Tabu

Nedelja, 19.03.2006.

19:25

U oblaku ružičastog perja

Izvor: B92

U oblaku ružièastog perja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Aleks

pre 18 godina

Fenomenalno vidjenje! Svaka cast autorki na tekstu i pogodjenoj sustini koja nas kao Srbe mora (i treba) duboko da zaboli, tako da je razumljivo da se zbog neprijatnosti tog osecaja i ovde medju ovim komentarima javi toliko nacionalno-uspavano-probudjenih srbo-ruzicastih Ego-a... Zao mi je njih ali sa druge strane zbog takvih smo i tu gde jesmo... Jos jednom sve cestitke Vama Andjelka i sve pohvale za objektivno i odlicno napisan tekst.

Willer

pre 18 godina

@Plavi Flamingo - prijatelju, pa ovde se radi u suprotnom! Nista mi ne placamo za Eurosong, vec smo trebali da dobijemo. Znaci, mi one momke ne bismo slali o nasem trosku i o nasem budzetu, nego bi oni na protiv zaradili silne pare! Eurosong, posle zavrsnice, objavi CD sa svim pesmama. Cena CD-a je 15-20 eura u zemljama EU. Konekretno, u Grckoj je 20 Eura. Evropska Unija (bez Rusije, i zemalja koje nisu clanice) ima 500 miliona stanovnika. Ovi drugi, koji ucestvuju, a nisu iz EU, nebitni su za ponetu, jer oni kupuju piratske CD-e. Poenta je da u 500 miliona ljudi, za cas plane 20 miliona CD-a sa svim pesmama Eurosonga. Lako se da zakljuciti da se ovde govori o mnogo miliona eura. Na kraju neke stotine hiljada bi uzeo i ucesnik SCG. Zato, tesko da je Tijanic spasio srpski budzet!

Plavi Flamingo

pre 18 godina

Postovana Andjelka, moram unapred da se izvinim za ovo sto cu napisati ali:
Vecu glupost od ovag teksta nisam odavno procitao na sajtu B92 (a bilo ih bogami!).
Sto se Tijanica tice, nisam ni pretpostavljao da cu se jednog dana sloziti sa njegovim misljenjem ali i to se dogodilo!! Neka oni iz oj-ha drzavice placaju Eurosong nastupe kad budu nezavisni (nadam se sto pre). Ovog puta nece moci preko nasih ledja (budzeta)!

Jelena - Srpkinja crnogorskog porijekla

pre 18 godina

Verujem da ce se i ove godine u CG slusati Flamingosi I Ana Nikolic i da ce svi pevati ove pesme,a znam da se ti crnogorski klinci nece slusati u Srbiji! Bedno je sto smo pustili da se politika mesa i u muziku, a gospodi crnogorcima ako je do odcepljenja,neka pozure,ili su planurali da nas letos na moru deru kao sto su navikli! Pita li nas Srbe neko zelimo li mi sa njima?!

Willer

pre 18 godina

Svaka cast! U svemu se slazem sa autorkom clanka, izuzev onog opanjkavanja crkve i bogohuljenja. Jasno je kao da da "zakon" o izboru ima rupu promera par svetlosnih godina! Svako je znao da ovakva pravila moze bilo ko izigrati. Da stvar bude grdja, to se vec i desilo. Prema tome, lepo je moglo da se promene pravila, u najgoru ruku jednom da biramo i saljemo mi, jednom oni, i nema svadje. Najgora su ova nasa Srpska posla, i neka nepisana pravila gde se podrazumeva da nesto treba uraditi. Ma nista se bre ne podrazumeva! Na kraju, ja bih poslao ove momke, pa nek se blamiraju u Atini, a ovo sto smo mi sad uradili je i protivzakonito, i glupo na kraju dana. A i pomaze Milu da upire prstom u nas i zbori kako im Srbi kroje kapu i plai masu bez veze.

Loki

pre 18 godina

Ukoliko gospoda iz Eurosonga odrežu novčane kazne RTS-u i TVCG-u, eto prilike da se gospodin Tijanić isprsi i pokaže svoj patriotizam, makar tako što će iz svog džepa platiti kaznu i time ne dozvoli da RTS trpi štetu zbog uskraćivanja njegovog potpisa na dokumentu. Što se tiče TVCG siguran sam da će joj, po presudi radi naknade štete,dakako, isplatiti i zadnji centi, osim u slučaju ako ga pravna država Srbija ne zaštiti kao Pahomija.

Pera

pre 18 godina

Tijanic nije u pravu. Trebalo je slusati glasove publike. Pa zar i ovde da nam uvedu sankcije(moguca kazna do 4 godine neucestvovanja!?). EBU je ostavio nama da se "dogovorimo" i niko ne bi rekao ni rec da se primenilo pravili :"publika je u pravu". Pogotovo sto se i prosle godine desila slicna stvar, a EBU je upoznat sa tim.

P.S. Ja sam ESC fan, a odakle kod tolikih urbanih likova ovakvo interesovanje za "Zvezde granda", Anu Nikolic i stariju teta Bekutu. Da li to Pink bere zrtve i kod vas , ili ste samo slucajno prebaciji bas te subote na RTS? :-)

jelica

pre 18 godina

Autor je u pravu. Ja se samo pitam gde je nasih 10000000 pravnika cija je hiperprodukcija u ovoj drzavi vec godinama stvar sprdnje. Da li je neko mislio o tome da ce mozda Crnogorci iskoristiti ovu sansu na ovakav nacin? Bilo je vrlo izgledno, za onog ko je (ako je) o tome razmisljao. Pa samo neobavesteni nisu znali da ce na toj utakmici Zvezda Dinamo biti frke. Trebalo je pravila unapred srediti po kljucu - prosle godine vi, sada mi - i sve bi bilo ok! Ovako se svi pravili posteni i gle sta je ispalo! Nama bre u Srbiji treba ministarstvo za Paranoju! A za pravnike domace bruka i sramota! Sve je do toga kako je sistem uredjen prpisima - ako nije, eto sta se desi!

mali mis

pre 18 godina

Da li ste primetili da nam nam se na etiku pozivaju sve same "moralne gromade" vec vise puta dokazane u svim oblastima? Prestanite da se primate.

Kristina

pre 18 godina

Meni je jeko zao sto necemo imati predstavnika na Evroviziji, kao ni iduce 4 godine. Slusala sam sve pesme i nisam pravila razliku da li ih izvode Crnogorci ili Srbi. Bitno je bilo da bilo ko da bude izabran ima kvalitetnu pesmu, da nas na lep nacin predstave u Evropi. Od svih pesama, najveci utisak na mene su ostavili Flamingosi. Iskreno pesma je malo glupava, ali su zanimljivi izvodjaci, sam nastup, ubacivanje Luisa. Trebalo im je pruziti sansu. Ipak No name je prosle godine dobio svoju sansu. I kako su prosli? Ne secam se. 16 mesto? Nisam ni pratila, jer mi nije bilo zanimljivo. Ako je vec bila namestaljka, u sta ne sumnjam trebali su barem da nameste nekog drugog a ne ove klince, koji su nas vec jednom obrukali. Pa ne misle valjda da ih svake godine gledamo na Evroviziji i da pratimo njihov razvoj, aha prvi put kad su nastupali bili su u pubertetu, vidi ih sad, sad su vec porasli, adolescenti, ovaj nema vise ni bubuljica po licu.. Ma daj, pruzite i nekom drugom sansu!

Leo Krstin

pre 18 godina

Apsolutno nismo trebali prihvatiti takva pravila izbora pesme za Euroviziju! Po meni Pravilnik o izboru pesme je morao da sadrzi samo dve tacke:

1.Pobediti mora pesma iz Srbije.
2. Ako se clanovi zirija iz CG ne slazu sa time, automatski se primenjuje tacka 1. ovog Pravilnika.

Verujem da bi ovakav Pravilnik zadovoljavao sve "postene" komentatore sa ovog sajta, a i sire: savetnika Tijanica (provereni Srbin = postenjacina), sve "strucnjake" sa srpske estrade, "objektivnu" publiku
idt. itd. Na moju zalost, i na tako banalne stvari, pokazujemo kako smo mali i bedni, ali o sebi imamo vrlo visoko misljenje.

P.S. I jedna i druga pesma su jako lose, ali drago mi je sto je "glupi" crnogorski ziri nadmudrio "prepametni" srpski!

Vlada

pre 18 godina

Imam predlog: da se zajednicka drzava, umesto "Srbija i Crna Gora", zove - "Crna Srbija". Ime apsolutno odgovara trenutnoj situaciji, a i nijedna federalna jedinica u njemu nije zapostavljena.

Nikola

pre 18 godina

U pravu si, ako su No Name po pravilima pobedili, onda moraju da idu na evroviziju. Neka ove godine odu No Name u Atinu, a sledece, ako ovaj vestacki monstrum od zajednicke drzave opstane, a nadam se da nece, gradjani treba a biraju pesmu putem poziva i sms poruka. Pa da se vidi, s obzirom da u Srbiji zivi 8 miliona a u CG 800 hiljada, ne mozemo u ziriju da imamo isti broj clanova. Jednostavno n_e m_o_z_e!!!

MESSENGER

pre 18 godina

Vrativsi se iz inostranstva nakon petnaestogodisnjeg samoprognanstva, odmah sam primetio da se u Srbiji veoma usavrsila nauka relativizovanja svega i svacega. Prvo sam zapazio da se tzv putevima krecu ili neopojani krsevi sa domacim tablicama ili besne limuzine sa crnogorskim ili stranim tablicama i dobio objasnjenje da je u pitanju legalni sverc auta preko Crne Gore. Drugimn recima, uvoz automobila bas i nije dozvoljen, ali sve je po zakonu (?!). Onda sam malo gledao prenos sudjenja iz Haga i tek tu video kako se nauka relativizovanja pretvorila u pravu umetnost. Tipican odgovor svedoka na bilo kakvo pitanje optuzbe je npr pocinjao u stilu :"...kao prvo, ne radi se o naredjenju nego o naredbi...". O relativizovanju cinjenica u izjavama drzavnih funkcionera ne treba ni trositi reci. I tako stigosmo do Pesme Evrovizije gde takodje imamo isti fenomen :"...jeste da su pobedili po pravilima, ali to nije posteno (?!)...". Gde su koreni ovog fenomena? Meni se cini da je u zemlji Srbiji umrla pravna drzava jos tamo neke , cini mi se `37. kada je Josip Broz relativizovao sopstveno sudjenje recima da priznaje samo sud svoje Partije,a kasnijom kritikom da se neke nase sudije drze zakona k`o pijan plota je definitivno umrla i nada u bilo kakav povratak prava. U funkcionalnom smislu srpsko drustvo jos uvek zivi u Brozovim vremenima. Ne samo da su opstale sve najznacajnije Brozove institucije, pocev od tajnih sluzbi do sportskih drustava "Partizan" (!?) ili "Crvena Zvezda" (!?), pa cak i do same Pesme Evrovizije, vec veoma visok procenat nazovi gradjana jos uvek zeli vise socijalizma, komunizma, proleterskog internacionalizma i bratstva-jedinstva. U to smo se , uostalom, uverili gledajuci ih kako se "krste" ispred stilizovane petokrake pored tabuta Lesa, a verovatno je da su svi do jednog zeleli da se "prezvezde" ( vo imja Lenjina, Staljina, Breznjeva, druga Bevca i druga Starog). I ona prostacka galama na izboru Pesme, i naknadni pokusaj "arbitraze" su manifestacije tog mentaliteta i neutoljene zedji za socijalizmom i komunizmom.

Na zalost, za razliku od ostalih Istocnoevropskih zemalja gde je ljudima bukvalno na nos izasao i komunizam i socijalizam, ovde se mora cekati jos neko vreme da se to dogodi i da ljudi koji zive na ovim prostorima tek treba da zasluze atribut "gradjani". Do tog momenta, umesto mehanizama koji ce raspetljavati napetosti i resavati probleme imacemo i dalje mehanizme koji stvaraju napetosti i nove probleme. In the same time, Government is not a part of the solution, it is part of the problem.

Petar

pre 18 godina

Trebalo je pustiti NoName, koji su ipak pobedili po vazecim (mada mozda nebuloznim) propisima, a iz svega ovoga izvuci pouku za ubuduce i promeniti model izbora ili jednostavno odustati pod izbora.

Ovako je pukla bruka od koje niko nema koristi, pa ni Evropa.

Branka

pre 18 godina

Ocigledno je da smo ispali glupi u nasem nastojanju da budemo fer i korektni. Posle proslogodisnjeg glasanja trebalo je ocekivati ovakav razvoj dogadjaja, ali po meni vrhunac crnogorskog bezobrazluka je cinjenica da je to uradjeno u sred Beograda i pred beogradskom publikom. Toliko mi je bilo zao one subote i bila sam nevidjeno ljuta zbog svega, i bili su mi toliko antipaticni - da ne kazem odvratni - clanovi zirija iz CG, da sam jedva odgledala kraj prenosa. Sve u svemu, dokle ce jedna jadna i bedna CG, prepuna neradnika i lenjivaca, koja ima manje stanovnika nego Novi Beograd nas da hrani onim sto necu napisati? Zbog cega vise ovo da trpimo?

Ruza

pre 18 godina

Tekst je potpuna glupost. Treba imati u vidu da vecinu troskova predstavnika na Evroviziji snosi Srbija. Postavlja se pitanje zasto uopste finansirati odlazak nekog koga u prvom redu mi nismo izabrali. Svaka cast Tijanicu, u pravu je sto nije hteo da da svoj potpis. Dosta su Srbi bili tolerantni prema svemu i svakome a na svoju stetu.

Ранко

pre 18 godina

Браво Анђелка! Погодила си у срж проблема. Зато и оволико коментара против тебе. Људима је тешко да прихвате да нису у праву, да су лењи, да се не труде за своје добро итд. А то је све истина. Нема сврхе кукати за последицама, када нисмо бринули о узроцима. Код нас му нарицање дође као главни спорт - сви само нешто кукају, нико ништа не ради нити предузима. Смејали смо се Црногорцима да су лењи, а заправо смо такви ми сами...

Biljana

pre 18 godina

Mogu samo da čestitam autorki na divnom tekstu! Stvarno je strašno šta je napravljeno od festivala, a celo ponašanje 'naše', srpske strane izgleda kao repriza kulturološko-političkih obrazaca s kraja 80-ih i početka 90-ih. Svi ti stereotipi: mi smo dobri, fini i pravedni, i pre svega, ugroženi, a 'oni' su nepravedni i bezobrazni su svima nama već dobro poznati. Jedino što 'oni' nisu sada Slovenci i Hrvati, nego Crnogorci. Apsolutno je pesma, koja je izabrana bez tehničkih neregularnosti i po glasačkom sistemu koji je apsolutno važeći, morala normalno da ide dalje. A to što nije otišla i naročito ona jadna scena u Sava centru na kraju one nesrećne priredbe, užasno je sramotno za Beograd i za Srbiju, pre svega.

plavusa

pre 18 godina

Prva stvar: Glasanje je bilo neregularno jer ziri nije bio izabran u skladu sa statutom organizacije gde stoji da clanovi zirija moraju biti ljudi koji se bave pop-rock muzikomi a jedan clan mora biti muzicki kriticar. Najmanje jedan clan mora biti mladji od 30 godina. Znaci ni jedna strana nije izabrala ziri po pravilima statuta. Druga stvar: Izbor za pesmu Evrovizije traje preko 50 godina i sta god mislili o tim pesmama to je cinjenica za respekt. Treca stvar: Na tom festivalu ne dolaze filharmonije niti se izvode simfonije, zna se da su to pesmuljci i to tako treba prihvatiti. U skladu sa tim ono sto je ispunjavalo uslove da se pojavi u Atini su samo tri izvodjaca i njihove pesme: Flamingosi, Ana Romale, romali i Ivana Jordan (ne ulazeci u kvalitet ni vokala ni muzike).
Predstavnici Evrovizije su predlozili da ponovimo glasanje Crnogorci nisu prihvatili. Problem je sto je Evrovizija trziste, donosi novac na mnoge nacine i to je ono na sta smo mi trebali da se orjentisemo. A da li je neko sa Pinka ili sa neke druge TV to za Evroviziju nije vazno.

It's me

pre 18 godina

Mislim da u Srbiji niko nema problem s tim sto neka pesma dolazi iz CG, sve dok je pesma dobra, ali ovakve splacine... Mislim, o cemu mi pricamo, svi muzicari iz CG koji vrede nesto dosli su u Srbiju i Beograd da snimaju. Ovi sa Montevizije nisu pevaci, nisu muzicari..to su deca bogatih biznismena koji su u fazonu 'tata, peva mi se, aj mi plati, aj zovni cika Mila itd'. I tako nekog poslati na evroviziju (bez obzira koliko je taj festival ustvari beznacajan)...no way. Tijanic je potpuno u pravu sto nece potpisati tu svinjariju, bravo.

Karlo

pre 18 godina

Ova naknadna pamet ne služi ničemu.Shvatam i da su neki članovi(srpskog) žirija osetili potrebu da se pravdaju najboljim namerama. Ali, imajući u vidu pravila ove "igre", pobeda pripada onome ko na kraju ima
najviše glasova.Tačka. Ko je veći(bolji) prevarant,koji su sve interesi i pozadina toga,mačku o rep.Mi smo učinili da nešto što je 5% bude ekvivalent 50%, da bude ravnopravno u duhu bratstva i jedinstva, mi dozvoljavamo da 200.000 glasova ruši ovu državu, mi smo ustoličili predsednika koji će (ponovo)biti Novi Mesić(ni mesić nije sam sebe izabrao), mi ...Mi smo definitivno i neizmerno glupi.Tačka.

Ivana

pre 18 godina

Andelka sta si se bre zanela pa si ispricala svasta a sve poruke tvog teksta su nesumljivo nebulozne. Kao prvo ono sto se desilo u Sava Centru jeste budjenje nacionalne svesti Srbije. I cemu onda tvoji saveti da treba da se svi pomire sa postojecim nepravilnim i ne- etickim ponasanjem crnogorskog glasanja. Ne moze da bude legalno kada nije eticko i nije moralno. Pravillnici su narocito na zapadu vrlo cesto zasnovani na ne tako formalnim i grubim definicijama vec se bave moralnim i etickim aspektima. Mi moramo da shvatimo da pravila treba da budu definisana drugacije i da se bave i cascu i postenjem. Sta je tvoja ideja da Srbija treba da pogne glavu i da precuti ovaj moralni idiotizam. A upaljaci i flase-pa boze moj- ali nade Andelka razlog da jos jednom ispljuje ispljuvani Srpski narod. Inace dopada mi se tvoj opis eventualnog odlaska No Name na Eurosong. medutim sve ostalo suvoparno neorganizovano naklapanje protiv srpskog nacionalnog identiteta.

trol

pre 18 godina

Nije mi jasno zasto se pise o ovome. Mislim da je legitimno, u skladu sa glasackim pravilima, biti neobjektivan. Ne mozete vi nikoga naterati da bude pravedan. Crnogorci su glasali kako su glasali, i sta je tu je. Mislim, srpski ziri je smesan sa tim kukumakanjem, mi smo bili pravedni, mi smo bili pravedni. Znamo koja pesma je bila najbolje, uostalom kada daju intervjue, te zvezdice pink planete vole da kazu - vazno je da se pesma zavrti kao hit. Zar nije dovoljna tragedija sto ce se pesma Flamingosa, ovog leta vrteti duz svih crnogorskih zbunova, nudistickih stena i baraka kafica u sredistu Budve. Meni je to dovoljna kazna! A vama?

irena

pre 18 godina

Sramno je sto je muzicki festival dobio politicku pozadinu. No name su pioni u igri, suvise su mladi, zivot je pred njima, nijesu ni svjesnu u sta su se upetljali.Neka dobro razmisle kako da speru ljagu sa sebe i priznaju poraz!

Dusan

pre 18 godina

Slanje No Name-a na Eurosong bi bilo priznanje da se nepostenje i nepravda isplati. ZBOG TOGA ONI NE MOGU ICI! Sto se tice kazne Eurosonga, verujem da je nece biti.

Konstantin

pre 18 godina

Neznam zbog cega je sve ovo ispalo ovako :
ali prvo je nas ziri trebao da se odma povuce i istupi sa svojim primedbama(povuci svoje glasove javno)odmah na pocetku glasanja i stviti tacku na sve.
Posto to nisu uradili posaljite pobednicku pesmu na evroviziju i gotovo. Sami smo krivi trebali su znati sta se desava od prosle godine.Crna gora zna sta hoce a dali Srbija zna e .......
dzabe sada sve zar uvek moramo da se brukamo!!!!!

Dado

pre 18 godina

Svidio mi se ovaj komentar.
Pjesma Evrovizije me nikada nije zanimala, ali sam ipak zapamtio da ziri iz Srbije prije 2 godine nije dao nijedan glas nekom izvodjacu iz Crne Gore. Mislim da tada niko iz CG nije ni pretendovao na prvo mjesto, da su, sto bi se reklo, "samo ucestvovali", bilo je to zaista iznenadjujuce i razocaravajuce.
I niko tada u CG nije osuo ovakvu paljbu po srpskom postenju, obrazu itd...
Ocito je da muzicko/menadzerski "vladaoci" u Srbiji sa nipodastavanjem gledaju na kolege iz CG, na novi talas mladih pjevaca i muzicara.
Sva ova zavrzlama je i nastala jer je duh takmicenja, nadmetanja na ovom festivalu bio vec tada napusten i sada se "crnogorska ekipa" posluzila lukavstvom da se "osveti"...
Komicno...ali kada poslije toga krene lavina obezvrijedjivanja svega crnogorskog...onda postaje i ruzno i tuzno...

silver surfer

pre 18 godina

Poslednja recenica i jeste poenta. To je ono sto treba Beogradu a i Srbiji. Stonsi u julu. Oni podizu rejting jednom gradu i jednoj zemlji. Jos ako su tacne najave vezane za Stinga i Pearl Jam eto prilike da se vratimo na mapu kulturnih dogadjaja u svetu. A ovaj Eurosong-koga briga za tako nesto. Festival koji u svetskim razmerama, ako izuzmemo grupu ABBA, nije dao nista vredno muzickom svetu.
Zanimljivo je da bez obzira sto su izgubili Flamingosi su najveci dobitnici. Ovakvu reklamu ne bi imali ni da su pobedili. Zatim, ako jedan glumac i jedan voditelj imaju prave ideje za muzicku scenu, onda njihove kolege, "pravi" pevaci i pevacice treba da se zapitaju o svrsi postojanja i bavljenja tim poslom? Ili je u pitanju nesto drugo-moc medija. U danjsnje vreme u Srbiji nije bitno ko se cime bavi, svi mogu sve. Voditelj ce lako postati pevac, pevac voditelj, a glumac, on ce biti i pevac i voditelj. Koga briga, ti koji gledaju ne razmisljaju. Oni mesaju kukovima. A ruke su obavezno gore. Ali ne spominjite im orijent, oni su patriote.
Da se ja pitam ne bih ni slao nikoga na taj festival. Ne zbog navodne kradje, vec uopste. Razlozi su opisani na pocetku. On je bitan za sve one koji se uvaljuju da tamo putuju kao neka prateca svita. Otprilke to je kao ona ekipa Radovanje koja promovisala nasu zemlju za vreme OI. Ne znam samo ko je normalan posle onakve promocije pozeleo da dodje ovde. Ne verujem da bi nam rejting skocio ni posle Evrovizije.
Mozemo da se pozabavimo i Flamingosima. O njihovom originalnom nastupu moze se raspravljati.I da se razumemo nije u pitanju pesma vec recitacija. I ime grupe je diskutabilno. Neodoljivo podseca na film Pink Flamingos Dzona Votersa. Uzimajuci u obzir da je jedan clan grupe glumac, nije nemoguce da se posluzio jednim starijim filmskim ostvarenjem. A ni njihov nastup nije originalan. Sve to lici na propalu bracu Bluz. A kao slag na torti je pojavljivanje Luisa, koji zavija kao svojevremeno bata Kanda. I s tim smo ocekivali rezultat. Mada, kakav je festival u pitanju nije nemoguce.
I ovako moze u nedogled. O ziriju, i nepravdi ne bih trosio reci. Jer to je sve ugao gledanja. Ali procedura nije prekrsena.
A za ove kojima je dosta jahanja od strane drugih, iskoriscavanja nase dobrote i koji teze dostizanju kosmicke pravde jedan savet - prestanite da mesate i ukljucite mozak.

not a fan

pre 18 godina

Ne razumem zasto se kod nas na zakone gleda kao da oni postoje u nekom vakuumu. Dobro, glasanje je bilo regularno sa nekog tehnickog stanovista, ali to ne znaci da je ono bilo i regularno u svom potpunom smislu. Dakle, regulativa ima svoj tehnicki, faktualni smisao, dakle ko je za koga glasao, cista matematika, ali zakoni i regulative, a pogotovo ova o kojoj govorimo takodje ima drugi aspekt, svoj kontekst i duh. Dakle ne sme biti pristrasnosti, i ne sme recimo biti mesanja politike, to jasno stoji. Crnogorski ziri nije ni napravio bilo kakav pokusaj da bar malo zamaskira svoj poduhvat, to je logicno protivno pravilima u njihovoj celini. Iako je ovo jedan banalan primer na njemu moramo da insistiramo ne iz tvrdoglavosti nego kao stav prema primitivizmu koji nama i vlada.

Miki

pre 18 godina

Samo me interesuje odakle osobi koja napisa ovaj tekst da je glasanje bilo po zakonu, kad nije ispostovano osnovno pravilo da clanovi zirija moraju da budu lica koje su se bavila ili se bave pop/zabavnom muzikom. Ustanovlljeno je da (najmanje) jedan od clanova zirija postavljenih od strane TVCG cak ni iz daleka ne ispunjava ovaj uslov, sto cak ni oni ne demantuju...
I neka hvala, a nije rec o inacenju, ali radije cu izabrati da platim kaznu i preskocim jedno takmicenje, nego da me predstavlja neko ko nema ama bas ni teorijske sanse da dobije ni jedan poen (izuzev mozda od Hrvatske)...
Prvi put, posle mnooogo godina (od YUTEL-a) reci cu - BRAVO g-dine Tijanicu, BRAVO!

Bosnien

pre 18 godina

Posto sam iz Bosne ne znam detalje. Zanima me da li je ovo tacno?
-------
Andrej Nikolaidis u novom broju Slobodne Bosne:
"
... Srpski dio osmoclanog zirija (po cetiri, bratski) smislio je taktiku za pobjedu. Sve premije po 12 bodova dace svom favoritu, bandu Flamingosi, dok Stevenu Faddyju, momku koji je pobijedio na Montoviziji i kao crnogorski broj 1 otisao u Beograd nece dati ni boda. Na taj nacin napravice ravnotezu sa crnogorskim dijelom zirija, koji ce svojih 12 bodova, predvidljivo, dati Faddyju. To je po 48 bodova za Flamingose i 48 bodova za Faddyja. U konacnici, odlucuju glasovi gledalaca. Posto je Srba vise, pobjedjuje njihov predstavnik.
Ali... Neko u crnogorskoj ekipi, ljubim mu pamet, smislio je genijalnu fintu kako nadmudriti Srbe. Umjesto Faddyja, za kojeg je bilo sigurno da ce od srpskog zirija dobijati nule, crnogorske dvanaeske otisle su No nameu. Na koje niko nije racunao, tako da je tom bandu srpski ziri kao vidjenom gubitniku ipak dao neke bodove. Tek kada je glasanje pocelo, shvatili su da su namagarceni. Umjesto 48, No Name je u trenutku kada je dosao red na glasanje publike imao 56 bodova. Ta je razlika, pokazalo se, bila nedostizna...
...Zasto bi za Srbe bilo posteno da glasaju za svoje, dok su Crnogorci koji to isto cine - neposteni?"

Milan

pre 18 godina

Ovaj clanak je sramota za Srbiju i novinara koji ga je napisao. A pogresna samokriticnost ce nas odvesti tamo gde i gordost vladavine 90 tih. Jednom reciju uzas, obrisacu b92 sa homepage-a.

Adem

pre 18 godina

Drago mi je da napokon jedna osoba iz Srbije prizna da je glasanje bilo u redu pravno gledano. Sto se tice toga sta je moralno a sta ne to je subjektivno i o tome se moze raspravljati koliko hocete. A ti komentari kao"vi ste glupi" vise nisu cak ni smesni. Iako sam Albanac mislim da sam objektivan sto se tice toga ko bi trebao ici na "europ[j]esmi.

Marko

pre 18 godina

Ovaj tekst prosto ne zadovoljava neutralnu tačku gledišta! B92 je preneo vest (parafraziram) kako su svi članovi žirija glasali po određenom ključu, što naprosto nije tačno. To je moja velika zamerka ovom news portalu. Prva dva člana žirija iz Srbije su glasali regularno, ali su ostali, kada su videli da svi oni iz CG pokušavaju da naprave prevaru, napravili "kontraminu". Prošle godine su svi iz Srbije glasali normalno. Sve je jasno i vrlo sam srećan što niko nije otišao posle svega.

Ilija

pre 18 godina

Veoma dobro smišljena ideja, malih ružičastih ćurana sa Balkana, još bolje upakovana u ruho koji po mnogim "stručnim" kritičarima nadmašuje i raskoš "San Rema"... nije uspjela da prođe. Zašto i kako, biće veliko pitanje za one koji finansijski i politički stoje iza nje... Ali, fakat je da je prošla za nijansu mudrije i kvalitetnije odrađena ideja lažnog favorita u "cipelama".

Bilo kako bilo, jasno je da nam je svima dozlogrdilo i da se ovako više nemože. Crnogorski žiri je imao svoj jasno projektovan cilj! To im niko nesmije osporavati... A da li će ikada i jedan sastav, a da ne kažemo ekipa... makar i duo, iz srbije moći i u čemu da se saglasi! Da postavi ideju, da zacrta cilj, da obezbijedi način?

Tijanić & Ružičasta Co. bi na pošteno da izglasaju svoje. E pa neće moći... Imao je priliku da nauči, da se adaptira, ili da izda naređenje, da njegovi članovi žirija POŠTENO glasaju... Ali ne, finansijskopolitička ekipa koja za interes ima održavanje naše frankenštajnkvazizajednice nije posvetila dovoljno požnje i izgubila skupocjeni prostor u Atini 20.05. Mogu pritom biti donekle zadovoljni što nisu u potpunosti doživjeli katastrofu, činjenicom da su evropljani odlučni u stavu da NN zaslužuje da ode u Atinu.

Sada gospodo draga, hajdmo neke veselije teme, jer proljeće je poranilo... A i Kotrljajući dolate u Beograd... A dolaze i neki NN da ih slušaju... A mogli bi i ovi ružčasti da navrate.

WLADO PG

pre 18 godina

Svaka ti cast!!!! Ovako ni neki mediji kod nas nisu pisali o momcima iz NO NAME-a. Iskreno,zao mi je sto se neko preko njih politicki obracunava. Davno je trebalo prekinuti ovu agoniju od zajednice,pa da na Eurosongu jedni drugima dajemo 12 poena... Iskreno se nadam da ce tako biti 2007. godine,ukoliko ex savjetnik Slobodana Milosevica ne odluci po nalogu drugog tiranina (zna se o kome pricam)... Pozdrav za vas iz Podgorice

marsijanac

pre 18 godina

Kao prvo smatram da je ovom dogadjaju trebalo posvetiti vise paznje na vasem sajtu, umesto sto smo gubili vreme citajuci i komentarisuci sahranu izvesnog druga i izjave njegove drugarice
to je od starta bilo degutabl i cirkus.

Sto se Izbora za pesmu tice, licno nisam verovao da cu to ikad reci ali Tijanic je u pravu.

Dokle cemo ispadati naivni i glupi, dokle ce drugi koristiti nas normalni stav dokle ce nas jahati ko stigne.

Od prvog pomena nezavisnosti crne gore prihvatao sam njihovu zelju(ukoliko je to zaista opredeljenje vecine) ali apsolutno sam protiv da nas iskoristavaju na ovaj nacin(kao i na milijardu drugih ucena) i da preko nasih ledja odu na Evroviziju i tamo promovisu svoj referendum.

Nismo toliko dugo ucestvovali na Evroviziji zbog gore pomenutih drugova i drugarica, tako da nebi trebalo da nam ovo tesko padne ako nas kazne kazne nas i idemo dalje a ako neko gubi gube ti momci iz noname koji su sebi zatvorili vrata Beograda i zarade od posla kojim se bave.

Vidimo se opet za 4 godine nadam se sa 2 predstavnika iz dvaju drzava.

Misha

pre 18 godina

Ne vidim razlog za ovoliku pridiku. Bezobrazno su iskoristili svoje pravo da glasaju samo za svoje, sada im Tijanic bezobrazno ne potpisuje pobedu.

A nama - "obicnima" pristaju stihovi Djoke Blasevica
"Putuj Evropo, nemoj vise cekati na nas..."

marsijanac

pre 18 godina

Kao prvo smatram da je ovom dogadjaju trebalo posvetiti vise paznje na vasem sajtu, umesto sto smo gubili vreme citajuci i komentarisuci sahranu izvesnog druga i izjave njegove drugarice
to je od starta bilo degutabl i cirkus.

Sto se Izbora za pesmu tice, licno nisam verovao da cu to ikad reci ali Tijanic je u pravu.

Dokle cemo ispadati naivni i glupi, dokle ce drugi koristiti nas normalni stav dokle ce nas jahati ko stigne.

Od prvog pomena nezavisnosti crne gore prihvatao sam njihovu zelju(ukoliko je to zaista opredeljenje vecine) ali apsolutno sam protiv da nas iskoristavaju na ovaj nacin(kao i na milijardu drugih ucena) i da preko nasih ledja odu na Evroviziju i tamo promovisu svoj referendum.

Nismo toliko dugo ucestvovali na Evroviziji zbog gore pomenutih drugova i drugarica, tako da nebi trebalo da nam ovo tesko padne ako nas kazne kazne nas i idemo dalje a ako neko gubi gube ti momci iz noname koji su sebi zatvorili vrata Beograda i zarade od posla kojim se bave.

Vidimo se opet za 4 godine nadam se sa 2 predstavnika iz dvaju drzava.

Misha

pre 18 godina

Ne vidim razlog za ovoliku pridiku. Bezobrazno su iskoristili svoje pravo da glasaju samo za svoje, sada im Tijanic bezobrazno ne potpisuje pobedu.

A nama - "obicnima" pristaju stihovi Djoke Blasevica
"Putuj Evropo, nemoj vise cekati na nas..."

Marko

pre 18 godina

Ovaj tekst prosto ne zadovoljava neutralnu tačku gledišta! B92 je preneo vest (parafraziram) kako su svi članovi žirija glasali po određenom ključu, što naprosto nije tačno. To je moja velika zamerka ovom news portalu. Prva dva člana žirija iz Srbije su glasali regularno, ali su ostali, kada su videli da svi oni iz CG pokušavaju da naprave prevaru, napravili "kontraminu". Prošle godine su svi iz Srbije glasali normalno. Sve je jasno i vrlo sam srećan što niko nije otišao posle svega.

Ilija

pre 18 godina

Veoma dobro smišljena ideja, malih ružičastih ćurana sa Balkana, još bolje upakovana u ruho koji po mnogim "stručnim" kritičarima nadmašuje i raskoš "San Rema"... nije uspjela da prođe. Zašto i kako, biće veliko pitanje za one koji finansijski i politički stoje iza nje... Ali, fakat je da je prošla za nijansu mudrije i kvalitetnije odrađena ideja lažnog favorita u "cipelama".

Bilo kako bilo, jasno je da nam je svima dozlogrdilo i da se ovako više nemože. Crnogorski žiri je imao svoj jasno projektovan cilj! To im niko nesmije osporavati... A da li će ikada i jedan sastav, a da ne kažemo ekipa... makar i duo, iz srbije moći i u čemu da se saglasi! Da postavi ideju, da zacrta cilj, da obezbijedi način?

Tijanić & Ružičasta Co. bi na pošteno da izglasaju svoje. E pa neće moći... Imao je priliku da nauči, da se adaptira, ili da izda naređenje, da njegovi članovi žirija POŠTENO glasaju... Ali ne, finansijskopolitička ekipa koja za interes ima održavanje naše frankenštajnkvazizajednice nije posvetila dovoljno požnje i izgubila skupocjeni prostor u Atini 20.05. Mogu pritom biti donekle zadovoljni što nisu u potpunosti doživjeli katastrofu, činjenicom da su evropljani odlučni u stavu da NN zaslužuje da ode u Atinu.

Sada gospodo draga, hajdmo neke veselije teme, jer proljeće je poranilo... A i Kotrljajući dolate u Beograd... A dolaze i neki NN da ih slušaju... A mogli bi i ovi ružčasti da navrate.

WLADO PG

pre 18 godina

Svaka ti cast!!!! Ovako ni neki mediji kod nas nisu pisali o momcima iz NO NAME-a. Iskreno,zao mi je sto se neko preko njih politicki obracunava. Davno je trebalo prekinuti ovu agoniju od zajednice,pa da na Eurosongu jedni drugima dajemo 12 poena... Iskreno se nadam da ce tako biti 2007. godine,ukoliko ex savjetnik Slobodana Milosevica ne odluci po nalogu drugog tiranina (zna se o kome pricam)... Pozdrav za vas iz Podgorice

Adem

pre 18 godina

Drago mi je da napokon jedna osoba iz Srbije prizna da je glasanje bilo u redu pravno gledano. Sto se tice toga sta je moralno a sta ne to je subjektivno i o tome se moze raspravljati koliko hocete. A ti komentari kao"vi ste glupi" vise nisu cak ni smesni. Iako sam Albanac mislim da sam objektivan sto se tice toga ko bi trebao ici na "europ[j]esmi.

Bosnien

pre 18 godina

Posto sam iz Bosne ne znam detalje. Zanima me da li je ovo tacno?
-------
Andrej Nikolaidis u novom broju Slobodne Bosne:
"
... Srpski dio osmoclanog zirija (po cetiri, bratski) smislio je taktiku za pobjedu. Sve premije po 12 bodova dace svom favoritu, bandu Flamingosi, dok Stevenu Faddyju, momku koji je pobijedio na Montoviziji i kao crnogorski broj 1 otisao u Beograd nece dati ni boda. Na taj nacin napravice ravnotezu sa crnogorskim dijelom zirija, koji ce svojih 12 bodova, predvidljivo, dati Faddyju. To je po 48 bodova za Flamingose i 48 bodova za Faddyja. U konacnici, odlucuju glasovi gledalaca. Posto je Srba vise, pobjedjuje njihov predstavnik.
Ali... Neko u crnogorskoj ekipi, ljubim mu pamet, smislio je genijalnu fintu kako nadmudriti Srbe. Umjesto Faddyja, za kojeg je bilo sigurno da ce od srpskog zirija dobijati nule, crnogorske dvanaeske otisle su No nameu. Na koje niko nije racunao, tako da je tom bandu srpski ziri kao vidjenom gubitniku ipak dao neke bodove. Tek kada je glasanje pocelo, shvatili su da su namagarceni. Umjesto 48, No Name je u trenutku kada je dosao red na glasanje publike imao 56 bodova. Ta je razlika, pokazalo se, bila nedostizna...
...Zasto bi za Srbe bilo posteno da glasaju za svoje, dok su Crnogorci koji to isto cine - neposteni?"

Milan

pre 18 godina

Ovaj clanak je sramota za Srbiju i novinara koji ga je napisao. A pogresna samokriticnost ce nas odvesti tamo gde i gordost vladavine 90 tih. Jednom reciju uzas, obrisacu b92 sa homepage-a.

Miki

pre 18 godina

Samo me interesuje odakle osobi koja napisa ovaj tekst da je glasanje bilo po zakonu, kad nije ispostovano osnovno pravilo da clanovi zirija moraju da budu lica koje su se bavila ili se bave pop/zabavnom muzikom. Ustanovlljeno je da (najmanje) jedan od clanova zirija postavljenih od strane TVCG cak ni iz daleka ne ispunjava ovaj uslov, sto cak ni oni ne demantuju...
I neka hvala, a nije rec o inacenju, ali radije cu izabrati da platim kaznu i preskocim jedno takmicenje, nego da me predstavlja neko ko nema ama bas ni teorijske sanse da dobije ni jedan poen (izuzev mozda od Hrvatske)...
Prvi put, posle mnooogo godina (od YUTEL-a) reci cu - BRAVO g-dine Tijanicu, BRAVO!

not a fan

pre 18 godina

Ne razumem zasto se kod nas na zakone gleda kao da oni postoje u nekom vakuumu. Dobro, glasanje je bilo regularno sa nekog tehnickog stanovista, ali to ne znaci da je ono bilo i regularno u svom potpunom smislu. Dakle, regulativa ima svoj tehnicki, faktualni smisao, dakle ko je za koga glasao, cista matematika, ali zakoni i regulative, a pogotovo ova o kojoj govorimo takodje ima drugi aspekt, svoj kontekst i duh. Dakle ne sme biti pristrasnosti, i ne sme recimo biti mesanja politike, to jasno stoji. Crnogorski ziri nije ni napravio bilo kakav pokusaj da bar malo zamaskira svoj poduhvat, to je logicno protivno pravilima u njihovoj celini. Iako je ovo jedan banalan primer na njemu moramo da insistiramo ne iz tvrdoglavosti nego kao stav prema primitivizmu koji nama i vlada.

silver surfer

pre 18 godina

Poslednja recenica i jeste poenta. To je ono sto treba Beogradu a i Srbiji. Stonsi u julu. Oni podizu rejting jednom gradu i jednoj zemlji. Jos ako su tacne najave vezane za Stinga i Pearl Jam eto prilike da se vratimo na mapu kulturnih dogadjaja u svetu. A ovaj Eurosong-koga briga za tako nesto. Festival koji u svetskim razmerama, ako izuzmemo grupu ABBA, nije dao nista vredno muzickom svetu.
Zanimljivo je da bez obzira sto su izgubili Flamingosi su najveci dobitnici. Ovakvu reklamu ne bi imali ni da su pobedili. Zatim, ako jedan glumac i jedan voditelj imaju prave ideje za muzicku scenu, onda njihove kolege, "pravi" pevaci i pevacice treba da se zapitaju o svrsi postojanja i bavljenja tim poslom? Ili je u pitanju nesto drugo-moc medija. U danjsnje vreme u Srbiji nije bitno ko se cime bavi, svi mogu sve. Voditelj ce lako postati pevac, pevac voditelj, a glumac, on ce biti i pevac i voditelj. Koga briga, ti koji gledaju ne razmisljaju. Oni mesaju kukovima. A ruke su obavezno gore. Ali ne spominjite im orijent, oni su patriote.
Da se ja pitam ne bih ni slao nikoga na taj festival. Ne zbog navodne kradje, vec uopste. Razlozi su opisani na pocetku. On je bitan za sve one koji se uvaljuju da tamo putuju kao neka prateca svita. Otprilke to je kao ona ekipa Radovanje koja promovisala nasu zemlju za vreme OI. Ne znam samo ko je normalan posle onakve promocije pozeleo da dodje ovde. Ne verujem da bi nam rejting skocio ni posle Evrovizije.
Mozemo da se pozabavimo i Flamingosima. O njihovom originalnom nastupu moze se raspravljati.I da se razumemo nije u pitanju pesma vec recitacija. I ime grupe je diskutabilno. Neodoljivo podseca na film Pink Flamingos Dzona Votersa. Uzimajuci u obzir da je jedan clan grupe glumac, nije nemoguce da se posluzio jednim starijim filmskim ostvarenjem. A ni njihov nastup nije originalan. Sve to lici na propalu bracu Bluz. A kao slag na torti je pojavljivanje Luisa, koji zavija kao svojevremeno bata Kanda. I s tim smo ocekivali rezultat. Mada, kakav je festival u pitanju nije nemoguce.
I ovako moze u nedogled. O ziriju, i nepravdi ne bih trosio reci. Jer to je sve ugao gledanja. Ali procedura nije prekrsena.
A za ove kojima je dosta jahanja od strane drugih, iskoriscavanja nase dobrote i koji teze dostizanju kosmicke pravde jedan savet - prestanite da mesate i ukljucite mozak.

Dado

pre 18 godina

Svidio mi se ovaj komentar.
Pjesma Evrovizije me nikada nije zanimala, ali sam ipak zapamtio da ziri iz Srbije prije 2 godine nije dao nijedan glas nekom izvodjacu iz Crne Gore. Mislim da tada niko iz CG nije ni pretendovao na prvo mjesto, da su, sto bi se reklo, "samo ucestvovali", bilo je to zaista iznenadjujuce i razocaravajuce.
I niko tada u CG nije osuo ovakvu paljbu po srpskom postenju, obrazu itd...
Ocito je da muzicko/menadzerski "vladaoci" u Srbiji sa nipodastavanjem gledaju na kolege iz CG, na novi talas mladih pjevaca i muzicara.
Sva ova zavrzlama je i nastala jer je duh takmicenja, nadmetanja na ovom festivalu bio vec tada napusten i sada se "crnogorska ekipa" posluzila lukavstvom da se "osveti"...
Komicno...ali kada poslije toga krene lavina obezvrijedjivanja svega crnogorskog...onda postaje i ruzno i tuzno...

Konstantin

pre 18 godina

Neznam zbog cega je sve ovo ispalo ovako :
ali prvo je nas ziri trebao da se odma povuce i istupi sa svojim primedbama(povuci svoje glasove javno)odmah na pocetku glasanja i stviti tacku na sve.
Posto to nisu uradili posaljite pobednicku pesmu na evroviziju i gotovo. Sami smo krivi trebali su znati sta se desava od prosle godine.Crna gora zna sta hoce a dali Srbija zna e .......
dzabe sada sve zar uvek moramo da se brukamo!!!!!

irena

pre 18 godina

Sramno je sto je muzicki festival dobio politicku pozadinu. No name su pioni u igri, suvise su mladi, zivot je pred njima, nijesu ni svjesnu u sta su se upetljali.Neka dobro razmisle kako da speru ljagu sa sebe i priznaju poraz!

Dusan

pre 18 godina

Slanje No Name-a na Eurosong bi bilo priznanje da se nepostenje i nepravda isplati. ZBOG TOGA ONI NE MOGU ICI! Sto se tice kazne Eurosonga, verujem da je nece biti.

Ivana

pre 18 godina

Andelka sta si se bre zanela pa si ispricala svasta a sve poruke tvog teksta su nesumljivo nebulozne. Kao prvo ono sto se desilo u Sava Centru jeste budjenje nacionalne svesti Srbije. I cemu onda tvoji saveti da treba da se svi pomire sa postojecim nepravilnim i ne- etickim ponasanjem crnogorskog glasanja. Ne moze da bude legalno kada nije eticko i nije moralno. Pravillnici su narocito na zapadu vrlo cesto zasnovani na ne tako formalnim i grubim definicijama vec se bave moralnim i etickim aspektima. Mi moramo da shvatimo da pravila treba da budu definisana drugacije i da se bave i cascu i postenjem. Sta je tvoja ideja da Srbija treba da pogne glavu i da precuti ovaj moralni idiotizam. A upaljaci i flase-pa boze moj- ali nade Andelka razlog da jos jednom ispljuje ispljuvani Srpski narod. Inace dopada mi se tvoj opis eventualnog odlaska No Name na Eurosong. medutim sve ostalo suvoparno neorganizovano naklapanje protiv srpskog nacionalnog identiteta.

trol

pre 18 godina

Nije mi jasno zasto se pise o ovome. Mislim da je legitimno, u skladu sa glasackim pravilima, biti neobjektivan. Ne mozete vi nikoga naterati da bude pravedan. Crnogorci su glasali kako su glasali, i sta je tu je. Mislim, srpski ziri je smesan sa tim kukumakanjem, mi smo bili pravedni, mi smo bili pravedni. Znamo koja pesma je bila najbolje, uostalom kada daju intervjue, te zvezdice pink planete vole da kazu - vazno je da se pesma zavrti kao hit. Zar nije dovoljna tragedija sto ce se pesma Flamingosa, ovog leta vrteti duz svih crnogorskih zbunova, nudistickih stena i baraka kafica u sredistu Budve. Meni je to dovoljna kazna! A vama?

Karlo

pre 18 godina

Ova naknadna pamet ne služi ničemu.Shvatam i da su neki članovi(srpskog) žirija osetili potrebu da se pravdaju najboljim namerama. Ali, imajući u vidu pravila ove "igre", pobeda pripada onome ko na kraju ima
najviše glasova.Tačka. Ko je veći(bolji) prevarant,koji su sve interesi i pozadina toga,mačku o rep.Mi smo učinili da nešto što je 5% bude ekvivalent 50%, da bude ravnopravno u duhu bratstva i jedinstva, mi dozvoljavamo da 200.000 glasova ruši ovu državu, mi smo ustoličili predsednika koji će (ponovo)biti Novi Mesić(ni mesić nije sam sebe izabrao), mi ...Mi smo definitivno i neizmerno glupi.Tačka.

plavusa

pre 18 godina

Prva stvar: Glasanje je bilo neregularno jer ziri nije bio izabran u skladu sa statutom organizacije gde stoji da clanovi zirija moraju biti ljudi koji se bave pop-rock muzikomi a jedan clan mora biti muzicki kriticar. Najmanje jedan clan mora biti mladji od 30 godina. Znaci ni jedna strana nije izabrala ziri po pravilima statuta. Druga stvar: Izbor za pesmu Evrovizije traje preko 50 godina i sta god mislili o tim pesmama to je cinjenica za respekt. Treca stvar: Na tom festivalu ne dolaze filharmonije niti se izvode simfonije, zna se da su to pesmuljci i to tako treba prihvatiti. U skladu sa tim ono sto je ispunjavalo uslove da se pojavi u Atini su samo tri izvodjaca i njihove pesme: Flamingosi, Ana Romale, romali i Ivana Jordan (ne ulazeci u kvalitet ni vokala ni muzike).
Predstavnici Evrovizije su predlozili da ponovimo glasanje Crnogorci nisu prihvatili. Problem je sto je Evrovizija trziste, donosi novac na mnoge nacine i to je ono na sta smo mi trebali da se orjentisemo. A da li je neko sa Pinka ili sa neke druge TV to za Evroviziju nije vazno.

Ранко

pre 18 godina

Браво Анђелка! Погодила си у срж проблема. Зато и оволико коментара против тебе. Људима је тешко да прихвате да нису у праву, да су лењи, да се не труде за своје добро итд. А то је све истина. Нема сврхе кукати за последицама, када нисмо бринули о узроцима. Код нас му нарицање дође као главни спорт - сви само нешто кукају, нико ништа не ради нити предузима. Смејали смо се Црногорцима да су лењи, а заправо смо такви ми сами...

It's me

pre 18 godina

Mislim da u Srbiji niko nema problem s tim sto neka pesma dolazi iz CG, sve dok je pesma dobra, ali ovakve splacine... Mislim, o cemu mi pricamo, svi muzicari iz CG koji vrede nesto dosli su u Srbiju i Beograd da snimaju. Ovi sa Montevizije nisu pevaci, nisu muzicari..to su deca bogatih biznismena koji su u fazonu 'tata, peva mi se, aj mi plati, aj zovni cika Mila itd'. I tako nekog poslati na evroviziju (bez obzira koliko je taj festival ustvari beznacajan)...no way. Tijanic je potpuno u pravu sto nece potpisati tu svinjariju, bravo.

Biljana

pre 18 godina

Mogu samo da čestitam autorki na divnom tekstu! Stvarno je strašno šta je napravljeno od festivala, a celo ponašanje 'naše', srpske strane izgleda kao repriza kulturološko-političkih obrazaca s kraja 80-ih i početka 90-ih. Svi ti stereotipi: mi smo dobri, fini i pravedni, i pre svega, ugroženi, a 'oni' su nepravedni i bezobrazni su svima nama već dobro poznati. Jedino što 'oni' nisu sada Slovenci i Hrvati, nego Crnogorci. Apsolutno je pesma, koja je izabrana bez tehničkih neregularnosti i po glasačkom sistemu koji je apsolutno važeći, morala normalno da ide dalje. A to što nije otišla i naročito ona jadna scena u Sava centru na kraju one nesrećne priredbe, užasno je sramotno za Beograd i za Srbiju, pre svega.

Ruza

pre 18 godina

Tekst je potpuna glupost. Treba imati u vidu da vecinu troskova predstavnika na Evroviziji snosi Srbija. Postavlja se pitanje zasto uopste finansirati odlazak nekog koga u prvom redu mi nismo izabrali. Svaka cast Tijanicu, u pravu je sto nije hteo da da svoj potpis. Dosta su Srbi bili tolerantni prema svemu i svakome a na svoju stetu.

Petar

pre 18 godina

Trebalo je pustiti NoName, koji su ipak pobedili po vazecim (mada mozda nebuloznim) propisima, a iz svega ovoga izvuci pouku za ubuduce i promeniti model izbora ili jednostavno odustati pod izbora.

Ovako je pukla bruka od koje niko nema koristi, pa ni Evropa.

Branka

pre 18 godina

Ocigledno je da smo ispali glupi u nasem nastojanju da budemo fer i korektni. Posle proslogodisnjeg glasanja trebalo je ocekivati ovakav razvoj dogadjaja, ali po meni vrhunac crnogorskog bezobrazluka je cinjenica da je to uradjeno u sred Beograda i pred beogradskom publikom. Toliko mi je bilo zao one subote i bila sam nevidjeno ljuta zbog svega, i bili su mi toliko antipaticni - da ne kazem odvratni - clanovi zirija iz CG, da sam jedva odgledala kraj prenosa. Sve u svemu, dokle ce jedna jadna i bedna CG, prepuna neradnika i lenjivaca, koja ima manje stanovnika nego Novi Beograd nas da hrani onim sto necu napisati? Zbog cega vise ovo da trpimo?

MESSENGER

pre 18 godina

Vrativsi se iz inostranstva nakon petnaestogodisnjeg samoprognanstva, odmah sam primetio da se u Srbiji veoma usavrsila nauka relativizovanja svega i svacega. Prvo sam zapazio da se tzv putevima krecu ili neopojani krsevi sa domacim tablicama ili besne limuzine sa crnogorskim ili stranim tablicama i dobio objasnjenje da je u pitanju legalni sverc auta preko Crne Gore. Drugimn recima, uvoz automobila bas i nije dozvoljen, ali sve je po zakonu (?!). Onda sam malo gledao prenos sudjenja iz Haga i tek tu video kako se nauka relativizovanja pretvorila u pravu umetnost. Tipican odgovor svedoka na bilo kakvo pitanje optuzbe je npr pocinjao u stilu :"...kao prvo, ne radi se o naredjenju nego o naredbi...". O relativizovanju cinjenica u izjavama drzavnih funkcionera ne treba ni trositi reci. I tako stigosmo do Pesme Evrovizije gde takodje imamo isti fenomen :"...jeste da su pobedili po pravilima, ali to nije posteno (?!)...". Gde su koreni ovog fenomena? Meni se cini da je u zemlji Srbiji umrla pravna drzava jos tamo neke , cini mi se `37. kada je Josip Broz relativizovao sopstveno sudjenje recima da priznaje samo sud svoje Partije,a kasnijom kritikom da se neke nase sudije drze zakona k`o pijan plota je definitivno umrla i nada u bilo kakav povratak prava. U funkcionalnom smislu srpsko drustvo jos uvek zivi u Brozovim vremenima. Ne samo da su opstale sve najznacajnije Brozove institucije, pocev od tajnih sluzbi do sportskih drustava "Partizan" (!?) ili "Crvena Zvezda" (!?), pa cak i do same Pesme Evrovizije, vec veoma visok procenat nazovi gradjana jos uvek zeli vise socijalizma, komunizma, proleterskog internacionalizma i bratstva-jedinstva. U to smo se , uostalom, uverili gledajuci ih kako se "krste" ispred stilizovane petokrake pored tabuta Lesa, a verovatno je da su svi do jednog zeleli da se "prezvezde" ( vo imja Lenjina, Staljina, Breznjeva, druga Bevca i druga Starog). I ona prostacka galama na izboru Pesme, i naknadni pokusaj "arbitraze" su manifestacije tog mentaliteta i neutoljene zedji za socijalizmom i komunizmom.

Na zalost, za razliku od ostalih Istocnoevropskih zemalja gde je ljudima bukvalno na nos izasao i komunizam i socijalizam, ovde se mora cekati jos neko vreme da se to dogodi i da ljudi koji zive na ovim prostorima tek treba da zasluze atribut "gradjani". Do tog momenta, umesto mehanizama koji ce raspetljavati napetosti i resavati probleme imacemo i dalje mehanizme koji stvaraju napetosti i nove probleme. In the same time, Government is not a part of the solution, it is part of the problem.

Nikola

pre 18 godina

U pravu si, ako su No Name po pravilima pobedili, onda moraju da idu na evroviziju. Neka ove godine odu No Name u Atinu, a sledece, ako ovaj vestacki monstrum od zajednicke drzave opstane, a nadam se da nece, gradjani treba a biraju pesmu putem poziva i sms poruka. Pa da se vidi, s obzirom da u Srbiji zivi 8 miliona a u CG 800 hiljada, ne mozemo u ziriju da imamo isti broj clanova. Jednostavno n_e m_o_z_e!!!

Vlada

pre 18 godina

Imam predlog: da se zajednicka drzava, umesto "Srbija i Crna Gora", zove - "Crna Srbija". Ime apsolutno odgovara trenutnoj situaciji, a i nijedna federalna jedinica u njemu nije zapostavljena.

Kristina

pre 18 godina

Meni je jeko zao sto necemo imati predstavnika na Evroviziji, kao ni iduce 4 godine. Slusala sam sve pesme i nisam pravila razliku da li ih izvode Crnogorci ili Srbi. Bitno je bilo da bilo ko da bude izabran ima kvalitetnu pesmu, da nas na lep nacin predstave u Evropi. Od svih pesama, najveci utisak na mene su ostavili Flamingosi. Iskreno pesma je malo glupava, ali su zanimljivi izvodjaci, sam nastup, ubacivanje Luisa. Trebalo im je pruziti sansu. Ipak No name je prosle godine dobio svoju sansu. I kako su prosli? Ne secam se. 16 mesto? Nisam ni pratila, jer mi nije bilo zanimljivo. Ako je vec bila namestaljka, u sta ne sumnjam trebali su barem da nameste nekog drugog a ne ove klince, koji su nas vec jednom obrukali. Pa ne misle valjda da ih svake godine gledamo na Evroviziji i da pratimo njihov razvoj, aha prvi put kad su nastupali bili su u pubertetu, vidi ih sad, sad su vec porasli, adolescenti, ovaj nema vise ni bubuljica po licu.. Ma daj, pruzite i nekom drugom sansu!

Leo Krstin

pre 18 godina

Apsolutno nismo trebali prihvatiti takva pravila izbora pesme za Euroviziju! Po meni Pravilnik o izboru pesme je morao da sadrzi samo dve tacke:

1.Pobediti mora pesma iz Srbije.
2. Ako se clanovi zirija iz CG ne slazu sa time, automatski se primenjuje tacka 1. ovog Pravilnika.

Verujem da bi ovakav Pravilnik zadovoljavao sve "postene" komentatore sa ovog sajta, a i sire: savetnika Tijanica (provereni Srbin = postenjacina), sve "strucnjake" sa srpske estrade, "objektivnu" publiku
idt. itd. Na moju zalost, i na tako banalne stvari, pokazujemo kako smo mali i bedni, ali o sebi imamo vrlo visoko misljenje.

P.S. I jedna i druga pesma su jako lose, ali drago mi je sto je "glupi" crnogorski ziri nadmudrio "prepametni" srpski!

mali mis

pre 18 godina

Da li ste primetili da nam nam se na etiku pozivaju sve same "moralne gromade" vec vise puta dokazane u svim oblastima? Prestanite da se primate.

jelica

pre 18 godina

Autor je u pravu. Ja se samo pitam gde je nasih 10000000 pravnika cija je hiperprodukcija u ovoj drzavi vec godinama stvar sprdnje. Da li je neko mislio o tome da ce mozda Crnogorci iskoristiti ovu sansu na ovakav nacin? Bilo je vrlo izgledno, za onog ko je (ako je) o tome razmisljao. Pa samo neobavesteni nisu znali da ce na toj utakmici Zvezda Dinamo biti frke. Trebalo je pravila unapred srediti po kljucu - prosle godine vi, sada mi - i sve bi bilo ok! Ovako se svi pravili posteni i gle sta je ispalo! Nama bre u Srbiji treba ministarstvo za Paranoju! A za pravnike domace bruka i sramota! Sve je do toga kako je sistem uredjen prpisima - ako nije, eto sta se desi!

Pera

pre 18 godina

Tijanic nije u pravu. Trebalo je slusati glasove publike. Pa zar i ovde da nam uvedu sankcije(moguca kazna do 4 godine neucestvovanja!?). EBU je ostavio nama da se "dogovorimo" i niko ne bi rekao ni rec da se primenilo pravili :"publika je u pravu". Pogotovo sto se i prosle godine desila slicna stvar, a EBU je upoznat sa tim.

P.S. Ja sam ESC fan, a odakle kod tolikih urbanih likova ovakvo interesovanje za "Zvezde granda", Anu Nikolic i stariju teta Bekutu. Da li to Pink bere zrtve i kod vas , ili ste samo slucajno prebaciji bas te subote na RTS? :-)

Loki

pre 18 godina

Ukoliko gospoda iz Eurosonga odrežu novčane kazne RTS-u i TVCG-u, eto prilike da se gospodin Tijanić isprsi i pokaže svoj patriotizam, makar tako što će iz svog džepa platiti kaznu i time ne dozvoli da RTS trpi štetu zbog uskraćivanja njegovog potpisa na dokumentu. Što se tiče TVCG siguran sam da će joj, po presudi radi naknade štete,dakako, isplatiti i zadnji centi, osim u slučaju ako ga pravna država Srbija ne zaštiti kao Pahomija.

Jelena - Srpkinja crnogorskog porijekla

pre 18 godina

Verujem da ce se i ove godine u CG slusati Flamingosi I Ana Nikolic i da ce svi pevati ove pesme,a znam da se ti crnogorski klinci nece slusati u Srbiji! Bedno je sto smo pustili da se politika mesa i u muziku, a gospodi crnogorcima ako je do odcepljenja,neka pozure,ili su planurali da nas letos na moru deru kao sto su navikli! Pita li nas Srbe neko zelimo li mi sa njima?!

Willer

pre 18 godina

Svaka cast! U svemu se slazem sa autorkom clanka, izuzev onog opanjkavanja crkve i bogohuljenja. Jasno je kao da da "zakon" o izboru ima rupu promera par svetlosnih godina! Svako je znao da ovakva pravila moze bilo ko izigrati. Da stvar bude grdja, to se vec i desilo. Prema tome, lepo je moglo da se promene pravila, u najgoru ruku jednom da biramo i saljemo mi, jednom oni, i nema svadje. Najgora su ova nasa Srpska posla, i neka nepisana pravila gde se podrazumeva da nesto treba uraditi. Ma nista se bre ne podrazumeva! Na kraju, ja bih poslao ove momke, pa nek se blamiraju u Atini, a ovo sto smo mi sad uradili je i protivzakonito, i glupo na kraju dana. A i pomaze Milu da upire prstom u nas i zbori kako im Srbi kroje kapu i plai masu bez veze.

Plavi Flamingo

pre 18 godina

Postovana Andjelka, moram unapred da se izvinim za ovo sto cu napisati ali:
Vecu glupost od ovag teksta nisam odavno procitao na sajtu B92 (a bilo ih bogami!).
Sto se Tijanica tice, nisam ni pretpostavljao da cu se jednog dana sloziti sa njegovim misljenjem ali i to se dogodilo!! Neka oni iz oj-ha drzavice placaju Eurosong nastupe kad budu nezavisni (nadam se sto pre). Ovog puta nece moci preko nasih ledja (budzeta)!

Willer

pre 18 godina

@Plavi Flamingo - prijatelju, pa ovde se radi u suprotnom! Nista mi ne placamo za Eurosong, vec smo trebali da dobijemo. Znaci, mi one momke ne bismo slali o nasem trosku i o nasem budzetu, nego bi oni na protiv zaradili silne pare! Eurosong, posle zavrsnice, objavi CD sa svim pesmama. Cena CD-a je 15-20 eura u zemljama EU. Konekretno, u Grckoj je 20 Eura. Evropska Unija (bez Rusije, i zemalja koje nisu clanice) ima 500 miliona stanovnika. Ovi drugi, koji ucestvuju, a nisu iz EU, nebitni su za ponetu, jer oni kupuju piratske CD-e. Poenta je da u 500 miliona ljudi, za cas plane 20 miliona CD-a sa svim pesmama Eurosonga. Lako se da zakljuciti da se ovde govori o mnogo miliona eura. Na kraju neke stotine hiljada bi uzeo i ucesnik SCG. Zato, tesko da je Tijanic spasio srpski budzet!

Aleks

pre 18 godina

Fenomenalno vidjenje! Svaka cast autorki na tekstu i pogodjenoj sustini koja nas kao Srbe mora (i treba) duboko da zaboli, tako da je razumljivo da se zbog neprijatnosti tog osecaja i ovde medju ovim komentarima javi toliko nacionalno-uspavano-probudjenih srbo-ruzicastih Ego-a... Zao mi je njih ali sa druge strane zbog takvih smo i tu gde jesmo... Jos jednom sve cestitke Vama Andjelka i sve pohvale za objektivno i odlicno napisan tekst.

marsijanac

pre 18 godina

Kao prvo smatram da je ovom dogadjaju trebalo posvetiti vise paznje na vasem sajtu, umesto sto smo gubili vreme citajuci i komentarisuci sahranu izvesnog druga i izjave njegove drugarice
to je od starta bilo degutabl i cirkus.

Sto se Izbora za pesmu tice, licno nisam verovao da cu to ikad reci ali Tijanic je u pravu.

Dokle cemo ispadati naivni i glupi, dokle ce drugi koristiti nas normalni stav dokle ce nas jahati ko stigne.

Od prvog pomena nezavisnosti crne gore prihvatao sam njihovu zelju(ukoliko je to zaista opredeljenje vecine) ali apsolutno sam protiv da nas iskoristavaju na ovaj nacin(kao i na milijardu drugih ucena) i da preko nasih ledja odu na Evroviziju i tamo promovisu svoj referendum.

Nismo toliko dugo ucestvovali na Evroviziji zbog gore pomenutih drugova i drugarica, tako da nebi trebalo da nam ovo tesko padne ako nas kazne kazne nas i idemo dalje a ako neko gubi gube ti momci iz noname koji su sebi zatvorili vrata Beograda i zarade od posla kojim se bave.

Vidimo se opet za 4 godine nadam se sa 2 predstavnika iz dvaju drzava.

Misha

pre 18 godina

Ne vidim razlog za ovoliku pridiku. Bezobrazno su iskoristili svoje pravo da glasaju samo za svoje, sada im Tijanic bezobrazno ne potpisuje pobedu.

A nama - "obicnima" pristaju stihovi Djoke Blasevica
"Putuj Evropo, nemoj vise cekati na nas..."

Marko

pre 18 godina

Ovaj tekst prosto ne zadovoljava neutralnu tačku gledišta! B92 je preneo vest (parafraziram) kako su svi članovi žirija glasali po određenom ključu, što naprosto nije tačno. To je moja velika zamerka ovom news portalu. Prva dva člana žirija iz Srbije su glasali regularno, ali su ostali, kada su videli da svi oni iz CG pokušavaju da naprave prevaru, napravili "kontraminu". Prošle godine su svi iz Srbije glasali normalno. Sve je jasno i vrlo sam srećan što niko nije otišao posle svega.

Ilija

pre 18 godina

Veoma dobro smišljena ideja, malih ružičastih ćurana sa Balkana, još bolje upakovana u ruho koji po mnogim "stručnim" kritičarima nadmašuje i raskoš "San Rema"... nije uspjela da prođe. Zašto i kako, biće veliko pitanje za one koji finansijski i politički stoje iza nje... Ali, fakat je da je prošla za nijansu mudrije i kvalitetnije odrađena ideja lažnog favorita u "cipelama".

Bilo kako bilo, jasno je da nam je svima dozlogrdilo i da se ovako više nemože. Crnogorski žiri je imao svoj jasno projektovan cilj! To im niko nesmije osporavati... A da li će ikada i jedan sastav, a da ne kažemo ekipa... makar i duo, iz srbije moći i u čemu da se saglasi! Da postavi ideju, da zacrta cilj, da obezbijedi način?

Tijanić & Ružičasta Co. bi na pošteno da izglasaju svoje. E pa neće moći... Imao je priliku da nauči, da se adaptira, ili da izda naređenje, da njegovi članovi žirija POŠTENO glasaju... Ali ne, finansijskopolitička ekipa koja za interes ima održavanje naše frankenštajnkvazizajednice nije posvetila dovoljno požnje i izgubila skupocjeni prostor u Atini 20.05. Mogu pritom biti donekle zadovoljni što nisu u potpunosti doživjeli katastrofu, činjenicom da su evropljani odlučni u stavu da NN zaslužuje da ode u Atinu.

Sada gospodo draga, hajdmo neke veselije teme, jer proljeće je poranilo... A i Kotrljajući dolate u Beograd... A dolaze i neki NN da ih slušaju... A mogli bi i ovi ružčasti da navrate.

WLADO PG

pre 18 godina

Svaka ti cast!!!! Ovako ni neki mediji kod nas nisu pisali o momcima iz NO NAME-a. Iskreno,zao mi je sto se neko preko njih politicki obracunava. Davno je trebalo prekinuti ovu agoniju od zajednice,pa da na Eurosongu jedni drugima dajemo 12 poena... Iskreno se nadam da ce tako biti 2007. godine,ukoliko ex savjetnik Slobodana Milosevica ne odluci po nalogu drugog tiranina (zna se o kome pricam)... Pozdrav za vas iz Podgorice

Adem

pre 18 godina

Drago mi je da napokon jedna osoba iz Srbije prizna da je glasanje bilo u redu pravno gledano. Sto se tice toga sta je moralno a sta ne to je subjektivno i o tome se moze raspravljati koliko hocete. A ti komentari kao"vi ste glupi" vise nisu cak ni smesni. Iako sam Albanac mislim da sam objektivan sto se tice toga ko bi trebao ici na "europ[j]esmi.

Bosnien

pre 18 godina

Posto sam iz Bosne ne znam detalje. Zanima me da li je ovo tacno?
-------
Andrej Nikolaidis u novom broju Slobodne Bosne:
"
... Srpski dio osmoclanog zirija (po cetiri, bratski) smislio je taktiku za pobjedu. Sve premije po 12 bodova dace svom favoritu, bandu Flamingosi, dok Stevenu Faddyju, momku koji je pobijedio na Montoviziji i kao crnogorski broj 1 otisao u Beograd nece dati ni boda. Na taj nacin napravice ravnotezu sa crnogorskim dijelom zirija, koji ce svojih 12 bodova, predvidljivo, dati Faddyju. To je po 48 bodova za Flamingose i 48 bodova za Faddyja. U konacnici, odlucuju glasovi gledalaca. Posto je Srba vise, pobjedjuje njihov predstavnik.
Ali... Neko u crnogorskoj ekipi, ljubim mu pamet, smislio je genijalnu fintu kako nadmudriti Srbe. Umjesto Faddyja, za kojeg je bilo sigurno da ce od srpskog zirija dobijati nule, crnogorske dvanaeske otisle su No nameu. Na koje niko nije racunao, tako da je tom bandu srpski ziri kao vidjenom gubitniku ipak dao neke bodove. Tek kada je glasanje pocelo, shvatili su da su namagarceni. Umjesto 48, No Name je u trenutku kada je dosao red na glasanje publike imao 56 bodova. Ta je razlika, pokazalo se, bila nedostizna...
...Zasto bi za Srbe bilo posteno da glasaju za svoje, dok su Crnogorci koji to isto cine - neposteni?"

Milan

pre 18 godina

Ovaj clanak je sramota za Srbiju i novinara koji ga je napisao. A pogresna samokriticnost ce nas odvesti tamo gde i gordost vladavine 90 tih. Jednom reciju uzas, obrisacu b92 sa homepage-a.

Miki

pre 18 godina

Samo me interesuje odakle osobi koja napisa ovaj tekst da je glasanje bilo po zakonu, kad nije ispostovano osnovno pravilo da clanovi zirija moraju da budu lica koje su se bavila ili se bave pop/zabavnom muzikom. Ustanovlljeno je da (najmanje) jedan od clanova zirija postavljenih od strane TVCG cak ni iz daleka ne ispunjava ovaj uslov, sto cak ni oni ne demantuju...
I neka hvala, a nije rec o inacenju, ali radije cu izabrati da platim kaznu i preskocim jedno takmicenje, nego da me predstavlja neko ko nema ama bas ni teorijske sanse da dobije ni jedan poen (izuzev mozda od Hrvatske)...
Prvi put, posle mnooogo godina (od YUTEL-a) reci cu - BRAVO g-dine Tijanicu, BRAVO!

not a fan

pre 18 godina

Ne razumem zasto se kod nas na zakone gleda kao da oni postoje u nekom vakuumu. Dobro, glasanje je bilo regularno sa nekog tehnickog stanovista, ali to ne znaci da je ono bilo i regularno u svom potpunom smislu. Dakle, regulativa ima svoj tehnicki, faktualni smisao, dakle ko je za koga glasao, cista matematika, ali zakoni i regulative, a pogotovo ova o kojoj govorimo takodje ima drugi aspekt, svoj kontekst i duh. Dakle ne sme biti pristrasnosti, i ne sme recimo biti mesanja politike, to jasno stoji. Crnogorski ziri nije ni napravio bilo kakav pokusaj da bar malo zamaskira svoj poduhvat, to je logicno protivno pravilima u njihovoj celini. Iako je ovo jedan banalan primer na njemu moramo da insistiramo ne iz tvrdoglavosti nego kao stav prema primitivizmu koji nama i vlada.

silver surfer

pre 18 godina

Poslednja recenica i jeste poenta. To je ono sto treba Beogradu a i Srbiji. Stonsi u julu. Oni podizu rejting jednom gradu i jednoj zemlji. Jos ako su tacne najave vezane za Stinga i Pearl Jam eto prilike da se vratimo na mapu kulturnih dogadjaja u svetu. A ovaj Eurosong-koga briga za tako nesto. Festival koji u svetskim razmerama, ako izuzmemo grupu ABBA, nije dao nista vredno muzickom svetu.
Zanimljivo je da bez obzira sto su izgubili Flamingosi su najveci dobitnici. Ovakvu reklamu ne bi imali ni da su pobedili. Zatim, ako jedan glumac i jedan voditelj imaju prave ideje za muzicku scenu, onda njihove kolege, "pravi" pevaci i pevacice treba da se zapitaju o svrsi postojanja i bavljenja tim poslom? Ili je u pitanju nesto drugo-moc medija. U danjsnje vreme u Srbiji nije bitno ko se cime bavi, svi mogu sve. Voditelj ce lako postati pevac, pevac voditelj, a glumac, on ce biti i pevac i voditelj. Koga briga, ti koji gledaju ne razmisljaju. Oni mesaju kukovima. A ruke su obavezno gore. Ali ne spominjite im orijent, oni su patriote.
Da se ja pitam ne bih ni slao nikoga na taj festival. Ne zbog navodne kradje, vec uopste. Razlozi su opisani na pocetku. On je bitan za sve one koji se uvaljuju da tamo putuju kao neka prateca svita. Otprilke to je kao ona ekipa Radovanje koja promovisala nasu zemlju za vreme OI. Ne znam samo ko je normalan posle onakve promocije pozeleo da dodje ovde. Ne verujem da bi nam rejting skocio ni posle Evrovizije.
Mozemo da se pozabavimo i Flamingosima. O njihovom originalnom nastupu moze se raspravljati.I da se razumemo nije u pitanju pesma vec recitacija. I ime grupe je diskutabilno. Neodoljivo podseca na film Pink Flamingos Dzona Votersa. Uzimajuci u obzir da je jedan clan grupe glumac, nije nemoguce da se posluzio jednim starijim filmskim ostvarenjem. A ni njihov nastup nije originalan. Sve to lici na propalu bracu Bluz. A kao slag na torti je pojavljivanje Luisa, koji zavija kao svojevremeno bata Kanda. I s tim smo ocekivali rezultat. Mada, kakav je festival u pitanju nije nemoguce.
I ovako moze u nedogled. O ziriju, i nepravdi ne bih trosio reci. Jer to je sve ugao gledanja. Ali procedura nije prekrsena.
A za ove kojima je dosta jahanja od strane drugih, iskoriscavanja nase dobrote i koji teze dostizanju kosmicke pravde jedan savet - prestanite da mesate i ukljucite mozak.

Dado

pre 18 godina

Svidio mi se ovaj komentar.
Pjesma Evrovizije me nikada nije zanimala, ali sam ipak zapamtio da ziri iz Srbije prije 2 godine nije dao nijedan glas nekom izvodjacu iz Crne Gore. Mislim da tada niko iz CG nije ni pretendovao na prvo mjesto, da su, sto bi se reklo, "samo ucestvovali", bilo je to zaista iznenadjujuce i razocaravajuce.
I niko tada u CG nije osuo ovakvu paljbu po srpskom postenju, obrazu itd...
Ocito je da muzicko/menadzerski "vladaoci" u Srbiji sa nipodastavanjem gledaju na kolege iz CG, na novi talas mladih pjevaca i muzicara.
Sva ova zavrzlama je i nastala jer je duh takmicenja, nadmetanja na ovom festivalu bio vec tada napusten i sada se "crnogorska ekipa" posluzila lukavstvom da se "osveti"...
Komicno...ali kada poslije toga krene lavina obezvrijedjivanja svega crnogorskog...onda postaje i ruzno i tuzno...

Konstantin

pre 18 godina

Neznam zbog cega je sve ovo ispalo ovako :
ali prvo je nas ziri trebao da se odma povuce i istupi sa svojim primedbama(povuci svoje glasove javno)odmah na pocetku glasanja i stviti tacku na sve.
Posto to nisu uradili posaljite pobednicku pesmu na evroviziju i gotovo. Sami smo krivi trebali su znati sta se desava od prosle godine.Crna gora zna sta hoce a dali Srbija zna e .......
dzabe sada sve zar uvek moramo da se brukamo!!!!!

irena

pre 18 godina

Sramno je sto je muzicki festival dobio politicku pozadinu. No name su pioni u igri, suvise su mladi, zivot je pred njima, nijesu ni svjesnu u sta su se upetljali.Neka dobro razmisle kako da speru ljagu sa sebe i priznaju poraz!

Dusan

pre 18 godina

Slanje No Name-a na Eurosong bi bilo priznanje da se nepostenje i nepravda isplati. ZBOG TOGA ONI NE MOGU ICI! Sto se tice kazne Eurosonga, verujem da je nece biti.

Ivana

pre 18 godina

Andelka sta si se bre zanela pa si ispricala svasta a sve poruke tvog teksta su nesumljivo nebulozne. Kao prvo ono sto se desilo u Sava Centru jeste budjenje nacionalne svesti Srbije. I cemu onda tvoji saveti da treba da se svi pomire sa postojecim nepravilnim i ne- etickim ponasanjem crnogorskog glasanja. Ne moze da bude legalno kada nije eticko i nije moralno. Pravillnici su narocito na zapadu vrlo cesto zasnovani na ne tako formalnim i grubim definicijama vec se bave moralnim i etickim aspektima. Mi moramo da shvatimo da pravila treba da budu definisana drugacije i da se bave i cascu i postenjem. Sta je tvoja ideja da Srbija treba da pogne glavu i da precuti ovaj moralni idiotizam. A upaljaci i flase-pa boze moj- ali nade Andelka razlog da jos jednom ispljuje ispljuvani Srpski narod. Inace dopada mi se tvoj opis eventualnog odlaska No Name na Eurosong. medutim sve ostalo suvoparno neorganizovano naklapanje protiv srpskog nacionalnog identiteta.

trol

pre 18 godina

Nije mi jasno zasto se pise o ovome. Mislim da je legitimno, u skladu sa glasackim pravilima, biti neobjektivan. Ne mozete vi nikoga naterati da bude pravedan. Crnogorci su glasali kako su glasali, i sta je tu je. Mislim, srpski ziri je smesan sa tim kukumakanjem, mi smo bili pravedni, mi smo bili pravedni. Znamo koja pesma je bila najbolje, uostalom kada daju intervjue, te zvezdice pink planete vole da kazu - vazno je da se pesma zavrti kao hit. Zar nije dovoljna tragedija sto ce se pesma Flamingosa, ovog leta vrteti duz svih crnogorskih zbunova, nudistickih stena i baraka kafica u sredistu Budve. Meni je to dovoljna kazna! A vama?

Karlo

pre 18 godina

Ova naknadna pamet ne služi ničemu.Shvatam i da su neki članovi(srpskog) žirija osetili potrebu da se pravdaju najboljim namerama. Ali, imajući u vidu pravila ove "igre", pobeda pripada onome ko na kraju ima
najviše glasova.Tačka. Ko je veći(bolji) prevarant,koji su sve interesi i pozadina toga,mačku o rep.Mi smo učinili da nešto što je 5% bude ekvivalent 50%, da bude ravnopravno u duhu bratstva i jedinstva, mi dozvoljavamo da 200.000 glasova ruši ovu državu, mi smo ustoličili predsednika koji će (ponovo)biti Novi Mesić(ni mesić nije sam sebe izabrao), mi ...Mi smo definitivno i neizmerno glupi.Tačka.

plavusa

pre 18 godina

Prva stvar: Glasanje je bilo neregularno jer ziri nije bio izabran u skladu sa statutom organizacije gde stoji da clanovi zirija moraju biti ljudi koji se bave pop-rock muzikomi a jedan clan mora biti muzicki kriticar. Najmanje jedan clan mora biti mladji od 30 godina. Znaci ni jedna strana nije izabrala ziri po pravilima statuta. Druga stvar: Izbor za pesmu Evrovizije traje preko 50 godina i sta god mislili o tim pesmama to je cinjenica za respekt. Treca stvar: Na tom festivalu ne dolaze filharmonije niti se izvode simfonije, zna se da su to pesmuljci i to tako treba prihvatiti. U skladu sa tim ono sto je ispunjavalo uslove da se pojavi u Atini su samo tri izvodjaca i njihove pesme: Flamingosi, Ana Romale, romali i Ivana Jordan (ne ulazeci u kvalitet ni vokala ni muzike).
Predstavnici Evrovizije su predlozili da ponovimo glasanje Crnogorci nisu prihvatili. Problem je sto je Evrovizija trziste, donosi novac na mnoge nacine i to je ono na sta smo mi trebali da se orjentisemo. A da li je neko sa Pinka ili sa neke druge TV to za Evroviziju nije vazno.

Ранко

pre 18 godina

Браво Анђелка! Погодила си у срж проблема. Зато и оволико коментара против тебе. Људима је тешко да прихвате да нису у праву, да су лењи, да се не труде за своје добро итд. А то је све истина. Нема сврхе кукати за последицама, када нисмо бринули о узроцима. Код нас му нарицање дође као главни спорт - сви само нешто кукају, нико ништа не ради нити предузима. Смејали смо се Црногорцима да су лењи, а заправо смо такви ми сами...

It's me

pre 18 godina

Mislim da u Srbiji niko nema problem s tim sto neka pesma dolazi iz CG, sve dok je pesma dobra, ali ovakve splacine... Mislim, o cemu mi pricamo, svi muzicari iz CG koji vrede nesto dosli su u Srbiju i Beograd da snimaju. Ovi sa Montevizije nisu pevaci, nisu muzicari..to su deca bogatih biznismena koji su u fazonu 'tata, peva mi se, aj mi plati, aj zovni cika Mila itd'. I tako nekog poslati na evroviziju (bez obzira koliko je taj festival ustvari beznacajan)...no way. Tijanic je potpuno u pravu sto nece potpisati tu svinjariju, bravo.

Biljana

pre 18 godina

Mogu samo da čestitam autorki na divnom tekstu! Stvarno je strašno šta je napravljeno od festivala, a celo ponašanje 'naše', srpske strane izgleda kao repriza kulturološko-političkih obrazaca s kraja 80-ih i početka 90-ih. Svi ti stereotipi: mi smo dobri, fini i pravedni, i pre svega, ugroženi, a 'oni' su nepravedni i bezobrazni su svima nama već dobro poznati. Jedino što 'oni' nisu sada Slovenci i Hrvati, nego Crnogorci. Apsolutno je pesma, koja je izabrana bez tehničkih neregularnosti i po glasačkom sistemu koji je apsolutno važeći, morala normalno da ide dalje. A to što nije otišla i naročito ona jadna scena u Sava centru na kraju one nesrećne priredbe, užasno je sramotno za Beograd i za Srbiju, pre svega.

Ruza

pre 18 godina

Tekst je potpuna glupost. Treba imati u vidu da vecinu troskova predstavnika na Evroviziji snosi Srbija. Postavlja se pitanje zasto uopste finansirati odlazak nekog koga u prvom redu mi nismo izabrali. Svaka cast Tijanicu, u pravu je sto nije hteo da da svoj potpis. Dosta su Srbi bili tolerantni prema svemu i svakome a na svoju stetu.

Petar

pre 18 godina

Trebalo je pustiti NoName, koji su ipak pobedili po vazecim (mada mozda nebuloznim) propisima, a iz svega ovoga izvuci pouku za ubuduce i promeniti model izbora ili jednostavno odustati pod izbora.

Ovako je pukla bruka od koje niko nema koristi, pa ni Evropa.

Branka

pre 18 godina

Ocigledno je da smo ispali glupi u nasem nastojanju da budemo fer i korektni. Posle proslogodisnjeg glasanja trebalo je ocekivati ovakav razvoj dogadjaja, ali po meni vrhunac crnogorskog bezobrazluka je cinjenica da je to uradjeno u sred Beograda i pred beogradskom publikom. Toliko mi je bilo zao one subote i bila sam nevidjeno ljuta zbog svega, i bili su mi toliko antipaticni - da ne kazem odvratni - clanovi zirija iz CG, da sam jedva odgledala kraj prenosa. Sve u svemu, dokle ce jedna jadna i bedna CG, prepuna neradnika i lenjivaca, koja ima manje stanovnika nego Novi Beograd nas da hrani onim sto necu napisati? Zbog cega vise ovo da trpimo?

MESSENGER

pre 18 godina

Vrativsi se iz inostranstva nakon petnaestogodisnjeg samoprognanstva, odmah sam primetio da se u Srbiji veoma usavrsila nauka relativizovanja svega i svacega. Prvo sam zapazio da se tzv putevima krecu ili neopojani krsevi sa domacim tablicama ili besne limuzine sa crnogorskim ili stranim tablicama i dobio objasnjenje da je u pitanju legalni sverc auta preko Crne Gore. Drugimn recima, uvoz automobila bas i nije dozvoljen, ali sve je po zakonu (?!). Onda sam malo gledao prenos sudjenja iz Haga i tek tu video kako se nauka relativizovanja pretvorila u pravu umetnost. Tipican odgovor svedoka na bilo kakvo pitanje optuzbe je npr pocinjao u stilu :"...kao prvo, ne radi se o naredjenju nego o naredbi...". O relativizovanju cinjenica u izjavama drzavnih funkcionera ne treba ni trositi reci. I tako stigosmo do Pesme Evrovizije gde takodje imamo isti fenomen :"...jeste da su pobedili po pravilima, ali to nije posteno (?!)...". Gde su koreni ovog fenomena? Meni se cini da je u zemlji Srbiji umrla pravna drzava jos tamo neke , cini mi se `37. kada je Josip Broz relativizovao sopstveno sudjenje recima da priznaje samo sud svoje Partije,a kasnijom kritikom da se neke nase sudije drze zakona k`o pijan plota je definitivno umrla i nada u bilo kakav povratak prava. U funkcionalnom smislu srpsko drustvo jos uvek zivi u Brozovim vremenima. Ne samo da su opstale sve najznacajnije Brozove institucije, pocev od tajnih sluzbi do sportskih drustava "Partizan" (!?) ili "Crvena Zvezda" (!?), pa cak i do same Pesme Evrovizije, vec veoma visok procenat nazovi gradjana jos uvek zeli vise socijalizma, komunizma, proleterskog internacionalizma i bratstva-jedinstva. U to smo se , uostalom, uverili gledajuci ih kako se "krste" ispred stilizovane petokrake pored tabuta Lesa, a verovatno je da su svi do jednog zeleli da se "prezvezde" ( vo imja Lenjina, Staljina, Breznjeva, druga Bevca i druga Starog). I ona prostacka galama na izboru Pesme, i naknadni pokusaj "arbitraze" su manifestacije tog mentaliteta i neutoljene zedji za socijalizmom i komunizmom.

Na zalost, za razliku od ostalih Istocnoevropskih zemalja gde je ljudima bukvalno na nos izasao i komunizam i socijalizam, ovde se mora cekati jos neko vreme da se to dogodi i da ljudi koji zive na ovim prostorima tek treba da zasluze atribut "gradjani". Do tog momenta, umesto mehanizama koji ce raspetljavati napetosti i resavati probleme imacemo i dalje mehanizme koji stvaraju napetosti i nove probleme. In the same time, Government is not a part of the solution, it is part of the problem.

Nikola

pre 18 godina

U pravu si, ako su No Name po pravilima pobedili, onda moraju da idu na evroviziju. Neka ove godine odu No Name u Atinu, a sledece, ako ovaj vestacki monstrum od zajednicke drzave opstane, a nadam se da nece, gradjani treba a biraju pesmu putem poziva i sms poruka. Pa da se vidi, s obzirom da u Srbiji zivi 8 miliona a u CG 800 hiljada, ne mozemo u ziriju da imamo isti broj clanova. Jednostavno n_e m_o_z_e!!!

Vlada

pre 18 godina

Imam predlog: da se zajednicka drzava, umesto "Srbija i Crna Gora", zove - "Crna Srbija". Ime apsolutno odgovara trenutnoj situaciji, a i nijedna federalna jedinica u njemu nije zapostavljena.

Kristina

pre 18 godina

Meni je jeko zao sto necemo imati predstavnika na Evroviziji, kao ni iduce 4 godine. Slusala sam sve pesme i nisam pravila razliku da li ih izvode Crnogorci ili Srbi. Bitno je bilo da bilo ko da bude izabran ima kvalitetnu pesmu, da nas na lep nacin predstave u Evropi. Od svih pesama, najveci utisak na mene su ostavili Flamingosi. Iskreno pesma je malo glupava, ali su zanimljivi izvodjaci, sam nastup, ubacivanje Luisa. Trebalo im je pruziti sansu. Ipak No name je prosle godine dobio svoju sansu. I kako su prosli? Ne secam se. 16 mesto? Nisam ni pratila, jer mi nije bilo zanimljivo. Ako je vec bila namestaljka, u sta ne sumnjam trebali su barem da nameste nekog drugog a ne ove klince, koji su nas vec jednom obrukali. Pa ne misle valjda da ih svake godine gledamo na Evroviziji i da pratimo njihov razvoj, aha prvi put kad su nastupali bili su u pubertetu, vidi ih sad, sad su vec porasli, adolescenti, ovaj nema vise ni bubuljica po licu.. Ma daj, pruzite i nekom drugom sansu!

Leo Krstin

pre 18 godina

Apsolutno nismo trebali prihvatiti takva pravila izbora pesme za Euroviziju! Po meni Pravilnik o izboru pesme je morao da sadrzi samo dve tacke:

1.Pobediti mora pesma iz Srbije.
2. Ako se clanovi zirija iz CG ne slazu sa time, automatski se primenjuje tacka 1. ovog Pravilnika.

Verujem da bi ovakav Pravilnik zadovoljavao sve "postene" komentatore sa ovog sajta, a i sire: savetnika Tijanica (provereni Srbin = postenjacina), sve "strucnjake" sa srpske estrade, "objektivnu" publiku
idt. itd. Na moju zalost, i na tako banalne stvari, pokazujemo kako smo mali i bedni, ali o sebi imamo vrlo visoko misljenje.

P.S. I jedna i druga pesma su jako lose, ali drago mi je sto je "glupi" crnogorski ziri nadmudrio "prepametni" srpski!

mali mis

pre 18 godina

Da li ste primetili da nam nam se na etiku pozivaju sve same "moralne gromade" vec vise puta dokazane u svim oblastima? Prestanite da se primate.

jelica

pre 18 godina

Autor je u pravu. Ja se samo pitam gde je nasih 10000000 pravnika cija je hiperprodukcija u ovoj drzavi vec godinama stvar sprdnje. Da li je neko mislio o tome da ce mozda Crnogorci iskoristiti ovu sansu na ovakav nacin? Bilo je vrlo izgledno, za onog ko je (ako je) o tome razmisljao. Pa samo neobavesteni nisu znali da ce na toj utakmici Zvezda Dinamo biti frke. Trebalo je pravila unapred srediti po kljucu - prosle godine vi, sada mi - i sve bi bilo ok! Ovako se svi pravili posteni i gle sta je ispalo! Nama bre u Srbiji treba ministarstvo za Paranoju! A za pravnike domace bruka i sramota! Sve je do toga kako je sistem uredjen prpisima - ako nije, eto sta se desi!

Pera

pre 18 godina

Tijanic nije u pravu. Trebalo je slusati glasove publike. Pa zar i ovde da nam uvedu sankcije(moguca kazna do 4 godine neucestvovanja!?). EBU je ostavio nama da se "dogovorimo" i niko ne bi rekao ni rec da se primenilo pravili :"publika je u pravu". Pogotovo sto se i prosle godine desila slicna stvar, a EBU je upoznat sa tim.

P.S. Ja sam ESC fan, a odakle kod tolikih urbanih likova ovakvo interesovanje za "Zvezde granda", Anu Nikolic i stariju teta Bekutu. Da li to Pink bere zrtve i kod vas , ili ste samo slucajno prebaciji bas te subote na RTS? :-)

Loki

pre 18 godina

Ukoliko gospoda iz Eurosonga odrežu novčane kazne RTS-u i TVCG-u, eto prilike da se gospodin Tijanić isprsi i pokaže svoj patriotizam, makar tako što će iz svog džepa platiti kaznu i time ne dozvoli da RTS trpi štetu zbog uskraćivanja njegovog potpisa na dokumentu. Što se tiče TVCG siguran sam da će joj, po presudi radi naknade štete,dakako, isplatiti i zadnji centi, osim u slučaju ako ga pravna država Srbija ne zaštiti kao Pahomija.

Jelena - Srpkinja crnogorskog porijekla

pre 18 godina

Verujem da ce se i ove godine u CG slusati Flamingosi I Ana Nikolic i da ce svi pevati ove pesme,a znam da se ti crnogorski klinci nece slusati u Srbiji! Bedno je sto smo pustili da se politika mesa i u muziku, a gospodi crnogorcima ako je do odcepljenja,neka pozure,ili su planurali da nas letos na moru deru kao sto su navikli! Pita li nas Srbe neko zelimo li mi sa njima?!

Willer

pre 18 godina

Svaka cast! U svemu se slazem sa autorkom clanka, izuzev onog opanjkavanja crkve i bogohuljenja. Jasno je kao da da "zakon" o izboru ima rupu promera par svetlosnih godina! Svako je znao da ovakva pravila moze bilo ko izigrati. Da stvar bude grdja, to se vec i desilo. Prema tome, lepo je moglo da se promene pravila, u najgoru ruku jednom da biramo i saljemo mi, jednom oni, i nema svadje. Najgora su ova nasa Srpska posla, i neka nepisana pravila gde se podrazumeva da nesto treba uraditi. Ma nista se bre ne podrazumeva! Na kraju, ja bih poslao ove momke, pa nek se blamiraju u Atini, a ovo sto smo mi sad uradili je i protivzakonito, i glupo na kraju dana. A i pomaze Milu da upire prstom u nas i zbori kako im Srbi kroje kapu i plai masu bez veze.

Plavi Flamingo

pre 18 godina

Postovana Andjelka, moram unapred da se izvinim za ovo sto cu napisati ali:
Vecu glupost od ovag teksta nisam odavno procitao na sajtu B92 (a bilo ih bogami!).
Sto se Tijanica tice, nisam ni pretpostavljao da cu se jednog dana sloziti sa njegovim misljenjem ali i to se dogodilo!! Neka oni iz oj-ha drzavice placaju Eurosong nastupe kad budu nezavisni (nadam se sto pre). Ovog puta nece moci preko nasih ledja (budzeta)!

Willer

pre 18 godina

@Plavi Flamingo - prijatelju, pa ovde se radi u suprotnom! Nista mi ne placamo za Eurosong, vec smo trebali da dobijemo. Znaci, mi one momke ne bismo slali o nasem trosku i o nasem budzetu, nego bi oni na protiv zaradili silne pare! Eurosong, posle zavrsnice, objavi CD sa svim pesmama. Cena CD-a je 15-20 eura u zemljama EU. Konekretno, u Grckoj je 20 Eura. Evropska Unija (bez Rusije, i zemalja koje nisu clanice) ima 500 miliona stanovnika. Ovi drugi, koji ucestvuju, a nisu iz EU, nebitni su za ponetu, jer oni kupuju piratske CD-e. Poenta je da u 500 miliona ljudi, za cas plane 20 miliona CD-a sa svim pesmama Eurosonga. Lako se da zakljuciti da se ovde govori o mnogo miliona eura. Na kraju neke stotine hiljada bi uzeo i ucesnik SCG. Zato, tesko da je Tijanic spasio srpski budzet!

Aleks

pre 18 godina

Fenomenalno vidjenje! Svaka cast autorki na tekstu i pogodjenoj sustini koja nas kao Srbe mora (i treba) duboko da zaboli, tako da je razumljivo da se zbog neprijatnosti tog osecaja i ovde medju ovim komentarima javi toliko nacionalno-uspavano-probudjenih srbo-ruzicastih Ego-a... Zao mi je njih ali sa druge strane zbog takvih smo i tu gde jesmo... Jos jednom sve cestitke Vama Andjelka i sve pohvale za objektivno i odlicno napisan tekst.