Sreda, 11.08.2021.

12:35

Zašto je kvadrat nekretnina toliko skup: Cena i do 10.000 evra

Cene stanova po Srbiji ne prestaju da rastu.

Izvor: Blic

Zašto je kvadrat nekretnina toliko skup: Cena i do 10.000 evra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

đorđe

pre 2 godine

Mislim da ima nekoliko ključnih razloga zašto cene nekretnina rastu,pogotovu u BG :
*cene materijala(gvožđe,beton,stolarija,izolacija itd.)su skočile ,za vrlo kratko vreme,više od 50%
*inflacija, ne samo u Srbiji već i u svetu,je očigledna i novac gubi vrednost.Šta mislite koja privredna aktivnost, u vreme korone,je omogućila državne donacije svakom građaninu USA od po nekoliko hiljada $, ili u EU?
Jasno je da se novac štampa , skoro nekontrolisano, a samim tim on se svakodnevno obezvređuje.Jedan od načina da mu se sačuva vrednost je i ulaganje u nekretnine, jer ako "leži" na računu u banci takođe gubi svakodnevno vrednost.
*porast cene i nedostatak građevinskog zemljišta na atraktivnim lokacijama utiče na "zidanje"cene m2.O porastu cena dozvola, taksi i "reketa"korumpiranih lokalnih birokrata izlišno je i govoriti.
*BG, sa svim svojim vidljivim i nevidljivim manama, je regionalna metropola i centar biznisa za ceo Balkan, dakle i mesto gde se "vrti" veliki novac i gde su mogućnosti zapošljavanja ,školovanja, kulturnih i sportskih dešavanja ubedljivo najveće. Samim tim ,BG je ATRAKTIVAN za mlade ljude pa je i rezervoar potencijalnih kupaca nekretnina ogroman.

mislimovic

pre 2 godine

Ns, Bg novogradnja do 2k€ je opravdano... Verujem da će uskoro ići na 3 i 4k€

2018 1,1k€/m2
2021 2,2k€/m2
Čisto se poduplalo, reč je novogradnja centar ns
2023 mislim ide preko 3k

Los Angeles

pre 2 godine

Cene se veštački drže jer Emaar mora da obrne profit. Ne ulaze oni tek tako u neko nesigurno tržište. Znači Emaar svojim vezama prodaje Beograd na Vodi kao dobru investiciju raznim svetskim investicionim fondovima koji uzimaju stanove, ili možda čak štaviše i sami preko sestrinskih firmi i fondova uzimaju i veštački podižu tražnju. Znači tek kada se rasproda većina stanova u Beogradu na Vodi, ili tržište toliko pukne da ama baš niko ne kupuje pa Emaar jednostavno mora da presabere gubitke i živi sa time. Vlada neće pomoći jer je to sve deo dogovora sa Emaar-om, inače ne bi ni uložili toliki novac tu. Samo da razjasnim takodje - Emaar je toliko velika firma sa takvim obrtom kapitala, da i da se ništa ne proda u narednih 20 godina i da drže orazne stanove, ne bi uticalo ni 1% njihovog obrta i profitabilnosti.

King

pre 2 godine

zato sto je materijal skocio skoro pa 100 %
(deda, 11. avgust 2021 20:50)
Materijal učestvuje 5-10% vrednosti nekretnine, to je najmanja stavka, ali cena građevinskog zemljišta, zarada nenormalna investitora, e to je ono zbog čega je stan 2500e i više po m?

Svaciji i Niciji

pre 2 godine

BEOGRAD.... I'm so SORRY.. Zivim na Wembley...mislim da je svako cuo za to mesto. Tako BG ne pada u moj izbor prvo sto je ne sredjen grad I drugo sto su te cene prenaduvane za grad koi ne moze ni da se priblizi pravim metropolama sveta u bilo kom segmentu.. Hvala !

tom pus

pre 2 godine

Tek kada bude 100.000e kvadrat onda narod pocinje da kupuje, ovako je jeftino pa nece ljudi.
(Dušan R., 11. avgust 2021 20:22)
komentar godine!
??

Nesko

pre 2 godine

Ja sam se šokirao pre neki dan kad sam čuo da se samo 20-30% stanova kupuje na kredit, da se većina kupi za keš. Jel vi poznajete nekog ko u Srbiji kupuje nekretninu za keš? To govori samo jedno, da se strahovito peru pare i da običan svet ne može sebi da priušti kupovinu stana zbog naduvanih cena.

kako da ne

pre 2 godine

@mr
Decko...U Švajcarskoj je selo na vrh nivou. Povezano super putevima za bilo koji grad. Javni prevoz takodje. Većina sela ima 1-2 restorana, opštinu. Trotoare, pešačke prelaze, fudbalski teren, školu za osnovce, sva sela imaju kanalizaciju. Poljoprivrednici imaju puteve kroz njive za traktore. Ne zamišljaj to kao srpsko selo.

igor

pre 2 godine

Gangula brate i nije bas da si u pravu, jeste to tako kada gledas sve je poskupelo za 30%,i ista je vrednost stana, ali nama je plata ista nije se povećala za 30% tako bi morao da izdvojim 30% vide na moju platu koja je ista kao 2019,tako da matematicki, sve u svemu, u velikom smo problemu...

Biodinamički kalendar koji satreptava

pre 2 godine

Prodajem stan u Novom Sadu, 78kvm kod Betanije, gradnja osamdesetih, cena 250.000€ ili daj odma 120.000 da se ne dogovaramo.

alex

pre 2 godine

Da znam...tako su strucnjaci pricali i 2008 godine ..moj drugar je prodavao stan u Knez Mihajlovoj za 2000 e m2 niko ga nije pozvao 6 meseci..

dusan

pre 2 godine

direktan pokazatelj koliko je loša biznis klima u zemlji. novac ide u mrtvilo, za smešan povrat ali bar će biti inflatorno sačuvan...
tuga!

kilijan

pre 2 godine

IT-jevci ne kupuju stanove od 400k eura. Mozda poneki vlasnik firme, ali takvih nema 10tak u Srbiji.
(Zoran N., 11. avgust 2021 18:47)

@zoran
stvarno mislis da od 7miliona srba u srbiji i 7mil van nje nema 1000 kupaca godisnje koji ne gledaju cenu?

Marko

pre 2 godine

@mister vo
Zgrade koje su stare do otprilike 3-4 godine su bolje i sigurnije od 90% tih starih zgrada. Proslo je vreme fuseraja, ostali su samo ozbiljni investitori.

mr

pre 2 godine

ne bih ja dao ovako ogroman novac za Stan kod nas u Srbiji ahhahaha
ej pa ovo je Srbija a ne Svajcarska
(^_^, 11. avgust 2021 19:53)

А у Швајцарску за 4 иљаде франака по м2 купујеш у селу до 6 хиљада становника. Иди у неки град па погледај цене.

coach

pre 2 godine

Generalno u Bg cene stanova i jesu niske kada se poredi npr sa Zagrebom ili Ljubljanom. A Bg je metropola za ova dva grada u smislu sta sve nudi i infrastruckure… Nema to veza sto su HR i SL u EU. Tako da je vrlo moguce da ce da jos rasti u Bg dok se region ne izjednaci

Mister Vo

pre 2 godine

@Marko
90% novijih zgrada su smesne za one gradjene krajem 70-ih i pocetkom 80-ih, zlatnom dobu neimarstva u Srbiji, bar u NSu. Da ne govorim o prenatrpanom komsiluku...

Milojko

pre 2 godine

Htedoh u Bg da kupim stan i gledah cene. Kad sam shvatio kolike su, uzeo sam u Barsi za 2500 po kvm 2.0 soban u sirem centru. Pale su cene u Barsi za 5-16% u odnosu na proslu godinu. Ovo u bg nije normalno, bacanje para.

Neko tu sa strane

pre 2 godine

Primera radi Malta:
Minimalna plata:800€
Prosecna plata:1200€
Mogucnost napretka na svakom cosku(svaki biznis koji se otvori pogotovu ugostiteljski dolazi do ogromnog priliva novca na legalan nacin ali ogromnog)ko malo ukljuci mozak ali samo malo.
Cena najskupljih stanova je u gradu zvani Sliema gde Penthouse( ceo sprat je tvoj sa pogledom na more sa sve 4 strane zgrade i bazenom i djakuzijem) dostize do 1mil-1,5mil dok za tu istu svotu novca negde malo u unutranjosti moze da se kupi komotne Vila sa bazenima i dvoristem… Svi stanovi na Malti su ogromne kvadraturr zbog stila gradnje. Tako da sve u svu stan kvadrature 100+ se moze naci za 150-200 000 €( trosoban stan). Racun za vodu i struju se samo placa i to po potrosnji( ako si van zemlje mesec dana racuni te izadju 0€…)
I tako se svodi da stan na turistickoj Malti kupis za ovu svotu novca na kredit koji ces placati 500-600€ a izdavaces ga za minimum 800+ €… Gde si ti neki kvazi biznismen a kupis stan u Srbiji da ti bleji prazan i da si ti gala covek? Valjda ako si biznismen ulazes pare gde ce para na paru sa ide, ne?

magla svuda oko nas

pre 2 godine

al stvarno mi nista nije jasno..... odakle ovolike cene stanova? materijala za gradnju, sta se ovo desava covece??? pa mi ispadosmo bogatiji od Nemacke?? a sto je najgore od svega, 35.000 nas je svake godine manje? sta se desava sa starim stanovima??? neki imaju po 40 stanova ili sta je u pitanju??

Nemanja NY

pre 2 godine

IT-jevci ne kupuju stanove od 400k eura. Mozda poneki vlasnik firme, ali takvih nema 10tak u Srbiji.
(Zoran N., 11. avgust 2021 18:47)

Dobro imas na stotine IT preduzetnika koji mesecno inkasiraju 30-40000 evra.Tako da oni mogu da prijuste stan od 400k I vise.Moja sestra radi kao poreski savetnik tako da ima gomila koji su oko 10000€ mesecno I oni bi mogli doduse malo teze do stana od 400k evra.

Vlada

pre 2 godine

@coach
Ne znam šta nude ZG i Ljubljana, ali kao neko ko ceo život (40 god) živi u Beogradu, da ti kažem - Beograd ne nudi NIŠTA od infrastrukture i jako je nehuman za život. Po celom gradu su stalna zakrčenja, metro se pravi tako da ne služi skoro nikome, pseći izmet skroz prekriva zelene površine i ulice, parkiraš se na 20 minuta od mesta gde si pošao jer bliže nema, a sad već nema parkinga ni van centra grada (NBgd, Jerković, Zvezdara, Medak...) svuda se čeka bar po sat a često i više (lekar, mup...), kad šetaš pored reke reku ne vidiš od splavova...itd itd itd...Da nisam poslom vezan za BG ne bih se razmišljao ni 2 minuta da prodam sve i pobegnem u manje mesto.

gangula

pre 2 godine

Samo neka rastu. Ja kupio 2019. kad su me svi ubedjivali da sam lud i da samo sto nije pukao balon. Danas moja nekretnina vredi 30% vise.
(Djoda, 11. avgust 2021 20:00)
To ti majstore misliš da vredi više, ustvari to se zove inflacija, vrednost novca drastično pada. Hipotetički i da prodaš sad za 30 % skuplje tu nekretninu ti ne možeš za te novce kupiti 30 % bolju nekretninu nego što si je kupio 2019. Naprotiv. Tako da ne raduj se previše.

Marko

pre 2 godine

Zasto je sportista elita (???), a npr. neki preduzetnik "kvazi elita"? Sto se tice Novog Sada, 2500e je novogradnja u centru, 1100-1400 na obodu grada. Nedavno sam kupio stan, potraznja za novim stanovima je bas velika, kako mi kazu po agencijama. Stari stanovi mogu da se nadju prilicno povoljno, sa upitnim kvalitetom kompletnih instalacija u celoj zgradi, vecim rizikom za kvarove, pozare, losijom termo i zvucnom izolacijom, kriticnim liftovima... Sa druge strane, novi stanovi cak imaju i manje racune, grejanje po potrosnji, led rasvetu u hodnicima, manje novca za odrzavanje itd.

Vlada

pre 2 godine

@coach
Ne znam šta nude ZG i Ljubljana, ali kao neko ko ceo život (40 god) živi u Beogradu, da ti kažem - Beograd ne nudi NIŠTA od infrastrukture i jako je nehuman za život. Po celom gradu su stalna zakrčenja, metro se pravi tako da ne služi skoro nikome, pseći izmet skroz prekriva zelene površine i ulice, parkiraš se na 20 minuta od mesta gde si pošao jer bliže nema, a sad već nema parkinga ni van centra grada (NBgd, Jerković, Zvezdara, Medak...) svuda se čeka bar po sat a često i više (lekar, mup...), kad šetaš pored reke reku ne vidiš od splavova...itd itd itd...Da nisam poslom vezan za BG ne bih se razmišljao ni 2 minuta da prodam sve i pobegnem u manje mesto.

gangula

pre 2 godine

Samo neka rastu. Ja kupio 2019. kad su me svi ubedjivali da sam lud i da samo sto nije pukao balon. Danas moja nekretnina vredi 30% vise.
(Djoda, 11. avgust 2021 20:00)
To ti majstore misliš da vredi više, ustvari to se zove inflacija, vrednost novca drastično pada. Hipotetički i da prodaš sad za 30 % skuplje tu nekretninu ti ne možeš za te novce kupiti 30 % bolju nekretninu nego što si je kupio 2019. Naprotiv. Tako da ne raduj se previše.

Milojko

pre 2 godine

Htedoh u Bg da kupim stan i gledah cene. Kad sam shvatio kolike su, uzeo sam u Barsi za 2500 po kvm 2.0 soban u sirem centru. Pale su cene u Barsi za 5-16% u odnosu na proslu godinu. Ovo u bg nije normalno, bacanje para.

kako da ne

pre 2 godine

@mr
Decko...U Švajcarskoj je selo na vrh nivou. Povezano super putevima za bilo koji grad. Javni prevoz takodje. Većina sela ima 1-2 restorana, opštinu. Trotoare, pešačke prelaze, fudbalski teren, školu za osnovce, sva sela imaju kanalizaciju. Poljoprivrednici imaju puteve kroz njive za traktore. Ne zamišljaj to kao srpsko selo.

Nesko

pre 2 godine

Ja sam se šokirao pre neki dan kad sam čuo da se samo 20-30% stanova kupuje na kredit, da se većina kupi za keš. Jel vi poznajete nekog ko u Srbiji kupuje nekretninu za keš? To govori samo jedno, da se strahovito peru pare i da običan svet ne može sebi da priušti kupovinu stana zbog naduvanih cena.

magla svuda oko nas

pre 2 godine

al stvarno mi nista nije jasno..... odakle ovolike cene stanova? materijala za gradnju, sta se ovo desava covece??? pa mi ispadosmo bogatiji od Nemacke?? a sto je najgore od svega, 35.000 nas je svake godine manje? sta se desava sa starim stanovima??? neki imaju po 40 stanova ili sta je u pitanju??

dusan

pre 2 godine

direktan pokazatelj koliko je loša biznis klima u zemlji. novac ide u mrtvilo, za smešan povrat ali bar će biti inflatorno sačuvan...
tuga!

Mister Vo

pre 2 godine

@Marko
90% novijih zgrada su smesne za one gradjene krajem 70-ih i pocetkom 80-ih, zlatnom dobu neimarstva u Srbiji, bar u NSu. Da ne govorim o prenatrpanom komsiluku...

Biodinamički kalendar koji satreptava

pre 2 godine

Prodajem stan u Novom Sadu, 78kvm kod Betanije, gradnja osamdesetih, cena 250.000€ ili daj odma 120.000 da se ne dogovaramo.

Neko tu sa strane

pre 2 godine

Primera radi Malta:
Minimalna plata:800€
Prosecna plata:1200€
Mogucnost napretka na svakom cosku(svaki biznis koji se otvori pogotovu ugostiteljski dolazi do ogromnog priliva novca na legalan nacin ali ogromnog)ko malo ukljuci mozak ali samo malo.
Cena najskupljih stanova je u gradu zvani Sliema gde Penthouse( ceo sprat je tvoj sa pogledom na more sa sve 4 strane zgrade i bazenom i djakuzijem) dostize do 1mil-1,5mil dok za tu istu svotu novca negde malo u unutranjosti moze da se kupi komotne Vila sa bazenima i dvoristem… Svi stanovi na Malti su ogromne kvadraturr zbog stila gradnje. Tako da sve u svu stan kvadrature 100+ se moze naci za 150-200 000 €( trosoban stan). Racun za vodu i struju se samo placa i to po potrosnji( ako si van zemlje mesec dana racuni te izadju 0€…)
I tako se svodi da stan na turistickoj Malti kupis za ovu svotu novca na kredit koji ces placati 500-600€ a izdavaces ga za minimum 800+ €… Gde si ti neki kvazi biznismen a kupis stan u Srbiji da ti bleji prazan i da si ti gala covek? Valjda ako si biznismen ulazes pare gde ce para na paru sa ide, ne?

alex

pre 2 godine

Da znam...tako su strucnjaci pricali i 2008 godine ..moj drugar je prodavao stan u Knez Mihajlovoj za 2000 e m2 niko ga nije pozvao 6 meseci..

igor

pre 2 godine

Gangula brate i nije bas da si u pravu, jeste to tako kada gledas sve je poskupelo za 30%,i ista je vrednost stana, ali nama je plata ista nije se povećala za 30% tako bi morao da izdvojim 30% vide na moju platu koja je ista kao 2019,tako da matematicki, sve u svemu, u velikom smo problemu...

Svaciji i Niciji

pre 2 godine

BEOGRAD.... I'm so SORRY.. Zivim na Wembley...mislim da je svako cuo za to mesto. Tako BG ne pada u moj izbor prvo sto je ne sredjen grad I drugo sto su te cene prenaduvane za grad koi ne moze ni da se priblizi pravim metropolama sveta u bilo kom segmentu.. Hvala !

tom pus

pre 2 godine

Tek kada bude 100.000e kvadrat onda narod pocinje da kupuje, ovako je jeftino pa nece ljudi.
(Dušan R., 11. avgust 2021 20:22)
komentar godine!
??

kilijan

pre 2 godine

IT-jevci ne kupuju stanove od 400k eura. Mozda poneki vlasnik firme, ali takvih nema 10tak u Srbiji.
(Zoran N., 11. avgust 2021 18:47)

@zoran
stvarno mislis da od 7miliona srba u srbiji i 7mil van nje nema 1000 kupaca godisnje koji ne gledaju cenu?

Marko

pre 2 godine

Zasto je sportista elita (???), a npr. neki preduzetnik "kvazi elita"? Sto se tice Novog Sada, 2500e je novogradnja u centru, 1100-1400 na obodu grada. Nedavno sam kupio stan, potraznja za novim stanovima je bas velika, kako mi kazu po agencijama. Stari stanovi mogu da se nadju prilicno povoljno, sa upitnim kvalitetom kompletnih instalacija u celoj zgradi, vecim rizikom za kvarove, pozare, losijom termo i zvucnom izolacijom, kriticnim liftovima... Sa druge strane, novi stanovi cak imaju i manje racune, grejanje po potrosnji, led rasvetu u hodnicima, manje novca za odrzavanje itd.

mr

pre 2 godine

ne bih ja dao ovako ogroman novac za Stan kod nas u Srbiji ahhahaha
ej pa ovo je Srbija a ne Svajcarska
(^_^, 11. avgust 2021 19:53)

А у Швајцарску за 4 иљаде франака по м2 купујеш у селу до 6 хиљада становника. Иди у неки град па погледај цене.

coach

pre 2 godine

Generalno u Bg cene stanova i jesu niske kada se poredi npr sa Zagrebom ili Ljubljanom. A Bg je metropola za ova dva grada u smislu sta sve nudi i infrastruckure… Nema to veza sto su HR i SL u EU. Tako da je vrlo moguce da ce da jos rasti u Bg dok se region ne izjednaci

Marko

pre 2 godine

@mister vo
Zgrade koje su stare do otprilike 3-4 godine su bolje i sigurnije od 90% tih starih zgrada. Proslo je vreme fuseraja, ostali su samo ozbiljni investitori.

Nemanja NY

pre 2 godine

IT-jevci ne kupuju stanove od 400k eura. Mozda poneki vlasnik firme, ali takvih nema 10tak u Srbiji.
(Zoran N., 11. avgust 2021 18:47)

Dobro imas na stotine IT preduzetnika koji mesecno inkasiraju 30-40000 evra.Tako da oni mogu da prijuste stan od 400k I vise.Moja sestra radi kao poreski savetnik tako da ima gomila koji su oko 10000€ mesecno I oni bi mogli doduse malo teze do stana od 400k evra.

King

pre 2 godine

zato sto je materijal skocio skoro pa 100 %
(deda, 11. avgust 2021 20:50)
Materijal učestvuje 5-10% vrednosti nekretnine, to je najmanja stavka, ali cena građevinskog zemljišta, zarada nenormalna investitora, e to je ono zbog čega je stan 2500e i više po m?

đorđe

pre 2 godine

Mislim da ima nekoliko ključnih razloga zašto cene nekretnina rastu,pogotovu u BG :
*cene materijala(gvožđe,beton,stolarija,izolacija itd.)su skočile ,za vrlo kratko vreme,više od 50%
*inflacija, ne samo u Srbiji već i u svetu,je očigledna i novac gubi vrednost.Šta mislite koja privredna aktivnost, u vreme korone,je omogućila državne donacije svakom građaninu USA od po nekoliko hiljada $, ili u EU?
Jasno je da se novac štampa , skoro nekontrolisano, a samim tim on se svakodnevno obezvređuje.Jedan od načina da mu se sačuva vrednost je i ulaganje u nekretnine, jer ako "leži" na računu u banci takođe gubi svakodnevno vrednost.
*porast cene i nedostatak građevinskog zemljišta na atraktivnim lokacijama utiče na "zidanje"cene m2.O porastu cena dozvola, taksi i "reketa"korumpiranih lokalnih birokrata izlišno je i govoriti.
*BG, sa svim svojim vidljivim i nevidljivim manama, je regionalna metropola i centar biznisa za ceo Balkan, dakle i mesto gde se "vrti" veliki novac i gde su mogućnosti zapošljavanja ,školovanja, kulturnih i sportskih dešavanja ubedljivo najveće. Samim tim ,BG je ATRAKTIVAN za mlade ljude pa je i rezervoar potencijalnih kupaca nekretnina ogroman.

Los Angeles

pre 2 godine

Cene se veštački drže jer Emaar mora da obrne profit. Ne ulaze oni tek tako u neko nesigurno tržište. Znači Emaar svojim vezama prodaje Beograd na Vodi kao dobru investiciju raznim svetskim investicionim fondovima koji uzimaju stanove, ili možda čak štaviše i sami preko sestrinskih firmi i fondova uzimaju i veštački podižu tražnju. Znači tek kada se rasproda većina stanova u Beogradu na Vodi, ili tržište toliko pukne da ama baš niko ne kupuje pa Emaar jednostavno mora da presabere gubitke i živi sa time. Vlada neće pomoći jer je to sve deo dogovora sa Emaar-om, inače ne bi ni uložili toliki novac tu. Samo da razjasnim takodje - Emaar je toliko velika firma sa takvim obrtom kapitala, da i da se ništa ne proda u narednih 20 godina i da drže orazne stanove, ne bi uticalo ni 1% njihovog obrta i profitabilnosti.

mislimovic

pre 2 godine

Ns, Bg novogradnja do 2k€ je opravdano... Verujem da će uskoro ići na 3 i 4k€

2018 1,1k€/m2
2021 2,2k€/m2
Čisto se poduplalo, reč je novogradnja centar ns
2023 mislim ide preko 3k

Marko

pre 2 godine

@mister vo
Zgrade koje su stare do otprilike 3-4 godine su bolje i sigurnije od 90% tih starih zgrada. Proslo je vreme fuseraja, ostali su samo ozbiljni investitori.

coach

pre 2 godine

Generalno u Bg cene stanova i jesu niske kada se poredi npr sa Zagrebom ili Ljubljanom. A Bg je metropola za ova dva grada u smislu sta sve nudi i infrastruckure… Nema to veza sto su HR i SL u EU. Tako da je vrlo moguce da ce da jos rasti u Bg dok se region ne izjednaci

Nemanja NY

pre 2 godine

IT-jevci ne kupuju stanove od 400k eura. Mozda poneki vlasnik firme, ali takvih nema 10tak u Srbiji.
(Zoran N., 11. avgust 2021 18:47)

Dobro imas na stotine IT preduzetnika koji mesecno inkasiraju 30-40000 evra.Tako da oni mogu da prijuste stan od 400k I vise.Moja sestra radi kao poreski savetnik tako da ima gomila koji su oko 10000€ mesecno I oni bi mogli doduse malo teze do stana od 400k evra.

Svaciji i Niciji

pre 2 godine

BEOGRAD.... I'm so SORRY.. Zivim na Wembley...mislim da je svako cuo za to mesto. Tako BG ne pada u moj izbor prvo sto je ne sredjen grad I drugo sto su te cene prenaduvane za grad koi ne moze ni da se priblizi pravim metropolama sveta u bilo kom segmentu.. Hvala !

mr

pre 2 godine

ne bih ja dao ovako ogroman novac za Stan kod nas u Srbiji ahhahaha
ej pa ovo je Srbija a ne Svajcarska
(^_^, 11. avgust 2021 19:53)

А у Швајцарску за 4 иљаде франака по м2 купујеш у селу до 6 хиљада становника. Иди у неки град па погледај цене.

Marko

pre 2 godine

Zasto je sportista elita (???), a npr. neki preduzetnik "kvazi elita"? Sto se tice Novog Sada, 2500e je novogradnja u centru, 1100-1400 na obodu grada. Nedavno sam kupio stan, potraznja za novim stanovima je bas velika, kako mi kazu po agencijama. Stari stanovi mogu da se nadju prilicno povoljno, sa upitnim kvalitetom kompletnih instalacija u celoj zgradi, vecim rizikom za kvarove, pozare, losijom termo i zvucnom izolacijom, kriticnim liftovima... Sa druge strane, novi stanovi cak imaju i manje racune, grejanje po potrosnji, led rasvetu u hodnicima, manje novca za odrzavanje itd.

kilijan

pre 2 godine

IT-jevci ne kupuju stanove od 400k eura. Mozda poneki vlasnik firme, ali takvih nema 10tak u Srbiji.
(Zoran N., 11. avgust 2021 18:47)

@zoran
stvarno mislis da od 7miliona srba u srbiji i 7mil van nje nema 1000 kupaca godisnje koji ne gledaju cenu?

gangula

pre 2 godine

Samo neka rastu. Ja kupio 2019. kad su me svi ubedjivali da sam lud i da samo sto nije pukao balon. Danas moja nekretnina vredi 30% vise.
(Djoda, 11. avgust 2021 20:00)
To ti majstore misliš da vredi više, ustvari to se zove inflacija, vrednost novca drastično pada. Hipotetički i da prodaš sad za 30 % skuplje tu nekretninu ti ne možeš za te novce kupiti 30 % bolju nekretninu nego što si je kupio 2019. Naprotiv. Tako da ne raduj se previše.

Milojko

pre 2 godine

Htedoh u Bg da kupim stan i gledah cene. Kad sam shvatio kolike su, uzeo sam u Barsi za 2500 po kvm 2.0 soban u sirem centru. Pale su cene u Barsi za 5-16% u odnosu na proslu godinu. Ovo u bg nije normalno, bacanje para.

Vlada

pre 2 godine

@coach
Ne znam šta nude ZG i Ljubljana, ali kao neko ko ceo život (40 god) živi u Beogradu, da ti kažem - Beograd ne nudi NIŠTA od infrastrukture i jako je nehuman za život. Po celom gradu su stalna zakrčenja, metro se pravi tako da ne služi skoro nikome, pseći izmet skroz prekriva zelene površine i ulice, parkiraš se na 20 minuta od mesta gde si pošao jer bliže nema, a sad već nema parkinga ni van centra grada (NBgd, Jerković, Zvezdara, Medak...) svuda se čeka bar po sat a često i više (lekar, mup...), kad šetaš pored reke reku ne vidiš od splavova...itd itd itd...Da nisam poslom vezan za BG ne bih se razmišljao ni 2 minuta da prodam sve i pobegnem u manje mesto.

Mister Vo

pre 2 godine

@Marko
90% novijih zgrada su smesne za one gradjene krajem 70-ih i pocetkom 80-ih, zlatnom dobu neimarstva u Srbiji, bar u NSu. Da ne govorim o prenatrpanom komsiluku...

Neko tu sa strane

pre 2 godine

Primera radi Malta:
Minimalna plata:800€
Prosecna plata:1200€
Mogucnost napretka na svakom cosku(svaki biznis koji se otvori pogotovu ugostiteljski dolazi do ogromnog priliva novca na legalan nacin ali ogromnog)ko malo ukljuci mozak ali samo malo.
Cena najskupljih stanova je u gradu zvani Sliema gde Penthouse( ceo sprat je tvoj sa pogledom na more sa sve 4 strane zgrade i bazenom i djakuzijem) dostize do 1mil-1,5mil dok za tu istu svotu novca negde malo u unutranjosti moze da se kupi komotne Vila sa bazenima i dvoristem… Svi stanovi na Malti su ogromne kvadraturr zbog stila gradnje. Tako da sve u svu stan kvadrature 100+ se moze naci za 150-200 000 €( trosoban stan). Racun za vodu i struju se samo placa i to po potrosnji( ako si van zemlje mesec dana racuni te izadju 0€…)
I tako se svodi da stan na turistickoj Malti kupis za ovu svotu novca na kredit koji ces placati 500-600€ a izdavaces ga za minimum 800+ €… Gde si ti neki kvazi biznismen a kupis stan u Srbiji da ti bleji prazan i da si ti gala covek? Valjda ako si biznismen ulazes pare gde ce para na paru sa ide, ne?

Nesko

pre 2 godine

Ja sam se šokirao pre neki dan kad sam čuo da se samo 20-30% stanova kupuje na kredit, da se većina kupi za keš. Jel vi poznajete nekog ko u Srbiji kupuje nekretninu za keš? To govori samo jedno, da se strahovito peru pare i da običan svet ne može sebi da priušti kupovinu stana zbog naduvanih cena.

mislimovic

pre 2 godine

Ns, Bg novogradnja do 2k€ je opravdano... Verujem da će uskoro ići na 3 i 4k€

2018 1,1k€/m2
2021 2,2k€/m2
Čisto se poduplalo, reč je novogradnja centar ns
2023 mislim ide preko 3k

kako da ne

pre 2 godine

@mr
Decko...U Švajcarskoj je selo na vrh nivou. Povezano super putevima za bilo koji grad. Javni prevoz takodje. Većina sela ima 1-2 restorana, opštinu. Trotoare, pešačke prelaze, fudbalski teren, školu za osnovce, sva sela imaju kanalizaciju. Poljoprivrednici imaju puteve kroz njive za traktore. Ne zamišljaj to kao srpsko selo.

Biodinamički kalendar koji satreptava

pre 2 godine

Prodajem stan u Novom Sadu, 78kvm kod Betanije, gradnja osamdesetih, cena 250.000€ ili daj odma 120.000 da se ne dogovaramo.

dusan

pre 2 godine

direktan pokazatelj koliko je loša biznis klima u zemlji. novac ide u mrtvilo, za smešan povrat ali bar će biti inflatorno sačuvan...
tuga!

Los Angeles

pre 2 godine

Cene se veštački drže jer Emaar mora da obrne profit. Ne ulaze oni tek tako u neko nesigurno tržište. Znači Emaar svojim vezama prodaje Beograd na Vodi kao dobru investiciju raznim svetskim investicionim fondovima koji uzimaju stanove, ili možda čak štaviše i sami preko sestrinskih firmi i fondova uzimaju i veštački podižu tražnju. Znači tek kada se rasproda većina stanova u Beogradu na Vodi, ili tržište toliko pukne da ama baš niko ne kupuje pa Emaar jednostavno mora da presabere gubitke i živi sa time. Vlada neće pomoći jer je to sve deo dogovora sa Emaar-om, inače ne bi ni uložili toliki novac tu. Samo da razjasnim takodje - Emaar je toliko velika firma sa takvim obrtom kapitala, da i da se ništa ne proda u narednih 20 godina i da drže orazne stanove, ne bi uticalo ni 1% njihovog obrta i profitabilnosti.

magla svuda oko nas

pre 2 godine

al stvarno mi nista nije jasno..... odakle ovolike cene stanova? materijala za gradnju, sta se ovo desava covece??? pa mi ispadosmo bogatiji od Nemacke?? a sto je najgore od svega, 35.000 nas je svake godine manje? sta se desava sa starim stanovima??? neki imaju po 40 stanova ili sta je u pitanju??

tom pus

pre 2 godine

Tek kada bude 100.000e kvadrat onda narod pocinje da kupuje, ovako je jeftino pa nece ljudi.
(Dušan R., 11. avgust 2021 20:22)
komentar godine!
??

alex

pre 2 godine

Da znam...tako su strucnjaci pricali i 2008 godine ..moj drugar je prodavao stan u Knez Mihajlovoj za 2000 e m2 niko ga nije pozvao 6 meseci..

đorđe

pre 2 godine

Mislim da ima nekoliko ključnih razloga zašto cene nekretnina rastu,pogotovu u BG :
*cene materijala(gvožđe,beton,stolarija,izolacija itd.)su skočile ,za vrlo kratko vreme,više od 50%
*inflacija, ne samo u Srbiji već i u svetu,je očigledna i novac gubi vrednost.Šta mislite koja privredna aktivnost, u vreme korone,je omogućila državne donacije svakom građaninu USA od po nekoliko hiljada $, ili u EU?
Jasno je da se novac štampa , skoro nekontrolisano, a samim tim on se svakodnevno obezvređuje.Jedan od načina da mu se sačuva vrednost je i ulaganje u nekretnine, jer ako "leži" na računu u banci takođe gubi svakodnevno vrednost.
*porast cene i nedostatak građevinskog zemljišta na atraktivnim lokacijama utiče na "zidanje"cene m2.O porastu cena dozvola, taksi i "reketa"korumpiranih lokalnih birokrata izlišno je i govoriti.
*BG, sa svim svojim vidljivim i nevidljivim manama, je regionalna metropola i centar biznisa za ceo Balkan, dakle i mesto gde se "vrti" veliki novac i gde su mogućnosti zapošljavanja ,školovanja, kulturnih i sportskih dešavanja ubedljivo najveće. Samim tim ,BG je ATRAKTIVAN za mlade ljude pa je i rezervoar potencijalnih kupaca nekretnina ogroman.

igor

pre 2 godine

Gangula brate i nije bas da si u pravu, jeste to tako kada gledas sve je poskupelo za 30%,i ista je vrednost stana, ali nama je plata ista nije se povećala za 30% tako bi morao da izdvojim 30% vide na moju platu koja je ista kao 2019,tako da matematicki, sve u svemu, u velikom smo problemu...

King

pre 2 godine

zato sto je materijal skocio skoro pa 100 %
(deda, 11. avgust 2021 20:50)
Materijal učestvuje 5-10% vrednosti nekretnine, to je najmanja stavka, ali cena građevinskog zemljišta, zarada nenormalna investitora, e to je ono zbog čega je stan 2500e i više po m?