Sreda, 08.03.2006.

08:16

"Žene u podređenom položaju"

Žene u svetu i dalje ne zauzimaju vodeće položaje u poslovima kojima se bave, piše u izveštaju Ujedinjenih nacija.

Izvor: B92

"Žene u podreðenom položaju" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

Vlad

pre 18 godina

Cudno ali ako se pogledaju uspesne zene u politici, kako kod nas, tako i u inostranstvu, dodje se do zakljucka da su one mnogo ekstremnije i agresivnije u svojim nastupima i delovanju. Skoro sve: Tacerka, Olbrajtova, kod nas Mira, Danica, vecina zenskih clanica radikala itd., pa i Vesna Pesic. Ne znam koji je razlog ali ocigledno bi za ovu planetu bilo mnogo gore kad bi zene bile jos dominantnije u politici. Moram da napomenem da nisam muski sovinista i da se slazem da zenama treba omoguciti ravnopravne mogucnosti kao i muskarcima ali isto tako smatram da u nasem drustvu one to uglavnom i imaju, barem u mom okruzenju.

Canadian and loving it!

pre 18 godina

Nije sve bas tako jednostavno. Kao prvo, u danasnje vreme na ovom severnoamerickom kontinentu zena ne moze bas mnogo da bira, tj. ne moze da odluci da 3 ili 5 godina bude majka i domacica, a da radi sledecih 30. Jednostavno, onaj ko ovde ne radi duze vremena, je OUT iz struke, zauvek. Poslodavca ne zanimaju tvoja deca i familijarni zivot, vec ga zanima sta si ti radila na svom profesionalnom usavrsavanju u tih nekoliko godina. Znaci, osoba koja zeli i da ima decu i da radi, mora nekako da uskladi i izbalansira svoj privatni i poslovni zivot.
Sledeca stvar je se ovde od zene ZAHTEVA, a ne samo ocekuje, da valjano obavlja svoj posao, pa ko moze – moze, a ko ne moze – opet out. Ne znam gde zive ovi koji pisu o zenskom obavljanju posla sa « 30 % mozga » i sl., jer ovde to ne moze, tj. mozda i moze ali ces onda vecno da se grcas u blatu, pa ko voli nek izvoli... Zene koje zele da budu kuvarice/sobarice i da peru noge svojim muzevima, to i dalje mogu, ali onda neka cute o ravnopravnosti. Interesantno je da uglavnom bas takve zene svojim stavovima, ponajvise OSUDAMA, staju na put zenama koje su drugacija sorta...
Sto se tice prirode, ISTO kao sto je nama zenama vazno da budemo majke je i muskarcu vazno da se ostvari kao otac. Znaci, prirodno je i jedno i drugo, i ja stvarno ne razumem zasto bi zena morala biti ta koja vecito popusta. Kod mene u kuci nije tako i moj muz radi barabar sa mnom, a da nije takav, ne bih ni bila sa njim.
Za kraj da citiram g-dju Vesnu Pesic koja je u vrlo simpaticnom clanku za B92 pre nekoliko dana napisala: « Nacionalisti i fašisti sigurno neće propagirati takve stvari kao što su rodna jednakost, slobodno odlučivanje o rađanju i “dekonstrukcija kuhinje”. »

Todorović Radivoj

pre 18 godina

Neshvatljivo je koliko čovečanstvo tapka u mestu. Evropa kao najstariji kontinet još govori o ravnopravnosti žena. Žene treba da se uvažavaju kao dame svih 365 dana. Osmi mart je možda za neke zemlje u Africi.Zar treba govoriti o Indiri Gandi, Sirimavo Bandaranaike, ledi Tačer i sličnim uspešnim ženama. Mislim da je omalovažavanje
žena donositi obavezujuće procente koje treba ispoštovati pri izboru bilo koje vrste. Žene su uspešne i mislim daleko uspešnije u mnogim oblastima života, ali se mora shvatiti da je politika oblast koja traži rečite, zaludne, one koji jedno pričaju a drugo rade,
dok žene, supruge, majke to sigurno nisu i manje im leži. Samo je to razlog i treba jednom prestati pričati o neravnopravnosti polova pogotovu u zemljama koje pretenduju da budu ili već jesu demokratske. Kakva je to jadna demokratija u kojoj se priča o neravnopravnosti ili se ravnopravnost uslovljava i odrđuje procentima koje treba ispuniti bez obzira na kvalitet.Lično mislim radi zaštite ljudske vrste da terba doneti Zakon po kome samo žene mogu da se bave politikom i da vode države jer sigurno tada ne bi bilo ovolikog jada, nerazumevanja i ratova. Majke po prirodi zaštitnice svog potomstva bi sve učinile a da ne ugroze živote, dok su muškarci uglavnom junačni i praznih glava u odlučujućim momentima
a na štetu svoju i potomstva svoga.Srbiji bi takav Zakon bio apsolutno potreban ne bi li opstali kao narod i država.

Ceca

pre 18 godina

Visokoobrazovane UDATE zene opet zaradjuju manje od svojih visokoobrazovanih partnera. Od svih zena koje ja znam a koje su uglavnom sa doktoratima, sve losije zaradjuju ili/i imaju losiju polozaj (tu ukljucujuci i mene). Glavni problem je sto su zene te koje su popustljive i ne brinu dovoljno o svojim karijerama. Muskarci "grizu" a zene idu onom da balansiraju porodicni i poslovni zivot i naravno onda imaju manje rezultata od muskaraca koji daju 95% na posao.
Resenje nemam, ako bi oboje bili 95% posveceni poslu od familij bi slabo sta bilo.

Nata

pre 18 godina

Mislim da su i nasa ocekivanja malo previsoka. Ako zena nije majka, i jos diplomirala i doktorirala do 27me, pa je sad i u necijem izvrsnom odboru, pa je i to malo, ona treba i raditi u isto vrijeme i odgajati malu dijecu, koju ce dojiti za vrijeme sastanka ...stanite malo na balun.
Svi imamo pravo izbora. Ono sto se mora osigurati jest, da zene koje zele biti majke i odgajati djecu, imaju sva prava i uvijete da se na taj nacin ispune.
Zene koje zele biti znanstvenici ili manageri, da im se omoguci i pomaze u tim nastojanjima.
Jednakopravnost je ono cemu trebamo teziti, a ne groteskna preuvelicavanja i izmisljanje superzene.
Nitko nije supermen. Ne moze jedna majka s dvoje male djece i trecem na putu, bez obzira koliko inteligentna, vrijedna i skolovana posvetiti poslu ili istrazivanju onoliko koliko jedna zena koja se posvetila samo tomu.
Jednostavno zakon fizike je u pitanju. Ne mozes biti na dva mjesta u isto vrijeme. Mozda je malo nefer ali tako jest.
Mnoge zene koje zaista imaju volje, znanja i zelje za karijerom, vrate se na posao nakon sto su djeca vec malo porasla i ne trebaju je bas stalno.
Da sumiram: trebao osigurati standarde da zene mogu birati sto ce raditi i kako ce graditi svoj zivot. A ne ocekivati od njih da sve obavljaju, perfektno kao u kakvom filmu. To je nerealno.

pixy dusty

pre 18 godina

Visokoobrazovane, neudane zene zaradjuju vise nego bilo koji drugi sloj u USA. Nisu obrazovane zene problem, nego siromasne, neobrazovane i ugnjetavane. Njima treba nasa pomoc i solidarnost.

RealityShow

pre 18 godina

Mislim da je 50-50 odnos jednostavno nemoguc jer se ne zasniva na prirodnim zakonima i odnosima u drustvu. Ono sto mislim da jeste moguce i veoma je vazno je da ucinimo sve da prestane nasilje bilo koje vrste nad zenama, ali mi se cini da ni toga nece biti u skorije vreme jer je za taj zadatak neophodno obrazovati ljude, a to nije bas u interesu vladajucih oligarhija, bez obzira kako oni sebe predstavljali.

mama ludaca

pre 18 godina

Za pocetak,krivo mi je sto nismo nasli neki bolji i lepsi nacin za obelezavanje ovog dana,koji nije samo onaj dan kad dobijamo cvece i(uglavnom)kic poklone,nego i secanje na one koji su nam omogucili da izadjemo iz kuca bez pratnje, glasamo i druge dobre stvari.
Ne zanima me ravnopravnost, nego postovanje mojih prava u onolikoj meri u kojoj postujemo i prava ostalih.
Ne zelim da postanem muskarac, ali necu da mi neko odredjuje kad i kako smem i mogu da izadjem, putujem, koristim internet... ovo pominjem zato sto ima mnogo zena na svetu koje su ogranicene u tim pravima.
I ne bih zelela da me neko, zbog raznih kvota tera medju traktoriste, politicare, oficire... ako to nije moja vokacija.

Sundjer Bob

pre 18 godina

Mozda je jedan od razloga sto zene ne ucestvuju ravnopravno u politickom i poslovnom svetu to sto ih tako nesto prosto ne interesuje. Postoje mnoge profesije gde su zene dominantne brojno u odnosu na svoje muske kolege. Fakat je da su zene i muskarci razliciti a ne treba meriti ravnopravnost polova time koliko ima zena precednica drzava ili kompanija u odnosu na broj muskaraca na takvim funkcijama. Ta razlicitost je to sto daje izvesnu lepotu vezama i celom svetu. I sta sad treba da budemo isti, da se razlikujemo samo fizicki? Pa to ce onda biti planetarna populacija nekakvih mentalnih hermafrodita. Uostalom svima nam je jasno da zene zapravo drze stvari u svojim rukama bez obzira da li su predsednice ili zene predsednika (Mira, Dzeki, Dana, Hilary...)

mi

pre 18 godina

Mi zivimo u muskom drustvu i najveci problem nije u tome prihvatiti i nositi se jednako zakonski sa muskarcima, sposobnost ne ovisi o polu, vec ziveti u dragacijem drustvu. Zena je majka, to je njena priroda, zasto joj ne omoguciti i da se bori za svoju karijeru, ali kao majka? Iskreno, veliki broj nekompententnih muskaraca ima karijeru jer su njihove suparnice za polozaj morale birati ili deca ili polozaj. Kako u svetu gde se karijera gradi 12-15 sati dnevno, gde ne postoji organizacija ili kompanija gde zena moze raditi uz dete na poslu (recimo decije igraliste u kancelariji), gde se zena mora pretvoriti u muskarca drge vrste da bi bila shvacena ozbiljno, moze neko govoriti o ravnopravnosti? Sve te zene u politici, uz svo duzno postovanje, skoro da nisu zene, niti se ponasaju tako. Zene nisu isto sto i muskarci ali su podjednako sposobne, kreativne, intelignetne i imaju zelju da se dokazu. U ovakom drustvu kakvo je danas, u bilo kojem kutku planete, mi nemamo shansu da budemo to sto zelimo. Majke i uspesne. A za ovo girls just want to have fun, molim pogledajte statistike ocena na fakultetima, devojke su mnogo zrelije u pristupu studijama i u mnogo cemu drugom u zivotu. Ipak, pre ili kasnije, sve mi smo stavljene u poziciju da biramo izmedju onoga sto nam priroda nalaze i sopstvenih aspiracija. Nadam se da ce jednog dana makar moja kcer imati prilike da ne bira i da ce na nekom sastanku borda menadzera dojiti svoje dete.... lepe zelje,a?

Marina

pre 18 godina

Žene idu linijom manjeg otpora, i nisu spremne da preuzmu odgovornost. Više ih interesuje garderoba, šminka i tračarenje nego profesija. Mnoge bi htele da im muževi sve obezbede a one da se prave nemoćnima. Tu je upravo caka, one su izrazito moćne u takvoj situaciji. Sa druge strane emotivne su i ulaze u konflikte. Ovo je prosek, ali ipak one koje su se izborile za uspeh su izrazito sposobne i bolje menadžerke od muškaraca. Same moramo da se borimo za sebe, ove kvote su dobre ali nedovoljne ako ne postoji želja, volja i hrabrost same žene da se izbori.

realni

pre 18 godina

Ja mislim da je ravnopravnost zena uslovljena razvijenoscu proizvodnih snaga. Sto je drustvo ekonomski slabije to je veca odgovornost na muskarcu a samim tim i vece pravo, koje je na stetu zena. Ja sam za ravnopravnost, i za skidanje tog bremena sa nas muskaraca, sto ce nam omoguciti da duze zivimo, jer u ovom trenutku svuda u svetu mi zivimo krace od zena iako smo fizicki jaci.

Zoran

pre 18 godina

U mom okruženju preko 80 posto rukovodioci su žene pa mi ipak ne pada napamet da se ja kao muškarac sad borim za ravnopravnost. Ako neka osoba smatra da je uspeh u životu biti šef ili rukovodilac neka to i bude bez obzora na pol. Smatram da u Srbiji ne postoji polna diskriminacija.

zoran

pre 18 godina

Za to sto su zene u "neravnopravnom" polozaju postoje valjani razlozi: Znate kako ono peva Cindy Lauper: Girls just wanna have fun!! Zato i jeste malo zena u nauci, i u vrhunskoj umetnosti, jel naprosto nisu spremne na odricanja i zrtve koje takve profesije nose sa sobom. Dakle, drage moje, bolje bi vam bilo da prestanete da cmizdrite i da pocnete da radite, a onda ce i uspeh i priznanje doci. Govorim u proseku, naravno da postoje i ekstremni slucajevi!

Bosanac

pre 18 godina

Neke stvari ne treba silom sprovoditi, pa tako i celu ovu priču sa ravnopravnošću. Ako ne postoji zakonska prepreka da žena bude na nekom položaju to je ravnopravnost. Neka se ta žena bori ravnopravno sa muškarcima za taj posao/funciju pa ko dobije. To je tako u većini zemalja. Međutim problem je taj što sve te feminističke organizacije neće ravnopravnost već povlašćen položaj. Ne može neko da dobije poziciju samo zato što je žensko (muško). To ne treba da bude uslov...

Bioriba

pre 18 godina

Mislim......o čemu mi ovde pričamo? Ljudsko društvo (posebno balkansko-kraški tip) nije prevazišlo polnu, a kamo li rodnu ravnopravnost! Samo postojanje 8-mog marta stavlja žene u podređen položaj! Kako bi se frajeri osecali kada bi npr. 9. mart bio Dan muškaraca? Omalovažavajuće je, složićete se?

mr Gordana

pre 18 godina

Žena je posebno biće jer donosi bebe, omogućava reprodukciju čovečanstva, donosi život, lepotu, mir... Njihovo mnoštvo je i te kako poželjno na Planeti. Žene o muškarcima brinu od njihovog rođenja i tokom života u ulozi majke, žene, ćerke, unuke... Smatram, da bi muškarci prvenstveno trebalo da vole žene bar približno kao one njih, a ne da ih doživljavaju kao suparnice na poslu u drugim oblastima života... Ružna je svaka konfrontacija polova. Upravo činjenica, da ima malo žena na važnim funkcijama u politici, biznisu... je uzrok nehumanosti koja VLADA PLANETOM. Ukoliko se želi dobro ljudima na zemlji, ukoliko se želi opstanak same Zemlje, opstanak čovečanstva, ŽENE bi trebalo da preuzmu sve važne funkcije jer su razumne, humane, pravedne, racionalne, ekonomične i brižne... Muškarci treba da shvate da je ova PROMENA i za njih dobra i da im sami pomognu u ovom epohalnom procesu.

Jedna ravnopravna zena

pre 18 godina

Dobro, istina je razocarajuca ali zasto zene same ne bi malo vise poradile na medjusobnoj solidarnosti, uvazavanju hijerarhije, i tsl. Po tom pitanju one od muskaraca imaju sta da nauce. Umesto toga one su najcesce medjusobno zlobne, zavidne, nekolegijalne...Elem, i nisam bas sigurna da bi zene spasle svet ako bi one vladale ali da bi on bio malo humaniji i bolji to sigurno.

Povlasceni

pre 18 godina

Dosad sam bio za stvarnu ravnopravnost ali kad vidim sve ove izvestaje pocinjem da sumnjam da ima nekog razloga jer nisu valjda u celom svetu sve sami muski sovinisti.

Povlasceni

pre 18 godina

Dosad sam bio za stvarnu ravnopravnost ali kad vidim sve ove izvestaje pocinjem da sumnjam da ima nekog razloga jer nisu valjda u celom svetu sve sami muski sovinisti.

Jedna ravnopravna zena

pre 18 godina

Dobro, istina je razocarajuca ali zasto zene same ne bi malo vise poradile na medjusobnoj solidarnosti, uvazavanju hijerarhije, i tsl. Po tom pitanju one od muskaraca imaju sta da nauce. Umesto toga one su najcesce medjusobno zlobne, zavidne, nekolegijalne...Elem, i nisam bas sigurna da bi zene spasle svet ako bi one vladale ali da bi on bio malo humaniji i bolji to sigurno.

mr Gordana

pre 18 godina

Žena je posebno biće jer donosi bebe, omogućava reprodukciju čovečanstva, donosi život, lepotu, mir... Njihovo mnoštvo je i te kako poželjno na Planeti. Žene o muškarcima brinu od njihovog rođenja i tokom života u ulozi majke, žene, ćerke, unuke... Smatram, da bi muškarci prvenstveno trebalo da vole žene bar približno kao one njih, a ne da ih doživljavaju kao suparnice na poslu u drugim oblastima života... Ružna je svaka konfrontacija polova. Upravo činjenica, da ima malo žena na važnim funkcijama u politici, biznisu... je uzrok nehumanosti koja VLADA PLANETOM. Ukoliko se želi dobro ljudima na zemlji, ukoliko se želi opstanak same Zemlje, opstanak čovečanstva, ŽENE bi trebalo da preuzmu sve važne funkcije jer su razumne, humane, pravedne, racionalne, ekonomične i brižne... Muškarci treba da shvate da je ova PROMENA i za njih dobra i da im sami pomognu u ovom epohalnom procesu.

Bioriba

pre 18 godina

Mislim......o čemu mi ovde pričamo? Ljudsko društvo (posebno balkansko-kraški tip) nije prevazišlo polnu, a kamo li rodnu ravnopravnost! Samo postojanje 8-mog marta stavlja žene u podređen položaj! Kako bi se frajeri osecali kada bi npr. 9. mart bio Dan muškaraca? Omalovažavajuće je, složićete se?

Bosanac

pre 18 godina

Neke stvari ne treba silom sprovoditi, pa tako i celu ovu priču sa ravnopravnošću. Ako ne postoji zakonska prepreka da žena bude na nekom položaju to je ravnopravnost. Neka se ta žena bori ravnopravno sa muškarcima za taj posao/funciju pa ko dobije. To je tako u većini zemalja. Međutim problem je taj što sve te feminističke organizacije neće ravnopravnost već povlašćen položaj. Ne može neko da dobije poziciju samo zato što je žensko (muško). To ne treba da bude uslov...

zoran

pre 18 godina

Za to sto su zene u "neravnopravnom" polozaju postoje valjani razlozi: Znate kako ono peva Cindy Lauper: Girls just wanna have fun!! Zato i jeste malo zena u nauci, i u vrhunskoj umetnosti, jel naprosto nisu spremne na odricanja i zrtve koje takve profesije nose sa sobom. Dakle, drage moje, bolje bi vam bilo da prestanete da cmizdrite i da pocnete da radite, a onda ce i uspeh i priznanje doci. Govorim u proseku, naravno da postoje i ekstremni slucajevi!

Zoran

pre 18 godina

U mom okruženju preko 80 posto rukovodioci su žene pa mi ipak ne pada napamet da se ja kao muškarac sad borim za ravnopravnost. Ako neka osoba smatra da je uspeh u životu biti šef ili rukovodilac neka to i bude bez obzora na pol. Smatram da u Srbiji ne postoji polna diskriminacija.

realni

pre 18 godina

Ja mislim da je ravnopravnost zena uslovljena razvijenoscu proizvodnih snaga. Sto je drustvo ekonomski slabije to je veca odgovornost na muskarcu a samim tim i vece pravo, koje je na stetu zena. Ja sam za ravnopravnost, i za skidanje tog bremena sa nas muskaraca, sto ce nam omoguciti da duze zivimo, jer u ovom trenutku svuda u svetu mi zivimo krace od zena iako smo fizicki jaci.

Sundjer Bob

pre 18 godina

Mozda je jedan od razloga sto zene ne ucestvuju ravnopravno u politickom i poslovnom svetu to sto ih tako nesto prosto ne interesuje. Postoje mnoge profesije gde su zene dominantne brojno u odnosu na svoje muske kolege. Fakat je da su zene i muskarci razliciti a ne treba meriti ravnopravnost polova time koliko ima zena precednica drzava ili kompanija u odnosu na broj muskaraca na takvim funkcijama. Ta razlicitost je to sto daje izvesnu lepotu vezama i celom svetu. I sta sad treba da budemo isti, da se razlikujemo samo fizicki? Pa to ce onda biti planetarna populacija nekakvih mentalnih hermafrodita. Uostalom svima nam je jasno da zene zapravo drze stvari u svojim rukama bez obzira da li su predsednice ili zene predsednika (Mira, Dzeki, Dana, Hilary...)

Marina

pre 18 godina

Žene idu linijom manjeg otpora, i nisu spremne da preuzmu odgovornost. Više ih interesuje garderoba, šminka i tračarenje nego profesija. Mnoge bi htele da im muževi sve obezbede a one da se prave nemoćnima. Tu je upravo caka, one su izrazito moćne u takvoj situaciji. Sa druge strane emotivne su i ulaze u konflikte. Ovo je prosek, ali ipak one koje su se izborile za uspeh su izrazito sposobne i bolje menadžerke od muškaraca. Same moramo da se borimo za sebe, ove kvote su dobre ali nedovoljne ako ne postoji želja, volja i hrabrost same žene da se izbori.

mama ludaca

pre 18 godina

Za pocetak,krivo mi je sto nismo nasli neki bolji i lepsi nacin za obelezavanje ovog dana,koji nije samo onaj dan kad dobijamo cvece i(uglavnom)kic poklone,nego i secanje na one koji su nam omogucili da izadjemo iz kuca bez pratnje, glasamo i druge dobre stvari.
Ne zanima me ravnopravnost, nego postovanje mojih prava u onolikoj meri u kojoj postujemo i prava ostalih.
Ne zelim da postanem muskarac, ali necu da mi neko odredjuje kad i kako smem i mogu da izadjem, putujem, koristim internet... ovo pominjem zato sto ima mnogo zena na svetu koje su ogranicene u tim pravima.
I ne bih zelela da me neko, zbog raznih kvota tera medju traktoriste, politicare, oficire... ako to nije moja vokacija.

mi

pre 18 godina

Mi zivimo u muskom drustvu i najveci problem nije u tome prihvatiti i nositi se jednako zakonski sa muskarcima, sposobnost ne ovisi o polu, vec ziveti u dragacijem drustvu. Zena je majka, to je njena priroda, zasto joj ne omoguciti i da se bori za svoju karijeru, ali kao majka? Iskreno, veliki broj nekompententnih muskaraca ima karijeru jer su njihove suparnice za polozaj morale birati ili deca ili polozaj. Kako u svetu gde se karijera gradi 12-15 sati dnevno, gde ne postoji organizacija ili kompanija gde zena moze raditi uz dete na poslu (recimo decije igraliste u kancelariji), gde se zena mora pretvoriti u muskarca drge vrste da bi bila shvacena ozbiljno, moze neko govoriti o ravnopravnosti? Sve te zene u politici, uz svo duzno postovanje, skoro da nisu zene, niti se ponasaju tako. Zene nisu isto sto i muskarci ali su podjednako sposobne, kreativne, intelignetne i imaju zelju da se dokazu. U ovakom drustvu kakvo je danas, u bilo kojem kutku planete, mi nemamo shansu da budemo to sto zelimo. Majke i uspesne. A za ovo girls just want to have fun, molim pogledajte statistike ocena na fakultetima, devojke su mnogo zrelije u pristupu studijama i u mnogo cemu drugom u zivotu. Ipak, pre ili kasnije, sve mi smo stavljene u poziciju da biramo izmedju onoga sto nam priroda nalaze i sopstvenih aspiracija. Nadam se da ce jednog dana makar moja kcer imati prilike da ne bira i da ce na nekom sastanku borda menadzera dojiti svoje dete.... lepe zelje,a?

pixy dusty

pre 18 godina

Visokoobrazovane, neudane zene zaradjuju vise nego bilo koji drugi sloj u USA. Nisu obrazovane zene problem, nego siromasne, neobrazovane i ugnjetavane. Njima treba nasa pomoc i solidarnost.

RealityShow

pre 18 godina

Mislim da je 50-50 odnos jednostavno nemoguc jer se ne zasniva na prirodnim zakonima i odnosima u drustvu. Ono sto mislim da jeste moguce i veoma je vazno je da ucinimo sve da prestane nasilje bilo koje vrste nad zenama, ali mi se cini da ni toga nece biti u skorije vreme jer je za taj zadatak neophodno obrazovati ljude, a to nije bas u interesu vladajucih oligarhija, bez obzira kako oni sebe predstavljali.

Nata

pre 18 godina

Mislim da su i nasa ocekivanja malo previsoka. Ako zena nije majka, i jos diplomirala i doktorirala do 27me, pa je sad i u necijem izvrsnom odboru, pa je i to malo, ona treba i raditi u isto vrijeme i odgajati malu dijecu, koju ce dojiti za vrijeme sastanka ...stanite malo na balun.
Svi imamo pravo izbora. Ono sto se mora osigurati jest, da zene koje zele biti majke i odgajati djecu, imaju sva prava i uvijete da se na taj nacin ispune.
Zene koje zele biti znanstvenici ili manageri, da im se omoguci i pomaze u tim nastojanjima.
Jednakopravnost je ono cemu trebamo teziti, a ne groteskna preuvelicavanja i izmisljanje superzene.
Nitko nije supermen. Ne moze jedna majka s dvoje male djece i trecem na putu, bez obzira koliko inteligentna, vrijedna i skolovana posvetiti poslu ili istrazivanju onoliko koliko jedna zena koja se posvetila samo tomu.
Jednostavno zakon fizike je u pitanju. Ne mozes biti na dva mjesta u isto vrijeme. Mozda je malo nefer ali tako jest.
Mnoge zene koje zaista imaju volje, znanja i zelje za karijerom, vrate se na posao nakon sto su djeca vec malo porasla i ne trebaju je bas stalno.
Da sumiram: trebao osigurati standarde da zene mogu birati sto ce raditi i kako ce graditi svoj zivot. A ne ocekivati od njih da sve obavljaju, perfektno kao u kakvom filmu. To je nerealno.

Ceca

pre 18 godina

Visokoobrazovane UDATE zene opet zaradjuju manje od svojih visokoobrazovanih partnera. Od svih zena koje ja znam a koje su uglavnom sa doktoratima, sve losije zaradjuju ili/i imaju losiju polozaj (tu ukljucujuci i mene). Glavni problem je sto su zene te koje su popustljive i ne brinu dovoljno o svojim karijerama. Muskarci "grizu" a zene idu onom da balansiraju porodicni i poslovni zivot i naravno onda imaju manje rezultata od muskaraca koji daju 95% na posao.
Resenje nemam, ako bi oboje bili 95% posveceni poslu od familij bi slabo sta bilo.

Canadian and loving it!

pre 18 godina

Nije sve bas tako jednostavno. Kao prvo, u danasnje vreme na ovom severnoamerickom kontinentu zena ne moze bas mnogo da bira, tj. ne moze da odluci da 3 ili 5 godina bude majka i domacica, a da radi sledecih 30. Jednostavno, onaj ko ovde ne radi duze vremena, je OUT iz struke, zauvek. Poslodavca ne zanimaju tvoja deca i familijarni zivot, vec ga zanima sta si ti radila na svom profesionalnom usavrsavanju u tih nekoliko godina. Znaci, osoba koja zeli i da ima decu i da radi, mora nekako da uskladi i izbalansira svoj privatni i poslovni zivot.
Sledeca stvar je se ovde od zene ZAHTEVA, a ne samo ocekuje, da valjano obavlja svoj posao, pa ko moze – moze, a ko ne moze – opet out. Ne znam gde zive ovi koji pisu o zenskom obavljanju posla sa « 30 % mozga » i sl., jer ovde to ne moze, tj. mozda i moze ali ces onda vecno da se grcas u blatu, pa ko voli nek izvoli... Zene koje zele da budu kuvarice/sobarice i da peru noge svojim muzevima, to i dalje mogu, ali onda neka cute o ravnopravnosti. Interesantno je da uglavnom bas takve zene svojim stavovima, ponajvise OSUDAMA, staju na put zenama koje su drugacija sorta...
Sto se tice prirode, ISTO kao sto je nama zenama vazno da budemo majke je i muskarcu vazno da se ostvari kao otac. Znaci, prirodno je i jedno i drugo, i ja stvarno ne razumem zasto bi zena morala biti ta koja vecito popusta. Kod mene u kuci nije tako i moj muz radi barabar sa mnom, a da nije takav, ne bih ni bila sa njim.
Za kraj da citiram g-dju Vesnu Pesic koja je u vrlo simpaticnom clanku za B92 pre nekoliko dana napisala: « Nacionalisti i fašisti sigurno neće propagirati takve stvari kao što su rodna jednakost, slobodno odlučivanje o rađanju i “dekonstrukcija kuhinje”. »

Todorović Radivoj

pre 18 godina

Neshvatljivo je koliko čovečanstvo tapka u mestu. Evropa kao najstariji kontinet još govori o ravnopravnosti žena. Žene treba da se uvažavaju kao dame svih 365 dana. Osmi mart je možda za neke zemlje u Africi.Zar treba govoriti o Indiri Gandi, Sirimavo Bandaranaike, ledi Tačer i sličnim uspešnim ženama. Mislim da je omalovažavanje
žena donositi obavezujuće procente koje treba ispoštovati pri izboru bilo koje vrste. Žene su uspešne i mislim daleko uspešnije u mnogim oblastima života, ali se mora shvatiti da je politika oblast koja traži rečite, zaludne, one koji jedno pričaju a drugo rade,
dok žene, supruge, majke to sigurno nisu i manje im leži. Samo je to razlog i treba jednom prestati pričati o neravnopravnosti polova pogotovu u zemljama koje pretenduju da budu ili već jesu demokratske. Kakva je to jadna demokratija u kojoj se priča o neravnopravnosti ili se ravnopravnost uslovljava i odrđuje procentima koje treba ispuniti bez obzira na kvalitet.Lično mislim radi zaštite ljudske vrste da terba doneti Zakon po kome samo žene mogu da se bave politikom i da vode države jer sigurno tada ne bi bilo ovolikog jada, nerazumevanja i ratova. Majke po prirodi zaštitnice svog potomstva bi sve učinile a da ne ugroze živote, dok su muškarci uglavnom junačni i praznih glava u odlučujućim momentima
a na štetu svoju i potomstva svoga.Srbiji bi takav Zakon bio apsolutno potreban ne bi li opstali kao narod i država.

Vlad

pre 18 godina

Cudno ali ako se pogledaju uspesne zene u politici, kako kod nas, tako i u inostranstvu, dodje se do zakljucka da su one mnogo ekstremnije i agresivnije u svojim nastupima i delovanju. Skoro sve: Tacerka, Olbrajtova, kod nas Mira, Danica, vecina zenskih clanica radikala itd., pa i Vesna Pesic. Ne znam koji je razlog ali ocigledno bi za ovu planetu bilo mnogo gore kad bi zene bile jos dominantnije u politici. Moram da napomenem da nisam muski sovinista i da se slazem da zenama treba omoguciti ravnopravne mogucnosti kao i muskarcima ali isto tako smatram da u nasem drustvu one to uglavnom i imaju, barem u mom okruzenju.

Povlasceni

pre 18 godina

Dosad sam bio za stvarnu ravnopravnost ali kad vidim sve ove izvestaje pocinjem da sumnjam da ima nekog razloga jer nisu valjda u celom svetu sve sami muski sovinisti.

Jedna ravnopravna zena

pre 18 godina

Dobro, istina je razocarajuca ali zasto zene same ne bi malo vise poradile na medjusobnoj solidarnosti, uvazavanju hijerarhije, i tsl. Po tom pitanju one od muskaraca imaju sta da nauce. Umesto toga one su najcesce medjusobno zlobne, zavidne, nekolegijalne...Elem, i nisam bas sigurna da bi zene spasle svet ako bi one vladale ali da bi on bio malo humaniji i bolji to sigurno.

mr Gordana

pre 18 godina

Žena je posebno biće jer donosi bebe, omogućava reprodukciju čovečanstva, donosi život, lepotu, mir... Njihovo mnoštvo je i te kako poželjno na Planeti. Žene o muškarcima brinu od njihovog rođenja i tokom života u ulozi majke, žene, ćerke, unuke... Smatram, da bi muškarci prvenstveno trebalo da vole žene bar približno kao one njih, a ne da ih doživljavaju kao suparnice na poslu u drugim oblastima života... Ružna je svaka konfrontacija polova. Upravo činjenica, da ima malo žena na važnim funkcijama u politici, biznisu... je uzrok nehumanosti koja VLADA PLANETOM. Ukoliko se želi dobro ljudima na zemlji, ukoliko se želi opstanak same Zemlje, opstanak čovečanstva, ŽENE bi trebalo da preuzmu sve važne funkcije jer su razumne, humane, pravedne, racionalne, ekonomične i brižne... Muškarci treba da shvate da je ova PROMENA i za njih dobra i da im sami pomognu u ovom epohalnom procesu.

Bioriba

pre 18 godina

Mislim......o čemu mi ovde pričamo? Ljudsko društvo (posebno balkansko-kraški tip) nije prevazišlo polnu, a kamo li rodnu ravnopravnost! Samo postojanje 8-mog marta stavlja žene u podređen položaj! Kako bi se frajeri osecali kada bi npr. 9. mart bio Dan muškaraca? Omalovažavajuće je, složićete se?

Bosanac

pre 18 godina

Neke stvari ne treba silom sprovoditi, pa tako i celu ovu priču sa ravnopravnošću. Ako ne postoji zakonska prepreka da žena bude na nekom položaju to je ravnopravnost. Neka se ta žena bori ravnopravno sa muškarcima za taj posao/funciju pa ko dobije. To je tako u većini zemalja. Međutim problem je taj što sve te feminističke organizacije neće ravnopravnost već povlašćen položaj. Ne može neko da dobije poziciju samo zato što je žensko (muško). To ne treba da bude uslov...

zoran

pre 18 godina

Za to sto su zene u "neravnopravnom" polozaju postoje valjani razlozi: Znate kako ono peva Cindy Lauper: Girls just wanna have fun!! Zato i jeste malo zena u nauci, i u vrhunskoj umetnosti, jel naprosto nisu spremne na odricanja i zrtve koje takve profesije nose sa sobom. Dakle, drage moje, bolje bi vam bilo da prestanete da cmizdrite i da pocnete da radite, a onda ce i uspeh i priznanje doci. Govorim u proseku, naravno da postoje i ekstremni slucajevi!

Zoran

pre 18 godina

U mom okruženju preko 80 posto rukovodioci su žene pa mi ipak ne pada napamet da se ja kao muškarac sad borim za ravnopravnost. Ako neka osoba smatra da je uspeh u životu biti šef ili rukovodilac neka to i bude bez obzora na pol. Smatram da u Srbiji ne postoji polna diskriminacija.

realni

pre 18 godina

Ja mislim da je ravnopravnost zena uslovljena razvijenoscu proizvodnih snaga. Sto je drustvo ekonomski slabije to je veca odgovornost na muskarcu a samim tim i vece pravo, koje je na stetu zena. Ja sam za ravnopravnost, i za skidanje tog bremena sa nas muskaraca, sto ce nam omoguciti da duze zivimo, jer u ovom trenutku svuda u svetu mi zivimo krace od zena iako smo fizicki jaci.

Sundjer Bob

pre 18 godina

Mozda je jedan od razloga sto zene ne ucestvuju ravnopravno u politickom i poslovnom svetu to sto ih tako nesto prosto ne interesuje. Postoje mnoge profesije gde su zene dominantne brojno u odnosu na svoje muske kolege. Fakat je da su zene i muskarci razliciti a ne treba meriti ravnopravnost polova time koliko ima zena precednica drzava ili kompanija u odnosu na broj muskaraca na takvim funkcijama. Ta razlicitost je to sto daje izvesnu lepotu vezama i celom svetu. I sta sad treba da budemo isti, da se razlikujemo samo fizicki? Pa to ce onda biti planetarna populacija nekakvih mentalnih hermafrodita. Uostalom svima nam je jasno da zene zapravo drze stvari u svojim rukama bez obzira da li su predsednice ili zene predsednika (Mira, Dzeki, Dana, Hilary...)

Marina

pre 18 godina

Žene idu linijom manjeg otpora, i nisu spremne da preuzmu odgovornost. Više ih interesuje garderoba, šminka i tračarenje nego profesija. Mnoge bi htele da im muževi sve obezbede a one da se prave nemoćnima. Tu je upravo caka, one su izrazito moćne u takvoj situaciji. Sa druge strane emotivne su i ulaze u konflikte. Ovo je prosek, ali ipak one koje su se izborile za uspeh su izrazito sposobne i bolje menadžerke od muškaraca. Same moramo da se borimo za sebe, ove kvote su dobre ali nedovoljne ako ne postoji želja, volja i hrabrost same žene da se izbori.

mama ludaca

pre 18 godina

Za pocetak,krivo mi je sto nismo nasli neki bolji i lepsi nacin za obelezavanje ovog dana,koji nije samo onaj dan kad dobijamo cvece i(uglavnom)kic poklone,nego i secanje na one koji su nam omogucili da izadjemo iz kuca bez pratnje, glasamo i druge dobre stvari.
Ne zanima me ravnopravnost, nego postovanje mojih prava u onolikoj meri u kojoj postujemo i prava ostalih.
Ne zelim da postanem muskarac, ali necu da mi neko odredjuje kad i kako smem i mogu da izadjem, putujem, koristim internet... ovo pominjem zato sto ima mnogo zena na svetu koje su ogranicene u tim pravima.
I ne bih zelela da me neko, zbog raznih kvota tera medju traktoriste, politicare, oficire... ako to nije moja vokacija.

mi

pre 18 godina

Mi zivimo u muskom drustvu i najveci problem nije u tome prihvatiti i nositi se jednako zakonski sa muskarcima, sposobnost ne ovisi o polu, vec ziveti u dragacijem drustvu. Zena je majka, to je njena priroda, zasto joj ne omoguciti i da se bori za svoju karijeru, ali kao majka? Iskreno, veliki broj nekompententnih muskaraca ima karijeru jer su njihove suparnice za polozaj morale birati ili deca ili polozaj. Kako u svetu gde se karijera gradi 12-15 sati dnevno, gde ne postoji organizacija ili kompanija gde zena moze raditi uz dete na poslu (recimo decije igraliste u kancelariji), gde se zena mora pretvoriti u muskarca drge vrste da bi bila shvacena ozbiljno, moze neko govoriti o ravnopravnosti? Sve te zene u politici, uz svo duzno postovanje, skoro da nisu zene, niti se ponasaju tako. Zene nisu isto sto i muskarci ali su podjednako sposobne, kreativne, intelignetne i imaju zelju da se dokazu. U ovakom drustvu kakvo je danas, u bilo kojem kutku planete, mi nemamo shansu da budemo to sto zelimo. Majke i uspesne. A za ovo girls just want to have fun, molim pogledajte statistike ocena na fakultetima, devojke su mnogo zrelije u pristupu studijama i u mnogo cemu drugom u zivotu. Ipak, pre ili kasnije, sve mi smo stavljene u poziciju da biramo izmedju onoga sto nam priroda nalaze i sopstvenih aspiracija. Nadam se da ce jednog dana makar moja kcer imati prilike da ne bira i da ce na nekom sastanku borda menadzera dojiti svoje dete.... lepe zelje,a?

pixy dusty

pre 18 godina

Visokoobrazovane, neudane zene zaradjuju vise nego bilo koji drugi sloj u USA. Nisu obrazovane zene problem, nego siromasne, neobrazovane i ugnjetavane. Njima treba nasa pomoc i solidarnost.

RealityShow

pre 18 godina

Mislim da je 50-50 odnos jednostavno nemoguc jer se ne zasniva na prirodnim zakonima i odnosima u drustvu. Ono sto mislim da jeste moguce i veoma je vazno je da ucinimo sve da prestane nasilje bilo koje vrste nad zenama, ali mi se cini da ni toga nece biti u skorije vreme jer je za taj zadatak neophodno obrazovati ljude, a to nije bas u interesu vladajucih oligarhija, bez obzira kako oni sebe predstavljali.

Nata

pre 18 godina

Mislim da su i nasa ocekivanja malo previsoka. Ako zena nije majka, i jos diplomirala i doktorirala do 27me, pa je sad i u necijem izvrsnom odboru, pa je i to malo, ona treba i raditi u isto vrijeme i odgajati malu dijecu, koju ce dojiti za vrijeme sastanka ...stanite malo na balun.
Svi imamo pravo izbora. Ono sto se mora osigurati jest, da zene koje zele biti majke i odgajati djecu, imaju sva prava i uvijete da se na taj nacin ispune.
Zene koje zele biti znanstvenici ili manageri, da im se omoguci i pomaze u tim nastojanjima.
Jednakopravnost je ono cemu trebamo teziti, a ne groteskna preuvelicavanja i izmisljanje superzene.
Nitko nije supermen. Ne moze jedna majka s dvoje male djece i trecem na putu, bez obzira koliko inteligentna, vrijedna i skolovana posvetiti poslu ili istrazivanju onoliko koliko jedna zena koja se posvetila samo tomu.
Jednostavno zakon fizike je u pitanju. Ne mozes biti na dva mjesta u isto vrijeme. Mozda je malo nefer ali tako jest.
Mnoge zene koje zaista imaju volje, znanja i zelje za karijerom, vrate se na posao nakon sto su djeca vec malo porasla i ne trebaju je bas stalno.
Da sumiram: trebao osigurati standarde da zene mogu birati sto ce raditi i kako ce graditi svoj zivot. A ne ocekivati od njih da sve obavljaju, perfektno kao u kakvom filmu. To je nerealno.

Ceca

pre 18 godina

Visokoobrazovane UDATE zene opet zaradjuju manje od svojih visokoobrazovanih partnera. Od svih zena koje ja znam a koje su uglavnom sa doktoratima, sve losije zaradjuju ili/i imaju losiju polozaj (tu ukljucujuci i mene). Glavni problem je sto su zene te koje su popustljive i ne brinu dovoljno o svojim karijerama. Muskarci "grizu" a zene idu onom da balansiraju porodicni i poslovni zivot i naravno onda imaju manje rezultata od muskaraca koji daju 95% na posao.
Resenje nemam, ako bi oboje bili 95% posveceni poslu od familij bi slabo sta bilo.

Canadian and loving it!

pre 18 godina

Nije sve bas tako jednostavno. Kao prvo, u danasnje vreme na ovom severnoamerickom kontinentu zena ne moze bas mnogo da bira, tj. ne moze da odluci da 3 ili 5 godina bude majka i domacica, a da radi sledecih 30. Jednostavno, onaj ko ovde ne radi duze vremena, je OUT iz struke, zauvek. Poslodavca ne zanimaju tvoja deca i familijarni zivot, vec ga zanima sta si ti radila na svom profesionalnom usavrsavanju u tih nekoliko godina. Znaci, osoba koja zeli i da ima decu i da radi, mora nekako da uskladi i izbalansira svoj privatni i poslovni zivot.
Sledeca stvar je se ovde od zene ZAHTEVA, a ne samo ocekuje, da valjano obavlja svoj posao, pa ko moze – moze, a ko ne moze – opet out. Ne znam gde zive ovi koji pisu o zenskom obavljanju posla sa « 30 % mozga » i sl., jer ovde to ne moze, tj. mozda i moze ali ces onda vecno da se grcas u blatu, pa ko voli nek izvoli... Zene koje zele da budu kuvarice/sobarice i da peru noge svojim muzevima, to i dalje mogu, ali onda neka cute o ravnopravnosti. Interesantno je da uglavnom bas takve zene svojim stavovima, ponajvise OSUDAMA, staju na put zenama koje su drugacija sorta...
Sto se tice prirode, ISTO kao sto je nama zenama vazno da budemo majke je i muskarcu vazno da se ostvari kao otac. Znaci, prirodno je i jedno i drugo, i ja stvarno ne razumem zasto bi zena morala biti ta koja vecito popusta. Kod mene u kuci nije tako i moj muz radi barabar sa mnom, a da nije takav, ne bih ni bila sa njim.
Za kraj da citiram g-dju Vesnu Pesic koja je u vrlo simpaticnom clanku za B92 pre nekoliko dana napisala: « Nacionalisti i fašisti sigurno neće propagirati takve stvari kao što su rodna jednakost, slobodno odlučivanje o rađanju i “dekonstrukcija kuhinje”. »

Todorović Radivoj

pre 18 godina

Neshvatljivo je koliko čovečanstvo tapka u mestu. Evropa kao najstariji kontinet još govori o ravnopravnosti žena. Žene treba da se uvažavaju kao dame svih 365 dana. Osmi mart je možda za neke zemlje u Africi.Zar treba govoriti o Indiri Gandi, Sirimavo Bandaranaike, ledi Tačer i sličnim uspešnim ženama. Mislim da je omalovažavanje
žena donositi obavezujuće procente koje treba ispoštovati pri izboru bilo koje vrste. Žene su uspešne i mislim daleko uspešnije u mnogim oblastima života, ali se mora shvatiti da je politika oblast koja traži rečite, zaludne, one koji jedno pričaju a drugo rade,
dok žene, supruge, majke to sigurno nisu i manje im leži. Samo je to razlog i treba jednom prestati pričati o neravnopravnosti polova pogotovu u zemljama koje pretenduju da budu ili već jesu demokratske. Kakva je to jadna demokratija u kojoj se priča o neravnopravnosti ili se ravnopravnost uslovljava i odrđuje procentima koje treba ispuniti bez obzira na kvalitet.Lično mislim radi zaštite ljudske vrste da terba doneti Zakon po kome samo žene mogu da se bave politikom i da vode države jer sigurno tada ne bi bilo ovolikog jada, nerazumevanja i ratova. Majke po prirodi zaštitnice svog potomstva bi sve učinile a da ne ugroze živote, dok su muškarci uglavnom junačni i praznih glava u odlučujućim momentima
a na štetu svoju i potomstva svoga.Srbiji bi takav Zakon bio apsolutno potreban ne bi li opstali kao narod i država.

Vlad

pre 18 godina

Cudno ali ako se pogledaju uspesne zene u politici, kako kod nas, tako i u inostranstvu, dodje se do zakljucka da su one mnogo ekstremnije i agresivnije u svojim nastupima i delovanju. Skoro sve: Tacerka, Olbrajtova, kod nas Mira, Danica, vecina zenskih clanica radikala itd., pa i Vesna Pesic. Ne znam koji je razlog ali ocigledno bi za ovu planetu bilo mnogo gore kad bi zene bile jos dominantnije u politici. Moram da napomenem da nisam muski sovinista i da se slazem da zenama treba omoguciti ravnopravne mogucnosti kao i muskarcima ali isto tako smatram da u nasem drustvu one to uglavnom i imaju, barem u mom okruzenju.