Utorak, 28.02.2006.

07:46

Crnogorski referendum 21. maja

Šefovi poslaničkih klubova vlasti i opozicije saglasili su se da se referendum o državnom statusu Crne Gore održi 21. maja.

Izvor: B92

Crnogorski referendum 21. maja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Nessony

pre 18 godina

Puno srece Crnogorcima koji zele obnovu svoje drzavnosti koja im je 1918 nasilno bila ukinuta! Pravda je spora ali i dostizna! Mislim da Srbija ne bi trebala praviti problema Crnogorcima nego biti prva koja ce priznati njihovu nezavisnost i tako samo ucvrstiti svoj partnerski i saveznicki odnos. Ovako, previse je tu emocija kao da CG nema svoju valutu i carine i kao da ne zivi odvojenim zivotom. Dakle, nemojte se zavaravati stvarima koje su iluzija nego racionalno sagledajte stvari onako kave one stvarno jesu. Bolje je to i za Srbiju i za Crnu Goru.

aleks ns

pre 18 godina

Ako prodje referendum Milo i njegovi posteni drugari ce vladati jos 16 godina najmanje, ako gradjani CG to zele sebi i svojoj deci, neka im je Bog u pomoci.

Srbocrnogorac

pre 18 godina

Pomaze Bog svima!Milo ce pobjedit i proglasit suverenu Crnu Goru. No kako nece imat bas 55 posto, onda ce malo nakrast, ka i vazda, te ce je proglasit navrat nanos. Srbi to nece prihvatiti. Dolazi do gradjanskog rata u kome ce Crna Gora biti podeljena na dva dela. Veci, uglavnom na sjeveru drzace Srbi, a manji, uglavnom na jugu, drzace Milovci. Na kraju dolaze Albanci da nam svima uzmu meru. Ko pretekne pricace, majke nam ne kukale.

Mirjana, Novi sad

pre 18 godina

Ja crnogorcima zelim nezavisnost od Srbije. Da li ce tako i biti, videcemo. Meni lici da hoce na osnovu Milovog 17-godisnjeg politickog prezivljavanja. On ocigledno dobro poznaje mentalitet svog naroda. 21 maj je dobar datum zbog dogadjaja u Srbiji vezano za Mladica.Ako ga Srbija preda bice radikali pa radikali u Srbiji i srpski populizam na sva zvona sto indipendistima odgovara. Ako ga ne preda, bice karantnin za Srbiju a to ni najveci crnogorski unitarista nece moci preporuciti svojim sunarodnicima kao boljitak za Crnu Goru. Na kraju krajeva, mislim da je vecinu iz Srbije bas briga hoce li oni biti posebna drzava, uglavnom vec jesu. Plakace samo oni koji smatraju da je Crna Gora srpska teritorija a Crnogorci zapravo odnarodjeni Srbi. Ista prica kao i sa muslimanima i katolicima. Svi su oni Srbi samo izdajice. Sve u svemu, da sam na njihovom mestu i ja bih bila za svoju drzavu. Nije ni bolja ni gora od ostalih a narocito ne od Srbije.

Albanac

pre 18 godina

Zelim mnogo uspeha narodu Crne Gore 21 maja, kada definitivno narod CG glasati za nezavisno Montenegro i pridruziti EU i NATO!

Beogradjanin

pre 18 godina

Vise bih voleo da se Crna Gora odvoji od Srbije,nego da na Lotou dobijem sedmicu.Ta zajednica je jedna najveca sprdacina koja je ikada napravljena samo da bi se zadovoljile sujete i interesi politickih prezivara.Dakle,castim sve one koje sretnem toga dana kada cujem potvrdu vesti da se Srbija i Crna Gora i na papiru razvedene samostalne drzave.

Syd

pre 18 godina

Ja bih voleo samo da znam sta ocekuju tih 53% gradjana koji jesu za nezavisnu Crnu Goru? Zar ce nezavisnost da resi sve nagomilane probleme, da poveca plate, smanji korupciju, pokrene priveredu? Mislim da ce biti jos gore. Crna Gora je u svakom smislu nezavisna vec 10 godina! Nezavisna je u monetarnom smislu, uvela je sankcije Srbiji na platni promet, ima nezavisnu carinu, nezavisnu vlast, nezavisno sudstvo, policiju, itd. Jedino na papiru nije nezavisna... Tako da ne znam sta ce se promeniti i cemu ova frka? A drugo pitanje je: Je li vam dobro do sad bilo u CG i ko vam je na vlasti svo ovo vreme? Je li to Milo Djukanovic ili "Srbija"? Pa vidite ko ce vas povesti u bolju buducnost u nezavisnoj drzavi... Samo cete mu omoguciti jos 4 rotacije na vlasti, tj 2 puta predsednik i 2 puta premijer. A onda ce vas naterati da izglasate monarhiju i da ga imenujete za kralja, samo da nikad ne sidje sa trona! I cela ova prica oko nezavisne Crne Gore ja samo zbog toga da se on resetuje sa mandatima, jer je ispucao sve kombinacije, a hoce i dalje da vlada...

boro

pre 18 godina

živo me interesira što će biti ako ezutat bude između 50-55% za nezavisnost!? Hoće li tada Crna Gora ostati ili otići? Ako se to desi, nastat će takav kaos iz kojeg se nitko neće ako izvuć!

Kriticar

pre 18 godina

Nece proci ni nedjelu dana pa ce Bulatovic da smisli nesto da ne prihvati ovaj dogovor jer je takav bio i Momir ,u Crnu goru je govorio jedno a kod Milosevica nesto drugo pa ce Pedja sigurno otputovati u beograd-na sluzbenom putu_ kod Kostunice jer je shvatio svoju zabludu da je pogresio i tamo kriviti crnogorsku vlast Laicaka i EU.Na zalost tu se nemoze vise nista uciniti ali posto su se vise od deset godina navikli na poraze opet se nadaju nekim parlamentarnim i lokalnim izborima poslije referendua ali na njihovu nesrecu i zalost poslije referenduma nista nece biti isto i SNP mozda nece postojati vise do raspisanja ti izbora ali neka se oni nadaju da ce pobjediti jer DOK GOD NADE IMA I ZIVOT JE LIJEP.Smrt Fasizmu Sloboda Naroda.

Podgorica-Zagoric

pre 18 godina

Referendum-nego sto!Doslo je vrijeme da se prebrojimo.Od Zizica,Peca i drugova jos niko do sad ne izgubi-dati necemo ni mi.
Sa srecom i u dobri cas!

Majska Zora

pre 18 godina

Po svim proracunima za nezavisnu Crnu Goru ce glasati oko 53%.Kako kralj Milo rece na BK, ako njegova opcija bude imala vecinu(a vecina je sve preko 50 %),ne pada mu napamet da podnese ostavku.On ce da slavi vecinu i da tuzi Evropu jer je postavila neregularne uslove,pa on "pobjednik" ne moze da proglasi nezavisnu Montenegro.
Opozicija ce da slavi ocuvanje zajedniceke drzave.
To nam donosi Mila bar jos 4 god na vlasti(na jesen opet glatko 53 %),opet ce se razgovarati o narednom "pravicnijem" referendumu, drzati tenzije,zivot na ivici egzistencije,jezik,crkva,...
Tako da ne ocekujete nikakve promjene (kao sto ih nije bilo ni posle referenduma '91 ). Zivi bili do narednog referenduma !!!!

Vladan, Preko Morace

pre 18 godina

Meni je licno draze da zivim u vecoj drzavi. Pozivam sve ljude koji shvataju istorijsku vaznost ovog momenta da se barem izjasne jasno i glasno a ne da se kriju. Uvjeravam vas jednu stvar, nece svi DPS-ovci glasati za nezavisnost je u dusi za to nisu. Pozivam njih da budu iskreni prema sebi. Srecno SCG.

Blogger

pre 18 godina

MA Crna Gora ostaje u zajednickoj drzavi sa Srbijom, a kako se sa priblizavanjem EU budu rusile u utnutrasnje granice, htjela-ne htjela, CG ce biti jedna od srpskih pokraina, a nesto vecom autonomijom ... a buduci smo isti narod, drugacije i ne treba da bude. A to sto se to nekome ne svidja...pa sad, en moze se svima udovoljiti!

zex

pre 18 godina

Pozivam sve gradjane Crne Gore da u ovom sudbonosnom trenutku ne dozvole da ih rezim Mila Djukanovica uspije uplasiti, potkupiti i poniziti. Neka svi kao jedan izadju na referendum i odluce onako kako su nam preci odlucivali-casno i posteno. Mi kojima je oduzeto pravo glasa (to je Djukanovicu aperhejd a ne 55% izaslih) svim sredstvima cemo vam pomoci u borbi za OCUVANJE ZAJEDNICKE DRZAVE SCG.

Y2K6

pre 18 godina

Najveci kriminalci ovde jesu Lajcak i EU! Crnoj Gori od sveg srca zelim sve najbolje! Nezavisna CG i nezavisna Srbija ce biti odlicne komsije, prijatelji, saveznici i saradnici! Svi na referendum! Uzdravlje!

onaj

pre 18 godina

Nijedan od suprostavljenih blokova nema sanse da osvoji vise od 55%, a to je i bio cilj EU, pata karta jos tri godine...Kada se rese goruca pitanja Kosmeta i RS, lako ce biti sa Milom i Solanijom.

Ko to tamo peva

pre 18 godina

Ako se u Crnoj Gori na referendum gleda kao na stvar od velike važnosti koliko se o tome priča mislim da je i 50% izašlih na referendum, a koji su za nezavisnost dovoljno za proglašenje iste i njeno prihvatanje i ovde u Srbiji.
Ako neko u Crnoj Gori ne smatra da mu je važno da li će ubuduće Crna Gora biti u jedinstvenoj državi sa Srbijom ili samostalna i ne izaže na referendum, onda je bolje da se takvi i ne broje kao pobornici zajedničke države. Nezainteresovanih za budućnost ima dosta i u Srbiji pa i nema potrebe da se sa njima bilo gde ozbiljno računa. Njima će uvek neko drugi biti kriv i ne smatraju da svojim postupcima utiču na sopstvenu budućnost.

sasa

pre 18 godina

Hvala na svemu i puno srece u nezavisnoj Crnoj Gori zeli vam cela Srbija...Samo se vi vec jednom skinite sa savezne kase u koju nista ne uplatite a svasta isplatite i postanite nezavisni koliko god da vam se svidja..Nema veze sto vam Interpol podize optuznicu protiv predsednika...Nezavisnost nije box cigareta koju moze prosvercovati preko Bara a i na kom ce je jeziku objaviti..Maternjom...?? Napred CG i molim vas otcepite se vec jednom...Ostavite Srbe u Srbiji...sto samo Srbi da ispastaju zbog vase ekonomije..Ali bojim se da i Crnogorci nisu toliko blesavi i da ce svatiti oni da bez Srbije nema ni Crne Gore...Od sverca cigara ne moze se ziveti zauvek a ni od prodaje kompanija jer,prodali ste ih vec sve...Napred DPS...

nikola

pre 18 godina

Kako sam ja razumeo gospodina Lajčaka, SDP je kriminalno neodgovorna partija a predstavlja se kao perjanica za Evropske integracije.Sada se vidi da je to u stvari JUL, DPS-A, čisti boljševici!Bojim se da će oni lako da ubede Mila da proglasi nezavisnost i sa 51% posto izašlih ako slućajno i toliko dobiju.Milo je u intervjuu Bujoševiću provukao i tu mogućnost!Evropo budi na oprezu!

Marko

pre 18 godina

Samo da se i ovo zavrsi. Ovakvo stanje je neodrzivo. Mislim da je bila greska delegavicije Srbije sto nije otisla na pregovore sa stavovima o zajednici u slucaju izglasavanja zajednickog zivota, kao i o procesu razdvajanja u slucaju izglasavanja nezavisnosti.

Podgorica, preko Morace

pre 18 godina

Na izboru za predsjednika republike (kad 'izabrasmo' Filipa) sam glasao jer sam morao. Direktor je nekolicinu nas pozvao u kancelariju i 'savjetovao' nas da izadjemo. Prvi krug izbora je propao zbog nedovoljne izlaznosti.
Pored toga, imam i clansku kartu DPSa koja mi je postavljena pod nos da potpisem. Opet me je direktor 'savjetovao' i pominjao sigurnost posla.
Toliko o demokratiji u CG, o tome da ce svi iz DPSa da glasaju za nezavisnost, i o Centralnoj Banci CG.

Dejan

pre 18 godina

Nemojte me krivo shvatiti, ali meni/nama u HR je ova briga Srbije oko referenduma smjesna do bola. Zar to znaci da se i mi u HR, SLO, BiH, MK imamo pravo mijesati, jer smo ipak jednom zivjeli zajedno. Sto ne pustite lijepo Crnogorce da odluce sto ce sa sobom. Mislim da imate daleko vaznijih briga od Crne Gore, ali izgleda da je ekonomija premijeru predzadnja rupa na svirali, zadnja je svi znamo Haag.

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

Braco Crnogorci, zbogom!!! Bicemo dobre komsije - nadam se i svako svojim putem. Bolje tako nego da se pljujemo. Inace, kome se ne svidja u nezavisnoj drzavi Crnoj Gori, neka ide u drugu zemlju, ako misli da ce mu tamo biti bolje!!! Srbi u Crnoj Gori nece prestati biti Srbi, isto tako Crnogorci u Srbiji ce i dalje biti Crnogorci i bice jos ponosniji na svoju Crnu Goru!

radmila

pre 18 godina

Kamo lepe srece da im se iz Srbije niko ne mesha u toku predreferendumske kampanje. Neka 21. maja odluce, pa kako se opredele, tako i bude.

zex

pre 18 godina

Na koji nacin su milovci dobili sve poslednje lokalne izbore znaju oni koji su na njima ucestvovali. Toliko prijetnji, ucjena, potkupljivanja... ne ide na cast Crnoj Gori i njenoj istoriji. Niko Crnogorce i Crnu Goru nije toliko ponizavao zarad opstanka na vlasti. To Crnogorci nisu dozvolili ni Turcima pa vise nece ni Milu. MILO DOSTA JE BILO

Zeko mali

pre 18 godina

Mene brine da se nasi unionisti ne predomisle do 21.Maja, jer ce uskoro shvatiti da su se "upecali". Mastoviti su oni, lako ce naci povod.

miroslav

pre 18 godina

Po vazecem ustavu Crne Gore dvotrecinska vecina poslanika je potrebna za verifikaciju rezultata referenduma i to je ono sto su Srbi iz Crne Gore popustili separatistima. Kad je referendum neminovan onda nama Srbima ne preostaje nista drugo nego da se saberemo, stavimo po strani sve razlike i partijske nesuglasice i svi do jednoga izadjemo i glasamo za zajednicku drzavu. Nevjerovatno je to kako Srbija i EU nista ne preduzimaju da se Milo i njegovi poltroni sprijece u raznim ucjenama, prijetnjama, maltretiranjima i kradjama koje rade da bi i dalje ostali na vlasti i unistavali sopstveni narod i zemlju.

Rajo Niksic

pre 18 godina

Mislim da je ipak bolje da nema bojkota opozicije! Osnovni razlog je, sto bi ljudi bili ucijenjeni i natjerani da izadju na referendum, a samim tim bi dali legitimitet i probio bi se cenzus, ovako kad svi izlaze ne mogu znati za koga ce ko da glasa! U svakom slucaju mislim da im nece proci pakleni plan i da ide Milo na smetliste istorije i na najsramnije mjesto u nasoj istoriji! Milo dosta je bilo! GOTOV JE!

DRŽAVLjANIN

pre 18 godina

Iskreno se nadam ca su PUKLI KO ZVEČKA, a neka im je na obrz to što su se odrekli DRŽAVLjANA CG. Dal možete da zamislite da o CG nezavisnosti mogu da odlučuju državljani Bosne, Hrvatske i Albanije, koji su podobni glasači, a CG DRŽAVLjNI koji žive u Srbiji ne mogu da izađu na referendum !?! E ja im ovo nikad neću zaboraviti...

Srbijanka

pre 18 godina

Možda (u opoziciji) samo smatraju da je predlog fer i da, ako vecina od 55% izašlih bude za nezavisnost, tako treba i da bude. Zašto "Milovi" razmišljaju samo o trikovima, mamcima, šarenim lažama...Mislim, model EU će dati realan rezultat na referendumu, pa kom opanci kom obojci. Mozda su "unionisti" demokrate, pa su zato prihvatili predlog?!

Vasko Perovic

pre 18 godina

... opozicija ide u susret novom porazu. Ta vesela druzina ce siriti optimizam jos dva i po mjeseca, a zatim ce morati da se suoce sa novom realnoscu - Crna Gora je opet nezavisna!

Lord of rings

pre 18 godina

Opozicija se navukla na 55% od izaslih biraca. Nece im pomoci ni Toma Nikolic ni Voja Kostunica, ni Voja Seselj niti Sloba Milosevic. Na zadnjim izborima Milo je osvojio nesto preko 56%, a na sest poslednjih lokalnih izbora opozicija je izgubila sve gradove, a Milo i njegovi su imali podrsku oko 58%. Najbolji pokazatelj je Niksic, dje nema nacionalnih manjina a najvece je biracko tijelo poslije Podgorice. Suverenisti su utukli karadzicevce 11,5 % razlike. Sve ovo radi preciznosti. E viva Montenegro!!!
PS: Pozdrav za Raja iz NK!

Perisa Kastratovic

pre 18 godina

Kako se samo opozicija upecala na 55%. Biracko telo u Cg je 467000 biraca da bi referendum uspeo potrebno je da na njemu ucestvuje 50%+ 1 birac od upisanih , tj. 233 501 . Znaci da je opozicija bojkotovala indipendentisticki blok bi morao debelo da se pomuci da izvede ovoliki broj biraca na referendum. Ucescem opozicije ,koja se upecala na mamac, blok za nezavisnost lako ispunjava prvi uslov. Sto se tice drugog uslova 55% od onih koji su glasali da se izjasni ZA kako bi odluka mogla da se donese ,tj.ako pretpostavimo najvecu mogucu izlaznost od 85% ,sve preko toga je naucna fantastika, indipendentistma treba 218 323 glasa. To je 15 178 glasova manje nego da su unionisti bojkotovali referendum. Gledajuci rezultate sa poslednjih izbornih ciklusa lako se zakljucuje da ce blok za nezavisnost premasiti potrebnu brojku. Osim toga ustav CG propisuje da je potrebna 2/3 vecina u parlamentu za prihvatanje rezultata referenduma. Indipendentisticke partije nemaju toliko poslanika ,ali opet uskace opozicija koja se prihvatanjem EU uslova OBAVEZUJE da ce prihvatiti ishod referenduma bez obzira na gore pomenutu odredbu Ustava CG. Ovo jasno pokazuje da ce odluka o nezavisnosti biti SUPER regularna i SUPER legitimna u ocima domace i medjunarodne javnosti. Ucesce gradjana ce biti rekordno ,a rezultat ce MORATI da prihvate SVI jer su se na to unapred obavezali. Ponuda opoziciji OD 55% je bila samo velika SARENA LAZA. Svako ko malo poznaje prilike u CG zna da se pobeda onih koji su za nezavisnost ne dovodi ni jednog trenutka u pitanje. Milo Djukanovic jos jednom prevodi zedne unioniste preko vode. Nek je srecna nezavisna CG.

Lazar

pre 18 godina

Za prihvatanje rezultata referenduma nije potrebna 2/3 vecina u parlamentu. Ustav to ne propisuje. To govore oni koji ne znaju dobro da ga citaju. 2/3 vecina je potrebna za donosenje novog ustava, o tome pise Ustav. Dakle to nema veze sa rezultatima na referndemu. nakon referenduma se odrzavaju izbori, dobija se nova. ustavotvorna skupstina, i ona treba sa 2/3 glasova da izglasa novi Ustav.

zex

pre 18 godina

A kako su se prepali ovi independisti da ce opozicija ponovo da izgubi. Porucujem im da ne brinu vec da pocnu da se kupe s vlasti. MILO DOSTA JE BILO

Crni

pre 18 godina

... Ako neko pobedi sa preko 55% glasova od ljudi koji glasaju to je vise nego dovoljno. Ne mogu se bojkotom i ljudima koji samo fiktivno postoje u birackom spisku graditi platforma.

Bosanac

pre 18 godina

Nadam se da ce Crna Gora u ovoj borbi za povrat svoje drzavnosti koju joj je oduzela i oduzima Evropa i Srbija ustrjati i uspjeti. Uslove koje je postavila EU za ovaj referendum Crnoj Gori je sraman i cinican. Mislim da je bolje za obadvije drzave da grade samostalno svoju Evropsku buducnost a posebno Srbija koja je najbogatija drzava od svih u bivsoj SFRJ. Crnogorcima zelim puno uspjeha na tom nepravednom referendumu sto im je postavila EU.

Tvrtko prvi

pre 18 godina

Izgleda da je borcima za nezavisnost vise stalo do nezavisnosti nego borcima za zajednicu za jedinstvo. Mogu da zamislim tu "zajednicu" u kojoj borcima za zajednicu nije stalo do ZAJEDNICE i u kojoj će protivnici ZAJEDNICE podmetati klipove svakoj aktivnosti na jačanju države. Sve u svemu, sa Crnom Gorom nema sreće. Najbolje bi bilo kad bi u Crnoj Gori narod bio takav da iskreno želi da formira neku zajedničku državu koja će biti jedistvena i jeftina, bez paralelne administracije u Podgorici... E to neće ni najzagriženiji borci za "jedinstvo sa Srbijom" jer se tako gube privilegije. Uostalom, Cetinje je bilo "Olimp Srpstva" dok nije izgubilo svoje privilegije kraljevske prestonice. Tad se rodila ideja o posebnosti Crnogoraca. Duboko verujem da je bolje za Srbiju, srpski narod, Evropu i evropske integracije kad bi se formirala jedna nova država na Balkanu. Iako je uvek bolje živeti u većoj zajednici (zbog ekonomije, kulture, sporta, novca, političkog uticaja...) - u slučaju Crne Gore bolje je da smo što dalje od njih.

Tvrtko prvi

pre 18 godina

Izgleda da je borcima za nezavisnost vise stalo do nezavisnosti nego borcima za zajednicu za jedinstvo. Mogu da zamislim tu "zajednicu" u kojoj borcima za zajednicu nije stalo do ZAJEDNICE i u kojoj će protivnici ZAJEDNICE podmetati klipove svakoj aktivnosti na jačanju države. Sve u svemu, sa Crnom Gorom nema sreće. Najbolje bi bilo kad bi u Crnoj Gori narod bio takav da iskreno želi da formira neku zajedničku državu koja će biti jedistvena i jeftina, bez paralelne administracije u Podgorici... E to neće ni najzagriženiji borci za "jedinstvo sa Srbijom" jer se tako gube privilegije. Uostalom, Cetinje je bilo "Olimp Srpstva" dok nije izgubilo svoje privilegije kraljevske prestonice. Tad se rodila ideja o posebnosti Crnogoraca. Duboko verujem da je bolje za Srbiju, srpski narod, Evropu i evropske integracije kad bi se formirala jedna nova država na Balkanu. Iako je uvek bolje živeti u većoj zajednici (zbog ekonomije, kulture, sporta, novca, političkog uticaja...) - u slučaju Crne Gore bolje je da smo što dalje od njih.

Perisa Kastratovic

pre 18 godina

Kako se samo opozicija upecala na 55%. Biracko telo u Cg je 467000 biraca da bi referendum uspeo potrebno je da na njemu ucestvuje 50%+ 1 birac od upisanih , tj. 233 501 . Znaci da je opozicija bojkotovala indipendentisticki blok bi morao debelo da se pomuci da izvede ovoliki broj biraca na referendum. Ucescem opozicije ,koja se upecala na mamac, blok za nezavisnost lako ispunjava prvi uslov. Sto se tice drugog uslova 55% od onih koji su glasali da se izjasni ZA kako bi odluka mogla da se donese ,tj.ako pretpostavimo najvecu mogucu izlaznost od 85% ,sve preko toga je naucna fantastika, indipendentistma treba 218 323 glasa. To je 15 178 glasova manje nego da su unionisti bojkotovali referendum. Gledajuci rezultate sa poslednjih izbornih ciklusa lako se zakljucuje da ce blok za nezavisnost premasiti potrebnu brojku. Osim toga ustav CG propisuje da je potrebna 2/3 vecina u parlamentu za prihvatanje rezultata referenduma. Indipendentisticke partije nemaju toliko poslanika ,ali opet uskace opozicija koja se prihvatanjem EU uslova OBAVEZUJE da ce prihvatiti ishod referenduma bez obzira na gore pomenutu odredbu Ustava CG. Ovo jasno pokazuje da ce odluka o nezavisnosti biti SUPER regularna i SUPER legitimna u ocima domace i medjunarodne javnosti. Ucesce gradjana ce biti rekordno ,a rezultat ce MORATI da prihvate SVI jer su se na to unapred obavezali. Ponuda opoziciji OD 55% je bila samo velika SARENA LAZA. Svako ko malo poznaje prilike u CG zna da se pobeda onih koji su za nezavisnost ne dovodi ni jednog trenutka u pitanje. Milo Djukanovic jos jednom prevodi zedne unioniste preko vode. Nek je srecna nezavisna CG.

zex

pre 18 godina

A kako su se prepali ovi independisti da ce opozicija ponovo da izgubi. Porucujem im da ne brinu vec da pocnu da se kupe s vlasti. MILO DOSTA JE BILO

Bosanac

pre 18 godina

Nadam se da ce Crna Gora u ovoj borbi za povrat svoje drzavnosti koju joj je oduzela i oduzima Evropa i Srbija ustrjati i uspjeti. Uslove koje je postavila EU za ovaj referendum Crnoj Gori je sraman i cinican. Mislim da je bolje za obadvije drzave da grade samostalno svoju Evropsku buducnost a posebno Srbija koja je najbogatija drzava od svih u bivsoj SFRJ. Crnogorcima zelim puno uspjeha na tom nepravednom referendumu sto im je postavila EU.

Crni

pre 18 godina

... Ako neko pobedi sa preko 55% glasova od ljudi koji glasaju to je vise nego dovoljno. Ne mogu se bojkotom i ljudima koji samo fiktivno postoje u birackom spisku graditi platforma.

Lazar

pre 18 godina

Za prihvatanje rezultata referenduma nije potrebna 2/3 vecina u parlamentu. Ustav to ne propisuje. To govore oni koji ne znaju dobro da ga citaju. 2/3 vecina je potrebna za donosenje novog ustava, o tome pise Ustav. Dakle to nema veze sa rezultatima na referndemu. nakon referenduma se odrzavaju izbori, dobija se nova. ustavotvorna skupstina, i ona treba sa 2/3 glasova da izglasa novi Ustav.

Vasko Perovic

pre 18 godina

... opozicija ide u susret novom porazu. Ta vesela druzina ce siriti optimizam jos dva i po mjeseca, a zatim ce morati da se suoce sa novom realnoscu - Crna Gora je opet nezavisna!

Lord of rings

pre 18 godina

Opozicija se navukla na 55% od izaslih biraca. Nece im pomoci ni Toma Nikolic ni Voja Kostunica, ni Voja Seselj niti Sloba Milosevic. Na zadnjim izborima Milo je osvojio nesto preko 56%, a na sest poslednjih lokalnih izbora opozicija je izgubila sve gradove, a Milo i njegovi su imali podrsku oko 58%. Najbolji pokazatelj je Niksic, dje nema nacionalnih manjina a najvece je biracko tijelo poslije Podgorice. Suverenisti su utukli karadzicevce 11,5 % razlike. Sve ovo radi preciznosti. E viva Montenegro!!!
PS: Pozdrav za Raja iz NK!

DRŽAVLjANIN

pre 18 godina

Iskreno se nadam ca su PUKLI KO ZVEČKA, a neka im je na obrz to što su se odrekli DRŽAVLjANA CG. Dal možete da zamislite da o CG nezavisnosti mogu da odlučuju državljani Bosne, Hrvatske i Albanije, koji su podobni glasači, a CG DRŽAVLjNI koji žive u Srbiji ne mogu da izađu na referendum !?! E ja im ovo nikad neću zaboraviti...

Rajo Niksic

pre 18 godina

Mislim da je ipak bolje da nema bojkota opozicije! Osnovni razlog je, sto bi ljudi bili ucijenjeni i natjerani da izadju na referendum, a samim tim bi dali legitimitet i probio bi se cenzus, ovako kad svi izlaze ne mogu znati za koga ce ko da glasa! U svakom slucaju mislim da im nece proci pakleni plan i da ide Milo na smetliste istorije i na najsramnije mjesto u nasoj istoriji! Milo dosta je bilo! GOTOV JE!

miroslav

pre 18 godina

Po vazecem ustavu Crne Gore dvotrecinska vecina poslanika je potrebna za verifikaciju rezultata referenduma i to je ono sto su Srbi iz Crne Gore popustili separatistima. Kad je referendum neminovan onda nama Srbima ne preostaje nista drugo nego da se saberemo, stavimo po strani sve razlike i partijske nesuglasice i svi do jednoga izadjemo i glasamo za zajednicku drzavu. Nevjerovatno je to kako Srbija i EU nista ne preduzimaju da se Milo i njegovi poltroni sprijece u raznim ucjenama, prijetnjama, maltretiranjima i kradjama koje rade da bi i dalje ostali na vlasti i unistavali sopstveni narod i zemlju.

Srbijanka

pre 18 godina

Možda (u opoziciji) samo smatraju da je predlog fer i da, ako vecina od 55% izašlih bude za nezavisnost, tako treba i da bude. Zašto "Milovi" razmišljaju samo o trikovima, mamcima, šarenim lažama...Mislim, model EU će dati realan rezultat na referendumu, pa kom opanci kom obojci. Mozda su "unionisti" demokrate, pa su zato prihvatili predlog?!

zex

pre 18 godina

Na koji nacin su milovci dobili sve poslednje lokalne izbore znaju oni koji su na njima ucestvovali. Toliko prijetnji, ucjena, potkupljivanja... ne ide na cast Crnoj Gori i njenoj istoriji. Niko Crnogorce i Crnu Goru nije toliko ponizavao zarad opstanka na vlasti. To Crnogorci nisu dozvolili ni Turcima pa vise nece ni Milu. MILO DOSTA JE BILO

Zeko mali

pre 18 godina

Mene brine da se nasi unionisti ne predomisle do 21.Maja, jer ce uskoro shvatiti da su se "upecali". Mastoviti su oni, lako ce naci povod.

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

Braco Crnogorci, zbogom!!! Bicemo dobre komsije - nadam se i svako svojim putem. Bolje tako nego da se pljujemo. Inace, kome se ne svidja u nezavisnoj drzavi Crnoj Gori, neka ide u drugu zemlju, ako misli da ce mu tamo biti bolje!!! Srbi u Crnoj Gori nece prestati biti Srbi, isto tako Crnogorci u Srbiji ce i dalje biti Crnogorci i bice jos ponosniji na svoju Crnu Goru!

radmila

pre 18 godina

Kamo lepe srece da im se iz Srbije niko ne mesha u toku predreferendumske kampanje. Neka 21. maja odluce, pa kako se opredele, tako i bude.

Dejan

pre 18 godina

Nemojte me krivo shvatiti, ali meni/nama u HR je ova briga Srbije oko referenduma smjesna do bola. Zar to znaci da se i mi u HR, SLO, BiH, MK imamo pravo mijesati, jer smo ipak jednom zivjeli zajedno. Sto ne pustite lijepo Crnogorce da odluce sto ce sa sobom. Mislim da imate daleko vaznijih briga od Crne Gore, ali izgleda da je ekonomija premijeru predzadnja rupa na svirali, zadnja je svi znamo Haag.

Podgorica, preko Morace

pre 18 godina

Na izboru za predsjednika republike (kad 'izabrasmo' Filipa) sam glasao jer sam morao. Direktor je nekolicinu nas pozvao u kancelariju i 'savjetovao' nas da izadjemo. Prvi krug izbora je propao zbog nedovoljne izlaznosti.
Pored toga, imam i clansku kartu DPSa koja mi je postavljena pod nos da potpisem. Opet me je direktor 'savjetovao' i pominjao sigurnost posla.
Toliko o demokratiji u CG, o tome da ce svi iz DPSa da glasaju za nezavisnost, i o Centralnoj Banci CG.

Y2K6

pre 18 godina

Najveci kriminalci ovde jesu Lajcak i EU! Crnoj Gori od sveg srca zelim sve najbolje! Nezavisna CG i nezavisna Srbija ce biti odlicne komsije, prijatelji, saveznici i saradnici! Svi na referendum! Uzdravlje!

Ko to tamo peva

pre 18 godina

Ako se u Crnoj Gori na referendum gleda kao na stvar od velike važnosti koliko se o tome priča mislim da je i 50% izašlih na referendum, a koji su za nezavisnost dovoljno za proglašenje iste i njeno prihvatanje i ovde u Srbiji.
Ako neko u Crnoj Gori ne smatra da mu je važno da li će ubuduće Crna Gora biti u jedinstvenoj državi sa Srbijom ili samostalna i ne izaže na referendum, onda je bolje da se takvi i ne broje kao pobornici zajedničke države. Nezainteresovanih za budućnost ima dosta i u Srbiji pa i nema potrebe da se sa njima bilo gde ozbiljno računa. Njima će uvek neko drugi biti kriv i ne smatraju da svojim postupcima utiču na sopstvenu budućnost.

onaj

pre 18 godina

Nijedan od suprostavljenih blokova nema sanse da osvoji vise od 55%, a to je i bio cilj EU, pata karta jos tri godine...Kada se rese goruca pitanja Kosmeta i RS, lako ce biti sa Milom i Solanijom.

sasa

pre 18 godina

Hvala na svemu i puno srece u nezavisnoj Crnoj Gori zeli vam cela Srbija...Samo se vi vec jednom skinite sa savezne kase u koju nista ne uplatite a svasta isplatite i postanite nezavisni koliko god da vam se svidja..Nema veze sto vam Interpol podize optuznicu protiv predsednika...Nezavisnost nije box cigareta koju moze prosvercovati preko Bara a i na kom ce je jeziku objaviti..Maternjom...?? Napred CG i molim vas otcepite se vec jednom...Ostavite Srbe u Srbiji...sto samo Srbi da ispastaju zbog vase ekonomije..Ali bojim se da i Crnogorci nisu toliko blesavi i da ce svatiti oni da bez Srbije nema ni Crne Gore...Od sverca cigara ne moze se ziveti zauvek a ni od prodaje kompanija jer,prodali ste ih vec sve...Napred DPS...

nikola

pre 18 godina

Kako sam ja razumeo gospodina Lajčaka, SDP je kriminalno neodgovorna partija a predstavlja se kao perjanica za Evropske integracije.Sada se vidi da je to u stvari JUL, DPS-A, čisti boljševici!Bojim se da će oni lako da ubede Mila da proglasi nezavisnost i sa 51% posto izašlih ako slućajno i toliko dobiju.Milo je u intervjuu Bujoševiću provukao i tu mogućnost!Evropo budi na oprezu!

Marko

pre 18 godina

Samo da se i ovo zavrsi. Ovakvo stanje je neodrzivo. Mislim da je bila greska delegavicije Srbije sto nije otisla na pregovore sa stavovima o zajednici u slucaju izglasavanja zajednickog zivota, kao i o procesu razdvajanja u slucaju izglasavanja nezavisnosti.

zex

pre 18 godina

Pozivam sve gradjane Crne Gore da u ovom sudbonosnom trenutku ne dozvole da ih rezim Mila Djukanovica uspije uplasiti, potkupiti i poniziti. Neka svi kao jedan izadju na referendum i odluce onako kako su nam preci odlucivali-casno i posteno. Mi kojima je oduzeto pravo glasa (to je Djukanovicu aperhejd a ne 55% izaslih) svim sredstvima cemo vam pomoci u borbi za OCUVANJE ZAJEDNICKE DRZAVE SCG.

Blogger

pre 18 godina

MA Crna Gora ostaje u zajednickoj drzavi sa Srbijom, a kako se sa priblizavanjem EU budu rusile u utnutrasnje granice, htjela-ne htjela, CG ce biti jedna od srpskih pokraina, a nesto vecom autonomijom ... a buduci smo isti narod, drugacije i ne treba da bude. A to sto se to nekome ne svidja...pa sad, en moze se svima udovoljiti!

Vladan, Preko Morace

pre 18 godina

Meni je licno draze da zivim u vecoj drzavi. Pozivam sve ljude koji shvataju istorijsku vaznost ovog momenta da se barem izjasne jasno i glasno a ne da se kriju. Uvjeravam vas jednu stvar, nece svi DPS-ovci glasati za nezavisnost je u dusi za to nisu. Pozivam njih da budu iskreni prema sebi. Srecno SCG.

Majska Zora

pre 18 godina

Po svim proracunima za nezavisnu Crnu Goru ce glasati oko 53%.Kako kralj Milo rece na BK, ako njegova opcija bude imala vecinu(a vecina je sve preko 50 %),ne pada mu napamet da podnese ostavku.On ce da slavi vecinu i da tuzi Evropu jer je postavila neregularne uslove,pa on "pobjednik" ne moze da proglasi nezavisnu Montenegro.
Opozicija ce da slavi ocuvanje zajedniceke drzave.
To nam donosi Mila bar jos 4 god na vlasti(na jesen opet glatko 53 %),opet ce se razgovarati o narednom "pravicnijem" referendumu, drzati tenzije,zivot na ivici egzistencije,jezik,crkva,...
Tako da ne ocekujete nikakve promjene (kao sto ih nije bilo ni posle referenduma '91 ). Zivi bili do narednog referenduma !!!!

Podgorica-Zagoric

pre 18 godina

Referendum-nego sto!Doslo je vrijeme da se prebrojimo.Od Zizica,Peca i drugova jos niko do sad ne izgubi-dati necemo ni mi.
Sa srecom i u dobri cas!

Kriticar

pre 18 godina

Nece proci ni nedjelu dana pa ce Bulatovic da smisli nesto da ne prihvati ovaj dogovor jer je takav bio i Momir ,u Crnu goru je govorio jedno a kod Milosevica nesto drugo pa ce Pedja sigurno otputovati u beograd-na sluzbenom putu_ kod Kostunice jer je shvatio svoju zabludu da je pogresio i tamo kriviti crnogorsku vlast Laicaka i EU.Na zalost tu se nemoze vise nista uciniti ali posto su se vise od deset godina navikli na poraze opet se nadaju nekim parlamentarnim i lokalnim izborima poslije referendua ali na njihovu nesrecu i zalost poslije referenduma nista nece biti isto i SNP mozda nece postojati vise do raspisanja ti izbora ali neka se oni nadaju da ce pobjediti jer DOK GOD NADE IMA I ZIVOT JE LIJEP.Smrt Fasizmu Sloboda Naroda.

boro

pre 18 godina

živo me interesira što će biti ako ezutat bude između 50-55% za nezavisnost!? Hoće li tada Crna Gora ostati ili otići? Ako se to desi, nastat će takav kaos iz kojeg se nitko neće ako izvuć!

Syd

pre 18 godina

Ja bih voleo samo da znam sta ocekuju tih 53% gradjana koji jesu za nezavisnu Crnu Goru? Zar ce nezavisnost da resi sve nagomilane probleme, da poveca plate, smanji korupciju, pokrene priveredu? Mislim da ce biti jos gore. Crna Gora je u svakom smislu nezavisna vec 10 godina! Nezavisna je u monetarnom smislu, uvela je sankcije Srbiji na platni promet, ima nezavisnu carinu, nezavisnu vlast, nezavisno sudstvo, policiju, itd. Jedino na papiru nije nezavisna... Tako da ne znam sta ce se promeniti i cemu ova frka? A drugo pitanje je: Je li vam dobro do sad bilo u CG i ko vam je na vlasti svo ovo vreme? Je li to Milo Djukanovic ili "Srbija"? Pa vidite ko ce vas povesti u bolju buducnost u nezavisnoj drzavi... Samo cete mu omoguciti jos 4 rotacije na vlasti, tj 2 puta predsednik i 2 puta premijer. A onda ce vas naterati da izglasate monarhiju i da ga imenujete za kralja, samo da nikad ne sidje sa trona! I cela ova prica oko nezavisne Crne Gore ja samo zbog toga da se on resetuje sa mandatima, jer je ispucao sve kombinacije, a hoce i dalje da vlada...

Beogradjanin

pre 18 godina

Vise bih voleo da se Crna Gora odvoji od Srbije,nego da na Lotou dobijem sedmicu.Ta zajednica je jedna najveca sprdacina koja je ikada napravljena samo da bi se zadovoljile sujete i interesi politickih prezivara.Dakle,castim sve one koje sretnem toga dana kada cujem potvrdu vesti da se Srbija i Crna Gora i na papiru razvedene samostalne drzave.

Albanac

pre 18 godina

Zelim mnogo uspeha narodu Crne Gore 21 maja, kada definitivno narod CG glasati za nezavisno Montenegro i pridruziti EU i NATO!

Mirjana, Novi sad

pre 18 godina

Ja crnogorcima zelim nezavisnost od Srbije. Da li ce tako i biti, videcemo. Meni lici da hoce na osnovu Milovog 17-godisnjeg politickog prezivljavanja. On ocigledno dobro poznaje mentalitet svog naroda. 21 maj je dobar datum zbog dogadjaja u Srbiji vezano za Mladica.Ako ga Srbija preda bice radikali pa radikali u Srbiji i srpski populizam na sva zvona sto indipendistima odgovara. Ako ga ne preda, bice karantnin za Srbiju a to ni najveci crnogorski unitarista nece moci preporuciti svojim sunarodnicima kao boljitak za Crnu Goru. Na kraju krajeva, mislim da je vecinu iz Srbije bas briga hoce li oni biti posebna drzava, uglavnom vec jesu. Plakace samo oni koji smatraju da je Crna Gora srpska teritorija a Crnogorci zapravo odnarodjeni Srbi. Ista prica kao i sa muslimanima i katolicima. Svi su oni Srbi samo izdajice. Sve u svemu, da sam na njihovom mestu i ja bih bila za svoju drzavu. Nije ni bolja ni gora od ostalih a narocito ne od Srbije.

Srbocrnogorac

pre 18 godina

Pomaze Bog svima!Milo ce pobjedit i proglasit suverenu Crnu Goru. No kako nece imat bas 55 posto, onda ce malo nakrast, ka i vazda, te ce je proglasit navrat nanos. Srbi to nece prihvatiti. Dolazi do gradjanskog rata u kome ce Crna Gora biti podeljena na dva dela. Veci, uglavnom na sjeveru drzace Srbi, a manji, uglavnom na jugu, drzace Milovci. Na kraju dolaze Albanci da nam svima uzmu meru. Ko pretekne pricace, majke nam ne kukale.

aleks ns

pre 18 godina

Ako prodje referendum Milo i njegovi posteni drugari ce vladati jos 16 godina najmanje, ako gradjani CG to zele sebi i svojoj deci, neka im je Bog u pomoci.

Nessony

pre 18 godina

Puno srece Crnogorcima koji zele obnovu svoje drzavnosti koja im je 1918 nasilno bila ukinuta! Pravda je spora ali i dostizna! Mislim da Srbija ne bi trebala praviti problema Crnogorcima nego biti prva koja ce priznati njihovu nezavisnost i tako samo ucvrstiti svoj partnerski i saveznicki odnos. Ovako, previse je tu emocija kao da CG nema svoju valutu i carine i kao da ne zivi odvojenim zivotom. Dakle, nemojte se zavaravati stvarima koje su iluzija nego racionalno sagledajte stvari onako kave one stvarno jesu. Bolje je to i za Srbiju i za Crnu Goru.

Tvrtko prvi

pre 18 godina

Izgleda da je borcima za nezavisnost vise stalo do nezavisnosti nego borcima za zajednicu za jedinstvo. Mogu da zamislim tu "zajednicu" u kojoj borcima za zajednicu nije stalo do ZAJEDNICE i u kojoj će protivnici ZAJEDNICE podmetati klipove svakoj aktivnosti na jačanju države. Sve u svemu, sa Crnom Gorom nema sreće. Najbolje bi bilo kad bi u Crnoj Gori narod bio takav da iskreno želi da formira neku zajedničku državu koja će biti jedistvena i jeftina, bez paralelne administracije u Podgorici... E to neće ni najzagriženiji borci za "jedinstvo sa Srbijom" jer se tako gube privilegije. Uostalom, Cetinje je bilo "Olimp Srpstva" dok nije izgubilo svoje privilegije kraljevske prestonice. Tad se rodila ideja o posebnosti Crnogoraca. Duboko verujem da je bolje za Srbiju, srpski narod, Evropu i evropske integracije kad bi se formirala jedna nova država na Balkanu. Iako je uvek bolje živeti u većoj zajednici (zbog ekonomije, kulture, sporta, novca, političkog uticaja...) - u slučaju Crne Gore bolje je da smo što dalje od njih.

Perisa Kastratovic

pre 18 godina

Kako se samo opozicija upecala na 55%. Biracko telo u Cg je 467000 biraca da bi referendum uspeo potrebno je da na njemu ucestvuje 50%+ 1 birac od upisanih , tj. 233 501 . Znaci da je opozicija bojkotovala indipendentisticki blok bi morao debelo da se pomuci da izvede ovoliki broj biraca na referendum. Ucescem opozicije ,koja se upecala na mamac, blok za nezavisnost lako ispunjava prvi uslov. Sto se tice drugog uslova 55% od onih koji su glasali da se izjasni ZA kako bi odluka mogla da se donese ,tj.ako pretpostavimo najvecu mogucu izlaznost od 85% ,sve preko toga je naucna fantastika, indipendentistma treba 218 323 glasa. To je 15 178 glasova manje nego da su unionisti bojkotovali referendum. Gledajuci rezultate sa poslednjih izbornih ciklusa lako se zakljucuje da ce blok za nezavisnost premasiti potrebnu brojku. Osim toga ustav CG propisuje da je potrebna 2/3 vecina u parlamentu za prihvatanje rezultata referenduma. Indipendentisticke partije nemaju toliko poslanika ,ali opet uskace opozicija koja se prihvatanjem EU uslova OBAVEZUJE da ce prihvatiti ishod referenduma bez obzira na gore pomenutu odredbu Ustava CG. Ovo jasno pokazuje da ce odluka o nezavisnosti biti SUPER regularna i SUPER legitimna u ocima domace i medjunarodne javnosti. Ucesce gradjana ce biti rekordno ,a rezultat ce MORATI da prihvate SVI jer su se na to unapred obavezali. Ponuda opoziciji OD 55% je bila samo velika SARENA LAZA. Svako ko malo poznaje prilike u CG zna da se pobeda onih koji su za nezavisnost ne dovodi ni jednog trenutka u pitanje. Milo Djukanovic jos jednom prevodi zedne unioniste preko vode. Nek je srecna nezavisna CG.

zex

pre 18 godina

A kako su se prepali ovi independisti da ce opozicija ponovo da izgubi. Porucujem im da ne brinu vec da pocnu da se kupe s vlasti. MILO DOSTA JE BILO

Bosanac

pre 18 godina

Nadam se da ce Crna Gora u ovoj borbi za povrat svoje drzavnosti koju joj je oduzela i oduzima Evropa i Srbija ustrjati i uspjeti. Uslove koje je postavila EU za ovaj referendum Crnoj Gori je sraman i cinican. Mislim da je bolje za obadvije drzave da grade samostalno svoju Evropsku buducnost a posebno Srbija koja je najbogatija drzava od svih u bivsoj SFRJ. Crnogorcima zelim puno uspjeha na tom nepravednom referendumu sto im je postavila EU.

Crni

pre 18 godina

... Ako neko pobedi sa preko 55% glasova od ljudi koji glasaju to je vise nego dovoljno. Ne mogu se bojkotom i ljudima koji samo fiktivno postoje u birackom spisku graditi platforma.

Lazar

pre 18 godina

Za prihvatanje rezultata referenduma nije potrebna 2/3 vecina u parlamentu. Ustav to ne propisuje. To govore oni koji ne znaju dobro da ga citaju. 2/3 vecina je potrebna za donosenje novog ustava, o tome pise Ustav. Dakle to nema veze sa rezultatima na referndemu. nakon referenduma se odrzavaju izbori, dobija se nova. ustavotvorna skupstina, i ona treba sa 2/3 glasova da izglasa novi Ustav.

Vasko Perovic

pre 18 godina

... opozicija ide u susret novom porazu. Ta vesela druzina ce siriti optimizam jos dva i po mjeseca, a zatim ce morati da se suoce sa novom realnoscu - Crna Gora je opet nezavisna!

Lord of rings

pre 18 godina

Opozicija se navukla na 55% od izaslih biraca. Nece im pomoci ni Toma Nikolic ni Voja Kostunica, ni Voja Seselj niti Sloba Milosevic. Na zadnjim izborima Milo je osvojio nesto preko 56%, a na sest poslednjih lokalnih izbora opozicija je izgubila sve gradove, a Milo i njegovi su imali podrsku oko 58%. Najbolji pokazatelj je Niksic, dje nema nacionalnih manjina a najvece je biracko tijelo poslije Podgorice. Suverenisti su utukli karadzicevce 11,5 % razlike. Sve ovo radi preciznosti. E viva Montenegro!!!
PS: Pozdrav za Raja iz NK!

DRŽAVLjANIN

pre 18 godina

Iskreno se nadam ca su PUKLI KO ZVEČKA, a neka im je na obrz to što su se odrekli DRŽAVLjANA CG. Dal možete da zamislite da o CG nezavisnosti mogu da odlučuju državljani Bosne, Hrvatske i Albanije, koji su podobni glasači, a CG DRŽAVLjNI koji žive u Srbiji ne mogu da izađu na referendum !?! E ja im ovo nikad neću zaboraviti...

Rajo Niksic

pre 18 godina

Mislim da je ipak bolje da nema bojkota opozicije! Osnovni razlog je, sto bi ljudi bili ucijenjeni i natjerani da izadju na referendum, a samim tim bi dali legitimitet i probio bi se cenzus, ovako kad svi izlaze ne mogu znati za koga ce ko da glasa! U svakom slucaju mislim da im nece proci pakleni plan i da ide Milo na smetliste istorije i na najsramnije mjesto u nasoj istoriji! Milo dosta je bilo! GOTOV JE!

miroslav

pre 18 godina

Po vazecem ustavu Crne Gore dvotrecinska vecina poslanika je potrebna za verifikaciju rezultata referenduma i to je ono sto su Srbi iz Crne Gore popustili separatistima. Kad je referendum neminovan onda nama Srbima ne preostaje nista drugo nego da se saberemo, stavimo po strani sve razlike i partijske nesuglasice i svi do jednoga izadjemo i glasamo za zajednicku drzavu. Nevjerovatno je to kako Srbija i EU nista ne preduzimaju da se Milo i njegovi poltroni sprijece u raznim ucjenama, prijetnjama, maltretiranjima i kradjama koje rade da bi i dalje ostali na vlasti i unistavali sopstveni narod i zemlju.

Srbijanka

pre 18 godina

Možda (u opoziciji) samo smatraju da je predlog fer i da, ako vecina od 55% izašlih bude za nezavisnost, tako treba i da bude. Zašto "Milovi" razmišljaju samo o trikovima, mamcima, šarenim lažama...Mislim, model EU će dati realan rezultat na referendumu, pa kom opanci kom obojci. Mozda su "unionisti" demokrate, pa su zato prihvatili predlog?!

zex

pre 18 godina

Na koji nacin su milovci dobili sve poslednje lokalne izbore znaju oni koji su na njima ucestvovali. Toliko prijetnji, ucjena, potkupljivanja... ne ide na cast Crnoj Gori i njenoj istoriji. Niko Crnogorce i Crnu Goru nije toliko ponizavao zarad opstanka na vlasti. To Crnogorci nisu dozvolili ni Turcima pa vise nece ni Milu. MILO DOSTA JE BILO

Zeko mali

pre 18 godina

Mene brine da se nasi unionisti ne predomisle do 21.Maja, jer ce uskoro shvatiti da su se "upecali". Mastoviti su oni, lako ce naci povod.

Srdjan, Ceska

pre 18 godina

Braco Crnogorci, zbogom!!! Bicemo dobre komsije - nadam se i svako svojim putem. Bolje tako nego da se pljujemo. Inace, kome se ne svidja u nezavisnoj drzavi Crnoj Gori, neka ide u drugu zemlju, ako misli da ce mu tamo biti bolje!!! Srbi u Crnoj Gori nece prestati biti Srbi, isto tako Crnogorci u Srbiji ce i dalje biti Crnogorci i bice jos ponosniji na svoju Crnu Goru!

radmila

pre 18 godina

Kamo lepe srece da im se iz Srbije niko ne mesha u toku predreferendumske kampanje. Neka 21. maja odluce, pa kako se opredele, tako i bude.

Dejan

pre 18 godina

Nemojte me krivo shvatiti, ali meni/nama u HR je ova briga Srbije oko referenduma smjesna do bola. Zar to znaci da se i mi u HR, SLO, BiH, MK imamo pravo mijesati, jer smo ipak jednom zivjeli zajedno. Sto ne pustite lijepo Crnogorce da odluce sto ce sa sobom. Mislim da imate daleko vaznijih briga od Crne Gore, ali izgleda da je ekonomija premijeru predzadnja rupa na svirali, zadnja je svi znamo Haag.

Podgorica, preko Morace

pre 18 godina

Na izboru za predsjednika republike (kad 'izabrasmo' Filipa) sam glasao jer sam morao. Direktor je nekolicinu nas pozvao u kancelariju i 'savjetovao' nas da izadjemo. Prvi krug izbora je propao zbog nedovoljne izlaznosti.
Pored toga, imam i clansku kartu DPSa koja mi je postavljena pod nos da potpisem. Opet me je direktor 'savjetovao' i pominjao sigurnost posla.
Toliko o demokratiji u CG, o tome da ce svi iz DPSa da glasaju za nezavisnost, i o Centralnoj Banci CG.

Y2K6

pre 18 godina

Najveci kriminalci ovde jesu Lajcak i EU! Crnoj Gori od sveg srca zelim sve najbolje! Nezavisna CG i nezavisna Srbija ce biti odlicne komsije, prijatelji, saveznici i saradnici! Svi na referendum! Uzdravlje!

Ko to tamo peva

pre 18 godina

Ako se u Crnoj Gori na referendum gleda kao na stvar od velike važnosti koliko se o tome priča mislim da je i 50% izašlih na referendum, a koji su za nezavisnost dovoljno za proglašenje iste i njeno prihvatanje i ovde u Srbiji.
Ako neko u Crnoj Gori ne smatra da mu je važno da li će ubuduće Crna Gora biti u jedinstvenoj državi sa Srbijom ili samostalna i ne izaže na referendum, onda je bolje da se takvi i ne broje kao pobornici zajedničke države. Nezainteresovanih za budućnost ima dosta i u Srbiji pa i nema potrebe da se sa njima bilo gde ozbiljno računa. Njima će uvek neko drugi biti kriv i ne smatraju da svojim postupcima utiču na sopstvenu budućnost.

onaj

pre 18 godina

Nijedan od suprostavljenih blokova nema sanse da osvoji vise od 55%, a to je i bio cilj EU, pata karta jos tri godine...Kada se rese goruca pitanja Kosmeta i RS, lako ce biti sa Milom i Solanijom.

sasa

pre 18 godina

Hvala na svemu i puno srece u nezavisnoj Crnoj Gori zeli vam cela Srbija...Samo se vi vec jednom skinite sa savezne kase u koju nista ne uplatite a svasta isplatite i postanite nezavisni koliko god da vam se svidja..Nema veze sto vam Interpol podize optuznicu protiv predsednika...Nezavisnost nije box cigareta koju moze prosvercovati preko Bara a i na kom ce je jeziku objaviti..Maternjom...?? Napred CG i molim vas otcepite se vec jednom...Ostavite Srbe u Srbiji...sto samo Srbi da ispastaju zbog vase ekonomije..Ali bojim se da i Crnogorci nisu toliko blesavi i da ce svatiti oni da bez Srbije nema ni Crne Gore...Od sverca cigara ne moze se ziveti zauvek a ni od prodaje kompanija jer,prodali ste ih vec sve...Napred DPS...

nikola

pre 18 godina

Kako sam ja razumeo gospodina Lajčaka, SDP je kriminalno neodgovorna partija a predstavlja se kao perjanica za Evropske integracije.Sada se vidi da je to u stvari JUL, DPS-A, čisti boljševici!Bojim se da će oni lako da ubede Mila da proglasi nezavisnost i sa 51% posto izašlih ako slućajno i toliko dobiju.Milo je u intervjuu Bujoševiću provukao i tu mogućnost!Evropo budi na oprezu!

Marko

pre 18 godina

Samo da se i ovo zavrsi. Ovakvo stanje je neodrzivo. Mislim da je bila greska delegavicije Srbije sto nije otisla na pregovore sa stavovima o zajednici u slucaju izglasavanja zajednickog zivota, kao i o procesu razdvajanja u slucaju izglasavanja nezavisnosti.

zex

pre 18 godina

Pozivam sve gradjane Crne Gore da u ovom sudbonosnom trenutku ne dozvole da ih rezim Mila Djukanovica uspije uplasiti, potkupiti i poniziti. Neka svi kao jedan izadju na referendum i odluce onako kako su nam preci odlucivali-casno i posteno. Mi kojima je oduzeto pravo glasa (to je Djukanovicu aperhejd a ne 55% izaslih) svim sredstvima cemo vam pomoci u borbi za OCUVANJE ZAJEDNICKE DRZAVE SCG.

Blogger

pre 18 godina

MA Crna Gora ostaje u zajednickoj drzavi sa Srbijom, a kako se sa priblizavanjem EU budu rusile u utnutrasnje granice, htjela-ne htjela, CG ce biti jedna od srpskih pokraina, a nesto vecom autonomijom ... a buduci smo isti narod, drugacije i ne treba da bude. A to sto se to nekome ne svidja...pa sad, en moze se svima udovoljiti!

Vladan, Preko Morace

pre 18 godina

Meni je licno draze da zivim u vecoj drzavi. Pozivam sve ljude koji shvataju istorijsku vaznost ovog momenta da se barem izjasne jasno i glasno a ne da se kriju. Uvjeravam vas jednu stvar, nece svi DPS-ovci glasati za nezavisnost je u dusi za to nisu. Pozivam njih da budu iskreni prema sebi. Srecno SCG.

Majska Zora

pre 18 godina

Po svim proracunima za nezavisnu Crnu Goru ce glasati oko 53%.Kako kralj Milo rece na BK, ako njegova opcija bude imala vecinu(a vecina je sve preko 50 %),ne pada mu napamet da podnese ostavku.On ce da slavi vecinu i da tuzi Evropu jer je postavila neregularne uslove,pa on "pobjednik" ne moze da proglasi nezavisnu Montenegro.
Opozicija ce da slavi ocuvanje zajedniceke drzave.
To nam donosi Mila bar jos 4 god na vlasti(na jesen opet glatko 53 %),opet ce se razgovarati o narednom "pravicnijem" referendumu, drzati tenzije,zivot na ivici egzistencije,jezik,crkva,...
Tako da ne ocekujete nikakve promjene (kao sto ih nije bilo ni posle referenduma '91 ). Zivi bili do narednog referenduma !!!!

Podgorica-Zagoric

pre 18 godina

Referendum-nego sto!Doslo je vrijeme da se prebrojimo.Od Zizica,Peca i drugova jos niko do sad ne izgubi-dati necemo ni mi.
Sa srecom i u dobri cas!

Kriticar

pre 18 godina

Nece proci ni nedjelu dana pa ce Bulatovic da smisli nesto da ne prihvati ovaj dogovor jer je takav bio i Momir ,u Crnu goru je govorio jedno a kod Milosevica nesto drugo pa ce Pedja sigurno otputovati u beograd-na sluzbenom putu_ kod Kostunice jer je shvatio svoju zabludu da je pogresio i tamo kriviti crnogorsku vlast Laicaka i EU.Na zalost tu se nemoze vise nista uciniti ali posto su se vise od deset godina navikli na poraze opet se nadaju nekim parlamentarnim i lokalnim izborima poslije referendua ali na njihovu nesrecu i zalost poslije referenduma nista nece biti isto i SNP mozda nece postojati vise do raspisanja ti izbora ali neka se oni nadaju da ce pobjediti jer DOK GOD NADE IMA I ZIVOT JE LIJEP.Smrt Fasizmu Sloboda Naroda.

boro

pre 18 godina

živo me interesira što će biti ako ezutat bude između 50-55% za nezavisnost!? Hoće li tada Crna Gora ostati ili otići? Ako se to desi, nastat će takav kaos iz kojeg se nitko neće ako izvuć!

Syd

pre 18 godina

Ja bih voleo samo da znam sta ocekuju tih 53% gradjana koji jesu za nezavisnu Crnu Goru? Zar ce nezavisnost da resi sve nagomilane probleme, da poveca plate, smanji korupciju, pokrene priveredu? Mislim da ce biti jos gore. Crna Gora je u svakom smislu nezavisna vec 10 godina! Nezavisna je u monetarnom smislu, uvela je sankcije Srbiji na platni promet, ima nezavisnu carinu, nezavisnu vlast, nezavisno sudstvo, policiju, itd. Jedino na papiru nije nezavisna... Tako da ne znam sta ce se promeniti i cemu ova frka? A drugo pitanje je: Je li vam dobro do sad bilo u CG i ko vam je na vlasti svo ovo vreme? Je li to Milo Djukanovic ili "Srbija"? Pa vidite ko ce vas povesti u bolju buducnost u nezavisnoj drzavi... Samo cete mu omoguciti jos 4 rotacije na vlasti, tj 2 puta predsednik i 2 puta premijer. A onda ce vas naterati da izglasate monarhiju i da ga imenujete za kralja, samo da nikad ne sidje sa trona! I cela ova prica oko nezavisne Crne Gore ja samo zbog toga da se on resetuje sa mandatima, jer je ispucao sve kombinacije, a hoce i dalje da vlada...

Beogradjanin

pre 18 godina

Vise bih voleo da se Crna Gora odvoji od Srbije,nego da na Lotou dobijem sedmicu.Ta zajednica je jedna najveca sprdacina koja je ikada napravljena samo da bi se zadovoljile sujete i interesi politickih prezivara.Dakle,castim sve one koje sretnem toga dana kada cujem potvrdu vesti da se Srbija i Crna Gora i na papiru razvedene samostalne drzave.

Albanac

pre 18 godina

Zelim mnogo uspeha narodu Crne Gore 21 maja, kada definitivno narod CG glasati za nezavisno Montenegro i pridruziti EU i NATO!

Mirjana, Novi sad

pre 18 godina

Ja crnogorcima zelim nezavisnost od Srbije. Da li ce tako i biti, videcemo. Meni lici da hoce na osnovu Milovog 17-godisnjeg politickog prezivljavanja. On ocigledno dobro poznaje mentalitet svog naroda. 21 maj je dobar datum zbog dogadjaja u Srbiji vezano za Mladica.Ako ga Srbija preda bice radikali pa radikali u Srbiji i srpski populizam na sva zvona sto indipendistima odgovara. Ako ga ne preda, bice karantnin za Srbiju a to ni najveci crnogorski unitarista nece moci preporuciti svojim sunarodnicima kao boljitak za Crnu Goru. Na kraju krajeva, mislim da je vecinu iz Srbije bas briga hoce li oni biti posebna drzava, uglavnom vec jesu. Plakace samo oni koji smatraju da je Crna Gora srpska teritorija a Crnogorci zapravo odnarodjeni Srbi. Ista prica kao i sa muslimanima i katolicima. Svi su oni Srbi samo izdajice. Sve u svemu, da sam na njihovom mestu i ja bih bila za svoju drzavu. Nije ni bolja ni gora od ostalih a narocito ne od Srbije.

Srbocrnogorac

pre 18 godina

Pomaze Bog svima!Milo ce pobjedit i proglasit suverenu Crnu Goru. No kako nece imat bas 55 posto, onda ce malo nakrast, ka i vazda, te ce je proglasit navrat nanos. Srbi to nece prihvatiti. Dolazi do gradjanskog rata u kome ce Crna Gora biti podeljena na dva dela. Veci, uglavnom na sjeveru drzace Srbi, a manji, uglavnom na jugu, drzace Milovci. Na kraju dolaze Albanci da nam svima uzmu meru. Ko pretekne pricace, majke nam ne kukale.

aleks ns

pre 18 godina

Ako prodje referendum Milo i njegovi posteni drugari ce vladati jos 16 godina najmanje, ako gradjani CG to zele sebi i svojoj deci, neka im je Bog u pomoci.

Nessony

pre 18 godina

Puno srece Crnogorcima koji zele obnovu svoje drzavnosti koja im je 1918 nasilno bila ukinuta! Pravda je spora ali i dostizna! Mislim da Srbija ne bi trebala praviti problema Crnogorcima nego biti prva koja ce priznati njihovu nezavisnost i tako samo ucvrstiti svoj partnerski i saveznicki odnos. Ovako, previse je tu emocija kao da CG nema svoju valutu i carine i kao da ne zivi odvojenim zivotom. Dakle, nemojte se zavaravati stvarima koje su iluzija nego racionalno sagledajte stvari onako kave one stvarno jesu. Bolje je to i za Srbiju i za Crnu Goru.