Petak, 17.09.2021.

09:10

Legenda kućnih računara ZX Spectrum, Sir Clive Sinclair preminuo je u 81. godini

Izvor: B92

Legenda kuænih raèunara ZX Spectrum, Sir Clive Sinclair preminuo je u 81. godini IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

75 Komentari

Sortiraj po:

neutral fe

pre 2 godine

Ima li neko da nije poludeo od poruke 'out of data error' ili 'loading error' kod ucitavanja igrice pomocu kasetofona? :-)) ili da je cekao da Zoran Modli pusti na radiju neku novu, uz napomenu 'spremite vase kasetofone'?
(Gabrijel Omar, 17. septembar 2021 09:47)

ima još jedna: sintax error :)

malo realnosti

pre 2 godine

@(kole, 18. septembar 2021 00:36)

"Male" ispravke na tvoj komentar. Osnovni ZX Spektrum nije imao 1 kilobajt (verovatno si pomesao sa ZX-81) nego 16 kilobajta memorije. A sto se tice "ojacanja" nasih strucnjaka, to nema veze sa vezom nema, problem je bio u sistemu planske privrede u kojem smo ziveli. Tu nema sta da se ojaca, takav sistem je jednostavno osudjen na korupciju i samounistenje, kao sto je celi istocni blok ukljucujuci i nas osetio na svojoj kozi. "Ojacanje" moze samo da dodje od konkretnih trzisnih rezultata i to je upravo razlog zasto nam bukvalno sav tehnoloski napredak dolazi iz takvih ekonomija.

malo realnosti

pre 2 godine

@(kole, 18. septembar 2021 00:36)

"Male" ispravke na tvoj komentar. Osnovni ZX Spektrum nije imao 1 kilobajt (verovatno si pomesao sa ZX-81) nego 16 kilobajta memorije. A sto se tice "ojacanja" nasih strucnjaka, to nema veze sa vezom nema, problem je bio u sistemu planske privrede u kojem smo ziveli. Tu nema sta da se ojaca, takav sistem je jednostavno osudjen na korupciju i samounistenje, kao sto je celi istocni blok ukljucujuci i nas osetio na svojoj kozi. "Ojacanje" moze samo da dodje od konkretnih trzisnih rezultata i to je upravo razlog zasto nam bukvalno sav tehnoloski napredak dolazi iz takvih ekonomija.

jest

pre 2 godine

Spectrum, iako i tada, skromnih mogucnosti nas je uveo u svet kompjutera. C5 je, možda, njegovo veće dostignuće koje još nismo prihvatili. Mali električni komjuter za grad. Zašto da koristimo automobile od tonu i po da bismo preveli 100tinjak kg sa tačke A do tačke B? C5 jest imao mnogo mana, olovni akumulator, brush dc motor, prenizak (dakle dugačak i veliki radijus okretanja). Aerodinamika na malim brzinama nema mnogo uticaja....
O C5 bi trebali više razmišljati. Svojevremeno sam razmišljao da napravim kopiju/repliku C5. Možda je sad vreme za neki C6. :)

kole

pre 2 godine

Moj prvi kontakt sa racunarima je bio upravo njegov Sinkler Spektrum od samo jednog kilobajta. Roditelji mog najboljeg druga su cesto putovali u Englesku i odatle su ga doneli. Posle nekog vremena su ponovo isli u London i ovaj put doneli model od 48Kb koji je vec imao neke mogucnosti, smesne iz danasnjeg ugla, ali u to vreme je to bila revolucija. Nasi strucnjaci su dobro parirali u kreiranju racunara koji nisu zaostajali za svetskim modelima, ali svi su privuceni dobrim ponudama otisli u Ameriku. Da im je drzava ojacala Pupinov institut, poklonila dobre stanove i automobile i dala plate po 10.000 maraka, imali bismo svoju silikonsku dolinu, a taj trosak drzave za njihovo zadrzavanje u zemlji bi bio milioniti delic zarade od novih tehnologija. Na zalost mi smo vise voleli da ratujemo i pucamo na komsije, nego da se tehnoloski razvijamo.

Ej, stavi ti igru u 48kb

pre 2 godine

Ne stiže da kupi Moj Mikro da nađe pokice za produžetak života.

10 FOR Z=1 TO 3
20 PRINT "Vječnaja pamjat"
30 NEXT Z
40 END

4S

pre 2 godine

Fantasticno vreme za odrastanje, i dan danas imam 6 spektruma od toga samo jedan nije ispravan, verovatno ULA sagorela. Ujutro skola, pa igranje sa drustvom onda bacim koju partiju Dizija i Mytha, manic Minera pa na trening, posle se odgleda Hi-Men na RTS-u ili Tarzan, Snorkijevci,... zao mi je to sto moja deca nikad nece skapirati kakvo je to vreme bilo.

Miljanov

pre 2 godine

Рип Сир Цливе. Добих га крајем 1983 и данас га имам, и симулатор за м. минера на телефону. Сто посто сам сигуран да тада није постојао никакав апле хахахаха

tehnološki progres

pre 2 godine

ZX polovan 600 DM (odrao me) a li nije važno.skoro Isto toliko polovni Pentijum II (sa monitorom).1200 DM Pentijum III (prosečne konfiguracije), ovog puta nov.Sada za 300€ može da se kupi nova "ala".

Milan BASIC NS

pre 2 godine

Load “ “
Enter
( play na kasetofonu )
pa brodoljivo zvuk ucitavanje igrice
E deco ne znate vi to nestrpljenje goce
li se ucitati Match Point ili nece …

NSTulip

pre 2 godine

Pored silnih igrica koje su sve stale u 48k memorije... Kasetofon i srafcigercic za stelovanje azimuta glave... Prvi programi, simulacija hemijskih ogleda... Sedmi razred... Danas 50 godina... RIP Sir ZX81!

bronco

pre 2 godine

Uf, kad se setim, osamdeset i koja godina, sestra i ja čekamo matorog da se vrati iz Nemačke i donese nam računar. Tada nismo znali ni kako to može da izgleda. A posle toga hitovi kao što su Manic Miner, Chuckie Egg, Commando, JetPac, Bruce Lee, Psssst, ... Dani koji podsećaju na bezbrižno i ispunjeno detinjstvo, i ulazak u svet računara i tehnike. Dan danas mi je to pasija i posao mi je vezan za računare. Hvala, gospodine Sinclair!

Mile

pre 2 godine

Čoveče pa ispravljač je drugar sprovodio kroz frižider da bi se hladio jer to malo crno čudo sa gumenim dirkama nije gašeno 24/7. Šta reći skupisko nekako pare i nabavili smo posle rezervni (hteo ćale njegov sve od reda da nas pobije - jedva ga dobio iz Engleske). Tri kasetaša su radila neprestano. Jedan specijalno nabavljen jer je imamo brojač obrtaja.
Ma klinci koji ne ispuštaju mobilne iz ruku ne znaju za taj osećaj kad se program učita ili psovanje kada prijavi grešku. A tek kada smo otkrili pokretne sprajtove.

Al77

pre 2 godine

Ufff sećam se kao da je bilo juče kada sam kao klinac prvi put imao priliku da probam Spectrum. Čudo je to bilo za mene. Sad imam 48 godina.

Posmatrac

pre 2 godine

Covek ispred svog vremena.
Kad sam video ZX81 nisam ni znao sta je to. A onda sam prepisao prvu igru, cikica pada, a ti ga gadjas sa strane. Manje od 1KB, toliko je imao memorije :)

marko

pre 2 godine

Imao ga jedini u drustvu. Bio glavna faca. Omiljeni drug iz odelenja...sve dok drugar nije dobio commodore koji je preuzeontu titule sve dok treci drugar nije dobio amigu... :)

Posle smo krenuli u srednje skole, novo drustvo, izlasci...kompjuteri nas nisu zanimali.

Миша

pre 2 godine

Само захваљујући овом човеку и његовом изуму из 80'тих, ја сам и дан данас у "програмерском занату".
Нека му је вечна слава и хвала.

Neđo Valderama

pre 2 godine

Nikad neće znati nove generacije kakvo je ovo vreme bilo i kako smo gledali na računare...Imao sam zalepljenu sliku spectre na svim bitnim sveskama u školi, samo odlepim sa one koju sam iskoristio i nalepim na novu. Tolika je opsesija bila, a decenijama kasnije i posao imam vezano za njih.

Pop

pre 2 godine

Hvala mom voljenom ocu, na svemu, a sada tek shvatam, koliko je imao osećaja za budućnost...

Moj prvi komp, ZX-81, ukucavanje cele igrice, pa udahneš duboko i otkucaš RUN, pa se moliš da ne izbaci Syntax error...

pa. ZX Spectrum 48k, to je bio veliki napredak, učitavanje sa kaseta...

pa Commodore 64, sa flopi diskom monitororom, i Quick Shot 2 džojstici, koji su bili dobri, dok su novi, bilo je boljih...

pa Atari 1024st (FM), sa monitorom, operativnim sistemom sličnim Meku, Qbase-om, koji radi MIDI perfektno, to je bilo ludilo...

Kad sada razmišljam, sa ove distance, kakvi smo mi zlatna i kulturna deca i tinejdžeri bili, a šta je ovo sada, kada gledam ove današnje, kako psuju, kako se obraćaju među sobom, ponašaju na ulici u prevozu, pa to je dno i zlo...

Ne svi, ali većina...

...čak i mlade devojke, devojčice, devojčurci, manje, ali i dosta ima i među njima tog beskrajno kretenskog, huliganskog...

Da li ovo ima veze sa kućnim kompjuterima, odnosno formiranju ličnosti i sistema vrednosti u mladosti?

ratbo

pre 2 godine

Odrastao uz Zx Spectrum C-64 a kasnije Amiga,gledao tobogan Branka kockicu Smogovce kasnije Mućke Crnu Guju Pajtonovce Alo Alo.Detinjstvo prelepo Rip za Minju i gospodina Sinklara.

Ataman CG

pre 2 godine

"Vidi Perice, kuca na gumice" (na slovenačkom : Gle, Mirko tipka na radirko !) priručnik u šake i udri po tastaturi. Do ludila me je dovodilo to što nisi mogao otkucati basic naredbu, nego pritisnuti par tastera i određeno slovo da je kompjuter sam napiše.
Zilogov Z-80 mikroprocesor, prva ljubav ! :-))))
Pokoj ti duši, poštovani Sir Klajv. Hvala ti za uspomene.

Sima

pre 2 godine

Jednom sam procitao naslov:

"VidI Ti Pericu Kuca Na Gumicu".

Provedene noci podesavajuci glavu za citanje na Commodore-vom kasetofonu za ucitavanje programs.

Mojo

pre 2 godine

Nije prestao da radi na izumima ni u poslednjim danima života. Pravi velikan, ko zna koliko ljudi je prvi kontakt sa računarima imalo zahvaljujući legendarnom "gumičaru". Slava mu.

seljadin

pre 2 godine

igranje cele noći igrica Nemessis, Bomb Jack, C. ommando, 1942, ... i prvi koraci basic... hvala Sir Clive Sinclair za srećnije detinjstvo nego što bi bilo ... tih godina šverceri, komisioni su imali zx spectrum 48k. a mi pronasli da se prodaje u oglasu na Banjci, pokvarenjak ostavio svoju majku da nam
proda spectrum, medjutim kad smo dosli kuci spectrum se resetuje posle minut i tako stalno pa smo morali dati novac na popravke i to mnogo, ram memorija ...

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

Good bye Sir Clive, and thanks for everything.
Odlazak legende IT i Tech sveta. Prave legende, koja je zaista zadužila IT/Tech svet, a ne neke tamo glorifikovane kombinacije marketing menadžera i "glasnogovornika" kakva je bio izvesni Jobs.
C5 jeste bio promašaj, kada malo bolje razmislite, ali je bio najava stvari koje dolaze. A famozni ZX Spectrum? Ništa zaista spektakularno, ali da je bilo njega - i Coomodore 64 - sumnjam da bi se gomila onih koji su stgasavali tokom 1980-tih zaista odlučilo za IT i Tech karijere kasnije u životu. Budimo iskreni - ako bismo bili u mogućnosti anketirati ljude koji rade u IT/Tech, a stari su između 40 i 50 godina, glede toga koji je bio njihov prvi rčunar, i koji je računar imao najveći uticaj na to da uđu u IT/Tech priču, najveći broj njih će verovatno pomenuti ZX Spectrum i/ili Commodore, pa potom Amigu i PC, a tek mali broj Apple. Just saying.

Večna slava.

dundjer

pre 2 godine

covek zasluzan za PC tj pravi personal computer. spektrum, kasetofon i srafciger. ko nije zaboravljao na skolu zbog toga, taj nije sada u it sektoru.

Miško

pre 2 godine

Commando ,Barbarian sa odsecanjem glave iz okreta,Bary mc Guigan boxing,1942 ,ping pong. Mach point ,...klinac od 10 god na spectrumu , "klinac" od 45 i dalje na spectrumu

Godište ‘57

pre 2 godine

… pa sam mu kupio portabl ruski TV, da mogu gde hoću s njim, reporterski mikrokasetofon, pa mu nabavio eksternu tastaturu i napravio kućište da stane i on (ogoljen) i tastatura - i svašta usput naučio. Blago.

Dragan

pre 2 godine

Ima li neko da nije poludeo od poruke 'out of data error' ili 'loading error' kod ucitavanja igrice pomocu kasetofona? :-)) ili da je cekao da Zoran Modli pusti na radiju neku novu, uz napomenu 'spremite vase kasetofone'?
(Gabrijel Omar, 17. septembar 2021 09:47)

Potpisujem svaku reč.
Najlepše uspomene, prvi Spectrum i prve igre snimane sa Modlijevog "Ventilatora" na dvesta dvojci.

Srdjan

pre 2 godine

Никад не могу заборавити радост када ми је стигао Спректрум почетком осамдесетих. Хвала, сир Клајв.

Bukvalno sam identičan komentar želio da ostavim.

Dušan

pre 2 godine

Hvala Vam za sve Sir Clive. Toliko ste radosti uneli u naše živote i ulepšali detinjstvo. Meni lično ste uticali i na životni poziv. Počivajte u miru.

sasa

pre 2 godine

Spektrum je zaista bio odlican za pocetnike, ali je c64 bio daleko jaci i mogao je da radi cak i kancelariji. O kvalitetu tastature necu ni pricati.

bata gaja

pre 2 godine

dok sam čitao vest u ušima mi je odzvanjalo cvrcanje kasete sa manic minerom, kao da je bilo juče a ne pre više od 40 godina.

uzbuđenje desetogodisnjaka koji pred televizorom čekaju da uđu u magični svet igrica ne bi sada moglo ponoviti svoj intenzitet ni da mi saopšte da sam dobio sedmicu na lotou!

Alamunja

pre 2 godine

Prve ugrice sam igrao na Spektrumu, a kasnije presao na C64.
U to vreme je bila umetnost napraviti interesantnu igru sa tako malo kapaciteta memorije.
Danas je igricama nebo granica....

Gabrijel Omar

pre 2 godine

Ima li neko da nije poludeo od poruke 'out of data error' ili 'loading error' kod ucitavanja igrice pomocu kasetofona? :-)) ili da je cekao da Zoran Modli pusti na radiju neku novu, uz napomenu 'spremite vase kasetofone'?

Nikola

pre 2 godine

Ja Sam dobio commodore 64 1986 godine.. Taj je vec nekoliko njih iz odeljenja imalo spectrum.. Bas sto si bio od pocetka kucnih racunara naucis mnogo tako da danas svi zivimo lepo od racunara.. Danas cak I oni koji to studiraju Malo stvarno znaju o hardweru I operarivnom sistem sem par teoretskih znanja.. Jer I ako su kompjuteri hiljadama I hiljadama puta brzi sve te osnovne su skroz iste

Старина

pre 2 godine

Никад не могу заборавити радост када ми је стигао Спректрум почетком осамдесетих. Хвала, сир Клајв.

bata gaja

pre 2 godine

dok sam čitao vest u ušima mi je odzvanjalo cvrcanje kasete sa manic minerom, kao da je bilo juče a ne pre više od 40 godina.

uzbuđenje desetogodisnjaka koji pred televizorom čekaju da uđu u magični svet igrica ne bi sada moglo ponoviti svoj intenzitet ni da mi saopšte da sam dobio sedmicu na lotou!

Старина

pre 2 godine

Никад не могу заборавити радост када ми је стигао Спректрум почетком осамдесетих. Хвала, сир Клајв.

Gabrijel Omar

pre 2 godine

Ima li neko da nije poludeo od poruke 'out of data error' ili 'loading error' kod ucitavanja igrice pomocu kasetofona? :-)) ili da je cekao da Zoran Modli pusti na radiju neku novu, uz napomenu 'spremite vase kasetofone'?

Alamunja

pre 2 godine

Prve ugrice sam igrao na Spektrumu, a kasnije presao na C64.
U to vreme je bila umetnost napraviti interesantnu igru sa tako malo kapaciteta memorije.
Danas je igricama nebo granica....

Миша

pre 2 godine

Само захваљујући овом човеку и његовом изуму из 80'тих, ја сам и дан данас у "програмерском занату".
Нека му је вечна слава и хвала.

Pop

pre 2 godine

Hvala mom voljenom ocu, na svemu, a sada tek shvatam, koliko je imao osećaja za budućnost...

Moj prvi komp, ZX-81, ukucavanje cele igrice, pa udahneš duboko i otkucaš RUN, pa se moliš da ne izbaci Syntax error...

pa. ZX Spectrum 48k, to je bio veliki napredak, učitavanje sa kaseta...

pa Commodore 64, sa flopi diskom monitororom, i Quick Shot 2 džojstici, koji su bili dobri, dok su novi, bilo je boljih...

pa Atari 1024st (FM), sa monitorom, operativnim sistemom sličnim Meku, Qbase-om, koji radi MIDI perfektno, to je bilo ludilo...

Kad sada razmišljam, sa ove distance, kakvi smo mi zlatna i kulturna deca i tinejdžeri bili, a šta je ovo sada, kada gledam ove današnje, kako psuju, kako se obraćaju među sobom, ponašaju na ulici u prevozu, pa to je dno i zlo...

Ne svi, ali većina...

...čak i mlade devojke, devojčice, devojčurci, manje, ali i dosta ima i među njima tog beskrajno kretenskog, huliganskog...

Da li ovo ima veze sa kućnim kompjuterima, odnosno formiranju ličnosti i sistema vrednosti u mladosti?

Nikola

pre 2 godine

Ja Sam dobio commodore 64 1986 godine.. Taj je vec nekoliko njih iz odeljenja imalo spectrum.. Bas sto si bio od pocetka kucnih racunara naucis mnogo tako da danas svi zivimo lepo od racunara.. Danas cak I oni koji to studiraju Malo stvarno znaju o hardweru I operarivnom sistem sem par teoretskih znanja.. Jer I ako su kompjuteri hiljadama I hiljadama puta brzi sve te osnovne su skroz iste

ratbo

pre 2 godine

Odrastao uz Zx Spectrum C-64 a kasnije Amiga,gledao tobogan Branka kockicu Smogovce kasnije Mućke Crnu Guju Pajtonovce Alo Alo.Detinjstvo prelepo Rip za Minju i gospodina Sinklara.

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

Good bye Sir Clive, and thanks for everything.
Odlazak legende IT i Tech sveta. Prave legende, koja je zaista zadužila IT/Tech svet, a ne neke tamo glorifikovane kombinacije marketing menadžera i "glasnogovornika" kakva je bio izvesni Jobs.
C5 jeste bio promašaj, kada malo bolje razmislite, ali je bio najava stvari koje dolaze. A famozni ZX Spectrum? Ništa zaista spektakularno, ali da je bilo njega - i Coomodore 64 - sumnjam da bi se gomila onih koji su stgasavali tokom 1980-tih zaista odlučilo za IT i Tech karijere kasnije u životu. Budimo iskreni - ako bismo bili u mogućnosti anketirati ljude koji rade u IT/Tech, a stari su između 40 i 50 godina, glede toga koji je bio njihov prvi rčunar, i koji je računar imao najveći uticaj na to da uđu u IT/Tech priču, najveći broj njih će verovatno pomenuti ZX Spectrum i/ili Commodore, pa potom Amigu i PC, a tek mali broj Apple. Just saying.

Večna slava.

Miško

pre 2 godine

Commando ,Barbarian sa odsecanjem glave iz okreta,Bary mc Guigan boxing,1942 ,ping pong. Mach point ,...klinac od 10 god na spectrumu , "klinac" od 45 i dalje na spectrumu

Posmatrac

pre 2 godine

Covek ispred svog vremena.
Kad sam video ZX81 nisam ni znao sta je to. A onda sam prepisao prvu igru, cikica pada, a ti ga gadjas sa strane. Manje od 1KB, toliko je imao memorije :)

Dragan

pre 2 godine

Ima li neko da nije poludeo od poruke 'out of data error' ili 'loading error' kod ucitavanja igrice pomocu kasetofona? :-)) ili da je cekao da Zoran Modli pusti na radiju neku novu, uz napomenu 'spremite vase kasetofone'?
(Gabrijel Omar, 17. septembar 2021 09:47)

Potpisujem svaku reč.
Najlepše uspomene, prvi Spectrum i prve igre snimane sa Modlijevog "Ventilatora" na dvesta dvojci.

Srdjan

pre 2 godine

Никад не могу заборавити радост када ми је стигао Спректрум почетком осамдесетих. Хвала, сир Клајв.

Bukvalno sam identičan komentar želio da ostavim.

marko

pre 2 godine

Imao ga jedini u drustvu. Bio glavna faca. Omiljeni drug iz odelenja...sve dok drugar nije dobio commodore koji je preuzeontu titule sve dok treci drugar nije dobio amigu... :)

Posle smo krenuli u srednje skole, novo drustvo, izlasci...kompjuteri nas nisu zanimali.

Al77

pre 2 godine

Ufff sećam se kao da je bilo juče kada sam kao klinac prvi put imao priliku da probam Spectrum. Čudo je to bilo za mene. Sad imam 48 godina.

Ataman CG

pre 2 godine

"Vidi Perice, kuca na gumice" (na slovenačkom : Gle, Mirko tipka na radirko !) priručnik u šake i udri po tastaturi. Do ludila me je dovodilo to što nisi mogao otkucati basic naredbu, nego pritisnuti par tastera i određeno slovo da je kompjuter sam napiše.
Zilogov Z-80 mikroprocesor, prva ljubav ! :-))))
Pokoj ti duši, poštovani Sir Klajv. Hvala ti za uspomene.

Neđo Valderama

pre 2 godine

Nikad neće znati nove generacije kakvo je ovo vreme bilo i kako smo gledali na računare...Imao sam zalepljenu sliku spectre na svim bitnim sveskama u školi, samo odlepim sa one koju sam iskoristio i nalepim na novu. Tolika je opsesija bila, a decenijama kasnije i posao imam vezano za njih.

dundjer

pre 2 godine

covek zasluzan za PC tj pravi personal computer. spektrum, kasetofon i srafciger. ko nije zaboravljao na skolu zbog toga, taj nije sada u it sektoru.

Dušan

pre 2 godine

Hvala Vam za sve Sir Clive. Toliko ste radosti uneli u naše živote i ulepšali detinjstvo. Meni lično ste uticali i na životni poziv. Počivajte u miru.

Mojo

pre 2 godine

Nije prestao da radi na izumima ni u poslednjim danima života. Pravi velikan, ko zna koliko ljudi je prvi kontakt sa računarima imalo zahvaljujući legendarnom "gumičaru". Slava mu.

Godište ‘57

pre 2 godine

… pa sam mu kupio portabl ruski TV, da mogu gde hoću s njim, reporterski mikrokasetofon, pa mu nabavio eksternu tastaturu i napravio kućište da stane i on (ogoljen) i tastatura - i svašta usput naučio. Blago.

sasa

pre 2 godine

Spektrum je zaista bio odlican za pocetnike, ali je c64 bio daleko jaci i mogao je da radi cak i kancelariji. O kvalitetu tastature necu ni pricati.

seljadin

pre 2 godine

igranje cele noći igrica Nemessis, Bomb Jack, C. ommando, 1942, ... i prvi koraci basic... hvala Sir Clive Sinclair za srećnije detinjstvo nego što bi bilo ... tih godina šverceri, komisioni su imali zx spectrum 48k. a mi pronasli da se prodaje u oglasu na Banjci, pokvarenjak ostavio svoju majku da nam
proda spectrum, medjutim kad smo dosli kuci spectrum se resetuje posle minut i tako stalno pa smo morali dati novac na popravke i to mnogo, ram memorija ...

Sima

pre 2 godine

Jednom sam procitao naslov:

"VidI Ti Pericu Kuca Na Gumicu".

Provedene noci podesavajuci glavu za citanje na Commodore-vom kasetofonu za ucitavanje programs.

4S

pre 2 godine

Fantasticno vreme za odrastanje, i dan danas imam 6 spektruma od toga samo jedan nije ispravan, verovatno ULA sagorela. Ujutro skola, pa igranje sa drustvom onda bacim koju partiju Dizija i Mytha, manic Minera pa na trening, posle se odgleda Hi-Men na RTS-u ili Tarzan, Snorkijevci,... zao mi je to sto moja deca nikad nece skapirati kakvo je to vreme bilo.

Ej, stavi ti igru u 48kb

pre 2 godine

Ne stiže da kupi Moj Mikro da nađe pokice za produžetak života.

10 FOR Z=1 TO 3
20 PRINT "Vječnaja pamjat"
30 NEXT Z
40 END

Milan BASIC NS

pre 2 godine

Load “ “
Enter
( play na kasetofonu )
pa brodoljivo zvuk ucitavanje igrice
E deco ne znate vi to nestrpljenje goce
li se ucitati Match Point ili nece …

NSTulip

pre 2 godine

Pored silnih igrica koje su sve stale u 48k memorije... Kasetofon i srafcigercic za stelovanje azimuta glave... Prvi programi, simulacija hemijskih ogleda... Sedmi razred... Danas 50 godina... RIP Sir ZX81!

bronco

pre 2 godine

Uf, kad se setim, osamdeset i koja godina, sestra i ja čekamo matorog da se vrati iz Nemačke i donese nam računar. Tada nismo znali ni kako to može da izgleda. A posle toga hitovi kao što su Manic Miner, Chuckie Egg, Commando, JetPac, Bruce Lee, Psssst, ... Dani koji podsećaju na bezbrižno i ispunjeno detinjstvo, i ulazak u svet računara i tehnike. Dan danas mi je to pasija i posao mi je vezan za računare. Hvala, gospodine Sinclair!

Mile

pre 2 godine

Čoveče pa ispravljač je drugar sprovodio kroz frižider da bi se hladio jer to malo crno čudo sa gumenim dirkama nije gašeno 24/7. Šta reći skupisko nekako pare i nabavili smo posle rezervni (hteo ćale njegov sve od reda da nas pobije - jedva ga dobio iz Engleske). Tri kasetaša su radila neprestano. Jedan specijalno nabavljen jer je imamo brojač obrtaja.
Ma klinci koji ne ispuštaju mobilne iz ruku ne znaju za taj osećaj kad se program učita ili psovanje kada prijavi grešku. A tek kada smo otkrili pokretne sprajtove.

Miljanov

pre 2 godine

Рип Сир Цливе. Добих га крајем 1983 и данас га имам, и симулатор за м. минера на телефону. Сто посто сам сигуран да тада није постојао никакав апле хахахаха

kole

pre 2 godine

Moj prvi kontakt sa racunarima je bio upravo njegov Sinkler Spektrum od samo jednog kilobajta. Roditelji mog najboljeg druga su cesto putovali u Englesku i odatle su ga doneli. Posle nekog vremena su ponovo isli u London i ovaj put doneli model od 48Kb koji je vec imao neke mogucnosti, smesne iz danasnjeg ugla, ali u to vreme je to bila revolucija. Nasi strucnjaci su dobro parirali u kreiranju racunara koji nisu zaostajali za svetskim modelima, ali svi su privuceni dobrim ponudama otisli u Ameriku. Da im je drzava ojacala Pupinov institut, poklonila dobre stanove i automobile i dala plate po 10.000 maraka, imali bismo svoju silikonsku dolinu, a taj trosak drzave za njihovo zadrzavanje u zemlji bi bio milioniti delic zarade od novih tehnologija. Na zalost mi smo vise voleli da ratujemo i pucamo na komsije, nego da se tehnoloski razvijamo.

tehnološki progres

pre 2 godine

ZX polovan 600 DM (odrao me) a li nije važno.skoro Isto toliko polovni Pentijum II (sa monitorom).1200 DM Pentijum III (prosečne konfiguracije), ovog puta nov.Sada za 300€ može da se kupi nova "ala".

jest

pre 2 godine

Spectrum, iako i tada, skromnih mogucnosti nas je uveo u svet kompjutera. C5 je, možda, njegovo veće dostignuće koje još nismo prihvatili. Mali električni komjuter za grad. Zašto da koristimo automobile od tonu i po da bismo preveli 100tinjak kg sa tačke A do tačke B? C5 jest imao mnogo mana, olovni akumulator, brush dc motor, prenizak (dakle dugačak i veliki radijus okretanja). Aerodinamika na malim brzinama nema mnogo uticaja....
O C5 bi trebali više razmišljati. Svojevremeno sam razmišljao da napravim kopiju/repliku C5. Možda je sad vreme za neki C6. :)

malo realnosti

pre 2 godine

@(kole, 18. septembar 2021 00:36)

"Male" ispravke na tvoj komentar. Osnovni ZX Spektrum nije imao 1 kilobajt (verovatno si pomesao sa ZX-81) nego 16 kilobajta memorije. A sto se tice "ojacanja" nasih strucnjaka, to nema veze sa vezom nema, problem je bio u sistemu planske privrede u kojem smo ziveli. Tu nema sta da se ojaca, takav sistem je jednostavno osudjen na korupciju i samounistenje, kao sto je celi istocni blok ukljucujuci i nas osetio na svojoj kozi. "Ojacanje" moze samo da dodje od konkretnih trzisnih rezultata i to je upravo razlog zasto nam bukvalno sav tehnoloski napredak dolazi iz takvih ekonomija.

malo realnosti

pre 2 godine

@(kole, 18. septembar 2021 00:36)

"Male" ispravke na tvoj komentar. Osnovni ZX Spektrum nije imao 1 kilobajt (verovatno si pomesao sa ZX-81) nego 16 kilobajta memorije. A sto se tice "ojacanja" nasih strucnjaka, to nema veze sa vezom nema, problem je bio u sistemu planske privrede u kojem smo ziveli. Tu nema sta da se ojaca, takav sistem je jednostavno osudjen na korupciju i samounistenje, kao sto je celi istocni blok ukljucujuci i nas osetio na svojoj kozi. "Ojacanje" moze samo da dodje od konkretnih trzisnih rezultata i to je upravo razlog zasto nam bukvalno sav tehnoloski napredak dolazi iz takvih ekonomija.

neutral fe

pre 2 godine

Ima li neko da nije poludeo od poruke 'out of data error' ili 'loading error' kod ucitavanja igrice pomocu kasetofona? :-)) ili da je cekao da Zoran Modli pusti na radiju neku novu, uz napomenu 'spremite vase kasetofone'?
(Gabrijel Omar, 17. septembar 2021 09:47)

ima još jedna: sintax error :)

sasa

pre 2 godine

Spektrum je zaista bio odlican za pocetnike, ali je c64 bio daleko jaci i mogao je da radi cak i kancelariji. O kvalitetu tastature necu ni pricati.

marko

pre 2 godine

Imao ga jedini u drustvu. Bio glavna faca. Omiljeni drug iz odelenja...sve dok drugar nije dobio commodore koji je preuzeontu titule sve dok treci drugar nije dobio amigu... :)

Posle smo krenuli u srednje skole, novo drustvo, izlasci...kompjuteri nas nisu zanimali.

Nikola

pre 2 godine

Ja Sam dobio commodore 64 1986 godine.. Taj je vec nekoliko njih iz odeljenja imalo spectrum.. Bas sto si bio od pocetka kucnih racunara naucis mnogo tako da danas svi zivimo lepo od racunara.. Danas cak I oni koji to studiraju Malo stvarno znaju o hardweru I operarivnom sistem sem par teoretskih znanja.. Jer I ako su kompjuteri hiljadama I hiljadama puta brzi sve te osnovne su skroz iste

Low Key Lyesmith

pre 2 godine

Good bye Sir Clive, and thanks for everything.
Odlazak legende IT i Tech sveta. Prave legende, koja je zaista zadužila IT/Tech svet, a ne neke tamo glorifikovane kombinacije marketing menadžera i "glasnogovornika" kakva je bio izvesni Jobs.
C5 jeste bio promašaj, kada malo bolje razmislite, ali je bio najava stvari koje dolaze. A famozni ZX Spectrum? Ništa zaista spektakularno, ali da je bilo njega - i Coomodore 64 - sumnjam da bi se gomila onih koji su stgasavali tokom 1980-tih zaista odlučilo za IT i Tech karijere kasnije u životu. Budimo iskreni - ako bismo bili u mogućnosti anketirati ljude koji rade u IT/Tech, a stari su između 40 i 50 godina, glede toga koji je bio njihov prvi rčunar, i koji je računar imao najveći uticaj na to da uđu u IT/Tech priču, najveći broj njih će verovatno pomenuti ZX Spectrum i/ili Commodore, pa potom Amigu i PC, a tek mali broj Apple. Just saying.

Večna slava.

Posmatrac

pre 2 godine

Covek ispred svog vremena.
Kad sam video ZX81 nisam ni znao sta je to. A onda sam prepisao prvu igru, cikica pada, a ti ga gadjas sa strane. Manje od 1KB, toliko je imao memorije :)

dundjer

pre 2 godine

covek zasluzan za PC tj pravi personal computer. spektrum, kasetofon i srafciger. ko nije zaboravljao na skolu zbog toga, taj nije sada u it sektoru.

Neđo Valderama

pre 2 godine

Nikad neće znati nove generacije kakvo je ovo vreme bilo i kako smo gledali na računare...Imao sam zalepljenu sliku spectre na svim bitnim sveskama u školi, samo odlepim sa one koju sam iskoristio i nalepim na novu. Tolika je opsesija bila, a decenijama kasnije i posao imam vezano za njih.

Pop

pre 2 godine

Hvala mom voljenom ocu, na svemu, a sada tek shvatam, koliko je imao osećaja za budućnost...

Moj prvi komp, ZX-81, ukucavanje cele igrice, pa udahneš duboko i otkucaš RUN, pa se moliš da ne izbaci Syntax error...

pa. ZX Spectrum 48k, to je bio veliki napredak, učitavanje sa kaseta...

pa Commodore 64, sa flopi diskom monitororom, i Quick Shot 2 džojstici, koji su bili dobri, dok su novi, bilo je boljih...

pa Atari 1024st (FM), sa monitorom, operativnim sistemom sličnim Meku, Qbase-om, koji radi MIDI perfektno, to je bilo ludilo...

Kad sada razmišljam, sa ove distance, kakvi smo mi zlatna i kulturna deca i tinejdžeri bili, a šta je ovo sada, kada gledam ove današnje, kako psuju, kako se obraćaju među sobom, ponašaju na ulici u prevozu, pa to je dno i zlo...

Ne svi, ali većina...

...čak i mlade devojke, devojčice, devojčurci, manje, ali i dosta ima i među njima tog beskrajno kretenskog, huliganskog...

Da li ovo ima veze sa kućnim kompjuterima, odnosno formiranju ličnosti i sistema vrednosti u mladosti?

Миша

pre 2 godine

Само захваљујући овом човеку и његовом изуму из 80'тих, ја сам и дан данас у "програмерском занату".
Нека му је вечна слава и хвала.

Miljanov

pre 2 godine

Рип Сир Цливе. Добих га крајем 1983 и данас га имам, и симулатор за м. минера на телефону. Сто посто сам сигуран да тада није постојао никакав апле хахахаха

kole

pre 2 godine

Moj prvi kontakt sa racunarima je bio upravo njegov Sinkler Spektrum od samo jednog kilobajta. Roditelji mog najboljeg druga su cesto putovali u Englesku i odatle su ga doneli. Posle nekog vremena su ponovo isli u London i ovaj put doneli model od 48Kb koji je vec imao neke mogucnosti, smesne iz danasnjeg ugla, ali u to vreme je to bila revolucija. Nasi strucnjaci su dobro parirali u kreiranju racunara koji nisu zaostajali za svetskim modelima, ali svi su privuceni dobrim ponudama otisli u Ameriku. Da im je drzava ojacala Pupinov institut, poklonila dobre stanove i automobile i dala plate po 10.000 maraka, imali bismo svoju silikonsku dolinu, a taj trosak drzave za njihovo zadrzavanje u zemlji bi bio milioniti delic zarade od novih tehnologija. Na zalost mi smo vise voleli da ratujemo i pucamo na komsije, nego da se tehnoloski razvijamo.

Alamunja

pre 2 godine

Prve ugrice sam igrao na Spektrumu, a kasnije presao na C64.
U to vreme je bila umetnost napraviti interesantnu igru sa tako malo kapaciteta memorije.
Danas je igricama nebo granica....

bata gaja

pre 2 godine

dok sam čitao vest u ušima mi je odzvanjalo cvrcanje kasete sa manic minerom, kao da je bilo juče a ne pre više od 40 godina.

uzbuđenje desetogodisnjaka koji pred televizorom čekaju da uđu u magični svet igrica ne bi sada moglo ponoviti svoj intenzitet ni da mi saopšte da sam dobio sedmicu na lotou!

Старина

pre 2 godine

Никад не могу заборавити радост када ми је стигао Спректрум почетком осамдесетих. Хвала, сир Клајв.

Miško

pre 2 godine

Commando ,Barbarian sa odsecanjem glave iz okreta,Bary mc Guigan boxing,1942 ,ping pong. Mach point ,...klinac od 10 god na spectrumu , "klinac" od 45 i dalje na spectrumu

Al77

pre 2 godine

Ufff sećam se kao da je bilo juče kada sam kao klinac prvi put imao priliku da probam Spectrum. Čudo je to bilo za mene. Sad imam 48 godina.

bronco

pre 2 godine

Uf, kad se setim, osamdeset i koja godina, sestra i ja čekamo matorog da se vrati iz Nemačke i donese nam računar. Tada nismo znali ni kako to može da izgleda. A posle toga hitovi kao što su Manic Miner, Chuckie Egg, Commando, JetPac, Bruce Lee, Psssst, ... Dani koji podsećaju na bezbrižno i ispunjeno detinjstvo, i ulazak u svet računara i tehnike. Dan danas mi je to pasija i posao mi je vezan za računare. Hvala, gospodine Sinclair!

tehnološki progres

pre 2 godine

ZX polovan 600 DM (odrao me) a li nije važno.skoro Isto toliko polovni Pentijum II (sa monitorom).1200 DM Pentijum III (prosečne konfiguracije), ovog puta nov.Sada za 300€ može da se kupi nova "ala".

Milan BASIC NS

pre 2 godine

Load “ “
Enter
( play na kasetofonu )
pa brodoljivo zvuk ucitavanje igrice
E deco ne znate vi to nestrpljenje goce
li se ucitati Match Point ili nece …

jest

pre 2 godine

Spectrum, iako i tada, skromnih mogucnosti nas je uveo u svet kompjutera. C5 je, možda, njegovo veće dostignuće koje još nismo prihvatili. Mali električni komjuter za grad. Zašto da koristimo automobile od tonu i po da bismo preveli 100tinjak kg sa tačke A do tačke B? C5 jest imao mnogo mana, olovni akumulator, brush dc motor, prenizak (dakle dugačak i veliki radijus okretanja). Aerodinamika na malim brzinama nema mnogo uticaja....
O C5 bi trebali više razmišljati. Svojevremeno sam razmišljao da napravim kopiju/repliku C5. Možda je sad vreme za neki C6. :)

Gabrijel Omar

pre 2 godine

Ima li neko da nije poludeo od poruke 'out of data error' ili 'loading error' kod ucitavanja igrice pomocu kasetofona? :-)) ili da je cekao da Zoran Modli pusti na radiju neku novu, uz napomenu 'spremite vase kasetofone'?

seljadin

pre 2 godine

igranje cele noći igrica Nemessis, Bomb Jack, C. ommando, 1942, ... i prvi koraci basic... hvala Sir Clive Sinclair za srećnije detinjstvo nego što bi bilo ... tih godina šverceri, komisioni su imali zx spectrum 48k. a mi pronasli da se prodaje u oglasu na Banjci, pokvarenjak ostavio svoju majku da nam
proda spectrum, medjutim kad smo dosli kuci spectrum se resetuje posle minut i tako stalno pa smo morali dati novac na popravke i to mnogo, ram memorija ...

Godište ‘57

pre 2 godine

… pa sam mu kupio portabl ruski TV, da mogu gde hoću s njim, reporterski mikrokasetofon, pa mu nabavio eksternu tastaturu i napravio kućište da stane i on (ogoljen) i tastatura - i svašta usput naučio. Blago.

Dušan

pre 2 godine

Hvala Vam za sve Sir Clive. Toliko ste radosti uneli u naše živote i ulepšali detinjstvo. Meni lično ste uticali i na životni poziv. Počivajte u miru.

Srdjan

pre 2 godine

Никад не могу заборавити радост када ми је стигао Спректрум почетком осамдесетих. Хвала, сир Клајв.

Bukvalno sam identičan komentar želio da ostavim.

Dragan

pre 2 godine

Ima li neko da nije poludeo od poruke 'out of data error' ili 'loading error' kod ucitavanja igrice pomocu kasetofona? :-)) ili da je cekao da Zoran Modli pusti na radiju neku novu, uz napomenu 'spremite vase kasetofone'?
(Gabrijel Omar, 17. septembar 2021 09:47)

Potpisujem svaku reč.
Najlepše uspomene, prvi Spectrum i prve igre snimane sa Modlijevog "Ventilatora" na dvesta dvojci.

Sima

pre 2 godine

Jednom sam procitao naslov:

"VidI Ti Pericu Kuca Na Gumicu".

Provedene noci podesavajuci glavu za citanje na Commodore-vom kasetofonu za ucitavanje programs.

Mojo

pre 2 godine

Nije prestao da radi na izumima ni u poslednjim danima života. Pravi velikan, ko zna koliko ljudi je prvi kontakt sa računarima imalo zahvaljujući legendarnom "gumičaru". Slava mu.

ratbo

pre 2 godine

Odrastao uz Zx Spectrum C-64 a kasnije Amiga,gledao tobogan Branka kockicu Smogovce kasnije Mućke Crnu Guju Pajtonovce Alo Alo.Detinjstvo prelepo Rip za Minju i gospodina Sinklara.

Ataman CG

pre 2 godine

"Vidi Perice, kuca na gumice" (na slovenačkom : Gle, Mirko tipka na radirko !) priručnik u šake i udri po tastaturi. Do ludila me je dovodilo to što nisi mogao otkucati basic naredbu, nego pritisnuti par tastera i određeno slovo da je kompjuter sam napiše.
Zilogov Z-80 mikroprocesor, prva ljubav ! :-))))
Pokoj ti duši, poštovani Sir Klajv. Hvala ti za uspomene.

Mile

pre 2 godine

Čoveče pa ispravljač je drugar sprovodio kroz frižider da bi se hladio jer to malo crno čudo sa gumenim dirkama nije gašeno 24/7. Šta reći skupisko nekako pare i nabavili smo posle rezervni (hteo ćale njegov sve od reda da nas pobije - jedva ga dobio iz Engleske). Tri kasetaša su radila neprestano. Jedan specijalno nabavljen jer je imamo brojač obrtaja.
Ma klinci koji ne ispuštaju mobilne iz ruku ne znaju za taj osećaj kad se program učita ili psovanje kada prijavi grešku. A tek kada smo otkrili pokretne sprajtove.

NSTulip

pre 2 godine

Pored silnih igrica koje su sve stale u 48k memorije... Kasetofon i srafcigercic za stelovanje azimuta glave... Prvi programi, simulacija hemijskih ogleda... Sedmi razred... Danas 50 godina... RIP Sir ZX81!

4S

pre 2 godine

Fantasticno vreme za odrastanje, i dan danas imam 6 spektruma od toga samo jedan nije ispravan, verovatno ULA sagorela. Ujutro skola, pa igranje sa drustvom onda bacim koju partiju Dizija i Mytha, manic Minera pa na trening, posle se odgleda Hi-Men na RTS-u ili Tarzan, Snorkijevci,... zao mi je to sto moja deca nikad nece skapirati kakvo je to vreme bilo.

malo realnosti

pre 2 godine

@(kole, 18. septembar 2021 00:36)

"Male" ispravke na tvoj komentar. Osnovni ZX Spektrum nije imao 1 kilobajt (verovatno si pomesao sa ZX-81) nego 16 kilobajta memorije. A sto se tice "ojacanja" nasih strucnjaka, to nema veze sa vezom nema, problem je bio u sistemu planske privrede u kojem smo ziveli. Tu nema sta da se ojaca, takav sistem je jednostavno osudjen na korupciju i samounistenje, kao sto je celi istocni blok ukljucujuci i nas osetio na svojoj kozi. "Ojacanje" moze samo da dodje od konkretnih trzisnih rezultata i to je upravo razlog zasto nam bukvalno sav tehnoloski napredak dolazi iz takvih ekonomija.

Ej, stavi ti igru u 48kb

pre 2 godine

Ne stiže da kupi Moj Mikro da nađe pokice za produžetak života.

10 FOR Z=1 TO 3
20 PRINT "Vječnaja pamjat"
30 NEXT Z
40 END

malo realnosti

pre 2 godine

@(kole, 18. septembar 2021 00:36)

"Male" ispravke na tvoj komentar. Osnovni ZX Spektrum nije imao 1 kilobajt (verovatno si pomesao sa ZX-81) nego 16 kilobajta memorije. A sto se tice "ojacanja" nasih strucnjaka, to nema veze sa vezom nema, problem je bio u sistemu planske privrede u kojem smo ziveli. Tu nema sta da se ojaca, takav sistem je jednostavno osudjen na korupciju i samounistenje, kao sto je celi istocni blok ukljucujuci i nas osetio na svojoj kozi. "Ojacanje" moze samo da dodje od konkretnih trzisnih rezultata i to je upravo razlog zasto nam bukvalno sav tehnoloski napredak dolazi iz takvih ekonomija.

neutral fe

pre 2 godine

Ima li neko da nije poludeo od poruke 'out of data error' ili 'loading error' kod ucitavanja igrice pomocu kasetofona? :-)) ili da je cekao da Zoran Modli pusti na radiju neku novu, uz napomenu 'spremite vase kasetofone'?
(Gabrijel Omar, 17. septembar 2021 09:47)

ima još jedna: sintax error :)