), pa posle idemo dalje.

Бранко

pre 2 godine

Те 2030, па и раније, многе европске земље молиће да се удруже са нама, односно простором од милоште званим "мали Шенген". За то постоји више разлога. Ово је увод у ту причу.

Superhik

pre 2 godine

Osnovni problem je prisiljavanje Srbije na teritorijalni ustupak ! Kad bi se od toga odustalo ne bi bilo nikakvih smetnji za ulazak u EU !

Harun el Rašid

pre 2 godine

Sadašnja situacija govori o tome da SAD-u vrlo smeta pre svega destabilizacija Balkana sama po sebi zbog tih različitih nacionalnih interesa država sa Zapadnog Balkana. S druge strane, smeta im i strani uticaj koji se javlja na Zapadnom Balkan" ističe Zečević.

Čekaj malo, uticaj SAD nije strani ili vam smeta i sopstveni uticaj? Ništa mi nije jasno.

MileR

pre 2 godine

Smešno je koliko se potencira primanje-članstvo u EU i pored činjenice da je to prevaziđena organizacija koja od koje su više koristi imali amerikanci nego "evropljani".

lozic

pre 2 godine

Balkanske drzave ce uci u EU tek onda, kada zatvore sva poglavlja, ispune sve uslove svih drzava clanica EU, kada pocnu primjenjivati vanjsku politiku EU, te kada istrebe korupciju i vladavinu jednopartijskog sistema. To bi trebali svi na Balkanu da znaju.

Brejk

pre 2 godine

Problem je u nama, jer mi uporno odbijamo da se obračunamo sa korupcijom u svim segmentima društva, da uredimo sudstvo i slibodu medija. Svaka vlast misli da treba večno da traje, pa im ne odgovara vladavina prava. Da smi uredili vlastitu državu, EU bi nas sama pozvala. Nušta od transoarentnosti i boljeg života.

NekoIzMase

pre 2 godine

Da li treba ili ne ... EU ali da bude zajedno sa šengen zonom, granice su veštačka tvorevina, i ograničavajući faktor za obuzdavanje ljudi.
JA sam za EU ali i sa Rusijom, Belarusijom, Engleskom ... Jedna snažna celovita i snažna EU (ili kakvo god ime joj dali), pa posle idemo dalje.

Jon Spencer

pre 2 godine

Kada je srušen Sloba, pominjali su ulaz u EU 2005, pa 2010, 2015, 2020...

Onda su malo zaoštrili pa rekli da nema ništa od 2025. i počelo je da dolazi do postepenog trežnjenja na Balkanu. Sada je vreme za novu dozu, nema od odvikavanja ništa.
(Dragan Miladinovic, 4. oktobar 2021 07:28)

...a naivni Srbi su za to vreme izrucili sve politicare i generale koji su iole nesto vredeli u ovom narodu.

Splavar

pre 2 godine

Smešno je koliko se potencira primanje-članstvo u EU i pored činjenice da je to prevaziđena organizacija koja od koje su više koristi imali amerikanci nego "evropljani".
(MileR, 04. oktobar 2021 07:50)

Ajde objasni, molim te. Ja sam Amerikanac srpskog porekla, kakve smo tamo imali koristi od EU. Nije da podrzavam, ili da sam protiv, samo me zanima da li je to bolje za Srbiju. Tvoj stav prvi put negde citam, nije mi jasno sta koga u SAD briga da li EU uopste postoji, kakva korist? Pa bitnije su nam Kina, Indija, Brazil, Mexiko, izrael i Saudijska Arabija, vecina naroda ne moze ni da definise EU, a biznisi je izbegavaju zbog poreskih tarifa i viska propisa i birokratije. Zaista pojma nemam kako SAD profitira postojanjem EU

andrej

pre 2 godine

Postoji jednostavan recept kako bi usli. Da mi stavimo rok do 2024 za ulazak u EU, a ako oni to ne zele da cemo uci u savez sa rRusijom. Usli bi i pre tog roka.

aca

pre 2 godine

Lepo od Slovenije ,sto nam daje nadu da cemo i mi nekada postati deo velike evropske zajednice naroda i drzava,da necemo vecno biti jedna od 4-5 trecih drzava na kontinentu.

Rob Sinji

pre 2 godine

Nije meni teško da pokazujem pasoš na granici ako biznis ide kako treba i nema previše vancarinskih barijera. Olakšajte prolaz kamionima i pritisnite vlasti u regionu da smanje korupciju. Pa EU kad i ako bude. Mada da ste pametni primili bi Srbiju i za pet godina svi okolo bi legli na rudu i počeli bi da se menjaju.

Бранко

pre 2 godine

Те 2030, па и раније, многе европске земље молиће да се удруже са нама, односно простором од милоште званим "мали Шенген". За то постоји више разлога. Ово је увод у ту причу.

Dragan Miladinovic

pre 2 godine

Kada je srušen Sloba, pominjali su ulaz u EU 2005, pa 2010, 2015, 2020...

Onda su malo zaoštrili pa rekli da nema ništa od 2025. i počelo je da dolazi do postepenog trežnjenja na Balkanu. Sada je vreme za novu dozu, nema od odvikavanja ništa.

1112

pre 2 godine

U istoriji nikada balkan nije bio evropa niti ce sada
(China, 04. oktobar 2021 07:40)


Ja inace ne koristim tu tursku rec "balkan" ali kako vidim i SLO,hr kao i BUG i GR su u EU a na balkanskom su poluostrvu?
SRB je stara evropska drzava, oduvek je bila i bice u Evropi, druga je stvar politike nekih zemalja EU, to ponasanje prema SRB je bumerang koji ce se njima vratiti, polakote..

DJony

pre 2 godine

Jasno je da nas ne zele ali ne znaju sta sa nama jer su se tako opekli na Rumunuju, Bugarsku, Hrvatsku. Imam prijatelje koji zive u razlicitim drzavama EU, sto nasih koji su otisli tamo sto stranaca i svi se slazu u jednom, ako ikada udjemo u EU necemo nista time izgubiti, mozemo samo dobiti ali da ne sanjamo kule i gradove.
Realno sam misljenja da je tesko opstati u ligi gde imate 5 super timova. Mozete se samo boriti da ne ostanete na dnu liste, da udjete u prvih 5 zaboravite.

Loreda

pre 2 godine

Među ljudima koji žive u državama koje još čekaju članstvo u EU vječno se vodi polemika EU da ili ne. Potpuno je jasno da EU ima i manjkavosti kojih ne bi trebalo biti, a tu prije svega mislim na preglomazan aparat koji upravlja sa EU, a koji bi imao istu efikasnost kada bi bio reduciran za preko 50%. Međutim što meni kao prosječnoj osobi znači život u EU? Mislim da nitko, ali baš nitko od nas nije životom u EU ništa izgubio u odnosu na prijašnje stanje, ali svaki je nešto dobio. Netko više, a netko manje ovisno od osobnog očekivanja, ali svaki je i to je neupitno na dobitku.

Mrki

pre 2 godine

Da vidimo, 2030 cu imati 65 godina. Da li ce tada uopste i biti EU ili ne, koga je briga, kada mi je ceo zivot prosao u iscelivanju ovoga ili onoga? Tada ce mi jedina briga biti da li cu moci u penziju tada ili sa 80 godina, … i da li cu moci da platim zubnu protezu jer ni sada nemam jos mnogo zuba.

Mile

pre 2 godine

Evropeizacija Balkana je znatno sporija nego balkanizacija Evrope. Ko živi u inostranstvu to može da potvrdi. Nek EU radi šta oče, mic po mic večina če nas bit u EU tako ili onako.

1112

pre 2 godine

Slovenci, hvala Vam, ali nemojte nam pomagati. Nama je dovoljno lose i bez clanstva u EU
(Sasa, 04. oktobar 2021 07:46)


Pisi u svoje ime, to je elementarno.
Ako je tebi lose ok, ali nije svima, naprotiv.

da ili ne

pre 2 godine

U čijem interesu bi bilo da se prime sve? Ko bi od toga imao korist a ko šćetu? Interes Rusije nije. Interes regiona? Hrvatskoj i Bugarskoj i Grčkoj bi odgovaralo. Region bi se ispraznio za godinu dana ali bi se slobodno putovalo. Rusija i Kina i Turska bi bile bez uticaja.

Superhik

pre 2 godine

Osnovni problem je prisiljavanje Srbije na teritorijalni ustupak ! Kad bi se od toga odustalo ne bi bilo nikakvih smetnji za ulazak u EU !

ja sam ja

pre 2 godine

Na nama je da budemo racionalni! A naši polotičari moraju da shvate bolje uzimati svaki dan po Dinar, nego odmah 100 Dinara pa ništa više. A uz to da gledamošta je dobro u EU to sprovesti na terenu bez obzira na EU, ali biti otvoren i spreman da podržiš i dobre ideje iz Srbije. Kao se kao društvo promenimo, e tada ćemo i Srbija biti u boljoj pregovaračkoj situaciji.

Ivan ZG

pre 2 godine

Vidim da neki shvaćaju u čemu je problem pri primanju, a u čemu nije.
Ja sam bio prvi protiv ulaska Hrvatske u EU, ali mi jasno da samo par godina od ulaska imamo puno više dobrih od loših strana od ulaska.
Čak i da ulaskom u EU ne povučemo više novaca iz EU nego što smo uplatili mi smo na dobitku. Kako? Jednostavno zato što o novcima koje povlačimo iz EU ne odlučuju političari. EU se brine i kontrolira da se novci iz EU NAMJENSKI troše baš za ono za šta su namjenjeni. Samim time je prostor za korupciju i pljačku smanjen, a novci se ulažu u podizanje konkurentnosti firmi, podizanju efikasnosti, produktivnosti, smanjenju potrošnje energenata, izolaciju kuća i zgrada... Političari u privredi sve manje sudjeluju i to je sjajno jer većina njih nikada nije primila lopatu u ruke ni obukla radne rukavice tj. o poslu nemaju pojma.
Albanija je najbliže zatvaranju svih poglavlja i ona nije sigurna da će biti primljena do 2030-te. Crna Gora ima još puno za napraviti da bi ispunila minimum za primanje. Ostali nemaju nikakve preduvjete za primanje dok neki ništa ni ne rade da bi jednog dana bili primljeni pa onda zamjenom teza kažu - neće nas primiti. I gle čuda svi znaju o kome se radi.

Loreda

pre 2 godine

Na pitanje EU da ili ne ja kažem veliko DA. Iz mog iskustva kao običnog građanina zašto kažem da? Zato jer se mogu zaposliti u bilo kojoj zemlji članici EU, u pošiljkama između zemalja EU ne plaća se carina, hrana koju kupujem je strogo kontrolirana i zdravstveno potpuno ispravna, aparati i sve ostale kućanske potrepštine koje kupujem moraju biti istog kvaliteta kakav je npr. u Njemačkoj, na svu tehničku robu moram dobiti garanciju od 5 godina, svu robu koju kupujem sa dostavom imam pravo vratiti uz povrat novca ukoliko nisam zadovoljna i još ima dosta toga, ali ovo mi sada pada na pamet kao iskustvo jedne prosječne građanke, koji je te pogodnosti koristila.

Harun el Rašid

pre 2 godine

Sadašnja situacija govori o tome da SAD-u vrlo smeta pre svega destabilizacija Balkana sama po sebi zbog tih različitih nacionalnih interesa država sa Zapadnog Balkana. S druge strane, smeta im i strani uticaj koji se javlja na Zapadnom Balkan" ističe Zečević.

Čekaj malo, uticaj SAD nije strani ili vam smeta i sopstveni uticaj? Ništa mi nije jasno.

Mile Tranzicija

pre 2 godine

Prodje zivot rodjaci... a politicarima sve bolje i bolje, stanovi, jahte, avioni, kamioni... velika steta ali kako sejemo tako i zanjemo.

Stepski vuk

pre 2 godine

Не желимо у еу..... Швајцарски систем је најбољи
(ИБАРСКА ЛАСИЦА, 4. oktobar 2021 09:03)

A sta smo mi uradili da budemo u poziciji Svajcarske, pa da mozemo da se integrisemo sa EU na taj nacin?

Reka

pre 2 godine

Ako bi se sve zemlje primilo, region bi se ispraznio, a samim time i mogucnost nekog novog rata bi bila mala. Ostali bi samo nacionalisti koji su samo za rat preko interneta, a to znaci da nema rata.

raw reality

pre 2 godine

Ko pojedinačno, kao građanin Srbije , želi u EU, to može da uradi, ovako ili onako, proces traje oko godinu dana. Ali cela Srbija u EU, to je zaista malo verovatno.