Aktuelno

Utorak, 07.09.2021.

10:41

67 abortusa za 17 sati - kao na traci do ponoći

Izvor: B92

67 abortusa za 17 sati - kao na traci do ponoæi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

123 Komentari

Sortiraj po:

Tetka

pre 2 godine

"Država mora da materijalno nadoknadi ženi patnju, vreme i trud i da preuzme na sebe odgoj deteta u slučaju silovanja."

Odlicno resenje i divan zivot za to dete. Dete kome je otac manijak, majka zrtva, a odgajaju ga stranci.
A silovanoj zeni je najmanje do materijalne nadoknade. Sam sebi da aplaudiras na genijalnosti.

Natalija

pre 2 godine

@Oliver a čemu mislite da služe doprinosi za zdravstvo? Abortus, kao i bilo koja druga medicinska nega je odavno svima naplaćena kroz zarade i druga primanja. Tako da je to sve već uzeto iz džepa žene koja ide na abortus. Malo se raspitajte kako funkcioniše zdravstveni sistem u Srbiji i ko ga finansira i na koji način pa komentarišite.

Poslije....nema kajanja

pre 2 godine

Popijem litru rakije svojom voljom, zatim sjednem u auto i napravim sudar. I kukam:" hocu pravo na izbor da izadjem iz ove situacije ako mi ne odgovara".

Jovan

pre 2 godine

@A jakav je osećaj kada nećeš da staviš kondom, pa napraviš dete, pa nagovoriš ženu na abortus, "ubiješ" svoje dete a život i zdravlje te žene dovedeš u pitanje? To je dobar osećaj? Ili se misli samo donjom glavom, pa da oprostimo sve muškarcima, i njihovu odgovornost da nakačimo ženama kao što je slučaj skoro svih u komentarima?
(a, 9. septembar 2021 09:48)

Cekaj, cekaj, a gde je ono "nemoj da brines, nisu mi plodni dani.. udri". Tako me nakon dva meseca veze kada sam imao 20 godina, a hormoni lude, devojka navodila na sve vise i vise seksa, a tesko ribu u vodu naterati. Posle mi kaze izgleda da sam "zakacila", ja na prvoj godini faksa... cutim, ne znam sta da kazem.. nista nisam rekao toliko sam bio zatecen. Ona je valjda ocekivala da kazem super, zeni me. Posle dva dana mi javila da je bila u univerzitetskoj klinici i abortirala. Nisam pametan.... oboje smo krivi.

Marijana

pre 2 godine

Ukoliko je dete bolesno, jesam za abortus, a ovako ako se želite samo zabaviti pilule i kondom. Deca treba da budu voljena i željena. Ne zezajte se sa tako ozbiljnim stvarima. Ni mi Srbi, ni drugi, ali počnimo od sebe i svog dvorišta. Mi ne znamo nikada dobro drugu stranu zato se ne treba igrati sa svojim životom i životom svoje dece. A neki doktori su lošim abortusom upropastili neke žene. Nikad ne treba sebi to dopustiti, da vam ovo bude sredstvo kontracepcije. Pitajte ginekologa, ginekološkinju, šta preporučuju vama, nije sramota ne znati bolje jednom pitati i ispasti budala pa ne znati, nego ćutati i biti budala ceo život.

E moji vi

pre 2 godine

O drzavni gde se dobija drzavljastvo ako ste se rodili u vazdusnom prostoru iste, nemam stav ni misljenje po tom pitanju. Ali da se kod nas razgovara na tu temu , i to jos ovakvi komentari, je tragikomicno. Moja buduca snaja godinama ne moze da upise dete u drzavljanstvo kod naseg konzulat u inostranstvu i ako je sama drzavljanin Srbije. U normalnim zemljama se drzavljanstvo dobija po automatizmu ako je jedan od roditelja drzavljanin te zemlje. Kod nas si, ako ti je majka Srpkinja, ti valjda vanzemaljac, osim ako ne dokazes suprotnom. Njen tadasnji partner je i ostavimo bas zbog tog deteta i sto nije pristala na prekid trudnoce, odbijajuci da bilo sta ima sa tim. Nije ni problem, mi smo to dete prihvatili kao svoje, ali za Srbiju nije dovoljno dobro jer nema oca. Tako, prvo da nauci drzava (drzava je narod) kako da vodi racuna o rodjenima pa onda ovakva rasprava ima smisla. Za ove kojima su zene isle na abortus zato sto "sire noge", porucila bi svasta ali nece objaviti.

Nemanja

pre 2 godine

Naprotiv,demokratija je upravo to. Zakon je donet glasanjem u Kongresu Teksasa,potpuno legalno. I vi levicari mozete samo da vristite na nase ogromno zadovoljstvo,hehehe
(Oliver, 9. septembar 2021 08:43)
Prilično sam siguran da "levičari" mogu da sednu u auto i obave abortus u susednoj, manje zatucanoj državi.

e ovako

pre 2 godine

@Neko tamo: To je ok i to je tvoje iskustvo i ne mozes da svoje iskustvo projektujes na ostale zene. Ja sam imala abortus sa 20 godina i nikada se nisam pokajala zbog toga, NAPROTIV! Ne pitam se kako bi izgledalo to dete i slicne stvari koje si navela. To je bio tvoj izbor a ovo moj i o tome se radi - svako ima pravo na izbor. Da sam rodila dete sa 20 tvrdim da bi i meni i njemu zivot bio katastrofa. Veza sa nasilnikom i slucajna trudnoca, pakao. Nema nista gore od nezeljenog deteta. Inace imam dvoje dece, dobijene kasnije i planirane.

Bojan

pre 2 godine

Ne mozete to da radite mojim novcem,nego iskljucivo svojim. U Srbiji treba zabraniti abortuse u drzavnim klinikama koje placa Srbija,neka se radi iskljucivo u privatnim klinikama o trosku zena koje to rade.
(Oliver, 8. septembar 2021 23:58)

Ne pitaš seee, ćaooo.

Šole

pre 2 godine

Žalosno je to da 700000 parova koji žele potomstvo u Srbiji čeka na veštačku oplodnju zbog svojih zdravstvenih problema a neko se tek tako zbog nekih naizgled glupih razloga odluči na abortus. Ja imam potomstvo bogu hvala na tome , to mi je najveće bogastvo , ko ima on zna kakva je lepota biti roditelj. Abortus podržavam samo u slučaju incesta i silovanja

DedaCvetko

pre 2 godine

@
Svako ima pravo da radi sa svojim telom I zivotom sta zeli, ko smo mi da odredjujemo sta je ok.a sta ne nekome u zivotu.... nemamo pravo... .....zivimo svoje zivote po svojim nacelima i pustimo druge da zive kako zele.
(Ccc, 9. septembar 2021 08:08)

Nema razloga da gore napisano postaje samo pravo punoletnih, dok se potpuno isto pravo uskrati detetu ( rodjenom, nerodjenom, začetom - netbitno ) . U pitanju je živo biće, koje nije u stanju da se samo brani.

Vagica

pre 2 godine

Komentari da ti se sloši...
Svi bi prava, niko ne bi obaveze. Svako bi da odlučuje o drugome, bez razmišljanja, a sebi svašta dozvoljava. Kada se neko dovede pred izbor, onda shvata u čemu je, zapravo, problem.
Komentatori kao oni muškarci iz serije The Handmaid's Tale (iz Gileada), žene neke kao služavke, neke kao "tetke"...

David

pre 2 godine

Jednostavnim testom DNK se jasno i nedvosmisleno utvrđuje da nerođeno dete, makar i u formi fetusa, nije deo tela žene i samim tim žena nema pravo da odlučuje o njegovom životu i smrti, jer to nije dozvoljeno ni sudovima u najvećem delu sveta u kojem je ukinuta smrtna kazna i zbog najtežih i najgorih zločina, a kamoli zbog potpune nevinosti. Država mora da materijalno nadoknadi ženi patnju, vreme i trud i da preuzme na sebe odgoj deteta u slučaju silovanja. To je naravno samo moje skromno mišljenje i nikada ga neću promeniti, koliko god se mnogima ne sviđalo.

a

pre 2 godine

@ Još uvek mi nije jasno zašto neki ne korsite kondome. Najjeftiniji sredstvo.
(Glavni glumac, 8. septembar 2021 21:37)

Zato sto je osecaj nikakav
(peter, 08. septembar 2021 22:09)

A jakav je osećaj kada nećeš da staviš kondom, pa napraviš dete, pa nagovoriš ženu na abortus, "ubiješ" svoje dete a život i zdravlje te žene dovedeš u pitanje? To je dobar osećaj? Ili se misli samo donjom glavom, pa da oprostimo sve muškarcima, i njihovu odgovornost da nakačimo ženama kao što je slučaj skoro svih u komentarima?

Oliver

pre 2 godine

@spike

Naprotiv,demokratija je upravo to. Zakon je donet glasanjem u Kongresu Teksasa,potpuno legalno. I vi levicari mozete samo da vristite na nase ogromno zadovoljstvo,hehehe

Ccc

pre 2 godine

Svako ima pravo da radi sa svojim telom I zivotom sta zeli, ko smo mi da odredjujemo sta je ok.a sta ne nekome u zivotu. Mozda je kondom pukao, mozda pilula nije odradilq svoje, mozda su bili napaljeni I pijani, nebitan je razlog, ako nisi sprema da budes roditelj iz bilo kog razloga ne treba ni da rodis dete, neko kaze neka ga ostave u sirotistu, pa kakav je to zivot a znas da te roditelji nisu zeleli. Opet ja bih zeleo da se sva deca radjaju ali nismo mi ti koji odlucuju umesto drugih, nemamo pravo... zivimo svoje zivote po svojim nacelima i pustimo druge da zive kako zele.

Radoznao

pre 2 godine

Koliko su ekstremni i pobornici i protivnici abortusa se vidi upoređenjem zakona Teksasa i Nju Jorka. Dok Teksas sa jedne strane faktički zabranjuje abortus u svim situacijama ( mnogo žena do šeste nedelje i ne znaju da su trudne, ili saznaju otprilike posle četvrte nedelje pa zapravo nemaju vremena do donesu odluku do kraja roka), sa druge strane zakon Nju Jorka dopušta abortus sve do rođenja, kada je dete već sposobno za samostalni život ( dozvoljen je abortus i u slučajevima ako bi rađanje deteta ugrozilo ekonomsko blagostanje majke, jer je u definicija zdravlja unet pojam i ekonomskog blagostanja). Abortus jeste okončanje ljudskog života, jer život po stanovištu nauke počinje začećem. Ali, država je dozvolila i u drugim situacijama okončanje ljudskog života ( u nekim državama postoji smrtna kazna, postoji aktivna ili pasivna eutanazija, legalizovano je lišenje ljudskog života u ratovima, pa zatim policija ima pravo da liši u slučaju sprečavanja nezakonitosti ili bega iz zatvora, pa zatim u slučaju samoodbrane ili krajnje nužde, itd.). Problem je što ni jedna niti druga strana neće pravu javnu raspravu o tome, i eventualno referendum.

klas

pre 2 godine

Titov pionir nemoj da se pravis naivan, zene idu na selektivni abortusisljucivo zbog toga sto ih na to tera muz i njegova porodica. Ne znam zenu koja ne zeli ili nije zelela cerku, naprotiv!

Optimus_Prime

pre 2 godine

Inace veliki broj je i zena koje vec imaju decu ali idu na abortus jer zele sina a nose devojcicu. Koliko samo takvih , moram da kazem zatucanih budala znam koji imaju jednu ili dve cerke a po svaku cenu zele sina. Kada ponovo zatrudne , cim saznaju da je zensko pravac klinika i abortus.Sa druge strane mnogo divnih ljudi ima problem sa zacecem.
(Gradjanin, 9. septembar 2021 07:48)

Svaka čast na komentaru!

Oliver

pre 2 godine

@hmm

Klasicno razmisljanje laika,koji nikad nije ucio embriologiju na drugoj godini medicine. Nije vazna velicina embriona nego razvijenost organa. Organogeneza tj,formiranje organa se desava u prva tri meseca od zaceca. Dakle u 12. nedelji plod ima sve organe kao odrastao covek,verovali ili ne. Srce pocinje da kuca u 23. danu! Zato se trudnicama ne preporucuju nikakvi lekovi u prva tri meseca da se ne bi poremetila organogeneza. A od treceg do 9. meseca plod samo raste i dobija na tezini,uz jos poneka fina podesavanja organa. Mozak nije potpuno razvijen ni po rodjenju,sinaptogeneza se odvija i kod zive bebe. Dakle,mi uopste ne znamo da li embrion oseca bol ili ne oseca,ali je vrlo moguce da oseca. Danas se puno govori i o prenatalnoj psihologiji,da plod moze da oseca stanje svoje majke i njene okoline. Dakle,tu ima puno nedoumica i nemoguce je tako apodikticki tvrditi da plod nista ne oseca. Nema dokaza za to,mada nema ni za suprotno. Ali onda kazemo: ne znamo.

Titov Pionir

pre 2 godine

A ako zena odluci da abortira zato sto joj se ne svidja pol deteta, ili mesec kada bi dete bilo rodjeno jer veruje u horoskop... Ili sta ako zena ima uplaceno letovanje a desila se trudnoca... Ili karijera... Ili se smuvala se smuvala sa novim deckom... Ili zeli da ostane fit...

Vidite kako mnogo razloga zena moze da navede kao opravdanie za abortus i sve je to OK posto je to njeno telo i njen izbor na racun svih poreskih obveznika

Oladite malo

pre 2 godine

Čitam da tek u 11. nedelji mozak embriona se razvija. Teško je reći u kom tačno momentu je abortus odnešen ceo jedan inteligentni život, ali ja mislim da je to još i kasnije od 11. nedelje. S obzirom da još uvek nije ni posetila svet ta jedinka ona i ne zna šta propušta. Ljudi tako olako ubiju neku životinju da bi je pojeli, a oko embriona koji je biće s mnogo manje inteligencije dižu ovoliku prašinu (samo zato što je njihove vrste i to razumem). Ako ti je zaista žao ne budi dvoličan, prvo prestani da jedeš junetinu, pa ćemo tek onda pričati o abortusu, eto to je moje mišljenje.

Oliver fasista laze kao i obicno

pre 2 godine

1) Fetus oseca bol tek posle 25 nedelja kada je abortus zabranjen i kada se vrsi u manje od 1% slucajeva (defekt fetusa ili ugrozeno zdravlje majke - to su zene koje su vec odlucile da imaju decu - jos jedan lazov je slagao o ovome u komentarima).

2) Vecina gradjana Teksasa ne podrzava ovo, stavise, slucaj je obrnut. 50% gradjana misli da bi abortus trebao biti izbor zene (38%) ili kada je postoji "jasna potreba" (12%). Sa druge strane, 34% misli da bi abortus trebao biti legalan samo u slucaju incesta, silovanja ili kada je zdravlje majke u pitanju, a tek 11% misli da bi trebalo biti potpuno zabranjen.

3) Broj onih koji podrzavaju abortus ce samo rasti ako se trendovi nastave, a broj onih koji ga ne podrzavaju ce opadati.

4) Da je Teksas demokratija odavno bi legalizovali marihuanu posto samo 13% gradjana Teksasa zeli da marihuana ostane potpuno zabranjena. Inace, Teksas ima neke od najgorih zakona u Americi sto se tice marihuane. "Volja vecine", kako da ne. Te bajke mozes pricati naivnima koji nemaju pojma.

Shurda

pre 2 godine

Nisam stručan ali zar je moguće da jedan doktor i to od 80g izvrši 67 kiretaža za 17 sati. To ispada oko 15 minuta po pacijentkinji bez da odmori, ide u toalet ili nešto pojede. Meni deluje nerealno.

Ingwar

pre 2 godine

Zaista je nepojmljiva pomisao da postoji odluka da li će srce koje počinje da kuca u šestoj nedelji prestati. Stvarno je zapanjujuće da neko kaže da o tome samo zena odlučuje. Ovakve situacije,koliko god to nekome izgledalo ,,konzervativno”, ,,fanatično”, ,,srenjevekovno”..su posledica urušavanja osnovnih vrednosti braka i ponašanja pre njega. Navodne ljudske slobode su uspele poprilično da izopače takve vrednosti. Mišljenja su razna na šta svi imamo pravo ali zloupotreba tog prava i slobodne volje je žestoko uzela maha

Hanzo Hasashi

pre 2 godine

Jadne vase devojke, zene i cerke, koliko smo zatucani ovo je za udzbenike. Ko i zasto se s pojedincima razmnozava, ostace misterija.

covek

pre 2 godine

abortus je zakonski ogranicen na period u kome nije razijen nervni sistem. tako da narikace nemaju osnova za 'tihi jecaj', 'paklene boli' i sl. sto su pokupili/e po netu i ispred prodavnice. nije sramota ne znati ali jeste time se ponositi.

radisav

pre 2 godine

To sto si naucila rec mizogen ne daje ti za pravo da samostalno odlucujes o necijem zivotu koji si sa nekim zacela. Zenski organ u Srbiji odavno umesto za reprodukciju sluzi za manipulaciju. Sto rece Alfa, za kratko vreme objasnice vam istocna plemena sta je cije pravo i obaveza a sta je jednakost polova

Gradjanin

pre 2 godine

Još uvek mi nije jasno zašto neki ne korsite kondome. Najjeftiniji sredstvo.
(Glavni glumac, 08. septembar 2021 21:37)

Kod nas nije nista bolja situacija po ovom pitanju. Inace veliki broj je i zena koje vec imaju decu ali idu na abortus jer zele sina a nose devojcicu. Koliko samo takvih , moram da kazem zatucanih budala znam koji imaju jednu ili dve cerke a po svaku cenu zele sina. Kada ponovo zatrudne , cim saznaju da je zensko pravac klinika i abortus.Sa druge strane mnogo divnih ljudi ima problem sa zacecem.

Bert

pre 2 godine

Religijski ludaci su izglasali da je zabranjen abortus, čak i u slučaju silovanja i incesta.

To je ta ruralna, Trampova Amerika.
(Lula, 08. septembar 2021 20:58)

A urbana Amerika i ti i tebi urbani Srbi niste čuli za kontracepciju u 21. veku.
(manje od 10% su abortusi zbog silovanja

Urbani znaju sta je ko kontracepcija, a ti redneck, hillybilly iz unutrqsnje Amerike ne znaju.

Imaju po desetoro dece, zive u siromaszvu, prikolicama, veruju u teorije zavera, krive sve za njihov los status (migrante, neku duboku drzavu, levicare, masone, Sorosa, Gejtsa...) samo ne krive sebe.

To delovi Amerike imaju najkraci zivotni vek, uzasno skolstvo i zdravstvo...jedino oko cega se brinu da imaju oruzje i da kontrolisu zene

Sandra

pre 2 godine

Не постоји ниједна држава у којој је абортус нормализован и где се то сматра од стране доктора као "помоћ женама", а да нема велики проблем са наталитетом! Те приче о добром стандарду живота би ваљда требало да начине Скандинавију најмногољуднијом, кад оно међутим, само имигранти се тамо размножавају. Сваки живот је драгоцен, а то да ли ће дете завршити у дому за незбринуту децу или не, не значи да нема право на живот и да сва та деца немају шансе да израсту у нормалне грађане који могу да направе неку промену!

Dr.

pre 2 godine

Kada bi muškarci morali da rađaju - sutra bi nas nestalo! Lako je tuđim m*dima gloginje mlatiti. A vi žene - znate šta vam je činiti ako lokalni talibani počnu da uvode slične zakone...

drug Marko

pre 2 godine

Treba odvojiti neke stvari. Pravo na nasilan prekid trudnoće, prava žena, prava oca, prava na život, stvaranje zdravog potomstva, kontracepciju i muško ženske odnose. To su posebne teme.

A TX zakon je jasan.

Ako ti se nesvidja state low pa Imaš privilegiju da živiš u drugoj državi pa se preseli I živi tamo.

Zarko

pre 2 godine

To je pravo tih devojaka i njihova odluka. Doktor je samo uradio svoj posao. A ko zna, mozda je ovo bio neki od onih bolesnih izazova. Kao morate da zatrudnite pa da abortirate.

Spike

pre 2 godine

Stvari su proste. Demokratija je volja vecine. Vecina Teksasana podrzava zabranu abortusa. Vrhovni sud im je dao za pravo. I tu je kraj rasprave. U Americi postoje liberalne drzave kao Kalifornija,Oregon ili Vermont gde mozete vrsiti abortuse do mile volje,jer vecina gradjana u tim drzavama to podrzava. Ali u Teksasu ne moze i kraj price.
(Oliver, 8. septembar 2021 23:44)

Kakvo poimanje demokratije - da nije tuzno, bilo bi za zgrazavanje. Demokratije nije kada 3 vuka i ovca glasaju sta ce da veceraju. A nije ni puka vladavine vecine (linc, inace, tako folkloran za upravo Teksas).

sss

pre 2 godine

Još uvek mi nije jasno zašto neki ne korsite kondome. Najjeftiniji sredstvo.
(Glavni glumac, 08. septembar 2021 21:37)

izgleda da nikad nisi j

Cccccc

pre 2 godine

Samo osobe koje treba da nose to stvorenje 9 meseci u sebi imaju pravo da odlucuju sta ce i kako ce tako da su ovi komentari muskaraca prosto trabunjanje.

Neko tamo

pre 2 godine

Moja trudnoća je bila neplanska, iz veze koju sam planirala da završim. I moja porodica i okruzenje su sugerisali da abortiram. Kad sam čula bebino srce sa 7 nedelja, to je bilo to. Iako je izgledao kao zrno pasulja, imao je srce koje je kucalo. Sad krećemo u školu. Da li je lako nije, da li me muškarci gledaju kao kravu sa teletom o da, užasne komentare sam dobijala. Ali ta ljubav koju dobijam od svog deteta sve briše. A znam da bi se ceo život pitala kako bi ta grupa ćelija izgledala. Pritom, imam drugarice koju se imale abortuse i sve do jedne provlače priču o bebi koje nema. Sad su majke, ali uvek ostaje neko kajanje i razmišljanje šta bi bilo kad bi bilo. Ono o čemu se ne priča jesu psiholoske posledice koje ostaju. Abortus treba da bude poslednje rešenje, a ne preventiva. Pričam o normalnim situacijama. O incestima i silovanjima svakako opravdavam jer je mnogo gore nositi i roditi to dete, nego abortirati.

Jovana

pre 2 godine

"Stop ubijanju nemocnih beba.
(Alfa, 09. septembar 2021 01:11)" To nisu bebe nego embrioni. I ne radi se ni o kakvom ubijanju. Prestanite da se dičite svojom zatucanošću i neobrazovanošću. To vam je 7. razred osnovne škole.

u prolazu

pre 2 godine

Treba razlikovati abortus kao sredstvo kontracepcije, i abortus u cilju pomoći majki prilikom incesta, silovanja, vanmateričnih trudnoća i bolesti deteta. Za ovo prvo oprcadanje ne postoji i sto neko reče placaj iz svog džepa. Znam osobe koje su pobile silni decu i bukvalno su igrale ruski rulet koje će da se rodi, a koje će da abortiraju. Imam i drugaricu koja je morala da abortira jer je zdravstveno bila toliko loše da ne bi iznela trudnoću kako treba. A tek kada genetski testovi pokažu lošu prognozu - ko god kaže treba da se rodi je licemer. Naročito u Srbiji. Medicinadka nega za takvo dete je preskupa, otac u glavnom pobegne, a žena ostaje sama sa detetom odbacena od naše licemerne okoline. Radim u bolnici, volim svoj posao, i pedijatriju jednostavno ne bih mogla da radim. Na praksi sam prisustvola onome sto se zove comfort care gde se čeka smrt deteta od 5 godina jer je devojčica imala niz genetskih oštećenja i mučila se. To je pakao za roditelje gori od svakog abortusa. Kad potpisujete papir da pustate dete da umre, da se ne muci. U Americi je trenutno sve ostalo u krajnost, gde se svakodnevno pitam gde je zdrav razum.

Notorious

pre 2 godine

Au koliko impotentnih, mizoginih ovde. Zašto mrzite žene? Jel to posledica veronauke u školama?
A kad treba rat, vojska, pametan borac, nema vas nigde.
Kukavičluk.
(Papillon, 09. septembar 2021 01:00)

Za koga bre? Savremene zene? Hahahaha!

Nikada pa ni tada, neka izvole princeze pa lepo u rov, na danasnje zene ne dajem pis***vog boba.

A ti simpu, trk da im se divis jer su sele, ustale, izasle napolje, usle unutra i ostale besmislice kojima se danas utrkujete kao da vam je vrana popila mozak.

Da je onih 50 posto poginulih svih muskaraca u Srbiji tokom I Sv.Rata znalo kakve ce im zene biti sto godina kasnije ne bi ni metka opalili. Za njih? Ne zasmejavajte me.

nfs

pre 2 godine

@Arthammer
A gde je odgovornost muškarca?
Žena koja ne želi dete, a ostala je u drugom stanju, najverovatnije je naglasila partneru da ne želi ostati u drugom stanju. Sta ćemo onda? Zbog nečijeg bahacenja treba da joj se svet okrene naopačke? Da ne pričamo o ostalim faktorima poput toga da li će živeti samo sa majkom i kakav bi to zivot bio, itd.
Ogromna većina muškaraca ima neverovatnu potrebu da se baš njihovo seme rasprsi i da bas oni imaju potomke, bez ikakvog obzira na odrastanje istih. Čemu ta misao da su bas oni toliko posebni pa je svetu potrebno još slicnih? I jos se bore za seme svakog muškarca na ovoj planeti! Žene uopšte ne pate od takve narcisoidnosti jer su realnije, jer briga o detetu je u najvećem broju slučajeva na majci.
Nisam protiv rađanja, deca su vazna, ali treba ostaviti ženama izbor.

SingidunumAussie

pre 2 godine

Teksas je oduvek bio najkonzervativnija i najbolesnija drzava u Americi. Ne bih ziveo u Teksasu da mi neko ponudi platu od milion dolara. Ekstremni kapitalizam, rasizam, religiozni fanatizam, naoruzani do zuba, u stvari moderna verzija divljeg zapada.

nfs

pre 2 godine

@Oliver
Vi izgleda ne živite u Srbiji?
Sve trudnice iz mog okruženja su vodile trodnocu U PRIVATNIM KLINIKAMA, o svom trošku.
Šta mislite kako se žene poradjaju? Sigurno ne od Vaših para.
Kada žena ide kod ginekologa u državni DZ, kažu joj da kupi rukavice i donese!
Pravo na abortus treba da ima svaka žena. Sta ćemo sa silovanim ženama koje su ostale u drugom stanju? A takvih je mnogo, jer silovanje postoji i u braku, samo se o tome ne prica.

Alfa

pre 2 godine

Zao mu je sto ove zene koje abortiraju ne kapiraju...Jos 50ak godina dok islamski svet ne zagospodari evropom potpuno...moci ce ovako,posle ce radjati i nositi burke.. zasto? zato sto danas abortiraju...pametnom dosta...

meda

pre 2 godine

U Americi se godišnje izvrši preko 8000 abortusa u trećem trimestru (7.,8.,9. mesec). Većina tih abortusa je bez zdravstvenog razloga (ako ne računamo majku koja ima probleme u glavi). Beba ima ogromne šanse da preživi već početkom 7. meseca.
Abortus se radi tako što se prvo ubije beba inekcijom u srce, pa se onda vadi. Ponekad ne uspeju da je ubiju inekcijom, pa je ubiju kad je izvade.
Telo abortiranih beba se koristi u razvoju vakcina.

Ja sam generalno pro-life, ali bih dozvolio abortus u prvom trimestru iz praktičnih razloga, posle toga samo ako postoji neka genetska deformacija.

Aule

pre 2 godine

S druge strane, treba vise promovisati vazektomiju kao bezbednu kontraceptivnu metodu za muskarce.
(ja, 08. septembar 2021 22:42)

Siguran sam da ce se migranti vrlo rado podvrgnuti vazektomiji..
Ali njih moramo razumeti, zar ne?

Papillon

pre 2 godine

Au koliko impotentnih, mizoginih ovde. Zašto mrzite žene? Jel to posledica veronauke u školama?
A kad treba rat, vojska, pametan borac, nema vas nigde.
Kukavičluk.

Basf

pre 2 godine

Ako onaj holandski starap zaista uspe u tome da naprave veštačku matericu za ljude (https://www.bbc.com/news/av/health-50056405), to će osloboditi i žene i muškarce. Žene od imeprativa rađanja i da moraju da prolaze kroz to iskustvo, a muškarce potrebe da zaista nađu ženu kako bi zasnovali porodice. Ovako banke sperme i jajnih ćelija i veštačke materice pa ko želi neka sam sa sobom zasniva porodicu i brine se o tom detetu.

Locutus

pre 2 godine

I u Srbiji pod hitno treba doneti slican zakon, koji se nebi odnosio na slucajeve kada je plod ostecen, kod silovanja, kod porodica koje zive u teskim materijalnim uslovima, kod maloletnica i u jos nekoliko situacija kada iz zdravstvenih, ili etickih razloga treba dozvoliti prekid trudnoce. Za sve ostale slucajeve bi jedino predsednik drzave mogao da odobri abortus. Ovi sto iznose argumente protiv mog misljenja me ne zanimaju.
(kole, 8. septembar 2021 21:39)

Da, da, predsednik Srbije za svaki pojedinačni abortus da odlučuje, po mogućstvu na teliviziji u direktnom prenosu...

xxx257

pre 2 godine

Ja sam mogao biti zrtva abortusa. Samo pukim slucajem sam sada medju zivima(da vam ne objasnjavam pojedinosti i detalje) Covjek sam od 40 god,uskih kukova(mnogi kazu da sam cak i lijep),sirokih ramena i jos sirih shvatanja ovozemaljskih sagresenja.. Nekako,nisam zamjerio mojoj majci na takvom zamalo ucinjenom potezu(a htjela je). Jos uvijek su mi podjeljenja misljenja o tom "ciscenju". Ipak,na kraju,smatram da zene ne smijemo uslovljavati niti na bilo sta primoravati. Mozda i grijesim ali to misljenje je prevagnulo.

Bole

pre 2 godine

U savremenom svetu abortus je dozvoljen. Čak i poželjan jer će se smanjiti emisija štetnih gasova i zagađenje zemlje. A u Božijem svetu je to čedomorstvo, ili ubistvo. Sad ko se kojoj crkvi moli... A na kraju sveta videćemo čija je poslednja. U Božijem svetu stoji jasna zapovest, prva koju je Bog dao ljudima u svetom pismu, rađajte se i množite se, i napunite zemlju. Ali moram da kažem da su za abortuse najviše krivi muškarci, jer ni jedna normalna žena ne bi ubila svoje dete da ima normalnog muža koji je sposoban da brine o njoj i deci. Čak i ove maloletnice i te mlade devojke istu muku i dilemu imaju, a kroz sve to prolaze same i ostavljene.

Hmm

pre 2 godine

Aman, pa da li znate koliki je plod u osmoj nedelji? Manji od 2 cm. Pa kako moze da oseca bol? Kakve vi gluposti pisete. Lako je vama da kad zavrsite to sto imate okrenete glavu i saopstite da vas beba ne zanima. A da li znate kako ce njoj biti kad je sama? Jos ako nema podrsku od roditelja, to je onda ocaj. Nama treba obrazovanje o toj temi, price sa mladima da znaju kakve su posledice nezasticenog seksa. Kad dodje do trudnoce ne moze to postati samo njena briga. E sad u slucajevima kad im je to normalna pojava je za svaku osudu. Nije to nerodjeno dete biralo da ga neko napravi. On kontracepciju, ona moze i spiralu i pilule i nema brige. Podrzavam samo ako je tesko bolesno ili je ne daj Boze rezultat silovanja. A pre nego sto se neko napise pa i bolesno dete treba da zivi, morala bih da vas prebacim u vreme kada sam sa sinom bila u bolnici na neurologije u Tirsovoj gde su bila i deca tesko bolesna. Vecina majki ostane sama u toj borbi jer oni ne mogu da se izbore sa tim. Pa vi dobro razmislite da li cete napadati samo majke.

error404

pre 2 godine

Jezivo! Nema opravdanja za abortus, stavite kondom. Koje pravo na izbor, to je klasicno ubistvo!
(Dule, 8. septembar 2021 21:13) nalazimo se i 21? vek, treba imati otvorenije vidjanje. Ne rade abortus samo zato sto su imali odnose bez zastita. Sta ces sa trudnice posle silovanja? Vec koristili kontracrpcije koje nisu bile efikasne? Neka bolest majke ili deteta?
A kao drugo zna se od kada se smatra zivim bicem i onda se naziva ubistvo.

Zoran

pre 2 godine

T. A i ljudi koji su već odabrali stranu treba to da vide. Nakon što sam odgledao, ja dilemu više nemam.
(Nikola, 8. septembar 2021 21:16)

E imaš na YouTube kako se ubija stoka kojom se hraniš a ne moraš. Jezivo. Treba odabrati stranu. Nakon što sam odgledao,ja dilemu nemam. Jedem meso.

Vaše ime

pre 2 godine

Moja pokojna baka je, po sopstvenoj priči, sama sebi izvršila abortus preko 20 puta. Na koji način, bolje da vam ne pišem. I ne samo ona, sve žene tada, nažalost, su to morale da rade. Muškarce nije bilo briga a da rode niti su mogle niti su smele. Tako da priče da je to odlika današnjeg vremena apsolutno ne stoje.
(Mila, 08. septembar 2021 22:49)

Od koga si ti potekla, majko moja. Kad se smuvas sa nekim obavezno mu kazi ovo, da bezi glavom bez obzira, ako je uopste ima

Arthammer

pre 2 godine

Za one koji ne znaju šta je abortus. Predstavlja takođe jedno od metoda kontracepcije. U Srbiji, po zakonu, može se uraditi do 10. nedelje trudnoće, posle toga ne. Radi se kiretažom ili aspiracionom vakuum Kanilom. Do 7. nedelje trudnoće, moguće je uraditi medikamentozni prekid trudnoće kod pacijentkinja, koje nisu rađale, dakle, različitim lekovima. Vidim komentare upućene lekaru da je "ubica", "dželat" ili "što se bavi tim poslom", ko god da je napisao, trebao je da se zapita, ko će uraditi ako ne doktor. Drugo, npr nisam ja birao ginekologiju da bih radio abortuse, koji su sastavni deo ginekologije i jedan vid pomoći nesrećnim pacijentkinja a, koje su se u toj situaciji zatekle, jer sutra dan se rodi nevoljeno, neželjeno dete, koje će svoje detinjstvo provesti po raznim domovima za nezbrinutu decu, to je tužno takođe, već da BiH pomagao ženama, porađao ih i sl. Abortus je jedan vid pomoći pacijentkinji. Stavite sebe gospodo u tu situaciju, da morate izvršiti pobačaj. Lako je nekoga osuđivati, da li doktora ili pacijentkinju, samo je važno da ste vi u pravu. Klasična srpska posla. Najbolje bi bilo kada bi se svako bavio svojim poslom.
(Joanikije Bg, 08. septembar 2021 21:56)

Zašto uvaženi kolega ne objasnite ljudima kako izgleda abortus "aspiracionom vakum kanilom"? Prostim rečima to je u doslovnom smislu kidanje udova, glave i tkiva tog nedužnog ŽIVOG bića. Po statističkim podacima najmanji broj abortusa je izvršen a da je kao razlog navedeno silovanje. Ali je zato preko 80% abortusa izvršeno na insistiranje majke jer su današnje žene "gospodari sopstvenog tela" a to je ništa drugo do definicija današnjeg egocentrizma koji na žalost pobeđuje svaku žrtvu, razum i odgovornost.

Pera

pre 2 godine

Nek prestane opsednutost seksom i guranje seksa u sve, nek prestane komercijalizacija seksa. Postanimo pametnije drustvo, zasto seks cim dobijemo nagon za njim, zasto nije ok sacekati malo?
Cim postanemo odgovornije drustvo , abortusi nece biti problem, bice radjeni kad bude trebalo i treba da budu radjeni.
Ali vecina abortusa se izvrsi zato su dvoje ljudi previse glupi i ne razmisljaju preterano, kazem vecina, ima kad to nije slucaj ali vecina je posledica strasti.
To je epidemija, kod nas se ne kaze abortus , ljudi kazu sklonili, ocistili.

Ja sam za njih i to meni nije pitanje za zivot ili protiv njega vec odgovornost i bez iste.

Oliver

pre 2 godine

Najbolji vid borbe protiv abortusa jeste uskracivanje drzavne pomoci i novca klinikama koje rade abortus. Abortus nije bolest pa da drustvo treba da placa kao sto placamo lecenje raka,dijabetesa ili infarkta. U Americi svaki republikanski predsednik odmah uskrati federalne fondove za sve klinike i organizacije koje promovisu abortus. Dakle,radite abortus zene,ali ne o trosku drzave i svih zdravstvenih osiguranika medju kojima ima puno onih koji su zakleti protivnici abortusa kao npr. ja. Ne mozete to da radite mojim novcem,nego iskljucivo svojim. U Srbiji treba zabraniti abortuse u drzavnim klinikama koje placa Srbija,neka se radi iskljucivo u privatnim klinikama o trosku zena koje to rade.

Mica

pre 2 godine

Žena je ta koja treba da nosi tu trudnoću 9 meseci ako nije spremna psihički i fizički ne sme biti naterana da rodi. Sa druge strane uvesti sexualno obrazovanje u školama, negovati porodične vrednosti, pomagati majke koje žele da rode i njihovu decu, ukinuti PDV na bebi opremu potom školski pribor i knjige. Ako se ukine legalni abortus vršiće ga nestručna lica po kućama i žene će umirati.

wub

pre 2 godine

Da li neko zaista misli da se bilo kojim zakonom može zabraniti abortus? Žena će izvršiti abortus ako hoće na ovaj ili onaj način, a bolje je kod doktora jer u većini slučajeva može da rodi dete jednoga dana kada bude bila spremna. Glupim zakonima se samo podstiče abortus najrazličitijim metodama "na crno" koje ne bi radilo stručno lice i koji bi se u mnogim slučajevima završio trajnom neplodnošću. Protivnici abortusa se indirektno zapravo zalažu za manji priraštaj, mislite o tome.

Oliver

pre 2 godine

Stvari su proste. Demokratija je volja vecine. Vecina Teksasana podrzava zabranu abortusa. Vrhovni sud im je dao za pravo. I tu je kraj rasprave. U Americi postoje liberalne drzave kao Kalifornija,Oregon ili Vermont gde mozete vrsiti abortuse do mile volje,jer vecina gradjana u tim drzavama to podrzava. Ali u Teksasu ne moze i kraj price.

peter

pre 2 godine

Još uvek mi nije jasno zašto neki ne korsite kondome. Najjeftiniji sredstvo.
(Glavni glumac, 8. septembar 2021 21:37)

Zato sto je osecaj nikakav

Hanzo Hasashi

pre 2 godine

Arizona@ Kada ti budes mogao da radjas onda ces imati pravo glasa, a posto je to jos uvek nemoguce, bolje cuti. Nadam se da nemas devojku ili zenu.

Mila

pre 2 godine

Moja pokojna baka je, po sopstvenoj priči, sama sebi izvršila abortus preko 20 puta. Na koji način, bolje da vam ne pišem. I ne samo ona, sve žene tada, nažalost, su to morale da rade. Muškarce nije bilo briga a da rode niti su mogle niti su smele. Tako da priče da je to odlika današnjeg vremena apsolutno ne stoje.

Kambei Shimada

pre 2 godine

"Najbolje bi bilo kada bi se svako bavio svojim poslom"

Najbolje bi bilo da devojke ne spavaju pijane i drogirane sa prvim tipom koga vide, ili da imaju seks bez kondoma, ili da ne sire noge svakome a da nisu sigurne u kojim su danima... Totalno neo dgovorno ponasanje oba pola, dovodi do abortusa. Trenutno je moda da imas seks pre 18-te godine. Sve se nesto zuri, juri, nemoze covek da razmisli normalno.

uhbas

pre 2 godine

Nisam ni za ni protiv, ali ja bih samo voleo da prestanemo da budemo licemeri. Ok, abortus je pravo, ljudsko drustvo je tako odlucilo, ali mi je pun toga da se abortus brani kao neka uzvisena moralna vrednost. Ako neko ubije tek rodjeno dete taj se sa pravom smatra monstrumom najvecim, a ako abortira sta, ultra je civilizovan i emancipovan?. Znate li kako se vrsi abortus, znate li da dete od 8-9 nedelja oseca bol? Znate li da je praksa da se nakon abortusa komadici tela slazu kao dokaz da je sve izvadjeno. Da me ne razumete pogresno, ne namecem ja nikome nikakvu krivicu, daleko bilo, nisu ljudi jedina bica koja odbacuju, eliminisu potomstvo i niko zbog mog komentara ne treba ni krivicu ni bilo sta lose da oseca. Priroda, ciji smo deo, je surova, samo mi je muka od licemerja, muka mi je od toga da niko svojom glavom ne razmislja. Nista lepo ni civilizacijski tu nema, naprotiv. Kakav 21. vek, kakvi bakraci. Neko je odlucio da je abortus svetinja, a cedomorstvo najmonstruozniji zlocin, a sustinska razlika je... Drzava treba da se bori na sve moguce nacine protiv abortusa, edukuje ljude, stavi im do znanja da to nije nikakva alternativa kontracepciji, aman...Naucite nesto, saznajte. Pogledajte makar film Unplanned, odlicno i sa svih aspekata obradjena tema po istinitoj prici.
(my way, 8. septembar 2021 21:17) # Link komentara

Dete je velicine pasulja koji delovi tela se tacno slazu, ne razumem. Bice da si ti nesto pobrkao, al bitno da si nas naucio da se edukujemo.

Jole

pre 2 godine

Zbog takvih zakona i zatucanih misli su puna sirotista ostavljene dece.
(Nikola, 8. septembar 2021 21:55)

Znači bolje smrt nego sirotište?
Pre nedelju dana me vozio taksista, čovek odrastao u Zvečanskoj, sad ima svoju porodicu, gradi kuću trenutno, normalan čovek. Da se on nije rodio ne bi ni to njegovo troje dece.

Pit

pre 2 godine

Nista lepo ni civilizacijski tu nema, naprotiv...
(my way, 8. septembar 2021 21:17)

Sam čin, naravno, nema. Ono što jeste civilizacijski i lepo je poštovanje autonomije tela. Trudnoća je sve samo ne naivna i bezazlena stvar za ženu, iz više uglova: zdravstvenog, socijalnog, emotivnog... Mrtvima nije dozvoljeno uzimati organe za spasavanje drugih života bez njihove prethodne saglasnosti, a neki su spremni da zabrani ženi izbor da li želi ili ne da stavi svoje telo na raspolaganje i rizikuje svoje zdravlje da bi se spasao život koji još nije ni počeo.

Ujka Zitko PFK

pre 2 godine

Covek ima 4.zivota.Prvi zivot mu je u majcinom stomaku koji traje 9.meseci.Onda ima drugi zivot,ovaj prolazni koji mu traje koliko mu je zapisano.Onda mi zagrobni zivot i na kraju ima vecni zivot.A najtuznije je sto se covek vezuje za ovaj prolazni zivot na ovom prolaznom svetu,a jos tuznije je sto covek ne razmislja o zagrobnon zivotu.Pogledajte samo kako se ljudi ponasaju na ovome prolaznom svetu,ono najgore: abortusi,kriminal,prostitucija,silovanja,kradje,ubistva,nasilja....Dusa ce im ispastati u zagrobnom zivotu.

Silvester

pre 2 godine

Pred rat, ostade meni žena trudna, reko čisti ga, ko zna koliko će ovo da traje i šta će sve da nas snađe, a možda se iz rata i ne vratim. Realno, šanse su mi bile nikakve. Pita ona neku drugaricu koja je bila više puta na abortus, kako je to. Kaže ona prosto, kao kad sladoledžija nagrebe sladoled onom kašikom. Ode ona moja nesrećnica na abortus, jedva ga je preživela, u dlaku ostala živa. Dvadeset godina ne mogu da se nakajem što sam bio kukavica i što sam je nagovorio to da uradi. Ubio sam svoje nerođeno dete. Ljudi, abortus je ubistvo, kraj priče. Imam dvoje dece i unuka, ali osećam neku prazninu između njih, koju ne mogu da popunim.

status_update

pre 2 godine

Jezivo! Nema opravdanja za abortus, stavite kondom. Koje pravo na izbor, to je klasicno ubistvo!
(Dule, 8. septembar 2021 21:13)

Nauka je dala jasnu granicu kad se "nesto" smatra za zivo, a kad za mrtvo. Postoje kriterijumi. Tek onda kad embrion zaista deluje odrzivo ("vatra zivota se rasplamsa") i dobije velike sanse da se do kraja razvije smatra se da je ljudsko bice i abortus je zabranjen (a to mu i dodje tu negde u trecem mesecu).

Iq

pre 2 godine

Ma da abortus nije zlocin i ugrozavanje, nego pravo izbora ali zato nevakcinisani zdravi ugrozavaju druge koji su zasticeni navodno vakcinom. To je logika neoliberal zlocinaca, Tonija Blera, Gejtsa, Bajdena, Obame. Ali mi mislimo da je i bombardovanje Srbije bila teorija zavjere, a ne realnost.

ja

pre 2 godine

Kontracepcija nije stopostotna zastita. Moze se desiti da ne uradi posao i vise puta u zivotu zene. Ponekad i u starijim godinama a obicno starije zene nisu sposobne ni voljne da vise radjaju.

Abortus mora postojati za takve slucajeve.

S druge strane, treba vise promovisati vazektomiju kao bezbednu kontraceptivnu metodu za muskarce.

XP

pre 2 godine

Religijski ludaci su izglasali da je zabranjen abortus, čak i u slučaju silovanja i incesta.

To je ta ruralna, Trampova Amerika.
(Lula, 08. septembar 2021 20:58)

To nije tačno. Zapravo, pravilno se kaže - to je laž.

manje od 10% su abortusi zbog silovanja

pre 2 godine

Religijski ludaci su izglasali da je zabranjen abortus, čak i u slučaju silovanja i incesta.

To je ta ruralna, Trampova Amerika.
(Lula, 08. septembar 2021 20:58)

A urbana Amerika i ti i tebi urbani Srbi niste čuli za kontracepciju u 21. veku.

Vale

pre 2 godine

@ AL Smutko
Čoveče, dete je podjednaka odgpvornost oba roditelja! Ako se ti 'prosipaš' u neku, ubio si dete ako nečeš brak i porodicu. Kako vam to ne dopre do mozgova? Uradi vazektomiju pa onda imaj seks do mile volje, nećeš ubiti nijedno svoje dete.
Apropo tog usvajanja, da uvedu da otac deteta izdržava majku do porođaja i da bude sa njom, da joj pomaže, bude i na porođaju, i onda zajedno sa majkom svog deteta da to dete na usvajanje. To bi jedino bilo pravedno.
Gde su očevi sve te abortirane dece???

Joanikije Bg

pre 2 godine

Ni kod nas nije ništa bolje. Ja sam ih radio po desetak na specijalizaciji u jednoj od beogradskih ginekološko akušerskih bolnica. To je sastavni deo posla lekara ginekologa. Ali je strašno za društvo u kome se abortusi dešavaju kao na traci, a sve je to posledica neobrazovanja i uticaja medija na vaspitavanje dece i mladih, a ne njihovih roditelja.

РЗ-ЦЗ

pre 2 godine

Код хришћана 67 абортуса а код муслимана се можда роди толики број деце, и онда нам је ђаво крив.

djura poglavica

pre 2 godine

Nije na doktoru tolika krivica kao na majci koja je odluku donela, ali je i dalje ima, jer je on takođe odlučio da se time bavi. Neslavan rekord...

Mandrak

pre 2 godine

Hocete da mi kazete da su sve ove zene silovane?!

Problem je u tome sto se abortus koristi kao kontraceptivno sredstvo, a ne kao krajnja mera. Feministicki pokret vise nije pro-izbor vec pro-abortus.
Abortus je postao statusni simbol u levicarskim krugovima. To vise niko ne moze da porekne.

Podsetio bih vas samo na ne tako davni transparent koji se pojavio u Srbiji na kome je pisalo "Sve smo mi abortirale". Dakle to je ulaznica u "klub".

ArizonaOrthodox

pre 2 godine

Nekada je levica bila smatrana za progresivnu i naprednu ideju u društvu. Ali u zadnjih par godina levica sve više podseća na neku ekstremnu struju u kojoj normalna i prirodna shvatanja postaju žrtve tzv. cancel kulture. Meni kao levičaru ovakva levica koja postoji u Americi ne treba. Žene moraju da shvate: With great power (moć da daš život) comes great responsibility (ubijanje sopstvenog deteta nevezano za religiju je pogrešno i neprirodno). Pogotovo u Americi gde postoje milioni ljudi koji čekaju da usvoje dete, i agencije koje će da snose troškove održavanja trudnoće, pored moralnog, nema ni jednog drugog razloga da se žena odluči na abortus. U potpunosti podržavam zakon koji je izglasan u Teksasu od strane republikanaca. Ovo je iznad toga ko kojoj stranci pripada. Bog da blagoslovi sve majke i svu decu sveta!!!

Nikola

pre 2 godine

Svima koji imaju dilemu u vezi sa ovim pitanjem bih preporučio da pogledaju kako se vrši abortus, klipovi mogu da se nađu na YT. A i ljudi koji su već odabrali stranu treba to da vide. Nakon što sam odgledao, ja dilemu više nemam.

Mikii

pre 2 godine

Ovo je nepravda. Ženama kojima je juče trebala pomoć pre stupanja zakona su je dobile, a one koje su došle samo dan kasnije, neće moći da je dobiju", zaključuje ona, dodajući da joj je žao što nije uspela svakome da pomogne.

Trebala ti je pomoc da ubijes dete? Pobogu, ljudi...

my way

pre 2 godine

Nisam ni za ni protiv, ali ja bih samo voleo da prestanemo da budemo licemeri. Ok, abortus je pravo, ljudsko drustvo je tako odlucilo, ali mi je pun toga da se abortus brani kao neka uzvisena moralna vrednost. Ako neko ubije tek rodjeno dete taj se sa pravom smatra monstrumom najvecim, a ako abortira sta, ultra je civilizovan i emancipovan?. Znate li kako se vrsi abortus, znate li da dete od 8-9 nedelja oseca bol? Znate li da je praksa da se nakon abortusa komadici tela slazu kao dokaz da je sve izvadjeno. Da me ne razumete pogresno, ne namecem ja nikome nikakvu krivicu, daleko bilo, nisu ljudi jedina bica koja odbacuju, eliminisu potomstvo i niko zbog mog komentara ne treba ni krivicu ni bilo sta lose da oseca. Priroda, ciji smo deo, je surova, samo mi je muka od licemerja, muka mi je od toga da niko svojom glavom ne razmislja. Nista lepo ni civilizacijski tu nema, naprotiv. Kakav 21. vek, kakvi bakraci. Neko je odlucio da je abortus svetinja, a cedomorstvo najmonstruozniji zlocin, a sustinska razlika je... Drzava treba da se bori na sve moguce nacine protiv abortusa, edukuje ljude, stavi im do znanja da to nije nikakva alternativa kontracepciji, aman...Naucite nesto, saznajte. Pogledajte makar film Unplanned, odlicno i sa svih aspekata obradjena tema po istinitoj prici.

N1vaders

pre 2 godine

Prije 30 godina je Dzordz Karlin primjetio da se konzervativci bore protiv abortusa fanaticno ali čim se to dijete rodi nikoga više nije briga. Dok ne napune 18 godina i ne mogu u vojsku. Njegovim riječima žele što više živih beba da ih pretvore u mrtve vojnike.
Popravite uslove za roditelje što samohrane što vjencane, i abortusa će biti malo do nimalo (barem iz razloga da ljudi dijete ne žele). Povećajte količinu informacija i kontracepcije tinejdžerima i biće manje trudnoća. Niko brže ne predje put od "nemojte slučajno da bi se seksali" do "kad ce unucad" od roditelja.
I svi ovi sto se bore protiv abortusa, za svako dijete koje se izborite a koje roditelji ne žele da rode treba ga vama dati na staranje.

Mandrak

pre 2 godine

To je ta ruralna, Trampova Amerika.
(Lula, 8. septembar 2021 20:58)

Tebi je sigurno miliji onaj demokratski senator koji se zalagao za, pazi sad...POST NATALNI ABORTUS! Znas kako se to zove u normalnom svetu? Ubistvo!
Parafraziram: Beba ce nakon rodjenja biti udobno smestena neko vreme a zatim "uspavana".

Lignjoslav

pre 2 godine

Vidim da su muskarcine najvise zainteresovane za ovu temu.Pojma vi nemate gdje zivite i kakav je zbilja polozaj zene u nasem drustvu.Svaki dan ubijete ili obogaljite poneku ,ali doktor je ubica,abortus zlocin.

Joanikije Bg

pre 2 godine

Za one koji ne znaju šta je abortus. Predstavlja takođe jedno od metoda kontracepcije. U Srbiji, po zakonu, može se uraditi do 10. nedelje trudnoće, posle toga ne. Radi se kiretažom ili aspiracionom vakuum Kanilom. Do 7. nedelje trudnoće, moguće je uraditi medikamentozni prekid trudnoće kod pacijentkinja, koje nisu rađale, dakle, različitim lekovima. Vidim komentare upućene lekaru da je "ubica", "dželat" ili "što se bavi tim poslom", ko god da je napisao, trebao je da se zapita, ko će uraditi ako ne doktor. Drugo, npr nisam ja birao ginekologiju da bih radio abortuse, koji su sastavni deo ginekologije i jedan vid pomoći nesrećnim pacijentkinja a, koje su se u toj situaciji zatekle, jer sutra dan se rodi nevoljeno, neželjeno dete, koje će svoje detinjstvo provesti po raznim domovima za nezbrinutu decu, to je tužno takođe, već da BiH pomagao ženama, porađao ih i sl. Abortus je jedan vid pomoći pacijentkinji. Stavite sebe gospodo u tu situaciju, da morate izvršiti pobačaj. Lako je nekoga osuđivati, da li doktora ili pacijentkinju, samo je važno da ste vi u pravu. Klasična srpska posla. Najbolje bi bilo kada bi se svako bavio svojim poslom.

kole

pre 2 godine

I u Srbiji pod hitno treba doneti slican zakon, koji se nebi odnosio na slucajeve kada je plod ostecen, kod silovanja, kod porodica koje zive u teskim materijalnim uslovima, kod maloletnica i u jos nekoliko situacija kada iz zdravstvenih, ili etickih razloga treba dozvoliti prekid trudnoce. Za sve ostale slucajeve bi jedino predsednik drzave mogao da odobri abortus. Ovi sto iznose argumente protiv mog misljenja me ne zanimaju.

otac dve ćerke

pre 2 godine

Gde su očevi sve te abortirane dece???
(Vale, 08. septembar 2021 21:25)

Očevi se i ne pitaju ništa. Ima li pravo da devojci zabrani abortus? Nema. Stvari su postavljene tako kao da za začeće nije potreban muškarac. Ima muškaraca koji bi izdržavali dete ali majci je lakše da ide na abortus. A u 21. veku videti abortus kao sredstvo kontracepcije je poražavajuće.

Milan

pre 2 godine

Zadruga vam je olicenje kakvo je drustvo postalo u vecini drzava, moral, obraz sve na niskim granama, nista vise nije sramota sve je normalno trazili ste gledajte...

Byxb

pre 2 godine

"Ako nećete da rađate izvadite jajnike ili odstranite matericu pa nek se prosipaju u vas kao u klozet na štajgi, ako ste neželjeno ostale trudne rodite dete pa ga dajte u usvajalište, nemojte ubijati decu zaboga..."

Mhhhmmm. Samo što u praksi, žene obično hoće da rađaju. Samo ne mamlazu koga je, recimo, žuljao kondom pa joj rekao da zna on da pazi. Ili, recimo, hoće da rađaju, ali ne u trenutku kada je mamlaz ostavio, a u banci nula. I naravno, niko normalan trunku želje nema da rodi recimo strikanu silovatelju...

I od čega tačno zamišljaš da živi ta što je neželjeno ostala trudna, gomila poslova ne može da se radi u trudnći, od čega da plaća preglede, vitamine, pristojnu hranu da bi rodila zdravo dete?

Lako je tuđim jajnicima gloginje mlatiti. Vazektomija je reverzibilna, podvezujte se vi dok se ne uozbiljite i rešena stvar.

Ujka Zitko PFK

pre 2 godine

Ogroman greh je izvrsiti abortus.Majka cristiana ronalda je htela da ga abortira.Momak je danas slavna licnost,humanista...Najlakse je otarasiti se nekoga na tako ljigav nacin.Ne razmisljaju ljudi o zagrobnom zivotu.

Nikola

pre 2 godine

Cuj sve muskarce srbe ovde sta imaju da kazu… zene Da su pametne posto ih je vise da se ujedine i donesu zakon da se na svim muskarcima izvrsi vazektomija…

Joanikije Bg

pre 2 godine

Za one koji ne znaju šta je abortus. Predstavlja takođe jedno od metoda kontracepcije. U Srbiji, po zakonu, može se uraditi do 10. nedelje trudnoće, posle toga ne. Radi se kiretažom ili aspiracionom vakuum Kanilom. Do 7. nedelje trudnoće, moguće je uraditi medikamentozni prekid trudnoće kod pacijentkinja, koje nisu rađale, dakle, različitim lekovima. Vidim komentare upućene lekaru da je "ubica", "dželat" ili "što se bavi tim poslom", ko god da je napisao, trebao je da se zapita, ko će uraditi ako ne doktor. Drugo, npr nisam ja birao ginekologiju da bih radio abortuse, koji su sastavni deo ginekologije i jedan vid pomoći nesrećnim pacijentkinja a, koje su se u toj situaciji zatekle, jer sutra dan se rodi nevoljeno, neželjeno dete, koje će svoje detinjstvo provesti po raznim domovima za nezbrinutu decu, to je tužno takođe, već da BiH pomagao ženama, porađao ih i sl. Abortus je jedan vid pomoći pacijentkinji. Stavite sebe gospodo u tu situaciju, da morate izvršiti pobačaj. Lako je nekoga osuđivati, da li doktora ili pacijentkinju, samo je važno da ste vi u pravu. Klasična srpska posla. Najbolje bi bilo kada bi se svako bavio svojim poslom.

Vale

pre 2 godine

@ AL Smutko
Čoveče, dete je podjednaka odgpvornost oba roditelja! Ako se ti 'prosipaš' u neku, ubio si dete ako nečeš brak i porodicu. Kako vam to ne dopre do mozgova? Uradi vazektomiju pa onda imaj seks do mile volje, nećeš ubiti nijedno svoje dete.
Apropo tog usvajanja, da uvedu da otac deteta izdržava majku do porođaja i da bude sa njom, da joj pomaže, bude i na porođaju, i onda zajedno sa majkom svog deteta da to dete na usvajanje. To bi jedino bilo pravedno.
Gde su očevi sve te abortirane dece???

Byxb

pre 2 godine

"Ako nećete da rađate izvadite jajnike ili odstranite matericu pa nek se prosipaju u vas kao u klozet na štajgi, ako ste neželjeno ostale trudne rodite dete pa ga dajte u usvajalište, nemojte ubijati decu zaboga..."

Mhhhmmm. Samo što u praksi, žene obično hoće da rađaju. Samo ne mamlazu koga je, recimo, žuljao kondom pa joj rekao da zna on da pazi. Ili, recimo, hoće da rađaju, ali ne u trenutku kada je mamlaz ostavio, a u banci nula. I naravno, niko normalan trunku želje nema da rodi recimo strikanu silovatelju...

I od čega tačno zamišljaš da živi ta što je neželjeno ostala trudna, gomila poslova ne može da se radi u trudnći, od čega da plaća preglede, vitamine, pristojnu hranu da bi rodila zdravo dete?

Lako je tuđim jajnicima gloginje mlatiti. Vazektomija je reverzibilna, podvezujte se vi dok se ne uozbiljite i rešena stvar.

N1vaders

pre 2 godine

Prije 30 godina je Dzordz Karlin primjetio da se konzervativci bore protiv abortusa fanaticno ali čim se to dijete rodi nikoga više nije briga. Dok ne napune 18 godina i ne mogu u vojsku. Njegovim riječima žele što više živih beba da ih pretvore u mrtve vojnike.
Popravite uslove za roditelje što samohrane što vjencane, i abortusa će biti malo do nimalo (barem iz razloga da ljudi dijete ne žele). Povećajte količinu informacija i kontracepcije tinejdžerima i biće manje trudnoća. Niko brže ne predje put od "nemojte slučajno da bi se seksali" do "kad ce unucad" od roditelja.
I svi ovi sto se bore protiv abortusa, za svako dijete koje se izborite a koje roditelji ne žele da rode treba ga vama dati na staranje.

Lignjoslav

pre 2 godine

Vidim da su muskarcine najvise zainteresovane za ovu temu.Pojma vi nemate gdje zivite i kakav je zbilja polozaj zene u nasem drustvu.Svaki dan ubijete ili obogaljite poneku ,ali doktor je ubica,abortus zlocin.

Joanikije Bg

pre 2 godine

Ni kod nas nije ništa bolje. Ja sam ih radio po desetak na specijalizaciji u jednoj od beogradskih ginekološko akušerskih bolnica. To je sastavni deo posla lekara ginekologa. Ali je strašno za društvo u kome se abortusi dešavaju kao na traci, a sve je to posledica neobrazovanja i uticaja medija na vaspitavanje dece i mladih, a ne njihovih roditelja.

Mila

pre 2 godine

Moja pokojna baka je, po sopstvenoj priči, sama sebi izvršila abortus preko 20 puta. Na koji način, bolje da vam ne pišem. I ne samo ona, sve žene tada, nažalost, su to morale da rade. Muškarce nije bilo briga a da rode niti su mogle niti su smele. Tako da priče da je to odlika današnjeg vremena apsolutno ne stoje.

Ujka Zitko PFK

pre 2 godine

Ogroman greh je izvrsiti abortus.Majka cristiana ronalda je htela da ga abortira.Momak je danas slavna licnost,humanista...Najlakse je otarasiti se nekoga na tako ljigav nacin.Ne razmisljaju ljudi o zagrobnom zivotu.

Neko tamo

pre 2 godine

Moja trudnoća je bila neplanska, iz veze koju sam planirala da završim. I moja porodica i okruzenje su sugerisali da abortiram. Kad sam čula bebino srce sa 7 nedelja, to je bilo to. Iako je izgledao kao zrno pasulja, imao je srce koje je kucalo. Sad krećemo u školu. Da li je lako nije, da li me muškarci gledaju kao kravu sa teletom o da, užasne komentare sam dobijala. Ali ta ljubav koju dobijam od svog deteta sve briše. A znam da bi se ceo život pitala kako bi ta grupa ćelija izgledala. Pritom, imam drugarice koju se imale abortuse i sve do jedne provlače priču o bebi koje nema. Sad su majke, ali uvek ostaje neko kajanje i razmišljanje šta bi bilo kad bi bilo. Ono o čemu se ne priča jesu psiholoske posledice koje ostaju. Abortus treba da bude poslednje rešenje, a ne preventiva. Pričam o normalnim situacijama. O incestima i silovanjima svakako opravdavam jer je mnogo gore nositi i roditi to dete, nego abortirati.

Mikii

pre 2 godine

Ovo je nepravda. Ženama kojima je juče trebala pomoć pre stupanja zakona su je dobile, a one koje su došle samo dan kasnije, neće moći da je dobiju", zaključuje ona, dodajući da joj je žao što nije uspela svakome da pomogne.

Trebala ti je pomoc da ubijes dete? Pobogu, ljudi...

my way

pre 2 godine

Nisam ni za ni protiv, ali ja bih samo voleo da prestanemo da budemo licemeri. Ok, abortus je pravo, ljudsko drustvo je tako odlucilo, ali mi je pun toga da se abortus brani kao neka uzvisena moralna vrednost. Ako neko ubije tek rodjeno dete taj se sa pravom smatra monstrumom najvecim, a ako abortira sta, ultra je civilizovan i emancipovan?. Znate li kako se vrsi abortus, znate li da dete od 8-9 nedelja oseca bol? Znate li da je praksa da se nakon abortusa komadici tela slazu kao dokaz da je sve izvadjeno. Da me ne razumete pogresno, ne namecem ja nikome nikakvu krivicu, daleko bilo, nisu ljudi jedina bica koja odbacuju, eliminisu potomstvo i niko zbog mog komentara ne treba ni krivicu ni bilo sta lose da oseca. Priroda, ciji smo deo, je surova, samo mi je muka od licemerja, muka mi je od toga da niko svojom glavom ne razmislja. Nista lepo ni civilizacijski tu nema, naprotiv. Kakav 21. vek, kakvi bakraci. Neko je odlucio da je abortus svetinja, a cedomorstvo najmonstruozniji zlocin, a sustinska razlika je... Drzava treba da se bori na sve moguce nacine protiv abortusa, edukuje ljude, stavi im do znanja da to nije nikakva alternativa kontracepciji, aman...Naucite nesto, saznajte. Pogledajte makar film Unplanned, odlicno i sa svih aspekata obradjena tema po istinitoj prici.

otac dve ćerke

pre 2 godine

Gde su očevi sve te abortirane dece???
(Vale, 08. septembar 2021 21:25)

Očevi se i ne pitaju ništa. Ima li pravo da devojci zabrani abortus? Nema. Stvari su postavljene tako kao da za začeće nije potreban muškarac. Ima muškaraca koji bi izdržavali dete ali majci je lakše da ide na abortus. A u 21. veku videti abortus kao sredstvo kontracepcije je poražavajuće.

u prolazu

pre 2 godine

Treba razlikovati abortus kao sredstvo kontracepcije, i abortus u cilju pomoći majki prilikom incesta, silovanja, vanmateričnih trudnoća i bolesti deteta. Za ovo prvo oprcadanje ne postoji i sto neko reče placaj iz svog džepa. Znam osobe koje su pobile silni decu i bukvalno su igrale ruski rulet koje će da se rodi, a koje će da abortiraju. Imam i drugaricu koja je morala da abortira jer je zdravstveno bila toliko loše da ne bi iznela trudnoću kako treba. A tek kada genetski testovi pokažu lošu prognozu - ko god kaže treba da se rodi je licemer. Naročito u Srbiji. Medicinadka nega za takvo dete je preskupa, otac u glavnom pobegne, a žena ostaje sama sa detetom odbacena od naše licemerne okoline. Radim u bolnici, volim svoj posao, i pedijatriju jednostavno ne bih mogla da radim. Na praksi sam prisustvola onome sto se zove comfort care gde se čeka smrt deteta od 5 godina jer je devojčica imala niz genetskih oštećenja i mučila se. To je pakao za roditelje gori od svakog abortusa. Kad potpisujete papir da pustate dete da umre, da se ne muci. U Americi je trenutno sve ostalo u krajnost, gde se svakodnevno pitam gde je zdrav razum.

РЗ-ЦЗ

pre 2 godine

Код хришћана 67 абортуса а код муслимана се можда роди толики број деце, и онда нам је ђаво крив.

manje od 10% su abortusi zbog silovanja

pre 2 godine

Religijski ludaci su izglasali da je zabranjen abortus, čak i u slučaju silovanja i incesta.

To je ta ruralna, Trampova Amerika.
(Lula, 08. septembar 2021 20:58)

A urbana Amerika i ti i tebi urbani Srbi niste čuli za kontracepciju u 21. veku.

Locutus

pre 2 godine

I u Srbiji pod hitno treba doneti slican zakon, koji se nebi odnosio na slucajeve kada je plod ostecen, kod silovanja, kod porodica koje zive u teskim materijalnim uslovima, kod maloletnica i u jos nekoliko situacija kada iz zdravstvenih, ili etickih razloga treba dozvoliti prekid trudnoce. Za sve ostale slucajeve bi jedino predsednik drzave mogao da odobri abortus. Ovi sto iznose argumente protiv mog misljenja me ne zanimaju.
(kole, 8. septembar 2021 21:39)

Da, da, predsednik Srbije za svaki pojedinačni abortus da odlučuje, po mogućstvu na teliviziji u direktnom prenosu...

Milan

pre 2 godine

Zadruga vam je olicenje kakvo je drustvo postalo u vecini drzava, moral, obraz sve na niskim granama, nista vise nije sramota sve je normalno trazili ste gledajte...

ja

pre 2 godine

Kontracepcija nije stopostotna zastita. Moze se desiti da ne uradi posao i vise puta u zivotu zene. Ponekad i u starijim godinama a obicno starije zene nisu sposobne ni voljne da vise radjaju.

Abortus mora postojati za takve slucajeve.

S druge strane, treba vise promovisati vazektomiju kao bezbednu kontraceptivnu metodu za muskarce.

Mica

pre 2 godine

Žena je ta koja treba da nosi tu trudnoću 9 meseci ako nije spremna psihički i fizički ne sme biti naterana da rodi. Sa druge strane uvesti sexualno obrazovanje u školama, negovati porodične vrednosti, pomagati majke koje žele da rode i njihovu decu, ukinuti PDV na bebi opremu potom školski pribor i knjige. Ako se ukine legalni abortus vršiće ga nestručna lica po kućama i žene će umirati.

Cccccc

pre 2 godine

Samo osobe koje treba da nose to stvorenje 9 meseci u sebi imaju pravo da odlucuju sta ce i kako ce tako da su ovi komentari muskaraca prosto trabunjanje.

Nikola

pre 2 godine

Cuj sve muskarce srbe ovde sta imaju da kazu… zene Da su pametne posto ih je vise da se ujedine i donesu zakon da se na svim muskarcima izvrsi vazektomija…

ArizonaOrthodox

pre 2 godine

Nekada je levica bila smatrana za progresivnu i naprednu ideju u društvu. Ali u zadnjih par godina levica sve više podseća na neku ekstremnu struju u kojoj normalna i prirodna shvatanja postaju žrtve tzv. cancel kulture. Meni kao levičaru ovakva levica koja postoji u Americi ne treba. Žene moraju da shvate: With great power (moć da daš život) comes great responsibility (ubijanje sopstvenog deteta nevezano za religiju je pogrešno i neprirodno). Pogotovo u Americi gde postoje milioni ljudi koji čekaju da usvoje dete, i agencije koje će da snose troškove održavanja trudnoće, pored moralnog, nema ni jednog drugog razloga da se žena odluči na abortus. U potpunosti podržavam zakon koji je izglasan u Teksasu od strane republikanaca. Ovo je iznad toga ko kojoj stranci pripada. Bog da blagoslovi sve majke i svu decu sveta!!!

Mandrak

pre 2 godine

To je ta ruralna, Trampova Amerika.
(Lula, 8. septembar 2021 20:58)

Tebi je sigurno miliji onaj demokratski senator koji se zalagao za, pazi sad...POST NATALNI ABORTUS! Znas kako se to zove u normalnom svetu? Ubistvo!
Parafraziram: Beba ce nakon rodjenja biti udobno smestena neko vreme a zatim "uspavana".

XP

pre 2 godine

Religijski ludaci su izglasali da je zabranjen abortus, čak i u slučaju silovanja i incesta.

To je ta ruralna, Trampova Amerika.
(Lula, 08. septembar 2021 20:58)

To nije tačno. Zapravo, pravilno se kaže - to je laž.

nfs

pre 2 godine

@Arthammer
A gde je odgovornost muškarca?
Žena koja ne želi dete, a ostala je u drugom stanju, najverovatnije je naglasila partneru da ne želi ostati u drugom stanju. Sta ćemo onda? Zbog nečijeg bahacenja treba da joj se svet okrene naopačke? Da ne pričamo o ostalim faktorima poput toga da li će živeti samo sa majkom i kakav bi to zivot bio, itd.
Ogromna većina muškaraca ima neverovatnu potrebu da se baš njihovo seme rasprsi i da bas oni imaju potomke, bez ikakvog obzira na odrastanje istih. Čemu ta misao da su bas oni toliko posebni pa je svetu potrebno još slicnih? I jos se bore za seme svakog muškarca na ovoj planeti! Žene uopšte ne pate od takve narcisoidnosti jer su realnije, jer briga o detetu je u najvećem broju slučajeva na majci.
Nisam protiv rađanja, deca su vazna, ali treba ostaviti ženama izbor.

wub

pre 2 godine

Da li neko zaista misli da se bilo kojim zakonom može zabraniti abortus? Žena će izvršiti abortus ako hoće na ovaj ili onaj način, a bolje je kod doktora jer u većini slučajeva može da rodi dete jednoga dana kada bude bila spremna. Glupim zakonima se samo podstiče abortus najrazličitijim metodama "na crno" koje ne bi radilo stručno lice i koji bi se u mnogim slučajevima završio trajnom neplodnošću. Protivnici abortusa se indirektno zapravo zalažu za manji priraštaj, mislite o tome.

nfs

pre 2 godine

@Oliver
Vi izgleda ne živite u Srbiji?
Sve trudnice iz mog okruženja su vodile trodnocu U PRIVATNIM KLINIKAMA, o svom trošku.
Šta mislite kako se žene poradjaju? Sigurno ne od Vaših para.
Kada žena ide kod ginekologa u državni DZ, kažu joj da kupi rukavice i donese!
Pravo na abortus treba da ima svaka žena. Sta ćemo sa silovanim ženama koje su ostale u drugom stanju? A takvih je mnogo, jer silovanje postoji i u braku, samo se o tome ne prica.

Jovana

pre 2 godine

"Stop ubijanju nemocnih beba.
(Alfa, 09. septembar 2021 01:11)" To nisu bebe nego embrioni. I ne radi se ni o kakvom ubijanju. Prestanite da se dičite svojom zatucanošću i neobrazovanošću. To vam je 7. razred osnovne škole.

Jole

pre 2 godine

Zbog takvih zakona i zatucanih misli su puna sirotista ostavljene dece.
(Nikola, 8. septembar 2021 21:55)

Znači bolje smrt nego sirotište?
Pre nedelju dana me vozio taksista, čovek odrastao u Zvečanskoj, sad ima svoju porodicu, gradi kuću trenutno, normalan čovek. Da se on nije rodio ne bi ni to njegovo troje dece.

Hanzo Hasashi

pre 2 godine

Arizona@ Kada ti budes mogao da radjas onda ces imati pravo glasa, a posto je to jos uvek nemoguce, bolje cuti. Nadam se da nemas devojku ili zenu.

Gradjanin

pre 2 godine

Još uvek mi nije jasno zašto neki ne korsite kondome. Najjeftiniji sredstvo.
(Glavni glumac, 08. septembar 2021 21:37)

Kod nas nije nista bolja situacija po ovom pitanju. Inace veliki broj je i zena koje vec imaju decu ali idu na abortus jer zele sina a nose devojcicu. Koliko samo takvih , moram da kazem zatucanih budala znam koji imaju jednu ili dve cerke a po svaku cenu zele sina. Kada ponovo zatrudne , cim saznaju da je zensko pravac klinika i abortus.Sa druge strane mnogo divnih ljudi ima problem sa zacecem.

Hmm

pre 2 godine

Aman, pa da li znate koliki je plod u osmoj nedelji? Manji od 2 cm. Pa kako moze da oseca bol? Kakve vi gluposti pisete. Lako je vama da kad zavrsite to sto imate okrenete glavu i saopstite da vas beba ne zanima. A da li znate kako ce njoj biti kad je sama? Jos ako nema podrsku od roditelja, to je onda ocaj. Nama treba obrazovanje o toj temi, price sa mladima da znaju kakve su posledice nezasticenog seksa. Kad dodje do trudnoce ne moze to postati samo njena briga. E sad u slucajevima kad im je to normalna pojava je za svaku osudu. Nije to nerodjeno dete biralo da ga neko napravi. On kontracepciju, ona moze i spiralu i pilule i nema brige. Podrzavam samo ako je tesko bolesno ili je ne daj Boze rezultat silovanja. A pre nego sto se neko napise pa i bolesno dete treba da zivi, morala bih da vas prebacim u vreme kada sam sa sinom bila u bolnici na neurologije u Tirsovoj gde su bila i deca tesko bolesna. Vecina majki ostane sama u toj borbi jer oni ne mogu da se izbore sa tim. Pa vi dobro razmislite da li cete napadati samo majke.

Nikola

pre 2 godine

Svima koji imaju dilemu u vezi sa ovim pitanjem bih preporučio da pogledaju kako se vrši abortus, klipovi mogu da se nađu na YT. A i ljudi koji su već odabrali stranu treba to da vide. Nakon što sam odgledao, ja dilemu više nemam.

SingidunumAussie

pre 2 godine

Teksas je oduvek bio najkonzervativnija i najbolesnija drzava u Americi. Ne bih ziveo u Teksasu da mi neko ponudi platu od milion dolara. Ekstremni kapitalizam, rasizam, religiozni fanatizam, naoruzani do zuba, u stvari moderna verzija divljeg zapada.

status_update

pre 2 godine

Jezivo! Nema opravdanja za abortus, stavite kondom. Koje pravo na izbor, to je klasicno ubistvo!
(Dule, 8. septembar 2021 21:13)

Nauka je dala jasnu granicu kad se "nesto" smatra za zivo, a kad za mrtvo. Postoje kriterijumi. Tek onda kad embrion zaista deluje odrzivo ("vatra zivota se rasplamsa") i dobije velike sanse da se do kraja razvije smatra se da je ljudsko bice i abortus je zabranjen (a to mu i dodje tu negde u trecem mesecu).

Arthammer

pre 2 godine

Za one koji ne znaju šta je abortus. Predstavlja takođe jedno od metoda kontracepcije. U Srbiji, po zakonu, može se uraditi do 10. nedelje trudnoće, posle toga ne. Radi se kiretažom ili aspiracionom vakuum Kanilom. Do 7. nedelje trudnoće, moguće je uraditi medikamentozni prekid trudnoće kod pacijentkinja, koje nisu rađale, dakle, različitim lekovima. Vidim komentare upućene lekaru da je "ubica", "dželat" ili "što se bavi tim poslom", ko god da je napisao, trebao je da se zapita, ko će uraditi ako ne doktor. Drugo, npr nisam ja birao ginekologiju da bih radio abortuse, koji su sastavni deo ginekologije i jedan vid pomoći nesrećnim pacijentkinja a, koje su se u toj situaciji zatekle, jer sutra dan se rodi nevoljeno, neželjeno dete, koje će svoje detinjstvo provesti po raznim domovima za nezbrinutu decu, to je tužno takođe, već da BiH pomagao ženama, porađao ih i sl. Abortus je jedan vid pomoći pacijentkinji. Stavite sebe gospodo u tu situaciju, da morate izvršiti pobačaj. Lako je nekoga osuđivati, da li doktora ili pacijentkinju, samo je važno da ste vi u pravu. Klasična srpska posla. Najbolje bi bilo kada bi se svako bavio svojim poslom.
(Joanikije Bg, 08. septembar 2021 21:56)

Zašto uvaženi kolega ne objasnite ljudima kako izgleda abortus "aspiracionom vakum kanilom"? Prostim rečima to je u doslovnom smislu kidanje udova, glave i tkiva tog nedužnog ŽIVOG bića. Po statističkim podacima najmanji broj abortusa je izvršen a da je kao razlog navedeno silovanje. Ali je zato preko 80% abortusa izvršeno na insistiranje majke jer su današnje žene "gospodari sopstvenog tela" a to je ništa drugo do definicija današnjeg egocentrizma koji na žalost pobeđuje svaku žrtvu, razum i odgovornost.

Kambei Shimada

pre 2 godine

"Najbolje bi bilo kada bi se svako bavio svojim poslom"

Najbolje bi bilo da devojke ne spavaju pijane i drogirane sa prvim tipom koga vide, ili da imaju seks bez kondoma, ili da ne sire noge svakome a da nisu sigurne u kojim su danima... Totalno neo dgovorno ponasanje oba pola, dovodi do abortusa. Trenutno je moda da imas seks pre 18-te godine. Sve se nesto zuri, juri, nemoze covek da razmisli normalno.

Notorious

pre 2 godine

Au koliko impotentnih, mizoginih ovde. Zašto mrzite žene? Jel to posledica veronauke u školama?
A kad treba rat, vojska, pametan borac, nema vas nigde.
Kukavičluk.
(Papillon, 09. septembar 2021 01:00)

Za koga bre? Savremene zene? Hahahaha!

Nikada pa ni tada, neka izvole princeze pa lepo u rov, na danasnje zene ne dajem pis***vog boba.

A ti simpu, trk da im se divis jer su sele, ustale, izasle napolje, usle unutra i ostale besmislice kojima se danas utrkujete kao da vam je vrana popila mozak.

Da je onih 50 posto poginulih svih muskaraca u Srbiji tokom I Sv.Rata znalo kakve ce im zene biti sto godina kasnije ne bi ni metka opalili. Za njih? Ne zasmejavajte me.

Optimus_Prime

pre 2 godine

Inace veliki broj je i zena koje vec imaju decu ali idu na abortus jer zele sina a nose devojcicu. Koliko samo takvih , moram da kazem zatucanih budala znam koji imaju jednu ili dve cerke a po svaku cenu zele sina. Kada ponovo zatrudne , cim saznaju da je zensko pravac klinika i abortus.Sa druge strane mnogo divnih ljudi ima problem sa zacecem.
(Gradjanin, 9. septembar 2021 07:48)

Svaka čast na komentaru!

sss

pre 2 godine

Još uvek mi nije jasno zašto neki ne korsite kondome. Najjeftiniji sredstvo.
(Glavni glumac, 08. septembar 2021 21:37)

izgleda da nikad nisi j

Papillon

pre 2 godine

Au koliko impotentnih, mizoginih ovde. Zašto mrzite žene? Jel to posledica veronauke u školama?
A kad treba rat, vojska, pametan borac, nema vas nigde.
Kukavičluk.

Shurda

pre 2 godine

Nisam stručan ali zar je moguće da jedan doktor i to od 80g izvrši 67 kiretaža za 17 sati. To ispada oko 15 minuta po pacijentkinji bez da odmori, ide u toalet ili nešto pojede. Meni deluje nerealno.

Dr.

pre 2 godine

Kada bi muškarci morali da rađaju - sutra bi nas nestalo! Lako je tuđim m*dima gloginje mlatiti. A vi žene - znate šta vam je činiti ako lokalni talibani počnu da uvode slične zakone...

xxx257

pre 2 godine

Ja sam mogao biti zrtva abortusa. Samo pukim slucajem sam sada medju zivima(da vam ne objasnjavam pojedinosti i detalje) Covjek sam od 40 god,uskih kukova(mnogi kazu da sam cak i lijep),sirokih ramena i jos sirih shvatanja ovozemaljskih sagresenja.. Nekako,nisam zamjerio mojoj majci na takvom zamalo ucinjenom potezu(a htjela je). Jos uvijek su mi podjeljenja misljenja o tom "ciscenju". Ipak,na kraju,smatram da zene ne smijemo uslovljavati niti na bilo sta primoravati. Mozda i grijesim ali to misljenje je prevagnulo.

Mandrak

pre 2 godine

Hocete da mi kazete da su sve ove zene silovane?!

Problem je u tome sto se abortus koristi kao kontraceptivno sredstvo, a ne kao krajnja mera. Feministicki pokret vise nije pro-izbor vec pro-abortus.
Abortus je postao statusni simbol u levicarskim krugovima. To vise niko ne moze da porekne.

Podsetio bih vas samo na ne tako davni transparent koji se pojavio u Srbiji na kome je pisalo "Sve smo mi abortirale". Dakle to je ulaznica u "klub".

Oliver

pre 2 godine

Stvari su proste. Demokratija je volja vecine. Vecina Teksasana podrzava zabranu abortusa. Vrhovni sud im je dao za pravo. I tu je kraj rasprave. U Americi postoje liberalne drzave kao Kalifornija,Oregon ili Vermont gde mozete vrsiti abortuse do mile volje,jer vecina gradjana u tim drzavama to podrzava. Ali u Teksasu ne moze i kraj price.

kole

pre 2 godine

I u Srbiji pod hitno treba doneti slican zakon, koji se nebi odnosio na slucajeve kada je plod ostecen, kod silovanja, kod porodica koje zive u teskim materijalnim uslovima, kod maloletnica i u jos nekoliko situacija kada iz zdravstvenih, ili etickih razloga treba dozvoliti prekid trudnoce. Za sve ostale slucajeve bi jedino predsednik drzave mogao da odobri abortus. Ovi sto iznose argumente protiv mog misljenja me ne zanimaju.

Bert

pre 2 godine

Religijski ludaci su izglasali da je zabranjen abortus, čak i u slučaju silovanja i incesta.

To je ta ruralna, Trampova Amerika.
(Lula, 08. septembar 2021 20:58)

A urbana Amerika i ti i tebi urbani Srbi niste čuli za kontracepciju u 21. veku.
(manje od 10% su abortusi zbog silovanja

Urbani znaju sta je ko kontracepcija, a ti redneck, hillybilly iz unutrqsnje Amerike ne znaju.

Imaju po desetoro dece, zive u siromaszvu, prikolicama, veruju u teorije zavera, krive sve za njihov los status (migrante, neku duboku drzavu, levicare, masone, Sorosa, Gejtsa...) samo ne krive sebe.

To delovi Amerike imaju najkraci zivotni vek, uzasno skolstvo i zdravstvo...jedino oko cega se brinu da imaju oruzje i da kontrolisu zene

Silvester

pre 2 godine

Pred rat, ostade meni žena trudna, reko čisti ga, ko zna koliko će ovo da traje i šta će sve da nas snađe, a možda se iz rata i ne vratim. Realno, šanse su mi bile nikakve. Pita ona neku drugaricu koja je bila više puta na abortus, kako je to. Kaže ona prosto, kao kad sladoledžija nagrebe sladoled onom kašikom. Ode ona moja nesrećnica na abortus, jedva ga je preživela, u dlaku ostala živa. Dvadeset godina ne mogu da se nakajem što sam bio kukavica i što sam je nagovorio to da uradi. Ubio sam svoje nerođeno dete. Ljudi, abortus je ubistvo, kraj priče. Imam dvoje dece i unuka, ali osećam neku prazninu između njih, koju ne mogu da popunim.

Oliver

pre 2 godine

@spike

Naprotiv,demokratija je upravo to. Zakon je donet glasanjem u Kongresu Teksasa,potpuno legalno. I vi levicari mozete samo da vristite na nase ogromno zadovoljstvo,hehehe

uhbas

pre 2 godine

Nisam ni za ni protiv, ali ja bih samo voleo da prestanemo da budemo licemeri. Ok, abortus je pravo, ljudsko drustvo je tako odlucilo, ali mi je pun toga da se abortus brani kao neka uzvisena moralna vrednost. Ako neko ubije tek rodjeno dete taj se sa pravom smatra monstrumom najvecim, a ako abortira sta, ultra je civilizovan i emancipovan?. Znate li kako se vrsi abortus, znate li da dete od 8-9 nedelja oseca bol? Znate li da je praksa da se nakon abortusa komadici tela slazu kao dokaz da je sve izvadjeno. Da me ne razumete pogresno, ne namecem ja nikome nikakvu krivicu, daleko bilo, nisu ljudi jedina bica koja odbacuju, eliminisu potomstvo i niko zbog mog komentara ne treba ni krivicu ni bilo sta lose da oseca. Priroda, ciji smo deo, je surova, samo mi je muka od licemerja, muka mi je od toga da niko svojom glavom ne razmislja. Nista lepo ni civilizacijski tu nema, naprotiv. Kakav 21. vek, kakvi bakraci. Neko je odlucio da je abortus svetinja, a cedomorstvo najmonstruozniji zlocin, a sustinska razlika je... Drzava treba da se bori na sve moguce nacine protiv abortusa, edukuje ljude, stavi im do znanja da to nije nikakva alternativa kontracepciji, aman...Naucite nesto, saznajte. Pogledajte makar film Unplanned, odlicno i sa svih aspekata obradjena tema po istinitoj prici.
(my way, 8. septembar 2021 21:17) # Link komentara

Dete je velicine pasulja koji delovi tela se tacno slazu, ne razumem. Bice da si ti nesto pobrkao, al bitno da si nas naucio da se edukujemo.

Ccc

pre 2 godine

Svako ima pravo da radi sa svojim telom I zivotom sta zeli, ko smo mi da odredjujemo sta je ok.a sta ne nekome u zivotu. Mozda je kondom pukao, mozda pilula nije odradilq svoje, mozda su bili napaljeni I pijani, nebitan je razlog, ako nisi sprema da budes roditelj iz bilo kog razloga ne treba ni da rodis dete, neko kaze neka ga ostave u sirotistu, pa kakav je to zivot a znas da te roditelji nisu zeleli. Opet ja bih zeleo da se sva deca radjaju ali nismo mi ti koji odlucuju umesto drugih, nemamo pravo... zivimo svoje zivote po svojim nacelima i pustimo druge da zive kako zele.

Alfa

pre 2 godine

Zao mu je sto ove zene koje abortiraju ne kapiraju...Jos 50ak godina dok islamski svet ne zagospodari evropom potpuno...moci ce ovako,posle ce radjati i nositi burke.. zasto? zato sto danas abortiraju...pametnom dosta...

klas

pre 2 godine

Titov pionir nemoj da se pravis naivan, zene idu na selektivni abortusisljucivo zbog toga sto ih na to tera muz i njegova porodica. Ne znam zenu koja ne zeli ili nije zelela cerku, naprotiv!

Pera

pre 2 godine

Nek prestane opsednutost seksom i guranje seksa u sve, nek prestane komercijalizacija seksa. Postanimo pametnije drustvo, zasto seks cim dobijemo nagon za njim, zasto nije ok sacekati malo?
Cim postanemo odgovornije drustvo , abortusi nece biti problem, bice radjeni kad bude trebalo i treba da budu radjeni.
Ali vecina abortusa se izvrsi zato su dvoje ljudi previse glupi i ne razmisljaju preterano, kazem vecina, ima kad to nije slucaj ali vecina je posledica strasti.
To je epidemija, kod nas se ne kaze abortus , ljudi kazu sklonili, ocistili.

Ja sam za njih i to meni nije pitanje za zivot ili protiv njega vec odgovornost i bez iste.

Hanzo Hasashi

pre 2 godine

Jadne vase devojke, zene i cerke, koliko smo zatucani ovo je za udzbenike. Ko i zasto se s pojedincima razmnozava, ostace misterija.

Aule

pre 2 godine

S druge strane, treba vise promovisati vazektomiju kao bezbednu kontraceptivnu metodu za muskarce.
(ja, 08. septembar 2021 22:42)

Siguran sam da ce se migranti vrlo rado podvrgnuti vazektomiji..
Ali njih moramo razumeti, zar ne?

Oliver

pre 2 godine

Najbolji vid borbe protiv abortusa jeste uskracivanje drzavne pomoci i novca klinikama koje rade abortus. Abortus nije bolest pa da drustvo treba da placa kao sto placamo lecenje raka,dijabetesa ili infarkta. U Americi svaki republikanski predsednik odmah uskrati federalne fondove za sve klinike i organizacije koje promovisu abortus. Dakle,radite abortus zene,ali ne o trosku drzave i svih zdravstvenih osiguranika medju kojima ima puno onih koji su zakleti protivnici abortusa kao npr. ja. Ne mozete to da radite mojim novcem,nego iskljucivo svojim. U Srbiji treba zabraniti abortuse u drzavnim klinikama koje placa Srbija,neka se radi iskljucivo u privatnim klinikama o trosku zena koje to rade.

djura poglavica

pre 2 godine

Nije na doktoru tolika krivica kao na majci koja je odluku donela, ali je i dalje ima, jer je on takođe odlučio da se time bavi. Neslavan rekord...

Pit

pre 2 godine

Nista lepo ni civilizacijski tu nema, naprotiv...
(my way, 8. septembar 2021 21:17)

Sam čin, naravno, nema. Ono što jeste civilizacijski i lepo je poštovanje autonomije tela. Trudnoća je sve samo ne naivna i bezazlena stvar za ženu, iz više uglova: zdravstvenog, socijalnog, emotivnog... Mrtvima nije dozvoljeno uzimati organe za spasavanje drugih života bez njihove prethodne saglasnosti, a neki su spremni da zabrani ženi izbor da li želi ili ne da stavi svoje telo na raspolaganje i rizikuje svoje zdravlje da bi se spasao život koji još nije ni počeo.

Titov Pionir

pre 2 godine

A ako zena odluci da abortira zato sto joj se ne svidja pol deteta, ili mesec kada bi dete bilo rodjeno jer veruje u horoskop... Ili sta ako zena ima uplaceno letovanje a desila se trudnoca... Ili karijera... Ili se smuvala se smuvala sa novim deckom... Ili zeli da ostane fit...

Vidite kako mnogo razloga zena moze da navede kao opravdanie za abortus i sve je to OK posto je to njeno telo i njen izbor na racun svih poreskih obveznika

Oliver fasista laze kao i obicno

pre 2 godine

1) Fetus oseca bol tek posle 25 nedelja kada je abortus zabranjen i kada se vrsi u manje od 1% slucajeva (defekt fetusa ili ugrozeno zdravlje majke - to su zene koje su vec odlucile da imaju decu - jos jedan lazov je slagao o ovome u komentarima).

2) Vecina gradjana Teksasa ne podrzava ovo, stavise, slucaj je obrnut. 50% gradjana misli da bi abortus trebao biti izbor zene (38%) ili kada je postoji "jasna potreba" (12%). Sa druge strane, 34% misli da bi abortus trebao biti legalan samo u slucaju incesta, silovanja ili kada je zdravlje majke u pitanju, a tek 11% misli da bi trebalo biti potpuno zabranjen.

3) Broj onih koji podrzavaju abortus ce samo rasti ako se trendovi nastave, a broj onih koji ga ne podrzavaju ce opadati.

4) Da je Teksas demokratija odavno bi legalizovali marihuanu posto samo 13% gradjana Teksasa zeli da marihuana ostane potpuno zabranjena. Inace, Teksas ima neke od najgorih zakona u Americi sto se tice marihuane. "Volja vecine", kako da ne. Te bajke mozes pricati naivnima koji nemaju pojma.

Oladite malo

pre 2 godine

Čitam da tek u 11. nedelji mozak embriona se razvija. Teško je reći u kom tačno momentu je abortus odnešen ceo jedan inteligentni život, ali ja mislim da je to još i kasnije od 11. nedelje. S obzirom da još uvek nije ni posetila svet ta jedinka ona i ne zna šta propušta. Ljudi tako olako ubiju neku životinju da bi je pojeli, a oko embriona koji je biće s mnogo manje inteligencije dižu ovoliku prašinu (samo zato što je njihove vrste i to razumem). Ako ti je zaista žao ne budi dvoličan, prvo prestani da jedeš junetinu, pa ćemo tek onda pričati o abortusu, eto to je moje mišljenje.

Bole

pre 2 godine

U savremenom svetu abortus je dozvoljen. Čak i poželjan jer će se smanjiti emisija štetnih gasova i zagađenje zemlje. A u Božijem svetu je to čedomorstvo, ili ubistvo. Sad ko se kojoj crkvi moli... A na kraju sveta videćemo čija je poslednja. U Božijem svetu stoji jasna zapovest, prva koju je Bog dao ljudima u svetom pismu, rađajte se i množite se, i napunite zemlju. Ali moram da kažem da su za abortuse najviše krivi muškarci, jer ni jedna normalna žena ne bi ubila svoje dete da ima normalnog muža koji je sposoban da brine o njoj i deci. Čak i ove maloletnice i te mlade devojke istu muku i dilemu imaju, a kroz sve to prolaze same i ostavljene.

Ujka Zitko PFK

pre 2 godine

Covek ima 4.zivota.Prvi zivot mu je u majcinom stomaku koji traje 9.meseci.Onda ima drugi zivot,ovaj prolazni koji mu traje koliko mu je zapisano.Onda mi zagrobni zivot i na kraju ima vecni zivot.A najtuznije je sto se covek vezuje za ovaj prolazni zivot na ovom prolaznom svetu,a jos tuznije je sto covek ne razmislja o zagrobnon zivotu.Pogledajte samo kako se ljudi ponasaju na ovome prolaznom svetu,ono najgore: abortusi,kriminal,prostitucija,silovanja,kradje,ubistva,nasilja....Dusa ce im ispastati u zagrobnom zivotu.

error404

pre 2 godine

Jezivo! Nema opravdanja za abortus, stavite kondom. Koje pravo na izbor, to je klasicno ubistvo!
(Dule, 8. septembar 2021 21:13) nalazimo se i 21? vek, treba imati otvorenije vidjanje. Ne rade abortus samo zato sto su imali odnose bez zastita. Sta ces sa trudnice posle silovanja? Vec koristili kontracrpcije koje nisu bile efikasne? Neka bolest majke ili deteta?
A kao drugo zna se od kada se smatra zivim bicem i onda se naziva ubistvo.

e ovako

pre 2 godine

@Neko tamo: To je ok i to je tvoje iskustvo i ne mozes da svoje iskustvo projektujes na ostale zene. Ja sam imala abortus sa 20 godina i nikada se nisam pokajala zbog toga, NAPROTIV! Ne pitam se kako bi izgledalo to dete i slicne stvari koje si navela. To je bio tvoj izbor a ovo moj i o tome se radi - svako ima pravo na izbor. Da sam rodila dete sa 20 tvrdim da bi i meni i njemu zivot bio katastrofa. Veza sa nasilnikom i slucajna trudnoca, pakao. Nema nista gore od nezeljenog deteta. Inace imam dvoje dece, dobijene kasnije i planirane.

covek

pre 2 godine

abortus je zakonski ogranicen na period u kome nije razijen nervni sistem. tako da narikace nemaju osnova za 'tihi jecaj', 'paklene boli' i sl. sto su pokupili/e po netu i ispred prodavnice. nije sramota ne znati ali jeste time se ponositi.

Ingwar

pre 2 godine

Zaista je nepojmljiva pomisao da postoji odluka da li će srce koje počinje da kuca u šestoj nedelji prestati. Stvarno je zapanjujuće da neko kaže da o tome samo zena odlučuje. Ovakve situacije,koliko god to nekome izgledalo ,,konzervativno”, ,,fanatično”, ,,srenjevekovno”..su posledica urušavanja osnovnih vrednosti braka i ponašanja pre njega. Navodne ljudske slobode su uspele poprilično da izopače takve vrednosti. Mišljenja su razna na šta svi imamo pravo ali zloupotreba tog prava i slobodne volje je žestoko uzela maha

Vaše ime

pre 2 godine

Moja pokojna baka je, po sopstvenoj priči, sama sebi izvršila abortus preko 20 puta. Na koji način, bolje da vam ne pišem. I ne samo ona, sve žene tada, nažalost, su to morale da rade. Muškarce nije bilo briga a da rode niti su mogle niti su smele. Tako da priče da je to odlika današnjeg vremena apsolutno ne stoje.
(Mila, 08. septembar 2021 22:49)

Od koga si ti potekla, majko moja. Kad se smuvas sa nekim obavezno mu kazi ovo, da bezi glavom bez obzira, ako je uopste ima

Zoran

pre 2 godine

T. A i ljudi koji su već odabrali stranu treba to da vide. Nakon što sam odgledao, ja dilemu više nemam.
(Nikola, 8. septembar 2021 21:16)

E imaš na YouTube kako se ubija stoka kojom se hraniš a ne moraš. Jezivo. Treba odabrati stranu. Nakon što sam odgledao,ja dilemu nemam. Jedem meso.

Sandra

pre 2 godine

Не постоји ниједна држава у којој је абортус нормализован и где се то сматра од стране доктора као "помоћ женама", а да нема велики проблем са наталитетом! Те приче о добром стандарду живота би ваљда требало да начине Скандинавију најмногољуднијом, кад оно међутим, само имигранти се тамо размножавају. Сваки живот је драгоцен, а то да ли ће дете завршити у дому за незбринуту децу или не, не значи да нема право на живот и да сва та деца немају шансе да израсту у нормалне грађане који могу да направе неку промену!

Spike

pre 2 godine

Stvari su proste. Demokratija je volja vecine. Vecina Teksasana podrzava zabranu abortusa. Vrhovni sud im je dao za pravo. I tu je kraj rasprave. U Americi postoje liberalne drzave kao Kalifornija,Oregon ili Vermont gde mozete vrsiti abortuse do mile volje,jer vecina gradjana u tim drzavama to podrzava. Ali u Teksasu ne moze i kraj price.
(Oliver, 8. septembar 2021 23:44)

Kakvo poimanje demokratije - da nije tuzno, bilo bi za zgrazavanje. Demokratije nije kada 3 vuka i ovca glasaju sta ce da veceraju. A nije ni puka vladavine vecine (linc, inace, tako folkloran za upravo Teksas).

peter

pre 2 godine

Još uvek mi nije jasno zašto neki ne korsite kondome. Najjeftiniji sredstvo.
(Glavni glumac, 8. septembar 2021 21:37)

Zato sto je osecaj nikakav

meda

pre 2 godine

U Americi se godišnje izvrši preko 8000 abortusa u trećem trimestru (7.,8.,9. mesec). Većina tih abortusa je bez zdravstvenog razloga (ako ne računamo majku koja ima probleme u glavi). Beba ima ogromne šanse da preživi već početkom 7. meseca.
Abortus se radi tako što se prvo ubije beba inekcijom u srce, pa se onda vadi. Ponekad ne uspeju da je ubiju inekcijom, pa je ubiju kad je izvade.
Telo abortiranih beba se koristi u razvoju vakcina.

Ja sam generalno pro-life, ali bih dozvolio abortus u prvom trimestru iz praktičnih razloga, posle toga samo ako postoji neka genetska deformacija.

radisav

pre 2 godine

To sto si naucila rec mizogen ne daje ti za pravo da samostalno odlucujes o necijem zivotu koji si sa nekim zacela. Zenski organ u Srbiji odavno umesto za reprodukciju sluzi za manipulaciju. Sto rece Alfa, za kratko vreme objasnice vam istocna plemena sta je cije pravo i obaveza a sta je jednakost polova

Basf

pre 2 godine

Ako onaj holandski starap zaista uspe u tome da naprave veštačku matericu za ljude (https://www.bbc.com/news/av/health-50056405), to će osloboditi i žene i muškarce. Žene od imeprativa rađanja i da moraju da prolaze kroz to iskustvo, a muškarce potrebe da zaista nađu ženu kako bi zasnovali porodice. Ovako banke sperme i jajnih ćelija i veštačke materice pa ko želi neka sam sa sobom zasniva porodicu i brine se o tom detetu.

Nemanja

pre 2 godine

Naprotiv,demokratija je upravo to. Zakon je donet glasanjem u Kongresu Teksasa,potpuno legalno. I vi levicari mozete samo da vristite na nase ogromno zadovoljstvo,hehehe
(Oliver, 9. septembar 2021 08:43)
Prilično sam siguran da "levičari" mogu da sednu u auto i obave abortus u susednoj, manje zatucanoj državi.

Iq

pre 2 godine

Ma da abortus nije zlocin i ugrozavanje, nego pravo izbora ali zato nevakcinisani zdravi ugrozavaju druge koji su zasticeni navodno vakcinom. To je logika neoliberal zlocinaca, Tonija Blera, Gejtsa, Bajdena, Obame. Ali mi mislimo da je i bombardovanje Srbije bila teorija zavjere, a ne realnost.

Oliver

pre 2 godine

@hmm

Klasicno razmisljanje laika,koji nikad nije ucio embriologiju na drugoj godini medicine. Nije vazna velicina embriona nego razvijenost organa. Organogeneza tj,formiranje organa se desava u prva tri meseca od zaceca. Dakle u 12. nedelji plod ima sve organe kao odrastao covek,verovali ili ne. Srce pocinje da kuca u 23. danu! Zato se trudnicama ne preporucuju nikakvi lekovi u prva tri meseca da se ne bi poremetila organogeneza. A od treceg do 9. meseca plod samo raste i dobija na tezini,uz jos poneka fina podesavanja organa. Mozak nije potpuno razvijen ni po rodjenju,sinaptogeneza se odvija i kod zive bebe. Dakle,mi uopste ne znamo da li embrion oseca bol ili ne oseca,ali je vrlo moguce da oseca. Danas se puno govori i o prenatalnoj psihologiji,da plod moze da oseca stanje svoje majke i njene okoline. Dakle,tu ima puno nedoumica i nemoguce je tako apodikticki tvrditi da plod nista ne oseca. Nema dokaza za to,mada nema ni za suprotno. Ali onda kazemo: ne znamo.

a

pre 2 godine

@ Još uvek mi nije jasno zašto neki ne korsite kondome. Najjeftiniji sredstvo.
(Glavni glumac, 8. septembar 2021 21:37)

Zato sto je osecaj nikakav
(peter, 08. septembar 2021 22:09)

A jakav je osećaj kada nećeš da staviš kondom, pa napraviš dete, pa nagovoriš ženu na abortus, "ubiješ" svoje dete a život i zdravlje te žene dovedeš u pitanje? To je dobar osećaj? Ili se misli samo donjom glavom, pa da oprostimo sve muškarcima, i njihovu odgovornost da nakačimo ženama kao što je slučaj skoro svih u komentarima?

Bojan

pre 2 godine

Ne mozete to da radite mojim novcem,nego iskljucivo svojim. U Srbiji treba zabraniti abortuse u drzavnim klinikama koje placa Srbija,neka se radi iskljucivo u privatnim klinikama o trosku zena koje to rade.
(Oliver, 8. septembar 2021 23:58)

Ne pitaš seee, ćaooo.

Vagica

pre 2 godine

Komentari da ti se sloši...
Svi bi prava, niko ne bi obaveze. Svako bi da odlučuje o drugome, bez razmišljanja, a sebi svašta dozvoljava. Kada se neko dovede pred izbor, onda shvata u čemu je, zapravo, problem.
Komentatori kao oni muškarci iz serije The Handmaid's Tale (iz Gileada), žene neke kao služavke, neke kao "tetke"...

drug Marko

pre 2 godine

Treba odvojiti neke stvari. Pravo na nasilan prekid trudnoće, prava žena, prava oca, prava na život, stvaranje zdravog potomstva, kontracepciju i muško ženske odnose. To su posebne teme.

A TX zakon je jasan.

Ako ti se nesvidja state low pa Imaš privilegiju da živiš u drugoj državi pa se preseli I živi tamo.

Radoznao

pre 2 godine

Koliko su ekstremni i pobornici i protivnici abortusa se vidi upoređenjem zakona Teksasa i Nju Jorka. Dok Teksas sa jedne strane faktički zabranjuje abortus u svim situacijama ( mnogo žena do šeste nedelje i ne znaju da su trudne, ili saznaju otprilike posle četvrte nedelje pa zapravo nemaju vremena do donesu odluku do kraja roka), sa druge strane zakon Nju Jorka dopušta abortus sve do rođenja, kada je dete već sposobno za samostalni život ( dozvoljen je abortus i u slučajevima ako bi rađanje deteta ugrozilo ekonomsko blagostanje majke, jer je u definicija zdravlja unet pojam i ekonomskog blagostanja). Abortus jeste okončanje ljudskog života, jer život po stanovištu nauke počinje začećem. Ali, država je dozvolila i u drugim situacijama okončanje ljudskog života ( u nekim državama postoji smrtna kazna, postoji aktivna ili pasivna eutanazija, legalizovano je lišenje ljudskog života u ratovima, pa zatim policija ima pravo da liši u slučaju sprečavanja nezakonitosti ili bega iz zatvora, pa zatim u slučaju samoodbrane ili krajnje nužde, itd.). Problem je što ni jedna niti druga strana neće pravu javnu raspravu o tome, i eventualno referendum.

David

pre 2 godine

Jednostavnim testom DNK se jasno i nedvosmisleno utvrđuje da nerođeno dete, makar i u formi fetusa, nije deo tela žene i samim tim žena nema pravo da odlučuje o njegovom životu i smrti, jer to nije dozvoljeno ni sudovima u najvećem delu sveta u kojem je ukinuta smrtna kazna i zbog najtežih i najgorih zločina, a kamoli zbog potpune nevinosti. Država mora da materijalno nadoknadi ženi patnju, vreme i trud i da preuzme na sebe odgoj deteta u slučaju silovanja. To je naravno samo moje skromno mišljenje i nikada ga neću promeniti, koliko god se mnogima ne sviđalo.

DedaCvetko

pre 2 godine

@
Svako ima pravo da radi sa svojim telom I zivotom sta zeli, ko smo mi da odredjujemo sta je ok.a sta ne nekome u zivotu.... nemamo pravo... .....zivimo svoje zivote po svojim nacelima i pustimo druge da zive kako zele.
(Ccc, 9. septembar 2021 08:08)

Nema razloga da gore napisano postaje samo pravo punoletnih, dok se potpuno isto pravo uskrati detetu ( rodjenom, nerodjenom, začetom - netbitno ) . U pitanju je živo biće, koje nije u stanju da se samo brani.

Tetka

pre 2 godine

"Država mora da materijalno nadoknadi ženi patnju, vreme i trud i da preuzme na sebe odgoj deteta u slučaju silovanja."

Odlicno resenje i divan zivot za to dete. Dete kome je otac manijak, majka zrtva, a odgajaju ga stranci.
A silovanoj zeni je najmanje do materijalne nadoknade. Sam sebi da aplaudiras na genijalnosti.

Šole

pre 2 godine

Žalosno je to da 700000 parova koji žele potomstvo u Srbiji čeka na veštačku oplodnju zbog svojih zdravstvenih problema a neko se tek tako zbog nekih naizgled glupih razloga odluči na abortus. Ja imam potomstvo bogu hvala na tome , to mi je najveće bogastvo , ko ima on zna kakva je lepota biti roditelj. Abortus podržavam samo u slučaju incesta i silovanja

Marijana

pre 2 godine

Ukoliko je dete bolesno, jesam za abortus, a ovako ako se želite samo zabaviti pilule i kondom. Deca treba da budu voljena i željena. Ne zezajte se sa tako ozbiljnim stvarima. Ni mi Srbi, ni drugi, ali počnimo od sebe i svog dvorišta. Mi ne znamo nikada dobro drugu stranu zato se ne treba igrati sa svojim životom i životom svoje dece. A neki doktori su lošim abortusom upropastili neke žene. Nikad ne treba sebi to dopustiti, da vam ovo bude sredstvo kontracepcije. Pitajte ginekologa, ginekološkinju, šta preporučuju vama, nije sramota ne znati bolje jednom pitati i ispasti budala pa ne znati, nego ćutati i biti budala ceo život.

Natalija

pre 2 godine

@Oliver a čemu mislite da služe doprinosi za zdravstvo? Abortus, kao i bilo koja druga medicinska nega je odavno svima naplaćena kroz zarade i druga primanja. Tako da je to sve već uzeto iz džepa žene koja ide na abortus. Malo se raspitajte kako funkcioniše zdravstveni sistem u Srbiji i ko ga finansira i na koji način pa komentarišite.

Zarko

pre 2 godine

To je pravo tih devojaka i njihova odluka. Doktor je samo uradio svoj posao. A ko zna, mozda je ovo bio neki od onih bolesnih izazova. Kao morate da zatrudnite pa da abortirate.

E moji vi

pre 2 godine

O drzavni gde se dobija drzavljastvo ako ste se rodili u vazdusnom prostoru iste, nemam stav ni misljenje po tom pitanju. Ali da se kod nas razgovara na tu temu , i to jos ovakvi komentari, je tragikomicno. Moja buduca snaja godinama ne moze da upise dete u drzavljanstvo kod naseg konzulat u inostranstvu i ako je sama drzavljanin Srbije. U normalnim zemljama se drzavljanstvo dobija po automatizmu ako je jedan od roditelja drzavljanin te zemlje. Kod nas si, ako ti je majka Srpkinja, ti valjda vanzemaljac, osim ako ne dokazes suprotnom. Njen tadasnji partner je i ostavimo bas zbog tog deteta i sto nije pristala na prekid trudnoce, odbijajuci da bilo sta ima sa tim. Nije ni problem, mi smo to dete prihvatili kao svoje, ali za Srbiju nije dovoljno dobro jer nema oca. Tako, prvo da nauci drzava (drzava je narod) kako da vodi racuna o rodjenima pa onda ovakva rasprava ima smisla. Za ove kojima su zene isle na abortus zato sto "sire noge", porucila bi svasta ali nece objaviti.

Poslije....nema kajanja

pre 2 godine

Popijem litru rakije svojom voljom, zatim sjednem u auto i napravim sudar. I kukam:" hocu pravo na izbor da izadjem iz ove situacije ako mi ne odgovara".

Jovan

pre 2 godine

@A jakav je osećaj kada nećeš da staviš kondom, pa napraviš dete, pa nagovoriš ženu na abortus, "ubiješ" svoje dete a život i zdravlje te žene dovedeš u pitanje? To je dobar osećaj? Ili se misli samo donjom glavom, pa da oprostimo sve muškarcima, i njihovu odgovornost da nakačimo ženama kao što je slučaj skoro svih u komentarima?
(a, 9. septembar 2021 09:48)

Cekaj, cekaj, a gde je ono "nemoj da brines, nisu mi plodni dani.. udri". Tako me nakon dva meseca veze kada sam imao 20 godina, a hormoni lude, devojka navodila na sve vise i vise seksa, a tesko ribu u vodu naterati. Posle mi kaze izgleda da sam "zakacila", ja na prvoj godini faksa... cutim, ne znam sta da kazem.. nista nisam rekao toliko sam bio zatecen. Ona je valjda ocekivala da kazem super, zeni me. Posle dva dana mi javila da je bila u univerzitetskoj klinici i abortirala. Nisam pametan.... oboje smo krivi.

Ujka Zitko PFK

pre 2 godine

Ogroman greh je izvrsiti abortus.Majka cristiana ronalda je htela da ga abortira.Momak je danas slavna licnost,humanista...Najlakse je otarasiti se nekoga na tako ljigav nacin.Ne razmisljaju ljudi o zagrobnom zivotu.

Mikii

pre 2 godine

Ovo je nepravda. Ženama kojima je juče trebala pomoć pre stupanja zakona su je dobile, a one koje su došle samo dan kasnije, neće moći da je dobiju", zaključuje ona, dodajući da joj je žao što nije uspela svakome da pomogne.

Trebala ti je pomoc da ubijes dete? Pobogu, ljudi...

kole

pre 2 godine

I u Srbiji pod hitno treba doneti slican zakon, koji se nebi odnosio na slucajeve kada je plod ostecen, kod silovanja, kod porodica koje zive u teskim materijalnim uslovima, kod maloletnica i u jos nekoliko situacija kada iz zdravstvenih, ili etickih razloga treba dozvoliti prekid trudnoce. Za sve ostale slucajeve bi jedino predsednik drzave mogao da odobri abortus. Ovi sto iznose argumente protiv mog misljenja me ne zanimaju.

djura poglavica

pre 2 godine

Nije na doktoru tolika krivica kao na majci koja je odluku donela, ali je i dalje ima, jer je on takođe odlučio da se time bavi. Neslavan rekord...

ArizonaOrthodox

pre 2 godine

Nekada je levica bila smatrana za progresivnu i naprednu ideju u društvu. Ali u zadnjih par godina levica sve više podseća na neku ekstremnu struju u kojoj normalna i prirodna shvatanja postaju žrtve tzv. cancel kulture. Meni kao levičaru ovakva levica koja postoji u Americi ne treba. Žene moraju da shvate: With great power (moć da daš život) comes great responsibility (ubijanje sopstvenog deteta nevezano za religiju je pogrešno i neprirodno). Pogotovo u Americi gde postoje milioni ljudi koji čekaju da usvoje dete, i agencije koje će da snose troškove održavanja trudnoće, pored moralnog, nema ni jednog drugog razloga da se žena odluči na abortus. U potpunosti podržavam zakon koji je izglasan u Teksasu od strane republikanaca. Ovo je iznad toga ko kojoj stranci pripada. Bog da blagoslovi sve majke i svu decu sveta!!!

Nikola

pre 2 godine

Svima koji imaju dilemu u vezi sa ovim pitanjem bih preporučio da pogledaju kako se vrši abortus, klipovi mogu da se nađu na YT. A i ljudi koji su već odabrali stranu treba to da vide. Nakon što sam odgledao, ja dilemu više nemam.

Oliver

pre 2 godine

Najbolji vid borbe protiv abortusa jeste uskracivanje drzavne pomoci i novca klinikama koje rade abortus. Abortus nije bolest pa da drustvo treba da placa kao sto placamo lecenje raka,dijabetesa ili infarkta. U Americi svaki republikanski predsednik odmah uskrati federalne fondove za sve klinike i organizacije koje promovisu abortus. Dakle,radite abortus zene,ali ne o trosku drzave i svih zdravstvenih osiguranika medju kojima ima puno onih koji su zakleti protivnici abortusa kao npr. ja. Ne mozete to da radite mojim novcem,nego iskljucivo svojim. U Srbiji treba zabraniti abortuse u drzavnim klinikama koje placa Srbija,neka se radi iskljucivo u privatnim klinikama o trosku zena koje to rade.

РЗ-ЦЗ

pre 2 godine

Код хришћана 67 абортуса а код муслимана се можда роди толики број деце, и онда нам је ђаво крив.

my way

pre 2 godine

Nisam ni za ni protiv, ali ja bih samo voleo da prestanemo da budemo licemeri. Ok, abortus je pravo, ljudsko drustvo je tako odlucilo, ali mi je pun toga da se abortus brani kao neka uzvisena moralna vrednost. Ako neko ubije tek rodjeno dete taj se sa pravom smatra monstrumom najvecim, a ako abortira sta, ultra je civilizovan i emancipovan?. Znate li kako se vrsi abortus, znate li da dete od 8-9 nedelja oseca bol? Znate li da je praksa da se nakon abortusa komadici tela slazu kao dokaz da je sve izvadjeno. Da me ne razumete pogresno, ne namecem ja nikome nikakvu krivicu, daleko bilo, nisu ljudi jedina bica koja odbacuju, eliminisu potomstvo i niko zbog mog komentara ne treba ni krivicu ni bilo sta lose da oseca. Priroda, ciji smo deo, je surova, samo mi je muka od licemerja, muka mi je od toga da niko svojom glavom ne razmislja. Nista lepo ni civilizacijski tu nema, naprotiv. Kakav 21. vek, kakvi bakraci. Neko je odlucio da je abortus svetinja, a cedomorstvo najmonstruozniji zlocin, a sustinska razlika je... Drzava treba da se bori na sve moguce nacine protiv abortusa, edukuje ljude, stavi im do znanja da to nije nikakva alternativa kontracepciji, aman...Naucite nesto, saznajte. Pogledajte makar film Unplanned, odlicno i sa svih aspekata obradjena tema po istinitoj prici.

Lignjoslav

pre 2 godine

Vidim da su muskarcine najvise zainteresovane za ovu temu.Pojma vi nemate gdje zivite i kakav je zbilja polozaj zene u nasem drustvu.Svaki dan ubijete ili obogaljite poneku ,ali doktor je ubica,abortus zlocin.

otac dve ćerke

pre 2 godine

Gde su očevi sve te abortirane dece???
(Vale, 08. septembar 2021 21:25)

Očevi se i ne pitaju ništa. Ima li pravo da devojci zabrani abortus? Nema. Stvari su postavljene tako kao da za začeće nije potreban muškarac. Ima muškaraca koji bi izdržavali dete ali majci je lakše da ide na abortus. A u 21. veku videti abortus kao sredstvo kontracepcije je poražavajuće.

Mandrak

pre 2 godine

Hocete da mi kazete da su sve ove zene silovane?!

Problem je u tome sto se abortus koristi kao kontraceptivno sredstvo, a ne kao krajnja mera. Feministicki pokret vise nije pro-izbor vec pro-abortus.
Abortus je postao statusni simbol u levicarskim krugovima. To vise niko ne moze da porekne.

Podsetio bih vas samo na ne tako davni transparent koji se pojavio u Srbiji na kome je pisalo "Sve smo mi abortirale". Dakle to je ulaznica u "klub".

Joanikije Bg

pre 2 godine

Za one koji ne znaju šta je abortus. Predstavlja takođe jedno od metoda kontracepcije. U Srbiji, po zakonu, može se uraditi do 10. nedelje trudnoće, posle toga ne. Radi se kiretažom ili aspiracionom vakuum Kanilom. Do 7. nedelje trudnoće, moguće je uraditi medikamentozni prekid trudnoće kod pacijentkinja, koje nisu rađale, dakle, različitim lekovima. Vidim komentare upućene lekaru da je "ubica", "dželat" ili "što se bavi tim poslom", ko god da je napisao, trebao je da se zapita, ko će uraditi ako ne doktor. Drugo, npr nisam ja birao ginekologiju da bih radio abortuse, koji su sastavni deo ginekologije i jedan vid pomoći nesrećnim pacijentkinja a, koje su se u toj situaciji zatekle, jer sutra dan se rodi nevoljeno, neželjeno dete, koje će svoje detinjstvo provesti po raznim domovima za nezbrinutu decu, to je tužno takođe, već da BiH pomagao ženama, porađao ih i sl. Abortus je jedan vid pomoći pacijentkinji. Stavite sebe gospodo u tu situaciju, da morate izvršiti pobačaj. Lako je nekoga osuđivati, da li doktora ili pacijentkinju, samo je važno da ste vi u pravu. Klasična srpska posla. Najbolje bi bilo kada bi se svako bavio svojim poslom.

Notorious

pre 2 godine

Au koliko impotentnih, mizoginih ovde. Zašto mrzite žene? Jel to posledica veronauke u školama?
A kad treba rat, vojska, pametan borac, nema vas nigde.
Kukavičluk.
(Papillon, 09. septembar 2021 01:00)

Za koga bre? Savremene zene? Hahahaha!

Nikada pa ni tada, neka izvole princeze pa lepo u rov, na danasnje zene ne dajem pis***vog boba.

A ti simpu, trk da im se divis jer su sele, ustale, izasle napolje, usle unutra i ostale besmislice kojima se danas utrkujete kao da vam je vrana popila mozak.

Da je onih 50 posto poginulih svih muskaraca u Srbiji tokom I Sv.Rata znalo kakve ce im zene biti sto godina kasnije ne bi ni metka opalili. Za njih? Ne zasmejavajte me.

Cccccc

pre 2 godine

Samo osobe koje treba da nose to stvorenje 9 meseci u sebi imaju pravo da odlucuju sta ce i kako ce tako da su ovi komentari muskaraca prosto trabunjanje.

Arthammer

pre 2 godine

Za one koji ne znaju šta je abortus. Predstavlja takođe jedno od metoda kontracepcije. U Srbiji, po zakonu, može se uraditi do 10. nedelje trudnoće, posle toga ne. Radi se kiretažom ili aspiracionom vakuum Kanilom. Do 7. nedelje trudnoće, moguće je uraditi medikamentozni prekid trudnoće kod pacijentkinja, koje nisu rađale, dakle, različitim lekovima. Vidim komentare upućene lekaru da je "ubica", "dželat" ili "što se bavi tim poslom", ko god da je napisao, trebao je da se zapita, ko će uraditi ako ne doktor. Drugo, npr nisam ja birao ginekologiju da bih radio abortuse, koji su sastavni deo ginekologije i jedan vid pomoći nesrećnim pacijentkinja a, koje su se u toj situaciji zatekle, jer sutra dan se rodi nevoljeno, neželjeno dete, koje će svoje detinjstvo provesti po raznim domovima za nezbrinutu decu, to je tužno takođe, već da BiH pomagao ženama, porađao ih i sl. Abortus je jedan vid pomoći pacijentkinji. Stavite sebe gospodo u tu situaciju, da morate izvršiti pobačaj. Lako je nekoga osuđivati, da li doktora ili pacijentkinju, samo je važno da ste vi u pravu. Klasična srpska posla. Najbolje bi bilo kada bi se svako bavio svojim poslom.
(Joanikije Bg, 08. septembar 2021 21:56)

Zašto uvaženi kolega ne objasnite ljudima kako izgleda abortus "aspiracionom vakum kanilom"? Prostim rečima to je u doslovnom smislu kidanje udova, glave i tkiva tog nedužnog ŽIVOG bića. Po statističkim podacima najmanji broj abortusa je izvršen a da je kao razlog navedeno silovanje. Ali je zato preko 80% abortusa izvršeno na insistiranje majke jer su današnje žene "gospodari sopstvenog tela" a to je ništa drugo do definicija današnjeg egocentrizma koji na žalost pobeđuje svaku žrtvu, razum i odgovornost.

Ujka Zitko PFK

pre 2 godine

Covek ima 4.zivota.Prvi zivot mu je u majcinom stomaku koji traje 9.meseci.Onda ima drugi zivot,ovaj prolazni koji mu traje koliko mu je zapisano.Onda mi zagrobni zivot i na kraju ima vecni zivot.A najtuznije je sto se covek vezuje za ovaj prolazni zivot na ovom prolaznom svetu,a jos tuznije je sto covek ne razmislja o zagrobnon zivotu.Pogledajte samo kako se ljudi ponasaju na ovome prolaznom svetu,ono najgore: abortusi,kriminal,prostitucija,silovanja,kradje,ubistva,nasilja....Dusa ce im ispastati u zagrobnom zivotu.

Vaše ime

pre 2 godine

Moja pokojna baka je, po sopstvenoj priči, sama sebi izvršila abortus preko 20 puta. Na koji način, bolje da vam ne pišem. I ne samo ona, sve žene tada, nažalost, su to morale da rade. Muškarce nije bilo briga a da rode niti su mogle niti su smele. Tako da priče da je to odlika današnjeg vremena apsolutno ne stoje.
(Mila, 08. septembar 2021 22:49)

Od koga si ti potekla, majko moja. Kad se smuvas sa nekim obavezno mu kazi ovo, da bezi glavom bez obzira, ako je uopste ima

Jovana

pre 2 godine

"Stop ubijanju nemocnih beba.
(Alfa, 09. septembar 2021 01:11)" To nisu bebe nego embrioni. I ne radi se ni o kakvom ubijanju. Prestanite da se dičite svojom zatucanošću i neobrazovanošću. To vam je 7. razred osnovne škole.

N1vaders

pre 2 godine

Prije 30 godina je Dzordz Karlin primjetio da se konzervativci bore protiv abortusa fanaticno ali čim se to dijete rodi nikoga više nije briga. Dok ne napune 18 godina i ne mogu u vojsku. Njegovim riječima žele što više živih beba da ih pretvore u mrtve vojnike.
Popravite uslove za roditelje što samohrane što vjencane, i abortusa će biti malo do nimalo (barem iz razloga da ljudi dijete ne žele). Povećajte količinu informacija i kontracepcije tinejdžerima i biće manje trudnoća. Niko brže ne predje put od "nemojte slučajno da bi se seksali" do "kad ce unucad" od roditelja.
I svi ovi sto se bore protiv abortusa, za svako dijete koje se izborite a koje roditelji ne žele da rode treba ga vama dati na staranje.

peter

pre 2 godine

Još uvek mi nije jasno zašto neki ne korsite kondome. Najjeftiniji sredstvo.
(Glavni glumac, 8. septembar 2021 21:37)

Zato sto je osecaj nikakav

Alfa

pre 2 godine

Zao mu je sto ove zene koje abortiraju ne kapiraju...Jos 50ak godina dok islamski svet ne zagospodari evropom potpuno...moci ce ovako,posle ce radjati i nositi burke.. zasto? zato sto danas abortiraju...pametnom dosta...

sss

pre 2 godine

Još uvek mi nije jasno zašto neki ne korsite kondome. Najjeftiniji sredstvo.
(Glavni glumac, 08. septembar 2021 21:37)

izgleda da nikad nisi j

manje od 10% su abortusi zbog silovanja

pre 2 godine

Religijski ludaci su izglasali da je zabranjen abortus, čak i u slučaju silovanja i incesta.

To je ta ruralna, Trampova Amerika.
(Lula, 08. septembar 2021 20:58)

A urbana Amerika i ti i tebi urbani Srbi niste čuli za kontracepciju u 21. veku.

Vale

pre 2 godine

@ AL Smutko
Čoveče, dete je podjednaka odgpvornost oba roditelja! Ako se ti 'prosipaš' u neku, ubio si dete ako nečeš brak i porodicu. Kako vam to ne dopre do mozgova? Uradi vazektomiju pa onda imaj seks do mile volje, nećeš ubiti nijedno svoje dete.
Apropo tog usvajanja, da uvedu da otac deteta izdržava majku do porođaja i da bude sa njom, da joj pomaže, bude i na porođaju, i onda zajedno sa majkom svog deteta da to dete na usvajanje. To bi jedino bilo pravedno.
Gde su očevi sve te abortirane dece???

Jole

pre 2 godine

Zbog takvih zakona i zatucanih misli su puna sirotista ostavljene dece.
(Nikola, 8. septembar 2021 21:55)

Znači bolje smrt nego sirotište?
Pre nedelju dana me vozio taksista, čovek odrastao u Zvečanskoj, sad ima svoju porodicu, gradi kuću trenutno, normalan čovek. Da se on nije rodio ne bi ni to njegovo troje dece.

status_update

pre 2 godine

Jezivo! Nema opravdanja za abortus, stavite kondom. Koje pravo na izbor, to je klasicno ubistvo!
(Dule, 8. septembar 2021 21:13)

Nauka je dala jasnu granicu kad se "nesto" smatra za zivo, a kad za mrtvo. Postoje kriterijumi. Tek onda kad embrion zaista deluje odrzivo ("vatra zivota se rasplamsa") i dobije velike sanse da se do kraja razvije smatra se da je ljudsko bice i abortus je zabranjen (a to mu i dodje tu negde u trecem mesecu).

Mandrak

pre 2 godine

To je ta ruralna, Trampova Amerika.
(Lula, 8. septembar 2021 20:58)

Tebi je sigurno miliji onaj demokratski senator koji se zalagao za, pazi sad...POST NATALNI ABORTUS! Znas kako se to zove u normalnom svetu? Ubistvo!
Parafraziram: Beba ce nakon rodjenja biti udobno smestena neko vreme a zatim "uspavana".

Byxb

pre 2 godine

"Ako nećete da rađate izvadite jajnike ili odstranite matericu pa nek se prosipaju u vas kao u klozet na štajgi, ako ste neželjeno ostale trudne rodite dete pa ga dajte u usvajalište, nemojte ubijati decu zaboga..."

Mhhhmmm. Samo što u praksi, žene obično hoće da rađaju. Samo ne mamlazu koga je, recimo, žuljao kondom pa joj rekao da zna on da pazi. Ili, recimo, hoće da rađaju, ali ne u trenutku kada je mamlaz ostavio, a u banci nula. I naravno, niko normalan trunku želje nema da rodi recimo strikanu silovatelju...

I od čega tačno zamišljaš da živi ta što je neželjeno ostala trudna, gomila poslova ne može da se radi u trudnći, od čega da plaća preglede, vitamine, pristojnu hranu da bi rodila zdravo dete?

Lako je tuđim jajnicima gloginje mlatiti. Vazektomija je reverzibilna, podvezujte se vi dok se ne uozbiljite i rešena stvar.

Kambei Shimada

pre 2 godine

"Najbolje bi bilo kada bi se svako bavio svojim poslom"

Najbolje bi bilo da devojke ne spavaju pijane i drogirane sa prvim tipom koga vide, ili da imaju seks bez kondoma, ili da ne sire noge svakome a da nisu sigurne u kojim su danima... Totalno neo dgovorno ponasanje oba pola, dovodi do abortusa. Trenutno je moda da imas seks pre 18-te godine. Sve se nesto zuri, juri, nemoze covek da razmisli normalno.

radisav

pre 2 godine

To sto si naucila rec mizogen ne daje ti za pravo da samostalno odlucujes o necijem zivotu koji si sa nekim zacela. Zenski organ u Srbiji odavno umesto za reprodukciju sluzi za manipulaciju. Sto rece Alfa, za kratko vreme objasnice vam istocna plemena sta je cije pravo i obaveza a sta je jednakost polova

Nikola

pre 2 godine

Cuj sve muskarce srbe ovde sta imaju da kazu… zene Da su pametne posto ih je vise da se ujedine i donesu zakon da se na svim muskarcima izvrsi vazektomija…

Oladite malo

pre 2 godine

Čitam da tek u 11. nedelji mozak embriona se razvija. Teško je reći u kom tačno momentu je abortus odnešen ceo jedan inteligentni život, ali ja mislim da je to još i kasnije od 11. nedelje. S obzirom da još uvek nije ni posetila svet ta jedinka ona i ne zna šta propušta. Ljudi tako olako ubiju neku životinju da bi je pojeli, a oko embriona koji je biće s mnogo manje inteligencije dižu ovoliku prašinu (samo zato što je njihove vrste i to razumem). Ako ti je zaista žao ne budi dvoličan, prvo prestani da jedeš junetinu, pa ćemo tek onda pričati o abortusu, eto to je moje mišljenje.

Titov Pionir

pre 2 godine

A ako zena odluci da abortira zato sto joj se ne svidja pol deteta, ili mesec kada bi dete bilo rodjeno jer veruje u horoskop... Ili sta ako zena ima uplaceno letovanje a desila se trudnoca... Ili karijera... Ili se smuvala se smuvala sa novim deckom... Ili zeli da ostane fit...

Vidite kako mnogo razloga zena moze da navede kao opravdanie za abortus i sve je to OK posto je to njeno telo i njen izbor na racun svih poreskih obveznika

Hanzo Hasashi

pre 2 godine

Arizona@ Kada ti budes mogao da radjas onda ces imati pravo glasa, a posto je to jos uvek nemoguce, bolje cuti. Nadam se da nemas devojku ili zenu.

Papillon

pre 2 godine

Au koliko impotentnih, mizoginih ovde. Zašto mrzite žene? Jel to posledica veronauke u školama?
A kad treba rat, vojska, pametan borac, nema vas nigde.
Kukavičluk.

SingidunumAussie

pre 2 godine

Teksas je oduvek bio najkonzervativnija i najbolesnija drzava u Americi. Ne bih ziveo u Teksasu da mi neko ponudi platu od milion dolara. Ekstremni kapitalizam, rasizam, religiozni fanatizam, naoruzani do zuba, u stvari moderna verzija divljeg zapada.

Ingwar

pre 2 godine

Zaista je nepojmljiva pomisao da postoji odluka da li će srce koje počinje da kuca u šestoj nedelji prestati. Stvarno je zapanjujuće da neko kaže da o tome samo zena odlučuje. Ovakve situacije,koliko god to nekome izgledalo ,,konzervativno”, ,,fanatično”, ,,srenjevekovno”..su posledica urušavanja osnovnih vrednosti braka i ponašanja pre njega. Navodne ljudske slobode su uspele poprilično da izopače takve vrednosti. Mišljenja su razna na šta svi imamo pravo ali zloupotreba tog prava i slobodne volje je žestoko uzela maha

Silvester

pre 2 godine

Pred rat, ostade meni žena trudna, reko čisti ga, ko zna koliko će ovo da traje i šta će sve da nas snađe, a možda se iz rata i ne vratim. Realno, šanse su mi bile nikakve. Pita ona neku drugaricu koja je bila više puta na abortus, kako je to. Kaže ona prosto, kao kad sladoledžija nagrebe sladoled onom kašikom. Ode ona moja nesrećnica na abortus, jedva ga je preživela, u dlaku ostala živa. Dvadeset godina ne mogu da se nakajem što sam bio kukavica i što sam je nagovorio to da uradi. Ubio sam svoje nerođeno dete. Ljudi, abortus je ubistvo, kraj priče. Imam dvoje dece i unuka, ali osećam neku prazninu između njih, koju ne mogu da popunim.

Mila

pre 2 godine

Moja pokojna baka je, po sopstvenoj priči, sama sebi izvršila abortus preko 20 puta. Na koji način, bolje da vam ne pišem. I ne samo ona, sve žene tada, nažalost, su to morale da rade. Muškarce nije bilo briga a da rode niti su mogle niti su smele. Tako da priče da je to odlika današnjeg vremena apsolutno ne stoje.

Iq

pre 2 godine

Ma da abortus nije zlocin i ugrozavanje, nego pravo izbora ali zato nevakcinisani zdravi ugrozavaju druge koji su zasticeni navodno vakcinom. To je logika neoliberal zlocinaca, Tonija Blera, Gejtsa, Bajdena, Obame. Ali mi mislimo da je i bombardovanje Srbije bila teorija zavjere, a ne realnost.

Oliver

pre 2 godine

Stvari su proste. Demokratija je volja vecine. Vecina Teksasana podrzava zabranu abortusa. Vrhovni sud im je dao za pravo. I tu je kraj rasprave. U Americi postoje liberalne drzave kao Kalifornija,Oregon ili Vermont gde mozete vrsiti abortuse do mile volje,jer vecina gradjana u tim drzavama to podrzava. Ali u Teksasu ne moze i kraj price.

XP

pre 2 godine

Religijski ludaci su izglasali da je zabranjen abortus, čak i u slučaju silovanja i incesta.

To je ta ruralna, Trampova Amerika.
(Lula, 08. septembar 2021 20:58)

To nije tačno. Zapravo, pravilno se kaže - to je laž.

Sandra

pre 2 godine

Не постоји ниједна држава у којој је абортус нормализован и где се то сматра од стране доктора као "помоћ женама", а да нема велики проблем са наталитетом! Те приче о добром стандарду живота би ваљда требало да начине Скандинавију најмногољуднијом, кад оно међутим, само имигранти се тамо размножавају. Сваки живот је драгоцен, а то да ли ће дете завршити у дому за незбринуту децу или не, не значи да нема право на живот и да сва та деца немају шансе да израсту у нормалне грађане који могу да направе неку промену!

meda

pre 2 godine

U Americi se godišnje izvrši preko 8000 abortusa u trećem trimestru (7.,8.,9. mesec). Većina tih abortusa je bez zdravstvenog razloga (ako ne računamo majku koja ima probleme u glavi). Beba ima ogromne šanse da preživi već početkom 7. meseca.
Abortus se radi tako što se prvo ubije beba inekcijom u srce, pa se onda vadi. Ponekad ne uspeju da je ubiju inekcijom, pa je ubiju kad je izvade.
Telo abortiranih beba se koristi u razvoju vakcina.

Ja sam generalno pro-life, ali bih dozvolio abortus u prvom trimestru iz praktičnih razloga, posle toga samo ako postoji neka genetska deformacija.

uhbas

pre 2 godine

Nisam ni za ni protiv, ali ja bih samo voleo da prestanemo da budemo licemeri. Ok, abortus je pravo, ljudsko drustvo je tako odlucilo, ali mi je pun toga da se abortus brani kao neka uzvisena moralna vrednost. Ako neko ubije tek rodjeno dete taj se sa pravom smatra monstrumom najvecim, a ako abortira sta, ultra je civilizovan i emancipovan?. Znate li kako se vrsi abortus, znate li da dete od 8-9 nedelja oseca bol? Znate li da je praksa da se nakon abortusa komadici tela slazu kao dokaz da je sve izvadjeno. Da me ne razumete pogresno, ne namecem ja nikome nikakvu krivicu, daleko bilo, nisu ljudi jedina bica koja odbacuju, eliminisu potomstvo i niko zbog mog komentara ne treba ni krivicu ni bilo sta lose da oseca. Priroda, ciji smo deo, je surova, samo mi je muka od licemerja, muka mi je od toga da niko svojom glavom ne razmislja. Nista lepo ni civilizacijski tu nema, naprotiv. Kakav 21. vek, kakvi bakraci. Neko je odlucio da je abortus svetinja, a cedomorstvo najmonstruozniji zlocin, a sustinska razlika je... Drzava treba da se bori na sve moguce nacine protiv abortusa, edukuje ljude, stavi im do znanja da to nije nikakva alternativa kontracepciji, aman...Naucite nesto, saznajte. Pogledajte makar film Unplanned, odlicno i sa svih aspekata obradjena tema po istinitoj prici.
(my way, 8. septembar 2021 21:17) # Link komentara

Dete je velicine pasulja koji delovi tela se tacno slazu, ne razumem. Bice da si ti nesto pobrkao, al bitno da si nas naucio da se edukujemo.

Oliver

pre 2 godine

@spike

Naprotiv,demokratija je upravo to. Zakon je donet glasanjem u Kongresu Teksasa,potpuno legalno. I vi levicari mozete samo da vristite na nase ogromno zadovoljstvo,hehehe

ja

pre 2 godine

Kontracepcija nije stopostotna zastita. Moze se desiti da ne uradi posao i vise puta u zivotu zene. Ponekad i u starijim godinama a obicno starije zene nisu sposobne ni voljne da vise radjaju.

Abortus mora postojati za takve slucajeve.

S druge strane, treba vise promovisati vazektomiju kao bezbednu kontraceptivnu metodu za muskarce.

nfs

pre 2 godine

@Oliver
Vi izgleda ne živite u Srbiji?
Sve trudnice iz mog okruženja su vodile trodnocu U PRIVATNIM KLINIKAMA, o svom trošku.
Šta mislite kako se žene poradjaju? Sigurno ne od Vaših para.
Kada žena ide kod ginekologa u državni DZ, kažu joj da kupi rukavice i donese!
Pravo na abortus treba da ima svaka žena. Sta ćemo sa silovanim ženama koje su ostale u drugom stanju? A takvih je mnogo, jer silovanje postoji i u braku, samo se o tome ne prica.

Aule

pre 2 godine

S druge strane, treba vise promovisati vazektomiju kao bezbednu kontraceptivnu metodu za muskarce.
(ja, 08. septembar 2021 22:42)

Siguran sam da ce se migranti vrlo rado podvrgnuti vazektomiji..
Ali njih moramo razumeti, zar ne?

nfs

pre 2 godine

@Arthammer
A gde je odgovornost muškarca?
Žena koja ne želi dete, a ostala je u drugom stanju, najverovatnije je naglasila partneru da ne želi ostati u drugom stanju. Sta ćemo onda? Zbog nečijeg bahacenja treba da joj se svet okrene naopačke? Da ne pričamo o ostalim faktorima poput toga da li će živeti samo sa majkom i kakav bi to zivot bio, itd.
Ogromna većina muškaraca ima neverovatnu potrebu da se baš njihovo seme rasprsi i da bas oni imaju potomke, bez ikakvog obzira na odrastanje istih. Čemu ta misao da su bas oni toliko posebni pa je svetu potrebno još slicnih? I jos se bore za seme svakog muškarca na ovoj planeti! Žene uopšte ne pate od takve narcisoidnosti jer su realnije, jer briga o detetu je u najvećem broju slučajeva na majci.
Nisam protiv rađanja, deca su vazna, ali treba ostaviti ženama izbor.

Pit

pre 2 godine

Nista lepo ni civilizacijski tu nema, naprotiv...
(my way, 8. septembar 2021 21:17)

Sam čin, naravno, nema. Ono što jeste civilizacijski i lepo je poštovanje autonomije tela. Trudnoća je sve samo ne naivna i bezazlena stvar za ženu, iz više uglova: zdravstvenog, socijalnog, emotivnog... Mrtvima nije dozvoljeno uzimati organe za spasavanje drugih života bez njihove prethodne saglasnosti, a neki su spremni da zabrani ženi izbor da li želi ili ne da stavi svoje telo na raspolaganje i rizikuje svoje zdravlje da bi se spasao život koji još nije ni počeo.

wub

pre 2 godine

Da li neko zaista misli da se bilo kojim zakonom može zabraniti abortus? Žena će izvršiti abortus ako hoće na ovaj ili onaj način, a bolje je kod doktora jer u većini slučajeva može da rodi dete jednoga dana kada bude bila spremna. Glupim zakonima se samo podstiče abortus najrazličitijim metodama "na crno" koje ne bi radilo stručno lice i koji bi se u mnogim slučajevima završio trajnom neplodnošću. Protivnici abortusa se indirektno zapravo zalažu za manji priraštaj, mislite o tome.

Zarko

pre 2 godine

To je pravo tih devojaka i njihova odluka. Doktor je samo uradio svoj posao. A ko zna, mozda je ovo bio neki od onih bolesnih izazova. Kao morate da zatrudnite pa da abortirate.

Joanikije Bg

pre 2 godine

Ni kod nas nije ništa bolje. Ja sam ih radio po desetak na specijalizaciji u jednoj od beogradskih ginekološko akušerskih bolnica. To je sastavni deo posla lekara ginekologa. Ali je strašno za društvo u kome se abortusi dešavaju kao na traci, a sve je to posledica neobrazovanja i uticaja medija na vaspitavanje dece i mladih, a ne njihovih roditelja.

Bole

pre 2 godine

U savremenom svetu abortus je dozvoljen. Čak i poželjan jer će se smanjiti emisija štetnih gasova i zagađenje zemlje. A u Božijem svetu je to čedomorstvo, ili ubistvo. Sad ko se kojoj crkvi moli... A na kraju sveta videćemo čija je poslednja. U Božijem svetu stoji jasna zapovest, prva koju je Bog dao ljudima u svetom pismu, rađajte se i množite se, i napunite zemlju. Ali moram da kažem da su za abortuse najviše krivi muškarci, jer ni jedna normalna žena ne bi ubila svoje dete da ima normalnog muža koji je sposoban da brine o njoj i deci. Čak i ove maloletnice i te mlade devojke istu muku i dilemu imaju, a kroz sve to prolaze same i ostavljene.

Bert

pre 2 godine

Religijski ludaci su izglasali da je zabranjen abortus, čak i u slučaju silovanja i incesta.

To je ta ruralna, Trampova Amerika.
(Lula, 08. septembar 2021 20:58)

A urbana Amerika i ti i tebi urbani Srbi niste čuli za kontracepciju u 21. veku.
(manje od 10% su abortusi zbog silovanja

Urbani znaju sta je ko kontracepcija, a ti redneck, hillybilly iz unutrqsnje Amerike ne znaju.

Imaju po desetoro dece, zive u siromaszvu, prikolicama, veruju u teorije zavera, krive sve za njihov los status (migrante, neku duboku drzavu, levicare, masone, Sorosa, Gejtsa...) samo ne krive sebe.

To delovi Amerike imaju najkraci zivotni vek, uzasno skolstvo i zdravstvo...jedino oko cega se brinu da imaju oruzje i da kontrolisu zene

Bojan

pre 2 godine

Ne mozete to da radite mojim novcem,nego iskljucivo svojim. U Srbiji treba zabraniti abortuse u drzavnim klinikama koje placa Srbija,neka se radi iskljucivo u privatnim klinikama o trosku zena koje to rade.
(Oliver, 8. septembar 2021 23:58)

Ne pitaš seee, ćaooo.

David

pre 2 godine

Jednostavnim testom DNK se jasno i nedvosmisleno utvrđuje da nerođeno dete, makar i u formi fetusa, nije deo tela žene i samim tim žena nema pravo da odlučuje o njegovom životu i smrti, jer to nije dozvoljeno ni sudovima u najvećem delu sveta u kojem je ukinuta smrtna kazna i zbog najtežih i najgorih zločina, a kamoli zbog potpune nevinosti. Država mora da materijalno nadoknadi ženi patnju, vreme i trud i da preuzme na sebe odgoj deteta u slučaju silovanja. To je naravno samo moje skromno mišljenje i nikada ga neću promeniti, koliko god se mnogima ne sviđalo.

Šole

pre 2 godine

Žalosno je to da 700000 parova koji žele potomstvo u Srbiji čeka na veštačku oplodnju zbog svojih zdravstvenih problema a neko se tek tako zbog nekih naizgled glupih razloga odluči na abortus. Ja imam potomstvo bogu hvala na tome , to mi je najveće bogastvo , ko ima on zna kakva je lepota biti roditelj. Abortus podržavam samo u slučaju incesta i silovanja

covek

pre 2 godine

abortus je zakonski ogranicen na period u kome nije razijen nervni sistem. tako da narikace nemaju osnova za 'tihi jecaj', 'paklene boli' i sl. sto su pokupili/e po netu i ispred prodavnice. nije sramota ne znati ali jeste time se ponositi.

Ccc

pre 2 godine

Svako ima pravo da radi sa svojim telom I zivotom sta zeli, ko smo mi da odredjujemo sta je ok.a sta ne nekome u zivotu. Mozda je kondom pukao, mozda pilula nije odradilq svoje, mozda su bili napaljeni I pijani, nebitan je razlog, ako nisi sprema da budes roditelj iz bilo kog razloga ne treba ni da rodis dete, neko kaze neka ga ostave u sirotistu, pa kakav je to zivot a znas da te roditelji nisu zeleli. Opet ja bih zeleo da se sva deca radjaju ali nismo mi ti koji odlucuju umesto drugih, nemamo pravo... zivimo svoje zivote po svojim nacelima i pustimo druge da zive kako zele.

Neko tamo

pre 2 godine

Moja trudnoća je bila neplanska, iz veze koju sam planirala da završim. I moja porodica i okruzenje su sugerisali da abortiram. Kad sam čula bebino srce sa 7 nedelja, to je bilo to. Iako je izgledao kao zrno pasulja, imao je srce koje je kucalo. Sad krećemo u školu. Da li je lako nije, da li me muškarci gledaju kao kravu sa teletom o da, užasne komentare sam dobijala. Ali ta ljubav koju dobijam od svog deteta sve briše. A znam da bi se ceo život pitala kako bi ta grupa ćelija izgledala. Pritom, imam drugarice koju se imale abortuse i sve do jedne provlače priču o bebi koje nema. Sad su majke, ali uvek ostaje neko kajanje i razmišljanje šta bi bilo kad bi bilo. Ono o čemu se ne priča jesu psiholoske posledice koje ostaju. Abortus treba da bude poslednje rešenje, a ne preventiva. Pričam o normalnim situacijama. O incestima i silovanjima svakako opravdavam jer je mnogo gore nositi i roditi to dete, nego abortirati.

xxx257

pre 2 godine

Ja sam mogao biti zrtva abortusa. Samo pukim slucajem sam sada medju zivima(da vam ne objasnjavam pojedinosti i detalje) Covjek sam od 40 god,uskih kukova(mnogi kazu da sam cak i lijep),sirokih ramena i jos sirih shvatanja ovozemaljskih sagresenja.. Nekako,nisam zamjerio mojoj majci na takvom zamalo ucinjenom potezu(a htjela je). Jos uvijek su mi podjeljenja misljenja o tom "ciscenju". Ipak,na kraju,smatram da zene ne smijemo uslovljavati niti na bilo sta primoravati. Mozda i grijesim ali to misljenje je prevagnulo.

Mica

pre 2 godine

Žena je ta koja treba da nosi tu trudnoću 9 meseci ako nije spremna psihički i fizički ne sme biti naterana da rodi. Sa druge strane uvesti sexualno obrazovanje u školama, negovati porodične vrednosti, pomagati majke koje žele da rode i njihovu decu, ukinuti PDV na bebi opremu potom školski pribor i knjige. Ako se ukine legalni abortus vršiće ga nestručna lica po kućama i žene će umirati.

Oliver fasista laze kao i obicno

pre 2 godine

1) Fetus oseca bol tek posle 25 nedelja kada je abortus zabranjen i kada se vrsi u manje od 1% slucajeva (defekt fetusa ili ugrozeno zdravlje majke - to su zene koje su vec odlucile da imaju decu - jos jedan lazov je slagao o ovome u komentarima).

2) Vecina gradjana Teksasa ne podrzava ovo, stavise, slucaj je obrnut. 50% gradjana misli da bi abortus trebao biti izbor zene (38%) ili kada je postoji "jasna potreba" (12%). Sa druge strane, 34% misli da bi abortus trebao biti legalan samo u slucaju incesta, silovanja ili kada je zdravlje majke u pitanju, a tek 11% misli da bi trebalo biti potpuno zabranjen.

3) Broj onih koji podrzavaju abortus ce samo rasti ako se trendovi nastave, a broj onih koji ga ne podrzavaju ce opadati.

4) Da je Teksas demokratija odavno bi legalizovali marihuanu posto samo 13% gradjana Teksasa zeli da marihuana ostane potpuno zabranjena. Inace, Teksas ima neke od najgorih zakona u Americi sto se tice marihuane. "Volja vecine", kako da ne. Te bajke mozes pricati naivnima koji nemaju pojma.

Milan

pre 2 godine

Zadruga vam je olicenje kakvo je drustvo postalo u vecini drzava, moral, obraz sve na niskim granama, nista vise nije sramota sve je normalno trazili ste gledajte...

Hmm

pre 2 godine

Aman, pa da li znate koliki je plod u osmoj nedelji? Manji od 2 cm. Pa kako moze da oseca bol? Kakve vi gluposti pisete. Lako je vama da kad zavrsite to sto imate okrenete glavu i saopstite da vas beba ne zanima. A da li znate kako ce njoj biti kad je sama? Jos ako nema podrsku od roditelja, to je onda ocaj. Nama treba obrazovanje o toj temi, price sa mladima da znaju kakve su posledice nezasticenog seksa. Kad dodje do trudnoce ne moze to postati samo njena briga. E sad u slucajevima kad im je to normalna pojava je za svaku osudu. Nije to nerodjeno dete biralo da ga neko napravi. On kontracepciju, ona moze i spiralu i pilule i nema brige. Podrzavam samo ako je tesko bolesno ili je ne daj Boze rezultat silovanja. A pre nego sto se neko napise pa i bolesno dete treba da zivi, morala bih da vas prebacim u vreme kada sam sa sinom bila u bolnici na neurologije u Tirsovoj gde su bila i deca tesko bolesna. Vecina majki ostane sama u toj borbi jer oni ne mogu da se izbore sa tim. Pa vi dobro razmislite da li cete napadati samo majke.

DedaCvetko

pre 2 godine

@
Svako ima pravo da radi sa svojim telom I zivotom sta zeli, ko smo mi da odredjujemo sta je ok.a sta ne nekome u zivotu.... nemamo pravo... .....zivimo svoje zivote po svojim nacelima i pustimo druge da zive kako zele.
(Ccc, 9. septembar 2021 08:08)

Nema razloga da gore napisano postaje samo pravo punoletnih, dok se potpuno isto pravo uskrati detetu ( rodjenom, nerodjenom, začetom - netbitno ) . U pitanju je živo biće, koje nije u stanju da se samo brani.

drug Marko

pre 2 godine

Treba odvojiti neke stvari. Pravo na nasilan prekid trudnoće, prava žena, prava oca, prava na život, stvaranje zdravog potomstva, kontracepciju i muško ženske odnose. To su posebne teme.

A TX zakon je jasan.

Ako ti se nesvidja state low pa Imaš privilegiju da živiš u drugoj državi pa se preseli I živi tamo.

Hanzo Hasashi

pre 2 godine

Jadne vase devojke, zene i cerke, koliko smo zatucani ovo je za udzbenike. Ko i zasto se s pojedincima razmnozava, ostace misterija.

Dr.

pre 2 godine

Kada bi muškarci morali da rađaju - sutra bi nas nestalo! Lako je tuđim m*dima gloginje mlatiti. A vi žene - znate šta vam je činiti ako lokalni talibani počnu da uvode slične zakone...

Pera

pre 2 godine

Nek prestane opsednutost seksom i guranje seksa u sve, nek prestane komercijalizacija seksa. Postanimo pametnije drustvo, zasto seks cim dobijemo nagon za njim, zasto nije ok sacekati malo?
Cim postanemo odgovornije drustvo , abortusi nece biti problem, bice radjeni kad bude trebalo i treba da budu radjeni.
Ali vecina abortusa se izvrsi zato su dvoje ljudi previse glupi i ne razmisljaju preterano, kazem vecina, ima kad to nije slucaj ali vecina je posledica strasti.
To je epidemija, kod nas se ne kaze abortus , ljudi kazu sklonili, ocistili.

Ja sam za njih i to meni nije pitanje za zivot ili protiv njega vec odgovornost i bez iste.

error404

pre 2 godine

Jezivo! Nema opravdanja za abortus, stavite kondom. Koje pravo na izbor, to je klasicno ubistvo!
(Dule, 8. septembar 2021 21:13) nalazimo se i 21? vek, treba imati otvorenije vidjanje. Ne rade abortus samo zato sto su imali odnose bez zastita. Sta ces sa trudnice posle silovanja? Vec koristili kontracrpcije koje nisu bile efikasne? Neka bolest majke ili deteta?
A kao drugo zna se od kada se smatra zivim bicem i onda se naziva ubistvo.

Spike

pre 2 godine

Stvari su proste. Demokratija je volja vecine. Vecina Teksasana podrzava zabranu abortusa. Vrhovni sud im je dao za pravo. I tu je kraj rasprave. U Americi postoje liberalne drzave kao Kalifornija,Oregon ili Vermont gde mozete vrsiti abortuse do mile volje,jer vecina gradjana u tim drzavama to podrzava. Ali u Teksasu ne moze i kraj price.
(Oliver, 8. septembar 2021 23:44)

Kakvo poimanje demokratije - da nije tuzno, bilo bi za zgrazavanje. Demokratije nije kada 3 vuka i ovca glasaju sta ce da veceraju. A nije ni puka vladavine vecine (linc, inace, tako folkloran za upravo Teksas).

Basf

pre 2 godine

Ako onaj holandski starap zaista uspe u tome da naprave veštačku matericu za ljude (https://www.bbc.com/news/av/health-50056405), to će osloboditi i žene i muškarce. Žene od imeprativa rađanja i da moraju da prolaze kroz to iskustvo, a muškarce potrebe da zaista nađu ženu kako bi zasnovali porodice. Ovako banke sperme i jajnih ćelija i veštačke materice pa ko želi neka sam sa sobom zasniva porodicu i brine se o tom detetu.

Zoran

pre 2 godine

T. A i ljudi koji su već odabrali stranu treba to da vide. Nakon što sam odgledao, ja dilemu više nemam.
(Nikola, 8. septembar 2021 21:16)

E imaš na YouTube kako se ubija stoka kojom se hraniš a ne moraš. Jezivo. Treba odabrati stranu. Nakon što sam odgledao,ja dilemu nemam. Jedem meso.

Nemanja

pre 2 godine

Naprotiv,demokratija je upravo to. Zakon je donet glasanjem u Kongresu Teksasa,potpuno legalno. I vi levicari mozete samo da vristite na nase ogromno zadovoljstvo,hehehe
(Oliver, 9. septembar 2021 08:43)
Prilično sam siguran da "levičari" mogu da sednu u auto i obave abortus u susednoj, manje zatucanoj državi.

klas

pre 2 godine

Titov pionir nemoj da se pravis naivan, zene idu na selektivni abortusisljucivo zbog toga sto ih na to tera muz i njegova porodica. Ne znam zenu koja ne zeli ili nije zelela cerku, naprotiv!

Optimus_Prime

pre 2 godine

Inace veliki broj je i zena koje vec imaju decu ali idu na abortus jer zele sina a nose devojcicu. Koliko samo takvih , moram da kazem zatucanih budala znam koji imaju jednu ili dve cerke a po svaku cenu zele sina. Kada ponovo zatrudne , cim saznaju da je zensko pravac klinika i abortus.Sa druge strane mnogo divnih ljudi ima problem sa zacecem.
(Gradjanin, 9. septembar 2021 07:48)

Svaka čast na komentaru!

Gradjanin

pre 2 godine

Još uvek mi nije jasno zašto neki ne korsite kondome. Najjeftiniji sredstvo.
(Glavni glumac, 08. septembar 2021 21:37)

Kod nas nije nista bolja situacija po ovom pitanju. Inace veliki broj je i zena koje vec imaju decu ali idu na abortus jer zele sina a nose devojcicu. Koliko samo takvih , moram da kazem zatucanih budala znam koji imaju jednu ili dve cerke a po svaku cenu zele sina. Kada ponovo zatrudne , cim saznaju da je zensko pravac klinika i abortus.Sa druge strane mnogo divnih ljudi ima problem sa zacecem.

Poslije....nema kajanja

pre 2 godine

Popijem litru rakije svojom voljom, zatim sjednem u auto i napravim sudar. I kukam:" hocu pravo na izbor da izadjem iz ove situacije ako mi ne odgovara".

u prolazu

pre 2 godine

Treba razlikovati abortus kao sredstvo kontracepcije, i abortus u cilju pomoći majki prilikom incesta, silovanja, vanmateričnih trudnoća i bolesti deteta. Za ovo prvo oprcadanje ne postoji i sto neko reče placaj iz svog džepa. Znam osobe koje su pobile silni decu i bukvalno su igrale ruski rulet koje će da se rodi, a koje će da abortiraju. Imam i drugaricu koja je morala da abortira jer je zdravstveno bila toliko loše da ne bi iznela trudnoću kako treba. A tek kada genetski testovi pokažu lošu prognozu - ko god kaže treba da se rodi je licemer. Naročito u Srbiji. Medicinadka nega za takvo dete je preskupa, otac u glavnom pobegne, a žena ostaje sama sa detetom odbacena od naše licemerne okoline. Radim u bolnici, volim svoj posao, i pedijatriju jednostavno ne bih mogla da radim. Na praksi sam prisustvola onome sto se zove comfort care gde se čeka smrt deteta od 5 godina jer je devojčica imala niz genetskih oštećenja i mučila se. To je pakao za roditelje gori od svakog abortusa. Kad potpisujete papir da pustate dete da umre, da se ne muci. U Americi je trenutno sve ostalo u krajnost, gde se svakodnevno pitam gde je zdrav razum.

e ovako

pre 2 godine

@Neko tamo: To je ok i to je tvoje iskustvo i ne mozes da svoje iskustvo projektujes na ostale zene. Ja sam imala abortus sa 20 godina i nikada se nisam pokajala zbog toga, NAPROTIV! Ne pitam se kako bi izgledalo to dete i slicne stvari koje si navela. To je bio tvoj izbor a ovo moj i o tome se radi - svako ima pravo na izbor. Da sam rodila dete sa 20 tvrdim da bi i meni i njemu zivot bio katastrofa. Veza sa nasilnikom i slucajna trudnoca, pakao. Nema nista gore od nezeljenog deteta. Inace imam dvoje dece, dobijene kasnije i planirane.

Shurda

pre 2 godine

Nisam stručan ali zar je moguće da jedan doktor i to od 80g izvrši 67 kiretaža za 17 sati. To ispada oko 15 minuta po pacijentkinji bez da odmori, ide u toalet ili nešto pojede. Meni deluje nerealno.

Jovan

pre 2 godine

@A jakav je osećaj kada nećeš da staviš kondom, pa napraviš dete, pa nagovoriš ženu na abortus, "ubiješ" svoje dete a život i zdravlje te žene dovedeš u pitanje? To je dobar osećaj? Ili se misli samo donjom glavom, pa da oprostimo sve muškarcima, i njihovu odgovornost da nakačimo ženama kao što je slučaj skoro svih u komentarima?
(a, 9. septembar 2021 09:48)

Cekaj, cekaj, a gde je ono "nemoj da brines, nisu mi plodni dani.. udri". Tako me nakon dva meseca veze kada sam imao 20 godina, a hormoni lude, devojka navodila na sve vise i vise seksa, a tesko ribu u vodu naterati. Posle mi kaze izgleda da sam "zakacila", ja na prvoj godini faksa... cutim, ne znam sta da kazem.. nista nisam rekao toliko sam bio zatecen. Ona je valjda ocekivala da kazem super, zeni me. Posle dva dana mi javila da je bila u univerzitetskoj klinici i abortirala. Nisam pametan.... oboje smo krivi.

Tetka

pre 2 godine

"Država mora da materijalno nadoknadi ženi patnju, vreme i trud i da preuzme na sebe odgoj deteta u slučaju silovanja."

Odlicno resenje i divan zivot za to dete. Dete kome je otac manijak, majka zrtva, a odgajaju ga stranci.
A silovanoj zeni je najmanje do materijalne nadoknade. Sam sebi da aplaudiras na genijalnosti.

Vagica

pre 2 godine

Komentari da ti se sloši...
Svi bi prava, niko ne bi obaveze. Svako bi da odlučuje o drugome, bez razmišljanja, a sebi svašta dozvoljava. Kada se neko dovede pred izbor, onda shvata u čemu je, zapravo, problem.
Komentatori kao oni muškarci iz serije The Handmaid's Tale (iz Gileada), žene neke kao služavke, neke kao "tetke"...

Locutus

pre 2 godine

I u Srbiji pod hitno treba doneti slican zakon, koji se nebi odnosio na slucajeve kada je plod ostecen, kod silovanja, kod porodica koje zive u teskim materijalnim uslovima, kod maloletnica i u jos nekoliko situacija kada iz zdravstvenih, ili etickih razloga treba dozvoliti prekid trudnoce. Za sve ostale slucajeve bi jedino predsednik drzave mogao da odobri abortus. Ovi sto iznose argumente protiv mog misljenja me ne zanimaju.
(kole, 8. septembar 2021 21:39)

Da, da, predsednik Srbije za svaki pojedinačni abortus da odlučuje, po mogućstvu na teliviziji u direktnom prenosu...

a

pre 2 godine

@ Još uvek mi nije jasno zašto neki ne korsite kondome. Najjeftiniji sredstvo.
(Glavni glumac, 8. septembar 2021 21:37)

Zato sto je osecaj nikakav
(peter, 08. septembar 2021 22:09)

A jakav je osećaj kada nećeš da staviš kondom, pa napraviš dete, pa nagovoriš ženu na abortus, "ubiješ" svoje dete a život i zdravlje te žene dovedeš u pitanje? To je dobar osećaj? Ili se misli samo donjom glavom, pa da oprostimo sve muškarcima, i njihovu odgovornost da nakačimo ženama kao što je slučaj skoro svih u komentarima?

Oliver

pre 2 godine

@hmm

Klasicno razmisljanje laika,koji nikad nije ucio embriologiju na drugoj godini medicine. Nije vazna velicina embriona nego razvijenost organa. Organogeneza tj,formiranje organa se desava u prva tri meseca od zaceca. Dakle u 12. nedelji plod ima sve organe kao odrastao covek,verovali ili ne. Srce pocinje da kuca u 23. danu! Zato se trudnicama ne preporucuju nikakvi lekovi u prva tri meseca da se ne bi poremetila organogeneza. A od treceg do 9. meseca plod samo raste i dobija na tezini,uz jos poneka fina podesavanja organa. Mozak nije potpuno razvijen ni po rodjenju,sinaptogeneza se odvija i kod zive bebe. Dakle,mi uopste ne znamo da li embrion oseca bol ili ne oseca,ali je vrlo moguce da oseca. Danas se puno govori i o prenatalnoj psihologiji,da plod moze da oseca stanje svoje majke i njene okoline. Dakle,tu ima puno nedoumica i nemoguce je tako apodikticki tvrditi da plod nista ne oseca. Nema dokaza za to,mada nema ni za suprotno. Ali onda kazemo: ne znamo.

Radoznao

pre 2 godine

Koliko su ekstremni i pobornici i protivnici abortusa se vidi upoređenjem zakona Teksasa i Nju Jorka. Dok Teksas sa jedne strane faktički zabranjuje abortus u svim situacijama ( mnogo žena do šeste nedelje i ne znaju da su trudne, ili saznaju otprilike posle četvrte nedelje pa zapravo nemaju vremena do donesu odluku do kraja roka), sa druge strane zakon Nju Jorka dopušta abortus sve do rođenja, kada je dete već sposobno za samostalni život ( dozvoljen je abortus i u slučajevima ako bi rađanje deteta ugrozilo ekonomsko blagostanje majke, jer je u definicija zdravlja unet pojam i ekonomskog blagostanja). Abortus jeste okončanje ljudskog života, jer život po stanovištu nauke počinje začećem. Ali, država je dozvolila i u drugim situacijama okončanje ljudskog života ( u nekim državama postoji smrtna kazna, postoji aktivna ili pasivna eutanazija, legalizovano je lišenje ljudskog života u ratovima, pa zatim policija ima pravo da liši u slučaju sprečavanja nezakonitosti ili bega iz zatvora, pa zatim u slučaju samoodbrane ili krajnje nužde, itd.). Problem je što ni jedna niti druga strana neće pravu javnu raspravu o tome, i eventualno referendum.

Natalija

pre 2 godine

@Oliver a čemu mislite da služe doprinosi za zdravstvo? Abortus, kao i bilo koja druga medicinska nega je odavno svima naplaćena kroz zarade i druga primanja. Tako da je to sve već uzeto iz džepa žene koja ide na abortus. Malo se raspitajte kako funkcioniše zdravstveni sistem u Srbiji i ko ga finansira i na koji način pa komentarišite.

Marijana

pre 2 godine

Ukoliko je dete bolesno, jesam za abortus, a ovako ako se želite samo zabaviti pilule i kondom. Deca treba da budu voljena i željena. Ne zezajte se sa tako ozbiljnim stvarima. Ni mi Srbi, ni drugi, ali počnimo od sebe i svog dvorišta. Mi ne znamo nikada dobro drugu stranu zato se ne treba igrati sa svojim životom i životom svoje dece. A neki doktori su lošim abortusom upropastili neke žene. Nikad ne treba sebi to dopustiti, da vam ovo bude sredstvo kontracepcije. Pitajte ginekologa, ginekološkinju, šta preporučuju vama, nije sramota ne znati bolje jednom pitati i ispasti budala pa ne znati, nego ćutati i biti budala ceo život.

E moji vi

pre 2 godine

O drzavni gde se dobija drzavljastvo ako ste se rodili u vazdusnom prostoru iste, nemam stav ni misljenje po tom pitanju. Ali da se kod nas razgovara na tu temu , i to jos ovakvi komentari, je tragikomicno. Moja buduca snaja godinama ne moze da upise dete u drzavljanstvo kod naseg konzulat u inostranstvu i ako je sama drzavljanin Srbije. U normalnim zemljama se drzavljanstvo dobija po automatizmu ako je jedan od roditelja drzavljanin te zemlje. Kod nas si, ako ti je majka Srpkinja, ti valjda vanzemaljac, osim ako ne dokazes suprotnom. Njen tadasnji partner je i ostavimo bas zbog tog deteta i sto nije pristala na prekid trudnoce, odbijajuci da bilo sta ima sa tim. Nije ni problem, mi smo to dete prihvatili kao svoje, ali za Srbiju nije dovoljno dobro jer nema oca. Tako, prvo da nauci drzava (drzava je narod) kako da vodi racuna o rodjenima pa onda ovakva rasprava ima smisla. Za ove kojima su zene isle na abortus zato sto "sire noge", porucila bi svasta ali nece objaviti.